Page 1


Editorial

Els primers dies a l’escola

La tardor

3 Marta Martínez, directora

4 Alumnes de P3

7 Alumnes de P4

El primer trimestre

Dites, refranys i poemes

La botiga de llaminadures

11 Alumnes de P5

16 Clara Antonio i Bonet

19 Alumnes de 1r EP

Excursió a Can Catà Natura

Aprenem a jugar a tennis

El primer trimestre de 3r

21 Alumnes de 1r i 2n EP

23 Alumnes de 2n EP

25 Alumnes de 3r EP

Ara, els de quart d’EP

Comencem 5è

Els nostres grans moments

29 Alumnes de 4t EP

31 Alumnes de 5è EP

35 Alumnes de 6è A EP

Records de la nostra infantesa

Els primers dies a l’ESO

Mira + enllà

43 Lucía Pazos, 1r d’ESO

44 Laura Casaña i Júlia Tomàs, 2n ESO

Look beyond

The bald eagle

CaixaLab Experience

45 Graszel Mae Alegado i Caryl Faye Oblefias, 2n d’ESO

46 Alumnes de 2n d’ESO

53 Josep Mª Gómez, 3r d’ESO

Internet segura, de tu a tu

Donació de sang a l’escola

Aprenents d’arquitectes

55 Gemma Rodríguez i Joan Álvarez, 3r d’ESO

57 APS 4t d’ESO

58 Mohamed El Kariti i Llorenç Llaó, 4t d’ESO

Parlem a BTV ràdio

Taller de videojoquei

Parmènia

60 Mercè Monell, 4t d’ESO

61 Jaume Jiménez, 4t d’ESO

63 Alumnes de Parmènia

Trobada Família-Escola

El repte de jugar

64 AMPA de La Salle Comtal

65 AMPA de La Salle Comtal

39 Alumnes de 6è B EP


Benvolgudes i benvolguts, Qui ho havia de dir? Ja hem acabat el primer trimestre i estem a les portes del Nadal. I, com sempre, la revista “L’Estel” és fidel a la seva cita. Us heu fixat en el lema d’aquest curs? El recordeu? “Mira més enllà”. Amb aquestes poques ratlles us voldria convidar a passar un Nadal mirant més enllà... Més enllà de les llumetes dels carrers, més enllà dels regals, més enllà de les nadales, més enllà del àpats... Més enllà hi ha cors assedegats de pau, d’afecte, de tendresa... i potser els tenim més a prop del que ens pensem. Tant de bo que aquest Nadal, tal com diu la felicitació de l’escola, ens serveixi per valorar personalment tot el que podem oferir a la gent del nostre voltant. Jesús va néixer a Betlem, i durant la seva vida va saber mirar més enllà... i la seva vida va ser una ofrena per a tots nosaltres. La revista "L’Estel" també ens convida a mirar més enllà, oferint-nos una petita mostra d’algunes activitats realitzades al llarg d’aquest primer trimestre. Llegimla amb atenció. D’Infantil anirem veient les múltiples activitats que realitzen i una interessant reflexió sobre l’expressió oral. A Primària veurem nombroses sortides, les activitats d’Snappets, els projectes interdisciplinaris i una mirada a la infància amb l'alumnat de 6è. A l’ESO, els de primer ens explicaran el que se sent en canviar d’etapa. També ens oferiran una reflexió sobre el lema del curs, la formació en mediació, les visites i tallers realitzats, la participació en el Congrés d’Arquitectura i l’explicació del projecte Parmènia. Fins i tot l’AMPA ens explicarà algunes activitats amb les quals col·laboren amb l’escola. Una revista extensa, amb molts articles, que denota la vida que es mou a la nostra escola. Gaudim-la! I per acabar, desitjar-vos un Bon Nadal i un Feliç Any 2017. Fraternalment en La Salle,

Marta Martínez Casanovas Directora La Salle Comtal


Els nens i nenes de P3 hem començat el curs plens d’il·lusió. Aquest any, el Parvulari s’ha convertit en un circ, i nosaltres som pallassos i mags.

Ens hem adaptat molt bé a la nova escola. Estem jugant i aprenent moltes coses. Ja venim molt contents i estem fent molts amics.


Un d’aquests amics és el Piu Piu, mascota de la classe. Alguns de nosaltres ja ens l’hem començat a emportar a casa els caps de setmana i, al tornar-lo, hem explicat als companys totes les aventures que hem viscut amb ell.


Ens encanta la tardor, i els seus fruits de temporada encara més! A P-4 hem treballat els fruits típics d’aquesta estació. Hem vist imatges, hem aprés nous noms, hem observat les seves característiques,... però també els volíem tastar! Hem anat al Mercat de Santa Caterina i hem pogut observar les diferents botigues a on es venen aliments. Hem trobat menjars que ja coneixíem, però també hem vist d’altres que no havíem vist mai. Els botiguers han sigut molt amables i ens han explicat moltes curiositats: d’on surt la carn de les hamburgueses, com es recol·lecten les ametlles... Estàvem molt atents a tot, però havíem de fer la nostra tasca: comprar fruita de tardor.


Prèviament, a la classe, vam fer una llista de tot el que havíem de comprar per a que no se’ns oblides res: magranes, mandarines, raïm, figues... Hi havia molta gent i hem hagut d’esperar el nostre torn per demanar als botiguers el que volíem. Ens estem fent grans i ja hem pogut pagar nosaltres mateixos. Ens agrada molt tenir responsabilitats!

A la tarda hem organitzat un berenar amb tots els companys per provar tot el que havíem comprat. Hem experimentat olors, hem descobert aliments dolços i àcids, hem descobert llavors grans i d’altres més petites, i que la mateixa fruita pot ser de molts colors! Ens encanta aprendre coses noves!!!


Però no només això sinó que també hem portat fulles seques a l’escola i hem celebrat la festa de la tardor al parvulari. Hem gaudit de l’experiència de tocar, olorar i escoltar el soroll de les fulles quan cauen , hem traslladat l’encant de la tardor del bosc a les nostres aules i, fins i tot, ens van visitar un grup de castanyeres, una mica despistades i molt divertides amb les quals ens ho vam passar molt bé! Ens van portar castanyes torrades que vam menjar tots junts al pati de l’escola.

També vam visitar a la Maria la castanyera a casa seva. Com que és una miqueta gran la vam ajudar: vam anar pel bosc a collir castanyes que després li vam portar a casa seva. Li va agradar molt que li cantéssim la seva cançó i li portéssim les castanyes per poder torrar-les i portar-les a la plaça de la ciutat.


Els amics de la castanyera són molt amables i ens van ensenyar a fer panellets. Ens ho vam passar d’allò més bé i estaven boníssims! A la tarda, quan estàvem jugant, vam tenir una sorpresa. Per donar-nos les gràcies, la castanyera ens havia vingut a buscar i ens portava unes quantes castanyes torrades. Quin dia més meravellós!


Cada any comencem el curs amb la Mercè. Arriba la Festa Major, la més gran de Barcelona, i tenim la sort de tenir-la ben a prop. Per això intentem que el nostre alumnat en sigui partícip i que en gaudeixi al màxim. Preparem una disfressa a classe per ser dos personatges del bestiari de la Mercè. Cada infant escull si vol ser el Bou o la Tarasca i, durant una setmana, ho preparem tot per arribar ben guarnits al Toc d’Inici.


Presentem els personatges a l’escola, expliquem les activitats de la Festa, fem un mapa conceptual del bestiari i finalitzem aquesta gran setmana visitant els gegants i el bestiari al Palau de la Virreina.

Les festes de la Mercè ens alegren cada any el retorn de vacances i ens donen l’empenta per començar el curs amb molta alegria i bon humor. Vivim els preparatius, la festa i, quan tornem, compartim i expliquem tot el que hem vist i viscut. Ens agrada la nostra Festa i la gaudim com a bons barcelonins. Visca la Festa Major!


Com cada any, els grans del parvulari fem la sortida al Cosmocaixa. És un museu que ens agrada molt perquè és dels pocs que hi ha moltes coses per tocar i per descobrir. Podem pensar, imaginar, inventar, deduir. El Cosmocaixa fa que pensem i compartim amb els nostres companys de classe tot allò que hem descobert durant el dia. Ens agrada molt tocar un iceberg, formar huracans, fer onades i remolins a l’aigua, observar diferents forces i energies en moviment.

A més, també visitem el bosc inundat on cada any, quan ens parem a fer la foto de grup i comença a ploure, ens sembla que quedarem tots xops. Però per sorpresa nostre, només plou a sobre de l’aigua. Vigileu amb l’aquari de les piranyes, no hi poseu pas la mà.


Aquest cop, a part de fer experiments hem fet l’activitat del Click i ens ha agradat moltíssim. Hem sigut científics per un dia. Ens hem posat bates per jugar i descobrir amb sons, olors, vaixells que van per l’aigua, globus que volen dins un túnel del vent i uns instruments vent estranys que feien diferents sons. També hem pogut jugar amb unes columnes que feien de transmissores del so, hem fet grans construccions i hem aixecat un dinosaure amb una palanca. El millor de tot ha estat acabar l’activitat fent la rotllana dels científics, on hem explicat i compartit els nous descobriments. Ha estat un gran dia!


Quan acaba el mes d’octubre, les “witches” ens venen a visitar. Cada any apareixen per l’escola amb la seva escombra, per si cal sortir volant. S’apaguen els llums i, en mig de la foscor,

surten

acompanyades dels

nens de P5. Porten un fantasma i una petita “pumpkin” que fa llum. Canten cançons divertides, encara que vulguin fer por.

Passen per les classes de P4 i P3 a recollir nens i nenes i tots junts sortim al passadís per cantar, i així poder tenir una sorpresa ben dolça. Les “witches” porten caramels per aquells que no s’espanten. Ens agrada molt Halloween.


És ben sabut per tothom la importància que té la llengua oral entre tots nosaltres. És essencial treballar-la a les aules, que formi part del nostre dia a dia, que s’utilitzi però, sobretot, que s’usi de manera correcta ja que és una riquesa que només cadascú pot tenir. Frases ben construïdes, paraules pròpies de l’idioma, una bona entonació, la fluïdesa necessària per expressar-se,... Tot això i molt més els mestres i les mestres ho tenim entre les mans. Fer parlar els infants i ferlos parlar bé, cadascú d’ells al seu nivell, és feina nostra. A l’etapa d’Educació Infantil la llengua oral també es treballa a partir d’un taller setmanal anomenat ‘Taller de Dites’. Aquest està pensat per reforçar la llengua oral apropant als infants dites, poemes, endevinalles i refranys catalans fent referència a l’estació de l’any a la que estem, a la nostra cultura i a festes i tradicions. Gràcies a aquest reforç de la llengua els infants adquireixen nou vocabulari i descobreixen la cultura catalana, apropant-s’hi.


Ha estat així com al llarg d’aquest primer trimestre la tardor ha estat un dels nostres punts de mira. L’hem farcit de dites, refranys i poemes que hem treballat a l’aula, amb els tres cursos de l’etapa, tot fent-ne referència. Abans, durant i després d’aprendre aquestes dites, refranys

i poemes, hem tingut

converses d’allò més interessants a la rotllana, un espai d’aprenentatge basat només en el diàleg. Dins d’aquest espai s’hi han anat forjant hàbits com per exemple: no parlar tots alhora, aixecar la mà, no canviar

de

tema,...

Aquesta

interacció permet que els infants aprenguin a gestionar el diàleg entre els seus companys.

‘A la tardor cauen les fulles a muntó’. Amb aquest refrany amb els alumnes de P3 vam anar a guarnir l’arbre de passadís tot enganxant-hi quatre fulles, pintades amb els colors més característics de l’estació, a les branques i la resta les vam enganxar caigudes, al terra. Els infants de P4 ja ho van aprendre a recitar bé: ‘A l’arbre hi ha una fulla, que ja està a punt de caure i l’últim raig del dia, encara la daura.’ L’oreneta també ha estat protagonista, com cada any a aquesta època, amb els alumnes de P5 no li hem dit adéu, li hem dit a reveure. Aquest és només un petit exemple del que s’ha treballat al llarg del primer trimestre. De fet, durant la tardor, també hem tingut temps de parlar de la castanyada, dels fruits més característics de l’època, de la indumentària segons el temps que fa, dels bolets,...


La llengua oral és riquesa en estat pur. La competència comunicativa és bàsica en aquest món on cada vegada rebem més inputs i més estímuls

digitals.

expressar, comunicar

Saber-se poder-se

és

fonamental.

Per altra banda, també tenim entre mans la tradició orals, la

cultura

oral

popular,

aquella que ha passat de pares a fills generació rere generació. Cuidem-ho.

Clara Antonio i Bonet


Aquest trimestre els nens i nenes de 1r hem fet una sortida molt dolça. Aprofitant que estem treballant el Projecte Interdisciplinari sobre els sentits (“és salat o dolç?”), vam anar a visitar una botiga de llaminadures artesanes de Ciutat Vella, on vam jugar a ser pastissers per un dia. Primer vam visitar la botiga i en Peter ens va ensenyar totes les llaminadures que hi venen. Ens va agradar saber la quantitat de dolços diferents que es poden fer. Hi havia de tot: caramels de diferents sabors, bombons, piruletes, fruits secs amb xocolata i “xuxes” de molts colors. Finalment va arribar el moment més esperat: els de primer B amb la xocolata calenta vam escriure un cartell amb el nom de la nostra escola. Després vam sucar uns núvols en xocolata blanca i negra i, tot seguit, els vam decorar amb motius nadalencs. En arribar a l’escola els vam repartir Els de primer A vam veure com en Peter feia caramel. Li va posar un colorant verd i ho va anar amassant moltes vegades, com si fos plastilina, fins que es va refredar. Ho va tallar en trossets petits i ja teníem els caramels fets!!! Nosaltres vam sucar fruites de Niça en xocolata blanca i, després, les vam decorar amb flocs de neu. Ens ho vam emportar a casa embolicat i amb un llacet de regal per als pares. Va ser un final molt dolç per posar a prova el nostre sentit del gust. Estaven bonííííííssimes!!! Mmmmmmmmmm!!!!!


El passat nou de novembre els nens i nenes de primer i segon vam fer una excursió a la serralada de Collserola. Vam anar a una casa que queda ben amagada dins del bosc. Es diu Can Catà. Ens van rebre els monitors, molt simpàtics, i de seguida ens vam posar a esmorzar. Vam poder jugar una estona pel parc infantil i pel jardí cobert de fulles grogues dels castanyers. Més tard, vam fer grups per anar a fer una volteta pel bosc. Cada grup tenia el seu monitor però tots vam fer la mateixa passejada.


Vam poder veure castanyes, plantes, arbres, bolets, ocells i casetes per a ells, i els dibuixos i fotografies d’animals que ens anaven ensenyant per a què ho entenguéssim bé. Vam escoltar també el silenci del bosc, en el que només sentíem els ocells. Pel camí vam trobar una cabana feta amb troncs d’arbres i, al final del camí, vam descobrir una “cova secreta”. El monitor ens va fer llum amb el seu mòbil i ens vam atrevir a entrar-hi. Va ser la nostra aventura del dia! Després de la passejada vam tornar cap a la casa i allà vam poder dinar i jugar mentre esperàvem l’autocar. Va ser una gran dia de tardor ben assolellat.


El passat 20 d’octubre els alumnes de segon, amb la professora d’Educació Física i una mare que ens va acompanyar, vam anar a fer una classe pràctica de tennis al David Lloyd Club Turó. Després de tocar la campana, vam agafar l’autocar i ens vam dirigir cap a les pistes de tennis a la Diagonal. Allà els monitors ens van explicar en què consisteix aquest esport. És un esport que es practica amb raquetes i una pilota petita. Hi poden jugar dues persones (un contra un) o dues parelles (dues persones contra altres dues). El seu objectiu és impactar la pilota amb la raqueta perquè passi per sobre de la xarxa i intentar que el contrari no aconsegueixi tornar-la. La xarxa divideix la pista en dues meitats.


I com que després de la teoria ens calia una mica de pràctica, més tard vam fer grups i vam estar practicant una bona estona amb raquetes i pilotes. Va ser d’allò més divertit!

En acabar ens van fer fotografies per tenir un record d’un matí diferent en el que vam aprendre a jugar una miqueta a un esport fins ara poc habitual per a nosaltres.


PROJECTE DOFINS “En primer lugar usamos los ordenadores para buscar información de delfines. Habíamos hecho un dibujo de un delfín y hemos pintado mandalas de delfines con música de delfines. Hemos aprendido que hay diferentes delfines y hemos aprendido sus nombres. Nos gusta mucho ver videos de delfines, como saltan, como nadan,… Nos ha gustado hacer el trabajo de plásticas de los delfines y hemos traído información y libros a la clase.” Equip 3 (3r A) “Vam fer ordinadors per trobar informació sobre els dofins per fer l’activitat. El professor ens va dir que portéssim coses de casa sobre els dofins: informació, ninos, dibuixos,… A la informació que ens tocava a nosaltres, vam descobrir que els dofins grans poden viure entre 25 i 30 anys i els petits, entre 35 i 50. També vam saber que hi ha dofins a la costa catalana i que viuen en grups. Ja veurem que més acabem descobrint al final”. Equip 3 (3rB)


SNAPPETS

“Les SNAPPETS són tablets molt divertides i juguem i treballem alhora. Ens agrada molt treballar amb les SNAPPETS. Treballem molt en català, matemàtiques, anglès I castellà. També ens agrada carregar-les. Els exercicis són com jocs i ens agrada jugar I aprendre. M’agrada tenir estrelles i millorar. És divertit treballar amb SNAPPETS.” Equip 5 (3rA)

“Aquest any amb les Snappets, ens hem adonat que fem coses en anglès. Una altra diferència entre segon i tercer són les fundes que l’any passat eren grises i ara són roses i blaves. També els exercicis són més difícils perquè estem a tercer.” Equip 2 (3rB)


SOM NOUS A 3r Hem estrenat passadís, està decorat. Ara som més grans i utilitzem els diccionaris. Aprenem moltes coses noves i paraules noves quan llegim. Estem aprenent nous termes matemàtics i fem moltes coses bé I a vegades malament. Ens han donat noves carpetes i maquinetes. A vegades a classe tenim sorpreses. També hem d’estudiar força i hem de ser intel·ligents amb l’estudi. També han arribat nens nous a classe, nous amics. Aquest curs farem 9 anys.

SORTIDA CASTANYADA

Va ser molt bonic el parc on vam anar a jugar. Era molt divertit, alguns buscaven pinyes i alguns feien tendes d’indis. Després vam fer carreres i vam estar jugant molta estona fins que es va fer la tarda i vam tornar al col·legi. Equip 2 (3rA) “Vam anar a jugar a la muntanya, al parc de la Salut de Sabadell. Vam baixar pel bosc i vam agafar pals, pinyes, pedres i fulles. Fèiem botigues i cabanes. Allà vam esmorzar i dinar tots junts. Va ser un dia fantàstic i a la tarda vam agafar l’autocar per tornar al col·legi.” Equip 5 (3r B)


Visita al CRAM del Prat de Llobregat “El CRAM és un lloc on salven animals marins, com tortugues, dofins,… La monitora que ens va acompanyar es deia Marta i era molt simpàtica. Aquell dia no hi havia dofins, però ens van ensenyar tortugues marines: una es deia Massagran, l’altra es deia 4x4 i l’última era la Casimiro. Ens van explicar que si mai vèiem un animal en perill que aviséssim al número d’emergències.” (Equip 4, 3rB) “La visita al CRAM va ser força divertida perquè hi havia un parc i tots ens ho vam passar molt bé, i encara més agafant petxines a la platja del davant. Però quan vam entrar al CRAM va resultar que no hi havia dofins. La Marta que ens va acompanyar era molt amable”. (Equip 2, 3rB) “Vam veure tortugues marines malaltes. Vam veure una que tenia un pal de xupa-xups clavat a la boca. Vam fer una activitat en que nosaltres érem persones del CRAM i salvàvem un dofí que havia arribat malalt a la platja. Si mai en veiem un, hem d’avisar al 112.” (Equip 1, 3rB)


BIBLIOTECA BONNE MAISON: El 5 d’Octubre els dos cursos de 5è van anar a la biblioteca del barri. “Vam veure una sala semblant a una escena de Harry Potter. Després van anar a la “sala de les dones” i vam parlar dels tòpics. El bibliotecari ens va explicar que a l’estiu va anar a un campament de refugiats i allà va conèixer a una nena que li va demanar que ensenyés els nens del seu país un dels seus dibuixos. En el seu dibuix vam veure escenes de la guerra. Quan vam acabar ens va donar un full per fer-nos un carnet de la biblioteca i poder anar a buscar llibres o fer deures.” (O. Marc, Salma i Jon, 5è A)


MUSEU PICASSO “De camí al museu vam passar pels Quatre Gats, que era on els artistes es reunien per parlar.”

(Eric, Yawen i Toni, 5è A) “Primer vam veure els retrats de la seva primera època però el retrat de la seva mare no hi era: estava a París!” (Shem, HaoXuan i Maliyah, 5è A) “Vam veure Les Menines copiades de Velázquez però a la seva manera i vam anar a la “sala dels ocells”. Es diu així perquè hi ha molts quadres d’ocells, però de moltes formes i diferents.” (Ammia, Ovidi, Armando i Yasmine, 5è A) “Nosaltres també som uns Picassos!!!”


PALAU GÜELL

Avui he manat al Palau Güell, en el camí fins al Palau hem fet un tour per la Rambla, la Virreina, l’església de Betlem… al arribar ens van explicar qui el va fer i qui vivia en el Palau. Vam arribar al parking on es deixaven els carros. Hem vist moltes coses i fèiem grups de color groc, lila i vermell. L’equip groc tenia que buscar de quins material s’havia fet, de fusta, maó, ferro, ceràmica i pedra, l’equip vermell tenia que saber perquè servia el lloc on estàvem. Després hem anat a la sala més important del Palau, ens havíem estirat al terra a escoltar música que va escriure Isabel Güell. Hem anat al terrat i hi havien moltes xemeneies que feien figures d’arbre, de cargol i més figures. A la sortida i ens han donat una llibreta petita de record amb un punt de llibre. L’Equip “ Els misteris SA” En el Palau Güell hem vist moltes coses dels modernistes. Gaudí es va inspirar molt en la natura. El que més ens ha agradat ha estat el terrat: Tenia unes xemeneies molt creatives! Una feta amb trossets de plats amb la tècnica del trencadís, algunes estaven fetes de maó, …En una part de la visita, hem anat a la sala on ballaven els convidats i on tocava música Isabel Güell. La nostra guia ens ha dit que en aquesta sala ens estiréssim i miréssim el sostre perquè estava tot superbonic! Era amb forma de cúpula amb forats al sostre com estels al cel i entrava llum del sol per allà i s’il·luminava tota la sala .També en aquella sala hi havia unes portes, com un armari . Era on es feia missa, com una” mini església” i en algunes sales del Palau havíem de fer grups i saber de què materials estava feta la sala, en que es va inspirar i perquè servia aquell lloc. Al final de la visita ens van fer un regalet, una llibreta i un punt de llibre. El camí per anar ha sigut hiperinteressant. La Maria Carme, la nostre tutora, ens ha anat explicant coses en el camí d’anada i de tornada. Ha estat una sortida molt divertida. Maria Termes i de Dark Squad


El 30 del 11 del 2016 vam anar al Palau Güell, vam veure moltes sales. La primera sala on vam estar servia per “aparcar” el carruatges, la segona on vam estar estaven els cavalls que vivien. Després, vam veure la sala de la Confiança on tocaven i ballaven. En aquella sala només podien anar els millors amics o familiars del senyor Güell. També va manar a una sala on ens van dir que ens estiréssim al terra i va sonar una música molt bonica. En la sala també hi havia una capella que s’obria i es tancava com un armari. Després vam pujar al terrat que era bonic, vam veure les xemeneies algunes eren de trencadís que estaven fetes de plats i tasses. I al final ens van donar una llibreta de record del Palau Güell. L’equip: “ Els videojocs” 5è B

El dia 30 de novembre vam anar al Palau Güell amb els meus companys. Vam passar per la Rambla, fantàstic passeig! . Una estona més tard va arribar una noia per acompanyar-nos. Ens vam seure en el terra que estava fet de maó i ens van ensenyar com vivia la família Güell i en Gaudí el que va construir aquest meravellós Palau . Ens van portar al lloc on deixaven els carruatges i en el lloc on estaven els cavalls, ens van repartir en tres grups de colors i ens feia unes preguntes que havíem de respondre. Un grup havia de buscar de quin element de la naturalesa, un altre grup havien de dir perquè servia aquella sala i l’últim grup havien de veure els materials com: maó , fusta, vidre…Després anant amb una altra sala que es diu la sala de confiança, aquell lloc el fan servir els Güells per tocar la música, quan ja havíem acabat de veure aquella sala hem anat a veure un altra que quan t’estires en el terra i mires es veuen les estrelles quan es fa de nit, a prop hi havia una capella i també una música que es sentia era l’òrgan .Hem anat a moltes sales i al final: el terrat. Hi havien moltes xemeneies de formes de cargol, arbre…Al final ens van donar una petita llibreta per tots de record. Ruijie i l’equip “ Black FridaY”


Uns dies abans de que ens retrobéssim a La Salle Comtal per començar primer d’ESO, ja notàvem com els nervis es movien pel nostre cos. Estàvem dubtosos i impacients, ja que no sabíem a quina classe aniríem, amb quins tutors i, el més important per a nosaltres, amb quins companys i companyes. Se’ns van fer eterns els dies fins que va arribar el moment que tots i totes estàvem esperant. Vam entrar al teatre tots esvarats, i després de calmar-nos una mica, vam escoltar amb molta atenció la presentació del curs. Ja fetes les classes ens vam dirigir cap a les aules. Els canvis van sorgir a primera vista. Vam començar fent l’Horari Setmanal, i en aquest precís moment ja vam veure una diferència. Teníem ben bé un professor per a cada matèria i els de la meva classe només veiem a la nostra tutora quatre hores a la setmana. Ja ens havien dit que l’horari de la classe no era el mateix, ja que entrem mitja hora abans i sortim cinc minuts més tard, tot i que els divendres per la tarda no tenim classe. Un dels canvis que més ens ha agradat ha estat el de no haver de dur la bata. Era el canvi que més il·lusió ens feia, i finalment, va fer-se realitat! Com ja sabeu, tots els professors i professores fan una petita, o no tan petita, xerrada parlant de la importància de l’ESO, ja que ens preparen per a quan siguem més grans i per al nostre futur. Aquest és un dels canvis que menys ens esperàvem, ja que la nostra percepció de la vida és diferent a la dels grans, perquè encara som nens i veiem molt llunyà això que ens diuen! Encara que, tal com diuen els adults, el temps passa volant i ja estem acabant el primer trimestre de primer d’ESO! Ha estat un trimestre molt intens i ple d’activitats i sortides, com per exemple el dia que vam anar a la trobada “Fem Xas!” on vam poder gaudir de moltes activitats amb nens i nenes de primer d’ESO d’altres escoles de La Salle i ho vam passar genial!

Lucía Pazos


Com cada any La Salle Catalunya ens proposa un nou lema que haurem de treballar durant aquest curs. A les classes de tutoria i a religió n’estem aprenent els seus valors. A primera vista el lema, “mira + enllà” no crida molt l’atenció, ni té colors ressaltants, però per molt senzill que sigui transmet un missatge molt clar.

De vegades, cal mirar més enllà de les coses que ens envolten i fixar-nos en els petits detalls. No sempre veiem la veritat amb els nostres ulls, perquè sovint aquests no ens mostren tota la realitat. Ens enganyem pensant el que no és, hauríem d’aprofundir-nos més en les coses que fem, en les persones, mirar més enllà.

Laura Casaña i Júlia Tomàs


To look beyond is trying to think or trying to see a point further than someone or something. Look beyond the naked eye and you will see the beauty of one’s soul and true essence of who they really are. Don’t judge someone by their physical appearance because others might have something better hidden inside their heart. This is like the sun and the clouds: the sun never stops shining, sometimes we just have to look behind the clouds to see it. Always look beyond what you can see, always think positive, always expand your horizons. In our studies, we should look beyond and do our best to reach our dreams and have a better future. “Don’t let the excitement of youth cause you to forget your Creator. Honor him in your youth before you grow old and say, “Life is not pleasant anymore.” -ECCLESIASTES 12 NLT

Graszel Mae Alegado i Caryl Faye Oblefias


El 3 de novembre, un grup de nois i noies de 3r d’ESO vam anar al CaixaFòrum per realitzar el taller CaixaLab Experience. Es tractava d’aprendre noves idees sobre l’emprenedoria, ja que el PIC que estem fent a FAIG tracta aquest tema. Primerament, vam entrar en una sala fosca on hi havia una pantalla amb tot de paraules il·luminades: esforç, confiança, valentia, responsabilitat... Aquestes paraules són molt importants si vols crear una empresa. Vam començar a parlar sobre el significat de cada una d’elles fins que vam passar a una altra sala. Ens van fer asseure en una mena de cinema on ens van projectar un vídeo en què sortien diverses persones que ens parlaven sobre la seva experiència emprenedora. Eren joves que havien creat empreses, algunes d’èxit i d’altres no. Un cop acabat el vídeo vam passar per unes pantalles tàctils gegants, on havíem d’intentar crear uns aparells per solucionar un problema. Va ser molt divertit i va passar el temps molt ràpid. Vam seguir el recorregut de la sala i ens van posar uns exemples d’aparells que havien sigut creats per solucionar problemes quotidians, com per exemple els clips. A continuació, vam analitzar l’èxit de Nespresso, iPhone i Facebook, i vam veure una impressora 3D. Ja al final de l’activitat ens van fer escoltar amb uns auriculars uns joves emprenedors que havien tingut èxit i ens deien com el van aconseguir. En general va ser una sortida molt divertida i també molt interessant.

Josep Mª Gómez


El dia 7 de Novembre, 10 alumnes de 2n i 3r d'ESO d'aquesta escola, vam començar la formació d'INTERNET SEGURA "TU a TU" a la comissaria dels Mossos d'Esquadra, del carrer Nou de la Rambla. Vam sortir de l'escola a les 10.40 h, després que la professora Maria Jesús ens repartís unes carpetes i uns fulls per prendre apunts. En arribar, dos mossos ens van rebre, la Sandra i l'Òscar, ells eren els que ens farien el curs. Vam pujar per l'ascensor fins a la 3a planta de la comissaria on vam seure i ens vam preparar per començar les classes, que van ser d'11 h a 13 h, amb un descans de 5 min cap a les 12.15 h. Primer de tot, els mossos se'ns van presentar i ens van fer una petita introducció del que anàvem a treballar durant el curs. El curs tractaria de la responsabilitat en l'ús de les xarxes socials i mètodes que podem aplicar per prevenir problemes d'abusos o de coaccions. Els darrers dies ens van posar vídeos i ens van fer reflexionar sobre ells. Tots els vídeos tractaven temes diferents, però la conclusió sempre era la mateixa: NO FACIS A LES XARXES SOCIALS ALLÒ QUE NO FARIES A LA VIDA FORA DE LA XARXA. Per exemple: Tu mai donaries les teves dades personals a un desconegut que et preguntes pel carrer, però, en canvi, a la xarxa, tens un perfil obert amb tota la teva informació i fotografies públiques que, d'una manera o altra, transmeten informació sobre tu, i no saps mai qui les pot arribar a veure. La informació a la xarxa mai desapareix i el dia de demà quan vagis a buscar feina aquestes fotografies et poden perjudicar.


També ens van explicar les diferents situacions d'assetjament que es poden donar a través de les xarxes. Les principals són: El cyberbullying: És l'assetjament escolar a través d'Internet i xarxes socials. El grooming: És l'assetjament d'un adult cap a un menor. Sovint amb la intenció d'aconseguir continguts sexuals per mitjà de coaccions i amenaces. La coacció: És obligar a una persona afer alguna cosa que no vol fer. A la xarxa amb la intenció d'obtenir contingut sexual d'aquella persona a canvi de no revelar informació o fotografies perjudicials per a aquesta. Després ens van parlar dels pederastes i de com s'aprofitaven dels perfils oberts per fer-se passar per nois menors d'edat i assetjar a la persona per tal què faci el que ell vol. Com poden estar fins a un any fingint una amistat per guanyar-se la nostra confiança. Finalment, a l'última sessió, vam practicar les presentacions com si estiguéssim davant d'una classe. I l'Òscar ens va ensenyar tota la comissaria. Hem après força d'aquest curs i les principals recomanacions que us podem donar són: -Tenir un perfil privat i eliminar a tots els seguidors que no conegueu. A més de no parlar mai amb algú que no coneixes. - No actuar a la xarxa com no actuaries en la teva vida al carrer. - Reflexionar abans de penjar segons quines fotografies o vídeos. Quines conseqüències pot comportar? -Tenir la web cam sempre tapada o desendollada quan no l'estigueu utilitzant. -No xatejar amb algú que no conegueu i assegurar-se de què la persona amb qui xateges és qui diu ser. I SOBRETOT, SI ALGUN COP US VEIEU EN UNA SITUACIÓ D'ASSETJAMENT O COACCIÓ NO DUBTEU EN AVISAR AL PARES, PROFESSORS O MEDIADORS DEL CENTRE.

Gemma Rodríguez i Joan Álvarez


Els alumnes de 4t d’ESO de l’APS que estem fent un treball amb el Banc de Sang i Teixits, el 4 de novembre vam fer una excursió a l’edifici central d’aquesta entitat. Allà ens van ensenyar els processos de donació, coagulació, filtració i conservació de la sang. També vam veure les instal·lacions i tota la maquinària per dur a terme aquests processos. Vam observar els diferents tipus de sang i com se separen els components de la sang (plaquetes, glòbuls blancs i glòbuls vermells). El procés de donació de sang només dura 5 MINUTS. Recorda que una donació de sang equival a 3 vides. L’edat mínima per poder donar és de 18 anys. El període de temps de donació varia depèn del tipus de sexe, és a dir, els homes tenen un període de 3 mesos de marge per a la pròxima donació, i les dones, de 4 mesos. Si algú està interessat a donar sang a l’escola, que s’apunti la data del 20 de gener del 2017. Penseu que estem treballant molt, tenim por que no vingui ningú i volem que vingui molta gent. Estem molt ansiosos perquè arribi el dia i comprovar que la nostra por no era justificada. Fins aviat, i gràcies per la vostra atenció i futura col·laboració!

Jeirey Bylle Aban, Jasper Villena,

Tamara

Cirkovic,

Meritxell Martí, Gaizka Puga, Angelo De Roxas, Kevin Larangnan


És difícil imaginar què serem en el futur. Més difícil encara saber si allò que ens agrada, pot ser, o no, la nostra professió. Alguns alumnes tenim al cap el somni de ser arquitectes. Per això, quan ens van informar que participaríem al Congrés d’arquitectura que es celebra a Barcelona, vam pensar que podia ser una experiència molt interessant i motivadora. El dia 26 d’Octubre ens vam aplegar els alumnes de 3r i 4t de l’ESO al teatre de l’escola. Allà ens esperaven els que serien els nostres mestres durant aquell matí de dimecres. Es tractava de quatre alumnes, un professor i el germà Joan Carles Vázquez, exalumne de l’escola, que venien de la Universitat d’Arquitectura de la Salle. També hi va ser present el director del Congrés, el sr. Roger Subirà. Ens va explicar que una part del Congrés estava dedicada als tallers, en aquest cas, nosaltres participaríem en el taller La ciutat ideal. Després d’aquesta presentació, els alumnes vam anar a les nostres classes. Cada classe comptava amb la direcció d’un alumne universitari. Primer de tot ens van dividir en dos grans grups; un s’encarregaria de dissenyar els habitatges i un altre, els edificis públics. Després, a la nostra classe, 4t B, ens van dividir en tres subgrups amb una tasca diferent cadascun. Un grup dissenyaria el poliesportiu, un altre, la piscina i l’altre, el parc. També calia pensar l’estructura de la nostra ciutat, per això, vam anar completant les feines amb el disseny de les carreteres, carrers, etc.


A continuació, vam plasmar totes les idees en unes maquetes. Vam utilitzar material de l’escola i d’altres que havíem anat portant de casa, com oueres de cartró o plàstic, ampolles, caixes de cartró, cordes, canyetes, escuradents, etc. Al final del matí, es van ajuntar totes les maquetes per a crear la nostra ciutat ideal. Per a nosaltres ha estat una molt bona experiència que ens ha permès de viure de primera mà com es dissenya i construeix una ciutat. Vam poder desenvolupar la nostra part més creativa, així com l’esforç i el treball en equip. Podem dir que hem estat uns bons aprenents d’arquitectes.

Mohamed El Kariti i Llorenç Llaó


El dia 9 de Novembre dos alumnes mediadors de 3r i 4t d’ESO, el Joan Álvarez i jo, la Mercè Monell, acompanyats per la directora Marta Martínez, la professora Maria Jesús, encarregada del projecte de mediació, i el policia mosso d’esquadra, encarregat de la formació, l’Òscar, tots plegats vam anar a BTV. Vam quedar per la tarda, fora d’horari escolar, per agafar el metro i marxar cap a l’edifici on es graven els programes de BTV ràdio. Quan vam arribar ens vam fer alguna foto i ens vam dirigir a la sala on es faria el programa en directe. Vam participar en el programa de ràdio La tarda de Barcelona, per parlar del projecte que està fent l’escola, des de fa dos anys, Internet segura de tu a tu. Vam parlar del projecte Internet Segura de tu a tu, que van començar els alumnes que ara ja estem a 4t de la ESO i que ara també som mediadors, vam parlar també de les xarrades que s’han anat fent al llarg d’aquests dos anys. Unes xerrades dirigides als nostres companys des de cinquè de primària a quart de l’ESO, i també del programa de mediació que fa l’escola, sempre mantenint la privacitat de les persones a les que hem ajudat.

Mercè Monell


Durant el mes d'octubre, els alumnes d'informàtica de 4t d'ESO vam anar al CaixaFòrum per realitzar un taller senzill i entretingut. Després de prendre'ns l'esmorzar mentre esperàvem que vinguessin a buscarnos, els dos monitors que ens ensenyarien l'activitat van acompanyar-nos fins a una sala on veuríem de què tractava i com ho realitzaríem nosaltres mateixos. Una vegada vam entrar a la sala, ens van demanar que ens asseguéssim per començar les presentacions; abans d'explicar-nos què feia el videojòquei, ens van ensenyar vídeos, tots amb una relació: les imatges anaven sincronitzades amb la música o expressaven el que la música transmetia. Ens van explicar que el videojòquei tenia més o menys la mateixa funció que un discjòquei, però en comptes de fer mixos amb música en fèiem amb imatges, perquè s'adaptessin a la música que havíem escollit. Després d'ensenyar-nos els vídeos ens van explicar les característiques de cadascun, com és la sincronia (sincronització entre música i imatge) i la asincronia (ni la música ni la imatge estaven sincronitzades).


Acabades les explicacions, ens tocava a nosaltres fer el nostre propi vídeo com a videojòqueis. Ens vam separar en grups per fer dos vídeos sincronitzats. El programa que utilitzàvem ja tenia les imatges predeterminades, només faltava buscar el tema del nostre vídeo i la música. El nostre equip va decidir fer com a tema la nostàlgia i com a música River flows in you. Després que l'altre equip presentés el seu vídeo, que tractava de terror i la música era la introducció de Bob Esponja alentida, ens tocava a nosaltres. La meitat del nostre equip va estar en una pantalla i l'altra, en una altra. La música va començar a sonar i nosaltres vam començar a moure imatges, transitant-les i col·locant-hi alguna frase per transmetre el que la música ens transmetia a nosaltres, a través de les imatges predeterminades que ens donava el programa. Vam acabar l'activitat bastant satisfets, havíem après què era el videojòquei i a utilitzar un programa sobre aquesta tècnica, una experiència molt divertida i entretinguda.

Jaume Jiménez


Creus que ho saps tot? Demostra’ns-ho. Saps què és Parmènia? Per què aquest nom? Què fem els de Parmènia? Creiem que és una oportunitat que ens ofereix l’escola per ser responsables dels nostres estudis. Fem les matèries bàsiques i durant 12 hores setmanals fem “pràctiques” (Introducció al món laboral) fora de l’aula. Què vol dir “pràctiques”? Sortim de l’escola per aprendre coses noves. Es una primera aproximació al món del treball. Col·laborem amb l’Educació Infantil de l’escola; amb la llibreria Claret, la llibreria Norma; amb Tallers Vallés; amb el Bressol del Nen Jesús; amb el manteniment informàtic i secretaria de La Salle Barceloneta; amb Budget Bikes i amb el Centre Obert Sínia. Ens divertim, coneixem gent i adquirim la pràctica de treballar. És una bona oportunitat per ser més responsable, comprendre el ritme del treball i treballar la puntualitat. I per què ens diem Parmènia? Parmènia es una ermita situada a França, prop de Grenoble. Sant Joan Baptista De La Salle va anar l’any 1714, en una època de crisi i malentesos va voler refugiar-se en la pau i la tranquil·litat de Parmènia. Desprès de passar-hi uns quants mesos va tornar a París amb més forces. Nosaltres al sortir de Parmènia també volem recuperar la il·lusió per l’estudi, ens motiva per acabar l’ ESO i fer amb ganes Cicles Formatius.

Els alumnes de Parmènia!! 


El dissabte 5 de novembre va tenir lloc la Trobada Família – Escola a La Salle Gràcia. A aquesta Trobada es convida a tots i totes els membres de la Juntes de les Associacions de Mares i Pares dels Centres La Salle. La nostra escola va comptar amb una gran representació de l’AMPA, ja que vam assistir cinc persones de la Junta. Quatre AMPAs de La Salle vam exposar bones pràctiques que portem a terme a la nostra escola. Una d’aquestes AMPAs va ser la nostra, la de La Salle Comtal. Vam exposar com els socis de l’AMPA participem activament en les Campanyes del 3r i 4t món i com, al desembre, s’organitza el concurs de pessebres. També vam explicar altres pràctiques que fem, com la representació de La Castanyada i l’acompanyament, junt amb els professors, a les famílies que venen a veure l’escola per les portes obertes. Vam explicar el nostre Projecte de la Motxilla Viatgera que va captar l’atenció dels altres assistents i els va emocionar. El proper curs volem seguir presentant i emocionant als assistents amb tota la feina que fem i els projectes innovadors que portem a terme, i que creiem es veu reflectida positivament en la gran família que és La Salle Comtal.


Jugar i compartir el joc amb iguals és una conducta que els nens desenvolupen de manera innata i espontània, ningú ens ensenya a jugar, ni a fer amics i compartir aquest joc, és un comportament que forma part de l'essència de ser nens. És a través del joc que els nens aprenen infinites coses i s'inicien en el món de la imaginació i de les relacions socials, és a través del joc que poden aprendre habilitats com compartir, respectar torns o comunicar-se. A les escoles el joc està present en els moments d'oci, com els patis, però també s'aprofita per aconseguir aprenentatges entre els més petits. Però, que passa si un nen no sap jugar?, com suplim aquesta rica oportunitat d'aprenentatge?. Això és el que passa sovint amb els nens que presenten un Trastorn de l'Espectre Autista (TEA). Els dèficits comunicatius i per entendre el món social, conjuntament amb els interessos restringits, les conductes estereotipades i els problemes sensorials que presenten i defineixen el trastorn, fan que les seves conductes distin de manera important de la resta de nens neurotípics. Els patis poden ser espais especialment complicats pels nens amb TEA, són espais desestructurats, sorollosos i poc previsibles, on la comprensió de les claus socials és essencial per poder participar del que succeeix. En aquest entorn, els nens amb autisme acostumen a quedar-se aïllats i presentar conductes inapropiades, en ocasions, poc funcionals i repetitives, i en altres , disruptives, perdent, d'aquesta manera grans oportunitats d'aprenentatge i podent propiciar conductes d'exclusió i assetjament per part de la resta d'alumnes. En aquest sentit, és imprescindible treballar amb els nens amb autisme les habilitats de joc, l'ús funcional de les joguines, les regles que marquen el joc, les habilitats d'espera i de compartir, l'establir torns i el poder comunicar els interessos de cadascú. Caldrà també un suport dins dels espais de pati i una estructuració de les activitats que els permeti la comprensió i participació del joc.


A l'escola La Salle Comtal fa 3 anys es va iniciar el projecte TEA, un projecte dirigit a atendre a nens a TEA dins de l'escola ordinària, amb el convenciment de que els entorns ordinaris són els idonis per aquest alumnat i que la seva inclusió educativa promou valors com la solidaritat i la tolerància a la diferència per part de la resta d'alumnes, i per tant, contribueix a crear millors societats. El projecte té com a objectiu d'adaptació curricular i dels entorns, la formació del professorat i personal no docent, la sensibilització dels alumnes i de les seves famílies, i assegurar, no només la presència, sinó també la participació i l'aprenentatge per part dels alumnes amb TEA a l'escola. Conjuntament amb el projecte TEA, es va crear dins de l'AMPA, la Comissió d'Escola Inclusiva, formada per pares de nens amb i sense autisme, que tenim l'objectiu de col·laborar activament amb la direcció de l'escola per aconseguir la inclusió educativa dels alumnes amb diversitat funcional. Un dels projectes de la Comissió va ser el de Patis Guiats, un projecte dirigit a garantir la participació d'aquests alumnes en el pati del migdia, per tal de promoure la interacció amb la resta d'alumnes i l'accés als moments de gaudi durant el joc. El projecte va rebre una subvenció econòmica per part de l'Obra Social de la Caixa i de l'Ajuntament de Barcelona, el que ha permès el seu finançament durant el darrer trimestres del curs 2015-16 i permetrà el seu manteniment durant mínim tot el curs actual. Actualment es dona atenció a 7 nens amb autisme i hi participen 3 terapeutes amb formació específica en autisme, juntament amb els monitors de pati. L'objectiu principal és q els nens s'ho passin bé, pel q es dedica el temps necessari a explorar els seus interessos i aprofitar-los per crear oportunitats de joc adaptats a les capacitats de cadascú.


L' estructuració, els suports visuals i la participació de la resta d'alumnes són claus per garantir l'èxit. L'experiència ha estat molt positiva per tots els alumnes, també pels alumnes sense autisme que es beneficien d’igual manera de les metodologies utilitzades amb els alumnes amb autisme.

Des de que el projecte està en funcionament s'han reduït de manera general els problemes de conducta, tots els alumnes es mostren més participatius en les activitats de joc i s’han fomentat valors com la tolerància a la diversitat. L'experiència ens diu que els nens amb autisme es poden beneficiar enormement dels entorns ordinaris, però no a qualsevol preu, calen els suports adients, especialitzats i personalitzats. Les escoles han de fer un recorregut en aquesta direcció i comprovar el benefici que suposa per tota la comunitat educativa. L’escola La Salle Comtal és pionera en aquest tipus d’iniciatives, amb apostes decidides i clares a favor de la inclusió educativa. Aquest projecte no hagués estat possible sense el suport i el creure en ell per part de la direcció de l'escola La Salle Comtal, sense els monitors que s'impliquen cada dia, les terapeutes que han posat una enorme il·lusió i professionalitat i sense les famílies que no deixen de lluitar per una veritable inclusió educativa. A tots ells, el meu més sincer agraïment.

L'Estel-44 (des-16)  

Revista digital del primer trimestre del curs 2016-2017 de l'escola La Salle Comtal

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you