__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Revista de Vic Setembre| Octubre de 2016

Revista de la ciutat de Vic - www.revistadevic.cat Núm. 25

La màgia del Temple II

1º PREMI LITERARI Revista de Vic 2017 Pàg. 12

SAGALS D’OSONA Els Sagals comencen el segon tram de temporada Pàg. 10

TESTIMONI DES DEL FRONT DE VIC 1939 Pàg. 28

DISCOVERY SPORT

L’AVENTURA ÉS AL NOSTRE ADN AUTO PLA VIC 4 x 4

N.152a km. 69,7 08503 Gurb - Vic (Barcelona) 93 889 33 66 auto-pla-vic.landrover.es


El teu llibre el tenim a la Tralla

Plaรงa Major 7/8 Vic 938 83 56 54 www.latralla.cat


Setembre | Octubre Revista de Vic

M

Xavi RUIZ

oltes gràcies. Volia començar així per moltes raons. La primera és que celebrem 2 anys i això, sense vosaltres no seria possible i ho sabeu. Dia rere dia em trobo a gent que em demana coses sobre la ciutat o sobre coses que surten publicades, i clar, no puc estar més orgullós.

EDITORIAL

Director: Xavi Ruiz Redactors: Oriol Casellas Xavi Ruiz Marta Anglada Sandra Verdaguer Cristina Masramon Elisabet Jorquera Ester Portell Andreu Gomez Eduard Olivan Olga Bover Josep Torras Mariona Isern

Gràcies, gràcies i gràcies La segona és que el mes que ve, estrenem llibre, un llibre molt especial, i que ja està sonant arreu de la ciutat. Aquesta vegada parlem d’”Un passeig per Vic” d’en Carles Costa, un escriptor amb molt de futur. La tercera és que d’ací a poc temps, la Revista de Vic tindrà una germana, la Revista de Puigcerdà, i és per això que us fem arribar al final de la revista, la portada final d’aquesta publicació. La quarta és que tenim 2 llibres pendents de publicar que seran meravellosos, un de la Dolors Puig-Alsina i l’altre d’en Manel Montero. A part de tot això, en el transcurs d’aquesta setmana també tindrem acabat el llibre infantil de l’Arnau i els seus amics, que fem juntament amb un molt bon amic, en Moi Alsina. Ja veieu que mirem de no frenar gaire i tot gràcies al vostre suport. Per acabar dirvos que ja podeu començar a reservar el calendari 2017 de Vic a la llibreria La Tralla. I recordeu que ens podeu enviar comentaris o articles a info@larevistadevic.cat.

Disseny i maquetació: Gràfic Osona Correcció: lasensacio.cat Web: larevistadevic.cat Publicitat: 938854602 info@larevistadevic.cat 655 45 42 33 Dipòsit legal: B 18552-2014

12 1R PREMI LITERARI

‘Revista de Vic 2017’ La Revista de Vic convoca el 1r Premi Literari ‘Revista de Vic’, 2017, d’acord amb les bases que es descriuen a la pàgina 12.

04 06 08 13 14 16 18 20 22 26 28

Xavi Ruiz Director facebook.com/xaviru twitter.com/xavi_ruiz info@larevistadevic.cat Xarxes socials: /larevistadevic

MODA Com tenir la pell morena tot l’any. L’ENTREVISTA Ester Portell BIBLIOTECA D’HISTÒRIA VIGATANA

Vigatans il·lustres

LA RECEPTA DE L’ANDREU Rusc de merenga sobre llitet de fruita de temporada EL RACÓ DE LA MARIONA L’art d’aparentar EL LLIBRE DEL MES

El laberint dels esperits

VETERINARIS

Caiguda de pèl en gossos i gats

EL RACÓ LEGAL Drets i deures dels ciutadans UN PASSEIG PER VIC Un homenatge a la ciutat de Vic LA MODA DE LES Cases prefabricades VETERINARIS Per què els nostres gats continuen caçant?

3


4

Revista de Vic Setembre | Octubre

MODA Ester PORTELL

Com tenir la pell morena

tot l’any

S

La neteja de l’armari és una tasca que es posposa repetidament, però el cert és que tenir l’armari ben organitzat pot arribar a ser un acte terapèutic, ja que evita la frustració i la sensació de no saber posar-te. << No fa tant de què temps, el cànon >> <<

egurament has tornat de les vacances pensant com podries mantenir el color de pell que has aconseguit, doncs avui t’explicaré com prolongar-lo al màxim de temps possible. Però si en el teu cas no has tingut ocasió de prendre el sol, o simplement no suportes passar hores i hores estirat a la tovallola, has de saber que, avui dia, és possible lluir una pell bronzejada d’una forma menys agressiva per la teva salut i sense necessitat de prendre el sol.

1. Com prolongar el bronzejat

de bellesa era la pell pàlida i demostrava salut i distinció. >>

3. Autobronzejadors naturals

Protector solar a diari: l’aplicació diaria del protector solar t’ajudarà a mantenir el bronzejat, ja que el sol aquests dies de setembre encara és fort.

També pots seguir una recepta i crear la teva pròpia crema a partir de productes naturals, econòmics, fàcils d’aconseguir i de preparar.

Exfoliació i hidratació: evitaràs que la teva pell es peli, regeneraràs els teixits i eliminaràs les cèl·lules mortes, augmentant l’elasticitat de la pell. Utilitza un exfoliant suau en gel i després aplica la crema hidratant durant el dia i la nit.

1. Crema de pastanaga: barreja el suc de mitja pastanaga, dues cullerades d’oli d’oliva i dues cullerades de llimona. Col·loca la crema en un pot fosc. Abans de l’aplicació sacseja el pot i extén la crema de manera uniforme.

L’alimentació: la fruita i la verdura són una font d’antioxidants, i sobretot d’una substància anomenada betacarotè, que estimula la pigmentació i proporciona color a la pell. Menjar pastanaga, carbassa, espinacs, meló, tomàquet i síndria t’ajudarà a mantenir el bronzejat més temps.

2. Autobronzejadors comercials Són una alternativa per evitar el risc d’exposició als raigs UV. Quan hagis adquirit la crema, mira d’aplicarte-la per tot el cos uniformement, però vigila de no extendre’n massa quantitat en colzes i genolls, ja que en aquestes zones hi ha una major concentració de queratina i fa que l’efecte de l’autobronzejador sigui major i la pell s’enfosqueixi molt més.

2. Crema de tomàquet: necessitaràs el suc de 2 tomàquets liquats, unes gotetes de suc de llimona i una cullerada d’oli d’oliva. Barreja els ingredients i conserva-ho en un pot i un lloc fosc. 3. Crema de canyella: barreja una mica de canyella mòlta amb maizena. Extén la crema sobre el rostre i coll amb una brotxa o cotó. Pots afegir més canyella si vols aconseguir un to de pell més bronzejat. 4. Crema de cafè: barreja una tassa de cafè mòlt acabat d’utilitzar amb dues cullerades d’oli d’oliva. Aplica la crema i deixa-la actuar durant quinze minuts. També pots afegir la barreja a l’aigua de la banyera i banyar-te. Com més temps estiguis a la banyera més fosca es tornarà la teva pell.


TOT

Setembre | Octubre Revista de Vic

5

T A R + BA S PER AL

R U C U O N

Multifunció Impressora Escàner

29 € 15,6”

Fotocopiadora

15,6”

4 Gb de RAM 500 Gb de disc dur Lector de dvd’s

HP model 2130

269€

HP model 255 G4

Pantalla de 15,6” Core i5 5200 U 4 Gb de RAM

(finançament a 12 mesos 22,41€ / mes sense interessos)

1000 Gb de disc dur Gràfica Ge Force 940M

Acer model E5-573G

(finançament a 12 mesos 37,41€ / mes sense interessos)

449€

SERVEI POSTVENDA

REVISIÓ TOTAL

DEL TEU EQUIP INFORMÀTIC

29,90€

Eliminar publicitat i programes maliciosos Neteja del navegador Eliminació finestres emergents Optimització velocitat del sistema

Secció papereria

+BARAT!

Carretera de Manlleu, 54-60 · VIC (de dilluns a dissabte, de 10.00 a 21.00 h)

www.isern.net

Pantalla de 15,6”

Rambla del Carme, 15 / Portal de la Rambla, 6 · VIC


6

Revista de Vic Setembre | Octubre

E

STER PORTELL Dissenyadora gràfica

L’Ester Portell és una torellonenca de 28 anys, Llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses i en Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat de Vic. Actual col·laboradora de la Revista de Vic, en la maquetació de la revista i redactora de la secció de Moda.

D

es de quan hi trobes interès al món del disseny? Ja des de ben petita m’agradava molt dibuixar, dibuixava a tothora i sempre que en tenia l’oportunitat, em presentava en els concursos que organitzava l’escola, els que recordo amb més il·lusió són els de Sant Jordi i Nadal. Tot i així, un cop a l’institut em vaig començar a interessar per l’economia i el final vaig decidir formar-me en administració d’empreses. Al mateix temps vaig emprendre una llicenciatura de publicitat i relacions públiques i va ser llavors, en l’estudi d’algunes assignatures de disseny gràfic, quan vaig tornar a connectar amb aquella vella afició de la infantesa. Em vaig llençar a fer unes pràctiques d’empresa en un departament de comunicació, que va resultar ser una molt bona experiència, i això va acabar definint la meva autèntica vocació. Tens alguna altra afició? M’agrada la fotografia, segurament per influència del meu pare. També m’agrada molt fer excursions a la muntanya i mantenir-me en forma. Com va començar l’estima a la ciutat de Vic? La ciutat de Vic ha estat sempre molt present en la meva vida. La meva cosina hi vivia, i el meu pare que hi treballava, se m’emportava molts dissabtes a la feina. Com va sorgir de col·laborar a la Revista de Vic? Inicialment vaig donar un cop de mà amb la maquetació i més endavant va

sorgir de portar la secció de Moda. Tens algun projecte entre mans? A principis d’aquest any vaig tenir una bona pensada, i de moment només puc dir que s’està donant forma a una idea. Un llibre: L’alquimista, de Paulo Coelho Una cançó: I will always Love you, de la Whitney Houston Una pel·lícula: Amélie Un racó de Vic:

Sota les voltes de la plaça Major Una olor: La d’un llibre nou quan l’obro per primera vegada. Una afició: Fer excursions a la muntanya amb bona companyia. Un somriure: El de la meva parella. Un moment: Cada matí just abans que surti el sol mentre passejo el meu gos. Una il·lusió: En aquests moments, la satisfacció de veure realitzat el meu actual projecte.


Setembre | Octubre Revista de Vic

7


8

Revista de Vic Setembre | Octubre

BIBLIOTECA D’HISTÒRIA VIGATANA VIGATANS IL·LUSTRES - Miquel S. Salarich i Torrents i Miquel S. Ylla-Català i Genís; . Vic: Patronat d’Estudis Osonencs, 1983.

Oriol CASELLAS El segon volum imprescindible de la nostra biblioteca sobre la història de Vic és l’obra conjunta de dos vigatans amb el nom del patró de la ciutat: Miquel dels Sants, i amb cognoms de llarga tradició vigatana.

L

’obra que tenim a les mans, com el seu títol indica, ens parla d’aquells personatges destacats nascuts a Vic i que la ciutat ha elevat a la categoria d’Il·lustres, i com a tals tenen el retrat penjat a la Galeria de Vigatans Il·lustres de la Sala de la Columna, a l’edifici de l’Ajuntament. Aquesta és la màxima dignitat i reconeixement que atorga la ciutat als seus fills. Per formar-ne part, s’ha de ser vigatà de naixement i haver destacat en algun àmbit transcendint més enllà de la mateixa ciutat. A més, només es pot figurar-hi una vegada el personatge en qüestió és mort, com un reconeixement pòstum a la seva labor.

Actualment són trenta-tres les persones que figuren a la galeria, sent el patró de la ciutat Sant Miquel dels Sants el primer que s’hi penjà el 7 de juliol del 1890, i Joan Riera i Rius l’últim, ara fa tot just tres anys. Hi trobem personatges tan destacats com Guillem de Mont-rodon, Jaume Callís, Ramon Sala i Saçala, Jaume Balmes, Eduard Junyent o Manuel Serra i Moret entre d’altres.

«

Una obra que ens permet conèixer una mica més Vic i la seva importància a través d’aquelles figures destacades que han ajudat a fer més gran la nostra ciutat. >>

Els dos autors ens ofereixen unes biografies relativament breus de cada un d’aquests personatges, tot i que a causa de l’edat del llibre, els últims set membres il·lustres que s’han penjat no els trobem biografiats, ja que foren ascendits a tal dignitat anys després de la publicació del llibre. Així doncs, un motiu per fer-ne una segona part d’aquí a un temps amb els nous membres. També hi trobem unes

notes breus sobre una bona quantitat de personatges més que, tot i no figurar a la Galeria, són vigatans destacats i que algun dia algun d’ells podria també ascendir a Il·lustre. En definitiva doncs, una obra que ens permet conèixer una mica més Vic i la seva importància a través d’aquelles figures destacades que han ajudat a fer més gran la nostra ciutat.


CATIM | Tinta, tòner i impressores. Paga la tinta, no la marca.

info@catim.cat www.catim.cat

PREPARA’T PER L’INICI DEL CURS AMB CATIM! Paga la tinta, no la marca.

Rbla. Tarradellas, 4 08500 Vic T. 93 886 87 87

C/ Gurb, 84 08500 Vic T. 93 889 09 83

C/ Torelló, 65 08500 Vic T. 93 883 58 58

Pg. St Joan, 155 Bis 08560 Manlleu T. 93 850 76 63

Accedeix al carrer de Gurb amb el teu vehicle facilitant-nos la matrícula quan ens visitis.

Ningú coneix les impressores com nosaltres.

HP OfficeJet 3630 Multifunció tinta color

Brother HL 1210w Impressora làser monocrom Wifi | USB

Wifi | USB | Escàner Copiadora

Ens avalen anys d’experiència. Venda de consumibles originals i equivalents. Suport tècnic i assessorament gratuït. Servei de preu per còpia. Gestors de residus homologats per la Generalitat de Catalunya.

Projectors Epson Venda i instal·lació personalitzada. Demanan’s informació!

Pack Negre + Color HP 301xl, 302xl Canon 512/513 Epson 18xl, 16xl I MÉS!

Tòners equivalents Gran selecció de tòners a meitat de preu la segona unitat!

*Tintes i tòners equivalents de la mateixa referència. Preus amb IVA inclòs.


10

Revista de Vic Setembre | Octubre

SAGALS D’OSONA

Els Sagals comencen el segon tram de temporada

D

Eduard OLIVAN

esprés de les vacances, els Sagals comencen el segon tram de temporada. Un tram que té dues fites importants: el concurs de castells i la diada de la colla. Sense oblidar, abans del concurs, la ja tradicional actuació a Roda de Ter, on també acostumen a fer grans castells.

Els Sagals afronten aquest segon tram en línia ascendent, després de descarregar el primer castell de 8 a la festa major de Vic. >> <<

Els Sagals afronten aquest segon tram en línia ascendent, després de descarregar el primer castell de 8 a la festa major de Vic. Caldrà veure com surten els assajos d’aquestes setmanes per decidir els castells que seran l’objectiu fins a final de temporada, i si arribaran a temps al concurs.

El concurs de castells de Tarragona, que se celebrarà el primer cap de setmana d’octubre com és tradicional, és possiblement la fita més important del panorama casteller, tant pel nombre de colles i castellers que aplega, com pels castells que s’hi fan. Dic “possiblement” perquè també té crítics: és ben sabuda la negativa dels Minyons de Terrassa, una de les colles punteres, a participar en un acte que ells consideren contrari a l’esperit casteller, doncs els castells no haurien de ser una competició. I aquest argument és compartit també per molts castellers d’altres colles. De fet, la majoria de colles decideix mitjançant votacions si assisteixen o no al concurs, ja que a totes hi ha crítics, no només per la qüestió competitiva, sinó pel que representa per les mateixes colles, que immerses en aquesta competitivitat sovint voregen massa perillosament els seus límits, arriscant en excés.

No és el cas dels Sagals, que tradicionalment han anat al concurs amb els castells que

tenen al seu abast, amb seguretat i sense la pressió de la competició. El concurs se celebrarà en tres jornades, depenent del rànquing casteller, i els d’Osona hi participaran el dissabte, dia 1. De cara al concurs, precisament, els Sagals han iniciat una campanya destinada a reunir

el màxim d’efectius possibles a Tàrraco Arena Plaça el dia del concurs, amb la instal·lació d’una parada per informar i inscriure a les persones interessades. Ofereixen el transport, una samarreta (en el disseny de la qual ha participat en Guillem Soldevila) i una bossa amb entrepà, fruita i beguda.


Camins que vertebren el territori El Programa de millora i manteniment de camins municipals de la Diputació de Barcelona té com a objectiu bàsic ajudar els ajuntaments de la demarcació perquè els camins d’ús públic -vials secundaris- es conservin en bon estat.

▶ Un camí en bon estat;

la Diputació treballa perquè tots els de la demarcació estiguin en aquest òptim estat | Foto: Diputació de Barcelona

S

ón 11,2 milions d’euros que s’invertiran en quatre anys, a raó de 2,8 milions per any, i que es destinaran a obres de millora de camins i assistències tècniques i direccions d’obres associades. Tot plegat per «assentar la gent al territori, perquè a través de la millora dels camins de pagès i rurals la nostra gent pot continuar vivint en zones no urbanes», explica el diputat d’Infraestructures viàries i Mobilitat de la Diputació, Jordi Fàbrega. I rebla: «perquè també és necessari per al país aquests assentaments i l’activitat productiva que s’hi fa». El programa destaca així la importància social i territorial dels camins en l’àmbit territorial municipal i planteja un ajut màxim a cada Ajuntament de 50.000 euros en funció de la puntuació obtinguda. Aquesta puntuació surt d’un barem que té en compte aspectes com la capacitat vertebradora del camí sobre el que

es proposa l’actuació (especialment en el cas d’accés a nuclis disseminats en l’entorn rural); la determinació de si hi ha una raó d’urgència que justifiqui l’actuació com la restitució de la vialitat, la reducció de riscos imminents o l’estabilització de talussos o terraplens; l’existència d’un acord entre municipis per sol·licitar un mateix camí de connexió supramunicipal; o el percentatge d’aportació municipal per a la realització de les obres. De fet, aquests 50.000 euros es poden destinar a diferents treballs de manteniment; des de posar una capa de rodament fins a tapar els forats que hi puguin haver al camí. El que sí que tenen tots aquests camins en comú és que són d’ús i titularitat pública, estan íntegrament en l’àmbit no urbà i són aptes per al trànsit rodat motoritzat. Cal recordar que els camins municipals són aquells vies que, sense tenir considera-

Els ajuts d’aquest programa es poden destinar a diferents treballs de manteniment; des de posar una capa de rodament fins a tapar els forats que hi puguin haver al camí | Foto: Diputació de Barcelona

ció de carreteres, realitzen una funció de comunicació territorial entre diferents nuclis de població o d’altres serveis i indrets com masies, explotacions agrícoles, explotacions industrials, punts turístics, etc. I la gestió dels camins municipals és un aspecte problemàtic per a molts municipis de la demarcació de Barcelona perquè alguns són municipis petits, per tant amb pocs recursos tècnics i econòmics, però amb una gran quantitat de camins dins del seu terme municipal. I es plantegen problemàtiques

en la gestió dels camins municipals com ara les limitacions pressupostàries dels municipis, l’absència de marc legal (amb algunes excepcions), la titularitat confusa d’aquest viari, entre la propietat privada i la pública, el desconeixement de la xarxa existent i l’absència de planificació sobre aquestes vies. En tots aquests aspectes, la Diputació també ajuda els municipis de manera continuada, justament perquè entén la importància d’aquestes vies i els problemes de gestió que tenen els Ajuntaments.


12

Revista de Vic Setembre | Octubre

1R PREMI LITERARI ‘Revista de Vic’, 2017 1r Premi Literari ‘Revista de Vic’ 2017 Organitza: Revista de Vic Data: del 15 / 09 / 16 Fins al: 10 / 03/ 17

La Revista de Vic convoca el 1r Premi Literari ‘Revista de Vic’, 2017, d’acord amb les següents:

BASES

PRIMERA. Hi podran participar tots els escriptors que ho desitgin, amb una o més obres originals i inèdites escrites en català. No podran concursar aquells que hagin obtingut el premi en altres concursos SEGONA. La dotació del Premi únic serà de la publicació de l’obra, subjecta a la legislació tributària vigent. Es lliurarà també al guanyador un element artístic acreditatiu. TERCERA. Les obres, de tema lliure, han de tenir un mínim de 500 i un màxim il·limitat de paraules. Es presentaran en PDF, grapats o enquadernats degudament, en format Din-A4 o

Destinatari: Escriptors/ res amb una o més obres originals i inèdites escrites en català. Premi: Publicació de l’obra per Edicions RDV.

dimensions similars, escrites a màquina o en ordinador a doble espai i per una sola cara, i amb un índex. En els originals només es farà constar el títol de l’obra i un pseudònim. A part, tancat i amb el títol de l’obra i el pseudònim a l’exterior, s’inclouran les dades personals de l’autor: nom i cognoms, adreça, telèfon de contacte i correu electrònic, fotocòpia del DNI o del passaport i una breu nota bibliogràfica. QUARTA. El termini de presentació d’originals finalitza el dia 10 de març de 2017. Els originals s’enviaran a: info@ larevistadevic.cat. Es consideren incloses dins d’aquest termini les obres que s’envien per correu i tinguin mata-segells d’origen d’aquesta data o anterior. Al sobre, s’indicarà obligatòriament: “1r Premi Literari ‘Revista de Vic’, 2017”. CINQUENA. La Revista de Vic, designarà un comitè de lectura previ, constituït per

“ T'ENSENYAREM A ENTRENAR, T'ENSENYAREM A CUIDAR-TE.” Sala de fitness Sala de classes dirigides Programes d'entrenament específic Estiraments assistits Steps Pilates

C/ Pla De Balenya 24 Vic

Tonificació Tonostep Tonosuau Fusiósuau Circuit Zumba

938 89 34 87

especialistes, que seleccionarà les obres sobre les quals deliberarà posteriorment el jurat. Si en la deliberació prèvia a la votació es considerés per majoria dels seus membres que cap de les obres presentades posseeix qualitat suficient per a optar al Premi, aquest podrà declarar-se desert. SISENA. La decisió del jurat serà fet públic durant el mes de març del 2017. La decisió serà inapel·lable i l’assistència del guanyador a l’acte de lliurament del Premi, imprescindible per percebre el mateix. SETENA. L’obra premiada serà publicada per Edicions RDV. El guanyador tindrà dret a rebre cinquanta exemplars de la seva obra, i s’entén que el Premi supleix els drets d’autor, tant mitjançant impressió com a procés digital i / o a través d’Internet. El guanyador haurà de facilitar, en el termini d’un mes des que se li notifiqui l’obtenció del Premi, un suport informàtic amb el contingut íntegre de l’obra premiada. Sempre que l’obra sigui editada s’haurà de destacar el guardó obtingut per aquesta, amb la indicació ‘1r Premi Literari ‘Revista de Vic’, 2017’. VUITENA. Els originals no premiats seran destruïts, no admetent peticions de devolució. NOVENA. La participació en aquest Premi implica la total acceptació de les bases. El Jurat resoldrà tots aquells aspectes no contemplats en aquestes. Vic, 7 de setembre 2016


Setembre | Octubre Revista de Vic

LA RECEPTA DE

l’ Andreu

Rusc de merenga sobre llitet de fruita de temporada

S

Andreu GOMEZ

epararem les clares dels rovells, amb molta cura de què no es trenqui el rovell, les clares han d’estar totalment netes, si se’ns trenca un rovell, el mateix greix del rovell farà que no puguem muntar com cal les clares. Una vegada ben separades afegirem la cullereta de sucre de vainilla i els 10 g de “maizena” i començarem a batre amb una batedora, la “maizena” ens farà d’antihumitat i se’ns muntaran més de pressa. Quan comenci a muntar-se, anirem afegint de mica en mica els 260 g de sucre llustre, el suc de la llimona, que donarà aroma i farà una capa cruixent. Veurem que es torna una merenga blanquinosa i compacte, si trèiem la batedora, observarem que si està ben muntat, farà uns pics. Una altra part important és la temperatura de cocció, el forn l’heu de posar a 100°,

ni més ni menys, només es pot baixar una mica quan obrim el forn i els fiquem dintre. Agafarem una safata i ficarem paper de forn i omplirem amb la merenga una màniga amb un cornet. Ens surten 6 unitats i han de tindre una separació, una forma molt recomanable, és fer 6 cercles amb un got i tindrem una plantilla i la mida, que només agafem la màniga i omplim els 6 cercles. L’alçada ha de ser la mida d’una llimona i un cop enllestit cap al forn, amb una acció ràpida i controlada perquè no baixi la temperatura molt. Els deixarem una hora a 100°.

Ingredients per fer la merenga (6 unitats)

Per acabar aquest postre farem la base, pelarem la poma, la taronja i la síndria a daus petits i afegirem el suc de les dues taronges.

Per fer el llitet de fruites * el suc de dues taronges * 1 poma * 1 taronja

Per presentar-ho agafarem un plat soper i posarem el llitet de fruites i a sobre el rusc de merenga. Un postre sa i boníssim, la fruita podem escollir la que més ens agradi, cap problema. Cuiner: Andreu Gómez

Vine i tasta els nostres esmorzars de forquilla i els nostres Vine i tasta els nostres esmorzars de forquilla i els nostres entrepans. entrepans. TambéTambé oferim diari i carta. oferimelelmenú menú diari i carta. VINEI PROVA’NS. I PROVA’NS. VINE

* 4 clares d’ou (temperatura ambient) * 260 g de sucre llustre * 1 cullereta de postres de sucre de vainilla * 10 g de “maizena” * el suc de ½ llimona

* 200 g de síndria

13


14

Revista de Vic Setembre | Octubre

EL RACÓ DE LA MARIONA

L’art d’aparentar

<< A vegades, per

convèncer-nos a nosaltres mateixos que estem actuant conseqüentment i hem aconseguit la plenitud, volem aparentar una seguretat que no tenim. El problema ve quan ens creiem més la façana que la crua realitat. >>

dre. El que està clar és que si no jugues, no guanyes.

U

Mariona ISERN

Un dels tòpics que es diu més sovint és que les aparences enganyen. Que una persona pot transmetre coses boniques i una certa pau i tranquil·litat a les seves vides però que això no s’assembla gens a la realitat. Actuen així perquè queda bé i perquè és fàcil que els altres se les creguin. A vegades, per convèncer-nos a nosaltres mateixos que estem actuant conseqüentment i hem aconseguit la plenitud, volem aparentar una seguretat que no tenim. El problema ve quan ens creiem més la façana que la crua realitat. De fet, és molta la gent que no ens enganya amb la seva personalitat però sí que amaguen els seus sentiments. Els guarden a dins per no implicar-se, ja que tots sabem que implicar-se vol dir estimar i ser estimats però també patir. Ningú està exempta de tot això i una cosa va lligada amb l’altra. D’això va arriscar-se, de jugar-se-la sabent que pots guanyar però que també pots per-

Els que em preocupen més són aquells que no tenen problemes i diuen que gaudeixen d’una vida perfecta. La família perfecta. La feina perfecta. Segurament, són els que estan pitjor i no ho expliquen per por a que s’enfonsi tot el castell. És més fàcil viure així que no admetre que la seva vida no és com l’havien imaginat. Vivim tan pendents de ser persones fortes i de mantenir una aparença falsa que ens costa una barbaritat admetre que som humans. Que estar trist no ha de ser l’excepció i no tenim per què amagar-nos i callar el que no ens fa feliços o complets. No ens permetem mostrar als altres que estem tristos perquè això ens fa sentir dèbils. Ens han educat pensant que mai ens hem de mostrar dèbils, que hem de ser forts i ho hem de superar tot. Qui sap, potser el que no es vol mostrar dèbil mai podrà aprendre el que és important que és conèixer-se a un mateix i buscar una solució per als problemes en comptes de fer veure que no existeixen. No se n’aniran per molt que els vulguem eliminar amb una goma d’esborrar. Perquè tenim tanta por a mostrar-nos com som? Està mal vist estar trist. Als tristos se’ls tracta com als borratxos i se’ls apar-

ta en comptes de recolzar-los. Vivim en una societat mancada d’empatia i des de fora molts no es poden creure com una persona pot estar tan trista i no amagar-se’n. No parlar-ne. No fugir. Per això molta gent viu en una felicitat fingida i es refugia en altres coses per no admetre la veritat. Però la vida, més tard o més d’hora, ens posa un mirall, una prova, i llavors ens adonarem tot el que hem perdut per aparentar una cosa que no som.

Quan algú es desfoga amb nosaltres i ens explica la seva veritat, no sabem què dir i ens sentim estranys. A vegades, l’única manera de consolar algú és el no res. El silenci absolut. Es diu que quan es creen aquells minuts de silenci incòmode entre dues persones, és que aquella relació, aquell contacte, ja està mort. Però jo penso que hi ha silencis bonics. D’aquells silencis còmplices. D’aquelles mirades on no fa falta res més. Admetre que estem tristos o que passem un mal moment, no ens ha de fer vergonya. El que ens fa humans és reconèixer que la vida és bonica però també complicada.


Setembre | Octubre Revista de Vic

Carrer d'Enric Prat de la Riba, 13, Vic 93 885 57 06

15


16

Revista de Vic Setembre | Octubre

EL LLIBRE DEL MES

«

El laberint dels esperits Editorial Planeta anuncia la publicació de la nova novel·la de Carlos Ruiz Zafón per a l p r ò x i m 1 7 d e n o v e m b re . El laberint dels esperits, és el desenllaç de la saga d e l C e m e n t i r i d e l s L l i b re s Oblidats que es va iniciar el 2 0 0 1 a m b L’ O m b r a d e l Ve n t i va continuar en 2008 amb El Joc de l’Àngel i el 2011 a m b E l P re s o n e r d e l C e l . > >

La publicació d’El Laberint Dels E s p e r i t s v i n d r à p re c e d i d a p e l re l l a n ç a m e n t d e l e s t re s p r i m e re s e n t re g u e s d e E l C e m e n t i r i d e l s L l i b re s O b l i d a t s : L’ O m b r a d e l Ve n t , E l J o c d e l ’ À n g e l i E l P re s o n e r d e l C e l , q u e e s t a r a n d i s p o n i b l e s a l l i b re r i e s a p a r t i r d e l ’ 1 1 d ’ o c t u b re a m b u n n o u disseny de coberta tant per a les edicions trade com de butxaca. A l a B a rc e l o n a d e f i n a l s d e l s a n y s c i n q u a n t a , D a n i e l S e m p e re j a n o és aquell nen que va descobrir un l l i b re q u e l i c a n v i a r i a l a v i d a a l s passadissos del Cementiri dels L l i b re s O b l i d a t s . E l m i s t e r i d e l a m o r t d e l a s e v a m a re , I s a b e l l a , l i ha obert un abisme a l’ànima del qual la seva esposa Bea i el seu f i d e l a m i c F e r m í n i n t e n t e n s a l v a rlo. J u s t q u a n D a n i e l c re u q u e é s a u n p a s d e re s o l d re l ’ e n i g m a ,

Com?

Passió, intriga i aventures

u n a c o n j u r a m o l t m é s p ro f u n d a i obscura del que mai no s’hauria pogut imaginar desplega la seva xarxa des de les entranyes del R è g i m . É s a l e s h o re s q u a n a p a re i x Alícia Gris, una ànima nascuda de l e s o m b re s d e l a g u e r r a , q u e e l s c o n d u i r à a l c o r d e l e s t e n e b re s i d e s v e l a r à l a v e r i t a t s o b re l a h i s t ò r i a s e c re t a d e l a f a m í l i a e n c a r a q u e a u n t e r r i b l e p re u . El Laberint dels Esperits és un re l a t e l e c t r i t z a n t d e p a s s i o n s , i n t r i g u e s i a v e n t u re s . A t r a v é s d ’ a q u e s t e s p à g i n e s a r r i b a re m al final de la saga iniciada a m b L’ O m b r a d e l Ve n t , q u e assoleix aquí tota la intensitat i fondària, alhora que dibuixa un gran homenatge al món d e l s l l i b re s , l ’ a r t d e n a r r a r històries i el vincle màgic e n t re l a l i t e r a t u r a i l a v i d a .

<< La

publicació d’El Laberint Dels Esperits vindrà precedida pel rellançament de les tres primeres entregues de El Cementiri dels Llibres Oblidats: L’Ombra del Vent, El Joc de l’Àngel i El Presoner del Cel. >>

Plaça Major 7/8 Vic 938 83 56 54 www.latralla.cat

Carlos Ruiz Zafón Elevades per la crítica internacional a la categoria de clàssic contemporani, les novel·les de El Cementiri dels Llibres Oblidats s’han convertit en un dels universos literaris més apassionants del nou segle, i Carlos Ruiz Zafón en l’escriptor espanyol més llegit a tot el món després de Cervantes. Editorial Planeta publicarà El laberint dels esperits, en castellà simultàniament a Espanya i a Amèrica Llatina, així com en català sota el segell Columna (Grup 62).


Setembre | Octubre Revista de Vic

TRANSPORTS, MUDANCES Treballem amb els serveis habituals, però ets tu qui dissenya la teva mudança, segons el que et vulguis gastar.

Ara ja tens les teves mudançes de baix cost, amb la seguretat i confiança de sempre.

17

I MÉS!

T'oferim el transport dels teus mobles o electrodomèstics nous des de la botiga a casa o també de segona mà des del punt de venda al domicili. Tenim el servei de muntatge i instal·lació d'electrodomèstics.

www.mudancesalacarta.com info@mudancesalacarta.com

605 04 34 75 O. González

Ens adaptem a les vostres necessitats: - Transports a tota la Península - Mudances diverses, trasllats de persones i paquets - Aeroports de Girona i Barcelona - Buidem pisos, traslladem mobles...

des Us portem la compra ... d’Ikea, Leroy Merlin Anem a comprar per vosaltres Truqueu-nos i proposeu-nos el que e necessiteu: segur qu r! da aju us podem

PREUS LOW COST


18

Revista de Vic Setembre | Octubre

VETERINARIS

Caiguda de pèl en gossos i gats

“ La caiguda del

pèl en gossos i gats és un problema bastant freqüent, però no és fàcil de solucionar, sobretot perquè poden haverhi diverses causes. ”

L

a caiguda del pèl en gossos i gats és un problema bastant freqüent, però no és fàcil de solucionar, sobretot perquè poden haver-hi diverses causes. Però, afortunadament hi ha certs mètodes per intentar evitar aquest problema. Un a de les m a n e re s é s m a n t e n i r sempre la vos t r a m a sc o t a l l i u re d e p aràs its , t a n t in t e r ns (c u c s...) c o m exter n s ( p u c e s . . . ) , p e rq u è p o d e n d an ya r la p ell o els ò r g a n s i n t e r n s

d e l v o s t re a nima l i prov oc a r que l i c a i g u i e l pè l e n gr a n qua nt it a t . E n e l c a s que a c ost ume u a ba ny a r l a v o st r a ma sc ot a , he u de t e nir p re se n t que si no ut ilit z e u e ls p ro d u c t e s de ne t e ja e spe c ífic s pe r a l a se v a c ur a se li pot fe r ma lbé e l p è l i ca usa r la se v a c a iguda . A m é s, e x c e pt e que us ho indiqui e l v e t e rina r i, no é s c onv e nie nt b a n y a r l a ma sc ot a mé s de due s o t re s v e ga de s a l me s. Nomé s c a l q u e li r a spa lle u e l pe la t ge e n s e c u n e s due s o t re s v e ga de s a

A Vic la ràdio té un nom i és

VIC FM

la se t ma na pe rquè llue ixi s em pre ne t . Alt re s c onse lls pe r evi tar l a c a iguda de l pè l c onsistei x en en dona r- los suple me nt s a li m entari s o ne t e ja r e l lloc on dor men.

Per millorar la qualitat del pèl dels gossos, els el podeu tallar bastant curt dues vegades a l’any, (tot i que aquesta pràctica dependrà de la raça del gos).


UN GRAN NOU SERVEI (Preu ajustat)

ASSESSORIA & IMMOBILIÀRIA PER PARTICULARS PER ALS TRACTES FETS ENTRE DOS PARTICULARS SI DOS PARTICULARS ACORDEN FER ENTRE ELLS UNA COMPRA-VENDA: Nosaltres també ens ocupem de tot: documentacions, comprovacions, tancar els acords, fer contractes, preparar el finançament, preparar escriptures, notaria i postvenda, etc... Nosaltres som els únics que t’oferim tots aquests serveis, i… molt especialment els que tu puguis necessitar… L’HABITATGE amb mes de 25 anys d’experiència, disposa de 6 professionals que no són els comercials immobiliaris, són els Assessors Immobiliaris, reunint tots els requisits, i complim totes les normes de llei. Val a dir que també disposem d’una assegurança de cobertura de RC amb HCC EUROPE nº 203445700 de 775.000€ i d’un aval de garantia 60.000€ dipositat a la Generalitat, que ens empara, si fos necessari.

PER COMPRAR VENDRE I LLOGAR DEIXAT ORIENTAR HABITATGE, Plaça Estació, Nº 8 VIC (Bcn.) Tel. 93 889 42 77 www.habitatge.com - Info@habitatge.com


20

Revista de Vic Setembre | Octubre

EL RACÓ LEGAL

Drets i deures dels ciutadans davant els advocats i procuradors i l’administració de justícia.

1

Dret a ser assistit per un advocat/a i representat per un procurador/a.

En la major part de les ocasions és obligatori per intervenir en un procés comptar amb advocat/a i procurador/a. No és obligatori tan sols en el procés laboral, en les judicis de faltes en el penal, i en determinats assumptes de menor importància en el civil i en el contenciósadministratiu. L’assistència del lletrat/a consisteix a estar present i en que la seva actuació sigui real i efectiva, tant durant la detenció com durant el procés judicial.

2. Dret a una assistència jurídica gratuïta. Aquelles persones que no tinguin mitjans econòmics tenen dret que se’ls nomeni un advocat/a i procurador/a perquè els defensin i representin en el judici, i a estar exempts del pagament d’anuncis, dipòsits i assistències pericials. Aquest dret no només es té per a aquells casos en què sigui obligatòria la intervenció d’advocat/a i procurador/a, sinó també quan sigui purament voluntari. Tenen dret a la justícia gratuïta els ciutadans i ciutadanes espanyoles o nacionals dels estats membres de la Unió Europea i estrangers o estrangeres que resideixin legalment a Espanya, quan acreditin insuficiència de recursos per litigar. Es considera que no tenen recursos suficients les persones els ingressos econòmics anuals per unitat familiar, no superen el doble del salari mínim interprofessional.

3. Dret a elegir lliurement la seva advocada o advocat. Llevat que la persona s’aculli a l’assistència jurídica gratuïta, per al supòsit s’estableixen

una sèrie de limitacions. L’advocat/a té, al seu torn, llibertat per acceptar o rebutjar els assumptes, llevat que sigui nomenat/a d’ofici, en aquest cas el rebuig ha de ser justificat. L’advocat/a pot rebutjar l’assumpte si la seva dedicació professional o els seus coneixements no li capaciten per assumir aquest encàrrec. L’advocat/a dirigeix l’assumpte, però pot cessar en la seva intervenció quan no estigui d’acord amb el client sobre la forma de la defensa. El/ la professional ha de realitzar els actes necessaris per evitar la pèrdua dels drets que pogués tenir el client, i no pot retenir documentsfacilitats per aquest client, sota el pretext de tenir pendent el cobrament d’honoraris.

4. Dret a que se li atorguen les facilitats necessàries per a l’exercici de la defensa. Tant la persona com al seu advocat/a, facilitats com ara: desplaçament de les persones detingudes, atorgament de terminis raonables per a la defensa, la citació amb temps, etc.

5. Dret a que el seu advocat/a i procurador/a guardin secret professional. Els/les professionals han a guardar secret sobre tot allò que coneguin amb motiu de l’exercici de la seva professió, i no podran acceptar encàrrecs que impliquin actuacions contra la seva persona, llevat que hagi transcorregut un temps raonable, i la intervenció no impliqui violació del secret professional , ni tan sols aparentment.

6. Dret a rebre informació clara i suficient del seu

advocat/a i procurador/a. Abans del procediment té dret a: 6.1.Ser informat/a de si hi ha alguna circumstància que pugui afectar la independència de l’advocat/a. 6.2.Rebre una opinió raonada sobre el possible resultat, sense que l’advocat/a pugui assegurar l’èxit de l’assumpte. 6.3.Rebre una estimació del que li costarà el procés, incloent les diferents circumstàncies que es puguin produir (incidències, recursos, etc.). Durant el procediment ha de ser informat/a de les incidències del mateix, i rebre còpia de la documentació que sol·liciti. Acabat el procediment, la persona té dret a ser informada del resultat, amb còpia de la resolució que es dicti, així com dels recursos possibles, amb les possibilitats d’èxit i la previsió del seu cost.

Deures de la ciutadania davant l’Administració de Justícia 1. Deure de participar com a Jurat. Quan la persona sigui requerida per a això, té el deure de participar com a Jurat en un judici, excepte incompatibilitat, prohibició o excusa per defecte en li llei. 2. Deure d’acudir com a testimoni. Les persones tenen el deure de col·laborar amb la justícia acudint com a testimoni quan siguin citades per a això, prestant testimoni veritable. 3. Deure de comunicar la comissió d’un delicte. 4. Deure de posar en coneixement de l’autoritat judicial o del ministeri fiscal la comissió d’un delicte, en cas de presenciar-ho, excepte qui estigués exempt/a per raons familiars.


Setembre | Octubre Revista de Vic

21

Vine a tastar les nostres pizzes fete Vine a tastar les nostres pizzes fetes de al forn de llenya i a gaudir al forn deplats llenyafets i a gaudir dels nostres amb ingredien nostres platsi fets amb ingredients selectes de primeríssima qualita selectes i de primeríssima qualitat portats d’Itàl portats d’Itàlia De dilluns a

Vine a tastar les nostres pizzes fet €€ I 11 €de 9 E D S Ú N 11 E I M € 9 E D S Ú al forn de llenya i a gaudir EN M r em pe-se étar ! portar-se! mb por em També perTa nostres plats fets amb ingredien selectes i de primeríssima qualit portats d’Itàl a luns dr De dil es al migdia en div gdia mi al s dre en div

De dilluns a divendres al migdia

MENÚS DE 9 € I 11 € També per emportar-se!

I també PER PORTAR A DOMICILI ol,A1DOMICILI p Gu JoRsePO RTdiAR Momss Al C. béènPE I ta 49sè34 Tel.Al93C.81M3os n Josep Gudiol, 1

Tel. 93 883 59 52 Plaça93 de 883 l’Estació, 2 Tel. 59 52 08500 VIC Plaça de l’Estació, 2

Tel. 93 813 49 34

www.pizzeria1900.cat 08500 VIC

mbé PER PORTAR A DOMICILI ta I www.pizzeria1900.cat diol, 1 p Gu Mos1 sèn JosePtge. C.Català, Camí del Castellar, s/n Ctra. de L’Ametlla, 68 C/Al Victor St. Miquel, 14 08445 CÀNOVES 08530 LA GARRIGA 08150 PARETS DEL VALLÈS 08100 34 49 3 81 93 l. Te T/ 93 843 49 44 T/ 93 840 59 09 T/ 93 676 21 04 MOLLET DEL VALLÈS LES NOSTRES PIZZERIES: LES NOSTRES PIZZERIES:

T/ 93 315 54 60 Ametlla, 6823 C/ Anselm C/ Victor Català, 1 Ptge. St. Miquel, 14 C/Ctra. Campde deL’les Moreres, Clavé, 76 08530 LA GARRIGA 0818608150 PARETS DEL VALLÈS 08100 08401 GRANOLLERS LLIÇÀ D’AMUNT T/T/ 9393 860840 61 59 54 09 T/ 93T/ 161 27 21 04 9380676 MOLLET DEL VALLÈS

Tel. 93 883 59 52 Plaça de l’Estació, 2 Av. Catalunya, 32-34 08500 VICC/ Camp de les Moreres, 23 Camí del Castellar, Av. Catalunya, 32-34s/n 08445 17520 CÀNOVES PUIGCERDÀ 972 88 49 16 86 T/T/93 843 44

OBERT CADA DIA

C/ Anselm Clavé, 76

OBERT PER PERCADA EMPORTAR-SE DIA EMPORTAR

A GRANOLLERS I PARETS, A DOMICILI!

T/ 93 315A DOMICILI 54 60


22

Revista de Vic Setembre | Octubre

UN PASSEIG PER VIC Un homenatge a la ciutat de Vic Carles Costa i Muntadas

U

Carles COSTA

n passeig per Vic pretén ser un homenatge al meu municipi. Dic municipi amb el benentès que Vic sovint ha estat en la dualitat entre poble i ciutat; entre gran poble o petita ciutat; no voldria que ningú se sentís ofès. Per nombre d’habitants i d’altres virtuts, no hi ha cap mena de dubte que Vic es mereix el qualificatiu de ciutat. Altra cosa és la fama que tenim i que, sovint, ens hem guanyat a pols. No crec pas que sigui un bon inici per alguna cosa, dir que es fa quelcom en honor al qual sigui i, alhora es critiqui... però, també és cert, que m’agrada dir les coses pel seu nom. En tot cas, durant el passeig m’hi referiré com a ciutat en moltes ocasions. Des que tinc ús de raó política he defensat que no és el mateix, Catalunya que els catalans, la política que els polítics i, com no pot ser d’altra manera, no és el mateix Vic que els vigatans. En el decurs d’aquest treball, veurem com és així. I que ningú cregui que és una crítica destructiva, sinó una manera de palesar un fet i, humilment, invitar a la reflexió. Fou Miquel Llor amb Laura a la ciutat dels Sants qui va deixar palès el clàssic vigatà però, a mi, sempre m’agrada explicar l’anècdota que vaig viure a la bonica vila de Gernika. A l’oficina de turisme, després de facilitar-nos la informació una amable i bonica noia, aquesta ens va demanar d’on veníem. Jo, que no sóc vigatà d’origen, li responguí argüint que què volia que li contestés, si poble, si comarca, si província... No volia pecar d’egocèntric o d’inoportú protagonisme. La noia, em va respondre que contestés el que volgués. I, així ho vaig fer: “de Vic”. Mai m’hauria imaginat la resposta que tan profundament em va calar i que, des d’aleshores, no he trobat una manera més perfecte de definir els vigatans: “Todos los que sois de Vic, decís que sois de Vic”; i què havia de dir un enamorat de Vic que venia de Vic? No

“ És un passeig emocional i sentimental per allò que personalment crec que fa més gran Vic. ” fou el fons, sinó la forma amb la qual ho va dir. A primera instància, no hi havia cap altra resposta possible però, em va fer entendre que els vigatans som molt del nostre Vic; passegem el seu nom al llarg i ample del món amb orgull, pensant que és conegut arreu (hi hauria per mèrits propis; per què no?) i, ens l’estimem tant que, per exemple, no permetem que se l’anomeni poble i, ni de bon tros, que s’hi estableixin grans superfícies com qualsevol mitjana i gran ciutat. Que els vigatans som gent tancada i burgesa i molt del nostre, és una cosa que ens l’hem guanyat amb el temps. Com he dit, Miquel Llor ja ho va definir i les crítiques van ser tan ferotges, que fins i tot es va veure obligat a fer una segona novel·la per, d’alguna manera, compensar, arreglar, la manera com havia definit la societat vigatana en la primera. Tanmateix, m’agrada creure, n’estic convençut, que hem canviat d’ençà d’aleshores. Així doncs, un passeig per Vic, pretén ser un petit homenatge al municipi que m’enamora; perquè m’enamora. Insisteixo en la intenció de pretendre perquè hi ha treballs molt més extensos i acurats i tinc la convicció, esperança i desig que en vindran més. En el moment d’escriure aquestes línies, em fa la sensació que Vic està de moda entre els vigatans i es comença a conèixer, entendre i estimar com es mereix; d’alguna manera, comencem a recuperar la nostra història, valorar-la, explicar-la i, tant o més important, compartir-la. Tanmateix, qui vulgui aprofundir en Vic, que faci ús de la bibliografia que hi ha al final del treball. Llibres com els del doctor Salarich, Junyent, Ramon Ordeig o Vicenç Pascual són molt millors obres des del punt de vista històric. Aquest passeig, aquesta ruta, no és cap altra cosa que donar una volta pel centre històric coneixent les seves anècdotes, curiositats... Aquella ruta que m’agrada explicar als coneguts o, fins i tot, quan em trobo a un turista despistat.

D’alguna manera, deixo per escrit el que m’agrada dir de Vic, el que me n’omple d’orgull, el que per mi el fa gran, important, majestuós i que el situa com, personalment, una de les ciutats més importants de Catalunya... Tot sigui per esquematitzar-ho, organitzar-ho i, fins i tot, per recordar-ho. No trobareu en aquest passeig el que us pot oferir l’oficina de turisme de Vic. És a dir, no és un passeig arquitectònic; tampoc ho és històric ni cronològic. És un passeig emocional i sentimental per allò que personalment crec que fa més gran Vic. Defujo tot el que puc de les dates perquè generalment costa de memoritzar-les; a mi personalment m’agrada quedar-me amb les històries que hi ha el darrere, més que no pas amb els anys que van ocórrer. Generalment, el que fa important o mereix atenció no és el quan, sinó el què. Crec fermament que el que fa que una cosa sigui la que és, és el que té el darrere, i no pas quan li va tenir. El què, més important que el qui; que darrerament sembla que ens costi tant d’entendre. Aquest és un passeig per Vic anant d’una banda a una altra descobrint alguns dels seus encants i secrets; compartint alguns dels seus encants, tresors i secrets. Com deia el Petit Príncep i el seu amic aviador respectivament: “- Però els ulls són cecs. Cal cercar amb el cor...” i “- Tant si es tracta de la casa com dels estels o del desert, allò que els fa ser bells és invisible!”. Doncs es tracta d’això, mereix l’esforç, de veure el que no hi ha; el que s’ha perdut, l’intangible, l’ànima, l’esperit de les coses, el que s’ha mutilat o el que s’ha eclipsat.

Podem gaudir de Vic amb els cinc sentits però, la intenció és també fer-ho des de l’emoció, la història i la seva energia. De ben segur que n’hi ha més i animo a qui vulgui a fer una versió extensa però, el que deixo per escrit és els que conec.


PREUS Dâ&#x20AC;&#x2122;ESCANDOL


24

Revista de Vic Setembre | Octubre

LA MÀGIA DEL TEMPLE II On tot comença, o no...

Xavi RUIZ

S

ón les 6 del matí i encara estic estirada al llit. No sé què dec haver fet amb els llençols, estan a terra conjuntament amb el coixí i el ninot de Doraemon. Tampoc sé on para el mòbil, acabo de parar l’alarma i ha desaparegut volant com un coet. Ho reconec, tinc molta mala lluna als matins, però és que ahir va ser un dia desastrós, el pare al final no em va deixar sortir i tot perquè creu que els diners del pot els vaig agafar jo, i no, no els vaig agafar, però clar, l’Arnau mai fa res i totes les coses dolentes les haig de fer jo. Ara que tinc els 18, penso cometre una bogeria, operar-me els pits, crec que sent una taula de surf no m’ajuda a lligar i després de tot el que ha passat amb el burro del meu ex, em mereixo ser feliç amb un noi que m’estimi. Tinc

molt clar que ha de ser un parell d’anys més gran que jo, i que li agradi l’història i la música dance. -Africa baixa a esmorzar -crida la meva mare des de la cuina- És tard i arribaràs justa a la catedral. - Ja vaig mama, em vesteixo i baixo. Vaja, és veritat, ni me’n recordava de la feina. Entre tanta roba que tinc a l’armari, em decideixo per un vestit de flors taronja i uns leggins negres, les sabates còmodes per excel·lència les meves “John Smith” blanques i el collaret d’or blanc que em va regalar el meu papi ahir. Al cabell no m’hi faig pràcticament res, una cua alta i tot el cabell ben recollit, sense deixar-me de la colònia, una de ben fresca i amb olor de fruites, regal de les meves amigues. Mentre baixo les 10 escales que separen la meva habitació de la part de baix de casa, recordo que em vaig deixar la guia de la catedral al cotxe de la mama, amb els apunts i les fotos que vaig tirar al Temple Romà. L’altre dia passant pel temple, vaig sentir uns crits de dona,

suposo que serien una parella discutint o alguna cosa similar, però em va sobtar molt, tant que vaig agafar el mòbil per fer un vídeo, però només em van quedar quatre fotografies mogudes de la porta i les escales de l’entrada. En una d’elles es veu una llum bastant estranya, com molt lluminosa, i és per això que les vull tornar a revisar. Avui sortint de dinar aniré a veure l’exposició d’art que hi fan a dins i vejam que esbrino. - Bon dia mama - Bon dia cuca, que tal senten els 18? - Malament, això de fer-se gran és una caca. - Diga-li al teu pare això, que ja necessita audiòfon. Ahir va anar a l’exposició del Temple Roma i diu que va sentir com una explosió, seguida d’un esclat de llum. Això, com un llum està el teu pare... - Dius... que va veure, una llum?

Extret de la novel·la “La Màgia del Temple”


Consum mitjà 5 – 7,3 (l/100 km) i emissions de CO2 131 - 170 (g/km).

Nou GLC Coupé. Descobreix-lo a AutoSuministres Motor de Vic el dia 23 de setembre a les 20:00 hores. Res no podrà resistir al seu impressionant disseny Coupé, amb tracció 4MATIC, fars LED High Performance, paquet cromat exterior i canvi automàtic de 9 velocitats. Amb cinc programes de conducció DYNAMIC SELECT, el seu dinamisme i la seva agilitat es poden incrementar amb l'exclusiva suspensió mecànica d'amortiment ajustable DYNAMIC BODY CONTROL, per convertir qualsevol obstacle en una oportunitat. A partir d'ara, no hi haurà res que t’aturi. Descobreix-lo al teu concessionari oficial.


26

Revista de Vic Setembre | Octubre

LA MODA DE LES cases prefabricades

prefabricats “Els de formigó són

sistemes de construcció innovadors i originals, que milloren substancialment la construcció d’habitatges a mida.”

L

a construcció modular de formigó està molt de moda. Aquesta situació és possible gràcies a importants avenços en disseny i tecnologies aplicades (les responsables de molts dels dissenys constructius contemporanis i moderns que ens envolten). Per això, els prefabricats de formigó són sistemes de construcció innovadors i originals, que milloren substancialment la construcció d’habitatges a mida. Aquest sistema de construcció cobreix la totalitat de les necessitats marcades pels projectes d’arquitectura, amb un alt grau de precisió, control de producció i qualitat.

CASES MODERNES de formigó Aquest

sistema

d’habitatges

es

construeix molt ràpid, ja que poden arribar a ser-li enviats al client mòduls acabats, llestos per poder ser acoblats a l’obra de destinació. Segons ens comenten des de l’empresa Viprehome, la reducció de temps d’una construcció de formigó és d’un 66% enfront d’una obra clàssica i tradicional. A més, aquest tipus de construccions poden ser complementades amb sistemes domòtics i d’energia renovable. Aquest tipus de construcció, a més de crear habitatges de disseny, permet crear habitatges prefabricats de gran qualitat a un preu ajustat, ja que no són necessaris uns processos de disseny, fabricació i construcció personalitzats, ja que aquests habitatges es fabriquen en “cadena”. Per això, els habitatges de formigó avui en dia són una alternativa

molt forta i amb clara tendència ascendent, als sistemes de construcció tradicional. Les cases prefabricades viuen una etapa d’or a Europa, EUA i Canadà. La primera casa amb components prefabricats, de les que es té constància, està fabricada en 1833 per Herbert Manning, per als nous colons, a Austràlia.

Encara que la seva idea en un principi era que les cases prefabricades eren simplement una solució fàcil de transportar i barata, amb el temps i gràcies a una lluita constant entre disseny i producció, han aconseguit unir qualitat, disseny i facilitat de producció.


28

Revista de Vic Setembre | Octubre

TESTIMONI DES

del front de vic 1939

Carta datada a Vic el 17 de febrer de 1939, amb destinació Saragossa.

Interior de la carta del 17 de febrer de 1939, amb destinació Saragossa.

Dimecres dia 5 de febrer de 1939.

V

Carta datada a Vic el 17 de febrer de 1939, amb destinació Saragossa. Es tracta d’un

Abans d e l’ en t r ad a d e l e s t ro p e s n acion als , e ls “ rojo s ” v a re n v o l a r l’en tra d a d el c a r re r Ma n l l e u , a i xí com la m a jor ia d e po n t s , i d e i xa ren V ic s en s e llu m i se n s e a i g u a . E n da ta 9 d e febre r, c o n t i n u e n fun cion an t els s e r ve i s d e t e l è f o n i telèg raf p er a n e c e ssi t a t s m i l i t a r s i de gu e r r a . N o c irc u l a v e n t re n s a la lín ia V ic- Pu igc e rdà a c a u s a d e l s mo lts p on ts v ola ts p e l s “ro j o s”. E l servei d e cor reu s p e r a p a r t i c u l a r s con tinu ava tota lm e n t p a r a l i t z a t . Per po d e r- s e tr as lla d a r, c a l i a u n salcon d u it q u e e x pe d i a l ’o f i c i n a d e la F alan ge i q u e h a v i a d ’e st a r avalat p e r d os te st i m o n i s i si g n at p e l com a n d a me n t m i l i t a r d e la ciuta t. Ta rd ave s d o s d i e s a f e r to ts aqu e s t s tr àm its.

Interior de la carta

ic, ocupat per les tropes “nacionals”. Entre les cinc i les sis de la tarda, les forces “nacionals” entren a la ciutat, on troben poca resistència, ja que les forces de l’exèrcit “roig” s’havien retirat a primeres hores de la tarda.

correu militar, amb la marca de franquícia “BATALLON DE PONTONEROS 1ª UNIDAD” i marca de: “CENSURA MILITAR”, les quals eren exclusives de l’exèrcit “nacional”. Es tracta d’una de les primeres cartes enviades per un soldat de l’exèrcit “nacional” que ocupava Vic.

El Correu a Vic durant l’any 1939 utilitzà dues marques diferents de Censura: V I CH “ CE NSUR A MI LI TAR ” ( T ipus 1) CE NSUR A MI LI TAR ( T ipus 2)

BIBLIOGRAFIA El soldat “Alfredo” envia aquesta carta als seus familiars i els fa el comentari d’estar bé però molt enfeinat; descriu que el temps és bo i els paisatges preciosos i assegura que estan molt ben atesos i que no passen fred a les nits; i que pel que fa al menjar, també molt bé, fins i tot disposen d’ous frescos perquè els poden comprar a les cases de pagès de la plana. Aquest soldat estava destinat al: “Batallón de Pontoneros 1ª Unidad”, dedicats a restaurar els ponts destruïts per facilitar el pas de les tropes. Aquí a Vic, van haver d’assegurar i reparar els danys causats per l’exèrcit “roig” als ponts d’accés a Vic i a la línia de tren.

-”La Guerra Civil a Vic Dietari 1936-1939”, Josep Burgaya. Eumo Editorial, 1991. -”El Correu a Osona: 1850-1976”. Col·lecció particular de l’autor.


Setembre | Octubre Revista de Vic

29

Celebrem el primer any amb vosaltres. GrĂ cies!

C/ Jacint Verdaguer, 31 Vic

Tel: 931 70 32 67 - 640 182 467

C/ dels Dolors, 1 - 08500- Vic T.93 511 0385 animarecordsvic@gmail.com


30

Revista de Vic Setembre | Octubre


Setembre | Octubre Revista de Vic

31

Revista Revistade dePuigcerdà Puigcerdà Edicions Edicions de:de: larevista.cat larevista.cat

Gener Gener dede 2017 2017

Revista Revista dede Puigcerdà Puigcerdà i Cerdanya i Cerdanya - www.revistadepuigcerda.cat - www.revistadepuigcerda.cat

Revista Revistagratuïta gratuïtade delalaCerdanya Cerdanya

Núm. Núm. 1 1

Revista de Puigcerdà Edicions de: larevista.cat

Gener de 2017

Revista de Puigcerdà i Cerdanya - www.revistadepuigcerda.cat

Revista gratuïta de la Cerdanya

La Lahistòria històriade del’Estany l’Estanyde de Puigcerdà Puigcerdà Embassament Embassamentdel delsegle segleXIII XIII ENTREVISTA ENTREVISTA

La història de l’Estany de Puigcerdà

Alcalde Alcalde ALBERT ALBERTPIÑEIRA PIÑEIRABROSEL BROSEL Pàg. Pàg.1010

Embassament del segle XIII

EL ELLLIBRE LLIBREDEL DELMES MES Cartes Cartesd’amor d’amorencadenades encadenades Pàg. Pàg.0606 ENTREVISTA

Alcalde

Núm. 1


N O U F I E STA ST- L I N E

Gamma Ford Fiesta consum combustible combinat de 3,6 a 7 l / 100 km. Emissions de CO2 de 94 a 139 g / km.

Autopark Vic, s.a. Vendes, taller mecĂ nic, carroseria

Eix Onze de Setembre, 26 Vic (al costat de la Universitat Politècnica de Vic) Tel: 93 883 24 11 Recanvis: 93 883 22 38

Tel: 93 883 24 11

Profile for Revista de Vic

Revista de Vic 25 Setembre 2016  

La REVISTA DE VIC és una publicació mensual amb més de 300 punts de distribució a Vic, Taradell, Roda de Ter, Manlleu, Tona, Torelló, Ripoll...

Revista de Vic 25 Setembre 2016  

La REVISTA DE VIC és una publicació mensual amb més de 300 punts de distribució a Vic, Taradell, Roda de Ter, Manlleu, Tona, Torelló, Ripoll...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded