Page 1

Revista de Vic Revista gratuĂŻta www.revistadevic.cat

Antiga vilanova 1850

Gener | Febrer 2019 NĂşm. 53


Editorial

04 EL RACÓ DE LA NÚRIA

06 MODA Trucs amb classe

08 ABANS 11 Places de toros i torins de Vic(1860-

EL PUNT DE LLIBRE I EL GOMET

Benvolgut Gener

1867)

24 PSICOLOGIA 26 LLIBRES EMDR - Dessensibilització i Reprocessa- Factfulness i El meu primer llibre de

29 MENGEM BÉ Lioneses de pasta choux farcits de

ment per moviments oculars

crema

piano

XAVI Ruiz

C

Conte sobre l'amistat

30 HORÒSCOP 7 Diferències i horòscop

Comencem any, i comencem projectes om ja sabreu molts de vosaltres estem potenciant molt el tema editorial, i és aquest any 2019 que volem fer un tom a tot i que RDV editorial sigui tot un referent en l'àmbit català, no només publicant llibres de Vic i comarca, també treure'm còmics, llibres d'il·lustracions, novel·la negra i un munt de llibres mes.

Quan arriba un nou any, ens fem promeses que creiem que complirem en el que queda d'any, i jo haig de dir que les vaig assolir totes, ara però, aquest any he decidit aprendre a tocar la guitarra, un instrument que se m'ha creuat sempre. En aquest número us fem 2 regals, un d'ells el famós calendari de cada any un calendari de paret simple i amb totes les festes. I l'altre un conte sobre l'amistat encarat als més petits, amb la idea original del meu fill gran, l'Arnau. Us deixem amb un nou número farcit d’articles i consells comercials, i esperem que en gaudiu molt igual que nosaltres fent-la. Recordeu que ens podeu seguir a les xarxes socials Facebook i Twitter i a través de www.vicfm.cat. Ens podeu enviar comentaris o articles a: info@larevistadevic.cat

Editor i director Xavi Ruiz Maquetació i impressió graficvic.com Administració Marta Anglada Redactors Núria Dot Xavi Ruiz Carles Costa Cristina Comerma Toni Coromina Andreu Gomez Eduard Olivan Miquel S. Molist Badiola, Oriol Casellas Dipòsit legal B 18552-2014 Editorial Revista de Vic Preguntes o qüestions Pare Gallissa 08500Vic (Barcelona) Telèfon 655 45 42 33 Mail info@larevistadevic.cat www.revistadevic.cat

Nou Ford Fo cus Des de

13.900€

FINALISTA a Coche del Año en Europa 2019

AUTOPARK VIC, S.A. C/ Eix Onze de Septembre, 26 Vic, BARCELONA, 8500 93 883 24 11

Finançant amb FCE Bank fins a final de mes

GAMMA FORD NOU FOCUS SENSE OPCIONS: CONSUM WLTP CICLE MIXT DE 4,3 A 7,1 L / 100 KM. EMISSIONS DE CO2 WLTP DE 111 A 161 G / KM (DE 88 A 134 G / KM NEDC), MESURES D'ACORD AMB LA NORMATIVA VIGENT. Els valors d'emissions de CO2 poden variar en funció de l'equipament seleccionat. Els valors NEDC seran els que es considerin per al càlcul de la fiscalitat associada amb l'adquisició del vehicle. Focus Trend 1.0 Ecoboost 74kW (100cv) sense opcions. L'oferta inclou IVA, transport, IEDMT (impost especial sobre determinats mitjans de transport, que varia per Comunitat Autònoma, per la qual cosa es recomana revisar-lo en cada cas), dtes. promocionals El model visualitzat pot no coincidir amb el vehicle ofertat. Vàlid en Pen. i Bal. fins a final de mes. No compatible amb altres dtes. ford.es


El racó de la Núria

Benvolgut Gener

U

Que potser és veritat que has perdut les ganes de sortir al carrer. Que només tens ganes que el Nadal passi amb la crueltat habitual, observant com tantes i tantes persones són felices en el seu món maquillat amb decoració nadalenca i un munt de desitjos que, prou saben, no són fàcils d’aconseguir.

NÚRIA Dot

I tu et mires, i penses si realment és tant demanar que s’acabin ja aquestes dates. Que el fred de mitjans de gener arribi amb força, potser aquest any serà inclús reconfortant, la fredor de fora es confondrà amb la que et neix a dins.

na taula plena de papers en blanc, un parell de bolígrafs gastats i les poques ganes que et queden de fer màgia assentades al terra, al costat d’una cadira plena de roba que fa dies que no t’acaba de quedar bé.

Que arribi la rutina, el gust a cafè i a problemes quotidians. Que torni la normalitat, vestida amb la seva roba grisa i ordinària. Que desapareguin aquests dies on tothom és tant i tant agradable, on les persones intenten somriure més i es diuen paraules benaventurades de manera frívola i superficial.

Els dies passen més a poc a poc de l’habitual. Somrius amb certa desgana, escoltes un parell de nadales per la radio. Tot és més frustrant de l’habitual.

Que, tant de bo, amb la rutina, tornin les ganes d’escriure i de sentir. Que la musa aparegui per la porta, deixi el tabac sobre la taula i t’expliqui què ha estat fent aquestes setmanes.

T’estires al llit sense mandra, ni son. Només t’estires i et quedes mirant el sostre blanc, esperant la musa; la inspiració; el què sigui.

Que l’escalfor de la tranquil·litat ho rodegi tot.

Bufes, t’aixeques i et mires fixament al mirall.

Que l’hivern sigui més hivern que mai, que s’emporti aquesta escalfor que en prou feines sents, però que no t’acaba de convèncer.

El teu reflexa, cansat, et torna la mirada. I t’adones que potser si que és veritat, que fas mala cara. Que un parell de bosses fosques et rodegen els ulls, que els llavis estan més ressecs i mossegats del normal, que els ossos de la clavícula se’t noten horriblement.

Gener - Febrer 2019

Que l’any avanci amb empenta, sense presses, però allunyant-se d’aquest Nadal que et regira les entranyes i et deixa els papers ben blancs.

4

Revista de Vic


Moda

Trucs amb classe

S

#4_Un esmoquin amb vambes Seguint en la línia de l'aire masculí, perquè no combinar-ho amb unes vambes? Si et veus massa "masculina", sota l'americana pots optar per unes transparències en lloc de camisa blanca o bé una samarreta de tirants llencera, que tan de moda està, i és probable que s'acabi convertint en un bàsic de fons d'armari. De sabates unes amb taló d'infart. Diuen que no és possible anar còmode amb 16 cm de taló, però també diuen que sí que és possible, que el que és important és que portin plataforma i aquesta estigui compensada amb el taló (repeteixo, diuen). Tu per si de cas, les ballarines a la bossa o al maleter del cotxe.

CRIS Comerma

i en l'anterior article parlàvem dels errors en moda, anem a veure ara quines són aquelles combinacions que et fan tenir estil. I és que un petit truc pot fer-te pujar molts punts en l'escala de l'elegància i fer-te (encara que sigui aparentant) una experta en moda.

#5_Els bàsics

#1_Contrastos Un cistell de vímet amb un vestit de nit, dos cinturons, una peça de punt i l'altra de llana... els contrastos a vegades són arriscats però també divertits. Emprova-te'ls davant el mirall. A vegades ens creem una imatge idíl·lica al cervell d'un outfit que penses "ho petaré!", fins que te l'emproves i et dónes compte que no és tan espectacular com t'imaginaves, sinó més aviat al contrari... No passa res! És important fer les proves amb molt de temps d'antelació (si són dies millor que hores, així tens molt de marge per pensar en altres opcions). Juga, combina, diverteix-te. Però sobretot estigues segura del teu look abans de posar el peu al carrer. #2_Secció masculina Entrar en una botiga de roba de dona i d'home (unisex no val), dirigir-te a la secció femenina, donar una ullada ultra ràpida a la secció d'home i clissar en dècimes de segon una peça que t'interessa. Dubtar en dirigir-t'hi però acabar fent el cop de cap. I comences a sentir una adrenalina d'estar fent quelcom que no toca però que a la vegada és emocionant això de trencar amb les regles. Si se t'acosta una dependenta amb l'amable pregunta "et puc ajudar?" i et fa cosa respondre la veritat, sempre pots dir que estàs mirant per la teva parella. Si emprovar-t'ho encara és pitjor, la solució és senzilla: ho pagues, t'ho emproves a casa i ho retornes si no t'agrada.

Gener - Febrer 2019

#3_Texans amb sabates de taló No tots els texans ni totes les sabates de taló en són aptes per aquesta combinació (el que dèiem, amb temps, t'ho emproves). Els skinny jeans i unes stiletto no fallen (ara estan de moda els texans curts de llargada, per deixar ensenyar els turmells, però està clar que qui se li va acudir aquesta magnífica idea no viu a la Sibèria Catalana). A més, on és el chic atemporal d'arremangar els baixos dels pantalons? Creuen un efecte visual d'allargar la cama. Una altra combinació assegurada són els texans rectes i unes sabates oxford.

6

I si et fa mandra rumiar (perquè a vegades fa de mandra, això de posar-te a pensar) vés a la cosa segura: el little black dress a la nit, pantalons rectes i camisa per la jornada laboral, texans i jersei llis per un cap de setmana de descans, . Els bàsics de sempre. Obre l'armari i agafa allò que saps que no et falla (mida correcta, el tacte és agradable, el color preferit, .), i encara que no sàpigues quin seria el dress code correcte no passa res, com que et sentiràs segura de tu mateixa, de ben segur que hauràs encertat més que no pas la que aparentment va ideal però se sent disfressada. L'autèntic truc és precisament sentir-te a gust amb la imatge que transmets.

Revista de Vic


Abans

Places de toros i torins de Vic(1860-1867)

MIQUEL S.

P

Molist Badiola

assat el mal tràngol de les inundacions i, rehabilitats i condicionats els baixos de la Plaza de Toros de Vich que havien quedat malmesos per l’aigua, aquest centre d’oci tornà a funcionar amb normalitat. Les característiques d’aquest primer edifici fixe, segons el “Boletín de loterías y de toros” de 25 de novembre de 1862, denotaven la importància que per a Vic tenia tot aquest món tauromàquic. La seva categoria era de tercer ordre però tenia un aforament de 6.000 persones. De les quatre que hi havia a Catalunya en aquells moments (Barcelona, Olot, Vic i Tortosa) era la segona que tenia més número de seients disponibles. Com vaig dir el mes passat, estava en mans privades...de l’empresari Baltasar Cardona. L’any 1866 torno a localitzar notícies sobre el món taurí però són meres pinzellades que ens informen sobre la procedència de la vaques (Navarra) les quals foren torejades per una quadrilla de Madrid els dies 6 i 8 de juliol. De 1867 tenim molta més informació proporcionada pel diari Eco de la Montaña, editat per Josep Soler i redactat al carrer de la Ramada , nº 1. D’ell en podem extreure la molta afició que en tenien els veïns de la Plaça dels Màrtirs ja que, en les seves festes,

Gener - Febrer 2019

era l’acte més esperat: la corrida de toros, vaques o bous (tal com es vulgui anomenar). Es veu que, tancaren les sortides d’aquesta espaiosa plaça, establiren una tribuna improvisada i hi hagué un ple absolut. Aquest diari afegia:

Y en balcones y ventanas (y hasta en los tejados) turba confusa de gente, y en la plaza aquel hirviente mar de cabezas humanas També s’esmenta el carrer de Gurb com a fervorós aficionat a les corrides. En aquest cas, van ser dos bous els torejats davant una munió de gent aficionada. El Eco de la Montaña de 28 de juliol de 1867 ens relata: “... tantos toreros y toreras; que mujeres también vimos que agitaban su pañuelo como pudiera hacerlo el más buen taurómaco”. Els fets succeïren al mateix carrer. A part de Vic, ens esmenta altres municipis com a afeccionats: Folgaroles i Ripoll. Pel que fa a la festa major de la Ciutat dels Sants en sí, es van anunciar i efectivament celebrar corrides els dies 6, 7 i 14 de juliol a la Plaza de Toros de Vich. Els toreros que vingueren foren l’acreditat Manuel Pérez, el Relojero, i en Peroy. Prendria part en l’acte una lluïda Cuadrilla. Però, no tot va ser bufar i fer ampolles. Just el dia 6 ja hi va haver una situació anòmala. El toro inicial, amb el sobrenom de Coronel, a la primera de canvi, es va colar d’un salt a la contra-barrera, repetint la funció varis cops en el mateix lloc. Rebé 10 cops de pica. Matà un cavall de manera despietada enfonsant-li les dues banyes, i a un altre, el deixà sense esperances de vida. A un picador el tirà a terra i, si no hagués per la intervenció

8

d’en Peroy, no ho hagués passat molt bé. En aquells moments, una part del públic demanava més cavalls, una altra, banderilles, en mig de confuses cridòries. Els “lidiadors” es quedaren amb els braços creuats mentre el Coronel es passejava tranquil·lament. Tot d’una, donà un salt i s’enfilà amb valor entre les bigues i taulons. Anava a “visitar” els espectadors. La situació d’espant, enmig de l’aldarull, la confusió, la inquietud i l’angoixa... eren patents. No causà víctimes, però el Coronel morí a baionetades. Un cop acabat el succés anormal a la corrida, tocava capotejar a Lacetero; brau que, aquest cop, no ocasionà problemes. Morí a la cinquena estocada en una mala actuació de Peroy. Finalment es capejaren quatre vaques i dos bous que s’oferiren al públic. La concurrència fou, a la llotja i a “l’ombra”, d’un ple absolut. Al “sol”, la buidor era la nota predominant... senyal evident de la molta calor que devia fer aquell dia. Al dia següent, diumenge 7, el nombre d’assistents fou més o menys igual, però la distribució va ser totalment contrària. Havia refrescat. A la corrida del 14 de juliol hi hagué una rebaixa de preus per a que “todas las clases de la sociedad pudieran gozar de las emociones que llevan tales espectáculos”. El resultat és que hi anà nombrós públic ja que s’hi podia entrar pagant 4 rals. Després d’aquestes corrides a la Plaza de Toros de Vich es van fer unes altres funcions tauromàquiques a la Plaça Major que no tingueren tants ribets de barbaritat i no portaren tants fets desagradables.

Revista de Vic


ESTÀS CONTENT AMB LA TEVA HIPOTECA?? TAMBÉ ET FALTEN DINERS PER ARRIBAR A FINAL DE MES?? SAPS QUE TENS OPCIONS? VINE A INFORMAR-TE TRUCA’NS ABANS PER RESERVAR L’HORA PER PARLAR-NE 93 889 42 77 (Ref. Opcions)

1ª VISITA GRATUÏTA (SENSE CAP TIPUS DE COMPROMÍS)

L’HABITATGE VIC: Ens agrada el que fem, i ho fem bé Plaça Estació, Nº 8, Tel. 93 889 42 77 www.habitatge.com info@habitatge.com


Abril

3 4 5 10 11 12 17 18 19 24 25 26 31

Juliol

1 2 3 4 5 6 8 9 10 11 12 13 15 16 17 20 23 24 25 26 27 29 30

7 8 14 15 21 22 28 29

2 9 16 23 30

Gener

6 7 8 13 14 15 20 21 22 27 28 29

4 5 6 11 12 13 18 19 20 25 26 27

Agost

2 3 4 9 10 11 16 17 18 23 24 25 30 31

Maig

1 2 7 8 9 14 15 16 21 22 23 28

Febrer

Calendari de Vic 2019

Setembre

1 8 15 22 29

1 2 8 9 15 16 22 23 29 30

3 4 5 6 7 10 11 12 13 14 17 18 19 20 21 25 26 27 28

Juny

4 5 6 7 11 12 13 14 18 19 20 21 25 26 27 28

Marรง

Festes locals a Vic per al 2019 18 d'abril Dijous Sant 5 de juliol Sant Miquel dels Sants - Festa Major de Vic

Calendari oficial de festes per al 2019 a Catalunya 1 de gener Cap d'any 19 d'abril Divendres Sant 22 d'abril Dilluns de Pasqua Florida 1 de maig Festa del Treball 24 de juny Sant Joan 15 d'agost L'Assumpciรณ 11 de setembre Diada Nacional de Catalunya 1 de novembre Tot Sants 25 de desembre Nadal 26 de desembre Sant Esteve


EL GOMET I EL PUNT DE LLIBRE

XAVI RUIZ RDV EDITORIAL


EL GOMET I EL PUNT DE LLIBRE. DIBUIXOS: XAVI RUIZ TEXT: XAVI RUIZ ARNAU RUIZ CORRECCIร“ DE TEXTOS: REVISTA DE VIC IMPRIMEIX: GRAFICVIC.CAT info@larevistadevic.cat No es pot reproduir cap part de l'obra, sense l'autoritzaciรณ expressa dels autors. Aquest llibre/conte es regala amb la Revista de Vic


HOLA AMICS, SOC UN PUNT DE LLIBRE, UN PUNT DE LLIBRE MOLT SERIÓS, I TAMBÉ MOLT RESPECTUÓS.


I JO SOC UN GOMET DE COLOR VERD MOLT RIALLER I EIXERIT. SEMPRE ESTIC RIENT.


SI ALGUNA VEGADA EM SENTO TRIST PER ALGUNA COSA, HO DIC, PERÒ SI ESTIC CONTENT TAMBÉ HO DIC.


ENCARA QUE SOM MOLT DIFERENTS, SOM MOLT BONS AMICS I SEMPRE ANEM JUNTS.


VOLS SER EL NOSTRE AMIC? A NOSALTRES ENS AGRADARIA MOLT! COM ET DIUS?


ON MÉS M'AGRADA ESTAR, ÉS A DINS DE QUALSEVOL LLIBRE, M'ENCANTA LLEGIR LLIBRES!


I ON M'AGRADA ESTAR A MI ES A QUALSEVOL LLOC ENGANXAT, SOBRETOT, M'AGRADA MOLT ENGANXAR-ME A LA MA DELS NENS JI JI JI!


AIXÍ DONCS JA ENS CONEIXEU! EL PUNT DE LLIBRE SEMPRE DIU: -SAPS PERQUÈ TINC AQUESTA VEU? PERQUÈ SOC UN MARRAMEU! I EL GOMET L'HI ENCANTA DIR: -SAPS PERQUÈ SEMPRE ESTIC CONTENT, PERQUÈ SOC UN GOMET VALENT.


ENS POTS RETALLAR I FER SERVIR DE PUNT DE LLIBRE!


EL GOMET I EL PUNT DE LLIBRE ÉS UNA HISTÒRIA DEL MEU FILL GRAN ARNAU. CADA DIA ABANS D'ANAR A DORMIR, LLEGIM UNA ESTONA EL CONTE QUE ELL NORMALMENT SOL TRIAR. PERÒ CLAR, NO SEMPRE L'ACABEM, I ENS VAREM INVENTAR EL PUNT DE LLIBRE SERIÓS. ES MOLT SERIO PERÒ L'HI AGRADA EXPLICAR ACUDITS O FER BROMES, I PER L'ALTRA CARA DEL PUNT DE LLIBRE, ES TROBA EL GOMET, UN GOMET QUE SEMPRE ESTÀ CONTENT I FELIÇ PERÒ QUE A VEGADES LI AGRADA SER UNA MICA TRAPELLA. AIXÍ, L'HI PUC EXPLICAR QUE TOTS SOM DIFERENTS, I QUE PER MOLT DIFERENTS QUE SIGUEM, SEMPRE PODEM SER BONS AMICS.

REVISTA DE VIC RDV EDITORIAL


7 14 21 28

1 2 3 4 5 8 9 10 11 12 15 16 17 18 19 22 23 24 25 26 29 30 31

Octubre

1 2 3 4 6 8 9 10 11 12 13 15 16 17 18 19 20 22 23 24 25 26 27 29 30 31 Novembre

4 5 6 7 8 11 12 13 14 15 18 19 20 21 22 25 26 27 28 29

5 6 12 13 19 20 26 27

2 9 16 23 30

2 3 7 9 10 14 16 17 21 22 23 24 28 29 30 31

1 8

2 9 16 23 30

3 4 5 6 7 10 11 12 13 14 17 18 19 20 21 24 27 28 31

Desembre

2 3 4 5 6 7 9 10 12 13 14 16 17 18 19 20 21 23 24 25 26 27 28 30


Psicologia

EMDR - Dessensibilització i Reprocessament per moviments oculars

H

GRACIELA Vidal

as sentit a parlar de l'EMDR? Probablement si no estàs dins del món de la psicologia, no hagis escoltat mai aquestes sigles. Tot seguit, t'explico en què consisteix aquesta teràpia i fem una mica de reflexió entorn de l'ajuda que ens pot oferir un professional de la psicologia.

Per començar, EMDR són les sigles que s'utilitzen per abreujar el procés de Dessensibilització i Reprocessament per moviments oculars. Es tracta d'una teràpia utilitzada en psicologia, que treballa sobre el mateix sistema de processament de la informació dels pacients, amb l'objectiu de desbloquejar-lo i de reduir uns determinats símptomes. Dit amb altres paraules, l'EMDR es basa en un model on una determinada situació no s'ha processat del tot bé a escala cerebral, com podria ser per exemple, un fet traumàtic, com viure la mort d'un familiar molt proper o el fet d'haver viscut una catàstrofe natural. Aquestes situacions impactants per les persones, no s'han processat bé i estan

Gener - Febrer 2019

produint una sèrie de símptomes com podria ser ansietat, angoixa, pors irracionals o creences que ens limiten, com el fet de pensar que no servim per res, o que no podem aconseguir allò que ens proposem. Així doncs, per tal de millorar aquesta situació que pot acabar ocasionant diferents trastorns mentals, com Trastorn Depressiu Major, Trastorn d'Ansietat Generalitzada o consum de tòxics, es treballa de la següent manera:

1. El pacient descriu l'incident traumàtic, sempre amb l'ajuda del terapeuta que dóna les pautes perquè la persona pugui seleccionar aquella part més dolorosa i que li està generant més ansietat. 2. Mentre això succeeix, el terapeuta dur a terme l'estimulació bilateral, és a dir, guia al pacient perquè aquest mogui els ulls d'un costat a l'altre, o bé fa que aquest escolti un so d'una orella a l'altre, o li dóna cops a les espatlles o a les mans alternant dreta i esquerra. En tots tres casos, es tracta d'una estimulació bilateral. 3. Aquest procediment permet al pacient processar correctament la informació, el cervell es desbloqueja i comença a integrar allò que va passar. 4.

en el passat, en el present i també en el futur. Recollint els fets traumàtics que ja han ocorregut, els estímuls que poden activar els símptomes com per exemple una olor, o el fet de visitar la platja per exemple si vas viure un tsunami, i prepara al pacient perquè pugui gestionar situacions futures i aprengui a abordar els problemes superant la por i sentint-se més segur d'ell mateix. Així doncs, per concloure amb aquest sisè article, m'agradaria comentar que avui en dia encara hi ha persones que no creuen en l'ajuda que pot proporcionar un psicòleg o psicòloga, és a dir, existeix avui en dia un cert estigma envers la professió. Però en la majoria dels casos, els i les professionals disposen de recursos diferents, de teràpies diferents per ajudar a una persona a superar una determinada situació. Per tant, si estàs vivint una situació complicada, si tens símptomes ansiosos, com taquicàrdies o pensaments recurrents que et generen angoixa... et recomano que busquis ajuda professional, algú que et doni suport i que t'ofereixi les eines per gestionar la situació. Per què sentir-se malament no ha de generar una sensació de culpa, o de vergonya, la vida és un llarg procés d'aprenentatge, i cada dia podem integrar nous aprenentatges que ens ajudin a créixer com a persones.

És una teràpia que treballa

24

Revista de Vic


Fes realitat els teus propòsits amb els nostres súper preus!

137

349 69

43

69 95

150

235 95

91

Epson WF2750dwf

Epson WF Pro WF-5710dwf

Epson AL-M300dn

Wifi | Escàner | Dúplex

Wifi | Xarxa | Escàner | Dúplex

Xarxa | Dúplex

Alta qualitat

Baix consum

Alta velocitat d’impressió

*Segona unitat de la mateixa referència

SINÒNIM D’EXPERIÈNCIA I QUALITAT

PAGA LA TINTA, NO LA MARCA

GESTORS DE RESIDUS AUTORITZATS

SUPORT TÈCNIC I ASSISTÈNCIA

Les nostres botigues VIC

VIC

VIC

MANLLEU

www.catim.cat

C/ Torelló, 65 T 93 883 58 58

C/ Gurb, 84 T 93 889 09 83

Rbla. Tarradellas, 4 T 93 886 87 87

Pg. Sant Joan, 155 T 93 850 76 63

info@catim.cat catim.cat

Condicions vàlides fins a esgotar existències. Preus amb IVA inclòs. Taxa de la Llei de protecció intel·lectual no inclosa (5,25€ + iva).


Llibres

Factfulness

F

ACTFULNESS: redueix l’estrès opinant només quan tinguis clar que els fets et donen la raó.

Quan ens fan preguntes molt senzilles sobre tendències globals –quin percentatge de la població mundial viu en la pobresa extrema; per què està augmentant la població mundial; quantes nenes acaben l’escolaritat…– triem sistemàticament la pitjor resposta. Tan incorrecta que un ximpanzé que elegís qualsevol opció a l’atzar ho faria molt millor que periodistes, banquers d’inversió i premis Nobel.

A Factfulness el professor de salut global i fenomen Global TED Hans Rosling, juntament amb els seus dos col·laboradors de sempre, l’Anna i l’Ola, ens ofereix una explicació nova i radical de per què ens passa això i ens revela els deu instints que distorsionen la nostra perspectiva del món –des de la tendència a dividir el món en dos (nosaltres i ells), a la manera com rebem la informació (guiats per la por) o com percebem l’evolució del món (pensant-nos que la majoria de coses van cada cop pitjor). El nostre problema és que no sabem què no sabem. Fins i tot les nostres hipòtesis es basen en prejudicis inconscients. Resulta que el món, tot i les seves imperfeccions, és un lloc molt millor del que ens pensem. Però si ens passem la vida preocupats per tot en lloc de fer-nos una imatge del món basada en fets, podem perdre la capacitat de centrar-nos en els problemes que realment ens amenacen. Estimulant i revelador, ple d’anècdotes divertides i d’històries commovedores, Factfulness és un llibre urgent i essencial que canviarà la teva manera de veure el món.

El meu primer llibre de piano

C

ol·lecció de dos llibres que inclou una bona part de les matèries del Grau Elemental de l'assignatura de piano.

Un personatge, La CORXERA, guia i acompanya el petit pianista pel contingut del llibre i, amb un llenguatge clar i senzill, l'aconsella i li explica en tot moment cadascun dels nous conceptes musicals que s'hi van introduint. Tots dos llibres contenen un repertori molt important de cançons populars com a base per desenvolupar la musicalitat del deixeble, a més de despertar-li les habilitats tècniques elementals. Efectivitat demostrada.

A la vora del camí Al carrer més alt Al clar de lluna Alegrement naveguem Ara ve Nadal Bim, bom Cargol, treu banya Cascavells de Nadal Debajo de un botón Diàleg Dissonàncies El comte acusat El Cucut El gegant del pi El músic del banjo El noi de la mare El rei Dagobert El rotlletó El tren que vol veure França El vaixell Els ocells han arribat els Putxinel·lis És un noi excel·lent

Fes non-non Fum, fum, fum Hänsel i Gretel Himne a l'alegria Hop, hop, hop J'ai du bon tabac L'abella L'ase i el cucut L'emigrant L'esquerra contesta La casa de la muntanya La dama d'Aragó La dreta parla La gallina ponicana La lluna, la pruna La mrxa dels sants Les campanes Marxa de nans Moltes felicitats Old Mac Donald Olles, olles de vi blanc Pedra, pedreta Petit Vals

Plou i fa sol Pregunta i resposta Quan el pare no té pa Quan jo estava a caseta Quan les oques van al camp Quan seré gran Quinze són quinze Rosa d'abril Sleepytime Summ, summ, summ Tres hojitas madre Vés-te'n hivern Virolet Sant Pere Vós sou, Senyor Yankee Doodle.

Més llibres dels que et penses! Gener - Febrer 2019 

26

C. Jacint Verdaguer, 31 — VIC Revista de Vic muntanyadellibres.com T — 93 885 0 885


p

e u q l e a Imagin ! u t b m a r e f m e d o

C. Enric Prat de la Riba, 13 Tel. 93885 57 06 Vic

Gener - Febrer 2019

28

Revista de Vic


Mengem bé

Lioneses de pasta choux farcits de crema ANDREU Gomez

E

laboració de la pasta choux:

Posarem una cassola amb l'aigua i la mantega, quan comenci a bullir i la mantega estigui fosa, afegirem la farina i remenarem amb unes varilles fins que quedi ben espès, ha de ser una massa compacta, retirarem del foc i anirem afegim els ous, d'un amb un i cada vegada que afegim un ou, ho barrejarem bé i així fins a arribar a barrejar els 5 ous, deixarem reposar la massa a la nevera. Per fer la crema pastissera

Deixarem 20 minuts i ho podem controlar des de fora, quan veiem que estan dauradetes i crescudes les traurem. Per farcir-les les tallarem per la meitat i amb un altre manega pastissera les omplirem de crema al nostre gust. Les lioneses són uns dolços en forma de mandonguilla, fets amb massa de bunyol cuita al forn i en principi (les lioneses de nata o mossets de nata) farcits amb nata muntada. Als Països Catalans sovint es decora la seva superfície amb sucre de llustre, i també es poden farcir tradicionalment d'una crema catalana espessa (lioneses de crema o mossets de crema) o de nata muntada barrejada amb xocolata (lioneses de trufa o lioneses de xocolata).

Cuiner: Andreu Gómez Restaurant Ona de Vic

Ingredients per fer 50 lioneses: * 130 ml. d'aigua * 110 g farina * 130 g de mantega * 5 ous mitjans Ingredients per fer la crema pastissera: * 1/2 l de llet * 120 g sucre * 45 g de maizena * 2 rovells d'ou * canyella * 1/2 pela de llimona

Agafarem amb un cassó el mig litre de llet, reservarem una mica per barrejar la maizena i els rovells amb fred, la resta la fiquem a bullir amb la pela de la 1/2 llimones, la canyella i el sucre. Quant comenci a bullir retirem la pela de llimona i la canyella i afegirem el preparat que teníem reservat ben barrejat perquè no ens quedi grumolls, anirem barrejant la crema a mig foc, quan la tinguem ben espessa retirem del foc i deixarem refredar. Preescalfarem el forn a 220° i amb l'ajuda d'una mànega pastissera agafarem la pasta choux i anirem fent boles sobre la safata del forn que hem ficat un paper vegetal, les boles han d'estar una mica separada, perquè creixin. Les ficarem al forn i no l'obrirem perquè no ens baixi la temperatura i si obrim una vegada, no ens pujaran.

Esmorzars Esmorzars de forquilla Entrepans Menú per endur Productes de qualitat Cuina casolana Carrer del Pla de Balenya, 2922 - Vic - Tel. 93 886Gener 25 98, - Febrer 2019 onarestaurant@hotmail.com

Revista de Vic


7 Diferències i horòscop

Àries (21/3 al 20/4)

Escorpí (Del 24/10 al 22/11)

Amb Mart al teu signe, reps una dosi d’energia extra. Compte amb mostrar un excés de vehemència que pot espatllar les teves relacions. L’esport i la meditació et faran bé.

Sembla que si vols avançar en el sector laboral, hauràs de fer canvis a la teva percepció de com ha de ser les coses. Aprofita abans que Urà torni a la teva Casa VII.

Cranc (Del 22/6 al 21/7)

Aquari (Del 21/1 al 19/2)

Els trànsits indiquen que finalitza una etapa i comences un altre període. Has après força però ara cal seguir fent camí sense oblidar l’objectiu inicial del teu recorregut.

Amb el bon contacte d’Urà, amb Mercuri, s’obren noves vies de comunicació i també indica un moviment renovador al sector grupal i de les amistats. Augmenta l’esperança.

Balança (Del 24/9 al 23/10)

Bessons (21/5 al 21/6)

Si hi havia tensió o temes sense resoldre amb una persona familiar, en aquests dies es poden donar facilitats pel diàleg o desenllaç de conflictes. Reps ajuda domèstica.

Cal ser prudent amb les paraules. Evitar confrontacions inútils que només serveixen per posicionar l’ego i participa de les relacions amistoses sanes, sense interessos.

Capricorn (Del 22/12 i el 20/1)

Verge (Del 24/8 al 23/9)

Reprens una activitat del passat i que activa altres aspectes de la teva persona. Cerques, sobretot, la satisfacció personal, no tant l’aspecte econòmic de les coses.

Si hi ha algun assumpte econòmic pendent relacionat amb la llar, sembla que arriba un moment que has de prendre decisions importants al respecte. Sigues més objectiu.

Taure (Del 21/4 al 20/5)

Sagitari (Del 23/11 al 21/12)

Amb Venus aspectant a Mart a la Casa XII, s’obren vies de diàleg proper i íntim. Si hi havia alguna qüestió que no gosaves manifestar, ara tens les eines per explicar-te.

Amb tres planetes al sector II, necessites prendre seguretat per iniciar un nou cicle i també hi ha una necessitat de reestructuració urgent de l’economia i la dieta.

Lleó (Del 22/7 al 23/8)

Peixos (Del 20/2 al 20/3)

El Sol aspectant a Neptú et situa en un oasi on recerques la inspiració. Revaloració de la relació de parella. Fe en un projecte laboral. Pots rebre un ajut providencial.

Amb Mart transitant pel sector II, s’activa l’economia. Per treure més rendiment al teu treball hauràs de fer alguns canvis importants. Compte amb despeses innecessàries.

Vic FM www.vicfm.cat Gener - Febrer 2019

La ràdio a Vic té un nom, i aquest nom és VICFM Escolta’ns a www.vicfm.cat 30

Revista de Vic


www.guiaosona.cat


AL MAIG REP FINS A

Nou Ford Focus

6.000 € FINALISTA a Cotxe de l'Any a Europa 2019

PEL CANVI DEL TEU COTXE

Des de

13.900€

Finançant amb FCE Bank fins a final de mes.

FORD

PIVE +

Desafia els límits de l'imaginable.

El nou Ford Focus representa la màxima expressió del disseny i la tecnologia. A més d'estar perfectament ideat per a la ciutat, reafirma la seva personalitat amb la cura en els seus acabats, líniesGamma de tall avantguardista i marcada inspiració esportiva. Ford consum combustible combinat de 3,6 a 7,9 l / 100 km. El consum depèn de la conducció que es faci del vehicle. Emissions de CO₂ de 94 a 180 g / km mesures conforme la normativa vigent, que, en condicions reals, poden variar. Al maig del 2017 tindrem de Focus. fins a 6.000 €. en la compra de vehicles nous. El preu final inclou IVA, IEDMT Benvingut a la conducció del futur, perquè aquest és eldtes. teu (impost especial sobre determinats mitjans de transport, que varia per Comunitat Autònoma, per la qual cosa es recomana revisar-lo en cada cas), transp., Dte. promocional, Descobreix més en ford.es Condicionat a Aport. Concessionari. Ofertes disponibles en concessionaris i tallers adherits. Vàlid en Pen. i Bal. fins a 2017.05.31. No compatible amb altres dtes. El model visionat podria no coincidir amb l'ofert.

Autopark Vic, s.a. Vendes, taller mecànic, carroseria

Eix Onze de Setembre, 26 Vic (al costat de la Universitat Politècnica de Vic) Tel: 93 883 24 11 Recanvis: 93 883 22 38

Tel: 93 883 24 11

GAMMA FORD NOU FOCUS SENSE OPCIONS: CONSUM WLTP CICLE MIXT DE 4,3 A 7,1 L / 100 KM. EMISSIONS DE CO2 WLTP DE 111 A 161 G / KM (DE 88 A 134 G / KM NEDC), MESURES D'ACORD AMB LA NORMATIVA VIGENT. Els valors d'emissions de CO2 poden variar en funció de l'equipament seleccionat. Els valors NEDC seran els que es considerin per al càlcul de la fiscalitat associada amb l'adquisició del vehicle. Focus Trend 1.0 Ecoboost 74kW (100cv) sense opcions. L'oferta inclou IVA, transport, IEDMT (impost especial sobre determinats mitjans de transport, que varia per Comunitat Autònoma, per la qual cosa es recomana revisar-lo en cada cas), dtes. Promocionals, aport. Concessió i dte. per finançar amb FCE Bank plc S.E., a través de Ford multiopció amb import un mínim a finançar de 9.000 € i permanència mínima de 25 mesos. Operació subjecta a valoració creditícia. El model visualitzat pot no coincidir amb el vehicle ofertat. Vàlid en Pen. i Bal. Fins a final de mes. No compatible amb altres dtes. ford.es

Profile for Revista de Vic

REVISTA DE VIC 53 GENER  

La REVISTA DE VIC és una publicació mensual amb més de 100 punts de distribució a Vic, Taradell, Roda de Ter, Manlleu, Tona, Torelló, Ripoll...

REVISTA DE VIC 53 GENER  

La REVISTA DE VIC és una publicació mensual amb més de 100 punts de distribució a Vic, Taradell, Roda de Ter, Manlleu, Tona, Torelló, Ripoll...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded