Page 1

Revista de Vic Revista gratuïta www.revistadevic.cat

PROMOCIÓ DE 2 CASES

UNIFAMILIARS a SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER

Desembre 2018 | Gener 2019 Núm. 52

Nova promoció de cases unifamiliars, a 3 vents a Vic (St. Llàtzer).

2a fase a la venda.

Informació personalitzada.

636611159

CONSTRUCCIONS GUZMAN www.construccionsguzman.com


www.guiaosona.cat


Editorial

04 CONTE DE NADAL

08 MODA Moda_Error 403

10 PSICOLOGIA 12 LLIBRES El nou fenomen viral a la xarxa, parlem Llegim? i El gran libro de los perros

Nadal heroic

de l’ASMR

18 SPOILER ALERT 22 HORÒSCOP La Vinyeta by Dànius 7 Diferències i horòscop

27 MENGEM BÉ Pastís d'escalivada, peus de porc i

30 ABANS Places de toros i torins de Vic(1860-

botifarra negra

1863)

XAVI Ruiz

J

a han arribat les festes de Nadal i ja han arribat els panellets, el Tió, les llums, el menjar i l'alegria. És molt probable que molts de nosaltres guanyem algun quilet de mes en els dinars i sopar d'aquests dies, i és que el que s'arriba a menjar és molt bèstia, almenys a casa la meva mare i la meva sogra es menja de meravella. També notarem com baixa l'economia, i és que aquests dies són dies de gasto, i sort que venen els reis mags i ens ajuden que si no ho tindríem més complicat.

A finals d'any també aprofitem per mirar enrere i veure com ens ha anat l'any, el que podem millorar i el que deixem per impossible o arraconat fins que trobem el moment per tornar-ho a intentar. Jo, normalment miro sentir goig d'aquests dies, són dies d'estar en família i gaudir dels més petits. Millorem cada dia el món on vivim i siguem cada dia una mica més feliços. Us deixem amb un nou número farcit d’articles i consells comercials, i esperem que en gaudiu molt igual que nosaltres fent-la. Recordeu que ens podeu seguir a les xarxes socials Facebook i Twitter i a través de www.vicfm.cat. Ens podeu enviar comentaris o articles a: info@larevistadevic.cat

Editor i director Xavi Ruiz Maquetació i impressió graficvic.com Administració Marta Anglada Redactors Núria Dot Xavi Ruiz Carles Costa Cristina Comerma Toni Coromina Andreu Gomez Eduard Olivan Miquel S. Molist Badiola, Oriol Casellas Dipòsit legal B 18552-2014 Editorial Revista de Vic Preguntes o qüestions Pare Gallissa 08500Vic (Barcelona) Telèfon 655 45 42 33 Mail info@larevistadevic.cat www.revistadevic.cat

Ford Kuga EcoBoost Per

17.950€

Finançant amb FCE Bank fins a final de mes

GAMMA FORD KUGA CONSUM COMBUSTIBLE COMBINAT DE 5,2 A 9,1 L / 100 KM. EL CONSUM DEPÈN DE LA CONDUCCIÓ QUE FACI DEL VEHICLE. EMISSIONS DE CO2 136 A 209 G / KM, MESURES D'ACORD la normativa vigent QUE, EN CONDICIONS REALS, PODEN VARIAR. Valors de consum i emissions de CO2 mesurats segons cicle NEDC (directament o per correlació de WLTP / CO2 MPAS) i Reglament UE 2017/1151. Podrien variar en funció dels procediments d'homologació. Kuga Trend 1,5 Ecoboost 88KW (120cv). L'oferta inclou IVA, transport, IEDMT (impost especial sobre determinats mitjans de transport, que varia per Comunitat Autònoma, per la qual cosa es recomana revisar-lo en cada cas), dtes. promocionals, aport. concessió i dte. per finançar amb FCE Bank plc S.E., ajornat mín. 12.000 € i permanència mín. 36 mesos en Finançament Convencional i 25 mesos en multiopció. Operació subjecta a valoració creditícia. Vàlid en Pen. i Bal. fins a final de mes. No compatible amb altres dtes.


Conte de Nadal que, igual que aquest, tenia «okupat» el seu grup. Aquell estava molt més bé, no tan atrotinat com aquest, i s'hi podia fins i tot fer foc.

Nadal heroic

Eren les onze del matí, i tenia pràcticament tot el dia per aconseguir l'alcohol que l'hi havia exigit el xulo de la colla. Això era el més important ara, ja que satisfer-lo a la nit, si bé no l'hi agradava, tampoc era res de l'altre món. Però si no portava l'alcohol, potser ell tornaria a pegar-li, i sabia que ningú no l'ajudaria. I amb el que estava ja nevant i no tenint cap altre lloc on passar la nit.....

JOSEP Bruch

A més, necessitava menjar quelcom, per ella i pel nen. Tenia un veritable problema.

E

En poca estona s'havia posat, ja, un bon centímetre de neu, i la nevada era cada cop més intensa. Els cotxes no circulaven amb la precaució deguda, i de tant en tant es veia alguna derrapada, sobretot quan havien de frenar. Prendria mal algú?

l local, ubicat a les adoberies, era una veritable ruïna. No hi havia corrent i, per tant, ni llum ni calefacció. A l'habitació no hi havia cap mena de moble ni res, i els vidres de la finestra, que no tenia persiana ni porticons, estaven trencats, amb la qual cosa el cru fred de l'hivern s'havia apoderat del lloc. Només hi havia aquella noia asseguda al dur i fred terra, amb l'espatlla recolzada a la paret. Era molt jove, al voltant dels dinou anys i estava embarassada, i, pel volum de la seva panxa, devia estar ja en la darrera fase, molt propera al part. Els seus plors i sanglots no eren gens escandalosos, sinó baixos i profunds, amb un sentiment que corprenia, però que havien deixat indiferent a l'energumen que, encenent una cigarreta, havia marxat feia uns moments com si res no hagués passat, però que l'havia maltractat molt fort, verbalment i física. No tan sols l'hi havia demanat explicacions del perquè, la nit passada, no havia volgut tenir relacions amb ell, sinó del perquè tampoc no l'hi havia portat l'alcohol que li havia exigit, a canvi d'un hipotètic favor que, considerava, li havia fet.

I si s'ho muntès per tal de simular un accident. Que algun cotxe l'arribes just a tocar. Només una miqueta, molt poc, però el suficient per a semblar un veritable accident? L'haurien d'atendre, poc o molt, i en estar embarassada......

Aquest era el problema, el fet d'estar embarassada. No anava tan lleugera com abans, i com no ho fes prou bé, l'accident podria ser real, amb conseqüències imprevisibles. Per ella no patia, però, i el nen? Capficada en aquests pensaments, va començar a passar per un pas de vianants, i quan estava quasi a la meitat, va veure un cotxe que venia com un veritable boig avançant-ne un altre. I ho va tenir clar, aquella nena petita que, venint de l'altra cantó, travessava també el pas de vianants, i acabava de sortir de darrere d'un cotxe mal aparcat arran del pas, fet que impedia que el conductor que venia com un boig la pogués veure a temps, estava literalment morta.

La noia va seguir plorant una bona estona, sense aixecar-se. La seva criatura li va regalar unes quantes puntades que no l'hi varen fer cap mal, almenys físicament, però que la varen acabar d'ensorrar psíquicament. Normalment se n'hauria alegrat, de sentir el seu fill, però, ara ho tenia més clar que mai: quin futur l'hi podria donar, si ni tan sols ella no en tenia?

Mai no havia fet res semblant, ni de més jove. Es va llençar en planxa mentre feia un xiscle d'avís, i es va poder emportar la nena per endavant, fora de la trajectòria del cotxe d'aquell beneit. No del tot, però sí el suficient perquè el morro del cotxe, mentre estaven encara en l'aire sense tocar a terra, les empenyés just del capdavall de les cames a totes dues.

I va restar quieta, asseguda a terra, mentre la seva ment repassava, recordava, fil per randa, els esdeveniments que l'havien portat a aquella situació.

Va ser una patacada dura, sobretot per a ella, tot i que, per sort, va caure sobre la nena, la qual cosa va protegir la seva panxa de tocar el terra.

Al cap de dotze anys, en la seva terra, allà en la llunyana africa, farta dels maltractaments a què la sotmetia un pare alcohòlic, un bon dia es va escapar per cercar una nova vida. Li havien dit que a Europa hi havia moltes oportunitats per a la gent jove, i quan va aconseguir lligar-ho amb uns amics que també volien anar-hi, va robar tots els diners que tenia estalviats el seu pare -era alcohòlic, però treballava i tenia una feina relativament bona –, i va iniciar la seva aventura.

Transeünts i conductors, esverats, es varen aturar a ajudar-les, i tots admiraven, i comentaven, la valentia de la noia. Ben aviat la policia i una ambulància varen ser allà. Es varen endur la nena, i ella, tot i no tenir tampoc ferides, donat el seu especial estat la varen portar a l'Hospital Universitari de Vic, on va restar ingressada.

Va estar de sort i la màfia la va fer arribar a Europa, però pel camí va perdre la seva virginitat. No va ser cap violació, el que va sofrir, sinó el resultat d'una eufòria momentània amb un company en veure, encara en la llunyania, la terra promesa que ells cercaven. Van acabar fent l'amor desesperadament, sense precaucions de cap mena. I d'aquí el seu actual problema.

L'ensurt i els nervis varen desencadenar el part, i abans d'una hora havia arribat el nadó, una nena, molt maca, que ella tenia als braços quan va arribar la família de la nena que ella havia, sens dubte, salvat. Tot foren abraçades i reconeixements, i el que va ser millor per a ella, va ser que aquella família li proposes d'entrar al seu servei, ja que la Montse, la nena que havia salvat, tenia un germà petit, de mesos, i la mare anava molt atabalada. Si ho veia bé, varen dir-li, es podria quedar fins i tot a viure amb ells, i, per arrodonir-ho, el matrimoni, gent culta, parlava força el francès.

En arribar a terra, cadascú va anar pel seu cantó. Ella xampurrejava força bé el francès, però al cap d'uns quants mesos, la varen entabanar per anar a Barcelona, ja que, segons deien, era molt millor que allà, a Marsella. I va acabar aquí, a Vic. Però tant aquí, com allà, a França, quan ets estranger i no tens papers, el que sí que tens són problemes. Tampoc trobava feina, i aquí s'hi afegia el problema de la llengua, que allà tenia mig resolt. Es va ajuntar amb un grup d'immigrants com ella, que durant un temps, realment la varen ajudar a sobreviure, però això no podia eternitzar-se, i les coses anaven de mal en pitjor. Va fer bé de marxar del seu país? Ara començava a dubtar-ne. On era el paradís somniat?

No acabava d'entendre ben bé el que l'hi havia passat, però el cel, el paradís, se li havia obert de cop, i va ser aleshores, quan la petita Montse li va desitjar un bon Nadal, que es va adonar que era el vint-i-quatre de desembre, la nit de Nadal. I ella, sortosament, havia rebut els millors regals.

A poc a poc va aixecar-se i va sortir caminant. No trontollava, però gairebé. Quan va sortir al carrer començaven a caure alguns borralls de neu. Només l'hi faltava això: neu. I més fred. Com s'ho faria? Hauria d'anar a l'altre local

Desembre 2018 - Gener 2019

Vic, Nadal de 2018.

4

Revista de Vic


PROMOCIÓ DE 2 CASES

UNIFAMILIARS

a SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER

Nova promoció de cases unifamiliars, a 3 vents a Vic (St. Llàtzer).

2a fase a la venda.

Informació personalitzada.

CONSTRUCCIONS GUZMAN www.construccionsguzman.com

636611159


Tecnologia

D

Tornant als orígens de les xarxes socials es de fa un temps les xarxes socials van avisant. Volen fer canvis que els retornin l'"essència primigènia". Això significa que volen ser menys xarxes i més socials. És a dir: ser un espai de trobada entre amics, comunitats, i no tant espais informatius on les empreses s'anuncien. Els primers implicats en aquest canvi han estat els mitjans de comunicació. En pocs mesos han vist com el seu tràfic a través de Facebook o Instagram es reduïa de forma dràstica. Fins i tot, alguns parlen d'una reducció del 80%. La veritat és que l'últim moviment d'Instagram sembla indicar que aquest procés ja està plenament en marxa. La xarxa social basada en les fotografies ha fet públic que a partir d'ara les Stories podran compartir-se en grups reduïts d'amics triats per l'usuari. D'aquesta manera i segons explica PortalTic: "la companyia ha introduït la possibilitat de crear llistes de 'millors amics'" que podran ser creades des del menú principal de la xarxa social. Des d'allí es podrà accedir a la funció de crear "moments més personals". Així ho ha explicat la xarxa social en un comunicat, en el qual ha afegit que aquest tipus d'històries personals apareixerà amb una insígnia de color verd.

Ja no enviaràs missatges per WhatsApp amb errors

S

embla que les grans preocupacions generades per les Noves Tecnologies tenen poc a veure amb els veritables problemes derivats com podrien ser la seguretat o la privadesa. El que de debò ens importa és molt més mundà, tal com explica el nou desenvolupament de WhatsApp fet públic en el compte Twitter de WABetaInfo.

La xarxa social de missatgeria instantània està provant una funció anomenada "Multi Share" que mostrarà una vista prèvia dels missatges que enviem en els nostres grups de WhatsApp. Sempre que un missatge es vulgui compartir amb dos usuaris o més, veurem una còpia del missatge encara no enviada.

D'aquesta manera si rellegint el missatge ens adonem què és inadequat o descobrim que algú ja ha dit el que nosaltres volem dir, podem desestimar l'enviament. D'altra banda, aquesta funcionalitat també pot ser útil per no enviar missatges amb faltes ortogràfiques. Tenint en compte que WhatsApp ja s'utilitza en un plànol laboral, l'eina pot ser útil per no causar mala impressió en el treball. Aquesta modificació del servei s'introduirà en la versió 2.18.366 de l'aplicació de missatgeria gratuïta i per poder-la usar cal utilitzar la funció "Compartir". Una vegada escrit el missatge veurem una pantalla en la qual se'ns pregunta si confirmem el missatge o volem cancel·lar-ho. Sens dubte aquesta és una funció que alegrarà el dia a moltes persones que per culpa de no revisar els seus missatges han tingut més d'un malentès. Sembla que això és el que més ens importa de la nostra vida en línia.

Desembre 2018 - Gener 2019

6

Revista de Vic


i e r l e Ets egals! r s l de

20 €

Cafetera Nespresso

en cafè de REGAL!

ESSENZA MINI

59 €

19 BARS MONODOSIS

Samsung

Consola PlayStation 4 Slim 500 GB

UE65NU7105

65” 4K HDR PRO 1300 HZ

+FIFA 19 +Spider-man +auricular Gaming amb micro

898 €

SMART TV

349 €

37,41 €/mes, 24 mesos primer mes 64,35 €

Smartphone Xiaomi Redmi 6

29,08 €/mes, 12 mesos

PANTALLA DE 5,45”

primer mes 36,06 €

MEMÒRIA INTERNA 64 GB

149 €

RAM 4 GB

Portàtil HP

DOBLE CÀMERA

15BW022NS

PANTALLA DE 15,6” DISC DUR 1000 GB

399 €

RAM 4 GB

+funda +ratolí +antivirus +impressora multifunció

Regals sa! sorprPaetin et elèctric

199 €

Bateria externa 8000 MAH 14 ,90 € Pop sockets (supo

19 € Auriculars sense fil des de rt Polsera d’activita smartphone color t s) des de Xiaom 35 € i 5 ,90 €

33,25 €/mes, 12 mesos primer mes 41,23 €

29 €

de REGAL!

Novetat! AirPods sense fils

179 €

iPad Pro 11” I 12,9”

Altaveu HomePod

iPhone XR

FACE ID

PANTALLA 6.1”

SENSE MARCS

MEMÒRIA INTERNA 64 GB

PROCES. A12X BIONIC

PROCESSADOR A12

des de

879 €

Dock Station des de

des de

859 € 349 €

Promoció vàlida fins a fi d’existències i en les dates establertes, excepte errors d’impremta.

Carretera de Manlleu, 54-60 · VIC (de dilluns a dissabte, de 9.30 a 21.00 h) Rambla del Carme, 15 / Portal de la Rambla, 6 · VIC

Vic

Carretera de Manlleu

Manlleu

Compra també al nostre web

www.isern.net


Moda

Moda_Error 403

L

CRIS Comerma

'Error 403 és aquell que t'apareix quan estàs tranquil·lament navegant per internet, clicant frenèticament quan de sobte se t'obre una pàgina amb l'error 403: és l'accés prohibit o denegat.

En la moda també hi és aquest error, i estaria bé que t'aparegués a dins de l'armari amb llums led quan estiguessis a punt de cometre un error garrafal, de manera que t'impedís sortir al carrer amb certes pintes. Com que de moment aquest armari no existeix, et deixo una llista de don'ts que no pots tornar a repetir, i quin millor moment ara que s'inicia un nou any per penjar-te aquesta llista darrera la porta de l'armari, com un mantra: #1_Leggings Sí mira, em sap greu, de debò, sé que probablement estàs llegint aquestes línies amb incredulitat, la veritat és dura i a vegades fa mal, com saber que els leggings són un gran don't. Donen un aire com de "estava per casa, havia de sortir a comprar, i m'he posat un maxi jersei per sobre i he sortit tal qual". Les mitges sempre seran les reines de la corona (i de color negre; ni de coloraines, ni reixades, ni mandangues vàries). #2_Miss logo I això s'aplica a la bossa de marca falsificada o bé en el total look inspirat en una firma. En el cas de la bossa, cert és que els top manta en tenen de molt i molt ben reeixides (sincerament no sabria distingir entre una bossa falsificada i una de real, la veritat). Aquí, però, descartem la logo mania, sigui en la bossa falsificada o en la real, perquè no et paguen per dur-ho, sinó el contrari, tu pagues, i a més demostra poca personalitat, tot fent una bona buidada de butxaca. #3_ Ninot Michelin L'estàs visualitzant, oi? Doncs ara miralla't amb el teu abric de plomes llarg preferit. No notes certa similitud? Si a més és de color blanc, tocada i enfonsada. No afavoreix gens la teva silueta, és així, malgrat que sigui l'abric que més t'abrigui. No pateixis, al mercat trobaràs un abric que també t'abrigarà i et donarà un estilàs, com l'abric masculí en beix o blau marí, sobretot que tingui butxaques i 100% llana. Serà una inversió per tota la vida (i mai més tornaràs a ser un ninot Michelin). #4_Pells, viscosa, vinils, plàstics. A no ser que et vulguis assemblar a la Barbie o a la Cruella de Vil, és clar. Perquè fan suar i brillar Són antinaturals per excel·lència, i qui es vol acostar a una persona sintètica, suada i brillant com una bola de discoteca? Jo no, per descomptat. #5_Acumulació de joies I vinga arracades, i collarets, i anells i.. ja n'hi ha prou! Quin mareig! I si no ho pots evitar, perquè ets així, no barregis or amb plata, o un o altre. Segons el teu to de pell, color de cabells, et quedarà més bé o la plata o l'or. Fes la prova davant del mirall: quin dels dos ressalta més les teves faccions? #6_Ensenyar massa La carn no s'ensenya, es deixa intuir. Ara clar, és molt fàcil, estem a l'hivern, però a l'estiu igual: ni samarretes massa curtes, ni shorts que semblen cinturons amples, ni pantalons massa baixos.. això ni per les noies de 15 anys. Perquè és vulgar, i punt. Si ja ho ensenyes tot, què et queda per demostrar? #7_Taló a mitges Per què viure la vida a mitges? Doncs en el cas dels talons el mateix; o sabates planes o bé "taconazos". O tot o res.

Desembre 2018 - Gener 2019

8

Revista de Vic


Viu la màgia dels Reis d’Orient amb diferents actes per commemorar la 75a Cavalcada a Vic! — Viu el Nadal a Vic

Activitats familiars, concerts, exposicions, fires i mercats, tallers, teatre, dansa, cinema, esports i Els Pastorets!

Comerç de qualitat

Vic és el punt de recollida oficial dels Reis Mags d’Orient de casa teva. Tot el que necessites per viure aquestes festes podràs trobar-ho al comerç de Vic.

Carters Reials

29 i 30 de desembre i 1 de gener. Recollida de cartes dels nens i nenes de la ciutat, a la Casa Masferrer (plaça Don Miquel de Clariana, 5).

75a Cavalcada Reial

5 de gener de 2019 18 h — Arribada per la carretera de Barcelona 20 h — Entrada a la plaça Major

#NadalÉsMoltVic aj_vic ajuntament.vic Ajuntament de Vic

Nadal és molt Vic


Psicologia

El nou fenomen viral a la xarxa, parlem de l’ASMR

A

GRACIELA Vidal

ctualment existeix un fenomen a xarxes socials, sobretot a la plataforma YouTube, que fa pocs mesos s'ha convertit en un moviment viral. Estic parlant de l'ASMR, i en aquest cinquè article t'explico en què consisteix aquesta nova moda. ASMR són les sigles de Resposta Sensorial Meridiana Autònoma, concepte que apareix per primera vegada l'any 2017, descrita com una sensació estranya que et fa sentir bé, és com un formigueig que recorre tot el cos. Aquesta sensació tan agradable, és provocada per contingut audiovisual, estímuls visuals, tàctils i auditius que provoquen en l'espectador una sensació de formigueig que recorre la nuca, el cap, l'esquena o fins i tot els

Desembre 2018 - Gener 2019

braços. Tot seguit, aquesta sensació produeix en els espectadors un estat de relaxació profunda. Actualment, el contingut ASMR és un dels més visitats a la plataforma de vídeos YouTube i els canals que tracten aquesta temàtica aconsegueixen milers de subscriptors ràpidament.

A més, els usuaris i usuàries que consumeixen aquest material audiovisual l'utilitzen habitualment per dormir, però no tothom és capaç de sentir el formigueig. De fet, hi ha persones que ho senten i d'altres que no, estimen que 1 de cada 1000 persones senten aquestes "pessigolles cerebrals". D'altra banda, diverses fonts asseguren que es tracta d'una sensació semblant a la que se sent segons abans d'un orgasme i és per això que s'anomena també "Orgasme cerebral". Però no es tracta d'això, de fet, no té cap relació amb tot allò de caràcter sexual. Últimament, en alguns canals de

10

YouTube, les creadores del contingut visual ho fan de forma sensual, però per experimentar aquesta sensació de ASMR no és necessari induir cap mena d'estimulació sensual. Tractant aquest tema des d'un punt de vista científic, l'estudi de major rigor científic que s'ha publicat fins ara sobre ASMR va ser escrit per dos psicòlegs de la Universitat de Swansea, Gran Bretanya. La principal conclusió a la qual varen arribar a través d'aquesta investigació va ser que l'ASMR pot proporcionar alleujament dels símptomes de manera temporal a persones que pateixen depressió, i d'altres individus asseguren que poden sentir que el seu estat d'ànim i la sensació de dolor milloren amb la reproducció d'aquest contingut audiovisual. Per concloure, m'agradaria comentar que és un article únicament per presentar el tema, però si us ha interessat, o si us ha despertat una mica la curiositat, podeu donar un cop d'ull a les xarxes a veure què us sembla. Cal destacar que es tracta d'un tema poc estudiat fins al moment, i per tant, encara no hi ha una explicació científica per a aquesta reacció psicofisiològica tan relaxant.

Revista de Vic


Llibres

E

Llegim? Com fer lectors entusiastes l títol és una pregunta: llegim? Això ens orienta almenys en dues direccions: que el llibre contingui una invitació amable o que es tracti de posar en dubte la idea que la nostra societat llegeix i com ho fa. En els nou capítols proposats, ens queda clar que les dues coses estan plantejades: per què llegim?, qui ha de potenciar la lectura amb els nens i les nenes, i com fer-ho?, quins són els camins per fer arribar els llibres als lectors, ja sigui a casa, a l'escola o a la biblioteca?, què llegir i per què?, com resoldre les dificultats lectores?, amb quins criteris triar un llibre?, hi ha llibres imprescindibles?, quins serien? Joan Portell Rifà és un especialista en tot el que té a veure amb la lectura. En aquest llibre, el pedagog, l'escriptor, el crític literari i el comunicador es donen la mà per escriure un assaig que vol transcendir l’estret món dels autors, els mediadors, els prescriptors de la lectura i de la literatura infantil per resultar accessible a tots els possibles interessats. Per aconseguir aquest objectiu, el llibre conjuga elements de divulgació científica —des de les neurociències cognitives fins a la història o la sociologia de la lectoescriptura, passant per algunes idees clares de les ciències de l'educació i la biblioteconomia— amb una dosi d'experiència condensada, esperit pràctic i molt d'humor. Tot això, en un to amè i amb un disseny i una posada en pàgina que facilita la lectura als qui s'introdueixin en aquestes qüestions: una precisa i destacada titulació i subtitulació dels capítols, apartats intercalats amb apunts d'experiències personals de l'autor, pàgines amb recomanacions de llibres de literatura infantil imprescindibles, cites concises d'altres escrits d’especialistes en la matèria. A l'hora d'avaluar els èxits d'aquest llibre, el més elogiable és notar com l'autor encomana entusiasme per la tasca de fer lectors, justament, entusiastes, però que ho fa sense descuidar en cap moment un esperit crític, i fins i tot autocrític, respecte de les moltes simplificacions i els molts errors amb què se sol abordar la promoció de la lectura, sigui per voluntarisme o per desconeixement de la realitat.

E

El gran libro de los perros l Gran Llibre dels Gossos és una antologia que recull els millors contes, assajos, poemes, lletres de cançons i extractes de novel·les sobre gossos al llarg i ample de la Literatura Canina Universal. Inclou a més relats inèdits escrits per a l'ocasió per veus actuals, més de 200 cites literàries de gossets propers i llunyans, i multitud d'extres. Amb més de 300 il·lustracions d'Alexandre Reverdin. Antologado i editat per Jorge de Cascante. Es tracta, per afegit, de la referència número 100 del catàleg de Blackie Books. Aquest llibre és un homenatge a tots aquells amics que alguna vegada s'han fet pipí a casa nostra. En aquest llibre trobaràs a Virginia Woolf, Miguel de Cervantes, Ben Brooks, Clarice Lispector, Mark Twain, Jarvis Cocker, Lydia Davis, Jardiel Poncela, Ann Beattie, Richard Brautigan, Muriel Spark, Anton Txèkhov, Emily Brönte, Franz Kafka, Rafael Azcona, Patricia i moltes altres firmes. Nadal Highsmith RDV AAFF.pdf 1 8/11/18 13:40

Tió, tió caga llibres! C. Jacint Verdaguer, 31 — VIC

Desembre 2018 - Gener 2019

muntanyadellibres.com12

Arts Novel·la negra, romàntica, eròtica històrica i fantàstica Feminisme Cuina i gastronomia Cos, ment i ànima Actualitat Infantil Juvenil … i com sempre Muntanya Natura Revista de Vic Viatges


Consum mixt 5,2-11,9 (l/100 km) i emissions de C02 138-271 (g/km).

On et porti el cor. Gamma amb tracció total 4MATIC. Amb 4MATIC pots anar on et porti el cor. Perquè la tracció total de Mercedes uneix els diferents sistemes de seguretat en un i aconsegueix estabilitat, tracció i agilitat, és a dir, màxima seguretat de conducció en totes les condicions meteorològiques. El nostre ambaixador de marca, Roger Federer, ho té clar i confia plenament en les virtuts de la tracció total 4MATIC. Comprova-les tu també i sol·licita una prova de vehicle al teu concessionari.

Concessionari Oficial Mercedes-Benz Ctra. N-152a, Km.71,200. GURB. Tel.: 93 881 44 33. www.sternmotor.mercedes-benz.es


Roma, la ciutat eterna

S

egons la mitologia romana, Roma deu el nom al seu fundador, Ròmul. La data mítica de la seva fundació és el 753 aC, punt de partida del calendari romà, que compta ab urbe condita, «des de la fundació de Roma». Aquesta data és confirmada per l'arqueologia i, actualment, els historiadors consideren que efectivament en aquesta data es va dur a terme un reagrupament de diverses tribus a partir del qual es va fundar un primitiu centre urbà. Des d'aquesta ciutat es van estendre els romans i van formar el seu imperi. El centre històric de Roma, forma part del Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

Ubicació: Roma és la capital de la regió del Laci i d'Itàlia. La ciutat se situa en el continent europeu, en el que es diu península Itàlica. Limita al nord amb la serralada dels Alps, a l'est amb el mar Adriàtic i el Mediterrani i a l'oest amb el mar Tirrè.

Població: La ciutat italiana té 2.877.215 habitants. És

Desembre 2018 - Gener 2019

el municipi més poblat d'Itàlia i és la quarta ciutat més poblada de la Unió Europea.

Clima: Roma té un clima mediterrani suau típic de la costa italiana. Els mesos amb el clima més càlid són del juny al setembre. Els mesos d'hivern són agradables, tot i que plujosos.

Economia: Roma és un important centre financer, cultura i econòmic a escala europea i mundial. La ciutat produeix el 7,6% del PIB nacional i és la segona àrea metropolitana d'Itàlia que més genera riquesa, després de Milan.

Curiositats: Cada nit a la Fontana de Trevi, la gent llança més de 3.000 euros. Tots els diners és donat a Càritas, una organització de caritat catòlica, que la gent utilitza per prestar serveis a les famílies necessitades de la ciutat de Roma.

Comunicacions: Encara que es diu que tots els camins porten a Roma, tret que estigueu realitzant un creuer pel Mediterrani i atraqueu en Civitavecchia, les formes més comunes

14

d'arribar a Roma són l'avió i el tren. Des de l'aeroport de Barcelona podem agafar un vol cap a Roma. La ciutat italiana compte amb dos aeroports, Fiumicino i Ciampino. L'opció més còmode per arribar al centre és agafar el tren (des de Fiumicino) o el bus (des de Ciampino) fins a l'estació central Termini.

Després, per explorar la ciutat la forma més còmode és fer-ho amb metro, amb autobús o caminant. Per veure el vaticà, la basílica i la plaça Sant Pere el més còmode és agafar la línia A de metro fins a la parada Ottaviano. A prop del vaticà, també trobaràs a 10 minuts caminant el Castell de Sant Angel. El Fòrum Romà, el Palatí i el Coliseu també es troben al costat. Des de Termini cap al Coliseu s'ha de pujar al metre de la línia B direcció Laurentina i baixar a la parada Colosseo. Si per contra, venim des de Sant Pietro hem d'agafar l'autobús 40 a Piazza Venècia. Per endinsar-te i gaudir al màxim de la resta de monuments i llocs espectaculars (Fontana Di Trevi, Piazza Navona, Panteó d'Agripa, la Plaça Espanya.) la millor opció és optar pel mitjà de transport més bàsic: les cames.

Revista de Vic


En forma

Consells per al mal d’esquena

A

lgunes persones acostumen a patir mal d’esquena, problemes cervicals que afecten l’esquena i que els impedeixen fer una vida normal. Ara bé, existeixen alguns consells que poden ajudar a patir menys dolors. • Realitzeu exercicis d’estiraments de l’esquena. Encara que podeu dir que us farà més mal, en realitat això succeirà els primers dies però, al cap d’un temps, el dolor remet i us dóna major flexibilitat en l’esquena. • Apliqueu calor a l’esquena, tant si teniu dolor com si no. Si teniu dolor us alleugerirà i si no en teniu, us anirà bé. • Procureu no agafar fred a l’esquena perquè no us faci massa mal. • Feu que la vostra parella us faci un massatge o acudiu a un fisioterapeuta per rebre massatges de tant en tant evitant que es creïn tensions a l’esquena. • No agafeu pes i, si no teniu més remei, repartiu el pes entre les dues mans. Per ajupir-vos, procureu fer-ho flexionant els genolls, no doblegant només l’esquena.

• Les bosses de mà no és bo que les porteu a l’espatlla perquè tendiu a inclinar-vos i a la llarga us pot fer més mal l’esquena. • Procureu seure rectes i mantenir una

bona postura asseguts i dempeus per evitar que patiu estrebades a l’esquena. Font: redacció, www.yung.es

EL MES VINENT, ESPECIAL GUIA OSONA I CALENDARI INTERIOR! 655 45 42 33 info@larevistadevic.cat

Desembre 2018 - Gener 2019

16

Revista de Vic


PISOS, DÚPLEXS I CASES EN VENDA VIC

SANTA EULÀ LIA

TORELLÓ

STA, EUGÈNIA

VIC REBAI XAT

Pis 3 hab., bany, cu ina office g ran, garatge, terrassa 35m2 , assolellat

Pis 2 hab., bany, cu ina office, terrassa, exterior, pisc ina co munit ària.

Pis 2 hab., 2 banys, cuina american a equipada, balcó, ascen sor.

Cas a 4 hab., 2 banys, cuina office 12m 2 , menjador 25 m2 , terras sa.

Pis 2 hab., bany, cu ina office, menjador 30m2 , terrassa 12m2 , assolellat.

137.500€

115.000€

94.200€

170.000€

160.000€

Ref. 00102

SEVA

Ref. 00094

Ref. 11788

Ref. 01015

Ref. 00015

MANLLE U

TARADELL

SANT HIPÒ LIT

VIC

Torre 4 h ab., 3 banys, cuina office, garatge, parc el·la de 2000m2

Pis 3 hab., bany, cu ina reformada, terrassa, llar de foc, safareig.

Cas a 4 hab., 2 banys, men jador 40m2 , jardí 40m2 , garatge 3 cotxes

Pis 3 hab., bany, cu ina office, menjador 25m2 , traster 30m2 , terrass a.

Pis 2 hab., bany, cu ina equipada, terrass a 13m2 , ascen sor, assolellat

280.800€

92.500€

225.000€

114.900€

176.000€

REBAI XAT

Ref. 31733

Ref. 32782

Ref. 01088

Ref. 00884

Ref. 00598

VIC

MANLLE U

VIC

MANLLE U

TONA

Dúplex 3 hab., 3 banys, cuina, menjador 30 m2 , 2 terrasses, garatg e gran

Pis 77,80m2 2 hab., bany, in dep en dent , c u in a men jador, balcó, exterior.

Pis 3 h ab., b any, saf areig 8m2 , menjador 30m2 , terrassa 12m2 .

Cas a 5 hab., 2 banys, 50m2 , jardí terrassa 44m2 , garatge gran.

Torre 5 h ab. dobles, 3 b., cuina office 20m2,, menjador 40 m2 , jardí 330m2

225.000€

69.200€

85.000€

158.500€

475.000€

Ref. 00589

Ref. 10338

Ref. 00091

Ref. 65598

Ref. 01785

HABITATGE, Plaça Estació, 8 VIC (BCN) Telf.93 889 42 77 www.habitatge.com info@habitatge.com


Spoiler Alert

La Vinyeta DÀNIUS

M

'encanta Liniers. L'autor de "Macanudo" –si no coneixes aquesta obra, ja pots fer un Google ara mateixdemostra que cal ben poc per explicar històries. Paper, llapis o tinta, color (opcional) i un espai on dibuixar. A vegades penso que per explicar alguna cosa important calen pàgines i més pàgines per desenvolupar allò que vols explicar i Liniers, com un bon mestre, demostra amb fets que no és així. Menys és més, diuen.

Es pot explicar alguna història, ja no amb una sola tira còmica, sinó amb una sola vinyeta? I amb un sol personatge? I en una sola vinyeta amb un sol personatge que no es mou i fa la mateixa cara sempre? El llibre/còmic La Vinyeta respon aquestes preguntes. Tot va començar el 17 de gener del 2018. Em vaig despertar d'hora al matí i vaig fer el dibuix ràpid d'un calb amb cara neutre que deia "VA COM VA". El vaig penjar a les xarxes. L'endemà, vaig tornar a llevar-me d'hora i vaig repetir el dibuix però amb una altra frase que també funcionava. Des de llavors, cada dia i durant gairebé un any, el primer que feia quan em llevava, era dibuixar i penjar aquesta vinyeta a les vuit del matí a Twitter, Instagram i Facebook. El que va començar com una anècdota gràfica puntual, per corroborar el que demostrava Liniers –que no necessites gaire per explicar històries-, es va convertir en un exercici creatiu de llarga volada. Fins quan es pot estirar un gag d'imatge fixa, amb el mínim d'elements com són un home calb, un braç que assenyala alguna cosa i una vinyeta en blanc i negre? 289 dies. 289 dies fent un gag diari amb un dibuix que no es mou i on no passa res! L'actualitat era un punt on em podia agafar a falta d'idees o, precisament, com a font d'elles. Així que al llibre que sortirà pròxima-

Desembre 2018 - Gener 2019

ment servirà com a repàs exhaustiu en clau d’humor, ironia i denuncia del que ha estat aquest 2018. Presos polítics, feminisme, violència de gènere, govern català i govern espanyol... i alguna que altra sorpresa. L'1 de novembre del 2018, després de 289 dies seguits a dibuix per dia, vaig decidir posar fi a aquest experiment. Tenint en compte que una cosa que havia de durar una o dues setmanes, en va durar 41... No està gens malament! L’experiment va ser tot un èxit. Aquest experiment o exercici creatiu, ja per acabar, no tenia nom. Jo en deia LA VINYETA, per anomenar-lo d'alguna manera i fer-ne una carpeta al PC on guardar els dibuixos. Sóc conscient que molta gent es va inventar un nom pel personatge.

18

Alguns dels noms van ser:

- El Cara mongeta. - El Nino. - El Ninot. - El dibuix d'en Dànius. - "Maldito calvo". - Les cabòries d'en Dànius. - Allò d'en Dànius. - El calb. En podeu dir com vulgueu, endavant. Molt aviat, a les vostres llibreries! Per més informació, seguiu La Revista de Vic per les xarxes.

Revista de Vic


L’aventura de crear històries


TV i series

A 'Joc de Trons' no li ha fet falta estrenar temporada per seguir sent la sèrie més vista el 2018

L temporada.

a sèrie més vista a la carta el 2018 ha estat, curiosament, Joc de Trons, tot i que aquest any no ha estrenat nova

Segons publica USA Today d'acord a les dades de 'Comcast', la sèrie d'HBO segueix liderant el rànquing de les ficcions més vistes fora de la seva emissió original, una llista que completen This Is Us, Power, 9-1-1 i The good doctor. "Demostra el gran nombre de seguidors que té la sèrie i com noves persones continuen descobrint".

"El fet que aquesta sèrie mantingui el número u quan ni tan sols s'estava emès és bastant increïble", assegura la directiva de Comcast Cable Brynn Lev.

Després de l'emissió de la seva setena temporada a l'estiu de 2017, Joc de Trons torna a HBO

la primavera que, l'abril de 2019. La seva vuitena i última entrega comptarà de sis episodis i promet trencar tots els rècords. Font: USA Today

Ja pots anar a buscar el teu calendari de la Revista de Vic a la teva llibreria!

RI

C

DA ALEN

A DE T S I REV

VIC

9 1 0 2

Una imatge d'arxiu per més de la nostra bonica ciutat. Si vols, tel podem dur a casa teva, truca'ns al:

655 45 42 33


TALLER PROPI DE JOIERIA I RELLOTGERIA


7 Diferències i horòscop

Àries (21/3 al 20/4)

Escorpí (Del 24/10 al 22/11)

Podries viure una situació tensa amb un cunyat o cunyada, que voldrà sortir-se amb la seva. És preferible optarper mesurar les paraules per a no penedir-te'n després.

Penses en ferm. Saturn en trànsit pel teu sector III, el de la ment, et dóna les eines necessàries per veure com estructurar algunes qüestions que tenies una mica confuses.

Cranc (Del 22/6 al 21/7)

Aquari (Del 21/1 al 19/2)

Reps una important dosi d'energia del planeta Mart en conjunció a la Lluna. Sents que pots tirar endavant amb algunes coses que fins fa poc veies difícils de realitzar.

Un assumpte de diners pot posar en tensió una bona amistat. Potser cal cercar una solució adient per evitar més problemes. Possibilitat de recuperar algun document perdut.

Balança (Del 24/9 al 23/10)

Bessons (21/5 al 21/6)

En aquests dies pots estar pensant en regals i en oferir el millor de tu als altres. Venus, tan ben recolzat per Neptú, et facilita un extra de sensibilitat artística.

Mercuri, ja a Sagitari, proporciona moviment al teu sector VII, és a dir amb la parella i d'altres en general. Oportunitat de bons contactes i diàleg franc amb la parella.

Capricorn (Del 22/12 i el 20/1)

Verge (Del 24/8 al 23/9)

Amb la Casa XII tan ben ocupada, gaudeixes de més autoconfiança per donar forma als teus nous projectes. Optes però, pel mutisme i per estructurar- ho secretament.

Amb Mercuri a Sagitari, assoleixes finalment un ànim més positiu i sents que pots reprendre alguna activitat que tenies aturada. Possibilitat de projectar un viatge.

Taure (Del 21/4 al 20/5)

Sagitari (Del 23/11 al 21/12)

Contactes amb persones d'altres indrets et poden proporcionar bons moments. Venus ben aspectat amb Saturn a la teva Casa IX, t'obre les portes a l'aprenentatge superior.

Amb Mercuri, Júpiter i el Sol, operant al teu signe, reps una empenta d'entusiasme. Si vius un període difícil, pots percebre alguna possibilitat per canviar les coses.

Lleó (Del 22/7 al 23/8)

Peixos (Del 20/2 al 20/3)

Compte amb l'agressivitat continguda o amb les coses que no expresses. Amb el trànsit de Mart pel sector VIII, has d'atendre a tot allò que acumules i no veu la llum.

L'exercici físic et serà bo per combatre l'acumulació d'estrès. Sobretot si no acostumes a comunicar l'enuig o les afliccions. També t'aprovarà una escapada a la muntanya.

La Revista de Vic us desitja Bones Festes i feliç 2019 Desembre 2018 - Gener 2019

22

Revista de Vic


a i r e u q Pe r r u S O L R A C ja t i s e d Us ! s e t s e F Bones

Imagina el que podem fer amb tu! C. Enric Prat de la Riba, 13 Tel. 93885 57 06 Vic


El racó de la Núria

Un balanç escrit amb veu baixa No us explicaré la meravella que és això del canvi d'any, ni tampoc us intentaré transmetre un cúmul de sensacions positives, que intentin alleugerir el pes de la nostàlgia que ens acostuma a envair a alguns, quan s'aproxima el Nadal.

F

Intentaré obviar el fet que en breus sumaré un any més en aquest món que, de moment, m'ha aportat més cops de realitat que no pas de placidesa.

NÚRIA Dot

I en resum, us intentaré explicar que ara com ara, tot el que vull demanar el 2019 és tranquil·litat. Una tranquil·litat feta d'estabilitat i veritat.

arà cosa d'un any, vaig fer el corresponent balanç del 2017. Un d'aquells exercicis tan recomanats per un bon grapat de llibres que intenten ajudar-te a viure, tot i que si realment has de recórrer en aquest tipus de lectura, tota ajuda és poca.

Sobretot molta veritat. Veritat d'aquella que es transmet amb els fets i no amb estranyes paraules que al final resulten ser fal·làcies. Aquella veritat que només saben transmetre les persones de mirada transparent i cor calent.

Vaig fer un balanç certament positiu. Aleshores estava immersa en un moment de la meva vida força plàcid, un any enrere en prou feines hi havia problemes, vivia en una estabilitat enganyosa. I sí, dic enganyosa perquè uns mesos després vaig descobrir que tot era una meravellosa farsa.

En aquest 2018 únicament li faré un agraïment: haver-me buidat de tanta tensió. Tensió d'aquella que es produeix quan estàs pendent de la toxicitat pròpia dels esdeveniments que no vols, però que a la vegada estimes, esperes i quasi desitges.

Una farsa plena de mentides i aparences que, com a resultat, han esdevingut un any 2018 d'allò més complicat.

Aquest 2018 sap que he intentat, amb totes les forces i amb tota la intenció, perdonar a uns nivells que mai hauria cregut possible. Aquest 2018 ha vist com he perdut les ganes i la fe amb una il·lusió que avui en dia encara em cou.

I és que, aquest any, no ompliré de falses il·lusions un relat que, potser, qui sap, d'aquí a uns mesos esdevindrà més una faula que un record veraç.

Davant d'això, només espero que el 2019 resulti més espavilat, no em dificulti el camí per complir un any més; cap a nous objectius, cap a la possibilitat de conèixer i aprendre, cap a la simple i nítida oportunitat de recuperar la capacitat de confiar en les persones.

No plasmaré memòries, ni tan sols em molestaré a destacar les virtuts que m'ha aportat aquest 2018, tot i que s'ha de dir que de paciència n'he guanyat molta.

Desembre 2018 - Gener 2019

24

Revista de Vic


Aquest nadal

...regala Catim!

Wifi | Dúplex

Wifi | Dúplex Brother HL L-2350dw Impressora làser monocrom

SINÒNIM D’EXPERIÈNCIA I QUALITAT

120 14

PAGA LA TINTA, NO LA MARCA

Epson WF2750dwf Multifunció tinta color

GESTORS DE RESIDUS AUTORITZATS

137 43

SUPORT TÈCNIC I ASSISTÈNCIA

Les nostres botigues VIC

VIC

VIC

MANLLEU

www.catim.cat

C/ Torelló, 65 T 93 883 58 58

C/ Gurb, 84 T 93 889 09 83

Rbla. Tarradellas, 4 T 93 886 87 87

Pg. Sant Joan, 155 T 93 850 76 63

info@catim.cat catim.cat

Condicions vàlides fins a esgotar existències. Preus amb IVA inclòs. Taxa de la Llei de protecció intel·lectual no inclosa (5,25€ + iva).


Dret

Devolució de la prestació de maternitat i paternitat

L

ELISABET Jorquera

’Agència Estatal d’Administració Tributària, organisme que depèn del Ministeri d’Hisenda, ha posat a disposició de la ciutadania el formulari per sol·licitar la devolució de l’IRPF de les prestacions de maternitat i paternitat percebudes durant els anys 2014 i 2015. Qui pot demanar la devolució? Segons la sentència del Tribunal Suprem del 3 d’octubre passat, les prestacions públiques per maternitat percebudes des de la Seguretat Social estan exemptes de l’IRPF. Aquesta sentència també s’aplica a les prestacions per paternitat. La data des de la qual es poden demanar les devolucions és l’any 2014. Per tant, si heu tingut un fill entre el 2014 i enguany i heu cobrat la prestació per maternitat o

Desembre 2018 - Gener 2019

paternitat, podeu sol·licitar la devolució o exempció de l’IRPF. Com es demana? Dependrà de l’any en què s’hagi percebut la prestació. Prestacions percebudes o que es percebin durant l'any 2018: estan exemptes de declaració a la campanya de la renda 2018 (que es presentarà el 2019). El programa d'ajuda Renda WEB oferirà les dades fiscals incorporant aquestes prestacions com a rendes exemptes i les retencions suportades com a plenament deduïbles. Prestacions percebudes entre el 2014 i el 2017: Cal sol·licitar la rectificació de les declaracions de l’IRPF on s’hagin inclòs les rendes. Terminis Des del 4 de desembre està disponible en línia, al web de l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT), un formulari específic per sol·licitar la rectificació de les declaracions dels anys 2014 i 2015. A partir del gener del 2019 estarà disponible el formulari per sol·licitar la rectificació de les declaracions dels anys 2016

26

i 2017. Quines dades es necessiten per fer la sol·licitud? Al formulari de sol·licitud de devolució cal informar de les dades següents: L’any en què s’ha percebut la prestació. El número de compte bancari on s’haurà d’abonar la devolució. No cal adjuntar a la sol·licitud un certificat de la Seguretat Social acreditatiu de les prestacions per maternitat o paternitat percebudes, atès que en cada cas l’AEAT reclamarà directament a la Seguretat Social tota la informació necessària per a la resolució del procediment. El formulari es pot presentar en línia o presencialment a qualsevol oficina de l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT).

Font: http://web.gencat.cat/ca/actualitat/ detall/20181205_Devolucio-de-lIRPF-de-lesprestacions-de-maternitat-i-paternitat

Revista de Vic


Mengem bé

Pastís d'escalivada, peus de porc i botifarra negra

E

ANDREU Gomez scalfarem el forn a 200 ° i farem l'escalivada, una vegada feta la deixarem refredar i pelarem. Ficarem a punt de sal i pebre.

Els peus els podem fer a casa o comprar fets i així ens estalviarem feina, li traurem tots els ossos i tallarem a trossos petits, també rectificarem de sal. Agafarem un bol i ficarem la crema de llet, els ous, la sal i amb una "varilla" ho barrejarem tot.

de desemmotllar-ho. Es pot acompanyar de la nostra salsa preferida. L'escalivada és un plat tradicional de la cuina catalana amb pebrots, albergínies, cebes i de vegades patates escalivades i pelades o bacallà salat. Tanmateix a Aragó i Murcía, en diverses comarques valencianes com la Marina i l'Alcoià se'n diu espencat i en altres zones es coneix també com a esgarradet o esgarradeta, com per exemple a la Ribera o la Costera, o encara torrat, mullador torrat, mullado, tabollat, pebrera i tomaca rostida

Cuiner: Andreu Gómez Restaurant Ona de Vic

Ingredients: * 2 peus de porc bullits i sense ossos. * 1 botifarra negra * 200 ml de crema de llet * 4 ous * mantega Per fer l'escalivada * 2 pebrots mitjans * 2 albergínies * 1 ceba * sal * pebre * oli d'oliva

Ara greixarem el motlle amb la mantega perquè no se'ns enganxi. Tallarem l'escalivada a tires i anem a preparar el pastís. Al motlle que tenim engreixat li ficarem una base del preparat de crema de llet, ous i seguidament una capa d'escalivada. Quan tinguem l'escalivada li ficarem una capa de peus de porc i seguidament sense tallar de punta a punta del motlle la botifarra negra, una mica del preparat de crema, ous i finalment l'última capa d'escalivada i el que ens quedi del preparat de crema de llet i ous. El ficarem al bany maria i ho taparem amb paper d'alumini al forn durant 60 minuts a 190°. Una vegada cuit deixarem refredar, abans

Esmorzars Esmorzars de forquilla Entrepans Menú per endur Productes de qualitat Cuina casolana Carrer del Pla de Balenya, 2722 - Vic - Tel. Desembre 93 886 2018 25 98, - Gener 2019 onarestaurant@hotmail.com

Revista de Vic


Un passeig per Vic

Carrer de l’Arquebisbe Alemany

H

CARLES Costa

avent sortit pel portal de Gurb, on hi havia la Mare de Déu de la Llet, recomano marxar pel mateix carrer de Gurb. Ja som fora del centre històric de Vic i, d’alguna manera, el passeig s’ha acabat. A escassos metres, trobem la intersecció amb el carrer de l’Arquebisbe Alemany. Ja hem introduït aquesta figura històrica quan parlàvem del Seminari a l’església de sant Just. Josep Sadoc Alemany i Conill va néixer a Vic el 1814. Va estudiar en aquell vell seminari i posteriorment va marxar a Itàlia, on va ser ordenat. Una vegada llicenciat en teologia, va ser enviat als Estats Units d’Amèrica amb la tasca d’evangelitzarne l’oest i sud-oest. Allí es va establir al convent de Sant Josep.

Desembre 2018 - Gener 2019

Posteriorment va ser consagrat bisbe de Monterey, quan aquest bisbat abastava tot Califòrnia i Nou Mèxic. Ja a mitjans del segle XIX, en crearse l’arxidiòcesi de Califòrnia1, en fou nomenat el primer arquebisbe. Als 70 anys va presentar la seva renúncia i es va establir a València, on va morir. L’arquebisbe va ser enterrat a l’església de sant Domènec per, posteriorment, traslladar-lo a l’antiga catedral del seu passat arquebisbat de Califòrnia. Des de 1925, el seu retrat és a la Galeria de Vigatans Il·lustres.

entre les dues estacions (tren i autobús), és el seu paviment: les llambordes. Hem explicat quan i com van acabar els fanals de Gaudí però no què va passar des d’aleshores. Hi va haver iniciatives per part de l’Ajuntament per intentar refer-los o reconstruir-los al·legòricament, però el fet és que es van perdre completament.

Si anéssim cap a la dreta, aniríem fins a l’Hotel ciutat de Vic, on hi ha la plaça i passeig de Can Mastrot, i hi havia hagut l’antiga fàbrica dels Comella.

El paviment del carrer de l’Arquebisbe Alemany no és massa vell però després de les seves obres, les llambordes es van aprofitar del paviment antic, del qual des de 1926 van formar part 2.260 peces extretes de la pedra dels fanals, el que equival a uns onze metres lineals de carrer.

En canvi, cap a l’esquerra, hi trobaríem la biblioteca Joan Triadú i, a sobre, el Museu de l’Art de la Pell, on l’exposició permanent permet, a partir del treball artístic de la pell, fer un recorregut per la història de les arts decoratives i sumptuàries europees, o també a altres cultures, com la xinesa o l’africana. El principal motiu per passar per aquest carrer, que al final desemboca 1 Utah.

Part de l’actual Califòrnia, Nevada i

28

El que era ferralla, en ferralla va quedar, però sembla que no va passar el mateix amb les pedres basàltiques que feien de base dels fanals i que havien vingut de Castellfollit de la Roca.

Quins onze metres del carrer? No se sap. Irònicament, una obra de Gaudí podria ser atropellada i trepitjada cada dia per cotxes i vianants. Sembla que Josep Ylla va guardar d’altres peces de les parts florals a casa seva com un emotiu record.

Revista de Vic


Abans

Places de toros i torins de Vic(1860-1863) MIQUEL S.

A

Molist Badiola

mb l’acabament de la segona guerra carlina (juny de 1849), s’obria un període de certa calma. Vic s’estava consolidant com a “metròpolis” de la comarca d’Osona. A més de l’Ajuntament i el Bisbat, del producte estrella com era la llonganissa (s’exportava gràcies als carros i tartanes), i, de la prestació de serveis culturals i socials representats per la Societat Jovial Vicense (1848) i el Casino Vicense (1848); el 6 de juliol de 1860 apareixeria una entitat lúdica... la Plaza de Toros de Vich. El Círcol Literari naixeria pocs dies després. Eren anys en que el pes de la classe obrera anava en augment, agafava més força i aconseguien més reivindicacions. El nombre d’habitants de Vic creixia fins a 13.100 habitants l’any 1860. Tots aquests factors impulsaren iniciatives innovadores com la de l’empresari Baltasar Cardona. La seva idea fou construir aquesta plaça de toros segons uns plànols que li aprovà l’Acadèmia de Barcelona. Com que hi havia pressa, econòmicament parlant, a fi d’obtenir els primers beneficis que generaria la venta d’entrades, s’inaugurà sense haverla acabat. Encara faltava construir la part superior de les graderies. Les festes de Sant Miquel dels Sants havien començat i, és de suposar que, hi havia molta demanda per veure aquest espectacle. Tot i això, l’arquitecte municipal va redactar un informe on preveia que s’havien de fer unes modificacions en la construcció per mantenir la seva solidesa, com en tota obra pública. No s’estava seguint el mode de construcció adequat, no obstant això, es permetrien les tres primeres corrides de toros que es van realitzar a la Festa Major de Vic de 1860. A finals del mateix mes, l’Administrador Principal d’Hisenda, volgué informes sobre aquesta activitat, i l’Ajuntament només li va poder assegurar que s’havien fet tres corrides i que els pamflets publicitaris sobre les mateixes els distribuiren, entre el públic, membres de la Junta de la Casa de Caritat. Poc temps més tard, en la festa de canonització del beat Sant Miquel dels Sants,

Desembre 2018 - Gener 2019

el diari La Correspondencia de España de 1 de setembre de 1962, ens informa dels actes religiosos que es van fer a la Catedral, a l’Església dels Trinitaris i als carrers, Passeig i Plaça Major. Fins aquí tot correcte. Però, cosa curiosa, es que La Correspondencia de España, ens segueix donant dades d’aquest acte, afegint que: Entre la diversiones favoritas del público, la mayor fue la corrida de bueyes celebrada en la Plaza Mayor de la población, donde se veía apiñada multitud contemplando las habilidades de los aficionados al toreo. D’això, es pot deduir que s’anaven combinant actes varis, amb bestiar boví, entre la Plaça Major i la Plaza de Toros de Vich que estava situada en un terreny que hi ha, en direcció a Barcelona, acabat de passar el pont que travessa el riu Meder, just al cantó dret del

30

camí, anant cap a l’església del Remei. La nit del dia 8 d’octubre de 1863 va ser de les més tràgiques per al Vic del segle XIX. Les inundacions causaren morts i ferits que es comptaven per desenes. Ruïna, desolació, plors i dolor es respiraven en aquell trist ambient. En quan als danys materials van ser enormes: hortes, edificis... I, el diari barceloní, el Lloyd Español de 12 d’octubre, en la seva descripció dels fets, ens afegeix: Las aguas llegaron a tal altura, que por la parte del Norte cubrieron el presbiterio de la Iglesia de Santo Domingo y por el Mediodía se alzaron un pié sobre las paredes de la Plaza de Toros. Així doncs, tres anys després de la seva inauguració, aquesta construcció va patir el primer ensurt inundant-se considerablement.

Revista de Vic


En Silhouette by SCsalut trobaràs serveis realitzats per professionals de la salut, on t'oferim l'alternativa a la medicina estètica en tractaments facials i corporals, entre altres. I com a teràpia alternativa destaquem l'exitosa tècnica del parell bio magnètic realitzada amb imants, destinada a millorar una llarga llista de malalties.

NOVA GERÈNCI A!

El nostre major compromís amb la societat és cuidar i mirar pel benestar de cada un de vosaltres. Per això i molt més, hem preparat uns Bons Especials Nadal 2018, i aquestes festes podràs brillar com et mereixes. L'Equip de Silhouette By SCsalut innova en el sector de l'estètica i el benestar. Ens trobaràs a:

C/ Bisbe Torras i Bages, 1baixos 08500 Vic - Barcelona Telf: 938864437 scsalut16@gmail.com

XEC REGAL

"UN REGAL QUE SEMPRE AGRADA" AQUEST NADAL REGALA BELLESA I BENESTAR

Scsalut SCP www.silhouette.es Revista de Vic

31

Desembre 2018 - Gener 2019


P R ES E N T E M E L

AL MAIG REP FINS A Nou Ford Focus

6.000 € PEL CANVI DEL TEU COTXE

FORD

PIVE +

¿ESTIL I T E C N O LO G I A? AQUEST ES EL TEU FOCUS. Desafia els límits de l’imaginable. El nou Ford Focus representa la màxima expressió del disseny i la tecnologia. A més d’estar perfectament ideat per a la ciutat, reafirma la seva personalitat amb el cuidat en els seus acabats, línies de tall avantguardista i marcada inspiració esportiva. Benvingut a la conducció del futur, perquè aquest és el teu Focus. Descobreix-ne més a ford.es Gamma Ford consum combustible combinat de 3,6 a 7,9 l / 100 km. El consum depèn de la conducció que es faci del vehicle. Emissions de CO₂ de 94 a 180 g / km mesures conforme la normativa vigent, que, en condicions reals, poden variar. Al maig del 2017 tindrem dtes. de fins a 6.000 €. en la compra de vehicles nous. El preu final inclou IVA, IEDMT (impost especial sobre determinats mitjans de transport, que varia per Comunitat Autònoma, per la qual cosa es recomana revisar-lo en cada cas), transp., Dte. promocional, a Aport. Concessionari. Ofertes disponibles en concessionaris Vàlid Pen. i Bal. fins a 2017.05.31. No compatible ambFACI altres dtes. El model visionat GAMMACondicionat FORD NOU FOCUS CONSUM COMBUSTIBLE COMBINAT DE 3,5i tallers A 6 L adherits. / 100KM. EL en CONSUM DEPÈN DE LA CONDUCCIÓ QUE DEL VEHICLE. podria no coincidir amb l'ofert.

EMISSIONS DE CO2 DE 91 A 136 G / KM, MESURES D’ACORD LA NORMATIVA VIGENT QUE, EN CONDICIONS REALS, PODEN VARIAR. VALORS DE CONSUM I EMISSIONS DECO2 MESURATS SEGONS CICLE NEDC (DIRECTAMENT O PER CORRELACIÓ DE WLTP / CO2MPAS) I REGLAMENT UE 2017/1151. PODRIEN VARIAR EN FUNCIÓ DELS PROCEDIMENTS D’HOMOLOGACIÓ. ford.es

Autopark Vic, s.a. Vendes, taller mecànic, carroseria

Eix Onze de Setembre, 26 Vic (al costat de la Universitat Politècnica de Vic) Tel: 93 883 24 11 Recanvis: 93 883 22 38

Tel: 93 883 24 11

REVISTA DE VIC 52 DESEMBRE  

La REVISTA DE VIC és una publicació mensual amb més de 100 punts de distribució a Vic, Taradell, Roda de Ter, Manlleu, Tona, Torelló, Ripoll...

REVISTA DE VIC 52 DESEMBRE  

La REVISTA DE VIC és una publicació mensual amb més de 100 punts de distribució a Vic, Taradell, Roda de Ter, Manlleu, Tona, Torelló, Ripoll...

Advertisement