Revista de Vic 32 Abril 2017

Page 1

Revista de Vic Revista gratuïta www.revistadevic.cat

Abril | Maig de 2017 Núm. 32

feliç sant Jordi Carles Costa i Muntadas

Manuel Montero i Cueto Pròleg de Cristina Masramon i Martín

Un Passeig per Vic La policia de Vic Recull d’un segle i mig d’història

Revista de Vic

Revista de Vic

Aquesta revista te la podem regalar gràcies als nostres anunciants!

RANGE ROVER EVOQUE PURE TECH EDITION D E S D E 3 1. 3 9 0 € * O AMB CAIXA AUTOMÀTICA GRATIS EN VERSIONS 4X4**

Auto Pla Vic 4X4

Ctra. Nacional 152A, Km 69,700 – 08503 Gurb - Vic (Barcelona) 93 889 33 66 auto-pla-vic.landrover.es/

Gamma Range Rover Evoque: consum combinat 4,2-8,6 l/100 km, emissions de CO2 109-201 g/km. *P.V.P. del Range Rover Evo que eD4 150 CV 4x 2 Pure Tec h Edició limit ada manual des de 31.390 € (IVA o IGIC, transport, descompte promocional i impost de matriculació inclosos). Impost de matriculació (IEDMT) calculat al tipus general. No obstant això, el tipus aplicable a l’IEDMT pot variar en funció de la comunitat autònoma de residència. Preu promocional exclusiu per 200 unitats finançades amb FCA Capital España, EFC, SAU segons condicions contractuals, amb un import mínim a finançar de 20.000 €, a un ter mini mínim de 37 mesos i una p er manència mínima de 24 mesos. O fer t a vàlida p er a vehicles matr ic ulat s fins al 18/04/2017 o fins a finalit z ació d’unit at s (20 0) a p eníns ula i territori insular. ** Oferta vàlida només per a unitats en estoc del Range Rover Evo que 4x4 5 portes i Coup é fins al 31/03/2017. 3 anys de gar antia s ens e límit de quilòmetres. El mo del mos tr at p ot no coincidir amb el que es t à d’ofer t a. Per a més informació: landrover.es o línia Land Rover 902 440 550.la portada/ SANT JORDI

Arriba sant Jordi, i amb aquest dia també arriba la rosa i el llibre, un dia especial on compartir la cultura i l’amor, on evadir-se entre les lletres o entre les flors, sens dubte un dels dies amb més llibres i roses als carrers de la ciutat. En la portada posem la nostra col·lecció de llibres i de fons la rosa damunt de llibres antics i la senyera.

05 08 Revista de Vic Editor i director Xavi Ruiz Maquetació i impressió graficvic.com Administració Marta Anglada Redactors Oriol Casellas Xavi Ruiz Cristina Comerma Manel Montero Cristina Masramon Andreu Gomez Eduard Olivan Miquel S. Molist Badiola Olga Bover Dipòsit legal: B 18552-2014 Editorial Revista de Vic Preguntes o qüestions Pare Gallissa 08500, Vic (Barcelona) Telèfon: (0034) 93 885 46 02 Mail: info@larevistadevic.cat www.revistadevic.cat

editorial/

Editorial 04

Sant Jordi

06

Festes del Barri Caputxins

10

Els llibres del mes

13

La recepta de l’ Andreu

22

Mots i horòscops

Màrtir d’una llegenda Programa d’actes

Històries de Vic i Vic Desaparegut 2n volum Els bunyols de quaresma farcits de brandada de bacallà El millor passatemps i els millors horòscops

XAVI RUIZ

Benvinguts a un nou número de la Revista de Vic i benvinguts a l’abril amb més llibres i roses que ens trobarem per metre quadrat. A mi no hi ha cosa que més m’agradi que em regalin que un llibre (hi ha altres coses, però no són materials) i el dia deSant Jordi és el dia on tothom es regala llibres. Regalem llibres de por, de cuina, novel·les, contes, relats i un munt de paper encolat o enfilat sobre qualsevol cosa que sabem que al nostre receptor li encantarà. Aquest mes parlem de llibres, però també parlem de moda, d’actualitat, de cuina, d’història, dels Sagals, de tot el que ens agrada i de tot el que ens demaneu. Estem preparant moltes novetats de cara a setembre i m’he de mossegar la llengua per no explicar-vos coses que m’agradaria dir-vos però no puc, una sorpresa ha de ser sorpresa oi? Així doncs us deixem que llegiu el que ve a continuació i que us ho passeu igual de bé que nosaltres escrivintla. Recordem que ens podeu seguir a les xarxes socials Facebook i Twitter i a través de www.vicfm.cat. Ens podeu enviar comentaris o articles a: info@larevistadevic.cat.


Abans

Sant Jordi

Màrtir d’una llegenda/ Sant Jordi, cavaller i màrtir, és l’heroi d’una gran gesta cavalleresca, que la veu popular universal situa a les terres allunyades i llegendàries de la Capadòcia, però que la tradició catalana creu esdevinguda als voltants de la vila de Montblanc. Diuen que assolava els voltants de Montblanc un monstre ferotge i terrible, que posseïa les facultats de caminar, volar i nedar, i tenia l’alè pudent, fins al punt que des de molt lluny, amb les seves alenades enverinava l’aire, i produïa la mort de tots els qui el respiraven. Era l’estrall dels remats i de les gents i per tota aquella contrada regnava el terror més profund. Les gents van pensar donar-li cada dia una persona que li serviria de pressa, i així no faria estrall a tort i a dret. Van assajar el sistema i va donar bon resultat; el cas difícil fou trobar qui es sentís prou avorrit per deixar-se menjar voluntàriament pel monstre ferotge. Tot el veïnat va concloure fer cada dia un sorteig entre tots els veïns de la vila, i aquell que destinés la sort seria lliurat a la fera. I així es va fer durant molt de temps, i el monstre se’n devia sentir satisfet, car va deixar de fer els estralls i malvestats que havia fet abans.

Heus ací que un dia la sort va voler que fos la filla del rei la destinada a ser presa del monstre. La princesa era jove, gentil i gallarda com cap altra, i feia molt dol haver-la de donar a la bèstia. Ciutadans hi hagué que es van oferir a substituir-la, però el rei fou sever i inexorable, i amb el cor ple de dol va dir que tant era la seva filla com la de qualsevol dels seus súbdits. Així, el rei va avenir-se a què la princesa fos sacrificada. La donzella va sortir de la ciutat tota sola i espantada, i va començar a caminar cap al cau del monstre. Mentre, tot el veïnat, desconsolat i alacaigut, mirava des de la muralla com la princesa anava al sacrifici. Quan portava una estona caminant, se li va presentar un jove cavaller, cavalcat en un cavall blanc, i amb una armadura tota daurada i lluent. La donzella, esborronada, li digué que fugís de pressa, puix que per allí rondava una fera que així que el veiés en faria xixina. El cavaller li digué que no temés, que no li havia de passar res, ni a ell ni a ella, per tal com ell havia vingut expressament per combatre el monstre, per matar-lo i alliberar del sacrifici a la princesa, com també a la ciutat de Montblanc del flagell que li representava el veïnatge d’aquell monstre.

alliberar la donzella, i amb ella la ciutat de Montblanc. I així ho havia fet amb la protecció divina i per manament diví. Per tant, ell no havia fet res per ell mateix i no mereixia cap premi. Aleshores, Sant Jordi desaparegué misteriosament, talment com havia aparegut. Text extret del Costumari Català de Joan Amades.

Entre aquestes, la fera va presentar-se, amb gran horror de la donzella i amb gran goig del cavaller, que la va escometre i d’una llançada la va malferir. El cavaller, que era Sant Jordi, lligà la bèstia pel coll i la donà a la donzella perquè ella mateixa la portés a la ciutat. El monstre va seguir tot manso i estamordit a la princesa. Tot el poble de Montblanc, que havia presenciat la baralla des de les muralles ja esperava amb els braços oberts la donzella i el cavaller, i enmig de la plaça va esbravar el seu odi contra la fera, de la qual aviat no restà bocí. El rei volia casar la seva filla amb el forcívol cavaller, però Sant Jordi va replicar que no la mereixia; va dir que havia tingut una revelació divina sobre la necessitat urgent d’anar a combatre el drac ferotge i

Abril- Maig 2017

4

Revista de Vic


&

BARBACOES FORNS

Més de 200 models sobre catàleg C o n s u l t a’n s s e n s e c o m p r o m i s

179€

39€

Barbacoa COMPACTA/SP

Doble prestatge

CALAIX 50cm

* Preu sotmès a promocions.

Amb totxana i ciment refractari

545€

Barbacoa RÚSTICA/DB

PINTURA Exterior Acrílica. color blanc . 4L 15L

16€ 39€

495€

Barbacoa sense pintar. Inclou una graella de sèrie

Horno MORUNO

Ciment llis amb pedres decoratives

375€ 37

Barba Barbacoa FIRST/DB Amb prestatge

Inclou kit antiesquerdes i piròmetre. Embalatge en caixa de fusta per millor protecció

445€

Barbacoa ITALIANA Maó refractari i formigó

Euromat

ceràmiques · banys · construcció · cuines C. Torelló, 21 · Vic · Tel. 938 890 119 Crta. de la Gleva, s/n · Manlleu · Tel. 938 502 656 Av. de Roma, 109 · Manlleu · Tel. 938 513 861 C. Sant Amand, s/n · Ripoll · Tel. 972 715 022 www.gammaeuromat.cat Preus vàlids (IVA inclòs). Ofertes vàlides fins al Desembre de 2017 o final d’existències.

ollir el teu vine a rrec DE FULLET OES BARBAC


Musica i cine

Fast & Furious 8/ la família ja no existeix La cursa ha començat. Dom Toretto (Vin Diesel) i el seu equip tornaran en aquesta ocasió amb més ganes de guerra que mai. No faltaran els excessos de velocitat i l’adrenalina a dojo per a un film del qual s’espera que sigui el lliurament amb més acció d’aquesta saga.

F. Gary Gray (Straight Outta Compton, The Italian Job) s’encarrega de la direcció d’aquest vuitè film de la taquillera saga. En el repartiment, actors ben coneguts de la franquícia com Vin Diesel (xXx: The Return of Xander Cage, L’últim caçador de bruixes), Dwayne Johnson (Un espia i mig, Assalt al furgó blindat), Jason Statham (Els mercenaris 3, assassins d’elit), Tyrese Gibson (Transformers: El costat fosc de la lluna, la carrera de la mort) i Michelle Rodriguez (Resident Evil 5: Venjança, Avatar). Les noves incorporacions d’aquest lliurament són les dels actors Scott Eastwood (Joves sicaris, Cors d’acer) i Charlize Theron (Les cròniques de Blancaneus: El Caçador i la Reina del Gel, Mad Max: Fúria a la carretera), a més de Kurt Russell (Els odiosos vuit, Bone Tomahawk), que ja va intervenir en Fast & Furious 7 (2015).

Shakira estrena/ La cantant colombiana Shakira ha tret el seu nou senzill, Em vaig enamorar, una cançó d’amor dedicada a Piqué que té tots els números de convertir-se en nova cançó d’estiu. La intèrpret ha volgut compartir un vídeo a Instagram per als seus més de 33 milions de seguidors. També ha enviat una postal dedicada a alguns dels seus fans abraçada a un

La Festa del cine torna/ La XII edició de la Festa del Cinema, amb entrades a un preu reduït de 2,90 euros, se celebrarà entre dilluns 8 i el dimecres 10 de maig, segons han informat aquest dijous els seus organitzadors. A partir d’avui, 6 d’abril, els espectadors poden acreditar en la web fiestadelcine. com, requisit imprescindible per a beneficiar-se dels descomptes, excepte els menors de 14 i els majors de 60 anys, que poden acudir directament. Es va celebrar per primera vegada el juny del 2009 i des de llavors acumula més de 15,6 milions d’espectadors.

Abril- Maig 2017

‘Me enamoré’

arbre. Shakira ho explica així: “Aquesta cançó narra un moment de la meva vida en què estava tan enamorada que literalment estava escalant arbres”. Aquesta oda a la seva parella, el jugador del FC Barcelona Gerard Piqué, i als seus fills Milan i Sasha pot convertir-se en el seu pròxim gran èxit després de la bicicleta o Xantatge, cantada amb Maluma.

del 8 al 10 de maig

Després de quatre anys d’ajustos, a l’octubre del 2013 la festa va pegar el gran salt, en duplicar el nombre d’assistents i superar per primera vegada el milió i mig d’espectadors. Entre les pel·lícules que estaran en cartellera durant la XII edició de la Festa del Cinema destaquen Un italià a Noruega, La Bella i la Bèstia, Guardians de la Galàxia. Vol.2, John Wick. Pacte de Sang, Power Rangers, Negació, Z- La ciutat perduda”, El beu capitost, Wilson, un cop amb estil, Life, Fast and Furious 8 o Els barrufets: el llogaret amagat.

6

Revista de Vic


PROGRAMA DE LES FESTES DEL BARRI CAPUTXINS 2017 Dissabte, 6 de maig: A la tarda de 5 a les 8 del vespre estarem a la rambla del passeig on participem de la 14ª MOSTRA D’ENTITATS I MÚSIQUES DE VIC Vine a veure’ns A les 8 del vespre, a la Parròquia de la Divina Pastora Pegària de Vespres al Cambril de la Verge. A les 10 del vespre, al Centre Cívic de Can Pau Raba,: PREGÓ DE LES FESTES a càrrec de: Dolors Pujols i Pairó, veïna del barri A continuació farem un petit Xeflis Diumenge, 7 de maig: A les 11 del matí, a la parròquia de la Divina Pastora: MISSA SOLEMNE DE LA FESTA MAJOR I DEL BON PASTOR Presidirà i predicarà, Mn. Joan Jiménez Rubio, rector emèrit de la Parròquia del Carme de Vic. Cants dels goig de la Divina Pastora i veneració de la imatge de la patrona de la parròquia. A continuació, a la plaça de la Divina Pastora: VERMUT POPULAR DE FESTA MAJOR Acompanyament músical dels: GRALLERS DEL BATRE A les 6 de la tarda, al centre cívic de Can Pau Raba CAFÉ D’ARTISTES Un any mes continuem amb la tradició: actuacions dels artistes del barri. A l’apartat d’informació teniu tota la informació de com us podeu inscriure per poder actuar. Animeu-vos, artistes! Dilluns, 8 de maig; A les 9 del vespre, al centre cívic de Can Pau Raba CAMPIONAT DE PARXÍS ADULTS 2017 A l’apartat d’informació us detallem com fer la inscripció del campionat. Dimarts, 9 de maig; A les 9 del vespre, al centre cívic de Can Pau Raba SEMIFINALS CAMPIONAT DE PARXÍS ADULTS 2017 Dimecres, 10 de maig; A les 9 del vespre, al centre cívic de Can Pau Raba GRAN FINAL DEL CAMPIONAT DE PARXÍS ADULTS 2017 A continuació es farà entrega dels trofeus als guanyadors del campionat. Dissabte, 13 de maig A les 10 del matí, al exterior del centre cívic de Can Pau Raba GRAFFITERIA CAPUTXINA Durant tot el dia, els graffiteros del barri canviaran la imatge de les parets exteriors del centre cívic de Can Pau Raba. Veniu i contempleu les obres d’art. A les 6 de la tarda, al centre cívic de Can Pau Raba ESPECTACLE INFANTIL amb l’espectacle: LA

Revista de Vic

MÔ A LA FESTA MAJOR A càrrec de l’Elisenda Rué A l’apartat d’Informació, us hi detallem del donatiu dels tiquets del berenar A les 10 del vespre, al centre cívic de Can Pau Raba TEATRE amb l’obra: EL VENEDOR DE “COCA” d’Assumpta Gonzàlez A càrrec del grup de teatre del barri. Mireu els detalls a l’apartat d’informació Diumenge 14 de maig; A 2/4 de 10 del mati a la plaça de la Divina Pastora; GRAN XOCOLATADA POPULAR!! Porteu la tassa i cullera, que nosaltres portarem la xocolata i la coca. A continuació... JOCS DE CUCANYA; saps saltar amb els sacs de patates? Pots menjar una poma només amb la boca? Saps corre amb un ou agafat amb una cullera i que l’ou no caigui a terra? Si ets tu vina i demostra-ho. T’esperem. A les 6 de la tarda, al centre cívic de Can Pau Raba TEATRE amb l’obra: EL VENEDOR DE “COCA” d’Assumpta Gonzàlez A càrrec del grup de teatre del barri. Mireu els detalls a l’apartat d’informació. Dissabte, 20 de maig A les 6 de la tarda, al centre cívic de Can Pau Raba CAMPIONAT DEL SUPER SIX, Aquest joc en l’ha deixat Joguines Gargamel. És un joc per a totes les edats. Premi pel 1r: El joc del super six + un sopar . 2n i 3r: El joc del super six. Mireu els detalls a l’apartat d’informació A les 9 del vespre, al centre cívic de Can Pau Raba BOTIFARRADA POPULAR a càrrec dels cuiners i cuineres de l’Associació Mireu els detalls a l’apartat d’informació A continuació: GRAN QUINA DEL BARRI Sortegerem els obsequis que ens han facilitat els comerciants amb benefici de les festes del barri. Diumenge 21 de maig; A les 10 del matí al patí de l’escola de Sant Miquel dels Sants (Seminari); VI CAMPIONAT DE LES BITLLES CATALANES BARRI CAPUTXINS A les 6 de la tarda, al centre cívic de Can Pau Raba CONCERT DE FESTA MAJOR a càrrec del grup de gospel: TAM TAM GOSPEL Dissabte, 27 de maig: A les 6 de la tarda, al parc Miquel Albò i Vidal de Llobatera GAUDIM DE LES ESCULTURES PÚBLIQUES DEL BARRI a càrrec de l’Associació Vic informadors. A l’apartat d’informació trobareu com apuntar-vos en aquesta activitat. Diumenge, 28 de maig: A les 9 del matí, davant el Supermercat Bon Preu del carrer Torello CAMINEM UNITS PER LA DIABETIS Recorregut des de Vic fins al molí d’en Llobet A les 2 del migdia, al centre cívic de Can Pau Raba DINAR DE GERMANOR

A càrrec de la Rostisseria Arc de Sant Martí A continuació…. SOBRETAULA amb cançons i acudits per la gent assistent al dinar Diumenge, 4 de juny: A les 6 de la tarda, al centre cívic de Can Pau Raba TEATRE amb l’obra: EL VENEDOR DE “COCA” d’Assumpta Gonzàlez A càrrec del grup de teatre del barri. Mireu els detalls a l’apartat d’informació. INFORMACIÓ Per participar als campionats de Parxís, i per assistir al dinar de germanor,la Botifarrada i la xocolatada popular cal que us dirigiu a l’estanc de la Fina (c/ Nou) o al Centre Cívic de Can Pau Raba (c/ Raval Cortines, 24) de dilluns a divendres de 4 a 8 del vespre al 1 pis. (Demaneu per en Joan Carles). CAFÉ D’ARTISTES Si sou artistes i viviu al barri, si sabeu cantar, si sabeu ballar, si sabeu recitar o bé si sabeu fer qualsevol activitat artística, l’escenari es tot vostre! Per poder-hi participar, només us hi haureu d’inscriure abans del dia 22 d’abril. Inscripcions a: correu@barricaputxins. cat // barricaputxins@yahoo.es o bé al Centre Cívic de dilluns a divendres de 4 a 8 del vespre al 1 pis -demaneu per en Joan Carles-. (A tots els inscrits,hi haurà assaig general el 29 d’abril a les 4 de la tarda al centre cívic de can Pau Raba). CAMPIONAT DE PARXÍS ADULT. Inscripcions a: L’estanc de la Fina (c/ Nou) o al Centre Cívic (c/ Raval Cortines, 24 de 4 a 8 del vespre). Donatiu de la inscripció per adult: 3 €. Inscripcions fins al dia 6 de maig. No s’acceptaran inscripcions al mateix dia del campionat TEATRE: Recollida d’entrades una hora abans de començar

7

l’obra de teatre. Donatiu de: 5 €. Aforament Limitat. Un cop començada l’obra no es deixarà entrar ningú. BOTIFARRADA POPULAR: Recollida de tiquets fins el dia 13 de maig a: L’estanc de la Fina (c/ Nou) o al centre cívic de Can Pau Raba. (Carrer Raval Cortines, 24) Donatiu de: 5 € . DINAR DE GERMANOR: Recollida de tiquets fins el dia 20 de maig a : L’estanc de la Fina (c/ Nou) o al Centre Cívic de Can Pau Raba (c/ Raval Cortines, 24) de dilluns a divendres de 4 a 8 del vespre al 1 pis. (Demaneu per en Joan Carles). Donatiu de tiquet: 15 € adults i 8 € menors de 12 anys. Cal portar els coberts i els plats de casa. XOCOLATADA POPULAR: Recollida de tiquets fins el dia 6 de maig a : L’estanc de la Fina (c/ Nou) o al Centre Cívic de Can Pau Raba (c/ Raval Cortines, 24) de dilluns a divendres de 4 a 8 del vespre al 1 pis. (Demaneu per en Joan Carles). Donatiu de tiquet: 1 €. Cal que porteu tassa i cullera. BERENAR ESPECTACLE INFANTIL: Un cop acabat l’espectacle infantil, hi haurà berenar: Donatiu: 1.5€ Hi haurà un coca, xocolata i beguda pels nens. GAUDIM DE LES ESCULTURES PÚBLIQUES DEL BARRI: Cal fer l’inscripció previa a la visita abans del divendres 26 de maig. Places limitades a 25 persones. Inscripcions a: correu@barricaputxins.cat // barricaputxins@yahoo.es o bé a l’estanc de la Fina (c/ Nou) o al Centre Cívic de Can Pau Raba (c/ Raval Cortines, 24) de dilluns a divendres de 4 a 8 del vespre al 1 pis. (Demaneu per en Joan Carles). L’inscripció es gratuïta. SUPER SIX Cal fer inscripció per participar a l’estanc de la Fina (c/ Nou) o al Centre Cívic de Can Pau Raba (c/ Raval Cortines, 24) de dilluns a divendres de 4 a 8 del vespre al 1 pis. (Demaneu per en Joan Carles). Inscripcións fins el dia 13 de maig.

WWW.BARRICAPUTXINS.CAT

Abril- Maig 2017


Moda

Lectura i Moda/ CRISTINA COMERMA Quan parlem de moda no només ens referim a la roba sinó que engloba tot un conjunt d’aspectes d’estil de vida que fan que siguis una persona glamurosa i chic. Precisament un d’aquests aspectes és la lectura; perquè llegir també és estilós, o si més no és el que s’aparenta quan veus algú llegint (que també ja serveix). I què millor que combinar lectura i moda per passar una bona estona aprenent trucs i consells de la mà de bloguers, estilistes i it girls.

#Llibre 1_Simply Lovely (PEREIRA, Alexandra)

Pepa

Aquest segon llibre de la bloggera i it girl espanyola Lovely Pepa (Alexandra Pereira) publicat per l’editorial Planeta, és una guia d’estil ben maquetada, estructurada i amb consells senzills de moda pel dia a dia. A la part final del llibre hi ha una interessant guia de restaurants de Madrid i Barcelona. El toc diferencial i positiu vs. els altres llibres que recomano a continuació són els codis qr amb més propostes de looks. Un manual d’estil per tenir a la tauleta de nit.

#Llibre 3_It (CHUNG, Alexa)

El llibre de la it girl britànica Alexa Chung és un repàs a la seva vida, les persones que l’envolten, icones de referència i tot el que ha après d’elles. Només està publicat en anglès, per Penguin Books, per tant es requereix d’un nivell mitjà d’anglès si no vols perdre un munt de temps amb el traductor en mà. Recomanable 100% si et seguidora del seu estil, un dels més buscats, marcat per l’equilibri entre els aspectes femenins i masculins.

Guia de lectura

Text: si teniu un llibre sobre moda a les mans, no patiu, que no esteu davant d’una novel·la de més de 1.000 pàgines amb una mida de lletra minúscula. Ja us asseguro que això no passarà. Els llibres que parlen de moda no brillen precisament pels seus textos sinó que més aviat són frases curtes, simples, sense verbs conjugats ni paràgrafs de més de 8 línies. Per tant, són aptes per a qualsevol tipus de lector. Si entre lectura i lectura han passat uns quants mesos pel mig no et preocupis, no hauràs perdut cap fil (bàsicament perquè no n’hi ha cap de definit). Imatges: són les autèntiques protagonistes. Totes extremadament calculades, amb la llum i fons exactes. (El que et deia, de lectura en si, ben poca). Contingut: principalment et donen consells sobre looks per a cada ocasió, segons la forma del teu cos, ... però també sobre l’estil de vida chic: degustacions, vins, música, amor... en definitiva són guies d’estil.

#Llibre 2_La vida es una verbena (BRE, Lucía)

Publicat també per Editorial Planeta, al mercat ja hi ha la tercera edició d’aquest divertidíssim llibre sobre moda, estil, felicitat i copes. És un llibre molt visual, amb il·lustracions i estils de textos que conviden a arrencar-te un somriure, pàgina rere pàgina i que com molt bé aconsella “la belleza empieza con la risa”. Lectura ideal per acompanyar el vermut dels diumenges.

#Llibre 4_Cómo ser una parisina estés donde estés (BEREST, Anne et al.)

Si només vols invertir en un llibre sobre moda, sens dubte que aquest ha de ser EL llibre. Es tracta d’una joia literària escrita per quatre amigues parisenques sobre la moda i estil de les noies de París. Perquè les franceses, o en aquest cas les parisenques, són les reines indiscutibles de la moda effortless chic, la que totes voldríem tenir de manera innata. Un llibre seriós i a la vegada divertit, amb petits però alhora grans consells per ser una mica més parisenca: allò que no trobaries mai a l’armari d’una parisenca, trobar la teva peça noble, cultivar l’allure o com passar un dia parisenc són algunes de les perles que hi descobriràs. Relats inspiradors i un munt de frases on marcar post-its. La bíblia del lifestyle.


NOSALTRES ENS MULLEM

Ara si, et gestionem la venda del teu pis o casa, t’oferim el 10

1. - Taxació gratuïta 2. - Publicitat i visites i garantides 3. - Informació permanent de les vistes efectuades 4. - T’ajudem a pintar el teu pis 5. - Col·locarem sistema anti-okupes 6. -Fotògraf professional amb 3D inclòs 7. - Som la més gran l’Associació de professionals immobiliaris 8. - L’anunciarem als millors portals d’internet i a més de 100 webs 9. - Gestió documental i legal fins a Notari 10. - O, te’l comprem directament o ens fem càrrec de la teva hipoteca

A l’Habitatge de Vic, sempre facilitem el canvi de casa i moltes coses més ...

Busca i compara, si trobes alguna cosa millor ... HABITATGE, Plaça Estació, Nº 8 VIC (Bcn.) Tel. 93 889 42 77 www.habitatge.com ENS AGRADA EL QUE FEM I HO FEM BÉ, T’HO DIU L’ÀNGEL DE L’HABITATGE


Lectura

Els llibres del mes/ Històries de Vic 2a edició “Històries de Vic, és un petit recull d’articles relacionats amb la ciutat de Vic i publicats a la Revista de Vic des de setembre del 2014 fins a l’actualitat, amb fotografies i escrits inèdits. La idea de fer aquest llibre neix a partir de l’èxit de la Revista de Vic, on el col·leccionisme d’articles publicats i la demanda de números ja exhaurits, ha fet que molta gent no hagi pogut llegir-los tots. En tot moment, l’objectiu d’aquesta publicació és fer arribar a tothom la història de la ciutat d’una manera diferent, i vista per tres autors de diferents àmbits.

El llibre Històries de Vic, està dividit en les 3 parts següents: La part de la Cristina Masramon, basada en el caire històric de carrers, edificis, personatges vigatans i curiositats. La part de l’ Oriol Casellas, encarada a personalitats il·lustres de Vic, a festes populars, edificis i memòria històrica. I la part d’en Xavi Ruiz, enfocat mes cap a la premsa de Vic, personatges literaris, associacions culturals i publicacions escrites. Aquest recull d’articles, no serà l’únic, ja que hem hagut de deixar material aparcat, que ben aviat sortirà publicat. . “

Vic Desaperagut 2n volum “El segon volum del Vic Desaparegut, editat per l’Editorial Efadós dins la col·lecció de Catalunya Desapareguda, el dediquem a carrers i paisatges de la ciutat. Amb el punt de partida al centre històric, les mateixes fotografies ens fan un recorregut per la ciutat avui desconeguda o molt canviada i ens portaran als carrers i als barris que van apareixent. Veurem com s’ha modificat l’entorn i el perímetre emmurallat per donar lloc a les actuals rambles. A través de l’urbanisme es donaran a conèixer espais més o menys desconeguts de la ciutat.

També hi ha presència de festes, tradicions i esdeveniments concrets que es portaven a terme als carrers, així com indústries o oficis avui perduts o molt canviats. Fotografies aèries ens donaran una visió diferent del Vic que veiem avui, i coneixerem secrets d’alguns espais oblidats, que amb el pas del temps se’ns fa difícil de reconèixer. Us convidem a redescobrir la ciutat i a contemplar els carrers i paisatges desapareguts. “

Plaça Major 7/8 Vic 938 83 56 54 www.latralla.cat

Cristina Masramon · Xavi Ruiz · Oriol Casellas

Històries de Vic

2a

edició

Revista de Vic


Nou Classe E All-Terrain. Intel·ligència al servei de les emocions. Tant se val el camí que escullis, el nou Classe E All-Terrain està preparat per a tot. Conquesta cims i planes superant les rutes més difícils gràcies a la tracció integral 4MATIC. Sorra, fang, pedra, gel... res no aturarà l'All-Terrain. Els sistemes intel·ligents i la suspensió AIR BODY CONTROL converteixen aquest nou Classe E en un model imparable que personifica un estil de vida actiu i urbà, amb una marcada estètica SUV. Descobreix-ho per 440 € * al mes en 48 quotes (entrada 21.741,90 €, quota final 32.524,95 € **, TIN 7,75% TAE 8,55%). I ara amb 3 anys de garantia i 5 anys de manteniment de regal (Servei Fidelity ***). Consum mitjà 5,2-5,3 (l/100 km) i emissions de CO2 137-139 (g/km).

E 220 d All-Terrain per 440€* al mes en 48 quotes: • Llandes de 19" • Servofrè d'emergència actiu • COMAND Online • Tracció integral 4MATIC amb 9G-TRONIC • Seients davanters calefactats • Pilot d'estacionament • Fars LED High Performance • Calandra del radiador amb disseny de SUV

*Exemple de Finançament amb Alternative de Mercedes-Benz Financial Services Espanya, E.F.C., S.A. - Avda. Bruselas 30 - 28108 Madrid, per a un Classe E 220 d All-Terrain amb paquet Business COMAND. PVP 63.578€ (impostos, transport, bonificació de la marca i del concessionari per al finançament inclosos; despeses de prelliurament no incloses). Vàlid per a sol·licituds aprovades fins al 30/06/2017, contractes activats i vehicles matriculats fins al 31/08/2017; el client disposarà d’un termini de 14 dies hàbils per a exercir el dret de desistiment. Permanència mínima del finançament de 24 mesos. Import a finançar 41.836,10€. Per 440€ al mes en 48 quotes, 20.000 km/any i quota final de 32.524,95€, entrada 21.741,90€, TIN 7,75%, comissió d'obertura 627,54€ (2,99%). TAE 8,55%. Import total degut 54.272,49€. Preu total a terminis 76.014,39€. **Hi ha 3 possibilitats per a l'última quota: canviar el vehicle, tornar-lo (segons condicions del contracte) o adquirir-lo pagant-ne l'última quota. ***Inclou manteniment integral fins a 100.000 km (peces de desgast incloses, excepte pneumàtics). El model de la imatge no es correspon amb el model de l’oferta. Més informació a www.mercedes-benz.es

Revista de Vic

11

Abril- Maig 2017


Castells

Bon inici de temporada dels Sagals d’Osona/ EDUARD OLIVAN Bon inici de temporada dels Sagals d’Osona. Fins al moment han actuat en tres diades, a Barcelona, Santa Cristina d’Aro i a Vic, pel Mercat del Ram. I el balanç és força positiu, tenint en compte que estem encara a principi de temporada: en les tres diades han descarregat castells de set sense aparent dificultat. El fet més remarcable és la varietat de construccions que han presentat a les diferents places, ja que de la gamma de castells de set –deixant de banda algunes construccions inusuals al món casteller-, només els ha faltat el tres de set aixecat per sota, el nou de set, i la torre de set, tot i que aquest últim és considerat el primer de la gamma de vuit. Així, han descarregat en les diferents actuacions el tres de set, quatre de set, cinc de set, set de set, tres de set amb el pilar i el quatre de set amb el pilar. Sis castells diferents de nou realitzats que posa de manifest el nivell tècnic de la colla, sent el tres i el quatre els més repetits, lògicament, doncs són els castells cridats a pujar un pis més durant la temporada. Sens dubte que amb un augment de camises als assajos i actuacions es podrien assolir objectius més ambiciosos. El Mercat del Ram ha marcat també l’inici dels actes del 20è aniversari de la colla, que acabarà en l’edició del Mercat de l’any vinent, quan es commemorin els 20 anys de la primera actuació oficial.

Vic FM www.vicfm.cat

La ràdio a Vic té un nom, i aquest nom és VICFM Escolta’ns a www.vicfm.cat


Mengem bé Ingredients Per fer la massa * 100 cl. de llet * 40 g de mantega * 2 ous mitjans * 50 g de farina * Una mica de sal * oli de gira-sol per fregir els bunyols

Bunyols de quaresma farcits amb brandada de bacallà/ Per fer la massa dels bunyols

ANDREU GOMEZ Agafem un cassó i fregirem els alls amb l’oli, una vegada fregits els retirarem i reservarem l’oli. Pelarem la patata, la tallarem, la bullirem i escaldem amb la mateixa aigua on fem el bacallà. Una vegada la patata estigui bullida la retirarem junt amb el bacallà. Ara amb la batedora elèctrica, ficarem la patata bullida, els alls, el bacallà i anirem tirantli l’oli tebi i la llet calenta a poc a poc, fins que s’emulsioni. Ha de quedar blanqueta i lligada, per acabar ficarem la sal i el pebre al punt.

* 300 g de bacallà dessalat * 10 cl. de llet * 30 cl. d’oli d’oliva verge * 100 g de patata * sal i pebre * llorer * 2 alls

Escalfarem la llet i la mantega amb un pessic de sal. Quan comenci a bullir afegirem la farina i amb una espàtula lligarem i courem la farina Deixarem refredar una mica i amb l’ajuda d’una batedora afegirem els ous, un a un.

Per fer la brandada

Per fer la brandada

Per fer els bunyols ficarem la massa en una mànega sense cornet. En una paella posarem abundant oli de gira-sol i els anirem fent, no han de ser ni molt petits ni molt grans sinó mitjans, ja que creixen amb la cocció i per tant no podem ficar molts de cop. Una vegada fets els tallarem per la part de davant i anirem farcint amb la brandada. També podem de servir una mànega per fer pastissos amb un cornet.

Reservarem a la nevera.

Cuiner: Andreu Gómez Restaurant Ona de Vic

Segons sembla, l’origen de la brandada va ser una variant de l’allioli a la qual, quan, des del País Basc i al llarg del Pirineu, es va introduir el bacallà sec, possiblement cap al segle XVI, es va afegir aquest. Cal tenir en compte que en tot el quadrant nordoccidental de l’arc mediterrani, així com a la península Ibèrica, hi ha nombrosos plats casolans i senzills a base de bacallà i oli d’oliva, de vegades amb all i altres no. La brandada pertanyia a la cuina casolana i familiar tradicional popular que sopaven sovint els pagesos de la costa que va des d’Alacant fins a la regió de Ligúria (nordoest d’Itàlia) fins que, en l’època de la Revolució Francesa, la recepta va arribar a París.

Vine i tasta els nostres esmorzars de forquilla i els nostres entrepans. També oferim el menú diari i carta.

VINE I PROVA’NS.

Revista de Vic

13

Abril- Maig 2017


Abans

La bandera de la ciutat (IIIpart)/

MIQUEL S. Molist Badiola La Srta. Feu prengué aleshores la Bandera de mans de la Srta. Soler i la posà en les del Alcalde, qui la rebé amb gran commoció en mig de fort picament de mans de tothom. Després, deixant-la en poder del Canonge Collell, contestà al discurs de la Srta. Sanvicens, abundant en els mateixos sentiments que ella havia expressat, prometent, en nom de la Corporació municipal que presidia, que la nova Bandera de la Ciutat sols s’enlairaria per la defensa dels dos ideals en el seu discurs glorificats, que formen la nostra mai interrompuda tradició. Donà el senyor Alcalde les gràcies a tots els qui havien treballat en la Bandera i, cada cop més commogut, acabà el seu discurs que fou molt aplaudit. La Bandera fou tornada al Consistori i la gent anà passant per a contemplar-la i admirar-la. Més tard, el públic que hi havia al carrer feu el mateix. Les noies entraren novament en la “sala Ante-Consistori”, on foren obsequiades amb llamineres pastes, i de mica en mica, la festa, que havia començat tant cerimoniosament, es convertí en familiar i agradable tertúlia

Abril- Maig 2017

que durà llarga estona. La Banda municipal que estava situada en la gran entrada del palau municipal, també hi participà. L’endemà diumenge, dia 28, a dos quarts de 10 del matí, l’Ajuntament en Corporació es dirigí des de la Casa de la Ciutat a la Seu, precedit ja de l’ensenya i acompanyat de la Banda municipal. A la Bandera, encara li faltava la benedicció. Anava enrotllada. Mentre se celebrava la Missa a la Basílica s’anava omplint de gent que volia presenciar el moment solemne de la benedicció. L’Alcalde tenia al seu costat les autoritats militar i judicial i també el representant de la família Balmes, D. Jaume Sales Balmes. A baix, en llocs de preferència, hi havia el Comitè i l’oficialitat de la guarnició. Quan s’hagué acabat l’Ofici, les majestuoses campanes del secular Cloquer iniciaren un repic general al qual s’afegiren immediatament les campanes de totes les esglésies de la Ciutat. Anunciaven el Te-Deum que s’anava a cantar per haver arribat el dia del Centenari del naixement den Balmes. El senyor Bisbe pujà del cor (abans de la crema de la Catedral al 1936 estava situat al centre de la mateixa i era de fusta) al presbiteri, es revestí de pontifical i, situat davant de l’altar, s’avançà fins allà on era l’Alcalde,

14

senyor Font, acompanyat dels Tinents alcaldes senyors Genís i Dou. Aquell portava la Bandera desplegada. Immediatament el Prelat feu les cerimònies de la benedicció, voltat dels Capitulars i nombrosíssim Clero. Acabades aquestes cerimònies, estant tothom dret, el senyor Bisbe pronuncià un breu, però substanciós, discurs. Parlà de la significació de la Bandera de la Ciutat, considerant-la com el símbol permanent de les dues grans fonts de la seva vida, la Fe i el patriotisme, úniques que poden sostenirla i salvar-la en mig de qualsevol mena de proves i conflictes. No podia haver-se escollit una ocasió més adient per beneir la Bandera de la Ciutat que aquella de l’aniversari d’un dels seus més grans fills, perquè en Balmes fou filòsof il·lustre, escriptor transcendental, però fou també un patrici ardentíssim i un fill abnegat de la nostra terra. Després feu una recomanació a l’Ajuntament per a que mantingués la nova Bandera en l’alt lloc d’honor en que l’havia posada la benedicció. Acabada la funció religiosa, l’Ajuntament se’n tornà a Casa la Ciutat amb la Bandera desplegada, la qual fou saludada i aplaudida al sortir de la Catedral i després, en tot el curs. A l’arribar al Palau Municipal, la gent que hi havia a la Plaça demanà que fos treta al balcó i així fou fet, rebent-la el públic amb un estrepitós picament de mans. La Bandera no fou retirada del balcó fins a la tarda.

Revista de Vic


Tinta, tòner i impressores. Paga la tinta, no la marca.

info@catim.cat www.catim.cat

Rbla. Tarradellas, 4 08500 Vic T. 93 886 87 87

C/ Gurb, 84 08500 Vic T. 93 889 09 83

C/ Torelló, 65 08500 Vic T. 93 883 58 58

Pg. St Joan, 155 Bis 08560 Manlleu T. 93 850 76 63

Accedeix al carrer de Gurb amb el teu vehicle facilitant-nos la matrícula quan ens visitis.

Multifunció làser Brother MFC-L2700dw

Multifunció tinta HP DeskJet 2130

TÒNER HP Compatible CE285A (1.6K)

Q2612A

TÒNER HP Compatible Q2612A (2K)

*Tintes i tòners equivalents de la mateixa referència

Preus amb IVA inclòs.


Història

Breu història de la ciutat deVic/

L’origen de la vila es remunta a la romanització de tres segles abans de Crist i va durar fins al primer segle de la nostra era, llavors Vic es deia Ausa ibèrica, fins que el cristianisme va prendre possessió sobre el s. XV, amb el signe inequívoc de la construcció d’una catedral que seria el símbol del nou camí que es va interrompre arran de la invasió islàmica de l’any 718. Durant el segle X, Guifre el Pilós va iniciar la seva repoblació amb la construcció d’una nova catedral, l’anterior fou arrasada pels islàmics, i cedint part de les terres a l’església predominant de l’època. Així, doncs, Vic queda dividida en dues parts, els Montcada i l’Església, la qual cosa va dur enfrontaments nombrosos entre ambdues parts. La pesta negra fou, com en altres parts del Principat, terrible de superar i el cens va baixar considerablement. Però just acabar aquesta plaga, la creació del Comtat d’Osona durant el 1356 va ocasionar que la vila passés a dependre totalment de la part eclesiàstica, que era aleshores també poder reial, i els conflictes van acabar d’arrel.

Abril- Maig 2017

A les acaballes del s. XV es van donar unes franqueses als menestrals d’Occitània per tal de fer créixer el nivell social i econòmic de la zona, el qual va comportar una important remodelació de Vic, amb ja gremis organitzats de teixidors, sabaters, ferrers, paraires i d’altres, el que configurà ja a la població com a centre comercial de notable importància. Però a finals del s. XVII, el bandolerisme que s’imposà per tot Catalunya i certes dificultats dels pagesos van fer decréixer aquest període de creixement, fins que la Guerra dels Segadors va fer enderrocar els ravals, això succeïa l’any 1655, amb la consegüent fase de reconstrucció que va durar gairebé divuit anys. El Decret de Nova Planta de l’any 1716 va designar Vic com a cap de corregiment, això va propiciar un nou creixement econòmic gràcies a la nova indústria cotonera, l’espardenyeria i l’adoberia. Però les successives guerres van comportar nous conflictes malgrat que no es va notar un descens demogràfic a la vila. Ja entrat el s. XIX, moltes indústries es van instal·lar en pobles propers perquè Vic no disposava d’un canal que portés aigua del Ter. L’arribada del ferrocarril i la construcció de noves vies de comunicació van obrir Vic al mercat exterior, i va compen-

16

sar la marxa d’aquelles indústries amb nous habitants que anaven arribant a la zona. S’ha de fer notar que Vic tenia ja més de tretze mil habitants a finals del segle XIX. Durant tot el segle XX, i malgrat la Guerra Civil, Vic va anar creixent gràcies, primer, a la incipient indústria dels anys vint i, posteriorment, a l’onada d’immigració dels anys cinquanta i seixanta del sud d’Espanya i, consolidant el projecte de ciutat acollidora, rica i projectada a un futur sense límits...

Però les successives guerres van comportar nous conflictes malgrat que no es va notar un descens demogràfic a la vila.... Revista de Vic


TRANSPORTS, MUDANCES Treballem amb els serveis habituals, però ets tu qui dissenya la teva mudança, segons el que et vulguis gastar.

Ara ja tens les teves mudançes de baix cost, amb la seguretat i confiança de sempre.

I MÉS!

T'oferim el transport dels teus mobles o electrodomèstics nous des de la botiga a casa o també de segona mà des del punt de venda al domicili. Tenim el servei de muntatge i instal·lació d'electrodomèstics.

www.mudancesalacarta.com info@mudancesalacarta.com

605 04 34 75 O. González

Ens adaptem a les vostres necessitats: - Transports a tota la Península - Mudances diverses, trasllats de persones i paquets - Aeroports de Girona i Barcelona - Buidem pisos, traslladem mobles...

des Us portem la compra ... rlin d’Ikea, Leroy Me Anem a comprar per vosaltres Truqueu-nos i proposeu-nos el que e necessiteu: segur qu r! da aju m us pode

PREUS LOW COST


Participació del ciutadà

Conte/ruta (real-fictícia) del Petit Merma (II part)/ Les mòmies abans de visitar el museu, només les havíem vistes a les pel·lícules. 12. TEMPLE ROMÀ Tots els nens i nenes de l’escola esperàvem poder arribar al curs de la senyoreta Marta perquè ens expliqués les aventures i desventures dels romans a la nostra ciutat. Encara que el moment més especial, era durant tots junts vestits de romans i romanes hi representàvem enmig de les columnes del Temple Romà, la vida de Juli Cèsar. Sabíem que del temple original, només en restava un tros de columna i un capitell, però durant el temps que durava la representació, ens sentíem transportats a l’època dels centurions romans. 13. ANELLES DE LA MURALLA El pare del meu pare, és a dir el meu avi, vivia a pagès i cada dia de mercat baixava a la ciutat per vendre el seu bestiar.

Recordo que el lligava a unes anelles de ferro que hi havia a la muralla, tot esperant que algun pagès d’alguna contrada veïna el comprés. 14. EL PORTALET A la nit tancaven totes les portes d’entrada a la ciutat, ex-

cepte la del Portalet, que es deia així perquè era la més petita, que era oberta tota la nit perquè hi entressin els senyors. 15. ELS MASCARONS DE PROA La iaia m’explicava la història dels mascarons de proa que hi ha sota algunes cases senyorials de Vic. Ella deia que eren cases de gent que se n’havia fet anar a fer fortuna a Amèrica i que quan van tornar, van voler posar un record del seu viatge. Per nosaltres eren personatges sinistres i grotescos i segons a quines hores de la nit, no gosàvem alçar els ulls enlaire, perquè la seva visió ens produïa esgarrifança i tot era cames ajudeu-me. N’hi havia un al final del carrer de Sant Miquel dels Sants, dos a la Casa Masferrer, un davant de la Catedral i l’altre a la Casa Parrella. Autor : Xavier López i Solà.

T R O B A

E L

Q U E

V U L G U I S !

LA GUIA DE COMERÇOS, RESTAURANTS I OCI DE LA COMARCA

Abril- Maig 2017

18

W W W . G U I A O S O N A . C A T

Revista de Vic


Salut

El pa de Mill/ DAVID ROVIRA Tenint en compte l’enorme varietat de cereals que existeixen, la nostra dieta sol ser enormement pobra: ens limitem a menjar blat (en forma de farina, al pa o a la pasta), blat de moro i arròs. Una dieta equilibrada ha d’estar basada en el consum d’hidrats de carboni complexos (midons) a partir de cereals integrals, i com més varietat de cereals millor. Per això, us volem parlar del mill: un dels grans cereals terapèutics i un dels grans desapareguts del nostre rebost. Abans de l’arribada de la patata i el blat de moro era un dels cereals més consumits a Europa i a l’Àfrica se segueix consumint habitualment. És un dels aliments més antics fets servir per humans i s’ha fet servir tradicionalment per fer pa; també se’n parla a la Bíblia.

ropènica. A més, no conté gluten, així que és apte per a celíacs. Com molts altres cereals integrals, és bo per mantenir les ungles, la pell i el cabell en bon estat. Efectes sobre l’organisme

Els Hunza, una comunitat que viu en una regió remota de l’Himàlaia i que són coneguts per la seva salut i longevitat consideren el mill com un aliment bàsic de la seva dieta.

Com que potencia el sistema digestiu, el mill, de forma indirecta, contribueix a fer millorar totes les funcions de l’organisme. Però en concret, és bo per solucionar tots els problemes digestius: les seves propietats antifungicides combaten les càndides i també s’ha demostrat excel·lent per tractar casos de dones amb propensió a patir placenta prèvia (com a part d’una dieta adequada) o avortaments. Tracta diarrees, vòmits i diabetis. També serveix per reforçar els ronyons, el sistema nerviós i els ossos i equilibrar l’acidesa de la sang, i és fantàstic per als nens perquè potencia el bon funcionament de tot l’organisme. Ah i si patiu de mal alè sovint, el suavitza perquè retarda l’aparició de bacteris a la boca.

És un dels cereals més energètics i concentrats (en medicina xinesa en dirien un cereal yang) i té quantitats enormes de minerals, en especial de ferro i magnesi. Fonts: “Healing with whole Foods”, Paul Pitchford, North Atlantic Books, 2003 “Nutrición energética y salud”, Jorge Pérez-Calvo Soler, Grijalbo, 2003 Propietats nutricionals

Potenciar el sistema digestiu és fonamental per estar equilibrats i sentir-nos bé. Molts dels problemes que patiu desapareixeran o es reduiran si li doneu aliments que pugui assimilar bé. El mill és, en aquest sentit, un dels cereals clau.

El mill conté un 15% de proteïna, en especial metionina –un aminoàcid essencial– a més de lecitina, grans quantitats de fibra i vitamines del grup B com la tiamina (B1), la riboflavina (B2), o la niacina (B3) i vitamina E. Té molt de ferro, magnesi, fòsfor, iode i potassi, i serveix per combatre l’anèmia fer-

De dilluns a divendres 8:00-13:30 i 16:30-20:30 Dissabte 8:00-14:00 i 16:30-20:30

Revista de Vic

19

Abril- Maig 2017


Actualitat

Anna Erra: “La nova Biblioteca, un projecte de ciutat que unirà i aglutinarà la ciutat a través de la cultura”/ “Arbre, llibres, boira i record” és el projecte guanyador de l’estudi barceloní BCQ, amb els arquitectes David Baena i Toni Casamor, que determina com serà la nova Biblioteca de la ciutat. L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha remarcat que el nou equipament és “un projecte de ciutat que unirà i aglutinarà la ciutat a través de la cultura”. El nou equipament triplicarà la superfície de l’actual biblioteca Joan Triadú, ja que es passarà de 1.200 a 4.000 metres quadrats, i comptarà amb un restaurant i una sala d’actes amb accés independent. El nou equipament s’ubicarà al solar de l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil, “en el lloc on es va manifestar la violència fa 25 anys, ara hi plantarem la llavor de la nova biblioteca per a la ciutat de Vic”, ha recordat Erra. D’aquesta manera, “amb el record del passat fem créixer un futur amb accés lliure a la lectura i a la cultura.”

Regidores, regidors i l’alcaldessa, Anna Erra, al solar on es construirà la Biblioteca

Fa gairebé un any, el passat 29 de maig, es commemorava del 25è aniversari de l’atemptat d’ETA, l’inici del procés de la gestació de la nova Biblioteca. Onze mesos després, encara que no es vegi moviment, Anna Erra ha remarcat que “la llavor està ben plantada i segueix creixent, fent molt bona feina”.

A TOTES LES LLIBRERIES REGALA CULTURA, REGALA REVISTA DE VIC. Manuel Montero i Cueto

Carles Costa i Muntadas

Pròleg de Cristina Masramon i Martín

Un Passeig per Vic La policia de Vic Recull d’un segle i mig d’història

Abril- Maig 2017

Revista de Vic

20

Revista de Vic

Revista de Vic


Aquest sant Jordi troba el llibre que vulguis a la llibreria

La Tralla

Plaรงa Major 7/8 Vic 938 83 56 54 www.latralla.cat


Passatemps i Horòscop

Mots Encreuats

per PauVidal/ HORITZONTALS: 1. Decalatge entre el que et mereixes i el que et donen o entre la gana i la porció / 2. Ànima peninsular dins de cada liberal. Instada a reduir l’empresa / 3. De les cinc en punt. Fàbrica de gametes. Al cor de la MArlène / 4. Cop de mà amb bona intenció. Deixin caure la nau a l’altra banda del port / 5. Típica valenciana del Comtat, muda i ferrenya. Xampany indecís / 6. Indicis d’igualtat. Són al sial com a la cama els camàlics. Del punt a les cinc / 7. Comprenent que no hi ha cap intenció. Prou viu per estar preparat / 8. LA noia de Prada. Esbroncareu l’àrbitre amb les seves mateixes armes / 9. Oxoàcid hidratat pel mètode més ortodox. Espina de turbot / 10. Fa de mal oliar, és un compost acil. Planta de jardí a cals espies / 11. En Llull abandonat pels dos-cents. Deixi de fer servir el tractament familiar de Susana. Aules a distància / 12. Matxo xutant sense pilota. Segons com apostis rebràs sal de Cardona / 13. Armes de seducció d’estris vells. Part del braç amb empenta pròpia. VERTICALS: 1. Branca de la física que no hi ha manera que s’estigui quieta. Moment àlgid del xava de l’Eugènia / 2. Per sota va bé. Típic esportista allà a Nova Orleans. Ell és qualsevol / 3. El més protegit de Calafell. Caricaturesc, però caricaturesc, dic / 4. Membre afegit a favor de la teoria. En Serrat fa anys i panys que l’enterra, pobra dona / 5. A l’alçada del carrer Ferran. Residències amb contracte etern. Un no a mitges / 6. Les altres mitges. Que prehistòric, és de l’any d’en Sebastià! Put de mala manera / 7. No es refereix al pedal ans al pedió, que és cristall. Decadents edictes del tsar / 8. Bosc prop de l’entrada de Comarruga. No és intolerable ans intolerat / 9. Cua de serp. Estavellada no, estellada. Indicis d’abstencionisme / 10. Empleat de Sant Miquel. Tan insòlitament rucs que fan incomprensible el curs / 11. Mails mal escrits sobre la religió dels àrabs. Tan transcendent que no l’afecten els acudits / 12. Vocalitzen follament. Connexió in extremis al món de la respiració, via canonades.

Horòscop

EL SIGNE DEL MÉS:

Àries (21/3 al 20/4) Si has entrat en una etapa de rutina amb la parella, serà bo cercar formes de fer la vida més divertida, no tot són obligacions. Possibles despeses per vehicles o circulació.

Escorpí (Del 24/10 al 22/11) Recuperes la calma, després d’un període una mica tens. No abandonis un projecte personal per pressions externes però tampoc ho facis per orgull, només si ho fas de cor.

Cranc (Del 22/6 al 21/7) Entesa amb superiors i millora econòmica que et facilitarà que inverteixis en qüestions professionals. Bon moment, especialment pels qui tenen professions lliberals.

Aquari (Del 21/1 al 19/2) Pots trobar-te remenant llibres que creies oblidats o apuntant-te a classes. Estàs obert a l’aprenentatge i sembla que el coneixement ve cap a tu. Interès en els ancestres.

Balança (Del 24/9 al 23/10) Evita abandonar-te als pensaments negatius. Des de fa uns anys, el teu pensament s’ha fet més madur però també pots veure les coses pel costat negre i això et resta energia.

Bessons (21/5 al 21/6) Interès en l’esport, en activitats físiques. Sembla que potser has guanyat uns quilos, no et sents a gust i cerques la manera d’alleugerir-te. El ball també et pot anar bé.

Capricorn (Del 22/12 i el 20/1) Amb força paciència estàs revertint una situació que semblava impossible. No defalleixis. Una persona està més pendent de tu, del que sembla. Accepta un regal inesperat.

Verge (Del 24/8 al 23/9) Arriba el reconeixement professional que desitges. Et sents més valorat i això t’impulsa a seguir treballant. Pots tenir notícies d’una persona que va significar molt per tu.

Taure (Del 21/4 al 20/5) Possible encontre amb el passat. Alguna cosa que creies oblidada reapareix a la teva vida i reclama la teva atenció per resoldre’s. Trobades familiars que et faran content.

Sagitari (Del 23/11 al 21/12) No et deixis portar per l’orgull si t’has distanciat d’una bona amistat. Serà bo intentar apropar-se abans de donar-ho tot per perdut. Possible viatge que et farà content.

Lleó (Del 22/7 al 23/8) A vegades guanya l’orgull i la desconfiança i poden espatllar una bona amistat o una relació de parella que tot just comença. Si no ho veus clar, ho veuràs passat un temps.

Peixos (Del 20/2 al 20/3) A la feina poden millorar les relacions amb els companys. A vegades les coses són més fàcils del que semblen. Una dieta depurativa anirà bé al teu fetge i et sentiràs millor.

Abril- Maig 2017

CRANC

per Dhanna Astròloga/

Els canvis seran la tònica general per als nascuts sota el signe del zodíac de Cranc perquè, després de dur a terme una fase d’autoconeixement i introspecció, es replantejarà molts aspectes de la seva vida gràcies a un canvi d’actitud que el portaran a prendre decisions crucials, en algunes ocasions una mica espinoses i doloroses. Les prediccions auguren que aquestes decisions li obriran a aquest horòscop nous camins en les seves relacions personals i la seva carrera professional que arribaran a bon port abans que acabi 2017 per arribar a 2018 renovats i nets emocionalment. Els astres mostren que, dins d’aquest procés de canvis que viurà Cranc a 2017, s’inclouen alguns alts i baixos professionals que li faran buscar noves oportunitats i explorar nous terrenys que li facin evolucionar laboralment. Això generarà certa inestabilitat en el treball en la primera meitat de l’any però en el segon semestre la recerca de noves vies començarà a donar resultats amb una nova oportunitat laboral que podria passar per la iniciativa pròpia més relacionada amb una afició de tota la vida i allunyada de la cursa desenvolupada fins ara. Emprendre un nou negoci propi generarà certa inestabilitat econòmica però Cranc adaptarà la seva estratègia financera fins que arribi l’èxit amb el

22

seu nou projecte, que començarà a donar diners a la fi del 2017. Les dificultats es faran un lloc en la relació de parella de Cranc, que en aquest procés d’auto descobriment, pot trobar diferències insalvables amb la seva parella i que si no porten a terme una comunicació eficaç i sincera pot portar conseqüències negatives per al futur. Cranc passarà 2017 intentant salvar la bretxa que ha descobert que el separa del seu cònjuge i recuperar l’amor el que els uneix perquè la relació no es trenqui definitivament. En les seves relacions familiars i socials, Cranc es desenvoluparà sense problemes i li serviran de suport i refugi en els moments baixos amb la seva parella. Els crancs solters també es veuran afectats per aquest procés d’autoconeixement i canviaran les relacions serioses per aventures passatgeres sense lligams però més intenses. En l’únic terreny on Cranc no experimentarà canvis serà en el de la seva salut, que es mantindrà força regular durant tot el 2017, gràcies també als seus bons hàbits de menjars i exercici físic. Encara que està ple d’energia, l’estrès de la primera meitat de l’any podria causar-li alguna molèstia si no descansa prou i dedica algun temps a buscar moments per relaxar-se.

Revista de VicVic FM www.vicfm.cat

La ràdio a Vic té un nom, i aquest nom és VICFM Escolta’ns a www.vicfm.cat


Revista de Vic

25

Abril- Maig 2017


Quan les històries ens expliquen la ciutat on vivim. Històries de Vic. A la venda a totes les llibreries de la ciutat.


Sant Jordi #EnamoratAmbMdLl

El Jufré / © Montse Ferrando Martí

Concurs Sant Jordi MĐLL Comparteix el teu llibre de Sant Jordi amb l’etiqueta #EnamoratAmbMdLl i guanya una nit de turisme rural a El Jufré de Tavertet


Revista de Vic

Anuncia't a la Revista de Vic (edició paper)

I si formes part de Vic Comerç, tindràs un descompte automàticament! Truca'ns al 93 885 46 02 o bé, envia'ns un correu a info@larevistadevic.cat Formaràs part de la revista amb més creixement d'Osona + de 3000 seguidors a Facebook + de 700 seguidors a Twitter + de 400 seguidors a Instagram 47000 visites a la Revista de Vic On-line www.revistadevic.cat


Revista de Vic

29

Abril- Maig 2017


FOCUS ST-LINE NOU FORD

150€/mes* PER

Entrada 5.626 € / Quota Final 6.912 € / 49 mesos / TAE 8,89%

Autopark Vic, s.a. Vendes, taller mecànic, carroseria

Tel: 93 883 24 11

Eix Onze de Setembre, 26 Vic (al costat de la Universitat Politècnica de Vic) Tel: 93 883 24 11 Recanvis: 93 883 22 38 La potència indicada en cavalls de vapor (cv) no està expressada d'acord amb el que estableix el Sistema legal d'unitats de mesura. Es proporciona la dada en cv únicament a nivell informatiu i de forma transitòria a causa del costum. Gamma Ford Focus consum combustible combinat de 3,8 a 7,7 l / 100 km: mesurament de consum realitzada en laboratoris, d'acord amb la normativa vigent; el consum depèn de la conducció que es faci del vehicle. Emissions de CO2 de 99 a 175 g / km: emissions mesures conforme la normativa vigent. Les emissions, en condicions reals, poden variar. Focus ST LINE 1.0 Ecoboost 92kW 5P (125cv) amb Garantia de 7 anys o 100.000km, Navegador amb pantalla tàctil, càmera de visió posterior, climatitzador automàtic Bi-zona, sensor de pluja i llums, retrovisors plegables, sensor d'aparcament posterior i Vidres privadesa. L'oferta inclou IVA, IEDMT (impost especial sobre determinats mitjans de transport, que varia per Comunitat Autònoma, per la qual cosa es recomana revisar-lo en cada cas), transp., Dte. promocional, aport. Concessió i dte. per finançar amb FCE Bank plc S.E., ajornat mín. 9.000 € i permanència mín. 25 mesos. Preu Final 16.972,25 €. Entrada de 5.626 €. Import total del Crèdit 11.346,25 €. 48 quotes de 150 € / mes. Quota Final 6.912 €. Com. Apert. 385,77 €. TIN 7,35%. TAE 8,89%. Import Total degut 14.497,77 €. Operació subjecta a valoració creditícia. Vàlid en Pen. i Bal. fins 2017.02.28. No compatible amb altres dtes. ford.es