Revista Territori de Masies Nº13

Page 1

Revista número 13 - Octubre 2019

EL BAIX SOLSONÈS DES DE LA SEVA GENT

Si cooperem avancem, si competim destruïm?

Foto: Assemblea constituient. 19 de juny de 2019


AL DIA - RECONÈIXER - L’ENTREVISTA - MANERES DE FER - PAISATGE - VIURE-HI I VIURE’N - ACTUALITAT - PUBLICACIONS

TERRITORI DE MASIES AL DIA Territori de Masies Coop HEM FET UN COOP DE TERRITORI – I US L’EXPLIQUEM

La revista que teniu a les mans és una edició especial d’un any especial. A finals de l’estiu del 2018 l’Associació Territori de Masies va iniciar un procés de debat sobre les oportunitats, voluntats i possibilitats d’organitzarnos com a cooperativa sense afany de lucre. D’aleshores ençà, sota el nom de “Coop de Territori” s’han organitzat un seguit d’activitats que han culminat en la creació de la cooperativa rural sense afany de lucre TERRITORI DE MASIES COOP.

Els inicis - 2018 La primavera del 2018 és intensa a Territori de Masies. L’associació treballa amb la segona edició de Tasta Territori, de promoció del territori a partir del producte local. S’organitzen tastos i activitats, s’intensifica la presència a fires, s’edita una guia amb diferents iniciatives del baix Solsonès i rodalies. El nombre de socis de l’entitat s’incrementa fins a prop d’un centenar, i tenim més ganes de fer coses plegades. El mateix any la cooperativa d’inserció Riuverd SCCL, comença una prospecció i estudi sobre com distribuir i ampliar la distribució de cistelles de producte local que va començar a distribuir a finals del 2017. Vol fer-ho cooperant amb projectes i xarxes ja existents, i enfortir-se mútuament. Entre elles, hi ha la xarxa de l’associació Territori de Masies, del qual en forma part, i analitzar la possibilitat que Territori de Masies disposi d’una cistella pròpia destinada a famílies però també a iniciatives de turisme rural. Paral·lelament, la Formatgeria el Miracle SCCL, constituïda el 2016, s’estableix al Miracle i enriqueix, i s’integra en l’espai físic i social del Miracle. La Formatgeria comença a caminar i treballa tant com requereix arrencar un projecte. Per fer-ho reforçar la marca social i territorial del Miracle li serà fonamental.

I finalment L’Arada, Creativitat Social SCCL segueix donant suport i acompanyant a iniciatives territorials com Territori de Masies, i aportant eines i facilitant espais per l’organització de projectes de promoció local des de l’Economia Social i Solidària. És així com s’arriba a la tardor del 2018, amb la confluència 4 realitats que comparteixen reptes i espai social on poder-los vehicular: la creació d’una cooperativa rural sense afany de lucre TERRITORI DE MASIES COOP. Els principals reptes a afrontar eren: 1. Pensar l’encaix entre les fórmules organitzatives que permet l’economia cooperativa sense finalitat de lucre amb els objectius bàsics de Territori de Masies. 2. Crear espais tranquils per endinsar-nos als principis, funcionament i possibilitats del cooperativisme, que permeti superar barreres i tòpics que s’hagin pogut construir al seu voltant. 3. Aprofitar el procés per debatre i analitzar la possibilitat i idoneïtat de què la futura cooperativa superi els límits territorials del baix Solsonès.

2

A partir d’aquí a finals d’estiu principis de tardor del 2018 comencen un seguit de trobades per poder dissenyar i valorar un procés de debat sobre la idoneïtat de crear una cooperativa rural sense afany de lucre. A partir d’aquestes trobades es decideix de presentar el projecte a la convocatòria de subvencions a projectes singulars de l’economia social i solidària, per a les anualitats 2018- 2019.


PUBLICACIONS - ACTUALITAT - VIURE-HI I VIURE’N - PAISATGE - MANERES DE FER - L’ENTREVISTA - RECONÈIXER - AL DIA

TERRITORI DE MASIES AL DIA Objectius del projecte “Territori de Masies Coop” 1. Oferir un procés formatiu i deliberatiu obert al territori sobre les oportunitats de l’Economia Social i Solidària, i en concret de la creació d’una cooperativa rural sense afany de lucre. El procés es diu “ Coop de Territori”. 2. Analitzar la viabilitat social i econòmica de la creació de la cooperativa rural Territori de Masies Coop, que permeti enfortir l’economia local des del suport a economies i iniciatives emergents de pagesia i artesanía alimentària, l’impuls i enxarxament del sector de la restauració i del turisme rural, i la oferta de serveis i productes culturals i/o artesans. Les iniciatives i activitats participants s’hauran de regir sempre pels criteris de sostenibilitat, retorn social i de foment, sempre que es pugui, de l’economia circular i l’economia ecològica i verda. La cooperativa seria mixta de consumidors, de serveis i agrària.

3. Obertura del projecte Territori de Masies a altres pobles veïns de la Catalunya Central. 4. Crear i enfortir una marca territorial, associada als valors de sostenibilitat social, ambiental i econòmica dels pobles pagesos del baix Solsonès. 5. Foment de la col·laboració i cooperació entre iniciatives locals (entre socis i des de la intercooperació), de proximitat i sostenibles social, econòmica i ecològicament per millorar-ne la viabilitat i alhora el seu retorn i impacte social

8. Foment de la inserció sociolaboral de joves vulnerables. Anàlisi de la viabilitat de vincular processos d’inserció sociolaboral tant pel que fa a l’activitat pròpia de la cooperativa rural com en les iniciatives dels seus socis/ es, i entitats amb qui s’intercoopera. 9. Creació d’una xarxa d’espais de referència des d’on es programen activitats culturals i es fomenti el consum responsable a través d’una xarxa d’espais físics i de venda directa o de proximitat de producte agrari i de serveis propis de la cooperativa o dels seus socis/es.

6. Anàlisi econòmic i impuls d’estratègies i serveis de comercialització conjunta. 7. Col·laborar i enxarxar-nos amb altres projectes de l’economia social i solidària

Activitats realitzades 1. DEBAT I CONSENS DEL MODEL ORGANITZATIU DE LA FUTURA COOPERATIVA Introducció a l’Economia Social i Solidària i al cooperativisme, i debat i consens del model organitzatiu. Comencen a la tardor del 2018 i es complementen amb el cicle de xerrades sobre l’ESS que s’organitzen des del projecte ACTUA. En total se celebren 12 sessions formatives i de disseny del model organitzatiu. Les trobades finalitzen amb l’aprovació dels estatuts socials i del reglament de règim intern, consultables al web de Territori de Masies.

Assemblea constituent al Pantà de Sant Ponç, juny 2019.

A finals del 2018, en col·laboració amb l’ajuntament de Riner, s’obra un punt d’atenció i informació als socis i persones interessades de Territori de Masies al santuari del Miracle. Malgrat està obert cada dia, es recomana cita prèvia a través del correu electrònic o via telefònica. Paral·lelament es forma a la dinamitzadora de Territori de Masies en gestió i organització de projectes de l’economia social i solidària i cooperatives sense afany de lucre. Assemblea constituent al Pantà de Sant Ponç, juny 2019.

Sessió formativa al Miracle

3


AL DIA - RECONÈIXER - L’ENTREVISTA - MANERES DE FER - PAISATGE - VIURE-HI I VIURE’N - ACTUALITAT - PUBLICACIONS

TERRITORI DE MASIES AL DIA Desenvolupament de l’ideari i dels valors socials i territorials de Territori de Masies Desenvolupament de l’ideari i dels valors socials i territorials de Territori de Masies Durant els mesos de gener- juliol 2019 s’editen diferents càpsules audiovisuals s de presentació de “Coop de Territori” i desenvolupament dels principals valors socials. Els vídeos es poden consultar al canal de YouTube.

Presentació del procés de debat “Coop de Territori” A l’abril es presenta l’audiovisual “Coop de Territori” i s’inicia un cicle de presentacions del procés, amb la intenció d’intercanviar parers sobre l’impacte territorial de la cooperativa, i recollir propostes de serveis i activitats.

Coop de Territori de Masies Percepció social de les zones rurals. Més enllà del paisatge: serveis eco sistèmics del paisatge agroforestal del Territori de Masies. Cultura i turisme Gent que alimenta

Acte de presentació a Pinós

Territori de Masies: què és i què fa. Accedeix al canal de YouTube a través del web territoridemasies.cat o a partir del següent codi QR:

Acte de presentació a Pinós

2. DEBAT I DEFINICIÓ DELS SERVEIS I PRODUCTES QUE PODRÀ OFERIR LA COOPERATIVA Al llarg d’aquests mesos, des de les diferents trobades i convocatòries sectorials, es recullen propostes de serveis de la cooperativa. Totes ells s’analitzen i s’integren en un dossier de serveis potencials de la cooperativa, i es planifiquen en un pla de treball a tres anys vista (2020- 2022).

4


PUBLICACIONS - ACTUALITAT - VIURE-HI I VIURE’N - PAISATGE - MANERES DE FER - L’ENTREVISTA - RECONÈIXER - AL DIA

TERRITORI DE MASIES AL DIA 3. TALLERS DE CREATIVITAT CULINÀRIA ENTRE PRODUCTORES I RESTAURACIÓ A la cooperativa el producte alimentari hi té un pes molt important, perquè es vincula a la secció de consum, al teixit de la restauració i al de botigues petites, i també al dinamisme d’actes culturals. És per això que el mes de juny s’organitzen 3 tallers oberts de creativitat gastronòmica. El resultat n’ha estat l’elaboració de diferents propostes gastronòmiques amb producte dels socis del territori. Les propostes es poden consultar al web. Els tallers s’organitzen amb la col·laboració de l’Agència de Desenvolupament Local SolCar, i en concret amb el projecte “Producte d’aquí”.

Taller cuina Toleràncies

Cartell tallers culinaris

4. PRESENTACIÓ I DEBAT SOBRE TERRITORI DE MASIES COOP

El mes de juny es participa en la Fira d’Economia solidària de Ponent (Ponent Fest).

Durant tot el procés s’organitzen diferents actes de presentació del procés Coop de Territori i del projecte Territori de Masies Coop. El mes de maig, alumnes de geografia de la Universitat de Barcelona visiten el Miracle i Territori de Masies. I el 12 de juny ens visita de la Dona de la Diputació de Barcelona. Ponent Fest

Alumnes de geografia de la Universitat de Barcelona

El mes d’octubre s’organitza un cicle de presentacions de la ja creada cooperativa de “Territori de Masies Coop”. A banda de donar a conèixer el projecte, aquest cicle el què busca és compartir impressions i seguir recollint aportacions, especialment aquelles relacionades amb iniciatives locals i iniciatives de l’Economia Solidària.

A finals d’octubre té lloc la cita més important de l’Economia Solidària de Catalunya, la FESC. Territori de Masies Coop hi és present.

Per aquest motiu els actes de presentació s’acompanyen de la presència de diferents iniciatives del cooperativisme de serveis i consum, com Som Connexió, Som Energia, i d’iniciatives de cooperativisme de treball (L’Arada sccl, Riuverd sccl i la Formatgeria el Miracle Sccl), i de cooperatives de serveis financers com Coop57. Fira FESC

Visita Diputació de Barcelona

5


AL DIA - RECONÈIXER - L’ENTREVISTA - MANERES DE FER - PAISATGE - VIURE-HI I VIURE’N - ACTUALITAT - PUBLICACIONS

TERRITORI DE MASIES AL DIA 4. FORMACIÓ EN PROGRAMES D’INSERCIÓ SOCIAL Entre els mesos de juny a octubre Riuverd ha organitzat una formació de 100 hores de durada destinada a persones amb dificultats d’inserció sociolaboral susceptibles de participar laboralment amb activitats de Territori de

Masies. En total hi ha participat 45 persones, 3 d’elles susceptibles d’entrar a la borsa de treball. Des de Riuverd ha elaborat un informe de les possibilitats d’inserció des de les activitats de Territori de Masies Coop i les activitats dels seus socis. També fet una proposta de protocol per compartir demandes i ofertes de treball entre diferents iniciatives de la comarca i rodalies.

Sessió formació

Sessió formació

5. FOMENT DE LA INTERCOOPERACIÓ. CREACIÓ DE XARXA DE SUPORT, SECTORIAL I LOCAL Territori de Masies Coop es concep per donar serveis als seus associats però en essència al territori, i fer-ho des del compromís amb les pagesies del baix Solsonès i rodalies, i pobles

ALTRES Durant aquests mesos també s’ha desenvolupat: Pla de viabilitat econòmica de la cooperativa 1. Estudi de viabilitat de comercialització conjunta

que comparteixen la nostra realitat. Desenvolupar aquest objectiu bàsic no és possible sense vetllar pel caràcter obert de Territori de Masies Coop, és a dir, que es desenvolupi a partir de la col·laboració amb altres entitats, i participi amb entitats amb qui comparteixen objectius.

i de fora d’ell. Un total de 45 entitats donen suport al projecte i estan disposades a col·laborar-hi en determinats serveis o activitats, així com Territori de Masies està disposada a participar en els respectius projectes.

Al llarg d’aquests mesos s’ha contactat i presentat el projecte a diferents entitats del territori

2. Estudi de viabilitat de l’oferta de serveis de cistelles de producte local a turisme rural i espais/botigues de socis 3. Xarxa d’espais i equipaments. Amb centralitat al Miracle, on Territori de Masies Coop té la seu social, Territori de Masies disposa d’una xarxa d’espais de referència on els socis poden desenvolupar activitats diverses.

6

Tots aquests documents es poden consultar al web territoridemasies.cat S’han editat i publicat diferents materials de comunicació. I s’han fet bosses Territori de Masies Coop.


PUBLICACIONS - ACTUALITAT - VIURE-HI I VIURE’N - PAISATGE - MANERES DE FER - L’ENTREVISTA - RECONÈIXER - AL DIA

TERRITORI DE MASIES AL DIA VOLS SABER-NE MÉS? CONSULTA EL MATERIAL DE COMUNICACIÓ. EL TROBARÀS ALS PUNTS HABITUALS I TAMBÉ AL WEB DEL PROJECTE.

Catlàleg de serveis

Distintius establiments

Coop de Territori Ideari Territori

Carnets de soci 7


AL DIA - RECONÈIXER - L’ENTREVISTA - MANERES DE FER - PAISATGE - VIURE-HI I VIURE’N - ACTUALITAT - PUBLICACIONS

TERRITORI DE MASIES AL DIA

Balanç social i econòmic Acabada de constituir, Territori de Masies coop està formada per 35 socis (12 socis de consum, 3 socis col·laboradors, 6 socis agraris, i 14 socis de serveis). El projecte Territori de Masies Coop ha facilitat la creació de 3 llocs de treball de com a mínim sis mesos superiors a jornada completa, 3 llocs de treball a 30 hores setmanals, i 3 llocs de treball a mitja jornada.

El projecte ha estat finançat per la convocatòria de suport a projectes singulars de l’economia social i solidària, del departament d’Afers Socials, Treball i Família. L’equip tècnic, i promotor, ha estat format per l’associació Territori de Masies, l’Arada Sccl, Riuverd Sccl i la Formatgeria el Miracle Sccl. El pressupost que ha gestionat cada entitat per dur a terme les diferents activitats, així com la subvenció rebuda i l’import que cofinança, ha estat la següent:

L’Arada Sccl ha estat l’equip tècnic principal del projecte, desenvolupant el disseny i dinamització del model organitzatiu, els diferents actes, el cicle formatiu i l’elaboració dels diferents productes de comunicació, així com les despeses d’auditoria i d’administració i coordinació.

El cost total del projecte ha estat de: PRESSUPOST TOTAL

96.123,05 € DISTRIBUCIÓ DE DESPESES Despeses directes 18.355,68 € Despeses laborals 76.615,75 € Despeses indirectes 1.970,904 €

SUBVENCIÓ REBUDA PEL PROGRAMA “PROJECTES SINGULARS DE L’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA” 59.933,46 €

TOTAL

IMPORT COFINANÇAT PER LES ENTITATS AGRUPADES 32.149,08 €

9.6942,32 €

Pressupost

Subvenció

Cofinançament

Associació Territori de Masies L’ARADA Riuverd SCCL Formatgeria el Miracle

21.851,8 € 50.127,03 € 9.819,0 € 15.144,40 €

7.239,27 € 34.694,19 € 5.000,00 € 13.000,00 €

14.612,62 € 15.432,84 € 4.819,00 € 2.144,40 €

TOTAL

96.942,32 €

59.933,46 €

37.008,87 €

L’associació Territori de Masies ha dut a terme activitats d’atenció al soci, la gestió de les càpsules audiovisuals. La Formatgeria el Miracle s’ha encarregat de les tasques de comunicació, de dinamització de la xarxa d’espais i suport a la organització d’actes.

Bossa Territori de Masies

8

Riuverd Sccl s’ha encarregat de l’estudi entorn les oportunitats d’elaborar i distribuir cistelles de Territori de Masies, i de dur a terme el programa i propostes d’inserció i de formació.


PUBLICACIONS - ACTUALITAT - VIURE-HI I VIURE’N - PAISATGE - MANERES DE FER - L’ENTREVISTA - RECONÈIXER - AL DIA

TERRITORI DE MASIES AL DIA La Cooperativa Territori de Masies Coop Què i per què de TERRITORI DE MASIES COOP Territori de Masies neix com a associació l’any 2013, amb la intenció de promoure la cultura i el territori del baix Solsonès. En els darrers anys creixem molt de socis, i també amb activitats i reptes per part dels socis i pel territori. Com a projecte col·lectiu volem fer front al repte de poder seguir fent coses pel territori, reivindicant que els pobles rurals han de ser per viure-hi i per poder-ne viure de forma sostenible. Per fer-ho, ens proposem de millorar els serveis que oferim als nostres socis, i aquells que, col·lectivament com a Territori de Masies, oferim al nostre entorn. La finalitat d’aquesta cooperativa és contribuir a la sostenibilitat econòmica, social i ecològica del Baix Solsonès i el seu entorn geogràfic proper, mitjançant: a) La promoció d’iniciatives empresarials o associatives relacionades amb el patrimoni material i immaterial i els recursos naturals i paisatgístics del territori, sempre i quan incorporin compromisos socials i territorials: agricultura, indústria agroalimentària, restauració, turisme, acció i creació cultural, comerç i consum de proximitat, entre d’altres. b) El foment del turisme sostenible, de la restauració i el consum sostenibles i de proximitat; i de l’agricultura de proximitat, artesana i amb valors i compromís amb la sostenibilitat i la qualitat. c) Les activitats de custòdia del territori que es considerin aptes per assolir la finalitat de la cooperativa. d) La dinamització de l’activitat cultural i social que promocioni el territori de forma sostenible i integral. e) La divulgació del patrimoni pagès, del paisatge agro-forestal i de la cultura popular del territori. Territori de Masies Coop és una cooperativa rural sense afany de lucre que organitza les activitats i serveis que s’oferien des de l’associació des de tres grans àmbits:

1. Serveis a associacions i empreses responsables i amb compromís territorial del sector de la cultura, restauració, artesania i turisme. 2. Pagesos i pageses, titulars agràries. 3. Consum I tot això, no ho podem seguir fent des de l’associació? Tot el què fa l’associació pot seguir-ho fent la cooperativa rural, que no té afany de lucre. Ara bé, en el marc de l’associació no es podria fer tot el què una cooperativa et permet, ja que aquesta pot tenir activitats econòmica, que no significa pas que tingui per objectiu generar ingressos, sinó que pot intercanviar béns i serveis amb l’entorn.

Què passa si sóc soci de l’associació? L’associació deixarà d’existir l’any 2020. Esperem comptar amb tu com a sòcia de la nova cooperativa! Quines diferències hi ha entre ser soci d’una associació i d’una cooperativa sense afany de lucre? Les sòcies d’una cooperativa ens agrupem sota un objectiu comú (objecte social) i, en aquest cas, hi col·laborem a través d’activitats cooperativitzades o de la mera col·laboració. La cooperativa seguirà oferint els mateixos serveis que ho feia als socis de l’associació, però per aquells qui vulguis, n’oferirà de nous. Segons la nostra relació amb la cooperativa, podem ser quatre tipus diferents de socis:

I això, per què?

1. De serveis: persones físiques o jurídiques que tenen una activitat relacionada amb la producció agrària sostenible, turisme cultural i sostenible, restauració, associacions, artesans.

Volem ser més grans

2. Agraris: persones físiques o jurídiques que són titulars agraris, i que ofereixen producte agroalimentari des de la sostenibilitat integral, des de la producció fins al consum.

Volem seguir sent petits i fent feina de formigueta, però poder-ne fer més i millor.

Volem tenir ànim de lucre Es continua sent sense ànim de lucre. Si un any es tanca el pressupost amb resultat positiu, aquest s’inverteix íntegrament en les activitats i serveis.

Volem crear una empresa! Una cooperativa rural sense afany de lucre és una iniciativa de l’Economia Social i Solidària, no és una empresa mercantil ni és concebuda com a tal, i mai té per objecte generar riquesa econòmica pròpia, sinó els objectius socials que la defineixen.

9

3. De consum: aquelles persones físiques que tenen la voluntat de consumir producte agroalimentari, artesanal o serveis i productes culturals dels socis de la cooperativa. Les sòcies de consum poden també organitzar-se per consumir conjuntament altres projecte que els socis de la cooperativa no ofereixen. 4. Col·laboradors: persones físiques o jurídiques que creuen en el projecte però que no volen participar directament en la secció de consum, serveis, o agrària.


AL DIA - RECONÈIXER - L’ENTREVISTA - MANERES DE FER - PAISATGE - VIURE-HI I VIURE’N - ACTUALITAT - PUBLICACIONS

TERRITORI DE MASIES AL DIA A nivell econòmic, què m’implica?

Tothom pot ser-ne sòcia?

El sistema de quotes anuals no varia, i igual que en l’associació, és revisable anualment. Les quotes són:

Uns dels principis del cooperativisme és l’adhesió lliure. Podran ser sòcies, i participar en la governança de la cooperativa, regida pel poder de l’assemblea, tota persona física i jurídica que comparteixi els valors de Territori de Masies:

1. Persones físiques (socis de consum o socis col·laboradors): 10 euros l’ any

2. Associacions: 30 euros l’any

3. Persones jurídiques i persones físiques professionals: 50 euros l’any Per ser soci d’una cooperativa cal que es faci un desembors del capital social, una única vegada a la vida. Aquest és retornat, amb els interessos meritats segons el mercat, en el moment que una sòcia es dona de baixa. El capital social establert és de 50 euros per sòcies de consum i sòcies col·laboradores, i de 100 euros per a la resta.

Què ens ofereix la cooperativa? · Serveis d’assessorament en disseny d’idees i projectes · Servei d’assessorament tècnic i jurídic administratiu (també per associacions). · Estudis i recerques sectorials i integrals · Serveis de promoció i divulgació del territori i d’iniciatives. · Servei de disseny gràfic i comunicació social

· Compromís territorial · Compromís social · Solidaritat entre sòcies i amb el territori · Cooperació i col·lectivitat · No predomini d’interessos personals i individuals · Compatibilitat i mútua dependència de les iniciatives amb la sostenibilitat del territori

· Una xarxa social de confiança formada per les sòcies, la cooperativa i totes les entitats que tenim al voltant ... un espai d’autogestió de voluntats: oferirem tot allò que ens proposem el repte d’oferir. I ho aconseguirem en la mesura que siguem més i que seguim engrescades treballant pel territori.

· Servei de presència a fires · Entorn de consum de producte local agroalimentari, artesà i serveis i productes culturals · Formació · Compres conjuntes per empreses i entitats · Comercialització conjunta de producte i serveis · Suport i acompanyament a iniciatives incipients · Serveis per la millora de la captació de demanda · Promoció i serveis associats al distintiu territorial

Ja no ens limitem al baix Solsonès! En els darrers temps, l’associació ha tingut un important debat sobre els seus límits territorials. A diferència de l’associació, poden ser socis de la cooperativa tota persona interessada, i beneficiar-se dels serveis que ofereix la cooperativa, sigui del poble que sigui.

. Tasta Territori, vinculat al baix Solsonès i rodalies (incloent Solsona, la resta del Solsonès, i pobles amb coherència social i territorial).

10

Quins socis som? PERSONES FÍSIQUES ASSOCIACIONS TURISME RURAL RESTAURACIÓ COMERÇ DE PROXIMITAT TURISME ACTIU SERVEIS CULTURALS CREACIÓ ARTÍSTICA I CULTURALS ARTESANIA ALIMENTÀRIA I NO ALIMENTÀRIA PAGESOS/PAGESES ... i tota persona física i iniciativa que compateixi l’objecte social de Territori de Masies.


PUBLICACIONS - ACTUALITAT - VIURE-HI I VIURE’N - PAISATGE - MANERES DE FER - L’ENTREVISTA - RECONÈIXER - AL DIA

TERRITORI DE MASIES AL DIA

Tancament econòmic 2018

Pressupost 2019

DESPESES

DESPESES

PERSONAL 3.696,00 €

PERSONAL 3.696,00 €

ESTRUCTURA 1.404,33 €

ESTRUCTURA 1.404,33 €

SERVEIS FINANCERS

198,04 €

SERVEIS FINANCERS

198,04 €

DESPESES DIRECTES

28.355,20 €

DESPESES DIRECTES

28.355,20 €

TOTAL 33.653,57 €

TOTAL 33.653,57 €

INGRESSOS

INGRESSOS

RECURSOS PROPIS 11.142,46 € Quota sòcies 2.190,00 € Ingressos activitats 8.952,46 €

RECURSOS PROPIS 11.142,46 € Quota sòcies 2.190,00 € Ingressos activitats 8.952,46 €

SUBVENCIONS 21.489,55 € Autonòmiques 19.867,66 €

SUBVENCIONS 21.489,55 € Autonòmiques 19.867,66 €

DARPA 8.479,49 € SOC 3.666,67 € Institut Català de les Dones 2.793,00 € Departament d’Afers Socials, Treball i Família 1.648,50 € Departament de Cutlura 3.280,00 €

DARPA 8.479,49 € SOC 3.666,67 € Institut Català de les Dones 2.793,00 € Departament d’Afers Socials, Treball i Família 1.648,50 € Departament de Cutlura 3.280,00 €

Diputació de Lleida Institut d’Estudis Ilerdencs

Diputació de Lleida Institut d’Estudis Ilerdencs

1.471,89 € 1.471,89 €

1.471,89 € 1.471,89 €

Altres 150,00 € Consell Comarcal del Solsonès 150,00 €

Altres 150,00 € Consell Comarcal del Solsonès 150,00 €

TOTAL 32.632,00 €

TOTAL 32.632,00 €

RESULTAT ANUAL

RESULTAT ANUAL

-1021,57 €

11

-1021,57 €


AL DIA - RECONÈIXER - L’ENTREVISTA - MANERES DE FER - PAISATGE - VIURE-HI I VIURE’N - ACTUALITAT - PUBLICACIONS

TERRITORI DE MASIES AL DIA Projectes a destacar del 2019 TASTA TERRITORI DE MASIES Han continuat les activitats relacionades amb el foment de la venda directa i els circuits de comercialització, explicar i divulgar el Territori de Masies des del producte alimentari i pagès. Tasta Territori de Masies ha estat present a diferents fires de la comarca de la primavera, amb la presentació de tapes i croquetes elaborades a partir de la fusió entre els restaurants i els pagesos socis. S’ha publicat l’edició 2019 de la “Guia per Fer Territori de Masies”, amb una cinquantena d’entitats i negocis del baix Solsonès i rodalies. Enguany la guia ha anat acompanyada de la creació d’un espai web propi: tasta.territoridemasies.cat L’estiu ha continuat amb la programació ja habitual, amb el sopar concert a les Casas de Matamargó, la Diada Territori de Masies, i el sopar popular a Claret. Tasta Territori està finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Web tasta territori

Tastos

Tastos

12


PUBLICACIONS - ACTUALITAT - VIURE-HI I VIURE’N - PAISATGE - MANERES DE FER - L’ENTREVISTA - RECONÈIXER - AL DIA

TERRITORI DE MASIES AL DIA PROJECTE BASSSADÒRIA: ACCIONS AL SERVEI DELS ESPAIS AGROFORESTALS DEL SOLSONÈS I RODALIES. De gener a juliol del 2019 s’ha dut a terme el projecte d’educació ambiental “Bassadòria: accions al servei dels espais agroforestals del Solsonès i rodalies”. El projecte, impulsat juntament amb el Grup Natural del Solsonès, ha dut a terme diferents rutes i xerrades interpretatives dels valors socials i ecològics del paisatge pagès. L’objectiu principal és donar a conèixer aquests valors i reivindicar la vida i cultura pagesa des d’aquests. A banda de diferents rutes interpretatives, s’ha produït una exposició sobre els serveis eco sistèmics, s’ha participat en l’elaboració d’audiovisuals, i s’ha dut a terme una campanya per recollir la percepció social dels paisatges pagesos (tuquehiveus.territoridemasies.cat).

Exposició Bassadòria

En col·laboració amb l’ajuntament de Riner, s’han ofert rutes guiades a l’Espai Natura. El projecte és finançat pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

Exposició Bassadòria

Ruta Bassadòria

Altres activitats En l’actualitat s’està treballant amb l’elaboració d’un audiovisual sobre turisme rural, en clau de gènere. Aquest, acompanyat d’un cicle de xerrades, vol divulgar el turisme rural del Territori de Masies des de la seva aportació social i econòmica, i fer-ho, des de la perspectiva de gènere. Aquest projecte compta amb el suport econòmic de l’Institut Català de les Dones. Durant la tardor del 2019 també s’ha iniciat l’adaptació web de Territori de Masies, des d’on es puguin difondre diferents itineraris, patrimoni popular, i vincular-lo a terreny a través de la instal·lació d’un panell informatiu. L’activitat compta amb el suport del Departament de Cultura. Al març Territori de Masies va ser present al II Congrés de la Masia Catalana. On es va presentar un pòster.

Campanya de divulgació

13


AL DIA - RECONÈIXER - L’ENTREVISTA - MANERES DE FER - PAISATGE - VIURE-HI I VIURE’N - ACTUALITAT - PUBLICACIONS

PAISATGE I INDRETS Bassadòria: Accions al servei dels espais agroforestals del Solsonès i rodalies

Bassadòria era un prat del Miracle, origen de l’actual Santuari. Actualment és una de les dues basses que podem trobar en el conjunt monumental del Miracle, centre de referència de Territori de Masies. Bassadòria és també el nom del projecte promogut per l’associació Territori de Masies i el Grup Natura del Solsonès, que té per objectiu divulgar els significats i la importància social i ecològica (serveis eco sistèmics) del paisatge agroforestal d’aquestes contrades. Des d’ell s’elabora i difon contingut reflexiu i divulgatiu entorn dels serveis ambientals dels boscos i del mosaic agroforestal. L'objectiu és generar espais de reflexió i oferta d'activitats pel reconeixement integral dels serveis ambientals dels boscos i espais agroforestals del Solsonès, i vincular el seu manteniment i millora amb bones pràctiques i la participació veïnal. El projecte ha creat espais de reflexió, debat i acció des de la custòdia del territori i es difonen bones pràctiques al veïnat i als visitants, oferint un programa d'activitats i serveis interpretatius.

par-se i créixer. La funció dels boscos per disminuir l’esclafament global i regular les emissions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera és imprescindible i prioritària. Tots els boscos fan aquesta funció, però els més treballats i ben gestionats, fan que aquest efecte sigui molt més important. 2. Els culturals Recull aquelles aportacions intangibles a la cultura i a l’oci. L’entorn determina la identitat col·lectiva dels pobles, i aquesta és imprescindible per generar i conservar l’estima al territori i, per tant, cuidar-lo, treballar-lo, i pretendre viure’n.

Què són els serveis ecosistèmics? Són tots aquells recursos o processos dels ecosistemes que beneficien directament o indirectament als éssers humans. El seu valor és intangible, difícil de calcular, però alhora són la base de la nostra salut, la nostra economia i la qualitat de vida, tot i que molt d’ells poden passar desapercebuts. Els boscos, i els espais agroforestals, són un dels proveïdors més rellevants dels serveis ecosistèmics. Aquests es divideixen en quatre grans grups:

Exposició Bassadòria

1. Els de regulació Són aquells beneficis que obtenim del funcionament de l’ecosistema, des de tota la seva diversitat. S’inclouen els serveis com la purificació de l’aigua, el control de l’erosió del sòl, la fertilització del sòl o la capacitat d’absorció de CO₂ i de regulació del clima.

Els boscos que tenen una gestió regulada i treballada absorbeixen més CO₂ de l’atmosfera, ja que necessiten més energia per a desenvolu-

Exposició Bassadòria

14

3. Els de proveïment Són els productes obtinguts dels recursos del paisatge pagès, com ara aliment, la fusta, la llenya, bolet, plantes medicinals, aigua, etc... 4. Els de biodiversitat La biodiversitat és la variabilitat d’organismes vius de qualsevol font, inclosos, entre d’altres, els ecosistemes terrestres, marins, altres ecosistemes aquàtics i els complexos ecològics dels quals en formen part. La biodiversitat, incloent-hi la biodiversitat agrària, són el suport i la base de tota la resta de serveis.


PUBLICACIONS - ACTUALITAT - VIURE-HI I VIURE’N - PAISATGE - MANERES DE FER - L’ENTREVISTA - RECONÈIXER - AL DIA

PAISATGE I INDRETS Campanya “QUÈ HI VEUS?” quehiveus.territoridemasies.cat lloc. Són l’expressió i el resultat de mil·lennis de convivència. La cultura popular pot arribar a ser la metàfora de la incorporació de l’espècie humana dins de les forces que regulen un ecosistema. Un exemple en poden ser pràctiques sostenibles de caça. Els significats culturals del paisatge depenen de les «ulleres» de qui els mira. La desvinculació entre món rural i urbà que patim des dels anys cinquanta del segle passat suposa una separació de camins en la construcció d’aquests significats i beneficis. Avui ens podem trobar en apreciacions i valoracions culturals molt diferents i inclús contradictòries, que van des de la valoració només popular, fins a la valoració exclusivament estètica.

Al llarg del projecte Bassadòria es va dur a terme la campanya “Què hi veus?”. Des d’ella es presentaven 21 fotografies del Baix Solsonès relacionades amb els serveis eco sistèmics. Visitants i veïns responien a través del web o a través de postals distribuïdes arreu del territori. A continuació adjuntem alguns resultats recollits i una reflexió posterior.

El contacte amb boscos, camps, rases, serres... ens aporten beneficis no materials, intangibles, fruit de l’experiència i el contacte directe. Molts dels espais «naturals» s’han convertit en símbols per les persones que hi viuen o que en gaudeixen temporalment. Aquests serveis deriven de les relacions que han existit sempre entre els homes i el seu entorn i que es remunten a mil·lennis d’antiguitat, i que com a herència d’aquesta unió han suposat la “culturització” de gairebé tots els paisatges: modificacions paisatgístiques ocasionades pels oficis tradicionals, sacralització d’indrets molt característics.

1. SERVEIS CULTURALS Respostes S’ha perdut el respecte cap a la «natura». Tota expressió i pràctica cultural relacionada amb l’entorn el perjudica. La importància cultural de l’entorn, aquesta ens remet al folklore, a temps antics, precapitalistes. La cultura relacionada amb l’entorn ha desaparegut. Reflexió La cultura no només es relaciona i es nodreix del paisatge amb el folklore, oci i distracció. Ens aporta el punt de referència principal de la nostra identitat col·lectiva, el sentiment de

15


AL DIA - RECONÈIXER - L’ENTREVISTA - MANERES DE FER - PAISATGE - VIURE-HI I VIURE’N - ACTUALITAT - PUBLICACIONS

PAISATGE I INDRETS 2. SERVEIS DE PROVEÏMENT Respostes Tot aprofitament de recursos naturals és perjudicial per a l’entorn. L’aprofitament forestal perjudica regional (ciutats) i globalment, disminueixen les funcions d’absorció de CO₂.

ferroviàries, de telefonia i de llum. Ha contribuït de forma determinada al desenvolupament econòmic i social que en un moment del seu camí, genera rendes diferencialment altes que necessiten escapar de ciutat per re vincular-se amb l’entorn rural a través purament d’una valoració estètica que exclou activitats que els han permès desenvolupar.

La ramaderia és una de les principals causants del canvi climàtic. El veïnat de l’entorn rural són els jardiners del territori. Reflexió L’aprofitament sostenible dels recursos naturals (boscos, terra, ...) és fruit de la coevolució mil·lenària de la cultura humana amb l’entorn més immediat. La perdurabilitat d’uns depenen de la perdurabilitat dels altres. Sobretot aporten diversitat en el paisatge, en aliment, en biodiversitat. I la diversitat és un principi fonamental per allò que s’anomena «resiliència», la capacitat de recuperar-se després d’una pertorbació o crisis. El proveïment no és possible sense gent que visqui i treballi la terra, treball concebut per proveir, no per fer tasques de manteniment de cap jardí. L’aprofitament forestal i el treball de la terra ha permès la construcció de les drassanes, nodrir fàbriques, llars i bòbiles d’energia que les alimentava, ha permès el desplegament de xarxes

16


PUBLICACIONS - ACTUALITAT - VIURE-HI I VIURE’N - PAISATGE - MANERES DE FER - L’ENTREVISTA - RECONÈIXER - AL DIA

PAISATGE I INDRETS 3. SERVEIS DE REGULACIÓ Respostes La principal funció dels boscos és la capacitat de regulació del canvi climàtic. Per maximitzar la capacitat de regulació no es pot fer cap tipus d’aprofitament forestal i dels recursos naturals. Els boscos menys intervinguts i també els més vells tenen un major impacte en la capacitat de regulació climàtica, de cicle de l’aigua, dels nutrients... Reflexió Un paisatge divers potencia totes les funcions i serveis eco sistèmics. Un aprofitament forestal sostenible incrementa la capacitat d’absorció de CO₂, facilita el cicle de l’aigua (minimitza l’erosió i facilitat la infiltració d’aigua i càrrega d’aqüífers) , i una ramaderia extensiva sostenible, incrementa tots els serveis eco sistèmics de l’entorn. L’aprofitament de recursos naturals i, en concret els forestals, han permès el desenvolupament industrial i de la societat en general. La diversitat d’espècies i d’hàbitats dels ecosistemes implica una diversitat genètica que augmenta la probabilitat de supervivència d’aquestes espècies en el medi i la seva resiliència davant de pertorbacions. En el cas de Catalunya implica disposar de races i varietats autòctones, i per tant, d’una riquesa patrimonial genètica específica.

17


AL DIA - RECONÈIXER - L’ENTREVISTA - MANERES DE FER - PAISATGE - VIURE-HI I VIURE’N - ACTUALITAT - PUBLICACIONS

PAISATGE I INDRETS 4. Serveis de biodiversitat Respostes L’activitat pagesa genera menys biodiversitat. Boscos més verds vol dir més biodiversitat. Zones més seques, amb menys vegetació, tenen menys biodiversitat. Reflexió Com més diversitat d’ambients i d’hàbitats més biodiversitat hi haurà. En la mesura que la cultura humana i la cultura pagesa generi ambients més diversos, més potenciarà la biodiversitat. D’aquesta forma espais aparentment poc valorats, com els vorals dels camins, tenen una biodiversitat molt important i associada al treball pagès sostenible. El mateix passa en l’àmbit paisatgístic. Com més divers és un paisatge, més intercalació de feixes, camps i tipus de bosc, més biodiversitat té. L’abandonament de camps de conreu, la uniformització dels boscos perquè no es treballen (amb la desaparició d’hàbitats o nínxols ecològics) genera pèrdua de biodiversitat. La cultura pagesa sostenible té una clara visió bio cèntrica, amb pràctiques culturals com la caça que n’esdevenen exemples paradigmàtics: la caça permet regular poblacions que esdevenen plagues i participar en la dinàmica de poblacions d’espècies d’un ecosistema. Novament la a desvinculació entre món rural i urbà fa aflorar, i enfortir, diferents posicionaments sobre com fomentar la biodiversitat, les tesis conservacionistes que volen conservar el territori verge per protegir-ne a la biodiversitat, o les tesis bio cèntriques que promouen un ús sostenible de l’entorn per maximitzar-ne els serveis dels ecosistemes, entre altres, el de la biodiversitat.

El projecte Bassadòria ha elaborat una exposició itinerant sobre els serveis i valors socials i ecosistèmics. RESERVA L’EXPOSICIÓ A : informacio@territoridemasies.cat / 693 05 44 37

18


PUBLICACIONS - ACTUALITAT - VIURE-HI I VIURE’N - PAISATGE - MANERES DE FER - L’ENTREVISTA - RECONÈIXER - AL DIA

ACTUALITAT Finalistes dels V Premis Manuel Arroyo per emprenedors de l’economia cooperativa El passat mes de maig vam assistir a l’acte de lliurament dels V Premis Manuel Arroyo per emprenedors de l’economia cooperativa. Aquest premi dona suport i impuls a projectes empresarials cooperatius. En aquesta edició s’hi van presentar 14 projectes dels quals Territori de Masies, juntament amb Mow-T i Cental Parc del Baix Llobregat en van ser els finalistes. El guardó se’l va emportar Central Parc SCCL, una cooperativa de treball i iniciativa social que va néixer el 2015 amb el propòsit de recuperar espais en desús del Parc Agrari del Baix Llobregat per destinar-los a la producció agroecològica i promoure alhora la inserció social i laboral de persones en situació de vulnerabilitat

i la creació de llocs de treball en l’àmbit de l’agricultura i l’economia social. Territori de Masies com a finalista va poder gaudir d’una sessió formativa de Manual Thinking, un mètode per gestionar el treball creatiu

en equip, i de dues sessions d’assessorament intern que ens han ajudat en el desenvolupament de Territori de Masies Coop.

Sopar Concert Matamargó El passat divendres 26 de juliol vam encetar els actes d’estiu organitzant un sopar-concert a Les Casas de Matamargó. La jornada va començar a les set de la tarda amb una visita guiada a la Casa-Museu que ens va ensenyar com es vivia en una casa de pagès autosuficient del segle XIII. Seguidament es va presentar la segona edició de la “Guia de recursos per fer territori” i l’exposició del projecte Bassadòria de promoció i divulgació dels serveis eco sistèmics de l’entorn agroforestal del Solsonès.

cigrons elaborats amb productes de l’hort. De segon, un peu de porc guisat amb prunes de la Granja Godall, i Xai de Puigpelat al forn. Finalment, de postres hi va haver un braç de gitano de nata casolà. El sopar va estar maridat pel cava brunzit d’un Pam de Terra i el vi negre i blanc del celler Piteus.

A continuació, havent fet gana per sopar, els assistents es van entaular per gaudir d’un menú degustació elaborat pel Restaurant Roquerols de Salo, El Forn de Su i l’Hostal de Pinós. De primer hi va haver un xarrup de gaspatxo i meló, un caneló d’estiu, una amanida de

19

El sobretaula va acabar amb un concert del cantautor de Cellers, Ramon Porta, que va presentar les cançons incloses en el seu primer àlbum “Paraules Meteor”. L’acte va comptar amb 60 participants.


AL DIA - RECONÈIXER - L’ENTREVISTA - MANERES DE FER - PAISATGE - VIURE-HI I VIURE’N - ACTUALITAT - PUBLICACIONS

ACTUALITAT Sorteig d’estiu

Diada Territori de Masies

Enguany, coincidint amb la Grossa de Sant Joan vam sortejar una quarantena de productes i experiències per fer territori. Els beneficis d’aquest sorteig són destinats íntegrament a desenvolupar els diferents projectes de l’entitat i és possible gràcies a la quarantena de negocis que hi aporten productes i/o serveis.

Un any més, coincidint amb la Festa Major del Miracle, vam celebrar la Diada de Territori de Masies. Dissabte 3 d’agost ens vam trobar de bon matí al Miracle per anar caminant fins al rentador de l’Avellanosa, vinculant la ruta amb la memòria popular de les dones de pagès. L’Emília de Ca la Tomasa i el Fermí del Grup de Natura del Solsonès, van ser els encarregats de guiar-nos fins al rentador, on antigament si aplegaven les dones de l’Avellanosa per fer safareig i rentar-hi la roba. En arribar-hi, l’Emília ens va explicar anècdotes del rentador i posteriorment es va presentar l’exposició

El número guanyador va ser el 3156, corresponent al primer premi de la Grossa de Sant Joan, que va tocar a una veïna de Súria.

Sopar a Claret El sopar de Claret del 23 d’agost, va ser l’últim dels actes d’estiu. Començà a les set de la tarda amb una visita al Parc de les Olors i inauguració de l’agrobotiga a càrrec de Pilar Comes, fundadora de la Xarxa de Parcs de les Olors de Catalunya. Durant tota la tarda es van exposar l’exposició Vaivens Femenins i l’exposició Bassadòria a la plaça del poble. Al vespre hi va haver un Tast-Mercat de Vins i formatges del Territori de Masies a l’era del Parc, on es van poder degustar els vins i caves d’Un Pam de Terra, Celler Masia Tonicoll, Vins i Caves Piteus, Vinyes del Solsonès, Celler Underground; i els formatges d’ovella de la Formatgeria del Miracle i els de cabra de la Formatgeria l’Aubagueta (Biosca). Seguidament, va tenir lloc el Sopar Popular Tasta Territori on el restaurant del Miracle va ser l’encarregat d’elaborar l’àpat i ens va degustar amb una sopa freda d’entrant, un Arròs amb verdures de l’hort i pollastre ecològic del Molí de Bonsfills com a plat principal, i de postres, poma Biolord al forn amb gelat de vainilla. Per beure hi va haver vi i ratafia del Territori i rodalies. Després de sopar, amb la col·laboració del projecte ACTUA, hi va haver,

el primer sobretaula conta-rondalles i llegendes del Territori de Masies. Es disposà d’un micro obert on tothom va poder dir la seva acompanyats de les infusions fredes i el millor mojito elaborats pel Francesc del Parc de les Olors. Vam tancar els actes d’estiu amb 120 persones sopant a l’era del Parc de les Olors de Claret.

20

Vaivens Femenins, de memòria popular de les dones de pagès. En tornar al Miracle hi va haver portes obertes a l’Espai Natura i a l’exposició Bassadòria i seguidament es va acabar la diada amb el ja tradicional tast a l’interior del Claustre del Santuari on es van poder degustar tot de producte del territori elaborat per productors i restauradors socis de l’entitat. En la diada d’enguany hi van assistir més de 70 persones.


PUBLICACIONS - ACTUALITAT - VIURE-HI I VIURE’N - PAISATGE - MANERES DE FER - L’ENTREVISTA - RECONÈIXER - AL DIA

ACTUALITAT Formatgeria del Miracle s’endú una medalla d’or La Formatgeria del Miracle va rebre la medalla d’or de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu celebrada a la Seu d’Urgell. El formatge que va rebre aquest reconeixement

va ser El Claustre, un formatge curat, lentament, a les grutes que hi ha sota el claustre del Monestir. Enhorabona per aquest premi!

Nou espai al Miracle- Celler del Santuari del Miracle, un projecte de Vinyes del Solsonès. Aquesta tardor Vinyes del Solsonès s’ha instal·lat al Santuari del Miracle. Es tracta d’un celler situat a la façana est del monestir, al costat de la Formatgeria del Miracle. Vinyes del Solsonès es nodreix de vinyes de la comarca, de Solsona, i Cardona, i la seva instal·lació al Miracle ha anat acompanyada també de la plantació de 3.500 ceps, tots ells de varietats autòctones, blanques i negres. El celler té previst organitzar tastos i visites guiades.

21

Territori de Masies present a la FESC Aquest any, Territori de Masies Coop va ser present a la FESC, la Fira d’Economia Social i Solidària de Catalunya celebrada durant l’últim cap de setmana d’octubre a Barcelona. Aquesta fira esdevé una mostra de més de 200 entitats i projectes de l’Economia Social i Solidària de tot Catalunya. Territori de Masies Coop va compartir estand amb els companys de L’Arada Creativitat Social i l’Associació L’Era.


AL DIA - RECONÈIXER - L’ENTREVISTA - MANERES DE FER - PAISATGE - VIURE-HI I VIURE’N - ACTUALITAT - PUBLICACIONS

PUBLICACIONS Guia de recursos per fer territori (Segona edició) Surt a la llum la segona edició de la Guia de Recursos per fer territori, amb més de 54 iniciatives del baix Solsonès (restaurants, aliment, artesania, turisme, esport...), i directori del teixit associatiu. Guia de Recursos per fer territori, és una publicació que inclou productors, restaurants, negocis de turisme rural, càmpings, empreses de serveis culturals i turístics i artesans de la zona. Més enllà de divulgar i fer promoció d’aquestes iniciatives (a l’edició de l’any passat n’hi ha una seixantena), la publicació no és un mer catàleg de serveis sinó que conté, també, un posicionament clar en favor de la petita pagesia i la reivindicació dels valors ecològics i socials que aquesta comporta. D’aquesta manera, hi ha espai per donar a conèixer les diferents entitats del ric teixit associatiu del baix Solsonès i s’hi explica aspectes relatius a la gastronomia, el producte local i la pagesia, el paisatge, el dinamisme cultural i l’acollida de visitants. Enguany, com a novetat, s’ha presentat també en versió digital, creant un nou espai web: http://tasta.territoridemasies.cat/

Guia il·lustrada dels paisatges de Territori de Masies La Guia il·lustrada dels paisatges de Territori de Masies, neix de la voluntat de divulgar i reivindicar els paisatges agroforestals del Territori de Masies des de la seva globalitat, defugint de presentar-los des d’una visió pintoresca del paisatge, per presentar-los des de la seva importància, des del perquè la nostra relació amb ells esdevé imprescindible. És a dir, d’ençà que ens aporten i des que els hi aportem. De la seva vinculació amb la cultura, la identitat i força dels pobles que hi viuen, de la seva relació amb el treball de la terra i la sostenibilitat dels pobles, amb la gent que els visita. De la importància de mantenir-los i potenciar-los també des de la vessant ecològica i de sostenibilitat global, per les importants funcions que desenvolupen en conjunt i amb la inherent interferència de la cultura i el treball (regulació climàtica, absorció de CO₂, regulació del cicle de l’aigua, entre molts altres).

pinassa, les pinedes de pi blanc, les rouredes de fulla seca, les rouredes humides i fondalades de pi-roig, els alzinars, el bosc de ribera i zones, conreus, màquies i brolles mediterrànies, prats mediterranis i timonedes gipsícoles.

Il·lustrada per Laura de Castellet, la publicació interpreta 10 paisatges representatius del baix Solsonès: camps de conreu, els boscos de

22

La Guia ens endinsa al Territori de Masies des de la seva globalitat, acompanyada d’un mapa il·lustrat del seu paisatge. També programa el paisatge per poder observar els seus canvis al llarg de l’any, les festes dels pobles del Territori de masies i les feines del camp.


PUBLICACIONS - ACTUALITAT - VIURE-HI I VIURE’N - PAISATGE - MANERES DE FER - L’ENTREVISTA - RECONÈIXER - AL DIA

PUBLICACIONS Ideari Territori de Masies Coop L’ideari de Territori de Masies Coop, és una carta de presentació que ens explica qui som, què fem i perquè ho fem. Fa una retrospecció als orígens per entendre d’on venim i a on volem anar, explicant el canvi d’associació a cooperativa. És fruit del procés que hem estat fent aquest darrer any on ens hem sacsejat i reorganitzat per esdevenir una cooperativa rural sense ànim de lucre.

Canal de Youtube Territori de Masies Hem ampliat la nostra presència a les xarxes socials amb un canal a YouTube on hem penjat diferents càpsules audiovisuals. Us animem a entrar-hi i fer-hi el xafarder.

https://www.youtube.com/channel/ UC1gSOxhXWPI5zVg-nrBAKHg/featured

23

Accedeix al canal de youtube a través del web territoridemasies.cat o a partir del següent codi QR:


TERRITORI DE MASIES ÉS UN PROJECTE OBERT. El butlletí que teniu a les mans pretén ser una eina del territori i pel territori. Des d’ell volem difondre les diferents activitats i avenços que es fan des del projecte ‘Territori de Masies’ als veïns i veïnes i a les persones amb algun lligam amb el Sud del Solsonès. De caràcter semestral, acull també un espai d’actualitat i coneixement dels nostres pobles i maneres de fer.

Territori de Masies és una iniciativa popular, recentment constituïda en associació, formada per veïns, entitats associacions del Baix Solsonès des de la què coordinem i impulsem activitats i serveis que potenciïn el nostre paisatge i formes de fer.

SI HI VOLS COL·LABORAR AMB NOSALTRES CONTACTA’NS A: informacio@territoridemasies.cat 693 054 437

AGENDA OCTUBRE 5 i 6 d’octubre Enduro a Solsona 12 i 13 d’octubre Fira de l’Empelt de Llobera 19 i 20 d’octubre Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès 26 i 27 d’octubre Fira dels Ous d’Euga de Sant Llorenç de Morunys

FEBRER 2020

8 de desembre Fira de Santa Llúcia de Navès

Del 20 al 26 de febrer 50è Carnaval de Solsona

22, 26, 28 i 29 de desembre Pessebre Vivent d’Ardèvol 25, 26 i 29 de desembre Pessebre Vivent de Vilandeny (Navès) 26 i 29 de desembre Pastorets de Solsona

7 i 8 de març Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona i Festa del Vi de Solsona

GENER 2020

28 i 29 de març Fira de la Mel al Miracle (Riner)

17 de novembre Mercat del Trumfo i la Sal d’Odèn

1 de gener Pessebre Vivent Vilandeny (Navès) 1, 4 i 11 de gener Pessebre Vivent d’Ardèvol (Pinós)

DESEMBRE

4 i 6 de gener Pastorets de Solsona

NOVEMBRE

7 de desembre Fira del Tió del Solsonès - Solsona

Disseny i coordinació: L’ARADA, CREATIVITAT SOCIAL Iniciativa emmmarcada en el Projecte ACTUA. actua.larada.net

MARÇ 2020

18 i 19 de gener Festa de Sant Antoni a Solsona i Sant Llorenç de Morunys

Promou:

Amb el finançament de:


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.