Lappilainen 4 2018 netti

Page 1

VARASTONTYHJENNYSALE 19.2.– 9.3.

TURVALLISESTI TALVITEILLE Kaikki tuotteet ja hinnat polarrengas.fi

Parasta pitoa ja palvelua!

Teollisuustie 12 B | 96320 Rovaniemi | p. 020 792 0400 | ma-pe klo 8–17 | www.polarrengas.fi

28.2.2018

Seuraava numero ilmestyy 14.3.2018

lappilainen.fi Tällä viikolla mm.

Cello-keittiöt

u Lapin oppilaitokset

Tule tapaamaan keittiösuunnittelijaamme Rovaniemen K-Rautaan. Näytämme 3D-ohjelman avulla miltä tuleva keittiösi näyttää.

yhdistyivät REDUksi

u Lainion lumikylä ihas-

Ota yhteyttä tai varaa aikasi

tutti ikäihmisiä

http://ajanvaraus.k-rauta.fi/ Riikka Kasurinen 044 788 0891 Cello–keittiökalusteiden takuuaika on 2 vuotta alkaen tuotteiden toimituspäivästä.

Kysy lisää K-Rauta rahoituskampanjanjasta 31.3.2018 mennessä tehtyihin Cello-keittiötilauksiin!

u Lähes 1000 uutta

Muista US AST

yritystä Lappiin

KATS

u Kotiseutuna Sápmi –

Saamenmaa

u Liikkuva nuorisotila

Seuraa remonttikohteemme ”Bellan” uudistumista blogissamme:

www.k-rautaroiblogi.fi

Tsekkaa edulliset etuajat netistä avainasemat.fi

Palvelemme

Ark. 07.00 - 18.00 La 09.00 - 15.00 Su suljettu Lampelankatu 20, 96320 Rovaniemi, puh. 016 3311 500

Saarenkylä ja Eteläkeskus

Wauto Kittilässä ja Sodankylässä ja paljon muuta.

Ajanvaraukset: www.avainasemat.fi

Puh. (016) 425 0030 • AVOINNA: ma-pe 9.00 - 17.00 Teollisuustie 12 D, Rovaniemi • Yhdysväylä 6, Saarenkylä

Avaa aviisi - lukeminen ei maksa mitään.

Suomen

N I R U U S itapahtuma!

pilkk

KEISSÄ L I P A T L TUS I e 23.3. ILOTULI p

I S I I V a autoa!

upea

Pil

arp i k k

a

€ 5 1

Lupa nr: RA/2017/1310

a n a v a t t o Arv

i

ortt

kik /pilk

t

.fi i

yn Ä I J y Y P T i N m ilkk SII E etti ink U i n r P w p n o j e P I ww HU VÄ! I ttir Ä r . P p o A i k l i k k K JO Arvottavien palkintojen yhteisarvo 81525 euroa.

Pilkkikilpailussa upeat tavarapalkinnot kaikkina päivinä sijoitusten mukaan!

Katso ohjelmat ja pilkkimajoitukset sekä muut palvelut palvelut netistä!

Toiset X silmälasit ilmaiseksi

Osta silmälasit alk.

29€

Tarjous koskee yksiteho-, monitehoja ohennettuja linssejä sekä X aurinkolaseja Z

Valitse 2 Maksa 1 alk.

29€

saat toiset aurinkolaseina

0€

Rovaniemi: Rovakatu 21, puh. 0400 276183 Varaa aika Kokonaisvaltaiseen näöntutkimukseen: specsavers.fi

www.suurpilkit.fi

Ostaessasi silmälasit Valitse 2 Maksa 1 –hinnoittelun mukaisesti alk. 29 €, (norm. 79 €) saat samasta tai edullisemmasta hintaryhmästä kehyksen, samat linssit ja samat lisämukavuudet veloituksetta. Molemmat parit samalla reseptillä. Voit valita toisen parin aurinkolasivalikoimasta. UV ja väri veloituksetta. Ei voi yhdistää tarjouksiin. Tarjous voimassa 25.3.2018 asti. ©2018 Specsavers


2

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

Lapin oppilaitokset yhdistyivät REDUksi Lappilainen

kuva: redu.fi

Opiskelemaan pitkin vuotta REDUssa on monta mahdollisuutta aloittaa opiskelu silloin kuin itselle sopii. Jatkuvassa haussa on mahdollista hakea perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutuksiin sekä erilaisiin lyhytkursseihin ja korttikoulutuksiin. Jatkuvassa haussa oleviin koulutuksiin voi hakeutua osoitteessa redu.fi/ koulutuskalenteri. Jos alan työpaikka jo on tiedossa, on opiskelu mahdollista oppisopimuksella myös sellaisiin koulutuksiin, joita ei juuri nyt ole haussa.

Lapin ammattiopisto, Lapin matkailuopisto ja Lapin oppisopimuskeskus ovat vuoden alusta toimineet nimellä Lapin koulutuskeskus REDU. Oppilaitos on Lapin suurin ammatillinen koulutuskeskus, joka toimii koko Lapin alueella. Koulutusyksiköt sijaitsevat Kemijärvellä, Kittilässä, Kolarissa, Ranualla, Rovaniemellä ja Sodankylässä.

Yhteishaku 13.3. asti Syksyllä 2018 alkaviin koulutuksiin haetaan yhteishaussa maaliskuun 13. päivään mennessä. Yhteishaussa voivat hakea peruskoulun tai lukion päättävät tai aiemmin päättäneet, joilla ei vielä ole aiemmin suoritettua ammatti-, ammattikorkeakoulutai yliopistotutkintoa. Valittavana on yli 20 ammatillista perustutkintoa, joista voi valmistua

henkilökohtaisten valintojen kautta lähes 40 eri ammattiin. Yhteishaun tarjonta löytyy osoitteesta redu.fi/yhteishaku.

Työttömille mahdollisuuksia

Yhteishaussa on mahdollista hakea opiskelemaan vaikkapa matkailualan perustutkintoa.

REDUn koulutuskalenterista löytyy myös paljon työvoimakoulutuksia. Eri paikkakunnil-la on mahdollista hakeutua opiskelemaan muun muassa maarakennuskoneenkuljettajaksi, kaivosmieheksi, metsäkoneenkul-

jettajaksi. Lisäksi tarjolla on logistiikan, kone- ja tuotantotekniikan tai autoalan perustutkintoon sekä myynnin ammattitutkintoon johtavia koulutuksia. Tarjolla on myös erilaisia rakennusalan koulutuksia sekä puhdistuspalvelualan tai hotelli-, ravintola- ja catering-alan täydennyskoulutuksia.

Kauppapaikasta opiskelijoiden töitä REDUn Jokiväylän toimipisteessä sijaitsee opiskelijatöiden myymälä. Myynnissä on erilaisia opiskelijoiden valmistamia tuotteita. Valikoimista löytyy muun muassa erilaisia tekstiilejä, puualan sekä metallialan tuotteita. Lisäksi mukaan voi ostaa elintarvikkeita ja leipomotuotteita. Ostoksia voi tehdä myös Kauppapaikan verkkokaupasta, josta voi tilata vaikkapa leikkimökin tai pienempiä tuotteita kuten savustuslaatikon, tietokonelaukun, leikkuulaudan tai muita lahjatuotteita. Verkkokauppa löytyy osoitteesta redu.fi/kauppapaikka.

Turvallisuusalan tulevaisuuden Lainion lumikylä näkymät ovat valoisat ihastutti ikäihmisiä Lappilainen Turvallisuusvalvojaksi voi opiskella Torniossa ja Rovaniemellä. Rovaniemeläinen nuori mies Atte Puuronen opiskelee Ammattiopisto Lappiassa turvallisuusvalvojaksi. - Aloitin opintoni Torniossa vuonna 2015 heti peruskoulun jälkeen. Suoritan samalla lukioopintoja, joten valmistun neljässä vuodessa. Kesällä 2019 on tarkoitus juhlia uutta ammattia ja valkolakkia. Turvallisuusalan perustutkinnon voi opiskella Tornion lisäksi ensi syksystä alkaen myös Rovaniemellä. Koulutus sopii sekä nuorille että aikuisille. - Kaikista vaihtoehdoista turvallisuusala tuntui oikealta ja sitä se on kyllä ollutkin, Atte toteaa.

Opinnoissa voi erikoistua vartiointi-, pelastus- tai turvallisuustekniseen toimintaan. Opiskelijat osallistuvat opintojen aikana moniin eri tapahtumiin, joissa he hoitavat turvallisuuteen liittyviä tehtäviä. Vuosittain opiskelijat ovat mukana esimerkiksi Levin alppihiihdon maailmancupin järjestelyissä. - Opintoihin on sisältynyt kaikkea lakien opiskelusta käytännön harjoitteluun. Minusta parasta antia ovat olleet ehdottomasti turvallisuusalan liikunta- ja vartijakurssit.

Monipuolista työllistymistä Atte Puuronen on tyytyväinen opintoihin ja opiskelukavereihin. - Meidän ryhmä on tosi rento

ja mukava. Kaikki ovat kavereita keskenään ja viihtyvät toistensa seurassa. Melkein puolet ryhmästä on tyttöjä. Koulutukseen sisältyy paljon työpaikoilla tapahtumaa oppimista. Atte on suorittanut opintoja esimerkiksi Certegolla ja Liike- ja teollisuusvartiointi RLTV:llä Rovaniemellä. - Teen opintojen ohessa alan töitä. Tällä hetkellä olen RLTV:llä vartijana. Sain töitä oikeastaan heti kun suoritin vartijakurssin. Olen toiminut vartijana myös paikallisessa kaupassa sekä Lapin keskussairaalassa. Turvallisuusvalvojan tulevaisuus näyttää valoisalta. - Valmistumisen ja armeijan jälkeen aion hakea Poliisiammattikorkeakouluun.

kuva: Milla Salo

Vaikuttava. Mahtava. Hieno. Näillä sanoin kuvasivat tuntojaan kolarilaiset ikäihmiset vierailtuaan Lainion tämän vuotisessa Game of Thrones -teemalla sisustetussa lumilinnassa.

Milla Salo kuva: Lappia

Turvallisuusalan koulutuksiin voi hakeutua ympäri vuoden. Lisätietoja löytyy Ammattiopisto Lappian nettisivuilta www.lappia.fi

Pari viikkoa sitten lumilinnan hiljaisia käytäviä ja hulppeita saleja kiersivät Kolarin palvelutalon asukkaat ja Voimaa vanhuuteen -hankkeeseen osallistuvat vertaisjumppaohjaajat eli vertaisveturit. Koristeellisten jääovien taakse lumihotellin huoneisiin kurkistelivat omin jaloin liikkuvat, mutta pyörätuolillakin ovien raosta mahtui ihailemaan valtavaa pöllöä tai karhua sängyn päällä. Linnaa pyörittävän Lapland Hotelsin kohdepäällikkö Jari Porri kertoo, että tämänvuotisen linnan saama poikkeuksellinen mediahuomio on näkynyt erityisesti suomalaisten kävijöiden määrissä. Lumilinnan on rakentanut tuttu porukka sen perustajien ja rakentamisesta edelleen vastaavien Rami ja Tomi Kurtakon

johdolla. Idean Game of Thrones -teemasta keksi rakennusryhmän pitkäaikainen kolarilaisjäsen Janne Pasma. - Rakentamisessa näkyy vuosien kokemus ja se, että rakentajilla on intohimoa. Suuri kiitos jääveistoksista kuuluu ammattiveistäjille, jotka tänä vuonna tulivat Venäjältä, Ukrainasta, Puolasta, Latviasta ja Suomesta. Tämä yhdeksän hengen veistoporukka on saanut uskomatonta jälkeä aikaan, Jari Porri kiittää.

Virtuaalista jumppaa Kolarin kyliin Kolarilaiset vertaisveturit jakoivat Lainiossa kokemuksia vapaaehtoistyöstä ikäihmisten parissa. Syksyllä alkanut vertaisveturikoulutus otti askeleen virtuaaliseen suuntaan, kun vertaisohjaajat auttoivat kolarilaisia ikäihmisiä ympäri kuntaa

osallistumaan etänä liikunnanohjaaja Tero Räisäsen Äkäslompolossa pitämään jumppaan. Äkäslompolon ikäihmiset ovat jumpanneet syksystä alkaen maanantaisin kello 15 Äkäslompolon koululla. Kevään ajan jumppa välitetään kokeiluluontoisesti koteihin eri puolille Kolaria älylaitteiden avulla. Vertaisveturit vievät älylaitteen ikäihmisten koteihin ja auttavat jumppaamisessa sellaisia, joille kotoa lähteminen on hankalaa. Kattilamaassa asuva Eeva-Leena Palovaara vei jumpan kahden tutun vanhuksen luo. - Mukavastihan se toimi, kun pääsi alkujännityksestä ohi, hän mietti. Koulutus on antanut EevaLeenalle hyviä vinkkejä liikkeiden tekemiseen oikein ja ohjaamiseen toisille.


3

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

Lähes 1000 uutta yritystä Lappiin Lappilainen Viime vuonna Lappiin perustettiin 972 uutta yritystä, joista suurin osa on yhden ihmisen

toiminimiyrityksiä. Yrittäjyys tuntuu olevan verissä etenkin Torniossa ja Inarissa, joissa asukaslukuun nähden yrittäjäksi alkaminen tuntuu luonnolliselta.

Perustettujen yritysten määrä: Rovaniemi 385, Tornio 118, Kemi 69, Inari 66, Kittilä 46, Sodankylä 39, Kolari 28, Kemijärvi 23, Tervola 20, Enontekiö

19, Ylitornio 18, Pello 17, Ranua 17, Posio 15, Muonio 15, Pelkosenniemi 10, Salla 7, Savukoski 4, Utsjoki 3.

KEITTIÖT • KYLPPÄRIT • KOMEROT • ALTAAT • LIUKUOVET

ROVANIEMI: Marttiinintie 4 Puh 016 342 1075 myynti@keittiotukku.net Palvelemme arkisin 8-17

Lomatärppi Utsjoella houkuttelee turisteja kuvat: Tuuli Kontio

Osa Lomatärpin mökeistä on seissyt Tenon rantatörmällä Aittisuvannon kohdalla kohta 30 vuotta. Mökkiriviin valmistui viime talvisesongille kaksi uutta mökkiä, jotka mahdollistavat isompien ryhmien palvelemisen ja houkuttelevat myös luksusmatkailijoita Utsjoelle.

maan aikaan. Lomatärppi tuottaa kalastus-, melonta-, kuin retkeilyopastuspalveluja ja vieraita viedään vaikkapa kalastusretkelle tunturiin. - Oli niitä halukkaita sitten yksi, kaksi tai kymmenen, järjestämme retket silloin, kun asiakkaat haluavat. Heti rajan takana avautuvat myös Norjan metsästysmaastot, joihin on helppo saada lupia.

Tuuli Kontio

Talvet täynnä Utsjokilainen Juha Reinola vastaa Lomatärpin operatiivisesta toiminnasta kahden muun omistajan asuessa Etelä-Suomessa. Talviasiakkaat ovat pääasiasiassa brittejä ja muiden englanninkielisten maiden asukkaita ja yrityksen kaikki 7 mökkiä täyttyvät talviksi matkanjärjestäjä Aurora Servicen toimesta. - Meillä on tuvat täynnä marraskuusta maaliskuuhun. Aurora Servicen kanssa tuotamme asiakkaille ohjelmapalveluja sekä siivoamme ja huollamme mökit, Reinola kertoo. Revontulet ja luonto houkuttelevat tulijoita, mutta tärkeitä

Utsjoen Lomatärpin Juha Reinolan mukaan matkailijoita riittää ja majoitustilat on vuokrattu maaliskuun loppuun asti.

ovat myös muut ohjelmapalvelut ja tekeminen. Lomatärpin pihapiiriin rakennettiin viime uusi grillikota, näköalatorni sekä infopiste. Näkötornista on hyvä katsella ja kuvata maisemia sekä pohjoisen taivaan ilmiöitä. Kodassa voi järjestää ta-

rinatuokioita ja valmistaa ruokaa, myös asiakkaat omin päin. Pihapiiriin rakennetaan talviksi myös poropuisto yhteistyössä paikallisen poromiehen kanssa. - Kun tekemistä ja näkemistä on tarjolla, viipymät pitenevät. Ohjelmapalveluista saamme

Arinalla lappilaisia päättäjiä Lappilainen

Kuluttajaosuuskunta Osuuskauppa Arina on 100-vuotias. Sen omistajajäseninä on 164 000 pohjoissuomalaista kotitaloutta. Pohjoisen väki myös johtaa osuuskauppaa. Arinan edustajistossa päätöksiä tekee 24 Lapin edustajaa kahdesti vuodessa. Edustajisto päättää mm. sääntömuutoksista ja kokouspalkkioista, valitsee hallinto-

neuvoston jäsenet ja tilintarkastajat. Arinan hallintoneuvostossa vaikuttaa yhdeksän lappilaista: Torniosta henkilökunnan edustajana Jyrki Koskinen sekä Markku Taramaa, Rovaniemeltä Pertti Ahokas, Seija Säkkinen sekä Susanna Junttila, Kemistä Juha Puro, Sodankylästä Mikko Maijala ja Pellosta Antti Mäkituomas. Arinan hallituksesta löytyy yksi lappilainen, Elsi Malkki Rovaniemeltä.

Seuraava mahdollisuus äänestää omia edustajia edustajistoon on 3.-18. huhtikuuta. Vaalit järjestetään ensimmäisen kerran sähköisen ja postivaalin yhdistelmänä. Uusi edustajisto kokoontuu ensimmäisen kerran 26.5.2018.

myös lisää työtä ja tuloa, Reinola toteaa.

Tavoitteena ympärivuotisuus Lomatärppi on hyödyntänyt maaseudun yritysrahoitusta kaksi kertaa. Lapin ELY-keskus myönsi vuonna 2015 yritykselle investointitukea matkailukeskuksen kehittämiseen ja kasvavaan majoitustarpeeseen vastaamiseen. Vuonna 2017 Leader Pohjoisin Lappi myönsi yritykselle investointitukea ohjelmapalvelujen kehittämiseen. Yrityksen kehittämisen tavoitteena on luoda ympärivuotinen lomakeskuskokonaisuus, joka työllistää useamman henkilön. - Onhan tässä jo todella iso muutos tapahtunutkin, jos verrataan siihen, että ennen oltiin talvet kiinni, Reinola miettii. Viime kesinä kesäasiakkaitakin on liikkunut mukavasti, mutta kehitettävää riittää. Tenon kalastussäännösten muutoksilla on vaikutuksensa, mutta alueelta löytyy paljon muutakin tekemistä sulan


4

Inari ja Pohjois-Lappi

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

Kotiseutuna Sápmi – Saamenmaa Riitta Kemppainen-Koivisto

kuva: Päivi Magga

Tutkijat Päivi Magga ja Saara Tervaniemi kirjoittavat viime vuonna ilmestyneessä Kotiseutuliiton vuosikirjassa saamelaisten kotiseutuun liittyvistä erityiskysymyksistä, jotka liittyvät saamelaisten asemaan alkuperäiskansana neljän valtion alueella ja saamelaisten kotiseutua kohdanneisiin murroksiin. Tarkastelu ei näin ollen rajaudu pelkästään Suomen saamelaisten kotiseutualueelle, johon kuuluvat Enontekiön, Inarin ja Utsjoen alueet sekä Sodankylän kunnan pohjoisosa. Siinä missä suomalaisen kotiseutututkimuksen keskiössä ovat erilaiset asiakirja-aineistot ja sukututkimus, saamelaisten suhdetta kotiseutuun voi lähestyä myös muiden kulttuuri-il-

u

Elävä puku- ja musiikkiperinne kantavat mukanaan myös paikkaan ja sukuihin liittyvää tietoa.

Saariselälle lisää aktiviteetteja kuva: Jouni Männistö

yhteen tietoa siitä, mitä he alueella haluavat tehdä ja mistä palveluista he olisivat valmiita maksamaan, voidaan aloittaa kohdemarkkinointi. Valmista on vuoden kuluttua. - Yksi merkittävä osa hanketta on alueen yhteinen turvallisuusohjeistus. Turvallisuusohjeistuksen tarkoituksena on pa-

rantaa matkailijoiden turvallista lomanviettoa sekä ehkäistä vaaratilanteita, sanoo hankekoordinaattori Anni Kyösti. Aktiivista viestintää etenkin netin kautta on tulossa outdoor- teemalla ja väkeä jalkautuu myös valittujen kohdemaiden messuille. kuva: Marja Männistö

Lappilainen Inarissa matkailun kehittämistyö on täydessä vauhdissa. Arctic Outdoor hankkeessa luotsataan alueen yrityksiä rakenta-

maisujen kautta, sillä saamelaisten oma historiankirjoitus on pitkään siirtynyt suullisena. Esimerkiksi elävä puku- ja musiikkiperinne kantavat mukanaan myös paikkaan ja sukuihin liittyvää tietoa. Suomalaistamispolitiikan myötä saamelaiset ovat joutuneet voimakkaaseen kielenvaihdon kierteeseen. Kun 50 vuotta sitten Suomessa saamea äidinkielenään puhui 75% saamelaisista, nyt saamen kieliä Suomessa puhuu enää 24% saamelaisista. Kielen mukana voi kadota myös yksityiskohtaista tietoa liittyen ympäristöön ja maisemaan, ja se voi myös muuttaa tapaa tarkastella kotiseutua ja suhdetta siihen.

maan Saariselästä merkittävää kansainvälistä ulkoliikunnan keskusta. - Tarvitaan lisää kiehtovia aktiviteetteja ja hyvinvointia tuovia palveluita, selvittää

hankkeen tulevaisuudenkuvia hallinnoijan edustaja Marja Männistö. Tekemistä tarvitaan lisää talveen, mutta etenkin kesään. Kun matkailijoilta on koottu

Ivaloon uusi koulu Lappilainen Uusi koulukeskus odottaa Inarin oppilaita Ivalossa kolmen-neljän vuoden kuluttua. Koulukokonaisuus on valmis vuonna 2021 ja sinne mahtuu yli 500 oppilasta. Nykyisen Ivalon ala-asteen tontille suunnitteilla olevaan kokonaisuuteen valmistuu yhtenäiskoulu, jossa on peruskoulun 0-9- luokat sekä lukio. Koulukokonaisuuteen tulee opetustilojen lisäksi täysimittainen liikuntahalli, auditorio, valmistuskeittiö sekä varhaiskasvatuksen, nuorisotoimen ja kansalaisopiston tilat. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi vuonna. Tilojen monikäyttöisyys tulee arvioiden mukaan pienentämään kiinteistökuluja huomattavasti ja tarjoamaan uuden opetussuunnitelman mukaiset oppimisympäristöt. Kiinteistökulut myös pienenevät, kun kunnan nykyisiä sivistyspuolen toimintoja saadaan keskitetyksi uuteen rakennukseen.

AKU PERÄÄN JA MENOKSI! AKU CP390-R TOUR & RACE

AKU CP430-RB TOUR & RACE EC0093

EC0136AK

a Saatavan00 kg myös 1 4 massalla! kokonais

VAKIOVARUSTEET • säänkestävä pohjavaneri • avattavat ja irrotettavat etuja takalaita • nokkapyörä • 6+6 upotettua kiinnityssilmukkaa sisälaidoissa • kippiruuvi • takalaidan suojalevy • nokkapyörä

2135 e

(ovh. 2 501€)

TEKNISET TIEDOT • kokonaismassa 825 kg • omapaino 351 kg • kantavuus 474 kg • laitakorkeus 20 cm • lavan sisämitat 390 x 190 cm • lastauskorkeus 52 cm • jarrut: ei • jousitus: kumivääntöjousi JAXAL 125 cm kuomulla asennettuna

3290 e

(ovh. 3 679€)

VAKIOVARUSTEET • säänkestävä pohjavaneri • avattavat ja irrotettavat etu- ja takalaita • nokkapyörä • 6+6 upotettua kiinnityssilmukkaa sisälaidoissa • kippiruuvi • takalaidan suojalevy

3095 e

(ovh. 3 618€)

TEKNISET TIEDOT • kokonaismassa 825 kg • kantavuus 553 kg • laitakorkeus 40 cm • lavan sisämitat 326 x 150 cm • jousitus: lehtijousi JAXAL 125 cm kuomulla asennettuna

4195 e

(ovh. 4 818€)

Alakorkalontie 9 96300 Rovaniemi Puh. 040 6701079 Ma-pe 8-16.30


5

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

VAIHTOKELKAT

Kiinnostus kasvussa Synnyinseudulla on ihmisille erityinen merkitys. Meillä on erilaisia kotiseutukäsityksiä, näkemyksiä kotiseudusta ja sen merkityksestä sekä millaisena tulevaisuus näyttäytyy. - Kiinnostus kotiseutuun on ollut viime vuosina kasvussa. Se näkyy sosiaalisessa mediassa, tiedotusvälineissä, kotiseutuyhdistyksissä ja asukkaiden aktiivisena toimintana kaupunginosien ja kylien elinvoimaisuuden ja viihtyisyyden hyväksi. Muuttovirtojen ja vuosikymmenten myötä kotiseutukäsite on ollut murroksessa ja kotiseuduilla on tapahtunut isoja muutoksia, kertoo vuosikirjan päätoimittaja ja Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo. - Olen todella iloinen, että saimme mukaan niin hyviä ja monipuolisia asiantuntijoita sekä tutkijoita kirjoittamaan aiheesta. Esimerkiksi tutkijoita on mukana viidestä eri yliopistosta. Kokonaisuudesta muodostuikin merkittävä kotiseudun käsitteen ja merkityksen päivitys 2010-luvulle, Vanhatalo toteaa tyytyväisenä. Saamenmaasta, ja kattavasti muidenkin kotiseutujen merkityksistä pääsee lukemaan teoksessa: Kotiseutu 2017. Suomen Kotiseutuliitto. Otavan kirjapaino.

GT 600 ACE, 2012, 923-LZ ......................................... 4500 GT 600 ACE, 2013, 627-FU ........................................ 4500 Freeride 800R E-Tec154, 2016, 974-PX ....................... 9300 Summit 165 850 E-Tec, 2017, 482-ÄK .......................13500 Summit 154 850 E-Tec, 2017, 437-ÄP........................13000 Summit 165 850 E-Tec, 2017, 484-ÄK .......................13500 Summit SP600E-Tec 146, 2013, 203-MY ..................... 4500 SUMMIT 600 154, 2017, 449-ÄP, ............................... 9500 SUMMIT 800 163 T-3, 2016, 759-PY........................... 8000 SUMMIT 800 163 E-Tec, 2016, 675-PP ........................ 9600 SUMMIT Everest 146”600HO E-Tec, 2010, 203-FK ....... 3500 SUMMIT SP 600 E-TEC 154, 2014, 172-GX................... 7000 SUMMIT SP 600 E-TEC 146, 2012, 200-MY .................. 5500 SUMMIT SP 600 E-TEC 146, 2012, 957-JZ ................... 5500 SUMMIT 146 600HO E-TEC, 2013, 205-MY .................. 7000 SUMMIT 800 163 E-TEC 163, 2013, 702-FU................. 7800 SUMMIT 800, 2005, 547-VJ ....................................... 3900 MXZ 1000 SDI RENEGADE, 2006, alv0%, 822-SI ......... 4500 MXZ Renegade X600Ho E-tec, 2010, alv0%, 555-FK.... 4500 MXZ X800, 2001, alv0%, 509-ÄK ............................... 2500 SUMMIT X 800R E-TEC 163, 2011, alv0%, 835-CR........ 5000 SUMMIT X 800R E-TEC 163, 2011, 832-CR ................... 5000 SUMMIT 800R E-TEC 154, 2013, 634-FU ..................... 6000 SUMMIT 800R E-TEC 154, 2013, 640-FU ..................... 6500 SUMMIT 800R E-TEC 154, 2014, 159-GX ..................... 6500 SUMMIT Everest 600 HO E-TEC, 2011, 958-JZ .............. 4800 SUMMIT Everest 600 HO E-TEC, 2011, 818-CR ............. 4000 SUMMIT SP600 E-Tec146, 2012, 950-JZ ...................... 5500 SUMMIT SP600 E-Tec146, 2012, 949-JZ ...................... 4800 SUMMIT SP600E-Tec154, 2015, 391-PF....................... 7000 SUMMIT SP600E-TEC 146, 2016, 688-PP..................... 7900 SUMMIT X800E-Tec 146, 2015, 379-PF ....................... 8000 SUMMIT SP600E-TEC 154, 2012, 169-PC ..................... 7300 SUMMIT X800E-Tec154, 2015, alv0%, 994-PF ............. 9500 SUMMIT X T3 800 E-Tec163, 2015, 994-PI .................10900 SUMMIT 146 800, 2015, 177-PE .................................9700 SUMMIT 800R E-Tec 163, 2014, 371-PI ........................9100 SUMMIT 800R E-Tec 163, 2014, 162-GX ...................... 8500 Expedition 600 E-Tec, 2014, 268-GX .......................... 6800 Expedition600Ho SDI, 2010, 226-FK .......................... 5500 Expedition TUV600HoSdi, 2010, 161-FK ..................... 6000 Expedition 900 ACE, 2015, 403-PF............................. 9900 SKANDIC WT 600 ACE, 2013, alv0%, 748-FU .............. 6500 GTX550, 2006, alv0%, 547-VH .................................. 2000 BD3700RE800R E-TEC, 2014, alv0%, 209-GX.............. 6500

BD 3700 600 E-Tec, 2017, alv0%, 151-PY ..................12000 BD3900 600 E-Tec, 2016, 894-PV............................... 7900 Bd 3700 RE800R E-TEC, 2017, alv0%, 149-PY ............13900 BD3900 800 E-Tec, 2013, 161-FX ............................... 6600 BD3700 600 E-Tec, 2015, 363-PF ................................6700 BD 3700 600 E-Tec, 2015,984-PF ............................... 7700 BD3700RE800R E-Tec, 2016, 747-GV .........................10300 XTRIM BD 3900 800R E-Tec, 2013, 596-FU ................. 6800 XTRIM Boondocker 800R E-Tec, 2013, alv0%, 598-FU* ... 6600 XTRIM Commander Ltd 600 E-Tec, 2011 , 783-CR*...... 5800 XTRIM Commander 600 E-Tec, 2013, 669-FU .............. 5900 XTRIM Commander600E-Tec, 2015, 647-PH ................ 3000 XTRIM Commander600E-Tec, 2016,785-PY ................. 8000 RAVE 550F, 2008, 667-MH ........................................ 3800 Xtrim SC 600 HO E-TEC, 2009, 887-FK ....................... 8500 Xtrim SC 600 E_TEC, 2015, 854-ZU ........................... 6000 Xtrim SC 600 Ho E—Tec, 2009 alv0%,472-ÄK ............. 4500 RAVE XT n-duro800, 2007 alv0%, 502-OE .................. 4050 69 Yeti Army 600 E-Tec, 2016, 799-PY ...................... 11000 69 YETI Army 600 E-Tec, 2013, 193-GX ...................... 8500 69 YETI 600 ACE, 2013, 141-GX ................................. 6000 69 YETI 600 ACE, 2012, 986-JZ ................................. 6000 69 YETI 600 ACE, 2012 alv0%, 910-JZ ........................ 6000 69 Yeti Army 600 E-Tec, 2016, 765-ÄB ....................... 8500 69 Ranger 800 E-Tec, 2017, 436-ÄK ..........................10900 59 YETI 600 SDI, 2008, alv0%, 864-CS ...................... 4000 59 YETI 600 ACE, 2011, alv0%, 874-CR ...................... 4000 59 YETI 600 ACE, 2012, 976-LZ .................................. 5000 59 YETI 600 ACE, 2012, 968-JZ...................................5100 59 Yeti 600 ACE, 2012, 970-JZ ...................................5100 YETI Pro V—800, 2008, alv0%, 508-OF* .................... 4600 YETI Pro V-800, 2011, 928-IZ* ................................... 5500 49Ranger 600 E-Tec, 2012, alv0%, 930-JZ ................. 4500 49Ranger 600 E-Tec, 2011, alv0%, 826-CR ................. 4000 49Ranger 600 E-Tec, 2014, 168-GX ............................ 7000 49Ranger 600 E-Tec, 2015, 740-ZU ............................ 7800 Adventure LX600 ACE, 2013, 147-GX .......................... 6000 Polaris Fusion, 2008, alv0%, 413-PH ......................... 4000 IQ 750 Wide, 2010, alv0%, 390-CZ ........................... 4900 IQ 750 FST Turbo Dragon, 2015, alv0%, 596-KZ......... 5500 YAMAHA SRViper X-TX LE-SRV10XL, 2012, alv0% 766-ZU.....10500 A-Cat Z1 XT, 2009, alv0%, 996-CT.............................. 6000 A-Cat Crosfire800R, alv0%, 249-FK ............................ 5500 A-Cat Crossfite 600R lisäpenkillä,2008, alv0%, 284-MI ..... 4500

TUOVILANGUMMI OY

Inarijärventie 281, IVALO, puh. 016 662 495

KUKKAKAUPPA

Surusidontaa, joka on huomattu

HAUTAUSTOIMISTO jota arvostetaan

Marja 040 834 8269 · Reijo 0400 125 877 · Ruskatie 1, Ivalo

Cafe f Restaurant

Ma - To 9.00-15.30 Pe 9.00-15.00 Lounas 10:30-14:00

Kemijärvi

www.susasbistro.fi

Lämminhenkinen riistaravintola

. Brunssi sunnuntaisin klo12.00-16.00 . À la Carte ma-la klo 12.00-22.00 . Viinibruuvit torstaisin klo18.00

Tervetuloa!

Sateenkaarenpääntie 9 Saariselkä Puh. 0400 239 868 info@laanilankievari.fi

kuva: Käpy Niska-Pakanen

Lappilainen yrittäjä

Kalamiesten kauppapaikka Suutari-Seppo Riitta Kemppainen-Koivisto tusta unohtamatta. Ivalon Seppo Pakaselle ja Käpy Niska-Pakaselle tulee keväällä 35 vuotta täyteen Suutari-Seppo yrityksen takana. Ensimmäisen yrityksensä, suutarinverstaan, Seppo avasi vuonwna 1977 Torniossa. - Siitä hommasta olemme olleet jo noin 5 vuotta eläkkeellä, eikä suutarinpalveluja enää ole tarjolla terveydellisistä syistä. Liike kuitenkin pitää brändinsä, sillä Suutari-Seppo on tunnettu nimi putiikille. Vaikka Seppo tekee tarvittaessa pieniä pyöränhuoltotöitä, myy pyöränosia ja tekee avaimia, on nelostien varrella Ivalon kylän eteläpäässä toimiva SuutariSeppo etenkin kalamiesten mieluisa kauppapaikka. Leppoisasti kodin pihapiirissä sijaitsevasta kaupasta saa kalastustarvikkeiden lisäksi myös retkeilytarvikkeita. - Kaikenlaiseen kalastukseen löytyy täältä kaikki tarvittava, niin pilkkimiseen, veto- ja heittokalastukseen kuin myös merikalastukseen, verkkokalas-

Kevättalvi virkistää kaupankäynnin Hiihtolomien aikaan kaupankäynti virkistyy. - Syöttejä alkoi menemään heti ihan eri malliin, kun päivät alkoivat pitenemään ja ilmat kirkastumaan. Huippukautta vietetään pilkinnässä maalishuhtikuussa, kun aurinko paistaa ja kalat ovat syönnillään. Toki Norjan rautujärvillä pilkkikausi jatkuu joskus kesäkuulle asti. Ison ja kalaisan Inarinjärven lisäksi kalaa on kaikissa lähistön metsäjärvissäkin. Mormuskoita, morreja, käytetään harrin ja ahvenen pyydyksinä, ja ne sopivat raudullekin rautulätkän alla tapsin päässä. Pysty- ja tasapainopilkit ovat myös suosittuja. Kun syksyllä jäät tulevat, niin ollaan siikaa pilkkimässä ja siihen raskaasta metallista, wolframista, valmistettu morri sopii hyvin. Pilkkivalot ovat vakiinnuttaneet asemansa raudun pyynnissä. Jäämerelle turskan ja pal-

laksen pyyntiin menevää Suomenlahden eteläpuolen väkeä piipahtaa myös liikkeeseen täydentämään varusteitaan.

Turvallista kalastusmatkaa Kalastajille on liikkeessä tarjolla turvallisia ”paukkuliivejä” eli pelastusliivejä, jotka automaattisesti laukeavat veden varaan jouduttaessa. Turvallisen kalastajan tamineisiin kuuluvat myös pelastus- ja kelluntaliivit, pilkkihaalarit ja lämpökengät. Päähän saa lämpimän lakin, päälle fleeceä ja käsiin tuulta ja kylmää pitävät kintaat. - Kevyttä ja lämmintä evasolutekenkää menee paljon.

Koirulit kauppiaan apuna Ailahtelua pohjoisen kalastusbisnekseen ovat tuoneet YläLapin rajoitettu kalastuslupakäytäntö ja tietysti nettikauppa vie asiakkaita. - Kivijalkakauppaa olemme pitäneet kotipihalla 27 vuotta.

Kesäisin pihalle nousee lisää tilaa telttoihin ja joka päivä saadaan uusia asiakkaita. Tällä idealla mennään, elämäntapa tämä on meille. Kesäaikaan olemme auki joka päivä aamusta iltaan ja aina tarvittaessa, kun asiakkaat soittavat, että ovat tulossa. Talviaikaan pidämme kaupan auki maanantaista lauantaihin ja sovitusti asiakkaiden tarpeiden mukaan. Kun puomit ovat auki on kauppakin auki. - Meillä on pyörinyt kaupassa aina myös englanninsettereitä, nyt on juuri uusi tulokas, Jesperi, koulutettavana. Vilperi jatkaa vanhana konkarina asiakkaiden viihdyttämistä. Joskus taitaa olla niin, että asiakas tuleekin katsomaan koiriamme, eikä varsinaisesti kaupoille. Synttäreitä Suutari-Sepolla vietetään arpajaisten ja tarjousten merkeissä. - Kiitos asiakkaillemme kuluneista vuosista, jatketaan samaan malliin! Seppo Pakasen Ivalossa sijaitsevasta Suutari-Seposta löytyy kaikenlaiseen kalastukseen kaikki tarvittava, niin pilkkimiseen, veto- ja heittokalastukseen kuin myös merikalastukseen, verkkokalastusta unohtamatta.


6

Sodankylän alue

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

Walkers-auto kiertää Kittilässä ja Sodankylässä kuva: Walkers ry

Lappilainen

Koko vuoden kiertää matkailuautosta nuorten kohtaamis- paikaksi muutettu Walkers-auto eli Wauto pitkin Lappia. Liikkuvan nuorisotyön uusi muoto, liikkuvat palvelut, tavoittavat pohjoisen nuoria. Tavoitteena on kohdata erityisesti kuntakeskusten ulkopuolella asuvia nuoria. Wauton konsepti on yksinkertainen: mennään sinne, missä nuoret ovat ja tuodaan turvallisia

Liikkuva nuorisotila Wauto liikkuu kolmena iltana viikossa Kittilän ja Sodankylän seudulla kevään ajan.

aikuisia heidän ajanviettoonsa. Tarjolla on kahvia, korttipelejä ja aikuisten juttuseuraa. Tarpeen mukaan nuori saa myös syvällisempää ohjausta elämäntilanteeseensa. Autolla työskentelevät nuorisotyöntekijät yhdessä mahdollisten yhteistyökumppaneiden ja vapaaehtoisten kanssa.

Leijona liikkeellä Wauton omistaa ja sen toimintaa koordinoi Aseman Lapset ry. Pohjoiseen saapuva auto on järjestön kolmas, ja se on hankittu Suomen Lions-liiton lahjoitusvaroilla. Siksi myös auton kutsumanimi on Leijona.

– Leijonan hankinnassa ja varustelussa on painotettu säänkestävyyttä ja toimintavarmuutta. Suuren kysynnän vuoksi hankimme tämän auton erityisesti Pohjois-Suomessa tapahtuvaa toimintaa varten, kertoo Wauto-koordinaattori Niilo Karjalainen Aseman Lapset ry:stä. Kesäkuuhun asti Wauto liikkuu Kittilän ja Sodankylän alueella kolmena iltana viikossa, missä sen toiminnasta vastaavat kuntien nuorisopalvelut. Syyskuusta vuoden loppuun se vaikuttaa saamelaisten kotiseutualueella: Inarissa, Utsjoella, Enontekiöllä ja Sodankylän Lapin paliskunnan alueella. Taustayhteisönä toimii Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto. Kesäkauden Wauto on Oulussa. - On mahtavaa päästä syrjäisemmillekin seuduille jalkautumaan nuorison pariin. Kun olen kertonut toiminnasta ihmisille, on vastaanotto ollut valtavan positiivista, sanoo nuoriso-ohjaaja Juha Hänninen Kittilän kunnasta.

Lappilainen

Lapin matkailu on yksi maakunnan pääelinkeino. Kun Lapin tunturi- ja kaupunkikeskukset kasvavat ja vetävät uusia tulijoita ja yrittäjiä puoleensa, jää usein maaseutu ilman kaivattuja matkailijoita ja matkailutuloja. Matkailusta voisi olla enemmän villoja jaettavaksi keskusten ulkopuolisilla alueilla. YTM Maria Hakkarainen paneutui Sodankylän kunnassa sijaitsevan Lokan kylän asukkaitten kanssa tarkastelemaan matkailutyötä ja sen mahdollisuuksia kylän kehittämisessä.

Hankkeilla kasvua kyliin

Sompion erämaa tutuksi eurooppalaisille kuva: Jonna Saari/Retkipaikka.fi

Itä-Lapin hyötykivet paikannettu Lappilainen

Vuonna 2015 käynnistynyt Itä-Lapin luonnonkivi- ja kivi-

ainesprojekti, ILLKKA, päättyi tammikuun lopussa. Projektin tarkoitus oli etsiä Kemijärven, Pelkosenniemen, Sallan ja Savukosken kuntien alueelta luonnonkivi- ja kiviainestuotantoon soveltuvia kallioalueita alan yritysten hyödynnettäväksi. Kolmivuotisen projektin kokonaisbudjetti oli noin 450 000 euroa. - Tie- ja raiderakentamiseen tarvittavia lujia ja keskilujia kuva: Dina Solatie

Nattaset kuuluvat Sompion uuteen matkailualueeseen, jota tehdään tunnetuksi www.visitsompio.fi sivulla.

Lappilainen Pohjois-Sodankylään on perustettu uusi matkailualue Sompio. Elävää erämaata halutaan tehdä tunnetuksi matkailijoille, erityisesti eurooppalaisille.

Matkailusta hyvinvointia syrjäisille kylille

Kansanperinteen kerääjä Samuli Paulaharjun tunnetuksi tekemä Sompion Lappi ei ole tarkoin määritelty alue, vaan kattaa laajoja erämaita Itä- ja Koillis-Lapista. Sompio on tunnettu alue jo ikivanhoissa Lapin

kartoissa ja siihen kuuluu muun muassa Nattastuntureistaan kuuluisa Sompion luonnonpuisto. Vaikka alue on erämaata, on se samalla helposti saavutettavissa valtatie 4:ltä käsin jopa julkisilla kulkuneuvoilla.

Kohderyhmänä Inari ja Sodankylä? Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää. Biritta Lyöri, 0400 981 333 biritta@lappilainen.fi

INARI

Hakkarainen on tehnyt työtä kehittämishankkeissa, joissa on kehitetty matkailua alueilla, joissa ei matkailu ole ollut elinkeino, vaan missä toivotaan uutta eloa matkailun myötä. - Matkailua ei välttämättä ole alussa toivotettu lämpimästi tervetulleeksi. Varauksellisista ja kielteisistä ajatuksista huolimatta matkailusta on tullut yksi toivotuista tulevaisuuksista, Hakkarainen toteaa. Lokan asukkailla on halu saada luonto ja paikallisuus matkailijoiden ulottuville, mutta kyläläisten ehdoilla ja kylän elämän rytmin mukaan. kiviaineksia on löytynyt melko tasaisesti koko alueelta, mutta eniten lujia kiviä on Sallan kaakkoisosassa ja Kemijärven– Pelkosenniemen raja-alueella, kertoo projektin maastotutkimuksista vastannut geologi Risto Vartiainen GTK:sta. Myös raidesepeliksi kelpaavia kallioalueita löytyi koko alueelta parikymmentä. Kimalteleva kiilleliuske Savukosken Vesikonmänniköstä sopii hyvin vaikka sisustuskiveksi.

99130 Levi Puh. 0400 394 182 info@immelkartano.fi

www.immelkartano.fi

Anu Valkonen, 045 120 2701 SODANKYLÄ anu@lappilainen.fi

mainosta-myyt paremmin

OHJE KOKO PÄIVÄKSI: SAUNAAN, SYÖMÄÄN, YÖPYMÄÄN


7

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

UNELMATYÖ LAPISSA

Lauralta tulevaisuuden uskoa nuorille Riitta Kemppainen-Koivisto Kuusi peruskoulun yläastetta Lapissa pääsi mukaan koulukiertueelle, jossa puhuttiin unelmista, asenteesta, itseensä uskomisesta ja siitä, että koskaan ei saa luovuttaa. Mukana kiertueella oli Kittilässä kuntosalia pyörittävä Laura Peippo. Hän halusi kertoa oman tarinansa ajalta, kun itse oli saman ikäinen. Lauralla oli oma unelma ja haave urheilun ottamisesta tosissaan. Hän sai mahdollisuuden siirtyä isompaan kouluun, jossa pystyi urheilemaan täysipainoisesti. Mutta elämään tuli muutakin, ei pelkkää koulua ja urheilua. Yhtäkkiä Laura huomasi ajautuneensa tilanteeseen, missä millään ei ollut enää mitään väliä.

Unelma ei riittänyt muille Jos itse on ainoa, joka uskoo unelmaansa eikä kannustusta keneltäkään tule, vaan pakotetaan hankkiutumaan jotakin oikeampaa työtä kohti, voi arvata, että siitä ei hyvää synny. - Jos jostain asiasta ei kannata unelmoida, niin tavoitteet

MYYTÄVÄNÄ Kahvila-Ravintola tuntureiden ja järvien keskellä. Täysin valmis paketti, jossa laajentamismahdollisuus.

kuva: Lasten ja nuorten säätiö

SUSA´S BISTRO KEMIJÄRVI Kysy rohkeasti lisää: 040 687 0555

keaa olisi läheisiltä ollut tukea, kannustaa ja olla läsnä?

Toivon kipinöitä tarvitaan Nyt 14 vuotta myöhemmin Laura elättää itsensä liikunnalla. Tie

Laura Peippo kävi kannustamassa yläasteen nuoria Johannes ”Hatsolo” Hatsosen kanssa kohti omia unelmia osana Lasten ja nuorten säätiön Dreams-ohjelmaa.

elämässä murskautuvat. Lapsi on aika herkkä murrosiässä ja ne pienetkin sanat, joita ei ole edes välttämättä tarkoitettu ääneen sanottavaksi, saattavat murskata monen unelmat, tietää Laura nyt.

Pärjääjän paineet - Olen ollut aina meidän perheessä sellainen reipas tyttö,

joka pärjää. Kun Laura aina pärjäsi, osasi, jaksoi, hoiti ja oli reipas, niin kukaan ei muistanut kannustaa. Ja kun kipeästi tarvitsin huomiota, mutta sitä ei saanut, sitä heittää aivan läskiksi koko homman ja luovuttaa. Ja, kun luovuttaa, niin luovuttaa monen asian suhteen. Minä luovutin koulun suhteen. Laura muuttui tytöksi, joka

on ollut kuitenkin kuoppainen ja siinä on ollut paljon surua, mutta myös iloa ja onnistumisia. - Haluan sanoa ysiluokkalaisille, että kaikki on mahdollista, jos he vain itse uskovat omiin unelmiinsa. Heistä jokainen pystyy siihen eikä peli ole koskaan menetetty. Opettajien ei tule luovuttaa niiden toivottomien suhteen, koska juuri he tarvitsevat opettajien kannustusta. Haluan kertoa nuorille, että jos ei tee sitä mitä elämässä rakastaa, niin mitä siitä seuraa.

aina myöhästyi kaikesta, häiriköi tunteja, joka heitettiin luokasta ulos ja joka lähti koulusta, kun huvitti. Se, joka juoksi välitunnilla röökille ja joi kaljaa koulun vessassa. - Kuinka paljon olisi vaatinut, että joku olisi sanonut, että pystyn toteuttamaan unelmani? Miten vaikeaa se olikaan uskoa itseensä ja olla välittämättä siitä mitä muut sanoivat? Miten vai-

! i i t h e ä Viel

YHTEISHAKU 13.3.2018 saakka

www.sogsakk.fi

KOKKI / TARJOILIJA, Ravintola- ja catering -alan perustutkinto Ravintola-alan työntekijöistä on Lapissa huutava pula! Osaavilla ja aktiivisilla ammattilaisilla on erinomainen mahdollisuus työllistyä. Jos sinä haluat olla kokki tai tarjoilija, hae opiskelemaan Saamelaisalueen koulutuskeskukseen! Vai kiinnostaisiko ohjelmointityö? Sitäkin voi opiskella Inarissa. DATANOMI, Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, ohjelmistotuotannon osaamisala SAKK:ssa voit opiskella myös lähihoitajaksi, poronhoitajaksi, käsityöalan artesaaniksi tai luonto-ohjaajaksi. Jos haluat opiskella media-alan ammattilaiseksi, saamen kielen taitajaksi, tai vaikkapa matkailualan huippuosaajaksi, hae suoraan koululle 20.2. – 15.5. Katso tarkemmin www.sogsakk.fi tai ota yhteyttä p. 040 707 3793 tai opintotoimisto@sogsakk.fi

Hae opiskelemaan Saamelaisalueen koulutuskeskukseen Inariin! Myös aikuiset voivat hakea kaikkiin koulutuksiin. (Jos aiempi tutkinto, haku suoraan oppilaitokseen) Päätoimisilla opiskelijoilla on mahdollisuus hakea maksutonta asuntolapaikkaa.


8

Rovaniemen seutu

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

Rovaniemelle tilat startup yrityksille

Varaomainen tuo turvaa arkeen Lappilainen

Riitta Kemppainen-Koivisto

kuva: Pia Jokela

Kun tavoitteena on saada Lappiin yli 100 kansainvälisesti kasvavaa startup -yritystä vuoteen 2021 mennessä, tarvitaan rahaa ja yhteisöllisiä toimitiloja. Sijoitusrahaston perustaminen ja tilojen hankinta käynnistyvät tämän kevään aikana. Sijoitusrahastosta saatava tuki tulee auttamaan etenkin Lapin yliopistossa opiskelevia muotoilijoita ja Lapin ammattikorkeakoulussa opiskelevia peli- ja tekniikan alan opiskelijoita. Rahastosta voidaan tukea myös pohjoisen elintarvikkeiden vientiä, opetusta ja koulutusta. Uusi mahdollisuus kansainvälistymiseen tulee varmasti houkuttelemaan alueelle myös ulkomaisia opiskelijoita.

1500-2000 neliötä toimitilaa Toiminta käynnistyy 1500–2000 neliön tilakokonaisuudessa. Rahoitusta sijoitusrahastosta voivat hakea yritysideat, jotka esitellään asiantuntijatiimille ja tulevat hyväksytyksi. - Viime vuonna Rovaniemelle syntyi yli kymmenen uutta startup- yritystä, joista useampi on onnistunut saamaan myös sijoittajia mukaan toimintaansa. Yrityspuolella on nyt erittäin positiivinen vire ja meillä on

Rovaniemen nuorilla oma yritys Lappilainen Lappilaisten nuorten työllistymistä edistävät Lapin 4Hyhdistykset, jotka järjestävät

Moni ikäihminen haluaa tuntea, että voi asua omassa kodissaan turvallisesti. Lähelle kuitenkin kaivataan ihmistä, joka välittää ja kenelle voi soittaa tai pyytää käymään, jos jokin asia painaa mieltä. Tällaista tukea tarjoaa Yläkemijoen ja Rovaniemen keskustan alueella toimiva varaomaispalvelu, josta vastaa Kylien Osuuskunta PatoPirtti ja Suvanto Care.

Teknologia avuksi

Marko Alamartimo on luomassa kansainväliseen kasvuun tähtääville yrityksille isoa tilakokonaisuutta Rovaniemelle.

täällä Lapissa erittäin paljon osaamista, jonka pohjalle on mahdollista perustaa kansainväliseen kasvuun tähtääviä startup-yrityksiä, sanoo Marko Alamartimo Rovaniemen Kehitys Oy:stä.

Lappi saa oman Kasvun Savotan Tänä keväänä käynnistyvä Kas-

vun Savotta on Rovaniemen Kehitys Oy:n yhteisohjelma Lapin muiden alueellisten kehittämisyhtiöiden kanssa. Sen tavoitteena on löytää paikalliset startupit tai jo alkuvaiheen ohittaneet yritykset, joilla on paitsi potentiaalia myös aitoa savottasisua saada asioita aikaan. - Valmennus antaa riittävät tiedot, taidot ja konkreettiset tavoitteisiin ohjaavat työkalut.

kuva: Anna Annala

metsäteemaisia kursseja. 50 nuoresta 12 innostui työllistämään itsensä yrittäjinä. Yksi yrittäjänuori on 15-vuotias Viivi Niska, joka myy luonnontuotteita, tekee pieniä metsätöitä ja viime kesänä havainnoi Luonnonvarakeskukselle marjasatoa.

Savottaan osallistuville ei jaeta joutavaa yleistietoa, vaan kaikki valmennus on räätälöity juuri heitä varten, kertoo Alamartimo. Savotta käynnistyy Lapin alueen kiertävällä tapahtumapäiväsarjalla maaliskuun puolivälissä. Savottapäivien aikana “parkataan” esille jokaisen yrityksen kasvusuunnitelma, tavoitteet ja valmennustarpeet. Lisätietoa: www.kasvunsavotta.fi

Eelis Kajula tienaa enemmän 4H-yrittäjänä kuin aiemmin normaalissa palkkatyössä.

kanssa EK-palvelut. Rovaniemellä toimiva yritys on vuoden verran tarjonnut nurmialueiden hoitoa, raivauksia, haravointia, lumitöitä sekä polttopuiden tekoa. Eeliksellä on selvät sävelet myös jatkosta, ja hän aikoo tu-

Elantoa metsästä ja luonnosta 17-vuotias Eelis Kajula perusti kaverinsa Santeri Saarelan

KOULUTUKSIA ROVANIEMI Tulityökortti......................................... ma 12.3. Työturvakortti ...................................... pe 16.3. Ensiapukoulutus ....................................ti 20.3. Asiakaspalvelu .....................................ke 21.3. Tieturva 1.............................................. to 22.3. Ennakoiva ajo...................................... pe 23.3. ADR täydennyskurssi ........................ ma 26.3. ADR yhd. täydennyskurssi ..... ma-ti 26.-27.3. ADR peruskurssi .................... ma-ke 23.-25.4. ADR yhd. peruskurssi ............ma-to 23.-26.4.

Kaikista muista aiheista paitsi tulitöistä voi saada kuljettajien ammattipätevyysmerkinnän. Ilmoittautumiset ja lisätietoa koulutuksista: puh. 050-9129499/ Juho tai -www.suto.fi-

LAPINKÄVIJÄNTIE 1, 96100 ROVANIEMI

Suvanto Caren palvelukehitystyössä huomattiin, että monellakaan ikäihmisellä ei ole lähiomaista, joka voisi huolehtia hänestä tarpeen tullen, vaikka edellytykset tähän teknologian avulla on olemassa. Kylien Osuuskunta tarjoutui aloittamaan Varaomaispalvelun, jolla tuen saannin voi varmistaa. - Tarkoitus on, että kodissa asuvasta ikäihmisestä tai tukea asumiseen tarvitsevasta saadaan jatkuvaa tilannetietoa. Näin voidaan puuttua ajoissa hänen hyvinvoinnissa tapahtuviin muutoksiin, mi-

käli siihen on tarve. Kodissaan yksin asuva voi hälyttää myös itse apua SOS-painikkeella, jolloin hälytys menee suoraan varaomaiselle ja muille hälytysketjuun kuuluville tahoille. Älypuhelimen Suvanto Care -sovelluksen kautta tieto hälytyksen vastaanottamisesta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä kulkee kaikille auttajille reaaliaikaisesti, kertoo Suvanto Caren palveluvastaava Hanna Ilola.

Muutakin apua saatavilla Käytännössä varaomainen soittaa hyvinvointisoiton sovittuina aikoina tai käy kotikäynnillä joko säännöllisesti sovittuina aikoina tai tarpeen vaatiessa. Lisäksi voi tilata apua arjen askareisiin kotona ja kodin läheisyydessä. - Se, millainen varaomaisen rooli arjessa on, muotoutuu aina sen mukaan, miten apua tarvitseva itse toivoo. Jokaisen kanssa sovitaan, millainen olisi juuri hänelle sopiva varaomainen, kertoo lähihoitaja ja sosiaalityön opiskelija Jonna Lohi, joka on yksi varaomaisena toimivista. kuva: Sami Vaara

Rovaniemellä saatavaa varaomaispalvelua esittelevät Sanna Mäensivulle (vas.) varaomainen Jonna Lohi ja Suvanto Caren Hanna Ilola.

levaisuudessa jatkaa yrittäjänä. - Tienaan enemmän kuin aiemmin normaalissa palkkatyössä. Minua alkoivat kiinnostaa työt yksityissektorilla, vastaa Eelis kysyttäessä, mikä sai hänet kiinnostumaan 4H-

yrittäjyydestä. Nuoria on auttanut erillinen Mobiilisti metsään -hanke, jossa on saatu herätetyksi nuorten kiinnostusta metsäelinkeinoja ja yrittäjyyttä kohtaan.

LKV-KONSULTOINTI Asiakirjat, kauppakirjat

V Lampelankatu 24 Rovaniemi

Tmi Biritta Lyöri, LKV 0400 981 333 biritta.lyori@gmail.com

lappilainen.fi/digilehti


9

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

Vietämme avajaisia uudella Rovaniemen toimipisteellämme Ahjotie 3:ssa 1-2.3. klo9:30-14. Uudelta toimipisteeltämme löytyvät vauriokorjausmaalaus- sekä huoltopalvelut. TARJOUKSIA AVAJAISPÄIVINÄ 1-2.3. PAIKAN PÄÄLLÄ VARATUILLE TÖILLE: TUULILASIT

KAIKKI MÄÄRÄAIKAISHUOLLOT

-20 %

TARJOLLA MEHUA, KAHVIA JA PULLAA

-10%

KIVENISKEMÄN KORJAUKSET

KATSASTUSTARKASTUS

35e/kpl

10e

VAURIOKORJAUS MAALAUS AUTOHUOLTO VAHINKOTARKASTUS TUULILASIT SIJAISAUTO

1.3. SOPPATARJOILU

(Niin kauan, kun keittoa riittää)

50:LLE ENSIMMÄISELLE AJAN VARANNEELLE ILMAINEN INCAR PIPO JA INCAR LASINPESUNESTE MUKAAN

InCar Rovaniemi

Onko sinulla hyvä juttu tai juttuvinkki Lapista?

Tervetuloa!

Kerro meille:

Ahjotie 3, 96300 Rovaniemi Avoinna ma-pe 07:30-16 Vauriokorjaus: 0300 247 262 rovaniemi@incar.fi Huolto: 0300 247 272 rovaniemi.huolto@incar.fi

toimitus@ lappilainen.fi

Sampokeskus, Rovakatu 30 96200 Rovaniemi

redu.fi

UUSI NIMI,

UUSIA ALKUJA WE WANNA BE REDU!

YHTEISHAKU 20.2.-13.3.2018 Tekniikan alat

• Ajoneuvoasentaja • Automaalari • Elintarvikkeiden valmistaja • Kaivosmies • Kartoittaja • Koneistaja • Leipuri-kondiittori • Lentokoneasentaja • Levyseppähitsaaja • Lihatuotteiden valmistaja • Maalari • Maarakennuskoneenkuljettaja • Mittatilausompelija • Putkiasentaja • Puuseppä • Rikastaja • Sähköasentaja • Talonrakentaja

Tietojenkäsittely ja tietoliikenne • Datanomi • ICT-asentaja

Kauppa ja hallinto • Merkonomi

Maa- ja metsätalousalat

• Metsäkoneenkuljettaja • Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja

Luonnonvara- ja ympäristöala • Luonto-ohjaaja • Ympäristönhoitaja

Terveys- ja hyvinvointialat • Lähihoitaja

Palvelualat

• Autonkuljettaja • Kampaaja • Kosmetologi • Kosmetiikkaneuvoja • Kokki • Matkailupalvelujen tuottaja • Parturi • Tarjoilija • Vastaanottovirkailija • Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Muu koulutus

(haku yhteishaun jälkeen) • Valma • Valma erityisopetuksena • Telma

Yhteishaku peruskoulun ja lukion päättäville sekä muille ilman ammatillista tutkintoa oleville. Katso tarkemmat tiedot sekä paikkakuntakohtainen tarjonta osoitteesta www.redu.fi! Lukio-opintojen mahdollisuus kaikilla aloilla. Haku 20.2.-13.3.2018 osoitteessa www.opintopolku.fi Koulutuspaikkakunnat: Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Ranua, Rovaniemi, Sodankylä Lapin koulutuskeskus REDU

Kysy lisää: REDU opiskelijapalvelut, puh. 020 798 4100, haku@redu.fi

Lapin ammattiopisto, Lapin matkailuopisto ja Lapin oppisopimuskeskus ovat nyt Lapin koulutuskeskus REDU! Hae jatkuvassa haussa opiskelemaan milloin vain! Katso koulutuskalenterista koulutukset, joihin haku on käynnissä juuri nyt! redu.fi/koulutuskalenteri

Jos sinulla on työpaikka, voit opiskella myös oppisopimuskoulutuksena!


10

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

Taidetta Lapin lapsille ja nuorille Lappilainen

Skanskalle louhintaurakka Kemissä

Kelan etuuksia Lapissa eniten Sallaan

Lappilainen

Lappilainen

Skanska louhii tuotantotiloja Outokummun Kemin kaivokselle noin tuhannen metrin syvyyteen. Mittava 300 000 kuution louhinta- ja lujitusurakka käynnistyi Keminmaan Elijärvellä tammikuun lopussa ja valmistuu joulukuussa. Louhittaviin tiloihin tulee kromimalmin käsittelyyn liittyviä tuotantotiloja. Skanska on toteuttanut samalle kaivokselle myös aikaisempia louhintaurakoita vuosina 2009 –2015. Kemin kaivos tuottaa kromimalmista tehtyjä kromirikasteita Torniossa sijaitsevan Outokummun ferrokromitehtaan raaka-aineeksi ferrokromin valmistusta varten. Kromia käytetään ruostumattoman teräksen valmistukseen viereisellä Outokummun terästehtaalla. Kaivostoiminta Kemin kaivoksella käynnistyi avolouhintana vuonna 1968, ja kaivos on toiminut maan alla vuodesta 2003. Kaivos on Suomen suurin maanalainen kaivos yli 2 miljoonan tonnin vuosilouhinnallaan. Kemin kaivos on ainoa EU:n alueella toimiva kromikaivos.

Salla kuuluu Lapin kunnista siihen sarjaan, jossa maksetaan paljon Kelan maksamaa sosiaaliturvaa. Näitä tukia ovat mm. eläke, työttömyysturva, asumistuki, sairausvakuutus, lapsilisä, opintotuki, kuntoutus, vammaisetuudet ja -palvelut. Lapissa niitä maksettiin vuonna 2016 asukaslukuun suhteutettuna eniten Sallassa, 3 227 euroa asukasta kohti. Yli 2 800 euroa asukasta kohden saatiin myös Enontekiöllä, Savukoskella, Pelkosenniemellä, Ylitorniolla, Ranualla ja Posiolla. Kelan kustannuksiltaan suurimmat etuudet ovat sairausvakuutusetuudet, eläke- ja vammaisetuudet sekä työttömyysturva. Työttömyysturvaa maksettiin vuonna 2016 Lapissa 194,5 miljoonaa euroa, ja siitä suurin osa ansiosidonnaista. Lapissa asuvan työttömyyspäiväraha, työmarkkinatuki, vuorottelukorvaus ja kotoutumistuki olivat keskimäärin 1817 euroa 17-64-vuotiasta kohden. Tiedot löytyvät joulukuussa julkaistusta Kelan tilastollista vuosikirjasta 2016: http://hdl. handle.net/10138/228883

kuva: Tatu Kantomaa

- Osana työtäni on mahdollisuus olla tekemässä konkreettisia tapahtumia, jotka parantavat yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja lisäävät taidetarjontaa alueella, kertoo työstään Lapin läänintaiteilija Mette Ylikorva. Tällaisia tapahtumia olivat viime vuonna Svengikemut Rovaniemen kirjastolla, Vauvojen värifantasia Korundissa, UNICEF-juhla Tornion Musiikkitalolla ja Kuntakulttuuri kohtaa tapahtuma Torniossa ja Haaparannalla.

kuva: Matti Selin

Taidevaihde luo uutta - Osallistun seminaareihin, kokouksiin ja ohjausryhmien tapaamisiin. Näissä on käsitelty sekä maahanmuuttajataustaisten nuorten kotoutumista taidelähtöisillä menetelmillä, että kehitysvammaisten lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien parantamiseen liittyviä hakemuksia ja suunnitelmia. Monia hankkeita on lähdössä liikkeelle ja esim. meneillään olevan Taidevaihde-hankkeen, joka on yhteistyö Lapin yliopiston ja taideyhdistysten välillä, tulokset ja selvitys tu-

Kuvataidekasvattaja Mari Oikarinen Vauvojen värikylpytyöpajaa pitämässä.

levat olemaan mielenkiintoista luettavaa.

Laaja Lappi toiminta-alueena Saatavuuden ja saavutettavuuden näkökulmista Lapin maakunta-alue tuo oman lisänsä läänintaiteilijan työhön. Lapsille ja nuorille suunnattujen kulttuuriin ja taiteeseen liit-

tyvien kehittämistoimien on sisällytettävä ratkaisumalleja juuri Lapin tarpeisiin. - Olen lähtenyt kehittämään kiertävän lastenkulttuurikeskuksen mallia, joka turvaa taiteen saatavuutta pienilläkin paikkakunnilla ja samalla työllistää taidekasvattajia ja pitää alan osaamista pohjoisessa. Marraskuussa 2016 perustettiin Kiertävä Lastenkulttuurikeskus

Kattila, jonka toiminnan kehittäminen yhdessä kunta- ja taidetoimijoiden kanssa on keskeisintä työtäni. Toinen tärkeä projektini on edistää pohjoismaista yhteistyötä, joka kehittää lapsille ja nuorille suunnattujen esitysten kiertämistä pohjoismaissa. Siinä on paljon työtä ja työ jatkunee myös läänintaiteilijakauden loputtua.

OTA TALTEEN. www.lappilainen.fi

Lapin suurin tiedotus- ja markkinointilehti

LAPPILAINEN ilmestyy koko Lapin alueella kaikissa Lapin kunnissa kaksi kertaa kuussa. Painosmäärä vähintään 60 000 kpl.

Lappilainen on • lappilainen lehti. • Tehokas tiedotus- ja markkinointilehti, joka tavoittaa lappilaiset sekä Lapin matkailijat. • Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton, mutta aina lappilaisen puolestapuhuja. • Lappilainen jaetaan koteihin Rovaniemelle, Sodankylään sekä Inariin. • Lisäksi lehden saa lehtitelineistä sekä muista jakelupisteitä koko Lapin alueella. • Maksutonta digilehteä luetaan ympäri Suomea: www.lappilainen.fi/digilehti

Kustantaja Lappilainen Oy, Toimitusjohtaja Pera Hussi, 0400 918917, pera@lappilainen.fi

Tekniset tiedot

Heikki Marttila, 0400 692 432 heikki.marttila@lappilainen.fi

Sivukoko Paperi Painopinta-ala Aineisto

Palstamäärä Palstakorkeus Palstaleveydet 1 palsta 2 palstaa 3 palstaa 4 palstaa 5 palstaa 6 palstaa

Tabloid Sanomalehtipaperi 254 x 365 mm Painovalmis pdf-tiedosto CMYK-värit, Resoluutio 200 dpi 6 365 mm

Päätoimittaja Riitta Kemppainen-Koivisto, 0400 448 473 riitta@lappilainen.fi Mediamarkkinointi Anu Valkonen, 045 120 2701 anu.valkonen@lappilainen.fi Biritta Lyöri, 0400 981 333 biritta@lappilainen.fi

Jakelu Lappilainen Oy, P-S Suorajakelu Oy ja Posti Oyj Maksuehdot 7 päivää netto. Yliajalta veloitetaan lainmukainen viivästyskorko. Huomautukset 3 päivän kuluessa. Arvonlisävero +24 %. Aineiston toimitus aineisto@lappilainen.fi

Ilmoituskoot ja hinnat koko

Ilmoitusten peruuttaminen Ilmoitusten peruuttaminen on tehtävä kolme työpäivää ennen julkaisuajankohtaa, muutoin peritään 50 % ilmoitushinnasta. Toimitusehdot ja reklamaatiot Tilaaja vastaa annetun aineiston tekijänoikeuksista ja sen lakien ja asetusten mukaisuudesta. Ilmoitusten painoasua koskevat huomautukset on tehtävä kolmen (3) päivää ilmestymisestä. Lehden vastuu rajoittuu ainoastaan ilmoitushintaan. Lehti pidättää itsellään oikeuden olla julkaisematta juttua tai ilmoitusta oman harkintansa mukaan. Lehti julkaistaan force majeur -varauksin.

Näköislehti www. lappilainen.fi/digilehti

ILMESTYMISAIKATAULU, kotijakelualueet

Painopaikka Suomalainen lehtipaino Oy

39 mm 82 mm 125 mm 168 mm 211 mm 254 mm

.

4 sivua 2/1-sivu 1/1-sivu 1/2-sivu 1/4-sivu 1/6-sivu 1/8-sivu 1/12-sivu 1/24-sivu

Ilmoitusten pmm hinta liite 2600,00 valmistus 0,06 + 12 x 365 2200,00 alv / pmm. 6 x 365 1200,00 Etu- ja takasivut 6 x 180 690,00 sovitaan erikseen. 3 x 365 690,00 3 x 180 400,00 Pyydä sarja6 x 90 400,00 ja vuosi4 x 90 280,00 ilmoitteluun tarjous suoraan 2 x 180 280,00 myyjiltä. 6 x 60 280,00 3 x 90 250,00 2 x 135 250,00 2 x 90 170,00 1 x 90 90,00 2 x 45 90,00

Facebookissa www.facebook.com/lappilainen

2018 Mediakortti

.

vko

aineisto

ilmestyy

2 4 7 9 11 13 15 17 20 22 24 26 28 30 32 34 37 39 41 43 45 47 50 51

4.1. 18.1. 8.2. 22.2. 8.3. 22.3. 5.4. 19.4. KE 9.5. 24.5. 7.6. KE 20.6. 5.7. 19.7. 2.8. 16.8. 6.9. 20.9. 4.10. 18.10. 1.11. 15.11. KE 5.12. 13.12

10.1. 24.1. 14.2. 28.2. 14.3. 28.3. 11.4. 25.4. 16.5. 30.5. 13.6. 27.6. 11.7. 25.7. 8.8. 22.8. 12.9. 26.9. 10.10. 24.10. 7.11. 21.11. 12.12. 19.12.

Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari TALVI Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari PÄÄSIÄINEN Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari KESÄ Rovaniemi, Sodankylä, Inari KESÄ Rovaniemi, Sodankylä, Inari KESÄ Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari RUSKA JA METSÄSTYS Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari KELKKALEHTI Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari JOULU Rovaniemi, Sodankylä, Inari JOULU

KAIKKI NUMEROT SAA KOTIJAKOJEN LISÄKSI MAKSUTTA LEHTITELINEISTÄ KOKO LAPIN ALUEELLA. JAKELUPISTEET: www.lappilainen.fi tai katso Lappilaisesta.

Twitterissä www.twitter.com/Lappilainen_Oy

.

Instagramissa www.instagram.com/lappilainen/


11

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

Lintumaalarin poroja esillä Sallassa Lappilainen Sallan Saijalla syntynyt ja Rovaniemellä asuva taiteilija Paavo Laine on asettanut poroja ja herkkiä siivekkäitä esille Sallan Poropuistoon. Napapiirin ympäröivästä luonnosta voimansa ammentavan tekijän luomisinto on siirtynyt siveltimien herkkinä jälkinä yli kymmeneen teokseen viimeisen vuoden aikana. Näyttelyssä teoksia on esillä kaikkiaan 20. Porojen uljas liikehdintä ja ruokintapaikan värikkäät linnut ovat olleet uusimpien teosten innostuksen lähteinä. Näyttelyssä olevien teosten tekotapoina ovat vesiväri, akryyli, guassi ja raapetekniikka. Lintujen ja höyhenten tutkielmissa vesiväri/guassitekniikalla taidokkaasti maalatut lintujen sulat näyttävät aidoilta. Taiteilija Laineen teoksia on ollut esillä noin 60 yksityisnäyttelyssä ja lukuisissa yhteisnäyttelyissä eri puolilla Suomea. Unicefin maailmanlaajuisiin korttilajitelmiin on hänen teoksiaan valittu useita ainoana lappilaisena taiteilijana. Lintuaiheita on palkittu valtakunnallisissa lintupiirtäjäkilpailuissa. Suomen Lions-liitto on valin-

kuva: Paavo Laine

Paavo Laineen Uljas on uljaasti esillä Sallan poropuistossa.

ETUSI 1386 € nut joulukorttilajitelmiinsa Laineen teoksia hyväntekeväisyyskohteiksi vuosina 2016 ja 2017. Paavo Laine on kuvittanut puolisonsa Annelin kaksi kirjaa, Harjulammen linnustojulkaisun sekä ympäristökeskuksen luontopolkujen opasteita. Laineen teoksia on hankittu yksityisiin koteihin, yritysten, yhteisöjen sekä julkisiin kokoelmiin tilaustöinä, eri näyttelyistä ja kotigalleriasta.

Amerikan sukulaisia etsimässä Olli Säynäjäkangas Vuosina 1870–1930 Suomesta muutti lähes 400 000 ihmistä Amerikkaan. Suurin osa lähtijöistä oli Pohjanmaalta, mutta myös Lapista lähdettiin matkaan. Kemijärveltä ja Itä-

Lapista muutti Yhdysvaltoihin 0.5–1% väestöstä, tavallisimmin Michicaniin ja Minnesotaan. Lähtijät päätyivät töihin kaivoksille ja rakennuksille. Osa harjoitti räätälin ja käsityöläisen ammattejaan tai pääsivät tekstiiliteollisuuteen. Oli merimiekuva: Olli Säynäjäkangas

Vetovoimaa luontoon lisää taiteen tekemisen ohella huolenpito lintujen pesinnän onnistumisesta. Uusien pönttöjen rakentaminen, niiden puihin ripustaminen ja puhdistus sekä lintujen ruokinta tuovat uusia eläviä malleja, iloa ja silmänruokaa tekijälle. Näyttely on avoinna päivittäin kello 10–17 huhtikuun loppuun saakka.

hiä, metsätyöläisiä, kalastajia ja kotiapulaisia. Vähitellen useista raskaissa metsä- ja kaivostöissä olleista tuli maanviljelijöitä keskilänteen. Vuonna 1920 noin 25% suomalaisista sai toimeentulonsa maataloudesta.

Matti ja Susanna Lapsena kuulin usein puhuttavan kaukaisista valtameren takaisista sukulaisistani, Amerikan Matista ja Susannasta. He olivat ne kaksi siitä kuuden lapsen sisarusparvesta, johon ukkini Olli kuului. Vuosikymmenten jälkeen heistä ja heidän jälkeläisistään on alkanut tihkua lisää tietoja. Amerikan sukulaisia vieraili 1980-luvulla myös Kemijärvellä, kun he olivat tilanneet sukuselvityksen Kemijärven kirkkoherranvirastosta ja saaneet tietoa Kemijärven sukulaisistaan. He tutustuivat Luusuan Kaappelassa äitinsä synnyinkotiin ja sukulaisiin. Nykyisin on saatavilla genisukuohjelma, siirtolaisinstituutin tietokannat ja muita tahoja joiden kautta on aiempaa paljon paremmat mahdollisuudet etsiä kaukana asuvia sukulaisiaan. Tavoitteeni on tehdä kirja kemijärveläisten siirtolaisuudesta Amerikkaan. Jos Sinulla on aiheesta tarinoita ja valokuvia, ottanet yhteyttä os. olli.saynajakangas@kirjatuotanto.fi Charlien ja Maryn (Susanna) perhe Amerikassa vuonna 1925. Lapsista vasemmalla on Oscar ja isänsä sylissä on William.

SPORTSMAN 570 EFI 4X4 T3a 40 km/h / T3b 60 km/h • • • • • •

rekisteröity kahdelle moninkertainen testivoittaja markkinoiden paras neliveto* markkinoiden paras nopeudenrajoitin* testin taloudellisin* testin paras yleismönkijä* *Mönkijälehti 1/2016 • sh. 8990 € + tk.

WINTER PACK KAUPAN PÄÄLLE:

• pikakiinnitteinen Lock&Ride Glacier Pro 150 cm puskulevysarja (arvo 867 €) • Testivoittaja 2500 lbs sähkövinssi (arvo 867 €)

ETUSI 3405 €

RANGER 570 EFI LE PRO FIT CABIN 4X4

Pakettihinta 18 490 € (sh. 21 895 €) +tk

• • • • •

sis. hytin, lämmityslaitteen ja ikkunanpyyhkijän pesurilla maailman ylivoimaisesti ostetuin traktorirekisteröity kahdelle automaattinen 100 % neliveto/TURF 1x4 veto kippilavan kantavuus 227 kg

Enontekiö - AUTO JA KONE KONTTINEN 016 521051 Ivalo - IVALON AUTO 016 662346 Kemi – PRIMA RAUTA R. KAMPPINEN 016 255500 Kemijärvi – TARVIKEKESKUS OY 020 7437000 Kittilä – TIMPURI 016 353677 Kuusamo – AUTO JA KONEKORJAAMO S. PÄTSI 08 8511643 Muonio – MUONION KONEPISTE 016 532221 Ranua – TARVIKEKESKUS OY 020 7437000 Rovaniemi – TARVIKEKESKUS OY 020 7437000 Sodankylä – HAKA MOTORS 040 4864140 Tornio – MIUKIN KONE 040 7211617 Ylitornio – TEEMU ALAVIIPPOLA OY 016 572251

POLARIS.FI


12

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

Pohjoisen taloyhtiöt paloturvallisiksi

M I E T E L A U S E I TA Jos perusteluna olisi rakkauden ja rauhan elämänviisaus, nuo tähtitornit pääsisivät ajassamme suojelukohteiksi. Nanni Törrö Avasin oven tyhjään kotiini mieli maassa, orpona. Eipä aikaakaan, elävä kärpänen pörräsi iloisesti ikkunalaudalla, ilahduin, en ollutkaan yksin. Pentti Harjumaa

Lappilainen

kuva: Anna Sillanpää

Pelastustoimen vuoden 2016 tilastojen mukaan yli puolet rakennuspaloista tapahtui asuinrakennuksissa. Päivittäin sattuvista lähes 20 rakennuspalosta moni olisi estettävissä ennalta. Pelastustarkastuksia tekevä Safetum Oy tekee pelastustarkastuksia 17 Lapin kunnassa. Turvallisuusasiantuntijan Henna Vuolteenahon mukaan on tärkeää ehkäistä palot ennalta. - Vielä nykyäänkin turvallisuus ajatellaan vain lakisääteisenä paperityönä, joka ei valitettavasti johda käytännön toimenpiteisiin ja aitoon turvallisuuden kehittämiseen, Vuolteenaho sanoo.

N I M I PÄ I VÄT 28.2. ke Onni 1.3. to Alpo, Alvi, Alpi 2.3. pe Virve, Virva 3.3. la Kauko 4.3. su Ari, Arsi, Atro 5.3. ma Leila, Laila 6.3. ti Tarmo 7.3. ke Tarja, Taru 8.3. to Vilppu 9.3. pe Auvo 10.3. la Aurora, Aura, Auri 11.3. su Kalervo 12.3. ma Reijo, Reko 13.3. ti Erno, Ernesti, Tarvo

Pelastusvalvojan vinkkejä

Kiinteistökierroksista hyötyä

N I M E N TA K A N A R iitt a Tol o n e n kuva: Marianna Mäkiniemi

Säännöllinen kiinteistökierros tuo asuinympäristön riski- ja vaaratekijät esille paremmin kuin lakisääteinen paperiharjoitus. Kun taloyhtiön riskit tunnistetaan, korjaustoimenpiteisiin osataan tarttua hyvissä ajoin. Vuolteenahon päivittäiseen työhön kuuluvat pelastustarkastukset erilaisissa kiinteistöissä. Tarkastuksilla tuodaan esille kiinteistöjen riskitekijöitä turvallisuusnäkökulmasta. - Teemme työtä sen puolesta, ettei yhtään ihmishenkeä menetetä huolimattomuuden tai ymmärtämättömyyden takia. Konkreettiset turvallisuutta edistävät toimenpiteet palvelevat asukkaiden turvallisuutta

Henna Vuolteenaho tekee päivittäin kiinteistökierroksia taloyhtiöihin ja jakaa tietoa asuinympäristöjen paloturvallisuuden edistämiseksi.

parhaiten.

Turvallisuus säästää aikaa ja rahaa Kyse on myös taloyhtiön resurssien järkevästä käytöstä. Korjaavien toimenpiteiden välttäminen tulee tilastojen mukaan kalliimmaksi taloyhtiölle kuin suunnitelmallinen kunnossapito ja ennaltaehkäisevä turvallisuustyö. - Kaikki lähtee asukkaiden turvallisuudesta. Riskien ja vaa-

rojen huomioiminen ja korjaavat toimenpiteet tekevät asumisesta turvallisempaa ja viihtyisämpää, kommentoi rovaniemeläisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kari Linnamäki. Taloyhtiössä tapahtuvat onnettomuudet ja vahingot eivät ole luonnonlakeja, jotka vain tapahtuvat. Pelastusturvallisuutta voidaan parantaa lisäämällä julkista keskustelua, huolehtimalla turvatekniikan toimintakunnosta ja pitämällä poistumistiet avoimena.

Nimellä on merkitystä Tarmo tarkoittaa tahdonvoimaa, kestävyyttä ja tarmokkuutta. Eipä siis ihme, että Tarmoksi on nimetty poikalasten lisäksi ainakin jäänmurtajia, lähikauppaketju ja vakuutusyhtiö sekä melkoinen määrä urheiluseuroja. Tarmo Perälä kokee nyt aikuisena itsensä nimensä mukaisesti tarmokkaaksi, ja samaa ilmaisua hänestä ovat käyttäneet ympärillä olevat ihmiset. Mutta lapsena hän oli ujo pikkupoika ja oli jäädä kahden vanhemman, railakkaan veljen jalkoihin. Viisas isä huomasi tilanteen ja päätti tukea nuorimmaistaan. - Isä alkoi nimittää minua Tarmo-titaaniksi, jotta itsetuntoni kohoaisi vähän ja kokisin itseni voimakkaaksi, Tarmo kertoo. - Joskus peruskoulussa käsityönopettaja kutsui minua Tarantellaksi. Se tuntui huvittavalta. Lempinimiä on ollut useita muitakin: Tare, Tarzan, Tape, T-rex ja T-grace eli T-armo. Nimeen sisältyvä armo on hänelle myös yksi elämän tärkeistä jutuista. - Tarmo Lähikaupastakin on tullut aika paljon juttua. Saatetaan todeta vaikka, että ”jahas, olet tällekin paikkakunnalle perustanut putiikin”. Tarmo on ehtinyt nähdä maailmaa melkoisesti reissatessaan neljällä mantereella samoilla asioilla kuin toisen nimensä kaima Paavali, apostoli aikoinaan. Toimiessaan erilaisten nuorten ryhmien johtotehtävissä, häntä on saatettu muistuttaa Raamatun kehotuksesta ”joka johtaa, johtakoon tarmokkaasti”, mikä on herättänyt hilpeyttä ja peukun nostoa. - Yhdessä Raamatun sananlaskussa muuten sanotaan, että ”Kelpo vaimo vyöttää itsensä tarmolla”, nuori mies lisää hymyillen. Ulkomaalaisille nimi on ärrän takia hankala lausuttava. - Minun täytyy sanoa se hitaasti ja selkeästi ja korostaa ärrää: TaRRRRRRmo. Tarmo pitää harvinaisesta nimestään. Vaikka monet siihen liittyvät asiat ovatkin huumorijuttuja, nimi on hänen mielestään tärkeä asia. - Uskon, että nimen antamisella on voimaa ja merkitys.

• Keskustelu. Jakakaa tietoa ja huomioita asuinympäristön turvallisuudesta ja kehittämisestä. Kokoontukaa yhteen tai luokaa Facebook-ryhmä, jolloin tieto kulkee kaikkien kesken. Pääasia, että tapa on taloyhtiölle ominainen. • Palovaroittimien toimintakunto. Sopikaa taloyhtiönne kanssa päivä, esimerkiksi joka kuukauden ensimmäinen päivä, jolloin jokainen testaa palovaroittimen toimivuuden. • Tiedottaminen. Huolehtikaa kiinteistön turvallisuusjärjestelyjen tiedottamisesta ja asukkaiden mahdollisuudesta tutustua kiinteistön turvallisuusasioihin sekä miten hätätilanteessa toimitaan.

Kustantaja: Lappilainen -lehti Oy Painosmäärä 60 000 kpl. Julkaisuaikataulu ja ilmoitushinnat sekä muut lisätiedot: www.lappilainen.fi

Lehti jaetaan koteihin Inariin, Rovaniemelle ja Sodankylään. Irtonumerot maksutta lehtitelineistä koko Lapin alueella ja maksuton digilehti luettavissa kotisivuilta. Lisätiedot ja mediakortti: www.lappilainen.fi Telinejakelupaikat: Enontekiö K-Market J.AD. Rantakokko K-Market Kilpishalli

K-Supermarket LeviMarket S-Market Kittilä S-Market Levi

Ranua K-Hillamarket Ranua Zoo S-Market Ranua

Inari K-Supermarket Ivalo K-Supermarket Kuukkeli Inari Neste Saariselkä Saariselän Kuukkeli S-Market Ivalo

Kolari K-Market Kolari Sale Kolari

Rovaniemi Citymarket Joulupukin Pääposti K-Supermarket Eteläkeskus Lentoasema Neste Napapiiri Neste Reissumies Ollin Erä ja Kalastus Prisma Revontuli Rinteenkulma Sampokeskus Shell Erottaja Shell Teollisuustie VR Assa asemaravintola

Kemi Citymarket Neste Lapintuuli Prisma Kemijärvi K-Supermarket Kauppapaikka S-Market Kemijärvi St1 Kemijärvi Tampereen Säästötex Kemijärvi

Kuusamo K-Citymarket Kuusamo Prisma Kuusamo S-Market Ruka Muonio K-Market Muonio Seo Muonio S-Market Muonio Pelkosenniemi K-Market Pyhäntähti Luontokeskus Naava K-market Pelkosenniemi

Keminmaa Citymarket

Pello K-Market Yliranta Seo Pello S-Market Pello

Kittilä Hulluporo Bens1s Levi Levin Matkailuneuvonta K-Supermarket Kittilä

Posio Anu Pentik Galleria K-Market Muikku S-Market Ahola

Sodankylä K-Market Sodankylä K-Supermarket Pohjantähti Neste Jäämerentie Seo Sodankylä S-Market Sodankylä Tervola Neste Tervakuksa St1 Mäkipeura Tornio Citymarket K-Supermarket Ykkönen Prisma Tornionportti Rajalla kauppakeskus Sale Pudas Tampereen Säästötex

Maksuton digilehti: lappilainen.fi/digilehti, Facebook, Instragram ja Twitter Jakelu: Lappilainen -lehti Oy, P-S Suorajakelu Oy, Posti Oy ISSN-L 1799-5957 ISSN 1799-5957 Paino: Suomalainen Lehtipaino Oy Toimitusjohtaja: Pera Hussi p. 0400 918 917 Päätoimittaja: Riitta Kemppainen-Koivisto p. 0400 448 473 riitta@lappilainen.fi Toimitus: toimitus@lappilainen.fi Mediamarkkinointi: Anu Valkonen p. 045 120 2701 anu.valkonen@lappilainen.fi Heikki Marttila p. 0400 692 432 heikki.marttila@lappilainen.fi

Salla K-Market Puolukka S-Market Erätuli

Utsjoki K-Market Karigasniemi Kauppakeskus Härkönen Uulan Säästö Utsjoki

Savukoski K-Market Heinäjärvi Sale Savukoski

Ylitornio K-Supermarket Ylitornio S-Market Ylitornio

Ilmoitusten painoasua koskevat huomautukset on tehtävä kolme päivää ilmestymisestä.

Simo K-Market Simo Sale Simo

Ylläs Jounin Kauppa K-Market Ylläsjärvi

Lehden vastuu rajoittuu ainoastaan ilmoitushintaan. Lehti julkaistaan force majeur -varauksin.

Biritta Lyöri p. 0400 981 333 biritta@lappilainen.fi


13

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

Kaikkien vakuutusyhtiöiden hyväksymä

VAURIOKORJAAMO

Nelisylinteriset bensiinimoottorit vm. 2013 asti Säästöhuolto, pieni 1) Säästöhuolto, iso

2)

Tulppien vaihto (1,4 / 1,6 / 2,0)

3)

Nelisylinteriset dieselmoottorit vm. 2013 asti

129 € 239 € 99 €

Säästöhuolto, iso

1) Sisältyvät varaosat: öljynsuodatin, tiiviste, GM Dexos 2 -moottoriöljy 2) Sisältyvät varaosat: öljynsuodatin, tiiviste, moottorin ilmansuodatin, sytytystulpat (paitsi 1,4 / 1,6 Turbo), GM Dexos 2 -moottoriöljy 3) Tulppien vaihto: 1,4 Turbo 120 000 km/8 v., 1,6 Turbo 60 000 km/4 v., 2,0 Turbo: huolto-ohjelman mukaan

Nelisylinteriset moottorit vm. 2013 asti Etujarrupalojen vaihto 1) Jakohihnan ja vesipumpun vaihto 2) vain bensiinimoottorit

169 € 269 €

Säästöhuolto, pieni 1) 2)

1) Sisältyvät varaosat: öljynsuodatin, tiiviste, GM Dexos 2 -moottoriöljy 2) Sisältyvät varaosat: öljynsuodatin, tiiviste, moottorin ilmansuodatin, polttoainesuodatin, GM Dexos 2 -moottoriöljy

Corsa, Vectraà 02, Comboà 11, Astraà 03, à 04

Astra 04à, à, Meriva, Vivaro

Signum, Insignia, Vectra 02à

109 € 299 €

139 € 359 €

159 € 359 €

49 €

Raitisilmasuodattimen

vaihto (sis. suodattimen ja vaihtotyön)

Jarrunesteen vaihto (sis. jarrunesteen ja vaihtotyön)

49 €

1) Ei koske OPC-malleja 2) 8-venttiiliset bensiinimoottorit: jakohihna, kiristin ja kääntöpyörä. 16-venttiiliset bensiinimoottorit,

joissa hammashihnakäyttöinen vesipumppu: jakohihna, kiristin, kääntöpyörät ja vesipumppu

ROVANIEMI Teollisuustie 22 puh.020 777 2782

OPEL HUOLTO puh. 020 777 2790 ark. 8-16.00

Koko kansan autokauppaa

VAURIOKORJAAMO

ROVANIEMI

Audi A4 Avant 2,0 TDI DPF S line Busin+ A, -12, 251 tkm, Huippusiisti, Xenon, Webasto, Ilmast., ESP, 2xrenk, Cruise, CD, Aluv., Sadetunn., Aut.ilm., 13900

BMW 523 i Business Touring A, -08, 95 tkm, Autom. vaiht., 1-om., Xenon, Ilmast., 2xrenk, Cruise, Lohkol., 19900

BMW 525 D A TwinPower Turbo Sport F11 Touring Bu, -12, 98 tkm, Autom. vaiht., Vähän ajettu, Huippusiisti, H-kirja, Nahkaverh., Xenon, Ilmast., Hiukkassuod., Vetok., Aluv., Cruise, Met. väri, Sadetunn., Lohkol., Bluetooth, Sport-ist., P-tutka, 29900

BMW X3 xDrive20d TwinPower Tbo F25 Busin A Edit, -13, 117 tkm, 4x4, Autom. vaiht., Vähän ajettu, Huippusiisti, H-kirja, Xenon, Webasto, Ilmast., Hiukkassuod., Vetok., 2xrenk, Met.väri, Lohkol., 34900

BMW X6 xDrive35d A E71 SAC, -10, 165 tkm, 4x4, Autom. vaiht., H-kirja, Nahkaverh., Xenon, Ilmast., Hiukkassuod., Vetok., Aluv., Cruise, Lohkol., USB, 40900

Mercedes-Benz C 220 d Edition 4MATIC, -17 29 tkm 4x4, Cruise, 1-om., Vähän ajettu, Huippusiisti, H-kirja, Webasto, Ilmast., ESP, Hillhold, Hiukkassuod., Vetok., 2xrenk, CD, MMI, 49900

Mercedes-Benz C 250 CDI BE T Premium Business A, -10, 304 tkm, Autom. vaiht., H-kirja, Ilmast., ESP, Hillhold, Hiukkassuod., Cruise, MMI, Rengaspainevar., Lohkol., Bluetooth, MP3, ABS, Vetok., 15900

Mercedes-Benz E 220T CDI Classic STW A 7-h, -06, 520 tkm; Autom. vaiht., Huippusiisti, Ilmast., ESP, 7-hlö, Ilmajousitus, Aluv., Cruise, Met.väri, CD, Lohkol., 7900

Mercedes-Benz G 270 CDI 28 STW A, -03, 295 tkm. 4x4, Autom. vaiht., Huippusiisti, Ilmast., ESP, Jatkuva 4x4, MMI, Vetok., Cruise, Lohkol., ABS, Hiukkassuod., Nahkaverh., 29900

Mercedes-Benz GLK 220 CDI BE 4Matic A Premium Busin (MY12), -12, 120 tkm, Autom. vaiht., P-tutka, Xenon, Ilmast., ESP, Hillhold, Hiukkassuod., Cruise, MP3, 30900

Mercedes-Benz ML 250 BlueTec 4Matic A Business (MY12), -12, 155 tkm, 4x4, Autom. vaiht., 1-om., Vähän ajettu, Huippusiisti, H-kirja, Nahkaverh., Ilmast., ESP, Hillhold, Hiukkassuod., Cruise, CD, MMI, Sadetunn., Rengaspainevar., Lohkol., 45900

Mercedes-Benz SPRINTER 216CDi keskipitkä korkea 163hv 7G-TRONIC AUTOMAATTI, -13, 105 tkm, Autom. vaiht., Alvväh.kelp, 1-om., Vähän ajettu, Huippusiisti, H-kirja, Bi-Xenon, Webasto, Ilmast., Vetok., 2xrenk, Cruise, Lohkol., 34900

Audi Q5 Busin 2,0 TDI 130 quattro S tronic, -14, 120 tkm, harmaa harmaa, 5.5/6.1/7.1, 159g/km, 36500

BMW 320 D xDrive A E90 Sedan Limited Busin Edit, -11, 163 tkm, sininen, 4.8/5.7/7.2, 150g/km, 20500

Mercedes-Benz A 180 A Premium Business Talvirenkaat ja Lämmitin 0 Euroa; -18, 0 tkm, musta, 4.2/5.1/6.7, 121g/km, 33500

Mercedes-Benz C 200 d A Premium Business Talvirenkaat ja Lämmitin 0 Euroa, -18, 0 tkm, valkoinen, 3.6/4.2/5.1, 112g/ km, 45900

Mercedes-Benz C 200T CDI Business STW, -08, 230 tkm, musta , 4.8/6.0/7.9, 154g/km, 12880

Mercedes-Benz C 220 d A Premium Business (MY15) Autossa jatkettava huolenpitosopimus, -15, 68 tkm, MUSTA, 3.7/4.4/5.4, 110g/ km, 34900

Mercedes-Benz CLK 200 Kompressor AMGStyle Coupe TODELLA HIENO, -03, 89 tkm, HOPEA, 6.5/8.6/12.3, 15900

Mercedes-Benz E 200 CDI BE A Avantgarde, -10, 290 tkm, musta, 4.7/5.6/7.1, 149g/km, 19900

Mercedes-Benz E 220 BlueTec A Business; -15, 64 tkm, VALKOINEN, 3.9/4.5/5.3, 118g/km, 39900

Mercedes-Benz E 220 CDI BE A Premium Business (MY13.B), -13, 76 tkm, sininen, 4.1/4.7/5.7, 123g/km, 33900

Mercedes-Benz GLK 220 CDI BE 4Matic Premium Business A, -10, 99 tkm, harmaa, 5.8/6.7/8.4, 176g/km, 29900

Opel INSIGNIA 2.0 CDTi 96 Cosmo 4-ov A Hyvillä varusteilla, -09, 185 tkm, musta, 5.2/6.7/9.2, 177g/km, 11400

KEMINMAA

Ulakatu 11, 96300 ROVANIEMI Automyynti 016 465 4043 Huolto 016 465 4044 Avoinna arkisin klo 9-17.

Teollisuuskylänraitti 10, 94450 Keminmaa Automyynti 016 465 4045 Huolto 016 465 4046

www.niemelanauto.fi

Avoinna arkisin klo 9-17


14

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

Menot

MENOT-palstalle kootaan lehden jakelualueen kiinnostavia tapahtumia. Voit lähettää menovinkin toimitukselle osoitteeseen: toimitus@lappilainen.fi.

Taidepaja Kemijärvellä

Pallas-Yllästunturin luontoillat Lappilainen Kevättalvisten ulkoiluretkien lomassa pääsee kansallispuiston kolmessa luontokeskuksessa nauttimaan luontoiltaesityksistä. Aiheet vaihtelevat valokuvauksesta retkeilyyn, TunturiLapin eläimistöön ja tähtitaivaan ilmiöihin. Tunturi-Lapin luontokeskuksessa Hetassa, Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa Äkäslompolossa ja Pallastunturin luontokeskuksessa luontoiltoja on viikoittain hiihtolomaviikoilta huhtikuun loppuun saakka. Tarinoiden tunturit – illassa päästään mukaan satojen kilometrien Levi-Halti vaelluksen tunnelmiin 1.3. klo 18 Yllästunturin luontokeskuksessa Kellokkaassa.

kuva: Lea Horto

Lappilainen Kohti parempaa tulevaisuutta suunnataan taidepajassa Kemijärvellä. Paja kokoontuu tiistaisin Kiehispirtillä ja kestää kolme kuukautta. Ryhmään pääsee 4-6 alle 40-vuotiasta päihdekuntoutujaa. Paja päättyy 17.4. pidettävään näyttelyyn, jossa on esillä ryhmäläisten teokset ja valokuvia. Yhteistyötä toivotaan erityisesti yritysten kanssa.

Mielikuvamatkaa Haltille pääsee tekemään Äkäslompolossa 1.3. Raija Palosaaren kertomana ja Lea Horton kuviin tutustumalla.

Ekologista muotoilua Pilkkeessä kuva: © Gdynia Design Days 2017 / Bogna Kociumbas, Michal Szymonczyk

Lappilainen

- Olisimme erittäin iloisia, jos yritykset osallistuisivat Kemijärven nuorten taidepajayhteistyöhön esimerkiksi lahjoittamalla leivonnaisia, kahvitustarvikkeita, taulujen kehystämiseen tarvittavia välineitä, kuten maalia ja puutarvikkeita. Kiitoksena yhteistyöstä laitamme luvallanne yrityksen nimen näkyvästi esiin sekä näyttelyssä ja sosiaalisessa mediassa, kertoo Pia Ylitapio Nuorten Ystävistä.

Ti-Ti Nalle Lapin kiertueella Lappilainen Lastenkulttuurin pioneeri Riitta Korpela johdattaa rakastetut Ti-Ti Nallensa juhlavuoden kunniaksi yli 100 konserttia kä-

sittävälle juhlakiertueelle. Lappia Ti-Ti Nalle ehtii nähdä hiihtolomaviikoilla vielä 1.3. Ranualla Urheilutalo Peurassa, 2.3. Tornion Club Teatriassa ja 3.3. Kemin Sauvosalissa. kuva: titinalle.fi

11.3. asti on Pilkkeessä avoinna Arctic Design Weekin ohjelmaan liittyen ekologista muotoilua esittelevä näyttely.

Unna Junnássa tarinoita ja seikkailuja Lappilainen 12.3. nähdään lastenohjelma Unna Junná Yle Fem kanavalla. Saammâl já meeci kunâgâs tarinassa Saammâl on kipeänä ja joutuu makaamaan sängyssä, mutta ei se aina olekaan tylsää kuin luulisi. Kevään ohjelmissa etsitään myös kultakirstua ja sen mahdollista aarretta. Kevään viimeinen ohjelma lähetetään TV2-kanavalla maanantaina 28.5. ja Yle Fem-kanavalla 3.6. Ohjelman juontavat Heli Huovinen, Irene Länsman,

Niki Rasmus ja Anna Lumikivi. Lähetysajat ovat tavallisesti maanantaisin kello 8.33 Yle TV2 kanavalla ja uusinta seu-

raavana sunnuntaina kello 8.15 Yle Fem kanavalla. Ohjelma on Yle Areenassa 30 päivää lähetyksen jälkeen. kuva: Yle Sápmi

Lastenohjelma Unna Junnássa pääsevät pienet kuulijat ja katsojat gallupin tekoon.

Reconsider Design Roadshow näyttely kiertää Itämeren maissa. Näyttely esittelee ekologisempaan ajatteluun kannustavia muotoilutuotteita, -konsepteja ja -projekteja kansainvälisen EcoDesign Circle -hankkeen jäsenmaista ympäri Itämeren. Suomesta mukana ovat mm. Hiilinielu Design Studio, RePack ja PureWaste. Ekodesign, ekologinen suunnittelu, on lähestymistapa, jossa pyritään tuotteiden ja palveluiden mahdollisimman pieneen ympäristövaikutukseen sekä ympäristövaikutuksien optimoimiseen tuotteen koko elinkaaren ajan. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna Pilke-talon aukioloaikojen mukaisesti.

Kittilän Musiikkifestarit 2.-3.3. Lappilainen Kittilä rokkaa urheiluhallilla koko viikonlopun. Ohjelmassa on bändien ja sooloesiintyjien esityksiä ja improteatteria, jota luotsaa rovaniemeläinen Lentävä Poro. Ikäraja tapahtumaan on 11 vuotta. Urheiluhallille rakennetaan FreeZone alue, jossa on tarjolla tekemistä, näkemistä ja kokemista, festariskaboja ja myös vapaata hengailua kavereiden

kesken. Perjantaina FreeZonella on OpenStage, jossa voi esiintyä vapaamuotoisesti ja ilman ilmoittautumista.

vapaa pääsy. Mikäli työpajoihin ei ole kiinnostusta, voi valita myös Black Panther -elokuvan Kino Ylärissä.

Kolme bändiä Lauantaina festarialueella esiintyy loistava kattaus nuoria musiikinharrastajia. Lavalle nousee 3 yhtyettä ja 2 soloesiintyjää. Lauantai-ilta huipentuu Lentävän Poron Teatterin improesitykseen sekä huippubändin keikkaan. Festareilla on paikalla myös Wauto, liikkuva nuorisotila. Tapahtuma on päihteetön.

Työpajoihin tai leffaan Lauantaina osallistujat voivat osallistua biisinteon tai improteatterin työpajoihin, joihin on

Taide hoitaa Lappilainen Lapin kuvataideseura Palaksen näyttelyssä Pulkamontien terveyskeskuksessa esillä Ulrika Tammenheimon ja Näsmänkiepissä Liisa Niska-Möllärin töitä 30.4. asti.


15

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

Lappilainen ILMOITUSTAULU

Haemme Yhteyskeskukseen Kemijärvelle vakituiseen työsuhteeseen

PALVELUPÄÄLLIKKÖÄ Yhteyskeskuksessa hoidetaan Kelan valtakunnallista puhelinpalvelua. Palvelupäällikkönä toimit puhelinpalvelutiimin lähiesimiehenä ja valmentajana. Vastaat tiimisi työjärjestelyistä, kehittymisestä sekä määrällisten ja laadullisten tavoitteiden toteutumisesta. Osallistut myös asiakaspalveluun. Sinulla on alempi korkeakoulututkinto sekä kokemusta esimiestyöstä. Kykenet itsenäiseen, tavoitteelliseen työskentelyyn ja työskentelyotteesi on innostava ja myönteinen. Sinulla on myös hyvät yhteistyötaidot ja valmiutta valmentaa tiimiä Kelan tavoitteiden mukaisesti. Olet aidosti kiinnostunut erinomaisen asiakaspalvelun tuottamisesta. Arvostamme kokemusta puhelinpalvelusta sekä hyvää ruotsin ja englannin kielen taitoa. Tarjoamme mahdollisuuden olla mukana kehittyvässä työyhteisössä sekä ison talon edut. Työn aloitus sopimuksen mukaan. Palkka on alkaen 2 846 e/kk. Yhteyskeskuksen palveluaika on klo 9-16, työpäivän pituus on 7 h 15 min. Lisätietoja antaa puhelimitse 1.3. klo 9 - 10 ja 7.3. klo 9 - 10 palvelupäällikkö Hanna Riipi, p. 050 551 6834.

OMPELUKONEja SAUMURIHUOLLOT

Pyydä tarjous ja voita

ILMAINEN

RÄNNIREMONTTI! Katso lisää: vesivek.fi

Rovaniemellä, Sodankylässä ja Ivalossa

SOITA

Puh. 0400 394 531

08 2370 5400

Olipa matkustajia yksi tai kaksi, kyydityksen hoitaa

Erotiikkaliike

LAPIN KUNINGATAR Pohjolankatu 12, Rovaniemi p. 045 3530 557 tiistai - perjantai 11-17.30

lapinkuningatar.com

Ystävällistä ja kotoisaa palvelua Rovaniemellä! (ei Kela, MPK-kyytejä)

Viimeinen hakupäivä on 11.3.2018

Meri-Lapin

KALLI - KARUNKI

la 17.3.2018 klo 8.00 - 16.00 TALVIRIEHA KORKIAMAASSA! Karunki

AAPAJOKI

5,7 km

HANHIJÄRVI 5,8 km MATKA KARUNGISTA 5 km KIRVESJÄRVI KALLILLE 55,3 km ja edestakaisin 110,6 km

LIPUT ENNAKKOON:

Haemme Yhteyskeskukseen Kemijärvelle vakituisiin ja määräaikaisiin työsuhteisiin

PALVELUNEUVOJIA Yhteyskeskuksessa hoidetaan Kelan valtakunnallista puhelinpalvelua. Työssäsi ohjaat ja neuvot asiakkaita Kelan sosiaaliturva-asioissa puhelimitse. Käytät eri tietojärjestelmiä tiedon etsimiseen ja välittämiseen.

Keminmaa: Kallin laskettelukeskus ja Teboil Kemi ja Tornio: Intersport Karunki: K-Market Timpantori ja Ruoka - Aitta

SEURAA LAPPILAISTA SOMESSA

NOSANMAA

LAUTAMAA

7,6 km 5,9 km KORKIAMAA

6,8 km

MYKÄNMAA

KULJETUS:

4,2 km

Kalli - Karunki klo 8.00 ja Karunki - Kalli klo 9.00, johon ilmoittautuminen ja maksu 16.3.2018 mennessä laturetken nettisivuilta www.meri-lapinlaturetki.fi

Meillä sinut perehdytetään tehtäviisi ja sinulla on osaavan työyhteisön tuki. Tarjoamme mielenkiintoisen ja vastuullisen työn, ajanmukaiset työvälineet, avoimen ja kehittyvän työyhteisön sekä ison talon edut. Palkka on alkaen 2 123 e/kk. Yhteyskeskuksen palveluaika on ma - pe klo 9-16. Työpäivän pituus on 7 t 15 min. Lisätietoja antaa puhelimitse 1.3. klo 9 -10 ja 7.3. klo 9 - 10 palvelupäällikkö Hanna Riipi, p. 050 551 6834. Viimeinen hakupäivä on 11.3.2018.

< Nainen etsii sinua

< Mies etsii sinua

Täälä 61v, nuorekas, hoikka, savuton nainen länsirajalta. Jos olet norm., rehti mies, 60-67v, miel. savuton ja tykkäät ulkoilusta ja rennoista illanvietoista, niin otapa yhteyttä. Plussaa, jos olet samalta suunnalta. (1202759)

Missä olet, rehevä nainen? Sinua kaipaa rinnalleen kulkemaan 51v mies Lapin seudulla. Tosimielellä. (1202650)

SUNTIONKUMPU

4,3 km Keminmaa - Kalli

Kalli - Lautamaa - Kalli sekä Karunki - Kantojärvi - Lautamaa klo 9.00 - 15.00 tasatunnein. Ei ennakkoilmoittautumista.

www.meri-lapinlaturetki.fi

Lappilainen

Olen reipas, keski-iän ylittänyt nainen. Sinä rehti, vapaa, yli 30v mies. (1201795)

KANTOJÄRVI

5,2 km

sis. kuljetuksen, mehut, suolakurkut ja rusinat. Alle 13 v. ILMAISEKSI.

Saat muistutuksen, kun digilehti ilmestyy.

Olen +60v nainen, liikunta, matkailu, ruoanlaitto minulle tärkeitä. Savuton, huumorin omaava mies, jos tunnet samoin, ota rohkeasti yhteyttä. Löytyisikö yhteinen sävel? (1202268)

4,8 km

Arpela

LATURETKI LIPPU 20€

Toivomme sinulta alalle soveltuvaa ammattikorkeakoulututkintoa tai ammatillista koulutusta esim. sosionomin, tradenomin tai merkonomin tutkintoa. Olet asiakaspalveluhenkinen ja sinulla on aito halu tehdä asiakaspalvelua. Sinulla on hyvät vuorovaikutus-, viestintä-, ja tietotekniset taidot. Sinulle on luonnollista toimia tavoitteellisesti, laadukkaasti ja tehokkaasti kiireisissäkin tilanteissa. Arvostamme kokemusta asiakaspalvelusta ja puhelinpalvelutyöstä. Sinulla on hyvä suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito ja palvelet asiakkaita sujuvasti myös englannin kielellä. Muun kielitaidon ja sosiaalityön tuntemuksen katsomme eduksi.

Olen 24v nainen, hoikka, isopovinen. Etsin vanhempaa miesseuraa tositark., luotettavaa miestä elämään kanssani. Elämästä puuttuu paljon, kun sinä puutut mies. (1202388)

20 vuotta

Lasten hiihtokilpailut alkaen klo 12.30 Buffetit huoltopisteissä / laavuilla!

Olen -60v, vapaa, savuton, mukava, fiksu mies. Viestini sinulle n. 5060v, povekas, rempseä, fiksu, M-XLkok. nainen. Lappi/Oulunlääni. Tutustutaan. (1202455) Haluan nuoremman naisen, kaksin kesällä käsi kädessä paikoissa. Kestät, että vanhenen. Olen 53v mies maalta. (1202730) Yksinoloon kyllästynyt, vapaa, 50v mies kaipaa vapaan naisen seuraa. Odotan viestiäsi. (1202726) Liikunnallinen, miehekäs, katseenkest., tunteellinen ja fiksukin, 56v mies etsii muodokasta ja naisellista naista ystäväksi/rakkaaksi. Kohtaako kemiamme? (1202719)

1

Ilmoitukseen vastaaminen

2

Ilmoituksen jättäminen

3

Oma ilmoitus: vastaukset

4

Oma ilmoitus: sulkeminen

Soita 0700-51 30 80, näppäile 9 ja toimi ohjeiden mukaan Tekstaa Kirjoita ROI (väli) ILMOITUSNUMERO (väli) viestisi. Lähetä viesti numeroon 173193. Numerosi pysyy salaisena.

Soita 0600 - 41 33 67 (paikallispuhelu) ja toimi ohjeiden mukaan. Tekstaa Kirjoita ROI (väli) ILMO (väli) ilmoitustekstisi. Lähetä numeroon 173193. Numerosi pysyy salaisena. Pidätämme oikeuden muokata, lyhentää tai olla julkaisematta ilmoitustasi. Soita 0700 - 51 30 80, näppäile 8 ja toimi ohjeiden mukaan. Tekstaa Saamasi viestin alussa on vastaajanro esim. V2. Kirjoita: V2 (väli) vastaustekstisi. Lähetä viesti numeroon 173193. Soita 0600 - 41 33 67 (paikallispuhelu), näppäile 2 ja ilmoitusnumero ja salakoodi. Tekstaa Kirjoita SULJE (väli) ILMOITUSNRO (väli) TUNNUSLUKUSI. Lähetä nroon 173193 (1,20e/viesti).

Neuvonta

Joka päivä klo 10-18 0400 808 654 / neuvonta@movika.fi Puhelut nroon 0700-51 30 80 1,22e/ min +pvm, tekstiviestit nroon 173193 1,20e/kpl.


16

LAPPILAINEN 28.2.2018 | lappilainen.fi

VÄHINTÄÄN 6 ikkunan ostajalle TALVIALE Tarjous voimassa 15.3.2018 saakka

-25%

1200x1200 ikkuna asennettuna alkaen

Tehtaanedustaja Martti Kuoksa 050 344 6516 martti.kuoksa@gmail.com

790€

Milloin seuraava JÄTTIJAKO? 14.3. Ota yhteyttä omaan mediamyyjään tai valitse tästä: Anu Valkonen | Biritta Lyöri | Heikki Marttila | Pera Hussi |

045 120 2701 0400 981 333 0400 692 432 0400 918 917

| | | |

anu@lappilainen.fi biritta@lappilainen.fi heikki@lappilainen.fi pera@lappilainen.fi

mainosta-myyt paremmin

LEMMIKIN TARPEISIIN!

Tarjoukset voimassa 6.3. asti tai niin kauan kuin tavaraa riittää. Tuotteita rajoitetut erät.

54

90

15

95

Herkkuluutikku kanafileellä 660 g 10,53/kg (12,05/kg)

6,95

(71,90)

(7,95)

Medium Adult 15 kg

(19,95)

3,66/kg (4,79/kg) Täysrehu keskikokoisille, aikuisille koirille. Erinomainen sulavuus ja maittavuus.

TTU ERÄ RAJOITE

!

Tujoma

Lohiöljy 500 ml 31,80/l (39,80/l)

15,90

Kanafilee 800 g 19,93/kg (24,94/kg)

(19,90)

TTU ERÄ RAJOITE

!

Kana-riisi Senior & Light 6 kg 1,98/kg (2,65/kg) Ikääntyville tai ylipainoisille koirille.

11,90 (15,90)

VALIKOIMa UUDISTUU esimerkkejä valikoimapoistoista:

Wild Life

Auringonkukansiemen 2,5 kg

Prima Pet

Kissan pesämökki Pearl

1,18/kg (1,58/kg)

Koko 46 x 35 x 26 cm.

(3,95)

(19,90)

2,95

15,90

KODIN TERRA ROVANIEMI

MA-PE 7–20 • LA 8–18 • SU 12–18

Suosiolantie 8 • 044 788 5050 • Kodinterra.fi TOIMITAMME TILAUKSESI KOTIIN TAI RAKENNUKSELLE ARINAN ALUEELLA! Kysy tarjous: KodinTerraRovaniemiTarjouspyynto@sok.fi

Keittiömyynti: Kaluste Varrio Oy: Kukkakaupan sidontapalvelut:

050 544 2771, 020 776 9540,

Ville Hyväri ma–pe 10–18, la 10–15

044 788 5078,

ma–la 10–18, su 12–18

Kirami Comfort Tilty kylpytynnyri (jäljellä 2 kpl)

1350,– (1590,–)

Erä Bosch Professional -akkuporakoneita

-50%

Loppuerä Dremel 3000 Rajoitettu erä monitoimityökalu kissan vessoja 59,50 (119,–)

-50%

Erä Ryobi One+ -sähkötyökaluja

-20%

-30%

Rajoitettu erä koiran taluttimia

-30%


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.