Lappilainen_23_2021

Page 1

KESÄLEHTI

9.6.2021 Seuraava numero ilmestyy 25.8.2021

PYHÄ-LUOSTOLLE

Teollisuustie 12 D (Eteläkeskus) Yhdysväylä 6 (Saarenkylä) avoinna ma-pe 9-17 Puh. 016 425 0030 www.avainasemat.fi

LaplandVilla.com

lappilainen.fi

RAKENTAMISEN MONIOSAAJA ROVANIEMELTÄ KOKO LAPPIIN Kylpyhuoneille 10 vuoden takuu!

KOKO KATSASTUS TÄLLÄ SETELILLÄ

59e

Sis. Päästö- ja OBD-mittaukset Henkilö- ja pakettiautot Max 3500 kg

MYÖS TOR N IOSSA

Tarjous voimassa 30.6. saakka.

· · · · ·

Pyhän palvelut 100m Kansallispuisto 300m Hinnat alk. 90€ / yö 1-8 henkeä Booking.com arvostelut 9,5 Booking.com/LaplandVilla 0400 539 313

MATTI PELTOPERÄ | laatoitustyöt, myynti matti@pintamaster.fi | 050 549 9311 AHTI TOIVANEN | insinööripalvelut, tekniset ratkaisut ahti@pintamaster.fi | 0400 696 955

www.pintamaster.fi

KYSY LISÄÄ

STUDIOLTA

TREENAA KESÄLLÄ KESÄHINNOIN HYPOXI® – maailman tehokkain luonnollinen menetelmä kohdentaa rasvanpolton lantiolle, reisiin, pakaroihin ja vatsanseutuun. HYPOXI-studiolla on hyvät turvavälit ja hygieeninen ympäristö.

Tee keittiöideat todeksi! Varaa suu n n i t t e l u a i ka m y y m ä l ä ä n j a hyödyn n ä u pea t a s i a ka s et u m m e!

Treenaa turvallisesti.

HYPOXI ROVANIEMI Rovakatu 8 • 96100 Rovaniemi puh 040 1613 220 rovaniemi@hypoxi.fi . www.hypoxi.fi

keittiö /kylpyhuone/kodinhoito /liukuovet /säilytys Topi Rovaniemi: Liikekeskus Suosio, Suosiolantie 5, 9 6 1 0 0 Rovaniemi, 0400 396 880, ma-pe klo 10-17, topi-keittiot.f i


2

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

TYÖTÄ OIKEUDENMUKAISUUDEN PUOLESTA INARI

Huhtamella Tarja Perhepäivähoitaja

KEMI

30

KEMIJÄRVI

67

Kulluvaara Anniina Liikunnanohjaaja amk, liikuntaneuvoja

74

88

Juotasniemi Jouko Vesihuoltoasentaja

36

Rundgren Lasse Kiinteistönhoitajaja, kirvesmies

Kilpiö Ritva Palveluneuvoja

83

Shariif Hassan Omar Lähihoitaja

POSIO

PELLO

Ronkainen Mervi Laitoshuoltaja

71

Metsävainio Tanja Sosiaaliohjaaja, lähihoitaja

93

Stark Reijo Sähköasentaja

84

Taipale Tommi Autonkuljettaja, kiinteistönhoitaja

85

119

41

Räisänen Kari Kahvionhoitaja, lipunmyyjä

73

Nurmela Teija Koulunkäyntiohjaaja

ROVANIEMI

3

Honkanen Sari Laitoshuoltaja, siivoustyönohjaaja

96

Kyllönen Mira Ravitsemustyöntekijä

Lämsä Terhi Siivoustyönohjaaja

4

99

Lappalainen Timo Mielenterveyshoitaja

78

Ahola-Tuisku Irmeli Tulosaluesihteeri

Leipälä Tuomas Kirvesmies

Aro Lasse Eläkeläinen

100

80

110 Nieminen Anna-Emilia Henkilökohtainen avustaja

SALLA

Piippola Ameli Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja

KEMINMAA

121

Puhalainen Hannu Sähköyliasentaja

123

Rapo Harri Aluepäällikkö (eläk.)

130

Tervo Maarit Järjestösuunnittelija

47

Pennanen Tuula Kehitysvammatyöntekijä

82

Hattukangas Kirsi Viittomakielenohjaaja

111

83

Heikkilä Terhi Aluepalveluneuvoja

116

Nikula Jussi Ammatillinen opettaja

Ojala-Niemelä Johanna Kansanedustaja, varatuomari

TORNIO

UTSJOKI

Hannuniemi Jari Medianomi(amk), näyttelymestari

2

Aikio Mika Kirvesmies

2


3

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Kesällä ongitaan kellon ympäri 3.7. kuva: Lapin materiaalipankki/ LaplandPictures Komulainen

Lappilainen

Kaksin veneestä tai rannalta

Suomen Vapaa-ajankalastajat järjestää lauantaina 3. heinäkuuta vuorokauden kestävän, kaikille avoimen rajattoman onkikilpailun ONKI24. Kilpailuvesistönä toimivat kaikki Suomen onkimiseen ja kelaonkimiseen sallitut vesistöt. Kilpailussa on kaksi sarjaa: Fiilistely asiaan rennosti suhtautuville ja Pro tosissaan onginnan ottaville. Kalastaa voi siis rennosti, vaikka päivällä muutaman tunnin ajan tai hyödyntää myös vuorokauden hämärät tunnit. Tulokset ilmoitetaan kisajärjestäjälle älypuhelimen avulla kisakalat kuvaamalla järjestäjän ohjeiden mukaan.

Kilpakalastelu onnistuu kahden hengen joukkueena rannalta tai veneestä. Joukkueen tulokseksi lasketaan kolmen pisimmän kilpailukalan yhteispituus, lajista riippumatta. Suurimman yhteispituuden kalastanut joukkue on voittaja.

Rajaton kisa lapsille Lasten ja nuorten lajikalastuskilpailu Fisuun Fongaus käynnistyy kesäkuussa. Tavoitteena on kalastaa mahdollisimman monta eri kalalajia ja kaiken kokoiset kalat ovat yhtä arvokkaita. Fisuun Fongaukseen osallistuminen tuo mukavan lisän kesän onkiretkiin, kun pienikin kivenkolosta saatu kalalaji tuottaa onnistumisen tunteita. Lisäksi lajitunnistustaidot kehittyvät. Kisakalat ilmoitetaan järjestäjälle WhatsApp-sovelluksen avulla. Tarkemmat säännöt löytyvät osoitteesta vapaa-ajankalastaja.fi/onki24, jossa myös ilmoittaudutaan mukaan. Lasten kisaan pääsee mukaan osoitteessa fisuun.fi/fisuunfongaus

Seitsemän ottikalaa Hyväksyttäviä kilpailukaloja ovat särki, seipi, säyne, suutari, sorva, ruutana ja lahna. - Särkikalat tarjoavat onkijalle todellista haastetta, koska jokaisen lajin pyynnissä on omat metkunsa ja paikkansa. Lajien valinnalla haluamme myös muistuttaa Suomen monipuolisista särkikalakannoista. Kilpailuaika kannattaa hyödyntää ajatuksella, sillä osa särkikaloista on

aktiivisimmillaan hämärässä, kertoo kilpailuvastaava Marcus Wikström Suomen Vapaa-ajankalastajista.

Kesäilta hämärissä voi tuottaa hyvin saalista särkikalojen onkikisassa.

Herrankukkaro, Lapin hullun unelmapaikka Näillä kehuilla arvioidaan Sevettijärven pitkäaikaista majoittajaa ja muonittajaa, Toini Sanilan porotilaa. Sevettijärvellä. Moni matkailija saa siellä rauhallisen yöpymisen lisäksi herkullisen aamupalan ja monesti myös ensikosketuksen lappilaiseen luontoon ja vieraanvaraisuuteen. Hyvän mielen voimalla jaksaa Toinin ylläpidosta jatkaa reissua maastoon, kalalle, talvisin kelkkailemaan ja hiihtämään. Riitta Kemppainen-Koivisto

- Hyvää matkaa! - kuuluu tämän tästä oviaukosta poistuvan matkaajan perään, kun Toini päästää lähtijän hellästä huomastaan vatsa kylläisenä. Paljon kiitosta on saatu varauspalveluun vastaajilta. Henkilökunnan ystävällisyyden lisäksi matkaajaa ovat viehättäneet ympäristön rauha, saunomismahdollisuus, pihapiirin kotarakennuksessa paistetut makkarat, majoitustilojen varustus ja pihamaalla käyskentelevät kesyt porot, Toinin omat.

kuvat: Riitta Kemppainen-Koivisto

olemaan yhtä kiireinen kuin kesäkin Sevetin kupeessa. Netin kautta varauspalvelu Booking.com toimii jouheasti, ja aina jo ennakkoon osataan varautua tulijamääriin. Toinia avustaa oma tytär ja palvelua saa useammalla eri kielellä. - Kausi on jo alkanut ja toimintaa on ympärivuotisesti normaalisti. Vielä ehtii mukaan, mutta kannattaa varailla heti kun matkaohjelma on selvinnyt, neuvoo Toini kesälomaansa suunnittelevia.

ura alkaa pikkuhiljaa olla tarpeeksi asiakkaitten palvelua, ja on aika päästä viettämään eläkeaikaa. Yritys on myynnissä ja tavoitteena on saada jatkumoa palveluille kuitenkin uusia tuulia tavoitellen. - Olen lukutoukka, rikossarjojen intohimoinen katsoja. Olisi hienoa päästä itsekin tutustumaan omaan maahan ja naapureihin kaikessa rauhassa ystäviä tavaten, samoin pitkäaikaisia asiakkaita, kesäteatteriin ja talvellakin teatteriin suunnitellusti.

Yli 30 vuotta takana Toini Sanilan porotila on monen Lapin matkaajan välietappi Sevettijärvellä. Yöpymisen jälkeen on hyvä jatkaa matkaa Norjan puolelle tai lähivesille kalaan.

Matkalla Norjaan Kesästä on tulossa kiireistä aikaa. Majoitustilat täyttyvät yö toisen jälkeen, milloin moottoripyöräilijöistä, Norjaan matkaajista, kalaan pyrkivistä. Suomessa lomiaan viettävät löytävät helpon reitin Norjaan, ja voivat aiheuttaa aikamoisen ryntäyskesän, mikäli rajojen yli pääsee kesällä matkaamaan. Vakiokävijöiden lisäksi paljon uutta väkeä ottaa suunnan kohti Inaria, sieltä Sevettijärvelle ja edelleen kohti Norjaa. Usein porotilan isolta parkkipaikalta auton keulan suunta osoittaa Näätämöön ja siitä edelleen Norjan päätielle kohti jäämeren rantaa.

Toini on yrityksen ruorissa ja tunnettu sevettijärveläinen. Yli 30 vuoden

päässä. Sieltä on ollut norjalaisten helppo laskeutua viettämään syntymäpäiviä ja muita juhlia Toinin hoiviin. Silloin Toini kattaa salin komeaksi ja lataa herkut pitkille tarjoilupöydille. Tarjolla on aina lohta, graavina tai pääruokana. Juhlatunnelmaa nostattaa myös A-oikeudet ja mahdollisuus jäädä tunnelmaan usein koko viikonlopuksi. - Norjalaiset ovat hyvä osa yrityksemme myyntituloksesta, mutta ympäri maailmaa asiakkaita riittää. Jos korona tästä hellittää. Norjalaisia käy normaalisti ympäri vuoden ruokailijoina, kokousten pitäjinä ja muuten viihteellä. Koko Sör-Varangerin alueelta ja kauempaakin.

Juhlijoille kunnon kattaus

Ruska tuo lisää uusia kävijöitä

Norjan raja on vain 16 kilometrin

Odotettavissa on, että syksy tulee

Toini Sanilan porotilan pihapiirissä kesyt porot ihastuttavat kulkijaa. Tämä sarvipää nauttii aamiaiseksi leipää takaoven terassilta.


4

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Monikulttuurinen Kesäfestari Laurin talolla 7.8. kuva: Lukas Allemann

Riitta Kemppainen-Koivisto

Kun kesä avautui, tarjosi se monelle tapahtumajärjestäjälle mahdollisuuden. Vaikka pitkin talvea on varauduttu pienimuotoisten ulkoilmatapahtumien organisoimiseen, ei kuitenkaan alkukesästä tiedä, mitä loppukesä tuo tullessaan.

Laurin talo kuplii iloa elokuussa Naisyrittäjien into saada eri kulttuureja esiin yhteisessä tapahtumassa

Julia Allemann, Annekreet Heinloo, Nafisa Yeasmin, Yousra Alasaad, Katriina Happonen, Sally Ulich, Kate Suopajärvi ja Intisar Mushaileh ovat olleet tiiviisti mukana organisoimassa naisvoimin toteutettavaa kesäistä festivaalia Rovaniemelle.

Design yhdistää Rovaniemellä

Viikoksi luontoon Riitta Kemppainen-Koivisto

Heinäkuun 17. – 23. päivinä odotellaan Rovaniemelle 10 – 16- vuotiaita tutustumaan Lapin luontoon. Seitsemän yötä, runsaasti hyvää ruokaa, luonnossa liikkujan ohjelmaa ja päiväretkiä. Ja kaikki in english, joten leireily

käy ihan viikon englannin kielen harjoittelusta samalla. Turvaa tuovat natiivit suomen ja englannin kielen puhujat. Kun kyse on aktiivilomasta, pääsevät nuoret ottamaan selvää ilmastonmuutoksesta, luonnosta ja historiasta. Leireily sopii ihan kaikille, esteitä osallistumiselle ei ole asetettu.

toteutuu niin, että tilaa on sekä pihamaalla että sisätiloissa. Naisten tuotteita asetellaan myyntipöydille, palveluja esitellään nonstoppia esiintymislavalla ja työpajat kokoavat kiinnostuneimmat peremmälle sisätiloihin. Luvassa on kätten töitä, hyvinvointituotteita, etnisten asujen muotinäytös, musiikkia, kahvihuone verkostoitumiseen. Pihalle pystytetään telttoja, joista voi ostaa etnisiä herkkuja ja tutustua samalla tekijöihin. Halukkaat oppivat israelilaisen tanssin saloja, tutustuvat kiinalaiseen kehonhoitoon ja pääsevät näkemään ja tunnustelemaan perulaisia käsitöitä. Jooga tulee tutuksi ja uutta oppia saa mm. siitä, miten olla eduksi kuvauksia varten. - Pääidea on saada esitellyksi omaa yritysideaa ja saada sen johtamiseen sparrausta. Samalla kaupunkilaisilla on mahdollisuus kerääntyä koronaturvallisesti yhteen ja kokea jotain uutta, kertoo Business Ladies -hankkeen työntekijä Lukas Allemann.

Ohjelman järjestäjä Theo Turner lupaa, että uusia taitoja opitaan samalla. Taidot karttuvat niin nuotion sytyttämisessä kuin kätten töissä luonnon materiaaleista. Leirin järjestää Wild About Lapland -yritys. Lisätietoja https://wildaboutlapland.com/active-learning-camps/

kuva: Kirsi Nordberg

kuva: @frugalforluxury

Uusi putiikki avautuu kesän alkuun Saarenkylässä. Lauantaina 12.6. tapahtumakauppa on auki kello 11-17 ja sunnuntaina kello 12-16. Osoite: Kinos Design Atelier & Boutique, Keskusväylä 4.

Lappilainen

Kinos Design&Friends

Kesäisellä luontoleirillä otetaan selvää muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksista Lapin luontoon.

koko Lapin lehti

Rovaniemen pienyrittäjät ja osaajat kehittelivät kevään aikana konseptin, jossa yhdistyisivät tuotteet, paikallinen suunnittelu ja kaupunkilaiset. - Haluamme tuoda ennen kaikkea iloa ihmisille alkavaan kesään, ja nostaa esiin paikallisia osaajia, pienyrittäjiä, yhteistyön voimaa ja toistemme tsemppausta. Pandemia on kurittanut monia ja useat yrittäjät edelleen pinnistelevät, jotta tästä tilanteesta selvittäisiin. Silti pidämme lippua korkealla ja olemme positiivisin mielin, ja olemme erittäin innostuneita nyt kun vihdoin on mahdollista jotain pientä järjestää. Design-market tuo hieman valoa tunnelin päähän!, iloitsee puuhanainen Kirsi Nordberg.

Ensimmäinen Design & Friends -myyntitapahtuma järjestetään yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa 12.-13.6. uudessa Kinos Design Atelier & Boutiquessa Rovaniemen Saarenkylässä. Mukana ovat Arctic Ice Cream Factory, Kaima Design, Kinos Design, Oooza Design, Rollopallot ja Saara Sarparanta Design.

HALUAMME TUODA ENNEN KAIKKEA ILOA IHMISILLE ALKAVAAN KESÄÄN


5

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

783 KIVÄÄRIPAKETTI - Bushnell kiikari 3-9x40 - jalat - kaliiberi 308

1690e

749e KIVÄÄRIPAKETTI TIKKA T3x T3x LITE ADJS

- cal. 308 - Burris 2-7x35 kiikari - Optilok jalat

MAUSER M18 KIVÄÄRIPAKETTI - Hexa-Lock pikajalat - kiikari Meopta Optika6 1-6x24 - Mauser asepussi

1499e 699e

PIENOISKIVÄÄRIPAKETTI CZ 457 cal. 22 LR

SAVIKIEKOT + PANOKSET 150+150 Koli KUMISAAPPAAT

99e (120,-)

15e

- Nikko kiikari 3-9x40 - jalat - RCC-vaimennin

58e Finnwald KUMISAAPPAAT

89e

(99,-)

KATISKA

pieni 115e keskikoko 129e

LOKKA-VERKKO 35-60 x 1,8m

...ja kalaa tulee!

KAKSOISPAULA VERKKO 35-80mm x 1,8m

28e

SOMPIO KATISKA

2-nieluinen

89e KELLUNTATAKKI

199e

Rovakatu 31, 96200 Rovaniemi, (016) 313 363 Avoinna Ma - Pe 09.30 - 16.00 ja La 09.30 - 14.00


6

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Lapin lämpimin paikka koronan jälkeen? kuva: lumios.fi

Daniela Culley, Ounaspaviljongin ravintolapäällikkö.

Lappilainen

Viime vuonna tähän aikaan Ounaspaviljonki oli Ounasjoen tulvan vallassa. Nyt oli tilanne toinen, pitkät helteet tuovat kesäiset ihmiset vauvoista vaariin hiekkarannalle. Tämä on nimittäin odotettua aikaa. Pitkään ollaan eletty rajoitettua elämää ja on edelleen hyvä kuunnella sekä noudattaa suosi-

tuksia. Lappilaiset ovat noudattaneet rajoituksia esimerkillisesti, sanoo Infektioylilääkäri Markku Broas, paikallinen sankarimme. Lappilaiset rakastavat kesää niin paljon, ja tiesivät, että tekemällä oikein taataan hyvä kesä kaikille. Suomen Tivoli ei tule tänä vuonna Rovaniemelle, joka harmittaa monia. Sen sijaan, paikalliset yritykset ovat tulleet näyttämään kuinka upea alue on ja kuinka siellä voi nauttia aivan eri tavalla. Vilske Ounaspaviljongilla näinä päivinä antoi taas toivetta, että se uusi normaali koronan jälkeen on todennäköisesti jopa parempi kuin ennen. Paikalliset ovat löytäneet Ounasjoen kirkkaan puhtaat vedet vesiurheilun ja uimisen parissa. Ensimmäiset saapuivat nauttimaan jo aamulla kahdeksalta. Luvassa on nyt Wakeboard -vesipuiston ja padel-kenttien aktiviteetit sekä ravintolapalveluita. Tapasimme Daniela Culleyn, joka nyt pyörittää innokkaasti Ounaspaviljonkia matkailulegenda Simon Bitonin kanssa. - Ounaspaviljonki on niin olennainen osa Rovaniemeä ja se on täynnä potentiaalia. Tarkoituksemme on nyt hyödyntää tätä potentiaalia kaikkien iloksi. Meillä on niin paljon uusia kuvioita sovittuna ja työn alla, hevosen talutusratsastuksesta upeissa maise-

missa, musiikki-iltoihin kelluvalla lavalla, ihanat pehmeät maistuvat jätskit, pian myös pehmikset. Lista on pitkä ja jännittävä, sanoo Daniela. Kokemus matkailusta ja korkeatasoisten palveluiden tarjoamisesta on auttanut häntä hahmottamaan kuinka tärkeitä ovat asiakaskokemus ja laatu. Varsinkin tänä päivänä, ihmiset kaipaavat elämyksiä ja positiivisia hetkiä elämään. Se positiivisuus oli Ounaspaviljongilla heti havaittavissa, kuten kuvassa näkyvän nelivuotiaan Väinön ilmeestä huomaa. - On ihana nähdä, kuinka tuotamme hymyt lasten kasvoille. Silloin kun lapset ovat onnellisia, aikuiset ovat myös. Panostamme asiakaspalveluun ja aidosti välittämme asiakkaista, ja lapset ovat niin avoimia, että heistä näkee heti kuinka iloitsevat, hymyilee Daniela. Kuuma oli sää Ounaspaviljongilla ja ihmiset tyytyväisiä kesän alkamisesta. Ilo oli nähdä ja kuulla hyväntuulisia ihmisiä ympärillä. Nousi yksi kysymys: onko tämä Lapin lämpimin paikka? Daniela kertoi, että monesti Ounaspaviljongilla on jopa kymmenen astetta lämpimämpää kuin Rovaniemen keskustassa, vaikka etäisyys on vain puolitoista kilometriä. Koska tämä ilmiö on toistunut niin monesti, hän kysyi ELY-keskukselta mistä moinen voisi johtua. Vastaus oli,

että siinä voisi olla ihan oma mikroilmasto ympäröimän veden ansiosta, joka on myös syy miksi alue on joskus paljon kylmempi talvella. Yhteistyö Ounaspaviljongin alueen

innokkaiden yrittäjien kesken on tiivistä ja yhdessä mietitään alueen kehittämistä perustuen siihen mitä paikalliset tahtovat. Tulkoon hyvä kesä! kuva: Peter Culley

Väinö (4 v) nauttimassa auringosta Ounaspaviljongilla uimisen jälkeen.

EMC ROADSHOW TERVETULOA KOEAJAMAAN KAUDEN KUUMIMMAT UUTUUSMOOTTORIPYÖRÄT

TI 15.6. KLO 13-18

NESTE TUPASVILLA, KEMINMAA

Teollisuuskyläntie, 94450 Keminmaa

KE 16.6. KLO 13-18

SHELL NAPAPIIRI, ROVANIEMI

Sodankyläntie 715, 96930 Rovaniemi

TO 17.6. KLO 13-18 WETTERI, KAJAANI

Sokajärventie 2, 87700 Kajaani

PE 18.6. KLO 9-18 EMC, OULU

KOEAJOSSA > BMW F 850 GSA, 40 YRS SPECIAL BMW F 900 XR BMW F 900 R BMW G 310 GS, 40 YRS SPECIAL BMW R 1250 GS ADVENTURE BMW R 18 CLASSIC H-D FLTRXS ROAD GLIDE SPECIAL H-D PAN AMERICA SPECIAL

ONKO AJOT JÄÄNEET VÄHEMMÄLLE JA HALUAISIT MYYDÄ MOOTTORIPYÖRÄSI?

MYY SE MEILLE! 08 5346 550 / MPMYYNTI@EMC24.FI Erityisesti meitä kiinnostavat yli 1000cc matkapyörät 2005> sekä -00 ja uudemmat Harley-Davison moottoripyörät sekä isot customit.

KAWASAKI Z H2 SUZUKI GSX1300RRQ HAYABUSA

Vasaratie 2, 90410 Oulu

K E M I N M A A - R O VA N I E M I - K A J A A N I - O U L U WWW.EUROMOTORCENTER.FI

www.euromotorcenter.fi Vasaratie 2, 90410 OULU


7

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Oikeat laitteet jokaiseen puutarhaan QUICK FLIP -TEKNOLOGIA Leikkuulaitteen nosto puhdistusasentoon kestää alle 30 sekuntia.

PARK 340 PWX

PARK 220

PARK 120

Uusi nelivetoinen etuleikkuri aidolla runko-ohjauksella haastavaan maastoon. 3-teräinen 100 cm Combi 3 EL QF -leikkuulaite sähköisellä leikkuukorkeuden säädöllä. Tehokas kaksisylinterinen 586 cc STIGAmoottori. Ylivoimainen ajomukavuus hydraulisen ohjaustehostimen ansioista.

Myyntimenestys! Ketterä etuleikkuri runko-ohjauksella ja silppuavalla/taaksepuhaltavalla 95 cm Combi EL QF -leikkuulaitteella. Sähköinen leikkuukorkeuden säätö painikkeesta. 344 cc Briggs&Stratton -moottori. Poljintoiminen hydrostaattivaihteisto.

Kevyt, kapearunkoinen etuleikkuri runko-ohjauksella ja silppuavalla/ taaksepuhaltavalla 85 cm Combi QuickFlip -leikkuulaitteella. 414 cc STIGA-moottori. Poljintoiminen hydrostaattivaihteisto - portaaton ajonopeuden säätö eteen ja taakse.

5 590 € PARK 320 PW

3 990 €

Uusi tehokas etuleikkuri aidolla runko-ohjauksella. Tehokas kaksisylinterinen 586 cc STIGA-moottori. 3-teräinen, 100 cm Combi 3 EL QF leikkuulaite sähköisellä leikkuukorkeuden säädöllä. Ylivoimainen ajomukavuus hydraulisen ohjaustehostimen ansioista.

2 990 €

2 690 €

AT3 98 HA

AT3 108 HWA

Vankkarakenteinen traktori keskikokoisten ja suurien puutarhojen nurmien leikkaamiseen sivullepuhalluksella tai silppuavana. 432 cc Alpina-moottori. Poljintoiminen hydrostaattivaihteisto. Kaksiteräinen 98 cm leikkuulaite. Silppuavan leikkuun mahdollistava Multiclipsarja ja vetokoukku saatavana lisävarusteena.

Isommille alueille kaksisylinterisellä, 586 cc Alpinan V-Twin -moottorilla ja 108 cm leikkuuleveydellä varustettu sivullepuhaltava/ silppuava traktori. Vahva teräspalkkirunko ja isot 18” takapyörät antavat erittäin hyvän vetopidon. Multiclip-sarja ja vetokoukku lisävarusteena.

1 690 €

1 990 €

Saatavana myös työnnettävänä Multiclip 47 Q -mallina, 299,-

Leikkuukapasiteetti jopa 500 m2

Leikkuukapasiteetti jopa 800 m2

MULTICLIP 47 SQ

Työnnettävä, biosilppuava ruohonleikkuri 123 cc STIGA-moottorilla. Leikkuuleveys 45 cm. Kuulalaakeroidut pyörät 180/180 mm.

Itsevetävä, biosilppuava/ sivullepuhaltava ruohonleikkuri 139 cc STIGAmoottorilla. Leikkuuleveys 45 cm. Leikkuukorkeuden keskussäätö. Kuulalaakeroidut pyörät 180/ 180 mm.

249 €

MULTICLIP 747 AE

MULTICLIP 747 S AE

Työnnettävä, silppuava, kahdella E-Power 48V, 4 Ah akulla samanaikaisesti toimiva ruohonleikkuri. Leikkuuleveys 45 cm. Galvanoitu teräsrunko. Leikkuukorkeuden keskussäätö. Kuulalaakeroidut pyörät. Yksi 48V litiumioniakku (4,0 Ah) ja laturi sisältyy hintaan.

Itsevetävä, silppuava, kahdella E-Power 48V, 4 Ah akulla samanaikaisesti toimiva ruohonleikkuri. Leikkuuleveys 45 cm. Galvanoitu teräsrunko. Leikkuukorkeuden keskussäätö. Kuulalaakeroidut pyörät. Vetonopeuden säätö 2,5–5 km/h. Kaksi 48V litiumioni-akkua (2x4,0 Ah) ja laturi sisältyy hintaan.

529 €

MULTICLIP 47

799 €

369 €

MULTICLIP 50

325 €

Työnnettävä, biosilppuava ruohonleikkuri 166 cc STIGA-moottorilla. Leikkuuleveys 48 cm. Leikkuukorkeuden säätö 4 vivulla. Kuulalaakeroidut pyörät 210/210 mm.

Saatavana myös työnnettävänä Combi 48 Q -mallina, 299,-

AUTOCLIP 225 S

1 390 €

KAUPAN PÄÄLLE 150 m asennuss ar ETUSI 14 ja 9€

Jopa 1 100 m2 nurmikoille tarkoitettu kompakti robottiruohonleikkuri, joka voi leikata neljällä erillisellä alueella. Autoclip Remote App -sovellus mahdollistaa robotin kontrolloinnin Bluetoothin kautta. Leikkuria voi käyttää jopa 45 % kallistuvissa rinteissä. Kaupan päälle 150 m asennussarja. Tarjous koskee vain Autoclip 225 S -mallia ja on voimassa 30.6.2021 asti.

AUTOCLIP 230 S

1 790 €

KAUPAN PÄÄLLE 300 m asennuss ar ETUSI 29 ja 8€

Jopa 2 000 m2 nurmikoille tarkoitettu kompakti robottiruohonleikkuri, joka voi leikata neljällä erillisellä alueella. Autoclip Remote App -sovellus mahdollistaa robotin kontrolloinnin Bluetoothin kautta. Leikkuria voi käyttää jopa 45 % kallistuvissa rinteissä. Kaupan päälle 300 m asennussarja. Tarjous koskee vain Autoclip 230 S -mallia ja on voimassa 30.6.2021 asti.

COMBI 48 SQ

COMBI 50 SVQ

Itsevetävä ruohonleikkuri 139 cc STIGA-moottorilla ja neljällä leikkuumenetelmällä: keräys 60 litran keruusäiliöön, silppuaminen, taakse- ja sivullepuhallus. Leikkuuleveys 46 cm. Leikkuukorkeuden keskussäätö. Kuulalaakeroidut pyörät 200/280 mm.

Itsevetävä ruohonleikkuri 166 cc STIGA-moottorilla, vetonopeuden säädöllä ja neljällä leikkuumenetelmällä: keräys 70 litran keruusäiliöön, silppuaminen, taakse- ja sivullepuhallus. Leikkuuleveys 48 cm. Leikkuukorkeuden keskussäätö. Kuulalaakeroidut pyörät 180/240 mm.

369 €

Meillä myös robottileikkureiden asennuspalvelu!

Hallitie 3 A, 96320 | P. 0207 433 570 | info@koneliike.fi Rekisteröi tuoteRovaniemi stiga.fi -sivuilla www.koneliike.fi | Avoinna: Ma–Pe 9–17, La 10–14

425 €

Halutessasi järjestämme myös kotiinkuljetuksen!

Rekisteröi tuote stiga.fi -sivuilla


8

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Uusi perhehotelliketju syntyi Riitta Kemppainen-Koivisto alueen rikkautta. Avustuksen saa tänä ja ensi vuonna perheen sydäntä lähellä oleva Inarinsaamen kielen yhdistys Anarâškielâ Servi ry. - Tulevaisuuteen katsomme myönteisesti ja olemme parhaillaan toteuttamassa sukupolvenvaihdosta. Uudistamalla toimintaamme haluamme olla paremmin valmistautuneita uuteen normaaliin, luoda hyvän kasvualustan ja palvella asiakkaitamme entistä paremmin. Ketjun nettisivut: www.peerahotels.fi

Peerâ Hotels & Cottages syntyi, kun Hilla-Rina Palokari päätti jatkaa vanhempiensa, Vesa ja Raili Palokarin elämäntyötä. Ketjuun kuuluvat Lapista Hotelli Sodankylä, Peurasuvanto Mökit & Camping ja Tietotunturi KeloVilla. Lapsesta asti kaikessa mukana ollut ja alaa seurannut Hilla-Rina saa näin oivallisen alustan lähteä kehittämään ja luomaa perheyritykseen uutta.

Uutta potkua ketjusta Uusi yhtenäinen ketjustrategia syntyi pitkälti korona-aikana, jolloin on ollut aikaa ja mahdollisuuksia keskittyä uuteen. Näin toukokuussa näki päivänvalon Peerâ Hotels & Cottages. Inarinsaamenkielinen peerâ tarkoittaa perhettä. - Valitsimme tämän sanan toimintamme nimeksi, sillä olemme asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja työkavereiden kesken yhtä perhettä. Meille tullaan vieraaksi ja halutaan asua kotoisasti. Ennen kaikkea halu-

amme ystävällisyydellä ja ihmisläheisyydellä tehdä asiakkaiden olon kotoisaksi.

jatkumoa. - Tämän asian edistämiseksi lahjoitamme vuosittain 0,10 € jokaisesta majoitusvuorokaudesta pohjoisen Euroopan ainoalle alkuperäiskansalle. Tuemme näin saamelaista kulttuuria ja kieliä. Antamalla takaisin haluamme yhdistää ja kasvattaa

Juuret Inarissa Nimivalinnalla omistajaperhe haluaa tuoda esille juuriaan ja missiona on edesauttaa saamelaisen kulttuurin ja kielten

Nuorikin voi toimia yrittäjänä kuva: Johanna Kemppainen

Ensi kesän Anttu pyörittää Antun apua, metsänistutuksen ohella.

Pyhä-Luoston Isokurun reitti uusitaan Lappilainen

Leaderista tukee ja aktivoi nuoria

Johanna Asiala

Anttu Kemppainen on 15-vuotias nuori jääkiekkoa harrastava yrittäjänalku Sodankylästä. Virallisesti hän on 4H-yrittäjä ja saanut tukea yrittäjyyskokeiluunsa Leader Pohjoisimman Lapin Nuoriso-Leaderista. Yritys Antun apu toimii kesällä nurmikkojen leikkauksissa, puutöissä ja haravoinnissa. - Hyvin on töitä riittänyt. Vakiasiakkaitakin on kertynyt tässä ajan saatossa, ja heiltä olen saanut hyvää palautetta. Anttu laskuttaa työt asiakkailta suoraan käteisellä, ja tuntihinta sovitaan tietysti ennen töiden aloitta-

mista. Vaikka töitä on riittänyt, ehtii nuori mies pitää vapaatakin kesällä.

Tarve kesätyölle Kaikki lähti liikkeelle kesätyötarpeesta, kun Anttu oli vielä alle 14-vuotias. Yrittäjyyden kokeileminen vaati alkuun hakemuksen ja vuosiraportin laatimisen. - Vanhemmat olivat apunani, kun sitä kirjoitin. Käytännössä 4H-yrittäjyys tarkoittaa Antun tapauksessa sitä, että hän sai 300€ tuen halkomakoneen ja työhanskojen hankintaan. Häntä on pyydetty useasti kertomaan toiminnastaan niin paikallislehdille kuin muille ikätovereille.

Sodankylän yläkouluilla on pidetty yrittäjyystyöpajoja, joissa on esitelty myös 4H-yrittäjyyttä ja Nuoriso-Leader-tukea ylipäänsäkin. Nuoret, jotka jäivät ilman kesätöitä, voivat aloittaa tukihakuprosessin vaikka vasta kesällä ja silti ehtiä tekemään samana kesänä nuorisoyrittäjänä töitä. Kaikki 10–29-vuotiaat nuoret voivat hakea tukea yhteisiin projekteihin kuten harrastusvälineiden hankkimiseen ja tapahtumien järjestämiseen ja 13–29-vuotiaat omiin yrittäjyyskokeiluihin. Ehtona on, että projektit ja yrittäjyyskokeilut ovat nuorten ideoimia ja nuoret vastaavat itse niiden toteutuksesta ja raportoinnista. Haku on jatkuva.

Antun tulevaisuussuunnitelmat Miltä näyttävät Antun tulevaisuuden suunnitelmat, vieläkö yrittäminen kiinnostaa? - Ei pelkästään yrittäjyys, vaikka en ole sitä poissulkenutkaan. Hakeudun varmaankin sähköalan koulutukseen tänne Sodankylään peruskoulun jälkeen, eräopashommatkin kiinnostavat, pohtii Anttu.

INARINSAAMENKIELINEN PEERÂ TARKOITTAA PERHETTÄ

Kesän ja syksyn aikana suosittu Isokurun reitti ehostetaan. Retkeilijöitä parannustyö ei liiemmin haittaa, sillä kansallispuistossa on runsaasti vaihtoehtoisia reittejä retkeiltäväksi.

Lumi ja tulva vaurioiden syynä 200 metriä syvän Isokurun rinteiden lumet ja kevään tulvat eivät kohtele kurun pohjan reittiä lempeästi. Reittiä on jouduttu korjaamaan joka ikinen kevät, ja reitin puinen runko on huonossa kunnossa. Puolentoista kilometrin reitti uusitaan nyt koko-

Suosittu Isokurun reitti uusitaan kesän aikana.

naan. Reitille tehdään metallinen runko, joka kestää paremmin syvän kurun vaativat olosuhteet ja sillä vuosittain kulkevat kymmenet tuhannet retkeilijät. Metallirunko päällystetään puisella kulkureitillä.

Uusi reitti käytössä Karhunjuomalampea, Noitatunturia ja Pyhänkasteenputousta pääsee töiden aikana ihailemaan, mutta hieman poikkeavaa reittiä pitkin. Kurun eteläpään korjaustyö vaikuttaa myös Tunturiaavan luontopolun käyttöön. Myös Pyhänkasteenputouksen katse-lulava uusitaan heti alkukesällä, jolloin putoukselle ei hetkeen pääse. Tuolloin korjataan myös Isokurusta Oravalammen suuntaan johtavaa reittiä. kuva: Anna Pakkanen


9

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Luosto on tunturi ja kotikylä kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto

VUOKRATTAVANA: - Fat Bike - Telttasauna - Retkeilytarvikkeet - Kanootit, kajakit ja soutuveneet Ukko-Luosto on monen pohjoiseen matkaavan kesän luontokohde. Kyläläisten elämä sitä vastoin ei tule pikamatkaajille tutuksi. Jänkä-lehden kevään numeron luettuaan oppii tietämään jotain Luoston historiasta ja nykypäivästä.

Riitta Kemppainen-Koivisto

Luosto tunnetaan tunturina ja talviurheilupaikkana. Siellä kuitenkin asuu ympäri vuoden sata ihmistä, joille alue on ennen kaikkea kotikylä. Kylän elämä tulee tutuksi

paikallisten kertomana tuoreessa Jänkä-lehdessä. Anu Summanen kertoo Luoston historiasta ja nykypäivän palveluista. Paula Alajärvi haastattelee Hanna Helanderia palkitusta saamen kielten etäopetusprojektista. Essi Ryynänen tutkailee, miten paljon pohjoisuus on osa meitä, jotka täällä asumme.

Jänkä-lehti kertoo kulttuurista ja elämisestä Lapissa. Korona-aikana on tullut jälleen kerran esiin, miten eri maailmassa elämme pohjoisella seudulla kuin etelän ihmiset - hyvässä ja pahassa. Lehteä voi tilata tai ostaa Lapin ja Helsingin myyntipaikosta. Tutustu Jänkään osoitteessa www.janka.fi

-

Lomakylä Inari Hotelli Inari Ravintola Aurora Inarijärven risteilyt Kalastusretket

AMETISTIKAIVOS, Pyhä-Luosto Vierailut Lampivaaran kahviolta tasatunnein 1.6.-20.6.ma-la 11-17 21.6.-15.8. joka päivä 11-17 16.8.-30.9. joka päivä 11-16 Lokakuussa ti-la 11-15

Helposti matkasi varrella!

Sustainable gem mine open for visits Vierailulla opit alueen geologia, kuulet ametistin tarinoita ja saat kaivaa itsellesi oman onnen ametistin! Kävelymatkaan lähimmältä P-paikalta Ukko-Luostolta kannattaa varata 30-45 minuuttia. www.ametistikaivos.fi facebook.com/ametistikaivos instagram.com/amethystmine

Ryhmävaraukset: visit@amethystmine.fi +358 400 902 677 www.amethystmine.fi tel +358 16 624334 facebook.com/amethystmine


10

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

A T S E E N O K N O K I E V E L L I K Ö M A J N I I T O K Mitsubishi ja Electrolux

Enontekiön kunnalla on oma lentoasema Lappilainen

ILMALÄMPÖPUMPUT

Huippuluokan ilmalämpöpumput asennettuna kotiin tai mökille koko lappiin. Asennettuna hinnat alk. 1800,- tai rahoituksella alk. 39,-/kk Rahoitustarjous 24 kk, korko 0% Pyydä tarjous !

Enontekiön lentoasema siirtyy kunnan omistukseen. Kun kiitotie ja terminaalirakennukset tulivat elinkaarensa päähän ja liikenne vähäistä mittavaan pe-

kork. 180 cm, lev. 55cm

399,-

.

(549,-)

MIELE C2

229,-

UPM-valmistama laadukas 80g A4 paperi. Max. 5 riisiä/asiakas.

249,-

/ riisi

VALAISIMET

700W pyörivä alusta

59,-

(349,-)

(299,-)

NYT MYYDÄÄN EIKÄ MEINATA KAIKKI

MIKROAALTOUUNI

PÖLYNIMURI

kuva: Finavia

FINLUX 24” TELEVISIO

KOPIOPAPERI

3,-

taja Jari Rantapelkosen mukaan kunta aikoo varmistaa lentojen jatkumisen ja etsii yksityisiä kumppaneita mukaan toimintaan. Kaupan myötä Enontekiön saavutettavuutta ja matkailua kehitetään arktisen alueen lähtökohdista käsin.

myös akkukäytöllä asuntovaunuun ja mökille

UPO RF5271

JÄÄ-PAKASTINKAAPPI

ruskorjaukseen, joutui Finavia kentästä luopumaan. Toiveissa on, että uuden omistajan myötä lentoaseman toiminta jatkuu ja lentoyhtiöt voisivat tulevaisuudessa lentää Enontekiölle. Omistuksen vaihdos tapahtuu heinäkuussa. Kunnanjoh-

-40 %

1/as.

Tarjoukset voimassa 15.6. saakka tai niin kauan kun varattuja eriä riittää

SODANKYLÄ

LAPIN KODINTEKNIIKKA OY • Jäämerentie 10 • Ma-pe 9-17 | Puh. 040 740 2940

Enontekiön lentoasema on valmistunut 40 vuotta sitten ja ollut osa Finavian lentoasemaverkostoa vuodesta 1988 alkaen. Lentoliikenne on keskittynyt valtaosin muutamalle talvikuukaudelle, ja lentoasema on palvellut kansainvälisiä turistilentoja. Säännöllinen reittiliikenne päättyi vuonna 2018.

ROVANIEMEN PELTI-SEPPO OY SIPOLANTIE 1, 96100 ROVANIEMI

KORKEALAATUISET PELTIKATTEET JA RAKENNUSPELLITYKSET 050 438 4752 LUKKOSAUMA

TIILIKUVIO

LISTAT

PIIPUN PELLIT

P-19

P-20

KOURUT

KATTOTURVA

WWW.PELTISEPPO.FI KOURUT | SEINÄ- JA LAPETIKKAAT | LUMIESTEET | KATTOSILLAT IKKUNAPELLIT | UUNIN EDUSPELLIT | KYNNYSPELLIT KATTOREMONTIT | SEINÄPELLITYKSET


11

Nouseva Maaseutu ry.

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Aika lähteä uudelle uralle? Liiketoiminnan perustutkinto, Tornio Jatkuva haku. Päivi Innala, puh. 050 310 9383 Liiketoiminnan perustutkinto oppisopimuskoulutuksena, Tornio Jatkuva haku. Päivi Innala, puh. 050 310 9383 Hius- ja kauneusalan perustutkinto, Kemi Jatkuva haku. Anne Tuovinen puh. 050 310 9472 Eläintenhoidon ammattitutkinto, Loue Osaamisalat: eläinten kouluttaminen, koirahieroja ja eläinhoitola Aloitus 25.10. Petri Marjeta, puh. 040 701 3253 Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, Tornio (ilta- ja monimuotokoulutus) Haku 30.7. asti. Aloitus 30.8. Jani Harju, puh. 050 362 2302 Liiketoiminnan ammattitutkinto, Tornio Hakuaika 26.9. asti. Aloitus 25.10. Hinta 200 e. Päivi Innala, puh. 050 310 9383 JOHTAMISKOULUTUKSET Lähiesimiestyön ammattitutkinto, Tornio Haku 6.8. asti. Aloitus 18.8. Regina Pesonen, puh. 040 184 7237

Yrittäjän ammattitutkinto, Tornio Hakuaika 16.9. asti. Aloitus 28.9. Regina Pesonen, puh. 040 184 7237 Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinto, Tornio Haku 13.8. asti. Aloitus 7.9. Maarit Pulkkinen, puh. 040 572 5587 Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, Tornio Haku 13.8. asti. Aloitus 14.9. Maarit Pulkkinen, puh. 040 572 5587 Tiedonohjauksen ja sähköisten asiakirjojen hallinta 60 osp, Tornio Hakuaika 17.9. asti. Aloitus 5.10. Hinta 350 e. Regina Pesonen, puh. 040 184 7237 TYÖVOIMAKOULUTUKSET Liiketoiminnan perustutkinto, pakolliset osat 55 osp tai koko tutkinto 180 osp, Tornio (koulutusnro 699667) Hakuaika 22.8. asti. Aloitus13.9. Päivi Innala, puh. 050 310 9383 Liiketoiminnan ammattitutkinto, Tornio, (koulutusnro 699668) Hakuaika 26.9. asti. Aloitus 25.10. Päivi Innala, puh. 050 310 9383

www.lappia.fi

Pirkon kestävyys on testattu! Keskitä äänesi!


12

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Lapin perinnemaisemia uusin silmin Riitta Kemppainen-Koivisto

kuva: Lapin materiaalipankki

Lappilainen maisema näyttäytyy hyvin niittyiseltä biologi Ari-Pekka Huhdan uutuuskirjassa Opas perinnemaisemiin. Niittuja, ketoja, ahoja ja metsälaitumia löytyy oppaasta useamman sivun verran ihan lähimaisemista Keminmaalta, Ylitorniolta, Simojoelta, Pelkosenniemeltä, Kitiseltä, Luirolta ja Utsjoelta. Vaikka opas on pyntätty täyteen pieniä kuvia, saa harrastelijakin käsityksen, millaiselta kesäiset Lapin maisemat näyttävät ja mitä ihmeellisyyksiä täällä kasvaa.

Maataloista tiedot talteen Perinnemaisemien pariin Huhta päätyi vuonna 1989, kun hän aloitti Iin Ympäristöinstituutin kesätyöntekijänä ja teki siellä pro gradu -työnsä. - Tehtävänäni oli inventoida vielä jäsentymättömiä perinnemaisemia, vanhan maatalouskulttuurin luomia luontotyyppejä. Silloin kaksi ympäristöministeriön virkamiestä saapui lentoteitse oikein Helsingistä saakka kokoustamaan ja opastamaan minua kenttätöissäni. Sitten vain niine neuvoineni läksin maastoon ja maatalon isäntiä ja emäntiä haastattelemaan.

Katso uusin silmin matkakohteesi tantereita Luonnossa kulkija ei helpolla tunnista, mikä laji herkässä luonnossa on sellainen, jota tulisi vaalia.

PUNAKETUN GRILLIKAUSI

kuuluisin ja harvinaisin ja suojeltu kasvi. Keminmaassa kasvaa myös mähkää. Utsjoen kirkkotupien niittymäisen pihan kasvisto on erittäin harvinaista, ja sellaisia löytyy lisäksi vain Inarista

ja Enontekiöltä. Alueella kasvaa mm. tunturikurjenherne ja kellosinilatva. Poimulehteä löytyy ja tunturimaiden kauniin nimisiä lapinlaukkua, ruijanruoholaukkaa ja tenonajuruohoa. Jokivarsien tulvaniityillä kasvoi aikoinaan hyvä sato, kunhan pusikot ja puiden taimet raivattiin pois tieltä. Sompion alueella Sodankylässä peltoala oli ennen sotia suuri, ja osa oli käytössä vielä 60-luvulle asti. Lopun niittyviljelystä teko Lokan ja Porttipahtaan altaiden tulo. Laajoja ja yhtenäisiä tulvaniittyjä löytyy Tornionjoelta Kainuunkylältä. Simojoen sivuhaara Sinihaara on ennallistettu ja tulvauoma liki kuivillaan keskikesällä. Pelkoseniemeltä Savukosken suuntaan löytyy Kuussaaresta pohjankissankelloa, mäkivoikeltanoa ja pikkutervakkoa. Kaukana tilakeskuksista tulvaniittykohteita hoidetaan talkoovoimin. Mukavia kuvia oppaassa on myös Posion Korouomalta ja Kittilästä. Lähde: Ari-Pekka Huhta: Opas perinnemaisemiin – Niitut, kedot, ahot ja metsälaitumet. Vastapaino 2021.

* BURGERIT * RIBSIT * POROBOWL * AURINKOTERASSI * * * *

Torvisen maja aukeaa juhannukseksi!

Keminmaan kirkon edustalla olevaa ketoa hoidetaan perinnemaisemakohteena. Sieltä löytyy nurmirölliä, lampaannataa, tunturinurmikkaa ja pikkulaukkua, joka ryöstää juurillaan tilaa heiniltä. Ketokatkero on kedon

Utsjoen kirkkomaa on pohjoisessa liikkujan must- kohde. Aika pysähtyy, alue on oiva hiljentymiseen ja rauhaisaan etenemiseen. Sellainen avaa mahdollisuuden katsoa pihamaata uusin silmin.

(myös koirat ovat tervetulleita) SALAATTEJA PUBISTA KYLMIÄ JUOMIA JÄÄTELÖPISTE TIKKATAULU

Luostontie 4, 99555 Luosto Puh. 020 710 7790 Aukioloajat: ja www.punakettu.fi

Paras Apple asiantuntija palveluksessasi! HUOLTO

PELAAMINEN

TIETOKONEET

TARVIKKEET

TIETOTURVA

APPLE

p. 044 750 9555 • myynti@indata.fi Lampelankatu 23 • Rovaniemi

KAIKKI YHDESTÄ PAIKASTA · Kattopellit · Seinäpellit · Kattoturvatuotteet · Sadevesijärjestelmät · Peltisepän työt · Asennuspalvelu

Turvallisuusratkaisut paikallisesti kaikkialle Lappiin Räätälöimme turvallisuusratkaisut ja -palvelut aina tarpeidesi mukaan. Kysy lisää paikalliselta yhteyshenkilöltäsi.

Vasaratie 7, 96320 Rovaniemi 050 574 4889 I 0400 739 009 myynti@lapinpelti.fi I www.lapinpelti.fi

Jarmo Korhonen Rovaniemi 0400 693 872 jarmo.korhonen@securitas.fi

Eino Yritys Levi-Kittilä-Ylläs 0400 639 597 eino.yritys@securitas.fi

Niko Tohu Kemi-Tornio 050 545 8487 niko.tohu@securitas.fi

Jukka Moilanen Muu Lappi 040 546 1761 jukka.moilanen@securitas.fi


13

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

LAPPILAINEN ÄÄNESTÄJÄ ANNA ÄÄNESI

Perussuomalaista ehdokasta voit äänestää jokaisessa Lapin kunnassa.

Yhdessä, Lapin parhaaksi! Kaikki ehdokkaamme, tarkempine esittelyineen löytyvät vaaligalleriastamme osoitteesta: vaalit.perussuomalaiset.fi/kuntavaalit

Ilmoituksen maksaja: Perussuomalaisten Lapin piiri ry

PERUSSUOMALAISELLE


14

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi kuva: Max Juntunen

”Kuin Kaukon aikana” ryhmäohjelmia Ranualle Lappilainen

Kesän aikana käynnistyy eri kokoisille ryhmille suunnattua päivätoimintaa Ranuan Kangaslammella, kilometri eläinpuistolta Toljan suuntaan. Toiminnan taustalla häärivät Sirkka Juntunen, joka opiskelee maisteritutkintoa Lapin AMKin Matkailualan osaamisen johtamisen YAMK-koulutusohjelmassa ja Tuula Peura-Salmela, jolla on meneillään ikääntyvien toiminnan ohjaamisen polulla -ohjelma Peräpohjolan opistolla. - Väestö on Lapissa ikääntymässä ja matkailussa hyvinvointimatkailu on nouseva trendi. Nämä asiat saivat ”Kuin Kaukon aikana” ryhmäohjelmia Ranualle

meidät lähtemään liikkeelle paikan omistajan, Suomen Lähetysseuran, kanssa, kertovat naiset. He kehittelevät alueelle paikallishistoriaa ja hyvinvointia edistäviä ohjelmasisältöjä. Juntusella on tarkoitus tuoda pieniä ryhmiä Rovaniemeltä kokeilemaan israelilaista kansantanssia yrityksensä Rovaniemi Wellness Tours kautta. Peura-Salmela ohjastaa kävijät Kangaslammin perinnetilan tarjoamiin elämyksiin ja muuhunkin toimintaan.

Perinnetila testamenttina Kangaslammin isäntä Kauko Salmela kuoli 2014. Hän oli aiemmin testamentannut perinnetilansa ja omaisuutensa Suomen Lähetysseuralle. Tahtona oli, että Kangaslammille

Ranuan eläinpuisto heräsi kesään

kokoonnuttaisiin jatkossakin ja että paikka voisi tuottaa ihmisille iloa yhtä paljon kuin se on aikanaan tuottanut hänelle. Toiveena oli, että paikka säilytetään rauhallisena. Maalaismainen pihapiiri punaisine rakennuksineen lammen rannalla on viehättävä ja monella tavalla muistoja herättävä. Ahkera lähetystyön kannattaja ja perinteen vaalija Salmela järjesti Kangaslammella perinne- ja lähetystilaisuuksia vuosikymmenten ajan. Paikassa voikin aistia levon ja rauhan ilmapiirin. Israelilaista kansantanssia on mahdollista tulla kokeilemaan Juntusen ohjaamana myös Rovaniemellä 7.8. Business Ladies -hankkeen järjestämänä Guesthouse Laurin tiloissa. Sirkka Juntunen (vas.) ja Tuula PeuraSalmela Kangaslammen talvipirtissä.

kuva: Ranua Zoo

Lappilainen

Ranuan eläinpuiston uusimpia tulokkaita on viisitoistavuotias jääkarhuuros Nord. Se muutti helmikuussa Ranuan eläinpuistoon Tanskasta, alun perin se on syntynyt Moskovan eläintarhassa. Ensimmäiset viikot ovat kuluneet uuteen kotiin ja hoitajiin tutustuessa ja tuttavuutta se teki eläintarhassa asuviin naarasjääkarhuihin keväällä. Toistaiseksi ne asuvat kuitenkin omissa aitauksissaan, eikä pentuja odoteta vielä tänä vuonna. Jääkarhu on määritelty luonnossa uhanalaiseksi ja lajille on perustettu Euroopan eläintarha- ja akvaariojär-

jestössä (EAZA) uhanalaisten lajien suojeluohjelma EEP (European Exsitu Programme), johon Ranuan Eläinpuisto ja Skandinavisk Dyrepark myös kuuluvat. Ohjelman tavoitteena on ylläpitää jääkarhujen eläintarhakanta elinvoimaisena ja perimältään riittävän monimuotoisena. Vireä kesä alkoi helteiden myötä toukokuun lopulla. Kesälle odotetaan runsaasti tutustujia.

Jääkarhu nukkui aurinkoisena kesäkuun päivänä, kun kuvaaja vieraili Ranuan eläintarhassa. Nämä villisiat sen sijaan olivat erittäin eloisia ja hempeällä tuulella.

kuva: (c) Gájanas

Alkuperäiskansojen musiikista kisataan Kanadassa Lappilainen

Kanadassa kisataan kesäkuussa maailman musiikin paremmuudesta. Alkuperäiskansojen musiikin kisaan Gájanas yhtye on mukana kahdessa kokoonpanossa Kanadassa pidettävissä alkuperäiskansojen musiikkikilpailussa. Voittajat julkistetaan kesäkuun puolivälissä.

osallistuvat myös pohjoisen yhtyeet Gájanas ja VILDÁ. Molempien yhtyeiden julkaisemat levyt ovat ehdolla alkuperäiskansojen ”The Summer Solstice Indigenous Music Awards 2021” -kilpailussa. Yhtyeissä ja levyillä on mukana Hildá Länsman. Hänellä on hallussaan jo aiemmin voitto äitinsä Ulla Pirttijärven kanssa, kun heidän yhteisen yhtyeensä Soljun Odda Áigodat (New Times) -albumille myönnettiin alkuperäiskansojen musiikkipalkinto.


15

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

VIIDEN TÄHDEN PALVELUT Lapin edullisin ja luotettavin

Eskelisen Lapin Linjat Oy info@eskelisen.fi . www.eskelisen.fi Tel. 016 3422 160

0400 415 588

NYT OULUN MUUTTOPALVELU PALVELEE MYÖS LAPIN LÄÄNISSÄ! Heinontie 1, Rovaniemi www.oulun-muuttopalvelu.fi

Tervetuloa tutustumaan uudistuneeseen peruukkimyymälään!

V

Liikkeen tiloissa toimii erillinen peruukkihuone. Meiltä löytyy keinokuitu- sekä aitohiusperuukit naisille sekä miehille.

Lampelankatu 24 Rovaniemi

Varaa henkilökohtainen esittelyaika.

KUN HALUAT OSTAA TAI OLET MYYMÄSSÄ KIINTEISTÖMAAILMA LEVI

Tunturitie 2, 99130 Levi p. 045 1255 000

K-Market LevinPoron palvelut: K-Market LevinPoron palvelut:

KATSO AUKIOLOAJAT

www.levinporo.com Tunturitie 2, Liikekeskus portti, 99130 Sirkka TarkistaPoron päiväkohtaiset levinporo@k-market.com

aukioloajat facebookista!

Seuraa meitä

Tunturitie 2, Liikekeskus Poron portti, 99130 Sirkka levinporo@k-market.com

www.kiinteistomaailma.fi/levi

AUTOKORJAAMO

SPECIAL

HOTELLI KITTILÄ LEVI

• Ajoneuvojen korjaus- ja huoltotyöt • Tiepalvelu • Katsastuspalvelu

Pekankatu 13 96200 Rovaniemi p. 016 311 250 / 040 590 8587 Avoinna arkisin 9 - 18 www.kauneushiussalivaula.fi nettiajanvaraus 24/7

• Sijaisauto • Autojen maahantuonti • Myös kilpa- ja erikoisautot

Autojen otsonointi - sisäilman puhdistus Huollon yhteydessä 45€, norm. 60€

SPECIAL SERVICE LEVI 050 317 8110

Käännös-, tulkkaus- ja opetuspalvelut 30 vuoden kokemuksella

Arctic

Vietä aktiiviloma Kittilässä, kolmen tunturin kainossa!

Tutustu huoneisiimme: hotellikittila.fi

language company

ismo@specialservice.fi • www.specialservice.fi St 1 Poron Portti Tunturitie 2, 99130 Sirkka Pohjanakanratsupolku 1, 99130 Sirkka Aina voi soittaa! Joustavat työajat! Tarvittaessa haemme ja palautamme auton!

Arctic Language Company Oy 040 774 9945 info@arcticlanguagecompany.fi

Valtatie 49, FI 99100 Kittilä


16

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

10 kpl ERÄ

269.

59

90

18

70 / kpl

KATKAISU- JA JIIRISAHA MAKITA LS0815FLN

VOIMA PEITTÄVÄPUUNSUOJA A 9L JOULE

TERASSILAUTA LEHTIKUUSI 28

Ammattilaisen ja rakentajan tehokas jiirisaha. Maksimikulma vasen 50° ja oikea 60°. Maksimikallistus vasen 48° ja oikea 5°. Pehmeä käynnistys, työvalo ja laser vakiona.

Vesiohenteinen peittävä suoja puupinnoille.

Terassin tekoon luonnon oma kestopuu rianlehtikuusi on ekologinen ja kulutusta entamiseen. Tasainen harmaantuminen

(79€)

3900 00 59 (99€)

399.

695.

AKKU MAKITA BL1840B 18V 4,0AH JA 5,0AH

MATKAJÄÄKAAPPI OPAL 12/230V AKULLA

HIILIGRILLI KAMADO BBQ 23,5

Sisä- ja ulkokäyttöön sopiva matkajääkaappi, jota voidaan käyttää 230 tai 12 V:n jännitteellä tai akulla. Akun kesto jopa 8 h. Tilavuus 40 litraa. Mukana akku, johdot ja liitännät. Leveys 60 cm, syvyys 39 cm ja korkeus 49 cm.

Pinta viimeistelty korkeakiiltoisella lasituk voit käyttää grillaamiseen, savustamiseen piirakoiden sekä leipien paistamiseen. Tai tumattomasta teräksestä erittäin vankka

Vara-akku BL1840B 18V 4,0 Ah Li-ion, akun varaustilan ilmaisin. Sopii kaikkiin Makitan 18V Li-ion -akkukoneisiin, joissa akun kiinnitysosa on keltainen tai jossa on tähtimerkintä. DC18RC-laturilla latausaika n. 36 min.

10 kpl ERÄ

299.

(249€)

199. RIIPPUTUOLI TELINEESSÄ HAWAIJI MUSTA

Polyrottinkipunoksesta valmistettu riipputuoli teräksisellä jalkaosalla. Sisältää istuintyynyn ja selkätyynyn narukiinnityksellä. Kantavuus 130 kg. Kannatinkehyksen mitat 93 x 197 cm. Sisältää turvavyöt koriosan ja varren välille.

AKKURUOHONLEIKKURI MAKITA DLM431Z 2X18V Akkukäyttöinen ruohonleikkuri 2x18V jännitteellä, toimii Makita 18V Li-Ion akuilla. Leikkuuleveys 43cm, keskitetty korkeudensäätö, kuulalaakeroidut pyörät. Menee varastoitaessa tai kuljetettaessa pieneen tilaan.

2 190.

ETULEIKKURI STIGA VILLA 14H

Leikkuri Briggs & Strattonin 344 cc -moo vaihteisto, jossa tasainen nopeuden säät teiden vaihtamista. Leikkuuleveys on 85 mänä on silppuaminen ja taaksepuhallus

UUTUUS

SISUSTUSPANEELI ROSO 13X120X2350 VALKEA 1,76M2

21

90

240 pkt ERÄ

SAUNAPANEELI 14X120X3600 STP S VÄRI HARMAA JA MUSTA

/ m2

14

VINYYLI GO KANELI 16

90

Tässä lukkopo on kevyt pinta on kestävä ja h kodin kaikkiin mitat ovat 122

/ m2

K-RAUTA LEVI Tunturitie 1, 99130 Sirkka Puh. 0207 856 770

AUKIOLOT:

Ma-P La Su


17

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

USEITA MITTOJA

37

OTETTA NÄMÄ NELJÄ TU ANA PAKETTIHINT

90 / m2

8X145X4000 SIL

TERASSILAUTA CELLO 28X145 HARMAA

u metrihinta 4,68€. Sipea kestävä materiaali rakn kestää noin 1-2 vuotta.

Painekyllästetty ja kuumaöljykäsitelty terassilauta. Ensimmäinen uusintakäsittely noin 5 vuoden kuluttua asennuksesta. Neliöhinta on laskettu 6 mm asennusraolla. PEFC-sertifioitu.

129

00

AKKUISKUPORAKONE DEWALT XR DCD709N, 18V, ILMAN AKKUA

14

95

179

00

5 KERAAMINEN

PIENKONEBENSIINI PROF 2-T 5L

ksella. Kamado Grilliä n, pizzan paistoon sekä itettavat sivupöydät. Ruosrunko lukittavilla pyörillä.

Prof 2-tahti pienkonebensiini. Yhdessä puhtaampien pakokaasujensa ja pienemmän haihtuvuutensa ansiosta Prof-pienkonebensiiniä käyttävien pienkoneiden kanssa työskentely ja harrastaminen on tavanomaista mukavampaa.

Sisältää leikkuulaitteen 95 Combi EL QF

(3 690€)

2 995.

HST

ottorilla. Hydrostaattitö polkimesta ilman vaihcm ja leikkausmenetels.

ETULEIKKURI STIGA PARK 320G

Vahva ja kompakti etuleikkuri, joka sopii erityisesti keskisuurille puutarhoille. Stigan aito runko-ohjaus takaa parhaan ohjattavuuden ja ST 450 -moottori erinomaisen suorituskyvyn. Combi EL QF -leikkuulaitteen leikkuuleveys on 95 cm .

DEWALT DCS355N-XJ AKKUMONITOIMIKONE DEWALT DCS355N 18V RUN

3990 ASFALTINPAIKKAUSMASSA KATEPAL FIX-5 10L

Käyttövalmis asfaltinpaikkausmassa pieniin korjauksiin. Massa sisältää myös kiviaineksen. Turvallinen levitystapa ilman kuumentamista.

1590 / m2

ontillisessa vinyylilankussa astruktuuri. Vinyylilankku hiljainen lattiamateriaali huonetiloihin. Tuotteen 2 x 18 x 0,4 cm.

199

00

RISTILINJALASER DEWALT DW088CG VIHREÄ

199

00

AKKUKULMAHIOMAKONE DEWALT DCG405NT RUNKO

6900 KASTELUKELA JA SEINÄPIDIKE FISKARS 15M

Kompakti all-in-setti. Kokonaisulottuvuus on 15 m. Kestävä 9mm 3/8" kasteluletku. Horisontaalinen muotoilu helpottaa liikkumista puutarhassa.

KAUPAN PÄÄLLE SENCON 90MM KONENAULA LAATIKKO

(24,90€)

OODIY CHLOE KL32 629

549

00

699.

LEKTAR INDOOR VINYYLILANKUT PV3303, PV3304 JA PV 3305

24

Pe 8-18 ( 31.7. asti ) 9-16 ( 31.7. asti ) 12-16 ( 20.6. asti )

AKKUKONESARJA MAKITA DLX4142TX1

Kattava ammattilaisen 18 voltin akkukonesarja. Porakone DDF485, iskevä ruuvinväännin DTD153, monitoimikone DTM51 ja pistosaha DJV181. Akut 2 x 5,0 Ah, latauslaite ja laukku.

90 / m2

UUTUUS

749.

AKKURUNKONAULAIN SENCO FUSION F35XP

Akkukäyttöinen, 34-asteinen runkonaulain, jossa yhdistyvät paineilmanaulaimen suorituskyky letkuttomuuden tuomaan käyttömukavuuteen, ilman vaihdettavia kaasupatruunoita.

CELLO OUNAS ULKOPOREAMME

Tehdään hyvää. Yhdessä.

Verkkokauppamme on auki www.k-rauta.fi

Etäohjattava 6-paikkainen iso ulkoporeallas tarjoaa kylpyhetket ympäri vuoden markkinoiden parhaalla hinta-laatusuhteella. Vesitilavuus 1700 l. Materiaalit kestävät pakkasta ja lämpötilan vaihteluita. Valmistettu Suomessa.

CELLO PYHÄ ULKOPOREAMME 6490,-

7 990.


18

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Pieni pala maaseutua lautasella Riitta Kemppainen-Koivisto

kuva: Enja Kivinen

kuva: Minna Auranen

Kiinnostus terveelliseen ruokaan ja kotoilu ovat saaneet suomalaiset innostumaan kotitarveviljelystä. Hyötyviljely eli kasvisten ja yrttien kasvattaminen onnistuu pienelläkin parvekkeella tai patiolla. Yrtit ja vehreys ravitsevat mieltä ja kehoa sekä auttaa pölyttäjiä. Järjestöpäällikkö Helena Velin Maaja kotitalousnaisten Keskuksesta on tyytyväinen, että yhä useammalla parvekkeella ja kaupunkiviljelmällä kasvaa hyötykasveja. - Omatarveviljely on hyödyllistä monella tapaa. Mieli lepää puutarhapuuhista ja kroppa kiittää hyötyliikunnasta sekä lisääntyneestä kasvisruoasta. Viljelmistä hyötyvät myös pölyttäjähyönteiset.

Lapset mukaan Kaupungistumisen ja teollistumisen myötä monilla lapsilla on jäänyt vieraaksi moni aiemmin itsestään selvä asia, kuten missä ja miten peruna kasvaa. Lapset kannattaa ottaa mukaan puutarhapuuhiin jo pienestä pitäen. Luontosuhde vahvistuu, ruokataju ja ruoan arvostus lisääntyy ja terveellinen ruokavalio tulee pienestä pitäen osaksi arjen ruokavalintoja. Lasten kanssa on myös helppo kasvattaa vaikka säkkiperunaa, erilaisia papuja, her-

Pussiperunat sopivat hyvin kasvatettavaksi, vaikka omalla takapihalla tai parvekkeella.

neitä, kesäkurpitsaa, kehäkukkaa, samettikukkaa ja auringonkukkia. - Lasten kanssa voi myös askarrella hyönteishotelleja ja opetella säilömisen niksejä, Velin vinkkaa.

Oppaita aloittelijalle Joka tohtii lähteä suoraan luontoon etsimään herkuteltavaa, saa hyvin neuvoja alkutaipaleelle uusista oppaista. Harrastukseen hurahtaneita hemmotellaan lukuisilla hyötyviljelyä koskevilla kirjoilla. Kevään kirjasatoa ovat mm. Raija Kivimetsän Hurmaava horta, jossa

lupaillaan, että hortoilusta voisi tulla ihan uusi elämäntapa, kun kotimainen superruoka valtaa kotikeittiön. Yrteistä moni sopii heti lautaselle laitettavaksi, kukkaset myös kakkujen ja aterian koristeiksi. Moni luonnosta poimittu terveysruoka sopii myös pakastettavaksi. Satu Hovin Luonnonyrtit on luonteeltaan keräilijän opas. Siitä selviää, millaisesta maastosta luonnon antimia tulisi poimia ja miten ne erottaa samannäköisistä muista lajeista, jotka eivät syötäväksi kelpaa. Poimulehti on tuttu villikasvi, jota kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa.

Juhlitaan Suomen luonnon päivää 28.8.

HYVIÄ VAIHDOKKEJA TORNIOSTA 22000 €

kuva: Joel Heino/Metsähallitus

Mikäs sen kesäisempää kuin pala mustikkapiirakkaa!

Husqvarna 701 Vitpilen Mahtava retro pyörä nykytekniikalla! Vm: 2019, 700 km

Bmw 530d xDrive farmari Mahtavilla varusteilla Vm: 2012, 230000km

8900 € Toyota Yaris 1,3 VVT-i Active 5ov. Hyväkuntoinen luotettava bensa Vm: 2013, 178000 km

Riitta Kemppainen-Koivisto

Suomi ensimmäisenä liikkeellä Uusi liputuspäivä saadaan vuonna 2023, kun suomalaiset pääsevät liputtamaan luonnolle. Päätöksen takana ovat Sisäministeriö ja Helsingin yliopiston almanakkatoimisto, jotka ovat lanseeraamassa elokuun viimeisen lauantain tälle juhlapäivälle. Liputussuositus on ollut voimassa jo 5 vuotta ja vielä pitää odottaa pari vuotta, että käytännöstä tulee virallinen. Rouva Jenni Haukio iloitsee päivän saamisesta vakiintuneeksi liputuspäiväksi.

Suomen luonnon päivää on vietetty vuodesta 2013. Suomalaiset innostuivat liputtamisesta luonnon juhlapäivänä niin, että nyt ollaan valmiita vakiinnuttamaan ja aloittamaan uusi perinne. Päivän tarkoituksena on muistuttaa suomalaisen luonnon tuomasta ilosta ja sen hyvinvointia edistävästä vaikutuksesta. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimi Suomen luonnon päivän aktiivisena suojelijana. - Oman liputuspäivän kautta voimme nyt ilolla ja kiitol-

lisuudella juhlistaa Suomen monimuotoista luontoa, kansallisaarretta, jonka merkitys koko kansakuntamme aineelliselle ja aineettomalle hyvinvoinnille on mittaamaton, rouva Haukio sanoo.

11950 €

5500 € Triump Legend 900 tt Metallin musta siistissä kunnossa oleva katseen kääntäjä. Cafe racer look ilman runkomuutoksia. Vm: 2001, 43500 km

25900 € Mercedes-Benz Vito 114Cdi Automaatti, Keskipitkä, pariovet takana, webasto, 3hlö, Vm: 2017, 130000 km Alv. Vähennys kelpoinen

10900 €

2290 €

Audi 3.0 TDI V6 171 4d Quattro TipTronic #Suomiauto Hienokuntoinen vasta huollettu neliveto. Vm: 2008, 272000 km

Ford Focus 1.8 TDCi Collection Wagon Siistikuntoinen farkku uusilla renkailla Vm: 2008, 310000 km

32800 €

47800 €

Peugeot e-208 GT-Line 50kWh 136 ”Täyssähkö” mahtavilla varusteilla Vm: 2020, 13000 km

Bmw 335d xDrive farmari Mahtava 313 heppainen tehopakkaus saapuu Tornioon viikolla 23!Helmiäisvalkoinen / Beige täysnahka sisustus Vm: 2019, 96500 km

Lippu salkoon ja juhlatunnelmaa Suomalaiset ovat vetäneet lipun salkoon perinteiseen tapaan, koristelleet juhlaruokia ja retkireppuja pikkulipuin, maalanneet Suomen lipun kuvia kasvoväreillä sekä liputtaneet virtuaalisesti tunnuksella #liputanluonnolle.

Verkkotehtaankatu 12 | 95420 Tornio 040 164 6919 / Timo | timo@lapinautokauppa.fi


19

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

TÄYDEN PALVELUN AUTO- JA KONELIIKE Audi A6 BITURBO 320hv Bsn Sport 3,0 V6 TDI Q A -15 151tkm 38900€

BMW 528i xDrive 245hv A TwinPower Tbo Sport F10 Sedan -12 142tkm 27900€

TRAKTORIT

Valmet 8400 AC Delta power Shift -94 9300h 31868€ sis alv

OSTAMME autot ja traktorit SOITA 050 410 8836

Valtra N92 Hitech Etukuormaaja + kauha -11 7400h 42900€ sis alv

Isuzu D-max Double Cab 3500 4WD 2,5 A 163hv LSX Two Seate -14 171tkm 25900€

Toyota Avensis 1,8 Valvematic Active Wagon A -14 102tkm 19700€

Mercedes-Benz ML 250 BlueTec 4Matic Business AMG -12 167tkm 29900€

Massey ferguson 8260 -04 Valmet 455 4x4 Turbo -89 7600h 7500h 34900€ sis alv 16900€ sis alv Case ih 4240 Etukuormaajalla -95 3900h .............................24900€ Valmet 6300 Etukuormaajalla -95 9500h ................. 28900€ sis alv Soita Valtra 6400 Etukuormaajalla -05 6800h.................... 39900€ sis alv ja kysy Valtra 6400 Etukuormaajalla -02 9500h ................... 34900€ sis alv Valmet 900 Etukuormaajalla -98 10500h ................. 27900€ sis alv lisää! Massey Ferguson Etukuormaajalla 3070 -91 7000h ...18900€ sis alv Valtra M150 Etukuormaajalla -04 7300h .....................41900 sis alv

Alakorkalontie 8, ROVANIEMI Automyynti 050 410 8836 Huolto 040 504 1092 Avoinna ma-pe 8-17 ja lauantaisin 10-14 lapinlaatuautot.fi

OSOITTEEMME ALAKORKALONTIE 16

MERCEDES-BENZ GLE 350 de 4Matic EQ Power AMGpkt.,panorama, ilmajousitus,s.vetokoukku, -21, 1 tkm; 4x4, Autom. vaiht., Takuu, H-kirja, Nahkaverh., Navi, Kattoikk., Ilmast., TC, Sport-ist., Vetok., Aluv., Cruise, Met.väri, AMG, 105900

Mercedes-Benz VITO 116CDI 4x4-3,05/34KB pitkä A3 A 1+8h sis.alv. 24%, -17, 89 tkm, 4x4, Autom. vaiht., Alv-väh.kelp, 1-om., Vähän ajettu, H-kirja, Webasto, Ilmast., ESP, Vetok., Aluv., 2xrenk, Cruise, Met.väri, Sadetunn., MMI, Liukuovi oik., Lohkol., CD, ABS, 59499

Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD R-Design A (MY18.1) 7hlö/Panorama/Adaptiivinen vak/BLIS, -17, 94 tkm; 4x4, Autom. vaiht., Vähän ajettu, Huippusiisti, H-kirja, Nahkaverh., P-tutka, Kattoikk., Ilmast., Sport-ist., Hillhold, Vetok., Aluv., Cruise, MMI, Sadetunn., Lämm.tuulil., Kaistavahti, Bluetooth, Integr.last.ist., 56790

Mercedes-Benz C 220 d 4Matic A Business AMG (MY19), -19, 6 tkm, 4x4, Autom. vaiht., H-kirja, Navi, Ilmast., TC, Hiukkassuod., Aluv., 2xrenk, Cruise, Met.väri, Sadetunn., Nahkaverh., AMG, Multimedia, MMI, 51999

Mercedes-Benz E 220 d 4Matic T A All-Terrain, -18, 105 tkm, 4x4, Autom. vaiht., H-kirja, Navi, Ilmast., ESP, Ilmajousitus, Hiukkassuod., Vetok., Aluv., Cruise, P-tutka, Nahkaverh., TV, MMI, 49900

Mercedes-Benz E 220 d 4Matic A Premium Pro (MY17) webasto, sähkö vetokoukku, -17, 63 tkm, 4x4, Autom. vaiht., Alvväh.kelp, H-kirja, Navi, Ilmast., ESP, Hiukkassuod., Vetok., Aluv., Cruise, Sadetunn., P-tutka, Bluetooth, MMI, Webasto, 45499

Mercedes-Benz CLA 180 A Business Progressive, -19, 0 tkm, Autom. vaiht., Alv-väh.kelp, MMI, Navi, 39900

Mercedes-Benz E 350 e A Premium Business Ilma-alusta, vetokoukku, Navi, liikennemerkki avustin, -17, 83 tkm, Autom. vaiht., H-kirja, Navi, Ilmast., ESP, TC, Ilmajousitus, Aluv., 2xrenk, Cruise, Met.väri, Sadetunn., P-tutka, Nahkaverh., AMG, Bluetooth, MMI, Vetok., 37490

BMW 335 i TwinP Turbo A xDrive F31 Nahka/muisti paketti, navi, 19”Alut jne..12kk/20000km käyttöturva, -14, 205 tkm; 4x4, Autom. vaiht., Nahkaverh., Navi, P-tutka, Lasikatto, Ilmast., TC, Aluv., 2xrenk, Met.väri, Sadetunn., Bluetooth, Sport-ist., MMI, 29499

Mercedes-Benz GLK GLK 220 CDi 4Matic A Premium, Nahka paketti, panoramakattoikkuna, vetokoukku, ILS jne., -13, 143 tkm; 4x4, Autom. vaiht., H-kirja, Nahkaverh., Navi, P-tutka, Xenon, Lasikatto, Ilmast., ESP, TC, Hillhold, Hiukkassuod., Vetok., Aluv., 2xrenk, Cruise, Met.väri, CD, MMI, Rengaspainevar., Bluetooth, ABS, 27990

Audi A4 Avant 2,0vaiht., TDI DPF S lineNahkaverh., Busin+ A, Xenon, -12, 251 168 tkm; Autom. H-kirja, tkm, Huippusiisti, Xenon, Webasto, Ilmast., ESP, Webasto, Ilmast., TC, Ilmajousitus, Vetok., Aluv., 2xrenk, 2xrenk, Cruise,CD,CD, Aluv., Sadetunn., Aut.ilm., Cruise, Met.väri, Navi, MMI, 26900 13900

Audi A6 Avant Bsn 3,0 V6 TDI 160 Q S tronic; -15,

Mercedes-Benz E 220 BlueTec T 4Matic A Premium Busin ortopedi penkit, webasto, vetokoukku, P-tutkat, ILS; -15, 203 tkm, 4x4, Autom. vaiht., H-kirja, Ilmast., ESP, TC, Aluv., 2xrenk, Cruise, Bluetooth, MMI, Nahkaverh., Sport-ist., Navi, CD, 25900

Mercedes-Benz C 200 d A Premium Business (MY16), -16, 130 tkm; Autom. vaiht., H-kirja, Ilmast., ESP, Hillhold, Hiukkassuod., Aluv., 2xrenk, Cruise, CD, MMI, 25899

BMW X3 xDrive i A TwinPower Turbo F25 Business, -12, 188 tkm, 4x4, Autom. vaiht., H-kirja, Ilmast., Sport-ist., Vetok., Aluv., 2xrenk, ABS, MMI, Sadetunn., Bluetooth, 21900

Toyota HIACE 2,5 D-4D 4WD 117 5ov Sis.alv24%, -10, 186 tkm; Ilmast., Webasto, Liukuovi oik., 21490

Mercedes-Benz E 200 BlueTec A Business, -15, 335 tkm, Ilmast., ESP, Hiukkassuod., Cruise, Bluetooth, 16490

Audi A4 Avant 2,0 TDI 130 quattro Proline, -13, 200 tkm, 4x4, H-kirja, Nahkaverh., Xenon, Ilmast., ESP, TC, Aluv., 2xrenk, Cruise, Met.väri, CD, MMI, Sport-ist., Vetok., 15999

Mercedes-Benz A 150 Classic 5d, -06, 177 tkm, H-kirja, Ilmast., ESP, TC, Aluv., 2xrenk, CD,

Alakorkalontie 16, 96300 ROVANIEMI Myynti: Pasi 040 933 4955 Jari 040 089 1003 Avoinna Ark. 9-17

BMW 5-SARJA G31 Touring 530d A xDrive M-Sport, -17, 83 tkm; 4x4, Autom. vaiht., Huippusiisti, H-kirja, Ilmast., Aut.ilm., Aluv., Cruise, Met.väri, CD, MMI, Sadetunn., Sportist., Bluetooth, ABS, Run flat renk., P-tutka, 51999

Mercedes-Benz E 220 d A Premium Business; -17,

Audi A4 Avant TDI DPF S line Busin+ A,Navi, -12,Ilmast., 251 105 tkm, Autom.2,0vaiht., H-kirja, Nahkaverh., tkm, Webasto, Ilmast., ESP, ESP, TC,Huippusiisti, Hiukkassuod., Xenon, Aluv., 2xrenk, Cruise, Sadetunn., MMI, 2xrenk, Cruise, CD, Aluv., Sadetunn., Aut.ilm., Vetok., P-tutka, AMG, 34290 13900

www.niemelanauto.fi

6899


20

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Avoimet Puutarhat - tervetuloa! Riitta Kemppainen-Koivisto

kuva: Timo Taulavuori

välien pitämistä ja maskien käyttöä myös ulkona.

Ihaile kotisohvalta käsin

Kesäinen piipahdus tuntemattomalle pihalle on Puutarhaliiton vuosittainen tapahtuma. Silloin kymmenet kotipihat, ryhmäpuutarhat ja pihapiirit avaavat viherkenttänsä vieraille, esittelevät kasvejaan ja kukkiaan ja tekevät harrastusta tutuksi kävijöille. Kun pihat ja istutukset päätetään esitellä muille, se myös hoputtaa multasormia työn touhuun kevään ja alkukesän ajaksi. Pohjoisessa on ollut aika viileä kevät ja kesätunnelmiin päästiin vasta ihan toukokuun lopulla. Kukoistusaika on siis vielä edessäpäin. On paljon, jota odottaa.

Useat osallistujat lähettävät ihailtavaksi Avoimet Puutarhat Kotisohvalla -videoita, jossa vajaan 10 minuutin videolla esitellään omaa puutarhaa yleisölle Youtube-kanavalla. Tapahtuman sivuilta www.avoimetpuutarhat.fi löytyy lisätietoja sunnuntaina 20. 6. klo 12 – 17 järjestettävästä tapahtumasta. Sieltä selviävät myös, mitkä puutarhat Lapista ovat mukana. Ilmoittautuneiden joukossa ovat mm. Salme Heponiemen pihapiiri Kemissä, Vilho Auniolan Villenkartano Torniossa, Rovaniemeltä Napapiirin ryhmäpuutarhan kahdeksan pihaa, Marja Lähtevänojan puutarha Kivitaipaleesta ja Naisten puutarha -Womens`Garden Korkalovaarasta.

20.6. opitaan yhdessä Tänä vuonna yhteisenä eurooppalaisena teemana on: Opitaan yhdessä puutarhassa! Idea on, että puutarhavierailun aikana kerrotaan kokemuksia ja kysytään vinkkejä puutarhanhoidosta -tai sitten vain nautitaan muiden työn tuloksista. Puutarhat toteutetaan ulkotapahtumana, tiloissa edellytetään turva-

Monessa puutarhassa odottaa houkutteleva puutarhatuoli, jonka ääressä voi hengähtää ja nauttia puutarhan rentouttavasta vaikutuksesta.

TAIVAAN TULIEN TV-SARJAN kuvauspaikkojen kiertoajelu Kari Väänäsen käsikirjoittama ja ohjaama Taivaan Tulet -TV-sarja. Kemijärvellä kuvauksia tehtiin lokakuusta 2005 alkaen aina maaliskuuhun 2013 asti eri pituisina ajanjaksoina. Kemijärvi 150 juhlaviikko tarjoaa mahdollisuuden päästä kokemaan kuvauspaikat ja tunnelmat vielä kerran. Oppaana on Päivi Kostamo ja myös Kari Väänänen on lupautunut mukaan. LÄHDÖT: Kesäkuu 28.6 klo 12 ja 15 Heinäkuu 2.7 klo 12 Lähtö Vapaudenkatu linja-autopysäkiltä vastapäätä Tuccabajaa. ENNAKKOVARAUKSET: Päivi Kostamo email: paivi@travelkemijarvi.fi tai puh. 044 840 0972 Tapahtuma on osa Kemijärvi 150v. juhlaviikkoa Ilmainen

www.visitkemijarvi.fi


21

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

KESÄUUTISET 2021

RAHOITUS * € / KK ALK. 99 UUTISET s. 6. *ks. KESÄ

RANGER LÄMPÖHYTILLÄ ALK.

18 490 €

LUE KÄTEVÄSTI S.FI DIGIUUTISET: POLARI I TAI NOUDA LEHT LTA! POLARIS-KAUPPIAA

ETUSI 3687 €

RANGER - YMPÄRIVUOTISEEN KÄYTTÖÖN. VALITSE VOIMANLÄHTEEKSI BENSA, SÄHKÖ TAI DIESEL.

2021 SPORTSMAN 570 EFI T3B + POLARIS-PERÄKÄRRY (ARVO 799 €) + POLARIS-SÄHKÖVINSSI, 2500 LBS (ARVO 357 €)

9490€ ETUSI 1156€ (SH. 10 646 €) + TK.

Tarjous on voimassa 15.3.2021-30.6.2021. Tarjousta ei voi yhdistää muuhun tarjoukseen.

POLARIS KESÄUUTISET 2021

POLARIS.FI


22

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

THE ICON, BETTER THAN EVER. KAIKKI SPORTSMAN 570 T3-MALLIT ON REKISTERÖITY KAHDELLE

MAAILMAN SUOSITUIN ON UUDISTUNUT!

SPORTSMAN 570 -ERIKOISMALLIT

Maailman ja Suomen suosituin mönkijämalli Sportsman 570 on uudistunut. Uuden 2021-mallin muotoilu modernisoitui tyylikkäästi vastaamaan nykypäivän trendejä. Sportsman-mallia on myyty maailmalle jo yli 1,6 miljoonaa. Suosion taustalla on Sportsmanin loistavat ajo-ominaisuudet, ajomukavuus ja erinomaisen vaivaton ja helppo käyttö. Uuden Polaris -mallin laatuun ja tekniikkaan on myös tehty selviä parannuksia, kuten parannettu voimansiirto, parannettuja alustan komponentteja, aikaisempaa huomattavasti parempi kylmäkäynnistyvyys ja virtavarat lisävarusteille (18 Ah akku).

MIKSI SPORTSMAN ON NIIN SUOSITTU? • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Maailman ja Suomen suosituin automaattinen mönkijämalli T3b-mallisto on rekisteröity kahdelle (60 km/h) Saatavana myös T3a rekisteröitynä (40 km/h) Osa malleista saatavana myös EU-maasto- ja L7e-malleina Automaattinen 100 % neliveto – ilman lisäkytkentöjä tai viiveitä Tehokas ja bensapihi 4-tahti/4-venttiili DOHC -moottori (NRMM hyväksytty) Sähkötoiminen kaasunohjaus ja huomaamattomasti toimiva nopedenrajoitus Erillisjousitus edessä ja takana Todella kevyt, mukava ja helppo ajettavuus niin tiellä kuin maastossa Progressiivinen EPS-ohjaustehostin (EPS-mallit) EBS-moottorijarru (EPS-mallit) ADC-alamäkijarru (SP-mallit) Pieni kääntösäde – ketterä maastossa Yhdestä kahvasta toimivat hydrauliset levyjarrut vaikuttavat kaikkiin pyöriin Ohjauksen mukana kääntyvä LED työvalo Kannelinen vesitiivis tavaratila edessä Vetokoukku ja sähköpistoke vakiovarusteena Monipuolinen ja selkeälukuinen 4” digi LCD Rider Information Center -mittaristo • Pistoke huoltolataukselle • Laaja ja monipuolinen/pikakiinnitteinen Lock&Ride-lisävarustus

UUTUUS! SPORTSMAN 570 2021 • • • • • • • • • • • • • • • • •

Täysin uusi, upea ja tyylikäs muotoilu Led valot edessä ja takana, myös työvalo Integroidut suuntavilkut Uusi tehokas 18 Ah akku (78 % enemmän käynnistystehoa) Pikakytkentäpistoke lataukselle Entistäkin pehmeämpi liikkeelle lähdön kytkentä Uudet tiivistetyt alustan helat Parannetut jarruletkut Parannetut A-tukivarret Täysin tiivistetty virtalukko Uudet vahvat tavaratelineet uusilla sidontapisteillä Tavaratelineen sidontakaide edessä Uudet ja kestävämmät/isommat 25” Carlisle -renkaat Entistäkin parempi maavara; 296 mm (SP 340mm) Pro HD -sähkövinssin asennusvalmius Glacier-puskulevyn pikakiinnitys ZENITH Sh. 9490 € +tk. / EPS-malli 10490 € + tk.

SPORTSMAN 570 EFI EPS LE T3B

SPORTSMAN 570 EFI EPS SP T3B

+ Sähkövinssi + 14” Aluvanteet + 26” CTS renkaat + Maavara 340mm + Black Pearl -metallic väri Sh. 10 990 € + tk.

+ 14” Aluvanteet + 26” CTS renkaat + Maavara 340mm + Bluetooth toiminta + EBS moottorijarru + ADC alamäkijarru + CloseRatio neliveto + Titanium -metallic väri Sh. 11 490 € + tk.

SPORTSMAN 570 EFI EPS HUNTER T3B

SPORTSMAN 570 EFI EPS SP ÖHLINS T3B

+ Etu- ja takapuskuri + Takasidontakaide + Kahva- ja peukalolämmitin + Sähkövinssi + 14” Aluvanteet + 26” CTS renkaat + Maavara 340mm + Pursuit Camo - väri Sh. 11 490 € + tk.

+ Öhlins kaasuiskunvaimennus + 14” Aluvanteet + 26” CTS renkaat + Maavara 340mm + Bluetooth toiminta + EBS moottorijarru + ADC alamäkijarru + CloseRatio neliveto + Turbo Silver -metallic väri Sh. 12 490 € + tk.

SPORTSMAN 570 EFI EPS AGRI T3B

BLUE

SAGE GREEN

WHITE

EPS-malli

POLARIS KESÄUUTISET 2021

+ GPS paikannin + Maksiminopeuden säätö + Terästavaretelineet Sh. 10790 € + tk.

POLARIS.FI


23

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

RANGER EV PUHTAASTI HILJAINEN

RANGER 570 EPS • EFI –ruiskumoottori • Automaattinen 100 % neliveto • TURF 1x4 -tasauspyörästö • Ohjaustehostin vakiovarusteena • IRS –erillisjousitus • Saatavana Tx1b (max 60 km/h) traktorimallina • Kippilavan kantavuus 227 kg • Saatavana myös Pro Fit Cabin -lämpöhytillä • Sh. 16190 € + tk.

• Ei saastetta, alhaiset käyttökulut, soveltuu myös sisätiloihin • 30 hv sähkömoottori (220 V lataus, käyttövirta 48V/AC) • Akut 11,7 kWh • Järjestelmässä kolme käyttöaluetta (High, Low ja Max Range) • Automaattinen 100 % neliveto • TURF 1x4 veto • IRS –erillisjousitus • Saatavana T2a, 40 km/h -traktorimallina • Kippilavan kantavuus 227 kg • Saatavana myös Pro Fit Cabin -lämpöhytillä • Sh. 19990 € + tk. (sis. akut)

REKISTERÖITY KAHDELLE!

RANGER 570 EFI EPS PRO FIT -LÄMPÖHYTILLÄ

REKISTERÖITY KAHDELLE!

18 490 € (SH. 22 177 €) + TK.*

ETUSI 3687 € LUE KÄTEVÄSTI S.FI DIGIUUTISET: POLARI I HT LE A TAI NOUD LTA! POLARIS-KAUPPIAA

RAHOITUS / KK* me: POLARIS.FI ALK. 199 € ht oe o sivullam

ht piva rahoitusvai ta. Laske itsellesi so Polaris-kauppiaal us jo ar st itu ho ra ä yd Py

*Esimerkki rahoituslaskelmasta: Hankintahinta: 18 490 € Käsiraha: 4 622,50 € Rahoitettava osuus: 13867,50 € Suurempi viimeinen erä: 5 362,10 € Korkoprosentti: 4,90 % Sopimusaika: 60 kk Osamaksuerät: 60 kpl / 199,19 €/kk Viimeinen erä: 5 362,10 € Luottokustannukset: 3 255,52 € Todellinen vuosikorko: 9,13 % Osamaksueriin sisältyy: Käsittelymaksu 9 €/erä, Luotonperustamismaksu 195 € KSL:n mukainen luottohinta 21 745,52 €

POLARIS KESÄUUTISET 2021

POLARIS.FI


RIS.FI

24

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

YMPÄRIVUOTISEEN KÄYTTÖÖN. VALITSE VOIMANLÄHTEEKSI BENSA, SÄHKÖ TAI DIESEL.

RANGER DIESEL EPS T1b • Automaatinen 100% neliveto ja sähköisesti kytkettävä 1x4-versatrac-veto • Uusi tehokas ja vahvavääntöinen moottori • 140 Ah laturi • EPS-ohjaustehostin • EBS-moottorijarru • ADC-alamäkijarru • 435 kg kippilava (933x1378x317mm ) • 33 cm maavara / 27” renkaat • Digimittaristo • Vahvistetut voimansiirron komponentit • T1b-traktori 60 km/h. Saa ajaa tiellä alk. 15v/T-kortti

RANGER 1000 EPS NORDIC PRO PRO FIT -LÄMPÖHYTILLÄ ALK. 23

(SH. 26 167 €) + TK.

490 €

ETUSI 2677 € REKISTERÖITY KOLMELLE!

• Sh. 19990 € + tk.

REKISTERÖITY KOLMELLE!

6-UP

REKISTERÖITY KUUDELLE!

SAATAVANA MYÖS 6-PAIKKAISENA RANGER XP 1000 CREW EPS T1b -MALLINA Sh. 23490 € + tk. Lämpöhytti lisävarusteena

RANGER 1000 EPS PRO FIT -LÄMPÖHYTILLÄ

21 490 € (SH. 24 905 €) + TK.

ETUSI 3415 € REKISTERÖITY KOLMELLE!

LAPIN POLARIS–KAUPPIAAT:

Kittilä . . . Konevuokraus Timpuri Oy . . . . 016353677 Kuusamo . Auto ja Konekorjaamo S .Pätsi Ky 0400765636

Rovaniemi Tarvikekeskus Oy - Rovaniemi . . 0207437000 Sodankylä K-Rauta J . Strand Sodankylä . . . 0103466260

Enontekiö . Joen Safari ja Kone Oy . . . . . . 0408209308 Kemi . . . . Prima-Rauta R .Kamppinen Oy . . 016255500

Oulu . . . . Tarvikekeskus Oy - Oulu . . . . . 0207437000 Ranua . . . Tarvikekeskus Oy - Ranua . . . . . 0207437000

Tornio . . . Miukin Kone . . . . . . . . . . . . . 0407211617 Ylitornio . . Rauta & Kone Nippeli . . . . . . . 016572251

POLARIS KESÄUUTISET 2021

POLARIS.FI


25

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Lappi, pyöräilijän paratiisi kuva: Laplandpictures/Komulainen

Ylläs, Levi, Saariselkä, Luosto, Pyhä. Kaikkialle Lappiin pääsee pyöräillä. Ja tunturimaisemissa on valmiita ja turvallisia pyöräilyreittejä tänä kesänä enemmän kuin koskaan. Buumi liikkua kahdella pyörällä on toivottavasti monelle ikimuistoinen kokemus. Tervetuloa viillettämään Lapin maisemiin!

Riitta Kemppainen-Koivisto

Kun haluat polkaista pohjoiseen, tartu alkuun toisten matkaajien tarinoihin. Niitä löytyy teoksesta Pyöräillen Suomessa. Tutuksi tulevat reitit niin Saimaalla kuin Sallassa. Retkeillen näkee kaunista luontoa ja innostavia paik-

koja, tieverkosto on tiheä ja telttailu helppoa. Kokenut retkipyöräilijä Matti Rämö antaa ohjeita pyöräretken suunnitteluun ja valmisteluun. Minne mennä, mitä ottaa mukaan, miten huomioida sää, mitä syödä, missä yöpyä, pitääkö pyörää osata korjata. Vinkkien jälkeen Rämö kertoo kahden viikon pyöräilymatkastaan Itä-Lappiin, joka johti Kiutakönkään kohinoitten jälkeen perille

Tuntsajoelle, jossa mieli lepää. Matkakirjailijan mukaan tarttuu tarinoita tien päältä, ja toimittajan uteliaisuudella Rämö penkoo asioiden ja ilmiöiden taustoja ja historiaa. Suomen suvi innostaa eteenpäin yön ihmeellisessä valossa. Pyörämatka on suurta tunnetta. Rämö, Matti. 2021. Pyöräillen Suomessa. Minervakustannus.

Lapland O Week suunnistusviikko Ylläksellä Lappilainen

Toisen kerran järjestettävä viikon pituinen suunnistusviikko tunturien ja Lapin erämaiden huumassa nautitaan 31.7.-5.8. Kolarissa Ylläksen ympäristössä. Vuonna 2020 menestyksekkäästi järjestetty Lapland O Week suurenee ja monipuolistuu ensi vuodeksi. Luvassa on paljon uutta maastoaluetta ja uusia tapahtumakeskuksia verrattuna vuoteen 2020. - Ensimmäisen vuoden palautteen perusteella tapahtumaa on kehitetty entisestään, ja nyt tarjotaan enemmän avotuntureita ja mennään syvemmälle erämaahan hienojen maisemien äärelle, kisajärjestäjä Liikupin Antti Vainio kertoo.

Väkeä liikkeellä Tapahtuma tuo Ylläksen seudulle huippusuunnistajia, kuntoilijoita, perheitä ja nuoria nautiskelemaan Lapin kesästä. Viime vuonna kilpailuun osallistuneita oli yli 800, ja tälle vuodelle osallistujia odotetaan jopa enemmän. - Ylläsjärven ja Äkäslompolon seudulle saatiin mukavasti eloa suun-

kuva: Lapland O Week

Suunnistajat pääsevät tutustumaan sekä Kukastunturin että Ylläksen rinteisiin. Suunnistajien juhlaviikko jatkuu vielä 7.-8.8. Suomen Tunturisuunnistuksella Ylläksellä Ylläksen Rastin järjestämänä.

nistuskansan saapumisen myötä. Jounin Kaupasta loppui jauhelihakin, kun nälkäiset urheilijat rynnivät joukolla ostoksille, Vainio sanoo. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Liikup ja Routamap. Lisätietoja os: www.laplandoweek.com

Ylläksen matkailuinfo 040 550 2424


26

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Kittilässä ja Levillä tapahtuu!

Hyvinvointia ja joogaa Levillä

Kittilän kylissä ja Levillä tapahtuu myös kesällä ja syksyllä 2021! Tule nauttimaan keskikesän auringosta ja syksyn ruskasta • Kittilän kotiseutumuseo avoinna 15.6.–22.8. ti–la klo 11–17 • Levi Bike Park 15-vuotta 2.–3.7. at htum toa: Lisätie ttila.fi/tapa unta • Arctic Challenge 17.7. k ki www. OK: kittilan • Levi Bike Fest 21.–25.7. O B FACE vi.fi • Levi Outdoor Fest 21.–25.7. le www. vi.ski • Levi Extreme Triathlon 31.7. le www. • Nightless Night Gravel 30.7.–1.8. • Puunhalauksen maailmanmestaruuskisat 21.8. • Kotiseutumuseon koko perheen tapahtuma: Päivä Vaaranmikkolassa 22.8. • Solekko Fest 27.–29.8. • Venetsialaiset 28.8. • Ruskamaraton 4.9.2021 • Levin Taiteiden Yö ja Street kirppis 10.–11.9. • SaunaFEST 17.–18.9.2021

Tontti Kittilästä! Kittilän kunnalla on myynnissä loma- ja omakotitontteja. Lisäksi myytävänä on tontteja urheilutoiminnan ja liikerakennusten korttelialueella, jonne voi sijoittaa myös asuinja majoitustiloja. Lisätietoa: www.kittila.fi

TERVETULOA METSÄ GROUPIN KEMIN BIOTUOTETEHDASPROJEKTIN VIRTUAALISEEN YLEISÖTILAISUUTEEN! Keskiviikkona 16.6.2021 klo 18.00–19.30

kuva: Annika Luukkonen

Loma-Paksussa pidettäviin Iidan ja Annikan luotsaamiin retriitteihin pääsee mukaan 16-18.7 ja 10-12.9.

Lappilainen

Lomalaisia hellitään Levillä heinäkuussa ja syksyllä järjestettävissä retriiteissä. Silloin on lupa päästä palautumaan ja rentoutumaan raskaan vuoden jälkeen, löytää itsestä uusia voimavaroja ja tuoda tasapainoa elämään joogan ja harmonisen yhdessäolon kautta. Ohjelman mukaan lisäksi saunotaan, tehdään luontaishoitoja, unelmoidaan ja

voimaannutaan Lapin luonnossa. Luvassa on metsä- ja sointukylpyjä rauhoittavissa tunnelmissa. Paikan päällä voi varata virkistävää hierontaa tai rauhoittavaa energiahoitoa. Retriitin ohjaavat Annika Luukkonen ja Iida Sirviö. Molemmat ovat PohjoisSuomesta kotoisin olevia joogaopettajia sekä maailmanmatkaajia, joilla on sama intohimo: kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen. Lisätietoja iida.sirvio@gmail.com tai annika.luukkonen@hotmail.com

Juha Koskiniemi Särestön kahvilan kesäkuun taiteilija kuva: Juha Koskiniemi

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin biotuotetehdasprojektin avoin virtuaalinen yleisötilaisuus järjestetään keskiviikkona 16.6.2021 kello 18.00–19.30. Tilaisuus järjestetään suorana lähetyksenä Kemistä ja voit osallistua joko Metsä Fibren verkkosivujen kautta osoitteessa www.metsafibre.com, jossa voit lähettää kysymyksiä ja kommentteja, tai YouTubessa Metsä Groupin profiilissa www.youtube.com/metsagroup, jonne tilaisuuden tallenne tulee pian tilaisuuden jälkeen. Yleisötilaisuudessa Metsä Fibren toiminnasta kertoo toimitusjohtaja Ismo Nousiainen ja Kemin biotuotetehdasprojektin ajankohtaisista asioista projektijohtaja Jari-Pekka Johansson. Tilaisuudessa vieraillaan myös biotuotetehtaan työmaalla asennuksista vastaavan projektipäällikkö Ossi Puromäen johdolla. Kysymyksiä ja kommentteja tilaisuuteen voi lähettää myös etukäteen osoitteeseen: biotuotetehdas@metsagroup.com

Juha Koskiniemen teos c’est la vie on esillä Särestöniemi-museossa Kittilän Kaukosessa 3.heinäkuuta asti tiistaista lauantaihin kello 12-18. Pyhäpäivisin suljettu.

Tervetuloa mukaan! Lappilainen Lisätiedot: Anna-Liisa Pennanen, viestintäpäälikkö, Metsä Fibre puh. 050 574 8071, anna-liisa.pennanen@metsagroup.com Seuraa biotuotetehdasprojektin etenemistä Twitterissä @biotuotetehdas

”Elämänkaari” näyttelyssä Kittilän Särestöniemen museon kahvilassa on esillä kesäkuun ajan Juha Koskiniemen öljymaalauksia. Työt ovat syntyneet ihmisen surkeuden teemasta. Koskiniemi, 46v, asuu Rovaniemellä ja on ammatiltaan tekniikan insinööri. Hän on työskennellyt 3D suunnittelijana Etelä-Suomessa se-

kä asennusvalvojana tehtailla Syyriassa, Egyptissä ja Espanjassa. Koskinimi on maalannut aktiivisesti muutaman vuoden ja järjestää säännöllisesti yksityisnäyttelyitä. Taiteilija on pitänyt näyttelyitä mm. Kurra Galleriassa Korvatunturin opastuskeskuksessa Savukoskella, Kemijärven Kulttuurikeskuksessa, Sallan Rajakievarissa ja osallistunut pohjoisen nykytaiteen yhteisnäyttelyyn Pohjoistuuli 2 – North Wind Arktikumin Galleria Valossa.


LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Suomen pohjoisimman kaupungin Kemijärven kunnallishallinto täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Kemijärvi juhlii koko vuoden ajan. Juhlavuoden pääjuhlaviikko alkaa lauantaina 26.6. ja huipentuu 3.7. pääjuhlaan. Luvassa on monipuolinen ohjelma kaikenikäisille.

KESÄNÄYTTELYT: 15.6.–31.8.2021 21.6.-30.7.2021 21.6.–30.7.2021 21.6.–15.8.2021 28.6.–16.7.2021 28.6.–30.7.2021 21.6.–31.7.2021

Kemijärven Kotiseutumuseo Kemijärven Kuvanveistoviikon ikkunanäyttely Asuste-talossa Taideyhdistyksen näyttely Jaakonkadun kiinteistössä Ikkunanäyttely Kemijärven kaupungin taidekokoelman teoksista Jaakonkadun kiinteistössä Pirkko Mäkelä-Haapalinnan taidenäyttely Kemijärven kulttuuritalossa Taivaan tulet -näyttely Kemijärven kirjastossa Kemijärven Kuvanveistoviikon näyttely Puustellissa

PÄÄJUHLAVIIKON OHJELMA 26.6. Juhlamessu Kemijärven kirkossa klo 10, kirkkoherra Pentti Tepsa 27.6. Vanhan ajan messu Kemijärven kirkossa klo 10, kirkkoherra Pentti Tepsa 27.6. Kirkkokonsertti klo 18 28.6. Iloinen kesätori: Työväen orkesteri, klo 12 Taivaan tulien aukiolla 28.6. Taivaan tulet -kiertoajelu. Lähdöt klo 12 ja klo 15. Ilmainen. Ennakkoilmoittautumiset: paivi@travelkemijarvi.fi 29.6. Kyläkierros: Joutsijärvi, lähtö klo 11:30. Ilmainen linja-autokuljetus. Ennakkoilmoittautumiset 23.6 mennessä info.visit@kemijarvi.fi. 29.6. Kuukkeli-orkesteri klo 12 Taivaan tulien aukiolla 29.6. Hiljainen vaellus Pyhän maisemaan. Oppaana toimii kirkkoherra Pentti Tepsa. Lähtö Pyhälle klo 17.30 seurakuntatalon luota. 29.6. Limudisko. Alle kouluikäisten lasten perheiden Disko Kemijärven VPK-talossa. Järjestäjä: Askel-hanke. Lisätietoja: 040 748 3225. 30.6. Hiekkalinnojen rakennuskilpailu klo 10–13 kaikenikäisille lapsille Pöyliöjärven uimarannalla. Järjestäjä: Askel-hanke. Lisätietoja: 040 748 3225. 30.6. Etelä-Kemijärven kyläkierros: Juujärvi-Luusua, lähtö klo 11. Ilmainen linja-autokuljetus. Ennakkoilmoittautumiset 23.6 mennessä info.visit@kemijarvi.fi. 30.6. Laulu-Ilo esiintyy klo 15 Taivaan tulien aukiolla 30.6. Koko kansan tanssituokio Taivaan tulien aukiolla klo 16 30.6. Kemppa jyttää -Disko 1-4 luokkalaisille klo 17–19 VPK-talossa 30.6. Terhi Heikkilän urkukonsertti: Romantiikan klassikoista tähän päivään, Kemijärven kirkossa klo 18 1.7. Pohjois-Kemijärven kyläkierros: Kostamo, Oinas, Vuostimo ja Tapionniemi, lähtö klo 10. Ilmainen linja-autokuljetus. Ennakkoilmoittautumiset 23.6 mennessä info.visit@kemijarvi.fi. 1.7. Uittoperinteen esittelyä klo 12 Taivaan tulien aukiolla 1.7. Yrittäjien päivä klo 12–16 Taivaan tulien aukiolla 1.7. Eve & Ossi Gospel-duo klo 16 Taivaan tulien aukiolla 2.7. Taivaan tulet -kiertoajelu klo 12–14. Ilmainen. Ennakkoilmoittautumiset: paivi@travelkemijarvi.fi. 2.7. Lasten kuninkaalliset juhlat VPK-talossa klo 10–12. 2.7. Ehtaa tavaraa -tapahtuma Taivaan tulien aukiolla klo 14–20. Ohjelmassa taikuri Juha-Matti Ristiharju, räppäri Kähinä Pate ja Bat & Ryyd duo.

PÄÄJUHLA LA 3.7. Kemijärven kulttuurikeskus ja sen ympäristö klo 12 alkaen Pääjuhla järjestetään Kemijärven upeassa kulttuurikeskuksen maisemassa. Juhlapäivänä kulttuurikeskuksen ympäristöstä tulee kemijärveläisten olohuone. Korona-rajoituksien takia kulttuurikeskuksen sisälle pääsee rajoitettu määrä kutsuvieraita. Juhlaohjelma kuvataan ja suoratoistetaan pihalle asennetulle isolle LCD-näytölle, josta kaikki halukkaat voivat seurata salin ohjelmaa. Lisäksi paikalla on kuninkaallinen sirkusseurue sekä talutusratsastusta lapsille. Juhlaväelle tarjotaan kampanisukahvit kulttuurikeskuksen pihalla. Juhlaohjelmaa voi seurata myös verkossa kaupungin YouTube-kanavalta. Taivaan tulien aukio klo 14 alkaen • Tapahtuma- ja toripäivä. Paikallisia myyntituotteita. • klo 15 Rovaniemen torvisoittokunta • klo 16 Jarmo Moilanen, marimba ja Georgios Apostolakis, sähkökitara • klo 17 Otos-yhtye • klo 18 Tiina Nyyssönen ja bändi VPK-talo • klo 21 Juhlatanssit, Duuriseiska. Ilmainen pääsy.

Lisätietoa Kemijärvi 150 v juhlavuoden tapahtumista löytyy www.kemijarvi.fi tai www.visitkemijarvi.fi -sivuilta. Järjestäjä: Kemijärvi 150 v juhlatoimikunta. Järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin. Huolehditaan yhdessä turvallisuudesta! Tulethan terveenä ja käytät kasvomaskia!

27


28

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Turvallisuuden tunne syntyy kunnan yleisilmeestä kuva: Nina Kostamo Deschamps/Lapin materiaalipankki

Kun lähimaastossa on turvallista liikkua, se vaikuttaa kuntalaisten yleiseen turvallisuuden tunteeseen.

Riitta Kemppainen-Koivisto

Omassa kunnassa on turvallista asua, kun on tunne siitä, että lähiympäristöstä pidetään huolta, luodaan viihtyisyyttä ja pidetään esimerkiksi ulkoilumaastot hoidettuina. Kemissä ollaan pääosin tyytyväisiä kaupungin yleisilmeeseen. Liikenneyhteydet toimivat, satama, junarata ja moottoritie ovat lähellä. Eikä haittaisi, vaikka ulkoilupaikkoja saataisiin lisää, jos vain rahavarat riittävät. Ranualla toivotaan ulkoilualueiden kunnossapitoa vähän lisää, sillä alueelle tulevat matkailijat odottavat retkeilyreiteiltä hyvää kuntoa ja tietoa niiden olemassaolosta. Tulistelu ja retkeily lisäävät perheen kokemaan hyvinvointia. Posiolla ollaan kriittisempiä, kaivattaisiin lisää yrityksiä ja ollaan huolissaan teiden huonosta kunnosta. Utsjoella nautitaan luonnosta ja ollaan yhtä mieltä siitä, että palvelut ovat paikallisten kuin matkalaistenkin suosiossa. Yleisövessoja pitäisi kuitenkin saada lisää ja ehdokkaat esittävät myös monipuolisempia reittejä maastoliikuntaan. Kolarissa valitetaan varojen puutetta. Yhden ehdokkaan mielestä kun liikuntareitit ovat kunnan vastuulla, ne tulee pitää hyvässä kunnossa. Ylläksen palveluja hoitaa yksityinen yritys, johon ollaan tyytyväisiä. Kolarin keskusta sen sijaan kaipaisi risusavottaa. Näin siis Lapin kuntavaaliehdokkaat ovat vastanneet Lappilainen Vaalikoneeseen. Teemoja nostetaan esiin varsinaiseen vaalipäivään13.6. asti Lappilainen verkkolehdessä. Onnea vaalikentille! Käy lukemassa lisää oman kuntasi ehdokkaitten mielipiteitä osoitteessa Lappilainen Vaalikoneesta: https:// lappilainen.fi/vaalikone/

Äänestä. Äänestä naista. Äänestä Demarinaista. omakustanne

Vaalipäivä 13.6.2021 Oman kuntasi ehdokkaat löydät osoitteesta sdp.fi/kuntavaalit

lappilainen.fi/digilehti


29 omakustanne

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Isojen ja pienten tarpeet huomioiden. Yrittäjän sinnikkyydellä hoitaen.

Outi Huttunen

215

Nouseva Maaseutu ry.

omakustanne

Nina Ronkainen (sit) 337 Tarja suopajärvi 341

Selkosen keskitie ry.

Hyvinvointi kulttuuri Ympäristö

Rovaniemi MAKSAJA: EHDOKAS ITSE

Keskustan

Sirkka Hangasvaara laitoshuoltaja

kunnallisvaaliehdokkaat 2021 Veli-Matti Junnola

lennonvarmistusteknikko

Pirjo Junttila-Vitikka nuoriso- ja kasvatusalan asiantuntija, KM

49

poromies, eläkeläinen

lehtori

55

61

51 Markku Mäkitalo toimitusjohtaja

62

taiteilija

53 Vuokko Mäntymaa arkkitehti

59 Juha Toivola

Tuomas Similä

yrittäjä, poromies

toiminnanjohtaja

63

insinööri (YAMK)

58

57 turvallisuuspäällikkö

Tuula Koivuniemi

52 Tiikku Mäkitalo

64

Ville Jokela (sit.) rajavartija

48

47

46 myymälävastaava

Pekka Rajala

yrittäjä, poromies

eläkeläinen

lastenhoitaja, eläkeläinen

Susanna Kantola

yrittäjä

56 Matti Pääkkölä

Raija Palosaari

Kai Jussila

Pirkko Jauhojärvi

maaseutuyrittäjä

45

50 Reijo Kyrö

Timo Kurula

Juha Hettula

Sanotaan, että Katri Kulmuni tulee ilman muuta valituksi. Tämä ei ole totta. Ketään ei valita ilman ääniä. Mitä vahvemman kannatuksen torniolaiset antavat Katrille, sitä painavammin hän voi edistää alueemme hankkeita ja puolustaa palveluita.

65

Merja Korva vastaava hoitaja

54 Jouko Nikkinen

sairaanhoitaja, lakimies

60


30

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

KOLU M N I

Oikeus, josta et ehkä tiedä SuoSuomessa on arviolta noin 60 000 ihmistä, joilla on eriasteisia puhe- ja kommunikointivaikeuksia. Puhevamman voi saada synnynnäisesti tai iäkkäämpänä sairauden tai aivoverenkiertohäiriön seurauksena. Vuonna 1994 kommunikaatioapua ja tulkkausta tarvitsevan ihmisen oikeus vammaisten tulkkaukseen muuttui subjektiiviseksi, mikä tarkoittaa sitä, että palvelua saavat kaikki sitä tarvitsevat Kelan kustantamana, jos siihen on edellytykset olemassa. Nämä edellytykset ovat kuulovamma, kuulo-näkövamma ja puhevamma, joiden lisäksi tarvitsijalla tulee olla joku vaihtoehtoinen kommunikointimenetelmä käytössään. Tulkit ovat eri menetelmiin koulutettuja vaitiolovelvollisia am-

mattilaisia: viittomakielen tulkkeja, puhevammaisten tulkkeja tai kirjoitustulkkeja. Lapissa vammaisten tulkkauspalveluita järjestää Kolpeneen kuntayhtymän tulkkikeskusten lisäksi useampi yksityinen yritys ja toimija. Kelan tilastojen mukaan etenkään puhevammaisten tulkkauspalvelua ei tunneta vielä hyvin: sitä ei osata aina ammattilaisten taholta kaikille siihen oikeutetuille suositella eivätkä asiakkaat osaa sitä hakea Kelalta. Osin on myös hoitotahoilla ja viranomais- ja asumispalveluissa tietämättömyyttä, miten tulkkauspalvelua voisi hyödyntää asiakas- palvelu- tai kuntoutussuunnitelmia laadittaessa. Kun kyseessä on viranomaistahon järjestämä tulkattava tilanne, viranomaisen tulee tilata ja kustantaa

tulkki siihen oikeutetuille ihmiselle. Muuten palvelun kustantaa Kela. Usein puhevammaisella henkilöllä voi olla myös joku muu, esimerkiksi motorinen vamma, joka haittaa sujuvaa toimintakykyä. Asiakkaan ei aina tarvitse lyhyen hetken kestävässä palaverissa osata ilmaista kaikkea, mitä oman elämänsä suunnitelmaan haluaisi kirjattavan vaan tulkkaustuokion voi varata Kelan kautta etukäteen oman tahdon selvittämiseen ja viedä sitten näkemyksensä palaveriin. Oikeus itsemääräämiseen kuuluu jokaiselle ihmiselle ja vain henkilön mielipiteen ymmärtämällä se oikeus toteutuu. Tulkkaustilanteessa tulee yleensä olla se kolmas henkilö, jolle asiaa tulkataan, mutta myös esimerkiksi postin, suunnitelmalomakkeiden,

B LO G I

internetin tai vaikkapa teatteriesityksen tulkkaus voi tulla kysymykseen. Reissulle, leireille, opiskeluun, työhön tai kyläilyyn voi tilata tarvittaessa tulkin mukaansa. Liian usein puhevammainen tai huonokuuloinen henkilö jää paitsi tavanomaisista yhteisöllisistä jutteluista ystävien kanssa. Kommunikoinnin vaikeus voi syrjäyttää. Kommunikaatio on jokaisen oikeus ja sen eteen on suomalainen yhteiskunta järjestänyt hienon lainsäädännön ja palvelumuodon. Toivottavasti sen käyttämättä jättäminen ei tulevaisuudessa johdu ainakaan tietämättömyydestä. Maila Haltia projektiasiantuntija, Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä

KIRJA

Kalareissu Jäämerelle

Saana väritti mielen kuva: Emilia

Riitta Kemppainen-Koivisto

Kesän aloitus on hyvää aikaa lukea toisten innokkaitten kalastajien saaliista (ne hirveän isot kalat) ja millainen koko matkanteko kalaretki voi olla. Pohjoisen kalastajille kesä tulee olemaan muutosten vuosi, kun Tenolle ei pääse. Norjan puolelle tekisi niin monen mieli, mutta onkohan se mahdollista tänä kesänä? Näitten muutosten keskellä eletään, ja toivottavasti opitaan nauttimaan myös Myllylä, Markku. 2021. Jäämeren kalastus – jigejä ja juksauksia. Karttakeskus. Emilia on kokenut matkabloggaaja, ja hän lukee paljon myös muiden reissublogeja. Omaan blogiin tulleita muiden kommentteja on kannustavaa ja ilo lukea, samalla tulee yhteys muihin matkustelusta kiinnostuneihin.

Riitta Kemppainen-Koivisto

Monen mieli kertaa aikaisempien kesien hienoja matkoja pohjoiseen. Mielikuvat usein pyyhkäisevät sateet ja itikat pois mielestä, ja jäljelle jäävät vain tähtihetket. Emilia on bloggaaja, joka muistelee uusimmassa postauksessaan alkuun viime vuoden kesälomaansa. Tuolloin retki suuntautui Käsivarren Lappiin Kilpisjärvelle ja sen luontokohteisiin. Tutuksi tulivat Saanatunturi, komeat maisemat Salmivaaralta

ja patikointi Mallan luonnonpuistossa. - Malla oli niin lumoava paikka, että kirjoitin siitä erillisen jutun blogiin, kertoo Emilia.

Vinkkejä matkaajalle Blogeista usein selviää yksittäisen ihmisen subjektiiviset kokemukset paitsi luonnosta, myös alueen palveluista. Tässä blogissa esitellään Tundrea Holiday Resortin Saana-niminen mökki. Huikeat kokemukset yöpymispaikasta kannattaa lukea suoraan blogista, ja haltioitua. Ravintolaan on lyhykäinen matka, kuten myös

kylän keskustan K-Markettiin. Hyvää paikallista ruokaa nautittiin lisäksi Kilpisjärven Retkeilykeskuksen ravintolassa. Patikointi uljaalle Saanatunturille on monen käsivarteen suuntaajan must-juttu. Blogista selviää yksityiskohtaisesti, miten matka eteni ja mitä matkan varrella tuli nähdyksi. Blogin kattavat kuvat ja tarkat kuvaukset saavat lukijasta tuntumaan kuin olisi itsekin matkassa ollut. Tosi kokemusten täyteistä ja houkuteltavaa luettavaa tämä! Blogiin pääset käsiksi tästä: https:// www.merkintojamaailmasta.fi/

Markku Myllylän kirjan kantava ajatus ja motto on: ”Kaikkien ei tarvitse tehdä samoja virheitä Jäämerellä”.

muusta saaliista kuin villilohista ja taimenista. Jäämeren kalastus -kirja tekee selväksi, millaista taitoa ja varustautumista vaatii merikalastus. Mukana on tietoa alueen monipuolisesta luonnosta ja upeista maisemista. Alueen kalalajit tulevat tutuksi, kuten myös linnut ja valaat. Opas rajoittuu tiedoiltaan Norjan pohjoisen rannikon tuntumaan Bodøsta Kirkkoniemeen. Kirjoittaja Markku Myllylä on kalastusneuvos, joka on kirjoittanut kalastuksesta kirjoja ja juttuja lehtiin vuosien ajan. kuva: Karttakeskus


31

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

Autokauppa käy vireänä Lappilainen

ja linja-autojen kauppa on edellisvuotta huomattavasti vaisumpaa.

Suomessa rekisteröitiin huhtikuussa 8840 henkilöautoa. Määrä on 47,8 % enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Autoista noin 31 prosenttia oli ladattavia. Käytettyjen autojen kauppa kävi myös vilkkaana. Niitä myytiin 54 672, joka on 28,2 % edellisvuoden samaa ajankohtaa suurempi. Sen sijaan kuorma-autojen

Autokanta sähköistyy pikkuhiljaa Pohjoisessa ei autokannan sähköistyminen vielä näy. Hybridi- ja kaasuautoja saa vielä odottaa Lapin teille, vaikka niiden käyttökustannukset ovat selvästi bensiini- ja dieselautoja alemmat. - Hybridi- ja kaasuautoille esitetyt veroetuudet ovat hal-

litukselta tärkeä toimi käyttövoimamurroksen nopeuttamiseksi. Hybridiautot avaavat tietä autokannan sähköistymiselle ja latausverkon markkinaehtoiselle laajenemiselle. Työsuhdeautojen keskimääräinen käyttöaika on noin kolme vuotta, jonka jälkeen ne tulevat kuluttajamarkkinoille edullisina käytettyinä autoina, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Puh. 041 314 0743 info@lapindpfpesu.com www.lapindpfpesu.com Heinontie 2, 96100 Rovaniemi

SUORAAN TEHTAALTA

Kattopellit, aluskatteet, vesikourut, tikkaat, listat, terassiplexit, lumiesteet! Pleksit ja polykarbonaatti. Rakennuspaikalle toimitettuna! T:MI KALEVI KUJANSUUN PELTI

040 554 6547

UUSI LEHTI KAUPOISSA 17.6.-15.8.

Kesäistä kauneutta Immeljärven rannalla. Bongaa paikka ja nauti vaikka rosvopaistia ja jäätelöä.

Lappilainen Lappilainen jaetaan koteihin Rovaniemelle, Sodankylään, Kittilään, Kemiin, Tornioon ja Keminmaahan sekä tunturikohteisiin Pyhä, Saariselkä, Ylläs ja Levi. Irtonumerot maksutta lehtitelineistä koko Lapin alueella. Maksuton digilehti luettavissa kotisivuilta. Lisätiedot ja mediakortti: lappilainen.fi Kustantaja: Lappilainen -lehti Oy Painosmäärä 65 000 kpl. Julkaisuaikataulu ja ilmoitushinnat sekä muut lisätiedot: www.lappilainen.fi Maksuton digilehti: lappilainen.fi/digilehti, Facebook, Instragram ja Twitter Jakelu: Lappilainen -lehti Oy, P-S Suorajakelu Oy, Posti Oy ISSN-L 1799-5957 ISSN 1799-5957

Paino: Suomalainen Lehtipaino Oy Toimitusjohtaja: Pera Hussi p. 0400 918 917 Päätoimittaja: Riitta Kemppainen-Koivisto p. 0400 448 473 riitta@lappilainen.fi Toimitus: toimitus@lappilainen.fi

Mediamarkkinointi: Kirsti Ulvas, 045 120 2701 kikka@lappilainen.fi Heikki Marttila, 0400 692 432 heikki.marttila@lappilainen.fi Pera Hussi, 0400 918 917 pera@lappilainen.fi Ilmoitusten painoasua koskevat huomautukset on tehtävä kolme päivää ilmestymisestä. Lehden vastuu rajoittuu ainoastaan ilmoitushintaan. Lehti julkaistaan force majeur -varauksin.

1

Ilmoitukseen vastaaminen

Soita 0700-51 30 80, ja toimi ohjeiden mukaan. Tekstaa Kirjoita ROI (väli) ILMOITUSNUMERO (väli) viestisi. Lähetä viesti numeroon 17193. Numerosi pysyy salaisena.

< Nainen etsii sinua

< Mies etsii sinua

Sinäkö siellä oot? Minä täällä! Vapaa, reipas ja rehti mies. Täällä olisi samanlaiset elämäntavat omaava, 70v nainen. Miten meni helluntai? Entäs tuleva juhannus? (1222511)

Täällä aktiivinen luontomies. Kesän kalakaveri puuttuu. Itse olen 40v, vahva, kohtelias, naista kunnioittava mies. Tällä hetkellä asun Hkissä, mutta tulossa Lappiin jäädäkseen. Hyvä reissu voi johtaa mihin vain. (1222530)

2

Ilmoituksen jättäminen

Etsin sinua, 35-50v, vapaata ja nättiä naista elämänkumppanikseni. Täällä rovaniemeläinen, 46v, savuton ja asiallinen mies. Yhdessä mukavampi kesää kohti! (1222576)

3

Oma ilmoitus: vastaukset

Jos olet 56-65v, symppaattinen, luotettava ja muuten kunnollinen, piteempääkin parisuhteeseen valmis oleva nainen. Täällä odottaa rehellinen ja luottava mies. (1222546)

4

Oma ilmoitus: sulkeminen

Olen 185/89, rauhallinen, huumorintaj., empaattinen, vapaa mies. Nainen, 55-65v, lapseton, normaalivart., tavataanko? (1222545)

Neuvonta

Tässä odottaa seuraasi nainen Kemistä. Olen alle 60v, haluan miehen, pitkän, akateem., sporttisen, musiikki tärkeää ja haluat alkaa tanssiharrastuksen. Kotoisin Oulusta/Oulunläänistä. Säästät omaa taloa, haluat perheen. (1221948) Löytyykö täältä 42-52v, mukavaa, kilttiä, luotettavaa, rehellistä, lapsirakasta miestä tositark.? 41v nainen etsii sinua, voit olla mistäpäin vaan. (1222557) Etsin sinua vapaa, savuton, 66-72v mies, jolla asiat kunnossa. Olisi mukava viettää kesää ja juhannusta yhdessä minun kesäasunnolla, olen 69v, vapaa nainen. Ei seikkailijat. (1222520)

Soita 09 8563 2910 (paikallispuhelu) ja jätä ilmoitus. Tekstaa Kirjoita ROI (väli) ILMO (väli) ilmoitustekstisi. Lähetä numeroon 17193. Numerosi pysyy salaisena. Pidätämme oikeuden muokata, lyhentää tai olla julkaisematta ilmoitustasi. Soita 0700 - 51 30 80 ja toimi ohjeiden mukaan. Tekstaa Saamasi viestin alussa on vastaajanro esim. V2. Kirjoita: V2 (väli) vastaustekstisi. Lähetä viesti numeroon 17193. Soita 09 8563 2910 (paikallispuhelu), näppäile 2. Tekstaa Kirjoita SULJE (väli) ILMOITUS NRO (väli) TUNNUSLUKUSI. Lähetä nroon 17193 (1,50e/viesti).

Joka päivä klo 10-18 0400 808 654 / neuvonta@movika.fi Puhelut nroon 0700-51 30 80 1,53e/min +pvm, tekstiviestit nroon 17193 1,50e/kpl.


32

LAPPILAINEN 9.6.2021 | lappilainen.fi

PYHÄ-LUOSTOLLE

monipuolisia merkittyjä maastoreittejä 170km

· · · · ·

Pyhän palvelut 100m Kansallispuisto 300m Hinnat alk. 90€ / yö 1-8 henkeä Booking.com arvostelut 9,5

laplandvilla.com · 0400 539 313

KUN METSÄTILASI TARVITSEE OSTAJAN ME VÄLITÄMME 18 VUODEN JA YLI 3 500 TILAKAUPAN KOKEMUKSELLA

Pohjois-Suomen Metsämarkkinat LKV Ukkoherrantie 15 A 2 96100 Rovaniemi www.metsatilat.fi/pohjoissuomi puh. 050 387 6076


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.