Page 1

TARVETTA HYVILLE TALVIRENKAILLE? Meiltä niitä löytyy - jokaisessa hintaluokassa.

Parasta pitoa ja palvelua!

Teollisuustie 12 B | 96320 Rovaniemi | p. 020 792 0400 | ma-pe klo 8–17 | www.polarrengas.fi

10.1.2018

Seuraava numero ilmestyy 24.1.2018

lappilainen.fi

Lappilainen uudistui

20. SKÁBMAGOVAT – KAAMOKSEN KUVIA

ALKUPERÄISKANSOJEN ELOKUVAJUHLA

Muista US

ST KATSA

POHJOIS-AMERIKKA SPOTLIGHT

25. – 29. tammikuuta 2018 Aanaar | Inari

Tsekkaa edulliset etuajat netistä avainasemat.fi

Saarenkylä ja Eteläkeskus Ajanvaraukset: www.avainasemat.fi

Puh. (016) 425 0030 • AVOINNA: ma-pe 9.00 - 17.00 Teollisuustie 12 D, Rovaniemi • Yhdysväylä 6, Saarenkylä

Liput myynnissä osoitteessa:

Skábmagovat Film Festival OTAMME MATTOJA www.skabmagovat.fi @skabmagovat VAIHDOSSA!

TEKNISILTÄ SODANKYLÄSTÄ JA IVALOSTA

T E E T T I A L & T Ä M Y T T I LI A L L U L E V L A P A L L A A H R PA

TAMMIALE!

Meiltä myös parhaat kodinkoneet, pienkoneet, televisiot, viihdelaitteet, tietokoneet ... laitteita tableteista toimistotarvikkeisiin.... Ammattitaitoinen asennuspalvelu ja huolto kaikille myymillemme tuotteille. Nopea toimitus! www.euronics.fi

Mahdollisuus TUOHIMastercard -rahoitukseen. Kysy lisää.

SUOMALAISTEN PUOLELLA SODANKYLÄ: Jäämerentie 7 % 0207 302 010, ma-pe 9-17, la 10-14 | IVALO: Petsamontie 5 % 0207 302 011, ma-pe 9-17 TARKEMMAT YHTEYSTIEDOT JA AUKIOLOAJAT www.euronics.fi 0201 -alkuiseen numeroon: Kiinteästä verkosta soitettuna 8,35 snt/puh + 7,02 snt/min. Matkapuhelimesta 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min. Ulkomailta tavallinen ulkomaanpuheluhinta. Hinnat sis. alv. 24 %.

Avaa aviisi - lukeminen ei maksa mitään.

OTAMME MATTOJA VAIHDOSSA!

KAIKKI MATOT

-25%

PESULAMATOT 12€ puuvilla tasopestävät 22€

Lukijoiden toiveesta selkeytimme sisältöä ja lehdessä on nyt omat sivut kotijakopaikkakunnille, joita ovat Inari, Sodankylä ja Rovaniemi. Näin ollen myös mainostajat voivat kohdistaa entistä tehokkaammin viestiään tietyille alueille. Toki kaikki muutkin Lapin paikkakunnat ovat edelleen vaihtuvasti ja vahvasti mukana. Ja tarjoamme jatkossakin lukijoille juttuja vain Lapista, kuten lehden nimikin lupaa.

TIITUNPUODISTA LAHJAT JA KORISTEET

P. 045 211 6537

HOVIMÄEN KAUPPAKESKUS TEOLLISUUSTIE 5 96320 ROVANIEMI P. 050 563 6345 AVOINNA: ARK.10-18, LA 10-16

Hinauspalvelu

KARI J. HARTIKAINEN 040 160 1616 Siellä missä tarvitset apua!

MYÖS OSAMAKSULLA!


2

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

Seuraava Lappilainen ilmestyy 24.1.

10.1.2018

Mainospaikan varaus ja muokattava aineisto to 18.1. mennessä, painovalmis viimeistään ma 22.1. klo 12. Jakelu koteihin Inariin, Sodankylään ja Rovaniemelle. Irtonumerot maksutta koko Lapin alueella.

lappilainen.fi

PT Anniinan hyvän olon vinkit uuteen vuoteen Lappilainen

kuvat: Levi Wellness Club

Opettele liikkumaan säännöllisesti, vaikka vähän kerrallaan. Levi Wellness Clubilla työskentelevä Personal Trainer Anniina Termonen neuvoo, ettei kannata uuvuttaa itseään liian haastavilla uudenvuoden lupauksilla, sillä pitkällä tähtäimellä ja rauhassa tavoitteisiin pyrkiminen tuo yleensä parempia tuloksia. Jos haluaa muuttaa elämäntapojaan pysyvästi terveellisemmiksi, kannattaa opetella askel kerrallaan uusia tapoja. - Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan treenejä PT:n kanssa, jos vähänkään epäilet, teetkö salilla liikkeet oikein ja olisiko tekniikassa parannettavaa. Vaikka olisit kokenut treenaaja, PT:n kanssa treenaaminen tuo liikuntaan uutta virikettä.

Yksin tai pienryhmässä Pienryhmävalmennukset ovat toimiva vaihtoehto, jos ei halua treenata kahdestaan PT:n kanssa, ja vuodenvaihteen jälkeen meillä onkin alkamassa paljon erilaisia ryhmävalmennuksia. On omat valmennukset äijille ja mimmeille, moottorikelkkailijoille ja golffareille ja paljon muuta. - Myös ryhmäliikuntatunneilta saa vinkkejä treenaamiseen. Monipuolisesta valikoimastamme löytyy varmasti kaikille

Anniinan kolme konkreettista vinkkiä terveempään uuteen vuoteen: Tee asioita mistä pidät, älä ota liikuntaa liian vakavasti, välillä voi heittää vaikka kärrynpyöriä, muista välillä myös pysähtyä ja olla tekemättä mitään.

mieluisia harjoituksia. Esimerkiksi crossi on monipuolinen

ja tehokas treeni, ja myös hot joogaa kannattaa ehdottomasti tulla kokeilemaan KuruYogaan. Venyttely ja jooga ovat hyviä harjoituksia liikkuvuuden lisäämiseen. Niitä voi yhdistää myös muihin treeneihin, jolloin niitä tulee tehtyä säännöllisemmin.

tiivisesti, usein myös tapahtuu hyviä asioita. Aina ei kaiken tarvitse onnistua, mutta positiivinen ajattelu auttaa jaksamaan elämässä haastavimpienkin tilanteiden yli.

Säännöllisyys palkitsee

- Kohtuullinen määrä puhdasta ravintoa useamman kerran päivässä on hyvä tapa ruokailla, sillä säännöllinen ruokailurytmi vähentää nälän tunnetta ja ehkäisee napostelua ja mielitekoja. Kun arjen ruokailu on kunnossa, välillä voi myös herkutella. Aloita pienistä asioista, äläkä yritä muuttaa koko ruokavaliota kerralla. Pienin askelin on helpompi saada aikaan pysyviä muutoksia. Kun yhdestä muutoksesta on tullut tapa, lisää sen jälkeen uusi. Aloita vaikka syömällä hyvä aamupala tai lisäämällä kasviksia ateriaan! Mitä enemmän lautasella on värejä, sitä parempi. Elämästä saa paljon enemmän irti, kun kroppa ja mieli voivat hyvin. Monia vaivoja voi hoitaa ja ehkäistä liikkumalla. ”Liike on lääke” ei suinkaan ole turha sanonta vaan pitää hyvin paikkaansa, ja jo pienillä muutoksilla tavoissa voi parantaa elämänlaatua.

- Opettele liikkumaan säännöllisesti, pienikin määrä kerrallaan riittää. On parempi liikkua usein vähän aikaa kuin rykäistä pari kertaa viikossa pitkä treeni. Liiku monipuolisesti, oli tavoitteesi mikä tahansa, ja kokeile välillä uusia lajeja ja juttuja. Vaikka tavoitteena olisi painon pudottaminen, ei kannata seurata liikaa puntaria vaan miettiä enemmän kokonaisvaltaista hyvinvointia. Se on sitä paitsi myös ulkonäköä parempi motivaattori. Nuku riittävästi ja ajattele positiivisesti. - Älä tingi unesta! Unen aikana keho ja mieli lepäävät, mikä on tärkeää, jotta jaksat. Positiivinen ajattelu auttaa myös jaksamaan, vaikka välillä olisikin väsynyt. Kun ajattelee posiVälillä kannattaa kokeilla myös uusia lajeja, Anniina suosittelee.

Lapin koulutuskeskus REDU

redu.fi

Muista ruokailu

UUSI NIMI,

UUSIA ALKUJA WE WANNA BE REDU!

Lapin ammattiopisto, Lapin matkailuopisto sekä Lapin oppisopimuskeskus ovat nyt

Lapin koulutuskeskus REDU.

Tervetuloa opiskelemaan!


3

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

Mobiiliajokortti käy postissa Lappilainen

Ajokortti voi tänä vuonna kulkea mukana älypuhelimessa. Trafin kehittämä mobiiliajokortti on käynyt henkilöllisyyden todistamiseen kaikissa Postin palve-

lupisteissä jo muutaman viikon. Mobiiliajokortille luotu Autoilija-sovellus on alkuun käytössä pilottiryhmälle, johon kuuluu noin tuhat iPhone-käyttäjää. Keväällä aloitetaan pilotointi myös Android-puhelimilla.

- Sovellus julkaistaan vapaasti ladattavaksi vuoden 2018 aikana. Suomi on Euroopan ensimmäinen maa, joka aloittaa mobiiliajokortin julkisen käyttäjäpilotin, ja maailman laajuisestikin olemme aivan ensimmäis-

ten joukossa. Olemme innoissamme siitä, että Posti on mukana mobiiliajokortin käyttöönotossa, sanoo yksikönpäällikkö Simo Karppinen Trafista. Mobiiliajokorttia näytetään postissa kuten tavallistakin ajokorttia lähetystä noudettaessa. Kuvan aitouden varmistaa muun muassa animoitu taustakuvio, joka muuttuu näyttöä kosketettaessa.

Ajassa

Metsä- ja matkailualalta työtä nuorille kuva: Helena Pahkala

Metsäkeskus on mukana järjestämässä Metsä- ja matkailupalvelujen tuottaja –opintoja Lapissa. Koulutuksesta valmistuu monitaitureita, jotka osaavat raivata taimikoita kesällä ja palvella matkailijoita talvisesongin aikana. Tavoitteena on, että opinnoista valmistuvilla olisi töitä läpi vuoden.

Perunka Lapin ammattiopistosta. Koulutushankkeen projektipäällikkö Anne-Mari Väisänen Lapin ammattikorkeakoulusta kertoo, että kausityöaloja yhdistävää koulutusta on tarkoitus jatkaa. - Tarvetta tällaiselle lyhytkoulutukselle tuntuu selvästi olevan. Harkinnassa on muitakin vaihtoehtoja, kuten voisiko jatkossa yhdistää esimerkiksi hyvinvointialan ja luonnontuotealan opintoja.

Taimikonhoitotyötä riittää Lapissa Lappilainen

Lapin metsissä riittää töitä tulevina vuosina. Alueellisen metsäohjelman mukaan taimikoita pitäisi hoitaa seuraavan viiden vuoden aikana lähes kolminkertainen määrä edellisvuosiin verrattuna. Taimikonhoitotöitä pohjoisessa on tällä hetkellä rästissä arviolta noin 150 000 hehtaaria. - Metsäala tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet työllistyä myös maaseudulla. Kannustaisin metsähenkisiä nuoria tutustumaan alan monipuoliseen koulutustarjontaan. Tulevat biotaloushankkeet luonnollisestikin lupaavat hyvää ja tuovat lisää työpaikkoja metsäalalle, sanoo yritysten asiakasneuvoja Helena Pahkala Suomen metsäkeskuksesta.

Kesällä metsätyötä, talvella matkailualaa Pellolainen Juhani Aska on yksi viidestä opiskelijasta, jotka suorittavat uuden metsä- ja matkailualan yhdistelmäkoulutuksen Rovaniemellä. - Olen käynyt aiemmin metsurikoulun ja konepuolen. Hain tähän uuteen koulutukseen, koska talvella ei oikein ollut metsurille töitä. Syvän lumen aika on sillä tavalla hankala. Uskon, että jatkossa pääsen talvikaudeksi matkailualan hommiin. Pariin paikkaan on jo kysyttykin, hän kertoo. Aska suorittaa yhdistelmäkoulutuksesta vain matkailualan osion, koska hänellä on jo metsäalan pohjakoulutus. Tulevaisuudessa hän haluaisi tehdä kesäisin metsätöitä, kuten tähänkin saakka. Talvella pellolainen voisi kyydittää matkailijoita moottorikelkalla tai pororeellä. - Enolla on porotila, jossa käy myös matkailijoita. Olin siellä viime talvena auttamassa ja taluttamassa poroja. Matkailutöissä saa tekemästään välittömän palautteen. Jos on vilua tai nyrpistyneitä naamoja, sen näkee kyllä. Ne taas ovat hienoja hetkiä, kun asiakkaat ovat tyytyväisiä. Aska kertoo, että koulutuksessa on käyty hyvin perusteellisesti läpi matkailun teoriaa. Syksyllä on edessä liiketalouden opintoja ja kolmen viikon työharjoittelu matkailualan yrityksessä.

Kielitaitoa tarvitaan tunturissa

Juhani Askalla on hyvät mahdollisuudet työllistyä läpi vuoden. Takana ovat jo metsurin ja konealan opinnot, joita tukevat nyt meneillään olevat matkailualan opinnot.

- Kielitaito ja englannin puhuminen minua hiukan askarruttaa. Uskon silti, että työ se sitten opettaa, hän sanoo.

Tavoitteena ympärivuotista työtä Lapissa metsä- ja matkailualan työt ovat usein kausittaisia ja määräaikaisia. Matkailualalla

töitä on usein talvikaudella, kun pohjoisessa on paras matkailusesonki. Metsätöihin, kuten taimien istutukseen ja taimikonhoitoon, tarvittaisiin työvoimaa kesäkuukausina. Uudessa yhdistelmäkoulutuksessa opiskelijat saavat perustaidot, joilla he voivat työllistyä molemmille aloille. Parhaassa tapauksessa töitä riittää ympäri

vuoden. Metsäalan opinnoissa käydään läpi metsänhoitoa ja mittausta, kasvupaikkoja, kasvi- ja puulajeja, metsänkäsittelytapoja ja luonnonhoitoa. Matkailuopinnoissa opiskelijat perehtyvät markkinointiin ja tuotekehitykseen sekä harjoittelevat asiakaspalvelua englanniksi. Yhdeksän kuukauden opinnot an-

tavat valmiudet esimerkiksi matkailu- ja metsäalan perustutkintojen suorittamiseen näyttötutkintona. - Työllistymismahdollisuudet ovat hyvät, jos vain motivaatio on kohdillaan. Koulutus antaa hyvän pohjan alan töihin, mutta toki taidot ja tekniikka kaipaavat sitten vielä hiomista, sanoo metsäalan opettaja Vesa

Myös matkailualalla kausityövoiman tarve on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Talven sesonkihuippujen aikana Lapin matkailukeskuksiin tarvitaan runsaasti kieli- ja ammattitaitoisia työntekijöitä esimerkiksi hiihdonopettajiksi, eräoppaiksi ja asiakaspalvelutehtäviin. Metsä- ja matkailualan lyhytkoulutuksen järjestävät Lapin ammattikorkeakoulu, ammattiopisto ja matkailuopisto sekä Suomen metsäkeskus. Kausityöntekijästä moniosaajaksi –hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan unionin sosiaalirahastosta.


4

Inari ja Pohjois-Lappi

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

Saariselän matkailijamäärän kasvu näkyy palveluissa kuvat: Star Arctic

tellihankkeista ja hotellitonteista tulee paljon kyselyitä. Olemme neuvotelleet Inarin kunnan kanssa myös kaavamuutoksesta Saariselän keskustan alueella. Tarkoituksena olisi vastata paremmin tulevaisuuden kysyntään, Kaltiokumpu selvittää. - Myös safariyrityksillä menee nyt hyvin, mutta ilman reittejä ja taukopaikkoja ei ole safareitakaan. Sekä reitit että taukopaikat ovat Metsähallituksen mailla ja paine uusille reiteille kasvaa.

Usean satasen yö iglussa Yö revontulien katseluun rakennetussa iglussa maksaa useita satoja euroja, mutta revontulia pääsee katselemaan edullisemminkin. Esimerkiksi Saariselän keskustan tuntumassa oleva Aurorapolku vie kulkijan suoraan luonnon syliin Urho Kekkosen kansallispuistoon. Reitillä voi tuntea talvisen luonnon kosketuksen ja kaamoksen tunnelman. Selkeällä säällä on myös mahdollisuus tähyillä pohjoista tähtitaivasta tai ihailla ihmeellisiä revontulia. Polun varrella oleva taukotupa tarjoaa erinomaiset puitteet luonnontarkkailuun pakkaselta ja tuiskulta suojaten. Saariselällä matkailun kasvu näkyy ja uusia mahdollisuuksia majoitukseen syntyy. Kaunispään huipun Star Arctic avautui näille lumille.

Lappilainen Saariselkä on yksi Suomen suurimmista talviurheilun ja -harrastamisen keskuksista Lapissa. Alueella valmistaudutaan voimakkaasti uusiin matkailijavirtoihin ja positiivinen vire näkyy myös kiinteistökaupoissa.

Star Arctic hotelli avasi ovensa Joulukuussa Kaunispään huipulla laskettelurinteiden ja pulkkamäen välittömässä läheisyydessä avautui uusi Star

Arctic -hotelli. Kaikista hotellihuoneista on suora näkyvyys Urho Kekkosen kansallispuiston tuntureille. - Hotelli on myyty täyteen maaliskuun loppuun asti kestävältä sesongilta. Asiakkaista puolet tulee Aasiasta ja toinen puoli muualta maailmasta, kertoo hotellihankkeen puuhamies yrittäjä Matti Meskanen. Hotellin kesämarkkinointi on myös käynnistynyt ja Meskanen toivoo, että Lapin ja Saariselän matkailukautta saataisiin pidennettyä. - Syksystä kausi on jo piden-

tynytkin, mutta huhtikuulle ja kesälle tarvitaan lisää matkailijoita. Keskiyön auringon hyödyntäminen Aasian markkinoilla voi olla yksi keino kauden pidentämiseen.

tää, että jatkamme samalla tyylillä. Talvikautta on helpottanut myös Finnair, joka tarjoaa riittävästi lentoja. - Välillä tuntuu, että markkinat kuumenevat jo ylikin.

Toista hotellia odotellaan

Kyselyitä piisaa

Meskasella on Metsähallituksen kanssa esisopimus toisesta hotellitontista ja hän uskoo, että rakentamaan päästään tämän vuoden aikana. - Tietysti täytyy ensin katsoa Star Arcticin luvut, mutta näyt-

Metsähallitus Kiinteistökehityksen myyntineuvottelija Ulla-Maija Kaltiokumpu tunnistaa Meskasen kertoman markkinatilanteen. - Metsähallituksella on käynnissä neuvotteluja uusista ho-

KOHDERYHMÄ INARI? Laita mainos Lappilaiseen ja tavoitat inarilaiset. Ota yhteyttä, autan mielelläni. Biritta Lyöri, 0400 981 333 biritta@lappilainen.fi

mainosta-myyt paremmin

TULE VAPAAEHTOISEKSI RIKOSUHRIPÄIVYSTYKSEEN Täydennämme joukkoamme Ylä-Lapin alueella koulutetuilla tukihenkilöillä. Tukihenkilöt tekevät arvokasta työtä auttamalla rikoksen uhria, olemalla tukena esimerkiksi poliisilaitoksella ja oikeudenkäynneissä. Tehtävä sopii sekä miehille ja naisille, eikä edellytä erityistä ammatillista taustaa. 40 oppituntia kestävä vapaaehtoistyön koulutus järjestetään Ivalossa 16.-18.2.2018. Koulutus jakautuu viikonloppukurssiin ja lisäksi kahteen arki-iltaan. Jos kiinnostuit, lue lisää: riku.fi/tule+vapaaehtoiseksi ja ole yhteydessä viimeistään 22.1.2018 mennessä toiminnanohjaaja Katja Huotariin, 040 669 5383 tai katja.huotari@riku.fi niin lähetämme sinulle haastattelulomakkeen. Kaikki hakijat haastatellaan. Rikosuhripäivystys (RIKU) tarjoaa käytännön neuvoja ja henkistä tukea rikoksen uhreiksi joutuneille, heidän läheisilleen sekä rikosasiassa todistaville.


5

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

Uusia historiakohteita Ylä-Lapissa Lappilainen

Inarijärven ympäristöstä löydettiin viime kesänä kymmeniä ennestään tuntemattomia historiakohteita. Maastosta löydettiin vanhoja asuinpaikkoja, savottakämpän raunioita, peuranpyyntikuoppia ja sodanaikaisia puolustusvarustuksia. Vanhimmat kohteet ajoittuvat yli 2000 vuoden taakse ja nuorimmat 1950-60-luvuille. Arkeologi Juha-Pekka Joona kartoitti Inarin kunnassa virkistysmetsien historiakohteita kesällä 2017. Inventointia tehtiin Juutua-Tuulispään alueella Inarijärven lounaispuolella sekä pienemmillä alueilla eri puolilla Inarijärveä ja muun muassa Lemmenjoen kansallispuiston itäpuolella, Lemmenjoen rannassa. Alueet ovat vuonna 2016 Metsähallitus Metsätalous Oy:n hallintaan siirrettyä virkistysmetsää.

Alueelta löydettiin lisäksi peuranpyyntikuoppia, savottakämpän raunioita, toisen maailmansodan aikaisia puolustusvarustuksia sekä poroaitojen ja heinäsuovien jäännöksiä. Inventoinnissa hyödynnettiin ilmalaserkeilauksella tuotettua tarkkaa korkeusmallia, joka on hyödyllinen etenkin kuoppamaisten kohteiden, kuten

pyyntikuoppien ja sodanaikaisten kaivantojen kartoituksessa. Tietoa historiakohteista tarvitaan metsien hoidon ja kestävän käytön suunnittelussa sekä itse kohteiden suojelussa. Samalla tuetaan historiakohteiden tutkimusta ja niiden hyödyntämistä esimerkiksi retkikohteina. Työllä halutaan lisätä ihmisten tietoisuutta koti-

seutunsa kulttuuriperinnöstä ja nostaa sen arvostusta. Nyt tehty inventointi on täydennysinventointi Metsähallituksen Kansallinen metsäohjelma 2015 -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on kaikkien valtion monikäyttömetsien kulttuuriperintökohteiden inventointi.

kuva: Juha-Pekka Joona

Mukana yli 2000 vuotta vanhoja asuinpaikkoja Inventoinnissa dokumentoitiin yhteensä 66 historiakohdetta, joista suurin osa oli ennestään tuntemattomia. Kohteet kertovat alueen maankäytön historiasta ja yhteisestä menneisyydestämme. Vanhimmat löydetyt kohteet ovat yli 2000 vuotta vanhoja esihistoriallisia asuinpaikkoja.

Saamen kieli tärkeä nuorille Lappilainen

Opetusministeri Sanni GrahnLaasonen tapasi loppuvuodesta saamelaisnuoria, joiden kanssa puheissa oli saamen kielten säilyttäminen ja elvyttäminen. Nuoret kertoivat opetusministerille omista kokemuksistaan saamen kielen opiskelusta, kielen merkityksestä omaan identiteettiin, kielen menetyksestä ja sen takaisin ottamisesta sekä saamen kielten asemasta ja nykytilanteesta. - Saamelaisnuorilla on vahva tahto edistää saamen kielen ja kulttuurin asemaa ja elinvoimaisuutta. Toivomme, että valtio vastaa tähän tarpeeseen, jotta jatkossa haasteisiin tartuttaisiin nykyistä tarmokkaammin yhdessä, saamelaisnuoret totesivat dialogin päätteeksi.

Sovintoprosessi esillä Saamen kieliä opiskellaan niin saamelaisten kotiseutualueella kuin sen ulkopuolellakin. Nyt tarvitaan ymmärrystä saamen kielten ja kulttuurin uhanalaisesta asemasta. Tavoitteena on saada saamelaisten ja Suomen

Sodan aikainen ajoneuvosuoja löydettiin Laanilantullista Inarissa.

valtion välinen sovintoprosessi valmisteluun. - Oman kielen ja kulttuurin vaaliminen on äärimmäisen tärkeää, jotta kulttuuriperintö sekä kieli saadaan siirrettyä eteenpäin. Äidinkieli on se väline, jolla meistä jokainen ilmaisee ensisijaisesti itseään: ajatuksiaan ja tunteitaan. On hienoa huomata, kuinka nuori sukupolvi arvostaa ja tahtoo säilyttää ja turvata oman kielen ja kulttuuriperintönsä jatkuvuuden. Meidän tulee yhdessä hakea jatkuvasti uusia ratkaisuja saamen kielen opetuksen kehittämiseksi, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Euroopan ainoa alkuperäiskansa Saamelaiset ovat Euroopan unionin alueen ainoa alkuperäiskansa. Suomessa, Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä saamelaisia on noin 100 000, joista Suomessa asuu noin 10 500. Heistä arviolta noin puolet puhuu äidinkielenään jotain kolmesta Suomessa puhutusta saamen kielestä; inarinsaame, koltansaame ja pohjoissaame. Suomen saamelaisista yli puolet ja alle 10-vuotiaista saamelaislapsista yli 70 prosenttia asuu nykyään saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella. Saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella asuvista noin 2000 saamelaislapsesta ja -nuoresta noin 50 on saamenkielisen varhaiskasvatuksen ja noin 100 saamen kielen opetuksen piirissä.

Kimaran kevättarjous! Nyt Tikkurilan VINHA-puunkäsittelyaineet kaupan TALOMYYJÄ: Janne VALTTIRaasakkatai puh. 0400 251800 janne.raasakka@k-rauta.fi päälle tilauksiin 1.3.-30.6.2017, kun toimitus vuonna 2017.

SODANKYLÄ

IVALO

Palvelemme Ma-pe 8.00-17.00 La 9.00-13.00 PP A· AU

Palvelemme Ma-pe 8.30-17.00 La 9.00-13.00

29 17 200

AK

Ivalontie 71, 99800 Ivalo puh. 020 742 4070 www.k-rauta.fi Sumatie 2, 99600 Sodankylä puh. 010 346 6260 www.k-rauta.fi

·S

UO

MEN

LU O T E T U

IN

RA

UT


6

Sodankylän alue

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

Pohjoisessa hallitaan remontin teko

Sodankylän Sonja arktiseen seikkailuun Riitta Kemppainen-Koivisto

kuva: K-Rauta Sodankylä

Suomalaista sisua kansainvälisessä seikkailussa huhtikuussa Norjassa edustaa Sodankylästä kotoisin oleva 24-vuotias Sonja Leppänen. Hänet valittiin mukaan Fjällräven Polar koiravaljakkohaasteeseen. Yli kolmensadan kilometrin mittainen koiravaljakkoretki lähtee liikkeelle Norjan pohjoisilta erämailta. Kisan osallistujat valittiin yleisöäänestyksellä, joka päättyi 14. joulukuuta Sonjan ”Sonen” osalta onnekkaasti: ääniä kertyi yli 25 000!

- En vieläkään ole ihan tajunnut, että voitin, on se niin hienoa! Jännittää jo. Kun äänestysaika sitten viimein päättyi, oli pakko pitää muutaman päivän tauko sosiaalisesta mediasta. Lentelin sopivasti takaisin Suomen kamaralle silloin toiseksi viimeisenä äänestyspäivänä, selvittää Sonja, joka vietti syksyn Vietnamissa.

Toimintavuosi aluillaan Sonjan seikkailu alkaa itse asiassa jo tammikuussa Norjan Lillehammerissa, jossa hän aloittaa opiskelijavaihdon. Sieltä Sonja siirtyy kisaamaan koiravaljakkuva: Sonja Leppänen

kokisassa sarjassa Nordic East. Sonja keräsi hetkessä sometempauksellaan ja upealla esittelyvideolla 25 000 ääntä, kun monet muut saivat alle tuhansia ääniä. - Oli myös aika lailla jengiä, jotka saivat ympäri maailmaa enemmän ääniä kuin mie.

Vauhtia Vietnamista Sonja valmistuu Helsingistä puolentoista vuoden päästä kulttuurituottajaksi. Syksy vierähti vapaaehtoistöissä ja työharjoittelussa Pohjois-Vietnamissa, Vinhin kaupungissa. Tuolloin vastaan tuli trooppisia hirmumyrskyjä, loputtoman tuntoisia englanninkielen tunteja, satoja litroja kuuluisaa Pho-keittoa. - Kaikista kirkkaimmin mielessäni loistavassa haavekuvassa näen itseni kaukana erämaassa asustelemassa. Pakkanen puree poskipäitä, sisällä kodassa nuotio hehkuu punaisena, lämpimänä – vierellä on ikioma koira­ lauma. Nautin ihmisten seurasta ja sosiaalisista kontakteista sen verran, etten ehkä lopunelämääni pystyisi tuulentupaa eristyksissä asuttamaan. Mutta muutaman vuoden, jos tunturipuronvarressa pilkkeineen viettelisi!

Lattiapintamateriaaleista kysyntää ovat kasvattaneet vinyylipintaiset materiaalit.

Riitta Kemppainen-Koivisto Suomalaiset suhtautuvat remontointiin luottavaisesti, mutta isompiin muutostöihin ei tohdita alkaa. Moni osaa hoitaa pienet korjaukset itse, kuten vaihtaa jalkalistat ja asentaa valaisimen kattoon. Naisten usko omaan remontointitaitoon on vähäisempää kuin miehillä, mutta iän myötä kaikilla itsevarmuus kasvaa.

Pohjoisessa luotetaan omiin kykyihin Itse pienen korjailun tai sisustamisen kotona tekemisen helppouteen suhtaudutaan epäluuloisimmin Etelä-Suomessa ja Pohjois-Suomessa myönteisimmin. Pohjois-Suomessa vastaajista 73 % uskoi pienten töiden sujuvan hyvin. Suurempia remontteja tehdessä Pohjois-Suomen asukkaista 44 % suhtautui luottavaisin mielin kykyihinsä. Tiedot selviävät K-Raudan Pitäiskö rempata -barometristä,

johon vastasi elokuussa 1 010 suomalaista. - On hienoa huomata, että ihmiset luottavat omiin kykyihinsä pienemmissä korjaustöissä. Voisi jopa sanoa, että remontointi on suomalaisten mielestä yllättävän helppoa. Remontoinnin keskellä eteen tulee tilanteita ja kysymyksiä, joihin olisi tarpeellista saada nopea ja luotettava vastaus ongelmasta riippumatta – tähän tarpeeseen K-Rauta haluaa vastata, sanoo kuluttajaliiketoiminnasta vastaava johtaja Virpi Viinikainen K-ryhmän rakentamisen ja talotekniikan kaupasta.

Neuvoja netistä Maksuton Remonttineuvonta on K-Raudan palvelu, josta nikkarointia harrastavat saavat neuvoja yksinkertaisiin kodin kunnostustöihin ja laajoihin remontointiprojekteihin. Alan ammattilaiset vastaavat kysymyksiin virka-aikaan puhelimitse tai K-Rauta.fi-verkkopalvelun kautta. Vastaus pyritään

antamaan arkisin vuorokauden sisällä.

Sodankylässä kysytään neuvoja Kauppias Jouko Strand Sodankylän K-Raudasta tietää, mitä asiakkaat haluavat tietää erityisesti näin talvisin. - Eniten tulee kysymyksiä maalaamisesta ja tapetoinnista sekä lattiamateriaalien asennuksista. Talvisin kodeissa tehdään lähinnä sisäremontteja, kuten sauna-pesuhuoneremontteja sekä keittiökalusteiden vaihtoja, mutta kyllä tehdään myös jonkin verran ikkuna- ja ulko-oven vaihtojakin. Strandin mukaan remontoijat haluavat tietää pintamateriaalien eri vaihtoehdoista ja millaiset materiaalit soveltuvat mihinkin tilaan. - Maaleista, lattia-ja seinälaatoista kysellään paljon. Vinyylikorkin ja vinyylin kysyntä lattiapintamateriaalina on lisääntynyt huomattavasti.

Pyhätunturilta ääntä ja kuvaa jo 50 vuotta Lappilainen Pelkosenniemellä sijaitsevan Pyhätunturin aseman radion ULA-lähetykset käynnistyivät 50 vuotta sitten. Nykyisin sieltä välitetään 7 tv-kanavaa ja 6 radiokanavaa noin 22 850 suomalaiselle. Aseman kanavien peittoalue on poikkeuksellisen

laaja, jonka mahdollistaa se, että masto on korkealla. - Olemme Digitassa ylpeitä historiastamme ja korkeista mastoistamme. Mastot ovat Digitan toiminnan perusta. Niiden kautta välitämme euroviisujen ja MM-jääkiekon kaltaiset, huikeimmat ja tärkeimmät radioja televisioelämykset kaikille

Sodankylän Sonja matkaa huhtikuussa koiravaljakkokisaan Norjaan.

suomalaisille, sanoo Digitan palveluista ja liiketoiminnasta vastaava johtaja Markus AlaHautala. Digitan infrastruktuuria hyödynnetään myös esineiden internetin eli IoT:n ratkaisuissa. Tästä esimerkkinä on Palojärven paliskunnassa aloitettu porojen seuranta IoT-verkon avulla.

ADVERTORIAALI

Kestopigmentoinnilla helpotusta arkeen SKY-Kosmetologi Rita-Maaria Magga Nordic Beautysta on toiminut yrityksensä parissa Sodankylässä nyt viisi vuotta. Hänellä on tarjottavana asiakkailleen tämän päivän uusimmat kestopigmentointimenetelmät käytyään joulukuussa koulutuksen kulmien sekä yläluomen rajausten pigmentointiin pigmentointikoneella tehtynä. - Koulutus oli hyvin intensiivinen. Opin paljon asiaa värien turvallisuudesta, työskentelytavoista ja ennen kaikkea sitä, mikä tekniikka on järkevin valinta millekin ihotyypille, kertoo Rita-Maaria. Kestopigmentoinnissa kulmat tai silmänrajaukset vahvistetaan pigmentoinnilla, näin ollen meikatessa pääsee helpommalla. - Kestopigmentointi antaa kasvoille ryhtiä erityisesti, jos asiakas on luontaisesti hyvin vaalea. Kulmakarvat kehystävät kasvot Maggan tarjoamalla uudella Shadowtekniikalla kulmakarvat väritetään pyörivin liikkein pigmentointilaitteella. - Moni valitsee Shadow kulmat juuri sen pysyvyytensä vuoksi. Kulmissa ei ole ns. karva-erottuvuutta, vaan ne ovat aivan kuin meikatun näköiset. - Nyt minulla on tarjota laajemmin pigmentointivaihtoehtoja asiakkaille; Shadow-tekniikalla ja 3D-karvatekniikalla kestopigmentoimalla sekä 3D karvatekniikkaa microbladingilla. Näitä ei voi verrata tatuointeihin, nämä pigmen-

Microblading ennen ja jälkeen.

tit viedään vain ihon pintakerroksiin. Microbladingin pysyvyys ihossa on 1-3 vuotta, koneella tehdyt pigmentoinnit kestävät kauemmin. - Kaikki lähtee tietysti asiakkaan toiveesta, ihotyypistä sekä mm. asiakkaan silmän rakenteesta, mitä pystymme toteuttamaan. Microbladingin suosio on suurta tänä päivänä. Tekijöitä valmistuu päivän pikakoulutuksella paljon. Rita-Maaria on hieman huolissaan tästä ilmiöstä. - Me SKY-kosmetologit takaamme sen, että olemme koulutettuja alan ammattilaisia. Valitse siis tekijäsi huolella, vahvistaa Rita-Maaria.


7

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

Roomassa pieni kosketus Lapin tunnelmaa

Talvisodankäynnin peruskurssi käynnissä kuva: Gianfranco Nitti

Lappilainen Jääkäriprikaatissa Sodankylässä on meneillään talvisodankäynnin peruskurssi 19. tammikuuta asti. Kurssi kehittää sotilaiden ammattitaitoa talviolosuhteissa vaadittavan taistelutekniikan käytössä, toimintakyvyn ylläpidossa ja henkilökohtaisissa selviytymistaidoissa. Osallistujat ovat puolustusvoimien ja raja-

vartiolaitoksen henkilöstöä, reserviläisiä sekä yhdysvaltalaisia, ruotsalaisia, saksalaisia ja tanskalaisia sotilaita. Kurssin kokonaisvahvuus on 33 henkilöä. Yhdysvaltalaisten ja ruotsalaisten sotilaiden osallistuminen talvisodankäynnin peruskurssille on osa maavoimien kahdenvälistä koulutusyhteistyötä, missä mailla on molemminpuolinen mahdollisuus lähettää kouluttajia oppilaiksi toisen

maan kansallisille kursseille. Kursseilta saadut kokemukset siirretään kotimaan koulutukseen ja kansallisen puolustuksen kehittämiseen. Ruotsalaiset sotilaat osallistuvat kurssille toista kertaa ja yhdysvaltalaiset viidettä kertaa. Ensimmäistä kertaa kurssille osallistuvat reserviläiset, rajavartiolaitoksen henkilöstö sekä tanskalaiset ja saksalaiset sotilaat. Ensimmäisessä vaiheessa osallistujille koulutetaan talvisodankäynnin perusteet sekä toimintakyvyn säilyttämiseen liittyvät selviytymistaidot. Toisessa vaiheessa testataan sotilaiden osaaminen koulutetuissa kokonaisuuksissa sovelletussa harjoituksessa.

KOHDERYHMÄ SODANKYLÄ? Laita mainos Lappilaiseen ja tavoitat sodankyläläiset.

Roomassa tavattiin Lapin poroja joulukuussa Suomen juhlavuoden tunnelmissa.

Gianfranco Nitti Vuoden viimeinen kuukausi huomioitiin Italian Roomassa monin tavoin juhlimalla Suomen itsenäisyyden satavuotistaivalta. Colosseum juhlavalaistiin sinivalkoisin värein, kuultiin suomalaista kuorolaulua ja juhlittiin

Ota yhteyttä, autan mielelläni. Anu Valkonen, 045 120 2701 anu@lappilainen.fi

Toinenkin lappilainen kosketus saatiin, kun Roomassa harvemmin nähdyt kaksi poroa saapuivat ilostuttamaan lapsia ja aikuisia, Joulupukki seuranaan. Rudolf ja Ballerina, ujot porot, olivat tehneet matkaa juhlavuoden takia yli 3000 kilometriä Lapista Italian pääkaupunkiin.

mainosta-myyt paremmin

K-RAUDAN TAMMI-ALE

LAMINAATTI

279

/m2

/m2

LATTIALAATTA

7mm kl 311 Valkotammi 5552 2,96m2/pak Kaunis aidon puun oloinen vaaleansävyinen laminaatti, joka sopii kodin kaikkiin kuiviin tiloihin.

KATTOLEVY

Arena Charcoal 10x10 1,44m2/pak

00

(359 ) 00

TERÄSSAVUPIIPPUPAKETTI

Jeremias 115mm rst Asennusvalmis saunan piippupaketti. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu piippu 115 mm:n lähtöön. Paketissa kaikki asennuksessa tarvittavat eristeet ja läpiviennit sekä piipunhattu.

349

PUUKIUAS

Harvia 20 Pro Keskisuurten 8-20 m3 saunojen väkevien löylyjen lähde. Kiukaassa on suuri kivitila sekä valurautainen lasiluukku. Kiukaan asennusta helpottaa säädettävät jalat. kivimäärä maks. 40 kg

Nordic Quatro 12x280x1800mm 8kpl/4,03m2/pkt Ympäripontattu sisäkattolevy. Runkona puukuitulevy, joka parantaa akustiikkaa ja toimii myös lisälämmöneristeenä. Helppo ja nopea asentaa.

44

00

90

LÄMPÖSAAPAS

Arctix winter boot super thermo koot 39-46 pakkaskestävyys -40cº

Ivalontie 71, 99800 Ivalo puh. 020 742 4070 www.k-rauta.fi

SODANKYLÄ

IVALO

59

5

90

95

ÖLJYTÄYTTEINEN LÄMMITIN

Prof 2000W Öljytäytteisessä lisälämmittimessä termostaatti, ylikuumenemissuoja ja siirtelyä helpottavat pyörät.

339

00

HAALARI

Sinisalo Extreme Safari suit. Kulutusta kestävä, vedenpitävä ja hengittävä polyamidi-päälliskangas. Pitkät 2-lukkoiset ketjut lahkeiden sivuissa. Lumilukot lahkeensuissa. Useita taskuja erilaisiin käyttötarkoituksiin, oma lämmin tasku radiopuhelimelle sekä GPS-laitteelle. Irrotettava lämmin ja iso huppu. Sisäpuolella irrotettavat henkselit

Tarjoukset voimassa 31.1. saakka tai niin kauan kuin varatut erät riittävät. Palvelemme Ma-pe 8.00-17.00 La 9.00-13.00

Sumatie 2, 99600 Sodankylä Palvelemme puh. 010 346 6260 Ma-pe 8.30-17.00 www.k-rauta.fi La 9.00-13.00

29 17 200

PP A·

/m2

95

AU

9

95

AK

6

Suomen suurlähetystössä, jossa suurlähettiläs Janne Taalas otti vastaan vieraat pohjoisten herkkujen äärelle. Herkut taikoi juhlittu kokki Kimmo Kettunen ja musiikillisesta annista vastasi tenori Eero Lasorla. Lappilaisia juhlassa edusti Roomassa asuva Annikki Darre Inarin saamen asussaan.

·S

UO

MEN

LU O T E T U

IN

RA

UT


8

Rovaniemen seutu

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

Arctic Design Week Rovaniemellä Lappilainen

kuva: Rovaniemen Kehitys

naarimme pyrkii inspiroimaan yrittäjiä ja suunnittelijoita kehittämään yritystoimintaa innovatiiviseen suuntaan muotoilun ja luovuuden avulla, kertoo muotoiluviikon tuottaja, rovaniemeläinen Julius Oförsagd Arctic Factorysta.

Maailman pohjoisin designviikko juhlii pyöreitä vuosia helmikuussa. Järjestyksessään kymmenes Arctic Design Week järjestetään Rovaniemellä 19.– 25. helmikuuta. Viikko kokoaa yhteen ihmisiä eri taustoista, toimialoista ja maista. Tapahtuma pyrkii antamaan tuoreen näkökulman muotoilulle ja korostaa muotoilun tärkeää roolia arjessamme.

Asiantuntijat kuultavana Rovaniemelle saapuu viisi oman alansa tunnettua puhujaa. Mukana ovat Sulapac Oy:n toimitusjohtaja ja perustaja Suvi Haimi, Fazerin Riikka Sjöholm, muotoilija Teemu Pohjola sekä Dan Hesketh. Hesketh työskentelee brändistrategistina Norjassa Huddlylla ja hänellä on aiempaa kokemusta mm. myynnistä ja markkinoinnista Fortune 500 -yhtiössä, startupyrityksen perustamisesta ja toimitusjohtajana olosta menestyksekkäässä yrityksessä. Hän on myös kiertänyt maailmaa ammattilaismuusikkona ja lauluntekijänä yli kuuden vuoden ajan.

Laaja ohjelmakirjo Arctic Design Week on rypäs keskustelutilaisuuksia ja työpajoja muotoilun parissa, näyttelyitä, pop up -tiloja, herkullisia ruokailuelämyksiä ja monia muita tapahtumia. Viikon kohokohtana on Arctic Design Mish Mash -tapahtuma, joka yhdistää vauhdikkaan seminaarin, toiminnan ja muotoilun workshopit. Erityisesti yrittäjille ja muotoilijoille tarkoitetun seminaarin teemana on ”Thinking Outside The Box”. - Mish-mash tarkoittaa sekameteliä ja sopii siksi hyvin kuvaamaan uniikkia kokonaisuutta jossa erilaiset näkemykset, tarinat ja ihmiset muodostavat luovan bisneselämyksen. Semi-

Lappiin lisää hankintaosaamista Lappilainen Yrittäjät, kunnat ja muut julkiset organisaatiot tarvitsevat lisää osaamista, jotta palveluita osattaisiin paremmin kilpailuttaa, varsinkin nyt soteuudistuksen myötä. Lapin Yrittäjät esittää apuun hankinta-asiamiestä, joka neuvoisi yrittäjiä ja viranomaisia sekä kouluttaisi ja järjestäisi keskustelutilaisuuksia. Näin voitaisiin saada lisää uusia palveluntarjoajia, osaamista tarjouskilpailuihin ja parantamaan hankintaprosesseja.

Digitalisaatiosta apua Lapin Yrittäjien tekemän selvityksen mukaan Lapin kunnissa ja muissa julkisissa organisaatioissa on nyt selkeä tahtotila osto-osaamisen, markkinoiden tuntemisen ja koko hankintatoimen kehittämisen lisäämiseen. - Muun muassa digitalisaatio tarjoaa tähän hyviä työkaluja. Viime vuonna voimaan tulleen uuden hankintalain mahdollisuudet on eri kunnissa tiedostettu ja tämäkin osaltaan siivittää kehittämään hankintojen valmistelua, toteaa Martti Kankaanranta Lapin Yrittäjien hankintaneuvonta ja –ohjaus hankkeesta.

ADW kokoaa yhteen useita muotoilualan asiantuntijoita Rovaniemelle helmikuun 19.-25. päivinä.

Elämyksellinen ekodesign Lapissa

KIRJA

Lappilainen

Mukan Punaista

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK on myöntänyt kahdelle lappilaiselle tukea innovatiivisten ideoiden muotoilemiseksi tuotteiksi ja palveluiksi. - Tuki on hyvin tärkeä apu, joka mahdollistaa askeleen uusille markkinoille ja edistää muotoilun hyödynnettävyyttä eri toimialojen kesken, kommentoi CreMA-tuetun Arctic Factoryn toimitusjohtaja ja luova johtaja

Julius Oförsagd. 34 hakijan joukossa oli kolme hanketta Lapista ja tukea niistä sai kaksi. Arctic Factory käyttää saamansa 19 000 € energiatehokkaiden ja ekologisten designväliaikaiskotien suunnitteluun. Taloissa tullaan käyttämään kierrätysmateriaaleja matkailun ja suurtyömaiden käyttöön. Kati Reijosen Nollaus käyttää 19 000 € kulttuurien välistä vaikutusta edistävän verkkokurssin tekemiseen.

Asukastupa saa pysyvän työntekijän Lappilainen Rovaniemen kaupunki on päättänyt edistää hyvinvointia ja kuntalaisten osallisuutta antamalla pysyvän resurssin Kauppatorin asukastuvalle. Yli kolme vuotta toiminnassa ollut kaupunkilaisten yhteinen olohuone, kohtaamispaikka saa näin sille kuuluvan kiitoksen toimintamallistaan. - Tähän asti toimintaa on pyöritetty palkkatuetun työvoiman ja harjoittelijoiden voimin. Nyt kun toiminta on kasvanut ja vakiintunut, on tärkeää luoda pysyvämpi pohja toiminnan

jatkokehittämiselle, kertoo erityisasiantuntija Maarit Alikoski Rovaniemen kaupungilta. Asukastupatyöntekijän vakanssin perustamista on edeltänyt pitkään jatkunut tukityöllistettyjen työ, mutta käytäntöä ei ole perusteltua jatkaa, koska kyseessä on vakiintunut toiminta. Uusi vakanssi ei lisää henkilöstömäärää. Asukastupatyöntekijä tulee osallistumaan toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen, asiakaspalvelutehtäviin sekä VIRTUpalvelujen neuvontaan ja opastukseen.

Riitta Kemppainen-Koivisto

Pellon Orajärvellä varttuneen Timo K. Mukan runokokoelma Punaista tuntuu uutukaiselta ja modernilta runoteokselta, jossa on runsaasti eroottista latausta. Nuorena menehtynyt kirjailija, runoilija ja taidemaalari Mukka tunnetaan etenkin 19-vuotiaana kirjoittamastaan Maa on syntinen laulu- teoksestaan. Pari vuotta sen jälkeen ilmestyi Punaista – runoteos. Mukan säväyttävät runot kietoutuvat rakkauden, murheen ja kuoleman teemojen ympärille. Tunnelma vaihtelee lyyrisestä raadolliseen, herkästä raivokkaan väkivaltaiseen. Kokoelman runoissa näkyy vahva sodanvastainen kritiikki ja raastavan rakkauden kuva, ja Mukan tuotannolle tyypillinen kiihkeys on teoksessa voimakkaasti esillä. Monet kokoelman tekstit ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa, ja niissä näkyy väkevänä se ilmaisun voima, joka nosti Mukan yhdeksi tärkeimmistä suomalaisista kirjailijoista. Timo K. Mukka (1944–1973) asui lähes koko elämänsä Lapissa, minne hänen teoksensakin sijoittuvat. Hän oli lahjakas lapsi, joka oli kiinnostunut kirjoittamisesta, piirtämisestä

kuva: Markus Pyörälä

Timo K. Mukka tunnetaan yhtenä Lapin vetovoimaisimmista tulkitsijoista.

ja lukemisesta. Mukka hyväksyttiin Taideakatemiaan Helsinkiin 1961, mutta hän keskeytti opintonsa ja antautui

kirjoittamiselle. Mukka kuoli Rovaniemellä 28-vuotiaana, julkaistuaan yhdeksän teosta.


9

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

MALLI POISTO UUNEJA H I N NO IN

Varaavat vuolukivitulisijat

Erotiikkaliike

Varaavat injektoritakat

Kamiinat

Lämpöä kuten haluat. Tulisijojen lämpöominaisuuksissa on suuria eroja. Laajasta NunnaUunimallistosta löydät kotisi lämmöntarpeeseen sopivan tulisijan. Kamiinat

LAPIN KUNINGATAR

pitkäkestoista lämpöä lyhyellä lämmityksellä – tarpeidesi mukaan jopa kahdeksi vuorokaudeksi.

PALVELEMME PERJANTAISIN 9:00 - 17:00

muuna aikana sopimuksen mukaan

lapinkuningatar.com

SEURAA SOMESSA

www.nunnauuni.com YRITYKSEN NIMI PUUSTELLI ROVANIEMI Osoite, Aittatie 1, Puhelinnumero puh. 050 4040 321 Aukioloajat Ma-Pe 10-17

Asiakkaiden omista raaka-aineista

Pohjolankatu 12, Rovaniemi p. 045 3530 557 tiistai - perjantai 11-17.30

soveltuvat erityisen hyvin tulen tunnelmasta nauttimiseen. Varaavat NunnaUuni-takat tarjoavat tunnelman lisäksi myös

LIHAN JATKOJALOSTUSTA POHJASPERÄSSÄ KEVÄTTALVEN AIKANA

Saat muistutuksen, kun digilehti ilmestyy.

-

LIHOJEN LEIKKUUPALVELU KYLMÄSAVULIHA JA LEIKE MEETWURSTIT JA SALAMIT LÄMMIN JA VIILEÄSAVUPALVI JALOSTEIDEN VALMISTUS SÄILYKKEIDEN VALMISTUS, käytämme repäisykansi purkkeja

PENTTI JUOTASNIEMI, puh. 0400 907 819 Teerivaarantie 2 Leikkaa talteen 97665 Pohjasperä "


10

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

Itä-Lappi valmis Jäämerenrataan kuva: Barents Freeway

2,4 milj. euroa. Venäjän puolen radan hintahaarukan ääripäät ovat lavealla. Vastaavina yksikköhintoina on Venäjällä käytetty 3,3 ja 6,3 milj. euroa/km sähköradalle v. 2025 tilanteessa. ”Täydellinen” sähkörata rajalta Kantalahteen nykyiselle Pietarin-Murmanskin pääradalle maksaisi vajaat 800 milj. euroa v. 2025 tilanteessa. - Jos puhutaan ainoastaan raideliikenteen avaamisesta välillä Rovaniemi-Murmansk, ei painojen ja nopeuden nostosta eikä sähköistyksestä, niin kyse on vain muutamasta sadasta miljoonasta eurosta. Kun vaatimusta nostetaan akselipainojen, nopeuden ja sähköistyksen

osalta, niin jokaisessa tapauksessa Murmanskin radan hinta on Rovaniemi- Kirkkoniemiratayhteyden vastaavan tasoiseen vaihtoehtoon verrattuna Suomelle, Venäjälle ja Norjalle yhteensä tulevina rakennuskustannuksina n. 40%. Suomen osuus Kirkkoniemi-radasta on n. 1,15 miljardia euroa eli Sallarata vaatii Suomelta n. 9-10 kertaa pienemmän investoinnin, kertoo Parkkinen.

Selvitys valmiina helmikuun lopulla Itä-Lapin kuntayhtymään kuuluvat Kemijärvi, Salla, Savukoski, Pelkosenniemi ja Posio.

Liikenneviraston selvitys valmistuu helmikuun loppuun mennessä. Kuntien mielestä Murmanskin kautta kulkeva ratavaihtoehto on realismia näköpiirissä olevana aikana tarpeen, rahoituksen ja lupien suhteen. Yhteys on kustannuksiltaan edullisin ja ainoa vaihtoehto, joka yhdistyy Venäjän ja Kaukoidän/Kiinan rataverkkoon ja mahdollistaa myös tavara- ja henkilöliikenteen rautateitse. Soklin pistoraide tuo ratalinjaukselle vahvoja synergiaetuja lisäten niin rata- kuin kaivoshankkeen kokonaiskannattavuutta.

Barents Freeway - hankkeen selvityksen mukainen kuva Jäämerenradasta vuodelta 2014.

Riitta Kemppainen-Koivisto Itä-Lapin kuntayhtymä on valmis, jos Jäämerenrata päätetään kulkemaan Itä-Lapin kautta. Rataa koskevan selvityksen palaute- ja lausuntokierroksella Itä-Lapin kuntayhtymän viisi kuntaa antoivat lausunnon selvityksen tekijöille. Lausunnossa todettiin tehtyihin selvityksiin perustuen, mitä rakentaminen tulee maksamaan. Arvioitu Suomen osuus Kirkkoniemi-radasta on n. 1,15 miljardia euroa. Tiedetään myös, että Suomen puolen rataosuuden 79

kilometrin remontti Isokylästä Kelloselkään ja Kelloselkä-raja osuus tulee maksamaan n. 125 milj. euroa, mikäli se toteutetaan sähköratana vuoden 2025 hintatasossa ja ilman Sokliin johtavaa rataa.

Sokli hyötyisi radasta Sallan rataan investointi hyödyttäisi myös suunniteltua Soklin fosfaattikaivosta ja olisi ympäristösuojelun kannalta huomattavasti parempi vaihtoehto kuin tavaran kuljetus rekoilla. - Lisäksi kaivoksen vuotuiset

kuljetuskustannukset tulisivat olemaan kymmeniä prosentteja halvempia ratavaihtoehdossa ja kyseinen ero vain kasvaa vuosien kuluessa samoin kuin kaivoksen kannattava toimintaaika jatkuisi merkittävästi, arvioi kunnanjohtaja Erkki Parkkinen Sallasta.

Venäjän rahoitusosuus kustannuksista Suomen puolella sähköradaksi peruskorjattavan radan kilometrihintana on käytetty 1,3 milj. euroa ja uuden rakentamisen

Luin Spa ja Levin Iglut yhteistyössä Lappilainen Maailmalla tunnettuutta kasvattavat kodin hemmottelubrändi Luin Spa ja ylellisistä lasikattoisista igluistaan tunnettu Levin Iglut ovat aloittaneet yhteistyön, jonka myötä heidän asiakkaansa saavat ylellisiä ja uusia elämyksiä. - Mietimme pitkään, mikä tai kuka olisi sellainen kumppani, jonka kanssa jaamme yhtenäisiä

liittymäpintoja visiossamme. Levin Iglut tulivat mieleemme erittäin korkealaatuisena kotimaisena brändinä, joka jakaa kanssamme saman intressin tarjota ylellisiä ja hemmottelevia elämyksiä asiakkailleen ainutlaatuisella tavalla. Jaamme myös yhdessä halun kansainvälistyä ja viedä sitä kautta Suomea maailmalle, kertoo Luin Span toimen perustaja Mari Luodes.

Levin Iglujen toimitusjohtaja Kristiina Kylmälahti uskoo, että molempien brändien tarinat kiinnostavat ja erityisesti brändien kansainvälisyys on huomioitava juttu. - Tänä päivänä kilpailu niin elämyshotellien kuin kodinsisustustuotteiden osalta on kovaa ja tarjonnassa täytyy todellakin olla jotain erilaista, mikä herättää mielenkiinnon.

VALIKOIMA UUDISTUU

Valikoimista poistuvat tuotteet myydään nyt ulosheittohinnoin!

Tarjoukset voimassa 14.1.2018 saakka. Tarjoustuotteita rajoitetut erät.

-70%

JOPA

ESIM. ERÄ TAPETTEJA -70% KODINTEKSTIILEJÄ -70% POSTILAATIKOITA -30%

YLEIS- JA KEVYTBETONIRUUVEJA -70% TYÖASUJA JA -KENKIÄ -30-70% SENCO NAULAIMET JA KONENAULAT -30%

SÄHKÖTYÖKALUJA -20-50% KIUKAITA, HORMEJA JA VALMISTAKKOJA -30% GRILLAUSTARVIKKEITA -50%

POISTOHINTAAN MYÖS ESIM. PARKETTIA, LAMINAATTIA, LAATTOJA, LISTOJA, VALAISIMIA jne.

ERÄ SKIL JA POWERCRAFT -SÄHKÖTYÖKALUJA

Reg SAARNI WHITE PARKETTI

-50%

Paketissa 3,41m2

2590 /m2

Norm. 34,90/m2

ymälässä! uusia viherkasveja my vanhoille muista mullanvaihto viherkasveille!

LOPPUERÄ -30%! Bosch GSR 18-2-LI-PLUS PROFESSIONAL AKKUPORAKONE 18V, 2x1,5Ah Li-ion.

ERÄ BOSCH JA BLACK&DECKER -SÄHKÖTYÖKALUJA

-20%, -30% JOPA

KODIN TERRA ROVANIEMI Suosiolantie 8 • 044 788 5050 • Kodinterra.fi TOIMITAMME TILAUKSESI KOTIIN TAI RAKENNUKSELLE ARINAN ALUEELLA! Kysy tarjous: KodinTerraRovaniemiTarjouspyynto@sok.fi

13930 Norm. 199,–

MA-PE 7–20 • LA 8–18 • SU 12–18 Keittiömyynti: Kaluste Varrio Oy: Kukkakaupan sidontapalvelut:

050 544 2771, Ville Hyväri 020 776 9540, ma–pe 10–18, la 10–15 044 788 5078, ma–la 10–18, su 12–18

PERHOSKÄMMEKKÄ

Värilajitelma. Erityisen näyttävä!

1595

Kekkilä KUKKAMULTA 30L 0,20€/l (0,22€/l)

590

(norm. 6,50)


11

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

Green Care yrittäjiä lisää Lappiin Riitta Kemppainen-Koivisto

99130 Levi Puh. 0400 394 182 info@immelkartano.fi

kuva: Leena Välimaa

Lapissa on useita potentiaalisia toimijoita, joilla on tarve kehittää palveluitaan kohti Green Care -toimintaa. Luonnon hyvinvointivaikutuksia hyödyntävät palvelut ovat ammatillista toimintaa, jolla edistetään hyvinvointia ja elämänlaatua.

OHJE KOKO PÄIVÄKSI: SAUNAAN, SYÖMÄÄN, YÖPYMÄÄN

Hyvinvointipalvelut kasvussa Ihmiset odottavat yhä enemmän monipuolisia, korkeatasoisia ja laadukkaita hyvinvointipalveluita ja ovat valmiita käyttämään tulevaisuudessa myös enemmän rahaa omaan hyvinvointiinsa. Lapin luonto voidaan hyödyntää monipuolisemmin hyvinvoinnin lähteenä ja lisätä eri alojen toimijoiden yhteistyötä. Vuoden 2018 loppuun asti kootaan yhteen kehittämistarpeet Lapin Green Care- toiminnalle. Tuloksena saadaan uutta yrittäjyyttä hyvinvointi-, matkailu-, taide- ja kulttuurisekä maa- ja metsätalous- ja luonnonvara-alan yrittäjille ja yrittämisestä kiinnostuneille. Samalla vahvistetaan maaseudulla sijaitsevien yritysten toimintaa ja uusia työmahdollisuuksia.

Milloin on seuraava JÄTTIJAKO? Uusia tulonlähteitä, töitä ja viihtyvyyttä odotetaan Green Carehankkeessa, jota luotsaa Leena Välimaa Lapin ammattikorkeakoulusta.

Uutta eloa maaseudulle Keskeistä on, että Lapin maaseudulle saataisiin perustetuksi uusia yrityksiä ja tehtäisiin yhteistyötä alueen muiden yrittäjien kanssa. Alkutuotannon lisäksi tarvitaan muuta yritystoimintaa, joka mahdollistaa uusia tulonlähteitä, töitä ja viihtyvyyttä alueelle. - Lapin ammattikorkeakoulu haastattelee Green Care-toimintaan liittyviä tai niistä kiinnos-

Huippuasiantuntijat Oloksella 16.-17.1. Lappilainen Suomessa ja maailmalla otetaan lupaavia askeleita kohti älyliikennettä. Tavoitteena on varmistaa turvallinen automaattiliikenne myös vaikeissa sääoloissa, ja tästä Suomen Lapissa on jo useamman vuoden kokemusta. Tammikuussa automatisoidun liikenteen kehittäjät, tutkijat, sääntelijät ja infran rakentajat kokoontuvat Olokselle seuraamaan automaattisen liikenteen ratkaisujen testausta ja vastaamaan haasteeseen. Tarkoitus on saada selville, mitä uusia mahdollisuuksia automaatiosta saadaan väylänpitoon ja logistiikan kilpailukykyyn, miten sopeutumista nopeutetaan lainsäädännöllä ja mitä uusia teknologioita autoteollisuus, komponenttivalmistajat ja sovelluskehittäjät ovat tuomassa markkinoille. - Aurora Summitissa perataan eri tulokulmista, miten automaattiajamiseen liittyvät lupaukset turvallisesta ja kustannustehokkaasta liikkumisesta käytännössä lunastetaan myös talvella, kertoo Auroran verkostojohtaja Reija Viinanen. - Suomen vahvuutena on, että kehitämme älykkäästä lii-

www.immelkartano.fi

kenteestä toimivaa kaikissa olosuhteissa sekä maalla että merellä. Automaattinen ajaminen on sallittu Suomessa julkisilla teillä ja haastavat olosuhteet se erikoisalue, jossa Suomella on vahva osaaminen ja sopivat testialueet omasta takaa.

Isot automerkit koolla Autonomisen autoliikenteen osalta pääteemoja, kuten turvallisuutta ja autoteollisuuden valmiuksia esittelevät mm. Volvo, Renault, Nissan, Denso ja V-Traffic. Paikalla on automaattiautoista Juto (Sensible4) ja Martti (VTT), jotka samalla tekevät koeajoja alueella. Merenkulun automatisaatiosta, arktisen alueen yhteistyöstä merellä, turvallisesta navigoinnista ja älykkään meriliikenteen tavoitteista ovat puhumassa mm. Rolls Roycen, US Navyn ja Euroopan meriturvallisuusviraston edustajat. Alueella on käynnissä myös Arctic Challenge, jossa etsitään käytännön ratkaisuja tieliikenteen automaatioon ja älykkääseen infrastruktuuriin arktisissa olosuhteissa.

tuneita palvelutuottajia ja yrittäjiä. Vuoden lopussa on valmiina sähköinen kartta Green Care-toimijoista ja heidän luonnon hyvinvointia hyödyntävistä palveluista. Kartta mahdollistaa yrittäjille palveluiden markkinoinnin luontolähtöisistä palveluista kiinnostuneille asiakkaille, kertoo projektisuunnittelija Leena Välimaa.

24.1.2018 Yrittäjä, laita mainos Lappilaiseen, tavoitat lappilaiset. Ota yhteyttä omaan mediamyyjään tai valitse tästä: Anu Valkonen Biritta Lyöri Heikki Marttila Pera Hussi

| | | |

045 120 2701 0400 981 333 0400 692 432 0400 918 917

| | | |

anu@lappilainen.fi biritta@lappilainen.fi heikki@lappilainen.fi pera@lappilainen.fi

mainosta-myyt paremmin

Oi tunnetko kaukaisen tunturimaan? Lappilainen Näin alkaa karaokevideo Lapinmaan laulusta, jonka sävellyksen on tehnyt Armas Maasalo ja sanat Maija Konttinen. Karaokevideon musiikista vastaa Aleksi Bondfolk ja revontulista lähtevät kuvakavalkadin kuvat löytyvät Suomen Kotiseutuliiton kuva-arkistosta. Viime vuoden lopulla kaikkien maakuntien laulut saatiin muokatuksi karaoke-muotoon yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa. Maakuntalaulut ovat tunnetuimpia maakuntien tunnuksia, joilla pidetään yllä maakuntien perinteitä ja identiteettiä. Monien juhlien kohokohtana on maakuntalaulu yhteislauluna. - Viime vuosina kiinnostus maakuntalauluihin on virinnyt uudella tavalla ja niistä on tehty myös uusia versioita. Niinpä karaoketallenteet on tarkoitettu tukemaan monimuotoista, omaehtoista ja helppoa maakuntalaulujen käyttöä ja vastaamaan kasvavaan kiinnostukseen, Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo kertoo. Lapin omaa laulua voi opiskella Youtubesta.

SUORASELKÄISYYS


12

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

1930-luvun poronhoitosanasto kirjaksi

M I E T E L A U S E I TA Pitkäkin matka on helpompi kulkea, kun tietää, että perillä odotetaan. Nanni Törrö

Maarit Simoska

Ei aika ole saamaton. Sadassa vuodessa se tappaa koko ihmiskunnan ja luo uuden tilalle. Siinä on hommaa kerrakseen. Pentti Harjumaa

Erkki Tiesmaa (1907-1969) keräsi nuorena tutkijana mittavan aineiston poronhoidon sanastosta kieli- ja kansatieteen väitöskirjaansa varten. Työ saatiin päätökseen, kun poromiehen poika, tohtori Markku Varis Sodankylästä toimitti Tiesmaan aineistosta Suomalaisen poronhoitosanaston. - Aineiston viimeistely vaati toimitustyötä. Aihe on minulle läheinen, sillä olen poromiehen poika Sattasniemen paliskunnasta ja itsekin poromies. Ajattelin, ettei suomen kielen tutkijoiden joukossa ole välttämättä toista poromiestä eikä ehkä tule, joten työ on hoidettava loppuun, Markku Varis pohtii.

N I M I PÄ I VÄT 10.1. ke Nyyrikki 11.1. to Kari, Karri 12.1. pe Toini 13.1. la Nuutti 14.1. su Sakari, Saku 15.1. ma Solja 16.1. ti Ilmari, Ilmo 17.1. ke Toni, Anton, Anttoni, Antto 18.1. to Laura 19.1. pe Heikki, Henrik, Henri, Henrikki 20.1. la Henna, Henni, Henriikka 21.1. su Aune, Oona, Netta, Auni 22.1. ma Visa 23.1. ti Enni, Eine, Eini

Markku Varis Sodankylästä on toimittanut poronhoitosanaston kirjaksi.

Tutkimusmatka Kittilään

N I M E N TA K A N A R iitt a Ke m p p a in en - Ko ivis to Karri Veikkopojan roolissa Vaalan Ahmalan kesäteatterin viime kesänä tuottamassa näytelmässä Kauppa-Auto.

kuva: Maarit Simoska

kuva: Karri Karjalainen

Teos pohjautuu Erkki Tiesmaan tutkimusmatkoihin 1930-luvulla Suomen poronhoitoalueelle sekä sota-ajan Vienan Karjalaan vuonna 1941. - Väitöskirjaksi tarkoitettu käsikirjoitus sisältää yli 2500 hakusanaa, mikä on osoitus arvokkaasta elämäntyöstä. Jokainen alkuperäinen sana on tarkastettu nykytietämyksen valossa, jolloin alkuperäiseen käsikirjoitukseen on täytynyt

tehdä muutamia periaatteellisia ja käytännöllisiä muutoksia, mutta kestävä ydin on Tiesmaan kirjoitusta, Markku Varis selventää. Keruumatka Tiesmaalla alkoi kesällä 1931 Kittilästä ja jatkui vuosittain eri puolilla poronhoitoaluetta talvisodan syttymiseen saakka. Tiesmaa kirjoitti jokaisesta matkastaan kertomukset, joista ilmenivät hänen reittinsä, aikataulunsa ja haastatellut henkilöt. Tiettyjen

UUSIA LAPPILAISIA POIKA 23.12.2017 Suvituuli ja Juha Aavalaakso, Ranua (53/4805) 29.12.2017, Jaana Hangasvaara ja Veli-Pekka Junttila, Kinisjärvi (48/3090)

kielimestareiden kuten Antti Palojärven ja hänen poikansa Tuomman roolit olivat keskeisiä ja muun muassa heidän kauttaan Tiesmaa sai perehtyä sanaston lisäksi myös porojen paimentamiseen Enontekiön Palojärvellä. Sotien jälkeen vuonna 1947 Tiesmaa valittiin Pelloon perustetun yhteiskoulun rehtoriksi. Rehtorikautta kesti 18.2.1969 saakka, jolloin hän menehtyi sydänkohtaukseen kesken op-

Lähetä meille vauvan syntymäpäivä, sukupuoli, pituus ja paino sekä asuinpaikkakunta ja vanhempien nimet osoitteeseen: vauvat@lappilainen.fi

pitunnin. Hänen merkityksensä Pellon kotiseututyölle ja kult-tuuri- ja urheilutoiminnalle oli mittaamaton. Hän muun muassa johti mieskvartettia ja sekakuoroa, toimi urheiluseura Pellon Ponnen puheenjohtajana, ohjasi näytelmäkerhoja, kirjoitti ja puhui. Pellosta hän löysi myös Kerttu-puolison ja pariskunnalle syntyi kaksi poikaa. Kirjan on kustantanut Väyläkirjat Oy.

OIT NYT V MYÖS TTÄÄ LÄHE OKUVAN ! VAL ASTA VAUV

Ihan Curry koko mies Karri on suomalainen miehen nimi ja saanut lyhennyksen alun perin Makarioksesta. Harvinainen tämä nimi kyllä on, sillä nimen kantajia oli vuoden 2016 lopulla vain 1843. Yksi nimen kantajista on Karri Karjalainen, joka opiskelee muotoilu-alaa Rovaniemellä. - Nimeni on aina sekoitettu muihin samankaltaisiin nimiin, kuten Kari, Harri tai Katri, mikä on aiheuttanut toistuvaa hilpeyttä milloin missäkin. Ikivihreät vitsit Currysta sekä Koirasta ovat seuranneet myös mukanani lähes kyllästymiseen asti. Kouluaikana tutustuimme uuden luokan kanssa toisiimme esittelemällä itsemme sekä kirjoittamalla nimemme luokan pulpettijärjestystä kuvaaviin monisteisiin. Eräs tyyppi hämmentyi ilmeisesti niin paljon nimestäni, että kirjoitti oman nimensä sijaan sanan Curry monisteeseeni. Näin selvittää lapsuuden kokemuksistaan Karri. Henkilökohtaisesti hän ei ole tavannut ketään Karri-nimistä, mikä on kuulemma vahvistanut Karrin luomaa kuplaa, jonka sisällä Karri on yksinoikeutetusti hänelle varattu nimi. - Julkisuudesta minulle tuttuja kaimoja ovat ainakin muusikot Karri Miettinen eli Paleface ja edellä mainittu Karri Koira, sekä jääkiekkoilija Karri Rämö.

Mitä teet Rovaniemellä, mistä olet kotoisin? - Olen kotoisin Vaalasta Kainuun Meren eli Oulujärven rannalta. Muutin syksyllä Oulusta Rovaniemelle opiskelemaan teollista muotoilua yliopistoon. Olen tähän asti nauttinut olostani Rovaniemellä todella paljon. Mies on harrastanut pitkään musiikkia sekä puukäsitöitä, ja viime vuosina myös teatteri on noussut todella tärkeäksi harrastukseksi. - Olen parhaillaan mukana Lapin Ylioppilasteatterin tuottamassa klassikkonäytelmässä Eikä yksikään pelastunut, jonka näytökset jatkuvat vielä seitsemän esityksen verran tammi-helmikuussa. Nimipäiväänsä Karri on yleensä viettänyt unohtamalla koko asian. - Ilmeisesti perinne on, että nimipäiväsankari pitää kahvitarjoilun mahdollisille vieraille. Ehkäpä siis tänä vuonna kutsun ystäviä pullakahville!

Kustantaja: Lappilainen -lehti Oy Painosmäärä 60 000 kpl.

Lehti jaetaan koteihin Inariin, Rovaniemelle ja Sodankylään. Irtonumerot maksutta lehtitelineistä koko Lapin alueella ja maksuton digilehti luettavissa kotisivuilta. Lisätiedot ja mediakortti: www.lappilainen.fi Telinejakelupaikat: Enontekiö K-Market J.AD. Rantakokko K-Market Kilpishalli

K-Supermarket LeviMarket S-Market Kittilä S-Market Levi

Ranua K-Hillamarket Ranua Zoo S-Market Ranua

Inari K-Supermarket Ivalo K-Supermarket Kuukkeli Inari Neste Saariselkä Saariselän Kuukkeli S-Market Ivalo

Kolari K-Market Kolari Sale Kolari

Rovaniemi Citymarket Joulupukin Pääposti K-Supermarket Eteläkeskus Lentoasema Neste Napapiiri Neste Reissumies Ollin Erä ja Kalastus Prisma Revontuli Rinteenkulma Sampokeskus Shell Erottaja Shell Teollisuustie VR Assa asemaravintola

Kemi Citymarket Neste Lapintuuli Prisma Kemijärvi K-Supermarket Kauppapaikka S-Market Kemijärvi St1 Kemijärvi Tampereen Säästötex Kemijärvi

Kuusamo K-Citymarket Kuusamo Prisma Kuusamo S-Market Ruka Muonio K-Market Muonio Seo Muonio S-Market Muonio Pelkosenniemi K-Market Pyhäntähti Luontokeskus Naava K-market Pelkosenniemi

Keminmaa Citymarket

Pello K-Market Yliranta Seo Pello S-Market Pello

Kittilä Hulluporo Bens1s Levi Levin Matkailuneuvonta K-Supermarket Kittilä

Posio Anu Pentik Galleria K-Market Muikku S-Market Ahola

Sodankylä K-Market Sodankylä K-Supermarket Pohjantähti Neste Jäämerentie Seo Sodankylä S-Market Sodankylä Tervola Neste Tervakuksa St1 Mäkipeura Tornio Citymarket K-Supermarket Ykkönen Prisma Tornionportti Rajalla kauppakeskus Sale Pudas Tampereen Säästötex

Salla K-Market Puolukka S-Market Erätuli

Utsjoki K-Market Karigasniemi Kauppakeskus Härkönen Uulan Säästö Utsjoki

Savukoski K-Market Heinäjärvi Sale Savukoski

Ylitornio K-Supermarket Ylitornio S-Market Ylitornio

Simo K-Market Simo Sale Simo

Ylläs Jounin Kauppa K-Market Ylläsjärvi

Julkaisuaikataulu ja ilmoitushinnat sekä muut lisätiedot: www.lappilainen.fi Maksuton digilehti: lappilainen.fi/digilehti, Facebook, Instragram ja Twitter Jakelu: Lappilainen -lehti Oy, P-S Suorajakelu Oy, Posti Oy ISSN-L 1799-5957 ISSN 1799-5957 Paino: Suomalainen Lehtipaino Oy Toimitusjohtaja: Pera Hussi p. 0400 918 917 Päätoimittaja: Riitta Kemppainen-Koivisto p. 0400 448 473 riitta@lappilainen.fi Toimitus: toimitus@lappilainen.fi Mediamarkkinointi: Anu Valkonen p. 045 120 2701 anu.valkonen@lappilainen.fi Heikki Marttila p. 0400 692 432 heikki.marttila@lappilainen.fi Biritta Lyöri p. 0400 981 333 biritta@lappilainen.fi Ilmoitusten painoasua koskevat huomautukset on tehtävä kolme päivää ilmestymisestä. Lehden vastuu rajoittuu ainoastaan ilmoitushintaan. Lehti julkaistaan force majeur -varauksin.


13

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

Jokaiseen kylään oma herra Brückmann kuva: SOCENT SPAs hanke

Riitta Alajärvi-Kauppi, Marlene Kohllechner-Autto, Jaana Koskela, Jutta Pasma

Tiloissa on kauppa, monitoimitila, kahvila ja ulkoliikuntapaikka. Keskus sopivine palveluineen lisäsi silmin nähden saksalaisen maaseutukylän elinvoimaa ja viihtyvyyttä.

Harvaan asutuilla alueilla väestö vähenee ja ikääntyy alueen sijainnista riippumatta. Saksan Brandenburgissa osallistuimme väestönmuutosta käsittelevään työpajaan. Keskusteluissa sak-salaisten, slovakialaisten ja espanjalaisten kanssa löysimme sopivia ratkaisuja, vaikka Pelkosenniemellä toteutettavaksi.

Pelkosenniemen kyläkouluun vinkki

Naapurikyytiä ja kylätalo toimintaan Väestönkehitys Saksassa, Slovakiassa ja Espanjassa on hälyttävä, etenkin puutteelliset liikenne- ja tietoliikenneyhteydet aiheuttavat monilla alueilla haasteellisia tilanteita. Ratkaisuina väestönkehitykseen Lapissa nähtiin Suomen osin hyvät tietoliikenneyhteydet sekä maahanmuutto. Liikkumisen tukemiseksi lappilaisissa kylissä voisimme kokeilla Saksan mallia, jossa kyläläiset tarjoavat kyytiä naapureille suoraan tai erilaisten foorumien kautta. Tutustuessamme Brandenburgin maaseudulla toimivaan DORV–Zentrum Seddiniin, löysimme siitä mallia suomalaiseen kylätaloon. Keskus oli rakennettu kylän vanhaan kauppaan hankerahoituksen, julkisen kumppanuuden ja yksityisen rahankeräyksen kautta.

Riitta Alajärvi-Kauppi (Lapin AMK), Jutta Pasma (Pelkosenniemen kunta), Jaana Koskela (Lapin liitto) ja Marlene Kohllechner-Autto (Lapin AMK) osallistuivat Brandenburgissa kylien kehittämistä koskevaan työpajaan, josta löydettiin vinkkejä myös Pelkosenniemelle.

Tässä kylätalossa omistajuus on julkista ja yksityistä. Kolme toiminnanjohtajaa ovat vapaaehtoisia ja keskukselle on palkattu kauppias. Voisiko tästä mallista olla opiksi lappilaisille kylille, esimerkiksi vaikkapa Pelkosenniemen kyläkoulun rakentamishankkeessa? Kyläkeskuksen yksi toiminnanjohtajista, herra Brückmann on liike-elämässä työnsä tehnyt seniorikansalainen, käsin kosketeltavan ylpeä kotikylästään, joka innostaa kyläläisiä toimimaan. Keskuksen kahvilan ovi kävi tiuhaan, kun siellä pidettiin thaimaalaisen ruoan teemaviikkoa. Senioriväki kohtasi luontaisesti työikäisiä ja lapsia, kuulumisia vaihdettiin muun muassa pienessä kirjalainaamonurkkauksessa. Tällaista innostavaa esimerkkiä tarvitaan, jotta aktiiviset kyläläiset ja senioriväki saadaan tekemään yhdessä. Aktiivisuus pitää saada tarttumaan kunnanjohtoon, jota kautta saadaan vipuvoimaa elinvoiman säilyttämiseen. Jokainen elinvoimainen kylä tarvitsee oman herra Brückmanninsa.

Uuden vuoden M A I N O SPA I KAT nyt myynnissä!

Tilaa Kelkkalehti suoraan kotiisi,

saat tuubihuivin kaupan päälle!

Varaa mainospaikka 2-puoleiseen

Kelkkailua meiltä ja maailmalta, koeajot, vertailut, tekniikkaa, varusteet, ihmiset, kelkkakohteet ja paljon muuta. Viisi kertaa vuodessa.

se alkuperäinen moottorikelkka-lehti, jo vuodesta 1988 . tee tilaus osoitteessa www.kelkkalehti.com/tilaa

LEDITAULUUN

Taulu on hyvällä paikalla Rovaniemen Teollisuustiellä. Hinnat (+ alv 24%): 150€ / kk tai vuosisopimus 129€ / kk Varaukset ja lisätiedot: ledscreen@laplandrentals.com +358 400 997 999

Nimetön 3 1

26.10.2017 11:12:05

Onko sinulla sanottavaa tai hyviä juttuvinkkejä? Kerro toki, laita viestiä: palaute@lappilainen.fi


14

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

Menot

MENOT-palstalle kootaan lehden jakelualueen kiinnostavia tapahtumia. Voit lähettää menovinkin toimitukselle osoitteeseen: toimitus@lappilainen.fi.

kuva: Kaisa Sirén

Myrskyluodon Maija Rovaniemellä Lappilainen Kevätkaudella on Rovaniemen teatterissa Lappia-talolla ja Lapin kiertueella luvassa yhteensä 122 näytöstä. Yksi odotetuimmista ensi-illoista on Seppo Välisen ohjaama Myrskyluodon Maija, joka nähdään 10. helmikuuta alkaen Lappia-talon suurella näyttämöllä. Teos on Rovaniemen Teatterin ja Tanssiteatteri Rimpparemmin yhteistuotantoa. Tarina pohjautuu Anni Blomqvistin romaanisarjaan, Jussi Hel-

misen käsikirjoitukseen sekä Matti Puurtisen sävellyksiin. Musikaali yhdistää näyttelijöitä, Rimpparemmin taiteilijoita, muusikoita, avustajia sekä tanssijoita Lapin urheiluopiston tanssilinjalta ja Siepakoista. Päärooleissa nuorena Maijana nähdään Kirsi Kärnä, vanhana Maijana Pirjo Leppänen ja Maijan puolisona Jannena Eero Ojala.

Lappilainen

Myrskyluodon Maijaa nuorena esittää Kirsi Kärnä ja hieman vanhempana Pirjo Leppänen.

Waltteri Torikka Savottakahvilassa 19.- 20.helmikuuta

Lappilainen

kuva: pressikuva

Virtaa kevääseen kannattaa käydä lataamassa Saariselällä Laanilan Savottakahvilassa. Päivän keittona porisee paikallisista luonnonantimista tehtyä soppaa: poroa, hirveä ja Inarijärven kalaa paikallisin yrtein maustettuna. Kesän marjasato on jalostettu mehuksi ja suussa sulaviksi piirakoiksi. Ja kukapa voisi vastustaa Savottakahvilan omia graavisiikaleipiä tai munkkeja ja pullaa? Maittavan evään lisäksi rakastettujen tähtien esiintymiset ja Savottakämppä-retkeilymajan edullinen päänsija hemmottelevat keväthangille saapuvia.

Kittilässä Reidar Särestöniemen näyttely

Savottakahvilan kevätohjelman aloittaa Waltteri Torikka Trion Pohjolan Yö -konsertti. Baritoni Waltteri Torikan, Juha Savelan (kitara) ja Eero Ignatiuksen (kontrabasso) muodostaman yhtyeen esitys kuullaan Savottakahvilassa 19. ja 20. helmikuuta. – Tämä kolmikko on vetänyt aina pirtin täyteen väkeä, joten liput kannattaa hankkia meiltä etukäteen, Savottakahvilan emäntä Kaisa Särkelä muistuttaa.

Lappilainen Näyttely Siniset ovat talven aamut nostaa esiin Reidar Särestöniemen varhaisempaa tuotantoa. Aiheena ovat taiteilijalle läheinen luonto ja kotiseudun tutut maamerkit, kuten Vanhan Särestön pihapiiri sekä tutkielmat lähiseudun talvisista maisemista. Näyttelykävijä voi tutustua taiteilijan tuntemuksiin talvesta myös tekstikatkelmien välityksellä. Reidar täytti talven pimeimmän jakson intohimoisella lukemisella. Toisinaan hän mukautui työskentelemään sydäntalven aikaan – etsien näin sovintoa kaamoksen kanssa. Näyttely on nähtävillä tammikuun loppuun asti. Siniset ovat talven aamut näyttelyssä Kittilässä on nähtävillä Reidar Särestöniemen Luminen puu 1950-luvulta.

Talven taikaa Tervolassa Lappilainen

Tubettajat Rovaniemelle maaliskuussa Lappilainen Joulupukin kotiluola SantaPark täyttyy nuorista ja muista tubeseuraajista, kun valtakunnallinen Tubetour saapuu Rovaniemelle torstaina 15. maaliskuuta. Pohjoisen nuoria saapuvat

tapaamaan tunnetut tubettajat Herbalisti, Lakko, Sita Salminen, ZoneVD, Mansikka ja Mikirotta. Huippusuositut tubettajat Herbalisti ja Lakko ovat tuttuja myös Posse nimisessä tv-sarjasta. Luvassa on huikeaa lavashow’ta huipputubettajien tähdittämänä, yleisöä osallis-

tavaa ohjelmaa sekä massiivinen Meet & Greet tilaisuus. Siinä fanit pääsevät tapaamaan idolinsa, saavat ottaa heidän kanssaan yhteiskuvan ja kotiin vietäväksi nimmarikortit. 5 euron lippuja saa Osviitasta tai Lippu.fi- palvelusta.

Perjantai-illasta sunnuntaihin asti tanssitaan Levillä. Maksullinen tanssikurssi sisältää kaikki kolmen päivän opetukset, mutta mukaan pääsee myös päivämaksulla. Ohjelma alkaa perjantaina ilmoittautumisella kello 17, jonka jälkeen ensimmäinen kurssi alkaa kello 18. Lauantaina pääsee mukaan kello 10.30 tai 14 alkaville kursseille ja sunnuntaina meno jatkuu kello 9 ja 11.30. alkaen. Lisätiedot www. menomono.fi

kuva: Särestöniemi-museo/Arto Liiti

Kärkiesiintyjänä Waltteri Torikka Trio

Kevät alkaa tuntumaan Savottakahvilassa, kun Waltteri Torikka trionsa kanssa pääsee esiintymään.

MenoLevi tanssii 12.-14.1. Levi Hotel Spa`ssa

Tervolan hammasasemalla ja Pihakullerossa on nähtävillä tervolalaisen Liisa HalonenLaitin töitä. Talven taikaa -teema kokoaa yhteen akryylimaalauksia, joista tulevat vastaan pyry ja pimeän valo. Valo kimaltaa koivunrungoissa, valonsäteet liikkuvat ja talvi tulee. Taulujen nimet kertovat talvesta ja esittävät lumisen ajan tunnelmia.

Tilhet ja punatulkut ovat aiheina samoin kuin lumituiskut ja värikkäät taivaat ennen pimeää. Pihakullerossa maalauksissa on tuntureita ja talvitunnelmaa ja jo kevätpuolelle menevää valon runsautta pienempikokoisissa akryyli-ja akvarellimaalauksissa.

Taidetta arjen keskellä Halonen-Laiti pitää jatkuvia, kolmen kuukauden välein vaih-

tuvia näyttelyitä Tervolassa. Taiteen on näiden näyttelyiden avulla tarkoitus tulla tutuksi, osaksi arkipäivää. Kun ihmiset käyvät hammaslääkärissä, he voivat samalla aikaansa odotellessaan nähdä paikallista taidetta. Samoin näyttelyt tulevat Pihakulleron asukkaiden ja heidän luonaan käyvien vieraiden ympäristöä rikastamaan ja herättämään mielikuvia. Talven taikaa-näyttelyt onnittelevat 150-vuotiasta Tervolaa ja ovat esillä 28.2. asti.


15

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

Lappilainen ILMOITUSTAULU Laadukkaat kotimaiset viirakankaasta valmistetut

PUUNKANTOKASSIT

Argentiinalaisen

Soita heti 0400 259 511

tai pyydä tarjous: www.vesivek.fi

tutustumiskurssi

lauantaina 13.1.2018 klo 10-12

KOULUTUKSIA ROVANIEMI

Saarenkylän Nuorisoseuran talolla Napapiirintie 10

Työturvakortti............................ ma 15.1. Tieturva 1................................... ti 16.1. Vesityökortti osaamistesti ....... ti 16.1. Ensiapukoulutus....................... ke 17.1. Asiakaspalvelu.......................... to 18.1. Ennakoiva ajo ........................... pe 19.1. Tulityökortti ............................... ke 24.1. ADR täydennyskurssi .............. ma 29.1. ADR yhd. täydennyskurssi ...... ma-ti 29.-30.1. ADR peruskurssi ...................... ma-ke 5.-7.2. ADR yhd. peruskurssi .............. ma-to 5.-8.2. Kaikista muista aiheista paitsi vesityökortista ja tulitöistä voi saada kuljettajien ammattipätevyysmerkinnän

Opettajana NINA KROOK Tangokoulu Helsinki

det Nyt uu rmaa a värit h usta ja m ttu sekä tu n. sinine

Kurssin hinta 15€/2 tuntia

Tilaukset netistä: mastuotanto.fi Haetaan jälleenmyyjiä Pohjois-Suomeen! 0500 170 827

lisätietoja: tangokoulu.com

Tutustumistunnin tarkoitus on johdattaa sinut argentiinalaisen tangon koukuttavaan maailmaan helppojen harjoitusten kautta. Omaa paria et välttämättä tarvitse, etkä aiempaa tanssikokemusta. Sunnuntaina 14.1. sinulla on mahdollisuus osallistua opetettujen asioiden ilmaiseen kertaukseen. Samassa paikassa klo 17:00-18:30. Harrastusta voi myöhemmin jatkaa sunnuntaisin nastojen ”tango boreal” ryhmän viikottaisissa harjoituksissa. Napapiirin seuratanssijat loa Tervetu Tiedustelut Pekka Kulju 040 861 8188

Ilmoittautumiset ja lisätietoa koulutuksista: puh. 050-9129499/ Juho tai -www.suto.fi-

LAPINKÄVIJÄNTIE 1, 96100 ROVANIEMI

KELKKASÄILYTYS LEVILLÄ LÄMMIN JA VARTIOITU TILA ALK. 80€/ kk 0400 997 999

BLOGI

BINAR LÄMMITTIMET 2 - VUODEN TAKUULLA

SINUN MAINOKSESI?

Ihan helppoa, herkullista arkea Riitta Kemppainen-Koivisto

Marianne Juntunen on kestävän kehityksen kasvatuksen tutkija, kemian opettaja ja kotiäiti, joka harjoittelee Lapissa rauhallisempaa elämää. Hän

ammentaa upeasta luonnosta elämäänsä eliksiiriä ja haluaa käyttää omaa aikaansa ennemmin päiväuniin tai lukemiseen kuin symmetristen sipulikuutioiden leikkaamiseen. Reseptejä pursuavassa blogissa ei ole tarkkoja mittoja, vaan kuva: Aino Huotari

kannustusta kokeilemaan ja soveltamaan. Bloggaukseen Mariannea motivoi haave, että lastemmekin aikuisuudessa Lapissa on vielä lumisia talvia. Se edellyttää tekoja. Arjessamme suurimmat ilmastoon vaikuttavat kulutusvalinnat liittyvät ruokaan, asumiseen ja liikkumiseen. Kuten jokainen äiti, Mariannekin on valmis toimimaan lasten turvallisen ja monimuotoisen tulevaisuuden eteen. Ekotehokas ruoka on yksi tapa toimia. Herkullisessa blogissa löytyy ohje kotimaisen helmisuurimosta valmistetun padan valmistukseen ja kanattomaan kanakeittoon. Se on kasvisversio, johon tarvitaan vain juureksia, sipuli, paprikaa, maissia, soijasuikaleita, kaurakermaa, öljyä, currya ja muita mausteita tai kanalientä. Blogi tarjoaa myös maidotonta ja munatonta piirasta, kätevästi kaupan pakastealtaan valmispohjaan paistettuna. Juntunen listaa vegaanisia leivontapakasteita ja pohjia, joita on yllättävän monenlaisia. Vegaanisia juustoja on niin ikään juustohyllyissä monia. Lisää arjen herkkuja osoitteessa https://iisiarki.wordpress. com/

Hinta 80,00 + alv/kerta tai 150,00 + alv/kk (sis. kaksi nroa.)

ASENNUKSET SIMOSTA NUORGAMIIN!

Autokorjaamo J.Koivuranta Oy Keskusväylä 23, 96910 Rovaniemi (Saarenkylä) puh. 044 089 2695

Lappilainen

1

Ilmoitukseen vastaaminen

Soita 0700-51 30 80, näppäile 9 ja toimi ohjeiden mukaan Tekstaa Kirjoita ROI (väli) ILMOITUSNUMERO (väli) viestisi. Lähetä viesti numeroon 173193. Numerosi pysyy salaisena.

< Nainen etsii sinua

< Mies etsii sinua

Olen reipas, keski-iän ylittänyt nainen. Sinä rehti, vapaa, yli 30v mies. (1201795)

Olen 67v mieshenkilö, asustan Roissa järvenrannalla, okt:ssa. Etsin luotettavaa naisseuraa seurakseni. Alkoholia ja tupakkaa en käytä. Ilmoita itsestäsi. (1201761)

2

Ilmoituksen jättäminen

Olen 60v, rauhallinen, huumorintaj., pitkä, hyväkroppainen vanhapoika. Sinä normaalivart. sinkkunainen, 4565v, ottaisitko yhteyttä. (1201662)

3

Oma ilmoitus: vastaukset

Täällä 63/178/95 mies vapaana, lappalaissyntynen, eksynyt kaupunkiin 4v sitten. Löytyykö opasta mulle naisesta? Ei koko-, ikä- ja näkövaatimuksia. Ajokortti kiva. (1201645)

4

Oma ilmoitus: sulkeminen

Nainen, 61v, etsii kumppaniksi luontoilusta ja reippailusta pitävää, maaseudun rauhaa rakastavaa miestä. Länsikaira, Roi. (1201503) Ihanainen, tupakoimaton mies. Kaipaan rinnalleni rehellistä, ei peukalo keskellä kämmentä, maalla viihtyvää ja nauttii kynttiläillallisesta. Ota rohkeasti yhteyttä. Kerro itsestäsi. (1201696) Hakusessa mukava, rehellinen, avoin, liikunnallinen, 52-56v mies. Täällä eronnut, avoin, nuorekas, hellä ja tunteellinen nainen. (1201628) Tule liikkumaan ja matkailemaan pitkä, savuton, nuorekas, myönteinen, savuton, vapaa mies. Toivoo nainen, +60v. (1201589)

Olen 64v mies Torniosta, vapaa, sopusuht., terveet elämäntavat omaava, huumorintaj. kaveri. Etsin kivaa ystävää yhteistä aikaa viettään. Ota rohkeasti yhteyttä. (1201740)

Soita 0600 - 41 33 67 (paikallispuhelu) ja toimi ohjeiden mukaan. Tekstaa Kirjoita ROI (väli) ILMO (väli) ilmoitustekstisi. Lähetä numeroon 173193. Numerosi pysyy salaisena. Pidätämme oikeuden muokata, lyhentää tai olla julkaisematta ilmoitustasi. Soita 0700 - 51 30 80, näppäile 8 ja toimi ohjeiden mukaan. Tekstaa Saamasi viestin alussa on vastaajanro esim. V2. Kirjoita: V2 (väli) vastaustekstisi. Lähetä viesti numeroon 173193. Soita 0600 - 41 33 67 (paikallispuhelu), näppäile 2 ja ilmoitusnumero ja salakoodi. Tekstaa Kirjoita SULJE (väli) ILMOITUSNRO (väli) TUNNUSLUKUSI. Lähetä nroon 173193 (1,20e/viesti).

Neuvonta

Joka päivä klo 10-18 0400 808 654 / neuvonta@movika.fi Puhelut nroon 0700-51 30 80 1,22e/ min +pvm, tekstiviestit nroon 173193 1,20e/kpl.


! E L A ! E L A ! E L A ! E L A ALE! E L A ! E L A ! E L A ! E L A ! E L A ! LE ! E L A ! E L A ! E L A ! E L A ALE! E L A ! E L A ! E L A ! E L A ! E L A ! LE ! E L A ! E L A ! E L A ! E L A LE€! 199€ A75 E L A ! E L A ! E L A ! E L A ! E L A ! LE ! E L A ! E L A ! E L A ! E L A ALE! E L A ! E L A ! E L A ! E L A ! E L A ! LE 16

! E L ! A E AL

LAPPILAINEN 10.1.2018 | lappilainen.fi

MYYMÄLÖISSÄMME VARSI-IMUREITA JA PÖLYNIMUREITA NYT POISTOHINNOIN! Esimerkiksi:

Esimerkiksi:

1GO varsi-imuri

UltraOne-pölynimuri

ZB2952 • 2-in-1: varsiimuri ja irrotettava käsiosa • Pysyy itsestään pystyssä ilman telineitä tai tukia • Pitkäikäinen, nopeasti latautuva litiumakku • Moottoroitu suulakeharja • 180 asteen EasySteer-ohjaus

ZUOANIMAL+ • Moninkertainen testivoittajamalli • Eläinperheisiin sopiva versio: mukana miniturboharja karvojen imurointiin sekä hajuja eliminoivat pölypussit • Ergonominen käsikahva • Laaja 12 metrin toimintasäde • Parkettisuulake • Hiljainen ääni

SIIRRÄ PERHEESI LIITTYMÄT DNA:LLE,

SAAT LAHJAKSI TABLETIN Tee kolme DNA-liittymää ja saat Disney-aiheisen tabletin! (arvo 79 €) Esimerkiksi nämä liittymät lasketaan: • Puheliittymät • Internet-liittymät • Koira- ja poropantaliittymä • Webasto-liittymät

Etuna 7” Disney-aiheinen Android-tablet. Valitse joko Frozen-, Cars- tai Princessaiheinen tabletti.

NORM. 349 €

NORM. 99 €

MEILTÄ LIITTYMÄT, NETTI JA TV. YKSITYISILLE JA YRITYKSILLE.

Etu voimassa vain Expert Morse -myymälöissä 20.1.2018 saakka. Etu ei koske Prepaid-liittymiä.

Tarjoukset voimassa 20.1.2018 saakka tai niin kauan kuin tavaraa riittää.

EXPERT MORSE ROVANIEMI Vierustie 5 Puh. 020 152 0300 MA-PE 9-17 • LA 10-15

EXPERT MORSE KEMIJÄRVI Luusuantie 6 Puh. 020 152 0370 MA-PE 9-17

EXPERT MORSE KITTILÄ Valtatie 45 Puh. 020 152 0380 MA-PE 9-17 • LA 10-14

EXPERT MORSE – AIDOSTI PAIKALLINEN.

OTA TALTEEN.

www.lappilainen.fi

Lapin suurin tiedotus- ja markkinointilehti

LAPPILAINEN ilmestyy koko Lapin alueella kaikissa Lapin kunnissa kaksi kertaa kuussa. Painosmäärä vähintään 60 000 kpl.

Lappilainen on • lappilainen lehti. • Tehokas tiedotus- ja markkinointilehti, joka tavoittaa lappilaiset sekä Lapin matkailijat. • Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton, mutta aina lappilaisen puolestapuhuja. • Lappilainen jaetaan koteihin Rovaniemelle, Sodankylään sekä Inariin. • Lisäksi lehden saa lehtitelineistä sekä muista jakelupisteitä koko Lapin alueella. • Maksutonta digilehteä luetaan ympäri Suomea: www.lappilainen.fi/digilehti

Kustantaja Lappilainen Oy, Toimitusjohtaja Pera Hussi, 0400 918917, pera@lappilainen.fi

Tekniset tiedot

Heikki Marttila, 0400 692 432 heikki.marttila@lappilainen.fi

Sivukoko Paperi Painopinta-ala Aineisto

Palstamäärä Palstakorkeus Palstaleveydet 1 palsta 2 palstaa 3 palstaa 4 palstaa 5 palstaa 6 palstaa

Tabloid Sanomalehtipaperi 254 x 365 mm Painovalmis pdf-tiedosto CMYK-värit, Resoluutio 200 dpi 6 365 mm

Päätoimittaja Riitta Kemppainen-Koivisto, 0400 448 473 riitta@lappilainen.fi Mediamarkkinointi Anu Valkonen, 045 120 2701 anu.valkonen@lappilainen.fi Biritta Lyöri, 0400 981 333 biritta@lappilainen.fi

Jakelu Lappilainen Oy, P-S Suorajakelu Oy ja Posti Oyj Maksuehdot 7 päivää netto. Yliajalta veloitetaan lainmukainen viivästyskorko. Huomautukset 3 päivän kuluessa. Arvonlisävero +24 %. Aineiston toimitus aineisto@lappilainen.fi

Ilmoituskoot ja hinnat koko

Ilmoitusten peruuttaminen Ilmoitusten peruuttaminen on tehtävä kolme työpäivää ennen julkaisuajankohtaa, muutoin peritään 50 % ilmoitushinnasta. Toimitusehdot ja reklamaatiot Tilaaja vastaa annetun aineiston tekijänoikeuksista ja sen lakien ja asetusten mukaisuudesta. Ilmoitusten painoasua koskevat huomautukset on tehtävä kolmen (3) päivää ilmestymisestä. Lehden vastuu rajoittuu ainoastaan ilmoitushintaan. Lehti pidättää itsellään oikeuden olla julkaisematta juttua tai ilmoitusta oman harkintansa mukaan. Lehti julkaistaan force majeur -varauksin.

Näköislehti www. lappilainen.fi/digilehti

ILMESTYMISAIKATAULU, kotijakelualueet

Painopaikka Suomalainen lehtipaino Oy

39 mm 82 mm 125 mm 168 mm 211 mm 254 mm

.

4 sivua 2/1-sivu 1/1-sivu 1/2-sivu 1/4-sivu 1/6-sivu 1/8-sivu 1/12-sivu 1/24-sivu

Ilmoitusten pmm hinta liite 2600,00 valmistus 0,06 + 12 x 365 2200,00 alv / pmm. 6 x 365 1200,00 Etu- ja takasivut 6 x 180 690,00 sovitaan erikseen. 3 x 365 690,00 3 x 180 400,00 Pyydä sarja6 x 90 400,00 ja vuosi4 x 90 280,00 ilmoitteluun tarjous suoraan 2 x 180 280,00 myyjiltä. 6 x 60 280,00 3 x 90 250,00 2 x 135 250,00 2 x 90 170,00 1 x 90 90,00 2 x 45 90,00

Facebookissa www.facebook.com/lappilainen

2018 Mediakortti

.

vko

aineisto

ilmestyy

2 4 7 9 11 13 15 17 20 22 24 26 28 30 32 34 37 39 41 43 45 47 50 51

4.1. 18.1. 8.2. 22.2. 8.3. 22.3. 5.4. 19.4. KE 9.5. 24.5. 7.6. KE 20.6. 5.7. 19.7. 2.8. 16.8. 6.9. 20.9. 4.10. 18.10. 1.11. 15.11. KE 5.12. 13.12

10.1. 24.1. 14.2. 28.2. 14.3. 28.3. 11.4. 25.4. 16.5. 30.5. 13.6. 27.6. 11.7. 25.7. 8.8. 22.8. 12.9. 26.9. 10.10. 24.10. 7.11. 21.11. 12.12. 19.12.

Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari TALVI Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari PÄÄSIÄINEN Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari KESÄ Rovaniemi, Sodankylä, Inari KESÄ Rovaniemi, Sodankylä, Inari KESÄ Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari RUSKA JA METSÄSTYS Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari KELKKALEHTI Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari Rovaniemi, Sodankylä, Inari JOULU Rovaniemi, Sodankylä, Inari JOULU

KAIKKI NUMEROT SAA KOTIJAKOJEN LISÄKSI MAKSUTTA LEHTITELINEISTÄ KOKO LAPIN ALUEELLA. JAKELUPISTEET: www.lappilainen.fi tai katso Lappilaisesta.

Twitterissä www.twitter.com/Lappilainen_Oy

.

Instagramissa www.instagram.com/lappilainen/

Lappilainen 1 2018 netti  
Lappilainen 1 2018 netti