Lappilainen_17_2021

Page 1

28.4.2021 Seuraava numero ilmestyy 26.5.2021

59e

Sis. Päästö- ja OBD-mittaukset Henkilö- ja pakettiautot Max 3500 kg

MYÖS TOR N IOSSA

lappilainen.fi

KUN METSÄTILASI TARVITSEE OSTAJAN ME VÄLITÄMME

KESÄKUNTOON NELJÄSSÄ VIIKOSSA

Teollisuustie 12 D (Eteläkeskus) Yhdysväylä 6 (Saarenkylä) avoinna ma-pe 9-17 Puh. 016 425 0030 www.avainasemat.fi

KOKO KATSASTUS TÄLLÄ SETELILLÄ

HYPOXI® – maailman tehokkain luonnollinen menetelmä kohdentaa rasvanpolton lantiolle, reisiin, pakaroihin ja vatsanseutuun.

18 VUODEN JA YLI 3 500 TILAKAUPAN KOKEMUKSELLA

HYPOXI-studiolla on hyvät turvavälit ja hygieeninen ympäristö. VARAA MAKSUTON KONSULTAATIOSI!

Tarjous voimassa 31.5. saakka.

HYPOXI ROVANIEMI Rovakatu 8 • 96100 Rovaniemi puh 040 1613 220 rovaniemi@hypoxi.fi www.hypoxi.fi

Pohjois-Suomen Metsämarkkinat LKV Ukkoherrantie 15 A 2 96100 Rovaniemi www.metsatilat.fi/pohjoissuomi puh. 050 387 6076

RAKENTAMISEN MONIOSAAJA ROVANIEMELTÄ KOKO LAPPIIN Kylpyhuoneille 10 vuoden takuu!

Tee keittiöideat todeksi! Va ra a s u u n n it t elu aika my ymälään ja hy ödy n n ä u p eat as iakas etum m e!

keittiö /kylpyhuone/kodinhoito /liukuovet /säilytys Topi Rovaniemi: Liikekeskus Suosio, Suosiolantie 5, 9 6 1 0 0 Rovaniemi, 0400 396 880, ma-pe klo 10-17, to pi- k e ittio t.fi

MATTI PELTOPERÄ | laatoitustyöt, myynti matti@pintamaster.fi | 050 549 9311 AHTI TOIVANEN | insinööripalvelut, tekniset ratkaisut ahti@pintamaster.fi | 0400 696 955 www.pintamaster.fi


2

LAPPILAINEN 28.4.2021 | lappilainen.fi

VIIDEN TÄHDEN PALVELUT

KuuOtiUneLnU AU SO .N

Lapin edullisin ja luotettavin

KURSSIT ALKAVAT JOKA MAANANTAI KLO 17 Ruokasenkatu 16 Rovaniemi p. 0500 398 922

0400 415 588

www.autokoulunuutinen.fi

NYT OULUN MUUTTOPALVELU PALVELEE MYÖS LAPIN LÄÄNISSÄ! Heinontie 1, Rovaniemi www.oulun-muuttopalvelu.fi

Eskelisen Lapin Linjat Oy info@eskelisen.fi . www.eskelisen.fi Tel. 016 3422 160

Tervetuloa tutustumaan uudistuneeseen peruukkimyymälään!

V

Liikkeen tiloissa toimii erillinen peruukkihuone. Meiltä löytyy keinokuitu- sekä aitohiusperuukit naisille sekä miehille.

Lampelankatu 24 Rovaniemi

Varaa henkilökohtainen esittelyaika. Pekankatu 13 96200 Rovaniemi p. 016 311 250 / 040 590 8587 Avaoinna arkisin 9 - 18 www.kauneushiussalivaula.fi nettiajanvaraus 24/7

KUN HALUAT OSTAA TAI OLET MYYMÄSSÄ KIINTEISTÖMAAILMA LEVI

Tunturitie 2, 99130 Levi p. 045 1255 000

www.kiinteistomaailma.fi/levi

K-Market LevinPoron palvelut: K-Market LevinPoron palvelut:

KATSO AUKIOLOAJAT

www.levinporo.com Tunturitie 2, Liikekeskus portti, 99130 Sirkka TarkistaPoron päiväkohtaiset levinporo@k-market.com

aukioloajat facebookista!

Kilpisjärvi

- Se on kuulemma taas syönnillä… Täyden palvelun lomakeskus Kilpisjärven rannalla

Seuraa meitä

Tunturitie 2, Liikekeskus Poron portti, 99130 Sirkka levinporo@k-market.com

AUTOKORJAAMO

SPECIAL LEVI

Käännös-, tulkkaus- ja opetuspalvelut 30 vuoden kokemuksella

Arctic language company

• Ajoneuvojen korjaus- ja huoltotyöt • Tiepalvelu • Katsastuspalvelu

• Sijaisauto • Autojen maahantuonti • Myös kilpa- ja erikoisautot

Autojen otsonointi - sisäilman puhdistus Huollon yhteydessä 45€, norm. 60€

SPECIAL SERVICE LEVI 050 317 8110

ismo@specialservice.fi • www.specialservice.fi

Majoitus, ravintola ja asuntovaunualue www.tundrea.fi · 0400 396 684

Arctic Language Company Oy 040 774 9945 info@arcticlanguagecompany.fi

St 1 Poron Portti Tunturitie 2, 99130 Sirkka Pohjanakanratsupolku 1, 99130 Sirkka Aina voi soittaa! Joustavat työajat! Tarvittaessa haemme ja palautamme auton!


3

LAPPILAINEN 28.4.2021 | lappilainen.fi

Ajassa Pohjoissuomalaiset kriittisiä tupakkapolitiikkaan Lappilainen

Suomalaiset pitävät harjoitettua tupakkapolitiikan tavoitetta savuttomuudesta vuoteen 2030 mennessä

epärealistisena. Luottoa ei ole myöskään sääntelyyn tai verotukseen, vaan toiveena on saada enemmän savuttomia vaihtoehtoja tupakoinnin lopettamisen helpottamiseksi. Pohjoisen väestä tupakkapolitiikkaa pitää hyvin

epärealistisena 48% vastaajista. Tiedot selviävät Philip Morris Finlandin maaliskuussa teettämästä kyselystä, johon vastasi 1000 suomalaista. 81% pitää tupakkalain tavoitetta melko tai hyvin epärealistisena.

Tupakoivista vastaajista 52% ja tupakoimattomista 38% pitää tavoitetta hyvin epärealistisena. Kysely toteutettiin verkkopaneelissa helmi-maaliskuun aikana.

Kuntavaaliehdokas

KEMI

Lappilainen jaetaan kontiinkantona Kemissä 26.5. ja 9.6. Varaa mainospaikkasi ajoissa. pera@lappilainen.fi 045 120 2701 Lappilaisessa mainos huomataan!

Nyt on hyvä aika aloittaa pihan suunnittelu kuva: Kotimainen pihakivivalmistaja

Pihat nukkuvat Lapissa vielä osin lumipeitteiden alla ja luonto kerää voimia kevään kasvukauteen. Hupenevien hankien aikaan on hyvä suunnitella oman pihan toimintoja tulevaa kesää varten. Samalla voi miettiä tulevien talvien lumenluontia ja lumen sulamisen hallintaa.

PIHAN KUNNOSTAMISEEN KÄYTETTY TYÖ ON KOTITALOUSVÄHENNYSKELPOISTA, JOKA ETU KANNATTAA VEROTUKSESSA HYÖDYNTÄÄ

aina rakennuksista poispäin ja kauempana pihalla vedet voidaan imeyttää maahan.

Ota kuvia pihastasi

Marja Bruun Ota kesällä kuvia kotipihasta. Kuvien avulla pääset suunnittelemaan toimivia piharatkaisuja, kuten turvallista kulkureittiä ja istutusten paikkoja.

Toimivassa pihassa kaikilla toiminnoilla on omat paikat, ja pihalla liikkuminen on sujuvaa ja turvallista. Pihan materiaalit ovat kestäviä, ne

luovat viihtyisyyttä ja helpottavat pihan huoltoa. - Pihan suunnittelu kannattaa aina aloittaa miettimällä omia tarpeita, ja kuva: Maisemasuunnittelija Sari Lampinen

ryhtyä toteuttamaan niitä pala kerrallaan, Rakennustuoteteollisuus RTT:n tuoteryhmäpäällikkö Tiina Kaskiaro toteaa. Tarvitaanko pihalla esimerkiksi käytäviä, portaita, pengerrystä, muureja ja suoja-aitoja. Tai onko toiveena oleskeluterassi, grillipatio tai pihakeittiö? Myös hyötypuutarha, kasvimaa ja komposti voivat olla pihalla puuhastelijan toive juuri tulevalle kesälle. Pihan toimivuutta parantaa, kun huomioi myös autojen pysäköinti- ja kääntöpaikat sekä jätteiden säilytystilat.

Pihalla ollaan ympäri vuoden Piha kannattaa suunnitella ympäri vuoden toimivaksi. Pimeä syksy ja luminen talvi ovat Suomessa suuri osa pihaelämää. Pihakiveys on ryhdikäs ja helppo myös talvella. Muurien pystypinnat ovat näkyvissä ja tuovat ilmettä pihaan. Muureihin voi helposti yhdistää valaistusta ja parantaa pihan turvallisuutta pimeään aikaan. Myös lumen auraamisen paikat kannattaa miettiä valmiiksi.

Pihan kallistus estää pihalammikot Yksityispihalle huolella laadittu pihasuunnitelma takaa hyvän perustan onnistuneelle pihaprojektille.

Jotta piha kuivaa päällystetyltä alueiltaan nopeasti, eikä vesi pääse kerääntymään lammikoiksi pihalle, pihan pinnat kallistetaan. Vedet johdetaan

Ota kesän tullen valokuvia pihasta. Niiden avulla voi hahmottaa pihan mittasuhteita ja olemassa olevia istutuksia. Kesällä syntyy usein myös uusia ideoita pihan toimintojen parantamiseksi. Usein ei tarvita suuria investointeja ja pihaa voi rakentaa pikkuhiljaa. Paljon on mahdollista tehdä itse ja asennusapua on aina saatavilla. Pihan kunnostamiseen käytetty työ on kotitalousvähennyskelpoista, joka etu kannattaa verotuksessa hyödyntää. Yksityispihalle laadittava pihasuunnitelma on yksi maisemasuunnittelijoiden tarjoamista suunnittelupalveluista. Pihasuunnitelman teettämisen hinta riippuu suunniteltavasta kohteesta ja asiakkaiden toiveista.

Suunnittelun hinta Kun ammattilainen laatii pihasuunnitelman uutta kotia varten, tulee sitä varten varata noin 10-20 % talon rakentamisen kokonaiskustannuksista. Kalliimmaksi tulee vanhan pihaalueen saneeraus. Pihasuunnittelun oppaan mukaan konsultointikäynti maksaa 100-300 euroa, nopea luonnos 800–1500 €, itse suunnitelma 2000–6000 €, tarvittavat piirustukset alkaen 500 € ja työselostus 300 €.


4

LAPPILAINEN 28.4.2021 | lappilainen.fi

Virtuaaliset Rakentajamessut 3.-9. toukokuuta Riitta Kemppainen-Koivisto

kuva: Rakentaja.fi

Juuri nyt, kun suomalaisten kiinnostus rakentamiseen ja remontointiin on kasvanut kuluneen pandemiavuoden aikana, ovat messut ja tapahtumat tauolla. Luvassa on kuitenkin uudenlainen Rakenna & Remontoi -virtuaalimessutapahtuma toukokuussa.

Kasvua 30% Remontointiin ja rakentamiseen on suomalaisissa talouksissa panostettu selvästi enemmän kuin edellisinä vuosina. Viime kevään koronasulku kasvatti alan toimijan, Rakentajan, palveluita 30 prosenttia. - Kasvanut kiinnostus näkyy sekä remontoinnin että rakentamisen puolella. Talovertailu.fi -palvelussa talopakettien sisältö- ja hintavertailuja on tehty ennätystahtia läpi talven. Se ennustaa uudisrakennuspuolelle vilkasta kesää, sanoo Rakentaja-tuo-

Messupäällikkö Jussi Ruotsalainen toivottaa lappilaiset lukijat tervetulleiksi Suomen ensimmäisille Rakenna & Remontoi -virtuaalimessuille 3.-9.5. osoitteessa https://rrmessut.fi/

kuva: Kati Alanikka

teperheen liiketoimintajohtaja Inka Partanen. Rakennus- ja sisustuskaupan yhdistys raportoi rautakaupan kasvaneen viime vuonna lähes 5 prosenttia eli enemmän kuin koskaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Paljon kävijöitä vetäviä aihealueita ovat talopakettien lisäksi ikkunat, ilmanvaihto, sisustus, julkisivut sekä piha ja puutarha.

Netistä ideoita ja neuvoja - Ihmisten into kotiensa korjaamiseen tai rakentamiseen lähes pakottaa meidät järjestämään messut tänä keväänä. On ollut hienoa huomata näytteilleasettajien kiinnostus messuihin. Ihmiset haluavat vertailla tuotteita ja kaipaavat vastauksia kysymyksiinsä asiantuntijoilta. Valmistajat tai jälleenmyyjät haluavat vastata tähän kysyntään. Uhka liikkumisrajoituksista on lisännyt kiinnostusta entisestään, kertoo Rakenna & Remontoi -messujen messupäällikkö Jussi Ruotsalainen. Virtuaalisilla messuilla osastot rakennetaan messusaitille ja näytteilleasettajat houkuttelevat messukävijöitä pysähtymään juttusille tai ostoksille asiantuntijachatin ja messutarjousten avulla. Luvassa on tarjouksia ja messuille on helppo osallistua mistä päin Suomea tahansa, kotisohvalta tai vaikka suoraan omalta rakennustyömaalta. Sisäänpääsy virtuaalimessuille on messuvieraille maksuton.

Kehitystyö jatkuu verkossa Lappilainen

Moni on käyttänyt talven ajan työaikaa verkkokokouksiin. Siellä on syntynyt uusi tapa tehdä työtä. Jotkut ovat onnistuneet muuttamaan työtapaansa pysyvästi, toiset innostuneet uudesta mahdollisuudesta ja monet käyttäneet aikaa

Hankeneuvoja Kati Alanikka on onnistuneesti valmentanut etäyhteyksin Torniolaaksossa yrittäjiksi aikovia.

kehittämiseen. Yksi Tornionlaaksossa etänä toteutettava hanke, Peräpohjolan Leader ry:n ja Outokaira tuottamhan ry:n NY-T yrittäjyyteen! -hankkeessa on kannustettu yrittäjyydestä kiinnostuneita ja yrittäjyyttä aloittelevia etenemään suunnitelmissaan. Heille on tarjottu maksutonta asiantuntijatukea.

Valmennusta markkinointiin Alueen kunnissa on ollut käynnissä etänä valmennusta myös liiketoimintasuunnitelman tekoon ja tunnuslukujen ymmärtämiseen.

Tornion SenioriPiste aktiivikäytössä kuva: SenioriPiste

Lappilainen

Åströmin kartano Torniossa ja sen pihapiirissä sijaitsevissa hirsitaloissa on vuokratiloja eri yhdistyksille. Yhdessä niistä pitää kotipesää SenioriPiste. Yhdistys toimii myös Tornion sivukylillä kyläyhdistysten ja nuorisoseurojen tiloissa. Talven ajan on toiminnassa ollut useampia senioreitten virtuaaliryhmiä, jotka toimivat kotoa käsin. - Kun aiemmin netissä oltiin vain pankkiasioita hoitamassa tai pasianssia pelaamassa, ollaan nyt oltu yhteydessä puhelinsoittojen sijaan kasvotusten netissä. Kokoontumisten jälkeen on ollut tunne kuin olisi tavattu oikeasti kasvokkain, tuumii toiminnanohjaaja Mia Pallari. Vuoden alussa toiminnanjohtajana aloittanut Seija Sipola iloitsee, että

hänelläkin uusiin ihmisiin tutustuminen on onnistunut ruudun välityksellä yllättävän hienosti.

Kuntavaaliehdokas

TORNIO

Kimppakävely 2- kiertue Toukokuussa toteutetaan Kimppakävely 2 -kiertue, joka suuntautuu Tornion kyliin ja kaupunginosiin, missä SenioriPisteellä ei ole normaalisti toimintaa ja lähimpään ryhmään on matkaa. Kimppakävelyille voivat osallistua kaikki yli 60-vuotiaat torniolaiset ilmoittautumalla ennakkoon SenioriPisteen työntekijöille. Luvassa on ulkoilua enintään 6 hengen porukoissa. Kimppakävelyt alkavat kello 14 seuraavasti: ti 27.4. Korpikylä, to 29.4. Aapajärvi, pe 30.4. Pudas, ma 3.5. Kukkola, ti 4.5. Raumo, ke 5.5. Ruohokari, to 6.5. Palovaara. Lisätietoa toiminnasta www.senioripiste.com

– Myös näihin olemme hankkineet valmentajiksi kovan luokan ammattilaiset, vinkkaa hankeneuvoja Kati Alanikka. Markkinointiosion asiantuntija Katja Lindholmin mukaan etävalmennus on parhaimmillaan vuorovaikutusta, vilkasta keskustelua ja erilaisia näkökulmia. - On laskettu, että ihminen jaksaa kuunnella keskimäärin neljäkymmentäviisi minuuttia yhtäjaksoista puhetta, jonka vuoksi emme keskity luennointiin, vaan panostamme tehtäviin, videoihin, esimerkkeihin ja keskusteluihin.

Lappilainen jaetaan kontiinkantona Torniossa 26.5. ja 9.6. Varaa mainospaikkasi ajoissa. pera@lappilainen.fi 045 120 2701 Lappilaisessa mainos huomataan!

Sisällä SenioriPisteen pirtissä Mia ja Seija suunnittelevat torniolaisille senioreille virkistyksellisiä tapahtumia ja tapaamisia keväälle ja alkukesään.


5

LAPPILAINEN 28.4.2021 | lappilainen.fi

Uusi Keittiömaailma Rovaniemelle kuva: Keittiömaailma

Uuden kodin saaminen käyttöön vaatii monenlaista suunnittelua ja valintaa. Keittiömateriaaleja on hyvä valikoima Rovaniemelle avatussa Keittiömaailmassa.

Lappilainen

Digitaalisuutta ja kokemuksellisuutta on tarjolla uusissa avarissa Keittiömaailman tiloissa Vierustiellä. – Kotiin ja keittiöön halutaan panostaa yhä enemmän. Sen lisäksi kasvava mökkeilyinnostus ja etätyöskentelyn lisääntyminen näkyvät ehdottomasti myös Lapissa. Keittiö on kodin keskipiste, jossa halutaan viihtyä ja siihen ollaan valmiita satsaamaan, kertoo Rovaniemen Keittiömaailman yrittäjä Minna Eriksen.

Suunnittele ja ota teknologia avuksesi – Uudessa myymälässä kaikki keittiön herkut ovat koettavissa ja kokeiltavissa joko paikan päällä tai videoyhteyden välityksellä. Tech lab -osiossa asiakkaat pääsevät testaamaan monenlaisia keittiömekanismeja ja uusimpia innovaatioita. Design studion puolella esillä ovat ovi- ja värimallit sekä materiaalivaihtoehdot, joista asiakas voi koota yhdistelmiä itsenäisesti tai keittiösuunnittelijan avul-

la. Vain taivas on rajana, kun toteutetaan omaa unelmien keittiötä, Eriksen lupaa. Keittiömaailma on toiminut Lapin pääkaupungissa 20 vuotta. Yrittäjä Minna Eriksen hyppäsi puikkoihin reilu vuosi sitten. Takana on pitkä kokemus kiinteistönvälitysalalta asuntojen myynnistä, vuokrauksesta, remontoimisesta, rakentamista ja sisustussuunnittelusta.

Autohuollot ja korjaukset nopealla aikataululla! ROVANIEMI Isoaavantie 8, puh. 020 7780 687. Ma-pe 8-16.


6

LAPPILAINEN 28.4.2021 | lappilainen.fi

Tiina Loukola, toisenlainen tausta ehdokkuudelle Riitta Kemppainen-Koivisto

kuvat: Erika Jänkälä

kun pitkän masennusjakson päätteeksi halusin lopettaa sinänsä kannattavan yritystoiminnan ja lähteä opiskelemaan uutta alaa. Tiina sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja tuntee, että edelleen jollain tavalla mielenterveydestä puhuminen on tabu. - Oma huumeidenkäyttöni alkoi todennäköisesti tämän häiriön myötävaikutuksesta. Ja koska päihde- ja mielenterveysongelmat kulkevat liki käsikädessä, uskon että monta nuorta huumekokeilua voisimme estää, jos myös nuoret ja ihan kaikki uskaltaisivat puhua ja hakea apua myös mielen ongelmiinsa. Täällä hetkellä jonot mielenterveyspalveluiden piiriin voivat olla jopa puoli vuotta ja se on liikaa.

”Olen hyvä esimerkki siitä, kuinka hyvinvointivaltio toimii ja miksi jokaisen tulisi osallistua oman kotikuntansa päätöksentekoon jossain vaiheessa elämää.” Näin aloitti tarinaansa Tiina Loukola, entinen narkomaani ja rikollinen. - Nyt minulla kolme ammattia, palkkatyö sekä puolisollani yritys, jossa työllistämme tällä hetkellä viisi henkilöä vakituisesti. Olen ihan oikeasti iloinen veronmaksaja nykyäänkin, koska ilman niitä en olisi tässä. Wau! Tällaisia tarinoita Suomi tarvitsee. Ja myös tarpeeksi rohkeita ihmisiä antamaan kasvot, tuomaan esiin menneisyyden varjot. Ja iloitsemaan siitä, että voi maksaa takaisin.

Voimaa uuteen

Kärsi, beibi, kärsi Näin voisi moni toivoa. Pahaa eloa toiselle, vaikka loppuelämäksi. Kaikki eivät ole selkään taputtelijoita, vaan puukon iskijöitä on joukossa. Vastatuuleen joutuvat usein ne, jotka haluaisivat luoda tulevaisuutta paremmaksi. Esimerkiksi asettumalla ehdolle oman kuntansa valtuustoon päättämään. Loukola kuuluu näihin suunnan muuttajiin, joilla palaa nyt halu tehdä toisin ja turvata elämää muillekin.

Mikä riittää kansalaiskuntoisuudeksi? Loukola on ehtinyt olla rötöstensä jälkeen töissä eduskunnassa, laajan turvallisuusselvityksen jälkeen. - Minulle voi siis tutkitusti luottaa valtion salaisuuksia, mutta joidenkin

Tiina Loukola asettui ehdolle kunnan-valtuustoon Kemissä. Hän haluaa innostaa mukaan muitakin, aikaa on vielä 4.5. asti, jolloin ehdokasasettelu päättyy. Ennakkoäänestys käynnistyy 26.5. ja varsinainen vaalipäivä on 13. kesäkuuta. Ehdokkaitten esittelyjä koko Lapin alueelta löydät Lappilainen Vaalikoneesta osoitteesta: https://lappilainen.fi/vaalikone/

mielestä en kelpaa kuntapolitiikkaan, naureskelee Tiina kokemuksiaan. Asettuminen ehdolle Kemissä, se oli tiukempi paikka. Mutta niin vain löytyi taho, joka halusi ottaa ehdokkaaksi, jätti menneet taakseen ja katsoo eteenpäin.

Miten uskallat olla Sinä? Tiina on vahvasti sitä mieltä, että Suomessa on jokaisella vapaus valita mitä

opiskelee, missä työskentelee ja missä asuu. Myös vapaus epäonnistua, jopa vapaus valita tulemmeko autetuksi vai emme. Tuon vapauden myötä hyvinvointiyhteiskunnassa tulee vastuu. Vastuu omalla toiminnallaan huolehtia siitä, että vapaus valita säilyy. - Tärkeää olisi, että jokainen ihminen voisi luottaa siihen, että yhteiskunnan rakenteet ja tukiverkot auttavat ja toimivat silloin, kun omat jalat eivät kanna. Jokainen ihminen

ansaitsee tulla kohdelluksi hyvin, saada hyvän vanhuuden ja lapset turvallisen kasvuympäristön.

Takana haastava menneisyys - Minua yhteiskunnan tukirakenteet kannattelivat viimeksi vuonna 2018,

Mutta nyt on kevät. Tiinalle iloa tuottaa se, kun näkee leikkiviä ja nauravia lapsia, nuoria harrastuksen parissa tai iloisen kävelyllä olevan eläkeläisen, joka tervehtii ja vaihtaa pari sanaa Tiinan kanssa. - Minulle henkilökohtaisesti on ihan sama mikä puolue tai puolueet Suomea johtavat, ainoastaan asiat ratkaisevat. Kaikissa puolueissa on jotain hyvää ja kaikilla suunnilleen sama tavoite, mutta keinot näihin pääsemiseksi vaihtelevat. Oman kunnan päätöksentekoon osallistuminen tulisi olla kuntalaisvelvollisuus jossain vaiheessa elämää, koska se avartaisi monen näkemystä päätöksenteon vaikeudesta. Kaikilla tuntuu olevan tieto tai mielipide siitä, miten asiat tulisi hoitaa, silloin olisi syytä ottaa vastuuta ja tulla päättämään näistä asioista.

Nuoret kesäkuun kuntavaaleissa Riitta Kemppainen-Koivisto

kuva: Lappilainen

Osa nuorista on kuin kotonaan korona-ajan virtuaalisissa kampanjointimuodoissa. Nuoret haluavat tietoa vaaleista ja ehdokkaista sosiaalisesta mediasta (75 %) ja vaalikoneista (66 %). Vain harva nosti esiin kasvotusten tapahtuvien kohtaamisten tarpeen. Puolueiden ja ehdokkaiden järjestämät tapahtumat saivat maininnan 12 prosentilta. - Tämä tarjoaa puolueille ja ehdokkaille selkeän viestin, miten nuoria kannattaa kampanjoissa lähestyä, toteaa valtion nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja Suvi Mäkeläinen.

Kuntavaalien siirtyminen kahdella kuukaudella antoi puolueille lisäaikaa rakentaa kampanjoitaan ja suunnata viestejään eri äänestäjäryhmien tarpeiden mukaisesti.

Nuoria äänestäjiä lisää Nuorten äänistä käydään puolueiden kesken kireää kamppailua. Kun Taloustutkimus haastatteli puhelimitse helmikuussa 18–29-vuotiaita, olivat vahvimmin nuorten äänissä kiinni Kokoomus (25 %) ja Vihreät (25 %). Myös Perussuomalaiset (15 %) saivat nuorilta kannatusta. Hallituspuolueista SDP:n (9 %), Keskustan (9 %) ja Vasemmistoliiton (9 %) menestyminen on selvästi heikompaa. Hajontaa löytyi myös sen mukaan, oliko vastaaja nuori mies tai nainen, missä opiskeli tai oliko työelämässä.

Somekampanjointi sujuu

VA ALI KON E

Lappilainen lehden Vaalikone auttaa etenkin nuoria äänestäjiä muodostamaan kantaa siitä, ketä ehdokasta olisi hyvä kesäkuun kuntavaaleissa äänestää.

Hieman yli puolet nuorista äänestää Nuorista hieman yli puolet (54 %) ilmoittaa äänestävänsä varmasti ja 32 prosenttia melko varmasti. Äänestämisvarmuus eroaa huomattavasti alueen ja koulutuksen mukaan. Puolueilla on tekemistä etenkin siinä, että saavat ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat vaaliuurnille. - Puhumalla nuoria kiinnostavista asioista ja panostamalla nuorten suosimiin sosiaalisen median viestintäkanaviin on mahdollista tavoittaa myös niitä nuoria, jotka vielä empivät äänestämisen ja äänestämättä jättämisen välillä, huomauttaa valtion nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja Amanda Pasanen. Valtion nuorisoneuvosto on valtioneuvoston asettama nuorisotyön ja -politiikan asiantuntijaelin.


7

LAPPILAINEN 28.4.2021 | lappilainen.fi

Pienen putiikkihotellin tunnelmaa Levillä Riitta Kemppainen-Koivisto

kuva: Foxfires

Brittiläinen Paul ja puolalainen Agnieszka asettuivat asumaan Parson Russell terrierinsä Gooseberryn kanssa Levin maisemiin kolme vuotta sitten. 15 vuotta työtä ja asumista Lontoossa riitti, kun pariskunta päätti vaihtaa kiireisen cityelämän hieman rauhallisempaan elämänmenoon. Ajatukset pyörivät uusissa mahdollisuuksissa maailmalla. - Etsimme majataloa Ranskasta ja Puolasta tai viinitilaa Sloveniasta, mutta pohjoinen vei voiton, kertoo Paul elämänsuunnan vaihdoksesta ja muuttoaikeista.

Yrittäjyys käyntiin Kolme vuotta sitten viimein auto pakattiin Lontoossa täyteen ja matka suuntasi pysyvästi Lappiin Leville. - Lämmin vastaanotto tuntui hyvältä, niin Kittilän kunnan kuin paikallisten vilpitön tervetulotoivotus tuntui hyvältä. Työ alkoi pikkuhiljaa revontuliretkien järjestelyillä. Mukaan retkille otettiin aina vain 4 henkilöä, jolloin tunnelma pysyi intiiminä ja kokemus ainutkertaisena. Yritys laajeni arktisen kylpylän suuntaan, kun Arctic Spa perustettiin. Perinteinen suomalainen puusauna lämpimällä paljulla pihalla oli uutta tarjottavaa matkailijoille. Viimein vuonna 2019 syntyi Foxfires HOME -putiikkihotelli, jonka rakensi kittiläläinen Polar RAK pariskunnan tekemien suunnitelmien mukaan.

Pittoreski putiikkihotelli luonnon syleilyssä

Revontulten tiellä Kohtalokas matka suuntautui Tromssaan, jossa pariskunta kihlautui romanttisesti revontulten alla. - Se oli ensimmäinen kerta, kun näimme revontulet ja niillä on meille edelleen erityinen merkitys. - Aina kun repolaiset ilmestyvät taivaalle, tunne on maaginen ja koukuttava. Nautimme niiden ilmestymisestä ja leiskoittelusta todella, selvittää Agnieszka. Lomamatka Leville sytytti pariskunnan heti. Oli aivan selvää, että miljöö oli kuin luotu heidän unelmien

toteuttamiselle. Levi vakuutti kasvavana paikkakuntana ja antoi paljon tilaa uusille ideoille.

Levillä sijaitseva Foxfires putiikkihotelli ja sen pihapiirin puusauna, palju ja kota houkuttavat pieniä seurueita loman viettoon.

Tuonelan tyttö Sevettijärveltä kuva: Opri Keskinen

Pohjoisen musiikintekijöiden joukkoon on liittynyt Tuonelan tyttö Sevettijärveltä.

- Tämä kokonaisuus saunan, paljun ja kodan kanssa on toiminut hyvin myös nyt pandemian aikaan, sillä tilaa vuokrataan vain yksityisille. Täällä kodassa on lämmin ja rauhallinen tunnelma nuotion lämmössä ystävien tai perheen kanssa. Iltaisin valaisevat lukuisat kynttilät, joita on aseteltu parkkipaikalta lähtien. Loiste seuraa kauniiseen luonnontilaiseen metsään ja sen metsäpolulle kohti saunaa. - Jos vain revontulet sattuvat kohdalle, niin ilta on täydellinen! Pariskunta haluaa tarjota lappilaisia ja suomalaisia tuotteita, joten tarjolla on Pentikin ja Rento- sarjan tuotteita.

Bongaa lintu tai kasvi joutomaalta Lappilainen

Luonto-Liiton Kevätseuranta-kampanja on varma kevään merkki. Viikonloppuisin tarkkaillaan 41 vakiolajin ilmestymistä omaan lähipiiriin. Tänä vuonna bongataan erityisesti joutomaita. Niitä löytyy kotitalon ta-

Kuntavaaliehdokas

ROVANIEMI

Lappilainen jaetaan kontiinkantona Rovaniemellä 26.5. ja 9.6. Varaa mainospaikkasi ajoissa. pera@lappilainen.fi 045 120 2701 Lappilaisessa mainos huomataan!

Kotimaisille matkaajille räätälöidyt hinnat Kevätkauden ja juhannuksen yöttömän yön ajan putiikkihotellin hinnat ovat tavanomaista sesonkia huokeammat ja sauna lämpiää joka yö. - Silloin on tietenkin lämpimänä Keskiyön sauna! Halukkaat pääsevät tutustumaan alueen luontoon ja oppimaan, miten niitä voi hyödyntää ruoan laitossa ja hyvinvoinnin edistämisessä. Bed&breakfast -tyylinen majoitus valoisissa vierashuoneissa löytyy lyhyen matkan päässä Levin keskustasta, rinteistä ja luontopoluista. Levi Foxfires löytyy sivustolta https://www. levifoxfires.com/ ja Instagramista osoitteesta @levifoxfires

kaisesta metsän reunasta, sähkölinjan ryteiköistä tai teollisuusalueen viereiseltä villiintyneeltä niityltä.

Tähtäimessä viisi lajia Paju, sisiliskot, verilude, kivitasku, etelänruttojuuri. Kun joku näistä sattuu omalle ulkoilureitillesi, niin ilmoita havainnosta. Luontohavainnointiin on aikaa joka päivä, mutta kampanjassa toivotaan, että joka toinen viikonloppu 5. – 6.6. asti oltaisiin aktiivia huomioitsijoita. Havainnot tallennetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön. Havainnot voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi kuva: Antti Salovaara

Lappilainen maan kuolleiden ikiviisautta, kertoo mystinen lauluntekijä. Sevettijärveläinen uusi lauluntekijä Tuonelan tyttö julkaisi alkuvuodesta debyyttisinkkunsa Juuret. Mystistä pop-rockia tekevä lauluntekijä on kulkija kahden maailman rajalla. Inspiraatiot lauluun ovat syntyneet suomalaisesta mytologiasta. - Tuonen tyttö on Kalevalan hahmo, joka toimii lautturina Tuonen mustan joen yli heille, jotka lähtevät hake-

Henkiset juuret Juuret-biisi kertoo henkisistä juurista. Kun henki on kiinni jossakin, kuten maassa, ihmisessä tai vaikka erämaan tuntureissa ja järvissä, eivät myrskyt ja ulkopuoliset vaikuttimet saa sitä kaatumaan, vaikka ”aurinko poistuu pilven taa ja yllättäen hämärtää”. Mystinen pop-rock on tehty yh-

teistyössä tuottaja Ville Haaviston kanssa ja se toimii löytöretkenä uudelle vuorelle suomalaiseen musiikkimaisemaan. Biisi on erilainen ja toivottavasti raikas tuulenhenkäys pohjoisen tuntureilta. Tulevaisuudessa Tuonelan tytön tavoitteena on kulkea kairaa ja tehdä kauniita biisejä sekä jatkaa tutkimusretkeä mystisen poprockin maailmaan. Tästä linkistä kuulolle: https:// orcd.co/kqo8rve

Jos satut näkemään kivitaskun, niin ilmoita siitä Luonto-Liiton Kevätseurantaan.


8

LAPPILAINEN 28.4.2021 | lappilainen.fi

Maaseutuyrittäjyyttä lisää Lappiin kuva: Amat-hanke

Lotta Eriksson ja Annika Kostamo olivat viime kesänä mukana kylissä toteutettavissa työpajoissa ja talkoissa. Kuvassa tehdään lammasaitaa Viirin-kylälle Kemijoki varteen.

Johanna Asiala

Kun kylämiljööt kasvavat umpeen, yksipuolistuu niittyjen lajisto. Lapin maaseudulle tarvittaisiin lisää elävää maaseutuyrittäjyyttä ja laiduneläimiä. Kylien perinnemaisemat umpeutuvat ilman aktiivista maankäyttöä. Työtä on edistämässä Amat-hanke, jossa on mukana kuusi pilottikylää: Kairala, Kierinki, Loue, MeltosjärviRaanujärvi, Viiri sekä Ylläsjärvi. Niiden lisäksi talkoita on järjestetty mm. Sallan Kursussa ja Kittilän Tepastossa. Viime kesänä ehdittiin järjestää yhteensä 25 eri tilaisuutta ja työpajaa, jotka tavoittivat n. 350 lappilaista. - Esimerkiksi pienten kohteiden maisemanhoito Lapin kylissä on haastavaa. Maisemanhoitoon saatavat tuet perustuvat osin pinta-aloihin, jolloin

Ikäihmisille perhehoitoa

esimerkiksi pihakenttien hoidosta saatava tuki voi jäädä melko pieneksi. Tarvitsisimme lisää alkutuotantoa Lappiin, ja yksi tavoitteemme on hankkeiden kautta nostattaa alkutuotannon arvostusta erityisesti nuorten silmissä, kertoo projektipäällikkö Annika Kostamo. Tulevana kesänä työpajat jatkuvat ja aiheina on mm. punamullan keitto ja perinnemaisemien kunnostus. - Lappilainen kulttuurimaisema antaa ainutlaatuisen ympäristön aidon kylämatkailun kehittämiseen. Kesällä pilotoidaan Lapin kylien paimenlomia.

Uskoa nuoriin Lappiin tarvitaan lisää aktiivista maataloutta. Yksi hankkeen tavoitteista on lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta kulttuuriympäristöjä ja alkutuotantoa kohtaan. Kesällä pilottikyliin

palkataan nuoria erilaisiin maisemahoitotöihin sekä viestintätehtäviin. - Haluamme, että paikalliset nuoret kiintyisivät omaan maaseutuunsa. Tarjoamme heille alaan liittyviä harjoittelupaikkoja ja opinnäytetyön aiheita aina tarpeen mukaan. Yksi opinnäytetyö kylämatkailusta on valmistumassa Viirin kylälle, kertoo Annika.

Innostusta ilmassa Annika ja projektityöntekijä Lotta Eriksson ovat havainneet lappilaisia kyliä kiertäessään, että kyläläiset ovat innostuneita maisemanhoidosta ja sitoutuvat toimintaan. - Kenties sitoutuminen tulee siitä, että kyläläiset saavat itse päättää kuunnostettavan kohteen. Kylistä on otettu meihin itsekin yhteyttä, että voitaisiinko tännekin saada talkoita ja infoa.

Leppoisalla mielellä luontoon kuva: Tukes

Lappilainen

kuva: Onnelan perhekoti

Aini ja Oona viettävät yhteistä arkea Kolarissa toimivassa Onnelan perhekodissa. Lapissa toimii viisi muuta ikäihmisten perhekotia ja uusia on suunnitteilla.

Kun ikäihmisten määrä pohjoisessa kasvaa, tarvitaan hoivaa sekä huolenpitoa nykyistä enemmän. Perhehoito on yksi vaihtoehto, kun toiveena on pieni, perheenomainen tila useammalle ihmiselle, joka tarvitsee apua arjen toimiin yksin kotona asumisen sijaan. Perhekodiksi käy tavallinen koti. Tavallisesti varta vasten suunnitellussa perhekodissa ei ole portaita ja huoneita on useita. Pääperiaate on, että jokaisella asukkaalla on oma huone, kuten myös perhehoitajalla.

senniemellä, Savukoskella ja Rovaniemellä. Kotiin annettavaa perhehoitoa saa Kemijärvellä, Sodankylässä ja Inarissa.

Uusi perhekoti Savukoskella

Oma yritys tai lisäansioita työntekijälle Ikäihmisten perhehoito voi olla pääelinkeino tai tuoda lisäansioita. Kylissä asuville ihmisille hoivatyöhön alkaminen antaa mahdollisuuden jäädä asumaan ja töihin omalle kylälle tai ainakin kotikylän lähelle. - Perhehoito on inhimillinen, kotoisa ja turvallinen tapa saada hoivaa, kertoo Rovaniemen kaupungin ikäosaamiskeskuksen palveluohjaaja Saara Bitter.

Perhehoidon valmennuksen käyneitä on Rovaniemellä jo toistakymmentä ja tarvittaessa voidaan valmentaa lisää. Perhehoitoa viedään eteenpäin Lapissa erillisen EU-hankerahoituksen turvin. Lapissa on tällä hetkellä kahdeksan perhekotia. Niistä kaksi Kolarissa ja Torniossa, yksi Sodankylässä, Pelko-

Korvatunturin Kotikontu Savukosken Martin kylässä aloitti toiminnan maaliskuun alussa. Koti tarjoaa ammatillista perhehoitoa ikäihmiselle joko osavuorokautisena tai jaksohoitona. Ammatillisessa perhekodissa ikäihmiset elävät osana perheen arkea. - Meille on mahdollisuus tulla koko perheen kanssa, vaikka lomailemaan alueella ja tuoda hoivaa tarvitsevat isovanhemmat mukanaan, kertovat yrittäjät Maria ja Jarmo Pekkala. Pekkalat lupaavat tarjota toimintaa, yhteisöllisyyttä ja turvaa. Kotikonnusta saa myös majoitusta, ruokailua ja ohjelmapalveluita matkailijoille. kuva: Korvatunturin Kotikontu

Pyöräilijöitä keväisellä monitoimireitillä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

Lappilainen

Ulkoilu- ja luontoreiteillä on kokeneiden ulkoilijoiden ja retkeilijöiden lisäksi paljon ensikertalaisia. Paikoitellen voi syntyä ruuhkaa suosituimmille retkipoluille. - Sopu antaa sijaa ruuhkaisemmillakin reiteillä. Toisten kulkijoiden huomioiminen on parasta turvallisuustyötä, muistuttaa retkeilijöitä Tukesin ylitarkastaja Hannu Väärälä.

Reittejä moneen menoon Kevään ja kesän reittejä ovat kävely- pyöräily- ja ratsastuspolut. Kun päällä on sopiva vaatetus ja mukana on ruokaa, juomaa ja tarvittavia tur-

vavarusteita, matkanteko onnistuu. Opastustaulujen tiedot auttavat kulkijaa eteenpäin ja huomaamaan suotuisan kulkusuunnan. Ulkoilu- ja luontoreittien kunto voivat vaihdella eri vuodenaikoina. Reitin käyttäjät voivat huolehtia omalta osaltaan reittien kunnossa pysymisestä valitsemalla reitille sopivat välineet. Esimerkiksi kapearenkainen polkupyörä sopii hyvin kesäretkelle, mutta ei enää talvipyöräreitille.

Seuraa sään muuttumista Sääennusteet ovat iso apu varautumisessa. Puhelimen kannattaa kaiken varalta ladata ilmainen 112-sovellus, joka auttaa pelastajia löytämään paikalle, jos iso hätä sattuu.

Kuntavaaliehdokas

KEMINMAA

Lappilainen jaetaan kontiinkantona Keminmaassa 26.5. ja 9.6. Varaa mainospaikkasi ajoissa. pera@lappilainen.fi, 045-120 2701 Savukoskella aloitti maaliskuun alussa uusi perhekoti Korvatunturin Kotikontu, jossa on tarjolla myös matkailupalveluita.

Lappilaisessa mainos huomataan!


9

LAPPILAINEN 28.4.2021 | lappilainen.fi

Itä-Lapin lähiruokaa lautasille Lappilainen

kuva: Filippo Dias

Itä-Lapissa kasvatetaan, kalastetaan ja kerätään marjoja luonnosta. Niitä ei kuitenkaan pääse päiväkodeissa, kouluissa tai palvelukodeissa nauttimaan, kun kukaan ei niitä tilaa. Paikallisten viljelijöiden perunoita ja porkkanoita, kerääjien lähialueelta poimimia marjoja ja lähivesistä saatua kalaa moni kuitenkin mielellään söisi. Kuluttaja haluaa laadukasta lihaa, tuoretta leipää, naapurin poimimia marjoja ja paikallisen yrityksen valmistamia mehuja ja hilloja.

Sodankylästä mallia muillekin Savukoskella, Sallassa ja Kemijärvellä kootaan yhteen paikallisia yrityksiä. Ne kokoavat omat tuotetietonsa yhteen ja pohtivat, miten kuljetuskulut saadaan pienenemään ja miten yhteisiä tarjouksia voi hankinnoista päättäville tehdä. - Kunnissa tulee varmistaa, että paikallisilla tuottajilla on tietoa ja mahdollisuus osallistua julkisen sektorin kilpailutuksiin. Myös suora tuottajien yhteys yksityisiin ruokapalveluyrityksiin tulisi varmistaa, kertoo Petri Muje Lapin ammattikorkeakoulusta. Lapin AMK:n Kohti kestäviä hankintoja -hankkeen kautta ruoka-

Lapin kaupallisen kalastuksen hyödyntämätön sivusaalis on useita satoja tonneja vuodessa. Sodankylän Unarinjärvellä kalastaja Jari Annala saa muikun ohella saaliiksi tonneittain kuoretta.

Vanhanajan

koot 60-66

29€ 39€

Uusi väri!

VILLAPAITA

SINIPUNARAITA

98€

Osta netistä, puhelimitse tai Ranuan myymälästä

Keskustie 1, Ranua | Parkano

Poron sisä-ja ulkofilee, kalaa valmiiksi fileroituna. Näistä on helppo pyöräyttää gurmeeta illalliselle ja juhlapöytään. Pohjoisen eläimistä syntyy myös herkullista arjen ruokaa, kun osataan paistaa ja hauduttaa sisäelimiä, maustaa ne makoisiksi ja tutustua aiemmin vähemmän tutuksi tulleisiin kalalajeihin. Kuore ja lahna pääsevät oikeuksiinsa, kunhan vain kokki tietää, miten niistä herkkua laittaa. - ElinAsia – hankkeessa tätä kokeiltiin, kun kalastajat ja poromiehet pääsivät tutustumaan kiinalaisravintolan

Kestävä kehitys ja hiilineutraalisuus ovat suuria sanoja ja tavoitteita. Mielipiteet ovat muokkautuneet pikkuhiljaa ja poliitikot ovat entistä valmiimpia konkreettisiin tekoihin. EU tukee rakennerahastojen kautta kokeiluja, pilotteja ja selvitysten tekoa, jotta kestävä kehitys olisi osa arkea kotona, kouluissa ja työpaikoilla. Sitten kun kuluttajat, eli me kaikki, ostamme lähellä tuotettua, vähemmän pakattua ruokaa, muutos tapahtuu. Voimme itse kukin olla mukana edistämässä omalla kulutuskäytöksellämme kestäviä paikallisia energiantuotantomuotoja, kuljetusratkaisuja ja lähiruoan tuotantoa. Hankkeesta tarkemmin os. https:// kestavalappi.fi/

Rovaniemen REKOrinki kasvaa Rovaniemellä lappilaisten tuotteita voi yksittäinen kuluttaja tilata ja maksaa kotisohvalta käsin. Tekijät, tuotekuvat ja hinnat on Rovaniemen REKOringin Facebook-sivulla, jossa ne tilataan ja sovitaan maksusta. Nouto tapahtuu kaupungintalon parkkipaikalta kaksi kertaa kuukaudessa torstaisi-iltaisin suoraan tuottajalta. Lisäksi useissa vähittäiskaupoissa ja ravintoloissa tuodaan aiempaa paremmin esille paikallisia lappilaisia tuotteita ja raaka-aineita.

VIHREÄRAITA

koot 48-58

Myymälä:

Porosta ja kalasta saa enemmän

Ihmiset ovat valmiita kestävään kehitykseen

HYVIÄ VAIHDOKKEJA TORNIOSTA

FLANELLIPAITA Mukavin paita juhlaan ja arkeen MUSTARAITA

tuotannon parissa toimivat voivat osallistua yhdessä isompiin kuntien kilpailutuksiin. - Näin saadaan lähiruokaa enemmän julkisen sektorin ruokaloihin ja tuotannon kysyntää kasvatettua, toteaa projektipäällikkö Mika Uitto. Kun alueen kunnat ja muut ruokaostoista päättävät isot toimijat innostuvat suosimaan lähiruokaa ja ovat valmiita siitä maksamaan, hyötyy myös ympäristö. Kestävä kehitys saadaan konkretian tasolle ja kohta jo yksityiset kuluttajat ovat halukkaita ostamaan paikallista lähiruokaa. Sodankylässä saatuja hyviä kokemuksia halutaan hyödyntää koko Lapissa lähiruoan saamiseksi osaksi julkisia ruokapalveluja.

kokkeihin, ja näin ravintolan menulistalle syntyi aivan uutta tarjottavaa.

www.obelia.fi 0400 235 155

36900 €

11950 €

BMW i3s 120 Ah ”täyssähkö mahtavilla varusteilla”, Tehdastakuu 7/2024, Huollettu uudenveroinen auto Vm: 2019, 15000 km

Husqvarna 701 Vitpilen Mahtava retro pyörä nykytekniikalla! Vm: 2019, 700 km

8900 € Toyota Yaris 1,3 VVT-i Active 5ov. Hyväkuntoinen luotettava bensa Vm: 2013, 178000 km

19850 € Peugeot Boxer 2,2 150 Hv Hyväkuntoinen vähän ajettu paku (ALV väh.kelp.) Vm: 2016, 99500 km

6800 € Nissan Qashqai 2,0dCi DPF Acenta Tehokkaalla moottorilla ja korkealla maavaralla. Vm: 2010, 244000 km

5900 € Mercedes-Benz C220 Cdi farmari automaatti Siistikuntoinen farkku webastolla Vm: 2005, 312000 km

KOTIINKANTONA: ROVANIEMI, KEMI, TORNIO, KEMINMAA, SODANKYLÄ, KITTILÄ LEVI, PYHÄ, SAARISELKÄ, YLLÄS

38500 € Infiniti FX30d SPORT FX30D SPORT, Webasto, 360 kamera, 4-pyöräohjaus, ilmastoidut penkit Vm: 2012, 124000 km

32800 €

29950 € Mercedes-Benz E 500 4Matic Avantgarde 4d A ” 388 hevosvoimainen Erikoisuus” Vm: 2010, 197000 km

Peugeot e-208 GT-Line 50kWh 136 ”Täyssähkö” mahtavilla varusteilla Vm: 2020, 13000 km Kauttamme mahdollisuus myös edulliseen rahoitukseen ja vaihdotkin onnistuu halvempaan ja kalliimpaan.

Painosmäärä jopa 70 000 kpl koko Lapin lehti

Seuraavat ilmestymispäivät 26.5., 9.6.

Verkkotehtaankatu 12 | 95420 Tornio 040 164 6919 / Timo | timo@lapinautokauppa.fi


10

LAPPILAINEN 28.4.2021 | lappilainen.fi

KOLU M N I

Lastensuojelun sosiaalityöntekijän työpäivä kuva: Sanna-Mari Juopperi

8.15 Asiakastapaaminen: Perheen ainoa vanhempi on väsynyt. Tuntuu, että seinät kaatuvat päälle, itkettää usein ja tulee huudettua lapsille. Sovitaan tukiperheen hankkimisesta, jotta vanhempi saa välillä hengähdyshetken itselleen. 9.00-9.10 Kahvitauko: Suurin osa kollegoista on jo käynyt kahvilla, joten taukohuoneessa on hyvin tilaa. Onneksi pannun pohjalla on vielä kupillinen, joku on tuonut pullaa. Päivitetään kollegoiden kuulumiset ja selataan päivän lehti. 9.15 Asiakastapaaminen: Yhteinen asiakas A-klinikan kanssa. Vanhemmalla on haasteita päihteiden kanssa, viimeksi huumeiden käyttö johti lasten kiireelliseen sijoittamiseen. Päihteettömyyteen on ollut vaikea sitoutua pidemmäksi ajaksi, mutta nyt seulat ovat olleet puhtaita jo useamman viikon. Sovitaan lasten kotilomasta ensi viikonlopulle. 10-11 Puhelinaika: Puhelinajalla sosiaalityöntekijän tulisi olla tavoitet-

tavissa. Muulloinkin vastataan puhelimeen, aina kun asiakastapaamisilta ehditään. 11.30-12 Lounastauko: Kaupan valmis salaatti ja proteiinirahka. En taaskaan jaksanut tehdä illalla eväitä. 12.30 Teams-tapaaminen: Verkostotapaaminen, jossa paikalla perhe, nuorisopsykiatria, koulu ja lastensuojelu. Pohditaan, miten autetaan nuorta, joka ei halua käydä koulussa ja on kertonut ahdistuksestaan. 14.00-14.10 Kahvitauko: Koronaaikana max kuusi henkilöä yhtä aikaa kahvihuoneessa ja tupa on jo täynnä. Kuppi mukaan ja omaan huoneeseen kirjaamaan asiakaskäyntejä. 15.00 Kotikäynti: Perhetyön välitapaaminen. Perhetyön avulla on saatu luotua perheelle aikataulutus ja rytmi arkeen, jolloin mennään ajoissa nukkumaan ja jaksetaan herätä aamulla päivähoitoon, kouluun ja töihin. Jatkossa tavoitteeksi otetaan ruutuajan vähentäminen kaikkien perheenjäsenten osalta ja perheen

yhteisen tekemisen lisääminen. Näin sujuu lappilaisen sosiaalityöntekijän normiarki. Asiakasesimerkit kuvaavat tavallisia kohtaamisia lastensuojelussa, mutta eivät perustu kehenkään yksittäiseen asiakkaaseen. Kaikki asiakaskäynnit ja puhelut tulee kirjata. Käytännössä kaikki asiakastapaamisista ylijäävä aika menee kirjaamiseen. Neljä asiakastapaamista työpäivän aikana on aika paljon, kiireen tuntu heikentää työtehoa ja jatkuvasti mielen päällä olevat tekemättömät tehtävät syövät keskittymistä. Riittämättömyyden tunne on jatkuvasti läsnä. Yhdellä sosiaalityöntekijällä on 35 asiakasta, jos kunnassa resurssit ovat suurin piirtein kunnossa. Yleensä ne eivät ole ja sosiaalityöntekijällä voi olla 50 asiakasta tai jopa enemmän. Lastensuojelulaki on jälleen muutoksen alla. Lakiin yritetään saada pykälä asiakasmääristä, jolloin 35 asiakasta/sosiaalityöntekijä olisi sallittu maksimi. Sosiaalityöntekijällä voi lisäksi olla myös esimerkiksi 5

palvelutarpeen arviointia kesken ja 10 sosiaalihuoltolain mukaista asiakkuutta. Asiakasmäärän rajaaminen ei siis kerro koko totuutta. Lastensuojelun tulisi olla viimesijainen auttamisen muoto. Sitä ennen perheen tulisi saada tarvitsemansa palvelut ehkäisevistä palveluista, kuten esim. perhesosiaalityöstä, psykiatrian poliklinikoilta, koulukuraattorilta, perheneuvolasta, kotipalvelusta tai etsivästä nuorisotyöstä. Mikäli ehkäisevät palvelut eivät ole kunnossa, lastensuojeluun tulee paljon painetta. Parhaimmillaan lastensuojelu on perheitä pelastavaa, voimavaroja lisäävää, lasten oikeuksia puolustavaa, vanhemmuutta vahvistavaa muutostyötä. Parhaimmillaan työ on erittäin palkitsevaa auttamistyötä, josta voi oikeasti sanoa: tee työtä, jolla on tarkoitus. Sanna-Mari Juopperi sosiaalityöntekijä

B LO G I

KIRJA

Tiedettä arkeen Lapista

Villapuseron aika on aina kuva: Readme.fi

Moilanen, Maaru. 2020. Islantilaisia villapaitoja. Readme.fi Maaru Moilasen villapaitakirja on talven mittaan ollut suosittujen kirjojen ostoslistalla. Kävi kuten islantilaisille villalangoille, meinaavat kaupoista loppua. Sillä jossain on vielä isä, äiti, veli, kummilapsi, jolle voisi lämpimän asusteen neuloa. Himokutojaa kutsutaan nykyisin henkilöksi, joka on sairastunut neuloosiin.

Riitta Kemppainen-Koivisto

Kun piipahdin kuvaamaan avannolle, sinne sattui samaan aikaan vierailulle mies, jonka takin alla vilahtelevaa villapuseroa ihaili vastaan tullut tuttava. Ylpeänä mies esitteli, että kyseessä on ohkaisemmasta villalangasta tyttären kutoma neule. Ihan nauratti, niin paljon näitä islantilaisneuleita on esitelty somekuvissa. Ja kun yhden tekee, tuntuu, että kutoja on vasta päässyt käyntiin. Pikkuhiljaa aloituspuseroa kutoessa pääsee jyvälle siitä, mitä omaan makuun sopivia värejä voi laittaa yläosaan risteilemään. Siinä sitten samalla alkaa jo seuraavan puseron suunnittelu. Helpoksi kutomisen on tehnyt Islannissa asuva inarilainen Maaru Moilanen. Hänen islantilaisia villapaitoja esittelevässä kirjassa on runsas kuvitus ja erittäin tarkat ohjeet neulojalle. Islanti on vienyt Maarun mennessään. Hevosharrastuksen myötä sieltä löytyi paitsi Islannin hevonen, rakkaus luontoon ja innostus kutomiseen. Ei tainnut olla tuolloin ajatustakaan, että hän oli samalla synnyttämässä villiä neulomisbuumia, joka sai monet tarttumaan villalankoihin ja kokeilemaan. Ohjeet tuntuvat selkeiltä. Kun saa jonkun uuden ihmisen taas aloittamaan, on jo pitkällä. Kirjan malleina toimivat sisko ja hänen poikansa Utsjoelta, täti Turun kupeesta ja Islannin tutut. Malleja on kaikenikäisille, hevoskuvilla tai muulla koristeella ryyditettyjä ajan kestäviä, jokaiseen vuoden aikaan sopivia asusteita.

kuva: Lapin amk

Riitta Kemppainen-Koivisto

Näppärästi verkkolehdeksi rakennettu Lapin ammattikorkeakoulun Lumen blogi kertoo oppilaitoksessa tehdyistä tutkimuksista. Talvella artikkeleita ja puheenvuoroja pyydettiin yhteisöllisyyden teemasta. Tuolloin rakentui kuva siitä, mitä yhteisöllisyys tarkoittaa ja voi tarkoittaa. Saatiin kokoon tekstejä eri työpaikoilta, asumiseen liittyen, yrittäjyydestä, somesta, kehittämistyöstä, nuorten hyvinvoinnista ja opetuksesta.

Tutkijat labrassa tutkimustyön äärellä.

Huhtikuun artikkeleissa paneudutaan turvallisuuteen yhteiskunnassa, työssä ja elinkeinoissa. Artikkeleissa käsitellään tietoturvaa, hoitotyötä, matkailua, yrittäjyyttä ja teollista tuotantoa ja tuodaan esiin pohjoisen haasteet: pitkät etäisyydet, harva asutus ja palveluverkosto sekä äärevät ilmasto-olosuhteet. Kuluva vuosi on tutkitun tiedon teemavuosi. Blogipohjalla toimiva Lumen-lehti avaa tien lappilaiseen tutkimukseen ilmestymällä kolme kertaa vuodessa, seuraava numero luettavissa lokakuussa. Blogiin pääset tästä: https://blogi.eoppimispalvelut. fi/lumenlehti/

Kuntavaaliehdokas

SODANKYLÄ ja KITTILÄ Lappilainen jaetaan kontiinkantona Sodankylässä ja Kittilässä 26.5. ja 9.6. Varaa mainospaikkasi ajoissa. pera@lappilainen.fi, 045-120 2701 Lappilaisessa mainos huomataan!


11

LAPPILAINEN 28.4.2021 | lappilainen.fi

SUORAAN TEHTAALTA

Lapecon ecoASEMAT palveluksessasi EcoASEMILLA vastaanotetaan maksutta: kotitalouksien vaaralliset jätteet, sähkölaiteromut, metalliromut, puutarhajätteet, ajoneuvojen renkaat, pahvit ja kartongit sekä pakkauslasi. 700 kg maksullista jätettä maksutta ecoASEMILLE! Jätehuollon perusmaksua (ent. ekomaksu) vastaan saa tuoda mitä tahansa asemalla vastaanotettavaa maksullista jätettä 700 kg/perusmaksu/vuosi.

Kattopellit, aluskatteet, vesikourut, tikkaat, listat, terassiplexit, lumiesteet! Pleksit ja polykarbonaatti. Rakennuspaikalle toimitettuna!

· Kattopellit · Seinäpellit · Kattoturvatuotteet · Sadevesijärjestelmät · Peltisepän työt · Asennuspalvelu

T:MI KALEVI KUJANSUUN PELTI

040 554 6547

Lajittelethan jätteet jo kuorman lastausvaiheessa, niin asiointi asemalla on helpompaa. ecoASEMAT palvelevat kolmena kevätlauantaina 22.5., 29.5. ja 5.6.2021 klo 10-14 normaaleiden aukioloaikojen lisäksi. Asemakohtaiset aukioloajat ja osoitteet löytyvät nettisivuiltamme www.lapeco.fi.

KAIKKI YHDESTÄ PAIKASTA

TAVATAAN SOMESSA:

Vasaratie 7, 96320 Rovaniemi 050 574 4889 I 0400 739 009 myynti@lapinpelti.fi I www.lapinpelti.fi

facebook.com/lappilainen instagram.com/lappilainen twitter.com/Lappilainen_Oy

Paketti seuraavaksi päiväksi perille? Seuraava

Suomen nopeimpia maakuljetuksia seuraavilla reiteillä:

numero

ilmestyy

MEILLÄ

Teollisuustie Yhdysväylä12 D (Eteläkeskus) avoinna 6 (Saarenkylä) Puh. 016ma-pe 9-17 425 0030 www.avainasemat.fi

KOKO TÄLLÄ KATSASTUS SETELILLÄ

Tarjous

voimassa

TREENAAT

MAKSUAIKAA JOPA 36KK!

49e

VARAA JAKSOSI ENNAKKOVARAAJAN NYT! ETU

30.9. saakka.

2

HYPOXI

Rovakatu ROVANIEMI puh 040 8 • 96100 1613 220 Rovaniemi rovaniemi@hypoxi.fi . www.hypoxi.fi

ISTA ON

NYT KYSYNTÄÄ VÄLITÄMME YLI 3 000 METSÄTILOJA ! TILAKAUPAN 17 VUODEN KOKEMUKSEL JA LA

15 387 6076 A 2, 96100

ja

LISÄKERTAA

(arvo 97-130€)

VILLIM

Helppo a asiointi a Urheilukadul Minimanissala ma-pe ma-pe 10-13.30 14.30-18 Silmälääkäri vastaanotto Jari Pihlajan Urheilukadul la VOIT VARATA 0400 AJAN 682444 Tuu käymään

www.nako ko ehit! kolmio.fi

PI SYYSL

OMA RANU ALLA

Ranuan eläinpuistossa elämykset ovat retkeen taattuja.luontoyö iglussa myös ihailemaan ja voit Yhdistä järven päästä rannalla! revontulia

www.metsatilat. Pohjois-Suomen fi/pohjoissuomi Ukkoherrantie Metsämarkkinat

puh. 050

2.9.2020 lappilainen .fi

TURVALLISES TI

ALOITA HYPOXI-TREENI Haluatko NYT! senttejä vatsanseudulta pois vyötäröltä, HYPOXI® tai reisistä? Pulkamonti kohdentaa– maailman rasvanpolton vatsanseutuun. etehokkain luonnollinen 2, 96900 lantiolle, menetelmä reisiin, Saarenkylä pakaroihin

Sis. Päästöja OBD-mittaukset HenkilöMax 3500ja pakettiautot kg

MYÖS TORNIOSSA

METSÄTILO

LKV Rovaniemi

HIENO HUVILA PYHÄLLÄ

booking.com

/laplandvill

Pyhän palvelut Kansallispuisto 100m Hinnat alk. 90€ 300m 1-8 henkeä / yö Booking.com arvostelut

a . 0400

539 313

9,5

040 326 3805 / info@lapinporaus.fi

28.10.2020

AVOINNA JOKA PÄIVÄ KLO 10-16 ranuazoo.com

lappilainen.fi

KOE REVONTULET RUSKA JA JÄRVEN IGLUSSA RANNALLA: arcticfoxigloos.co m YÖVY TÄYSIN VARUSTELLUSSA HUONEISTOSSA, ELÄINPUISTON NAAPURISSA: gulo.fi

VESIKOURUJEN / RÄNNIEN PUHDISTUKSET Mökit, OK-talot, hallit, jne.

Vantaa - Oulu - Rovaniemi Kittilä - Sirkka - Kemijärvi - Sodankylä Saariselkä - Ivalo - Utsjoki

VMK-Lappi Oy Lapin suurin tiedotus- ja markkinointilehti

KOEAJOSSA

PORAKAIVOT VESITAKUULLA LAPIN ALUEELLA

Hinnat alk. 150 €

lappilainen.fi/digilehti

DER 6X6 450 T

EN 6X6 CAN-AM OUTLAN

KEVYT SEKÄ EDULLIN

AT V-L EH TI

M Ö N K IJLARÄIS NRO 1 | 2019

| 9,50 €

AJETTU

PO

RANGER DIESEL

PI MONITOIMITYÖKALU

KOKOISTAAN KETTERÄM

HUVI-SEKÄ NUORISON PIMÖNKIJÄ”

MAINOSPAIKAT MYYNNISSÄ NYT

ENA

HYÖTYLAITTE

AT V- L E H

TI

MÖNKIJÄ ”KOP

NRO 1 | 2020

KOE AJOSSA 700 SE YAMAHA GRIZZLY K 450 YAMAHA KODIAEN KAMPPAILU LUOKKIEN VÄLIN

| 9,50 €

SSA: KATSAU KSE EN - MÖNKIJÖID TEKNIIKKA - LAKIPYKÄLÄT - LUOKITUKSET

FPA HONDA TRX 500OUTOL INTU MARKKINOIDEN PAL.VKO

2019-33

UT MÖNKIJÄSEIKKAIL

Varaa paikkasi viimeistään 15.5.

N TAKANAI ITÄRAJA ÄHARRASTUKSEN PARATIIS

533711-1901

VENÄJÄ ON MÖNKIJ

SSA TA KOKEILU SA 10 VUOT LUOKAN SUOMESSUOMEN MARKKINOILLA MÖN KIJÄTKEHITYSA SKELEITA NOPEIMMAN Y-SIDET TRAK TORI HISTORIAA JA TEKNISIÄ SIDE-B – MÖNKIJÖIDEN RAL 1000 KOEAJOSSA N 570 2021 POLARIS GENE T 1000 TSMA SPOR K SPOR POLARIS TE FORCE 750I CAN-AM MAVERIC KAWASAKI BRU CE 1000 XC UN CFMOTO CFOR LTD A SEIKKAILU ÖRÄT T ADVENTUREPY HAASTAJAN GOES IRON 450 MAN MÖNKIJÄ VS MAAIL

SUOSITUIMMA

2021

Pera Hussi +358 400 593 313 pera@kelkkalehti.com

OSTA JAN AS OP AT KUVAT ∙ HINN T TEKNISET TIEDO

Turvallisuusratkaisut paikallisesti kaikkialle Lappiin Räätälöimme turvallisuusratkaisut ja -palvelut aina tarpeidesi mukaan. Kysy lisää paikalliselta yhteyshenkilöltäsi. Jarmo Korhonen Rovaniemi 0400 693 872 jarmo.korhonen@securitas.fi

Eino Yritys Levi-Kittilä-Ylläs 0400 639 597 eino.yritys@securitas.fi

Niko Tohu Kemi-Tornio 050 545 8487 niko.tohu@securitas.fi

Lappilainen Lappilainen jaetaan koteihin Rovaniemelle, Sodankylään, Kittilään, Kemiin, Tornioon ja Keminmaahan sekä tunturikohteisiin Pyhä, Saariselkä, Ylläs ja Levi. Irtonumerot maksutta lehtitelineistä koko Lapin alueella. Maksuton digilehti luettavissa kotisivuilta. Lisätiedot ja mediakortti: lappilainen.fi Kustantaja: Lappilainen -lehti Oy Painosmäärä 65 000 kpl. Julkaisuaikataulu ja ilmoitushinnat sekä muut lisätiedot: www.lappilainen.fi Maksuton digilehti: lappilainen.fi/digilehti, Facebook, Instragram ja Twitter Jakelu: Lappilainen -lehti Oy, P-S Suorajakelu Oy, Posti Oy ISSN-L 1799-5957 ISSN 1799-5957

Paino: Suomalainen Lehtipaino Oy Toimitusjohtaja: Pera Hussi p. 0400 918 917 Päätoimittaja: Riitta Kemppainen-Koivisto p. 0400 448 473 riitta@lappilainen.fi Toimitus: toimitus@lappilainen.fi

Mediamarkkinointi: Kirsti Ulvas, 045 120 2701 kikka@lappilainen.fi Heikki Marttila, 0400 692 432 heikki.marttila@lappilainen.fi Pera Hussi, 0400 918 917 pera@lappilainen.fi Ilmoitusten painoasua koskevat huomautukset on tehtävä kolme päivää ilmestymisestä. Lehden vastuu rajoittuu ainoastaan ilmoitushintaan. Lehti julkaistaan force majeur -varauksin.

< Nainen etsii sinua

< Mies etsii sinua

Tässä odottaa seuraasi nainen Kemistä. Olen alle 60v, haluan miehen, pitkän, akateem., sporttisen, musiikki tärkeää ja haluat alkaa tanssiharrastuksen. Kotoisin Oulusta/Oulunläänistä. Säästät omaa taloa, haluat perheen. (1221948)

Etsin 28-50v naista. Olen huumorintaj., naisen huomioon ottava, rauhallinen, hellä, 54v mies. (1221902)

Sinä 57-65v mies, vapaa, ongelmaton, rehellinen, luonnossa viihtyvä. Etsin toista yksinäistä, joka vielä on jossain, kanssani vaikka loppuelämän matkalle. Etsijänä vapaa, hoikka, 60v nainen. (1221933) Vapaa, reipas huumorinainen tulis mielellään kala- ja mökkikaveriksi mukavalle, raittiille, rehelliselle miehelle, 65-73v. Ei seikkailumielessä, vaan tosimielellä tutustutaan. Nainen, 70v. (1221900) Tornion, Kemin lähialueet, kunnollinen nainen etsii ystävää sinusta vapaa mies, 55-70v. Ei matkusteleva eikä seikkailija. (1221874)

Rehti, 38v, reipas mies etsii 20-55v naista P-Suomesta omakseen. Itse viihdyn luonnossa, saunassa ja kanssasi missä sinäkin. (1221601) Nainen, 60-70v, etsin sinua yhteiseen eloon. Tykkäät mökkeilystä, kesäteatteritapahtumista, luontoretkistä jne. Minä 170cm, savuton, huumorintaj., iloinen, eläkkeellä oleva, vapaa mies. Kohta korona takana ja aletaan taas elämään. (1221858) Siisti, 44v, työssä oleva mies etsii ulkomaalaista naista/kotimaista. (1221806) Haluaisin tavata jonku kivan naisen, olen kuuskymppinen, urheilullinen kaveri. Ehkä meillä vois vielä olla jotain kivaa yhdessä. (1221770)

Jukka Moilanen Muu Lappi 040 546 1761 jukka.moilanen@securitas.fi

1

Ilmoitukseen vastaaminen

2

Ilmoituksen jättäminen

3

Oma ilmoitus: vastaukset

4

Oma ilmoitus: sulkeminen

Soita 0700-51 30 80, ja toimi ohjeiden mukaan. Tekstaa Kirjoita ROI (väli) ILMOITUSNUMERO (väli) viestisi. Lähetä viesti numeroon 17193. Numerosi pysyy salaisena.

Soita 09 8563 2910 (paikallispuhelu) ja jätä ilmoitus. Tekstaa Kirjoita ROI (väli) ILMO (väli) ilmoitustekstisi. Lähetä numeroon 17193. Numerosi pysyy salaisena. Pidätämme oikeuden muokata, lyhentää tai olla julkaisematta ilmoitustasi. Soita 0700 - 51 30 80 ja toimi ohjeiden mukaan. Tekstaa Saamasi viestin alussa on vastaajanro esim. V2. Kirjoita: V2 (väli) vastaustekstisi. Lähetä viesti numeroon 17193. Soita 09 8563 2910 (paikallispuhelu), näppäile 2. Tekstaa Kirjoita SULJE (väli) ILMOITUS NRO (väli) TUNNUSLUKUSI. Lähetä nroon 17193 (1,50e/viesti).

Neuvonta Joka päivä klo 10-18 0400 808 654 / neuvonta@movika.fi Puhelut nroon 0700-51 30 80 1,53e/min +pvm, tekstiviestit nroon 17193 1,50e/kpl.


12

LAPPILAINEN 28.4.2021 | lappilainen.fi

HUOMIO KUNTAVAALIEHDOKAS

- Bushnell kiikari 3-9x40 - jalat - kaliiberi 308-30-06

1690e

749e

PIENOISKIVÄÄRIPAKETTI CZ 457 cal. 22 LR

175e

VAALILEHDET

- cal. 308 - Burris 2-7x35 kiikari - Optilok jalat

999e 699e

BRAUN Trekking 8x32

TAVOITTAA ÄÄNESTÄJÄT

KIVÄÄRIPAKETTI TIKKA T3x T3x LITE ADJS

Mauser KIVÄÄRI - M-18 - cal. 308 - sis. pikajalat

LAPPILAINEN

- Nikko kiikari 3-9x40 - jalat - RCC-vaimennin

BRAUN Premium WP 8x42

239e

26.5. ja 9.6. KOKO LAPIN LEHTI

783 KIVÄÄRIPAKETTI

KOTIINKANTONA: ROVANIEMI, KEMI, TORNIO, KEMINMAA, SODANKYLÄ, KITTILÄ KOTIINKANTONA 57 000 KPL KOKONAISPAINOS 68 000 KPL LEHDEN SAA KOTIJAKOJEN LISÄKSI MAKSUTTA LEHTITELINEISTÄ KAIKISSA LAPIN KUNNISSA. JAKELUPISTEITÄ LÄHES 100 KPL. Mainoskoot: leveys x korkeus

Mediamarkkinointi:

50 mm x 90 mm ......................... 90 € 82 mm x 50 mm ......................... 90 € 82 mm x 90 mm ....................... 160 € 99 mm x 120 mm (1/8 sivu)...... 280 € 82 mm x 180mm (1/6 sivu)....... 350 € 125 mm x 180 mm (1/4 sivu).... 450 € 254 mm x 180 mm (1/2 sivu).... 740 € 254 mm x 365 mm (1/1 sivu).. 1380 €

Pera Hussi, 0400 539 313 pera@lappilainen.fi Kirsti Ulvas, 045 120 2701 kikka@lappilainen.fi Heikki Marttila, 0400 692 432 heikki.marttila@lappilainen.fi

Digimainonta

Bannerit:

luettu & suosittu lappilainen.fi

728 x 90px .......................... 105 € / vko 450 x 120px ......................... 75 € / vko 336 x 280px ......................... 65 € / vko

lappilainen.fi

Kaikki hinnat + alv. Mainosten valmistus 55€/h.

Rovakatu 31, 96200 Rovaniemi, (016) 313 363 Avoinna Ma - Pe 09.30 - 16.00 ja La 09.30 - 14.00

Kilpisjärven

kauppakeskus avoinna melkein joka päivä

K-Market KILPISHALLI NESTE OIL Kilpisjärvi Posti - Matkahuolto Veikkaus Ravintola Kilpis SPORTBUTIKK

Paras Apple asiantuntija palveluksessasi!

facebook.com/Kilpishalli/

Käsivarrentie 14205 KILPISJÄRVI Puh. 0103204771

HUOLTO

PELAAMINEN

TIETOKONEET

TARVIKKEET

TIETOTURVA

APPLE

p. 044 750 9555 • myynti@indata.fi Lampelankatu 23 • Rovaniemi


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.