Kelkkalehti_2021_2022

Page 1

KELKKALEHTI 2021 - 2022 • lappilainen.fi

Kaamoslinssit s. 3

Freeride Lappi s. 6

Kieringin kierros s. 10

Saariselkä seikkailuparatiisi s. 12


2

KELKKALEHTI 2021 - 2022


3

KELKKALEHTI 2021 - 2022

Seikkailukelkkailu nosteessa Lappi tarjoaa erinomaiset puitteet kelkkailuun. Reitistö on laaja ja monipuolinen. Käyntikohteita, taukopaikkoja ja palveluita riittää moneen makuun. Viime vuosina uutuutena on tullut myös lailliset freeride alueet, joilla pääsee kokeilemaan yhtä kelkkailun hienoimmista muodoista, pehmeällä lumella ajoa. Useammasta kunnasta löytyy jo omat freeride alueet. Näissä paikoissa pääsee ajamaan umpihangessa laillisesti pientä korvausta vastaan. Ajoalueet ovat laajat ja monipuoliset, löytyy jänkää, metsää ja vaaranlaitaa. Oikeat ajopaikat löytyvät karttasovellusten avulla. Kerromme ajoalueista ja sovelluksesta lisää lehdessä tuonnempana.

Reittejä ja uria pitkin tapahtuva seikkailukelkkaileminen on myös vahvassa nousussa. Lapissa on paljon hienoja ajokohteita ja reittejä. Tässä lehdessä tuomme esille muutamia rengasreittejä eri puolilta Lappia. Kaikki nämä ajot voi aloittaa mistä vain kohdasta reittiä. Reitit voi ajaa halutessaan päivässä, mutta helposti

voi myös yöpyä matkalla yön tai kaksi. Erilaiset rengasreitit ja kiertomatkat tulevat varmasti nostamaan suosiotaan tulevaisuudessa entistä enemmän. Maailmalla myydään jo muutaman päivän paketteja, joihin kuuluu majoitus ja ruokailut joka päivä eri kohteessa niin, että kelkalla ajetaan 100–400 km / 4–8 tuntia päivässä. Toivomme näkevämme vastaavien palvelujen lisääntymistä myös Lapissa. Valmiiksi suunnitellut ajot tarvittavine palveluineen on varmasti kasvava tuote. Sama tuote käy sekä vuokrakelkoilla ajaville että omilla kelkoilla liikkuville.

Oikeat linssit kaamokseen Hämärä, jota kaamokseksi kutsutaan, alkaa kun aurinko poistuu kuukausiksi toiselle puolelle maapalloa ja valoa on vähän, usein liian vähän. Kontrastit heikkenevät eli erilaisten pintojen rajat ja erot korkeudessa ja kaltevuudessa häipyvät. Yksi avuntuoja on linssit, joissa käytetään voimakkaita kontrastia parantavia värejä. Rosa ja lila lienevät parhaat värit alkutalvesta. Lapin lokakuu muuttaa kaiken nopeasti, myös näkömme toiminnan. Hämärän tullessa silmän tarkkuusnäkö muuttuu ja kelkkareitin pinta tai märän tien ja lenkkipolun reuna sekä kuopat näkyvät huonosti. Vastaantulevat valot häikäisevät moninkertaisesti. On vaikea erottaa, missä on liukasta ja missä vielä liukkaampaa, missä maa kohoaa ja missä se laskee. Silmän optinen toiminta hämärällä tunnetaan vuonna 2021 jo paremmin ja apua hämäränäön huomattavaan parantamiseen onkin kaikkien saatavilla.

Lappilainen on aktiivinen liikkuja ja vauhtiakin täällä piisaa. Liikkuessa teemme päätökset näkemämme perusteella yli 90-prosenttisesti. Mitä nopeampi vauhti on, sitä tärkeämmäksi hyvä ja tarkka näkö muodostuu. Kukapa näkee ajaessa esim. hirven ja poron liian hyvin ja aikaisin? Puhumattakaan meidän ei niin hyväkuntoisten teiden pinnoista. Vaikeimpia hetkiä näkemisen kannalta ovat hämärä, lumisade ja sumu, jolloin silmän erotuskyky on heikoimmillaan. Hämärän

Adapterilasien istuvuus kannattaa testata omien kelkkalasien kanssa. Adapteria voi muokata sopivaksi.

tullen myös kotoisemmat arjen askareet, kuten käsityöt, nikkarointi ja lukeminen käyvät vaikeammaksi.

Adapterilaseilla gogglesiin oma voimakkuus Silmän hämäränäkö voidaan tutkia DNEye® Scannertutkimuksella ja siitä saatava tieto silmien erilaisesta näkötarpeesta voidaan siirtää saksalaismerkki Rodenstockin® sekä yksiteho- että monitehosilmälaseihin ja myös adapterilaseihin. Adapterilaseissa oma voimakkuus hiotaan erilliseen adapteriin esim. ajolasin sisälle kiinnitettäväksi. Silmäskannauksen perusteella tehtävän linssin valmistus tehdään tarkemmin ja käytössä on 0.01Dpt tarkkuushionta. Kyseessä on maailman ensimmäiset B.I.G eli biometriset älylinssit. Esimerkiksi silmälasivoimakkuus voi olla -1,139Dpt. Vertailun vuoksi perinteisissä ”normaaleissa” silmälaseissa valmistustarkkuus on neljäsosa eli 0,25Dpt. Autoilijalle tai moottorikelkkailijalle on omat tuotteensa. Laseissa käytetään lisätarkkuutta tuomassa erityisiä mietoja värejä, jotka antavat lisäapua näkemiseen esim. hämärällä. Uusin silmälasitekniikka tuo tullessaan apua myös arjen muuhun tekemiseen ja lähinäönkin tarkkuus paranee.

Ajoreissulle mukaan kahdet eri linssit

Linssivalikoima on hyvin laaja. Jokaiseen keliin löytyy sopiva väri.

Mitä siis tehdä, kun tien reuna ja kelkkareitin kuopat eivät näy ajoissa? Asianmukaiset välineet

SCOTT on valmistanut useamman vuoden valonmäärän vaihteluihin reagoivia linssejä.

tuovat tähänkin helpotusta ja vauhtikaan ei enää vaaranna nautintoa. Autoilijalle parhaat silmälasit tai erilliset ajolasit tuovat avun talven näkemisen haasteisiin, oli tie sitten märkä, jäinen tai luminen. Moottorikelkkailijan, laskettelijan ja hiihtäjän laseissa käytetään voimakkaampia kontrastia (erotuskykyä) parantavia värejä, koska lumen valkoisuus tuo omat lisähaasteensa. Liikkujan laseissa käytetään oikeita värejä näön tarkentamiseen ja harrastus jatkuu mukavana kelistä riippumatta. Kaamosaikaan sopivia värejä löytyy pimeäajan keltaisen ja keskipäivän ”flat”valossa käytettävän oranssin ja lilan sävyjen väliltä. Parhaissa ajo-, hiihto- ja laskettelulaseissa linssien vaihtokin onnistuu. Ajo- ja laskettelulaseja saa myös linssin lämmityksellä, mikä onkin oiva lisäapu kylmiin oloihin. Itse lähden lumille päiväreissuun mukanani kahdet lasit eri värisillä linsseillä, esimerkiksi keltaisen- ja lilan/ rosanvärisillä linsseillä olevat lasit, näitä voin sitten vaihtaa

valon määrän mukaan eikä kelin muutoskaan haittaa. Parhaissa adapteri- ja silmälaseissa tarkka optinen näkökorjaus sellaisenaan vähentää häikäisyä ja valon määrän vaihtuessa näkömme toimii nopeammin ja tarkemmin.

Kelkkalasit optikolta Optikolla käynti auttaa, Fenno

Optiikka Lapin asiantuntijat osaavat neuvoa talven ajan näköongelmien ratkaisussa. Erilaisia talven ajan näköratkaisuja löytyy eri tarkoituksiin moottorikelkkailusta ja autoilusta aina hiihtoon, lasketteluun, työmatkapyöräilyyn, kiipeilyyn ja vaikkapa sauvakävelyyn. Laseilla voit myös suojata silmiä viimalta ja lumisateelta.

Fenno Optiikka Lappi on toiminut Rovaniemellä Rinteenkulman ostoskeskuksessa vuodesta 2008. Harrastelaseja löytyy merkeissä Bollé, Cebé, CKX, Evileye, Gloryfy, Oakley, Rodenstock ja Scott. Nämä saat myös omilla voimakkuuksilla +8 ja -12Dpt saakka. Saatavilla on näöntutkimukset, DNEye Scanner-tutkimus, piilolinssit, silmänpaineen mittaus, yksilölliset FonicER-kuulosuojaimet, sekä silmälääkärien vastaanotto. Verkkokaupasta löytyy lisätietoa: www.r-optiikka.fi


4

KELKKALEHTI 2021 - 2022

Kolmen kylän kierros Sodankylä – Rovaniemi - Kemijärvi

Katsellessa kotimaan reittikarttaa näkee, että lenkkireittejä ja uria piisaa. Kelkkaillessa useimmat meistä suosivat reittejä, jotka lähtevät jostain ja palaavat samaan paikkaan. Saman uran ajaminen kahteen suuntaan on yleensä se huonompi vaihtoehto. Harvassa ovat kuitenkin hoidetut isot reitit, jossa saa ajettua päivän ilman saman uran ajamista kahdesti. Olemme vuosien saatossa tehneet havaintoja kelkkailupäivän pituuksista. Empiirisen tutkimuksemme perusteella väitämme, että kelkkailu säilyy mukavana, kun ajopäivä pidetään maksimissaan kolmessa sadassa kilometrissä. Kaikki tämän yli vaatii hyvät olosuhteet. Toki maailmassa on rautapyllyjä ja teräsmiehiä, jotka ajavat muitta mutkitta vaikka joka päivä 500 kilometriä. Nämä henkilöt ovat kuitenkin harvassa. Katselimme hieman karttoja ja mietimme keliä. Huhtikuu tarjosi parastaan. Ulkona oli pikkupakkasta ja uutta lunta sateli tasaiseen tahtiin. Tiesimme myös edellisreissuilta, että miettimästämme urasta olisi suurin osa lanattua baanaa. Hetken mielijohteesta lähdimme tarkastamaan kierroksen, joka kattaa neljä Keski-Lapin kuntaa.

Lähtö Sodankylästä Ajamallemme lenkille pääsee lähtemään kätevästi Sodankylästä, Pyhätunturilta, Luostolta, Kemijärveltä tai Rovaniemeltä. Meillä reissu alkoi Sodankylästä. Sodankylän ympäristöt ovat ryhmälle tuttuja maastoja. Sodankylästä etelään päin lähtevä reitti on periaatteessa kelkkailun nelostie. Se on iso ja jouheva reitti, joka toimii periaatteessa koko Lapin runkoreittinä. Siitä haarautuu sekä länteen että itään useita vaihtoehtoisia reittejä ja uria. Pohjoisempi osa reitistä kulkee vuorotellen metsiä ja vuorotellen soita. Alkupätkän parasta antia ovat Näätäselän sekä Madevaaran suorat. Kummassakin on mukavaa kumparetta, joista saa aina-

kin vatsapohjan haukkomaan ilmaa. Hurjempi kuski saa telankin irti maasta. Hieman etelämpänä tulee ensimmäinen huomiopaikka. Raudanjoen ylitys voi olla alkutalvesta ja loppukeväästä petollista sorttia.

Rovaniemen puolelle

Rovaniemen ja Sodankylän välillä on nopeaa melko leveää baanaa. Kunto vaihtelee hoitotilanteen mukaan.

Raajärven kaivoskylän torni on omanlaisensa nähtävyys. Kaivos ei ole ollut toiminnassa vuosikymmeniin.

Rovaniemen puolelle siirryttäessä vaihtui ainakin talvelle 2020 myös reitin kunnossapitourakoitsija. Tämä kannattaa huomioida reissua miettiessä. Tampparien aikataulut voivat poiketa toisistaan. Aika pian kunnan rajan jälkeen edessä on Käyrämön risteys. Käyrämössä saa tankattua kelkat ja kuskit. Me emme käyneet tankilla, sillä laskimme bensan riittävän helposti. Se kyllä riitti, mutta viimeiset kilometrit mentiin bensan hajuilla. Reitti etelään on Perunkajär-

ven risteykseen saakka melko vaihtelevaa ja yleensä hyvässä kunnossa. Vikajärven risteyksen jälkeen alkaa liikenne lisääntyä melko reilusti. Näillä urilla liikkuu runsaasti myös safarikelkkoja, mikä kannattaa pitää mielessä omassa ajamisessa. Viime keväänä osa tästä osuudesta oli lanattu melko kapeaksi, mikä on aina pieni turvallisuusriski paljon ajetulla uralla. Sodankylä-Rovaniemiväli on melko tarkalleen 150 kilometriä. Napapiirin Shell toimii näppäränä välitankkausasemana.

Kohti Kemijärveä Napapiiriltä lähtevä reitti kulkee nopeatempoista linjanpohjaa. Ensimmäinen vesistö on Olkkajärven Alaselkä. Kannattaa muistaa, että kyseessä

on säännöstelty järvi, jolloin merkityllä reitillä pysyminen on viisasta. Ennen Raajärven kaivoskylää ura kulkee pitkin isoa sähkölinjaa. Reitti on jouheva ja ilahduttavan nopea. Meillä on vielä tuuria, sillä ura on vastikään hoidettu. Hieman ennen Raajärveä ura mutkittelee pitkin vaaranlaitoja. Osa mutkista on todella yllättäviä ja peitteisiä. Kemijärvellä tankille pääsee todella näppärästi usealle eri huoltoasemalle. Matka Napapiiriltä Kemijärvelle on noin 95 kilometriä.

Pyhä-Luosto Pyhä-Luoston kautta Kemijärveltä Sodankylään kulkeva reitti saa ryhmältämme erikoismaininnan. Kyseessä on yksi monipuolisimmista ja takuulla hauskimmista reittiosuuksista

”Muistaako kukaan, minne jätin minun mersun viime syksynä?”

Tauko Rovaniemen ja Sodankylän puolessa välissä. Tässä kohtaa reitti menee yli komean vaaramaiseman.

Rovaniemen ja Kemijärven välillä reitti kulkee pitkin isoa voimalinjaa.

Napapiirin Shell on hyvä välitankkauspaikka tai vaihtoehtoisesti sopiva lähtöpaikka reitille.

Panini a`la Polaris

Matkan varrella on muutamia laavuja ja tulipaikkoja.

koko maassa. Reitti on pääasiassa nopeaa jouhevaa reittiä, johon mahtuu kuitenkin tiukkaa mutkaa ja mukavaa mäkeä ja pattia. Muutamissa kohdin kuski saa olla tarkkana, sillä mutkat ovat tiukkoja ja korkea penkka estää näkyvyyden. Kemijärveltä parikymmentä kilometriä pohjoiseen reitti kulkee todella erikoisella alueella, joka on täynnä mielenkiintoisia hiekkaharjuja. Pyhätunturin näkyessä etualalla voi matkaaja tehdä päätöksen ajaako tunturikeskukseen, jossa on mahdollisuus tankata. Pyhältä matka jatkuu Luostolle, reittivaihtoehtoja löytyy parikin kappaletta. Luostolta suoraan Sodankylään pääsee kahta eri reittiä. Toinen on isompi hoidettu ura. Toinen on hyvin vähällä ajolla oleva luomureitti, joka on kuitenkin yleensä mukavaa ajettavaa sekin. Seikkailuhenkisempi kelkkailija voi Pyhätunturin ja Luoston puolesta välistä kääntyä kohti itää ja suunnata Sodankylään Pelkosenniemen kautta, mutta se onkin sitten jo aivan oma tarinansa. Luoston länsipuolta kulkeva ura on isoa baanaa ja itäpuolella näkyvät tunturit tarjoavat hienon maiseman. Alkupätkän taimisto-osuuksilla kannattaa ottaa varovasti, sillä jälkihavaintojen perusteella alueella u

Pyhätunturin eteläpuolella on mukavaa vaihtelevaa baanaa.


5

KELKKALEHTI 2021 - 2022

Seikkailijan muistilista Seikkailevan kelkkailijan tulisi aina muistaa tietyt perusasiat. Pienellä valmistautumisella ja varustautumisella voidaan tehdä kelkkailusta turvallisempaa ja miellyttävämpää. Vaikka kaikki asiat eivät menisikään aivan halutulla tavalla, muutamilla perusvarusteilla voi taata onnistuneen kelkkailupäivän.

NÄMÄ EHDOTTOMASTI MUKAAN: • Ensiapupakkaus. Pienikin pakkaus voi auttaa yllättävän paljon. • Perustyökalut, joilla korjaat pieniä vikoja. • Puhelin, akku ladattuna. • Varahihna. • Hinausköysi. Tunturissa voi tulla vaikeita tilanteita ilman köyttä kelkan hajotessa keskelle erämaata. • Evästä. Proteiinipatukat, pieni suolainen tai suklaa voivat auttaa yli pahimman. • Juomista. Nesteytyksen laiminlyöminen on yksi kelkkailijoiden yleisimpiä ja pahimpia virheitä. • Vaihtolasit, vaihtohanskat ja lisäysvaatetta. Päivän venyessä iltaan osaa väsynyt kelkkailija arvostaa kuivia laseja ja hanskoja todella paljon.

HARKITSE MYÖS NÄITÄ: • Lisävirtalähde puhelimelle • GPS tarvittavilla kartoilla sekä reittitiedoilla • Tulentekovälineet • Lisäbensa tarpeen mukaan • Otsalamppu • Nippusiteet / rautalanka • Puukkosaha • Lapio

VO? ALLI SI N AJ ON EU AAILMAN VAAR HO NDA ATC - M

AT V - L E H T I

Ä J I K N Ö M NRO 2 | 2021 | 9,50

TGB 600 LTX EPS VAIVATON TYÖMÖNKI

CAN-AM D10 TRAXTER H AJONEUVO HYÖT YRETKEILY YN?

LUMEN AURAUS MÖNKIJÄLLÄ YHDISTÄÄ TYÖN JA HUVITTELUN

KU VAT ∙ TEK NIS ET TIE

PAL.VKO 2021-51

6 414885 337115

Meillä koko matkan mitaksi tuli reilu 400 kilometriä. Aikaa matkalla kaikkine taukoineen ja kuvailuineen kului kymmenisen tuntia. Meillä oli onnea, sillä koko reitti oli lanattu alle viikon sisään. Myös keli helli meitä. Kaikkien reittiosuuksien lanausaikataulut löytyvät kuntien nettisivuilta. Uskallamme kuitenkin väittää, että jos reissun ajoittaa maaliskuun loppuun – huhtikuun alkuun, pääsee koko noin 400 kilometriä ajamaan melko tuoreeltaan lanattua baanaa, jossa liikennettä on melko maltillisesti. Kolmen kylän kierrokseksi nimeämämme lenkki sopii kaiken tasoisille kelkkailijoille. Reittiä ei ole myöskään pakko ajaa kerralla. Matkan varrelta löytyy jokaisesta kylästä sekä kahdesta tunturikeskuksesta majoitusta jokaiseen makuun. Matkalla on myös ruokatarjontaa sekä polttoainejakelua, joten koko lenkin voi ajaa millä tahansa kelkalla. Pisin väli ilman välitankkausta on Rovaniemi-Kemijärvi. Ellei nyt sanota suoraan, että kysymyksessä on Suomen paras kelkkareitti, niin heitetään nyt ainakin vankka arvio, sillä lanauksien sattuessa kohdalle koko 400 kilometriä on ajettavissa kerralla ja vieläpä niin, että siitä nauttii joka kilometrin osalta.

UUSI LEHTI A S S I O P U A K NYT

21002

Koska matkaan?

533711-2102

u majailee runsaasti hirviä. Matka Sodankylään Kemijärveltä tunturien länsipuolta on noin 130 kilometriä.

www.kieringinloma.fi Kierinki village +358 40 809 1610

DO T ∙ HIN NAT

2022

OSTAJAN OPAS


6

KELKKALEHTI 2021 - 2022

Freeride Lappi

FREERIDE-ALU

EITA:

Salla Sallan yhteism etsä Luvat: Eräverkk o, Varuste.ne Posio Posion Yhteism et Luvat: Varuste. sä net

t

Kemijärvi Kemijärven yh teis Luvat: Eräverkk metsä o Sodankylä Metsähallitus O y Luvat: Vapaaeht / Sodankylän kunta oinen lupamak su

Vapaakelkkailu, syvänlumenajo, freeride. Hommalla on monta nimeä. Kyse on kuitenkin yhdestä ja samasta lajista. Kotimaamme maastoliikennelakihan ei kiellä lajin harrastamista. Ajo vaatii kuitenkin aina maanomistajan luvan. Vuosien saatossa ajamisen mahdollisuuksia on parannettu vähän kerrallaan. Talvella 2021 avattiin Itä-Lapissa uusia laajoja ajoalueita yhteismetsien toimesta.

Suomen maastoliikennelaki ottaa hyvin selkeästi kantaa moottorikelkkailuun. Maastossa liikuttaessa pitää aina olla maanomistajan lupa. Kelkkareiteillä lupaa ei tarvitse, sillä reitit on siirretty reittitoimituksen voimalla tieliikennelain alaisuuteen. Kelkkaurilla lupa on keskitetty. Ura on osoitus siitä, että kyseiselle ajoväylälle on hankittu luvat x-toimijan toimesta. Tämä toimija voi olla kunta, yhteisöt tai seura. Vapaampaa kelkkailua varten tarvitaan yhtenäisiä alueita ja niille lupa ajamiseen. Tämä vaatii yleensä ison maanomistajan tai sitten yhteismetsäjärjestelyn. Suomen suurimpia

metsäalueita hallinnoi Metsähallitus Oy. Myös Metsähallitus on viime vuosina pyrkinyt mahdollisuuksien mukaan luomaan maillensa ajomahdollisuuksia, korvausta vastaan. Suomen ensimmäinen maksullisella luvalla toiminut freeridealue löytyy Posiolta. Kyseinen ajoalue sijaitsee Posion yhteismetsän hallinnoimilla alueilla. Posion yhteismetsä on ollut alan edelläkävijä ja toimintaa on harjoitettu jo useita vuosia. Viimeisimmät mukaan tulleet yhteismetsät löytyvät Sallasta sekä Kemijärveltä. Kumpikin tarjoaa melkoiset laajat ajoalueet kelkkailijoiden käyttöön. Kemijärvellä alue on

yhtenäinen ja lupa hoidetaan yhdellä lupamaksulla. Kemijärven yhteismetsän Nuolivaaran palsta on kooltaan 9000 hehtaaria. Pikaisella mittauksella tehtynä alueen etelärajasta pohjoispäähän on 20 kilometriä. Voidaankin puhua erittäin merkittävästä aluekokonaisuudesta. Alueen sisällä ja sen läheisyydessä on runsaasti vuokramökkejä. Myös Pyhätunturin sekä Suomun hiihtokeskukset ovat alle tunnin ajomatkan etäisyydellä.

Sallan yhteismetsän freeride Saimme helmikuun lopulla mahdollisuuden käydä tutus-

tumassa Sallan yhteismetsän tarjontaan. Tutustumisen ajankohtaan vallitsivat melko haastavat lumiolosuhteet. Ei haastavat siksi, että lunta olisi ollut liikaa, vaan päinvastoin. Lapissa lunta oli noin 60 senttiä ja kaikki pohjaan asti pehmyttä pakkaslunta. Tämä toi kokeiluun oman haasteensa. Sallan yhteismetsä on luonut ajopaikkoja useisiin eri palstoihin. Ajopaikkoja löytyy Jaurun, Oulangan, Naruskan sekä Portin palstalta. Näistä viimeinen on jaettu neljään eri ajoalueeseen. Kävimme tutustumassa Portin palstan Männikkö Huhtavaaraan sekä Paloselkään. Sallan yhteismetsän Portin alue sijaitsee Suomutunturilta vitostietä etelään kymmenisen kilometriä. Tämä tarkoittaa, että alueella kelkkailevan on helppo majoittua Suomulla. Männikkö Huhtavaaran alueille pääsee kätevästi autolla metsätietä pitkin. Ohjeen perille saa luvan oston yhteydessä, kuten myös ajoalueen tarkat rajat. Siirtymä Männikkö Huhtavaaran ajospotille on hauskaa, auraamatonta metsäautotietä. Ei harmita edes siirtymä. Alueella sijaitsee harvapuinen, vanhan metsän peittämä parin kilometrin mittainen vaaranrinne. Jyrkkyyttä rinteessä on mukavasti, joten hyvillä lumilla se tarjoaa hienon haasteen. Meidän vierailumme aikaan helmikuussa lunta oli aavistuksen liian vähän.

Portin Paloselkä Kävimme tutustumassa myös Portin Paloselän alueeseen. Kyseinen alue on helposti saavutettavissa periaatteessa kelkkauraa pitkin. Alue sijaitsee kivenheiton päässä Suomutunturilta. Paloselän alueella on runsaasti erittäin vaihtelevaa maastoa ja isoja korkeuseroja. Myös rinteitä löytyy loivasta järkyttävän jyrkkään. Alue tarjoaakin haasteita jopa enemmän kokemusta omaaville kelkkailijoille. Emme halua paljastaa parhaita spotteja, sillä mielestämme freeriden paras osa on uusien ajopaikkojen omatoiminen löytäminen. Sallan yhteismetsän alueet ovat äärimmäisen monipuolisia ja soveltuvat loistavasti kaiken tasoisille kelkkailijoille. Lupia Sallan yhteismetsän alueille voi ostaa Eräverkon sekä Varuste.n


7

KELKKALEHTI 2021 - 2022

Mapitare

- luotettava lappilainen karttasovellus freeride alueille Norjassa. Ohjelmia voidaan siis käyttää laaja-alaisesti reiteillä ilman, että tarvitsee murehtia kartta-aineistojen ”tankkauksista”. Mittakaava rajattomuus tarkoittaa myös sitä, että yhteismetsien aineistosta selviää korkealla tarkkuudella se, missä ei saa ajaa, ohjelmien aineistot eivät jätä tulkinnan varaa.

Kaveria ei jätetä! Lisää kivaa ja turvallisuutta reiteille ja umpisille.

Posion, Sallan, Kemijärven ja Kuusamon yhteismetsät tarjoavat moottorikelkkailuun reittien ulkopuolisia alueita, joissa pääsee toden teolla ajamaan umpisilla. Yhteismetsien freeride aineistojen julkaisualustaksi on valittu Mapitare Oy:n karttasovellukset. Mapitaren vektoripohjaiset karttasovellukset toimivat aina luotettavasti ja tarkkuus on todella hämmästyttävä. Puhelin on paras navigaattori kaikille reiteille. Alkuun puhelimeen tarvitsee asentaa vain Mapitare karttaohjelma ja ladata kaikki haluamat kartta-aineistot. Puhelimen voi helposti asentaa moottorikelkkaan, joko

kelkan omaan koteloon tai tankoon asennettavaan erilliseen koteloon, josta puhelimen ja kartan käyttö onnistuu sujuvasti myös kelkkailun aikana. Mapitaren tarjoamassa kotelossa on huomioitu puhelimen lataus ja sisäinen lämpötila.

Kaikki toiminnot myös offline-tilassa Mapitare ohjelmiin ladatut vektorikartta-aineistot esitetään alkuperäisellä tarkkuudella ilman mittakaava rajoituksia. Ohjelman, kartta-aineistojen käyttö ja GPS-paikannus onnistuu myös ilman SIM-kortteja tai lentotilassa Suomessa, Ruotsissa ja

Uudessa ranniot.fi palvelussa yhdistyy luotettavaan Mapitare karttaohjelmaan myös kaveri, kalusto ja eläinpaikannukset, sekä hätäpaikannus. Samaan aikaan yhteisessä ryhmässä voi tarkkailla pysyykö kaverikööri kassassa. Kaverin puuttumista ei tarvitse huomata vasta perillä. Ryhmässä oleminen lisää ennen kaikkea turvallisuutta. Ryhmän kesken voi jakaa kartalla reaaliajassa esim. taukopaikkoja ja ylityspaikkoja, sekä varopaikkoja, joihin ei kannata moottorikelkalla ajaa. Freeride alueiden lupamyynti tapahtuu yhteismetsästä riippuen joko eraverkko.fi tai varuste.net verkkokaupoista.

Mapitare perussovellus 19,90 € / vuosi Ranniot 29 € / vuosi / käyttäjä Ranniot sisältää Suomen, Ruotsin ja Norjan maastokartat sekä kaveripaikannuksen.

LAADUKKAAT GORE-TEX KELKKATAKIT JA -HOUSUT NAISILLE JA MIEHILLE, KESTÄÄ AIKAA JA KILOMETREJÄ.

Lisätietoja: mapitare.fi, ranniot.fi

Hyvät tavat kunniaan Jotta maastossa liikkuminen olisi myös jatkossa mahdollista, on tärkeää muistaa hyvät tavat ja yhteiset pelisäännöt. Tässä lyhyt muistilista. - Kunnioita ajoalueen rajoja. Vaikka vieressä olisi ajamatonta maastoa, ei sinne ole mitään asiaa. - Piirrä ajoalueen rajat karttaan, mikäli niitä ei ole tarjolla digitaalisena. - Arvosta metsää. Älä aja puita yli äläkä vaurioita luontoa turhalla kaivattamisella. - Maksa lupa AINA! - Älä pysäköi autoja niin, että niistä on haittaa muulle liikenteelle. - Varo eläimiä. Älä ajata poroja. Mikäli löydät maastosta kuolleen poron, tee asianmukainen ilmoitus. Paliskunnat maksavat löydöistä korvauksia.

- Älä roskaa. Maastoon ei jätetä mitään sinne kuulumatonta. - Anna tilaa myös muille. - Tue paikallisia yrityksiä. Käytä paikallisten palveluja. Osta majoituksia. Tee ostoksia. Näin tuet kelkkailun avulla paikallista elinkeinotoimintaa ja jätät kelkkailusta hyvän mielikuvan. - Muista turvallisuus. Mikäli lumiolosuhteet ovat vaikeat, käytä ajamisessa harkintaa. Lumen alla voi olla yllätyksiä, jotka saattavat johtaa loukkaantumiseen. - Varaudu. Pidä mukana aina minimivarustusta. Tähän kuuluvat EA-pakkaus, köysi, puukko sekä työkaluja. Mukana tulisi olla myös lisäysvaatetta, juomista sekä syötävää.

JÄLLEENMYYJÄT WWW.RUKKAMOTORSPORT.COM


8

KELKKALEHTI 2021 - 2022

SPORTSMAN 570 EPS + PROSPECTOR PRO 2.0 PAKETTITARJOUS

14 190€ + TK. ETUSI 2151€ (PAKETIN SH. 16 341 €) + TK. (SPORTSMAN 570 EPS SH. 10690 € + PROSPECTOR PRO 2.0 SH. 5651 €)

365

YMPÄRIVUOTISEEN KÄYTTÖÖN

Tarjous on voimassa 1.10.2021-31.1.2022. Tarjousta ei voi yhdistää muuhun tarjoukseen.

AUTOMAATTINEN 100 % NELIVETO

2022 SPORTSMAN 570 EFI T3B + ALKUPERÄISET POLARIS-LISÄVARUSTEET: + Polaris-sähkövinssi, Testivoittaja, 2500 lbs (sh. 357 €) + Polaris Glacier -pikakiinnitteinen puskulevysarja 152 cm (sh. 989 €)

9 690€ ETUSI 1346€ (SH. 11 036 €) + TK.

Tarjous on voimassa 1.10.2021-31.1.2022. Tarjousta ei voi yhdistää muuhun tarjoukseen.

POLARIS-MÖNKIJÄUUTISET 2020

POLARIS.FI


9

KELKKALEHTI 2021 - 2022

2022 MOOTTORIKELKAT

UUSI MATRYX XCR 128-136” UUSI MATRYX RMK PATRIOT BOOST 155”-165” UUSI MATRYX RMK SLASH 146”-155” UUSI NORDIC PRO 146”

LAPIN PALVELEVAT POLARIS–KAUPPIAAT: Enontekiö - JOEN SAFARI JA KONE OY 0408209308 Ivalo - PORTTI MOTORS 045 2172525 Kittilä – TIMPURI 016 353677 Ranua – TARVIKEKESKUS OY 020 7437000

Rovaniemi – TARVIKEKESKUS OY 020 7437000 Sodankylä – K-RAUTA SODANKYLÄ 010 3466 260 Tornio – MIUKIN KONE 040 7211617 Ylitornio – TEEMU ALAVIIPPOLA OY 016 572251

POLARIS-MÖNKIJÄUUTISET 2020

POLARIS.FI


10

KELKKALEHTI 2021 - 2022

Kieringin kierros Kittilästä puhuttaessa kelkkailun yhteydessä, tulee suurimmalle osalle mieleen Levi. Puitteet reittiajamiseen tunturin ympäristössä on huippuluokkaa ja palveluita riittää joka lähtöön. Kittilässä on muitakin vähemmän kuljettuja reitistöjä kelkkailuun. Tällä kertaa haimme ajamisen riemua toisesta suunnasta. Levillä kelkkailevat harvemmin suuntaavat ajokkejaan etelän suuntaan. Varsinkin alkutalvena ennen lanausten alkua ovat tunturin lähialueen reitit vetomiesten kunnossa. Retkeilijän näkökulmasta voi nautinto olla kaukana näillä kuoppaisilla taipaleilla. Kokeilimme miltä tuntuu reissaaminen menneisyyden kelkoilla eteläisessä Kittilässä. Kääntöpisteenä meillä oli Sodankylän kunnan puolella oleva Kieringin täyden palvelun kylä. Heti alkuunsa on mainittava, että reitistö sisältää useampia jääalueita ja näiden ylittäminen alkukaudesta vaatii tietoutta jäiden kantavuudesta. Joulukuun loppupuolella yleensä vesistöjen peitteet ovat sen verran vahvat, että mitään ongelmaa jokien ja järvien ylityksissä ei ole. Lähtöpisteeksi voi valita käytännössä minkä tahansa pitäjän Kittilän kunnan alueelta ja reitin voi suunnitella ympyräksi. Jos lähtöpaikkana on Levi, kannattaa suunnitella kulku myötä päivään. Näin saa maksimoitua valoisan ajalle hienoimmat maisemat. Tankkauspisteitä on myös nykyajan kelkoille tarpeeksi, mutta lisäbensasta ei haittaa ole, jos keli sattuu olemaan raskaampi. Ensimmäinen etappi on Kumputunturi. Matkaa Leviltä

tulee noin 50km. Kauniilla kelillä kannattaa käydä ihailemassa maisemia huipulta, näkymät ovat hienot kaikkiin ilmansuuntiin. Tunturista löytyy myös kota reitin varressa tarpeen vaatiessa. Maisematauon jälkeen tunturista jatketaan reittiä Sodankylän suuntaan.

Kohti erämaata Kumputunturin jälkeen alkaa erämaisempi taival kohti Kieringin kylää. Sodankylän reitiltä haaraudutaan Kelontekemän suuntaan Kuolavaaran tuulimyllyjen nurkilta. Reittipohja on pitkälti nopeaa jänkäreikää ja varsiteitä. Kulkijoita on huomattavasti vähemmän mitä pääreiteillä ja lumisateiden jälkeen umpihangen puhkominen on todennäköistä. Taukopaikkoja ei välillä juurikaan ole, mutta nopea taival ei taukoja kaipaa. Kylää lähestyttäessä ajetaan noin 3 kilometriä Riipijokea myöten. Jo itsenäisyyspäivänä oli joella vahva jälki, jota pitkin olisi helppo seurata perille asti. Joelta on myös helppo eksyä väärästä kohdasta rantapenkalle, näin mekin tehtiin ja löydettiin itsemme jostakin takapihalta sekoilemasta. Muistisääntönä toimii hyvin, että ajaa sillalle asti. Matkaa Leviltä Kierinkiin tulee noin 140-150km.

Levillä aamunkoitteessa valmiina seikkailuun.

Pieni ja aktiivinen kylä itsessään on vahva esitys perinteistä yhteisöä. Paikalta löytyy bensanmyyntipiste, kauppa, ravintola ja majoituspalvelu. Asiakaspalvelu antoi viitteitä, että kysymällä kaikki on mahdollista tässä pitäjässä. Paikasta huokuu todella aito meininki. Kylmäaseman yhteydessä on Kieringin kauppa ja kahvila. Tarjolla oli perinteistä grilliruokaa ja hyvä tunnelma. Tällaisia pidemmän päivälenkin pysähdyspisteitä alkaa olla yhä harvemmin Lapissa tarjolla. Tarvittaessa Kieringissä järjestyy myös majoitus palveluineen. Kylässä on myös järjestetty muutamina talvina kelkkailijoiden kokoontumisajoja tapahtumineen. Vaikka jutussamme käsitellään ympyrälenkkiä Kittilän suunnasta, Kierinkiin pääsee myös Rovaniemeltä ja Sodankylästä päiväretkenä. Hyödyntäkää näitä palveluita niin kauan kuin näitä vielä on tarjolla.

Erämaasta taidegalleriaan Kelkat ja mahat tankattua suuntaamme reissun kohti pohjoista. 50 kilometrin erämaataival Kieringistä Kaukosen kylään kulkee Ristivaaran runsaslumisen ylänköalueen läpi. Jo itsenäi-

syyspäivänä reitin sivussa oli puoli metriä lunta ja reittipohja mukavan pehmeää pattia. Alkutalvesta sai jänkäpattien kanssa olla hieman hereillä, mutta myöhemmin talvella reitistö tasaantuu tuulen voimasta itsestään. Ennen Kaukosen kylää joudutaan ylittämään Ounasjoki, jäätilanne toki kannattaa varmistaa etukäteen, vaikka Kelkkalehden foorumilta kyselemällä. Kittiläntien ylityksen kohdalla on myös iso levike, jossa voi purkaa kelkat kärryltä. Näin voi käydä lyhyemmän version Kieringin katselmuksesta samaa reittiä mennen tullen. Matkaa suuntaansa tulee noin 45km. Kaukosesta on lyhyt pisto Särestöniemen taidemuseon pihapiiriin. Paikassa on tai-

Kaikki ojat ei olleet ummessa. Tarkkana saa olla varsinkin alkukaudesta.

Umpisreitinkulkijat tauolla.

teiden lisäksi kahvio. Reitti kulkee museoalueen pihapiiriin asti. Liekköhän on ainoita taidemuseoita joihin on pääsy moottorikelkoilla. Kahviosta sai nisukahvit ja halutessa voi nimellistä maksua vastaan käydä ihailemassa Reidar Särestöniemen elämäntyötä. Suositeltava pysäkki, yleissivistys sopii kelkkaväellekin. Särestöniemestä voi palata takaisin tuloreittiä Kaukosen suuntaan ja ajella Kittilään. Toinen vaihtoehto on jatkaa kierrosta idän kautta koukaten. Matka Kittilään on tätä reittiä noin 20km pitempi, mutta ajollisesti mukavaa metsäränniä. Kittilän jälkeen on enää pikku siivu Leville takaisin. Reissun kokonaismatka tässä vaiheessa

on suurin piirtein 270 kilometrin nurkilla. Alkutalven lumilla ja vähällä päivänvalolla ajoaika menee väkisin pimeästä pimeään, mutta kevättalven lumilla reissun ajaa helposti valoisan aikana. Tarpeen vaatiessa voi reissua myös lyhentää siirtämällä lähtöpaikkaa Kittilän kylän eteläpuolelle. Jos Kittilässä kelkkailee ja pitkänä peruslenkkinä on käynti Pokassa tai Ylläksellä, suosittelen miettimään toiselle päivälle myös käyntiä Kieringissä. Levin alueen vakioreitteihin verrattuna kulkijoita on murto-osa ja reitti ei ole niin nopeasti ajettu kuopalle. Lisäksi Kieringin kylän henki on kaikkien henkilökohtaisesti koettava.

Kieringin jängällä sielu lepää. Särestoniemen galleriassa voi ihailla Reidar Särestöniemen töitä ja nauttia nisukahvit.

Hietalan talossa toimii tilausravintola. Pihapiirissä myös majoitusta ja pieni pubi. Kieringin taidetta.

Kieringin kauppa ja bensa-asema.

Auringonnousu vai auringonlasku? Same same, but different.


11

KELKKALEHTI 2021 - 2022 Kuva: Salla/kappest.de

Kelkkailua luvan kanssa

Milloin kelkkailija tarvitsee luvan ja mistä luvan saa?

is r e t Win ing Com

Moottorikelkkailua voi Suomessa harrastaa virallisilla moottorikelkkailureiteillä sekä kuntien ja Metsähallituksen ylläpitämillä moottorikelkkaurilla. Suomessa kelkkailureitistöä on lähes 20000 km, josta noin neljännes on Metsähallituksen kelkkauria. Moottorikelkkaa saa kuljettaa 15 vuotta täyttänyt henkilö. Virallisilla moottorikelkkailureitillä ja tien ylityksessä kuljettajalla pitää olla Tluokan ajokortti.

Virallisilla reiteillä ajamiseen ei tarvita erillistä lupaa ja niiden käyttö on ilmaista Metsähallituksen ylläpitämillä moottorikelkkaurilla sen sijaan pitää olla Metsähallituksen uralupa. Uraluvalla saa ajaa kaikilla Metsähallituksen urilla koko maassa. Metsähallituksen ylläpitämiä uria on Lapissa yli 3000 kilometriä. Omaan kotikuntaan Metsähallituksen uralupa on maksuton, mutta muualla se on maksullinen. Uralupa on voimassa heti, kun sen maksaa. Vuorokauden uralupa maksaa 15 €, viikon lupa 30 € ja koko kauden uralupa 50 €, joka oikeuttaa

myös perheenjäsenet kelkkailemaan samalla lupamaksulla.

Reittien ja urien ulkopuolisilla alueilla tarvitaan aina maanomistajan lupa Urien ulkopuolisessa maastossa, umpihangessa tai esim. poromiesten käyttämillä urilla, ei saa ajaa ilman maanomistajan lupaa. Urien ulkopuoliseen kelkkailuun tarvitaan valtion mailla aina Metsähallituksen maastoliikennelupa. Metsähallituksen lupaa pitää hakea erikseen, ja se on harkinnanvarainen. Toisin kuin uralupaa, sitä ei saa auto-

maattisesti, vaan luvan myöntämiselle on tietyt ehdot. Muiden kuin Metsähallituksen urien luvista saa tietoa uria ylläpitävien kuntien sekä moottorikelkkapoolien ja -kerhojen kotisivuilta.

Luvat näppärästi netistä Metsähallituksen lupia moottorikelkkailuun voi hakea Eräluvat.fi-verkkopalvelussa tai Metsähallituksen asiakaspalvelupisteessä. Metsähallituksen moottorikelkkaurat löytyvät kartalta osoitteesta www.retkikartta.fi.

KAIKKI TARVITSEMASI MOOTTORIKELKAN VARAOSAT, TARVIKKEET JA VARUSTEET. Valikoimamme koostuu suosittujen merkkivalmistajien tuotteista, joiden laatuun ja vakuuttavaan ulkonäköön voit luottaa.

EMC24.FI

TAKAPUSKURI

Yamaha Sidewinder 153” Shor ty 2015-2021 / Arctic Cat 153” 2012-2021

QRS COMPOSITE VARIAAT TORIN RULLAT

VETOPYÖRÄT NO-SLIP 6

300 € / kpl

Polaris Belt Drive (Hexacon) 3,5”

380 € / pari

59 € / pari

ISKUNVAIMENTAJAN PUSLA + LIUKULAAKERISARJA 4 KPL Lynx KYB 46mm

65 € / sarja

TUNNELIN VAHVIKE

Yamaha / Sidewinder / Arctic Cat 2014-2021

148 € / pari

QRS PRO TORQUE COMPOSITE VARIAAT TORIN RULLAT

TÄYSIN KONEISTETUT JA VAHVISTETUT LIUKURUNGOT

SÄÄDET TÄVÄT JARRUKAHVAT

950 € / pari

178 € / kpl

Polaris 146” ja 155”

Ka-Mu Oy

info@blingfactory.fi

Polaris ja BRP

puh 050 5411231

69 € / pari


12

KELKKALEHTI 2021 - 2022

Reittikohteena Saariselkä Pohjois-Lapista Urho Kekkosen kansallispuiston kyljestä löytyy pieni lomakeidas, joka tunnetaan paitsi murtomaahiihtäjien paratiisina, myös kahden tunturin väliin sukeltavine rinteineen Euroopan pohjoisimpana hiihtokeskuksena. Näiden lisäksi Saariselkä tarjoaa upeaa Lapin luontoa ja tunturimaisemia myös kelkkailijoiden nautittavaksi. Kattavan ja monipuolisen kelkkareittiverkostonsa ansiosta Saariselkä on oiva kelkkareissun kiintopiste. Pohjois-Lapin keidas Saariselkä soveltuu kelkkakohteeksi monentasoiselle kuskille. Hyvin merkatut ja tiuhaan huolletut urat tunturikeskuksen ympäristössä tarjoavat miellyttävää ja turvallista safarointia lähialueilla niin aloitteleville kuskeille kuin vanhoille tekijöillekin, ja lisää haastetta ja erämaatunnelmia haikailevat löytävät niin ikään nopeasti tiensä kauemmas kairaan koskemattomammille urille ja reiteille. Myös kelkkailemattomille seurueen jäsenille riittää tekemistä, onhan kylä varusteltu kylpylää ja keilahallia myöten. Majoitusvaihtoehdot venyvät mökeistä hotelleihin ja lasi-igluihin asti, nälkääkään ei tarvitse nähdä tai kuivin suin iltoja istua, ravintoloiden ja illanviettopaikkojen tarjonta on kattava.

Nautiskelua lanatuilla baanoilla Saariselän ympäristössä on noin 100 kilometrin verran sesonkina tiuhaan tampparilla huollettavaa leveää uraa, joka kulkee nelostien molemmin puolin ja sopii rengaslenkkinä ajettavaksi. Hyvin huollettua uraa pitkin on aloittelevankin harrastajan helppo ottaa tuntumaa lajiin ja päästä silti suoraan kelkkailun hienoimpien ulottuvuuksien ytimeen

Seikkailijoiden paratiisi

– seikkailutunnelmiin lähelle luontoa, keskelle erämaata. Heti Saariselän keskuksen kupeessa on mahdollista huiputtaa useampi puurajan yläpuolelle kohoava tunturi turvallisesti uria pitkin ja päästä tähyämään horisontissa kumpuilevaan kansallispuistoon korkealta tunturista kelkan sarvista käsin. Saariselän pohjoispuolella tampattu ura kiertelee tuntureita ja metsämaisemia tarjoten useamman reittivaihtoehdon. Moitakurun päivätuvalla voi tulistella ja syödä eväitä, hiihtokauden sesonkina tuvalla on myös kahvilatoimintaa.

Elämysreissuja etemmäksi Kylältä etelää kohti lähdettäessä kelkkaura mutkittelee metsän siimeksessä, tarjoten hauskaa, vaihtelevaa maastoa ja kumparetta Kiilopäätä kohti edetessä. Kakslauttasessa voi suikata nelostien länsipuolelle ja palata kohti pohjoista vauhdikkaampia väyliä pitkin, tai jatkaa matkaa kaasupeukun poltellessa etelään Vuotsoa kohti jänkien ja metsätaipaleiden poikki ja hörpätä perillä kyläkaupalla kahvit ennen paluumatkaa. Piston voi Saariselän reiteiltä tehdä myös itään Raja-Jooseppiin Venäjän rajalle. Tämän

semallisesti kaunista erämaareittiä pitkin Hammastunturia sivuten, tai idempää lupsakkaasti jäitä myöten jatkaen Ivalojokea pitkin Inarijärvelle. Inarilla voi katsastaa reitin varella sijaitsevan komean Ukonkiven, saamelaisten muinaisen uhripaikan, jonka huipulta aukeaa sievä näkymä järvelle. Varteenotettava taukopaikka määränpäässä Inarissa on muutamien kilometrien päässä kylältä, keskellä korpea komeana kohoava Pielpajärven erämaakirkko. Täältä löytyvät myös tupa ja tulistelupaikka taukoiluun.

Päivälenkkejä ja suuntaa antavia etäisyyksiä Saariselän tampatut ympärysreitit yhteensä n. 100 km Saariselkä – Vuotso 50 km Saariselkä – Raja-Jooseppi 60 km Saariselkä – Ivalo – Saariselkä 80 km Saariselkä – Inari – Saariselkä 180 km Saariselkä – Inari – Pokka – Vuotso – Saariselkä 350 km

etapin päästä on turha odotella palveluita löytävänsä, sillä bensa-asemakin on vasta rajan takana. Tankillisella kyllä ajelee takaisinkin, eikä matka kyllästytä, reitti on pääosin mukavaa ja vauhdikasta pätkää, joka kulkee luonnontilassa pitkin metsäautotien pohjia. Lisää ulottuvuutta reissuille on helppo hakea pohjoisen suunnasta, mistä löytyvät ravintola- ja huoltoasemapalveluineen Ivalo ja Inari, joissa molemmissa on mahdollista vierailla ajelemalla päiväreissu rengaslenkkinä. Saariselältä pääsee länsipuolta Inariin mai-

Tositurraajat voivat haastaa itseään vielä pidemmillä päivälenkeillä vaikkapa jatkamalla matkaa Inarista kohti Pokkaa, tankata ja evästellä nostalgisessa Tieva-baarissa ja suunnata Porttipahdan tekojärven yli Vuotson kautta takaisin kohti Saariselkää. Rengaslenkille kertyy matkaa noin 350 km ja se sisältää vaihtelevaa, mukavaa maastoa ja lähes poikkeuksetta vain vähän kulutettua baanaa. Pohjois-Lapin paratiisissa vain taivas ja jäämeri ovat rajana kelkkailijoille. Jälkimmäistä hurjimmat saattoivat vanhoina hyvin aikoina käydä vaikka päiväseltään katsomassa, kun Norjan rajan ylitys onnistui kätevästi joko Näätämöstä tai Nuorgamista. Lyhimmillään vuonon pohjukkaan on matkaa Saariselältä reilu 200 kilometriä. Suomen puolellakin riittää toki taivasteltavaa, Pohjois-Lapin kelkkaurat tarjoavat todellista erämaatunnelmaa ja vähän koluttuja väyliä. Kauempana keskuksista tarvitsee harvoin patikkoa paukuttaa, puuteri sen kun vain pölisee kaukaisia kairoja halkoessa. Joskus kannattaa lähteä kauemmaksi päästäkseen lähelle. Saariselällä olet vain kaasunpainalluksen päässä kelkkailun komeimmasta ytimestä.

Luvat Inarin kunnassa kelkkaileva tarvitsee Metsähallituksen uraluvan. Luvan osto hoituu kätevästi Metsähallituksen nettikaupasta: www.eraluvat.fi

Suomen Ladun keskuksessa Kiilopäällä pääsee päivällä kahville ja illalla kelkkailupäivän päätteeksi vaikkapa savusaunaan.

Saariselän kelkkaurat kulkevat tunturimaisemissa.

Kaamoksen värit Kaunispäällä.

Tieva-baari Pokassa palvelee pitkämatkalaisia lenkin varrella.

Inarissa sijaitseva Pielpajärven erämaakirkko on komea kelkkareissun kohde.

Hyvin huolletut ja merkatut reitit tekevät kelkkailusta miellyttävää kaikentasoisille kuskeille.

Auringonlaskun ihailua Palopään huipulla.


13

KELKKALEHTI 2021 - 2022

Polaris Matryx Nordic Pro 650 146” Polariksen IGX-alusta on osoittautunut toimivaksi etenkin reittikäytössä.

Tavarateline on osa takapuskuria. Teline on jykevä, mikä mahdollistaa kuorman kunnollisen sitomisen.

Moottorikelkkailu ei ole pelkästään adrenaliinin huuruista kaahaamista. Kelkkailu on paljon muutakin. Lajin ympärille voidaan rakentaa myös paljon muita harrastuksia. Kun liikutaan talvisessa Lapin luonnossa, on kelkka mitä parhain tapa tehdä liikkuminen kätevästi ja mukavasti. Polaris uudisti kevyen luokan hyötymallistoaan kaudelle 2022. Uusi Nordic Pro tarjoaa mahdollisuuden tehdä tämän liikkumisen entistä helpommin ja mukavammin. Koko Pohjoismaiden kattava tilasto kertoo selkeää kieltään. Yksi suosituimmista segmenteistä on kevyet vapaa-ajan hyötykelkat. Tässä segmentissä on Lynx ollut melko vahva koko historiansa ajan. Toki myös muilla merkeillä on ollut asiaan sanansa sanottavana. Hyvä tarjonta luo aina kysyntää, olipa kyse mistä tahansa tuotteesta tai segmentistä. Monille talviharrastuksissa on moottorikelkka keskiössä. Kelkka on se juttu ja pääasia harrastuksessa. Tämän tyyppiset harrastajat muodostavat kelkkailusta arviolta 40 %. Mitä on se loppu 60 %? He ovat kelkan käyttäjiä, joille kelkka ei välttämättä ole pääosassa. Se voi olla olennainen osa harrasteita, mutta harrastuksiin voi liittyä paljon muutakin luonnossa liikkumista ja tekemistä. Esimerkiksi Ruotsissa talvinen kalastus on valtavan suosittu laji. Pilkkiminen on Suomessa ihan marginaalilaji verrattuna Ruotsiin. Ruotsissa pilkkimistä harrastetaan usein etäisillä vesistöillä, jonne siirrytään kelkoilla. Tätä ruokkii sivistysvaltion lain

mahdollistama vapaa liikkuminen kelkalla maastossa. Myös Lapissa vastaavaa toimintaa on vaikka millä määrin. Välttämättä kelkalla ei kuljeta pilkillä, vaan se on osa talvista luonnossa liikkumista. Tämän kertoo vuosittaiset myyntitilastot.

Kattava varustelu Polariksen Matryx-konsepti tuo mukanaan erinomaisia mahdollisuuksia myös kevyen segmentin kelkkoihin. Näistä mainittakoon hyvät tavaratilat istuimen alla sekä mittariston takana. Tavaratilan määrää ei voi koskaan ylikorostaa. Nordic Prosta löytyy vakiovarusteena Polariksen 7S-mittaristo, mikä pitää sisällään muun muassa GPS-toiminnon. Kuljettajan mukavuuden kannalta olennainen asia on riittävän korkea tuulisuoja, joka sekin on vakiovarustelistalla. Varusteista esille nostamme myös jykevän tavaratelineen sekä vetokoukun. Lisävarustelistalta onkin löydettävissä pikakiinnitteinen matkustajan istuin sekä runsaasti erilaisia

tavaroiden kuljetusta helpottavia tuotteita.

Höyhenen kevyt ajettavuus Polariksen Matryx-mallistouudistus toi suurimmat edut merkin puolipitkään segmenttiin. Uusi kuljettajan ympäristö tekee kaikista Matryx-laitteista vaivattomia ajettavia. Nordic Pro ei ole mitenkään poikkeus, enemmänkin vahvistus sääntöön. Testasimme Nordic Prota muutamaan otteeseen. RMKmallien kanssa tehdyissä metsäkokeissa Nordic Pro osoitti ylivertaisen ketteryytensä. On selvää, että RMK on ääritilanteissa helpompi käsiteltävä. Nordic Pron höyhenen kevyt ajettavuus sekä helppo omaksuttavuus on kuitenkin jotain ennenkokematonta. 146” mittainen alusta ei tarjoa parasta mahdollista etenemiskykyä. Kuljettajan pitääkin haastavimmissa maastoissa vähän miettiä reittivalintoja. Tämä on kuitenkin helppoa, kiitos ketteryyden. Tiukimmassa maastossa negatiivisena ominaisuutena

Polariksen 7S-mittaristo on tällä hetkellä alan kärkituote. Mittaristo löytyy Nordic Pron vakiovarustelistalta. Polariksen IFP-vaimentimet ovat yksinkertaiset, mutta toimivat. Ne ovat myös huollettavat, mikä pidentää niiden käyttöikää.

nostamme esille turhan korkeat voimansiirron kytkentäkierrokset. Koeajokelkka lähti liikkeelle kierrosluvulla, joka toimisi paremmin reittikelkassa. Onneksi vaiva on melko helposti ja edullisesti korjattavissa. Voimansiirron säätöön löytyy ammattitaitoa ihan kotimaastakin ja osat eivät maksa paljoa. Reittiajossa Nordic Prosta esille nousee moottorin ja voimalinjan ominaisuudet. Polariksen 650-kuutioinen voimanlähde on äärimmäisen kierrosherkkä ja urheilullisen tuntuinen. Kelkka liikkuu kevyesti ja tarvittaessa meno on todella sporttista. Jousitus ei ehkä ihan yllä esimerkiksi Switchbackien tasolle. Herkkyyttä ja mukavuutta on tarjolla rauhallisempaan ajoon. Varjopuolena on ehkä aavistuksen vaisu vaimennus ääritilanteissa. Vaimennusta saa kuitenkin tarpeen lisättyä ammattilaisten toimesta, kiitos huollettavien iskunvaimentimien.

omaan käyttöön sopiva laite. Polaris Nordic Pro on nykyaikainen näkemys tämän segmentin tuotteesta. Siinä yhdistyy käytännössä kaikki se tekninen osaaminen, jota merkillä on hallussa. Tästä esimerkkinä led-ajovalot sekä suuri GPS-toiminnolla varustettu mittaristo. Tämä kaikki tulee vieläpä hintaan, joka on erittäin kuluttajaystävällistä sorttia.

Käyttäjäkunta on laaja

ERIKOISTYÖT:

Mikäli käyttötarkoitus on edes hieman enemmän työpainotteinen, voi Polariksen Titan olla järkevä valinta. Titan oli Kelkkalehden testivoittaja talvella 2021, joten ominaisuudet ovat takuuvarmalla tasolla. Sporttisempaa kelkkaa etsivän kannattaa miettiä Switchbackia, jolla vauhdikkaampi reittiajo on hieman luontevampaa. Näiden laitteiden välimaastossa on runsaasti ostajia. Heille Nordic Pro tarjoaa varusteltavuuden ansiosta hyvä lähtökohdan rakentaa juuri

Loistavaa kehitystä Polaris osoitti Nordic Pro -mallillaan, että se kuuntelee ja seuraa markkinoita tarkasti. Polariksen maailmanlaajuisen organisaation muutokset viime vuosina ovat nostaneet myös Pohjoismaiden merkitystä yhä enemmän esille. Merkki pystyy tuottamaan entistä paremmin kelkkoja, jotka vastaavat meidän vaativiin olosuhteisiin.

MOOTTORIKELKAT:

Huollot, Korjaukset, Varaosamyynti Iskarityöt, Kampiakselityöt, Ohjelmoinnit (Paltec)

MUUT PALVELUT: Pienkonekorjaus/-huolto, Rakennustyöt

KELKAN PERUSHUOLLOT alk. 99e LEVIMOTOR OY | Varastotie 6 | 99130 SIRKKA www.levimotor.fi Levimotor Korjaamo puh: +358 44 982 7206 Moottorikelkat Ville Rauhala puh: +358 45 609 0480 Rakennustyöt Johannes Saarinen puh: +358 40 844 2012


14

KELKKALEHTI 2021 - 2022

Lynx Xterrain RE 3700 900 ACE Turbo R kashimapinnoitetut kepukat. Myös etujousitus on kokenut pienen kasvojen pesun. Uudistettu etujousitus on saanut nimekseen LFS+. Uutta on leveämpi raideväli sekä uudet 46-milliset KYBin iskunvaimentimet. Vaimentimista löytyy pikasäädöt paluulle sekä nopealle että hitaalle puristukselle. Osana etujousitusta ovat myös sukset, jotka ovat Xterrainissa jatkossa Blade DS+:t entisen Blade XC:n sijaan.

Parantunut ohjaustuntuma

Xterrain RE yhdistää suorituskyvyn sekä ajo-ominaisuudet erinomaisesti. Kenties jopa paremmin kuin yksikään nelitahtinen moottorikelkkailun historiassa. Yksi Xterrainin tuntuvimmista uudistuksista on uusi moottori. Rotaxin Turbo R nelitahti vie Lynxin uudelle tasolle, mitä tulee tehoon. Aiemmin nelitahtisten tehokunkku oli ACE turbo 150 hevosvoimalla. Uuden moottorin myötä teho harppaa 180 hevosvoimaan. Xterrain RE:n, kuten muidenkin RE-mallien, yksi uutuuksista on PPS3-alusta. Nopealla vilkaisulla on vaikea sanoa, onko mikään muuttunut. Alusta näyttää samalle kuin

aiemminkin ja rakenne on pysynyt pääpiirteittäin saman kaltaisena. Uudistusten tavoitteena on ollut lisätä jousituksen mukavuutta. Tavoitteena on ollut myös tuoda parempi kontrolli painosiirtoon. PPS on tunnettu tavasta, jolla se keventää suksia. Tämä ominaisuus on jakanut mielipiteitä. Herkkyyttä on pyritty kasvattamaan myös pienentämällä kiinnityspisteiden ja eri puslien kitkaa. Vaimentimet alustassa ovat jatkossakin KYBin 46-milliset

Yksi tuntuvista muutoksista Xterrain RE:ssä on ohjaustuntuman parantuminen. Tähän auttaa osaltaan parempi etujousitus, jykevine vaimentimineen. Suurempi raideleveys on luonnollisesti yksi iso asia tässä parannuksessa. Suuren eron tekevät myös sukset, joiden käytöstä voi kuvailla rauhalliseksi. Aiemmin Xterrainien suurin synti oli ajoittainen rauhattomuus lumen muuttuessa. Ohjaus halusi välillä vedellä rajuinkin ottein. Nyt tämä ongelma on saatu eliminoitua käytännössä täysin. Ohjaus toimii rauhallisesti ja vailla yllätyksiä.

Lanatuilla isoilla baanoilla Xterrain ohjautuu hyvin. Pientä aliohjausta voi olla havaittavissa. Sen kanssa pystyy kuitenkin elämään. Ohjaus on hyvin ennalta arvattava kaikissa olosuhteissa. Blade DS+ -suksi on loistava valinta yleiskelkkaan. Siitä huolimatta, että kyse on niin sanotusta umpisen suksesta, toimii se erinomaisesti missä tahansa reittikelkassa.

Todellista mukavuutta ja viihdyttävää painonosiirtoa Xterrain RE:n jousitusmukavuudesta ei koeajon jälkeen jäänyt paljoa negatiivista kerrottavaa. On vaikea sanoa, minkä verran tästä on uuden alustan ansiota. Kokonaisuus kuitenkin toimii. Jousitus toimii mukavasti, mutta se tuntuu toimivan myös ääritilanteissa luotettavasti. Tapa, jolla Xterrain siirtää painoa, on erittäin viihdyttävä. Kelkka ei revi keulaa ylös liiaksi, vaan sukset nousevat mukavaan pieneen liitoon. On ihan hyvä, että keulimista on rajoitettu aavistuksen, sillä koneessahan on voimaa melko reilusti. Tässä muutoksessa on alustan uudistettu geometria auttanut säätä-

jää. Aiemminhan PPS-alustassa keulimista on rajoitettu joko jäykentämällä takajousta tai lisäämällä vaimennusta. Kumpikin toimenpide kuitenkin heikentää ajomukavuutta.

Onko voimaa? On, riittävästi. Vielä tärkeämpää on ottaa esille se fakta, miten voimaa voidaan tässä kelkassa käyttää. Yksi iso asia, joka tekee valtavan eron aiempiin BRP-nelitahtisiin, on kaasukahva. Aiemman sukupolven sähkökaasu jakoi mielipiteitä. Sen toiminta oli todella herkkää, mikä teki ajamisesta välillä hieman outoa. Nyt asia on toisin. Uusi kahvarakenne vastaa perinteistä vaijerikaasua. Siitä lähtee vaijeri, joka johtaa konehuoneeseen potentiometrille. Nyt tuntuma on aiempaa luonnollisempi. Pelkkä kaasun muutos ei ole kuitenkaan kaikki kaikessa. Moottori on kalibroitu mielestämme paremmin, kuin aiemmat sukupolvet. Voima ulkoistuu taseisemmin ja lineaarisemmin. Tehontuotossa ei ole piikkejä tai nykäisyjä. Voiman ulostulo on merkittävästi aiempaa lähempänä tehokkaita

kaksitahtisia, höystettynä paremmalla alaväännöllä. Moottorista on nostettava esille myös äänimaailma. On vaikea ymmärtää, mikä on se primitiivivaisto, johon turboahtimen äänet ihmisessä vetoavat. Ahtimen suhaukset ja pakoputken paukahtelu saavat kuljettajan väkisin hyvälle tuulelle. Emme usko, että maailmassa on yhtään moottoreista kiinnostunutta ihmistä, jota uuden Turbo R -moottorin äänimaailma ei viehättäisi.

Muuttaako Xterrain RE jotenkin kelkkailun nykytilaa? Mielestämme kyllä. Ei ole mitenkään liioiteltua sanoa, että Xterrain RE yhdistää suorituskyvyn sekä ajo-ominaisuudet paremmin kuin yksikään nelitahtinen moottorikelkkailun historiassa. Yksi merkittävä tekijä on se, että Xterrain RE kaventaa kuilua, joka on aiemmin ollut nelitahtisten ja kaksitahtisten välillä. Xterrain RE on erinomainen sekalaisen reittiajon kelkka. Kaikkien uudistusten jälkeen se vie nelitahtiset reittikelkat uuteen aikaan.

HOTELLI KITTILÄ Vietä aktiiviloma Kittilässä, kolmen tunturin kainossa!

Tutustu huoneisiimme: hotellikittila.fi

Valtatie 49, FI 99100 Kittilä

Älä säädä kärryn kanssa, jätä kelkka säilytykseen

KELKKASÄILYTYS

LEVILLÄ

KELKKALEHTI Kustantaja: Lappilainen-lehti Oy

Ulkoasu: Merja Malinen-Tocci

Toimitus: Lappilainen Varastotie 6, 99130 Sirkka toimitus@lappilainen.fi

500m snowcross-radalta

Mediamarkkinointi: Pera Hussi p. 045 120 2701 pera@lappilainen.fi

www.facebook.com/ lappilainen

5km Levin keskustasta

Näköislehti: lappilainen.fi/digilehti

Jakelu: P-S Suorajakelu Oy, Posti Oy Lappilainen

Lämmin ja vartioitu tila

Hinta alk. 95€/kk

www.laplandrentals.com

0400 539 313

Jutut ja valokuvat: Elisa Ahlberg, Venla Jyrkinen, Kimmo Kaltiokumpu, Juho Puikko, Petri Räsänen, Jani Sipola, Petri Särkisaari, Teppo Vertomaa, Pera Hussi

ISSN-L 1799-5957 ISSN 1799-5957 Paino: Suomalainen Lehtipaino Oy

Ilmoitusten painoasua koskevat huomautukset on tehtävä kolme päivää ilmestymisestä. Lehden vastuu rajoittuu ainoastaan ilmoitushintaan. Lehti julkaistaan force majeure -varauksin. Seuraava Lappilainen Kelkkalehti ilmestyy 26.10.2022


KELKKALEHTI 2021 - 2022

15


16

TILAA KELKKALEHTI ITSELLE TAI PYHÄLLÄ LAHJAKSI HIENO HUVILA

KELKKALEHTI 2021 - 2022

TILAA KELKKALEHTI ITSELLE TAI LAHJAKSI A K L A T E S K T I L AU

EN

44

€ 50 vuosi

tilaajille n e in a m il ä Myös digin Booking.com arvostelut 9,5

• Pyhän palvelut 100m • Kansallispuisto 300m • Kelkkareitti 100m • Hinnat alk. 110€ / yö • 1-8 henkeä, 3 mh + parvi, 107m2 • Perhehissi 250m, Polarhissi 400m, Ski-inn booking.com/laplandvilla · 0400 539 313 laplandvilla.com

www.kelkkalehti.com

Kilpisjärven

kauppakeskus avoinna melkein joka päivä

K-Market KILPISHALLI NESTE OIL Kilpisjärvi Posti - Matkahuolto Veikkaus Ravintola Kilpis SPORTBUTIKK

facebook.com/Kilpishalli/

Käsivarrentie 14205 KILPISJÄRVI Puh. 0103204771


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.