Page 1

t Blad

Huiskrantje WZC De Boomgaard 1ste jaargang, editie 10


Inleiding ‘t Blad stapt mee op de digitale trein, iedereen kan nu online ‘t blad bekijken. Zo kan u tijdens de sombere wintermaanden vanuit u luie zetel op elk moment genieten van ‘t Blad.

Stap 1 surf naar www.langemark-poelkapelle.be Stap 2 Klik op ‘wonen’, dan komt u op onderstaand scherm terecht.

2

Stap 3 Klik in de linker kolom op ‘WZC De Boomgaard’. Vervolgens klikt u op ‘t Blad, en klikt u op de editie die u wenst te lezen. We wensen u alvast heel veel leesplezier toe.


Feestvarkens!

Agnes Callewaert 3/11/1924

Mieke Baute 5/11/1978

Blanche Cailliau 10/11/1924

3

Frederica Vanhoutte 10/11/1979

Petra Desseyn 17/11/1974


Feestvarkens!

Grietje Desot 20/11/1976

Kris Corneillie 20/11/1961

Christine Vanacker 18/11/1959

4

Conny Segier 24/11/1962

Angelique Staelen 29/11/1983


Smullen maar !

5


Verloren Kledij 

      

              

6

Damespyjama Damart met paarse bloemetjes en effen Slaapkleed medium van Hunkermoller met grote bloemen Groen slaapkleed C&A maat 44/46 Xl slaapkleed Eskimo met roze balletjes Beige BH Guy de France 100/115c Witte BH Sloggie slip maat 48 Queentex onderhemdje maat 48 Zwarte Pull met wit-grijze bloemblaadjes op de mouwen, maat 50 Blauwe pul zonder mouwen met knopen Wit onderhemd maat 40/42 Wit onderhemd maat 85 Blauwe herenpull Blauwe pyjamabroek Dunlop, maat M Blauwe pyjamabroek. 1 paar zwarte sokken Wit onderhemdje met mouw. Blauw onderhemdje met mouw. Beige t-shirt xxl Lichtgrijs bovenhemd Miatex Lichtblauwe polo Vogele, maat L Wit handdoekje Kussensloop met roze bloemen. Keukenhanddoek met blauwe en gele streepjes.

Indien u kledij kwijt bent die niet op deze lijst staat, kan u dit melden bij Sofie aan het onthaal.


Sint—Maarten

Op woensdag 6 november 2013, komt Sint— Maarten langs in WZC De Boomgaard. Bewoners van het WZC en bewoners van de huizetjes aan het WZC worden omsteeks 10u30 verwacht in de cafetaira voor een ontmoeting met de Heilige man. In de namiddag om 16u30 komt hij opnieuw langs voor de kinderen en kleinkinderen van ocmw— en gemeentepersoneel. Wie braaf is krijgt lekkers, wie stout is …. iets anders!

7


Het verhaal van Sint—Maarten

8

Geschiedenis De naam Sint-Maarten gaat terug op een zekere Martinus van Tours. Martinus werd in het jaar 316 geboren in het huidige Hongarije. Zijn opvoeding kreeg hij in de Noord-Italiaanse stad Pavia. Martinus vader was officier in Romeinse leger. De jonge Martinus heeft het thuis blijkbaar moeilijk gehad, want al op 12-jarige leeftijd loopt hij van huis weg. Hij wordt door christenen opgevangen en maakt zo kennis met de Bijbel en de christelijke leer. Als hij 15 jaar is treedt hij in het voetspoor van zijn vader. Hij meldt zich aan in het leger en wordt tot ridder geslagen. Hij houdt het echter niet lang uit in dit ruwe beroep. Ingewonnen voor het christelijk geloof breekt hij met het leger. Hij laat zich dopen en wordt van zijn ridderplichten ontheven. Vervolgens wordt hij monnik en wijdt hij zich geheel aan de studie in de Schrift. Na zijn studie geeft hij zelf onderwijs in de christelijke leer. Zijn omgeving komt onder de indruk van zijn eenvoud en bewogenheid met armen en noodlijdenden. Tegen zijn wil wordt hij in 371 tot bisschop van de Franse plaats Tours gekozen. Dit is de reden waarom hij de geschiedenis is ingegaan als Martinus van Tours. Op 8 november in het jaar 397 sterft hij. Op 11 november wordt hij in Tours begraven. Deze 11de november, de dag van zijn begrafenis dus, is later een feestdag geworden ter ere van de ´heilige Martinus´.


Heiligverklaring

De Rooms Katholieke Kerk heeft heel veel mensen, die iets bijzonders hebben gepresteerd of meegemaakt heilig verklaard. Zulken steken in geestelijk opzicht ver boven het gewone volk de leken - uit. Ook Martinus is die ´eer´ te beurt gevallen. Het verhaal ging namelijk dat hij, toen hij als jonge ridder de stad Amiens wilde binnen gaan, vlak bij de poort een bedelaar langs de weg zag liggen, gehuld in lompen. In die tijd was het verboden om zonder mantel de stad in te gaan. Omdat de bedelaar geen mantel had, maar wel de stad in wilde, sneed Martinus met zijn zwaard zijn jas doormidden en gaf de helft aan de bedelaar. ´s Nachts verscheen Christus hem in een droom en maakte hem duidelijk dat hij zeer goed had gehandeld. Door de arme te kleden had hij Christus zelf gekleed. Op grond van deze daad en zijn voorbeeldig leven is hij in de 5de eeuw heilig verklaard en is hij als Sint-Martinus (= Sint-Maarten) de geschiedenis ingegaan. Opmerkelijk is dat ook de ons bekende Maarten Luther zijn naam heeft te danken aan genoemde Martinus. Luther werd op de 11de november gedoopt en zoals gebruikelijk kreeg hij de naam van de heilige van die dag. Het vieren van Sint-Maarten op 11 november gebeurt vooral in het oude gebied van de bisschop van Utrecht (Nederland boven de Rijn en Maas) en in een paar Vlaamse steden als Aalst, Beveren, Mechelen en Ieper.

Folklore

9

Het feit dat Sint-Maarten samenviel met het eindigen van de oogst, maakte 11 november tot een nieuwjaarsdag voor de boeren. Dan betaalden zij hun pacht en vierden feest. Ook werd de 11de november in deze slachtmaand de slachtdag bij uitstek. Wellicht dat het vieren van de oogst en het slachten de aanleiding zijn geweest dat armen langs de boerderijen gingen om iets extra´s te vragen. Wat er verder in Nederland nog van de viering van Sint-Maarten is overgebleven is de rondgang van kinderen langs de deuren van buren en bekenden met een verlichte lantaarn of lampion en het zingen van een liedje (ze zijn er in velerlei soorten) om uiteindelijk iets lekkers te krijgen. Kinderen beleven dat als iets feestelijks. In Belgische steden als Aalst, Beveren, Mechelen en Ieper heeft Sint-Maarten zelfs de complete taak van Sinterklaas overgenomen. Hij vult de schoenen en geeft de presentjes. Net als Sinterklaas.


Kaas en wijnavond vrijwilligers Om onze vrijwilligers te bedanken voor hun onvoorwaardelijke inzet en enthousiasme, organiseerde wzc De Boomgaard een kaas en wijnavond. Op deze manier willen we onze vrijwilligers eventjes in de bloemetjes zetten. Bedankt voor alle hulp !!!

10


Van harte welkom aan: Zorg afdeling:

Marcella Dekein Kamer: 0.17

Jenny Vanhaelewyn Kamer: 0.26

Extra Zorgafdeling:

11

Maurice Vandewalle Kamer: 1.19

Vanlerberghe Roger Kamer: 1.06


OPROEP ! Voor een activiteit in november, zijn we op zoek naar oude foto’s waar bewoners op staan. We vragen dus aan bewoners en familieleden om eens diep in hun kast te zoeken. Misschien liggen daar nog leuke foto’s van toen de bewoner kind was. Indien u nog foto’s vindt, mag u deze voor 14 november bezorgen aan Jelle Delombaerde. Je mag ze ook doormailen naar: jelle.delombaerde@ocmwlangemark-poelkapelle.be Vergeet niet de naam bij de foto te vermelden. Diegene die ons de leukste of origineelste foto bezorgt, maakt ook kans op een leuke prijs. Alle foto’s zijn dus welkom en u zal ze ongeschonden terugkrijgen. Alvast bedankt voor u medewerking.

12


Win win win Oplossingen vorige maand: Krachtens verkeersbord B23 mogen fietsers de driekleurige verkeerslichten voorbijrijden om rechtdoor te rijden, wanneer het verkeerslicht op rood of oranjegeel staat, op voorwaarde dat zij hierbij voorrang verlenen aan de andere weggebruikers die zich verplaatsen op de openbare weg of op de rijbaan vanaf het rode of oranjegele licht. Winnaar is geworden: NoĂŤlla Schakman

Hieronder vindt u een nieuwe opdracht:

Hoeveel zwarte pieten vind je terug in deze editie van ‘t blad?

13

Naam: Oplossing:

November  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you