__MAIN_TEXT__

Page 1

Vinterkalendern: Allt som händer i Timrå Magasinet för ett roligare Timrå!

Nr 4 2012 • V I N T E R • www.itimra.se Linn Öberg med hästen Donald i Timrå Ridstadion.

DRA ÅT SKOGEN

Christophers år i stugan utan el

MÄSTARKLASS Ulrika spelar mot världens bästa i Special Olympics

Osten från Timrå gör succé på finkrogen

Timrås mesta hästkrafter

+

Vimmel, Isabelle Lundbergs bästa Timråtips, Mats Hamrin, Joakim bygger robotar, Mästarhunden Poker & mycket mer!

Korvguld till TimrMå! i Chark-S

iTIMRÅ

1


Julklappstips Fuskpäls

Mössa

399:-

149:-

Halsduk

149:-

Klänning

499:Klänning

599:-

Tröja

299:-

Kofta

299:-

Svart top

Barn Pippi-tröja

199:-

250:-

PERFEKT GÅVA!

GE ETT PRESENT KORT!

New Fashion Kanchan & Nerinder Sharma Köpmangatan 39 Timrå ÖPPETTIDER: Mån - fre 10–18, lör 10-14 2

iTIMRÅ

ÅRETS HANDLARE 2012!


INNEHÅLL • iTimrå • NR 4 • 2012

Grymt!

D

Hästar är det bästa

som finns

Läs mer på

Foto: Pär Olert

Tua Öberg är en av alla hästintresserade som håller till på ridstadion i Bergeforsen. För många fungerar stallet som en fritidsgård där de tillbringar det mesta av sin lediga tid.

sid 24

Ostar som gör succé

i storstan

När tv kom på besök till Rotsjö Gård blev ingenting sig likt. Nu levereras deras succéost till krogarna i Stockholm. iTimrå hälsade på i mejeriet där ostarna ligger på lagring till nästa sommar. Foto: Pawel Maronski

Läs mer på

sid 30

Ett enklare liv i skogen

Christopher Thörnlund Johansson lämnade lägenhetslivet i Timrå för att bo i en enkel stuga utan el och bekvämligheter. Snart har han bott ett år i skogen. Läs mer på sid 14 Foto: Pär Olert

3

et är spännande med ord och hur dess betydelse kan förändras över tiden. Jag läste nyligen en artikel om Chris Brown, artisten som för några år sedan misshandlade sin dåvarande flickvän Rihanna och nu skulle uppträda i Stockholm. Det pågick en kampanj för att bojkotta konserten och en artistbokare uttryckte sig så här: ”Jag tror att det finns en jättestor publik som bara bryr sig om musiken, men det finns också en stor publik som är medveten, och det är grymt!” Måste erkänna att jag först läste grymt i den äldre betydelsen hård, hjärtlös. Men förstod snabbt att artistbokaren i stället menade att det var väldigt bra. Sådant här händer ofta i vardagen (och då menar jag ”ofta” i den gamla betydelsen frekvent förekommande). I en familj jag känner stod den 10-årige sonen vid diskbänken och brast plötsligt ut i gapskratt. Han hade fått syn på flaskan med diskmedel där det stod ”Nu drygare än någonsin”. Samma kille var en fin sommardag ute och seglade med familjen och efter en lång dag på sjön var alla trötta och mamman sade som man brukar att ”sjön suger”. Varpå sonen storögt tittade upp: ”Jag tycker det var jättebra jag”. Man kan tycka vad man vill, men att ord utvecklas och orsakar kulturkrockar är ofrånkomligt. Och grymt (du får själv lista ut vad jag menar med ”grymt”). Grymt! PS Nästa nummer kommer ut den 5 december. Har du något att tipsa om så mejla till info@itimra.se eller ring 0611-51 13 20

andra ord med nya betydelser   Planka/uggla Att lägga sig plant ned/ sätta sig som en uggla på en offentlig plats och sedan lägga ut ett foto av det på sociala medier.

 Matkasse En färdigpackad matkasse, med recept och allt, som levereras hem till beställaren.

 Padda Smeknamn på Ipad och andra surfplattor

lars kågström lars@itimra.se iTIMRÅ 3


D E T TA U P P S L A G Ä R E N A N N

KORT OM I N F O R M AT I O N T I L L D I G S O M B O R H Ä R • 2 0 1 2

Timrå kommun

2012 i återblickar

FOTO PÄR OLERT & ALLTID MARKNADS BYRÅ

2012 gjorde orkanentré! Dagmar stormade till i stora delar av Timrå och i grannkommunerna men året har också bringat lycka och glädje. Timrå IK säkrade sin plats i elitserien. Det gjorde även allsvenskans nykomlingar Söråkers bandy-damer 31:a upplagan av Mid Nordic Cup drog över 30 000 besökare till kommunen och Söråkers Folkets hus, det digitala kulturhuset slog publikrekord. Över 10 000 personer har hittills besökt den digitala kulturverksamheten. Dessutom arrangerades på Söråkers Folkets hus den fjärde upplagan av Guldstegen – en toppenkväll för Timrås näringsliv. I kommunens verksamheter har det också varit ett händelserikt år. Här kommer ett axplock.

ÅRETS TÅGET TILL TIMRÅ FÖRETAGARKOMMUN

Företagsklimatet i Timrå har blivit ännu bättre. Timrå går fram från plats 113 till plats 84 i landet och från 6:e till 2:a plats i Norrland enligt Svenskt Näringslivs årliga ranking. Målet är att bli bäst i Norrland. I Företagarnas mätning utsågs Timrå till årets Företagarkommun i Västernorrland och kommunen avancerar i riksrankingen av Årets Företagarkommuner, från plats 164 i fjol till plats 11 i år.

I juli började nattågen att rulla på Ådalsbanan och i augusti kom trafiken igång på allvar. Mer än 20 tåg stannar under vardagarna i Timrå. Ådalsbanan är en 18 mil lång järnväg mellan Sundsvall och Långsele via Timrå, Härnösand och Kramfors. 13 mil av Ådalsbanan har rustats upp, från Sundsvall till anslutningen av Botniabanan norr om Nyland.

God jul & gott nytt år önskar 4

iTIMRÅ

Timrå kommun


NONS FRÅN TIMRÅ KOMMUN

”HAT TRICK” FÖR EKONOMIN

Svensk KommunRating gav, för tredje året i rad, Timrå kommun en ”finansiell elitlicens”. Det är ett kvitto på en ekonomiskt välskött kommun. – Det känns glädjande att vi fortsätter arbetet i rätt riktning så att vi långsiktigt kan ta ansvar för framtida generationers välfärd. Kommunen har mycket goda förutsättningar att framgångsrikt utveckla verksamheterna till fromma för våra medborgare, menar kommunchef Stig Fagerström.

SOCIALTJÄNSTENS DAG GAV MERSMAK

Årets upplaga av Socialtjänstens dag blev ett lyckat arrangemang på Vivansborg. Medarbetare, medborgare och anhöriga hade sökt sig till arrangemanget för att få veta mer om Socialförvaltningens arbete. Över 40 olika arbetsplatser exponerade sig och informerade om bland annat omsorgen, hjälpmedel, skuldrådgivning och fixartjänster. Planeringen inför Socialtjänstens dag 2013 är redan igång.

FLYGPLATSENS FRAMTID

Timrå, Sundsvall samt Härnösands kommuner har under året förhandlat med Swedavia om flygplatsens framtid. Nu återvänder frågan hem till samtliga kommuner för ett beslut i respektive fullmäktige i februari 2013. Juni nästa år är det tänkt att kommunerna tar över.

FAGERSTRANDEN – NYTT REKREATIONSOMRÅDE VÄXER FRAM

FOTO PÄR OLERT

Det var ett konstant regnande när Fagerviks nya rekreationsområde Fagerstranden invigdes. Många trotsade vädret och Dag Jonzon inledde invigningsceremonin med orden: Applådera dig själv, du som har tagit dig hit! Bra gjort! Under invigningen offentliggjordes det nya namnet som fyra kommunmedborgare föreslog i en namntävling. Dessutom öppnades den permanenta utställning om Fagerviks industritid

Senaste informationen från kommunen får du på vår webb www.timra.se

STYF ÅTERVÄNDE TILL TIMRÅ

som författaren Gustaf Forssell och konstnären Anita Forssell skapat. Miljösanering av Fagerviks gamla industriområde har pågått etappvis och arbetet började redan 1995. Strandpromenaden är cirka 1,8 kilometer lång. Totalt har en yta av cirka 50 fotbollsplaner sanerats till en kostnad av 150 miljoner kronor. Saneringen har till största del finansierats med statsbidrag.

Under hösten återvände före detta elitseriespelaren och lagkaptenen Pär Styf som ny ungdomsledare i Timrå IK. Timrå kommuns idrottshögstadium har sedan länge samarbetat med Timrå IK. I och med att klubben tillsatte Styf blev han också hockeyledare för idrottshögstadiet. Pärs mål med uppdraget är att vara en bra ledare och inspiratör för ungdomarna.

FÖRBÄTTRAD INFORMATION

Kommunens webbplats timra.se, fortsatte att klättra i ranking av kommunala webbplatser som Sveriges kommuner och landsting genomfört. Timrå ligger 3:a i länet och på en 60:e plats bland landets 290 portaler. Dessutom utmärkte sig turistwebben, vistittimra.se i Humans undersökning om information om tillgänglighet. Av 119 granskade turisthemsidor var det bara Timrå, Mjölby, Askersund, Halmstad, Karskrona och Växjö/Alvesta som klarade kraven.

Informationsansvarig Marie Zetterlund Timrå kommun marie.zetterlund@timra.se iTIMRÅ

5


Hallå där ...

[INFART]

Foto: Pär Olert

... Fredrik Hammarström, gitarrist i dansbandet Shake

Varför lägger ni ner bandet? l – Vi känner efter drygt tio år att det är dags

Poker – så in i Norden bäst l Familjen Näslunds femårige border collie Poker som tävlar för Timrå Brukshunds-

klubb är en riktig gambler. Nu i höst blev det jackpot då han vann nordiska mästerskapen i rapport. – Poker är bara så bra. Han är lättlärd, snabb och snäll, säger lillmatte Mia Näslund som är stolt över familjens hund. Grenen rapport går ut på att springa fyra sträckor mellan två personer. Poker skulle springa mellan matte Lilian och husse Göran vilket han klarade galant. – Han sprang 13 sträckor och var snabbast på 12 av dem. Mycket träning ligger bakom framgången, Poker började tävla redan när han var två år, säger Mias pappa Göran. – Mamma och pappa tävlar med Poker i bruksklass där rapport ingår och jag tävlar med honom i agilty. Det går väldigt bra där också, han är i klass två. Nu är det inga tävlingar utan nu får han ta det lite lugnt och återhämta sig i vinter, säger Mia.

Timrå laddar för fotbolls-Lucia

4x5 Paulina Jonsson, 14, Timrå, Student

Vad gör du om …

Foto:Joel Lindström

… 5 minuter? – Då är jag i skolan på idrottslektion! … 5 timmar? – Då är jag på stan och shoppar!

6

iTIMRÅ

att gå vidare med andra saker. Vi är nöjda och vill sluta på topp. När är er sista spelning? – Den 5 januari på Parken i Gävle. Vi har bara tio spelingar kvar nu. När man varit ute och turnerat i så många år känns det overkligt att vi faktiskt ska sluta. Många av våra fans är ledsna, vissa är till och med lite arga. De tycker att det är synd att vi slutar. Vad ska ni göra sedan? – Vad vi först och främst kommer att göra de första veckorna är att vi alla Hela bandet. kommer att vara lediga. Sedan har vi grejer på tapeten allihopa, men inget är klart än. Vi vill också passa på att tacka alla som följt oss och gillat oss genom åren.

… 5 månader? – Ska på konfirmationsresa till Åre i mars. … 5 år? – Då bor jag nog i Stockholm!

l Snart är det dags för decembers stora fot-

bollsfest i Timrå. Mid Nordic Lucia Cup 2012 spelas i NCC Hallen och är en dygnetruntcup på konstgräs. Ett 40-tal lag med spelare i åldern 12 till 17 år deltar, varav flera kommer från övriga Sverige. – Vi växer hela tiden, säger Marie Edström, cupansvarig på IFK Timrå. Cupen pågår mellan 14 och 16 december. Mer info hittar du på: www.svenskalag.se/ifktimraluciacup


[PROFILEN]

Bröllopsproffset sadlar om l Agneta Andersson vill göra sånt som är roligt i livet, inte bara jobba för att överleva. Så trots att hon i flera år arbetat som personlig assistent, är hennes ansikte lokalt mest känt från butiken Wedding design, där hon har agerat bröllopsproffs och frossat i frasiga brudklänningar. – Det var min sambos butik. För mig var det mest en kul grej som jag gjorde vid sidan av jobbet, säger Agneta. Bröllopsbutiken är nu avvecklad, men drömmen om en egen butik finns där istället. – Jag skulle vilja öppna en inredningsbutik, säger Agneta. Jag kan åka långväga till olika inredningsbutiker och det är nästan lika roligt att köpa saker till andra som till mig själv, säger hon och skrattar. Agneta har även ett stort intresse för katter och för tillfället har hon fem stycken Sphynxkatter hemma. Det senas kom till Söråker från Ryssland häromdagen och heter Olivia Oh la la. – Jag har alltid haft katt. När jag var liten hade vi bondkatter, men eftersom både min sambo och en av sönerna är allergisk så fick det bli Sphynxkatter för vår del, säger Agneta och kliar Olivia bakom örat.

Agneta Andersson Ålder 32 år Gör Lever livet! Jobbar extra som personlig assistent och drömmer om en egen inredningsbutik. Familj Sambon Patrik, bonusbarnet Anton 12, sönerna Melvin 10, Neo, 8 och dottern Thyra, 7 år Fritid Bakar kakor och lyxigt godis. HEMSIDA www.wrinkled-naked.se

Dragningen Jennie Norström,

26, Timrå, mammaledig undersköterska

Julafton eller nyårsafton?

Radio eller tv?

Julmust eller julglögg?

På julen är det mysig stämning och man umgås med familjen.

Man har väl blivit mer beroende av tv än radio. Kul med filmer, serier och annat!

Varken eller. Glögg är ju bra med julkänsla, men julmust är gott det med!

iTIMRÅ

7


INFART

text Magdalena Åkerros foto Pär Olert

Korvmästarna Stig Sondell och Håkan Bergström har en medaljsvit som kan göra en elitidrottare grön av avund ­— SM-brons 2004, två SM-silver 2008 och guldmedalj 2012. Nu satsar de ännu högre!

L

ugnet råder utanför den oansenliga byggnaden i Timrås industriområde, men innanför väggarna är produktionen är i full gång och inget lämnas åt slumpen. Att framställa en guldkorv är ingen enkel sak. Det vet Stig Sondell och Håkan Bergström som tillsammans äger Nordkött och chark som den första november tog hem guld i chark-SM med sin korv Nordfalu. – Det är väldigt roligt säger Stig Sondell, en av delägarna. Vi tog brons 2004 och två silver 2008, så det känns bra att vi tog hem ett guld den här gången. Juryn ställer hårda krav – ”Produkter som får guldmedalj är av yppersta kvalitet, utan några som helst anmärkningar och med perfekt smak” står det i motiveringen.

8

i TiTIMRÅ IMRÅ

Håkan Bergström och Stig Sondell i sin butik 1988.

Stig Sondells korvfavoriter l Kryddkorvar med inspiration från hela världen är väldigt gott. Vår egen Gladiator som tog silver 2008 står sig bra i konkurrensen! l Grillat såklart l En naken, kallskivad Nordfalubit tillsammans med en bärs, det är grejer det! Den går till och med före kryddkorven.

Korvgurun Håkan Bergström drar fram en laddning purfärska guldkorvar från Nordkött & Chark i Timrå.

När jag frågar om hur det går till att framställa den vinnande korven blir Stig hemlighetsfull, men han framhäver gärna sin kollegas hantverksskicklighet. – Håkans fingertoppskänsla är fantastisk. Han har så gedigna grundkunskaper om de nakna råvarorna och hur olika delar av processen ska gå till för att få fram den där perfekta korven. Han kan genom att bara titta på smeten veta precis hur den binder och smakar. Och han släpper inte gärna processen ifrån sig, säger Stig och skrattar. Siktet är nu inställt på att bli svensk charkmästare, något som bara en i hela landet utses till. För att bli det krävs att kunna visa upp många olika produkter, i så många olika kategorier som möjligt.


Nöt- och fläskkött

Fett

64%

18%

3 FRÅGOR TILL ...

... sångaren Martin Häggström Potatismjöl, salt, socker, lök, vitpeppar, stabileringsmedel E450/451, paprika, kryddor, askorbinsyra E300, jästextrakt, maltodextrin, konserveringsmedel E250

18%

Chark-SM går varannat år i Göteborg. Totalt finns det 16 kategorier att ställa upp i. ”Produkter som får guldmedalj är av yppersta kvalitet, utan några som helst anmärkningar och med perfekt smak”

!

FALUKORVFAKTA

Falukorven är namnskyddad sedan 1973 och måste innehålla minst 40% nöt- och fläskkött.

– Den mångsidigheten har vi, men vi har inte riktigt vågat sticka ut hakan, eftersom vi inte tycker att vi har den tekniska kapaciteten att jämföra oss med större producenter. Ändå är det framför allt tekniken som har förbättrats och gjort det möjligt för företaget att framställa bättre och bättre produkter. Kunskapen har alltid funnits där. – Jag började som lärling 1970. Då var jag 14 år och på den vägen är det, konstaterar Stig. När vi öppnade dåvarande Köttspecialisten i Sundsvall 1988 hade vi sammantaget redan 24 års erfarenhet i branschen. – Från början var affärsidén att satsa lokalt och miljöinriktat. Vi strävar fortfarande mot

en KRAV-certifiering, men den internationella konkurrensen har blivit stenhård, säger Stig. 1992 flyttade företaget till sina nuvarande lokaler i Timrå, och ändrade därmed inriktning från direktförsäljning i butik till renodlad producent mot detaljhandel och restaurang. Men drömmen om att åter kunna starta en butik finns kvar. – Man kan se att marknaden håller på att förändras. Gamla produkter från 40-50-talen börjar komma tillbaka. Gamla traditioner som gårdsslakterier och gårdsbutiker börjar dyka upp lite varstans och det är viktigt för den yngre generationen att produktionen är hållbar. Det är jätteroligt! Cirkeln är sluten, säger Stig.

från Söråker som nu tar steget upp på revyscenen i Mittrevyns föreställning À la carte.

Revydebut, hur känns det? l – Det är superpremiär för min del så det

känns spännande, utmanande och roligt. Jag blev jätteglad när Lasse (Lars T Johansson) ringde och frågade om jag ville vara med, jag tackade ja på stående fot. Är du nybörjaren i gänget? – Ja definitivt, de andra har varit med i åtta år och jag har varit med i åtta veckor (skratt). Men man lär sig. Och jag har spelat lite teater tidigare och gått en stand up-utbildning. Jag gillar ju att spexa. När är premiären? – På Nyårsafton på Härnösands teater, så till dess ska jag ha lärt mig replikerna. Men publiken får skynda sig om de vill boka biljetter till premiärkvällen, för det är redan flera busslaster från olika delar av länet inbokade.

4x5

Jonas Hjort, 48, Timrå, jobbar på fabrik

Vad gör du om … … 5 minuter? – Nu ska jag åka hem med hunden. … 5 timmar? – Då är jag på jobbet. … 5 månader? – Fortfarande på jobbet. ... 5 år? – Svår fråga. Det vore kul att bli miljonär!

iTIMRÅ

9


[ LJUS PÅ … ] text & foto Joel Lindström

Joakim vet vad han vill bli 11-årige Joakim Lundqvist har ett stort intresse för lego och teknik. Nu går han i femman på Söråkers skola men i framtiden vill han jobba med datorer. – Jag vill bli datakonsult som pappa! Den 10 november avgjordes First Lego League i Härnösand. Ett av de tävlande lagen var Legoboys från Söråkers skola där Joakim Lundqvist från Svarvarböle är med. – Vi är nio stycken från femman som gillar lego, så vi drog ihop ett lag till tävlingen. Jag hade hört talas om First Lego League så det var inget svårt val för mig. Det var vid sju års ålder som Joakim började pyssla med Lego. Sedan dess har intresset utvecklas från att handla om vanligt lego till legorobotar som han beskriver som något mer avancerat. – Legointresset fick jag av pappa! I början byggde man en bil och körde den med handen. Skillnaden med legorobotarna är att man programmerar roboten med datorn och får den att göra vissa uppgifter. Man kan göra precis vad som helst och det är det som är så roligt! Efter två omgångar i First Lego League låg Legoboys på en fin tredjeplats, men tekniska bekymmer gjorde att de missade semifinalen. – Vi hade strul med en sladd som åkte ur, så vi förlorade tid. Men även om vi åkte ur var det jättekul att vara med och presentera roboten för juryn!

Det visste du inte om mig – Jag gillar surströmming, det är nog

ovanligt för min ålder.

Varsågod – en burk fylld med god surströmming.

10

iTIMRÅ

Joakim Lundqvist Ålder 11 år Bor Svarvarböle INTRESSEN Teknik, fotboll Familj Mamma, pappa och fyra syskon

Mitt bästa köp Cykeln! Den har jag haft mycket roligt med sedan jag fick den för ett år sedan.

Just nu Går i femman på Söråkers skola.

Mitt Sämsta köp Fallout New Vegas till Xbox. Spelade i två dagar sen ledsnade jag. Lyssnar på Mycket! Mest popmusik, jag gillar Bruno Mars Tittar på Om inte mamma får bestämma så kollar jag gärna på Simpsons och Family Guy. En ledig dag Är jag hemma. Leker, cyklar eller spelar spel.

Om ett år Då är det samma fast jag går i sexan istället. Om fem år Då är jag sexton. Har börjat gymnasiet där jag pluggar något inom teknik, sen vill jag börja övningsköra då också!

Legoland och Bruno Mars!

Gör mig glad Kompisar och överraskningar som tillexempel födelsedagspresenter. Gör mig ledsen Om någon är elak.

Mina tre bästa saker 1. Legoroboten 2. Fotbollen 3. Datorn

Favoritplats Legoland i Danmark. Förutom Lego finns det en massa roliga karuseller och bergochdalbanor!


iTIMRÅ

11


Timrås närmaste tryckeri! SOM HÄNDER NDERN: ALLT Timrå VINTERKALE händer iI TIMRÅ Allt som alender: Sommark

Resor och upplevelser i Timrå 2012/2013

Timrås bästa

roligare ettett förför Magasinet Timrå! roligareTimrå! Magasinet

Reg.nr Reg.nr18.40 18.40

Reg.nr Reg.nr18.40 18.40 T E R • www.itimra.se 2012 NrO4M M A•RV I•Nwww.itimra.se •S 2012 2Om NrOm olyckan olyckanärärframme framme Linn Öberg med hästen Donald

• Tävlade i OS • Blev Sveriges Lucia

Berätta Berätta varifrån varifrån dudu ringer, ringer, vem vem dudu ärär och och vad vad som som hänt. hänt. Berätta Berätta varifrån varifrån dudu ringer, ringer, vem vem dudu ärär och och vad vad som som hänt. hänt.

44 MÄSTARKLASS + +

+ + Ulrika spelar mot

(samma år)

Första Förstahjälpen-utrustning hjälpen-utrustningfinns finnsi alla i allakontrollrum kontrollrum Första Förstahjälpen-utrustning hjälpen-utrustningfinns finnsi alla i allakontrollrum kontrollrum

sidor bara om Timrå!

världens bästar på Strömminga Olympics i Special Oskar från gång

Samariter Samariter som som ärär utbildade utbildade i första i första hjälpen hjälpen och och Samariter Samariter som som ärär utbildade utbildade i första ivarje första hjälpen hjälpen och och hjärthjärt&& lungräddning lungräddning finns finns på på varje avdelning. avdelning. hjärthjärt&& lungräddning lungräddning finns finns påpå varje varje avdelning. avdelning.

Osten från Timrå från Timrå gör succé A till Ö på finkrogen

Polis Polis Ambulans Ring 060-16 42 22 Ring 060-16 42 22 Ambulans Brandkår (internt kortnummer 222) Brandkår (internt kortnummer 222) Miljöskydd Miljöskydd

Skyddsinformation Skyddsinformation Skyddsinformation Skyddsinformation

Berätta varifrån du ringer, vem du är och vad som hänt. Berätta varifrån du ringer, vem du är och vad som hänt.

+

&

taT rås mes TimLIE LIVE EME fter Kogurvldtkra häsLAN DET PÅ Timrå

+

SCA SCA ÖSTRAND ÖSTRAND SCA Graphic Graphic Sundsvall Sundsvall ABAB SCA ÖSTRAND ÖSTRAND 861 861 81 81 Timrå Timrå SCA SCA Graphic Graphic Sundsvall Sundsvall ABAB Tel 060-16 40 40 00 00 861Tel 861 81060-16 81 Timrå Timrå Fax 060-57 060-57 4340 43 2800 28 TelFax Tel 060-16 060-16 40 00 FaxFax 060-57 060-57 43 43 28 28 www.pulp.sca.com www.pulp.sca.com Www.scasundsvall.com Www.scasundsvall.com www.pulp.sca.com www.pulp.sca.com Www.scasundsvall.com Www.scasundsvall.com

För Föranställda, anställda,entreprenörer entreprenöreroch ochbesökare besökarevid vid För Föranställda, anställda,entreprenörer entreprenöreroch ochbesökare besökarevid vid Första hjälpen-utrustning finns i alla kontrollrum Första hjälpen-utrustning finns i alla kontrollrum

SCA SCA Östrand SCA SCAÖstrand Östrand Östrand

Samariter som är utbildade i första hjälpen och Samariter som är utbildade i första och hjärt& lungräddning finns på varje hjälpen avdelning. hjärt- & lungräddning finns på varje avdelning.

Här får du rå! bästa av Tim

Skyddsinformation Skyddsinformation För anställda, entreprenörer och besökare vid För anställda, entreprenörer och besökare vid

SCA SCA Östrand Östrand

Från spännande Ljustorpsdalen längs vackra Skeppshamnsleden till världens bästa laxfiske i Bergeforsen!

22

NYHET!

förslag på färdiga paket!

• Fiskepaket Lögdö • Lär dig laga gourmetmat • Prova havskajak • Skattjakt i Ljustorp • Uteritt i Bergeforsen

+ 17 paket till SCA ÖSTRAND SCA Graphic Sundsvall AB ÖSTRAND 861 Timrå Sundsvall AB SCA81 Graphic Tel 40 00 861060-16 81 Timrå Fax 060-5740 4300 28 Tel 060-16 Fax 060-57 43 28 www.pulp.sca.com Www.scasundsvall.com www.pulp.sca.com Www.scasundsvall.com

till

Vimmel, Isabelle Lundbergs bästa Timråtips, Mats Hamrin, Joakim bygger robotar, ! Bergeforsen i förändring, Johnny Anna delar ut kulturpris, i Chark-SM Mästarhunden Poker & mycket mer! Torvaldsson, Fiskens dag, Pernilla Eurenius & mycket mer!

+

Ta ett magasin! det

Larma! Larma!

Elisabeth:

Producerad Producerad av SCA av SCA Östrand, Östrand, Tryckeribolaget Tryckeribolaget i Sundsvall i Sundsvall 2011 2011

Christophers år i stugan utan el

Larma! Larma! i Timrå Ridstadion. Larma! Larma! Polis Polis Polis Polis Ring060-16 060-1642 4222 22 Ambulans Ambulans Ring Ring Ring060-16 060-16 42 4222 22 Ambulans Ambulans (internt kortnummer kortnummer 222) 222) Brandkår Brandkår (internt (interntkortnummer kortnummer222) 222) Brandkår Brandkår (internt Miljöskydd Miljöskydd Miljöskydd Miljöskydd

Producerad Producerad av SCA av SCA Östrand, Östrand, Tryckeribolaget Tryckeribolaget i Sundsvall i Sundsvall 2011 2011 Producerad Producerad av SCA av SCA Östrand, Östrand, Tryckeribolaget Tryckeribolaget i Sundsvall i Sundsvall 2011 2011

DRA ÅT SKOGEN

Reg.nr 18.40 Reg.nr 18.40

Om olyckan är framme Om olyckan är framme

Om Omolyckan olyckanärärframme framme

Vid Vidbrand brandeller ellerolycksfall olycksfall——ring ring060-16 060-1642422222 Vid Vidbrand brandeller ellerolycksfall olycksfall——ring ring060-16 060-1642422222 eller ellerinternt interntkortnummer kortnummer222 222 eller ellerinternt interntkortnummer kortnummer222 222

Vid brand eller olycksfall — ring 060-16 42 22 Vid brand eller olycksfall — ring 060-16 42 22 eller internt kortnummer 222 eller internt kortnummer 222

• Utflyktstips • Bästa Baden • Karta • Sveriges största lax • skvadern

sQR för smartphones

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TIMRÅ GOLFKLUBB

2 5 6 14 20 25 28 31

13 sanningar Vår första pro

25 år med massor av bollar i luften! Timrå Golfklubb slår för det lokala. Jubileumstidningen är tryckt i Sundsvall på papper från Ortviken

Timrå Ladies Open Golfhistorier

Fem givna

Ny krögare

Jubileumsaktiviteter

platser

Den sanna historien

Jubileumserbjudande

060-64 14 50 tryckeribolaget.com

Det enda tryckeri du behöver! Trycksaker Storformat Visitkort RollUp Affischer Foldrar Vepor Broschyrer Banderoller Tidningar Dekaler Reklamutskick Skyltar Böcker Bildekor 12

iTIMRÅ


Mitt TIMRÅ

text & foto Joel Lindström

» Jag fikar helst på Folkan i Söråker « rg! itfä r

Favo

Isabelle Lundberg från Sörberge pluggar första året på Timrå gymnasium. När hon inte är i skolan gillar hon att ta en latte på Folkets Hus i Söråker eller titta på när hennes lillebror spelar hockey i Timrå IK:s juniorlag. Senaste bussresa Till Sundsvall. Skulle åka

och fixa håret på John Bauer-gymnasiet. En bra gå-bort-present En ljuslykta. Bästa restaurang i Timrå Asia Foodhouse. Där är det supergod mat! Bästa köp Gillar alla klädfynd jag gjort. Läser just nu Hypnotisören av Kepler Senaste kulturupplevelse i Timrå Folkan i Söråker Dansar helst Vid festligare tillfällen Senaste impulsköpet En ny tröja Bästa promenad i Timrå Gångvägen nere vid Vivstavars båtklubb På min spotifylista Gott och blandat Fikar helst på Folkan i Söråker! Tittar på Film, serier som till exempel Vänner, Scrubs. Gillar också att titta på Magnus Betnér.

Bästa uteställe i Timrå

kan fynda något gammalt fint smycke till ett bra pris Bästa träning Timrå hästsportsförening Bästa gata i Timrå Köpmangatan Senaste resa Spanien Bästa kaffet Cafe Latte

Favoritplats i Timrå Timrå hästsportsförening och Fritidsgården i Sörberge Favoritfärg Marinblå Så får jag tiden att gå på tåget

Genom att lyssna på musik.

Favoritråvara.

Sörberge pizzerias uteservering på sommaren Vackraste plats i Timrå Oxviken! Bästa butik Cubus, de har fina och prisvärda kläder Favoritråvara Jordgubbar Favoritbudgetpryl Smycken. Gillar när jag

Här finner jag ro

Hemma!

Hejar på Timrå IK:s

00-or som är pappas och lillebrors lag. Spännande matcher att titta på!

Hypnotisören – även som film ...

Isabelle Lundberg Ålder 16 år

Bäst love. i Söråker ... Latte

Familj Mamma, mammas sambo, pappa, lillebror och en katt Bor Vivstavarv och Sörberge GÖR Går samhällsprogrammet på Timrå Gymnasium iTIMRÅ

13


REPORTage

text Emilia Eliasson foto Pär Olert

14

iTIMRÅ


Livet i skogen Den bekväma vardagen blev tillslut för mycket för Timråbon Christopher Thörnlund Johansson. I februari i år flyttade han från lägenheten i Timrå till en stuga i skogen – utan varken el eller vatten. – Visst kan det verka lite galet men jag har aldrig ångrat mig, säger han. iTIMRÅ

15


När solen går ner och det blir mörkt blir det en hel del läsning.

» Jag ville utmana mig själv och se om jag kan att leva primitivt. I dagens samhälle blir vi strandsatta så fort något händer och många klarar sig nog inte utan alla moderniteter «

D Inne i stugan är det varmt – så länge elden brinner. På morgonen kryper temperaturen ner mot noll inomhus.

Vatten hämtar Christopher i bäcken utanför stugan. Fridstaden – hemma.

16

iTIMRÅ

et är söndag förmiddag och frost på backen. Utomhus blåser det kallt och det gäller att klä på sig ordentligt. Tanken på att åka ut till skogen känns avskräckande och på väg till Christophers stuga i Stödeskogarna kör vi vilse. – När ni tror att ni har kört för långt så ska ni fortsätta en bit till, säger han och skrattar när han guidar oss via telefon. Christopher välkomnar oss till stugan, som han döpt till Fridstaden, i endast långbyxor och t-shirt. Snart förstår vi varför. Inomhus går kaminen för fullt och termometern visar 24 grader. – Det gäller att elda ordentligt under dagen för när jag vaknar är det bara 3-4 grader här inne, förklarar han medan han lassar på ett vedträ till. – Fast jag längtar faktiskt tills det blir vinter på riktigt, det blir en större utmaning då, säger han. I februari tog han farväl av stadslivet och allt därtill för att i stället bo i en stuga i skogen under ett år. Funderingar över dagens stressade livsstil samt drivkraften att bejaka sina inre övertygelser resulterade i ett avbrott från den tidigare vardagen. I dag är tv, bil, spis och kyl bannlyst. – Jag ville utmana mig själv och se om jag kunde klara att leva primitivt. I dagens samhälle blir vi strandsatta så fort något händer och många klarar sig nog inte utan alla moderniteter, säger han. I sitt nya hem har han allt han behöver; kamin, diskho, hemmasnickrad säng, loppisbord och stolar, verktyg och hyllor med mat

och böcker. Trots små inredningsdetaljer som bäverskinnet på väggen väljer han funktion före design. Även om han är nöjd med sitt nya liv erkänner han att matbiten varit problematisk. – Jag är ingen mästerkock och saknar fantasi så det blir oftast samma rätter. I övrigt fungerar allt jättebra och det var egentligen bara de första veckorna innan rutinerna var på plats som erbjöd en utmaning i någon större utsträckning, konstaterar han. Att han har fyra kilometer till närmaste granne ser han inte som något problem och han har aldrig behövt känna sig ensam. Om dagarna arbetar han nämligen som utbildare i Sundsvall dit han tar sig genom att gå eller springa milen till Ica där kollegorna hämtar upp honom, eller cykla den 19 kilometer långa vägen till Viskan. På helgerna får han ofta besök, både av bekanta och nyfikna främlingar. – Responsen från folk har varit otroligt positiv och kan jag inspirera folk till att komma ut i naturen är ju det jättekul, säger han. Efter ett tag börjar det mörkna utomhus och han går ut till bäcken och hämtar en hink vatten som han kokar upp i kaminen. Då soltimmarna blir allt färre gäller det att avklara dagsysslorna tidigt på dagen. Resten av tiden spenderar han med att läsa böcker eller det senaste projektet i raden; tillverka snöskor. – Förr kunde jag fundera över något jag ville göra i veckor innan det blev av, om det ens blev av. Nu


Christopher Thörnlund Johansson Ålder 27 Familj Mor, far, samt två yngre bröder och hundarna Joy och Fay Gör Arbetar som utbildare inom styr- och reglerteknik Bor I en stuga vid Fanbybodarna, Stöde Intressen Friluftsliv i alla former, överlevnadsteknik, musik och att lära mig sådant som jag upplever intressant

!

Det visste du inte om mig Jag förknippar siffror, bokstäver, ord och musik med bland annat färger och känslor. Det kallas syntesi.

LÄS MER PÅ BLOGGEN

Snart har Christopher tillbringat ett år i sin stuga i skogen. Men vardagslivet inne i stan känns avlägset. Kanske kommer han att bo kvar ännu en tid.

Stugan med tillhörande mark hittade Christopher på Blocket.

Följ Christophers blogg på fridstaden.se

tar jag tag i det på en gång, berättar han entusiastiskt. Snart har året i skogen passerat, men om äventyret tar slut där vet han inte. Christopher berättar att vardagen inne i stan känns avlägsen och att han funderar på att bo kvar i stugan. – I alla fall ett tag, tills jag känner mig färdig med livet här. Sedan vill jag nog ta mig an en ny utmaning, kanske överleva på vad naturen har att erbjuda en månad, avslutar han.

» Jag längtar tills det blir vinter på riktigt « iTIMRÅ

17


Ulrika Hellqvist Ålder 25 år Bor Tallnäs Familj Mamma, pappa, plastpappa, storasyster och två plastsyskon. Intressen Bortsett från innebandyn så gillar jag att fotografera, mest naturbilder. Sedan kollar jag mycket på hockey, Timrå IK är mitt favoritlag. Favoritplats i Timrå I klacken på Timrås hemmamatcher!

18

iTIMRÅ


REPORTage

text Linda Saltin, Emilia Eliasson foto Pawel Maronski

Sydkorea nästa för Ulrika Ulrika Hellqvist från Timrå är högerback i IF Rycket:s innebandylag. Men snart kan 25-åringen lägga till ytterligare en merit på listan. I januari åker hon nämligen till Sydkorea för att representera Sverige i Special Olympics World Winter Games.

N

är klockan närmar sig sju börjar spelarna i IF Rycket samlas i Landgrenshallen i Härnösand. Det är tisdagkväll och innebandyträning. En som har lite längre till träningen än de andra i laget är högerbacken Ulrika Hellqvist, hon åker upp till Härnösand två gånger i veckan för att träna innebandy. – Ulrika är verkligen ihärdig och träningsvillig, säger Ulrikas tränare Ronny Walter stolt. Ulrika har spelat innebandy i tio år och är en rutinerad spelare. Hennes största utmaning hittills i karriären väntar i slutet av januari. Då ska hon och lagkamraten Per Thunberg från Härnösand representera Sverige i Special Olympics World Winter Games för förståndshandikappade i PeyongChang, Sydkorea. – Jag blev chockad och glad när jag fick reda på att jag blivit uttagen till landslaget. Det är obeskrivligt, säger Ulrika med entusiasm i rösten. – Det är inte konstigt att Ulrika har blivit uttagen, hon har gjort stora framsteg under de senaste åren, säger Ronny. Tävlingen tillhör ett av de största idrottsevenemangen i världen och precis som OS arrangeras både sommar- och vinterspel. 2013 års upplaga är också den första där

innebandy är med som uppvisningsgren. Från Sverige deltar åtta innebandyspelare, av totalt 35 svenska representanter, från spridda delar av landet. – Eftersom det bara är åtta innebandyspelare i det mixade laget från Sverige uttagna så känns det stort att två stycken från vår förening kommit med, säger Ronny. Sedan uttagningen i höstas har Ulrika och Per haft några hektiska månader med både träningsläger, turneringar och utprovning av tävlingskläder på schemat. Något de tyckt har varit kul. – Jag fick den här Special Olympicströjan på träffen som vi var på i början av oktober i Stockholm för att lära känna varandra. Ronny följde med mig och Per på träffen, det kändes tryggt, säger Ulrika som är lite bekymrad över att tränaren inte följer med henne till äventyret i Sydkorea. Fram till avresan, den 25 januari, fortsätter uppladdningen och Ronny avslöjar att Ulrika är spänd inför resan. “Fast det har väl blivit bättre med nervositeten nu, eller hur”?!, undrar Ronny. – Nä, skojar du, jag är fortfarande väldigt nervös, säger Ulrika innan hon greppar sin klubba och springer in på planen till lagkamraterna som håller på med en passningsövning.

Special Olympics l Special Olympics är en organisation som bedriver idrottsverksamhet för förståndshandikappade, både på nationell och internationell nivå, med till exempel World Winter Games som ett av sina största internationella arrangemang. l I år deltar 3300 aktiva och ledare från 112 länder. Sverige åker med 35 representanter som deltar i alpint, längdskidor, floorhockey och innebandy. I år är första gången innebandy finns med som gren och spelas på halvplan med fyra spelare från varje lag.

Ulrikas spelarkompis Per Thunberg från Härnösand hänger också med till Sydkorea.

iTIMRÅ

19


VISIT TIMRÅ

VINTRIGA 1

3 Specialerbjudande! Jul med Timrå IK Matchdagar: 26/12 Timrå För hemvändare under julen: Flyg enkel IK-Skellefteå AIK och resa Bromma-Sundsvall: 30/12. Timrå IK-Linkö599 kr. Sundsvall-Bromma: 599 kr. (Bokas pings HC. Grillbuffé, inkl 1 i samband med Jul öl, el. 1 glas vin, el. 1 alkomed Timrå IK) holfritt samt sittplatsbiljett. Boka! 060-789 10 00

390 kr/person

Längdskidåkning för nybörjare Turåkning med skidlärare i vackra Ljustorpsdalen. Ledare och fika ingår. Lör-sön, 2-3 timmar. Boka! 060-820 40 turist@ljustorp.se Min 2 deltagare

195 kr/person

4 2 Pimpelfiske för nybörjare Fiskeutflykt med pedagogisk fiskeguide. Fiskeguide, utrustning och fika ingår. Lör-sön, ca 4 timmar Boka! 060-820 40

Snöskovandring Fantastisk tur på våra berg med vacker utsikt. Guide, utrustning och fika ingår. Lör-sön, ca 2 timmar

Boka! 060-820 40 turist@ljustorp.se Min 2 deltagare

195 kr/person

turist@ljustorp.se Min 2 deltagare

295 kr/person

Härliga vinterupplevelser i Tim 20

iTIMRÅ


PRESENTERAR

A TIMRÅ ERBJUDER 5 Vinteräventyr i Ljustorp Två övernattningar inklusive frukost. Pimpling och snöskovandring med guide. Utflyktsryggsäckar båda dagarna, vedeldad bastu. Boka! 070-660 82 40 bedbreakfast@ljustorp.se Min 2 deltagare

1290 kr/person

6 Skön helg på Lagårn Relaxa och shoppa unika kläder i skön miljö. Övernattning, välkomstkorg, 3-rätters middag och shopping på Lagårn på Tynderö. Relax och fitnessrum. Boka! 060-424 34 6-8 deltagare

975 kr/person

mrå! iTIMRÅ

21


[ Jag och mitt jobb ] text Magdalena Åkerros foto Pär Olert

Mats Hamrin Ålder 53 år Bor I Sörberge Gör Anläggningsskötare för Timrå IKs fastighetsbolag - Conferera AB Familj Fru och två utflugna barn Fritid Det är idrotten som är fritiden. På sommaren spelar jag golf

22

iTIMRÅ


Mats Hamrin,

anläggningsskötare Jag började i stort sett jobba på arenan när jag slutade gymnasiet 1981 och sen har jag blivit kvar. Vi är fyra stycken som jobbar som anläggningsskötare och vi tar hand om allt som har med byggnaden att göra. Tillsammans har vi jobbat 150 år här, så det är klart man trivs! En av gubbarna har varit här i 50 år. Honom har jag lärt mig mycket av. Men det är klart att man måste vara intresserad av idrott för att kunna jobba med det här. Man måste tänka som de tänker som använder arenan. Alla tränare vill ha isen på sitt sätt, så det blir mycket diskussioner, men vi försöker alltid lösa det så att alla blir nöjda. Att få till en bra is handlar om ett samspel mellan värme och kyla. Både isen och hallen måste ha rätt temperatur. Dörrarna står öppna under matcherna, så på sommaren kommer det in varmluft och på vintern kalluft. Sitter det 500 personer på läktarna är det en helt annan sak än om det sitter 5000 personer där. Men det där har man lärt sig beräkna efter så här lång tid. Det bästa med jobbet är det idrottsliga och att följa ungdomarna. Det är ju rätt många som har passerat genom åren och man får en speciell relation till dem när man tillhör inventarierna, som jag gör. Det jag också tycker om med det här jobbet är att det är så självständigt, men det blir långa arbetspass ibland. På ett helgpass jobbar jag 27 timmar. Då händer det ju att man får dras med frugan på jobbet också. Men det kan vara rätt trevligt det med (skratt). Även på fritiden är det alltid nåt som händer på arenan, så då är man här också. Frugan är också intresserad av idrott och det är tur det, annars skulle det aldrig funka.

iTIMRÅ

23


REPORTage

text Emilia Eliasson foto Pär Olert

Hästarnas tid I 20 år har Timrå Hästsportförening drivit sin verksamhet på ridstadion i Bergeforsen. Med fokus på gemenskap och roliga aktiviteter har platsen i dag förvandlats till en fritidsgård för de 450 medlemmarna. – Många spenderar all sin lediga tid här, säger ridskolechefen Maria Molander. 24

iTIMRÅ


Det är spänning i luften. Klubbmästerskapet i hoppning ska just dra i gång och lokalerna på ridstadion är fulla av hästintresserade ungdomar och föräldrar.

iTIMRÅ

25


Ridskolechefen Maria Molander med Prince Diamond.

D

et är kallt ute och den omisskänneliga lukten av häst slår emot besökaren. Inifrån stallet på ridstadion i Bergeforsen hörs klappret av hovar och i manegen springer ledare fram och tillbaka. Det är lördag förmiddag och om några minuter drar årets klubbmästerskap i hoppning igång. – Det är den största klubbtävling vi arrangerar under året så det är mycket att göra, förklarar Maria Molander samti-

26

iTIMRÅ

digt som hon ställer i ordning det sista i manegen. Även i stallet är det full aktivitet. Hästar ska sadlas och tävlingsdräkten ska på plats. Kring varje ryttare står en hord av hästtokiga kompisar och syskon som gärna hjälper till. 11-åriga Linn Öberg som gör sitt första KM försöker hålla nerverna i styr. – Fast jag har tävlat förut så det ska nog gå bra, säger hon och klappar om hästen Donald.


Till sin hjälp har hon lillasyster Tua och kompisen Pernilla Sundqvist Höglund, som båda rider. De är alla eniga om att just hoppning är den roligaste grenen. – För då känns det som om man flyger fram, utbrister Tua entusiastiskt. Timrå Hästsportförening har närmare 450 medlemmar från femårsåldern och uppåt. I år firar föreningen 20 år och sedan starten 1992 har verksamheten utökats med både handikappridning och ridlekis. I dag samverkar de även med skolor och jobbar mycket med integration.

» Det finns nog ingen annan sport där man får spendera så mycket tid med sina tonårsbarn som inom ridning. « Målet är att utöka verksamheten ytterligare och föreningen planerar bland annat att bygga ett gäststall. – Det känns jättekul! Vi vill gärna utnyttja våra fina och fräscha lokaler till max och hoppas att det kan bli en plats där alla kan vistas, berättar Maria Molander. När klockan närmar sig tio rider de första tävlande in på framhoppningen för att känna på hindren. Maria finns självklart med som stöd för eleverna och i sin roll som ridskolechef försöker hon avsätta så mycket tid som möjligt till både elever och hästar. – Då får jag en bra inblick i verksamheten och samtidigt möjligheten att lära känna eleverna och följa deras utveckling, förklarar hon. Maria har själv ridit sedan hon var liten och berättar att ridskolan handlar om mycket mer än att bara lära sig rida, även skötseln av hästen är viktig. För många av medlemmarna står också motion och sällskap i fokus och för dem har ridstadion blivit som en slags fritidsgård dit de kommer alla dagar i veckan. – Även de dagar då de inte har lektion, berättar Maria. I högtalarna ropar speakern upp>>

Ett elegant hopp över hindret.

Ridning är en familjesport. Ulrica Hedlund har två döttrar som rider. Det blir mycket tid tillsammans i stallet.

Liza Gorini med hästen Surprise.

Pernilla Sundqvist Höglund med Donald.

iTIMRÅ

27


» Det är så kul att komma hit och träffa folk och ta hand om hästarna. Ja, allt är kul med ridning! «

Faktaruta Timrå Hästsportförening Klubben bildades 1990 men verksamheten och ridstadion invigdes 1992. Föreningen har platser för 29 ridskolehästar och 21 privata hästar. Föreningen erbjuder bland annat ridskoleverksamhet från ridlekis upp till ryttarsatsning, grupper för privata ryttare, handikappverksamhet och skolsamverkan. Utöver detta driver de flera slags projekt, bland annat med integration. Bedriver också tävlingsverksamhet. Idag har föreningen cirka 350 ridskoleelever och 100 privatryttare.

>>den första tävlande till manegen. Hon tar sats, ökar farten och tillsammans med hästen flyger hon elegant över första hindret. Inte heller de andra hindren blir några problem. Nästa tävlande går det inte lika bra för. Hästen gnäggar i protest och vägrar hoppa och i stället blir de uteslutna och får lämna banan. Väl tillbaka i stallet är det ändå glada miner. – Det var helt enkelt inte vår dag i dag, konstaterar ryttarinnan och skrattar. Vid lunch har läktaren fyllts av stolta föräldrar och mor- och farföräldrar som följer hoppningen med spänning och applåderar åt ryttarna. När speakern frågar efter en frivillig i högtalaren är föräldern Ulrica Hedlund snabbt på plats i manegen. Hon önskar att fler ville göra detsamma. – Föreningen har ju några anställda men består till stor del av ideella krafter. Tyvärr är det svårt att få folk att ställa upp och det fungerar ju inte i längden, konstaterar hon besviket. Ulrica, som dessutom sitter med i föreningens tävlingssektion, har två döttrar som rider. Även för henne blir det många timmar i stallet. – Men det är bara roligt! Det finns nog ingen annan sport där man får spendera så mycket tid med sina tonårsbarn som inom ridning, berättar hon. Framåt eftermiddagen när alla tävlande har startat ställer funktionärerna om inför söndagens dressyr. För ryttarna, som dragit sig tillbaka till stallet, är dagen däremot långt ifrån över. 10-åriga Rebecka Ljunglöf ser redan fram emot morgondagen. – För det är så kul att komma hit och träffa folk och ta hand om hästarna. Ja allt är kul med ridning! 28

iTIMRÅ

Rebecka Ljunglöf gillar att vara i stallet och ta hand om Effe och de andra hästarna.


Magnus Sjöholm och Marcus Dückhow Personförsäkring, liv och pension

Carina Frengen och Andreas Linder Företagsbank

Mikael Tjernberg, Bo Jansson och Sven-Erik Elffors Företagsförsäkring

Företaget, familjen och framtiden. Det hänger liksom ihop.

Bank- och försäkringspaketet som växer med ditt företag.

Bank- och försäkringspaketet som växer med ditt företag.

Vad händer om det brinner på kontoret? Vad gör du om en nyckelmedarbetare plötsligt blir sjuk? Hur tänker du dig framtiden för dig och din familj? Hos oss hänger de här frågorna ihop. Därför har vi tagit fram bank- och försäkringspaketet Min Firma. Vi förenklar helt enkelt vardagen för dig så att du får mer tid över till annat. Välkommen att kontakta vårt företagsteam för personlig rådgivning!

Sundsvall Nya Hamngatan 12, 060-19 85 00

lfy.se/minfirma

iTIMRÅ

29


Säg ”cheese” från Rotsjö gård Birgit och Torgny Ahlberg på Rotsjö Gård valde 2008 att satsa på eget mejeri. Fyra år senare har satsningen gett resultat och deras ostar säljs över hela Västernorrland. Senaste osten i samlingen, hårdosten Rotesan, har redan fått nationellt genomslag.

Birgit Ahlberg tillsammans med Lilian Sundström i mejeriet på Rotsjö Gård.

30

iTIMRÅ


REPORTage

text Emilia Eliasson foto Pawel Maronski

Rotsjö Gård l Vi driver gården Birgit och Torgny Ahlberg plus barnen Elin, Erika, Martin och Viktor l Här ligger den Roten, på gränsen mellan Härnösand och Timrå, 2,5 mil till Härnösand och 3 mil till Birsta. l Om gården Caféet och gårdsbutiken öppnade 2008 och har öppet sommarsäsong, mellan juni och augusti. På gården finns det även en kåta där förbokade sällskap kan äta och övernatta. På gården finns 35 fullvuxna kor och lika många kalvar och kvigor, 20 getter, 1 bock, 10 höns, 1 tupp och hunden Zita.

» Det var en riktig karusell och folk vallfärdade hit för att köpa våra ostar. «

I

nne i mejeriet hos Birgit och Torgny Ahlberg på Rotsjö Gård, alldeles på gränsen mot Härnösands kommun i nordväst, ystas det för fullt. Deras café har stängt för säsongen men då julen närmar sig med stormsteg är det mycket att stå i. – Det är otroligt mycket jobb som egenföretagare men det är jättekul och det är därför vi gör det, konstaterar Birgit. För fyra år sedan startade hon och maken Torgny upp sitt eget mejeri, i hopp om att kunna livnära sig på gården som de haft i 22 år. Efter flera kurser i osttillverkning och en ombyggiTIMRÅ

31


Rotsjö Gård har gått i vintervila tillsammans med alla ostar som ligger på lagring.

nation av källaren till gårdsbutik och mejeri kunde drömmen bli verklighet. I dag går verksamheten bättre än väntat. – Då hade vi ingen aning om hur det skulle bli, men det har blivit otroligt uppskattat och på somrarna har vi ofta fullt hus och alla våra ostar går åt, berättar Birgit entusiastiskt. I dag tillverkar de bland annat ostarna Rotsjö-blå, Feta-Greta salladsost och Rotsjörulle av ko- eller getmjölk. Det är däremot nykomlingen i samlingen, hårdosten Rotesan, som fått störst genomslag nationellt. Efter att tv-programmet Mitt kök, med kocken Tommy Myllymäki, gjort nedslag på gården under sommaren blev de invaderade av ostsugna kunder. – Det var en riktig karusell och folk vallfärdade hit för att köpa våra ostar, berättar Birgit och skrattar. Nu vill både kocken Myllymäki och Grönsakshallen i Stockholm köpa in Rotesan och gårdens andra ostar. Men då Rotesan tar nio månader att tillverka och hittills bara producerats i liten försöksskala får det vänta till sommaren. – Ja hade jag vetat det då hade jag gjort mycket mer. Men det är ju en jättegrej att de vill ha våra ostar och nog det bästa betyg man kan få eftersom det var första gången vi tillverkade en hårdost, säger Birgit. Drömmen är att i framtiden kunna utöka verksamheten och öppna en åretruntöppen gårdsbutik mer centralt, något som inte är aktuellt just nu. – Hela bondebranschen är i kris och det är svårt att livnära sig på det, så det får vänta. Men det vore kul, så en dag kanske, avslutar hon. 32

iTIMRÅ

Så skapades succéosten Rotesan Det var första gången jag gjorde en hårdost men jag blev inte så nöjd med den och tyckte att den blev för hård. Så jag köpte ostar från affären och försökte jämföra och se vilken den påminde mest om, och det visade sig vara Parmesan. Så jag döpte osten efter gården och Parmesan, alltså Rotesan!” Birgit Ahlberg

Birgit Ahlberg med rotesan – färdig till sommaren nästa år.


SJUKGYMNASTIK I TIMRÅ Leg. sjukgymnast • Lymfterapeut Kaija Lilja l Behandling med eller utan remiss l Avgift som hos sjukgymn. på vårdcentral l Högkostnads- och frikort gäller

Den goda falukorven!

Tidsbest & info: 060-57 66 55

Besöksadress: Medborgargatan 1

Välkommen till oss på

NORDFALU

E & D Måleri AB TOTALENTREPRENAD EL • VVS • BYGG

info@edmaleri.se

Norra Fagerviksv 43, Fagervik • 073-399 67 57

Prisbelönt och Timråproducerat!

rås butikaeNrära, Söråker Finns i Terim rå • Ic market, Tim

forsen m • ICA Sup • ICA Berge COOP Konsu , Sörberge on ss er nd A ICA

Kött & Char d r k No Per Uddéns väg 10, 861 36 Timrå Tel 060-57 50 30 • Fax 060-58 12 76

Julklappstips Ge bort en upplevelse på Söråkers Folkets Hus. Presentkort som kan användas på valfritt evenemang. Vad sägs om? Geraint Watkins 14/1 Sven Zetterberg 29/1 Black Jack 2/2 Sven Wollter Show 10/2 Garvsyra 22 & 23/2 Opera från The Met Öppettider Vard t.o.m 19 dec 11-21 20-21 dec 16.00-19.00 23 dec 16.00-18.00 27-28 dec 13.00-20.00 2-3 jan 13.00-20.00

Tel: 060-400 73 info@sorakersfolketshus.se Gilla SFH på Facebook www.facebook.com/Sorakersfolketshus

Söråkers Folkets Hus www.sorakersfolketshus.se

iTIMRÅ

33


Riskerar du livet för att vinna tid? an. r tåg på Ådalsban Nu går det allt fle året. sp Gena aldrig över Var rädd om dig. ället. st i n ge n över järnvä Ta den säkra väge www.trafikverket.se/adalsbanan

!

T HE

NY

Du läser iTimrå

mer! Även alla gamla num

Nu kan du läsa iTimrå överallt!

+ i din smartphone + på surfplattan + i datorn + på Facebook + i tidningen = iTimrå! Var du vill och när som helst!

VINTERKALENDERN: ALLT SOM HÄNDER I TIMRÅ Magasinet för ett roligare Timrå!

BOKA ANNONS! Nästa nummer

kommer 13 mars!

Nr 4 2012 • V I N T E R • www.itimra.se Linn Öberg med hästen Donald i Timrå Ridstadion.

DRA ÅT SKOGEN

Christophers år i stugan utan el

MÄSTARKLASS Ulrika spelar mot världens bästa i Special Olympics

Osten från Timrå gör succé på finkrogen

Timrås mesta hästkrafter

+

Korv-

Vimmel, Isabelle Lundbergs bästa Timråtips, Mats Hamrin, Joakim bygger robotar, Mästarhunden Poker & mycket mer!

guld till Timrå

i Chark-SM!

I tidningen som trycks i 11 000 ex och delas ut till alla hushåll i Timrå kommun. Dessutom i tidningsställ på offentliga platser.

På alla typer av surfplattor. www.itimra.nu + facebook.com/itimra

Susanne Boström susanne@yippie.nu 070-513 58 46

I TIMRÅ HÄNDER ALLT SOM Timrå! ett roligare LENDERN: et för Magasin VINTERKA

Nr 4 2012

• VINT

E R • www.itim

ra.se

med hästen Linn Öberg Ridstadion. i Timrå

Donald

DRA ÅT SKOGEN rs år Christophe el i stugan utan

RKLASS MÄSTA r mot Ulrika spela världens bästa pics i Special Olym

från Osten gör succé Timrå nkrogen på fi

mesta Timråsafter hästkr s,

+

Timråtip gs bästa Lundber robotar, bygger l, Isabelle t mer! , Joakim Vimme mycke Hamrin Poker & Mats hunden Mästar

Korv-d gul rå till Tim M! rk-S i Cha

I din smartphone. www.itimra.nu + facebook.com/itimra

34

iTIMRÅ

På datorn www.itimra.nu + facebook.com/itimra


The Doors – Live at the Bowl 69 SÖRÅKERS FOLKETS HUS 22/11

[ Nöjesliv ]

Vimmel

Bra med en satsning på visning av konserter. Vi har varit på allihop! Säger Joakim och Camilla Nordström.

Jim Morrison, live på Folkan i Söråker!

Göran Säwen.

Söråkers Folkets Hus satsar på biokonserter med klassiska band. Den här gången stod The Doors på tur med deras klassiska konsert ”Live at the bowl” från 1969. foto Joel Lindström

Jag är musikintresserad och går när det är något bra på Folkan, säger Kenth Eriksson.

Uno, Annika, Tomas och Annelie Hasselblad ser fram emot den klassiska konserten.

Maj-Britt Såte, Eva-Lena Johansson och EvaLena Torn ser fram emot ett nostalgisk kväll.

Jim Morrison får mig att gå hit ikväll! Säger Belen Lopez, här tillsammans med Fredrik Åhlberg.

Mor och son besöker The Doors tillsammans. Johan Phalén och Gudrun Edstedt.

Folkan är ett fantastiskt ställe, tycker Micke Källström och Ulf Thonman.

Oleg och Sonya Lyalin.

Fredrik Nilsson och Johan Linders besöker en biokonsert för första gången. – Vi har hört mycket om det så det ska bli roligt.

iTIMRÅ

35


Tre flugor i soppan i Västansjölokalen 27/11 Västerbottensteatern besökte Västansjölokalen med föreställningen ”En liten röd”. Kerstin Hamberg och Ulla Nordmark på bilden här intill, arbetade i entren under kvällen. – Det är utsålt ikväll, jätteroligt, säger de.

foto Joel Lindström

-Det ska bli spännande, vi går hit ofta, säger Christina Fahlgren Engström och Eskil Engström

Anders och Margareta Dahlbom tittar på Västerbottensteatern tillsammans.

Kerstin Vesterlund och Lena Åhlund hoppas på en trevlig företställning.

– Det är bra med engagemang för teater, säger Hans och Ulla-Britt Pettersson.

Kerstin Sundström, Britt Wedin och Monica Grundström.

Teater är ett stort intresse för Margareta Thunström.

– Jag kommer från Västerbotten, då blir det extra roligt säger Mona Boström, här tillsammans med Sonja Larsson till vänster.

36

iTIMRÅ

Agneta och Johnny Johansson.

– Det är alltid trevlig med teater, och kul att det är så nära, säger BrittMarie Nyström

– Vi är intresserade av att bevara föreningslokalerna runt om i Timrå, säger Lars Westerlund som besöker Västansjölokalen tillsammans med Hans-Erik Byström.


Vi önskar er alla en riktigt God Jul & ett gott nytt år!

Reservation för slutförsäljning och ev tryckfel.

Det lackar mot jul… …och snön ligger vit på marken, hos oss kan du snabbt och lätt beställa allt för en rofylld jul!

TTC

www.ttc-ab.se

Julkorgar

Syns du inte så finns du inte!

Julplanka

Försäljning börjar med en annons!

169:–/pers

Alla goda smaker som hör julen till – tillägg för varma rätter 30:–/pers. (Minsta beställningsantal för plankor är 6 personer.)

99:–/pers

Jultallrik

Julens alla goda smaker samlade på en talllrik.

100% hushållstäckning!

Från 200:–/st

Den perfekta presenten till kunder och goda vänner. Vi har ett stort utbud av korgar i olika prisklasser.

Boka annons 060-58 00 30

Vi har flyttat! Nu finns vi på ”Ströget”, Köpmangatan 34 C i centrala Timrå

Välkommen in på fika.

Jullandgångar, smörgåsar och juldesserter, kom in så hjälper vi dig med din beställning! Ps. vi säljer också presentkort – en god julklapp att ge bort. Ring oss i charken på 060 515075 eller titta in på vår hemsida www.ica.se/sorberge

Vi önskar alla Timråbor en riktigt

God Jul!

I TIMRÅ SOCIALDEMOKRATERNA – t rtie pa ids mt Fra –

Socialdemokraterna i Timrå Köpmangatan 34 C ”Ströget” Timrå Tel: 58 00 74 E-post: timra.ak@socialdemokraterna.se Öppet: mån-fre 10-15 • onsdagar till 19

Sörberge Öppet: måndag–lördag 9–20 • söndag 10–20

iTIMRÅ

ICA Butiksreklam

Klipp ur och spara!

37


[ PÅ GÅNG I TIMRÅ 5 december – 12 mars ] Med reservation för eventuella fel och ändringar

Musik FÖRELÄSNINGAR TOR ONS

6-8 decEMBER Tisdag 19 februari

TOR

10 janUARI

Julpärlor Kan man flytta skogen till Julshow stan? och julbord med Martin Häggström Stefan Jansson, Folkan Professor BG& Jonsson berättar om skosalonger & gästartister. Fullsatt! För ev gen och om den tätortsnära naturen. restplatser Ring 060-400 73 Inbetween kl19 Söråkers Folkets Hus kl 18

Geraint Watkins Trio Musikcafé . Geraint Watkins har spelat med alla från Dave Edmunds, Mark Knopfler, Paul McCartney, Van Morrison och Eric Clapton till Shakin’ Stevens! Nu i Söråker tillsammans med Micke Finell och Ingemar Dunker. Ring 06040073 för bokning

MUSIK

Sven Zetterberg & The Rockarounds 29 jan

Söråkers Folkets Hus kl 19

29 janUARI

TIS

Sven Zetterberg & The Rockarounds Musikcafé med Sveriges ohotade soul- och blueskung Sven Zetterberg! Lika grym sångare som gitarrist och munspelare, med 40 år som scenartist bakom sig och i absolut toppform! Hans nya cd ”Mileage”tokhyllas! Ring 06040073 för bokning Söråkers Folkets Hus kl 19

SÖN

10 febRUARI Sven Wollter show The final Curtain! En blandning av Svens egna favoriter. Lite Kent Andersson, lite Slas, lite Leonard Cohen men man kan aldrig riktigt veta vad som dyker upp. Ring 060-40073 för bokning Söråkers Folkets Hus kl 19

TOR

14 febRUARI JiMI Hendrix – live at Woodstock Konsertfilm. Jimi Hendrix konsert på Woodstock, står ut som en av de bästa i rockhistorien. oförglömliga klassiker som Voodo Child, Fire, Purple Haze och Foxy Lady, liksom hans dramatiska tolkning av Star Spangled Banner. Boka biljett – Ring 060-40073 Söråkers Folkets Hus kl 19

MÅN

25 febRUARI Linda Gail Lewis & The Rockarounds Linda Gail Lewis kallas inte ”The Queen Of Rock´n´Roll” utan orsak. Jerry Lee Lewis yngre syster som har skapat en egen framgångsrik karriär. Boka biljett – Ring 060-40073 Söråkers Folkets Hus kl 19

38

iTIMRÅ

MUSIK

Jimi Hendrix live at Woodstock 14 feb


SPORT LÖR

8 DECEMBER Söråkers IF-Kareby Bandy Damallsvenskan

AKTIVITETER LÖR

Söråkers IP kl 13 FRE

14-16 DECEMBER Lucia Cupen Dygnet runt cup för flickor och pojkar 12-17 år

26 JANUARI Söråkers IF-Tranås Bandy Damallsvenskan

ONS

Söråkers IP kl 13 SÖN

3 FEBRUARI Söråkers IF-Västanfors Bandy Herr Div 1

LÖR

LÖR

9 FEBRUARI Söråkers IF-Västerås Bandy Damallsvenskan

Söråkers IF-Selånger Bandy Herr Div 1

2 mars Vi bygger fågelholkar! Bygg din egen fågelholk till självskostnadspris. För hela familjen! Info. 070-35 30 525, Naturskyddsföreningen Timrå

Söråkers IP kl 13.15

15 DECEMBER

Handarbetscafé Vi handarbetar tillsammans över en kopp kaffe, tag med ditt eget handarbete. Timrå Bibliotek kl 13

NCC Hallen LÖR

5 december

Bostadsrättsföreningen Örnens snickeri kl13

Söråkers IP kl 13

Söråkers IP kl 13.15 LÖR

22 DECEMBER

LÖR

Söråkers IF-Hammarby Bandy Damallsvenskan

16 FEBRUARI Söråkers IF-Umeå Bandy Herr Div 1 Söråkers IP kl 13.15

Snickra en fågelholk eller två till vårens fåglar.

Söråkers IP kl 13 ONS

9 JANUARI Söråkers IF-Härnösand Bandy Herr Div 1 Söråkers IP kl 19

LÖR

12 JANUARI Söråkers IF-Skutskär Bandy Herr Div 1 Söråkers IP kl 13.15

ONS

20 FEBRUARI Söråkers IF-Sandviken Bandy Damallsvenskan Söråkers IP kl 19

FÖRELÄSNINGAR TIS

19 februari Kan man flytta skogen till stan? Professor BG Jonsson berättar om skogen och om den tätortsnära naturen. Inbetween kl19

Övrigt TIS

11 december Släktforskarhjälp I bibliotekets forskarstuga av Jan-Olof Martinsson, Midälva Genealogiska Förening. Timrå bibliotek kl 13–17

TOR

28 febRUARI Guldkväll för Folkan 4-ever En galakväll skapad av tre gymnasietjejer för att bevara Kulturhuset i Timrå. Mer info 060-40073 Söråkers Folkets Hus

Gala för Söråkers Folkets Hus Den 28 februari blir det stor stödgala för Söråkers Folkets Hus. Bakom projektet står Mikaela Lehman, Elin Vikberg och Mikaela Nordin-Renström, som alla går på Timrå gymnasium och genomför stödgalan som sitt projektarbete. Det har gått tungt ekonomiskt för Söråkers Folkets Hus och det var när tjejerna hörde det som de bestämde sig för att försöka hjälpa till. Just nu pågår ett intensivt arbete med att jaga sponsorer och att spika programmet för galan. iTIMRÅ

39


BIO SÖN

9 dec Biodag De fem legenderna kl 14, Blondie kl 19 Söråkers Folkets Hus

ONS

12 dec Premiär HOBBIT Söråkers Folkets Hus kl 13 + 19

SÖN

16 dec Biodag De Fem legenderna OBS! 3D kl 14, Hobbit 3 D kl 19 Söråkers Folkets Hus

TOR

27 dec Biodag Hitta Nemo 3D kl 14, Hobbit 3 D kl 19 Söråkers Folkets Hus

FRE

28 dec Biodag Sune i Grekland – All Inclusive kl 14, Mammas pojkar kl 19 Söråkers Folkets Hus

SÖN

30 dec Biodag 30 dec Hitta Nemo (EJ 3D) kl 14, Sune i Grekland – All Inclusive kl 19 Söråkers Folkets Hus

ONS

2 jan Biodag Knattebio: Liten Skär och alla små Brokiga kl 13, Sune i Grekland – All Inclusive kl 14, Mammas pojkar kl 19 Söråkers Folkets Hus

TOR

3 jan Berättelsen om Pi 3D Söråkers Folkets Hus kl 19

SÖN

6 jan Biodag Hitta Nemo 3D kl 14, Mammas pojkar kl 19 Söråkers Folkets Hus

ONS

9 jan Berättelsen om Pi 3 D Söråkers Folkets Hus kl 13+19

SÖN

13 jan Berättelsen om Pi 3D Söråkers Folkets Hus kl 19s

40

iTIMRÅ

FILM

Premiär – The Hobbit 12 dec


Utställningar

Scen/teater TIS

11 decEMBER Maskeradbalen av Verdi Verdis intensiva drama om svartsjuka & hämnd. Finska världsstjärnan Karita Mattila är Amelila. Livesändning från The Metropolitan opera, New York. Operabuffé fr 17.30 – Ring 060-40073 för ev restplatser Söråkers Folkets Hus kl 19

LÖR

8 janUARI Trojanerna av Berlioz Debora Voigt är den Trojanska profetissan Cassandra. Livesänd från The Met, New York. Operabuffé fr 17.30 – Ring 060-40073 för bokning

Maria Stuarda av Donizetti Den andra i Donizettis berömda trilogi av kungahuset Tudor. Livesänd från The Met, New York. Operabuffé fr 17.30 – Ring 060-40073 för bokning

Emelie Öberg Pågår till 14/12 Customkonst – Dan Nilsson I ett 30-tal fotografier visar Dan Nilsson utsnitt av helheter, detaljer och konstruktioner av de ombyggda fordonen. Utställningen handlar om customisering av bilar och motorcyklar.

16 & 19 febRUARI Opera Rigoletto av Verdi Livesänd från The Met, New York. Operabuffé fr 17.30 – Ring 060-40073 för restplatser

15/1 – 3/2

Söråkers Folkets Hus kl 19 FRE

Sön 16 decEMBER

In Between kl 13 TIS

LÖR

Aida av Verdi Ikonstatus i operavärlden. Livesänd från The Met, New York Operabuffé fr 17.30 – Ring 060-40073 för ev restplatser

Svarta handsken Teater Thalia och Estetiska programmet på Timrå gymnasium spelar ett kammarspel av August Strindberg 100 år efter hans död. Gratis inträde.

Söråkers Folkets Hus

19 janUARI

Söråkers Folkets Hus kl 19

15 decEMBER

Söråkers Folkets Hus kl 19 SÖN

LÖR

Inte bara motor – Christer Svensson Ett axplock ur samlingarna, Foto av motorjournalisten Christer Svensson

22 & 23 febRUARI Skrattåterbäring av Garvsyra Revy. Boka biljett – Ring 060-40073 Söråkers Folkets Hus kl 19

LÖR

5/2 – 24/2

2 mars

Sista dansen med Monica Fotografen Hans Jonsson dokumenterade jazzlegenden Monica Zetterlund allra sista turné. En tack- och avskedsföreställning från en av Sveriges mest älskade artister.

Parsifal av Wagner Jonas Kaufman, Katarina Dalayman, Peter Mattei. Livesänd från The Met, New York. Operabuffé fr 16.30 – Ring 060-40073 för restplatser Söråkers Folkets Hus kl 18

4/3-17/3

Timrå bibliotek

Söråkers Folkets Hus kl 18

Pepparkakshusutställning Förskolegrupper och förskoleklasser i Timrå kommun ställer ut sina fina pepparkakshus. 5 december-7 januari

LIVE

Trojanerna 8 jan

DANS/Nöjen LÖR

2 FEBRUARI BLACK JACK Folkan 4-ever festkväll med Dans & mat. Succébandet äntligen på hemmaplan!! Boka – Ring 060-40073 Söråkers Folkets Hus kl 20-01

iTIMRÅ

41


[ UTFART ]

Ta en iTimråbild i vinter! På näst sista sidan i iTimrå låter vi olika Timråfotografer visa sina bästa bilder. Vi kallar det iTimråbilden och den här månaden är det Ida Norin som bidrar med ett fotografi. Har du också tagit en bild som du vill visa iTimrås läsare? Eller är du precis på väg ut för att ta din bästa bild någonsin? Hör i så fall av dig till oss, antingen via epost till info@itimra.se eller genom att ringa 060-58 00 30. Kanske är det din bild som är med i nästa nummer av iTimrå? Vi honorerar alla införda bilder. Välkommen med ditt bidrag!

[iTIMRÅBILDEN]

Camilla Abrahamsson är 39 år och bor med sin 5-åriga dotter i Ljustorp. Sedan ett par år tillbaka har hon en fotostudio i Sörberge och hon driver även Galleri C. Camilla älskar att titta på bilder, en bra bild med känsla kan hon titta på hur många gånger som helst.

”Bilden är tagen på en åker i Ljustorp. Jag var på väg hem från jobbet och helt plötsligt kom eftermiddagssolen fram, så jag stannade vid vägkanten och tog ett kort. Hösten med det varma, mustiga ljuset är en fröjd att fota i.”

[iTIMRÅBILDE

N]

”Bilden föreställe injagande spindel r en ganska stor och skräckfönster hemma som jag hittade på bildörren i Bergeforsen. s mina vanliga Spindlar tillhör fotomotiv.” inte

Helene Svensson är uppväxt i bor, nu med Bergeforsen man, där hon nu åter mycket utomland dotter och hund. Helene har tidigare s, först som jobbat sjöman och sedan som fotograf.

[iTIMRÅBILDEN]

”Bilden föreställer min fotograferade under vän Petra Olofsson som jag en danslektion hösten 2011.”

Ida Norin tog studen ten vid Estetiska VINTERKALENDERN: ALLT SOM HÄNDER I TIMRÅ ning teater i våras. programmet med inriktVid sidan av skådes fotografi henne peleri och scenog Magasinet för ett roligare Timrå! s stora intresse. rafi är Ida gillar bäst att människor, och fotografera allra helst ”in the moment”. Nr 4 2012 • V I N T E R • www.itimra.se Linn Öberg med hästen Donald i Timrå Ridstadion.

DRA ÅT SKOGEN

Christophers år i stugan utan el

MÄSTARKLASS Ulrika spelar mot världens bästa i Special Olympics

omslag Linn Öberg är fotograferad på ridstadion i Bergeforsen

Osten från Timrå gör succé på finkrogen

Timrås mesta hästkrafter

+

Korv-

Vimmel, Isabelle Lundbergs bästa Timråtips, Mats Hamrin, Joakim bygger robotar, Mästarhunden Poker & mycket mer!

guld till Timrå

i Chark-SM!

[annonsindex ]

Här hittar du alla annonsörer i bokstavsordning Alltid Marknadsbyrå.................................44 E&D Måleri................................................33 ICA Supermarket Sörberge....................... 37 Länsförsäkringar Västernorrland.............29 New Fashion...............................................2 Nord Kött & Chark....................................33 Revenfeld’s Kafé & Present......................34 Sjukgymnastik i Timrå..............................33 Socialdemokraterna i Timrå..................... 37 Svenska kyrkan Timrå............................... 11 Söråkers Folkets Hus................................33 Timrå kommun.......................................4, 5 Timrå Trafik Center.................................. 37 Trafikverket..............................................34 Tryckeribolaget.........................................12 Visit Timrå...........................................20, 21 Barbro Sjögren 15 000ex Mira Eriksson ❃ Pia Niemi ❃ 100% TIMRÅ

roligare Timrå! Magasinet för ett

Nr 2 2011 • S O M M A

R • www.itimra.se

En dag i Ljustorpsån

Är du med på VIMME LBILD?

42

iTIMRÅ

Stor guide: Allt som händer i Timrå i vår På gång

❃ Ingegerd Karlsson ❃ Hundhall Magasinet för ett roligare Timrå!

Magasinet för ett roligare Timrå!

Willson Phiri • Vimmel • Kalendarium Magasinet för ett roligare Timrå!

Nr 3 2011 •

Backstage på E.ON Arena

12 ÅR

Gåbingo för alla

& redan artister

David, Timrås pingishopp

4

Shake Tjuvtitt Innanför dörrarna på nya skolan

Är du med på VIMMELBILD?

KUL TEATER

s. 22

5

bästa hälsotips i vinter

i Teater vara med Alla får

Thalia

Moa och Tintin vill vinna i Vilda Västern

iTIMRÅ

1

48

sidor bara omTimrå

Harriet, 85 – festfixaren i Sörberge

TILLBAKA I TIMRÅ IK

Nr 1 2012 • V I N T E R • www.itimra.se

Yvonnes tavlor hos Sveriges kändisar

Tufft för Söråkers bandydamer

Succébandet tar nya vägar

JONTE

Polare i vått och torrt värdekuponger på baksidan!

Nr 4 2011 • V I N T E R • vwww.itimra.se

H Ö S T • www.itimra.se

Vår dag på Erikshjälpen

mr blings gulDsuCCé

+

Timråföretaget som har 166 000 fans

Förskolan som satsar på ny teknik • Emma gillar att stå på scen Elevmusikal fyller Vivansborg • Pia väljer det bästa i Timrå

MAX går på 24-årigt dagis

68

SOMMAR

SIDOR

Ges ut av Alltid Marknadsbyrå AB Södra Köpmangatan 7, Timrå Tel 060-58 00 30 info@itimra.se www.itimra.se Ansvarig utgivare/redaktör Lars Kågström lars@itimra.se Produktionsledare Mikael Carnbro mic@alltid.net

på Facebook

Är du med på vimmelbilD?1 iTIMRÅ

Timrås största och minsta tidning! Nästa nummer kommer

13 mars 2013

Torgnys trädgård Full fart nedför Skönviksbacken

11 000ex

100% TIMRÅ

Boka annons på 060-58 00 30 eller annons@itimra.se

Redigering Pawel Maronski Anders Hall VD Kenneth Zetterlund z@alltid.net Projektledare/ANNONSBOKNING Susanne Boström, susanne@yippie.nu, 0611–51 13 20 Stefan Fröberg, stefan@yippie.nu, 0611–51 13 20 UTGIVNINGSBEVIS NR 28 968 Utdelning 11 000 ex med Posten, Total hushållstäckning och till alla företag, Timrå kommun Tryck Tryckeribolaget Medarbetare i DETTA NUMMER Linda Saltin, Emilia Eliasson, Pär Olert, Joel Lindström, Lars Kågström, Anders Hall, Pawel Maronski, Anders Eliasson


ITIMRÅbilden

ANDERS ELIASSON NR 4 • 2012

”Nu under mörka november kan det vara skönt att tänka på sommaren som kommer. Den här bilden fotograferade jag vid Bergeforsen i somras. Det är egentligen tre bilder som är sammansatta i datorn med ett speciellt program. Det gör att det blir skärpa genom hela bilden, från förgrund till bakgrund. ”

”Jag har arbetat som professionell fotograf hela mitt liv. Sommaren 2012 fotograferade jag en hel del i Timrå, bland annat för kommunens fina turistbroschyr. Mest fotograferar jag industriproduktion över hela Sverige.”

iTIMRÅ

43


God Jul

& Gott

* FAKTA

Nytt År 2012

www.itimra.se

Över 55% av all internetanvändning sker på smartphones och läsplattor!

Hänger din hemsida med smartphones och plattor? Boka tid för ett möte?

Vi uppgraderar din sida för den nya tidens användning! tel fax mobil adress

* Källa: Svenskarna och Internet/ .se

44

iTIMRÅ

060-58 00 30 0611 - 51 14 70 070 - 679 75 29 Södra Köpmangatan 7 Timrå e-post z@alltid.net www alltid.net

Profile for Alltid Marknadsbyra

iTimrå nr 4 2012  

Magasin för Timrå kommun

iTimrå nr 4 2012  

Magasin för Timrå kommun

Profile for lamee