Page 1

Höstkalendern: Allt som händer i Timrå Magasinet för ett roligare Timrå!

4x

Nr 3 2012 • H Ö S T • www.itimra.se

Evelina på invigning av Fagerstranden

Skördetid Nu ska naturens godsaker tas om hand

Hexakoptern från Söråker

+

GULDPIPAN i BERGEFORSEN Vimmel i massor, Mjällåns mäktiga dalgång, Fagerstranden, Wilma & Kenneth Johansson, Dag Jonzon & mycket mer!


Marie Stenlund och Stefan Björklund Försäkringssäljare

Viktoria Wiklund Banksäljare

Andreas Forsell Fastighetsmäklare

Bostaden, ekonomin och tryggheten. Det hänger liksom ihop. Ska du köpa hus och behöver låna pengar? Är du och din familj rätt försäkrade? Funderar du på ditt sparande inför pensionen? För oss hänger de här frågorna ihop. I Sundsvall är vi 44 medarbetare som hjälper dig med allt som rör din bostad, din ekonomi och din trygghet. Vårt bonussystem Guldkund gör också att du tjänar på att samla dina bankoch försäkringstjänster hos oss. Eftersom vi ägs av våra kunder kan vi ägna all tid åt dig och din familj. Det är kanske därför vi har Sveriges mest nöjda bankkunder och också blivit utsedda till Årets bank. Dessutom hamnar vår fastighetsförmedling i topp vad gäller kundnöjdhet.* Välkommen till oss för personlig rådgivning. *Enligt Svenskt Kvalitetsindex 2011, 2012 och tidningen Privata affärer 2011.

Sundsvall Nya Hamngatan 12 060 -19 85 00 lfy.se


INNEHÅLL • iTimrå • NR 3 • 2012

Knapphysteri

N

Domaren som

var bäst

Läs mer på

Foto: Pawel Maronski

Jörgen Grundström i Bergeforsen var en av Sveriges hetaste hockeydomare på 1990-talet. Nu dömar han innebandy.

sid 14

Thomas Bergman

i hetluften

Efter att ha experimenterat i några år har Thomas Bergman hittat lösningen för att fotografera på hög höjd – en radiostyrd hexakopter.

sid 22

Foto: Pawel Maronski

Läs mer på

Mjällåns

mäktiga dal Mjällåns dalgång är nominerad till tävlingen Geologiskt arv 2012 som avgörs i oktober. iTimrå packade matsäcken för ett äventyr i vildmarken. Läs mer på sid 24 Foto: Pär Olert

3

yligen skulle jag inviga en sprillans ny mikrovågsugn. Jag stoppade in min djupfrysta pizza och tittade på panelen. Sju olika knappar med mer eller mindre obegripliga symboler. Jag suckade, men chansade och kunde nöjt konstatera att apparaten gick igång. Kände mig lite som ett tekniskt geni. Annars är det ju inte så lätt att få igång okända apparater nu för tiden, särskilt inte TV-apparater. På besök hos släkten i somras gjorde jag ett försök. På bordet låg fem fjärrkontroller, var och en med så många knappar att de skulle kunna styra ett helt kärnkraftverk. Jag högg en, men gav upp i nästan samma ögonblick. Och undrade stillsamt - hur svårt kan det vara? För att se på TV behövs väl bara tre knappar; en på/av, en kanalväljare och en volymknapp! Sak samma med mikron; på/av, effekt och tid! Hur gick det då med pizzan, undrar du? Jo, den blev klar, men sedan gick mikron inte att stänga av. Jag tryckte vilt på alla knappar i olika kombinationer, men mikroeländet fortsatte bara att surra tills en vänlig kollega tog fram manualen och plöjde igenom den. När pizzan var uppäten sneglade jag mot den lika sprillans nya diskmaskinen och insåg att jag inte hade körkort för den heller. Var är den gamla hederliga diskbaljan?

PS Nästa nummer kommer ut den 5 december. Har du något att tipsa om så mejla till info@itimra.se eller ring 0611-51 13 20

PÅ OMSLAGET: Evelina Thuresson, 13 år, från Fagervik, på invigningen av Fagerstranden.

tekniska framsteg   Julstjärneupphängning Anders Lövgren har uppfunnit en liten metallbit som får julstjärnan att hänga rakt i fönstret. Läs mer på sid 7.

 MARKSANERING I Fagervik har massaindustrins gamla synder städats bort och gett plats åt ett fint rekreationsområde. Läs mer på sid 8.

 Hexakopterbilder Med sin radiostyrda hexakopter kan fotografen Thomas Bergman ta bilder uppifrån luften. Läs mer på sid 22.

lars kågström iTIMRÅ 3 lars@itimra.se


D E T TA U P P S L A G Ä R E N A N N

KORT OM I N F O R M AT I O N T I L L D I G S O M B O R H Ä R • 2 0 1 2

Timrå kommun

Guldstegen 2012 lovar mer än guldkant

Timrås näringsliv prisas och hyllas

11 oktober utlovar projektledare Camilla Abrahamsson guldglans utöver det vanliga. Det är dags för Guldstegen 2012 och vinnare i åtta kategorier ska koras.

– Vi har utgått från samma koncept men gästerna får lite mer underhållning och överraskningar i år, säger projektledare Camilla Abrahamsson och ler hemlighetsfullt. Vinnare i åtta kategorier ska utses och i år har folket och företagarna fått tycka till om allt. – Arbetsgruppen för Guldstegen 2012 har inte gjort eget urval förutom hedersomnämnandet. Alla de övriga sju nominerade kandidater kommer från allmänheten. Det tycker jag är jättebra och det skapar i stort ett mervärde och engagemang för Guldstegen men i synnerhet för näringslivet i Timrå. Guldstegen 2012 uppmärksammar duktiga entreprenörer och företagare. Samtidigt är det en möjlighet för Timråföretagare att träffas, knyta nya kontakter och vårda befintliga för framtiden. Innan

GUIDAD KONSTRUNDA PÅ FAGERSTRANDEN

Timrå Hår och Doft är en av de nominerade och imorgon vet vi om de blir Årets Handlare.

galakvällen anordnas en näringslivsdag på Söråkers Herrgård för entreprenörer ochföretagare i syfte att inspireras, nätverka och dela med sig av sina erfarenheter. Näringslivsdagen bjuder in till nytänkande med Navid Modiri och Johannes Hansen, två av Sveriges mest spännande och nytänkande konsulter inom utveckling och kommunikation. Näringslivsdagen arrangeras av Timrå kommun och Guldstegen av Företagarna Timrå i samarbete med Timrå kommun. Mer information: www.timra.se och www.guldstegen.se

Lördag 20 oktober klockan 13.00 har du möjlighet att följa med på en guidad tur runt Fagerstranden tillsammans med Gustav och Anita Forssell. Författaren och konstnären berättar om utställningsarbe4 iTIMRÅ tet. Samling p-platsen vid fotbollsfältet.

Årets kategorier Årets Företagare Årets Nyföretagare Årets Handlare Årets Företagare inom besöksnäringen Årets Innovatör Årets Antijante Årets Hedersomnämnande Årets Unga Entreprenör

SIMHALLEN ÅTER ÖPPEN

En vattenskada tvingade Timrå Simhall till stängning och sedan i somras har renoveringsarbete pågått. Nu är simhallen färdigställd och sedan 1 oktober är verksamheterna igång igen. Öppettider hittar du på kommunens webbplats.


NONS FRÅN TIMRÅ KOMMUN

Invigningar duggade tätt

HÖSTSOLEN SKINER LITE STARKARE I TIMRÅ Kommunen har för tredje året i rad tilldelats en finansiell elitlicens i ekonomi av Svensk KommunRating. Detta är naturligtvis glädjande för oss medborgare i Timrå.

foto: pär olert

foto: alltid marknadsbyrå

Det har duggat tätt mellan invigningar under hösten - förutom att de ägt rum i hällregn! 1 september invigdes Fagerstranden i Fagervik och namnet och vinnarna offentliggjordes under ceremonin. Medverkade gjorde bland annat gymnasiets dansesteter och operasångerskan Anna Hanning. Kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand och landshövding Bo Källstrand avtäckte skulpturen samt planterade havtorn som ett tecken på nytt liv och nya möjligheter.

ter-Svärd, trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm, landshövding Bo Källstrand samt Ewa Lindstrand och de tre andra Ådalsbanekommunernas kommunalråd medverkade på scenen. Timrå kommun var också representerad i monterhallen tillsammans med Söråkers Folkets hus och Timrå IK i syfte att marknadsföra kommunen.

Saneringsarbetet av Fagerviks före detta industriområdet har pågått sedan 1990-talet och totalt har ett område till en yta av 50 fotbollsplaner sanerats till en kostnad av 150 miljoner.

Ådalsbanan är den 18 mil långa järnvägen mellan Sundsvall och Långsele via Timrå, Härnösand och Kramfors. 13 mil av Ådalsbanan rustas, från Sundsvall till anslutningen av Botniabanan norr om Nyland.

14 september invigdes Ådalsbanan i Härnösand. Infrastrukturminister Catharina Elmsä-

Nästa år ska torget och resecentrum invigas och då kan det inte bli annat än sol, hoppas vi!

Hallå där Linda Leiderud...

... turismutvecklingsansvarig, Timrå kommun, vad är på gång? – Just nu håller vi på med att upphandla ett nytt avtal för turistbyråverksamheten. Vårt nuvarande avtal löper ut sista december i år.

Senaste informationen från kommunen får du på vår webb www.timra.se

Hur har turistsäsongen 2012 hittills varit? – Den har varit mycket bra! Vi ser en ökning främst bland norrmän där Birsta har varit dragningskraften. I Timrå har fisketurismen ökat. Vårt fiske är verkligen unikt i landet. Timråtips under höst- och vintersäsongen? – Jag är verkligen en höstmänniska som älskar havet, stormiga höstvågor och de vackra färgerna som hösten levererar så jag rekommendera en tur ut till Åstön, och bara vara och njuta av den vackra årstiden. Vad hoppas du på inom en snar framtid? – Att fler upptäcker och upplever våra fantastiska smultornställen.

Det är en bekräftelse på att kommunen inte bygger upp några nya skuldberg för oss medborgare. Vi kan genom media varje dag se hur välfärden i Europa urholkas den dag skuldbergen ska betalas. Med en stark ekonomi kan välfärden vidmakthållas och ge förutsättningar för en trygg och uthållig service för oss Timråbor. Det anser Svensk KommunRating. Vi glädjer oss också lite extra över att vårt näringslivsklimat har förbättrats. Nu är vi nummer två i Norrland. God ekonomi och ett gott näringslivsklimat går hand i hand. Timrå är på väg även i andra sammanhang. Inte minst gläds vi åt förvandlingen av Vivsta centrum och det nyinvigda aktivitetsfältet Fagerstranden. Vi kommer nog i framtiden att se förändringar av våra kommuncentra i Sörberge och Söråker också. Jag tycker nog att solen skiner lite starkare i Timrå denna höst och vi får hålla tummarna för vårt elitserielag i ishockey Timrå IK. Jag önskar dig en fortsatt härlig höst! Stig Fagerström Kommunchef

Informationsansvarig Marie Zetterlund Timrå kommun marie.zetterlund@timra.se iTIMRÅ

5


Hallå där ...

[INFART]

Foto: Pär Olert

... Pontus Söderholm, singer/ songwriter i Nasty North.

Hur går det med ert debutalbum? l – Vi håller på att förhandla med två skivbo-

Musiken spelar roll l Just nu deltar lärare och elever vid Timrå gymnasium i ett EU-projekt om musikens

betydelse för inlärningen. Sju skolor från sju olika länder turas om att hälsa på hos varandra och i augusti var det Timrås tur att vara värd. Det kom folk från Turkiet, Rumänien, Spanien, Schweiz och Belgien. – Vi hade bland annat workshops och en show för varandra på kvällen, berättar Timråläraren Lena Lindh. Projektet heter Music Matters och har pågått i ett år. Timrådeltagarna har hittills besökt Spanien och Schweiz. – Och i mitten av oktober åker vi till en skola i Litauen, säger Lena Lindh.

4x5 Foto:Joel Lindström

Vad gör du om …

… 5 timmar? Middag. Pappa fyller år så det kommer några 6 gäster! iTIMRÅ

Strindberg firas med teaterpjäs l I år är det 100 år sedan August Strindberg

Madeleine Engman, 19, Timrå, säljare

… 5 minuter? – Ser Hunger Games med min syster!

lag. Albumet är i princip klart, det är bara sista touchen som fattas. Det kan vara både en lång och en kort process. Vi försöker vara ganska distanserade innan vi vet vad vi blir erbjudna. Och hur har det gått med singlarna som ni släppte i egen regi? – Jo det har gått bra. Singlarna ”I mitt huvud” och ”Rysk roulette” som vi släppte i augusti har fått okej med lyssningar. Vi släppte dem själva med syfte att skivbolagen skulle få upp ögonen för oss. Och det syftet uppfyllde vi. – Vi vill släppa en singel till och göra en video, men hur och när vi gör det och i vilken skala är inte bestämt, det beror på hur förhandlingarna går. 

… 5 månader? – Kanske har jag börjat plugga något på Mittuniversitetet? … 5 år? Då har jag utbildat mig. Vill jobba med något med människor!

dog. Det tänker Teater Thalia och Estetiska programmet på Timrå gymnasium uppmärksamma genom att sätta upp kammarspelet “Svarta handsken”. – Det är en både rolig och tankeväckande berättelse om hur man ska vara mot sin nästa, berättar regissören Lena Lindh. Pjäsen vänder sig till både stora och små och kommer att spelas i november och december, bland annat på Estraden och på Söråkers Folkets Hus.


[PROFILEN]

Anders gör slut på sneda julstjärnor Anders Lövgren Ålder 48 år Gör Uppfinnare och frilansjournalist Familj Frun Katarina, barnen Viktor 22 och Kajsa 20 år Fritid Snickrar, målar, gymmar, lyssnar på musik Blogg rocktowngallery.com l Anders Lövgren är nominerad till priset Årets innovatör i årets upplaga av Guldstegen för sin uppfinning ”Hänga rakt”. – Nomineringen är en kul bekräftelse på att fler än jag tycker att det här är en bra grej. Det var för fem år sedan som Anders kom på snilleblixten som nu ser ut att bli lönsam. – Vi skulle sätta upp jultstjärnor hemma och som vanligt hängde de snett. Min fru Katarina var irriterad på det och jag tänkte: “Nu ska jag lösa det här problemet en gång för alla.” Uppfinningen består av en plåtbit som man sätter på sladden som får den att hänga rakt. – Flera vänner som besökte oss tyckte att lösningen var smart och ville ha en likadan. Det var då jag blev peppad och förstod att det här skulle kunna bli en produkt. Anders anlitade en designbyrå som

gjorde en prototyp och lämnade in en mönsterskyddsansökan. Sedan kontaktade han Clas Ohlson och fick åka ner och visa prylen på huvudkontoret. – De behöll några stycken där nere. Det var nervöst att vänta på besked därifrån. Men sedan kom en beställning. Clas Ohlson har köpt min produkt och nu tillverkas den. Tanken är att den ska komma med i julsäljet. Anders jobbar till vardags som frilansjournalist, men drömmen är att i framtiden kunna försörja sig på sina idéer i nystartade bolaget Red Hot Innovation. – Jag vill jobba heltid som uppfinnare. I bolaget finns ett gäng idéer som ligger och bubblar. Tanken är att en ny produkt ska komma ut varje år. Redan förra hösten vann Anders första pris i Åkroken Business Incubators idétävling jagharenidé.nu för sin uppfinning Hänga rakt.

Dragningen Emma Svedin,

12, Timrå, Går på Vivstaskolan

Kaffe eller te?

Berg eller hav?

Vår eller höst?

Jag dricker inte kaffe.

Hav såklart. Där kan man ju bada!

Helt klart vår eftersom det snart är sommar då!

iTIMRÅ

7


Nya möjligheter i Fagervik Fagerviks gamla industriområde finns inte mer. I stället har Timråborna fått Fagerstranden, ett område för friluftsliv och rekreation med stora möjligheter att utvecklas.

4x5 John Lindberg, 20, Timrå, Industriarbetare

Vad gör du om …

Sedan våren 2008 har resterna från den gamla sulfitfabriken sakta men säkert städats bort. Först revs de fallfärdiga industribyggnaderna och sedan har både marken och vattnet sanerats från giftig kisaska, som bland annat innehåller arsenik, kadmium och bly. Kisaskan var en restprodukt vid massatillverkningen och tippades förr på området. – Det är lätt att fördöma nu, men på den tiden gjorde alla så och man

visste inte hur farlig kisaskan var, säger Stefan Grundström som har representerat Timrå kommun i saneringsprojektet. Nu när själva saneringen är avslutad väntar det roliga - att börja använda området till något annat. Fagerstranden, som det nu heter, har redan en strandpromenad som nästa år ska få både bänkar och grillplatser. – Det är en lagom lunchtur med hunden, säger Minna Sundström

… 5 minuter? – Då är jag hemma i duschen! … 5 timmar? – Då är jag i garaget och skruvar med min BMW! ... 5 år? – Det var svårare, men då tror jag att jag gör utlandstjänstgöring inom militären.

Nytt kafé på Köpmangatan

Miljösanering Fagervik l Projektet har pågått sedan 2002 l Saneringsarbetena påbörjades 2008 l Totalt har ca 50 000 kubikmeter jord schaktats bort

l Dessutom har ca 15 000 kubikmeter bottenslam muddrats l Projektet har kostat ca 145 Mkr l Timrå kommun har bidragit med 6 Mkr, resten står Naturvårdsverket för

l Revenfelds kafé och present

öppnar lagom innan jul på Köpmangatan. Bakom kaféetableringen står Kristina Revenfeld som idag driver restaurangen Två Tallar tillsammans med sin make. – Det känns jättespännande att öppna kafé. Just nu håller vi på att renovera lokalen; vi tapetserar och målar. Vi kommer också att ha en presentbutik i kaféet. Tanken är att vi även ska sälja mat när vi kommit igång.

8

iTIMRÅ

18 olika skyltar berättar om industriepoken.

Esteteleverna från Timrå gymnasium gjorde två dansuppträdanden.


Fagerstranden är det nya namnet på Fagerviks gamla industriområde.

Minna Sundström tar en lunchprom enad med hunden Ricky.

nya idéer. Ny badstrand, pulkabacke och skateboardpark är några saker som har nämnts. Det enda som inte går är att bygga hus eller odla växter med djupgående rötter. Den minst förorenade marken har nämligen inte schaktats bort utan bara täckts över med ett nytt lager matjord. – Annars är det bara fantasin, och ekonomin, som sätter gränser, säger Stefan Grundström.

!

GUIDA D TUR ! Lör 20 o kl 13.0 kt 0

Foto: Pär Olert, Pawel Maronski

som bor i närheten. På området finns också en utställning om den gamla industriepoken i form av 18 skyltar utspridda på området. – Den 20 oktober blir det en guidad vandring genom området, säger Stefan Grundström. I övrigt är det öppet för

Den 20 oktober kl 13 blir det guidad tur på Fagerstranden med information om industrihistorien.

Paraply eller regnkläder var ett måste under invigningen.

iTIMRÅ

9


[ LJUS PÅ … ] text & foto Joel Lindström

Fanny vill driva företag Fanny Sandström från Timrå vill jobba med något hon är intresserad av. Därför startade hon eget företag där hon fotograferar och sedan ramar in motiven. I höstas startade 19-åriga Timråtjejen Fanny Sandström sitt företag vars affärsplan tog hem andra pris på UF-mässan för unga entreprenörer från Västernorrland. – På gymnasiet var vår mentor på oss om att vi borde ha UF-företag. Jag har alltid velat ha eget företag så detta var ett bra sätt att få testa på. Att företaget skulle inrikta sig mot fotografering var inget svårt val eftersom intresset funnits där i flera år. – Först funderade jag på porträttfoto, men det kändes inte helt rätt. Det är bekvämare på något sätt att fota saker i stället för människor. Fanny är intresserad av inredning och inspirationen till sina tavlor tar hon från bland annat detta. – Jag läser mycket inredningsreportage och är inne på många bloggar om ämnet. Ibland dyker det upp något som får en att tänka ”Åh, detta skulle vara fint på bild.” Det blir mycket vardagliga saker. Jag tror på att göra något fint av enkla saker. Just nu arbetar Fanny som brevbärare, men i framtiden vill hon leva på sitt företag. – Jag kan tänka mig att ha ett café med inrednings- och presentartiklar där jag säljer mina egna tavlor. Det vore kul att kunna jobba med något man är intresserad av.

Det visste du inte om mig – Jag är en jäkel på cupcakes!

Fanny Sandström Ålder 19 Bor Centrala Timrå Gör Jobbar som brevbärare Familj Mamma, pappa och hunden Trolle

Mitt bästa köp Lägenheten som jag flyttade till i somras. Det är så skönt att bo själv!

80-talsklassiker till topplistan. Tittar på Vänner men också mycket deckare. En ledig dag Tar jag en promenad, äter en god frukost och kanske hittar på nåt med en kompis.

Mitt sämsta köp Köpte en TV som jag satte upp på väggen men som jag var tvungen att ta ned igen. Dåligt köp!

Just nu Jobbar som brevbärare.

Lyssnar på Just nu lyssnar jag mycket på Stiftelsen men annars allt London är bäst – eller Ljustorp! möjligt! Från

Mina tre bästa saker Just nu är det Stiftelsen med Takidasångaren Robert Pettersson som 10 föriTIMRÅ gäller Fanny.

Fanny med sin favoritpryl nummer 1 – kameran.

1. Kameran så klart! 2. Min egenrenoverade byrå 3. Pyssellådan

Om ett år Jobbar och planerar en resa någonstans! Om 5 år Då lever jag på mitt företag.

Detta gör mig glad Att få till en riktigt bra bild. Men också träning gör mig glad! Detta gör mig ledsen Orättvisor i världen! Favoritplats Stugan i Ljustorp eller London.

PS: På näst sista sidan i detta nummer kan du se ett fotografi av Fanny.


www.trarydfonster.se

Skydda dig mot vinterns kyla! Med fönster från Traryd Fönster kan du, förutom att få ett trevligare inomhusklimat, även sänka din energiförbrukning för uppvärmning och därmed även minska dina kostnader.

Fönsterkampanj vecka 39 - 41 Gäller hela vårt sortiment.

LÖRDAGSÖPPET:

9-13

Plats för återfärsäljares logotype

Riskerar du livet för att vinna tid? an. r tåg på Ådalsban Nu går det allt fle året. sp er Gena aldrig öv Var rädd om dig. ället. st i n ge n över järnvä Ta den säkra väge

Terminalv 6 • 060-57 10 50

MORD I MIDSOMMAR

BIO HJÄRTAT- Biografen i Timrå

Vi beenner oss i villakvarteret Midsommar. Här är allt frid och fröjd. Villapriserna är höga, alla grannar umgås, grillar på somrarna och på vintern går man raska promenader tillsammans. Här råder ordning och reda. Inga lik i garderoberna. Eller…?

pub Föreställningen är en mordgåta som pågår under tiden gästerna/ publiken intar en trerätters middag. Mord till bords är en burlesk underhållningsform där en mordhistoria växer fram mellan rätterna. Våra fyra skådespelare spelar bland er middagsgäster och viss improvisation kommer att ske. Middagsgästerna bildar lag vid olika bord. Med hjälp av ledtrådar kan lagen, kanske, lösa mordgåtan vid middagens slut.

www.trafikverket.se/adalsbanan

Pubkväll med MUSIKPOLISEN Party/showbandet med Sveriges bredaste reportoar bjuder på en helkväll till förmån för " Folkan 4-ever" Fredag 2 nov kl 20-00 Musikavgift 100:(Går oavkortat till Folkan 4-ever)

När? Lördag 17 nov kl 19.00 Boka! Ring 060-400 73 Pris: 200+250=450:AV & MED PROFILTEATERN

Söråkers Folkets Hus

KULTUR . BIOGRAF . BIBLIOTEK . MUSIK . KONFERENS . TEATER . DAGENS LUNCH www.sorakersfolketshus.se . 060- 400 73 . infor@sorakersfolketshus.se

iTIMRÅ

11


Mitt TIMRÅ

text & foto Joel Lindström

» Lappstegestugan är vackraste platsen « Journalisten Dag Jonzon njuter gärna av utsikten från Lappstegestugan i Timrå men tar gärna en tripp till Vemdalen under vinterhalvåret. Senaste bussresa: Från Torsboda till Här-

Bästa träning: Friidrottsträning, men

En bra gå-bort-present: Katrins designade

Bästa kaffet: kommer från Kenya Favoritplats i Timrå: Åstön Favoritfärg : Blå

nösand

kökshanddukar!

Bästa lunchställe i Timrå: Folkets Hus i

Söråker

Bästa restaurang i Timrå: Återigen, Folkets

Hus i Söråker och Idyllen i Tynderö Bästa köp: En linnekavaj, två skjortor och en rock – allt med 70% rabatt. Läser just nu: The World – a Beginners´s manual av Göran Therborn Senaste kulturupplevelse i Timrå: Kebnekajse, folkrock på Söråkers Folkets Hus Dansar helst: Foxtrot

Senaste impulsköpet: En eka

Bästa promenad i Timrå:

Strandpromenaden, Klingerfjärden, Söråker På min spotifylista: Där är det tomt. Fikar helst på: Sida Partnership Forum i Härnösand Vackraste plats i Timrå: Utsikten från Lappstegestugan Bästa butik: Nyquists Såg & Hyvleri Favoritråvara: Färska fiskar Favoritbudgetpryl: En dags/kvällstidning i pappersform

numera mest promenader

Bästa gatan i timrå (nästan): Åkervägen ( om den får ny asfaltsbeläggning) Senaste resa: StockholmUmeå-Härnösand på två dygn

Så får jag tiden att gå på tåget:

Sorterar mina lösa papper, försöker få någon ordning i tillvaron och gör nya listor… om och om igen… Här finner jag ro: På vintern: I en husvagn i Vemdalens By. Vår, sommar och höst vid något hav, gärna Indiska Oceanen.

Kultur i Söråker ...

Dag Jonzon Ålder sextiotreochetthalvt Familj Ja Yrke Journalist Bäst i Söråker ...

12

iTIMRÅ

Bor Söråker


www.timra.se

Kom och ta del av Socialtjänsten Tid & plats: klockan 10.00-15.00, 18 oktober, Vivansborg, Timrå. Vill du veta mer om Socialtjänstens verksamheter? Nu har du chansen att få en djupare inblick i vad vi erbjuder dig som medborgare eller anhörig. Välkommen till en innehållsrik dag!

Klockan 13.15 – 14.00 Inspirationsföreläsning: ”Att skapa en attraktiv mötesplats”

Hållpunkter: Klockan 10.00-10.15 Förvaltningschef Birgitta Holm inleder dagen och berättar om vad som är på gång inom Timrå kommuns Socialförvaltning.

Christina Thonman verksamhetschef vid Söråkers Folkets Hus, föreläser om hur de har skapat en attraktiv mötesplats.

Mer information: Elisabeth Dahlin Westberg, personalstrateg, Timrå kommun, telefonnummer 070-67 50 771

Information och utställningar om

Äldreboenden & hemtjänst Hemservice

Anhörigcenter

Dagvården

Familj, barn & unga Ledsagarservice

Socialbidrag

Stöd till funktionsnedsättning Biståndshandläggning

Personliga ombud

Ensamkommande flyktingbarn Vi på bjuder fika!

Och mycket mer!

iTIMRÅ

13


REPORTage

text Linda Saltin foto Pär Olert

Mannen med guldpipan guld Som domare är han van att stå i centrum. Jörgen Grundström har dömt elitseriehockey i sju säsonger och blivit utsedd till Årets domare av spelarna. Numera nöjer han sig med att döma innebandy på distriktsnivå. iTimrå hälsade på hemma i Bergeforsen.

S

olen skiner över Bergeforsen, det är fortfarande värme i höstluften, men sekunden senare vräker regnet ner, det toksmattrar på Jörgen Grundströms altantak där vi sitter. Vi får nästan skrika till varandra för att höra vad vi säger. Jörgen berättar att han hann döma sju säsonger och en match på hösten 1995 innan han lämnade hetluften i Elitserien för gott. – Åldersmässigt hade jag kunnat hålla på tio år till. Jag kan sakna att glida in på en fullsatt arena, men jag saknar inte att sitta i bilen eller på Arlanda klockan 23.00 på väg hem från match. Resorna är fruktansvärt jobbiga, jag tror inte folk förstår det. När Jörgen slutade döma elitseriehockey hade alla domare andra jobb på sidan om. – Vi ville bli proffsdomare men Svenska Ishockeyförbundet och Hockeyligan kunde inte komma överens om vilka som skulle stå för arbetsgivaransvaret så det rann ut i sanden. Jag ledsnade och tog chansen att döma i japanska ligan istället. Jörgen var het på 90-talet. Alla stora tidningar som

14

iTIMRÅ

Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Expressen skrev om honom och hans domarinsatser. ”Domaren bättre än AIK-HV” lyder rubriken i en tidningsartikel som Jörgen tar fram och visar från sin urklippspärm som ligger på altanbordet. “Här är killen som blåser så det stormar” lyder en annan. – Man får försöka bjuda på sig själv i pressen. Vissa kommer ihåg berömmet, vissa kritiken. Jag är sån att jag kommer ihåg berömmet, annars skulle det vara jobbigt, man har ju råkat ut för ett och annat, men det gäller att skaka av sig. Mest sportslig under åren tycker Jörgen att HV71:s hejaklack Klapp och Klang har varit. – Alla landsorter har en bra publik, Stockholmspubliken är tyvärr sämst uppträdandemässigt. En supporter spottade på mig från läktaren i Globen en gång, vaktmästaren kastade ut honom. 1994 blev Jörgen framröstad till årets bästa domare av spelarna i Elitserien och fick ta emot SICO:s hederspris Guldpipan. >>


Jörgen Grundström Ålder 51 år, men mentalt är jag 25 år (skratt) Gör Säljare på DSV i Sundsvall, ett speditionsföretag Familj Sambon Monica och hennes tre vuxna barn och mina fyra barn. Katten Julius Bor I Bergeforsen.

iTIMRÅ

15


>> – Det kändes mycket hedrande, naturligtvis. Det är det bästa betyget man kan få som domare att spelarna tyckte att jag var bra att ha att göra med. – En gång blev jag bjuden på öl av Börje Samling. Han hade kört på en linjeman och fått matchstraff. Han skämdes och bad om ursäkt och bjöd oss på öl efter matchen. Han är en stor människa. Säsongen 1995-1996 blev speciell för Jörgen, då tog han steget att bli proffsdomare i Japan. Ensam åkte han över i september och kom hem i april. Det var en tuff tid för Jörgen att ha familjen kvar hemma i Bollstabruk. – Jag var hemma fyra gånger. När jag var i Tokyo ringde min dåvarande sambo och sa att det brann hemma. Det var tufft, jag kände mig maktlös där jag satt. Det var vår Citroën som brann i garaget. Min sambo trodde att branden var anlagd som ett hot mot mig, men jag tror inte det. Nivån var lägre än i Europa, Men det var tjecker, ryssar, finnar, svenskar och amerikaner även i den japanska ligan – bara inte lika talangfulla som i Europaligorna. – Tanken var att vi skulle vara där och lära dem internationell hockey. Nivån på spelet var inte lika Jörgen Grundström förekom flitigt i tidningarna bra. Men att åka jumbojet för att döma matcher under karriären. – Jag är inrikes var häftigt, säger Jörgen med drömmande sån att jag kommer ihåg blick och minns tillbaka. berömmet, annars skulle Nu för tiden är de stora arenorna långt borta, det vara jobbigt, säger Jörgen hinner inte gå så mycket på hockey längre. han . Innebandyn har tagit över som största intresse. – Jag började som domare i innebandy för tolv år sedan. Det är en fantastiskt rolig sport. Förutom domare är jag även domartillsättare och testansvarig för Svenska Innebandyförbundets räkning. Jörgen kommer från Junsele, har bott i Bollsta och Kramfors. Men hur hamnade han egentligen i Bergeforsen? Jo, det var den 6 juni 2007, när Jörgen skulle se en landskamp på » En gång blev jag 1994 blev Jörgen tv hos sin innebandydomarkollega framröstad som bästa bjuden på öl av Börje Anders ”Zacke” Sandström, som det domare i Elitserien. hände: Samling. Han hade – Där träffade jag Monica och det kört på en linjeman och var kärlek från första dagen. Sedan flyttade jag in här i hennes hus. fått matchstraff. Han skämdes – Jag trivs fantastiskt bra här. Vi har affär 100 meter härifrån, bra grannar det är ett fint område, och bad om ursäkt och bjöd oss bra för både barn och djur och det är nära till storpå öl efter matchen. Han är en stan. Man ska vara stolt över att man bor i Timrå, säger Jörgen och klappar katten Julius som hoppat stor människa. « upp i hans knä.

16

iTIMRÅ


30 år som domare Intressen: Innebandyn är största intresset, hinner inte gå så mycket hockey längre, sedan så är jag cineast, filmälskare. Började som: Hockeydomare och fotbollsdomare. Har dömt elitseriehockey. År som domare: 30 År som innebandydomare: 12 Dömer: På distriktsnivå, upp till herrtvåan i innebandy. Det visste du inte om mig: Jag var stationschef och ansvarig för Skyways trafik i Kramfors under början av nittiotalet. Jag var med och byggde upp bolaget och det var en väldigt rolig tid. Det var en tung dag när de gick i konkurs.

iTIMRÅ

17


Kenneth Johansson med sin ovanliga assistenthund Wilma som varnar när han är på väg att få ett epileptiskt anfall.

18

iTIMRÅ


REPORTage

text Emilia Eliasson foto Pär Olert

Wilma är Kenneths nya trygghet För fem år sedan blev Kenneth Johansson från Timrå svårt sjuk i epilepsi och sjukdomen vände upp och ner på hans liv. Men tack vare hunden Wilma, som i våras blev godkänd assistenthund, har vardagen nu blivit mycket enklare. – Hon har blivit en stor trygghet, säger han.

I

Kenneth Johanssons lägenhet i centrala Timrå är det full fart. Hunden Wilma, som har en ledig förmiddag, springer vilt omkring och busar med husse. Men när Kenneth tar fram den gula assistentvästen byts leken snabbt ut mot allvar. Wilma förstår att det är jobb som kallar. – Hon älskar att jobba och även när hon är ledig har hon svårt att släppa det helt, berättar han. 29-årige Kenneth har haft epilepsi sedan barndomen men för fem år sedan bröt sjukdomen ut på allvar och anfallen började komma allt tätare. När han kort efter insjuknandet fick höra talas om Atlas, Europas första epilepsihund, väcktes däremot hoppet om att kunna återgå till sitt gamla liv igen. – Jag började fundera på att skaffa en egen hund och såg en möjlighet att få tillbaka en del av min tidigare självständighet, förklarar han. I dag har han hunden Wilma som är utbildad att varna och finnas där för honom vid ett anfall. Han kramar om henne och förklarar att hon är en lojal, men envis, hund som har blivit en stor trygghet för honom.

– Gör jag inte som hon säger blir hon arg men tur är väl det för hon har räddat livet på mig flera gånger, säger han och skrattar. När han tar av Wilmas assistentväst fortsätter hon ivrigt leken. Kenneth förklarar att hon på grund av sin blandning av raserna bordercollie, alaskan malamute och amstaff, krävt extra mycket träning. Men sedan april i år, efter två års utbildning, är hon äntligen certifierad assistenthund och nu kan de båda röra sig fritt och tryggt i centrum. – Jag kan ta med henne ut på korta sträckor själv och även om jag kanske aldrig kommer att bli helt frisk har sjukdomen blivit lättare att handskas med tack vare henne, berättar han. Wilma, som i år fyllt tre, har än så länge många år kvar i tjänst men som tioåring måste hon gå i pension. Därefter får hon nöja sig med rollen som sällskapshund. När hon har lekt färdigt lägger hon sig utmattad intill Kenneth i soffan och visar att hon bemästrar även den rollen. – Hon är ju inte bara en assistent utan också en fin vän, säger han.

Kenneth Johansson Namn: Kenneth Johansson Ålder: 29 Familj: Mamma, pappa, tre bröder och sambon Theresé Bor: Mellangatan Intressen: Hockey, hundar, datorer, tv-spel och gå på promenader Favoritplats i Timrå: Hela Timrå är underbart

iTIMRÅ

19


VISIT TIMRÅ P

VINTRIGA 1

3 Specialerbjudande! Jul med Timrå IK Matchdagar: 26/12 Timrå För hemvändare under julen: Flyg enkel IK-Skellefteå AIK och resa Bromma-Sundsvall: 30/12. Timrå IK-Linkö599 kr. Sundsvall-Bromma: 599 kr. (Bokas pings HC. Grillbuffé, inkl 1 i samband med Jul öl, el. 1 glas vin, el. 1 alkomed Timrå IK) holfritt samt sittplatsbiljett. Boka! 060-789 10 00

395 kr/person

Längdskidåkning för nybörjare Turåkning med skidlärare i vackra Ljustorpsdalen. Ledare och fika ingår. Lör-sön, 2-3 timmar. Boka! 060-820 40 turist@ljustorp.se Min 2 deltagare

195 kr/person

4 2 Pimpelfiske för nybörjare Fiskeutflykt med pedagogisk fiskeguide. Fiskeguide, utrustning och fika ingår. Lör-sön, ca 4 timmar Boka! 060-820 40

Snöskovandring Fantastisk tur på våra berg med vacker utsikt. Guide, utrustning och fika ingår. Lör-sön, ca 2 timmar

Boka! 060-820 40 turist@ljustorp.se Min 2 deltagare

195 kr/person

turist@ljustorp.se Min 2 deltagare

295 kr/person

Härliga vinterupplevelser i Tim

20

iTIMRÅ


PRESENTERAR

TIMRÅ ERBJUDER 5 Vinteräventyr i Ljustorp Två övernattningar inklusive frukost. Pimpling och snöskovandring med guide. Utflyktsryggsäckar båda dagarna, vedeldad bastu. Boka! 070-660 82 40 bedbreakfast@ljustorp.se Min 2 deltagare

1290 kr/person

6 Skön helg på Lagårn Relaxa och shoppa unika kläder i skön miljö. Övernattning, välkomstkorg, 3-rätters middag och shopping på Lagårn på Tynderö. Relax och fitnessrum. Boka! 060-424 34 6-8 deltagare

975 kr/person

mrå! iTIMRÅ

21


REPORTage

text Lars Kågström foto Pawel Maronski

D

e sex små rotorerna på Thomas Bergmans hexakopter går igång med ett vinande ljud. Lugnt och kontrollerat låter Thomas flygfarkosten stiga rakt upp och stanna några meter upp i luften. – Titta här över axeln på mig! säger han. På en monitor visas vad kameran ser uppe från luften. På så sätt kan en kund eller beställare vara med och bestämma vilka foton som tas. Thomas styr kameran med samma fjärrkontroll som hexakoptern. Den här gången är uppdraget ovanligt. Han ska få hexakoptern i läge så att vi kan fotografera både den och honom. Men den får inte komma för nära. – Rotorbladen snurrar ungefär 10 000 varv i minuten så det gäller att hålla fingrarna borta. Thomas har varit amatörfotograf i 30 års tid och har hållit på med modellflyg nästan lika länge. För några år sedan såg han möjligheten att kombinera sina intressen och började experimentera, först med heliumballonger och segelflygplan. Men det blev för vingligt. – När jag började med hexakoptern föll allt på plats. Äntligen har teknikutvecklingen kommit tillräckligt långt, säger Thomas som inte skäms för att kalla sig tekniknörd. – Nej, jag är en nörd och det står jag för. För att få spetskompetens måste man vara nördig. Thomas Det var inte bara tekniken som Bergman plötsligt fanns där utan även tiden. Ålder 57 I våras blev han nämligen av med Familj Fru, två vuxna 20 procent av sin tjänst som fastigdöttrar och två katter. hetsansvarig på Söråkers Herrgård. “Djur mår man bra av” I stället för att bli arbetslös på deltid Bor Parhus i Söråker startade han företaget Höjd & SpeciIntressen Foto, modellalFoto och har redan haft en hel del flyg, vara ute i naturen, paddla kajak. uppdrag. Det har till exempel varit Thomas driver även Sörfastighetsmäklare och privatpersoner åker Kajakuthyrning som vill ha en annorlunda vinkel på sina hus. Han har tillstånd att flyga upp till 120 meters höjd, men det är sällan det behövs. – Ska man plåta hus blir det oftast bäst på 30-40 meters höjd. Går man för högt så blir bilderna bara platta. Men det får man avgöra i varje enskilt fall. Den stora fördelen med hexakoptern är att den är både liten och smidig och fungerar i miljöer och situationer där inget annat fungerar. Dock är den väderberoende och tål inte regn, för mycket kyla eller alltför stark vind. – Den håller sig stadig i vindstyrkor upp till sex sekundmeter. Det tycker jag ändå är rätt bra. Det ligger många timmars arbete och också en del pengar bakom Thomas Bergmans hexakopter. Men för honom är det lika mycket nöje som arbete. – Det är roligt att flyga, men jag gillar också att fundera, skruva och prova mig fram. 22

iTIMRÅ

THOMA HÖJDA

Thomas Bergman intresserad av både Nu kan han äntligen – Det är en dröm för blivit uppfylld!


Så här ser det ut i Skeppshamn när Thomas Bergman fotograferar med sin hexakopter.

» Jag är en nörd och det står jag för. För att få spetskompetens måste man vara nördig «

AS PÅ ARJOBB

n har alltid varit foto och modellflyg. n kombinera de två. r mig som nu har

iTIMRÅ

23


REPORTage

text Emilia Eliasson foto Pär Olert

Arvet från Mjällådalen Med sina hisnande nipor och mäktiga raviner trollbinder Mjällåns dalgång många av sina besökare. Av samma skäl är platsen nominerad till tävlingen Geologiskt arv 2012 som avgörs i oktober.

Mjällåns dalgång har formats under tusentals år av de vattendrag som runnit i området och platsen karaktäriseras av branta nipor och djupa raviner.

24

iTIMRÅ


Det Det är är en en småkall småkall höstdag höstdag när när geologerna geologerna från från SGU, SGU, Karin Karin Grånäs Grånäs och och Johan Johan Norlin. Norrin. leder leder en en geologivandring geologivandring ii Mjällådalen. Mjällådalen.

D

et är Geologins dag och ett 25-tal personer, både från trakten men också från andra delar av Sverige, har kommit för att delta när Sveriges Geologiska Undersökning SGU, bjuder på en geologivandring i Mjällådalen. Det är en frisk höstdag och långt nedanför de branta ravinerna strömmar vattnet fram i maklig takt och de gulgröna löven längs strandkanten vittnar om att hösten har kommit för att stanna. De varierande formerna på landskapet är ett minne från tiden då inlandsisen bredde ut sig här och utgör i dag en mäktig vy. Elisabeth Nilsson från Timrå och Hans Sundström från Härnösand är två av deltagarna och har båda en speciell relation till platsen. Elisabeths stora hobby är att leta upp gamla fäbodstigar i skogen. – Det var jag som hittade stigen som vi går på nu. Det var 15 år sedan. Trots att hon genom åren besökt många platser runt om i länet var det Mjällådalen hon föll för och hon brukar själv hålla vandringar längs stigarna. – Jag blev på en gång totalförälskad och fascinerad av naturen här. Sedan började jag irra omkring här mer och mer och har gjort det sedan dess, förklarar hon. Hans kom i kontakt med Mjällådalen 2009 då Forskningsresan, ett projekt där amatörer och proffs åker runt i landet och inventerar hotade arter, gjorde ett nedslag på platsen. Även han fattade snabbt tycke för landskapet och har till och med skapat en hemsida som bara handlar om Mjällådalen. – Jag insåg efter den första resan att vi bara hade skrapat på ytan och att det fanns mycket mer att upptäcka här. Miljön är ju helt otrolig och skiljer sig mycket från andra platser i Västernorrland, säger han entusiastiskt. När turen stannar till lyssnar deltagarna uppmärksamt på vad som sägs och ställer nyfiket frågor till guiderna. Trots att solen då och då skymtar fram mellan trädtopparna är det kallt och det gäller att ha ordentligt med kläder på sig. Dalgången har nyligen nominerats som ett av tio >

Elisabeth Nilsson Ålder Lagom Familj Hund och katt Gör Jobbar med IT-lösningar för skogsindustrin Bor Ljustorp Intressen Vistas i naturen, studera växter men är även intresserad av kulturlämningar, läsa

Hans Sundström Ålder 49 Familj Gift Gör Skogsaktivist, inventerare, naturvårdsspecialist Bor Midskogsdalen (mellan Antjärn och Brunne) Intressen Fotografera, friluftsliv, hänga framför datorn. Hans har skapat flera hemsidor, bland annat www.mjällådalen.se och www.skogsaktivisten.se

» Jag blev på en gång totalförälskad och fascinerad av naturen här. Sedan började jag irra omkring här mer och mer och har gjort det sedan dess « iTIMRÅ

25


» Det är helt enkelt som att kliva in i en sagovärld « Geologerna Karin Grånäs och Johan Norrlin guidar.

Mjällåns mäktiga dalgång

de vattendrag som runnit i området och platsen karaktäriseras av branta nipor, djupa raviner och varierande höjdnivåer

l Ligger mellan Timrå och Härnösand, åtta kilometer söder om Västanåfallet. Det finns flera vandringleder i området och man kan ta sig dit genom att följa väg 331, som löper parallellt med Mjällån

l I dalgången har 110 rödlistade arter, både djur och växter, observerats. Sötgräs, månstrandlöpare och strandsandjägare är några av dem

l Ån betecknas som riksintressant för naturvården enligt naturresurslagen l Dalgången har formats under tusentals år av

26

iTIMRÅ

l Namnet Mjällån härstammar usrpungligen från ordet ”mjäla”, som är namnet på den finkorninga jordmån som finns i området l Mjällån kallades för länge sedan Laxån men i dag är Mjällån det dominerande namnet

Mjällåns dalgång korsar gränsen mellan Härnösand och Timrå kommun.

l Härnösand

Timrå


> bidrag till SGUs tävling Geologiskt arv 2012. Tävlingen är till för att uppmärksamma landets unika geologi och avgörs för första gången i år. Hans och Elisabeth är båda engagerade i Naturskyddsföreningen och hoppas att platsen i framtiden ska bli ett resmål för upplevelseturism och att nomineringen kan ge en skjuts åt turismen. – Mjällådalen har otrolig potential och skulle vara ett perfekt turistmål. I början såg jag mer till trivselvärdena här omkring men insåg snabbt vilka otroliga

» Mjällådalen har otrolig potential och skulle vara ett perfekt turistmål. « naturskyddsvärden området också har, säger Elisabeth. – Men det är inte bara den fascinerande landskapsbilden som är unik för platsen, utan också den artrika miljön, säger Hans. Och mycket riktigt. Bara några meter in i skogen hittar vi både ullticka och garnlav, två hotade arter. I skogen hänger vimplar som ett tecken på att marken så småningom kommer att avverkas, något som Hans och Elisabeth anser kommer att försämra platsens naturvärde drastiskt. I en skrivelse till Länsstyrelsen och Naturvårdsverket vill Naturskyddsföreningen nu få marken skyddad och hoppas att området kan bli naturreservat. – Det finns fortfarande mycket kvar att skydda och vi vill försöka förhindra att man exploaterar marken ytterligare. Alla ingrepp stannar upp den naturliga processen och det är synd att förstöra något så här unikt, säger Elisabeth. Framåt lunch tar deltagarna matpaus och därefter fortsätter äventyret längre in i de djupa skogarna. Trots att Hans och Elisabeth varit här många gånger förr ledsnar de aldrig utan förklarar att det är något speciellt med Mjällådalens trolska natur. – Det är helt enkelt som att kliva in i en sagovärld, konstaterar Hans.

Den hotade garnlaven.

iTIMRÅ

27


Skördetid

E

n gång i tiden var vi samlare och jägare och den instinkten finns fortfarande kvar i oss, åtminstone på hösten. Det är nu vi fyller förråden med vad naturen eller odlingslotten har att erbjuda. Här möter du de inbitna grönsaksodlarna Ulla och Bernt, Kerstin som gillar äpplen och Doris som hittar massor med nyttigt i naturen.

”Ät ett rönnbär om dagen så blir du inte förkyld”. Doris Danielsson Bor Bergeforsen Ålder 58 år Speciellt skördeminne Min pappa sa alltid: “Ät ett rönnbär om dagen så blir du inte förkyld.”

28

iTIMRÅ

”J

ag har hållit på att plocka rönnbär i ett par år, jag tycker att man ska ta reda på det som finns i naturen. En del av bären torkar jag och mal ned i mjöl och använder när jag bakar eftersom bären innehåller så mycket C-vitamin. Jag brukar också göra rönnbärsgelé och rönnbärssylt. Speciellt till vilt är rönnbärssylt gott. Ett nyplockat rönnbär smakar strävt och surt. Man kan svälja det helt om man äter det i syfte att förebygga förkylning och inte vill känna den sura smaken. Nypon går också att använda till mycket. Jag torkar skalen och sedan kan man mala ner dem

till mjöl. Egen nyponsoppa kan man också göra eller nyponpuré. Nyponrosorna använder jag till saft och gelé. Enbär använder jag i olika huskurer och har som krydda. Det är bara vart tredje, fjärde år som enbären mognar, så man kan inte plocka någon större mängd. Maskrosrötter plockar jag också på hösten, rötterna är större då och har fått mogna på sig under sommaren. Man kan låta rötterna koka med när man gör rotsaksgratäng. Allt jag plockar går också att använda till huskurer.”


REPORTage

text Lars Kågström & Linda Saltin foto Pawel Maronski

iTIMRÅ

29


”Jag har upp till fem olika sorter på samma träd” Kerstin Jennehag Ålder 68 Bor Villa i Söråker Familj Man, 3 vuxna barn, 1 barnbarn Gör Pensionär. Jobbade tidigare som gymnasielärare Speciellt skördeminne Jag hade köpt ett inympat träd med tre sorter på. Men vi hade hundvalp då och den tyckte det var väldigt roligt att riva ner de späda grenarna. Så trädet dog innan det ens hade hunnit växa

30

iTIMRÅ

”T

omten är inte så stor, men jag har ändå rätt många äppelträd. Åtta tror jag att det är och ett päronträd. De två första planterade jag när vi flyttade hit 1972. Sedan har det bara blivit fler. Det är roligt att förändra i trädgården hela tiden, det ska liksom aldrig bli färdigt. Jag gillar också att ympa in nya sorter och har upp till fem olika sorter på samma träd. I

år har varit ett otroligt växtår, det har blivit massor av både äpplen och annat här. Äpplena gör vi mos av eller torkar och så ger vi bort en hel del. Och så äter vi dem som de är förstås. Det var länge sedan jag köpte ett äpple.”


”Det blir mer grönsaker än man tänkt sig varje år” Ulla och Bernt Laggren och hunden Alice Bor Ljustorp Ålder 78 respektive 77 år Familj Bernts två döttrar och Ullas två döttrar och en son. Ett barnbarn och ett barnbarnsbarn. Gör Pensionärer

”D

et här är tjugoförsta året vi odlar på den här marken, min make Bernt och jag. Vi håller på att trappa ner lite eftersom, men det är svårt. Det blir lite mer grönsaker än man tänkt sig varje år. Vi odlar på tre hektar ungefär, potatisen tar ju stor yta. Min makes föräldrar hade jordbruk här tidigare. Jag kom på idén med odling och nu tycker Bernt också att det är jättetrevligt. Vi odlar mest potatis men också vitkål, grönkål,

savoykål, lök och morötter. Jag tycker mest om morötterna, de är kanon, det blir en annan smak på dem när man odlar ekologiskt. Potatisen är jättefin den också. Jag har alltid hållit på med odling. När jag gick i skolan i Mälarhöjden hade vi en skolträdgård, det var där jag lärde mig grunderna för odling. Man måste ha ett intresse när man håller på, det är ganska slitsamt, inget gör sig självt.” iTIMRÅ

31


Timrås närmaste tryckeri! alender: Allt som händer i Timrå Sommark Höstkalendern: Allt som händer i Timrå

Resor och upplevelser i Timrå 2012/2013

Timrås bästa

Magasinet för ett roligare Timrå! Magasinet för ett roligare Timrå!

Reg.nr Reg.nr18.40 18.40 Reg.nr Reg.nr18.40 18.40

A R• •H www.itimra.se M • SO 2012 2Om NrOm Ö S T • www.itimra.se 2012 3M Nr olyckan olyckanärär framme framme

(samma år)

Skördetid

Nu ska naturens 44 godsaker + + tas om hand

Första Förstahjälpen-utrustning hjälpen-utrustningfinns finnsi alla i allakontrollrum kontrollrum Första Förstahjälpen-utrustning hjälpen-utrustningfinns finnsi alla i allakontrollrum kontrollrum

sidor bara om Timrå!

r på Strömminga Hexakoptern Oskar gång Söråker frånfrån

Samariter Samariter som som ärär utbildade utbildade i första i första hjälpen hjälpen och och Samariter Samariter som som ärär utbildade utbildade i första ivarje första hjälpen hjälpen och och hjärthjärt&& lungräddning lungräddning finns finns på på varje avdelning. avdelning. hjärthjärt&& lungräddning lungräddning finns finns påpå varje varje avdelning. avdelning.

&

Timrå från A till Ö

Polis Polis Ring 060-16 42 22 Ambulans Ring 060-16 42 22 Ambulans Brandkår (internt kortnummer 222) (internt kortnummer 222) Brandkår Miljöskydd Miljöskydd

Skyddsinformation Skyddsinformation Skyddsinformation Skyddsinformation

Berätta varifrån du ringer, vem du är och vad som hänt. Berätta varifrån du ringer, vem du är och vad som hänt.

+

LIVE LIE PIPA NiT EMEGULD EFORSEN BERGDET PÅ LAN SCA SCA ÖSTRAND ÖSTRAND SCA SCA Graphic Graphic Sundsvall Sundsvall ABAB ÖSTRAND ÖSTRAND 861 861 81 81 Timrå Timrå SCA SCA Graphic Graphic Sundsvall Sundsvall ABAB Tel 060-16 40 40 00 00 861Tel 861 81060-16 81 Timrå Timrå Fax 060-57 060-57 4340 43 2800 28 TelFax Tel 060-16 060-16 40 00 FaxFax 060-57 060-57 43 43 28 28 www.pulp.sca.com www.pulp.sca.com Www.scasundsvall.com Www.scasundsvall.com www.pulp.sca.com www.pulp.sca.com Www.scasundsvall.com Www.scasundsvall.com

+

För Föranställda, anställda,entreprenörer entreprenöreroch ochbesökare besökarevid vid För Föranställda, anställda,entreprenörer entreprenöreroch ochbesökare besökarevid vid Första hjälpen-utrustning finns i alla kontrollrum Första hjälpen-utrustning finns i alla kontrollrum

SCA SCA Östrand SCA SCAÖstrand Östrand Östrand

Samariter som är utbildade i första hjälpen och Samariter som är utbildade i första och hjärt& lungräddning finns på varje hjälpen avdelning. hjärt- & lungräddning finns på varje avdelning.

Här får du rå! bästa av Tim

Producerad Producerad av SCA av SCA Östrand, Östrand, Tryckeribolaget Tryckeribolaget i Sundsvall i Sundsvall 2011 2011

• Tävlade i OS • Blev Sveriges Lucia

Berätta Berätta varifrån varifrån dudu ringer, ringer, vem vem dudu ärär och och vad vad som som hänt. hänt. Berätta Berätta varifrån varifrån dudu ringer, ringer, vem vem dudu ärär och och vad vad som som hänt. hänt.

Ta ett magasin! det

Larma! Larma!

Evelina på

Elisabeth:

Producerad Producerad av SCA av SCA Östrand, Östrand, Tryckeribolaget Tryckeribolaget i Sundsvall i Sundsvall 2011 2011 Producerad Producerad av SCA av SCA Östrand, Östrand, Tryckeribolaget Tryckeribolaget i Sundsvall i Sundsvall 2011 2011

4X

Larma! Larma! Larma! Larma!

invigning Polis Polis Polis Polis Ring Ring060-16 060-1642 4222 22 av FagerAmbulans Ambulans Ring Ring060-16 060-16 42 4222 22 Ambulans Ambulans (internt (internt kortnummer kortnummer 222) 222) Brandkår Brandkår (internt (interntkortnummer kortnummer222) 222) Brandkår Brandkår stranden Miljöskydd Miljöskydd Miljöskydd Miljöskydd

Reg.nr 18.40 Reg.nr 18.40

Om olyckan är framme Om olyckan är framme

Om Omolyckan olyckanärärframme framme

Skyddsinformation Skyddsinformation För anställda, entreprenörer och besökare vid För anställda, entreprenörer och besökare vid

SCA SCA Östrand Östrand

Från spännande Ljustorpsdalen längs vackra Skeppshamnsleden till världens bästa laxfiske i Bergeforsen!

22

NYHET!

förslag på färdiga paket!

• Fiskepaket Lögdö • Lär dig laga gourmetmat • Prova havskajak • Skattjakt i Ljustorp • Uteritt i Bergeforsen

+ 17 paket till SCA ÖSTRAND SCA Graphic Sundsvall AB ÖSTRAND 861 Timrå Sundsvall AB SCA81 Graphic Tel 40 00 861060-16 81 Timrå Fax 060-5740 4300 28 Tel 060-16 Fax 060-57 43 28 www.pulp.sca.com Www.scasundsvall.com www.pulp.sca.com Www.scasundsvall.com

massor, Mjällåns mäktiga dalgång, Fagerstranden, Vimmel i massor Johnny mycket mer! Jonzon & i förändring, Bergeforsen Johansson, Dag & Kenneth ut kulturpris, Wilma delar Anna Torvaldsson, Fiskens dag, Pernilla Eurenius & mycket mer!

+

Vid Vidbrand brandeller ellerolycksfall olycksfall——ring ring060-16 060-1642422222 Vid Vidbrand brandeller ellerolycksfall olycksfall——ring ring060-16 060-1642422222 eller ellerinternt interntkortnummer kortnummer222 222 eller ellerinternt interntkortnummer kortnummer222 222

Vid brand eller olycksfall — ring 060-16 42 22 Vid brand eller olycksfall — ring 060-16 42 22 eller internt kortnummer 222 eller internt kortnummer 222

• Utflyktstips • Bästa Baden • Karta • Sveriges största lax • skvadern

sQR för smartphones

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TIMRÅ GOLFKLUBB

2 5 6 14 20 25 28 31

13 sanningar Vår första pro

25 år med massor av bollar i luften! Timrå Golfklubb slår för det lokala. Jubileumstidningen är tryckt i Sundsvall på papper från Ortviken

Timrå Ladies Open Golfhistorier

Fem givna

Ny krögare

Jubileumsaktiviteter

platser

Den sanna historien

Jubileumserbjudande

060-64 14 50 tryckeribolaget.com

Det enda tryckeri du behöver! Trycksaker Storformat Visitkort RollUp Affischer Foldrar Vepor Broschyrer Banderoller Tidningar Dekaler Reklamutskick Skyltar Böcker Bildekor 32

iTIMRÅ


Den goda falukorven!

ERIK

ELISABETH

JANNE

Välkomna till oss! GUN-MARIE

NORDFALU

Din butik fylld av matglädje & kunskap.

Prisbelönt och Timråproducerat!

rås butikaeNrära, Söråker Finns i Terim rå • Ic market, Tim

en m • ICA Sup A Bergefors COOP Konsu örberge • IC S , on ss er ICA And

KICKI

rd Kött & Chark o N

Hos oss hittar du:

Per Uddéns väg 10, 861 36 Timrå Tel 060-57 50 30 • Fax 060-58 12 76

www.timra.se

LENA

After work för Timråföräldrar

Då sunt förnuft inte räcker till och det är svårt att vara förälder

PATRICK

Föreläsare

Eva Friberg Holmgren Tid och plats: 16 oktober, klockan 17.30, InBetween, Timrå. Fri entré

Vi finns för dig! – Nära dig.

ANDERS

och vi bjuder på en lättare maträtt.

Vill du veta mer? Kontakta Britt-Louise Nyholm, folkhälsosamordnare, Timrå kommun, telefonnummer: 060-16 31 00.

SARA

Sörberge

• Nybakat från vårt butiksbageri • Manuell chark • Delikatesser • Salladsbar • Grillat & färdigmat • Beställningskök & catering

En butik i tiden. Med 100 års erfarenhet. Vi har öppet för dig: Månd–lörd 9 – 20 Söndag 10 – 20

Gilla oss på

060-57 90 30 iTIMRÅ

33


invigning av Fagerstranden 1/9

[ Nöjesliv ]

Vimmel

Den 1 september var det högtidlig invigning av Fagerstranden, som Fagerviks gamla industriområde numera heter. Vädergudarna var tyvärr på sitt allra sämsta humör den här dagen, men relativt många människor drog ändå på sig regnställen och lät sig underhållas. foto Pär Olert

Hanna Saitton & Hedda Silver var En av vinnarna i namntävlingen just på väg att flytta till Fagervik är Elisabeth Norlander, Söråker. och passade på att kolla in läget.

– Vi vill gärna vara här med hundarna, säger Åke & Marianne Larsson från Timrå Brukshundsklubb.

Bengt Nilsson, Söråker Joakim Eriksson, Sörberge, visar och Andreas Nilsson, Indal. upp klubben TSBMX, Timrå Sörberge Bergeforsen Motocross.

– Jag tycker det är fantastiskt att de tar till vara denna fina miljö och gör något bra med den, säger Berit Coox, Timrå.

Marie Grundberg & Mikael Viklund, Fagervik ser fram emot att åka i den härliga pulkabacken i vinter med alla sina barn.

– Här kommer jag umgås med kompisarna, säger Cathrine Bergdahl, Tallnäs.

Sofia Löfberg jobbar som byggnadsledarassistent på miljökontoret och har som sådan varit delaktig i projektet. Här med dottern Emelie.

34

iTIMRÅ

Ulf Byström och Camilla Stenmark, Sörberge.

Emelie Lemon, 8 år, från Timrå konståkningsklubb.


Timrå IK seriepremiär 13/9 Timrå IK fick en bra start på säsongen. I premiärmatchen på hemmais besegrades AIK med 2-1 efter förlängning. Hemmafansen kunde börja hoppas på en bättre säsong än förra året.

foto Joel Lindström

Rebecca Östby, Henrik Olsson & Jennie Andersson från Iggesund trodde på AIK-seger. Som tur var hade de fel.

Ulrik & Lillemor Forsberg med Kevin Nygren från Sörberge har stora förhoppningar inför säsongen. – Mycket har hänt i klubben och det ser bra ut.

foto Dino Vulic

Andre Viberg från Härnösand var tidigare Modoit, men Alexandra Viberg har lyckats få honom att konvertera till Timrå.

Eva Svensson, Timrå & Jan Vestergren, Sundsvall tippar att Timrå kommer på åttonde och sista slutspelsplats.

Ulf & Solbritt Rydberg hävdar att de riktiga supportrarna kommer från Njurunda. De tror på en 6:e plats för Timrå.

– Timrå IK vinner i kväll och vi hoppas och tror på slutspel, säger Cecilia Friberg & Cecilia Sjöberg, Timrå.

iTIMRÅ

35


Kebnekajse på SÖRÅKERS Folkets Hus 27/9

[ Nöjesliv ]

Vimmel

Leif Eriksson och Jan Hallberg

Folkrock-bandet Kebnekajse var stora på 1970-talet och den gamla publiken har hittat tillbaka sedan bandet återförenades för några år sedan. Men Kebnekajse har också hittat en ny, yngre publik, Det visade sig vid spelningen på Söråkers Folkets Hus. foto Joel Lindström

Olle Westman och Annika Westman är Kebenekajse-fans sedan många år tillbaka.

– Det här var en oväntad bokning för lilla Söråker, menar Dag Sundqvist och Pierre Poll.

- Vi har följt bandet sedan 70-talet, säger Kenneth Lundmark och Ulf Möller

John Nathanaelson, Niklas Sidén och Elias Olsson kom för att titta på ”kungbandet Kebenekajse”.

– Det blir nytt och spännande för oss. Och roligt!, säger Carina Walliner, Carina Slättman och Carina Olofsson

Ann Jönsson och Anders - Lars-Åke Högstedt har sett fram Martinsson emot den här kvällen.

Fullt ös p scenen.

36

iTIMRÅ

Micke Andersson och Birgitta Lindholm


RetrokvÄll på Bergeforsparken 29/9 Swänzons stod för dansmusiken då Bergeforsparken arrangerade en riktig retrokväll. foto Joel Lindström

Osman och Ronia Filipov kom för att dansa och ha roligt.

Bröderna Leif och Ulf Jonsson har roligt ihop.

- Vi ska äta god mat och svänga våra lurviga, säger vännerna Göran Lindh och Ewa Åström.

Janne Sjöling, Christian och Helena Hubinette

Helen Söderberg och Lars Söderlund tycker att det ska bli kul med dans.

Lena Wikström och Britt-Marie Hägg

Lotta Andersson och Bengt Sandrud

Söråkers FF:s tränare Stefan Hellberg och Gunnar Carlsson firar den bästa säsongen någonsin på Bergeforsparken

≈ke Norin driver Bergeforsparken och är nöjd med kvällen.

Fyra glada tjejer; Anna Nyström, Pia Jonsson, Lena Folke och Marlene Lindström.

iTIMRÅ

37


[ PÅ GÅNG I TIMRÅ 10 oktober – 4 december ] Med reservation för eventuella fel och ändringar BARN

Buffa hjälper till 26 okt

Barn FRE

26 OKTOBER Buffa hjälper till Teater Västernorrland Söråkers Folkets Hus kl 10

TIS

30 oktOBER Höstlovs-workshop ”Min Digitala Konst”. Ritplatta & Seriehjältar. Möt Mattias Fahlberg visar sin konst & ritplatta Söråkers Folkets Hus kl 18

ONS

31 oktOBER Höstlovs-workshop ”Serietecknarworkshop” med Robert Nyberg Söråkers Folkets Hus kl 13-15

Foto:Lia Jacobi

LÖR

24 novEMBER SMÅFOLKETS JULFEST Tomten, nissarna, spindelmannen, å massor av andra figurer. Julfika & Julklappar & nedräkning ... Söråkers Folkets Hus kl 13-15

AKTIVITETER MÅN

TIS

Måndagar

ONS

Afrikansk dans Korpen Timrå

Böle skola kl 19-20

Böle skola kl 18-19.30

Tisdagar

ONS

Core Korpen Timrå

Tisdagar

Storöringens fiskeklubb, Mogatan 2 i Söråker kl 18-20

Vattengympa Korpen Timrå Timrå simhall kl 19.30-20.30 ONS

TOR

Senior vattengympa Korpen Timrå

ONS

Onsdagar Cirkelträning Korpen Timrå Vivsta skola kl 18-19

38

iTIMRÅ

Torsdagar ChiBall Korpen Timrå

Onsdagar

Timrå simhall kl 11.15-12.15

Onsdagar Hobbykvällar Tillverka dina egna drag, sänken, skryllor och en massa annat. Alla är välkomna, man behöver inte vara medlem.

Vivsta skola kl 18-18.45 TIS

Onsdagar

Medelgympa Korpen Timrå

ÖVRIGT

Handarbetscafé 10 okt

Vivsta skola kl 16.30-17.30 TOR

Torsdagar Cirkelträning Korpen Timrå Böle skola kl 19-20

SÖN

Söndagar Gåbingo Korpen Timrå Korpstugan kl 10-13


Övrigt ONS

10 oktober Handarbetscafé Vi handarbetar tillsammans över en kopp kaffe, tag med ditt eget handarbete. Timrå bibliotek kl 13

ONS

17 oktOBER Bibliotekscafé ”Gammal kärlek rostar: bilvrak eller kulturskatt”, Kent Åberg berättar om sina böcker. Vi bjuder på fika

Fagerstranden kl 13-14.30

Bibliotekscafé 14 nov

Vernissage Mari Zidén ställer ut.

7 november Handarbetscafé Vi handarbetar tillsammans över en kopp kaffe, tag med ditt handarbete. Timrå bibliotek kl 13

TIS

20 oktOBER Guidad tur runt Fagerstranden I samband med att Fagerstranden invigdes den 1 september i år var det också invigning av Gustaf och Anitas permanenta utställning på området om industritiden. Ta del av författarens och konstnärens skaparskildringar. Följ med på en guidad tur runt Fagerstranden tillsammans med Gustaf och Anita Forssell. Samling p-platsen vid fotbollsfältet.

ÖVRIGT

27 oktOBER

Timrå bibliotek kl 12 ONS

Timrå bibliotek kl 13 LÖR

LÖR

13 november Släktforskarhjälp I bibliotekets forskarstuga av Jan-Olof Martinsson, Midälva Genealogiska Förening. Timrå bibliotek kl 13–17

ONS

14 november Bibliotekscafé Bokprat! Bibliotekarierna ger sina bästa boktips! ?Vi bjuder på fika. Timrå bibliotek kl 13

TIS

4 december Bibliotekscafé kl 13 Vibeke Olsson berättar om sina böcker och sitt skrivande. Vi bjuder på fika.

Dagens lunch

Thai tallrik mån-lör, 11-14

69:-

Tik´s Thaimat

Köpmangatan 27 C • 060-57 33 00

Välkommen till oss på

E & D Måleri AB

TOTALENTREPRENAD EL • VVS • BYGG Se vårt erbjudande på värdekupongen!

BIO

Hypnotisören 14, 17, 21 okt

info@edmaleri.se

Norra Fagerviksv 43, Fagervik • 073-399 67 57 iTIMRÅ

39


BIO SÖN

TEATER

14 oktOBER Sammys äventyr 2 3D Söråkers Folkets Hus kl 14

SÖN

Söråkers Folkets Hus kl 15.15+ 19 SÖN

14 oktOBER

ONS

SÖN

ONS

21 oktOBER SÖN

21 oktOBER

Balladen om Marie Kröjer

28 oktOBER Hotell Transylvania 3D

LÖR

28 oktOBER

31 oktOBER

ONS

Ljustorps Bygdegård kl 19-21

1 NOVEMBER Biodag Liten Skär och alla små brokiga kl 11, Paranorman 3D kl 13, Bitchkram kl 19

FRE

4 NOVEMBER Biodag Hotell transylvania 3D kl 14, Skyfall kl 19

TIS

LÖR

Söråkers Folkets Hus kl 19-21.30 SÖN

23 oktOBER SVANSJÖN Från Royal Opera, London

27 oktOBER

25 novEMBER Faraos dotter, En av baletthistoriens klassiker, direktsänds från Bolsjojteatern i Moskva Söråkers Folkets Hus kl 16

TIS

27 november

11 NOVEMBER

Othello ( Verdi ) Livesändning från The Metropolitan opera, New York

Biodag Tingeling kl 14, Önskerepris: Palme kl 19

Söråkers Folkets Hus kl 19 (Operabuffé fr 17.30)

TRE FLUGOR I SOPPAN Västerbottensteatern. En musikalisk matodyssé om televisionens evinnerliga matprogram. Smakprov av delikatessostar efter föreställningen.

30 oktober

Västansjölokalen (Hörslinga ) kl 19-20

TIS

40

August Strindberg och hans hustru och om den bristande jämlikheten mellan könen och inom äktenskapet

Trollflöjten (Mozart) Livesänd från Kungliga operan i Stockholm

Söråkers Folkets Hus kl 19

7 NOVEMBER Skyfall

19 okTOBER

Söråkers Folkets Hus kl 19 (Operabuffé fr 17.30)

Söråkers Folkets Hus ONS

17 oktober

Söråkers Folkets Hus

Söråkers Folkets Hus kl 13+19 SÖN

Kärleksdrycken (Donizetti) Med bl a Anna Netbretko, Livesändning från The Metropolitan opera, New York

GULD OCH GRÖNA SKOGAR Estrad Norr. Roande och spännande teaterföreställning om uranprospektering i Jämtland.

Söråkers Folkets Hus ONS

13 + 16 oktOBER

Biodag Lilla Anna & Långa Farbrorn kl 11, Tingeling kl 13, Bitchkram kl 19

Söråkers Folkets Hus SÖN

Biodag De fem legenderna 3D kl 14, Blondie kl 19

Söråkers Folkets Hus kl 19 (Operabuffé fr 17.30)

Balladen om Marie Kröjer Söråkers Folkets hus kl 19

TOR

2 DECEMBER

Scen/teater

Söråkers Folkets Hus kl 14

ONS

Call girl

24 oktOBER Söråkers folkets Hus kl 13+19

SÖN

28 NOVEMBER

Söråkers Folkets Hus

Söråkers Folkets Hus kl 19

SÖN

Call girl

Söråkers Folkets Hus kl 13+19

Sammys äventyr 2 3D

Hypnotisören

ONS

21 NOVEMBER Söråkers Folkets Hus kl 13+19

Hypnotisören

Söråkers Folkets Hus kl 14 SÖN

ONS

17 oktOBER Söråkers Folkets Hus kl 13+19

Breaking Dawn Part II Söråkers Folkets Hus kl 19

Hypnotisören Söråkers Folkets Hus kl 19

18 NOVEMBER

nas natt Tribader t 30 ok

14 NOVEMBER Premiär: Breaking Dawn Part II

iTIMRÅ

TRIBADERNAS NATT Teater Västernorrland. En pjäs om


Musik LÖR

13 oktober Artnok-kvartetten Med Linda Pettersson. En konsert med stycken ur The Great American Songbook. De bästa sångerna från 1900-talet på Broadway och Hollywoodmusikaler. Warfskapellet kl 15

TOR

18 oktOBER ROLLING STONES ”Crossfire Hurricane” Världspremiär för den nya Rolling Stones-filmen Crossfire Hurricane, livesänd via satellit från London. Exklusiva bilder från röda mattan, Galapremiär! Söråkers Folkets Hus kl 19

FRE

2 novEMBER Pubkväll med Musikpolisen Partybandet Musikpolisen med Sveriges bredaste reportoar bjuder på en helkväll till förmån för ”Folkan 4ever” Söråkers Folkets Hus kl 20-00

Foto:Lia Jacobi

TOR

Ingrid Nilsson, Olja Öppnar 15/10

Timrå bibliotek Konstutställning Helga Bartels ställer ut målningar Vernissage lördagen den 6 oktober kl. 12.00

Keep it real - skivomslag och gatukonst av Banksy Banksy är en pseudonym för en världsberömd anonym engelsk graffitikonstnär Han är främst känd för sin gatukonst i Bristol, men hans verk kan ses i flera andra städer som till exempel New York.

6 – 20 oktober

23/10 - 4/11

Vävutställning Inlämnade alster visas.

Emelie Öberg 19/11-14/12

Konstutställning Mari Zidén ställer ut. Vernissage lördagen den 27 oktober kl. 12.00

LED ZEPPELIN- Celebration Day 2007 återförenades Led Zeppelin för en kväll. Över 20 miljoner försökte köpa biljett, bara 20 000 lyckades. Konserten var en fantastisk upplevelse - som du nu kan se på Söråkers Folkets Hus! Den monumentala kvällen på Londons O2 Arena filmades i HD-kvalitet, men har sedan dess hållits hemlig – tills nu. Söråkers Folkets Hus kl 19

ONS

14 november Höstrock Kulturskolan In Between kl 19

Utställningar Söråkers Folkets Hus

8 novEMBER

TOR

22 novEMBER THE DOORS - LIVE AT THE BOWL ’68 Hela konserten från 1968, som av många anses vara bandets bästa någonsin! Digitalt restaurerad och remixad i 5.1 surroundljud. Som intro visas en nyproducerad kortfilm med exklusiva intervjuer med bandmedlemmarna. Söråkers Folkets Hus kl 19

27 oktober – 10 november

17 november - 1 december

iTIMRÅ

41


[ UTFART ]

Ta en iTimrå-bild i höst! På näst sista sidan i iTimrå låter vi olika Timråfotografer visa sina bästa bilder. Vi kallar det iTimråbilden och den här månaden är det Ida Norin som bidrar med ett fotografi. Har du också tagit en bild som du vill visa iTimrås läsare? Eller är du precis på väg ut för att ta din bästa bild någonsin? Hör i så fall av dig till oss, antingen via epost till info@itimra.se eller genom att ringa 060-58 00 30. Kanske är det din bild som är med i nästa nummer av iTimrå? Vi honorerar alla införda bilder. Välkommen med ditt bidrag!

[iTIMRÅBILDEN]

Camilla Abrahamsson är 39 år och bor med sin 5-åriga dotter i Ljustorp. Sedan ett par år tillbaka har hon en fotostudio i Sörberge och hon driver även Galleri C. Camilla älskar att titta på bilder, en bra bild med känsla kan hon titta på hur många gånger som helst.

”Bilden är tagen på en åker i Ljustorp. Jag var på väg hem från jobbet och helt plötsligt kom eftermiddagssolen fram, så jag stannade vid vägkanten och tog ett kort. Hösten med det varma, mustiga ljuset är en fröjd att fota i.”

[iTIMRÅBILDE

N]

”Bilden föreställe injagande spindel r en ganska stor och skräckfönster hemma som jag hittade på bildörren i Bergeforsen. s mina vanliga Spindlar tillhör fotomotiv.” inte

Helene Svensson är uppväxt i bor, nu med Bergeforsen man, där hon nu åter mycket utomland dotter och hund. Helene har tidigare s, först som jobbat sjöman och sedan som fotograf.

[iTIMRÅBILDEN]

”Bilden föreställer min fotograferade under vän Petra Olofsson som jag en danslektion hösten 2011.”

Ida Norin tog studen ten vid Estetiska ning teater i våras. programmet med inriktVid sidan av skådes fotografi henne peleri och scenog s stora intresse. rafi är Ida gillar bäst att människor, och fotografera allra helst ”in the moment”.

omslag Omslaget på Evelina Thuresson är fotograferat under invigningen av Fagerstranden.

[annonsindex ]

Här hittar du alla annonsörer i bokstavsordning Byggbutiken........................................ 11, 44 E & D Måleri........................................39, 44

11 000ex

100% TIMRÅ

Stor guide: Allt som händer i Timrå i vår På gång

❃ Ingegerd Karlsson ❃ Hundhall Magasinet för ett roligare Timrå!

Magasinet för ett roligare Timrå!

Willson Phiri • Vimmel • Kalendarium Magasinet för ett roligare Timrå!

ICA Nära Bergeforsen...............................44

Nr 3 2011 •

Backstage på E.ON Arena

ICA Supermarket Sörberge.................33, 44

12 ÅR

ICA Supermarket Timrå............................44

David, Timrås pingishopp

Länsförsäkringar........................................2 New Fashion.............................................44 Nord Kött & Chark....................................33 Socialtjänsten...........................................13 Sörberge Folkets Hus................................ 11 Tik’s Thaimat............................................39 Timrå kommun.................................4, 5, 33 Trafikverket............................................... 11 Tryckeribolaget........................................32 Visit Timrå...........................................20, 21

15 000ex Mira Eriksson ❃ Pia Niemi ❃ 100% TIMRÅ

Barbro Sjögren

roligare Timrå! Magasinet för ett

Nr 2 2011 • S O M M A

R • www.itimra.se

En dag i Ljustorpsån Torgnys trädgård Full fart nedför Skönviksbacken Är du med på VIMMELB ILD?

42

iTIMRÅ

MAX går på 24-årigt dagis

68

SOMMAR

SIDOR

Gåbingo för alla

& redan artister

4

värdekuponger på baksidan!

Shake Tjuvtitt Innanför dörrarna på nya skolan

Är du med på VIMMELBILD?

KUL TEATER

s. 22

5

bästa hälsotips i vinter

i Teater vara med Alla får

Thalia

Moa och Tintin vill vinna i Vilda Västern

iTIMRÅ

1

48

sidor bara omTimrå

Harriet, 85 – festfixaren i Sörberge

TILLBAKA I TIMRÅ IK

Nr 1 2012 • V I N T E R • www.itimra.se

Yvonnes tavlor hos Sveriges kändisar

Tufft för Söråkers bandydamer

Succébandet tar nya vägar

JONTE

Polare i vått och torrt

Nr 4 2011 • V I N T E R • vwww.itimra.se

H Ö S T • www.itimra.se

Vår dag på Erikshjälpen

mr blings gulDsuCCé

+

Timråföretaget som har 166 000 fans

Ansvarig utgivare/redaktör Lars Kågström lars@itimra.se Produktionsledare Mikael Carnbro mic@alltid.net

på Facebook

Förskolan som satsar på ny teknik • Emma gillar att stå på scen Elevmusikal fyller Vivansborg • Pia väljer det bästa i Timrå

Ges ut av Alltid Marknadsbyrå AB Södra Köpmangatan 7, Timrå Tel 060-58 00 30 info@itimra.se www.itimra.se

Är du med på vimmelbilD?1 iTIMRÅ

Timrås största och minsta tidning! Kommande nummer under 2012!

5 december Boka annons på 060-58 00 30 eller annons@itimra.se

Redigering Pawel Maronski Anders Hall VD Kenneth Zetterlund z@alltid.net Projektledare/ANNONSBOKNING Susanne Boström, susanne@yippie.nu, 0611–51 13 20 Stefan Fröberg, stefan@yippie.nu, 0611–51 13 20 UTGIVNINGSBEVIS NR 28 968 Utdelning 11 000 ex med Posten, Total hushållstäckning och till alla företag, Timrå kommun Tryck Tryckeribolaget Medarbetare i DETTA NUMMER Linda Saltin, Emilia Eliasson, Pär Olert, Joel Lindström, Lars Kågström, Anders Hall, Pawel Maronski, Fanny Sandström.


ITIMRÅbilden

FANNY SANDSTRÖM NR 3 • 2012

”Merlo Slott är ett av mina smultronställen här i Timrå när det gäller fotografering. Här fotar jag under alla årstider, men allra vackrast är det nog på hösten.”

”Fotografering är ett av mina största intressen och sedan jag började år 2008 har det hänt en hel del. I början fotograferade jag blommor & natur, lite senare porträttfoton och nu idag föredrar jag att fotografera vardagliga saker, så som mat, inredning eller stilleben.”


Ger rabatter! Värdekupong

Sparar pengar! Värdekupong

Vi bjuder på standardtapet

HALVA PRISET på godis!

vid beställning av mer än ett rum. Gäller t o m 1 jan 2013.

Vid köp av andra varor för minst 100:Lösvikt. Godisprinsen. Gäller 1 köp mot kup & på ord pris. T.o.m. 31/10

Norra Fagerviksvägen 43 073-399 67 57 • info@edmaleri.se

Värdekupong

10

%

rabatt

i HELA butiken!

TIMRÅ CENTRUM 060-53 93 73 Timrå

Värdekupong

40

% rabatt

Ej tobak, spel, post, tidningar eller receptfritt. Ett köptillfälle t o m 28/10.

på SP altandörr. Ej best. Begr antal. Erbjudandet gäller t o m 31/10

Bergeforsen

Terminalvägen 6 060-571050

Värdekupong

25

%

rabatt

på ett valfritt plagg. Erbjudandet gäller t o m 27/10.

Köpmangatan 39 • 060-57 33 30

Värdekupong

25

kr

höst-X-tra

OLW Chips 300 gr, läsk 1,5 liter + hyrfilm. Tom 31/10 mot kup. Pant tillk.

Sörberge 060-57 82 38

060-57 90 30 • Sörberge

Det finns bara en tidning som är Timrå till 100% Du läser den nu! Här borde du annonsera! www.itimra.se

PLU 1965

Profile for Alltid Marknadsbyra

iTimrå nr 3 2012  

Magasin för Timrå kommun

iTimrå nr 3 2012  

Magasin för Timrå kommun

Profile for lamee