Page 1

11 0 0 0 ex Magasinet för ett roligare Timrå!

Nr 2 2010 • HÖST • www.itimra.se

PREMIÄR FÖR 3D-BIO I SÖRÅKER!

12 får chansen

Förbanna inte mörkret, utan tänd ett ljus.

Ilir & John går sin drömutbildning!

Boksläpp med sagosystrar

N E S R O F E G BER Jennie slår stenhårt!

FLUGFISKE- DO ELDORA

Sebastian Erixon • Livsstilsbyrån • Smultronstället •

varje år

44 sidor som till 100% handlar om Timrå!


En toppenkväll för Timrås näringsliv!

Boka 21 oktober • Söråkers Folkets Hus www.guldstegen.se ARRANGÖRER

MEDFINANSIÄRER

Det enda Det Det enda enda tryckeri tryckeri tryckeri du behöver! du behöver! du behöver! Det enda tryckeri du behöver! 060-64 14 50 • info@tryckeribolaget.com • tryckeribolaget.com 060-64 14 50 • info@tryckeribolaget.com • tryckeribolaget.com 060-64 14 50 • info@tryckeribolaget.com • tryckeribolaget.com 060-64 14 50 • info@tryckeribolaget.com • tryckeribolaget.com

Timrås närmaste tryckeri!

060-64 14 50 • info@tryckeribolaget.com • tryckeribolaget.com

Handla på hemmaplan!

Köpmannaföreningen Timrå • Ordförande Kent Magnusson 070-244 52 61


lfy.se/trygghet

Samla företagets trygghet på ett och samma ställe Oavsett behov, så hjälper vi dig att samla företagets trygghet på ett och samma ställe. Vill du veta mer, kontakta oss på telefon 060-19 85 00 eller besök något av våra kontor.

iTIMRÅ

3


RedaktÖR

11 00 0

ex

roligare Timrå! Magasinet för ett

Nr 2 2010 • HÖST • www.itimra.

se

PREMIÄR FÖR 3D-BIO I SÖRÅKER!

12r chansen få Ilir & John går sin drömutbildning!

Boksläpp med sagosystrar

varje år

SEN

GEFOR BERGFIS KE-

Jennie slår stenhårt!

FLU

ELDORADO

• ån • Smultronstället Sebastian Erixon • Livsstilsbyr

44 sidor som till 100% handlar om Timrå!

nsson

Omslagsfoto: Sara Anto

Ges ut av Alltid Marknadsbyrå AB Södra Köpmangatan 7, Timrå Tel 060-58 00 30 info@itimra.se www.itimra.se Ansvarig utgivare/redaktör Lars Kågström, lars@itimra.se Produktionsledare/Redigering Johnny Lundqvist, johnny@itimra.se VD Kenneth Zetterlund, z@alltid.net

Nytt nummer och nytt kontor! Välkommen till det andra numret av iTimrå. Responsen på det första numret har varit helt fantastisk och det känns både roligt och skönt. Uppenbarligen hade vi rätt när vi tänkte att det behövs en tidning som bara handlar om Timrå och som lyfter fram de goda initiativ och de engagerade människor som finns här. Men nu går vi vidare. För det första har vi öppnat ett eget kontor i Timrå som du kan läsa mer om här nedan. Sedan vill vi förstås fortsätta utveckla tidningen och då behöver vi din hjälp. Ingen vet ju bättre vad som är på gång i Timrå än du som bor och verkar här. Så vad vill du läsa om? Vad tycker du att vi borde skriva om? Vem i din närhet har gjort något som är värt att uppmärksamma? Det kanske till och med är du själv? Skicka dina tips till info@itimra.se eller ring 0611-51 13 20. Eller titta in på vårt Timrå-kontor. Nästa nummer kommer ut den 8 december.

Projektledare/ANNONSBOKNING Susanne Boström, susanne@yippie.nu 0611-51 13 20, Nils-Erik Jonsson, nicke@yippie.nu, 0611-723 45, Stefan Fröberg, stefan@yippie.nu, 0611-51 13 20 Utdelning 11 000 ex med Posten, Total hushållstäckning och till alla företag, Timrå kommun Tryck Tryckeribolaget Medarbetare i DETTA NUMMER Linda Saltin, Emilia Eliasson, Lasse Näsström, Oscar Eriksson, Sara Antonsson UTGIVNINGSBEVIS NR 28 968

TIPSA

OSS OM VAD VI SKA SKRIVA OM! Lars Kågström, redaktör lars@itimra.se tel 0611- 51 13 20

Nytt kontor i Timrå Nu har vi öppnat vårt Timråkontor! Vi håller till på Södra Köpmangatan 7 bredvid Hårlinjen. Som platschef har vi anställt Johnny Lundqvist, som har över 20 års erfarenhet av arbete med reklam och information. Han arbetar aktivt med iTimrå och åt Alltid Marknadsbyrå.

4

i T IM RÅ

Ring, skriv eller maila till oss! iTimrå Alltid Marknadsbyrå AB Södra Köpmangatan 7 TIMRÅ Tel 060-58 00 30 info@itimra.se Utgivningsplan Nr 3 2010 Utgivning 8 december Nr 1 2011 Utgivning 9 mars Nr 2 2011 Utgivning 29 juni


Innehåll

På jaktlax! efter

Nasty North mästare Timrås

12

24 28

Skön massage

10

Utbildning ger jobb!

18

INNEHÅLL nr 2 – 2010 Blandat i timrå  Vattenfinal & skruvskulptur

6

Sebastian erixon  Ung hockeystjärna

9

kalendarium  6 oktober - 7 december

39

+ vimmel på sid 36-37

Sagosystrar

Sanna Juhlin och hennes

En scen i Söråker där alla får vara med!

syster Åsa Lundgren har släppt en barnbok tillsammans. Sid 34

iTIMRÅ

5


BLANDAT Smått och gott om livet i Timrå. Har du tips och idéer om vad vi ska skriva här, maila till info@itimra.se

Butik Liten har blivit större

Egypten nästa!

Nu kan även Sundsvallsflyg erbjuda charterresor direkt från Midlanda. Den 30 januari lyfter första planet mot Egypten och en knapp månad senare startar resor till Gran Canaria. Men allra först, med start 21 oktober, blir det weekendcharter till Riga under tre veckors tid. – Vi ser att efterfrågan på charterresor från den lokala flygplatsen är större än utbudet, säger Johan Nikula, chef på Sundsvallsflyg. Det är också ett sätt för oss att fortsätta utveckla vår region och visa att vi bryr oss om dem som bor och verkar här. Inför våren och nästa sommar planerar Sundsvallsflyg ännu fler charterresor till resmål på både långt och kort avstånd.

Vattenfinal för Timrå Timrås kranvatten är inte bara gott, det är ”krispigt friskt med läcker fokuserad stramhet i fin balans med mjuk eftersmak”. Så lyder i alla fall omdömet om vattnet från Wifsta vattentäkt från juryn i tävlingen Sveriges Godaste Kranvatten. Den 17 november får vi veta om Timrås bästa vatten även är Sveriges bästa. Då avgörs nämligen finalen i tävlingen på Operakällaren i Stockholm. Bland medtävlarna finns även vattnet från Grönsta vattentäkt i Sundsvall.

Den 5 oktober flyttade Agneta Westman sin secondhandbutik med barnkläder från Banérgatan till centrala Köpmangatan, i Papperskungens gamla lokaler. – Jag öppnade i februari och har redan växt ur lokalen. Det går bra nu, det är därför jag flyttar, säger hon. Butik Liten har ett stort utbud av secondhandkläder i allt från minsta bebisstorlek till tonårssstorlek, 170 och XS-S. Och mammakläder finns också att köpa. – Det finns ett jättebehov av begagnat. Jag har fräscha grejer och märkeskläder som till exempel Polarn o Pyret och skomärkena Pax och Kavat. Och nu laddar jag upp med vinterkläder. Agneta säljer också leksaker, barnvagnar och sängar. – Den här veckan blev det klart att Rebecca Böös kommer till samma lokal som jag. Hon är UF-företagare som ska ha en liten syateljé i en del av lokalen och sy barn- och vuxenkläder på beställning och hon kommer även att utföra ändringssömnad. – Jag älskar verkligen jobbet, man får träffa både föräldrar och barn här, säger Agneta Westman.

Dragningen

Elenor Pettersson 21 år, stekare på Sibylla, Vivsta

6

i T IM RÅ

Älgkött eller nötkött?

Safta eller sylta?

Åstön eller E.ON Arena?

Självklart älgkött. Vi brukar själva stycka eget kött och ta hem.

Safta! Det brukar vi göra hemma. Jag gör gärna blandsaft med svartvinbär, krusbär och röda vinbär.

Å, vad svårt, men jag måste nog säga E.ON. Jag har varit mer där. Men Åstön och Idyllen är också jättefint.


Smultronstället

Ulrika Sahlin, hotelldirektör på Clarion Collection Hotel Grand i Sundsvall, boende halvtid i Söråker och halvtid i Brunflo, Östersund.

Timrå

växer mest Timrås befolkning ökade under första halvåret med 92 personer till 17 994 invånare. Ökningen beror i huvudsak på att fler flyttar till Timrå än härifrån. Timrås ökning bidrar starkt till att också länet kan visa ett ökande invånarantal, +151 invånare.

Vilket är ditt smultronställe i Timrå?

– Spontant är det första jag kommer att tänka på Tynderö/ Åstön. Alla fantastiska bad, sommarrestauranger och den härliga sammanhållningen. Men det finns massor egentligen, till exempel Lögdö, Deltat, Merlo slott och Skönviks-backen vintertid. Eftersom jag verkar för besöksnäringen i vår region måste jag även säga närheten till Sundsvall. Där har vi en unik stadskärna med vår vackra stenstad. Vad saknar du mest av Timrå när du är i Brunflo?

– Att kunna se ut över havet. Och förstås min älskade son.

Skruvad skulptur

Fynd på Vosa loppis i Söråker.

Nu står Timråkonstnären Willard Lundstedts skruvskulptur på plats i hockeyrondellen. Skruven sattes upp vid ishallen inför ungdoms-OS 1997, men togs ned i samband med ombyggnaden för några år sedan och blev liggande. Men nu har alltså den sex meter höga skulpturen fått nytt liv på en ny plats. Skruven är ursprungligen en gigantisk massaskruv från Östrandsfabriken som kompletterats med fem stora hockeyklubbor.

Dragningen

Magnus Tagesson

Älgkött eller nötkött?

Safta eller sylta?

Åstön eller E.ON Arena?

Jag äter mer nötkött, så det får bli det.

Jag gör ju inget av dem, men jag tycker saft är godast.

Hockeyn är ju nummer ett, men Åstön är fin den med.

37 år, arbetar på Timrå kommun på Park och Natur, Vivsta

iTIMRÅ

7


BLANDAT

Sagolikt bra kläder på Sagolik! Nu går det att köpa kläder, få makeup och klippa sig samtidigt. Den 16 september öppnade Victoria Mohlén en kläd- och makeup-del i Eva-Lena Rylanders hårsalong Sagolik på Köpmangatan. Victoria vill ge frisörkunderna som väntar något extra. – Jag brukar välja ut passande kläder till dem. När de är färdigklippta hänger det några plagg i provrummet och väntar. Victoria säljer damkläder av flera olika märken som Dranella, Ichi och Pulz och har även smycken och väskor. Dessutom finns makeup- och hudvårdsprodukter.

Succé för Mid Nordic Cup!

174 lag deltog i Mid Nordic Cup i början av augusti. Vädret var det bästa tänkbara och planerna var i toppskick. – Ja, jag vill ge en stor eloge till dem som sköter planerna, säger cupgeneralen Pelle Selander. Även allt annat fungerade perfekt och Pelle har bara hört gott om cupen. – Det är nästan så jag blir lite orolig över hur vi ska kunna leva upp till det här nästa år. Det går säkert bra!

8

i T IM RÅ




 

 

 

    

Timrå station. Foto Marie Lundqvist

Ådalsbanan - den viktiga länken





Trafikstart augusti 2011

Snart har 3 mil ny järnväg byggts klar och 10 mil av Ådalsbanan upprustats. Tillgängliga resecentrum i Timrå, Härnösand, Kramfors och en station vid Kramfors/Sollefteå flygplats. I augusti 2011 planeras banan vara klar för trafikstart. Ådalsbanan mellan Botniabanan och Ostkustbanan blir då en viktig länk för gods- och persontrafik mellan norra och södra Sverige. Läs mer i Tidningen Ådalsbanan som kommer i din brevlåda torsdag den 21 oktober.

Visningslokal på Varvsallén 13 i Härnösand Öppet tisdagar kl 13-19 Lördag 2/10, 13/11 och 11/12 kl 10-15 Tfn 060-18 32 50 (växel) Vi bjuder på kaffe, välkommen!

Gruppbesök Boka kostnadsfria gruppbesök, ring Siv Baudin, Informatör. 060-18 36 84 eller 070- 579 49 49

Trafikverket tog den 1 april 2010 över de verksamheter som tidigare fanns inom Banverket och Vägverket. Samtidigt avvecklades Banverket, Vägverket och SIKA.

www.trafikverket.se/adalsbanan iTIMRÅ

9


Reportage

text linda saltin foto oscar eriksson

Katarina öppnar egen mottagning Katarina Holgersson på Livsstilsbyrån har fokus på helhetshälsa och har tidigare kommit ut till kunder på företag. Men nu kan även privatpersoner boka massage och hälsovägledning i den nya lokalen. Den 1 september öppnade hon i Hälsohuset på Terminalvägen.

D

et vita ljuset och en sprudlande glad Katarina Holgersson möter oss i dörröppningen. Här inne råder harmoni; väggarna är vita, gardinerna och borden likaså. Vita mjuka fåtöljer med vita plädar hängda över ryggarna lockar inbjudande. Här slappnar man av. Det doftar gott av mandarin- och citronolja. – Oljan verkar uppiggande, säger Katarina medan hon masserar dagens första kund. – Kunden får välja olja själv. En del vill ha en neural olja

10

i T IM RÅ

som inte luktar något och föredrar en avslappnande lavendelolja, fortsätter hon. Nu har Katarina varit egenföretagare sedan januari 2010 och på det ser hon bara positivt. – Jag känner det som ett privilegium att få göra det jag vill och jobba med hälsa, säger hon. Hon har själv inrett den kombinerade hälsorådgivningsoch massagemottagningen. Hennes mål är att ge sina kunder en hållbar livsstil.


5 bra effekter av klassisk massage 1. Minskad muskelspänning. 2. Ökad blodcirkulation. 3. Minskad smärta och värk. 4. Stärkt immunförsvar. 5. Ökad koncentrationsförmåga.

– De flesta förknippar hälsa med bra kost och motion. Men hälsa är också att göra saker man gillar och på så sätt minska stress. Det är viktigt att lyssna på sig själv och vad man mår bra av. Och återhämtning är något som många glömmer bort i dagens stressade samhälle. Varför ska man unna sig att gå på klassisk massage? – Om man har ont i kroppen ökar massagen blodcirkulationen i kroppen, vilket gör att värken i sin tur minskar. Men kunder som inte har rygg- och nackproblem kan också unna sig massage som en lyxig avkopplingsstund. Katarina är förutom massör även utbildad hälsovägledare och kostrådgivare.

Fakta Katarina Holgersson Ålder: 35 år. Familj: Maken Martin och barnen Clara 4 år och Melker, snart 8 år. Bor: I villa i Bergeforsen. Gillar: Livskvalité. Gillar inte: Negativitet – det är tråkigt. Tränar: Styrketräning, Fight-night aerobics, cirkelträning och går morgonpromenad klockan

– Dessutom är jag FAR-ledare, vilket innebär att jag tar hand om de patienter som har fått fysisk aktivitet på recept utskrivit av läkaren. Det händer allt oftare att läkare skriver ut det i stället för traditionell medicin. – Jag tycker att man ska träna på att tänka positivt på samma sätt som man tränar att åka skidor. Det försöker jag få in i hälsoprojekten vare sig de handlar om att minska stress, sluta röka eller att gå ner i vikt. Men viktigast är självkänslan berättar Katarina. – Det är viktigt att man har den när man gör en stor livsstilsförändring. 

05.00. ”Då har jag min egen tid, det är en bra start på dan”. Gör: Jobbar halvtid som barnskötare och halvtid i egna företaget Livsstilsbyrån. ”Men jag hoppas kunna jobba heltid i företaget snart”. Livsstilsbyrån erbjuder: Hälsoprojekt, hälsoprofilbedömning, individuell hälsovägledning, gruppträning/fysisk aktivitet, taktil och klassisk massage. Bästa hälsotips: Att ta vara på livet och göra det som får en att må bra.

iTIMRÅ

11


Reportage

text emilia eliasson foto lasse näsström

 16-17/10 är det Flugfiskets dag och Bergeforsen cup

 Flugfiskets dag. Lördag 16/10 kl 9-16

 Bergeforsen Cup. Söndag 16/10. Endast flugfiske tillåtet. Samling kl 8. Avslutning ca kl 17.

 Mat och dryck finns att köpa båda dagarna.  Läs mer på www.bergeforsfisket.com

12

i T IM RÅ iTIMRÅ


Fiskelycka Flugfiske är en sport som lockar till sig många entusiaster. I Timrå finns ett 40-tal utövare. Vi följde med ut på Indalsälven, en mulen men härlig höstdag, när några av dem försökte fånga sin drömfisk, storlaxen.

Jan Söderqvist provar ofta fiskelyckan i Indalsälven.

i TiTIMRÅ IMRÅ

13


D

et är mulet ute och man måste ta på sig ett extra lager kläder för att inte frysa. Vädret är ändå behagligt. En helt okej dag för flugfiske, om det hade blåst lite mer. Vi åker ut med den lilla båten och sicksackar fram i Indalsälven för att undvika grundpartierna. Det går i maklig takt. Man hör knappt ljudet av den lilla elmotorn och det är ett påtagligt lugn. Några hundra meter framför oss står en man i en båt och kastar med sitt spö. Han är flugfiskare och lugnet är just en av anledningarna till att han är här. I Timrå är det ett 40-tal personer som ägnar sig åt flugfiske. Bland dem finns några riktiga entusiaster som reser världen runt för att flugfiska. Olle Graneheim är en av dem som har upptäckt charmen i flugfiske och han köpte sitt första flugfiskespö redan för 30 år sedan. Nu får hans egna utövande stå tillbaka för rollen som fisketillsynsman och ägare av ett handelsbolag som hjälper folk som är intresserade av flugfiske. Han fastnade för flugfiske av en speciell anledning. 14

i T IM RÅ

– Mycket av tjusningen ligger i att få lite tid för sig själv. Man kommer nära naturen och får ett break från vardagen. Det är väldigt rogivande, men bjuder också på spänning. I dag är Olle ute på jour, något som ingår i rollen som fisketillsynsman. Han ska hjälpa folk med fisket, men också kontrollera att allt går rätt till. Ibland kan det handla om något så enkelt som att ge råd om vilka redskap de ska använda till hur de ska kroka fisken. Men det är sällan han stöter på några problem. – Det är trevligt att jobba med flugfiskare, man behöver inte tala om för dem vad de ska göra. De vet redan hur man ska bete sig i naturen. De flugfiskare vi möter ropar då och då till varandra, ”Det är dålig fart i vattnet i dag”, säger en. Åke Rosenquist har varit ute i sex timmar redan och håller upp två laxar som han har fångat. De väger mellan sju och åtta kilo vardera. Beroende på vilken tid på säsongen det är kan man få lägga ner mellan 10-100 timmar på att få en lax. Trots det tycker Olle att det är värt det. – Det är jättespännande när man

känner att det nappar, men hälften av fiskarna tappar man tyvärr. Men även om man tappar den så har man fått ett utbyte bara av att ha stått och lirkat med den i några minuter. Fisket i Timrå lockar under säsong många turister, inte bara från Sverige utan från hela Europa. Olle kan se att flugfisket har ökat de senaste åren och att fler engagerar sig för att öka intresset. Han menar också att flugfiske inte är så svårt som det kan verka och att det är lätt att komma igång om man är sugen. – Om du vill prova på kan du till exempel kontakta en klubb, prata med personal i en fiskebutik eller kontakta folk som är insatta. Får du hjälp så kan du lära dig att kasta och få fisk på en dag. Under tiden vi är ute samlas fler och fler flugfiskare längs med älven. Än så länge är det bara Åke som har haft någon fiskelycka, men det ständiga vakandet i vattnet vittnar om att det finns gott om fisk att fånga. När det skymmer tar vi båten och beger oss hemåt, men för vissa har kvällen bara börjat. För någon av dem kommer kanske storlaxen att nappa. 


Som fisketillsyningsman hjälper Olle Graneheim dem som fiskar, men ser också till att allt går rätt till.

Fakta Åke Rosenquist är den enda som får fångst den här dagen.

 Här kan du fiska i Timrå kommun (urval): Indalsälven, Ljustorpsån, Mjällån, samt flera tjärnar och sjöar t ex Skälsjön och Hällsjön  Säsongen varar så länge det är öppet vatten, det vill säga från mitten av april och ändra fram till november  Bästa fisket är på vår och höst, men varierar beroende på vilken fisk du vill fiska

iTIMRÅ

15


M U R T N E C E RES I NF O RMATI O N

TIMRÅ

Projektägare: Timrå kommun Aktuell information om projektet finns på www.timra.se Frågor & svar: Ronnie Söderlund tel 060-16 31 77 Medfinansiärer

Mot en större region I augusti 2011 öppnas tågtrafiken mellan Sundsvall och Umeå. Det innebär helt nya förutsättningar för alla som bor längs banan.

– Vi får en regionförstoring som driver på all utveckling i området, säger den transportstrategiske rådgivaren Christer Thomasson. Restiderna kommer att minska rejält, vilket gör att arbetsmarknaden växer. – Erfarenheten visar att 45 minuters resa enkel väg är okej för de flesta. En del kan också utnyttja tiden på tåget till arbete. Då är ju restiden i praktiken lika med noll, säger Christer Thomasson.

” 16

När tågtrafiken kommer igång mellan Sundsvall och Umeå i augusti 2011 ser jag fram emot att tillsammans med min familj ta tåget till Örnsköldsvik och besöka Paradisbadet. Eller varför inte se Timrå möta Modo i Fjällräven Center? Med släkt i Umeå känns snabbtåg från

i T IM RÅ

Men även andra typer av resor bör kunna öka och driva på utvecklingen i området. Med bra anslutande busstrafik till och från Resecentrum blir det möjligt för många att ta tåget till exempelvis Birsta eller till Timrå IKs hemmamatcher. – Men det är väldigt viktigt att hela resan, från dörr till dörr, fungerar. Annars är det lätt att människor tar bilen i stället. Vinsterna med att ta tåget är flera. – Det är inte bara mer trafiksäkert och miljövänligt utan också bekvämare.

Timrå, på 2 timmar och 20 minuter, som ett snabbt, bekvämt, säkert och miljövänligt alternativ till bilen. Och med de centrala resecentrumen kan vi gå in till stan och shoppa, äta, se konserter och utställningar, you name it. Möjligheterna ökar, inte bara till ett utökat nöjesliv utan

Ronnie Söderlund, projektansvarig, Timrå kommun

Vad händer just nu? – Vi bygger en långtidsparkering för drygt 20 bilar väster om Järnvägsgatan. På östra sidan bygger vi bussanslutning, korttidsparkering, cykelparkering och väderskydd. När blir det klart? – Det ska vara klart innan snön kommer. Vi siktar på början av november. Sedan återstår bara beläggningsarbeten, asfaltering och sådant, som görs till våren. Mer info Ronnie Söderlund, 060 - 16 31 77

även en större arbetsmarknad och studier på annan ort, exempelvis i Umeå. Se möjligheterna och ta tillvara på dem! Själv ska jag nog planera in den där tjejresan som aldrig blev av i våras.... Marie Lundqvist, Sörbergebo, före detta barnskötare på Tallnäs förskola, nu informatör på Trafikverket.


(Även gardiner) Öppettider: mån-ons 10-18 • tor-fre 10-16

Passa På att boka vinterns/vårens resa redan nu! Vi ger 10 % rabatt på utvalda resor vid bokning senast 30/11-2010. Uppge kod: TIMRÅ

Second Hand

Damkläder, Skor & Väskor

!

Välkommen in! Mariannne Nyberg

Klipp ur annonsen!

Ändrar kläder & syr nytt

Stora Torget, Sundsvall – Hantverksvägen 4, Timrå 060–57 25 45 • www.cerisresor.se

Bölevägen SörBerge 060-57 07 10

Installation Service Fastighetsel ALLT

INOM EL!

54 platser att älska i Timrå www.visittimra.se

Norrlands närmaste vildmark

070-224 08 08 Bergeforsen

Handla där du bor – Billigare än du tror! Beställ din fruktkorg/festplanka hos oss! Perfekt till jobbet, till festen eller som gåva! rsyr Vi skrädda mål. e sk n ö efter era OBS! beställning in d r Gö rdagar minst 2 va före!

Välkommen hälsar Christer & Eva m. personal Öppet: Måndag - Lördag 8-21 Söndag 10-21

Handla på hemmaplan!

TIMRÅ CENTRUM

060-53 93 73

Köpmannaföreningen Timrå • Ordförande Kent Magnusson 070-244 52 61

iTIMRÅ

17


REPORTAGE

text och foto lars kågström

Söråkers Folkets hus

Timrås största grupparbete Söråkers Folkets hus utvecklas hela tiden. Nyligen fick biosalongen nya stolar och 3D-teknik som annars bara finns i storstäder. Operasäsongen drar igång den 9 oktober, men det är den vardagliga verksamheten som är allra viktigast. – Alla pratar om mötesplatser och arenor. Vi är det! säger husets chef Christina Thonman.

Egentligen var det här meningen att bli en intervju med enbart Christina Thonman, men där blev det tvärstopp. – Jag vänder mig mot den här eldsjälstanken, den är livsfarlig. För att något ska fungera i längden måste det finnas en bärande idé som många kan samlas kring. Inte bara en person. Söråkers Folkets hus har en bärande idé och är en angelägenhet för hela samhället, inte minst ungdomarna. 21-åriga Emelie Öberg började springa i huset redan som sexåring och engagerade sig mer och mer under åren. Som tonåring gick hon med i de självstyrande grupper som sköter delar av verksamheten, till exempel bion och caféet, och nu hjälper hon till med bland annat marknadsföring och webbsidan. – Jag har fått så mycket av det här huset. Nu vill jag ge tillbaka, säger hon. Egentligen skulle Christina velat ha haft med alla sju anställda och alla frivilliga krafter vid intervjun, men det är förstås en omöjlighet. Så det blir hon och Emelie. – Vi har en styrelse på sju personer, men i praktiken är det 45 olika personer som har jour här och till exempel låser efter ungdomarna på kvällarna, säger Christina.

Att ha öppet så mycket som möjligt är en av grundtankarna. Att vara ett möjligheternas hus är en annan. Däremot erbjuds inga färdiga koncept. – De som vill göra något får ordna det själva. Det är bara att skapa en grupp och dra igång, säger Emelie som drömmer om att bygga en ateljé på taket. – Vi vuxna finns här som stöd, men det är sällan det behövs. Ungdomarna är vana att själva se till att det händer något, säger Christina. För många Söråkersbor är huset nästan som en förlängning av det egna hemmet. – När det kommer konferensgäster kan man höra folk säga: ”Får vi frammande?”. Och vi får nästan stoppa en del från att bära ut disken i köket. Mycket får de hjälpa till med, men inte i köket. Christina har varit med ända sedan 1985 och har sett mycket hända under åren. Det som ändå uppfyller henne mest är husets funktion som mötesplats. – Jag blir alldeles knottrig ibland när jag ser hur generationerna kan mötas här på ett helt naturligt sätt. Utan att det är organiserat. 

Fakta

4 milstolpar i Söråkers Folkets hus historia

Söråkers Folkets hus Ålder: 34 år (föreningen är 109 år) Känd som: Förebild för många andra Folkets hus-föreningar, bygdegårdar, fritidsgårdar m m. Dessutom ett Mecka för operaälskare och andra kulturvänner Gillar när: Olika generationer kan mötas på ett naturligt sätt i samma hus

18

i T IM RÅ

Är starkt emot: All slags segregation och när människor passiviseras Hoppas att: Huset ska fortsätta utvecklas, till exempel med en skatepark och en ateljé på taket

 1923 visas den första biofilmen  1985 startar demokratiprojektet. Ungdomar ges riktigt ansvar

 2005 investeras i digital teknik. Robbie Williams säger ”Hallo Soraker” i direktsändning från Berlin

 2010 installeras 3D-teknik


Den 9 oktober drar operasäsongen igång med Rhenguldet av Richard Wagner. Övriga evenemang under hösten hittar du Ett album växer fram i i kalendariet längst bak i tidningen. den nybyggda studion i ett garage. iTIMRÅ

19


D E T TA U P P S L A G Ä R E N A N N

KORT OM I N F O R M AT I O N T I L L D I G S O M B O R H Ä R • 2 0 1 0

Timrå kommun

guldfeber bland företagarna

Tom Nilsson Hedlund är en av de nominderade i kategorin Årets Unga Entreprenör. Om han vinner och får det symboliska priset guldstegen, återstår att se den 21 oktober. Då äger företagareventet Guldstegen rum på Söråkers Folkets hus.

Den 21 oktober rullas röda mattan ut för Timråföretagen på söråkers folkets Hus. Timrås företagarevent, guldstegen, ska prisa framgångsrika företag och entreprenörer i nio kategorier. nya för i år är kategorierna anti Jante och Årets Unga entreprenör. föRläng sOMMaRen

– Jag vill verkligen vara en förebild för andra som har samma intresse som jag. När jag fick beskedet, att jag var nominerad i kategorin Årets Unga Entreprenör, blev jag chockad, men det är verkligen jätteroligt, säger Tom Nilsson Hedlund. Tom är nominerad för sitt innovativa entreprenörskap och sitt unika intresse för arméfordon och arbetsmaskiner. Han verkställer sina idéer och är praktiskt

I september öppnade Sim- och friskvårdscenter för säsongen och nu kan du förlänga sommarbadandet. Varför inte basta, bubbla och sola i höstmörkret. För den som vill göra något annorlunda erbjuder Sim- och friskvårdscentret barnkalas. All information om priser och öppettider finner du på kommunens webbplats.

20

i T IM RÅ

orädd med affärssinne. Dessutom är han duktig på att marknadsföra sin verksamhet i sociala medier. Fram till den 11 oktober kan du gå in på www.guldstegen.se och rösta på din favorit i de olika kategorierna. Guldstegen arrangeras av Företagarna Timrå och Visittimrå tillsammans med Timrå kommun, Länsstyrelsen i Västernorrland, e-länet och EU.


NONS FRÅN TIMRÅ KOMMUN

Kommunens kvitto stark finansiell ställning

Timrå kommun har utmärkt sig för sitt sätt att sköta kommunens finanser. Det är företaget KommunRating som har granskat kommunens ekonomi och kommit fram till att Timrå kvalificerat sig för utmärkelsen finansiell elitlicens. andra kommuner som just nu innehar denna elitlicens är bromölla, Kristinehamn och skurup.

– Alla anställda i kommunens verksamheter har arbetat hårt samtidigt som det har rått politisk enighet för att förbättra ekonomin. Det har helt klart varit avgörande för förbättringen av kommunens resultat, säger ekonomichef Agneta Lindskog. KommunRating har gjort en KommunDiagnos i Timrå, en finansiell värdering av historisk statistik och framtida utsikter. Faktorer som undersökts är kommunskuld, finansiell hälsa, finansiella risker, finansiella möjligheter och ledningsförmåga. Betyget Finansiell Elitlicens visar att kommunen har en uthållig ekonomi som klarar verksamheten med bibehållen standard för kommande generationer.

Under Timrålandsdagarna öppnade kommunen dörrarna för allmänheten och visade delar av den kommunala konsten. Ett 30-tal besökare deltog i vandringen. En av vandrarna, Leif Edwall, fick äntligen se delar av verk som han bidragit till. Under sina yrkesverksamma år arbetade han som svetsare och hjälpte konstnären Willard Lundstedt i hans skapande. – Det är verkligen kul att få se vad det blev av med det jag svetsade åt Willard. Jag kunde aldrig tro att det var så här slutprodukten skulle bli.

ny pÅ MIlJö- OcH byggKOnTOReT Ewa Lindstrand med beviset för att Timrå kommun har fått Finansiell Elitlicens.

– Detta speglar det arbete vi gemensamt bedrivit under mer än tio år för att långsiktigt stärka Timrå kommuns ekonomiska ställning, menar kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand.

Ungdomar får lära sig radio Drömmer du om att jobba med domskanalen. Projektet bekostas av Arvsfonradio? nu har du som är upp till den och ingår i ”Vi deltar” som syftar till att utveckla nya metoder för ungdomars möjlig19 år chansen att lära dig mer. Vi söker dig som vill lära dig grundläggande radiojournalistik som intervjuteknik och att göra reportage. Timrå Kommun och Sörberge Intresseförening startar upp webbradioprojektet Ung-

Senaste informationen från kommunen får du på vår webb www.timra.se

lycKaD KOnsTRUnDa

heter till inflytande och delaktighet i samhället. Är du intresserad? Kontakta Johnny Torvaldsson, ansvarig utgivare, Sörberge Intresseförening, 070- 191 22 41 eller via e-post johnny.torvaldsson@timra.se

Hans-Anders Kempe är ny stadsarkitekt på Miljö- och byggkontoret. Han tillträdde 1 oktober och efterträder Hans-Erik Åslin som avslutar sin tjänst nästa år. Hans-Anders Kempe har mångårig erfarenhet som arkitekt, framförallt i konsultbranschen och senast som kontorschef på Temagruppens kontor i Sundsvall. – Eftersom Timrå ligger mitt i Norrlands största arbetsmarknadsregion är utvecklingsmöjligheterna mycket goda. Att få delta i den processen med mina erfarenheter från konsultsidan känns mycket stimulerande. Jag hoppas aktivt kunna bidra till den utvecklingen, säger Kempe.

Informationsansvarig Marie Zetterlund Timrå kommun marie.zetterlund@timra.se iTIMRÅ

21


Jennie går på

22

i T IM RÅ iTIMRÅ


Reportage

text linda saltin foto lasse näsström

Jennie Berggren har bara tränat kickboxning sedan april 2009, men har redan hunnit knocka Natalie Sharp i en prestigematch. Hon har dessutom en VM-titel från Italien, där hon vann på WO för att motståndarinnan var för rädd för att möta henne. Den 8 oktober bär det av till Skottland för ny prestigematch.

S

å fort man öppnar dörren till Ironman-Timrås träningslokal slår linimentdoften emot en. – Jag tycker att det luktar gott, ungefär som Hubba-Bubba, säger Jennie Berggren och torkar svetten ur pannan och stryker bort en eldröd hårtest ur ansiktet. På hörnet av ett hus på Köpmangatan ligger boxningslokalen i källarvåningen. Där tränar Jennie i princip två gånger om dagen för att vara i toppform inför matchen den 9 oktober. På morgonen brukar hon köra styrketräning eller löpning och på eftermiddagen blir det kickboxning mot en sparringpartner. – Jag är mer här än hemma. Så fort jag slutat skolan går jag hit och när jag kommer hem går jag bara och lägger mig. Jag vet att jag måste träna för att bli bättre. Det gäller att inte ge upp och att ha viljan. När vi passerar killarnas omklädningsrum finns en lapp uppsatt på väggen där det står: ”Förbjudet att kasta Gainomaxtetror. Ta hem och kasta – de drar till sig flugor”. – Vi har haft problem med näringsdryckerna, i somras var det en massinvasion av flugor här, säger Jennie och skrattar. Sitt livs kickboxningsmatch hittills upplevde Jennie när hon vann mot Natalie Sharp, som tidigare vunnit VM i karate, på Isle of man i maj i år. – Jag gick mest bara framåt och slog

direkt. Hon var inte beredd och backade. Jag tryckte till henne hela tiden och hon hade inte en chans att göra något. Jag vann på teknisk knock-out. – Det var väldigt speciellt. Jag var jättenervös innan matchen, som vanligt. Jag kommer inte ihåg vad jag tänkte när jag insåg att jag hade vunnit. Jag var bara så fruktansvärt glad, säger Jennie och iakttar Buddhan på vägghyllan som fått en Strawberry-milk och sugrör, rökelse och blomsterkransar i offergåva. En gång efter en match hade hon ett blåmärke på magen som var en decimeter i diameter, berättar Jennie medan hon visar sparkmitzarna och benskydden hon brukar använda på träningarna. – Skador tillhör sporten. Man måste lära sig att bli härdad, det är bara nyttigt säger Jennie. När Jennie skulle gå en fullkontaktsmatch i England gick det inte alls så bra. Hon förlorade men blev inte sänkt av det. Hon berättar att hon ser förlusten som en bra erfarenhet. – Jag är inte så strategisk. Jag har inte gått så många matcher än, bara sex stycken faktiskt. Jag försöker göra så gott jag kan och tänka på att alltid ta upp min vänstra hand och skydda ansiktet med den. – Man måste lära sig att ta förluster också. Annars vet man inte hur det är att vinna. 

Fakta Jennie Berggren Ålder: 21 år Familj: Tre systrar, mamma och pappa och sambon Martin Bor: Bor i centrala Vivsta med sambon och en katt Gillar: Min katt Cougra. Hon har väldigt mycket personlighet. Gör: Tränar och tävlar i kickboxning och pluggar på Komvux. Länder hon tävlat och tränat i: England, Italien och Thailand. Viktklass: 65-70 kg Favoritplats i Timrå: Jag tycker om skogen bakom industriområdet i Timrå. Där är jag ofta ute och promenerar och slappnar av. Det visste ni inte om mig: Jag är lite nördig faktiskt. Jag tycker om att spela dataspel och så där.

iTIMRÅ

23


Öppna ett kontor i Timrå! Där finns många företag som behöver hjälp med marknadsföring!

Nu är vi äntligen på plats! Vi hjälper till med allt från enkla trycksaker till stora kampanjer. I företaget finns journalister, fotografer, webbdesigner, grafiska formgivare och strateger. Vår erfarenhet är stor och bred. Alltid Marknadsbyrå har arbetat framgångsrikt med marknadsföring i 13 år. Ring gärna och boka ett möte med oss!

å! Nu även i Timr

Södra Köpmangatan 7 TIMRÅ • Tel 060-58 00 30 • johnny@alltid.net • www.alltid.net 24

i T IM RÅ


träff med: Sebastian Erixon text linda saltin foto anders eliasson

Ålder: 20 år. Bor: I centrala Sundsvall, men är uppvuxen i Fagervik. Familj: Mamma, pappa, två äldre bröder och en lillasyster.

före hemmamatchen mot Luleå den 23 september fick Timråbacken Sebastian Erixon ta emot Arne Öbergs vandringspris i EONarena med motiveringen ”schysstaste kompisen på och utanför planen”. – Det är alltid kul att bli uppmärksammad när man gjort någonting bra, säger han ödmjukt. Sebastian Erixon är 21 år, född i Timrå och fostrad i Timrå IK. De senaste åren har han gått från klarhet till klarhet. Föräldrarna bor kvar i Fagervik och platsen ligger även Sebastian varmt om hjärtat fortfarande trots att han nu flyttat in till Sundsvall.

Just nu: Sitter jag på en buss på väg på bortamatch. Om ett år: Spelar jag hockey. Om fem år: Förhoppningsvis spelar jag hockey då också. Innan jag dör: Vill jag ha spelat i NHL. Mitt bästa köp: Bilen helt klart. Det är en BMW 1,18. Mitt sämsta köp: Jag gör bara bra köp (skratt). Gör mig glad: När alla nära och kära mår bra. Gör mig ledsen: Om någon av mina nära mår dåligt.

iPhone

Det visste du inte om mig: Mitt efternamn stavas med x eftersom farsan ville sticka ut lite och ändrade till Erixon med x. Resten av släkten stavar efternamnet som vanligt – Eriksson.

Mina tre bästa saker: 1. Min telefon, en Iphone 3GS! 2. Bilen. 3. Fiskeprylarna, jag fiskar mycket havsöring i älven. Jag både flugfiskar och fiskar med kastspö.

Sebastian Erixon Lyssnar på: Jag lyssnar på det mesta faktiskt. Mycket techno blir det. Tittar på: Komedier – roliga filmer man skrattar åt. En ledig dag: Sover jag ut så länge som möjligt. Sedan kanske jag går och äter lunch med några kompisar, handlar kläder och tar en fika på stan. Jag bara tar det lugnt hela dagen helt enkelt. Favoritplats i timrå: Fagervik, det är den finaste platsen i Timrå. Jag är därifrån och har ju växt upp där.

BMW 1.18

iTIMRÅ

25


Vårt program för hösten 2010

Välkommen till en ny termin Barnkyrkan - öppen förskola för barn och föräldrar Mån kl 10-12, Bergeforsens kapell Tis & ons kl 9-12, Sörberge församlingshem (babysång) Fritidskyrkan-öppenverksamhet för barn 6-13 år Tis kl 13.30-15.30, Bergeforsens kapell Barnkör Mån kl 16-17, start v 40 i Sörberge församlingshem Ungdoms- och vuxenkör Tor kl 18.30-20.30, start v 40, i Sörberge församlingshem

26

i T IM RÅ

PREP - friskvård för parrelationer 19-21 nov Frågor och anmälan: barnkyrkan@kyrkan.nu Mer info: www.sensus.se/PREP InBetween-kyrkan: Krypta och café Hembakatbröd,lättarelunch, alla åldrar välkomna Mån - torsd 10.00-15.00 Fre 10.00-22.00 Sång för hälsan Mån kl 13-14, start v 40 Kyrkans ungdom Tor kl 19-22, fr 15 år

Veckomässa i kryptan Ons kl 12.30 Babysång Tis kl13.00 Babyfik Ons kl13.00 -15.00 med Kerstin Karlsson, Premicare

Hockeykvällar Vi visar ett urval av Timrås bortamatcher och bjuder på lättare mat vid varje tillfälle. För matchprogram, kontakta InBeetween. MER INFO Ring 060-57 24 10


Jajamensan!

Timrås största och minsta tidning 11 000 ex

Pernilla Eurenius • Lögdö Bruk • Söråkersloppet • André Holmberg • Älg på porslin

Vimmelbilder c Nasty Norths Perra g SHAKE Magasinet för ett roligare Timrå!

www.itimra.se • Nr 1 2010 • SOMMAR 0 ex

11 00

Sara, Staffan och Alva från Västerås

I Fagervik fann vi lugnet!

Redaktör

Timrå! Magasinet för ett roligare

LARS KÅGS TRÖM

Hej Timrå! Nu kommer ert in 2010 • HÖST • www.itimra.se Nr 2 nya magas

PREMIÄR FÖR 3D-BIO I SÖRÅKER!

+ allt som händer i Timrå

12r chansen få Sommar Semester BERGEFORSEN 44 Norra Europas största plantskola

Ilir & John går sin drömutbildning!

ett ljus. Förbanna inte mörkret, utan tänd

Bodils Gårdsbutik

Annelis smultronställe Golfarnas vattenhål finns i Timrå

Nästa nummer kommer 8 december

varje år

Boksläpp med sagosystrar Jennie slår stenhårt!

EFLUGFISKOR ELD ADO

n • Smultronstället Sebastian Erixon • Livsstilsbyrå

sidor som till 100% handlar om Timrå!

Går ut till alla hushåll och företag i Timrå kommun + 2000 ex till.

100% Timrå!

Bokningsstopp 25 november 2011 kommer vi ut med 4 nummer! 9 mars • 29 juni • 5 oktober • 7 december

Projektledare/Annonsbokning Susanne Boström susanne@yippie.nu 070-513 58 46

Nils-Erik Jonsson nicke@yippie.nu 0611–723 45

Nu finns vi i Timrå på Södra Köpmangatan 7 - ett stenkast från badhuset. Välkommen! Tel 060-58 00 30 • E-post: johnny@itimra.se

Stefan Fröberg stefan@yippie.nu 070-376 32 41

www.itimra.se

Välkommen att inspireras i vår butik! Öppet: Vard 10-18 • Lörd 10-14 Du hittar till oss från Timrå kyrka – väg mot Vävland, 3 km mot Strömås. Skylt Lilla Bandsjön.

Lilla Bandsjön 303 • 060-57 30 54 bodiljohansson@spray.se www.timragardsbutik.se

Handla på hemmaplan!

Köpmannaföreningen Timrå • Ordförande Kent Magnusson 070-244 52 61

iTIMRÅ

27


28

i T IM RÅ iTIMRÅ


Reportage

text linda saltin foto sara antonsson

Flygplatsernas framtid Det krävs mer än en pilot för att få planet att lyfta. De blivande flygplatsteknikerna på Timrå gymnasieskolas specialutbildning har ett viktigt jobb framför sig. – Det är jättehög säkerhet hela tiden. Man har ett stort ansvar, säger Viktoria Thelin i tredje årskursen.

G

rind A öppnas av fordonsteknikläraren Jens Moberg och fotografen kör andäktigt in på fältområdet på flygplatsen. – Treorna är ute på övning nu. Jag har dem ute på plattan, säger Jens Moberg och ber oss följa efter hans bil. Just nu övar eleverna i årskurs tre på att köra stora snöröjningsmaskiner. – De är jätteduktiga på maskinkörningen. De är potentiella flygplatstekniker allihopa, säger Jens samtidigt som eleven Ilir Bara, 18 år, kommer ut ur tvätthallen för att hälsa. – Roligast är ramptjänstgöringen och branddelen, säger Ilir, från Timrå, som är en av de tolv första eleverna som tar studenten från utbildningen. Hösten 2008 startade Timrå gymnasieskola flygplatsteknikutbildningen i samarbete med Svedavia (tidigare Luftfartsverket) och Timrå Trafikcenter. Arbetsmöjligheterna för eleverna ser mycket goda ut. >>>

Viktoria Thelin läser till flygplatstekniker och trivs med sitt gymnasieval.

iTIMRÅ

29


”Vi garagerar maskin

s-

Nilsson Hedberg gillar räddning Timråkillarna Ilir Bara och John . tjänstdelen och ramptjänsten bäst

Läraren Jens Moberg ute på plattan och övar med treorna.

>>>

– Jag tror att alla elever kan få jobb om de är villiga att flytta, säger Jens Moberg. – Om de är duktiga och visar framfötterna får de börja jobba extra på flygplatsen redan under utbildningen, fortsätter han. De senaste två åren har det varit riksintag på gymnasieutbildningen, vilket innebär att vem som helst i hela Sverige kan söka utbildningen. Men så var det inte första året och det är något John Nilsson Hedberg från Laggarberg i Timrå är otroligt tacksam över. – Jag hade tur som kom in, jag vet inte om betygen skulle ha räckt nu. Det är bra att bo så här nära. Jag kan bo kvar hemma

och slipper kostnader för egen lägenhet till exempel, som många andra elever har eftersom de kommer utifrån, säger han. – Dessutom ligger jag bra till för jobb i framtiden, eftersom jag bor på orten, fortsätter John. En som redan fått jobb är Viktoria Thelin. – Jag blev erbjuden att gå Svedavias internutbildning i somras och har jobbat extra i säkerhetskontrollen här på Midlanda hela sommaren. Nu under terminen jobbar jag extra på kvällar och helger, säger hon. Utbildningen varvar teori och praktik och är förlagd både på gymnasiesko-

Den första kullen blivande flygp lanstekniker tar studenten till våren.

30

i T IM RÅ

lan och på Timrå Trafikcenter samt på flygplatsen. Tre dagar i veckan är eleverna på Midlanda. – Det är roligt att få hålla på med olika saker. Jag valde utbildningen för att den var ny och annorlunda, säger Viktoria. Efter utbildningen har eleverna körkort med behörighet B och C. De får också truckförarbevis och behörighet att köra hjullastare. I ramptjänstgöringen ingår bland annat att tanka planet, packa och lasta av väskor och se till att planet är i bra kondition och redo för start. – De får också lära sig att prata i komradio, vilket inte alltid är så enkelt, säger Jens.

nder eleverna till VAMAS 352 anvä Arbetsfordonet räp från banan. sk rt och blåsa bo att ploga, sopa


nerna”

Eleverna har passerkort på bröstet där det står ”Airport security”. På ryggen till deras orange reflexvästar står det ”ELEV” med stora bokstäver. Hege Lindvall och Viktoria är de enda tjejerna i klassen men att det är så många killar har Viktoria inga problem med. – Det funkar bra, jag är van, säger hon. När klockan är 15.20 hörs Jens respektingivande stämma: ”Vi garagerar maskinerna, vi stänger portarna, städar i köket och stänger tvätthallen”. Och sedan är elevernas arbetsdag slut. 

Flygplatsteknikprogrammet  2008 startade gymnasieprogrammet på Timrå gymnasieskola  Finns bara i Timrå och Västerås  Utbildningen är ett samarbete mellan Timrå gymnasieskola, Svedavia (tidigare Luftfartsverket) och Timrå Trafikcenter  Varje årskurs har 12 elever. Våren 2011 tar den första elevkullen studenten  Utbildningen har riksintag. Eleverna kommer från hela Sverige, bland annat från Hudiksvall, Örnsköldsvik och Jönköping Skoldagen är snart slu t. Snöröjningsfordonen ska in i garaget.

 När olyckan är framme ska flygplatsteknikerna vara redo att rädda liv. Därför ingår en räddningstjänstutbildning i programmet

i TiTIMRÅ IMRÅ

31


Reportage

text linda saltin foto sara antonsson

För några år sedan började Sanna Juhlin i Söråker studera och fick ny glöd till sin gamla barndomsdröm – att bli författare. – I samma veva insåg jag att min syster hade talang som illustratör och vi började samarbeta. Den 20 september släpptes hennes och systern Åsa Lundgrens barnbok Att fånga en tandfé.

Systrarna som släppte en bok S

torasyster Sanna tar emot i lillasysterns hus i Söråker. - Åsa är försenad, säger hon och visar in i köket och börjar berätta om boken. På köksbordet ligger boken med färgstarka bilder som möter läsaren när man slår upp den. – Det är kul att det blev så stort format, säger Sanna och tittar på mästerverket i A4-format. När Sannas dotter Isabelle tappade sin första tand, redan vid fem års ålder, fick hon inspiration till att skriva boken. Den handlar om Majalie som också tappar sin första tand och som tillsammans med bästisen försöker att fånga en tandfé. – Det är två år sedan jag började skriva boken. Det är hela tiden en kamp. Vi har fler manus och illustrationer som bara väntar på kontrakt, men det är en hård bransch. Jag hoppas det blir lite bättre för oss nu efter vårt boksläpp. Sanna vill inte kalla sig enbart barnboksförfattare. Hon har även skrivit en spänningsroman för vuxna, Memento mori - minns att du skall dö, som ges ut nu i november. – Och jag har faktiskt gett ut en barnbok tidigare, men den vill jag helst

32

i T IM RÅ


glömma. Förlaget hade en illustratör som jag inte var nöjd med, säger Sanna. Under samtalet kommer illustratören Åsa Lundgren stressad in genom ytterdörren. På ena armen har hon en sjuk Ebba, 3 år, i andra handen hundburen med nioveckorsvalpen Bonnie. I samma andetag ursäktar hon sig för att de inte hunnit städa. Fötterna är svullna, hon har precis varit på behandling för sin kroniska sjukdom lymfödem. – Jag jobbar mycket med färg och form och alltid med humor och med glimten i ögat, säger hon. – Det krävs disciplin för att kunna jobba hemma. Jag måste vara på topp. Det är terapi för mig att teckna. Då glömmer jag smärtan, säger Åsa. Inte heller Sanna tycker att det är lätt att jobba hemifrån. – Jag hamnar ofta i köket när jag ska skriva, det är den centrala punkten, det går lättare att sitta där, säger Sanna.

– Jag sitter också där fast jag har ett skrivbord i sovrummet, säger Åsa. Storasyster Sanna berättar att det är hon som är projektledaren. – Jag tänker alltid på det här. Det vore bra om man kunde få betalt för tänkandet också. Jag sätter deadlines och sköter marknadsföringen. Jag tycker att vi samarbetar bra. När Åsa får frågan om inte Sanna har någon svaghet så lyckas hon hitta en i alla fall. – Du är mer orolig än mig. Jag är den som får övertyga dig om att det kommer att gå bra, säger Åsa. I slutet av september var systrarna på den stora bokmässan i Göteborg för att lansera sin nya bok. Sanna var innan de åkte dit rädd för att de skulle vara vilse i storstan. Men när de kom hem till Söråker igen visade det sig att allt hade gått bra och att de hade haft jättekul. 

Sanna Juhlin

Åsa Lundgren

Ålder: 39 år.

Ålder: 35 år.

Familj: Maken Kjell och en bonusson på 23, Isabelle 7 år och Gustav 3 år.

Familj: Maken Morgan, och hans dotter Caroline 16 år som bor med oss i bland. Mattias 15 år, Pelle 14 år, Max 4 år och Ebba 3 år, hundvalpen Bonnie nio veckor och katten Sally.

Det bästa med Åsa: Hon är sprallig och positiv. Hon är både lugn och sansad och full av energi. En bra syster som alltid ställer upp.

Det bästa med SANNA: Att hon är så målmedveten och envis.

GÖR: Pluggar Litteraturvetenskap på distans och arbetar som författare.

GÖR: Sjukskriven just nu för lymfödem som jag haft sedan födseln.

Gillar: Böcker såklart – både att läsa och skriva. Att umgås med familjen.

Gillar: Att teckna. Det är väl ganska uppenbart (skratt). Jag har stor fokus på familjen och att fotografera är också en stor passion.

ÄR STARKT EMOT: Falska människor.

ÄR STARKT EMOT: Orättvisor.

iTIMRÅ

33


Vi samarbetar för Din hälsa! Nu går vi med i Vårdval Västernorrland fr om 1/10 Målsättningen för Vårdcentralen i Söråker har hela tiden varit att ge medborgarna god vård, vid rätt tillfälle och på rätt nivå. Nu utvecklar vi verksamheten vidare med bland annat sjuksköterskeledd infektionsmottagning. Våra sjukgymnaster har kompetens att göra en första bedömning och behandling vid besvär från muskler och leder. Vårdcentralen har också bra kompetens inom det psykosociala området. På vår hemsida www.soraker.se finns all information om vad vi kan erbjuda, vilka som arbetar m m. Där finns också länken ”Mina vårdkontakter”, ett bra och smidigt sätt att kontakta oss för recept, avbokning, rådgivning m m.

Välkomna att höra av er! Vår telefon är öppen 08.00-16.30 Telefonummer: 060-464 00

34

i T IM RÅ


Höstens nyHeter för dam & herr! Snygga och varma ytterplagg har kommit!

JACKA från True North

600:-

Öppettider: Mån-fre 10-18 • Lör 10-14

Berglundavägen 37 Sörberge • 060-57 62 38

Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå

Köp din pellets hos oss!

Takpanel vit 89:-/kvm Terminalvägen 6 tel 060-571050

Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå

Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå

Svensk kvalité Svenskt kött Hemlagad mat

Örjans Kött & Chark Ordinarie öppettider: Torsdag & Fredag 10.00-19.00 Telefon 060-57 71 10

Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå

iTIMRÅ

35


VIMMEL

FOTOKAVALKAD

1. Isac Pettersson tycker att det är kul att gå på hockey med pappa. 2. Christina Kardegren agerar Pippi Långstrump under Timråland. 3. Musik med Larz Ztannez. 4. Arvid Tingelöv, Samuel Sandström, Felix Holmstedt, Oscar Haegström, Sebastian Sandström och Alexander Granberg kör skateboard och hoj i centrum.

2.

5. Diipak njuter av musik på Musik Expo på Lögdeå bruk. ”Om en timme står jag där och spelar” 6. Susanna Nilsson har just spelat färdigt på Musik Expo och är väldigt nöjd. 7. Magnus Carlsson får rejäla pussar av Pernilla Eurenius och Lena Eriksson under Timråland.

1.

8. Kristina Wallin från Timrå Konstförening är mycket nöjd med utställningen på Biblioteket.

3.

9. Konstnären Lars-Åke Högstedt pratar med en av besökarna under vernissagen på Biblioteket. 10. Manne har varit ett Timråfan länge, sedan han var 6 år.

4. 36

i T IM RÅ


5.

6.

7.

Fotbollsskola

8.

9. 10. foto: lasse näsström iTIM RÅ

37


Norrlands bästa företagsklimat 2015

NäriNgslivsdag

En mäklare nära dig!

Söråkers Herrgård, 21 okt kl 11.30-15.00

Pigge WerkeliN en sann entreprenör kommer till Söråker!

Företagare, hjärtligt välkommen på Näringslivsdagen. Mer info www.timra.se/naringsliv Anmälan görs till: vivi-anne.lindstrom@timra.se, eller 060-16 31 40 senast 19 oktober.

TIMRÅ - Söråker Behändig villa i Söråker om 3 rok på 109 kvm. Inglasad altan i soligt läge och härlig trädgårdstomt med mysigt lusthus, lekstuga och fina rabatter. Ny vedpanna 2008.

Adress: Sörviksgatan 5 Utgångspris: 495 000 kr

Dagens lunch mån-fre kl 11-14

Fri parkering – följ skyltarna!

Konferens i höst? Vi har lokalerna!

www.midlandarestaurangen.se 060-57 90 60 • 073-501 74 53

Köpmangatan 18 TIMRÅ Tel 060-57 33 90

Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå

Den lilla hamnen med de STORA möjligheterna!

Gå in och läs om oss på WWW.deltaterminal.se

38

i T IM RÅ

Två hamnar hamnar––en enoperatör, operaTör,härnösands Söråkers och hamn erbjuder två söråkers ett bretterbjuder utbud ett av tjänster bl.a. direktanslutning till järnhamnar brett utbud av tjänster bl.a. direktanslutning väg, närhet till E4tilloch ett ett effektivt stuveri. till järnväg, närhet E4 och effektivt stuveri.Delta Terminal opererar även i Härnösands hamn.


På gång

Med reservation för eventuella fel och ändringar

Hallå där Ingrid Månsson, bibliotekschef i Timrå. Den 10 november bjuder ni på Kura skymning. Vad är det? – En mysig kväll när vi bjuder in till biblioteket och läser något spännande. Och så blir det orientalisk dans med Annelie Lindeberg. Vad ska ni läsa? – Det har vi inte bestämt än, men med tanke på att vi har orientalisk dans tänker jag att det ska bli något med lite mystik. Den här kvällen ingår i ett större sammanhang? – Ja, Kura skymning är ett arrangemang som Nordiska Rådet har kommit på. Under vecka 45 är det sådana här kvällar på bibliotek över hela Norden.

Kura skymning, 10 november

musik 9 okt Titti & Erling sjunger Kai Gullmar Foto: Anette Andersson

i Timrå

6 oktober – 7 december

Titti Sjöblom tolkar några av Kai Gullmars "örhängen" tillsammans med gitarristen Ehrling Eliasson. Warfskapellet kl 15

11 okt The Tyla Gang Hårdrocksbandet The Tyla Gang kommer till Sverige för The Tyla Gang Rewired Tour 2010. Söråkers Folkets Hus kl 19 22 nov American Christmas Musikcafé med Cash Is King & Linda Gail Lewis. Söråkers Folkets hus

övrigt 14 okt

Bibliotekscafé Lars Holm berättar om Åvike bruks historia. Timrå bibliotek kl 13

21 okt

Guldstegen Företagsgala med priser i nio kategorier. Söråkers Folkets hus

25 okt Satellitkonferens Europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning. Söråkers Folkets hus 10 nov Kura skymning Orientalisk dans med Annelie Lindeberg och högläsning av bibliotekschefen Ingrid Månsson. Timrå bibliotek kl 19

The Ty

oktober la Gang, 11

13 nov

Vernissage Keramik och grafik av Mattias och Sofia Rustan. Timrå Bibliotek kl 12

18 nov

Bibliotekscafé Timrå bibliotek kl 13

5 dec

Julskyltning/marknad Sörberge kl 12-17

iTIMRÅ

39


sport

utställningar

7 okt Timrå IK-Skellefteå AIK Ishockey, elitserien. E.ON Arena kl 19

6 nov Timrå IK-AIK IF Ishockey, elitserien. E.ON Arena kl 16

14 okt Timrå IK-Färjestad BK Ishockey, elitserien. E.ON Arena kl 19

6-7 nov Lokal regional hopptävling Året avslutas med hopptävling, lördag för ponny och söndag för häst. Timrå Hästsportförening kl 9

16 okt Timrå IK-AIK IF Ishockey, elitserien. E.ON Arena kl 18.30 16-17 okt Läs mer om flugfiske på sidorna 12-15

Bergeforsens flugfiske event För tredje året i rad arrangeras Flugfiskets Dag (lördag) samt Bergeforsen Cup, en tävling där endast flugfiske är tillåtet (söndag). Bergeforsen, lör kl 9-16, sön kl 8-17

18 okt Timrå IK-Linköpings HC Ishockey, elitserien. E.ON Arena kl 19 28 okt

HV71-Timrå IK Livesänd hockey. Söråkers Folkets hus

30 okt Timrå IK-Djurgårdens IF Ishockey, elitserien. E.ON Arena kl 18.30 2 okt

Skellefteå-Timrå IK Livesänd hockey. Söråkers Folkets hus

4 nov Timrå IK-MODO Hockey Ishockey, elitserien. E.ON Arena kl 19

18 nov Luleå-Timrå IK Livesänd hockey. Söråkers Folkets hus 20 nov Timrå IK-Brynäs IF Ishockey, elitserien. E.ON Arena kl 18.30 23 nov Timrå IK-Södertälje SK Ishockey, elitserien. E.ON Arena kl 19 25 nov Modo-Timrå IK Livesänd hockey. Söråkers Folkets hus

Söråkers Folkets Hus Leva nära livet Blandteknik av Paula Vilmenko. Pågår till 10 okt. Att erövra ordet – författarporträtt Författarporträtt från 1940-talet på bl a Moa Martinsson, Eyvind Johnsson, Ivar Lo-Johansson och Jan Fridegård. Konstnärer bl a Kjell Löwenadler, Kalle Hedberg, Albin Amelin och Roland Svensson. Vecka 41-42. M som i mötesplats Fem konstnärer har bjudits in för att fritt förhålla sig till och tolka begreppet mötesplats. Vecka 46-47. Emelie Olja, akryl & kollage av Emelie Öberg. Vecka 48-50.

27 nov Timrå IK-Luleå HF Ishockey, elitserien. E.ON Arena kl 18.30

Fnittrofonen Fnittrofonen är ett skrattande musikinstrument för en eller flera spelande. Det är samtidigt en glad skulptur med en len träyta. Vecka 48-50.

30 nov

Timrå bibliotek

Södertälje-Timrå IK Livesänd hockey. Söråkers Folkets hus

2 dec Timrå IK-HV71 Ishockey, elitserien. E.ON Arena kl 19 7 dec Timrå IK-Skellefteå AIK Ishockey, elitserien. E.ON Arena kl 19

Lars-Åke Högstedt Målningar. Pågår till 9 okt. 5i12-rörelsen Om främlingsfientlighet, rasism och människovärde. 18-30 okt. Mattias och Sofia Rustan Keramik och grafik. 13-27 nov.

Hallå där Torbjörn Eriksson, arrangör på Bergeforsparken. Lördag den 9 oktober kör ni igång. Vad händer då? – Då spelar Black Jack, ett av Sveriges största dansband. Bandet är ursprungligen från Sundsvall. Det är alltid lika roligt när de kommer hit. Vad har ni mer på gång i höst? – Massor! Nästa dans blir en ren och skär mogendans. Sen kommer Sannex och spelar och på Halloween blir det stor 80-talsfest med dans och disco. Och mästarna i Dansbandskampen, The Playtones, spelar också. Det blir en stjärnspäckad höst.

En råtta på menyn, 15 oktober Foto: Anderas Nilsson.

40

i T IM RÅ


scen/teater/bio 9 & 12 okt Rhenguldet Opera av Richard Wagner, del 1 av Nibelungens ring. Ny produktion. Söråkers Folkets Hus kl 19 15 okt En råtta på menyn Ny deckargåta av och med Profilteatern. Söråkers Folkets Hus kl 19 19 okt Kulturarvet slår tillbaka! Med Västerbottensteatern. Spelmannen och berättaren Thomas Andersson tar oss med på en resa genom sitt västerbottniska landskap. Söråkers Folkets Hus kl 19

The Playtones, 13 november

dans/nöjen 9 okt

Black Jack

aktiviteter

Bergeforsparken Sannex Bergeforsparken

6 nov 80-talsfest! Dans, disco, party, mingel. Bergeforsparken

Boris Gudunov Opera av Modest Mussorgskij. Extraföreställning. Söråkers Folkets Hus

10 nov

På finska heter det Kaipaus

På havet mellan Sverige och Finland möts tre vilsna och längtande människor bland neonfärgade drinkar och kulörta lyktor. Med Friteatern Ljustorps bygdegård kl 19

6 okt Handarbetscafé Vi stickar, virkar och broderar tillsammans över en kopp kaffe. Timrå bibliotek kl 13 1-5 nov Workshop Med Cirkus Cirkör. Söråkers Folkets hus

30 okt

26 okt

10 nov Handarbetscafé Vi stickar, virkar och broderar tillsammans över en kopp kaffe. Timrå bibliotek kl 13 8 dec Handarbetscafé Vi stickar, virkar och broderar tillsammans över en kopp kaffe. Timrå bibliotek kl 13

13 & 16 nov Don Pasquale Opera av Gaetano Donizetti Söråkers Folkets Hus kl 19

13 nov The Playtones Vinnarna av Dansbandskampen. Bergeforsparken

Timrå IK-Luleå HF, 27 november

4 nov Nappen Pappen Barnteater Söråkers Folkets hus 27 nov

Småfolkets julfest Söråkers Folkets hus

Foto: Sofia Lindblom.

barn Kulturarvet slår tillbaka, 19 oktober iTIMRÅ

41


KAFFE & TE

Sörberge

Kaffe & Tehandel Kaffe & te på lösvikt öppet: onsdag–torsdag 12-19 fredag 12-18 lördag 11-16

Välkommen! Bölevägen, Sörberge Centrum

Här borde du haft en annons! www.itimra.se

RESTAURANG NJUT EN SMAKFULL LUNCH Vard 11-13 Vi bjuder barnen på fredagar!

Söråkers Folkets Hus

Meny på sorakersfolketshus.se eller Tel | 060-400 73

9/10 BLACK JACK 30/10 SANNEX 6/11 Stor 80-talsfest (Dans, disco, party & mingel)

13/11 THE PLAYTONES 18/12 TITANIX

Köp ett Big Meal få en Big Star på köpet värde 35:–

Forsv 20, Sörberge • 060–51 50 90

Annonsen gäller som kupong

MÅLERI

Vivstavägen 17. Tel: 58 00 27 Ring för avhämtning

Patrik Devall • 073-399 67 57 Peter Edström • 070-399 94 93

Sibylla vid badhuset

Till alla i publiken samt alla samarbetspartners

Vi kommer tillbaka!

i T IM RÅ

Höstens program

(Vinnare av dansbandskampen)

! é c SucTack!

42

NÖJE


Björn Svensson presenteras inför Timrås andra hemmamatch för året mot Luleå. Timrå vann så småningom matchen med 2-1 efter straffar. Foto: Lasse Näsström


Välkommen till logistikcentrum i Söråker

Söråker hamnfastigheter Smidiga lager- och transportlösningar inom väg, järnväg och sjöfart Vi ligger i direkt anslutning till E4:an och Midlanda flygplats och har industrispår från stambanan. Vi har 26 000 m2 moderna lagerhallar.

Stor maskinpark med bl.a. containertruck

Tillsammans med Delta Terminal AB som ansvarar för driften har vi tillgång till generösa terminalytor.

Vill du veta mer?

Kontakta: Christer Johansson, platschef Mobil: 070-516 03 05 E-mail. christer.johansson@sorakerhf.se

SÖRÅKER HAMNFASTIGHETER

AB

Vi säljer olja, glykol, spolarvätska på lösvikt.

Vintern kommer. Förbered din bil! Glykol 25 kr/l Motorolja Vår personal hjälper dig med vätskor till bilar. Ta med eget kärl för lägsta pris.

DELSYNTET

38 kr/l HELSYNTET

79 kr/l

Spolarvätska 9kr/l Priser gäller tom 15/10

Handla på hemmaplan!

Plåtslagarvägen 11 Timrå industriområde Tel 060-51 50 30 www.hydraulteknik.com

Köpmannaföreningen Timrå • Ordförande Kent Magnusson 070-244 52 61

iTimrå 2010 Nr2  
iTimrå 2010 Nr2  

I det nya numret av iTimrå prövar vi fiskelyckan i Bergeforsen. Du får också möta Timrås kickbox-mästarinna Jennie Berggren och författarsys...