Page 1

60 år har gått fort. Nu satsar vi framåt!

Om Artur Näsström och tre generationer möbelhandlare


SUNDSVALL, Birsta Gesällvägen 9, telefon: 060-52 56 60 HÄRNÖSAND, Gamla Ådalsvägen 151, telefon: 0611-232 90 www.mio.se

Produktion: www.alltid.net Tryckeri: Hemströms Tryckeri Bilder: Privata och Mio Sverige där inte annat anges


Vi körde ut möbler redan på 40-talet! Historien om möbelhandlare Artur Näsström började i ett garage på Gamla Ådalsvägen i Härnösand. Tre generationer och 60 år senare finns Mios möbelvaruhus i både Härnösand och Birsta med en utställningsyta på totalt 7200 kvadratmeter.


NÄR VOLVO PV VAR SVERIGES MEST SÅLDA BIL SÅLDE ARTUR NÄSSTRÖM SIN FÖRSTA MÖBEL I HÄRNÖSAND


40-TALET

En entreprenör och en dragkärra 1947 har andra världskriget nyligen tagit slut. En försiktig optimism råder i Europa och i Härnösand tar Artur Näsström steget och startar möbelfirman Nya Möbellagret hemma i sitt garage på Gamla Ådalsvägen. Artur stretar på och bygger sitt företag i små steg och med enkla medel. Den allra första tiden hämtar och levererar han sina möbler med en handdragen kärra. Garaget är inte mer än cirka 15 kvadratmeter stort och det är alltså inte mycket till möbelutställning att prata om. Artur utbildar sig även till tapetserare för att kunna klä möblerna i det tyg som kunden vill ha. Allt för att tillgodose kundernas behov och att kunna hålla en hög service.

Artur Näsström grundade företaget 1947.

Första butiken fanns i garaget till villan på Gamla Ådalsvägen.

Hissen till framgång är trasig, ta trappan och ett steg i taget


Foto Länsmuseet

HÄRNÖSAND UTVECKLAS OCH FLERA SMÅ MÖBELHANDLARE FINNS I HÄRNÖSAND


50-TALET

Nya Möbellagret växer och byter namn Under 1950-talet växer verksamheten sakta men säkert. Det är goda tider i Sverige och många människor får råd att konsumera mera, till exempel möbler. Det finns vid den här tiden ganska många möbelfirmor i Härnösand, de flesta har liksom Artur sin möbelbutik i anslutning till bostaden. Det går ganska bra för Artur och hans garage på Gamla Ådalsvägen blir hela tiden för trångt. Det byggs ut åt alla håll - framåt, uppåt, bakåt - med några kvadratmeter i taget. Bland annat byggs en separat tapetserarverkstad. Företaget byter också namn till Näsströms Heminredning.

Ingenting är omöjligt, det tar bara lite tid

Butiken byggs ut i omgångar under hela 1950-talet.


RETRO-SOFFA UR 2010 책rs MIO-katalog


60-TALET

Näsströms går med i Mio Näsströms expansion fortsätter under 1960-talet i takt med att Sveriges ekonomi går på högvarv. 1960-talet är också årtiondet för ett första generationsskifte. Arturs dotter Harriett och hennes make Curt Forsslund börjar arbeta i firman i början av decenniet och 1965 tar de över verksamheten. Tre år tidigare, 1962, bildas Mio när två inköpsföreningar, en i södra Sverige och en i Stockholmsområdet, går samman. Syftet är att med större volymer kunna pressa inköpspriserna. ”Prutförening” kallas också organisationen till en början lite föraktfullt av många leverantörer.

Harriett och Curt Forslund började arbeta i butiken på Ga Ådalsvägen.

Näsströms är en av de 41 ursprungliga medlemmarna i Mio. Fyra av dem finns kvar än idag.

När förändringens vind blåser bygger en del vindskydd medan andra bygger väderkvarnar


Den första ”riktiga” mio-KATALOGEN kom 1977.


70-TALET

Härnösands första möbelvaruhus! Curt och Harriett har många nya idéer för företaget. Framför allt inser de tidigt att konsumenterna vill ha ett betydligt större urval, ett bredare sortiment. Då behövs betydligt större lokaler och paret Forsslund vill bygga helt nytt och skapa Härnösands första möbelvaruhus. De första planerna presenteras redan i slutet av 1960-talet, men av olika skäl dröjer det ända till 1975 innan bygget blir av. Hela 2 000 kvadratmeter byggs alldeles intill E4 på Saltvikshöjden, en gigantisk ekonomisk satsning för ett litet företag. Inte många andra tror på idén, men den visar sig vara helt riktig. Ett efter ett av de andra ”villaföretagen” försvinner medan Näsströms Möbelhus, som namnet nu lyder, bara växer. På riksplanet börjar också Mios förvandling från en ren inköpsförening till något som ska bli ett starkt varumärke. 1977 ges den första ”riktiga” Mio-katalogen ut.

Använd ordet omöjligt med största försiktighet

Reportage från VA.

Från garage till ett 2000 kvm möbelhus.

När Ingemar Trenge blev VD för Mio 1976 började förvandlingen från en ren inköpsförening till ett starkt varumärke.


INVIGNING AV OMBYGGNAD nummer två. HENNING LUNDSTRÖM UNDERHÅLLER.


80- och 90-TALET

Bygger dubbelt så stort! 1980-talet är ett expansivt och bra årtionde för möbelhandeln i allmänhet och Mio i synnerhet. Mio-kedjan gör kraftfulla marknadsföringsinsatser och lyckosamma produktsatsningar och går från att vara en relativt okänd till att bli en mycket stark aktör på marknaden. I Härnösand tar Curt och Harrietts son Stefan klivet in i företaget. Precis som sina föräldrar är han framsynt och ser tidigt att det allt större sortimentet behöver ännu mer utrymme. 1988 byggs därför möbelvaruhuset ut med ytterligare 1 700 kvadratmeter och blir därmed nästan dubbelt så stort. Även den satsningen visar sig vara riktig, trots att det väntar några tuffa år när lågkonjunkturen slår till 1992.

Expansionen fortsätter. VA uppmärksammar

Under 1990-talet försvinner också namnet Näsströms. Möbelvaruhuset heter nu helt enkelt Mio Möbler.

Nöjda kunde hittar alltid tillbaka

Marknadsföringen ökar


En del i Mios framg책ng 채r att st채ndigt utveckla sitt sortiment. Att vara ledande i trenderna.


2000-talet

Tar över Mio i Birsta År 2000 kliver Curt och Harriett av och Stefan Forsslund blir ensam ägare till Mio Möbler i Härnösand. Han börjar bygga företaget för den nya tiden och får snabbt kurvorna att vända uppåt. 2007 når företaget högsta kreditvärdighet, AAA, vilket är mycket ovanligt i branschen. Med ett trippel-A i bagaget kan Stefan förverkliga en av sina drömmar. Under många år har han sneglat mot Sundsvallsområdet och velat etablera sig även där. 2009 får han chansen, då han tar över den relativt nystartade butiken i Birsta, som fram till dess har ägts av Mio centralt. Stefan Forsslund och hans personal går in i nästa årtionde med två stora möbelhus, ett i Härnösand och ett i Birsta.

Brist på fantasirikedom och nya idéer är ett större hot mot företaget än räntehöjningar och lågkonjunktur


Sveriges ledande möbelvaruhus!

Sundsvall Härnösand WWW.MIO.SE

MIO Möbler  

Storytelling för MIO Möbler i Härnösand