Page 1

OMSLAG

2-05-25 13.41

Sidan 3

M A G A S I N E T

|

N R

6

|

2 0 0 2

Livet är dans Syskonen Hellström tävlar |24

Labyrint Kyrkans unga Golfproffs SIDA Polisen Tordne

Företaget som blev störst av alla på två år Kunglig hovfotograf med atelje i Härnösand De byggde drömhuset på Kackelabacken


OMSLAG

2-05-25 13.42

Sidan 4

Härnösandshus nya satsningar

Trygghet & Gemenskap Vi utvecklar Torsviksområdet tillsammans med våra hyresgäster.

✓ Gemensam samlingsplats ✓ Bastu ✓ Snickerirum ✓ Solarium ✓ Portkod ✓ Serviceplats i garage

Ledstjärnan i vårt nytänkande är att lyssna på våra hyresgästers önskemål. Just nu skapas ett Seniorboende i Torsviksområdet. Ett aktivt boende där trygghet och gemenskap värdesätts.

Fler satsningar på gång! Ängecenter Seniorboende -2002

Och vi fortsätter våra satsningar. Ängecenter görs till seniorboende och Gånsviksdalen får nya former genom Projekt barnfamilj.

Gånsviksdalen Familjeområde -2002

Nyfiken? Ring 0611-882 03, 882 04

Äntligen klart! Nu har vi bredband i alla våra centralt belägna lägenheter. 195:-/månad

Ditt boende -Vår utmaning Se vår hemsida www.harnosandshus.se

Nybrogatan 13 • Tel 0611-882 00


MAG 03-15

2-05-28 00.43

Sidan 1

LEDARE

❘ J-O

FRIMAN

ANSVARIG UTGIVARE OCH KOMMUNCHEF

Kom igen – du behövs. Härnösands utveckling är beroende av personliga initiativ, av viljestarka människor som vill arbeta för en förändring. De kan till exempel finnas inom politiken, i föreningslivet, på företagen, i skolan och inom kyrkan. Vi kallar dem för eldsjälar. Vi ska vara glada för att vi har dessa krafter. I det här numret av Härnösand Magasinet träffar du några av dem som krönikörer.

måste bli bättre på. Och resultatet blir ofta bäst om människor med olika kompetens kan samarbeta. Du och jag kan tillsammans se till att få saker och ting att hända, vi bor ju i samma stad. Ska vi samarbeta? Ge någon en ny chans? Upptäcka en annan synvinkel? Härnösand utvecklas företagsmässigt bra, nya branscher skapas. Men allt tar sin tid och framgången kommer inte utan hårt arbete. Processen får inte stanna upp. Det gäller att vara uthållig och att hitta idel nya möjligheter. Innehållet i nästa nummer av Härnösand Magasinet vill vi att du som läsare ska vara delaktig i. Vad saknar du? Vilket är ditt önskereportage? Vem vill du läsa om? Gå in på www.alltid.net/tycktill och gör din röst hörd. Vi behöver din åsikt! Med önskan om en härlig sommar

Viljan att utvecklas, styrkan och kraften i genomförandet, förmågan att slutföra projekt; det är tre områden som vi

© Härnösand M A G A S I N E T

Nummer 6 | 2002 Upplaga: 17 000 ex 0611-51 13 20 magasinet@alltid.net

Ett samarbete mellan Alltid Marknadsbyrå AB & Härnösands kommun

J-O Friman

Ansvarig utgivare J-O Friman

Redaktör Mats Wigardt

HÄRNÖSANDS

mats.wigardt@telia.com

KOMMUN

j-o.friman@harnosand.se

Projektledare Kenneth Zetterlund ALLTID MARKNADSBYRÅ

Tryck Sörmlands Grafiska

Produktion Åsa Nyberg Mikael Carnbro Anders Hall NilsEric Jonsson Jonas Serrander Mona Ritzén Anders Eliasson

Omslag Livet är dans för syskonen Isabelle och Simon Hellström.

z@alltid.net

Swebus satsar på miljön och säkerheten

Väljer du Swebus som din bussoperatör får du maximal säkerhet på köpet:

* Välutbildad och motiverad personal. * Flera av våra bussar har säkerhetsbälten på samtliga passagerarplatser. * Våra bussar genomgår bromskontroll hos Svensk Bilprovning var 6:e månad.

* Genom ett raffinerat avtal med Michelin rustas alla våra bussar med nya däck inför varje vinter oavsett det gamla däckets mönsterdjup.

Det miljövänliga bussbolaget • Vi kör på Miljödiesel • Vi har CRT filter och Euro-3 motorer som ger extremt små utsläpp

Industrigatan 5 Tel 0611-259 90 www.swebus.se

Härnösand

MAGASINET

3


MAG 03-15

2-05-27 23.36

Sidan 2

Stenar på snurren i Härnösand

Innehåll

4

Härnösand

6

Bollkoll

15

Hövdingen

Härnösand

Härnösand har ett par golfstjärnor som är ett par.

Gerhard Larsson, vad tycker du om Härnösand egentligen?

MAGASINET

MAGASINET

#6/2002

20

Drömhus

22

Pardans

Det var fallfärdigt men familjen Bratell byggde upp det igen.

Syskonen Isabelle och Simon Hellström tävlar i dans.

”En viktig poäng är att företag som går i etableringstankar gärna söker sig til städer där contactcenters redan finns och där infrastrukturen är utvecklad.” 1 500 nya jobb inom 5 år? sidan 47


MAG 03-15

2-05-27 23.36

Sidan 3

TEXT

MATS WIGARDT

FOTOGRAF

ANDERS ELIASSON

I slutet av maj invigdes det som sannolikt är världens största labyrint i Gådeåparken i Härnösand. – En kult- och lekplats med goda förtecken och ett internationellt enhetstecken, är idégivaren och hårdslöjdskonsulenten Eva Nordangårds programförklaring. Labyrinter är en mångtusenårig tradition med fruktbarhet som gemensam nämnare och med öppningen åt väster eller öster för att harmoniera med solens upp och nergång. I Sverige finns flest labyrinter, eller jungfruringar, som de också kallas, i världen, och då särskilt längs Norrlandskusten. Labyrinten i Gådeåparken är 35 meter i diameter och består av närmare 400 stora stenar som med traktor fraktats från Oringen. Gångarna är breda nog att rymma såväl barnvagnar som rullstolar. Labyrintens mitt utgörs av ett ovalt och rofyllt rum med sittvänliga stenar och en eldstad. Till labyrinten hör även ett arboretum, en trädplantering, där ett trettiotal olika träd planterats mellan stenarna. Här finns varianter på björk och al, men också på dessa breddgrader mer ovanliga träd som kastanj, bok, ask och ek. I labyrintens mitt planteras en ask, symbolen för livets träd, Yggdrasil. Varje träd får en egen skylt i härdat glas, utformad av konstnären Anna-Lena Sondell. – Det här är en långsiktig utsmyckning för meditativa vandringar som kommer att förändras och utvecklas genom åren, förklarar Eva Nordangård.

28

33

Big boss

Hundstund

Sten Ångström är chef för största privata företaget i stan.

I bland samlas hundratals hundar på samma plats i Härnösand.

Basket Göran Tordne tar hand om basketungdomarna i Härnösand.

36

50

+

Ung tro Jonas Abel är ordförande för unga individer inom kyrkan. SIDA: Ny utbildare, sid 54. POLIS: Nya poliser på ingång, sid 56. KUNGSFOTO: Kungens egen fotograf, sid 42. KRÖNIKÖRER: Jasenko Omanovic, Jakob Åström, Stefan Savonen, Carl-Edvard Edvardsson, Katarina Rülcker. Härnösand

MAGASINET

5


MAG 03-15

2-05-27 23.37

Sidan 4

Ett slag i taget till toppen På hemmaplan är Härnösands golfproffs Maria Bodén och Hampus von Post ett par. Men nu under golfsäsongen åker de runt i Europa var för sig. Och då är det ”under par” som gäller.

6

Härnösand

MAGASINET


MAG 03-15

2-05-27 23.37

Sidan 5

et

Härnösand

MAGASINET

7


MAG 03-15

2-05-27 23.37

Sidan 6

TEXT

LARS KÅGSTRÖM

Golfstjärnor.

”Har man spelat dåligt en dag måste man ut och spela bättre nästa. Och har man spelat bra måste man spela ännu bättre” Golfbanan på Vägnön har precis tinat fram efter vinterdvalan. Här och där är det gyttjiga vattenpölar och vissna tuvor gungar rejält under fötterna av tjällossningen. Men det hindrar inte Hampus von Post och Maria Bodén från att finslipa sina svingar. De har just haft en hemmavecka tillsammans och den har till stor del tillbringats ute på golfbanan. Maria är nyss hemkommen från ett träningsläger i Sydafrika och Hampus åker nästa dag till Italien. – Jag åkte faktiskt hem en vecka tidigare från Sydafrika, säger Maria. Annars skulle vi inte ha kunnat ses på väldigt länge. Under sommaren tillbringar de långa perioder på var sitt håll. Hampus tänker dock avstå någon tävling för att de åtminstone ska få en vecka tillsammans. I övrigt blir det mest telefonsamtal och SMS kors och tvärs över Europa. För Maria är det första året på damernas Europatour. Hampus spelar andra året på European Challenge Tour, en undertour till herrarnas Europatour. Hans första säsong gick hyfsat. – Det tar ett tag att lära sig varje tour. Men jag kom trea vid 8

Härnösand

MAGASINET

en tävling i fjol så jag vet att jag har kapaciteten. Får jag bara till tre sådana veckor i år så… Ja, då hägrar en plats på Europatouren och kanske i förlängningen USA-touren, där de allra bästa spelar. – Visst vill jag spela i USA men man måste vara realist också. I första hand gäller det att nå täten i Europa. Maria talar mer självklart om USA. Det är dit hon vill, även om också hon har en realistisk syn på tillvaron. – Jag tar ett slag i taget. Men om jag fortsätter att utvecklas så kanske jag försöker kvala in till USA redan i år. Man förlorar ju inget på att försöka i alla fall. – Maria har chansen, säger Hampus tvärsäkert. Hon tillhör de 20 bästa i Sverige. Beviset för detta kom för några veckor sedan när hon blev trea på en av Europatourens deltävlingar. Maria har spelat golf till och från sedan 8-årsåldern. På allvar blev det först när hon började på golfgymnasiet i Perstorp i Skåne. Därefter har hon tillbringat fyra och ett halvt år som student i USA, med mycket bra träningsmöjligheter.


MAG 03-15

2-05-27 23.38

Sidan 7

Lernia har flyttat in i Tobaksfabriken

Studera på hemorten

Våra program bygger på inlärning

det trygga alternativet

vid gästhamnen, Härnösand

• Barn och fritidsprogrammet • Elprogrammet • Estetiska programmet • Energiprogrammet • Hotell och restaurangprogrammet • Individuella programmet

Sista ”tappen” före Höga Kusten!

• Teknikprogrammet • Mediaprogrammet • Naturvetenskapsprogrammet

Vi arbetar med utbildning, personaluthyrning och verksamhetsutveckling för företag, myndigheter och organisationer. Våra program bygger på inlärning i stället för utlärning. Hela vår verksamhet är ytterst flexibel och vi finns i hela Sverige.

Mån-fre 7-18 • Lör 9-15 Telefon 0611-55 55 44 Övrig tid ring 070-594 11 12

• Omvårdnadsprogrammet • Samhällvetenskapsprogrammet

Vi har den nya generationens bottenfärger från

Välkommen in och träffa våra utbildare för information. Vi har nyligen startat utbildningar inom el: Istallationselektriker, Hissmontör och Automation.

Vill du veta mer – kontakta studievägledarna på gymnasiet. Tel. 0611-34 84 44 eller 34 84 45 www.harnosandsgymnasium.nu

VI UTBILDAR INOM • Basämnen • Vård – Hälsa – Omsorg • Träteknik • CNC • Installationsyrken • EL– Installation, Hiss, Automation • Energi – Kyla • Ventilation – Installation, Service • Företagsanpassade utbildningar • Svets och Plåt • EWS • Processutbildning • Personlig utveckling och verksamhetsutveckling • IT • Yrkesförare • Restaurang • Hotell och Turism

– sköter och underhåller macken

Kontakta tel 0611-26413

TIDNINGAR FOLDRAR REKLAMTRYCK VYKORT BROSCHYRER 4-FÄRGSTRYCK ORIGINAL & REPRO

BÄTTRE TRYCK I VÅRA NYA LOKALER! Välkommen till Agraphica Miljötryck. Hos oss är kunden viktigast. Vi löser dina behov av trycksaker från enkla kontorstryck till avancerade tidningar. Nu är det dags att testa oss! Vi flyttar till Varvsallén under sommaren 2002!

VÅRA FÖRDELAR

PRIS KVALITÉ SERVICE

Varvsallén 1, HÄRNÖSAND Tel 0611-229 20 Fax 0611-229 08 e-mail:info@agraphica.se Härnösand

MAGASINET

9


MAG 03-15

2-05-27 23.38

Sidan 8

Maria har redan nått täten i Europa och USA lockar. Hampus vill också dit. – Men man måste vara realist, säger han.

Båda trivs bra i Härnösand, men hur det än är så är säsongen väl kort om man vill satsa fullt ut. – Man måste iväg till varmare breddgrader några månader på vintern, säger Hampus. Han började spela i 14-årsåldern men satsade rejält först när han blivit 21. Bara två år senare fick han sin proffslicens och möjlighet att tjäna pengar på sin sport. Några stora summor handlar det inte om. Precis som i andra branscher är det bara det absoluta toppskiktet som tjänar de riktigt stora pengarna. – Många tror att det är ett glamoröst liv bara för att man är proffs. Men jag bor och reser alltid så billigt som möjligt. Ibland blir det helt sjuka restider. Under säsongen kan han försörja sig som golfspelare, men när vintern kommer jobbar han som lärarvikarie. Maria däremot har det lite bättre förspänt. – Jag har haft tur och fått några sponsorer, säger hon blygsamt. En av dem är föräldrarna, som låter henne bo gratis hemma. Just den detaljen är annars något Maria försöker ändra på. Hon och Hampus är på jakt efter en gemensam lägenhet. – Problemet är att vi aldrig har tid att flytta, eller knappt ens titta på lägenheter. Under sina resor runt världen har de kunnat konstatera att golfen i många länder fortfarande är en ren överklassport. Undantagen är England och Sverige, där det mer och mer blir en folksport. Vad är det då som får folk att fastna på golfbanan? – Jag tror att det är det sociala i första hand. När jag var liten 10

Härnösand

MAGASINET

satt vi lika mycket och åt glass och snackade som vi spelade, säger Maria. – Många ser det nog också som motion, tror Hampus. Och det är ju en sport man kan hålla på med tills man dör i stort sett. För de två Härnösandsproffsen handlar det förstås om mer än motion. Det gäller att vara vältränad och förberedd. Även om det inte är någon konditionssport är det viktigt att vara i god fysisk form. – Blir du trött fysiskt så tappar du den mentala skärpan, säger Hampus. Det är inte så mycket som behövs för att det ska gå åt pipan. Det mentala välbefinnandet är ett måste för att lyckas. Den som har något privat problem som ligger och gnager i bakhuvudet missar ofta de avgörande puttarna. Det är just spänningen och anspänningen som gör sporten intressant, tycker de två. – Har man spelat dåligt en dag måste man ut och spela bättre nästa. Och har man spelat bra måste man spela ännu bättre, säger Maria. – Det roligaste är när man är med i täten i slutet av en tävling och varje slag är värt pengar, säger Hampus. Båda trivs också bra med att träna. Det är då de finslipar de små detaljerna som sedan kan betyda oerhört mycket när det väl är allvar. Bland gyttjepölarna på Vägnön svingar de iväg boll efter boll och rätt vad det är får Hampus till det. En av bollarna landar i ett av de upp-och-nedvända paraplyerna. En umbrella-in-one!


MAG 03-15

2-05-27 23.39

Sidan 9

FJÄR RVÄR M E | STAD S NÄT | VATTE N | E LE KTR I CITET | R E N HÅLLN I N G | GATOR & VÄGAR |

Nybyggt kraftvärmeverk för att klara utbyggnaden av fjärrvärme och kunna producera egen elkraft Trygg och säker leverans av el och fjärrvärme. Trygghet för dig som kund.

Dygnet runt – Året om i varje Härnösandshem

För oss är det en självklarhet att erbjuda dig som kund en så trygg och bekväm tillvaro som möjligt. HEMAB ser till att du har värme och el i din bostad, att du har varmt och kallt vatten till dina dagliga behov. Direkt ur kranen. Vi tar hand om dina sopor på ett miljövänligt sätt och sköter upphandlingen av underhåll för kommunens gator och vägar. Just nu gräver vi ner optofiberkabel för att vi ska kunna erbjuda dig snabbt bredband. Vi finns för din bekvämlighets skull!

Renhållning med flera

St adsnät med snabb optofiberk abel.

återvinningsanläggningar runt om i

För att kunna klara snabba och säkra

Härnösands kommun.

dat aöverföringar och framtida telefoni.

V Ringvägen 125, 87126 HÄRNÖSAND TEL: 0611-55 75 00 FAX: 0611-55 75 01 E-post: info@hemab.se www.hemab.se Aktuella k ampanjer: Utbyggnad av fjärrvärme Bondsjöhöjden • Anslut dig till St adsnätet Härnösand

MAGASINET

11


MAG 03-15

2-05-27 23.41

Sidan 10

N U B L I R D E T R O L I G A R E AT T H A N D L A M A T I H Ä R N Ö S A N D

Nya Härnöhallen

en ICA kvantumbutik

IN BJ U DANbor

ös an ds til l al la Hä rn

har onsdag 12/6 g, vi nyinvignin med stor

KÖ P F E ST

• • • • •

Mera färskvaror Längre charkdisk Större fruktavdelning Nygräddat bröd i mängder Stor gratis parkering Upptäck fördelar med ICA kortet - Sätt in upp till 10 000 kr per gång - Ta ut upp till 3000 kr/gång (Högst 15 000 kr under 4 dagar)

Några av våra Nyheter

• • •

Förbutik med Svenska Spel, Triss, Lotto och Bingo Lotto, korv med bröd och glass m m Lekrum för barn Café Manuell fiskdisk Nya Öppettider from 12 juni

8-20 lör-sön 9-19

Mån-fre

Härnöhallen -större och bättre

❤ HJÄRTLIGT VÄLKOMNA 12

Härnösand

MAGASINET

Gånsviksvägen 8 Tel 0611-55 44 00


MAG 03-15

2-05-27 23.41

Sidan 11

NOTERAT

ÅSA NYBERG, LARS KÅGSTRÖM

Nytt universitet för hemmabruk QNätuniversitetet i Härnösand är en ny satsning som drar nytta av teknikens fördelar och skapar flexibla möjligheter för studenter. Ett arbete som förutsätter goda relationer, kontakter och ett nära samarbete med deltagande universitet och högskolor. I slutet av förra året godkände riksdagen utbildningsdepartementets förslag om att inrätta en myndighet med uppgift att öka tillgänglighet och omfattningen av IT-stödd distansutbildning inom högre utbildningar. Tre månader senare, den 1 mars i år,

etablerades Myndigheten för Sveriges nätuniversitet i Härnösand. Mats Ericson, chef för den nya myndigheten, menar att satsningen har väckt stor uppmärksamhet. – Vi fungerar som marknadsplats och mäklare för att enskilda studenter och arbetsgivare skall hitta passande högskoleutbildningar på nätet, berättar Mats Ericson som främst har utåtriktade och kontaktskapande arbetsuppgifter. Vi har ett tydligt uppdrag som avgränsar sig till högskolesektorn.

Det går undan

Prima liv – osteopati

med laser QOptimistjollar i all ära, men förr eller senare blir de för små. Härnösands Segelsällskap hade tidigare problem med att erbjuda något för de ungdomar som vuxit ur optimisterna. Men sedan tre år har klubben sex stycken mycket populära laserbåtar. – Det kan vi tacka Håkan Gilmark för, säger Peter Hellström. Han har gjort ett kanonjobb. Håkan Gilmark fick höra talas om problemet och började dra i sitt stora kontaktnät. På kort tid hade han fått ihop sponsorer till sex båtar. Det är olika Härnösandsföretag som har gått in med pengar till inköpen. Vissa av företagen har bidragit till en hel båt, andra till en halv. Under fem år får sedan segelsällskapet nyttja och sköta båtarna. – Det är en mycket bra båt att lära sig segla i. Den har centerbord i stället för köl och bara ett segel att hålla reda på. Fort går de också, säger Peter Hellström. Trycket på de sex båtarna är hårt. Det är inte bara ungdomar utan också många vuxna som vill lära sig segla laser. Vad som händer när sponsorkontrakten går ut om några år är i dagsläget oklart. Men Peter Hellström både tror och hoppas att klubben får behålla båtarna. – Det vore väldigt snöpligt om de plötsligt försvann.

I dag samverkar ett 30-tal högskolor under det gemensamma varumärket Nätuniversitetet. www.netuniversity.se

– För att bli osteopat krävs en lång utbildning, berättar Göran Hult som för tre år sedan öppnade praktik i centrala Härnösand. Han använder sina händer för att få muskler, ligament, bindväv och inre organ att samverka enlig medfödda principer . – Jag känner efter var spänningarna sitter och fastställer patientens svaga respektive starka punkter. Med mjuka ibland knappt kännbara rörelser återställer han balansen i kroppen. Målet är att hela kroppen ska fungera så bra som möjligt. Anledningen till att han själv blev intresserad av osteopati är en allvarlig olycka han råkat ut för. I sin kamp mot smärtorna började han slutligen botanisera bland olika behandlingsalternativ. Osteopati var den metod som gav mest gensvar . – Nu hjälper jag andra, säger Hult med ett leende. Intresset är stort och det råder ingen brist på kunder.

Sponsrade laserbåtar är populära bland unga seglare i Härnösand.

Historik 1874 presenterades osteopatin för första gången på Baker Collage of Medicine, USA 1892 startade den första utbildningen i Kirkwille, USA. 1981 bildades Svenska Ostopatförbundet med ett sextiotal medlemmar 1996 bildades Skandinaviska Osteopatskolan

Minns du Tomas-Hörnan? QI tio år – mellan 1968 och 1978 – drevs detta kafé för ungdomar, A-lagare och hemlösa av frälsningssoldaten Göta Sahlman. Och visst fläktade det stundtals ganska friskt kring de inte så sällan överförfriskade gästerna, både i lokalpressen och på kaféet. Men Göta Sahlman stod pall och lyckades alltid rida ut de återkommande stormvindarna. Till Tomas-Hörnan kom raggare och missbrukare. Här diskuterades livsfrågor och knöts

kärleksband. Här bedrevs i tio år en viktig social verksamhet för de ensamma och utslagna. Tomas-Hörnan blev för många den nödvändiga räddningsplankan för ett fortsatt anständigt liv, öppet för alla och med enkla regler för hur man beter sig i samhället och mot varandra. Efter tio år skrevs emellertid sista kapitlet i TomasHörnans historia. Höjda hyror tvingade verksamheten att upphöra. Men det är en epok väl värd att minnas.

Härnösand

MAGASINET

13


MAG 03-15

2-05-27 23.43

Sidan 12

Vi fortsätter växa Nu startar vi flera nya

TR A INE E UTBILDNINGAR Kommunikatörer/CallCenter Ekonomiassistenter • Butikss äljare Receptionister/Administratörer Fältsäljare

Det är nu tretton år sedan Logosol tog klivet ut från hobbyrummet. Sortimentet har sedan dess utvidgats med flera sågverk och ett helt program flerspindliga profilhyvlar. Under hösten har vi presenterat Solosågen för 2000-talet. Nämligen Solosåg M7. Sågen som är helt ny, är resultatet av över 10 års erfarenhet och utveckling. Vi är ett världsomspännande företag med en stor exportmarknad.

Vill du veta mer om oss eller våra produkter? Kom in på en kopp kaffe.

Industrigatan 13, Härnösand Telefon 0611-182 85

Med löpande starter under hösten 2002 startar projektet Platsportalen och Arbetsförmedlingen arbetsmarknadsutbildningar

för

ekonomiassi-

stenter, butikss ä ljare, fä lts ä ljare, kommunikatörer/CallCenter och receptionister/administratörer. Utbildningarna vä nder sig till dig som ä r inskriven på Arbetsförmedlingen eller som riskerar att bli arbetslös. Du utbildas i en kombination av distansutbildning via internet, klassrumsundervisning och praktiskt arbete på vä rdföretag. Målet ä r en provanstä llning på ditt vä rdföretag efter avslutad utbildning. Av våra elever har 90% fått anstä llning, så tveka inte att söka! För mer information om kursstarter: kontakta din handl äggare eller Arbetsförmedlingen i Hä rnösand Sonja Näsholm E-post: sonja.nasholm@lany.amv.se

Telefon 0611-55 92 40

Vill ditt företag vara med?

Företagare...

Vi rekryterar, matchar och utbildar våra elever för ditt företag utan kostnad! De som matchar din kravprofil får du möta vid en traditionell anstä llningsintervju och du vä ljer sj ä lv vem som passar bäst. Du får chansen att skola in din nya medarbetare i lugn och ro. Under utbildningen växlar eleven mellan studier och praktiskt arbete på företaget, växer in i yrkesrollen och företagets verksamhet. Du får en fullfj ädrad och kostnadseffektiv medar-

...du kan bolla dina idéer med oss på projekt Näringslivutveckling i Härnösand. Kontakta oss om du har behov av att; • • • • •

få kontakt med nätverk förstå bokföringen bli vän med datorn att starta företag m m...

betare från första anstä llningsdagen. För mer information kontakta: Stefan Johansson på Platsportalen E-post: stefan.johansson@mm.se

FÖR MER INFORMATION : Gungerd Johnsson tel 0611-274 03 fax 0611-274 30 e-mail gungerd.johnsson@harnosand.se

eller Arbetsförmedlingen Hä rnösand Sonja Näsholm E-post: sonja.nasholm@lany.amv.se Telefon: 0611-55 92 40

14

Härnösand

MAGASINET

EUROPEISKA UNIONEN Regionala utvecklingsfonden

HÖGBERG.GRUPPEN AB

mer information på www.platsportalen.nu


MAG 03-15

2-05-27 23.43

Sidan 13

Sex frågor till landshövding Gerhard

Namn: Gerhard Larsson Ålder: 56 år Yrke: Landshövding Familj: Sambo Annelie Hedman, personaldirektör, 2 vuxna egna döttrar – Victoria och Maria – samt Annelies ungdomar – Erik, Emil och Emma. Gör helst på fritiden: Umgås med familjen, joggar, gillar klassisk musik, läser bland annat 7 dagstidningar men också skönlitteratur. Njuter av konst och är glad för att jag privat har såväl Bengt Lindström som Anders Lidén, fina företrädare för Härnösands konstnärer.

Vad är en landshövdings främsta uppgift? Verka för en positiv utveckling, attraktivitet och tillväxt, av Västernorrland. Med hjälp av drygt 200 kvalificerade medarbetare på Länsstyrelsen bevaka att av riksdagen fattade lagar liksom regeringsbeslut följs av kommuner, företag och enskilda i länet. Samordna statens olika intressen inom länet Varför blev Du landshövding? Det kändes roligt när statsminister Göran Persson ringde och erbjöd mig uppdraget att få vara med att utveckla och leva tillsammans med ”pulsen” i ett län. Och då ett län med härlig natur, sportigt, rik kultur men också med mycket arbete för att skapa tillväxt och fler jobb. Jag började min yrkeskarriär som förvaltningschef på ett landsting och sedan blev det 25 år nationellt/internationellt som företagsledare med mera. Därför är det kul att arbeta för ett län. Vilken betydelse har din roll för Västernorrlands utveckling? Att det blir bra för länet med vad jag

svarade på i första frågan. Hur ser du på länets minskade folkmängd? Tyngden i länsvisionen, som jag fått förmånen att leda framtagandet av, är olika insatser för att bromsa minskningen. Det känns då bra att både förra året och inledningen i år innebär trendbrott och minskningen är nu inte längre så stor som förr under 1990talet. Vad betyder Härnösand för Dig? Intressant historia, sjönära, vacker natur, bra geografiskt läge i länet, progressiva företrädare för mångfald som 5i12-rörelsen med flera, mötesplats och så Sveriges finaste Residens som jag nu bor i några år. Hur beskriver du Härnösand som stad? Varierad bebyggelse, bra bostadsmiljö. På väg från ett rätt ensidigt beroende av förvaltning och utbildning när det gäller jobb till mer blandat utbud med privat tjänsteverksamhet och entreprenörer som vill driva företag.

30 personer som gör jobb säkrare QDet är mycket som är nytt hos Arbetsmiljöinspektionen i Härnösand. För ett drygt år sedan flyttade myndigheten till Länsförsäkringars gamla lokal på Brunnshusgatan. 2001 byttes namnet från Yrkesinspektionen till Arbetsmiljöinspektionen. Dessutom är närmare hälften av medarbetarna nya sedan några år. – Vi hade anställningsstopp under en period på 1990-talet samtidigt som många har gått i pension, säger Efva Åström som är informationsansvarig. Ytterligare pensionsavgångar står för dörren så föryngringen kommer att fortsätta ett tag till. Regionkontoret har närmare 30 anställda, varav sju i Östersund. Inspektörerna har Jämtlands och Västernorrlands län på sin lott. Huvuduppgiften är att se till att lagar och förordningar som gäller arbetsmiljön efterlevs. – I princip ska vi kontinuerligt besöka alla arbetsplatser i området, men vi gör en prioritering. Den arbetsplats som visar bra resultat behöver vi inte återkomma till på ett tag. Ibland blir det mer akuta utryckningar. Det gäller till exempel vid arbetsplatsolyckor eller när skyddsombuden har stoppat arbetet. Tidigare var Yrkesinspektionen i Härnösand en egen myndighet, men sedan årsskiftet 2001 är alla regionkontor samlade under det nya arbetsmiljöverket. – Vitsen är att samordna verksamheten. Många av de företag vi besöker har verksamhet i hela landet. Då är det viktigt att vårt arbete och våra bedömningar är lika överallt. Den egna arbetsmiljön är förhållandevis god. Inspektörerna tillbringar det mesta av sin tid ute i fält och den största arbetsmiljörisken är det myckna bilåkandet.

Ådalen III tog 7 351personer ut på havet Q Sol och värme är det förvisso många som önskar sig i sommar. En som hoppas lite extra är Teddy Rosenlöv på M/S Ådalen III. – Vi är helt klart väldigt väderberoende. Den 25 juni börjar skutan gå enligt tidtabell, vilket för Härnösandsbornas del innebär två rundturer upp till Norafjärden på tisdagar samt en tur till Sollefteå på onsdagar. Därutöver går båten att chartra tre dagar i veckan. Den 19 juli blir det en specialtur från

Härnösand till Sandslån och en konsert med E-Type. Förra året var Teddy Rosenlövs första som bas för skutan. Det är dock långtifrån första året som Ådalen III trafikerar Ångermanälven. De senaste 15 säsongerna har närmare 300 000 hugade passagerare kunnat se Ådalen från sjösidan. Tidigare års entreprenörer har haft god hjälp av Höga Kustenbrons attraktionskraft. Men den tiden är nu förbi. – Det var väl nyhetens behag. Nu finns den liksom bara där, säger Teddy Rosenlöv.

Ådalen III byggdes i Tyskland 1958 och hamnade via Strömstad i Ådalen 1986. Skutan har en maxfart på tio knop och tar 242 passagerare. Förra året var det totala antalet passagerare 7 351, för att vara exakt. Ekonomiskt innebar det ett rejält bakslag. – I år måste vi ha minst 8 500. Går vi back igen så blir det här sista sommaren. Säger Teddy Rosenlöv och ber ännu en gång till vädergudarna.

Härnösand

MAGASINET

15


MAG 16-27

2-05-28 11.41

Sidan 2

LANDSARKIVET I HÄRNÖSAND Tel 835 00, Fax 835 28

LANDSARKIVET HITTADE EN LOKAL PÅ 2800 m HOS OSS 2

PRIS PRESSAREN Öppettider i sommar:

Måndag-Lördag 9– 21 Söndag 11– 21 .....

Där finns plats för 5 mil böcker och handlingar. Vilket lokalbehov har du?

KA5 Vasallen AB, Box 170, 871 24 Härnösand Tel 0620-519 60 • Fax 0620-121 20 www.vasallen.se/harnosand

16

Härnösand

MAGASINET

..................

STORMARKNADEN

HÄRNÖSAND


MAG 16-27

2-05-28 01.35

Sidan 3

Han är bas i Härnösands äldsta förening Q Visst finns många föreningar med anor, men förmodligen ingen mer anrik än Härnösands Handelsförening. Föreningen bildades 1847, men rötterna sträcker sig ända tillbaka till 1690-talet. Ändamålet har dock hela tiden varit att främja handeln i Härnösand. Tidigare utgjorde föreningen en stark politisk påtryckargrupp, inte bara i handelsfrågor utan också när det gällde infrastruktursatsningar. Redan 1855 gjordes en framstöt om att

Göran Palmér

förlänga telegraflinjen från Gävle till Härnösand. Handelsföreningen har också del i att Nybron blev klaffbro och inte en fast bro. I takt med samhällets förändringar har dock det politiska inflytandet minskat rejält. Dessvärre minskade efterhand också möjligheten att lämna ut medel ur de fonder som byggts upp genom privata donationer. Allt mer förlegade villkor i donationsbrev och testamenten gjorde det till slut nästan omöjligt

att hitta några lämpliga mottagare. Det finns till exempel inte så många ”redliga behövande köpmansänkor” nu för tiden. För ett antal år sedan ändrades dock stadgarna och föreningen fick därmed större möjligheter att verka för att göra Härnösand till en attraktiv handelsstad. Exempelvis har föreningen bidragit till utsmyckningar av gator och torg samt till olika aktiviteter. Den största satsningen just nu är engagemanget i ”På Gång-projektet”, som riktar sig direkt till handeln. Härnösands Handelsförening är även engagerad i Technichus, inflyttningsprojektet med mera. – Det finns också goda möjligheter till stipendier för unga människor som vill ägna sig åt handelsstudier, säger föreningens ordförande Göran Palmér.

Nya Lotsstugans

Intellipool

flytande bastu

nätverken

QPå Härnöns yttersta klippa, väl synlig från havet ligger Lotsstugan. I begynnelsen en plats för lotsarnas vakthållning, i dag en unik konferensanläggning med 14 bäddar i 8 rum. Lotsstugan har sedan uppförandet 1863 byggts till i olika omgångar. Efter den senaste ombyggnationen 1991 har Lotsstugan fungerat som konferensanläggning. Just nu ger de nya ägarna, arkitektparet Annika Höök och Göran Nivfors, Lotsstugan en ordentlig upprustning.

har koll på

Renoveringen påbörjades i maj. Då hade Lotsstugan stått oanvänd i ett år. I mitten av augusti hälsas gästerna åter igen välkomna till en rofylld plats där de kan koncentrera sig på konferensen, njuta av mat och dryck eller de skräddarsydda kringaktiviteter som ordnas efter önskemål allt från massage och Qi Gong till klättring på, Grottberget eller heta möten med DrakUlla, den flytande bastun.

Vårdkompetens ger jobb QVårdresurs i Sverige AB i Härnösand är ett relativt nystartat företag. Affärsidén är att förmedla kompetens och resurser till områden inom vård- och omsorgssektorn. – Det känns kul att starta upp med en idé som går bättre än förväntat, säger Kenneth Bylund, en av ägarna. När han och Anders Thörnberg startade verksamheten för 1,5 år var tanken att stå till tjänst med utbildning och handledning utifrån den egna breda kompetensen. Men responsen var över förväntan och bemanningsdelen blev större än planerat. I dag har företaget tre heltidsanställda, 25 timanställda och erbjuder personal-

uthyrning inom primärvård, äldreboende, hemtjänst och gruppboende samt bedriver olika utbildningsinsatser inom kommuner och landsting. – Vi får ständiga förfrågningar, säger en nöjd Kenneth Bylund. Behovet av sjuksystrar är större än vad vi kan tillgodose. Sedan oktober i år är företaget nordisk återförsäljare av en larmmadrass, en produkt som tagits fram i ett samarbete med en innovatör i Jämtland. Just nu testas madrassen av ett marknadsledande företag inom larmtillbehörsområdet. Bylund har höga förväntningar. – Vår förhoppning är att kunna flytta produkttillverkningen från Jämtland till Härnösand.

QMed början i juni lanserar det lilla Härnösandsföretaget Intellipool ett nytt system för övervakning av nätverk. Optimismen är stor hos de två grundarna och enda anställda Robert Aronsson och David Öhlén. – 2 500 potentiella kunder har testat en betaversion och vi har hittills fått väldigt fina omdömen, säger Robert Aronsson. Intellipool startades 1997 och har fram till nu mest sysslat med konsultverksamhet och viss systemutveckling mot framför allt försvarsindustrin. I höstas började de två kompanjonerna fundera i nya banor. – Vi ville tona ned konsultdelen. Den marknaden är minst sagt osäker. Övervakningssystemet, som går under namnet Sentry Network Monitor, började utvecklas i slutet av förra året. Systemet kan användas av allt från små företag med bara en eller ett par servrar till riktigt stora företag med gigantiska nät. Det övervakningssystemet framför allt gör är att snabbt larma en operatör om något går fel. Systemet kan också vidta egna åtgärder vid enklare fel. Innan Robert och David satte igång gjorde de en liten marknadsundersöksning. – I det här prisläget, under 10 000 kronor, finns inte så många konkurrenter. Och de som finns har inte lika bra system som vi, säger Robert utan att låta det minsta skrytsam. Förutom priset och de goda testresultaten tycker han sig också ha ett starkt försäljningsargument i att Sentry Network Monitor inte kräver någon större datorkraft för att fungera. Det är en viktig detalj för många av de mindre kunderna.

Härnösand

MAGASINET

17


MAG 16-27

2-05-29 08.52

Sidan 4

KRÖNIKA

KATARINA RÜLCKER

En stad som attraherar ändå. ag är inflyttad härnösandsbo sedan fem år tillbaka. Min familj och jag stortrivs! Men det har inte alltid varit så. När man flyttar till en ny ort är man förväntansfull och har mycket positiv energi. Döm om min förvåning när den förhärskande attityden jag möttes av var av typen ”Jaja tids nog får du se”, ”Det där har man prövat förut utan framgång” eller ”Härnösandsborna är speciella”. Men när jag skakat av mig denna brist på framtidstro upptäckte jag drivande krafter som såg framåt. Men som vanligt är det de negativa budskapen som vi människor har lättast att dela med oss av och att engageras av. Då blir den allmänna känslan och uppfattningen uppgiven. Olyckskorparnas ögonblick av glädje måste sålunda infinna sig när deras eländiga profetior besannas. Jag menar inte att man ska gå på som en fanatisk positiv-konsult. Man ska givetvis dra erfarenhet av det förflutna och ta med det i besluten för framtiden.

J

Förändring tar tid. Härnösand har förändrats i positiv riktning och mycket återstår. Politikerna har ett stort ansvar för att den kraft som finns i härnösandsborna skall verka mot framtiden. Här arbetas, det vet jag, men

KONTORSCHEF PÅ HANDELSBANKEN

det finns grynnor i form av vackra formuleringar och alltför omfattande mål. Sverige har ett överflöd av vackert belägna kommuner med ett rikt friluftsliv. För att urskilja sig och bli tydlig inom och utom kommunen måste man bestämma några få saker som tydliggörs. Men även företagare och den enskilde härnösandsbon har ett ansvar. Man kan inte sitta och vänta. Vill man någonting, tycker man någonting – för fram det. Antingen direkt till den ansvarige eller genom någon förening. Det finns i mitt tycke några speciella saker med Härnösands kommun. Härnösand är den lilla staden med riktig stadskänsla. Det finns ett rikt utbud av sport, musik och kultur. Vi har närheten till Sundsvall som kompletterar oss. Vi har goda kommunikationer. Härnösand erbjuder ”compact life”. Jag kan dra paralleller från våra möten med kunder. För att nyföretagare ska lyckas krävs flera saker. Men några egenskaper är grundförutsättningar. Uthållighet, hantera motgångar, hålla sig till affärsidén och en tro på det de gör. Just dessa egenskaper tycker jag att man kan överföra till arbetet med att utveckla Härnösand. Men redan idag görs mycket av många för Härnösands framtid. Som ett direkt utläsbart resultat kunde vi häromdagen läsa befolkningsstatistiken. Vilken kick med positivt inflyttningsnetto. Härnösand attraherar. Vi är på rätt väg! Katarina Rülcker

Serviceföretaget i Härnösand

Sommargården NICKEBO - ett nära paradis! Öppet alla dagar 12-20 16/6 - 11/8

Dags att byta lås? Vi monterar ditt lås på plats. Behöver du en ny nyckel så gör vi en medan du väntar, allt från bil till husnyckel. I butiken hittar du allt för lås och dörr. Skomakeriet för skor och skinnprodukter har även ett stort utbud av tillbehör. Välkommen till vår välsorterade butik! Vi finns mitt emot posten. Öppet måndag-fredag 8.00-18.00

Köpmangatan 10, 0611-129 01

4 km från Härnösands centrum, skyltat från Hovsgatan

Möt en ny dag på Lotsstugan platsen för nytändning

Öppnar åter i augusti. Boka nu! 18

Härnösand

MAGASINET

www.lotsstugan.com


MAG 16-27

2-05-28 01.36

Sidan 5

Så ett frö! Vi i Miljöpartiet tänker framåt, vi vill skapa bra förutsättningar för både människor, djur och natur. För oss står miljö för närproducerad mat, förnyelsebar energi och återvinning, men också för att få tid att leva. Leva av hjärtansfröjd!

Vill du dessutom arbeta aktivt är det naturligtvis ett plus. Vill du veta mer, skicka in nedanstående talong.

Om du, liksom vi, vill så ett frö för framtiden och för nästa generation är du välkommen som medlem hos oss!

Medan du väntar på material från oss kan du plantera din hjärtansfröjd – citronmeliss. Den växer snabbt, både inom- och utomhus, och bladen kan du använda till krydda eller till ett underbart te. OBS! Du kan plantera citronmelissen året runt.

Vi arbetar aktivt på alla nivåer i kommun, landsting och riksdag för att få gehör för våra idéer. De flesta av oss är så kallade fritidspolitiker som har uppdrag i landstinget eller i någon av länets kommuner och som sitter i någon styrelse eller nämnd.

En liten gåva till alla hushåll för ett grönare Härnösand! Från

Härnösand

JAG VI LL VE TA M E R O M M I L J Ö PARTI E T!

MITT NAMN: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MIN ADRESS: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MITT TELEFONNUMMER: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MIN E-POST:

...........................................................................................................

Sänd in talongen till: Miljöpartiet Härnösand, Kattastrand, 871 65 Härnösand. Du kan också nå oss på tel: 0611-217 03, e-mail: eva.goes@com.itv.se, www. itv.se/mp_hsand

Härnösand

MAGASINET

19


MAG 16-27

2-05-28 01.36

Sidan 6

TEXT

LARS KÅGSTRÖM

När familjen Bratell flyttade till Härnösand köpte de egentligen bara en tomt. På köpet fick de ett näst intill fallfärdigt hus. Huset blev kvar, i alla fall stommen. Efter en rejäl renovering och tillbyggnad har det blivit ett riktigt drömhus.

Från verklighet ti

20

Härnösand

MAGASINET


MAG 16-27

2-05-28 01.36

Sidan 7

t till rena drömmen Björn och Lena Bratell bestämde sig efter 15 år på annan ort att återvända till Härnösand med sina tre barn. Deras lokala spanare hittade snart ett objekt på Bryggeribacken. Läget var helt rätt, med fin utsikt över stan och nära till naturen, men huset var förfallet och saknade alla moderna bekvämligheter. – Första gången vi tittade in genom fönstren tänkte vi bara: Hjälp! Mycket jobb men många möjligheter, berättar Lena. Men hjälpen fanns i form av Lenas far, byggnadssnickaren Folke Törnlund. Han såg förutsättningarna och på bara ett halvår förvandlades det lilla rucklet till ett stort och luftigt hus, väl anpassat för en modern familj. Pappa Folke hann dock ångra sitt råd många gånger under resans gång. Det hade varit betydligt enklare att riva det gamla och börja om från början. – Han fick gå i pension efter det här, säger Lena lite skämtsamt. Fast även om han ofta klagade så vet jag att han är glad och stolt så här i efterhand. Även Björn hade stundom sina tvivel. – Nu kan man skratta, men ett tag var det inte kul. Jag tror vi fyllde två containrar med sågspån. Bland bråten gjordes också ett och annat fynd, som gamla tidningar och böcker. I familjens ägo finns till exempel Svensk Språklära från 1916. I en garderob hittade äldsta dottern Sara en fin, gammal glaskupa som nu fungerar som lampa i hallen. Huset stod färdigt 1929 och har bara haft en tidigare ägare, jägmästaren vid bryggeriet, Gotthard Andersson.

– Han blev glad när vi bestämde oss för att inte riva. Härnösand

MAGASINET

21


MAG 16-27

2-05-28 01.37

Sidan 8

Fast frågan är om han skulle känna igen sig. Av det gamla finns egentligen bara stommen, dörrar och dörrkarmar kvar. Allt annat är nytt och noga utvalt. Familjen Bratell har konsekvent satsat på kvalitet före kvantitet. En annan ledstjärna har varit ljus, ljus och åter ljus. Svårt få möblerna att räcka

– Har man bott länge i en lägenhet så är det ljuset man vill ha. Och yta. I början var det svårt att få möblerna att räcka till. Ekonomiskt hade det varit billigare att köpa ett mer ”färdigt” hus, men å andra sidan har Björn och Lena nu fått sitt hus precis som de vill ha det. – Vi får nog aldrig tillbaka det vi har satsat, framför allt inte 22

Härnösand

MAGASINET

den tid vi har lagt ned. Men å andra sidan har vi fått mycket mer för pengarna här än vi skulle ha fått i Stockholm. Familjen bodde tidigare i Vasastan i Stockholm och trivdes egentligen väldigt bra. Jobb, dagis och det mesta familjen behövde fanns inom gång- och cykelavstånd, något som inte är många stockholmare förunnat. Men i takt med att familjen växte blev lägenheten till slut för trång. Bilköer eller livskvalitet

När de började se sig omkring efter ett hus hamnade de en bra bit utanför stan. Då kom också tankarna. – När vi insåg att båda dagligen skulle behöva sitta i bilköer började vi fundera på vad vi egentligen ville. Vad som är verklig livskvalitet.


MAG 16-27

2-05-28 01.38

Sidan 9

Att bryta upp från bra jobb och ett socialt nätverk som byggts upp under många år var dock inte det lättaste. Det tog några år, fyllda av vånda och oro, innan beslutet att lämna storstan kunde tas. Björn lyckades slutligen efter diverse turer få sin arbetsgivare Telenordia, idag Telenor, att gå med på distansarbete. Ett par gånger i månaden åker han ner till Stockholm. Resten av tiden jobbar han hemifrån. Omskolade sig

Lena däremot fick säga upp sin barnskötartjänst efter 14 år på samma arbetsplats. – Det var inte det roligaste. Jag trivdes väldigt bra där. I Härnösand omskolade hon sig till undersköterska och har

i dag en tjänst på Härnösands sjukhus. Barnen Sara, Anna och Johan, som idag är 13, 12 och 9 år gamla, var vid flytten så pass små att de snabbt fann sig tillrätta i den nya miljön. Efter fyra år på Bryggeribacken trivs familjen Bratell ypperligt, med trevliga grannar och naturen inpå knutarna. Saknar storstadens kulturella utbud

– Vi älskar att vara ute i naturen allihop, säger Lena. Hagaparken var som vårt andra hem i Stockholm. Det enda hon ibland saknar är storstadens kulturella utbud, inte minst alla museer. Men familjen har många av sina kontakter kvar och åker ner och hälsar på med jämna mellanrum. Björn får sin beskärda del av storstan även till vardags. – Men jag är lika glad varje gång jag åker hem igen.

Härnösand

MAGASINET

23


MAG 16-27

2-05-28 01.38

Sidan 10

TEXT

LARS KÅGSTRÖM

Det svänger rejält när Simon och Isabelle Hellström buggar loss. Så bra att de idag rankas som elva i Sverige i sin klass. Men siktet är inställt än högre. Syskonparet satsar allt på sin dans och nästa mål är ett SM-guld.

Som en dans mot framgången Landgrenshallen böljar i ett hav av färger och glitter. Den årliga tävlingen Spirbuggen är i full gång. Bland alla danspar från Kiruna i norr till Stockholm i söder finns syskonen Simon, 15 år, och Isabelle Hellström, 13 år. De deltar både i buggtävlingen och i dubbelbuggen. I dubbelbuggen har Simon inte bara syrran att hålla reda på utan också Maria Olsson. Men det går riktigt bra. Båda tävlingarna slutar med andraplatser och Simon och Isabelle får ytterligare några statyetter att ställa i hyllan där hemma. – Vi har väl cirka 30 priser nu, säger Simon. Syskonen började tävlingsdansa för bara fyra år sedan. Men egentligen började det ännu tidigare. Deras föräldrar gick 24

Härnösand

MAGASINET

i en av Spirornas buggkurser och Simon och Isabelle fick följa med och titta på. Men varför bara sitta still och titta när man kan prova själv? Där, vid sidan om, tog de sina första stapplande buggsteg, blott 5 och 7 år gamla. Så fort de hade åldern inne började de själva gå buggkurs och sedan har det bara rullat på. Hela tiden har de hållit ihop på dansgolvet. Det är också en förutsättning för att bli riktigt bra. – Man måste träna tillsammans länge för att bli samdansade, säger Isabelle. Det faktum att de är syskon underlättar till viss del. – Det är både en fördel och en nackdel, säger Isabelle. Vi tänker ganska lika och har liksom samma rytm. Men ibland kan vi bli ganska irriterade på varandra.

En annan fördel är förstås att de kan träna lite extra där hemma. Men det händer mest när det är någon stor tävling på gång. I takt med framgångarna

Fakta | Danssport i Härnösand Danssportklubben Spirorna bildades 1993 och ordnar motionsdans och buggkurser på Parketten. Klubben har 38 licensierade tävlingsdansare. Föreningen Dansglädje i Härnösand bildades 1995 och håller till i före detta filmsalen på KA5. Dansglädje har ett 40-tal tävlingsdansare. År 2000 vann klubbens par Peter Saari och Marie Wallsten SM.


MAG 16-27

2-05-28 01.39

Sidan 11

Det glittrar i Landsgrenshallen när danstävlingen Spirbuggen drar igång. Simons och Isabelles namn har just ropats upp. De blir tvåa.

”Vi tänker ganska lika och har liksom samma rytm. Men ibland kan vi bli ganska irriterade på varandra.”

har syskonen Hellström fått söka sig utanför stan för att få riktigt bra träning. De bästa tränarna bor söderut och sedan ett drygt år tillbaka har de kontinuerlig kontakt med Liselotte Johansson från Vara i Västergötland. Förutom att de träffar henne med jämna mellanrum skickar de videofilmer som de får respons på. Festlig stämning

Varken Simon eller Isabelle ägnar sig åt några andra aktiviteter. All tid går till dansen, inte minst till alla tävlingar. Minst en helg i månaden reser familjen Hellström iväg i något väderstreck. Det blir många mil på ett år. – Det kan bli lite långa dagar ibland,

men det är ändå tävlingarna som är roligast, säger Simon. Stämningen och spänningen. Stämningen i Landgrenshallen är festlig, inte minst beroende på alla fina kläder. Det är mycket glitter och glada färger. – Kläderna har egentligen ingen betydelse för bedömningen, säger Isabelle. Men det känns bättre när man har fina kläder. Av någon anledning brukar det kunna anses lite töntigt bland unga killar att hålla på med dans. Men det är ingenting som Simon har upplevt. – Våra kompisar tycker att det är kul att vi håller på och brukar komma och titta ibland. Kanske finns det någon som tycker det är töntigt, men det är ingen som har sagt något, säger han utan att

verka det minsta bekymrad. När det är dags för tävling gäller det att vara skärpt. I bugg dansas inga förutbestämda program utan allt går på improvisation. Simon är den som styr och bestämmer. – Det är jätteviktigt att killen är tydlig, säger Isabelle. I dubbelbugg är programmet däremot inövat för att det ska fungera. – Men om man har ett bra program är det lika roligt, säger Isabelle. På frågan vad det är som gör dansandet så roligt får jag knapphändiga svar. Det är helt enkelt kul. Typisk vuxenfråga, tänker jag när jag lämnar syskonen Hellström i Landgrenshallen. Varför hålla på och analysera allting? Är det kul så är det!

Härnösand

MAGASINET

25


MAG 16-27

2-05-28 01.39

Sidan 12

K VA L I T E T S S Ä K R A D FA S T I G H E T S F Ö R VA LT N I N G i HÄRNÖSAND FÖRVALTNING/SKÖTSEL .........0611-246 85 LOKALVÅRD .................................................0611-55 02 44

www.riksbyggen.se

PRISVÄRT BOENDE På Härnösands folkhögskola hittar du bra och billigt boende i rökfria rum med dusch och WC. Vårt gästhem är öppet året runt. Sommartid erbjuder vi vandrarhemspriser: 150 kr per person (barn 75 kr). Hela anläggningen är tillgänglig för funktionshindrade.

Nya impulser gör oss bättre! Att arbeta som fadderföretag ger Länsförsäkringar Västernorrland möjligheter att utveckla kompetens inom företaget samtidigt som kontakter skapas mellan studenter och näringsliv. En riktig framtidssatsning!”

www.harnosand.fhsk.se 0611-55 46 00 info@harnosand.fhsk.se

STIG-GÖRAN NILSSON

Centrala kontorslokaler utöver det vanliga!

100 företag är redan med Mitthögskolan samverkar med näringsliv och organisationer genom Fadderföretagsverksamhet. Där träffas studenter från Mitthögskolan och fadderföretaget ett par gånger per termin. För företaget innebär det bland annat: • Kontakt med studenter • Rekryteringsmöjligheter • Kompetensutbyte

Varför inte berika vanligt kontorsarbete med en ovanligt vacker arkitektur?

Vill ditt företag vara med?

Centralt beläget på Härnösands paradgata finns 1500 m2 som möjliggör arbetsplatser i gedigen miljö och med ett stort nobelt konferensrum. Låter det inte som en ovanligt lockande lösning?

Yvonne Landström 0611-863 02

Bengt Forslund 060-14 84 51

E-mail careercenter@mh.se www.mh.se/careercenter

26

Härnösand

MAGASINET

Åsa Nordin 0660-578 59

Kontakta Per Öberg för visning. Tel: 0611-53 32 32

Europeiska Unionen Sociala fonden

 ,   

Härnösands Tinghus uppfördes 1901-05 av arkitekterna Frits Ullrich och Eduard Hallquisth. Byggnaden är ett fint exemplar av 1900-talets jugendstil.


MAG 16-27

2-05-28 01.40

Sidan 13

KRÖNIKA

JASENKO OMANOVIC

ARBETSFÖRMEDLARE SOM URSPRUNGLIGEN ÄR FRÅN BOSNIEN

Till Härnösand –

med livet som insats. ar ni funderat på varför man hamnar på ett visst ställe på jordklotet och i en viss del av livet? Vad skulle hända om man inte hade gjort som man gjorde? Just det är en fråga som man ställer sig, vare sig man är flykting eller inte. Men det är faktiskt så att som flykting får man den frågan väldigt ofta och sällan har man något bra svar. Den 3 november 1993 flyttade min fru Dijana och jag till Härnösand. Det var en solig och fin höstdag. Det var början på någonting nytt med det gamla livet i bagaget. Min trygga uppväxt raderades helt och hållet ut med krigets vindar. Vi blev mottagna av personalen från kommunen, vi tilldelades en lägenhet och vi blev informerade om att utbildning i svenska språket får vi inom kort, och så blev det. Vi fick utbildningen och någonting ännu mera värt, nämligen de entusiastiska lärarna från Komvux och Folkhögskolan. Inger, Kerstin och Pekka var några av dem.

H

Bara två månader efter att vi hade flyttat till Härnösand kom vi i kontakt med familjen Lindberg. Det var inte

Vi införde äldreombudsman i Härnösand

helt fel. Vi träffades ganska ofta och inte bara med familjen Lindberg utan även med deras vänner och bekanta. Det var roliga eftermiddagar och kvällar där ingen var sur för att man inte gjorde sig förstådd eller att man missförstod nästintill allting som blev sagt. Ibland var det till och med svårt att skilja på betydelsen av orden. Vad är det för skillnad på jet-båt och get-ost? Men till slut konstaterade Pelle och jag att varken det ena eller andra var någonting för oss. Tiden gick och jag lärde mig nya ord och någonting om det nya landet nästan varje dag. Ungefär så var det när jag kom med i Internationella klubben/5 i 12. Lösa boliner var nämligen det första ordet jag hörde där. Förvirrande men det gick bra till slut, jag blev invald i styrelsen som ledamot. Snart är det dags för VM i fotboll och VM betyder ett minne för livet för min familj. Åtminstone när Sverige spelar kvartsfinal. Det var så 1994 när Dijana och jag skulle få vår första son. För även på Sundsvalls sjukhus skulle alla se matchen. Inte bara 90 minuter utan ända fram till straffarna klarade jag barnmorskejobbet ganska bra. Det blev Thomas Ravelli som satte stopp för min barnmorskekarriär genom att avsluta matchen. Personalen dök upp och jag fick vila. Dijana visade inte fullt förtroende för mina insatser så när det var dags för nästa barn tittade hon först i sportkalendern om Sverige spelar VM-slutspel. Årets VM blir också dramatiskt. Sverige mot Kroatien eller Slovenien. Vilken drömfinal! Jasenko Omanovic

• Allt för Din trädgård – krukor, fröer, redskap • Häst, hund, katt & smådjur – tillbehör o. foder • Arbets-/fritidskläder, skor & flytvästar Vi har ett bredare utbud än Du anar Gör ett besök – det lönar sig! Tel 0611-123 30 Fax 0611-100 25 www.butikklover.se

TEL/FAX 0611-210 21

Ring så städar vi! STÄD • Varuhusstädning • Fönstertvätt • Golvbehandlingar • Trappstädning • Flyttstädning • Kontorsstädning • Byggstädning • med mera

SANERING • Asbestsanering • Mögelsanering • Klotterborttagning • Sotsanering • med mera

0611-132 22, 070-572 98 31, 070-392 22 11 Härnösand

MAGASINET

27


MAG 28-39

2-05-27 15.14

Sidan 2

TEXT

LARS KÅGSTRÖM

Så blev Manpower störst på rekordtid Under Manpowers första år i Härnössand, år 2000, gick företaget från noll till 200 anställda. Sedan dess har expansionen fortsatt. I dag är företaget Härnösands största privata arbetsgivare.

28

Härnösand

MAGASINET


MAG 28-39

2-05-27 15.14

Sidan 3

Andreas Larsson, en av Manpowers många anställda i Härnösand, jobbar för att spara ihop till en resa jorden runt.

På två våningar sitter så där en 250 personer vid datorer och telefoner och svarar på alla tänkbara frågor och undringar. De har med tiden blivit lite trångbodda och den översta våningen behövs verkligen. Den är i skrivande stund egentligen färdig för inflyttning, det är bara trappan upp som fattas.

i stället. I början satt hon som kommunikatör men hon har också jobbat i receptionen och på personalavdelningen. För tillfället håller hon på att utbilda sig till teamledare. – Nu får jag mer personalansvar. Det ska bli spännande. Ingen Nisse

Trivdes och blev kvar

Längst upp ska det bli kontor och undervisningslokaler så att kommunikatörerna får breda ut sig lite mer där nere. En av dem är Carina Thorin, som har varit med från starten. – Jag behövde ett sommarjobb och fick det här. Men jag trivdes så bra så jag blev kvar. Därmed lade hon ned studierna på Mitthögskolan för att satsa på jobbet

Härnösandskontoret är ett av Manpowers så kallade Contact Center och personalen ägnar sig mest åt kundkontakter åt i första hand Teliabolaget com hem. Den som är på jakt efter en Nisse att hyra letar alltså förgäves i Härnösand. Om du däremot har en fråga om kabelTV eller din internetanslutning så är det här du hamnar. De flesta frågor och ärenden kan hanteras direkt vid första

samtalet. Bara vid mer komplicerade problem slussas frågan vidare till teknikerna på com hem. En av dem som svarar på internetfrågorna är, eller har i alla fall varit, 21-årige Andreas Larsson. För honom har jobbet på Manpower mer varit ett steg på vägen. – Det är bra att ha fått arbetslivserfarenhet. Men i första hand har jag jobbat ihop till en jordenruntresa. Om det sedan blir studier eller något annat vet han inte. Men tiden på Manpower har varit övervägande positiv och omväxlande. Inget samtal är det andra likt. – Det är både snälla och arga och folk som pratar dålig svenska. Ibland är det sådana som kanske egentligen borde ha ringt jourhavande medmänniska. Då får man försöka runda av på ett snyggt sätt. Härnösandskontoret har i dag ungefär

Härnösand

MAGASINET

29


MAG 28-39

2-05-27 15.15

Sidan 4

”Förr var kanske priset det mest avgörande. I dag är bra service den viktigaste konkurrensfördelen.”

Kabeltv-leverantören Com hem sysselsätter cirka 200 av de anställda i Härnösand.

225 fast anställda plus en mängd timanställda som rycker in vid behov. Som mest kan det vara upp emot 300 personer. Det gör Manpower till kommunens största privata arbetsgivare. Men nu är taket nått. – Vi ska inte bli större här i Härnösand, säger platschefen Sten Ångström. Härnösandskontoret är Sten Ångström. redan det största av Manpowers nio svenska Contact Center. I början låg tyngdpunkten på fakturaservice åt Telia, men när com hem kom in i bilden fick det uppdraget flyttas till annan ort. – Det är så vi jobbar. Vi växer organiskt med kunden, säger Sten Ångström. 30

Härnösand

MAGASINET

Com hem sysselsätter ungefär 200 av de fast anställda. De övriga jobbar med tre mindre uppdrag. Telia har kvar en avdelning kallad Telia Fördel, som hanterar bonuspoäng åt de trognaste privatkunderna. För ett år sedan kom läkemedelsföretaget Roche in i bilden. Ett antal sjuksköterskor och en dietist ger råd om läkemedlet Xenical. Det började med en person, i dag är de nio. – Det här är ett område som jag tror kommer att växa väldigt mycket, säger Sten Ångström. Alla vet hur svårt det kan vara att få tag i läkare och sjuksköterskor. Det händer till och med att vårdpersonal hör av sig för att få råd. Det senaste uppdraget kommer från biltillverkaren BMW. Tre personer på Manpower ringer upp ett visst antal av dem som just köpt eller haft sin bil på

verkstad. Resultaten av marknadsundersökningen läggs sedan ut på internet så att BMW-cheferna kan få direkt respons. Bra respons fick Manpower i Härnösand när företaget letade tänkbara orter att etablera sig i. Sten Ångström har fått erfara att det kan vara väldigt stor skillnad i olika kommuners attityd. – Här fick vi ett fantastiskt bemötande från både kommunledning och arbetsförmedling. Bemötandet är också A och O för dem som jobbar på Manpower. Det uppdragsgivarna köper är kundservice, en funktion som blir allt viktigare i dagens samhälle. – Förr var kanske priset det mest avgörande. I dag är bra service den viktigaste konkurrensfördelen, säger Sten Ångström.


MAG 28-39

2-05-27 15.15

Sidan 5

Hyr Sommarbilen hos Avis! 1 vecka fr. 2.190:Sommarbilen hyr Du minst 3 dygn mellan 28 juni och 19 augusti. Fria mil inom Norden, självriskreducering och stöldskydd ingår.

Välkommen till Järnvägsgatan 1, 871 45 Härnösand Telefon 0611-277 77 www.avis-se.com

Till priser r a som golv ta s de fle

ÖPPET

Mån-fre 07-17 Lördag Stängt

PA KINA

Industrigatan 7 Härnösand Tel 0611-279 85 Mob 070-657 74 25

SIMHALLEN

0611-184 30

ETT FÖRETAG i GOLVKEDJAN

Tempur®... för att god sömn är livskvalitet! Tempur Sovkuddar

Tempur Madrasser

VI HAR:

• Shop – vard kl 15-20 • Nordicgym maskiner • Kosttillskott • Trampmaskiner • Massage

Våra öppettider är:

Tempur Madrasser och Sovkuddar formar sig efter din kropp, är maximalt tryckavlastande och stödjer din rygg och nacke under sömnen. Du får en djupare och mer ostörd vila och framförallt ett perfekt viloläge. På Tempur sover du dig till en bättre livskvalitet!

Mån-fre 8.00-21.30 Lördag 8.00-17.30 Söndag 8.00-15.30 Tempur Reseprodukter

Välkommen in och prova!

SIMHALLEN 0611-184 30

hak@home.se • www.itv.se/hak

0611-260 80 Härnösand

MAGASINET

31


MAG 28-39

2-05-27 15.17

Sidan 6

TRYGG LARM-MADRASS • Hjälpmedel som bidrar till ökad trygghet för brukare, anhörig och personal • Anpassad till de flesta befintliga larmsystem, enkel installation

nti på Ett års garalarmdosa h madrass oc

Madrassen är tillverkad av högkvalitativ kallskum med stor bärighet.

• Larmar när brukaren lämnar bädden Barn- och Utbildningsförvaltningen Härnösands Kommun

0611-34 80 00

Både nytta och nöje!

• Larmfördröjning inställbar i tre lägen

Järnvägsgatan 2, 871 45 Härnösand • Tel 0611-881 88 Fax 0611-881 89 • E-post: info@vardresurs.se

OF F E N S I V LÄNSUTVECKLING GENOM B R E D KO M P E T E N S , SA M A R B E T E O C H LY H Ö R D KO M M U N I K AT I O N .

Vi har försäljning och service av

• Båt och fritid • Skog och trädgård • Skoter, moped och snöslungor

www.y.lst.se

Hemsö Fästning – En djupgående upplevelse! Öppet i sommar: 2/ 7 – 4/ 8 • Tisdag - Söndag 11. 00 - 17. 00

Servering • Guidade turer Information och bokning: 0611-881 40, 0611-671 72 OBS! Sista guidade turen kl 16.00

www.hemso.com

32

Härnösand

MAGASINET

www.turism.harnosand.se


MAG 28-39

2-05-27 15.17

Sidan 7

Tordne

Utvecklar unga talanger.

Härnösand

MAGASINET

33


MAG 28-39

2-05-27 15.17

Sidan 8

TEXT

LARS KÅGSTRÖM

Ett 20-tal basketbollar studsar i golvet och far genom korgarna i Landgrenshallen. Göran Tordne manar på sina killar: ”Go, go, go!” Och han manar på ALLA. För i KFUM Härnösand är precis vem som helst välkommen, tjej som kille, döv som hörande. Det är en av de sista träningarna för klubbens 14- och 15-åringar innan det är dags för cupspel i Boden. Ett gäng gymnasieungdomar har kallats in för att sparra. Engagerad ledare

– Ingen i de här två lagen har riktigt vuxit färdigt så de behöver träna mot lite större killar, säger Göran Tordne. Själv mäter han närmare två meter och det tycks som om entusiasmen och engagemanget står i proportion till hans längd. En mer hängiven ledare får man leta efter och ledare har han alltid varit. – Det började redan i scouterna när jag var barn. Jag märkte snabbt att om något skulle hända fick man göra det själv. Inom idrottsrörelsen har han ständigt haft ledarroller, även när han själv har spelat. Han har provat handboll, simning och var lovande som fotbollsmålvakt. Men det sistnämnda passade inte hans otåliga läggning. – Jag gillar intensiteten och pulsen i basket. Under 1970-talet spelade han på elitnivå, och är inte den som lägger skorna på hyllan bara för att födelseattesten faktiskt säger att han är 52 år. Sin senaste

34

Härnösand

MAGASINET

seriematch spelade han förra året och om knäoperationen går bra, räknar han med att hålla på tills han blir 60. – Självklart är jag inte så snabb längre, men det finns så många roller i ett lag. Har man bara förmågan att placera sig rätt så går det bra. Just att använda olika spelare i olika roller är något som han jobbar aktivt med som coach. På så sätt kan även den sämste, eller snarare den som inte har hunnit så långt i sin utveckling, spela en viktig roll i laget. I KFUM Härnösand ska helt enkelt alla ha roligt. Sätta mål på pränt viktigt

– När den ”sämste” slutar för att det inte är roligt längre, då är man illa ute. Då blir någon annan sämst och till slut har man inget lag.

Just att det ska vara roligt står till och med i det måldokument som klubben tog fram 1997. Att sätta sina mål på pränt kanske kan tyckas överdrivet, men är viktigt tycker Göran Tordne. – Skriver man ner dem så blir alla mer skyldiga att ta ansvar för att de följs. I måldokumentet står också tydligt att klubben ska ge alla möjlighet att spela, oavsett kön, hudfärg eller handikapp. I dagsläget finns en särskoleelev, en döv kille och ett antal invandrarungdomar. Göran Tordne ser gärna fler av alla sorter. Minskar klyftor

– Idrotten överbryggar klyftor mellan människor och alla har något att tillföra. Många av invandrarna kommer från kulturer där idrotten är mycket mer elitinriktad än i Sverige. Det gör att invandrarungdomarna ofta är individualister som hellre går på korgen själva än skickar iväg en bra passning. – Här får de lära sig hur Sverige funge-


MAG 28-39

2-05-27 15.18

Sidan 9

”När den ”sämste” slutar för att det inte är roligt längre, då är man illa ute. Då blir någon annan sämst och till slut har man inget lag.”

rar, vad demokrati är och får ingå i ett socialt sammanhang med svenska kompisar. Å andra sidan tillför de sin pushighet, de visar oss svenskar att det kan vara bra att ta för sig ibland. Även invandrarungdomarnas föräldrar är ovana vid folkrörelsetanken i den svenska idrotten. Det är svårt att få dem att engagera sig mer än att gå och titta på matcherna. Men där lämnar även svenska föräldrar en del övrigt att önska. – Jag tycker att de vuxna sviker, säger

Göran Tordne. Vi behöver många fler vuxna i styrelsen och kring lagen. Tränare finns det, inte minst bland ungdomarna själva. Många av dem har gått ledarutbildning och har själva hand om yngre lag. - Men de skulle behöva ha någon vuxen att luta sig emot. Det blir ibland lite väl stort ansvar för en 14-åring. Själv behöver han, om inte en vuxen, så åtminstone någon som ser till att hålla honom i styr när de många idéerna blir för vilda. Att sköta pengar och papper är inte Göran Tordnes bästa gren. – Jag fungerar som bäst när jag får ägna mig åt att konkretisera idéerna. Det jag behöver är någon som ifrågasätter mig på ett konstruktivt sätt så att jag tvingas testa mina argument. Just den personen saknades uppenbarligen när han som drivande kraft genomförde den stora clownkongressen för ett antal år sedan. Själva arrangemanget var

mycket lyckat, men ekonomiskt blev det ett rejält bakslag. Det hela lades ned och Göran Tordne blev av med jobbet på kuppen. Välbehövlig paus

– Det känns fortfarande förargligt att ingen ville ta hand om all den goodwill vi faktiskt skapade. Vi var så rätt ute. Att de gjorde sig av med mig hade inte behövt innebära att alltihop lades ner. För honom själv innebar arbetslösheten trots allt en välbehövlig paus i livet. Han fick mer tid för sin familj och, inte minst, möjlighet att dra igång basketen på allvar. Nu tar den en stor del av hans fritid. Men den ger honom också väldigt mycket. Som alla idrottsledare älskar han naturligtvis sin sport. Men tillfredsställelsen kommer också av att se barnen och ungdomarna utvecklas och visa varandra respekt. – Lycka är när man ser en osäker kille lyckas med något för första gången.

Att det ska vara roligt att spela med i basketklubben står till och med inskrivet i klubbens måldokument.

Härnösand

MAGASINET

35


MAG 28-39

2-05-27 15.19

Sidan 10

TEXT

KÄRSTIN NORDIN

Voff, vilket hundliv! I bland samlas hundratals hundar på en och samma plats i Härnösand. Det här var ett sådant tillfälle.

Trots regnvarning smyger sig bara enstaka, bulliga cumulusmoln över de faluröda byggnaderna i skogskanten. Solen kan ostörd sprida vårvärme över alla de 180 hundarna som trängs med sina mattar och hussar på planerna runt husen. Schäfrar, pudlar och boxrar har tillsammans med många andra raser samlats till Härnösands Brukshundsklubbs utställning år 2002. I tre olika utställningsringar, som egentligen är fyrkantiga, visar ägare upp sina hundar i rasordning. Mitt i ringen står en domare och skärskådar käftar, pälsar och kroppsbyggnader på förväntansfulla fyrfotingar. Stålställningen bredvid domarens tältbås är fylld av rosetter i många betydelsebärande färger som allt eftersom delas ut till de finaste hundarna. Att lyckas erövra en röd rosett är det allra bästa. Väntar tålmodigt

Många har varit med på utställningar förut och väntar tålmodigt på sin tur, 36

Härnösand

MAGASINET

men också några förvirrade förstagångshundar sitter vid sina ägares fötter och blickar förundrade ut över havet av pälsar. – Vi ska tydligen vara kvar ett tag till, säger en likaledes förvirrad husse med en röd rosett i näven. Vi vann visst. Om hunden blir utnämnd till bäst i ras (BIR) går den vidare till gruppfinal. Då bedöms den tillsammans med de andra raserna som tillhör samma grupp. I Sverige finns det ungefär 250 olika raser som är uppdelade i tio grupper, där brukshundarna är med i de två första. Den hund som anses vara bäst i gruppen (BIG) har sedan chans att bli bäst i show (BIS): utställningens finaste hund. Men hundutställningar är bara en del av Härnösands Brukshundsklubbs verksamhet. Aktiv hund lätthanterlig

– Vårt mål är att få fram friska och sunda hundar, säger Inger Persson som jobbar inom klubbens rasutvecklingssektor (RUS). En hund som aktiveras blir oftast mer lätthanterlig och våra utbildade instruktörer har kunskap om hur detta ska göras på rätt sätt.


MAG 28-39

2-05-27 15.19

Sidan 11

Fakta | Tänk på det här först Vad är ditt syfte med att skaffa hund? Fråga andra hundägare, brukshundsklubben eller kennelklubben om vilken ras som passar dig bäst. Varje ras har också sin egen rasklubb som kan ge information. Se inte enbart till hundens utseende. Anpassa hunden efter hur du bor, bor du till exempel i flervåningshus måste hunden klara av att gå i trappor. En stor del av din fritid kommer att gå åt till hunden, den behöver rastas flera gånger per dag, både hjärnan och kroppen behöver aktiveras. Tänk dig för och ha inte bråttom. Det kan ta tid innan du får den hund du vill ha, det är ofta en lång väntelista hos uppfödaren. Mer information finns på www.brukshundsklubben.se http://home.bip.net/harnosands.brukshundsklubb

Här utbildas också tjänstehundar som kan användas vid bevakning, sökning och spårning. De blir arbetande hundar, till nytta för samhället. – De olika raserna har sina egna, speciella motorer som driver dem, säger Janne Sandström i RUS-sektorn, en jakthund är duktig att jaga, en vinthund att springa, en vallhund att valla. Och alla hundar behöver den stimulans och träning som befrämjar just den rasens, och den individens, egenskaper. Därför har vi flera olika kurser för hundägare, alltifrån nybörjarkurser till mer avancerade kurser, i bland annat lydnad, spår och sök. Aktiviteter året runt

Den relativt nya hundsporten agility finns också med i kursutbudet. – Agility har funnits i Sverige sedan 80-talet, berättar Lena Carlsson i agilitysektionen, och den första tävlingen i Härnösand gick av stapeln 1991. Tävlingsformen liknar hästhoppning och bedöms på samma sätt. Hundarna får till exempel inte riva hindren eller vägra, och de tävlar också på tid. I och omkring klubbhuset råder det aktiviteter året runt, på vintern är det mest kurser i lydnad och drag-

Härnösand

MAGASINET

37


MAG 28-39

2-05-27 15.19

Sidan 12

”Det är löjligt roligt att vinna en rosett.” kurser. – Vilken hund som helst klarar av att selas till en skidåkande matte eller husse, säger brukshundsklubbens ordförande Lena Wiberg, men man får naturligtvis ta hänsyn till hundens storlek och ork. En liten papillon orkar förstås inte lika mycket som en stor schäfer. När utställningsdagens lydnadstävling är avslutad blir det prisutdelning från klubbhusets veranda. I lydnadsklass I har Susanne Feldt vunnit tillsammans med sin storpudel Rocky. Ny butik för hund och katt

– Det är löjligt roligt att vinna en rosett, säger hon med ett leende. Till vardags arbetar hon i sin drygt halvårsgamla butik, Änglahundar och Häxkatter, där hon klipper klor, trimsmar och tvättar pälsar och säljer tillbehör till både hundar och katter. Grisöron och klösbrädor, transportburar och bajspåsar trängs om utrymmet i affären. – En eller två gånger i månaden brukar jag ha en presentation av en speciell ras, 38

Härnösand

MAGASINET

Susanne Feldt trimmar ibland hundar i sin butik.

säger hon. Då är uppfödaren med och berättar om hunden eller katten och vad som är speciellt för just den rasen. Pitbullterrier, perserkatt och ragdoll har redan fått visa upp sig, norsk skogskatt står på tur och i juni är det dags för shar-pei, skrynkelhunden. – Det är ju många som inte är med på utställningar men som ändå är intresserade och då kan en sådan här presentation vara intressant. Susanne Feldt har också planer på att, tillsammans med brukshundsklubben, arrangera en hunduppvisning vid sommarens Härnösandskalas, eventuellt med

både agility och draghundar. Vid den andra utställningsringen vilar två boxrar i sin bur, skyddade från solen av ett lila skynke. De har färdats hit ända från Kungsgården i Gästrikland tillsammans med sin husse och matte. – Det är kul med utställningar, säger matte Åse Rönnlund. Men det är nog den sociala biten som är viktigast för oss: att träffa andra hundägare och utbyta erfarenheter. Hundägare är trevliga människor. Bara enstaka skall

Och utanför ringens bortre hörn får en långhårig collieägare tips om det bästa hundschampot av en erfaren pälsborstare, strax bredvid står två schäferhussar och gnabbas vänskapligt om vilken hund som är vackrast medan en skrattande matte försöker få sin okoncentrerade Jack Russellterrier att hoppa över rätt hinder på agilitybanan. Från de 180 deltagande hundarna hörs bara något enstaka glatt gläfs och skarpt skall: på brukshundsklubbens utställning år 2002 är det hundägarna som för mest väsen.


MAG 28-39

2-05-27 15.20

Sidan 13

Vi underhåller många... ...och vi kan underhålla fler!

De små företagens vän! Vi hjälper små företag med ”pappersbestyr”

• Bokföri ng tjänster s• Bokslut • Deklara tion

NCC sköter underhållet på kommunens gator och vägar.

• Adminis tr

er

ation

Ring oss på NCC Anläggningar på tel. 0611-53 32 00

BOSSE

BRITTA

Box 67 NATTVIKSGATAN 6 • HÄRNÖSAND TEL 0611-271 60

E-post: bossebokhallare@home.se

–NU BLIR HÄRNÖSAND HÄLSOSAMMARE!

Välkomna till nya Hälsobutiken i Härnösand

www.ram-biten.se

Välkommen in och upplev stans nya välsorterade hälsobutik. Här finns produkter för både inre och yttre vård.

Djuphamnsvägen 6 0611-263 85

• HÄLSOKOST • HÄLSOPREPARAT • FOTRIKTIGA SKOR

Specialist på byggskivor

• H U DVÅR D

Vi har ett stort sortiment av byggvaror och är dessutom återförsäljare av småstugor.

• VITAM I N E R

Bänkskivor Fönsterbänkar

• TVÅL PÅ LÖSVIKT

• B RUKSKERAM IK • M I N E RAL E R • BADBOM BER • HÄLSOTÉER

Du bestämmer måtten vi kapar till den! Öppet Måndag-fredag 07-11, 12-17 Lördag 08-13

ÖPPET: MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-15 Verkstadsv 8 Saltvikshöjden Härnösand Tel 0611-127 15

Köpmangatan 2 HÄRNÖSAND Telefon 0611-230 80 (Mittemot Systembolaget)

Ring oss! – om dina laster. Vi hjälper dig med: • Säkra transporter • Material leveranser

Bertil

Kenth

Annie

• Trailertransporter • Bärgning jour tel 0611-222 52 • Budbil & låsservice jour tel 0611-200 40 Adress: Holmgatan 6, 871 45 Härnösand • Telefon: 0611-105 60 • Fax: 0611-152 55 Härnösand

MAGASINET

39


MAG 40-51

2-05-28 05.12

Sidan 2

j|~ÅtÇá UxzÜtäÇ|ÇzáuçÜü TU Storgatan 14 Tel 0611-122 52

Härnösand Fax 0611-180 06

Ombesörjer allt vid begravningar: Sorgbinderier • Bouppteckningar Juristhjälp • Gravvårdar

DYGNET RUNT JOUR! Vi önskar våra kunder en

TREVLIG SOMMAR!

Box 733, 851 21 Sundsvall, 060-16 94 00

Nya tider. Nytt lärande. NATIONELLT CENTRUM FÖR FLEXIBELT LÄRANDE STÖDJER UTVECKLINGEN Nationellt centrum för flexibelt lärande ska stödja kommuner och folkbildning i deras utveckling av friare utbildningsoch kursformer. ➤ SAMLAR OCH SPRIDER KUNSKAP

De senaste idéerna, forskningsrönen och erfarenheterna. ➤ SKAPAR SAMVERKAN ➤ ERBJUDER FORTBILDNING TILL LÄRARE

Pedagogik och metodik anpassad för distansutbildning. ➤ GER RÅD OCH STÖD ➤ GER STÖD TILL PROJEKT OCH UTVECKLING

Medel till projekt som utvecklar flexibelt lärande och distansutbildning. ➤ GENOMFÖR EGNA DISTANSKURSER

Rikstäckande gymnasieutbildning med flexibla studieformer.

NATIONELLT CENTRUM FÖR FLEXIBELT LÄRANDE (f d Statens skola för vuxna) Brunnshusgatan 4, Härnösand Telefon: 0771-25 50 00 www.cfl.se

Storgatan 35 Härnösand Tel 0611-130 10 Fax 0611-163 32 40

Härnösand

MAGASINET


MAG 40-51

2-05-28 12.59

Sidan 3

KRÖNIKA

CARL-EDVARD EDVARDSSON

Den avgörande

framtidsbranschen.

F

rån 1647 var Härnösand stiftstad i det jättelika stift som utgjordes av nuvarande Härnösands- och Luleå stift. 1650 etablerade drottning Christina Härnösands kungliga gymnasium, under 200 år den enda högre utbildningsanstalten norr om Gävle. Från 1778 är Härnösand residensstad med landshövding och länsstyrelse, fram till 1810 även för Jämtland. Under en tid var Härnösand Sveriges fjärde sjöfartsstad, under århundraden den enda staden i Ångermanland och en stad i världen. På arkivsidan har traditionen att ge service för geografiskt stora områden fullföljts. När Landsarkivet etablerades i Härnösand 1935 var ett syfte att förbereda lokaliseringen av Norrlands universitet till Härnösand. I arkiven finns information om alla som levt i Gävleborgs, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län, om deras liv, livsförlopp och ägodelar. I Landsarkivet finns inte bara information om äldre tider utan också om oss själva och vår tid. Här finns kyrkoarkivens folkbokföringshandlingar. Här finns bouppteck-

FÖRSTE ARKIVARIE OCH CHEF FÖR LANDSARKIVET

ningar och inskrivningsmyndigheternas handlingar om våra fastigheter. Landsarkivet har dessutom ett nationellt uppdrag att ta emot samtliga fastighetsrättsliga handlingar från landets tingsrätter fram till 1 juli 2001. De enorma bestånden av information i Landsarkivet är naturligtvis ovärderliga. Inom forskning och kultur samspelar arkivinformationen nära med bestånden hos bibliotek och museer. Härnösand kan glädja sig åt stora investeringar i denna framtidsbransch. Under de senaste tio åren har 300 miljoner kronor satsats i byggnader för Landsarkivet, Sambiblioteket och Länsmuseet. De tre institutionerna ingår alla i det expanderande informationssamhället. Här bildas ett kraftfält med stora resurser på arkiv-, kultur- och informationsområdet. I samspelet mellan dessa och den högre utbildningen/forskningen finns en väsentlig faktor för Härnösands framtida utveckling. Genom överföring till digital form kan tidigare svåråtkomliga samlingar bli tillgängliga överallt. Samtidigt tenderar mer och mer av den högre utbildningen att ske på distans. I skärningspunkten mellan digitaliserad arkiv- och forskningsinformation och en utvecklad distansutbildning finns ett utvecklingsområde som är avgörande för Härnösand. Låt oss ta tillvara dessa möjligheter att fortsätta och utveckla Härnösands traditioner på utbildnings-, forsknings-, kultur- och arkivområdet in i en ny tid. Carl-Edvard Edvardsson

KONFERENS 12 – 570 personer

FEST/DANS 1 200 personer

Telefon 0611-272 00 Fax 0611-55 04 95 Ådalsvägen 15, 871 52 Härnösand harnodanskonferens@amica.se www.amica.se

MILJÖTOALETT VILLA Urinseparerande miljötoaletter för fritids- och permanenthus – ger dig samma komfort på landet som i sta’n. Finns i flera olika modeller. Kom in och se vår utställning!

Café Sambiblioteket

KAFFE CAPPUCCINO ESPRESSO DAGENS LUNCH Öppet: 09.00 – 16.30 Tel/Fax 0611-263 50

Kunskapslyftets utbildningar • Kärnämnen (högskoleförberedande kurser) • Kvällskurser i data och språk • Orienteringskurser Utbildningarna startar när • Distansutbildning deltagarunderlag finns. Har Du önskemål om • ECDL utbildningar – kontakta oss. Vi försöker hitta • Lärlingsutbildning individuella lösningar. • Arkivhantering För mer information: Ring 0611- 34 86 02 34 86 03 34 86 20

G:a Ådalsvägen 113 Härnösand 0611-154 23

Köpmangatan 12 (mittemot Posten) Härnösand

MAGASINET

41


MAG 40-51

2-05-28 04.35

Sidan 4

TEXT

MATS WIGARDT

En despot bakom

kameran Lars Bergström d.ä. var ett original i Härnösands finare salonger, en kuf och en despot – samtidigt som han var en precisionens mästare bakom kameran, en Kunglig hovfotograf med ateljé på Trädgårdsgatan.

42

Härnösand

MAGASINET

sonen i dag gärna skriver under på. – Ytterst originell och lite av en kuf, är väl en beteckning som passar honom väl, konstaterar Lars Bergström d.y. En gång när han skulle ut och resa påmindes han om passet. ”Vet dom inte vem jag är får dom vara utan mitt sällskap”, svarade han och vände hemåt igen. I samband med Härnösandsutställningen på 1930-talet utnämndes Bergström efter rekommendationer från såväl landshövding som biskop till Kunglig Hovfotograf av Gustav V. Några bilder togs också på kungligheterna uppställda i en monter på utställningen i Härnösand. Lars Bergström tog utöver kungabilderna aldrig en bild utanför den egna ateljén. Han hyste enbart förakt för kollegor som valde att fotografera dokumentärt eller, ännu värre, gick över till att fotografera i färg. ”Jävla blanktavlor” kallade han det. – För pappa var det enbart det ädla porträttet som gällde, allt annat var trams, konstaterar sonen. Till Lars Bergströms ateljé på Trädgårdsgatan 5 vall-

Tidningen Ångermanland

Lars Bergström föddes på Frösön 1902 och växte upp i Blekinge. Egentligen ville han bli skådespelare som sin bror Torsten, men pappa lantmätaren tyckte att det räckte med en taskspelare i familjen. Att han sedermera kom att bli fotograf var egentligen mormoderns förtjänst, även om historien inte ger några svar på frågan varför. Unge Lars hamnade därför tidigt under förra seklet som fotoelev först i Helsingborg, där hans bror gjorde succé på Stadsteatern, sedan hos välrenommerade fotografen Maria Kihlbaum i Sundsvall och slutligen hos en av den tidens verkliga fotogiganter, Ferdinand Flodin, med ateljé på Strandvägen i Stockholm. – Det var hos Flodin som pappa lärde sig yrket och grundlade sitt livslånga intresse för porträttfotografering, berättar sonen Lars Bergström d.y., även han framgångsrik fotograf med många böcker på meritlistan. Pappan hade under tiden gjort karriär inom lantmäteriet och hamnade slutligen i Härnösand där även Lars Bergström i mitten av 1920-talet valde att bosätta sig. Inom kort hade han här byggt upp en framgångsrik fotoateljé och etablerat sig i borgerskapets finare salonger där han levde på stor fot och bland annat umgicks med biskopen, landshövdingen och företrädare för dåtidens industriadel. Lars Bergström ska ha varit en påfallande egocentrerad sällskapsmänniska som gärna utsåg sig själv till festens medelpunkt och med dånande röst framförde mycket bestämda åsikter om än det ena, än det andra, en beskrivning som

”För pappa var det enbart det ädla porträttet som gällde, allt annat var trams.” Lars Bergström d.y.


MAG 40-51

2-05-28 04.36

Sidan 5

Lalle Neander, 1927.

Anna Nordlander.

Självporträtt, omkring 1920.

Stora bilden ovan: ”Glada masen”, gårdskarl i Sundsvall omkring 1920. Till vänster: Konstnären Arne Sandskvist, 1956. Närmast till höger: Fredrik Bergström, farbror till Lars Bergström d.ä, 1921.

Härnösand

MAGASINET

43


MAG 40-51

2-05-28 04.36

Sidan 6

En despot bakom

kameran

färdade därför borgerskapet i Härnösand för att få sina porträtt tagna. Dit kom också otaliga skådespelare på sina Norrlandsturnéer. Och brudpar, som var ett favoritmotiv. Men det gällde att först bli accepterad av den store fotografen, annars kunde man lika gärna vända i dörren. - Jag minns att konsulinnan Ekman i Väja en gång inte var nöjd med sitt porträtt utan ville att det skulle göras om, berättar Lars Bergström d.y. Men pappa lät sig inte bevekas utan svarade bara kort att ”konsulinnan ser ut så där”. Att Lars Bergström var en stor begåvning när det gällde att fånga människors karaktär på film framgår tydligt när man ögnar igenom den stora samling med efterlämnade negativ som finns i Länsmuseet Murbergets samlingar. – En precisionens mästare med en osviklig känsla för ansikten, kallas han av Petter Österlund på Bildens Hus i Sundsvall. Själv såg Lars Bergström emellertid fotograferandet mest som en lönsam födkrok vars praktiska bestyr han gärna överlämnade till fotoelever från Vanförets yrkesskola.

44

Härnösand

MAGASINET

Då ägnade han sig mycket hellre åt att tolka Janne Vängman under de otaliga och landsomfattande turnéer som drog ständigt fulla hus och lockade minst lika många åhörare som upptäcktsresanden Sten Bergman. Samma brinnande energi ägnade han amatörteatern som var hans stora intresse och som han styrde med den upplyste despotens fasta hand. Ändå var han aktiv som fotograf fram till sina sista levnadsår som tillbringades i Nordingrå. Lars Bergström d.ä. avled 1988.

”Det gällde att först bli accepterad av den store fotografen, annars kunde man lika gärna vända i dörren.” Nedan till vänster: Fru Britta Höglund, pensionärshemmet, 1952. Ingenjör Wåhlander, 1928. Stora bilden: Marian Åberg, dotter till bankdirektör Åberg, 1926.


MAG 40-51

2-05-28 04.37

Sidan 7

Fryklund Reklambyrå AB

Träpellets ger skön värme -- enklare och billigare än Du tror!

• MILJÖVÄNLIGT • INHEMSKT • BEKVÄMT • EKONOMISKT Telefon 0611-244 26

av Vi är en rsta stö Sveriges träpellets. e av tillverkar ng ité och lå God kval är våra erfarenhet ken. ec kännet

• www.bionorr.com

Grattis! Du har gjort ett bra val som har valt Härnösand. Att bo och leva i Härnösand är enkelt. Och trevligt. Vill du veta mer om alla möjligheter som Härnösand erbjuder är du välkommen att kontakta vår inflyttningsledare Marlene J Bolstad, tel 070-257 83 32, marlene.bolstad@harnosand.se

MICHAEL STRIDH privattandläkare

Det är alltid något på gång i Härnösand. Har du en idé har vi de praktiska lösningarna. Det kan gälla roliga aktiviteter på stan, idrottsevenemang eller en etablering. Kontakta projektet På Gång i Härnösand, Marlene J Bolstad, tel 070-257 83 32, marlene.bolstad@harnosand.se

• Implantat – fasta tänder på endast 10 dagar • Nu inom Försäkringskassan • Statlig rabatt till 65-åringar och äldre från 1 juli, vilket ger lågt pris med hög kvalitet

Är du nyfiken på det lokala näringslivet eller funderar du på att starta eget? Kontakta Härnösands Näringsliv AB, tel 0611-274 00, www.harnosandsnaringsliv.se

• Hos oss har Du råd – RÄNTEFRITT

0611 – 51 19 90 Korsmässovägen 1, Härnösand

www.harnosand.se

SERVICE • KVALITET • OMTANKE

Vi finns i Härnösand

Fryklund Reklambyrå AB

och är en rikstäckande pedagogisk kunskapsresurs för barn, ungdomar och vuxna med funktionshinder

Box 1100, 871 29 Härnösand • tel 0611- 887 70, fax 0611- 268 66 e-post sit@sit.se • www.sit.se

Härnösand

MAGASINET

45


MAG 40-51

2-05-28 15.22

Sidan 8

Tiden flyger

Komvux Härnösand Vi utbildar för framtiden Reguljär och Distansundervisning 0611-34 84 10 0611-34 84 18

Alltid fyller 5 år.

Tack. Nu sätter vi nya mål!

FÖRETAG I HÄRNÖSAND! Diskutera kompetensfrågor och bygg nätverk i samverkan med oss. Kontakta oss i RESURS 2004 0611-34 80 48 E-post: resurs2004@harnosand.se www.harnosand.se/resurs2004

PROFILBILD rteklambyrå

Jag vill passa på att tacka alla medarbetare, samarbetspartners och framförallt alla kunder som gjort det möjligt att bygga upp Alltid Marknadsbyrå rekordsnabbt.

Kenneth Zetterlund Härnösands Kommun

Europeiska Unionen Europeiska Socialfonden

www.alltid.net • Tel 0611-5113 20

Ett lättlagt pussel Ungdom

Vård

Skola

Fritid

Kultur

Delaktighet Dialog Demokrati i Härnösands kommun

Barn SjukvårdspartietVästernorrland

Köpmangatan 10 A 871 30 Härnösand Tel och fax 0611-206 20 www.sjukvardspartiet.se 46

Härnösand

MAGASINET


MAG 40-51

2-05-28 12.27

Sidan 9

Fler jobb på gång ! Inom en snar framtid beräknas distanstjänster ge omkring 60 000 nya arbetstillfällen i Sverige. Av dessa vill kommunchefen J-O Friman se 1 500 i Härnösand. Inom fem år. Härnösand

MAGASINET

47


MAG 40-51

2-05-28 04.38

Sidan 10

TEXT

ÅSA NYBERG

Just nu driver Härnösands kommun 20 olika utvecklingsprojekt. Ett av dem handlar om så kallade ”contact-center”. – Framtiden innebär möjligheter att få upp till 1 500 nya jobb i Härnösand fram till 2006, säger kommunchef J-O Friman. Den nya tjänsteindustrin – kalla den callcenter eller contactcenter – ökar i både Sverige och övriga Europa. Ett contactcenter kan beskrivas som en plats där tjänster på ett snabbt och effektivt sätt utförs åt större företag som istället kan fokusera sig på kärnverksamheten. Outsorcing hette det förr i tiden. Distansarbete är den gemensamma nämnaren.

inriktningar kommer de att dra nytta av varandra, istället för att konkurrera. Manpower är Härnösands största contactcenter och därtill Manpowers första i Sverige. – Valet att placera verksamheten i Härnösand är oerhört betydelsefullt för andra företag inom området, säger Friman. En viktig poäng är att företag som går i etableringstankar gärna söker sig till städer där contactcenters redan finns och där infrastrukturen är utvecklad.

Kommuner mer offensiva

– Vår uppfattning är att kommuner måste vara mer offensiva och delta mer i strategifrågor när det gäller näringslivets utveckling, säger Friman. De företag i Sverige som funderar på att expandera ska därför veta att Härnösand finns och vilka fördelar som erbjuds. Traditionellt sett har kommuner varit väldigt passiva. Härnösands ambition är därför att förändra sitt arbetssätt och med hjälp av ny teknik delta i utvecklingen. Arbetet som pågår i samarbete med Härnösands Näringslivs AB går ut på att bana väg och skapa förutsättningar för fler arbetstillfällen. – Som kommun kan vi vara med och påverka utvecklingen, hävdar Friman bestämt. Vi ligger i frontlinjen och aktörerna ger oss positiv respons. Alla områden är naturligtvis av största intresse men när det gäller antalet sysselsatta ligger den nya tjänsteindustrin i topp. Samtidigt finns här de bästa förutsättningarna till utveckling.

Högskolan betydelsefull

Kommunchefen J-O Friman med jobb i sikte.

ningar. I oktober i fjol fanns tre contactcenters i Härnösand. För fem månader sedan etablerades ett fjärde, Scandinavian Power Center. Varje etablering skapar många arbetstillfällen. Dessutom pågår en expansion bland företagen som redan finns inom området. – Vi är väl förberedda, säger Friman. Vår befintliga infrastruktur är gjord för fler invånare. Vi kan behålla vår livsmiljö och fortsättningsvis slippa den trängsel och de köer storstäderna tvingas leva med. Kräver speciell kompetens

60 000 jobb i Sverige

Även Invest in Sweden Agency, ISA, spår en gynnsam utveckling inom contactcentersektorn. I Sverige beräknas distanstjänster inom en snar framtid ge omkring 60 000 nya arbetstillfällen. Av dessa vill J-O Friman se 1 500 i Härnösand. – Potentialen finns, om sedan prognosen stämmer eller inte, det visar sig, säger han. Men här finns alla förutsätt48

Härnösand

MAGASINET

Contactcenterföretag kräver speciella kompetenser vilket ställer krav på den arbetsmarknad företagen rekryterar sin arbetskraft från. J-O Friman betraktar Härnösand, Sundsvall och Timrå som en gemensam arbetsmarknad där många av de framtida rekryteringarna kan göras. – Men det gäller att vara på alerten, tror Friman. Marknaden styr och företagen väljer. Eftersom kommunerna har olika

Högskolans utbud spelar också en viktig roll i sammanhanget. Inom Mitthögskolan bedrivs forskning och utveckling och man erbjuder en utbildning i callcenter-management. Dessutom har Mitthögskolan ett samarbetsavtal med ett amerikanskt universitet som är världsledande när det gäller den nya tjänsteindustrin. En annan viktig komponent för etableringsviljan är ny teknik och ett utbyggt utbud av bredband. Ett contactcenter öppnar många olika möjligheter för vitt skilda yrkeskategorier och med hela världen som marknad. – Jag ser få begränsningar, säger Friman. Det gäller bara att vara öppen för alla signaler och navigera rätt på vägen till målet. Det är inte ovanligt att en företagsetablering tar två till tre år innan den är lotsad i hamn. Det innebär att flera av de kontakter som kommunen har i dag inte beräknas ge resultat förrän om ett par år. – Att garantera ett visst antal nya arbetstillfällen vid en viss tidpunkt är naturligtvis vanskligt, medger J-O Friman. – Men, fortsätter han, att döma av de prognoser som gjorts tyder allt på att utvecklingen inom tjänstesektorn kommer att fortsätta. Och visst ser det ljust ut. För tre år sedan fanns 50 jobb inom området – i dag är det 500.


MAG 40-51

2-05-28 04.39

Sidan 11

TÄNK EFTER - FÖRE! Du kan gå till Color Tryck – eller kopiera själv. Går du till Color Tryck får du ett proffsigt jobb snabbare - och du får tid över till det du är bra på… En fotbollsspelare som tränar varje dag kallas proffs… Vi sysslar med trycksaker varje dag…!

Box 93, 871 22 Härnösand Tel 0611-130 75, Fax 0611-243 25 E-post colortryck@com.itv.se

”Den som avbryter sin MARKNADSFÖRING för att spara pengar kunde lika gärna stoppa sin klocka för att spara tid” Henry Ford

Att ha bra leverantörer är en förutsättning för snabba leveranser och ett bra jobb – här är tre av dem:

förser oss med XEROX produktionsmaskiner för effektiv kopiering och utskrifter i färg och svart.

FÖR SNABB, SÄKER OCH EFFEKTIV GODSHANTERING

ser alltid till att vi har miljövänliga och slitstarka PÄRMAR – REGISTER

Härnösand

MAGASINET

49


MAG 40-51

2-05-28 04.40

Sidan 12

Jonas Abel har varit med i föreningen Kyrkans Unga i fyra år. Nu är han ordförande.

Unga kristna med högt i tak Med sina 25 000 medlemmar är Svenska Kyrkans Unga en av Sveriges största barn- och ungdomsrörelser. Av dessa är ett drygt 20-tal anslutna till lokalavdelningen i Härnösand. Föreläsningar, samhällsdebatt och andakt står på programmet. Men också film och förutsättningslöst umgänge. 50

Härnösand

MAGASINET

Jonas Abel är 18 år och ska precis avsluta andra året på gymnasiet och är ordförande i Svenska Kyrkans Ungas lokalavdelning i Härnösand. Det omtalade bananskalet gjorde att han en dag för fyra år sedan halkade in i föreningen. Men något skäl att ångra sig har han aldrig fått. ”Här kan jag slappna av”

– Det har blivit ett viktigt ställe för mig, slår han fast. Här kan jag slappna av, vara mig själv och träffa andra unga som delar min tro. För Jonas Abel har den kristna tron bli-

vit ett viktigt stöd i livet. Gud har han med sig i vardagen och kyrkan är en plats där han kan växa. Samtidigt är han noga med att påpeka att kristen tro och gudsuppfattning kan se olika ut från individ till individ. – Vi har högt i tak, försäkrar han. Att vara kristen är också att vara vidsynt. Hos oss får man vara den man är, vi sorterar inte in folk i någon trosmall. I Svenska Kyrkans Unga ryms både tonårsgrupper, barntimmar, barnkörer, juniorer och rollspelslag. Här finns barn och ungdomar i olika ålder och med olika intressen. Den gemensamma nämnaren är att alla vill växa i sin krist-


MAG 40-51

2-05-28 04.40

Sidan 13

TEXT

LARS KÅGSTRÖM

Fakta | Svenska Kyrkans Unga bildades 1993 På 40-talet bildades både Ansgarsförbundet och Kyrkans Ungdom som var två skilda barn- och ungdomsorganisationer. Under 1970-talet väcktes tanken att samla kyrkans barn- och ungdomsverksamhet under samma tak. Första januari 1993 bildades Svenska Kyrkans Unga som en väg in i Svenska kyrkan och med plats för var och en och lära och växa på sina egna villkor. Svenska Kyrkans Unga är indelat i 13 distrikt med 600 lokalavdelningar. Förbundskansliet ligger i Uppsala. Se också www.svenskakyrkansunga.org

Maria Vilander och Jonas vill engagera fler unga. – Att förändra världen är ett arbete alla kan delta i, säger Maria.

” Att vara kristen är också att vara vidsynt. Hos oss får man vara den man är, vi sorterar inte in folk i någon trosmall.” na tro. I hela Sverige finns nästan 25 000 medlemmar, fördelade på tretton distrikt och ett otal lokalavdelningar ute i församlingarna, från Vittangi i norr till Trelleborg i söder. Även om verksamheten kan variera från avdelning till avdelning är det övergripande målet med arbetet överallt densamma och sammanfattas i den så kallade syftesparagrafen: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med Kristus i centrum och med dopet som grund verka i hela Guds skapelse och vara en gemenskap i församlingen där vi får växa i tro och ansvar. – När den lokala verksamhetsplanen utformas sneglar vi alltid på syftesparagrafen förklarar Maria Vilander som är församlingspedagog och verksamhetsansvarig för Svenska Kyrkans Unga i Härnösand. Behöver inte vara kristna

Maria berättar att de flesta som är medlemmar blivit det i samband med konfirmationen. Gymnasieelever dominerar, men här finns också flera högstadieelever, från årskurs sju och uppåt. Varje torsdag träffas de en trappa ner på församlingsgården för att titta på film,

diskutera eller lyssna på någon inbjuden föreläsare på teman som kan variera från astronomi till ikonmåleri. Alla är välkomna, även de som inte är medlemmar eller har en uttalat kristen trosuppfattning. – Trosfrågor diskuteras ständigt, berättar Maria Vilander. Men det är inte meningen att göra alla till kristna, utan att hjälpa var och en att hitta fram till sin egen individuella tro. Samhällsengagerade

Moral och etik står därför alltid på programmet. Livsfrågor likaså. Tonvikten ligger på samhällsengagemang vilket står helt i linje med den kristna profilen. – Vi vill att våra aktiviteter ska uppmuntra till större engagemang i samhällsfrågor, säger Maria. Att förändra världen är ett arbete som alla kan delta i. Svenska Kyrkans Unga i Härnösand har till exempel nyligen skickat iväg 30 000 kronor till Ecpat, en organisation som arbetar mot exploatering av barn. Bland övriga aktiviteter ingår också att hjälpa till som ungdomsledare under konfirmationsundervisningen och att medverka i gudstjänster och mässor samt att synas på Café Trädgår´n i samband med större helger.

– Visst finns det fördomar mot oss, konstaterar Maria. Många tror att vi alltid sitter och bläddrar i Bibeln. Faktum är emellertid att vi är tämligen normala. Visst kan ord som ”religiös” och ”frälst” vara svåra att brottas med i umgänget med kompisar utanför kyrkan. Konstigt – men positivt

Både Maria och Jonas medger att töntstämplen ibland ligger nära till hands hos de som inte varit på besök hos Svenska Kyrkans Unga. Rädslan för det okända riskerar alltid att leda till omotiverade påhopp. Sjunkande medlemssiffror påminner även här om svenskens allt större ovilja mot organiserat medlemskap. – Därför vill vi framhålla kyrkan som konstig på ett positivt sätt, säger Maria. En plats för stillhet och olösta mysterier där man får vara sig själv. Det är något som alla har behov av. Hon får medhåll av Stefan Nilsson som är präst med ansvar för stiftets ungdomsfrågor. – Mindre ord och mer musik, rörelse och engagemang, är hans recept för att locka nya medlemmar till kyrkans ungdomsverksamhet.

Härnösand

MAGASINET

51


MAG 52-62

2-05-27 21.58

Sidan 2

Det är vi som bygger

SIDA

Det är vi som utför markplaneringen på

SIDA-området JOHANSSONS MARKPLANERING AB Ramsås Älandsbro • 0611-603 31

Ditt serviceföretag Vi utför demolerings- och betonghåltagningsarbeten i hela Västernorrland.

Rörinstallationer Testa oss på allt som rör rör ! HÄRNÖSAND

KRAMFORS

Tel: 0611-232 30 Fax: 0611-224 77 Mobil: 070-311 81 85 Mobil: 070-311 81 86

Tel: 0612-107 70 Fax: 0612-153 70 Mobil: 070-211 01 34 Mobil: 070-211 01 35

Det kompletta installationsföretaget • Elinstallation • Passagekontrol • Brand- och inbrottslarm • Elkraftinstallation • Datakommunikation (fibernät)

KEMPES EL Industrigatan 17, Härnösand

Borrning Sågning • Rivning • Spec grävning • Bilningsrobotar • Asbestsanering • •

Kontakta oss!

Th Hellmansväg 38 Härnösand Tel 0611-240 58 Fax 0611-266 56 Mobil 070-246 85 40

Totalentreprenör för bygget av

SIDA

Telefon: 0611-150 60, Fax: 0611-238 32, E-post: kempes.hsand@swipnet.se

VENTILATIONEN utförs av

Kattastrand, tel 0611-232 70

Ring oss på NCC AB på tel 0611-53 32 00


MAG 52-62

2-05-27 21.59

Sidan 3

KRÖNIKA

JAKOB ÅSTRÖM

GYMNASIST OCH KOMMUNIKATÖR PÅ WEBBEN

En tanke fram till i dag: jag vill flytta

F

ör 18 år sedan var jag en av de sista att förlösas på Härnösands BB innan det lades ner. Jag har inte ett enda minne därifrån. En fullständigt ärlig tripp ner för minnesgatan avslöjar att jag egentligen inte har ett enda minne under mina första år i livet som inte är sprungna ur fotografier med tillhörande anekdoter. Vid femårsåldern börjar det dock hända saker. Jag minns min förkrossande besvikelse när inte längdskidorna åkte av sig själv. Jag minns min första bästis. Ökar jag farten några år minns jag hans flytt till Uppsala. Slutar jag inte springa kommer jag till högstadiet och ett minne av en tanke som genomsyrat samtliga år fram till dags dato: jag vill flytta. Antingen växer man ifrån staden eller så tror man bara att man gör det. För mig skedde det i vilket fall en fullständig omvälvning av förhållningssättet till Härnösand och jag får en förnimmelse av att det kanske inte är så mycket mer än så här.

Vad som infinner sig är en känsla av att Stadsparken kanske inte är så mycket mer än ett tillhåll för folkölsstinna ungdomar under valfri svensk högtid. En känsla av att vårat torg kanske mest av en slump blev utsett till Sveriges vackraste någon gång i mitten av 90-talet – ”för det är ju skitfult” En känsla av att Nybrokällaren kanske inte är så mycket mer än ett hål i marken där man – i brist på bättre alternativ – samlas och dricker vattnig öl. En känsla av att det är statiskt; stillastående; och att jag är på god väg att fastna mitt i det. Fast när det väl kommer till kritan kan jag inte påstå att min uppväxt varit olycklig på något sätt. Fotbollen, Vårdkasen och Brännaborg har funnits där i låg- och mellanstadiet. Stadsparken, en utökad bekantskapskrets och återigen Brännaborg har funnits där under högstadiet och gymnasiet. Men det börjar bli dags för mig att ge det jag alltid betraktat mig som – born to run – existensberättigande. Kanske tar jag i framtiden ett steg ner från minnenas allé, och återvänder på riktigt. Chansen ökar för varje steg framåt jag tar. Jakob Åström

Specialskola för döva och hörselskadade i X, Y, Z, BD och AC-län Kristinagatan 2, Härnösand Tel. 0611-255 00 • Fax 0611-255 80

Frölén Kross ab Härnösand

• • • • •

Vi levererar från våra täkter i Binböle, Kallsta och Överskog: Förstärkningsgrus Makadamfraktioner Slitlagergrus Bärlagergrus Stenmjöl

Vid förfrågan eller beställning ring: 070-331 51 92 eller 0611-133 57

Vi förvaltar ändamålsfastigheter för offentlig verksamhet i Norrland.Vårt regionkontor i Härnösand förvaltar en lokalarea på cirka 140 000 kvm.

Kristinaskolan i Härnösand är en av våra fastigheter.

REGION NORD Djuphamnsvägen 3 871 27 Härnösand Tel 0611-289 00 Fax 0611-289 05 www.specialfastigheter.se Härnösand

MAGASINET

53


MAG 52-62

2-05-27 21.59

Sidan 4

TEXT

MATS WIGARDT

DERAS UPPDRAG: Än är jorden inte perfekt. Roland Stenlund, enhetschef på Sida i Härnösand, är en av dem som jobbar för att den någon gång ska bli det.

Minska fattigdomen

Härnösand ny plattform för en bättre värld Tillfälligt inhyst i vad som en gång var överläkarbostad på Gådeå sjukhus sitter enhetschefen för Sidas Civil Society Center Roland Stenlund och blickar ut över den brutala rivningen av de massiva flygelbyggnaderna. Stendammet ligger som en dimma över parkens spirande grönska. – I november ska allt vara klart för inflyttning, konstaterar han. Men vi har redan börjat etablera oss i Härnösand. Sida Civil Society Center är en fortsättning på Sida Sandö. Verksamheten i Härnösand blir dock en annan än den breda utbildningsverksamhet som bedrevs på Sandö. – Vårt uppdrag är att utgöra en resurs och att stödja enskilda organisationer som vill utveckla sitt arbete i världens fattiga länder och att bidra till en adekvat idé- och metodutveckling, förklarar Roland Stenlund. Hundratals svenska frivilligorganisationer deltar årligen i utvecklingssamarbetet mellan Sverige och länder i öst och syd. Och även om dessa organisationer 54

Härnösand

MAGASINET

Fakta | Sida ska öka demokratin Sida (Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete) är Sveriges myndighet för bilateralt internationellt utvecklingssamarbete. Sida leds av styrelsen och generaldirektören, som heter Bo Göransson, och av en forskningsnämnd. Sida har ungefär 650 medarbetare i Stockholm och Härnösand, samt vid ambassader och konsulat i länder där Sida är verksamma. Sida är indelat i regionalavdelningar, med ansvar för samarbetet med respektive region, och i ämnesavdelningar, som ansvarar för att de svenska insatserna får en ändamålsenlig utformning. Civil Society Center i Härnösand ingår i avdelningen för Samverkan med enskilda organisationer och humanitärt bistånd (SEKA). Målet för Sidas arbete är minskad fattigdom. Vägen dit går via undervisning, hälsa och handel. Men också via forskning, ökad demokrati, bättre infrastruktur och jämställdhet. År 2000 uppgick Sidas utbetalningar till knappt 10 miljarder kronor.

sinsemellan är mycket olika har de alla ett gemensamt behov av att mötas, utvecklas och lära av varandra. I Härnösand byggs nu en plattform för lärorika möten mellan praktik och teori. Här ska finnas ett väl tilltaget utrymme för nya tankar och idéer att stötas och blötas. Lära sig hantera svårigheter

I takt med att biståndsarbetet har förändrats har också den svenska personalens arbete i fält fått en ny karaktär. Det är numera mer av dialog och rådgivning än handfast arbete med att gräva brunnar. U-hjälp och bistånd går idag under benämningen utvecklingssamarbete. - I våra utresekurser handlar det primärt om att lära sig hantera de svårigheter som alltid uppstår ute i fält, förklarar Roland Stenlund som själv har många års erfarenhet av utlandsarbete i bland annat Demokratiska Republiken Kongo.


MAG 52-62

2-05-27 21.59

Sidan 5

”Vilka misstag kan man undvika under sitt första utlandsuppdrag? Vilka verktyg behövs för att kunna hantera de kaotiska situationer som alltid uppstår?”

information på ett genomtänkt sätt? Detta är exempel på frågor som Sidas nya institut för idé- och metodutveckling i Härnösand räknar med att arbeta med. Målgrupp är enskilda organisationer och folkrörelser i hela landet. Men institutet ska också samarbeta med universitet, folkhögskolor och olika forskningsinstitut.

– Men, tillägger han, vi sätter i vår övriga verksamhet också fokus på viktiga frågor som demokrati, konflikthantering och organisationsutveckling och på att utveckla ett dynamiskt samarbete mellan alla olika aktörer.

Fem ämnesområden

Hur hantera kaos?

Hur kan en miljöorganisation stärka de mänskliga rättigheterna i det land man samarbetar med? Vilka misstag kan man undvika under sitt första utlandsuppdrag? Vilka verktyg behövs för att kunna hantera de kaotiska situationer som alltid uppstår? Hur når man ut med

Kursernas längd kan variera från tre dagar till tio veckor. Ett 40-tal internatsrum står klara att tas i bruk. Den språkutbildning som tidigare bedrevs i Sida Sandös regi är nu flyttad till Centrum för Flexibelt Lärande (CFL), tidigare SSVH, i Härnösand. Huvudsakliga språk som erbjuds är engelska, franska, spanska, portugisiska och ryska. Samt en del mindre språk som urdu, khmer, tagalog och sindebele. Verksamheten på Sida Civil Society Center är i stället koncentrerad till fem olika ämnesområden. Dessa är organisa-

tionsutveckling, humanitärt bistånd och konflikthantering, kommunikation och information, utresekurser, samt utvärdering och resultatmätning. – Varje ämnesområde har en ämnesansvarig, berättar Roland Stenlund. Till detta kommer övrig administrativ personal och tillfälliga lärare. Vi räknar med att ha mellan 13 och 15 fast anställda. Bakom valet av Härnösand som lokaliseringsort för Sidas nya institut finns naturligtvis regionalpolitiska skäl. Men väl här erbjuder både staden och regionen en kreativ och ömsesidigt berikande omgivning. Här finns bland andra Centrum för Flexibelt lärande (CFL), Svenska Kyrkans Kriscentrum, Mitthögskolan, Sambiblioteket, Räddningsverket och Räddningsgymnasiet. – Utifrån de premisser som bestämts är lokaliseringen till Härnösand ett bra val, avgör Roland Stenlund. Nu siktar vi på att komma igång så fort det går. Och sedan på att successivt utvecklas ännu mer.

Härnösand

MAGASINET

55


MAG 52-62

2-05-27 22.00

Sidan 6

Uteliv på liten yta gör att Härnösand ligger över rikssnittet när det gäller våldbrott på stan.

nya

A L L T I D

Norrlandsgolvet Det naturliga valet

Kolla våra resmål Våra nya resekataloger tar dig jorden runt ifall du vill det. Vi ger dig service och kvalité vid bokning och beställning av resa. Du kan lita på oss! boka@resecity.se

www.resecity.se

Storgatan 28 Härnösand tel. 0611-205 80

56

Härnösand

MAGASINET

Tel 0611-55 20 00 • Fax 0611-55 20 08 E-post: butiken@norrlands.com


MAG 52-62

2-05-27 22.00

Sidan 7

TEXT

MATS WIGARDT

Polisjakten i Härnösand I Härnösands polishus finns gott om rutin och erfarenhet. För närpolischefen Kenneth Bergquist är det en trygghet men också ett orosmoln. Pensionen närmar sig för många och han behöver två nya poliser om året de närmaste tio åren. Kenneth Bergquist flyttade för ett år sedan till hemstaden Härnösand och tjänsten som närpolischef. Med sina 33 år är han faktiskt näst yngst i hela gänget. Den höga

medelåldern gör att bristen på i unga poliser är akut. – Vi får inte tappa kontakten med den unga generationen, och yngre poliser har större kunskap om hur

det är att gå på gymnasiet. Polisbristen är inte en lokal företeelse, utan beror på att Polishögskolan av besparingsskäl stängde under tre år. Det skedde

LITE ENKLARE OCH MER PERSONLIGT!

Du kan räkna med oss! Vi hjälper dig med hela din ekonomi. Hos oss får du hjälp med alla typer av banktjänster. På vårt kontor mitt i Härnösand arbetar vi tillsammans för att kunna ge dig en bred och snabb service. Vi förvaltar både dina pengar och ditt förtroende. Du får en personlig rådgivning, i små och stora affärer. Vår gemensamma erfarenhet och kompetens gör att vi kan ta snabba beslut på plats. Vi får beröm för vår service. Välkommen!

- din bank i Härnösand www.handelsbanken.se/harnosand Telefon: -   E-post: harnosand@handelsbanken.se

BILFÖRSÄLJNING SERVICE RESERVDELAR

Smedjevägen 3, Härnösand • 0611-55 20 40 • Fax 55 20 49 Härnösand

MAGASINET

57


MAG 52-62

2-05-27 22.00

Sidan 8

” Det är oftast samma lilla klick människor som är inblandade. För de flesta människor är risken att bli oprovocerat nedslagen inte större än att blixten ska slå ned.” Kenneth Bergqvist, närpolischef i Härnösand samtidigt som en stor grupp poliser började närma sig pensionsåldern. Provar alla avdelningar

När utbildningen kom igång igen inrättades två nya polishögskolor, en i Växjö och en i Umeå. Den Härnösandsbo som vill byta karriär kan alltså pendla till Umeå i två år och därefter i princip få jobb på hemmaplan. Ovanligt för Västernorrlands län är att de nyanställda inte automatiskt får ta alla nattpass i radiobilen. Tvärtom får de under de två första åren hoppa runt mellan avdelningarna. – På så sätt får de en känsla för vad de vill satsa på. Och för oss är det en investering att få poliser som snabbt lär känna hela verksamheten. När Kenneth Bergquist själv kom ut

från Polishögskolan i början av 1990talet fanns inte den möjligheten. Några jobb i Härnösand fanns inte heller och han hamnade hos ordningspolisen på Östermalm i Stockholm. Spännande i insatsstyrka

Så småningom blev han trafikpolis och därefter jobbade han i den nationella insatsstyrkan. Det handlade om livvaktsuppdrag, narkotikatillslag och också mördarjakt i skogarna runt Malexander. – Det var en oerhört rolig och spännande tid. Men var sak har sin tid. Med åren kände familjen Bergquist att Stockholm inte är den bästa platsen för en barnfamilj. Kenneth har räknat ut att familjen i snitt var utsatt för ett brott om året. Droppen var när cykeln blev stulen när han hämtade barn på dagis.

– Den stod precis utanför dörren, på inhägnat område. Och ingen reagerade. Förutom att familjens första år i Härnösand har varit brottsbefriat har de också fått dubbelt så stor bostadsyta till halva priset. Den geografiska närheten är också en stor fördel. – Många Härnösandsbor tänker nog inte på hur bra de har det. Att lämna barn och ta sig till jobbet på 20 minuter. Eller att stämma träff med sin fru mitt i veckan och äta lunch på stan. Yrkesmässigt är skillnaden också stor. Härnösand är förvisso inte befriat från brottslighet, men förutsättningarna att göra något åt den är betydligt större än i storstaden. Till stor del handlar det om personkännedom. Uppskattningsvis 80 procent av alla stöldbrott begås av ett fåtal, av polisen välkända, personer. – Och skulle det uppstå en klottervåg

BEHÖVER DU EN KONFERENSLOKAL? Välkommen till Härnösands Teater! Vi har lämpliga lokaler i varierande storlekar. KURIOSA: Det finns ingen egen ensemble på teatern

men den är välbesökt av bla: Riksteatern , NorrDans, Rajateatern, Teater Västernorrland, Härnösands Filmstudio, Öbacka Jazz & Blues, Musik i Västernorrland, Musiksällskapet, och andra teatersällskap & föreningar. Dessutom används lokalerna av Härnösands Barn- och ungdomsteater.

STORGATAN 9, HÄRNÖSAND • TEL 0611-34 81 51 FAX 0611-34 81 52 • WWW.HARNOSAND.SE

58

Härnösand

MAGASINET


MAG 52-62

2-05-27 22.02

Sidan 9

kan jag nästan garantera att vi klarar upp den. Inte på en gång kanske, men ge oss lite tid. Brottslighet under snittet

Ung närpolischef: Kenneth Bergqvist, 33.

Statistiskt sett ligger Härnösand under snittet för de flesta typer av brott. Ett undantag är våldsbrott på stan. En av orsakerna är att stan har ett rikt nöjesliv i förhållande till sin storlek. Dessutom är utelivet samlat på en väldigt liten yta. – Men det är samma sak där. Det är oftast samma lilla klick människor som är inblandade. För de flesta människor är risken att bli oprovocerat nedslagen inte större än att blixten ska slå ned. Även drogmissbruket är statistiskt sett utbrett i Härnösand. Men det beror, enligt Kenneth Bergquist, på att polisen jobbar aktivt med problemet. Strävan är att upptäcka missbruket i tidig ålder, när det fortfarande går att göra någonting åt. – Visst skulle vi kunna sitta med armarna i kors och få jättebra siffror. Men det är ingenting för oss. Narkotikan är ett

problem, men det är inte större här än någon annanstans. Snarare tvärtom. Kenneth Bergquist hamnade i polisyrket lite av en slump. Han sökte andra utbildningar samtidigt, men det faktum att polisutbildningen var betald fick avgöra. Det valet har han aldrig ångrat. – Det är ett fantastiskt omväxlande jobb. Du vet aldrig vad som ska hända nästa dag och jobbet utvecklas ständigt i takt med att samhället förändras. Särskilt omväxlande är det i en småstad. En polis i Stockholm gör kanske fler insatser i antal räknat. Men det handlar nästan uteslutande om ett fåtal typer av brott. I en småstad kan en och samma polis få ta sig an allt från snatterier och älgkrockar till rån och mord. Kenneth Bergquists strävan är inte bara att fylla de kommande vakanserna i polishuset. Han menar att polisen också har en viktig roll när det gäller att göra Härnösand attraktivt för andra inflyttare. – Kan vi skapa ett någorlunda tryggt samhälle så har vi stora möjligheter att locka hit folk.

Vi trycker på!

Mästarna på profilkläder!

29:med tryck

vid köp av 100 st T-shirts ex moms. Bra kvalité

MED ABF I SOMMARHAMN!

•T-shirts •Kepsar ST • Vimplar • Flaggor • Musmattor • Dekaler •Banderoller

Med tryck

Fr o m 24 juni t o m 23 augusti finns vi i en av

Sjöbodarna i Nattviken SOMMARAKTIVITETER för alla åldrar • • • •

Surfa på internet Skaparverkstad Ungdomskvällar Barnaktiviteter

• • • •

Musik & sång Teater Qi Gong Boule

För veckoprogram: se annonser i Tidningen Ångermanland

Vi informerar om våra verksamheter

arbetskläder •Overaller Vi syr upp efter era önskemål egna färgsättningar

•Jackor • Byxor

Kolla alltid våra priser

Utställning och tryckeri på KATTASTRAND Härnösand

MAGASINET

59


MAG 52-62

2-05-27 22.02

Sidan 10

Här är medelhastigheten för godset idag ca 30 km/tim på långtradare, ca 15 km/tim på järvägsvagn. Problemen med trafikstockningar och miljöpåverkan förvärras hela tiden.

Ny länk sammanbinder norra Europa North East Cargo Link är ett pågående projekt som drivs av privata och offentliga intressenter i Finland, Sverige, Norge och Ryssland. Målet är att utveckla och marknadsföra en transportled Ryssland/Finland - Sverige -Norge Storbritannien båda vägar, baserad på integrerade sjöoch landtransporter. Genom kortare och mera kostnadseffektiva transporter kan kravet om snabbhet, kontinuitet och punktlighet uppfyllas. Den tunga godstrafiken kan på ett bättre sätt styras över från landsvägstrafik till sjöfarts- och järnvägs-

trafik. Farligt god ges möjlighet att transporteras med godsfärja över Bottenhavet istället för att transporteras landvägen runt Bottenviken. Projektet skapar effektiva alternativ till de idag etablerade men överbelastade nord-sydliga godstransporterna. Trafikinfarkterna i Europas centrala och överbelastade godstrafikflöden kan avlastas och underlätta EU:s ambition att utveckla miljövänliga och hållbara transportsystem.

W W W. N EC L . S E

60

Härnösand

MAGASINET


MAG 52-62

2-05-27 22.02

Sidan 11

Ditt universitet är hemma Kan du inte flytta? Men vill ändå läsa på högskolan... Ta chansen via Nätuniversitetet! Här finns högskolesveriges utbud av IT-stödd distansutbildning på ett ställe.

Kontakt: info@netuniversity.se Postadress: Nybrogatan 15, 871 24 Härnösand Box 338, 871 27 Härnösand Tel 0611-156 70, Fax 0611-245 95

Telefon: 0611-34 95 00 • Telefax: 0611-34 95 05

GODS- OCH PASSAGERARFÄRJA FRÅN HÄRNÖSAND OCH UMEÅ — VASA

Frakt- och passagerartrafik året runt! Härnösand – Vasa • Umeå – Vasa A L L T I D

TIDTABELL t o m 31 augusti 2002 VASA — UMEÅ MÅ

TI

Avgång Vasa Ankomst Umeå

02.00 21.00 06.00 24.00

Avgång Umeå Ankomst Vasa

14.00 19.00

ON

08.00 13.00

TO

FR

Bokning och information:

08.30 11.30

08.30 11.30

Tel 0611-55 05 55 • Fax 0611-55 05 34

**14.00

13.00 18.00

E-post: info.se@botnialink.se www.botnialink.se

till Härnösand

VASA — HÄRNÖSAND TI

ON

TO

FR

Avgång Vasa Ankomst Härnösand

15.00 21.00

15.00 21.00

från Umeå

21.00

15.00 21.00

08.00 14.30

Avgång Härnösand Ankomst Vasa

23.00 23.00 23.00 *08.00 *07.30 *08.00

23.00 *07.30

16.30 *00.30

*Följande dag. **Umeå –Härnösand. OBS! Ej trafik den 1, 15, 21, 22 och 29 juni. OBS! Ej trafik den 8 –14 juli, samt eventuellt den 15 och 16 juli.

Botnia Link AB Skeppsbron 31 Box 345 871 27 Härnösand

Härnösand

MAGASINET

61


MAG 52-62

2-05-28 13.02

Sidan 12

KRÖNIKA

STEFAN SAVONEN

STUDIEREKTOR INOM ENERGI/ELKRAFT PÅ MITTHÖGSKOLAN

Så kan fler unga

stanna kvar.

D

et var under mitt sommarjobb som drifttekniker på LKAB i Svappavaara det hände. Mitt första intresse för kraft- och värmeteknik väcktes och drev mig till Härnösand. Staden som erbjöd mig en bra energiutbildning och möjlighet att fortsätta med mina främsta fritidsintressen, jakt och fiske. I dag, åtta år senare, är jag fortfarande kvar. Numera som studierektor inom energi och elkraft på Mitthögskolan Campus Härnösand. Högst upp i en av gamla sjöbefälskolans byggnader finns mitt arbetsrum. Strax utanför, en balkong med underbar utsikt. Och det är inte utan stolthet jag ser ut över vår stad - landets största utbildare inom energi och elkraft på högskoleteknikers och högskoleingenjörsnivå. Men enbart höga tankar hjälper föga. Inte heller hänger allt på antalet studenter. För att kunna behålla och stärka vår position krävs

handlingskraft och samverkan. Inom energi- och elkraftområdet pågår därför flera stora projekt. Tillsammans med branschorganisationen Svensk Energi har vi i år genomfört en stor rekryteringskampanj för att försöka få fler intresserade av energi- och elkraftutbildningarna, en kampanj som även stötts ekonomiskt av Länsstyrelsen och Härnösands Kommun. För att behålla utbildningens höga kvalité har ångpannan och turbinen i vår maskinhall utrustas med ett nytt högteknologiskt styrsystem. Något som kunde genomföras med hjälp av Hemab och Fortum. Det är positivt för hela kommunen om Härnösand fortsättningsvis kan erbjuda utbildningar med god kvalitet som leder till goda möjligheter på arbetsmarknaden. Skapas därtill ett stort fritidsutbud och en gynnsammare arbetsmarknad efter avslutade studier kommer Härnösand att slå högre bland ungdomar. Bli en mer attraktiv stad att flytta till, eller att stanna kvar i. Min förhoppning är därför att de gemensamma satsningar som gjorts ger både våra tekniska högskoleutbildningar och Härnösands kommun goda framtidsutsikter att utvecklas inom energiområdet. Stefan Savonen

I Sverige står våra drygt 200 kontor runt om i landet till tjänst för såväl privatpersoner som företag. Genom våra internettjänster, telefonbank och mobila banktjänster är vi tillgängliga för våra kunder oberoende av tid och plats. FinePix F601 Zoom Mer information om SEB i Sverige. www.seb.se Praktisk vagga finns som tillbehör!

Du är givetvis också välkommen in på vårt kontor i Härnösand! Nybrogatan 2, 871 21 Härnösand tel 0611-53 32 50

62

Härnösand

MAGASINET

Fujifilm FinePix F601 Zoom är den senaste modellen i den redan klassiska serien av stående kompaktkameror med sofistikerade metallhus. En multimediakamera med bl a 3 minuters videofunktion, registrering av ljud och 3 x optisk zoom.


Magasin sid 63-66

2-05-25 14.17

Sidan 1

SOMMAR • 2002 Evenemang sommar

JUNI Utställning. Målningar/grafik av Gustaf Holmsten. Sambiblioteket Utställning Källan 11-17 Speglar kristnandeprocessen i Sverige för ca 1000 år sedan. Länsmuseet Västernorrland NaturligtVis 11-17 Utställning av Kjell Ljungström. Länsmuseet Västernorrland Utställning 11-15. Torget 7-9/6 Stjärnklart. En utställning om universum. Technichus 8/6 NM i Friidrott 10 Servering. Högslättens IP 9/6 NM i Friidrott 10 11/6 Sommarutställning 11-15 15-16/6 SM i Roadracing Midlandamotorpark 15/6 Klubbdressyr 10 Härnösands Ridskola Vårdkasloppet 10-16 Mountainbiketävling Vårdkasen 21/6 Midsommar på Nickebo 14-16. Midsommar på Murberget 14. Midsommar Klockargården 16. 22/6 Dans på Noret i Gussjö 21 till Per Lundgrens 23/6 Fiskecafé i Barsviken 12-15 24/6 Nordiskt sticksymposium 2002 Hantverksboden 11-20. Försäljning av hantverk. Nattviken

Ombudsman för dig som är äldre eller anhörig Som stöd och hjälp till äldre, funktionshindrade och närstående finns i Härnösand numera en Äldreombudsman.

eller väninna. Man behöver inte vara släkt med varandra.

Sedan 1999 har det funnits ett Anhörigombud och nu har de båda uppgifterna länkats samman och är en permanent funktion inom kommunens vård- och omsorgsverksamhet. Det innebär att Anhörigombudet Barbro Jansson även har uppgiften som Äldreombudsman. Sammanslagning – Uppgifterna går in i varandra och det är en bra lösning att kombinera de båda rollerna, säger Barbro Jansson som nu är stationerad på Anhörigcenter i Ängecenters lokaler. – Många äldre människor tycker att det är obehagligt att framföra synpunkter och klagomål. Det finns en rädsla att uppfattas som besvärlig. Det är här jag kan hjälpa till och fungera som en stödperson och rådgivare i egenskap av Äldreombudsman. Det är viktigt att synpunkter och klagomål kommer fram. Då kan vi hjälpas åt att påverka och få igenom förändringar till det bättre. Äldreombudsmannens uppgift är bl a att förstärka kvalitén inom

Barbro Jansson, Anhörigombud och Äldreombudsman i Härnösand.

vård- och omsorg. – Den här funktionen är en fristående instans och jag har naturligtvis tystnadsplikt, påpekar Barbro Jansson. I första hand ska klagomål och synpunkter förmedlas till berörd verksamhet men uppstår situationer där hjälp behövs av någon annan, då kan man vända sig till mig. Behöver ej vara släkt Barbro tycker det är viktigt i sammanhanget att påtala att man som anhörig även räknar en nära vän

Vad kan Äldreombudsmannen hjälpa till med? * Bistå enskild eller anhörig när denne av olika skäl har svårt att göra sin röst hörd. * Lyssna, ge råd, stöd och vägledning i de frågor som berör äldre eller funktionshindrade. * Vid behov hänvisa till rätt instans eller verksamhet. * Förmedla kontakt med ansvariga. * Hjälpa de äldre och funktionshindrade och deras anhöriga att framföra synpunkter; kritik och klagomål när andra vägar inte är framkomliga. * Vid behov medverka i själva kontakten med olika verksamheter och ansvariga när det blivit låsningar och därmed fungera som medlare.

Först i Norrland Härnösand är en av de första norrlandskommunerna som inrättat en Äldreombudsman. I södra Sverige finns funktionen i ett antal kommuner. I vår kommun kom förslaget i form av en motion till kommunfullmäktige och i februari togs ett enhälligt politiskt beslut om inrättande av tjänsten. Så här i starten innebär den nya uppgiften bl a att Barbro Jansson är ute och muntligen informerar olika grupper. Det har också kommit önskemål om studiebesök från kommuner i södra Sverige. Kommunbesöken är inbokade till hösten. Du som vill ha kontakt med Barbro Jansson, i egenskap av Äldreombudsman eller Anhörigombud, kan ringa henne på    mån-fre - eller besöka henne på Anhörigcenter i Ängecenters lokaler, Ängsvägen .

Temadagar och hjälpmedelsdag Under våren och hösten inbjuder Barbro Jansson anhöriggrupperna till s k temadagar varje onsdag mellan kl -. – Då bjuder jag in en speciell gäst, t ex distriktssköterska, arbetsterapeut eller någon från socialförvaltningen som informerar om taxor och avgifter. Det är ett lämpligt tillfälle för de anhöriga att få en personlig kontakt och få svar på ev. frågor och funderingar. Den  maj var en s k ”Hjälpmedelsdag”. Mellan kl - hade anhöriga och anställda inom kommunens vårdoch omsorgsverksamhet möjlighet att droppa in och ta del av en företagsdemonstration av en speciell stol, en fåtölj och en larmmadrass. På plats fanns då även landstingets och kommunens arbetsterapeut.

Ansvarig utgivare: J-O Friman

Redaktör: Ingrid Norrgård

Härnösands kommun

Tel: 0611-34 80 07

Tel: 0611-34 80 14

871 80 Härnösand

E-post: inf o@harnosand.se

E-post: inf o@harnosand.se

Tel: 0611-34 80 00 www.harnosand.se Härnösand

MAGASINET

00


Magasin sid 63-66

2-05-25 14.17

25/6 Ådalen III - Höga kustenturen 26/6 Ådalen III - "I strömkarlens spår" 9-16:30 Stadsvandring i Härnösand 19 Samling på Torget vid monumentet Evolution. 27/6 Allsång på Murberget 19 28/6 Janne Vängman "Hädanfärd och återkomst" 19 29/6 Marknadsdag till Nordiskt sticksymposium. Härnösands Folkhögskola Spelmansstämma Västanåfallet Janne Vängman "Hädanfärd och återkomst" 14 30/6 Spelmansstämma Västanåfallet Fiskecafé i Barsviken 12-15

JULI Utställning. Målningar/grafik av Gustaf Holmsten. Sambiblioteket Utställning Källan 11-17 Länsmuseet Västernorrland NaturligtVis 11-17 Utställning av Kjell Ljungström. Länsmuseet Västernorrland Utställning 11-15. Torget Hantverksboden 11-20 1/7 Öppethus Klockargården 11-16 med utställning och hantverk. Invigs den 1 juli, kl. 12.30. Den finns sedan att beskåda hela sommaren. 2/7 Ådalen III - Höga kustenturen Trivselkväll Mellanholmen 19-21 3/7 "I strömkarlens spår" 9-16 Stadsvandring i Härnösand 19 5-7/7 Norrlandsmästerskap i ponnyhoppning 9. Kval m final sönd. 7/7 Fiskecafé i Barsviken12-15 9/7 Ådalen III - Höga kustenturen Trivselkväll på Mellanholmen 10/7 "I strömkarlens spår" 9-16.30

64

Härnösand

MAGASINET

Sidan 2

Personligt ombud är en relativt nystartad verksamhet i vår kommun och grannkommunerna Timrå och Sundsvall. Den har kommit till som ett nödvändigt behov för de människor som efter psykiatrireformen kom ut i samhället och skulle klara sig på egen hand. Något som för många innebar problem. Verksamheten är helt självständig i förhållande till kommun och landsting. Det Personliga ombudet arbetar på den enskilde klientens uppdrag och för klienten är hjälpen kostnadsfri. Försöksverksamhet Redan  startade en försöksverksamhet med Personligt ombud i tio kommuner från Lund i söder till Piteå i norr. Efter tre år utvärderades försöket. Utvärderingen gav ett positivt resultat och idag finns det  Personliga ombud i hela Sverige. Det är inte de enskilda kommunerna som bekostar verksamheten. Man arbetar på socialstyrelsens uppdrag och får ett löpande statsbidrag från länsstyrelsen. Statsbidrag Det är upp till varje kommun att söka statsbidrag men det kan vara svårt för en liten kommun att få bidrag för ett Personligt ombud. Därför samarbetar Sundsvall, Timrå och Härnösand och har idag tillsammans fem Personliga ombud. Tre finns i Sundsvall, en i Timrå och en i Härnösand. På Vårstagatan , i en liten lägenhet i ett hyreshus, träffar jag Anne-Louise Wågström, som är stationerad i Härnösand, och hennes kollega från Timrå, Anders Östman. Här har hon sitt kontor och fasta punkt sedan den 1 januari. Vad krävs? – Jag är utbildad barnsköterska men har vidareutbildat mig och läst rehabiliteringsvetenskap i tre

Personligt ombud — psykiatrireformens förmedlare

Två utav fem Personliga ombud - Anders Östman finns i Timrå och Anne-Louise Wågström på Vårstagatan 1 i Härnösand.

år vid Mitthögskolan. Anders Östman är skötare med mångårig erfarenhet av akutpsykiatri och socialpsykiatri. – De här första månaderna har vi inriktat vårt arbete på att vara ute och informera om vår verksamhet, säger Anne-Louise Wågström. Tillsammans har vi också arbetat fram en arbetsmodell och en informationsbroschyr som vi delar ut. – Den uppsökande delen i vårt arbete är mycket viktig, säger Anders Östman. Personer som vi träffar hos olika myndigheter, inom sjukvården, RSMH, IPS m fl kan fungera som en sluss för klienterna som är våra egentliga uppdragsgivare. Klienten i centrum – Våra klienter är personer över  år med långvarig psykisk ohälsa som gör att de i vissa situationer kan ha ett behov av stöd i kontakten med bl a myndigheter. Vi kan bygga upp ett nätverksarbete runt den enskilde klienten. Varje klients önskemål/behov är det väsentliga och det utgör det mål vi ska arbete mot. Sedan kan vägen dit se olika ut från fall till fall, säger Anne-Louise Wågström. – Vi arbetar också samhällsinriktat för hela gruppen psykiskt funktionshindrade, säger Anders Östman. Det är en bortglömd grupp människor och det behövs mer resurser. Vår yrkesgrupp är egent-

ligen ett bevis på att något brister i samhällsservicen för personer med psykisk ohälsa. De senaste fem årens verksamhet i landet har utvärderats och visar på goda resultat framför allt när det gäller att höja klienternas livskvalitet. Något som man får se som den största vinsten. Samhällsekonomiskt har man tjänat . kronor per klient och år på de insatser som de Personliga ombuden hittills har gjort. För socialstyrelsens räkning gör nationalekonomen Ingemar Nilsson en löpande utvärdering var :e månad bl a för att förbereda en kommande lagstiftning. – Idén med Personliga ombud kommer ursprungligen från USA, säger Anders Östman. På sikt så leder nog vår verksamhet till en lag som säger att alla kommuner ska ha Personliga ombud för psykiskt funktionshindrade. Egen hemsida Verksamheten har egen hemsida www.sundsvall.se/personligtombud och en länk finns nu på kommunens hemsida www.harnosand.se under ”Portalen”. Anne-Louise Wågström finns på Vårstagatan  och nås på telefon -  , fax -  , mobil -  , e-post: anne-louise.wagstrom@harnosand.se Den som vill ställa frågor eller arbetsplatser som vill ha information är välkommen att ringa, hälsar Anne-Louise.


Magasin sid 63-66

2-05-25 14.17

Nordiska dagarna i Karleby 28 juni Härnösand har fyra vänorter Karleby, Kristiansund, Fredericia och Viljandi. Vart fjärde år firas vänortsutbytet. Festligheterna alterneras mellan de fem städerna. I år flaggas det för Norden i Karleby. Det officiella öppnandet äger rum fredag den  juni. I det digra programmet har ungdomsfrågor och idrottsevenemang fått en central plats. Internetworkshop och ungdomsseminariet ”Unga i politiken” och ungdomsdisko är ytterligare programpunkter som riktar sig till ungdomar. Kulturen är självskriven i dessa sammanhang. I konstprojektet ”Vänskap” deltar konstnärer från samtliga vänorter. Musik och dans i någon form får deltagare och gäster njuta av i dagarna tre. Deltagare från Härnösand är bl a:

Härnösands Sportklubb, Härnösands Simsällskap, Paradorkestern, kommunens Ungdomsprojekt och vänortskommitténs representanter.

Social beredskap Den sociala beredskapen omfattar barn, ungdom och vuxna som kan antas fara illa och är i behov av akuta insatser från socialsekreterare i beredskap. Social beredskap är införd sammanhängande över helger från fredag kl  till måndag kl . Vill Du nå den sociala beredskapen, ring SOS Alarm ! Socialförvaltningens Individ- och familjeomsorg

Kommunens besöksdator I Stadshuset - det blå huset med adress N:a Kyrkogatan , finns en besöksdator för allmänheten. Den är placerad i entréplanet nära receptionsdisken. Du som inte har tillgång till internet kan komma in och surfa på nätet på vår dator. Våra receptionister finns nära till hands och kan visa dig till rätta.

Sidan 3

Stadsvandring i Härnösand 19

Kommuninformation på TV4 text-tv Sedan början av april kan vi ta del av information från Härnösands kommun på TV4 Text-TV och på www.tv4.se Det är TV4 Interaktiv AB som erbjudit kommuner med mer än . invånare att delta i ett kommunprojekt kallat Kommunmagasinet. Erbjudandet innebär att deltagande kommuner får ett informationsfönster ut mot kommuninvånarna och resten av landet. Magasinet är uppdelat efter län och varje kommun har ett utrymme om fem sidor. Öppettider och evenemang På de fyra sidorna med s k statisk information visas öppettider för kommunen, Konsthallen, Sambiblioteket, Teatern, Simhallen, Högslättens idrottsplats, Turistbyrån och Anhörigcenter. På den femte sidan presenteras större aktuella evenemang. Kontakta Turistbyrån Du som vill ha med evenemangsinformation som vänder sig till allmänheten kan lämna uppgifter till Lena Nordin, Turistbyrån, Järnvägsgatan ,   Härnösand, senast den :e varje månad. Fax: -  eller turistinfo@harnosand.se Uppgifterna kommer med i pappersupplagan av evenemangskalendern, på kommunens hemsida www.harnosand.se och större evenemang i presentationen på TV4 text-TV och www.tv4.se sid. , delsidor  ⁄- ⁄.

12-14/7 Härnö Beachvolley Cup 13/7 Hemsöns Musikfest 13 med sångerskan Wanda Jackson. Klockargården 18 med Lövbergarna. Servering, lotteri. 14/7 Flottarfest vid Västanåfallet 16/7 Ådalen III - Höga kustenturen 17/7 "I strömkarlens spår" 9-16:30 Stadsvandring i Härnösand 19 Dans på Noret i Gussjö 21 till Boogart 18/7 Att angöra en brygga 12-00 Tävlingar och jippon för hela familjen. Nattviken 19-20/7 Härnösandskalaset 13-01 23/7 Ådalen III - Höga kustenturen Trivselkväll på Mellanholmen

Speciell biståndsbedömning Biståndsbedömarna beslutar i frågor som rör äldreomsorgen. Besluten beviljas utifrån vars och ens speciella behov. Syftet är att stödja förmågan att leva ett normalt liv. En ansökan lämnas till biståndsbedömaren, oftast i samband med ett hembesök, som därefter utreder om behov av hjälp föreligger. Ansökan behandlas med sekretess och möjlighet att överklaga finns om man inte är nöjd med beslutet. Biståndsbedömarna når du med telefonnumren nedan:

 -     -     -   

Högsjögården, Älandsgården, hemtjänst i Högsjö och Älandsbro.

 -     -   

Stadsvandring i Härnösand 19 27/7 Barsvikendagen 12 Murbergsstämma 13. Lek- och dansstugor under hela dagen. Klockargården 18 med Hultomsbrygga, servering och lotteri 30/7 Ådalen III - Höga kustenturen Trivselkväll på Mellanholmen

Ugglan, Ängecenter hemtjänst hus C, D, E, Torsvik, Tullportens hemtjänst Härnögården, Solbrännan, Brännans hemtjänst

 -    Koltrasten, Centrum hemtjänst  -   

24/7 "I strömkarlens spår" 9-16.30

Södra Sundets hemtjänst och Kullens hemtjänst

31/7 "I strömkarlens spår" 9-16.30 Stadsvandring i Härnösand 19 Dans på Noret i Gussjö 21 till Perikles

AUGUSTI 1/8 Allsång på Murberget 19

Ädelhem, Ängecenter hemtjänst A, B, Ängets och Volontärens hemtjänst

7/8 Dans på Noret i Gussjö 21 till Jannez

Brunnegården, hemtjänsten i Stigsjö, Viksjö och Parken/Byåker

11/8 Jaktens Dag 10, Västanå

Kontakta alltid biståndsbedömaren om Du har några funderingar rörande hemtjänst, trygghetslarm, matdistribution eller servicehus/gruppboende.

17/8 Agilitytävling på Härnösands Brukshundsklubb Reservation för eventuella ändringar.

Härnösand

MAGASINET

65 00


Magasin sid 63-66

2-05-25 14.17

Sidan 4

Stöd och service genom särskild omsorg Särskilda omsorgen ger stöd och service till kommuninnevånare som har fysiska och/eller psykiska funktionshinder. Särskilda omsorgen svarar för insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och Socialtjänstlagen (SOL). LSS vänder sig till följande grupper:

• personer med utvecklingsstörning eller personer med autism eller autismliknande tillstånd • personer med betydande svårigheter och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder, föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom • personer som till följd av andra stora och varaktiga funktionshinder, som uppenbart inte beror på normalt åldrande, har

betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och omfattande behov av stöd och service. Till Dig som har behov av LSS:

LSS-insatserna ska ge god omvårdnad och omsorg samt göra det möjligt för Dig med funktionshinder att delta i samhällets gemenskap på samma villkor som andra. Verksamheten ska vara av god kvalitet samt bygga på respekt för Din integritet och Ditt självbestämmande. Enligt LSS ska Du själv ansöka om de insatser Du önskar. För att en utredning ska kunna påbörjas behöver kommunens LSS-handläggare få Dina funktionshinder bestyrkta genom läkarutlåtande eller psykologutlåtande som Du själv kan begära och bifoga Din ansökan.

Parkeringsbestämmelser under sommaren 2002 Avgiftsfri parkering under tiden -- På Mellanholmen är det fri parkering hela  t o m -- med max parkedagen. På Norra Skeppsbron är parkeringstid 2 timmar vardagar mellan kl -. ringstiden  timmar.

Kom ihåg att radion, glödlampor och annat elektriskt och elektroniskt avfall som har sladd eller går på batteri ej får slängas i soporna utan ska lämnas hos HEMAB på Jaktstigen eller på Älandstippen.

Det kommer en vinter även nästa år! Det är nu Du som fastighetsägare kan fundera på vilken uppvärmning som är lämpligast för Ditt hus. Du har gott om tid att i lugn och ro hitta rätt värmesystem. Som ett första steg kan Du ta kontakt med Värmer Du huset kommunens energi- med enbart el? Då har Du möjlighet rådgivare för mer till statligt bidrag för information. byte av värmesystem. OBS! Gäller endast under 2002.

Birgitta Persson, Energirådgivare i Härnösands kommun. Finns i Stadshuset mån-tis kl -, tel. -  .

66

Härnösand

MAGASINET

• Personlig assistans • Ledsagarservice • Kontaktperson • Avlösarservice • Korttidsvistelse utanför det egna hemmet • Daglig verksamhet • Bostad med särskild service för vuxna • Bostad med särskild service för barn/ungdom • Kontaktperson • Avlösarservice • Kortidsvistelse utanför det egna hemmet • Daglig verksamhet • Bostad med särskild service för vuxna • Bostad med särskild service för barn/ungdom Var ansöker jag om LSS?

Kontakta LSS-handläggare, -  .

Kommunfullmäktiges postlåda

Slänga brödrosten?!

Lag fr o m juli .

Vilka LSS-insatser kan jag söka?

Miljökontoret

Vad gör vi med soppåsen? Fr o m  januari  kommer Härnösand att ha en ny avfallsplan. Ett förslag är ute på remiss t o m  augusti. Lämna gärna synpunkter på hur du vill att soporna ska tas om hand i framtiden. Förslaget finns för påseende i Stadshuset, på Sambiblioteket i Härnösand och även på kommunens hemsida, www.harnosand.se Frågor kan ställas till Per Svanberg, Kommunledningskontoret, på tel. -   eller Monica Friman, Miljökontoret, tel. -  . Kommunledningskontoret

Kommunfullmäktiges sammanträden ajourneras numera mellan kl .-. för allmänhetens frågestund. Förslag till frågor kan före resp. sammanträde lämnas i fullmäktiges särskilda postlåda på Sambiblioteket. Den är placerad intill trappan till plan . Kommunfullmäktige sammanträder i Rådhuset, fullmäktiges sessionssal, följande måndagar kl .: 17 juni 30 september 28 oktober 25 november 16 december Föredragningslistan tillkännages i kommunannonsen fredag en vecka före sammanträdet.


OMSLAG

2-05-25 13.43

Sidan 5

Tanka billigt med... VOLVO

VOLVO

VOLVIA

TRYGGHETS AVTAL

BILLÅN

FÖRSÄKRING

Vi har öppet för Dig i sommar! Bilhall Volvo/Renault

Verkstad

Butik

Glenn Juhkin, Mats Norlén, Lasse Jacobsson.

Lotta Nordin, Ingvar Bylund, Veton Zeneli, Robert Sahlin, Johan Eriksson, Kurt Kjellin, Bengt-Sören Bergman, Marcus Nyberg, Ragnar Nordlund, Tommy Viklund, Roland Granlöf, K-G Forslund.

Göran Norman, Karl-Erik Iversen, Lars Berglund, Lennart Flodin.

ÖPPETTIDER: Bilförsäljning mån-fre 9.00-17.00 • Verkstad – Butik mån-fre 7.00-16.15 Veckorna 28 t o m 31 har plåtverkstaden semesterstängt!

Härnösand 0611-15070 www.bilbolaget.com

Bilhall Ford

Verkstad – Butik

Jörgen Norberg

Thomas Uhlin, Jens Meander, Lennart Thelin.

Din bil vårt jobb!

Bilförsäljning 0611-265 50 • Verkstad/butik 265 51


OMSLAG

2-05-25 13.41

Sidan 2

Information från Länsförsäkringar Västernorrland

PA P PA Båtförsäkring

ingår skydd Rese gar för 45 da miljen hela fa

M O S T E R S FA M I L J Villahemförsäkring

ROB I N M Cförsäkring

Hej! Som storasyrra vill man ta hand om hela familjen + pojkvän. Nu har alla försäkringar hos Länsförsäkringar och jag slipper vara orolig om något händer! Trevlig sommar! J AG SJ Ä LV Hemförsäkring M C försäkring Pensionsförsäkring Banksparande

LI LLB R O R S A N Olyck fallsförsäkring MAM MA Fritidshusförsäkring

www.lansforsakringar.se

Bank & Försäkring Stora Torget 3, HÄRNÖSAND, Tel 0611-253 50

Profile for Alltid Marknadsbyra

Härnösand Magasinet 6  

Härnösand Magasinet 6  

Profile for lamee