__MAIN_TEXT__

Page 1

ÅRETS BÄSTA 35 ÅR OCH HEJDÅ LUBBE HYLLAR JASENKO TYSK ETABLERING OS-HOPP 10 SKYLTFÖNSTER BIO

Noemi

Niklas

MAGASINET | NR 17 | 2008

Stigsjöbygden får oväntat besök

SPORTCHEFEN MINNS

ÖGONBLICK

Vad vet Stieg om Härnösand? USA för HAIK Restaurang i hamn Extra bra korsord Kalendarium

SIDOR LÄSNING

Sylvie Géhin, Norrdans

Svansjöns skräddare vid Södra Sundet

2008


TRADITION • NYTÄNKANDE !

rum ån cent r f m k Bara 1

Flytta in i nybyggt hus på H * Från 6 884 kr i månaden! Vi kan med stolthet erbjuda 15 byggklara tomter i ett av Härnösands mest attraktiva områden. Tomterna ligger bara ett stenkast från idrottscentret Högslätten, med elljusspår och underbara strövområden. Till tomterna kan du välja hus ur SkidstaHus variationsrika sortiment. Finansiering och försäkring ligger klar med bra villkor från Länsförsäkringar.

Exempel kalkyl m enplansvilla Hustyp: Mejra m Boyta: 122 kv gt hus, el- och Tomt, färdigbyg ålnVS, invändig m grundarbete, V da ggning. Det en ing och mattlä är utvändig som inte ingår målning. 7 kr Pris: 1 831 02 örslag:

Finansieringsf Bottenlån: Kontantinsats

1 650 000 kr 183 000 kr

6 884 kr stnad Ger månadsko 2007-12-10. * med räntor per ar Bank Länsförsäkring

TO M T K A RTA Oregano Mejram

42

Härnösand

MAGASINET

Välj ur SkidstaHus populära sortiment!

w


å Härnön.

*

Kanel

FINANSIERINGSPARTNER

ÄR DU INTRESSERAD? Kontakta Håkan Westerlind

www.skidstahus.se

Svenerik Sapage, bankman tel 0611- 253 43

eller Emil Westerlind Härnösand

MAGASINET

43

0611-190 20 alt 073-502 97 17


4

Härnösand

MAGASINET


KOLL PÅ HÄRNÖSAND

GRYNING VID RÅDHUSET. VINTERN HAR GJORT ETT KORT UPPEHÅLL OCH LJUSEN FRÅN EN MORGONTIDIG TRAKTOR BLÄNKER I ISEN FRAMFÖR DEN NYRENOVERADE FASADEN. I MÖRKASTE VINTERTID BEHÖVS NÅGOT SOM LYSER UPP TILLVARON. OM INTE EN TRAKTOR SÅ ETT NYTT NUMMER AV HÄRNÖSANDMAGASINET. MYCKET NÖJE ÖNSKAR REDAKTIONEN. FOTO FRIDA SJÖGREN

Härnösand

MAGASINET

5


Butiken med

MATGLÄDJE i Härnösand

• Personlig service • Färsk fisk ur manuell fiskdisk • Färdiglagad mat för avhämtning • Manuell delikatessavdelning • Stor välsorterad fruktavdelning • Nygräddat bröd i mängder

En riktig mataffär!

gat Färdigla tet! li med kva

Härnöhallen Gånsviksvägen 8, 871 60 Härnösand • Tel 0611-55 44 00 • Fax 0611-55 44 29

ÖPPETTIDER mån-fre 8 - 21 lör-sön 9 - 19

6

Härnösand

MAGASINET


KOLL på Härnösand

MAGASINET

Välkomna till Stigsjö!

50

EN AV 35 GETTER HOS TORGNY OCH BIRGIT AHLBERG. TILL SOMMAREN ÖPPNAR DE ETT GÅRDSMEJERI/BUTIK I ROTEN.

Innehåll nr 17/2007 Reportage 40 FOLKHÖGSKOLAN Många människor, olika utbildningar.

18 GÅ PÅ SNÖN

46 NYA SIMHOPP

Snöskorna kommer med stormsteg.

24 ANNETTE HÄGGLUND Operaskräddare som opererar på distans.

29 SAGA BIO Jocke Hamberg lotsar i biomörkret.

Härnösand har Norrlands enda simhoppsklubb.

24

50 ÖPPET I STIGSJÖ Efter sex års paus har Stigsjöborna en butik igen.

62 OLLE MINNS 10 största vintersporthändelserna.

36 UDDA JOBB

10 STIEG I HÄRNÖSAND 10 BANDY PÅ VIFT

En del har yrken som inte många har. Möt en ljusstöpare, en hundmassör, en husfru, en hovslagare och en konservator.

64 JASENKO OMANOVIC Härnösands ende riksdagsman.

68 KALLE ÅKESSON Fotografen som flyttade hem till Härnösand.

Vilka blev Årets Bästa?

11 UPPTÄCK JORDEN 11 ELIS KNIVAR 12 OS-GULD PÅ GÅNG? 12 DIGITALISERA MERA 13 VEM SKYLTAR BÄST? 14 TYSKT PÅ KRONHOLMEN 15 FILMVETERAN 15 FÖRETAGSHOTELLET

29 10

64

Krönikörer

16 NYA TOMTER 16 VIVA INC 16 PRIS TILL HÄGGDÅNGER

17 NIKLAS MARKLUND 66 NOEMI KATZENBERG

72 KALENDARIUM 75 HÄRNÖSANDSKRYSSET

BERGER

Härnösand

MAGASINET

7


Läget? H A R D E T F Ö R Ä N D R AT S ?

Varje dag hjälper vi fler människor än någon annan fastighetsmäklare att ta nästa steg i livet. Vilket läge du än befinner dig i, kan vi uppfylla dina behov, drömmar och förväntningar. Som Sveriges ledande mäklarkedja med 200 butiker, där någon alltid finns nära, kan vi bättre hjälpa dig med att hitta drömläget. Välkommen in till oss.

Ami

Ulf

Anna

Caroline

Från ett läge till ett annat LÄS MER PÅ WWW.SVENSKFAST.SE • BESÖK OSS PÅ NYBROGATAN 6, HÄRNÖSAND ELLER RING OSS PÅ TELEFON 0611–232 75 8

Härnösand

MAGASINET


KOLL på Härnösand

Var med och påverka framtiden!

N

u närmar sig 2008 och jag har gjort ett år som kommunalråd. Det har varit ett både intressant och lärorikt år.Vi har faktiskt hunnit med en hel del under 2007. Först sjösatte vi den nya kommunorganisationen och nu känns det som om vi har hittat formerna. Andra saker som har gjorts är: - byggstart av Ådalsbanan - nya Lärcentrum/Origo - planering av nytt handelsområde - byggstart av etapp 2 på Resecentrum - utförsäljning av kommunala fastigheter - byggstart av Saltviksanstalten - nytt samarbete för utveckling av hamnen - nytt flyktingavtal Men ännu viktigare än året som gått är åren som kommer.Vi ska nu ta fram en ny översiktsplan (ÖP+) som blir vår strategi för hur Härnösand ska utvecklas i framtiden. Därför är det väldigt viktigt att alla medborgare är med och påverkar innehållet. Jag hoppas på ett stort deltagande i den dialog som kommunen kommer att bjuda in till. Jag ser många tecken på att Härnösand går i rätt riktning. Nyföretagandet ökar kraftigt, arbetslösheten minskar och flera etablerare knackar på dörren.Vi ska också fortsätta att arbeta för ökad inflyttning, skapa en ekonomi i balans och jobba för att så mycket som möjligt av våra statliga myndigheter blir kvar. Men vi kan inte enbart luta oss mot offentliga arbetsgivare utan kommunen ska även vara med och utveckla det privata företagandet. Jag är övertygad om att vi lyckas om alla hjälps åt och drar sitt strå till stacken. Ett sätt är att prata väl om universitets-, stifts- och residensstaden Härnösand vid Höga Kusten.

Gott Nytt År önskar Anders Gäfvert Kommunstyrelsens ordförande Härnösandmagasinet är ett samarbete mellan Alltid Marknadsbyrå och

Härnösands kommun. Härnösandmagasinet delas ut till samtliga hushåll i Härnösands kommun Ansvarig utgivare Lars Kågström, Alltid Marknadsbyrå, lars@alltid.net Projektledare Kenneth Zetterlund, Alltid Marknadsbyrå, z@alltid.net Produktion Alltid Marknadsbyrå, 0611–51 13 20 Medarbetare Mikael Carnbro, Lars Kågström, Nilseric Jonsson, Mats Wigardt, Frida Sjögren, Anneli Egland, Therese Säfström Tryck Sörmlands Grafiska, upplaga 17 500 exemplar OMSLAGSBILDEN Sylvie Géhin från Norrdans poserar i en av dräkterna som Annette Hägglund syr till Kungliga Operans uppsättning av Svansjön.

Härnösand

MAGASINET

9


KOLL på Härnösand

STIEG LARSSON OCH HÄRNÖSAND Ingen kan väl ha undgått Stieg Larssons succéböcker om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander. Men har ni noterat att Härnösand finns med i alla tre böckerna?

SM-GULD MODO Hockey Efter 28 långa år och framför allt efter en fantastisk kvartsfinalserie mot Timrå (resten av slutspelet var ju bara en transportsträcka) var guldet hemma igen. Ny final i vår mellan Modo och Timrå? Öka-kämpaöka-kämpa!

I den första boken blir Blomkvist fikasugen under en Norrlandsresa: ”Alldeles före Härnösandsbron stannade han och drack kaffe på Vesterlunds konditori” ur Män som hatar kvinnor Ja, här har den gode Stieg tagit sig friheten att döpa om både Sandöbron och Wästerlunds (för det kan väl inte vara så att han har dålig koll på geografin?). Nåväl, i nästa bok finns en episod där Lisbeth Salander blir antastad av en äldre man i tunnelbanan. Hon finner sig naturligtvis inte i det utan svarar med en armbåge i ögat och en välriktad spark över näsbenet. En viss turbulens uppstår: ”Som tur var hade flera andra passagerare observerat händelseförloppet, däribland en påstridig kvinna från Härnösand som råkade vara riksdagsledamot för centern.” ur Flickan som lekte med elden Det var väl det vi visste! Centerkvinnor från Härnösand kan man lita på! Även om de är fiktiva. I sista boken överger Stieg Larsson de fiktiva centerpartisterna och går över till äkta vara: ”Fälldin bor i Ås i Härnösands kommun. Jag kommer några kilometer därifrån. Min pappa är centerpartist och känner Fälldin väl. Jag har träffat honom flera gånger både som barn och vuxen. Det är en otvungen person.” ur Luftslottet som sprängdes Till slut hittar författaren också rätt när det gäller Sandöbron: ”Han var själv uppvuxen i Hälledal utanför Ramvik, några stenkast från Sandöbron, en av världens vackraste platser. Ansåg Jerker Holmberg.” ur Luftslottet som sprängdes Say no more!

10

Härnösand

MAGASINET

USA nästa för HAIK:s 16-åringar Den 29 december smäller det! Då drar spelare och ledare för HAIK:s 16-åringar, totalt 18 personer, till Minneapolis i USA för att spela bandyturnering. Peter Thelberg, en av ledarna, läste av en slump om turneringen på bandyförbundets hemsida och bland arrangörerna hittade han ett välbekant namn, Chris Middlebrook. Chris bodde i Härnösand 1985 och spelade i HAIK, tillsammans med Peter och Owe Hem-

ström, en annan av ledarna. De hade inte hört av Chris på några år. – Jag ringde upp honom och han tände direkt, berättar Peter. Flera storklubbar, som Boltic och Hammarby var också intresserade, men Chris reserverade en plats åt HAIK. Härnösandslaget blir nu ensamt om att försvara de svenska färgerna i turneringen. Även ryska, finska och norska lag är inbjudna.

VÄRVNING Carro Frånberg HSK:s talang tar inte en division i taget. Nej, hon lämnar division 2 för ett av Sveriges två bästa lag, allsvenska Djurgården. Nu väntar vi bara på att få se henne i Sportnytt, väggspela med Victoria Svensson.


KOLL på Härnösand

Det låter om väggen på Technichus… Jordbävningar, vulkanutbrott och tsunami. Det både mullrar och glöder om Technichus senaste utställning, Upptäck Jorden. Som titeln antyder handlar det om vår planet och besökaren kan bland annat se ett vulkanutbrott, försöka bygga ett jordbävningssäkert hus och klättra på en digital klättervägg. Upptäck Jorden är Technichus hittills största utställning och visas under hela våren och sommaren. Därefter kommer den att hyras ut till andra arrangörer, både i Sverige och utomlands.

ELIS KNIVKURSER TAR ALDRIG SLUT

ÖSTEN WESTERLUND SNIDAR KNIVAR I BRUNNE. Elis Thunberg har haft knivkurser i Brunne i 15 års tid, men behovet tycks aldrig bli mättat. – Nej, i år var det så många som ville vara med att vi kör två kvällar i veckan. Elis har alltid varit intresserad av knivar och brukade köpa nya när han var ute och reste eller så fort han kom åt. – Till slut tröttnade frugan och tyckte att jag kunde göra dem själv i stället. Sagt och gjort. Efter några år hade han lärt sig hantverket och format sin egen modell, Stigsjökniven, som nu är förebild för många av de knivar som tillverkas i Brunneskolans slöjdsal. Ulla Brengdahl från Näs är en erfaren slöjdare, men har inte hållit på med knivar förut. – Det roligaste är att få träffa andra med samma intresse, få inspiration och byta idéer.

ELIS THUNBERG

ERSÄTTARE Nya Vårdkastornet Härnösands nya landmärke är på plats, med futuristisk form och öppen planlösning. Helt enkelt väldigt mycket mer spännande än det gamla tornet. Step right up!

Härnösand

MAGASINET

11


KOLL på Härnösand

COMEBACK Amnestyboden Efter några års paus är Amnestyboden tillbaka och alla second-hand-vänner har återigen två ställen att fynda på. Och det bästa av allt – Amnesty-boden och Kupan är nästan grannar!

OS-MEDALJ NÄSTA? Härnösands bidrag i OS i Peking nästa år heter Emma Johansson och tävlar för Härnösands Cykelklubb. Till vardags hittar vi henne numera i Zingen i Belgien. Vad gör du just nu? – Jag tvättar fönster i nya lägenheten. Hur ser vardagen annars ut? – Efter att ha varit ledig i oktober har jag börjat träna rätt så mycket. Och i mars drar tävlingssäsongen igång. Och i augusti bär det iväg till Peking. Hur kändes det att bli uttagen? – Jättebra förstås. Jag visste väl att jag låg bra till efter sjätteplatsen i VM, men man kan ju aldrig vara säker. Men nu kan jag planera säsongen för en formtopp i OS. Så vi kan räkna med en medalj till Härnösand? – Man vet aldrig. Har jag en bra dag och allt stämmer så kan det bli medalj. Det känns ganska lovande, tycker jag.

1,5 MILJONER DOKUMENT DIGITALISERAS På Landsarkivet pågår just nu ett minst sagt omfattande projekt. Alla dokument som har med Sveriges deltagande i internationella fredsinsatser ska digitaliseras och placeras i ett sökbart arkiv. Via bland annat bibliotek och lärosäten blir informationen tillgänglig för forskare, studenter och allmänhet. Sammanlagt rör det sig om mer än 1,5 miljoner dokument. – Vi har hittills digitaliserat drygt 250 000 dokument som handlar om Sveriges deltagande i Gaza-operationen 1956-1967, säger Anneli Westerlund. Hon är informationsansvarig för projektet, som drivs av Folke Bernadotteakademin. Efter Gaza-

operationen står exempelvis insatserna i Kongo, Libanon, Cypern och Balkan på tur. Totalt jobbar fyra personer i projektet, som beräknas pågå i ytterligare två år.

FOTO: LINN THORIN

Vi lovar att hålla tummarna! – Ja, det får ni väldigt gärna göra.

STRAFFMISS Anders Gäfvert

FOTO: OLA THELBERG

Fotnot. Emma blir den tredje att representera Härnösands Cykelklubb i ett OS. 1964 cyklade Sven Hamrin hem en bronsmedalj i Tokyo tillsammans med bröderna Fåglum och i Los Angeles 1984 deltog Bengt Asplund.

12

Härnösand

MAGASINET

Kommunalrådet siktade i högerkrysset, men lyckades inte överlista Thomas Ravelli i pausen i fotbollsderbyt mellan Härnösands FF och Älgarna. Han var å andra sidan inte ensam. Även Kenneth Zetterlund, Greger Brändström med flera brände sina straffar. För att inte tala om rumänerna i fotbolls-VM 1994…


KOLL på Härnösand

Härnösands bästa skyltfönster Varje butik med självkänsla gör något av sitt skyltfönster, särskilt i decembermörkret. Härnösandmagasinet gav sig ut i stadens vimmel för att leta upp Härnösands bästa skyltfönster. Vi hittade både vackra, originella, mysiga och skojiga skyltfönster. Och så hittade vi en solklar vinnare…

10

STENSTANS TRAFIKSKOLA

Kanske inte stans vackraste fönster, men det tar sig in på listan i kraft av sin originalitet. Om motorcykeln byts ut mot en långtradare med släp så lovar vi en ännu bättre placering nästa gång.

9

ÅHLÈNS

Ett färgglatt, lekfullt och egenartat fönster. Ser nästan ut som ett leksaksskåp. Och det är ju roligt!

8

CURRI

Här ser det mysigt och pysigt ut, nästan som ett vardagsrum. Det är inte utan att vi får lust att gå in och ta en fika. Fast det kanske inte riktigt var meningen?

7

BODÈNS

Ett lätt kaotiskt fönster, men ett organiserat kaos. Det känns att någon har haft en tanke med det hela och slutresultatet är riktigt fint. Extra plus för stenarna i botten.

6

WILMAS INDISKA

Massor med röda julstjärnor sprider dämpat ljus och mjuk, inbäddad stämning. När stressen drabbar känns det här både inbjudande och harmoniskt.

5

ARKEN

En stor tyghund som biter på ett ben. Lite skojigt är det allt! Vi gillar skoj och placerar därför djuraffären högt upp på listan.

4

NORRDANS

Håkan Kvams vackra fotografier ger fönstret ett stiligt, rent, svartvitt och högklassigt uttryck. Cleant!

3

KALLINGS

Här har vi en skyltning som är klassisk utan att bli det minsta tråkig. Det är snyggt och känns både gediget och exklusivt. Som en fläkt av någon internationell storstad. Vackert!

2

AMNESTY-BODEN

Ett underbart originellt skyltfönster. Det känns som en scen, direkt tagen ur en saga av H C Andersen. Snyggt jobbat!

nr 1 på nästa sida Härnösand

MAGASINET

13


KOLL på Härnösand

…och vinnaren är: 1

SINDBAD

En solklar vinnare. Utanför Sindbad kan man stå hur länge som helst och ändå hitta nya saker att titta på. Och är man det minsta tveksam till att gå in får man lugnande besked i fönstret. ”Vi satsar på kvalitet”, ”Bäst i test”, ”Vi har allt ni önskar” och ”Vi är billigast på det mesta av det bästa”. Vad mer kan man begära?

SNART ÖPPNAR LIDL

Under hösten har vi kunnat följa bygget av Lidl vid gamla busstationen. Någon gång kring månadsskiftet januari/februari öppnar portarna till Härnösands nya livsmedelsbutik som kommer att ha ungefär 15 anställda. Lidl öppnade sin första butik i Sverige 2003 och har idag 131 svenska butiker. Lidl’s historia sträcker sig tillbaka till 1930-talet, när firman Lidl & Schwarz Livsmedelssortimentgrossist grundades i södra Tyskland. Den första Lidl-butiken öppnades i tyska Ludwigshafen i början av 1970-talet. Efter att ha etablerat sig i hela Tyskland började en expansion i Europa i början av 1990-talet. Idag finns över 7 000 butiker i 22 länder och Lidl har därmed det största butiksnätet på lågprismarknaden i Europa.

14

Härnösand

MAGASINET

GRUPPBILD Solenskolan Jubileer måste firas. Solenskolan firade 25 år genom att bland annat samla alla elever och all personal på skolgården, med flaggor och ballonger, och ta en riktig gruppbild. Klick!.


Fullt hus mitt i stan Företagshotellet i korsningen Storgatan/Nybrogatan har blivit en stor succé. Inte mindre än 14 företag, av vilka många är enmansföretag, finns på de två våningarna. De driver alla sin egen verksamhet, men har gemensamt fikarum och konferensrum. – Det är viktigt som egenföretagare att ändå ha folk omkring sig. Dessutom ger vi varandra automatiskt gratisreklam. Kunder och besökare ser ju alla andra dörrar och skyltar, säger Tomas Unger som är psykolog. Alla är också överens om att lokalerna är fina och trevliga. – Framför allt är läget perfekt. Mitt i stan!

KOLL på Härnösand

Företag i Företagshotellet Härnösands Ryggklinik First Event Limepark Ateljé Anette cfpu EKT energi & komfortteknik Zon 56 CareSome Teldako Metakraft Psykolog Tomas Unger Läkare Kjell Antus Stefan Brattfeldt personalutveckling Advokatfirman Lars Ekman

OCH NU DÅ? Filmfantasten Ulf Burholm, som avgår som ordförande i Härnösands Filmstudio. Varför slutar du? – Med ålderns rätt. Jag har suttit i olika Filmstudio-styrelser sedan 1968 och varit ordförande här i Härnösand i 35 år, tror jag. Vad ska du göra nu då? – Jag vet inte riktigt. Jag blir pensionär samtidigt. Men jag ska passa barnbarn en del. Och så sitter jag kvar i styrelsen som kassör. Så du slutar inte riktigt? – Nej, men det är bara tillfälligt, tills någon annan kan ta över. Men medlem kommer jag att förbli. Vilket är ditt bästa filmstudiominne? – Att jag har fått möjlighet att åka iväg på filmseminarier, bland annat till Ungern och Tjeckien. Och det värsta filmstudiominnet? – Det finns inte. Men det är inte så roligt när filmerna inte kommer som de ska.

BAKRE RADEN: ERIKA BLOM OCH ANNA LINDMAN, HÄRNÖSANDS RYGGKLINIK, PSYKOLOG TOMAS UNGER OCH PER-ARNE FORSBERG, HÄRNÖSANDS RYGGKLINIK. FRÄMRE RADEN: BJÖRN ALEXANDERSSON, LIMEPARK, NIKLAS DAHLGREN, ZON 56, ANETTE BERGSTRÖM, ATELJÉ ANETTE OCH MIKAEL BERGQVIST, HÄRNÖSANDS RYGGKLINIK.

” ATT ANGÖRA EN BRYGGA” Johan III I kallaste december lade Härnösands senaste restaurang till vid Skeppsbron. Nu ska den göras i ordning för att öppna någon gång under första kvartalet 2008.

Härnösand

MAGASINET

15


KOLL på Härnösand

LUBBES GREATEST HITS Lubbe Nordström var stundtals en mycket kritiskt granskande journalist och författare. Men sin barndomsstad Härnösand hade han bara positiva (ibland nästan generande positiva) saker att säga om. Nedanstående text är ett fiktivt brev från Lubbe i sin himmel, skrivet i hans anda och byggd på verkliga Lubbe-citat. Texten tillkom 1993 i ett samarbete mellan journalisten Mats Wigardt och den store Ludvig Nordström-kännaren Jan Digné. Läs, njut och sträck på er, Härnösandsbor!

r Er resa längs inte annat än avundas alla Ni som unde När jag sitter här i min himmel kan jag d, eller Öbacka som , beslutar Er för ett uppehåll i Härnösan den kust jag själv lärt känna och älska domsstad. blivit det signum jag själv givit min barn m mitt minnes labyrinar mångahanda barndomsminnen geno I Öbacka har jag mina rötter, här tuml fruktsamt. diktnings träd vuxit sig högt, ståtligt och ter, ur Öbackas litterära matjord har min att återvända till er har ständigt min håg varit inställd på Under ett helt livs resor till fjärran länd klev ut på taket barn som jag När utgångspunkt: Öbacka. den stad som utgjort min levnadsbanas Nu är det bort. jag ade längt n, berge blå en, bort över de hemma i Härnösand, tittade ut mot rymd hem igen jag vill. Stan är så öppen, jag icke, att någon annan svensk stad äger. Så vacker luft som den i Härnösand vet det är en märkvärdig som ett skimmer av evighet över den. Ja, som om den låg uppe i himlen, det är ig – rent ut sagt: salig. stad! Jag går i den häpen, gripen, lyckl rkvickas av. Jag vill jag vill beveka resenärer att låta sig vede Men det är icke allenast mitt Öbacka a uppgiften att samm otack den mig r hela mitt liv påtagit föra hela Norrlands talan. Jag har unde predika för Norrland. senterar Sveriges vi norrlänningar hävdat att Norrland repre Man har i övriga Sverige hånskrattat då a självpåtagna denn med tta fortsä ion rande upphöjda posit framtid. Men envist vill jag från min nuva uppgift. Söder om Gävle är land, det är Sverige i anda och mening. Håna mig så mycket Ni vill, men Norr det är träslott och land Norr men ässiga stenslott i risbuskar, Tyskland och Danmark och konkursm vyer. Röda bond. Norrland är storbygd, tryggbygd och vida hjortron och industri och därmed basta a i mitten. gårdar och hela slätter fulla med en kyrk allra dyraste barnt om hjärtat. Men Öbacka är dock min Ja, förvisso ligger hela Norrland mig varm t. ga högstämda ord kan ge rättvisa i skrif domsstad som jag icke med aldrig så mån lag och ett fruktta vis värdesätter god smak, vänliga sinne Jag uppmanar därför alla Er som på mins gå himmel och cka Öba I ken. besvi däri. Ni torde inte bliva samt klimat att själva göra ett uppehåll evigheten, ett i i med stå att ett ben: två r, varför man fått jord ihop till vanligt rikt liv och man förstå Öbackas timlighet. Eder vän Ludvig Nordström

NUTIDSVETARE Klass 9:5 på Landgrenskolan Bäst i länet på Dagens Nyheters nutidsorientering, inte bara i år utan även förra året. MVG!

16

Härnösand

MAGASINET

DONATION Julgranen på torget Så står den där igen. Och visst är det bättre att jättestora granar lyser upp Torget än står och skuggar villatomter på Hälletorp. Tack för gåvan!

15 nya hus vid Högslätten Nu byggs det igen i Härnösand. Förutom vid Södra Sundet blir det ett nytt bostadsområde vid Högslätten. Skidstahus har köpt 15 byggklara tomter i skogsbrynet som nu bjuds ut till hugade spekulanter. – Vi kan erbjuda en färdig lösning med hus, finansiering och försäkring, säger Håkan Westerlind på Skidstahus.


KRÖNIKA

Hur blir man en Härnösandsbo?

D

FRÅN VÄNSTER: SARA DAHLBERG ERIKSSON, KIRSI ALLBERG, BIRGIT TANGEN, AGNETA NYHOLM WINQVIST, KAREN SÄTER.

Nytt liv i Röda villan Fem människor, fyra företag och en fantastiskt fin våning. Det blir Viva Inc, ett centrum för sådant som har med hälsa samt andlig och personlig utveckling att göra. Viva Inc ligger i Röda villan längst upp i Nybrobacken. Rummen i den gamla lägenheten har blivit personligt inredda kontor för de fyra företagen. – Vi tror på att samarbeta och backa upp varandra i stället för att konkurrera. Viva Inc betyder också ungefär sammanhållet liv. I det gemensamma vardagsrummet är det mötes- och konferenslokal som också går att hyra för utomstående.

– Vi ville skapa en inspirerande mötesplats för både traditionella och otraditionella aktiviteter. Under hösten har det bland annat varit en kurs i öronakupunktur, lunchmeditation och en kreativ verkstad för barn.

Viva Inc är: Nordic School of Feng Shui, Agneta Nyholm Winqvist Passagen, Birgit Tangen och Karen Säter Blissum, Kirsi Allberg Ork-idé, Sara Dahlberg Eriksson

NÄST BÄST I SVERIGE Sara Öhman och Helen Sjödin i Häggdånger kan slå sig för bröstet. Deras inflyttningsprojekt kom tvåa när tidningen LANDs läsare nyligen röstade fram Sveriges bästa landsbygdsprojekt. Totalt skickades 400 förslag in till tävlingen Stora LAND-priset. Av dessa valdes fem finalister ut, som sedan bedömdes av en jury och i en läsaromröstning. – Det är jätteroligt. För oss är det en bekräftelse på att vårt sätt att jobba med inflyttning kan fungera som en förebild för andra, säger Helene Sjödin.

en frågan hade jag med mig en eftermiddag i januari för snart tio år sedan när jag satte mig i bilen för att köra de femtio milen från Luleå till vår blivande nya hemstad Härnösand.Vi hade efter ganska kort betänketid bestämt oss för att flytta till en stad där vi inte kände någon och som vi endast hade besökt ett fåtal tillfällen. Orsaken var att vår döve son så småningom skulle börja på Kristinaskolan och vi kände att en veckopendlande förstaklassare inte var vår melodi. Lite pirrigt var det, det var trots allt första gången som våra bopålar skulle lämna Luleås kommungräns. Nåja, vi skulle ju fortfarande vara i Norrland även om vi faktiskt flyttade halvvägs till Stockholm. Trots denna nya ”närhet” till huvudstaden så konstaterade vi snart att detta inte avspeglade sig i pulsen på stadslivet. Detta märktes tydligt vår andra vecka då vi tänkte gå på restaurang och äta söndagsmiddag. Man kan väl konstatera att det inte var något större problem att hitta en ledig parkeringsplats.Vi promenerade runt i centrum utan att möta en enda kotte och de restauranger vi såg var stängda. Det verkade råda undantagstillstånd i stan. Det hela slutade med hämtpizza. För pizzerior fanns det gott om, liksom frisersalonger. Den typiske Härnösandsbon är alltså välklippt och svag för italiensk mat!? Ganska snart fick vi dock se många fina sidor av Härnösand med omnejd. Som nyinflyttade hade vi ett behov av att undersöka omgivningen och de första åren blev det många utflykter bland de lokala sevärdheterna.Vi kom snabbt att uppskatta de utflyktsmål och den vackra natur som finns både nära och lättillgänglig i omgivningen omkring oss. Härnösand har mycket att ge. Det finns fantastiska möjligheter till friluftsliv och rekreation, det är en vacker stad med ett vackert läge och trots sin litenhet så finns ett ganska rikt utbud av musik och kultur.Visst finns det sådant som kan och behöver förbättras för att Härnösand även i framtiden ska vara en attraktiv stad där familjer kan få sin försörjning och där man vill låta sina barn växa upp. Men Härnösand har mycket som är bra att utgå ifrån och att vara stolt över. Med gemensamma krafter och initiativkraft kan det bli ännu bättre. Har vi blivit Härnösandsbor nu då? Det tycker säkert inte alla. Precis som på andra ställen finns det ju vissa som tycker att det krävs minst tre-fyra generationer innan man kan räknas som bofast. Jag tycker nog att brytpunkten är när man slutar säga att man ska ”hem” när man åker till sin gamla hemstad.Vi åker numera ”upp” till Luleå och sedan ”hem igen” till Härnösand.

Niklas Marklund

Härnösand

MAGASINET

17


SNÖSKOR

PLANERADE VANDRINGAR VINTERN 2008: Fälleberget Vårdkasberget Örsjöberget Speckstaberget Valkallen i Nora, Lövvik Tuäggen i Ramvik Grattisberget, Murberget Strandvandring Härnöns södra udde. Klubbsjön runt

I Frankrike och flera andra alpländer är snöskor en stor folksport. I Sverige vet vi knappt vad det är, men det ska det bli ändring på. Inte minst i Härnösand där Friluftsfrämjandets Lena Hamrén, en av de riktiga pionjärerna, har introducerat snöskorna. – Det bästa är friheten att kunna ta sig fram nästan vart som helst. Men det är också en ovanligt bra träningsform. Av Lars Kågström Foto Kenneth Zetterlund

SNÖSKORNA kommer med stora steg N

ågra helger under vintern arrangerar Lena och Friluftsfrämjandet turer för intresserade. Den här vårvintersöndagen samlas vi på parkeringen nedanför Fälleberget. Efter en morgon med klarblå himmel och strålande sol har det tyvärr hunnit mulna och bli lite grådassigt innan vi kommer iväg. Vi är åtta personer som spänner på oss skorna den här söndagen. Alla utom vårt lilla reportageteam har varit med förr, men Lena lugnar ned oss. – Kan du bara gå så kan du gå med snöskor också. Det enda du inte ska göra är att backa. När jag får på mig skorna förstår jag varför. Hälen är lös och skulle lätt fastna i snön om 18

Härnösand

MAGASINET

man går baklänges. Annars ser moderna snöskor inte alls ut som de gamla tennisracketliknande saker jag förknippar med snöskor. Nej, de är färgglada, smidiga och byggda i lätta material som kolfiber eller aluminium. Det fungerar med i stort sett vilka vanliga vinterskor som helst, men något slags kängor är att föredra. I övrigt behövs bara ett par stavar i ungefär samma längd som slalomstavar. Så tågar vi iväg. Till en början håller vi oss på den uppkörda stigen och skillnaden mot att gå som vanligt är inte så stor. Man får lyfta knäna lite mer än vanligt bara. Men efter ett tag viker vi av ut i djupsnön och då blir det genast jobbigare. Snöskorna sjunker ned en bit och vi måste lyfta fötterna ordentligt. Job-

bigast är det för Lena och hennes man Jan, som turas om att gå först.Vi andra kan trots allt trampa i deras fotspår. – Det bästa är när det är skare och lite mjuksnö, säger Lena. Men den här vintern har det inte varit skare en enda gång. Annars är just det här, att man kan vika av och ta sig fram i princip var som helst, en av de stora fördelarna med snöskor. Man kan gå över stock och sten och snöskorna har stegjärn undertill som får fäste där skidvalla och stighudar för länge sedan har släppt. Dessutom finns det hälhöjare som ger en bättre ställning när det går brant uppför. – När jag är ute med ungdomar söker de sig gärna till de brantaste ställena, säger Lena.


Härnösand

MAGASINET

19


SNÖSKOR

FIKASTUNDEN ÄR DEN BÄSTA STUNDEN. MATS FAGERBERG PASSAR PÅ ATT STUDERA EN KARTA.

Det finns också snowboardåkare som har snöskor för att kunna ta sig till bra backar ute i naturen. Sedan använder de även snöskorna som lift, för att ta sig uppför backen. Hennes intresse för snöskor väcktes för tre år sedan. Friluftsfrämjandet fick då ett erbjudande om att skicka två personer på en snöskokurs i Chamonix i Frankrike. Lena nappade och åkte ned, blev fångad och kom hem med både kunskaper och utrustning.Vintern därpå drog hon igång verksamheten i Härnösand. – I Alperna är det här jättestort och i Chamonix är det vanligare att folk äger snöskor än skidor. Snöskogång är den snabbast växande vintermotionsformen i Alperna och där arrangeras också stora tävlingar, för både elit och motionärer. Att gå med snöskor är en av de bästa träningsformerna som finns. Hela kroppen är i rörelse och man tränar både styrka och kondition. – Det är som längdåkning, fast ännu bättre, säger Lena. Efter att ha genat över berget kommer vi in på spåret igen som tar oss fram till Fällestugan och den efterlängtade fikastunden. Lena Bylund pustar ut. – Idag var det ovanligt jobbigt. Det är så blöt snö, säger hon och Karin Engström-Sondell håller med. Båda har varit med några gånger tidigare. Mats och Malin Fagerberg har också provat tidigare och blivit så bitna att de har köpt egna snöskor. – Ja, vi ger oss ut på egen hand ibland. Det är både roligt och jobbigt. Den gamla sanningen, eller klyschan om ni så vill, att det aldrig är så gott att fika som när man är ute i naturen och har ansträngt sig lite, visar sig stämma den här gången också. Det är bara den där värmande vårvintersolen som fattas för att allt ska vara perfekt. Sedan återstår bara vandringen tillbaka, men då håller vi oss på upptrampade stigar, och sedan en stunds stretching på parkeringen.Vilket påminner Lena om kursen i Chamonix. När Lena och hennes svenska kollega stretchade på svenskt vis efter vandringen blev de utskrattade av fransmännen. – Men det gjorde tydligen intryck i alla fall, för i nästa års katalog marknadsförde de sina vandringar med ”efterföljande Nordic Stretching”. ✿

7 FÖRDELAR MED SNÖSKOR: Lätt att lära sig rent tekniskt Effektiv konditions- och styrketräning Hög kaloriförbränning Stor rörelsefrihet Många möjligheter till turer Minimal risk för skador Hög social faktor För mer info: www.frilufts.se/harnosand 20

Härnösand

MAGASINET


SNÖSKOR

”Man kan gå över stock och sten och snöskorna har

stegjärn undertill som får fäste där skidvalla och stighudar för länge sedan har släppt”

Härnösand

MAGASINET

21


INBJUDAN

Julgransplundring 13/1 med HEMAB! Kom med din avklädda julgran till oss på tjugondedag Knut så bjuder vi på korv, kaffe/saft och bulle. För varje julgran vi får in, skänker vi 20 kronor till 5 i 12-rörelsen. Och din julgran blir till fjärrvärme! Vi bjuder på en riktig julgransplundring med gratis fika och ballonger till barnen. Dessutom berättar vi om Kraftvärmeverket och du får själv se hur vi flisar din julgran.

Värme x 2

ri, kl 12-15

FAKTA

Tid: Söndag 13 janua t, Murbergsviken Plats: Kraftvärmeverke

Härnösands Kraftvärmeverk invigdes 2002 och producerar både fjärrvärme och el. Verket eldas nästan uteslutande med trädbränsle, pellets, torv, deponigas och spillvärme. 2006 leverades150 GWh värme och 50 GWh el producerades vilket motsvarar 17% av Härnösands behov.

• Gratis fika • Ballonger till barnen till • 20 kr för varje julgran 5 i 12-rörelsen rrvärme • Din julgran blir till fjä

HAMNLEDEN 1 km

Gott Nytt År önskar HEMAB!

I Härnösand får fler fjärrvärme! Det är bra för oss miljökämpar!

Succé för Miljöcentralen Tack alla ni 92 som valde att installera fjärrvärme 2007!

– ett stort steg mot ett renare Härnösand

Miljöcentralen på Jaktstigen har blivit en stor succé. För varje år är det allt fler hushåll i Härnösand som lämnar mer sorterat avfall. Därmed tar vi hela tiden stora steg mot ett renare Härnösand. BRA FÖR DIG OCH HELA HÄRNÖSAND. Fjärrvärme är den mest miljöanpassade uppvärmningsformen som finns i stor skala.Vi tar till vara energi som annars skulle gå förlorad, till exempel rester från skogsavverkning. Det är bra för naturen och kommande generationer. Dessutom är det tryggt, enkelt och skönt.

Är du intresserad av fjärrvärme? Läs mer på www.hemab.se eller ring Alf Schouenke, 0611-55 75 41

Miljöcentralen är avgiftsfri för hushåll. Företag får betala för grovsopor, farligt avfall m.m.

• Expansionen med nya kunder fortsätter 2008

• Härnösand har Västernorrlands billigaste fjärrvärme för villor

• 90% av flerbostadshusen och 30% av villorna i Härnösands tätort är anslutna till fjärrvärme

www.hemab.se 22

Härnösand

MAGASINET

VÅRA MÅL ÄR ATT:

· öka återvinningen · minska mängden deponerat avfall · öka omhändertagandet av farligt avfall

EX TR A Ö PP ET

13/1 kl 12-15 ffe Vi bjuder på ka och kaka


Allt under samma tak! Som Härnösands enda stormarknad kan vi erbjuda dig allt under samma tak. Vill du dessutom att det ska gå ännu a ck h slipper pa kontroll oc snabbare i kassan har bättre r MedMera-kort. , re ba ab sn handlar du förmån för dig som ha s es pr Ex Med Shop onödan. En p och ned i så kan du välja varorna up Shop Express*.

Vinn tid! Express: erar Shop Så här fung

Med1. Dra ditt genom Mera-kort vid na ar äs rtl ko Fästet ingången. rn lyses ne an sc på n scanupp för de ta. ner du skall

varan 2. Scanna ningmot förpack , od ens streckk m so gt idi samt in den du trycker aren. ck try av la gu och Varans namn en. disply i as vis is pr

köper 3. Till det du lv h sjä i lösvikt oc r sa på i ar pack du våra använder i r” ga vå ”pek butiken.

rn 4. I scanne handser du alla samt en r lade varo längst ing er m m su r att du gö ned. Det har konhela tiden mycket r troll på hu för. du handlat

er 5. Lämna öv utscannern till en, samt ing kn ec ch -kort era ditt MedM talar som du be ligger na ror med. Va en eller kvar i vagn korgen.

Välkommen!

Öppettider: Mån-Fre 9-21 • Lör-Sön 9–19 Härnösand

MAGASINET

23


Av Therese Säfström Foto Frida Sjögren

Operaskräddare på distans I en ateljé vid Kattastrand sitter Annette Hägglund och syr kläder till Kungliga Operan i Stockholm. I slutet av april ska hela kostymuppsättningen till nypremiären av Svansjön vara färdig. – Det gäller att vara noggrann. Kläderna ska hålla för många föreställningar och dansarna svettas väldigt mycket, säger Annette Hägglund.

H

on sitter i sitt och Magnus Hägglunds hem. Det gamla trähuset står uppe i backen, tomten sluttar ner mot stranden. Från ateljén på övervåningen är utsikten vid över vattnet. Hon har varit distansarbetare ett tag, men var tidigare anställd på Operan i Stockholm i nästan 20 års tid. Hon började som praktikant och sydde paljetter för glatta livet. Efter några år hade hon avancerat till tillskärare och arbetsledare. När Operan åkte på utlandsturné följde Annette ofta med, bland annat till Japan, USA, England, Tyskland och Ryssland. – Jag har haft ett väldigt flyt som fått vara med på sådant i mitt yrke. Det var intressanta år när jag lärde mig väldigt mycket. Men 1999 hittade Annette kärleken i Härnösand och efter några års pendlande tog hon 2003 steget att sluta på jobbet och flytta. Annette ville prova något helt nytt och med Magnus anknytning till Härnösand var valet

inte svårt. Det första jobbet i Härnösand var på Lotsstugan. Därefter har hon jobbat inom hemtjänsten och på Technichus. Den nya staden blev hemtam. – När jag hade fått lite andrum började jag känna mig riktigt sugen på att sy igen. Jag såg mig om efter sömnadsjobb. Det första var till musikalen The Best Little Whorehouse, med Anna Norberg i en av huvudrollerna. Strax därefter hörde Operan av sig för nu hade jobben börjat hopa sig hos dem. De visste ju att Annette kunde jobbet och rutinerna och undrade om hon ville börja sy åt dem igen. Så sedan 2006 arbetar Annette åt Operan på distans. Annette älskar att sy kostymer som kräver fantasi och kreativitet. – Hoffmans äventyr är det roligaste jag har gjort, säger hon och visar foton från kostymerna som är ojämnt stoppade till deformerade kroppar. Någon med blodomloppet utanpå som tunna sladdar.

”Man funderar också mycket på hur klädbyten ska gå till,

hur knäppningarna ska sys och sådant. Det är en utmaning att få det att fungera” 24

Härnösand

MAGASINET


PORTRÄTT: ANNETTE HÄGGLUND

Härnösand

MAGASINET

25


PORTRÄTT: ANNETTE HÄGGLUND

SYLVIE GÉHIN FRÅN NORRDANS STÄLLER UPP SOM MODELL FÖR HÄRNÖSANDMAGASINETS FRAMSIDA. HÄR FÅR HON HJÄLP MED DRÄKTEN AV ANNETTE HÄGGLUND INFÖR FOTOGRAFERINGEN.

Nyligen sydde Annette kostymerna till de havsanemoner som finns med i baletten Pippi Långstrump. Hon gissar att det gick åt minst sextio meter tyg som syddes till långa tuber med isoleringsrör inuti. – Scenteknikerna hade skruvat fast slalompjäxor på en lång bräda. Dansarna står i dem med havsanemonkostymerna på sig och vajar fram och tillbaka, som i vatten. Det ser fantastiskt ut! Att ordna leveranserna är sällan något stort problem. Oftast tar hon sakerna i resväskor på tåget eller flyget och de gånger det är större mängder kläder, som de 28 kjolarna till Svansjön, tar hon det i bilen. Men ibland kan det krävas lite kreativitet. – Jag gjorde ett inhopp för en filminspelning utanför Kiruna. Då skickade de en lastbil från Stockholm och sedan träffades vi på Statoil vid E4:an där jag lämnade över kläderna. Annettes specialitet är kvinnokläder. Klassiska eller nyskapande. Genom åren har hon sytt oräkneliga. För ett år sedan kom opera-

SVANSJÖNS NYA KOSTYMER HAR RITATS AV DAVID WALKER, EN LEGENDARISK KOSTYMMAKARE FRÅN LONDON. – JAG GILLAR VERKLIGEN ATT JOBBA MED HONOM. HAN GÖR HÄFTIGA KOSTYMER OCH ÄR LÄTT ATT SAMARBETA MED.

sångerskan Siv Wennberg till Härnösandsteatern för att ge en operettafton. – Då ringde hon innan och sa att hon skulle hit. Och att hon tänkte ha på sig klänningar som jag sytt åt henne för 17 år sedan! Det var kul! Valet att byta Stockholm mot Härnösand är ingenting Annette funderar så mycket över. –Var sak har sin tid, jag jobbade så hårt under så många år. Hon trivs med tempot i Härnösand och kallar det livskvalitet att bo där hon gör. – JAG HAR ALLTID VARIT SNABB PÅ ATT SY. MEN JAG ÄR MER EN FIXARE ÄN EN FINSKRÄDDARE.

26

Härnösand

MAGASINET

– Jag har chansat lite i livet. Det finns de som har undrat hur man kan säga upp sig som jag gjorde. Och flytta. Men visst är det spännande att inte veta precis hur det ska gå? Och den här gången hittade hon tillbaka till jobbet på Operan. Om framtiden, efter premiären på Svansjön, vet Annette Hägglund ingenting. – Kanske ska jag äntligen ta itu med att starta en egen firma? Det skulle kunna bli nästa utmaning. Men man vet aldrig, säger Annette. ✿


Handla TV närmare? (Du får garanterat bättre service) 37” LCD

HD

PC

KLAR

INGÅNG

SÄNKT

PRIS

3999:-

SÄNKT

PRIS

3999:-

Vi hjälper dig med installation, leverans och service

EXPERT OVE

SÄNKT

Samsung 19” LE-19R71 Widescreen-LCD i modernt vitt utförande. En perfekt TV för det lilla rummet, köket eller sovrummet. Samsungs fina bildkvalitet och tekniska egenskaper av senaste generationen.Bord- och väggstativ ingår. Ordinarie pris 4.499:-

PRIS

8999:-

Sony 37” LE-37S67BDX Modern användarvänlig LCD-TV i snygg svart design med nordiska menyer. HD-Ready för framtidens TV och inbyggd digital-TV-mottagare (DVB-T) för marksänd digital-TV. Game Mode för bästa bild på TV-spelet. Super snabb text-TV med 1000 sidors minne. Köp till väggfäste för snygg montering på väggen. Bordstativ ingår. Ordinarie pris 9.999:-

Denver 19” TFD-1906 LCD LCD-TV med inbyggd DVD-spelare, bra för dig som är trött på extra kablar som ligger och dammar. Snabb responstid och hög upplösning ger en bild som är skarp och följsam. Bordsstativ ingår. Ordinarie pris 4.699:-

0:-*

SÄNKT

med Telia Mobilt Bredband

Sony 32”

Fujitsu-Siemens Esprimo Mobile V5535 Bärbar dator med Intel Celeron M530 processor, Super multi DVD-brännare, 15,4 tum W-lan. Levereras med Windows Vista Home Basic. Datorns pris utan abonnemang 4.999:-

KDL-32S2800

PRIS

8999:-

Högspecificerad HD-Ready LCD med digitala mottagare för både marksänd (Boxer) och kabelsänd (ComHem) TV. BRAVIA Engine,hyllad bildförbättring med otrolig färg och skärpeåtergivning.Virtual Dolby och BBE Digital ViVA ljud. Godkänd för tecknande av abonnemang, kräver CA-modul ). Bordsstativ ingår.

Ordinarie pris 10.999:-

* Mobilt Bredband V55535 399 x 24 mån=9576:-

V kyrkogatan Härnösand 0611-102 50 & Limstagatan 17 Kramfors 0612-71 12 00

Härnösand älskar italien!

Foto: Håkan Kvam

2002 öppnade Restaurang Amenta, som jag startade tillsammans med kocken Sebastian Amenta. Vi träffades ett år tidigare på Syracusa, där vi kom på idén att starta en restaurang i Härnösand med det underbara Italienska köket som inspiration. Under åren som gått har vi tydligt märkt att det italienska konceptet tilltalar de nordiska smaklökarna. 2005 öppnade vi baren på övervåningen och 2006 invigdes den nybyggda vinterträdgården, med plats för ytterligare 80 personer. I framtiden planerar vi att utöka restaurangen med en uteservering. Välkommen till oss!

Ingvar Bilander & personalen

Brunnshusgatan 7, H Ä R N Ö S A N D 0611-234 80 www.amenta.se Härnösand

MAGASINET

27


C TA K! Alla driftiga personer och företag som

lyfter Härnösand:

Härnösands resecentrum, nu tar det form! Ådalsbanan, en mäktig infrastruktursatsning! Lidl växer fram på Kronholmen! Ny båtmack i hamnen, öppen dygnet runt! Växande turism, statistiken är tydlig! Johan den III, restaurangbåt på gång! Högslätten, fritidsanläggningen utvecklas! Vårdkasen, nytt utsiktstorn med skidstart! Havsnära villatomter vid Södra Sundet! Nya Saltviksanstalten, 150 personer nyanställs! Bilprovningen, nya ändamålsenliga lokaler! Plusboendet utvecklas, nu i gamla brandstationen! Origo, ett nytt lärcentrum i ståtliga Sambiblioteket! En av de nya skolmyndigheterna hamnar här! Arbetslösheten minskar! Ny lanthandel öppnad i Stigsjö! Nytt handelsområde vid Östra Bondsjögatan! Det startar nya företag som aldrig förr, bäst i länet! ... och framtiden fortsätter formas av ditt engagemang.

Läs mer på www.harnosand.se

28

Härnösand

MAGASINET


SAGA BIO JOHAN ”JOCKE” HAMBERG.

NU GÅR VI PÅ BIO! Av Mats Wigardt Foto Frida Sjögren

Härnösand

MAGASINET

29


SAGA BIO

Plasmaskärmar, surroundljud, DVD-skivor – släng er i väggen. Film är bäst på bio. Det ska vara röda stolar, stor duk, mörklagd salong och popcorn för att filmupplevelsen ska bli total. Allt detta finns på en biograf nära dig – Saga i Härnösand.

P

recis fyrtiofyra år efter det att världens första biografföreställning hade ägt rum i en orientaliskt inredd biljardsalong i Paris, i december 1895, kunde Sagabiografen i Härnösand invigas. I den svenska modernismens kölvatten under tidigt 30-tal fick ljudfilmen sitt stora genombrott i Sverige. Nu byggdes biografer i ett rasande tempo över hela landet, bland annat i Härnösand där det under många år fanns fyra olika biografer: Metropol, Palladium, Fyren och Saga. Av dessa finns idag bara Saga kvar, men den har i gengäld utökats till tre salonger med 376 platser. Sagabiografen invigdes annandag jul 1939 och var med sina 501 sittplatser störst i norra Sverige. Byggherren hette Lambert Andersson. Han sålde snart biografen vidare till familjen Egnestad som var legendariska biografentreprenörer, med verksamhet över hela Norrland. Men, som så ofta när det handlar om familjeföretag, i samband med generationsväxlingen var det många starka viljor som drog åt olika håll. Ny ägare till Saga blev då fårfarmaren Gunnar Näsström i Älandsbro. När räkningarna inte längre betalades och filmbolagen vägrade skicka sina filmer till Härnösand tvingades han emellertid se sin biorörelse gå i konkurs. Därefter hölls biografen stängd med hotet att förvandlas till squashhall hängande över sig. 1973 klev Norrländska Biograf AB in på arenan som räddande änglar. Företaget ägdes av Bengt-Erik Winberg, före detta biografmaskinist på Alnö och entusiastisk bioälskare. Och än idag ägs Saga av samma företag, nu med dottern Eleonor som ägare. – Förutom tre salonger i Härnösand har vi biografer i Lycksele, Östersund och Norrtälje, berättar hon. Salongerna i Kramfors och Sollefteå tvingas vi dessvärre snart att stänga efter många års minussiffror. 30

Härnösand

MAGASINET


SAGA BIO

NANA SKAFTE OCH ANDREAS CARNBRO PÅ VÄG ATT SE AMERICAN GANGSTER.

Härnösand

MAGASINET

31


SAGA BIO

INRAMADE FILMAFFISCHER FRÅN FILMKLASSIKER HÄNGER I FOAJÉN. RELIEFEN SAGOSLOTTET.

I Härnösand är emellertid besökarna fler och siffrorna bättre. Någon biodöd är ännu inte aktuell. Bakom Sagas stora glasdörrar och nedanför de breda trapporna av kalksten härskar sedan 1977 platschefen Johan Hamberg, Jocke kallad. – Jag började gå här redan som tonåring, tyckte det var skitkul med film, säger han. Nu är jag nästan lika mycket inventarie som kristallkronorna och popcorn-maskinen. I trettio år har Jocke svarat för den dagliga driften av de tre salongerna. Till sin hjälp har han en handfull medarbetare som turas om att sitta i kassan, sköta maskineriet, städa och sälja godis.

–Vi håller hög kvalitet på ljud och projektorer, försäkrar han. Och lokalerna renoveras kontinuerligt. I foajén hänger inramade affischer från filmklassiker som ”Hjältarna från Telemarken”, Alfred Hitchcocks ”Fåglarna” och ”Kanonerna på Navarone”. I den välbevarade salongen finns fortfarande reliefen Sagoslottet kvar på väggen till höger om filmduken. Nya, vackert röda fåtöljer ersatte nyligen de gamla nersuttna stolarna. Kvar är även maskinrumsbalkongen som hänger över publikens huvuden, med sin sinnligt svängda front av karosseripanel.

BIOFAKTA Mest sedda film under första kvartalet 2007 var Göta Kanal 2. Därefter kom Natt på museet. På tredje plats hamnade Casino Royale. Mer än 58% av all film som visades i Sverige under 2006 kom från USA. Svensk film hade en marknadsandel på 24% och engelsk film stod för nästan 10%. År 2006 hade svenska biografer 4 372 760 besökare, en nergång med drygt 400 000 från året innan. Se även Svenska Filminstitutet, www.sfi.se och Sagabio i Härnösand, www.sagabio.com

32

Härnösand

MAGASINET


SAGA BIO

Härnösand

MAGASINET

33


SAGA BIO

ISAC MELANDER OCH DOUGLAS NÄSHOLM HAR LADDAT UPP MED POPCORN.

ANTON BYSTRÖM OCH VINCENT OLSGREN SER GULDKOMPASSEN.

Och i den lilla butiken handlas godis, dricka och popcorn. För den rutinerade biobesökaren hör en hink färska popcorn, en påse M och en cola till de självklara attributen. – Det är inte så vanligt med popcornmaskiner längre, konstaterar Jocke. De flesta säljer uppvärmda popcorn, men vi vill ha maskinen kvar, den är kul att se på och skapar trivsel och biokänsla. Antalet biobesökare i Härnösand varierar dock kraftigt. Harry Potter och James Bond drar alltid mycket folk, men Jocke konstaterar att nerladdning, fler TV-kanaler och människors fulltecknade kalendrar inte lämnar mycket utrymme för spontana biobesök. Och när antalet kopior som filmbolagen gör av respektive film bara räcker till pre-

miärer i de stora städerna hinner folk vanligen se sina favoritfilmer långt innan de kommer till Saga i Härnösand. – Men till jul, med filmen om Arn, Jerry Seinfelds Bee Movie och Disneys Förtrollad, finns vi med på listan över biografer som får en tidig kopia, säger Jocke. Och då blir det säkert utsålt. Att bio är mer än enbart film är Saga ett vitalt exempel på. Här finns bild och ljud som vida överträffar det som hemmabion kan åstadkomma. Men här finns även atmosfär, arkitektur, miljö, tradition och känslan av evenemang ingraverad i väggarna. Och, som biodrottningen Eleonor Winberg så riktigt påpekar, det är till stor del antalet

s amberg Jocke H r: favorite r tjust rnsligt fö a b r ä g ”Ja iana a om Ind i filmern Jones”.

34

Härnösand

MAGASINET

besökare som avgör om en biograf får vara kvar. Så unna dig ett biobesök, helst redan i morgon, med mörklagd salong och doften av färska popcorn i näsan. Bättre än så kan en film inte upplevas. ✿ Fotnot. I boken ”Biografliv” finns minnen och berättelser ur Västernorrlands biohistoria samlade. Boken är utgiven inom ramen för ISKA – Industrisamhällets Kulturarv och finns att köpa på Kulturmagasinet i Sundsvall.

s amberg Jocke H ing: an s trendsp amberg H ar nue k c o J a filmer h may n : a e g n n å n ”M biomi r på som Kramer ra premiä på hösten”. e e d m a is v i eryl et för ”När v ren iställ er med M mot Kram Dustin Hoffman ch Streep o varenda besön ta s ä n ens slut. och efter film ör”. t ä r g re ka er stvister b Vårdnad


ARBETSLIVSFÖRVALTNINGEN Arbetslivsförvaltningen är en av de viktigaste förvaltningarna i kommunen och vi som ingår i den är:

Trådl ö nätve st camp rk på us i stad området spark en!

Ä Kommunal vuxenutbildning Ä Särskild vuxenutbildning Ä Arbetsmarknad/Introduktion/Integration Ä KY-utbildning Ä Lärcentrum | Origo Tillsammans utgör vi Härnösands arena för vuxnas utbildning och utveckling. VUXENUTBILDNINGEN

Kommunal vuxenutbildning står kostnadsfritt till ditt förfogande. Vårens kursutbud och ansökningsblankett hittar du på vår hemsida: www.harnosand.se/vux eller låt dig informeras av våra studie- och yrkesvägledare. 0611 - 34 86 02 Bland våra nyheter hittar du Spanska, Ryska och Swahili.

SÄRSKILD VUXENUTBILDNING

Särvux är en frivillig skolform för personer över 20 år som har en utvecklingsstörning, eller som i vuxen ålder har fått en hjärnskada med begåvningsmässigt funktionshinder som följd. Vuxna med autism eller autismliknande tillstånd är också behöriga. Vår nya kurskatalog finns ute nu, kontakta oss för mer information: 0611 - 34 89 11 FÖR DIG SOM ÄR FÖRETAGARE

Har Du tillräckligt med kompetens för att fortsätta vara framgångsrik? Kompetensutvecklingsanalys - Att säkra den ”röda tråden” i kompetensutveckling.

För att framgångsrikt kunna utvecklas och möta framtidens förändringar är kontinuerlig och kvalitativ kompetensutveckling avgörande konkurrensverktyg. Kontakta oss så kan vi informera om Arbetslivsförvaltningen och Härnösands nya, unika arbete då det gäller kompetensförsörjning. Kontaka Peter Forsberg för mer information: 070-191 64 33

För mer information: Telefon:0611 - 34 84 10 E-post:arbetslivsforvaltningen@harnosand.se Besöksadress: Johannesbergsgatan 3, 871 31 HÄRNÖSAND Hemsida: www.harnosand.se Härnösand

MAGASINET

35


5z Berättat för Lars Kågström Foto Frida Sjögren

Varför ljusstöpare?

Varför hovslagare?

”Mest av en

”Jag jobbade

slump faktiskt. 1999 efter en barnledighet hade jag inget att göra och såg en annons om ett stöperi till salu. Så jag köpte det. Jag handstöper alla ljus. Det ger en helt annan känsla än i de gjutna ljus man kan köpa i affären. Sedan har jag och min man utvecklat tekniken att måla ljusen med varm massa. Det vet jag ingen annan som gör. Det bästa med jobbet är att det är så meditativt, det rensar skallen. Man måste ha total koncentration, annars går någonting fel. Jag säljer mest till butiker, men nu har jag flyttat till nya lokaler på Kattastrand, där jag kommer att ha fabriksförsäljning.” Eva Forss

5

som gymnasielärare i 15 år, men ledsnade. Jag höll på mycket med hästar på fritiden och kände att jag ville jobba med det på något sätt. 1994 började jag på hovslagarskola i Skara och två år senare fick jag mitt gesällbrev. Det finns gott om hästar och de blir allt fler. Det byggs hyrstall och många skaffar sport- och fritidshästar. Men jag jobbar bara som hovslagare på förmiddagarna. Det är ett tungt jobb med gräsliga arbetsställningar så man orkar inte mer. Resten av tiden är jag småbrukare. Jag har några kor, lite odlingar och lite skog.” Olle Parkman

Många är lärare, andra blir kockar och en del jobbar på call-center. Många är sjuksköterskor, andra blir brevbärare och en del jobbar på länsstyrelsen. Och så finns det de som blir något som nästan ingen annan är. Möt Eva, Olle, Ragnhild, Jessica och Kerstin.

som inte gör som andra

36

Härnösand

MAGASINET


Varför husfru?

”1975

annonserades tjänsten ut och jag fick den. Det är ett ovanligt jobb. Det finns bara en husfru på varje residens och en på Harpsund. Mitt jobb är att hålla residenset i ordning, se till att det är snyggt och fräscht och att ansvara för all representation. Jag har hunnit med fyra landshövdingar på 32 år; Bertil Löfberg, Ingemar Öhrn, Börje Hörnlund och Gerhard Larsson. Jag trivs jättebra med mitt jobb. Det är fritt och omväxlande och jag får träffa väldigt många trevliga människor.” Ranghild Berg

Härnösand

MAGASINET

37

>


Varför hundmassör?

”Jag jobbade

på ett hunddagis i Stockholm och märkte att det fanns en stor efterfrågan på hundmassage. Så jag gick en utbildning och flyttade hem till Härnösand. Nu jobbar jag på veterinärmottagningen på Kusthöjden. Jag masserar hundar som rehabilitering efter operation eller jakt- och agilityhundar som jobbar mycket med sina kroppar. Men också andra hundar. Alla hundar mår bra av att få massage, precis som människor. Det bästa med jobbet är att få träffa så många trevliga hundar. Ja, och deras ägare också. Det är ett toppenjobb när man vill jobba med att hjälpa djur.” Jessica Olsson

38

Härnösand

MAGASINET

Varför konservator?

”Jag har alltid

varit intresserad av gamla föremål och tycker att det är viktigt att bevara dem för kommande generationer. Jag jobbar som målerikonservator på Länsmuseet, huvudsakligen med måleri på trä. Vi går igenom gamla föremål, rengör och retuscherar dem. Den här målningen på Johan III är retuscherad sedan tidigare, men retuschen har mörknat så den måste fixas till. Det bästa med jobbet är att jag får se och arbeta med så fantastiska föremål. Jag kan studera hantverket på nära håll och se minsta penselstreck. Det är fascinerande.” Kerstin Wetterström


Sugen på en ny utsikt ?

PLUSBOENDE Härnösands gamla

brandstation byggs nu om till Plusboende Kanaludden. Här bor du granne med Södra Sundet. Några lägenheter är fortfarande lediga! Gott Nytt År

STUDENTBOENDE Kolla på vår webb www.harnosandshus.se för lediga studentlägenheter. Hos oss väljer du mellan korridor, möblerade rum och lägenhet. Mitt i stan eller nära naturen.

Du träffar oss också på JOBB & BOMÄSSAN 27–28 december kl 12–17 Teaterns foajé

Vi önskar hela Härnösand och framför allt våra hyresgäster ett riktigt Gott Nytt År

Nybrogatan 13 HÄRNÖSAND Tel 0611-882 00

www.harnosandshus.se

Trådlöst Bön är gratis Ständig uppkoppling Be när, var och hur du vill Fri support i alla församlingar www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift

Härnösand

MAGASINET

39


HÄRNÖSANDS FOLKHÖGSKOLA

En plats för nya chanser och blivande världsartister

Härnösands folkhögskola är som ett smörgåsbord. Här finns bland annat kurser för teckenspråkstolkar, jourister och operasångare. För musiker, dyslektiker och synskadade. Och i grunden finns de allmänna kurserna, basen för alltihop. – De allmänna kurserna ger människor nya chanser i livet och en tilltro till sin egen förmåga och till samhället, säger rektorn Fred Nilsson. Av Lars Kågström Foto Frida Sjögren

40

Härnösand

MAGASINET

– DET HÄR ÄR EN MÖTESPLATS FÖR BILDNING, ETT CAMPUS MED VUXNA MÄNNISKOR SOM STUDERAR ALLT VAD DE KAN, SÄGER REKTORN FRED NILSSON.


HÄRNÖSANDS FOLKHÖGSKOLA

FAKTA 1897 byggdes Nya Varvets folkskola på Murbergets sluttning 1930 upphörde verksamheten i skolan 1942 övertog Svenska Missionskyrkan byggnaden och startade Härnösands folkhögskola På 1960- och 1980-talet byggdes skolan ut

KHATERA MOHAMMADI, SONJA SANDERINE AMADA OCH POUSHA MOHAMMADI GÅR ALLMÄN KURS, GRUND.

FRIDAH-PAULINE EDIN GÅR LÄSLUST, EN MOTIVATIONSKURS FÖR TJEJER.

D

et vore enkelt och roligt att bara prata om de mer spektakulära utbildningarna, men skolan har de senaste åren lagt mycket energi på de allmänna kurserna. – De är så fruktansvärt viktiga för både individen och samhället. Och för demokratin. De allmänna kurserna riktar sig till människor som av olika anledningar inte har gått eller slutfört en gymnasieutbildning. På folkhögskolan kan de skaffa sig grundläggande behörighet motsvarande gymnasienivå. Ordet motsvarande är centralt. –Vi är ganska fria att pussla och anpassa utbildningen. I slutänden ska det motsvara

minst ett godkänt betyg på gymnasiet. Huvudman för Härnösands folkhögskola är Svenska Missionskyrkan. – Det präglar vilken människosyn vi har och vilka utbildningar vi prioriterar, säger Fred Nilsson. De senaste åren har skolan till exempel startat motivationskurser för människor som har hamnat långt ifrån både arbetsmarknad och studier. Inte sällan finns missbruksproblem i bakgrunden. Målet är att skapa lust och intresse för vidare studier eller arbete. – Det handlar till en början mycket om att plocka ihop ekipaget, säger Fred. Att få eleverna att känna trygghet och tillit till sig själva och andra.

Det finns två motivationskurser, en för tjejer och en för killar, och resultatet är hittills mycket gott. 90 procent har gått vidare till arbete eller fortsatta studier. Många av dem har också blivit kvar på Härnösands folkhögskola. Där går totalt ungefär 290 elever, varav cirka 50 bor på internat. Fred Nilsson brukar kalla skolan för Härnösands första universitet. – Det här är en mötesplats för bildning, ett campus med vuxna människor som studerar allt vad de kan! Och spännvidden bland eleverna är stor. – Här finns allt från dem som behöver hjälp att samla ihop sig själva till dem som är helt inställda på att bli världsartister. Det är spännande! ✿ Härnösand

MAGASINET

41


HÄRNÖSANDS FOLKHÖGSKOLA

TECKENSPRÅKSTOLKARNA FÅNGAR BÅDE ORD OCH KÄNSLOR

TECKENSPRÅKSTOLK

L

I Härnösand går för närvarande 37 tolkelever

otten Slätt och Josefin Eriksson har en termin kvar innan de är färdiga teckenspråkstolkar. Då har de läst i sammanlagt fyra år. Och jag måste erkänna att jag inte hade en aning om att det tar så lång tid att bli teckenspråkstolk. – Det är du inte ensam om.Vi har mött reaktionen förr. De första två åren ägnas åt att lära sig språket, som har sin egen grammatik och syntax. De sista två åren handlar om konsten att tolka. – Den största utmaningen är att förmedla allt en person säger, inte bara ord utan också känslor och uttryck, säger Josefin. – Döva beskriver ofta saker tredimensionellt och då kan det vara svårt att hitta rätt på svenska. Ibland känns det svenska språket ganska fattigt, säger Lotten.

Utbildningen finns på sju folkhögskolor i Sverige

Teckenspråkstolkar kan även arbeta med dövblindtolkning 8 000-10 000 svenskar har teckenspråk som modersmål

”VÄLKOMMEN TILL TECKENSPRÅKET” STÅR DET PÅ HYLLAN OVANFÖR LOTTEN SLÄTT OCH JOSEFIN ERIKSSON.

Hon har två hörselskadade bröder och tanken att bli teckenspråkstolk låg ganska nära till hands. Josefin däremot har aldrig haft någon naturlig koppling till teckenspråket, men fastnade ändå för det redan som liten.

– Jag vet inte varför, jag tyckte bara att det var roligt. På gymnasiet läste jag teckenspråk och bestämde mig för att bli tolk. Om ett halvår är hon det!

HÄRNÖSAND FÖRST MED JOURISTUTBILDNING JOURISTUTBILDNINGEN är den enda i sitt slag i Sverige är en 1-årig distanskurs på halvfart tar in 15-25 deltagare behandlar bl a juridik, familjerätt, mäns våld mot kvinnor och hedersproblematik

A

ldrig hört talas om en jourist? Det är i så fall inte så konstigt. Ordet är nämligen alldeles nytt, liksom den utbildning som folkhögskolan drar igång till våren. Jouristerna utbildas för att arbeta på kvinnojour, något som kräver allt mer kunskap och kompetens. Ingrid Nilsson, som har lång erfarenhet av arbete på kvinnojourer, INGRID NILSSON, är kursansvarig. KURSANSVARIG. – Det är nödvändigt att göra arbetet mer professionellt. Det håller inte längre att bedriva kvinnojourer enbart som en ideell hjälpverksamhet. Regeringen har på senare tid avsatt pengar till kommunerna att användas till kvinnojourer. Det finns också ett nationellt telefonnummer, Kvinnofridslinjen. – Då är det väldigt viktigt att man får ett kompetent svar och att samma kompetens finns i hela landet. Och den kompetensen ska spridas från Härnösands folkhögskola.

ÅNGBÅT RÄDDAS FÖR EFTERVÄRLDEN

ÅNGBÅTEN

P

döptes till Sandslån V

å Härnösands Mekaniska Verkstad byggdes totalt drygt 70 järnbåtar fram till 1940. Nästan alla är försvunna, men i ett litet hus vid folkhögskolan får en av de gamla ångbåtarna nytt liv. Båten hittades i Göteborg för två år sedan, köptes in och fraktades till Härnösand. – Då hade den inte körts på minst 15 år och var rejält nedgången, berättar Fred Nilsson, folkhögskolans rektor och en av initiativtagarna. Nu är skrovet fixat. Nästa steg är att installera en ångmaskin och så ska båten få ny inredning. Målet är att sjösättningen ska kunna ske till sommaren. – Den ska bli ett riktigt smycke i staden, men också kunna användas för turer. Den är faktiskt så låg att den går under alla broar. Renoveringen är ett EU-projekt och förutom folkhögskolan deltar den nybildade ideella föreningen Hernösands Ångbåtsförening i arbetet. – Utan de ideella krafterna hade vi aldrig vågat satsa på det här! 42

Härnösand

MAGASINET

byggdes 1908 på Härnösands Mekaniska Verkstad gick som bogserbåt på Ångermanälven fram till 1967 hette Madam Flod vid övertagandet SIGGE LEVIN JOBBAR FÖR FULLT MED ATT FÅ BÅTEN I SJÖDUGLIGT SKICK.

kommer att få ett nytt namn beräknas kunna sjösättas tidigast sommaren 2008


HÄRNÖSANDS FOLKHÖGSKOLA

SKOLA FÖR BLIVANDE OPERASTJÄRNOR

F

ör drygt två år sedan startade Härnösands folkhögskola utbildningen ”Klassisk sång med scenisk inriktning”. Den har blivit mycket populär och nästa läsår kan den bli universitetsutbildning. – Det är en förberedande utbildning för operasångare och vi är i stort sett ensamma om den i Sverige, säger läraren och initiativtagaren Karin Bengtsdotter Olsson. Hon har jobbat på skolan sedan 1987 och idén växte fram i samband med de sceniska projekt som musiklinjen gjorde varje år. – Jag märkte att eleverna utvecklades enormt under projekten. Samtidigt var det frustrerande att hålla på så kort tid. Nu får hon hålla på i ett helt år med eleverna, ja till och med längre ibland. Jenny Wallén från Västerås går nu ett andra år. – Jag sökte inte ens till Operahögskolan i våras. Det är så otroligt bra här och jag kände att det var bättre för mig att vara kvar ett år till. Men i år ska hon söka vidare. Drömmen är att kunna försörja sig på att jobba med scenisk sång. – Att kliva in i en roll är så befriande. Man har flera röster i sig och varje figur man gör

har sin kropp och sin röst, säger hon och får medhåll av Frida Alenius från Lycksele. – Det händer jättemycket, både med mig och min röst när jag gör en roll. Det lättar på något sätt. Frida gick ett år på den vanliga musiklinjen innan hon sökte till Scenisk sång. Helt ny på Härnösands folkhögskola är däremot Simon Pettersson från Blekinge, som tidigare sjungit mycket musikal. – Ju bättre man blir sångmässigt, ju mer dras man till opera. Det kan mycket väl bli ett år till för mig här. I så fall är chansen stor att han blir univer-

sitetsstuderande. Det finns nämligen långt gångna planer att Mittuniversitetet ska ta över utbildningen. Själva undervisningen ska dock även i fortsättningen vara kvar på folkhögskolan. – Det skulle vara ett lyft, framför allt statusmässigt, säger Karin Bengtsdotter Olsson. Med universitetsstatus öppnas nya dörrar för samarbeten och extra finansiering. ”Scenisk sång” är en förhållandevis dyr utbildning, då mycket av undervisningen sker individuellt eller i små grupper. – Ja, det är tufft, men i år har vi fått extra hjälp från Länsstyrelsen.

SCENISK SÅNG ”Klassisk sång med scenisk inriktning” är inne på sitt tredje år Utbildningen är 1-årig Eleverna producerar två föreställningar/år, en vuxenföreställning på hösten och en barnopera under våren Vårens föreställning blir preliminärt ”Det susar i säven” Folkhögskolan, Mittuniversitetet och Länsstyrelsen har skrivit en så kallad avsiktsförklaring att omvandla utbildningen till en universitetsutbildning

HÖSTENS FÖRESTÄLLNING ”DÖD, DÅRAR OCH DOKTORER I OPERANS VÄRLD” SPELAS ÄVEN DEN 25 OCH 27 JANUARI PÅ ST PETRILOGEN. Härnösand

MAGASINET

43


HÄRNÖSANDS FOLKHÖGSKOLA

KAPELLSBERG HAR BLIVIT ETT BEGREPP

K

17 METER KONST

P

å senare år har Härnösands folkhögskola jobbat med att lyfta fram den lokala historien. När elevmatsalen gjordes om till restaurang döptes den till Restaurang Nya Varvet, efter det varv som en gång låg vid stranden nedanför folkhögskolan. Och när den kombinerade gymnastiksalen/samlingssalen behövde fräschas upp kläcktes idén att döpa den till Kempesalen efter grundaren av Nya Varvet, Johan Carl Kempe. – Det finns ingenting annat som talar om att det faktiskt var här i Härnösand som familjen Kempe startade den verksamhet, som bland annat ledde till etableringen av Mo och Domsjö AB, säger skolans informationsansvarige Kristian Holmgren. Folkhögskolan tog kontakt med Kempestiftelserna och fick det dubbelt glädjande beskedet: –Vi fick gärna använda namnet Kempe och de ville även vara med och bidra ekonomiskt! 500 000 kronor har använts till att renovera salen, bland annat med nytt trägolv, och till ett konstverk över hela väggen av Anders Åberg med namnet ”En bättre värld”. Från början var det inte tänkt att bli riktigt så stort. – Men när Anders kom hit sade han på en gång att han ville använda hela väggen. Så nu sitter det där, en 17 meter lång historia om historien. Och om framtiden.

apellsbergs musikskola har funnits ända sedan 1961. Namnet kommer av att den startade i Kapellsbergs herrgård, som uppläts av släkten Kempe. Först hörde utbildningen till Framnäs folkhögskola i Piteå, men 1976 tog Härnösands folkhögskola över och 1981 flyttade även verksamheten till Murberget. Men namnet lever vidare. – Kapells är ett känt begrepp i Musiksverige, säger föreståndaren Peter Lyne. Utbildningen är fokuserad på konstmusik och har fostrat en rad kända musiker genom åren (se faktaruta). Kapells var också tidigt ute med en elektroakustisk musikstudio. Redan 1989 inreddes den med en, med dagens mått, löjligt liten dator. – Ja, det var lite jobbigt. Det kunde ta en hel dag att föra över informationen, minns Peter Lyne. Idag är utrustningen uppdaterad och för andra året i rad genomfördes under hösten en kurs med elever från såväl folkhögskolan som Härnösands grund- och gymnasieskolor. Kursen ordnades i samarbete med Föreningen Nymus, Musik i Västernorrland och Riksförbundet Arrangörer av Nutida Musik. Det hela utmynnade i en elektroakustisk konsert i november under ledning av elektronikagruppen MidairCondo och Anders Berggrén.

PETER LYNE I DEN ELEKTRONISKA MUSIKSTUDION.

KÄNDA KAPELLSBERGSPROFILER: klarinettisten Martin Fröst pianisten Johan Fröst folkmusikern Ulrika Bodén. tonsättaren Jonas Bohlin violinisten John-Erik Burstedt altviolinisten Robert Westlund operasångaren Jonas Degerfeldt sångerskan Kristina Hansson blockflöjtisten Göran Månsson

44

Härnösand

MAGASINET


Illustationen visar gång- och cykelporten under stationsområdet

På gång i Härnösand! • Bygget av en gång- och cykelport vid resecentrum som ska underlätta passagen till och från affärsområdena • Sänkning av järnvägsspåret mellan Bondsjöleden och Ringvägen • Sprägning av tunnel under Murberget • Ny plattform är klar för tågresenärer vid resecentrum

Besök Ådalsbanans visningslokal! Passa på att få svar på dina frågor och få senaste nytt om bygget! I mellandagarna har vi extra öppet för alla hemvändare och övriga intresserade av arbetet med Ådalsbanan. Fri entré, vi bjuder på kaffe. Välkommen!

Visningslokalens öppettider Mellandagsöppet: Torsdag 27/12 - lördag 29/12 kl. 10-16 (Nyårsdagen 1/1- 2008, stängt) Ordinarie öppettider: Tisdagar kl. 13-20 samt sista lördagen varje månad kl. 10-16

Gruppbesök Bokning genom Marie Lundqvist, Ådalsbanans Informatör Tfn: 060-18 32 54/ 076- 800 12 00

Besöksadress Varvsallén 13, Murbergsviken nedanför Länsmuseet i Härnösand Tfn: 060-18 32 50 (receptionen)

Läs mer på: www.banverket.se/adalsbanan

Härnösand

MAGASINET

45


SIMHOPP

Norrland har länge varit en vit fläck på simhoppskartan. Men förra året bildades Mellannorrlands Simhoppsklubb i Härnösand, den enda norr om Uppsala. Två gånger i veckan träffas 16 barn i Simhallen för att hoppa, både i bassängen och på torra land. Av Lars Kågström Foto Frida Sjögren HILDA TOLLGREN NORDGAARD FÅR HJÄLP AV SARA ÖSTMAN OCH ELIN BJÖRKMAN.

T

räningspasset börjar i gymnastiksalen där mattorna rullas ut, den ena lång och den andra tjock. Efter uppvärmningen får barnen göra kullerbyttor både framlänges, baklänges och med skruv. Sedan kommer trampetten fram och när alla har hoppat några varv börjar ledaren Sara Östman och hennes assistent Elin Björkman ge olika instruktioner. – Spring så att det hörs så lite som möjligt! Lev om allt vad ni kan! Roligast blir det när barnen, som är mellan sex och elva år, ska springa som om de vore 90 år. Men allra bäst är det ändå när mattorna rullas ihop igen och det är dags att flytta upp till bassängen. – Bada är roligast! säger de flesta. – Fast jag tycker att trampetten är lika rolig, säger Erik Blomström innan han försvinner upp i hopptornet. Hopptornet spelar en viss roll i historien om hur det gick till när Mellannorrlands Simhoppsklubb bildades. Och den historien hör faktiskt till de mer ovanliga. Föreningen har nämligen inte byggts upp från gräsrotsnivå utan har kommit till på initiativ uppifrån. Mellannorrlands Simförbund ville bredda verksamheten med någon annan idrott än vanlig simning för att ha fler alternativ att 46

Härnösand

MAGASINET

locka ungdomar med. Simhopp fanns över huvud taget inte i Norrland. Däremot fanns ett hopptorn i Härnösand och förbundet fick också positiva signaler från kommunen. –Vi annonserade på vinst och förlust efter en simhoppstränare, berättar Marcus Ekman, ordförande i Mellannorrlands Simförbund.

I Härnösand såg Sara Östman annonsen och skickade in en ansökan med meritförteckning, mest på skoj. – Jag trodde att de skulle skratta när de såg den. Men det var ingen som skrattade. Sara har visserligen aldrig varit simhoppare, men hon


MITT I PRICK OCH PRICK I FÖR JULIA MARKLUND.

Härnösand

MAGASINET

47


SIMHOPP

har hållit på med gymnastik, både som aktiv och som ledare. Dessutom är hon utbildad till badmästare. – Att vara gymnast är ingen nackdel. Simhopp och gymnastik är väldigt lika. Den stora skillnaden är att man landar på huvudet i stället för på fötterna, säger Marcus. Sara har sedan gått flera utbildningar och har även fått gå bredvid en erfaren simhoppstränare i Stockholm under en veckas tid. Förutom gruppen i Härnösand har hon en grupp i Kramfors. Marcus är mer än nöjd med vad hon har uträttat hittills. –Vi är stolta över Sara. Hon är driven och engagerad och upplevs som en frisk fläkt långt upp i förbundet. Det här har blivit en kick för simhoppningen i Norrland, säger Marcus Sara uttrycker sig lite mer försiktigt. – Simhopp är så pass litet i Sverige att man snabbt får bra kontakt med alla andra tränare.

”Vi

är stolta över Sara. Hon är driven och engagerad och upplevs som en frisk fläkt långt upp i förbundet. Det här har blivit en kick för simhoppningen i Norrland.”

SARA ÖSTMAN

Än så länge har det alltså fungerat att bygga en förening uppifrån. Men i längden går det förstås inte och både Sara och Marcus hoppas att det ska gå att välja en lokal styrelse under våren, med föräldrar och/eller andra engagerade. – Men vi kan vänta ett tag till också, säger Marcus. Det viktigaste är inte vilka som sitter i styrelsen utan att barnen kommer igång

och hoppar. Jo, visst gör de det. I simhallen provar de att hoppa från pall, svikt, trampolin och hopptorn. Från fem meter handlar det mest om att våga ta steget, men på de lägre höjderna provas lite olika saker. Lisa Liljeström är inne på sin tredje termin som simhoppare. – Det är jätteroligt att lära sig en massa olika hopp! ✿

SARA ÖSTMAN SER TILL ATT JULIA MARKLUND HITTAR RÄTT.

JOEL HAMBERG TAR ETT SKUTT.

48

Härnösand

MAGASINET


Båten på bilden är extrautrustad

Efterfrågan på plastbåtar är stor! Terhi har tillverkat och utvecklat hållbara och säkra båtar för krävande förhållanden i hela 35 år. Tack vare en unik tillverkningteknik och ett fördomsfritt utvecklingsarbete har Terhi blivit ett populärt och internationellt erkänt båtmärke. Båtstorlekar från 2,35 m till 4,70 m. PRISEXEMPEL

Terhi 4110 37 100:- (utan motor) Vikt 200 kg Längd 4,10 4 personer Motor upp till 30 hk

Räntefritt! Dela upp betalningen! Hallå igen alla sjöbjörnar! Första året på rätt ställe har varit kanon! Det känns som du som kund också har tyckt det. Men vi är inte nöjda för det utan nu gäller det för oss att bli ännu bättre. Att vi kommer att sälja Terhi plastbåtar känns som ett riktigt bra nyförvärv! Välkommen!

Upp till 24 månader räntefritt. Uppläggningsavgift tillkommer.

Tfn/Fax: 0611-555700 Varvsg. 16 (Fix & Färdigs gamla lokaler) www.hernomarina.se

INBJUDAN

Vill du vara med i vår utveckling i Härnösand?

80 personer får gå på vårt företagsuniversitet. Vårt Contactcenter i Härnösand växer och för att klara framtidens kundtillströmning behöver vi mer arbetskraft. För att sporra dig så kommer vi att satsa på att ge 80 personer en certifierad utbildning inom försäljning. Väx med oss! Det kommer att bli en spännande resa! • 150 personer jobbar varje vecka hos oss. 50 personer på dagpasset och 100 personer på kvälls- och helgpasset. • Vi vill ta nästa steg med Härnösand och 2008 är målet att öka omsättningen med 6 miljoner kronor. • Inför nästa år gör Härnösandskontoret en enorm satsning på företagsuniversitetet. Målsättningen är att utbilda 80 personer på kontoret inom vårt meriterande och certifierande företagsuniversitet. • Välkomna till Öppet Hus den 16 januari med gratis fika

Magasingatan 5 Härnösand • Telefon 0611-55 41 08 • jobb@resultat.se

www.vendatorresultat.se Härnösand

MAGASINET

49


STIGSJÖ

ÅKER VI VI ÅKER TILL TILL STIGSJÖ STIGSJÖ

50

Härnösand

MAGASINET


STIGSJÖ

Tätortsnära landsbygd brukar det heta. Det brukar betyda att landsbygden ligger nära tätorten. Men det är ju faktiskt lika mycket tvärtom! Stigsjö ligger bara några mil från Härnösand och där finns ett och annat för stressade stadsbor med husdrömmar och trasiga bilar. Till exempel. Och så finns ju kommunens senaste butik – Stigsjö Handel. Av Lars Kågström Foto Frida Sjögren Härnösand

MAGASINET

51


STIGSJÖ

”Det här är definitivt en av de saker jag kom-

I

sex långa år var Stigsjö utan butik. Sex år när många, till exempel Olle Bertilsson, lite uppgivet tittade åt ett annat håll när de åkte förbi samtidigt som de hoppades att något skulle hända. Inte i första hand på grund av problem med livsmedelsförsörjningen. – Ingen har svultit ihjäl under de här åren, men vi har saknat en mötesplats, säger Olle. Till slut är det bara att inse. Ingenting händer om inte någon ser till att det händer. Så på ett möte om bygdeutveckling ställde sig Olle upp och snackade. Efter mötet sökte Lennart Wiklund upp honom på parkeringen. Och sedan var bollen i rullning. – Att det skulle bli en butik kunde vi inte drömma om i det läget, berättar Lennart. Däremot insåg de snabbt att de behövde fler entusiaster och bjöd in personer i sina nätverk. Samtidigt fick det inte bli så många att det blev tungrott och svårt att fatta beslut. Till slut var det sju familjer som bildade den

52

Härnösand

MAGASINET

mer att vara nöjd med när jag sitter på hemmet och summerar livet.”

ekonomiska föreningen Stigsjö Affärscentrum, med målet att ta över butikslokalen och skapa en ny mötesplats i Stigsjö. –Vi kompletterar varandra väldigt bra genom att vi har väldigt olika kompetens, säger Birgitta Persson. –Vi är även olika som personer. När vi andra snackar så gör Henrik saker, säger Lennart och pekar på Birgittas man Henrik Holmberg. Till en början var tanken att skapa ett kontorshotell för bygdens företag kombinerat med någon slags offentlig mötesplats. Men så råkade Olle hamna i Ljustorp och besökte landsbygdsbutiken där. Och så var nästa boll i rullning. Trion som drev butiken i Ljustorp tände genast. Jörgen Härén,Veronica Hägglund och

JÖRGEN HÄRÉN SERVAR MARCUS WIKLANDER.


STIGSJÖ

Niclas Andersson hade hållit på i två år, men varit tvungna att komplettera med andra jobb. Med en butik till skulle de slippa det. – Det kändes som en chans vi inte fick missa, säger Jörgen Härén. Att driva en landsbygdsbutik är väldigt roligt. Det är så trevlig stämning, väldigt lite negativitet. Upplägget med att Stigsjö Affärscentrum äger fastigheten och att Ljustorparna driver verksamheten är perfekt för alla parter. – Hade vi tvingats ta över fastigheten hade vi aldrig vågat. Det hade blivit för mycket jobb och för mycket pengar, säger Jörgen. Gänget kring Stigsjö Affärscentrum är inte med för ekonomisk vinnings skull och har lagt ned åtskilliga timmars obetalt arbete i projektet. I gengäld har de fått både butik

och mötesplats. I förbutiken står bord och stolar, en mikrovågsugn och en kaffeautomat med gratis kaffe. Dessutom en dator med Internetuppkoppling. Att mötesplatsen är populär råder ingen tvekan om. Alla vi möter i Stigsjöbygden lovordar satsningen och berättar om hur de plötsligt träffar folk de inte sett på åratal. Olle, Birgitta, Lennart och de andra har nästan fått ont i ryggen av alla uppmuntrande dunkningar. Och de är både nöjda och stolta. – Det känns stort, säger Birgitta. Ibland behöver jag nypa mig i armen och ställa mig frågan: Har vi verkligen gjort det här? – Det här är definitivt en av de saker jag kommer att vara nöjd med när jag sitter på hemmet och summerar livet, säger Olle. Samtidigt är ingen av dem den typen av person som nöjer sig. Allt går ju att förbättra. – Just nu är vi rätt trötta. Men får vi bara vila lite över julen ska vi utveckla mötes-

HENRIK HOLMBERG, OLLE BERTILSSON, LENNART WIKLUND OCH BIRGITTA PERSSON ÄR NÅGRA AV DEM SOM HAR SETT TILL ATT STIGSJÖ ÅTER HAR EN BUTIK.

Härnösand

MAGASINET

53


STIGSJÖ platsen ännu mer, säger Olle. Och hemsidan stigsjo.se. Och så ska vi fortsätta att försöka få till en mack här också. En som fått till, inte en mack men väl en bilverkstad, är Bengt Rantala. För 15 år sedan var han trött på att pendla in till Härnösand. I samma veva hade han köpt hus i Brunne med stort garage och tänkte att varför inte? –Visst var det en liten chansning. Men det har fungerat. Efter bara ett år byggde han ut garaget och kunderna hittar till Benkas Bil & Svets, även när skylten nere vid vägen har ramlat omkull.Vid vårt besök är han halvvägs in i en storstädning. En gång om året tömmer han garagen, ett i taget, och städar och målar om golvet. Dessutom passar han på att sortera ut skrot som ska till tippen. – Det blir en del skräp, konstaterar han lite uppgivet. Över hälften av kunderna kommer från Härnösand med trasiga bilar av alla de slag, men företrädesvis av märket Mercedes. Benka började sin karriär som bilmekaniker på Mercedes i Härnösand, där han blev kvar i 8-9 år. – Mercedes-kunderna har liksom följt med hela vägen. Benka har inte bara jobbat i Härnösand, han har till och med bott där en gång. Men det blev bara ett år. – Ja, det räckte. Jag klarar inte att sitta instängd i en lägenhet. Här kan jag gå ut och sätta mig på skotern och komma ut på skoterleden direkt. På gårdsplanen står ett antal bilar i varierande skick och ett oräkneligt antal bildäck, men också flera skotrar. Bland dem finns ursprunget till hans stora skoterintresse, en gul, gammal Skidoo som Benka köpte när han var 14 år. Efter några år bytte han upp

BEGNT RANTALA.

54

Härnösand

MAGASINET


STIGSJÖ

LASSE BRUNNSRÖM.

sig och den gula försvann till andra ägare. Men så en dag fick Benka frågan om han ville köpa en gammal skoter. – Jag visste inte att det var den, men när jag såg den blev jag nostalgisk. Och den går faktiskt fortfarande. En annan som inte klarar av att bo i stan är snickaren Lasse Brunnström. Han flyttade till Smöråker när han var 17 år och har blivit kvar. Med jämna mellanrum har han visserligen gett sig ut i den riktigt stora världen, något som finns dokumenterat med en massa nålar på en stor världskarta i huset. – Jag har sett många platser på jorden, men Stigsjö är det bästa stället. Lugnt, nära naturen och på perfekt avstånd från det mesta. Lasse driver företaget Vision Hus och bygger hela hus, mest sommarstugor, mindre villor och garage, i sin luftiga verkstad. Det vill säga han bygger moduler som sedan monteras ihop på plats till en stomme. Men det behöver inte bli ett dussinhus bara för att det är en byggsats. – Nej, jag kan skräddarsy husen efter kundernas önskemål. Jag gillar att jobba med lite annorlunda lösningar. Det syns inte minst i hans eget hus som har

en ganska udda planlösning och roliga vinklar och vrår. Bland annat leder en spång högt uppe i luften till en liten hylla på väggen i vardagsrummet. Inget för höjdrädda, men en dröm för barn. Han hinner bygga ungefär fyra hus per år. Däremellan tar han vanliga snickaruppdrag ute hos folk. Och den senaste tiden har han lagt en hel del ideella timmar på att snickra på Stigsjö Handel. Även Lasse är med i gänget bakom butiken. – Det är så kul att vi lyckades. Butiken fungerar lite som arbetsförmedling också. När man åker dit och fikar kan man ofta förmedla jobb till varandra. Han var lite tveksam till att gå med i föreningen, men övertalades av Olle Bertilsson. – Jag försökte säga att jag inte har tid, men

han sade att det hade ingen annan heller. Och att det är just sådana som får någonting gjort. Om det blir för mycket stress finns det bot även för det i Stigsjö. I Älgsjö hittar vi Ulla Hörnqvist och hennes företag Naturkraft som erbjuder akupunktur, öronakupunktur, zonterapi och craniosacral terapi. Mottagningen ligger i en gammal bagarstuga där det sprakar en välkomnande brasa och ljuder av stillsam musik. – Förr i tiden hade de flesta som kom till mig ont i olika kroppsdelar. Idag är problemen mer diffusa och ofta stressrelaterade. Till exempel ont i magen och sömnstörningar. Ulla lägger stor vikt vid att undersöka patienten grundligt innan hon börjar någon behandling. Olika människor och olika pro-

”Jag har sett många platser på jorden, men Stigsjö är det bästa stället. Lugnt, nära naturen och på perfekt avstånd från det mesta.” Härnösand

MAGASINET

55


STIGSJÖ

–Jag har lätt för att stressa upp mig så jag behöver ha lugn och ro omkring mig. Även för patienterna, som i de flesta fall kommer åkande från Härnösand, är det bra. Under resan ut hinner de släppa andra saker och landa i sig själva. Och på hemvägen kan de vara kvar i lugnet och stämningen ett tag till. Särskilt långt är det ju inte heller. – Nej, vi har nära till både stan, flygplatsen, skogen och vattnet. Snacka om att bo centralt! Samma sak säger Torgny och Birgit Ahlberg blem kräver olika behandlingsmetoder. – Mitt mål är att försöka se människor där de är och lotsa dem ett steg vidare i rätt riktning. Det lät inte för flummigt va? Ulla är inte på något sätt motståndare till den vanliga vården. Tvärtom vill hon bygga broar till den. –Vi kompletterar varandra. Och om någon kommer till mig med till exempel ett bensår så skickar jag genast personen vidare till en läkare. Ulla och hennes familj kom till Älgsjö från Täby för 13-14 år sedan. Att hon jobbar hemma berodde till en början på att det var mest praktiskt när barnen var små. Men det har visat sig vara bra även för henne själv. 56

Härnösand

MAGASINET

i Roten, som faktiskt ligger på andra sidan gränsen till Timrå kommun. – Men vi känner oss ändå som Stigsjöbor. Visst bor vi lite avsides, men ändå inte. Det är 2,5 mil till Härnösand, 2 mil till flygplatsen och 3 mil till Birsta. Perfekt för vår typ av verksamhet. Deras typ av verksamhet skulle man kunna kalla ”levande lantgård”. Sedan länge är de helt vanliga mjölkbönder med 35 kor. Men de är också ständigt öppna för att prova nya idéer som kan locka folk till Roten. De har varit med i ”Bo på lantgård” och haft folk från hela Sverige och Europa boende hos sig. För 5-6 år sedan byggde de en grillkåta som kan ta emot större sällskap av olika slag. Och nu är de redo för en riktigt stor satsning. Till sommaren öppnar de ett gårdsmejeri med café och butik. – Det har varit mycket förberedel-


STIGSJÖ

DET HAR VARIT MYCKET FÖRBEREDELSER, MEN NU SKA JAG KOMMA IGÅNG OCH YSTA, SÄGER BIRGIT.

”Om jag inte provar det här blir jag ingen

lycklig människa. Man vill ju utvecklas.

ser, men nu ska jag komma igång och ysta, säger Birgit. Gårdsmejeriet är hennes idé och hon har jobbat för det i flera år. Bland annat har hon gått flera kurser för att lära sig göra ost på både ko- och getmjölk. Sedan har boningshusets källare byggts om totalt och rymmer nu inte bara mejeri utan även butik, café och ett riktigt storkök. – I butiken kommer jag även att ha andra produkter som kryddor, hantverk och sådant. Jag har gått en glasskurs också, men det får vänta. Maskinerna är så dyra. Birgit har tidigare haft jobb på Brunnegården och inom hemtjänsten. Men nu är det meningen att både hon och Torgny ska jobba hemma på gården. Det får bära eller brista. – Jag trivs bra på Brunnegården och visst hade det varit enklare att jobba heltid där. Men om jag inte provar det här blir jag ingen lycklig människa. Man vill ju utvecklas, säger Birgit. För att orka utvecklas krävs också nya impulser. Torgny och Birgit tar ibland några dagar ledigt, så bönder de är, och reser bort, gärna utomlands. – För att orka måste man komma iväg och få nya idéer och ny energi, säger Torgny. Ja, och flygplatsen ligger ju bara två mil bort. ✿ Härnösand

MAGASINET

57


4.000 m2 MÖBLER!

På Mio gör du förmodligen dina bästa möbelaffärer. Gör ett besök hos oss så blir du glad i både plånbok och själ.

Vi önskar alla ett riktigt Gott Nytt År!

Härnösand. E4 Norr. 0611–232 90. Mån-fre 9.30–18. Lör 10–15.

Sweet Pecado

Är du nöjd med din bank?

Ramón Oller

Hurt

Thomas Noone

Funderar du på att byta bank så kontakta oss!

Premiär 7/3 Härnösands Teater

Vi berättar gärna vad Nordea kan erbjuda just dig. Kanske är det betydligt mer än din nuvarande bank?

Våren 2008 Våren 2008 Gojorna

Simo Heiskanen Premiär 28/3 Fyren

Gör det möjligt Stora Torget 7 Härnösand 0611–257 30, 257 40 www.nordea.se

58

Härnösand

MAGASINET

www.norrdans.se


ALTERNATIVET

Kastreringskampanj under januari & februari!

ULF OCH KRISTINA VALDE JS ASSISTANS KONSULT!

Kraftigt reducerade priser på kastrering, vaccinering och ID-märkning av han- och honkatter! Vi har naturligtvis alltid öppet för alla hundar, katter, fåglar och mindre sällskapsdjur. Öppet alla vardagar kl 8.00 – 17.00

• MEDICIN • KIRURGI • RÖNTGEN • ID-MÄRKNING • HUNDMASSAGE

• UTREDNINGAR • ALLERGITESTER • VACCINATIONER • TANDVÅRD

Återförsäljare för Royal Canin och Specific dietfoder! Specialister på ultraljud & ögonsjukdomar kommer regelbundet. Mottagning enligt överenskommelse på 0611–20 000 Vi håller till på det gamla KA5-området i Härnösand, för vägbeskrivning se vår hemsida www.vmkh.se

Välkomna!

Varje månad har vi aktiviteter som är uppskattade av både brukare och assistenter. Här är vi på en av våra bowlingkvällar.

Vi kan och vill hjälpa fler! Erica

Vi har stor erfarenhet och kunskap av att arbeta med personlig assistans. Tillsammans har vi över 20 års erfarenhet av praktiskt arbete och flera vidareutbildningar och kurser. Allt för att vi ska vara ett bra alternativ för dig.

Börje

Ska ni KÖPA eller SÄLJA villa, fritidshus, bostadsrätt eller kommersiella fastigheter, vänd er med förtroende till oss. Vi hjälper gärna till!

SE VÅR NYA HEMSIDA Jonas Tynér

Stefan Öberg

Gott Nytt År önskar

Storgatan 6, 871 27 Härnösand • 0611–216 77 • 070–821 77 77 www.norrlandsfastigheter.se

Spiran HÄRNÖSAND Tel 0611-55 58 58 E-post info@jsassistans.se

www.jsassistans.se Härnösand

MAGASINET

59


500 kvadrat butik med VVS och tillbehör

Comfort Härnösand växer! Välkommen Stefan!

ALLT som rör RöR rör oss!

SVERIGE AB

DIV RÖRSYSTEM

Designad toalett Sign WC-stol med inbyggt S-lås,med helcisternkåpa för enklare rengöring och Fresh WC 90x90 cm

”GUNNAR JATKO (filialchef på filialen) började sin bana på företaget i Kiruna samma dag som Sverige fick högertrafik. Då hette företaget ännu Anderssons Värme. 1980 flyttade familjen Jatko till Härnösand och har sedan dess verkat i filialen. Från årsskiftet 07–08 lämnar han över rodret till Ulf Kinert som kommer att axla filialcheftsrollen. Gunnar fortsätter en tid i företaget som projektledare innan han går i pension. Med detta vill han även passa på att TACKA hela Härnösands stad för den enorma respons som han upplevt som ledare och önskar Ulf lycka till med att förvalta detta arv.”

Genomtänkta duschkabiner När vi designar och tillverkar produkter tänker vi bland annat på två saker. Produkterna ska vara hållbara och fungera länge.

Välkommen att kontakta oss! För snabbare service – ring oss på våra direktnr: Filialchef Gunnar Jatko ................................ 0611–232 15 Kalkyl-/projektledare Ulf Kinert ......... 0611–232 17

KRONHOLMSPLAN 1 • 871 45 HÄRNÖSAND TEL: 0611–232 30 • FAX: 0611–224 77 Känsliga möbler Ifö Sense är en modern möbelserie för den kräsne. Smarta lådor och rymliga skåp i stilfull design. För det lilla badrummet såväl som för det stora.

Vi hälsar Stefan välkommen till vårt team.

Vi gör det enklare att börja ett nytt liv. Helena Holmberg 070–233 27 78

Carina Andersson 070–245 94 46

Maria, Johannes, Kurt-Ivan, Anita och Stefan Vardagar Lördagar

60

8 - 17 10 - 13

ERIKSSONS VVS

Härnösand 0611–55 69 00

Tullportsgatan 4 871 41 Härnösand Telefon: 0611 - 207 20 Telefax: 0611 - 207 71 E-post: comfort@harnosand.org

www.fastighetsbyran.se

Härnösand

MAGASINET


8000 år på 1 timme

NÖSAND NU I HÄR 15/ 12 – 31/ 8

3 filmer 2 spel g klätterväg

** *

ande Spänn ter A k t i vt vuilktane utbrott se och hör

et

* bygg ett jordbävningssäkert hus * se hur en tsunami uppstår * upplev den senaste istiden g * spela ljud-memory på en klätterväg t ve * se hur landet höjer sig ur ha et * gör en virtuell vandring i världsarv * Höga Kusten *

och mycke

t mer

U T S T Ä L L N I N G E N Ä R P R O D U C E R A D AV T E C H N I C H U S . S E I H Ä R N Ö S A N D

Storgatan 11 Härnösand Tel 0611-34 96 35 Öppet ti-sö 11-16

RUOM THAI www.upptackjorden.se

TAU RAN

G

ES

R

R

ES

RUOM THAI

Utställningen är producerad av Technichus i Härnösand

TAU RAN

Din historia finns hos oss

G

Sagofika varje vecka 6 februari – 30 april Samlingspunkt för god Från Sapmí till Murberget ThRUOM ailändsk mat RUOM THAI THAI berättelser kring samiska föremål 6 februari – april 2009 och miljö i Härnösand!

R

G

ES

R

E

N Away TA Lunch • ÁSla Carte • Take U RA

Förlorad forntid G TAU RAN skärvor ur Härnösands historia 29 mars – 28 september

Välkommen!

Asagudar

RUOM THAI R

ES

TAU RAN

G

Samlingspunkt för god Thailändsk mat och miljö i Härnösand!

möt Bengt Lindströms kraftfulla målningar

– 31 december Fri entré. www.murberget.se Härnösand. Öppet tis -sön 11–17 Butik, mat & kafé, tfn 0611- 886 00

Storgatan 34 Härnösand • 0611–55 60 42

Härnösand

MAGASINET

61


OLLE LARSSONS ISKALLA LISTA

Härnösands 10 största vintersportögonblick 1

FOTO: SCANPIX

Kyssen som satt – smack! Turin, februari 2006

Aldrig ska man glömma torsdagen den 23 februari 2006. Det var då curlingtjejerna från Härnösand skrev ett stycke svensk idrottshistoria i OS-finalen i Turin. Stenen satt. Bubblan sprack. Och kyssen… smack! Nästan två miljoner tv-tittare fick se Eva Lunds guldkyss som satt lika klockrent, och blivit lika klassisk, som Anette Norbergs avgörande sista sten i förlängningen. 7-6 mot Schweiz, en suverän uppvisning i koncentration och styrka. Ibland ger idrott extrapirr i magen även hos ärrade bedömare och avgörandet kunde knappt ha varit nervigare. Puuuh… Ett par veckor senare hyllades guldlaget, Anette Norberg, Eva Lund, Anna Svärd, Cathrine Lindahl, Ulrika Bergman och coachen Stefan Lund på Stora torget. Tusentals Öbackabor hade samlats – och skrivaren av dessa rader blev dessutom av med sin mustasch…

2

Pingiskonster av hög klass Landgrenshallen, november 1985

2

Pingis ska spelas i mindre städer. Då blir det fest. Då blir det fullsatt. Då blir det ovärderlig propaganda för sporten. Sverige (redan klara vinnare i Europaligan) förlorade visserligen mot Polen med 3-4 i en rafflande landskamp, där resultatet hade mindre betydelse än underhållningsvärdet. Alla som tagit vara på tillfället serverades inte bara pingiskonster av hög klass. Många ovana besökare blev också pedagogiskt hjälpta på traven av alerte speakern/intervjuaren Bengt Grive. Våra uppmärksammade världsstjärnor med Jan-Ove Waldner i spetsen är också sällsynt goda föredömen som ambulerande pingisambassadörer. Efter matchen stod de snällt kvar och skrev autografer tills den långa kön ringlat ända fram. Så går det inte till i alla sporter.

3

Anders hetast i köldloppet Mora, mars 1987

1 GLADA HAIK:ARE EFTER SEGER BORTA MOT KLASSISKA KARLSTAD-GÖTA.

Mellan Sälen och Mora har skrivits mycken minnesvärd skidhistoria genom åren. Men frågan är om spänningen i slutkapitlet av Vasaloppet för 20 år sedan går att överträffa. Spurtduellen mellan Anders Larsson, Bondsjöhöjdens IK, Örjan Blomqvist, Lidingö och unge Mats Olander var av det rent rysliga slaget. Tänka sig att skida fram i nio svettiga mil och dessutom i sträng kyla (25-30 minusgrader) – och sedan tvingas till ett infernaliskt avgörande under 100 meter upploppsraka på Kungsgatan. Om uppgiften var djävulsk för de inblandade var det desto roligare för tjocka åskådarled vid fädrens spår och någon miljon framför tv-apparaterna. När Bondsjöhöjdens store son Anders Larsson plötsligt slet till sig segern kom jag på mig själv att tjuta högt hemma i soffan. Ursäkta detta pressetiska brott i en exalterad stund.

3

4 62

Härnösand

MAGASINET


4

8

Högslättens bitande nordanvind vräker in över bandybanan den här kvällen. 1 200 åskådare huttrar bakom långkalsonger och vinterjackor. Och längtar efter den befriande slutsignalen. Ett gäng helröda bandyspelare märker inget av kölden. De kastar sig om halsen på varandra, dansar ringdans och sjunger för full hals… på ett sätt som väl skulle fått Idol-juryn att gråta blod. 4-4 mot Bollnäs och saken var klar. HAIK var för första gången i allsvenskan – lagom till stadens 400-årsjubileum. Bandyallsvenskans norrkval var inte ett drama. Det var en fullfjädrad thriller. Och det var en knallsensation att två gamla storheter som Karlstad-Göta och Bollnäs GIF sattes på plats av HAIK.

Älgarna är väl numera mest förknippat vid fotboll. Inte så många i den yngre generationen känner till att de grönvita spelade junior-SM-final i ishockey i början på 60-talet. På hemmaplan. Mot självaste AIK från Stockholm! Det skrevs spalt upp och spalt ner i tidningarna om ”Henna” Svensson, Ulf Torstensson, Anders ”Ante” Nordin och Anders ”Mulle” Skarin för att nu nämna de namnkunnigaste. Vinsterna mot Wifsta/Östrand (kvartsfinal) och Leksand (semifinal) gav eko i hela hockey-Sverige. 1 800 stod på de smältande snödrivorna vid Nattvikens bana mitt i stan. Festen förhöjdes av att ”Honken” Holmqvist från Strömsbro fick pris som landets bäste junior. Han fick en jordglob. Hur matchen slutade? Jo, AIK vann med 5-2 och rinkens stora stjärnor lystrade till namnen Anders ”Ankan” Parmström ULF ”TOTTE”TORSTENSSON, och Anders ”SilANDERS ”ANTE” NORDIN OCH LEIF ”HONKEN” HOLMQVIST. len” Selinder.

En bandybragd med stort B Högslätten, mars 1984

5

Det stank taggtråd i hela hallen Landgrenshallen, hösten 1984

Aldrig har så många handbollsstjärnor varit samlade i Landgrenshallen. Aldrig har ljudet varit så djävulskt trumhinnebedövande. Aldrig har läktarna målats i så böljande vackra Brännafärger. Ja, visst blev det en handbollsafton att minnas när Brännans IF tog emot svenska mästarna Redbergslids IK i svenska cupens 16-delsfinal. Det var tempo, det var rejäla tag och det kändes som om det stank taggtråd i hela hallen. Och stämningen ska vi inte tala om. Den var obeskrivlig. 23 lika när domaren blåste till förläning var smickrande. Inte för Brännan utan för Magnus Wieslander, Jilsénbröderna & Co i mästarlaget. Fortsättningen blev inte lika rolig. Gästerna tog sig samman, visade klassen och vann till slut med tre bollar, 28-25. Men Brännan gjorde en kanonmatch! Den bästa genom tiderna?

6

Snacka om störtloppsorientering! Häggdånger, februari 1975

Sveriges bästa skidorienterare invaderade Härnösand och svenska mästerskapen som flyttats från ett snöfattigt Värmland. Huruvida de hade roligt må vara osagt, men vi åskådare – alltför få, tyvärr – som parkerat i de tuffa backarna ute i Häggdånger denna februarilördag hade riktigt festligt åt andras olycka. Störtlopp på längdlöpningsskidor har sina överraskningsmoment. Men i n t e för Stefan Persson från Rehns BK i Bollnäs som formligen flög fram i terrängen. Helhetsintrycket från min första bekantskap med denna ädla sport blir – om inte odelat – positivt. Dramatiken i backen satte extra piff på anrättningen och det var nästan så att följeslagare Lindberg, kollega från NN och garanterad vadslagningstok, efterlyste bud på hur nästa tävlande skulle klara sig… Naturligtvis gick vi inte på sådana dumheter utan kunde istället njuta av de fartfenomen som klarade strapatserna utför och likt en bandtraktor snabbt klättrade rakt upp.

7

Undan för hundan – vilket drag! Bondsjö skidstadion, mars 2004

Snacka om drag! Att åka på draghundstävling är alltid lika kul. SM-tävlingarna på Bondsjöhöjdens skidstadion blev ett minne för livet. Idrott ska vara just roligt. Och är det någon som sett en vorsteh som inte vill springa så är det en unik upplevelse. För den glädje som hörs från hundarna just före tävlingsstart är bara så medryckande. Det ylas, det skälls, det gläfs, och alla vill bara få kommandot: framåt. Eller jag tror inte ens det behövs något kommando, det är bara att släppa loss jyckarna. Det här är riktigt, riktigt underhållande och när det dessutom bjuds på dramatiska spurtuppgörelser är det här en idrott som verkligen har framtiden för sig, inte minst med tanke på det stigande hundintresset.

Älgahockeyn i JSM-final Nattvikens isbana, mars 1962

8

9

En skidstjärna i spåret Vårdkasens skidstadion, mars 2005

”Kalla henne redan för en skidstjärna” skrev jag i en krönika i Tidningen Ångermanland i samband med mästerskapet. Charlotte Kalla har det mesta som behövs. Här visade hon konkurrenter och publik hur snabbt hennes skidor sprutar fram. Två medaljer av ädlaste valör var ännu ett tecken på osedvanlig talang. Det är något speciellt med att försöka upptäcka idrottsstjärnors födelse. Till att börja med måste de prestera något mot vassa motståndare. Men det räcker inte. Gnistrande tomtebloss slocknar rätt snabbt. Det vill till mer än så. Viljekraften att gå vidare, förmågan att köra genom stängda dörrar om så behövs. Samlingsnamnet brukar vara Rätt Inställning.

10

Rysk helkväll att minnas Landgrenshallen, november 1995

Det finns tillfällen när man bara ger sig hän och njuter av tillvaron. Ett sådant tillfälle gavs den här kvällen i Landgrenshallen där en rysk elittrupp gav en uppvisning i rytmisk sportgymnastik. Det var världsklass. Och när utmärkte speakern, tillika svenske turnéledaren Lage Dahlquist strax efter pausen sa: det finns inte ord längre att beskriva det här fantastiska laget, så hade han förstås rätt. På sätt och vis. Fast han sa det ju innan Anastasia Bocharova kom in och gjorde en imponerande uppvisning med rep. Och truppgymnastiken var inte heller färdig. Det fanns mer kvar, och när inte orden räckte till fick man bara sitta där och njuta.

9

MATS “MATTE” BERG SATTE KVITTERINGEN MOT REDBERGSLID I SLUTSEKUNDEN. STOLPE, STOLPE, RIBBA, IN.

7

5

CHARLOTE KALLA CHARMADE OLLE LARSSON VID JVM 2005.

Härnösand

MAGASINET

63


PORTRÄTT: JASENKO OMANOVIC

FRÅN KRIGETS BOSNIEN TILL SVERIGES RIKSDAG Han är född i Bosnien, flydde kriget och kom till Sverige 1993, bosatte sig i Härnösand och är nu socialdemokratisk riksdagsledamot för Västernorrland. – Jag är glad och stolt och känner ett stort ansvar, förkunnar Jasenko Omanovic. Det är ett uppdrag som förpliktigar. Av Mats Wigardt Foto Frida Sjögren

D

et lackar mot jul och utanför fönstret på det kafé i Härnösand där Jasenko Omanovic intar latte och morgonmacka sätts ljusgirlanger upp över Nybrogatan. Snön lyser tillfälligt vit mellan husen. – Det känns alltid mer hoppfullt när snön kommer, konstaterar han och stoppar in en portionsprilla under läppen. Efter fjorton år i Sverige, med två pojkar som är födda i Härnösand och som spelar hockey respektive innebandy, känner sig Jasenko Omanovic hemtam i sitt nya hemland. Sin svenska yrkeskarriär påbörjade han på andra sidan Nybrogatan, som praktikant på Arbetsmarknadsinstitutet. – Sedan dess har det hänt mycket i mitt liv, säger han med ett stänk av nostalgi i rösten. Resan hit tog sin början 1993. Året innan hade kriget brutit ut i Bosnien i det forna Jugoslavien. Situationen är svår att föreställa sig om man själv inte upplevt vad krig gör med människor. Kriget sätter djupa spår – hos dem som överlever. Rädslan finns överallt, för allt och alla som rör sig. Att han valde att resa till Sverige berodde på att dåvarande flickvännen, nuvarande hustrun Dijana, redan fanns här. Jasenko kände även till Alfred Nobel, Ingemar Stenmark, Björn Borg och Pippi Långstrump. – Men på färjan till Malmö kom jag ihåg en lärare hemma i Bosnien som frågade klassen om ett land i Europa där alla bidrog efter

64

Härnösand

MAGASINET


PORTRÄTT: JASENKO OMANOVIC

förmåga och erhöll efter behov. De flesta gissade på Ryssland, men rätt svar skulle faktiskt vara Sverige. Jasenko minns de första omtumlande intrycken av sitt nya hemland: De kvinnliga passpoliserna som när de pratade lät som om de sjöng. Ölen med beteckningen klass 1 som han trodde var den bästa kvaliteten. TVprogrammet där alla var nakna... – Då visste jag ju inte vem Robert Aschberg var, skrattar Jasenko. Efter en lång tågresa till Stockholm återförenades han med Dijana. Och i samband med ett besök hos några vänner i Härnösand bestämde de sig att det var här de ville bo. –Tjänstemännen på Invandrarverket trodde inte sina öron, berättar Jasenko. De trodde inte ens att vi visste att Härnösand låg i Norrland. Men beslutet var noga genomtänkt. Jasenko och Dijana hade stått på torget i Härnösand och konstaterat att det var en liten fin stad med mycket stadskänsla och nära till naturen. – Dessutom fanns det många skolor och bra kommunikationer, summerar Jasenko. – Men, tillägger han, visst skiljer sig Härnösand från Banja Luka där jag växte upp. Det är en storstad med 200 000 invånare och ett helt annat temperament än den norrländska småstadslunken. Med sig i bagaget från Bosnien hade Jasenko Omanovic påbörjade universitets-

studier vid den elektrotekniska fakulteten. Elektronik hade emellertid aldrig intresserat honom. Då lockade egentligen samhällsfrågor mer, men studiealternativen i hemlandet var begränsade. – Frågor om hur ett samhälle organiserar sig är oerhört spännande, säger Jasenko som också intresserar sig för definitionen av begreppet demokrati. Och för betydelsen av folkbildning; utan folkbildning kan människor inte fatta medvetna val utan blir lätta offer för manipulativa politiker. – I mitt gamla hemland diskuterades inte gärna samhällsämnen i skolan, berättar han. Det var mest lärare i marxism som var öppna för diskussioner om olika samhällsformer, men takhöjden var inte alltid så hög... Efter en period på Arbetsmarknadsinstitutet och en tid inom det kommunala ”projektproletariatet” fick Jasenko Omanovic jobb på Arbetsförmedlingen i Timrå. Samtidigt inledde han en politisk karriär, som socialdemokratisk kommunalpolitiker i Härnösand. Och i valet 2006 blev han en av fem socialdemokratiska riksdagsledamöter från Västernorrland. – Min pappa som var på besök i Sverige på valdagen var otroligt stolt, säger han. Att sedan få vara med om riksdagens högtidliga öppnande var något nästan ofattbart stort för mig. Alla var ju där, både kungen och karolinerna.

Att vara riksdagspolitiker förpliktigar. Jasenko Omanovic tar sitt uppdrag på stort allvar. Är med i socialförsäkringsutskottet och känner starkt för arbetsmarknadsfrågor. Men han ser sig inte i första hand som någon invandrarkandidat utan som en företrädare för socialdemokratiska väljare i Västernorrland. Hans bakgrund och erfarenheter följer emellertid alltid med i hans politiska arbete. Han anser till exempel att landets kommuner solidariskt måste ta sitt ansvar när Sverige inför FN garanterat att ta emot människor på flykt. Och han ser fram emot en interpellationsdebatt med Carl Bildt om det getingbo som Balkan-problematiken utgör. Han är också aktiv i 5 i 12. – Ingen ska heller behöva särbehandlas i Sverige, oavsett om man är från Nigeria, har svart hår och kommer från Bosnien eller har fräknar och är född i Kiruna, slår han fast. Som ett led i sitt arbete som riksdagspolitiker – och som ett sätt att minska politikerföraktet – finns Jasenko Omanovic en gång varje månad på biblioteket i Härnösand. Han försöker då svara på frågor, lyssna på synpunkter och överhuvudtaget vara tillgänglig för olika intresserade målgrupper, som studenter, pensionärer eller gymnasieelever. – Man får inte glömma bort det fysiska mötet med väljarna, förkunnar han och byter ut prillan under läppen mot en ny. Känner han då någon hemlängtan till sitt gamla hemland, frågar jag innan vi skiljs. – Självklart, säger han. Men jag saknar det som fanns då, innan jag flydde därifrån. Till de människor och det land som inte hade hunnit drabbas av kriget, till det som inte finns längre. Nu bor vi i Sverige. Med rötterna i Härnösand. ✿

Härnösand

MAGASINET

65


KRÖNIKA Mitt i stan! 170 m2 fullt med möbler och inredning

Härnösand – med nyinflyttade ögon

Härlig svängsoffa t

Nyhe

Ä

r man öppen för förändring vet man aldrig var man hamnar. Det har nu gått några månader sedan jag tillsammans med maken och hunden lämnade den kungliga huvudstaden med allt vad det innebär – vårt sociala liv, barn, barnbarn, släkt och vänner – för att slå mig ner i Härnösand. Något jag inte ångrat – än. Jag frågade en ”äkta” härnösandsbo:Vad gör ni här på sommaren? Vi fiskar och älskar sa han… Och vad gör ni här på vintern? – Då fiskar vi inte… Se där; en förklaring så god som någon på vad alla människor gör efter sex. Inte en kotte ute. Dessa nästan öde gator på kvällarna är en gåta för oss från huvudstaden. Men vad gör väl det när man kan glädjas åt hur lätt det är att få kontakt med folk. Här är man inte lika stressad och misstänksam som i storstan. Det känns skönt, även om jag ännu inte riktigt hunnit vänja mig vid det lugna tempot. Otåligheten sitter kvar – men det går nog över med tiden, hoppas jag. Om en stockholmare hälsar på någon han eller hon inte känner undrar alla genast; vad är det för fel på honom eller henne? Så härligt att få uppleva motsatsen här. Men det kanske snarare beror på att härnösandsbon vill ge sken av att känna alla som han eller hon möter. Strunt detsamma; vilket välkomnande! Jag och världens bäste kompis 7-årige cairnterriern Alef, vi brukar bege oss ut på upptäcksfärder i och runt staden. Något som vi gillar båda två. Men jag blir riktigt förbannad på allt skräp som ligger på gatorna. För att inte tala om allt glassplitter. Ibland måste vi gå jätteomvägar för att vovven inte ska skada sig. Och var kan man slänga bajspåsarna? De flesta papperskorgar verkar så här års ha gått i ide på Kronholmen. Att mycket försiggår i det fördolda, dvs i de många ordenssällskapen som sätter sin prägel på den här staden har jag förstått. Men det finns alternativ – och de är många – för en individualist som jag. Att varje onsdag gå på bio, dessutom på teater, är en upplevelse. Och att på vägen hem slinka in på Metropol, för att lyssna på jazz – vilken tillgång i en så liten stad. Vissa saker kan man inte ändra på, tyvärr. Mörkret som just nu omsveper en och blåsten som kryper in under bara skinnet. Men det står man ut med för man vet vad som väntar när det väl vänder – detta fantastiska ljus som jag faktiskt inte upplevt så starkt någon annanstans. Stockholm är inte Sverige och Sverige är inte Stockholm.Varje stockholmare borde ta chansen att bo och leva i en annan stad. Det ger en nya perspektiv på tillvaron både på gott och ont. Så visst kommer jag att stanna kvar i Härnösand – i alla fall ett bra tag till.

Noemi Katzenberg-Berger Härnösandsbo sedan 28 augusti 2007

66

Härnösand

MAGASINET

BYGGBAR SOFFA

10 690:ex!

Detta

Michel

Prinsr Oska

Pyjamaspåse från SIA I butiken finns en prinsessa och sjörövare också som pyjamaspåse

175:-

Läcker klocka

DELA UPP

469:-

betalningen RÄNTEFRITT

198:Västra Kyrkogatan 1

HÄRNÖSAND

0611-204 65

PATRIK ULANDER SKOGSINGENJÖR FASTIGHETSMÄKLARE TFN 0611-289 35

Hej skogsägare! Funderar du på att sälja? Kontakta din skogliga fastighetsmäklare! LRF Konsult är Sveriges största rådgivnings- och redovisningsföretag med fler än 1 400 medarbetare. Våra specialister och rådgivare inom ekonomi, juridik, skatter, skog och fastighetsförmedling finns på över 135 orter över hela landet. På www.konsult.lrf.se kan du läsa mer om oss. Kontakta oss, ingen fråga är för liten!


De små företagens vän! SAMHÄLLSFÖRVALTNINGEN

Vi hjälper små företag med ”pappersbestyr”

Njut av en aktiv vinter! Upplev våra fritidsanläggningar, skidspår, skidbackar och friluftsområden.

• Bokföri ngstjänster • Bokslut • Deklara tioner • Adminis tration

Sambiblioteket, Konsthallen och Simhallen är öppna.

Gott Nytt År!

Box 67 NATTVIKSGATAN 6 • HÄRNÖSAND TEL 0611-271 60 • FAX 0611-239 54 E-post: bosse.bokhallare@harnosand.org BOSSE

GUNILLA

Produktion: Profilera och Hallå Reklambyrå. Foto: Lennart Jonasson

BRITTA

“All in!”

FYRA SÄKRA KORT! Syna oss gärna! Fyra säkra kort med oslagbara valmöjligheter. Tryggt, snabbt och bekvämt över hela landet och lite till. Det är enkelt att skicka paket med Bussgods.

Bussgods FÖRETAG Vår storsäljare

Bussgods PRIVAT För privatpersoner

Denna sändning går med första bästa fordon. 600 ombud i hela landet. Varsam hantering av ditt gods.

Alternativet för dig som skickar privat och betalar kontant eller med kort.

Bussgods PRIO När du har bråttom!

Bussgods GARANTI Exakt leveranstid

PRIO ger ditt gods företräde i våra fordon. Gäller både företag och dig som skickar privat.

Vi anger exakt ankomsttid på aktuell ort. Dubbla frakten tillbaka om vi inte håller vårt löfte. Tryggt och säkert för dig som kund.

www.bussgods.se

HÖRNET NYBROGATAN/STORGATAN ÖPPET: MÅN - FRE 8-20 • LÖR 9-17 • SÖN 9-17

• Plogning och hyvling • Snöröjning • Grus- och sandmaterial • Trailertransporter

Vi har hjälpen för vintern! Adress: Saltviksvägen 8, 871 54 Härnösand • Tel: 0611-105 60 • Fax: 0611-152 55 Härnösand

MAGASINET

67


PORTFOLIO: KALLE ÅKESSON

Kalle Åkesson

K TRAPPRÄCKESÄNDE.

Trygghet i Sverige Examensutställning, Konstfack, Stockholm ”Utställningar är ofta kritiska, men jag ville göra en utställning som hyllade samhället. Utställningen handlar om hur vi skyddas i samhället, om hur staten värnar om oss medborgare. Fasta skydd som ska fungera för oss alla och stimulera vår tro på tryggheten. Trygghet behövs för att landet ska utvecklas.”

PETSÄKERT UTTAG.

68

Härnösand

MAGASINET

alle Åkessons fotointresse väcktes och blev riktigt stort när han var i 18-19årsåldern. Då bodde han fortfarande kvar i Härnösand. Några år senare, närmare bestämt 1991, flyttade han till Göteborg och sökte in till Fotohögskolan. På fjärde försöket gick det och efter tre år där flyttade han vidare till Stockholm för ytterligare två år och en magisterexamen på Konstfack. Under skoltiden har han ägnat sig åt det konstnärliga foto ni kan se exempel på här. Samtidigt har han hela tiden arbetat som professionell fotograf. – Jag har gjort alla möjliga jobb, men mest plåtat arkitektur. Jag trivs bäst med att gå runt och titta på stora saker som står stilla. Under alla år har han regelbundet besökt hemstaden och familjens sommarstuga på Tynderö. Och till sist blev hemlängtan för stark. Efter 16 år är Kalle med familj tillbaka i Härnösand och äldsta dottern går i Brännaskolan, precis som Kalle en gång. –Vi trivdes jättebra i Göteborg, men jag har ändå velat flytta länge. Jag har saknat den närhet till allt som finns här.


PORTFOLIO: KALLE ÅKESSON BRANDVARNARE.


PORTFOLIO: KALLE ÅKESSON

VID BÅTEN.

Killar gör saker tillsammans Examensutställning, Fotohögskolan, Göteborg ”Bilderna i den här serien handlar om det trevliga i att göra saker tillsammans. Jag ville visa den ömhet och närhet som kan uppstå mellan män när de gör saker tillsammans.”

70

Härnösand

MAGASINET

UTE I SKOGEN.


PORTFOLIO: KALLE ÅKESSON

SOMMARSTUGAN.

FISKETUR.

Härnösand

MAGASINET

71


Det händer i Härnösand Härnösandsfotografen Anders Eliasson visar industribilder på Härnösands Konsthall. Vernissage 12 jan.

Folkmusikern Ulrika Bodén uppträder tillsammans med Nordiska Kammarensemblen i föreställningen Häxbrand. Länsmuseet 18 jan. Lag Prytz försvarar Härnösands färger när Elitserien kör en omgång i curlinghallen på Högslätten. Foto: Andreas Skoglund, LiveChannel AB

DECEMBER

27-29 dec ÅDALSBANAN kl 10-13. Extra julöppet. Film som visar utformningen av den nya järnvägen. Ordinarie öppettider: tisdagar kl 13-20 samt sista lördagen varje månad kl 10-16. Tävling, kaffe. Plats: Banverket – Projekt Ådalsbanan

JANUARI Isabella Lövins bok Tyst hav har väckt mycket uppmärksamhet. Den 22 januari föreläser hon på Sambiblioteket.

6 jan BARNFEST I HÄGGDÅNGER Enligt traditionen dansar vi ut julen tillsammans med tomten. Plats: Häggdångers Bygdegård JULFEST PÅ HEMSÖ Kl 15. Julfest med Ulf Andersson & Hans Nyberg m fl. Plats: Hemsö församlingshus TRETTONDAGSMUSIK Kl 18. Trettondedagsmusik. Plats: Säbrå kyrka

72

Härnösand

MAGASINET

Se framtidens brottarkungar och drottningar. Landgrenshallen 26 jan.

10 jan BYAMÖTE PÅ UTANSJÖGÅRDEN Kl 12. Med bl a Ulf Andersson & Hans Nyberg. Plats: Utansjögården

11-13 jan CURLING Elitserien herrar med bl a Lag Prytz från Härnösand. Plats: Curlinghallen, Högslätten.

12 jan VERNISSAGE Kl 12-15. Fotografier av Anders Eliasson + Outside The Rules. Outside The Centers. Utställning av Nordiska Konstskolan i Karleby. Plats: Härnösands Konsthall

13 jan ”PÅ MIN FULA OCH BREDA DIALEKT” Kl 14-15.30. Filmen om Nicke Sjödin. Plats: Ramviks Folkets Hus

15 jan SERIESKIDAN 2008 Skidtävling för barn och ungdomar. Plats: Söråker kl 19

17 jan SOPPLUNCH Kl 12. Charlotta Hedström & Solveig Hamrin. Plats: Högsjö församlingsgård

18 jan HÄXBRAND Kl 19. En suggestiv musikupplevelse om en mörk del av vår historia. En föreställning med Nordiska kammarensemblen och Ulrika Bodén. Musik Karin Rehnqvist. Regi och ljussättning Svante Grogarn Plats: Länsmuseet Västernorrland ALLSÅNG Kl 19. Med bl a Eva Sjödén. Plats: Häggdångers församlingshem

19 jan

24 jan

BOKCAFÉ MED BOKLOPPIS Kl 10-15. En mötesplats där man i ro skall kunna tala med varandra, dricka en god kopp kaffe med hembakat, köpa en bok, sälja en bok men framför allt läsa en bok. Plats: Teaterfoajén

BYAMÖTE I HÄLLEDAL Kl 12. Med Ulf Andersson & Hans Nyberg. Plats: Gamla postlokalen

22 jan ISABELLA LÖVIN Kl 18.30. Årets Berättare 2007 & Årets miljöjournalist 2007 föreläser om utfiskningen av havet utifrån sin miljöthriller Tyst hav – jakten på den sista matfisken. Plats: Sambiblioteket

25 jan DÖD, DÅRAR OCH DOKTORER Operaföreställning med elever från Härnösands folkhögskola. Plats: St Petrilogen

26 jan LÖRDAGSÖPPET PÅ LANDSARKIVET Kl 10-15. Plats: Jonas Bures plats, Rosenbäcksallén

23 jan ORIENTALISK DANSKURS Kl 17.30-19 för nybörjare och kl 19.10-20.40 fortsättningskurs Plats: Parketten Härnösand ABF

UNGDOMSTÄVLING I BROTTNING Kl 11. Knattetävling. Plats: Landgrenshallen

27 jan VÅRDKASLOPPET Skidtävling för barn och ungdomar. Prolog + jaktstart. Första start kl 10. Plats: Vårdkasen.


vintern 2007/2008 VÅRDKASKNATTEN Skidupplevelse för barn upp till 8 år. Plats: Vårdkasen kl 11.30 DÖD, DÅRAR OCH DOKTORER Operaföreställning med elever från Härnösands folkhögskola. Plats: St Petrilogen

29 jan SERIESKIDAN 2008 Skidtävling för barn och ungdomar. Plats: Vårdkasen kl 19

31 jan BYAMÖTE Kl 12. Med Ulf Andersson & Hans Nyberg. Plats: Västgården, Judeby

FEBRUARI

5 feb SERIESKIDAN 2008 Skidtävling för barn och ungdomar. Plats: Bondsjöhöjden kl 19 FETTISDAG PÅ BERGET Kl 14. Aktiviteter för barn. Plats: Murberget SPARKRACE Kl 18. Traditionsenligt sparkrace i Häggdånger. Plats: Vid Häggdångers församlingshem

13 feb

24 feb

9 mars

16 mars

SAGOFIKA Kl 14. Se 6 feb. Plats: Länsmuseet Västernorrland

VRAKPLUNDRING OCH SJÖMÄRKEN Kl 13-16. Föredrag med författaren Johnny Söderlund och marinarkeolog Magnus Holmqvist. Gör ett sjömärke med hemslöjdskonsulent Annso Grahn. Plats: Murberget

BERÄTTARFRUKOST Kl 10. Kom med din berättelse och lyssna på andras. Medverkar gör folklivsforskaren Bengt af Klintberg, ordfördelare: Göran Palm. Plats: Murberget mat och kafé

PÅSKSLÖJD FÖR HELA FAMILJEN! Kl 13. Tova kycklingar, tälj häxkvastar, m.m. Plats: Murberget

14 feb SOPPLUNCH Kl 12. Med Charlotta Hedström & Solveig Hamrin. Plats: Högsjö församlingsgård MUSIK PÅ MUSEET Kl 19. Konsert med Musik & Kulturskolan i Härnösand. Plats: Murberget

7 feb BYAMÖTE Kl 12. Med Ulf Andersson & Hans Nyberg. Plats: Utansjögården ANDREAS MALM Kl 18.30. Boken ”Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent” är en omdebatterad miljöväckarklocka. Författaren Andreas Malm föreläser. Plats: Sambiblioteket

9 feb UNINSTALLED – EN EXPLOSIV KONSERT kl 15.Musik, dans, ljud och ljus i ett arrangemang som utspelar sig i tre olika rum. Plats Länsmuseet Västernorrland

SERIESKIDAN 2008 Skidtävling för barn och ungdomar. Plats: Söråker kl 19

SAGOFIKA Kl 14. Se 6 feb. Plats: Länsmuseet Västernorrland

FLUXUS – VAD ÄR DET? Kl 13. Bengt af Klintberg berättar om konströrelsen som lyfter fram vardagliga handlingar och gester. Plats: Länsmuseet Västernorrland

28 feb-2 mars

11 mars

CURLING JSM Yngre Juniorer Plats: Curlinghallen, Högslätten

SERIESKIDAN 2008 Skidtävling för barn och ungdomar. Plats: Vårdkasen kl 19

27 feb 17 feb SAMISKA BERÄTTELSER OCH LASSOKASTNING Kl 13-15. Plats: Länsmuseet Västernorrland

19 feb SERIESKIDAN 2008 Skidtävling för barn och ungdomar. Plats: Bondsjöhöjden kl 19

MARS

20 feb

4-7 mars

SAGOFIKA Kl 14. Se 6 feb. Plats: Länsmuseet Västernorrland

SPORTLOVSAKTIVITETER Plats: Länsmuseet Västernorrland

5 mars SAGOFIKA Kl 14. Se 6 feb. Plats: Länsmuseet Västernorrland

6 feb SAGOFIKA Kl 14. En spännande berättelse i barnrummet + fika. Kostnad 25 kr. Plats: Länsmuseet Västernorrland

26 feb

KVINNLIGA GUDAR Kl 12. Museipedagog Maria Nordlund berättar om gudinnorna bakom Bengt Lindströms asagudar. Plats: Murberget

UTSTÄLLNINGAR

Länsmuseet Västernorrland RONJA RÖVARDOTTER Ilon Wiklands originalillustrationer från 1981. Kammaren Pågår till 6 jan MÄNNISKOR I NORR Fotografiska framställningar från 1800och 1900-talen. Hur skildras samiska och nordskandinaviska folkslag under den tiden? Stämmer bilden med hur de ser på sig själva? Galleriet Pågår till 2 mars SJÖMÄRKEN Fotografier och målningar av sjömärken som förr var livsviktiga och idag kan ses som vackra konstverk. Stora utställningshallen Pågår till 30 mars FRÅN SAPMÍ TILL MURBERGET Berättelser kring samiska föremål ur museets samiska samling. Kammaren 6 feb-april 2009

19 mars SAGOFIKA Kl 14. Se 6 feb. Plats: Länsmuseet Västernorrland

26 mars SAGOFIKA Kl 14. Se 6 feb. Plats: Länsmuseet Västernorrland

12 mars SAGOFIKA Kl 14. Se 6 feb. Plats: Länsmuseet Västernorrland

13 mars LIVET SOM BÅTSMAN UNDER 200 ÅR Kl 19. Arnold Thunström från Ljustorps hembygdsförening berättar om båtsmännen liv med utgångspunkt i gamla handlingar. Plats: Murberget

Med reservation för eventuella fel och ändringar ASAGUDAR Möt Bengt Lindströms jättelika asagudar. Med kraftfulla penseldrag och klara färger har Lindström tolkat Loke, Frej, Ymer, Oden, Tor, Balder och Okänd Gud. Lilla Galleriet. Pågår till 31 dec 2008 FÖRLORAD FORNTID Utställningen visar på skärvor ur Härnösands historia, men ställer också en rad frågor kring vad som bevarats och inte. Galleriet 29 mars-28 sep

Technichus UPPTÄCK JORDEN! Upptäck Jorden är en utställning som lever och känns. Den förklarar på ett smart sätt hur Universum uppstod och hur allt på Jorden hänger ihop och att du är en del av det. Pågår till augusti

Sambiblioteket UPPLEVELSER & UTTRYCK Studenter från Mittuniversitetets specialisering bild ställer ut.

Eleverna på Scenisk sång på folkhögskolan tar ett nappatag med operans mest dåraktiga stycken. St Petrilogen 25 och 27 januari.

Härnösands Konsthall MÅLERI – HORISONT Utställning med Susanne Högdahl Holm. Pågår till 6 januari. OBJEKT OCH GRAFIK Utställning med grafik av Ulla Fries och objekt av Walgerdur Hauksdottir. Pågår till 6 januari? FOTOGRAFIER Utställning av Anders Eliasson Öppnar 12 jan OUTSIDE THE RULES. OUTSIDE THE CENTERS Utställning av Nordiska Konstskolan i Karleby. Öppnar 12 jan

Härnösand

MAGASINET

73


Lika värde. Lika möjligheter. www.sit.se Box 1100 | 871 29 Härnösand | Besöksadress: Magasingatan 11 | Tel: 0771-88 77 00

Café, luncher och A la Carte. God mat och dryck. Fullständiga rättigheter.

KANALCAFÉET & RESTAURANG Storgatan 18 Tel 0611-106 66 Välkommen!

 * - ÊqÊ Ê 9Ê//,/" ÊÊ, &-

Med konstverket ”En bättre värld” av Anders Åberg är Kempesalen ett givet besöksmål för alla som är intresserade av Härnösands maritima arv. Kombinera med lunch på restaurang Nya Varvet. Ring och boka gruppvisning, konferens eller samverkanskurs!

ÕÀLiÀ}ÃÛB}i˜ÊÉÊ6>ÀÛÃL>VŽi˜ÊUÊäÈ££‡xxÊnxÊääÊUÊÜÜÜ°…vðÃiÊ

KAMPANJER | WEBBSIDOR | ANNONSER | STRATEGI | MARKNADSPLAN | CORPORATE STORYTELLING | LOGOTYPER | SÖKORDSOPTIMERING | MAGASIN |

Två aktuella uppdrag

Med oss når du längre! Technichus Upptäck Jorden är Technichus hittills största satsning. Den storslagna utställningen ska så småningom hyras ut till andra arrangörer. Vi gjorde allt marknadsföringsmaterial.

Härnösandmagasinet Oj, vilket hästjobb. Många, långa timmar har det blivit, men kul har det varit. Särskilt när vi fick pris för Sveriges bästa medborgartidning. Du håller just i det 17:e numret.

74

Härnösand

MAGASINET

På Alltid Marknadsbyrå arbetar vi målinriktat och strävar efter att arbeta så nära kunden/beställaren som möjligt. Allra bäst resultat får du när vi får komma in i ett tidigt skede av ett projekt och bidra med vår kompetens och erfarenhet redan på idéstadiet. Tillsammans tar vi reda på vad du vill. Tillsammans ser vi till att du når rätt målgrupp med bästa effekt.

Kenneth Zetterlund, VD och grundare av Alltid Marknadsbyrå AB 1997.

När ses vi? Storgatan 35, 871 30 HÄRNÖSAND Tel 0611-51 13 20 E-post: z@alltid.net www.alltid.net


! t e s s y r k d n a s Här nö Klarar du vårt korsord? När du är klar med krysset flyttar du bokstäverna från de numrerade rutorna till motsvarande ruta under korsordet. Bokstäverna bildar en (för 2007) högaktuell mening! Vill du vara med och dela på priserna (vi delar ut tre fruktkorgar) skickar du in korsordet (eller en kopia om du inte vill klippa sönder tidningen) till oss SENAST 31 januari 2008. LYCKA TILL! VAR? Korsordskonstruktör: Lars Kågström

VEM?

VAD? 1

2

3

4

5

21

22

23

24

25

6

7

8

G! VINN EN STOR FRUKTKOR Skicka in ditt korsord senast 31 januari 2008. De tre först öppnade rätta lösningarna får var sin stor fruktkorg!

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Namn ........................................................................................................... Adress ......................................................................................................... ..................................................................................................................... Alltid Marknadsbyrå, Härnösandkrysset, Storgatan 35, 871 30 Härnösand


– HÄRNÖSANDS SÄKRASTE FAMILJEFÖRETAG –

POWER P L AT E

Vi har STOR sortering på KUL nycklar!

Finns hos oss!

Välkommen till vår ombyggda butik, där vi visar fler motiv.

Öppet mån-fre 08.00 – 17.00 Köpmangatan 10 0611–129 01 www.nylundslas.se

JUST N U!

Öppningserbjudande 5 ggr/300:-

Power Plate®maskinerna är avancerade vibrationsanordningar som innebär ett nytt steg när det gäller träning för människor i alla åldrar, med alla typer av livsföring och med olika fysiska förutsättningar. Genom vibrationerna sänds vågor av energi genom kroppen, vilket aktiverar muskelsammandragningar mellan 25 och 50 gånger per sekund, och förbättrar den allmänna prestationsförmågan genom träning bara 15 minuter per dag tre gånger per vecka.

Välkommen till Härnösands Domkyrka - VERKSAMHETER FÖR ALLA ÅLDRAR -

Gudstjänster Gemenskapsträffar Öppna förskolan/ Konfirmandverksamhet Barntimmar Svenska Kyrkans Unga Musikkonserter Enskilda samtal Körverksamhet Trädgår´n Domkyrkan öppen dagligen mellan kl. 10.00-16.00 0611-245 25 www.svenskakyrkan.se/ harnosanddomkyrko

TELEFON

Vi säljer även presentkort på våra erbjudanden!

SPARA

TUSENLAPPAR! Gratisenergi i marken – året runt!

epump ästa värm Sveriges b i Härnösand! tillverkas

”Vi blev bäst i Råd & Rön:s test av bergvärmepumpar”

Vi har sparat ENERGI och MILJÖ i mer än 40 år. Kontakta oss för kostnadsfritt energisparförslag.

0612–425 00 www.thoren.nu

Kristallkrona

6500:-

Nu är Anna tillbaka hos oss

KVÄLLSÖPPET TILL 20.00 TISDAG jämna veckor ONSDAG udda veckor

Gott nytt år önskar

En vanlig bank har öppet. Vi har öppnare. Du vet väl att vi har öppet till kl 18 måndagar och torsdagar. Välkommen till oss på Swedbank i Härnösand, Kramfors och Sollefteå.

Storgatan 35 - Nybrogatan 5B Härnösand • Tel 0611-184 30 www.ryggklinik.nu 76

Härnösand

MAGASINET

BODÉNS ELAFFÄR Storgatan 16 0611-12093


Åh, vad fint!

Specialist på byggvaror

Vi har ett stort ggsortiment av by ssde är h varor oc re utom återförsälja r go tu ås sm av ÖPPET Månd-fred 7-11, 12-17 Lördag 8-13

Verkstadsvägen 8 Saltvikshöjden Härnösand Tel 0611-127 15

Kanonfärg för köksluckor, möbler och detaljer. Storgatan 23 Härnösand Tel 0611-120 95

TRÄPANELER

HALVA PRiSET

på biltvätt efter kl 21!

MED MASSOR AV MÖJLIGHETER!

Öppet till kl 24 ALLA dagar! www.shell.se

Shell Södra Vägen – Din bensinstation i Härnösand

Tel: 0611–55 20 00 Fax: 0611–55 20 08 E-post: butiken@norrlands.com www.norrlands.com Öppet vardagar 07.00–17.30

Härnösands modernaste glasmästare! 0 :-

IS K V ID S JÄ LV R G N IN G ! OTTSLA K S N E T S

ALAR DU BET IN G E N IS K S J Ä LV R

M ED R B ETA R VI S A M A GSR S Ä K R IN FÖ A LL A B O LA G

N EB IL G RATI S LÅ TE B YT E VI D VI N D RU

STRANDGATAN 10, 871 41 HÄRNÖSAND • Tel 0611–192 12 • www.obackaglas.se Härnösand

MAGASINET

77


FÖR FRÅGOR & Maria Åke Kontor

BESTÄLLNING RING: 070 – 654 72 70 070 – 331 51 92 0611 – 214 40

Frölén kross ab härnösand

Box 338, 871 27 Härnösand Tel 0611-156 70, Fax 0611-245 95

Vi har allt inom

EL • TELE • DATA LARM och SÄKERHET Specialskola för döva och hörselskadade i X, Y, Z, BD och AC-län

Vänd Er med förtroende till oss. Inget uppdrag är för stort eller för litet. Skanska Electro AB Varvsgatan 15, 871 45 Härnösand Tel 0611-55 96 22 Fax 0611-55 96 09 www.skanska.se/electro

Kristinagatan 2, Härnösand Tel. 0611–255 00 • Fax 0611–255 80

Välkommen!

Nyrenoverade och fräscha lokaler! Ulrika Öström ser till att du som kund är nöjd!

Lunch • Dagens mån-fre 11-14 • Fika • Catering

NU HAR VI BYTT MER ÄN 2.500 ELMÄTARE

hos våra kunder och vi fortsätter enträget under de kommande åren. • 2008 Vi byter mätare i Härnösands tätort • 2009 1 juli ska alla mätare vara utbytta All information du behöver finns på: www.hemab.se/elmatarbyte

Nya välfyllda kyldiskar

Dagens lunchbuffé med sallad

Öppet alla dagar www.hemab.se 78

Härnösand

MAGASINET

Simhallen Telefon 0611-239 00


Information F R Å N H Ä R N Ö S A N D S K O M M U N J A N U A R I 2 0 0 8 • w w w. h a r n o s a n d . s e

Succé för nya Nautilus

Jobb & Bo-mässa i teaterfoajén Den 27-28 december visar en massa Härnösandsföretag och fastighetsmäklare upp sig i Teaterns foajé. Jobb & Bo-mässan riktar sig både till hemvändare och Härnösandsbor. På Lilla Scenen kommer Kriminalvården att informera om nya Saltviksanstalten och det personalbehov som finns. – Det är inte bara Kriminalvården som behöver folk. Det är faktiskt många företag som är på gång att rekrytera, säger Härnösands inflyttningsledare Marlene Bolstad. Mässan pågår klockan 12-17 båda dagarna.

Låna TV-spel

Träningsinstruktören Neta Nordin tar gärna ett eget träningspass mellan varven.

Efter många år på Simhallens läktare har Nautilus gym fått nya lokaler. I den gamla romerska avdelningen, med utsikt över hela stan, står 45 olika träningsmaskiner på fina trägolv. – Jag är jätteglad för den här lösningen, säger simhallschefen Lars Thidholm. Det har länge funnits beslut på att flytta Nautilus. Besökssiffrorna till romerska badet har samtidigt inte varit särskilt höga och därför var det naturligt att flytta gymet dit. – Det är husets finaste yta och det känns bra att vi nu har en verksamhet som lockar mycket folk dit. Nautilus ägare har under hösten renoverat

lokalerna och skaffat maskiner för totalt tre miljoner kronor. Där finns nu 20 styrke- och rörelsemaskiner. Dessutom finns 20 olika pulsmaskiner, bland annat de populära crosstraining-maskinerna där man jobbar med både armar och ben. – De finns även på Spegeln numera. Bastun och duscharna finns kvar bakom en vägg och visionen är att bygga ihop det utrymmet med läktaren till någon slags relax-avdelning. Men för tillfället finns ingen ekonomi för det. – Vi skulle också vilja bygga en terrass på taket utanför Nautilus. Simhallen har i genomsnitt 750 besökare per dag eller totalt 265 000 besök per år. – Det är mycket bra siffror och jag tror att nya Nautilus kan bidra till att de ökar ännu mer, säger Lars Thidholm.

Ansvarig utgivare: Göran Dahlberg t.f. kommunchef Tel: 0611 – 34 80 07 E-post: info@harnosand.se

Nu går det att låna TV-spel på Sambiblioteket. Totalt finns 100 olika spel för Play Station 2, Xbox 360 och Nintendo Wii att välja på. – De flesta är för barn och ungdomar, men vi har även spel för vuxna, säger Anna Troy på Sambiblioteket. För att spela måste man ha en egen spelkonsol. Att låna kostar 20 kronor per vecka och spel, pengar som går till att köpa in fler spel framöver. Anna Troy, 0611 – 865 18, anna.troy@sambiblioteket.se

Boka biljetten via Internet Nu kan du boka alla evenemang på Teatern hemma vid din egen dator. Du slipper passa biljettkassans öppettider och bokar, betalar med kort och till och med skriver ut din egen biljett. – Varje biljett får en unik streckkod, som vi läser av vid entrén, säger Tony Sjölander, platschef på Teatern. För den som inte vill använda datorn är biljettkassan även fortsättningsvis öppen klockan 11-14, vardagar. Se mer på www.harnosandsteater.nu

Kontakt: Katarina Lundqvist Tel: 0611 – 34 80 52 E-post: info@harnosand.se

Härnösands kommun 871 80 Härnösand Tel: 0611 – 34 80 00 www.harnosand.se


I N F O R M AT I O N F R Å N H Ä R N Ö S A N D S K O M M U N J A N U A R I 2 0 0 8 • w w w. h a r n o s a n d . s e

Energideklarera ditt hus! Nu gäller nya regler för energideklarationer. Senast vid årsskiftet 2008/2009 ska ett stort antal specialfastigheter, bostadsoch hyresrätter vara energideklarerade. Även villaägare berörs. Alla villor som säljs efter den 1 januari 2009 måste vara energideklarerade. Då går en lokal energiexpert igenom hela huset och föreslår konkreta åtgärder för att minska energianvändningen. Att genomföra förslagen är dock frivilligt. Även om man inte ska sälja sitt hus kan det vara idé att göra en energideklaration. – Det handlar ju om åtgärder som sparar både energi och pengar, säger kommunens energirådgivare Birgitta Persson. En energideklaration gäller i tio år. Birgitta Persson, 0611 – 34 80 80, birgitta.persson@harnosand.se

Medborgarna tycker – vi lyssnar Nu ska Härnösands kommun bli bättre på att ta hand om synpunkter och förslag. Alla som vill ha svar på sina synpunkter garanteras svar inom tio dagar. Dessutom samlas och hanteras alla synpunkter i ett enda system. På så sätt går det att få statistik och göra analyser som kan bidra till att kommunens verksamheter utvecklas och förbättras. Systemet tas i bruk efter nyår. Det kommer att finnas ett speciellt formulär, både på hemsidan och i pappersform.

Elisabet är spindeln i kulturnätet Sedan augusti har Härnösands kommun en kultursamordnare. Elisabet Jonsson ska framför allt fungera som länk och sambandscentral för all kultur. – Jag vill koppla ihop människor så att nya samarbeten kan uppstå. Men också se till att det inte blir några onödiga arrangemangskrockar. Elisabets första månader på jobbet har framför allt gått åt till att inventera Härnösands rika kulturliv, från etablerade institutioner till små föreningar. – Det är oerhört roligt att prata med alla entusiaster. Hon förhör sig om verksamheten, planerna för framtiden och intresset för att samverka. En viktig sak är att undvika krockar mellan flera olika arrangemang. – Kanske försöker vi så småningom bilda ett arrangörsråd i någon form. Och på sikt önskar jag en rejäl kulturkalender eller evenemangstidning.

Elisabet kommer också att delta aktivt i vissa arrangemang då kommunen är medarrangör. På planeringsstadiet finns till exempel Härnösands Litteraturdag, en dag om den litteratur som finns och har funnits i Härnösand. Ytterligare ett arbets- – Det är oerhört roligt att område är kulturen i prata med alla entusiaster, säger Elisabet Jonsson. skolan. – Mitt mål är att öka informationen om barnkultur, så att skolorna får en bättre möjlighet att välja ur det stora utbud som finns. Elisabet Jonsson är född i Härnösand, men har bott 16 år i Nederländerna där hon jobbade som kulturhandläggare på svenska ambassaden. 2005 flyttade hon och familjen till Ramvik och nu har hon fått sitt drömjobb. – Det är en spännande tjänst som jag kan forma mycket själv. Och det är underbart att få jobba med sin hobby. Elisabet Jonsson, 0611 – 865 36, elisabet.jonsson@sambiblioteket.se

Veteraner men noviser i köket

Agneta Höglund-Sjölander, 0611 – 34 89 33, agneta.hoglundsjolander@harnosand.se

Gratis utbildning i alkohollagen Ända sedan år 2000 har socialförvaltningen erbjudit utbildningen “Ansvarsfull alkoholservering” kostnadsfritt. Utbildningen riktar sig framför allt till tillståndshavare och serveringspersonal, men också till föreningar, företag och andra typer av slutna sällskap. Kursen behandlar alkohollagens innehåll utifrån ett juridiskt och ett socialt perspektiv. Ali Ahlirof, 0611 – 34 83 80, ali.ahlirof@harnosand.se

Det är aldrig för sent att lära sig laga mat. Under hösten har kommunens dietist Erik Hägerlind (längst till vänster) haft en matlagningskurs för äldre män, som tidigare i livet aldrig har behövt befatta sig med matlagningen. De

nyblivna kockarna heter Kalle Bäckman, Georg Sehlin och Birger Hansson. Erik Hägerlind, 0611 – 34 83 48, erik.hagerlind@harnosand.se


I N F O R M AT I O N F R Å N H Ä R N Ö S A N D S K O M M U N J A N U A R I 2 0 0 8 • w w w. h a r n o s a n d . s e

Vad vill vi med Härnösand?

Nu startar arbetet med en ny översiktsplan för Härnösand. Planen ska innehålla kommunens vision för den framtida utvecklingen och nu bjuds alla in till en dialog som ska pågå under hela 2008. Startskottet går under Jobb & Bomässan 27-28 december. En översiktsplan är ett långsiktigt strategiskt dokument som talar om hur kommunen ska utvecklas i framtiden. Bland annat talar den om hur marken ska användas, vilka typer av verksamheter vi vill ha i kommunen. – Det ska vara en lättläst bild av vad Härnösand vill som kommun, säger projektledaren

Agneta Höglund Sjölander på utvecklingsenheten. Under det närmaste året bjuds medborgarna in till dialog, både i stadskärnan och på landsbygden. Idéer och förslag kommer att presenteras på kommunens hemsida. – Vår ambition är att få igång flera dialoggrupper och en rejäl diskussion om vad vi vill med vår kommun. Och grupperna får gärna fortsätta efter 2008. Översiktsplanen tar sikte på 2025, men den är inte juridiskt bindande och kommer att aktualiseras vart fjärde år framöver. Agneta Höglund-Sjölander, 0611 – 34 89 33, agneta.hoglund-sjolander@harnosand.se

Projekt ska minska fallolyckor För äldre finns det många risker i ett vanligt hem. Det är till exempel lätt att snubbla på lösa sladdar, höga trösklar och mattkanter. Nu ska ett projekt minska fallriskerna och öka medvetenheten. Projektledare för det ett år långa projektet är Jeanette Billström. – Det första vi ska göra är att informera och utbilda hemtjänstpersonalen. Kan de upptäcka och åtgärda risker på ett tidigt stadium är mycket vunnet. Det kan som sagt handla om så enkla saker som att spika fast en sladd, ta bort en matta eller flytta en möbel som står i vägen. Men många fallolyckor beror också på att de äldre rör sig för lite. – Den som inte håller sig aktiv ramlar lättare. Så det är inte bra att få för mycket hemtjänst. Å andra sidan skulle många fler kanske behöva hemtjänst för att komma ut på promenad.

Varje gång någon faller skickas en rapport till distriktssköterska med uppgifter om vad som hänt och hur det hänt. Under projekttiden ska samma rapport även skickas till Jeanette Billström. Om brukaren Jeanette Billström är sedan vill så kan Jeanetprojektledare. te göra ett hembesök, se över riskerna och föreslå åtgärder. Hon kommer under projekttiden att samarbeta med Räddningstjänsten och kan även informera om och föreslå åtgärder när det gäller risker för brand och annat. Samarbete blir det också med Hjälpsamme Sam. Det är en gratis tjänst för alla över 65 år som behöver hjälp med att byta glödlampor i taket, hänga upp gardinstänger och andra enklare sysslor. Jeanette Billström, 0611 – 34 82 16, jeanette.billstrom@harnosand.se

Nyföretagandet ökar Nyföretagandet fortsätter att utvecklas mycket positivt i Härnösand. Antalet nya företag ökade med drygt 23 procent jämfört med förra året. – Det är ett bevis för att kommunens och det lokala näringslivets gemensamma och målmedvetna arbete ger konkreta resultat, säger kommunalrådet Jonny Lundin. Fler jobb i fler företag ger också förutsättningar för en positiv befolkningsutveckling.

Mindre sömnmedel i äldrevården Många äldre i särskilt boende får rutinmässigt sömnmedel. Följden är bland annat större risk för fallolyckor och sämre sömn och drömmar. Men nu ska det bli ändring. – Bara genom att prata om saken har vi på kort tid minskat användningen med 30 procent, säger Anders Engelholm, medicinskt ansvarig sjuksköterska. Den första insikten var att många lade sig för tidigt. Äldre människor behöver inte så mycket sömn. Andra metoder är taktil massage och för dementa varmvattenflaskor och tunga täcken. Bra är också kvällsfika bestående av mjölk och macka eller till och med en kopp kaffe. – Ja, för äldre är det faktiskt tvärtom. De behöver energi och genomblödning i hjärnan för att somna. Nu går arbetet vidare, bland annat genom att ta fram en broschyr. Anders Engelholm, 0611 – 34 83 39, anders.engelholm@harnosand.se

Några lägenheter kvar i Brandstationen Det nya Plusboendet i gamla Brandstationen är populärt. Ungefär 75 procent av lägenheterna i Brandstationen, Vagnhallen och Fattighuset är bokade. De första lägenheterna beräknas preliminärt vara klara för inflyttning i maj 2008. Ulrika Tjernström, 0611 – 88 208, ulrika.tjernstrom@harnosandshus.se


I N F O R M AT I O N F R Å N H Ä R N Ö S A N D S K O M M U N J A N U A R I 2 0 0 8 • w w w. h a r n o s a n d . s e

Kommunens största affär Under hösten genomförde Härnösands kommun sin största affär någonsin när 43 olika fastigheter, framför allt skolor, förskolor och äldreboenden, såldes. Köparen Kungsleden betalade 880 miljoner kronor. – Det här är ett stort steg på vägen mot en långsiktigt hållbar ekonomi för kommunen, säger kommunalrådet Jonny Lundin. Processen började med att kommunledningen frågade de kommunala bolagen vilka möjligheter som fanns att förstärka kommunens kassa. Härnösandshus föreslog en försäljning av alla kommersiella och publika fastigheter. – I Norrland är det ovanligt med externa ägare till publika fastigheter. Men i södra Sverige finns det en marknad, så vi ville prova, säger Jonny Lundin. Provet utföll väl. Flera intressenter anmälde sig och efter förhandlingar slutade det med att Kungsleden köpte alla fastigheterna. – Kungsleden lämnade ett bra bud. Men det var också viktigt för oss att det handlar om en seriös och långsiktig aktör. Verksamheten i skolor, förskolor och äld-

Kiörningsskolan och 42 andra fastigheter har sålts för 880 miljoner kronor.

reboenden påverkas inte av affären och användarna kommer inte att märka någon skillnad. Efter affären öppnar Kungsleden ett regionalt kontor i Härnösand med ansvar för hela Norrland. – De har fastigheter på andra ställen, men det här är den första och största affären av det här slaget i Norrland. Vi har haft flera studiebesök och får nästan dagligen förfrågningar från andra kommuner. Köpesumman landade på 880 miljoner kronor. Det bokförda värdet på fastigheterna är 640 miljoner vilket ger en bruttovinst på 240 miljoner. Huvuddelen av pengarna ska användas för att amortera på kommunens skulder. Målet är att Härnösand ska bli en

Resursteamet hjälper människor att förändra sin livsstil I två år har Resursteamet jobbat framgångsrikt med människor med beroendeproblem. Alkoholoch drogmissbrukare, men även personer med ätstörningar och andra problem, har genom samtal, terapi och andra metoder kunnat förändra sin livsstil. Nu har projektet fått medel för att utveckla metoderna under ytterligare två år. Resursteamet fungerar både som alternativ

Marlene Westin, Lars-Gunnar Florin, Julia Åhman. Nedre raden från vänster: Pierre Ekvall, Anita Högström, Lars Forsberg, Lotta Prytz.

och komplement till olika behandlingshem. – Vi jobbar på samma sätt som många behandlingshem. Skillnaden är att folk kan bo kvar hemma, säger verksamhetssamordnaren Lasse Forsberg. – Och för dem som behandlas på institution har vi en eftervårdsplan när de kommer hem, säger projektledaren LarsGunnar Florin.

skuldfri kommun. En del går också till pensionsavsättningar och ytterligare en del till investeringar i kvarvarande fastigheter, framför allt fritidsanläggningar som Simhallen. Exakt vad som ska göras är inte bestämt ännu. – Det handlar dels om investeringar för att få ned driftskostnaderna, dels om satsningar som kan öka Härnösands attraktionskraft på lång sikt. Jonny Lundin är påtagligt nöjd med affären. – Det är extra roligt att ett stort fastighetsbolag som Kungsleden tror på Härnösand och framtiden här.

Till resursteamet kommer både ungdomar, vuxna och familjer, samtliga frivilligt. Behandlingen är mycket strukturerad. Klienterna genomgår ett beprövat program som bygger på de senaste forskningsresultaten och praktiska erfarenheter. Och resultatet är mycket gott. – Bland alkoholisterna har över hälften hållit sig nyktra mer än ett år efter att de började här, säger Lasse Forsberg. Missbrukarna är den klart största gruppen, men teamet tar emot personer med alla typer av beteendeproblematik. – Programmet går ut på att förändra beteenden och kan användas i många fall, säger Lars-Gunnar Florin. Resursteamet består av åtta personer, som även arbetar med bland annat personer som dömts till ungdomstjänst och med medling, när offer och gärningsman träffas. – Och självklart med uppsökande verksamhet ute på fältet, säger Lasse Forsberg.


Välj själv Vår målsättning är att ge dig bästa möjliga service. Hos oss hittar du prisvärda basprodukter men även det exklusiva och högklassiga.

V S

Prisvärt Exklusivt Bauer Vapor

Vi vill tillgodose alla smaker. Vårt mål är att vara det naturliga valet för dig när du behöver sportartiklar.

4.995:CCM 1.0

Hjärtligt välkommen!

499:Salomon Escape 5

599:-

Salomon Carbon Skate

Halti Bowl

3.695:-

2.595:-

2.495:-

North Bend

699:-

Atomic Metron

8.495:Meindl Island

2.695:North Bend

399:-

VÄSTRA KYRKOGATAN 1, HÄRNÖSAND, O611-135 31 • ÖPPETTIDER: MÅN-FRE 10-18, LÖR 10-15

www.teamsportia.se

Fischer CTX 200


Ju fler affärer du samlar hos oss, desto högre bonus får du. Ge oss förtroendet när det gäller boendeförsäkring, pensionssparande, lönekonto och bilförsäkring. Du kan få upp till 20 procent i bonus. För mer information, besök vår hemsida www.lansforsakringar. se/vasternorrland, eller ring 0611 - 253 00.

Susanne Salander och Daniel Jansson med sonen Lukas tycker att det är skönt att ha både försäkringar och bankaffärer samlade hos Länsförsäkringar.

” Länsförsäkringar har en

bra bank med personlig och trevlig service” När Daniel Jansson och Susanne Salander köpte hus på Bondsjöhöjden passade de samtidigt på att byta bank till Länsförsäkringar. – Vi tittade runt, men tyckte att Länsförsäkringar var det bästa alternativet. En mindre bank känns mer personlig. De bodde tidigare i ett radhus, men har länge letat efter ett fristående hus. – Vi ville hitta ett billigt hus där vi i stället kunde lägga pengar på att göra om det som vi vill ha det. De hittade sitt ”renoveringsobjekt” på Bondsjöhöjden. Innan de flyttade in bytte de golv och tapeter och satte in ett helt nytt kök. Köpet och ombyggnaden finansierades via lån och byggkredit hos Länsförsäkringar. – Det har gått lätt och smidigt och vi har hela tiden fått snabba besked.

Tidigare hade familjen bara hemförsäkringen hos Länsförsäkringar. I samband med köpet passade de på att flytta samtliga sak- och personförsäkringar liksom alla bankärenden, inklusive lönekonto, till Länsförsäkringar. – Det känns skönt att ha allt samlat på ett ställe. Och det är lätt att få en översikt över både försäkringar, tillgångar och lån på hemsidan, säger Susanne. – En annan bra sak är att banken är öppen mellan 8 och 16.30 varje dag, säger Daniel. Det har blivit en del springande med byggkvitton. Och än är det inte färdigt. – Nej, nu ska vi göra om badrummet! Länsförsäkringar har ett brett utbud av både försäkringar och banktjänster. Vi har öppet 8-16.30 varje vardag. Samla dina försäkringar och bankaffärer hos Länsförsäkringar du också! Ring! Sven-Erik Sapage, 0611 - 253 43 eller Andreas Jansson 0611-253 27

Stora Torget, Box 164, 871 24 Härnösand, Tel 0611-253 00 www.lansforsakringar.se/vasternorrland

Företag behöver bra försäkringar! Vi arbetar nära företagen med besök och rådgivning på plats. En personlig relation är viktig, inte minst när olyckan är framme.

Vill du veta mer? Ring! Per Bodin, företagsak 0611-253 42 Lars Sjödin , företag liv 0611-253 72

85% av lantbrukarna är försäkrade hos oss Våra första kunder för snart 164 år sedan var bönder. Nu är 85% av alla lantbruk försäkrade hos oss. Vi erbjuder även banktjänster för lantbruk!

Kontakta oss. Ring! Greger Brändström, sak 0611-253 46 Mats Ågren, bank 0611-253 49

W W W . A L LT I D . N E T

Bli helkund hos Länsförsäkringar så får du Länsbonus!

Profile for Alltid Marknadsbyra

Härnösand Magasinet 17  

Härnösand Magasinet 17  

Profile for lamee