Page 1

Kerstin Åkesdotter

Lisa Krohn

T IP S !

Bitte Sjöberg

på ak tiv ite ter

Magasinet för ett roligare Timrå!

Nr 1 2011 • V Å R • www.itimra.se

Dirty Dixxx rockar på!

CARINAS LOCKROP

når ända till Holland!

20 års

slöjdande skapar

framgång!

Byggbutiken vann med 2-1 mot Fagervik

MED ”PIPET”

Petter trivs på isen!

44

sidor som till 100% handlar om Timrå!

Är du med på v imme lbil D? 1 iTIMRÅ


2

iTIMRÅ


Stor fönster-

KAMPANJ! Vecka 10-11-12

Terminalvägen 6 • 060-571050

Handla på hemmaplan!

Handla på hemmaplan!

Köpmannaföreningen Timrå

Köpmannaföreningen Timrå

Handla där du bor – Billigare än du tror!

En mäklare nära dig!

Beställ din fruktkorg/

festplanka hos oss! rsyr Vi skrädda ra e r e ft e önskemål. OBS! beställning in d r ö G rdagar 3 st min va före!

TIMRÅ – Sörberge

Öppet: Måndag - Lördag 8-21 Söndag 10-21

Charmig villa, 5 rok på 124 kvm + källare. Tilläggsisolerad och ny fasad samt 3-glasfönster. Fräscht kök med bra arbetsytor, rymliga sällskapsutrymmen och härlig inglasad veranda. Fjärrvärme. Garage.

Välkommen önskar

Christer & Eva med personal

TIMRÅ CENTRUM

Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå

060-53 93 73

Adress: Pionjärvägen 4 Utgångspris: 850 000 kr

Köpmangatan 18 TIMRÅ Tel 060-57 33 90

Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå

iTIMRÅ

3


En av våra kunder Ulf Olsson som vi har samarbetat med under sju år.Vi hjälper Ulf med de vardagliga sysslorna.

R BEHÖVE DU S? N A T S I S AS

Vi kan och vill hjälpa fler i Timrå! Vi har stor erfarenhet och kunskap av att arbeta med personlig assistans. Tillsammans har vi över 20 års erfarenhet av praktiskt arbete och flera vidareutbildningar och kurser för att vi ska vara ett bra alternativ för dig.

Boka tid för ett möte!

Jonas Tynér

Andrea Hall

Tel 0611-55 58 58 4

iTIMRÅ

www.jsassistans.se

Stefan Öberg


Det här bjuder vi på Gympaveteran I 42 år har Kjell Flyman gått på Korpens gympa, ännu flitigare sedan han blev pensionär. Läs mer på

sid 24

Bandytalang Lisa Krohn är en av Söråkers bästa bandytjejer och den enda bandyspelaren i talangprogrammet Optimus. Läs mer på

sid 12

Timrås träsnidare Skålar, gubbar och de välkända äppelskruttarna är alla träsnidaren Ulf Palos verk. iTimrå hälsar på i hans verkstad. Läs mer på

3

sid 14

Hockeybryderier

N

är jag skriver det här är Elitserien inte riktigt slutspelad. Några matcher återstår och jag vet inte om det blev slutspel, ingenting eller – hemska tanke – kvalserien. Å andra sidan har hela säsongen känts som en enda lång kvalserie med tvära kast mellan hopp och förtvivlan. När hockeyångesten är som störst säger mina närstående: ”Men sluta bry dig då! Det verkar ju bara jobbigt”. Om de visste hur rätt de har. Lidandet efter en förlust är så oändligt mycket större än njutningen efter en seger. Och när säsongen tar slut, efter exempelvis en slutspelsförlust, känner jag mer lättnad än sorg. Att titta på hockey utan hjärtklappning och dödsskräck är en ren njutning. Samtidigt vet mina närstående förstås inte vad de pratar om. För hur skulle jag kunna sluta bry mig? Hur skulle det gå till i praktiken? Jag kan intala mig själv att sluta tänka på hockey hur mycket som helst, men när det känns rent fysiskt? När det tre gånger i veckan, tisdag-torsdaglördag, börjar röra sig oroligt i magen redan på morgonen för att eskalera under dagen och explodera ungefär fem minuter före nedsläpp. Nej, det finns ingen medicin. Det är bara att leva och lida! PS Nästa nummer kommer ut den 29 juni. Har du något att tipsa om så maila till info@itimra.se eller ring 0611-51 13 20 UTMANINGEN Anmäl dig till iTimråligan, vår frågesport på Internet! Läs mer på sid 42!

bra saker just nu:   Sol och värme Efter en lång vinter kan det få vara nog med snö och kyla nu. Nu är det dags för en härlig vårvinter när solen värmer både människor och snödrivor.

  Semlor Det är med semlor som med glögg. Det smakar som bäst när det är rätt tid. Och det är nu!

  Fler människor Förra året ökade Timrås invånarantal med 88 personer. Alla 17 990 behövs i Timrå och får gärna bli ännu fler under året.

lars kågström iTIMRÅ 5 lars@itimra.se


D E T TA U P P S L A G Ä R E N A N N

KORT OM I N F O R M AT I O N T I L L D I G S O M B O R H Ä R • 2 0 11

Timrå kommun

Hon utvecklar Timrås skyltfönster

Timrå har besöksmål för alla. Sverigeleden genom Ljustorp, havsbad i naturreservat och unikt öring- och laxfiske, för att nämna några. – Vi lever mångas drömmar med orörd natur, närhet till både havet och pulsen. Nu måste vi också berätta om hur bra vi har det, säger Linda Leiderud, turistutvecklingsansvarig i Timrå kommun.

Trots den långa och kalla vintern är sommaren och turisterna snart här. Och det märks. Just nu är det fullt upp för Linda Leiderud, kommunens turistutvecklingsansvarig. – Det är många bitar som ska falla på plats och i år ska vi lägga extra krut på att

stärka besöksnäringen i Timrå. – Besöksnäringen är en viktig bricka i spelet för samhällsutvecklingen. Vårt mål för turistverksamheten är att skapa förutsättningar för att effektivt och högkvalitativt göra Timrå attraktivt och tillgängligt för Timråbor och besökare. Utgångspunkten är att driva och utveckla kommunens turistarbete genom att bland annat upphandla en kommersiell aktör som ska sälja Timrås produkter, tjänster och anda.

ÖPPET HUS PÅ MILJÖ- OCH BYGGKONTORET

Nu blir det öppet hus på miljö- och byggkontoret, kommunhuset. Den 6 april håller våra handläggare öppet mellan klockan 08.00-19.00. Har du frågor om avlopp, bygglov, energirådgivning, livsmedel eller behöver du annan vägledande information inom miljö- och byggområdet. Passa på att besöka oss så kan vi 6hjälpa i T I dig. MRÅ

I maj ska den nya aktören vara på plats. – Dessutom ska vi anställa en destinationsutvecklare som ska ingå i Sundsvallsnavet, vilket innebär ett nära samarbete med både Sundsvall och Ånge kommuner. Det är viktigt för regionens utveckling, säger Leiderud. Turistsatsningen ingår i kommunens övergripande målarbete och nu har kommunen satt fokus på att lyfta och stödja besöksnäringsidkare i Timrå.

TITTA IN I VÅRA SKOLOR

Under våren öppnar vi skolans dörrar för alla som är intresserade av att del ta del av vår pedagogiska verksamhet, träffa personal och se våra lärmiljöer. Tiderna för skolornas Öppet hus publiceras på kommunens webbplats under våren.


NONS FRÅN TIMRÅ KOMMUN

Bättre än budget

Kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand gläds över Socialnämndens positiva sifforor och hon hoppas dessutom på att kommunen får behålla Elitlicensen.

VI BLIR FLER OCH FLER 88 personer fler blev den slutliga rapporten från Statistiska Centralbyråns, SCB, sammanställda befolkningsstatistik för 2010. Timrås folkmängd redovisar 17 990 invånare för 2010. – Målsättningen är 18 500 invånare år 2015 och fortsätter den här utvecklingen kan målet bli verkligt, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand. I länet ökade Timrå och Sundsvall. Övriga kommuner i Västernorrland redovisade tillbakagångar.

BÄST PÅ ATT SPARA EL

Redovisar överskott på 29 miljoner Enligt Timrå kommuns preliminära bokslut gör kommunen ett resultat på 28,9 miljoner kronor för 2010. Det är 27,7 miljoner kronor mer än budgeterat. – Vi kämpar med att stärka kommunens ekonomi och det här resultatet visar på att vi går i rätt riktning, säger kommunstyrelsens ordförande, Ewa Lindstrand, och fortsätter: – Resultatet innebär att vi förhoppningsvis kan behålla Elitlicensen för stabiliteten i ekonomin även vid kommande genomlysning av Svensk Kommunrating. Extra roligt är att Socialnämnden, efter flera tuffa år, nu visar mycket positiva siffror.

Det har varit en fortsatt mycket god kostnadsmedvetenhet i verksamheten, som starkt har bidragit till det goda resultatet. Verksamheten har sammantaget kostat 14,5 miljoner kronor mindre än budgeterat. Den starka uppgång som har skett av konjunkturen, har bidragit till ökade skatteintäkter med cirka 10 miljoner kronor jämfört med budget. Kommunens låneskuld har minskat under en följd av år. Detta, tillsammans med det låga ränteläget, har lett till att räntekostnaderna blivit 4,5 miljoner kronor lägre än budgeterat. Premien för arbetsmarknadsförsäkringarna har sänkts under året, vilket har inneburit en kostnadsminskning på cirka 2 miljoner kronor.

Hög tid att söka sommarjobb I år satsar kommunen en miljon kronor på att Timråungdomarna ska få möjlighet till sommarjobb inom kommunens förvaltningar. Dessutom kommer det att finnas möjlighet till sommarjobb inom vissa föreningar som anmält intresse.

Senaste informationen från kommunen får du på vår webb www.timra.se

Är du mellan 15 och 18 år, skriven i Timrå kommun och vill sommarjobba? Ta chansen att söka. Sista ansökningsdag är 25 mars. Läs mer på kommunens webbplats, www.timra.se

Timrå kommuns energirådgivare, Marie Blumenberg och renhållningsansvarig, Lena Granlöf, tycker att det är viktigt att kommunens medarbetare arbetar aktivt med att energispara. En kall vinter sätter sina spår och nu tar kommunen upp jakten för att spara el. Initiativet kommer från kultur- och teknik och miljö- och byggförvaltningen som anmält kommunen till en energispartävling inom programmet Uthållig kommun. Tävlingen innebär att deltagande kommuner tävlar i att spara energi i kommunhuset. Tävlingen startade den 1 mars och pågår till med den 31 maj. Totalt deltar 24 kommuner. Prisutdelning sker i juni och om kommunen får något pris återstår att se.

Informationsansvarig Marie Zetterlund Timrå kommun marie.zetterlund@timra.se iTIMRÅ

7


Shake vann titeln

[INFART]

”Årets dansband”

Hur gick det sedan? Fotografen som flyt tade hem! TIPS! på aktiviteter Magasinet för ett roligare Timrå!

Nr 3 2010 • V

I N T E R • www. itimra.se

Jul hemma hos Martin Häggström

MERLO SLOTT

EVA-LENA & VICT ORIA GÖR OM

Jannices nya loo k! Är du med på VIM ME LB ILD ?

OCH STYLAR

52

sidor som till 100% handlar om Timrå!1 iTIMR Å

gman

Cancergala på Bergeforsparken

Foto: Michael En

Vi heter Timrå, vi ger aldrig upp!

ur nya vinklar

Fotografen Jannice Thelander blev omgjord och stylad på Salong Sagolik i förra numret av iTimrå. Hur trivs du med frisyren så här tre månader efteråt? – Jag är jättenöjd! Men färgen har försvunnit nu, det var ju en toning. Och jag skulle behöva klippa mig igen, håret har blivit så långt nu. Men Eva-Lena är ju uppbokad hela tiden, säger Jannice och skrattar. Har du fått några kommentarer? – Ja, vid jul fick jag jättemånga kommentarer! Det är hemskt många som har sett mig i tidningen och läst reportaget. Och alla har tyckt att jag blev jättefin! Hur kändes det att vara omslagstjej? – Jo, det var faktiskt lite småjobbigt för mig som inte är van, jag vill helst vara bakom kameran (skratt). Men det var ändå en rolig grej att få göra!

Timråbandet Shake blev utsett till ”Årets dansband” på den alternativa grammisgalan, Manifestgalan 2011 på Nalen i Stockholm i februari. – Det var riktigt roligt att vinna, säger trummisen Larse Rylander som bor i Fagervik. Det var tack vare liveplattan ”Request vol 1” de vann priset. I juryn satt journalister och arrangörer och en del av motiveringen löd: ”Som dansmusik ska vara, äkta och oförstörd”. – Det var plattan som blev pri-

4x5

Timrå centrum, 26 februari kl 14.30

Felicia Schmidt,

18 år, Bergeforsen, studerar foto på Hedbergska skolan

Vad gör du om…

8

iTIMRÅ

sad i kombination med att vi haft ett bra år. Det är kul att dansbanden har fått en egen kategori på galan‚ säger Larse Rylander Shake är inne i en positiv spiral. Det har aldrig gått så bra för bandet som det gör nu. – Framgång föder framgång. Hela spelplanen för 2011 är i princip fullbokad! 

…5 minuter? – Går på ICA och handlar läsk. …5 timmar? – Sitter på bussen in till stan.

…5 månader? – Njuter av sommaren på en festival! …5 år? – Har ett roligt jobb, helst modefotograf.


[PROFILEN]

Holländare

hitåt! Carina Möllerberg jobbar sedan 1 februari med att hjälpa holländare att flytta till Sverige. Hon är anställd av ett norskt företag, som drivs av utflyttade holländare. – De upptäckte att det är toppen att bo i Norge och resten av Skandinavien. Och Holland är överbefolkat. Enligt uppgift finns det ungefär 100 000 holländare som vill flytta till ett annat land. – Många holländare har en kärlek till norr. De gillar vår natur och vårt klimat och att det är gott om utrymme här. Carinas uppgift är att matcha intresserade holländare mot jobb och boende i 13 olika svenska kommuner, däribland Timrå. Hon har själv bott i Holland under sammanlagt tre år på 1990-talet. – Kulturellt är vi väldigt lika faktiskt. Till och med språken ligger nära varandra, även om det inte låter så till en början. På det stora hela har holländarna samma inställning till hur samhället ska fungera och har nog lätt att anpassa sig till ett liv i Sverige. 

Carina Möllerberg Ålder 43 Bor Lillhällom Familj Sambo, 3 barn Aktuell Åker i slutet av mars till Holland för att informera om hur det är att bo i Timrå och Sverige

Dragningen

Henry Hugdahl, 69 år, pensionär, Stationsgatan Mandelmassa eller utan mandelmassa?

Längskidor eller slalom?

På Spåret eller Let’s Dance?

– Det är oftast för mycket mandelmassa, men lite är gott.

– Längdskidor ligger mig varmast om hjärtat, det är det jag har åkt mest. Det sitter väl i sedan man var barn.

– Jag gillar all frågesport. Let´s Dance är mer ytligt och så är jag så less på alla reklamavbrott.

iTIMRÅ

9


siffror 

17 990 invånare bodde i Timrå 31/12 2010. Det var en ökning med...

88

personer sedan 2009. Målet är att nå...

18 500

Hur gick det sedan? Den 26 februari var det GPR-gala på Bergeforsparken. Helén Hellberg, som själv haft äggstockscancer, anordnade galan till förmån för gyn- och prostatacancerdrabbade. Hur gick det? – Det var en kanonkväll! Jag är hur nöjd som helst och jättetacksam för alla som ställde uppl. Eleverna från Timrå gymnasium, som hjälpte till med dukning, plockning och diskning, var jätteduktiga! Och Martin Häggström gjorde succé i kvinnokläder – han är lika snygg både som kille och tjej, säger Helén och skrattar. Är det några som har sett dig i förra numret av iTimrå? – Ja! Jag har fått jättemånga positiva kommentarer. Och jag tror att det var för att folk hade läst det som alla 250 matbiljetter till galan tog slut så snabbt. Annars då? – Jag har flyttat min frisersalong och hyr nu en stol på Salong Sagolik. Jag trivs jättebra och ser fram emot att komma till jobbet och arbetskamraterna varje dag. Det känns som om jag är på rätt spår! 

invånare 2015

4x5

69 år, Vivsta, oberoende återförsäljare

Vad gör du om…

miljoner kronor plus gick Timrå kommun under 2010. Det är...

…5 minuter? – Sitter och tar en välförtjänt fika med en väninna efter promenaden.

…5 timmar? – Kollar på V75.

27,7

miljoner kronor högre än beräknat

149

företag startades i Timrå under 2010. Det är...

32

procent fler än 2009 10

iTIMRÅ

Timrå centrum, 26 februari kl 14.20

Frida Klouvs,

28,9

Foto: Michael Engman

Timrå i

4x5

Timrå centrum, 26 februari kl 14.40

Risto Illirainen,

46 år, Mellangatan, jobbar på pappersfabriken

Vad gör du om… …5 minuter? – Går på systemet. …5 timmar? – Lagar middag och surfar runt på nätet.

…5 månader? – Åker på semester till hemlandet Finland! …5 år? – Ungefär samma som jag gör nu.

…5 månader? – Pysslar i trädgården i sommarstugan. …5 år? – Lever och mår bra!


Vi kommer till...

Vinterfestivalen 25-26/3 The PlayBoys 25/3 Nanne 26/3 Moonshine Avenue

26/3 Markoolio

27/3 Bröderna Rongedal

... och många fler, hoppas vi ses! 25-26-27

festyra i dagarna tre, mars torget i timrå 25/3 kl. 18.00 V.I.P- show med Nanne ink. 3-rättersmeny 495 kr, kl. 21.00 entré 100 kr. 26/3 fri entré fram till kl. 18.00 därefter 150 kr. Obs! 18 års åldersgräns efter kl. 21.00 27/3 fri entré. Förköp: InBetween och Pelles Hörna.

Läs mer på www.timrafolkfest.se

iTIMRÅ

11


[ LJUS PÅ… ]

Ålder 17. Fyller 18 i maj

text & foto Jennifer Godin

Bor Tynderö Familj Mamma, pappa, bror

Lisa Krohn Lisa Krohn är en tjej med många bollar i luften. Hon spelar bandy med Söråkers IF flera dagar i veckan, simmar och spelar fotboll om somrarna. Dessutom är hon med i ett talangprogram som heter Optimus. Optimus spänner över alla idrotter och är till för ungdomar som presterar på nationell elitnivå och vill få förståelse för vad det innebär att satsa på en elitkarriär. – Jag är den enda bandyspelaren, men det är kul att få träffa andra med samma målsättning som jag själv. Lisa var väldigt liten när hon började med bandy. – Som för många var det mina föräldrar som ville att jag skulle börja i en sport, och det blev bandy. Från omklädningsrummet hörs muntert prat och skratt. SM-finalen för F17 den 19 mars i Uppsala kommer på tal. – Jag är för gammal för att få vara med i år, men kommer självklart följa med och heja på, säger Lisa. 

Mina tre bästa saker 1. Vår båt 2. Min kudde 3. Och bandyn (om det räknas som en sak)

Det gör mig ledsen Elaka och oärliga människor

EN BRA UPPLEVELSE En resa jag gjorde till

Just nu Pluggar jag Naturprogrammet på Timrå Gymnasium och är med i Optimus-programmet.

England och en match i SM förra året. Vi låg under, men vände matchen och vann. Jag gjorde tre mål.

EN DÅLIG UPPLEVELSE Jag reser mycket inom bandyn och en gång när vi åkte tåg i södra Sverige så blev en man påkörd av tåget. Det var mycket obehagligt.

Det visste du inte om mig Jag drack cola för första gången i mitt liv för bara några veckor sedan.

12

iTIMRÅ

Det gör mig glad När det går bra i bandyn, mina vänner, att få bra betyg och när jag når mina mål

Om ett år Hoppas att jag

Lyssnar på Allt möjligt, men mest det senaste

är och tränar, men att det är lite varmare än nu. Jag längtar nog också efter studenten.

på Spotify.

Om fem år Utbildar jag

Tittar på Jag hinner inte se så mycket på tv, men En ledig dag Då jag väl har en ledig dag så åker

mig på högskola, har flyttat hemifrån och kanske träffat en kille.

jag helst längdskidor eller umgås med mina vänner.

Innan jag dör Vill jag uppfylla drömmar.

Favoritplats i TIMRÅ Söråkers IP.

jag gillar Solsidan.


Timrås närmaste tryckeri!

Trycksaker Storformat Visitkort RollUp Affischer Foldrar Vepor Broschyrer Banderoller Tidningar Dekaler Reklamutskick Skyltar Böcker Bildekor

Jag vill berätta för dig hur du kan spara tid och pengar! Lotta Svedin 070-250 75 61, 060-64 14 50 lotta.svedin@tryckeribolaget.com

Det enda tryckeri du behöver! iTIMRÅ

13


Ulf Palo Ålder 53 Bor I Stacked. Kom till Timrå 1979 från Pajala Familj Fru och två vuxna barn Bästa träslag Jag jobbar mest i björk

14

iTIMRÅ


reportage

text Mats Wigardt foto Pär Olert

&

Äppelskruttar vassa knivar Sveriges mest sålda hemslöjdsföremål görs i Söråker. Där snidar Ulf Palo äppelskruttar som kan räknas i tiotusental. Därtill kommer hjärtan, lyktor, fiskar, gubbar, askar, ölhönor…

H

emligheten är vassa knivar och rätt träslag, avslöjar han. I Stackeds gamla skola i Söråker lyser flitens lampa över den slitna hyvelbänken i snickarverkstaden. Det luktar gott av tjära och näver och på väggarna hänger föremål av trä i olika stadier av fulländning. Här, med drygt tre meter i takhöjd, bastu på gården och en snidad sol under taknocken, har Ulf Palo med familj slagit ner sina bopålar. Till vardags är han virkesmätare för VMF Nord, en opartisk virkesmätningsförening som ägs gemensamt av köpare och säljare. All övrig tid är han välkänd slöjdare med äppelskruttar och ömsinta hjärtan att hänga runt halsen som sina speciella kännetecken. – Jobbet är som ett enda stort skafferi med råvaror som jag kan använda, säger han. Estnisk asp, rysk näver, stora vrilar, sälg och al.

Favoritträdet är björk. Men den ska fällas på våren och få ligga orörd med nävern kvar till långt in på hösten då den sågas upp. Då har virket blivit mjukt att skära och har dessutom fått en vacker färg. – Men sälg är också bra att skära i, al är ett bra komplement och lind är heller inte dum, summerar han. Barrträd är däremot inte alls lämpliga, årsringarna är olika hårda och svåra att tälja i. Sina rötter har Ulf Palo i Tornedalen där hans farfar var nybyggare. Det salt han behövde bytte han mot hembränd tjära. Pappan timrade hus och Ulf satt i vedboden och täljde med slöa moraknivar. Det var först efter flytten till Söråker som han fick tillgång till riktiga knivar, vassa som skalpeller, och slöjdandet tog fart på allvar. Ulf gick på kurs efter kurs och lärde sig att göra iTIMRÅ

15


»Och eftersom det var lite för mycket jobb att göra hela äpplen blev det skruttar istället«

16

iTIMRÅ

svepaskar, spånkorgar, näverburkar och slevar. Sedan var han fast. Som den rastlösa och nyfikna person han är har Ulf Palo därefter ständigt utforskat nya tekniker, nya material och nya föremål. En period gjorde han fågelholkar, eller supholkar, av virke från uttjänta snöskärmar och med plats för glas och flaska. En annan period var det knivar. Sedan blev det äpplen. – Och eftersom det var lite för mycket jobb att göra hela äpplen blev det skruttar istället, minns han. Sedan dess får han använda all ledig tid för täljandet av sina äppelskruttar. Ulf Palos skruttar är sannolikt Sveriges mest sålda hemslöjdsföremål. För att hinna med alla beställningar har han även tvingats inreda matlådan som han har med sig till jobbet så att där finns plats för knivar och andra verktyg. Men visst har det under de gångna 20 åren blivit mycket annat slöjdande också: nyckelskåp, skrin, skålar, gubbar, fiskar… Många med grovt täljda

ytor, så att de känns mot handen, och målade i mjuk tempera. Hans senaste alster är en kurvig lyktmodell han hämtat från Gotland och sedan utvecklat efter eget huvud. Det är en så kallad svinblåslykta, där urinblåsan från suggor och galtar fått ersätta lyktans glas och ger ett mjukt sken. Svårigheten har varit att få tag på urinblåsor i rätt storlek och kvalitet. Turligt nog fick Ulf på en vikingafestival i somras kontakt med en man som hade 600 vildsvin på lager… Att ge sig på projekt han tidigare inte provat hör till Ulf Palos stora glädjeämnen. Då väcks passionen till liv igen. Han jämför den med känslan som pirrar i kroppen då man är nykär. Näverolja, eller ryssolja, är ett sådant projekt. Det är en olja gjord på björknäver som Ulf är ensam i landet om att koka. – Den ger ett skydd av skor och näveraskar som varar hela livet, försäkrar han. 


HÄRNÖSAND

Kurser i skärmflygning! (paramotor)

Ge dig själv EN KICK!

Intensivkurs i paramotor steg 1 29/4 – 3/5 - 12 h om dagen Teori, praktik och examination

Intensivkurs i paramotor steg 2 3/5 - 8/5 - 12 h om dagen Teori, praktik och examination

Tandemflyg 9/5 - 11/5 Med erfaren instruktör - Myrans flygfält Mer info se webb

Herno Paramotor 070-38 43 617

www.hernoparamotor.se iTIMRÅ

17


Lars-Åke ”Pipet” Nyholm Ålder 61 år Bor I villa i centrala Timrå Familj En vuxen son Fritid Det är sport i det stora hela som gäller! Fiske och vara ute i naturen. Hålla på med trädgården – det gillar jag starkt.

18

iTIMRÅ


reportage

text Linda Saltin foto Pär Olert

Timrå är rinkbandyns Mekka Rinkbandy är superhett i Timrå. Lag vallfärdar från hela Västernorrland och Jämtland för att få spela på Timråisen i E.ON Arena. Eldsjälen och domaren Lars-Åke ”Pipet” Nyholm har organiserat rinkbandy i Timrå för Korpens räkning i 32 år.

D

e kallar honom för “Mister Timråkorpen”. Domaren Lars-Åke ”Pipet” Nyholm är luttrad. Han vet hur han ska ta sina bandyspelare. – Man måste sätta ner foten direkt, börjar de tjafsa får de inte vara med. Då säger jag åt dem att gå in och duscha, säger ”Pipet”, reser sig från fikabordet, tar på sig mössan och går ut till rinken och gör sig redo för match. I 32 år har han varit ansvarig för Timråkorpens rinkbandy. Den håller ståndsmässigt till i E.ON Arena. Hela 12 lag från Sundsvall och Timrå är med i Korptrofén och denna söndagskväll har fyra av lagen match. – Varje lag kör två matcher per kväll på 1x20 minuter. Det ska de orka, säger ”Pipet”.

I kväll är det dags för Fagervik att spela. Yngsta spelaren i laget är 19 år och den äldsta 35 år. – Vi är nog yngst av alla lag, säger Tobias Millebjer, 21 år, samtidigt som han lindar tejp runt sin klubba. – Man kan säga att vi är rookies inom korpbandyn, om man jämför med vissa av dem vi möter, säger Niklas Karlsson, 21 år, och skrattar. Han och tvillingbrorsan Andreas har lagt hockeyn på hyllan och spelar nu i korpen för andra säsongen. – Vi började med rinkbandyn för att hålla igång kroppen när vi slutade med hockeyn. Vi måste ta generationen vidare inom Korpen, säger Andreas, som är Fagerviks lagkapten. iTIMRÅ

19


Hårda fakta Korptrofén:  Matcherna spelas i E.ON Arena  12 lag från Timrå och Sundsvall är med – 4 lag spelar i varje grupp  Matchkvällar är söndagar, måndagar, tisdagar och torsdagar hela mars  Varje match är 1x20 minuter Fagervik laddar inför matchen.

20

iTIMRÅ


»Börjar de tjafsa får de inte vara med. Då säger jag åt dem att gå in och duscha« Bröderna påpekar att det är långt mellan sporterna. – Man har ju det fysiska spelet i ryggmärgen sen hockeyn, det får man försöka tänka bort. Annars åker man ut, säger Andreas. Tvillingarna lovordar varandra. Niklas styrka är enligt Andreas att han är känslig med klubban. – Och din största styrka är snabbheten, kontrar Niklas. De möter Byggbutiken i första matchen och går ut segervissa. Stämningen är rå. – Vi har aldrig mött dem tidigare. De har inga fingertoppar kvar, dem har de sågat av, säger Erik Ljungblom och spridda skratt hörs i omklädningsrummet innan de går ut på isen där ”Pipet” väntar. Den oinvigde kan lätt tro att domaren Lars-Åke Nyholms smeknamn kommer från att han blåser i domarpipan. Men så är det inte, han har haft sitt smeknamn ända sedan 50-talet. – Jag fick mitt smeknamn för att jag hade en pipig röst när jag var liten. I samma veva fick även Bo ”Bulla” Berggren sitt smeknamn. – Vi växte upp tillsammans, vi bodde i samma hyreshus. Han fick sitt smeknamn för att han stod och skrek till sin mamma att hon skulle kasta ner bullar, ”bölla”, från balkongen. Pipet blåser i pipan – det är match. Byggbutiken gör frustrerande nog 1-0, men Fagervik ger inte upp. Niklas Karlsson får på ett långskott nära mål och grabbarna blir taggade igen. ”Bra gubbar”, hörs inifrån båset.

På ståplatsläktaren är det denna söndag kväll betydligt glesare än på Timråmatcherna. Men Fagervik har ändå en liten fanclub. Tvillingarnas mamma Soili Saari är på plats, liksom Jespers föräldrar Mikael och Eija Bergström. Och Anette Sagmo, Sebastians mamma. – Ikväll är det publikrekord säger Anette och skrattar, samtidigt som hon räknar det sammanlagda antalet åskådare till nio personer. – Det här är första matchen vi kollar på, det är alldeles för sent för oss gamla människor att gå på vardagsmatcherna. De börjar inte förrän 21.55, säger Mikael lite på skämt. Och så kommer det förlösande 1-1 målet av Andreas Hamrin. – Bollen kom i mitten, jag stötte emellan klubba och skridsko och försökte skjuta högt – och det lyckades ju, säger målskytten. Men lyckan blir kortvarig för Byggbutiken får in 2-1. Frustrationen ökar. Inifrån båset skriks nu ”skjut för helvete”, men till ingen nytta - för matchen är slut. Fagervikskillarna sammanfattar matchen med ett enda ord: – Dynga! På vardagarna slutar matcherna så sent som 23.00. Och Pipet kommer hem kvart över elva. Men han blir aldrig trött. – Inte då, det är skitroligt. Och nu efter nyår gick jag ner på halvtid, det är perfekt att ha matcher att sysselsätta sig med på kvällarna, säger ”Pipet”.  På gång! 1-2 april är det dags för Norrlandscupen i E.ON Arena. Rinkbandylag från Västernorrland och Jämtland deltar.

Lars-Åke ”Pipet” Nyholm.

Tobias Millebjer, Fagervik.

Fagerviks tvillingar Andreas och Niklas Karlsson.

iTIMRÅ

21


Superbilligt!

100 år i Timrå Under jubileumsåret kommer vi ha massor med erbjudanden! ER KAVAånJ fr

100:-

Scan Hot Dogs

dan nu Vi firar re judanden erb med kanon iken! i but

Passa på och använd värdekupongen på sista sidan och håll utkik efter kommande annonser. Välkomna! ÖPPETTIDER: Mån-fre 10-18 • Lör 10-14

9,90:-/förp

Max 2/kund

(Gäller t o m 13/3 med reservation för slutförsäljning)

Hyr din film direkt på hyrfilm.nu

Berglundavägen 37 Sörberge • 060-57 62 38

Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå

Dagens Rätt 3 rätter varje dag! Endast 75:MORGONFIKA från kl 8.00 Kaffe & macka

20:-

Catering Matlådor Fullständiga rättigheter!

•••••LUNCHÖPPET••••• Måndag-fredag kl 10.30 – 14.00 Soppa, 2 varmrätter, dessert

Ulrica & Kristina hälsar dig varmt välkommen!

Sörberge Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå

22

iTIMRÅ

060-57 90 30 Bryggargatan 10, Timrå • 060-57 60 00 • www.tvatallar.se


reportage

text Lars Kågström

Premiär för Vinterfestivalen Efter fem år med Timråland byter festivalen namn till Timrå Folkfest. Men inte nog med det, sommarfestivalen i augusti får också en vinterkompis – Vinterfestivalen. Sista helgen i mars är det premiär och på plats finns bland andra Nanne Grönvall, Markoolio och bröderna Rongedal.

A

tt det hela en gång döptes till Timråland var egentligen ett provisorium. Det var ont om tid inför den första festivalen och Timrå kommun, som har rätten till namnet Timråland, ”lånade ut det”. – Nu får de tillbaka sitt namn och vi bygger vårt eget varumärke, säger Pernilla Eurenius, drivande kraft i den ekonomiska föreningen

som står bakom Timrå Folkfest. Idén att starta även en vinterfestival fick hon för något år sedan och nämnde det genast i samband med en medieträff. – Det är bra att säga saker när det är journalister i närheten. Då måste man genomföra dem, säger hon. Den 25-27 mars är det dags på torget i Timrå. Då byggs ett stort tält

med plats för 1 200 personer upp. – Jag tror att det är unikt med ett så stort, uppvärmt tält mitt i vintern. Festivalen börjar på fredag kväll med en trerätters middag och underhållning med Nanne Grönvall och avslutas på söndag med en gudstjänst med bröderna Rongedal. Hela lördagen är det fullt av olika aktiviteter och uppträdanden. – Det är ungefär samma upplägg som sommarfestivalen, säger Pernilla Eurenius. Det ska finnas något för alla åldrar. En skillnad finns dock. Kvällarna i tältet blir inte gratis. – Vi har inte haft möjlighet att få sponsring till fri entré. Men sommarfestivalen ska alltid vara gratis, säger Pernilla Eurenius. 

Program Fredag 25/3 Kl 18 Trerätters middag och show med Nanne Grönvall och The PlayBoys Kl 21 Invigning

Lördag 26/3 Kl 12 Tältet öppnas Kl 13 Allsång med Prästrockarna Kl 14 Chris Oberg Kl 15 Markoolio och The PlayBoys Kl 16.30 Scandal Beautys

Kvällspass Kl 18.15 Scandal Beautys och DJ Riffo Kl 19.30 Moonshine Avenue Kl 21-01 Markoolio, The PlayBoys och DJ Riffo

Söndag 27/3 Kl 11 Gudstjänst med kyrkoherde Mattias Huss och bröderna Rongedal

iTIMRÅ

23


24

iTIMRÅ


reportage

text Linda Saltin foto Jennifer Godin

42 år

på gympagolvet för Kjell I 42 år har Bergeforsbon Kjell Flyman gympat i Korpen Timrås regi. Nu är han pensionär och tränar mer än någonsin. — Den här veckan har jag tränat fyra gånger, men jag ska försöka dra ner till tre gånger nästa vecka, säger Kjell och skrattar.

P

ia Björklunds och Camilla Stenmarks medelpass på Böle skola kör igång med en rivstart till tonerna av låten ”I am the one and only”. 37 gympasugna, inklusive Kjell Flyman, följer Pias rörelser. – Man får abstinens när det är gympauppehåll. På sommaren brukar jag springa lite också, men resten av året är det bara gympan som gäller, säger Kjell. Gympan har under alla år dominerats av kvinnor, men det har aldrig avskräckt Kjell. – Jag tycker det är trevligt med tjejerna! Och Kjell har faktiskt lyckats dra med sig några män till gympan under åren. – Att jag har gjort ja! Jag har dragit med mig många, grannen brukar vara med, säger Kjell som i kväll har sällskap av tre andra män. Den glade, entusiastiske motionären från Bergeforsen har deltagit i Korpens gympa sedan starten 1968. – Det var en arbetskamrat på SMHI, där jag jobbade innan jag ​

blev pensionär, som rekommenderade mig att börja med gympa. Det är bra att röra på sig när man har ett stillasittande jobb, säger Kjell. Varje måndag och torsdag är det gympa i Böle skola. Och på tisdagar är det core-gympa i Simhallen och även på onsdagar tränar Kjell där. – När jag jobbade kvällar, helger och nätter på SMHI försökte jag alltid att byta med någon av kollegorna som jobbade dagtid för att kunna vara med på gympan åtminstone två gånger i veckan. Kjell kör på så att svetten lackar när han gör styrkeövningar för mage och armar. – Gympan är ett bra sätt att hålla vikten. Jag går ner under veckorna och så går jag upp i vikt under helgerna när jag äter gott, säger Kjell och skrattar. Låten ”Knock on wood” hörs ur högtalarna när Kjell och de andra motionärerna gör handklappar ovanför huvudet i snabb takt. Ledaren Camilla skriker: ”Sista rycket nu”.

Kjell torkar svetten ur pannan. Det är dags för stretching. Han vet precis vad han ska göra och ligger steget före. Redan innan Pia visar nästa övning har han redan sträckt ut benet i rätt position. Så släcks gympasalen ner. Den enda ljuskällan är en tänd ljuslykta som står mitt på golvet. Avslappningsmusik strömmar ur högtalarna. Det är dags för vila innan det timslånga passet är slut. – Det bästa med gympan är att man mår så bra efteråt, säger Kjell! 

Kjell Flyman Ålder Fyller 67 år den 28 mars Familj Hustrun Lilian, tre vuxna barn och tre barnbarn Bor Bergeforsen Gör Pensionär sedan i somras Bästa gympalåt I can Jive med Jerry Williams, den går det bra att hålla takten till! Fritid Gympa, barnvakt åt barnbarnen och har precis bytt fönster i huset

iTIMRÅ

25


reportage

text Lars Kågström foto Ida Hagberg

Kluriga Bitte hittar nya sätt Bitte Sjöberg har haft MS sedan 1982. Men så fort en funktion blir sämre eller försvinner kompenserar hon det med något annat. Sedan två år tillbaka gör hon frågor till det populära radioprogrammet Ring så spelar vi.

B

itte Sjöberg satt och surfade runt på Internet när hon plötsligt såg att Ring så spelar vi uppmanade sina lyssnare att skicka in en fråga. – Men jag tyckte det var fjuttigt med bara en fråga så jag dörnade till med 6-7 stycken, berättar Bitte. Kort därefter ringde programledaren Lisa Syrén upp och berömde Bittes frågor och beställde 20 till. Nu, två år senare, har Bitte gjort nästan 300 stycken. Hon får en mindre ersättning för sitt jobb. – Men jag hade kunnat göra dem gratis, bara för att få göra dem. Jag vill känna att jag fortfarande kan vara en kugge. En annan sak hon länge hållit på med är att göra korsord och några av dem har också publicerats i korsordstidningar. – Min specialitet är annars att göra personliga korsord, till någon som fyller år eller så. Bitte Sjöberg tycks vara den

26

iTIMRÅ

sorts människa som alltid försöker hitta nya utvägar när något går emot. För 6-7 år sedan tappade Bitte det sista av funktionerna i armar och händer. Innan dess hade hon tecknat ganska mycket, men nu var det omöjligt. – Då började jag måla i stället, med penseln i munnen. 2007 hade jag utställning i Sundsvall. Även stolen och datorn sköter hon numera med munnen. Genom att suga och blåsa på olika sätt kan hon styra både stol, mus och tangentbord. – Jag skriver 27 tecken i minuten. Det är faktiskt snabbare än min man. När hon blev sjuk 1982 hade hon två rätt små barn och ett tredje kom några år senare. Det fanns ingen tid och utrymme att deppa ihop. – Visst hade jag grindagar, men jag var väldigt mån om att det inte skulle gå ut över barnen. Det

skulle inte vara en massa konstigheter hemma hos oss bara för att jag var sjuk. Hon jobbade då som telefonist på dåvarande Televerket. Jobbet kunde hon ha kvar i ganska många år, även om arbetsgivaren byttes till Eniro, arbetsuppgifterna förändrades och hon så småningom tvingades jobba hemifrån. Men 2007 blev hon, efter många turer hit och dit, av med jobbet. – Det känns faktiskt lite som en revansch att jag kan hålla på med frågorna till radion och korsorden. Huvudet är det ju inte minsta fel på. 

Bitte Sjöberg Ålder 55 Bor I villa i Timrådalen Familj Maken Lars, tre vuxna barn och tre (snart fyra) barnbarn


Bitte Sjöbergs fem bästa frågor till Ring så spelar vi: 1. ROLIG RUNT TAVLAN Vad är en abakus? 2. MEDVERKA Vad heter fjärde bokstaven i grekiska alfabetet? 3. TRADITIONER Vilket träd är avbildat på Libanons flagga? 4. RUBBET Vad heter Islands riksdag? 5. SAMEFJÄLL Vad kallas en bärbar dator? Rätt svar på sid 50

iTIMRÅ

27


Dirty Dixxx består av: Björn Jonsson bas Jon Sjöberg trummor Christian Thörnlund Johansson sång Tobias Andersson gitarr och sång Linus Tingström gitarr

28

iTIMRÅ

foto Niklas Tingström


reportage

text Tobias Öhgren foto Jennifer Godin

Dirty Dixxx tar ny sats Timråbandet Dirty Dixxx har haft sina vilda stunder, men nu fokuserar de på att vara mer seriösa. Och efter ett år fyllt med spännande spelningar så jobbar de nu på att spela in nytt material.

I

bandets replokal, i ett före detta soprum, bakom Vivansborg hittar jag två av medlemmarna, Christian Thörnlund Johansson som sjunger och Björn Jonsson som spelar bas. De är på väg att byta lokal så det är väldigt rörigt, massor av saker ligger kring golvet och väggarna är fulla av affischer. Under året som gått har de haft fullt upp med mycket spelningar, bland annat som förband åt Europe i Örnsköldsvik. – Det var en tävling på Internet där folk kunde rösta, sedan gick vi vidare till en final. Väl där så utsåg juryn oss till vinnare och priset var att spela innan Europe. Sedan har vi haft väldigt tur med alla spelningarna i år, säger Björn. Den senaste tiden har de däremot helt fokuserat på att spela in nytt material, även om det inte alltid är helt lätt. För de får kämpa med inspelningarna, ekonomiskt så skulle bandet inte ha råd att gå in i en studio. Så istället spelar de

in på flera olika ställen, och än så länge har de bara hunnit spelat in gitarrerna på de nya låtarna. Men de är ändå nöjda med resultatet de har åstadkommit än så länge. – De nya låtarna är tyngre än de vi gjorde tidigare, men samtidigt så är det väldigt mycket partykänsla över musiken och den är mycket radiovänligare. Jag skulle själv kunna ha roligt till de här låtarna, vilket är det viktigaste för mig. Så jag hoppas att musiken även kommer att uppskattas av andra, säger Christian. När skivan är klar så vill de ut och fortsätta att spela mer live igen, gärna så mycket som det bara är möjligt. De hoppas på att få spela på olika festivaler i sommar och kanske också sätta ihop en liten turné. – Vi ska nöta in musiken i öronen på folk. Timråbandet Dirty Dixxx ska sitta som en armbåge i korsryggen, säger Björn.  iTIMRÅ

29


Söråkers

Folkets Hus

Trassel 3D 70 kr Onsdag 9/3 kl13 Torsdag 10/3 kl 13 Söndag 13/3 kl 14

 



Syns du inte så

finns

  

du inte!

   

100% hushållstäckning!

Sanctum 3D 70 kr Fredag 11/3 19.00 Söndag 13/3 19.00 DAGENS LUNCH

Vard kl 11-13

Välkommen!

www.panoramareklam.se

070-251 87 35

Mer bio, evenemang och meny på sorakersfolketshus.se Tel | 060-400 73

       

Försäljning börjar med en annons!

       

 

Boka annons 060-58 00 30

Sökes

Företag och projekt som vill hitta rätt och sticka ut. Som inte nöjer sig med att vara lagom utan vill sträva uppåt och nå framgång.

Finnes

Kompetent och engagerad marknadsbyrå som fokuserar på att nå resultat för dig och ditt företag. S Köpmangatan 7 Timrå tel 060-58 00 30 Nordea Bank AB (publ)

Är du beredd när drömkåken dyker upp? Kontakta oss idag. Är du beredd när drömkåken dyker upp? Kontakta oss idag. Ett Ettlånelöfte lånelöftekan kanställa ställadig digförst försti ikön! kön!Prata Pratamed medmig mig innan du går på nästa visning. Du kan ringa mig eller komma in på banken. Glöm inte bort att fråga om Personlig innan du går på nästa visning. Du kan ringa mig eller Bankman och Förmånskund. Vi ses!

komma in på banken. Glöm inte bort att fråga om

Madeleine PersonligYtterström Bankman och Förmånskund. Vi ses! 060-57 33 80 Madeleine Ytterström 060-57 33 80

Köpmangatan 37, Timrå 0771-22 44 88 nordea.se

Gör det möjligt

30Köpmangatan i T I M R Å 37 Timrå 0771-22 44 88

Gör det möjligt


reportage

text Linda Saltin foto Ida Hagberg och Linda Saltin

Kerstin ställer ut på hemmaplan i Söråker

Genom sitt jobb på SMHI har Kerstin Svensson upplevt många olika miljöer i vårt land. Hemma omvandlas intrycken till konst där motiven nästan alltid är sneda hus och föränderliga landskap. På senare år har hon också börjat fotografera för att fånga stämningen i de landskap hon möter. ››› iTIMRÅ

31


P

I det här blå huset i Gröndal i Stockholm växte Kerstin Svensson upp.

Kerstin Svensson målar och fotograferar under namnet Kerstin Åkesdotter.

32

iTIMRÅ

å väggen i köket hos Kerstin Svensson hänger en tavla med ett vackert blått hus med ett torn högst upp. – Det är huset i Gröndal i Stockholm där jag bodde när jag var liten. Det finns fortfarande kvar, berättar Kerstin. Just hus är en mycket viktig del i Kerstins målande. – Jag tycker husen talar till mig, berättar om miljö, liv, möda, sorg och glädje. Varje by, varje hus har sin alldeles egen berättelse. Det är husen bortom de stora vägarna som lockar Kerstin. Hon är naivist och målar sneda hus. – De målar sig själv de här husen. Faktum är att så där ser det ut på många ställen idag. Det är sorgligt. Jag känner en stor sorg över att hela Norrland håller på att tömmas. Det är kulturhistoria som försvinner. Från Karesuando i norr till Ystad i söder reser hon runt till väderstationer i sitt arbete på SMHI. Det är då alla årstider och dygnets alla timmar yppar sig. – Jag reser alltid med ett antal kameror i jobbet, det är klart att jobbet har inspirerat konstnärsskapet. Pendelklockan i Kerstin Svenssons vardagsrum i Söråker slår tre samtidigt som hon berättar att hennes konstnärliga uttryck började ta form tidigt. Pappan var civilingenjör och reste väldigt mycket i jobbet. Han ritade vad han varit med om. – Och sedan fick jag färglägga! Jag var väl sju, åtta år när jag började måla egna tavlor. Kerstin Svenssons far Åke dog när hon var liten. Nu målar och fotograferar hon under namnet Kerstin Åkesdotter. – Det känns bra för mig att hedra honom på det här sättet, säger hon. Kerstin flyttade till Norrland 1970 för jobbet på SMHI. – Jag har alltid gillat siffror och statistik och att vara ute i naturen. Men för mig var det allra viktigast att komma till Norrland – jag trivdes aldrig riktigt i Stockholm.


Kerstin Svensson Ålder 61 år Familj Maken Ronny och två vuxna söner, Erik och Mats Gör Jobbar med väder på SMHI Bor Söråker Fritid Läsa, måla, fotografera, spela gitarr, resa och segla Konst Målningar, litografier, foton uppspända på canvas eller på ram, affischer och konstkort. Förutom att måla och fotografera gillar Kerstin att läsa, resa, segla och spela gitarr.

Föräldrakraven på att bli något ”riktigt” fanns där. – Sådana där konstnärliga saker gjorde man på fritiden, därför blev det jobb på SMHI. Det var också på jobbet på Midlanda hon träffade maken Ronny. – Vi satt i varsitt torn. Ronny är flygledare, säger hon och ler sitt varma leende. I över 20 år har hon målat lite mer ihållande. Just nu har hon nio tavlor på gång. – Jag målar alltid där jag inte är. Jag måste ha distans till det jag målar. Just nu målar jag mycket sommarmotiv och är väldigt inne i en oljeperiod. – Att jag inte behöver leva på tavlorna är väldigt bra. Annars

skulle jag måsta prestera – det skulle bara ha gett mig magknip. De senare åren har Kerstin ägnat mer och mer tid åt fotografering. Även när det gäller foto är landskapet nästan alltid Kerstins motiv. – Att fota är för mig att fånga en stämning på bild, det är lite mer ytligt. Medan att måla är att tolka en stämning, att man känner in någonting. Men målandet är fortfarande viktigast för Kerstin, det är som terapi i en stressig vardag. – Jag skulle önska att fler målade. Jag tror man mår bra av det. Jag tror att alla på något sätt är konstnärer och har sitt eget uttryckssätt.

»De målar sig själva de här husen och berättar om miljö, liv, möda, sorg och glädje«

Kerstin har under åren målat närmare 1000 tavlor och ställt ut i bland annat Schweiz, Köpenhamn, Sundsvall, Härnösand och på Mannaminne i Nordingrå. Och nu ser hon fram emot fotoutställningen på hemmaplan. – Det ska bli jättekul att ha utställning här i Söråker! 

!

15 mars - 17 april. Kerstin Åkesdotters fotoutställning ”Nordiska landskap” på Söråkers Folkets Hus!

iTIMRÅ

33


Vårt priS! = Lågt pris!

Den goda falukorven!

Duschkräm LdB

12,90 proviva 15,90 Arbogapastej 22,90 Hundmat säck 139,00 Schampo 23,90 Special K 21,90 Bacon 3 frp 18,90 Kattmat 79,00

Sverige behöver många!

Gäller t o m 16 april 2011

Energiingenjör 180 hp och Energiteknik 60 hp

LdB 250 ml. Ord 22,90

Fruktdryck 1 lit. Ord 20,90

500 gr. Ord 28,95

BiS 14 kg. Ord 177

El Vital 250 ml. Ord 31,90

500 gr. Ord 26,95

NORDFALU

Prisbelönt och Timråproducerat!

rås butikeet,rTimrå im T i s n in F ark en ICA Superm

rgefors um • COOP Konson, Sörberge • ICA Be s ICA Anders

rd Kött & Chark o N Per Uddéns väg 10, 861 36 Timrå Tel 060-57 50 30 • Fax 060-58 12 76

Coop 3 x 120 gr

Friskies 4 kg. Ord 110

Studera i Härnösand hösten 2011

Våra öppettider: Mån-Lör 8-21 • Söndag 11-21

Var med och lös energiproblemen

Energibranschen står inför stora utmaningar. Energin måste användas effektivare och nya, hållbara energilösningar behöver utvecklas. Samtidigt står branschen inför en stor generationsväxling. Ta chansen – många spännande arbetsuppgifter väntar. Sök före 15 april

Köpmangatan 29 • 060–57 55 40

Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå

34

iTIMRÅ

www.energiutbildningar.se

www.alltid.net

Vi är ombud för:


[ Nöjesliv ]

Vimmel Dan Hamberg, Kristin, Robin, Kristoffer Lundin & Maria Hamberg från Bräcke håller stenhårt på Timrå.

Erik Alltin & Marianne Dahlqvist från Östersund värmer upp inför matchen med lite godis från kiosken.

Vimmel Timrå-AIK E.ON Arena 26 februari Foto: Pär Olert

chprogram all säljer mat från Sundsv amatcher. nd m tlu m Ös he s na rå An Tim sken på alla kio i år st r le el

Evert, Daniel och Markus Kjerlander från Ramvik är på plats. Evert och Markus håller på Timrå, men Daniels favoritlag är Modo.

Kompisarna Peter Udd & Örjan Larson ska

Anders & Karin Nyberg är båda Timråiter fast de bor i Sundsvall. Anders såg sin första Timråmatch när han var 10 år.

heja fram Timrå IK.

Mikael Eriksson & dottern Sandra Vestin värmer upp före matchen med godsaker från kiosken. iTIMRÅ

35


Berti Coox kom dit med döttrarna Maria Coox och Linda Berggren.

Martin Olsson, Åsa Eckmyhl och Stefan Wickström har höga förväntningar på kvällen.

Vimmel Insamlingsgala till förmån för rekreation efter gyn- och prostatacancer Bergeforsparken 26 februari Foto: Ida Hagberg

att Lotta Forsberg tror

slosam och glad.

kvällen kommer bli kän

Britt-Louise 36 i T I MÖstman R Å kom dit med väninnan Karin Åslund.

Liliann Hellberg och Karin Johansson tycker att kvällen ska bli jättekul.


Lillemor Andersson & Bo-Axel Hedlund är på plats för att stötta sonen Martin Andersson, som arrangerar galan.

Tommy & Eva Larsson har blivit intresserade av kickboxning eftersom deras son är aktiv i sporten. Dock var han inte med den här kvällen.

Tomas, Teus & Josefin

Matilda Burström tränar själv kickboxning, men är bara åskådare den här dagen.

Lidén hejar på en vän

.

Vimmel Kickboxningsgala Mariedalsskolan 19 februari Foto: Jennifer Godin Moa Johansson har nyss varit i ringen.

Bianca Westling, Moa Berg, Leo Westling & Niklas Berg.

ria & Alexander för att Beatrice & Tomas tog med sig barnen Vikto vän som boxades på galan.

stötta en

Caroline & Matilda Saastamoinenhar en kompis som är med och boxas. iTIMRÅ

37


HEM & HUSHÅLL

bröllop

ÖVRIGT

Gimmels småfix Om du behöver hjälp inom: hem, hushåll & trädgård! Kan även anlitas för vikariat & extrapersonal

För bokning: 060-408 40 info@sorakersherrgard.com

RING DIRK 073–927 97 63 Bra priser – Rotavdrag

Rigstavägen 15, 860 35 Söråker www.sorakersherrgard.com

Här borde du haft en annons!

www.itimra.se

Jajamensan!

Timrås största och minsta tidning 11 000 ex

Pernilla Eurenius • Lögdö Bruk • Söråkersloppet • André Holmberg • Älg på porslin

Vimmelbilder c Nasty Norths Perra g SHAKE Magasinet för ett roligare Timrå!

www.itimra.se • Nr 1 2010 • SOMMAR 0 ex

11 00

Sara, Staffan och Alva från Västerås

I Fagervik fann vi lugnet!

Redaktör

Timrå! Magasinet för ett roligare

LARS KÅGST RÖM

Hej Timrå! Nu kommer ert Nr 2 2010 • HÖST • www.itimra.se nya magasin

+ allt som händer i Timrå

Norra Europas största plantskola

PREMIÄR FÖR 3D-BIO I SÖRÅKER!

Ilir & John går sin drömutbildning!

Bodils Gårdsbutik ett ljus. Förbanna inte mörkret, utan tänd

12 chansen får Sommar Semester BERGEFORSEN 44 Annelis smultronställe Golfarnas vattenhål finns i Timrå

Nästa nummer kommer 29 juni Bokningsstopp 16 juni

varje år

Boksläpp med sagosystrar Jennie slår stenhårt!

FLUGFISKE RADO ELDO

• Smultronstället Sebastian Erixon • Livsstilsbyrån

sidor som till 100% handlar om Timrå!

2011 kommer vi ut!

29 juni • 5 oktober • 7 december

stora

Boka annons i vårt och SOMMAR-nummer!

tjocka

Projektledare/Annonsbokning Susanne Boström susanne@yippie.nu 070-513 58 46

100% Timrå! 38

iTIMRÅ

Nu finns vi i Timrå på Södra Köpmangatan 7 - ett stenkast från badhuset. Välkommen! Tel 060-58 00 30 • E-post: johnny@itimra.se

Nils-Erik Jonsson nicke@yippie.nu 0611–723 45

Stefan Fröberg stefan@yippie.nu 070-376 32 41

www.itimra.se


[ PÅ GÅNG I TIMRÅ 9 mars—28 juni ] Med reservation för eventuella fel och ändringar

musik

aktiviteter

sport

25 mars Sångstjärnorna Konsert med kulturskolans sångelever. Vivsta skolas aula kl 18

Varje söndag Gåbingo Bingospår ca 1,5 km långt, vackert beläget intill Indalsälven. Servering och lotteriförsäljning. Timrå Korpen kl 10-13

18-20 mars Mid Nordic Indoor Cup IFK Timrås stora inomhuscup i fotboll med cirka 50 ungdomslag från när och fjärran. NCC-hallen

9 mars Handarbetscafé Vi stickar, virkar och handarbetar tillsammans över en kopp kaffe. Ta med ditt eget handarbete. Timrå bibliotek kl 13

26-27 mars Ponnyhopptävling Lokal/Regional/Nationell ponnyhopptävling Timrå Hästsportförening

4 apr Elevkonsert Musik i vårens tecken med Kulturskolans elever. Sörbergeskolans matsal kl 18.30 9 maj Ducks DeLuxe En av pubrockgenrens mest populära grupper. Söråkers Folkets Hus kl 19 16 maj Steve Gibbons Mannen bakom ”No spitting on the bus”. Söråkers Folkets Hus kl 19 23 maj Kulturskolans Avslutningskonsert Tema: 80-talsmusik. Vivansborg kl 18.30

6 apr Handarbetscafé Vi stickar, virkar och handarbetar tillsammans över en kopp kaffe. Ta med ditt eget handarbete. Timrå bibliotek kl 13 2, 9, 16, 23 5 x skapa konst & 30 maj Workshop för dig som är 20-30 år med konstnären Ulla-Maria Bergendahl. Anmälan till jessica. ohman@timra.se Lögdö bruk kl 18-21 11 maj Handarbetscafé Vi stickar, virkar och handarbetar tillsammans över en kopp kaffe. Ta med ditt eget handarbete. Timrå bibliotek kl 13

16-17 apr Hästhopptävling Lokal/Regional hästhopptävling Timrå Hästsportförening 30 apr-1 maj Islandshästtävling Lokal Islandshästtävling Timrå Hästsportförening 7-8 maj Dressyrtävling Lokal Dressyrtävling ponny/häst Timrå Hästsportförening 3-6 juni Islandshästtävling Nationell Islandshästtävling Timrå Hästsportförening

Steve Gibbons 16 maj

Ducks Deluxe 9 maj iTIMRÅ

39


scen/teater/bio 9, 10 & 13 mars Trassel Sportlovsbio Söråkers Folkets Hus, 9 & 10/3 kl 13, 13/3 kl 14 9 & 10 mars Gullivers resor (3D) Bio Söråkers Folkets Hus kl 19 11 & 13 mars Sanctum (3D) Bio Söråkers Folkets Hus kl 19 15 mars I krig och kärlek Med Friteatern. Två män återser varandra efter mer än 50 år. Den ene vill glömma det som varit, men inte den andre... Rolandsbackelokalen, Hässjö kl 19

16, 20 & 22 mars Black swan Bio Söråkers Folkets Hus, 16/3 kl 13 och 19, 20/3 kl 19, 22/3 kl 11 (bäbisbio) 17 mars

Frankenstein Teater live från National Theatre Söråkers Folkets Hus kl 20

19 & 22 mars Lucia Di Lammenmoor Livesänd opera från Met, New York Söråkers Folkets Hus 19/ 3 kl 18, 22/3 kl 19 23 mars Änglagård - tredje gången gillt Bio Söråkers Folkets Hus kl 13 och 19

25 & 27 mars, Hur många lingon finns 3 & 5 apr det i skogen Bio Söråkers Folkets Hus, 25/3, 27/3 & 3/4 kl 19, 5/4 kl 11 (bäbisbio) 29 mars Norrlands akvavit Med Västerbottensteatern efter Torgny Lindgrens roman. Predikanten Olof Helmersson återvänder till den bygd i inre Västerbotten som han frälste för en herrans massa år sedan och nu vill avkristna. Ljustorps Bygdegård kl 19 30 mars Justin Bieber: & 1 apr Never say never Bio Söråkers Folkets Hus, 30/3 kl 14.30 och 19, 1/4 kl 19 31 mars Happiness Annelie Nordins show med funktionshindrade och Martin Häggström. Söråkers Folkets Hus

I Krig och kärlek 15 mars

3 april En dåres sånger

Ted Gärdestad, sångerna och livet 15 maj

Med Riksteatern. Sven Wolter spelar en åldrig Gustaf Fröding som pendlar mellan klarsynt cynism, busigt leklynne och barnslig småsinthet. Övriga medverkande: Iwa Boman och Sandra Malmquist. Vivansborg kl 18

9 & 12 apr Greve Ory Livesänd opera från Met, New York Söråkers Folkets Hus kl 19 30 apr Trubaduren & 3 maj Livesänd opera Söråkers Folkets Hus kl 19 14 & 17 maj Valkyrian Livesänd opera Söråkers Folkets Hus, 14/5 kl 18, 17/5 kl 19

Norrlands akvavit 29 mars 40

iTIMRÅ

15 maj Ted Gärdestad, sångerna och livet En hyllning till Ted Gärdestads musik med Erik Winqvist och Simon Forsman. InBetween kl 18


utställningar Timrå bibliotek Handledsvärmare från Sticktävlingen. 12-26 mars

Konstutställning Margareta Näsman och Birgit Romuld Söderberg. 2-16 april Mangautställning Samlingsutställning med inlämnade mangateckningar. Vecka 18-19

Söråkers Folkets hus Mattemagi En lek med siffror, tal och andra klurigheter Pågår v 11-13

Bikeriders for Jesus En fotoutställning av Magnus Westerborn om ett kristet motorcykelgäng i USA. Pågår v 19-20

övrigt

barn

15 mars, 12 apr & 17 maj

11 mars

Släktforskarhjälp Jan-Olof Martinsson från Midälva Genealogiska Förening ger släktforskarhjälp i bibliotekets forskarstuga. Timrå bibliotek kl 13-17

Pulkarace och korvgrillning Söråkers Folkets Hus

23 mars Bibliotekscafé Programmet inte fastställt ännu. Timrå bibliotek kl 13 25-27 mars Vinterfestivalen Timrå Folkfest bjuder på festyra i dagarna tre med bland andra Nanne Grönvall, Markoolio, Rongedal, Moonshine Avenue, The PlayBoys, Scandal Beautys, DJ Riffo och Chris Oberg. Torget 2 apr

Vernissage Konstutställning med Margareta Näsman och Birgit Romuld Söderberg. Timrå bibliotek kl 12

Vinterfestivalen 25-27 mars

20 apr Bibliotekscafé Programmet inte fastställt ännu. Timrå bibliotek kl 13 21 apr Skärtorsdagsafterwork För hela familjen Söråkers Folkets Hus 20 maj Lögdö digital design expo Föreläsningar, workshops och underhållning. Lögdö bruk kl 12-01 25 maj Bibliotekscafé Programmet inte fastställt ännu. Timrå bibliotek kl 13

iTIMRÅ

41


[ UTFART ]

Om en vecka börjar i Timrå-ligan! Onsdag den 16 mars startar iTimråligan, en frågesport på Internet som är öppen för alla. Nu har du chansen att visa att du är bäst i Timrå, eller åtminstone bättre än dina kompisar. Tre dagar i veckan är det match där du och din motståndare får fem frågor att besvara. Den som har flest rätt vinner matchen. Vid oavgjort vinner den som har bäst tid. Matchen tar någon minut att genomföra. Tävlingen startar alltså om en vecka, onsdag 16 mars. Därefter startar en ny säsong var tredje vecka, men du kan anmäla dig när som helst och kommer med i tävlingen när en ny säsong drar igång.  Anmäl dig på www.itimra.se Må bäste man/kvinna vinna!

Rätt svar till Bitte Sjöbergs Ring så spelar vi-frågor på sid 27: 1. Kulram, 2. Delta, 3. Ceder, 4. Alltinget, 5. Laptop

[annonsindex ]

Här hittar du alla annonsörer i bokstavsordning 11 000 ex

Pernilla Eurenius • Lögdö Bruk • Söråkersloppet • André Holmberg • Älg på porslin

11 000 ex

Vimmelbilder c Nasty Norths Perra g SHAKE

Magasinet för ett roligare Timrå!

Magasinet för ett roligare Timrå!

www.itimra.se • Nr 1 2010 • SOMMAR Sara, Staffan och Alva från Västerås

I Fagervik fann vi lugnet!

Nr 2 2010 • HÖST • www.itimra.se

Redaktör

PREMIÄR FÖR 3D-BIO I SÖRÅKER!

LARS KÅGSTRÖ M

Hej Timrå! Nu kommer ert nya magasin

+ allt som händer i Timrå

Norra Europas största plantskola Bodils Gårdsbutik Annelis smultronställe Golfarnas vattenhål finns i Timrå

Sommar Semester

Ilir & John går sin drömutbildning! Förbanna inte mörkret, utan tänd ett ljus.

Alltid Marknadsbyrå.................................30 Bergmans Optik....................................3, 44 Byggbutiken.........................................3, 44 Coop Konsum.....................................34, 44 Gimmels småfix........................................36 ICA Supermarket, Sörberge................22, 44 ICA Supermarket, Timrå.......................3, 44 JS Assistans Konsult..................................4 Länsförsäkringar Västernorrland...............2 Lögdö Bruk...............................................30 Mittuniversitetet......................................34 Nordea.....................................................30 Nord Kött & Chark....................................34 Panorama.................................................30 Petterssons Kläder.............................22, 44 Remax..................................................3, 44 Restaurang Två Tallar...............................22 Sundsvalls Flyg.....................................2, 44 Söråkers Folkets Hus................................30 Söråkers Herrgård...................................38 Timrå Kommun.......................................6, 7 Tryckeribolaget........................................36 Vinterfestivalen........................................ 11

12 får chansen varje år

Boksläpp med sagosystrar Jennie slår stenhårt!

BERGEFORSEN FLUGFISKE- DO ELDORA

Sebastian Erixon • Livsstilsbyrån • Smultronstället •

44 sidor som till 100% handlar om Timrå!

Timrås största och minsta tidning! Kommande nummer under 2011!

29 juni, 5 oktober och 7 december Boka annons på 060-58 00 30 eller johnny@itimra.se

42

iTIMRÅ

Ges ut av Alltid Marknadsbyrå AB Södra Köpmangatan 7, Timrå Tel 060-58 00 30 info@itimra.se www.itimra.se Ansvarig utgivare/redaktör Lars Kågström lars@itimra.se Produktionsledare/Redigering Johnny Lundqvist johnny@itimra.se VD Kenneth Zetterlund z@alltid.net Projektledare/ANNONSBOKNING Susanne Boström, susanne@yippie.nu, 0611–51 13 20 Nils-Erik Jonsson, nicke@yippie.nu, 0611–723 45 Stefan Fröberg, stefan@yippie.nu, 0611–51 13 20 UTGIVNINGSBEVIS NR 28 968 Utdelning 11 000 ex med Posten, Total hushållstäckning och till alla företag, Timrå kommun Tryck Tryckeribolaget Medarbetare i DETTA NUMMER Linda Saltin, Mats Wigardt, Tobias Öhgren, Jennifer Godin, Pär Olert, Ida Hagberg, Michael Engman


[iTIMRÅbilden] ”Bilden ingår i mitt fotoprojekt inspirerat av Alice i Underlandet. Jag stylade och fotograferade fem av karaktärerna och redigerade och förvanskade sedan bilderna i datorn. Det här är drottningen”.

Jennifer Godin är 18 år och har bott i Timrå i hela sitt liv. Fotointresset vaknade när hon fick sin första digitalkamera 2006. Nu går hon sista året på gymnaselinjen Hantverk Foto och fotograferar helst människor, men även djur och natur.


Ger rabatter! Värdekupong

10

förp värmelogs för 350:-. Ord pris 38:-/st Erbjudandet gäller t o m 31/3

Terminalvägen 6 060-571050

Värdekupong

Sparar pengar! Värdekupong

0

Värdekupong

100 år i Timrå

kr

1/2 kg kaffe

100

kr

rabatt om

Handla för 500:- så får du ett paket valfritt kaffe 500 gr. Gäller t o m 30/4

du handlar för 500:- under mars/april Gäller ej reavaror!

Köpmangatan 29 • 060–57 55 40

060-57 62 38 Sörberge

Värdekupong

Värdekupong

5 år i Timrå

Vi bjuder på energideklarationen Vid försäljning genom RE/MAX Mäklarna. Gäller t o m 31 mars

060-57 33 90 Köpmangatan 18

Värdekupong

50

% på

Köp 2 Meal betala för 1 Super Meal Värde ca 69:Gäller t o m 9/4 2011

Vid badhuset Vivstavägen 17 • Tel: 58 00 27

Värdekupong

25

kr

solglasögon

sportlovsXtra

Gäller ej sun cover Erbjudandet gäller t o m 30/4

OLW Chips 300 gr, Läsk 1,5 liter + Hyrfilm. T o m 16/3 mot kup. Pant tillk.

HALVA PRISET på godis! Vid köp av andra varor för minst 100:Lösvikt. Godisprinsen. Gäller 1 köp mot kup & på ord pris. T.o.m. 31/3

TIMRÅ CENTRUM 060-53 93 73 Timrå

Värdekupong

0

kr

Vi bjuder på kaffe ombord vid uppvisande av kupong. Gäller t o m 31/5

Sörberge 060-57 90 30 • Sörberge

44

PLU 1965

iTIMRÅ

www.sundsvallsflyg.se

Profile for Alltid Marknadsbyra

iTimrå nr 1 2011  

Timråmagasin

iTimrå nr 1 2011  

Timråmagasin

Profile for lamee