Page 1

E T T K VA L I T E T S M A G A S I N O M O C H F Ö R T I M R Å K O M M U N

% 0 0 1Timrå

G VA R S Å

nr 2 / 2014 dec/jan SMARTAVÄRDE R! E G N O P U K

T EX! T E A T

OD!

MOTORKUNGEN Jonas Olert lämnar

inte sitt Söråker

MALIN PERSSON

är bandystjärna.

Sidan 11

NYHET!

TIMRÅKRYSS! Vinn FINA priser!

MALIN ÄR TIMRÅS NYA AMBASSADÖR

48 TIMRÅSIDOR

Krönika: DAG JONZON

LjustorpNEWS SUPERLOKALA LJUSTORPSBLADET FIRAR 20 ÅR

ISKLÄTTRING • GÅRDSBUTIKEN • MARIEDALSSKOLAN • LÅGAKUSTENBRON • KALENDARIUM i TIM R Å

1


Söråkers Folkets Hus KULTURHUSET I TIMRÅ Bio hjärtat

Musikcafé

Evenemang

14 dec kl 14.00

27 jan kl 19.00

SUNE I FJÄLLEN

BLACK JACK*

Balett live från Bolsjojteatern i Moskva 25 jan kl 16.00

TJUVARNAS JUL

BILLY BREMNER TRIO

21 dec kl 14.00 | 28 dec kl 14.00 | 30 dec kl 14.00 6 jan kl 17.00 | 18 jan kl 14.00

PINGVINERNA

3D 29 dec kl 14.00 | 2D 4 jan kl 14.00 3D 11 jan kl 14.00

THE HOBBIT: FEMHÄRASLAGET

3D 14 dec kl 19.00 | 3D 21 dec kl 19.00 2D 29 dec kl 19.00 | 2D 11 jan kl 19.00

MICKE & VERONICA

28 dec kl 19.00 | 30 dec kl 19.00 4 jan kl 19.00 | 6 jan kl 19.00

THE HOMESMAN

7 feb kl 19.00 * 45Dagsafton

Julklappstips! Presentkort

STEVE GIBBONS

på Söråkers Folkets Hus

9 feb kl 19.00

KEBNEKAJSE 19 mars kl 19.00

Opera

Fåtal

Finns

MÄSTERSÅNGARNA I NÜRNBERG 16 dec kl 18.00

7 jan kl 19.00

31 jan kl 19.00

EN DUVA SATT PÅ EN GREN OCH FUNDERADE PÅ TILLVARON

14 feb kl 18.30

| 20 jan kl 19.00 | 3 feb kl 19.00

IOLANTA RIDDAR BLÅSKÄGGS BORG

14 jan kl 13.00 & 19.00 | 18 jan kl 19.00

LA DONNA DEL LAGO

JÖNSSONLIGAN: DEN PERFEKTA STÖTEN

14 mars kl 18.00

21 jan kl 13.00 & 19.00 | 23 jan kl 19.00 25 jan kl 14.00

CAVALLERIA RUSTICANA/PAJAZZO 25 april kl 18.30

Ikonisk konsertfilm med Queen 29 jan kl 19.00

45DAGSAFTON MED BLACK JACK Dans och supé till Black Jack 7 feb kl 19.00 - 01.00

En riktig skrattfest! Revysupé går att boka! 20 feb kl 19.00 | 21 feb kl 15.00

MOULIN ROUGE

Framgångsrik balett som nu visas på bio! 26 feb kl 19.00

GLADA ÄNKAN HOFFMANS ÄVENTYR

DUM & DUMMARE 2

QUEEN - ROCK MONTREAL

GARVSYRA - SKYNDA LÅNGSAMT

Fullsatt

17 jan kl 19.00

7 jan kl 13.00

SVANSJÖN

UKM KULTURVECKA V.10

Fullspäckad kulturvecka! Vill du uppträda? Anmäl dig senast 25 februari.

IVAN DEN FÖRSKRÄCKLIGE

Balett live från Bolsjojteatern i Moskva 19 april kl 17.00

Boka på 060-400 73 eller info@sorakersfolketshus.se

Mer info hittar du på

www.sorakersfolketshus.se

Gröna produkter från SCA Östrand Gröna producter

SCA ÖSTRAND | sca.com/pulp

2

iTIMRÅ

På SCA Östrand producerar vi pappersmassa, men också en rad andra förädlade produkter med sitt ursprung i ansvarsfullt brukade skogar. Cirrus är varumärkesnamnet för våra gröna produkter – tallolja, terpentin, grön el och fjärrvärme.


denna sida är en annons för Timr å kommun

Kort om

Timrå VINTER 2014/2015

KoNTaKT: kommun@timra.se • 060-16 31 00 • GIlla oSS på facEbooK! facebook.com/timrakommun

Nytt studiecentrum ska öka läslusten En plats för lugn och ro och extra stöd i sina studier – det är Timrå gymnasiums nya Studiecentrum. Elever, lärare och politiker slöt upp till festlig invigning av den nya verksamheten. Det var med gemensamma krafter som gymnasiechef Roger Åström och barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Lisbeth Eklund (S) klippte bandet till elevernas nya Studiecentrum. – Vi är stolta över att kunna erbjuda ett komplement till den ordinarie undervisningen. Det här är en viktig resurs för både elever och lärare, säger gymnasiechef Roger Åström. Sedan i våras har Timrå gymnasium arbetat med att planera för och utveckla sitt nya Studiecentrum, där specialpedagoger och ämneslärare samverkar för att ge elever extra stöd och hjälp i sina studier. – Genom att samla stöd- och hjälpinsatser under ett tak kan vi hitta individanpassade lösningar, säger Agneta Sidebo, specialpedagog.

Roger Åström hjälpte till att klippa bandet tillsammans med Lisbeth Eklund.

Succé för Föräldramässan

Den nybyggda hängbron över Indalsälvens delta är öppnad. Nu planerar kommunen invigning. Foto: Marie Zetterlund

Hängbro klar – invigs till våren med familjedag Nu är den klar att använda, hängbron som kultur- och teknikförvaltningen rest. bron som mäter 67,5 meter vid deltat över Strandbergsrännan är ett samverkansprojekt mellan kommunen och länsstyrelsen Västernorrland. Hängbron är en förutsättning för att besökare ska kunna komma ut till naturreservatet och Smackgrundet. Den nya bron är byggd 250 meter uppströms från den gamla bron.

Foto: Lisa Källberg

Dessutom har kommunen byggt nya gång- och cykelvägar på båda sidor om bron samt en ny parkeringsplats för 25 bilar. Kommunen planerar att inviga bron i maj nästa år. –Just nu jobbar vi fram ett koncept för dagen och tanken är att visa upp deltat och bjuda in till en familjedag, avslutar Marie Zetterlund, informationsansvarig. Byggandet av den nya bron har delfinansierats av Naturvårdsverket.

Glada och nöjda arrangörer planerar redan nu 2015 års Föräldramässa. Foto: Marie Zetterlund

Över 170 personer deltog i Timrås första riktiga föräldramässa och arenaskolans evenemangshall var fullsatt av nyfikna och engagerade föräldrar. – Det finns bara ett ord för den här dagen – succé! Första föreläsningen fick vi bära in extrastolar, säger en lyrisk Britt-Louise Nyholm, samordnare för trygghet och hälsa och fortsätter: – Jag tror att vi har prickat rätt när det gäller programmets upplägg och innehåll. Dagen blandades med aktu-

ella utställningar och föreläsare. Jenny Klefbom, Fredrik Westin, och Annica Odenlind, Polisen Västernorrland var några av dagens föreläsare. Föräldramässan genomfördes av Timrå kommun, Studieförbundet Bilda, AB Timråbo samt Timrå församling och nu planerar de vidare för nästa års mässa: – Med det här gensvaret och engagemanget från föräldrarna blir det självklart en forsättning, avslutar Britt-Louise Nyholm. i TIM R Å

3


Hel a det ta uppsl ag är en annons för timr å kommun

13

är just nu antalet e-tjänster som vi tillhandahåller för att göra det lättare för dig när du ska göra dina ärenden. Under 2015 fortsätter vi utveckla fler e-tjänster för att förbättra servicen. Renoveringen av Mariedalsskolan är ett exempel på en investering som kommunen genomför under året.

Foto: Marie Zetterlund

Återblickar 2014 2014 inleddes med stort röjningsarbete då stormen Ivar avslutade 2013 med buller och bång men året har också bringat lycka, glädje och utveckling!

utan att behöva kompromissa med några funktioner.

Årets inflyttare

Årets framgång

I januari kom beskedet från Svenskt Näringsliv, trots en svagt vikande trend, får kommunen höga betyg och blir en av de 12 kommuner som ingår i den exklusiva 4,0 klubben. Det är ett resultat av ett bra företagsklimat. Timrå behåller också sin ledning som bästa kommun i länet och hamnar på andra plats i Norrland när det gäller företagsklimat. I juni kom ytterligare en utmärkelse - Sveriges bästa näringslivskontor, enligt företaget Custice studie. Ewa Lindstrand och Håkan Strömqvist gläds över framgångarna.

Årets nyhetsbrev

I februari tog kommunen över ansvaret för hemsjukvården från landstinget. Det innebär att när du inte själv eller med stöd kan ta dig till hälso/vårdcentral kan du få hjälp i hemmet från kommunen så länge behovet finns. Ansvaret gäller alla personer, oavsett ålder och sjukdom/diagnos. Socialnämndens ordförande Per-Arne Frisk invigningstalade.

Årets tillgänglighet

Under året har kommunen utvecklat webbsidan www.timra.se till en responsiv webbsida. Timra.se har omkring 330 000 besök om år, varav 25 % av dessa sker via mobil eller surfplatta och antalet mobila besök ökar konstant. Genom den responsiva plattformen utökas tillgängligheten för mobila besökare som nu kan ta del av innehållet 4

iTIMRÅ

en spontanidrottsplats och säkrat upp avlämningsplatsen i Bergeforsen. Under 2014 har man även färdigställt ombyggnationen av Mariedalskolan som öpnnar upp för verksamhet januari 2015.

Årets investeringar

Kommunen har förutom hängbron i deltat byggt tre ny gång- och cykelvägar, Bölevägen, norra Köpmangatan och VivstavarvArenaområdet. Under våren påbörjades arbetet med konstgräsplanen som invigdes i samband med Mid Nordic Cup. Dessutom har kultur- och teknikförvaltningen byggt

I juni publicerade barn- och utbildningsförvaltningen det första numret av sitt nya nyhetsbrev I skolan. Nyhetsbreven lyfter fram det dagliga arbetet som bedrivs i förvaltningens verksamheter. I det första numret – med temat högstadieskolor – kan man bland annat läsa om temadagar, idrottande elever och Arenaskolans första år. Nyhetsbreven ges ut två gånger per termin och finns att läsa på Timrå kommuns webbplats.


Hel a det ta uppsl ag är en annons för timr å kommun

Kommunchefen har ordet

Årets bemötare Socialförvaltningen ska bli bäst på bemötande och för att nå målet utser man varje år Årets Bemötare. I år gick utmärkelsen till Elena Nejman som arbetar som samordnare inom hemsjukvården med motiveringen: ” Hon bemöter brukarna med stor respekt och lyssnar noga på vad de säger, vilket gör att de känner sig delaktiga. Hon gör ingen skillnad

på brukarna utan bemöter alla lika professionellt. Hon är lyhörd och empatisk när hon lotsar brukarna vidare i vårdkedjan. Hon sprider glädje i sitt sätt att vara på arbetet och mot sina arbetskamrater.” Årets Bemötare utses genom att arbetskamraterna nominerar sin favorit och därefter tar en jury ett beslut.

Årets Bemötare på socialförvaltningen är Elena Nejman. Foto: Inger Lithén

Årets konstprojekt

Årets konstprojekt alla kategorier är #östrandvivstavarvbadhuset. De blåa barackerna på torget i Timrå väckte under sensommaren många funderingar bland Timråbor innan det var dags för vernissage. Det var konstnären Nina Svensson som bjudit in kollegorna Stina Högkvist, Stig Sjölund och Johanna Uddén, alla med anknytning till Timrå, att medverka i samtidskonstutställningen under temat Timrå - då, nu och imorgon! Helena Persson från Norrköpings Konstmuseum, tidigare Sundsvalls museum, var inbjuden invigningstalare: – Ibland behöver man få någon som talar om hur det är här, både bra och dåligt och vad jag ser så ser jag bra saker. Har ni sett att ni har världens vackraste utsikt? Timrå har mod. När andra säger nej, säger Timrå ja, menade Persson som tidigare bott i Sundsvall men aldrig upplevt Timrå som hon gör nu. Timrå kommuns kulturchef Bo Markusson var lyrisk vid vernissageet av samtidskonstutställningen: – Den här utställningen är unik för Timrå. Aldrig tidigare har vi gjort något liknande

Det blev en minnenas resa när de fyra konstnärerna visade sin bild av Timrå då, nu och i framtiden. Under vernissageet fick besökarna bland annat åka den gamla raggarrundan i Timrå. Mer bilder hittar du på www.timra.se. Sök på #östrandvivstavarvbadhuset.

som att använda torget som konstrum och det här är verkligen lyckat. Jag ser fram emot fler likande konstinitiativ i vår kommun. Utställningen var Timrå kommuns bidrag till Kulturhuvudstadsåret 2014.

Marknadsför dina evenemang digitalt Nu blir det enklare och snabbare att marknadsföra evenemang i Timrå. Kommunen har investerat i två nya digitala skyltar som ska lysa upp i både norr och söder om Timrå efter E4:an. Timrå kommuns informationsansvarige, Marie Zetterlund hoppas på bra gensvar från föreningslivet. – Vi har utformat riktlinjer för vad som får marknadsföras på skyltarna och i korta drag handlar det om större publika evenemang av allmänintresse samt händelser som väcker och stärker bilden av Timrå som en attraktiv kommun att leva, verka och bo i. Under vecka 50 hoppas leverantören på att skyltarna ska tas i bruk och kommunen kommer att ta ut en kostnad för varje evenemang.

Julen 2014 närmar sig allt mer. Julen är en andningspaus för de flesta. Det är viktigt att bryta vardagen och göra andra saker. Låta hjärnan vila och ladda batterierna. I kommunen ska en ny mandatperiod påbörjas för våra politiker. En ny vision ska beslutas av kommunfullmäktige under året. Visionen ska innehålla olika strategiska utvecklingsområden inom kommunen. Vår befintliga vision sträcker sig fram till 2015 års utgång och har varit en viktig vägvisare för oss. Eller som Lewis Carroll i citat ur Alice i underlandet uttrycker det ”Om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll vilken väg du tar”. Nu gäller det för Timrå kommun att möta såväl dagens som morgondagens utmaningar. En beskrivning om var kommunen vill vara 10 – 15 år framöver. Ett framgångsrikt visionsdokument kräver dialog. Vad tycker du är det viktigaste utvecklingsområdet för Timrå kommun? Vi i Timrå har ett bra utgångsläge inför framtiden.

God Jul och Got t Ny t t År!

Håll kontakt med oss! Vill du följa kommunens arbete och hålla kontakt med oss? Det kan du göra på olika sätt: Bevaka vår weBB: www.timra.se Gilla oss på FaceBook! facebook.com/timrakommun intresserad av närinGslivsFråGor? Anmäl dig till nyhetsbrevet Dialogen: linda.edlund@timra.se intresserad av skolFråGor? Anmäl dig till Barn- och utbildningsförvaltningens nyhetsbrev I skolan: lisa.kallberg@timra.se Nyhetsbrevet finns även på www.timra.se vill du Ge eller Ha tips på aktiviteter i kommunen? Besök vår evenemangskalender: www.timra.se/uppleva-och-gora/evenemangskalender mer inFormation: Marie Zetterlund, informationsansvarig, Timrå kommun

i TIM R Å

5


Pizza • Paj • kebab • saLLad • á La carte

TryggheT

Med omtanke och kunskap hjälper vi Dig med allt i samband med begravningen. Vi finns för Dig i Timrå.

TIMRÅ PIZZERIA www.timrapizza.se

r Se vå e d vär ng o p u k ta på SiS ! Sidan

Luncherbjudande vardagar 11-14 dricka & sallad ingår!

Fri hemkörning vid beställning för minst 100:RobeRT beRgsTeDT

LoTTa IVansen

MIkaeL beRgMan

Hässjö Begravningsbyrå Jour dygnet runt Köpmang 38 • Timrå • 060-400 63 • www.ringabyraer.se

Öppettider:

Måndag-fredag 10.30-21.30 • Lördag/söndag 11.00-21.30 Södra Köpmangatan 9 A - vid simhallen Servering, avhämtning, hemkörning & stor parkering

57 50 51

VI ByGGER OM ER WEBB-HEMsIDa! Över 50% av all webbtrafik sker i Smarta telefoner och läsplattor! Vi bygger om din sida så att den fungerar för mobiltrafik också! Hör av dig!

# analys # PROJEKT # InnEHÅll # DEsIGn # MÅlGRUPP # MÖJlIGHETER # UTVECKlInG

# sTRaTEGI # FÖRPaCKnInG # VaRUMÄRKE # KOnCEPT

# sTORyTEllInG # TIllTal # BIlDsPRÅK

# FUnKTIOn # FORM # UPPlEVElsE

# TEKnIK # sOCIala MEDIER # PlaTTFORM # sUPPORT

Boka ett möte för genomgång av er webbsida

Brunnshusgatan 6 B, Härnösand • 070-679 75 29 • E-post: info@alltid.net • www.alltid.net/webb

6

iTIMRÅ


INNEHÅLL iTimrå • Nr 2 / 2014

LOKAL REPORTER w Med Ljustorpsbladet kommer informationen hem till 900 hushåll inte bara i Ljustorp. 100 prenumeranter finns utspridda i Timrå och bland andra städer i Sverige – och utomlands. Sara Östman är reporter och allt-i-allo sedan fem år. Sidan 39

DJURENS HEM – IBLAND w En av gästerna hos Timrå Gårdsbutik & djurpensionat blir ompysslad. Lotta Källman och Stefan Lögdqvist ser till så att gäster – både två- och fyrbenta, trivs. Sidan 22

MALIN PERSSON 11

ISKALL KLÄTTRING 38

Ny ambassadör för Timrå

I Timrå finns fina vattenfall av is att klättra på

LJUST PÅ TOMTEN 14

KALENDARIUM 44

LÅGAKUSTENBRON 16

KORSORD 45

Familjen Boork har tänt belysningen Ny bro till naturreservatet

December, januari, februari Timråkryss!

HOCKEYBARN 29 HEJ DÅ FRÅN 3 300 ELEVER w Efter 105 år som skola för uppväxande Timråbor är det dags att säga tack och adjö till Vivsta skola. Nu flyttar elever och lärare in i nyrenoverade Mariedalsskolan. Sidan 35

Många börjar tidigt i Timrå

JONAS OLERT 30

Fordon i mängd säljs av Söråkersonen

MARIEDALSSKOLAN 36 Nyrenoverat och fint

net som Magasdila m han irllo100% t Timrå i TIM R Å

7


KRÖNIKA

Efter ett bra företagande – nu är det dags för kulturklimatet

E

tta på pucken heter

det ju på hockeyspråk och det är ju vad Timrå vill vara. Nära och Bäst. På alla fronter. Timrå säger sig vara Norrlands närmaste vildmark och ha nära till Norrlands bästa företagsklimat. Strävar efter bästa skolan och en efterlängtad hemmaseger i E-on Arena. Det är bara tillsammans vi skapar resultat och blir vinnare igen. Inte bara inom idrotten. Så nästa utmaning efter bästa företagsklimatet är väl att försöka åstadkomma Norrlands bästa förenings- och kulturklimat i Timrå.

En första vinnare och

förebild som vi har förmånen att ha både på hemmaplan och på den internationella scenen är operasångerskan Anna Hanning. Hon fick Timrå kommuns pris som Årets Förebild 2014 med följande motivering: ”Genom öppenhet och nyfikenhet har hon vågat laborera med olika uttryck och konstformer. Det spelar ingen roll om det är den lilla scenen eller den stora – så tar hon Tynderö med sig världen över som en sann ambassadör för vår kommun. Hon sprider värme, kunskap och kärlek genom sitt sätt att vara, oavsett arena. Hon har en egen röst – och vågar sticka ut.”

bli en vinnare i ett nytt kulturklimat är konstnären Bengt Lindström vars monumentala skulptur varje dag passeras av tusentals bilister och påminner om att du är mitt i Sverige och i Timrå. Landmärket Y:et, så illa hanterat och skött de senaste åren, behöver verkligen tas om hand. För tio år sedan sände SVT en timslång dokumentär med titeln Lindström – en jävel på färg och form som jag producerat. Fem år tidigare hade jag träffat Bengt för att höra om han alls var intresserad av att medverka i en film om sig själv och sin drivkraft att ägna ett helt liv åt konsten. – När börjar vi, sa Bengt? I morgon?

En som skulle kunna

Det tog sedan fem år innan arbetet var klart och filmen kunde sändas. Han ville inte så gärna prata om sin konst, men bilderna talade. Ingen lämnas oberörd av hans uttryck. Han är förmedlaren av våra djupaste mänskliga uttryck, med en känsla för våra ursprungligaste rötter och en intuitiv förmåga förbunden med shamaner och den samiska kulturen. Det är en stor nordisk bildberättelse han skapat och som kommer att leva kvar i framtiden. Efter ett stormigt och rastlöst

liv har hans Gudar till sist hittat sin boning. Ett upprustat Y får bli vägvisaren till Västernorrlands länsmuseum och tecknet på att Timrå vaknat till liv som kulturkommun. är Västernorrlands Kennelklubb som lite i skymundan skapat sin egen Klass Arena; något som också uppmärksammats över hela landet. Åtminstone i hundsammanhang och då ska ni veta att det finns en miljon människor i Sverige som har hund. Timrå har alltså tagit spets med länets enda riktiga sporthall för hundar. Den tidigare affärslokalen i Söråkers centrum är nu en ombyggd och fräsch inomhushall för hundsport, hundutställningar, tester och träningar. I bland är det utställningsträning med en härlig mix av hundraser på plats. Ibland är det polisen med sina tjänstehundar som är där och tränar i jobbet. En tredje vinnare för mig

på att vintern också ska bli en verklig vinnare i år. Nysnö, nya tankar. Nya natur - och kulturupplevelser. Den europeiska kulturhuvudstaden Umeå har ju sträckt ut sina händer till alla kommuner i Norrland, så Timrå är en liten del av Europas kulturhuvud i år. Och Kulturhuvudstadsåret har som tema haft den samiska indelningen av året med dess åtta årstider. Eftersom Timrå geografiskt också är en del av Sapmi Land kan det vara värt att veta nu är det Tjaktjadálve – höstvintern- som börjat. Det är den tid som börjar när snön lägger sig. Sen kommer den riktiga vintern – Dálve. Det är slutet av december, januari och februari. Tjock snö, tungt skidföre, snö i träden, kallt. Men också den period när solen återvänder fast den fortfarande står lågt. Så har vi Gidádálve eller vårvintern, när solen börjar värma igen mitt på dagen. Om bara snön håller sig kall och torr så är vårvintern den härligaste tiden på vintern, Ofta fint skidföre. Jag hoppas vi möts nyvallade på myrarna runt Lappstegestugan, i spåren kring Åsjöarna eller längs Fiskarrennets sträckning över Bleckberget mot Tynderö eller varför inte i Bergeforsens skidspår. God Tur!

Nu väntar jag bara

DAG JONZON info@itimra.se

8

iTIMRÅ

5

bra saker med Timrå i vinter

1.

Kulturhuset Söråkers Folkets Hus Mötesplats med närvärme för frusna själar. Ser fram mot besök av musikerna i Kebnekajse 19 mars.

2.

Timrå Gårdsbutik & Djurpensionat i Lilla Bandsjön. Tar emot kattor, hundar och andra smådjur när huse och matte är bortresta.

3.

Friluftsfrämjandet öppnar Lappstegestugan och bjuder på nygräddade våfflor om så önskas

4.

Alla skidspår som hålls öppna av Timrås alla skidentusiaster och eldsjälar.

5.

Plogade strandpromenader runt Klingerfjärdens frusna vatten


Konstnär: Angelica Barat Valdes, Kemikalier/målarfärg som inte hör hemma i avloppet

Bara Bajs. Ingen skit. I Sverige har vi ett av världens mest utvecklade system för avloppshantering. Men vi slänger alldeles för mycket skit i toaletterna som inte hör hemma där. I din toalett ska kiss, bajs och toalettpapper spolas ned. Inget annat. Kan vi hjälpas åt att nå det målet kommer våra reningsverk att fungera bättre och våra sjöar, älvar och hav att må ännu bättre.

Den 19 november är det Världstoalettdagen, ett FN-initiativ som belyser bristen på toaletter och fungerande avloppssystem runt om i världen. Låt oss se till att vi som har toaletter verkligen använder dem rätt och är rädda om vår förmån. På mittsverigevatten.se kan du läsa mer om Världstoalettdagen och besöka ett äkta Skitgalleri.

i TIM R Å

9


Öppettider jul & nyår:

Öppettider bad & bastu Mån-tors 13.30-19.30 Fredag 12.00-19.30 Lördag 10.00-14.30

24, 26, 31 dec & 1 jan stängt 25 dec öppet 17-02 (underhållning) Öppettider : Mån - tors Fred Lörd Sön

10.00 - 21.00 10.00 - 23.00 13.00 - 23.00 stängt

Träningshall Mån,ons, fre 10.00-19.30 Tisdag 06.30-19.30 Torsdag 08.00-19.30 Lördag 10.00-14.30 tiderna gäller de med kort övriga se öppettider kassa

www.namorestaurang.se Köpmangatan 31, Timrå • 060-57 41 41

Tanka och vinn en takbox! Tanka minst 30 liter med ditt Volvokort och var med och tävla om en takbox, värde 3.500:-. Lämna kvittot i bildelsbutiken på Careta. Välkommen!

Köp julklappen hos oss Extrapriser t.o.m. 23/12-2014 Starta det nya året hälsosamt börja motionera. För mer information Se www.timra.se Tel. 16 32 00

Tanka och vinn!

Sista tävlingsdag är den 31/12 2014.

Terminalv. 2, Timrå • Tel. 060-53 56 00 • www.careta.nu

Tillsammans bygger vi för framtiden! • 300 kvadratmeter mer butiksyta • Nytt pantrum i markplan med nya snabba maskiner • Klart våren 2015! Alla dagar 8–22Välkommen!

10

iTIMRÅ

Gilla oss på Facebook: ICA Andersson Sörberge

Sörberge


INFART Aktuellt i Timrå

INFART / PLOCK

w Malin Persson är vår senaste ambassadör. Med sina 19 år är hon den yngste som fått denna åtråvärda titel. Vem är hon och vad gör en ambassadör? Vi träffade henne mellan två bandymatcher. – Jag är född i Bergeforsen och flyttade med familjen till Söråker när jag var sex år. I år har jag börjat plugga företagsekonomi på Mittuniversitet och det är någon form av bankjobb som lockar i framtiden. Det är en bred utbildning som kan användas som avstamp för vidare utbildningar. Så vem vet vad jag blir i framtiden, säger Malin med ett leende. Malin började på skridskoskolan i Söråker när hon var sex år, och ”isglädjen” håller i sig. I dag är det bandy som gäller och hon är mittfältare i Söråker IF:s Bandy som nyligen kvalat in i Elitserien. Malin ingick i svenska damlandslaget som placerades på silverplats i VM i Finland tidigare i år. Vann gjorde Ryssland med 3-1 och det svenska målet gjordes av just Malin Persson. Nu är det inte något ovanligt för Malin att hitta luckorna i målvakternas försvar. I en match mot HAIK (Härnösands AIK) förra året gjorde hon 7 mål. – Jo, det kändes ju fint! Vi vann då med 13-2. Livet utanför bandyn då? – Jag gillar snön, och en höjdare är att göra en skoterutflykt på den gnistrande Klingerfjärden på väg ut till mormor och morfars lantställe i Myckeläng. Då har jag gärna med mig varm choklad i termos och lite ved och njuter av att göra varma mackor ute i naturen. Men vad gör en ambassadör, och hur blir man en? – Man pratar gott om Timrå och vad man kan göra här och lyfter allt som är positivt. Sedan måste man ju försöka vara en god representant för orten och sig själv. Jag har haft tur med bandyn, och har varit med mycket i tidningarna, och det är nog därför jag valts till Timråambassadör. Det blir man på livstid, så det gäller att man inte gör nåt dumt, avslutar Malin med ett pärlande skratt! En grupp av tjänstemän och kommunpolitiker utser vem som skall bli ambassadör. Tidigare utsedda ambassadörer är Lennart Jähkel, Mats Näslund, Anton Lander och Pelle Nilsson. j Text & foto Anders Eliasson

AMBASSADÖREN i TIM R Å

11


w I den mörkaste av årstider,

INFART / PLOCK

Ljusare tider i Timrå

är det som ljusast inomhus. Särskilt ljust är det i modebutiken New Fashion. – Vi har bytt ut all gammal belysning och ersatt den med LED-lampor, både i lysrör och spotbelysning. Nu i decembermörkret är det härligt att vandra i ett flöde av ljus, säger innehavaren Nerinder Chandra. Initiativet kommer från energi- och klimatrådgivarna på kommunen som tillsammans med ett ekonomiskt stöd från Naturskyddsföreningens fond ”Bra Miljöval” inneburit att butiken fått en bättre ljusmiljö och lägre elräkningar. – Vi räknar med att investeringen är intjänad om fyra år, och hållbarheten på lamporna ligger på 15 år, så det är en bra affär. Och förutom den ekonomiska vinsten, så vinner både vi och kunderna på att det blir en bättre miljö på många plan.

Grön och grann på torget

Timrå Kommuns skogsinnehav uppgår till 900 hektar skog, oftast i tätortsnära områden. Där hämtas varje år julgranen som ståtar på torget. I år är den 12 meter hög och stod bortanför reningsverket i Böle i början av Fagerviksstranden. Granen kläddes med ljus av Mitrovic Nedeljro och Stefan Pettersson som berättar att förutom toppstjärnan och ”istapparna” så är det exakt 640 lampor i granen. Förutom vid torget, har det även placerats ut granar vid kommunhuset, en i Sörberge samt en i Fagervik. Samtliga gröna och granna!

Willys PÅ HEMMAPLAN

w En månad har gått sedan Willys Hemma invigdes. Vadå ”Hemma”?, frågade vi butikschefen Maria Nilsson.

–”Hemma” betyder av vi är lite mindre än de större Willysbutikerna och ska fungera mer som en närbutik. – Vi har haft ett enormt tryck på kundsidan och allt är bara positivt. Det märks att vi har varit efterlängtade. Vi är tio anställda i Timrå. Det känns som att Timråborna tycker om sin nya butik på 800 kvadrat fyllda med 6000 olika artiklar, säger Maria. Det finns 200 butiker i kedjan, och 50 av dem är ”Hemma”, och en av dem är numera hemma i Timrå.

12

iTIMRÅ


iTimrå skrev ett längre reportage om Mr Bling och Per Ledin i nummer 1 2012. Gå in på www.itimra.se och läs tidigare nummer.

Bling is king w Mister Bling är en postorderbutik på nätet som säljer smycken och accessoarer och leve-

rerar till i stort sett hela världen. Schyssta priser och att vårda sitt varumärke är viktigt för att lyckas, säger ägaren Per Ledin. – Det skall vara lätt att navigera bland produkterna på hemsidan, och när kunden får sitt paket ska det vara snyggt förpackat. Att svara snabbt på frågor via e-post är viktigt, vi gör det alltid inom några timmar. Det gör att kunderna kommer tillbaka och dessutom rekommenderar oss på olika forum på internet, säger Per Ledin. Men det kan gå åt skogen om man gör fel. – Ett byte av plattform av en inhyrd konsult innebar att de gamla länkarna inte vidarebefordrades och då halkade vi ner ordentligt på Google. Det tappet minskade intäkterna med 1,5 miljoner på ett år. Nu har vi lärt oss mycket om sökordsoptimering och kliver sakta men säkert uppåt igen, och hjälper gärna andra företag i Timrå som planerar att etablera en webshop, att bygga rätt och få in relevant trafik till sina hemsidor.

Här syns glada sommarjobbare med kommunstyrelsens ordförande Eva Lindstrand och Mats Wallin som är de enda civilklädda. Fler kommuner kan följa Timrås exempel.

Med 5000 olika varor i lager och 8000 paket skickade årligen, varav hälften utanför Sverige, ligger timråföretaget i topp för att blinga till all världens hip-hopare!

Lumpen på lovet w Tio killar och lika många tjejer i åldrarna 12-18 år hade årets roligaste sommarjobb. De åkte ut på en 10 dagars militär sommarferie. Idén till sommarlägret och lönen till ungdomarna kom från Barn- och Utbildningsnämndens Mats Wallin. Försvarsmakten stod för kost, logi och instruktörer. – Vi började med att skapa en värdegrund och den röda tråden var mottot ”att sätta laget före jaget”. Så det handlar egentligen om träning i gruppsamarbete, berättar kurschef Torbjörn Rylander. Exercis och tävlingsprickskytte med salongsgevär och ett besök på Hemsö fästning stod på programmet och gruppen hälsade på hos sjövärnskåren. Det blev även två tältnätter och fysisk träning.

i TIM R Å

13


Text & foto Anders Eliasson

INFART / PLOCK

14

iTIMRÅ


LJUSTomten

w Kimberly är från julbelysningens förlovade land USA och Kenneth från Söråker. En sådan kombination kan bara sluta på ett sätt! Ett lysande! – Jag och grannen (som har en mycket fin belysning, strax bakom makarna Boorks hus på Grusvägen) har trappat upp juldekorationerna under tio års tid. Men i år var det dags att bräcka grannen för gott, säger Kenneth och skrattar. På väg hem från en resa till Kimberlys släktingar förra julen så blev det halva priset på mellandagsrean gällande sortimentet uppblåsbara kulörta tomtar med dito tillhörande renar. – Kenneth lade beslag på alla resväskor och fyllde dem med ljusslingor och pingviner, och nu visar vi vägen för både flygplanen till Midlanda och Santa Claus till Söråker, säger Kimberly. Drar det inte mycket ström? – Jo, svarar Kenneth, hela Vattenfalls styrelse var här på 1:a advent och sjöng Jul, Jul strålande Jul – och tackade för bonusen! Nej, Kenneth, det där sista tror vi inte på. Vi ser nog att det är energisnåla LED-lampor, så det lär inte bli så särskilt hög elförbrukning av det där. Men snyggt är det, och alla förbipasserande bilar på Centrumvägen saktar ner farten ordentligt vid passerandet av trädgården. Så totalt sparas det nog på energi ...

i TIM R Å

15


Text & foto Anders Eliasson

INFART / PLOCK

16

iTIMRÅ


Nytt häng w Den nya hängbron som ses från E4:a vid Midlanda och leder ut till naturreservatet vid Smackgrundet är 67,5 meter lång. Pylonernas höjd är 9,5 meter över marken och antalet fågelarter som stannar till vid ett av Sveriges största deltaområden är oräkneliga. Ovanliga vattenväxter likaså. Den sällsynta ävjepilörten har i deltat funnit en gynnsam växtplats. Pålverket är rester från gamla tiders timmerflottning och de användes för att ge stadga åt strandkanterna som mest består av sand. Hela deltaområdet består förresten av sand. Mätningar visar att sandbanken som området ligger på, har ett djup på 60 meter. Sanden har under tusentals år kommit med Indalsälven och bildat deltat. Sedan 1950 då Bergeforsens kraftverk byggdes tillförs inte längre sand till området. Badsugna soldyrkare, såväl med som utan kläder (Timrås officiella naturistbad ligger här) strömmar däremot i allt större mängd till den kilometerlånga badstrand som ligger längst ut i naturreservatet. Och nu, med den väl synliga ”Porten till Smacken” blir det ännu mera lättillgängligt.

BRO VS. BRO FAKTA Högakustenbron ”lågakustenbron” INVIGD Dec. 1997 OKT. 2014 KOSTNAD 2,1 miljarder kr 1,5 miljoner kr (inkl. 32 km väg och 32 broar) (inkl. ny parkering) Längd 1867 meter 67,5 meter höjd 180 meter 9,5 meter

i TIM R Å

17


Stora 55 tums-skärmar tryckta mot varandra ger glygledaren en bra bild av flygplatsen. Här är det Midlanda som syns på skärmarna.

Foto Luftfartsverket

INFART / PLOCK

Midlanda först i världen att fjärrstyra flygplatser w Örnsköldsvik Airport blir den första flygplatsen i världen som trafikleds på distans – från Midlanda. – Fjärrstyrda torn är en unik tjänst som är resultatet av ett nära samarbete mellan LFV, flygplatserna i Örnsköldsvik och Sundsvall/Timrå samt Saab och en hel regions engagemang. I och med det operativa

godkännandet har vi passerat en helt avgörande milstolpe på vägen mot driftsättning. Målsättningen är att gå i drift under första kvartalet 2015, säger LFVs generaldirektör Olle Sundin.

Fjärrstyrda torn – så fungerar det

Kameror och sensorer placeras ut på flygplatsen som fjärrstyrs och allt de registrerar länkas i realtid till flygledningscentralen

och projiceras i en 360-gradersvy. Flygledningen sker via flygledningscentralen där flygledare kontrollerar och styr trafiken. Genom att flygledartornen kan skötas på distans får man flera fördelar. Det blir mindre ensamarbete, det blir lättare att hålla liv i små flygplatser och i nödlägen går det snabbt att på distans få igång en liten flygplats som bara har öppet begränsade tider. Sedan ger det möjlighet att spara pengar genom att centralisera flygledarna. Tekniken är nu alltså klar att tas i skarp drift i Sundsvall, där centralen för flygtrafikledning är placerad, och på Örnsköldsvik Airport.

Svampexperter gjorde fynd w

HALLÅ DÄR! ... Linda Leiderud närigslivsutvecklare på kommunen. Pågår

det nåt spännande projekt?

– Det finns alltid ett framtidstänk i kommunen. -Just nu har vi presenterat en förstudie på hur man kan sätta fokus på kusten och ställt frågan hur vi skall kunna locka landets båtburna att svänga in och stanna till hos oss. Vi har en kustremsa på nio mil, vad kan vi göra med den? – Ett tusental fritidsbåtar passerar utanför vår kust varje sommar på väg upp till Höga Kusten och vidare, och förstudien visar på olika förslag att göra kommunen mer lockande för den målgruppen. Ett av många intressanta områden är färja i Tynderö. Här har förstudien räknat på kostnader för iordningsställande av kaj och liknande, även sett vad som skulle kunna generera intäkter. Förstudien kommer att ligga till grund för en ansökan hos Tillväxtverket under nästa år, så inget är bestämt ännu, men mycket är på gång!

18

iTIMRÅ

Klyvd och hyvlad i Fagervik w En ny klyvlinje står nu klar i Fagervik. Det är Nyqvist Såg och Hyvleri som investerat i en ny klyvlinje för en miljon kronor. – Vi är legoleverantörer till SCA och gör detta för att kunna klyva och hyvla samtidigt, berättar Henrik Nyqvist. Sågen har legat på samma ställe sedan 1947 och övertogs av Kent Nyqvist 1978 som i dag driver det med sönerna Henrik och Leif. Nio personer jobbar i företaget.

60ha

Så stort är Timrås senaste naturreservat Storbacken. Reservet ligger väster om Lagfors och består av gammal granskog med den sällsynta laven långskägg, som är både rödlistad och fridlyst. Skägglaven hänger som julgransglitter på granarna och kan bli upp till flera meter långa.

Har du plockat svamp i höst? Då är du inte ensam. Sveriges Mykologiska Förening valde Timrå som mötesplats för den årliga mykologiveckan i september. 100 hundra svampintresserade vandrade med blicken ner mot marken i jakt på spännande svamparter. Mykologiveckan lockade svampexperter från nio länder till lokaler runt om i kommunen. Timrå bjuder på en mycket intressant och skiftande miljö inom sina gränser som är gynnsamma för olika typer av svampar. En av dem intresserade experterna. Ett fynd som liknade en vit fingersvamp intresserade forskarna. Är det en ny svampart som upptäckts i Timrå? Det kan vara så. Framtiden får utvisa. Världsnaturfonden har nyligen pekat ut Mjällådalen som det mest skyddsvärda, oskyddade naturområdet i Västernorrland. Här finns en rik biologisk mångfald. En av målsättningarna med mykologiveckan är att få fram mer fakta om svampfloran i Mjällådalen som kan bidra till att hela dalgången på sikt får legalt skydd. Dalgången hyser gammal lövskog och mängder av död ved, således ett eldorado för skinnsvampar, tickor och andra vedsvampar.


2.

3.

1.

5. 10. 4. 9.

Vimmel å pannkaka! Skyltsöndag på lördag! 1. – Det här är fjärde året vi kör ”omvänt” och vi har fått många efterföljare, och handlarna tycker att det är positivt. Så skyltlördagen är här för att stanna, säger Kent Magnusson ordförande i köpmannaföreningen i Timrå. 2. Emeli och Johan Möller gillar att det är mycket folk på torget, och åkte dit för att lysna på kören Love Train som bjöd på värmande skönsång.

8.

3. Jultomten ska förstås vara med en sådan här dag! – Timråbarnen förtjänar en extra stor säck i år så snälla som de varit. (Men låter inte tomtens röst lite som P.O. Erikssons?) 4. En kvartett 10-åringar som varit extra snälla precis hela året är Olle Melin, Alexander Svensson Felix Hörnfeldt och Tomas Andersson. 5. Nerinder Sharma brukar oftast återfinnas i butiken New Fashion men tycker det är trevligt att bjuda in kunderna till marknadsståndet. 6. Grannarna Anna Strindberg och Marcus Lampinen från Bergeforsen träffades med alla barnen under skyltlördagen i Timrå. –Det är ju bra att den här dagen inte krockar med hockeyskolan tycker Marcus. Barnen, som alla utrustats med godis heter från vänster: Gustav Nilsson, Viktor Brorsson, Tiger ElmbladLampinen med sina bröder Tristan och Thias. 7. Det är perfekt med en skyltlördag. Alla är lediga och det ett så fint och levande torg, tycker Monica Aldrin-Berglund, Jerry Berglund och Gun-britt Nilsson.

11.

8. Shopping ska det förstås vara en skyltlördag. Karl B Bjurström tycker att det borde vara så här varje lördag på torget. Idag handlade han rullrån och Åsbergets ost med namnet ”Rocka Fett”. 9. PRO Timrå representerades av Gunnel Lind, Ingvor Nordwall och Sven Bergqvist som serverade kolbullar för brinnande livet. 10. Barytonerna Börje Melin och Lennart Berglund i Timrå Manskör serverade grillad korv och bjöd in den traditionella julkonserten den 23:e december i Timrå Kyrka.

6.

11. Anders Johansson förevisar sina inköpta fynd av senap och rökt sidfläsk för Wassana och Rolf Rinne som tycker att det är lite synd att det inte är är snö. –Det behövs för att skapa lite julstämning.

7. i TIM R Å

19


REPORTAGE / LJUSTORPSBLADET 20 ÅR

20 år med Nyheter på Ljustorpska Pernilla Sjöström i byn Mellberg har delat ut Ljustorpsbladet i brevlådorna under de senaste fjorton åren. Byarna Mellberg, Kyrkbyn och Högland ska tillsammans få 70 exemplar i brevlådorna.

PÅ VÄG FRÅN TRYCKERIET Ulf Nilsson har hämtat de 900 tryckta exemplaren fördelade på tolv kartonger. En kartong på nästan 100 exemplar går till posten, till prenumeranter, i Timrå och övriga Sverige. Många vill veta vad som händer där hemma.

20

iTIMRÅ

NYTT NUMMER PÅ GÅNG Sara Östman som redigerar julnumret av Ljustorpsbladet. Det är ett viktigt nummer. Sara är redigerare, reporter, fotograf, annonsinsamlare och korrekturläsare.


KAFFE OCH TIDNING – Jag har alltid min rutin innan jag åker ut med den – kaffe och läsning vid köksbordet. Jag avnjuter den själv innan de andra får den. Jag måste ju veta vad det är jag delar ut, säger Pernilla Sjöström som är en av distributörerna.

Den är liten, superlokal och görs av eldsjälar som tror på sin bygd. I 20 år har Ljustorpsbladet varit informationsspridaren nummer ett i trakterna runt Ljustorp. Och nu växer den. Plus 150 exemplar gör att allt som händer i bygden nu når ut till 900 hushåll – i Ljustorp, Timrå och övriga världen. Text & foto Anders Eliasson

D

VIKTIG ANNONSSPRIDARE Samir Eshnino är med sin fru Suzan innehavare av Ljustorps Handel. – Den är viktig för bygden och jag annonserar i den för att ge mitt stöd.

et är en sen eftermiddag. Ljuset från sockenföreningens källarfönster i bygdegården lyser upp det grå novembertäcke som ligger över Ljustorp och i stort sett hela landet. Genom fönstret ser man en gestalt som sitter och flyttar texter och bilder på en dator. Det är Sara Östman som redigerar julnumret av Ljustorpsbladet. Det är ett viktigt nummer. Sara är redigerare, reporter, fotograf, annonsinsamlare och korrekturläsare. – Ja, och allt annat med, säger Sara med ett skratt. Det är produktionsmålgång för sista numret i den 20:e årgången. Och tidningen har en långt viktigare uppgift att fylla än att bjuda på receptet till LCHFpepparkakor och visa på historiska fotografier från 1930-talets Ljustorp. – Sådant är viktigt för att det är trevligt, säger Sara. – Och reportagen berättar att vi har en levande landsbygd. Och det kanske är det viktigaste, säger Sara. Det är deadline i morgon bitti. Materialet till de sista två annonserna har ännu inte kommit in. Alla som arbetar med att tillverka en tidning vet hur det är – stress in i det sista innan allt går till tryck. Bygdekontoret är hjärtat i Ljustorp. Här finns föreningarna med ambitionen att värna om bygden, men det är i dess förlängda arm, Ljustorpsbladet, som informationen om beslut och funderingar förs fram sex gånger per år. Det senaste numret har ett julrött omslag, 34 sidor > i TIM R Å

21


TROGEN LÄSARSKARA Arne Bergfors i Edsåker hämtar sitt exemplar ur brevlådan. – Jag har läst vartenda ett av de 120 nummer som kommit ut sedan start!

och är alltid varmt välkommet i varenda brevlåda när det kommer. Alldeles gratis dessutom, och levererad av ett kurirnät som vore omöjligt någon annanstans än på landsbygden.

distributören av tidningen, Pernilla Sjöström i byn Mellberg. Hon får sin kartong och Ulf hastar vidare till nästa distributör.

När Sara gjort sitt går tidningen till

tryckeriet. Ulf Nilsson hämtar två dagar senare de 900 tryckta exemplaren. Nu skall de fördelas på tolv kartonger. En kartong på nästan 100 exemplar går till posten. – Jovisst, det är så många som prenumererar på tidningen. Den går ut i hela landet, även utomlands, men de flesta går nog till Timrå. Du vet, folk blir äldre och flyttar in till äldreboenden i centrum och vill fortsätta att veta vad som händer hemmavid, och det är ju förståeligt, säger Ulf. – Men min huvudsakliga uppgift är att ta de andra elva kartongerna till rätt nyckelperson inom sitt byaområde. Ulf packar kartongerna i skuffen på bilen och ger sig iväg när solen för första gången i november orkar tränga fram genom det kompakta lock som gjort både Ljustorp och det övriga Sverige till världens gråaste plats detta år. – Jomen du ser, det är ljuset som kommer, skämtar Ulf när han träffar på den första 22

iTIMRÅ

Sugen på att läsa något av de 120 nummer som utgetts under dessa 20 år? Gör det på: www.ljustorpsbladet.se

1000 Ljustorpsbor – men ingen by Nä minsann! Det finns ingen by eller ort som heter just Ljustorp! Kyrkan ligger i byn Rogsta, affären Ljustorps Handel ligger i Öppom, fotbollsplanen i Högland, badplatsen i Röje, hembygdsgården i Hamre och skolan ligger i Mellberg! Det är det gamla sockennamnet Ljustorp som får ge namn till denna plats där det totalt ingår 39 byar som är hem för runt 1000 personer.

Hos familjen Sjöström råder tystnaden på morgonen. Busschauffören Pernilla är lite morgontrött efter att arbetspasset tagit slut klockan 02.00 på natten. – Jo, efter en sväng fram och tillbaka till Stockholm för att lämna och hämta passagerare vid Finlandsfärjorna är det rätt skönt att komma hem till lugnet i Ljustorp. Här är det frostvitt och vackert i träden, längre söderut är det bara gråtrist, blaskigt och stressigt, säger Pernilla. Hon är en av elva distributörer som tar över där Ulf Nilssons uppdrag slutar. Tre byar är hennes område. Hon har delat ut den i brevlådorna under de senaste fjorton åren. Mellberg, Kyrkbyn och Högland ska tillsammans få 70 exemplar i brevlådorna. – Men det är några som ska ha två tidningar, för de skickar vidare dem utsocknes eller tar med den till vänner i förskingringen kan tänkas, säger Pernilla. – Jag har alltid min rutin innan jag åker ut med den – kaffe och läsning vid köksbordet. Jag avnjuter den själv innan de andra får den.


DISTRIBUTIONSCENTRAL

REPORTERN HAR ETT UPPDRAG

Ulf Nilssons uppgift är att ta de elva kartongerna till rätt nyckelperson inom var sitt byaområde.

Reportern Sara Östman framför macken som invigdes i somras. Starten blev en insamling som till slut gav 350 000 kronor. Alla läsare av tidningen kunde följa insamlingen och förstod vikten av att handla lokalt och stödja den nya bensinstationen.

Lite egoistiskt kanske någon kan tycka, men har man privilegier så har man, och något ska man väl ha för ”besväret”, och dessutom vill man ju veta vad det är man delar ut. – Det är viktigt att inte dröja för länge innan man delar ut den för det är ju information i den som ska ut på byn. Det kan vara annonser om körsång i kyrkan eller auktion till helgen eller vad det nu är som är på gång, säger Pernilla. – Och skulle det vara så att jag är ute på jobb med bussen någonstans i Sverige, så får maken Johan eller barnen dra ut på rundan. För ut ska den. Det är viktigt! Tidningen startades av Marianne Persson

som var redaktör under de första tio åren. Sedan tog Lena Liljemark över under fem år med det ideella arbetet. Sedan fem år tillbaka har Sara Östman varit redaktör. – Tidningen är en service till alla som bor här. Om någon av byföreningarna har kallat till ett möte för att informera och diskutera saker viktiga för bygden, och alla kan inte komma, har bladet en viktig uppgift att fylla, säger Sara. Ta tillkomsten av macken som ett exempel. Tidigare låg den närmaste i Sörberge. En resa på tre mil för att köpa bensin till snö-

skotern och traktorn kändes lite ... Finns det verkligen inget underlag för en bensinstation i Ljustorp? Frågan togs upp under ett stormöte, en insamling av pengar startades, och en summa närmare 350 000 kronor innebar att macken kunde invigas i somras. Alla läsare av tidningen kunde följa insamlingen och förstod vikten av att handla lokalt och stödja den nya bensinstationen. – Det är ett bra exempel på hur tidningen är en angelägenhet för oss som bor här, säger Sara. Annars kan den innehålla reportage om Centerkvinnornas julgransplundring i januari och Ljustorps IF:s skidsektion som har årsavslutning med skidtävling. Inga kioskvältarreportage direkt, men alltid väldigt uppskattat. Vid ett tillfälle användes tidningen för att rädda skolan. – Vi gjorde en artikelserie kallad ”Skolan mitt i byn” om att skolan var hotad då skolförvaltningen gjort en utredning som föreslog nedläggning. Tidningen kunde då påvisa att deras utredning visade fel siffror. Kontentan blev att skolan blev kvar, berättar Lena Liljemark. – En sammanhållande tidning ett viktigt instrument för oss som bor på landet.

– Nu har vi utökat med utdelning till Stavreviken och Lögdö så tidningen får en större spridning. Plus 150 exemplar! Totalt delas nu 900 tidningar ut varannan månad, säger ansvarige utgivaren Lena Liljemark. Samir Eshnino är med sin fru Suzan innehavare av Ljustorps Handel sedan tio månader tillbaka. Paret har sina rötter i Palestina och butiken är lite av Ljustorps fysiska centrum. Här finns turistinformationen och fikahörna. Eftersom han både annonserar i den och är granne med redaktionen är han en av de första som får tidningen. – Den är viktig för bygden och jag annonserar i den för att ge mitt stöd. Arne Bergfors i Edsåker hämtar sitt exemplar ur brevlådan. – Jag har läst vartenda ett av de 120 nummer som kommit ut sedan start! Ljustorpsbladet fyller sin uppgift, och det är väl inga andra tidningar som refererar något från Ljustorp? Arne är född på byn och var en gång revisor i Sockenföreningen. – Ja, det var då jag kände igen ett av namnen på prenumerationslistan. Det var en kvinna i Stockholm som flyttade med sina föräldrar 1945. Tänk att hon fortfarande hade kontakt med sin hembygd! j i TIM R Å

23


Stefan Lögdqvist och Lotta Källman driver Timrå Gårdsbutik & Djurpensionat. Efter en omfattande ombyggnad ryms nu 40 matgäster i restaurangen.

24

iTIMRÅ


REPORTAGE / Timrå Gårdsbutik

Fullt hus i Gårdsbutiken Det är full fart ute vid Lilla Bandsjön. Hundar och katter fyller djurpensionatet och i restaurangen ryms det nu dubbelt så många matgäster. Text & foto Anders Eliasson

F

ör tre år sedan tog Stefan Lögdqvist och Lotta Källman över Timrå Gårdsbutik & Djurpensionat. I år har de tagit ett krafttag ute vid gårdsbutiken i Lilla Bandsjön. Efter en omfattande renovering med en tillbyggnad och ett helt nytt kök strömmar matgäster in som aldrig förr. Dessutom riskerar besökaren bli utskälld när man kommer in i Djurpensionatet. I ett stall har det skapats tillfälliga hem för katter och hundar vars hussar och mattar inte kan ta med dem på sina resor. – Det blir en hel del promenader, säger Stefan. – I september hade vi 22 hundar hos oss, då blev det runt 36 promenader varje dag. En del av hundarna kan man bara ta en och en, andra kan man para ihop på vandringarna, och några kan man släppa lös så de får springa runt på åkern. Men det blev ändå runt 4-5 mils promenad varje dag, berättar han. När man besöker Timrå Gårdsbutik får man lite känslan av ett sommarcafé fast året om. Och liknelsen gillas av paret. – Det har blivit en allt kortare lågsäsong för oss,

och det är ju kul. Jag tror att våra gäster uppskattar avskildheten härute och kombinationen som är en skön mix av gårdsbutik, restaurang och café med hembakt. – Och egentligen tar det ju bara fem minuter från E4:an att komma hit, säger Lotta. – Folk kommer ut hit och kopplar av en stund. Med nya matsalen så kan de ta emot det dubbla antalet sittande matgäster. – Sedan vi byggde nya köket ryms 40 personer. Stefan har varit kock hela sitt liv, och Lotta är kallskänka och har jobbat på Café Opera, så nog är paret rustade för att ta emot det större antalet gäster. Det är fullbelagt i jul. 42 katter kommer att fira jul på pensionatet. Djuren stannar några dagar eller en längre tid. En udda fågel i djurpensionatet är 35-årige papegojan som stannar en månad för att hans skötare är på en längre utlandsresa. – Annars är det vanliga att vi har ständigt återkommande hundar. Det är lite kul, för de trivs här, och det är klart. Ska husse och matte få åka på semester, så ska även hundarna få ha det bra! j

Lotta Källman ålder Man frågar inte en dam om hennes ålder gör Trivselfascist det visste du inte om mig Jag har lagat filbunke till kungen favoritmat till jul Julmat Vilket favoritdjur Självklart hundar & katter

Stefan Lögdqvist

”Det är fullbelagt i jul. 42 katter kommer att fira jul på pensionatet.”

ålder 46 gör Går och går och går det visste du inte om mig Jag har ett Junior SM guld i Ultimate Frisbee favoritmat till jul Sill Vilket favoritdjur Fisk, eftersom jag är flugfiskare

Hundar och katter fyller djurstallarna. Det blir många promanader varje dag. i TIM R Å

25


6

ANNO

Sex vintriga äve I Timrå ligger de stora upplevelserna om hörnet – vare sig du söker mäktig natur, i skog eller vid havet, lyxig shopping, spännande aktiviteter eller matupplevelser i toppklass. Eller kanske bara skön avkoppling? Här är havet och stränderna, de stora skogarna, den brusande älven, åarna, det öppna landskapet och ett rikt kulturarv alltid närvarande. Låt Timrå bli din utgångspunkt för utflykter och upptäckter. Välkommen!

1. Månskensvandring på snöskor

Följ med upp på en av Ljustorps bergstoppar med fantastisk utsikt över dalen. Månljuset gör att dalen skimrar i ljus och på vägen upp går du förbi granar som är tyngda av snö. Guide, snöskor och fika ingår. Kan bokas jan-mars veckor vid månsken kl. 19-21. 2-8 deltagare. Pris: 295 kr/vuxen

2. Vinterfiske i Ljustorp

En halvdagsaktivitet, där du lär dig att pimpla samtidigt som du njuter av vår vackra natur. Den här dagen är det bara du och hålet i isen som gäller. Guide, utrustning, fiskekort och fika ingår. Kan bokas 15 jan-31 mars, lördag & söndag kl. 10.30-14.30. 2-5 deltagare. Pris: 560 kr/vuxen. Barn 7-16 år 280 kr.

3. Timrå IK

Under vintersäsong kan du uppleva stämningen på E.ON Arens när Timrå går man ur huse för att heja fram sitt hemmalag Timrå IK.

4. Prova på snöskotur

Snöskovandring är en rolig aktivitet som öppnar möjligheten att vandra och uppleva den vitklädda naturen. En trivsam naturvistelse som tar dig till annars otillgängliga naturområden vintertid. Kan bokas jan-mars, alla dagar kl. 11-13. 2-8 deltagare. Pris: 295 kr/vuxen

5. Snöskovandring i Mjällodalen

En härlig aktivitet som tar 4-5 timmar. En kuperad tur som följer Flottarleden efter Mjällån. Mjällådalen har fantastiska nipor och bjuder på vackra naturupplevelser. Fika och enkel lunch ingår. Kan bokas jan-mars, lördag & söndag kl. 10-14.30. 2-8 deltagare. Pris: 630 kr/vuxen

6. Slalom i Skönviksbacken

Ta en tur i vår fina slalombacke. Normalt har vi vintersäsong från dec till och med mars. Har du ingen egen utrustning kan du hyra allt från slalomskidor till snowboard med tillhörande utrustning.

Vintern i Timrå upptåg och äventyr Info och bokning: visittimra.se 26

iTIMRÅ


ONS FRÅN VISIT TIMRÅ

entyr! visittimra.se

i TIM R Å

27


Mer info: visittimra.se

VINTERGÖRa I TIMRÅ! Evenemang i Timrå DECEMBER 5-13/12 Julpärlor 2014 Söråkers Folket Hus 11-13/12 Julbord med lätt underhållning Söråkers Herrgård 13 och 14/12 Julmarknad hos Timrå Gårdsbutik 13/12 Julmarknad på Värdshuset Idyllen 16/12 Opera-Mästersångaren i Nüberg-Live from the Metropolitan Söråkers Folket Hus 25-26/12 Lady Stardust & The Crew Namo’s restaurang JaNuaRI 12/1 Yogakväll på Söråkers Folket Hus Terminsstart! 17/1 Opera Glada Änkan Live from the Metropolitan Söråkers Folkets Hus 20/1 Opera Glada Änkan Live from the Metropolitan Söråkers Folkets Hus 29/1 Hemmamatch Timrå-AIK Eon arena 30/1 Opera Hoffmans Äventyr Söråkers Folket Hus FEBRuaRI 1/2 Medelpad Classic Ski Ljustorp 2/2 Black Jack Supé o Dans Söråkers Folkets Hus 8/2 Fiskarrennet, Motionslopp Söråker 12/2 Hemmamatch Timrå-Malmö Eon arena 27/2 Vila och Återhämtning - Yoga och Andning Söråkers Herrgård 28/2 Hollywoodafton på Söråkers Herrgård MaRS 14/3 La Donna del Lago | Rossini Söråkers Folkets Hus 28/3 Smakresa genom Frankrike Söråkers Herrgård

Mer på visittimra.se

aRRaNGÖRER I TIMRÅ Du som arrangerar evenemang, event och tävlingar. Skicka in och berätta när du kommer ha din aktivitet så att vi kan marknadsföra den på vår hemsida www.visittimra.se Kontakta Pelle Berglund 073-847 94 24 E-post: pelle.berglund@timra.se

28

iTIMRÅ


KOLL / TIMRÅ HOCKEY

Men vilka är de blivande storspelarna och idolerna i Elitserien om 10-15 år? Vem vet, de kanske är någon av de de små knattarna på isen som under familjedagen med sina första stapplande steg (?) prövade balansen ute på isen. En kille med vnnande skär var i alla fall treårige Gustav Nilsson som med sin pappa Tomas fick uppleva livet som ”isare”!

Om en skåning frågar varifrån man kommer och man svarar Timrå så säger de Hockey! Och det är väl för bedrifterna på isen som Timrå är känt bland gemene man i landet.

Daniel Öhrn.

Text & foto Anders Eliasson

Barnen grunden för hockeyn

D

et är A-laget som syns utåt i landet och i pressen, men vi satsar mycket på den kommande generationen, säger klubbchef Lars Nolander. Det börjar med skridskoskolan vid 4-5 årsålder och skridskolekar. Från åtta års ålder kan unga ingå i sitt första lag och där finns i dag 300 ungdomar placerade i lag i åldersgrupperna upp till 16 år. Bakom detta finns 50 ideellt arbetande ungdomsledare. Senare blir det hockeygymnasium med plats

”Vi är det yngsta laget i hela Hockeyallsvenskan med en snittålder på 21 år, och det lovar gott inför framtiden.

för totalt cirka 40 elever. – Det är träning sex kvällar i veckan plus dagtid varje vardag. Det är en populär utbildning och eleverna kommer från hela landet. – Vårt A-lag är det yngsta laget i hela Hockeyallsvenskan med en snittålder på 21 år, och det lovar gott inför framtiden. Det är dessutom ett väldigt sammanväxt och tajt gäng. Elva av de tjugofyra spelarna i A-laget har gått i gymnasiet hos oss, säger Lars Norlander. Men bara en av dem kommer från Timrå. 21-åringen Daniel Öhrn började med hockeyskola och har gått den ”långa” vägen i Timrå IK:s regi. – Min pappa var ansvarig för hockeyskolan då jag var barn, så det var ju ingen slump att jag halkade in på isen ,säger Daniel Öhrn som spelat i Timrå IK sedan sjuårsåldern. Alla barn mellan 5-9 år i regionen fick i november en inbjudan till en familjedag där barnen fick skjuta skott på A-lagsmålvakterna och få autografer av sina idoler. j i TIM R Å

29


REPORTAGE / FAMILJEN OLERT

Jonas Olert har många företag i sin verksamhet. Det var i Söråker han startade sin och här har han blivit kvar även om företagen ligger utanför Timrå.

Söråker är Jonas vattenhål

30

iTIMRÅ


Under 2013 sålde hans företag 2732 fordon och omsatte över 400 miljoner kronor. Företagen ligger i Sundsvall, Östersund och Umeå men Söråker har han varit trogen nästan hela sitt liv. iTimrå hälsade på familjen Olert i huset i Gasabäck. Text & foto Anders Eliasson

i TIM R Å

31


Jonas, Jennie, Mio och Max framför huset i Gasabäcken. – Jag trivs bäst här hemma i Söråker, här finns allt man behöver, säger Jonas.

”Tanken på att flytta härifrån och bo någon annanstans har aldrig dykt upp, varför skulle den det?”

Familjen har bott de senaste åtta åren i sitt hus och hunnit renovera det mesta. – Nu har vi fått det som vi vill ha det.

32

iTIMRÅ


NORTHCAR OCH NORTHBIKE

J –

a, det börjar nog likna något som skulle kunna kallas för en koncern. En liten en i alla fall, säger Jonas Olert. Med 90 anställda och en omsättning på 410 miljoner och med butiker i Sundsvall, Umeå och Östersund – kommer omsättningen att passera en halv miljard? – Njae, svårt att veta förstås, men man ska alltid göra så gott man kan, säger entreprenören med ett varmt leende. – För några år sedan fanns det en dröm om att ha en omsättning på en miljon kronor per dag, och där är vi nu. Med råge. Men det är dyra saker vi handlar med, och många anställda, och det mesta vi tjänar återinvesteras, så man ska inte stirra sig blind på siffror, säger Jonas. Söråker har alltid varit platsen i Jonas hjärta. – Jag har alltid bott här förutom mina första två år i Sollefteå och några år i Moçambique då mina föräldrar arbetade inom FN. Tanken på att flytta härifrån och bo någon annanstans har aldrig dykt upp, varför skulle den det? I huset i Gasabäck har familjen bott de senaste åtta åren. – Vi har tagit bort väggar och lagt nytt golv och renoverat det mesta. Nu har vi börjat få till huset som vi vill ha det, och det är lite som talesättet ”borta bra men hemma bäst”. Visst har det gått bra för killen som direkt efter gymnasiets fordonstekniska linje 1996 startade JO:s Bil och Plåtservice i Söråker. Som 18-åring hyrde han in sig i verkstaden som Tommy Hassel hade, och började reparera bilar och fixa plåtskador åt kunderna. – Rätt fantastiskt egentligen, att Tommy upplät en del av

Northcar säljer bilar i Östersund och Sundsvall, Northbike säljer MC och fyrhjulingar i Umeå och Sundsvall. Bolaget sköter även om AVIS biluthyrning i Östersund, Sundsvalla och Timrå. Under 2013 sålde hans företag 2732 fordon.

sin verkstad åt en så färsk kille som jag var då. Han blev lite av en mentor för mig, och jag lärde mig mycket där. Senare flyttades verksamheten in till Sundsvall och Jonas startade Björneborgs Bilservice. I samma byggnad låg MCfirman Moped & Motor och 2006 skulle ägaren gå i pension. Jonas övertog verksamheten som då omsatte 19 miljoner, och Northbike föddes. Därefter har det varit en spännande resa. Men det började redan tidigt. Jonas föräldrar Ingrid och Alf hade startat Söråkers Tomatodling och en charmig åttaåring kunde ibland ses knacka dörr hos grannarna och erbjuda en påse tomater för 20 kronor. Med en förtjänst på fem kronor förstod Jonas att han skulle kunna tjäna ihop pengar till en egen cykel om han jobbade på flitigt. – Vi hade det ibland tufft ekonomiskt hemma och som ung fick jag tjäna ihop till min egen moped och senare körkort. Det där blev nog som min livsstil och i dag fortsätter jag på samma sätt. I dag har Jonas fyllt 37 och många av de bolag han köpt har före hans ägarskap varit nära konkurs. – Det är en stimulerande utmaning att vända ett sjunkande skepp, och jag har sett till att anställa rätt chefer och bra personal som tillsammans vänt på de negativa siffrorna. Under 2013 sålde vi tillsammans 2732 fordon. Det var bilar, MC och 4-hjulingar. Nu har vi även börjat sälja snöskotrar. Sådana är roliga att köra och passar bra in där vi bor. Och visst har familjen Olert en snöskoter i garaget. – Vi har ju naturen alldeles inpå tomten, så det är bara att bränna iväg upp till Arilds vindskydd som ligger två kilometer rakt upp i skogen. Med oss har vi korv att grilla och varm choklad i termosen. Hela familjen ryms på snöskotern, fast just nu vill 5-årige Mio helst köra runt på tomten med sin gröna Kawasaki i plast som han köpt för egna pengar. Unge Mio har arbetat hemma, städat och tjänat pengar, sparat och dessutom tillverkat halsband och smycken på förskolan som han sålt till grannar och släktingar. (Låter det inte lite bekant på något sätt?) Mio har dock inget emot att låna ut sin Kawasaki till lillbrorsan Max 3 år. Jennie jobbar även hon i företaget och ansvarar för kläd-

butiken och många andra saker som behöver göras i bolagen. Jennie kommer från Örnsköldsvik och innan barnen kom, gjorde hon i ordning en fårhage på tomten. I dag med tre motortokiga killar i familjen har fårhagen förvandlats till ett område för körning av fyrhjuling. I en nyanlagd damm på gården simmar två ankor omkring. Senare i vinter, när dammen fryst ordentligt till is, kan den användas för skridskoåkning. Familjen har tidigare under dagen varit på skridskoskolan i Söråker. – Det här är en underbar plats på jorden, säger Jonas. Vi är nyss hemkomna från en semester på tio dagar i Thailand. Men jag trivs bäst här hemma i Söråker, här finns allt man behöver. – Vi lever ett aktivt liv med mycket resor och engagemang så då behöver vi vattenhålet här hemma. – Det finns mycket i livet som vi vill hinna med. Men varje gång jag kör hoj så tänker jag, man borde köra hoj oftare! Det borde alla göra, det är ju så sjukt kul att köra hoj! j

i TIM R Å

33


Läs gamla iTimrå-nummer på vår webb: www.itimra.se E T T K VA L I T E T S M A G A S I N O M O C H F Ö R T I M R Å K O M M U N • N Y T T F O R M AT • D U B B E L T S Å S T O R SMAGASI

N Å KOMMU FÖR TIMR N OM OCH

VA R

S

D! ÅGO

TA

EX! ETT

VA R S Å

nderc/jan2 / 2014

nr 1 / 2014 juli/aug/sep

N M O T O RJonKasUOlNerttGSölämEråknaerr

SMARTA VÄRDE- R! E KU P ONG

inte sit

TA SMARdEVÄR GER! N KU P O

MALIN PERSSON

är bandystjärna.11 SIdAN

! TIMRÅ KRYSS ISeR! VInn FInA pR

he TFolkan

SIDOR

Krönika: DAG JONZON

WaterFront story

TI M RÅ SI d O R

EMELIE ÖBERG BLOGGAR • MARTIN HÄGGSTRÖM OM SITT TIMRÅ • ROCCO • FISKELYCKA I BERGEFORSEN

NEWs p r o t s u j L

RPSLA LJUSTO SUPERLOKA R 20 ÅR BLADET FIRA

Pernilla Eurenius • Lögdö Bruk • Söråkersloppet • André Holmberg • Älg på porslin

Vimmelbilder c Nasty Norths Perra g SHAKE

LSS KO LA N • LÅ

Magasinet för ett roligare Timrå!

EN • MA RIEDA

www.itimra.se • Nr 1 2010 • SOMMAR Sara, Staffan och Alva från Västerås

KA LEN N0•ex 11 00

GA KUSTENB RO

Fotografen som flyttade hem! TIP S!

DA RIU M iTIMR Å

på aktivitet er

1

Magasinet för ett roligare Timrå!

Magasinet för ett roligare Timrå!

Nr 2 2010 • HÖST • www.itimra.se

Redaktör

Nr 3 2010 • V I N T E R • www.itimra.se

PREMIÄR FÖR 3D-BIO I SÖRÅKER!

LARS KÅGS TRÖM Hej Timrå! Nu kommer ert nya magasin

Jul hemma hos Martin Häggström

+ allt som händer i Timrå

MERLO SLOTT

Ilir & John går sin drömutbildning! Förbanna inte mörkret, utan tänd ett ljus.

I Fagervik fann vi lugnet! Norra Europas största plantskola Bodils Gårdsbutik Annelis smultronställe Golfarnas vattenhål finns i Timrå

12 får chansen varje år

Boksläpp med sagosystrar

BERGEFORSEN

44

FLUGFISKE- DO ELDORA

Sebastian Erixon • Livsstilsbyrån • Smultronstället •

S! • Lisa Krohn •Bitte Sjöberg TIP på aktivitet er

ur nya vinklar

Cancergala på Bergeforsparken EVA-LENA & VICTORIA GÖR OM OCH STYLAR

Jennie slår stenhårt!

Sommar Semester Kerstin Svensson

48 DEN SANNA HISTORIEN OM EN Succé!

48 ISK

NYHET! TIMRÅKRYSS! VINN FINA pRISER!

VIVSTAVARV En kulturskatt att värna

Krönika: N DAG JONZO

RDSBU TIK LÄT TR ING • GÅ

SKEPPSHAMNSLEDEN Många måsten längs vägen mot Åstön

MARIANNE SVELANDER

driver kafé och kiosk i Fagervik. SIDAN 22

NYHET!

MALIN ÄR TIMRÅS NYA AMBASSAdÖR

11 000 ex

EX! TA E TT

GOD!

0% 10 T im r å

10Tim0r% å

Vi heter Timrå, vi ger aldrig upp!

ITET E T T K VA L

sidor som till 100% handlar om Timrå!

Jannices nya look! Är du med på VI MMELB I LD?

sidor som till 100% handlar om Timrå!

Willson Phiri • Vimmel • Kalendarium

15 000ex Mira Eriksson ❃ Pia Niemi ❃ Barbro Sjögren

100% TIMRÅ

Magasinet för ett roligare Timrå!

52

Magasinet för ett roligare Timrå!

Magasinet för ett roligare Timrå!

Nr 4 2011 • V I N T E R • vwww.itimra.se Nr 1 2011 • V Å R • www.itimra.se

Nr 2 2011 • S O M M A R • www.itimra.se

En dag i Ljustorpsån

Dirty Dixxx rockar på!

CARINAS LOCKROP Vi heter Timrå, vi ger aldrig upp!

20 års

slöjdande skapar

framgång!

Shake

Torgnys trädgård

når ända till Holland!

Byggbutiken vann med 2-1 mot Fagervik

Tufft för Söråkers bandydamer

MED ”PIPET”

Succébandet tar nya vägar

Tjuvtitt Innanför dörrarna på nya skolan

Full fart nedför Skönviksbacken

MAX går på 24-årigt dagis

Petter trivs på isen!

52

sidor som till 100% handlar om Timrå!

Är du med på VIMMELBILD?

Är du med på V I MMELB I LD?

68

SOMMAR

SIDOR

UL TEATERK

s. 22

5

bästa hälsotips i vinter

Annons i iTimrå utvecklar ditt företag och Timrå!

alia Teater Th ra med i Alla får va

Moa och Tintin vill vinna i Vilda Västern

i T I MRÅ

1

Nästa nummer ! trycks i 15.000 ex Boka annons!

Magasin

iTimrå

N ä s ta N u m m e r av

Daniel Brännström

34

iTIMRÅ

Projektledare daniel@itimra.se

TEL 060-58 0 0 30

ko m m e r u t


REPORTAGE / VIFSTA SKOLA

EN 105-ÅRING TACKAR FÖR SIG

B

ehoven av utbildningsplatser för det framväxande släktet ökade vid förra sekelskiftets början och en ordentlig skola skulle byggas. Några herrar i kyrkostämman slogs för idén att anlägga två skolbyggnader varav en vid kyrkan och den andra på den plats där Vivsta skola nu ligger. Efter enträgna överklaganden som gjorde att skolbygget fördröjdes fyra år, vann majoritetsförslaget som menade att man måste börja bygga ett samlat centrum i Timrå. Spaden sattes i jorden och när skolan var klar för 105 år sedan hade den i dåtidens pengar kostat 90.000 kronor att uppföra.

Efter årsskiftet flyttar samtliga elever ner till nyrenoverade Mariedalsskolan och Vivsta skola är historia. En nyligen gjord utredning visar på fyra alternativ för den gamla skolan. Ombyggnad till lägenheter, industrihotell, förskoleverksamhet och rivning är vad kommunpolitikerna nu har att ta ställning till för framtiden för den byggnad som fostrat omkring 3.300 Timråbor genom åren. De sista barnen som lämnar lokalerna när skolklockan ringer ut för sista gången förstår nog inte hur bra de har det om man betänker att det vid skolans uppförande stod en sedelärande text ”Agalös blir lagalös” längs ena kortsidan. Text & foto Anders Eliasson

Nästa sida: Nu öppnas dörrarna till Nya Mariedalsskolan

i TIM R Å

35


REPORTAGE / MARIEDALSSKOLAN

Superfräscht i nya skolan – Nu får vi ett vackert yttre och ändamålsenliga lokaler med ny planlösning och helrenoverat överallt. Men namnet Vivsta skola förpassas till historien. 240 barn och 30 vuxna får nu vänja sig att deras arbetsplats heter Mariedalsskolan, säger Robert Hedlund, rektor sedan ett år. Skolan är så grundligt renoverad att den får betraktas som en helt ny skola. Det är lika

36

iTIMRÅ

stort klassrumsmässigt som tidigare, men det har tillkommit grupprum och alternativa lokaler som kan användas på ett mer ändamålsenligt sätt, berättar Robert. Det är även ett avstamp för en ny tid. – Vi är väldigt priviligerade som får flytta in i en så fin skola som Mariedalsskolan har blivit. Men inte bara lokalerna är fräscha. Mycket

av tänket kring pedagogiken och arbetsmetoderna har en ny kvalitetsstyrning. – Timrå kommun har under arbetsnamnet ”En välskött skola” antagit en arbetsmetod där olika enheter ska bygga en egen idéplattform, där målet ska vara att skapa just en välskött skola som leder till att eleverna når utställda mål, berättar Rektor Hedlund. Text & foto Anders Eliasson


Bergvärme på kundens villkor!

N62°30’ E17°29’

SöråkerS Hamn

R

ST

VÄ R M

D

RG

E

BE

 Informationsmöte  Besparingskalkyl  Offert ÄND!  Installation G O D K  Slutbesiktning  Service & Underhåll ANDA

" Vi förklarar varje steg i processen,

såväl kostnader som det praktiska utförandet, i förväg. "

Boka ditt informationsmöte redan idag!

RING: 060-15 00 49

• Flexibel • Kostnadseffektiv • Sjötrafik året runt • Järnväg med anslutning till Ådalsbanan

bergvarme QR flyer framsida.pdf

9:00:59 AM

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Hamnvägen 3A Söråker • tel: +46 (0) 60 – 403 50

2/6/13

BERGVÄRME EN REN VINST!

www.bergvarme.se

www.deltaterminal.se i TIM R Å

37


REPORTAGE / SKEPPSHAMNSLEDEN Axel Englund på Jällviksberget. Foto Jörgen Östberg

Höglandsberget, Lövberg, Jällvik och Slättmon är några platser i Ljustorpstakten som bjuder på bra is för klättring. Mats har lagt ut en film på Youtube där han klättrar i Ljustorp med en kamera fastsatt på hjälmen, se den på: http:// youtu.be/TTbui_fg3WI

John Eriksson på Höglandsberget.

ISTID BLAND BERGEN Jörgen Östberg på väg upp på Tunberget.

Jällviksberget. Foto Jörgen Östberg

38

iTIMRÅ

>


Mats Englund brinner för klättring och har tidigare varit ordförande för Svenska Klätterförbundet. Till vardags är han försäljningschef i Sverige för Kuusakoski Recycling. Han är delägare i de nystartade bolagen Äventyrslogar i Ljustorp och Logen i Lövberg (www.aventyrslogar.se, www.logenilovberg.se)

En vinterdag i en vacker dalgång med de snötäckta omgivande bergen lockar på olika sätt. Det finns många skidspår, skoterleder och långfärdsskridskor skänker isglädje på sjöarna. Men det finns de som helst av allt vill att isen ska vara lodrät. Text & foto Anders Eliasson, Mats Englund

UTRUSTNING VID ISKLÄTTRING

Hjälm

Isyxor

Karbiner och slingor

Rep

Sele

F

ör isklättrarentusiasten Mats Englund i Lövberg är målet är att ta sig upp den svåra vägen. – Isklättring är ett sätt att få den maximala naturupplevelsen och den mest totala avkopplingen från allt utanför sig själv. När du hänger 20 meter upp i mitten på en vägg av is och har lika långt kvar upp till toppen så existerar inget annat än var nästa isyxa skall placeras. – Det handlar ytterst om att bemästra elementen. Om man dessutom lämnat vardagens trygghet och färdats genom snötyngd skog med skidor eller snöskor, slagit upp ett tält och sovit vid bergets fot, vaknat och lyssnat till de knäppande tallarna och skådat ett norrsken och att därefter lyssna på tystnaden … Det handlar egentligen om att bli ett med naturen och sig själv. Det är ett sätt att plocka fram människan i dig, säger Mats. Det vanligaste är att man klättrar på sommaren, men just vinterklättring på is är magiskt, berättar Mats. – Tänk dig en upplevelse där du smälter samman med isen. Skogen och berget är inbäddat i snö som suger upp ljuden. Man tänker sig vinterlandskapet som tyst, men i närkontakt med isväggen hör du hur den sjunger. Det knäpper av spänningar i isen, och på en del ställen kan du höra hur vattenfallet dånar under istäcket du klättrar på. Det är en surrealistisk upplevelse!

Isen skiftar i färg och kvalitet. Den

expanderar och drar ihop sin vid temperaturförändring. Och om du återvänder till samma vägg några veckor senare, kan du se hur färgen på isen skiftat. Mängden nederbörd, grundvattennivåer och sättet isen byggts upp Isskruvar

Klätterskor och stegjärn

på är avgörande för dess kvalitet. Det är viktigt att läsa isen för att anpassa klättringen. Är det för kallt så spricker den när man slår in en isyxa och man får anpassa klättringen efter omständigheterna. Isen kan vara upp till en meter tjock på sina ställen, men isskorpan behöver inte vara särskilt tjock för att kunna användas. Is som är en centimeter räcker för att bära klättraren. Svårigheten med den tunna isen är att det inte går att säkra med skruv i den. Det är som i många sporter en kick när man möter svårigheter och tvingas lösa dem. – Adrenalinet slås på och man känner sig ytterst levande när man tar sig an uppgiften att ta sig upp till toppen. Risker finns alltid i allt man gör. Men det är vanligare att man skadas om man spelar fotboll på sommaren, men det är klart, en olycka vid isklättring kan bli fatal. Men med rätt utrustning och ett bra kamratskap så minimeras risk för olyckor. Man klättrar i ett replag där en klättrar, förankrar repet med skruvar och den andre tar sig sedan förbi och upp och gör samma sak. Växelvis tar man sig upp tillsammans. En nybörjare kan börja med en vägg på 4-5 meter och därefter anta större utmaningar i sin egen takt. Vilken nivå man än är på, så blir det en ”nära isen-upplevelse”. Som med många redskapssporter är det inte gratis. En komplett utrustning för en klättrare kan kosta runt 20.000 kronor. – Vi är några entusiaster i Ljustorp som har att bildat ett bolag för att arrangera äventyr och klättring i närområdet berättar Mats. Vill man lära sig grunderna i klättring så är bästa tipset att gå med i en klätterklubb. De har ibland även utrustning att hyra ut. j i TIM R Å

39


Unika boenden i lantlig miljö i Timrå kommun

Hyr stuga/rum!

Från

1500:stuga/vecka

På Lantnära boende hittar du ditt unika boende i Timrå i form av bed&breakfast, stugor och rum. Vi erbjuder dig ett personligt alternativ till det vanliga hotellivet. Besök landsbygden i Timrå och upplev en aktiv semester. På vår hemsida hittar du även paketerade erbjudanden. Välkommen med din bokning!

Gå in på vår webb: www.lantnaraboende.se facebook.com/lantnaraboende 40

iTIMRÅ


ÖPPETTIDER Timrå bibliotek 23 dec 10-14 24-28/12 STÄNGT 29 dec 10-19 30 dec 10-14 31/12-1/1 STÄNGT

2 jan 10-15 3 jan 11-14 4 jan STÄNGT (söndag) 5 jan 10-14 6 jan STÄNGT

BiBlioTekeT

Vi vill tacka för ännu ett fantastiskt år! Vi tackar framförallt våra kunder, vår personal & alla anhöriga.

PIZZA • kebAb • sAllAd servering - avhämtning - uteservering

Nu ser vi fram emot ett nytt spännande 2015

God Jul & Gott Nytt År!

öppet:

mån-fre 11-22 lör-sön 12-22

Köpmangatan 20

tel. 57 58 90

PIZZERIA KEBAB HOUSE

Jonas

TEL 0611-55 58 58

JS AS S IS TANS . S E

Stefan

Sibylla som det skall smaka! När du besöker oss på Sibylla kan du vara säker på en sak – du får alltid god och nylagad mat. Vi lagar maten på beställning, oavsett om du önskar hamburgare, korv, kebab, kyckling, vegetariskt eller något annat gott. Alltid med fräscha råvaror. Dessutom får du en familjär och trevlig service på köpet. Välkomna till Sibylla! Erbjudandet gäller fram till 31/1 2015 och endast i våra kök i Timrå och Sörberge och går ej att kombinera med andra erbjudanden.

"

Magic Meal – ’’No limit’’ Kom 1 eller 17 samma pris gäller!

Erbjudandet gäller endast hos Sibylla Timrå och Sörberge t o m 31/1 2015. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

"

49:ORD. PRIS 65:–

Fun-Box

Barnens favorit, välj mellan, hamburgare, chickybits, korv eller köttbullar. Självklart får dom själva välja leksak!

25:ORD. PRIS 35:–

Erbjudandet gäller endast hos Sibylla Timrå och Sörberge t o m 31/1 2015. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

i TIM R Å

41


REPORTAGE / FÖRETAG I FARTEN

BIG BUSINESS i Timrå

Timrå har ett flertal stora företag, några världsledande. Här är fem av våra framgångsrika som sätter Timrå på kartan. Permobils nya Timråfabrik n Nästan 5000 elrullstolar tillverkas årligen på anläggningen i Timrå. Många av dem är lika unika som brukarna, och de flesta stolarna specialanpassas därför. De vanligaste modellerna heter C400 och C500 och kostar 70 000-100 000 kr beroende på utrustning. – Vi tror starkt på framtiden och är självklart stolta över vår nya fabrik säger platschef Rikard Rönn som gissar på att Permobils anläggning är den modernaste och finaste i Timrå. 1966 lanserades den första Permobilen. I Sverige har varumärket Permobil blivit så känt att SAOL tagit upp ordet permobil som beteckning för en eldriven rullstol. Runt 200 är anställda i Timrå och bolaget omsätter totalt två miljarder kronor varav ungefär en tredjedel här i Europa som försörjs av anläggningen i Timrå. Ägare är Investor som förvärvade Permobil för 5,1 miljarder kronor 2013.

42

iTIMRÅ

Artboard får världens lyxfartyg att bli högre n Artboard tillverkar ett kompositmaterial som pressas efter kundens önskemål och används som traditionellt byggmaterial i golv, tak och väggar samt ventilationskanaler och liknande. –Man kan säga att vi levererar pusselbitar i vårt unika material som används av byggare och konstruktörer världen över. 98 procent av det vi tillverkar exporteras, mycket till Kina där vi även har ett försäljningskontor I Shanghai. Materialet kan på många sätt ersätta exempelvis plywood, men är betydligt lättare samt brandsäkert. Det kan dessutom formpressas i vilket utseende som helst. Det gör att ett tågset med våra formpressade ventilationskanaler väger ett ton mindre jämfört med om man använt traditionell aluminium. Lyxiga passagerarfartyg byggs numera höga, vilket innebär att vikten på de övre däcken måste hållas nere. Artboards ultralätta men hårda kompositmaterial används därför i både golv, väggar och tak och håller vikten nere. Artboard startades av Lars Henning 1984, har 48 anställda och en omsättning på 55 miljoner.

Gröna idéer ger vind i seglen för SCA

n SCA Östrand tillverkar en halv miljon ton massa, som blir till mjukpapper, tryckpapper, filter, kartong och mycket annat. Men förutom det, så producerar massafabriken tallolja, som sedan förädlas vidare till biodiesel. Fabriken gör även terpentin och fjärrvärme till både Timrå och Sundsvall och grön el. Östrand har ett arbetssätt för att bli effektivare som kallas Lean. Det går ut på att systematiskt försöka göra saker och ting lite bättre, lite effektivare.  Ett skäl till att kunderna väljer Östrand är det framgångsrika miljöarbetet. Östrand tillverkar massa av virke från ansvarsfullt skötta skogar – en stor del av produktionen är miljöcertifierad. Utsläppen till luft och till vatten är små och Östrand är den sulfatmassafabrik i världen som har det allra lägsta kolspåret, dvs utsläpp av koldioxid från fossila bränslen.

AIAB som följer med strömmen n AIAB energy utvecklar och tillverkar strömförsörjningsutrustning för ställen där det inte finns elektricitet. – Man kan enkelt beskriva det som att det är en kraftig dieselmotor som driver en generator vilken i sin tur alstrar elektricitet, och allt förpackas i en container som kan fraktas över hela världen där det kan finnas ett behov av pålitlig ström förklarar Ulf Nilsson. – Vi tillverkar allt från små kraftverk på 100 kVa till giganter på 900 kVa som kan försörja ett mindre samhälle. Våra kunder kan variera från exempelvis mjölkbönder med 100 kor som inte kan riskera ett elavbrott till Norges Försvarsmakt som 2006 beställde portabla kraftverk för 60 miljoner kronor. Företaget grundades av Lennart Asklund och ägs idag av investeringsbolaget Koncentra. 20 procent av det som tillverkas i Fagervik går på export och en del av kraftverken har hamnat i Haiti. 45 anställda omsätter 110 miljoner.


Permobil

Världens största plantskola

ARTBOARD

NORRPLANT

SCA

n Nu i julgranstider startar säsongen på nytt ute vid Bogrundets Plantskola. Sådden startar i december månad och 100 miljoner plantor skall se dagens ljus till våren. Av den stora mängden plantor blir det 45 miljoner vardera av gran och tall, och 10 miljoner av contortatallen. Under de senaste åren har även en miljon lärkträd producerats. Om 100 år är det skördetid på de små frön som planteras. Idag går 40 procent av plantorna för utsättning i SCA:s skogar och de övriga till andra skogsägare. 17 anställda och 30 säsongsanställda ser till att den svenska skogen fortsätter att vara grön och grann. – Något inte så många känner till är att vi så fort det blir minusgrader producerar 50.000 kubikmeter snö med våra 11 snökanoner. Snön kommer att användas för att skydda rötterna hos de känsliga plantorna berättar chefen Jörgen Andersson. Vad har han själv för typ av julgran tro? –Jag har två, en inne och en ute på gården. Bägge är vanliga svenska granar. Klassiskt är bäst!

AIAB

i TIM R Å

43


iTIMRÅ / KALENDARIUM december, januari, februari, mars Med reservation för eventuella fel och ändringar

10 dec Handarbetscafé Timrå Bibliotek kl. 13:00 - 15:00 Timrå Bibliotek 11 dec Hemmamatch TimråVästerås kl. 19:00 - 21:00 E.ON Arena 12 dec Julpärlor 2014 julbord och julshow kl. 17:30 - 20:00 Söråkers Folkets Hus 12 dec Luciarock kl. 19:00 - 00:00 InBetween 13 dec Julmarknad på Åstön kl. 11:00 - 15:00 Värdshuset Idyllen och Porter Café 13 dec Julmarknad i Fagervik kl. 13:00 - 16:00 Vid Fagerviks skola 13 dec Julpärlor 2014 julbord och julshow kl. 17:30 - 20:00 Söråkers Folkets Hus

Black Jack 7 feb

44

iTIMRÅ

13 dec Opera Mästersångarna i Nurnberg kl. 18:00 - 00:00 Söråkers Folkets Hus 16 dec Släktforskarhjälp Timrå Bibliotek kl. 13:00 - 16:00 Timrå Bibliotek Bibliotekscafé med bokprat kl. 13:00 - 14:00 Timrå Bibliotek 29 dec Hemmamatch Timrå-Asplöven kl. 19:00 - 21:00 E.ON Arena 3 jan Hemmamatch TimråBjörklöven kl. 16:00 - 18:00 E.ON Arena 8 jan Hemmamatch TimråOskarshamn kl. 19:00 - 21:00 E.ON Arena 15 jan Hemmamatch TimråRögle kl. 19:00 - 21:00 E.ON Arena

17 jan Opera Glada änkan kl. 19:00 - 22:00 Söråkers Folkets Hus 22 jan Hemmamatch Timrå-Karlskrona kl. 19:00 - 21:00 E.ON Arena 27 jan Billy Bremner Trio kl. 19.00 Söråkers Folkets Hus 29 jan Hemmamatch Timrå-AIK kl. 19:00 - 21:00 E.ON Arena 31 jan Opera Hoffmans äventyr kl. 19:00 - 22:45 Söråkers Folkets Hus 4 februari Cafékväll med bildvisning Naturskyddsföreningen kl. 18.30 Inbetween 7 feb 45Dagsafton med Black Jack kl. 19:00 - 01:00 Söråkers Folkets Hus 9 feb Steve Gibbons kl. 19.00 Söråkers Folkets Hus

Legendaren Steve Gibbons. 9 feb

12 feb Hemmamatch TimråMalmö kl. 19:00 - 21:00 E.ON Arena 14 feb Opera Iolanta & Riddar Blåskäggs borg kl. 18:30 - 22:00 Söråkers Folkets Hus 18 feb Hemmamatch TimråSödertälje kl. 19:00 - 21:00 E.ON Arena 26 feb Hemmamatch Timrå-Almtuna kl. 19:00 - 21:00 E.ON Arena 14 mar Opera La Donna del Lago kl. 18:00 - 21:30 Söråkers Folkets Hus


krysset VAR?

VAR?

God Jul och Gott Nytt År önskar

BILVERKSTAD TIMRÅ • 060-57 21 10

UTNYTTJANDE AV STÄLLNING

KAN MAN FR. MIDLANDA

NÅR MÄRKE SES MED FÖR HÖGT PÅ TORN SCOMAT VILLE-

KAN VISKAS

EN ÄR ATT GÖRA HONUNG

SKALAN

BRUKAR VÄLDIGT ENGAGERAD

VIT FÖREL. GRÅ KNIPPAS BERG- M. BÅDE ART MICHAEL COLLINS OCH BOBBY SANDS

Vi kan allt om plåttak! takbyte • reparationer SnÖSkottninG

rinG: 070-288 46 89

SNO

TYP AV NALLE

RIKTA SIG MOT KAN MAN DÄR FRANSK FLOD

VAKTAR HÖGA PERSONER EFTER DI FÖR ARTIST

GÖR IS

TRISS MEN EJ PAR MÖLLER I TV

GIFTIGT ÄMNE

FIXA YTAN

www.krohnsbyggplat.se TILLHÖR BONDE

GÖR VI KLIPPA UPP HALVA PÅ BIL TIDEN FR. ÖST

SINATRA

NORSK TVSERIE

KOLLAR SIGNALER

FIXAR YTAN OFTA I TÄBY

ATTACK SEGLADE ENDEAVOUR SKREV REVISORN

FRAMIFRÅN HÅLLER MED

DRYCK ÄR TALLRIK SKRIVER UD

UTFÖRA HANDLING

PÖLEN

SKIVA SOM FÖRSVUNNIT

IBLAND EFTER KOST

DEL AV HJORT

FÄSTMATERIAL

PLATS FÖR GREVEFLYKT

TVÅ I ÅMÅL

Kortete du int ångrar!

DJURMAT

FÖR UTSLAG

KORT PÅ VYKORT

STOR BIL

!

SATTE TYPER PÅ PLATS

TRIO T. EX

Skicka in orden i de grå fälten (helst e-post) senast den 31/1 2015 till:

info@itimra.se, eller via vanlig post till: iTimrå Brunnshusg 6 B, 871 31 Härnösand Vinnarna lottas bland de rätta svaren. 1:a pris: 2 st evenemangspresentkort (värde ca 350 kr/st) hos Söråkers Folket Hus

Namn:............................................................................................................................................. Adress:...........................................................................................................................................

drop in! Klart på 5 min. VälKommen!

Postadress:..................................................................................................................................

2:a pris: Presentkort på 500 kr hos Lenár Bild. Gäller barn/familjefoto, ej nyfödda 3-10:e pris: 2 st biocheckar (värde 70 kr/st)

Ta ditt ID & körkortsfoto hos oss! Gäller även vissa utländska pass & visum, kom in så berättar vi mer!

Tel:..................................................................................................................................................

060-57 39 25 • Köpmangatan 53 www.lenarbild.se

i TIM R Å

45


Vi tackar våra medlemmar, partners & gäster för i år och önskar God Jul & Gott Nytt År!

Vi finns när du behöver oss Du får hjälp med allt som rör en stilfull och värdig begravning.

God Jul önskar

Julmarknad Lördag 13/12 kl 11-15

Wärdshuset

Idyllen

060-57 08 25

060-480 20 • Åstön

Dagens lunch Thai Tallrik Mån-lör 11-14

God Jul

& Gott Nytt År

Södra Köpmangatan 19B, Timrå Tel. 060-57 66 70

önskar

69:-

Tik´s Thaimat

Köpmang 27 C • 060-57 33 00

JULKLAPPS-

TIPS! Köp ett ÅRSKORT i december och få ett KLIPPKORT att ge bort!

060-57 23 50

Välkommen till Föräldrakooperativet Kompassen Vi har lediga platser från hösten 2015. Du hittar oss på Framnäsgatan 4 och på www. fskompassen.se Telefon: 060-57 20 40 • E-post: kompassen@bredband.net

Jour dygnet runt • Hembesök • fonus.se

HOTELLET I TIMRÅ Boka vinterns och vårens

temakvällar på Söråkers Herrgård

Värde 700:Gäller t.o.m 24 dec & endast tillsammans med denna kupong.

Boka redan idag! 060-408 40

www.halsohuset.net

4-21/12 JUL PÅ SÖRÅKERS HERRGÅRD Klassiskt, hemlagat julbord, julstämning och julmusik.

Kontakta oss för mer information.

SÖKES:

Nya entreprenörer med framtidstro FINNES:

Ett av Norrlands bästa företagsklimat med många spännande möjligheter VI ERBJUDER:

God Jul & Gott Nytt År

46

iTIMRÅ

• Enkel och rak handläggning • Hög servicegrad • Bra infrastruktur Hör av dig till oss på Näringslivskontoret 060-16 31 40 eller mejla till naringsliv@timra.se Mer om oss på www.timra.se/naringsliv/

31/1 TEMA RIOJA/SPANIEN Vinmingel, pintxos och trerätters middag. Lättare underhållning. Med logi: 995 kr/person. Utan logi: 695 kr/person.

28/2 HOLLYWOODAFTON Vinmingel, antipasti och trerätters middag. Lättare underhållning. Med logi: 995 kr/person. Utan logi: 695 kr/person.

28/3 SMAKRESA GENOM FRANKRIKE Vinmingel, hors d’oeuvre och trerätters middag. Lättare underhållning. Med logi: 995 kr/person. Utan logi: 695 kr/person.

25/4 GREKISK AFTON MED VINRELEASE Unik vinpremiär och god mat från det grekiska köket. Lättare underhållning. Med logi: 995 kr/person. Utan logi: 695 kr/person. Läs mer: www.sorakersherrgard.com Kontakta oss: info@sorakersherrgard.com

GE BORT ETT PRESENTKORT!


Ny fräsch hemsida www.raddning.info YOGA

Julens sköna klappar hittar du hos oss

Söråkers Herrgård

STÖD SOS BARNBYAR! Köp en presentförpackning från Apoliva så skänker vi 10% till SOS Barnbyar.

Terminstart 12 jan mån-tisd kl 1900 Friskvårdsdag 27 feb - ’’Vad ställer stress till med i kroppen?’’ Föredrag: Dr J.Lindh - ’’Varför fungerar yoga och andning?’’

Apoteket Köpmangatan 31 apoteket.se Telefon 0771-450 450

insiktsyoga.se rahma B & n Björ

E T T K VA L I T E T S M A G A S I N O M OCH FÖR TIMRÅ KOMMU N

VAR SÅG

nr 2 / 2014 dec/jan

[annonsindex ] JS Assistans...................................... 41 MittSverigeVatten.............................. 9 Namo’s..............................................10 New Fashion..................................... 48 Nordberg Optik................................. 46 Näringslivskontoret...............26, 27, 28 Pizzeria Kebab House........................ 41 Räddningstjänsten........................... 47 SCA.................................................... 2 Sibylla............................................... 41 Simhallen..........................................10 Sörberge Blomsterhandel................ 48 Söråkers Folkets Hus.......................... 2 Söråkers Herrgård........................... 46 Tik’s Thaimat.................................... 46

MOTORK UNGEN Jonas

SMARTA VÄRdEKUPONGER!

Olert lämnar inte sitt Söråker

MALIN PERSSON

är bandystjärna. SIdAN 11

Här hittar du detta nummers alla annonsörer i bokstavsordning Apoteket.......................................... 47 Aroma Thai Massage........................ 48 Bergvärme....................................... 37 Careta...............................................10 Colorama.......................................... 48 Delta Terminal AB............................. 37 EAB................................................... 41 Ebbas............................................... 48 Fonus............................................... 46 Förskolan Kompassen...................... 46 Hårfint............................................. 46 Hälshuset Timrå............................... 46 Hässjö Begravningsbyrå..................... 6 ICA Supermarket...............................10 Insiktsyoga.se.................................. 47

EX! TA ETT

OD!

0% 10 Tim rå

Timrå bibliotek.................................. 41 Timrå Golfklubb................................ 46 Timrå kommun........................... 3, 4, 5 Timrå Pizzeria.............................. 6, 48 Wärdshuset Idyllen........................... 46

NYHET!

TIMRÅKRYSS! VInn FInA pRISeR!

MALIN ÄR TIMRÅS NYA AMBASSAdÖR

Krönika: DAG JONZON

48 TIMRÅSIdO R

LjustorpNEWs SUPERLOKALA LJUSTORPSBLADET FIRAR 20 ÅR

ISKLÄTTRING • GÅRDSBUTIKEN • MARIEDALSSKOLAN

• LÅGAKUSTENBRON • KALENDARIUM iTIMR Å

1

Omslaget Malin Persson fotograferad av Anders Eliasson

E T T K VA L I T E T S M A G A S I N O M OCH FÖR TIMRÅ KOMMU N • N Y T T F O R M AT • D U B B E LT S Å STO R

VAR SÅG

nr 1 / 2014 juli/aug/sep SMARTA VÄRDEKUPONGER!

MARIANNE SVELANDER

driver kafé och kiosk i Fagervik. SIDAN 22

VIVSTAVARV En kulturskatt att värna

he TFo

OD!

EX! TA ETT

00rå% 1Tim SKEPPSHAMNSLEDEN Många måsten längs vägen mot Åstön NYHET! TIMRÅKRYSS! VINN FINA pRISER!

48 SIDOR

lkan Water Front story

Krönika: DAG JONZON

DEN SANNA HISTORIEN OM EN Succé!

EMELIE ÖBERG BLOGGAR • MARTIN HÄGGSTRÖM

OM SITT TIMRÅ • ROCCO • FISKELYCKA I

BERGEFORSEN

Ges ut av Alltid Marknadsbyrå AB Brunnshusgatan 6, 871 31 Härnösand Tel 0611–51 13 20 info@itimra.se • www.itimra.se ANSVARIG UTGIVARE Lars Kågström, lars@yippieharnosand.se redaktör Anders Eliasson, info@timra.se Redigering Pawel Maronski, pawel@alltid.net Anders Hall, anders@alltid.net Produktionsledare Michael Carnbro, mic@alltid.net VD Kenneth Zetterlund, z@alltid.net Projektledare/ANNONSBOKNING Daniel Brännström, daniel@itimra.se, 060-58 00 30 Susanne Boström, susanne@yippieharnosand.se Stefan Fröberg, stefan@yippieharnosand.se UTGIVNINGSBEVIS NR 28 968

Utkommer med 2 nummer/år. Nästa nummer kommer den 3 juni 2015!

Boka annons på 0611-51 13 20!

Utdelning Upplaga 11 000 ex. Total hushållstäckning, Timrå kommun, utdelning med Posten. Tryck Mittmedia Print Medarbetare i DETTA NUMMER Anders Eliasson, Dag Jonzon, Anders Hall

i TIM R Å

47


Värdekuponger! Värdekupong

Spara pengar! Värdekupong

150kr

25

% rabatt

för thaimassage 30 minuter. Gäller t o m 31/1 2015 mot uppvisande av kupong. Max 1 kupong/kund.

på Ideo väggfärg. Gäller t o m 31/1 2015.

Aroma Thai Massage

50kr

Julsmörgås & the/kaffe Erbjudandet gäller t o m 23/12 2014 mot uppvisade av kupong.

Färg & Interiör i Timrå AB 060-57 26 10 Öppet vard: 8-18 • lörd: 10-14

Simhallshuset • Timrå 073-074 62 35

Värdekupong

100 kr rabatt

för 2 pizzor ur meny 2. Ej hemkörning. Erbjudandet gäller t o m 31/1 2015 mot uppvisade av kupong.

När du handlar för 500 kr Gäller t o m 31/1 2015 vid uppvisande av kupong på ordinarie priser.

Köpmangatan 39 • 060-57 33 30

Södra Köpmang 9 A • 060-57 50 51

TETSM

AGASI

Riksgatan 3, Sörberge 070-241 85 23

Värdekupong

99kr

VA L I ETT K

Värdekupong

RÅ ÖR TIM OCH F N OM

KOMM

UN

Magasinet som når alla 48 i TIMRÅ!

VA R

SÅG

OD

!

ET T

NGlämENnar as OlertSöråker M OT ORJonKU inte sitt MALIN SON

RTA SMARdEVÄ NGER! O KU P

PERS . är bandystjärna11 SIdAN

DSB UTIK

: Krönika NZON DAG JO

Projektledare

IEDA LSSK

OLA N •

iTimrå

LÅG AKU

STEN BRO

ARIU N • KAL END

M

iTIMR Å

N ä sta N u m m er av

daniel@itimra.se

PSLJUSTOR ÅR OK ALA 20 SUPERL ADET FIR AR BL

EN • MAR

Sörberge • 060-57 00 30

Magasin

OR

RING • GÅR

2-stänglad

Ord 110:-. Gäller t o m 23/12 2014.

NYHET!

s rpNEW L justo

ISKL ÄTT

Röd Amaryllis

RYSS! TIMRÅK eR! pRIS VInn FInA

Daniel Brännström

MALIN ÄR A NY TIMRÅS dÖR AMBASSA

89kr

BOKA ANNONS !

EX !

% 10Tim0rå

14 ndecr/jan2 / 20

TIM RÅ SId

TA

Värdekupong

1

TEL 060-58 0 0 30

www.itimra.se

ko m m er u t 3 ju N i 20 15

Profile for Alltid Marknadsbyra

iTimrå nr 2 2014  

iTimrå nr 2 2014  

Profile for lamee