Page 1

Fotografen som flyttade hem! T IP S !

på ak tiv ite ter

Magasinet för ett roligare Timrå!

Nr 3 2010 • V I N T E R • www.itimra.se

Jul hemma hos Martin Häggström

MERLO SLOTT Vi heter Timrå, vi ger aldrig upp!

ur nya vinklar

Cancergala på Bergeforsparken EVA-LENA & VICTORIA GÖR OM OCH STYLAR

Jannices nya look! Är du med på vimmel bilD?

52

sidor som till 100% handlar om Timrå!1 iTIMRÅ


lfy.se/trygghet

Samla företagets trygghet på ett och samma ställe Oavsett behov, så hjälper vi dig att samla företagets trygghet på ett och samma ställe. Vill du veta mer, kontakta oss på telefon 060-19 85 00 eller besök något av våra kontor.

2

iTIMRÅ


Vi ger Timråborna de bästa priserna!

Vi har julklapparna! Kapselmaskin

Knivset JULPRIS 995:SPARA 1000:Ord 1995:-

JULPRIS 549:Kaffemaskinen när valet är ditt –Bryggkaffe eller espresso!

Rullrånsjärn

JULPRIS 399:-

SPARA 546:Ord 1095:-

parat Rakap Q 8240 PHILIPS H 990:JULPRIS 804:S PA R A

Ord 1799:-u känner din man!

D an vill ha! Vi vet vad h

S ÅRET LS E D N HA TA G FÖRE

2010

!

KLIPP UR

ÖPPET var 10-18 lör 11-14

TIMRÅ Köpmangatan 59 Tel 060-57 50 90

www.koksjohan.com

RABATTKUPONG

100:R A B AT T

Vid köp av Eco Kitchen stekpannor från OBH Nordica Pris från 495:Gäller endast hos Köks Johan i Timrå

iTIMRÅ

3


God Jul och Gott Nytt År

AndrEas

LaRs

JohnNy

RUne

AnNeli

PEr

MiCke

LinDa

KEnneth

PaweL

SusaNne

Stefan

ar alla läsare “Vi som jobbar med iTimrå önsk Nytt År”. en riktigt God Jul och ett Gott

ra.se alltid.net, www.itim

0-58 00 30, johnny@

7, Tel 06 Södra Köpmangatan

er den 8 mars. Nästa nummer komm 4

iTIMRÅ


Det här bjuder vi på En simhall för alla

Timrås klassiska simhall lockar människor i alla åldrar. Här lär sig barnen också att simma. Simkunnigheten ligger på nästan 95 procent i Timrå, mot bara 70 procent i vissa andra kommuner. Läs mer på

sid 14

V Kents fyra ögonstenar

Före detta mackägaren Kent Magnusson har hållit på med bilar i hela sitt liv. I sin samling har han fyra amerikanska pärlor, bland annat den här Buicken från 1958. Läs mer på sid 30

Här formas en ny Jannice Eva-Lena Rylander och Victoria Mohlén på Salong Sagolik har båda stor erfarenhet av att styla människor. Vi lät dem ta sig an Jannice Thelander. Resultatet kan du se både på omslaget och i vårt reportage. Läs mer på

sid 26

Villa Merlos innersta skrymslen Pampiga Villa Merlo rymmer ett av de främsta enskilda arkiven i Sverige. Här finns fem hyllkilometer handlingar från skogsindustrins historia. De äldsta dokumenten är från 1673. Läs mer på

3

»Tacka vet jag lite hederliga, gamla minusgrader«

sid 37

älkommen till ett nytt nummer av iTimrå. Vintern har kommit, tidigare än vanligt. I skrivande stund under en längre tid haft temperaturer långt under noll. Jag har bara gått och väntat på att det ska regna och slaska bort, men tack och lov har det inte hänt. I klimatdebatten låter det som att vi snart ska ha sydsvenska vintrar på våra breddgrader. Bevare mig väl! Jag har tillbringat ett antal år i både Skåne och på Västkusten och vet vad sydsvenska vintrar innebär. Som jag minns det var det ett sex månader långt stretande i mörker, motvind och lera. Det räckte att barnen tittade ut genom fönstret för att overallerna skulle bli skitiga. Jag har heller aldrig frusit så mycket som under de där åren. Det finns inga kläder i världen som står emot den råa, fuktiga och nollgradiga sydsvenska kulingvinden. Nej, tacka vet jag lite hederliga, gamla minusgrader. Har vintern bara en tydlig början och ett tydligt slut så har jag inget emot den.

PS Nästa nummer kommer ut den 9 mars. Har du något att tipsa om så maila till info@itimra.se eller ring 0611-51 13 20 UTMANINGEN Anmäl dig till iTimråligan, vår frågesport på Internet! Läs mer på sid 50!

bästa sakerna med vintern:   Snön Den både lyser upp, gör naturen vacker och dämpar ljud. Att det också blir lite skottning får man ta

  Vinteraktiviteter Snöhögar, skidbackar, skidspår och isbanor är roliga för både stora och små.

  Hockey Elitseriesäsongen är i full gång. Hela vintern.

lars kågström iTIMRÅ 5 lars@itimra.se


D E T TA U P P S L A G Ä R E N A N N

KORT OM I N F O R M AT I O N T I L L D I G S O M B O R H Ä R • 2 0 1 0

Timrå kommun

Tyck till om Timrås utveckling Förslag på nya bostadsområden i tätorterna, ny mark för företag, möjligheter att utveckla besöksnäringen och bosätta sig nära kommunens sjöar, kust och vattendrag. Det är några av huvudfrågorna i Timrå kommuns översiktsplan, som nu ska ut på samråd fram till den 31 januari 2011. Var ska en ny järnväg lokaliseras och vilka konsekvenser kan de olika förslagen få för boende, företag och miljö? Detta behandlas också ingående i planförslaget och dess miljökonsekvensbeskrivning. – Vi bjuder in till samråds- och informationsmöten på olika platser i kommunen i december och januari. Men redan nu kan den intresserade studera planförslaget på vår hemsida, säger planarkitekt Håkan Eriksson som varit huvudansvarig för planförslaget. – Via kartor som kan laddas ned på hemsidan kan man se om det finns förslag på ändrad markanvändning i det område man är berörd av, säger Charlotte Sjöström, karttekniker.

Håkan Eriksson och Charlotte Sjöström på miljö- och byggkontoret, Timrå kommun, vill veta vad du tycker om det nya planförslaget.

Det är viktigt att förslagen får en demokratisk förankring. Planen ska skapa förutsättningar för ökad tillväxt och erbjuda attraktiva boendemiljöer. Planförslaget finns utställt i Timrå Bibliotek, kommunhuset och Söråkers Folkets Hus. Du hittar det också på kommunens hemsida, www.timra.se

TIDER OCH PLATSER 9/12 Ljustorps Bygdegård 16/12 Söråkers Folkets Hus 11/1 Tynderö Bygdegård 12/1 Timrå kommunhus, Alliancen. Alla möten börjar kl 19.00. Vi bjuder på fika. Välkomna!

Helgöppettider för receptionen i kommunhuset, Köpmangatan 10

24/12 julafton stängt 31/12 nyårsafton stängt 5/1 trettondagsafton öppet klockan 08.00-12.00 6/1 trettondagen stängt 6 i T I7/1 M R Å öppet klockan 08.00-12.00 Bibliotek och Timrå simhall, se vår webb, www.timra.se

God jul & gott nytt år önskar

Timrå kommun


NONS FRÅN TIMRÅ KOMMUN

Christina fick Årets hederspris

SÅ MyCKET BäTTRE Just nu är TV4-satsningen ”Så mycket bättre” på allas läppar och uttrycket ”Så mycket bättre” är en bra sammanfattning på vad som hänt i Timrå under 2010. Att näringslivet är framgångsrikt går inte att ta miste på. För andra året i rad utses Timrå till årets företagarkommun i länet. Dessutom är det mycket glädjande att se den positiva befolkningsutvecklingen som sker i kommunen. Det lovar gott inför framtiden. Vi har redan nu en bra grund att stå på. Den finansiella elitlicensen som svensk kommunrating har utdelat till kommunen innebär att vi har väsentligt stabilare ekonomiska förutsättningar än på mycket länge.

Bill Bengtson, näringslivschef delade ut prischecken till Christina Thonman. Näringslivsutvecklare Håkan Strömqvist hälsade alla välkomna. Martin Häggström stod för underhållningen. Timråföretaget Bergvärme i Sundsvall blev årets nyföretagare.

Det var fullsatt på Söråkers Folkets hus när Guldstegen 2010 – en toppenkväll för näringslivet, ägde rum i slutet av oktober. Underhållningen och stämningen var på topp och sammanlagt korades nio vinnare. Timrå kommun var prisvärd i kategorin Årets hederspris som gick till Christina Thonman med motiveringen att hon gjort Timrå känt långt utanför kommunens gränser och bidrar till generationsumgänge.

VINNARE GULDSTEGEN 2010 Årets företag: Norrlands Hall och Kapell Årets handlare: Köks-Johan Årets nyföretagare/rookie: Bergvärme i Sundsvall Årets företag i besöknäringen: Sundsvalls Flyg Årets innovatör: Hans Andersson Årets unga entreprenör: Cecilia Gibson Årets anti jante: Kjell-Arne Engberg Årets eldsjäl: Peter Granåsen Årets hederspris: Christina Thonman

Årets företagarkommun- igen

Återigen har Timrå fått utmärkelsen Årets företagarkommun i Västernorrland. I tre av undersökningens fyra kategorier rankas Timrå bland de 100 främsta i landet.

Senaste informationen från kommunen får du på vår webb www.timra.se

Bäst lyckas kommunen när det gäller tillväxten av aktiebolag, där den haft den 11:e högsta tillväxten i Sverige. Årets Företagarkommun är ett gemensamt projekt mellan Företagarna och UC.

Redan i morgon inleder vi våra samrådsmöten med översiktsplanen och där är du en av nyckelspelarna. Tillgången på attraktiva bostäder och en mångfald av utbud i form av kultur och idrott är viktiga faktorer för ett framgångsrikt samhälle. Vi vill präglas av att vara kommunen med livskvalitet och vi har exempelvis ishockey på elitnivå och i Söråker kan du se på förstklassig opera. Men vi har mycket mer och mer kan det bli. I översiktsplanen finns förslag på nya bostadsområden i tätorterna, ny mark för företagen med mera Min uppmaning är att du deltar i det demokratiska förankringsarbetet. Tillsammans är vi så mycket bättre och ju fler vi är som medverkar, desto starkare attraktionskraft kommer det att finnas i Timrå kommun. Nu vill jag önska Er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år! Stig Fagerström Kommunchef

Informationsansvarig Marie Zetterlund Timrå kommun marie.zetterlund@timra.se iTIMRÅ

7


[INFART]

Tro på dig själv!

4x5

Timrå centrum, 30 november kl 14-15

Amanda Jokioja,

16 år, studerar till florist, Timrå

vad gör du om… …5 minuter? – Då är jag ute med hunden.

…5 månader? – Äter mat med kompisar.

…5 timmar? …5 år? – Då har jag precis kommit – Då jobbar jag som florist på hem från Birsta där jag köpt Buketten i Birsta. julklappar.

Sveriges bästa

hockeyskola? Tomas ”Håkki” Eriksson är en av dem som under hösten har visat upp sig på Kreativ Arena på Lögdö bruk. Och något mer kreativt får man nog leta efter. Håkki från Ljungaverk lyckas skapa både kultur, uppmärksamhet och affärer av det mesta.

Timrå Bauer Hockeyskola gör en stor satsning inför nästa sommar. Hockeyskolan pågår under fyra veckor och till skillnad mot andra blir det en hårdare satsning på spelmoment och mer istid för alla deltagare.

Utgångspunkten är oftast våra invanda föreställningar om stad och landsbygd. Varför är det till exempel tuffare att bo i Stockholm än i Ljustorp? Är det dålig kunskap att kunna jaga, fiska, dansa bugg och byta en växellåda?

– Vi kör med mindre grupper och tre ispass per dag i stället för två, säger hockeyrektorn Mikael Kempe. Han har tidigare jobbat med Leksands Hockeyskola och hade idéer om hur skolan kunde utvecklas. Han bor i Kramfors, men passerar Timrå då och då och insåg vilka möjligheter de finns här. – Jag tog kontakt och alla var med på banan. Och jag vill särskilt tacka entusisasten Bärra Littmar som skapat förutsättningar för oss visionärer.

Den fullsatta lokalen ljuder av skratt när Håkki med stora gester, humor och bilder berättar sin historia och vänder upp och ner på det mesta. Och budskapet är klart och tydligt:

Hockeyskolan pågår under hela juli månad och välkomnar både tjejer och killar födda 1996-2000.

Tro på dig själv och dina idéer!

DragningenTea Månsson, 6 år, går i förskoleklass, Sörberge

8

iTIMRÅ

Lussebullar eller pepparkakor?

Dubbat eller odubbat?

Nr 1 eller nr 24?

—  Jag tycker jättemycket om båda.

— Jag vet inte, men mamma och pappa har dubbade däck.

— 1 är min favoritsiffra.


Söråker

3:e

e bröllop och den ständiga kampen med sig inre demoner utan också av något hon inte

hem. Hon gjorde kotletes - som är små ttisk film och lyssnade på opera i sina rer, filmrecensioner, bilder på maten hon en pärm ”Min semester”. nd ii sitt hem. med Hontiteln gjorde kotletes – som är

a, såg på lettisk film och lyssnade på opera ständigt absurd men det hade trotsbilder allt varit n in broschyrer, filmrecensioner, på en trevnfiinre och på sätt vis kändes det ”Min som om nnavärld om Lettland i enoch pärm med titeln rad hemlighet som ingen, la grejen var fullständigt absurd men det hade gömma sig bakom lögnerna än att ståoch ntthade upplevt Lettland i en inre värld nhon till varit Parisdär. och Detta hennesmåste lägenhet varvälbevarad ovanligt sval bli en

Memento mori - minns att du skall dö - Sanna Juhlin

Systrar släpper ännu en bok

m och böcker är hennes stora intresse. Hon lider av bier. Hon drivs av en inre längtan iärAxel. kompliceras en annan man, sysfilmKärleken och böcker är hennesav stora intresse. ga själv. Louise paskampen dagligenmed medsigfobier. Hon drivs av en inre nsig också av något hon inte själv kan styra… finna den i Axel. Kärleken kompliceras av

bäst i Sverige

Operasäsongen på Söråkers Folkets Hus är i full gång. Här är några aktuella siffror.

I förra numret av iTimrå skrev vi om systrarna Sanna kulle få veta. Det var lättare att gömma sig Juhlin och Åsa Lundgren som ningen. Nästa semester ”reste” hon till Paris val den sommaren. tillsammans gjort barnboken ”Att fånga en tandfe”. Nu är de på gång igen, den här gången med en vuxenbok. ”Memento Mori – minns att du ska dö” heter Sanna Juhlins romandebut, som TEXT MENINGsläpptes i början av december och beskrivs som en nervkittlande och spännande historia. Systern Åsa Lundgren har illustrerat omslaget.

N 978-91-978953-2-3

3

Söråkers plats i Sverige över antal sålda operabiljetter. Bara Göteborg och Stockholm ligger före

Ord Text Mening

10+9

Antal ordinarie + extra föreställningar säsongen 2010/2011

Vilket är ditt smultronställe i Timrå? Mats Näslund, före detta hockeyspelare som nu bor i Falsterbo. – Oxviken med omnejd. Där finns lugn och ro. Jag tar gärna en båttur genom Tynderösundet på kvällen. Vad saknar du mest från din tid i Timrå? – Att lägga nät för strömming som grannen sedan röker. Och så är det nog roligare att se Timrå spela hockey än Malmö Red Hawks.

2 850

Antal sålda operabiljetter (i skrivande stund) till de 19 föreställningarna

14

Antal utsålda föreställningar

150

Antal platser i salongen

4x5

Timrå centrum, 30 november kl 14-15

Andreas Östlund, 17 år, studerande, Timrå

vad gör du om… …5 minuter? – Fikar hemma i värmen. …5 timmar? – Är med kompisar och spelar TV-spel.

4

Antal gånger Anna Netbretko har »uppträtt« i Söråker …5 månader? – Skjuter raketer lite här och där. …5 år? – Då har jag startat en egen bilverkstad.

1

Antal gånger Robbie Williams har sagt »Hallo Soraker« till hela världen

iTIMRÅ

9


Grattis Mari Eliasson! Mari Eliasson har som första kvinna blivit vald till ordförande i kommunfullmäktige. Hur känns det? – Roligt, hedrande och spännande. Men mer inför själva uppdraget, inte för att jag är första kvinnan. Det har jag inte tänkt på så mycket. Vem är Mari Eliasson? – Jag är född och uppväxt i Timrå och fyller 50 år nu i december. Jag har man och tre vuxna barn och jobbar på ett boende inom särskilda omsorgen, på Cirkelvägen i Sörberge, sedan 1993. Det är ett stimuerande arbete där man får mycket tillbaka. Jag blev politiskt aktiv inför valet 1995 och kom in i fullmäktige 1998. Det roligaste med politiken är att träffa människor och lära sig nya saker. Och så har man ju möjlighet att påverka saker och ting. Vad önskar du dig i julklapp? – Vi åker utomlands i december, hela familjen och delar av släkten. Det är den största julklappen. I övrigt har vi bestämt att inte ge varandra några julklappar. 

Ålder Nästan 50 Bor Vivsta familj Man och tre vuxna barn

AKTUELL Som Timrås första kvinnliga ordförande i kommunfullmäktige

foto Johnny Lundqvist

4x5

Timrå centrum, 30 november kl 14-15

Maggan Selander, 47 år, frisör, Bergeforsen

vad gör du om…

10

iTIMRÅ

…5 minuter? – Då klipper jag en kund. …5 timmar? – Då roar jag mig med mina kollegor. Jag ska på Svenska Frisörföretagarnas årliga träff på Casinot.

…5 månader? – Förhoppningsvis står jag kvar här och jobbar som frisör. …5 år? – Då åker jag och min man runt Europa i en tvåsitsig sportbil med cab.


INFO

M I L J Ö S A N E RING

FAGERVIK

Transporter i samband med projektet Miljösanering Fagervik

I den entreprenad som NCC Construction Sverige AB nu påbörjar på uppdrag av Timrå kommun, ingår att transportera bort förorenad jord. Det innebär att under perioden december 2010 (v.50) - mars 2011 kommer ungefär 1 500 lastbilstransporter (ca 20 lastbilar per arbetsdag) att genomföras från Fagervik till Älands avfallsanläggning i Härnösands kommun. Transporterna kommer att ske dagtid under vardagar och de kommer att gå via Vältbottenvägen, Golfbanevägen, över gamla bron till Midlanda och ut på E4:an norrut. Den förorenade jorden innehåller kisaska, en avfallsprodukt från den tillverkningsprocess som använts i Fagervik. Vid utfyllnader av fabriksområdet (1912-1967) har kisaska använts som utfyllnadsmaterial. Det innebär att området som nu saneras innehåller stora mängder kisaskeförorenad jord med höga

halter av arsenik och tungmetaller. NCC ansvarar för att dessa transporter kommer att genomföras med täckta flak. Projektledningen för Miljösanering Fagervik ber om överseende för de olägenheter som eventuellt kan uppstå p.g.a. den ökade trafiken i området. Vi anser dock att det här är en långsiktigt bra lösning för Timråborna och för Fagerviksområdets framtida användning.

KONTAKTPERSONER: Stefan Grundström Timrå kommun 060-16 33 72 Jan Olofsson Faveo Projektledning AB 060-701 04 07 Stefan Hörnfeldt NCC Construction Sverige AB 060-16 16 17

iTIMRÅ

11


[ LJUS PÅ… ] text Linda Saltin foto Per Karlsson

Ålder 20 år Bor Sörberge familj Mamma, pappa och storebror

Lisa Skoglund Lisa Skoglund är en modemedveten och stilsäker tjej som vet vad hon vill. På gymnasiet läste hon Mode och Design. Nu jobbar hon på Tiger of Sweden och vill satsa vidare inom modebranschen. – Jag vill läsa den tvååriga utbildningen Inköp & Supply Mangagement i Sundsvall, säger Lisa. Redan på gymnasiet startade Lisa ett UF-företag med ett eget barnklädesmärke tillsammans med en klasskompis. – Jag hinner inte sy så mycket längre, jag syr lite på beställning till dem jag känner. Jag gillar att skapa, men vill inrikta mig mer på inköp och drömmen är att styra upp en hel kollektion. Nu jobbar Lisa som säljare på Tiger of Sweden i Sundsvall och Birsta. – Jag gillar att styla och fixa i butiken. Lisa bor i Sörberge med sina föräldrar, men drömmer om en egen lägenhet. Hon har redan börjat köpa grejer till den och vet hur hon ska inreda. – Jag har köpt Lisa Bengtssongardiner och kuddar. Jag gillar spets och kvinnligt. Lägenheten ska vara modeinspirerad och grafisk. Jag vill ha svart och vit inredning. 

Det visste du inte om mig Många tror att jag är tillbakadragen, men jag är nog ganska flippad. Jag är mer frisläppt och öppen än vad många tror.

12

iTIMRÅ

Gör mig glad Att vara med folk, jag är aldrig själv. Jag gillar att ha folk omkring mig. Jag har roligt nästan jämt! Gör mig ledsen Människor som inte kan bete sig bra.

Mitt bästa köp En cremevit vinterkappa från H&M som jag köpte för fyra år sedan. Den tröttnar jag aldrig på.

Mitt sämsta köp Några fula kläder jag köpte på högstadiet. Jag fattar inte hur jag kunde ha låga jeans utsvängda nertill och en kort magtröja till det så man såg naveln (skratt).

Favoritplats i TIMRÅ Hemma i sängen i Sörberge.

Lyssnar på Lite rock. Oasis gillar jag.

Tittar på Alldeles för många patetiska program. Paradise Hotel och Kungarna av Tylösand gör att man mår bättre själv (skratt).

En ledig dag Sover jag så länge jag kan, det brukar bli till etttvåtiden. Sedan tar jag en fika och umgås med kompisar.

Mina tre bästa saker 1. Min garderob 2. Min dator 3. Min telefon

Just nu Har jag lunchrast från klädbutiken Tiger of Sweden där jag jobbar. Om ett år Pluggar jag Inköp & Supply Mangagement i Sundsvall.

Om fem år Då har jag det jobb jag vill ha och en fin lägenhet och har flyttat från Timrå.

Innan jag dör Vill jag bli lycklig.


Till förmån för rekreation efter Gyn- och Prostatacancer

Gala

i Timrå BERGEFORSPARKEN 26/2 2011 18.00 Program: Middagsbiljett med tillhörande dryck Martin Häggström Konferencier Smalare än Thord underhåller VA H JÄ L PA L ÅT D IN G Å Carolina Welin MOV . Pg: 90 020 6-4 med ”GPR”. Pubunderhållning Märk talongen r info: da fö Se vår hemsi / http://gpr.nu

Arrangör: GPR och Helen Hellberg med egen erfarenhet av gyncancer Syfte: Samla in pengar för att hjälpa drabbade till rekreation efter gyn- och prostatacancer Biljettbokning: 076-218 4944 Begränsat antal biljetter, först till kvarn! Sista bokningsdag 12/2

Sätt in din gåva på: Pg: 900206-4 Märk talongen med ”GPR”. För mer information se nedan hemsida: http://gpr.nu/

iTIMRÅ

13


Fakta Timrå simhall  Är en av Norrlands äldsta med 25-meters bassäng  Har ca 100 000 besökare varje år  Bedriver simskola för både barn och vuxna  Har 25-meters bassäng, barnbassäng, plask, bubbelpool, klättervägg, ångbastu, torrbastu, träningsanläggning, restaurang, solarium

14

iTIMRÅ


reportage

text Emilia Eliasson foto Per Karlsson & Frida Sjögren

Simhall med både klass och kultur Timrå simhall har inte bara en intressant historia utan bjuder också på en genomgående bra verksamhet. Säkerhetstänkandet är högt och simkunnigheten bland Timrås skolbarn är osedvanligt hög. Hallen lockar invånare i alla åldrar till både bad och träning.

S

krattet ekar i hallen och barnen plaskar runt för fullt i den stora bassängen. Vattenstänket når ända till sittplatserna vid bassängkanten. I hallen är det nästan 30 grader varmt så lite svalkande vatten är mer än välkommet. Längre bort i bassängen simmar några barn, en klass från årskurs två har nämligen simskola i dag. Timrå har i många år haft hög simkunnighet bland barn, senaste mätningen visade nästan 94 procent. Efter ändrade läromål har kommunen nu infört simskola för elever ända upp till årskurs fem, tidigare var det bara upp till trean. Det tycker Patrik AnderssonKnut, föreståndare på simhallen, är en bra idé. I de äldre årskurserna ser de nu till att lägga extra resurser på dem som behöver.

– Vi anpassar undervisningen efter varje individ. Alla är ju skapta olika. Han ser flera orsaker till varför simkunnigheten är så hög i just Timrå. Kunskapen hos personalen tror han kan vara en bidragande faktor. Och han vet vad han pratar om, han har själv har varit med och vunnit flera mästerskap i livräddning. – Vi har många duktiga och rutinerade simlärare och det behövs, att lära sig att simma är ju en livförsäkring. Under simskolan leker några elever vid den grunda delen av bassängen medan andra tränar att simma där det är djupare. Flera badvakter går vid bassängkanten och håller koll på dem. Säkerheten i simhallen är ovanligt hög. Badvakterna får bara vistas vid bassängerna 30 minuter i taget

Lennart Persson

Sara Sellstedt iTIMRÅ

15


»I slutet av 50-talet reste ett gäng italienare till Timrå för att kakla väggen«

Patrik Andersson-Knut är föreståndare i Timrå simhall.

16

iTIMRÅ

eftersom värmen gör att de riskerar att bli trötta och tappa koncentrationen. Därför får all personal rotera mellan sysslorna för att vara pigga och alerta om det skulle ske en olycka. En annan säkerhetsåtgärd är de larmknappar som sitter utsatta runt om i hallen, både vid bassängerna och omklädningsrummen. Vid en olycka kan någon av besökarna trycka på knappen för att larma efter hjälp. – Säkerheten för badandet har alltid varit prioriterad, säger före detta föreståndaren Lars Berntzén. Barnen fortsätter att leka i vattnet och längst bort vid bassängkanten hoppar någon från en trampolin. Bakom honom syns den omtalade mosaikväggen som har funnits där sedan invigningen 1957. I slutet av 50-talet reste ett gäng italienare till Timrå för att kakla väggen. Enligt ryktet satte de upp ett stort skynke framför väggen som de kunde jobba bakom. Där ska de ha lagt mosaik och druckit vin om vartannat, något som fick en och annan ortsbo att höja på ögonbrynen.

De kaklade också mosaikväggen som finns vid den lilla bassängen och där har väggarna stått sedan dess, helt orörda. – Man blir aldrig less på dem, säger Lars Berntzén. Förutom undervisningen är simhallen en populär plats bland barnfamiljer. Men Patrik Andersson-Knut ser att verksamheten har ändrats med tiden och att de får mer vuxna besökare, mycket tack vare aktiviteter som motionssim, vattengympa och träningslokaler. Bassängen utnyttjas till och med av 90-åringar. Bland barnen är konkurrensen däremot stor idag, då det finns många aktiviteter och sporter att välja mellan. – När det är svårt att nå fram till de unga så kanske man ska börja satsa mer på de vuxna, säger Patrik. När simskolan är slut för dagen radar barnen upp sig längs bassängkanten och klappar händerna och säger tack för i dag. När de har gått hem blir det snabbt tyst i hallen och då är det motionärernas tur att inta bassängen. 


Fakta simkunnighet  För att räknas som simkunnig ska man i femte klass klara att: • falla i vattnet, få huvudet under ytan och ta sig upp till ytan • simma 200 meter i en följd på djupt vatten, varav 50 meter på rygg  Simkunnigheten i Sverige har länge varit hög, omkring 90 procent, men har på senare tid dalat och är så låg som 70 procent i vissa kommuner  I Timrå har siffran i flera år legat strax under 95 procent för elever i årskurs tre

iTIMRÅ

17


God jul och ett gott företagsamt år! Tack alla Timråföretagare för ett gott samarbete i resan mot

Norrlands

bästa

företagsklimat

2015

vill du veta mer?

www.timra.se

eller ring timrå kommuns näringslivskontor

060-16 31 40

18

iTIMRÅ


Camilla kom hem till Ljustorp Camilla Abrahamsson bodde tio år utomlands, mesta tiden på Irland. Hon hade ett bra jobb och trivdes utmärkt, men när dottern Naoise började på dagis fungerade det inte längre. Så Camilla flyttade hem till lugnet i Ljustorp och startade eget som fotograf » iTIMRÅ

19


reportage

text Linda Saltin foto Frida Sjögren & Per Karlsson

»Nu går hon på dagis i Tallnäs, det är rena lyxhotellet i jämförelse med Irland«

V

ägbeskrivningen är enkel. ”Det är huset med ena väggen vit och den andra röd. Det går inte att missa” säger Camilla Abrahamsson i telefon. Fem minuter senare kliver vi in i ett varmt lantkök med vedspisen igång. Trägolvet är vitmålat och på väggen ovanför kökssoffan hänger ett gammalt foto av huset från tiden när det var rött. Köksluckorna är mintgröna och andas 50-tal och bredvid diskbänken finns en tvättmaskin. – Jag ska riva ut hela köket, men man kan inte göra allt på en gång. Pappa tycker inte jag är klok som kan bo så här, säger Camilla och pekar på duschen som hon tillfälligt installerat i köket. – Det finns hur mycket som helst att göra i huset. Antingen jobbar jag eller är med min dotter Naoise eller så fixar jag med huset, fortsätter hon. Lilla Ljustorp är en kontrast till storstaden Dublin där Camilla bodde i sju år. Hon valde att byta sitt roliga jobb som koordinator på L’oreal mot tryggheten i Ljustorp för nu fyraåriga dottern Naoises skull.

20

iTIMRÅ

– Jag trivdes väldigt bra på Irland men de har inte samma förskolemöjligheter som i Sverige. Jag ville inte ge Naoise den uppväxten. Varje morgon när jag skulle lämna henne gallskrek hon så fort hon såg dörren. Det var fruktansvärt. Dagiset låg i ett höghus och det fanns ingen lekplats för barnen att leka på. Och dagisavgiften var på 10 000 kronor i månaden. – Nu går hon på dagis i Tallnäs, det är rena lyxhotellet i jämförelse. Camilla var först barnledig när hon kom tillbaka till Sverige, men sedan var hon inte rädd för att satsa på något nytt. Den första juni 2009 startade hon eget som fotograf och sedan april i år har hon en ateljé i Sörberge. – Jag har en examen i media och kommunikation i botten så steget kändes inte främmande att ta. Jag läste foto på St Kevins college på kvällstid ett år och så var jag fotoassistent hos en fotograf ett år. Och när jag jobbade på L’oreal fotade jag lite på events. Nu rullar företaget på sakta men säkert. Camila tar uppdrag av både privatpersoner och företag.

– Jag hade räknat med att det skulle ta tid att få igång verksamheten. Hon har bott i England och på Irland. Men det är Ljustorp som är hemma för Camilla. Mamma är norska och pappa kommer från Göteborg. Familjen hamnade i Ljustorp när Camillas pappa fick jobb på Gränges. – Mamma och pappa bor på en stor gård fem kilometer härifrån. Och min bror bor på Alnön och min syster inne i Sörberge. Att hon flyttat tillbaka är ingenting hon ångrat. Hon trivs i huset som är byggt 1918. – Det ligger väldigt fint med utsikten här. – Det är bra att ha närhet till familj och vänner och att få bo i ett hus. Det är nära till allt och bättre tidsmässigt. Man slipper pendla en och en halv timme om dan för att komma till och från jobbet. Och vad blir nästa projekt i drömhuset? – Huset var rött första gången redan på 30-talet och nu ska jag måla det rött igen, säger Camilla med entusiasm i rösten. 


CAMILLA ABRAHAMSSON ÅLDER 38 Familj Dottern Naoise, 4 år, och katterna Gustav och Nim

Bor Inne i byn i Ljustorp GÖR Arbetar som fotograf FrITID Förutom att jobba hittar jag på något med Naoise. Vi går ut i skogen eller åker och badar

iTIMRÅ

21


Jannice sty Till vardags jobbar hästtjejen och småbarnsmamman Jannice Thelander som TV-fotograf. Hon klär sig praktiskt och sätter oftast upp håret i en svans. Men när stylingproffsen Eva-Lena Rylander och Victoria Mohlén på Sagoliktar sig an henne får hon en helt ny look. – Någonstans där inne finns en tuff tjej. Hon ska få attityd och det ska ändå vara kvinnligt, säger frisören Eva-Lena Rylander.

22

iTIMRÅ


reportage

text Linda Saltin foto Michael Engman

tylas av proffs! foto Johnny Lundqvist

FÖRE FREDAG 09.02

Jannice Thelander

J

annice Thelander sätter sig till rätta i frisörstolen under kristallkronans sken. – Jag känner mig helt trygg, det här ska bli jättekul, säger hon! Det är heller inga nybörjare som ska ta hand om henne. Eva-Lena Rylander är utbildad makeup-artist och frisör. Redan för tio år sedan började hon styla om människor i direktsändning i programmet Go’kväll på SVT. Victoria Mohlén har jobbat som fotomodell över hela världen och arbetat som säljare för det italienska sminkmärket Nouba.

Nu samsas de, tillsammans med ytterligare tre tjejer, på Eva-Lenas salong Sagolik i Timrå. Kunderna kommer långväga, en del ända från Gävle och Stockholm, för att få klippa sig hos just Eva-Lena. – Jag tar inga nya kunder just nu, men jag hjälper gärna till vid konsultationer av de andra tjejernas kunder. Eva-Lena tar också på sig andra stylinguppdrag som personal shopper på Birsta City i Sundsvall och det var där hon mötte Victoria, som då jobbade som butikschef. iTIMRÅ

›››› 23


Tjejerna SOM GJORDE DET Eva-Lena Rylander

Victoria Mohlén

Ålder 33 år

Ålder 33 år

Familj Maken Daniel, Wilhelm, 7 år, och Elliot, 6 år

Familj Sambon Fredrik, Cornelia, 13 år, Tilde, 9 år och Arvid, 2 år

Bor I världens bästa Fagervik

Bor I Kovland ute på landet

Intressen Jobbet är mitt intresse, det var så det började. Och att göra saker med barnen, som slalom och simskola.

Intressen Jag har häst! Mitt jobb också mitt intresse.

Eva-Lenas tips Använd värmeskydd i spray- och cremeform som stärker upp hårstrået.

Victorias tips Solpuder, det är en superprodukt. Man får en fin lyster i ansiktet. Man ser lite solbränd ut.

Processen börjar med att hitta rätt färger för Jannice. ” Jag kommer att jobba med mörkbruna varma toner. Jannice kan bära upp färg”, säger Eva-Lena.

24

iTIMRÅ

Detaljerna kommer sist. Victoria lyfter fram Jannices läppar med ett kallt rosa gloss. Glansspray får Jannices hår att glänsa extra.


EFTER FREDAG 12.29 – Det bästa med Victoria är alla hennes sprudlande idéer. Vi brukar skoja och säga att hon har damp. Jag är mer försiktig och vill veta vad jag ger mig in i, vi kompletterar varandra bra, säger Eva-Lena. – Det var för mycket jobb för mig. Att Victoria kom in och tog över sminkdelen avlastar mig jättemycket, säger Eva-Lena. Förutom att vara make-upartist är Victoria också ansvarig för den nystartade klädbutiken i salongen. – Det har varit min dröm sedan jättelänge att bli egenföretagare på heltid. Det var Eva-Lena som peppade mig att våga ta steget. Nu får jag bestämma själv och göra det jag verkligen brinner för, säger Victoria. – Här inne tar vi hand om våra kunder. Det kan få ta en timme att välja ut kläder. Det är så det ska vara, att man får den rätta hjälpen. Hur går det med Jannice då? Jo, hon får sig ett glas cider att dricka medan hårfärgen sitter i. – Det känns väldigt mysigt det här, som att gifta sig på nytt, säger hon. Kunderna får alltid något att dricka på Sagolik. Det kan vara kaffe eller te, läsk, julmust eller mineralvatten. Läsken serveras i ett champagneglas för att det ska kännas lyxigt för kunden. – På fredagar brukar vi ha fredagsparty, då får kunderna cider, säger Eva-Lena, medan hon lotsar Jannice till massagefåtöljen där det är dags att skölja ur färgen ur håret. Efter flera timmars hårt jobb är Jannice stylad från topp till tå och har fått en ny look. – Jag gillar allt! Hela grejen har varit jättekul! Jag är jättenöjd med klänningen – jag älskar den här färgen, säger hon. 

»Jag är jättenöjd med klänningen. Jag älskar den här färgen«

Janices kläder Dimrosa klänning från Dranella, strumpbyxor Ichi, skärp Saddler, ring Bixio, armband Unica, halsband Oxxo och en svart kuvertväska från Charmant. Alla kläder finns på Sagolik. Skor privata.

›››› 25

iTIMRÅ


Hår Eva-Lena jobbar med flera olika färger i Jannices hår för att få fram kontraster till ansiktet. Hon sparar några sommarblekta slingor och färgar håret i en mörkbrun varm ton, och lägger även in några svarta partier för att få fram en rockigare look. Hon skär håret för att få en flikigare effekt. Eva-Lena har graderat Jannices hår runt ansiktet, det blir mjukare när man sätter upp det om några slingor faller fram i ansiktet.

Smink Victoria använder ett serum från Phytobiodermie för att Jannices hud ska få extra lyster. Concealer läggs på ögonlocken och två olika rouge används som ögonskugga för att lyfta fram Jannices ögon; en ljusare skugga läggs på ögonlocket och en mörkare i ögongloben. Highlighter läggs under ögonbrynet. En kajalkant dras längs de nedre fransarna. Svart mascara målas på fransarna. Flytande foundation duttas på när ögonmakeupen är gjord. Amorbågen fylls i med rosa läppenna, ett beigerosa läppstift appliceras och ett kallt rosa gloss ger en wow-effekt. Allt smink av märket Nouba.

Jannice Thelander Ålder 35 Familj Maken Jens, Alvin, 4 år, och Wilmer, 7 år Bor Söråker Gör Fotograf, både tv- och stillbildsfotograf Intressen Hästar, jag har tre stycken.

26

iTIMRÅ


PRESENTTIPS

Reservation för slutförsäljning och ev tryckfel.

FRÅN

Söråkers Folkets Hus! Svarta pengar och vita lögner

11 & 12 FEB Boka! Ring 060- 400 73

Det lackar mot jul… …och snön ligger vit på marken, hos oss kan du snabbt och lätt beställa allt för en rofylld jul!

Den perfekta presenten till kunder och goda vänner. Vi har ett stort utbud av korgar i olika prisklasser.

3D BIOGRAF - CAFÉ - OPERA EVENEMANG - BIBLIOTEK KONFERENS-DAGENS LUNCH

Julplanka

För fler evenemang besök vår hemsida

Jultallrik

www.sorakersfolketshus.se

Från 200:–/st

Julkorgar

169:–/pers

Alla goda smaker som hör julen till – tillägg för varma rätter 30:–/pers. (Minsta beställningsantal för plankor är 6 personer.)

99:–/pers

Julens alla goda smaker samlade på en talllrik.

Jullandgångar, smörgåsar och juldesserter, kom in så hjälper vi dig med din beställning! Ps. vi säljer också presentkort – en god julklapp att ge bort.

Öppettider under jul-& nyårshelgerna december

januari

20/12 10.00 - 19.30

1/1 STÄNGT

21/12 10.00 - 19.30

2/1 STÄNGT

22/12 10.00 - 19.30

3/1 10.00 - 19.30

23/12 10.00 - 19.30

4/1 10.00 - 19.30

24/12 STÄNGT

5/1 10.00 - 19.30

25/12 STÄNGT

6/1 STÄNGT

26/12 STÄNGT

7/1 10.00 - 19.30

27-30/12 10.00 - 19.30

8/1 10.00 - 14.30

31/12 STÄNGT

9/1 STÄNGT

Ring oss i charken på 060 515075 eller titta in på vår hemsida www.ica.se/sorberge

Julklappstips! 1-23/12 Julerbjudande 10% rabatt på klippkort, månadskort och säsongskort. mer info tel.

060-16 32 00 eller www.timra.se

ICA Butiksreklam

Sörberge Öppet: måndag–lördag 9–20 • söndag 10–20 iTIMRÅ

27


Den goda falukorven!

Våra öppettider

Måndag-lördag

8-21 Söndag 11-21

NORDFALU

Prisbelönt och Timråproducerat!

rås butikeet,rTimrå im T i s n in F ark en ICA Superm

rgefors um • COOP Konson, Sörberge • ICA Be s ICA Anders

rd Kött & Chark o N Per Uddéns väg 10, 861 36 Timrå Tel 060-57 50 30 • Fax 060-58 12 76

Köpmangatan 29 Tel 060–57 55 40

Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå

JULKLAPPAR • JULKLAPPAR • JULKLAPPAR

Ölklnapskpanrnainjagg Ju vill ha hittar du hos Sagolik!

Puss Tessan!

En riktig Ljusdalsspark!

1100:-

Skruvdrvali-gioan re Makita 14,4

2100:-

Terminalvägen 6 tel 060-571050

Köpmangatan 55 Timrå | 060-5713 30 | sagolikfrisor.se

28

iTIMRÅ

Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå


En mäklare nära dig!

JULKLAPPS

TIPS G e bo

r

JULC t vår HECK för 4 0

0:ef t er 1: a j a ök a r v ä r de nu a r i t m ed 25%

TIMRÅ – Sörberge Den perfekta villan med nära till allt i Sörberge. Hörntomt med lekvänlig gräsyta och utvändigt renoverad med nytt plåttak, omspönat/ommålat och mestadels 3-glasfönster. Praktiskt kök med bra arbetsytor och trivsamt sällskapsutrymme. Altan och balkong med härlig morgonsol. Fjärrvärme. Adress: Berglundavägen 19 Utgångspris: 695 000 kr

Erbjudandet gäller t.o.m 23/12. Max 6 st julcheckar per kund vid inlösen. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Timrå Köpmangatan 25 Tel. 060-57 23 50 www.bergmansoptik.se

Köpmangatan 18 TIMRÅ Tel 060-57 33 90

Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå

KLAPPTIPS! DAM

Handla där du bor – Billigare än du tror!

Beställ din fruktkorg/

festplanka hos oss!

Nattlinnen Pyjamas Trosor, BH Morgonrockar

NATTLINNE

rsyr Vi skrädda ra e r e ft e önskemål. OBS! beställning in d r ö G vardagar 3 st in m före!

från Trofé

198:Öppettider: Mån-fre 10-18 • lör 10-14

HERR

Långkalsonger fr REstERöDs

69:-

underkläder • Pyjamas stl 5-14 Berglundavägen 37 SörBerge • 060-57 62 38

Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå

Öppet: Måndag - Lördag 8-21 Söndag 10-21

God Jul

önskar Christer & Eva med personal

TIMRÅ CENTRUM

060-53 93 73

Handla på hemmaplan! Köpmannaföreningen Timrå

iTIMRÅ

29


»Jag tycker om att hitta på saker och har väl en förmåga att göra det«

Kents amerikanare  Buick -58  Mustang Cabriolet -69 (som är sonens)  Chevrolet Malibu -74  Pontiac TransAm -77

30

iTIMRÅ


reportage

text Lars Kågström foto Per Karlsson

En raggare med driv Kent Magnusson gick lite halvt ofrivilligt i pension för två år sedan. Men han sitter inte still för det. Som ordförande i Köpmannaföreningen har han fullt upp och de totalt sex bilarna, varav fyra amerikanare, kräver en del skruvande och omvårdnad. – Jag kan ändå inte sitta still, säger han.

K

ent Magnusson har skruvat bilar i hela sitt liv. I slutet av 1970-talet köpte han sin första bensinmack med tillhörande verkstad, i Sundsvall. Tio år senare tog han över BP-macken, sedermera Statoil, i centrala Timrå. – Jag visste att Ture Nordlander, som drev den före mig, hade försökt sluta i många år. När vi hittade ett hus i Timrå ringde jag BP och det visade sig att han ville gå hem samma dag. I 19 år drev Kent sin mack i Timrå. Då beslutade Statoil att lägga ned 150 mackar i Sverige och Kents blev en av dem. – Jag fyllde 60 i den vevan, så jag tog chansen och pensionerade mig. Hade det där hänt tio år tidigare hade det inte varit så roligt, men nu kom det i ett bra läge. Han passade på att bygga ett jättegarage vid stugan i Bye och flyttade dit billyften och allt annat som hörde till verkstaden. Där står nu tre av hans stoltheter; en Chevrolet Malibu -74, en Mustang Cabriolet -69, som är sonens, och en vräkig Buick -58. I det andra garaget hem-

ma står en Pontiac TransAm -77. De två sistnämnda har han gett sig själv i 50-års- respektive 60-årspresent. – Hustrun säger att jag får nöja mig med en rollator med kromade lister när jag fyller 70. Både hans TransAm och Mustangen har varit nedplockade i sina beståndsdelar. Näst på tur står Chevan. – Den har jag haft länge, i säkert 30 år. Det börjar bli dags för en totalrenovering. Kent är medlem i Street Rulers och har dragit igång både buggkurser och en massa andra aktiviteter i klubben. – Jag tycker om att hitta på saker och har väl en förmåga för det. Ibland undrar jag om jag har några bokstäver för mycket någonstans. Utlopp för sin kreativitet får han även i Timrås köpmmannaförening, där han är ordförande sedan tre år tillbaka. Det är mycket att göra med julskyltning, marknader och modevisningar. När han åtog sig uppdraget satte han upp några delmål. Ett av dem var att fixa ny julbelysning, vilket är gjort.

– Nu jobbar jag på att få igång en centrumförening med både handlare, fastighetsägare, kommunen och andra aktörer. Centrum håller ju på att bli jättefint och det ska vi utveckla vidare. Han lovordar Timrå kommun flera gånger under intervjun. – De har ett enormt fint samarbete med både Köpmannaföreningen och andra organisationer. Det är väldigt viktigt. Viktigt är också att alla ser sambandet mellan köpmönster och utvecklingen av centrum. – Logiken är ganska enkel. Vill vi att det ska finnas några butiker i Timrå måste vi också handla där.  Kent Magnusson Ålder 62 Bor Villa i Edsgården Känd som Bilentusiast, mackägare (f d) och ordförande i Köpmannaföreningen Gillar när Allt flyter på Är starkt emot Orättvisor Hoppas att Det bli en kort vinter så jag kan ta fram bilarna igen

iTIMRÅ

31


M U R T N E C RESE I N F O R M AT I O N

TIMRÅ

Projektägare: Timrå kommun Aktuell information om projektet finns på www.timra.se Frågor & svar: Ronnie Söderlund tel 060-16 31 77 Medfinansiärer

Trivseln viktigast för Timråborna

Tage gillar tåget I december 2011 öppnas tågtrafiken mellan Sundsvall och Umeå. Det innebär helt nya förutsättningar för alla som bor längs banan. Tåget är ett uppförstorat leksakståg som han fått hjälp av av både kommunens arbetsenhet och Erikshjälpen med att bygga. Det står vid ett uppförstorat foto av

Trafikstart om ett år 32

iTIMRÅ

Timrås nya Resecentrum. – Jag gör det här för att jag bor i Timrå och tror på järnvägens framtid. Jag gillar tåget och hoppas att många ska åka när det kommer igång, säger Tage. Han ser alltid till att det finns något extra på torget till skyltsöndag. – Man måste vara lite småtokig och hitta på saker.

Starten för den ombyggda Ådalsbanan blir i december 2011 i stället för i augusti. Det är leveransen av det nya trafikstyrningssystemet som är fördröjd. – Vi bedömer att

det är bättre att alla redan nu kan planera utifrån att banan verkligen öppnas i december med god driftsäkerhet än att vi forcerar fram ett tidigare öppnande med större risk för

En ren och trygg miljö är det som Timråborna värdesätter mest med nya Resecentrum. Det visar en undersökning som forskare vid Umeå universitet har gjort. Av de sex saker som Timråborna betraktar som viktigast handlar fyra om den yttre miljön. Det ska vara rent, snyggt och tryggt och finnas tillgång till toaletter och skötrum. Även bekvämligheten är viktig, till exempel goda förbindelser till och från Resecentrum samt möjlighet att köpa biljett på plats.

driftstörningar, säger Trafikverkets teknikchef Björn Svanberg. Bygget av själva banan, mellan Sundsvall och anslutningen till Botniabanan, löper helt enligt tidsplanen.


Välkommen till Apoteket. Hos oss kan du hämta receptförskrivna läkemedel, men du kan också hitta dina favoriter bland vårt stora utbud av egna produkter och receptfria läkemedel.

Öppettider Måndag-fredag 09.00-17.00 lunchstängt 12.30-13.30

Apoteket Söråker Folketshusvägen 5

Nordea Bank AB (publ)

Är du beredd när drömkåken dyker upp? Kontakta oss idag. Är du beredd när drömkåken dyker upp? Kontakta oss idag. Ett Ettlånelöfte lånelöftekan kanställa ställadig digförst försti ikön! kön!Prata Pratamed medmig mig innan du går på nästa visning. Du kan ringa mig eller komma in på banken. Glöm inte bort att fråga om Personlig innan du går på nästa visning. Du kan ringa mig eller Bankman och Förmånskund. Vi ses!

komma in på banken. Glöm inte bort att fråga om

Madeleine PersonligYtterström Bankman och Förmånskund. Vi ses! 060-57 33 80 Madeleine Ytterström 060-57 33 80

Gör det möjligt

Köpmangatan 37, Timrå 0771-22 44 88 nordea.se

Gör det möjligt Köpmangatan 37 Timrå 0771-22 44 88 nordea.se

Köp presentkort i julklapp!

Ny hockeyskola i Timrå! SOMMAR 2011

Drömmen om att bli en bättre hockeyspelare är varje ungdoms dröm. Nu ger vi dig möjligheten att nå ända fram. Vi startar TimråBauer Hockey-skola för dig som siktar mot stjärnorna!

www.itimra.se

Läs mer på vår hemsida!

www.timrabauer.se

iTIMRÅ

33


reportage

text Linda Saltin foto Michael Engman

Helén vill hjälpa andra med cancer Den 26 februari går GPR-galan av stapeln på Bergeforsparken. Syftet är att samla in pengar för rekreation efter gyn- och prostatacancer. Bakom galan står Helén Hellberg med egen erfarenhet av äggstockscancer. Här berättar hon själv om sin resa tillbaka till livet.

”F

ör tre år sedan i december, när jag var 40 år gammal, fick jag beskedet att jag hade äggstockscancer. Jag tänkte bara ”jaha, nu ska jag dö ifrån mina barn”. Sedan var jag rationell och sa till min läkare Lotta Andrén: ”nu måste jag sälja hårsalongen”. Hon var lugn och svarade: ”nej men varför ska du göra det, det är klart att du ska ha kvar salongen”. Jag kände att hon nog trodde att jag skulle fixa det här och det gav mig hopp. Det var ett hårt slag för mig som var mitt i livet med sambo, två små barn och eget företag. Helt plötsligt var det bara kaos i våra liv. Det blev en väldig omställning. Fast på något vis tar man sig igenom det i alla fall. Det man måste fixar man. Innan jag visste vad som var fel hade jag väldigt lite energi, jag var så trött och slut. Jag minns att jag hade jätteont i magen när jag stod och strök julgardiner. Till slut fick jag en sådan yrsel och hjärtrusningar. Det blev två operationer med bara någon månads mellanrum. Det var först efter att de skickat vad de trodde var en ofarlig cysta på analys som de såg att det var cancer. Tumören de hittade var 8 gånger 12 centimeter och jag påbörjade cellgiftsbehandling. Giftet går sakta in i kroppen och man känner sig frånvarande och borta i skallen.

34

iTIMRÅ

Det blev operation igen och då togs andra äggstocken och livmodern bort. Då kom jag direkt in i klimakteriet. Det var efter den fjärde behandlingen som den starkaste reaktionen kom, förmodligen en kombination av cellgiftsbehandlingen och omställningen av hormoner i kroppen. Humöret var inte det bästa, jag skrek åt barnen och de sa ”det gör inget mamma, vi förstår att du är sjuk”. Det var tufft att höra. Men jag överlevde. Och nu jobbar jag heltid. Eftersom jag har fått tillbaka min kraft vill jag kunna ge något tillbaka till andra som är sjuka. Nu kämpar jag för att fler människor ska få samma möjlighet som jag fick, en väg tillbaka till livet och familjen genom rekreation för kropp och själ. Jag samarbetar med Cancer- och Trafikskadades Riksförbund och MOW Hälsa som har utvecklat och anordnat ”Mitt i livet”-veckor på bland annat Alfta Rehab. Där hade jag möjligheten att vara en vecka. Det betydde otroligt mycket för mig att få dela tankar och känslor med andra som varit sjuka. Det var först efter den veckan i maj som jag återfick min energi.

 Den 26 februari är det insamlingsgala på Bergeforsparken med bl a Smalare än Thord och Martin Häggström


»Det gör inget mamma, vi förstår att du är sjuk«

Helén Hellberg Ålder 43 Gör Egenföretagare med egen hårsalong i Sörberge Familj Sambon Jocke och barnen Jonathan, 9 år, och Elvira, 7 år Bor På Veteslingan i Sörberge Intressen Vara med familjen

iTIMRÅ

35


Timrås närmaste tryckeri!

Trycksaker Storformat Visitkort RollUp Affischer Foldrar Vepor Broschyrer Banderoller Tidningar Dekaler Reklamutskick Skyltar Böcker Bildekor

Jag vill berätta för dig hur du kan spara tid och pengar! Lotta Svedin 070-250 75 61, 060-64 14 50 lotta.svedin@tryckeribolaget.com

Det enda tryckeri du behöver! 36

iTIMRÅ


reportage

text Mats Wigardt foto Michael Engman

Från Villa Merlos hyllor talar historien Byggnaden för tanken till en tysk riddarborg, komplett med tinnar och torn. Den lummiga parken har sin förebild i England. Men innanför de gula tegelväggarna ryms fem kilometer dokument och handlingar som alla handlar om svensk och norrländsk industrihistoria, från 1673 fram till våra dagar. iTIMRÅ

37


38

iTIMRÅ


»Interiört är Villa Merlo minst lika imponerande som dess exteriör«

V

illa Merlo är ingen vanlig vitmålad bruksherrgård byggd i trä. Merlo slott, som det också kallas, ser mer ut som ett sagoslott och är uppförd i förnäm avskildhet från träindustrierna i Timrådalen. Byggd 1883-1885 på uppdrag av Fredrik Bünsow var byggnaden med sin fantasifulla fasad ursprungligen avsedd som familjens sommarresidens. Arkitekt var Isak Gustaf Clason som också låg bakom bland annat Östermalms saluhall och Nordiska Museet i Stockholm. Fredrik Bünsow var en tyskfödd entreprenör som tack vare sin morbror hamnade i Sverige. Här blev han trävaruhandlare i Sundsvall, då världens största och mest expansiva trävarudistrikt. Men en medfödd näsa för affärer gick det honom väl här i livet, mycket väl till och med. Han var i slutet av 1800-talet Sveriges näst rikaste person. Bara Alfred Nobel lär ha haft en större förmögenhet. Som affärsman var Bünsow påhittig och innovativ, han köpte skog och lät flotta timmer, han grundade sågverk, byggde järnväg och bildade Skönviks AB, vilket senare blev en av grundstenarna till vad som idag är SCA. Efter Fredrik Bünsows död 1897 tillföll Villa Merlo dottern Alma som drygt 20 år senare sålde villan till Skönviks AB där den fram till 1950-talet kom att användas som tjänstebostad åt företagsledningen. Gustaf Göranson, VD i SCA 1947 till 1950, blev den siste att använda Villa Merlo som bostad. Istället blev nu Villa Merlo SCAkoncernens centralarkiv, under ledning av arkivarien Curt Näsman. Till Villa Merlo flyttades arkiven från alla de 300 företag som utgjorde SCAs industriella föregångare. Detta gör arkivet i Merlo till ett av de främsta enskilda arkiven i landet.

– Under Merlos tak finns en industriell skatt samlad, konstaterar nuvarande arkivchefen Kjell-Åke Hermansson, SCA Arkiv och Kultur. Arbetsstyrkan på Merlo består dessutom av arkivassistenterna Ingrid Lejdstrand och Jan Lövgren. I deras arbetsuppgifter ingår även skötseln av Villa Merlo och den omkringliggande parken, samt av byggnadsminnet Galtströms bruk och av Ljungå kapell i Jämtland. På arkivhyllorna finns nu rad efter rad med historiska handlingar från sågverk, massafabriker, träsliperier, järnbruk, skeppsvarv, rederier, glasbruk och kraftbolag. Från Ljungans dalgång och norrut. Dessutom skogskartor och korrespondens. Bland annat. Sammanlagt handlar det om fem tusen hyllmeter handlingar, fördelade mellan Villa Merlo, en tillbyggnad från 60-talet och en angränsande lagård. Och arkivet fylls ständigt på med nya dokument. – Alla ämnen finns representerade; teknikhistoria, antropologi, bygdehistoria, ekonomi..., säger Kjell-Åke Hermansson. Varje år får vi besök av ett 50-tal forskare och doktorander som vi hjälper till rätta. Hit tas regelbundet många av SCAs kunder för att få del av skogskoncernens långa historia. Samt nyanställda som får lära sig om företagets ursprung. Här firades också SCAs 75-årsjubileum. – Här blir alla vederbörligen imponerade av den norrländska träindustrins långa historia och stora betydelse, konstaterar Hermansson. Interiört är Villa Merlo minst lika imponerande som dess exteriör. Många av de möbler som en gång fanns här har visserligen försvunnit. Kakelugnar har tagits bort och hela matsalens magnifika möblemang finns på Sundsvalls museum. Men mycket annat är återställt i

Ingrid Lejdstrand är arkivassistent på Villa Merlo.

iTIMRÅ

39


Under Merlos tak finns en industriell skatt samlad, konstaterar nuvarande arkivchefen Kjell-Åke Hermansson, SCA Arkiv och Kultur.

40

iTIMRÅ

skick som nytt. Takmålningarna är ett exempel. Och den symboliska väggmålningen i riddarsalen. Eller det vackert renoverade blomsterrummet, där det så kallade ”pompejianska kabinettet” en gång fanns. På väggarna hänger oljemålningar med motiv från älvdalar och sågverk, tunga element i trapphuset påminner om att Villa Merlo tidigt försågs med centralvärme, kristallkronor lyser upp de stora salarna. – Många inventarier har samlats ihop från andra håll inom koncernen och placerats här på Merlo, säger Kjell-Åke Hermansson. Styrelsebordet av kubansk mahogny i empirestil till exempel. Men det är ändå de vindlande bokhyllorna bakom en diskret dörr en trappa upp som lockar de flesta av Villa Merlos besökare. Åtföljda av Kjell-Åke Hermansson och Ingrid Lejdstrand bläddrar vi i tunga liggare och dokumentpärmar. Här kan man läsa om varje ritstift hos Aktiebolaget Allan, vad en bonde fick för sina dagsverken i form av mat

och tobak och om avel med fjällkor på Backe avelscenter. I Tunadalsrummet berättas historien om landets första exportsågverk, på andra hyllor finns material om de många skeppsvarv som växte upp i anslutning till träindustrierna i Sundsvallsregionen. – Studerar man handlingarna inser man vilka enorma arbetsinsatser, innovationer, risker och entreprenörskap som format vårt land, konstaterar KjellÅke Hermansson. – Samtidigt, tillägger han, har teknikutvecklingen tagit jättekliv, på 1700-talet tog det en timme att såga en stock, idag sågas 30 stockar i minuten. Om allt detta och mycket annat om vad som tillverkats, hur det gick till och under vilka förhållanden - kan forskarna få svar i Villa Merlos arkiv. Till exempel kom en fråga från SCA i England om när det började skickas timmer till Hull. – Då kunde vi snabbt förse dem med skeppningslistan från 1866, namnet på fartyget, vilken kapten som förde befälet och vilket företag som fick timret. Då blir man nästan lite lyrisk. 


Arkivassistent Jan Lövgren.

1883-1885 var åren då Villa Merlo byggdes som sommarresidens åt Fredrik Bünsow

1950 var året då Villa Merlo slutade användas som tjänstebostad. Den siste att bo på Merlo blev SCAs dåvarande VD Gustaf Göranson

2 är den plats som Fredrik Bünsow hade på listan över Sveriges rikaste i slutet av 1800-talet. Bara Alfred Nobel lär ha varit rikare

Ca 50 forskare och doktorander besöker Merlo slott varje år

300 företag har sina arkiv på Villa Merlo. Samtliga 300 är föregångare till dagens SCA

5 000 hyllmeter handlingar finns i arkiven

»Arkivet i Merlo är ett av de främsta enskilda arkiven i landet« iTIMRÅ

41


Martin Häggström Ålder 39 Bor Söråker Familj Frun Inger och sönerna Felix och Herman Aktuell med/känd som Vann musiktävlingen Svensktoppen Nästa förra året, släppte sin debutplatta i somras och är nu aktuell med flera julshower

42

iTIMRÅ


reportage

text Emilia Eliasson foto Per Karlsson

Den 9-10 december har Martin Häggström juls how på Söråkers Folkets Hus

Martin valde musiken För ett och ett halvt år sedan fattade Martin Häggström ett vågat beslut; att göra en heltidssatsning på musiken. Ett beslut han inte har behövt ångra. Med en vinst från musiktävlingen Svensktoppen nästa och en debutplatta i bagaget är han nu aktuell i flera julshower.

D

et är en vacker vinterdag och solen skiner över ett snötäckt landskap. Det är några minusgrader i luften. Hemma hos Martin Häggström i Söråker sprakar elden i kaminen och han bjuder på te och pepparkakor. Martin berättar om sin karriär, allt från åren som hårdrockmusiker i bandet Moahni Moahna till där han är idag med ett fullspäckat schema och ett tiotal julshower inplanerade. Martin har alltid haft ett intresse för att uttrycka sig. Oavsett om det är genom hårdrock eller som konferencier på någon tillställning. Musiken han gör i dag skiljer sig en hel del från den han gjorde som hårdrocksmusiker på 90-talet. Han skrattar och säger att det kan låta lite schizofrent när han berättar om sin karriär. – Underhållning är väldigt flexibelt och det kan ta sig flera olika uttryck men det handlar ju i grunden om samma sak; att underhålla. Medan vi fortsätter att knapra på pepparkakorna berättar Martin att han för ett och ett halvt år sedan tvingades välja om han skulle ta över familjeföretaget eller satsa helhjärtat på musiken. Det blev musiken. – Man måste satsa 100 procent om man ska lyckas i den här branschen. Då måste man också ha ett stort stöd och jag har en fantastisk familj som stöttar mig. Strax efter beslutet om att återuppta musikkarriären vann Martin Svensktoppen nästa, en rikstäckande musiktävling i Sveriges Radio P4. Vinsten har öppnat många nya dörrar för honom. Bland annat så fick han

i somras chansen att släppa sin debutplatta tillsammans med kollegan Patrik Norman, en musiker som han talar mycket gott om. – Vinsten var ett kvitto på att jag var på rätt väg och en spark i baken att jag borde göra min egen musik. Att få släppa en egen platta kändes som lyx för mig. Just nu håller Martin på med flera julshower. En av dem är showen Julpärlor som Folkets hus i Söråker arrangerar för tionde året i rad. Föreställning är unik i sitt slag; den innehåller bara musiker från trakten, såväl kända och rutinerade som unga och oerfarna. Innan det är dags för oss att lämna den sköna brasvärmen berättar Martin att det är fullt upp just nu men att han förstås inte har något emot det. – Det här är min dröm. Men i den här branschen kommer du aldrig i mål. Jag hoppas att jag någon gång kan få turnera och uppträda med min egen musik.  Julfakta Bästa jullåtar White Christmas, O helga natt, En stjärna lyser så klart, Jul, jul strålande jul. Kan inte vara utan under julen Familjen, julskinkan, dopp i grytan, granen och allt julpynt, grisfötterna. Martins jul Jag firar julen traditionellt med min familj, nära och kära med massor av julmat, julpynt, ro och avkoppling efter en hektisk arbetsperiod. Det bästa med julen Att vara nära familjen. Vi brukar ta en promenad på julaftonskvällen och titta på stjärnorna. De lyser lite extra just då.

iTIMRÅ

43


[ Nöjesliv ]

Vimmel foto Marie Zetterlund & Linus Gustafsson

Kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand var på plats. Det var fullsatt på Söråkers Folkets hus.

Bergvärme i Sundsvall fick pris som Årets nyföretagare/rookie.

Guldstegen, 21 oktober Årets handlare blev KöksJohan.

Ulf Ström från Wifstavarvs Herrgård.

Entusiasten Tage Norgren får en kram.

Förra Årets företagare, Timrå Trafikcenter. Timrå IK-legenden Bulla Berggren har trevligt.

Nina Parment.

44

iTIMRÅ


Tobias Åhslund och Simon Littmar.

Laila Thoresson och Stig Engman drack glögg.

Cecilia, Olle och Johannes från Laggarbergsskolan årskurs 2.

Skyltsöndag, 28 november Vidar och Monica från Hillbillys.

Ulf och Henrik Eriksson

Christer, Vincent, Freja, Cilla och Conny.

Tomten kom på besök.

iTIMRÅ

45


KAFFE & TE

Sörberge

Kaffe & Tehandel Julkorgar med te & kaffe!

FOTOGRAF Ge bort ett presentkort på en fotografering till jul!

JulklappsTiPS!

För bokning: 060-408 40 info@sorakersherrgard.com

öppet:

varje dag fram till Jul! Välkommen! Bölevägen, Sörberge Centrum

Sörberge Centrum • 076-116 47 71 info@camillaabrahamsson.com

Rigstavägen 15, 860 35 Söråker www.sorakersherrgard.com

MÅLERI

Nästa nummer 9 mars 2011!

Här borde du haft en annons!

www.itimra.se

KONFERANS

Patrik Devall • 073-399 67 57 Peter Edström • 070-399 94 93

iTimrå söker skribenter och fotografer

www.itimra.se

Redaktör

LA RS KÅGS TRÖM r Var med och gö Timrås nya magasin!

Vi behöver hjälp med att göra iTimrå ännu bättre och söker timanställda skribenter och fotografer. Vi välkomnar alla sökande, men tror att du är ung, nyfiken och initiativrik. Framför allt brinner du för skrivande och/eller fotograferande och är sugen på att lära dig mer. Låter det intressant? Kontakta i så fall redaktör Lars Kågström, lars@itimra.se eller 0611 – 51 13 20

Södra Köpmangatan 7 Timrå Tel 060-58 00 30 johnny@itimra.se

46

iTIMRÅ


[ PÅ GÅNG I TIMRÅ 8 dec—8 mars ] Med reservation för eventuella fel och ändringar

Smalare än Thord m fl 26 feb

utställningar Timrå bibliotek Pepparkakshusutställning Förskolor i Timrå kommun ställer ut sina fina pepparkakshusbyggen! Pågår till 8 jan

Söråkers Folkets hus Männskor Olja, akryl & kollage av Emelie Öberg Pågår till 22 dec Fnittrofonen Fnittrofonen är ett skrattande musikinstrument för en eller flera spelande. Pågår till 22 dec Ljus Foto av Ida Hagberg & Zenitha Nordqvist Pågår till 22 dec Kent – på nära håll Skivomslag, affischer och fotografier på ett av Sveriges största rockband. 7-20 feb

övrigt 12 dec Luciashow Timrå hästsportförening kl 12-18 Öppet hus Invigning av vårt gym + luciatåg, vintermarknad m m Söråkers IP kl 10.30

musik

aktiviteter

12 dec En midvintersaga Organisten Ann-Kristin Färnström spelar Ralf Lundstens musik. Bodil Mattsson och Lisbet Torkelsdotter sjunger och spelar, Knut Nordqvist läser dikter, Lars-Åke Boman visar bilder. Hässjö kyrka kl 18

8 dec

Handarbetscafé Vi stickar, virkar och handarbetar tillsammans över en kopp kaffe. Timrå bibliotek kl 13

15 jan

Zumba Med Annelie Nordin Söråkers Folkets Hus kl 11

18 dec

Barbara Hendricks julkonsert ”Let there be peace on earth”. Livekonsert med Barabara Hendricks. Söråkers Folkets Hus kl 19

17 jan Sven Zetterberg Glödande feeling & klassisk blues. Söråkers Folkets Hus kl 19

dans/nöjen 18 dec

Titanix Bergeforsparken

29 jan Musikpolisen En helkväll med musik, dans och underhållning av Folkan Salonger. Söråkers Folkets Hus

14 dec

Berättarkväll Med Berättarnät Sundsvall Lögdö Bruk kl 18-21

Släktforskarhjälp med Jan-Olof Martinsson, Midälva Genealogiska Förening. Timrå bibliotek kl 13-17

16 dec

Bibliotekscafé Bibliotekarierna ger sina bästa boktips inför julen. Timrå Bibliotek kl 13

3 jan

Big Screen Championship Den första digitala fotbollsturneringen på bioduk. Söråkers Folkets Hus

19 feb

Bröllopsmässa Allt om bröllop och lite till. Söråkers Folkets Hus

26 feb Insamlingsgala Läs mer Gala till förmån för rekreation om galan efter gyn- och prostatacancer. på sid Middag, underhållning med bl a 34-35 Smalare än Thord. Conferencier: Martin Häggström. Bergeforsparken kl 18

iTIMRÅ

47


Nästan Romeo & Julia 23 jan

scen/teater/bio 9 & 10 dec Julpärlor 2010 Läs mer Ett julbord med en vacker, varm om Martin och stämningsfull julshow av Häggström Martin Häggström och Stefan på sid Jansson med gäster. 42-43 Söråkers Folkets hus kl 18 11 & 14 dec Don Carlos Opera av Giuseppe Verdi. Ny produktion. Söråkers Folkets hus kl 18.30 12 & 14 dec Himlen är oskyldigt blå Bio Söråkers Folkets Hus, 12 dec kl 19, 14 dec kl 11 15 & 19 dec Harry Potter och dödsrelikerna, del 1 Bio Söråkers Folkets Hus, ons 15 dec kl kl 13.30 & 19, sön 19 dec kl 14 & 19 6 jan ABBA the show En magisk resa genom ABBAs hela karriär med The National Symphony Orchestra, Waterloo, Mats Ronander, Ulf Andersson m fl. E.ON Arena kl 19.30 8 & 11 jan Flickan från Vilda västern Opera av Giacomo Puccini. Söråkers Folkets hus kl 19 23 jan Medlemsträff med underhållning Vårens föreställningar presenteras. Underhållning av och med Jens Nilsson i ”Nästan Romeo och Julia”. Anmälan senast 19 januari till Annie, tel 060-57 32 59. InBetween kl 18 11-12 feb Färskt & Skämt Revy med Garvsyra. Söråkers Folkets Hus kl 19

Foto: Anna Huerta

16 feb Ifigenia på Tauris & 1 mars Opera av C W Gluck. Söråkers Folkets hus kl 19

ABBA the show 6 jan 48

iTIMRÅ

18 feb Ensam rävhane Riksteaterns Göran Forsmark och Ingrid Wallin i en rörande och rolig berättelse om ensamhet, kärlekslängtan och den något komplicerade relationen mellan mor och son. Söråkers Folkets Hus kl 19


Titanix 18 dec

sport Varje söndag

Skridskoskola Söråkers IP kl 10.30-11.30

9 jan

31 jan

10-12 dec Mid Nordic Lucia Cup Dygnet-runt-cup. NCC-hallen

Söråker-Kalix Bandy, div 1 damer Söråkers IP

Timrå-Skellefteå Ishockey, elitserien E.ON Arena kl 19

13 jan

2 feb

11 dec Söråker-Östersund Bandy, div 1 damer Söråkers IP

Timrå-Södertälje Ishockey, elitserien E.ON Arena kl 19

Söråker-Haik/Kramfors Bandy, div 2 herrar Söråkers IP

15 jan

Timrå-HV71 Ishockey, elitserien E.ON Arena kl 18.30

5 feb

Timrå-Frölunda Ishockey, elitserien E.ON Arena kl 18.30

12 dec Söråker-Östersund Bandy, div 2 herrar Söråkers IP 18 dec

Julklappshoppning Timrå hästsportförening kl 9-15

19 dec Söråker-Hälsingland Bandy, div 1 damer Söråkers IP 26 dec Söråker-Selånger U Bandy, div 2 herrar Söråkers IP 28 dec

Timrå-Färjestad Ishockey, elitserien E.ON Arena kl 19

30 dec

Timrå-Frölunda Ishockey, elitserien E.ON Arena kl 19

2 jan

Söråker-Broberg/SIF U Bandy, div 2 herrar Söråkers IP

16 jan Söråker-Hälsingland Bandy, div 1 damer Söråkers IP

9 feb Söråker-Selånger U Bandy, div 2 herrar Söråkers IP

20 jan

Timrå-Brynäs Ishockey, elitserien E.ON Arena kl 19

17 feb

Timrå-Färjestad Ishockey, elitserien E.ON Arena kl 19

22 jan

Timrå-Modo Ishockey, elitserien E.ON Arena kl 16

22 feb

Timrå-Luleå Ishockey, elitserien E.ON Arena kl 19

Söråker-Karlsbyheden Bandy, div 1 damer Söråkers IP

26 feb

Timrå-AIK Ishockey, elitserien E.ON Arena kl 16

1 mars

Timrå-HV71 Ishockey, elitserien E.ON Arena kl 19

5 mars

Timrå-Djurgården Ishockey, elitserien E.ON Arena kl 18.30

23 jan Söråker-Haik/Kramfors Bandy, div 2 herrar Söråkers IP

Söråker-Karlsbyheden Bandy, div 1 damer Söråkers IP

29 jan

Timrå-Linköping Ishockey, elitserien E.ON Arena kl 18.30

iTIMRÅ

49


[ UTFART ]

Vem vet mest i Timrå? Nu startar vi iTimråligan, en frågesport på Internet som är öppen för alla. Här har du chansen att visa att du är bäst i Timrå, eller åtminstone bättre än dina kompisar. Tre dagar i veckan är det match där du och din motståndare får fem frågor att besvara. Den som har flest rätt vinner matchen. Vid oavgjort vinner den som har bäst tid. Matchen tar någon minut att genomföra. Första säsongen startar så fort tillräckligt många har anmält sig. Tävlingen startar sedan om var tredje vecka, men du kan anmäla dig när som helst.  Anmäl dig på www.itimra.se Må bäste man/kvinna vinna!

[annonsindex ]

Här hittar du alla annonsörer i bokstavsordning 11 000 ex

Pernilla Eurenius • Lögdö Bruk • Söråkersloppet • André Holmberg • Älg på porslin

11 000 ex

Vimmelbilder c Nasty Norths Perra g SHAKE

Magasinet för ett roligare Timrå!

Magasinet för ett roligare Timrå!

www.itimra.se • Nr 1 2010 • SOMMAR Sara, Staffan och Alva från Västerås

I Fagervik fann vi lugnet!

Nr 2 2010 • HÖST • www.itimra.se

Redaktör

PREMIÄR FÖR 3D-BIO I SÖRÅKER!

LARS KÅGSTRÖ M

Hej Timrå! Nu kommer ert nya magasin

+ allt som händer i Timrå Ilir & John går sin drömutbildning! Förbanna inte mörkret, utan tänd ett ljus.

Apoteket..................................................30 Bergmans Optik........................................29 Byggbutiken.............................................28 Coop Konsum...........................................28 E&D Måleri AB..........................................46 Fotograf Camilla Abrahamsson.................46 Gyn- och Prostatacancer Rekreation........13 ICA Supermarket, Sörberge...................... 24 ICA Supermarket, Timrå...........................29 Köksjohan..................................................3 Länsförsäkringar Västernorrland...............2 Nordea.....................................................30 Nord Kött & Chark....................................28 Petterssons Kläder...................................29 Remax......................................................29 Sagolik.....................................................28 Sörberge Kaffe & Tehandel.......................46 Söråkers Folkets hus................................27 Söråkers Herrgård...................................46 Timrå Bauer Hockeyskola.........................30 Timrå Kommun...................5-6, 11, 18, 27, 32 Tryckeribolaget........................................36

Norra Europas största plantskola Bodils Gårdsbutik Annelis smultronställe Golfarnas vattenhål finns i Timrå

12 får chansen varje år

Boksläpp med sagosystrar Jennie slår stenhårt!

Sommar Semester

BERGEFORSEN FLUGFISKE- DO ELDORA

Sebastian Erixon • Livsstilsbyrån • Smultronstället •

44 sidor som till 100% handlar om Timrå!

Timrås största och minsta tidning! Under 2011 kommer vi ut med 4 nummer!

• 9 mars • 29 juni • 5 oktober • 7 december Boka annons på 060-58 00 30 eller johnny@itimra.se

50

iTIMRÅ

Ges ut av Alltid Marknadsbyrå AB Södra Köpmangatan 7, Timrå Tel 060-58 00 30 info@itimra.se www.itimra.se Ansvarig utgivare/redaktör Lars Kågström lars@itimra.se Produktionsledare/Redigering Johnny Lundqvist johnny@itimra.se VD Kenneth Zetterlund z@alltid.net Projektledare/ANNONSBOKNING Susanne Boström, susanne@yippie.nu, 0611–51 13 20 Nils-Erik Jonsson, nicke@yippie.nu, 0611–723 45 Stefan Fröberg, stefan@yippie.nu, 0611–51 13 20 UTGIVNINGSBEVIS NR 28 968 Utdelning 11 000 ex med Posten, Total hushållstäckning och till alla företag, Timrå kommun Tryck Tryckeribolaget Medarbetare i DETTA NUMMER Linda Saltin, Emilia Eliasson, Mats Wigardt, Michael Engman, Frida Sjögren, Per Karlsson, Anders Eliasson, Linus Gustafsson


[TIMRÅbilden]

Timrå centrum i julskrud foto Frida Sjögren iTIMRÅ

51


Careta Allbilsverkstad – vi servar alla märken! Careta är bilvaruhuset för alla och vi tar hand om din bil oavsett märke. Vi bryr oss om dig och ger dig personlig och snabb service. Vi erbjuder bland annat:

vindrutebyte Stenskottslagning Bilvård Hyrbil Släcka tvåor Förutom personbilar har vi även verkstad för lätta transportbilar. Vi är dessutom ackrediterade för arbete med AC-anläggningar, samt att ”släcka tvåor” (besiktningsanmärkningar).

Erbjudande på EXTRALJUS Gäller alla Volvos modeller.

2 st Hella rallye 3003

Erbjudande på

MOTORVÄRMARE Gäller alla Volvos modeller.

Monterat & klart............................................. 4.995:-

3 st Hella rallye 3003

Monterat & klart............................................. 5.995:-

ramp Hella FF 50-4

Monterat & klart............................................. 4.495:-

monterat & klart

3.995:-

inkl. kupéuttag Gäller tom 31/1 2011.

Gäller tom 31/1 2011.

Öppettider careta allbilsverkstad: mån-Fre 7.00-17.00 Välkommen till oss! 52

iTIMRÅ

terminalv. 2, timrå www.careta.nu • tel 060-53 56 00 • www.careta.nu

Profile for Alltid Marknadsbyra

iTimrå 2010 Nr3  

Kommer snart...

iTimrå 2010 Nr3  

Kommer snart...

Profile for lamee