Page 1

Härnösands kommun • Länsstyrelsen • Härnösands företag & företagare i samarbete

www.harnosandsforetag.se

INFOMAGASIN INFORMATION | 2012

LÄS OM: NYA BÅTTVÄTTEN • HÄRNÖSANDS OKÄNDA FÖRETAG • SKUGGNING FÖR ATT FÖRSTÅ • KVINNLIGT NÄTVERK • VÄXTKRAFT I HÄRNÖSAND!

N YA F Ö R E TA G

Sjögården ger Isedora full huggning!

HÄR SKAPAR HÄRNÖSANDSFÖRETAG WEBBHANDEL | S I D 15

• Broöppning • Härnösands Stadsfest • Härnösands Matfest • Beachcupen fotboll • Make Music

SOMMAREN 2012 GÅR T I L L F E S T H I S TO R I E N |

S I D 10-11-12-13

R

O

SS

A

M

BILDER FRÅN FÖRETAGSGALAN | S I D 1 8

ED

M !

G

IN

SN


LEDARE H N E F | FA K TA HNEF står för H ärnösands N äringsli v E konomisk F örening l HNEF är en paraplyorganisa-

Vi vill se Härnösands företagande växa!

V

älkommen till ett magasin om företag i Härnösand. Vi har i vår kommun en bred spridning av företag; framgångsrika industriföretag som Edmolift, Logosol och Norrlands Trä, stora tjänsteföretag som ComHem, ett flertal växande assistansbolag och spjutspetsföretag som exempelvis solenergiföretaget Absolicon. också massor av andra små och halvstora företag som är värda att uppmärksamma och några av dem kan du läsa om i det här magasinet. Det är företag som bidrar till mångfald och utveckling i vår kommun.

Men Härnösand rymmer

vi också sommaren 2012, som går till historien som en av de festligaste på länge. De stora festerna är inte bara trevliga att besöka utan bidrar till utveckling genom att skapa en positiv atmosfär och mötesplatser för människor och företag.

tagarföreningar. Vi jobbar för företagen i Härnösand och samverkar nära och intensivt med flera andra organisationer, främst Härnösands kommun. Vårt mål är att förbättra näringslivsklimatet och få fler och växande företag som skapar utveckling i Härnösand. För att nå dit krävs att alla strävar åt samma håll och att vi har en nära samverkan med så många som möjligt, framför allt mellan företag och kommunen.

I magasinet speglar

det här magasinet heter HNEF, en paraplyorganisation för sju olika före-

Vi som ger ut

Pelle Österholm Projektledare HNEF

Uno Jonsson Näringslivschef Härnösands kommu

tion för sju olika företagarföreningar; Företagarna, Härnösands Handel, Industrigruppen, LRF, Hantverks- och småföretagarföreningen, Fastighetsägarna och Destination Härnösand l En av de viktigaste uppgifterna är att medverka till en positiv utveckling och tillväxt i Härnösand l Andra uppgifter är att tillhandahålla utbildning för företagare, skapa nätverk och samordna marknadsföring l Verksamheten ska bedrivas i nära samarbete med Härnösands kommun, regionala och nationella näringslivsorganisationer, utbildningsväsendet m fl l Läs mer på www.harnosandsforetag.se

Fa k ta P R OJ E K T F öretagen för H ärnösand l “Företagen för Härnösand” är

ett treårigt projekt som pågår till maj 2014 l Projektets huvuduppgift är att skapa förutsättningar för att HNEF ska vara företagens gemensamma och enda aktör gentemot andra parter, främst kommunen l Ett annat viktig mål är att bidra till ett bättre näringslivsklimat i Härnösand l HNEF driver projektet l Medfinansiärer är Länsstyrelsen Västernorrland, Härnösands kommun, Företagarna och Handelsplats Härnösand l Projektledare är Pelle Österholm l Läs mer på www.harnosandsforetag.se

HNEF-InfoMagasinet utges av HNEF och delas ut till samtliga hushåll i Härnösands kommun Ansvarig utgivare Pelle Österholm, pelle@harnosandsforetag.se Text och foto Maria-Thérèse Andersson Produktion Alltid Marknadsbyrå, 0611–51 13 20 Tryck Hemströms Tryckeri, upplaga 15 000 exemplar Följ Härnösands företag på Facebook: facebook.com/harnosandsforetag

2 HNEF-MAGASINET


I N L EI DN N IENHGÅ L L

9

Sveriges enda ginbränneri har startat i Härnösand

4

14

6

16

Företagare, politiker och tjänstemän bli bättre på att förstå varandras behov och villkor. På initiativ av HNEF har Skuggningsprojektet startat i Härnösand.

Isedora Timander har tillsammans med Carina Skogsström skapat ett idylliskt hotell i Härnösand – Sjögården Bed and Breakfast.

10

Matfest, stadsfest, fotbollsfest ... det blev många fester i Härnösand sommaren 2012. Härnösands företag är en viktig sponsor för en rad arrangemang.

Nu finns ett miljövänligt sätt att bli av med alger och havtulpaner på båten. Nya båttvätten i Härnösand är den första stationära tvätten norr om Stockholm.

16

4

Madeleine BranderFrestadius startade Stall BF sommaren 2012. Nu erbjuder hon guidade turer och rehabilitering med sina hästar på Hemsön.

17

Emil Karström startade eget direkt efter gymmnasiet. Sedan drygt två år driver han Videoteket på Skeppsbron i Härnösand.

10

T E X T O C H F O T O //

Maria-Thérèse Andersson har producerat text och foto för HNEF-Magasinet och HNEF:s facebooksida. Maria-Thérèse jobbar som fotograf, bildkonstnär, skribent och översättare. Hon driver även bloggen www.afiori.com och jobbar internationellt med text och bild via internet.

3 HNEF-MAGASINET

6


S k u ggningsp r oj e k tet Nu ska företagare, politiker och tjänstemän bli bättre på att förstå varandras behov och villkor. På initiativ av HNEF har Skuggningsprojektet startat i Härnösand. Sedan mars 2012 har 13 par bildats, en företagare tillsammans med en politiker eller tjänsteman, som följer med varandra under en arbetsdag.

Lära för att förstå varandra På ett tak högt över Härnösand står Amanda Lind från Miljöpartiet tillsammans med företagaren Anders Näslund på KÅJAW och i köket hos kocken Nisse Koch finns kommunchef Marita Skog. De är två av paren i Härnösands nya skuggningsprojekt där tjänstemän, politiker och företagare möts för att ta del av varandras arbetsdag.

n n Amanda Lind från Miljöpartiet fick se Härnösand ur ett oväntat perspektiv när hon följde med Anders Näslund från KÅJAW. Anders Näslund jobbar med förvaltning och skötsel av fastigheter i företaget KÅJAW som han driver tillsammans med sin bror och ett antal anställda. KÅJAW är en förkortning av brödernas namn: Karl Åke Jörgen Anders Wilhelm, och företaget har sett till att fastigheter i Härnösand mår bra sedan 1985. – Man kan säga att det här utrymmet är bibliotekets lungor, säger Anders när han öppnar dörren till ett alumini-

H N E F | FA K TA VA D // S KU G G N I N G S P R OJ E K T E T för ökad förståelse V E M // P O L I T I K E R , TJ Ä N S T E M Ä N O C H F Ö R E TA G A R E umgrått, stort rum högst upp i Sambiblioteket. Livfulla diskussioner Amanda Lind följer honom och tittar in i skåp fyllda av sladdar och kontroller. Luften och värmen i biblioteket är i sin ordning. Amanda och Anders delar ett stort

4 HNEF-MAGASINET

SKUGGOR PÅ TAKET. Politikern Amanda Lind och företagaren Anders Näslund har fått ta del av varandras arbete. intresse för miljö och bebyggelse. Livliga diskussioner följer om allt från att bygga på strandtomter till att ta tillvara på energi på bästa sätt. En trappa upp till en märkligt liten dörr. När Anders öppnar den kommer vi upp på Sambibliotekets tak. Han pekar bort mot Storgatan där byggnadsställningar håller på att resas där en bit av fasaden har lossnat; där borta börjar eftermiddagens jobb.


SKILDA VÄRLDAR. Kommunchefen Marita Skog fick inblick i restaurangvärlden hos kocken Nisse Koch. Det var en annorlunda upplevelse jämfört med hennes egen vardag på kommunkontoret.

n n – Jag är född kock, säger Nisse Koch och skrattar medan han tillsammans med kommunchef Marita Skog plattar ut hamburgerkött och rör om i grytorna. Takten är hög i köket som serverar 250 – 300 matgäster om dagen, varav cirka 120 – 130 lunchgäster på plats, och har cateringservice bland annat till omsorgsverksamheter och olika företag. Humor och arbetsglädje verkar vara två av Kochs viktigaste arbetsredskap. – Det är lika kul att göra hamburgare nummer ett och 472! Nisse Koch har alltid älskat matlag-

ning och har varit företagare sedan 1972. Restaurangen är sedan fem år belägen i Simhallen. Olika tidsperspektiv i arbetet Kochs ”skugga” för dagen, kommunchefen Marita Skog, jobbar glatt och effektivt på i köket men privat har hon inget större matlagningsintresse. – Jag har en särbo som gillar att laga mat och som är väldigt bra på det. Men det är roligt här i dag – särskilt att se ruljansen och logistiken i arbetet och det att man ser resultat direkt. Det skiljer sig från mitt jobb. Jag arbetar mycket med personalfrågor, rapporter,

5 HNEF-MAGASINET

rekrytering och problemlösning. Mina medarbetare är ofta utspridda och tidsperspektivet är annorlunda. – Det är ett så roligt arbete. Man får belöning direkt, säger Nisse Koch. Förstå varför beslut kan ta lång tid Inför skuggningen hos Skog hoppas han få större förståelse för politikers och tjänstemäns arbete och varför det ibland kan ta lång tid att fatta beslut. I köket fräser purjolöksringar. Nisse Koch och Marita Skog greppar varsin visp med en energi som säkert passar lika bra vare sig man styr över ett kök eller en kommuns verksamhet.


Repo r tage

Ljusa drömmar vid havet

PERSONLIGT OCH TRIVSAMT. Sjögården Bed and Breakfast är sinnebilden av ljust och fräscht inuti och innehåller en kombination av gammalt och nytt. Isedora Timander och Carina Skogsström har själva målat, tapetserat och inrett hela huset till ett idylliskt hotell i Härnösand.

n n Sjögården Bed and Breakfast, idylliskt belägen alldeles vid havet i utkanten av Härnösand, drivs av Isedora Timander Skogström och Carina Skogström, två svägerskor som tillsammans köpte ett gammalt hus att rusta upp och använda som hotell och konferenslokal.

H N E F | FA K TA VA D // N y tt fö r etag : Sjögården Bed and Breakfast VA R // S Ö D Ra vägen – Drömmen om att starta eget hade funnits ett tag och att detta hus, som tidigare ägdes av Vårsta, hade så fina förutsättningar för att hyra ut rum gjorde att vi inte kunde låta bli. Började renovera vintern 2011 I februari 2011 började de båda företagarna att renovera huset, som ser enklare ut än paradvillorna intill på Södra vägen men är sinnebilden av ljust och fräscht inuti och innehåller

en kombination av gammalt och nytt. Det är vitt, lätt och romantiskt. Ett rum fungerar som matsal eller konferensrum med stilrena gamla möbler längs väggarna och ett stort bord i mitten av rummet. Samarbetar med andra företag – Vi vill erbjuda mer än bara ett möte. Vi vill att det ska vara trivsamt, öppet och ha en personlig atmosfär. Företagare kan välja att hyra Sjögården endast för att ha möten i en vacker lokal med rogivande havsutsikt eller att även boka övernattning, måltider med mera. Maten kommer då med catering och vi tar bara emot ett sällskap i taget för att man ska kunna vara här ensamma med sina möten. I sommar blev det en hel del bröllopssällskap. Isedora och Carina anordnar också olika aktiviteter när önskemål finns och samarbetar med andra företagare, till exempel grannen Exotic Spa. Isedora kommer från Sollefteå

6 HNEF-MAGASINET

och flyttade till Härnösand när hon träffat sin blivande man. Tillsammans med svägerskan Carina köpte hon huset som skulle bli Sjögården. – Vi har målat, tapetserat och inrett Isedora Timander hela huset själva, driver tillsamfrån februari till mans med Carina juli 2011 då SjöSkogsström Sjögården gården stod färdig. Bed and Breakfast. – Min man tittade på mig som om jag blivit galen när han såg att jag tapetserade inne i garderoberna. Men dessa detaljer bidrar till helhetstänkandet som Isedora och Carina jobbar med: ett hus som de själva skapat på insidan, som passar både till turister, konferensgäster och bröllopssällskap med smak för romantiskt och havsnära boende.


”Det blir alltid som man tänkt sig” n n Att slå hål på jantelagen och att aktivt träna upp sitt positiva tänkande var två budskap som den mentale tränaren Olof Röhlander hade med sig till Härnösands företagare och kommunanställda under sin föreläsning den 22 maj. H N E F | FA K TA VA D // F Ö R E L Ä S N I N G om positivt tänkande V E M // O LO F R Ö H L A N D E R P U B L I K // F ö r e t a g a r e och kommunanställda Föreläsningen bar titeln Det blir alltid som man tänkt sig och hade lockat ett stort antal åhörare som stundtals skrattade så att de grät åt Röhlanders pricksäkra formuleringar om attityder och förväntningar. Alla behöver mental träning – På vissa arbetsplatser kan man tro att det är gäsptävling. ”Jag är så trött”, säger någon och gäspar stort. Då fortsätter andra att berätta att de är ännu tröttare och varför. Eller så skryter man om vem som har kallast hemma. Röhlander var tidigare elitspelare i bordtennis och det var delvis berättelser från sportvärlden som fick illustre-

ÅRETS TALARE 2011. Föreläsningen med Olof Röhlander, utsedd till Årets talare 2011, genomfördes i ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Härnösands kommun och HNEF. ra den typ av träning som få prioriterar men som kanske alla behöver: den mentala träningen. Rätt attityd viktigare än rätt resurser – Rätt attityd är viktigare än rätt resurser och alla kan börja tänka målstyrt, det är aldrig för sent. Träning ger färdighet. Hur många här är det som planerar in tid i kalendern för systematisk mental träning och för utvärdering av hur det går? Genom illustrationer i ord och bild visade Röhlander på skillnaden mellan att vara ett offer för omständigheterna eller att ta saken i egna händer,

att bana väg för ”flyt” och att bryta mönstret i negativa situationer. Hur gör man då för att själv inte dras ned i negativitet och för att inte bestämma sig för att det ska bli en jobbig dag där det aldrig blir som man tänkt sig? – Det blir alltid som man tänkt sig. Sug åt dig av allt från folk som fattar vad det är du vill göra. Det är när det är natt man ska tänka dag – och det har faktiskt aldrig varit natt två gånger i rad. Om det är något jag vill att ni tar med er när ni går härifrån är det detta: Framrutan är alltid större än backspegeln.

Christina har fokus på hälsa n n I det gamla Rehabcentrum i Härnösand bubblar det av liv. Sedan Landstinget lade ned verksamheten i lokalerna har företagare flyttat in, samtliga med fokus på hälsa och välmående. En av dem är Christina Ögrim som flyttade från Stockholm till Härnösand för 2,5 år sedan och inte ångrar sig en sekund. H N E F | FA K TA VA D // N y tt fö r etag : Cambridge Viktprogram VA R // R E H A B C E N T RU M

Allt är behändigt i Härnösand. Allting finns här och det är nära till allt. Jag tänkte gå ut i lördags och det fanns hur mycket som helst att välja mellan:

teater, konsert, blues … Christina har varit egen företagare i över trettio år, först med PR och reklam och sedan med inriktning mot hälsa. Christina var den som introducerade studsmattan i Sverige på 1980-talet Christina Ögrim. och startade även en egen studsmattefabrik. Den fick dock för hård konkurrens från Taiwan. Christina Ögrim gav sig då i kast med något annat – vikt. Hon utbildade sig till kognitiv kostrådgivare och Cambridgerådgivare och har under sin

7 HNEF-MAGASINET

korta tid i Härnösand redan bantat bort mer än 8,5 ton Härnösandsbor. – Cambridgemetoden består av tre delar: viktminskning, stabilisering och att hålla vikten. Metoden är baserad på smaksatta pulver som blandas till drycker. Menar hon då att det är bättre med pulverdiet än att äta vettigt och röra på sig? – Inte alls. Däremot är det en mycket bra kickstart för den som vill gå ned i vikt och en måltidsersättning som ger ett bra kosttillskott. Jag kombinerar också Cambridgemetoden med mitt arbete som kognitiv kostterapeut, för detta handlar ju om att ändra vanor och tankesätt på längre sikt, inte om någon jojobantning.


R e p o r ta g e

KVINNOR OCH FÖRETAG. Lena Nordlander i företaget Mittkompetens organiserar Mittnätverket på uppdrag av Företagarna i Härnösand. Annlena Sjölund från Miljökompassen är med för första gången och är nöjd.

Mittnätverket 2012 ska lyfta fram kvinnors företagande n n Det är en solig dag på Vårsta när Mittnätverket möts för sin tredje träff av åtta, med Kristina Lockner och Lena Nordlander i spetsen. Mittnätverket startades 2010 med Företagarnas lokalförening i Härnösand som projektägare. Kristina och Lena driver tillsammans företaget Mittkompetens och det är andra gången de organiserar Mittnätverket som på uppdrag av Företagarna ska synliggöra, tydliggöra och möjliggöra kvinnors företagande. Kvinnor är kraftigt underrepresenterade i företagarvärlden. – Vi startade Mittnätverket 2010 med Tillväxtverket som en av de stora initiativtagarna och finansiärerna. Mittnätverket fungerar både som utbildning, fortbildning och nätverk. Första omgången företagare fortsatte att

RÄTT SATSNING. Veterinär Kicki Östensson har saknat nätverk och utbildning om företagande på nära håll.

H N E F | FA K TA VA D // P R OJ E K T M I TT N Ä T V E R K ET för kvinnors företagande H U R // U T B I L D N I N G / N Ä T V E R K nätverka långt efter att själva träffarna tagit slut, berättar Lena Nordlander. – Nu har vi startat en ny omgång 2012 och även börjat samarbeta med nätverket Vendela. Jobbar fram handlingsplan En av deltagarna i Mittnätverket 2012 är Annalena Sjölund från Miljökompassen. – Jag missade den första omgången men tänkte att nu ska jag vara med, förutsättningslöst. Än så länge njuter jag mest och får se vad det hela kommer att ge i framtiden. En konkret fördel är att man inte bara sitter och lyssnar utan aktivt jobbar fram en egen handlingsplan. Kicki Östensson, veterinär på Veterinärmottagningen Kusthöjden, har länge saknat ett nätverk. – Jag har jobbat som företagare sedan 1982 men aldrig blivit inbjuden i något sammanhang att lära mig om företagande, utom enstaka kurser som har varit mycket dyra och förlagda exempelvis i Stockholm. Nätverk och utbildning på nära håll är något jag verkligen efterlyst, och jag ser det inte som nödvändigt enbart för kvinnor som är företagare utan för alla.

8 H N E F - M AGA S I N ET

Vi är Sveriges enda ginbränneri och världens nordligaste. Mycket tack vare våra insatser i sociala medier har intresset för vårt gin väckts runt om i världen.


Hernö Brenneri – världens nordligaste ginbränneri n n I byn Dala utanför Härnösand bubblar företagsamheten och de första dropparna gin efter eget, färdigt recept. Ett gin som redan väckt uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser, bland annat i Asien, Kanada och förstås ginets hemland England.

15 delägare. Jon har en bakgrund som statsvetare och bartender – en bra kombination, kan tyckas, när det gäller att både skaffa fram alla tillstånd och hitta de rätta smakerna.

Växte snabbt till 15 delägare Jon Hillgren grundade Hernö Brenneri 2011 hemma på den idylliska gården på landet och jobbade först ensam med företaget som snabbt växte till att bestå av tre familjer och sedan totalt

Första produkterna i november I juni installerades kopparpannan Kierstin i bränneriet, en bastant och kompetent dam som fått sitt namn av en stark kvinna som bodde på gården på 1600-talet. Jon beskriver kopparpannan som en stor, stark individ som skapar med kärlek och ömhet. – Vi har kommit så långt att vi nu har ett nästintill färdigt recept och de första produkterna kommer att bli klara i november. Hernö Brenneri invigdes 7 september i närvaro av bland annat landshövdingen och Företagarnas ordförande, bryggerikungen Jens Spendrup. – Vi är Sveriges enda ginbränneri och världens nordligaste. Mycket tack vare våra insatser i sociala medier har intresset väckts för vårt gin runt om i världen.

SVERIGES ENDA. Ett glas Hernö Artisan Gin från Sveriges enda ginbränneri – i Dala utanför Härnösand.

STARTADE 2011. Jon Hillgren startade företaget förra året. Nu är de 15 delägare i bolaget.

H N E F | FA K TA VA D // N y tt fö r etag : Hernö Brenneri VA R // D A L A , H Ä R N Ö S A N D Två tusen flaskor med en specialupplaga av Hernö Artisan Gin går att förhandsbeställa, varav hälften redan reserverats. Sedan kommer deras ekologiska gin med norrländska smaker ut på marknaden.

9 HNEF-MAGASINET


SOMMARFESTERNA I HÄRNÖSAND 2012 VA D // H Ä R N Ö S A N D S S TA D S F E S T VA R // M E L L A N H O L M E N N Ä R // 1 9 - 2 1 / 7

VA D // S T O R A H Ä R N Ö S A N D S D A G E N VA R // M E L L A N H O L M E N N Ä R // 1 9/ 7

VA D // H Ä R N Ö S A N D S M AT F E S T VA R // M E L L A N H O L M E N N Ä R // 2 7/6 -1 / 7

VA D // M A K E M U S I C VA R // H E L A S TA N N Ä R // 2 1 /6 VA D // H Ä R N Ö S A N D S B E A C H C U P VA R // T O R S V I K N Ä R // 1 7-1 8 / 7

VA D // H Ä R N Ö S A N D S S TA D S G O L F VA R // H E L A S TA N N Ä R // 1 9/ 7

Så minns vi sommaren i Härnösand 2012 Det hände mycket i Härnösand sommaren 2012! Det ska ju vara trevligt att leva och bo i Härnösand. Därför är Härnösands företag med och ger stöd till en rad arrangemang. Här är några sommarens höjdpunkter. 10 HNEF-MAGASINET


F L E R B I L D E R H I T TA R D U P Å w w w. faceboo k . com / ha r nosandsfo r etag

VA D // B R O Ö P P N I N G ! VA R // S T P E T R I LO G E N O C H D O M KYRK A N N Ä R // 4 / 8

11 HNEF-MAGASINET


SOMMARFESTERNA I HÄRNÖSAND 2012

Härnösands stadsfest 19-22 juli Stadsfesten i Härnösand bjöd på mängder av artister i olika genrer, mat och dryck – med eller utan underhållning av bland annat Wallmans Salonger – och lockade ett stort antal besökare till Mellanholmen 19-22 juli.

Stora Härnösandsdagen 19 juli Mellanholmen bubblade av liv på Stora Härnösandsdagen som bjöd på kaniner, Tobbe Trollkarl, E-type, Småstjärnorna, zumba, trubadurmusik, ponnyridning och mycket mer. Det är tredje året Härnösands kommun arrangerar Härnösandsdagen, tillsammans med en rad organisationer och företag.

Härnösands stadsgolf 19 juli I strålande sommarväder spelades Stadsgolfen på Vägnö golfbana under Härnösandsdagen den 19 juli. Företagare hade parats ihop med kända profiler, exempelvis tv-sportens David Fjäll, och hela 32 lag deltog i tävlingen.

Broöppning! 4 augusti Det är fjärde året i rad som musikföreningen Härnta ordnar festivalen Broöppning! på och runt St Petri Logen och detta år även med program i Domkyrkan. 900 personer trotsade regnet.

12 HNEF-MAGASINET


F L E R B I L D E R H I T TA R D U P Å w w w. faceboo k . com / ha r nosandsfo r etag

Härnösands Beachcup 17-18 juli Härnösands FF drog 2008 igång Beachfotboll vid Torsvik för att bredda intresset för fotboll och testa något nytt. Årets Beachcup spelas den 17-18 juli. Härnösands FF stod som värd för SM i Beach Soccer tillsammans med Svenska fotbollsförbundet. SM-kvalet genomfördes 20-21 juli.

Make Music 21 juni I sommar var det premiär för en gatumusikfestival, Make Music, i Härnösand. Festivalen arrangeras av Alma Pettersson, som nyss gått ut nian, i samarbete med ABF.

Matfesten 27 juni– 1 juli I slutet av juni var det premiär för Härnösands Matfest, en ny folkfest på Mellanholmen med maten i fokus. Kring ett stort restaurangtält samlades fem restauranger med olika menyer. Bakom Matfesten står den nya föreningen Härnökrögarna, där ett stort antal restauranger i Härnösand samverkar. 13 HNEF-MAGASINET


Repo r tage

Ny båttvätt för miljö och n n Hernö Marina har funnits som butik och serviceställe för båt- och fritidsintresserade i åtta år, men nu satsar företaget även på båttvätt för att hålla miljön ren och spara både pengar och energi åt båtägarna. Inne i Hernö Marinas butik finns allt möjligt för ett aktivt fritidsliv – cyklar, flytvästar, kläder, båtar. De nya lokalerna på Kronholmsplan bjuder på stora utrymmen alldeles nära vattnet och båttvätten. Snart flyttar även sjö-

H N E F | FA K TA VA D // N Y B Å T T V Ä T T för fritidsbåtar VA R // H E R N Ö M A R I N A macken närmare. Företaget har även vinterförvaring i andra lokaler av bland annat båtar och husvagnar. Första båttvätten norr om Stockholm – Båttvätten är den första stationära tvätten norr om Stockholm. Vi har kämpat några år för att få hit den och

det är nu första sommaren den är igång, sedan några veckor tillbaka, berättar Christer Borg som är VD för företaget. I stället för miljöfarlig färg Att tvätta båtarna är ett alternativ till att använda de miljöfarliga färger som gör så att havstulpaner och alger inte fastnar under båtarna. Det är ett alternativ som växer sig allt starkare. – Vi befinner oss i en övergångsperiod nu när vi måste förstå att det är ohållbart att använda miljöfarliga färger – som dessutom måste målas

Att tvätta båten blir inte dyrare än att måla; dessutom släpps inga gifter ut i vattnet och bensinförbrukningen sjunker naturligtvis också.

14 HNEF-MAGASINET

RENT I HÄRNÖSAND. Båttvätten i Härnösand är den första stationära tvätten norr om Stockholm.


plånbok

BÅTLIV. Christer Borg driver Hernö Marina, butiken för ett aktivt fritidsliv med cyklar, flytvästar, kläder och båtar. Nu erbjuder företaget även båttvätt. – Att tvätta båten blir inte dyrare än att måla. Dessutom släpps inga gifter ut i vattnet. på någon gång per år för att de ska fungera, då giftet släpper och behöver förnyas. När havstulpaner och annat fäster blir det efter ett tag som en skrovlig heltäckningsmatta under båten och den går så mycket långsammare att man kan tro att det är fel på motorn. Bränsleförbrukningen ökar, båten går trögare. I stället för att då måla på giftig färg kan man tvätta båten 2-3 gånger per år. Avfallet sugs upp Hernö Marinas båttvätt ägs av organisationen Håll Sverige Rent och drivs av marinan. Till skillnad från många andra båttvättar har den en uppsamlingsbassäng där avfallet slamsugs i stället för att släppas rakt ut i havet igen. – Att tvätta båten blir inte dyrare än att måla. Dessutom släpps inga gifter ut i vattnet och bensinförbrukningen sjunker naturligtvis också. Driftskostnaden minskar betydligt och jag har sett exempel på båtar som ökat hastigheten från 25 till 35 knop direkt efter tvätt.

Webbhandelskurs gav deltagarna mersmak n n Under maj anordnade Vuxenskolan i Härnösand en kurs i e-handel i samarbete med HNEF. Kursledare var den framgångsrike webbhandlaren Magnus Holmström som driver flera butiker på internet med inriktning mot fiske. Många Härnösandsföretagare och andra intresserade hade samlats till informationsträffen där Magnus Holmström gav värdefulla tips om att starta butik på internet och även generella tips om att starta företag. – Undvik att använda förnamn i företagsnamn eller titlar. På så sätt blir det en liten firma som kan få svårt att växa. Sociala medier, webbdesign och rätt plattformar var annat som togs upp under kvällen. – Det blir allt vanligare med filmer som produktinformation och att man syns i sociala medier, som exempelvis Facebook, blir allt viktigare. Mikael Kalling, guldsmed i Härnösand, driver en populär internetbutik och delade med sig av hur han lyckats i en presentation som även finns tillgänglig på internet: http:// kalling.com/webbutik.htm Av besökarna på informationsmötet anmälde sig ett tiotal till utbildningen som omfattade tre tillfällen.

H N E F | FA K TA VA D // KUR S I W E B B H A N D E L för intresserade V E M // H N E F/ V U X E N S Ko L A N

LYCKAD PÅ NÄTET. Guldsmed Mikael Kalling delade med sig av erfarenheter av sin lyckade webbutik. Vuxenskolans Lotta Bergman säger att det kommer att finnas ny möjlighet att gå kursen i höst om tillräckligt många anmäler sig: – Deltagarna har lärt sig mycket om hur man bygger en bra internetbutik och syns på internet. Det har varit många frågor och svar. De flesta som gått kursen har fysiska butiker som de vill komplettera med internetbutiker. På vår hemsida finns möjlighet att anmäla sig till nästa kurs.

MÅNGA INTRESSERADE AV NÄTFÖRSÄLJNING. Magnus Holmström gav värdefulla tips om att starta butik på internet. Av dem som var på plats anmälde sig ett tiotal till vidareutbildning vid tre tillfällen. Utbildningen anordnades av HNEF och Vuxenskolan.

15 HNEF-MAGASINET


Repo r tage

Älskade hästar vårdar på Hemsön

HÄSTKUR. Madeleine BranderFrestadius startade på allvar med Stall BF sommaren 2012. Nu erbjuder hon rehabilitering med sina hästar och guidade turer på Hemsön.

n n Madeleine Brander-Frestadius har alltid älskat hästar. Hon utbildade sig först till undersköterska när hennes liv förändrades av ett blixtnedslag. Nu driver hon Stall BF på Hemsön och arbetar med rehabilitering och guidade ridturer. På Hemsön vindlar sig vägen genom skog och idylliska landskap. Här ligger Stall BF, ett stall som egentligen inte har något stall men däremot boxar där gammelhästarna står och tuggar, hagar där ett tonårsaktigt föl stolpar efter en 22-årig valack och där stona tittar fram mellan träden. Madeleine Brander-Frestadius, ägaren till Stall BF, kommer från Ramsele. Hon är

H N E F | FA K TA VA D // N y tt fö r etag : Stall BF VA R // H E M S Ö N utbildad undersköterska men hennes liv tog en ny vändning i samband med en dramatisk händelse. Träffades av blixten – Blixten slog ned i mig när jag stod och diskade. Det gick så illa att jag fick en konstaterad hjärnskada och blev ordinerad vila. Jag kunde inte jobba längre, men när jag som nyskild

16 HNEF-MAGASINET

tillbringade en period på Hemsön hos en släkting märkte jag hur bra man mår av hästar och hur lugnt och skönt det är här. Psykisk rehabilitering – Jag har alltid varit intresserad av det som har med hjärnan och beteende att göra. När jag flyttat hit och börjat ha hästar kunde det ibland stanna bilar med människor som ville gå ut och bara få vara nära hästarna, ofta människor som inte mådde bra. Nu vill Madeleine göra det möjligt att bli rehabiliterad med hjälp av hästarna. Mest gäller det psykisk rehabi-


TROR PÅ UPPSVING. Emil Karström tror att uthyrning av filmer kommer att få ett uppsving när samhället tar till hårdare tag mot illegal nedladdning. Sedan drygt två år driver han Videoteket på Skeppsbron i Härnösand.

Emil startade Videoteket direkt efter gymnasiet n n Videoteket i Härnösand firade 2-årsjubileum den 26 mars. Vi träffade dess unge ägare Emil Karström för att höra hur det egentligen är att jobba med videouthyrning – och för att få några filmtips. H N E F | FA K TA VA D // F Ö R E TA G : V i d e o t e k e t VA R // S K E P P S B R O N Att videouthyrningsbranschen hotas av illegala nedladdningar tycks inte bekymra Emil Karström, som startade Videoteket direkt efter att han slutat gymnasiet. Härnösand hade då varit utan videobutik under en period.

litering, men det kan även handla om lättare fysiska problem. Stall BF startade på allvar sommaren 2012, dels med rehabiliteringsverksamheten men även med guidade turer på hästryggen. Dessutom går det att boka romantiska midnattsritter med middagsbord dukat i skogen. Madeleine Brander-Frestadius, som för övrigt fick ett blixtformat ärr i pannan som Harry Potter efter blixtnedslaget, lever nu sin dröm tillsammans med 11 hästar som snart blir 12, med familj och hundar på Stall BF.

Härnösand – en filmstad – Härnösand är en filmstad där många har lite annorlunda smak och där Filmstudion är stor. När Ipred-lagen kom började jag fundera på att det kanske skulle gå att driva Videoteket som en mindre butik, med färre anställda, men med samma möjlighet att ta in alla filmnyheter. Nu hoppas vi på ännu ett uppsving då det blir lite hårdare tag mot nedladdning. Videoteket ingår i en kedja där de andra butikerna finns i Sundsvall och Sollefteå, men butikerna är samtidigt fristående och bestämmer över sina egna priser och kampanjer. Exempelvis har butiken i Härnösand valt att erbjuda 3 nya filmer som man får låna i en vecka för 100 kr.

17 HNEF-MAGASINET

ERFARENHET. Kurt “Gytta” Edfeldt har jobbat i videobranschen i Härnösand sedan 1981. Då kunde man få köa i veckor för att hyra en populär film. – Det här är en mysig liten stad, en härlig sommarstad. Det är bara synd att stadskärnan flyttar lite nu. Emil har en anställd, Kurt ”Gytta” Edfeldt, som är en riktig veteran inom videobranschen. Videoteket är den sjätte butiken han jobbar i sedan 1981 då filmuthyrning var något nytt. Stor skillnad – På den tiden fick man ansöka om att köpa filmer av till exempel Warner Brothers, och då kom två eleganta herrar för att kontrollera butiken innan man blev godkänd. De gick omkring med vita handskar och strök med händerna längs hyllorna. En stor skillnad var antalet kopior av varje film; Gytta berättar att man kunde få köa i veckor för att hyra den nya James Bond-filmen då det helt enkelt inte fanns tillräckligt många exemplar.


Repo r tage

HNEF:s mål: Bättre näringslivsklimat till 2014

n n Den 25 maj glittrade Härnösands företagare ikapp på den årliga företagargalan på St Petri Logen och njöt av middag, liveunderhållning och dans till DJ. Här kommer en lista över vinnarna.

Se bildspel från galan! www.harnosandsforetag.se/ reportage

Festlig galakväll för Härnösands företagare

PRISADE. Kenneth Zetterlund, Alltid Marknadsbyrå, mottar priset som Årets Företagare av Pelle Österholm (ovan). Jonatan Norberg, St Petri Logen, fick hederspris (till höger).

n n HNEF:s styrgrupp har nyligen haft ett uppföljningsmöte på Solebo där de mål som sattes upp 2011 utvärderades och fick nya, tydligare former för framtiden i projektet Företagarna för Härnösand. Moderatorn Stefan Eriksson spetsade till planeringen genom att ställa frågor: – Man säger ofta att det ska göras av någon – men vem? Härnösands Näringsliv Ekonomisk Förening, HNEF, vill fungera som en länk mellan kommun och företagare och arbeta aktivt med att förbättra företagsklimatet i Härnösands kommun. En tydlig målsättning är att stiga på näringslivsrankningen med 50 placeringar till 2014, ett mål som deltagarna på mötet verkade se fram emot med spänning och många konkreta aktiviteter för att förbättra näringslivsklimatet fastslogs. Bland annat kommer medlemmarna i styrgruppen att åka ut och besöka företagare. Det populära skuggningsprojektet, där företagare och politiker/ tjänstemän får följa med varandra en dag på jobbet, kommer att utvecklas. Skuggning, matchmaking, e-handel och företagsfrukostar var fyra viktiga punkter som står med i höstens program. Som en av deltagarna, Anders Näslund, uttryckte det: – Vi har fått mycket gjort, men det vi jobbar med nu är det viktigaste, hur vi renodlar och går vidare inför framtiden.

H N E F | F Ö R E TA G E N S O M VA N N P R I S E R 2 0 1 2 Årets Tillväxtföretag Y-Plåt i Härnösand AB Årets Nyföretag Rotudden Skog AB Hederspris Jonatan Norberg, St Petri Logens restaurang Svensk Handels Årliga Butikspris Ångermanlands Hemslöjd AB Hushållningssällskapets pris till Årets Livsmedelsproducent Häggby Gård i Häggdånger Företagarnas pris till Årets Företagare Kenneth Zetterlund, Alltid Marknadsbyrå

18 HNEF-MAGASINET

NYA MÅL. Styrgruppen sammanträder på Solebo satte nya mål.


I NLEDN I NG

HNEF och Projekt Företagen för Härnösand HNEF är en paraplyorganisation för sju olika företagarföreningar; Företagarna, Svensk Handel, Industrigruppen, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Hantverks- och småföretagarföreningen, Fastighetsägarna och Destination Härnösand. Ordförande Anders Wahlqvist Industrigruppen anders.wahlqvist @edmolift.se

Ledamot Maria Grafström Härnösands Handel systerojag @hotmail.com

Vice ordf Anders Näslund Hantverks & Småföretagarföreningen anders.naslund @kajaw.se

Suppleant Ingemar Forzelius Industrigruppen ingemar.forzelius @hemab.se

Suppleant Per Bodin Härnösands Handel per.bodin@ vn.lansforsakringar.se

Suppleant Christer Westerlund Hantverks & Småföretagarföreningen westerlundmaleri @herno.net

Ledamot Cecilia Möllerfors Företagarna mitti@telia.com

Ledamot Peter Sundström LRF sundstrom.peter @gmail.com

Ledamot Håkan Gilmark Fastighetsägarna hakan@gilmark.se

Suppleant Garry Langendorf Företagarna garry@ekonomiavdelningen.nu

Suppleant Monica Jacobsson LRF moni@lbt.se

Ledamot Eva Larson Destination Härnösand info@solebo.se

H Ä R nösands komm u ns R epresentanter i S tyrgr u ppen för projektet Fred Nilsson Härnösands kommun fred.nilsson @harnosand.se

Anders Gäfvert Härnösands kommun anders.gafvert @harnosand.se

Uno Jonsson Härnösands kommun uno.jonsson @harnosand.se

Marita Skog Härnösands kommun marita.skog @harnosand.se

Projektledare Pelle Österholm HNEF pelle@harnosandsforetag.se

HNEF är ett samarbete mellan företagarföreningarna i Härnösand. Projekt ”Företagen för Härnösand” är ett treårigt projekt för att skapa förutsättningar för att HNEF ska vara företagens gemensamma aktör gentemot andra parter, främst kommunen. Medfinansiärer är Länsstyrelsen Västernorrland, Härnösands Kommun, Företagarna och Handelsplats Härnösand.

19 HNEF-MAGASINET


Välkommen till mötesplatser för företag www.harnosandsforetag.se

HÖSTENS AKTIVITETER

• E-handelsutbildning: Infoträff 17/10 • Matchmaking & kvällsaktivitet 22/11 • Skuggning i höst: Fortsättning på vårens parsamverkan mellan en företagare och en kommunanställd/politiker. Nu siktar vi på 20 par. • Frukostmöten, First Hotel kl 7.45 17/10, 14/11, 12/12

Gå in på vår webbsida www.harnosandsforetag.se så får du veta mer.

• Starta Eget-information: 2/10, 6/11, 4/12 • Kommunstyrelsens arbetsutskott besöker företag 25/9, 23/10, 13/11, 18/12

Vill du ha ett besök på ditt företag, ta kontakt med Näringslivsenheten.

• ”Kick-off” Landsbygdsprojektet 26/9 Har ni företagare andra förslag, kontakta Pelle Österholm 070-623 71 03

Projektets syfte är – att analysera, samordna och gemensamt tillgodose föreningarnas och företagarnas behov samt skapa förutsättningar för ökad konkurrenskraft och fler starka företag. – att samverka mellan kommun och näringsliv för att öka företagarnas delaktighet i kommunens utveckling och på sikt skapa ett starkt och bra näringslivsklimat i Härnösand.

Du hittar oss på Facebook

facebook.com/harnosandsforetag eller på vår webb

www.harnosandsforetag.se Mail:

pelle@harnosandsforetag.se

Vi samverkar Härnösands kommun,

Länsstyrelsen och alla företag i Härnösand. Info: Pelle Österholm 070-623 71 03

För ett starkt och bra näringslivsklimat i Härnösand!

HNEF 2012  
HNEF 2012  

Härnösands kommun • Länsstyrelsen • Härnösands företag & företagare i samarbete