Page 1

Svenska Dragkampfรถrbundet

SVENSKA DRAGKAMPFร–RBUNDET


Svenska Dragkampförbundet

Det här är dragkamp

TVÅ LAG, ETT REP – SVÅRARE ÄN SÅ ÄR DET INTE Det finns många sätt för två lag att mäta sin styrka. Men det finns inget enklare och mer grundläggande än det här: Två lag. Ett rep. Fyra meter mark att vinna eller förlora. Svårare än så är det inte. Ingen komplicerad utrustning, ingen kroppskontakt. Bara den gemensamma styrkan i muskler och psyke hos dig och dina lagkamrater, ställd mot samma styrka hos motståndarlaget. Jo, det finns lite fler regler, men principen är intuitiv och självklar. Det lilla materialet är enkelt att skaffa. Dragkamp är en sport där alla kan vara med, och där det aldrig är för sent att börja. Det är också en sport som på många sätt är väldigt demokratisk och rättvis. Viktklasser gör att lagen som möts ska ha samma förutsättningar. Och här görs ingen skillnad på stjärnor och rollspelare. Alla gör samma jobb vid repet och samarbetet inom laget är helt avgörande. Det gör gemenskapen i laget, och inom hela dragkampsfamiljen, väldigt stark. Så vad säger du? Har du lårmuskler och vilja av stål – eller vill du få det? Och framförallt: vill du ta i ordentligt och få en riktigt bra gemenskap kring idrottandet? Då är dragkamp sporten för dig!

> Dragkamp är en styrke- och uthållighetssport som utövas i lag om åtta deltagare. > Två lag tävlar mot varandra och drar i varsin ände av ett rep som ska vara minst 33,5 meter långt. Det lag som lyckas förflytta motståndarna fyra meter har vunnit draget. Matchen avgörs i bäst av tre dragningar. > Utomhus är banan 40 meter lång och minst 3 meter bred och man tävlar på plant gräsunderlag. > I dragkamp tävlar man i viktklasser för att de lag som möter varandra ska ha samma förutsättningar. > Dragkamp som idrott kom till Sverige under 1800-talet och de första SM-tävlingarna avgjorde 1898. Idag har Svenska Dragkampförbundet ca 30 medlemsföreningar.

Det här utvecklar du som dragkampare Fysik Inom dragkamp får musklerna verkligen jobba! Ben och bål får jobba hårdast, men hela kroppen stärks. En duktig dragkampare är stark men också uthållig och en fördel med idrotten är att den är skonsam för kroppen. Långsamma rörelser och obefintlig kroppskontakt gör att skador är väldigt ovanliga. Psyke När musklerna skriker och motståndet känns övermäktigt är det lätt att ge upp. Att kunna behålla fokus och att orka fortsätta även när det tar emot är viktigt och det är också en egenskaper som du kan träna upp. Dragkamp handlar lika mycket om uthållighet ”i huvudet” som i kroppen. Lagkänsla/samarbete I dragkamp finns det inga stjärnor. Här är alla åtta lagmedlemmar lika viktiga och samarbete är nyckeln till framgång. Det gäller att veta inte bara vad du själv orkar utan vad dina lagmedlemmar orkar – och vad du kan göra för att peppa dem och få dem att orka lite till. Kämpaglöd. Dra-dra-draaaaa!


SVENSK DRAGKAMPHISTORIA 1898 Svenska mästerskapstävlingar arrangeras för första gången 1912 Dragkampen vinner guld vid OS i Stockholm. Sju poliser och en fiskarpojk ingår i laget. 1913 VM guld i Breslau, Polen (dåvarande Tyskland). 1933 Svenska Dragkampförbundet bildas. Idrotten tillhörde tidigare friidrotten. 1958 Svenska Dragkampförbundet väljs in i Riksidrottsförbundet (RF). 1960 Sveriges och Englands dragkampförbund bildar det internationella förbundet Tug of War International Federation (TWIF). 1964 Ett inofficiellt EM (Baltiska Spelen) arrangeras i Malmö. Fyra länder deltar. 1971 Sverige arrangerar EM på Gamla Ullevi i Göteborg. 1979 Sverige arrangerar EM på A6 i Jönköping. 1988 Sverige arrangerar VM på Malmö gamla IP. 1994 Sverige arrangerar VM på Fyrishov i Uppsala. 2008 Sverige arrangerar VM på Nösnäs i Stenungsund 2016 Sverige arrangerar VM vid Swedbankstadion i Malmö. Ett arrangemang med rekordmånga deltagare – 25 länder och 1400 deltagare. Meriter Sverige har tagit ett flertal EM/VM guld genom åren. Både damer och herrar. Damerna har fler guld än herrarna. Sverige var med och introducerade mixedklassen 2010 och har vunnit alla mästerskap i mixedklassen utom två gånger då det blev silver och brons. Sverige har varit topp 3 i ranking i världen sen 2005.

POSTADRESS: Svenska Dragkampförbundet, Furets väg 4 432 65 Väröbacka BESÖKSADRESS: Furets väg 4 432 65 Väröbacka KONTAKT: Tel: +46703630986 E-post: anders.andersson@svenskdragkamp.se


Svenska Dragkampförbundet

Jennie Andersson – EM-GULD, VM-GULD OCH SM-GULD I MÄNGD


”jag FICK tidigt åka med på tävlingar i södra Sverige och även internationellt. Även som nybörjare fick jag vara med och det var kul och spännande” Svenska Dragkampförbundet Vad gjorde att du började med dragkamp?

På vilket sätt är psyket viktigt?

– Alla mina tre syskon höll på så det var väl naturligt på ett sätt. Jag var fjorton och hade provat alla möjliga idrotter innan, men inte riktigt fastnat för något. Så provade jag dragkamp och sedan dess har jag varit helt fast. Vad var det du fastnade för? – Gemenskapen var det viktigaste i början. Vi hade så kul på träningarna och dessutom fick jag tidigt åka med på tävlingar i södra Sverige och även internationellt. Även som nybörjare fick jag vara med och det var kul och spännande, men det tog ett tag innan jag började satsa. Gemenskapen är fortfarande en stor del av sporten för mig. Jag brukar säga att dragkampen är min andra familj.

– Det handlar om att ha inställningen att man aldrig ger sig, och sedan är det ju också ett mentalt spel under matcherna. På VM 2016 till exempel gick vi en fruktansvärt hård semifinal mot Schweiz. I landslaget står jag som etta, det vill säga längst fram i laget, och jag ser hur deras etta är helt slut. Jag är precis lika slut, men då gäller det att stålsätta sig och inte visa något som får henne inse hur trött jag faktiskt är.

Hur mycket tränar du?

– Under vintern lägger jag mycket tid på kondition och kroppens grundstyrka. Det är ett gemensamt fyspass i veckan och så egen träning där det mest handlar om kondition. Jag åker mycket skidor och åker Vasaloppet 2018. Dessutom har vi ett gemensamt dragkampspass i veckan då vi tränar på sandbana, ett underlag som tar extra mycket på lår och ben. – Under våren blir det mer träning, då tränar jag i princip all tid jag har. Det är dragkamp två gånger i veckan, två fyspass i veckan och så mycket individuell träning, framförallt kondition. Vilka egenskaper är viktiga i dragkamp och vilka är överskattade?

– Ren storlek är ju helt oviktigt eftersom vi tävlar i viktklasser. Styrka är viktigt, men det är konditionen och uthålligheten som avgör en match. Tekniken och lagarbetet betyder också oerhört mycket och de delarna tar lång tid att lära sig ordentligt – fullärd blir man aldrig. Dessutom är psyket viktigare i dragkamp än vad många kanske tror.

Vilka är dina främsta meriter?

– Oj, det låter kanske konstigt men jag har inte riktigt koll på hur många medaljer jag har från olika mästerskap. EM-guld har jag sex–sju stycken, VM-guld… fem kanske? Och SM-guld tio, femton, tjugo ungefär. Däremot vet jag säkert att jag har två VM-silver och sjutton SM-silver. Hur kan du veta hur många silver du har men inte antalet guld?

– Haha, silvren glömmer man inte, det är de som svider mest. Får du ett silver har du ju förlorat. Med alla dina meriter – är det fortfarande lika roligt med dragkamp?

– Ja, det ju det! Det händer att jag sitter i bilen hem efter träningen och plötsligt känner att det svider i handflatorna och att musklerna nästan krampar. Jag märker det inte förrän jag är på väg hem för att det är så kul att träna. FAKTA Jennie Andersson ÅLDER 33 FAMILJ Sambo, två barn KLUBB Brunnsbergs IF

POSTADRESS: Svenska Dragkampförbundet, Furets väg 4 432 65 Väröbacka BESÖKSADRESS: Furets väg 4 432 65 Väröbacka KONTAKT: Tel: +46703630986 E-post: anders.andersson@ svenskdragkamp.se


Svenska Dragkampförbundet

JESPER Andersson –VM-BRONS I USA, SM-GULD OCH ELITSERIEGULD


”Jag är ju ung så jag hoppas att jag har mycket roligt och många framgångar framför mig, men av det jag varit med om hittills måste jag säga VM-bronset från USA 2014.” Svenska Dragkampförbundet Varför började du med dragkamp?

Hur ser ditt träningsprogram ut?

– Jag hade inte så mycket för mig och pappa höll på även om han inte var aktiv längre. Så sporten fanns i familjen kan man säga.

– Under lågsäsong är det sex pass i veckan, tre dragpass och tre gympass. Sedan trappar jag upp på försäsongen och då kör jag varje vecka två–tre dragkampspass, tre–fyra gympass och så tre konditionspass med intervaller eller liknande. – I gymmet kör jag mycket rygg, rodd och marklyft. Dragkampen i sig ger mycket i axlar, ben och bål så när jag kör styrkepass tränar jag mycket för att balansera de muskelgrupperna. Sedan är dragkampen speciell på det sättet att det krävs mycket statisk styrka och den kommer inte direkt. Den hårdheten är något man bygger över tid. När jag tränade som mest låg jag på tjugo pass i veckan, men det var när jag gick i skolan och kunde styra min tid mer. Nu jobbar jag och kan inte träna riktigt lika mycket.

Är det svårt att komma igång med dragkamp?

– Nej, egentligen är det väldigt lätt. Det är väldigt enkla regler, du behöver inte så mycket grejer och har du två hyfsat jämna lag så är det roligt direkt. Och att komma upp till en bra hobbynivå går ganska snabbt. Många lyfter fram den stora gemenskapen kring dragkamp – stämmer den bilden?

– Ja, verkligen. När jag började så var jag inte så vältränad och orkade egentligen ingenting, men det var en väldig gemenskap på träningarna och det var det viktigaste. Det var som en stor familj som tog emot en. Efterhand så har tävlingsmomentet i dragkampen blivit viktigare, men det roliga är att den speciella gemenskapen finns kvar även när man kommer upp på elitnivå. Familjekänslan är alltid där, och inte bara inom klubben utan mellan klubbarna. Hela Dragkamps-Sverige är som en stor familj. Vilka egenskaper krävs för att bli en riktigt bra dragkampare?

– Styrka är viktigt naturligtvis, men vi har ju viktklasser så egentligen handlar det om att vara stark i förhållande till sin vikt. Sedan är det ofta så att är du stor och stark så är du inte särskilt uthållig. Ett drag kan ta upp till 20 minuter och en finalmatch är bäst av tre drag så man måste vara uthållig. Man måste vara envis, men samtidigt vaken – är du inte beredd när motståndaren sätter in en stöt så går du bort dig och så pajar du för hela laget. Lagarbetet är otroligt viktigt, det måste sitta till 1000 procent. Målet är att laget ska vara som en individ.

Vilka är dina främsta meriter?

– Jag är ju ung så jag hoppas att jag har mycket roligt och många framgångar framför mig, men av det jag varit med om hittills måste jag säga VM-bronset från USA 2014. Nationellt har jag fyra SM-guld, tre SM-silver och fyra SM-brons. Dessutom har jag fem elitserieguld. Vilka är dina främsta egenskaper som dragkampare?

– Jag är stark. Och så är jag ju en enveten jävel, haha! Man får aldrig ge upp i dragkamp, aldrig vika ner sig. Dessutom är det ju så att om du är envis och inte ger dig så blir du stark och bra. FAKTA Jesper Andersson ÅLDER 20 FAMILJ Flickvän, bror och föräldrar KLUBB Löftadalens DK

POSTADRESS: Svenska Dragkampförbundet, Furets väg 4 432 65 Väröbacka BESÖKSADRESS: Furets väg 4 432 65 Väröbacka KONTAKT: Tel: +46703630986 E-post: anders.andersson@ svenskdragkamp.se

Dragkamp 2018  
Dragkamp 2018