Page 1

Lahen:Lehti

vuodesta 2008

nro 1/2016

JYRKI LÄNGMAN

Heinolan Jyrängön rautatiesillalta avautuu junamatkan parhaat näkymät.

Kiskot vievät Heinolaan V

aikka Lahdessa on mukavaa on joskus hyvä käydä muuallakin. Tähän tarkoitukseen yksi tyylikkäämmistä keinoista on höyryjuna, joka on kulkenut Lahdesta Heinolaan jo kymmenenä perättäisenä kesänä. Lahden seudulla höyryjunien tiedotuksesta ja yhteistyökuvioista vastaa Höyryllä Heinolaan -niminen on matkailupalvelu, joka järjestää yleisölle avoimia nostalgiajuna-ajoja vanhalla höyry- ja dieselkalustolla. Heinolan lisäksi matkoja on järjestetty myös Mukkulaan, Orimattilaan sekä Loviisaan. Vuonna 2006 kulki oikoradan ensimmäinen höyryveturivetoinen juna Helsingistä Mytäjäisten vanhalle veturivarikolle, jossa järjestettiin Lahden rautatieharrastajat Topparoikka ry:n toimesta Lahden Rautatiepäivä-tapahtuma vuosin 2006-2009.

Tuosta käynnistyi jokakesäinen höyryjunaperinne Lahdesta Heinolaan, mm. seuraavana kesänä tapahtumassa kohtasivat höyryveturit Ukko-Pekka ja Pikku-Jumbo. Vuonna 2016 ajojen organisointi ja tiedottaminen siirtyi Topparoikalta kokonaan Höyryllä Heinolaan -nimen alle. Topparoikan tehtäväksi jäi hoitaa ajojen yhteyteen tapahtumia Vierumäen asemalle, jonka se on vuokrannut kesällä 2015. Höyryllä Heinolaan ryhmällä ei ole siis omaa kalustoa vaan se toimii tilajaana ja tiedottajana Lahden seudun höyryajoille. Tänä kesänä liikennöintiä on hoitanut Höyryveturimatkat1009 Oy. Aiempina vuosina mukana on ollut myös Haapamäen Museoveturiyhdistys ry. Yhteistyötä on tehty eri tahojen kanssa ja Heinolaan suuntautuvista ajoista on muodostunut tapahtumakokonaisuus:

Haasteita kesällä 2016 Ensiksi hieman taustaa. Lahdessa ei siis toistaiseksi ole ollut käytettävissä omaa nostalgiajunakalustoa. Höyryllä Heinolaan-nimen alla tapahtuva markkinointi on tapahtunut yhteistyössä eri höyryjunaliikennöitsijöiden kanssa. Kumppaneina mm. Haapamäen museoveturiyhdistyksen ja Höyryveturimatkat1009 Oy:n kanssa. Kouvolalainen Höyryveturimatkat1009 Oy joutui heinäkuun alusta alkaen keskeyttämään liikennöinnin turvallisuutta valvovan viranomaisen Trafin toimesta. Syynä tähän oli kuljettajan ajoluvan vanhentuminen. Tämän vuoksi osa kesän lähdöistä on jouduttu peruuttamaan. Pahoittelemme liikennöitsijän puolesta mahdollisesti aiheutunutta haittaa ja mieliharmia, uusin voimin kohti tulevaa kesää 2017!

Ahtialan, Vierumäen ja Heinolan asemilla on järjestetty erilaista ohjelmaa: markkinoita ja kylätapahtumia. Vuoden 1938 Lahden MMhiihtoihin valmistunut Salpausselän seisake Urheilukeskuksessa toimii höyryjunien lähtöpaikkana. Hiekkapohjaista ja vähäliikenteistä Lahti-Heinola-rataa voidaan pitää jo rataosuutena museaalisena. Vuonna 2020 radan tarvetta tavaraliikenteelle arvioidaan seuraavan kerran, joka käytännössä tarkoittaa kahta vaihtoehtoa: radan perusparannusta tai sulkemista. Toivottavasti Heinolan radan tulevaisuutta arvioitaessa huomioidaan myös merkitys matkailulle. Lahdesta matkataan jatkossakin höyryllä Heinolaan. / SH & JS

www.hoyryllaheinolaan.com www.facebook.com/ hoyryllaheinolaan

K

eskustelin taannoin pietarilaisen rautatievaikuttajan kanssa. Hän mainitsi ettei Venäjän kokoisessa maassa enää riitä innokkaita talkoolaisia nostalgiakaluston ylläpitoon. Myös viimeinen harrastajavoimin tehty rautatieaiheinen julkaisu lopetti tänä vuonna. Lahdesta Heinolaan kulkevat nostalgiajunat liikkuvat pitkälti talkoovoimin. Suomessa talkootyökulttuuri on perinteisesti ollut vahva, tästä voimme olla ylpeitä. Harrastus- ja talkootyöhön pohjaa myös kädessäsi pitämä Lahen Lehden historian toinen painettu numero. Kimmoke painetun lehden julkaisuun lähti juuri Lahti-Heinola-välin höyryjunien tiedotustarpeesta. Junassa lukeminen menee kuumille kiville, ja paperinen lehti puoltaa hyvin paikkansa kiireettömällä nostalgiamatkalla. Samalla vaivalla lehden jakelua ja sisältöä päätettiin laajentaa myös kiskojen ulkopuolelle. Lehden pääteemaksi on helppo nostaa kotikaupunki. Lahden kokoiseen kaupunkiin mahtuu vuosittain suuri määrä harrastuksena, talkoilla, pienellä budjetilla tai muuten vaan omaksi ja muiden iloksi tehtyjä tapahtumia, tempauksia, kahviloita, näyttelyitä... Tekijöidensä harrastuksena toimittaman lehden tarkoituksena on antaa tällaisille toimijoille mahdollisuus saada näkyvyyttä toimitettujen juttujen tai hyvin kohtuuhintaisten ilmoitusten muodossa. Lähtökohtana siis ajatus ettei lehden tarvitse olla kenenkään bisnes vaan parhaimmillaan yksi helposti lähestyttävä tiedotuskanava luotaessa Lahteen uutta ja erilaista matalan kynnyksen ja budjetin kaupunkikulttuuria. Jos lukemasi teksti herättää kiinnostusta, ideoita, yhteistyömahdollisuuksia kehotamme ottamaan rohkeasti yhteyttä meihin. Tehdään porukalla lehdestä erilaisia tahoja hyödyttävä julkaisu, jota on hauska tehdä ja lukea!

sauli.hirvonen@lahenlehti.net jonne.seppanen@lahenlehti.net

Albumit auki

ALBUMIT AUKI-HANKE

Wiima M 64 paikallisbussi (vuosilta 1964-68) Mustamäenkadulla. Albumit auki - kuvien keräystilaisuuksia järjestetään jälleen syksyllä Tammisalissa. Lisätiedot www.albumitauki.fi ja Keijo Skippari Lahden Videokuvaajat ry keijo.skippari@dnainternet. net, puh. 040 5541394. Lisää kuvia hankkeen galleriassa.

Uusi ilme, vanha tunnelma Tervetuloa uudistettuun elokuvasaliin aistimaan aitoa elokuvatunnelmaa. www.kinoiiris.com www.facebook.com/kinoiiris


Kotiseutuidentiteettiä Kysymykset esiin tatuoinneilla

T

atuoinnit voivat olla visuaalisesti kauniita kuvia ja muotoja, mutta yhtä lailla ne voivat sisältää vahvoja henkilökohtaisia tai yhteiskunnallisia viestejä, joilla pyritään korostamaan tatuoinnin kantajan yksilöllisyyttä. Tatuoinneilla voidaan korostaa ryhmään kuulumista ala- tai vaihtoehtokulttuurin kautta tai tietylle alueelle leimautumista sekä yhteenkuuluvuutta omaan kotiseutuun. Tatuoitu kotiseutu -hankkeen tarkoituksena on tarkastella kotiseutuidentiteetin ilmenemismuotoja tatuointinäkökulmasta. Kotiseutuun liittyvät tatuoinnit viestivät henkisestä sitoutumisesta omaan kotipaikkaansa. Suomen sisäisen muuttoliikkeen ja kuntaliitosten myötä, kotiseututatuoinnit voidaan nähdä juuri-identiteetin korostamisena uudessa asuinpaikassa, esimerkiksi syntymäkunnan vaakunan kautta. Kotiseutuaihetta ei liene käsitelty tatuointinäkökulmasta. Hankkeen toivotaankin herättävän kiinnostusta niin tatuoitsijoiden ja tatuoitujen kuin myös ns. perinteistä kotiseututyötä tekevien ja paikallisidentiteeteistä kiinnostuneiden keskuudessa.

HANKKEEN TAUSTAA Tatuoitu kotiseutu -hanke käynnistyi pikkuhiljaa vuoden 2013 aikana. Tällöin hankkeen parissa tehtiin taustoitus- ja valmistelutyötä. Vihdoin heinäkuussa 2014 avattiin oma sivusto Lahen Lehteen, johon valikoitui muutamia kotiseututatuointeja selkeyttämään hankkeen esittelyä. Myös Suomen Kotiseutuliitto kokoaa sivuilleen parhaillaan tatuointigalleriaa. Ajatuksena on kerätä kuvaaineistoa – kotiseutuhenkisistä ja paikallisidenteettiin liittyvistä – tatuoinneista. Ne voivat olla tai sisältää kuntien ja kaupunginosien nimiä, vaakunoita, rakennuksia, perinnemaisemoita, symboleita, sloganeita/tekstejä, urheiluseurojen tunnuksia tai paikallisten yritysten logoja yms. Tatuoinnin sisältömerkitys korostunee enemmän kuin ”kuvan” visuaalisuus ja taiteellisuus. Hankkeen tarkoituksena on tarkastella kotiseutuidentiteettiä ja sen ilmenemismuotoja sekä tatuointien merkitystä identiteetin muodostumisessa ja osana sitä. Tuloksia on tarkoitus esitellä valokuvanäyttelyn ja kuvateoksen muodossa. Hankkeelle anotaan rahoitusta eri lähteistä. | SH

Vastapaino

VEERA INKERI

Niilo Nahari tositoimissa ravintola Tirran lavalla

Tirrassa esiintyjälle nauretaan kerran kuussa

T

irrassa on järjestetty viime vuodesta alkaen Tirran stand up club. Tapahtuman puuhamies Niilo Nahari. Miten kaikki alkoi? — Illat saivat alkunsa, kun tulin Islannista Lahteen, jossa kokeilin stand up -komiikkaa ensimmäiset kerrat. Ajattelin että olisi hyvä saada Lahteen oma treeniklubi, jossa pääsee harjoittelemaan omia juttuja. Paikka löytyi kun puhuin kaverille ideastani, joka ehdotti ottamaan yhteyttä ravintola Tirran porukkaan. Sieltä Jaakko Teittisen kanssa pidettiin pieni palaveri ja sovittiin että lähdetään kokeilemaan hommaa kerran kuussa. Siinä sitten otin yhteyttä muutamiin koomikoihin ja lähdin järjestämään ensimmäistä iltaa, johon tuli aika paljon omia kavereita katsomaan, siitä sitten sana on lähtenyt leviämään. Nahari valitsee iltojen koomikot, noin kymmenen koomikkoa per ilta. Miten yhteydenpito tapahtuu? — Muhun otetaan yhteyttä ja siitä sitten valitsen yleensä ensimmäiset, jotka ehtivät laittaa viestiä ja jotka varaavat ajoissa. Lavalle on tunkua, joten treeniklubeille paikka on varattava ajoissa. Miten lahtelaiset ovat edustettuina illoissa? — Lahtelaisia koomikoita ei ole hirveesti, ammattilaisia Tommi Mujunen ja Pirjo Heikkilä.

Tässä Artun kotiseututatska.

LEO HOLMSTRÖM

Ihan muutamia vain on käynyt Tirran lavalla, toivottavasti tulee lisää. Naharin mielestä kehitystä tapahtuu jatkuvasti amatöörikoomikoiden määrä on kasvanut viime vuosina hurjasti. Tähän syynä on pääasiasssa treeniklubien ja tietenkin tekijöiden paljous. Entä miten yleisö on löytänyt paikalle? — Yleisö on pikkuhiljaa löytänyt paikalle. Aluksi oli ehkä noin 40-50 ihmistä paikalla ja nyt viimeisen puolen vuoden aikana päälle 100 henkeä. Mainostaminen tapahtuu julisteilla keskustan alueelle sekä Facebookin kautta. Sana kulkee myös vanhan ajan tyyliin suusta suuhun. Mistä luulet yleisömäärien kasvun? — Suosiota varmaan saatu sen takia, kun Lahdessa ei ole samanlaisia stand up -iltoja, missä pääsis näkee kaikennäköistä ja tasoista koomikkoa ja koomikon alkuja. Pääsee näkee hyvää ja keskeneräistä huumoria :)

Yllä oleva tila varattu taiteelle; kuvia, maalauksia, grafiikkaa, tekstiä...

ILMOITA LEHESSÄ! Hinta sopii erityisesti paikallisille pienille toimijoille, muttemme syrji isompiakaan. Yksi koko, yksi hinta! IlmoITA lAHEN lEHESSÄ: leveys 90 mm x korkeus 95 mm Hinta 50 euroa (johon lisätään alv. 24 %) Aineisto painovalmiina pdf- tai jpg-muodossa, 300 dpi. myynti ja aineisto > info@lahenlehti.net, puh. 045 674 7772 meiltä myös ilmoitusvalmistus! Kysy lisää.

Miltä Tirran stand up -iltojen tulevaisuus näyttää? — Se näyttää hyvältä. Kerran kuussa jatketaan Tirrassa, niin kauan kun yleisö löytää paikalle. Täytyy kiittää kaikkia ketkä ovat olleet esiintymässä ja varsinkin niitä ketkä ovat tuleet paikan päälle katsomaan meitä, iso kiitos. Ilman yleisöä hommasta ei tulisi mitään. | SH

Lahti-filmit kaikkien katseille

K

olmen lahtelaisyhdistyksen toimesta käynnistynyt filmien pelastushanke aloitettiin vuonna 2013. Hankkeen tarkoituksena on kerätä lahtelaisten yksityishenkilöiden, yritysten, yhteisöjen ym. tahojen hallussa olevaa filmi-, video-, äänite- ja valokuvamateriaalia, jolla on paikallishistoriallista ja -kulttuurillista arvoa. Hankkeen ansiosta pelastetaan vanhaa, kenties jo unohtunutta filmimateriaalia aineistoa jälkipolville, kansalaisten ja tutkijoiden käyttöön. Hankkeelle luovutettu materiaali, kuten kaitafilmit, vhs:t ja vaikkapa äänitallenteet siirretään digimuotoon ja osasta materiaalista muokataan esityskelpoisia dokumentteja. Valmista filmimateriaalia esitetään säännöllisin väliajoin Lahti-filmi -iltamissa Kino Iirik-

den Sibeliustalolla 3.5.2014. Suomen Kotiseutuliitto valitsi elokuussa 2014 hankkeen Vuoden kotiseututeoksi. sessä ja muissa kulttuuritapahtumissa. Lahti-filmi -iltamat käynnistyivät vuonna 2013 Lahti-Seuran aloitteesta. Iltamissa näytetään lahtelaisia filmejä, dokumentteja ja tallenteita ja valottavat paikallishistoriaa eri vuosikymmeniltä dokumenteissä esiintyvien henkilöiden ja tapahtumien kautta. Näytöksiin on vapaa pääsy. Päijät-Hämeen rahasto myönsi huhtikuussa 2014 Suomen Kulttuurirahaston 75-vuotisjuhlavuoden apurahana 20 000 euroa paikallishistoriallisen perinne-elokuva- ja dokumenttiprojektin toteuttamiseen. Hankkeen edustajat vastaanottivat apurahan rahaston vuosijuhlassa Lah-

ALBUMIT AUKI – VANHAT VALOKUVAT VERKKOON Albumit auki on projekti, jossa kerätään yksityishenkilöiden albumeista löytyviä valokuvia digitoitaviksi ja verkkotietokantaan vietäviksi. Lasipalatsin Mediakeskus Oy:n käynnistämä projekti sai alkunsa jo vuonna 2002. Vuonna 2014 hanke laajentui muihin kaupunkeihin ja vuoden 2015 alussa myös Lahteen. Kaupunkien kotialbumikuvat täydentävät Albumit auki –sivustoa omina kokonaisuuksina ja Lahdelle on avattiin oma kuvagalleria. Kokoelman haku avautui kansalliskirjaston finna.fi -portaaliin.

Lahdessa kuvienkeräystilaisuuksia on järjestetty useita kymmeniä. Aineiston digitoimiselle on omat asianmukaiset tilat Kansantalon Tammisalissa elokuvateatteri Kino Iiriksen yhteydessä. Tilaisuuksia on järjestetty pääkirjastossa yhteistyössä Lahden kaupungin-maakuntakirjaston kanssa. Joulukuussa Kino Iiriksen aulassa avautui valokuvanäyttely, joka koostuu mm. Albumit auki -kuvista. Näyttely on vaihtuva ja siihen pääsee tutustumaan Kino Iiriksen aukioloaikoina. Syksyllä Tammisaliin on luvassa jälleen kuvien keräykseen tarkoitettuja tilaisuuksia, joihin voi tuoda kuvia digitoitavaksi. | SH

Lisätietoja filmihankkeesta ja valokuvista: www.kotiseutufilmit.fi www.albumitauki.fi

Kävelyä kahdella puujalalla jo vu odesta 2016

Asensi pesukoneen

VINOON -

halusi pestä pyykit

40 ASTEESSA

Elektroniikkaliikkeen

myyjä oli tv:stä tuttu

Lahen:Lehti

Lahelaisen kaupunkikulttuurin asialla www.lahenlehti.net | www.facebook.com/lahenlehti Julkaisijat Tmi Pekka Productions | Tmi Nostalgiamatkat Painos 500kpl Numero 2/2016 julkaistaan marraskuussa.

Lahen Lehti 1/2016  
Lahen Lehti 1/2016  
Advertisement