Familiebedrijf in Beeld Janssen Group

Page 1

FAMILIEBEDRIJF

in beeld

Janssen Group maastricht

‘Onze machinisten en chauffeurs zijn de rechterhand van onze klanten’ Medewerkers aan het woord “Het is een beetje een kinderdroom”

Leveranciers aan het woord

“Janssen zet vol in op recycling”

Klant aan het woord “We hadden opeens heel veel machines nodig”


Consul Infra Group al jaren een trouwe partner van Janssen Group

www.consulinfra.nl

Wij kennen Janssen Group als een uiterst betrouwbare en dienstbare partner binnen de infrawereld en daarbuiten. De nieuwe generatie neemt het bedrijf mee naar de toekomst in lijn met de gedachte waar de vorige generatie het bedrijf langzaam verlaat, een gedachte waar betrouwbaarheid en integriteit voorop staat.

Op bovenstaande foto is het project van Dura Vermeer in beeld gebracht waar Janssen de grond- en rioolwerkzaamheden verricht voor de uitbreiding van het bedrijventerrein Aviation Valley in de gemeente Beek naast het Vliegveld Maastricht Aachen Airport, Consul Infra Group BV verzorgt hier het dagelijks toezicht.

Bij de oprichting van ons handelsplatform “Tenderspot” was Janssen een van de eerste partijen om ons initiatief te ondersteunen. Deze innovatieve ondernemersgeest zie je telkens terug komen, zoals bijvoorbeeld ook met de afvalsorteerinstallatie welke recent in gebruik werd genomen.

Wij wensen het familiebedrijf Janssen en alle werknemers alle goeds toe voor de toekomst en hopen nog lang met ze te kunnen samenwerken. Met vriendelijke groeten, Maikel Schroën & Iwan Paffen Consul Infra Group B.V.


VOORWOORD familiebedrijf in beeld janssen group

Beste lezers, De laatste jaren zien we een duidelijke herwaardering van het familiebedrijf. Ons vakblad heeft tot doel om voorbeelden van dit type bedrijven op te sporen en te presenteren. Prachtige parels in alle takken van de economie. Familiebedrijven worden namelijk gekenmerkt door een hechte keten, gefundeerd op gedegen bedrijfsvoering, passie, hoge betrokkenheid van de medewerkers en een directie die het langetermijnbelang voorop stelt. Familiebedrijf in Beeld is spokesman van de directie en interviewt klanten, leveranciers en medewerkers. We bieden een levendig beeld van deze dynamische bedrijven. Zo mochten wij het verhaal optekenen over Janssen Group. Opgericht in 1965 door grootvader Jean Janssen en uitgegroeid tot een bedrijf dat verder denkt in grond-, weg- en waterbouw, verhuur, recycling & bouwstoffen. Inmiddels staat hier alweer de derde generatie aan het roer die met 130 medewerkers en 110 eenheden In Nederland, Belgie en Duitsland actief zijn. Ik was onder de indruk van de huidige aandeelhouder die wordt gevormd door vier jonge ondernemers (Christian, Joshua, Mischa en Pascal). Deze heren verstaan de kunst om vanuit verschillende functies hun deelbelang ondergeschikt te maken aan het groepsbelang.

Veel leesplezier, Govert Lagrouw Uitgever & hoofdredacteur

Familiebedrijf in Beeld

colofon

www.familiebedrijfinbeeld.nl Familiebedrijf in Beeld is een uitgave van

Realisatie en coรถrdinatie

Sales

Lagrouw Communicatie

Govert Lagrouw

Fred van Kuyen, 06-14 44 19 73

Hoogstraat 16

Tekst

4251 CL Werkendam

Govert Lagrouw

Janssen Group

T 0183-401078

Fotografie

Ankerkade 14 6222 NM Maastricht

M 06-51200448

Sandy Klein Gunnewiek (Lagrouw Communicatie)

T +31 (0)43 363 11 80 www.janssen-group.com

www.lagrouwsc.nl

Vormgeving en opmaak

Deze uitgave werd mede mogelijk gemaakt door

info@lagrouwsc.nl

Lagrouw Communicatie

SCAB Accountants & Adviseurs FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 3


iNHOUDsopgave Familiebedrijf in beeld janssen group

Onze machinisten en chauffeurs zijn de rechterhand van onze klanten Leverancier SITECH “Bij Janssen attenderen ze ons”

Bedrijfsactiviteiten Janssen group

4

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

09

10

06


29

16

Klant, ralf blom aan het woord

Machinemensen in hart en nieren

Oude garde blaast een aardig deuntje mee

28

21 30 Medewerkers aan het woord

Autonoom groeien met breder pakket

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 5


Familiebedrijf in beeld janssen group Nieuwe garde aan het woord

Onze machinisten en chauffeurs zijn de rechterhand van onze klanten De opvallende gele vlaggen met oranje-wit logo van Janssen Group maken een frisse indruk in de Maastrichtse Beatrixhaven. Het hoofdkantoor zetelt hier aan de Ankerkade. Even verderop is het materieel gehuisvest op de Sleperweg.

Christian (l) en Joshua (r) 6

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD


w

Wie die haven eens bezoekt zal het opvallen dat hier veel staal, betonen grondgerelateerde bedrijven staan. De hele omgeving ademt zware industrie. Geen wonder, want de Maas vormt al sinds jaar en dag de verbinding met het achterland in België (Luik) en het Ruhrgebied. Opa Jean Janssen hield het hier in 1965 met zijn boerderij voor gezien en ging de tractor gebruiken om grond te laden. Van boer naar grondverzetter. Een stap die hem geen windeieren legde. Spoedig werd de eerste medewerker in dienst genomen en de eerste machine aangeschaft, een Atlas graafmachine. Het bedrijfje van Jean Janssen groeide gestaag door tot een omvang van vijf medewerkers met evenveel machines. “Onze familie is altijd dol op machines geweest”, aldus Christian Janssen, 33 jaar en huidig directeur die samen met zijn broer Joshua (31) het bedrijf runt. Beide jongens zijn zonen van Marcel Janssen, één van de drie zonen van Jean. Samen met zijn broers Hub en Willy namen ze in 1986 het bedrijf over van hun vader. Een periode van grote bloei brak aan. Joshua: ”De broers besloten om niet alleen grond te verzetten maar ook bemande machines te gaan verhuren en later ook het transport van grond met vrachtwagens. Een volgende stap was het inhuren van machines van derden om zo alle klanten te bedienen, ook zij die eerder door gebrek aan capaciteit niet bediend konden worden. Dat was weer een startpunt voor verdere groei.” voetballen De jonge directeuren Christian (33) en Joshua (31) zijn allebei zonen van Marcel Janssen. Jong, maar bepaald niet onervaren. Werken op en aan de machines en vrachtauto’s werd hun met de paplepel ingegeven. “Dat was altijd al een onderdeel van ons leven. Toen we veertien jaar oud waren stopten we met voetballen om op zaterdag in de werkplaats te kunnen werken en machines te poetsen. Al onze vrije tijd zat van kinds af aan in het werk. Later

andersom.” Joshua: ”Onze machinisten als student bleef dat zo. We hebben en chauffeurs zijn de rechterhand van allebei wel een keer het idee gehad om onze klanten.” Het grootste deel van de onze studie eraan te geven en gewoon winst wordt altijd teruggeïnvesteerd te gaan werken.” Niettegenstaande in het bedrijf. Continuïteit is het doel. maakten de broers keurig hun studie af (Christian HTSwerktuigbouwkunde en Joshua HTS weg- en waterbouw). “Toen wij directeur werden was het een voordeel dat wij hier al jaren rondliepen. We zijn altijd één van hen geweest.” In augustus 2014 namen neef Mischa en de broers Christian, Joshua en Pascal alle aandelen over van hun oom en vaders waarna ze de zeggenschap over het bedrijf kregen. Pascal s ‘ al onze vrije tijd zat van kinds fungeert als hoofd van af aan in het werk’ de planning na eerder als machinist te hebben “Wij als derde generatie weten niet of gewerkt en Mischa is uitvoerder wij later natuurlijke opvolgers krijgen van projecten en specialist in 3D maar we denken met alles aan de lange machinebesturing. Christian en Joshua termijn.” Christian: ”We zijn er trots zeggen een gezonde druk te ervaren. op dat mensen in de regio hier graag Ga maar na. Inmiddels is de tractor van werken. Daarom kunnen we ook relatief opa Jean uitgegroeid tot een bedrijf van makkelijk aan goed personeel komen.” 130 mensen en een machinepark van En over dat personeel gesproken, het is 110 eenheden. Niet flauw om daarover een bedrijf van verschillende generaties. leiding te geven. Joshua: ”Vanaf de dag Vader en zoon die beiden op de bulldozer dat wij de aandelen overnamen voelde werken is daarvan een mooi voorbeeld het anders dan voor die tijd, dat wel. evenals oud-werknemers die nog Je bent erop voorbereid, maar je kunt regelmatig ingezet willen worden om de leiderschap niet oefenen. Je ervaart het pieken op te vangen. Bij Janssen zijn het pas als het zover is. “ dus niet alleen de machines maar ook de mensen die het verschil maken! ◆ De mensen maken het verschil Wat voor werk de Janssens ook doen, hun fascinatie voor machines zit ze allemaal in de genen. Christian: ”Kennis van machines zit in ons bloed, dat spreekt ook weer de juiste machinisten aan. Klanten weten dat en beseffen de meerwaarde hiervan. Het is must om machinisten en chauffeurs te hebben die meedenken zodat het werk zo efficiënt mogelijk uitgevoerd wordt. Dat de klant aan de machinist tips vraagt in plaats van FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 7


CONTROL THE FUTURE. WE ALREADY DO. Praat met SITECH over Trimble Earthworks Machine Controle systemen

SITECH NEDERLAND +31 (0)4 93 63 10 00 info@sitechnederland.com www.sitechsolution.com/nl 8 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD


Leverancier SITECH familiebedrijf in beeld janssen group aan het woord

Bij Janssen attenderen ze ons SITECH verkoopleider Wouter Pullens bedient met zijn accountmanagers een breed scala aan infragerelateerde bedrijven door heel Nederland. Mede door de noviteiten van Janssen Group is door de jaren heen een intensief partnership tussen beide bedrijven ontstaan.

w

“Wij werken graag voor familiebedrijven die inzetten op meer dan één generatie en die weloverwogen kiezen voor een leverancier die als partner echt bij hen past. Een partner om op te bouwen en waar je stappen mee kunt maken op weg naar de toekomst en naar nieuwe generaties. Oh, natuurlijk valt er weleens het één en ander voor. Maar je voelt aan alles dat je dan altijd allebei de intentie hebt om eruit te komen. Ze gebruiken geld niet als doel maar als middel om hun bedrijf te toetsen en om daarmee weer stappen te zetten naar de toekomst.” Kortom, de zakelijke relatie tussen de Janssen en Sitech kan wel tegen een stootje. Geen wonder dat beide bedrijven alweer 15 jaar samen in business zijn. “Wat ik altijd mooi vind is dat wij als leverancier van Trimble de taak hebben om naar onze klanten toe te gaan en hen te attenderen op noviteiten. Maar bij Janssen zijn ze

zo goed op de hoogte dat ze ons juist attenderen op nieuwe ontwikkelingen. Hun voelsprieten staan echt heel goed overeind! Het is een zeer innovatief en vooruitstrevend bedrijf, één van de weinige bedrijven in Nederland die alle mogelijkheden en oplossingen uit hun apparatuur halen. Janssen beheerst haar processen tot in de finesses.”SITECH levert met haar A-merk Trimble apparaten en oplossingen aan waarmee de Maastrichtenaren hun projecten zo efficiënt mogelijk uit kunnen voeren. Het leveringsprogramma bevat software, GPS-apparatuur op de machines en de landapparatuur, 3D tekenprogramma’s, meet- en uitzetapparaten en landmeetapparatuur. Van bestek tot oplevering, van ontwerpen tot werkvoorbereiding en calculeren, alle processen, ook revisies en opleveringen, worden zo geoptimaliseerd. SITECH is een vooraanstaand distributienetwerk voor betrouwbare, solide en complete portfolio van bouwtechniek systemen

die verkrijgbaar zijn voor aannemers van grote (wegen) bouwprojecten. De ervaren bouwprofessionals adviseren graag over de juiste techniek voor werk en klantenservice ter plaatse, persoonlijke training en technische ondersteuning.

Service Een aanzienlijk deel van de service en support vindt plaats op het kantoor in Asten, en wordt uitgevoerd door de Service Binnendienst. Er is brede kennis aanwezig om de diversiteit aan vragen op te lossen. Om de kennis van de Service Binnendienst en de Helpdesk op peil te houden is er voortdurende aandacht voor interne training. Ook Trimble heeft training hoog in het vaandel staan en verzorgt gedurende het jaar een uitgebreid trainingsprogramma. www.sitechsolutions.com

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 9


bedrijfsactiviteiten familiebedrijf in beeld janssen group

Totaalaanbod GWW-producten en -diensten Door de kennis en ervaring in de Grond-, Weg- en Waterbouw, Materieelverhuur, Rijplaten, Transport en BPS Recycling en Bouwstoffen actief te integreren, biedt Janssen een breed totaal aanbod van GWW- en Recyclingproducten en -diensten:

Grond-, Weg- en Waterbouw

NATUUR- EN CULTUURTECHNIEK/MIJNBOUW/ WEGENBOUW/BOUW&UTILITEIT/SANEREN/SLOPEN Janssens grondverzetmachines, uitgerust met GPS-machinebesturing, ontgraven met de hoogste nauwkeurigheid de meest complexe ontwerpen (ook onder water of buiten goed zicht van de machinist). Het bedrijf kan in eigen beheer inmeten, digitaliseren en in 3D uitvoeren.

Als hoofdaannemer of onderaannemer opereert Janssen in civieltechnische, cultuurtechnische en milieukundige projecten met de juiste balans in prijs, kwaliteit, snelheid en flexibiliteit. Een partner die technische uitdagingen omarmt en regelmatig risicodragend participeert. Actief in Duitsland en de Benelux.

10 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD


Materieelverhuur

Materieel met bediening/zonder bediening Janssen beschikt over GWW-gerelateerd materieel, zowel bemand als onbemand, voor de GWW-sector en de industrie. 24/7 bereikbaar in Duitsland en de Benelux. Door gebruik te maken van verschillende uitrustingsmogelijkheden kunnen machines en vrachtauto’s flexibel worden ingezet.

100% inzetbaarheid Janssen beschikt over een eigen technische dienst om het moderne machinepark goed te onderhouden.

GWW Janssen verhuurt een breed gamma voor de grondweg- en waterbouw; circa 110 eenheden van vrachtwagens, dumpers, graafmachines, wielladers tot bulldozers. Ook het verhuren van GPS- of Total Station gestuurde machines behoort hiertoe.

Industrie Met name aan grondstof en afval verwerkende fabrieken levert Janssen diverse machines, zowel bemand als onbemand. Logistieke processen worden volledig ontzorgd: van aan- of afvoer van bulkgoederen (per as of over water), intern transport tot het voeden van verwerkingsinstallaties.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 11


bedrijfsactiviteiten familiebedrijf in beeld janssen group

Rijplaten & draglineschotten Janssen levert zowel stalen en kunststof rijplaten, als stalen en houten draglineschotten. Deze zijn robuust en makkelijk te onderhouden. Voor festivals, events en GWW-projecten en van a tot z. Janssen ontzorgt haar klanten optimaal door de rijplaten ter plekke uit te leggen en later weer op te halen. Nog niet zo lang geleden werden voor het WK cyclecross in Valkenburg ‘even’ 1200 rijplaten gelegd en ook de erkende festivals zijn hiervoor kind aan huis. Door rijplaten over de weilanden te leggen zakken vrachtauto’s en machines niet weg en wordt tevens door de lagere rolweerstand flink wat brandstof bespaard. De laatste uitbreding van het assortiment met grootformaat XL platen (6 x 3,5 m) vindt steeds meer aftrek in de GWW sector.

12 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD


Transport

Voor GWW/Voor Industrie/Exceptioneel transport Janssen beschikt hiervoor over een uitgebreid wagenpark. Veelvuldig zorgt het bedrijf bij kippertransport ook voor de inkoop van of het storten van materialen tegen de beste prijskwaliteitverhouding. Bijvoorbeeld vanuit de eigen locatie BPS recycling en bouwstoffen.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 13


F FAMILIEBEDRIJ

nspireren in het Centre ele Inspirience

F FAMILIEBEDRIJ

E L KO O P 4 | MIDD IEUR U I T G AV E RS INTER BADKAME

IN BEELD

IN BEELD

KEUKENS

HET ENIGE VAKBLAD IN NEDERLAND OVER FAMILIEBEDRIJVEN reyrink

ecyclinG en aGRO en asfalt, BetOn, R nD- en infRaWeRk saneeR- slOOp-GRO

Heeft u zelf een F familiebedrijf en w FAMILIEBEDRIJ ilt \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ IN BEELD F IJ R D E B IE IL u M o A \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ ok een kosteloos ALLES VOOR F eeld \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ in b DE K LANT F \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ magazine? FAMILIEBEDRIJ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ lD e e in B 70-JARIG

JUBILEUM

goed voor, de mensenond gek op grnes en m aChi

D

D EN DIENEN

INNOVEREN

tinneMa

ns

Kosteloze kookdemonstraties

11 U i T G AV e RT i T T e RVO O KeUKens

ops

Vrijblijvend vies op maat

Culinaire worksh

ng, waarin inspirerende omgevi os ce Centre. Een kunt u er kostelo u het Miele Inspirien n geven. Ook u een breed bij Vianen vindt Miele-apparate en bieden wij en advies over alle toomtheaters g deskundig vrijblijvend langs onze Miele-s . Kom geheel monstraties in stijden. Culinary Institute n aan kookde tie en de opening ops in het Miele voor meer informa iele.nl an culinaire worksh www.m thuis! Kijk op ratie op voor

ERS MEDEWERKOP SPREKEN MIDDELKO OVER

ELLEN KLANTEN VERTEN HUN ERVARING gen

Een hechte club

creatief in oplossin

ENORDER DIE IEDERE KEUK UITGAAT HIER DE DEUR IK ZELF CONTROLEER

ers aan medewerk het woord

op

Hans Middelko

leveranCiers het woord “We hebben elkaar”

aan

en in blind vertrouw

klant aan

het woord

vormt de “Vertrouwen

” voedingsbodem

12 U i t G aV e GROen ol DenKt va n d e r t

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ Neem dan contact \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ op met F IJ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ R bl D ad E m an B ag IE er IL Fr M ed A va F n Kuyen \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ lD GDE BEE \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ M 06 14441973 T VERLENin “W IJ ZIJN HE MENW ER KERS VAN ONZE SA \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ RANCIER S” EN ONZE LEVE kuyen@lagrouwsc.n es en \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ e aftersaL l voLM aaktijk e benadering \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ persoonL \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ en groen denk \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ en doen \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ ontzorgen \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ Middelkoop is

had ik niet “Een betere keus

kunnen

maken”

PM 6/3/15 2:55

265mm.indd

le ad MIC_190x

1

WEDUWE

n Kwetters Gerrit en Joh

BURGEMEESTER NATEROP

r wat een “Onvoorstelbaa eitje kan doen”

LEVERANCIER RD AAN HET WOO

Kwetters en “Wij rijden voor op” daar zijn wij trots

6 U i T G AV E lOGiSTicS DE BRUyn

ERS

MEDEWERK SPORTDAG Samen sporten

is samenwerken

24-10-18 09:50

ers Medewerk rd aan het woo “Heel goed luisteren

naar de klant”

Leverancier rd aan het woo

van verantwoord “Doordrongen ondernemen”

kLanten aan het woord

goed “Tinnemans heeft

meegedacht”

ers medeWerk rd aan Het Woo “De aanpak is

gde Van de

in het Verlen elt

de klant Vert customer service

hoog in het vaandel

lijk” heel persoon

leveranciersrd aan Het Woo “Trots op de

samenwerking”

klanten aan Het Woord

ere projecten” “Goed in bijzond

klant ers

medeWerk Vertellen

auzen

aan het leVeranciers Woord dezelfde normen

en waarden

geen tussenp

LAND, N O C G N E S T O R T G LIMBUR SSEN N A J IJ Z K N A D E D E M BELGIË VAN NEDERLAND EN * OOK VERKRIJGBAAR

IN DE REST

engcon Nederland Gildetrom 6, 3905 TC Veenendaal Telefoon +31 (0)85 85 23 550 | www.engcon.com | Email netherlands@engcon.com 14 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD


bedrijfsactiviteiten familiebedrijf in beeld janssen group

BPS Recycling en Bouwstoffen BOUWSTOFFEN/RECYCLING/GRONDBANK/OP-EN OVERSLAG/LOSKADE BPS is actief in (afval) recycling, (haven) op-en overslag en handel in bouwstoffen. Het bedrijf staat in de markt bekend als een partij die meedenkt met haar opdrachtgevers, zorgvuldig omgaat met de acceptatie en het verwerken van grond- en afvalstoffen tot een zo hoogwaardig mogelijk product. Het garandeert constante kwaliteit en draagt zorg voor een duurzame verwerking. Groen hart Met een groen hart zoekt het goed opgeleide en ervaren team altijd naar marktconforme oplossingen. Hierbij streeft BPS ernaar om zoveel mogelijk afval een tweede leven te geven, bijvoorbeeld door bewerking tot secundaire bouwstof, zo hoogwaardig mogelijk. Recentelijk werd een complete afvalsorteerinstallatie in gebruik genomen voor het sorteren van bouwafval. Hiermee geeft Janssen concreet invulling aan de cradle to cradle gedachte waardoor bouwmaterialen kunnen beginnen aan een tweede leven. Uitgebreide mogelijkheden BPS beschikt over een zeer uitgebreide milieuvergunning en kan daardoor afvalstoffen accepteren met maar liefst 87 verschillende EURAL-codes. Daarnaast is het bedrijf gecertificeerd conform BRL 7500, BRL 9335 en ISO 9001.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 15


Creating a world of difference

www.bollegraaf.com • info@bollegraaf.com

www.lubo.nl • info@lubo.nl


Leverancier Lubo Recycling Solutions aan het woord

Janssen zet vol in op recycling Lubo Recycling Solutions., onderdeel van de Bollegraaf Group, kreeg onlangs van Janssen de opdracht voor de bouw van een totale sorteerinstallatie voor de verwerking van bouw- en sloopval. Marketing Manager Leendert Rijneveld: ”Deze investering van formaat toont de langetermijnvisie van het bedrijf. Het is duidelijk dat Janssen een stevige positie in wil nemen op recyclemarkt. ”

O

Onder andere vanwege de prestaties van de STARSCREEN® technologie, die onderdeel uitmaakt van de totale installatie, is na zorgvuldig onderzoek voor de installatie van Lubo gekozen. Lubo is onderdeel van de Bollegraaf Group en leverancier voor complete recycling oplossingen en losse componenten. Het bedrijf is een zogenaamde systemintegrator, bekend om kwaliteitsoplossingen voor container-, bedrijfs-, bouw- en sloopafval. Door jarenlange ervaring en uitgebreide kennis van afvalsortering is Lubo een wereldleider in lucht- en zeeftechnologie, optische sortering en robotica. Lubo combineert kennis van de recycling markt en afvalprocessen met flexibiliteit om tot perfecte

recycling oplossingen te komen. Op een markt die steeds meer oog krijgt voor ‘total cost of ownership’ groeien de kansen voor Lubo ., zegt Edmund Tenfelde, CEO van de Bollegraaf Group. “In aanschaf zijn onze installaties niet altijd de goedkoopste, in kosten per ton afval wel.”

Flexibele installatie “Wij verwachten dat wij door de hoge zuiverheid van de gescheiden monostromen een stabiele en langdurige positie in de recyclingmarkt kunnen opbouwen. Een belangrijk onderdeel bij de besluitvorming was de flexibiliteit van de sorteerlijn. We zijn hierdoor heel flexibel in de verwerking van meerdere afvalstromen en kunnen naar wens de installatie aanpassen en daarmee ook de output van de materialen”, aldus

Joshua Janssen, directeur BPS. Projectleider van Lubo Frank Hoiting: “Wat ik bijzonder vind aan de relatie met Janssen is het familiegevoel. De lijnen zijn er kort en je spreekt gelijk met de directeur die zelf beslissingen neemt. Dan sla je ook gelijk de goede richting in. Als je met een inkoper spreekt gebeurt het vaak dat na verloop van tijd de hele boel weer om moet omdat zijn baas of een bovengeschikte er anders over denkt. Bij Janssen gebeurt dat niet. Sterker nog, de vader van Joshua en Christian (Marcel Janssen, red.) kwam tijdens de voortgangsgesprekken ook regelmatig even kijken. Ik ben daar twee en half jaar over de ‘vloer’ gekomen en ook al hoor ik dan niet tot de familie, iedereen kent je. Van het baliepersoneel tot de monteurs word je herkend. Dat is toch wel speciaal.” ◆ FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 17


klant aan het woord familiebedrijf in beeld Ralf Blom van Rasenberg Infra

We hadden opeens heel veel machines nodig Rasenberg Infra is van origine een oud Brabants familiebedrijf, al bijna 100 jaar. Deze wegenbouwer specialiseerde zich in de loop der jaren o.a. in asfvaltverharding en maakte tijden mee van grote bloei maar ook van diepe dalen

G

Gelukkig was daar grote broer Strukton die Rasenberg inlijfde en daarmee voorkwam dat alle medewerkers op straat kwamen te staan en hun know how verloren zou gaan. Schaalvergroting heeft dus ook haar goede kanten. Op het moment dat dit interview werd gehouden, augustus 2018, is besloten dat Rasenberg per -01-01-2019 ook qua naamvoering opgaat in Strukton. Nu nog even Rasenberg dus. Bedrijfsmanager Regio Zuid van Rasenberg Ralf Blom maakte het allemaal mee. “Het wordt steeds moeilijker voor infrabedrijven om

op te boksen tegen de grote jongens. Vroeger had je veel bedrijven in de GWW sector van tussen de 50 en de 250 man personeel die allemaal gezond waren. Maar de investeringen en de risico’s zijn tegenwoordig zo groot dat alleen bedrijven als een Strukton, BAM, Heijmans en dat soort lichamen het vol kunnen houden. Begrijpelijk, maar soms ook een beetje jammer.” Als je weet dat Rasenberg Regio Zuid ook groot werd in het Limburgse dan kan het haast niet anders of het bedrijf is bekend met het Maastrichtse Janssen. A2 tunnel Maastricht Blom legt uit dat de A2 tunnel van

Maastricht enorm veel werk met zich meebracht voor beide partijen. “Een miljoenenkarwei waar zes jaar aan gewerkt werd met o.a. een tunneltracé dat vrijgemaakt moest worden, asfaltverhardingen en nog veel meer. We hadden voor dit project opeens heel veel machines nodig met kundige machinisten erop. Dat kun je wel aan Janssen over laten. Er reden minimaal 12 kranen rond en 20 auto’s van Janssen. Zij deden al het grondwerk. Ze leveren goede machines die er tiptop bijstaan volgens de laatste milieueisen. Voor ons is dat belangrijk omdat ook onze opdrachtgevers dat eisen. Maar niet alleen het materieel is in orde.


Ook de mensen. De klantgerichtheid en de service zijn er gewoon goed. Op Janssen kun je rekenen. Voor een bedrijf als Rasenberg is dat van levensbelang. Wij hebben zelf geen machines dus onderaannemers zijn voor ons echt belangrijk. Bij Janssen weet je gewoon dat het goed geregeld is. Ze zijn plat georganiseerd en daardoor zit je gelijk met de juiste man aan tafel. Als het moet werken ze ook in het weekend of ‘s nachts. De directie gaat gerust zelf op de kraan zitten. Dat heb ik al eens meegemaakt. De betrokkenheid is heel hoog. We doen negen van de tien projecten met Janssen. Er zit een gedegen bedrijfsbureau waarmee je op een betrouwbare manier een project kunt aanvliegen.”

respect oude garde Ik heb ook de overgang van de vorige generatie naar de huidige directie meegemaakt. Dan denk je in het begin nog ‘als dat maar goed gaat’ en weet je wat? De nieuwe generatie doet er nog een schepje bovenop. s HEt typische Ze hebben bijvoorbeeld de aan janssen? huisstijl flink opgefrist zodat Persoonlijk het bedrijf er weer uniform betrokken en professioneel bijstaat. is, meewerkt Kantoren die over Maastricht en aan de top verspreid waren hebben ze staat. bij elkaar gevoegd en ook de onderlinge familietaken zijn heel goed verdeeld. Het typische aan dit familiebedrijf? “Dat is vind ik dat de familie persoonlijk betrokken is, meewerkt en aan de top staat. Maar ook dat de oude garde nog regelmatig wordt ingeschakeld waarbij het onderling respect groot is. De oude garde stelt zich niet nukkig op onder het motto

dat ze alles beter weten maar neemt adviezen aan van hun opvolgers.” Bij Janssen denken ze ook met je mee. Wij hadden hier bijvoorbeeld al jaren een externe kracht werken, notabene één die van Janssen’s concurrent kwam, maar die concurrent ging failliet. Wij hebben toen met Janssen gesproken en op onze voorspraak hebben ze toen die overtallige persoon aangenomen en voor ons inzetbaat gemaakt. Dan ga je ver voor je klant.” Het familiebedrijf Janssen bestaat al sinds 1965. Een hele geschiedenis. Hoe denkt Blom over de toekomt van de Maastrichtenaren? “Die ziet er denk ik rooskleurig uit. De toenemende schaalvergroting speelt hen in de kaart. Ze lopen voorop met innovatie, veiligheid en schone motoren. (minimaal Euro-5) Opdrachtgevers worden steeds groter en eisen steeds meer van hun onderaannemers, Janssen kan dat bieden. Er heerst een gezond investeringsklimaat. Niet van ‘doe maar even een kraan’, maar weloverwogen. Dat is al jaren zo. Ik denk dat Janssen als één van de weinige grondverzetbedrijven in staat is om bij te blijven met ook nog eens een mooie jonge generatie aan het bewind. En overigens ook ons bedrijf kan rekenen op nog heel veel werkgelegenheid. Wat te denken van alle rioleringen die in Nederland na de oorlog gelegd zijn; die moeten allemaal vervangen gaan worden de komende jaren.” ◆ FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 19


THUIS IN PROJECTBESTRATING T +31 43-352 52 00 www.facademaastricht.nl

www.janssenkerres.nl

Facade Maastricht advertentie openbare ruimte 2019.indd 1

15-01-19 14:26

De specialist in smeermiddelen en brandstoffen. Voor meer informatie en lopende acties bel: Marc Rixen 06 461 517 90 Rob Wilhelm 06 291 499 10 www.lukoil.nl www.lukoil-lubricants.eu 20 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD LUK_Genesis_adv 190x127mm.indd 1

26/06/18 09:53


medewerker Jo defaux janssen group aan het woord

Het is een beetje een kinderdroom Met zijn 56 jaar is Jo Defaux wat je noemt iemand van de oude garde maar hij draait nog makkelijk zijn rondjes mee. Op zijn negen jaar oude Caterpillar graafmachine werkt hij al jaren in en om Zuid-Limburg.

V

Voor eigen projecten van Janssen maar ook vaak “Ze gaan heel goed om met het personeel. Er wordt ook genoeg wordt Jo met kraan en al verhuurd aan veel georganiseerd, al dan niet samen met de actieve klanten. Voor hem maakt dat niet zoveel uit. Personeelsvereniging. Zo zijn we met zijn allen naar Brugge Kraanmachinisten heb je overigens in alle maten en Berlijn geweest en nu weer naar Euro Disney. Nee ik heb en soorten maar Jo is echt geen reden om daarover te klagen.” En ook een rupskraanmachinist. Grondverzet, al doet hij in wezen al zijn werk even graag, s ‘als kleine jongen rioolwerk en wegenbouw is zijn dagelijkse het karwei waar hij nu zit bestempelt hij zat ik in de zandbak kost. Zijn 32-tons rupskraan van toch wel als de mooiste klus die hij tot nu toe met een kraantje Caterpillar doet het nog uitstekend. “Het gedaan heeft: Buitenring Parkstad Limburg. te spelen. ik wilde is een beetje een kinderdroom om dit “Dit is heel afwisselend werk. Zo sta ik grond niets liever doen’ werk te doen. Als kleine jongen zat ik in de te draaien, dan weer afwerken en steeds zandbak met een kinderkraantje te spelen. weer iets anders. Taluds maken, wegen Je wilde niets liever gaan doen.” Geen wonder, want Jo werd maken, buffers aanleggen en wegenbouw, dan weer een paar het vak ook nog eens met de paplepel ingegeven omdat zijn dumpers grond laden, en zo wisselt het werk zich steeds af en vader werkte als machinist op een shovel. De kleine Jo ging zie je voor je ogen een nieuw landschap ontstaan.” Eh Jo, ga al vroeg met zijn vader op pad. “Dat was toen heel gewoon. jij dit werk net als je vader ook weer doorgeven aan je zoon? Was er eens even tijd over dan klom ik op zo’n ding. Zo werd “Jazeker, zoon Michel is ook machinist op een graafmachine je dat in de praktijk geleerd. Tegenwoordig is het anders en bij Janssen. Hij heeft eerst nog ander werk gedaan, zelfs in komen ze van de machinistenschool, maar die hadden wij een net pak als winkelmanager, maar op een dag kwam hij toen nog niet.“ Volgens hem kun je aan het personeelsbeleid naar me toe met de vraag of er bij Janssen nog werk was voor goed merken dat Janssen een typisch familiebedrijf is. hem. Zo kan het gaan.” ◆ FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 21


Flexibility Zuid-Limburg is in 2012 opgericht door Paul Bergs als franchisepartner van de Flexibility Groep. Paul heeft 7 jaar voor grote uitzendconcerns gewerkt. Inmiddels runt hij al 6 jaar met veel plezier zijn eigen bedrijf. In 2016 is hij voor zijn werkzaamheden bekroond met de titel ‘Ondernemer van het jaar’. Bij Flexibility Zuid-Limburg kijken we samen met jou naar waar je goed in bent en waar je plezier aan beleeft in je werk. Door dit in kaart te brengen wordt het voor ons gemakkelijker om je bij bedrijven voor te stellen die bij je passen en waar je een goed gevoel bij hebt. Mag je op gesprek? Dan helpen wij je met de hele voorbereiding. Zo geven we je sollicitatietips (bijv. hoe jij je bij een potentiële werkgever het beste kunt presenteren). Ook delen we achtergrond informatie over het bedrijf met je zodat je (samen met ons) prettig en goed voorbereid het gesprek kunt ingaan. Flexibility Zuid-Limburg is gespecialiseerd in office vacatures, in de breedste zin van het woord. Zoek je een baan in het office segment? Dan ben je bij Flexibility Zuid-Limburg aan het goede adres. Of je nu op zoek bent naar een tijdelijke functie of een vaste baan, Flexibility Zuid-Limburg staat voor je klaar! Voor u als werkgever is het niet altijd gemakkelijk de juiste kandidaat te vinden voor een vacature. Om de juiste match te maken komen we persoonlijk bij u langs om de sfeer en cultuur van de organisatie te proeven. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van wat u precies zoekt in een kandidaat. Op die manier kunnen we gerichter kandidaten selecteren die perfect in uw organisatie passen.

www.flexibility.nl/uitzendbureau-zuid-limburg


medewerker michel defaux janssen group aan het woord

Ik wist nog wel een stageplaats Je zult maar denken dat je je leven gaat slijten als winkelmanager van De Bijenkorf en even later ga je werken als graafmachinemachinist. Het overkwam Michel Defaux, zoon van Jo Defaux, ook kraanmachinist bij Janssen Group.

H

Het is bij Michel dus niet overdreven om te stellen dat hem dit werk van kinds af aan werd bijgebracht, ook al zag het daar in eerste instantie niet naar uit. “Mijn ouders vonden dat ik door moest leren, dus dat heb ik gedaan op de detailhandelsschool. Zo kwam ik als manager terecht op de winkelvloer van De Bijenkorf in Maastricht. Maar dat beviel niet. Daarna studeerde ik een jaar bouwkunde en moest ik stage gaan lopen. Mijn vader Jo wist nog wel een stageplaats… bij Janssen natuurlijk. Daar ben ik uiteindelijk in 2010 in vaste dienst gekomen en ik werk hier gewoon met heel veel plezier.” Michel vertelt dat hij werkt op een bijzondere machine, namelijk een Mecalac 8MCR, een machine die je als shovel en als graafmachine in kunt zetten. “Mijn machine is uitgerust met 3D-machinebesturing (GPS). Op de bouwplaats kan ik tevens snel switchen tussen de graafmachine- en shovelmodus. Dat samen maakt mijn machine uniek en

multifunctioneel inzetbaar.” Michel legt uit dat het werk waar hij nu bezig is misschien wel zijn mooiste klus is tot nu toe. “We moeten hier een biopark aanleggen. Dat is met de shovel heel precies werk omdat de paden die we aanleggen heel exact afgewerkt moeten worden, dat is best wel een uitdaging. We hebben bij Janssen heel veel werk, eigenlijk meer dan we aan kunnen. Maar je moet jezelf niet gek laten maken (lacht). Je kunt nooit harder werken dan de machine gaat.” Ik heb een goed contact met mijn bazen, ze zijn heel betrokken. Ook als er problemen zijn, thuis of op het werk, kun je altijd bij ze terecht. De betrokkenheid is heel hoog. Ze staan altijd voor je klaar.” Eh, Michel, je opa was machinist, je vader was machinist en jij bent machinist, ga je dit beroep doorgeven aan een volgende generatie, is er al een opvolger op komst? “Nou nog niet (lacht). Maar ik denk er wel aan, ik zou best graag willen dat dat ooit gebeurt.” ◆ FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 23


Leverancier aan het woord familiebedrijf in beeld janssen group MAN Nederland

Nieuwe generatie is goed bezig Janssen Group is dol op machines. Wat dat betreft lijken ze veel op commercieel manager Peter Laumans van MAN in Stein, want ook bij hem stroomt er mobiliteit door zijn aderen.

A

Als MAN-dealer van de PON Groep spat zijn liefde voor trucks van de muur waar een paar fraai ingelijste foto’s hangen van MAN paradepaardjes. Opvallend detail: in zijn vitrine met miniatuurvrachtwagens staan ook twee blinkende s ‘Ik heb veel respect Porsches. Overeenkomst: voor de manier het is allemaal PON. Peter waarop janssen Laumans levert al aan de haar bedrijf heeft Janssen’s sinds 1988 en is als opgebouwd met leverancier zodanig met zijn hard werken en alklant vergroeit dat ze samen tijd open en eerlijk een truck op maat durfden zakendoen’ te ontwikkelen. Net als de Janssens is Peter een kind van de streek. “Ik heb veel respect voor de manier waarop Janssen haar bedrijf heeft opgebouwd met hard werken en altijd open en eerlijk zakendoen. Ik werk al 30 jaar voor Janssen, dat zegt wel 24 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

iets natuurlijk. Zo weet ik nog goed dat ze destijds drie vrachtwagens en één graafmachine hadden. Moet je kijken wat er nu voor machinepark staat: 110 eenheden!” Weliswaar levert Laumans niet dat hele machinepark maar wel een aanzienlijk deel. Zeker 20 MAN’s, ook VW bussen en een VW Amarok komen uit zijn stal. “Daar zijn wij heel blij mee, niet alleen qua omzet maar ook als referentie.

Je moet wel met ze meedenken “Je moet weten dat Janssen in deze regio een hele goede naam heeft. Het is echt een familiebedrijf met medewerkers die er heel lang blijven. Als je daar werkt is er eigenlijk geen reden meer om weg te gaan. Dat weet iedereen hier in de buurt.“ Zijn MAN vestiging verkoopt ieder jaar minimaal 75 trucks en ruim 100 VW en MAN bedrijfswagens. “Wij


bieden een breed pakket diensten en services. Het klantbelang staat voorop. Ervaren en vakbekwame professionals adviseren hier graag bij de inrichting van uw wagenpark met MAN Trucks en Volkswagen Bedrijfswagens. Desgewenst bemiddelen we met leveranciers van opbouwsystemen, laadkleppen, koelunits en laadkranen. Zodat de klant één aanspreekpunt heeft. Met de producten en diensten van MAN Lease, MAN Service, MAN Rental en MAN Support vullen we ons ‘one stop shop’-principe in. En dankzij onze ruime openingstijden en onze nooddienst staan wij 24 uur per dag en zeven dagen in de week borg voor uw mobiliteit. Wat heel belangrijk is als je zaken wilt doen met bij Janssen is de regel ‘afspraak is afspraak’ en met hen meedenken in oplossingen. Een mooi voorbeeld van dat meedenken is dat wij samen met Janssen een Compact-kipper hebben ontwikkeld als alternatief voor een 5-assige kipper. We zijn aan tafel gegaan en Janssen had haar wensen aan ons voorgelegd. We weten wat we aan elkaar hebben. Dat is belangrijk, want je gaat niet zomaar even een truck op maat ontwikkelen die er nog niet is. Zoiets is niet zonder risico, maar met Janssen durfde ik dat wel aan. Waarom wilde Janssen dit zo graag? Omdat men meer wendbaarheid en toch voldoende tractie zocht voor hun kippers. De standaard modellen voldeden niet aan die eis. De trekker-oplegger combinatie moest een laadvermogen hebben van 30 ton en mocht niet langer zijn dan de 5-assige kippers. Na eerst een pilot gemaakt te hebben bleek de nieuwe compact kipper uitstekend aan de eisen te voldoen. Voordeel van een oplegger is ook nog eens dat je flexibeler bent met je afschrijving zodat Janssen hierdoor goedkoper uit is. Inmiddels rijden er vijf van deze combinaties en heeft de ‘compact-kipper’ ook landelijk navolging gekregen. Nieuwe generatie is goed bezig Nog een opmerkelijke leverantie van MAN was volgens Laumans in 2018 één van de eerste MAN TGS 47.460

10 x 4 kipperchassis af fabriek en voorzien van AJK kipper die ook weer werd gekenmerkt door compacte afmetingen, wendbaarheid, hoge bodemvrijheid en nuttig laadvermogen. Daaraan toegevoegd een MAN TGX 18.460 4H4 BLS trekker voorzien van een MAN-Hydrodrive inschakelbare voorwielaandrijving en Cup Dr!ve afstandbediening. Deze trekker wordt met name ingezet voor het vervoer en plaatsing van rijplaten, een specialiteit van Janssen. “Wij hebben ook beursgenoteerde bedrijven als klant en op zich is daar niets mis mee natuurlijk. Maar het leuke van familiebedrijven als Janssen is toch de persoonlijke relatie. De lijnen zijn kort en je praat meestal met de eigenaar in plaats van een inkoper.” 30 Jaar werkt hij nu al voor Janssen en Laumans heeft er alle vertrouwen in dat dit de komende jaren ook zo blijft. ”De nieuwe generatie bij Janssen is goed bezig. Ze zijn gepokt en gemazeld en niet bang voor vernieuwing.” Wat verwacht hij bij MAN voor vernieuwing

qua productontwikkeling? “Er verandert veel. Qua duurzaamheid en automatisering zullen komende generaties trucks er ander uit gaan zien denk ik. Hybride en elektrische brandstof, automatische besturing, afstandsbediening, wie zal het zeggen?” ◆ Bent u op zoek naar een ervaren partner in mobiliteit, dan nodigen we u van harte uit om vrijblijvend contact met ons op te nemen. MAN Stein Nijverheidsweg 40, Stein Tel:+31 (0)46 4113 240 Email: stein@man-dealer.nl

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 25


Uw adres voor:

MAN Trucks

MAN Bestelauto's

Volkswagen Bedrijfswagenservice

MAN Stein Nijverheidsweg 40 6171 AZ Stein

Goed verzekerd, samen naar de toekomst! Nol & Roger van Engelshoven | www.ave-faa.nl

26 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

Tel: +31 (0)46 4113 240 Fax: +31 (0)46 4752 604 Email: stein@man-dealer.nl


klant aan het woord familiebedrijf in beeld janssen group richard rooswinkel, POn Equipment Je zou het qua omvang misschien niet verwachten maar PON Equipment B.V.

Qua MVO en duurzaamheid is Janssen heel ver

H

Het merk Caterpillar is natuurlijk van wereldfaam. Hun machines en het karakteristieke logo met het gele driehoekje genieten een fameuze uitstraling en zijn koploper in innovatie en technologie. Een mooi merk. Rooswinkel: ”Wat ik zie bij Janssen is een prettige cultuur met een compact beslissingstraject waar meestal drie of vier mensen bij betrokken zijn, waarvan de meesten familie. Ieders mening wordt daarin gekend en gerespecteerd. Opvallend is ook dat de oude garde nadrukkelijk betrokken blijft. Hun kennis en ervaringen wordt zeker meegenomen, daarnaast zijn zij nog erg betrokken. Passie en betrokkenheid is sowieso een peiler onder dit bedrijf, niet alleen bij de directie en de familie maar zeker ook van de medewerkers. Het bedrijf is dol op machines natuurlijk. Daar zijn ze groot mee geworden en men heeft een heel goed gevoel voor investeringen. Neem nu de nieuwe recycletak, hiermee voelen ze de tijdgeest goed aan en stappen op het juiste moment in deze groeiende markt in. Ook qua MVO en duurzaamheid zijn ze heel ver. Janssen is een uitblinker in het gebruikmaken van nieuwe technologie. Ze waren bij ons één van de eerste klanten met 3D GPS besturing op de kranen. Voor ons is zo’n klant ook fijn omdat we ons als A-producent willen onderscheiden. Dan heb je klanten nodig die

is net als Janssen Group een familiebedrijf. Qua bedrijfscultuur ziet Richard Rooswinkel, verkoopleider bij PON Equipment B.V., echter weinig overeenkomsten. “PON is dermate groot dat het bedrijf anders wordt aangestuurd dan een MKB familiebedrijf.”

koploper willen zijn.” Rooswinkel is nu achttien jaar werkzaam bij PON waarvan de laatste zeven jaar bij Pon Equipment B.V., als leverancier van Janssen. Een behoorlijk arsenaal aan grondverzetmachines mocht hij aan de Limburgers toevertrouwen; rupskranen, wielladers, dumpers , bulldozers en minigraafmachines. “Janssen was één van de eerste bedrijven die een wiellader in XE-uitvoering aanschafte. (Deze zorgt met behulp van een gepatenteerde continu variabele transmissie (CVT) voor een forse branstofbesparing). Wat

ik fijn vind is dat Janssen prijs stelt op advies. Dat vinden ze heel belangrijk. We doen het echt samen. Wij leveren de machines en later de onderdelen als die nodig zijn voor revisie of reparatie. Janssen heeft zelf een werkplaats met monteurs. Er bestaat daar veel expertise. Ze zijn dol op machines maar vooral ook op efficiënt en veilig werken aan de machines in combinatie met de juiste worktools. Alleen zo kunnen ze het optimale halen uit mens en machine, daar worden ze uiteindelijk beter van.“ ◆

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 27


De voormalige directie familiebedrijf in beeld janssen group aan het woord

Oude garde blaast een aardig deuntje mee

Het is nog maar vier jaar geleden dat de toenmalige eigenaren van Janssen Group, Hub, Willy en Marcel Janssen, hun aandelen over deden aan de huidige eigenaren Mischa, Christian, Joshua en Pascal

W

“We lopen hier nog iedere dag.” Marcel, vader van Christian, Joshua en Pascal, werkt nog drie dagen in de week: ”Soms praten we thuis wel een beetje erg veel over de zaak, maar ik doe dat nou eenmaal graag. Mijn vrouw Marga heeft ook nog een tijd in de zaak gewerkt, toen ging het thuis echt nergens anders meer over.” Willy is ronduit eerlijk als hij vertelt dat de overgang voor hem in eerste instantie best moeilijk was. Hij zag het bedrijf veranderen maar had zelf geen invloed. Dat was wennen. Hij zag het uiterlijk van Janssen veranderen door de invoering van een compleet nieuwe huisstijl en veel meer digitaal werken. Maar ook de koers veranderde doordat de nieuwe generatie meer ging inzetten op eigen projecten. “Ik werk nu nog twee dagen, ga straks over naar één dag en zo bouw ik dat af tot ik 65 ben.” Het bedrijf was altijd hun leven. Zes dagen werken was normaal. Willy: “Ik was gewend om lange dagen te maken. Nu kan ik om vijf uur naar huis, dat deed

28 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

Janssen. Veel zaken gaan tegenwoordig anders dan in de tijd van de oude garde maar wat blijft is de familieband. ik vroeger nooit. In het begin schaamde ik me een beetje als ik om vijf uur de poort uitreed”.

Broer Hub begon op zijn zestiende als machinist, later stuurde hij vanaf de graafmachine de grotere eigen grondwerken aan. De laatste jaren hield hij zich vooral bezig met het aannemen van groot grondverzet projecten. Wat hem aan de tegenwoordige tijd opvalt is de enorme bureaucratie. ”Bij ons werden veel opdrachten gewoon mondeling beklonken.” Een man een man een woord een woord. In de tijd van onze vader ging bijna alles mondeling en stond er nog veel minder op papier. Tegenwoordig moet alles, maar dan ook echt alles op papier.” Naast verschillen is er ook veel wat de heren delen met de nieuwe generatie. Dat is vooral de liefde voor machines en de fascinatie voor technologie. Hub: “Ik weet nog dat wij in onze tijd veel opzien baarden met een zendmast op ons terrein die een bereik van 25 kilometer had.

Dat was een uitkomst want zo konden wij onze machinisten aan het eind van de dag via de mobilofoon bereiken om het werk voor de volgende dag door te nemen. Voor die tijd moest je aan het eind van de dag naar het werk toe rijden om elkaar te spreken, wat een vooruitgang. Deze technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller. Wat ze tegenwoordig allemaal kunnen met GPS op de machines is gewoon geweldig.” Willy: “Door GPS machinebesturing werden we minder afhankelijk van de maatvoering van de aannemers, waardoor we makkelijker zelf projecten aan konden nemen.“ Marcel tot slot:” Het zou heel mooi zijn als het bedrijf straks wordt voortgezet door onze kleinkinderen. Ik heb soms nog wel een beetje heimwee naar de tijd toen het bedrijf kleiner was en je meer direct contact had met de chauffeurs en de machinisten. Groot worden is niet het hoofddoel. Het gaat er om dat we controle houden en de zaak gezond blijft.” ◆


Nieuwe garde familiebedrijf in beeld janssen group aan het woord

machinemensen in hart en nieren Christian en Joshua staan als nieuwe generatie eigenaren van Janssen Group misschien meer op de voorgrond, maar hun neef Mischa (zoon van Hub) en broer Pascal (zoon van Marcel) zijn voor een net zo groot deel aandeelhouder.

P

Pascal: “Ik denk dat Mischa en ik van ons vieren de vertaalslag naar de praktijk vormen.” Mischa (39) houdt zich vooral bezig met de uitvoering van lopende werken en is vaak actief met groot materieel. Daarnaast speelt hij een belangrijke rol bij de GPS ontwikkelingen binnen Janssen. Momenteel zet hij zijn praktische kennis in om het (logistieke) proces rondom de nieuwe afvalsorteerinstallatie te optimaliseren. Net als Mischa doorliep Pascal (29) de machinistenschool en uitvoerdersopleiding, werkte op de laadschop en rupskraan. Pascal groeide door naar de planning van de machines en vrachtauto’s, waar hij momenteel verantwoordelijke voor is. Praktijkervaring alom bij deze mannen die dol zijn op machines. Jongens waar machinebloed door de aderen loopt. Voorkeuren voor de een of de andere

machine hebben zij niet. Mischa: ”Als hij maar geel met oranje is. We volgen alles op het gebied van machines.” Pascal: “Praktijkervaring is heel belangrijk voor mijn functie, hierdoor kan ik de planning goed ondersteunen en snel schakelen bij problemen. We zijn als bedrijf namelijk erg service gericht. Onze klant moet bij ons alles binnen 1 telefoontje geregeld krijgen, wij willen de klant ontzorgen! Dat wordt lastig als je niet weet wat er ‘buiten speelt’.” Hun rol is soms dubbel, zijn ze in nood of tijdens weekend werk ingepland op de machines dan staan ze tussen de medewerkers, maar evenzogoed moeten ze diezelfde medewerkers in hun dagelijkse rol aansturen. Lastig? Pascal: “Als je gewoon jezelf blijft is er niets aan de hand. Ik merkte wel na de overname dat onze medewerkers eerste met een andere blik naar ons keken. Maar dat was een kwestie van tijd om te laten zien dat

wij als persoon dezelfde bleven.“ Pascal: ”Je moet nooit je macht misbruiken, dan word je niet gerespecteerd.” Mischa: “Maar je mag ook niet over je heen laten lopen, dan ben je verloren. Je moet wel je mannetje staan. Wat mij heel erg boeit zijn de veranderingen en de vooruitgang van de machines en hun technieken, zoals GPS en Total Station. Ik hoop nog veel van deze innovaties in ons bedrijf mee te kunnen introduceren. Door de combinatie van deze technieken weet de machinist exact welke maatvoering hij moet aanhouden en weet hierdoor tot op de centimeter wat hij moet maken om zo nauwkeurig en efficiënt te kunnen werken.” De ultieme efficiency is natuurlijk dat de machine volledig autonoom (zonder machinist) zijn werk doet. Zouden ze dat ooit nog eens meemaken? Pascal. ”Zeg nooit nooit, want de ontwikkelingen gaan heel snel tegenwoordig, maar de menselijke factor blijft naar mijn inziens noodzakelijk. Grondwerk is een kwestie van in de praktijk steeds improviseren en aanpassen, je hebt niet steeds repeterende werkzaamheden. Je weet nooit wat je in de grond aantreft. Maar dat niet alleen, de passie en betrokkenheid van onze mensen zit verankerd in de kwaliteit van ons werk. Daar kan een robot nooit tegenop.” ◆ FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 29


Continuïteit en visie familiebedrijf in beeld janssen group

Autonoom groeien met breder pakket De nieuwe garde onder aanvoering van Christian en Joshua Janssen bouwt voort op de fundamenten van hun voorvaderen. Zoals de vorige generatie nieuwe accenten legde, doen zij dat ook. Maar de rode draad blijft altijd het zoeken naar markt voor hun machines. In nieuwe, maar zeker ook bestaande markten.

J

Joshua: “We hebben niet als doelstelling om het bedrijf te laten groeien tot drie- of vierhonderd man.” Rondom Maastricht, daar is het begonnen, daar liggen de roots en de kracht van het bedrijf. “We willen vraaggericht en autonoom groeien, maar gaan niet afwachten.” Breder, zodat de kans op stilstand van het materieel zo klein mogelijk is. Mooi voorbeeld is het continue transport van slib met opleggers, een klus waar de oude garde wat sceptisch naar keek maar prima verloopt. Tijden veranderen. Zo stelt Janssen Group zich ook steeds vaker op als (onder) aannemer van GWW werken waar ook

30 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

risicodragend in geparticipeerd wordt. Pro-actief en zoeken naar samenwerken, dat is wat Christian en Joshua nastreven. “Juist door specialismen van ons en onze klanten te bundelen kun je meer projecten aanvliegen. Het kan best voorkomen dat een klant dan eens als onderaannemer voor ons fungeert. Nee, wij hebben geen enkele ambitie om daarna diens activiteiten te kopiëren. Wij hebben geen verstand van asfalt en gaan dat ook niet krijgen. Projecten waar grondverzet en transport van grond- en bouwstoffen de boventoon voeren, dat is Janssen Group. Neem een project als de nieuwbouw van de Praxis in Maastricht. In opdracht van Heerkens van Bavel dat parallel liep met een ander project in Maastricht, de parkeergarage aan de Grote Looiersstraat in opdracht van TBI. De vrijkomende gronden uit de parkeergarage werden weer ingezet voor


de Praxis. Een mooi stukje cradle to cradle. op ons ligt te wachten. In een straal van Als onderaannemer voor het rioleringswerk pakweg 150 kilometer, in plaats van alleen en de wegverharding fungeerde BLM rondjes rond Maastricht zoals vroeger, Wegenbouw en Janssen als hoofdaannemer. gebeurt er zo ontzettend veel in Duitsland Voor andere projecten onze opdrachtgever en Belgie. Waar Joshua en Christian ook met wie wij nadrukkelijk de samenwerking veel van verwachten is hun specialisme zoeken. Waar de nieuwe tijd ook in rijplaten. Grensoverschrijdend in nadrukkelijk om vraagt zijn termen als Belgie en Duitsland verwachten zij cradle to cradle, recycling, duurzaamheid een groeimarkt. “Onze radiografisch en circulair denken. Janssen zet daar fors bestuurde vrachtwagens zijn dagelijks in op in. Niet alleen met mooie woorden de weer om de rijplaten uit te leggen op maar met daden. “Je kunt bouwprojecten maar ook niet alles verbranden en voor evenementen. Naast s ‘Janssen zet weggooien. Daarom doen nieuwe markten voor hun naast nieuwe wij er alles aan om onze mensen en hun machines markten en machines zo min mogelijk zet Janssen ook fors in op mensen ook emissie uit te laten stoten. fors in op digi- digitalisering. De tijd dat Maar we zien er ook werk machinisten aan het eind talisering’. in. Met het sorteren van van de dag hun bonnen bouw- en sloopafval maar zaten te schrijven behoort ook met het complete recyclen van beton. tot het verleden. De informatiestromen De investering in een afvalsorteerinstallatie zijn bijna volledig digitaal. Nog even en door BPS Recycling en Bouwstoffen was de klant heeft online inzage en kan dan een flinke stap. We verwachten daar nog heel transparant volgen hoe het werk van het nodige van in Duitsland, waar over 10dag tot dag ook financieel verloopt. “ICT 15 jaar het werk in de groeves misschien is van bijzaak hoofdzaak geworden. Zo minder wordt maar heel veel nieuw werk onderscheiden wij ons in de markt. Met in de zin van wegenbouw en recycling digitale in – en uitmetingen, 3D tekeningen

en GPS machinebesturing zijn we hard op weg naar een bedrijf dat digitaal een koppositie inneemt.” Waar de heren ook trots op zijn is de vier jaar geleden ingevoerde nieuwe huisstijl waarvoor ze veel complimenten ontvingen. Een visueel baken waaraan je in één klap de nieuwe tijd herkent. Strakker, moderner en fris met de alom aanwezige kleuren geel en oranje. Naast vernieuwing hechten Christian en Joshua eraan om de normen en waarden van hun voorgangers in stand te laten. “Doe maar normaal” is een opmerking die vaak valt. Christian: ”Het is altijd zo geweest dat het verdiende geld weer werd geïnvesteerd in het bedrijf.” Zoveel mogelijk met eigen geld werken. Dat levert continuïteit want het familiekapitaal zit in het bedrijf. Logisch dat je zo’n bedrijf wilt voorzetten. ◆

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 31


GROND, WEGEN WATERBOUW MATERIEELVERHUUR RIJPLATEN TRANSPORT RECYCLING BOUWSTOFFEN

WAT WIJ ZEGGEN, DAT DOEN WE: GEDEGEN EN INNOVATIEF! Vragen over Janssen Group? Wij helpen u graag verder.

info@janssen-group.com +31 (0)43 363 11 80 Ankerkade 14 6222 NM Maastricht www.janssen-group.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.