Familiebedrijf INCO Alkmaar

Page 1

FAMILIEBEDRIJF

in beeld

INCO Alkmaar

Van loodgieter tot totaalinstallateur in een paar jaar Medewerkers aan het woord

“Fit met INCO draait om boeien en binden”

Leveranciers aan het woord

“Door verandertraject kan INCO gaan groeien”

Klant aan het woord “INCO denkt in oplossingen”


Solar en Villeroy & Boch feliciteren Inco met de jarenlange succesvolle samenwerking

DirectFlush

ViFresh

AntiBac

CeramicPlus

Het innovatieve toilet voor 4-voudige hygiëne

Hygiënisch, antibacterieel en eenvoudig te reinigen – met de hygiëne kampioen beschikt u in uw badkamer altijd over een optimale bescherming. Het spoelrandloze DirectFlush toilet met geïntegreerd vakje voor toiletblokjes en de innovatieve CeramicPlus- en antibac-toplaag, is de perfecte hygiëne-oplossing van Villeroy en Boch. Viervoudige bescherming, ongekende hygiëne en bespaart water en reinigingsmiddelen.

Wij feliciteren directie en medewerkers. Kleverlaan en Delta Mobiliteit: Hèt verschil in Wagenparkbeheer.


VOORWOORD | familiebedrijf in beeld inco alkmaar

Beste lezers, De laatste jaren zien we een duidelijke herwaardering van het familiebedrijf. Ons vakblad heeft tot doel om voorbeelden van dit type bedrijven op te sporen en te presenteren. Prachtige parels in alle takken van de economie. Familiebedrijven worden namelijk gekenmerkt door een hechte keten, gefundeerd op gedegen bedrijfsvoering, passie, hoge betrokkenheid van de medewerkers en een directie die het langetermijnbelang voorop stelt. Familiebedrijf in Beeld is spokesman van de directie en interviewt klanten, leveranciers en medewerkers. We bieden een levendig beeld van deze dynamische bedrijven. Zo mochten wij het verhaal optekenen van de Alkmaarse installateur INCO. In een paar jaar tijd groeide dit bedrijf uit tot een innovatieve totaaloplosser. Klaar voor de toekomst en volop actief met de energietransitie. Ik reisde van het gemoedelijke Brabant naar het ‘hoge’ Noorden in Alkmaar maar ontmoette alles behalve kapsones. Hollandse nuchterheid, lef en visie transformeerde het vroegere loodgietersbedrijfje tot een hightech E- en W oplosser.

Veel leesplezier, Govert Lagrouw Uitgever & hoofdredacteur

Familiebedrijf in Beeld

colofon

www.familiebedrijfinbeeld.nl Familiebedrijf in Beeld is een uitgave van

Realisatie en coördinatie

Vormgeving en opmaak

Lagrouw Communicatie

Govert Lagrouw

Lagrouw Communicatie

Hoogstraat 16

Tekst

Sales

4251 CL Werkendam

Kees Klijn

Fred van Kuyen, 06-14 44 19 73

T 0183-401078

Eindredactie

M 06-51200448

Govert Lagrouw

INCO

www.lagrouwsc.nl

Fotografie

Kitmanstraat 7-A 1812 PL Alkmaar

info@lagrouwsc.nl

Wilma Helder

T 072-5403311, www.incobv.nl FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 3


iNHOUDsopgave Familiebedrijf inco ALkmaar

organisatieadviseur Bvalue aan het woord: “door verandertraject kan inco goed gaan groeien”

Medewerkers aan het woord: “processen stroomlijnen loont”

4

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

09

18


14

Klant AIG careconcepts aan het woord: “inco denkt in oplossingen’

06

UItgegroeid tot gewaardeerd totaalinstallateur

12 Bedrijfsactiviteiten Inco

Totaal software voor bouwen installatiebedrijven. Vraag een gratis demo aan op www.enk.nl


Historie en company DNA Familiebedrijf inco alkmaar

Richard Koelman

Loodgietersbedrijfje groeit uit tot een gewaardeerde totaal installateur Elektricien Onno Ooijevaar wil net als zijn vader ondernemer worden. Dat gebeurt uiteindelijk, maar niet op zijn vakgebied elektra. Onno komt in 1984 in de loodgieterswereld terecht - voor hem een volslagen onbekend terrein. Anno 2018 is INCO uit Alkmaar uitgegroeid tot een toonaangevende totaalinstallateur.

Z

Zijn vader, Cor, heeft een bouwbedrijf, gespecialiseerd in renovaties. Bij een van de klussen gaat een onderaannemer, een loodgietersbedrijf, failliet. Cor stelt zijn zoon Onno voor om dat bedrijf door te starten. Onno stemt toe. “Er zouden een handvol loodgieters meegaan, echte vaklui. Dat was het fundament. Bovendien was ik via mijn vader verzekerd van werk. Daar komt bij: mijn broer Ad had een elektrobedrijf, dan was ik in zijn

6

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

vaarwater gekomen.” Onno heeft het uiteraard voorgelegd aan zijn vrouw, Ciska van Bodegom (1958). “Ik was in verwachting van ons eerste dochter. Het was een economisch moeilijke tijd om voor jezelf te beginnen. Toch stond ik er volledig achter. Ik ben zelf dochter van een ondernemer, ik weet wat het inhoudt.” Wat haar werk betreft, verandert er niet veel. “Ik deed administratief werk voor het bouwbedrijf. Daar kwam onze zaak dus bij.”


Onno Ooievaar en zijn vrouw Ciska van Bodegom

Ze gaan in Haarlem wonen, in een bedrijfspand van zijn vader met een bovenwoning. De eerste jaren voor INCO - een samenvoeging van Ineke en Cor, zijn ouders - zijn tropenjaren. Onno (1957): “De zaak opstarten, jezelf inwerken, gezinsuitbreiding. Ik moest weer naar school om het vak van loodgieter te leren.” Ciska: “We hebben altijd werk gehad, dat was heel fijn. Eerst via mijn schoonvader, later ook van andere aannemers.” Onno: “De klanten waren tevreden. En ze wisten dat onze loodgieters een schat aan ervaring hadden. De prijzen waren netjes. Mijn vader stond in Alkmaar goed bekend, het werd ons ook gegund.” In die tijd - midden jaren tachtig - mag een bedrijf anderhalf jaar draaien zonder de benodigde papieren. Als die termijn is verstreken gaan Ciska en Onno op zoek naar een projectleider die wel over de benodigde diploma’s beschikt. Albert Bloothoofd komt de gelederen versterken - een gouden greep. Onno: “Albert was een loodgieter in hart en nieren. Ondernemend, type no-nonsense. We hadden meteen een klik.” De taken worden verdeeld: Albert houdt zich bezig met de projecten, Onno is veel op kantoor. “Ik deed de bestellingen, maakte de offertes. Dus alles wat er achter

de schermen moet gebeuren om de medewerkers aan de slag te houden.” Albert en Onno vormen een prima koppel; de economie trekt aan en INCO groeit. Onno: “Aannemers wisten dat we geen enkele uitdaging uit de weg gingen. Niet lukken, dat staat niet in ons woordenboek. We leverden vakwerk af, dan komen ze vanzelf terug. Zo wordt er nog altijd gewerkt.” In 1990 is het jasje in Haarlem te klein en verkast het bedrijf naar de Zandersbuurt ,een tijdelijke huisvesting. Sinds 1995 is Inco gevestigd aan de Kitmanstraat in Alkmaar. Een jaar later laat Albert weten dat hij compagnon wil worden. Ciska: “Dat was volkomen terecht. Albert deed zo veel. En hij was een fijne man: betrouwbaar, kwam zijn afspraken stipt na. Bovendien: samen sta je sterker.” Er wordt keihard gewerkt om INCO uit te bouwen tot een van de meest toonaangevende loodgietersbedrijven in Alkmaar en omstreken. Dat lukt, maar het kost veel energie. In 2004, als Albert eraan denkt om meer de luwte op te zoeken, wordt hij ziek: hij heeft ALS. Onno: “Een ongelooflijke klap. Voor zijn gezin, voor het bedrijf.” Ciska: “Het was bewonderenswaardig hoe Albert met zijn ziekte is omgegaan. Hij heeft nog lang gewerkt.” In 2015 overlijdt Albert. Er moet een vervanger komen. Richard Koelman wordt gepolst, gepokt en gemazeld in de installatiebranche. “Ik was vereerd”, zegt Richard (1971), “maar ik zou voor mijn werkgever in Heerhugowaard een vestiging gaan uitrollen. Een grote uitdaging, die wilde ik niet laten schieten.”

”Als totaalinstallateur kunnen we klanten volledig ontzorgen, dus willen we meer die markt op”

Maar, zo wordt het gesprek besloten, mocht het in de toekomst anders worden: klop maar aan. In 2009 gebeurt dat: zijn droom van een eigen vestiging is door de kredietcrisis vervlogen. INCO wilde stappen zetten op het vlak van klimaatbeheersing, daar lag mijn expertise. We waren er snel uit, een nieuwe BV is opgericht en Richard wordt compagnon, samen met Onno en Martin, de zoon van Albert die in 2008 het stokje van hem heeft overgenomen. Richard stapt op een ongelukkig moment in: de crisis treft de bouw hard. “Er was weliswaar vraag naar duurzaam omgaan met energie, maar door de crisis heb ik een paar jaar heel veel offertes geschreven. Dat was heel frustrerend.” In 2013 keert het tij: offertes, opgeborgen in een la, komen tevoorschijn. Er komt ruimte om met de organisatie aan de slag te gaan. Twee jaar later komt Ad Ooijevaar de club versterken en is INCO Elektro opgericht. De cirkel is rond: loodgieten, klimaat en elektra. Kortom, INCO is een totaalinstallateur. INCO is anno 2018 druk bezig met een transitie. Richard: “Als totaalinstallateur kunnen we klanten volledig ontzorgen, dus willen we meer die markt op. Dat deden we al door bestekken heel kritisch te bekijken. We zijn geen uitvoerders, die gaandeweg het werk met vervelende verrassingen komen. Werken voor aannemers of voor de klant zelf vraagt om een heel andere mindset. Van iedereen binnen het bedrijf. Dat bewerkstelligen, daar ligt voor ons een grote uitdaging.” Elders in dit magazine leest u er meer over. ◆ FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 7


10 jaar garantie OP ZELF ONT WORPEN W T W-UNITS BINNEN ONZE SYSTEMEN.

Speciaal voor de homecare systemen en de Nederlandse woningmarkt is de BUVA EcoStream WTW-unit ontwikkeld. Deze WTW-unit maakt warmteterugwinning toegankelijk voor installateurs en eindgebruikers. Zo garanderen we de werking van het systeem én bieden we 10 jaar garantie op alle componenten. Mail voor een afspraak naar installateurs@buva.nl of kijk op buva.nl.

IN JE FAVORIETE VESTIGING EN OP GROENHART.NL

Regulair

Valt op hè. Een lege advertentie. Wilt u meer zien? Kijk dan op www.familiebedrijfinbeeld.nl.


medewerker aan het woord

Brian Ros is zes jaar geleden bij INCO begonnen als leerling-tekenaar. Daarna zette de Heemskerker nog een paar stappen in zijn vakgebied om uiteindelijk een switch te maken: hij werd KAM-coördinator. “Het bedrijf is zo hard gegroeid dat het nodig is om de processen te stroomlijnen. Uiteindelijk draait het erom dat we onze klanten nog beter bedienen.”

B

Brian (1993) wordt in 2012 door een leraar getipt: INCO, dat is een interessant bedrijf om wat je in theorie hebt geleerd in de praktijk te brengen. “Ik voelde bij mijn sollicitatiegesprek meteen een klik. Het werk dat me werd aangeboden, het ontwerpen en tekenen van werktuigbouwkundige installaties, was uitdagend.” Hij heeft nooit overwogen elders te gaan kijken. “Het fijne van INCO is dat je meteen wordt losgelaten. Ga maar aan de slag, kijk maar hoe het uitpakt. Loopt het niet goed, dan zou projectleider Martin Bloothoofd wel ingrijpen. In het diepe gegooid, veel verantwoordelijkheid gekregen: ik vond het heel prettig.” Bovendien: “Je merkt dat het een echt familiebedrijf is. Sociaal, tegelijkertijd houden we van aanpakken en de schouders eronder zetten.” INCO dijt steeds meer uit. In 2012 nog zo’n twintig medewerkers, nu zo’n zestig. Meer personeel, dan moet er ook meer gemanaged worden om de bedrijfsprocessen soepel te laten verlopen. Dus wordt er besloten kwaliteit, arbeidsomstandighe-

den en milieu te laten coördineren door één medewerker: Brian Ros. “Dat paste precies bij mijn ambities. De techniek had ik een beetje gezien, bovendien was ik bezig aan een studie technische bedrijfskunde.” Groei is prettig voor een bedrijf. Maar een groeispurt kan er ook voor zorgen dat het overzicht verloren gaat. Dat gaat ten koste van de efficiency. En dat kost uiteindelijk geld. “Dus wordt er samen met het management en hr veel tijd en energie gestoken in verbeteren van de werkprocessen. Daarbij is het van essentieel belang dat de jongens op de werkvloer, de monteurs dus, concreet zien dat veranderingen ook echt iets opleveren. Anders krijg je ze niet mee.” Een mooi voorbeeld: “Monteurs grepen weleens mis als ze gereedschap nodig hadden. Sinds vorig jaar hebben we een systeem ontwikkeld waarop al het gereedschap staat geregistreerd. Op een app kun je zien waar dat gereedschap is.” Wat het uiteindelijk oplevert: “We werken niet alleen effectiever, ook is het veel plezieriger. Het bespaart kosten, dus processen stroomlijnen is uiteindelijk lonend voor de klant.” ◆ FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 9


x

BREEAM advies, ondersteuning en begeleiding

x

3-D BIM / Revit installatie-ontwerp

x

Installatietechnisch calculatiewerk

x

Installatietechnische rekenwerk / Vabi

x

Onderhoudsinspecties Vastgoed / NEN2767 - MJOP

x

Ondersteuning op locatie

TCH-Projectsupport Heerenveen Postbus 188 8440 AD HEERENVEEN Skrynmakker 12 8447 GH HEERENVEEN TCH-Projectsupport Harderwijk Ceintuurbaan 2 Bouw en Infrapark gebouw 130c 3847 LG HARDERWIJK

www.TCH-projectsupport.nl

Omnyacc de accountant voor het familiebedrijf 1/2 adv

“Ruim 20 jaar werken wij met heel veel plezier voor dit prachtige bedrijf. Wij zijn trots op de stappen die zij hebben gezet en dragen ook in de toekomst graag bij aan de verdere ontwikkeling van INCO. Patrick Blankenzee

emers in de regio Voor ondern de vestigingen:

Een vrijblijvend gesprek? Bel naar: 072 - 5720626

www.omnyacc.nl

Wij werken vanuit

. Den Helder (2) . Hoorn . Leeuwarden . Schagen . Heerhugowaard . Zwaagdijk

. Heemstede . Texel


medewerker aan het woord Nienke dikmans

‘FIT MET INCO draait om boeien en binden’ FIT MET INCO. Zo heet het programma dat ervoor moet zorgen dat alle medewerkers hét visitekaartje worden van INCO. “FIT MET INCO zet niet alleen het bedrijf centraal, maar ook de medewerkers zelf”, zegt HR-manager Nienke Dikmans.

Toen Nienke in 2010 bij INCO kwam bestond het woord HR-beleid niet. Was in wezen niet nodig: het bedrijf was niet zo groot. Nu is dat anders en bovendien is de markt veranderd. Nienke (1985): “Er wordt meer verlangd van medewerkers dan alleen vakkennis. Ze moeten ook bij de klant de kernwaarden van een bedrijf uitdragen. Daarnaast vinden medewerkers anno 2018 het belangrijk dat ze gezien worden. Meer dan terecht. Doe je daar niets mee, dan is de kans groot dat je ze kwijtraakt. Nederland staat te springen om technici. Tegelijkertijd: door in het HR-beleid te investeren en dus serieus op te pakken zijn we aantrekkelijk voor techneuten die nieuw zijn op de arbeidsmarkt, of techneuten die er al geruime tijd op bewegen.” FIT MET INCO draait om een aantal kernwaarden die in wezen INCO vormen, zegt Nienke. “Het gaat om kennis, integer zijn, intrigerend zijn, dus dat je flexibel en creatief kunt denken, gestructureerd werken en ondernemerschap. Fit staat voor een gezond contact met je collega’s, met je klanten, met je eigen lijf en met je kennis. In wezen draait het om een fysieke en mentale gezondheid, wat moet leiden tot puur werkplezier.” En ook:

“Doordat INCO groter is geworden, moet je meer vooruit denken. Inschatten wat de consequenties van je handelen voor een ander in de organisatie zijn. Kortom, dat processen vloeiend blijven verlopen. Daarom moet je ook kritisch naar elkaar durven zijn. Ook dat is een leerproces. In wezen draait FIT MET INCO om boeien en binden. Boeien, zodat medewerkers gemotiveerd zijn en zich kunnen blijven ontwikkelen. Binden, dat ze zich verbonden voelen met elkaar en met INCO.” Om FIT MET INCO te laten slagen is het nodig om de vinger aan de pols te houden. “Met elke medewerker zitten leidinggevende en HR vier keer per jaar om tafel. In het eindgesprek komt aan de orde wat het uiteindelijk heeft opgeleverd, hoeveel stappen er zijn gezet.” FIT MET INCO tracht ook een verandering in de cultuur van de installatietechniek teweeg te brengen. “Monteurs zijn erg trots op hun werk. Het zijn echte uitvoerders. We willen er iets aan toevoegen. Dat ze proactief zijn, meedenken met die klant. Dat zo’n klant het gevoel heeft: ‘Bij INCO zijn het allemaal kleine ondernemers. Mensen die met hart en ziel verknocht zijn geraakt aan hun werk en aan de service die daarbij hoort’.” ◆ FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 11


INCO Bedrijfsactiviteiten

Martin Bloothoofd

INCO Bedrijfsactiviteiten INCO is een typisch voorbeeld van een loodgie-

gietransitie, om dat woord maar eens te noemen is

tersbedrijfje, ooit, dat uitgroeide tot een innoveren-

hierbij een leidende gedachte. INCO bestaat uit INCO

de totaalinstallateur met E en W in het pakket. Dit

Installatie en INCO Elektro en is gevestigd in Alkmaar.

vernieuwende karakter komt goed tot zijn recht in

INCO staat voor jarenlange ervaring met loodgieters-,

de vele projecten in de utiliteit waar maatwerk en

klimaat- en elektrotechnische werkzaamheden.

improviseren aan de orde van de dag is. De ener-

INCO Installatie

INCO Klimaat

INCO Elektro

INCO Installatie staat voor jarenlange ervaring met loodgieterswerkzaamheden in groot nieuwbouw, woningbouw segment en de utiliteitsbouw. Door deze ervaring levert

In de loop der jaren is de vraag naar duurzame oplossingen sterk toegenomen. Met deze reden is in 2009 INCO Klimaat opgericht.

Doordat INCO graag als TOTAALInstallateur wenst op te treden, is het bedrijf uitgebreid met een team van elektrotechnische mensen. Met ingang van 01-01-15 is INCO uitgebreid met INCO Elektro.

Door de groei en ontwikkelingen heeft INCO een vereenvoudiging in de bedrijfsstructuur doorgevoerd. Vanaf 2018 zijn INCO Installatiebedrijf BV en INCO Elektro BV onderdeel van INCO GROEP BV. Klimaatwerkzaamheden worden vanuit INCO Installatiebedrijf BV behartigd daarmee is klimaat geĂŻntegreerd in INCO Installatiebedrijf BV.

Wat wij doen? Riolering | Waterinstallatie | Gasinstallatie | Sanitair | Zinkwerk | Dakbedekking | CV installatie | Vloerverwarming | Koeling | Ventilatie | Luchtbehandeling | Meet- en regeltechniek | Warmtepomptechniek | Elektrotechnische installaties | Verlichting | Data- en ICT installaties | Brandmeld- en ontruimingsinstallaties | Video- en intercominstallaties 12 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD


Projecten

negen graden architectuur

Het project Carré van Bloemendaal is een rijksmonument wat 20 jaar heeft leeg gestaan. Het gebouw wordt getransformeerd naar 29 stadsvilla’s, 5 appartementen en een kapel. Ook worden er nog 9 nieuwe stadsvilla’s gemaakt. INCO heeft opdracht gekregen om het Casco te maken voor de 29 stadsvilla’s en de 5 appartementen inclusief de negen nieuwbouwwoningen. INCO heeft hier ook een groot aandeel in het installatietechnische advies. De verwachting is dat het project eind 2018 wordt afgrond.

Het project Antroposofische centrum te Haarlem is een nieuwbouw project op de rand van het centrum. De locatie van het project is in het park aan de straat Prinsen Bolwerk. INCO heeft bij het project de rol van totaal-installateur gekregen. Het project wordt gemaakt volgens een duurzaam ontwerp met onder andere een warmtepomp en LED verlichting in het gebouw. Het gebouw heeft meerdere functies waaronder een consultatiebureau, een huisartsenpraktijk en een fysiotherapie. De verwachting is dat het project eind juni 2018 wordt afgerond.

Blik op

duurzaam

Pakano Lighting BV

www.pakano.nl

Merk X architecten

Bij het project het Hotel Amsterdam – Restaurant De Roode Leeuw aan het Damrak te Amsterdam heeft INCO de rol als W-installateur gekregen. Het Hotel – Restaurant krijgt een constructieve aanpassing in de kelder met funderingsherstel, Een verbouwing van het Restaurant en een nieuwe serre. INCO draagt binnen het project zorg voor de sanitaire en klimaat installaties.

De continuïteit van het hotel is essentieel uitgangspunt tijdens de realisatie van het project. Het is voor Opdrachtgever daarnaast van het grootste belang dat de periode dat het restaurant eventueel buiten bedrijf is zo kort mogelijk is en dat binnen de overeengekomen planning wordt gewerkt. Om tot een goed ontwerp te komen is INCO in combinatie met de adviseur en de aannemer betrokken geweest bij het ontwerp en het plan van aanpak voor het project. De verwachting is dat het project eind 2018 wordt afgerond.

- vervolg op pagina 15

INCO & PAKANO SAMEN STERK MET VERLICHTING WIJ DOEN WAT WIJ BELOVEN DUURZAME ONDERNEMING LICHT DOET LEVEN MOOIE PROJECTEN EEN OPTIMALE OPLOSSING NEERZETTEN AANSLUITEN BIJ UW WENSEN KLAAR VOOR DE TOEKOMST GOEDE EN PRETTIGE WERKOMGEVING STAAN VOOR KWALITEIT EN SERVICE WIJ FELICITEREN INCO VAN HARTE MET DIT JUBILEUM! FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 13


DUURZAME HUISVESTING? ADVISEREN, VERBINDEN & BEGELEIDEN ”Samen werken aan een beter klimaat door energie neutrale gebouwen!”

ADVILATEUR.NL

Meer weten over ons? E info@advilateur.nl • W www.advilateur.nl


INCO Bedrijfsactiviteiten

Projecten

Ingenhouszhof blok B & C In Amsterdam-Oost worden het komende jaar 80 intra- en extramurale zorgwoningen en 44 senioren- /zorgappartementen gerealiseerd. De huidige gebouwen zijn gesloopt en er komen 2 volledig nieuwe gebouwen inclusief een parkeergarage voor in de plaats. INCO heeft in dit project de rol als TOTAAL-installateur en adviseert de opdrachtgever in zijn wensen. INCO zal in dit project meerdere duurzame oplossingen toepassen zoals warmtepompen en PV-panelen.

De Keizer, Amsterdam Tussen de Dam en De Singel, de Amsterdamse binnenstad, staan aan de Spuistraat en de Wijdesteeg enkele toonaangevende gebouwen, beter bekend als de Tabakspanden. Deze gebouwen staan centraal in het project ”De Keizer”. Een deel van deze gebouwen wordt gerenoveerd en een gedeelte wordt nieuw gebouwd. In de gebouwen worden, met een gemiddelde oppervlakte van 73m², 43 nieuwbouw appartementen en 27 gerenoveerde appartementen gecreëerd. Op de begane grond is 1600m² aan

18 woningen Emmastraat In het Emmakwartier, een geliefde wijk in Alkmaar, worden 18 riante herenhuizen gebouwd. In de Van Everdingenstraat verrijzen tien woningen, in de Emmastraat nog eens acht. De statige bouwstijl van de herenhuizen is indrukwekkend, de ruime woonoppervlakte jaloersmakend. INCO heeft binnen dit project de rol als totaal-installateur. De installaties die gemaakt worden bestaan uit hoogwaardige materialen met een hoog afwerkingsgehalte. De woningen worden voorzien van vloerverwarming op de b.g.g. en radiatoren op de verdiepingen. De woningen zijn voorzien van 2 badkamers. Het sanitair is hoogwaardig Villeroy & Boch met een luxe uitstraling. De sanitaire ruimten zijn luxe opgebouwd inclusief een bad en een separate douche.

Het monumentale pand de Wittenberg is in 1,5 jaar tijd volledig gerestaureerd en van functie veranderd. Het gebouw stamt uit 1772 en heten oorspronkelijk het Lutherhuis. Het gebouw heeft onder deze naam dienst gedaan als diaconiehuis en weeshuis. Vanaf 1973 is het huis omgevormd tot verzorgingshuis en heeft het de naam de Wittenberg gekregen. De afgelopen jaren heeft het gebouw dienst gehad als verzorgingstehuis maaris nu volledig getransformeerd in 115 serviceappartementen. INCO had in het project de taak om het complete W en S installatiepakket in het monumentale pand aan te brengen.

bedrijfsruimte gereserveerd en daaronder een parkeergarage met 36 parkeerplaatsen.

In dit project heeft INCO de rol van sanitair- en werktuigbouwkundig installateur. Met behulp van creativiteit zal INCO de opdrachtgever ondersteunen met diverse oplossingen bij verschillende situaties. www.incobv.nl

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 15


Klant aan het woord aig careconcepts

‘INCO denkt in oplossingen, niet aan meerwerk’ AIG Careconcepts uit Arnhem ontwikkelt innovatieve zorgprojecten. Zo werden in Amsterdam in samenwerking met Amsta, een zorgaanbieder voor ouderen, een voormalige vestiging aan de Ingenhouszhof vernieuwd tot een stadswooncentrum met tachtig woonzorgstudio’s. INCO nam de technische installaties voor zijn rekening. “Een zeer betrouwbaar bedrijf dat echt met je meedenkt”, zegt Jan Strating, projectmanager van AIG Careconcepts.

16 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

D

De eerste keer dat INCO in beeld kwam, was in 2012. Toen werd in Haarlem het voormalige Joannes de Deo ziekenhuis naar Rosorum omgebouwd tot een exclusief woonzorggebouw. INCO werd niet door AIG Careconcepts gecontracteerd, maar werkte voor de bouwkundig hoofdaannemer. Strating: “Het viel ons op dat het bedrijf veel vakkennis is huis had. Dat was ook nodig, want een oud gebouw omturnen naar een zorgcomplex is niet eenvoudig. Er gaan senioren wonen, daar gelden andere normen voor. Dus moet er veel worden aangepast. Drempels moet je weghalen, de maatvoering voor bijvoorbeeld de badkamers is anders: je moet er ook met een rolstoel in kunnen. Ook voor de


Jan Strating

s ‘ als je weet dat een bedrijf het beste met je

voor heeft, werkt dat heel prettig’

verlichting en de akoestiek gelden andere comfortregels. Kortom, er komt dus ontzettend veel bij kijken. Fouten liggen op de loer. En fouten maken betekent herstellen, dat kost geld. Het was opvallend dat INCO op dat vlak heel erg goed presteerde.” Het voormalige ziekenhuis Joannes de Deo kreeg een volledige metamorfose; nu genieten er senioren op deze prachtige, oude locatie van hun oude dag, omringd met alle mogelijke technische snufjes om het leven te veraangenamen. Voor Amsta heeft AIG Careconcept in 2015 een mooie opdracht uitgevoerd. “Ook toen heeft de hoofdaannemer INCO erbij betrokken”, vertelt Strating (1982). “Weer liet het bedrijf zich van zijn beste kant zien. Dus toen we voor Amsta aan de Ingenhouszhof een voormalig bejaardenhuis een compleet nieuw gezicht mochten geven, hebben we UBA Bouw getipt om met INCO in zee te gaan. Dat is dus gebeurd.”

Innovatieve zorgprojecten zijn grote uitdagingen. Immers, een gebouw dat ingericht is naar de normen van jaren geleden moet volledig aangepast worden aan de eisen anno 2018. Meedenken is dan een groot goed. “Vooral met onderaannemers kan dat lastig zijn”, weet Strating. “Zij voeren uit wat er in het bestek staat. Klopt of lukt dat niet, dan trekken ze aan de bel. En dat heeft vervelende gevolgen. Er komt altijd

meerwerk uit. Dat betekent tijdverlies en oplopende kosten.”

Met het Joannes de Deo-ziekenhuis leert Jan via Richard Koelman en Martin Bloothoofd, compagnons van INCO, de bedrijfscultuur van de Alkmaarse totaalinstallateur kennen. “Richard en Martin zijn heel gedreven, denken met je mee. Ze werken proactief. Dus toen de hoofdaannemer de bestekken aanleverde, werden die met een kritisch oog bekeken. Ze halen er de fouten uit. Dus kom je tijdens de bouw niet voor het blok te staan. INCO denkt in oplossingen, niet aan meerwerk. Ontzorgen is bij INCO geen loos woord, ze doen het echt.” En ook: “Als je weet dat een bedrijf het beste met je voor heeft, werkt dat heel prettig. Je hoeft niet wantrouwend te zijn, dat levert allemaal negatieve energie.” Wat in het voortraject zich al afspiegelt - INCO weet waarover het praat als het over installatiewerk gaat -, zet zich voort in de praktijk. “Ze hebben vaklui in huis. En Richard weet wat normen en regelgeving betreft alles over klimaatbeheersing, Martin maak je op het vlak van installatietechniek niks wijs. Michel Plomp, de leidinggevende monteur op het werk, is communicatief sterk. Het plaatje klopt. Dat is heel prettig.” Maar ook: “Wij gaan niet zelf over de onderaannemers. Kennelijk is INCO ook prijstechnisch gezien aantrekkelijk voor de hoofdaannemer.”

Aan het vervolg van de Ingenhouszhof, dat in het voorjaar van 2018 werd opgeleverd, kwamen Strating en INCO elkaar weer tegen. “Overigens hadden we aannemer Hegeman erop gewezen dat we heel graag met INCO wilden samenwerken. Fijn dat het is gehonoreerd.” Deze keer in een wat andere setting: INCO kon zich presenteren als een totaalinstallateur. Dus loodgieterswerk, technische installaties en elektro waren gebundeld. “Dat werkt nog prettiger. Onderaannemers lopen elkaar niet in de weg, ze kunnen ook niet naar elkaar wijzen.”

Strating heeft ook bij dit project gemerkt dat INCO mee wil denken. “We hadden een bepaalde luchtbehandelingskast in gedachten om de woningen te verwarmen en te koelen. INCO kwam met een alternatief van Jaga, waarbij de bewoners helemaal zelf de regie kunnen houden over het klimaat in hun woning. Maximaal comfort dus, zonder dat de gebruikskosten stijgen.” Het is volgens de projectleider niet toevallig dat INCO zijn zegje doet. “Het is een familiebedrijf. Familiebedrijven hebben een cultuur waarbij medewerkers hun nek durven uit te steken, van de directie mogen en durven beslissen. In het wekelijks overleg staan ze daar ook zo in: zijn er knelpunten, dan moet je die oplossen. Niet ellenlang discussiëren, snelheid maken.” Tot slot: “We hopen INCO in de toekomst nog regelmatig bij onze projecten tegen te komen.” ◆ FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 17


leverancier en transitiebegeleider bvalue aan het woord

Door verandertraject kan INCO in de toekomst enorm groeien

INCO begon als een loodgietersbedrijf. De laatste tien jaar zijn daar klimaat en elektra bijgekomen. Bovendien groeide het Alkmaarse installatiebedrijf hard. En INCO wilde een andere koers gaan varen: minder de rol van onderaannemer spelen, meer direct opdrachten uitvoeren voor de klant. De compagnons Richard Koelman en Martin Bloothoofd stonden dus voor heel veel uitdagingen om al die processen zo goed mogelijk te laten verlopen. Ze staan er niet alleen voor: BValue BV begeleidt INCO bij deze transformatie. “We leggen een bodem, waardoor de toekomst van INCO gewaarborgd wordt.�

18 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

Nico Bikker en Arno Veefkind


E

Een bedrijf helpen om de toekomst de gewenste vorm te geven, dat kan alleen als er vanuit de onderneming commitment is. Dat kun je verkrijgen als je veranderprocessen zelf hebt ervaren. Nico Bikker (1961) en Arko Veefkind (1963) zijn wat dat betreft gepokt en gemazeld. Zij zijn geen consultants die hun verhaal alleen maar verkondigen vanuit de boekjes, maar in het bedrijfsleven succesvol zijn geweest op het vlak van verandermanagement. Nico werkte als eindverantwoordelijk directeur en als verantwoordelijke, gericht op verkoop en marketing bij verschillende grote ondernemingen. Hij kreeg ook het integreren van overgenomen bedrijven op zijn bord. Arko was onder andere commercieel- en algemeen directeur van diverse bedrijven, waaronder een drukkerij, een productiebedrijf , een stichting rond ondernemerschapsontwikkeling (eveneens fusie begeleid) en vele andere bedrijven en sectoren. Als interim manager moest hij bij een welzijnsinstelling verschillende transities doorvoeren met als uitgangspunt: er moet meer marktgericht worden gewerkt. Nico: “Allebei kennen we dus het klappen van de zweep, weten wat er komt kijken als je stappen wilt zitten om een organisatie klaar te maken voor de toekomst.” Nico kreeg meer moeite met de ontwikkelingen binnen grote organisaties. “Hoe groter de organisatie werd, des te meer werd je voorgeschreven. Veel regels en systemen , te weinig kunnen ondernemen. Ik wilde met gelijkgestemden, dus entrepreneurs, aan tafel zitten. Mijn ervaringen met hen delen en zodoende een toegevoegde waarde zijn, zodat het bedrijf nieuwe stappen zou kunnen zetten.” In Arko heeft hij een goede partner. Arko: “We zijn complementair aan elkaar. Nico heeft veel verstand van bedrijfsprocessen. Beginnend bij het uitzetten van een heldere lijn is hij van het aan- en doorpakken. Mijn expertise heeft vooral met de mensen zelf te maken, om die mee te krijgen”. Transities komen namelijk alleen tot stand als mensen in de organisatie tot inzicht komen dat verandering noodzakelijk is. En draagvlak leidt tot succes.

BValue afficheert zich als de meewerkers. “Strategie formuleren is een deel van het verhaal”, zegt Nico, “maar uiteindelijk moet het wel worden uitgevoerd. Anders verdwijnt het beleid in een la, komt er geen succes. Ook daarin spelen wij een belangrijke rol. We zijn types hands-on. Aanpakken en blijven stimuleren, soms tot de irritatiegrens.” Arko: “Het is wel belangrijk dat er binnen een bedrijf iemand is die net zo enthousiast is, er volledig voor wil gaan, ambassadeur willen zijn. Bij INCO is dat, naast de directie, Nienke Dikmans, de hr-manager. Nienke is enorm bevlogen om van het

verandertraject een succes te maken.” Bij verandertrajecten van BValue draait het maar om één ding: de klant. Nico: “De rest is bijzaak. De klant is namelijk je bestaansrecht. Klanten anno 2018 zijn zeer kritisch, en ervaren door de technologische revolutie met een paar muisklikken of ze wel of geen zaken met je willen doen. Ze zijn dus erg goed geïnformeerd. Het vasthouden van klanten en hen tevredenstellen is dus ingewikkelder geworden. Als je er dan ook nog voor kiest om het klassieke installeren in te ruilen voor compleet ontzorgen, het idee dat bij INCO leeft, dan is het eigenlijk logisch dat je er organisatiedeskundigen bij haalt om dat goed te laten verlopen. Je krijgt namelijk maar één kans om het goed te doen.”

INCO wil niet alleen de rol van onderaannemer spelen maar wenst ook het directe contact met de klant. Je weet dan namelijk nog beter wat er leeft en wat er wordt gewenst. Nico: “Daar hoort een andere strategie bij. En ook een andere werkwijze voor de monteurs. Samen met Richard Koelman, Martin Bloothoofd en Nienke heb ik een strategie ontwikkeld hoe we dat proces vorm konden geven. Om die weg uit te kunnen stippelen waren parameters nodig: analyseren wat de sterke en zwakke punten waren van INCO, welke kansen en bedreigingen er lagen, hoe het beleid was vormgegeven rondom financiën, sales, klantencontacten. Uiteindelijk zijn daar concrete maatregelen uit voortgevloeid om die transitie te laten slagen.” De concrete invulling - veranderen en verbeteren van de bedrijfsprocessen door doelgerichte aansturing en ondersteuning van medewerkers op de werkvloer - was de uitdaging die zijn partner Arko op zich nam. “Waar het om draait, is dat er binnen INCO een club mensen is die zich volledig committeert aan het nieuwe beleid en de daarbij behorende ontwikkel- en motiveer systematiek. Mensen die erin geloven, de rest stimuleert. Uitgangspunt zijn de nieuw geformuleerde kernwaarden waar het bedrijf voor staat. Deze kernwaarden vormen, samen met het ontwikkel- en motiveertraject, een onderdeel van het FIT MET INCO-programma, een naam die Nienke heeft bedacht.” Elders in dit magazine leest u er meer over.

Al drieënhalf jaar trekt BValue met INCO op. FIT MET INCO begint zijn vruchten af te werpen. “De werkwijze is al verbeterd, maar we zijn er nog niet. Het moet nog verankerd worden, het is nog niet het DNA van het bedrijf. Als ook die bodem wordt gelegd, zijn wij ervan overtuigd dat INCO de komende jaren nog veel harder zal gaan groeien en de bedrijfsvoering toekomstbestendig blijft.” ◆ FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 19