Familiebedrijf in beeld Abbink

Page 1

FAMILIEBEDRIJF

in beeld

Abb i n k b o e k e l o w e g e n b o u w

goed op weg met Ecofalt en noaberschap klant aan het woord

Medewerkers aan het woord

Bedrijfsactiviteiten

Bij Abbink zijn de lijntjes kort

Het meest bijzondere aan ons vak? Veiligheid!

Abbink legt verbinding


GEFELICITEERD

ABBINK BOEKELO WEGENBOUW MET JULLIE 30 JARIG JUBILEUM

Zowel Abbink Boekelo Wegenbouw als Van der Spek zijn familie bedrijven waar service en kwaliteit hoog in het vaandel staan. De complete asfaltset is door Van der Spek geleverd. Alle machines zijn uitgevoerd met de nieuwste motoren en de laatst mogelijke technieken.

VAN DER SPEK:

PARTNER IN VERKOOP, VERHUUR EN SERVICE van betonpompen, grondverzet-, wegenbouw-, hoogbouw-, recyclingen overslagmachines.

Van der Spek bestaat sinds 1932 en heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld, tot een stabiele en toch dynamische organisatie, innoverend en anticiperend op de ontwikkelingen in de markt. Met ons uitgebreide productaanbod, kennis en kunde, voorzien wij in uw materieelbehoefte. Van der Spek vertegenwoordigt sterke merken, waaronder Hyundai, Terex-Fuchs, Powerscreen, Liebherr, Cifa, Bell en Dynapac. Stuk voor stuk wereldmerken, die continu werken aan productverbetering, duurzaamheid, energiebesparing en gebruiksgemak. Naast de verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte machines, richt Van der Spek zich op verhuur van recycling-, overslag-, wegenbouwmachines en torenkranen.

Een sterke serviceorganisatie, die als partner zorg draagt, voor de continuĂŻteit en de kwaliteit van uw machinepark. W W W.VA N DER SPEK . N L


VOORWOORD | familiebedrijf in beeld abbink boekelo wegenbouw

Beste lezers, De laatste jaren zien we een duidelijke herwaardering van het familiebedrijf. Ons vakblad heeft tot doel om voorbeelden van dit type bedrijven op te sporen en te presenteren. Prachtige parels in alle takken van de economie. Familiebedrijven worden namelijk gekenmerkt door een hechte keten, gefundeerd op gedegen bedrijfsvoering, passie, hoge betrokkenheid van de medewerkers en een directie die het langetermijnbelang voorop stelt. Familiebedrijf in Beeld is spreekbuis van de directie en interviewt klanten, leveranciers en medewerkers. We bieden een levendig beeld van deze dynamische bedrijven. Zo mochten wij het verhaal optekenen van Abbink Wegenbouw in Enschede. Een speciaal familiebedrijf. Op zichzelf is een wegenbouwbedrijf met rond de 25 fte’s niet per se bijzonder. Maar wat de Abbink’s zo onderscheidend maakt is dat ze dan weer een aparte vestiging hebben op Terschelling! Bovendien, en dat is echt uniek, heeft het bedrijf met haar eigen vinding Ecofalt een parel van een product in handen: asfalt die koud geproduceerd wordt! Een fantastisch, duurzaam alternatief voor conventionele asfalt. Toen ik met Charlotte Slotman sprak, raakte ik danig onder de indruk van dit bedrijf. Niet van hun economische en technische kracht, maar ook van hun sociale rol. Zorg voor medewerkers, de regio en het milieu zit ze in de genen. Een knappe prestatie om dat zo te daadkrachtig te integreren in de bedrijfsstrategie.

Veel leesplezier, Govert Lagrouw Uitgever & hoofdredacteur

Familiebedrijf in Beeld

colofon

www.familiebedrijfinbeeld.nl Familiebedrijf in Beeld is een uitgave van

Realisatie en coördinatie

Sales

Lagrouw Communicatie

Govert Lagrouw

Fred van Kuyen, 06-14 44 19 73

Hoogstraat 16

Tekst

4251 CL Werkendam

Govert Lagrouw

T 0183-401078

Fotografie

M 06-51200448

Sandy Klein Gunnewiek

Abbink Wegenbouw

www.lagrouwsc.nl

Vormgeving en opmaak

Marssteden 65, 7547 TE Enschede

info@lagrouwsc.nl

Lagrouw Communicatie

www.abbinkboekelo.nl FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 3


iNHOUDsopgave Familiebedrijf in beeld abbink boekelo wegenbouw

Abbink goed op weg

Bedrijfsactiviteiten 4

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

06 08

12

Zo’n innovatie als abbink heeft met ecofalt daar word ik blij van

medewerkers voeren het hoogste woord

18


Bij abbink zijn de lijntjes kort

11

Road Repair is specialist in het aanbrengen van slijtlagen en oppervlaktebehandelingen. Daarnaast herstelt Road Repair onder andere bestaand, verouderd of beschadigd asfalt, zonder te frezen en materialen te verspillen.

Road Repair is specialist in het leveren en aanbrengen van:

SLIJTLAGEN ASFALTWAPENING BITUMENEMULSIES/SAMI EMULSIE ASFALTBETON BLOWPATCHEN SCHEURVULLING CONTACTGEGEVENS Road Repair Losplaats 10 7548 BN Enschede +31 (0) 53 7855961

www.roadrepair.nu info@roadrepair.nu

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 5


historie en DNA Familiebedrijf in beeld Abbink boekelo Wegenbouw

Goed op weg met Ecofalt en noaberschap Charlotte Slotman schenkt koffie in een mok. Ook al staat er geen ‘Abbink’ achter haar voornaam, ze is dat eigenlijk wel. Getrouwd met Geert Abbink kwam ze lang geleden in de familie. “Er werd veel over ‘de zaak’ gesproken bij de jongens thuis”, zo herinnert ze zich nog. “In het begin moest ik daaraan wennen, later had ik er bijna geen erg meer in.”

6

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD


H

Henk Abbink was in 1989 het bedrijf Abbink Wegenbouw begonnen. Zonder bedrijf als erfenis maar met een hele hoop moed, doorzettingsvermogen en zakelijk inzicht. Zijn vrouw Hetty stond hem hierin bij en was zijn steun en toeverlaat. Zijn bedrijf groeide goed, mede ook omdat het eco-nomisch klimaat in die jaren meezat. Voor zijn zoons Geert, Jan-Willem en Christiaan stond van begin af aan vast dat zijn bij hun vader in de zaak zouden gaan werken. Inmiddels is Geert degene die de vestiging in Terschelling aanvoert en zich daarnaast volledig met Ecofalt bezighoudt. Jan-Willem is werkzaam bij de asfaltploeg en verantwoordelijk voor het beheer van het materieel en het wagenpark. Charlotte: ”Hiervan wordt vaak gezegd dat het een visitekaartje van ons bedrijf is.” Christiaan Abbink voert samen met Charlotte de directie bij de vestiging Enschede. “Geert zat met zijn twaalfde jaar al op de shovel. Met een pet op zodat ze niet konden zien dat hij nog te jong was.” Het bedrijf maakte mooie tijden mee. Er werd geïnvesteerd in machines, medewerkers werden aan-genomen en de zoons kwamen de gelederen versterken. In 2008 vond de overdracht plaats van va-der op de drie zonen. De jongens werden gelijk voor de leeuwen geworpen want vlak daarna brak de crisis uit. In antwoord daarop kroop in het bedrijf niet in zijn schulp maar koos voor de aanval met een tweede vestiging op Terschelling. “We kenden het eiland van vakanties en kwamen er graag. Geert zag er kansen met asfaltering en achteraf bleek het een hele goede stap.” Met Terschelling en Enschede als uitvalsbases bedienen de Tukkers nu heel Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland.” Abbink werkt aan de weg in de breedste zin van het woord. “We doen werkelijk alles wat te maken heeft met het aanleggen van asfalt en onderhouden van wegen.” Dit bedrijf heeft echt passie voor wegenbouw. Charlotte haar vrouwelijke kijk op de zaak is een welkome aanvulling in deze technische mannenwereld. “Voor mij bijzonder en leuk!” Ze had aanvanke-

lijk haar parttime-baan s ’ Geert is altijd bezig met hoe dingen als projectleider bij FC beter kunnen, dat is echt ons dna.’ Twente aangehouden. In 2013 koos ze voor een bedrijf goed gebruiken. De crisis was al fulltime job in het bedrijf van haar man en niet makkelijk maar ook nu verschijnen er broers. Ze voert nu samen met Christiaan nog steeds wolken aan de horizon. Charlotde directie van de vestiging in Enschede. te: ”Overheden hebben last van gekrompen Spin in het web. “We zijn een echt famibudgetten en de prijzen zijn (in het oosten liebedrijf maar kunnen privé en zakelijk en noorden in ieder geval) nog erg slecht. goed scheiden. Natuurlijk, als Geert en ik op zaterdagmiddag ergens een wijntje gaan En dan is er nog de stikstof en PFAS waardoor projecten en aanbestedingen stagnedrinken praten we nog veel over de zaak. ren.” Naast passie voor techniek heeft het Maar dat geeft niet, dan krijg je juist de bedrijf ook veel passie voor MVO (Maatbeste ideeën. Bovendien ben je dan in een schappelijk Verantwoord Ondernemen). ontspannen setting. Het voelt niet als een “We vinden het normaal dat je iets voor de belasting.” Maar het leven kent niet alleen maatschappij doet. De werkgelegenheid voor-spoed. In 2018 kwam vader Henk te die wij hier scheppen komt vaak te goede overlijden (68) wat uiteraard een zware aan jongens met een lage opleiding. Laag stempel drukte op de gemoedstoestand in theoretische zin dan. Onze deur staat op van de jongens. Met drie zoons in de zaak, altijd open. We bieden een luisterend oor. plus Charlotte als schoondochter, werd er Ook voor privéproblemen.” Charlotte zit in opeens extra veel van het familiebedrijf het bestuur van Infravak, een samenwergevergd. Ruim 40 monden (medewerkers) kingsverband van wegenbouwbedrijven om te voeden in dergelijk zwaar weer valt om jongeren werkend op te leiden en we niet mee. “We hebben het met zijn allen hebben doorlopend leerlingen van Infragoed opgepakt. Ook het personeel die ons vak. Zoals het bedrijf ook flink haar best enorm goed geholpen hebben in die tijd. doet om zij-instromers en mensen met een Een extra stapje was nooit een probleem.” En alsof het zo moest zijn verscheen er ook afstand tot de arbeidsmarkt een, tweede, kans te bieden. Abbink wil graag haar weer licht aan de horizon. Het bedrijf ontsteentje bijdragen aan het in standhouden wikkelde een nieuw product waar enorm van dit ambacht en jongeren de kans geven veel animo voor bleek. Een vinding die het dit vak te leren.” Vanaf 2015 ontvangen we bedrijf fantastische kansen biedt. Ecofalt jaarlijks het Werkpakt-certificaat van de is de naam, een duurzaam alternatief voor gemeente Enschede, omdat we ook moeiasfalt dat volledig koud wordt geprodulijker bemiddelbare mensen opleiden en ceerd. Het traditionele asfalt vergt een bij ons een baan aanbieden.” Noaberschap, verhitting vergt van 180 graden. Met alle heet dat in goed Twents. nadelige gevolgen voor de CO-2 uitstoot van dien. Ecofalt daarentegen is volledig www.abbinkboekelo.nl klimaatneutraal. Om een idee te geven; een weg van 100 meter aangebracht met Ecofalt geeft een besparing van het totale aardgasverbruik van een heel huishouden. Voor de Abbinks gaat de zon weer schijnen met dit revolutionaire product. “Geert is altijd bezig met denken hoe dingen beter kunnen. Dat is echt ons DNA. Passie en betrokkenheid. Voor een Abbink is er maar één weg die naar Rome leidt, en dat is de wegenbouw.” Positieve energie kan het FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 7


Bij Autobedrijf Hulscher Boekelo staat een heel team voor u klaar

verkeersafzettingen Evenementen Calamiteiten

Familiebedrijf sinds 1979 Nieuwe en gebruikte auto’s

Beitelstraat 28, 7556 NC Hengelo Ov T. 074 - 24 35 548 info@oldekalterverkeer.nl

w w w. o l d e ka lterver k eer .n l

Moderne werkplaats Financieringen en lease www.AutoHulscHer.Nl

Apeldoorn > Dronten > Zevenhuizen (ZH)

FORM MEER IN

ATIE

53 055-542

INTERTECHNO.NL

33


Klant aan het woord van familiebedrijf in Beeld Gemeente Enschede

Zo’n innovatie als Abbink heeft met Ecofalt, daar word ik echt blij van Als senior projectleider heeft Gerritt Averesch met veel bedrijven samengewerkt. Er

Gerrit Averesch

staat niet voor niets ‘senior’ in zijn functieomschrijving. Momenteel mag hij daar zelfs de titel ‘plaatsvervangend afdelingshoofd’ aan toevoegen. Ervaring genoeg dus.

V

Vanuit die achtergrond is het voor Abbink een bekroning om van Averesch te horen dat hij het bedrijf als energiek en enthousiast omschrijft. “Er zijn genoeg bedrijven die een straatje kunnen leggen. Maar zo’n innovatie als Abbink heeft met Ecofalt, daar word ik echt blij van. Dat tekent de energie en de durf van Abbink. Ik denk dat ze daar een hoop werk van kunnen verwachten. Ook landelijk. Dat asfaltproduct levert grote besparingen in CO2 uitstoot. Knap gedaan van een middelgrote speler. Je verwacht zo’n product eerder bij een heel groot bedrijf. Wij hebben al een paar keer met Ecofalt gewerkt en dat beviel ons uitstekend. Misschien dat wij als overheid ook wat meer onze nek uit mogen steken door met dit soort producten te werken. Vaak kiezen wij nog de veilige weg van materialen die iets hebben bewezen. Trouwens ook met die tweede vestiging erbij op Terschelling laat Abbink zien dat het echte ondernemers zijn.” De band tussen Averesch en Abbink dateert al van de vorige generatie toen hij als stagiair samenwerkte met Henk Abbink. Voor de gemeente Enschede is Abbink veelvuldig actief met

bouw-en woonrijp maken, reconstructiewerk en natuurlijk asfalteren. “Zo lang als ik bij de gemeente Enschede werk, en dat is sinds 2007, werk ik met Abbink. Dat gaat nog steeds heel leuk. Abbink als familiebedrijf is voor hem vooral een gevoelskwestie. Ik heb meestal te maken met Geert, Charlotte en Christiaan. Bevalt prima. Ook leuk om te weten da Abbink zich echt opstelt als een bedrijf dat betrokken is bij hun omgeving. MVO staat er hoog in het vaandel. Dat is iets wat wij als overheid heel erg toejuichen natuurlijk. Wij kunnen niet alles meer doen in de samenleving. Veel dingen zouden zonder bedrijven als Abbink niet meer van de grond komen. De overheid trekt zich steeds meer terug, dat weet je. We geven veel geld uit aan die aannemers dus dan hoop je dat er ook weer iets terugvloeit naar de maatschappij. Dat bedrijven met hun winst ook weer een beetje investeren in de samenleving. Bij Abbink zit dat wel goed.”

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 9


ASFALTFREZEN II STABILISEREN

Duurzame fietspaden

door nieuwe onderhoudstechniek een nieuwe toepassing van de levensduur-verlengend-onderhoud techniek [LVO]

“Recent is de LVO onderhoudstechniek voor ZOAB door Rijkswaterstaat vrijgegeven en met deze techniek wordt een verjongingsmiddel in de vorm van een bitumenemulsie in de poriën van de deklaag aangebracht. De levensduur van ZOAB neemt door deze behandeling met 50% toe”. “Voor dichte deklagen, zoals rood asfalt heeft Latexfalt BV een vergelijkbaar concept ontwikkeld, waarbij de emulsie tussen de ste-

nen in een grove deklaag wordt aangebracht. Het grote verschil is dat er nu geen gebruik maken van een bitumenemulsie maar van een aankleurbaar bindmiddel en dit unieke product heeft Latexfalt BV NeoMex® Eco Color genoemd”. “De emulsie droogt op als een mooie rode coating zodat de kleur van het fietspad ook weer verfrist wordt. Na drogen wordt de strook afgezand om de stroefheid te verzekeren

Voor behandeling met NeoMex® ECO Color

Na behandeling met NeoMex® ECO Color

en het fietspad gaat weer jaren mee. Hoeveel de levensduur toeneemt kunnen we nog niet exact zeggen maar de verwachting is dat dit toch al gauw 3-5 jaar is”. “Naast de positieve duurzaamheid- en milieueffecten zijn opdrachtgevers vanzelfsprekend ook zeer gebaat bij een besparing van de onderhoudskosten door de mogelijkheid van een LVO behandeling voor gekleurde fietsstroken.

De levensduur van 15 km fietsstrook in Hoenderloo, Gelderland is succesvol verlengd en de rode kleur is weer verfrist door het nieuwe NeoMex® ECO Color onderhoudssysteem.

latexfalt.com


Klant aan het woord van familiebedrijf in Beeld Gemeente haaksbergen

Projectleider Peter Hoomoedt is binnen zijn gemeente al jaren gekoppeld aan Abbink Wegenbouw. Als projectleider zet hij de lijnen uit aan verschillende aannemers, waaronder dit familiebedrijf.

H

Hoomoedt maakt duidelijk dat zijn gemeente liefst kiest voor civiele aannemers uit de regio. De samenwerking met Abbink betitelt hij als ‘naar volle tevredenheid’. “Bij Abbink spreek je met een directeur die nog gevoel heeft met de werkvloer en die weet wat er speelt in deze regio. Dat is toch een voordeel ten opzichte van een aannemer met het hoofdkantoor in Amsterdam. Die moet je eerst nog moet uitleggen waar Haaksbergen ligt. Bij Abbink zijn de lijntjes kort. Dat werkt fijn. Ze denken echt met je mee. Pas nog hadden wij een reconstructie met wat straatwerk, rioleringswerk en asfalteren. We gaan dan met Abbink in bouwteam aan tafel en vervolgens ontzorgen zij ons van a tot z. We ontvangen dan een keurig ontwerp met onderbouwing waaraan je kunt zien dat onze vragen heel goed vertaald zijn naar oplossingen. Als er eens iets is of niet goed gaat zitten ze er bovenop. Niet van “dat doen we later wel.” Hoomoedt vertelt dat de gemeente Haaksbergen Abbink inschakelt voor civiel werk in brede zin. Van bouw- en woonrijp maken tot reconstruc-

Peter Hoomoedt en Johan Boers

ties met rioleringswerk, straatwerk en asfalteren. De man die als toezichthouder openbare ruimte in de gaten houdt of het werk wordt uitgevoerd zoals is overeengekomen, Johan Broers, heeft nooit reden tot klagen over de Abbinks: “Wat ik heel positief vind is hun corporatieve instelling. Alles gaat in goed overleg. Als er tussentijds iets is blazen ze niet hoog van de toren onder het motto ‘wij weten het beter’. Ze komen hun afspraken altijd na. Wat mijn collega Peter Hoomoedt al zei kan ik alleen maar beamen. Abbink werkt met korte lijnen en laten je als klant nooit zitten. Het is een echt familiebedrijf. Zeer betrokken zijn. Pas nog gaven ze een presentatie van hun nieuwe asfaltproduct Ecofalt. Geert organiseert dat dan, Christiaan probeert het aan de man te brengen en Jan-Willem bedient op zo’n moment de asfaltmachine. Dat bedoel ik. Drie eigenaren die daadwerkelijk een innovatief product ontwikkelen en er niet voor terugdeinzen om zelf dat product te demonstreren.”

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 11


Bedrijfsactiviteiten Familiebedrijf in beeld Abbink boekelo Wegenbouw

Abbink legt verbinding

L

Letterlijk door middel van wegen, figuurlijk op basis van vertrouwen. Dit bedrijf gelooft dat door het verbinden van medewerkers, leveranciers, partners en opdrachtgevers het beste eindresultaat kan worden behaald. Vanaf het eerste contact tot en met de oplevering staat kwaliteit in het werkproces centraal. Dat moet ook wel want het resultaat van Abbinks werk is altijd weer de basis om op verder te gaan. Goed grondwerk is het eerste stadium voor elk bouw- en wegenbouwproject. Vooruit denken en zoeken naar innovaties leiden daarbij tot evenwichtige en duurzame oplossingen. Als echte makers van

12 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

infra weet Abbink als geen ander dat s ’Vooruitdenken en je makkelijk kunt stuiten op verzoeken naar innovarassingen. Daarom ontwikkelt het ties leiden tot evenbedrijf een grondig plan voor een wichtige en duurzaproject van start gaat. Naast bestekme oplossingen.’ ken lezen is ter plekke poolshoogte nemen hierbij een vaste routine. Het aanleggen, reconstrueren en onderhouden van wegen is niet voor niets Abbinks ‘specialisme. Met een persoonlijke benadering, nuchterheid en professionaliteit gaat het bedrijf graag aan de slag. Daarom is er zo’n uitstekende reputatie opgebouwd in de Infrabranche.


Aanleg rioleringen

Reconstructies en herinrichting openbare ruimtes

Cultuurtechnisch werk

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 13


Bedrijfsactiviteiten Familiebedrijf in beeld Abbink boekelo Wegenbouw

Nieuwe verhardingen Alle soorten wegverhardingen:

Asfaltering

Expert op het gebied van asfalt en beschikking over een eigen asfaltploeg met bijbehorend materiaal. Wij zijn in staat om allerlei verschillende soorten asfalt te verwerken:

Diverse soorten asfaltverhardingen

Abbink is expert op het gebied van asfalt en beschikt over een eigen asfaltploeg met bijbehorend materiaal. Het bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van diverse soorten onderlagen, tussenlagen en deklagen van asfaltverhardingen.

Ecofalt

Ecofalt is een duurzaam alternatief voor het reguliere asfalt. Koud geproduceerd, waardoor het verhitten van grondstoffen niet nodig is. Hoogwaardige, minerale grondstoffen binden zich door unieke Ecofalt bitumen op plantaardige basis. De onder- en tussenlaag bestaan voor 90% uit gerecycled slooppuin. Het gepatenteerde Ecofaltmengsel wordt geproduceerd in een aangepaste menginstallatie, speciaal ontworpen voor dit product.

Betonverharding

Abbink werkt regelmatig met beton bij het aanleggen van wegen en bedrijventerreinen. Het voordeel van betonverhardingen is dat het lang mee gaat en weinig onderhoud vergt.

Bestraten

Abbink heeften enthousiast team dat zeer ervaren is met het aanleggen (en herstellen) van allerlei soorten straatwerk. Hierdoor voert het bedrijf kleine werkzaamheden uit, maar ook de complete herinrichting van straten en woonwijken.

Machinaal bestraten

Bestratingen voert Abbink zoveel mogelijk uit met behulp van machines.

14 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD


onderhoud Klein en groot onderhoud en reparatie van wegverhardingen.

Vernieuwen asfalt

Een van de middelen om asfalt in een goede conditie te houden is door (een gedeelte van) het oude asfalt weg te frezen en een nieuwe laag asfalt aan te brengen. Asfalt conservering: sealen en oppervlakte behandeling Voor het asfalt te sealen of een oppervlakte behandeling toe te passen wordt de levensduur van het wegdek verlengt. Over de bestaande asfaltlaag wordt een dunne laag bitumenemulsie aangebracht, waardoor de bitumen in het asfalt worden beschermd en verbeterd. Op deze manier worden de vrijkomende mineralen aan het oppervlak van een asfaltdeklaag afgedicht. Deze laag bindmiddel wordt afgestrooid met een laag steenslag of grind, waarna de steenslag in het bindmiddel wordt gewalst.

Onderhoud elementenverharding

Bestrating is opgebouwd uit losse elementen die in een bepaalde mate met elkaar verbonden zijn. Het voordeel van een elementenverharding is dat deze makkelijk

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 15


OOK VERZEKERD ZIJN BIJ TEN HAG?

Verzekeren en ten Hag, daar kun je op vertrouwen. verzekeringsadviseurs@tenhag.nl | 053 – 850 60 70

Oppervlakbehandelingen van Esha; een duurzame oplossing voor uw weg

Oppervlakbehandelingen (slijtlagen) worden al decennialang succesvol toegepast voor het conserveren van asfaltverhardingen. BMI Esha Infra Solutions levert voor diverse oppervlakbehandelingen hoogwaardige bitumineuze bindmiddelen als Eshalite Labiel C en Eshalite EM. Wegbeheerders waarderen onderhoudssystemen steeds meer op Milieu Kosten Indicator (MKI-waarde) en CO2 reductie. De opper-

vlakbehandelingen van BMI Esha komen zeer gunstig uit de berekeningen van de geldende MKI rekenmodellen. Naast jarenlange conservering van uw asfalt, maakt dit de oppervlakbehandelingen van BMI Esha ook voor uw weg tot een duurzame oplossing. www.eshainfrasolutions.nl


special product van Familiebedrijf in beeld abbink boekelo wegenbouw

ecofalt, Hét duurzame alternatief voor asfalt Ecofalt is het nieuwe en meest innovatieve product van Abbink Boekelo Wegenbouw. Hét duurzame alternatief voor het reguliere asfalt. Koud geproduceerd, waardoor het verhitten van grondstoffen niet nodig is. Hoogwaardige, minerale grondstoffen binden zich door unieke Ecofalt bitumen op plantaardige basis. De onder- en tussenlaag

bestaan voor 90% uit gerecycled slooppuin. Ecofalt wordt volledig koud geproduceerd en verwerkt. Dit resulteert in bijna 100% reductie van de CO2 –uitstoot en het gasverbruik. Ecofalt is te verwerken tot een buitentemperatuur van -10°C, dus het hele jaar door. www.ecofalt.nl

Koud geproduceerd, duurzaam en milieuvriendelijk • Tot 100% reductie van gasverbruik en CO2 -uitstoot • Ecologisch vriendelijke bitumen • Hergebruik van slooppuin • Twaalf maanden per jaar te verwerken • Grote logistieke voordelen

‘Wist je dat een weg van 100 meter aangebracht met Ecofalt in plaats van regulier asfalt, een besparing oplevert van het jaarlijkse aardgas verbruik van één huishouden? Ecofalt is groen

• Besparingen • Gerecycled slooppuin • Logistieke voordelen • Verwerking bij omgevingstemperaturen • Bestaat uit 90% gerecycled slooppuin • Gebruikt bitumen (bindmiddel) op plantaardige basis • Te verwerken bij een temperatuur tot min 10 graden Celsius • Bespaart 90% nieuwe grondstoffen als zand en grind • Bespaart tot 100% op CO2-uitstoot en gasverbruik

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 17


Medewerkers aan het woord Familiebedrijf in beeld henk en bart

‘Elke vrijdagmiddag doen we een biertje met elkaar’ Henk Teela (57) voert samen met collega Bart van Smirren (60) de lijst aan van ‘oudste medewerkers.’ Beide routiniers werken al ruim tien jaar bij Abbink en lijken vast van plan hier tot aan hun pensioen te blijven. Twee mannen die zorgen dat het bedrijf vooruitkomt. Letterlijk. Want Henk en Bart bedienen de machines. Henk als graafkraanmachinist is op het moment dat we hem spreken bezig met voorbereidend straatwerk bij de Universiteit van Twente. Lekker dichtbij het hoofdkantoor. Minimale reistijd vanuit zijn woonplaats Goor. Hij graaft de grond weg voor kolken en de banden die in het straatwerk moeten komen. Opletten geblazen dat hij geen schades veroorzaakt. “Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voorzichtigheid is altijd geboden. Maar soms is dat onvermijdelijk met kabels die wel 25 meter uit koers liggen. Die zie je niet en dan is het raak. Net als weesleidingen; leidingen waar niemand meer van weet dat ze er liggen”. Gelukkig heeft Henk nooit grote ongelukken meegemaakt. Hij looft de korte lijnen in het bedrijf. “De jongens (directie) zie je hier altijd wel een of twee keer in de week. Daar spreekt een stukje waardering uit. Dat is ook de kracht van dit soort bedrijven dat je snel schakelt. Ha, en als je ze niet 18 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

ziet, kun je er ook geen ruzie mee maken.” Het is het soort humor die tekenend is voor de onderlinge sfeer. “Elke vrijdagmiddag doen we een biertje met elkaar.” Collega Bart is ook machinist. Van een kiepwagen. Mercedes van krap twee jaar oud. Niet dat Bart speciaal hecht aan een merk. Maar deze is wel heel mooi. Rijdt hij toch maar mooi in een Mercedes. Momenteel is hij onderweg rond Boekelo. ‘Rondjes rond de kerk” noemt hij dat “Maar ik zit ook vaak genoeg helemaal in het Noorden op Terschelling en Groningen. Zo vrij als een vogel. Als je maar zorgt dat je vrachten op tijd zijn heb je van niemand last.” Ook al is hij vaak alleen in zijn cabine, hij heeft elke dag contact met het thuisfront. “De jongens (directie) bellen met elke dag wel een paar keer. Even overleggen en of er misschien nog een klein vrachtje tussendoor kan. De onderlinge sfeer is goed. Ik ben tevreden. Vroeger kon je na 40 dienstjaren of rond je zestigste met vervroegd pensioen. Dat gaat mij niet meer gebeuren. Maar dat vind ik helemaal niet erg.”


Medewerkers aan het woord Familiebedrijf in beeld jordy en thomas

‘Het meest bijzondere aan ons vak? Veiligheid’ Het zijn de jongste telgen bij Abbink. Thomas Mekkelkolt (27) en Jordy Nijenhuis (23). Maar dat wil niet zeggen dat ze geen ervaring hebben. Integendeel. Vakman Thomas is hier alweer ruim negen jaar in de weer. Als je hem vraagt wat nou het meest bijzondere is aan zijn vak geeft hij een verrassend antwoord: “Veiligheid. Als je bijvoorbeeld in een riolering bezig bent sta je diep in de grond. Je moet dan goed oogcontact houden met de machinist. Of als je puin aan het ruimen bent bij een asfalteerweg moet je constant goed om je heen kijken. Sommige auto’s negeren de waarschuwingsborden en rijden zo door.” Ongelukken zijn hem gelukkig altijd bespaard gebleven. De afwisseling in zijn werk bevalt hem wel. “Bij Abbink kom je zelf nog toe aan straatwerk bijvoorbeeld.” Naast rioleringen, verhardingen en zand- en grondwerk is Thomas breed bezig. Niet alleen qua werkzaamheden maar ook qua regio’s. Soms is het ver te halen. Terschelling of Groningen is te ver om op en neer te rijden. ‘In de kost’ zijn ze dan. “Gezellig vind ik dat. ’s Avonds lekker ouwehoeren en een biertje drinken.” Collega Jordy Nijenhuis onderschrijft de informele sfeer. Als jongeling voelde hij zich gelijk op zijn gemak. “Bij grote bedrijven moet je de ene dag met die en de volgende dag

weer met een ander mee. Hier heb je een vaste mentor. Dat geeft je rust en vertrouwen. Ik voelde me meteen op mijn gemak.” Jordy doorliep de Infravakschool nadat een studie sport- en beweging niet lukte. “Wat je leert op Infravak is een goede basis voor de praktijk.” Zijn werk lijkt veel op dat van collega Thomas. Rioleringen, huisaansluitingen, kolken zetten en banen voorbereiden voor de stratenmakers. Vooral het zetten van kolken spreekt hem aan.” Alles is dan lekker nieuw. Passtukken maken, pvc zagen, in elkaar zetten en een mooie kolk achterlaten.” Nog één vraag Jordy. Die letters fct in je e-mailadres, waar staan die eigenlijk voor? “Ha voor Twente natuurlijk. FC Twente.” Zijn opleiding sport- en beweging heeft hij dan wel niet afgemaakt. Maar bewegen doet Jordy graag. Op zaterdag speelt hij zelf nog in het eerste van Wilhelminaschool, een zaterdagamateurploeg. Nee, FC Twente is een treetje te hoog. En in zijn werk, is daar nog ruimte om te bewegen? “Ha, ja gelukkig wel hoor.” FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 19


Duurzaam op weg

www.abbinkboekelo.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.