Familie bedrijf Bege

Page 1

Oos Kesbeke, eigenaar Kesbeke 20 jaar samenwerking: ‘Augurkenkoning’ Kesbeke en BEGE

Ron Mulder, Supply Chain Coördinator en Peter Haselager, Group Procurement Manager bij JOZ Van mestafvoer tot robotisering

Wij zijn steeds meer

het accent gaan leggen op klantspecifiek

werk

EEN UITGAVE OVER BEGE AANDRIJFTECHNIEK

TAILORED SOLUTIONS AND SOLID SUPPORT FOR VARIOUS INDUSTRIES WORLDWIDE

Whatever industry you are in, from plastics to pharmaceuticals and from dairy to aquaculture, you wouldn’t want your production compromised by faltering input of raw materials.

Let DMN-WESTINGHOUSE add reliability to your dry bulk handling processes. Since 1950, we have excelled in designing and manufacturing high-end rotary valves and diverter valves with a stark focus on durability, cleanability and compliance.

Discover your future-proof solution at dmnwestinghouse.com

WE ADD RELIABILITY TO DRY BULK HANDLING INDUSTRIES

Beste lezers,

De laatste jaren zien we een duidelijke herwaardering van het familiebedrijf. Ons vakblad heeft tot doel om voorbeelden van dit type bedrijven op te sporen en te presenteren. Prachtige parels in alle takken van de economie. Familiebedrijven worden namelijk gekenmerkt door een hechte keten, gefundeerd op gedegen bedrijfsvoering, passie, hoge betrokkenheid van de medewerkers en een directie die het langetermijnbelang vooropstelt. Familiebedrijf in Beeld is spreekbuis van de directie en interviewt klanten, leveranciers en medewerkers. We bieden een levendig beeld van deze dynamische bedrijven. Zo mochten wij het verhaal schrijven over BEGE Aandrijftechniek dat een soepele leiderschapstransitie beleefde. Door steeds meer klantspecifiek werk en actieve participatie in het voortraject staat het bedrijf voor een toekomst vol groei en veelbelovende kansen.

Veel leesplezier,

Govert Lagrouw

Uitgever & hoofdredacteur Familiebedrijf in Beeld

Familiebedrijf in Beeld

Ippelseweg 14

4255 HZ Nieuwendijk

T 0183-401078

M 06-51200448

info@familiebedrijfinbeeld.nl www.familiebedrijfinbeeld.nl

Realisatie, tekst en coördinatie

Govert Lagrouw

Tekst

Govert Lagrouw Eindredactie

Govert Lagrouw Fotografie

Sandy Klein Gunnewiek

Vormgeving en opmaak Lagrouw Communicatie

Sales

Fred van Kuyen, 06-14 44 19 73

BEGE Aandrijftechniek B.V.

Anton Philipsweg 30

2171 KX Sassenheim www.bege.nl

COLOFON
BEGE AANDRIJFTECHNIEK VOORWOORD FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 3
Driemanschap aan het roer

INHOUD

06

Historie en DNA BEGE Aandrijftechniek

Leiderschapstransitie bij BEGE

15_ Dirk Noort, IT Manager bij BEGE

Automatisering in actie: koers naar efficiëntie

17 Kevin Hoogervorst, Chef werkplaats bij BEGE

Toegewijd aan technische innovatie

19 Marja Kruik, Receptioniste en boekhoudkundig medewerkster bij BEGE

Een ode aan werkplezier

20 Een gesprek tussen twee broers over innoveren en engineering BEGE’s innovatiekracht

22 Ron Mulder, Supply Chain Coördinator en Peter Haselager, Group Procurement Manager bij JOZ

Van mestafvoer tot robotisering

24 Bert Jan Borst, Purchase Manager bij BEGE

Voorraadbeheer voor continuïteit: strategische inkoop bij BEGE

25 Eric Beekveldt, Meewerkend voorman logistiek bij BEGE

Logistieke precisie: BEGE’s kwaliteitsbewaker aan het woord

26 Marijan Juric, eigenaar InterBridge Power Transmissions

Een voor allen, allen voor een

-

Partnerschap tussen InterBridge en BEGE; professioneel én persoonlijk

28 Josip Abramovic, STARK Elektromotoren

Partnerschap en groei

30 Oos Kesbeke, eigenaar C.J.R. Kesbeke Fijne Tafelzuren

20 jaar samenwerking: ‘Augurkenkoning’ Kesbeke en BEGE

32 Sebastian Sturm, ATEK Antriebstechnik

In een familiebedrijf voel je vaak sterke betrokkenheid

34 Kolmer Elektromotoren

We doen het samen

SCHAP AAN HET ROER 10 + BEGE AANDRIJFTECHNIEK INHOUD FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 5
DRIEMAN

Leiderschapstransitie

EEN VLOTTE OVERGANG

In januari 2024 schijnt de zon helder bij BEGE, zowel buiten als binnen. Het bedrijf oogt opgeruimd en efficiënt, een weerspiegeling van de net overgedragen bedrijfsleiding van Gerard Paulides (64) naar het dynamische driemanschap van Coen Paulides, Alex van den Berg en Marcel Biesma. De overgang verliep soepel, hoewel het voor Gerard nog even wennen is. Terwijl hij lachend naar zijn bureau wijst, merkt Coen op dat Gerard nog steeds af en toe op kantoor te vinden is, wat laat zien dat zijn betrokkenheid naast het wandelen met de hond Bram, camper reizen en oldtimer rally’s bij BEGE blijft bestaan.

GENERATIES IN PERSPECTIEF

De overdracht van leiderschap bij BEGE is een verhaal van geleidelijke evolutie. In tegenstelling tot Gerards overname in 1984, was het nu een gestroomlijnd proces. Gerard herinnert zich dat zijn vader destijds simpelweg zei: “Daar staat je bureau, succes ermee.”

Het verhaal van BEGE begon in Den Haag in 1950 op de zolderkamer van Bernardus Gerardus Paulides. Hij zag potentie in de elektromotoren van Baumuller en zijn ondernemersgeest leidde tot de oprichting van Technisch Handelsbureau Bégé N.V., waarbij de naam ‘Bégé’ een samentrekking was van zijn initialen. Naast elektromotoren groeide het assortiment al snel met aanverwante producten. In de jaren 80 maakte BEGE een belangrijke ontwikkeling door, met de introductie van een eigen lijn motorreductoren. Dit vormde de basis voor de opmerkelijke groei van een lokale speler naar een internationaal gerespecteerde onderneming met klanten in meer dan 65 landen.

VAN HANDELSAGENT NAAR PRODUCENT

Van zijn vader leerde Gerard waardevolle lessen die zijn visie op het bedrijf mede vormden. Vooral het principe van nooit opgeven en extra hard werken in uitdagende tijden bleef hem bij. Deze wijze raad diende als leidraad toen Gerard een bewuste transformatie bij BEGE

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 6
Gerard Paulides

bij BEGE

in gang zette, verschuivend van handelsagentschap naar producent. Gerard benadrukt het belang van deze gewijzigde focus: “Als je alleen handelsagent blijft, ben je kwetsbaar. Wij zijn steeds meer het accent gaan leggen op klantspecifiek werk. Dan ben je uniek.” De keuze voor klantspecifieke oplossingen bleek een strategische zet voor de continuiteit van het bedrijf.

LEIDERSCHAP IN TECHNIEK: COEN BIJ BEGE

Coen, de 33-jarige opvolger van BEGE, bewandelde aanvankelijk een ander pad. Hoewel hij studeerde aan de TU Delft, was zijn eerste intentie om buiten BEGE aan de slag te gaan. “Ik zou verantwoordelijk zijn voor specifieke kortlopende projecten: transport, verkoop, marketing. Op mijn 24e begon dat ‘even’ en dat duurt tot op de dag van vandaag voort,” lacht Coen. Zijn groeiende enthousiasme voor het bedrijf en de boeiende combinatie van techniek en commercie versterkten zijn betrokkenheid bij BEGE. Gerard deelt: “Wat hem geholpen heeft, is dat

Wij zijn steeds meer het accent gaan leggen op klantspecifiek werk. Dan ben je uniek. “ “

hij direct liet zien van aanpakken te weten. Hij handelde die projecten uitstekend af, en toen zagen ze dat hij niet alleen het zoontje van de baas was, maar ook iets kon. In een technisch bedrijf is dat zeker een pluspunt.” Met Coens leiderschap komen technische expertise en commerciële vaardigheden naadloos samen bij BEGE.

GROEI EN CONTINUÏTEIT

Onder leiding van Gerard groeide BEGE van 18 naar 50 medewerkers en transformeerde het tot een internationale speler. Tijden veranderen, maar wat blijft, is de focus op het beantwoorden van klantspecifieke vragen en het zelf engineeren en produceren van oplossingen. Het bedrijf is actief in diverse sectoren zoals levensmiddelen, verpakking

BEGE AANDRIJFTECHNIEK HISTORIE & DNA FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 7

en logistiek, marine en offshore en de agrarische industrie. Coen benadrukt: “Bij BEGE ligt de kracht in het inspelen op de behoeften van verschillende branches en het aanpassen van onze aandrijvingen voor continuïteit.”

De visie van Gerards vader, ‘Zorg dat je nooit misgrijpt’, waarin voorraad wordt beschouwd als de basis voor succes, wordt nog steeds gekoesterd. Gerard voegt toe: “Voorraad houden kost geld, maar op de lange termijn levert het meer tevreden klanten op. En dat is waar we naar streven.” BEGE beschikt over een indrukwekkende voorraad, wat zorgt voor snelle leveringen en continuïteit bij de klant.

Voorraad houden kost geld, maar op lange termijn levert het vooral tevreden klanten op. “ “

TOEKOMSTGERICHTE AMBITIES

Na een naadloze overgang naar het leiderschapstrio Coen Paulides, Alex van den Berg en Marcel Biesma, kijkt BEGE vol vertrouwen naar de toekomst. Met een onwrikbare focus op klantspecifieke oplossingen en een ruime voorraad als basis, behoudt BEGE zijn unieke positie. Gerard Paulides blijft als waardevolle vraagbaak beschikbaar, met zijn onschatbare zakelijke ervaring.

BEGE omarmt de toekomst met vastberadenheid, gedreven door innovatie en klantgerichtheid. Met speerpunten zoals vroege projectbetrokkenheid, innovatie en wereldwijde expansie staat BEGE klaar voor een toekomst vol groei en veelbelovende kansen.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 8
Coen Paulides
BEGE AANDRIJFTECHNIEK HISTORIE & DNA FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 9

Een voor allen, allen voor een

Driemanschap aan het roer

Een nieuw tijdperk begon bij BEGE toen Coen Paulides (33, algemeen directeur), Alex van den Berg (47, commercieel directeur) en Marcel Biesma (52, operationeel directeur) de bedrijfsleiding overnamen van Gerard Paulides. Wat op het eerste gezicht een ongebruikelijke zet lijkt, blijkt een goed geoliede machine van samenwerking en leiderschap. Met meer dan 35 jaar gezamenlijke ervaring binnen alle disciplines, vormt het trio de krachtige aandrijving om BEGE en haar klanten naar een nog hoger niveau te tillen.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 10
Alex van den Berg

SAMENWERKING ALS KERN

Vanaf januari 2023 namen de heren de teugels over. Een overdracht die voor sommigen als een verrassing kwam, maar voor de topmannen van BEGE een welkome uitdaging was. De directeuren, met elk hun eigen achtergrond en expertise, vormen een symbiotisch leiderschapstrio. Coen, de man van algemene zaken, Alex, de verkoper en Marcel, verantwoordelijk voor de operationele kant, vullen elkaar aan. De kracht zit in hun gezamenlijke visie, zoals Coen het stelt: “We zijn wel met zijn drieën, maar trekken altijd één lijn.”

BEDRIJFSCULTUUR EN CONTINUÏTEIT

In gesprek met Coen, Alex en Marcel wordt duidelijk dat BEGE niet alleen draait om technische innovaties en productie. De bedrijfscultuur, met een familiaire sfeer op alle afdelingen, onderscheidt BEGE. Coen deelt zijn inzichten in het DNA van BEGE: “Wij streven naar continuiteit voor de onderneming én voor onze klanten. Dat zie je aan onze grote voorraad, maar ook als het even minder gaat. Dan zetten we met elkaar een tandje bij om ervoor te zorgen dat iedereen weer door kan gaan.” Marcel benadrukt de betrokkenheid bij medewerkers: “We onderscheiden ons in de menselijke maat en goed werkgeverschap; we

staan voor een veilige werkomgeving. Daarnaast gaan wij graag mee met de huidige tijd en daar horen facetten bij als ouderschapsverlof, parttime contracten en deels thuiswerken.”

MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID EN DUURZAAMHEID

Naast de interne dynamiek is die nieuwe directe zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het bedrijf streeft naar duurzaamheid en heeft concrete stappen gezet. Variërend van zonnepanelen op het dak tot energiezuinige klimaatbeheersing in alle ruimtes. Maar ook in het productaanbod neemt BEGE haar verantwoordelijkheid. Coen licht toe: “Op productniveau verbruiken onze motorreductoren steeds minder energie. Dat is echt een hot item.”

TOEKOMSTPLANNEN EN INNOVATIE

De focus voor de komende jaren is om BEGE zo vroeg mogelijk bij de ontwikkeling van projecten te laten betrekken. Met een naadloze samenwerking tussen de verkoop- en engineeringsafdeling kan het bedrijf specifieke oplossingen ontwikkelen, met automatisering, engineering en klantspecifieke oplossingen als speerpunt.

BEGE AANDRIJFTECHNIEK HISTORIE & DNA
FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 11
Marcel Biesma

Wij wensen Gerard een lang & gezond pensioen en Coen als nieuwe directeur van BEGE, heel veel succes met de voorzetting en verdere uitbreiding van h het familiebedrijf

dutchsynergy com

Coen benadrukt de cruciale rol van actief, probleemoplossend werken en stelt dat ze nog intensiever en eerder met de klant aan tafel willen zitten. Alex voegt hieraan toe: “Dit heeft ook grote implicaties voor ons verkoopteam, omdat iedere klant verschillende behoeften heeft. Onze mensen zijn zowel technisch als commercieel en kunnen de wensen van elke klant omzetten in een specifieke oplossing, wat precies is waar we in uitblinken.”

Bovendien ligt er een sterke nadruk op innovatie bij BEGE, waarbij de ontwikkeling van vooruitstrevende producten zoals de MIG flensencoder een prominent voorbeeld is. Het bedrijf combineert en innoveert op slimme wijze bestaande technologieën en levert geïntegreerd technisch maatwerk om het aandrijfproces te optimaliseren. Deze innovatieve aandrijf- en besturingsoplossingen vormen een essentieel onderdeel van hun streven naar continue vooruitgang en technologisch leiderschap.

Als vierde speerpunt staat wereldwijde expansie hoog op de agenda. Coen illustreert dit treffend: “Mijn opa werkte op regionaal niveau in Den Haag, mijn vader op een meer internationaal niveau in de Benelux en wij breiden onze invloed steeds verder uit op wereldwijd niveau. Er liggen zoveel kansen.”

Met het krachtige driemanschap van Coen, Alex en Marcel heeft BEGE niet alleen een nieuw tijdperk ingeluid, maar ook een veelbelovende toekomst gevormd. De gezamenlijke visie op samenwerking, persoonlijke betrokkenheid en duurzaamheid weerspiegelt de kernwaarden van BEGE. Door zich te richten op intensievere klantrelaties, innovatie en wereldwijde uitbreiding, staat het bedrijf voor een periode van dynamische ontwikkeling, waarbij kansen benut worden en duurzame groei hand in hand gaat met continuïteit.

Er liggen zoveel kansen wereldwijd voor ons. “ “
AANDRIJFTECHNIEK HISTORIE & DNA
BEGE
FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 13

GENIET VAN

JE PENSIOEN!

Gerard, bedankt voor de prettige samenwerking!

Moto Coaching

‘wenst Gerard een vreugdevolle vervolgstap vervuld met trots op wat blijft voortbestaan’

vanwezelacc.nl

Een gids voor je eigen pad

IT Manager, Dirk Noort

Automatisering in actie: koers naar efficiëntie

Dirk Noort (43) werkt bijna vijftien jaar bij BEGE Aandrijftechniek, waar hij begon als inkoper en inmiddels

al jaren werkzaam is als IT-er en sinds begin dit jaar als IT Manager. Zijn loopbaan illustreert hoe BEGE ruimte biedt voor persoonlijke ontwikkeling.

EEN FAMILIAIRE WERKSFEER

Tijdens de voorjaarsvakantie spreken we Dirk Noort, die normaal gesproken ‘s maandags thuis werkt, maar vandaag naar kantoor gaat om zijn zoon Mark (15), die als vakantiewerker bij BEGE werkt, te begeleiden. Mark zei op jonge leeftijd al dat hij later ook bij BEGE wilde werken, waarop Gerard Paulides reageerde dat hij wel eerst zijn school moest afmaken.

BETROKKENHEID EN PLEZIER

Dirk zegt over zijn werkomgeving: “De sterke betrokkenheid tussen de medewerkers bij BEGE maakt het werk hier echt plezierig. Het voelt als één grote familie waarin iedereen elkaar ondersteunt en motiveert.”

Als IT Manager heeft Dirk een gevarieerd takenpakket, waarbij hij naast software ook verantwoordelijk is voor telefonie, beveiliging, netwerk en printers. BEGE streeft naar een papierloze werkomgeving en is - samen met externe partijen- hard op weg dit te realiseren.

AUTOMATISERING OP MAAT

Drie jaar geleden begon Dirk samen met Coen Paulides aan de implementatie van Ridder IQ, een ERP-systeem voor BEGE. Dit systeem integreert verschillende bedrijfsprocessen, zoals productie, inkoop, verkoop, planning, financiën en marketing. Dirks programmeervaardigheden stellen hem in staat het systeem aan te passen aan de specifieke behoeften van BEGE. De automatisering heeft geleid tot efficiënter gebruik van de tijd van medewerkers, waardoor zij zich meer kunnen richten op advies, acquisitie en technische vraagstukken. Bij BEGE ligt de nadruk op flexibiliteit, korte levertijden en maatwerk, wat wordt ondersteund door uitgebreide automatisering. Dirk is inmiddels een expert geworden in het Ridder IQ-systeem en organiseert zelfs regelmatig demo’s in het BEGE pand in Sassenheim. Met Dirk Noort als voorbeeld van groei en ontwikkeling binnen BEGE, blijft het bedrijf zich inzetten voor innovatie en efficiëntie. Zijn toewijding aan automatisering en zijn bijdrage aan het creëren van een papierloos kantoor getuigen van BEGE’s voortdurende streven naar vooruitgang en optimalisatie.

BEGE AANDRIJFTECHNIEK MEDEWERKER AAN HET WOORD
FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 15

Uw vertrouwde adres voor alle garage- en bedrijfsdeuren

De wensen van onze opdrachtgevers staan centraal, bij zowel een groot als klein bouwwerk. In nauw overleg wordt in iedere situatie gezocht naar de meest optimale oplossing. Uiteraard bieden wij maatwerk voor bedrijven en particulieren!

Telefoon: 0172 – 500 605

E-mail: info@jm-deuren.nl

Website: www.jm-deuren.nl

Bedrijfsdeuren H. Kamerlingh Onnesweg 24 2408 AW Alphen aan den Rijn WWW.AUTOBEDRIJFKLEVERLAAN.NL
J.M. Garage- &

Toegewijd aan technische innovatie

In het hart van BEGE staat chef werkplaats Kevin Hoogervorst (40), bekend om zijn toewijding aan praktisch werk en zijn passie voor techniek. Als leidinggevende van drie afdelingen binnen BEGE - de werkplaats met acht medewerkers, MIG encoders met drie en de spuiterij met twee medewerkers - voelt Kevin zich het meest op zijn plek wanneer hij direct betrokken is bij de operationele gang van zaken op de werkvloer. Zijn affiniteit met techniek is diepgeworteld en zijn opleiding en natuurlijke aanleg sluiten naadloos aan bij de dynamiek van BEGE.

OPERATIONELE BETROKKENHEID EN TECHNISCHE UITDAGINGEN

Kevin neemt de werkvoorbereiding, planning en kwaliteitscontrole op zich en is zo altijd verbonden met het productieproces. Hoewel zijn rol als leidinggevende een uitdaging op zich is, is Kevin het meest in zijn element wanneer hij technische uitdagingen aanpakt. Of het nu gaat om het finetunen van de passing van een as of het verfijnd bijslijpen van tandwielen, Kevin draait er zijn hand niet voor om. “Innovatieve oplossingen implementeren maakt mijn werk echt leuk.”

SAMENWERKEN AAN INNOVATIES

Naast zijn dagelijkse taken als werkplaats-chef, kijkt Kevin enthousiast uit naar de aanstaande productontwikkelingen en modificaties waar BEGE aan werkt. Het samenwerken met engineers aan vernieuwingen ziet hij als een waardevolle uitdaging die bijdraagt aan de stabiliteit en groei van het bedrijf.

WAARDERING VOOR DE BEDRIJFSCULTUUR

Naast zijn passie voor techniek waardeert Kevin ook de menselijke kant van BEGE. Hij prijst de onderlinge sfeer en de informele omgang tussen collega’s. De jaarlijkse eindfeesten, barbecues en afdelingsfeestjes versterken de band en persoonlijke betrokkenheid tussen collega’s. Kevin herinnert zich hoe Gerard in de kantine een groot BEGE-logo ophing, dat omringd was door kernwaarden als ‘vertrouwen’, ‘respect’ en ‘communicatie’. Deze gebaren dragen bij aan een positieve werkomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt en graag zijn steentje bijdraagt. Kevin is ook te spreken over de vernieuwingen op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het onlangs verbeterde pensioenplan. Deze investering in het welzijn van het personeel wordt enorm op prijs gesteld door het gehele team.

Kevins betrokkenheid bij zowel het werk als de bedrijfscultuur maken hem een gewaardeerde schakel in het succes van BEGE.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 17

www.stark-elektromotoren.com/nl/ STARK ELEKTROMOTOREN from Switzerland and BEGE company are more than partners and business friendships. The cooperation between Mr. Josip Abramovic, owner of STARK and Mr. Gerard Paulides from Bege dates back to 2012 and has developed today in several directions of cooperation.

www.interbridgepowertransmissions.com

BEGE + InterBridge
want
lucky
met
great business
special
luck
the
your life
career!! We thank Gerard for our close partnership!
I
to congratulate Gerard for all his accomplishments in making BEGE the strong and successfulcompany it is today. I am
to have
not only a
partner, but a
friend. Good
on
next stage of
and

Een ode aan werkplezier

Marja Kruik (64) is een echte Sassenheimse, bekend als een trotse ‘asbak’. Deze bijnaam, verwijzend naar de as die vroeger opgehaald en tot zeep verwerkt werd in de fabriek , draagt ze met trots. Op loopafstand van haar werk, voelt ze zich thuis bij BEGE.

WERKPLEZIER EN VOLDOENING

Marja’s ogen lichten op wanneer ze praat over haar werk. “Ik moet niet, maar ik mag naar mijn werk,” benadrukt ze. Hoewel ze binnenkort met pensioen kan, kijkt ze daar niet naar uit. Met de groei van het bedrijf is ook de aard van Marja’s werk veranderd. Telefonisch contact heeft meer en meer plaatsgemaakt voor digitale interacties. “Alles is sneller geworden,” merkt ze op. Haar functie omvat nu ook een deel van de boekhouding waarbij ze verantwoordelijk is voor het inboeken en verwerken van de inkoopfacturen.

TAALVAARDIGHEID ALS TROEF

Haar talenkennis, vooral Duits en Engels, komt goed van pas in het steeds internationaler wordende bedrijf. Hoewel ze geen cursus hoefde te volgen zoals haar collega’s, blijft ze bescheiden over haar taalvaardigheid.

PERSOONLIJK CONTACT

Het contact met klanten en leveranciers is Marja’s favoriets onderdeel van haar werk. “Je bouwt een band op met mensen,” zegt ze. “Sommigen

spreek ik al zo lang als ik hier werk. Ik ken zelfs hun thuissituatie. Dat blijft altijd interessant en dat maakt het werk gewoon hartstikke leuk.” Iemand met wie ze ook een goede band heeft opgebouwd is Gerard. “We zouden eigenlijk tegelijkertijd met pensioen gaan. Hij memoreerde er laatst nog aan tijdens zijn kersttoespraak, dat hij die belofte had gebroken. Dat vond ik wel grappig van hem.”

Voor Marja is werk meer dan een verplichting; het is een bron van plezier. Haar toewijding en vriendelijkheid maken haar een essentieel onderdeel van de BEGE-familie.

Ik moet niet, maar ik mag naar mijn werk. “ “
FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 19

BEGE’s innovatiekracht

Een gesprek tussen twee broers over innoveren en engineering.

De engineersafdeling van BEGE telt vier medewerkers waaronder Joost Paulides (35). Joost besloot ruim twee jaar geleden om bij het familiebedrijf te komen werken, waarbij hij voortbouwt op zijn technische achtergrond en passie voor innovatie.

Joost Paulides, engineer en Coen Paulides, algemeen directeur bij BEGE
20 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

Joosts indiensttreding was een natuurlijke stap, gezien zijn sterke band met het bedrijf. “Ik kende BEGE uiteraard al vanuit ons gezin,” vertelt Joost. “Ik heb hier vroeger vakantiewerk gedaan en later tekenwerk verricht voor de engineers.”

Zijn carrière bij BEGE gaat zelfs terug tot zijn kindertijd, toen hij op driejarige leeftijd de rode knop mocht indrukken om de eerste paal van het nieuwe pand te slaan. Een herinnering die nog steeds zichtbaar is in de centrale hal, op de plaquette met de tekst ‘Eerste steen gelegd door J. Paulides op 21-02-1992’.

EEN THUISGEVOEL IN INNOVATIE

Als ingenieur, afgestudeerd aan de TU Delft, zag Joost de evolutie van handelsonderneming naar een bedrijf dat steeds meer nadruk legde op zelf ontwikkelen en produceren. Deze verschuiving naar klantspecifiek maatwerk sprak hem persoonlijk aan.

Coen benadrukt de innovatieve kracht van BEGE, geworteld in de bedrijfscultuur. “Met onze eigen engineers kunnen we snel inspelen op de specifieke behoeften van onze klanten,” legt hij uit. De engineersafdeling groeit en wordt steeds belangrijker. Maar eigenlijk deed BEGE dat altijd al. Sinds de jaren ‘60 werkt het bedrijf samen met Ströter, waarbij co-development een belangrijk onderdeel was. In de jaren ’70 ontwikkelde BEGE een eigen coaxiale G-serie motorreductor, waarmee ze al vroeg innovatief bezig waren op het gebied van productontwikkeling. “Innovatie zit gewoon in ons DNA,” concludeert Coen.

KLANTSPECIFIEK MAATWERK

“Gerard zegt altijd: ‘Als de klant een oplossing wil die nog niet voorhanden is, dan maken we die gewoon zelf,’” vertelt Joost en voegt toe: “Het is tweeledig, een kwestie van ‘technology push’ of ‘technology pull’; soms merken we dat de markt iets nodig heeft en ontwikkelen we het proactief. En een andere keer komt een klant met een specifieke vraag waarvoor we een op maat gemaakte oplossing bedenken.”

Het engineerswerk bij BEGE omvat vaak aanpassingen van bestaande producten, maar soms leidt dit tot volledig nieuwe producten. Een goed voorbeeld is een vlakke opsteekkast waar de markt om vroeg.

Een goede klant zei: “Als jullie hem hebben, kopen we hem bij jullie.”

Deze flexibiliteit en bereidheid om aan klantbehoeften te voldoen, kenmerkt de innovatieve en klantgerichte cultuur van BEGE.

INTENSIEVE SAMENWERKING VOOR ACCURATE OPLOSSINGEN

Het mooiste aan zijn werk bij BEGE vindt Joost de producten waar hij innovatief mee bezig is en het bedenken van creatieve oplossingen voor specifieke uitdagingen van klanten. Dagelijks werkt hij met het 3D HiCAD-programma, waarmee hij snel en efficiënt machinebouwoplossingen kan engineeren, gebaseerd op eigen maatwerkontwerpen en 20-25.000 automatisch gegenereerde stuklijsten.

Joost benadrukt het belang van een nauwe samenwerking tussen de klant en BEGE. “Onze verkopers hebben korte lijnen met de inkopers van de klanten en uiteraard met hun engineers. Door vroegtijdig en intensief betrokken te zijn, kunnen wij als engineersafdeling accuraat en snel oplossingen ontwikkelen.” Coen voegt toe: “De markt heeft dit heel positief ontvangen.”

Innovatie zit in

ons DNA. “ “

Met geavanceerde software berekent BEGE de levensduur van hun tandwielkasten. Deze software simuleert de lagers, tandwielen en assen, om een diepgaand inzicht te krijgen in de krachten die op de tandwielkasten inwerken. Hierdoor kunnen ze de kasten nauwkeurig afstemmen op de specifieke toepassingen.

BEGE AANDRIJFTECHNIEK ENGINEERS AAN HET WOORD
FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 21

Van mestafvoer tot robotisering

In de dynamische wereld van voedselproductie is efficiëntie van essentieel belang. Boeren wereldwijd werken dag in dag uit om te zorgen voor voedsel. Maar achter deze inspanningen schuilt een geavanceerd ecosysteem van toeleveringsbedrijven die cruciaal zijn om de agrarische sector soepel te laten draaien. Eén van deze bedrijven is JOZ, een vooraanstaande speler in de ontwikkeling en productie van innovatieve mestafvoersystemen en geautomatiseerde voeraanschuifrobots voor de agrarische sector.

Ron Mulder en Peter Haselager van JOZ Home of the Clean Stable
FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 22

VAN MESTAFVOER TOT ROBOTISERING: EEN EVOLUTIE IN AGRITECH

Het succesverhaal van JOZ begon met de visie van Jan Oostwouder, de oprichter van JOZ, die in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog de basis legde voor wat nu een wereldwijd erkend bedrijf is. Oostwouder ontwierp het revolutionaire Rondgaand Ketting Systeem voor mestafvoer, dat vandaag de dag nog steeds in de agrarische sector wordt gebruikt.

Met een voortdurende drang naar innovatie en vooruitgang, bracht JOZ in 2005 de eerste mestrobot ter wereld op de markt, gevolgd door de baanbrekende Moov-voeraanschuifrobot in 2014. Het concept van de Moov werd opgemerkt door GEA, een toonaangevende systemleverancier voor onder andere melkstallen. Als gevolg hiervan rolde in 2016 de eerste voeraanschuifrobot van GEA, genaamd FRone, van de band. De Moov werd doorontwikkeld en in 2017 introduceerde JOZ de Moov Pro, met nog meer functionaliteiten.

Deze technologische mijlpalen markeren de voortdurende inzet van JOZ om de efficiëntie en productiviteit in de agrarische sector te verbeteren.

DE ROL VAN BEGE IN HET SUCCES VAN JOZ

Als schakel in de voedselproductieketen speelt JOZ een cruciale rol bij het ondersteunen van agrariërs wereldwijd. Maar achter de efficiëntie van hun systemen schuilt een ander essentieel element: motorreductoren geleverd door BEGE. Ron Mulder, Supply Chain Coördinator bij JOZ, vertelt over het belang van deze samenwerking: “Ik heb wekelijks contact met Alex van den Berg over de aantallen, want er gaat geen week voorbij zonder motorreductoren van BEGE. Altijd op tijd en van de juiste kwaliteit.” Dit benadrukt de betrouwbaarheid van BEGE als partner.

PARTNERSCHAP DAT VERDER GAAT DAN LEVERINGEN

Mulder en Haselager prijzen het ontzorgende karakter van BEGE, dat verder gaat dan alleen het leveren van motorreductoren. Peter Haselager over het partnerschap met BEGE: “Ik noem ze partners die met ons meedenken, ook als het gaat om het oplossen van incidentele problemen. Hun proactieve benadering maakt echt het verschil en weerspiegelt hun toewijding aan klanttevredenheid en betrouwbaarheid.”

Mulder voegt toe: “Ontzorgen is bij BEGE echt zo. Ik heb wekelijks contact met ze om samen te controleren wat er nog openstaat en wat er nog komt. Ze kijken met je vooruit. De lijntjes zijn er heel kort. Daaraan herken je het familiebedrijf, net als bij ons overigens.”

kon blijven opereren. Dit proactieve optreden benadrukt de betrouwbaarheid van BEGE als partner.

BEGE’s proactieve benadering maakt echt het verschil “ “

EEN DUURZAME SAMENWERKING MET EEN BLIK OP DE TOEKOMST

Het partnerschap tussen JOZ en BEGE is gebouwd op wederzijds vertrouwen en een gedeelde visie op toekomstige groei. Mulder illustreert opnieuw hoe BEGE altijd anticipeert op potentiële uitdagingen: “Alex van den Berg belde mij vorige week nog om samen te gaan kijken naar mogelijke problemen als gevolg van de Rode Zee stagnatie. Nu is er nog niets aan de hand, maar ze denken nu al samen met ons na over alternatieve scenario’s mocht er iets verkeerd gaan.” Deze continue focus op samenwerking en proactiviteit stelt JOZ in staat om te blijven innoveren en hun positie als marktleider te versterken.

Dankzij de nauwe samenwerking met BEGE kan JOZ zich blijven concentreren op wat ze het beste doen: het leveren van geavanceerde oplossingen voor een schone en efficiënte veeteelt. Met een toekomstgerichte benadering van innovatie en klantgerichtheid vormen JOZ en BEGE sterke partners die de toekomst van de agrarische sector vormgeven.

Een ander voorbeeld van de toegewijde service is hoe BEGE optrad tijdens de COVID-19 periode. Terwijl veel leveranciers moeite hadden om hun leveringen op tijd bezorgd te krijgen, anticipeerde BEGE tijdig op mogelijke problemen en zorgde ervoor dat JOZ ongestoord

BEGE AANDRIJFTECHNIEK KLANT AAN HET WOORD
FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 23

Voorraadbeheer voor continuïteit: Strategische inkoop bij BEGE

Als Purchase Manager bij BEGE stuurt Bert Jan een team van zeven inkopers aan, elk verantwoordelijk voor een specifieke inkoopgroep.

Naast het faciliteren van zijn inkopers, is Bert Jan betrokken bij het trainen van junior teamleden en het ontwikkelen van langetermijnvisies voor de inkoopafdeling. Hij benadrukt het belang van vooruitdenken en strategische planning in lijn met de bedrijfsvisie, gericht op groei en toekomstige uitdagingen.

ONONDERBROKEN LEVERINGEN

De kernverantwoordelijkheid van Bert Jans team is het waarborgen van een continue aanvoer van materialen voor productie en handelsartikelen. Met scherpe levertijden en een focus op maatwerk, speelt een efficiënt voorraadbeheer een cruciale rol. Bert Jan waardeert de nauwe samenwerking met wereldwijde leveranciers, waardoor BEGE tijdens uitdagende periodes zoals de pandemie kon blijven leveren en zelfs voordeel kon halen uit verhoogde voorraden. Het is fascinerend om te zien hoe strak, opgeruimd en ordelijk de werkplaats en de voorraadhal zijn. Bert Jan licht toe dat deze zorgvuldige organisatie bijdraagt aan een gestroomlijnde werkomgeving, wat op zijn beurt de operationele efficientie en het voorraadbeheer ten goede komt.

DE KRACHT VAN EEN FAMILIECULTUUR

Een belangrijk aspect van het succes van BEGE zit ‘m volgens Bert Jan in de sterke familiecultuur, waarin gelijkheid en persoonlijke betrokkenheid centraal staan. Bert Jan vertelt over de benaderbaarheid van de

directie, die niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk betrokken is bij het welzijn van zijn medewerkers. Dit creëert een hechte band en een omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt en bereid is om voor elkaar in te springen. “Ik ben een paar keer bij Gerard thuis geweest. Dat was bij mijn vorige werkgevers ondenkbaar. Hij is erg geïnteresseerd in hoe het met je gaat. Ook privé. Dat schept een band waarin je veel voor elkaar over hebt.”

TOEKOMSTGERICHTE INKOOPSTRATEGIEËN VOOR KLANTTEVREDENHEID

Met Bert Jan Borst als spil in het inkoopproces, blijft BEGE zich richten op groei, innovatie en klanttevredenheid. Zijn leiderschap, gekenmerkt door operationele efficiëntie en strategische planning, draagt bij aan het succes van BEGE.

BEGE AANDRIJFTECHNIEK MEDEWERKER AAN HET WOORD
FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 24

Eric Beekveldt, Meewerkend voorman logistiek bij BEGE

Logistieke precisie:

BEGE’s kwaliteitsbewaker aan het woord

Eric Beekveldt (63) beschrijft BEGE als een warm bad sinds zijn indiensttreding vijf jaar geleden. In een openhartig gesprek vertelt hij over de collegialiteit en betrokkenheid. Bij BEGE voelde Eric zich direct thuis, een gevoel dat hij in zijn vorige baan miste. “Is er dan helemaal niemand waar je ooit eens wat gedoe mee hebt?” vraagt Gerard Eric. “Nee, helemaal niemand. Het zijn allemaal fijne collega’s. Er heerst een warme sfeer waarin plezier en professionaliteit hand in hand gaan.”

MEEWERKEND VOORMAN VOOR PRECISIE

Hoewel Eric geen achtergrond had in de techniek, zag BEGE potentie in hem vanwege zijn leidinggevende ervaring in een grote drukkerij. Nu werkt hij als meewerkend voorman logistiek. Samen met zijn zes collega’s zorgt hij voor de nauwkeurige controle van binnenkomende goederen, zoals tandwielen, gietwerk en tandwielkasten. “Alles moet perfect zijn, tot op de duizendste millimeter nauwkeurig. We gebruiken geavanceerde meetapparatuur om te verzekeren dat alles voldoet aan onze strenge kwaliteitsnormen.”

EEN CULTUUR VAN OPLEIDING EN SAMENWERKING

Bij BEGE staat opleiding en training hoog in het vaandel. “Iedereen deelt zijn kennis en vaardigheden, waardoor we voortdurend groeien

en leren,” legt Eric uit. “Ook onze leidinggevenden staan altijd klaar om te helpen. Directeur Marcel Biesma heeft mij persoonlijk opgeleid en doet dat af en toe nog steeds.”

EEN (H)ECHT FAMILIEBEDRIJF

Het familiegevoel bij BEGE is overal voelbaar. “Iedereen wordt hier gelijk behandeld, van jong tot oud. Bij BEGE krijg je de ruimte om jezelf te ontwikkelen, ongeacht je functie.”

Eric over werken op zijn leeftijd: “Zolang het zo leuk blijft, ga ik door tot aan mijn AOW en wie weet mag ik nog wel wat langer blijven. Als je iedere dag met plezier naar je werk gaat, denk je niet aan stoppen,” besluit Eric met een glimlach.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 25

Marijan Juric InterBridge Power Transmissions

Partnerschap tussen InterBridge en BEGE: professioneel én persoonlijk

Marijan Juric, eigenaar van InterBridge, was al geruime tijd op zoek naar een Europese partner voor hoogwaardige mechanische aandrijvingen. Toen hij vernam dat BEGE op zoek was naar een Amerikaanse distributeur, vermoedde hij dat er een zakelijke match zou zijn. Maar al snel bleek dat hun connectie niet alleen zakelijk was, want ook op persoonlijk vlak klikte het meteen tussen Marijan en Gerard.

BEGE IN NOORD-AMERIKA

Sinds 2018 distribueert InterBridge met succes een breed scala aan BEGE-producten in de Verenigde Staten en Canada, waaronder de populaire MIG NOVA+ encoders, RVS motoren, tandwielkasten, IEC elektromotoren en Ströter motorreductoren. Juric licht toe dat de robuuste kwaliteit en veelzijdigheid van deze producten ze zeer gewild maken, vooral in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, de farmaceutische, vis- en zuivelindustrie.

MADE BY DUTCH: EEN KWALITEITSLABEL

Juric benadrukt de uitstekende reputatie van Nederlandse fabrikanten zoals BEGE in de Noord-Amerikaanse markt. Het ‘Made by Dutch’ label wordt beschouwd als een garantie voor kwaliteit, met name in sectoren zoals voedsel en agritech. Samen met BEGE streeft InterBridge naar verdere groei en succes in Noord-Amerika.

GEDEELDE PASSIES

Naast het zakelijke succes waardeert Marijan Juric ook de informele

en familiale sfeer bij BEGE. Het delen van gemeenschappelijke interesses buiten het werk versterkt de band tussen de heren. Zo informeert Gerard Marijan regelmatig over de prestaties van het Kroatische voetbalteam, vooral wanneer ze tegen Nederland moeten spelen.

Een anekdote waarin Marijan Juric een auto van Gerard overkoopt en naar de Verenigde Staten laat verschepen, illustreert de persoonlijke relatie. “Gerard liet mij zijn klassieke BMW uit 1984 zien. Hij vertelde me er alles over en ik was verkocht. Hij stond mij toe de auto te kopen en naar de Verenigde Staten te laten verschepen. Ik zorg er goed voor, dus dit verzamelobject wordt goed bewaard. Elke keer als ik ernaar kijk, denk ik aan mijn Nederlandse partners.”

CULTURELE UITWISSELING EN GROEI

Marijan Juric constateert dat Nederlandse bedrijven zoals BEGE een unieke cultuur hebben die hem aanspreekt. Net als BEGE is InterBridge een familiebedrijf. In Amerika zijn grote, corporate bedrijven dominant, maar bedrijven zoals BEGE onderscheiden zich door hun fa-

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 26

miliale karakter en persoonlijke benadering. Deze gedeelde waarden als familiebedrijven versterken niet alleen hun zakelijke relatie, maar bieden ook mogelijkheden voor groei en succes in beide markten.

Gevraagd naar cultuurverschillen antwoordt Marijan Juric dat Amerikanen mogelijk een sterker geloof en vertrouwen hebben in succes dan Nederlanders. Terwijl Amerikanen vaak menen dat je alles kunt bereiken en succesvol kunt zijn, zelfs als je klein begint, hebben Nederlanders vaak een meer nuchtere kijk.

Interbridge en BEGE kijken met vertrouwen naar de toekomst. Met een stevige basis van wederzijds begrip en een gedeelde visie op groei, zijn InterBridge en BEGE klaar om samen nieuwe successen te behalen en zo hun partnerschap verder te versterken.

Elke keer als ik naar mijn klassieke BMW kijk, denk ik aan BEGE. “ “
BEGE AANDRIJFTECHNIEK KLANT AAN HET WOORD
FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 27

Partnerschap en groei

Josip Abramovic, een vertrouwd gezicht binnen BEGE, vertelt over de evolutie van de samenwerking tussen het Zwitserse bedrijf STARK Elektromotoren en BEGE. Wat begon als een leveranciersrelatie groeide al snel uit tot een vriendschappelijke band. Als business consultant stond Abramovic BEGE initieel bij met strategisch advies, voornamelijk gefocust op het uitbreiden van het internationale salesnetwerk, maar inmiddels is er sprake van een duurzaam partnerschap.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 28

DUURZAAM PARTNERSCHAP

“De samenwerking met BEGE gaat verder dan alleen het leveren van advies,” vertelt Abramovic. “Het is een diepgewortelde relatie, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en gedeelde doelen.” Sinds 2015 heeft Abramovic actief bijgedragen aan de ontwikkeling van de internationale strategie van BEGE, met een actief netwerk van 20 distributeurs als resultaat.

Samen met Coen en Amerikaanse zakenpartner InterBridge werkt Abramovic aan strategieën om die markt te veroveren vanuit gelijkwaardig partnerschap. Deze stap illustreert de voortdurende groei en evolutie van de samenwerking tussen Abramovic, STARK en BEGE.

Abramovic is niet alleen zakelijk adviseur, maar ook mede-eigenaar van STARK Elektromotoren, een fabrikant van elektromotoren, geforceerde koeling, ventilatoren en andere industriële producten die worden geëxporteerd naar meer dan 63 landen. Met vestigingen in Zwitserland, Duitsland, de VS, Tsjechië en China is STARK wereldwijd aanwezig. Voor de Benelux is BEGE distributeur van STARK met succesvolle verkoop van deze hoogwaardige producten aan machinebouwers en andere bedrijven.

“ “
Ik ben dankbaar dat ik deel uitmaak van hun groeiverhaal en kijk uit naar wat de toekomst zal brengen.

FAMILIEBEDRIJF: TRADITIONELE WAARDEN EN MODERNE INZICHTEN

Hoewel STARK zelf geen familiebedrijf is, erkent Abramovic het belang van familiebedrijven zoals BEGE. “Familiebedrijven brengen traditie en stabiliteit in de regio met zich mee,” legt hij uit. Een familiebedrijf opereert anders dan bijvoorbeeld een beursgenoteerd bedrijf. Het verbindt met lokale bedrijven en de locatie. De medewerkers voelen zich sterker dan gemiddeld betrokken bij het bedrijf en de eigenaar.

“Bij BEGE merk je dat in de communicatie en houding van de mensen. Het is duidelijk dat het een Nederlands bedrijf is. Een (vertrekkend) eigenaar als Gerard is zeldzaam; zorgzaam en getalenteerd om het bedrijf op de goede weg te leiden.”

INTERNATIONALE SAMENWERKING

Nederlandse producten, zoals die van BEGE, hebben een goede reputatie op de Duitse markt, waar BEGE bekend staat als een gerenommeerde tandwielkastenfabrikant en steeds meer erkend wordt als aandrijfspecialist.

Als het gaat om de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven, benadrukt Abramovic het belang van internationale verbondenheid. “Nederlanders kunnen leren van de Duitse focus op investeringen in nieuwe ontwikkelingen, terwijl Duitsers kunnen profiteren van de Nederlandse openheid en de bereidheid om grenzen te verleggen,” merkt hij op.

TOEKOMSTPERSPECTIEVEN

Terwijl de samenwerking tussen STARK en BEGE bloeit, blikt Abramovic terug op de vele hoogtepunten die ze samen hebben beleefd. “Het beste verhaal wordt nog steeds verteld, met elke volgende generatie bij BEGE,” zegt hij met een glimlach. “Ik ben dankbaar dat ik deel uitmaak van hun groeiverhaal en kijk uit naar wat de toekomst zal brengen.”

Met een sterke focus op kwaliteit, innovatie en samenwerking, blijft Josip Abramovic een waardevolle partner voor BEGE in hun streven naar technologische excellentie en internationaal succes.

BEGE AANDRIJFTECHNIEK LEVERANCIER AAN HET WOORD
FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 29
Ga naar aandrijvenenbesturen.nl/nieuwsbrief Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief! U ontvangt 2x per week de gratis e-nieuwsbrief En u blijft op de hoogte van: • Productinnovaties • Nieuws • Leveranciers • Vacatures Klaar voor de toekomst! FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 30

Oos Kesbeke, eigenaar C.J.R. Kesbeke Fijne Tafelzuren

20 jaar samenwerking: ‘Augurkenkoning’ Kesbeke en BEGE

VAN ROLMOPSEN TOT AUGURKEN: EEN SMAKELIJKE GESCHIEDENIS

Oos Kesbeke, ook wel bekend als ‘de Augurkenkoning’, vertelt enthousiast over de lange relatie met BEGE die al meer dan twintig jaar standhoudt. Als derde generatie in het familiebedrijf, opgericht door zijn opa Charles in 1948, zet Oos met trots de traditie voort. En de volgende generatie staat al klaar; zonen Camiel en Silvian zijn inmiddels ook aandeelhouders. Daarmee lijkt de toekomst van dit typische familiebedrijf gegarandeerd. Waar het begon met een breed assortiment van producten in het zuur, van rolmopsen, leverworst, mosselen, haring in pekel tot panharing, richt Kesbeke zich tegenwoordig voornamelijk op uitjes en augurken. Met meer dan 300 verschillende producten is Kesbeke een vaste waarde in de Nederlandse huishoudens.

INNOVATIE EN EFFICIËNTIE IN HET PRODUCTIEPROCES

Terwijl Kesbeke de traditionele recepten, de gezellige familiesfeer en de Amsterdamse humor behoudt, zit het bedrijf niet stil. Oos: “Alle aandrijvingen van de machines die hier staan komen van BEGE. Alles

wat met tandwielen, tandwielkasten en variatoren te maken heeft is gemaakt en geleverd door BEGE.”

Dankzij de aandrijvingen van BEGE blijft Kesbeke continuïteit en betrouwbaarheid garanderen. “Stilstaan doen we nooit,” legt hij uit. “BEGE staat altijd paraat om eventuele storingen snel en adequaat op te lossen, met hun ervaren monteurs die net zo’n passie hebben voor hun werk als wij voor onze augurken.”

VERTROUWD VAKMANSCHAP

Voor Oos Kesbeke is de relatie met BEGE meer dan alleen zakelijk. Hij waardeert het vertrouwde karakter van het familiebedrijf en de betrokkenheid van hun medewerkers. De langdurige ervaring en toewijding van BEGE zorgen ervoor dat Kesbeke zich nooit zorgen hoef te maken over de productie. “BEGE is een echt familiebedrijf met medewerkers die hart voor de zaak hebben. Het is vertrouwd, ik heb er nooit zorgen over.”

BEGE AANDRIJFTECHNIEK KLANT AAN HET WOORD
FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 31

ATEK

& BEGE:

partnerschap in kwaliteit en betrouwbaarheid

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 32
Sebastian Sturm, Managing Director bij ATEK Antriebstechnik

Het partnerschap tussen ATEK Antriebstechnik en BEGE, dateert al van 1982, kort na de oprichting van ATEK in Rellingen, Duitsland. Als eerste vertegenwoordiger van ATEK en een van hun

topomzetpartners in 2023 speelt BEGE een cruciale rol in dit langdurige partnerschap. We spraken met Managing Director Sebastian Sturm over deze unieke relatie.

STRATEGISCHE PRODUCTUITBREIDING

ATEK levert een breed scala aan haakse tandwielkasten aan BEGE, variërend van kegelwiel-, wormwiel- en hypoïde tot planetaire tandwielkasten voor diverse industriële toepassingen. De keuze van BEGE voor ATEK als leverancier wordt toegelicht door Sturm: “Het ATEK-productportfolio vult het assortiment van BEGE perfect aan. De samenwerking tussen onze bedrijven wordt gedreven door een gedeelde cultuur van innovatieve technologie en een solide bedrijfsfilosofie.”

En als we beide bedrijven met elkaar vergelijken dan zijn er inderdaad veel overeenkomsten. ATEK heeft een solide reputatie opgebouwd als fabrikant van hoogwaardige componenten die bekend staan om hun kwaliteit en betrouwbaarheid. De behoeften van klanten in de aandrijftechniek zijn geëvolueerd, waarbij de vraag verschuift van losse componenten naar totaaloplossingen voor complexe problemen en uitdagingen. Net als BEGE, streeft ATEK ernaar aan deze klantbehoeften te voldoen. Ook heeft ATEK de visie zich te ontwikkelen tot toonaangevende leverancier van oplossingen, met behoud van de internationale marktpositie met snelle levertijden voor kleine en middelgrote hoeveelheden.

DE KRACHT VAN FAMILIEBEDRIJVEN: PERSOONLIJKE BETROKKENHEID

Volgens Sturm onderscheiden familiebedrijven zich door sterke banden tussen familie en bedrijf, wat resulteert in een langetermijnvisie en diepere betrokkenheid. Dit vertaalt zich bij ATEK, van oorsprong een familiebedrijf, in een focus op stabiliteit en continuïteit, in tegenstelling tot korte termijn winstmaximalisatie van veel beursgenoteerde ondernemingen.

ATEK vond in 2019 een nieuw thuis bij Obermark, met als voornaamste doel het bedrijf op een duurzame manier te laten groeien en te handelen met verantwoordelijkheid en transparantie. Obermark staat bekend om haar vermogen om marktleidende bedrijven te behouden en ondersteunt de managers van ATEK bij het streven naar permanente ontwikkeling en succes. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kapitaal, kennis, netwerken en tijd, wat leidt tot een bedrijfscultuur die gericht is op stabiliteit en langetermijnwaardecreatie.

Dit is ook merkbaar bij familiebedrijf BEGE: een positieve bedrijfscultuur en een hoge mate van loyaliteit onder medewerkers. Dankzij de vlakkere hiërarchie en flexibiliteit kan BEGE snel reageren op veranderingen in de markt, met een langdurige en betrouwbare samenwerking met partners zoals ATEK tot gevolg.

TOONAANGEVEND IN DE INDUSTRIE

BEGE vertegenwoordigt voor ATEK continuïteit en stabiliteit. “Dit komt met name tot uiting in onze langdurige en prettige samenwerking, die zich kenmerkt door de consistentie van contactpersonen, wat leidt tot wederzijds respect en betrouwbare afspraken,” aldus Sturm.

De Duitse markt is een uitdagende markt vanwege ‘s werelds toonaangevende motorreductorbedrijven, die ook herhaaldelijk om klantspecifieke oplossingen vragen vanwege exportgerichte machinebouw. Deze volumes in het kleine en middelgrote bereik zijn vaak niet interessant voor seriefabrikanten en bieden mogelijkheden om optimale oplossingen te creëren, vooral voor specifieke industriële segmenten. Sturm: “Op dit gebied wordt BEGE gezien als een leverancier van overeenkomstige producten met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.”

In de veranderende markt van aandrijftechniek en tandwielkasten blijven ATEK en BEGE een toonbeeld van stabiliteit, betrouwbaarheid en vooruitstrevendheid, waardoor ze samen een solide basis vormen voor succes in de industrie, nu en in de toekomst.

Een gedeelde cultuur van innovatieve technologie en een solide bedrijfsfilosofie
BEGE AANDRIJFTECHNIEK LEVERANCIER AAN HET WOORD
“ “
FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 33

Dutchsynergy www.dutchsynergy.com

Totalenergies.nl www.totalenergies.nl

LS electric www.ls-electric.com

Kolmer www.kolmer.nl

Mutsaerts www.mutsaerts.nl

Van Wezel accountants www.vanwezelacc.nl

Moto-coaching.nl www.moto-coaching.nl

Autobedrijf Kleverlaan www.autobedrijfkleverlaan.nl

Atek www.atek.de

Stagnoli www.stagnoli.com

Stark elektromotoren www.stark-elektromotoren.com/nl/

InterBridge consulting www.interbridgeconsulting.com

J.M. deuren www.jm-deuren.nl

My businessmedia.nl www.mybusinessmedia.nl

DMN Westinghouse www.dmnwestinghouse.com

BEGE AANDRIJFTECHNIEK BEDANKT!

We doen het samen

De band tussen Kolmer Elektromotoren en BEGE Aandrijftechniek is sterk. Beide bedrijven opereerden jarenlang parallel aan elkaar op de aandrijfmarkt. Tot BEGE tien jaar geleden het initiatief nam door een aanvraag voor een elektromotor neer te leggen bij het Veluwse bedrijf.

Sindsdien gaan er per jaar duizenden elektromotoren van de Veluwe richting Sassenheim. Mede-eigenaar Jerry Spanhaak onderstreept de goede band tussen de ondernemingen. “De tijd is voorbij dat je als leverancier en opdrachtgever keihard met elkaar omgaat. Natuurlijk er moeten prestaties geleverd worden, dat is duidelijk en dat staat ook voorop. Maar als er eens iets fout gaat hoef je niet gelijk naar de rechter te stappen. Integendeel, we gaan professioneel maar ook sociaal en sportief met elkaar om. BEGE is een echt familiebedrijf. Coen Paulides is heel aimabel en heeft hetzelfde DNA als zijn vader Gerard. Hij is ook een aanpakker die weet hoe het spel gespeeld moet worden als de handen uit de mouwen gaan. Daarom ben ik ook heel positief over de toekomst na die leiderschapswisseling bij BEGE.” Zoals Jerry het zelf al zegt: de tandwielkasten van BEGE hebben nu eenmaal allemaal een elektromotor nodig. “Dus zakelijk en sociaal zijn we aan elkaar

geklonken. Ook de bedrijfsspirit lijkt erg op elkaar. Er staat niet voor niets in ons vaandel: speed, specials en service. Dat is waar wij goed in zijn; snelle en speciale specials.” Kolmer Elektromotoren werd 40 geleden opgericht. Door een management buy-out werd Spanhaak samen met Jaco Zegers en Martijn Stoffelen eigenaar van het succesvolle bedrijf. Door middel van snelle offertes en leveringen uit het magazijn met 20 000 elektromotoren levert Kolmer Elektromotoren meerwaarde. Variërend van IEC 56 tot en met 355. Samen met hun producenten uit Europa levert het bedrijf zelfs snel alle bouwgroottes uit een enorme voorraad elektromotoren. Klantspecifieke modificaties met de expertise van eigen engineering en vanuit de moderne werkplaats met duurzame state-of-art spuiterij én 24/7-vervanging en oorzaakanalyse. Dit realiseren ze met een zeer specialistisch en gedreven team vanuit een nieuw duurzaam en efficiënt pand in Harderwijk.

BEGE AANDRIJFTECHNIEK LEVERANCIER AAN HET WOORD
FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 35

Iedereen weet het: chemische middelen, zeewater en weersinvloeden tasten de laklaag van je motor aan.

De oplossing

Check het bewijs na 120 dagen in de Rotterdamse Haven! www.kolmertopcoating.nl

Kolmer Top Coating verlengt de levensduur van de

lak met minimaal een factor vier en verankert zich door de verflaag heen op het materiaal. Met deze waterdunne supersterke laag (sterker dan C3, C4 of C5 coating!) bladdert en roest je elektromotor niet meer.

Directeur met pensioen, maar onze motoren nog lang niet. En met KTC gaan ze nog langer mee.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.