Familiebedrijf in beeld Eurorail

Page 1

EEN UITGAVE OVER

EURORAIL HASSELT

VERSTAND

VAN ZAKEN

KLANT AAN HET WOORD Bij Eurorail denken ze niet in hokjes FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

1


W I N

World leader in the market of steel backed timber guardrail, the French company TERTU became in a few years a key actor of road safety. Thanks to its expertise and knowledge of the field, TERTU is the preferred partner for any road and off-road projects.

In the Netherlands, TERTU has been working with EURORAIL for a decade.Close relation and fruitful partnership have enhanced the implantation of TERTU Vehicle Restraint System in many various Dutch provinces. Technical supports from France combined with national expertise of EURORAIL make possible the distribution of a large quantity of models in regards to the local specifications.

No promotion without Social Network Medias: EURORAIL is wisely using them for presenting its achievements and introducing new products. We believe in the continuous development of our partnership thanks to the close relationship we have built between our two companies and will keep supporting EURORAIL for confirming its leadership position on the Dutch Market with environmental friendly solutions.

www.tertu.com


EURORAIL VOORWOORD FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

BESTE LEZERS, De laatste jaren zien we een duidelijke herwaardering van het familiebedrijf. Ons vakblad heeft tot doel om voorbeelden van dit type bedrijven op te sporen en te presenteren. Prachtige parels in alle takken van de economie. Familiebedrijven worden namelijk gekenmerkt door een hechte keten, gefundeerd op gedegen bedrijfsvoering, passie, hoge betrokkenheid van de medewerkers en een directie die het langetermijnbelang vooropstelt. Familiebedrijf in Beeld is spreekbuis van de directie en interviewt klanten, leveranciers en medewerkers. We bieden een levendig beeld van deze dynamische bedrijven. Zo mochten wij een magazine maken over Eurorail, een tweede generatie familiebedrijf in Hasselt. Een volledig selfmade onderneming die haar eigen branche creĂŤert. Er bestaat immers geen specifieke opleiding tot vangrailmedewerker. Maar vader en zoon Timmer halen hun mensen uit alle hoeken en gaten en leiden ze zelf op. Ze bereik je ook dat je medewerkers betrokken en praktisch heel vakkundig worden. Ik vind dat mooi om te zien.

Veel leesplezier, Govert Lagrouw

Uitgever & hoofdredacteur Familiebedrijf in Beeld

COLOFON

www.familiebedrijfinbeeld.nl Familiebedrijf in Beeld is een uitgave van

Realisatie, tekst en coĂśrdinatie

Sales

Lagrouw Communicatie

Govert Lagrouw

Fred van Kuyen, 06-14 44 19 73

Hoogstraat 16

Eindredactie

4251 CL Werkendam

Govert Lagrouw

T 0183-401078

Fotografie

Eurorail

M 06-51200448

Sandy Klein Gunnewiek, Lagrouw Communicatie

Handelsweg 4, 8061 RL Hasselt

www.lagrouwsc.nl

Vormgeving en opmaak

+31-38-477 33 40 info@eurorail.nl

info@lagrouwsc.nl

Lagrouw Communicatie

www.eurorail.nl FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

3


HISTORIE EN COMPANY DNA

EURORAIL

06

08 BEDRIJFSACTIVITEITEN


EURORAIL INHOUD FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

KLANT AAN HET WOORD

13

KLANT AAN HET WOORD

18

BEDANKT!

MEDEWERKERS AAN HET WOORD

10

19

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

5


EURORAIL FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

Historie en company DNA Eurorail

VERSTAND VAN ZAKEN Het adres van de firma Eurorail aan de Handelsweg nummer vier in Hasselt vertelt al veel over dit bedrijf. ‘Handel’ is namelijk een kernbegrip in het ontstaan en de verdere ontwikkeling van dit familiebedrijf.

6

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD


N

Nee, geen ‘handeltje’ in ordinaire zin, maar handel als volwassen economisch model. Een beetje naar voorbeeld van de honderden bedrijven die in vroegere tijden de Hanzesteden (o.a. Zwolle, Deventer, Zutphen, Deventer en Kampen) groot maakten. De huidige DGA van dit bedrijf, Engel-Jan Timmer, kan zich nog goed herinneren hoe zijn vader Daniel Timmer in 1978 op een slaapkamer voor zichzelf begon met de in- en verkoop van geleiderails. Timmer kende de branche want hij had al jaren gewerkt bij een Duits geleiderailbedrijf met het opzetten van vangrailactiviteiten in Nederland. Al spoedig, in 1978, werd de slaapkamer ingeruild voor een omgebouwde garageruimte tot kantoor. De activiteiten wijzigden in leveren en monteren van vangrails als aanrijdbeveiliging voor parkeergarages, distributiehallen, kwetsbare gebouwen en installaties. In 1983 nam Timmer een grote stap door het kantoor te verplaatsen naar een gehuurd deel van het oude gemeentehuis in Staphorst. Het bedrijf groeide goed en de activiteiten breidden uit met geluidschermen. Timmer kreeg handigheid in verhuizen want in 1987 werd Eurorail verplaatst naar een gehuurd deel van een bestaand bedrijfspand in Hasselt. Inmiddels bestonden de activiteiten voor 70% uit vangrail gerelateerde omzet en 30% geluidschermen. Zes jaar later, we schrijven 1993, werd het huidige pand aan de Handelsweg in Hasselt betrokken. Hier breidde het personeelsbestand uit tot tegen de 20 mensen. Eurorail groeide door tot één van de belangrijkere spelers op de markt. Overigens, we praten wel over vader Daniel, maar ook moeder Mieke pakte aan als boekhoudster en administrateur.

weten wat we verkopen omdat we altijd de combinatie van plaatsen, monteren en verkoop hebben gedaan. Daarom maken we sinds 2012 de geluidsschermen (assemblage/productie) in eigen huis. Ook doen we de montage buiten van de schermen. Door niet alleen producten te verhandelen maar ze ook zelf te maken krijg je verstand van zaken. Daarom hechten wij ook aan vaste leveranciers en onderaannemers. Zij zijn het verlengde van ons bedrijf en horen er echt bij.” SPECIALISTEN Bekijken we het bedrijf anno 2020 dan zien we dat het slaapkamerbedrijfje van Timmer senior is uitgegroeid tot de Nederlandse specialist in: > Houten geleiderails langs de weg, voornamelijk voor aannemers, provincies en gemeenten. > Begroeibare geluidschermen, merendeels voor gemeenten > Verende aanrijdbeveiliging bij bedrijven

Al deze producten levert en monteert Eurorail zelf en de geluidsschermen produceert het bedrijf in company. “Wij worden steeds meer specialist. Vooral de vangrail in hout is een sterk punt en voor geluidsschermen de groenschermen. Je ziet ook dat de esthetische waarde van hout, maar ook van onze beplantbare geluidschermen, steeds meer geapprecieerd wordt. Eco is gewoon de toekomst. Wij anticiperen volop op het recyclen van.” Timmer vertelt het allemaal met groot enthousiasme. Sinds hij in 2008 48% van de aandelen verwierf kende zijn verantwoordelijkheidsgevoel bijna geen grenzen. “Maar ik heb wel geleerd om de top van ons bedrijf te EURORAIL GROEIDE DOOR TOT ÉÉN VAN DE VAN SCHOOLVERLATER TOT DGA verbreden. De vent is de tent, maar BELANGRIJKERE SPELERS In 2000, Engel-Jan was toen 22 jaar, de tent mag niet afhankelijk zijn. Om OP DE MARKT deed hij zijn intrede bij Eurorail die reden, en om meer groeicapaciteit als montageleider. “Ik heb ook te genereren, werd er in de loop der nog wel even ander werk gedaan jaren een speciale accountmanager maar al heel gauw wist ik zeker voor de aanrijdbeveiliging aangesteld dat mijn toekomst in dit bedrijf lag. Onze beroepsgroep en een directeur geluidsschermen. Het betekent dat is niet groot, ik denk dat er in Nederland misschien 100 Engel-Jan zich nog meer kan bezighouden met de algehele mensen werkzaam zijn. Er bestaat geen opleiding voor. commercie en bedrijfsleiding. Een overzichtspositie, Je moet het hier op de werkvloer leren. Daarom besteden zeker nu hij sinds 1 september 2020 als DGA door wij extra veel aandacht en energie aan cursussen en het leven gaat. Maar de aard van het beestje blijft trainingen voor ons personeel, dat is ons belangrijkste onveranderd. “Ik moet onder de mensen en bij de klant familiekapitaal.” Engel-Jan laat niet na te benadrukken zijn, daar ligt mijn passie.” dat Eurorail vooral een technisch gedreven onderneming is. “We zijn groot geworden door verstand van zaken. We

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

7


EURORAIL FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

Bedrijfsactiviteiten > Geleiderails > Diversen (o.a. evenementen > Geluidsschermen barrier ‘Claw’, houten > Aanrijdbeveiliging afschermingen, amfibiestop, > Leuningen straatmeubilair, heihamers, > Plaatstalen duikers en houten solar-draagconstructies) bruggen > Bestekservice

8

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD


Hoewel in de eerste jaren de nadruk lag op het aanbrengen van de geleiderail langs autowegen, werd het productpakket van Eurorail BV door de jaren heen sterk uitgebreid. Naast het leveren en monteren van de geleiderail is o.a. ook met aanrijdbeveiliging begonnen. Eurorail BV was de eerste in Nederland die op dit gebied gericht begon. Door de

werkzaamheden langs de weg kwam Eurorail BV in aanraking met een betrekkelijk nieuwe markt: het bestrijden van geluidsoverlast langs spoor en weg. In 1981 kon Eurorail BV ook de levering van hoog absorberende aluminium geluidsschermcassettes in het programma opnemen. Het was in 1982 dat voor het geluidsscherm langs de A9 bij Badhoevedorp, de eerste circa 17.000 m2 aluminium schermcassettes werden geleverd.

H

Het begon allemaal met het leveren en monteren van geleiderail langs autowegen. In die jaren was ‘vangrail’ nog in opkomst en een snelgroeiende markt, waarin Eurorail BV veel kennis, naamsbekendheid en knowhow heeft opgebouwd. Naast het ontwikkelen van diverse geleiderailconstructies heeft Eurorail BV een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de bekende ‘vangrailheistelling’, die voorzien is van een pneumatische snelslaghamer. De hamer zorgt voor het snel en accuraat inheien van vangrailstijlen. De vangrailheistelling wordt naar veel landen binnen en buiten Europa geëxporteerd.

EURORAIL HEEFT EEN BELANGRIJKE BIJDRAGE GELEVERD AAN DE BEKENDE VANGRAILHEISTELLING

Door de jaren heen heeft Eurorail BV zich verder gespecialiseerd op het gebied van de aanrijdbeveiliging met onder andere de verende aanrijdbeveiliging, die sinds 1990 deel uit maakt van het leveringsprogramma. Inmiddels zijn de productgroepen geleiderail en geluidsschermen verder uitgebreid met diverse constructies en zijn er, om een goede combinatie te verkrijgen, stalen meerplatige duikers, reflectorpalen en antiverblindingslamellen e.d. in het programma opgenomen.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

9


EURORAIL MEDEWERKERS FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

DIRECTEUR GELUIDSWERING GERARD VAN WEERT

“MONTEURS ZIJN NET ZO BELANGRIJK ALS IK” Als niet-familielid in de directie van een familiebedrijf heeft hij best een bijzondere positie. “De eerste twee weken mag je nergens aankomen, maar daarna werd mijn inbreng echt gewaardeerd. De familie Timmer is niet éénkennig. We doen het gewoon samen. Ik heb ook altijd gezegd dat als mijn gewicht in de weg zit en niets oplevert we gewoon afscheid gaan nemen.”

10

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

M

Maar zover ziet Gerard het zeker niet komen. Integendeel. Vier jaar roert hij nu de trom als algemeen directeur geluidswering. Doel van zijn komst was, en is, om Engel-Jan als directeur bij te staan en samen de schouders eronder te zetten. Van Weert (63) werkte eerder in leidinggevende- en salesfuncties voor een geluidswerend bedrijf, een timmerfabriek en een bouwmaterialenhandel. Kennis van zaken voldoende. “Engel-Jan en ik kunnen nog steeds alle operationele vragen zelf beantwoorden.” Niet dat Gerard alleen bezig is met uitvoering en implementatie. Zijn functie behelst ook een groot deel acquisitie en marketing. Wat dat laatste betreft erkent hij dat er in het zakendoen veel veranderd is. “De kern is hetzelfde maar een bedrijf is onderhevig aan veel meer invloeden van buitenaf dan vroeger. Op de eerste plaats heb je te maken met veel meer administratieve zaken, audits en certificaten. Daarnaast heb je de komst van social media. Je kunt wel zeggen “dat is niet voor ons” maar dan loop je toch echt het risico

dat je kansen laat liggen. Daarom hebben wij hier een specialist voor aangesteld en ik moet zeggen, het levert ons gewoon nieuwe leads.” Zijn bescheidenheid en nuchtere opstelling vallen op. “Er zijn in Nederland vast wel tien directeuren te vinden die het beter kunnen maar die werken hier niet. Daar gaat het ook niet om, het gaat er wel om dat het klikt. Dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor de andere medewerkers. Een jaar of vier geleden hebben we de zaak opnieuw op scherp gezet. Degenen die zich daar niet in thuis voelden zijn vertrokken. Dat maakt hen geen minder mens, laat dat duidelijk zijn. Wij willen dat iedereen hier 24 uur per dag bij de les is. Niet letterlijk natuurlijk, maar als ik ’s avonds om acht uur iemand bel moet die persoon wel weten waar ik het over heb. Alert blijven. Niemand werkt hier voor de gezelligheid, ik ook niet, maar we doen er alles aan dat het werken plezierig is. We rekenen ook niemand af op dingen die verkeerd gaan. Beter is om het bedrijf en de mensen uit te bouwen op het fundament van wat ze goed doen.


EURORAIL MEDEWERKER FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

DIRK TIMMERMAN:

“HET VOELT ALS EEN WARM BAD” Een opleiding of school voor ‘Eurorailer’ bestaat niet. De branche is uniek, landelijk een vrij kleine wereld. Montageleider Dirk Timmerman (48) voelt er zich als een vis in het water. Ruim twee jaar geeft hij nu leiding aan processen en een team van circa tien montage- en productiemedewerkers.

H

Hij komt eigenlijk uit de visverwerkende industrie waar Dirk opklom van fileerder tot plaatsvervangend manager, zoals veel van zijn collega’s een gevarieerde achtergrond hebben. “Bij Eurorail kijken ze puur naar je cv, niet naar je foto of je naam. Onze secretaresse kwam uit de horeca, de calculator uit de bouw en onze verkoper komt uit de kledingindustrie.” Alle lof van Dirk voor zijn werkgever Engel-Jan, die het voor elkaar krijgt om al deze verschillende achtergronden te kneden tot één geheel: Eurorail. “Het voelt hier als een warm bad. Als je iets verkeerd doet, word je dat niet nagedragen. Daardoor kweek je vertrouwen.” Zijn werktijden zijn officieel van 8 tot 5, maar Dirk is meestal om 7 uur present om rond half zes ’s avonds de deur achter zich dicht te trekken. Bij het krieken van de dag begint hij met een rondje over het terrein om daarna ‘naar boven’ te gaan en alle werkbonnen van de dag ervoor in de administratie te verwerken. Natuurlijk heeft hij vaak een bouwvergadering en mag hij ook graag in het veld gaan kijken hoe de projecten ervoor staan. Contact met de opdrachtgever is essentieel. Loopt alles naar wens of is er nog meerwerk nodig? Zo is er geen dag hetzelfde en dat is nou precies wat mensenmens Timmerman zo fijn vindt. Een bezige bij is hij, ook thuis waar hij nog maar net klaar is met een forse verbouwing. Voorzover hij tijd over heeft gaat Dirk graag naar de stad om even te shoppen, een terrasje te pakken of, nog liever, te gaan uit eten. Hij legt uit dat hij informaliteit op zijn tijd belangrijk vindt. “Met de kantoorafdeling gaan we af en toe met elkaar een hapje eten. Met het hele bedrijf doen we dat voor de zomervakantie en vlak voor kerst. Zo krijg je dan op de werkvloer ook vaak wat meer begrip voor elkaar als er eens iets aan de knikker is.” Welk product van Eurorail heeft nou het meest zijn hart? “Dat is de aanrijdbeveiliging omdat je daarmee heel mooi strak omlijnd een stuk veiligheid biedt, en daarnaast ben ik ook erg gecharmeerd van onze houten vangrails die zo prachtig mooi in het beeld van de natuur opgaan.” FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

11


KOH L HAU E R NOISE BARRIER SYSTEMS

KOHLHAUER PLANTA® | PLANTABLE & ENVIRONMENTAL PLANTA noise barrier systems perfectly combine an attractive optic, environmentally friendly construction and high technical requirements. With or without planting, PLANTA systems impress with natural design. KO H L H AU E R

PLANTA

R. KOHLHAUER GmbH | Draisstr. 2 | 76571 Gaggenau | Germany phone: +49 7225 9757 -20 | sales@kohlhauer.com | www.kohlhauer.com

Cursus BHV Cursus VCA - basis Cursus VCA - vol VCA - examen VCA - bedrijfscertificering Risico inventarisatie

Bekijk ons grote aanbod van cursussen in heel Nederland www.cursusplus.nl / 038 - 3867 224 / info@cursusplus.nl

zwartewaterland personeels diensten

Wij feliciteren Eurorail met hun 40-jarig jubileum

Werving Selectie Uitzenden Detacheren HR - ondersteuning

Kijk voor meer informatie over onze werkwijze op www.zwpd.nl / 038 - 386 84 40 / info@zwpd.nl

www.jellema.it Wieken 12 7711 XC Nieuwleusen 0529 48 45 96


EURORAIL KLANT AAN HET WOORD FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

SIGURD CAUWELS VAN DELFT INFRA

“BIJ EURORAIL DENKEN ZE NIET IN HOKJES” Sigurd Cauwels, projectleider bij Van Delf Infra, moet even nadenken over de vraag hoe je kunt zien dat Eurorail een typisch familiebedrijf is.

I

“Ik vind dat lastig onder woorden te brengen, het is een beetje een gevoelskwestie. Familiebedrijven als Eurorail zijn gewoon heel betrokken bij wat ze doen. Er zit hart en ziel in de zaak. Als daar iemand zegt dat ie terugbelt, belt ie ook terug. Ze denken niet in hokjes maar kijken over de schermen heen. Ze denken mee. Bijvoorbeeld bij een aansluiting van een geluidsscherm op een bestaande loods kun je daar geen cassette tegenaan zetten. Zij komen dan zelf met de oplossing om op maat aluminium zetwerk daartussen te plaatsen. Je kunt ze echt om een boodschap sturen. En eerlijk gezegd verwacht je dat ook van een specialist.” Van Delft fungeert zelf altijd als hoofdaannemer die Eurorail inhuurt voor levering en plaatsing van vangrails en geluidsschermen. Zo werkt het bedrijf uit Capelle aan den IJssel momenteel aan het woon- en bouwrijp maken van een bouwproject in Stolwijk waar Eurorail 80 meter geluidsscherm voor hen plaatst (van vijf meter hoog). Ieder zijn vak. “Je kunt bij ons terecht voor een halve kub zand tot en met bouw- en woonrijp maken, bodemsanering, rioolwerk, voorbelastingen, straatwerk, bruggetjes en natuurlijk geluidsschermen die we

dan weer uitbesteden aan Eurorail.” De samenwerking tussen de twee bedrijven bestaat nu alweer zo’n vijf jaar en dat bevalt Cauwels allemaal prima. Hij weet wat het is om voor een familiebedrijf te werken want bij Van Delft zijn ze met hetzelfde DNA begiftigd. “Wat je bij Eurorail ziet, zie je hier ook. Het is meer persoonlijk. Daaraan merk je dat wij ook echt een familiebedrijf zijn. Bij ons staat de tweede generatie aan het roer en de derde loopt al warm.” Van Delft Infra is in 1979 opgericht als Gebr. van Delft BV door de gebroeders Dirk, Anton en Otto. Het bedrijf werkt sindsdien als lokale onderneming in de Nederlandse thuismarkt van de grond-, weg- en waterbouw met als zwaartepunt de Randstad. Er worden vanuit de vestiging in Capelle aan den IJssel circa 70 vakmensen aangestuurd. Met de komst van Ecoplan Groen in 1994 kunnen er ook groenprojecten in combinatie met infra aangeboden worden. Ook de komst van Niessink Service in 2013 zorgt ervoor dat er een totaalpakket aangeboden kan worden met grond-, weg- en waterbouw, installatietechnieken, rioolwerken, groenwerken en cv-installaties.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

13


Rabo Lease Wat wil jij aanschaffen? Kijk voor meer informatie op Rabobank.nl/lease

Constructief & Innovatief, uitgerekend de sterkste!

de coöperatieve Rabobank

Ons werkgebied omvat o.a. • (Prefab) betonconstructies • Staal- en houtconstructies • Funderingen van bouw- en civieltechnische constructies en bouwfysische adviezen • Beoordelen van constructies • Het maken van energieprestatie- en bouwbesluitberekeningen • Toetsen van ontwerpen • Het uitwerken van bouwkundige schetsontwerpen in bestek en werktekeningen

Twentepoort Oost 42-10 7609 RG Almelo 0546 - 639 020 www.sanger-ibct.nl

DBDB 8080 SERIE SERIE

PREFAB BETONBARRIERS PREFAB BETONBARRIERS DB 80 SERIE Flexibel, semi star & star Flexibel, semi star & star

PREFAB BETONBARRIERS

*Veilig afschermen viaductpijlers portalen. Flexibel, semi star & star *Veilig afschermen vanvan viaductpijlers en en portalen. *Hét H2 totaalconcept voor middenberm, zijberm en brug. *Hét H2 totaalconcept voor middenberm, zijberm en brug. *Veilig afschermen van viaductpijlers en portalen. *Hét H2 totaalconcept voor middenberm, zijberm en brug.

www.deltabloc.com/nl www.deltabloc.com/nl www.deltabloc.com/nl


Twee families werken samen

De familie Timmer ontmoette de familie Peetz zo’n 20 jaar geleden op vakantie in het Sauerland. Het was het begin van een langdurige zakelijke en vriendschappelijke relatie. Samenwerking Sinds vele jaren werken de beide firma’s nauw samen en ontwikkelen continue producten die aan de laatste eisen voldoen. Peetz levert o.a. het productassortiment voor: 1. veiligheid op (snel)wegen, 2. aanrijdbeveiliging op en rond bedrijventerreinen, in (fabrieks)hallen en op andere locaties waar veel verkeersbewegingen plaatsvinden. Familiebedrijf sinds 1949 Het familiebedrijf Erwin Peetz GmbH & Co KG werd in 1949 opgericht door Erwin Peetz. Hij liet het eind jaren negentig na aan zijn zonen. Het bedrijf is nog steeds in handen van de familie en wordt momenteel beheerd door mevrouw Alexandra en Ann-Kathrin Peetz als beherende vennoten. Assortiment Peetz fabriceert o.a.: • Stalen geprofileerde profielen voor, onderdoorgangen, duikers en silo’s • Amfibieën scherm. • Aanrijdbeveiligingen • Houten balustrades langs loop- en fietspaden. Daarnaast beschikt Peetz over een eigen verzinkerij en biedt daarmee maximale flexibiliteit voor haar klanten. Zowel voor standaardoplossingen als speciale oplossingen. De montage wordt uitgevoerd door eigen montageteams in verdeeld over 5 locaties in Duitsland.

Erwin PEETZ GmbH & Co. KG Finkenstraße 14 • 57368 Lennestadt • Germany T +49 (0)2723/9148 - 31

www.PEETZ-gruppe.de


Leverings- en Montagebedrijf voor:

* * * * * *

Dak-, wand en gevelbekleding Zetwerken Dakgoten Windveren Dakpanprofielplaten Geluidswerende blokken en schermen

Kavelingen 62 7876 TH Valthermond Tel : 0599-414060 | Fax : 0599-414070 w.hospers@hwdbouw.nl www.hwdbouw.nl


EURORAIL KLANT AAN HET WOORD FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

GERRIT FRANKEN VAN DE GEMEENTE ZUTPHEN

“FAMILIEBEDRIJVEN ONTZORGEN ONS”

Gerrit Franken werkt graag met familiebedrijven. Als Toezichthouder cluster werken van de gemeente Zutphen heeft hij veel ervaring.

B

“Bij Eurorail praat je direct met de directeur zelf. Engel-Jan. Die gaat over alles. De techniek, het geld en de planning. Dat betekent korte lijnen en korte klappen. Ik hoef daar nooit extra achteraan te bellen. Bij grote bedrijven moet je overal achteraan. Dat wordt steeds erger.” Zelf is Franken ook ondernemer, als VOF wordt hij veel ingehuurd door gemeente Zutphen. Dus hoewel hij werkt in een ambtelijke organisatie weet hij hoe ondernemers denken en doen. “Familiebedrijven ontzorgen ons. Ze zijn er altijd. Afspraak is afspraak. Niet dat van “we zijn ermee bezig en we bellen u terug. Niet afschuiven maar aanpakken.” En dat aanpakken daar is Eurorail goed in zo weet hij. “Ik ken Eurorail nog niet eens zo lang. Feitelijk heb ik een ingediend offertetraject van hun overgenomen van mijn collega Paul Markerink die daarmee bezig was. In 2019 heeft Eurorail voor ons een hele belangrijke klus uitgevoerd. Ze hebben een vangrail geplaatst op de Oude IJsselbrug in Zutphen. Die brug is een bottleneck van jewelste. Ik moet zeggen, toen ik de offerte zag schrok ik even van de hoogte van het bedrag. Maar Engel-Jan heeft dat keurig onderbouwd. Achteraf zie ik de meerwaarde. Er staat niet zomaar een vangrailtje maar een met houten baddingen. Heel constructief. Als er nu een auto tegenaan rijdt springt er nog geen splintertje vanaf. Dat heeft tot gunstig gevolg dat we nauwelijks tot geen reparaties aan die vangrails meer uit hoeven te voeren. Daar zit de winst. En het oog wil ook wat natuurlijk, de brug staat er weer prachtig bij.” De eerste samenwerking is Franken dus goed bevallen. “Bij Eurorail zijn ze van de korte klap. Gelijk oplossen en als je iets vraagt heb je meteen reactie.” Het-

zelfde dna zie je volgens Franken bij Eurorail op de werkvloer. “De jongens die het maken weten van de hoed en de rand. Ze zijn heel capabel en wat echt heerlijk is; ze denken vooruit. Zien problemen aankomen en grijpen gelijk in. Op die manier hoef je achteraf geen herstelwerkzaamheden uit te voeren.” Nu de Oude IJsselbrug zo voortvarend door Eurorail is aangepakt, kijkt Franken alweer uit naar een nieuwe samenwerking.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

17


EURORAIL KLANT AAN HET WOORD FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

HENK SLAPPENDEL VAN HS INFRA ADVIES

ALTIJD PRETTIG ALS JE ÉÉN AANSPREEKPUNT HEBT Henk Slappendel (65) beweegt zich altijd tussen de gemeentelijke overheid en uitvoeringsbedrijven als Eurorail. Zijn bedrijf HS Infra Advies werkt als spin in het web voor gemeentes die zijn bedrijf inhuren voor projectleiding.

A

Als oude rot in het vak komt het woord ‘pensioen’ niet in zijn woordenboek voor. “Ik kom uit een boerenfamilie, daar blijf je werken tot je omrolt.” Vanuit die no nonsens houding rekruteert hij ook zijn leveranciers. Of eigenlijk zijn het geen leveranciers want Henk werkt merendeels in bouwteam. Het begrip ‘partners’ dekt de lading beter. “Ik heb niets tegen grote bedrijven, schrijf dat maar op, maar kleinere bedrijven hebben het voordeel dat je met één vast aanspreekpunt alles kunt regelen.” Zoals zijn vaste aanspreekpunt bij Eurorail in de persoon van Gerard van Weert. “Dat is iemand die alles wat je vraagt goed uitzoekt, die snel reageert en die zelf in de uitvoering de regie blijft voeren.” Dat Eurorail een typisch familiebedrijf is komt volgens Slappendel vooral tot uiting in de bereidheid om aan de voorkant van een, potentieel, project extra veel energie te steken. “Terwijl ze weten dat er altijd een risico aanwezig is dat de klus niet doorgaat. Want ondanks dat wij in bouwteam werken moeten we toch backofferte opvragen. Gelukkig blijkt dan keer op keer dat Eurorail marktconforme prijzen hanteert. Ik heb zelf heel lang (20 jaar, red.) bij een groot bouwbedrijf gewerkt dus ik weet hoe lastig het is voor die jongens om bij een aanvraag af te wegen hoeveel tijd je daarin 18

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

stopt.” Een sterk staaltje samenwerking met Eurorail is volgens Slappendel het project www.degrotekruising.nl voor de gemeente Krimpen aan de IJssel. Eurorail heeft, en zal, hier acte de présence geven van 2019 tot aan 2023 met een aanzienlijke projectbijdrage van maar liefst 2 x 120 meter vangrails langs de fly-over, 40 m1 en 125m1 geluidschermen van 3 meter hoogte, 50 meter vangrails langs de busbaan, 80 meter geluidsscherm hoog 2m1 en 350 meter geluidsscherm hoog 1,50m1 langs de Algerabrug. Een flink project maar gezien de stevige relatie tussen Eurorail en Henk Slappendel kan dat niet anders dan een succes worden! “Het is gewoon heel fijn werken hier. Uiteindelijk draait alles om vertrouwen en niet alleen om die laatste cent.”


EURORAIL BEDANKT! DEZE UITGAVE KWAM TOT STAND DANKZIJ DE MEDEWERKING VAN

Safe Traffic Nederland

Tertu

savetrafficnederland.nl

tertu.com

Kohlhauer

Zwarte waterland personeels diensten

kohlhauer.com

zwpd.nl

Jellema

Deltabloc

jellema.com

deltabloc.com

Rabobank

Peetz

rabobank.nl

peetz-gruppe.de

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

19


V贸贸r verkeersveiligheid tegen verkeerslawaai Aanrijdbeveiligingen geluidsschermen en geleiderail

v贸贸r verkeersveiligheid tegen verkeerslawaai www.eurorail.nl