Familiebedrijf in Beeld Jansma Burdaard

Page 1

EEN UITGAVE over jansmA burdaard

‘Het belangrijkste is continuïteit voor onze medewerkers en mooie projecten opleveren aan klanten’

Aan de keukentafel In gesprek met de grondleggers Klanten zeggen ‘Ze weten wel van wanten’


K-Vision: ervaring, innovatie, kwaliteit en dynamiek

Het sterke merk K-VISION staat voor jarenlange ervaring, innovatie, kwaliteit en dynamiek. De kozijnen gaan generaties lang mee. Ons doel is een bijdrage te leveren aan de beste kozijnen in de wereld!

P

Profine Nederland onderscheidt zich met K-VISION kozijnen door te blijven innoveren. Zo kunnen wij samen met onze verwerkers – zoals Jansma Burdaard - kwalitatieve producten bieden die voldoen aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en energiezuinigheid. Daarnaast zijn we ook continu actief met het introduceren van innovaties, zoals een 100% circulair kunststof kozijn. Kijk voor meer info op www.k-visionhome.nl. Het verhaal van ieder kunststof kozijn begint bij de profielleverancier. In hun productiefaciliteiten wordt kunststof granulaat – kleine kunststof bolletjes – door een proces genoemd

2

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

extrusie verwerkt tot kozijnprofielen van 6,5 meter lang. Deze profielen worden vervolgens door een kozijnfabrikant ingekort en samengevoegd tot een kunststof kozijn, voorzien van glas, rubbers, hang- en sluitwerk etc. De ontwikkelaar en profielleverancier van de K-VISION kozijnen is de multinational profine GmbH. Zij hebben wereldwijd productielocaties en zijn internationaal marktleider met een uitstekende reputatie. In Nederland is profine sinds 1969 actief op de nieuwbouw- en renovatiemarkt met kwalitatief hoogwaardige en onderhoudsvriendelijke kunststof kozijnen. profine Nederland werkt uitsluitend samen met zorgvuldig geselecteerde Nederlandse kozijnenfabrikanten met uitmuntend vakmanschap.


De kunststof kozijnen van het merk K-VISION zijn kwalitatief hoogwaardig en daarnaast strak, slank en duurzaam (want 100% recyclebaar). Met daarbij opgeteld het vakmanschap, de betrouwbaarheid en klantgerichtheid van de firma Jansma heeft deze ijzersterke combinatie alleen maar voordelen voor u als koper van kozijnen: • De mooiste kozijnen van Nederland met perfecte montage en service. • Beide partijen hebben innovatie hoog in het vaandel, u bent dus verzekerd van de nieuwste trends. • U krijgt meer dan 80 jaar ervaring gratis erbij.

www.k-visionhome.nl

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

3


Omdat ik mijn ruimte optimaal kan benutten. Meer bewegingsruimte dankzij een scharnierpunt bovenin het raam.

Geïnteresseerd?

Hier vindt u alles wat u moet weten over het Roto top-tuimel dakraam.

Voor een bijzonder hoge stabiliteit en levensduur van onze dakvensters, werkt Roto enkel met JQQIYCCTFKIG OCVGTKCNGP $KLXQQTDGGNF XG\GNXGTUVGTMVG MWPUVUVQH OGGTMCOGT RTQƂGNGP OGV UVCCNXGTUVGTMKPI QH (5% IGEGTVKƂEGGTFG XQNJQWVGP MQ\KLPGP s 2TGOKWO MYCNKVGKV KU IGICTCPFGGTF Verschillende vensterfuncties kunnen met dezelfde handgreep uitgevoerd worden en bieden daarmee een uitstekend gebruiksgemak. Breng het maximale wooncomfort in uw woning!


jansma burdaard Voorwoord familiebedrijf in beeld

Beste lezers, De laatste jaren zien we een duidelijke herwaarde-

van Jansma Burdaard Kunststof Kozijnen in het

ring van het familiebedrijf. Ons vakblad heeft tot doel

Friese Burdaard. Een levendig en ondernemend

om voorbeelden van dit type bedrijven op te sporen

dorp aan de Elfstedenroute, met ook nog eens hele

en te presenteren. Prachtige parels in alle takken

goede hotels zo weet ik uit eigen ervaring. Het leuke

van de economie. Familiebedrijven worden namelijk

is, wie denkt hier te maken te hebben met een lokaal

gekenmerkt door een hechte keten, gefundeerd op

bedrijfje heeft het mis. Jansma levert haar producten

gedegen bedrijfsvoering, passie, hoge betrokken-

in heel Noord-Nederland. Door vergaande innova-

heid van de medewerkers en een directie die het

tie behoren de in eigen huis gemaakte kunststof

langetermijnbelang voorop stelt. Familiebedrijf in

kozijnen zowel uiterlijk als qua isolatiewaarde en

Beeld is spreekbuis van de directie en interviewt

duurzaamheid tot de top van Nederland! Aangezien

klanten, leveranciers en medewerkers.

ik zelf in Brabant woon zou de afstand wel een ding

We bieden een levendig beeld van deze dynamische

worden, maar anders wist ik wel waar ik mijn kunst-

bedrijven. Zo mochten wij het verhaal optekenen

stof kozijnen moest laten maken! Govert Lagrouw, hoofdredacteur Familiebedrijf in Beeld

colofon

www.familiebedrijfinbeeld.nl Familiebedrijf in Beeld is een uitgave van

Realisatie, tekst en coördinatie

Sales

Lagrouw Communicatie

Govert Lagrouw

Fred van Kuyen, 06-14 44 19 73

Hoogstraat 16

Eindredactie

4251 CL Werkendam

Govert Lagrouw

Jansma Burdaard

T 0183-401078

Fotografie

Jislumerdyk 15-2 9111 HC Burdaard

M 06-51200448

Lagrouw Communicatie

T 0519-332 553

www.lagrouwsc.nl

Vormgeving en opmaak

info@jansmaburdaard.nl

info@lagrouwsc.nl

Lagrouw Communicatie

www.jansmaburdaard.nl FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

5


De generaties

08

klant aan het woord

16 leverancier aan het woord

6

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

19


jansma burdaard inhoud familiebedrijf in beeld

Welkom

11

medewerker aan het woord

20

Producten

de wereld mooier achterlaten

12

25 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

7


jansma burdaard SYMEN EN GRYT de eerste generatie

Aan de keukentafel met de grondleggers van Familiebedrijf in Beeld Jansma Burdaard In gesprek met Symen (68) en Gryt (65) Jansma kijken we uit over de Friese landerijen. Dat verveelt nooit aldus de twee. Als grondleggers van het bedrijf zijn ze weliswaar niet meer actief in de dagelijkse bedrijfsvoering maar de betrokkenheid is er natuurlijk nog wel en er zijn volop interessante nevenactiviteiten voor in de plaats gekomen. “Stil zitten zit niet in onze aard”, aldus Symen.

8

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

S

Samen met Gryt, zijn financieel goed onderlegde vrouw, bouwt en exploiteert hij bijvoorbeeld recreatiewoningen in het dorp (aan de beroemde Elfstedenroute) en participeren ze in kansrijke startups. Ook maatschappelijk hebben ze hun ervaring als ondernemers ingezet voor de regio. Zo is Symen bestuurlijk actief geweest in enkele ondernemersverenigingen, de kerkenraad en het schoolbestuur. “Rust roest zeg ik altijd, het ondernemen geeft ons de energie die we nodig hebben.” Formeel hebben Symen en Gryt nog 30% van de aandelen maar ze staan niet meer op de loonlijst. Terugkijkend op hun tijd als ondernemer in kunststof kozijnen en dakkapellen zouden ze alles zo weer doen. “Je wordt er een ander mens van. Gaat scherper naar dingen kijken en krijgt een boeiende kennissenkring. We hebben het echt heel leuk gehad samen met alle medewerkers. Soms missen we dat contact natuurlijk en dat zegt wel iets over de goede band met iedereen.” Oud-ondernemers vinden vaak dat het vroeger allemaal heel anders ging, daar is Symen het niet mee eens. “Nee, ik vind het verschil niet groot. Ondernemen is nadenken, toen en nu. Het moet je tweede natuur zijn, daar zit de winst! Als je

’s morgens in bed ligt denk je als vanzelf na over het indelen van het werk, de techniek en het materiaal, het verloop van de projecten en ga zo maar door. Dan krijg je goede ideeën.” Zijn vrouw Gryt herkent het gevoel en knikt instemmend.

Hun nuchtere houding hebben deze geboren Friezen niet van een vreemde. Beide zijn opgegroeid op de boerderij. “Wij waren van huis uit gewend om als familie mee te werken”, legt Gryt uit. “De zaak was altijd belangrijk. En nu ik erover nadenk, eigenlijk is dat nog zo.“ Waar de twee wel gerust op zijn, is de opvolging van het bedrijf. Gelukkig vonden ze die binnen de eigen familie. En met maar liefst zes kinderen was dat in dit geval misschien ook zelfs wel een luxeprobleem. “Op een gegeven moment zijn we met alle kinderen hier op vrijdagvond om de tafel gaan zitten, dezelfde keukentafel als waar we nu aan zitten. We hebben zonder omhaal de vraag op tafel gelegd wie er voor open stond om de zaak over te nemen. Minne zei spontaan ‘ja’, en zoon Symen reageerde resoluut met ‘Ik denk ook dat Minne het moet doen’. Geweldig toch als het zo kan. Daarmee was de zo belangrijke opvolging in goede harmonie, en onder het genot van een ‘Frysk slokje’ bezegeld”.


jansma burdaard Minne en warner de tweede generatie

De opvolgers van Jansma Burdaard

Minne Jansma en Warner de Boer Laat ons als eerste het directielid van buiten de familie voorstellen; Warner de Boer (41). Reeds op zeventienjarige leeftijd ging deze hardwerkende knaap dagelijks mee op een busje van een zzp’er voor het bouwen van onder andere serres en veranda’s in opdracht van Jansma Burdaard. De praktijk was voor Warner de ideale leerschool en samen werkten ze voor klanten door heel Friesland.

T

Toen zijn collega besloot om zijn toekomst in het buitenland te zoeken, zette dat Warner ook aan het denken. In een open gesprek met Symen Jansma, ze werkten toen al regelmatig samen, kreeg hij het aanbod om hier in dienst te komen. Het werd het begin van een bloeiende carrière; op 1 januari 2017 tekende Warner een contract om toe te treden als aandeelhouder bij Jansma Burdaard. En deze promotie was natuurlijk een weloverwogen beslissing. Generatiegenoot Minne Jansma (41) was al eerder toegetreden tot de dagelijkse leiding als opvolger van zijn heit Symen en mem Gryt en was zo betrokken bij de strategische beslissing. “Warner werkte al heel lang bij ons en had alle facetten doorlopen. Montage, fabricage, planning, werkvoorbereiding, hij had het allemaal met volle energie gedaan.” Warner de Boer (l) Minne Jansma

Warner: “Ik beschouwde het bedrijf als mijn eigen zaak, het voelde gewoon altijd goed. Met Symen werkte ik anders dan nu met Minne en dat mag ook. “Minne is rustiger, met Symen vlogen de spreekwoordelijke ‘splinters’ er wel eens vanaf”, vertelt hij met een glimlach. Wat vandaag telt is dat Minne en ik elkaar perfect aanvullen. “Ik ben van de productie en de fabricage, Minne van de verkoop en de marketing.” Minne: ”Het was nieuwsgierig om te weten hoe het team naar Warner zou kijken toen hij mededirecteur werd, je collega wordt opeens je baas. Zoals verwacht werd hij gelijk geaccepteerd in zijn nieuwe rol, dat onderstreept de gezonde bedrijfscultuur. Voor mij als ‘zoon-van’ is het fijn om iemand naast me te hebben waarmee ik open en eerlijk kan sparren.” Genoeg over dat verleden, we willen natuurlijk vooral weten wat de visie van de mannen

voor de toekomst van dit familiebedrijf is. Minne: ”We willen groeien met behoud van onze kernwaarden service & kwaliteit en vooral ook die menselijke maat in alles wat we doen. Daar zijn we groot mee geworden; zelf fabriceren en monteren met een vaste ploeg van betrokken medewerkers. Het liefst groeien we door in ons specialisme kunststof kozijnen en dakkapellen. Op die twee producten gaan we ons nog meer focussen.” Warner ziet op dat vlak volop interessante productinnovaties: “We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in onze productie en bedrijfsprocessen. Isolatie en duurzaamheid worden nóg belangrijker. Net als vormgeving en uiterlijk trouwens. Veel profielen zijn al recyclebaar en die duurzame filosofie onderschrijven wij vanuit ons hart.” Tot besluit, passend in het thema van dit magazine, moeten we het natuurlijk toch even vragen; hoe zit het met de eigen opvolging? Minne: ”Nou die van ons zitten in de leeftijd van acht, zeven, drie en twee jaar.’ Warner vult aan:” Die van ons zijn twaalf en tien. Over carrière wordt dus nog lekker even niet gesproken. Dat gevoel mag rustig groeien maar het zou wel mooi zijn als ze het willen.” Minne: ”Het belangrijkste is de continuïteit voor onze medewerkers. Dat het bedrijf gezond blijft en we mooie projecten kunnen opleveren aan tevreden klanten.”

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

9


NOVOFERM GARAGEDEUREN

INTELLIGENT DOOR SOLUTIONS

SECTIONAALDEUREN • OPENSLAANDE GARAGEDEUREN KANTELDEUREN • AANDRIJVINGEN • PUIEN www.novoferm.nl

Novoferm-Jansma_2020.indd 1

www.raadsma.nl

30-10-2020 15:55:43

Garagedeuren, industrie- en bedrijfsdeuren, overheaddeuren en vouwdeuren kunnen wij voor u verzorgen. Henstra Deuren, gevestigd te Surhuisterveen in de provincie Friesland, is gespecialiseerd in de verkoop en installatie van hand- en elektrisch bedienbare garage- en industriedeuren. U heeft daarbij keuze uit talloze formaten, kleuren en combinaties.

www.HenStraDeUren.nl


jansma burdaard Welkom

U neemt contact op met Jansma en hoe gaat het dan verder? Vroeg of laat dient er aan een woning renovatiewerk gedaan te worden. Zelf doen is weinig mensen gegeven. Jansma Burdaard biedt uitkomst. Hier worden alle woonwensen op maat vervuld. Het bedrijf heeft de complete productie in eigen huis, inclusief de montage en nazorg. Zo heeft het familiebedrijf maximale controle over de kwaliteit van het eindresultaat.

D

De kunststof geveltoepassingen van Jansma zijn al jaren een begrip. Geen wonder dat er tien jaar garantie wordt gegeven op de producten. Het grote voordeel van kunststof is het onderhoudsarme karakter, het verkleurt niet en kent een hoge isolatiewaarde. Wat ook fijn is, de mensen van Jansma komen thuis langs om aan de hand van ieders woonsituatie heel gericht een plan met offerte op te stellen.

Wie overweegt om zijn woonhuis te renoveren zou eens een afspraak moeten maken met het team van Jansma Burdaard. De showroom is geopend op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 15.30 uur. Iedereen kan hier kennismaken met de producten en materialen en krijgt een unieke kijk achter de schermen. Zo geven de medewerkers op afspraak graag een rondleiding door de fabriek.

10-stappenplan 1. Persoonlijke kennismaking / Bezoek showroom Burdaard 2. Adviesgesprek + inventarisatie wensen / Bij de mensen thuis 3. Ontwerp en offerte op maat / Bij de mensen thuis 4. Technische tekening 5. Eventuele vergunningen + bouwaanvraag begeleiden 6. Realisatie 7. Oplevering 8. Advies over onderhoud 9. Afgifte garantiecertificaat 10. Nazorg

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

11


De producten van jansma burdaard Kunststof Kozijnen, Het beste uit twee werelden

Jansma combineert de natuurlijke uitstraling van houten kozijnen met het gemak van kunststof. Schilderen is uit, wooncomfort in. Met tien jaar volledige garantie op de kozijnen, montage en het hang- en sluitwerk is het een investering zonder risico. Bovendien zijn alle draaiende elementen grondig getest op inbraakwerendheid en goedgekeurd volgens het politiekeurmerk. Ook brengen Jansma’s kozijnen door het dalende energieverbruik een flinke besparing in de portemonnee, ieder jaar weer. De hoge isolatiewaarden van de kozijnen in combinatie met het gebruik van hoogrendementsglas en thermische afstandhouders verlagen niet alleen de stookkosten, ze verhogen ook het comfort in huis.

Maatwerk kunststof kozijnen plaatsen Naast het kunststof kozijn met schuine hoekverbindingen levert Jansma ook kozijnen met rechte hoekverbindingen; het Frisian kozijn. In combinatie met bijvoorbeeld een Oudhollandse onderdorpel oogt een Frisian kozijn volstrekt authentiek. Kunststof kozijnen van Jansma Burdaard zijn opgebouwd uit twee basiskleuren; wit en crème. Daarnaast zijn vele afwijkende kleuren mogelijk door het aanbrengen van een pantserfolie op het kunststof profiel. Nieuw is de mogelijkheid om de binnenzijde van de kozijnen een andere kleur te geven. Daarmee speelt het bedrijf in op de actuele woonwensen van klanten om bijvoorbeeld zwarte kozijnen in het interieur toe te passen.

Kunststof deuren, Een visitekaartje Een fraaie voordeur laat direct de kwaliteit van de woning zien én voelen. Het maakt huis en tuin tot één geheel; optimaal genieten wordt zo erg aantrekkelijk. Naast het geringe onderhoud en de inbraakwerendheid waarderen klanten de mogelijkheden voor maatwerk; klassiek of modern, recht of getoogd, er zijn vrijwel geen beperkingen in maatvoering, kleur en stijl. Standaard zijn profielen met een uiterst stevige staalversterking, afgemonteerd met degelijk hang- en sluitwerk en dubbel glas krijgen onze deuren daarmee het Politiekeurmerk Veilig Wonen. 12

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD


jansma burdaard producten

Kunststof schuifpui, geniet extra van het buitenleven Welke stijl, afmetingen of kleur ook gewenst zijn, Jansma voldoet aan de vraag met maatwerk uit eigen fabriek. De kunststof schuifpuien laten zich vederlicht en geruisloos bedienen en zijn net als de andere kunststof producten gemaakt van de best denkbare profielen en grondstoffen die nagenoeg vrij van onderhoud zijn. Ook het glas is van uitstekende kwaliteit: HR++ hoog rendement met een optimale isolatiewaarde! Bijzonder is de mogelijkheid om zonwering tussen het glas te laten aanbrengen, plissé en hor zijn ook mogelijk.

Dakgoten, sieren het huis! Een dakgoot vormt de overgang tussen muur en dak en bepaalt in belangrijke mate het aanzicht en de uitstraling van een woning. Gelukkig heeft Jansma Burdaard een breed aanbod aan vormen en stijlen. Onderhoudsarm natuurlijk! Uniek is dat de goten naadloos zijn en dat er geen zinkwerk wordt gebruikt. Zowel bouwkundig als kostentechnisch de juiste keuze voor jaren woonplezier.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

13


Gevelbekleding, duurzaam alternatief Heeft u genoeg van al dat schilderen en schuren, ga dan voor kunststof. Nauwelijks onderhoud, makkelijk schoon te houden! Belangrijke voordelen bij grote oppervlakten en op moeilijk bereikbare plaatsen. Laat uw complete gevel bekleden met tien jaar garantie en kies direct voor extra isolatie voor maximaal rendement. De weersbestendige gevelbekleding is standaard voorzien van een nerfstructuur, waardoor de woning een hoogwaardige en authentieke uitstraling krijgt. De gevelbekleding is naar wens in dezelfde kleuren leverbaar als de (bestaande) kunststof kozijnen, dit maakt het tot een aantrekkelijke optie bij zowel nieuwbouw als renovatie.

Zonwering voor binnen en buiten Als totaalleverancier voor kunststof kozijnen en schuifpuien biedt Jansma ook fraaie oplossingen voor zonwering, verduistering en vliegengaas. Een mooi voorbeeld daarvan is Screenline; een jaloezie of plissé die tussen het glas zit. Binnenzonwering is er naar wens ook als zonwerende en verduisterende rolgordijnen, zebrarolgordijnen, plisségordijnen en jaloezieën.

Buitenzonwering koopt u bij Jansma in de vorm van rolluiken, screens, uitvalschermen en terrasschermen. Klanten zijn veelal verrast door de mooie werking van onze zonwering en de manier waarop het in de kozijnen is verwerkt. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden, bezoek dan zeker eens de showroom in Burdaard.

14

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD


jansma burdaard producten

Kunststof dakkapellen Een extra zolderkamer, slaapkamer of hobbyruimte in plaats van die donkere onpraktische zolder? U zult versteld staan van de extra ruimte en lichtinval van een dakkapel. Profiteer hierbij van onze bewezen kwaliteiten als Fries familiebedrijf. Misschien wel samen met uw buren, dat zien we steeds vaker en heeft natuurlijk zo zijn voordelen.

In tegenstelling tot een houten dakkapel is een kunststof dakkapel nagenoeg vrij van onderhoud, inbraakwerend, duurzaam en beter te reinigen. Wel zo prettig op grote hoogte. Wilt u niet teveel betalen aan stookkosten? Inbrekers het nakijken geven? Fors besparen op onderhoud? Kies dan voor een kunststof dakkapel van Jansma Burdaard en geniet van een isolerend, geluiddempend en milieuvriendelijk product.

Als u door ons uw dakkapellen laat plaatsen, profiteert u van de uitstekende kwaliteit, eerlijke prijzen, 10 jaar volledige garantie en maatwerk door fabricage en montage in eigen beheer. Dankzij voortdurende innovatie en vakmanschap hebben onze kunststof dakkapellen eigenschappen waarmee we klanten net dat beetje extra kunnen bieden.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

15


Klanten aan het En het is kwaliteit! Hans en Geeske zijn de eigenaren van een authentieke woning, die je bepaald niet nieuw meer kunt noemen. Tijd om de vooren achtergevels te voorzien van nieuwe kozijnen, zo vond Hans. “Ik kende Jansma Burdaard al uit de media, het bedrijf staat goed bekend. Ze timmeren flink aan de weg. Ik vroeg me nog wel af of kunststof kozijnen wel zouden staan in zo’n huis als dat van ons. Maar nu het erin zit moet ik zeggen dat je het verschil niet ziet met hout. De uitstraling is perfect. We hebben gekozen voor wit met groen, echt in lijn met dit huis. Ik ben blij dat we deze stap gezet hebben, want laten we eerlijk zijn; ik hoef nu niet meer te schilderen. Een doekje erover en klaar.”

Hans legt uit dat Jansma voor hem een echt familiebedrijf is. “Als je daar in de showroom komt is alles helder, professioneel en overzichtelijk. Maar geen poeha. Je voelt je er meteen thuis.” Dat de mannen van Jansma ook maar mensen zijn blijkt uit de volgende opmerking van Hans: “Toen ze weggingen zagen we dat er twee kleine dingen net niet goed waren gegaan. We hebben daarover gebeld en nog dezelfde dag kwamen ze terug en werd alles perfect opgelost.”

Hans Smorenburg, Reduzum

Jansma is een begrip, het bedrijf heeft niet voor niets een grote bekendheid opgebouwd

Jaren 70 bungalow krijgt nieuw leven Lisette en Ubbo Toornstra kregen de ouderlijke bungalow van Ubbo toebedeeld. Ze renoveerden de jaren 70 woning bijna van top tot teen. Tuin, keuken en badkamer werden aangepast. De schoonmetselwerk binnenmuren werden met stucwerk omgetoverd tot een strak geheel. Stralend middelpunt van de verbouwing waren de nieuwe kozijnen, schuifpuien en een dakkapel. Allemaal geleverd en geplaatst door Jansma Burdaard. “Dat was best een beetje spannend want we hadden een geborstelde aluminium kleur uitgekozen, aldus Lisette. Minne Jansma adviseerde ons dat omdat we ook al aluminium schuifpuien hadden. Nou het was een heel goed advies want het staat echt schitterend. We hebben voor Jansma gekozen

16

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

omdat ze goed bekend staan. We hadden ook een offerte van een ander bedrijf maar bij Jansma zagen we gelijk al dat er veel beter hang- en sluitwerk werd ingezet. Ja, je merkt wel dat het een familiebedrijf is. Minne was hier met zijn collega, een broer of een zwager geloof ik. Dan zie je dat ze onderling goed communiceren. Ze doen het netjes. Door de nieuwe schuifpui paste de rolborder aan de buitenkant op ons terras niet meer. Die hebben ze uit zichzelf aangepast en terug gemetseld. Ze maken het netjes af!”

Familie Toornstra, Harlingen


jansma burdaard de klant vertelt...

woord Fabricage van Nederlandse bodem De woonboerderij van Jacob Hogenberg werd door hem zelf helemaal verbouwd. ‘Maar schilderen is niet mijn grootste hobby. Houten kozijnen moet je toch om de vijf, zes jaar een lik verf geven. Uitbesteden kost me vijf a zesduizend euro, best veel geld. Daarom besloot ik om te kiezen voor kunststof.” De kozijnen die Jacob uitkoos bij Jansma zijn fraai authentiek groen-wit van kleur. “Ze maken bij Jansma alles in eigen fabriek, dat is een groot voordeel, je krijgt wat je wilt. Zoals een mooie grijze onderdorpel van kunststof die precies lijkt op hardsteen. Dit geeft echt cachet aan je gevel.” Hogenberg liet ook kunststof tuindeuren komen. “Met een jaar of vijftien heb ik alles terugverdiend door het

Iedere twee jaar schilderen ging ik tegenop zien De ombouw van het huis van Feike van Tuinen ligt recht in de zon. De laatste jaren kregen de houten kozijnen het daarom zwaar te verduren. “Er kwamen kieren in de aansluitingen en de kleur verbleekte. Iedere twee jaar moest ik weer verven. Op den duur ga je daar tegenop zien. Mijn vriendin en ik waren het snel eens. Even met Jansma Burdaard bellen en we komen er altijd uit.” De loftrompet die Feike steekt klinkt bijna euforisch, maar hij meent het wel degelijk. “Jansma is een begrip. Het bedrijf heeft niet voor niets zo’n grote bekendheid opgebouwd. De kwaliteit is hoog en ze komen hun afspraken altijd na. Dat is fijn.” Feike weet waar hij over praat want in de loop der jaren heeft Jansma hun hele huis al voorzien van kunststof kozijnen, net als een kunststof voordeur.” De verslaggever vraagt Feike nog of de uitstraling van kunststof minder is dan van een houten kozijn? “Welnee, dat is iets van 25 jaar geleden. Tegenwoordig zie je geen verschil meer.”

Feike van Tuinen, IJlst

schilderwerk uit te sparen. Jansma komt op mij over als een degelijk en betrouwbaar bedrijf, geen prijsvechter. Je krijgt waar voor je geld. Je merkt dat het een echt familiebedrijf is. Minne Jansma heeft mij zelf gebeld met de vraag of ik mee wilde werken aan dit interview. Hij had dat ook door een rayonmanager kunnen laten doen maar kiest bewust voor de persoonlijke benadering. Hun producten zijn goed, ze zijn niet de goedkoopste maar wel de beste. De prijskwaliteit verhouding past daarom heel goed.” Als je gaat voor duurzaam, ‘looks’ en kwaliteit moet je daar naartoe.”

Jacob Hogenberg van HR Piping

Ze weten wel van wanten Carolien Pot en vriend Marco Vlig vonden dat het tijd werd om hun jaren 70 hoekwoning in Lemmer eens lekker op te knappen. Nieuwe vloer, nieuwe badkamer en een dakkapel erop om boven meer ruimte te krijgen. Dat laatste met het oog op uitbreiding van de vroegere slaapkamer van Marco zijn zoon, deze ruimte wilden ze nu zelf in gebruik nemen. Samen gingen ze op pad om leveranciers te bekijken voor die dakkapel. ”Onze keus viel op Jansma Burdaard. We werden in de showroom goed ontvangen en kregen een heldere uitleg over de gang van zaken. Het is in deze regio een bekend bedrijf met een goede naam, dat scheelt ook.” Ze zijn trots op het eindresultaat. “Mensen die bij ons in de straat voorbijwandelen staan er echt naar te kijken. De afwerking is gewoon heel goed. We zijn er oprecht blij mee. Je geeft een hoop geld uit, dus dan wil je dat het goed is. De monteurs maakten op ons een professionele indruk. Dat valt gewoon meteen op, ze weten van wanten.”

Carolien en Marco uit Lemmer

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

17


Hefschuifdeuren debestepui.nl

Kies voor Schmidt, neem met minder geen genoegen

HWD


jansma burdaard leveranciers

Duitse kwaliteit hef-schuifpui zorgt voor topresultaat ‘Een hef-schuifpui moet niet alleen mooi zijn maar ook goed werken. Het Duitse merk Schmidt is al twintig jaar vaste leverancier van Jansma met hef-schuifpuien met een vlekkeloze techniek.

D

Dit bedrijf heeft een goede reputatie en is niet voor niets marktleider. Als specialist zijn de Duitsers continu bezig met productontwikkeling. Hierdoor behalen ze de beste resultaten qua water- en winddichtheid. Ook de luchtdichtheid is extreem hoog. Geen kou dus als je naast een Schmidt gaat zitten! Verkoopleider Joep Heltzel is tevreden over de samenwerking met Jansma Burdaard. “Zolang als ik hier werk is Jansma klant bij ons. Ik heb zelf maar heel weinig contact met ze. Dat komt omdat alles zo soepel loopt. Jansma heeft haar zaken goed voor elkaar. Een betere klant kun je niet hebben, want zo hoef ik nooit klachten op te lossen.” Om te onderstrepen dat het merk steeds vooruitgaat vertelt Joep aan

Familiebedrijf in Beeld over twee innovaties die de hef-schuifpuien nog aantrekkelijker maken:

• Houtlook hoekverbinding. Waar de markt overal nog werkt met 45 graden gelaste hoekverbindingen van de vleugels komt Schmidt nu met houtlook! • Onderdorpel optioneel in zwarte design kleur. Standaard worden de onderdorpels altijd in aluminium kleur geleverd maar bij Schmidt nu ook in modern zwart!

www.debestepui.nl

Siersmeedwerk van Wilpstra Een sieraad voor ieder huis Als je huis je thuis is en je bent er trots op dan mag dat best gezien worden. Zoals met siersmeedwerk van Wilpstra. Niet zomaar siersmeedwerk, maar maatwerk dat aangesloten is bij het Nederlandse Gilde van Kunstsmeden (NGK).

D

De mogelijkheden zijn onbeperkt. Geschoolde designers werken met de modernste computerapparatuur aan ieders gewenste stijl en smaak. Het bedrijf is ook specialist is restauratie van bestaande smeedijzeren werken. Zowel staal, RV, gietijzer, koper, brons, messing en aluminium worden bewerkt. De mogelijkheden zijn legio, maar we noemen er ‘een paar’: balkononderdelen, brievenbussen, buitenverlichting, deurroosters, fonteinen, kranen, voordeuren met levensbomen, muurankers, muurversieringen, ornamenten, plank- en luifelsteunen, stalramen, schoorsteenkappen, sierketting, trapspijlen, uithangenborden en nog veel meer. Het mooie van siersmeedwerk is dat ieder huis ervan opknapt. Het geeft stijl, sfeer en vooral een authentiek karakter aan je huis.

Wie komt kijken in de showroom van Wilpstra in Grootegast kijkt zijn ogen uit. Een inspirerend bezoek aan een modern bedrijf met de ambachtelijkheid van vroeger.

Ambachtelijk vervaardigde producten van eigen bodem. Uitsluitend milieuvriendelijk en duurzaam geproduceerd

Openingstijden showroom: maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Telefoon: 0594-612112

www.wilpstra.nl

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

19


jansma burdaard medewerker aan het woord

Servicemonteur Auke-Mink Leistra

“Als wij klaar zijn staat de woning er spic en span bij” Doen wat je het liefste doet, dat is een belangrijke voorwaarde om écht goed te zijn in je werk. Voor servicemonteur Auke is dat langsgaan bij de klanten van het bedrijf waar hij zo ‘grutsk’ op is. En dan natuurlijk vooral het helpen van die klanten.

V

20

Van Leeuwarden tot Den Helder en van Burdaard tot Emmen, Auke komt overal. “Ik vind het mooi om te zien hoe onze producten toegepast zijn en wat het gedaan heeft voor het woongenot. Mensen laten me vaak vol trots zien wat het resultaat is, bijvoorbeeld de ruimte van een nieuwe dakkapel op zolder. Jansma levert en plaatst wekelijks bijna 150 kozijnen door heel Noord-Nederland. Als de montageploeg klaar is staat de hele woning er ‘als nieuw’ op, eerder gaan we niet weg. Maar in het kader van nazorg is er voor mij als servicemonteur toch volop werk. In het gebruik blijkt dat het soms na verloop van tijd nodig is om nog wat stelwerk te verrichten voor de perfecte sluiting van ramen of deuren, dat spreekwoordelijke extra zetje. Zaken als een losse steen, een plintje of een stukje dakbedekking pak ik moeiteloos mee. Belangrijk voor die volle honderd procent klanttevredenheid waar we als team voor gaan. Groot voordeel is dat we bij Jansma alles zelf produceren en monteren. Daarmee zijn de verantwoordelijkheden helder en heeft de klant één aanspreekpunt voor alles. Door goed te luisteren, begrip te tonen en doelgericht oplossingen te bieden lukt het prima om eventueel ontstaan ongemak weg te nemen. Een dakkapel of kozijnen voor je woning is een flinke FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

investering. De meesten van ons doen dat maar één keer in hun leven. Daar mogen mensen ook iets van verwachten, logisch dat ze kritisch zijn.” Auke werkte eerst een paar jaar als timmerman en kwam daarna in de fabriek bij Jansma Burdaard. ”Kozijnen lassen, afmonteren en ook het plaatsen, ik heb alles gedaan en daarmee waardevolle productkennis opgebouwd. Dat is natuurlijk een voordeel in mijn huidige functie als servicemonteur.” Sociale vaardigheden zijn tegelijk ook prettig om te hebben en dat zit wel goed bij Auke. Als vanzelf staat hij buiten zijn werk klaar om mensen te helpen wanneer er in of om huis iets gerepareerd moet worden. “Je vrienden en familie weten je als ‘handyman’ altijd te vinden,” vertelt hij met een lach. Ik denk in praktische oplossingen, dat ben je vanuit je werk zó gewend. Als servicemonteur ga ik zelfstandig naar de klanten toe, dan moet je dus wel breed inzetbaar zijn en eigenhandig zaken oplossen voor de klant. Na al die jaren heb ik dat vertrouwen in mezelf gelukkig wel. Ik weet dat het goedkomt en straal dat denk ik ook wel uit, wat je vervolgens weer helpt in je werk. Benieuwd naar zijn antwoord op de vraag wat nu het allermooiste product van Jansma is; “Dat zijn toch wel de Oudhollandse verhuiskozijnen. Met zo’n authentieke dorpel, uniek!”


jansma burdaard medewerker aan het woord

Fabricagemedewerker Marc Boelstra

“Blijkbaar ben ik dé dakkapelspecialist van jansma burdaard” Zijn functie is die van ‘fabricagemedewerker’, maar eigenlijk is Marc Boelstra een productspecialist voor dakkapellen op de werkvloer binnen Jansma Burdaard. De 45-jarige ‘oprjochte Frys’ is hier nu zo’n 20 jaar werkzaam en zijn ervaring gaat zelfs nog wat verder terug.

E

Eerder werkte hij namelijk voor een ander kunststof bedrijf en zijn allereerste werkgever zat in de houtskeletbouw. Die achtergrond van hout en kunststof komt hem nog elke dag van pas. Zie hier de verklaring voor zijn gedegen vakkennis in kunststof dakkapellen. Marc begon zijn loopbaan bij Jansma Burdaard als monteur van kunststof kozijnen en dakkapellen. Met de jaren ontwikkelde hij zich door naar het produceren van het complete product dakkapel. Rustig en in heldere bewoording legt hij uit hoe een dakkapel gemaakt wordt. Het skelet, de romp, wordt in tegenstelling tot wat velen denken vervaardigd van hout en isolatiemateriaal. De afwerking buitenom en de kozijnen zijn van kunststof, fraai en tegelijk onderhoudsarm. Hiermee haal je dus het beste van twee werelden in huis. Of beter gezegd óp je huis grapt hij. Boelstra: “We bouwen alles in eigen fabriek. Gemiddeld doen we een dag over één kapel, inclusief de rubber dakbedekking en de loodvervanger. Wind- en waterdicht, volledig op maat voor de klant.” Enthousiast vertelt hij over de toegevoegde waarde van het product, dat volgens hem een aanwinst is voor ieder huis. “De ruimte en de lichtinval, dat is echt heerlijk. Je krijgt er

letterlijk een kamer bij zeg ik altijd. Wat mij opvalt is dat bijna iedere klant na oplevering zegt: “Goh wat een ruimte, dat hadden we nooit gedacht.”

Door vergaande automatisering van het productieproces en de berg ervaring staat een dakkapel in één dag op het dak. Dat was vroeger wel anders, Marc weet waar hij over praat want hij werkte tot 2016 zelf in de montage. “Zo heb ik geleerd dat je in de fabriek ontzettend secuur moet werken. Alles moet kloppen, er mag geen millimeter verkeerd zitten want lekkages zijn uit den boze.” Van tussenwoningen tot monumentale boerderijen en van bungalow tot herenhuis, op ieder huis past een dakkapel. Soms, zo vertelt Marc, werken huiseigenaren met elkaar samen bij renovatie. “Zo maken we regelmatig dakkapellen van wel 10 meter die over twee woningen geplaatst worden. Dan heb je maar één keer de kraankosten en ook de productie is goedkoper dan wanneer ieder voor zich een dakkapel plaatst.” Maar hoe je het ook organiseert en wat voor huis je ook hebt; “een woning krijgt meer glans met een dakkapel”, wij zijn overtuigd! FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

21


Jaloezieën of plissé black-out tussen glas

Pilkington Insulight™ met ScreenLine® Met Pilkington Insulight™ met ScreenLine® kunt u de gewenste mate van zonwering en privacy zelf bepalen. Dit kan zowel handmatig als motorisch.

Voor elke ruimte

Hygiënisch

Gegarandeerde privacy

Het is geschikt voor elke ruimte, zoals woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer. Daarnaast is het ook een perfecte oplossing voor draaikiepramen.

De zonwering wordt niet nat en niet vies, omdat het tussen het glas zit.

De plissé black-out is optrekbaar.De jaloezieën zijn zowel kantelbaar als optrekbaar. Hierdoor kunt u zelf de mate van privacy bepalen.

Kijk ook op onze website www.screenline.nu Voor meer informatie bent u van harte welkom bij Jansma Burdaard.

Zonwerende eigenschappen Met de jaloezieën kunt u zelf regelen hoeveel licht en warmte u binnen wilt laten.

Langere levensduur Omdat de zonwering tussen het glas zit kan het niet beschadigen. Hierdoor geniet u nog langer van uw zonwering.


ADVERTORIAL

PILKINGTON NEDERLAND HEEFT DÉ IDEALE OPLOSSING TUSSEN GLAS Pilkington Nederland biedt duurzame

MEER COMFORT

glasoplossingen voor energiebesparing,

U kunt het comfort en de isolerende

zonwering, geluidwering, brandwering, maar

prestatie verbeteren door het

ook veiligheid en bescherming. Het isolatieglas

toepassen van thermisch verbeterde

wordt geproduceerd in Enschede. We leveren kwaliteit, hanteren korte lijnen met de klant

afstandhouders. Hierdoor wordt de koudestraling die door het glas naar binnenkomt beperkt en blijft het

en doen wat we zeggen. Pilkington Nederland

glas aan de binnenzijde bij de rand

hanteert het credo afspraak is afspraak, want

warmer dan bij standaard metalen

we willen simpelweg de beste zijn. Hierin hebben wij een partner gevonden in Jansma Burdaard.

afstandhouders. Dit biedt meer comfort en extra energiebesparing. Voordelen van de thermisch verbeterde afstandhouders: ● Verbetert de thermische isolatiewaarde van het raam; ● Beperkt het warmteverlies ter plaatse van de rand van het

JALOEZIEËN EN PLISSÉ BLACK-OUT TUSSEN GLAS Pilkington Insulight™ met ScreenLine® is een innovatief systeem waarbij de jaloezie of plissé black-out tussen het glas zit en het is geschikt voor elke ruimte. Zo is het ideaal voor de woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer. Daarnaast is het ook een perfecte oplossing voor een draaikiepraam. Het product heeft oneindig veel voordelen. Zo kan het niet beschadigen en

isolatieglas en bespaart energiekosten; ● Verhoogt het comfort door minder koudestraling ter plaatse van de randen van het glas; ● Verbetert de hygiëne door minder risico op condensvorming aan de binnenzijde van het glas ter hoogte van de rand; ● Geen hinderlijke lichtreflectie in de spouw door matte kunststof bovenzijde.

niet vies worden, het is hygiënisch en hoeft niet schoongemaakt

Aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord

te worden. Bekijk de vele voordelen, verschillende types, kleuren

ondernemen is verankerd in onze organisatie. Door het maken

en bedieningen op onze website www.screenline.nu en in de

van bewuste keuzes willen wij een belangrijke rol spelen in het

showroom van Jansma Burdaard.

maken van een betere wereld. Kijk voor meer informatie op

Pilkington Insulight™ met ScreenLine® draagt ook bij aan

onze website www.screenline.nu.

de uitstraling van uw woning. Vuil en wind hebben geen invloed meer op de jaloezieën of plissé black-out en dit blijft zo gedurende de lange levensduur van het product. Ook sluit het naadloos aan bij de nieuwste inzichten met betrekking tot energiehuishouding in woningen, zoals het passiefhuis concept. In situaties waar u juist gebruik wilt maken van gratis zonneenergie kunt u dit perfect regelen door de jaloezieën open te kantelen of op te trekken. Een uitgebreid palet aan uitvoeringen en kleuren zorgen ervoor dat u altijd een oplossing kunt vinden die aan uw wensen voldoet. De plissé black-out is een speciale uitvoering voor het verduisteren van bijvoorbeeld de slaapkamer. Er is ook een gemotoriseerde uitvoering op zonne-energie verkrijgbaar. Met één afstandsbediening regelt u de gewenste mate van zonwering en privacy.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

23


Kruba levert aan Jansma Burdaard Kruba uit Baarn levert al meer dan 60 jaar verspanende machines voor onder meer de productie van HVL, kunststof, aluminium en houten kozijnen. Naast ons huismerk Kruba leveren wij al vele jaren systemen aan Jansma Burdaard, uit de range van Graule, Pertici, Rapid, Urban, Maka, Thorwesten en Italmac. Kijk voor meer informatie op www.kruba.nl

Pertici Dubbele Verstekzaagmachine type 550 TSE

Urban AKS 6610

Prefab dakgoten Op maat gemaakt en montageklaar

Thorwesten CNC Bewerkingscentrum TH-PBZ-4 met externe schroefeenheid

Polytech levert prefab kunststof dakgoten, dakranden en deurluifels, geschikt voor ieder nieuwbouw- en renovatieproject. De voordelen

Kruba CNC Bewerkingscentrum type 4024-2-HVL

van het Polytech prefab concept zijn: •

binnen 5 dagen geleverd

snelle montage

geen timmer- & schilderkosten

Kijk voor meer informatie op polytech.nl/prefab

Tolweg 9, 3741 LM Baarn 035 - 543 35 55

www.kruba.nl


jansma burdaard de wereld mooier achterlaten

Hoge isolatiewaarde eerste stap naar duurzaamheid Wie goed bezig wil zijn met duurzaamheid begint met goed isoleren. Kunststof kozijnen zijn in dat kader een betere keuze dan houten kozijnen.

D “

wij gebruiken 100% recyclebaar kunststof. Erg duurzaam!

De isolatiewaarde van de kunststof kozijnen die Jansma produceert winnen het ruimschoots van een houten kozijn. Dit komt met name doordat de aansluitingen van het kozijnen strakker zijn, waardoor er geen koudebrug ontstaat. Bovendien hoeven er geen mooie bomen voor gekapt te worden. Minne Jansma: “Wat nog niet iedereen altijd in de gaten heeft, is dat de kunststofsoort waar onze kozijnen van vervaardigd worden 100% recyclebaar is. Kunststof wordt volledig hergebruikt en afval wordt consequent gescheiden en zo weer gebruikt voor nieuwe producten. Het materiaal wordt gezuiverd, gesmolten en hergebruikt als

grondstof voor nieuwe kunststof producten. Het kunststof materiaal van het kozijn gaat in zijn eerste levenscyclus 70 tot 80 jaar mee. Daarna, bijvoorbeeld bij gebruik voor buizen, kan het nog zeven keer hergebruikt worden. Ben je toch zeshonderd jaar verder. Zo zijn en blijven we zuinig op onze aarde. We produceren als bedrijf ook voor een groot gedeelte op zonne-energie.” Jansma Burdaard heeft 220 zonnepanelen geplaatst en kan daarmee de productie volledig energieneutraal uitvoeren. De zonnepanelen leveren een gezamenlijke capaciteit van 46.750 kW, waardoor er onder gunstige omstandigheden zelfs kan worden teruggeleverd aan het energienet.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

25


Custom made EPDM waterafdichtingssystemen V V

Van Beek EPDM BV levert sinds 1972 maatwerk in EPDM rubber. VB-EPDM 3D kozijnmanchetten en membranen worden in onze fabriek op maat gemaakt. Wat resulteert in minder naden, een kortere plaatsingstijd en een minimaal risico.

Van Beek EPDM BV Tel.: 046 – 4740625

FIRESTONE RUBBERGARD EPDM BESCHERM UW CREATIE VANDAAG EN MORGEN. RUBBERGARD EPDM IS EEN VEERKRACHTIG PLATDAKSYSTEEM MET EEN LEVENSVERWACHTING VAN MEER DAN 50 JAAR. HET IS GESCHIKT VOOR BLAUWE-, GROENE- EN ZONNEDAKEN. OF HET NU GAAT OM RENOVATIE OF NIEUWBOUWPROJECTEN, RUBBERGARD EPDM BIEDT EEN UITSTEKENDE AANPASBAARHEID AAN DE TOEKOMSTIGE BEHOEFTEN VAN HET GEBOUW, MET SUPERIEURE PRESTATIES GEDURENDE DE HELE LEVENSCYCLUS.

KLAAR VOOR HET DAK VAN MORGEN? GA NAAR FIRESTONEBPE.COM/ARCHITECTEN EN LAAT U INSPIREREN

Nieuwe Weideweg 5 order@vbbv.com

6121 PD Born www.vbbv.com


jansma burdaard

Deze uitgave kwam tot stand dankzij de medewerking van

BEDANKT!

Schoonmaakbedrijf Nauta

Wilpstra Siermeedswerk

schoonmaakbedrijf-nauta.nl

Wilpstra.nl

K-VISION

Roto Dakvensters

k-visionhome.nl

roto-dakvensters.nl

Raadsma Ijzerhandel

Kruba BV

raadsma.nl

kruba.nl

Pilkington Insulight Screenline

Van Beek EPDM

Screenline.nu

vbbv.com

Schmidt BV

VBH

debestepui.nl

vbh24.nl

Polytech

Firestone

polytech.nl

firestone.com

Novoferm

Henstra Deuren

novoferm.nl

henstradeuren.nl FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

27


Wilpstra b.v.

Ambachtelijk gegoten producten van eigen bodem

Het begin van stijlvol buiten wonen In onze showroom te Grootegast is een groot deel van onze collectie te zien Niets teveel gezegd, bijna alles is mogelijk!

Deurroosters - Deurornamenten Gesmede voordeur roosters - Levensbomen Muurroosters - Luifel steunen - Uithangborden Buiten verlichting - Lantaarnpalen Openingstijden Showroom: Werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur - Zaterdag’s van 9.00 tot 16.00 uur

Hoofdstraat 160 - 9861 AM Grootegast Telefoon: 0594 - 61 21 12 www.wilpstra.nl


Articles from Familiebedrijf in Beeld Jansma Burdaard