Familiebedrijf in Beeld Van Breda

Page 1

FAMILIEBEDRIJF

in beeld

U I T G AV E 5 |

Aannemersbedrijf A . G . J . C . va n B r e d a

Aannemersbedrijf A.G.J.C. van Breda

Bouwen Ă la carte We zijn op tijd begonnen met de opvolging Jeroen van Breda

Zakelijke relatie sinds 1945

Je bent daar geen nummer

Kruyt Bouw en Industrie

Betontechnicus Wilco Semp


BOUWCENTER

RAB

ALLES VOOR DE BOUW!

Gezocht!

Jongeren voor de bouw! Wand- en vloertegels

Hout en plaatmateriaal

Bouwshop

Stenen en dakpannen

Aannemersbedrijf A.G.J.C. Van Breda BV werkt als leerbedrijf al jarenlang samen het ons opleidingsbedrijf om jongeren het vak te leren en te laten groeien tot vakman. Veel jongeren zijn na het behalen van hun diploma in dienst getreden bij het bedrijf. Bouwmensen Midden-Holland feliciteert aannemersbedrijf A.G.J.C. Van Breda BV en de medewerkers met dit jubileum en wensen hen een goede toekomst.

www.bouwmensen-middenholland.nl

Sassenheim: Wassenaar:

Industriekade 16D | Tel: 0252 - 224 454 Marineweg 16 | Tel: 070 - 511 7900


VOORWOORD | familiebedrijf A.G.J.C. van breda in beeld

Beste lezers, De laatste jaren zien we een duidelijke herwaardering van het familiebedrijf. Ons vakblad heeft tot doel om voorbeelden van dit type bedrijven op te sporen en te presenteren. Prachtige parels in alle takken van de economie. Zo bieden we een inkijkje in de ruggengraat van het bedrijfsleven. Familiebedrijven worden namelijk gekenmerkt door een hechte keten gefundeerd op gedegen bedrijfsvoering, passie, hoge betrokkenheid van de medewerkers en een directie die het langetermijnbelang voorop stelt. Familiebedrijf in Beeld is spokesman van de directie en interviewt klanten, leveranciers en medewerkers. We bieden een levendig beeld van deze dynamische bedrijven. Zo mocht ik voor het Sassenheimse bouwbedrijf Aannemersbedrijf A.G.J.C. van Breda terugkeren naar Oegstgeest en Leiden om te kijken bij prachtige projecten. Typisch zo’n bouwbedrijf waar jong leert van ouder en door samen de schouders eronder te zetten komt tot aanzienlijke prestaties. Een familiebedrijf waar overigens heel goed is nagedacht over de opvolging. De vloeiende overgang van vader Aad naar zoon Jeroen van Breda vind ik wel typerend voor deze mannen die uitstralen te doen wat ze beloven.

Veel leesplezier, Govert Lagrouw Uitgever & hoofdredacteur

Familiebedrijf in Beeld

colofon

Familiebedrijf in Beeld is een uitgave van

Realisatie en coĂśrdinatie

Fotografie

Lagrouw Communicatie

Govert Lagrouw

Teus Admiraal

4251 Cl Werkendam

Tekst

Vormgeving en opmaak

T 0183-401078

Govert Lagrouw

Lagrouw Communicatie

www.lagrouwsc.nl

Eindredactie

Sales

info@lagrouwsc.nl

Gaby Stok

Fred Kuyen, 06-14 44 19 73

Hoogstraat 16

M 06-51200448

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 3


iNHOUD

Een aannemer om op te bouwen

Totaal Betontechniek geen geheimen

Nieuwbouw

4

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

06 09 11

15

Bouwen à la carte


Vader op zoon

Verbouw, aanbouw en renovatie

Op tijd begonenn met de opvolging

Hands on

12

Medewerkers zelf over Van Breda

16

Van Breda doet méér

20 22

18

Kruyt Bouw en Industrie sinds 1945 zakelijke relatie

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 5


Historie Aannemersbedrijf A.G.J.C. van Breda

Een aannemer om op te bouwen Spreek je met Aad van Breda (60) en zijn zoon Jeroen (34) over de geschiedenis van hun aannemersbedrijf dan kun je daar maar beter even de tijd voor nemen. Niet dat beide heren nou zo breedsprakig zijn, maar hoe vertel je in het kort wat er vanaf 1890 allemaal gebeurd is? Zo ver gaan we namelijk terug voor we aankomen bij de start van het destijdse ‘Aannemersbedrijf Van Breda’.

6

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD


s Geen eendagsvlieg Aad: “Mijn overgrootvader was met zes broers het bedrijf gestart. Maar ja, zes broers, dat gaat niet goed natuurlijk.” Generaties Van Breda volgden elkaar op. Broers werkten met en later weer zonder elkaar maar wat altijd bleef was de goede naam en faam ‘Van Breda’ in Sassenheim en daarbuiten. Vanaf de start legde het bedrijf zich toe op nieuwbouw en verbouw van particuliere woningen. En die waren, en zijn, er genoeg. De bollenstreek is een welvarende streek met voldoende potentieel. Veel werk. “Pas de laatste jaren trekken we er meer op uit, maar er hebben hier veel jongens gewerkt die eigenlijk niet eens wisten wat reistijd was”, legt Aad van Breda uit. De driehoek Voorhout, Sassenheim, Warmond vormde het werkgebied. Pakweg 5 tot 25 kilometer van huis. Net na de oorlog splitste het bedrijf zich in twee. M.J. van Breda nam een eigen afslag. A.G.J.C, de opa van Aad continueerde de lopende activiteiten. In de jaren vijftig en zestig groeide het bedrijf flink. Het was de tijd van de wederopbouw. Aad zelf werkte al vanaf zijn vijftiende jaar flink mee. “Een heel andere tijd. Als een particulier in het voorjaar zijn huis wilde verbouwen werd er in november al gebeld met de vraag of wij in april wat tijd vrij wilden houden. En wat dat zo’n beetje zou gaan kosten.

Als de verbouwing dan klaar was stuurde je na afloop de rekening. Offertes bestonden er bijna niet. Alles ging op basis van vertrouwen.”

KWALITEIT EN FLEXIBILITEIT Hij praat er niet met heimwee over, maar Aad van Breda lijkt toch meer een ondernemer van de vorige generatie. Dag mag ook, want sinds een paar jaar staat zoon Jeroen aan het roer. Volgens velen echt een jongen van deze tijd. Snel, goed opgeleid en thuis in het digitale tijdperk. Tijden veranderen. In 2004 verhuisde Van Breda van de Bijweglaan naar de Industriekade nummer 30. In Sassenheim natuurlijk, dat spreekt voor zich. Een vlot, eigentijds pand dat in één oogopslag duidelijk maakt dat haar bewoner klaar is voor de toekomst. Aad van Breda werkt inmiddels een dag in de week minder terwijl Jeroen er eerder een tandje bijzet. “Vroeger werkten we met zeven personeelsleden, nu met twintig. Daarom werken we ook verder van huis, tot en met Den Haag aan toe. Je kunt het tegenwoordig niet meer verdienen door alleen op het dorp te werken. Dat is over.” Jeroen is optimistisch over de toekomst en lijkt daar alle reden voor te hebben. “Kwaliteit en flexibiliteit zijn al vanaf 1890 de sleutelwoorden waar bij ons alles om draait. De lijnen zijn kort en de betrokkenheid, niet alleen van ons maar ook van de medewerkers, is hoog. Als je zelfs voor lokaties waar leden van het koninklijk huis zich bevinden mag werken is dat een teken dat het met de kwaliteit wel goed zit.” u

www.agjcvanbreda.nl

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 7


meeuwenoordrecycling.nl • uw afval scheiden bij de bron • een totaalpakket aan afvalverwerking en recycling • verschillende soorten en maten containers U kunt uw afval ook aanbrengen op onze afval sorteerplaats aan de Schippersvaartweg 85 te Noordwijkerhout

Betrouwbaar

Snelle levering

Goede prijs!

www.meeuwenoord.nl 0252 - 342090

Wattstraat 34 Sassenheim | T 0252 234 950 | info@faasenvaniterson.nl | www.faasenvaniterson.nl

Gewoon goed en vertrouwd! Hoofdstraat 220 Sassenheim | Tel: 0252 – 211 091 | info@bijdorpholland.nl | www.bijdorpholland.nl

Wij feliciteren A.G.J.C. van Breda BV met dit jubileum!


maatwerk als dagelijks werk

Ook al kan A.G.J.C. van Breda bogen op een langdurige geschiedenis van meer dan honderd jaar, haar kernactiviteiten zijn onveranderd; nieuwbouw en verbouw voor particuliere opdrachtgevers en instellingen als scholen, zorginstellingen en gemeenten.

Bouwen à la carte Ook al kan A.G.J.C. van Breda bogen op een langdurige geschiedenis van meer dan honderd jaar, haar kernactiviteiten zijn onveranderd; nieuwbouw en verbouw voor particuliere opdrachtgevers en instellingen als scholen, zorginstellingen en gemeenten.

Wat al deze verschillende werkzaamheden gemeen hebben is de factor maatwerk. Geen één opdracht is hetzelfde. Het bedrijf is specialist in individueel wonen. En zoals geen één individu hetzelfde is, is dat ook met vrijstaande en soms twee-onder-een-kapwoningen. “Laat mij uw woning zien, en ik vertel u wie u bent”, zo zou je kunnen zeggen. Customized bouwen met een dito wensenpakket van haar opdrachtgevers is het territorium waar Van Breda zich thuis voelt. Ambachtelijk denken en doen ondergeschikt maken aan de uitgangspunten van haar opdrachtgevers. Hierbij is het bedrijf gewoon om te schakelen vanuit verschillende stadia. Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat particuliere opdrachtgevers hun eigen architect in de hand nemen die het plaatje al heeft ingekleurd. Bij Van Breda komt dat vaak voor, gewend als het bedrijf is om te werken met huiseigenaren in het hogere segment, of instellingen als gemeenten die uiteraard hun eigen specifieke pakket van eisen op tafel leggen. Opdrachtgevers zonder technische of vormgevende ondersteuning kunnen net zo goed terecht bij Van Breda. In de meer dan honderd jaar heeft het bedrijf een op elkaar ingespeeld team van externe specialisten om zich heen verzameld. Architecten, constructeurs en bestektekenaars op ieder vlak: wonen, nieuw-bouwen, verbouwen en (zorg) instellingen.

Eén regisseur Tijdens het (ver)bouwproces voert Van Breda de regie. En dat is geen sinecure. Van Breda is regisseur en bouwer tegelijk die zorgt dat alles wordt gebouwd zoals de opdrachtgever dat voor ogen heeft. Een supervisor. Geen verrassingen. Gedurende de uitvoering coördineert Van Breda het bouwproces. Opdrachtgevers worden dus niet lastiggevallen door onderaannemers en leveranciers. Die zijn voor Van Breda. Een vertrouwde schakel naar de bouwwereld. Stapsgewijs blijft de opdrachtgever op de hoogte door frequent overleg met het bouwmanagement. Kortom, met minimale inspanning een maximaal overzicht. De strakke, projectmatige aanpak en het geïntegreerde logistiek- en kwaliteitsdenken bij Van Breda lenen zich ook uitstekend voor een turnkey aanpak van het project. In de loop der jaren heeft het bedrijf een aanzienlijk trackrecord opgebouwd. Een conduitestaat van gerenommeerde opdrachtgevers die zichzelf veel zorgen hebben bespaard. Die kozen voor een aannemer die men voor, tijdens en na de bouw aan kan spreken op uitvoeringsdetails en financiën.. u

www.agjcvanbreda.nl

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 9


totaal betontechniek bedrijf uit één stuk

Vloeren en fundering als een biljartlaken Het klinkt gek misschien, maar Wilco Semp is zo’n ondernemer bij wie zijn handen het verhaal vertellen. Groot, sterk en gegroefd. De zesenveertigjarige inwoner uit Rijpwetering (vroegere woonplaats Joop Zoetemelk) werkt al vanaf zijn veertiende jaar in de beton. Hoeveel kuub zullen er in al die jaren door zijn handen gegaan zijn? Misschien wel genoeg om een heel dorp te bouwen.


Alles draait bij beton om timing, zo legt Wilco uit. “Beton geeft niet mee en hardt uit. Als de bekisting er niet sterk genoeg omheen zit, spat alles uit elkaar.” Zijn bedrijf Totaal Betontechniek mag dan niet zo groot zijn, het is wel een echt bedrijf. Zijn eigen vrachtwagen met kraan, vlindermachines, zagen, bekistingsmateriaal en een eigen werkplaats van 600 vierkante meter maken het verschil met ‘zomaar een zzp’er’. Natuurlijk, ook Wilco heeft een flexibele schil van zeker tien in te huren zzp’ers om zich heen om snel, professioneel en grootschalig te kunnen schakelen. Zijn bedrijf bestaat al sinds 1997. Beton, voor niet kenners een beetje mysterieuze substantie, heeft voor hem geen geheimen. Beton bepaalt de structuur van de basis. De kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid moeten aan de allerhoogste eisen voldoen. Totaal Betontechniek is specialist in het aannemen en uitvoeren van complete betonwerken. Oprichter W. Semp is al jarenlang een vertrouwd en bekend gezicht in de betonbranche. Totaal Betontechniek houdt zich bezig met het storten en afwerken van betonvloeren, zowel monoliet afgewerkt als vlak onder de rei. Uiteraard ook voor het leveren en leggen van vloerwapening of het leveren van staalvezel, vloeren en funderingen in bedrijfshallen, woningen, kantoren of desnoods hele fabrieken. Glad als een biljartlaken.

Vertrouwen ‘Geen geheimen’, zo zou je ook zijn relatie met Van Breda Aannemersbedrijf kunnen typeren. “Ik heb in de praktijk vaak met Jack en Jeroen te maken.” Waarschijnlijk onbewust gebruikt hij zo de voornamen van zijn opdrachtgever, gewend als hij is om informeel en toch zakelijk met de mannen Van Breda om te gaan. “Je bent daar geen nummer, zoals je bij grote beursgenoteerde bedrijven nog weleens meemaakt. Als je daar honderd euro duurder bent, val je meteen af. Bij Van Breda komen we daar altijd uit. We gunnen elkaar wat. Geven en nemen,

s J e bent daar geen nummer

dan houd je het langer vol. Op elkaar kunnen rekenen. Van Breda is een echt familiebedrijf. Niet groot, wel goed. Ik kan daar met iedereen prima overweg. Niet alleen de directeuren, ook de jongens op de werkvloer.” Zijn eerste klus voor de aannemer uit Sassenheim was gelijk een memorabel karwei. Een kelder annex leefruimte onder een lommerrijke villa op de grens tussen Voorhout en Sassenheim. Geen opslagkeldertje maar een complete living van 200 vierkante meters. “Mooi werk”, volgens Semp. “Omdat je de hele dag op een harde ondergrond kunt werken en niet in de blubber hoeft te staan. Dit werk vergt natuurlijk veel precisie, maar daar heb ik de kennis voor in huis.” Voorhout, Lisse, Sassenheim, het Groene Hart staat bekend om zijn vele fraai gesitueerde vrijstaande woningen. Wilco Semp is er kind aan huis. Bedrijfshallen, opslagruimtes, garages en huizen vormen zijn werkterrein.

Continuïteit Totaal Betontechniek is geen eendagsvlieg, zeker als we weten dat Semp voor 1997, het jaar dat hij voor zichzelf ging werken, alleen maar in de beton heeft gewerkt als betonafwerker en betontimmerman. Zijn hele leven in de beton dus, maar hij heeft er nog lang niet genoeg van. Hij hoopt, en verwacht, dat de fijne samenwerking met Van Breda nog jaren mag doorgaan. Liefst in het betere segment zoals zwembaden, verdiepingen en kelders in villa’s en mooie huizen. “Maar voor funderingen van nieuwbouw en verbouw van rijtjeshuizen kom ik ook graag hoor,” lacht hij. En dat hij daar soms een stapje extra voor moet zetten, vindt de Rijpweteringnaar niet meer dan logisch.”u www.totaalbeton.nl

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 11


hoog afwerkingsniveau

Van Breda is veelvuldig actief met het aanpassen van bestaande bouw. Particuliere woningen en openbare gebouwen als scholen en zorginstellingen worden aangepast aan de wensen van haar (nieuwe) bewoners. De ambachtelijke instelling en enorme kennis en ervaring met alle schakels van het bouwproces zijn hierbij tot groot voordeel van de opdrachtgever.

Verbouw, aanbouw en renovatie De aard van de opdrachten varieert doorgaans van een enkele dakkapel, serre of aanbouw van particuliere woningen tot complete refits van scholen en zorginstellingen of complexe renovaties. Maar hoe groot of klein het project ook, centraal staan altijd Van Breda’s optimale kwaliteit van het eindresultaat en de hoge mate van flexibiliteit gedurende het (ver)bouwproces. Vaak zijn de jongens op de werkvloer te gast bij de woningbezitters. Lastig, omdat de bewoners dan tijdelijk van een stukje privacy beroofd worden. Maar ook weer niet lastig, omdat de bouwvakkers Van Breda, niet ten onrechte, trots zijn op hun correcte omgangsvormen. Klant aan het woord over zelf afbouwen Huiseigenaren kiezen er soms voor om zelf in samenwerking met Van Breda hun woning af te bouwen. Een van die klanten

Renovatie SASSENHEIM

12 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

liet een herenhuis op landgoed Sancta Maria neerzetten en wil daarover graag vertellen: “Het afbouwtraject verliep erg goed. Dit kwam voor een groot deel door de goede samenwerking met de aannemer A.G.J.C. van Breda uit Sassenheim en uiteraard de ervaring van die aannemer. Zij zijn bekend met dit soort projecten en op momenten dat wij het even niet meer zagen, kwam er vanuit de aannemer altijd een goede oplossing. Zij dachten erg goed met ons mee en hebben er alles aan gedaan om ons huis ook echt ‘ons’ thuis te maken. Het waren erg intensieve maanden met ups en downs maar nu we het resultaat hebben is het het allemaal dubbel en dwars waard geweest.”

zolder inbouwkast


Renovatie hillegom

Renovatie NOORDWIJK

UITBOUW rijnsburg

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 13


Betontechniek B.V. Rijpwetering

IDDS Bouw dĂŠ asbest, sloop en bouwadviseur voor Bouwend Nederland Meer info: Wilco Semp / T 06 54 20 8283 info@totaalbeton.nl / www.totaalbeton.nl

uw solide partner in beton

Asbestinventarisaties I Bouwkundige nulmetingen belendingen I Contraexpertise I Aankoopinspecties I Onderhoudsadvisering I Brandveiligheid I Duurzaamheid I Kostenadvisering I Bouw-, sloop- en saneringsbegeleiding IDDS Bouw is onderdeel van IDDS Groep. Een Ă­ngenieursbureau gespecialiseerd in grond, gebouwen en milieu.

www.idds.nl

I

info@idds.nl

I

071-4028586

Van der Voet Metselwerken

www.vandervoetmetselwerken.nl


veelzijdig en kwalitatief

Het nieuw bouwen van woningen is vanaf de start een kernactiviteit bij Van Breda geweest. De nadruk werd hierbij altijd gelegd op individueel wonen. Van villa tot twee-onder-eenkapper. Opdrachtgevers hechten veel waarde aan Van Breda’s sterke regiefunctie in combinatie met ambachtelijk denken en doen. Het zou overigens best interessant zijn om alle woningen die dit bedrijf sinds 1890 heeft gebouwd eens bij elkaar te plaatsen. Waarschijnlijk zou het resultaat een heel fraaie stad zijn met opvallend veel woongenot.

Nieuwbouw Nieuwbouw paviljoen park Rusthoff

Nieuwbouw villa Rijnsburg

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 15


kruyt bouw en industrie leverancier van ijzerwaren

zakelijke relatie sinds 1945 nog steeds bestendig

“Iedereen kent Kruyt�. Als je dat kunt zeggen kun je bogen op een stevige positie van je bedrijf. Met vestigingen in Leiderdorp, Hoofddorp, Wassenaar, Bergschenhoek, Noordwijkerhout en Zoeterwoude en een geschiedenis die teruggaat tot 1890 is het voormalige Kruyt IJzerhandel een begrip als het gaat om hang- en sluitwerk, ijzerwaren, beslag, gereedschap, machines en bevestigingsmaterialen voor de bouw en de industrie. 16 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

Pim oudshoorn en directeur Remco lammen


De relatie met Van Breda Aannemers mag best bijzonder genoemd worden. Die gaat namelijk terug tot net na de oorlog. In 1945 fietste opa Van Breda op zijn bakfiets van Sassenheim naar Nieuwe Rijn om daar aangekomen in de ijzerhandel van Kruyt zijn ‘boodschappen’ te doen. Hoogstwaarschijnlijk zal zijn boodschappenlijstje er toen anders uitgezien hebben dan tegenwoordig. Maar onveranderd is dat de zakelijke band tussen beide bedrijven nog steeds bestendig is. De lijst met producten die Van Breda regelmatig betrekt bij Kruyt zou te lang worden om in dit magazine afgedrukt te kunnen krijgen, maar naast hang- en sluitwerk, levert Kruyt de nodige machines van Hitachi, Makita, diamantzagen, steigers, handgereedschap en nog veel en veel meer. En dat allemaal binnen 24 uur. Pim Oudshoorn (buitendienst) en Remco Lammen (commercieel directeur) bij Kruyt hebben beiden een goed gevoel bij de samenwerking met Van Breda. Oh, er is in al die jaren ook best wel eens iets voorgevallen. “Maar als wij iets verkeerd geleverd hebben ga ik er meteen naar toe en dan los ik het op,” aldus Pim Oudshoorn. Interessant is de vraag, hoe Aannemersbedrijf A.G.J.C. Van Breda zelf aankijkt tegen preferred supplier Kruyt. We vroegen het Aad van Breda, die zegt: “Kruyt is een adequaat bedrijf. We doen al vier generaties zaken met elkaar en dat is niet voor niks. Wat ik fijn vind is dat ze echt naar je toe komen. Hun service is ook dik in orde. Niet zeuren maar oplossen. Wat je met ze afspreekt gebeurt ook. Ze komen hier altijd met een vrachtwagen met tegenwoordig een mooie meid achter het stuur. De zaken gaan vooruit, haha.” Jeroen van Breda: ”Kruyt heeft meerdere vestigingen. Zelf hadden ze in Leiderdorp geen draai-kiep beslag maar het TIFA team binnen de Polvo club weer wel. Dat zijn weer de voordelen van de schaalvergroting die Kruyt binnen de Polvo club duidelijk heeft doorgemaakt.”

Groot geworden na de oorlog Misschien dat de goede samenwerking ook een beetje te verklaren valt uit het dna van beide bedrijven. Groot geworden in een naoorlogse periode toen het werk niet op kon. Typisch Zuid-Hollandse bedrijven in een gebied waar altijd veel werk in de bouw voorhanden was. Complete dorpen en steden transformeerden en de behoefte aan bouwbedrijven en bouwmateriaal was en is groot. In Holland is het te doen. Pim Oudshoorn: ”Bij Van Breda zie je dezelfde mentaliteit als bij ons. Iedere dag volle bak. Ik kom voor ons werk bijvoorbeeld ook vaak onder de grote rivieren en dan zie je dat in Brabant alles

net een tikkie trager gaat. ‘Komt wel goed’. Hier kan dat niet. De concurrentie is moordend en je moet gewoon de beste willen zijn. In de bouw zijn bedrijven uit deze regio vaak verder als het gaat om innovatie. Natuurlijk heb je hier ook veel kleine en meer traditionele bouwbedrijven.

Sleutelklaar leveren Oudshoorn legt uit dat Kruyt tegenwoordig meer doet dan alleen ‘leveren’. “Wij zijn geen dozenschuivers. Ik ga altijd naar de bouw toe om zelf in te meten als extra check op de bouwtekeningen. Daarnaast hebben wij eigen monteurs in dienst voor het afhangen en monteren. Feitelijk leveren wij sleutelklaar. Zo ontzorgen wij Van Breda van a tot z. Bij een bouwproject bijvoorbeeld maak ik een heel boekwerk met alle deuren één voor één omschreven met hang- en sluitwerk, zodat Van Breda exact per deur weet wat wij leveren, eh en monteren natuurlijk.” Een project dat Kruyt samen met Van Breda mocht realiseren is een school in Den Haag. Niet zonder trots vertelt Oudshoorn dat dit de school van de dochter van koning Willem Alexander betrof. “Deze moest in verband met speciale veiligheidseisen helemaal door Van Breda ver-

bouwd worden, maar het is toch best bijzonder dat wij daar het hang- en sluitwerk en het cilinderplan mochten leveren en monteren.” u www.Kruytbv.nl

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 17


danny van turennout en jack heemskerk

Medewerkers in beeld Ik nader Oegstgeest en natuurlijk dwalen mijn gedachtes af naar het boek ‘Terug naar Oegstgeest’ van wijlen Jan Wolkers. De plaats is een beetje zoals ik die had voorgesteld. Lommerrijke straten, in een vooroorlogse setting. Of zit ik met mijn hoofd nog teveel in het boek? Enfin, ik ontkom niet aan de gedachte dat Jan een beetje meekijkt over mijn schouders als ik het verhaal uittik. Danny van Turennout, timmerman bij Van Breda brengt mij in één klap terug in de realiteit. Hij blijkt nog nooit van dit boek gehoord te hebben, zo bekent hij. Misschien niet eens zo gek als we weten dat Danny nog maar amper 25 lentes meegaat. Maar wat veel belangrijker is, Danny weet wel veel van timmeren en huizen. Daar gaat het om vandaag. Zijn werk omvat meer dan alleen timmeren. Meestal in zijn eentje en slechts geassisteerd door een leerling zet hij de lijnen uit. Zoals vandaag. Ik ontmoet Danny aan de Grunerielaan in Oegstgeest waar hij een intieme arbeiderswoning van ver voor de oorlog uitbouwt. Glas-in-lood,

18 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD

tuindeuren achter die uitzicht bieden op een gezellig stadstuintje met een paadje van IJsselsteentjes. De woning wordt uitgebouwd met een dakopbouw en een dakkapel waardoor de jonge bewoners er een zolder-slaapkamer bijkrijgen. Werk dat Danny veel doet.

Gevarieerd Vandaag een particuliere woning verbouwen, morgen een school en overmorgen een nieuwe woning. “De diversiteit bij Van Breda spreekt mij aan.” Ook qua werkzaamheden, zo legt hij uit. “Het timmerwerk doe ik zelf en daarnaast regel ik alles met de onderaannemers.” Eigenlijk is er geen werk waar hij een hekel aan heeft maar als ik doorvraag blijkt Danny een speciaaltje in huis te hebben. ”Wanden en plafonds,” zo bekent hij. Eerst alles uitraggelen en dan nieuwe wanden erin zetten en netjes afwerken. Echt zichtwerk.” Sinds 2009 is hij nu in dienst bij de Sassenheimers. Net van school af werd hij intern opgeleid door routinier Jack Heemskerk (60), een man die het klappen van de zweep kent. In minder dan een kwartier vervolg ik mijn reis van Oegstgeest naar Leiden om daar kennis te maken met Jack Heemskerk. Keurige plaats dat Leiden. Net als de Brandelerkade waar ik met Jack heb afgesproken. Grote, authentieke jaren dertig woningen in een van de betere buurten. Het kanaaltje dat voorlangs loopt ligt vol met nieuwe sloepen. Roeibootjes doen ze hier niet aan. Voor de deur hoofdzakelijk Volvo en Mercedes. Tandartsen en andere keurige beroepen. Geen arbeidersbuurt. Jack fluistert mij de aankoopwaarde in van de twee-ondereen kapper die hij aan het renoveren is. Het bedrag doet me duizelen. De woning wordt helemaal onder handen genomen.


danny van turennout

jack heemskerk

s Gelukkig kunnen we nog goed Keuken, badkamer, vloeren en, heel Gelukkig stond al heel aan jonge mensen komen geinig, een voormalig kinderkamersnel Van Breda op de tje dat compleet wordt uitgebouwd stoep. Nu vier jaar geleom plaats te bieden aan het ligbad. den. “Mooi en degelijk “Ik lig nooit in een ligbad”, zegt Jack die ondanks de zes in zijn bedrijf. Gelukkig kunnen we nog vrij goed aan jonge mensen leeftijd nog niet aan pensioen toe is. “Als je gezond blijft kun je komen. Meiden nog niet.” Al ziet Jack dat er wel van komen. beter werken. Ik heb het prima naar mijn zin hier.” De energie“Natuurlijk vallen er ook leerlingen af. Die hebben het niet, ke zestiger heeft als titel ‘timmerman/meewerkend voorman’ tonen geen initiatief of zijn bang om vuile handen te krijgen. voor zijn naam staan. “Een voorman zoals vroeger bestaat niet Dat was met Danny wel anders. Ik zag gelijk, dat wordt een meer. Iedere voorman moet tegenwoordig zelf ook meewerken. goeie.” Zowel Jack als Danny prijzen de sfeer bij familiebedrijf Op deze klus gaat dat nog wel maar ik heb ook weleens 36, Van Breda. “Met de bouwvak lekker een zomerbarbecue met de 37 man onder mij lopen en dan kom je echt nergens anders vrouwen erbij en in de winter ook meestal een uitje.” De lijnen aan toe dan de boel regelen.” Niet dat de Rijnsburger daar van zijn er duidelijk. Iedere dag gaan de jongens aan het eind van schrikt, maar hij vindt wel dat de bouw tegenwoordig jachtiger de middag eerst terug naar de zaak om daar hun werkbus te verloopt dan vroeger. parkeren. Praten ze nog wat na met Aad en Jeroen. Aad gaat wat rustiger aan doen, zo zien ze allebei. “Jeroen is meer de Van school af de bouw in man van de volgende generatie.” u “Tegenwoordig heb je minder tijd. Het tempo ligt hoger. Vroeger hielp je elkaar, ook je collega’s van andere bedrijven. Doe www.agjcvanbreda.nl ik nog steeds, want ze steken mij ook de helpende hand toe. Je moet het samen doen.” Heemskerk ging, nu 45 jaar geleden, ook gelijk van school af de bouw in. Bouwbedrijven, timmerbedrijven, overal werkte hij, tot vier jaar geleden zijn baas failliet ging. “Kreeg ik opeens te maken met het UWV. Gun ik niemand.

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 19


van vader op zoon

Wij zijn op tijd begonnen met de opvolging Het staat zo pront op de website ‘bij Van Breda is alweer de vierde generatie werkzaam’. En inderdaad sinds het ontstaan van dit typische familiebedrijf staat met Jeroen van Breda de vierde generatie van deze familie aan het roer. Een prestatie.

20 FAMILIEBEDRIJF IN BEELD


Het overdragen van familiebedrijven van generatie op generatie is immers geen sinecure. Wie zegt dat de opvolger net zo kundig of succesvol zal zijn? Worden de winsten verjubeld of juist gericht geïnvesteerd? Allemaal vragen waar Van Breda in de loop van de geschiedenis ogenschijnlijk goed mee omgegaan is. Al moet gezegd worden dat het deze keer met de opvolging van Aad door Jeroen een bijna uitgemaakte zaak was. Jeroen zijn zus is kapster en had geen ambities richting de bouw. Haar partner, de koude kant, ook niet. Dus bleef Jeroen als enige over om als een echte ‘Van Breda’ vader Aad op te volgen. Juist omdat al vroeg duidelijk werd dat Jeroen in de voetsporen van vader Aad zou treden, hebben ze bij Van Breda niet te lang gewacht met die overdracht. Aad: ”Wij zijn op tijd begonnen. Ik ben nu zestig geworden en werk een dagje minder. Jeroen is de DGA. Met zo’n overdracht moet je niet te lang wachten. Hoe verder je dat voor je uitschuift des te groter wordt de kans op problemen. Ik ken echt andere familiebedrijven waar nooit werd gesproken over opvolging tot het te laat was en de nazaten er bij de notaris pas achter kwamen hoe de eigendomsverhoudingen lagen. De één is dan blij, de ander teleurgesteld, maar tijd voor gezond overleg is er niet meer als je zelf uit de tijd bent. Dat moment moet je, ruim, voor zijn. Ik ben nu nog heel gezond van lijf en leden, dus ik kan met mijn volle verstand overleggen.” Zo zijn onze manieren Wat nou typisch ‘Van Breda’ is, is natuurlijk moeilijk te zeggen, maar termen als zakelijk, helder en direct zijn toch wel de eerste woorden die bij Jeroen en Aad opkomen als ze een poging doen om het karakter en de ziel van hun bedrijf te omschrijven. Maar ook, hartelijk en gemoedelijk. Aad: “Er komt hier zo eens in de twee, drie weken altijd een vertegenwoordiger van tegelproducten langs om even koffie te drinken. Gewoon even bijpraten. Die man is ver in de negentig en heeft nog voor mijn vader gewerkt! Maar

hij weet dat hij hier altijd welkom is om s zakelijk, helder en direct maar ook een bakkie te doen.” hartelijk en gemoedelijk Verschillen zijn er ook tussen Aad en Jeroen. Aad ging in zijn beginjaren nog met de denken over de overdracht. Zelf zitten ze handkar op stap, Jeroen begon gelijk ook in die fase. Dat scheelt. Weten waar je met een vrachtwagentje. Tijden verover praat.” u anderen. Zo is Jeroen een man die zich prima thuisvoelt in het digitale tijdperk www.agjcvanbreda.nl en moeiteloos laveert tussen financiële en tekenprogramma’s. Hij trekt het ook allemaal wat breder. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), veiligheid en vergaande efficiency. Beide heren staan open voor opbouwende kritiek en frisse ideeën. Aad en Jeroen staan natuurlijk zelf aan het roer maar leggen wel hier en daar hun oor te luister.

Invloeden van buitenaf Een frisse blik zeggen Aad en Jeroen te ervaren van hun accountant. “Een goede financiële partij. Geen kantoor op de hoek met twee man maar echt een gerenommeerd kantoor met specialisten in huis op juridisch vlak, fiscaal en financieel. Die geven ons de nodige feedback en schuwen niet om opbouwend, kritisch mee te denken. Ze hebben ons ook aangespoord om op tijd te beginnen met het

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 21


Verwarming Ventilatie Airconditioning Zonne-energie Warmtepompen Agrarische installaties Specials / duurzaam Storings- en onderhoudsdienst Burg Installatietechniek Vennestraat 11 • 2161 LE Lisse Tel.: 0252 - 21 24 28

www.jVandEnburg.nL

Almere - Amsterdam - Delft - Sassenheim

Voor al uw HOUTen BOUWmaterialen www.GGoedkoop.nl


denken en doen

Regierol maar ook hands on Het hart van de bouwproductie bij A.G.J.C. van Breda wordt nog steeds gevormd door de eigen timmerafdeling. Door zelf ramen, deuren, kozijnen en dakkapellen te produceren blijven de lijnen kort en de flexibiliteit intact.

Deze timmerafdeling mag je gerust vergelijken met een klein volwassen timmerbedrijf, in eigen huis. Een ‘luxe’, je eigen timmerafdeling, die vroeger bij veel aannemers voorkwam, maar de laatste jaren door steeds meer aannemers terzijde is geschoven. Niet bij Van Breda, zodat opdrachtgevers van nieuwbouw en verbouw zich gegarandeerd weten van minder faalkosten. Bovendien stelt deze afdeling Van Breda in staat om snel te reageren op onderhoudsvragen. De, bijna brandschone, werkplaats is voorzien van een uitgekiend machinepark met als paradepaardje een ultramoderne afzuigmachine waardoor de timmerlieden zich gegarandeerd weten van een schone werkomgeving.

Volgende generaties en garanties Werkverbanden van twintig of dertig jaar zijn hier eerder regel dan uitzondering. Maar jonge honden blijven altijd nodig. Als erkend Leerbedrijf biedt Van Breda jonge jongens en meiden een kans om zich het bouw-vak, eigen te maken. Aspirant timmerlieden vinden hier een prima opleiding en niet zelden wordt hun stageplaats later omgezet in een vast dienstverband. Daarnaast is Van Breda lid van Bouwend Nederland, een brancheorganisatie die met informatie- en kennisuitwisseling haar leden voorziet van externe input waarmee de bedrijven op de hoogte blijven van veranderende

regelgeving en nog (veel) meer. Tot slot biedt Van Breda haar opdrachtgevers de garantie om te bouwen met zekerheid. Door zich aan te sluiten bij de Stichting BouwGarant is iedere opdrachtgever zeker van kwaliteitscontroles, een geschillencommissie, een klachtenregeling en de zekerheid dat bij faillissement de extra afbouwkosten worden vergoed alsmede de garantie dan men gevrijwaard blijft van verborgen en constructieve gebreken na oplevering. u

www.agjcvanbreda.nl

FAMILIEBEDRIJF IN BEELD 23


De aandacht die u verdient. - IT Beheer - Telefonie

- Internet - Cloud

E. info@trotsit.nl - W. www.trotsit.nl - T. 088-2055888

Hillegomse

houtgroep

Hart voor hout!

Uw leverancier voor hout, plaat en bouwmaterialen

Voltstraat 13 / Postbus 59 / 2180 AB Hillegom / T.: (0252) 537 000

VAN DER GEEST TRAPPEN

WWW.HILLEGOMSEHOUTGROEP.NL