La Bústia edició març-abril de 2024

Page 1

“La vostra audició és la meva prioritat” Mercedes Carrasco GrandAudition Olesa de Montserrat Última tecnologia al millor preu Prova 30 dies sense compromís Finançament fins a 36 mesos Més de 15 anys d’experiència gratis CENTRE AUDITIU GRANDAUDITION Plaça Catalunya, 17 - Olesa de Montserrat Tel: 93 775 94 43 / 677 77 69 10 EMPENYORA LES TEVES JOIES DINERS A L’INSTANT TASACIÓ SENSE COMPROMÍS Serietat, discreció, pagament al moment LA CENTRAL DE L’OR COMPRA VENDA D’OR I PLATA Carrer dels arbres, 37 OLESA DE MONTSERRAT 93 750 49 97 612 26 07 93 ANTES C. D’ALFONS SALA CASA DE EMPEÑOS info@labustia.cat 675 475 038 Com ens afecta la sequera? Joan Arévalo i el seu equip guanyen les eleccions de la CMO Sergi Luna i Pilarín Bayés, una història de La Passió d’Esparreguera Tres sardanistes amb trajectòries d’or Claudia del Valle, cantant emergent núm. 134 desembre 19 Ma r t o rell · S a n t A n d reu · Ol e s a · E s p a r reg ue ra · A b re ra · S a nt E s t e v e · Coll b at ó C a st ellví · Gelida Masque fa la bústia.cat proximitat i participació Difusió contro ada per OJD-PGD Des del 2007 núm 180 Del 16 de març al 15 d’abril del 2024 40.000 exemplars Reforma i ampliació del Mercat Municipal de Martorell: el govern aprova inicialment l’estudi de viabilitat i l’avantprojecte i Movem Martorell fa al·legacions Nova temporada de les Passions d’Esparreguera i Olesa

L’equip del president Joan Arévalo torna a guanyar les eleccions a la Comunitat Minera Olesana

La cooperativa de l’aigua celebra uns comicis al Consell Rector de rècord amb 26 canditats i més de 1.000 votants

Els resultats de les eleccions al Consell Rector de la Comunitat Minera Olesana (CMO) del dissabte 16 de març han donat la continuïtat de nou a l’actual equip del president Joan Arévalo.

S’han acreditat 786 socis de manera presencial i 273 delegats. D’aquests han votat 1.054 persones. Un rècord de participació, tenint en compte que en altres eleccions només hi participen entre 50 i 90 socis.

Els 1.054 socis de la cooperativa de l’aigua han escollit els

membres del Consell Rector. Són els 11 candidats més votats d’un total de 26 presentats, que han quedat per aquest ordre de vots:

Ramon Llosa i Aragay: 866

Francisco Serrano i Pérez: 859

Josep Escarrer i Pijoan: 851

Joan Arévalo i Vilà: 846

Jaume Font i Santisteban: 833

Rosa Ma Arévalo i Álvarez: 822

Angelina Dalmases i Segura: 805

Pere Bernadó i Cardús: 793

Daniel Pujol i Garcia: 788

Rosa Pascual i Lebrero: 769

Jaume Francesch i Subirana: 772

A Olesa, estem fent front als reptes de l’escassetat d’aigua amb responsabilitat.

El nostre consum autoritzat per l’ACA, és de 200 litres per dia i habitant, més 19 litres pel consum d’indústria, centres públics, comerç i residències.

Estem feliços de compartir que, gràcies als esforços col·lectius, el consum actual d’aigua a Olesa és de 176 litres per habitant i dia, més 20 litres pel consum d’indústria, centres públics, comerç i residències.Per tant, Olesa està per sota del consum autoritzat pel que fa al consum dels seus habitants.

Aquesta gestió responsable és possible gràcies a la cooperació dels olesans i olesanes, que han demostrat un extraordinari compromís amb la conservació dels recursos hídrics. Agraïm a la comunitat per la seva contribució vital en aquest estat d’emergència climàtica. Cal continuar amb aquest comprimís i responsabilitat entre tots.

La resta de canditats han tingut els següents suports:

Lluís Checa i Soler: 265

Jordi Tarrida i Checa: 174

Llorenç Segura i Cardona: 170

Joan Martínez i Matas: 157

Pere Oleart i Comellas: 157

Susana Yáñez i Pino: 153

Joaquim Martín i Medina: 147

Rafael Tena i Solsona: 147

Montserrat Riera i Rey: 144

Elisabeth Gomarin i Velasco: 135

Miquel Barreres i Català: 131

Josep González i Lluis: 128

Meritxell Arenas i Sedano: 92

Magí Tobella i Arcarons: 60

Ernest Garcia i Gasull: 27

La jornada s’ha desenvolupat amb normalitat, encara que s’han registrat llargues cues i esperes d’entre 1 i 2 hores per poder votar. L’assemblea general extraordinària que ha inclòs les eleccions, el recompte de vots i la proclamació dels candidats s’ha celebrat a El Casal d’Olesa. Ha començat a les 16.30h i ha acabat a les 00.15h.

Els 11 membres proclamats del Consell Rector en aquestes eleccions escolliran el president en la

pròxima reunió. Previsiblement serà Joan Arévalo, al capdavant els últims anys i un dels socis fundadors quan l’any 1992 la societat va passar a ser una cooperativa de consumidors i usuaris. Segons els estatuts socials de l’entitat, la durada del mandat serà acordada per consens entre les 11 persones escollides. Si no hi ha consens, els sis més votats tindran un mandat de cinc anys, i la resta, un mandat de dos anys i mig.

Lluís Gutiérrez / La Bústia

OLESA DE MONTSERRAT CATALUNYA

176 litres per habitant i dia*

Consum responsable. Els olesans/es estem fent un consum responsable de l'aigua, per sota del límit autoritzat que actualment és de 200 litres* Cal seguir actuant amb responsabilitat.

OLESA DE MONT. CATALUNYA

0,966 €/m3 2,012 €/m3

Comparativa preu mitjà m3 subministrat El preu mitjà ponderat de la factura d’ús domèstic a Olesa de Montserrat és de 0,966 €/m3 (sense impostos) mentre que el preu mitjà a Catalunya és de 2,012 €/m3. Això és fruit d'una la gestió responsable de la cooperativa.

87,72% d’eficiència de xarxa

425.000€ d’inversió cada any

La millora constant de la xarxa de distribució ha augmentat l’eficiència passant del 75% al 87%. Actualment, s’està fent una intensa cerca de fuites en la xarxa per millorar, encara més, el rendiment.

Les inversions realitzades en la xarxa d’abastament, han estat de més de 425.000 €/ any. En la potabilització s’han aplicat procediments i les tecnologies innovadores que han estat eficients d’acord amb l’aigua que extraiem.

2 Portada la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2024
La votació a les eleccions al Consell Rector de la CMO, el dissabte 16 de març. Ll.G./La Bústia.
COMUNITAT MINERA OLESANA SUPPORTS THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS Què fa la Comunitat Minera Olesana?
L’assistència a l’assemblea general extraordinària de la CMO, abans de les votacions. Ll.G./La Bústia.

Restriccions, aprovació d’ordenances i sancions per fer front a la sequera

Un total de 239 municipis catalans estan en la fase d’emergència per sequera des de principi de febrer. D’aquests, 202 corresponen al sistema Ter-Llobregat, entre els quals hi ha els 10 de difusió de La Bústia.

Entre les restriccions que marca la Generalitat hi ha la limitació en el volum màxim de consum d’aigua a 200 litres per habitant i dia. La prohibició de neteja de vehicles, excepte que es faci en establiments amb recirculació d’aigua; de neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars; i l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes. El reg en camps esportius de gespa d’esport federat, es pot fer amb aigua regenerada o freàtica.

També hi ha la prohibició d’omplir piscines, les fonts ornamentals i altres elements d’ús estètic de l’aigua; la utilització de les dutxes i instal·lacions per la neteja dels peus a les platges; o la realització d’actes lúdics amb utilització d’aigua.

Des de La Bústia hem preguntat a Ajuntaments i concessionàries què fan i si hi ha alguna mesura addicional a les establertes per la Generalitat, o sobre detecció de fuites d’aigua, entre altres relacionades per la situació de sequera.

Aquest és el resum de les respostes rebudes:

MARTORELL

Només es rega l’arbrat amb aigua freàtica, utilitzant el mínim d’aigua indispensable. Quant a les fonts ornamentals, s’han deixat d’omplir. També s’està incorporant la previsió de xarxa d’aigua regenerada en els projectes que s’estan desenvolupant. A banda, s’està treballant la instal·lació d’aigua regenerada municipal al costat de la depuradora de Martorell per aprofitar les aigües de depuradora pel reg i neteja viària. D’altra banda, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua el 22 de març, s’iniciarà una campanya de conscienciació per fomentar l’estalvi i la reutilització de l’aigua.

SANT ANDREU

El municipi segueix les mesures adoptades per la Generalitat.

OLESA

Les dutxes dels vestidors del gimnàs i la piscina estan tancades. Únicament estan obertes les del camp de gespa, pavellons esportius, atletisme i tir amb arc. A més, el reg del camp de gespa està tancat i no es pot regar ni amb aigua freàtica ni amb regenerada, ja que no es pot omplir els dipòsits amb aquest tipus d’aigua. Des de la Brigada s’encarreguen de fer tasques de manteniment de la gespa. Hi ha algunes fonts tancades.

D’altra banda, la concessionària del servei d’aigua Comunitat Minera Olesana, S.C.C.L. continua fent millores a la xarxa de distribució i ha augmentat l’eficiència passant del 75% al 87%. Actualment, la cooperativa està fent una intensa cerca de fuites. Pel que fa a les inversions realitzades en la xarxa, han estat de més de 425.000 euros l’any. En la potabilització han aplicat procediments i tecnologies innovadores per ser més eficients. A més de campanyes informatives i de conscienciació a través de diversos suports de comunicació.

ESPARREGUERA

Ha tancat les fonts d’aigua potable de tot el terme, excepte la de la plaça de l’Ajuntament. També les dutxes de tots els equipaments esportius, excepte els dies de competició. A més, el Ple de gener ha aprovat per unanimitat l’ordenança reguladora dels usos de l’aigua. Aquesta recull les infraccions, que són sancionades amb multes que van dels 750 fins als 3.000 euros.

D’altra banda, l’empresa concessionària Aigües d’Esparreguera Vidal S.A., ha acomplert diferents actuacions relacionades a reduir el cabal d’aigua agrícola i industrial i pressions nocturnes, a més d’establir diferents

campanyes de conscienciació del consum responsable per les xarxes socials i la web corporativa. També s’ha intensificat la cerca de fuites a tot el municipi i s’ha augmentat els recursos propis amb la captació d’aigua de la Mina i Can Claramunt (actualment és un 50% del total de l’abastament), reduint, per tant, la dependència amb l’Ens Ter-Llobregat.

ABRERA

L’Ajuntament ha aprovat una ordenança que inclou sancions per a la ciutadania que incompleixi les mesures, que van des del 100 fins als 3.000 euros. S’han implementat a totes les instal·lacions esportives uns atomitzadors a les dutxes per reduir el cabal de l’aigua i que permeten un estalvi, aproximadament, d’un 40% del consum d’aigua. Al Centre Aquàtic Municipal d’Abrera han tancat els jacuzzis i al Camp de Futbol Municipal no es fa reg de la gespa.

El Servei Municipal Aigües d’Abrera ha reduït la pressió del subministrament de la xarxa d’aigua en aquelles zones del municipi on això no comporti un tall de subministrament per manca de pressió al veïnat.

SANT ESTEVE

S’ha limitat l’ús de les dutxes només al cap de setmana pels partits. Al Complex Esportiu Municipal es redueix a la meitat la disponibilitat d’aixetes i dutxes dels vestidors. Pel que fa al reg de la gespa artificial del camp de futbol, es limita al cap de setmana, una vegada per dia. D’altra banda, l’Ajuntament ha aprovat un Pla de Sequera que s’acompanya de la creació d’un comitè tècnic de seguiment.

Paral·lelament, l’Ajuntament i la concessionària Agbar, estan fent una campanya de detecció de fuites d’aigua a tot el municipi mitjançant sons electroacústics.

COLLBATÓ

S’han posat en marxa els pous de Can Feliu i Can Beltran. També es revisen les vàlvules de pressió i s’ha començat una campanya de detecció de fuites, s’analitzarà el consum dels 18 sectors en els quals està dividida la xarxa i, sempre que es pugui, s’actuarà disminuint la pressió del sector. A més, s’analitzarà el consum individual i s’enviaran cartes a qui s’excedeixi. El 21 de març està previst que s’aprovi una ordenança específica sobre la sequera.

CASTELLVÍ

Ha demanat suport tècnic a la Diputació per estudiar l’aprofitament de les aigües freàtiques del subsol per a usos com reg o neteja, així com suport econòmic per poder fer una anàlisi de fuites al barri del Taió. També ha demanat quatre subvencions més per fer obres: tres per a la millora de la xarxa a Can Sunyer i al Taió i una per recuperació de pous pròxims al riu. A més, aquest febrer han començat les obres de renovació d’un tram de la xarxa del carrer Muntanya.

GELIDA

El municipi segueix les mesures adoptades per la Generalitat.

MASQUEFA

L’Ajuntament ha aprovat una ordenança municipal que inclou sancions per als usuaris que superin el volum màxim per habitant i dia establert per l’ACA. També ha creat una Comissió Municipal per la Sequera per coordinar i avaluar les accions necessàries per fer front als reptes de la sequera.

A més, el consistori destinarà en els pròxims mesos 468.996 euros en l’execució d’unes obres de millora del rendiment hidràulic de la xarxa d’abastament d’aigua en baixa.

Redacció / La Bústia

Portada 3 Del 16 de març al 15 d’abril del 2024 la bústia
El riu Llobregat i les obres del col·lector de salmorres al seu pas per Abrera a 600 metres del pont de la B-40, el mes de febrer. ANDA.

Abrera

S’inaugura l’Espai Artístic Pere Torres

Abrera ha inaugurat el dissabte 24 de febrer el nou Espai Artístic Pere Torres. Una vegada finalitzades les obres de reforma integral, l’equipament es converteix en un nou espai polivalent, accessible per a tothom i que dona resposta a la necessitat d’espais d’exposició per a artistes del municipi, afavorint la participació ciutadana i el moviment associatiu abrerenc.

Sant Esteve

Es promociona com a ‘Terra de vi i cava’

L’Ajuntament de Sant Esteve ha començat a instal·lar a la via pública pilones personalitzades en forma de taps de cava. La iniciativa vol promocionar la tradició vitivinícola del municipi i l’oferta de les caves i cellers locals. Les pilones porten gravat el text ‘Sant Esteve Sesrovires, Terra de vi i cava’. En total es col·locaran una quinzena de pilones per diferents indrets estratègics del municipi. A més, l’Ajuntament té previst lliurar-ne a les caves i cellers locals.

L’acte també ha servit per inaugurar la mostra fotogràfica ‘Muntanyes amb el cor’, amb motiu dels 43 anys d’història del Centre Excursionista d’Abrera. Es pot visitar a la primera planta fins al dissabte 4 de maig de 2024.

El nou Espai Artístic Pere Torres d’Abrera està ubicat al carrer Major, 22, i obre tots els dissabtes al matí de 10 a 13h.

Martorell

L’Espai de la Via Mètrica incorpora un vehicle del ‘carrilet’

Nou vehicle a l’Espai de la Via Mètrica. FGC.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha incorporat un vehicle icònic del ‘carrilet’ a l’Espai de la Via Mètrica de Martorell després de la seva restauració. Es tracta d’un automotor elèctric de la sèrie 5000, que va donar servei entre el 1960 i el 1999 a la línia Llobregat-Anoia. És l’únic vehicle ferroviari d’aquestes característiques que es conserva actualment a Catalunya. Els treballs de restauració, tant de l’interior com de l’exterior del vehicle, han permès retornar-lo al seu aspecte original.

Olesa

S’obre el Parc de la Memòria

Olesa ha celebrat el dissabte 24 de febrer l’acte institucional d’obertura del Parc de la Memòria. Es tracta de la darrera fase de l’actuació de remodelació i millora de la plaça del Doctor Fleming i entorn. El projecte va començar l’any 2016, amb un procés de participació ciutadana i les tasques administratives per aconseguir el tancament i enderroc del Cementiri Vell. A banda del simbolisme, l’espai també té

Esparreguera

interès patrimonial. L’acte d’inauguració del Parc de la Memòria ha servit per homenatjar els 5 represaliats per la dictadura franquista: Juan Garrido Abad (CNT Olesa), Enric Cortell Miñana (regidor de la CNT d’Abrera), Ramon Massagué Serracantis (membre CNT Abrera), Isidre Galceran Pujabet (treballador del Círcol Federal Democràtic Obrer) i Basilio Arroyo Embiz (treballador ferroviari).

Assumpta Muset fa donacions del seu fons documental

La collbatonina Assumpta Muset ha donat centenars de documents a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat a Sant Feliu i a l’Arxiu Municipal d’Esparreguera. Es tracta de documentació original i històrica, treballs i llibres

produïts durant la seva activitat com a investigadora.

Muset explica a La Bústia que els documents que ha donat a l’Arxiu d’Esparreguera “són originals que afecten molt concretament al municipi i al Montserratí i ja els he utilitzat”. En el cas de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, es tracta de la donació de documents i treballs de temes molt diversos a partir de “la recopilació i el buidatge d’arxius que he fet al llarg de la meva carrera, documentació personal i professional, i les meves publicacions”.

L’objectiu és que així “poden a ser consultats, no es perdran i els podran fer servir altres investigadors sense necessitat d’anar a altres arxius”. A més, molts d’aquests materials no es troben en cap arxiu, destaca la historiadora. Muset, que actualment està jubilada, continua en algun projecte que explicarà més endavant.

4 Municipis la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2024 Diagnòsi Electricitat Aire acondicionat Imatge i so ITV Mecànica Pneumàtics Motos c/ Enclusa, 57, Pol. Ind. Can Comelles Esparreguera Tel. 93 772 92 71
Inauguració de l’Espai Artístic Pere Torres d’Abrera. Aj. Obertura del Parc de la Memòria d’Olesa. Aj. Assumpta Muset. Arxiu del Baix Llobregat. Pilones a Sant Esteve. Aj.

Del 16 de març al 15 d’abril del 2024 la bústia

Aprovats inicialment l’estudi de viabilitat i l’avantprojecte del nou Mercat Municipal de Martorell

Les obres de reforma i ampliació de l’equipament estan valorades en més de 14 milions d’euros i tenen una durada prevista de 2 anys i mig

La junta de govern local de Martorell formada per Junts i PSC ha aprovat inicialment l’estudi de viabilitat econòmica i financera i l’avantprojecte de la reforma i ampliació del Mercat Municipal.

És el projecte estrella del govern municipal d’aquest mandat que ha anomenat ‘L’Espai les Bòbiles’, on a més del Mercat i el supermercat, està previst que hi hagi restaurants, espais de lleure i més aparcaments.

L’equipament connectarà amb la plaça Mare Caterina, que hi ha al darrere.

L’Ajuntament està mantenint reunions amb els paradistes

Segons les previsions, les obres podrien començarien aquest estiu i tindrien una durada de 2 anys i mig amb un cost de 14,5 milions d’euros, IVA exclòs.

Paral·lelament, des de l’Ajuntament estan mantenint reunions amb els paradistes per informar-los del projecte i que el Mercat podria tancar els mesos de juliol i agost per l’inici de les obres. Durant el

període dels treballs, els paradistes es traslladaran a altres espais de l’equipament perquè part del Mercat continuï obert al públic. Fonts municipals expliquen que els estan donant suport, facilitats i assessorament per minimitzar les molèsties i arribar a acords segons cada cas. Per exemple, depenent si volen continuar amb la parada, s’acullen a un ERTE o es jubilen. A més, hi ha concessions de locals que finalitzen aviat. Segons s’explica a l’estudi, l’objectiu és “convertir aquest equipament en un espai de referència que enforteixi l’àrea comercial de la rambla de les Bòbiles”. L’impuls de la reforma i ampliació es justifica per “tal d’adequar-lo a les noves necessitats i completar el seu programa funcional amb un major nombre d’aparcaments i una nova oferta complementària de serveis, restauració i lleure”.

L’Ajuntament de Martorell vol

“promoure la construcció del nou Espai les Bòbiles mitjançant la contractació d’una concessió d’obres” i per això han redactat l’estudi de viabilitat econòmicofinancera i l’avantprojecte. El procediment és obert i Lidl, que té el supermercat en els baixos del Mercat, es presentaria per executar l’obra, valorada en 13,8 milions, IVA exclòs. L’Ajuntament aportaria la resta amb finançament propi i d’altres institucions, com la Diputació de Barcelona.

Els documents, redactats pels serveis tècnics municipals i aprovats inicialment a mitjan febrer han estat 30 dies a exposició pública.

MOVEM MARTORELL FA AL·LEGACIONS

A l’últim moment dins del termini i al tancament d’aquesta edició, Movem Martorell ha presentat al·legacions.

Entre altres punts, el principal grup de l’oposició i segon al consistori amb 2 regidores demana que

“es paralitzi el projecte per poder elaborar un de nou, que sigui fruit del diàleg amb els paradistes, així com amb el teixit comercial i social de Martorell”, “limitar la superfície destinada a grans superfícies comercials”, “clarificar els aspectes relacionats amb l’urbanisme de l’àrea”, “el conjunt del projecte” i “la creació immediata d’un espai de diàleg entre el govern municipal, els grups municipals, els paradistes i les associacions de comerciants”.

Redacció / La Bústia

Movem Martorell es mobilitza per evitar el tancament forçós del Mercat Municipal

El mes de febrer el govern de JuntsPSC va anunciar als paradistes del Mercat Municipal de Martorell l’obligació de tancar quan acabi el mes de juny. El motiu és l’inici de la construcció d’un nou “Espai Lidl” on ara s’ubica el Mercat.

Dos mesos, de moment, és el temps que els paradistes del Mercat de Martorell hauran de tancar. El govern de Junts-PSC així els ho ha anunciat en una reunió on no ha donat cap alternativa ni ha valorat ubicacions provisionals mentre durin les obres del que havia de ser un nou Mercat. Movem Martorell denuncia que l’avantprojecte publicat mostra una superfície de nova construcció on més del 60% (2597m2) serà ocupada per la cadena de supermercats Lidl, que és qui finança la pràctica totalitat de l’obra. Dels 14 milions d’euros de cost, Lidl en finança 10.

En paraules d’Àngels Cardona, regidora de Movem, “Qui surt escandalosament beneficiat amb aquesta obra és el Lidl, han condemnat als paradistes a haver de tancar. El govern hauria d’estar del costat del petit comerç, vetllar pel Mercat, no impulsar així una gran superfície”. I afegeix: “Va ser Junts, aleshores CiU, qui va construir l’actual Mercat no fa ni 25 anys, amb els plànols d’un poliesportiu, sense zones de càrrega ni de tractament de residus, amb les escombraries a la vista i sense aparcament propi”.

Els mercats municipals han d’ac tuar com un catalitzador per revita litzar el comerç de proximitat, donar suport a l’economia local i millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes. És un element clau per contrarestar el monopoli de les grans superfícies i mantenir viva l’essència de la comunitat. El model que Movem Martorell defensa és “fer del mercat un punt de trobada cultural i social on es reflecteixin tradicions i costums locals perquè enforteix el llaç i la inte racció social. Un model de Mercat que

al públic, vinculats a les aplicacions de repartiment a domicili, com Glovo o Uber Eats. Hi ha multitud de processos judicials oberts per vulneració de drets laborals contra les empreses que promouen aquest model de negoci, on acostumen a treballar persones migrants en condicions infrahumanes. En paraules de la portaveu de Movem, Laura Ruiz: “El govern de Junts-PSC importa de fora un model de gastronomia individualista, que fomenta la

Martorell / Especial 5
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, va visitar Martorell el 16 de gener i va conèixer alguns dels projectes del govern, com el de la reforma i ampliació del Mercat Municipal. Ll.G./La Bústia. Àngels Cardona i Laura Ruiz, regidores de Movem, parlant amb clients habituals del Mercat Municipal.

Martorell s’estrena com a Ciutat del Bàsquet Català 2024

El municipi organitzarà durant tot l’any esdeveniments esportius, socials i culturals relacionats amb el bàsquet, sota la coordinació d’una comissió que formen el Club de Bàsquet La Mercè, Club Bàsquet Martorell i l’Ajuntament

El 28 de febrer es va celebrar l’acte d’Inauguració de Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català 2024, a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. Aquest nomenament per part de la Fundació del Bàsquet Català permetrà que Martorell, durant tot l’any, aculli esdeveniments esportius, socials i culturals relacionats amb l’esport de la cistella.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va reconèixer la tasca que fan les presidentes de les entitats de bàsquet del municipi i ha deixat clar que Martorell posa la vessant competitiva en un segon pla: “L’esport comporta aquells valors de companyonia, de superació individual i col·lectiva, de treball en equip, que ens acompanyen al llarg de la nostra vida. Segur que serem una ciutat catalana del bàsquet recordada”.

La presidenta del Club Bàsquet Martorell, Laura Amat, va assegurar que ser Ciutat del Bàsquet Català vol dir que “promourem i fomentarem molt més la pràctica d’aquest esport a casa nostra. I sobretot aquesta eina que tenim al nostre abast, que es diu bàsquet,

ens continuarà servint com a eina d’inclusió social”.

La presidenta del Club Bàsquet La Mercè, Laura Del Amo, va destacar la figura de l’expresident de l’entitat, Jordi Del Amo, “que ho va donar tot perquè el nostre club seguís creixent fins el dia d’avui, aconseguint superar diferents obstacles”.

Gerard Mimó, regidor d’Esports, va recordar que aquest nomenament arriba després que Martorell fos Ciutat Europea de l’Esport l’any passat: “Aquest nomenament referma el compromís municipal amb l’esport, després que Martorell esdevingués Ciutat Europea de l’Esport el 2023. Una nova oportunitat per continuar avançant en la mirada de l’activitat física i esportiva saludable, al servei de l’educació, la cultura i la cohesió social”.

Aquest acte es va celebrar després que el passat 20 de febrer es fes la signatura del conveni de nomenament de Martorell com a Ciutat del Bàsquet Català 2024, entre la Fundació del Bàsquet Català (FBC) i l’Ajuntament de Martorell.

6 Especial Martorell la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2024 martorelldigital.cat

Martorell commemora el 8M sota el lema ‘Dones unides i deixant petjada’

Martorell ha commemorat el 8M, Dia Internacional de les Dones, amb un ampli ventall d’activitats. ‘Dones unides i deixant petjada’ és el missatge que ha aplegat el conjunt d’actes que, segons la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Martorell, Remedios Márquez, “s’ha confeccionat amb un esforç intens i transversal per part de les regidories d’Igualtat, Esports i Cultura, així com de l’entitat marroquina Al Basma o del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) Assotea”.

La regidora també destaca “les exposicions relacionades amb la dona al Muxart Espai d’Art, xerrades preventives a l’Espai Jove, xerrades col·loqui per a pares i mares principiants a les llars d’infants, o tallers sobre sexualitat per a dones amb discapacitat o durant la menopausa” També s’ha programat “un itinerari per la Vila per conèixer dones que han fet història a Martorell: reines, pageses, bruixes o polítiques”.

L’alcalde Xavier Fonollosa ha subratllat que “les acompanyen polítiques d’igualtat no només les hem de reivindicar el 8M, sinó sempre. Tenim igualtat jurídica, però cal que també hi sigui en cada àmbit de la vida quotidiana. Hauria de ser la plena normalitat, però encara l’hem de reivindicar”.

L’acte central va ser el 8 de març a la plaça de la Vila a les 12 h, on es va fer la lectura del manifest institucional, a càrrec de la regidora Remedios Márquez amb l’acompanyament musical de Kiko Valín, professor de l’Escola Municipal de Música. També es va fer una lectura conjunta d’un poema amb el suport de diverses martorellenques i una actuació cantada a càrrec de Marta Víctor, alumna de l’Escola Municipal de Música.

Participació de rècord al 7è Concurs de Cant Josep Palet

El Concurs de Cant Josep Palet, organitzat per Joventuts Musicals de Martorell i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, s’ha celebrat el cap de setmana del 2 i 3 de març a l’Escola Municipal de Música i a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural.

El certamen ha comptat amb 77 cantants de 19 nacionalitats diferents, la participació més gran que ha aconseguit aquest concurs.

La segona guanyadora, Rocío Faus, ha descrit l’experiència com a tot un èxit: “M’ha

encantat, m’he sentit molt acompanyada pel públic, la gent és molt simpàtica i propera. Estic molt contenta perquè el tribunal ha estat fantàstic, amb gent molt important que m’ha escoltat i pensa que em mereixo aquest premi i per a mi això ja és un triomf”.

El jurat de la 7a edició del Concurs ha estat integrat per 20 professionals del sector, entre cantants i artistes de dilatada trajectòria, i representants d’algunes de les principals institucions d’Espanya i Llatinoamèrica.

DIUMENGE

202 4

ACTIVITATS FÍSIQUES I ESPORTIVES

SORTIDA 10 00 H PAVELLÓ ESPORTIU MUNICIPAL

Entrega de samarretes a partir de les 8.00 h al punt de sortida

Vine a donar el tret de sortida amb el DIABLE I LA VELLETA a les 9.30 h amb la colla de Geganters

Activitat d'escalfament a les 9.45 h

Informació i inscripcions a les Oficines del PM SA P M patronat.martorell.cat

MÉS QUE BOSC

ACTIVITATS DE DESCOBERTA DE LA NATURA

VERMUT + DINAR

12.00 h Concert + Vermut Plaça de l’església

Concert d'ALL FOLL - frikifolk A PARTIR DE LES 13.30 h dinar 16.00 h QUINTO de la Marxa

PROVA PILOT DEL SEGELL VERD

martorelldigital.cat Especial Martorell 7 Del 16 de març al 15 d’abril del 2024 la bústia
31a ED IC I Ó

Martorell

Valentí Santos rep el premi ‘Dirigents gestors’

Valentí Santos, director del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM) ha estat premiat en la categoria ‘Dirigents gestors’ a la Nit del Dirigent que organitza l’Associació Catalana de Dirigents de l’Esport (ACDE).

Els guardons reconeixen la tasca en el foment de l’esport i els seus valors feta per dirigents i exdirigents de clubs, federacions, professionals, dirigents institucionals i periodistes.

Amb aquests premis es busca generar un espai intern d’identitat i cohesió entre els dirigents de l’esport de Catalunya perquè es dotin de les millors eines per desenvolupar la seva funció i capacitat d’influència en la societat.

Baix Llobregat Nord

Nova oferta formativa per a emprenedors i empreses

Els ajuntaments del Baix Llobregat Nord -Martorell, Sant Andreu, Olesa, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve, Collbató i Castellví- han programat un total de 19 accions formatives per dur a terme durant els mesos de març a desembre de 2024.

Martorell

L’Ajuntament renova el conveni com a ‘Ciutat Amiga de la Infància’

Signatura de renovació del conveni. Aj.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el president d’UNICEF Comitè Catalunya, Jaume Lanaspa, han renovat el conveni del municipi com a ‘Ciutat Amiga de la Infància’, que estarà en vigor fins a l’any 2027. A través d’aquest, Martorell es compromet a col·laborar en les campanyes de sensibilització i amb les crides de suport a les situacions d’emergències que faci UNICEF. També en accions d’informació i sensibilització envers la infància, sobre la Convenció sobre els Drets de l’Infant o la celebració del Dia Universal de la Infància. El consistori també promourà entre el seu personal el coneixement i la formació en drets d’infància, mentre que en els centres educatius es fomentarà el programa d’educació en drets i ciutadania global d’UNICEF Comitè Espanyol.

Sant Andreu

Martorell

Creen un espai de suport emocional per a joves

Espai Jove. Associació per la Salut Mental BLLN.

El Club Social Punt de Trobada de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord ha iniciat la creació de l’Espai Jove de Salut Mental, un lloc de confiança, d’escolta i de suport emocional. La seu de l’associació està al carrer Verge de la Mercè, 7, de Martorell i l’espai està obert cada dijous de 17 a 19h. S’adreça a joves, entre 18 i 35 anys, que pateixen malestar emocional i volen tenir un lloc on compartir les seves vivències. Des de l’equip tècnic de l’Associació per la Salut Mental del BLLN expliquen que volen “oferir un espai comunitari amb l’objectiu de compartir entre iguals, amb atenció individualitzada, suport emocional, informació i assessorament gratuït”.

Es destinen 408.000 euros en ajuts a alumnes i a la contractació laboral

El Ple Municipal de Sant Andreu del mes de febrer ha aprovat activar ajudes per valor de 408.000 euros dedicades a la infància i a potenciar la contractació per part de les empreses del municipi.

escoles bressol, escoles d’infantil i primària i els instituts per millorar la proposta inicial de beques”.

Abrera

L’alcalde Jesús Naharro reclama a FGC l’adequació de l’estació

L’alcalde d’Abrera, Jesús Naharro, s’ha reunit amb el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Antoni Segarra, per donar a conèixer les necessitats del municipi i reclamar millores a l’estació. Naharro ha destacat que Abrera “és un poble on la mobilitat sostenible és un element primordial i estratègic pel seu desenvolupament. És per això que entenem que l’estació dels FGC ha de contemplar una millora i, per tant, reclamem un projecte i una inversió que adeqüi l’estació dels ferrocarrils d’Abrera, que sigui més adaptada i que, sobretot, també tingui una millor connexió i accessibilitat al transport urbà local”. En la reunió també s’ha analitzat el projecte d’una nova parada en el terme municipal d’Abrera, entre aquest i Martorell.

Castellví

El consultori ja té un metge de referència

S’adrecen tant a persones emprenedores com a empreses i abasten una gran diversitat temàtica. Estan subvencionades per la Diputació de Barcelona en el marc del Recull d’activitats de suport al teixit empresarial i dels serveis de transformació digital.

D’aquests diners, 335.000 euros es destinaran als infants i es repartiran entre diferents línies d’ajudes com material escolar, activitats extraescolars, sortides escolars i colònies, beques menjador de 0 a 3 anys, activitat d’estiu, suport a la inclusió a casals d’estiu i activitats extraescolars, beques menjador des d’I3 fins a 4t d’ESO i suport a la inclusió en els serveis de menjador escolar i acollida dels centres escolars. La regidora de Serveis Socials, Eunice Martín, ha destacat “el treball col·laboratiu que s’ha fet amb

PRODUCTES

Els altres 73.000 euros es destinaran perquè les empreses del municipi contractin pel període mínim d’un any a persones desocupades en situació d’atur i que estiguin empadronades a Sant Andreu i en recerca de feina. L’objectiu és donar feina, de manera prioritària, a persones que formen part de col·lectius desfavorits com dones, joves o persones més grans de 45 anys, entre altres. El regidor d’Activitat Econòmica i Turisme, Miquel Àngel Abril, ha dit que “entre els perfils hi ha un gran ventall, des de persones operàries, personal administratiu i d’oficina o oficials de primera, entre altres”.

El consultori de Castellví té, des del 13 de març, un metge de referència de forma fixa. Un professional atén visites cada dimecres i divendres al matí, quan el consultori està obert. Aquesta era una de les principals reivindicacions que l’Ajuntament havia traslladat al departament de Salut.

El regidor de Salut, Joan Carles Almirall, ha dit que “el fet de tenir un metge referent era una de les demandes que fèiem de fa temps i ara es fa realitat. Aquest és el primer pas, encara que sigui petit, per a la millora dels serveis, i hi seguirem treballant”. Una altra de les qüestions que s’ha parlat en aquesta trobada ha estat la situació del consultori a l’estiu.

Pol. Ind. Magarola Sud, Carrer Tres Rieres, 1 (08292 Esparreguera) Fábrica FLEX

8 Municipis la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2024
I D’OUTLET A PREUS INCREÏBLES
DE FABRICACIÓ
flex.es FLEX publi La Bustia - prensa 255x85 v3.pdf 1 30/1/24 9:12
Valentí Santos amb el premi. Aj. Antoni Segarra i Jesús Naharro. Aj.

FEMINISTA TU!

I feminista jo, nosaltres i vosaltres. Som moltes, diverses i totes feministes.

8 de març

Dia Internacional de les Dones

diba.cat/diadones

Publicitat 9 Del 16 de març al 15 d’abril del 2024 la bústia

Protagonistes del mes

Eulàlia Encinas, Ramon Puente i Enric Martínez reben les insígnies de sardanistes de competició esportiva

Tres veïns d’Esparreguera reben el reconeixement a la trajectòria sardanista. Eulàlia Encinas i Ramon Puente, pels 50 anys; i Enric Martínez, pels 25 anys. Ha estat durant l’acte de lliurament dels premis dels campionats de sardana esportiva de la temporada 2023 a Sant Cugat, el 25 de febrer.

La presidenta de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, Núria Escudé, va fer el lliurament d’insígnies als anys en actiu com a sardanistes de competició.

Ramon Puente, martorellenc de naixement i esparreguerí d’adopció, amb una insígnia d’or blanc pels 50 anys. Ho ha fet durant totes les temporades de forma ininterrompuda. Va debutar l’any 1973 amb la colla ‘Cant de primavera’ i va continuar a ‘Entre amics’, ambdues de Martorell. Després va passar a ‘Força Viva d’Esparreguera’ i a continuació i fins a l’actualitat ha estat president de la Secció Sardanista de La Passió d’Es-

parreguera, de la qual n’ha format part com a dansaire i com a entrenador de les colles ‘Jovenalla’, ‘Aires’, ‘Imagina’t’ i ‘Roques Blaves’. Actualment, també forma part de l’‘Enèrgica de Terrassa’.

Eulàlia Encinas , amb una insígnia d’or blanc pels 50 anys. Va començar l’any 1974 a ‘Aires de Montserrat’ d’Esparreguera, va continuar ballant a ‘Força Viva’ i més endavant en les colles de diferents categories de La Passió d’Esparreguera i ‘Enèrgica de Terrassa’.

Enric Martínez , amb una insígnia d’or pels 25 anys. Els seus inicis van ser com a dansaire a ‘Aires’ de La Passió d’Esparreguera l’any 1998. Va ballar després a ‘Imagina’t’ i ‘Roques Blaves’ de La Passió. La seva tasca continua en l’actualitat com a membre de la junta de la Secció Sardanista de La Passió i com a monitor i dinamitzador de les ballades i dels cursets d’adults que es van realitzant des de fa anys al Teatre de La Passió.

¿Cree usted que tiene problemas con el alcohol? ¡Quizás nosotros podamos ayudarle!

GRUPO MARTORELL

Horario de reuniones

Lunes y jueves: de 19 a 20.30h (no festivos)

Sábado: de 18.30 a 20h

www.alcoholicos-anonimos.org

& 93 317 77 77

Pilarín Bayés i Sergi Luna presenten la ‘Petita història de La Passió d’Esparreguera’

L’esparreguerí Sergi Luna al text i la vigatana Pilarín Bayés a la il·lustració han presentat el llibre ‘Petita història de La Passió d’Esparreguera’, de l’Editorial Mediterrània. L’acte es va celebrar a la plaça de Santa Eulàlia el primer dissabte de març de la FiraPassió. La periodista Carme Parras el va conduir.

Mentre la ninotaire ha il·lustrat més de 1.000 llibres i és referent de diverses generacions; per al Sergi és el primer text que escriu per a una publicació. És mestre i tutor de 6è de l’escola Mare de Déu de la Muntanya del municipi des de fa uns 25 anys, surt a La Passió d’Esparreguera des de fa gairebé 40 anys -actualment fa d’apòstol Andreu-, i forma part de la junta des de fa 5 anys.

L’autor del text explica que “la idea ha estat impulsada per l’equip de promoció i la junta de La Passió d’Esparreguera. L’editorial ens va marcar el camí a seguir i pel text hi havia dues possibilitats: que posessin un redactor o que fos un membre de La Passió”.

La primera experiència d’escriure el text per a una publicació “ha estat molt interessant, era un repte i a la vegada un tema còmode. Havia de ser amb un llenguatge planer i sobretot divulgatiu”, diu l’autor. Vol mostrar les “dues visions a través dels dos personatges que van a veure l’espectacle, un que el coneix i un altre que no”. L’obra ha aconseguit que “internament tothom se senti representat”. Sobre el treball, explica que “la Pilarín primer passava els dibuixos i els anava polint a partir del que li dèiem”.

El dia de la presentació, el Sergi va anar a buscar-la i a tornar-la a casa seva a prop de Vic, “un privilegi” assenyala. Va visitar el Teatre mentre hi havia un assaig i s’apropava

Tractores

Tasación

G ENER B I

als actors, en especial als nens, per parlar amb ells. Després va anar a l’acte de presentació, que es va allargar més per la signatura dels autors. La Pilarín va dir “no vull deixar ningú sense signar amb un dibuix”. En la seva estada al municipi va destacar el “voluntariat, la col·laboració i la vitalitat del teatre amateur a Esparreguera, que avui és molt difícil i s’ha de protegir”.

La Pilarín, que va fer els dibuixos a partir de les fotografies que li va proporcionar la junta, va explicar que havia vist La Passió d’Esparreguera a principi dels 90 i la va sorprendre “l’estètica: la manera d’enfocar l’espectacle, molt personal, els colors, els vestits, els decorats i la il·luminació” i ha expressat el desig de tornar-la a veure aquesta temporada.

Com a curiositat, la Pilarín també va il·lustrar per la mateixa col·lecció la ‘Petita història de La Passió d’Olesa’, l’any 1995 amb textos de Pere Quer -actual president de l’entitat- i Josep Temporal.

10 Participació la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2024
a domicilio según estado. Tenemos más
15 años de experiencia en el sector. Tramitación de los papeles en gestoría propia y traslado del vehículo en transporte especial. 666 140 224 SE COMPRAN TODO TIPO DE VEHÍCULOS No importa el estado
de
• Excavadoras Maquinaria industrial • Camiones Turismos y furgonetas, etc. Mones artesanes Galetes del Ram • Per Setmana Santa, obert tots els dies • C/ Salvador Casas, 31 · Tel. 93 778 14 86 · Olesa pastisseria perarnau sl PastisseriaPerarnauOlesa CERQUEM PROFESSOR/A DE FORMACIÓ VIAL INCORPORACIÓ IMMEDIATA CONDICIONS INTERESSANTS Tel. de contacte: 93 773 64 62 · 617 205 133 @massunyolrestaurant Ctra. de Martorell a Gelida, km 4 · Castellvi de Rosanes A 4 minuts de Martorell 93 775 14 64 · www.massunyol.com Especialitat en banquets de noces Menú de dimecres a divendres Especialitats en canalons, pollastres i conills a l’ast Gran varietat de plats C/ Calvari, 30 · Olesa de Montserrat Tel. 93 778 02 75 OBERT de DIMECRES a DIUMENGE de 9 a 16h
Plaça de
de Martorell Totes les marques. Ens desplacem al seu domicili Ràpid Montserrat Centre 93 770 36 71 Estem al Montserrat Centre Abrera • Programació • Codificació • Reparació Claus de cotxe, comandaments de garatge i reparació de calçat
les Cultures (Centre Cultural)
M Feliciano García Bautista. Enginyer 696 078 840 feliciano.generbim@gmail.com generbim.com Carrer Empordà, 80 · Olesa de Montserrat √ Eficiència i assessoria energètica
Certificació de producte i sistemes de gestió √ Legalitzacions, projectes de gas, d’instal·lacions fotovoltaiques i elèctrics
Eulàlia Encinas i Ramon Puente per la trajectòria de 50 anys, i Enric Martínez, pels 25 anys. SE. Sergi Luna i Pilarín Bayés a Esparreguera. Ll.G.

Del 16 de març al 15 d’abril del 2024 la bústia

El dibuix de l’Eva Fernández

Han guanyat una invitació per a una entrada de cine pel Yelmo del Montserrat Centre Abrera: Rosario Cabezas, Olímpia Tuloch, Elena Álvarez i Sergio López de Martorell; Iban García d’Olesa; Sebastien Hernandez i Marta Solé d’Esparreguera; i Esteban Sánchez, Nuria Esteban i Juan Jiménez d’Abrera.

Qui hagi guanyat rebrà un correu electrònic amb la invitació segons les condicions de Yelmo. Vàlides fins el 30 d’abril de 2024.

La Vinyeta del Peregrina

Participa a:

Felicitats!

María José

19 de març, 58 anys A la mujer más increíble y la única persona que nos conoce mejor. Mamá! Martorell

Erik

6 d’abril, 10 anys La yaya te quiere mucho Martorell

Per publicar la felicitació cal omplir el formulari i adjuntar la fotografia a labustia.cat o a través del codi QR

Editorial

Per les fotografies de felicitacions a menors, també cal escriure el parentesc i l’autorització de la seva publicació en el mateix espai de text

Micaela

11 d’abril, 74 anys De parte te tu marido Martorell

17 de març, 9 anys De parte de los papas y el tete Martorell

Luisa

11 de març, 62 anys Yaya, te queremos Martorell

Passions i sequera

En aquesta edició posem atenció a la situació de sequera amb un repàs de les mesures generals i particulars.

Amb la temporada de Passions, coneixem novetats a Olesa i Esparreguera, el llibre de Pilarín Bayés i Sergi Luna sobre la història de l’espectacle esparreguerí i l’acció de 500 pans d’Olesa. A més, el dibuix i la Vinyeta tenen present La Passió. Informem de dues notícies de tancament: les eleccions a la Minera Olesana i la reforma i ampliació del Mercat. A l’entrevista, Claudia del Valle, cantant emergent de Sant Esteve que recentment ha publicat el seu primer disc. Amb tot, les actualitzacions es poden seguir als codis QR i a www.labustia.cat.

Edició: Servièxit Comunicació Integral (Servièxit, SL - serviexit.com). Direcció: Lluís Gutiérrez / Redacció: Carla Martínez i Lluís Gutiérrez Col·laboracions: Roger Seró, Eva Fernández, Ricardo Peregrina, Deli Miguel, Carla Gutiérrez, Joaquim Pallarès i Jesús Vila. Contactes: publicitat@labustia.cat / info@labustia.cat / 675 475 038. Impressió: Imprintsa/ Difusió: controlada per OJD-PGD / Distribució: 40.000 exemplars (37.000 exemplars bústia a bústia i 3.000 en punts i expositors) a Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Castellví de Rosanes, Gelida i Masquefa. El contingut dels anuncis publicats és responsabilitat de l’anunciant. Dep. Leg: B-52889-2007.

Participació 11
Martorell Sant Andreu Olesa Esparreguera Abrera Sant Esteve Collbató Castellví Gelida Masquefa la bústia.cat proximitat i participació
GUANYA ENTRADES PER LA PASSIÓ D’ESPARREGUERA, LA PASSIÓ D’OLESA I PEL YELMO CINES ABRERA
ABRERA al teu digital de proximi tat Connecta’t Des de qualsevol dispositiu, lloc i moment Segueix-nos a les xarxes socials labustia.cat 675 475 038

Martorell

Maria Lluïsa

Navarro presenta ‘María’

La martorellenca Maria Lluïsa Navarro ha presentat la seva novel·la ‘María’ a la Biblioteca de Martorell dins de la programació del Dia Internacional de les Dones. A l’acte han assistit l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de Cultura, Sergi Corral. També ha comptat amb la participació de la Coral del Barri Rosanes, dirigida per Alba Bohigas.

L’autora ha explicat que “les protagonistes són dues dones de 70 anys, la María i la Teresa, que es retroben després de tres dècades sense veure’s, i reprenen la seva amistat. Així, mútuament s’expliquen què els ha passat durant aquest temps. El llibre conté algunes escenes autobiogràfiques i alguns noms de gent que estimo o de veïns del poble, però també s’inclouen històries inventades”.

Olesa / Gelida

Gemma Humet i Maria Rodés, al Barnasants

Olesa i Gelida participen, un any més, en el Barnasants, el festival de cançó del projecte Cultura en Xarxa. Ha començat el 26 de gener i finalitzarà el proper 18 de maig. Les entrades es poden adquirir a través de la pàgina web www.barnasants.com.

El 14 d’abril a les 19h, Gemma Humet actuarà a l’Auditori de la Casa de Cultura d’Olesa. L’11 de maig a les 19h serà el torn de Maria Rodés a la Unió Casal Gelidenc.

En la presentació de les actuacions a l’Alt Penedès, que s’ha fet el 10 de març a Les Golfes de Gelida, ha intervingut Pere Camps, director de Barnasants: “Tot plegat és una mostra del treball en xarxa imprescindible per continuar apostant per aquest territori com a seu del Barnasants”.

Martorell Olesa

Ricard Garcia guanya un premi

L’escriptor martorellenc Ricard Garcia (Sant Llorenç d’Hortons, 1962) ha guanyat el 26è Premi de Poesia Maria Mercè Marçal que convoca el Consell Comarcal del Pla d’Urgell. Ho ha fet amb el poemari ‘Les hores ferides’ i el guardó està dotat amb 3.000 euros que corresponen als drets d’autors de la primera edició. A la convocatòria s’han presentat 39 treballs.

Garcia explica que a ‘Les hores ferides’ “es parla dels traus que ens provoquen les absències de les persones estimades i de com sobreviure, tant al dolor com a l’absència, gràcies al record dels gestos i les veus, de les coses petites que ens passaven desapercebudes”.

Esparreguera

Martorell

Rocío Faus, segon premi del Concurs de Cant Josep Palet

La soprano granadina Rocío Faus ha estat la segona guanyadora del 7è Concurs de Cant Josep Palet de Martorell. El primer premi, per primera vegada en la història del certamen, ha quedat desert. El tercer ha estat ex aequo per a la soprano Sara LeMesh i la mezzosoprano Emma Roberts. La final del concurs, que l’organitzen Joventuts musicals de Martorell i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, s’ha celebrat el 3 de març a la nit a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural.

L’edició d’enguany ha comptat amb 77 cantants, tots ells són joves entre els 18 i 35 anys i de fins a 19 nacionalitats diferents. Amb aquesta dada es registra una participació de rècord.

Els Castellers d’Esparreguera celebren 30 anys

Actuació per Santa Eulàlia.

La Colla Bordeus celebra aquest 2024 el 30è aniversari i ha programat activitats durant tot l’any. Al gener van participar en els Tres Tombs i al febrer a la Festa Major d’Hivern, amb un pilar dins el campanar, un esmorzar de fogueró i l’assemblea general de la coordinadora de colles castelleres de Catalunya.

A la primera actuació de la temporada, l’11 de febrer, van descarregar el 3d7, el 4d7 i el 5d6, juntament amb 3pd4 d’inici i 2pd4 i 2pd4xs de cloenda.

Una de les activitats destacades serà el 4 de maig, quan s’inaugurarà un nou mural després d’un vermut electrònic. El dia 11 se celebrarà a l’Escorxador el sopar de gala d’aniversari.

Els actes finalitzaran al novembre, amb el primer trail intercasteller el dissabte dia 9 i l’acte de cloenda el dissabte dia 23.

AMIC-Directes premia els millors del concurs

L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) ha celebrat l’acte de lliurament de premis del concurs de creadors de contingut en català, AMIC-Directes. L’acte ha comptat amb el grup Knowers de l’Escola Daina-Isard d’Olesa, finalistes d’honor, format per Joan Pol González García, Aroa Romero Peinado, Adrià Coral Conejo, Jan Cortada Almazan i Miquel Polo López, acompanyats per la seva professora Núria Artigas. A la fotografia, els alumnes olesans amb Èlia Periwinkle, creadora de contingut; i Pau Brunet, vicepresident segon de l’AMIC. També s’ha fet un homenatge en record de la lingüista i professora masquefina Carme Junyent, la qual, en paraules de Josep Ritort, secretari general de l’AMIC, va col·laborar a impulsar la primera edició del concurs.

Masquefa

El cicle ‘Masquefa sona bé’ inclou sis concerts

L’onzena edició del ‘Masquefa sona bé’, ha arrencat el 17 de març i s’allargarà fins al 24 d’octubre. Durant aquests mesos, la Sala Polivalent de La Fàbrica Rogelio Rojo acull un total de sis concerts.

L’activitat l’organitza la regidoria de Cultura de l’Ajuntament i compta amb la coordinació i producció musical de Jordi Tomàs. La proposta de l’edició d’enguany, que mostra la consolidació i evolució del cicle, abasta estils diversos i presenta concerts i espectacles de prestigi i interès musical que, a més, s’associen amb la dansa i el teatre.

Totes les propostes del cicle es poden consultar a través d’aquest QR.

DESCOBREIX EL PLA DE MONTSERRAT

El Celler de Can Morral del Molí

Diumenge, 14 d’abril de 2024 (11 h)

Abrera

Visita guiada a les vinyes que exploten de forma ecològica i tast de vi i d'oli de becaruda

Preu Activitat:

Sòcis Òmnium: 10 €

Públic general: 15 €

Inscripció prèvia: ja cat/DescobreixPDM24

12 Cultura la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2024 AQUEST ESTIU VIATJA AMB TGTRAVEL DX! Ofertes exclusives. Contacta’ns! TURQUIA 9 nits Des de 720 € Des de 1.799€ SRI LANKA 7 nits AÇORES 7 nits WhatsApp: 662 609 006 · www.tgtravel.net
Ricard Garcia. Aj. Grup Knowers. AMIC. Maria Lluïsa Navarro. Aj. Colla Bordeus. Rocío Faus amb el premi. Aj. Totes les notícies de cultura

Del

Les Passions estrenen temporada

La Passió d’Esparreguera ha estrenat la temporada el 10 de març. Els objectius d’enguany se centren en la millora de la qualitat de la il·luminació de l’espectacle i en l’aposta per nous efectes que sorprenguin l’espectador. Altres novetats són els canvis de quadres, el perfeccionament de les escenografies existents i l’aprofundiment del treball actoral amb la finalitat d’aconseguir que les escenes tinguin més intensitat i emotivitat.

De la mateixa manera que les temporades 2022 i 2023, l’entitat ofereix al públic la posada en escena de dues versions de l’espectacle: la versió clàssica (10, 17, 24 i 29 de març) i el nou format (7, 13, 20 i 28 d’abril i 1 de maig).

La FiraPassió d’Esparreguera, en imatges

El divendres 15 de març La Passió d’Olesa va organitzar una performance amb una catifa de 500 pans. A la fotografia el president, Pere Quer. L’acció va voler cridar l’atenció i destacar les grans dimensions de l’espectacle comparable a les produccions de Broadway.

Les funcions són el 17, 23 i 29 de març, 7, 13, 21 i 27 d’abril i 1 de maig. Dura 2 hores amb un entreacte i subtítols en castellà i anglès. S’ha ampliat l’equip de direcció per millorar les emocions dels personatges. A més, s’ha posat el focus en les escenes de masses, a banda d’implicar més persones en un segon repartiment. Al muntatge escènic i la tècnica, es posen al servei d’un espectacle dinàmic que permet una visió més humanista dels personatges.

Els 500 pans de La Passió d’Olesa, en imatges
El Centre d’Estudis Comarcals celebra els 50 anys i presenta ‘Contes del Baix Llobregat’ amb il·lustracions de Joana Llordella

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL) està presentant pels municipis el llibre ‘Contes del Baix Llobregat’, una obra que neix per celebrar els 50 anys de l’entitat (1974-2024). Conté un conte il·lustrat per a cada poble i ciutat de la comarca. Els textos són de Rafael Bellido, les il·lustracions de l’esparreguerina Joana Llordella i el pròmeg de Carmen Romero. Al nord, el primer acte de presentació ha estat el 6 de març a la Biblioteca Municipal L’Ateneu Esparreguera davant d’unes setanta persones. Les intervencions de Bellido i Llordella han tingut l’acompanyament de diverses actuacions i lectures. També s’ha presentat l’exposició de les il·lustracions de ‘Contes del Baix Llobregat’, que es pot veure a la Biblioteca Municipal L’Ateneu d’Esparreguera fins al 22 de març. El llibre, del qual es va començar a preparar la publicació fa uns mesos, ja es pot adquirir a les llibreries.

Joana Llordella és historiadora, catedràtica de Llengua i Literatura Catalanes i té un Màster en Formadors de Formadors. Col·labora en diferents mitjans de comunicació i ha rebut guardons com el Rosalia Rovira i el Premi Joana Raspall de Pedagogia 2014. Fa anys que està vinculada al Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, a través de la recerca i, entre el 2000 i el 2012, com a membre de la seva Junta i impulsant diversos projectes. L’esparreguerina va començar a dibuixar fa set anys, quan es va jubilar. “Va ser un descobriment molt plaent. Pinto sense pretensions, només vull gaudir com un infant amb els colors i el dibuix, tot expressant situacions de la vida quotidiana amb innocència“, ha explicat. La il·lustradora ha col·laborat en el projecte amb Bellido “perquè m’agrada llegir els seus relats i perquè he trobat interessant descobrir la comarca a través de la seva imaginació”.

Cultura 13
16 de març al 15 d’abril del 2024 la bústia
Esparreguera / Olesa
Primera funció de La Passió d’Esparreguera. LPE. Joana Llordella i Rafael Bellido, a la presentació del llibre a Esparreguera. Biblioteca L’Ateneu.
FORMAT TRADICIONAL MATÍ+TARDA 10, 17, 24 i 29 de MARÇ LA PASSIÓ D'ESPARREGUERA 2024 NOU FORMAT 2 h i 30 min 7, 13, 20, 28 D'ABRIL i 1 de MAIG ENTRADES I MÉS INFORMACIÓ A WWW LAPASSIO NET
Acció amb 500 pans a La Passió d’Olesa. Ll.G.

Claudia López, coneguda amb el nom artístic de Claudia del Valle, ha nascut i viscut sempre a Sant Esteve, però ha estudiat a Martorell i Barcelona.

Recentment, has tret el teu primer disc ‘El que callem’. Què sents al veure que la feina dels últims anys es plasma en un projecte com aquest?

Em sento super feliç de veure que després de tanta feina al darrere, ha sortit un disc tan bonic i personal. Ha estat un projecte terapèutic i m’ha ajudat a treure una part de mi que guardava per por a sentir-me jutjada. ‘El que callem’ és un recull d’històries que tothom pot fer seves i anima a qui l’escolti a deixar-se anar, sentir i mostrar-se vulnerable. És un projecte que ha passat per moltes etapes. Quan vaig començar a compondre’l em sentia d’una manera i ara em sento d’una altra completament diferent. No és ni millor ni pitjor, sinó que crec que tant la meva música com jo, hem madurat i evolucionat, tenint més clar cap a on anar.

Com neix l’àlbum?

És curiós perquè no ho vaig

buscar, va sorgir completament natural. En aquell moment, feia un temps que no componia pensant en treure nova música. Un dia vaig anar a casa d’una amiga del poble on estiuejo i el seu pare em va voler ensenyar els poemes d’un amic seu, l’Enric Gorgues. Vaig empatitzar tant amb la manera d’escriure de l’Enric que em van venir moltes ganes de musicar els seus poemes. I me’l va voler presentar. Vam anar a casa seva, li vaig fer la proposta

“‘El que callem’ és un recull d’històries que tothom pot fer seves”

aquell mateix dia i li va encantar la idea. Recordo que em deia que era molt bonic que una persona jove com jo li fes una proposta com aquesta. Li va fer molta illusió. I a mi també, perquè tot i la diferència d’edat, l’art no té fronteres i és molt bonic quan connectes amb algú així sense conèixer-lo. I des d’aquell dia ens hem anat escrivint com anava tot el procés via mail.

Claudia del Valle , cantant emergent

“El disc és un viatge íntim i una exploració honesta a través de les pors i les meves inseguretats”

La sesrovirenca Claudia del Valle (1994) ha publicat ‘El que callem’, el seu primer disc, i explica a La Bústia el procés de creació del projecte.

Com defineixes el disc?

El definiria com un viatge íntim i una exploració honesta a través de les pors i les meves inseguretats. Parla d’històries on podem connectar, sentir-nos vulnerables i alliberar-nos dels propis prejudicis que ens acompanyen al dia a dia. Per mi és un àlbum molt especial en el que he estat treballant 3 anys amb el meu productor Marc Cros.

La majoria de les cançons són en català, però també tens temes en castellà.

El meu idioma matern és el català, però suposo que això d’escriure en castellà ve influenciat per la música que escolto.

Quan estava component el disc escoltava bastant pop/electrònic en castellà i suposo que això va fer que em sentís còmode també en aquest idioma.

Per què ‘El que callem?

Quan tenia tot el disc, vaig estar pensant en quin nom posar-li, però no ho tenia gens clar. És un àlbum que parla de les emocions i de com moltes vegades callem tot allò que pensem per por a que ens jutgin, i un dia parlant amb l’Alex Domènech, que és qui m’ha fet tots els videoclips, va sortir aquest nom. I crec que encaixa perfectament amb el concepte del projecte.

Quin tipus de música fas?

Faig un indie/pop amb bastant influència de l’electrònica, però en un pla més soft.

De què t’agrada parlar a les teves cançons?

Sobretot de les coses que em passen al dia a dia. Per mi és una teràpia compondre i quan hi ha alguna cosa que m’angoixa o em fa sentir malament, m’ajuda a treure-ho de dins. I després és com si el que em preocupava ja no ho tingués tan present.

El 26 de novembre vas presentar el disc en un acte. Quin feedback vas tenir?

La majoria de gent que va venir eren família, amics o amics d’amics i tothom em va felicitar. Qui em coneix de fa més temps sap que soc bastant tímida i tornar-me a veure pujada a un escenari després de tant de temps, han vist una evolució gegant en mi. I això em fa molt feliç. Pel que em van dir, van gaudir molt.

Tens concerts previstos?

T’agradaria fer-ne a Sant Esteve?

Espero poder fer concerts aquest estiu amb la banda. I actuar a Sant Esteve m’encantaria! És el meu poble i em faria molta il·lusió. Tinc pendent parlar amb l’alcalde, ja fa temps que em diu de fer un concert.

Quan vas començar a fer música i què et va inspirar?

De petita veia a la meva germana tocar el piano i jo volia ser com ella. Recordo també que el meu pare es va apuntar a classes i els dos cantàvem ‘Hey Jude’

dels Beatles. A partir d’aquí em vaig apuntar a classes de piano també i més tard de cant. Quan ja era adolescent vaig començar a compondre alguna cançó, però suposo que cantar covers i acompanyar-me jo mateixa, va fer que volgués fer la meva música.

“M’encantaria actuar a Sant Esteve i tinc pendent parlar amb l’alcalde”

En quins artistes t’hi fixes?

Si hagués de dir un grup preferit diria London Grammar, encara que crec que depenc molt del moment que em trobi. En els moments més nostàlgics m’inspira molt escoltar Natalia Lacunza, London Grammar o AURORA. També m’encanta Rosalía, Lenny Kravitz, The xx i Zahara.

Artísticament se’t coneix com Claudia del Valle. Per què? Em va semblar bonic portar amb mi una mica de la família. A més, era una manera de recordar a la meva àvia. El meu cognom no m’agradava com sonava, ni em semblava que fos gens artístic, així que després d’estar setmanes buscant idees de com podia dir-me i de fer una llista interminable de noms a les notes del mòbil, se’m va acudir que podia ajuntar el meu nom amb el cognom de la meva àvia. Per això em dic Claudia del Valle.

Carla Martínez / La Bústia

14 Entrevista la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2024
·
·
/
·
·
·
·
·
AUTO REPARACIÓ Ramon Puente Bosch Car Service… Qualitat, Preu i tots els Serveis Av. Pau Claris, 28-A / 30-A · Martorell Tel. 93 775 00 33 - Fax 93 775 00 42
· Injecció de Benzina
Injecció Dièsel
Electricitat
Electrònica
Encesa
So
Pre ITV
Frens ABS, ESP
Mecànica de manteniment · Mecànica de Climatització · Aire Condicionat · Turbo-Compressors
Claudia del Valle. SE.

No cal comprar lluny. El taller que et dona con ança, la ferreteria que t'entén, el bar on menges com a casa, la peixateria que sap de tu. El comerç que et cuida, la gent del barri, la gent com tu .

diba.cat/dia-consumidor

Sant Esteve / Sant Andreu / Esparreguera / Martorell

Es registren robatoris en domicilis, un traster, una empresa i una cafeteria

Cablejat robat en un una empresa d’Esparreguera. Mossos d’Esquadra.

Els Mossos d’Esquadra han efectuat diverses detencions aquest últim mes.

El 28 de febrer han arrestat dos homes, de 26 i 28 anys, que havien robat en domicilis de tot Catalunya. En concret, se’ls relaciona amb robatoris en domicilis de Sant Esteve , Tortosa, Tona, Súria, Cervera, Ripollet i Sant Cugat del Vallès.

El 26 de febrer a un home de 22 anys com a presumpte autor de quatre robatoris amb força a trasters i un robatori amb força a un domicili de Sant Andreu

El 22 de febrer a Esparreguera a cinc homes d’entre 20 i 28 anys que formaven part d’un grup espe -

Collbató

Troben un eriçó perdut

cialitzat en robatoris de cablejat de coure en empreses del Pla d’Urgell i les Garrigues. Estan acusats de dos delictes de robatori amb força i pertinença a grup criminal. L’empresa va haver de parar la seva activitat arran de les destrosses patides i va valorar que aquestes superarien els 400.000 euros.

A Martorell han detingut un home per robar en una cafeteria el 21 de febrer. L’atracador duia una arma blanca per intimidar una treballadora per cometre el robatori. També portava una mascareta i gorra per ocultar la seva identitat, però gràcies a les gestions d’investigació els agents l’han pogut detenir.

La Guàrdia Municipal de Collbató ha trobat un eriçó a la via pública, al mig del carrer a la zona del Clots. L’agent va agafar l’animal amb molta cura i el va tornar a una zona més segura al bosc, expliquen des del cos.

Josep Paulo i Sàbat, cronista oficial d’Esparreguera de 1995 a 2016, ha mort el dilluns 19 de febrer a l’edat de 98 anys. L’alcalde Eduard Rivas el recorda com “una persona amb una vida entregada a la vila d’Esparreguera i una carrera molt prolífica, que ha format part de moltes entitats del poble i ha col·laborat amb l’Ajuntament amb la publicació de llibres, estudis i maquetes i exercint la tasca de cronista de la vila durant 21 anys”.

Gelida / Sant Esteve / Masquefa

Detencions per tràfic de drogues

Els Mossos d’Esquadra han detingut tres homes, de 52, 37 i 33 anys, relacionats amb una plantació de marihuana en una casa de la urbanització Safari de Gelida La investigació va començar a finals de novembre de 2023 i les detencions s’han fet el febrer de 2024.

També han desmantellat diversos grups criminals interconnectats assentats a Catalunya que es dedicaven a la producció i tràfic a escala nacional i internacional de grans partides de marihuana i haixix. Han detingut 18 persones i han fet 21 entrades i perquisicions a diversos domicilis, naus industrials i a una associació cannàbica a Sant Esteve, Masquefa (Beguda Alta) i altres municipis.

D’altra banda, la Policia Local de Sant Andreu ha detingut a una persona acusada d’un delicte contra la salut pública per tràfic de drogues a la carretera de Barcelona.

Olesa / Collbató / Gelida / Martorell / Castellví

Ferits en emergències i accidents

Emergència a Olesa. Bombers.

Dues persones han resultat ferides en l’explosió d’una instal·lació de gas butà en una cuina d’un pis d’Olesa Els fets han passat el dimecres 21 de febrer cap a les 00.29h en un habitatge del carrer Emili Blanxart. Els ferits, en estat menys greu, han estat traslladats pel SEM a l’Hospital de Martorell. A Collbató s’han registrat diferents emergències. Entre les més destacades, un home ha estat traslladat a l’Hospital de Martorell després de fer-se mal al genoll mentre es trobava per la zona de l’ermita de Sant Miguel. També un home que es trobava amb una possible parada cardiorespiratòria i ha estat traslladat a l’Hospital de Bellvitge.

A les carreteres s’han produït diversos accidents. A l’AP7 a Gelida , Martorell i Castellví. A Collbató, un al passeig Cerdanya amb el conductor positiu en el control d’alcoholèmia.

Gelida / Olesa / Sant Andreu

Es registren actes incívics

Totes les notícies de successos

26 de febrer de matinada, amb la crema de tres contenidors d’escombraries del Camí Vell de l’Estació. També l’abandonament de mobles vells al costat dels contenidors.

A Olesa, el divendres 23 a la nit s’ha registrat una nova crema de contenidors. L’incident ha estat al carrer de Ripollès i de Jaume Balmes (Sant Bernat) i ha afectat quatre contenidors i un vehicle que hi havia aparcat.

L’Ajuntament de Gelida ha denunciat els actes vandàlics ocorreguts el dilluns

A Sant Andreu , la Policia Local ha obert un expedient sancionador a un comerç per abandonament de residus a la via pública.

16 Municipis la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2024 Un bon veí industrial Tel. 902 365 954 exfun POMFUSA Gestió de Cementiris www.exfun.es Serveis Funeraris www.pomfusa.com
Material robat en un traster de Sant Andreu. Mossos d’Esquadra. Josep Paulo. Aj. Marihuana en una casa de Gelida. Mossos. Eriçó perdut. Guàrdia Municipal. Contenidors cremats a Gelida. Aj.

Lloga la nostra sala per a les teves festes

La Torre dels Lleons d’Esplugues de Llobregat ha acollit el dilluns 26 de febrer l’acte de lliurament dels distintius Compromís de Sostenibilitat Biosphere i dels segells Punt d’Informació Turística (PIT) del Baix Llobregat a les 13 empreses i entitats que els han obtingut per primera vegada. És el cas del

supermercat Bon Àrea de Collbató. Actualment, la comarca compta amb un total de 90 empreses i entitats certificades amb el distintiu Biosphere i 110 Punts d’Informació Turística al Baix Llobregat. Dels quals, el Baix Llobregat Nord compta amb 9 segells Biosphere i 30 Punts d’Informació Turística.

Tens problemes d’abusos bancaris?

Defensem a l’usuari dels serveis financers

RECLAMEM

• Devolució d’allò pagat de més per aplicació de l’IRPH

• Hipoteques abusives

• Devolució de les despeses hipotecàries (notaria, registre, gestoria, taxació)

• Devolució clàusula terra

• Devolució comissió d’obertura després de la Sentència del TJUE

• Defensa i reclamacions contra les “targetes revolving’’

• Defensa en les execucions hipotecàries

• Demanem la nul·litat de la fiança si vas ser fiador d’un préstec tant d’un familiar o amic com d’una societat

• També podem aconseguir que no paguis el deute si el seu crèdit ha estat transmès a “un fons voltor”

• Devolució de l’impost de plusvàlua

És més, el que et tornen serà tot per a tu, ja que no ens hauràs de pagar cap percentatge sobre els resultats.

Turisme 17 Del 16 de març al 15 d’abril del 2024 la bústia
Baix Llobregat arriba a 90 distintius Biosphere i 110 Punts d’Informació Turística
nord
El
amb 9 i 30 del
Lliurament dels distintius. Consorci de Turisme.
C/ Hospital, 52 · 08292 · Esparreguera · 93 777 59 79 · bardesgrup.com Avda. Lluís Companys, 2 · 08630 · Abrera · 93 770 10 80 685 118 282 @elsarcs.celebracions MÉS INFORMACIÓ
C/ Pau Casals, 16 (cantonada Av. F. Macià) · Olesa 93 015 65 48 · info@usfin.cat Tot això sense pagar res pels procediments.

Olesa

Direxis TGO rep el Distintiu d’Igualtat a l’Empresa i el bus d’Olesa registra un rècord de viatgers

Direxis TGO ha estat una de les 28 noves empreses guardonades amb el Distintiu d’igualtat a l’Empresa que atorga l’Institut de Les dones del Ministeri d’Igualtat. Actualment, només 171 empreses compten amb aquesta distinció.

Aquest reconeixement pretén reflectir el compromís continu de l’entitat amb la igualtat de gènere i la promoció de la diversitat en el seu àmbit laboral.

Masquefa

D’altra banda, l’Ajuntament d’Olesa i el Grup Direxis TGO han presentat en una roda de premsa les dades del nombre d’usuaris de l’any 2023. La companyia de transport presta el servei a 4 línies d’Olesa i ha tingut 305.072 viatgers.

D’aquestes línies, destaca la M2 de transport urbà municipal amb un increment el 2023 del 44% respecte de l’any anterior.

El projecte d’inclusió de l’Espai Musical l’Alzinar rep una donació i SOS El Maset fa una crítica

L’Espai Musical l’Alzinar ha dissenyat un nou projecte de formació musical especialitzat en la inclusió de persones amb discapacitats. Es dirigeix a persones de qualsevol edat que pateixen qualsevol mena de discapacitat intel·lectual o física. Des de l’Ajuntament de Masquefa

Olesa

El PSC presenta el Govern Alternatiu

El PSC d’Olesa ha presentat el Govern Alternatiu. Pel partit socialista, es tracta d’una “fórmula d’articular l’oposició que busca, d’una banda, rellançar l’alternativa socialista i, de l’altra, constituir un espai des d’on exercir una política útil i fiscalitzadora de l’acció del govern municipal”. Han assistit a l’acte el portaveu i cap a l’oposició d’Olesa, Fernando Vicente i els alcaldes d’Esparreguera, Eduard Rivas, i Abrera, Jesús Naharro.

Sant Esteve

El govern presenta el PAM i veïns de La Coma protesten després de l’acte

Presentació del Pla d’Acció Municipal. Aj.

Sant Esteve ha presentat el Pla d’Acció Municipal (PAM) del mandat 2023-2027 en un acte al Teatre Municipal El Casino el divendres 1 de març. L’alcalde Enric Carbonell ha explicat les línies estratègiques i les actuacions prioritàries del govern.

És la primera vegada que el consistori es dota d’un PAM. Carbonell ha dit que estan “satisfets de poder complir allò que vam prometre en el moment de signar el pacte entre els dos grups del govern, PSC i ARA i Sempre Sant Esteve: fer un Pla d’Acció Municipal perquè els veïns i veïnes puguin veure el recorregut de la nostra gestió”.

L’alcalde ha destacat que “és un exercici de transparència cap a la ciutadania. El PAM busca en totes les seves actuacions, que són centenars, complir els objectius. Parlem de disposar d’un bon espai públic, de prou habitatge, de tenir oportunitats laborals i de creixement, de comprometre’ns amb el medi ambient i els barris, en definitiva, viure a Sant Esteve tenint a l’abast tot allò que ens acompanya en el dia a dia i en totes les etapes de la vida”.

Després de la projecció d’un vídeo del PAM i just quan havia acabat l’acte, veïns assistents de La Coma van protestar aixecant cartells mostrant la seva queixa i preocupació per la paralització de les inversions al seu barri, especialment del projecte i de les obres de renovació del sistema de distribució i recollida d’aigua.

L’alcalde els va emplaçar a una reunió el dijous 21 de març que ja estava programada abans de l’acte. Des del govern informen que “s’han mantingut reunions i s’ha participat en dues assemblees veïnals. A més, els Serveis Territorials municipals els mantenen informats i atenen les seves consultes”.

informen que actualment hi ha gairebé 120 persones amb aquestes característiques.

També que ha rebut una donació de 5.000 euros de l’empresa GLP Europa, promotora del nou magatzem logístic G-Park al Parc d’Activitats Econòmiques del Clot del Xarel·lo al polígon de l’ALDI, per invertir en aquest projecte.

Cartes a: opinio@labustia.cat. Extensió màxima de 1.200 caracters amb espais inclosos o les podem resumir per publicar-les. Opinions, fotografies i denúncies d’interès local o comarcal

Indignació del veïnat de La Coma

informat, la necessitat de coordinar els treballs amb la redacció del projecte de reurbanització.

Des de la plataforma veïnal SOS El Maset han criticat que “30.000 m2 trinxats, centenars de camions més per les nostres carreteres i la imatge d’aquest atemptat urbanístic de per vida… però contents per les seves propines”, han publicat a través d’Instagram.

Sant Andreu

Maria Antònia Borbón, alcaldessa accidental

Maria Antònia Borbón assumeix l’alcaldia accidental de l’Ajuntament de Sant Andreu fins al 21 d’abril, ja que Marc Giribet ha estat pare d’un nen i està de baixa paternal des del dilluns 11 de març.

Així s’ha signat en el decret de cessió temporal del càrrec, on es deleguen les funcions i atribucions pròpies de l’Alcaldia, amb caràcter accidental, a la primera tinenta d’Alcaldia del consistori.

La Coma, un dels barris més antics del municipi, ha estat oblidat històricament. Unes instal·lacions antigues i la manca de manteniment han portat un deteriorament greu de les infraestructures. Diferents propostes de reurbanització han fracassat, primer per desídia del govern Galceran i després per la greu situació econòmica.

El 2022, l’AAVV de La Coma acorda amb el govern Carbonell la renovació del sistema d’aigua (que té canonades d’uralita, actualment prohibit) i dissenyar el projecte de reurbanització. La substitució del sistema de distribució i recollida d’aigua els va iniciar l’empresa concessionària AGBAR.

Fa 8 mesos, les obres es van parar per ordre de l’ajuntament per, segons han

La indignació al barri ha arribat al seu màxim nivell. Els carrers destrossats, les instal·lacions d’aigua a mig fer i ni rastre del projecte, fan que l’actual govern no tingui cap credibilitat quan diu en el PAM que el seu principal interès és el benestar de les persones. La credibilitat d’un govern tan sols es pot guanyar amb fets, no amb un llistat de propòsits.

Jordi Borrell

Veí i membre de la junta de l’associació de veïns de La Coma de Sant Esteve.

També va ser regidor de l’Entesa (a l’oposició 2003-2011 i al govern 20112018).

Afrontant els desafiaments: La Lluita de la PAHC Esparreguera

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi d’Esparreguera (PAHCE) es troba davant de la tasca urgent de donar suport i solucions als desnonaments i a la precarietat de l’habitatge.

La pandèmia de la COVID-19 ha agreujat les desigualtats socials i econòmiques, i ha deixat moltes famílies en una situació de vulnerabilitat. Davant d’aquest panorama, la PAHCE ha de proporcionar assessorament legal, acompanyament emocional i solidaritat comunitària a aquells que es troben en risc de perdre el seu habitatge.

La PAHCE s’enfronta al repte de mantenir la seva presència activa a la comunitat i enfortir la seva xarxa de suport. La participació ciutadana i la col·laboració entre afectats, activistes i organitzacions

locals són fonamentals per impulsar canvis significatius en el sistema hipotecari i promoure polítiques públiques que garanteixin el dret a un habitatge digne per a tothom.

La PAHCE es compromet a continuar sent un bastió de resistència i solidaritat, lluitant incansablement pels drets de les persones afectades. Amb determinació i unitat, enfrontarem junts els desafiaments que es presentin, cercant un futur més just i equitatiu per a la nostra comunitat.

Josep Jané

Portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi d’Esparreguera. Entitat social sense ànim de lucre. www. pahcesparreguerasocial.org.

18 Municipis la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2024
Moment de la donació. Aj. Maria Antònia Borbón. Aj. Presentació del Govern Alternatiu. PSC. Direxis TGO rep un distintiu. Direxis TGO. Roda de premsa de l’Ajuntament i TGO. LB. Totes les notícies de política Totes les notícies d’economia

Olesa

Totes les notícies d’esports

Acord històric de fusió dels tres clubs de futbol d’Olesa

Els tres clubs de futbol d’Olesa han arribat a un acord històric per a fusionar-se. D’aquesta manera, l’EFO 87, el CF Olesa i el CF Olesa Veterans s’unifiquen per formar un únic club amb el nom de Club de Futbol Olesa de Montserrat. Finalitzarà així 37 anys amb clubs separats.

L’acord ha estat ratificat per les respectives juntes directives i aprovat en les corresponents assemblees de cada club. Serà un club de nova creació amb un nou NIF i està previst dos equips sèniors, un

dels quals militaria a Tercera Catalana si es confirma l’ascens, les categories base i el de veterans.

En el primer comunicat oficial conjunt dels tres clubs de futbol d’Olesa asseguren que aquesta fusió “dona lloc a una nova entitat considerablement enfortida, amb serioses aspiracions de convertir-se en un referent al Baix Llobregat“. Alhora, agraeixen “la participació i el suport de tots els involucrats en aquest procés de fusió”.

Collbató / Esparreguera / Olesa

Torna La Portals, la Volta a Montserrat en BTT familiar i solidària

Després de la cancel·lació de l’any passat, torna la Volta a Montserrat en BTT com La Nova Portals. El Casal de Cultura de Collbató ha acollit el 12 de març la presentació de la tretzena edició que se celebra el dissabte 13 d’abril amb l’entrega dels dorsals i el diumenge 14 d’abril amb l’activitat. Es tracta d’una cursa de BTT no competitiva, familiar i lúdica al voltant de Montserrat que organitza el club ciclista LaTaca. Les inscripcions, que es van obrir al desembre, es poden fer fins a l’1 d’abril. La prova destaca pel seu recorregut de 62 quilòmetres i un desnivell positiu de 1.480 metres que recorre l’entorn de Montserrat per 7 municipis de 3 comarques (el Baix Llobregat, el Bages i l’Anoia): Esparreguera, Olesa

Presentació de La Portals. Aj Collbató.

de Montserrat, Monistrol de Montserrat, Castellbell i el Vilar, Marganell, El Bruc i Collbató, lloc de sortida i arribada. Els beneficis de La Portals 2024 aniran destinats a l’entitat Asdent.

Martorell

Joan Reynés es penja una medalla al Campionat d’Espanya

El martorellenc Joan Reynés ha aconseguit la medalla de bronze al Campionat d’Espanya Open d’Hivern 2024, que s’ha celebrat a les piscines del CN Sabadell entre el 21 i el 25 de febrer. L’integrant del Club Natació Martorell ha quedat tercer classificat en la categoria Sub20 en la prova dels 200 metres braça, on ha superat la seva marca personal (2:20:75).

El pròxim compromís de Reynés serà el Campionat d’Espanya d’Estiu, que es disputarà a Palma de Mallorca entre el 18 i el 22 de juny.

Martorell

La Marxa de la Primavera, el 24 de març

Martorell celebra el diumenge 24 de març la 31a Marxa de la Primavera, un esdeveniment arrelat al municipi que combina l’activitat esportiva i física amb la descoberta de l’entorn natural. L’organitza el Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell. Les inscripcions es poden fer online fins el 22 de març o al CIES fins el 23. L’activitat principal és la caminada, que passa per paisatges molt diversos i amb un alt valor mediambiental. Hi haurà dues modalitats: el recorregut llarg de 10,8 km i el curt, de 6,5 km. Ambdues partiran del Pavelló Esportiu Municipal a les 10h.

Sant Andreu / Esparreguera

Medalles per Valera i Morales a la Costa Brava

L’esparreguerí i veí de Sant Andreu Jordi Morales s’ha penjat la medalla de bronze en categoria 7 en l’Open Costa Brava de tennis taula. No obstant això, no ha pogut sumar punts per escalar alguna posició en el rànquing classificatori per als Jocs Paralímpics de París.

Per la seva banda, el seu company del CETT Esparreguera, el sevillà Álvaro Valera, ja té la plaça confirmada des de fa uns mesos. En aquest torneig s’ha penjat la medalla d’or. En dobles, la parella formada per Morales i Valera ha caigut a la fase de grups de la classe 14.

Abrera

La XXIII Caminada de Primavera AbreraMontserrat, el 7 d’abril

La Caminada de Primavera Abrera-Montserrat tindrà lloc el diumenge 7 d’abril i les inscripcions ja estan obertes. L’activitat l’organitza el Servei d’Esports de l’Ajuntament i compta amb la col·laboració d’entitats del municipi com el Centre Excursionista d’Abrera i Protecció Civil d’Abrera, així com el Patronat de la Muntanya de Montserrat. L’activitat és oberta a tothom, ja que no és una cursa ni una competició. No hi ha categories ni classificacions.

Les places són limitades a 500 persones. Les inscripcions es poden fer online o a la recepció del Centre Aquàtic Municipal fins al dimarts 2 d’abril.

Esports 19 Del 16 de març al 15 d’abril del 2024 la bústia Av Germans Martí, 9 - Tel 93 773 51 57 - Martorell C/ dels Arbres, 6 - Tel 93 772 95 42 - Olesa de Montserrat C.C. Montserrat Centre - Tel 93 770 45 29 - Abrera Nova col·lecció de PRIMAVERA 1€
Els tres presidents d’esquerra a dreta: José Luis Flores, del CF Olesa Veterans; Paco Campos, del CF Olesa; i Jordi Lleonart, de l’EFO 87. CF Olesa Veterans / CF Olesa / EFO 87. Joan Reynés. Aj. Valera i Morales. @fcttcat.
20 Publicitat la bústia Del 16 de març al 15 d’abril del 2024
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.