La Bústia - Edició gener-febrer 2024

Page 1

Des del 2007

labústia

.cat

proximitat i participació

Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024

Difusió controlada per OJD-PGD

40.000 exemplars

núm. 134

desembre 19

núm 178

Martorell · Sant Andreu · Olesa · Esparreguera · Abrera · Sant Esteve · Collbató · Castellví · Gelida · Masquefa

Martorell estrena un nou edifici de protecció oficial de 130 habitatges de lloguer

El Casal d’Olesa comença la celebració dels actes del centenari

Cristina Bernal, abrerenca col·laboradora d’ANDA i participant en la COP28

Urgències saturades i obres d’ampliació a l’Hospital de Martorell

info@labustia.cat

675 475 038

NOVA CARTA, PROVA-LA! PER RECOLLIR SERVEI A DOMICILI A:

Botiga d'animals, perruqueria canina i autorentat per a gossos

Esparreguera, Abrera, Olesa, Collbató, El Bruc, Mas d’en Gall, Can Rial i Can Sedó.

De dilluns a diumenge de 19.30 a 23h.

1€

93 777 77 00

AV FRANCESC MARIMON, 94 · ESPARREGUERA

NOVA BOTIGA

REGALEM 50 els primers aquaris per la compra de la decoració i peixos

*Consulteu l’oferta a la botiga. Vàlid fins el 2 de març de 2024 o fins a esgotar existències

Ferrocarrils Catalans, 16 (cantonada Francesc Macià) Olesa de Montserrat 93 778 60 03 · 622 87 53 20

www.neomascota.cat


2 Municipis / Comerç / Nadal

labústia Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024 Totes les notícies d’economia

Nou Martorell premia 63 persones amb 3.000 euros i presenta el nou president, Raúl López

El Mercat de Martorell regala cistelles i vals de compra

Sant Andreu reparteix més de 14.000 euros en premis i lots

Gelida entrega els vals dels premis de la Panera de Nadal

Raúl López i Marc Casasayas. Nou Martorell.

Guanyadors de les paneres. ACMMB.

Sorteig de la campanya. Ràdio Sant Andreu.

Guanyadores de les paneres. Aj.

Un total de 63 persones han guanyat la compra gratuïta al comerç local amb el mateix import del tiquet guanyador de la compra realitzada durant la campanya de Nadal ‘El teu tiquet té premi’ de l’associació de comerciants Nou Martorell. És un total de 3.000 euros en compres a les botigues adherides. El dia del sorteig, emès en directe per Ràdio Martorell, s’ha presentat el nou president de l’entitat, Raúl López.

L’Associació de Comerciants del Mercat Municipal de les Bòbiles de Martorell ha entregat 15 cistelles als guanyadors de la campanya de Nadal. El sorteig s’ha fet el 20 de desembre amb tots els tiquets de compra dipositats a les urnes. El dimecres 10 de gener també ha sortejat 12 premis de 50 euros en vals de compra, un total de 600 euros.

Sota el lema ‘Per Nadal, a Sant Andreu trobaràs el teu regal’, l’Ajuntament i l’Agrupació del Comerç i Serveis de Sant Andreu de la Barca (ACSSAB) han repartit més de 14.000 euros en vals de compra en la campanya comercial de Nadal d’enguany. El sorteig dels premis s’ha fet el dimecres 3 de gener al Teatre Núria Espert.

L’Ajuntament de Gelida ha fet entrega dels vals dels premis de la Panera de Nadal dels comerços i botigues, una iniciativa de la regidoria de Comerç. El primer premi ha estat per Ana Mª Garcia, el segon per Ana Paez i el tercer per Marga Surià. Les paneres tenen un valor superior als 2.000 euros.

La Bruja Gitana de Sant Andreu reparteix gairebé 1,5 milions

El Nadal, als 10 municipis, en imatges

Samuel i Luis Cartés, a La Bruja Gitana 2. LB.

La Bruja Gitana 2 ha repartit 1.380.000 euros en el segon premi del sorteig extraordinari d’hivern de la Loteria Nacional del dissabte 13 de gener. Ha venut 46 dècims del 31.142, un número abonat, amb 30.000 euros per butlleta. A la Loteria de Nadal, dos cinquens amb un total de 66.000 euros. Els propietaris, la família Cortés, han confirmat que han venut una sèrie del 45.353 a l’administració

número 3, La Bruja Gitana 2, a la carretera de Barcelona, 46. També La Bruja Gitana 1 del carrer de la Font de la Roda, 4, ha venut un dècim del 88.979 amb un premi de 6.000 euros i un dècim del número posterior del ‘Gordo’, el 88.007, amb 2.100 euros de premi. Aquesta mateixa administració ha donat el primer premi de la Loteria Nacional del dijous 21 de desembre del número 99.445, un dècim amb 30.000 euros.

La Fada Estel de Martorell. LB.

www.cmineraolesana.cat

COMUNITAT MINERA OLESANA SUPPORTS THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS

Assemblea General Extraordinària 3 de febrer de 2024 a les 18h La Comunitat MInera Olesana convoca l’Assemblea General Extraordinària de la cooperativa per dissabte dia 3 de febrer de 2024 a dos quarts de 6 de la tarda en primera i única convocatòria, a la Seu Social de la Comunitat Minera Olesana SCCL, carrer dels Arbres 42 Olesa de Montserrat.

CMO. Seguiment del compliment dels consums exigits PES. Volums 2023 Captació i Subministraments (Domèstic, Comercial/Industrial, Públic i Agrícola).

L’ordre del dia serà el següent:

4. Avanç de tancament: pèrdues i guanys i Balanç de situació 2023 i pressupost d’explotació, consums previstos, inversions, objectius pel 2024.

Primera part 1. Salutació president. Donar compte de l’atorgament, a la CMO, del reconeixement a la millor transformació verda, entre més de tres-centes Cooperatives presentades a “Economy Social Europe”. 2. Gestió de l’episodi de Sequera. Emergència. Pla de Contingència

3. Revisió Ordenança (Prestacions Patrimonials no Tributàries). Tarifes Aigua 2024. Ordenança. Increment aprovat; cost factura.

5. Precs, preguntes i suggeriments sobre les qüestions exposades. Segona part. Eleccions dels membres del Consell Rector 1. Constitució Mesa Electoral. (Art. 58. Processos Electorals

dels Estatuts Socials de la Cooperativa). Llistat de les persones sòcies que es presenten (Art. 48. Composició del Consell Rector dels Estatuts Socials de la Cooperativa). Màxim 11 membres amb llistes obertes 2. Votacions, Resultats i proclamació de les persones elegides. NOTA: Les persones sòcies interessades a formar part del Consell Rector, poden passar per les Oficines de la Cooperativa, si requereixen més informació. El termini per presentar la candidatura finalitza el dia 27 de gener de 2024. Per a més informació estem a la disposició de tots els socis i sòcies al telèfon 93.778.18.99


Portada / Societat 3

Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024 labústia

L’Hospital de Martorell informa de l’alta activitat a urgències, les obres d’ampliació i l’allargament de la barana

Les urgències de l’Hospital de Martorell. La Bústia.

Les obres a l’Hospital de Martorell. La Bústia.

La barana de la rampa d’accés abans i després d’allargar-la. La Bústia.

L’augment de casos de grip i de covid han saturat les últimes setmanes els serveis d’urgències dels hospitals. L’Hospital de Martorell no és una excepció i segons han informat a La Bústia fonts del centre, “l’activitat a urgències és alta, l’habitual per a la temporada epidemiològica d’hivern on hi ha un creixement del virus de la grip”. Tot i que hi ha pacients que han esperat en llits als passadissos, els últims dies ha millorat, i des de l’Hospital responen que la situació “està controlada i es garanteix la resposta assistencial”.

De les obres de remodelació i ampliació de l’hospital, com va informar labustia.cat i La Bústia al novembre de 2023, el mateix mes van començar els treballs de trasllat de consultes externes, extraccions i endoscòpies a altres espais. I ara fa unes setmanes ha començat “la fase 0 de moviments previs que afecten l’antiga residència per reforç estructural i de moviments exteriors del futur edifici de consultes externes”. Les obres compten amb una subvenció de 32,4 milions d’euros de la Generalitat en un màxim de 10 anys.

També s’ha allargat la barana de la rampa d’accés. Al novembre, una dona gran va caure a terra després d’entrebancar-se al principi de la rampa d’accés alternatiu a les escales, per un desnivell de ciment en forma de graó. D’altra banda, un any després de tancar el centre de naixements i que les llevadores pleguessin, des de l’Hospital asseguren que estan “en procés d’incorporar les llevadores necessàries per poder iniciar el nou projecte materno infantil”, sense concretar cap data.

Els primers 5 dies de l’any han nascut 9 nadons a l’Hospital de Martorell Són veïns d’Esparreguera, Masquefa, Pallejà, Sant Esteve, Olesa, Martorell i Abrera

Rocío López. FHSJDM.

Coral Fernández Jarandilla. FHSJDM.

Els primers 5 dies de l’any han nascut 9 nadons a l’Hospital de Martorell: 2 nens i 7 nenes. La Rocío López Leva d’Esparreguera ha estat la primera. Ha nascut el dimarts 2 de gener a les 11.29h i ha pesat 2.920 kg. Els seus pares, la Pahola i el Ricardo, viuen a Esparreguera. Ha estat un part natural i és la primera filla de la parella. El Muhammad Usman ha estat el segon nadó del 2024 al centre hospitalari martorellenc. Ha nascut el 2 de gener a les 12.40h i els seus pares, l’Ayesha i el Muhammad, són de Masquefa. El tercer nadó del 2024 ha estat la Coral Fernández Jarandilla. Ha nascut el 3 de gener (10.14h) i és filla de la Cristina i el José Antonio, de Pallejà. També el 3 de gener han nascut la Leah El Haitout Lamrani (12h), filla de la Ghita de Sant Esteve; la Kora Hidalgo Montserrat (15.52h), filla de la Leire d’Olesa; i la Noha El Kandoussi Et Tilemsany (23.11h), filla de la Chadia i el Chakir de Martorell. La Qamar El Omri, nascuda el 4 de gener a les 11.12h, ha estat el setè nadó del 2024. És veïna de Martorell i els seus pares són la Fatima i l’Adil. També el dia 4 a les 18.20h ha nascut la Tasmin Saghim, filla de la Widad d’Abrera. El novè nadó és el Mohamed Reda Hadra, fill de la Salima. Ha nascut el dia 5 a les 19.45h i és d’Esparreguera.

Muhammad Usman. FHSJDM.

Kora Hidalgo Montserrat. FHSJDM.

Noha El Kandoussi Et Tilemsany. FHSJDM.

Raúl López Consulta el nostre

Habitat Catalunya entrega la bicicleta als guanyadors L’Àlex i la seva mare Anna són els guanyadors de la bicicleta de Le Mur que ha sortejat Habitat Catalunya per les festes de Nadal. L’agència immobiliària de Martorell ha organitzat una campanya de Nadal amb la col·laboració de la botiga amb taller de reparació Le Mur, també del municipi. El sorteig es va fer amb la participació dels clients i usuaris a través de les xarxes socials. A la fotografia, Judith Agramunt, coordinadora d’Habitat Catalunya, amb l’Àlex i la seva mare Anna en el moment de l’entrega de la bicicleta.

@habitatcatalunya Le Mur @le_mur_cycling

• ADIESTRADOR

• PERITO JUDICIAL • JUEZ CCEE

EXTENS CATÀLEG de serveis i d’alimentació per a gossos i gats

info@lopienso.es · 617 44 44 45

· Adiestramiento personalizado · Formación habitatcatalunya.com

www.lopienso.es

• Ensinistrament personalitzat • Assessorament • Servei gratuït de distribució de pinsos a domicili

info@lopienso.es

617 444 445


4 Municipis

labústia Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024

Martorell

Abrera

‘La Màgia del Nadal’ rep més de 13.000 visitants i els Reis a Ca n’Oliveres

Més d’11.000 persones gaudeixen del Parc de Nadal d’Abrera

Arribada dels Reis a Martorell. Aj.

Tobogan Gegant. La Bústia.

El regidor de Cultura de Martorell, Sergi Corral, ha destacat la participació i els espectacles de màgia amb uns 900 espectadors, la festa de Cap d’Any i les campanades a la plaça de les Hores del Grup Flaixbac amb un total de 1.500 persones, i la pista de gel amb gairebé 10.000 entrades. A més del Bosc Màgic de la Infància, amb 850 infants, són les xifres que ha fet públic l’Ajuntament.

La programació de ‘La Màgia del Nadal’ s’ha celebrat del 24 de novembre al 7 de gener i ha tingut “una programació cultural extensa que ens ha deixat un bon regust de boca”. De la rebuda dels Reis a Ca n’Oliveres a causa de la previsió de pluja ha dit que “ens hagués agradat una Cavalcada pels carrers, però el pla B es va dur a terme el millor que es va poder”, ha dit el regidor.

Martorell Dos ‘Influencers’ diuen que és el poble més lleig de Catalunya i l’alcalde respon

Des de la inauguració el 20 de desembre i fins a la cloenda, el 7 de gener, han passat pel Parc de Nadal d’Abrera 11.611 persones, segons ha infomat l’Ajuntament. Les novetats d’enguany han estat el Tobogan Gegant i l’Espai Jove. I un any més s’ha instal·lat la Carpa Diverespai, a més d’un petit espai gastronòmic amb dolços i una atracció de fira.

L’alcalde, Jesús Naharro, ha fet “una valoració molt positiva. Estem molt contents que el tobogan, amb més de 3.000 usos, i més de 7.000 usos la Carpa Diverespai, s’ha demostrat que amb aquest format de proximitat i de qualitat, la gent respon. A Abrera, les persones que vulguin gaudir del Nadal no fa falta que vagin a altres municipis”.

Martorell

Divins celebra la festa de les bombolles i comparteix els guardons de Toni Albiol com a millor sommelier

Juliana Canet i Roger Carandell / Elisabeth Plaza i Xavier Fonollosa. Xarxes socials.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha respost als ‘influencers’ catalans Juliana Canet i Roger Carandell després que aquests hagin compartit un vídeo dient que Martorell és un dels pobles més lletjos de Catalunya. A més,

Fonollosa els ha convidat a ser “els pregoners d’una de les festes més importants de Martorell: la Fira de Primavera. Volem que feu el pregó una vegada hagueu vist el poble i després opineu amb coneixement de causa”.

Tornen els Tres Tombs a Martorell i Esparreguera Martorell ha celebrat del 12 al 14 de gener els Tres Tombs. La novetat d’enguany ha estat un canvi en el recorregut per a un major benestar animal. Esparreguera celebra les Festes de Sant Antoni Abat el 27 i 28 de gener.

Tres Tombs a Martorell. La Bústia.

Foto de grup de la 8a edició de la Bubbles Masters de l’Enoteca Divins, celebrada el 16 de desembre. La Bústia.

L’Enoteca Divins ha celebrat la 8a edició de la Bubbles Masters que ha servit per celebrar els títols aconseguits per Toni Albiol com a millor sommelier de Catalunya i tercer d’Espanya 2023. A més de celebrar el 27è aniversari de l’establiment. Els assistents han pogut parlar amb els propietaris i delegats dels cellers i han tastat algunes de les 30 millors referències de bombolles prèmium catalans. Han participat set cellers: els corpinnat Gramona, Llopart, Torelló; i caves Bertha, Pere Ventura,

Giró Ribot i Juvé & Camps, a més de comptar amb l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; i la soprano Anna Belén Gómez. I entre les personalitats també el president degà de l’Associació i el Col·legi d’Enòlegs de Catalunya, Pere Campos; la vicepresenta per Barcelona de l’Associació Catalana de Sommelier, Victòria Ibáñez; i el president de la Confraria del Cava Sant Sadurní, Eduard Santfeliu. Toni Albiol ha tingut “un reconeixement per a tot l’equip de l’Enoteca Divins, i en especial a la Montse Pascual”.

AQUESTA SETMANA SANTA VIATJA AMB TGTRAVEL DX!

AUTO REPARACIÓ

Ramon Puente

Ofertes exclusives. De 4 a 8 nits.

Bosch Car Service…

Qualitat, Preu i tots els Serveis

Av. Pau Claris, 28-A / 30-A · Martorell Tel. 93 775 00 33 - Fax 93 775 00 42

FLANDES 4 nits

· Injecció de Benzina · Injecció Dièsel · Electricitat / Electrònica · Encesa · So · Pre ITV · Frens ABS, ESP · Mecànica de manteniment · Mecànica de Climatització · Aire Condicionat · Turbo-Compressors

BÀLTIC Des de

769 €

4 nits

MUNIC I CASTELLS Des de

699€

4 nits

Des de

699 €

DINAMARCA 4 nits

Des de

999 €

WhatsApp: 662 609 006 · www.tgtravel.net


Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024 labústia

Publicitat 5


6 Especial Martorell

labústia Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024

Martorell viu la Màgia del Nadal amb un extens programa d’activitats i apostant pel comerç local Aquest Nadal els carrers de Martorell es van omplir novament de la màgia i la il·lusió de les festes. Una de les activitats més participades d’enguany van ser les Fires de Nadal, tant la Fira de Nadal de la Vila, organitzada per l’Associació Fem Vila, com la Fira de Nadal de les Bòbiles, de la mà de l’Associació Nou Martorell. Una de les novetats d’aquest any va ser el trenet de Nadal, que va unir les dues fires. Les activitats familiars van ser novament el plat fort d’aquestes festes, amb els espectacles de màgia al Progrés, tallers i cinema per als més petits de la casa. Els infants també van rebre la visita del Patge Viu-viu i la Fada Estel, els emissaris de Ses Majestats els Reis d’Orient. En la seva 2a Edició, el Bosc Màgic de la Infància va rebre uns 850 infants durant les vacances de Nadal al Centre Cultural i prop de 10.000 persones van anar a patinar a la Pista de Gel de la plaça Mare Caterina Coromina. Campanades i gran festa Flaixbac per donar la benvinguda a 2024 Més de 1.500 persones, van acomiadar 2023 a Martorell gaudint de la proposta festiva del

Grup Flaixbac. Més de 500 persones es van menjar el raïm amb les campanades des de la plaça de les Hores i més de 1.000 van ballar, fins ben entrada la matinada, a la gran festa ‘Live&Loud’ a la Nau 2 de Ca n’Oliveres. Gran rebuda als Reis de l’Orient Ses Majestats els Reis d’Orient van arribar la tarda del 5 de gener a Martorell per saludar els infants i rebre les seves cartes plenes de desitjos. Degut a la pluja, Melcior, Gaspar i Baltasar van aparèixer a les Naus 1 i 2 Ca n’Oliveres, on es va celebrar la Cavalcada a cobert mantenint la màgia i la il·lusió d’aquesta tradició. Van ser rebuts per l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, a la Nau 2 de Ca n’Oliveres, qui els va fer entrega del pa i la sal, com ha símbol d’hospitalitat, i la clau que obre totes les llars de Martorell. A continuació, els Reis d’Orient i tota la comitiva reial va fer una desfilada a la Nau 1, on hi havia exposades totes les carrosses de la cavalcada, incloent una nova carrossa amb un gran unicorn i la nova carrossa del rei Baltasar, d’inspiració africana i amb un gran cap de lleó que obre i tanca la boca.

La presidenta de la Diputació de Barcelona i el conseller de Drets Socials visiten Martorell per conèixer els seus projectes La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, va visitar el passat 16 de gener Martorell per conèixer els diferents projectes estratègics de futur al municipi, com ara l’Espai Les Bòbiles i la nova façana fluvial al barri de la Vila. La presidenta va explicar que la visita formava part del compromís que va adquirir per “treballar conjuntament amb els 311 municipis de la província de Barcelona”. “Estem molt contents amb tots els reptes que ha plantejat l’equip de govern en aquest mandat per convertir Martorell en un municipi de referència al país”, va explicar la presidenta. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va subratllar que “a Martorell hem fet molts projectes de la mà de la Diputació de Barcelona i en seguirem fent perquè és un dels nostres partners necessaris. Sense ells hi hauria moltes iniciatives que no hauríem pogut tirar endavant”. L’alcalde Fonollosa junt amb els membres del consistori van rebre a la presidenta a la Sala de Plens de l’Ajuntament on va signar el llibre d’Honor i posteriorment es van reunir per donar a conèixer els diferents projectes i demanar finançament per tirar-los endavant. La visita va acabar amb una passejada per Martorell.

martorelldigital.cat

Per altra banda, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, va visitar Martorell el 17 de gener per conèixer de prop les demandes socials dels ciutadans i ciutadanes de Martorell, i concretar les propostes necessàries per atendre-les. L’alcalde Fonollosa va expressar que “al nostre municipi tenim una especial sensibilitat amb tota la gent que més ho necessita, com són col·lectius com la gent gran, o les persones amb discapacitat intel·lectual i física. Aquesta és la gran feina que fa el Departament de Drets Socials, i avui hem rebut al conseller de la Generalitat de Catalunya per plantejar-li tots els objectius i demandes que tenim envers el govern del país, que segur que farà el possible perquè puguem treballar conjuntament per resoldre les necessitats que hi hagi”. Carles Campuzano es va referir a Martorell com una ciutat “emprenedora i compromesa amb una població jove i activa” i que alhora té una “demanda de serveis i suport per les persones amb més necessitats especials”. El conseller de Drets Socials també va estacar que “treballant plegats serem capaços de construir un país més lliure i més just”.


Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024 labústia

Especial Martorell 7

L’Ajuntament de Martorell lliura els 130 habitatges amb protecció oficial en règim de lloguer de La Sínia

L’alcalde Xavier Fonollosa lliura les claus a les famílies de l’edifici Atrium, la segona promoció d’habitatges amb protecció oficial del barri de la Sínia impulsats pel consistori L’Ajuntament de Martorell ha entregat, el dissabte 20 de gener, les claus de 130 pisos amb protecció oficial de lloguer als seus nous inquilins. Els habitatges, d’entre una i quatre habitacions, pertanyen la promoció Atrium, la segona d’habitatge amb protecció oficial que forma part del projecte de desenvolupament del barri de la Sínia. El lliurament l’ha fet al pati comunitari de l’edifici l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, que ha estat acompanyat de la secretària d’Habitatge del departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, Marina Berasategui. L’Ajuntament de Martorell, amb la col·laboració de la Fundació SALAS i la Fundació Nou Lloc, ha impulsat la construcció de 260 habitatges nous amb protecció oficial al barri de la Sínia per donar resposta a les demandes dels martorellencs i martorellenques, així com millorar la seva qualitat de vida i l’accés a l’habitatge. Durant el 2021 es van adjudicar 130 habitatges públics en règim de compravenda (edifici Àgora), i ara s’han lliurat les claus dels 130 habitatges en règim de lloguer

(edifici Atrium), amb prioritat per als veïns i veïnes de Martorell i donant més oportunitats a famílies amb menors a càrrec, i a joves d’entre 18 i 40 anys, entre altres diferents col·lectius. L’alcalde de Martorell ha destacat la importància de l’edifici Atrium especialment per a la gent jove: “Aquests 130 habitatges

de lloguer han donat l’oportunitat d’emancipar-se a molts joves de Martorell. També permetrà desenvolupar el seu projecte de vida a les famílies i que la gent gran i persones amb algun tipus de discapacitat tinguin un habitatge accessible amb el màxim benestar possible”, ha assegurat. La secretària d’Habitatge ha fet al seu torn un reconeixement a tots els agents que han fet possible la promoció de l’edifici Atrium: “Els habitatges amb protecció

oficial de l’edifici Atrium, que són possibles i necessaris, formen part d’un projecte exemplar. Quan tots els actors i administracions sumen i s’esforcen, és possible veure aquestes promocions d’habitatges amb protecció oficial d’una qualitat tan alta”, ha afirmat.

martorelldigital.cat


8 Participació

labústia Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024

Protagonistes del mes ‘Descobrint la història d’Olesa’, el llibre més venut aquest Nadal

El Casal d’Olesa celebra el seu Centenari aquest 2024

Presentació del llibre ‘Descobrint la història d’Olesa’. Edicions Paper d’Estrassa.

Els membres de la junta a l’acte institucional del centenari. El Casal d’Olesa / Ester Sampietro.

El llibre ‘Descobrint la història d’Olesa’ d’Edicions Paper d’Estrassa s’ha convertit en el llibre més venut aquest Nadal a Olesa amb més de 400 exemplars venuts els primers quinze dies. La darrera novetat de l’editorial olesana fa un recorregut històric pels espais més emblemàtics del municipi i la seva evolució fins a l’actualitat. L’objectiu del llibre és donar a conèixer culturalment i històricament Olesa, així

El Casal d’Olesa celebra aquest 2024 els 100 anys d’història coincidint amb l’aniversari de la col·locació de la primera pedra de l’edifici original, l’any 1924. La festa institucional del centenari ha estat el dissabte 20 de gener i ha comptat amb socis de l’entitat; l’alcalde Jordi Parent; regidors; la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà; el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Josep Morella, a més del president de l’entiat, Daniel Buson.

com valorar el talent local. Els il·lustradors que han donat vida a aquests espais són Montse Cascante, Ricardo Peregrina, Biel Moreno i Jenifer Ambròs. Els textos són de Montse Font i la idea original i la direcció del projecte és de Quim Moreno. La presentació del llibre es va fer el 16 de desembre a l’Espai Paper d’Estrassa. En aquest mateix espai es pot veure l’exposició amb les il·lustracions del llibre impreses en gran format.

Durant l’acte s’han lliurat diversos obsequis commemoratius a les famílies Badia i Puigjaner, a la Parròquia Santa Maria, l’Esbart Olesà, l’ACF Olesa Sardanista, l’NBO i la Federació d’Ateneus. I a 18 expresidents de l’entitat o les seves famílies, amb l’homenatge a Mingo Vallès, que porta més de 50 anys a la junta i a més d’expresident, és responsable de La Xarxa d’Espectacles. La Generalitat i l’Ajuntament també han rebut obsequis. Durant tot l’any El Casal s’omplirà d’activitats.

Menú de dimecres a divendres Especialitats en canalons, pollastres i conills a l’ast Gran varietat de plats OBERT de DIMECRES a DIUMENGE de 9 a 16h C/ Calvari, 30 · Olesa de Montserrat Tel. 93 778 02 75

MENJAR PER EMPORTAR

Especialitat en banquets de noces

@massunyolrestaurant Ctra. de Martorell a Gelida, km 4 · Castellvi de Rosanes A 4 minuts de Martorell 93 775 14 64 · www.massunyol.com

DISTRIBUIDOR OFICIAL

PUNT PACK

Pollastre a l'ast, paelles, fideuà, canelons, varietat de croquetes casolanes i molt més C/Lluís Companys, 9 · Sant Esteve Obert dissabte, diumenge i festius de 10 a 15h

93 771 44 79

650 673 256

@rostisserialagleva

CERQUEM

PROFESSOR/A DE FORMACIÓ VIAL INCORPORACIÓ IMMEDIATA CONDICIONS INTERESSANTS Tel. de contacte: 93 773 64 62 · 617 205 133

Ràpid Montserrat Centre

93 770 36 71 Claus de cotxe, comandaments de garatge i reparació de calçat

• Programació • Codificació • Reparació Totes les marques. Ens desplacem al seu domicili

Estem al Montserrat Centre Abrera

VIDEOJOCS ACCESORIS Reparació de consoles Mòbils i tablets

@BCNGAMES

Joan Maragall 27 · 08760 Martorell Tel. 93 128 40 34 · www.bcn-games.com ¿Cree usted que tiene problemas con el alcohol? ¡Quizás nosotros podamos ayudarle!

GRUPO MARTORELL Horario de reuniones Lunes y jueves: de 19 a 20.30h (no festivos) Sábado: de 18.30 a 20h www.alcoholicos-anonimos.org & 93 317 77 77 Plaça de les Cultures (Centre Cultural) de Martorell

La teva botiga d’informàtica Carrer d’Ausiàs March, 3 · Martorell 613 011 606 936 273 202


Participació 9

Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024 labústia

El dibuix de l’Eva Fernández

La Vinyeta del Peregrina

Felicitats!

Han guanyat una invitació per a una entrada de cine pel Yelmo del Montserrat Centre Abrera: Douaa Salbi, Juanjo López, Angels Nneoma i Tere Sutil de Martorell; Catalina Rodríguez i Ana Maria Galindo d’Olesa; Mar Moratalla, Miguel Crespo d’Esparreguera; Marc Magem de Sant Esteve; i Francisco Cobo de Castellví. Qui hagi guanyat rebrà un correu electrònic amb la invitació segons les condicions de Yelmo. Vàlides fins el 29 de febrer de 2024.

Per publicar la felicitació cal omplir el formulari i adjuntar la fotografia a labustia.cat o a través del codi QR Per les fotografies de felicitacions a menors, també cal escriure el parentesc i l’autorització de la seva publicació en el mateix espai de text

MONTSERRAT CENTRE ABRERA

Participa a: labustia.cat Giann. 19 de gener, 11 anys. De part del papa, la mama, l’Abril i el Lucas. Per molts anys, t’estimem Martorell

Marco 21 de gener 11 anys De part de la teva àvia Ramona Abrera

Sandra 27 de desembre, 45 anys De part dels teus pares Terrassa

labústia proximitat i participació

Meritxell 15 de gener, 48 anys Olesa de Montserrat

Difusió controlada per OJD-PGD

.cat

Martorell · Sant Andreu · Olesa · Esparreguera · Abrera · Sant Esteve · Collbató · Castellví · Gelida · Masquefa

Carla 30 de gener, 18 anys T’estimem Olesa de Montserrat

David 20 de gener, 12 anys De part dels teus avis Juanjo i Pilar Terrassa

David 5 de gener, 49 anys De part dels teus pares Esparreguera

Editorial

Obres, habitatge, història i COP28 A la primera edició del 2024 destaquem la situació de l’Hospital de Martorell. Les urgències tornen a saturar-se amb l’increment de la grip i la covid, encara que des del centre expliquen que la situació està “controlada i es garanteix la resposta assistencial”. També les esperades obres d’ampliació comencen a l’exterior. Martorell estrena el segon edifici d’habitatges impulsats per l’Ajuntament, ara de lloguer amb l’entrega de les claus dels 130 pisos als veïns, al nou barri de La Sínia. Des del punt de vista cultural, protagonisme per a la història local amb el llibre ‘Descobrint la història d’Olesa’ i la celebració del Centenari del Casal d’Olesa, que durarà tot el 2024. I entrevistem l’abrerenca Cristina Bernal, col·laboradora d’ANDA i que recentment ha participat en la conferència de l’ONU sobre el canvi climàtic, més coneguda com a COP28. Com sempre, la resta de notícies es poden llegir acompanyades del codi QR i a través de les xarxes socials i www.labustia.cat .

Edició: Servièxit Comunicació Integral (Servièxit, SL - serviexit.com). Direcció: Lluís Gutiérrez / Redacció: Carla Martínez i Lluís Gutiérrez Col·laboracions: Roger Seró, Eva Fernández, Ricardo Peregrina, Deli Miguel, Carla Gutiérrez, Joaquim Pallarès i Jesús Vila. Contactes: publicitat@labustia.cat / info@labustia.cat / 675 475 038. Impressió: Imprintsa/ Difusió: controlada per OJD-PGD / Distribució: 40.000 exemplars (37.000 exemplars bústia a bústia i 3.000 en punts i expositors) a Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Castellví de Rosanes, Gelida i Masquefa. El contingut dels anuncis publicats és responsabilitat de l’anunciant. Dep. Leg: B-52889-2007.

Connecta’t al teu digital de proximitat

labustia.cat 675 475 038


10 Entrevista

labústia Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024

Cristina Bernal, col·laboradora d’ANDA

“Perquè el coneixement sobre el canvi climàtic arribi a més gent, s’han d’utilitzar tècniques de comunicació innovadores” Cristina Bernal Aparicio explica a La Bústia la seva participació en la Conferència de l’ONU sobre el Canvi Climàtic COP28 a Dubai.

Cristina Bernal Aparicio a la COP28. SE.

L’abrerenca Cristina Bernal Aparicio (1996) és col·laboradora de l’Associació Naturalista d’Abrera (ANDA). Als 18 anys va marxar a Barcelona i ha estudiat un grau universitari en Economia. També un màster en Gestió del risc de desastre i canvi climàtic a Suècia. Actualment viu als Alps francesos i treballa a l’Organització de les Nacions Unides. En què consisteix la teva feina? Sóc consultora i dono suport majoritàriament en comunicacions relacionades amb esdeveniments, publicacions i novetats relacionades amb l’adaptació al canvi climàtic. També estic participant en la creació d’una eina per avaluar l’estat d’adaptació al canvi climàtic a escala mundial. Què et va marcar perquè et dediquessis a aquesta feina? Sempre he estat conscienciada amb el tema de la sostenibilitat i la protecció mediambiental i he volgut tenir un impacte positiu i canviar les coses. Les Nacions Unides t’ofereix la manera de poder influir en el canvi o, com a mínim, d’una manera més gran que quan treballava per una em-

presa privada que està orientada a guanyar diners. Una cosa que em va fer incrementar encara més la meva lluita era la passivitat general d’Espanya per actuar i adaptar-se al canvi climàtic. Què feies abans de marxar de Catalunya? Treballava com a consultora en sostenibilitat i canvi climàtic en una de les ‘big 4’, és a dir, una de les grans empreses de consultoria i auditoria del món. Treballava moltes hores a canvi d’un salari que no em donava pràcticament per arribar a final de mes. Com vas trobar la nova feina? Gràcies a una xarxa d’exalumnes del meu màster, on ens recolzem mútuament compartint oportunitats de treball en organismes internacionals que treballen en temes d’adaptació al canvi climàtic i desastres naturals. Quins són els teus referents naturalistes? A Catalunya el meu referent és el professor i doctor en Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, Mariano Barriendos

Vallvé, per la seva important tasca en recerca de climatologia històrica. Un altre referent és Alfred Bellés Mitjans de Martorell, un home molt intel·ligent que sap moltíssim sobre botànica i té un coneixement i perspectiva única sobre el canvi climàtic a la regió. Finalment, m’agradaria mencionar a Jaime González Arias. Gràcies a ell vaig conèixer a les dues persones anteriorment mencionades. Tot i la seva edat continua lluitant per la protecció de les zones naturals d’Abrera i la seva flora i fauna.

Vaig ajudar a gestionar esdeveniments d’una iniciativa de l’ONU per conscienciar a la gent sobre la importància de la creativitat i l’art per comunicar el coneixement sobre el canvi climàtic.

Quins són els problemes fonamentals i les solucions del canvi climàtic i riscos ambientals? Un problema molt greu que té Espanya és l’aigua: no n’hi ha i hi ha molta gent que encara no és conscient. Un altre problema evident és l’escalfament del país i que la majoria d’habitatges i infraestructures no estiguin adaptats. A més, cada vegada hi ha menys espais verds en general i a l’espai residencial. A Espanya cal un canvi gegant de mentalitat, sobretot política.

“A Espanya cal un canvi gegant de mentalitat, sobretot política”

És la primera vegada que assisteixes a una cimera. Com has viscut l’experiència? Ha estat molt intens, he dedicat moltes hores de treball, he estat amb molta gent i he comprovat que hi ha moltes coses noves a conèixer. En què ha consistit la teva feina?

Ens pots explicar alguna anècdota? Em vaig trobar amb Teresa Ribera Rodríguez, vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Va venir a saludar

a la meva superior i a mi em sonava de la televisió. Em vaig apropar i tenia davant meu a algú d’un càrrec important d’Espanya. Com veies abans i com veus ara les conferències de l’ONU? Abans ho veia com una conferència hipòcrita i poc transparent on ve tota la gent del món en vol a un lloc concret del planeta i on gairebé res canvia després. Ara que he tingut l’experiència, tot i que no he estat a les negociacions, puc dir que, si hi va la gent adequada, es poden arribar a produir canvis amb impacte.

Quines conclusions treus? Que al món hi ha molta gent tan motivada i activista com jo que també té les mateixes frustracions i sentiments pel que fa al canvi climàtic. També que perquè el coneixement tècnic sobre el canvi climàtic arribi a més gent, és important utilitzar eines i tècniques de comunicació innovadores, com per exemple a través de les xarxes socials, que cridin l’atenció i apropin la lectura de la major part de la gent possible. Què podem fer nosaltres? Diria que el mínim que s’hauria de fer és ser conscient del que passa en temes de canvi climàtic a Espanya o allà on visquis i, en la mesura del possible, deixar d’ignorar els problemes que tenim i començar a actuar d’alguna manera, per mínima que sigui. Com per exemple compartint informació, participant en manifestacions o signant peticions. Com veus el futur? A Espanya, si continuen igual, jo crec que la vida serà molt dura en l’àmbit climàtic: temperatura, aigua i fins i tot seguretat alimentària. La gent que conec que és realment conscient s’està mudant a ‘refugis climàtics’ (zones on el canvi climàtic no té un impacte tan notable o que fa posar en perill la salut). Al món, també si continua igual, crec que hi haurà un creixement de conflictes pels recursos naturals, més crisis humanitàries i refugiats climàtics. Els glaciars que s’estan descongelant completament ja ens indiquen que no ens queda gaire temps per actuar i garantir un futur més segur. Lluís Gutiérrez / La Bústia.

Neomascota estrena una nova botiga a Olesa Ampliant instal·lacions, serveis i productes per als animals de companyia. El nou centre Neomascota ha obert portes el 19 de desembre a Olesa després de traslladar els dos establiments de botiga d’animals, perruqueria canina i autorentat de gossos a un únic local de més de 150 metres quadrats. Al capdavant hi ha Carles Hidalgo, que agraeix la gran acollida de la inauguració i de la nova botiga. A part de productes i serveis pels animals de companyia, també es poden trobar peixos, rosegadors i tortugues. L’equip el formen a part del Carles, la Montse, la Cris i el Pau. La botiga es troba al carrer Ferrocarrils Catalans, 16, a la cantonada amb l’avinguda Francesc Macià. L’horari és de dilluns a dissabte de 9.30 a 13.30 i de 16.30 a 20.30h.

www.neomascota.cat


Política / Especial 11

Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024 labústia

Martorell

Martorell / Olesa

Junts per Martorell i el PSC signen un acord de govern inèdit a l’Ajuntament

La presidenta de la Diputació de Barcelona visita els municipis

Totes les notícies de política

D’esquerra a dreta: Óscar Besa, Reme Márquez (PSC), Xavier Fonollosa (JxM), Javier González (PSC), Lluís Amat i Josep Casasayas (JxM). SE.

El grup municipal de Junts per Martorell té un nou soci a l’equip de govern, el PSC, el que significa un pacte de govern inèdit a Martorell. D’aquesta manera, l’equip de govern es constitueix a partir d’ara amb 18 de 21 regidors del consistori: els 16 de Junts per Martorell i els 2 del PSC. S’incorporen al govern municipal els dos edils socialistes que estaven fins ara a l’oposició: Javier González com a regidor de Transició Digital i Sostenible, una cartera de nova creació; i Remedios Márquez, que com a nova regidora d’Igualtat, substituint a Belén Leiva, que continua amb Infància i Adolescència. L’alcalde Xavier Fonollosa ha explicat que “amb aquesta reorganització del cartipàs municipal ara comptem amb 2 regidors més de govern, passant de 15 a 17”. Ha afegit que amb aquests canvis

es podrà “repartir millor la feina” i que ara, a més, compten “amb la nova Regidoria de Transició Digital i Sostenible, que fins ara no existia”. El partit de l’alcalde va oferir als tres grups municipals de l’oposició formar part de l’equip de govern. El PSC, amb 2 regidors, ho va acceptar. Movem, segon partit al consistori amb 2 regidores; i ERC, amb 1 regidor, no han volgut entrar al govern. González ha agraït l’oferiment de l’alcalde per fer “un Martorell millor, sumar amb positiu i actuar dintre d’un espai de consens entre les forces polítiques. Creiem que el Partit Socialista té molt a aportar, perquè a més de les coincidències programàtiques, tenim prioritats molt clares: treballar pel benestar de la ciutadania i pel progrés de Martorell, que té recorregut de millora”.

Visita de Moret a Martorell. La Bústia.

Visita de Moret a Olesa. Aj.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha visitat el dimarts 16 de gener Martorell i Olesa i s’ha reunit amb els alcaldes d’ambdós municipis. La visita a Martorell ha estat per conèixer els dos pròxims projectes que es duran a terme al municipi: un és la nova façana fluvial al barri de la Vila i la millora del camí del riu. L’altre la transformació del Mercat Municipal en l’Espai de Les Bòbiles.

En la seva visita a Olesa, Moret ha visitat la Biblioteca Santa Oliva i el terreny on es farà l’ampliació d’aquest espai. També s’han tractat altres projectes com el de les Vies Blaves, que preveu connectar el territori a través de camins fluvials pel riu Llobregat. I s’ha parlat dels recursos alimentaris que cal gestionar per a substituir els excedents europeus que s’enviaven als bancs d’aliments i que ja s’han acabat.

Set consistoris han aprovat el pressupost 2024 La majoria dels municipis de la zona de difusió ja tenen aprovat els pressupostos per al 2024. El de Martorell és de 45.716.563,14 euros; el de Sant Andreu de 28.029.513 euros; el d’Olesa de 27.877.120 euros; el d’Esparreguera de 29.155.000 euros; el de Collbató és de més de 7.164.000 euros; el de Castellví és de gairebé 2,4 milions d’euros; i el de Masquefa de 16.750.872,97 euros. Falten Abrera, Sant Esteve i Gelida.

TAMBÉ ADMINISTREM COMUNITATS

Movem Martorell valora el pacte Junts-PSC de Martorell

Laura Ruiz, portaveu de Movem Martorell. El passat 13 de novembre, Xavier Fonollosa oferia un govern de concentració a tots els partits. Una proposta sobtada i desconcertant que només el PSC va acceptar. La notícia del pacte no ha agafat a ningú per sorpresa. Forma part de l’estratègia que PSC i Junts estan seguint a tota Catalunya. D’altra banda, perquè el PSC de Martorell ha donat suport sense fissures a tota l’acció de govern fins a la data, inclús a la pujada d’impostos. En un comunicat, Movem Martorell valora aquest oferiment: “1. Som primera força de l’oposició perquè cada vot que el passat 28 de maig va escollir Movem defensava un model de ciutat que posi al centre allò que veritablement importa, encara que no sigui visible o es pugui inaugurar. Una clara alternativa al model que representa la política de Junts per Martorell i Xavier Fonollosa.

2. El govern ha pujat els impostos rebutjant totes les propostes que hem fet per repartir la càrrega fiscal de forma justa. Alhora, han aprovat uns pressupostos superficials, sense inversió als barris oblidats (La Vila, Can Bros, Can Carreras o Pou Merli) malgrat la nostra insistència. Dupliquen la despesa en llums de Nadal mentre retallen els ajuts a la petita i mitjana empresa. 3. Podríem fàcilment haver acceptat entrar a governar, el poder i els diners són molt atractius. Però hagués estat una deslleialtat vers les persones que van confiar en la nostra alternativa. 4. Governar en coalició pot ser una opció interessant quan et permet ser determinant, però no és realista pensar que amb 16 regidors de Junts podríem haver desenvolupat les nostres propostes des de dins. Volem sumar esforços per Martorell i per fer-ho possible necessitem un govern que escolti. Per tot això, Movem escollim seguir treballant, com fins ara, colze a colze, fidels a la ciutadania que va confiar en nosaltres i en les idees que els van convèncer. “ Movem Martorell a les darreres eleccions va ser la segona força més votada i l’única que va créixer (2 punts respecte els resultats de 2019), a part del partit de govern. PSC va perdre prop de la meitat dels vots (més de 6 punts) i ERC va caure 3 punts respecte les eleccions anteriors.

Registres d’Agents Immobiliaris de Catalunya aicat 7653

ÀTIC AMB PÀRQUING I TRASTER MARTORELL

Zona rambla de les Bòbiles 4 habitacions i 2 banys

OFERTA

299.000€ ESPECTACULAR PLANTA BAIXA MARTORELL Zona centre, amb pàrquing 3 habitacions i 2 banys

188.420€ MAGNÍFICA CASA ADOSSADA AMB GARATGE, PATI I BARBACOA. SANT ANDREU DE LA BARCA Zona centre, 4 habitacions i 4 banys

389.700€ 93 774 27 00 · Josep Pla, 4-6 - Martorell info@habitatcatalunya.com


12 Municipis

labústia Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024

Llibertat amb càrrecs dels detinguts en un dispositiu policial contra el terrorisme gihadista a Martorell, Brians 2 i altres municipis

Successos

Operatiu policial a Martorell. LB.

Incendi d’un camió a Gelida. Aj.

Plantació de marihuana a Collbató. Mossos.

Els Mossos d’Esquadra han intervingut 1.300 plantes de marihuana en una casa de Collbató. L’escorcoll s’ha fet l’endemà de la detenció del responsable de la plantació, el 15 de gener. A Gelida, el 10 de gener s’ha produït un incendi d’un camió a l’entrada per l’autopista AP-7. El mateix dia, s’ha registrat un accident a la mateixa AP-7. A Martorell, els Mossos d’Esquadra han detingut el 2 de gener un home mentre estava cometent un robatori amb força en un domicili. També el dia 2 ha cremat un cotxe a Masquefa. A Gelida s’han localitzat a la urbanització Safari tres gossos de raça

potencialment perillosa que s’havien escapat a Corbera de Llobregat. Els fets han passat l’1 de gener. També el primer dia de l’any s’ha registrat un incendi en un edifici d’Esparreguera i un altre en un de Collbató. L’últim succés destacat del 2023 ha estat la desarticulació d’un grup criminal internacional que havia segrestat un home a Portugal i l’havia deixat lligat a un arbre emmordassat en una zona boscosa de Collbató. L’operació ha estat conjunta entre els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Policia Judiciària Portuguesa.

Els quatre detinguts en una operació policial contra el terrorisme gihadista han quedat en llibertat amb càrrecs. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil els van arrestar el 16 de gener a quatre municipis i a la presó de Brians 2 de Sant Esteve. A Martorell, després de més de 9 hores de l’entrada a la casa de carrer Tit, els agents van tancar l’operació conjunta a les 16.47h quan es van emportar el detingut a dependències policials. Els agents han intervingut caixes amb documentació i dispositius electrònics per analitzar, i uns

Incendis, una plantació de mariahuana i diverses detencions

altres han treballat a l’immoble per treure les plantes de marihuana que havien trobat a l’escorcoll. Un altre detingut és un intern de Brians 2 de Sant Esteve que està considerat el líder del grup, un tercer ha estat a Sant Pere de Ribes i la quarta detenció s’ha fet a Mèrida. Pel que fa a l’entrada de Rubí, els agents no van trobar la persona que buscaven, però aquesta s’ha entregat voluntàriament dies més tard. També se li ha retirat el passaport, està obligat a presentar-se en seu judicial setmanalment i se li ha prohibit la sortida de l’Estat.

Territori ‘El Montserratí amb Palestina’ continua amb les accions de suport al poble palestí ‘El Montserratí amb Palestina’ és un grup compromès amb la causa palestina i formada per entitats i persones d’Esparreguera, Olesa, Abrera, Martorell, Collbató i El Bruc que tenen connexió amb Palestina. Algunes han estat allà i altres fan investigació sobre el territori o participen en la causa palestina dins dels moviments socials. Es tracta d’un espai per donar suport al poble palestí, a la Franja de Gaza i Cisjordània, difondre la seva cultura i explicar com travessa en el dia a dia dels palestins l’ocupació que pateixen des del 1948. El 23 de desembre van organitzar una marxa solidària a Montserrat amb l’objectiu de continuar els actes en solidaritat amb Palestina, demanar un alto al foc a Gaza i la fi de l’ocupació en tot el territori palestí. A finals de gener han presentat a Esparreguera i Olesa el documental ‘Saber Sumud Palestina. Les arrels d’una terra’.

Sant Esteve Un xoc entre un turisme i un porc senglar deixa dos ferits a la B-224 El xoc d’un turisme amb un porc senglar ha causat un accident a la B-224 el dilluns 8 de gener a les 20.40h. S’ha produït al terme municipal de Sant Esteve, concretament al punt quilomètric 22.3 en direcció Masquefa. Dels integrants del vehicle, dos han estat ferits lleus i un altre ha sortit il·lès de l’accident. No ha tingut afectació viària.

Abrera L’Ajuntament detecta un nou acte incívic

Marxa solidària a Montserrat. ‘El Montserratí amb Palestina’.

Els serveis tècnics de l’Ajuntament d’Abrera han detectat un abocament de runa al carrer d’Esparreguera, al barri de can Morral. Des del consistori fan una crida al civisme i demanen a la ciutadania que no deixin a la via pública voluminosos i trastos vells.

Tel. 902 365 954 Gestió de Cementiris www.exfun.es

Serveis Funeraris www.pomfusa.com

POMFUSA

exfun

Un bon veí industrial


Municipis 13

Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024 labústia

Martorell

Abrera

Masquefa

Esparreguera

Els nous veïns dels 130 habitatges de l’Atrium ja tenen les claus

En marxa les passejades patrimonials

L’Ecofriendly House s’afegeix com a PIT amb el CRARC i l’Ajuntament

Finalitzen les millores al Museu de la Colònia Sedó

3a Nit del Turisme de l’Anoia. Aj.

El Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera ha finalitzat les actuacions d’actualització i millora de les seves instal·lacions, que van començar l’estiu de 2023. Les actuacions que s’han dut a terme inclouen millores i actualització de la museografia, la recepció de visitants, el condicionament de les instal·lacions, l’accessibilitat i la senyalització-informació.

Acte de lliurament de les claus. Aj.

Els nous veïns dels 130 habitatges amb protecció oficial de lloguer de la promoció Atrium han rebut el dissabte 20 de gener al matí les claus de les seves noves llars. L’acte s’ha celebrat al pati comunitari de l’edifici. Es tracta del segon immoble d’Habitatge de Protecció Oficial que forma part del nou barri de La Sínia. L’edifici és una promoció impulsada per l’Ajuntament amb la col·laboració de la Fundació SALAS, promotora dels edificis, i la Fundació Nou Lloc, que gestionarà els lloguers, i ha comptat amb el finançament de l’Institut Català de Finances per a la promoció de l’obra i la bonificació dels tipus d’interès de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Passejada patrimonial a Abrera. Aj.

‘L’Abrera feudal: del Castell de Voltrera a Can Morral del Molí’ ha estat la segona passejada patrimonial organitzada pel Servei Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Abrera. S’ha celebrat el dissabte 13 de gener i ha comptat amb l’assistència d’una vintena de persones. La passejada ha començat al Castell de Voltrera amb la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, i el tècnic municipal Gerard Bidegain. La caminada ha travessat les vinyes de Can Morral, en un trajecte de poc més de dos quilòmetres, passant per algunes de les vinyes de la finca, com l’Amfiteatre o la Vinya del Xesc.

Sant Andreu Netegen la brossa de la zona de l’Atrium

Castellví

El Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i l’Ajuntament de Masquefa han renovat el distintiu Biosphere pel seu compromís amb la sostenibilitat i el turisme sostenible. Aquesta certificació confirma la implicació de les institucions i les empreses, així com les seves bones pràctiques. A banda d’aquests dos segells, l’Ecofriendly House s’ha convertit també en un Punt d’Informació Turística. És un habitatge d’ús turístic pioner a Masquefa que, després d’un any de formació i creixement sobre l’activitat turística a la comarca, l’allotjament forma part de la xarxa territorial de punts d’informació que donen suport a tots els agents turístics de la comarca.

Collbató Inversions a la xarxa d’aigua i increment de tarifes Collbató preveu una inversió de 676.000 euros “per pal·liar part del greu problema de l’estat de la xarxa d’aigua”, informa l’Ajuntament. També ha aprovat un reconeixement de deute amb CONGIAC que, a falta de comprovació, es xifra en mig milió d’euros. I CONGIAC ha presentat un increment de tarifes de subministrament d’aigua.

Olesa

S’obre un espai per a infants i joves

Sant Esteve Nou punt de recàrrega de vehicles elèctrics

Neteja de la zona de l’Atrium. Aj.

Nou espai per a infants i joves a Castellví. Aj.

Segon punt de recàrrega de vehicles elèctrics. Aj.

Cens d’aus a Olesa. Capreolus.

La propietat del centre comercial Atrium de Sant Andreu ha netejat en profunditat l’aparcament de la zona comercial. La mesura arriba després de les dues multes sancionadores que l’Ajuntament li ha imposat a la propietat per la manca de neteja continuada. A més, els serveis de neteja del consistori s’han encarregat d’higienitzar i buidar tota la brossa de la zona lateral.

El nou espai per a infants i joves al Centre Social de Castellví ha obert el dimarts 16 de gener. Està situat a la sala polivalent 2 de l’edifici vell de l’escola reconvertit en el nou equipament. En aquest espai s’hi poden fer deures, activitats de lleure i estudiar. Està obert cada dimarts, dimecres i dijous de 16.30 a 18.30h i, durant aquest horari, hi ha una persona responsable designada per l’Ajuntament com a referència, que supervisarà l’ús de l’espai i del material.

Sant Esteve ha posat en marxa el 9 de gener el segon punt municipal de recàrrega de vehicles elèctrics i híbrids endollables amb doble toma. Està ubicat al carrer Martorell, al costat de l’Ajuntament, i permet la recàrrega de fins a dos vehicles. El primer es va instal·lar a l’aparcament del Complex Esportiu Municipal. Actualment, els dos punts en funcionament són gratuïts i limitats.

Els membres de Capreolus han fet el 7 de gener el cens d’aus aquàtiques hivernants del tram del riu Llobregat al seu pas per Olesa. Es tracta d’una activitat que fan cada any per aquestes dates. Aquesta vegada han pogut observar individus d’unes 40 espècies diferents. Entre els més destacats hi ha el corb marí gros, la mallerenga blava, la xivitona comuna, el mosquiter comú, l’ànec collverd, diversos passerells i la titella.

Diagnòsi

COMPRA VENDA D’OR i PLATA Carrer dels arbres, 37

OLESA DE MONTSERRAT ANTES C. D’ALFONS SALA

Capreolus observa 40 espècies en el cens d’aus

Electricitat

93 750 49 97 612 26 07 93

Aire acondicionat

TASACIÓ SENSE COMPROMÍS

Serietat, discreció, pagament al moment

Imatge i so ITV

EMPENYORA LES TEVES JOIES DINERS A L’INSTANT

CASA DE EMPEÑOS

c/ Enclusa, 57, Pol. Ind. Can Comelles Esparreguera Tel. 93 772 92 71

Mecànica Pneumàtics Motos


14 Esports

labústia Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024 Totes les notícies d’esports

Sant Andreu

Sant Andreu

Gerard Martín debuta amb el Barça

Intercanvi d’equips entre Arévalo i Alonso

Sant Esteve

Gerard Martín debuta amb el Barça. Barça.

Alicia Arévalo i Ainhoa Alonso. Queens League.

Jana Fernández guanya el primer títol del curs

El santandreuenc Gerard Martín ha debutat amb el primer equip del Barça en l’amistós que els blaugranes han disputat contra el Club América a Dallas, Estats Units, el 22 de desembre. Ha saltat a la gespa de titular i ha estat substituït en el minut 72 per Cancelo. El resultat final ha estat de 2-3 a favor dels mexicans. Martín, de 21 anys, juga de lateral esquerre i ha arribat al Barça aquest mateix estiu procedent de la UE Cornellà. Al filial, que dirigeix el tècnic Rafa Márquez, s’ha guanyat un lloc a l’onze titular. Contra el Club América també ha jugat el santandreuenc Pau Prim, qui ja va debutar amb el primer equip el passat 6 de juny en un amistós al Japó contra el Vissel Kobe.

Les dues jugadores santandreuenques que juguen a la Queens League han protagonitzat un intercanvi entre els seus clubs del primer ‘split’. Alicia Arévalo jugarà a El Barrio i Ainhoa Alonso ho farà a Aniquiladoras. Arévalo ha agraït a Aniquiladoras l’estima i suport que ha rebut aquests mesos: “Ha estat una entrega d’amor constant i desinteressada. Sempre guardaré un record compartit amb vosaltres: ser campiones de la Queens Cup”. Alonso ha dit que deixar El Barrio ha estat “una decisió difícil i molt meditada. Volia donar-vos les gràcies per com em vau acollir. Heu fet que torni a agafar confiança en mi mateixa. He estat molt feliç i m’enduc bons moments i, també, alguna llàgrima amb vosaltres”.

Castellví

Es confirma la presència de Núria Marquès als Jocs Paralímpics de París

Núria Marquès. Núria Marquès.

La sesrovirenca Jana Fernández s’ha proclamat Supercampiona d’Espanya amb el Barça. El conjunt blaugrana ha superat amb comoditat el Llevant en la final (7-0). En la semifinal va derrotar

Sant Esteve Joan Armengol, president del consell consultiu de la Federació Catalana de Voleibol

La nedadora castellvinenca Núria Marquès participarà en els Jocs Paralímpics de París 2024 després que s’hagi confirmat, oficialment, la seva plaça. L’Assemblea General del Comitè Paralímpic Espanyol va aprovar el 20 de desembre les marques mínimes classificatòries en les disciplines d’atletisme i natació, entre altres mesures relacionades amb la competició. Els Jocs Paralímpics d’enguany se celebraran del 28 d’agost al 8 de setembre a la capital francesa.

el Real Madrid per 4-0. Fernández no ha pogut gaudir de minuts en aquesta competició, ja que a mitjans de desembre va patir una lesió al bíceps femoral de la cuixa dreta.

Martorell Agustí Riera es proclama campió d’Europa

Festes de l’esport

Sant Andreu

Joan Armengol amb Maribel Zamora, la presidenta de la Federació. Federació Catalana de Voleibol.

Agustí Riera. SE.

El sesrovirenc Joan Armengol ha estat nomenat president de l’Àgora, el consell consultiu de la Federació Catalana de Voleibol. L’objectiu de la comissió és preparar els actes del 70è aniversari de la federació i donar visibilitat i veu a totes les persones que han marcat la història del vòlei català. Armengol, de 64 anys, en porta 50 entrenant. És una de les persones més destacades dins del voleibol català i ha rebut la insígnia de plata de la Federació Catalana. També és el fundador del CV Sant Esteve.

El martorellenc Agustí Riera s’ha proclamat campió d’Europa en el Campionat Europeu de Natació Masters. Ho ha fet amb el Club Natació Tenerife Masters en relleus. En les proves de 4×50 lliures i 4×50 estils, en la categoria +320 anys, han superat a l’equip italià de la Poliesportiva Garden de Roma. Riera, que és ambaixador de Martorell Ciutat Europea de l’Esport, també s’ha penjat una medalla de bronze a l’exigent prova dels 800 metres lliures a la categoria +70 anys.

Aprofita les REBAIXES Fins un 50% de descompte Av Germans Martí, 9 - Tel 93 773 51 57 - Martorell C/ dels Arbres, 6 - Tel 93 772 95 42 - Olesa de Montserrat C.C. Montserrat Centre - Tel 93 770 45 29 - Abrera

Sant Andreu ha reconegut els èxits dels seus esportistes i entitats esportives en la 25a edició dels Premis de l’Esport Local. Els quatre guanyadors a millor esportista absolut han estat, en categoria masculina, el jugador de futbol sala Ghofran El Khayaty (esport col·lectiu) i el tirador amb arc Juanjo Querol (esport individual). I en categoria femenina, la portera de futbol sala Irati Marín (esport col·lectiu) i l’esgrimidora Maria Castaño (esport individual).

Olesa La 6a Nit de l’Esport Local d’Olesa ha reconegut els èxits dels esportistes i clubs de la temporada anterior. El premi al millor esportista masculí ha estat per Àlex Millán, de l’Equip Fifty Motosport, mentre que el premi a les millors esportistes femenines ha estat per Andrea Prieto i Laia Buch, del Club Patinatge Artístic Olesa.

Masquefa L’Ajuntament de Masquefa ha premiat els mèrits dels esportistes, clubs i entitats locals en la Nit de l’Esport. Unes 550 persones han assistit a la gala.


Cultura 15

Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024 labústia

Totes les notícies de cultura

Olesa

Olesa

Olesa

Gelida

Chanel publica ‘¡Agua!’, el seu primer disc

Lal’Ba estrena la cançó ‘Tendre’

Jaime Súnico és l’autor del cartell de La Passió

Santa Llúcia se celebra amb novetats

Chanel publica el seu primer disc. Chanel.

Lal’Ba publica ‘Tendre’. ACN.

Festa de Santa Llúcia. Comissió de la Festa de Santa Llúcia.

La cantant olesana Chanel Terrero ha publicat el divendres 12 de gener el seu primer àlbum d’estudi, ‘¡Agua!’ (Sony Music). El disc, amb dotze cançons, combina la música llatina, la urbana, el dance, el funk carioca i l’Ar&b. A més, compta amb col·laboradors com Ptazeta a ‘Ping Pong’, Maikel Delacalle a ‘Loka’, el músic brasiler Zé Felipe i l’italià Rocco Hunt a ‘Hasta que amanezca’. També s’inclou el single ‘Ahora que no te tengo’, el seu últim avançament del disc amb l’argentí FMK, i ‘SloMo’, el tema amb el qual va competir a Eurovisió l’any 2022. El mateix dia del llançament, Chanel ha estat signant exemplars a El Corté Inglés Callao de Madrid. I el dissabte ho ha fet al Fnac Triangle de Barcelona. Sobre les signatures, l’olesana ha dit: “Vull agrair-vos a totes les persones que heu estat donant-me suport des del principi i a totes les persones que han viatjat des de lluny per veure’m”.

El grup olesà Lal’Ba ha publicat a finals d’any ‘Tendre’ (Promo Arts Music Records), una cançó dedicada a les persones estimades que han mort i que tant es troben a faltar especialment en dates com el Nadal. El tema està inspirat en la mort dels avis d’Alba Soler, una de les integrants del grup. Es tracta de la cançó més íntima que han publicat fins ara.

Gelida ha celebrat el 13 de desembre la Festa de Santa Llúcia. La principal novetat ha estat el canvi d’ubicació de l’encesa i la cocció de les calderes de l’escudella, que després de dècades al pati dels Lluïsos, ha recuperat l’espai davant de la Masia de Can Terra. Una altra ha estat l’esmorzar de caldera mentre es cuinaven els ossos i la carn.

Presentació del cartell. La Passió.

Jaime Súnico és l’autor del cartell de la temporada 2024 de La Passió d’Olesa. Es tracta d’una obra de gairebé dos metres d’alçada i un metre i mig d’amplada, basada en les fotografies que el mateix artista va fer fa mesos al teatre.

Albert Pla presenta ‘¿Os acordáis?’

Sant Esteve

Baldo Valenti rep un altre reconeixement

L’artista sesrovirenc Baldo Valenti ha rebut un reconeixement per la seva obra ‘One Dolar’ en el Premi Artista Internacional d’Europa que s’ha celebrat a Milà. Ha rebut el ‘Certificat de Mèrit’ per “haver sabut captar, amb la seva obra, l’essència mateixa de l’art”.

L’artista polifacètic Albert Pla presentarà ‘¿Os acordáis?’ el proper 3 de febrer a La Passió d’Olesa. El nom de l’obra és el títol d’una de les darreres cançons que va compondre durant la pandèmia. Ara, Pla puja a l’escenari sol, en estat pur, a oferir un espectacle d’una poètica inusual, devastadora i electritzant.

Esparreguera

La Passió acull nous espectacles La Passió d’Esparreguera acollirà els pròxims mesos diferents espectacles, entre els quals destaquen ‘Lali Symon’ de Sergi Belbel amb Emma Vilarasau, Mont Plans i Júlia Bonjoch (17 de febrer) i ‘Lo nunca visto’ de Berto Romero (12 d’abril).

Tens problemes d’abusos bancaris? Defensem a l’usuari dels serveis financers

RECLAMEM • Devolució d’allò pagat de més per aplicació de l’IRPH • Hipoteques abusives • Devolució de les despeses hipotecàries (notaria, registre, gestoria, taxació) • Devolució clàusula terra • Devolució comissió d’obertura després de la Sentència del TJUE • Defensa i reclamacions contra les “targetes revolving’’ • Defensa en les execucions hipotecàries • Demanem la nul·litat de la fiança si vas ser fiador d’un préstec tant d’un familiar o amic com d’una societat • També podem aconseguir que no paguis el deute si el seu crèdit ha estat transmès a “un fons voltor” • Devolució de l’impost de plusvàlua

Tot això sense pagar res pels procediments. És més, el que et tornen serà tot per a tu, ja que no ens hauràs de pagar cap percentatge sobre els resultats.

C/ Pau Casals, 16 (cantonada Av. F. Macià) · Olesa 93 015 65 48 · info@usfin.cat


16 Publicitat

labústia Del 16 de gener al 15 de febrer del 2024

PROPERS ESPECTACLES A LA PASSIÓ D'ESPARREGUERA

ENTRADES A WWW.LAPASSIO.NET

Vols coneixer la nostra escola?

PORTES OBERTES

1 de febrer a les 11.00h | INF. I PRI. 7 de febrer a les 15.00h | ESO I BATX. 23 de febrer a les 15.15h | INF. 28 de febrer a les 15.00h | ESO I BATX. 1 de març a les 15.15h | INF. I PRI.

DEMANA ENTREVISTA PERSONALITZADA: lamercemartorell.cat |

93 775 01 10


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.