La Bústia - Edició maig-juny 2024

Page 1

Martorell presenta

Actuacions històriques de La Coral La Passió d’Esparreguera a Roma i el Vaticà i dels Castellers d’Esparreguera a l’interior de les Coves de Montserrat

Reobre el Centre de Naixements després de més d’un any tancat

El PSC guanya a 9 municipis i Junts+ a 1 en les eleccions del 12-M

info@labustia.cat 675 475 038 núm. 134 desembre 19 Ma r t o rell · S a n t A n d reu · Ol e s a · E s p a r reg ue ra · A b re ra · S a nt E s t e v e · Coll b at ó C a st ellví · Gelida Masque fa
proximitat
participació Difusió contro ada per OJD-PGD Des del 2007 núm 182 Del 16 de maig al 15 de juny del 2024 40.000 exemplars EMPENYORA LES TEVES JOIES DINERS A L’INSTANT TASACIÓ SENSE COMPROMÍS Serietat, discreció, pagament al moment LA CENTRAL DE L’OR COMPRA VENDA D’OR I PLATA Carrer dels arbres, 37 OLESA DE MONTSERRAT 93 750 49 97 612 26 07 93 ANTES C. D’ALFONS SALA CASA DE EMPEÑOS
la bústia.cat
i
Toni Albiol Guardons internacional i estatal de sommeliers Laia Plans, Gabriel Cara, David Segura, Emma Fernández i Mireia Serradó Premis PRBB de recerca per treballs científics
per
Neixen dos ànecs al Llac d’Olesa
primera vegada
els dos grans projectes: el nou
de La Vila
Mercat i el Parc Central

Martorell

Reobre el Centre de Naixements després de més d’un any tancat

de Balcells i Verge al Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell. La

El Centre de Naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell ha reobert el dimecres 1 de maig després de tancar la seva activitat el gener del 2023 per la marxa de llevadores i la dificultat per trobar noves professionals.

L’endemà a la reobertura, el conseller de Salut, Manel Balcells, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han visitat el centre i s’han reunit amb el director gerent de la FHSJDM, Jordi Trelis i

la llevadora referent, Lluna Orus. El centre hospitalari comarcal va ser pioner amb l’obertura a finals de 2017 de la primera Casa de Parts de Catalunya. Ara, ha reobert el servei públic amb el vist-i-plau del Departament de Salut per a les dones que volen donar a llum de forma natural i en condicions similars a les d’un domicili.

Ha estat un període d’un any i quatre mesos de reformulació del servei i l’equip compta ara amb més de 50 professionals.

La vicepresidenta del Govern i l’alcalde de Sant Andreu presenten les dades de benestar emocional de Catalunya

La vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha participat el dijous 2 de maig a Sant Andreu en la presentació de l’Indicador de benestar subjectiu de la població de Catalunya. L’acte s’ha celebrat al Teatre Núria Espert amb l’alcalde Marc Giribet, membres de l’equip govern i dones de col·lectius de Sant Andreu i dels municipis del voltant.

Sant Andreu

S’inverteixen 1,7 milions d’euros en millores urbanístiques

El Ple de l’Ajuntament de Sant Andreu ha aprovat una nova inversió d’1,7 milions d’euros que es destinaran a diferents actuacions. S’inclouen millores als parcs infantils, l’asfaltat de carrers i la reforma del parc de La Solana. L’alcalde Marc Giribet ha qualificat aquestes de “prioritàries pels propers mesos per seguir millorant el municipi”.

Martorell

Presentats els projectes del nou Mercat i del Parc Central

L’Ajuntament de Martorell ha presentat a la Fira de Primavera els dos grans projectes que el govern municipal inicia aquest mandat: la remodelació i ampliació del Mercat Municipal Les Bòbiles i el Parc Central de La Vila.

Uns dies abans, l’alcalde Xavier Fonollosa, acompanyat de la regidora de Promoció Econòmica, Rosa Cadenas, els han presentat a la premsa. Fonollosa ha dit que el nou equipament “serà el millor mercat de tota la comarca”. Amb una superfície de més del doble de l’actual, 4 plantes (2 soterranis, planta baixa i primera planta), varietat de parades d’alimentació, 5 restaurants i 174 places d’aparcament, entre altres serveis. Està previst que les obres comencin aquest juliol, que tinguin una durada de 2 anys i mig en tres fases i un cost de 14,5 mi-

Especial

lions d’euros, dels quals més de 10 els aportarà Lidl en l’execució de les obres. L’altre és el Parc Central a l’Horta de La Vila, entre els carrers Riu i Revall -que es remodelaran per convertir-se en avinguda- i el riu Anoia. El nou parc connectarà el nucli antic amb l’entorn natural i a través d’una passera arribarà fins a l’actual Parc Fluvial. Fonollosa ha destacat que “millorarem l’entorn natural i urbà” i que “el parc serà un 20% més gran que el de La Sínia”.

Les obres estan previstes que comencin aquest setembre, que durin 2 anys i tres mesos i un cost de 6 milions d’euros. D’aquests, 2,8 venen finançats per una subvenció de NextGeneration de la Unió Europea, 1,75 milions de la Diputació de Barcelona i a falta de confirmar una altra de l’ACA d’1,5 milions, cobriria el pressupost del projecte.

Movem Martorell recull reaccions al tancament del Mercat

Les dades són el resultat d’una enquesta on, en la seva primera onada, l’han respost 4.000 persones de diferents àmbits, gèneres i edats de Catalunya. Impulsat pel Govern, l’objectiu és conèixer el grau de felicitat de la ciutadania i contribuir a la millora del benestar de les persones.

Sant Andreu

Sebastià Santos és el nou comissionat de Via Pública i Manteniment

Sebastià Santos i Ciurana ha estat la per sona escollida per l’Ajuntament de Sant Andreu en la creació del ‘Comissionat pel Manteniment de la Via Pública i dels Equi paments Municipals‘. Aquesta figura, inè dita fins ara i pionera en els municipis de difusió de La Bústia que no té cap cost pel consistori, és especialista en una matèria i aportarà la seva experiència.

El govern de Junts i PSC no recula, manté el tancament forçós a finals de juny sense

I, en conseqüència, havent d’acomiadar les treballadores un any abans. Almenys cinc persones han perdut la seva feina i queden pendents els ERTOs, acomiadaments temporals, que s’allargaran el temps que duri el tancament a partir del 30 de juny. “Ningú ens ha preguntat si volem un nou centre comercial a la porta de casa”, Mònica, veïna del carrer Mercè Rodoreda. Durant la Fira de Primavera, el govern ha fet públiques les imatges, creades amb intel·ligència artificial, del que serà el nou edifici. L’objectiu és influir en l’opinió pública, que els darrers mesos ha mostrat

2 Tema de portada la bústia Del 16 de maig al 15 de juny del 2024
Visita Bústia. Sant Andreu presenta un nou Comissionat. Visita de Laura Vilagrà a Sant Andreu. Gencat. Un parc de Sant Andreu. Aj. Renders de la part del darrere del nou Mercat i del Parc Central de l’Horta de la Vila . Aj.

Toni Albiol rep un guardó internacional i continua entre els 10 millors d’Espanya

El millor sommelier de Catalunya i tercer d’Espanya 2023, director tècnic, gerent i sommelier de l’Enoteca Divins de Martorell, Toni Albiol, ha obtingut el Diploma ASI de l’Association de la Sommellerie Internationale. És el primer català a aconseguir-lo i el primer d’Espanya que ho fa com a responsable d’una botiga especialitzada. Albiol explica que es tracta d’unes exigents proves teòriques i pràctiques de servei, gastronomia i el vi mundials, gestió de begudes i de cultura de la vinya i del vi. D’altra banda, el dimecres 24 d’abril, al Salon Gourmets de Madrid, Albiol ha tornat a formar part de la selecció catalana de sommeliers i s’ha reafirmat entre els 10 millors sommeliers d’Espanya.

L’escola Joan Maragall rep el premi del Concurs de l’ONCE i l’escola Sant Andreu el Pilarín Bayés

Els alumnes de 4t de Primària de l’escola Joan Maragall de Sant Andreu han rebut el premi com a guanyadors del 40è Concurs Escolar de l’ONCE. Han ajudat a crear l’Inclusionari, un diccionari inclusiu. Sota el nom ‘TRESORS’, han participat amb la paraula ‘Lliberdependència‘.

Els alumnes de les aules guanyadores han rebut com a premi una activitat per a l’aula valorada en 500 euros i un diploma

que els acredita com a guanyadors.

D’altra banda, el conte ‘Un estiu per recordar‘, escrit pels alumnes de 1r de l’escola Sant Andreu de la Barca amb el pseudònim ‘Perú’, ha estat escollit com un dels contes guanyadors del Premi Pilarín Bayés en la categoria de cicle inicial. El pròxim 28 de maig es farà la festa de lliurament de premis al teatre Atlàntida de Vic.

Olesa / Esparreguera

Cinc alumnes obtenen el primer i cinquè premi i una menció en treballs científics

La XIX edició del Premi PRBB, que organitzen conjuntament el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra, ha guardonat diferents treballs d’alumnes d’Olesa i Esparreguera. Els guardons seleccionen els millors treballs de recerca en ciències biològiques de l’alumnat de batxillerat.

Gelida

Guardonats alumnes de l’Institut als Premis TREC

Laia Plans, de l’escola cooperativa Daina-Isard d’Olesa, ha guanyat el primer premi. En el seu treball ha utilitzat eines bioinformàtiques per endinsar-se en el món de les mutacions i la síndrome de Leigh, una malaltia mitocondrial que afecta el cervell. El cinquè premi ha estat per Gabriel Cara i David Segura, de l’institut Creu de Saba d’Olesa. El seu treball analitza la composició

Tres alumnes de l’institut de Gelida han estat guardonades amb els Premis TREC d’investigació de Batxillerat. Anna Coma ha guanyat el Premi TREC Gelida per la seva recerca ‘In termino de Castrum Gellito‘ (400 euros concedit pel consistori). Laia Reyes el primer Premi TREC per ‘Estrelles variables’ (300 euros atorgats per l’AMPA del centre). I Alba Pena el segon Premi Trec per ‘Fettnäpfchen: un estudi sobre el xoc cultural en estudiants d’intercanvi’ (200 euros entregats també per l’AMPA).

de la xocolata a través d’un estudi que aprofundeix en la cristal·lografia, combinant ciència i gastronomia. A més, el jurat ha atorgat tres mencions. Una ha estat per Emma Fernández i Mireia Serradó de l’institut El Cairat d’Esparreguera per l’estudi de la millora de la qualitat de vida dels pacients d’alzheimer a partir de les necessitats dels cuidadors i dels seus perfils.

Collbató / Esparreguera

Àfrica Aranda, Noa Ruiz i Jan Balboa, a la final del concurs AMIC-Ficcions

Àfrica Aranda i Noa Ruiz, de l’institut de Collbató, i Jan Balboa, de l’institut El Castell d’Esparreguera, han arribat a la final de la 16a edició del concurs literari AMIC-Ficcions, organitzat per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, amb les seves històries. El jurat, format per persones vinculades del món literari i de l’educació, ha seleccionat un total de 200 grups finalistes: 119 de Catalunya (187 alum -

ataBusiness

La Gestió intel·ligent de la vostra empresa

nes), 44 del País Valencià (71 alumnes), 34 de les Illes Balears (54 alumnes) i 3 grups d’Aragó (5 alumnes). Per tal de cobrir tot el territori, s’han organitzat cinc actes de lliurament de premis a Menorca, Eivissa, València i Mallorca. La gran final és el dimecres 22 de maig al CaixaForum de Barcelona.

S’han inscrit un total de 4.974 alumnes, dels quals 2.336 han presentat relats amb els tres capítols, un rècord de participació.

LA FACTURACIÓ ELECTRÒNICA SERÀ OBLIGATÒRIA AL 2025

Pressupostos, albarans, i factures Remeses bancàries

Quadre de comandament Informes i gràfics de resultats Automatitzacions i gestió intel·ligent

Facturació electrònica

Sincronització amb gestoria

Gestió de projectes

Control horari i de dedicació

Control d’stock

WEB POSICIONAMENT SEO BOTIGUES ONLINE

XXSS EINES DE GESTIÓ DE L’EMPRESA

Tema de portada 3 Del 16 de maig al 15 de juny del 2024 la bústia Av. Catalunya 60, Masquefa | 93 117 40 80 | contacte@atotarreu.com
Toni Albiol al Campionat d’Espanya de sommeliers. Grupo Gourmets. Sant Andreu Els alumnes de l’escola Joan Maragall recullen el premi. ONCE. Laia Plans, de l’escola cooperativa Daina-Isard d’Olesa. SE. Gabriel Cara i David Segura, de l’institut Creu de Saba d’Olesa. SE. Emma Fernández i Mireia Serradó, de l’institut El Cairat d’Esparreguera. SE. Laia Reyes i Alba Pena. SE.
Martorell Av. Germans Martí, 20A - Martorell · 692 229 166
Àfrica Aranda i Noa Ruiz. INS Collbató. Jan Balboa. INS El Castell Esparreguera.

La Fira de Primavera de Martorell acull dues setmanes d’activitats familiars i culturals

Amb més de 600 anys d’història, la Fira de Primavera de Martorell dona tradicionalment la benvinguda a la nova estació, coincidint amb la festivitat de Sant Marc. Enguany, del 26 d’abril al 5 de maig Martorell s’ha omplert d’esperit festiu i un gran seguit d’activitats per a totes les edats i gustos.

Tot i que en els seus orígens aquesta celebració consistia en un mercat ra mader i agrícola, actualment la Fira de Primavera aplega actes de tot

tipus, des de Fires comercials i d’artesania, grans concerts, oci familiar, cultura popular, tornejos esportius i gastronomia, entre molts d’altres. Un dels moments més esperats de la Fira ha estat, com és tradició, la representació de la Llegenda del Pont del Diable, que aquest 2024 ha arribat a la seva versió número 11 amb un espectacle que ha combinat la història popular i un espectacle aeri amb molta música i color.

4 Especial Martorell martorelldigital.cat la bústia Del 16 de maig al 15 de juny del 2024

L’Ajuntament de Martorell presenta el nou Parc de la Vila i la remodelació del Mercat

Municipal Les Bòbiles

Durant la Fira de Primavera, a més d’altres projectes del pla d’acció de l’Agenda Urbana Martorell 2030, a l’estand de l’Ajuntament s’hi ha pogut veure els dos grans projectes que s’iniciaran en els pròxims mesos a Martorell: El Parc de la Vila i la remodelació i ampliació del Mercat Municipal Les Bòbiles.

El nou Mercat Les Bòbiles potenciarà els productes de proximitat, els espais de restauració i connectarà l’edifici amb l’entorn

El nou Mercat Les Bòbiles tindrà més superfície respecte l’actual, guanyarà en il· luminació i accessibilitat i s’integrarà amb l’entorn, connectant el nou edifici amb la plaça de la Mare Caterina.

L’alcalde, Xavier Fonollosa, ha destacat que a Martorell “tindrem el millor mercat de la comarca” i ha explicat que “serà un mercat de quarta generació, que incorpora

conceptes com els establiments de restauració, un espai inferior destinat a l’entrada de mercaderies i la gestió de residus i un aparcament amb més de 170 places públiques”.

El nou edifici constarà de dues plantes inferiors, planta baixa, primera planta i altell. Tindrà una àrea de supermercat ubicada al mateix nivell que l’espai de mercat - amb parades més grans i més ben equipades-, zones de restauració i espais comuns de taules, entre d’altres. Aquest projecte tot just arrencarà el proper juliol i que és previst que acabi el novembre de 2026.

El Parc de la Vila: Nou espai verd més gran que el Parc Central de la Sínia, amb espais lúdics, esportius i de biodiversitat

Just davant de les cases del carrer Re vall, entre el nucli urbà i el curs de l’Anoia, es preveu la creació del Parc de la Vila, un nou espai verd públic i de lleure. La pri mera fase del projecte inclourà la creació d’una infraestructura verda de protecció per minimitzar el risc d’inundabilitat i la millora ambiental dels marges del riu.

En una segona etapa, es donarà forma al parc, i finalment es reurbanitzarà el front urbà amb l’edificació dels solars buits, la re habilitació de façanes, la consolidació d’edi ficis i la remodelació dels carrers del Riu i Revall, amb la creació de noves voreres, via, passeig i espais d’aparcament.

Fonollosa ha explicat que el projecte pretén

“convertir aquesta zona en un altre parc central a Martorell, i que quant a superfície serà fins i tot un 20% més gran que el Parc Central de La Sínia”.

El projecte Parc de la Vila compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Eu ropea NextGenerationEU, i el suport de la Diputació de Barcelona.

martorelldigital.cat
Especial Martorell 5
Del 16 de maig al 15 de juny del 2024 la bústia
Pressupostos Participatius 2024 Del 26 d’abril al 27 de maig decideix.martorell.cat Has vist la llum, i ho saps. Vota ja les idees que més t’agraden per a Martorell a decideix.martorell.cat. Vota ja!

Sant Esteve

Josep Valls, el Club d’Handbol i l’agermanament amb Champniers reben els premis Sesrovirencs de l’Any

Martorell

Sara Cabrera i Juan Domingo guanyen el 49è Premi Vila

Olesa

Neixen els primers dos ànecs al Llac

6 Municipis la bústia Del 16 de maig al 15 de juny del 2024 PER INFORMACIÓ I RESERVES: Kids&Us Olesa · Passeig del Progrés 31 · 08640 Olesa de Montserrat T. 672 270 402 / 672 670 048 · olesa.montserrat@kidsandus.es
Acte de lliurament dels Premi Vila de Martorell. Aj. Acte de lliurament dels premis Sesrovirencs de l’Any. Aj. El Sant Jordi, en imatges Sant Jordi a Sant Esteve. Aj. La Llegenda del Pont del Diable. La Bústia. La Fira de Primavera de Sant Esteve, en imatges Ambient a la Fira de Primavera de Sant Esteve. Aj. Els dos ànecs, que van néixer sobre el 10 de maig, neden amb la seva mare al Llac del Parc d’Olesa. La Bústia. La Fira de Primavera de Martorell, en imatges

La Factura Electrònica serà obligatòria al 2025

La nova obligació per a pimes i autònoms d’emetre factures de forma electrònica està anunciada per a mitjans del 2025, però amb l’ajuda del KIT DIGITAL pots adaptar la teva empresa per complir aquesta nova obligació de manera 100% subvencionada. La Llei Antifrau obliga les empreses que facturin menys de 6 milions d’euros (les que superen aquesta xifra ja hi estan obligades des del 2017) a subministrar de forma immediata la facturació a l’Agència Tributària, per la qual cosa la factura que s’emeti quedarà gravada de forma inalterable i si hi ha algun problema l’emissor haurà de fer-ne una rectificació.

Les empreses poden anticipar-se i contractar ara la facturació electrònica per familiaritzar-se i aprendre’n el funciona-

ment per quan arribi la posada en marxa obligatòria. És una oportunitat utilitzar els ajuts del Kit digital per cobrir el cost dels programes, la implantació i la seva formació.

El programa KIT DIGITAL es tancarà en només 6 mesos

Els ajuts a fons perdut van des dels 2.000 € per a autònoms i empreses entre 0 i 2 treballadors, als 6.000€ per a empreses entre 3 i 9 treballadors i als 12.000€ per a empreses entre 10 i 49 treballadors. Si esteu interessats en sol·licitar informació o voleu que us gestionem l’ajuda (sense cost) podeu adreçar-vos a https://atotarreu.com/kit-digital/ o trucar-nos al 93 117 40 80.

www.aTotArreu.com

T’expliquem com beneficiar-te a partir de millores energètiques al teu habitatge

La realització de millores energètiques en habitatges unifamiliars pot significar una reducció substancial del consum energètic, amb la possibilitat d’obtenir bonificacions. Assolir una disminució del 30% en la despesa energètica pot conduir a una deducció del 60% a l’impost sobre la renda de Persones Físiques (IRPF), oferint als propietaris una destacada oportunitat financera. Aquesta iniciativa permet una deducció màxima de 5.000 euros per declaració i representa una oportunitat econòmica considerable per a aquells que trien millorar l’eficiència energètica dels seus habitatges. Dins d’aquestes millores entrarien el canvi de finestres, la substitució de calderes, la implementació de sistemes d’aerotèrmia o la instal·lació de panells solars.

G ENER B I M

Assemblea General Ordinària

El Consell Rector de la Cooperativa de l’Aigua recorda a totes les persones sòcies que assisteixin a l’Assemblea General que se celebrarà el dia 18 de maig a les 17:30h. al Local Social del carrer dels Arbres, 42 . La participació activa en la presa de decisions que afecten el futur i el funcionament de la cooperativa és important, cal tenir el recolzament actiu dels socis i sòcies que en formen part.

Volem recordar als socis que l’Assemblea General és l’oportunitat perfecta per conèixer de primera mà tota la informació rellevant sobre la gestió i trajectòria de la Cooperativa al llarg dels anys. L’exposició de l’Informe de Gestió 2023, el Compte d’Explotació i el Resultat de Pèrdues i Guanys permetrà als socis comprendre plenament la situació financera i operativa de la Cooperativa. Tots els òrgans socials volem fomentar la cohesió social entre les persones sòcies de la Cooperativa, atès que és una comunitat en la qual tots tenim un interès comú en garantir un subministrament d’aigua segur i sostenible. L’Assemblea General és una oportunitat per connectar amb altres socis, intercanviar opinions i compartir idees per millorar la governança de l’entitat

Per tal de beneficiar-se d’aquestes bonificacions, els propietaris han de seguir un procediment específic. Han de dur a terme o haver realitzat les millores energètiques desitjades. El següent pas consisteix a contractar un tècnic certificador energètic per emetre dos certificats: un abans de les instal·lacions i un altre després de la implementació de les millores. En resum, aquestes iniciatives ofereixen una combinació de beneficis econòmics i mediambientals, incentivant la transició cap a un consum d’energia més sostenible i eficient.

Feliciano García Bautista. Enginyer Carrer Empordà, 80. Olesa de Montserrat 696 078 840 feliciano.generbim@gmail.com Vols deduccions significatives a la declaració

www.generbim.com

Des del Consell Rector animem els socis i sòcies a assistir per conèixer els plans i objectius dels propers anys, els quals es preveuen difícils en la disponibilitat hídrica per l’abastament d’aigua potable, entre d’altres qüestions derivades de l’emergència climàtica.

Durant l’Assemblea s’informarà de la resiliència de la Cooperativa davant d’aquests fets. Aquesta Assemblea inclou l’elecció del Comitè de Recursos, un càrrec clau per garantir una gestió eficient i transparent de la Cooperativa.

També volem mostrar el reconeixement i agraïment a totes les persones sòcies per la seva participació i compromís amb la cooperativa, valorant molt positivament la seva participació en les eleccions celebrades el dia 16 de març. En aquestes es van escollir els onze membres del Consell Rector, destacant el paper fonamental que juga la participació dels socis i sòcies, a l’hora de prendre decisions per garantir el correcte funcionament de la Cooperativa. Moltes gràcies a totes i a tots.

Assemblea General Ordinària. Eleccions

Comitè de Recursos

Dissabte, 18 de maig de 2024. 17:30 h. Seu social Comunitat Minera Olesana. Més informació: www.cmineraolesana.cat

Tots els assistents a l’Assemblea rebran els Goigs de la Comunitat Minera Olesana creats pel mestre Miquel Guillamon i Casanovas en commemoració dels 155 anys de la fundació de l’entitat.

Especial 7 Del 16 de maig al 15 de juny del 2024 la bústia
COMUNITAT MINERA OLESANA SUPPORTS THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS
la
de
renda?

Els Castellers d’Esparreguera fan història a les Coves de Montserrat

Actuació a les Coves de Montserrat. Aj Collbató.

Els Castellers d’Esparreguera han fet una actuació històrica a les Coves de Montserrat en l’any del seu 30è aniversari. Per primera vegada s’han aixecat castells a l’interior de l’emblemàtica muntanya.

L’actuació ha estat el dissabte 20 d’abril i han carregat i descarregat 2 pilars de 4, un 3 de 7, un 4 de 7, un 4 de 6 amb agulla, per acabar amb un pilar de 5 aixecat al mig de la sala la catedral de les Coves de Montserrat.

Protagonistes del mes

La Coral La Passió d’Esparreguera interpreta composicions de Josep Borràs a Roma i el Vaticà

La Coral La Passió d’Esparreguera ha fet, per primera vegada a la història de l’entitat, els dos primers concerts a l’estranger: el dissabte 4 de maig a l’església de Sant’Andrea della Valle de Roma i el diumenge a la basílica de Sant Pere del Vaticà. Ha estat convidada pel mestre organista del Vaticà, Josep Solé Coll. Els cantaires han interpretat peces de La Passió d’Esparreguera i de la Misa Catalana que va compondre el mestre compositor esparreguerí Josep Borràs i Farrés (11 de novembre 1929 – 5 d’abril de 2020). Un viatge i dos concerts que s’havien programat pel maig el 2020 i que la pandèmia ho va impedir.

A més del grup que ha actuat en aquests dos concerts, un cor format per 56 persones, també ha viatjat i ha estat

Menú de dimecres a divendres Especialitats en canalons, pollastres i conills a l’ast Gran varietat de plats

OBERT de DIMECRES a DIUMENGE de 9 a 16h

C/ Calvari, 30 · Olesa de Montserrat Tel. 93 778 02 75

NOVA CARTA, PROVA-LA! PER RECOLLIR

SERVEI A DOMICILI A: Esparreguera, Abrera, Olesa, Collbató, El Bruc, Mas d’en Gall, Can Rial i Can Sedó.

present una delegació esparreguerina formada per l’alcalde, Eduard Rivas, el regidor de Cultura, Juan Jurado, representants de la Fundació La Passió i familiars de Borràs. A la missa del Vaticà també hi van assistir representants de la delegació del Govern català a Roma i de l’ambaixada espanyola.

Des de la Coral de La Passió d’Esparreguera han expressat un “profund agraïment a totes les persones i institucions que han fet possible aquesta memorable actuació al Vaticà“.

L’alcalde Rivas ha dit que ha estat “un orgull reivindicar i celebrar l’obra i el llegat d’en Josep Borràs a Roma i el Vaticà de la mà de la Coral, La Passió d’Esparreguera, l’Ajuntament i la pròpia família. Tots junts. Una experiència

Especialitat en banquets de noces

única, inoblidable i molt emotiva”.

Des de La Passió han dit que “la música del Mestre Borràs ha sonat a la basílica de Sant Pere del Vaticà. L’ànima de la Passió, el nostre orgull, ha transcendit, esdevenint merescut homenatge a la figura del nostre gran compositor. Sempre al cor, Mestre”. I que “aquesta experiència única ha estat un moment inoblidable per a tots els membres de la Coral, que han treballat amb dedicació i passió”.

La persona que ha propiciat els dos concerts de la Coral a Roma i el Vaticà és Josep Solé Coll (Sabadell, 1974). Organista de la basílica de Sant Pere del Vaticà des del 2004. Abans d’aquesta data havia estat professor de música a escoles de Catalunya.

De dilluns a diumenge de 19.30 a 23h. 93 777 77 00 AV FRANCESC MARIMON, 94 · ESPARREGUERA

PROFESSOR/A DE FORMACIÓ VIAL

INCORPORACIÓ IMMEDIATA

CONDICIONS INTERESSANTS Tel. de contacte: 93 773 64 62 · 617 205 133

@massunyolrestaurant Ctra. de Martorell a Gelida, km 4 · Castellvi de Rosanes A 4 minuts de Martorell 93 775 14 64 · www.massunyol.com

SE COMPRAN TODO TIPO DE VEHÍCULOS

Turismos y furgonetas, etc. CERQUEM

No importa el estado

Tractores • Excavadoras

Maquinaria industrial • Camiones

Tasación a domicilio según estado. Tenemos más de 15 años de experiencia en el sector. Tramitación de los papeles en gestoría propia y traslado del vehículo en transporte especial. 666 140 224

la nostra sala per a les teves festes

INFORMACIÓ

Ràpid Montserrat Centre 93 770 36 71

Claus de cotxe, comandaments de garatge i reparació de calçat

• Programació • Codificació • Reparació

Totes les marques. Ens desplacem al seu domicili

Estem al Montserrat Centre Abrera

¿Cree usted que tiene problemas con el alcohol? ¡Quizás nosotros podamos ayudarle!

GRUPO MARTORELL

Horario de reuniones

Lunes y jueves: de 19 a 20.30h (no festivos)

Sábado: de 18.30 a 20h

www.alcoholicos-anonimos.org & 93 317 77 77 Plaça de les Cultures (Centre Cultural) de Martorell

8 Participació la bústia Del 16 de maig al 15 de juny del 2024
1
685 118 282 @elsarcs.celebracions MÉS
Lloga
A la primera fotografia els familiars de Josep Borràs, d’esquerra a dreta: Maria Mas (neta), Montserrat Borràs (filla), Laura Mas (neta), Xavier Mas, Oriol Martínez, Mercè Borràs (filla), Víctor Cabré (net), i Cèlia Millàs. A la segona, la delegació esparreguerina al Vaticà. SE.

Felicitats!

28 de maig, 96 anys De part del Pere i tota la familia. L’estimem. Gelida

Lucas 29 de maig, 3 anys De parte de los papas y la tata Martorell

la bústia.cat

Pilar 28 de maig, 72 anys A la valenta de meva germana Martorell

Han guanyat 1 entrada pel Yelmo Abrera: Ainhoa Adanero i Rosario Cabezas, de Martorell; Tomàs Sánchez, Ana Maria Galindo i Raúl Álvarez, d’Olesa; Miquel Altadill, d’Esparreguera; Josefa Ciurana i Noah Villalón, d’Abrera; Gemma Vera, de Sant Esteve; i Laura Barreda, de Gelida. Qui hagi guanyat rebrà un correu electrònic amb la invitació segons les condicions de Yelmo. Vàlides fins el 30 de juny de 2024

Per publicar la felicitació cal omplir el formulari i adjuntar la fotografia a labustia.cat o a través del codi QR

Per les fotografies de felicitacions a menors, també cal escriure el parentesc i l’autorització de la seva publicació en el mateix espai de text

Maria Jesús 24 de maig, 48 anys A la meva jova Martorell

Laura 18 de maig, 20 anys De parte de tus compañeras. Por muuuuchos más! Abrera

Maria 10 de maig, 101 anys. De part de la família. Olesa de Montserrat. 10 de abril, 11 anys. T’estimem molt! Martorell

Editorial

Reconeixements i premis

En aquesta edició de La Bústia destaquen premis i reconeixements. Des d’alumnes de centres escolars al guardonat sommelier Toni Albiol. També els guanyadors dels premis Sesrovirencs de l’Any i del Vila de Martorell.

Els protagonistes del mes arriben d’Esparreguera perquè per primera vegada els Castellers actuen a les Coves de Montserrat i la Coral La Passió a l’estranger, a Roma i el Vaticà en homenatge i record al compositor Josep Borràs. La sesrovirenca Rosalía i l’olesana Chanel continuen brillant en les seves aparicions públiques. S’anuncien les primeres festes majors i les Passions fan el dinar de germanor i balanç de la temporada. En parlem a l’apartat de cultura. També és notícia els resultats de les eleccions al Parlament del 12 de maig. I en esports medalles per a Núria Marquès i els primers campions i ascensos de categoria del CH Sant Esteve i del CF Olesa. Totes les notícies es poden ampliar a través dels codis QR o de la pàgina web labustia.cat.

Edició: Servièxit Comunicació Integral (Servièxit, SL - serviexit.com). Direcció: Lluís Gutiérrez / Redacció: Carla Martínez i Lluís Gutiérrez Col·laboracions: Roger Seró, Eva Fernández, Ricardo Peregrina, Deli Miguel, Carla Gutiérrez, Joaquim Pallarès i Jesús Vila. Contactes: publicitat@labustia.cat / info@labustia.cat / 675 475 038. Impressió: Imprintsa/ Difusió: controlada per OJD-PGD / Distribució: 40.000 exemplars (37.000 exemplars bústia a bústia i 3.000 en punts i expositors) a Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Castellví de Rosanes, Gelida i Masquefa. El contingut dels anuncis publicats és responsabilitat de l’anunciant. Dep. Leg: B-52889-2007.

Participació 9 Del 16 de maig al 15 de juny del 2024 la bústia AQUEST ESTIU VIATJA AMB TGTRAVEL DX!
exclusives. Contacta’ns! LA PALMA 7 nits Des de 755 € Des de 899 € AÇORES 7 nits MALTA 7 nits Des de 759 € RUTA PER FLANDES 7 nits Des de 1.039 € WhatsApp: 662 609 006 · www.tgtravel.net El dibuix de l’Eva Fernández La Vinyeta del Peregrina
Ofertes
Martorell Sant Andreu Olesa Esparreguera Abrera Sant Esteve Collbató Castellví Gelida Masquefa
proximitat i participació
MONTSERRAT CENTRE ABRERA Participa a: labustia.cat

El PSC ha guanyat les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig en la suma de vots dels 10 municipis de difusió de La Bústia amb 20.292 vots. Li segueix ERC amb 9.574 vots, Junts+ amb 9.050, Vox 6.459, PP 6.223, Comuns 3.579, la CUP 1.968, Aliança Catalana 1.361, el PACMA 958 i Cs 558 vots.

El PSC ha estat la primera força a 9 dels 10 municipis. Junts+ ha guanyat a un: Collbató.

El 2021, els republicans van guanyar a Olesa, Sant Esteve, Collbató, Castellví i Gelida. A la resta va guanyar el PSC.

En aquestes eleccions, el PSC ha estat la primera força a Martorell, Sant Andreu, Olesa, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve, Castellví, Gelida i Masquefa. I la segona a Collbató.

Abrera

En segona posició han quedat ERC i Junts+ a 4 poblacions, Vox a 1, a més del PSC a 1.

En concret, els republicans són segons a Martorell, Sant Andreu, Esparreguera i Masquefa. I queden en tercera posició a Olesa, Sant Esteve, Collbató, Castellví i Gelida.

Junts+ queda com a segona força a Olesa, Sant Esteve, Castellví i Gelida. I queden tercers a Martorell, Esparreguera i Castellví.

Vox queda segon a Abrera i en tercera posició a Sant Andreu. I el PP queda tercer a Abrera.

Dels candidats del territori que es presentaven pot continuar al Parlament l’actual diputat d’ERC de Sant Andreu, Jordi Albert.

Tots els resultats i els gràfics dels 10 municipis es poden consular al codi QR.

La Diputació entrega al consistori el Pla inicial de manteniment d’equipaments municipals

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament d’Abrera el Pla inicial de manteniment d’equipaments del municipi, que s’ha realitzat per a 20 instal·lacions que actualment estan oferint servei a la població, en diferents estats de conservació i manteniment. El cost total de les actuacions previstes és d’1.033.160,00 euros.

El document permet al consistori planificar les inversions en manteniment, allargar la vida útil dels edificis i les seves instal·lacions, donar un millor servei a l’usuari, garantir la seguretat de les instal·lacions, disposar d’uns equipaments més respectuosos amb el medi ambient i disminuir les despeses de manteniment.

A partir dels plans inicials de manteniment es pot avaluar els equipaments en ús a través de tres eixos: l’estat de conservació actual, les actuacions necessàries a fer i la gestió eficient d’aquest manteniment.

Jordi Martínez, regidor cessat del govern d’Olesa: “no signo allò que no puc llegir, ho comunico i no em sento culpable de res”

El regidor Jordi Martínez trenca el silenci i fa les primeres declaracions públiques. Ho ha fet en el primer Ple ordinari després que el 5 d’abril, l’alcalde Jordi Parent (ERC) el destituís de les seves funcions del govern municipal i que el Bloc Olesà-CUP l’apartés del grup per presumptes irregularitats en 102 expedients sancionadors. Un assumpte que el govern tripartit ha portat als jutjats de Martorell. Martínez ha explicat que “les raons que motiven el meu cessament estarien relacionades probablement amb

Martorell / Abrera

La consellera de Territori anuncia l’estudi d’una nova estació de tren entre Martorell i Abrera

La consellera de Territori, Ester Capella, ha anunciat que el Govern de la Generalitat, a través de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, ha adjudicat la redacció de l’anàlisi sobre la factibilitat d’una nova estació o baixador a la línia Llobregat-Anoia, concretament entre les estacions de Martorell Enllaç i Abrera, sobre el traçat actual de la línia de Manresa de FGC. Segons ha explicat, “donaria servei als treballadors del polígon de Ca n’Amat, on es troba l’empresa Seat, i també als empleats i usuaris de l’Hospital Sagrat Cor i del Campus FPCAT-UPCS de la Mobilitat Sostenible, a l’altre costat de l’autopista AP7”. L’anàlisi haurà de considerar les solucions “necessàries per donar connectivitat a peu i en bicicleta als àmbits a servir de l’altre costat de l’autopista. També haurà d’analitzar entre dues i tres alternatives d’emplaçament de l’estació o baixador”.

PRODUCTES DE FABRICACIÓ I

una notificació que es fa arribar a l’alcaldia que consta de dos fets: possibles disfuncions en la tramitació d’uns expedients dels anys 2021 i 2022 que no s’haurien signat o s’haurien signat fora de temps; i la pressió del regidor que posa en dubte reiteradament el criteri tècnic de la instructora, instant a resoldre de manera més flexible o favorable per a l’administrat, especialment les infraccions relacionades amb l’illa de vianants”.

Considera que “és la meva obligació llegir i revisar tot el que signo”, en referència als expedients sancionadors que ha de signar a proposta de la instrucció.

L’ara regidor no adscrit ha aclarit que “he estat cessat però no he dimitit perquè no em sento culpable de res i perquè seguint com a regidor puc lluitar per defensar la meva innocència i per recuperar la confiança tant de l’equip de govern com del meu grup”.

Masquefa

L’Ajuntament surt del Pla de sanejament financer

L’Ajuntament de Masquefa ha sortit del Pla de sanejament financer que va entrar l’any 2020. L’alcalde Roger Vàzquez ho ha comunicat en el darrer ple municipal després de la liquidació en positiu del pressupost de l’any 2023, aprovat per decret d’alcaldia a principis d’abril.

L’Ajuntament va entrar en un Pla de sanejament amb la tutela financera del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat després de tancar la liquidació del 2019 amb un romanent de tresoreria negatiu, un endeutament del 72% i el termini mitjà de pagament de 37 dies.

Ara, ha tancat la liquidació del 2023 amb un romanent de tresoreria positiu d’1.088.305,19 euros, un estalvi net de 830.267,85 euros i un endeutament del 52%. El període mitjà de pagament a proveïdors és d’11,43 dies.

El regidor de Finances Públiques, Daniel Gutiérrez, ha explicat que “era uns dels objectius principals per l’any 2023 i s’ha assolit”.

Pol. Ind. Magarola Sud, Carrer Tres Rieres, 1 (08292 Esparreguera) Fábrica FLEX

10 Municipis la bústia Del 16 de maig al 15 de juny del 2024
D’
flex.es FLEX publi La Bustia - prensa 255x85 v3.pdf 1 30/1/24 9:12
OUTLET A PREUS INCREÏBLES
El PSC guanya a 9 municipis i Junts+ a 1 en les eleccions al Parlament
Olesa
al teu digital de proximi tat Connecta’t labustia.cat 675 475 038 20.292 vots 32,71% 9.574 vots 15,43% 6.459 vots 10,41% 9.050 vots 14,59% 6.223 vots 10,03% 3.579 vots 5,77% 1.968 vots 3,17% 1.361 vots 2,19% 958 vots 1,54% 558 vots 0,90% Altres, nuls i blancs 2.008 vots 3,24%
Jordi Martínez. Aj.

Abrera

L’Escola Ernest Lluch, la primera del municipi que té plaques fotovoltaiques

regidores i alumnes de l’escola visiten la instal·lació de les plaques. Aj.

L’Escola Ernest Lluch serà la primera escola pública d’Abrera en tenir plaques fotovoltaiques. També el primer dels set equipaments que es doten d’energia renovable. L’alcalde Jesús Naharro, acompanyat de les regidores Mercedes Álvarez, Giulia Mirto, Arantxa Galofré i Maite Novell, han visitat els treballs de la instal·lació, que entren en funcionament. Juntament amb l’alcalde i les regidores, un grup d’alumnes de 6è de l’escola, així com la directora Judit Gonell i la cap d’Estudis Lídia Fosalba, han pogut conèixer com funcionen les plaques fotovoltaiques.

Sant Esteve

Destina més de 2 milions d’euros per instal·lar plaques fotovoltaiques

L’Ajuntament de Sant Esteve destinarà més de 2 milions d’euros a instal·lar plaques fotovoltaiques en equipaments i espais públics. El govern municipal ja ha donat llum verda als projectes executius per fer realitat el primer pas per a impulsar la creació d’una futura comunitat energètica a nivell local.

Sant Esteve

Abrera

Vive y Baila celebra els 10 anys amb una festa solidària

L’entitat Vive y Baila d’Abrera commemora enguany el seu 10è aniversari. Per celebrar-ho, ha organitzat una festa solidària a benefici del projecte Llerre By Jordi.

Durant aquesta s’ha lliurat un xec per valor de 6.481,79 euros que es destinaran a la investigació de les malalties autoinflamatòries sistèmiques rares com la que pateix el Jordi, un nen abrerenc, a través de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Els diners s’han recaptat amb la venda de polseres solidàries i amb les 70 guardioles repartides per diferents comerços, entitats i empreses col·laboradores.

La portaveu de Vive y Baila, Rakel López, ha destacat que l’acte ha anat molt bé perquè “ha vingut molta gent tot i el mal temps i el canvi d’ubicació per la previsió de pluja. Hem tingut gent des de les 10h i voluntaris per ajudar-nos en totes les activitats”.

L’alcalde Jesús Naharro també ha fet una valoració “molt positiva” de l’acte perquè l’entitat ha celebrat els 10 anys “col·laborant amb una actitud solidària”.

El projecte Mentali supera els 25.000 àpats repartits

Des de la seva posada en marxa l’octubre de 2017, el programa solidari Mentali

de Sant Esteve ha distribuït més de 25.000 àpats preparats a persones en situació de vulnerabilitat. Es tracta d’un projecte que té com a finalitat el reaprofitament dels aliments dels menjadors escolars. D’aquesta manera, es vol garantir la inclusió i promocionar la solidaritat comunitària. En aquests 7 anys s’han atès 107 famílies, arribant a un total de 185 persones. Durant el primer trimestre d’aquest 2024 s’ha arribat als 26.162 àpats. Actualment, fan ús del programa unes 23 famílies de mitjana i se’n beneficien unes 35 persones. Els àpats es distribueixen una vegada per setmana i provenen de les mostres testimoni de les cuines escolars i dels excedents que no han sortit al menjador.

gegantons emblemàtics del municipi, que enguany celebra 20 anys. Ho ha fet en un acte a la plaça de la Vila el diumenge 21 d’abril.

Jordi Escoda, cap de colla dels Gegants de Martorell, ha explicat que es tracta d’una “reproducció en miniatura, d’uns 20 centímetres d’alçada, i fet de goma, pensat perquè la canalla a partir de 2 anys hi pugui jugar tranquil·lament, i també pels col·leccionistes o la gent que vulgui tenir una de les figures representatives del poble”.

Tothom qui vulgui adquirir el nou nino dels Gegants de Martorell, per un preu de 30 euros, pot acudir a la Llibreria Miró, com a punt fix de venda, o pot contactar amb la colla durant els actes i a les xarxes socials.

Martorell / Castellví

Un projecte d’Hipofam rep 25.000 euros de finançament

Un projecte de l’associació Hipofam, l’entitat de Castellví i Martorell, ha rebut 25.000 euros de finançament de la Fundación Inocente Inocente. Amb aquesta aportació continuarà impulsant la recerca sobre la hipomagnesèmia familiar, una malaltia rara d’origen genètic, i l’atenció i suport als infants afectats per aquesta patologia. Gràcies a aquests diners, l’entitat podrà impulsar un dels seus projectes, el que duu per nom ‘Futuro Magnético‘. Concretament, es destinaran a la recerca científica sobre la malaltia per avançar cap al seu tractament i a atendre necessitats assistencials dels infants afectats per la hipomagnesèmia familiar amb hipercalciúria i nefrocalcionsi. Pel que fa a la recerca, els diners aniran a l’equip investigador del Vall d’Hebron Institut de Recerca, amb el qual Hipofam col·labora des de fa gairebé una dècada. L’objectiu de la recerca és fer una anàlisi funcional de les variants genètiques modificadores del fenotip en pacients afectats.

Municipis 11 Del 16 de maig al 15 de juny del 2024 la bústia
Membres de l’entitat Vive y Baila. Aj. L’alcalde, Antonio Cabrera, president d’Hipofam, quart per l’esquerra, en un moment de l’acte de lliurament d’ajuts. Hipofam. Un cuiner preparant menjar. Aj. Martorell Es presenta la figura de goma del Secretari Garvil Gegants de Martorell han presentat el nino de goma del Secretari Garvil, un dels La figura de goma del Secretari Garvil. Aj.

Detencions, robatoris, actes vandàlics, accidents i incendis

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup organitzat amb base al Camp de Tarragona que havia robat en domicilis de Collbató

La Policia de Sant Andreu ha detingut una persona per robar la bicicleta elèctrica d’un repartidor i una acusada de tràfic il·legal d’anabolitzants. Ha confiscat un patinet elèctric que superava els 100 quilòmetres per hora i ha immobilitzat un altre per estar manipulat i no disposar de la documentació. També ha denunciat dues persones acusades d’un robatori en un supermercat on els agents han recuperat els articles.

La Policia de Martorell ha intervingut 1.268 plantes de marihuana i ha detingut 2 persones que les portaven en 1 vehicle.

Després de les pluges del 29 d’abril, un arbre va caure a la plaça de l’avinguda Vicenç Ros de Martorell. Van quedar afectats 3 vehicles que estaven estacionats.

A Olesa han cremat 3 contenidors i ja van una vintena des d’inici d’any. I a Abrera ha aparegut una pintada a la marquesina de la parada d’autobús del barri de Sant Miquel.

La col·lisió entre dos cotxes a la B-224 al quilòmetre 21 a Sant Esteve ha deixat dues persones ferides.

A Collbató, s’ha registrat un incendi en un habitatge i en un vehicle avariat a l’autovia quan estava damunt de la grua.

El ceramista esparreguerí Feliu Trujillo Vergés ha mort el divendres 12 d’abril als 86 anys. Juntament amb la seva dona Conxita Sedó va convertir l’antic obrador terrisser, que va fundar el 1942 el seu sogre Enric Sedó, a Ceràmiques Sedó al mateix carrer Barcelona, 60. Durant la seva trajectòria de més de 60 anys, Trujillo ha exposat la seva obra a ciutats de Catalunya i Europa. També ha presentat diverses mostres sobre l’ofici i les tres generacions Sedó-Trujillo. Amb la seva família va obrir la galeria d’art, que juntament amb el taller-obrador es poden visitar i on es fa ceràmica artística i encàrrecs a mida. També van ser l’ànima del Museu de Terrissa d’Esparreguera, inaugurat el febrer de 2019.

Collbató / Martorell

Dos helicòpters donen assistència

El 5 de maig, els Bombers van evacuar un excursionista indisposat del camí de les Bateries de Montserrat, al camí vell de Collbató. Amb l’helicòpter de la unitat conjunta GRAE i SEM. El SEM l’ha atès i l’ha traslladat en estat menys greu a l’Hospital de Martorell.

Un helicòpter del SEM va aterrar el 25 d’abril al passeig de Catalunya de Martorell per donar assistència a un veí que finalment el van traslladar en ambulància a l’Hospital de Martorell.

Gelida

Un home provoca un incendi

Un home ha estat denunciat pels Mossos i Agents Rurals després de provocar un incendi prop del riu Anoia a Gelida, llençant una burilla mentre caminava. El foc ha cremat una hectàrea del bosc.

Martorell

Denunciat per marxar d’un accident

El conductor d’un turisme ha estat denunciat després de fugir d’un accident de trànsit que estava implicat sense donar assistència a la conductora d’un ciclomotor que estava ferida.

Alguns testimonis van facilitar a la Policia Local dades d’un vehicle negre i part de la numeració i lletres de la matrícula. Els agents van poder investigar la marca i model del vehicle i es va poder localitzar i identificar el conductor.

L’accident de trànsit es va produir el 13 d’abril a la rambla de les Bòbiles de Martorell entre un ciclomotor i un turisme.

Collbató / Esparreguera / Masquefa

Desmantellen diverses plantacions de marihuana

Andreu José Mestres, alcalde de Collbató entre el 1983 i el 1995 ha mort el dilluns 22 d’abril als 88 anys. Va entrar com a regidor l’any 1979 en les primeres eleccions de l’actual democràcia com a independent amb l’Agrupació d’Electors Unió Ciutadana. Va ser alcalde pel mateix grup el 1983, i després del 1987 al 1995 amb Convergència i Unió. Andreu José Mestres va governar durant 12 anys amb majoria absoluta i és l’alcalde amb el mandat més llarg després de guanyar tres eleccions consecutives. Del seu govern destaquen la urbanització del barri del Pujolet, l’adequació del Nucli Històric i de la Font del Còdol; o l’inici de la construcció de la xarxa de clavegueram al Nucli Històric i a Can Dalmases I.

un home de 31 anys com a presumpte autor d’un delicte contra la salut pública i d’un de defraudació de fluid elèctric.

A Esparreguera, la Policia Nacional ha desmantellat una altra en una nau industrial. En l’operatiu s’han detingut tres persones acusades de pertinença a grup criminal, frau elèctric i falsedat documental.

A Collbató, els Mossos han desmantellat una plantació de marihuana en una casa. Durant el dispositiu, el 8 de maig, han detingut

A Masquefa, la Policia Local ha descobert, el 21 d’abril, una plantació de marihuana al carrer Major de La Beguda Alta després de l’incendi d’un quadre elèctric. S’ha desmantellat una plantació amb més de 1.700 plantes. Els Mossos estan investigant el succés.

12 Municipis la bústia Del 16 de maig al 15 de juny del 2024 Un bon veí industrial Tel. 902 365 954 exfun POMFUSA Gestió de Cementiris www.exfun.es Serveis Funeraris www.pomfusa.com
Tornen a cremar contenidors a Olesa. Aj. Feliu Trujillo. Quim Sitjà / La Bústia. Andreu José Mestres. Aj.
Successos
Plantació de marihuana a Collbató. Mossos. Accident de trànsit a la rambla a Martorell. Aj. Incendi a Gelida. Bombers. Incendi a Collbató. SE. Servei a Collbató i Martorell. Bombers / Aj.

Olesa / Esparreguera

La Passió d’Esparreguera ha superat el nombre d’espectadors de la temporada anterior, arribant als 5.811 que mostra la “consolidació de la trajectòria ascendent de l’espectacle”, segons destaquen des de l’entitat. També que “aquest èxit no hauria estat possible sense la implicació i l’esforç dels gairebé un miler de persones que fan possible l’espectacle”. A més, enguany “s’ha registrat un notable interès per part de nous col·laboradors, que s’han

volgut sumar a l’entitat amb entusiasme”. En aquesta temporada s’han consolidat amb èxit les dues versions de l’espectacle. En fa dues, es va començar a oferir els dos formats: el tradicional i el nou. Destaquen la “millora en la configuració dels personatges, la fluïdesa i seguretat en els canvis d’escena del nou format i la sonorització”. La temporada de La Passió ha finalitzat amb un dinar de germanor al qual han assistit prop de 500 persones.

La Passió d’Olesa ha comptat amb uns 5.000 espectadors en les 8 representacions d’enguany, “mantenint els resultats de la temporada anterior i en línia amb l’objectiu marcat”. L’entitat ha fet una valoració “molt satisfactòria. L’ambient durant tota la temporada ha estat molt positiu i ha estat àmpliament compartit, a banda i banda del teló, el reconeixement de la qualitat i de l’interès que suscita la proposta de La Passió”. Des del punt de

vista de l’espectacle “s’han aconseguit les fites proposades, que aquest any anaven adreçades a la consolidació de la versió actual. S’ha millorat la interpretació i l’agilitat en les transicions entre escenes i els canvis introduïts han donat els resultats esperats”.

La temporada ha finalitzat amb un dinar de germanor amb entrega de reconeixements a col·laboradors, parlaments i un concurs sobre La Passió dels joves del taller d’interpretació.

Chanel actua en la semifinal d’Eurovisió

Chanel Terrero, representant d’Espanya en el certamen d’Eurovisió 2022, ha tornat a formar part del festival oferint una actuació en la semifinal de l’edició d’enguany.

L’olesana ha estat present a l’escenari de Malmö, on ha cantat i ballat ‘SloMo‘ amb una coreografia diferent a la que va presentar inicialment. Chanel s’ha endut l’aplaudiment dels presents i ha rebut molt bones valoracions a través de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació.

D’altra banda, l’olesana ha presentat les primeres dates i ciutats de la seva gira per presentar el seu àlbum ‘¡Agua!’ que va publicar el passat 12 de gener. Entre altres dates, actuarà al Share Festival de Barcelona el 9 de juny. I al Pride de Torremolinos l’1 de juny, i l’Atlantic d’A Corunya el 13 de juliol són d’entrada lliure i gratuïta.

Presentat el programa i el cartell de la Festa Major Olesa

Olesa

Rosalía assisteix a la gala Met i guanya un guardó

Rosalía ha assistit per tercera vegada a la gala Met, una de les festes de moda més famoses del món que reuneix gairebé un centenar de personalitats i que amb la seva presència recapten diners per l’Institut del Vestit del Museu Metropolità d’Art de Nova York (Met). Està organitzat per la seva directora Anna Wintour, també editora de la revista Vogue. La sesrovirenca ha destacat a l’alfombra vermella amb un vestit negre que duia la signatura de Dior. Enguany, la temàtica era ‘Sleeping Beauties: Reawakening Fashion’ (belles adormides: el despertar de la moda) i el codi de vestimenta era ‘El jardín del tiempo’. D’altra banda, la sesrovirenca ha estat guardonada recentment amb la Medalla del FAD 2024 que distingeix el seu treball i trajectòria. L’acte ha estat el 30 d’abril.

El cartell de la Festa Major és obra de David Soto Castellví

i

Cultura 13 Del 16 de maig al 15 de juny del 2024 la bústia Amb suport de Del 24 al 26 de maig
jove
www.castellviderosanes.cat Música i concerts. Nit
Fira de l’agricultura, el comerç
les entitats
Obra de David Soto Guezala, guanyador del Concurs de cartells de la Festa Major 2024 Anunci FM La Bustia 2024 copia.pdf 1 6/5/2024 9:22:53 Autobús - Minibus Taxi a Esparreguera, Collbató i El Bruc
L’alcalde
el
Jocs i espectacles familiars
Jordi Parent i
regidor de Festes Ferran Cerdeira, amb l’autor Jaume Gubianas de Navàs. Aj.
Participants i membres del jurat a l’acte
premis del Concurs de cartells
Les
els espectacles
fan una
positiva
d’entrega de
de la Festa Major. Aj.
Passions consoliden
i
valoració molt
Rosalía assisteix a la gala Met. Rosalía.
Totes les notícies de cultura Olesa
Els col·laboradors de La Passió d’Esparreguera després del dinar de tancament de temporada, l’1 de maig. LPE. Chanel a Eurovisió. RTVE. Col·laboradors guardonats de La Passió d’Olesa durant el dinar de final de temporada, el 5 de maig. LPO.

Martorell / Abrera / Sant Esteve

Seat obté els millors resultats de la història en un primer trimestre

Seat ha guanyat 226 milions d’euros entre gener i març, un 57% més l’any passat, i obté els millors resultats de la història en un primer trimestre. La companyia automobilística del Baix Llobregat Nord ha atribuït

Castellví

Es busquen millores per a la indústria, el comerç, l’ocupació i la mobilitat

L’Ajuntament de Castellví, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i l’associació empresarial AEPIR del polígon Rosanes s’han reunit per treballar conjuntament pel futur del teixit industrial local. El Consell ha traslladat al consistori i l’empresariat els programes de Promoció Econòmica de suport a la indústria i al comerç i al foment de l’ocupació. També ha informat d’un projecte biennal de suport al desenvolupament local de reindustrialització que ara posa en marxa. La reunió també ha servit per fer una primera anàlisi de la situació general de la indústria castellvinenca i dels principals reptes i necessitats. Un exemple és la millora de la mobilitat dels treballadors i les mercaderies.

aquesta pujada de beneficis al creixement del volum i a les millores en l’eficiència. Els ingressos també han marcat un rècord i han superat els 3.800 milions, un 6,8% més. Els lliuraments totals del grup han augmentat un 10,6% fins a 138.600 unitats, especialment pel bon comportament de la marca Cupra que ha entregat un 56.600, un 21,4% més de cotxes i batent rècords en un primer trimestre. Al seu torn, Seat ha registrat 81.900 entregues, un 4,3% més.

A banda de l’increment de volum, la rendibilitat operativa sobre les vendes ha crescut del 4% al 5,9%. “Hem aconseguit els millors resultats de la nostra història en un primer trimestre, una notícia molt positiva tenint en compte els nombrosos reptes i l’entorn altament competitiu d’aquest 2024”, ha explicat Wayne Griffiths, conseller delegat de Seat i Cupra.

Sant Esteve

S’organitza

la primera jornada ‘Sesrovires Impulsa’

La regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sant Esteve ha organitzat la primera jornada empresarial ‘Sesrovires Impulsa’. La trobada s’ha celebrat al Club de Golf Barcelona i ha reunit un centenar de persones del teixit empresarial local. La trobada neix amb la finalitat de crear sinergies i oportunitats i com a fòrum de debat per a qüestions d’interès per a les empreses. En aquesta primera edició s’ha ofert una ponència sobre infraestructures i territori a càrrec de Jordi Izquierdo, responsable de Planejament i Gestió Urbanística de l’Ajuntament.

Ametller Origen preveu començar les obres de l’Agroparc Penedès aquest estiu

Una de les imatges del projecte de l’Agroparc

El conseller delegat del grup Ametller Origen, Josep Ametller, assegura que el projecte de l’Agroparc Penedès ha superat tots els tràmits polítics i administratius i “ara només falta presentar a l’Ajuntament de Gelida el projecte d’urbanització de Can Joncoses per tal de començar les obres aquest estiu”. El conseller delegat ha garantit que aquest

L’Ajuntament i PIMEC signen un conveni

de col·laboració

L’Ajuntament de Sant Andreu i PIMEC han signat un conveni de col·laboració per impulsar polítiques conjuntes del desenvolupament de les pimes i autònoms del municipi. L’objectiu principal de l’acord és realitzar acords de millora al municipi que reverteixin en la generació d’activitat econòmica, l’ocupació i el relleu generacional. Amb aquesta col·laboració es desenvoluparà el projecte ‘Suport a l’empresa familiar’, que té com a finalitat promoure accions que facilitin la continuïtat de les pimes familiars. A més, se celebraran formacions en matèria de digitalització per impulsar conjuntament la transició de les empreses en qüestions com l’obligatorietat de la facturació electrònica.

projecte ja no ha de superar cap aval de la Generalitat, i que només ha de rebre el vistiplau tècnic de l’Ajuntament de Gelida. Un cop urbanitzada la zona, la previsió és aixecar l’obrador i també crear tota la infraestructura energètica, que Ametller destaca com a insígnia del projecte “perquè tots els productes que surtin de l’Agroparc tindran un segell que en garantirà les zero emissions“. La primera fase haurà d’estar acabada el desembre del 2026 perquè va condicionada a la inversió de 5 milions d’euros concedits a través del PERTE. En global, aquesta arrencada del projecte requerirà 60 milions. El màxim responsable de la companyia agroalimentària ha defensat que l’Agroparc serà “l’epicentre de la reconversió de l’agricultura cap a un model regeneratiu”.

L’associació de comerciants Nou Martorell organitza un nou format de fira Medieval i del comerç pel segon cap de setmana de juny, els dies 8 i 9 a la rambla de les Bòbiles. Amb el nom de ‘la Medieval’, l’entitat prepara una fira comercial i d’oci històric que es complementa amb activitats per a tota la família, espectacles i sorpreses. L’esdeveniment compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Martorell, l’associació cultural NEVEN, l’associació de comerciants Fem Vila, SC Produccions i La Bústia. L’entitat també presenta nous serveis i anima als comerços a associar-se i a participar en la fira.

14 Economia la bústia Del 16 de maig al 15 de juny del 2024
·
· So · Pre ITV · Frens ABS, ESP
· Mecànica de Climatització · Aire Condicionat · Turbo-Compressors
· Injecció de Benzina · Injecció Dièsel · Electricitat / Electrònica
Encesa
· Mecànica de manteniment
AUTO REPARACIÓ Ramon Puente
Qualitat, Preu i tots els Serveis Av. Pau Claris, 28-A / 30-A · Martorell Tel. 93 775 00 33 - Fax 93 775 00 42
Bosch Car Service… Els models del Cupra León, presentat el 2020, són els que més han crescut en vendes. Arxiu. Penedès a Gelida. Ametller Origen. Gelida Reunió de representants de l’Ajuntament de Sant Andreu i PIMEC. Aj. Reunió de representants de l’Ajuntament, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i l’AEPIR. Aj. Sant Esteve celebra la primera edició del ‘Sesrovires Impulsa’. Aj. Nou Martorell presenta ‘la Medieval’, una fira renovada Martorell
Totes les notícies d’economia
Espai Paper d’Estrassa Organitzen: Col·laboren:
La fira Medieval i del Comerç del 2023. NM.
Ricardo Peregrina
Inauguració: Divendres, 24 de maig a les 20,15h. a l’Espai Paper d’Estrassa. c. dels Arbres, 12. Olesa de Montserrat

Castellví

Núria Marquès es penja tres medalles en l’Europeu

La nedadora castellvinenca Núria Marquès s’ha penjat dos ors i una plata a l’Europeu de natació paralímpica que s’ha celebrat del 21 al 27 d’abril a Madeira.

Les medalles d’or les ha aconseguit en les proves de 100 esquena S9, una modalitat que domina des de fa anys i on va aturar el crono amb un temps d’1:10:04, i en 200 estils SM9. La plata l’ha obtingut en la prova de 100 lliures S9.

Enguany, Marquès participarà en els Jocs Paralímpics de París. Es va classificar a finals de 2023 després d’aconseguir grans marques en les competicions de la tardor.

Collbató

La nova Portals es redueix a 385 corredors

La 13a edició de La Portals ha tingut 385 corredors de BTT en una jornada familiar i d’oci, el diumenge 14 d’abril. Una participació que ha baixat respecte a l’última prova el 2022 que va tenir gairebé un miler de corredors, o el 2019 que en va tenir 1.500, el màxim permès. El club ciclista de Collbató LaTaca l’ha recuperat després que l’any passat s’anul·lés.

Sant Esteve

El CH Sant Esteve femení puja a Primera Catalana

sènior femení celebra l’ascens.

El sènior femení del CH Sant Esteve s’ha proclamat campió del grup B de la 2a Catalana i ha assolit l’ascens per jugar la pròxima temporada a Primera Catalana. Les jugadores de l’equip sesrovirenc han aconseguit la fita el dissabte 11 de maig després de derrotar al SANES Arena a Tarragona. Fa tres temporades, el CH Sant Esteve va recuperar l’equip sènior femení i després d’anys de treball ha obtingut la recompensa amb l’ascens de categoria. L’equip ha sumat 24 victòries, 1 empat i 2 derrotes a falta d’un partit.

Marc Pedro Lloret completa 7 Ultres amb 19 anys Collbató

El collbatoní Marc Pedro Lloret ha finalitzat 7 Ultres, exigents curses de muntanya, amb només 19 anys. L’última l’ha completat el dissabte 6 d’abril al Montseny, una prova de 84 quilòmetres amb 5.087 de desnivell.

El collbatoní entrena cada dia pel seu compte a Montserrat, fent molts quilòmetres a la setmana per arribar en les millors condicions a les Ultres.

Olesa

El CF Olesa assoleix l’ascens i torna a Tercera Catalana

El CF Olesa ha assolit l’ascens per tornar a jugar a 3a Catalana la pròxima temporada. Després de quedar campió en la primera fase amb 16 victòries, 1 empat i 1 derrota, va jugar la fase d’ascens. L’objectiu el va aconseguir en el vuitè partit després de l’empat a 2 contra UE Torre de Claramunt. L’equip olesà només necessitava un punt per proclamar-se campió de Lliga i l’ascens en aquella jornada. El cap de setmana següent, el 4 de maig, va tancar la temporada amb una victòria per 4-1 contra UE Hostalets de Pierola. El balanç del primer equip del CF Olesa de la temporada a 4a Catalana ha estat de 21 victòries, 4 empats i 2 derrotes.

Sant Esteve

Guillem Bonilla, al Campionat del Món de Taekwondo

El sesrovirenc Guillem Bonilla s’ha classificat per disputar el Campionat del Món de Taekwondo, que se celebrarà el mes de novembre a la ciutat xinesa de Hong Kong. Ha aconseguit els punts que necessitava durant el Campionat d’Espanya de Poomsae celebrat a Galícia. És la primera vegada que l’escola sesrovirenca tindrà un alumne en un campionat mundial.

Esparreguera

Albert

Soriano completa la seva primera Titan Desert

L’esparreguerí Albert Soriano ha aconseguit finalitzar la seva primera Titan Desert Morocco en la seva segona participació en aquesta dura prova de BTT. L’edició d’enguany ha estat del diumenge 28 d’abril al divendres 3 de maig.

En declaracions a La Bústia, Soriano ha explicat que ha estat una cursa “espectacular, plena de contrasts i desafiaments constants on m’ha sortit tot perfecte. L’assessorament del meu entrenador, Jaume Mas, ha estat providencial, la seva experiència com a seleccionador nacional de ciclisme ha estat clau per aconseguir el meu objectiu”.

L’esparreguerí ha destacat que no pot “negar l’emoció en els darrers quilòmetres, on veus que tot l’esforç ha valgut la pena“.

Sant Esteve

La Koeman Cup torna al Club de Golf al juliol

La 4a edició del torneig de golf solidari Koeman Cup se celebrarà el 19 de juliol al Club de Golf Barcelona de Sant Esteve. Els diners recaptats es destinaran a la Fundació Cruyff. La presentació de la competició ha comptat amb la presència de Ronald Koeman, l’alcalde Enric Carbonell, el regidor d’Esports Òscar Rodríguez, el president del club Santiago Rosell i la directora de la fundació Pati Roura.

Esports 15 Del 16 de maig al 15 de juny del 2024 la bústia Av Germans Martí, 9 - Tel 93 773 51 57 - Martorell C/ dels Arbres, 6 - Tel 93 772 95 42 - Olesa de Montserrat C.C. Montserrat Centre - Tel 93 770 45 29 - Abrera Som esport Av Germans Martí, 9 - Tel 93 773 51 57 - Martorell C/ dels Arbres, 6 - Tel 93 772 95 42 - Olesa de Montserrat C.C. Montserrat Centre - Tel 93 770 45 29 - Abrera Diagnòsi Electricitat Aire acondicionat Imatge i so ITV Mecànica Pneumàtics Motos c/ Enclusa, 57, Pol. Ind. Can Comelles Esparreguera Tel. 93 772 92 71
Núria Marquès amb les medalles. NM. L’handbol CHSes. Guillem Bonilla, a la dreta a Galícia. ETSes. La nova Portals. Aj Collbató. Presentació de la Koeman Cup a Sant Esteve. Aj. El sènior del CF Olesa celebra l’ascens. CFO.
Totes les notícies d’esports
Albert Soriano a la Titan Desert. Titan Desert. Marc Pedro Lloret. MPL.

Tens problemes d’abusos bancaris?

Defensem a l’usuari dels serveis financers

RECLAMEM

• Devolució d’allò pagat de més per aplicació de l’IRPH

• Hipoteques abusives

• Devolució de les despeses hipotecàries (notaria, registre, gestoria, taxació)

• Devolució clàusula terra

• Devolució comissió d’obertura després de la Sentència del TJUE

• Defensa i reclamacions contra les “targetes revolving’’

• Defensa en les execucions hipotecàries

• Demanem la nul·litat de la fiança si vas ser fiador d’un préstec tant d’un familiar o amic com d’una societat

• També podem aconseguir que no paguis el deute si el seu crèdit ha estat transmès a “un fons voltor”

• Devolució de l’impost de plusvàlua

Tot això sense pagar res pels procediments. És més, el que et tornen serà tot per a tu, ja que no ens hauràs de pagar cap percentatge sobre els resultats.

C/ Pau Casals, 16 (cantonada Av. F. Macià) · Olesa 93 015 65 48 · info@usfin.cat

la bústia Del 16 de maig al 15 de juny del 2024 16 Publicitat
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.