Page 1

KYYLEF 3/2012 LUT SCHOOL OF BUSINESS


SISÄLLYS Kyylef 3/2012

03

PÄÄKIRJOITUS

05

Nuijan päässä Juuso Almgren

06

SEFE - Kylteri , mieti uraasi jo tänään!

08

KATI:n opintotiimi tiedottaa

10

Hanna Manelius kolumnoi

12

Joka Kymmenes

16

Kunnallisvaaliehdokkaita

20

18

Opetustyö on parhaimmillaan innovointia

20

Enklaavi Ry juhlii 21- vuotiasta menestystään!

25

25

Fuksiviikot

29 NESU-ENKLAAVI:

Miten sitsit tehdään?

Elämä haltuun. nyyti.fi Tietoa verkossa.

Elämäntaitokurssi

Hengailuillat

Nettiryhmät

Elämän ja opiskelun hallintaan.

Mukavaa yhdessäoloa.

Osallistu tai seuraa muiden keskustelua.

Nyyti - opiskelijoiden tukikeskus

2

KYYLEF1/2012 AALEF 3/2012


PÄÄKIRJOITUS Syksy on alkanut vauhdikkaasti. Toisilla tämä vuosi on ensimmäinen, täynnä ratkiriemukasta uuden löytämistä. (Lue lehdestä juttu orientaatioviikoista!) Toisilla alkaa toinen tai kolmas vuosi painaa raskaammin. Jotkut saattavat jo huokaista helpotuksesta opintojen lähetessä loppuaan. Vuosijuhlat kokosivat jälleen kerran yhden maljan äärelle niin nykyiset kuin entisetkin opiskelijat. Hulppeassa viiden päivän juhlasetissä muisti lepäsi ja saimme nauttia toistemme seurasta. Juhlaviikko käsitti niin loppuunmyydyn Caribbean Cruisen, monopoli-illan, illallisjuhlan, Jenkkiaiheisen silliksen kuin myös sunnuntai aamun brittibrunssin. Tässä lehdessä paneudutaan juhlahumun lisäksi myös kulissien taakse, vuosijuhlajärjestelyjen keskiöön.

Jälleen kerran Kyylef kiittää toimituskuntaansa ja ihmisiä jotka ovat auttaneet lehden teossa. Vastaisuudessakin Kyylef julkaisee mielellään Sinun mielipiteitäsi, kuviasi tai juttujasi. Ole rohkeasti yhteydessä toimitukseen! Syksy alkaa pikkuhiljaa kääntyä talven odotteluksi ja seuraava lehti ilmestyykin vasta joululomien kynnyksellä. Siihen asti koitetaan jaksaa opiskelua ja muistetaan välillä rentoutua! Kyylef toivoo tuottavansa sinulle yhden rentoutumis-hetken!

Vuosijuhlien jälkeen urheiltiin juoksemalla 10 kilometria Sk10:ssä ja alettiin keskittymään kunnallisvaaleihin. Tässäkin lehdessä esitellään muutamia kunnallisvaaliehdokkaita, joiden esittelyt kannattaa ehdottomasti katsoa läpi. Esittelyssä on myös ehdokkaita pääkaupunkiseudulta, mikäli et ole kirjoilla Lappeenrannassa.

Päätoimittaja Laura Similä kyylef@enklaavi.fi

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan

Päätoimittaja Laura Similä

Kannen kuvat: Immonen ja Mäki

kauppatieteen opiskelijoiden ainejärjestön

Kiitos Nesu-Enklaavi, SEFE, Erik Alopaeus,

Enklaavi Ry - Kyylef

Enklaavi Ry:n jäsenille suunnattu lehti

Harri Hyvärinen, Suvi hörkkö,

Ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

Hanna Manelius ja Juuso Almgren

Paino: Lprint 400 kappaletta. KYYLEF 3/2012 3


4

KYYLEF 3/2012


Nuijan Päässä Juuso Almgren

Huhhuh minkälainen ajanjakso on takana! Enklaavi on saanut viime kuukausina vastaanottaa uudet fuksit, viettää 21:set vuosijuhlat ja järjestänyt lukuisia tapahtumia. Tulossa on vielä Pietaria, pikkujouluristeilyä, syyskokousta, kunnallisvaalit ja paljon muuta. Uusien opiskelijoiden ihmetystä seuratessa muistui allekirjoittaneellekin mieleen ensimmäiset päivät yliopistossa ja väkisinkin taittui suupielet hymyyn. Nyt on aikaa kulunut sen verran, että fuksit ovat integroituneet yhteisöömme ja täytyy tunnustaa saapumiserän olevan priimaa. Uskon, että tästä joukosta kuulemme vielä ja veikkaan ettei kiltaaktiiveista ole Enklaavilla vähään aikaan pulaa. Caribbean Cruise, Beach Party, Academic Adventure, SK-10, Lakinlaskijaiset, AA:n jatkot, kiltafutis, tuutorbileet, vuosijuhlat… On siinä ollut tekemistä mutta hauskaa on ollut! Iso kiitos kaikille mukana olleille työntekijöille, juhlijoille ja jopa teekkareillekin ;) Syksy on aina Enklaaville vuoden kovin rypistys ja uskon meidän onnistuneen tähän asti.

Kunnallisvaalit: ne lukuisten lupausten ja toiveiden loppumaton tynnyri. Taas on kymmeniä tuhansia ehdokkaita valtakunnassamme ja niiden joukosta sen oikean löytäminen tuntuu äärimmäisen vaikealta. Paljon on lupauksia kuultu ja veikkaan, että ennen kuin pöly tykistökeskityksen jälkeen laskeutuu, kuulemme niitä paljon lisää. Joku ihannoi kommunismia ja toisen mielestä kapitalismia ei koskaan voi olla liikaa. Kaikille ehdokkaille on kuitenkin yhteistä yliluonnollinen kyky olla oikeassa. Itse henkilökohtaisesti toivoisin vielä enemmän väittelyä ja ehdokkaiden yhteisiä vaalipaneeleja helpottamaan valinnan vaikeutta, sillä olemme kuitenkin äärimmäisen tärkeän asian äärellä. Meitä kaikkia helpottamaan löytyy tästä Kyylefistä muutaman kunnallisvaaliehdokkaan kirjoitukset, jotka toivottavasti helpottavat valintaa tehdessä. ÄÄNESTÄ! – Se on meidän etuoikeus

KYYLEF 3/2012

5


KYLTERI - MIETI URAASI JO TÄNÄÄN SEFEn urapalvelut kannustavat jokaista kylteriä pohtimaan uraansa jo opintojen varhaisessa vaiheessa. Tavoitteena on, että jokainen tekee itselleen mielekkäitä valintoja niin opintojen kuin kesätöidenkin suhteen. Kannattaa miettiä, mistä kursseista on itse kiinnostunut, eikä vain mennä massan mukana. Samoin on kesätöiden kanssa – aina se helpoin valinta ei välttämättä ole paras. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi hyvin tiukasti valita tietty polku ja seurata sitä – voi nimenomaan kokeilla erilaisiakin vaihtoehtoja, kunhan tekee sen tietoisesti ja miettii, mitä eri tehtävistä voi oppia. SEFEn urapalvelut tarjoavat myös opiskelijoiden käyttöön laajan kattauksen korkeatasoisia työnhakuun ja urasuunnitteluun liittyviä palveluita. Kylterinä sinulla on mahdollisuus saada henkilökohtaista uravalmennusta eli käytännössä SEFEn asiantuntija käy kanssasi läpi esim. cv:n ja hakemuksen. Uravalmennuksessa voit myös saada vinkkejä työhaastatteluun valmistautumiseen, sparrausta siihen miten kerrot omasta osaamisestasi ja taidoistasi. Sokerina pohjalla on tietysti vielä osaamisen oikea hinnoittelu eli muistahan hyödyntää myös kylterien palkkasuositukset ja henkilökohtaisen palkkaneuvonnan. Työnhaussa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, hyvin valmistautuneena ja rohkeasti etsiä eri mahdollisuuksia. Opintojen aikana kannattaa olla aktiivisesti monessa mukana – osallistua erilaisiin tapahtumiin, joista saa opin ja kokemuksen lisäksi laajan verkostopääoman, joka saattaa olla tulevaisuudessa hyvinkin arvokas. Myös SEFE on siirtymässä modernimpaan aikaan ja pyrimme tuomaan palvelumme entistä helpommin saavutettaviksi. Ajan niin uravalmennukseen, CV neuvontaan kuin palkkakeskusteluunkin voit varata netin kautta ajanvarauskalenteristamme. Tulevat webinaarimme käsittelevät niin CV:n laadintaa kuin Linkedin-palvelua, joten suosittelen olemaan linjoilla. Opiskelijoille suunnattu CV –webinaari tulossa tammikuussa 2012. (Seuraa SEFEn tapahtumakalenteria) Linkedin-webinaari 23.10 klo 8:30–9:30. Ilmoittautuminen webinaariin SEFEn tapahtumakalenterin kautta. Ajanvarauskalenteri: http://ajanvaraus.sefe.fi/ Energistä syksyä & antoisia urapohdintoja, Sirja Kulmala-Portman, asiantuntija, urapalvelut

KYLLI-TÄDIN TERVEISET Tulevaisuuden työelämässä verkostojen merkitys kasvaa jatkuvasti. Vieressäsi istuva opiskelijatoveri saattaa olla tulevaisuuden kollegasi, pahin kilpailijasi tai kenties menestyksekkään start - up firman perustaja. On hyvin tärkeää aloittaa verkostoituminen jo opiskeluaikana. Tutustu rohkeasti muihin koulumme opiskelijoihin, tutustu vaihtareihin tai lähde vaihtoon, lähde mukaan uuteen projektiin ja kohtaa innolla uudet haasteet. SEFE tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua muiden kauppatieteilijöiden kanssa ympäri Suomea, kun vuoden 2013 Kylteripäivät järjestetään Helsingissä. Ilmoittautuminen alkaa 1.11. ja muistathan, että paikat täyttyvät hyvin nopeasti. Terveisin, Maria – Kylli p. 040 5195755 maria.salmela@sefe.fi www.sefe.fi

6

KYYLEF 3/2012


KYYLEF 3/2012

7


KATIN OPINTOTIIMI TIEDOTTAA

Fuksien perehdytys LUT:n akateemisen tiedeyhteisön jäseniksi sujui perinteikkäästi AA:ssa. Kuvaaja: Maija Hujala.

Opintotiimi toivottaa kaikki kylterit ja fuksit lämpimästi tervetulleiksi aloittamaan uuden lukuvuoden opinnot. Esitämme tässä samalla myös sydämelliset kiitoksemme koko tiedekunnan puolesta tuutorointisihteeri Juuso Almgrenille ja kaikille tuutoreille! Uusien opiskelijoiden info-viikko ja perehdytys LUT:n akateemisen tiedeyhteisön jäseniksi sujui jälleen kerran erittäin hienosti.

Fuksit keräävät kilpaa opintopisteitä Fuksien opinnot lähtevätkin vauhdikkaasti liikkeelle, kun tavoitteena on opintopisteiden lisäksi uusi iPad. Tuutorointisihteeri on ideoinut opintopistekilpailun, jossa fuksit tuutoriensa johdolla keräävät opintopisteitä joukkueina kolmen ensimmäisen periodin aikana. Oman tuutoriryhmän kesken kerätään mahdollisimman paljon opintopisteitä mahdollisimman hyvällä keskiarvolla. Jokaisesta koulutusohjelmasta paras joukkue palkitaan. Tulokset julkistetaan ja voittajat palkitaan ennen lukuvuoden loppua. Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan tuloksia ja toivotamme opiskeluintoa kaikille opiskelijoillemme uuden lukuvuoden alussa. Kilpailun tavoitteena on tietysti lisätä 55 opintopistettä suorittavien määrää, mutta myös tuutorointi kehittyy kilpailun avulla. Maailman huippuyliopistoissahan tuutorit toimivat opintojen sparraajina ohjattavilleen ja muulloinkin kuin vain opintojen alussa. LTKY:n ja LUT:n lisäksi kilpailun tukijoina ovat myös Suomen Ekonomiliitto SEFE ja Tekniikan akateemiset TEK.

8

KYYLEF3/2011 AALEF 3/2012

Suomen Ekonomiliiton SEFE:n opetuspalkinto LSB:n professoreille SEFEn vuoden 2012 Opetuspalkinnon saivat LUT School of Business:n (LSB:n) kansainvälisen markkinoinnin professorit Olli Kuivalainen ja Sami Saarenketo International Entrepreneurship -kurssistaan. Kurssi kuuluu kansainvälisesti tunnustettuun, EPAS-akkreditoituun MIMM - Master in International Marketing Management –maisteriohjelmaan ja keskittyy yrittäjyyteen sekä pienen teknologiavetoisen yrityksen kasvuun ja kansainvälistymiseen. Tänä vuonna SEFEn Opetuspalkinnon saajaa etsittiin teemalla kotikansainvälistyminen. Enklaavi teki erittäin hienon ja vakuuttavan esityksen kurssista Opetuspalkinnon saajaksi. Kurssi on saanut opiskelijoilta ja yrityksiltä hyvää palautetta. Opiskelijat ovat antaneet kiitosta uusien opetustapojen lisäksi kurssin käytännöllisyydestä ja yhteistyöstä yritysten kanssa. Valintaan vaikuttivat ratkaisevasti myös mm. vaihto-opiskelijoiden määrä, aito vuorovaikutus opiskelijoiden välillä ja tosielämän casien hyödyntäminen opetuksessa. Ekonomiliiton opetuspalkinto tukee kauppatieteellisen alan opetuksen kehittämistä. Kilpailussa haetaan toimivia ja innovatiivisia käytänteitä, jotka voivat toimia esimerkkeinä hyvästä opetuksesta kaikille yliopistoille sekä olla toimintatapana uusinnettavissa. Opetuspalkinto myönnettiin jo kolmatta kertaa Lappeenrannan kauppatieteelliselle tiedekunnalle, joten voimme syystäkin olla ylpeitä opetuksemme korkeasta tasosta.


Kansainvälisen markkinoinnin maisteriopintojen pääaineen siirtymäaika

Syyslukukauden gradujen hyväksymispäivät

päättyi 31.7.2012

Kauppatieteellisen tiedekunnan gradujen hyväksymispäivät syyslukukaudella ovat 10.10, 14.11 ja 5.12. Anomus pro gradu –tutkielman hyväksymisestä (1B-lomake) toimitetaan opintosuunnittelijalle noin kaksi viikkoa ennen gradun hyväksymistä. Lisäksi opiskelija toimittaa mustiin kansiin sidotun pro gradu –tutkielman molemmille tarkastajille sekä opintosuunnittelijalle viimeistään 14 kalenteripäivää ennen tutkielman hyväksymispäivää. Unissa on tarkat aikataulut ja ohjeet valmistumisesta. Huomioittehan myös, että kypsyysnäyte on aina tehtävä pro gradu –tutkielmasta!

Kansainvälisen markkinoinnin maisteriopintojen pääaineen siirtymäaika uuteen (MIMM) tutkintorakenteeseen päättyi 31.7.2012 ja maisteritutkinnon opiskelijat ovat siirtyneet MIMM-ohjelmaan 1.8.2012. Kaikilla kv. markkinoinnin maisteriopiskelijoilla on siis opintorekisterissä kansainvälisen markkinoinnin pääaine muuttunut Master in International Marketing Management (MIMM) –ohjelmaksi ja opiskelijat valmistuvat tästä akkreditoidusta ohjelmasta. Muutos on opiskelijalle vaivaton, koska kaikki tähän mennessä tutkintoon suoritetut opinnot hyväksytään myös ”uuteen” tutkintoon. Pääaineesta ohjelmaan siirtynet opiskelijat voivat edelleen suorittaa opintoja vanhojen opinto-oppaiden rakenteita noudattaen ja kurssimuutoslistasta (Uni-portaalissa) voi tarkistaa poistuneiden ja muuttuneiden kurssien tilalle luettavat kurssit. Tutkintorakenteista on Unissa yksityiskohtaiset ohjeet ja selvitykset. Kansainvälisen markkinoinnin kandidaatintutkinnon siirtymäaika päättyy kuitenkin 31.7.2014 kuten kaikkien muidenkin pääaineiden. Pääaineissa opiskelevat voitte kuitenkin halutessanne (ja opintojenne vaihe huomioiden) siirtyä kandidaattivaiheessa suuntautumisvaihtoehtoon ja maisterivaiheessa maisteriohjelmaan. Siirtymiseen riittää opiskelijan tekemä ilmoitus (lomake, jonka liitteenä KTK/ KTM hops). Lisätietoja ja siirtymäohjeita (mm. ”siirtymäpolut”) on Uni-portaalissa.

Kirsti Tiainen – opintosihteeri puh. 050 322 6469, huone 7385.2 kirsti.tiainen@lut.fi

Mervi Lensu – opintosihteeri Puh. 050 322 6464, huone 7384.2 mervi.lensu@lut.fi

Esitä kansainvälisiin maisteriohjelmiin Opintoasioissa voit ottaa yhteyttä

liittyvät kysymykset:

seuraaviin henkilöihin:

Essi Reponen – suunnittelija, kansainväliset asiat

puh. 0400 380 265, huone 7385.1

Tuuli Marttila – opintoneuvoja

essi.reponen@lut.fi

Puh. 040 138 0363, huone 7351.1 tuuli.marttila@lut.fi

Jos olet kiinnostunut jatko-opinnoista, ota yhteyttä:

Kaija Huotari – opintosuunnittelija

Minna Ranta – opintopäällikkö

Puh. 050 322 6436, huone 7352.2

puh. 040 510 0597, huone 7386

Vastaanottoaika ma-pe klo 9 – 12.00

minna.u.ranta@lut.fi

kaija.huotari@lut.fi

KYYLEF 3/2012

9


Kolumni: Hanna Mane Manelius kirjoittaa elämästä raudan lujalla otteella kevein sormin.

”No onkos mukava aloittaa taas koulu? Pääset istumaan luennoilla, kirjoittamaan sormet ruvella 50 sivuisia harkkatöitä pilkunviilauslähdeviittausohjeitten kera, sietämään järkyttävää tenttiviikko- ja tenttitulosstressiä ja joudut vielä vaihtamaan sataman terassin tuopit väljähtäneeseen iltakahviin ryhmätyötilassa… ” T:Pieni piru opiskelijan olkapäällä. Mutta onko syksyn saapuminen sittenkään niin kamalaa? Syksyhän on vapauden kulta-aikaa! Kaikki kesänsä töissä viettäneet tietävät hyvin, että se työpaikaksi kutsuttu olio määritteli koko kesämme kulun. Työpaikka päätti monelta sinun piti herätä (tietenkin liian aikaisin), työpaikka päätti mitä puit päällesi joka ikinen päivä ( 5 kokoa liian ison työhaalarin/ sirkustirehtöörin asulta näyttävän jakkupuvun/ muodin aallonharjalla ratsastavat neonväriset crocsit). Työpaikka esti sinua nauttimasta uimarannalla niistä kolmesta hellepäivästä, jotka Suomen kesä meille tarjosi. Sen sijaan työpaikan mielestä auringonpaiste ja puistopiknikit näyttävät paljon kauniimmilta sälekaihtimien ja Marimekko-verhojen takaa. Myös muutama ystäväni varmasti allekirjoittavat edellä mainitut seikat (Kopioitu Facebook-keskusteluista, nimet muutettu): ”mä taas haluun jo kouluun. en ois uskonu sanovani tota mutta *ittuu mä en jaksa enää herää kasiks töihin. ei oo ollu yhtää lomaa! haluun nukkumaan lappeenrantaan” – Tatti Mörmänen. ”okei, helsingin jättäminen surullista MUTTA ystävät, pitkään nukkuminen, ei töitä = ihanaa!!! ” – Menni Jäntysaari

10

KYYLEF 3/2012

Vapaus – ihana sana. Syksyllä pääsemme eroon työpaikan orjuudesta ja muutumme taas oman elämämme pomoiksi. Meillä on vapaus päättää kaikesta arjen pienistä sekä isommista asioista. Jos luennolle lähtö aamulla ketuttaa, käännä kylkeä ja siirrä herätyskello soimaan tunteja myöhemmin – kuitenkin niin että ehdit vielä halvalle opiskelijasafkalle ennen koulun ravintoloitten sulkemista. Pue päällesi mitä mielesi tekee, tosin Iltalehden alla toimiva Tyyli.com suosittelee viininpunaista väriä ja kuviollisia farkkuja. Syksyn kylmyyden varjolla voit aivan rauhassa piiloutua Michelin-ukon asua muistuttaviin jättivillapaitoihin ja siirtää Rantakuntoon 201X –projektit kauas tulevaisuuteen. Myös televisiokanavat pyrkivät piristämään syysmasennuksen ensioireista kärsiviä katsojia. Syksyisin sarjojen uusia tuotantokausia starttaa kuin romansseja fuksiviikoilla, ja reality-rakastajia hemmotellaan sellaisilla helmillä kuin Big Brother, Suomen teiniäidit ja Rakas, sinusta on tullut pullukka!. Mutta muistakaa että vapauden vanavedessä kulkee aina vastuu. Kela ei kustanna jääkaappisi sisältöä tai Giggling Marlin –reissujasi, ellet puuduta peppuasi luentosalissa edes joskus. Motivaatio pitää jaksaa kaivaa esiin joka syksy, ja on hyvä tehdä myös itselle tavoitteita ja päämääriä. Ylilyönteihin ei kuitenkaan kannata sortua, sillä kukaan ei pysty nostamaan keskiarvoaan 2.14:sta 4.9:ään tai pitämään sitä jo kliseeksi muodostunutta lupausta ”täs periodissa mä sit oikeesti käyn luennoilla!”. Onneksi mitään syksyn tuomia iloja ja suruja ei tarvitse kokea yksin. Syksy kokoaa kaverit ympäri Suomea saman Skinnarilan vapaavaltion aluelle juhlimaan ja juoruamaan. Mikä onkaan parempaa kuin viinilasillinen(=pullollinen) kaveriporukalla takkatulen ääressä nautittuna (takka opiskelijakämpässä? No ainakin mun fantasiassa). Joten ota kaveria kädestä kiinni, hyppää syksyn pyörteisiin ja nauti!


Meiltä kaikki mitä juhliisi tarvitset!

JUHLAMAAILMA-MYYMÄLÄ Koskelontie 25 C, 02920 ESPOO Puh: +358 9 550 055

Tervetuloa tutustumaan Pohjoismaiden suurimpaan ilmapallojen ja juhlatarvikkeiden erikoismyymälään Juhlamaailmaan!

Myymälä palvelee: Arkisin 10 – 18 Lauantaisin 10 – 15

Myös verkossa osoitteessa www.juhlamaailma.fi

KYYLEF 3/2012

11


Ylioppilaskunnassa on koko alkuvuosi pakerrettu kunnallispolitiikan kanssa. Keväällä valmistui Joka kymmenes –Opiskelijat Lappeenrannan voimavarana – tavoiteohjelma vuosille 2012-2016. Nimensä ohjelma sai siitä tosiseikasta, että korkeakouluopiskelijoiden lukumäärä Lappeenrannassa kattaa yli 10 % kaupungin asukasmäärästä. Joka kymmenes –kampanjan tiimoilta on kierretty kertomassa niin virkamiehille, paikallispuolueille kuin kaupungin johtoryhmällekin miten opiskelijoiden viihtyvyyttä Lappeerannassa tulisi parantaa.

Mikä mättää? Kerrankin julkista liikennettä Lappeenrannassa käyttänyt opiskelija ymmärtää, miksi ohjelmassa on nostettu joukkoliikenne tärkeimmäksi teemaksi: Viisi henkilöä kulkee keskustaan edullisemmin taksilla kuin bussilla, 43 euron hintainen kuukausilippu vie valtaosan opintotuesta käteen jäävästä osasta, eikä 44 matkan sarjakortti hyödytä Skinnarilassa asustavaa, satunnaisesti joukkoliikennettä käyttävää opiskelijaa. Joukkoliikenteen hinnoittelu tuleekin muuttaa hinnoittelultaan kannustavammaksi niin päivittäin, kuin satunnaisestikin matkustavalle opiskelijalle. Skinnarilan kampusalue on Lappeenrannalle taloudellisesti merkittävä kokonaisuus. Alueella työskentelee ja opiskelee päivittäin yli 8000 henkeä, yliopisto ja ammattikorkeakoulu maksavat vuosittain yli 50 miljoonaa euroa palkkoina, ja tämä raha muodostaakin merkittävän osan lappeenrantalaisesta ostovoimasta. Tästä huolimatta länsialueen ääntä ei oteta juurikaan huomioon kunnallisessa päätöksenteossa.

Maailma muuttuu, Lappeenranta ei? Opiskelu, työskentely ja elämä ylipäätään näyttää kovin erilaiselta kuin Brežnevin aikaan. Nuoret valitsevat opiskelupaikkansa pitkälti mielikuvien ja kuulopuheiden perusteella. Kun Youtubea selailemalla Lappeenrannasta saa lähinnä kuvan keskiikäisten tuulipukupariskuntien kesälomakaupunkina, ei lainkaan kummastuta miten suurin osa suomalaisista ei edes tiedä Lappeenrannan olevan yliopistokaupunki. Sikäli kun Lappeenrannan imagoa opiskelijaystävällisenä kaupunkina parannetaan, jokikisestä opiskelupaikasta tulee haluttu ja kilpailtu. Lappeenrantalaisten opiskelupaikkojen arvostuksen 12

KYYLEF 3/2012

nousu ja korkeakoulujen huippuosaamisen tunnustus lisää kaupungin vetovoimaa ja tuo alueelle turismin lisäksi LUTin ydinosaamista hyödyntäviä yrityksiä. Yliopisto ei tätä imagomuutosta voi yksin kuitenkaan tehdä, vaan kaupungin on tunnustettava kampusalueen arvo ja hyödynnettävä alueen erikoisosaamista. Viime syksynä, Saimaan ammattikorkeakoulun muutettua Skinnarilaan, opiskelija-asumisen painopiste keikahti Lappeenrannan länsialueelle. Entisen 5 000 yliopisto-opiskelijan lisäksi niemellä opiskelee 2 400 ammattikorkeakoululaista. LOASin asuntopaikkoja ei tälle opiskelijamassalle enää yksinkertaisesti riitä. Kaavoituksen tuleekin tukea monipuolista rakennuttamista ja mahdollistaa LOASin suunnitelmat mahdolliseen uudisrakentamiseen länsialueella. Joka kymmenes –kampanjan tavoitteena on tehdä Lappeenrannasta Suomen paras paikka elää, asua ja opiskella. Edellä listatut kehityskohdat ovat vain pintaraapaisua! Tarjoamamme keinot kaupungin kehittämiseen löytyvät kampanjan sivuilta www. jokakymmenes.fi.


Saat K-Plussa-etuja yli 3000 ostopaikasta. K-Plussa on Suomen monipuolisin kanta-asiakasjärjestelmä.

Tarjoustakuu K-Plussatarjouksissa aina vähintään

–10%

Lisäksi K-Plussapisteillä etusi jopa

–5% KYYLEF 3/2012

13


SANDSTRÖMIN TOMPPA? Synnyin vuonna 1987, samana vuonna kuin SDP menetti eduskuntavaaleissa yli 100 000 ääntä ja Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan haastoi puheessaan Mihail Gorbatšovin repimään alas Berliinin muurin. Olen sitä ikäluokkaa, jolle Euroopan Unioniin kuuluminen ja kansainvälisyys on itsestäänselvyys. Kävin peruskouluni englanniksi, armeijani ruotsiksi ja nyt opiskelen kauppatieteitä suomeksi. Jo nuorena ymmärsin eron valittamisen ja vaikuttamisen välillä: halusin olla mukana päätöksenteossa ennemmin kuin huutelemassa tyytymättömyyttäni. Matkani maamme muuttamiseksi kohti kannustavampaa, liberaalimpaa ja menestyvämpää Suomea on pitänyt sisällään nuorisovaltuuston, lautakunta- ja valtuustotyöskentelyä, järjestöjohtamista. Toimin myös oman reserviupseerikurssini oppilaskunnan hallituksen puheenjohtajanakin. Sain vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 1233 ääntä ja toimin aktiivisesti kunnallispolitiikassa Vantaalla. Haluan elää Suomessa, jossa ahkeruus on aina kannattavaa. Vain työstä ja yrittämisestä kumpuava vahva talous varmistaa sen, että rahaa riittää myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tukemiseen. Kannustava yhteiskunta antaa myös meille vapauden tavoitella omannäköistämme onnellisuutta.

tomi@tomisandstrom.fi http://www.tomisandstrom.fi/

14

KYYLEF 3/2012

KYLTERI EHDOKAS Miksi Vantaalaisen kannattaisi äänestää minua? Vantaalla on velkaa kuntalaista kohden jo yli 8000 euroa. Tähän kun lyödään se yli 50 000 euroa, jonka valtio on ottanut velkaa meidän kaikkien puolesta alkaa Vantaa näyttämään pääkaupunkiseudun Kreikalta. Ja aivan kuten Euroopan kriisimaissa, ei Vantaankaan ongelmat tähän häviä. Vantaan tulot ovat pysyvästi pienemmät kuin menot. Osa haluaa kuroa tämän eron umpeen korottamalla jo entisestään korkeaa veroäyriä. Tähän en suostu. Veronkorotuksen sijaan lyhyellä tähtäimellä palveluiden järjestäminen on mietittävä uusiksi: siivouksen voi hoitaa halvemmalla ja paremmin alan kärkiyritykset. Sama pätee moniin muihinkin palveluihin. Lisäksi pääkaupunkiseudun kunnat on yhdistettävä yhdeksi metropoliksi siten, että koko alueen palveluverkot optimoidaan tarkoituksenmukaisiksi. Suomeksi: vähemmän kouluja, jotka ovat isompia ja joissa riittää kysyntää harvinaisimmillekin oppiaineille. Ja viimeiseksi Vantaan on tehtävä suomen parasta elinkeinopolitiikkaa. Vantaalle tarvitaan töitä ja osaamiskeskittymiä, joita muidenkin maiden lentokenttäkaupunkeihin on syntynyt. Betonilähiöiden rakentamisesta on siirryttävä yrityspuistojen rakentamiseen. Vain näin voidaan varmistaa kaupungille riittävät verotulot jatkossa. Mikäli olet kanssani samaa mieltä ja haluat, että veroeuroistasi huolehtii äänekäs liberaali kaupunkilainen, joka suhtautuu asioihin ennakkoluulottomasti ja kiihkottomasti – äänestä minua.


Kun minut valitaan kaupunginvaltuustoon, aion ajaa seuraavia asioita:

1. Opiskelijoiden hyvinvointi

2. Nuorten työllisyys ja yrittäjyys

3. Kunnallistalous

Olen Aapo Ahtiainen, 22-vuotias kolmannen vuoden kauppatieteiden opiskelija. Alun perin olen kotoisin Joroisista, Etelä-Savosta. Muutin pari vuotta sitten Lappeenrantaan opiskeluiden perässä. Lukion jälkeen pidin pari vuotta taukoa. Tuon parin vuoden aikana kerkesin muun muassa suorittamaan varusmiespalveluksen Kontiorannassa, purjehtimaan Atlantin valtameren ylitse, matkustelemaan maailmalla, lukemaan kirjan Alkemisti ja valmistautumaan puoli vuotta kauppatieteiden pääsykokeita varten Helsingissä. Opiskelupaikka Helsingin kauppakorkeakoulusta jäi tuolloin puolen pisteen päähän. Näin jälkeenpäin sanottuna nimenomaan tuo puoli pistettä taitaa olla elämäni paras sattuma. Lappeenrantaan päätyminen on hieno juttu. Näinä parin vuoden aikana olen päässyt toimimaan Enklaavin isäntänä ja ylioppilaskuntamme hallituksen yrityssuhde- ja viestintävastaavana. Vaikkakin molemmat organisaatiot, Enklaavi ja LTKY, ovat täysin erilaisia, on molemmilla sama tarkoitus - palvella jäsenistön etuja. Siinä missä Enklaavi tuottaa meille ”leipää ja sirkushuveja”, LTKY:n tarkoitus on valvoa ja kehittää opiskelijoiden etuja niin yliopistomme rehtorin, Lappeenrannan kaupunginjohtajan kuin Suomen Ylioppilaiden liiton kokouksissa. Parin viime vuoden aikana olen kiinnostunut entistä enemmän yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Päätinkin lähteä ehdolle Lappeenrannan kunnallisvaaleihin Suomen Keskustan listalla. Mielestäni jokaisen nuoren pitää vaikuttaa näissä vaaleissa tulevan kaupunginvaltuuston kokoonpanoon ja tehdä siitä nuorempi Opiskelijoiden hyvinvointiin kuuluu turvallinen asuminen, hyvät palvelut ja hyvä yhteisö. Asuminen on kaupungissamme loppujen lopuksi erittäin hyvällä tolalla verrattuna muihin yliopistokaupunkeihin, vaikkakin kehit-

tämistä löytyy aina. Mielestäni suurimpana parannuksen kohteena on julkisen liikenteen perinpohjainen uudistaminen ja muuttaminen järkeväksi vaihtoehdoksi Skinnarilan ja keskustan välille. Tulevaisuudessa sen täytyy olla ensimmäinen mieleentuleva vaihtoehto mietittäessä kyytejä keskustaan ja takaisin, ei se viimeinen ja hankalin. Kovinkaan moni ei taida osata nimetä kourallista enempää ystävistään, jotka ovat saanneet töitä Lappeenrannasta. Minä en ainakaan. Lappeenrannan alueen yrityksillä olisi mahdollisuus saada erittäin osaavia ja älykkäitä opiskelijoita töihin itselleen. Tätä mahdollisuutta aion parantaa entisestään ja markkinoida kaupunginvaltuustossa. Myös uusien yrityksien tukeminen täytyy ottaa paremmin huomioon sekä rahallisen avustamisen että yrityksen perustamisen lähtökohtia parantaen. Kunnallistalouden saaminen kestävälle pohjalle kuulostaa vaikealta ajatukselta - ja niin se onkin. Mielestäni velkaa ei pidä ottaa ainoastaan sen takia, että se on ”halpaa”. Kunnallistalous olisikin saatava mahdollisimman nopeasti kestävälle pohjalle. Ajamani asiat ovat suhteellisen suuria pienelle ihmiselle mutta ne ovat asioita, joita parantamalla opiskelijan hyvinvointikin paranee. Tule juttelemaan kanssani ja anna äänesi minulle!

Ystävällisin terveisin, Aapo Ahtiainen, puh. 040 8223084 aapo.ahtiainen@lut.fi tai www.facebook.com/aapoahtiainen

KYYLEF 3/2012

15


88

Juuso Seppälä Heinolan kunnallisvaltuustoon

Hallo! Olen 22-vuotias talousjohtamisen opiskelija LUTilla, ja kunnallisvaaleissa olen Kokoomuksen ehdokkaana kotikunnassani Heinolassa. Olin edellisissä kunnallisvaaleissa ehdolla jo neljä vuotta sitten, jolloin pääsin varavaltuutetuksi ja minut valittiin liikuntalautakuntaan varsinaiseksi jäseneksi. Lisäksi olen silloin tällöin kokoustanut teknisessä lautakunnassa varajäsenen roolissa. Nyt koeaika on loppunut, ja tavoitteena on päästä valtuustoon tuomaan nuorta näkemystä kunnallispolitiikkaan, kuten viime vaalien kampanjani slogan kuului. Etenkin Heinolaa taantuma on koetellut ankarasti mm. useiden tehtaiden sulkemisen johdosta, ja kunnallisverotus on jo nyt kovaa. Avainsanomani on, että julkistaloutta ei saada tasapainoon ainaisilla veronkorotuksilla saatika lisää velkaantumalla, vaan julkista kulutusta supistamalla. Heinolassa tuleekin keskittyä nimenomaan peruspalveluiden mallikkaaseen järjestämiseen sen sijaan, että kaupunki kuluttaisi varojaan ylimääräisten tehtävien hoitamiseen. Haluan olla se ikävä mies, joka toteaa että ”kiva idea, mutta mistä rahat?”. Toinen tärkeä teema on päätöksenteon muuttaminen yritysystävällisempään suuntaan. Jo neljän vuoden aikana olen huomannut kuinka yritystoimintaa voidaan kampittaa niin valtuustossa kuin lautakunnissa esimerkiksi pieniin muotoseikkoihin takertumalla, ja tämänkaltainen touhu ei varmasti edistä yrittäjien hyvää. Tori- ja keskusta-alueen kehittäminen liittyy olennaisesti yrittäjien toimintaympäristön parantamiseen, ja kaupungin onkin syytä osoittaa tukeaan aiheen tiimoilta aktivoituneille kansalaisjärjestöille. Kolmanneksi haluan toimia takuumiehenä hyvin alkaneen terveysliikuntahankkeen kehittämisen suhteen, ja kaikin toimin edistää urheilutyötä kaupungissa.

99

Pete Hyrkäs

Olen 25-vuotias, 6 vuoden tuotantotalouden opiskelija ja syntyperäinen Lappeenrantalainen. Minulla onkin siis näkemystä Lappeenrannasta ja sen kehityksestä huomattavasti pidemmältä kuin pelkästään yliopisto-opiskeluajaltani. Lukioaikanani vaikutin kaupunkimme asioihin mm. teknisen lautakunnan nuorisoedustajana. Olin myös ehdolla viime kunnallisvaaleissa täällä, mutta silloinen äänimääräni ei aivan riittänyt valtuustopaikkaan. Olen toiminut useissa opiskelija-aktiivitehtävissä, joista merkittävimpinä mainittakoon Kaplaakin toimihenkilötehtävät usean vuoden ajalta sekä LTKYn hallituksen yritys- ja yhteiskuntasuhdevastaava 2009. Olen myös toiminut aktiivisesti edaattorina sekä useissa LTKYn HalOpEd –tehtävissä, joista merkittävin tällä hetkellä on LOASin valtuuskunnan vpj:n paikka. Lisäksi työskentelen tällä hetkellä TEKin Lappeenrannan teekkariyhdysmiehenä, joten näkemystä, kokemusta ja ymmärrystä Skinnarilan opiskelijayhteisöä kohtaan kyllä löytyy.

16

KYYLEF 3/2012

Lappeenrannan suurimpana kehityskohteena näkisin elinvoimaisuuden ja työllisyyden ja sitä kautta vetovoiman lisäämisen. Parhaimman mahdollisen tason koulutusta meillä täällä jo on, mutta valmistuneet huippuosaajat eivät valitettavasti tällä hetkellä koe Lappeenrantaa ja koko Etelä-Karjalaa tarpeeksi houkuttelevana paikkana jäädäkseen tänne. Tässä Lappeenrannan tulisi ottaa vahva rooli omansa, mutta myös koko Etelä-Karjalan alueen houkuttelevuuden kehittämisessä, sillä näen, että tulevaisuudessa tällä alueella tulee olemaan korkeintaan kaksi kuntaa. Lappeenrannan elinvoimaisuuden lisäämiseksi tulisi myös kaupungin keskustarakennetta parantaa. Isolle alueelle levinnyt kaupunkikeskustamme voitaisiin tiivistää paljon järkevämmin, jolloin uusille yrittäjille – elinvoimaisuuden tuojille – tulisi tarpeeksi tilaa.


Elina Reponen Kansallinen Kokoomus

145

Olen 26-vuotias kuudennen vuoden kauppatieteiden opiskelija ja LUT:lla työskentelevä alumnisihteeri. Lähdin mukaan ehdokkaaksi, koska haluan tuoda kaupungin päätöksentekoon positiivisuutta ja uutta intoa. Sydäntäni lähellä ovat erityisesti nuorten, opiskelijoiden ja lapsiperheiden asiat. Haluan parantaa Lappeenrannan pyöräilykulttuuria ja kohentaa nuorten harrastusmahdollisuuksia. Ensisijaisen tärkeää olisi kuitenkin tehdä Lappeenrannasta houkutteleva kaupunki yrityksille, jotta saamme työllistettyä etenkin yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijoita tälle alueelle. Kaupunkia tulisi kehittää kestävästi niin, etteivät kaikki panostukset mene pelkästään turistimäärien kasvattamiseen. Jos kaupunkilaiset viihtyvät, niin viihtyvät turistitkin. Tärkeää olisi myös se, että asioista olisivat nyt päättämässä ne henkilöt, jotka joutuvat päätösten seuraukset tulevaisuudessa kantamaan.

Vastuullisuutta ja yrittäjyyttä valtuustoon – valitse Brandt! Nimeni on Jerker Brandt ja olen ehdolla Lappeenrannan valtuustoon Kokoomuksen joukkueesta. Olin mukana jo viime kisoissa 2008 ja sain silloin ensikertalaisena 113 ääntä. Nyt äänet on tarkoitus tuplata vähintään 226:teen! Kuluvan kauden aikana olen huomannut muutamia epäkohtia joita haluan lähteä korjaamaan. LUT tekee kaupungin ja koko Kaakkoisen-Suomen kannalta aivan oleellista työtä innovaatioiden ja uusien työpaikkojen syntymisen kannalta, mutta valitettavasti pelkkä fuksisuunnistus tuntuu olevan ainut asia mistä meidät muistetaan. Opiskelijat haluat tehdä työtä nyt ja valmistumisen jälkeen, tämä on mahdollistettava esim. yrittäjämyönteisyydellä. Lappeenrannassa on sanottu liian monelle hankkeelle ei (mm. leirin kauppakeskus), on aika lopettaa sanan EI lähtökohtainen käyttäminen. Lappeenrannan on kehityttyvä, peruuttamalla ei pääse eteenpäin! Toivon teiltä tukea em. epäkohtien korjaamiseksi valitsemalla minut valtuustoon. yrittäjä, teekkari kokoomuksen Lappeenrannan kunnallisjärjestön Pj kaupunginhallituksen varajäsen kaupunginhallituksen tulevaisuusjaoston jäsen koulutuskuntayhtymän tarkastuslautakunnan Pj LTKY hpj 08

facebook.com/jerker.brandt.poliitikko

Jerker Brandt 84 KOKOOMUS | LAPPEENRANTA

KYYLEF 3/2012

17


OPETUSTYÖ ON PARHAIMMILLAAN INNOVOINTIA

18

KYYLEF1/2012 AALEF 3/2012


URAAUURTAVA, INNOVATIIVINEN JA KÄYTÄNNÖLLINEN A

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) kansainvälisesti tunnustettuun Master in International Marketing Management -maisteriohjelmaan kuuluva International Entrepreneurshipkurssi voitti SEFEn vuoden 2012 Opetuspalkinnon.

”Kurssilla on käytössä sekä kansainvälinen opetusilmapiiri että uudenlaiset opetustavat. Kurssi yhdistää taitavasti yrittäjyyttä, kotikansainvälistymistä ja tiimityöskentelyä”, Enklaavi ry:n kansainvälisten asioiden- ja opintovastaava Ida Bolander perustelee ainejärjestönsä esitystä palkinnon saajaksi.

Idean kurssiin Kuivalainen ja Saarenketo ovat saaneet jo yli kymmenen vuoden ajan LUT:ssa tekemästään kansainvälisen yrittäjyyden tutkimuksestaan. Erityisesti teknologiavetoisissa pk-yrityksissä on heidän mukaansa puutteita kansainvälisen liiketoiminnan osaamisessa ja markkinoinnissa.

’’Kurssilla opiskelee toistakymmentä eri kansallisuutta ja näin tarjoutuu mahdollisuus kansainvälistymiskokemukseen kotiyliopistossa”

Tosi elämän caset motivoivat opiskelijoita

Tänä vuonna Opetuspalkinnosta kisattiin teemalla kotikansainvälisyys. Kotikansainvälistyminen (Internationalisation at Home) tarkoittaa kansainvälistymistä kotimaassa. ”Kurssilla opiskelee toistakymmentä eri kansallisuutta ja näin tarjoutuu mahdollisuus kansainvälistymiskokemukseen kotiyliopistossa’’, sanovat tämänvuotiset Opetuspalkinnon voittajat professori Olli Kuivalainen ja professori Sami Saarenketo LUT:n kauppatieteellisestä tiedekunnasta.

Kurssin kehittämisessä kansainväliset verkostot käytössä Kuivalaisen ja Saarenkedon yhteiskurssi on luonut uutta niin opetukseen kuin yritysten kansainvälistymiseenkin.Valmiita oppikirjoja ja toteutusformaatteja ei ollut saatavilla. Kuivalainen ja Saarenketo kirjoittivat kurssin kirjallisuudeksi käsikirjan ohjelmistoyritysten kansainvälistymiseen (Internationalization Handbook for the Software Business). Kirjasta on tullut hyvää palautetta eri puolilta maailmaa. Tukea kurssin kehittämiseen Kuivalainen ja Saarenketo hakivat kansainväliseen yrittäjyyteen liittyvästä IE-Scholars –verkostosta. Lappeenrantalaisprofessorit vaihtoivat ajatuksia ulkomaisten kollegoidensa kanssa ja saivat ensimmäisen harjoitustyön pohjan edesmenneeltä professori Jim Belliltä Ulsterin yliopistosta. Varsinaisen pääharjoitustyön formaatti on Kuivalaisen ja Saarenkedon omaa käsialaa.

International Entrepreneurship–kurssi keskittyy yrittäjyyteen sekä pienen teknologiavetoisen yrityksen kasvuun ja kansainvälistymiseen. Se on osa LUT:n EPAS-akkreditoitua ja siten kansainvälisesti tunnustettua ”MIMM – Master in International Marketing Management” – maisteriohjelmaa. Omaleimaisinta kurssilla ovat olleet hyvin firmalähtöinen

”Tänä päivänä opetus syventävällä maisterikurssilla on yhä enemmän dialogia, ei monologia. Homma ei ole enää yksipuolista professorin viisauden vuodattamista kuulijoille. Täytyy olla herkkänä, sillä myös fiksuilta opiskelijoilta oppii joka tilanteessa jotain uutta. ” ”hands on” – työskentely ja käytännön peilaaminen tentissä teoriaan, ohjaustapaamiset projektityöskentelyn aikana sekä ”hissipuheet” osana varsinaisen yrityksen kansainvälistymissuunnitelman esitystä ja suullinen ryhmätentti. ”Maisterikoulutuksessa ihannetilanne saavutetaan silloin kun teoria ja käytäntö kohtaavat. Opiskelijat motivoituvat työskentelemään kurssilla hartiavoimin, kun kyseessä on todellisen yrityksen todellisen kansainvälistymisproblematiikan pohtiminen ja suunnitelman laadinta yrityksen tulevaisuuden tueksi”, Kuivalainen ja Saarenketo sanovat ja huomauttavat, että kansainvälisen yrittäjyyden teoriat hakevat vielä muotoaan. Luento-opettamisen rinnalla kurssilla on korostunut opiskelijoiden ja opettajien välinen vuorovaikutus. Usein tärkeämpää Kuivalaisen ja Saarenkedon mielestä on opiskelijoiden ohjaaminen luentojen ulkopuolella kuin luennoilla.

KYYLEF 3/2012

19


I I L H

U J A Y T R S I Y V T A S A E L N K E M EN A T S I T O U V . 21

en n in ine a Ti 채r a v k i Hy i M i at arr v H Ku ti ks Te

20

KYYLEF 3/2012


! A

Torstaina luvassa oli perinteikäs monopoli-ilta, jossa irrottauduttiin arjesta ja elettiin hetki niin sanotusti elitististä elämää sikarit ja konjakit kädessä, kevyen ja ”likaisen” jazz-musiikin soidessa taustalla. Illan aikana nähtiin niin kuumaa kamppailua kuin ovelaa, suorastaan käärmemäistä, taktikointiakin.

Suuri kiitos kuuluu etenkin tiedekunnan väelle, jonka suunnilta tarjottiin piristettä opiskelijoiden arkeen koko vuodeksi! (Kauppatieteellinen tiedekunta antoi lahjaksi Enklaavi Rylle koko ensi vuoden kiltiskahvit).

Loppujen lopuksi voittajaksi selvitti tiensä viekkain ja sulokkain tyttöpörukka. Porukka, joka ratkaisun hetkillä lahjoi tuomarit ehkä älykkäimmällä tavalla: nakkikioskilta haetulla iltasapuskalla.. – Spaissarit! Onnittelut vielä heille tästä!

Kokkareiden jälkeen koitti tuo, monelle ehkä ensimmäinenkin,huikea illallisjuhla. Kasino tarjosi äärettömän hienot tilat ja hyvät ruoat. Ketään tuskin tohtii mainita jääneensä kylmäksi näissä menoissa.

Perjantai laitettiin Cocktail-tilaisuus tulille Gemmissä ja paikalle saatiin hyvissä määrin kutsuvieraita, jopa niin paljon että hallitus saatiin iloiseen pikku hiprakkaan ja juhlatunnelmaan jo sieltä käsin. Kokkareilla Enklaavi sai lahjaksi niin kurjuuttakin turhempaa (lue: kiltiksellä pojottava kylmiö. P.S. Kiitos LTKY!) kuin hyödyllistäkin materiaa.

Saatiinpa vieraaksi jopa stand-up koomikko, vanha skeptikko: Risto K. Järvinen, joka veti hyvän setin. Lainaus Risto K. Järviseltä: ’’Googletin sanan ekonomi ja hakukoneesta tuli seuraava lause: Ekonomin keskiarvo palkka on yli 5000 euroa, eikä siinä ole mitään vitsailtavaa senkin köyhäluuserit!’’

KYYLEF 3/2012

21


JENKKI SILLIS

B

22

KYYLEF 3/2012


Launtaina lähdettiin niin sanotusti Jenkkeihin, eli Tirilän työväentalolle jossa laitettiin Jenkki-sillis käyntiin pikasitseillä kello 13:00. Tarkoituksena oli kaunistelematta vetää pää täyteen mahdollisimman nopeasti. Järjestipä Helsingin KY vielä pienen yllätyksen, koska eivät kokkareille kerenneet. Yllätyksessä kului muun muassa yksi kokonainen jaloviinapullo kourallisen ihmisiä kesken. Iltapäivällä Parkkosen Pete bändeineen heitti mahtavan keikan, bändi soitti niin vanhat ja patrioottiset jenkkitunnarit kuin kaikkea muutakin. Valot olivat himmennettyinä ja tunnelma katossa sisällä, kun toiset samaan aikaan lilluivat paljussa auringon paisteessa.

S N

Ja viinapullot hakkasivat taas kattoja. Paljussa riitti väkeä tungokseksi asti, jos vuokraaja kysyy niin ei tiedetä monta siellä kerrallaan oli.. Kävihän siellä itse Parkkonenkin sukeltamassa, niin että pinnalla kellui välillä pelkkä afro (toivottavasti ei tullut traumoja..) Silliksestä on loppujen lopuksi melko vaikea kirjoittaa ns. ”pähkinänkuoressa”, koska meno ja meininki oli niin lapasesta lähtenyttä. Sunnuntain brittibrunssilla Kellarissa podettiin kollektiivista ihmisvaino-morkkis-pelkotilakrapulaa ja hoivailtiin toisiamme. Tarjolla oli tuhti brittiaamiainen, jolla sai vetäistä mahan täyteen puhdasta rasvaa.. Viihdykettä tarjoili toisten krapulaisten naamojen tuijottelun ja sormella osoittelun lisäksi vanha kunnon Bond, James Bond.

U R B I S

U R B SI

S N

U R B I S

S N

U R B

S N

KYYLEF 3/2012

23


KU LIS SIE N

TA K

AA

EMANTA SUVI JA ISANTA HARRI AVAUTUVAT

’’9 kuukautta…Odottavan aika on pitkä. Pikkujoulu sauniksessa sen uskalsimme sanoa ääneen, mutta uutista ei voinut vielä uskoa todeksi. Pauliina ja Aapo onnittelivat tulevasta ja kertoivat seuraavan 9 kuukauden olevan elämämme parasta aikaa. Silti varovasti muistutellen iloisen uutisen vaativan meiltä vastuuta, huolenpitoa ja enemmän aikaamme kuin uskoisimme. Tietämättämme edessä oli tuleva lukuisia ilon ja vihan purkauksia, hormonien sekoittamien päiden kiivasta yhteenottoa ja taisteluita siitä, kumpi valvoo yöllä uskollisena velvollisuuksille. Alku lähti liikkeelle melko huomaamattomasti. Vähitellen kuitenkin aloimme vaistoamaan vastuun, kun yhä useammin saimme paheksuvia katseita ollessamme aivan seipäässä lähes tulkoon aina. Kuulimme vanhempien kertovan kuinka vastuu olisi otettava ja omista vapaa-ajan riennoista luovuttava yhteisen hyvän tähden. Syksyllä tilanteet kärjistyivät. Hormonien vallatessa mielemme pinnan alla alkoi kiehua. Suvista kasvoi sysmäläinen pikku Hitler ja Harri lunasti itselleen Hurrikaani Harrin olomuodon. Verta, hikeä ja kyyneleitä…

24

KYYLEF 3/2012

Viimeisillä viikoilla ennen laskettua aikaa mieliimme alkoi hiipiä epätoivon siemen: mitä jos emme olekaan vielä valmiita tähän? mitä jos kaikki eivät menekään niin kuin täytyy? Mitä jos meidät muistetaan vain epäonnistuneina? Sitten se tuli. The day. Kädet tärisivät ja tuntui, että koko homma menee puihin. H-hetkellä, kun koko päivän kestänyt ähinä ja puhina oli takana päin, valtasi mielemme sanoinkuvaamaton ilo. Siinä se oli, kättemme tulos. Se mikä oli aluksi tuottanut niin paljon iloa ja loppua kohti niin paljon pakokauhua. Tässä hetkessä, kaikki rakkaat ympärillä onnitellen ja hymyillen. Ja mikä tärkeintä jumalattomasti juomaa naaman edessä. Vihdoinkin. Kiitos vuosijuhlien.’’


FUKSIVIIKOT Otoksia Enklaavi Ryn hallituksen huikeasta blogista: fuksivastaava Erik kertoi p채iv채kirjalle kaiken. Kuvat: Immonen, M채ki ja Tiainen

KYYLEF 3/2012

25


Maanantai ’’Tämä oli se päivä mitä olin odottanut koko kesän. Itse halusin hypätä kyseiseen pestiin juuri teidän takianne. Kun astuin jalallani kouluun niin kelasin välittömästi: - oliks mä oikeesti ite noin pihal kun noi vuosi sitten? Vastaus oli kyl selvä, olinhan mä. Ehkä jopa enemmänki. Vastasin typerästi tuutorini esittämiin kysymyksiin ku jännitti niin perhanasti. Mut kai se kuvaa muutenkin vähän mun luonnetta.’’ Haluan tosiaan vielä kerrata sen mun cowboy-hatun tarkoituksen. Pari vuotta sitten fuksivastaavamme halusi kehittää jonkun asian, joka sitten kiertää aina seuraavalle fuksivastaavalle. Se miksi kyseessä on cowboy-hattu, niin ei oo mitään hajua. Varmasti kyseinen herrasmies oli urheillut sen verran kovaa, niin tämmöinen luova idea iski mieleen. Hatussa lisäksi koristaa BEST-IN-merkkinen heijastinnauha. Hauskinta tässä asiassa on se, että tää heijastin on tarkoittettu koirille. Varmaan vahingossa tämäkin artikkeli on siirtynyt mulle. Mainittakoon vielä Kaplaakin fuksivastaavan vaatteesta. Kaverilla on kiertänyt sama Suomipaita jo ainakin kymmenen vuoden ajan. Käykää ihmeessä nuuskaisemassa kaverin paitaa. Rohkeat uskaltavat haistella kainaloa. Nyt varmaan huomaatte, et tän blogin kirjoittaminen on hauskaa ku ollaan vajottu niin alhaseks ku kainaloihin.

Ilta oli kyl huikea. Yhdessä hallituksen, Nesun, sen yhden kyllitädin (edustaaks se jotain?) ja BEBEK:n kanssa kiersimme eri pippaloita. Kaikissa näytti olevan aivan huikea meininki mutta yksi paikka jäi varmasti jokaisen meidän kiertävän palleron mieleen. Kyseessä oli neljäs asunto. Kun Musu otti pussistaan hienon ja suuresti arvostetun sheriffi-pullon, niin tällöin viimestään muutaman fuksin silmissä syttyi kipinä. Kun laitoimme pullon kiertämään, niin neljännen henkilön kohdalla pullo jo olikin tyhjä. Tämä oli mestarisuoritus ja todellinen Sheriffi. Vaikka kyseessä olikin neitokainen, niin noilla näytöillä pääsee jo ehdokkaaksi Kauniisiin Poikiin (tulette tutustumaan ja törmäämään näihin herrasmiehiin). Suurin osa fukseista pääsi kun pääsikin IT:n, vaikka jono oli aivan sairas. Odotus palkittiin, koska bileet oli huikeat vaikkakin kukaan tyyliin ei tuntenutkaan ketään.

Tiistai Vähän rauhallisemmalla kaavalla mentiin, eli fuksiolympialaiset. Kyseessä piti olla ns. alkoholiton tapahtuma, mutta muutamat uljaat soturit vetivätkin armottomat tumut. ’’Ite olin vetämässä ”juti-rillaa”-rastia, ja voi että kun mä nautin siitä täysin. Fuksit vetivät kyllä aivan huikeita suorituksia, mutta yksi opiskelija keräsi helpot lisäpisteet siitä ku antoi mahtavan hartiahieronnan. Tästä mä tykkäsin.’’ Kun olympialaiset saatiin päätökseen, niin olikin jo aika muutamaan leikkiin. Tuli yllätyksenä tai ei, niin Enklaavi vei voitot juomapelistä ja yllätys yllätys, myös vaatejonossa. Näitä lajeja olemme hallinneet jo vuosia, joten pitäkää tulevat tutorit myös huolen siitä että ensi vuoden fuksit hoitavat pojan kotiin jatkossakin.

26

KYYLEF 3/2012


keskiviikko This was the day we all were waiting for, eli AA. Päivä oli kokonaisuudessaan huikea ja äiti teresakin suosi meitä sään puolesta. Enklaavin rastilla saimmekin kuulla mielenkiintoisia tunnustuksia. Joitakin näistä tunnustuksista ei välttämättä olisi kuitenkaan kannattanut tuoda jokaiselle tietoon. Ei mullakaan mennyt aivan by the books. Ja tiedoksi kaikille naisille, erityisesti psykologiselle joukkotuhoaseelle ja muille tytöille hallituksesta (ehkä myös kyllitäti), ”I have no boyfriend”. Ilta oli huikea ja jatkot vielä paremmat. AA:n näytelmät olivat kaikki erittäin onnistuneita ja saimme nauttia täysin rinnoin näistä hauskista ja nöyryttävistä esityksistä. Ei mitään hätiä kuitenkaan, olemme kaikki joutuneet tehdä saman setin. Esityksissä saimme todistaa jopa kahdesti BB-Saulin läsnäolosta, ja vielä päässäni pyörii kysymys ”MIKSI?”. Lisäksi stagella pyöri useita julkkiksia joista saimme hyvät naurut. Illalla siirryimme rakkaaseen kellariin mikä räjähti sitten täysin (hyvällä tavalla). Porukka sai nyt viimeistään sen apinan pois harteiltaan ja tanssijalka vipatti sen mukaisesti. Bileet oli huikeat ja te arvon fuksit, hoiditte nämä bileet. Hallituksemme yhdessä nesun kanssa tulemme mielellämme jatkossakin järjestää parempia ja kovempia bileitä.

Torstai Viikon suurimmat ohjelmat oli takana. Taistelin kuitenkin itseni kouluun, melkeinpä vielä samoilla silmillä, katsomaan että viimeisetkin opiskelijat pääsivät ensimmäiselle luennolleen. Hyvältä näytti, ja pikaisesti karkasin kotiin. Kauaan en kuitenkin voinut ottaa lepiä, sillä hallituksemme nakkikone soitti että kiltis pitäis siivota. Mua kiinnosti niin paljon se homma, joten päätinpä mennä sinne juomaan kahvia. Suunnittelin siivousta parin tunnin ajan, jonka jälkeen kelasin et siirrän sen perjantaille. Onnistuin luistamaan tästä, suljin puhelimen ja menin kaverin luokse katsomaan HJK-Athletic Bilbao välistä ottelua. Tunsin ylpeyden aihetta nahoissani, kun huomasin että klubi sai nuhaa 6-0. Hieno setti. DAY FOUR: CHECK!

Tuli yllätyksenä tai ei, Enklaavi vei voitot juomapelistä ja yllätys yllätys, myös vaatejonossa. Näitä lajeja olemme hallinneet jo vuosia..

Torstai

KYYLEF 3/2012

27


Fuksivastaavan värittyneen tarinan lisäksi haastattelimme myös fukseja saadaksemme todellisen käsityksen fuksiviikon huipuista ja laskuista. 1. Mikä oli fuksiviikkojen mieleenpainuvin asia ja miksi? 2. Mitä on skinnarin henki ja näkyykö se fuksien keskuudessa? 3. Onko arki koittanut, miltä opiskelijan arki lappeenrannassa tuntuu?

JAANI SAULAMAA

ISA KIVINEN

1. Fuksiviikkojen mieleenpainuvin asia oli fuksisuunnistus, en tiedä milloin viimeksi olisi ollut niin hauskaa.

1. Academic Adventure + jatkot! Tutustu tosi hyvin uusiin ihmisiin ja oli tosi hauska päivä ja ilta!

2. Skinnarilan henki tiivistetysti: ota kaikki mukaan ja pidä kaverista huolta, tämä näkyy kyllä myös fukseilla, ainaki siinä kaveriporukassa missä itse liikun.

2. Skinnarila tuntuu isolta kampukselta, kun kaikki asuu niin lähekkäin! Kaikki on kaikkien kavereita, eikä porukoiden jakautumista oikeastaan ees huomaa!

3. Arki on viimein koittanut, eikä se tunnu pahalta lainkaan, hommaa tietenkin riittää, mutta kaiken kerkeää tehdä ja vapaaaikaakin jää kun ei jätä kaikkea viimetippaan! Wink.

3. Arki on kyllä koittanu... Valitettavasti. Mutta on kuitenki hauskaa opetella tätä koulunkäyntiä, kun on niin erilaista ku koskaan ennen.. Ja viikot menee tosi nopeesti hengaillessa ja kouluhommia tehtäessä. ’

VILLE VASKO 1. Fuksiviikot tuli ja meni, niinkin nopeasti ettei kunnolla kerinnyt edes tajuamaan. Monen hyvän tapahtuman ja juhlien saattelemana pidettiin hauskaa ja yritettiin tutustua mahdollisimman moneen opiskelijakaveriin. Omalta osin mieleenpainuvin asia löytyy jälkimmäisestä, olen saanut paljon uusia kavereita ja onnistunut hankkimaan porukan ystäviä, joiden kanssa opiskelukin tuntuu helpommalta. 2. Täällä yliopistolla ja sen ulkopuolella ollaan tiiviisti yhdessä. Tehdään töitä, pidetään hauskaa ja autetaan toisia. Tätä on mielestäni skinnarilan henki. Uskon että fuksien keskuudessakin tämä henki on jo läsnä. Juttelemaan pystyt menemään kenelle tahansa ja apua saat toisilta varmasti jos vain joku pystyy auttamaan. Ainakin hyviä juhlia on ollut yhdessä!

28

KYYLEF 3/2012

3. Nyt kun opiskelijan arki on koittanut Lappeenrannassa, aamuiset herätykset pahaan oloon partyjen jälkeen, nuudeli ja tonnikala kun rahat on lopussa ja ensimmäiset case tehtävät painavat niskaan. Olo on huojentunut, koska aamulla kun herää mihin olotilaan tahansa tietää että tämä on se mun juttu!


NESU ENKLAAVI - MITEN SITSIT TEHDÄÄN Mikä on tämä mystinen NESU? NESU tulee sanoista Nordiska Ekonomie Studerandes Union. Järjestönä NESU on ollut olemassa aina vuodesta 1947 asti. Rakkaaseen lappeen Rantaamme tämä järjestö löysi tiensä viisi vuotta sitten. Synnystään lähtien NESU-Enklaavi on on järjestänyt sitsejä ja tätä nykyä kaikki Enklaavin sitsit ovatkin ”NESU-vetoisia”. Joka vuosi vaihtuvaa toimiryhmää pyörittää 7 henkinen ryhmittymä, jonka vastuulla on omien sitsien järjestämisen lisäksi myös ulkopaikkakuntien sitseille ihmisten järjestely. Mistä on hyvät sitsit sitten tehty? Seuraavassa ”pienehkö” yhteenveto juuri olleista fuksisitseistä. Hyvät sitsit on tehty Ihmisistä, ruuasta, juomasta sekä loistavasta meiningistä. Mutta.. miten käytännössä nämä hienot akateemiset pöytäjuhlat syntyvät? Ensinnäkin tarvitsemme penaalin terävimpiä kyniä pohtimaan teeman kullekin sitsijuhlalle – joka ikisen NESUn jäsenen. Tämän jälkeen mietimme (tai tarjoiluvastaavamme miettii) teemaan sopivat tarjottavat ruuat, suunnittelemme ja tilaamme natsaavat haalarimerkit sekä sitsivihkot, koristelut, tilan, jossa pidämme sitsit sekä tietysti juomapuolen. Nämä toimet saattavat vaatia uhrautumista itse kultakin jäseneltä (kuten Hannulta ja Panulta, jotka joutuivat rämpimään rapakon toiselle puolelle), mutta haluamme tietenkin varmistaa Teidän viihtyvyytenne! Välillä, kun olemme erittäin inspiroituneita, saatamme järkätä pienimuotoisia kilpailuja (kuten fuksisuunnistuksessa) virittämään sitsitunnelmaa jo ennakkoon. Sitsipäivän sarastaessa yhdistämme jälleen voimamme ja järjestämme kaiken valmiiksi juhlia varten. Voilá! Siinä ovat pettämättömät ainekset, joita sekoittamalla ja vatkaamalla valmistuvat sitsit. Sitsit itsessään sitten pärähtivät käyntiin toastmasterien maailmanluokan sisääntulolla. Perinteiseen tapaan toastit johdattivat juhlakansan yhteiseen alkumaljaan ja Helan går raikasi läpi kellarin kosteiden betoniseinien. Tätä seurasivat toastmasterien esittelyt, sekä sitsisääntöjen läpikäyminen. Kun muodollisuudet

oli hoidettu, alettiinkin jo pikkuhiljaa päästä asiaan, eli viin.. seurusteluun ja akateemiseen verkostoitumiseen. Illan aikana sitseillä nähtiin monta esittäytymistä ja siellähän riitti niitä esittäytyjiä. Oli hallitusta ja kaunista poikaa. Oli wanhaa ja uutta Nesua. Oli punahilkkaa ja piraattia etc. etc.. Välissä laulettiin sitsilauluja ja juotiin mehulasit tyhjiksi niin, että loppuillasta pikku-Kaapon päätä pakotti. Yksikin pannahinen pastori meni juottamaan toasteille jallua, joka on muuten aika hyvää, saattaen heidät epämääräiseen tilaan, jota myös jurrimus humallukSEKSI (kavereiden kesken jurri vaan) kutsutaan. Ennen kuin homma riistäytyi täysin käpälästä, päätettiin sitsit mielivaltaisesti panna päätökseen. Tässä vaiheessa juhlakansa siirtyi hetkeksi ulos pirtsakkaan syysiltaan nauttimaan toisistaan ja skinnarilan raikkaasta ulkoilmasta. Jatkoista on mainittava ainakin se, että ne tapahtuivat, koska näin kerrotaan. Jokainen askarteli illan aikana oman henkilökohtaisen palapelinsä, jota sitten seuraavana päivänä saattoi kivasti himassa yrittää kasailla. Toiset siis selvisivät kunnioitettavasti kotiin asti, kun taas toiset jäivät matkan varrelle. Kaiken kaikkiaan ilta oli siis aivan upee, vaikkei kukaan onnistunutkaan löytämään Hannun kadonnutta nuoruutta. ”Teekkarin ja kylterin ja Skinnarilan hengen nimeeen! Jalluu jalluu JAA-ALLUUUUUUUUUUUUUU....” Tässä onkin juuri ehkä sitsien paras anti. Sitsit mahdollistavat tutustumisen aivan uusiin ihmisiin aivan erilaisella tavalla kuin vaikka koulussa on mahdollista. Ne myöskin tarjoavat uusille opiskelijoille aivan uudenlaisia kokemuksia sekä olitpa sitten vanha tai uusi opiskelija AINA taatusti erinomaiset juhlat ja mahtavaa seuraa. Teksti on koostettu useista asiantuntija lausunnoista ja allekirjoittaneet eivät vastaa tekstin sisällöstä. NESU-Enklaavi

KYYLEF 3/2012

29


30

KYYLEF 3/2012


International and Academic affairs IDA BOLANDER Dear fellow students Autumn has arrived and along with it tons of new students. The first day of school was full of excitement, new friends to be and curiosity of what was coming. The first few days always go by in a heartbeat and more than often become a blurry swirl of events and information that doesn’t follow any logic. But the cloudy memories will last for a lifetime. I would like to congratulate you for choosing LUT as your place of study. It doesn’t matter if you are an exchange student for a semester, for a full year or a degree student, I’m sure you will enjoy your time here in Lappeenranta. LTKY and all the eight guilds organize many events for everyone. There are various clubs you can join to continue your hobby or to start whole new hobbies. All guilds throw sitz-parties, annual grand balls and many other great events you don’t want to miss. To keep up with Enklaavi (student organisation of LUT School of Business) check out our facebook page and our website www. enklaavi.ar. If you have any questions about Enklaavi or student life here, don’t hesitate to contact me. I am on the board of Enklaavi and I’m responsible for international and academic affairs. You can also find me from our guild room (found on the first floor of the Student union building) and at all of Enklaavi’s parties. Come and say hello! Yours truly, Ida KYYLEF 3/2012

31


32

KYYLEF 3/2012

Kyylef 03/2012  
Kyylef 03/2012  
Advertisement