Page 1

3/2010

KYYLEF 2/2010 1


YRITYS- JA YKSITYISTILAISUUDET GIGGLING MARLIN Ravintola Giggling Marlin on nykyaikainen

yökerho-

keskustassa. tiloja

ja

baariyhdistelmä

Tyylikkäitä

voidaan

ravintola-

muuntaa

sopiviksi

erilaisiin tilaisuuksiin. Ravintola soveltuu loistavasti myös yritys- ja yksityistilaisuuksiin. Omalla persoonallisella ilmeellä ja huippuosaajien avustuksella räätälöidyt tilaisuudet onnistuvat 50 - 650 henkilölle. Ruokatarjoilun

järjestäminen

tilai-

suuksiin onnistuu cateringyritysten toimesta. Ruokatarjoilua järjestettäessä suosittelemme joko cocktailtilaisuus-tyylistä tarjoilua tai buffetruokailua.

Tilaisuuden

jälkeen

on

mahdollista jatkaa iloista illanviettoa yökerhossamme. Tartu tilaisuuteen! Giggling Marlin Oksasenkatu 2 53100 Lappeenranta www.gigglingmarlin.fi SK Ravintoloiden myyntipalvelu Palvelee ma-pe klo 9-17 p. 020 7759 888 myynti@sk-ravintolat.fi www.sk-ravintolat.fi/yritysmyynti

2 KYYLEF 2/2010


KYYLEF 3/2010 Lappeenrannan teknillisen yliopiston kauppatieteellisten opiskelijoiden ainejärjestön lehti PÄÄTOIMITTAJA Ville Jahn kyylef@enklaavi.fi TOIMITUS Anna Kunttu Anni Wahlroos Jenni Alakoski Kaisa Asiainen Katja Frolova Kiti Friman Leopold Jansson Pekka Korpi Sanna Tornivaara Teemu Vuorio Kiitokset kaikille valokuvaajille, sekä vieraileville kirjoittajille! ILMESTYY 4 numeroa vuodessa 1 FuksiKyylef 1 Yritysnumero JULKAISIJA

PÄÄKIRJOITUS Mielessäni pyörii tällä hetkellä ainoastaan yksi asia, eikä se ole nainen. Penultimaattinen lehteni alkaa vihdoin näyttämään valmiilta tekeleeltä ja silti eräänlainen onnistumisen ja valmiiksi saamisen tunne puuttuu. Sen sijaan mieleni valtaa tyhjyys... Hallituskauteni lähenee loppuaan ja mietin jatkuvasti, jatkaisinko vielä toisen vuoden. Toisaalta mennyt vuosi on ollu liioittelematta elämäni parhaimpia, mutta se on ollut myös todella vaativaa. Hallituksessa työskentely on verottanut jossakin määrin opintomenestystäni ja työpaikka opiskelun ohella olisi varsin tervetullut muutos ja taloudellisen tilanteeni kohentaja. Nämä kolme eivät valitettavasti ainakaan omalla kohdallani mahdu samaan yhtälöön. En väitä, että noiden kolmen muuttujan kanssa palloilu, ja siinä samassa ehkä vapaa-ajankin vietto olisi mahdotonta, mutta helppoa se ei missään tapauksessa ole.

Enklaavi ry PL20 53851 Lappeenranta www.enklaavi.fi PAINO Lappeenrannan kirjapaino Oy PAINOS 400 kappaletta

Enklaavista on tullut lyhyessä ajassa itselleni todella tärkeä. Se yhteenkuuluvuuden tunne ja henki, joka täällä vallitsee on jotain täysin ainutlaatuista. Samaten se porukka, jonka kanssa olen työskennellyt tämän kuluvan vuoden, on tullut minulle todella läheiseksi. Tämä onkin suurin syy, miksi haluaisin jatkaa näitä hommia vielä seuraavankin vuoden. Vaikea paikka tulee eteen vuodenvaihteessa,

kun tiimimme hajoaa, toiset lähtevät maailmalle opiskelemaan ja toiset ovat päättäneet olla jatkamatta ja on sopeuduttavaa elämään ilman sitä 11- päistä perhettä, joka meistä on muodostunut. Kaunokirjalliset taitoni ovat hyvin rajalliset, enkä siksi pysty täysin pukemaan tuntemuksiani sanoihin. En kuitenkaan pysty tarpeeksi painottamaan kaikkea sitä hienoutta, jota vuosi Enklaavissa on eteeni tuonut. Muistan hyvin, kun tasan vuosi sitten tähän samaan aikaan istuimme kiltahuoneella vuosijuhlapalaverissa, jossa fukseille jaettiin töitä. Olin aikaisemmin miettinyt opiskelija-aktiiviksi ryhtymistä, mutten vielä ollut päättänyt millä tavalla. Silloinen loistava Kylli- setämme Santtu antoi kuitenkin viimeisen potkun ahterille ja pari viikkoa tuosta tapaamisesta sainkin kyhäiltyä aikaan hakemukseni Enklaavin hallitukseen. Arvon fuksi tai vanhempi tieteenharjoittaja, kokeile siipiäsi ja hae hallitukseen. Koe unohtumaton vuosi, tee loistavia ystäviä ja auta viemään Enklaavia ja lappeeta maailmankartalle. Käytä siis hyväksesi tämä ainutkertainen tilaisuus. Mukavaa syksyn alkua kaikille!

Terveisin, Ville Jahn Päätoimittaja (TJ1 Kyylef) kyylef@enklaavi.fi

KYYLEF 2/2010 3


SISÄ

KYYLEF

03 PÄÄKIRJOITUS Katkeransuloista meininkiä

06 NUIJAN PÄÄSSÄ Terveiset puheenjohtajalta.

08 ENCLAVE - ENKLAAVI IN ENGLISH A little something, in English!

10 NESU

11

NESUMiehellä on asiaa!

11 NESU KESÄMOKSÄ 2010 Enklaavi mökitti NESUlaisia

12 Terveiset Pörssistä ja Jyväskylän Kauppakorkeakoulusta! Pörssin puheenjohtajan terveiset!

18 WE <3 LUT! Probba tykkää Enklaavista!

20 TERVEISIÄ POHJOISESTA! Finanssi ry:n terveiset.

22 KESKIAUKEAMAN KUVABLÄJÄYS Syksy muutamalla kuvalla.

24 KYLLIN HYVÄÄ Kylli- tädillä on asiaa.

26 ETELÄ-KARJALAN EKONOMIT Ekonomit kirjoittelevat.

4 KYYLEF 2/2010

12


LLYS

F 2/2010

27 PONIN VOITTAJA AA:n pyöräarvonnan voittajan fiiliksiä.

28 OPINTOTIIMI TIEDOTTAA Alkusyksyn tärkeitä asioita.

30 SEIKKAILUJA KALIFORNIAN AURINGON ALLA Muutama kylteri eksyi lätäkön toiselle puolelle...

36 KYLTERI+TEEKKARI=SYNTAX ERROR?

30

Kylterien ja teekkarien yhteiselosta.

37 LILLA LEOPOLD Kauppatieteellinen pokausopas.

40 KOLUMNI: ANNA KAJAVA Parhautta etsimässä

41 KILTAKUMMIN KUJERTELUT Kaisa kujertelee!

42 HALLITUKSEN KOKOUKSET

36

Päätettiin...

KYYLEF 2/2010 5


NUIJAN PÄÄSSÄ Hyvää päivää itse kullekin säädylle, niin vanhemmille tieteenharjoittajillekin kuin uutta tieteellistä uraa luoville, aloittaneille opiskelijoille! Sen sijaan, että puhuisin siitä, kuinka uudet fuksit ovat vallanneet kampuksen ja siitä, että syksy on täällä taas kesän jälkeen, niin tahdonkin puhua teille itsestäni, heti näin tilaisuuden tullen. Aloitin opintoni vuonna 2008 ja syksy menikin hienosti opiskellessa ja tutustuessa opiskelijaelämän saloihin. Kuitenkin syksyn aikana jo alkoi tuntua siltä, että pänttäämisen, bileiden ja Aalef-kabinessa istumisen lisäksi opiskeluajalla olisi voinut olla tarjota jotain muutakin.

oli sellaista, jota ei vain voinut ymmärtää etukäteen. Muut hallituslaiset, ympäri Suomea pidetyt vuosijuhlat ja Enklaavin omat järjestettävät bileet muokkasivat elämän niin uudenlaiseksi, ettei olisi enää voinut kuvitellakaan, millaista aika Lappeenrannassa olisi ollut, jos ei olisi lähtenyt mukaan Enklaavin pyörteisiin. Emännän vuosi huipentui vuosijuhlien järjestämiseen yhdessä isännän kanssa ja vuosijuhlailotulitusten paukkuessa syksyllä 2009 olin viimeistään varma, että lähes vuotta aikaisemmin tekemäni ratkaisu oli ollut oikea.

Kun sitten osallistuin fuksivuoden syksyiseen yritysexcuun, niin silloinen puheenjohtaja, supliikki ja filmaattinen Tomi Pyrhönen kuulutti bussissa matkalla Helsinkiin, että haku hallitukseen on alkanut. Tomin huutelu herätti saman tien pienen kipinän opiskeluorientoituneessa fuksissa, joka parin viikon päästä johti allekirjoittaneen ytimekkääseen hallitushakemukseen.

Enklaavin neonkeltainen sydän alkoi pamppailla loppuvuodesta niin lujalla sykkeellä rinnassa, että päätin hakea seuraavan vuoden hallitukseen puheenjohtajaksi. Vastuu lisääntyi moninkertaisesti ja kalenteri täyttyi Enklaaviin liittyvästä hauskasta ja virallisemmasta ohjelmasta. Vaikka puheenjohtajavuosi onkin ollut välillä rankka, ovat onnistumiset ja ihana ja aktiivinen hallitus kerta toisensa jälkeen muistuttaneet siitä, että hallituksessa pyöriminen on tuonut niin monia uusia kokemuksia, joita ei muuten olisi tässä iässä vielä päässyt tuntemaan.

Pian saapui Enklaavin vuosittainen syyskokous, jossa uusi hallitus valittiin. Jännittyneet hallitukseen hakevat istuivat hiljaa paikallaan ja odottivat hallituksen valintaa. Kun päätös oli tehty ja uusi hallitus valittu, hyppy tuntemattomaan arvelutti.

Näihin sanoihin päätän tämänkertaisen Nuijan päässä –tekstin ja rohkaisen kaikkia innokkaita hakemaan hallitukseen! Enklaavin hallitushaku alkaa 11.10 ja päättyy 31.10. Jos haluat mukaan oman elämäsi vuoristorataan ja tehdä opiskeluajastasi uniikin, niin hyppää tuntemattomaan ja hae hallitukseen.

Hallitus valittiin marraskuussa, joten aikaa jäi pari kuukautta fiilistellä jo seuraavaa vuotta ja emännän tehtäviä. Vaikka kuinka yritti valmistautua henkisesti ensimmäiseen hallitusvuoteen, niin tammikuussa alkanut meno ja meininki

Kiti Friman Puheenjohtaja pj@enklaavi.fi

6 KYYLEF 2/2010


KYYLEF 2/2010 7


Hi everyone! 大家好 Hola a todos! Witam wszystkich! Hallo alle! Привет всем! Salut à tous! こんにちはすべて ‫ ﻉﻱﻡﺝ ﺍﺏﺡﺭﻡ‬Zdravím všechny! As you may conclude from heading (I truly hope the online dictionary didn’t play any tricks on me), this column is meant for international students. Because this magazine Kyylef, which you’re currently holding in your hands, is produced and published by Business students’ own guild Enklaavi, these pages will especially concern the ones who are studying mentioned programme. Kyylef comes out four times a year, two numbers in autumn and two in spring. Fresh numbers of magazine are usually found all over school building and it is absolutely free of charge for you. My task concerning this magazine is to keep you updated and produce informative text in English, so foreign students also can read and understand at least a few pages of its contents... My name is Katja and some of the new foreign students might remember me from your orientation day few months ago (I was the one in neon yellow overalls). Then again some of you might better remember me from that same day as a girl who took a little power nap under the bar counter of Kellari. I’m a member of Enklaavi’s board and my responsibility lies in the area of international and academic affairs. If you want to learn more about yours truly and other board members as well as Enklaavi’s history and mission, head on to our homepage at www.enklaavi.fi and explore the In English –section. There is also a Facebook –page “Enklaavi” which you can Like and then comment on its discussion board. Your opinions and questions considering our events and studying at LUT are appreciated and invaluable to us. The program for autumn is slowly but surely coming together. Enklaavi’s Grand Annual Ball which was celebrated on 24-26 of September in honor of the guild’s foundation, took lots of our energy and time. But now that the preparations and partying is over, we can again concentrate on other important things!

Finnish tech and business students’ life will be imbodied in a form of Sitsit –party that will be held in the middle of November. This Sitsit –party will include both Finnish and foreign students, a great theme, lots of singing, food and of course beverages. I will keep you updated about all upcoming events via ic -mailing list, Facebook and our homepages. You can also spot posters of our main events in english on bulletin boards. So keep your ears and eyes open! Another thing I would like to point out is that even though student parties are usually quite wild, frisky and fun, everyone should still remember to behave appropriately and remember good manners and tactfulness. General rules and authorities should be respected and taken seriously. We do understand that especially foreign students might have some troubles adapting to new culture but as a saying goes: “when in Rome, do as the Romans do...” We’re not saying that you have already caused any harm, but because last semester wasn’t quite trouble-free in the field of international affairs with a fraction of foreign students we have to play it safe and be more cautious. Last year many guilds and Student Union were forced to take some rather serious measures. Remember that every one of you is representing the whole international community of our University so remember that your doings may affect others in both positive and negative ways. We all hope that this year will go smoothly so we can continue to provide all the students of LUT with cream of the crop parties and events! Please feel free to come up and chat with me and share your opinions. I hope to see you around!

The arrival of fall brings you SK-10 (Tuesday 5th of October), which is a traditional sporting event, where you can run or ride a bicycle across the pre-marked Skinnarila route. In October (Wednesday 27th) Giggling Marlin and all of the students present will be blown away with the biggest, the most glamorous and dazzling party of the autumn by Enklaavi.

Kisses and hugs,

Katja Frolova International and Academic affairs

Also much more additional events will be planned and organized together with Student Union and by new International Club. For example traditional part of

8 KYYLEF 2/2010

opinto@enklaavi.fi


KYYLEF 2/2010 9


NESU Fuksiviikoilta NESU:sta toivon mukaan jäi mieleen tyylikkäät Mikkeli-viikset fuksisuunnistuksen (varjo) rastilta, epäonnistunut yritys näyttää meidän mahtava video Aalef kabinetissa (toivottavasti onnistuimmeparemmin fuksisitseillä), ainakin jonkinnäköinenmielikuva miltä se NESU oikein näyttää ja uskalsihan muutama rohkea fuksi lähteä mukaan Mikkeliin sitsaamaan O-Week-Sitseille. Noh fuksiviikot on taputeltu ja voisinkin lainata erästä ystävää, joka joskus tokaisi: ”Nyt on taas mukava juhlia, ku ei oo enään pakko ottaa”. Eli on sitä elämää fuksiviikkojenkin jälkeen ja ehkäpä ne parhaat tapahtumat tulevatkin myöhemmin lukuvuoden aikana. Fuksisitsit ovat työn alla tätä kirjoittaessa, voisin väittää, että hyvin meni sekä hauskaa oli ja kaikki halukkaat saivat ensimmäiset sitsit vyölleen. Marraskuun ensimmäisellä viikolla Helsinkiin kokoontuu NESUlaisia ympäri Suomea sekä pohjoismaita, kun NESU-KY järjestää Autumn 2010 seminaarin. Itse olen täysin kokematon semmojen suhteen, kuten käytännössä kaikki muutkin Lappeenrannassa. Tämän kaupungin aikaisemmat seminaarivieraat voidaan helposti laskea vasemman käden sormilla. Eli ei tässä liemessä kukaan Enklaavilainen ole yksin.

mielenkiintoisia asioita miten yritykset toimivat nyt sosiaalisessa mediassa ja mihin suuntaan toimintaa ollaan viemässä. Syksylle riittää myös paljon muiden NESU-kaupunkien sitsejä, jos viikon semmareissu vaikuttaa vielä liian rankalta. Jotta tämäkään teksti ei olisi aivan kuiva, esitän loppuun fukseille suunnatun pienen arvoituksen: Minne Enklaavin edustus lähti jatkoille tämän vuoden Joensuun vuosijuhlien jälkeen? Tarjoan ensimmäiselle oikean vastauksen osoitteeseen vpj@enklaavi.fi lähettäneelle oluen sekä Twilight-Mika- haalarimerkin (heti kun merkit ovat saapuneet).

Anssi Laine Varapuheenjohtaja NESU-Vastaava

Juttuja olen kuullut sekä kuvia ja videoita nähnyt, mutta väittävät, että itse se pitää kokea. Seminaarin nettisivuilta ohjelmasta käy ilmi, että viikon aikana on matka Viroon, yhteensä neljä yritysvierailua Suomen sekä Viron puolella, kahdet sitsit, muutamat case/ workshoptuokiot, paintballia sisätiloissa ja homma huipentuu Gaala-iltaan. Teema on ”Doing business in social media” eli ilman facebookiakaan ei tarvitse selvitä ja varmasti kaikki pääsevät kuulemaan 10 KYYLEF 1/2010 2/2010

NESUMies Alumnivastaava Kaunis Poika vpj@enklaavi.fi


TEKSTI: JENNI ALAKOSKI KUVAT: PAAVO TAWAST

NESU KESÄMÖKSÄ 2010

NESU-Enklaavi sai kesämöksällä 2009 kunnian järjestää tämänvuotisen kesämöksän. Toimiryhmän kuukausien suunnittelu huipentui 14. elokuuta, kun Suomen NESU-kaupunkien edustajat aina Oulusta Turkuun asti kaarsivat Kotalahden leirikeskuksen pihaan. Kesämöksän suunnittelu aloitettiin jo varhain keväällä, ja kaikki toimiryhmän jäsenet ottivat innolla vastaan haasteen kestitä 114 nesulaista kesäisissä tunnelmissa. Toimiryhmän jäsenet saapuivat Kotalahden leirikeskukseen järjestelemään paikkoja ja kokkaamaan jo edellisenä iltana. Möksän asiaosuus päästiin aloittamaan neljältä seuraavana päivänä osallistujien, muutamaa mattimyöhäistä lukuun ottamatta, saavuttua paikalle. Kesämöksän tarkoituksena on muihin NESUlaisiin tutustumisen ja hauskanpidon lisäksi järjestää yksi neljästä vuosittaisesta maakokouksesta. Kesäisessä maakokouksessa kaupunkien kuulumisten sekä yleisten asioiden lisäksi valitaan NESU-Finlandin maavastaava. Tiukan taistelun ja kahden äänestyskierroksen jälkeen maavastaavaksi kaudelle 2010-2011 valittiin Rovaniemen ja Oulun kautta helsinkiläistynyt Outi Rajaniemi. Maakokouksen jälkeen jatkettiin ”hieman” epäasiallisemmalla linjalla sitsien merkeissä. Mahtavan tunnelman takasivat omat toustimme Ande, Tuuli ja Johku. Sitsien perinteisesti riistäydyttyä käsistä osallistujat siirtyivät seurustelemaan saunomisen, grillailun ja uimisen merkeissä loppuillaksi. Ilonpito jatkui monella seuraavaan aamuun asti, jolloin toimiryhmän tarjoaman mahtavan aamiaisen jälkeen tuli kotiinlähdön aika. Lukuunottamatta muutamia KY:läisiä, joista emme meinanneet päästä eroon kirveelläkään. Näin onnistuneen tapahtuman jälkeen ei siivousurakkakaan, jonka 114 kauppatieteilijää jättää jälkeensä, tuntunut enää missään. Vuoden 2011 kesämöksä järjestetään NESU-KY:n toimesta. Kutsua odotellessa!

KYYLEF 2/2010 11


Terveiset Pörssistä ja Jyväskylän Kauppakorkeakoulusta!

Aivan aluksi siis tiedoitusasia myös Enklaavilaisille: täällä Jyväskylässä yliopiston taloustieteiden tiedekunnan nimi vaihtui heti lukuvuoden alkajaisiksi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluksi 1.9.2010 alkaen. Tämä johtuu siitä, että tiedekuntamme ja johtamiskoulutusyksikkö Avance yhdistyvät vuoden 2011 alussa muodostaen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun. Pörssi säilyy toki silti aina Pörssinä. Jos joku ei vielä tiedä mikä on Pörssi, se on siis Enklaavin sisarainejärjestö Jyväskylässä. Syksyllä 42-vuotis vuosijuhliaan juhliva, yli 1100 aktiivisen, hyvännäköisen, ulospäinsuuntautuneen ja iloisen opiskelijan kylteriyhdistys. Pörssiläiset voivat lukea pääaineinaan kansantaloustiedettä, laskentatoimea, markkinointia, johtamista, yrittäjyyttä, ympäristöjohtamista tai tietojärjestelmätiedettä. Jos ette ole vielä tutustuneet pörssiläisiin, se onnistuu jo tämän syksyn aikana. Nesu-tapahtumissa et voine pörssiläisiltä välttyä, ja isompaan joukkoon meitä pääset tutustumaan kerralla kun lähdet käymään Jyväskylässä Pörssin Nesusitseillä marraskuun lopulla. Suosittelen lämpimästi, itse en ole joutunut koskaan katumaan tutustumistani enklaavilaisiin tai muihinkaan kyltereihin. Kuten ette te rakkaat huomioliivin värisiin haalareihin (mielestäni paras haalareiden väri ikinä!) sonnustautuvat enklaavilaisetkaan, emme myöskään me valkohaalariset sylje lasiin. Viimeksi kun meinasin alkaa kirjoittaa tätä tekstiä, olin pikku kanuunassa edellisen tapahtumamme jäljiltä. Nyt alkamassa ovat fuksiaiset, eli kohta taas hypin tenttu-ukkona vergipullo kourassa. Fuksit pitää

12 KYYLEF 2/2010

opettaa tavoille, ja uskon (ja tiedän) että teillä Enklaavissakin ”hyviä esikuvia” riittää. Opiskelijaelämän aikana – varsinkaan sen alussa – ei kannata liikaa stressailla. Toki järkeä kannattaa aina kannata käyttää, ihan joka päivä ei kannata olla kännissä ja välillä pitää opiskella. Niin, ja ennen kaikkea käydä lenkillä ja salilla, että näyttäisi edes hitusen enemmän talousvastaavaltanne Akilta. Kanssaopiskelijoihin tutustuminen kannattaa aina, ja kylteri on kaveri. Muistakaa opiskeluvuosien määrästä riippumatta pitää hauskaa ja nauttia SaiPasta, elämästä, lappeen Rannasta, Saimaasta, Giggling Marlinista, sitseistä, nesusta, toisistanne, teekkareista, Kyylefistä, Pietarin excusta, vapusta ja kaikesta muusta. Tervetuloa käymään koska tahansa Jyväskylässä ja Pörssin bileissä. Ikimuistoisen hauskoja aikoja koko Enklaaville toivottaen,

Mikko ”Biisoni” Viitamäki Puheenjohtaja Pörssi ry


KYYLEF 2/2010 13


14 KYYLEF 2/2010


KYYLEF 2/2010 15


16 KYYLEF 2/2010


KAMPUS

KAMPUS

�������������������������������������������

�������������������������������������� ���������������������������������������������������������

������������������������������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� 17 KYYLEF 2/2010

KYYLEF 2/2010 17


WE

18 KYYLEF 2/2010

Lut


Mikkeli correspondancy

Greetings loved ones! It’s Mikkeli Calling.

How has the semester started? Everything continued in a fashion similiar to your O-week ”I Love College” sits visit here in Mikkeli? I have to admit, Your presence certainly didn’t go unnoticed! Not that things haven’t been energetic ever since. the new students, that crazy bunch, have offered us a good amount of exitement. After the infamous Mikkeli O-Week, we have done our best to integrate them into our school community and so far everything has gone fine, for the better and of course, worse. We are well on our way for preparing the Grand Annual Ball. You are sure to attend? A Mikkeli GAB is nothing without its Lut Ambassadors! We certainly want to see you here on October! It is going to be an unforgettable evening, and the Sillis, just wait for the theme announcement! I can tell you, it is something bombastic…

You are frequently in our minds and our Board members decided to contribute. Attached, Juuso, Jukka, Mikki and Tiina have written what we find as your key characteristics. Hopefully you don’t mind that some grammatical errors exist, the sin city font was simply too awesome not to be used. The content will surely override the form. But on balance, we wish you a eventful fall semester, we are sure you can make most out of it. A special thanks for you Editor-in-Chief Ville, who has been kind enough to estalish the opportunity to keep in touch with your awesome school!

HOPE to see you soon rene

juuso

tiina ov

moona

essi roope

jukka

mikki

KYYLEF 2/2010 19


Terveisiä Po

Hei Enklaavi, terveiset täältä Suomi-neidon vyötäröltä sinne hameen helmaan! Vaikka täällä Oulussa talvi tekee tuloaan, tuntuu keskilämpötila silti kohonneen muutamalla asteella. Syynä tähän jokasyksyiseen ilmiöön ovat tietysti fuksit, jotka aloittivat taipaleensa tiedeyhteisön täysivaltaisina jäseninä.

Ainakin useiden johtamisen ja organisaation sekä kansainvälisen liiketoiminnan toisen vuoden opiskelijoiden on nähty laativan uusia opintosuunnitelmia lähes yhtä hämmentyneinä kuin tuoreiden fuksienkin. Näyttää siltä, ettei kokemus aina tuokaan kaivattua varmuutta.

Syksyn riennot aloitettiin jo alkaminen luentoineen ei opiskelijaelämän ensiaskelia. Kauppatieteilijöiden tyyliin käyntiin risteilyllä ja vaikka kauemmas, oli tunnelma

Tästä huolimatta vanhat opiskelijat tuntuvat jaksavan painaa, satoi tai paistoi. Syytä onkin, sillä Oulun syksy on täynnä tapahtumia. Kisakuntoa on hyvä hioa Finanssin vuosijuhlia varten, joita vietetään 15. - 17.10. Asiaan kuuluva sillis ja NESU-Finanssin järjestämät sitsit eivät varmasti jätä ketään kylmäksi. Vuosijuhlaviikonloppu on oivallinen mahdollisuus päästä tutustumaan Ouluun ja erityisesti sekä Oulun että muiden paikkakuntien kyltereihin, jotka juhlille osallistuvat. Kuten te siellä Lappeenrannassa, myös me täällä Oulussa juhlimme ainejärjestömme 19-vuotista taivalta.

elokuun puolella, jotta varsinaisen opiskelun pääsisi häiritsemään uusien kyltereiden Fuksiviikon meno oli todellakin vauhdikasta. kyseinen ”orientoiva” viikko polkaistiin laiva ei suunnannutkaan Oulujoen suistoa silti kuin ruotsinlaivalla pikkujouluaikaan.

Myös Finanssin kiltahuoneella on alkanut pyöriä uusia opiskelijoita sitä mukaa, kun he ovat päässeet opiskelujen syrjään kiinni. Päämäärätön harhailu luentojen välillä on vaihtunut päämäärätietoiseen itsensä kehittämiseen joko alan lehtien tai PlayStation 3:n ääressä ja ovatpa rohkeimmat uskaltautuneet jopa juttusille ännännen vuoden opiskelijoiden kanssa. Uusien opiskelijoiden innostuneisuus on otettu ilolla vastaan ja tapahtumat ovat täyttyneet ilmoittautumisten ensiminuuteilla. Syksy on tuonut mukanaan myös uudistuksia tutkintorakenteisiin ja sekös on saanut vanhemmat opiskelijat haromaan jo valmiiksi harventuneita hiuksiaan. 20 KYYLEF 2/2010

Sattuupa myös niin mukavasti, että Hämeenkadun Appro on vuosijuhliamme edeltävänä päivänä. Tässä teillekin mahtava tilaisuus ottaa pieni irtiotto arkisesta raadannasta. Mikä rentouttaisikaan paremmin, kuin pidennetty viikonloppu, Tampereen kautta Ouluun. Mikäli innostutte lähtemään, on ehkä parempi varata seuraavan viikon alku vapaaksi, kaiken varalta.


ohjoisesta!

Oulu ja Finanssi tarjoavat tottakai paljon muutakin ohjelmaa syksyn kuluessa. Suosittelenkin seurailemaan Finanssin nettisivuja osoitteessa www.finanssi. org, mikäli matka joskus kohti pohjoista suuntautuu. Myös NESU-Finanssi tullee olemaan aktiivinen iltojen pimentyessä, joten tekemistä ei varmasti puutu. Viimeistään tammikuussa tapahtuu, kun NESU-Finanssi järjestää NESU-Dagenit, jonne NESU-aktiivit ympäri maata suuntaavat. Mikäli siis Oulu on vielä kokematta, kannattaa tämä aukko yleissivistyksessä paikata mahdollisimman pian. Meidän violettihaalaristen syksy on lähtenyt räväkästi käyntiin ja toivon, että myöskin te olette ottaneet omastanne kaiken irti. Kylterit ovat aktiivisia ja liikkuvaisia ihmisiä, joten toivon mukaan näemme kuluvan vuoden tapahtumissa jossain päin Suomenmaata. Syysterveisin,

Jussi Niemi Päätoimittaja Finanssi ry

KYYLEF 2/2010 21


22 KYYLEF 2/2010


KYYLEF 2/2010 23


Syksy on vierähtänyt vauhdikkaasti käyntiin ja paluu opiskelijan arkeen on jälleen koittanut. Tässä vaiheessa haluankin muistuttaa arjen helpotuksista, joita SEFE sinulle tarjoaa. Ensinnäkin toivon, että fuksiviikoista on selvitty hengissä, vaikka vauhdikkailta tilanteilta ei varmasti ole voinut välttyä? Niinpä viimeistään nyt kannattaa tarkistaa, että omat vakuutukset ovat kunnossa.

Vaikka vuodenvaihteeseen on vielä aikaa, haluan nyt jo kertoa vuoden 2011 ykköstapahtumasta eli Kylteripäivistä, jotka järjestetään 3.-4.2.2011 Turussa. Merkitse päivämäärä siis kalenteriin ja lähde rohkeasti mukaan KyPälle verkostoitumaan.

Seuraavaksi jos kirjastossa istuminen puuduttaa ja kaipaat sivistävää lukemista kotisohvalle, muista että SEFEn jäsenenä olet oikeutettu Kauppalehden ilmaisjaksoon. Viimevuoden tapaan Kauppalehti tulee erikseen tilata ja tämä onnistuu osoitteessa www.kauppalehti.fi/kylteri. Mikäli olet aloittanut opintosi 2006–2010 välisenä aikana ja haluat Kauppalehden kotiisi kannettuna lokakuusta alkaen, muista käydä tekemässä tilaus netissä. Jos tilauksen tekemisessä ilmaantuu ongelmia, autan mielelläni.

Lopuksi haluan vielä toivottaa sinulle tsemppiä tulevaan syksyyn ja sen haasteisiin!

Sen lisäksi että SEFE tarjoaa lukuisia rahanarvoisia etuja, SEFE huolehtii myös monella muulla tapaa sinusta. SEFEn edunvalvonnalla pyritään takaamaan oikeudenmukaiset ja toimivat työmarkkinat, joilla vallitsee reilut pelisäännöt. Työmarkkinaedunvalvonnan lisäksi SEFE huolehtii edunvalvonnastasi niin yhteiskuntapoliittisella kuin koulutuspoliittisella tasolla. Ei voi kuin todeta; SEFE – jotta ekonomilla on arvonsa! Työmarkkinoilla selviäminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Voit helpottaa omaa selviytymistäsi lisäämällä tietoa oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi. Ositteesta www.tyomarkkina-avain.fi löydät tietoa kaikesta työmarkkinoihin liittyvästä. Mikäli itsenäinen opiskelu ei kiinnosta, voit perehtyä asioihin SEFEn, TEKin ja LUTin yhdessä tarjoamalla kurssilla ”Suomalaiset työmarkkinat ja niiden toiminta”. Kurssi järjestetään kolmannessa periodissa ja on viiden opintopisteen arvoinen (Kurssi koodi: CS34A0450, laajuus: 5op, ajankohta: vko. 2-8).

24 KYYLEF 2/2010

Terkkuja,

Anni-kylli Kylteriyhdyshenkilö Suomen Ekonomiliitto SEFE ry Lappeenrannan teknillinen yliopisto 044 301 9632 anni.wahlroos@sefe.fi


Kylteripäivät 3.– 4.2.2011 Turussa Asiaa ja viihdettä. Huippupuhujia ja kylterikavereita. Verkostoitumisen ykköstapahtuma, jota ei voi jättää väliin! Merkitse kalenteriisi ja seuraa tarkemman ohjelman päivittymistä osoitteessa

www.kylterit.net

Kyl

29.-

Kylt sing tunt on s tum niss

KYYLEF 2/2010 25


Syksyinen tervehdys Etelä-Karjalan ekonomeilta Takana on ihana helteinen kesä. Toivottavasti jokainen on voinut viettää ainakin pienen loman ja nauttia Suomen kesästä. Syksyn tullessa kaikki ovat taas intoa täynnä aloittaessaan opinnot. Koulujen alku saakin minut kirjoittamaan aina ajankohtaisesta opiskelusta.

Tämä aihe on itselleni hyvinkin ajankohtainen, sillä syyskuun alussa osallistuin tilintarkastustutkintoon. Opiskeltavaa ja pänttäämistä riitti. Nyt viisaampana ja pää tietoa täynnä kohti syksyn haasteita. Toivotan kaikille oikein hyvää syksyä ja opiskeluintoa!

Kaikki tiedämme, miten paljon opiskelua vaatii kauppatieteellinen koulutus. Riittävätkö nämä tiedot kuitenkaan työelämässä? Koulutuksesta saadut tiedot ovat hyvä perusta, mutta niitä pitää päivittää jatkuvasti. Laaja-alaisten opintojen jälkeen työelämässä on pysyttävä jatkuvasti muutosten mukana. Lait ja säännökset muuttuvat vauhdilla, kuin myös ympäristö ja talouselämä. Esimerkiksi edustamallani tilintarkastusalalla on viime vuosina muuttunut mm. osakeyhtiölaki ja tilintarkastuslaki. IFRS -raportointi muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Hiljattain ovat tulleet myös uudet kansainväliset tilintarkastus- ja laadunvalvontastandardit. Näiden lisäksi jokaisella yrityksellä on vielä omat koulutukset, toimintaohjeet ja säädökset. Työelämä on jatkuvaa opiskelua ja tietojen päivittämistä.

26 KYYLEF 2/2010

Terveisin,

Virve Juntunen Puheenjohtaja Etelä-Karjalan Ekonomit ry


Enklaavi ry:n ja Tunturin yhteistyö näkyi mahtavalla tavalla opiskelijoille Academic Adventure seikkailupäivässä. Yhteistyön tuloksena kaikki AA.lle osallistuneet fuksit osallistuivat Poni polkupyörän arvontaan. Arvonnassa onni suosi Tuomas Koukia joka sai citypyörän itselleen. ”Fiilikset on todella hyvät! Ensimmäinen reaktio oli kun kuulin voittaneeni pyörän, et olinks se oikeesti mä. Mut vähän ajan pääst tajusin, et kyl meitsi oikeesti voitti fillarin. Ja on sen verran hieno, että kehtaa pyöräillä kouluun” ”Onhan tää ihan huippupalkinto. Ja tääl lappeenrannas jokaisella riittää pyörälle käyttöä. Taisi olla ensimmäinen kerta kun fillari oli jaossa, ja varmasti tälläselle arvonnalle on tilausta jatkossakin.” Tunturi oli vahvasti näkyvillä koko päivän ajan. Aamupäivän aikana fuksit osallistuivat Enklaavin rastilla arvontaan ja iltajuhlan päätteeksi koko päivän näkyvillä ollut pyörä sai arvonnan jälkeen omistajansa. Yritysvastaava Karlo Haapiainen oli tyytyväinen yhteistyöhön:” Mukavaa, että heti opiskeluvuoden alkuun pystyimme näyttämään yhteistyön voiman. Tunturille suuri kiitos yhteistyöhön ryhtymisestä, molemmat osapuolet voivat olla tyytyväisiä tulokseen.” Ne jotka ovat ilman kulkupeliä, käykää tutustumassa Tunturin katalogeihin kiltahuoneellamme, pannaan pyörät pyörimään.

w w w.t u nt u r i . f i

27 KYYLEF 2/2010

KYYLEF 2/2010 27


OPINTOTIIMI TIEDOTTAA Opintotiimi toivottaa kaikki kylterit ja fuksit helteisen kesän jälkeen lämpimästi tervetulleiksi aloittamaan uuden lukuvuoden opinnot. Alkanut lukuvuosi onkin jälleen mielenkiintoinen ja innostava. Opiskelijoidemmekin korviin on jo kantautunut, että LSB (LUT School of Business) jatkaa aktiivista kehittämistyötään ja opiskelijoiden kannalta positiivisia asioita on luvassa tänäkin lukuvuonna. Open your mind! Open your mind – LSB kansainvälisten bisnesskoulujen sarjassa LUT School of Business on toistuvasti menestynyt erinomaisesti erilaisissa kansallisissa tehokkuustutkimuksissa. Opetuksemme ja tutkimuksemme ovat kiistatta maamme huippua. Kansallinen kehitys ja kansainvälinen kilpailutilanne pitävät huolen siitä, että laakereille ei kuitenkaan auta jäädä lepäilemään. Tänä lukuvuonna panostamme tutkimuksen ohella erityisesti entistä tasokkaampaan koulutusohjelmatarjontaan. LSB:stä valmistuneet kauppatieteiden maisterit työllistyvät hyvin ja kiristyvässä kilpailutilanteessa on entistä tärkeämpää varmistaa, että jatkossakin koulutamme huippuosaajia työelämän tarpeisiin kansainvälisille työmarkkinoille. Tämän tavoitteen varmistaminen ohjaa erityisesti kauppatieteiden koulutusohjelman sisällön kehittämistyötämme. Myös yliopistomme strategia ja opetuksen toimenpideohjelmat ohjaavat koulutusohjelmia selkeyttämään tutkintorakenteita. Kehitystyötä teemme yhdessä opiskelijoiden kanssa Enklaavin kautta ja opiskelijoidemme etu on kehitystyön punaisena lankana kautta linjan Open your mind – LSB:n omaleimainen ja vetovoimainen ohjelmaportfolio Kauppakorkeakoulut ovat Suomessakin siirtymässä lähemmäksi aitoa Bolognan mallia siirtymällä nykyisestä pääaineajattelusta kandi- ja maisteriohjelmien kehittämiseen. LSB haluaa innovatiivisena kauppiksena ja osana eurooppalaista kauppakorkeaverkostoa olla vastaamassa haasteeseen etulinjassa. Opettajamme rakentavat tämän lukuvuoden aikana katille omaleimaisen ja kansainvälisesti korkeatasoisen ohjelmaportfolion. Ensi lukuvuodesta alkaen tänä syksynä opintonsa aloittaneet opiskelevat kauppatieteiden kandidaatin ohjelmassa, jossa on tarkoin valitut, LSB:n profiilia tukevat syventymiskohteet. Maisteritasolla meillä on tämänhetkisen suunnitelman mukaisesti kolme suomenkielistä ja kolme täysin englanninkielistä maisteriohjelmaa. International Technology and Innovation Management (MITIM) ja International Marketing Management (MIMM) maisteriohjelmien lisäksi kansainvälinen tarjontamme siis vahvistuu. Toki myös “vanhat” opiskelijamme voivat siirtymäajan puitteissa valita, jatkavatko nykyisessä pääinerakenteessaan vai siirtyvätkö uuden ohjelmaportfolion mukaisiin opintoihin. Uudistuvat kandidaatin ja maisterin ohjelmamme pohjautuvat olemassa olevaan osaamiseen ja nykyiseen kurssitarjontaamme. Eurooppalaisessa koulutusmaailmassa em. ”paketoidaan” vain eri tavalla kuin meillä on perinteisesti 28 KYYLEF 2/2010

totuttu. Pääaineiden sijaan huomio on ohjelmissa, vaikka kaikkien katin nykyisten pääaineiden substanssi ja erityisosaaminen tietenkin jatkossakin säilyvät ja pikemminkin entisestään korostuvat, kun kurssien päällekkäisyys ja pirstaleisuus poistuvat. Ohjelmissa varmistetaan osaamisen oikeanlainen kumuloituminen, riittävät menetelmälliset valmiudet sekä tietysti vahva substanssiosaaminen. Kehittämistyöstä seuraa aina väistämättä muutoksia ja muutokset luonnollisesti herättävät kysymään, mitä ne käytännössä tarkoittavat omalla (tässä tapauksessa katin opiskelijan) kohdalla. Tänä lukuvuonna kannattaa kaikessa rauhassa keskittyä kuluvan lukuvuoden opetusohjelman mukaisiin opintoihin. Fuksit, suorittakaapa kaikki yleisopinnot alta pois ensimmäisen opintovuoden aikana! Kaikki tutkintoon suoritetut opinnot hyväksytään tutkintoon myös jatkossa, kenenkään ei tarvitse suorittaa ylimääräisiä kursseja tai opintoja. Siirtymäajan puitteissa kaikki pystyvät halutessaan valmistumaan myös nykyisestä pääaineestaan. Tiedotamme lukuvuoden aikana (Kyylefissä, nettisivuilla, sähköpostilistoilla ja erillisissä tiedotustilaisuuksissa) säännöllisesti kehitystyön edistymisestä. Tiedekuntaneuvosto päättää ohjelmien nimet 6.10 kokouksessaan ja heti sen jälkeen nimet ja ohjelmien fokukset ”julkistetaan” opiskelijoillemme. Olkaapa siis tarkkana Lopullinen tulos on nähtävissä kokonaisuudessaan lukuvuoden 2011 – 2012 opinto-oppaassa ja opiskelijoita neuvotaan siirtymävaiheessa niin, että kenellekään ei jää epäselväksi, miten oma tutkinto sujuvammin muodostuu. Motto: Taso hyvä, mutta kaikille sama Opetuksen kehittämiseen liittyvät myös katin yleiset arviointiperiaatteet (opinto-opas s. 143), jotka on otettu käyttöön tänä syksynä. Selkeät, yhdessä sovitut käytänteet ja pelisäännöt mm. harjoitustöiden ja muiden dokumenttien palauttamisen määräaikojen noudattamisesta, plagioinnista sekä kurssien ja tehtävien uudelleen suorittamisesta auttavat sekä opiskelijoita että opettajia keskittymään olennaiseen eli kurssin sisältöön ja opiskeluun. Eipä tarvitse joka kurssin alussa kuluttaa aikaa siihen pähkäilyyn, että mitenkäs näiden asioiden kanssa taas toimitaankaan. Yhtenäiset käytänteet varmistavat myös opiskelijoiden tasapuolisen kohtelun ja takavuosien mainoslausetta lainatakseni ”sehän on meille ihan kunnia-asia” Jos lupaamme yhdelle ”erivapauksia”, ovat kaikki muut 1400 opiskelijaamme oikeutettuja samaan kohteluun. Myös opettajamme ovat sitoutuneet näihin käytänteisiin ja heidänkin on helpompi toimittaa esim. kurssitulokset sovitussa aikataulussa, kun ei tarvitse odotella sitä viimeistä ”matti tai maija myöhäistä”. Tässähän ei sinänsä ole mitään uutta tai ihmeellistä, koska yhteisten pelisääntöjen noudattaminen lienee elämässä itsestäänselvyys. Palvelutasom-


Hyvääkin voi parantaa ja näin hauskaa oli LSB:n opintotiimillä kehittämispäivässään 16.6.2010. Vasemmalta oikealle kuvassa ovat Kaija Huotari, Minna Ranta, Mailis Heinonen, Mervi Lensu, Kirsti Tiainen ja Essi Reponen. Kuvaaja: Riitta-Liisa Pitkänen

me on tunnetusti hyvä, minkä todisti jälleen kerran Suomen Ekonomiliitonkin (SEFE) toteuttama v. 2009 valmistuneiden opiskelijoiden palautekysely, mutta kaikille sama. Motto: Taso hyvä, mutta kaikille sama Opetuksen kehittämiseen liittyvät myös katin yleiset arviointiperiaatteet (opinto-opas s. 143), jotka on otettu käyttöön tänä syksynä. Selkeät, yhdessä sovitut käytänteet ja pelisäännöt mm. harjoitustöiden ja muiden dokumenttien palauttamisen määräaikojen noudattamisesta, plagioinnista sekä kurssien ja tehtävien uudelleen suorittamisesta auttavat sekä opiskelijoita että opettajia keskittymään olennaiseen eli kurssin sisältöön ja opiskeluun. Eipä tarvitse joka kurssin alussa kuluttaa aikaa siihen pähkäilyyn, että mitenkäs näiden asioiden kanssa taas toimitaankaan. Yhtenäiset käytänteet varmistavat myös opiskelijoiden tasapuolisen kohtelun ja takavuosien mainoslausetta lainatakseni ”sehän on meille ihan kunnia-asia” Jos lupaamme yhdelle ”erivapauksia”, ovat kaikki muut 1400 opiskelijaamme oikeutettuja samaan kohteluun. Myös opettajamme ovat sitoutuneet näihin käytänteisiin ja heidänkin on helpompi toimittaa esim. kurssitulokset sovitussa aikataulussa, kun ei tarvitse odotella sitä viimeistä ”matti tai maija myöhäistä”. Tässähän ei sinänsä ole mitään uutta tai ihmeellistä, koska yhteisten pelisääntöjen noudattaminen lienee elämässä itsestäänselvyys. Palvelutasomme on tunnetusti hyvä, minkä todisti jälleen kerran Suomen Ekonomiliitonkin (SEFE) toteuttama v. 2009 valmistuneiden opiskelijoiden palautekysely, mutta kaikille sama.

SEFE:n kyselyssä LSB:n oman opintohallinnon arvosana oli huikeat 9 (asteikolla 4 – 10) ja näin hyvään arvioon eli muualla päästy eli voimme hyvällä omallatunnolla todeta, että LSB:n kauppatieteilijöiden opintoneuvonta(kin) on alansa huippua. Muuta erityisen hyvää LSB:ssä oli opiskelijoiden mielestä saadut valmiudet uuden oppimiseen ja tiedonhankintaan, saadut perusvalmiudet alalta, opintojen monipuolisuus ja tietysti hyvä opiskeluilmapiiri, joka sekin on jo useana vuotena todettu Suomen parhaaksi. Myös kansainvälisyytemme ja työelämäyhteytemme saivat valmistuneilta erityisesti kiitosta. Syyslukukauden gradujen hyväksymispäivät Kauppatieteellisen tiedekunnan gradujen hyväksymispäivät syyslukukaudella ovat 15.10, 12.11 ja 10.12. Anomus pro gradu –tutkielman hyväksymisestä (1B-lomake) toimitetaan opintosuunnittelijalle noin kaksi viikkoa ennen gradun hyväksymistä. Lisäksi opiskelija toimittaa mustiin kansiin sidotun pro gradu –tutkielman molemmille tarkastajille sekä opintosuunnittelijalle viimeistään 14 kalenteripäivää ennen tutkielman hyväksymispäivää. Katin nettisivuilla on tarkat aikataulut ja ohjeet valmistumisesta. Huomioittehan myös, että kypsyysnäyte on aina tehtävä pro gradu –tutkielmasta! Tiedotusterveisin,

Minna

Opintoasioissa voit ottaa yhteyttä seuraaviin henkilöihin: Mailis Heinonen – opintoneuvoja Puh. (05) 621 7227, huone 7351.1 mailis.heinonen@lut.fi Kaija Huotari – opintosuunnittelija Puh. (05) 621 7225, huone 7352.2 Vastaanottoaika ma-pe klo 9 – 12.00 kaija.huotari@lut.fi Kirsti Tiainen – opintosihteeri puh.(05) 621 7292, huone 7385.2 kirsti.tiainen@lut.fi

Puh. (05) 621 7223, huone 7384.2 mervi.lensu@lut.fi Esitä kansainväliseen maisteriohjelmaan liittyvät kysymykset: Essi Reponen – suunnittelija, kansainväliset asiat puh. (05) 621 7214, huone 7385.1 essi.reponen@lut.fi Jos olet kiinnostunut jatko-opinnoista, ota yhteyttä: Minna Ranta – opintopäällikkö puh. (05) 621 7226, huone 7386 minna.ranta@lut.fi

Mervi Lensu – opintosihteeri KYYLEF 2/2010 29


30 KYYLEF 2/2010


TEKSTI JA KUVAT: ANNA KUNTTU, TEEMU VUORIO JA PEKKA KORPI

KYYLEF 2/2010 31


32 KYYLEF 2/2010


Kyylefin vaihdossa- osio saa jatkoa. Tänä syksynä voimme seurata kolmen kylterin seikkailuja lätäkön toisella puolella, Kalifornian aurinkoisessa Fullertonissa. Toivottavasti aurinkoisesta tunnelmasta ja kuvista välittyisi meille tänne Pohjolan pimenevään syksyyn edes hitunen lämpöä. Olkaa hyvä, Seikkailuja Kalifornian auringon alla - Part one...

Olen nyt neljättä viikkoa vaihdossa Fullertonissa, Kaliforniassa. Istuessani rantatuolissa asuntokompleksimme uima-altaalla viikon ensimmäisen koulupäivän jälkeen auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta päädyin pohtimaan matkamme alkua. Seuranani tällä reissulla ovat kaksi miespuolista asuinkumppaniani. Jos joku vielä kuulteni väittää, että naisten kanssa asuminen on vaikeaa, taidanpa todeta, että kokeileppa kahta miestä. Onko Amerikka sitten niin hieno paikka? Todellakin on! Kalifornia on varsinkin mahtava, hieno, rento, cool, uskomaton, yllättävä, kuuma, aurinkoinen ja ennenkaikkea ihan älyttömän siisti paikka. Mietin nyt jo kauhun sekaisin tuntein paluuta kylmään tammikuiseen Lappeentrantaan. Miten ikinä sopeudunkaan takaisin kylmyyteen? Täällä kun mittari keskimäärin on kohonnut +25 asteeseen ja sitä korkeammalle. Kolmen ja puolen viikon aikana on jo ehtinyt tapahtua kaikenlaista. Enismmäinen viikko oikeastaan meni asioita hoitaesse. Pelkästään asunnon läytöminen 4,5 kuukaudeksi oli oma operaationsa. Meillä tosin kävi tuuri ja kolmannella yrittämällä löysimme paikan, joka ei vaatinut puolen vuoden vuokrasopimusta tai nostanut pyydettyä vuokraa markkinahintaan. Lisäksi takuuvuokrakin oli kohtuullinen. Asuntokompleksi, jossa mekin olemme, on the Lake Apartments, jonka nimi tulee talojen keskellä sijaitsevista lammikoista. Suihkulähteiden lisäksi

näissä lammikoissa asustelee sorsia, karppeja ja muutama kilpikonna. Lisäksi asukkaiden käytössä on kuntosali, uima- ja poreallas. On sitä jo tullut istuskeltua porealtaassa useammin kuin kerran katsellen tähtiä ja nauttien virvoittavia juomia. Sangen mukavaa, jos saanen sanoa. Yliopisto sinällään oli jo kokemus. California State University Fullertonissa on 35 000 opiskelijaa (ennemmän kuin allekirjoittaneen kotikuapungissa), ja kampusalue itsessään on valtava. Itse vietän suurimman osan ajastani koululla Steven G. Mihaylo Hallissa, joka on kauppatieteiden rakennus. Lisäksi kaksi päivää viikossa käyn kinesiologia rakennuksen liikuntasalissa lentopallokurssilla. Urheilumarkknoinnissa tulen tekemään ryhmätyön Anaheim Ducksille ja palvelumarkkinoinnin johtamisessa teemme projektin non-profit organisaatiolle. Kampusalueeseen kuuluu lisäksi Titan Recreation Center, joka on meille vaihtaareille ilmainen, tai ainakaan en vielä ole saanut laskua. Kyseessä on opiskelijajärjestön liikuntakeskus, jossa on iso kuntosali, tanssi-, taistelulajija spinningstudio, uima-allas, kaksi koripallokenttää, lentopallokenttä ja sali täynnä kuntopyöriä, juoksumattoja, crosstrainereitä ja steppereitä. Sillä on myös täysimittainen (400m) juoksurata.

CALIFORNIA FACT BONANZA! Väkiluku: n. 37 miljoonaa Pääkaupunki: Sacramento BKT: n. 1,55 biljoonaa (miljoona miljoonaa) Maailman kahdeksanneksi suurin talous Teknologian ja elokuvateollisuuden keskittymä “Hollywood ja Piilaakso” San And Andreakson siirtymä aiheuttaa maanjäristyksiä lähes päivittäin Governator eli Iso Arska toimii osavaltion kuvernöörinä vuoteen 2011 asti

KYYLEF 2/2010 33


Olen ehtinyt jo käydä Newport Beachillä uimassa ja viettämässä aikaa. Oli toisen viikon sunnuntaina paikallisen kirkon, joka myös järjestää kaveriperhe-toimintaa, tarjoamalla retkellä Balboa Beachillä muiden vauhtareiden kanssa. Päivän aikana saimme ruokaa ja vietimme aikaa tutustuen muihin vaihtareihin. Päivän kohokohta oli, kun huomasimme rantavedessä neljä delfiiniä. Päivän päätteeksi istuimme nuotion ääressä ja grillasimme vaahtokarkkeja. Seuraavan viikon lauantaina päädyimme taas Balboa Beachille, mutta tällä kertaa pienemmällä porukalla melomaan. Pojat eivät touhusta innostuneet, joten menin amerikkalaisten tuttujemme kanssa melomaan. Vedessä näimme läheltä merileijonan, paljon pelikaaneja ja valtavia jahteja. Sunnuntaina suuntasimme Labor Dayn alennusmyyntiin Palm Springsin lähellä sijaitsevaan outlet-ostoskeskukseen. Paikka oli keskellä vuoria ja kuumuus aivan uskomaton, olimmehan periaatteessa autiomaassa. Jokaiselle kertyi ostoskasseja, tosin allekirjoittaneelle huomattavasti ennemmän kuin muille. Merkkivaatteiden valikoima oli laaja ja hinnat opiskelijaystävällisiä.

Viime perjantaina suuntasimme Venice Beachille. Venice Beach on monen kilometrin mittainen ranta ja sen rantakadulla sijaitsee erilaisten kauppojen ja ravintoloiden kirjo. Sieltä saa kaikkea lääkemarijuanasta matkamuistoihin. Lisäksi Venice Beachilä sijaitsee skatepark ja Muscle Beach, joka on ulkoilmakuntosali ja jossa ovat käyneet mm. Arnold Schwarzenegger ja Stanley Tookie Williamas. Lisäksi Hulk Hogan on vieraillut siellä eräässä Baywatch jaksossa. Venicen jälkeen suuntasimme kohti Santa Monica Pieriä, tuota laituria jossa on pieni huvipuisto. Paluumatkalla kohti autoa, ihmettelimme miksi paikallisessa Nordstromissa oli kauhea ruuhka, asia selvisi sisällä. Justin Timberlake oli pitämässä jonkin näköistä esittelyä. Lauantai aamusta lähdimme Universal Studiolle, jossa vierähtikin koko päivä.

Studio Tourilla kävimme Halloweenia varten koristellulla Wisteria Lanella, näimme Psykon murhaajan sekä matkustimme New Yorkiin, Meksikoon, Villiin Länteen ja Eurooppaan. Lisäksi koimme maanjäristyksen ja kävimme tapaamassa King Kongia uudessa 360 3D näytöksessä, joka on nähtävillä vain Universal Studiolla. Pätkä on aivan järkyttävän hieno kokemus. Lisäksi kävimme katsomassa Terminator 2 ja 3 väliin sijoittuvan pätkän 3D:nä, joka oli itse James Cameronin ohjaus. Kyseessä ei ollut puhdas elokuva vaan se oli myös puoliksi näytelmä. kävimme Jurassic Parkissa ja Muumion paluun radalla. Waterworld oli viihdyttävä ja täynnä toimintaa, näytös osoittautui elokuvaa paremmaksi jo viiden minuutin jälkeen. Paljon jäi vielä näkemättä ja kokematta, mutta onneksi ostimme vuosilipun, joten Universal Studioon tulee lähdettyä uudestaan. Sunnuntaina suuntasimme Hollywood-kyltille. Maisemat Beachwood Driven päässä sijaitsevassa puistossa olivat mahtavat ja kylttikin oli kohtuullisen lähellä. Tosin nykyään itse kyltille asti ei enää pääse. Hollywood vieraiumme oleellinen osa tietenkin oli Walk of Fame, katu täynnä tähtiä. Tuli siinä kävellessä bongattua niin David Hasselhoff kuin Elvis Presley ja Rene Zellwegger. Chinese Theaterin edessä kävimmme tutkimassa julkimoiden kädenjälkiä ja tuli siellä omia käsiäkin sovitettua niihin. Ikuisuudelta tuntuneen etsinnän jälkeen jo auringon laskettua löysimme vihdoin Mötley Crüen-tähden ja kaikki olivat tyytyväisiä löydettyyään haluamansa. Istuessani Venice Beachillä katsellessani pilvetöntä taivasta ja rantaa lyöviä aaltoja voin täysin sydämin yhtyä Katy Berryn sanoihin You can travel the world but nothing comes close to the Golden Coast Tämä todellakin on yhden elämäni parhaan jakson alku...

Jos haluatte seurata seikkailujamme Kaliforniassa, blogimme löytyvät seuraavista osoitteista: http://peksicali.blogspot.com/ http://teemujaannacali.blogspot.com/

34 KYYLEF 2/2010


KYYLEF 2/2010 35


KYLTERI + TEEKKARI = SYNTAX ERROR?

TEKSTI: SANNA TORNIVAARA

”Jos näette jonkun sammuneen pusikkoon, niin käykää spray-maalilla maalaamassa sen haalarit vaikka punaisiksi, niin sitä luullaan teekkariksi eikä meidän maine kärsi”, kauppatieteiden tutor neuvoo omille fukseilleen.

kieltämättä itsestäänselvyytenä kunnes huomaa, mikä tilanne muualla on. Aaltoyliopiston ylioppilaskuntaa ei varmana tällä hetkellä kuvailla samoilla sanoilla kuin meidän kotoista Lytkyämme.

Ruoka menee väärään kurkkuun yliopiston ruokalassa, kun kuulee kuinka uusia opiskelijoita ohjeistetaan opiskelijaelämää varten. Luojan kiitos tuolla tutorilla ei ole tuttuja neonkeltaisia haalareita vaan dollarin vihreät haalarit, eikä tapahtumapaikkana ole Aalef-ravintola vaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ruokala. Myöhemmin samassa pöydässä kuulee, kun KYaktiivi raivosta kiehuen kertoo uusimmat käänteet teekkareiden ja kyltereiden välisestä oikeuskanteeseen asti venyneessä riidassa.

Kun Aalto-yliopisto aloitti toimintansa, LUT tarjosi apuaan tekniikan ja talouden yhdistämiseen tyylikkäästi Tekniikka & Talous-lehden etusivulla. Ehkä LTKY ja edustajisto voisi tehdä samoin tai ”kilauttaa itse kaverille”? Hyvän yhteishengen salaisuuksiksi voisi paljastaa yhteisen kampuksen ja Skinnarilan hengen. Helsinkiin voisi myös kertoa, että Lappeenrannassa kaikki bileet, luennot, kirjasto ja ruokala ovat yhteisiä. Toisaalta samalla täytyisi tunnustaa, ettei täällä osata riidellä yhtä hyvin kuin ”huippuyliopistossa. Vakavimmat riitatilanteet tulevat luultavimmin siitä, jos joku kuorsaa yhteisillä luennoilla takarivissä liian kovaa. Näissäkään kiistatapauksissa ei päästä oikeussaleihin ja Helsingin Sanomien otsikoihin asti.

Oikeuskanne ja sitä seuranneet tapahtumat eivät ole saippuasarjan juonenkäänteitä, vaan arkipäivää Suomen uusimmassa innovaatioyliopistossa, Aalto-yliopistossa. Lappeenrantalaisesta on outoa, etteivät kylterit ja teekkarit mahdu samaan yliopistoon, jonka toimipisteet vielä fyysisesti sijaitsevat kahdessa eri kaupungissa. Täällä Skinnarilassa kun on tottunut siihen, että kylterit käyttävät sanaa ”teekkari” useimmiten laulaessaan ”On meillä Saipa, Saimaa ja TEEKKARIT, oi Enklaavi on mahtava!” Ulkopaikkakuntalaiselta kysyttäessä Lappeenrannasta tulevat ensiksi mieleen tiivis kampus, ”mieletön fiilis” ja yhteishenki. Leppoisaa yhteiseloa pitää

36 KYYLEF 2/2010

DI ja KTM ovat loppupeleissä vain tutkintonimikkeitä ja niiden takaa löytyy ihmisiä, persoonia ja, mikä parasta, ystäviä. Sitsit, haalarit, tentit ja monet muut asiat yhdistävät opiskelijoita tutkintoon katsomatta. Ollaan pahasti metsässä, jos ihmisarvoa mitataan tutkinnon eikä ihmisen itsensä mukaan. Aalto-yliopiston tilanteessa voi nähdä jotain hyvääkin. Me Lappeenrantalaiset voimme jälleen olla ylpeitä ainutlaatuisesta Skinnarilan hengestämme.

KYYLEF 2/2010 36


Hei rakkaat lapralaiset opiskelutoverit! Tässä kirjoittaa jälleen helsinkiläinen kirjeenvaihtajanne Leopold Jansson. Fukseille, jotka eivät ole lukeneet aikaisempia tekstejäni haluan mainostaa hieman palstaani. Kyylefin numeroissa ilmestyy Lilla Leopold -palsta. Palsta pureutuu kiperiin kysymyksiin, jotka muuten saattaisivat jäädä käsittelemättä. Minulle saa lähettää näitä kiperiä kysymyksiä ja polttavia aiheita osoitteeseen leopoldjansson@gmail.com. Käsittelen niitä tulevissa kirjeissäni. Aikaisemmissa kirjeissäni olen käsitellyt mm. Kauniiden poikien toimintaa, joka on muuten hieno klubi, sekä tehnyt alkoholiin liittyviä empiirisiä tutkimuksia. Tällä kertaa minulle tulleista kysymyksistä yksi nousi ylitse muiden. Nimimerkki Fuksinmetsästäjä-85 valitteli viimeaikaista huonoa flaksiaan rakkauden markkinoilla ja toivoi, että perehtyisin fuksin kaatamisen saloihin. Fuksinmetsästäjä-85, lähetit kysymyksesi juuri oikealle taholle. Olen valmistanut sinulle ja mahdollisille kohtalotovereillesi kattavan paketin siitä, miten fuksi pokataan oikeaoppisesti. Tasapuolisuuden nimissä olen kuitenkin liittänyt mukaan myös ohjeet fukseille vanhojen opiskelijoiden hurmaamisesta. Kyylefin ollessa kauppatieteellinen julkaisu olen pyrkinyt lähestymään aihetta kauppatieteelliseltä kantilta.

Opas alkaa teoriaopinnoilla, joiden jälkeen paneudumme käytäntöön. Käytäntöön paneutumisen jälkeen pääsemme todennäköisemmin kunnolla paneutumaan. Teoriaopinnot ovat kaikille samat, mutta käytäntö riippuu siitä oletko tuore fuksi tai kenties jo vanhempi opiskelija. Pitemmittä puheitta, menkäämme asiaan!

KYYLEF 2/2010 37


Kauppatieteellinen pokausopas - Teoria Kun kysyntä tai tarjonta poikkeaa tasapainosta, vallitsee joko liikakysyntä tai -tarjonta. Rakkauden markkinoilla tämä tarkoittaa joko hemmetin hyvää tai huonoa flaksia. Miten sitten muuttaa liikakysyntä liikatarjonnaksi? Tähän ja muihin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin löydät vastauksen tästä oppaasta.

” Pokaaminen

kannattaa eli siitä voivat kaikki hyötyä.”

Ensimmäiseksi tarkastelemme niin kutsuttua pokausmahdollisuuksien käyrää. Vaaka-akselilla on potentiaalisten hoitojen ulkonäkö ja pystyakselilla on se mitä niiltä löytyy pään sisältä. Kaikki käyrällä olevat pisteet ovat tehokkaita siinä mielessä, että tällöin käytät koko viehätysvoimaasi ja saat mahdollisimman halittavia hoitoja. Pisteessä B on yksi potentiaalinen hoito. Jos haluaisimme kuitenkin vähän älykkäämpää seuraa, niin meidän olisi tingittävä ulkonäöstä. Käyrän alapuoliset pisteet ovat niitä, joita hävetään kavereille sunnuntaiaamuisin. Pisteessä A ei koko viehätysvoimasi ole käytössä ja sen käyttöä kannattaa lisätä. Käyrän ylläpuolella olevat tavoiteltavat hoidot, esimerkiksi pisteessä C, ovat mahdottomia saavuttaa, joten forget it! Käyrää voi kuitenkin yrittää siirtää poispäin origosta esimerkiksi käymällä salilla tai lukemalla tätä pokausopasta. Näin voidaan saavuttaa aikaisemmin mahdottomilta tuntuvia komistuksia/ neitoja.

Koulussa opittavia asioita ei kannata ylenkatsoa, sillä monet markkinoinnin, rahoituksen ja taloustieteen asiat ovat pienellä vaivalla sovellettavissa myös tämän oppaan kaltaisiin julkaisuihin. Taloustieteen perusperiaatteet tässä kontekstissa voisivat kuulua seuraavasti: 1.

Tehtäessä valintoja kahden ruman lorton välillä on vertailtava eri vaihtoehtoja keskenään ja valittava pienempi paha.

2.

Jonkun pokaamisen kustannus on se pokan kaveri, jonka pokaamisesta joudutaan luopumaan.

3.

Pokaaminen kannattaa eli siitä voivat kaikki hyötyä.

4.

Hoitojen määrän ja ulkonäön välillä vallitsee lyhyellä ajalla ristiriita. Kumppaneiden herkkua ulkonäköä ja suurta kumppaneiden määrää on vaikea saavuttaa yhtä aikaa.

Markkinoinnin anti käsiteltävään aiheeseen on myös melko krusiaali. Potentiaaliset hoidot voidaan jaotella markkinoinnissa opitun STP-mallin mukaan. Ensin segmentoidaan markkinat vaikkapa potentiaalisten hoitojen demografisten piirteiden mukaan. Helpoin demografinen piirre on tässä tapauksessa sukupuoli. Segmentoinnin jälkeen kohdennutaan tiettyyn segmenttiin, esimerkiksi segmenttiin ”halittavat fuksit”. Lopuksi oma tarjooma asemoidaan suhteessa muihin kilpakosijoihin. Rahoituksesta tuttu lause se, että kaikkia munia ei kannata laittaa samaan pesä- koriin pätee myöskin aiheeseen. Rahoituksen oppeja sovellettaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Tässäkin yhteydessä sijoitukset voidaan hajauttaa useaan kohteeseen, mutta ”osakkeet” eivät saa tietää toisistaan, koska muuten on helvetti irti.

”Jonkun pokaami-

sen kustannus on se pokan kaveri, jonka pokaamisesta joudutaan luopumaan.”

Vanhempi opiskelija, näin pokaat fuksin

Kuvio 1. Pokausmahdollisuuksien käyrän modernia tulkintaa

Hanki itsellesi vetävä titteli vaikkapa hakemalla Enklaavin hallituspaikkaa. Tuoreet fuksit osaavat vielä arvostaa arvovaltaa ja nimikkeitä, sillä he eivät tiedä että titteleiden haltijat ovat juuri niitä pahimpia bilehileitä tai vaan muuten persoja viinalle. Hyvällä pippel.. tittelillä saanti on aina taattua. Päätoimittajana voit esimerkiksi kalastella hoitoja tähän tapaan: ”Hei beibe, uusin Kyylef on just menossa painoon. Haluatko tulla mun kämpille kattomaan tota painamista vähän lähempää?” Yrityssuhdepäällikkö voi puolestaan käyttää titteliään hyväksi vaikka seuraavasti: ”Moi komistus. Oon yrityssuhdepäällikkö, mutta se ei tarkoita että meidän suhde jäisi yritykseksi.” Puheenjohtaja voi taas käyttää arvovaltaansa hyväksi suoremmalla lähestymistavalla: ”Oon puheenjohtaja, huuda mun nimee.”

”Fuksit eivät voi

vastustaa neonkeltaista ihanuutta, joka opastaa heitä uudessa ympäristössä! ”

Kuvio 2. Salillakäynnin vaikutus siirtää pokausmahdollisuuksien käyrää oikealle. 38 KYYLEF 2/2010


- Käytäntö ”Hanki

Luonnollisesti hallituspaikkoja ei riitä kaikille, joten tittelittömät joutuvat tyytymään muihin tapoihin keplotellakseen itsensä fuksien housuihin ja/tai hameisiin. Yksi varma tapa on ilmoittautua mukaan fuksien kanssa toimivaan rajapintahenkilöstöön eli tutoriksi. Fuksit eivät voi vastustaa neonkeltaista ihanuutta, joka opastaa heitä uudessa ympäristössä! Tutorina voit myös kätevästi houkutella pahaa-aavistamattomia fukseja kämpillesi loppuillasta seuraavalla repliikillä: ”Tuu hei nyt vaa mun mukaan. Siitä saa merkinnän fuksipassiinkin.” Ei ehkä täysin rehellistä toimintaa, mutta itseäni viisaampi ajattelija N. Strauss totesi taannoin: It’s not lying – it’s flirting.

itsellesi vetävä titteli vaikkapa hakemalla Enklaavin hallituspaikkaa. ”

Kuva 1. Päätoimittaja Jahnin kenttätutkimus aiheesta Jos sekä hallituspaikka että tutorin paikat menivät sivu suun, niin kaikki toivo ei silti ole mennyttä. Viimeinen keino on päivystää Kellarin ulkopuolella bakkanaalien aikaan ja tarjoutua majoittamaan yksinäiset humalaiset fuksit lähemmäksi Kakskasissa, Laserissa tai Teknossa sijaitsevaan kämppääsi. Olisihan se ikävää jos nuori fuksi joutuisi taivaltamaan ypöyksin Punkkeriin tai jopa Kourulaan asti. Useissa Enklaavin kekkereissä on myös monia ulkopaikkakuntalaisia opiskelijoita vierailemassa. He tarvitsevat yösijan siis muutenkin. Käytänkin tätä palstaa nyt härskisti oman etuni ajamiseen:

”Fuksi voi lähestyä potentiaalista säätöään AFH -metodilla eli Avuton Fuksi Hädässä -metodilla. ”

Kuvien selitykset: 1.

”Hei fuksi näytä tissit, jooko?”

2.

”Voin tarjota mehuakin!”

3.

”No entäs jos näytän omani ensin?”

4.

Neljännessä kuvassa näkyy Jahnin ilme onnistuneen suorituksen jälkeen!

”Tytöt, majoittakaa minut kun tulen seuraavan kerran käymään!”

Fuksi, näin pokaat kuuman 2. vuosikurssin opiskelijan Pokaamiseen kuuluu aina verbaalisen puolen lisäksi myös sanaton ulosanti. Tämän takia tärkeää on kehonkielen hallinta ja asiaan kuuluva ”gameface”. Fuksin pokaaminen helpottuu huomattavasti, kun myös nämä osa-alueet ovat hallussa. Tämän takia olen koonnut teille seuraavan kuvasarjan, jonka avulla voi harjoittaa suoritustaan entistä paremmaksi. Mallisuorituksen näyttää tässä kuvasarjassa itse päätoimittaja Jahn!

”Potentiaaliset hoi-

dot voidaan jaotella markkinoinnissa opitun STP-mallin mukaan”

Kuvassa esiintyvä nelivaiheinen taktiikka on päätoimittajan itsensä kehittelemä. Tätä nelivaiheista taktiikkaa voidaan suorittaa useita iteraatiokierroksia, mikäli 3. vaiheen jälkeen ei ensimmäisellä kerralla päädytä toivottuun lopputulokseen.

Saadakseni artikkeliin mukaan edes yhden kauppatieteilijöiden rakastaman akronyymin, kehitin seuraavaksi esittelemäni metodin. Fuksi voi lähestyä potentiaalista säätöään AFH -metodilla eli Avuton Fuksi Hädässä -metodilla. Mahdollisia avauksia AFH –metodiin voisivat olla esimerkiksi: ”Hei, voisitko auttaa mua tän regressiosuoran kans ku mä en ollenkaa tajuu?” tai ”Tuutko preppaa mua tänää tenttii illalla?”. Jälkimmäisen yhteyteen voi vielä lipsauttaa vahingossa: ”Ainiin tänään on pyykkipäivä ja ainoa puhdas vaate on yks pikkutoppi…” Relevantti seikka kyseisessä lauseessa on se, että AFH -metodin onnistuminen kasvaa eksponentiaalisesti, mainitun vaatekappaleen koon pienentyessä. Omaa jo kertynyttä osaamistaan voi myös väläytellä pienten flirttien muodossa. Esimerkiksi seuraavasti: ”Sulla on ihanan konkaavit tissit.” tai ”Jos sä oisit osake, niin mun sijoitusportfoliossa olisi 100% sun osakkeita.”

Med vänlig hälsning,

Leopold Esbo, Westend

KYYLEF 2/2010 39


PARHaUTTA ETSIMÄSSÄ Valmistuin taannoin maailman parhaasta maasta, maan parhaasta yliopistokaupungista ja kaupungin parhaasta yliopistosta. Aivan kuten sinäkin aikanasi. Kirjoitan tätä kolumnia kuitenkin jossain aivan toisaalla - maassa, jonka joku huono häviäjä on joskus todennut olevan suorastaan paska. En komppaa mielipidettä, mutta Berliinin valoja, ääniä ja tuoksuja ihastellessani olen joutunut ihmeellisen dilemman eteen: Missä voi olla parempaa kuin maailman parhaassa maassa? En kuulu niihin itsetunto-ongelmista kärsiviin suomalaisiin, jotka vähättelevät maamme parhautta – Suomineito on kruununsa ansainnut. Mutta vaikka rakastan Suomen puhdasta luontoa, Berliinin ruuhkaiset kadut kiehtovat enemmän. Arvostan kehittyneitä terveydenhoitopalveluitamme, mutta currywurst oluella kuulostaa juuri nyt paremmalta. Olen ylpeä maamme tasa-arvosta, mutta ihailen keskieurooppalaista kulttuurien kirjoa. Onko siis olemassa jotain parempaa kuin paras? Uskon, että parhaus on suhteellista. Meille Suomi nyt on Suomi – ihan kiva kotimaa, jossa asiat pelaavat. On vaikeaa nähdä sen parhautta, jos ei ole nähnyt muuta. Bilereissu Tallinnassa tai löhöloma Sunny Beachillä tuskin avaa maan kulttuuria ja toimintatapoja pintaraapaisua pidemmälle. Palaamme takaisin lintukotoomme ja olemme edelleen, että häh, onko tämä nyt sitä parhautta, eihän opintotuki riitä edes seuraavaan lomareissuun! Väitänkin, että muutto ulkomaille, uuteen ympäristöön ja tuntemattomaan kulttuuriin on monin verroin antoisampaa kuin hykerrellä Suomen parhaudessa

40 KYYLEF 2/2010

eläkeikään asti. Emme ehkä saa nauttia täydellisestä palvelusta tai joudumme sietämään käsittämätöntä byrokratiaa, mutta saamme hengittää aitoa kansainvälisyyttä, oppia uusia kieliä ja nauttia siitä pulppuilevasta kulttuurista, jota Suomi ei parhaimmillaankaan edusta. Olipa kyse vaihto-opiskelusta, työharjoittelusta tai pysyvästä muutosta ulkomaille, it’s worth it! Maailman paras Suomi ei häviä minnekään. Se odottaa meitä maailmalta palaavia ja ottaa avosylin vastaan. Ehkä muutaman vuoden päästä kaipaan itsekin takaisin Suomeen – en jaksa hengittää pakokaasua ja maksaa ostoksiani käteisellä. Toistaiseksi kuitenkin currywurst maistuu ja kokemukset karttuvat. Suosittelen lämpimästi!

Aurinkoista syksyä maailman parhaaseen yliopistokaupunkiin toivottaen,

Anna Kajava

KTM und Berlinerin


Kiltakummin kujertelut Teretulemast takaisin kesälaitumilta taas yliopiston käytäville ja iloista syyshämärää niin kaikille uusille fukseille kuin vanhemmille tieteenharjoittajillekin. Yliopiston uusi ilme on kesän aikana konkretisoitunut käytäville ja opetusmateriaaleihin, käytävät ovat saaneet uudet yhtenäiset kuosit, kirjasto on pistetty remonttiin ja tilojakin on alettu sieltä sun täältä laittaa kuntoon ensisyksyistä yhteiskampusta varten. Kaiken tämän lisäksi yliopiston takapihalle on ilmestynyt kuoppa, jonka paikalla on ensi syksynä tarkoitus olla uusi ja tyylikäs ammattikorkeakoulun päärakennus. Niille, jotka Kyylefiä vasta ensimmäistä kertaa tiedonnälkäisinä ja ihmeissään selailevat, kertauksena itsestäni hieman. Olen Kaisa Asiainen, ylioppilaskuntamme hallituksen jäsen vastuussa kansainvälisistä ja sosiaalipoliittisista asioista sekä viestinnästä ja tutoroinnista. Kaiken tämän lisäksi olen myös Enklaavin kiltakummi. Ja kuten hyvän kummin osaan kuuluu, myös minun tehtävänäni on pitää huolta rakkaan kummilapseni hyvinvoinnista. Käytännössä tämä tarkoittaa molemminpuolista yhteydenpitoa ajankohtaisista asioista ja sitä, että tuon tarvittaessa Enklaavin äänen kuuluville ylioppilaskunnan päätöksenteossa. Itsekin opiskelen kauppatieteitä jo kolmatta vuotta ja meidän kauppatieteilijöiden asiat ovat siis hyvin lähellä myös omaa sydäntäni. Ylioppilaskunnissa kuhistaan Ylioppilaskuntakentällä julkaistaan lausuntoja lausunnon perään koskien alkusyksystä julkaistua hallituksen budjettiesitystä ja opintotukeen kaavailtuja muutoksia. Opiskelijoille totta tosiaan tarjoillaan uudistuksessa pelkkää keppiä ja porkkanat on ilmeisesti annettu muualle mutusteltavaksi. Opintotukea ei olla ylioppilasliikkeen esityksen mukaisesti sitomassa indeksiin, niin kuin muita valtion etuuksia. Eli vuosi vuoden jälkeen opiskelijalle jää aina vain vähemmän pussin pohjalle pakollisten menojen jälkeen. Ainoat opintotukeen tehtävät parannukset, kuten ateriatuen nimellinen korotus, ovat lähinnä porkkanan kantoja, joista iloa irtoaa vain väliaikaisesti. Kunnes inflaatio taas syö senkin vähän hyödyn. Voisi sanoa, että opintotukiin tehtävät parannukset ovat osa ylioppilasliikkeen ja valtion välistä ikuista sotaa. Nyt opiskelijat ovat kenties hävinneet taistelun tämänkertaisen budjettiesityksen osalta, mutta sota ei ole ohi ja uusia taisteluita tullaan varmuudella lähitulevaisuudessa näkemään. Käytävillä supistaan Käytävillä supistaan ja ruokaloissa mutistaan. Uudet tenttikäytännöt on otettu käyttöön lukuvuoden alusta. Ja mitä ihmettä on tapahtunut ja miksi!? Tenttikertoja on tästä lähin vain kaksi lukuvuoden aikana. Tenttejä järjestetään kolme, joista opiskelija voi osallistua kahteen. Ensimmäiset kaksi näistä tenteistä on kurssin päättymisen jälkeen viikon tai kahden välein, jotta opiskelija pystyy osallistumaan tenttiin vielä silloin, kun asiat ovat tuoreessa muistissa. Uudistus koskee vain tästä syksystä eteenpäin aloitettuja kursseja. Tenttikertojen rajaus kahteen on osa yliopiston kv-akkreditointiprosessia. Kansainvälisten akkreditointien saaminen vaatii yliopistolta monia uudistuksia laadukkaamman opetuksen järjestämiseksi ja tutkimuksen kehittämiseksi. Ja akkreditoinnin, eli ”laatuleiman”, saavuttaminen tietää jokaisen meidän LUT:ssa opiskelevan tutkinnon kansallisen ja kansainvälisen arvostuksen nousua ja parempia mahdollisuuksia

tulevaisuudessa mm. vaihtopaikkojen saamiseen arvostetuista yliopistoista ulkomailta. Paikallispolitiikkaa Miltä kuulostaisi uimahalli ja kunnolliset liikuntatilat kampuksella? Kohtalaisen houkuttelevalta, eikö? Tulevaisuudessa on hyvinkin mahdollista, että luennon päätteeksi pääset pulahtamaan lämpimään sisäaltaaseen uimaan tai pelaamaan sählyä kaveriporukan kanssa kunnollisiin liikuntasaleihin. Mutta töitä tämän yhteisen asian eteen on vielä tehtävä! Me ylioppilaskunnan toimistolla olemme koko kesän ja alkusyksyn tehneet kampanjointia kampuksen uimahallin puolesta. Olemme olleet aktiivisesti yhteyksissä Lappeenrannan kunnavaltuutettuihin ja parhaamme mukaan yrittäneet kääntää hiedän huomionsa kampukselle rakennettavan uimahallin synergiahyötyihin ja taloudellisiin etuihin, ennaltaehkäiseviin terveysvaikutuksiin ja muihin lukuisiin mahdollisuuksiin, joita kampuksen uimahalli voisi tarjota. Toivotaan, että tämä poikii myös tahdotun tuloksen. Asiasta päätetään seuraavassa valtuuston kokouksessa, eli nyt jos koskaan on oikea aika avata suunsa ja kertoa, mikä on meille opiskelijoille ja länsialueella asuville tärkeää! Keskustelua käydään nyt kiivaasti siitä, tulisiko uusi uimahalli rakentaa Sammonlahteen vai ammattikorkeakoulun kampukselle muuton yhteydessä Skinnarilaan yliopiston viereen ja mielipiteet ovat vahvasti jakaantuneita. Syksy on ylioppilaskunnissa kiireistä aikaa. Meillä lappeen Rannassa paneudutaan ennen kaikkea paikallisiin asioihin kuten yhteiskampushankkeeseen, uimahallin vaikutustyöhön, yliopistomme sisäisiin muutoksiin ja uudet nettisivutkin julkaistaan lähiaikoina! Muuten ylioppilaskunnan arki tulee taas koostumaan hippusesta kulttuuria, kohtuullisesta lorauksesta eriasteista edunvalvontaa, hyppysellisestä Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokousmateriaalia, lusikallisesta uudistuksia ja kulhollisesta hyvää mieltä. Kiltakumminne kujertelee siis kaikille hyvää mieltä ja jaksamista syysarkeen! Enklaavin Kiltakummi

Kaisa Asiainen Kansainväliset asiat, sosiaalipolitiikka ja viestintä Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta, LTKY + 358 44 293 8816 kvsopo@ltky.fi http://www.ltky.fi

KYYLEF 2/2010 41


HALLITUKSEN KOKOUKSET Hallituksen kokous 13/10

Hallituksen kokous 17/10

Aika: Maanantai 12.4.2010 klo. 18.30

Aika: Sunnuntai 22.8.2010 klo. 20.00

Läsnä: Kiti Friman, Anssi Laine, Tuomas Räsänen, Ville Jahn, Katja Frolova, Sini Naukkarinen, Aino Anttolainen, Aki Illikainen, Patrik Hautala, Karlo Haapiainen, Kaisa Asiainen, Aleksi Kivistö

Läsnä: Kiti Friman, Anssi Laine, Tuomas Räsänen, Ville Jahn, Katja Frolova, Sini Naukkarinen, Tiina Korjus, Aino Anttolainen, Aki Illikainen, Karlo Haapiainen, Aleksi Kivistö, Anni Wahlroos

Päätettiin:

Päätettiin fuksiviikkojen ohjelmasta.

Päätettiin perua seniorisitsit vähäisen osallistujamäärän takia

Päätettiin järjestää golf-kilpailut 7.9.

Kruisingin jatkoina päätettiin pitää hengailuilta Aalef-kabinetissa yhdessä LTKY:n kanssa.

Päätettiin uusia Enklaavin verkkotunnus.

Hallituksen kokous 14/10

Hallituksen kokous 18/10

Aika: Tiistai 20.4.2010 klo. 16.00

Aika: Tiistai 31.8.2010 klo. 18.00

Läsnä: Kiti Friman, Anssi Laine, Tuomas Räsänen, Ville Jahn, Katja Frolova, Tiina Korjus, Aino Anttolainen, Aki Illikainen, Patrik Hautala, Karlo Haapiainen, Kaisa Asiainen, Aleksi Kivistö

Läsnä: Anssi Laine, Tuomas Räsänen, Ville Jahn, Katja Frolova, Sini Naukkarinen, Tiina Korjus, Aino Anttolainen, Aki Illikainen, Karlo Haapiainen, Aleksi Kivistö

Keskusteltiin vapun järjestelyistä ja palkittavista henkilöistä.

Hallituksen kokous 15/10 Aika: Torstai 14.5.2010 klo. 13.00 Läsnä: Kiti Friman, Anssi Laine, Tuomas Räsänen, Ville Jahn, Katja Frolova, Sini Naukkarinen, Tiina Korjus, Aino Anttolainen, Aki Illikainen, Patrik Hautala, Karlo Haapiainen, Aleksi Kivistö Patrik Hautalan hallituksen jäsenyys kumottiin ja Aleksi Kivistöstä tehtiin täysivaltainen hallituksen jäsen Valtuutettiin Katja Frolova Pietari-ekskursion vastuuhenkilöksi. Keskusteltiin fuksiviikkojen järjestämisestä ja linnoituksen yöhön osallistumisesta.

Päätettiin tilata 50 kappaletta lippuja Hämeenkadun approon.

Tarkasteltiin ensimmäisen puolen vuoden talousraporttia Keskusteltiin Pietari-ekskursion tarjouksista. Päätettiin järjestää yritysekskursio. Päätettiin järjestää fuksisitsit 15.9 kellarissa. Päätettiin siirtää LUT Golf Challenge päivälle 23.9. Päätettiin järjestää SK-10 5.10. Päätettiin, että Enklaavi osallistuu Nordea-Enklaavi –stipendeihin tuhannella eurolla.

Hallituksen kokous 19/10 Aika: Keskiviikko 8.9.2010 klo. 18.00 Läsnä: Kiti Friman, Tuomas Räsänen, Ville Jahn, Katja Frolova, Tiina Korjus, Aino Anttolainen, Aki Illikainen, Karlo Haapiainen

Hallituksen kokous 16/10 Aika: Lauantai 17.7.2010 klo. 13.45 Läsnä: Kiti Friman, Anssi Laine, Tuomas Räsänen, Ville Jahn, Katja Frolova, Sini Naukkarinen, Tiina Korjus, Aino Anttolainen, Aki Illikainen, Karlo Haapiainen, Aleksi Kivistö Päätettiin järjestää NESU:n kesämöksän ilmoittautuminen Enklaavin jäsenille 20.7 Päätettiin ettei järjestetä erillistä kekkuleiden kokoontumisiltaa, vaan että se ja alumnitapaaminen järjestetään yhdessä 28.8. Päätettiin Beach Partyn tapahtumapaikaksi Sammonlahden ranta. Päätettiin Pietari-ekskursion ajankohdaksi 11-14.11.

Myönnettiin Tiina Korjukselle ja Aino Anttolaiselle nimenkirjoitusoikeudet. Päätettiin tilata haalarimerkkejä SK-10 varten 200 kappaletta. Päätettiin järjestää Giggling-bileet ja palkitsemisilta 27.10. Päätettiin järjestää yritysekskursio 26.10.

Hallituksen kokous 20/10 Aika: Tiistai 14.9.2010 klo. 18.00 Läsnä: Kiti Friman, Anssi Laine, Tuomas Räsänen, Ville Jahn, Katja Frolova, Sini Naukkarinen, Tiina Korjus, Aino Anttolainen, Aki Illikainen, Karlo Haapiainen, Aleksi Kivistö, Kaisa Asiainen Päätettiin alumnitapaamisen ajankohdaksi 23.10. Keskusteltiin yritysekskursiosta, SK-10:sta, vuosijuhlista, Hämeenkadun approsta, Giggling-bileistä, Pietari-ekskursiosta sekä hallitushausta.

42 KYYLEF 2/2010


ENKLAAVI

WANTS

YOU! HALLITUSHAKU ON STARTANNUT ...HAE SINÄKIN! 43 KYYLEF 2/2010

KYYLEF 2/2010 43


44 KYYLEF 2/2010

Kyylef 03/2010  
Kyylef 03/2010  
Advertisement