Page 1

KYY LEF KAUPPATIETEIDEN KILLAN ÄÄNITORVI

03 09

ENKLAAVI <3 NESU

8

S.

KYYLEF 03 / 09

1


www.sefe.fi

SEFE PITÄÄ HUOLTA ASEMASTASI OPISKELUAJASTA ALKAEN. Palkan yleiskorotukset, työaika, ylityökorvaukset, lomaraha, sairausajan palkka, äitiysloma, arkipyhäkorvaukset… Mitkään eivät ole itsestään selvyyksiä, vaan edut on saatu vain ja ainoastaan neuvottelemalla. SEFE myös valvoo, että neuvoteltuja sopimuksia noudatetaan. Opiskelijana se tarkoittaa, että SEFE pitää huolta asemastasi sekä yhteiskunnassa että työelämässä, alusta asti. Tutustu jäsenetuihin ja -palveluihin: www.kylterit.net

SEFE_op_palv_ilm_A4_SU.indd 2

21.10.2008 16:28:04


PÄÄKIRJOITUS Elämän tarkoitus

O

letteko miettineet, mikä elämässä on tärkeää? En nyt tarkoita perheen terveyttä ja maailmanrauhaa. Vaan sitä, mitä haluatte tehdä elämällänne?

Itse olen sen asian kanssa toistuvasti hukassa. Vajaa vuosi sitten ajattelin, etten hae hallitukseen, tarkoituksenani oli vain valmistua mahdollisimman nopeasti. Pyörittelin kyllä ajatusta päätoimittajuudesta päässäni, koska lehden tekeminen oli minulle ennestään tuttua ja toimittaja yksi yläasteen toiveammatti. Ajattelin kuitenkin vuoden olevan niin pitkä aika, etten voisi sitoutua koko vuodeksi hallitustouhuihin.

Puoli tuntia ennen hallitushakuajan loppumista päätin kuitenkin tarttua hetkeen ja kokeilla. Hauska kokeilu tämä on ollut, enkä keksi yhtään syytä, miksi katuisin ratkaisua. Vuosi on jo tähän mennessä tuonut paljon, muun muassa tapahtumia, jotka muuten olisivat jääneet väliin. Lisäksi opin organisoinnista paljon asioita, jotka on parempi oppia kantapään kautta nyt kuin sitten työelämässä. Jos voisin sanoa kasvaneeni ihmisenä kuulostamatta hölmöltä, sanoisin niin. Hallitusvuodesta voisi sanoa samaa, mitä fukseille hoetaan: Vuodesta voi tehdä itsensä näköisen. Tietysti voi aina vain mennä massan mukana ja jälkeen päin nurista mutta ehkä se oma tie on kuitenkin mukavampi. Hakekaa hallitukseen. Tai tehkää jotain muuta. Kunhan teette jotain :)

P.S. Enklaavi ja Kyylef kiittävät pitkäaikaista kolumnistiamme ja hallitusaktiivi Niko Ratalaa. Onnea valmistumisen johdosta!

Nikon viimeisen opiskelijakolumnin voitte lukea lehden sivulta 39.

Suvi Hannula Päätoimittaja kyylef@enklaavi.fi

KYYLEF 03 / 09 KYYLEF 03 / 09

3

3


SISÄLLYS 3 6 7

Pääkirjoitus

KYYLEF 03/09

Aihe

Nuijan päässä

Terveiset puheenjohtajalta

Kalenteri

Tulevan syksyn ohjelmaa

8

NESU

Saapuu Lappeenrantaan

14 17

18 20 23 24 4

KYYLEF 03 / 09

Vuosijuhlat

Enklaavi täyttää 18

Vuosijuhlien etiketistä Että osaatte käyttäytyä

Historiaa

Kurkistus Enklaavin menneisyyteen

Kuva-aukeama

Fuksiviikkojen kuvasatoa

Kyllin hyvää

Santtu sanoo sanottavansa

Vastavalmistuneiden kysely Taas Lappeenrantaa kehutaan


25 26 29 30 30

Tervehdys EKE:stä

KYYLEF

Nordea

Lappeenrannan teknillisen yliopiston kauppatieteiden opiskelijoiden kiltalehti

Ex-kyltereiden kuulumisia

Rakas yhteistyökumppanimme

BB-Bullshit

Anna Kajavan kolumni

Päätoimittaja Suvi Hannula Taitto ja ulkoasu Suvi Hannula kyylef@enklaavi.fi

Kyylef 9 vuotta sitten

Mitä tapahtui fuksiviikoilla?

Muuta tärkeää

Hallitushaku, kiltisilta jne.

31

TOIMITUS Kiti Friman Santtu Kottila Tuuli Marttila Johanna Noreila Anni Wahlroos Kiitokset myös muille lehden tekoon osallistuneille

Beach Party

ILMESTYY 4 numeroa vuodessa 1 FuksiKyylef 1 YritysKyylef

Kesän viimeiset vesileikit

32 33 35 36 38 39

Open Mic Stand Up

Muistellaan vielä wappua

Katukoristurnaus

Muistellaan hieman lisää

Hallituksen kokoukset Mitä tulikaan päätettyä

Opintotiimi tiedottaa: Syksyn tärkeitä asioita

Alumnitapaaminen

Entisiä enklaavilaisia käväisi

Kolumni: Niko Ratala Valmistuminen - portti taivaaseen

JULKAISIJA Enklaavi ry PL 20 53850 Lappeenranta enklaavi@lut.fi PAINO Lappeenrannan kirjapaino Oy Painos: 400 kpl Haluatko osallistua Kyylefin tekoon? Ota yhteyttä: kyylef@enklaavi.fi Ilmoitusmyynti: yritysvastaava@enklaavi.fi Kannen kuva: Niilo Mustala

KYYLEF 03 / 09

5


NUIJAN PÄÄSSÄ MAHTAVA KESÄ 2009

H

aluan kertoa teille kesästäni ja sen jäätävimmistä kokemuksista ja reissuista. Kiinnostipa se teitä tai ei. Lomaa en päässyt harjoittamaan, sillä sorvin ääressä oli oltava, jotta syksyllä olisi jälleen rahaa muuhunkin kuin nuudeleihin ja tonnikalaan. Mutta pidin huolen siitä, että vapaat viikonloppuni käytin asianmukaisella tavalla. Kesän ehdoton suosikkini ja hulppein kokemus oli hyppy yläilmoista eli laskuvarjotandem. Kerran kesässä pitää tehdä aina jotain tyhmää ja luen tämän siihen kategoriaan kuuluvaksi. Päivän sää oli suosiollinen ja hyppykorkeus olikin täten 4 kilometriä. Lentokoneen kiihdyttäessä kiitoradaltaan päässäni pyöri vain ajatus, että kuinka

tyhmä ihminen voi olla, että maksaa siitä että saa tippua 4 kilometristä vapaaehtoisesti? Paluuta ei enää siis ollut ja hetken päästä tajusin tupsahtavani ulos koneesta ja näkökentässäni oli yläpuolella lentokone ja sininen taivas.

Alkukangistumisen jälkeen vapaapudotus tuntui aivan mahtavalta. Pelkoa en siis enää kokenut ja varjon avaamisen jälkeen liitely yläilmoissa oli todella hieno kokemus. Ehkäpä lähden ensi kesänä suorittamaan kurssin, jotta pääsen yksin hyppelemään. Kerran kesässä pitää myös käydä festareilla, joten suoritin tämä osion Ruisrockin muodossa. Viime festareista oli aikaa ja tänä kesänä tuli mahdollisuus lähteä NESUporukan kanssa rilluttelemaan. Ensimmäisenä päivänä pidettiin luonnollisesti Ruisrock-sitsit, jotka olivat mahtavat ja oli erikiva nähdä NESU-porukkaa ympäri Suomen. Tiivistettynä kivat festarit, hyvää porukkaa ja mahtavia bändejä.

Virallisen ulkomaanreissun suoritin etelään, siis tietysti Tallinnaan. Tyttökolmikkomme lähti intoa puhkuen hulppealla m/s Princess-paatilla seilaamaan kohti tuntematonta. Reissu sujui, noh, asianmukaisella tavalla, Tallinnaa ei siis nähty ;) Komppanjallemme ei tietenkään 22 h riittänyt, vaan suoritimme myös heti perään vierailun Helsingin yöelämässä. Reissu siis ihan hieman yllättäen venähti. Ja asiasta kukkaruukkuun. Hallitushaku starttaa lokakuussa ja uusi hallitus valitaan Enklaavin sääntömääräisessä syyskokouksessa marraskuun tienoilla. Älä jätä tätä hienoa tilaisuutta siis käyttämättä. Hakemus tiskiin rohkeasti!

Toisena kukkaruukkuna mainittakoon varapuheenjohtajamme Johannan ja minun vuoden 2009 ehdoton suosikkimme NESU Lappeenrantaan. Vuoden 2010 hallitukseen tullaan liittämään uusi pesti nesuvastaava. Lisäksi kasataan NESU-toimijaryhmä, johon jokainen vähänkään NESU-henkinen voi hakea. Ei muuta kuin antoisaa syksyä ja paljon kivoja uusia kokemuksia =)

Tuuli Marttila Puheenjohtaja pj@enklaavi.fi

6

KYYLEF 03 / 09


TULEVAT JUTUT 15.9. 15.-20.9. 7.10. 28.10. 12.11. Lis채ksi

KATI-EXPO Vuosijuhlaviikko Fuksisitsit Halloween-bileet @ Giggling Marlin NESU-sitsit

Pietari-excursio Yritysexcursio Pikkujouluristeily

KYYLEF 03 / 09 KYYLEF 03 / 09

77


Teksti: Johanna Noreila Kuvat: Jenni Alakoski

Lappeenrantaan

Mikä ihmeen NESU?

NESU

perustettiin 1950-luvulla ylläpitämään pohjoismaisten ekonomiopiskelijoiden välisiä yhteyksiä. Se on voittoa tavoittelematon ja poliittisesti sitoutumaton järjestö, joka on suunnattu yliopistotason kauppatieteiden opiskelijoille. Suomessa NESU löytyy Tampereen lisäksi Helsingistä, Turusta, Porista, Vaasasta, Rovaniemeltä, Mikkelistä, Jyväskylästä, Kuopiosta ja Oulusta. Uusin jäsen kirjavaan NESU -joukkoon on Lappeenranta. NESU on loistava tapa rakentaa kontaktiverkostoa, joka tarjoaa suunnattomia hyötyjä tulevissa työtehtävissä. Se on joustava järjestö, johon voi tulla mukaan missä vaiheessa opintoja tahansa. Ja kun mukaan päättää lähteä, osallistua voi juuri siinä määrin, kun kiinnostusta ja aikaa riittää.

Suuressa mittakaavassa NESUn kotimaata ovat Pohjoismaat. NESUn nimeä kovaan ääneen huutamalla saa majoituksen (tai ainakin yleisen jakamattoman huomion)

8

KYYLEF 03 / 09

Ruotsista, Islannista ja Tanskasta. Yhteyksiä maiden välillä ylläpitävät pääasiassa maavastaavat, joita on neljä kappaletta. Maavastaavat yhdessä Nesu- presidentin kanssa muodostavat Nesu Boardin, eli Nesun kansainvälisen tason hallituksen. Nesu Board kokoustelee säänöllisesti online ja keskustelee kaikista mahdollisista Nesu- asioista aina suurista linjoista käytännön järjestelyihin saakka. Boardin lisäksi linjat ovat luonnollisesti kuumana myös semmoissa tavanneiden nesulaisten muistellessa menneitä ja odotellessa uusia koitoksia. Juuri sitähän Nesu on; elinikäisiä ystäviä ja hulluja kavereita monessa kylässä. Toiminnan perustarkoitus on hauskanpidon lisäksi tavata eri kaupunkien ja Pohjoismaiden kauppatieteen opiskelijoita eli verkostoitua. Käytännössä Suomen NESUlaiset tapaavat toisiaan vierailemalla muiden kaupunkien sitseillä ynnä muissa tapahtumissa. Vaikka et tuntisikaan yhtään ihmistä kohdekaupungista, kannattaa lähteä reippaasti mukaan.


Seminaarit Joka kevät ja syksy järjestetään viikon pituinen seminaari (semma). Järjestysvastuu vaihtuu joka seminaari NESU-kaupungilta seuraavalle. Seminaareissa kokoontuu kauppatieteiden opiskelijoita eri Pohjoismaista. Tampere järjestää seminaarin syksyllä 2009 teemana lamasta nousu - foundation for boom. Seminaareilla on liike-elämään/yritysmaailmaan liittyvä aihe ja semma sisältääkin yritysvierailuja sekä luentoja

aiheeseen liittyen. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei ehdittäisi sitsaamaan, vaan sitsejä järjestetään semman aikana usein kaksi kertaa. Semma huipentuu hienostuneeseen gaalaan, jossa herrat pukeutuvat frakkeihin, smokkeihin tai tummaan pukuun kun taas naiset säväyttävät pitkissä iltapuvuissaan.

NESU:n toimintaan mukaan haluavat

Huomio!

Enklaavi tulee perustamaan NESU-toimijaryhmän. Ryhmä aloittaa vuoden 2010 alussa ja siihen haku on vielä tämän vuoden puolella. Jos olet kiinnostunut toimijaryhmästä, lisää voi kysyä hallituksen NESU-vastaavalta Johanna Noreilalta (vpj@enklaavi.fi). Tarkempia ohjeita hausta tulee myöhemmin, joten seuratkaa ilmoittelua!

KYYLEF 03 / 09

9


Tervetuloa NESUn maailmaan! NESU eli Nordiska Ekonomie Studerandes Union on kenties hienointa, mitä kylteri voi housut jalassa tehdä. NESUn toiminta keskittyy ennen kaikkea sitsaamisen ympärille ja vierailuja toisten NESU-paikkakuntien sitseille tehdäänkin usein. Itsekin tätä kirjoittaessa olen juuri autossa matkalla Turusta Mikkeliin sitsivierailulle. Merkittävä osa toimintaa ovat myös NESUn semmat eli seminaarit, joita järjestetään puolivuosittain eri NESU-kaupungeissa. Viikon kestävällä seminaarilla on jokin ajankohtainen teema ja joukko aktiivisimpia NESUlaisia niin Suomesta, Tanskasta kuin Islannistakin viettää viikon yritysvierailujen, luentojen ja juhlimisen merkeissä.

NESU on perustettu Ruotsissa, mutta nykyään aktiivisia NESU-maita on vain kolme edellä mainittua. Aktiivisinta toiminta on meillä Suomessa ja NESU löytyykin lähes jokaisesta kaupungista, jossa kauppatieteitä opiskellaan. Edustettuina ovat teidän lisäksenne Helsinki, Vaasa, Tampere, Pori, Mikkeli, Oulu ja Turku. Sitsaamisen ilon on varmasti kokenut lähes jokainen kylteri jossain opiskelujensa vaiheessa, mutta erityisen hienoa

10

KYYLEF 03 / 09

NESU-sitseistä tekee sitsivierailut, poikkikaupungillisuus ja aito ja vilpitön yhteistyö NESU-yhteisössä. Seminaarit ovat ainutlaatuinen tilaisuus tutustua samanhenkisiin ihmisiin muista pohjoismaista ja luoda kansainvälisiä kontakteja niin nykyisiin opiskelijoihin kuin suoraa yrityksiinkin. Tervetuloa NESUun ja sitsivierailuille!

Skål!

Tommi-Juhani Jokinen Varapuheenjohtaja NESU-TuKY


Sitsit

Sitseillä tarkoitetaan akateemista pöytäjuhlaa eli kyseessä on tapahtuma, joka pitää sisällään ruokaa, juomaa, juomalauluja, yhdessäoloa ja rutkasti hauskanpitoa.

Sitseillä noudatetaan muutamaa perussääntöä yleisen viihtyvyyden takaamiseksi: 1. Kun toastmaster soittaa kelloa tai ilmoittaa muulla tavoin sitsien alkaneen, syvä hiljaisuus laskeutuu. 2. Sitseillä saa liikkua vain tauoilla. Koskee myös vessakäyntejä. 3. Esitysten aikana muut ovat hiljaa. 4. Puhelimet on oltava suljettu sitsien ajan.

Sääntöjen rikkomisesta seuraa toastmasterin määräämä, usein epämiellyttävä rangaistus eli punishment.

Vinkkejä sitseille: • Tutustu vierustovereihisi – sitsi on hyvä tilaisuus luoda uusia tuttavuuksia! • Nauti tarjotusta ruoasta milloin haluat, usein sitseillä ei vain tunnu olevan tarpeeksi aikaa syödä rauhassa... • Käy vessassa ja suorita juomahankintasi tauoilla. Ihan vain varmuuden vuoksi. • Kovaääninen ja mauton huutelu ja muu vastaava käytös eivät kuulu sitseille

KYYLEF 03 / 09

11


NESU- ja sitsisanastoa A = AKTIIVIT Sitsien järjestämiseen tarvitaan ahkeria aktiiveja, jotka osallistuvat järjestelyihin esim. tarjoilemalla tai koristelemalla sitsitilaa. B = BORDET Sitsien aikana ihmisiä voidaan huutaa pöydälle, mikä tarkoittaa, että pöydälle huudetuilta ihmisiltä odotetaan jonkinnäköistä esitystä muiden sitsaajien iloksi. Yksittäistä henkilöä ei kuitenkaan saa huutaa pöydälle vaan huudettavan ihmisryhmän tulee koostua vähintään kahdesta henkilöstä. Poikkeussääntönä ovat instituutioina pidettävät ryhmät, joita voi edustaa tarvittaessa yksikin henkilö. B = BOOMARIT Tamperelaisia kauppatieteiden opiskelijoita, jotka ovat tunnettuja esitystensä heikosta laadusta (kts. kohta esitykset). Tämän vuoksi heille on omistettu aivan oma laulukin, joka usein esitetään boomareiden esityksen päätteeksi. C = CARILLO Carillo on grogikatkero, joka maistuu myös sitsaajille ilmeisen hyvin, sillä monesti sitseillä kajahtaa “Oo, carillo, carillo, carillo...” D = DRESSCODE Usein sitseillä on jokin teema, jonka mukaaan sitsaajat pukeutuvat. Sitsit ovatkin tässä suhteessa erinomainen paikka käyttää hyväksi vilkasta mielikuvitusta! D = DET BÄSTA Esiintyjien kiittäminen kuuluu hyviin sitsitapoihin. Siispä esitysten jälkeen kaikki sitsaajat osoittavat kiitollisuuttaan huutamalla yhteen ääneen: “Det var det bästa, det bästa vi har hört!” (Usein monta kertaa putkeen) E = ESITYKSET aka proggikset Esitykset eli proggikset ovat erinäisten ihmisryhmien valmistelemia spektaakkelimaisia esityksiä, joiden tarkoituksena on usein kohottaa sitsitunnelmaa ja osoittaa kunnioitusta järjestävää tahoa kohtaan. Proggiksien sisältö voi vaihdella täysin riippuen esittäjien mielikuvituksesta. Laulu on eräs tyypillisimmistä proggismuodoista. G = GRÅA HÅR Joskus pöydälle huuto saattaa yllättää ryhmän niin, että proggiksen aloitus venyy. Tämä saa usein odottavan yleisön huutamaan leikkimielisesti “Nu har vi väntat länge nu, länge nu, länge nu...”

12

KYYLEF 03 / 09

H = HELAN GÅR Sitsit aloitetaan perinteisesti Helan Gårilla, mikä tarkoittaa että toastmaster (kts. kohta “toastmaster”) laulaa tämän ruotsinkielisen snapsilaulun, johon muut kertosäkeen kohdalla yhtyvät. Laulun lopuksi kaikki kohottavat snapsinsa ja juovat sen pois. H = HARKKASITSIT aka Fuksisitsit Harkkasitsit on tarkoitettu erityisesti uusille fukseille. Harkkasitseillä syödään, juodaan, lauletaan ja käydään läpi sitsikulttuurin saloja. H = HILJAISUUS Sitseillä lauletaan, juodaan ja keskustellaan vierustovereiden kanssa, mutta on hetkiä jolloin kaikkien sitsaajien tulee olla hiljaa. Silloin kun toastmasterilla on asiaa niin sitsaajien tulee kuunnella. Myös muiden esityksiä kunnioitetaan pitämällä oma suu kiinni. I = ISTUMAJÄRJESTYS Paikkojen plaseeraaminen etukäteen on olennainen asia sitseillä, sillä yksi sitsien päätarkoituksista on tutustua uusiin ihmisiin. Sitseillä ympärilläsi istuu uusia kasvoja, joihin on sitsaamisen lomassa mukava tutustua. K = KOKEMUS Kukaan ei ole mestarisitsaaja syntyessään vaan harjoitus tekee mestarin myös tälläkin saralla. L = LAULUT Sitseillä lauletaan paljon erilaisia lauluja. NESUn sitseillä sitsikulttuuria luodaan monesti laulamalla semmoisia säkeistöjä, joita ei välttämättä lue laulukirjassa vaan jotka opitaan ahkeran sitsaamisen kautta. L = LAULuVIHKO TAI LAULUKIRJA Sitseillä jaetaan jokaiselle lauluvihot, joita käytetään sitsien ajan. Enklaavilta valmistuu syksyn aikana oma laulukirja, jonka ostamalla saat syvemmän otteen sitsilaulujen kirjoon. Myös NESUlla on oma laulukirja. M = MELLANSUP ”Mellansup” huudetaan pidemmän laulun aikana, kun kurkkua kuivaa ja jano yllättää. Huuto tulee ajoittaa säkeistöjen väliin ja sen saa aloittaa kuka tahansa, joka kokee itsensä janoiseksi. N = NESU NESU on pohjoismaisten ekonomiopiskelijoiden liitto, joka on perustettu jo 50-luvulla.


P = PUNISHMENT Joskus sitseille mahtuu mukaan myös henkilöitä, joiden käyttäytyminen ei ole sitsisääntöjen mukaista. Tällöin näitä sitsietiketin rikkojia rankaistaan ns. punishmentilla, jonka tarkoitus on viilentää rauhattomien sitsaajien tunteita. Punishmentin saaneille henkilöille ei hurrata, korkeintaan buuataan. P = PERINTEET Sitsaamiseen liittyy vahvasti joukko erilaisia perinteitä. Nämä perinteet luovat osaltaan luotettavat kehykset ansiokkaalle sitsitapahtumalle. R = RUOKA Sitseillä tarjoillaan usein juoman lisäksi myös ruokaa. Ei kuitenkaan kannata odottaa sitsiruualta liikoja, sillä opiskelijapiireissä resurssit ovat tunnetusti hieman rajalliset :) Usein hieman haalea sitsiruoka kuitenkin korreloi sitsien vauhdikkuuden kanssa... S = SNAPSI Tämä mystinen asia tulee varsin tutuksi sitsaaville ihmisille. Sitseillä lauletaan usein myös lauluja, joihin liittyy erilaisia lasin kohotusrituaaleja (vrt. Helan Går). S = SITSIPOLIISI Sitseille nimitetään usein myös ns. sitsipoliisi, joka vahtii, että sitsisääntöjä noudatetaan ja yleinen kuri säilyy. T = TAUKO Jotta sitseillä säilyisi tiivis, yhtenäinen tunnelma, ei vessaan tai tupakalle saa poistua muuten kuin toastmasterin ilmoittamalla taukoajalla. Tämä siksi, että esityksiä ja lauluja häiritsee, jos ihmiset jatkuvasti ravaavat pöydistään. T = TOASTMASTER aka toasti Toastmaster eli kansankielellä tousti on ikäänkuin sitsien isäntä/ emäntä, joka pitää yllä sitsitunnelmaa. Sitseillä toastmasterin sana on laki. U = ULKKIS aka ulkopaikkakuntalainen sitsaaja

NESU on nimensäkin mukaisesti vahvasti ulospäinsuuntautunut järjestö ja kaupungeilla onkin tapana vierailla toisten kaupunkien sitseillä. Mikäs sen hauskempaa kuin tutustua kylteriin jostain toisesta kylteriyhteisöstä! V = VESI aka Aqua Vera Kuten eräs suosikkisitsilaulu sen ilmaisee: välillä on hyvä juoda myös vettä. V = VIERUSTOVERIT Vierustoverit ja kanssasitsaajat ovat sitsaamisen keskeisintä antia. Koska et pääse valitsemaan vierustovereitasi, avautuu sinulle loistava mahdollisuus tutustua sinulle ennalta tuntemattomiin ihmisiin! Sitä paitsi... Sitseillä tutustuminen käy vaivattomasti johtuen vapautuneesta tunnelmasta, yhteisistä puheenaiheista (sitsaus, kylterit, sitsiasu, ruoka...) sekä yhteisöllisyyden tunteesta. Y = YHDESSÄOLO Se suurin syy, miksi sitsit vuodesta toiseen houkuttelevat ihmisiä paikalle. Sitseillä kaikki ovat samaa perhettä ja huomisen huolet on jätetty narikkaan odottamaan. Å = RUOTSI Kirjain on omistettu rakkaalle länsinaapurillemme, sillä ovathan sitsit lähtöisin Ruotsista Å = ÅBO aka Turku NESU-piireissä on kiertänyt lähes järjestön perustamisesta lähtien villi huhu, jonka mukaan joku olisi joskus, jossain merkillisissä (sitsi?) olosuhteissa, joskus kauan aikaa sitten tavannut jonkun turkulaisen, jonka kanssa olisi kyennyt normaaliin keskustelunkaltaiseen kanssakäymiseen. Leikki leikkinä sillä, todellisuudessa vaasalaiset ovat turkulaisten sukulaissitsisieluja sekä samalla erittäin kateellisia NESU-TuKY:n uusista kotisivuista. Ä = ÄLÄ ...häiritse toasteja tai muiden proggiksia!

KYYLEF0303/ /0909 KYYLEF

13 13


K-18

ENKLAAVISTA TULEE

täysi-ikäinen

Teksti: Kiti Friman ja Anni Wahlroos Kuvat: Enklaavi ja Juha Viitakangas

On tullut taas aika kohottaa maljat Enklaavin vuosijuhlien kunniaksi. Ainejärjestömme saavuttaa kunnioitettavan 18 vuoden iän ja tätä tapahtumaa juhlimme suurin menoin 15.9. alkaen. Emäntä ja isäntä ovat ahkeroineet perinteisen juhlaviikonlopun tapahtumien lisäksi ohjelmaa jo alkuviikosta lähtien. Vuosijuhlaviikon uutta ohjelmaa Vuosijuhlaviikonloppuun virittäytyminen alkaa tiistaina, jolloin yliopiston monitoimisalissa järjestetään tanssikurssi, jolloin juhlakansa tutustutetaan valssin saloihin ja tangotaivutuksiin. Pyörähtelemään voi saapua yksin tai parin kanssa. Tiistain elegantin pyörähtelyn jälkeen on aika kääntää katseet juhlimistapoihin, kun keskiviikkona yo-talon ravintolassa järjestetään etikettikurssi. Illan aikana käymme läpi juhlien etikettiä, pukeutumista ja pöytätapoja samalla, kun nautimme tarjolla olevista antimista. Kurssi on ainutlaatuinen tilaisuus opetella akateemisten juhlien tavoille sekä päästä kysymään niitä polttavimpia kysymyksiä, joihin et ole vielä saanut vastausta. Tämä iltama kartuttaa yleistietoa myös muuta elämää varten.

Torstaina, kun sekä käyttäytymistavat että tanssiliikkeet ovat hiottu timanttisiksi, onkin aika muistella vanhoja ja

14

opetella uusia lauluja vuosijuhlia ja elämää varten Café G Barissa. Enklaavin keulahahmot Tuuli ja Johanna eli puheenjohtaja ja varaharhaanjohtaja pitävät huolta laulajien äänenavauksesta viikonloppua varten. Tämä tapahtuma on ehdoton kaikille, jotka haluavat vapauttaa vuosijuhlilla sisäisen Pavarottinsa, mutta myös fuksit ovat tervetulleita tutustumaan teekkari- ja kylterielämän tunnareihin.

Enklaavi 18-v

KYYLEF 03 / 09


Monopoli perjantaina 18.9. Perjantaina alkaa varsinainen vuosijuhlaviikonloppu, kun ravintola Giggling Marlinin rockpuolella järjestetään perinteinen Monopolimestaruusturnaus, jossa nimenmukaisesti pelataan monopolia ja seurataan, mikä joukkue vie kenenkin hotelleja 6-0 ja kuka onkaan Eiran kruunaamaton kuningas. Tapahtuma alkaa klo 18, jonka jälkeen itse yökerho aukeaa kymmeneltä ja on sen jälkeen avoin kaikille. Turhan tosissaan perjantaita ei kannata vielä ottaa, sillä on hyvä jättää voimavaroja vielä lauantaillekin.

Kokkarit lauantaina 19.9.

Enklaavi 18-v

Lauantaina Enklaavin 18-vuotista taivalta saapuvat onnittelemaan myös kutsuvieraat muilta paikkakunnilta ja yrityksistä. Lauritsalan kartanossa järjestetään ensin kuplivalla ja pikkusuolaisella höystetty kutsuvieraille tarkoitettu cocktail-tilaisuus, jossa vieraat lahjovat ainejärjestöämme perinteisesti mitä tarpeettomimmilla ja hullunkurisimmilla lahjoilla. Vai mihin kategoriaan luokittelisitte koirankopin katon?

Illalliset ja jatkot (ja jatkojen jatkot) lauantaina 19.9. Kutsuvieraiden onnittelun jälkeen koko juhlaväki siirtyy nauttimaan hyvästä seurasta, ruoasta ja juhlatunnelmasta kartanon tiloihin ja varsinainen akateeminen juhla alkaa. Enklaavin juhlat ovat tunnettuja paitsi akateemisesta arvokkuudestaan, myös ehdottoman hyvästä meiningistään. Tunnelmaa juhliin luovat parhaimpiinsa pukeutuneet upeat kylterineitimme kauniissa asuissaan ja miehet komeissa puvuissaan. Näitä kauniita ja komeita ilmestyksiä ikuistamassa paikalla on myös valokuvaaja, joka ottaa pareista kuvia upeaa syksyistä maisemaa vasten.

Kun illalliset ovat ohi ja menojalkaa alkaa heiluttaa, juhlaväkeä tulee viihdyttämään kansainvälisilläkin vesillä keikkaillut orkesteri, joka taitaa niin perinteiset valssit, foxit ja humpat kuin myös tiheämpien iskujen bilebiisit. Illan mittaan vieraat pääsevät näyttämään ja käyttämään tiistaina opittuja tanssikuvioitansa. Illan vaihtuessa pikkutunneiksi juhlaväki vaihtaa paikkaa yliopiston ehdottomaan helmeen; Kellariin –paikkaan, jossa säännöt ovat vain huhua ja juhlatunnelma on aina katossa. Rankkaakin rankemman ja loistokkaan illan vaihtuessa yöksi vieraat hajaantuvat koteihinsa odottamaan juhlaviikonlopun huipentumaa, sillistä.

KYYLEF 03 / 09

15


Juhlahumun päätös eli sillis sunnuntaina 20.9. Sillis eli silliaamiainen nautitaan aina vuosijuhlien päätteeksi ja paikka on mysteeri juhlijoille viimeiseen asti. Siksi onkin tärkeää, että jokainen sillikselle janoava juhlija raivaa tiensä sunnuntaiaamuna klo 12 yliopistolle. Siellä edellisen illan kiiturit otetaan avosylin vastaan busseihin ja lähdetään yhdessä kohti sillispaikkaa X, jossa fiilis nostetaan kattoon vielä kerran ja muistellaan lauantai-illan huumaa. Silliaamiaisella tarjoillaan fiilikseen sopivaa ruokaa ja juomaa, jolla jokainen juhlija saadaan uudelleen pelikuntoon. Sillisväen nuottikorvaa myös hellitään elävällä musiikilla, jotta tunnelma saadaan ylös.

Enklaavi 18-v

Suuri merkitys Enklaavin juhlissa on aina ollut fukseilla, jotka saapuvat auttamaan juhlien läpiviennissä ja tuovat arvokkaan panoksensa ainejärjestönsä avuksi. Ilman fukseja ei olisi juhliakaan. Kiitämme teitä jo tässä vaiheessa! Emäntä ja isäntä ovat rakentaneet sydämellään Enklaavin täysi-ikäisyyden juhlia ja toivovat, että kaikki saapuvat juhliin hyvillä mielin ja nauttivat täysin rinnoin kaikesta vieraille järjestetyistä tapahtumista!

Onnea, Enklaavi!

1616

KYYLEF KYYLEF 0303 / 09 / 09


etiketti

PÄÄJUHLAN

Juhlaan saavutaan ajoissa, myöhästyminen on erittäin epäkohteliasta ja noloa. Miehet saattavat avecinsa pöytään ja auttavat nämä istumaan. Juhla alkaa, kun vieraat istuvat pöydissä ja seremoniamestari kuuluttaa kutsuvieraat ja hallituksen sisään. Pöydässä vastapäätä istuu rakas avecisi. Huomioi kuitenkin myös muut pöydässä olijat ja esittele itsesi niille, joita et tunne. Ruoan tullessa pöytään, odotetaan kunnes koko pöytäseurue on saanut ruokansa ja syöminen aloitetaan vasta sitten. Puheiden ja laulujen aikana ei syödä.

Juhlien ehkä tärkein sääntö on seurata ja kuunnella seremoniamestaria ja hänen ohjeitaan. Näin juhla saadaan sujumaan kaikkien osalta miellyttävästi ja sujuvasti. Toinen tärkeä asia on se, että pöydästä ei saa poistua ennen kuin pääruoan syöminen on lopetettu, joten selitykset kovasta wc- tai tupakkihädästä kannattaa jättää narikkaan. Lisäksi puheiden ja muun ohjelman aikana istutaan pöydässä ja ollaan hiljaa, ei siis poistuta tai tulla paikalle.

Kun kohotetaan malja, jokaisen tulee skoolata mukana, vaikka sitten vesilasilla. Kun lasi kohotetaan, tytöt tervehtivät nyökkäämällä ensin vasemmalla puolella istuvaa, sitten oikealla istuvaa ja lopuksi aveciaan. Miehet luonnollisesti tervehtivät ensin oikealla istuvaa ja sitten vasemmalla istuvaa. Laseja ei siis kilistellä. Muistathan, että juhlissa on tarkoitus käyttäytyä virallisen osion ajan asiallisesti, eli ethän saavu tilaisuuteen ympärikännissä. Tärkeintä on tuntea omat rajansa, toisin sanoen kaikkia snapseja ei ole pakko juoda. Näillä ohjeilla pääset pitkälle. Jos olet epävarma, katso mallia muista juhlijoista. Hauskaa juhlaa!

VUOSIJUHLAN DRESSCODE Daamit • • • • • •

Ns. suuri iltapuku on nilkkapituinen, olkaimeton tai vähintäänkin avoin Puvun kanssa käytetään hillittyjä, mutta juhlavia koruja; korut eivät saa olla muovisia Halutessaan nainen voi käyttää pitkiä hansikkaita, jotka otetaan pois toista naista käteltäessä sekä syödessä. Sormukset ja rannekorut laitetaan hansikkaiden päälle. Pitkän iltapuvun kanssa käy vain korukello Iltapuvun kanssa käytettävä laukku on kooltaan pieni ja yleensä samanvärinen joko kenkien tai puvun kanssa Naiset kantavat kiltanauhaa vasemmalta olalta vinosti oikealle lantiolle, jossa nauha on solmittu, tai vaihtoehtoisesti tekevät nauhasta siistin rusetin, ja kiinnittävät sen pukuunsa. Näin on tehtävä erityisesti spagettiolkaimellisen puvun kanssa, sillä kiltanauha ei saa kulkea paljaan ihon päältä

Kavaljeerit • •

• • • • • • • • •

Frakki tai tumma puku Frakkiin kuuluu musta tai tummansininen hännystakki (akateemisissa päivätilaisuuksissa vain musta), silkkisivunauhaiset housut, valkoiset liivit, valkoinen rintamuksesta kovitettu pystykauluksinen paita, yksinkertaiset kalvosimet, valkoinen frakkisolmuke, mustat sukat ja mustat kengät, jotka ovat mielellään lakeriset Frakin kanssa käytettävä taskuliina on valkoinen ja näkyy kapeana viiruna Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa Smokki ei ole frakin kanssa vaihtoehtoinen Tumma puku voi olla yksi -tai kaksirivinen, väriltään musta, tummansininen tai tummanharmaa Liivit ovat samaa kangasta kuin puku ja puvun väriin sointuvat Valkeassa paidassa on kaksinkertainen kaulus ja kaksinkertaiset kalvosimet Solmion tulee olla hillitty, mielellään tummansininen Jalkineina käytetään mustia, ohutpohjaisia sisäkenkiä, ja sukat ovat tummat Miehet kantavat kiltanauhaa oikealta olalta vinosti rinnan yli vasemmalle lantiolle, jossa nauha on solmittu KYYLEF 03 / 09

17


Enklaavin menneet vuodet Koska kovin moni meistä ei ole ollut yliopistolla koko Enklaavin 18-vuotista taivalta, tässä teille hieman tietoa järjestömme menneisyydestä.

1991 2008 1995

Teksti: Enklaavin puuharyhmä Kuvat: Enklaavin arkisto

Kun ekonomikoulutus aloitettiin Lappeenrannan silloisessa teknillisessä korkeakoulussa vuonna 1991, radiossa soi Roxette. Nirvana julkaisi albumin Nevermind, elokuvissa pyöri Tanssii susien kanssa ja Neuvostoliitto oli vielä olemassa. 5. marraskuuta aloitti toimintansa Enklaavi ry, kauppatieteiden opiskelijoiden oma ainejärjestö.

Enklaavin alkutaipaleella jäseniä oli reilu 60, josta se on kasvanut nyttemmin yliopistomme suurimmaksi killaksi vajaalla 1100 jäsenellään. Valtakunnallisesti olemme jo seitsemänneksi suurin kauppatieteellinen ainejärjestö.

1991

14. tammikuuta - Irwin Goodman kuoli sydänkohtaukseen Haminassa

tammikuu 16. tammikuuta – Persianlahden sota alkoi

18

KYYLEF 03 / 09

26. helmikuuta – Tim Berners-Lee esitteli ensimmäisen www-selaimen

maaliskuu

27. maaliskuuta – Maailman ensimmäinen GSMpuhelu soitettiin Suomessa Radiolinjan verkossa

toukokuu 26. huhtikuuta – Pääministeri Esko Ahon hallitus aloitti työnsä


2000 1993 1998

2002

Tuore Järjestömme kastettiin perustamiskokouksessa Enklaaviksi, koska se kuvaa oivallisesti kylterien elämää teekkareiden keskellä. Enklaavi kun tarkoittaa vieraan vallan ympäröimää itsenäistä aluetta. Enklaavin logo on yhdistelmä LTKY:n logon hammasratasta sekä antiikin ajan kauppiaiden tunnuksen siipiä, jotka näkyvät myös muiden kauppatieteellisten ainejärjestöjen logoissa.

1999

1997

Tarina ei kerro, miksi aikanaan päädyttiin juuri neonkeltaisiin haalareihin. Haastajina olivat ainakin sinapinkeltainen ja vihreä. Valinta on ollut kuitenkin toimiva, olemme koko Suomen ainoa neonkeltainen. Alkuaikoina Enklaavi jakoi kiltahuoneenkin Kaplaakin kanssa - aina 2000-luvun alkupuolelle saakka. Nyt kiltahuoneemme on aitiopaikalla Ylioppilastalolla.

2009

Kyylef on ilmestynyt vuodesta 1994 lähtien. Samana vuonna on myös määritelty Enklaaville tunnuseläin, joka on jostain tuntemattomasta syystä lepakko. Enklaavilla on myös oma kiltalaulu, Kultainen Visa, jota nykyisin kuulee kuitenkin harvemmin. Enklaavin

merkittävin tuki ja rahoittaja on alusta asti ollut Viipurin taloudellinen korkeakouluseura, joka on mahdollistanut Enklaavin yhä paremman ja laadukkaamman jäsenistön palvelemisen.

Enklaavin pitkäaikaisin perinne on Ystävänpäivätempaus, joka aloitettiin heti killan perustamisen jälkeen vuonna 1992. Toinen perinteinen tapahtuma on Liugur, jota on järjestetty jo yli 10 vuotta, vuodesta 1998 lähtien. Muita vakiintuneita tapahtumia ovat muun muassa Beach Party, jonka yhteydessä järjestettiin aikoinaan myös kirkkovenesoutukilpailua, sekä juoksutapahtuma SK-10. Vuosijuhlia Enklaavi on viettänyt vuodesta 1996 lähtien. Täysi-ikäistynyt kiltamme voikin juhlia synttäreitään suurella ylpeydellä. 7. kesäkuuta – Suomen markka sidottiin seuraamaan Euroopan valuuttajärjestelmän valuuttayksikköä ecua

heinäkuu 7. kesäkuuta – Kummelin ensimmäinen jakso

1991

25. elokuuta – Opiskelija Linus Torvalds lähetti viestin comp.os.minix-uutisryhmään kertoen kehittämästään käyttöjärjestelmän ytimestä.

syyskuu 20. elokuuta – Viro julistautui itsenäiseksi

5. marraskuuta – Enklaavi perustettiin

19. syyskuuta – Pankkikriisi alkoi: SKOP joutui Suomen Pankin haltuun.

Lähde: Wikipedia

14. marraskuuta – Suomen markka päästettiin devalvoitumaan 14 %.

marraskuu

31. joulukuuta – Neuvostoliitto lakkasi lopullisesti olemasta.

KYYLEF 03 / 09

19


FUKSIV

20

KYYLEF 03 / 09


VIIKOT 2009

KYYLEF 03 / 09

21


KYLTERIPÄIVÄT 11.–12.2.2010 Helsingissä! Perinteiset asiantuntijapuheenvuorot ja uratarinat kansainvälistyvät. Lisätietoja ja ilmoittautumiset osoitteessa www.kylterit.net.

22

KYYLEF 03 / 09


Kyllin hyvää Tervetuloa (takaisin) lappeen Rantaan! Tervehdys, hyvät kylteritoverit! Syksy on saatu taas mukavasti käyntiin, vanhat opiskelijat ovat palanneet kesälaitumilta ja paljon uusia, innokkaita fukseja on saatu mukaan opiskelijaelämään ja Enklaavin toimintaan. Syksy on täynnä mitä mahtavimpia tapahtumia ja toivottavasti sinullekin löytyy niistä monia unohtumattomia ja ”korvaamattomia” hetkiä.

www.kylterit.net. Jäsentietolomakkeesta löytyvällä tunnuksella pääset myös katsomaan jäsensivujen uuden ilmeen ja palvelut. Uskokaa tai älkää, mutta tässäkin taloudellisessa tilan-teessa Ekonomipörssissä on lähemmäs 30 työpaikkailmoitusta odottamassa ehkä juuri SINUA ja valmistumistasi!

Kauppalehtietu piristää tästä vuodesta lähtien kaikkia opiskelijoitamme koko kevään ensimmäisen neljän lukuvuoden ajan. Kesällä ja syksyllä voit tilata Kauppalehteä -50% hintaan!

Terveisin,

Näin syksyn aluksi on hyvä palautella mieleen, luennoilla istumisen lisäksi, myös SEFEn sinulle tarjoamat palvelut. Haluathan toki hyödyntää ne maksimaalisesti.

Olethan myös varautunut opiskeluajan kommelluksiin hoitamalla vakuutusasiat kuntoon? Jos et niin SEFEn yhteistyökumppanin IFin vakuutukset ovat ehdottomasti hinnoiltaan kilpailukykyisiä! Mikäli sunnittelet ulkomaanmatkoja kannattaa myös lisätä pakettiin IFin matkavakuutus ja jos tarvitset matkustelua varten Hertzin autopalveluja tai Viking Linen tai TallinkSiljan risteilymatkoja kannattaa myös näissä yhteyksissä mainita olevansa SEFEn jäsen.

Tsemppiä syksyyn!

Santtu-kylli 040-7432811

santtu.kottila@sefe.fi

Vakuutuksista puhuttaessa ei myöskään pidä unohtaa IAET-kassaa. Mikäli olet nyt työssä vähintään 18 h/vko, kannattaa työttömyyskassaamme liittyä saman tien. Viimeistään sitten ensi kesän kesätöiden alkaessa! Lisää tietoa kassasta saat minulta tai osoitteesta www.iaet.fi. En myöskään malta olla mainostamatta vuoden ykköskylteritapahtumaa Kylteripäiviä, jotka järjestetään tänä vuonna jälleen Helsingissä 11.12.2.2010. Viime vuoden tunnelmia voit käydä haistelemassa osoitteesta kylteripaivat.fi, jossa myös kerrotaan piakkoin tämän vuoden tapahtuman spekseistä. SEFEn nettisivut ovat uusiutuneet kesän aikana ja kannattaa käydä tsekkaamassa ne osoitteesta

KYYLEF 03 / 09

23


SEFEN KYSELY VASTAVALMISTUNEILLE

Lappeenranta on edelleen kuuluisa opiskeluilmapiiristään Suomen Ekonomiliitto tekee joka vuosi valmistuneille palautekyselyn ekonomikoulutuksesta. Viime wapun korvilla valmistui kooste vuonna 2008 valmistuneiden kokemuksista, varsinainen raportti ilmestyy tämän syksyn aikana. Katin opintotiimi keräsi kiitoksia

siinäkin jäätiin koko maan keskitasosta. Kansainvälisyyden huomioimista koulutuksessa voisi myös parantaa. Poikkeuksena tästä on kansainvälinen markkinointi, jossa kansainvälisyys koettiin hyväksi. Valmistuneet työllistyivät hyvin

Myös opetukseen oltiin Lappeenrannassa tyytyväisempiä kuin koko maassa keskimäärin. Erityisesti tietojohtamisen ja kansainvälisen markkinoinnin opiskelijat olivat tyytyväisiä oman pääaineensa opetukseen. Ilmapiiriä kehutaan jälleen

Puolet vuonna 2008 Lappeenrannasta valmistuneista siirtyi töihin pääkaupunkiseudulle. Etelä-Karjalaan jäi vajaa neljännes. Vakituisessa kokopäivätyössä oli valmistumisen jälkeen peräti 60 prosenttia vastaajista ja määräaikaisessa 18 prosenttia. Osaltaan parempia työllistymislukuja selittää tutkintouudistuksen aiheuttama valmistuneiden maistereiden suma vuonna 2008; monet valmistuneet olivat jo kauemmin työelämässä olleita, jotka nyt suorittivat tutkintonsa loppuun. Myös työssä olevien mediaanipalkka on noussut edellisestä vuodesta. Huomion arvoista on se, että Lappeenrannasta valmistuneilla naisten ja miesten välinen palkkakuilu on koko maan tasoa pienempi.

Jokainen LUT:ssa opiskeleva on varmasti jossain vaiheessa kuullut hehkutusta koulumme loistavasta ilmapiiristä. Myös SEFE:n palautekyselyn tulokset tukevat tätä väitettä. Asteikolla 1-4 valmistuneet antoivat koulumme opiskeluilmapiirille arvosanan 3,6. Myös kun kysyttiin, mikä oli erityisen hyvää, nousi ilmapiiri Lappeenrannassa listan ensimmäiseksi.

Kaikkiaan palautekyselyyn vastasi lähes 3800 vuonna 2008 valmistunutta. LUT:sta vastaajia oli 233 ja vastausaste oli koulussamme huikean korkea, peräti 97 % kun koko maan vastausaste oli 65%.

Opintojen ohjauksessa LUT sai kaikissa kyselyn kohdissa maan keskitasoa paremmat arvosanat. Erityisen tyytyväisiä oltiin oman tiedekunnan opintoneuvontaan (8,7 asteikolla 4-10). Myös opinto-opas, informaatio www-sivuilla sekä opintotoimiston palvelut saivat todella hyvät arvosanat. Tyytymättömimpiä oltiin opettajatutorointiin.

Kielten opetukseen sen sijaan ei oltu tyytyväisiä, sille annettiin arvosanaksi vain 7,7 koko maan keskiarvon ollessa 8,2. Myös koulutuksen antamien vieraiden kielten viestintävalmiuksien ei koettu olevan kovinkaan hyviä, vaan

24

Teksti: Suvi Hannula Kuva: LUT

KYYLEF 03 / 09

Koulutuksen kehittämisehdotukset olivat Lappeenrannassa samanlaiset kuin muuallakin Suomessa. Ennen kaikkea toivottiin caseja ja käytännönläheisyyttä, yrityskontakteja ja –vierailijoita sekä työharjoittelua.


Tervehdys Etelä-Karjalan ekonomeista!

Etelä-Karjalan Ekonomit (EKE) on Sefen aluejärjestö, jonka toiminta keskittyy suurelta osin Lappeenrantaan ja lähialueille. Olemme järjestäneet jäsenistöllemme mielenkiintoista ja hyödyllistä toimintaa, johon on kuulunut mm. viestintä- ja johtamiskoulutusta, yritysvierailuja, karting-ajoa, ja pokeriturnaus. Siis sopivassa suhteessa hupia, verkostoitumista ja hyötyjä!

Päivänpolttava kysymys on jo työelämässä olevien kuin valmistumista pohtivienkin osalta taloudellinen matalasuhdanne. Moni EKEläinen on joutunut pohtimaan työpaikkansa pysyvyyttä ja tulevaisuuden näkymiä. Yhtälailla opiskelijat joutuvat miettimään valmistumisaikatauluja ja työnsaannin mahdollisuutta. Moni opiskelijatuttuni onkin kertonut kesätyön saannin vaikeudesta. Lisäksi moni valmistunut on joutunut hakemaan työtä odotettua kauemmin Se, miksi kerron tästä Kyylefissä, johtuu ennen sopivan paikan löytymistä. siitä, että toivon mahdollisimman monen enklaavilaisen liittyvän aikanaan Etelä- Lohduttavaa tilanteessa on kuitenkin se, että Karjalan Ekonomien alati kasvavaan jouk- suhdannevaihteluita tulee ja menee – tulevan koon. Varsinkin yliopiston lähialueille ekonomin uralla tiukkoja tilanteita tulee asumaan jäävien ja työllistyvien kannattaa riittämään varmasti jatkossakin. Uskon, että liittyä EKE:en, joka mahdollistaa SEFE:n Lappeenrannassa tarjottu laadukas kaupjäsenetujen lisäksi paikallisen verkottumisen patieteellinen koulutus antaa hyvät lähtökohdat ja tapahtumatarjontaan osallistumisen. EKE:n nousuun sekä tästä että tulevista taantumissa. toimintaan pääsevät opiskelijat osallistumaan jo ennen valmistumistaan tapahtumissa, joita järjestetään yhteistyössä mm. Enklaavin kanssa. Tällaisia tapahtumia on ollut viime vuosina useita, viimeisimpänä viime vuonna järjestetty pokeriturnaus.

Mukavaa syksyä, ja nähdään tulevissa tapahtumissa!

Paavo Ritala Viestintävastaava Etelä-Karjalan ekonomit

KYYLEF 03 / 09

25


NORDEA

MUKANA OPISKELIJOIDEN ELÄMÄSSÄ Nordea on parantanut asemaansa houkuttelevana työnantajana kauppa- ja taloustieteiden opiskelijoiden keskuudessa. Suosion kasvu tulee ilmi Universumin tämänvuotisessa opiskelijatutkimuksessa. Nordea panostaa myös nuorten pankki- ja vakuutuspalveluihin entisestään.

26 26

KYYLEF KYYLEF03 03//09 09


Nuoria varten Nordeassa on Check-in- asiakkuus, joka on suunnattu 18-28 –vuotiaille nuorille aikuisille. Asiakkuus tarjoaa monia rahanarvoisia ja nuorille asiakkaille räätälöityjä etuja Nordean pankki- ja vakuutuspalveluista, johtaja Jarkko Ellonen Lappeenrannan konttorista kertoo.

Nordean Check-in-asiakkuuden myötä nuori saa mm. Visa Electron -kortin ja verkkopankkitunnukset maksutta. Opintolainan ja asuntolainan saa ilman järjestelypalkkiota. Käteisvaluutanvaihto onnistuu ilman toimitusmaksua ja matkavakuutuksesta saa 30 prosentin alennuksen. Lisäksi Nordean omat Check-in -neuvojat auttavat pankki- ja vakuutusasioissa Nordea Asiakaspalvelussa.

Sentit säästöön sähköiseen possuun

Nuoret ovat ahkeria kortinkäyttäjiä, mutta säästäminen ei vielä ehkä tunnu ajankohtaiselta nuoren elämässä. Tähän ratkaisuna on uusi säästämisen palvelu, e-possu, joka palkitsee kortin käytöstä. Kortilla maksettaessa laskun loppusumman päälle lisätään ennalta sovittu säästö, joka siirretään korttiveloituksen yhteydessä asiakkaan määrittelemälle säästämisen tilille. Palvelussa säästää vähän kerrallaan, mutta usein. Se on saatavissa mm. Visa Electron -korttiin.

- Kyse on hyvin perinteisestä säästämisestä. Ostoksista saadut vaihtorahat laitetaan talteen säästöpossuun, mutta sähköisesti. Sopimus on helppo tehdä Nordean verkkopankissa. Siellä voi myös muuttaa valittua säästämistapaa, säästösummaa ja säästämisen tiliä tai vaikkapa pitää taukoa säästämisessä, sanoo johtaja Ellonen.

Ympäristöystävällinen e-lasku

Säästämisen lisäksi myös muitakin palveluita on sähköistetty. Esimerkiksi paperisten laskujen rinnalle on tullut e-lasku.

E-laskun suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja sen käyttö jn ympäristöystävällistä, turvallista ja helppoa. E-laskun käyttöönoton jälkeen ei ole mm laskujen tuhoamis- tai säilytyshuolia, Jarkko Ellonen kertoo.

E-laskun avulla käyttäjä saakin maksettavan laskun tiedot suoraan verkkopankkiin, jolloin hänen ei tarvitse erikseen syöttää tilinumeroa, viitenumeroa tai summaa. Laskujen vastaanotto verkkopankissa on mahdollista näin ajasta ja paikasta riippumatta, myös matkoilla.

Nordean kotisivut nuoren avuksi

Nordean internetsivuilta saa tietoa monista pankin tuotteista ja palveluista, sekä lisäksi voi jättää yhteydenottopyynnön Nordealle mieltä askarruttavista pankki- ja vakuutusasioista. Myös verkkopankin kautta voi olla yhteydessä lähettämällä viestin Nordea Asiakaspalveluun Viesti -toiminnolla.

- Verkkopankki on nykyaikaista pankkiasiointia. Palvelu on aina käyttövalmis ja ajanmukainen. Nordean verkkopankilla on hyvä tietoturva ja verkkopankkia voi käyttää missä ja milloin vain, johtaja Jarkko Ellonen Lappeenrannan konttorista sanoo. Verkkopankkitunnukset saa lähimmästä Nordean konttorista. Näin voi olla riippumaton konttoreiden ja automaattien aukioloista ja sijainneista. Verkkopankkia voi käyttää missä mahansa Suomessa tai ulkomailla 24 tuntia jokaisena viikonpäivänä.

Nordea Asiakaspalvelu auttaa sinua ma-pe puhelinnumeroissa: -

suomeksi 0200 3000 (pvm/mpm) klo 8.00 – 20.00 på svenska 0200 5000 (lna/msa) kl. 8.00–20.00 In English tel 0200 70 000, Mon - Fri 10.00 - 16.30 ulkomailta soitettaessa +358 200 3000 (ulkomaanpuhelun hinta)

KYYLEF KYYLEF 0303 / 09 / 09

27 27


Check-in asiakkaana saat aidosti edullista opintolainaa – ilman järjestelypalkkiota.

Soita 0200 3000 (pvm/mpm) ma–pe 8–20 tai kysy konttoristamme. Teemme sen mahdolliseksi

Kauppakatu 40 Lappeenranta 0200 3000 (pvm/mpm) nordea.fi

28

KYYLEF 03 / 09

Nordea Pankki Suomi Oyj

Edullinen opintolaina helpompaa opiskeluaikaa varten


BB

-Bullshit Bingo

Suomi on onneksi taas saanut uuden puheenaiheen puolueiden vaalirahasotkujen tilalle. Isoveli on nimittäin palannut valvomaan kurittomia kansalaisia. Haluan heti tehdä selväksi, että itse olen ollut Big Brotherin aikaan kaukana tv:stä, ja aion pysyä jatkossakin. Jollain tapaa minusta onkin väärin, että sekään ei riitä bigbrotherittomaan elämään. Keltaisen lehdistön BB-lööpit hyppivät silmille, radiossa vatvotaan säännöllisesti talon kuulumisia ja small talk rakentuu helposti sen ympärille, onko BB-sejase homo vai hetsku.

Tekisi mieli sanoa, että koko konsepti rakentuu tyhmien, laiskojen ja venähtänyttä nuoruuttaan räkä poskella elävien suomalaisten varaan. Tänä vuonna mukana on kuitenkin (kuulemma) myös mummo, kasa homoja ja Mensan jäsenkin. Okei, ehkä siis hieman kattavampi otos suomalaisesta väestöstä. Silti, on uskomatonta, että vuodesta toiseen tämä reality show kerää sohvalle järjettömän määrän katsojia seuraamaan, kuka milloinkin vilauttaa paljasta takamustaan kameralle. Mikä ihme näitä ihmisiä oikein vaivaa? Mikä kumma säädyttömien rääväsuiden arjessa viehättää niin, että

siitä tulee koko kansan puheenaihe ja kilpailijoista koko Suomen julkkiksia? Suurin osa tosifaneista on kaiken lisäksi teinejä ja nuoria aikuisia, mikä pakottaa vetämään ikäviä johtopäätöksiä: Suomalaisten nuorten älykkyys riittää tasan BB:n katsomiseen – tasokkaammat ohjelmat eivät katsojaennätyksiä riko.

Varsinaisia isänmaantoivojahan tässä siis kyseisellä konseptilla kasvatetaan. Helpon rahan, julkisuuden ja ylenpalttisen sekoilun perässä juokseminen on vain kasvattanut BB:n hakijamääriä. Se pelottaa melkein enemmän kuin ajatus vasemmistohallituksesta. Nykypäivän BB-Jutat ja BB-Paavot kun ihan oikeasti saavat tällä hetkellä oppinsa neljän seinän sisällä ördäämisestä – ja pitävät sitä ihan ookoona! Big Brotherin tasottomuudesta ja touhua seuraavien sivistystasosta kertoo paljon myös se, että tuotantokausia tulee lisää, mutta mikään ei muutu. Talon valtaavat vuodesta toiseen blondit bimbot, metroseksuaalit heterot, vannoutuneet homot ja turhat julkkikset. Samanlaiset ihmiset puuhaavaat samoja asioita samassa talossa, ja samat katsojat tuijottavat samoja ruutuja yhtä innokkaasti kuin edellisenäkin vuonna. Hohhoijaa mitä touhua! Jos et minua usko, testaa itse. Se vaatii puoli jaksoa BB:tä ja kierroksen bullshit bingoa. Jo puolikkaasta jaksosta voit bongata seuraavat asiat: bimbo, känni, itku, homo-heterokeskustelu, riita, sutina, tyttöpusu, toinen känni, paljas takamus/etumus/rintamus, avautuminen – BULLSHIT!

Anna Kajava

Kolumnisti on kylteri ja Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu.

KYYLEF KYYLEF0303/ /0909

29 29


HALLITUSHAKU Lokakuussa alkaa hakuaika Enklaavin hallitukseen vuodelle 2010. Hallituksen tehtäväkuvaukset löytyvät Enklaavin nettisivuilta (www.enklaavi.fi -> Enklaavi -> Hallitus) ja kysyä voi suoraan myös tämän vuoden hallituslaisilta (esimerkiksi kiltisillassa).

Tarkempia tietoja hausta tulee myöhemmin.

SYKSYN SAUNIKSET Niin kuin lähes kaikki varmasti tietävät, pidetään PK5:n kerhotiloissa saunailtoja eli sauniksia. Jokaviikkoisista sauniksista ovat vastuussa kiltojen ihanaiset emännät ja isännät niin, että yhtä saunista on järjestämässä kaksi kiltaa. Myös Enklaavi on osaltaan järjestämässä sauniksia mutta silti kauppatieteilijät loistavat poissaolollaan. Ohessa tämän syksyn saunisaikataulu, ottakaa siitä onkeenne. Eli tiistaisin @ PK5 klo 1923. Be there.

KYYLEF

(Noin) kymmenen vuotta sitten oli myös fukseja. Fuksiviikkojen perinteet ovat pysyneet suunnilleen samanlaisina (eiväthän ne muuten

KYYLEF03 03//09 09 KYYLEF

Syksyn ensimmäinen kiltisilta järjestetään 6.10. Paikkana on luonnollisestikin Enklaavin kiltahuone (yo-talon 2. kerros, huone 205). Tule hengaamaan, tapaamaan tuttuja ja litkimään kahvia. Paikalla on myös hallituslaisia, joilta voi kysyä hallitushausta, NESU:sta tai muusta, mitä mieleen juolahtaa. Tarjolla on myös pientä purtavaa.

vko 36 Kaplaaki & KRK vko 37 Cluster & Pelletti vko 38 Armatuuri & Sätky vko 39 Kaplaaki & Ketek vko 40 Cluster & Enklaavi vko 41 KRK & Pelletti vko 42 Armatuuri & Ketek vko 43 Tenttiviikko vko 44 Enklaavi & Kaplaaki vko 45 KRK & Sätky vko 46 Cluster & Ketek vko 47 Armatuuri & Enklaavi vko 48 Pelletti & Sätky vko 49 & vko 50 Pikkujoulusaunikset

10 VUOTTA SITTEN

Kyylef 10 vuotta sitten palsta joutuu nyt hieman pyörtämään nimeään. Aikaisempien (tai myöhempien) vuosien puutteellisten arkistointimenetelmien vuoksi kymmenen vuotta vanhaa syksyn ensimmäistä Kyylefiä ei löytynyt, joten käsittelyssä on vuoden 2000 vastaava lehti.

30 30

9

KILTISILTA

olisi perinteitä) mutta erojakin tosin löytyy. Kyylefin sivuilla eräs fuksi hämmästelee yliopiston suuruutta ja toivoo, ettei eksy pois kati/tutaosastolta ilman karttaa ja kompassia. Nykyiset kati-fuksit lähinnä toivovat, etteivät eksy tuta-osastolle ollenkaan.

Vuonna 2000 Beach Party on ollut jo olemassa mutta se on järjestetty jo fuksiviikkojen toisena päivänä. Saimaan märkyys tuli jo tuolloisille fukseille tutuksi.


BEACH PARTY! Teksti: Suvi Hannula Kuvat: Niilo Mustala ja Anssi Laine

Beach Partylla on monia perinteitä mutta yksi niistä ei toteutunut tänä vuonna; sade loppui ennen bileiden alkua. Sehän ei kuitenkaan pelastanut tutoreita ja fukseja kastumiselta. Ranta täyttyi juhlijoista, osanottajia oli edellistä vuotta enemmän. Ohjelmassa oli monenlaisia kilpailuja, Techmu soitti hyvää musiikkia ja lopuksi uitiin.

Fuksisuunnistus käytiin tuolloin päinvastaisessa järjestyksessä eli lähtö oli Laserin kulmilta ja suunnistus päättyi ”CanniBallsiin” (uuh, Kännäri). Matkalla ollut rantarasti uintitehtävineen kuulostaa vähintäänkin vaaralliselta, noinkohan kaikki ovat selvinneet hengissä? Lahjonnan jalo taito on jo tuolloin ollut kunniassaan ja aivan niin kuin tänäkin vuonna, lisäpisteitä olivat ansainneet ne, jotka keksivät lahjoa myös muulla kuin nestemäisellä mahantäytteellä.

Myös Academic Adventure järjestettiin vuonna 2000. Tapahtuma oli kuitenkin kaksipäiväinen eli siihen kuului myös yöpyminen

seikkailupaikalla. Tosin osanottajiakin oli paljon vähemmän, noin 50 fuksia ja muutama tutori ja henkilökunnan edustaja päälle. Muilta osin ohjelma oli vastaavaa kuin nykyäänkin: rasteja ja esityksiä.

Vuonna 2000 hallitushaku on ollut nykyistä aikaisemmin, jo syyskuun lopusta lokakuun alkuun. Hallituspaikoissa on ollut hieman eroa nykyisiin verrattuna; esimerkiksi varapuheenjohtajaa ei ole ollut ollenkaan eikä päätoimittajuuskaan ole ollut hallituspaikan arvoinen pesti. Sen sijaan hallitukseen on kuulunut excursiovastaava.

KYYLEF / 09 KYYLEF 0303 / 09

3131


OPEN MIC Teksti: Suvi Hannula Kuvat: Anssi Laine ja Ville Karhuviita

Kellari muuttui hämyisäksi klubiksi, kun Wapun avausviikolla järjestettiin järjestyksessään ensimmäinen muttei toivottavasti viimeinen Open Mic -stand up ilta.

Lava oli vapaa kaikille halukkaille ja niitähän löytyi. Toivottavasti tapahtumalle löytyy paikka myös ensi kevään wappuohjelmasta. Loistoläppää!

32 32

KYYLEF 03 / 09 KYYLEF 03 / 09


KATUKORISTA LTKY:n juhlavuoden kiltaolympialaisista tuli Enklaavin järjestettäväksi katukoristurnaus yhdessä Armatuurin kanssa (tällä kertaa ihan oikeasti).

Teksti: Suvi Hannula Kuvat: Anssi Laine

Kiihkeä turnaus käytiin wapun ulkoilupäivänä koulun parkkipaikalla sään suosiessa (eli ei satanut lunta). Turnauksessa oli kiltaolympialaisiin kuuluneen kiltasarjan lisäksi myös yleinen sarja. Taso oli kova ja kentällä nähtiin välillä vähän liiankin kovia tilanteita. Enklaavi oli kiltasarjassa kolmas! Jeejee!

KYYLEF 03 / 09 KYYLEF 03 / 09

33 33


Enklaavin vuosijuhlaviikon ohjelma

34

KYYLEF 03 / 09


HALLITUKSEN KOKOUKSET 9/2009 maanantai 23.3. klo 17.30

12/2009 maanantai 23.4. klo 11.15

Päätettiin Enklaavi-Nordea stipendin budjetti. Päätettiin tilata Open mic –tapahtumaan haalarimerkkejä. Päätettiin toteuttaa Enklaavin historiikki. LUT-pääjuhlan avustajiksi valittiin Tuuli Marttila, Johanna Noreila ja Antti Käpynen. Keskusteltiin vuoden fuksin ja kylterifuksin ehdotuksesta.

Päätettiin Nordea-Enklaavi –stipendien saajiksi Jarkko Mynttinen, Heli Lahdensuo, Piia Tuominen ja Heidi Forsström. Päätettiin myöntää 10% provisio haalarimainospaikan hinnasta haalaripaikan myyneille henkilöille lahjakorttien muodossa. Päätettiin vaihtaa haalareiden toimittajaa. Päätettiin tehdä Enklaaville oma laulukirja. Valtuutettiin vastuuhenkilöiksi Tuuli Marttila ja Johanna Noreila. Päätettiin ehdottaa vuoden luennoitsijaksi Jouni Nousiaista, vuoden kv-luennoitsijaksi Olli Kuivalaista ja vuoden materiaaliksi Hanna-Kaisa Ellosen luentomateriaalia.

10/2009 maanantai 30.3. klo 16.30

Keskusteltiin wapusta. Valtuutettiin Kruisingin ajokin vastuuhenkilöksi Teemu Vuorio. Valtuutettiin Kiti Friman ja Anni Wahlroos wappupiknikin lettukestien vastuuhenkilöiksi. Päätettiin pitää kesäkokous 25.7. Päätettiin, että Katja Frolova on Enklaavin vuoden fuksi. Hyväksyttiin Patrik Hautalan ehdotus haalarimainospaikoista vuodelle 2009. Päätettiin, ettei myydä lippuja Hukkaputkeen. Keskusteltiin Pro Alumnista. 11/2009 maanantai 6.4. klo 16.45

Päätettiin Open Mic stand up –illan budjetti. Päätettiin logojen maalauksen budjetti. Päätettiin Kruisingin laskuvälineen budjetti. Valtuutettiin varikon vastuuhenkilöiksi Tuuli Marttila ja Johanna Noreila. Päätettiin, että hallituksen pojat rakentavat laskuvälineen. Päätettiin After Racen budjetti. Päätettiin järjestää hallituksen virkistäytyminen. Päätettiin pitää alumnitapaaminen Vierulassa 15.8 ja päätettiin tapahtuman budjetti. Päätettiin lähteä mukaan NESU-toimintaan. Keskusteltiin Enklaavi-lakanasta. Keskusteltiin syksyn tapahtumista.

ANTEEKSI

Olemme pahoillamme

Kevään viimeisessä Kyylefissä oli virhe. Enklaavi järjesti rusettiluistelutapahtuman yhdessä Sätkyn kanssa, eikä suinkaan Armatuurin, niin kuin tekstissä luki. Kyylef pahoittelee virhettä ja siitä aiheutunutta mielipahaa.

13/2009 lauantai 25.7. klo 14.00

Päätettiin tilata Academic Adventure –haalarimerkit. Valtuutettiin Johanna Noreila iltabileiden vastuuhenkilöksi. Päätettiin järjestää Beach Party ja valtuutettiin Tiina Mustonen tapahtuman vastuuhenkilöksi. Keskusteltiin muusta fuksiviikkojen ohjelmasta. Päätettiin järjestää syksynavausbileet 10.9. Giggling Marlinissa. Päätettiin järjestää LUT Golf Challenge 8.9. ja valtuutettiin Anssi Laine vastuuhenkilöksi. Päätettiin kustantaa parhaan enklaavilaisen matka, majoitus ja osallistumismaksu Jyväskylässä järjestettävään Kylteri Openiin. Päätettiin järjestää fuksisitsit syyskuun tai lokakuun aikana. Päätettiin järjestää SK-10 23.9. ja valtuutettiin Tiina Mustonen vastuuhenkilöksi. Päätettiin järjestää ulkomaan excursio ja valtuutettiin vastuuhenkilöiksi Minttu Hilden ja Johanna Noreila. Päätettiin järjestää pikkujouluristeily Tallinnaan ja valtuutettiin Tiina Mustonen vastuuhenkilöksi. Hyväksyttiin ehdotus vuosijuhlien ohjelmaksi. Päätettiin järjestää yksi paikallinen ja yksi valtakunnallinen excursio. Vastuuhenkilöksi nimettiin Antti Käpynen. Päätettiin järjestää kiltisilta joka kuun ensimmäisenä tiistaina.

ANNA PALAUTETTA! Onko sinulla hyviä ideoita Enklaavin toimintaan? Kuka luennoitsija ansaitsee mielestäsi kiitosta? Pitäisikö jotain kurssia parantaa? Ärsyttääkö tämä lehti? Oletko tyytyväinen hallituksen toimintaan? Enklaavin kotisivuilla Vapaa palaute -kohdassa voit antaa risuja ja ruusuja tai kertoa parannusehdotuksesi.

KYYLEF 03 / 09

35


KATIN OPINTOTIIMI

TIEDOTTAA

Hyvää syksyn alkua kaikille fukseille ja kyltereille! Siitä se uusi lukuvuosi taas pyörähtää käyntiin :) Opintotiimin tiedotukset jatkuvat Kyylefissä tänäkin lukuvuonna, mutta muistattehan, että kylterin ja fuksin tärkein opintoja koskeva informaatio löytyy kauppatieteiden opinto-oppaasta ja LUT School of Businessin www-sivuilta. Uudet fuksit ovatkin saaneet opinto-oppaansa nyt ensimmäisen kerran muistitikulla. Antakaapa meille palautetta, miten tämä uudistus on mielestänne toiminut eli olisiko painettua opinto-opasta sittenkin mukavampi lukea?

Muutoksia kieli- ja viestintäopinnoissa

Noppa-opintoportaali

Tämän lukuvuoden opetusohjelmaan on tuttuun tapaan tullut taas muutoksia, joiden tarkoituksena on parantaa tutkinnon laatua ja opintojen sujuvuutta entisestäänkin. Erityisesti kannattaa huomata muutokset kieli- ja viestintäopinnoissa. Kandin tutkintoon kuuluvat viestinnän kurssit FV18A1000 Puheviestintä 2 op ja FV18A1500 Talouselämän viestintä 3 op on yhdistetty yhdeksi kurssiksi FV18A1500 Esiintymistaito 2 op. Jos et ole vielä suorittanut aikaisempia viestinnän kursseja, riittää kun suoritat tämän uuden kurssin. Jos olet suorittanut jommankumman aikaisemmista viestinnän kursseista, sinun ei enää tarvitse suorittaa mitään muita viestinnän kursseja. Kandin tutkinnon kieli- ja viestintäopinnot ovat siis yhteensä 13 op (viestintä 2 op, Ekonomisvenska 2 op ja yhden kielen opinnot 9 op). Kauppatieteiden maisterin tutkinnon kieliopinnot ovat vähentyneet 6 opintopisteeseen samaa kieltä. Kielen on oltava muu kieli kuin kandin tutkinnossa. Maisterintutkinnossa ei ole enää pakollisia viestintäopintoja. Huom. nämä muutokset koskevat kaikkia pääaineita (paitsi MITIM) ja myös aikaisemmin aloittaneet opiskelijat voivat opiskella kielija viestintäopintonsa näiden vaatimusten mukaisesti. Pakollisten kieli- ja viestintäopintojen lisäksi jokainen toki voi halutessaan opiskella kieliä niin paljon kuin haluaa

Eivät muutokset suinkaan opetusohjelmaan lopu :) Lukuvuoden alussa LUT:ssa otettiin käyttöön uusi opintoportaali Noppa, joka korvaa aikaisemmin käytössä olleet kurssisivut. LUT School of Businessin nettisivuilla aikaisemmin olleet kurssitiedot on siis kaikki siirretty Noppaan. Nopan avulla saat opintojaksokuvaukset ja tiedot opintojaksojen käytännön asioista kootusti yhdestä paikasta. Nopasta näet lisäksi kaikkien käynnissä olevien opintojaksojesi uutiset ja tapahtumat yhdellä vilkaisulla Nopan etusivulta. Myös kurssin materiaali on näppärästi tulostettavissa Nopasta ja sieltä voit katsoa tenttituloksetkin.

LUT School of Business kannustaa lämpimästi opiskelijoitaan kansainvälistymään ja paras tapa siihen on lähteä ulkomaille opiskelijavaihtoon. Ulkomaan opiskelijavaihdosta hyväksytään nyt myös kieliopintoja. Lukukauden (3 – 6 kk) kestävästä opiskelijavaihdosta hyväksytään kieliopintoja 3 op ja lukuvuoden (7 – 12 kk) kestävästä vaihdosta 6 op. Pääsääntöisesti vaihdosta hyväksytään kohdemaan kielen opintoja ja vain yhtä kieltä. Kieliopinnot voi sijoittaa joko kandidaatin tai maisterin tutkintoon.

Valmistujaisjuhlissa 3.7.2009 Pietarissa MITIM-opiskelijat pukeutuivat GSOMin traditioiden mukaisesti akateemisesti viittaan ja hattuun. Kuva: St. Petersburg State University, Graduate School of Management

36

KYYLEF 03 / 09


Tiedekuntaneuvoston syksyn kokouspäivät Kauppatieteellisen tiedekunnan tiedekuntaneuvoston tämän syksyn kokousajat ovat 16.9., 13.10., 18.11. ja 8.12.2009 kello 10. Palautathan kokoukseen haluamasi anomukset opintosuunnittelijalle aina kaksi viikkoa ennen kokousta, kiitos! Yllä mainittuina päivinä, aina ennen tiedekuntaneuvostoa, tiedekunnan johto tapaa Enklaavin edustajia ja käy heidän kanssaan läpi ajankohtaisia asioita. Enklaavin kautta te kylterit voitte tuoda esiin asioita, joista tiedekunnan johdon tulisi olla tietoinen. Toki muutenkin saa palautetta meille antaa :)

Pääainevalinnat

KATI-EXPO–messut vietetään tiistaina 15.9 perinteisesti Galleriaaulassa. KATI-EXPOn tarkoitushan on esitellä kauppatieteiden pääainetarjontaa lähinnä toisen – ja miksei ensimmäisenkin – vuosikurssin kyltereille, jotka miettivät minkä pääaineen valitsevat. Toivottavasti messut täyttivät tältä osin tarkoituksensa ja ne, jotka eivät pääainetta ole vielä valinneet, pystyvät viimeistään nyt sen tekemään. Kati 2 vsk:n opiskelija muistathan palauttaa pääainevalintalomakkeesi ja sen liitteenä HOPSisi viimeistään 30.9 opintoneuvoja Mailis Heinoselle. Koulutusohjelman johtaja päättää pääainevalinnat lokakuussa ja päätöksestä tiedotetaan ilmoitustaululla ja sähköpostilistalla.

Tutkijoiden yö perjantaina 25.9.

Lukiolaisia on kutsuttu tutustumaan yliopistomme tutkijoiden maailmaan perjantaina 25. syyskuuta 2009 klo 18-01. Tutkijoiden yönä LUT:ssa on avoimet ovet kaikille tieteestä ja tieteellisestä viihteestä kiinnostuneille. Ohjelmassa on mm. studia generalia -esityksiä, laboratorio-kierroksia, tieteen taikatemppuja, tiedeelokuvia, musiikkia, laulua, teatteria, lasten oma yliopisto ja niin edelleen. Kauppatieteiden omalla rastilla Katin aulassa voit testata

CashBoxissa, oletko sinä nopein ja nokkelin rahankerääjä vai pörssiguru. Tilaisuuden musiikista vastaa Haloo Helsinki –yhtye. Tutkijoiden yö on Euroopan komission tukema tapahtumasarja, jossa tutkijoiden elämä esittäytyy yleisölle samanaikaisesti ympäri Eurooppaa. Lisätietoja: www.lut.fi/tutkijoidenyo

Ensimmäiset MITIM-opiskelijat valmistuivat

Ensimmäiset kansainvälisen kaksoistutkinto-ohjelman MITIMin opiskelijat saivat LUT:n myöntämän kauppatieteiden maisterin tutkintonsa kesäkuussa ja GSOMin myöntämän venäläisen kauppatieteiden maisterin tutkintonsa juhlallisessa venäläisen akateemisen perinteen mukaisessa valmistujaistilaisuudessa heinäkuussa Pietarissa. Syksyllä 2007 opintonsa aloittaneet 21 opiskelijaa valmistuivat kaikki kahdessa vuodessa. Valmistuvat opiskelijat tiedostivat, että suomalais-venäläinen kaksoistutkinto on merkittävä etu työllistymisessä. Myös ohjelman akateeminen koordinaattori professori Minna Martikainen on vakuuttunut siitä, että Venäjän liiketoiminnan osaajien tarve tulevaisuudessa

vielä kasvaa. Ennen valmistumista ohjelman opiskelijoilla oli jännittävät paikat, kun he puolustivat julkisesti pro gradu – tutkielmiaan arvovaltaisen komitean edessä. Julkista puolustamista seuranneena voi ylpeänä todeta, että ohjelman opiskelijat pärjäävät esiintymistaidoillaan millä tahansa kansainvälisillä areenoilla :) Tänä syksynä ohjelmassa aloitti jo kolmas vuosikurssi ja seuraava haku ohjelmaan on tammi-helmikuussa. Suosittelemme lämpimästi tätä vaihtoehtoa omille kandin tutkinnon suorittaneille opiskelijoillemme!

Tiedotusterveisin,

Minna

Opintoasioissa voit ottaa yhteyttä seuraaviin henkilöihin: Mailis Heinonen – opintoneuvoja Puh. (05) 621 7227, huone 7351.1 mailis.heinonen@lut.fi Kaija Huotari – opintosuunnittelija Puh. (05) 621 7225, huone 7352.2 Vastaanottoaika ma-pe klo 9 – 12.00 kaija.huotari@lut.fi Kirsti Tiainen – opintosihteeri (paikalla ma – ke) Pia Aulasuo – opintosihteeri (paikalla to – pe) puh.(05) 621 7292, huone 7385.2 kirsti.tiainen@lut.fi pia.aulasuo@lut.fi

Esitä kansainväliseen maisteriohjelmaan liittyvät kysymykset: Essi Reponen – suunnittelija, kansainväliset asiat puh. (05) 621 7214, huone 7385.1 essi.reponen@lut.fi

Jos olet kiinnostunut jatko-opinnoista, ota yhteyttä: Minna Ranta – opintopäällikkö puh. (05) 621 7226, huone 7386 minna.u.ranta@lut.fi

KYYLEF 03 / 09

37


ALUMNI TAPAAMINEN 2009

Teksti ja kuvat: Tuuli Marttila

Enklaavi järjesti jo lähes perinteeksi muodostuneen alumnitapaamisen elokuun puolessa välissä. Ainoa ero viimeisiin vuosiin oli se, että joukossa oli myös ihka aitoja alumneita eli koulustamme valmistuneita ekonomeja. Tapaaminen oli suunnattu pääasiallisesti alumneille, mutta iloiseen joukkoon kutsuttiin myös vanhoja hallitusaktiiveja. Sitten pieni historiapläjäys. Enklaavin alumnitoiminnan juuret sijoittuvat niinkin kauas kuin vuoteen 2007. Vuoden 2009 aikana on kerätty kiitettävästi rekisteriä ja nimiä rekisterissä onkin kertynyt mukavasti. Ja tämän toiminnan ideanahan on sitä epäileville mm. edesauttaa valmistuneiden

opiskelijoiden yhteydenpitoa, edistää jo valmistuneiden ja opiskelijoiden yhteistyötä sekä järjestää yhteisiä illanviettoja valmistuneiden kesken. Noniin, itse alumnipäivään. Samaisena aurinkoisena päivänä koululla järjestettiin yliopiston alumniyhdistyksen alumnitapaaminen. Enklaavin alumnit saivat mahdollisuuden osallistua myös yhteiseen päiväohjelmaan, jossa koulumme kaikki killat pääsivät esittelemään toimintaansa. Tähän ei yksikään vanha enklaavilainen kylläkään eksynyt, koska paremmat bileet odottivat luonnollisesti Vierulan rantasaunalla.

38

Kun ennakkoon ilmoittautunut ryhmärämä oli saapunut rantasaunalle, kohotettiin maljat luonnollisesti itsellemme. Illan kohokohdaksi muodostui Sefe-kyllimme Santun järkkäämä kisailu. Joukkueet jaettiin sattumanvaraisesti ja tiimeiksi lukeutuivat team kukot, team lehmät ja team siat. Tehtävänantona oli esittää joukkueena performanssi. Kekseliäimmäksi ja uskomattomammaksi esitykseksi palkittiin team lehmien show (esityksen sisältö sensuroitu…) uskomattoman upeilla vanhan logon omaavilla Sefe-lippiksillä.

KYYLEF 03 / 09

Kun ilta oli hämärtynyt tarpeeksi suuntasi kansakuntamme tanssiravintola Giggling Marliniin ja yksi kappale alumneja onnistui jäämään kyydistä ja eksymään Kellariin.


Kolumni

VALMISTUMINEN

– PORTTI TAIVAASEEN?

Valmistuminen, tuo muodollinen argumentti valinnassamme opiskella toivottavasti rakastamaamme alaa. Alkuvaiheessa se tuntuu kovin kaukaiselta mahtavien opiskelijabileiden, harrastusten, opiskelijapolitiikan tai minkä tahansa perinteisten nuoren elämää täyttävien aktiviteettien varjossa. Mieleeni muistuu välähdyksenomaisesti puolustusvoimista kliseiseksikin muodostunut hokema: ”Tavoite kirkkaana mielessä!”. Miksikö? Varmaankin siksi, että itseltäni fuksikeväänä katosi tuo tavoite jonnekin kovinkin kauas, mistä sen löytäminen tuntui ajoittain ylitsepääsemättömän vaikealta. Mä uskon vakaasti, että en ole yksin ajatuksineni. Houkutukset opintojen kestäessä työelämän, biletyksen ja vaikkapa opiskelija-aktiiviudenkin suunnilta saattavat usein viivästyttää ja jopa tyystin blokata yksilöä kirjoittamasta omaa tarinaansa yliopistossa loppukaneettiin. Näyttihän sinisen kotimaamme harmaa pääministerikin omalta osaltaan mallia viettäen 12 vuotta maisteritutkintonsa parissa. Tähän kun lisätään vielä opintoaikojen rajaukset, joita vastaan ylioppilaat kautta Suomen kamppailivat verisesti vuonna 2004, on uhka opintojen keskeytymisestä aito. Aikarajat kun saattavat aiheuttaa lopullisen tuskastumisen etenemättömiin opintoihin: ”En mä kuitenkaan ehdi ajoissa...”. Suurin osa meistä saa tutkintonsa mahtavasti valmiiksi keskimääräistä

nopeammin ja onpa tutkittu, että meillä Lappeenrannassa jopa muuta maata tehokkaammin. Huippua! Kysymys on kuitenkin liian viiltävä: miksi niin monella jää kesken?

Eräs hyvä ystäväni, joka sai oman KTMtutkintonsa rahoituksesta suoritettua malliajassa, vaikka työskenteli puolet opiskelustaan päätoimisesti, oli mukana opiskelijapolitiikassa ja kävipä vielä vaihdossakin, opetti mua taannoin toteamalla, että muodollinen pätevyys on erittäin tärkeä ominaisuus työnantajan näkökulmasta. Se kun osoittaa, että henkilö saa asioita valmiiksi elämässään ja siten on vastuuntuntoinen. Koska hän toimii työnantajan kalosseissa, niin ei kai sitä ole kiistäminen, vaikkakin korviini kantautuu monet puheet siitä, että ”...ei sillä tutkinnolla nyt niin väliä ole, kunhan on hyvä tyyppi, niin aina saa töitä!”. Saa varmasti, mutta totuus on, että tutkinto avaa sellaisia ovia, joita olisi kovin vaikea nykiä saranoiltaan ilman sitä. Onneksi meidänkin rakkaassa sivistyspajassamme on rakenteita, jotka auttavat opiskelijaa eteenpäin opinnoissaan. Hyvänä esimerkkinä toimii koulullemme taannoin palkattu opintopsykologi, jonka vastaanotolle tosin on kohtalaisen pitkät jonot. Ensimmäinen kipinä vaikeuksien voittamiseen on kuitenkin aina löydyttävä sinusta itsestäsi. Ei kukaan tule hakemaan sua luennolle tai valvo sun lopputyösi etenemistä. Ole itse siis itsesi vapauttaja ja omilla

jokapäiväisillä valinnoillasi tee tavoitteesi todeksi! Tuijottaessani todellisuutta nyt valmistumisen kynnyksellä, kurssit tehtynä ja gradu tarkastuksessa, ymmärrän, että miten lähellä raiteilta suistuminen omalla kohdallani oli. On kuitenkin helppo todeta, että vaikka tässä kuusi vuotta vierähtikin, en kadu ainoatakaan päätöstä lähteä mukaan opiskelijapolitiikkaan, ainejärjestötoimintaan, työelämään tai juuri niihin spontaaneihin bileisiin keskellä tenttiviikkoa. Niin paljon mahtavia kokemuksia ja ihania ihmisiä tuli vastaan ihan jokaisessa!

Ja tämän kaiken pointti oli? Aristoteleen kultainen keskitie on varmasti paras resepti onneen tässäkin tapauksessa: osallistu opiskelijatoimintaan, biletä, harrasta ja käy töissä, kuitenkin aina pitäen mielessä sen, miksi tänne laitokseen on aikanaan tultu ja sen vuoksi jatkuvasti opintoja eteenpäin vieden. Ei valmistuminen ole portti taivaaseen, mutta se on yksi erittäin hieno ja tärkeä etappi yksilön elämässä ja samalla askel kohti uutta kasvun vaihetta. Rakas ystäväni, hurjasti tsemppiä ja onnistumisia syksyn haasteisiin! Niko Ratala

niko-ratala.blogspot.com

KYYLEF 03 / 09

39


40

KYYLEF 03 / 09

Kyylef 03/2009  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you