Page 1


På gång i Kinda Pastorat

Bön, Kontemplation och Meditation

Onsdagskvällar i sockenstugan Kisa 17.00–18.30 med start 19 mars och åtta onsdagar framöver. För dig som vill gå på djupet av livets mysterier. Vi använder oss av sinnesro bönen, kontemplerar på Luk 17:21 och Joh 17:21. Prova och se om du kan ha nytta av stillhet. Alla välkomna!

”Gud och Spagetti” Efter mässan inbjuds alla till lunch i församlingsgården. Söndagar 30 mars och 27 april.

Om du har frågor ring Stefan 0494 29 04 50

Lördagen den 5/4 kl 16 i Horn kyrka Albin Fronczaks kör från Lambohov kommer och hälsar på. Horns kyrkokör medverkar också. Sväng utlovas!

Hemvändardag

Som avslutning på årets Västra Enebyvecka ( se nästa nr av Kyrknytt) anordnar V Eneby församling och Klockargårdsförening en hemvändardag. Alla varmt välkomna lördagen den 28 juni. Olika aktiviteter från kl 11.00 Gamla skolfoton, äldre Västra Enebybor berättar, tipspromenad, musik, helgsmålsringning, orgelkonsert, lunch och kaffeservering mm, och sist men inte minst gamla bekanta får träffas. Mer information om dagen? Ställ frågor till Christina Nysten genom sms till: 0730 458856 eller e-post: christina.nysten@ gmail.com eller telefon Erik Björklund 0705542039

Gå med i gruppen Kinda Pastorat på Facebook

Långfredagen den 18/4 - Crucifixion Hycklinge kyrka 15.00 - Kisa kyrka 18.00

2


Till alla hushåll i Horn, Hycklinge, Kisa, Tidersrums och Västra Eneby församlingar

Nr 1 • 2014

Kyrk-Nytt - Unga ledare… Från sida 3-4 - Konfirmand.... Sid 3 - Kyrkans begravningsbyrå invigd... Sid 3 12


Frida har ordet... Jag skulle vilja lyfta fram Unga Ledare som gör ett oerhört bra jobb i pastoratet för att ge andra barn och unga möjligheten att mötas. I vårt pastorat finns omkring 30 unga som på många sätt bidrar i våra olika verksamheter, i konfirmandgrupper och barngrupper. Som Ung Ledare är man en förebild för andra barn och ungdomar och har därigenom en unik möjlighet att tillsammans med de andra ledarna skapa en trygg och god miljö där det finns möjlighet att utvecklas. Min uppgift är att stötta Unga Ledare och ge dem möjligheten att upptäcka sina talanger och områden där var och en får möjlighet att utvecklas och blomma. Som ung ledare får man åka på utbildningar för att utveckla sina ledaregenskaper. Vi lär oss mer om kommunikation och feedback, att hålla i andakter, om roller och självkännedom, grupputveckling och ledarstilar mm. Vill du också prova på att vara Ung Ledare? Skicka ett mail till mig: frida.schmidt@svenskakyrkan.se Våra Unga Ledare tar sitt jobb på största allvar och är riktigt goda förebilder. Jag har bett dem presentera sig själva, berätta om varför de valt att bli ledare och hur de tänker kring att vara en god förebild. Så nu ska ni få möjlighet att lära känna dem lite bättre. Hälsningar Frida

Kyrk-Nytt ges ut av Kinda Pastorat. Omslagsbilden: Fanny Götesson konfirmand, foto Karin Svensson Ansvarig utgivare i detta nr: Kyrkoherde Magnus Svensson. Tryck: Pronto, Linköping 2013 2


Vi är unga ledare! Jag heter Karin, är 22 år och går på Linköpings universitets lärarutbildning för att bli gymnasielärare i svenska och religion. Tidigare gick jag djurvårdare i djurpark på Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping.

Jag heter Julia. Jag är 15 år och går i 9:an på Värgårdsskolan i Kisa. Jag har tre systrar. På fritiden gillar jag att spela fotboll och jag är konfirmationsledare för veckogruppen. Från början ville jag bli ledare för att jag ville umgås med mina vänner. Det vill jag såklart fortfarande men jag tycker också om att hela tiden lära mig nya saker och träffa nya människor.

Jag har varit ledare i åtta år, sedan jag konfirmerades. Jag började i kyrkans verksamheter när jag gick på kyrkans barntimmar och sedan dess har jag hunnit med miniorer, juniorer, kyrkansunga ( KU), konfirmandgrupp, körer och ledarskap. Jag jobbar med miniorer en gång i veckan och är konfirmandledare i en lovgrupp. Året efter jag slutade gymnasiet jobbade jag på en projektanställning som barn o ungdomsledare.

Ett särkilt minne från min tid som konfirmand är resan till Italien. Det var så många nya upplevelser. Vi fick se många olika saker och vi hade väldigt kul tillsammans. När vi var där klagade vi på att det var för varmt, att vi var trötta mm. Men nu saknar jag det väldigt mycket och jag vill gärna åka dit igen.

Gemenskapen och känslan av att höra hemma /behövas har gjort intryck på mig och gjort att jag blivit kvar så pass länge.

Jag tycker om att i kyrkan är alla lika mycket värda och ingen behandlas annorlunda.

Roligaste minne: sena nätter på läger, spela kort och prata om konstiga saker med människor man annars kanske inte skulle umgås med.

Jag vill bidra med roliga minnen från konfirmationen och jag vill att konfirmanderna ska minnas konfirmation som något roligt och givande. Jag vill att dom ska tycka att det är roligt helt enkelt.

I ordspråksboken står: ”Människan tänker ut sin väg, men stegen styrs av Herren” Ords 16:9. ”Låt ingen se ner på dig för att du är ung” 1 Tim 4:12 ”Sök det goda och inte det onda” Amos 5:14

Tja på er alla kyrkfolk! Jag heter Amelia Törnebäck (kallas Mille). Jag är 16 år och går på Ljunkan och pluggar restaurang och livsmedel.

Jag heter Albert Svensson är 14 år och går på Värgårdsskolan, Musikprofil.

Jag lever med min mamma och pappa, tvillingbror, lillebror, lillasyster. Jag umgås mest med mina vänner på fritiden. Jag älskar barn och jag vill ha egna barn i framtiden.

Jag har själv gått på Juniorer och Kyss. Att jag ville bli ledare tror jag berodde på att det verkade kul, och jag fick ju rätt.

Själv brukar jag gå till Musikcafét och träffa kompisar och jag konfirmerades förra året.

De bästa minnena som jag har är från alla de läger jag har varit på.

Jag är ledare för en barngrupp som heter Kyss och ska även börja som ledare i Juniorerna .

Jag tycker att det är viktigt att behandla alla lika. Jag vill bidra med att ha en positiv inställning och alltid le, även om det är svårt ibland. :)

Ett av de roligaste minnena jag har från resan till Italien var när ja frågade prästen Magnus var man hittar en normal präst? För jag har aldrig träffat nån.

”Du vet väl om att du är värdefull”. Den sången har betytt mycket för mig.

Jag tycker att det är viktigt att vara snälla, låta alla vara med. Jag älskar psalmen ”Ropa till Gud” och det har jag alltid gjort!

3


Unga ledare...

Jag heter Sarah Wolffelt, jag är 18 år och bor i Kisa. Just nu läser jag humanistiska programmet i Norrköping vid De Geer gymnasiet.

Jag heter Moa Asklöf är 16 år och går mitt första år på Birgittaskolan, vård och omsorg. På fritiden umgås jag gärna med min familj och vänner.

Jag leder ungdomsgruppen VIP på söndagar. Dit är alla välkomna att dela gemenskapen. Vi bakar, kör pilates, åker och bowlar, klättrar, badar, gör yoga, spa mm. Möjligheterna är oändliga, bara fantasin sätter gränser.

Jag är ledare för konfirmander vilket jag varit i två efter att jag konfirmerat mig. Jag valde att bli ledare eftersom jag vill utvecklas som människa och det känner jag verkligen att jag gjort och fortsätter att göra mycket på grund av kyrkan.

Anledningen till att jag ville starta den här gruppen är kort och gott: Jesus. Jag vill förmedla det jag upplevt till dem som inte ännu hunnit känna Guds kärlek. 1 Kor 12:13

Jag hoppas på att kunna vara en bra förebild.

”Nu ser vi en gåtfull spegelbild, men då skall vi se ansikte mot ansikte, nu förstår jag endast till en del, men då skall jag känna fullkomligt, liksom jag själv har blivit fullkomligt känd. Nu består tron, hoppet och kärleken, dessa tre, men störst av dem är kärleken”.

Ett av alla roliga minnen från min konfirmandtid är vårat sommarläger. Våran konfirmandgrupp var så tight vilket gjorde att vi hade jättekul tillsammans med alla, vi badade, solade, paddlade, lekte osv. Det jag tycker om med svenska kyrkan är våran gemenskap och att alla verkligen behandlas lika trots fin, ful, smal, tjock osv. Vilket man oftast inte blir annars i vårt samhälle.

Den här texten beskriver min tro. Min tro på kärlek, min tro på människor, min tro på livet, min tro på Gud. Det är också det jag älskar med kyrkan, och vill förmedla i min kontakt till andra. Kärlek.

Jag vill också bidra med gemenskap och att alla ska behandlas lika. Sen hoppas jag även att jag kan bidra med mycket glädje.

Jag heter Olivia Johansson är 16 år, går på Dackeskolan Mjölby där jag läser restaurang och livsmedelprogrammet. Jag har mamma, pappa och lillasyster. På fritiden gillar jag att vara med vänner, åka skidor, matlagning och musik i alla former.

Jag gillar låten ”Ropa till Gud”!

Jag heter Linnéa Isaxson, är 16 och går på Vimmerby gymnasium där jag läser Teknik-design och produktutveckling. Jag bor med min mamma, pappa och lillasyster. Mina intressen är fotboll, foto, musik och skapande.

Jag är konfirmandledare och har jobbat som ledare i snart 2 år efter det fantastiska konfirmandåret. Det som gjorde stort intryck på mig och bidrog till att jag ville bli ledare var gemenskapen med alla ledare och konfirmander!

Verksamheter i kyrkan jag har varit med i är den konfirmandgrupp jag konfirmerades i 2012, och jag har nu varit ledare i snart två år. Jag brukar även sjunga på Musikcaféet ibland.

Ett särskilt minne jag har från när jag själv konfirmerades 2012 var resan till Italien. Alla upplevelser, utmaningar och gemenskapen. Blod-svett & tårar!

Mina starkaste minnen är från konfirmandresan till Italien, lägren på Grönebo och resan till klostret i Frankrike, Taizé.

Jag tycker att man ska våga drömma och kämpa, försöka göra sitt bästa. Jag försöker leva efter det och sträva emot de saker som styr livet.

Det som gjorde att jag blev ledare är gemenskapen och att det inte finns några krav på hur man måste vara. Det ingår också i mina värderingar. Jag vill bidra med glädje och skapa en plats där andra känner sig behövda och får vara de de är utan att bli dömd.

Jag vill bidra och ge vidare glädje, inspirera andra till att leva livet med ett ansvar och att lyssna på sin inre magkänsla. Lyssna på dig själv, inte andra! Vara DU. ”Kristus, din ande i oss, är en källa med porlande vatten <3”

”The kingdom of God is justice and peace”.

4


Jag heter Sandra Hidsjö och är 15 år. Jag bor i Kisa med min mamma, pappa och lillebror. Jag går i 9an på Värgårn och vet inte exakt vad jag ska fortsätta med efter 9an. På fritiden är jag med vänner eller spelar trummor.

Jag heter Sofia Eugén är 16 år och går på Folkungaskolan, samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteendevetenskap. Detta är mitt andra år som ledare. Jag har själv varit konfirmand. Jag valde att bli ledare för att jag vill utvecklas och tyckte att konfirmandtiden var rolig. Jag ville också utforska ledarskapet inom kyrkan och få uppleva konfirmandtiden igen, fast på ett nytt sätt.

Jag blev konfirmerad förra året och tyckte de var intressant så jag fortsatte som ledare och brukar också spela trummor på Musikcafét. Jag har även varit med i en bakgrupp. I vår ska jag börja i husbandet som spelare ungefär varannan söndag i kyrkan.

För mig var hela konfirmationen rolig, man fick lära känna så himla roliga människor. Som ledare får man bara mer och mer roliga upplevelser och får lära känna ungdomar , både på träffar inom vår kyrka men även på utbildningarna som vi ledare går i Gransnäs där man träffar andra ledare.

Jag valde att bli ledare för att jag tycker det är intressant, lärorikt och man får tänka på saker som man inte tänker på hemma. Som t ex döden, det tänker man inte på så mycket hemma men i kyrkan kommer man som i en annan värld och tänker på andra saker. Lättare att hitta människor som mår precis som man själv gör eller tänker som jag.

”Du skall älska din nästa som dig själv” jag tycker det är det viktigaste, att man accepterar andra och är välkomnade. Jag tycker också kyrkan ska vara en plats där man kan få vara stilla.

Det jag aldrig kommer glömma från konfan är Italien. Gröna Lund var också en resa som var rolig och man gjorde grejer man aldrig skulle gjort med familjen. Allt utom bibeln har varit JÄTTE kul och minnen för livet.

Jag vill bidra med glädje och få ungdomarna att känna sig välkomna, göra deras tid så rolig och trevlig som mina ledare gjorde för mig. Jag vill ge vidare till andra att man ska kunna vara sig själv, att ingen är perfekt men att alla är unika och värdefulla.

Det jag vill ge vidare till andra är att alla är lika mycket värda. De spelar ingen roll hur man är eller ser ut, alla ska få vara som man vill och trivs med det.

Psalmerna 762 ”Du är en bön” och 767 ”Möt mig nu som den jag är” har haft en stor betydelse för mig. De visar den Gud jag ser. Någon som hjälper, ”en kraft som vill bära”. Även att ge tro till mig själv, att jag är en bön, att det inte är kört. Jag blir helt enkelt berörd av texten och så tycker jag om musiken och känner glädje och lugn när dessa psalmer spelas/sjungs i kyrkan.

Jag gillar psalmen 791 ”Du vet väl om att du är värdefull”. Jag tycker texten är väldigt fin och tydlig med att ALLA är värdefulla.

attention ung

Denna termin anordnar vi musikmässor på kvällstid kl 19.00 i Kisa kyrka. Lokala ungdomar framför musik och kompas av husbandet. Följande datum gäller: 25:e mars, 29:e April. Musikcafet - under terminen kommer musikcafét göra utflykter. Bowling, Lazerdome och Boda Borg är några förslag. Är du intresserad kontakta Richard Lang 0494-29 04 48. VIP-gruppen Hej! Är du mellan 13-25 år? Då är du välkommen till VIP-gruppen. Vi umgås, gör aktiviteter och utflykter tillsammans. Några av aktiviteterna är Yoga & meditation, SPA och utflykt till Linköpings simhall. Vi träffas Söndagar kl 11.00 där vi deltar i mässan sedan genomför vi veckans aktivitet. Välkommen!

5


Välkommen till våre Kisa Tidersrum V. Eneby Horn Hycklinge – från 16 mars till 1 juni

v 11 16/3 Andra söndagen i fastan

Med reservation för ev fel och ändringar. Se även www.svenskakyrkan.se/kinda/

3/4 Torsdag Stångågården 11.00 Mässa

Den kämpande tron

Kisa kyrka 11.00 Mässa, Husbandet medverkar samt Drama & sång Horn kyrka 11.00 Mässa Linnékyrkan 18.00 Ekumenisk sånggudstjänst, Kinda Gospelkör medverkar

6/4 Femte söndagen i fastan Passionstiden börjar Försonaren

Kisa kyrka 11.00 Högmässa Hycklinge kyrka 11.00 Mässa Västra Eneby kyrka 18.00 Jazzmässa Rema röster med musiker Horn kyrka 18.00 Ekumenisk gudstjänst, Tjurkobandet medverkar Bergdala 14.30 Gudstjänst

v 12 18/3 Tisdag

Kisa kyrka 12.00-12.20 Lunchmusik & sopplunch Gårn i Horn 12.00 Sopplunch 19/3 Onsdag Kisa kyrka 8.45-9.15 Morgonmässa Tidersrum 19.00 Vardagsgudstjänst i Brosjögården

v 15 8/4 Tisdag

Kisa kyrka 12.00-12.20 Lunchmusik & sopplunch Gårn i Horn 12.00 Sopplunch

23/3 Jungfru Marie bebådelsedag Guds mäktiga verk

Kisa kyrka 11.00 Högmässa, Förskolan Arken medverkar Horn kyrka 11.00 Mässa Hycklinge kyrka 18.00 Mässa Västra Eneby kyrka 18.00 Mässa Stångågården 14.30 Musikgudstjänst, Tjurkobandet medv Bergdala 14.30 Mässa

v 13 25/3 Tisdag

Kisa kyrka 12.00-12.20 Lunchmusik & sopplunch Gårn i Horn 12.00 Sopplunch Kisa kyrka 19.00 Musikmässa 26/3 Onsdag Kisa kyrka 8.45-9.15 Morgonmässa

9/4 Onsdag Kisa kyrka 08.45-99.15 Morgonmässa (kan ev utgå pga påskspel) 10/4 Torsdag Stångågården 11.00 Gudstjänst (kan ev utgå pga påskspel) Kindagård 15.00 Mässa

13/4 Palmsöndagen Stilla veckan börjar Vägen till korset

Kisa kyrka 11.00 Mässa, Husbandet och Kinda Gospelkör medverkar Horn kyrka 11.00 Mässa

v 16 15/4 Tisdag

Kisa kyrka 12.00-12.20 Lunchmusik & sopplunch Gårn i Horn 12.00 Sopplunch

27/3 Torsdag Stångågården 11.00 Gudstjänst Tidersrum 12.00 Vardagsgudstjänst Kindagård 15.00 Gudstjänst

16/4 Onsdag Kisa kyrka 8.45-9.15 Morgonmässa

29/3 Lördag Kisa kyrka 19.00 Konsert Kisa Rotary, Inträde

Det nya förbundet

Midfastosöndagen 30/3 Livets bröd

Kisa kyrka 11.00 Mässa, Husbandet medverkar Horn kyrka 11.00 Mässa, Barnlägret medverkar Tidersrums kyrka 15.00 Mässa

v 14 1/4 Tisdag

Kisa kyrka 12.00-12.20 Lunchmusik & sopplunch Gårn i Horn 12.00 Sopplunch 2/4 Onsdag Kisa kyrka 8.45-9.15 Morgonmässa

17/4 Skärtorsdagen De heliga tre påskdagarna börjar Kisa kyrka 19.00 Skärtorsdagsmässa Horn kyrka 19.00 Skärtorsdagsmässa Västra Eneby kyrka 19.00 Skärtorsdagsmässa Stångågården 11.00 Gudstjänst

18/4 Långfredagen Korset

Kisa kyrka 11.00 Samling kring påskbordet Hycklinge kyrka 15.00 Crucifixion Kisa kyrka 18.00 Crucifixion

19/4 Påsknatten Genom död till liv

Kisa kyrka 23.00 Påsknattsmässa 6


rens gudstjänster 20/4 Påskdagen Kristus är uppstånden

v 20 14/5 Onsdag

Kisa kyrka 11.00 Påskdagsmässa, Drama & sång medverkar Horn kyrka 11.00 Påskdagsmässa, Barnkören medverkar Tidersrum kyrka 15.00 Påskdagsmässa Västra Eneby 18.00 Påskdagsmässa Bergdala 14.30 Påskdagsmässa

v 17 21/4 Annandag påsk

15/5 Torsdag Stångågården 11.00 Gudstjänst

18/5 Femte söndagen i påsktiden Att växa i tro

Kisa kyrka 11.00 Högmässa Horn kyrka 11.00 Mässa Hycklinge kyrka 18.00 Mässa Västra Eneby kyrka 18.00 Mässa Bergdala 14.30 Mässa

Möte med den uppståndne

Kisa sockenstuga 11.00 Emmausmässa Hycklinge kyrka 18.00 Emmausmässa 23/4 Onsdag Kisa kyrka 8.45-9.15 Morgonmässa

v 21 21/5 Onsdag

Kisa kyrka 8.45-9.15 Morgonmässa

24/4 Torsdag Stångågården 11.00 Gudstjänst Tidersrum 12.00 Vardagsgudstjänst Kindagård 15.00 Gudstjänst

22/5 Torsdag Stångågården 11.00 Gudstjänst Kindagård 15.00 Gudstjänst

27/4 Andra söndagen i påsktiden

24/5 Fredag Festival och Kulturdygn se annons sidan 11

Påskens vittnen

Kisa kyrka 11.00 Mässa, husbandet medverkar Horn kyrka 18.00 Mässa

v 18

Kisa kyrka 8.45-9.15 Morgonmässa

25/5 Bönsöndagen Bönen

Kisa kyrka 11.00 Högmässa Tidersrum kyrka 15.00 Mässa Horn kyrka 18.00 Mässa

29/4 Tisdag Kisa kyrka 19.00 Musikmässa 30/4 Onsdag Kisa kyrka 8.45-9.15 Morgonmässa

v 22 28/5 Onsdag

Kisa kyrka 8.45-9.15 Morgonmässa Västra Eneby kyrka 18.00 Musikgudstjänst Storebrokören

4/5 Tredje söndagen i påsktiden Den gode herden

29/5 Kristi himmelsfärds dag

Kisa kyrka 11.00 Högmässa Hycklinge kyrka 11.00 Mässa Horn kyrka 18.00 Gudstjänst Västra Eneby 18.00 Mässa Bergdala 14.30 Gudstjänst

Herre över allting

Malma 9.00 Friluftsgudstjänst Horn kyrka 10.00 Korum Kisa kyrka 11.00 Högmässa Tidersrum 15.00 Friluftsgudstjänst. Källeberg Stångågården 11.00 Gudstjänst

v 19 7/5 Onsdag

Kisa kyrka 8.45-9.15 Morgonmässa

1/6 Söndagen före pingst

8/5 Torsdag Stångågården 11.00 Gudstjänst Kindagård 15.00 Mässa

Hjälparen kommer Skyttorp 8.00 Ottegudstjänst

Kisa kyrka 11.00 Högmässa Västra Eneby kyrka 18.00 Gudstjänst - Blomsterspel Bergdala 14.30 Gudstjänst

11/5 Fjärde söndagen i påsktiden Vägen till livet

Kisa kyrka 11.00 Mässa med konfirmation, Husbandet och Kinda Gospelkör medverkar Horn kyrka 11.00 Mässa Vi pratar om kommande söndags texter och gudstjänst. I Kisa kyrka ons kl 18-19 I Horn, på Gårn tis kl 13 7


Att vara konfirmand

Varannan tisdag eftermiddag och kväll träffas årets konfirmander i församlingssalen för att tillsammans ta sig igenom allt som hör till att lära sig som konfirmand.

Det är dags för bibelläsning och idag är det sista boken i bibeln, Uppenbarelseboken, som ska läsas igenom. Det handlar om Johannes som fick en uppenbarelse, på latin benämnd som apokalypen. I Uppenbarelseboken beskrivs Jesus i olika bilder; som en krigare, som Guds lamm, som en ryttare på en vit häst. Uppenbarelseboken handlar om striden mellan Gud och Satan, och Gud vinner. Det finns många spännande liknelser och målande beskrivningar i denna bok. Bland annat berättelsen om Mikael och draken.

Varje konfirmandträff börjar med lite fika. Fritidsledare Frida Schmidt och präst Annika Johansson har lagt upp kvällens omväxlande program. Efter fikat är det dags för lite pyssel. Med hjälp av en berättelse som handlar om Hitler och en kristen i ett koncentrationsläger lotsar Annika konfirmanderna i ett pyssligt arbete att vika och klippa i ett pappersark. Det blir först ett ord; Hell (engelska för helvete), som ju inte är så bra, därefter blir det ett hakkors som ju inte är mycket bättre, men till sist och till mångas förvåning att det kunde fungera så bra - vecklas ett kors ut av det återstående pappersarket. Det är den kristnes biljett in i himlen. Något annat duger inte.

Det sista kapitlet (22) börjar med ”Och han visade mig en flod med livets vatten, klar som kristall, som rann från Guds och Lammets tron. Mitt på den stora gatan, med floden på ömse sidor, stod livets träd, som bär frukt tolv gånger om året och ger sin skörd varje månad, och trädets blad är läkemedel för folken.” Kapitlet avslutas med orden ”Nåd från Herren Jesus åt alla”.

Vid varje träff resonerar gruppen kring ett visst ämne. Exempel på ämnen som har diskuterats tidigare är dopet och kärleken. Kvällens tema är döden. Vi har nu flyttat ut oss i församlingsgårdens cafédel och alla har varsin bibel. Vi börjar med att läsa trosbekännelsen som ju innehåller meningen ”därifrån igenkommande till att döma levande och döda”. Annika leder samtalet och pratar om naturen, där allt dör på vintern och får nytt liv på våren. Och om fjärilen som först är en larv, som blir en puppa som blir en fjäril. Att dö kan liknas vid att somna, och sorg kan vara svårt, men även fint. Som hjälp att fundera på olika tankar och känslor om döden får vi några punkter att först begrunda enskilt och därefter diskuterar vi dem i smågrupper. Vi konstaterar att visst finns det en rädsla för döden men att det till stor del handlar om själva döendet. Vad som kommer därefter vet ju ingen. Annika läser om Kristina som dog vid 16 års ålder i cancer.

Hela Markusevangeliet ska också läsas igenom under året. Efter en stunds stillasittande är det välbehövligt med lite lek och rörelse. Lite skratt och flams piggar upp. Med förnyad energi fick vi komma ihåg Uppenbarelsebokens ord som inspiration till att måla varsin bild av livets träd eller himmelriket. Det blev lika många fina bilder som det fanns konfirmander. Fint att se så vackra och spännande tolkningar av detta ämne. Som avslutning var det mässa och vi läste Magnificat, Marias lovsång. Det var en givande kväll på många sätt och jag är tacksam över att jag har fått ta del av hur en konfirmandkväll kan vara. Text och bild Karin Svensson

8


Lite fakta om konfirmationen • Konfirmation betyder bekräftelse. • Konfirmanderna börjar på hösten. Som start får alla följa med på en resa till Gröna Lund, med ett stopp i Ytterjärna kyrka längs vägen.

• I september bjuds konfirmander och föräldrar in för information och delaktighet i det kommande årets konfirmandaktiviteter.

• På facebook finns det grupper där konfirmanderna kan få information och påminnelser som vad som ska göras.

• Under konfirmandåret ska varje konfirmand gå 15 gånger i kyrkan och hjälpa till utifrån ett schema.

• 2014 års konfirmander i Kinda Pastorat är 14 stycken. Det finns även en lovgrupp med fem ungdomar som träffas under loven.

• Den 2-9 augusti blir det en resa till Italien med årets konfirmander tillsammans med unga ledare. Av tidigare konfirmander har den benämnts som mycket rolig och minnesrik.

• I höstas var alla konfirmander på läger i Grönebo. • I april blir det en stiftskonfirmandsdag i Kolmården då ca 1000 konfirmander träffas.

• Vissa träffar hålls tillsammans med Rimforsas konfirmander, till exempel bjuds de till Kisa för att se när Gotlandsteaterna spelar Markusevangeliet.

Körverksamhet i Kisa och Horn våren 2014 Barnkörerna i både Kisa och Horn jobbar under våren med en musikal som heter Blommor och skratt. Musikalen kommer att framföras på Kulturdagen den 24/5 kl 13 i Församlingssalen. Om du inte kan komma hör av dig på tel. Anders 0704944230 Märta 0701715860 Lördagen den 5/4 kl 16 kommer gamle kantorn, Albin Fronczaks kör från Lambohov och hälsar på. De har dels ett eget program och dels ett antal sånger tillsammans med Kyrkokören. Sväng utlovas! Andra samarbeten mellan körerna i Pastoratet är Crucifixion som för fjärde året framförs på långfredagen. I Hycklinge kyrka kl 15 och i Kisa kyrka kl 18. I år kommer koralsatserna att sjungas på svenska vilket gör att församlingen lättare kan hänga med och sjunga. För dig som har sjungit verket förut räcker det med att du kommer lördagarna 5 och 12 april kl 10-12 i Kisa körsal. Vill du öva mera kan du komma till Horn även den 3 april. Pingstdagen den 8/6 sjungs Välsignan och Fröjd, i Kättilstad kyrka och i Horn kyrka. Det är i år ett samarbete med Horns kyrkokör, Kisa- och Rimforsa-sångare och Kinda dansgille. Tider presenteras längre fram, både i Kyrknytt och genom annonsering. För medverkan och mer info om övningstider för Välsignan och Fröjd kontakta Roland Sundin. Tel 0494-29 04 53 eller maila (säkrast) roland.sundin@svenskakyrkan.se. Övrig kör- och musikmedverkan ser du i gudstjänstschemat på mittuppslaget. 9


fler Unga ledare

Jag heter Axel Söderberg och är 21 år och går på RH på Junkan i Linköping.

Jag heter Iza Häggström, är 16 år, går på Katedral och studerar juridik Jag själv konfirmerades för två år sen och nu vill jag vara ledare åt min lillasyster och följa med på hennes Italienresa

Min familj består av mamma Bodil och pappa Ulf. Ett av mina intressen är att spela piano.

Ett minne jag själv har är från Vadstena där vi hade en temadag med konfirmanderna. Temat var ”Sing and Pray” det var helt otroligt, Vadstena, kyrkan och aktiviteterna. Allt var så annorlunda från vad man är van vid. Att komma in i kyrkan och se det höga taket med alla fina målade bjälkar var en wow-känsla bara i sig. Sen när man hade bönen och alla sjöng sådär fint så bara rös det i kroppen. Och att det kunde bli så tyst direkt efter och så länge var helt otroligt. Det var verkligen bland de bättre Sverigeresor jag gjort!

Jag har varit med som ledare för konfirmander i många år och jag är också med i församlingsråd och kyrklag i Västra Eneby. Jag gör APU i Domkyrkoförsamlingen i Linköping. Jag är uppvuxen inom Svenska kyrkan så det var ett naturligt steg för mig att bli ledare. En värdering jag tycker om är att alla är lika mycket värda. Det är oerhört viktigt! Jag tycker även mycket om gemenskapen i kyrkan.

Jag vill bidra med att man får vara sig själv och tro på sig själv och våga stå ut.

En psalmtext jag tycker mycket om är ”Som sådden förnimmer Guds välbehag”

En text jag tycker mycket om är ”If God had a face, what would it look like and would you wanna see if seeing meant that you would have to believe?”

Jag heter Stephanie Hallén. Jag är 16 år och bor tillsammans med min familj som består av min mamma, pappa och mina fem syskon. Jag pluggar restaurang och livsmedel i Vimmerby. Min fritid spenderar jag med mina vänner, familjen och min pojkvän. Jag brukar också sjunga, dansa, laga mat och baka som också är mina intressen.

Jag heter Axel Örntorp och är född 1998. Jag går på Värgårdsskolan i Kisa, är fotbollstränare för ett ungdomslag i KBK. Annars gillar jag att vara med kompisar. Just nu är jag konfirmandledare för lovgruppen och jag konfirmerade mig förra året. Det som gjorde att jag blev konfirmandledare var när jag konfirmerade mig tycker jag att man hade kul med kompisarna på alla läger, så jag och några kompisar bestämde oss att bli ledare så att vi skulle kunna uppleva det igen. Det roligaste minnet jag har från konfan var när vi skulle åka till Italien, tågresan och gemenskapen var det bästa.

För två och ett halvt år sen började jag hjälpa till med barngruppen Kyss. Jag var med där ett år, sen började jag själv som konfirmand. Efter det året kände jag att jag ville bli konfirmandledare för att få uppleva allting igen. Gemenskapen är fantastisk! Två saker jag minns bäst och som jag aldrig kommer glömma är resan till Italien och klostret i Frankrike Taizé.

Jämlikhet som kyrkan står för tycker jag är bra för det är ju en självklarhet att alla är lika mycket värda för mig. Jag vill bidra med skratt.

Jag tycker kyrkan har många bra värderingar som att alla är lika mycket värda. Gemenskapen är också viktig, men det bästa av allt är att alla tror på samma Gud.

Psalmen ”Som en härlig gudomskälla” är den psalmen som betyder mest för mig.

Jag kan bidra med många saker som t.ex. glädje och massa skratt.

10


Jag heter Estefani Sanchez Rueda och går på Värgårdsskolan och är 15 år. Jag vill utbilda mig till elektriker och helst jobba på en industri.

Jag heter Emilia, är 19 år och bor med min sambo Eric och vår hund. Jag har tidigare studerat samhäll-beteendeskap på gymnasienivå och jobbar nu som kontaktperson på socialen och ung ledare på musikcafét, jag jobbar även ideellt på FAUK och Norahuset som jobbar med unga som har varit utsatta för sexuella övergrepp. På fritiden spelar jag fotboll och innebandy och tycker om att gå på loppisar, skapa nya saker, teckna och musik.

Jag bor med mamma och hennes sambo och en syster, pappa och en syster. Jag älskar musik, spelar tvärflöjt och bas på fritiden och är med i husbandet i kyrkan. Jag är också ledare i Juniorerna som är en barngrupp för barn i årskurs 4-6.

Det som gjort mest intryck på mig den tid jag jobbat i kyrkan är den härliga stämningen bland alla ungdomar och ledare, och framför allt engagemanget! Mina bästa minnen är från de läger vi haft och festivaler/konserter. Det är så underbart att se alla idéer, glada miner och samarbeten. Den värdering jag tycker bäst om i Svenska kyrkan är tanken om att alla är tillhöriga, som de kanske inte kan känna någon annanstans. Det jag allra främst vill bidra med och ge andra är bekräftelse. Bekräftelse på att du duger som du är, du har rätt att vara vem du vill och du har en plats. Jag vill få ungdomarna att känna sig trygga, att de har en plats och en person att komma till när det känns svårt.

Jag har varit konfirmand och hänger en del på Musikcaféet. Det som gjorde intryck på mig och som bidrog till att jag blev ledare är gemenskapen med de andra ledarna och att få vara med och motivera barn och ungdomar. Ett av de bästa minnena var Italienresan, vi var många olika individer men alla kom trots allt väldigt bra överens. Att alla ska få synas, att vi respekterar varandra och gör så alla känner sig välkomna är jätteviktigt för mig. Det är någonting som jag vill bidra med. I kyrkan ser vi förbi fasader, vi ser bortom prylar och försöker få fram det bästa ur var och en.

Jag har fastnat för Sinnesrobönen, den ger mig lugn och styrka och mod när jag har svårt att finna det inifrån. Att läsa bönen tyst för mig själv ger mig kraft, den har hjälpt mig ur många svåra och hopplösa stunder.

Mitt favoritcitat är gyllene regeln. ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem” Matt 7:12

”Gud ge mig sinnesro, att acceptera det jag inte kan förändra. Mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden”

Kulturfestival Kulturfestival för alla åldrar Lördagen den 24 Maj

Medverkande: Pastoratets alla körer. Barnkörer, kyrkokörer, Kinda Gospel, familjen Ganbrandt samt Tjurkobandet och Husbandet med flera medverkande

Kl 13-16 Olika evenemang och aktiviteter för hela familjen. Kl 16-18 Café särskilt för de äldre med allsång. Kl 18-23 För ungdomar med olika evenemang och aktiviteter. 11


Kyrkans Begravningsbyrå i Kinda invigd!

Den 14 februari 2014. Efter ca ett års förberedelser var det äntligen dags att inviga Kyrkans Begravningsbyrå i Kinda! Kyrkoherde Magnus Svensson höll ett kort tal, musikerna Roland Sundin och Anders B Larsson spelade en fanfar och ”Kindas starke man” Magnus Samuelsson klippte bandet, dvs skruvade upp begravningsskylten inför drygt 70 besökare, och Kyrkans begravningsbyrå förklarades invigd!

Magnus Kyrkoherde berättade om det gångna årets förberedelser och gav tack till alla berörda, som gett av sin tid och sitt engagemang för att Kyrkans Begravningsbyrå nu är verklighet även i Kinda Pastorat. Nu börjar det!

Därefter firades invigningen i Kisa sockenstuga med kaffe och vaniljhjärtan, Alla hjärtans dag lite extra till ära! Det var trevlig stämning och roligt att se så många gäster från både Kisa och orterna runt omkring. Från Fagersta kom även de som representerar Kyrkans Begravningsbyrå där. De inspirerar och är ett stort stöd för begravningsbyrån här i Kinda, speciellt nu i början.

Det blev fullt hus i sockenstugan!

Gott kaffe, vaniljhjärtan och möjlighet att mötas, diskutera och få mer information om Kyrkans Begravningsbyrå i Kinda.

12


Förskolan Arken

Den familjära förskolan mitt i Kisa med kristen profil små barngrupper - god personaltäthet - respekt - individanpassad - flexibilitet - lek - upptäckarglädje

En hälsning från förskolan och fritidshemmet Arken... Vårens arbete är i full gång, för de minsta barnen har vi börjat med språkträning. Vi använder oss av ett material som heter Babblarna. Ett mycket omtyckt material av barnen, som används i hela Kinda kommun.

Tre-, fyra- och femåringarna är indelade i tre grupper om sex barn i varje grupp och samma pedagog som följer barnen i gruppen. I grupperna arbetar vi med samma tema som grund. Vi utgår från sången ”Trollmors vaggsång”, om när Trollmor ska lägga de elva små trollen. Vi gör olika kopplingar till läroplanens mål men har ett delmål som vi arbetar grundligare med – Värdegrunden.

Under våren kommer vår utegård att förnyas och byggas om. Det är mycket spännande och vi ser det som om vi får flera ”nya rum” ute, att utmanas med och leka i. Till sommaren/hösten finns det några platser igen på förskolan Arken. Kom gärna förbi och hälsa på!

Förskolan Arken

är en förskola med fritidshem Förskolan Arken arbetar utifrån läroplanen

Förskolan Arken Kyrkstigen 2, 590 36 Kisa 0494-12261 13

Förskolechef Maria ”Mimmi” Klingberg 013-41104


Vi vill tacka Susanne och Annika önskar dem varmt lycka till!

Jag vill med dessa få rader tacka för mig och min tid i Kinda pastorat. Det har varit en spännande och lärorik tid med mycket utmaningar men också med många skratt. Att arbeta i Kinda med så många trevliga arbets-kamrater, förtroendevalda och frivilliga har varit en förmån som jag gärna tar med mig när jag nu går vidare till andra arbetsuppgifter i Svenska kyrkan på nationell nivå. Hur man är kyrka tillsammans har jag i Kinda fått till mig på ett sätt som förhoppningsvis kommer andra till del genom mitt nya uppdrag. Jag ser tillbaka på min tid i Svenska kyrkan i Kinda med tacksamhet och önskar er alla en ljus framtid.

Tack för sex bra år som präst i Kinda pastorat! Det har varit en väldigt fin tid och jag bär med mig många fina minnen. Tack alla! Vandra med Gud, Gud välsigne er! Jag tar en bild från Kindamatkvällen, som kanske får plats någonstans. Annika präst

Susanne Ek

Nydöpta i våra församlingar

Döpta Julian Borg, Kisa församling Olivia Andersson, Kisa församling

Du kan alltid boka tid för samtal med prästen!

I behov av en lokal? Stundande 50-årsfest? Egen marknad? Filmvisning? Styrelsemöte eller studielokal? Du kan hyra församlingshemmet och sockenstugan i Kisa! Kontakta församlingsexpeditionen, telefon 0494-290440 eller via mail till kinda.samfallighet@svenskakyrkan.se

Ibland behöver vi en utomstående samtalspartner som bollplank. Vi kan få ”ont i själen” och behöva prata om det. Eller gå till bikt. Präster har tystnadsplikt.

14


29 04 52 29 04 58 29 04 59 29 04 47 29 04 57

Administrationen Förvaltningsassistent Maria Mudri ......................................................................................... 29 04 46 Serviceassistent Fredrik Erikson ............................................................................................... 29 04 45 Informationsassistent Karin Svensson ............................................................... 070-30 19 500

Övrigt Hycklinge församlingshem/vaktmästeri ................................................................................ 310 13 Förskolan Arken ............................................................................................................................................ 122 61

Förtroendevalda Ordförande i kyrkofullmäktige Mattias von Wachenfeldt ................................... 500 31 Ordförande i kyrkorådet Anders Ljung ............................................................... 070 55 94 326 Ordförande i församlingsrådet Horn Berit Horned Ivarsson........... 070 691 72 89 Ordförande i församlingsrådet Hycklinge Anders Eriksson .............................. 312 68 Ordförande i församlingsrådet Kisa Åke Nilsson ........................................................ 718 37 Ordförande i församlingsrådet Tidersrum Carolina Klasson ............................ 400 81 Ordförande i församlingsrådet V Eneby Tomas Larsson .................. 070-658 38 40

15

Kyrkstigen 2, 590 36 Kisa Tfn växel: 0494-29 04 40 Fax: 0494-12511 kinda.samfallighet@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/kinda

Besöks- och postadress:

Besöks och telefontider: Måndag, tisdag, torsdag och fredag 9.00-12.00, onsdag 13.00-15.00

Kyrkogårdsförvaltningen Kyrkogårds-/fastighetschef Per Johansson ..................................................................... Kyrkvaktmästare Horn, Hycklinge Börje Carlsson ............................................... Kyrkvaktmästare Horn, Hycklinge Sven Molander .............................................. Kyrkvaktmästare Kisa, V Eneby, Tidersrum Stefan Nåhdin ........................ Kyrkvaktmästare Kisa, V Eneby, Tidersrum Martin Eugén ..........................

Pastorsexpeditionen, Församlingsgården i Kisa

Församlingsverksamheten Kontors- och mobilnummer Kyrkoherde Magnus Svensson ................................................................................................... 29 04 42 Komminister Anette Westlund ..................................................................................................... 29 04 51 Komminister Annika Johansson ................................................................................................ 29 04 44 Fritidsledare Frida Schmidt ............................................................................................................ 29 04 55 Ungdomsledare Richard Lang .................................................................................................... 29 04 48 Ungdomsledare Stefan Johansson ........................................................................................... 29 04 50 Kantor Anders Broo Larsson ........................................................................................................ 29 04 54 Kantor Roland Sundin ......................................................................................................................... 29 04 53 Värdinna och lokalvård Ann-Marie Edgar ..................................................................... 29 04 41

Kyrknytt nr 1 2014  

Kyrknytt Vår 2014. Ges ut av Kinda Pastorat. Giltig from 16 mars tom 1 juni.