__MAIN_TEXT__

Page 1

5 | 19


Sisällys.

10

MIRA LAINE Maailma muuttuu – kauppojenkin on muututtava

18

5

PÄÄKIRJOITUS

14

JOHANNA MALIN Maailma muuttuu - haittaako se sinua?

HALLITUS 2020

6

Esittäytyy

ALKUPALAT

Pakinainen Kaksi papaijaa [KY]MIKSI?! [KY]JOKES

8

24

JUHO MÄKINEN Kehitys kehittyy ja KYliste periytyy

KYLLIN HYVÄÄ

26

ANTTI JAAKOLA

Kiire ja kärsimättömyys osana opiskelijan arkea

2

KYliste. 5/19


5 | 19

Päätoimittajat Julia Fesiuk Hanna-Sofia Luoto

30

KEVYTTÄ KIVAA Sudoku

Painopaikka Punamusta 45. vuosikerta ISSN-L 1458-4077 ISSN 1458-4077 (Painettu) ISSN 2242-6760 (Verkkolehti)

40

Julkaisija Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry Rehtorinpellonkatu 3 20500 TURKU www.tuky.fi

RESEPTINURKKAUS

Petit four

34

Kansikuva Julia Fesiuk Pääkirjoituksen kuva Julia Fesiuk & Hanna-Sofia Luoto

AROUND THE WORLD

43 HETKIÄ

Mainosmyynti Ninni-Maria Tuominen TuKY ry Mainosmyynti 0504626374 ninni-maria.n.tuominen@utu.fi Mediatiedot Ninni-Maria Tuominen TuKY ry Mainosmyynti 0504626374 ninni-maria.n.tuominen@utu.fi

38

KYLISTE TESTAA Opiskelijaystävälliset huonekasvit

KYliste ilmestyy viisi kertaa vuoden 2019 aikana. Vuoden viimenen numero ilmestyy talvella 2019. Toimitus pidättää oikeuden lyhentää sekä muokata juttuja.

44

TUKYSKOOPPI Talvi


WA L L O F FA M E

TO I M I T U S KYliste on meidän kaikkien rakas printtimediamme. Kuka vain Turun KY:n jäsen voi päästää sisäisen sisällöntuottajansa valloilleen vaikkapa räpsäisemällä yhden valokuvan tai raapaisemalla viiden sivun haastattelun. Toimituksen kokoonpano vaihtelee numeroittain. Tätä lehteä ovat olleet mukana tekemässä nämä ihanat tyypit:

JUHO MÄKINEN JOHANNA MALIN A K S E L I T I I T TA M E R I PA L O S A A R I ANNI AHOLA MIRA LAINE ANTTI JAAKOLA PA K I N A I N E N KY-GOURMET PA R K I N O R A A K K E L I

4

KYliste. 5/19


PÄ Ä K I RJ O I T U S

Lupauksia tulevalle vuodelle U

uden vuoden vaihtuessa useimmilla on tapana muistella kuluneen vuoden saavutuksia ja pysähtyä miettimään, mitä vuodessa on ehtinyt tapahtumaan. Instagram täyttyy best nine kollaaseista ja edellisen vuoden reflektointipostauksista. Ihmiset päivittävät kuvina ne muutamat parhaat hetkensä viime vuodesta, mikä haluamattamme pistää meidät vertaamaan omaa elämäämme niihin. Saavutuksien ja hienojen hetkien lisäksi huomaamme myös useita epäkohtia tavoissamme. Uudenvuodenvaihde toimii hyvänä (teko)syynä aloittaa näiden epäkohtien hiominen. Ja näin sosiaaliset mediat sekä päiväkirjamme täyttyvät uudenvuoden lupauksista. Ehkä kliseisimpiä lupauksiamme ovat kuntosalijäsenyyden hankkiminen, alkoholin vähentäminen tai ahkerampi kurssien suorittaminen. Kuitenkin turhan usein opiskelijan arki on huomaamatta muuttunut kiireiseksi suorittamiseksi, ja kuten EVAn tekemä mielenterveystutkimus osoittaa 67% vastaajista kokee sosiaalista painetta verkostoitua ja lähes 70% vastaajille itsensä vertaaminen muihin aiheuttaa ahdistusta. Tiedämmekin varmasti jo ennestään, ettei ole kannattavaa ylläpitää jatkuvasti korkeaa stressitasoa, jota nykyinen elämäntyyli suurelle osalle aiheuttaa. On lukuisia tutkimuksia siitä, kuinka jatkuva stressi vaikuttaa meihin negatiivisesti: stressihormonit heikentävät unenlaatua ja laskevat tehokkuuttamme merkittävästi. Olemme kehittyneet savannilla ja viidakossa, eikä aivomme ole tottuneet nykymaailman ärsykkeiden määrään. Ihminen on laumaeläin, joka saa jatkuvasti vaikutteita ympäriltään. Imemme tiedostamatta tapoja, tavoitteita ja unelmia ihmisistä, joiden kanssa olemme tekemisissä. Välillä on hyvä pysähtyä ja miettiä, onko nämä sellaisia asioita, joita haluamme oikeasti tehdä ja tavoitella. Teemmekö uudenvuodenlupauksia itseämme vai muita varten? Ehkä vuoden 2020 uudenvuodenlupaus voisikin olla hieman armollisempi. Entä jos tekisimme palveluksen sekä itsellemme, ryhmätyötiimillemme ja läheisimmille, kun kalenterissamme olisi välillä jätetty aikaa vain olemiseen. Uudenvuodenlupauksemme voisikin olla, ettemme tee lupauksia, vaan huomattuamme epäkohdan tavoissamme, pyrimme korjaamaan sen samantien. Kun annamme aikaa itsellemme, annamme samalla enemmän muille olemalla energisempiä ja rentoutuneempiä. Kenties silloin voisimme myös oivaltaa jotakin merkittävää elämästämme ja unelmistamme. Ei suotta menneisyyden suuret keksijät, filosofit ja tiedemiehet ole käyttäneet suurta osaa päivistään mietiskelyyn ja olemiseen vailla ulkoisia ärsykkeitä. Kuolinvuoteellaan ihmiset ovat eniten harmitelleet sitä, kuinka he ovat eläneet niin kuinka muut ovat halunneet, eivätkä niin kuinka itse olisivat halunneet. Kukaan ei ole ikinä harmitellut sitä, että olisi tehnyt töitä tai kokouksia liian vähän. KYlisteen viestintätiimi ´19 kiittää kuluneesta vuodesta KYlisteen parissa ja toivottaa lukijoille ihanaa uutta vuotta! Julia Fesiuk

Hanna-Sofia Luoto


A L KU PA L AT

pakinainen Palstallamme kirjoittaa salanimi Sivityssanakirjasta lainattua: "Pakina on lyhyt humoristinen (tavallisesti ironinen tai parodinen) kirjoitelma sanomalehdessä tms. esim. Poliittinen pakina. Murrepakina. Radiopakina. Kokoelma Ollin pakinoita." <https://www.suomisanakirja.fi/pakina>, haettu 23.2.2018.

Minä: Apua pian pitää saada brunssipöytä komeaksi, ystävät tulee ihan pian. Hitto kahviakaan ei olla vielä keitetty. Miltä mä näytän? Räps. No tällä mennään. Hei nyt mimmi vähän lisää hymyä! Räps. Lisää hiuskiinnettä. Räps. Minä: Siis nyt on pöytä katettu, räps, vitsit nää avokadoleivät näyttää hyvältä, räps, kolmas kuvakulma, räps. Ovikello: Ping pong.

Ystävä: Ihanaaa, oikeesti moikka, hymyile sä oot mun instastoryssä. Sä näytät niin hyvältä tässä kuvassa.

Toinen ystävä: Räps räps räps. Ihanaa, anna hali! Kato tohon suuntaan. Räps. Pyörähdä sun mekossa. Räps. Minä: Eikä! Näytä millanen tuli?

Ystävä: Räps, räps, räps. Hei ihana voiks sä mennä tähän pöydän eteen? Oota otan bumerangin. Hakee kahvipannun keittiöstä. Hei kaada tätä tieks tähä. Räps. Voiks sä ottaa sen sun toiseen käteen niin tulee parempi? Kato valo tulee just täydellisesti tuolta, en mä kestä! Räps. Toinen ystävä: Hei teijän on pakko lähettää noi kaikki kuvat sit kans mulle ihanaa oikeesti, mä haluun kans ton mun stooryyn. Kattokaa hei kaikki hetkeks tänne. Räps. Nyt semmonen mis kaikki hymyilee, räps. Kolmas ystävä: Nonnii hei mitä kuuluu, ei olla nähty pitkään aikaan? Sul on duunit alkanu?

Minä: Nonni ei muutakun kiinni vaan olkaa hyvät! Ihanaa ku te tulitte, voiks sä ystävä hymyillä tänne päin? Räps. Mun rakkaat. Julkaise.

6

KYliste. 5/19

Ystävä: Siis ei hitsit miten upeita leipiä siis mä niin rakastan avokadoa. Kato kuin upea lautanen! Räps. Asettelee leivän toisin päin, räps. Minä: Siis apua, minkä mä pistän näistä mun feediin? Me ei hei voida kaikki pistää samoja näistä!

Ystävä: Hei mä pistän ton bomerangin sit ainakin. Mitä mä laitan tähän? Ihanin aamupala @minä @toinenystava. Julkaise. Toinen ystävä: Hei kukaan ei saa leikata kakkua ennen kuin mä saan siitä kuvan, voiks mä tägätä tähän tän kämpän nimen? Parasta just nyt. Julkaise. Kolmas ystävä: Ootko viihtyny täällä uudessa kaupungissa? Minä: Mitääh! Siis nyt toi Irma kommentoi tähän et ihanan näköstä, ei vitsit! Kiitti ihan superisti, ihanaa! Toinen ystävä: Voitsä juoda tosta kupista silleen et se tieks näkyy se toinen puoli tännepäin? Räps. Älä hei hymyile noin paljon, hahha. Mun rakas. Julkaise. Kolmas ystävä: Miten sun uus työ on sujunut? Oks sulla vielä paljon kouluu jäljellä?

Minä: Hei voisiks sä ottaa viel sillain kuvan, et tieks kiipeet tähän tuolille ja otat tuolta ylhäältä sillain et meijän kasvot ei näy mut kädet näkyy? Oo hei sä sillai et oot ottamassa tosta salaattia ja ota sää vaiks kahvikuppi siihen huulille mä pitelen tätä kakkua tässä? Ihan super ihanaa ku toi valo tulee tuolt tolleen! Kolmas ystävä: Räps.


A L KU PA L AT

Kuin kaksi papaijaa

Josku, Temptation Island 2019

Sara Kähkönen, kolmannen vuosikurssin opiskelija

[KY]MIKSI?!

[KY]JOKES

Miksi tämäkin on se vuosi, kun ryhdistäydyn?

Suomenruotsalaisen alkoholistin pankki? - Sandelsbanken

Miksi sorruin avaamaan kaikki partiojoulukalenterin luukut kerralla?

Mikä on meijeripojan unelma? -Voi vittu

Miksi henkilökunnan pikkujouluissa meni pöytiä rikki?

Mummo lähti tansseihin ja otti tilanteesta vaarin.

Miksi tentin taas joulun välipäivinä?

Missä on joen hampaat? - Joensuussa

Miksi pipareista ei tule koskaan koristeluiltaan samanlaisia kuin Pinterestissä? ..

..

eTHAN JATA KAHVIKUPPIASI MERVALLE LOJUMAAN! 5/19 KYliste.

7


K Y L L I N H Y VÄ Ä

Kiitos, ja ennen kaikkea kiitos

K

un hain kyllin paikkaa, en kunnolla tiennyt mitä kaikkea se pitää sisällään. Ajattelin sen tarkoittavan täydellistä tietämystä Ekonomeista, sanavalmiutta joka tilanteessa ja erinomaisia organisointikykyjä. Mitä se todella piti sisällään, oli täydellisiä hetkiä, valtavasti oppimista ja lukuisia ikimuistoisia kohtaamisia. En ole enää sama ihminen, kuin kolme vuotta sitten aloitettuani kyllinä. Onneksi. Ja kaikki siksi, että otin riskin ja hain kylliksi tietämättä täysin mitä kaikkea siihen sisältyy. Tarek Omran ja Khalil Shahramian haastoivat Storytelling and Pitching -tapahtumassa pohtimaan elämässä otettuja riskejä. Riskeistä piti kertoa luokassa myös muille ihmisille. Tarinoita kuunneltaessa huomasin, että jokaisen kohdalla esiin nousi selkeästi yksi kantava teema; riskin ottaminen kannattaa. Jokaisen kohdalla kyse oli valinta tutun ja turvallisen tai jännittävän, mutta riskialttiin välillä. Kaikki olivat valinneet jännittävän, mutta riskialttiin vaihtoehdon. Syynä on se, että riskialtis vaihtoehto kehittää meitä. Se pistää meidät koetukselle, työntää mukavuusalueen ulkopuolelle ja palkitsee suuresti. Tutusta ja turvallisesta ei synny tarinoita kerrottavaksi. Kyllinä olen hengaillut mukavuusalueeni ulkopuolella enemmän kuin TuKYn toimistolla. Juurikin se on kehittänyt ja haastanut minua. Mukavuusalueella on lämmin ja ihana olla, mutta pidemmän päälle se ei kehitä meitä parhaaksi mahdolliseksi. Poistuminen mukavuusalueelta vaatii kuitenkin ponnisteluja ja rohkeutta. Tässä kohtaa kuvioon astuvat ympärillä olevat ihmiset. En olisi mitään ilman kaikkia ihania ihmisiä, keitä olen saanut tavata kylliurani aikana. Kiitos joka ikiselle teistä, että olette tukeneet, auttaneet, kuunnelleet, halanneet ja olleet läsnä elämässäni. Pidä siis kiinni ihmisistä ympärilläsi ja uskalla löytää myös uusia tuttavuuksia.

8

KYliste. 5/19

Haluaisin kiittää henkilökohtaisesti kaikkia, joiden kanssa olen työskennellyt ja tehnyt yhteistyötä, mutta tilani tässä kolumnissa ei riittäisi alkuunkaan. Toivon teidän tietävän, että olette olleet suuressa roolissa elämäni ihaninta kylliuraa. On ollut suuri ilo ja valtava kunnia toimia Turun KY:n kyllinä, Teidän kyllinä. Kiitos.

"On ollut

suuri ilo ja valtava kunnia toimia Teidän kyllinä."

-Julia Fesiuk


Muista myös KylteriPlus

• KOKO-kassa, kun työskentelet: Kerrytä ansioturvaa jo opiskeluaikana

KylteriPlus-palvelupaketin ostamalla voit hyödyntää palvelumme laajemmin jo opiskeluaikana.

ekonomit.fi/kyltereille

25 €

Suomen Ekonomit Finlands Ekonomer

+ Henkilökohtaiset urapalvelut

Olemme kauppatieteellisen yliopistotutkinnon suorittaneiden sekä alan opiskelijoiden palvelu- ja etujärjestö. Olemme Akavan neljänneksi suurin jäsenjärjestö, liittomme muodostavat 25 ekonomiyhteisöä ja 13 opiskelijayhteisöä. Teemme vaikuttamistyötä hyvän työelämän ja kestävän yhteiskunnan puolesta.

+ Oikeusturva- ja vastuuvakuutus + Suomen Ekonomien ja paikallisten ekonomiyhdistysten tapahtumia + Pikamentorointi + Kauppalehti (myös diginä) ja Kauppalehti Optio

OSTO: JÄSENPALVELU → OMAT TIEDOT → LISÄPALVELUT

26.6.2019 7.23

ekonomit.fi Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer


Maailma muuttuu - kauppojenkin on muututtava

TEKSTI MIRA LAINE

Kaupanala on muuttunut paljon kolmenkymmenen vuoden aikana, kertoo K-Citymarket Turku Kupittaan kauppias Hannu Aaltonen. " Muutos on isompi kuin koskaan vähittäistavarakaupoissa ja se johtuu siitä, että asiakkaat muuttuvat kovaa vauhtia", kertoo Aaltonen.

E

räänä toukokuun perjantaiaamuna Kupittaan Citymarket avasi ovensa eikä enää sulkenut niitä. K-Citymarket Turku Kupittaa on 3.5.3019 alkaen ollut auki vuorokauden ympäri. Kaupanalan aikataulujen vapautumiset ovat tuoneet mukanaan mahdollisuuksia vastata kuluttajan kysyntään paremmin. Yhtenä isoimpana asiana Aaltonen pitää sitä, että kaupan on vastattava ja reagoitava asiakkaiden tarpeisiin. Muutosta konkretisoi se kuinka 1992 Kupittaan Citymarketin kokoisessa liiketilassa oli noin 6000 tuotetta elintarvikeosastolla, vuonna 2006 tuotteita on ollut elintarvikeosastolla jo noin 16 000 ja nyt elintarvikeosastolla on tuotteita vähän yli 35 000. Käytännössä tuotemäärät ovat kuusinkertaistuneet vajaassa 30 vuodessa. Tuotteiden lisääntyminen vaikuttaa väistämättä suuresti logistiikkaan ja tilausjärjestelmiin. - Tällä hetkellä kuitenkin kaikkein eniten kauppoihin vaikuttaa media ja

10

KYliste. 5/19

sen muutos, sekä tapa jolla eri medioita käytetään. Esimerkiksi perinteiset lehtimainokset eivät enää tavoita opiskelijoita, vaan niiden tilalle on keksittävä toinen tapa tavoittaa nuoriso. Kaikkein tärkeintä olisi tietää millä tavalla ja mistä tavoitetaan nuoret kuluttajat. Samanlaiset kampanjat eivät toimi sosiaalisessa mediassa kuin perinteisessä printtimainonnassa, eivätkä opiskelijat osta enää kolmea kahvipakettia kympillä. Tämä on se muutos, joka juuri tällä hetkellä näkyy todella voimakkaasti kaupassa, toteaa Aaltonen. Ennen markkinointistrategiat mietittiin viiden vuoden päähän, nyt markkinointi mietitään seuraavaan syksyyn. Kupittaan Citymarket on ensimmäinen kauppa Suomessa, johon on perustettu digimanagerin virka, jossa keskitytään pelkästään digitaaliseen viestintään. Maailman nopeutumisen huomaa esimerkiksi siitä kuinka televisiolla kesti aikoinaan 13 vuotta saavuttaa 50 mil-

joonaa käyttäjää ja Pokemon Go -pelillä meni 50 miljoonan käyttäjän saavuttamiseen vain 19 päivää. -Verkkokauppa kasvaa jopa 100% kuukausivauhtia kun verrataan edellisen vuoden lukuihin, kertoo Aaltonen. Asiakkaat ovat valmiita maksamaan palvelusta kohtuuhinnan, jolloin he saavat ikään kuin ostettua vapaa-aikaa ja käyttävät sen esimerkiksi harrastuksiin. Kuluttajat ovat rationaalisia ostajia, vai ovatko? Coca-cola on maailman suurin yritys, joka tutkii kuluttajakäyttäytymistä. Coca-Colan tavoitteena on, että heidän tuotteensa ovat kohtaamisjärjestyksessä ensimmäisenä. Kaupat pystyvät vaikuttamaan todella paljon siihen mitä asiakas ostaa, sillä asiakkaat eivät ole rationaalisia vaikka niin luulevat. Yksittäisen tuotteen myynti on mahdollista viisinkertaistaa, jos kauppa niin haluaa tehdä. Tämä tapahtuu tuotesijoittelemalla ne uudella tavalla.


Hannu · · ·

Aaltonen

Aaltonen on kauppias kolmannessa polvessa ja nyt hänen toinen poikansa jatkaa isänsä jalanjäljissä kauppiaana On tehnyt noin 11 000 työpäivää On voittanut paras asiakastyytyväisyys -palkinnon vuonna 2019


Aaltonen kertoo kuinka on tutkittu sitä, että kun tuote siirtyy hyllystä hyllynpäätyyn niin sen myynti kolmin-viisinkertaistuu. Siirtämällä tuote hyllystä käytävälle sen myynti voi viisinkertaistua tai kymmenkertaistua. Näin ollen pystytään herättämään kuluttajan ostosignaali. Aaltonen lähtee kuitenkin siitä, että kauppaan ostetaan sisään sellaisia tuotteita, joita kuluttajat haluavat ostaa. Kaupan osastonhoitajat seuraavat tuotteiden menekkiä ja tietojärjestelmät ovat niin hyviä ettei kaikkea saatavilla olevaa tietoa edes ehditä hyödyntämään. Kuluttajakäyttäytymisessä on näkyvissä muutos myös alkoholin suhteen. Alkoholikäyttäytyminen on selvästi eurooppalaistumassa eikä enää ole muotia juoda humalanhakuisesti. Olutmarkkinat ovat hyvä esimerkki siitä kuinka ihmiset haluavat ostaa laadukkaita ja erilaisia oluita. Alkoholittomien oluiden myynninkasvu on 50% luokkaa kuukausittain. Alkoholilainsäädäntö on liian tiukkaa Suomessa ja se johtaa myynnin menetykseen kun esimerkiksi opiskelijat hakevat alkoholijuotavansa Virosta. Aaltonen haluaisi muuttaa nykyistä alkoholilakia. Hänen mielestään olisi perusteltua, että alkoholia saisi ostaa jo aamulla klo 7 ja myydä puoleen yöhön asti. Syyksi hän toteaa esimerkiksi kesäisin mökeille lähtevät asiakkaat. Lainsäädäntö ei ole pysynyt mukana siinä miten maailma on muuttunut. Kupittaan Citymarketista tekee ainutlaatuisen sen, että heillä on erinomai-

nen keittiö ja myynnissä mm. tuoreita patonkeja. Aaltonen kokee, että he ovat onnistuneet erittäin hyvin keittiönsä kanssa. Normaalisti kaupan keittiön myynti on 2,25% koko kaupan liikevaihdosta niin heillä se on 8%. Keittiön korkeaa myynninosuutta selittää esimerkiksi se, että kävelymatkan päässä kaupasta on paljon opiskelijoita ja monet tulevat kauppaan pyörällä. Kauppa on sijainniltaan ruutukaava-alueen laidassa ja heidän asiakasmäärä on suuri, mutta keskiostos pieni. Keskusta-alueesta kauempana olevissa kaupoissa on selvästi pienempi asiakasmäärä, mutta suurempi keskiostos.

Asiakaskäyttäytymisestä viimeisenä asiana Aaltonen tuo esiin maksukäytännöt. Heidän asiakkaista 82% maksaa korteilla ja käteisellä vain 18%. Todennäköisesti käteisellä maksetaan tavan takia ja todennäköisesti sellaisia henkilöitä, jotka käyttävät aina vain rahaa asioidessaan kaupoissa on enää alle 10%. Hän toivookin, että Suomessa luovuttaisiin Ruotsin tavoin käteisen rahan käytöstä kokonaan. Koko yhteiskunnalle olisi hyvä, jos käteisestä luovuttaisi kokonaan korkeiden kustannuksien takia. █


Muutokset kaupan elintarvikeosaston tuotemäärässä: ·

vuonna 1992 6 000 tuotetta

·

vuonna 16 000

2006 noin tuotetta

·

vuonna 35 000

2019 yli tuotetta 5/19 KYliste.

13


HALLITUS HALLITUS 2020 2020 ESITTÄYTYY: ESITTÄYTYY:


Puheenjohtaja

Varapuheenjohtaja

Kalle Kahanpää Suurin heikkoutesi: Ruoka-aine allergiat (10+) ja ajoittainen myöhästely. Kerro vitsi: Miten TuKYn toimistolla saa parhaiten bileet pystyyn? Liimaa noppia kattoon. Mielipiteesi koulu-uinneista: Pidän erityisesti vesiliukumäistä.

Joona Haapalainen Kerro vitsi: Mitä tapahtuu kun norsu istuu dekkarin päälle? - Jännitys tiivistyy :D Lempikappaleesi, jonka säveliin itkeä?: Ulkkis '19 - Pilalla

Sosiaalipolitiikka

Sofia Isolauri Lempiherkku: Tsemppisuklaa Toteemieläimesi: Turilas ja Jäärä Mielipiteesi koulu-uinneista: "Olin koululiikunnassa se ärsyttävä hardcore-urheilija. Uinti? No problem."

Koulutuspoliittinen vastaava

Satu Hynninen Suurin heikkoutesi :En osaa viheltää Kerro vitsi: Mitä isä sanoi kun laittoi lapsensa karuselliin? - Pistetään vahinko kiertämään.

5/19 KYliste.

15


Vapaa-aika

NESU- vastaava

Kansain- välisyys

Ilona Lehti Lempiherkku: Nakit Lempikappaleesi, jonka säveliin itkeä?: Ukkometso

Hanna-Sofia Luoto Kerro vitsi: Eiköhän kaikki mun "vitsit" oo jo päätyny KYlisteeseen (sivu 7!!) Lempikappaleesi, jonka säveliin itkeä?: Ruotsin kansallislaulu

Anni Ryynänen Suurin heikkoutesi: Joulukuusen pystytys puolessa välissä marraskuuta :) Mielipiteesi koulu-uinneista: Vahva skip Lempikappaleesi, jonka säveliin itkeä?: Anna Puu - Mestaripiirros :')

16

Liikunta

Kulttuuri- ja perinnevastaava

Tuukka Einola Suurin heikkoutesi: Tanssitaitoni Kerro vitsi: Miksi kutsutaan liskoa, joka painaa koko yön vanteella? - Syfiliskoksi Toteemieläimesi: Pingviini

Meri Palosaari Lempiherkku: Sips ja dibs Kerro vitsi: Missä blondi tapaa sukulaisiaan? -Vihannestarhassa Toteemieläimesi: Manaatti

KYliste. 5/19


Kuntamestari

Viestintä- vastaava

Ville Jokinen Toteemieläimesi: Rujis ajovaloissa Mielipiteesi koulu-uinneista: Poreallas on place to be. Lempikappaleesi, jonka säveliin itkeä?: Huuhkajat by Romu

Hanna Leskinen Lempiherkku: Brie, brie ja BRIE Suurin heikkoutesi: Nettishoppailu puoliunessa Toteemieläimesi: Gerbiili


Maailma muuttuu muuttuu - haittaako se sinua? - haittaako? TEKSTI JOHANNA MALIN KUVA JULIA FESIUK

G

lobalisaatio on yksi tämän hetken viljellyimmistä sanoista. Usein globalisaatio nähdään positiivisena, erityisesti näin kyltereiden keskuudessa: vienti kasvaa, työpaikat lisääntyvät ja tullien vähenemisen myötä tuotteiden hinnat alenevat. Kapitalismi kukoistaa ja talous hymyilee. Maailman yhtenäistymisellä nähdään olevan myös negatiivisia puolia. Kielten määrä vähenee ja samalla menetetään paljon puhuttua maailman kulttuuriperintöä. Perheelläni on tapana kokoontua päivälliselle vähintään kerran kuukaudessa ja puhumme usein maailman menosta. Näissä keskusteluissa äänen voimakkuus nousee korkealle ja puhe yltyy ulkopuolisten näkökulmasta hyvin aggressiiviseksi väittelyksi. Edellisessä perhepäivällisessämme keskustelu kiersi uhanalaisten eläinlajien kautta aina vähemmistöihin saakka. Valkoisten heteromiesten ylivoima ja Pirkka-Pekka Peteliuksen anteeksipyynnöt saamelaisille käytiin läpi. Väittelymme kuitenkin hiljeni, koska tulimme samaan lopputulokseen. Tämä lopputulos oli, että mitä väliä? Mitä sitten, vaikka satojen vuosien päästä koko maapallossa olisi yksi kieli, yksi etninen tausta ja yksi kulttuuri? Kaikki maailman ihmiset puhuisivat yhtä kieltä, on se sitten englanti, arabia tai kiina, ja vaaleat hiukset ja silmät kuolisivat sukupuuttoon norppien kanssa.

Kuvittele, että elät tässä kuvailemassani maailmassa ja että olet lähdössä matkalle jonnekin kauas. Passisi on samannäköinen kuin kaikilla muillakin lentokentällä. Turvatarkastuksessa henkilökunta ei arvo, millä kielellä puhutella, sillä kaikki puhuvat samaa kieltä. Kun saavut kohteeseen, et joudu miettimään, otitko tarpeeksi vierasta valuuttaa mukaan, sillä sekin on kaikkialla sama. Löydät keskustasta pizzerian, nuudeliravintolan ja hampurilaisravintolan. Lihaa ei ole tässä vaiheessa tarjoiltu vuosikymmeniin, tai sitten siitä on tullut harvoille tarjolla oleva luksustuote. Et mieti, oletko pukeutunut korrektisti, sillä uskontosi on sama kuin muillakin. Ehkä kaikilla on huivi päässä, ehkei kellään. Häiritseekö tämä ajatus sinua? Minua ei. Maailma on yhtenäistynyt jo viimeisen sadan vuoden aikana niin suurella vauhdilla, että en näe kuvailemaani maailmaa mahdottomana, päinvastoin, jopa todennäköisenä. Maiden rajat ovat jo nyt häilyviä EU:n sekä kansainvälisten sopimusten kautta. Ehkä joku päivä koko maapallo on yksi valtio. Ehkä joku päivä vastaamme kaikki kuin Irma Luhta, kun häneltä kysyttiin linnan juhlissa, että mitä itsenäisyys merkitsee hänelle: ei mitään. █

18

KYliste. 5/19


"mitä itsenäisyys merkitsee hänelle: - ei mitään"


Kuplivat, discot ja brunssit Varaa hauskoja hetkiä: silja.fi

20

KYliste. 5/19


to know TuKYn alumnit Deloittella GetGet to know us:us: TuKYn alumnit Deloittella 1. 2. 3. 4.

1. Valmistumisvuotesi ja pääaineesi? Valmistumisvuotesi ja pääaineesi? 2. Mitä teet Deloittella? Mitä teet Deloittella? 3. Mikä on mielestäsi parasta Deloittella? Mikä on mielestäsi parasta Deloittella? 4. Paras muistosi opiskeluajoilta Turusta? Paras muistosi opiskeluajoilta Turusta?

Matinpalo, Advisory OonaOona Matinpalo, Risk Risk Advisory

1. 2017, Kansainvälinen liiketoiminta 1. 2017, Kansainvälinen liiketoiminta 2. Konsultoin asiakkaitamme kyberturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Työskentelen pääsääntöisesti henkilötietojen 2. Konsultoin asiakkaitamme kyberturvallisuuteen asioissa. Työskentelen pääsääntöisesti henkilötietojen käsittelyä koskevien kysymyksien parissa, liittyvissä mutta viime aikoina työni on siirtynyt aktiivisemmin kohti käsittelyä koskevien kysymyksien parissa, mutta viime aikoina työni on siirtynyt aktiivisemmin kohti kyberturvallisuuden kulttuurinmuutosprojekteja. kyberturvallisuuden kulttuurinmuutosprojekteja. 3. Konsultin työssä olen päässyt tutustumaan eri toimialoihin, ja näin ollen ratkomaan komplekseja ongelmia eri 3. Konsultin työssä olenTiimityö päässytja tutustumaan eri toimialoihin, ja näin ollensparrailu ratkomaan komplekseja ongelmia eri konteksteissa. kokeneempien asiantuntijoiden kanssa ovat minulle tärkeitä – erityisesti konteksteissa. Tiimityö ja kokeneempien asiantuntijoiden kanssa sparrailu ovat minulle tärkeitä – erityisesti ongelmanratkaisuissa. ongelmanratkaisuissa. 4. Muistan ikuisesti syksyn 2012 pupujaiset. Illan hämärtyessä me, reilu 200 jätesäkkiin ja pupunkorviin pukeutunutta 4. Muistan ikuisesti syksyn 2012 Illan hämärtyessäkylteri-kastetta. me, reilu 200 jätesäkkiin ja pupunkorviin kylteriä, istuimme torillapupujaiset. ja odotimme jännittyneenä Siinä hetkessä koin olevanipukeutunutta osa Turun KY:n kylteriä, istuimme torilla ja odotimme jännittyneenä kylteri-kastetta. Siinä hetkessä koin olevani osa Turun KY:n yhteisöä. yhteisöä.

Viitanen, & Assurance LasseLasse Viitanen, AuditAudit & Assurance

1. 2018, Laskentatoimi ja rahoitus 1. 2018, Laskentatoimi ja rahoitus 2. Olen tilintarkastaja Audit & Assurance -liiketoimintayksikössämme. Työskentelen useammassa toimeksiantotiimissä, 2. Olen tilintarkastaja & Assurance -liiketoimintayksikössämme. Työskentelen useammassa toimeksiantotiimissä, joihin kuuluuAudit asiakkaitamme pörssiyhtiöistä pienempiin yrityksiin. Työnkuvaani kuuluu asiakkaan liiketoimintaan ja joihin kuuluu asiakkaitamme pörssiyhtiöistä pienempiin yrityksiin. Työnkuvaani kuuluu asiakkaan liiketoimintaan ja toimialaan tutustumista, riskien määrittämistä sekä prosessien, kontrollien ja lukujen tarkastusta. toimialaan tutustumista, riskien määrittämistä sekä prosessien, kontrollien ja lukujen tarkastusta. 3. Matala hierarkia, mielenkiintoiset asiakkaat, mukavat työtoverit sekä monipuoliset mahdollisuudet oppia ja kehittyä 3. Matalaovat hierarkia, mielenkiintoiset asiakkaat, työtoverit sekäfirman monipuoliset mahdollisuudet ja kehittyä parhaita asioita Deloittella. Lisäksimukavat odotan aina tietenkin tarjoamia lukuisia suuriaoppia sekä pienempiä ovat parhaita asioita Deloittella. Lisäksi odotan aina tietenkin firman tarjoamia lukuisia suuria sekä pienempiä tapahtumia tilikauden aikana. tapahtumia tilikauden aikana. 4. Kaikki vuodet TuKY-speksissä ja sieltä löytyneet elinikäiset ystävät. 4. Kaikki vuodet TuKY-speksissä ja sieltä löytyneet elinikäiset ystävät.

Mujunen, Financial Advisory KaisaKaisa Mujunen, Financial Advisory

1. 1999, Kansainvälinen markkinointi 1. 1999, Kansainvälinen markkinointi 2. Työskentelen projektipäällikkönä Financial Advisory -liiketoimintayksikössämme yritysjärjestelyiden parissa. Toimin 2. Työskentelen Financial yritysjärjestelyiden parissa. Toimin tiimissä,projektipäällikkönä joka tekee taloudellisen dueAdvisory diligence-liiketoimintayksikössämme -selvityksen yritystä ostavalle tai myyvälle yritykselle, sekä tarvittaessa tiimissä, jokaasiakasta tekee taloudellisen due diligence -selvityksen yritystä- useimmiten ostavalle tai myyvälle yritykselle, sekä tarvittaessa tukee muun muassa kauppahintaneuvotteluissa yhdessä verokonsulttiemme ja muiden tukee asiakasta muun muassa kauppahintaneuvotteluissa useimmiten yhdessä verokonsulttiemme ja muiden asiakkaamme neuvonantajien kanssa. asiakkaamme neuvonantajien kanssa. 3. Asiakkaidemme tukeminen monimutkaisissa yrityskauppatilanteissa, innostuneet, motivoituneet ja mukavat kollegat 3. Asiakkaidemme tukeminenmielenkiintoiset monimutkaisissa yrityskauppatilanteissa, innostuneet, motivoituneet ja mukavat kollegat sekä kansainväliset, projektit ja sitä kautta jatkuva kehittyminen sekä omalla uteliaisuusalueella sekä kansainväliset, mielenkiintoiset projektit ja sitä kautta jatkuva kehittyminen sekä omalla uteliaisuusalueella seikkailu. seikkailu. 4. Ystävät, Turku, lukuisat opiskelijajuhlat, jokiranta ja vappupiknikit. 4. Ystävät, Turku, lukuisat opiskelijajuhlat, jokiranta ja vappupiknikit.

Olli Toivonen, Consulting Olli Toivonen, Consulting

1. 2018, Rahoitus 1. 2018, Rahoitus 2. Työskentelen strategiakonsulttina Monitor Deloittella. Autan yrityksiä tekemään valintoja tavoiteltavista markkinoista, 2. Työskentelen strategiakonsulttina MonitorKäytännössä Deloittella. Autan tekemään valintoja tavoiteltavista asiakkaista, tuotteista ja palveluista. tämäyrityksiä tarkoittaa viha-rakkaussuhdetta Exceliin jamarkkinoista, Powerpointtiin. asiakkaista, tuotteista ja palveluista. Käytännössä tämä tarkoittaa viha-rakkaussuhdetta Exceliin ja Powerpointtiin. 3. Parasta Monitor Deloittella on se, miten me eroamme kilpailijoista. Lisäksi työaikamme ovat joustavat ja voin itse 3. Parasta Monitortyöpäiväni Deloittellasisällön. on se, miten me eroamme kilpailijoista. Lisäksi työaikamme ovat joustavat ja voin itse rytmittää rytmittää työpäiväni sisällön. 4. Pupusyksy oli kyllä 6/5 ja muistelen lämmöllä myös kauppiksen yhteishenkeä. Jos jollain oli ongelmia tehtävien 4. Pupusyksy oli kyllä 6/5olivat ja muistelen lämmöllä myös kauppiksen yhteishenkeä. Jos jollain oli ongelmia tehtävien kanssa, kaverit aina valmiina auttamaan. kanssa, kaverit olivat aina valmiina auttamaan.

Eskola, Tax & Legal StinaStina Eskola, Tax & Legal

1. 2019, Yritysjuridiikka 1. 2019, Yritysjuridiikka 2. Toimin verokonsulttina siirtohinnoittelu-tiimissämme. Työni sisältää monipuolisia kansainväliseen yritysverotukseen 2. Toiminliittyviä verokonsulttina Työni sisältää monipuolisia kansainväliseen yritysverotukseen projekteja,siirtohinnoittelu-tiimissämme. esimerkiksi siirtohinnoitteludokumentaatioiden tekemistä ja erilaisten mallien suunnittelua. liittyviä projekteja, esimerkiksi siirtohinnoitteludokumentaatioiden tekemistä ja erilaisten mallien suunnittelua. 3. Mukava ja kannustava työyhteisö, monipuoliset työtehtävät sekä kivat työkaverit. Lisäksi tietysti mahtavat yhteiset 3. Mukava ja kannustava työyhteisö, monipuoliset työtehtävät sekä kivat työkaverit. Lisäksi tietysti mahtavat yhteiset tapahtumat, kuten kesäjuhlat ja laskettelureissu Rukalle, ovat erityisen mieluisia! tapahtumat, kuten kesäjuhlat ja laskettelureissu Rukalle, ovat erityisen mieluisia! 4. Päällimmäisenä mieleeni on jäänyt ensimmäisten vuosien opiskelijabileet ja vuosijuhlat. 4. Päällimmäisenä mieleeni on jäänyt ensimmäisten vuosien opiskelijabileet ja vuosijuhlat.

© 2019 Deloitte Oy, Group of Companies. © 2019 Deloitte Oy, Group of Companies.


TULE MUKAAN TULEVAISUUTEEMME! Me Accenturella luomme uusia innovaatioita, jotka muovaavat ihmisten arkea, yrityksiä sekä maailmaa. Täällä pääset hyppäämään mukaan teknologiseen murrokseen, joka uudistaa tapaamme elää ja työskennellä. Uskomme, että menestyminen lähtee liikkeelle ihmisistä. Accenturella opit jatkuvasti uutta ja voit itse vaikuttaa oman urasi suuntaan. Meillä teet töitä uteliaiden, intohimoisten ja ratkaisukeskeisten ihmisten kanssa vaikuttavissa ja monipuolisissa asiakasprojekteissa. Sinulle tarjotaan mahdollisuus jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen, jota tukevat yksilöllinen uraohjaus, kansainväliset tiimit sekä laaja koulutustarjontamme. Minkälaisen uran haluat? Millaisen polun valitset? Entä kenet haluat oppaaksesi? Accenturella sinua ohjataan eteenpäin, mutta itse matka on omissa käsissäsi. Hae meille ja tee matkastasi unohtumaton!

TARTU TILAISUUTEEN www.accenturerekrytoi.fi

Accenture Suomi

@AccentureFI

@accenturefi


Tavoitteena menestys? Trainee-hakumme alkaa jälleen alkuvuodesta – kuulet siitä ensimmäisenä seuraamalla meitä somessa!

trainee.kpmg.fi @KPMGFinland | #KPMGpeople | #KPMGlife


W

KEHITYS KEHITTYY

JA KYLISTE PERIYTYY TEKSTI JUHO MÄKINEN

nsimmäinen KYliste painettiin vuonna 1974, 45 vuotta sitten. Lehti on siis ollut maisemissa pari vuotta pidempään kuin Kulttis, Turun KY:n vanhin jaosto. Löysin läjän vanhoja KYlisteitä isäni kätköistä. En tiedä miltä ensimmäinen lehti on näyttänyt, mutta kätköjen vanhimmassa painoksessa vuodelta 1980 oli keltaiset kansilehdet ja mustavalkoiset sisältösivut. Aviisissa puitiin muun muassa Kulttuurijaoston tulevia tapahtumia ja niihin ilmoittautumista – Lyyti ei ollut vielä tehnyt läpimurtoaan. Liikuntatapahtumia järjestettiin aktiivisesti, esimerkiksi jazz-balettia tanssittiin tiistaisin juhlasalissa. Laskiainen oli tuloillaan, mikä tarkoitti “talvista riehuntaa Urheilupuistossa” ja perinteeksi muodostunutta jääkiekkopeliä Hankenia vastaan. Tuohon aikaan KYlisteessä julkistettiin myös ylioppilaskunnan hallituksen päätösluettelot. Hallitus oli päättänyt Klubin, nykyisen Bar Montun, uudet työntekijät. Muuan Keijo oltiin valittu buduaarinhoitajaksi, Ilkka järjestysmieheksi ja Simo pullonkerääjäksi. Laskentatoimen opetustilanteesta oltiin keskusteltu vilkkaasti ja juhlavuoden isännän ja emännän haku avattu.

24

KYliste. 5/19


"KYLISTEEN TULEE JATKOSSAKIN USKALTAA TEHDÄ ASIOITA ERI TAVALLA JA PILKATA KAIKKEA MIKÄ ON VÄÄRIN KAUPPIKSESSA, TUKYSSÄ JA MAAILMASSA."

Silmääni pisti erityisesti päätös KY:n juhlavuoden markkinointityöryhmän perustamisesta, TuKYhän täytti tuolloin jo 30 vuotta. Työryhmän tehtäviä ei kuvailtu sen tarkemmin, mutta mieleeni juolahti lokakuussa valittu viestintätiimi. Remmi tuskin luonnehtii itseään juhlavuoden markkinointityöryhmäksi, vaikkei se kovin kaukana totuudesta ole. Kehitys vaikuttaa kehittyneen huimasti 40 vuodessa, nimittäin vanha lehti herättää lähinnä huvitusta antiikkisine sisältöineen. Mutta mikä on tosiasiassa muuttunut? Kiekkopelit pelataan lääkistä vastaan, emäntää ja isäntää kutsutaan vujutuottajiksi ja buduaarinhoitaja kerää omat pullonsa. Nämäkin muutokset ovat semanttisia. Perustoiminnan pysyvyys ei oikeastaan yllätä kun hetken märehtii, mikä TuKYn ja kuntalaisten perimmäinen tavoite on. Kaikkihan me haluamme luoda mahdollisimman antoisan ja rikkaan opiskelijaelämän ja -yhteisön. Pikkulas-

kiaista kasvatetaan, jotta sen tuloja voidaan käyttää toiminnan kehittämiseen. PMPJ:ssä ei saa juoda omia juomia, koska Montun anniskeluluvat halutaan säilyttää. Pupuja kestitään kokonainen syksy käytännössä vastikkeetta, jotta he innostuisivat järjestämään seuraaville pupupolville samoja perinnetapahtumia ja kehittämään Turun KY:tä pikkuhijlaa, inkrementaalisesti eteenpäin. KYliste on pitkään ajan hammasta kestänyt perinne – eikä ihme. Lehti on uudistunut useamman kerran vuosien saatossa ja seurannut aikansa kuvaa. Vielä muutama vuotta sitten KYliste näytti Cosmopolitanin näköispainokselta. Kannessa paistatteli tunnettu koulun henkilö- tai opiskelijakunnan edustaja muutaman mielenkiintoa herättävän otsikon saartamana. Kuten tämänkin numeron kannesta bongaatte, KYliste on ottanut jättimäisiä taiteellisia harppauksia eteenpäin. Juuri tämä rohkea uudistumiskyky on salaisuus KYlisteen pitkän iän takana, ja pohjana toimii se

perimmäinen tavoite: palvella meidän omaa kylteriyhteisöä. On ollut ilo johtaa uudistunutta viestintätiimiä, pistää merkille parannusehdotuksia ja kehittää viestintäsektoria edelleen tuleville ahertajille. KYlisteen tulee jatkossakin uskaltaa tehdä asioita eri tavalla ja pilkata kaikkea mikä on väärin kauppiksessa, TuKYssä ja maailmassa. Kiitos kaikille viestiville toimijoille, omalle hallitukselleni ja ennen kaikkea vuoden 2019 viestintätiimille, teitte aivan upeaa työtä! █

5/19 KYliste.

25


kiire j a kärsimättömyys osana opiskelijan arkea


TEKSTI ANTTI JAAKOLA

K

ello on 7.00 ja herätyskellosi pärähtää soimaan. Laitat herätyksen pois päältä, mutta päätät kuitenkin vielä torkuttaa hetkisen. Tiedät nimittäin tämän olevan päiväsi ainoa rauhallinen hetki. Nukahdat kuitenkin liian pitkäksi aikaa, minkä seurauksena sinulla tulee kiire tekemään englannin ryhmätyötä. Puet vaatteet nopeasti yllesi ja nappaat aamiaisleivän laukkuusi. Ehdit juuri ja juuri ajoissa koululle ja saatte ryhmätyön valmiiksi. Päiväsi jatkuu seuraavaksi muutamalla luennolla, joiden jälkeen pitäisi vielä ehtiä lukemaan pariin tenttiin. Eikö edellinen esimerkki kuulostakin tutulta? Elämme jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä, jossa viimeisten vuosien aikana kiire on noussut yhä suuremmaksi osaksi opiskelijoiden arkea. Tämän voi hyvin havaita esimer-

kiksi K-loungessa, kun kyselet viikonlopun kuulumisia kavereiltasi ja kiireen tunne tuntuu olevan vallitseva teema turhankin usein. Töiden, opintojen ja vapaa-ajan sovittaminen voikin olla välillä haastavaa ja ajoittain voi tuntua siltä, ettei päivässä jää aikaa millekään ylimääräiselle. Työn ja vapaa-ajan raja onkin hieman hämärtynyt. Pitkään jatkuessaan kiire aiheuttaa helposti stressiä sekä kuluttaa voimavarojamme, jolloin tehokkuutemme saattaa heikentyä. Tehokkuutemme laskiessa käytämme arjen askareisiin tavallista enemmän aikaa, mikä puolestaan lisää kiireen tunnetta. Kiireen tunnetta pystyy kuitenkin onneksi itse kontrolloimaan ja yksi äärimmäisen tärkeä taito opiskelijalle onkin ajankäytön hallinta. Tehokas aikatauluttaminen ja asioiden priorisoiminen auttavat nimittäin meitä hoitamaan tehtävät, projektit yms. ajallaan valmiiksi, jolloin asiat eivät pääse kasautumaan. Ajankäytön hallinnan avulla saamme myös järjestettyä aikaa vapaa-ajan rientoihin, jotka ovat tärkeää vastapainoa opiskelulle. Esimerkiksi kuntosalilla käynti tai illallinen kavereiden kanssa virkistää mieltämme, jolloin tehokkuutemme usein parantuu ja tämän seurauksena myös kiire sekä stressi voivat helpottaa. Toinen selvästi yleistynyt ilmiö on kasvanut kärsimättömyys. Tämä ilmenee hyvin esimerkiksi surffatessamme

netissä, sillä emme jaksa odottaa verkkosivuston latautumista kovinkaan montaa sekuntia. Google onkin esittänyt, että hyvänä verkkosivun latausnopeutena voidaan pitää alle kolmea sekuntia. On nimittäin havaittu, että jos sivu ei lataudu tässä ajassa, ihminen siirtyy etsimään tietoa joltakin muulta sivustolta. Entä oletko joskus ”ärsyyntynyt” siitä, että frendilläsi on kestänyt "liian kauan" vastata viesteihisi? –Veikkaanpa, että joskus olet. Mutta miksi meistä sitten on tullut näin kärsimättömiä? Kasvaneen kärsimättömyyden merkittävänä taustatekijänä voidaan pitää nykyistä toimintaympäristöämme, joka on muokannut ajattelutapaamme yhä enemmän siihen, että kaiken tulisi tapahtua ja onnistua heti. Sosiaalisella medialla on ollut osuutensa tässä muutoksessa, sillä se tarjoaa meille jatkuvasti erilaisia ärsykkeitä, jotka kiinnittävät huomiomme. Puhelimen uutissovellukset lähettävät meille jatkuvasti reaaliajassa ilmoituksia maailman tapahtumista, minkä lisäksi viestintäsovellukset ovat helpottaneet yhteydenpitoa kavereihin. Puhelin tuntuukin olevan nykyään merkittävä osa elämäämme ja täten olemmekin tottuneet siihen, että informaatiota on aina halutessamme saatavilla ja että kaverit vastaavat viesteihimme nopeasti. Kaikki tämä onkin johtanut siihen, että meistä on tullut yhä kärsimättömämpiä. █

5/19 KYliste.

27


“Light travels faster than sound. This is why some people appear bright until you hear them speak.” – Alan Dundes


TALOUDELLINEN MIELENRAUHA KUULUU KAIKILLE. Puolet suomalaisista ei luota omaan talouteensa. Meistä jokaisen pitäisi voida luottaa. Haluamme kannustaa suomalaisia ottamaan taloutensa omiin käsiinsä. Tule rakentamaan taloudellista mielenrauhaa kanssamme. Tutustu avoimiin paikkoihin ja uramahdollisuuksiin osoitteessa danskebank.com/fi/ura

KESKITY OLENNAISEEN.

Hyödynnä etusi sijoittamiseen ja asuntolainaan!


K E V Y T T Ã&#x201E; K I VA A

S U D O K U . 30

KYliste. 5/19


Helppo

Keskitaso

Vaikea

Vaikea

Todella vaikea

Todella vaikea


Tule kirjoittamaan, valokuvaamaan, ideoimaan, editoimaan, piirtämään, tekemään KYlistettä. kyliste@tuky.fi


d w or l e th nd Ar ou 34

KYliste. 5/19

In this section we introduce some exchange students from our school and tell about their stories. TEKSTI ANNI AHOLA KUVITUS JULIA FESIUK


Franzi/ Germany WHAT IS THE BEST THING ABOUT YOUR HOME COUNTRY? No speed limits on highways. WHAT IS THE MOST SURPRISING THING ABOUT FINNS OR FINLAND? How friendly & open-minded people are & that TSE students throw the most amazing student parties!! HOW WOULD YOU RECOMMEND FINLAND TO YOUR FRIENDS BACK HOME? I would highly recommend it & tell them to try out Sauna & ice-swimming in winter and cottage weekends by the lake in summer!


Magdalena/Austria WHAT IS THE BEST THING ABOUT YOUR HOME COUNTRY? The mountains. WHERE DO YOU WANT TO TRAVEL NEXT AND WHY? To Poland, because I have never been there and I met some nice polish people here in Finland. WHAT IS THE MOST SURPRISING THING ABOUT FINNS OR FINLAND? They use a lot of paper cups and plates and sometimes don't seperate waste, although their image is to be very sustainable. HOW WOULD YOU RECOMMEND FINLAND AS A TRAVEL DESTINATION TO YOUR FRIENDS BACK HOME? The unspoiled nature is very relaxing. In summer the archipelago and in winter Lapland. And all the national parks are great. I love finish design, and sauna of course.


Coenraad Lankman/ Netherlands WHAT IS THE BEST THING ABOUT YOUR HOME COUNTRY? The Netherlands is only a small country and there is no big nature however the cultural habits and events make up for it. The best thing for me is the Vierdaagse in which there are four days of partying and participants walking 200km. WHERE DO YOU WANT TO TRAVEL NEXT AND WHY? The next thing i want to travel to is an asian country because the climate is warmer there and i have seen the nordic countries already now. A second choice would be USA/Canada because bucketlist. WHAT IS THE MOST SURPRISING THING ABOUT FINNS OR FINLAND? Fins are very kind and they make a party out of literally everything. The most surprising is their mentality because they are pretty hardened by the cold weater they have in the wintertime. HOW WOULD YOU RECOMMEND FINLAND AS A TRAVEL DESTINATION TO YOUR FRIENDS BACK HOME? I really recommend Finland to travel to for the culture and certainly for the nature which is so beautiful, especially in the north.

5/19 KYliste.

37


Kyliste testaa OPISKELIJAN HELPOT HUONEKASVIT TEKSTI JULIA FESIUK KUVAT JA KUVITUS JULIA FESIUK

MIKÄ? Jättipeikonlehti - Monstera deliciosa

ARVIO 2,5/5

Jättipeikonlehti on kasvattanut suosiotaan viime aikoina. Kasvi on erittäin helppohoitoinen, kaunis ja kasvaa suhteellisen nopeasti hyvissä oloissa. Peikonlehti antaa viidakkomaisen viban huoneeseen ilmajuuriensa ansiosta. Peikonlehdestä löytyy kokovihreän lisäksi myös kirjavaa sorttia, mutta sellaisesta saa maksaa paksun pennin puhumattakaan siitä, että kyseinen yksilö on suhteellisen vaikea löytää myynnistä. Peikonlehti pärjää 10-24 °C:ssa, mutta kasvaakseen se vaatii yli 18 °C lämpötilan. Viihtyy puolivarjossa ja kastele, kun pintamulta on hieman kuivahtanut.

38

KYliste. 5/19


MIKÄ? Palmuvehka - Zamioculcas zamiifolia

ARVIO 2,5/5

Palmuvehka ei kaipaa erityistä huolenpitoa. Hän pärjää itsenäisesti erinomaisesti, vaikka välillä unohtaisitkin kastella. Kyseistä kasvia voi hankkia vihreänä tai mustana (zamioculcas zamiifolia raven). Huonelämpötila palmuvehkalle voi olla 15-24 °C. Viihtyy hajavalossa tai puolivarjossa. Kastele multa vain hieman kosteaksi ja anna pintamullan kuivua 5 cm:n syvyydeltä kastelukertojen välissä. Älä anna kasvin seistä märässä mullassa!

MIKÄ? Juoru - Tradescantia zebrina

ARVIO 4,9/5

Juoru on yksi ehdottomasti helpoimmista huonekasveista. Juoru kasvaa valoisalla paikalla erittäin nopeasti ja sitä saa lukuisissa eri väreissä ja kuoseissa. Juorun voi esimerkiksi laittaa kasvamaan köynnösmäisesti hyllyltä alas. Sopiva lämpötila juorulle on 12-24 °C. Viihtyy runsaassa hajavalossa. Pärjää kuitenkin varjossa ja valossa. Kastele reilusti kun pintamulta on kuivahtanut. Älä kuitenkaan kastele multaa ihan läpimäräksi.

5/19 KYliste.

39


RE S E P T I N U RKKAU S I KY - G OU RME T

Petit four RESEPTI & KUVAT MIRA LAINE KUVITUS JULIA FESIUK

Nyt pääsemme nauttimaan ihastuttavasta petit fourista. Ranskalaistyylinen, ylellinen, makea miniatyyrileivos nautitaan yleensä päivällisen päätteeksi kahvin kanssa, mutta yhtä hyvin se sopii kahvipöytään kakkujen ja pullien seuraksi.

Ainesosat: Pohja: 130 g ¾ dl ½ tl ¼ tl 113 g 2,5 dl 2 1 ¾dl

jauhoja kaakaojauhetta leivinjauhetta suolaa sulatettua voita sokeria kanamunaa maitoa

Täyte: Vadelmahilloa Kermavaahtoa

Kuorrutus: Tummaa ja valkosuklaata

40

KYliste. 5/19


KY - G OU RME T I RE S E P T I N U RKKAU S

uuni 180 asteeseen. Valmistele 25x40 1 Lämmitä cm vuoka leivinpaperilla kulhossa jauhot, kaakao, leivinjauhe ja 2 Sekoita suola. Sekoita toisessa kulhossa sulatettu voi ja so-

3

keri. Lisää munat yksi kerrallaan.

Lisää ja sekoita jauhoseos ja maito vuorotellen voi-sokeriseokseen. Sekoita varovasti. 

uunivuokaan ja paista n. 12 min. Jäähdytä 4 Kaada jääkaapissa ennen täyttämistä

5/19 KYliste.

41


HETKIÃ&#x201E;

5/19 KYliste.

43


MEEDIONA PARKIN ORAAKKELI

Nauti vuodenvaihteen lomapäivistä, vapaa-ajasta ja lämpimistä ihmissuhteista, arkeen ja opiskelijabileisiin palaaminen alkaa heti 7.1. jälkeen. Tulevan vuoden kulussa on paljon auttavia voimia: ystävät, TKMY1&2/TKMSY/LRYA2/LRYB/KTY2-reputtajat -Facebookryhmä ja Kela. Mikään näistä voimista ei kuitenkaan valitettavasti voi puolestasi tenttejä mennä tekemään.

Oinaan vuosi alkaa työntäyteisesti ja vanhemmat oinaat pääsevätkin takaisin Vesan luo LRYB:n merkeissä. Joillekin se tarkoittaa uutta HYL-merkintää opintorekisterissä, toisille suurta juhlaa. Kunnianhimoinen talviprojekti vaatii joka tapauksessa turbovaihteen käyttöä. Terveysinto tarttuu Oinaisiin ja ” new year, new me” -huudot valtaavat Mercatorin, Back 2 School -bileet tosin korjaavat väärät luulot nopeasti pois.

Tähdet ovat pyörineet kannaltasi oikein ja alkuvuonna tulet sen tuntemaan. Hoidat kandijarrut ja nopeusilmot helposti ja varmasti. Kesätyöpaikkakin on kuin tähtiin kirjoitettu: ”Asiakasneuvoja”, eikä tämän pestin yhdentoista euron tuntipalkka jätä ketään kylmäksi. Lähde siis avoimin mielin vuotta kohti ja anna sen napata sinua sarvista.

44

KYliste. 5/19


T U KY S KO O P I T

Leijonan kulunut vuosi on ollut erittäin onnekas, jatka työntekoa ja onnesi jatkuu. Muut saattavat ottaa vähemmän kursseja alkuvuonna, tähtien mukaan leijonat eivät kuitenkaan kevennä työtaakkaansa. Älä tee impulsiivisia päätöksiä, ne tulevat kummittelemaan sinua viimeistään Parkin silliksellä.

Suuret viimeaikaiset elämänmuutokset heijastuvat tulevaan vuoteen, mutta äyriäismäiseen tapaan kipität eteenpäin, vaikka olisit kuinka pohjalla. Alkuvuotesi määrittää luovat puristukset ja onnistumiset, mutta älä ota niitä itsestäänselvyyksinä. Koulunkäynti tulee vaatimaan lisää huomiota tänä vuonna, mutta muutoin pääset nauttimaan siitä, että elämän rakennuspalikat loksahtavat vihdoin paikoilleen. Vältä Jengaa.

Tuleva vuosi edustaa kaksosille vakautta ja tasaisuutta. Pääset kuvainnollisesti jatkamaan vuotta 2019 vielä 365 päivää, tähdet eivät kerro onko tämä hyvä vai huono juttu sinulle. Uudenvuodenlupauksesi hajoaa Pikkulaskiaisessa, samassa rytäkässä kuin Ulkkiksen laskuvälinekin. Älä kuitenkaan lannistu tästä ja aloita mitä yrititkään uudelleen, I believe in you kiddo!

5/19 KYliste.

45


T U KY S KO O P I T

Pääset aloittamaan vuoden lievällä etumatkalla muihin merkkeihin verrattuna, sillä tähtien mukaan ne joutuvat enimmäkseen painimaan muutosten kanssa. Pääset nappaamaan halutuimmat kesätyöpaikat muiden nenien edestä, mutta se vaatii sinulta teennäisiä julkaisuja LinkedInissä. On tärkeää, että otat rauhallisesta keväästä kaiken irti, pidä pää kylmänä käymällä avannossa.

Tulet vuoden alusta saakka kokemaan arvostuksen aaltoja. Jatka muiden auttamista, tulet saamaan antamasi vaivan takaisin moninkertaisena; tarjoa juoma ystävällesi Back 2 Schoolissa, saat kaksi takaisin Pikkulaskiaisessa. Vuosi ei kuitenkaan tule olemaan helppo, vaan kiire tulee olemaan läsnä ainakin koko kevään. Hoida hommasi kunnolla ja kesällä odottaa kiitos kesätöiden muodossa.

Olet vuonna 2019 osoittanut vastuullisuutta toimiessasi yhteisösi hyväksi, mutta ainainen kiire uuvuttaa aktiivisen kauriin. Upeat ja osittain raskaat velvollisuudet ovat kuitenkin tuoneet kiitosta ja uusia ystäviä, muistele onnistumisia, epäonnistumisia sinun ei tarvitse muistella, siitä niistä joku varmasti anonyymisti netissä muistuttaa.

46

KYliste. 5/19


T U KY S KO O P I T

Keväällä on sinulle luvassa ylellisyyttä ja eksoottisia kokemuksia, tosin se on sinusta kiinni jääkö se Lidlin Deluxe-tuotesarjan testaamiseen. Kevät tulee osaltasi olemaan erittäin liikunnallinen ja se huipentuu vapun alla järjestettävien KYlumpialaisten muodossa. Muista hakea ajoissa kesätöitä yrityksestä XX, siellä opit tärkeitä työelämätaitoja tulevaisuutta varten. (kysy CORElta mikä se on ennen kuin lähetät eteenpäin)

Vaa’oille osuu paljon haasteita tulevalle vuodelle ja sinun tulee punnita suuret päätökset tarkasti. Keskeinen kysymys tulee olemaan se kuinka paljon painoarvoa annat kevään juhlille ja kuinka paljon opinnoille. Rahankäytön suhteen sinulla tulee olemaan huolia, älä välitä niistä, niin meillä kaikilla muillakin. Keskity sanaleikkeihin, niistä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

Vesimies pääsee nauttimaan rauhallisesta keväästä, käytä rauhallisuus hyväksesi koulun suhteen niin valmistut joskus. Vaikka kevääsi on rauhallinen, on sen saatellut viimesyksyinen muutosten aalto, nauti nyt, olet sen ansainnut. Levottomuus saattaa hiipiä elämääsi, tukahduta se tekemällä niitä asioita, jotka sinua aidosti kiinnostaa. Nähdään Parkilla!

5/19 KYliste.

47


Profile for KYliste

KYliste 5/19  

KYliste 5/19  

Profile for kyliste
Advertisement