Page 1

4 | 16

goes artsy Humans of TSE

Valokeilassa kauppiksen tutut ja rakastetut kasvot

.. .. +VARITA OMA

ALFAKYLTERISI!

Mukana myĂśs

ROBIN

Kauppakorkean kasvatti Isadora Kamotskin Unelmaduunissa Warner Musicilla

Mies Vareksen takana

Reijo Mäen tarinat 70-luvun lopun Montusta


Sisällys. VAKIOT

5 6 7 9 10 36 44 48 49 50

PÄÄKIRJOITUS

Luovuus ja älykkyys heti samassa lauseessa AVAUTUMINEN

Ole sellainen kuin olet KYLISTA & KOMMENTIT

Se KYlisteen luetuin osuus KY-TWEET JA KAKSI MARJAA

Jodel ottaa yliotteen Twitteristä KYLLIN HYVÄÄ

Uusi Kylli on Julia-kylli!

KYlis

ALUMNIN KYNÄSTÄ

Menkää teatteriin.

KÄYTÄVÄGALLUP

Lumienkeleita Tuomiokirkkopuistossa (alasti)

MEEMIT

Espoo ja Lexin hupparigate mainittu

COLUMN

No new ideas, no business

TAKASIVUN KOLUMNI

Irma Optimisti kohtaa Irma Luhdan


4 | 16

Päätoimittaja Henna Kainulainen

TÄSSÄ LEHDESSÄ

11 16 20 22 24 26 27 32 34 37 39 42 46

HUMANS OF TSE

Puukenkämiehet, excel-velhot ja kestohymyt koulultamme UUDEN APTEEKIN KANTIS

TuKY = puolisotilaallinen kaljakomppania? MITÄ MEISTÄ KYLTEREISTÄ AJATELLAAN?

Espoo ja Lexin hupparigate mainittu jälleen ROBIN

Huippuartistin vinkit kyltereille

ste

VAIETTUJA TOTUUKSIA TYÖELÄMÄSTÄ

Hys.

KYLISTEEN RUNOSEINÄ

Kato täält runot, ne on ihan pomot. Jou.

UNELMADUUNISSA WARNER MUSICILLA

Turun KY:n sillis voittaa RHCP:n tapaamisen KAUPSU-GALLERIA

The Creation of Kylteri

PIKKUVINKIT PIKKULASKIAISEEN

Valmistaudu kerrankin ajoissa johonkin. KUN JOULU ON

Kansikuvapoika ja joulupallot IRTI SOMESTA

Viikko ilman.... elämää? REFLECTIVE ESSAY

Thoughtful music prevails in the post-truth era VÄRITYSSIVU

Tuo väriä alfakylterinkin elämään!

Art Director Ida Haapanen Toimitus Riku Hietarinta, Emmi Vilkanen, Ilona Häsänen, Mikael Durand, Solja Kontu, Aino Aho, Heta Pirttijärvi, Julia Helenius, Emmi Hämäläinen, Eeva Saleva, Aksel Hermanson, Joona Martikainen, Riia Toivonen, Varpu Somersalo Painopaikka Newprint, Raisio 40. vuosikerta ISSN-L 1458-4077 ISSN 1458-4077 (Painettu) ISSN 2242-6760 (Verkkolehti) Julkaisija Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry Rehtorinpellonkatu 3 20500 TURKU www.tuky.fi KYliste ilmestyy viisi kertaa vuoden 2016 aikana. Seuraava numero ilmestyy helmikuussa 2017. Toimitus pidättää oikeuden lyhentää sekä muokata juttuja. Kannen kuva Mikael Durand Pääkirjoituksen kuva Ida Haapanen Mainosmyynti ja mediatiedot Ilona Rinne TuKY ry Mainosmyynti 045 137 036 ilona.rinne@tuky.fi “Every child is an artist. The problem is how to remain an artist once we grow up.”


Ready for an adventure? We are looking for enthusiastic students for full time summer internship positions. We’re looking for future leaders. Idea generators. And strategic thinkers. Put your degree and skills to work. We’ll help you build the roadmap that’s right for your career – including a few twists and turns to keep things interesting. If you have passion, a brilliant mind and an appetite to grow every day, this is the place for you. accenture.fi/tyopaikat Accenture Suomi

@AccentureFI

@accenturefi

Copyright © 2016 Accenture. All rights reserved.

YOUR CAREER. YOUR ADVENTURE.


PÄ Ä K I RJ O I T U S

“Creativity is intelligence having fun” Luovuus on sitä, kun älykkyys pitää hauskaa. Mikäli on Googleen uskomista, oheinen lainaus on muuan Albert Einstenin suusta. Törmäsin kyseiseen sitaattiin ja se kolahti jotenkin kovaa.

Olen aina ajatellut, että en ole mikään luova taiteilija. En osaa

piirtää, laulaa, tanssia, maalata tai suunnitella hienoja esineitä.

Siitä huolimatta lehti, jota päätoimitan, kantaa tällä kertaa teemanaan taidetta. Miksi? Ehkä siksi, että Einsteinin sitaatti kuitenkin sai minut tajuamaan, että taidetta ja luovuutta voi olla moni

muukin asia kuin yleensä taiteeksi määritellyt guggenheimit ja pablopicassot. Ehkä taidetta on se, että uskaltauduin käyttämään kandissani luovia ilmaisuja. Ehkä taide on sitä, että kokkaan aina ilman reseptejä tietämättä, millainen lopputulos tulee olemaan.

Tässä lehdessä ei määritellä taidetta, mutta sitä käsitellään

monesta eri näkökulmasta. Lue sivuilta esimerkiksi, millaista on kirjailija Reijo Mäen arki tai kuinka Robin yhdistää taiteilijan ja

lukiolaisen elämän. Kansien välistä selviää myös, kuinka matematiikka ja taide liittyvät toisiinsa sekä se, miten voi päästä hen-

gailemaan Red Hot Chili Peppersin kanssa. Sivulla 46 on myös mahdollisuus jokaisella ryhtyä itse taiteilijaksi.

Kysyimme monilta tätä lehteä tehtäessä, että millaista on hyvä

taide. Yleisin vastaus oli, että hyvä taide herättää tunteita. Toivon

tämän numeron herättävän teissä lukijoissa tunteita ja ehkä kannustavan jopa luovuuteen.

Jäämme oikean käteni ja luovemman osapuoleni Idan kanssa

kevääksi tauolle lehdenteosta, ja KYlisteestä ottavat kopin vierailevat päätoimittajat Ilona Häsänen ja Varpu Somersalo. En

malta odottaa, millaista luovuutta he käyttävät tämän lehden teossa!

Hyvää uutta vuotta! Olkaa luovia.

Henna Kainulainen

4/16 KYliste.

5


A L KU PA L AT

Avautuminen. Elämme aikaa, jossa jokaisen nautinnon kirkkautta himmentää tietoisuus siitä, kuinka joku toinen on kuitenkin tehnyt tämänkin paremmin. Kyllä tämä avokadopasta näytti paremmalta siellä huippukokin blogissa, miksei olohuoneeni näytä tuolta ja turhahan tässä on enää edes yrittää.

Miksi tuolla on enemmän seuraajia kuin minulla? Miksi

jossain on kuitenkin tehnyt sen ja kaiken muunkin parem-

muut?

ovat valitettavasti nousussa. Koemme itsemme ja tekojem-

tuo näyttää kuvissa aina niin hyvältä? Miksi en ole yhtä hyvä/nätti/komea/lihaksikas/menestynyt/hauska

kuin

Yhteiskuntaamme ja kulttuuriimme on pesiytynyt suo-

rittamisen ja vertailun perisynti, joka imee ilon pienistäkin onnistumisista. Joku tienaa aina enemmän, joku saa paremman arvosanan, jollain on aina suurempi hauis, parempi työpaikka tai laajempi kaveripiiri kuin sinulla.

Aiemmin ei ollut sosiaalista mediaa tuomassa arkeem-

me kiillotettuja puolitotuuksia, joiden myötä kaikki saavuttamamme asiat tuntuvat heti vähäpätöisemmiltä. Joku

6

KYliste. 4/16

min. Tieto lisää tuskaa.

Ei siis ole mikään ihme, että mielenterveyden häiriöt

me olevan riittämättömiä. Aina löytyy parantamisen varaa

eikä mihinkään ole tyytyminen. Hyvä itsetunto tuntuu olevan uhanalainen laji.

Rakas lukija, lopeta siis itsesi vertailu muihin. Helppoa

se ei ole, sen tiedän itsekin kokemuksesta. Mutta onnistuessasi voit olla vapaa ulkopuolisten odotuksista ja alkaa aidosti elää omaa elämääsi.

Sinä riität ja kelpaat juuri tuollaisena.


A L KU PA L AT

KUUKAUDEN KOMMENTIT "Mun piti tehä koulujuttuja, mut sit mä ostinkin lennot Nizzaan." - Ensimmäisen maailman kylteri

"Oula ooksä menos syömään jossain vaiheessa?" "En, mä just eilen kävin." - Vähällä pärjäävien opiskelijoiden keskustelu

"Uskomatonta, että tollaset tavallisetki ihmiset osaa tehdä lehtiä." - Maiju Pohjola, Paimio

MIKSI... Miksi hyvät työpaikat aukeavat juuri silloin, kun olet lähdössä vaihtoon? Miksi löydät rakkauden juuri silloin, kun olet lähdössä vaihtoon? Miksi palohälyttimestä loppuu patterit aina keskellä yötä? Miksi hississä on aina kiusallisen hiljaista? Miksi kauppiksen hissi puhuu?

[KY]lista. #Espoogate. Nuff said. Kampuksen hiekkakenttä muuttui maksulliseksi. Opiskelijat suivaantuivat tästä, sillä pienituloisilla ei ole varaa maksaa parkkimaksuja. Kysymys kuuluu, että kuinka auton ylläpitoon on varaa? Yhdysvalloissa käytiin kaikkien aikojen vaalitaistelu. Turun KY:n syyskokouksessa meininki oli hieman eri. Guggenheimiin ei tule valtion rahaa. Parkin ilmastointiin ei tule TalTolta rahaa. Toimitustiimi harjoitteli paintin käyttöä. Tuloksen näette kannesta.

. i s k i n ] Y K [ Tiesitkö, että pääset nykyään aktivoidulla opiskelijakortilla sisään koululle mihin tahansa aikaan? Hello, all-nighters!

Miksi vain toinen hanska aina katoaa? 4/16 KYliste.

7


Talo täynnä mahdollisuuksia Meitä on moneksi – onneksi on uravaihtoehtojakin! Jos olet kiinnostunut työstä asiantuntijana, katso tietoa tarjoamistamme harjoittelumahdollisuuksista osoitteesta www.pwc.fi/kisalli

Hei sinä asiantuntijanalku! Haluatko työskennellä yhdessä maailman johtavista asiantuntijaorganisaatioista? PwC tarjoaa sinulle monipuolisia haasteita ja mahdollisuuden rakentaa urasi omien vahvuuksiesi kautta. Sinulla on myös erinomaiset mahdollisuudet kasvaa ja kehittää osaamistasi niin Suomessa kuin maailmalla. Loistava alku urallesi on Kisälliohjelmamme, joka tarjoaa vuosittain yli sadalle korkeakouluopiskelijalle mahdollisuuden tutustua asiantuntijan työhön.

Seuraa meitä: PwC Suomi PwC Suomi on vastuullinen suomalainen työnantaja, joka kuuluu kansainvälisesti toimivaan PwC-ketjuun. Suomessa meitä on yli 930 asiantuntijaa 20 paikkakunnalla. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelyt, veroneuvonta, lakipalvelut sekä tilintarkastus- ja muut varmennuspalvelut. Tavoitteenamme on olla asiakkaillemme kestävän kasvun kumppani ja auttaa heitä rakentamaan liiketoimintaansa kestävin perustein. Etsimme joukkoomme päämäärätietoisia, innostunutta työskentelyilmapiiriämme ylläpitäviä ihmisiä, joilla on aito halu kuunnella asiakasta. Työ meillä on monipuolista ja haasteita on tarjolla niitä haluaville. Tarjoamme hyvät edellytykset ammatilliseen ja henkilökohtaiseen kehittymiseen, mielenkiintoiset asiakkaat, osaavat työkaverit sekä erinomaiset työsuhde-edut.


A L KU PA L AT

. t e e w T ] Y [K @evilkanen: Jos tästä epäaktiivisuudesta jotain hyvää pitää löytää niin onhan tää erittäin hyvä vuosi tulla nakitetuksi ääntenlaskijaksi. #TuKYH17 @RikuHietarinta: #muuten, oonko ainoa, jonka mielestä Turun kauppiksen vanha lyhenne TSEBA kuulostaa suomenruotsalaiselta ryyppykaverilta?

▲ Daniel Aaltonen

▲ Joonas Tamminen

. l e d o J ] Y K [ “Jos tienaat työssäsi miljoonia, mutta saat selville että firmasi varat perustuvat köyhien ja vähäosaisten sortoon, niin minkä auton ostaisit tässä kuussa?”

“Hätä!! Osaaks joku sanoo, et eikai noi Moodleen palautettavat tehtävät jotka voi poistaa lähetyksen jälkeen mee opelle? Et näkeekö ope vaan sen mikä siellä on ladattuna sil hetkel? Nim. Lähetin enkun esityksenä videon lauantain bileistä.” ▲ Turun KY:n

toimiinnanjohtaja Maria Tyynelä

▲Chisu

"Yksi lemppariasioista täs koulus on se, miten esim. ku tuskailtiin atk-luokas tevyn tehtäviä niin yhtäkkiä viereinen rusakko tsemppaa: se on paskaa mut kyl se siitä! Ja anto viel hyvii neuvoja projektin hoitamisee. Pidetään tämä TSE! - Pupu "Minkä takia kirjaston lukusalissa on joulupukki?"

4/16 KYliste.

9


K Y L L I N H Y VÄ Ä

Uutta vuotta jännittäessä Uusi vuosi lähestyy, joten on myös aika uuden kylli-tädin ot-

kuitenkaan tiedä taidoistasi ja kiinnostuksestasi ilman, että

En halunnut uskoa sitä, mutta uuden vuoden lähestyessä

nakin muistavat sinun olleen aktiivinen ja kiinnostunut.

taa hommat haltuun! Joku joskus sanoi minulle, että toinen

opiskeluvuosi menee paljon nopeammin kuin ensimmäinen. hurjaa vauhtia minun on pakko myöntää asia todeksi.

Näihin vuosiin on mahtunut kuitenkin mieletön määrä

erilaista tekemistä. Pikkulaskiaisessa, Speksissä ja Perestroi-

kassa toimiminen alkoi jo ensimmäisenä vuonna ja pysyy rinnalla jatkossakin, mutta mukaan mahtuu myös yksi uusi mieletön pesti, nimittäin TuKYn kylli. Se houkutteli minua pupusyksystä asti, ja nyt kun siihen vihdoin avautui mah-

dollisuus, tartuin siihen kiinni. Vain aika näyttää, mitä uusia haasteita vastuut tuovat tullessaan, mutta innolla ja energi-

alla niitä odotellaan. Haku kylliksi muistutti minua siitä, miten paljon työnhaku vie aikaa. Kannattaakin pitää mielessä,

että kesätöiden hakua kannattaa alkaa suunnittelemaan jo nyt!

Suorahaku- ja rekrytointikonsultit kertovat, että vain alle

20 prosenttia kaikista työpaikoista tulee koskaan julkisesti

haettavaksi. Uravalmentaja Arja Parpala antoi marraskuussa Selling Point -seminaariin osallistuneille muutaman erittäin arvokkaan vinkin. Ensinnäkin ottakaa rohkeasti yhteyttä. Vaikka kiinnostava yritys ei laita työpaikkaa julkiseen

hakuun, ei se tarkoita, etteivätkö he olisi kiinnostuneita saamaan riveihinsä motivoitunutta uutta osaajaa. He eivät

kerrot heille siitä. Fiksu sähköposti CV:n kera voi hyvinkin johtaa haastatteluun. Jos näin ei käy, tarpeen tullessa he ai-

Toiseksi on tärkeää olla näkyvillä. Sosiaalinen media ja

erilaiset CV-pankit ovat erittäin tärkeitä työnhaussa. Monet yritykset eivät tee ollenkaan avointa ilmoitusta työpaikasta,

vaan palkkaavat rekrytointifirman etsimään heille ryhmän

potentiaalisia työntekijöitä, jotka sitten kutsutaan haastatteluun. Rekrytointifirmat käyttävät hauissaan paljon esimerkiksi LinkedIniä ja netissä olevia CV-pankkeja, joiden avulla

he löytävät sopivat henkilöt yritysten toiveiden mukaan. Äl-

kää siis unohtako näitä kanavia perinteisten avoimien ha-

kujen lisäksi. Piilotyöpaikkoja on olemassa enemmän kuin arvaattekaan!

Tammikuun 18. päivä saatte viimeistään kunnon alkusy-

säyksen työnhaulle ContactExpon rantautuessa kauppakorkealle. Silloin kannattaakin olla CV mietittynä, sillä Suomen

Ekonomien uravalmentaja tulee jälleen pitämään päivän aikana CV-klinikkaa, kiinnostavan workshopin ja inspiroivan luennon. Uravalmentajat käyvät Turussa vain pari kertaa vuodessa, joten kannattaa käyttää hyödyksi tämä tilaisuus. Lisäksi minut (ja ehkä muutaman kylterihaalarimerkin) voi bongata Suomen Ekonomien ständiltä päivän aikana!

Hyvää joulunodotusta ja paljon tsemppiä työnhakuun!

"Haku kylliksi muistutti minua siitä, miten paljon työnhaku vie aikaa."

Julia-kylli 040 913 0698 10

KYliste. 4/16


Tutut kasvot, tuntemattomat tarinat. Kenellä on ollut oma yritys, kuka on ollut perustamassa TuKY-Dataa, kuka on tehnyt töitä tiilenpolttajana ja kuka jäi juuri eläkkeelle? TEKSTI EMMI VILKANEN JA ILONA HÄSÄNEN KUVAT ILONA HÄSÄNEN

Wanhan Narikan Leena Aloitimme tuttujen kasvojen haastattelukierroksen Wanhasta Narikasta ja tavoitimme paikan päältä tietysti aina yhtä

iloisen Leenan. Emme päässeet aivan yllättämään haastattelulla, sillä Leena on harjoitellut haastattelun antamista ennenkin muun muassa Radio Ramonaan ja myös unissaan.

– Ihan ku oisin joskus nähny unen tästä haastattelutilan-

teesta.

Leena on päätynyt meille (toimittajan iloksi) Rauman

kautta Turkuun. Raumalla, jo 19-vuotiaana hän perusti oman

yrityksensä, valokuvaus ja -paperitarvikeliikkeen Kuvakam-

marin. Leena ehti työskennellä muutaman vuoden myös Tiimarissa, jonka jälkeen hän päätyi Turkuun ja sitä kautta uu-

teen työhön Narikkaan. Viime vuonna juhlittiinkin jo Leenan työuran kymppisynttäreitä.

Työt Narikassa lähtivät heti käyntiin vauhdikkaalla tes-

tillä, kun 250 innokasta pupua pamahti paikalle ostamaan

opinto-opasta. Vuosien mittaan kokemus on karttunut ja Leena totesikin, että nykyään häntä ei hetkauta enää mikään.

Leena on asiakaspalvelija paikallaan, koska viihtyy ilmeisen hyvin ihmisten parissa.

– Parasta onkin ehdottomasti asiakkaat! Täällä käy paljon

erilaista porukkaa ja jopa vanhoja tuttuja on saattanut sattumalta vierailla kaupalla. Pelkkiä hyviä kokemuksia on kerty-

4/16 KYliste.

11


"Ehkäpä Narikasta saisi vielä joskus puuttuvat opintopisteetkin?" nyt ja tänne on aina tosi kiva tulla.

Narikka tunnetaan opiskelijoiden keskuudessa paikkana,

Virastomestari Jukka Narikasta suuntasimme Montun käytävään etsimään ”puukenkämiestä”, niin kuin päätoimittajamme ja AD:mme häntä kutsuvat. Kopina alkoi kuulua ja tiesimme olevamme lähellä.

Jukka työskentelee koulullamme virastomestarina. Tie-

josta saa ihan mitä tahansa aina kahvikorteista kalvosinnap-

simme, että työnkuvaan kuuluu monenlaisia hommia, mutta

vielä yksi pari käsirautoja, joka edelleen odottaa ostajaansa

pyyhälsi paikalle muuan opiskelija.

peihin ja huppareista haalarimerkkeihin. Joskus valikoimassa oli enemmänkin hassuttelutarvikkeita, tästä muistona Narikan hyllyllä. Jos Leenalta pyytää jotain, mitä ei Narikasta

löydy, hän kyllä keksii keinot toteuttaa toiveet parhaan kykynsä mukaan. Ehkäpä Narikasta saisi vielä joskus puuttuvat

tänään työtehtävänä oli istua infotiskillä sairaslomasijaisena. Juuri kun kysyimme, mitä toimenkuvaan oikeasti kuuluu,

– Moi, mul pitäis olla hyttikortti ja kaks viiden euron sete-

lii jossain, opiskelija naurahtaa.

–Tätä mä teen, Jukka vastaa alkuperäiseen kysymyk-

opintopisteetkin?

seemme.

tään ajan hermolla. Mutta mikä tärkeintä, Wanhan Narikan

tymisen jälkeen. Henkilökunta on vähentynyt, mäelle keski-

Leena kehui myös sitä, että opiskelijat vaihtuvat Profeassa

ja jokainen tuo uusia omia ideoitaan mukanaan. Näin pysyhenki kuitenkin pysyy aina mukana.

Leena ei tunnustaudu kovan luokan bilettäjäksi, vaan ker-

too viettävänsä vapaa-aikaansa rentoutumisen merkeissä ja muun muassa koiran kanssa lenkkeilemällä. Kesällä aika

puolestaan kuluu omakotitalon parissa. Lopuksi kysyimme vielä, minkä elämänohjeen Leena antaisi opiskelijoille.

– Kukin elää sen oman elämän. Itselleni on annettu aikoi-

naan ehkä liikaakin ohjeita, en halua ohjeistaa ketään liikaa. Iän myötä tulee sitten jokaiselle niitä omia juttuja.

Jukka ehti vuoden olla töissä ylioppilaskunta-aikana ja

kertookin, että meininki on aika lailla eri yliopistojen yhdistetään ja byrokratiaa on tullut lisää. Mielenkiintoisista kokemuksistaan hän mainitsee myös pysäköintigaten.

– Mutta asia ei enää kuulu minulle, sekin on ulkoistettu.

Kyselimme myös matkan varrella nousseita positiivisia

puolia.

– Sanotaan näin, että positiivisin mielin otamme kaikki

muutokset vastaan.

Ennen nykyistä työtään meillä Jukka paiski hommia tii-

lenpolttajana tiilitehtaalla. Alanvaihdos virastomestariksi ei kuitenkaan ollut aivan uusi, vaan samanlaisessa virassa hän oli toiminut myös aikaisemmin Silja Linella.

Tapahtumajärjestäjille Jukka on tullut tutuksi, koska hä-

nen kanssaan sovitaan käytännöistä. Jukka kehuu tukyläisiä

"Jukka kehuu tukyläisiä ja kertoo parasta työssään olevankin yhteistyö opiskelijoiden kanssa ja loistavat työkaverit."

ja kertoo parasta työssään olevankin yhteistyö opiskelijoiden kanssa sekä loistavat työkaverit. Kahta samanlaista päivää ei ole ja henki on hyvä.

– Bileidenkin suhteen koitan aina olla sen puolesta, että

saatte jatkossakin järjestää.

Harrastuksien kautta palaamme taas puukenkiin. Teini-

iästä asti puukenkien vankkumaton fani kertoo, että puukengät olivat parhaat ajokengät moottoripyöräilyssä. Sit-

temmin laji on vaihtunut kaahailusta satavuotisen torpan remontointiin.

Loppuun kyselimme vielä, että löytyisikö elämänohjetta


meille opiskelijoille?

– ON. Siis. Kaikille opiskelijoille: kun siirrätte jotain tava-

roita, palauttakaa se takaisin samaan paikkaan. Tai kun teette jotain jossain, katsokaa, että se tila on vähintään yhtä hyvässä kunnossa, kun se oli teidän siihen tullessa. Ei päde pelkästään kouluun ja opiskelijoihin vaan yleensä moneen elämässä. Excel-velho Timo Leino

Ehdotimme Timo Leinolle haastattelua ja saimme hänen kalenteristaan varattua ajan seuraavalle aamupäivälle. –Jahah, edellisestä taitaakin olla jo aikaa.

Timo onkin haastateltavistamme poikkeuksellinen, kos-

ka hän on valmistunut meiltä. Opiskelut Timo on aloittanut

1980, jonka jälkeen hän päätyi tutkijaksi kauppakorkeakou-

lulle ja sen jälkeen tehnyt monenlaisia hommia yritystoimin-

nasta tietohallintojohtajana toimimiseen. Hän viihtyy hyvin nykyisessä työssään, koska tykkää opettaa.

Opiskeluaikanaan Timo oli aktiivinen. Ensin matematiik-

kaa lukiessa yliopistolla hän työskenteli vuoden ainejärjestönsä Delta ry:n puheenjohtajana ja kollegalehden Potenssin

päätoimittajana useammankin vuoden. Timo on ollut perustamassa myös TuKY-Dataa. Hän kannustaakin ilman muuta

olemaan aktiivinen opiskelijaelämässä, sillä se antaa koke-

mästä ja mietimme, että saa nähdä meneekö eteen- vai taak-

sepäin. Leino totesi ytimekkäästi:

– No ei nettiopsusta kauheesti voi taaksepäin mennä.

Yleisökysymyksenä oli yrityspelin luomiseen käytetty

aika?

– Noin vuoden, töiden ohessa niin sanotusti harrastukse-

na. Kuudessa pelissä jotenkin mukana, mut LEKA on kaikkien pelien äiti – “se on täydellinen”.

Toisena kysymyksenä oli meidän opiskelijoiden Excel-

taidot.

– Valtakunnan parasta a-luokkaa. Meillä opetus on poik-

keuksellisen laajaa ja työelämään siirtyneet ihmisetkin ovat kehuneet, että se on vaikuttanut töissä etenemiseen todella positiivisesti.

Timon elämänohjeen voikin tiivistää näin:

– Tee tutkinto, verkostoidu ja hallitse excel.

Excelin lisäksi vapaa-aikanaan Timo soittaa kansanmusii-

kia vuonna 1998 perustetussa Comissatore Aboensis -bändissä, joka on ollut soittamassa keskiaikaismarkkinoilla joka

vuosi perustamisensa jälkeen. Olkaahan valppaina, sillä bändin uusi levy julkaistaan ensi kesänä!

musta ja kontakteja.

Timo on huomannut opiskelijatoiminnan muuttuneen.

– Mun mielestä opiskelijat on kauheen kesyjä ja kilttejä

nykyään. Voisivat koittaa ärhäkämmin vaikuttaa asioihin ja antaa enemmän kritiikkiä.

Eli radikaalimpaa otetta kaivataan?

– Kyllä joo, barrikadeille pitäisi nousta.

Matkan aikana moni asia myös työpaikalla on muuttunut.

"Kyllä joo, barrikadeille pitäisi nousta."

Alussa pienen oppiaineen nimi oli tietojenkäsittelyoppi, joka oli hyvin teknistä. Tietojärjestelmätieteeksi oppiaine muuttui 90-luvulla, edesmenneen rehtori Tapio Reposen johdolla, jolloin liiketaloudellinen suuntaus ja IT-johtaminen asetettiin

keskiöön. Myös Leino on ollut näkemässä yliopistojen yhdistymisen ja sen tuoman muutoksen.

– Yliopistojen yhdistyminen ei vaikuttanut kauppakorkea-

koulun omaan henkeen, mutta tietty byrokratiaa ja hallinnollisia juttuja tuli. Fuusion myötä mentiin ”15 vuotta taaksepäin” tietohallinnon suhteen mutta sitä on kiritty kiinni, ja ainakin opettajia ja tutkijoita se palvelee ihan kohtalaisen hyvin.

Keskustelimme myös uudesta tulokkaasta Peppi-järjestel-

"Olkaahan valppaina, sillä bändin uusi levy julkaistaan ensi kesänä!"


Montun Mailis Viimeistä haastattelua varten suuntasimme Monttuun, sillä eihän Humans of TSE -juttua voisi tehdä haastattelematta

kaikkien rakastamaa, aina hymyilevää Mailista. Mailiksen iloinen palveluasenne ja ystävällinen hymy on kerännyt vuodesta

toiseen kiitosta aina koulun käytäviltä Jodeliin. Kertoessamme tästä hän itse yllättyi.

– Ai jaa! Tää on ihan uutta mulle.

Tiedustelimme, miten Mailis jaksaa aina pysyä niin hyvän-

tuulisena.

– Mää tykkään asiakaspalvelusta, se on yks pointti. En ole

koskaan kokenut vastenmieliseksi tulla tänne. Onhan sitä

kaikkia aikoja ja kovia iskuja koettu, mutta yleisesti positiivista. Tuntuu siltä, että kaikki on suht hyvin.

Mailis toteaakin ahkeruuden ja iloisuuden olevan kantava

voima elämässä. Hän kannustaa myös meitä nuoria tällaiseen asenteeseen, vaikka tietenkään aina ei voikaan mennä hyvin.

Mikä sitten on parasta työssä? Vastaus oli helppo: ihmiset.

Asiakkaiksi tulee aina uutta porukkaa, ja toisaalta Montussa

käy myös pitkän linjan vakioasiakkaita, jotka ovat ehtineet tulla tutuksi. Huumoriakaan ei työpäivistä puutu!

Kysyessämme, miten asiakkaat voisivat vastavuo-

roisesti tehdä Mailiksen iloiseksi, hän vastasi asiakkaiden olevan hirveän hyväkäytöksisiä ja mukavia jo

nyt. Hyvät päivänjatkot ja aurinkoiset kiitokset piristävät työpäivää suuresti.

Monttuun liittyen on kysyttävä vielä yksi kysy-

mys: mikä on paras Montun ruoka?

– Hmm, niitä on niin paljon, vaikee sanoa yhtä…

no lasagne, tietty.

Vapaa-ajasta kysyessämme Mailis kertoo ensim-

mäisenä lapsuudenkodistaan Somerolla, jonka parissa etenkin kesällä tulee tehtyä puutarhatöitä ynnä

muita hommia. Hän kertoo olevansa suuri luonnon ystävä ja käyvänsä miesystävänsä kanssa muun muassa sienimetsällä, kävelylenkeillä ja kalastamassa.

Myös musiikki on lähellä sydäntä, ja konserteissakin tulee käytyä jonkun verran.

Mutta mitä Mailis sitten teki ennen kuin aloitti

kaikkien rakastamana kassatyöntekijänä Montussa?

"Olen ansainnut eläkkeen. Ikävä tulee kyllä teitä!"

14

KYliste. 4/16

– Muutin 17-vuotiaana Turkuun asumaan ja sain ensim-

mäisen työpaikan ravintola Pinellasta.

Sen jälkeen olen ollut saman tyyppisessä paikassa muun

muassa YTHS:llä, josta siirryin sitten tänne.

Mailiksen siirtyessä Amicalle elettiin vuotta 1989. Alussa

työtehtäviin kuului vaihtelevasti monenlaista, mutta nykyisin Mailis nähdään pääasiassa Montun kassalla. Vaikka on tietyllä

tapaa helpompaa tehdä yhtä tiettyä hommaa, vaatii kassatyö määrätynlaista asennetta ja stressinhallintakykyä – etenkin

ruuhka-aikana. Ihanat asiakkaat auttavat kuitenkin jaksamaan tilanteessa kuin tilanteessa. Mailiksella on pitkä ura takana, ja lähitulevaisuuteen onkin eräs iso muutos tulossa.

– Niin, ette varmaan tiedäkään kun olen pitänyt hyvin ma-

talaa profiilia tästä, mutta jään nyt joulukuun alusta pois täältä.

Leukamme loksahtivat lattiaan. Hetkinen, mitä?

– Joo, olen ansainnut vihdoin eläkkeen. Täytyy ajatella

omaa jaksamista. Ikävä tulee kyllä teitä!

Meilläkin tulee ikävä Mailista. Rentouttavia eläkepäiviä

koko KYlisteen puolesta! █


nordea.com/career linkedin.com/company/nordea

Hei opiskelija tai vastavalmistunut! Oletko sinä seuraava Nordea Graduate? Haku syksyllä 2017 alkavaan Nordea Graduate –ohjelmaan on käynnissä 17.12.2016 – 8.1.2017! SEURAA MEITÄ JA TUTUSTU OHJELMAAN: Nordea.com/graduate Nordeagraduatehaku.fi Nordea Graduate -haku #nordeagraduatehaku Haku kesän 2017 kesätyöpaikkoihin käynnistyy alkuvuodesta 2017! SEURAA SIVUJAMME: NORDEA.FI/KESÄTYÖT

4/16 KYliste.

15


uuden apteekin kantis TEKSTI HENNA KAINULAINEN KUVAT IDA HAAPANEN

Reijo Mäki on mies, joka ei halua jäädä ikinä eläkkeelle. Tapasimme kirjailijan hänen kantapaikassaan Uudessa Apteekissa ja selvitimme, miten kauppatieteiden maisteri päätyi luomaan uraa kirjailijana. 16

KYliste. 4/16


Sähköpostiviesti Reijo Mäeltä 20.11.2016:

keakouluun. Kysyttäessä syytä valintaan hän toteaa, että ällän

on erinomainen, koska ne veloittavat kantanaamoilta 0 mark-

mistuta mihinkään tiettyyn, tiukasti rajattuun ammattiin, tyy-

- Voidaan mennä juomaan kahvit Uuteen Apteekkiin. Nii-

den mokka ei ole kaupungin parasta, mutta hinta-laatusuhde kaa… t. Reijo

papereilla pääsi kouluun siihen aikaan ilman pääsykoetta.

- Minua kiehtoi tietysti myös se seikka, että koulusta ei val-

liin patologi tai geologi, vaan että on mahdollisuus hankkia

Tapaamme kirjailijan marraskuisena tiistaiaamuna kah-

eräänlainen yleissivistävä tutkinto, jonka jälkeen mahdolli-

tumme sisään ja suuntaamme tiskille. Nappaamme nuo kir-

naan talousmaantiedettä. Hän toteaa esimerkiksi laskenta-

teekki onkin Mäen kantapaikka. Samainen miljöö toimii kul-

tystä ”kirjanpidon ykköskurssin B-osasta”, josta hän pääsi itse

vin merkeissä. Paikaksi valikoituu ennen haastattelua käydyn

suuksia on auki vähän joka suunnalle.

jailijan mainitsemat ”nollan markan kahvit” kuppeihimme ja

toimen olleen kaukana mielenkiinnon kohteista. Mäki kertoo

sähköpostittelun perusteella Kaskenkadun Uusi Apteekki. Asistuudumme alas. Täällä kaikki tuntevat kirjailijan. Uusi Ap-

makivenä myös Mäen suosituissa Vares-dekkareissa, joita on

julkaistu jo 27 kappaletta. Seuraava, juuri kustannustoimittajalle lähetetty osa ilmestyy ensi keväänä.

Moni tuntee Mäen kirjailijana, mutta ei välttämättä tiedä,

Mäki opiskeli pääaineenaan markkinointia ja sivuainee-

legendaarisesta 70-luvun lopulla pullonkaulakurssina pideläpi yhdeksännellä yrittämällä. Tarina tuo saman tien mieleen erään 2010-luvun pullonkaulakurssin.

- Tuolla kaduilla kävelee vieläkin tyyppejä kädet taskuissa

ja potkii käpyjä. He eivät ikinä saaneet sitä kurssia läpi. Vaikka heillä oli kaikki muu suoritettu gradusta lähtien niin eivät sit-

että hän on myös Turun kauppakorkeakoulusta vuonna 1982

ten ikinä valmistuneet kirjanpidon b-osan takia.

täävä nuori mies ylipäätään lähti kauppakorkeakouluun?

lisuuksia myös siihen toisenlaiseen opiskelijaelämään. Mäki

valmistunut kauppatieteiden maisteri. Kuinka kauppatieteili-

jä päätyi luomaan uransa kirjailijana ja miksi kirjailijaksi täh-

Mäki tiesi jo yhdeksänvuotiaana haluavansa kirjailijaksi.

Oli hänellä aiemmin lapsuudessaan toisenlainenkin urahaave:

- Halusin isona tutkimusmatkailijaksi. Pettymys oli suuri,

kun kouluopintojen myötä paljastui, että kaikki mantereet on jo löydetty.

Tutkimusmatkailijahaaveen tyssähdettyä Mäki päätti ryh-

tyä kirjailijaksi. Hän kuitenkin haki lukion jälkeen kauppakor-

Hän toteaa olleen tärkeää, että opinnot antoivat mahdol-

kertookin käyneensä luennoilla lähinnä ensimmäisen vuoden syksynä.

- Keksin kyllä paljon muuta tekemistä kuin luennoilla istu-

misen.

Kirjailija kertoo olleensa innolla mukana Turun KY:n toi-

minnassa ja etenkin KY-Clubissa. Mäki kuului lähes koko

opiskeluaikansa Montun järkkäriporukkaan, joka oli hänen

4/16 KYliste.

17


"Mäki muistelee Montun kulta-aikaa 70-luvun lopulla, jolloin paikka oli viikonloppuiltaisin kaupungin kuumin menomesta."

Kuka? Reijo Mäki Ikä? 58 Mitä? Kirjailija Koulutus? KTM, Turun kauppakorkeakoulu Pääaine? Markkinointi Sivuaine? Talousmaantiede

18

KYliste. 4/16


mukaansa ”puolisotilaallinen kaljakomppania, omanlaisen-

naan vapaaksi kirjailijaksi. Sillä samalla polulla hän on edel-

pungin kuumin menomesta. Hän kertoo, kuinka KY:n disko

massa kirjoitusvaiheessa hän kirjoittaa viitenä päivänä vii-

sa valtio valtion sisällä”. Mäki muistelee Montun kulta-aikaa 70-luvun lopulla, jolloin paikka oli viikonloppuiltaisin kauoli ylioppilaskunnan tärkeä tulonlähde. Tätä voi olla nykyisin

vaikea kuvitella. Mäki nauraa, että Monttuhan on nyt katsottuna Turussa ”täysin metsässä”.

- Ei nykymaailmassa nuorille kelpaisi Monttu ja sen orans-

sit työmaatuolit ja yksi diskopallo.

Mäki valmistui maisteriksi vuonna 1982 reilun neljän

leen. Sittemmin hän on julkaissut lukuisia teoksia kiivaalla

tahdilla. Kysymme, millaista on kirjailijan arki. Aktiivisemkossa. Nyt kirjoittamisessa on uusimman kirjan valmistuttua meneillään välivaihe. Se ei kuitenkaan tarkoita lomaa.

- Kukaan ei maksa minulle lomaltapaluurahaa, joten lo-

maa ei oikeastaan pysty pitämään. Loman ja työn välinen raja on vähän kuin veteen piirretty viiva.

Välivaihe tarkoittaa Mäelle materiaalien hakemista ja ide-

vuoden opiskelun jälkeen omien sanojensa mukaan ”vähän

oiden pallottelua. Hän esimerkiksi täyttää vihkoonsa dialo-

tua.

niitä sitten myöhemmin muunneltuina kirjoissaan.

liiankin nopeasti”. Hän suoritti valmistumisen jälkeen armeijan ja kertoo sen olleen shokki ”opiskelijavapauden” katket- Ei ollut mahdollisuutta laittaa torkkuhälytintä päälle ja

jatkaa unia vielä kolme varttia, kuten opiskellessa. Armeijan jälkeen vuonna 1984 Mäki pääsi töihin pankkiin

gimateriaalia tulevia teoksia varten. Mäki kertoo ottavansa

ylös mielenkiintoisia kuulemiaan keskusteluita ja käyttää - Kaikkein parasta on se, kun joskus kuulee jonkun jutun

väärin. Silloin syntyy parhaita assosiaatioita.

Kauppatieteiden opinnot eivät ole olleet Mäelle turhia.

yritysrahoituspuolelle. Lapsuuden unelma kirjailijan urasta

Vaikka ura on syntynyt kirjailijana, toteaa hän talousmaail-

julkaisi ensimmäisen kirjansa Enkelipölyä. Kysymme Mäel-

rissä, sivutaan liike-elämää ja pyöritään pankkimaailmassa.

ei kuitenkaan ollut hävinnyt mihinkään. Pankkityön ohel-

la hän siis myös kirjoitti. Ei mennyt kuin vuosi, kun hän jo

tä, mikä on ollut hänen uransa mieleenpainuvin hetki, johon hän toteaa, ettei mikään ylitä ”ekaa kertaa”. Siis ensimmäistä

kirjettä kustantajalta, jossa kerrottiin, että esikoinen on päätetty julkaista.

- Minä luin sen kirjeen kolme kertaa peräkkäin ja vedin sit-

ten pompan päälle, laitoin kirjeen sivutaskuun ja lähdin vaan

kävelemään kaupungille. Vaelsin varmaan pari tuntia siellä tuulisilla kaduilla. Vastaan tuli porilaisia tikkitakeissaan ja huput naamoillaan. Ja minä mietin, että “perkele, yksikään näistä eskimoista ei tiedä, että tässä niitä vastaan tallailee kirjailijamies!” Mäki samaan aikaan kirjoitti ja työskenteli pankissa vuo-

teen 1993 asti, kunnes jätti pankkimaailman ja siirtyi koko-

man ymmärryksestä olleen hyötyä myös tekstejä luodessa. Mäki kertoo, että monessa tarinassa, kuten Rahan kääntöpii-

Opit eivät ole siis menneet hukkaan vaan sen sijaan päätyneet paperille osaksi romaanin juonta. Hän toteaakin, ettei tekisi opintojensa suhteen mitään toisin.

- Kauppakorkeassa on mahtavaa se laaja mahdollisuus, mi-

hin voi päätyä saadessaan paperit ulos.

Mäki kertoo, että lapsuudenhaave kirjailijan urasta elää

ja voi hyvin edelleen. Hän sanookin olevansa etuoikeutetussa asemassa ollessaan ammatissa, josta ei halua ikinä jäädä

eläkkeelle. Mitä hän tekisi, mikäli ei olisi vuonna 1985 saanut kustantajalta kirjettä esikoisen julkaisemisesta?

- Tuo on vaikea kysymys ja olenkin miettinyt sitä monesti.

Siitä kuluttavasta pankkihommasta olisin varmaan jo eläkkeellä. █

4/16 KYliste.

19


Mitä meistä kyltereistä ajatellaan? Mukava, kunnianhimoinen, sosiaalinen, viisas, muodikas, rikas, ylimielinen ja Espoosta. Nämä ovat saamiamme vastauksia, kun kysyimme kampuksella, mitä mieltä muut opiskelijat ovat kauppatieteilijöistä ja yleisimmistä heihin liittyvistä stereotypioista. Haastattelimme kampuksella liki neljäkymmentä opiskelijaa lähes jokaisesta tiedekunnasta... TEKSTI SOLJA KONTU JA JULIA HELENIUS KUVAT UNSPLASH

Kun kysyimme ihmisiltä heidän henkilökohtaisia mielipi-

ketieteen opiskelija lisäsi tähän sopivasti kommentin:

viisaiksi. Toisaalta olimme monen mielestä myös fiinejä ja

harjoittajat kuitenkin myönsivät, että pitäähän sitä ter-

teitään kauppatieteiden opiskelijoista, yleisimmin meidät

koettiin mukaviksi, kunnianhimoisiksi, sosiaalisiksi ja ylimielisiä.

Viiltävimpiä analyysejä saimme erityisesti oikeustie-

teen opiskelijoilta, jotka tituleerasivat kyltereitä muun

muassa larppaajiksi, jotka esittävät opiskelevansa. Lää-

20

KYliste. 4/16

’’Kauppakorkeaan mennään opiskelemaan, kun ei olla

ihan varmoja mitä halutaan opiskella.’’ Samaiset tieteenvettä piikittelyä löytyä tiedekuntien väliltä ja tunnustivat ylpeinä pyhää kolminaisuutta.

Toisin kuin edellä, yhteiskuntatieteellisessä ihailtiin

erityisesti kauppatieteilijöiden työmoraalia ja meitä titu-


leerattiinkin ahkeriksi ja tunnollisiksi: ’’Eivät lintsaa kos-

sä luoma identiteetti, eikä välttämättä sitä mitä he oikeas-

jä pukeutuu muodin mukaisesti tyylikkäisiin ja kalliisiin

Viimeisenä mehustelimme kysymällä vastaajien kuu-

kaan luennoilta.’’

Vastaajien mukaan stereotyyppinen kauppatieteili-

merkkivaatteisiin, sekä huolittelee ulkonäkönsä hiuksia myöten viimeisen päälle. Yksi vastaajista kertoikin, että

’’käydessä kauppiksella syömässä tuntuu kuin olisi bileissä, kun kaikki on niin hienosti laittautuneet.’’

Kauppatieteilijät kuitenkin suuntaavat opintojen jäl-

keen bisnesmaailmaan, jossa uskottavuus on tärkeää ja

tämän arvioidaankin olevan yksi syy siistiin pukeutumi-

seen. Monet kuvailivat kauppatieteilijää joko rikkaaksi tai rikkaasta perheestä tulevaksi ’’isin bemarilla’’ ajavaksi opiskelijaksi. Kauppatieteilijöitä ei kuulemma kiinnosta muu kuin raha. Ei edes se mitä opiskelee, kunhan siitä saa

rahakkaita töitä. Sisäsiittoisuus ja Espoo tulivat myös mainituiksi.

Mielenkiintoista oli huomata, että vastaajien omat

mielipiteet erosivat hyvin paljon heidän luettelemistaan

yleisistä stereotypioista. Yksi vastaajista tiivistikin asian

seuraavasti: ’’Stereotypiat ovat kauppatieteilijöiden itsen-

ti ovat.’’ Huomasimmekin, että heillä joilla oli lähipiirissä kyltereitä, oli erittäin positiivinen kuva meistä.

mottavimpia juoruja kauppatieteilijöistä. Alfakylteri ja

Jodel mainittiin heti. Alfakylteri sai kuitenkin varsin sovi-

nistisen määritelmän: ’’Kauppatieteilijät kohtelevat naisia huonosti ja ovat ylimielisiä.’’ “Varatut kauppatieteilijät kuulemma usein myös vikittelevät oikistyttöjä.’’

Saimme myös tietoomme kauppakorkean miesten ves-

san seinässä olevat raapustukset, joissa rankataan naisia

heidän helppoutensa perusteella: ’’Varissuon ala-aste johtaa.’’

Oikeustieteilijät ovat viime aikoina ottaneet kuumaa

hupparigatesta, jossa kyse on siitä, että Turun kauppa-

korkeakoulun uudet hupparit muistuttavat liikaa heidän

LEX-huppareitaan. Saimme kuitenkin ristiriitaisia tunteita herättävää sympatiaa tästä: ’’Turha sitä varmaan on alkaa

suunnitella uudestaan jotain, joka on jo kerran tehty niin hyvin.’’ █

Yksi vastaajista kertoikin, että ’’käydessä kauppiksella syömässä, tuntuu kuin olisi bileissä, kun kaikki on niin hienosti laittautuneet.’’

4/16 KYliste.

21


”Jos alkaa väsyttää, tulkaa vaikka mun keikalle” KOONNUT HENNA KAINULAINEN KUVA HANNU SORMUNEN

22

KYliste. 4/16


Robin on nuori turkulainen menestyjä, jonka elämässä yhdistyvät musiikkiura ja lukio. KYliste sai napattua haastattelun tältä kiireiseltä mieheltä. Kysyimme muun muassa, kuinka hän ehtii tehdä kaiken ja mitä elämässä tapahtuu lukion jälkeen.

1. Minkälainen viikko sinulla on nyt meneillään?

Tällä viikolla ollaan alkuviikko Los Angelesissa. Ollaan kuvattu siellä Ville Haapasalon uutta tv-ohjelmaa, joka tulee ulos ensi vuonna Neloselta. Keskiviikkona ollaan takaisin Suomessa. Torstaina olen esiintymässä World Visionin hyväntekeväisyyskonsertissa Helsingissä Sami Hedbergin vieraana. Perjantaina menen kouluun ja samana iltana alkaa mun Kaupungit Haltuun -kiertue Turusta. Iltapäivällä on kiertueen harjoitukset ja myöhään illalla eka K18-keikka Gongissa. Lauantaina keikkaillaan Tampereella ja sunnuntaina Helsingin Nosturissa ikärajattomalla keikalla. Tulee hauska loppuviikko, koska perjantaina julkaistaan myös mun uusi ”Jotain aitoo”sinkku.

2. Monet opiskelijat kamppailevat ajanhallinnan kanssa. Onko sinulla vinkkejä siihen, kuinka yhdistää kiireinen keikkaelämä ja toisaalta koulu ja sosiaalinen elämä? Onhan se joskus aika vaikeaa. Välillä tuntuu, että aika loppuu kesken, kun pitäisi tehdä kaikkia juttuja. Luulen, että tämä on aika yleinen tunne monelle. Olen pyrkinyt hyödyntämään muun muassa auto- ja lentomatkat siten, että luen kokeisiin tai muihin koulujuttuihin. Kun koulujutuille vaan itse tekee aikaa, niin sitä kyllä löytyy.

3. Koetko jääneesi jostain paitsi musiikkiurasi takia?

Olen aina ajatellut siten, että se mitä olen tästä kaikesta saanut, on paljon enemmän kuin mistä olen jäänyt paitsi. Tosin joskus kavereiden sopiessa yhteisiä menoja, ei välttämättä itse pääse mukaan, mutta sehän on ihan normaalia elämää.

4. Entä mikä on parasta, mitä ura on sinulle antanut?

Kokemukset! Järjetön määrä erilaisia kokemuksia. Nämä kuluneet vuodet ovat olleet aika hurjia ja varmasti tulevat olemaan tästä eteenkin päin. On niin sanotusti paljon kerrottavaa jälkipolville.

”On niin sanotusti paljon kerrottavaa jälkipolville.”

5. Millaisia tulevaisuudenhaaveita sinulla on? Oletko esimerkiksi pohtinut hakevasi johonkin opiskelemaan? Kenties kauppakorkeakouluun? Vai liittyvätkö haaveet musiikkiuraan? Mun haaveet liittyvät ensisijaisesti musiikin tekemiseen. Jo nyt on vaikeaa löytää aikaa opiskelulle. Luulen, että lukion jälkeen pidän välivuoden, koska opiskelemaan ehtii myöhemminkin. Intohimo musiikin tekemiseen on vienyt minut mennessään, joten uskon, etten ole ihan heti lukion jälkeen lähdössä opiskelemaan.

6. Kysymys turkulaiselta opiskelijalta turkulaiselle: mikä on Turussa parasta?

Turussa parasta ovat ihmiset. Turussa on kiva liikkua ja ollessani kotona käyn usein Turun keskustassa. Turussa ovat mun kaverit ja perhe, joten tykkään olla kotikaupungissani. Turkulaiset ovat muutenkin siistejä, koska saan olla keskustassa rauhassa. En tiedä otetaanko mut vähän niin kuin oman kylän poikana, mutta jos näin on, niin se on kyllä aika kivaa!

7. Nimeä kolme lempipaikkaasi Turussa.

1. Oma koti Hirvensalossa, 2. Hirvensalon hiihtokeskus ja 3. Logomo.

8. Tämän lehden teemana on taide. Mitä taide merkitsee sinulle? Oletko ollut kiinnostunut taiteesta ja musiikista jo lapsesta lähtien?

Vanhempani eivät ole musikaalisia, mutta isäni on musadiggari. Aloitin noin kuusivuotiaana laulaa mukana biisejä, joita iskä soitti autossa: Anna Erikssonia, The Rasmusta ja Scorpionsia. Niitä tuli lauleskeltua takapenkillä ja myöhemmin yritin myös päästä laulutunneille. Päädyin kuitenkin voittamaan yhden pienen laulukilpailun ja siitä tämä kaikki lähti. Ylipäätään kaikki taide on aika siistiä, uuden luominen ja se, ettei ole rajoja.

9. Taiteesta puheenollen: nimeä lemppari… Bändi: One Republic, Kirja: Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut, Elokuva: Transformers

10. Haluaisitko lopuksi vielä sanoa terveisiä Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoille? Ei muuta kuin onnea opiskeluihin! Käyttäkää aikanne hyvin ja jos alkaa väsyttää, niin tulkaa vaikka mun keikalle! █

4/16 KYliste.

23


Vaiettuja totuuksia työelämästä KYliste sai juttuvinkin anonyymilta ekonomilta, joka halusi tuoda päivänvaloon ne työelämän puolet, joista ei ääneen puhuta. Tässä jutussa kaksi anonyymia kertoo, miltä työelämä todellisuudessa näyttää. TEKSTI ANONYYMI KUVITUS ILONA HÄSÄNEN

Anonyymi 1 Kaveri pyysi kirjoittamaan jutun keinoista, joilla olen pärjännyt työelämässä. Varsinkin keinoista, jotka eivät välttämättä kestäisi päivänvaloa tai joita ei haluaisi yhdistettävän omaan

nimeen. Ensimmäinen ajatus oli kertoa siitä, miten sain neuvoteltua reilun puolentoista tonnin palkankorotuksen, tai siitä, miten ylipäätään sain ensimmäisen alan työpaikan. Totesin kuitenkin nopeasti, että kukapa nyt ei tietäisi, miten lievällä liioittelulla ja kuratoidulla ulosannilla saa annettua totuudenmukaisemman kuvan itsestään, olemmehan somesukupolvea. Itse

asiassa olemme liian hyviä muokkaamaan julkisuuskuvaamme. Tarinoiden huolellinen sensu-

rointi on toinen luontomme – tai ainakin oli ennen kuin Snapchat tuli ja näytti toisen, kenties autenttisemman polun. Seuraavaksi hieman siitä, miksi sinun kannattaisi olla ennemmin työelämän Snapchat kuin Instagram.

Milloin viimeksi olet kertonut työkavereillesi jotain yksityiselämästäsi? Enkä tarkoita nyt

sitä kertaa, kun kerroit, että lauantaina lähti muisti, alkoholismin ollessa helppo ja hyväksytty

aihe suomalaisessa yhteiskunnassa. Tarkoitan sitä, milloin viimeksi kerroit, että olet rakastunut naapurin non-binaryyn, että sydämesi on särkynyt ja sisälläsi riehuu tunnemyrsky, että unelmoit täysin vastakkaisesta elämäntavasta, että pelkäät olevasi feikki tai jostain muusta sinulle vaikeasta aiheesta.

Kameleontti on helppo olla. Maailmaa matkanneena ja korkeasti koulutettuna osaat pitää

keskustelua yllä ilman, että täytyy jatkuvasti palata puhumaan säästä. Sanooko kukaan mitään

merkittävää itsestään näissä kahvipöytäkeskusteluissa, se onkin toinen asia. Ehkä mietit, että miksi pitäisi kertoa? Ja vaikka haluaisitkin, saatat pelätä, että sinut leimataan erilaiseksi tai

sopimattomaksi. Mitä jos pilaat työhaastattelun, ylenemisen tai palkankorotuksen? Mitäpä jos tuhoat nämä kaikki olemalla kädenlämpöinen seinäruusu tai irvikuva menestyneen ihmisen mielikuvastasi?

Ajattelin pitkään, että menestyneet tyypit voivat jakaa mielipiteitä, koska heillä on siihen va-

raa. Mitä pidempään (työ)elämää olen nähnyt, sitä varmempi olen siitä, että syy-seuraussuhde on päinvastainen. Toisaalta, kaikkia miellyttämällä et miellytä ketään tai jää kenenkään mieleen. Ihmissuhteet perustuvat luottamukseen, eikä kaupankäynti tee poikkeusta. Luottamus

taas rakennetaan proverbiaalisella alastomuudella. Haavoittuvaisuuden näyttäminen osoittaa että luotat toiseen, että sinulla on inhimillinen puoli, että olet ihminen etkä vain hyvä tyyppi.

No mitä helvettiä tämä abstrakti sanapaska tarkoittaa käytännössä? Jätä se täydellinen-va-

laistus-bokeh-duckface-instagram-feedi sinne minne se kuuluukin ja ala puhumaan tunteistasi ja sohia tabuja. Uskalla olla eri mieltä, vaikka kaverilla olisi isompi palkkapussi kuin sinulla. Ei

24

KYliste. 4/16


"Testin ohjeessa oli luonnollisesti vaatimus sen tekemisestä yksin. Mutta kun kukaan ei tätä pystynyt valvomaan, koin ohjeen olevan aika turha. Rupesin siis rakentamaan tuttavapiiristäni tiimiä" sillä, että sinä pussin kokoa tietäisit, koska aihehan on tabu. Snapchat-minäkuvaa kehiin. Heti. Huomisella lounaalla viimeistään.

Annan esimerkin. Pelkäsin kertoa huumeiden käytöstäni kollegoilleni ja pomolleni (enkä

viittaa päihdyttävillä aineilla vain pössyttelyyn). Mielessäni pyöri kysymyksiä kuten: Entä jos saan monoa? Entä jos en pääse eteenpäin? Entä jos minua aletaan pitämään outona?

Seuraavan kaltaiset pohdinnat helpottivat päätöstäni: Irtisanominen olisi laiton. Miksi minä

edes stressaan työelämästä, eikö olisi parempi stressata elämästä ylipäätään? Haluanko teesken-

nellä puolet valveillaoloajastani ja kuluttaa energiani tehtävien tekemisen sijaan kuvitteellisen urapolun suojeluun?

Päätin sitten kertoa ja reaktiot olivat vähintäänkin vaivaantuneita. Mutta. Maailma ei kaa-

tunut. En saanut potkuja. Itse asiassa minut ylennettiin esimiestehtäviin parin kuukauden si-

sällä. Tosin tuskin juuri kyseisen keskustelun takia. Sittemmin aiheesta on voinut puhua asiallisesti, avartaen muutaman espoolaisen rivarivanhemman maailmankuvaa. Happy Ending. Olisihan tarina voinut toki päättyä toisinkin. Mitä enemmän pystyt toteuttamaan itseäsi ja

mitä enemmän pystyt luomaan läheisiä suhteita työkavereihisi, sitä paremmalta puurtaminen

tuntuu ja sitä parempaa jälkeä saat aikaan. Sitä parempaa jälkeä te saatte aikaan, koska asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä, apua uskalletaan pyytää, tietoa jaetaan oma-aloitteisesti, eivätkä huonot hiuspäivät tunnu niin pahoilta.

Olkoon tämä tarpeeksi bullshittiä tällä erää. Miksi en sitten elä niin kuin saarnaan ja kirjoi-

ta tätä omalla nimelläni? Pidän instafeedini edelleenkin pyhäkoulukelpoisena. Snapchattini onkin sitten asia erikseen. Ne jotka tuntevat minut, tekevät niin joka päivä hieman paremmin.

anonyymi 2

Hain jokunen vuosi sitten vastavalmistuneena isoon taloon töihin Helsinkiin. Hakemuksen lähettämisen jälkeen minut kutsuttiin kokeeseen, joka muodostui erilaisista tietokoneella tehtä-

vistä testeistä. Testeihin pääsi käsittääkseni suurin osa hakijoista, eli useampi sata ja paikkoja oli ehkä kymmenkunta. Oletin pärjääväni testeissä keskivertoisesti tai ehkä vähän paremmin, mutta ymmärsin tämän olevan riittämätöntä saadakseni työpaikan. Testin pystyi tekemään kotona ja siinä oli harjoitustehtäviä ennen varsinaista koetta. Tein paljon vastaavia testejä netissä ja harjoittelin näin taitojani. En kuitenkaan kokenut olevani tarpeeksi hyvä.

Testin ohjeessa oli luonnollisesti vaatimus sen tekemisestä yksin. Mutta kun kukaan ei tätä

pystynyt valvomaan, koin ohjeen olevan aika turha. Rupesin siis rakentamaan tuttavapiiristäni tiimiä. Palikkatestiin sopivin oli Mensan jäsen, matikkatestiin data-analysti ja luetun ymmärtä-

miseen viestinnän ammattilainen. Kaikkien mielipide oli, että tämä oli ainoa oikea tapa tehdä testi. Tunsimme oikeasti olevamme tiimi ja fiilis oli sen mukainen. Otimme jopa loppua kohden kaljat, vaikka olimme sopineet tekevämme tämän selvin päin.

Tämän jälkeen kävin parissa haastattelussa ja sain työpaikan. Sain itse asiassa kaksi työ-

paikkaa, eri yksiköistä vain. Sen jälkeen rupesin luonnollisesti miettimään, oliko testin hyvil-

lä pisteillä suurikin merkitys työn saamiseen. Eiköhän haastattelu ollut kuitenkin se tärkein,

tuumasin. Myöhemmin selvisi, että olimme saanet aivan huippupisteet testistä ja sen merkitys oli hyvin olennainen hakijavertailussa. Ennen haastattelua rekrytoijat katsoivat paperiani ja ajattelivat, että tämä huipputyyppi meidän täytyy saada.

No, olen myös monesti miettinyt, onko tämä väärin vai pelkkää tiimin rakentamisen taitoa

verkostoa hyväksi käyttäen. Sain myös psykologisessa testissä erittäin matalat pisteet kohdasta ”noudattaa ohjeita”.

4/16 KYliste.

25


T H I S I S ART

KYlisteen runoseinä Yleisön pyynnöstä: runoja. Mestariteokset ovat loihtineet anonyymit taiteilijat Turun kauppakorkeakoulusta.

Roses are red Violets are blue There´s room in my bed, for a kylteri or two!

Tee uu koo yy Siinä opiskeluun selvä syy! Huolet ei paljon elämässä paina, kun kohta kilahtaa uus opintolaina.

Olipa kerran pikkuinen pupu, ei se paljon syksyllä nuku. Jäi koulu sikseen, haki Ulkkikseen! Huusi: "Ämpäriinhän en huku!"

Aamu kaunis Mercalla. Elämästä nautin, kahvia kanssasi join. Sinua silmiin katsoin, hymyn huulillesi toin. Meni hetki, meni toinen. Se tunne ihastumisen, se tunne oli moinen. Sinä siinä, minä tässä. Aamu kaunis Mercalla.

26

KYliste. 4/16

Yhteishenki on meillä hyvää Vaikka jodel sitä pilaa Espoo tai hupparigate TuKY on mun fate


w

uNELMADuuNISSA ARNER

w

uSICIlla

Perinteisten uratarinoiden lisäksi KYliste löysi alumneja myös kulttuuri- ja musiikkialalta. Yksi heistä on Isadora Kamotskin, joka työskentelee pr-hommissa yhdessä Suomen suurimmista levy-yhtiöistä. Lue tarina alumnista, joka kerrankin ei kannusta lukemaan enemmän laskista, vaan tunnistamaan omat vahvuutensa, olemaan oma itsensä ja ylpeä siitä. TEKSTI EVELIINA MAUNO KUVAT IDA HAAPANEN

4/16 KYliste.

27


Kuka?

Nimi: Isadora Kamotskin Ikä: 30 Valmistumisvuosi: FM 2012 (mediatutkimus) Aloitti kauppiksessa 2009 Pääaine: Kansainvälinen liiketoiminta Sivuaineet: Markkinointi & tietojärjestelmätiede Nykyinen titteli: Promotion Manager @ Warner Music

Nyt kun kattoo jälkeen"päin, ni se on ihan sel-

keetä että mä oon tässä, mutta ei se vielä pari vuotta sitten ollut yhtään selkeetä.

"

Tämänhetkinen rosteri: Vesala Roope Salminen & Koirat SANNI STIG Raappana Saimaa Sofa Kauniit & Uhkarohkeat Jippu Ida Paul & Kalle Lindroth Yön Polte Warner Brosin artistit (mm. RHCP, Green Day, Jason Derulo, Bebe Rexha, Macklemore & Ryan Lewis, Regina Spektor, Neil Young, Adam Lambert, Disturbed, Deftones)

28

KYliste. 4/16


I

sadora Kamotskin on mediatutkimusta ja markkinointia

musiikkialalla. Teini-iän haave oli konkretisoitumassa. Ka-

parista Warner Musicin Promotion Managerina.

tuplamaisteriksi valmistuva Kamotskin päätti kuitenkin ha-

opiskellut filosofian maisteri sekä kauppatieteiden ylioppilas, joka on löytänyt oman paikkansa musiikkiteollisuuden

T

eini-iässä Kamotskinille heräsi ajatus tehdä töitä

musiikkialalla, ja vaikka haave jäi taka-alalle useammaksi vuodeksi, unelmien työpaikka on löytynyt

promotöiden parista. Ensimmäisen Idols-kauden alkaessa Suomessa 2003 Kamotskinin ystävät haaveilivat julkisuudes-

ta ja artistin urasta. Kamotskin sen sijaan tajusi haluavansa

pöydän toiselle puolelle, levy-yhtiön edustajaksi. Lukiolaisen toive tulevasta ammatista jäi ilmaan ilman tietoa selkeästä suunnitelmasta ja urapolusta.

T

urussa kasvanut Kamotskin päätyi lukion penkiltä

opiskelemaan mediatutkimusta yliopistolle. Toisena opiskeluvuotena harjoittelupaikka löytyi Suomen

suurlähetystön kulttuuriosastolta Washington DC:ssä. Vaikka

työ oli mielenkiintoista, harjoittelun aikana ajatus uudesta opiskelupaikasta kauppakorkeakoulussa vahvistui. Julkisella

puolella asiat toimivat hitaalla tempolla ja työilmapiiri tuntui jähmeältä – bisnes alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Lukion jälkeen kauppikseen hakematta jättäminen oli jäänyt vaivaamaan, joten Kamotskin päätti hakea toista tutkintoa.

J

os A&R (Artist & Repertoire) on vastuussa artistin musiikillisesta tuotannosta ja uran suunnasta, on Promoti-

on Manager karkeasti sanottuna vastuussa siitä toisesta

puolesta. Työnkuvaan kuuluu esimerkiksi haastatteluiden bookkaminen, albumien mainonta, tiedotteet, promokeikat ja kuvaukset. Eli kaikki, mikä ylläpitää artistin näkyvyyttä.

Jokaisella viidestä Warnerin promotion managerista on oma artistirosterinsa. Kamotskinilla rosteriin kuuluu niin kotimaisia kuin ulkomaisia artisteja ja bändejä.

T

yypillistä työpäivää ei tunnu olevan. Toimistolla tulee harvemmin istuttua koko päivää, ja päivät kuluvat

enemmänkin esimerkiksi radiokeikoilla tai kuvauk-

sissa artistin kanssa. Kamotskin kulkee siis artistin mukana.

Työtä tehdään artisti edellä, joten helpompaa on, jos henkilö, joka on järjestänyt asiat on paikan päällä yhteyshenkilönä.

V

uonna 2013, TuKY-aktiivina toimimisen ja muutaman vuoden opiskelun jälkeen Kamotskin muutti

Helsinkiin ja aloitti työt Hufvudstadsbladetilla myyn-

tipuolella. Reilun vuoden jälkeen hän päätti irtisanoutua ja hakea täysin erilaisiin tehtäviin. Myyntityöt eivät olleetkaan oikea ratkaisu ja The Fried Musicilta löytyi harjoittelupaikka

motskin harkitsi pitkään palkattoman harjoittelun uhkia ja

mahdollisuuksia. Reilun vuoden palkkatöissä viettänyt, pian kea paikkaa.

- Mulla tuli niin vahva fiilis. Ja kun mä kävin siellä haastatte-

lussa, lähdin pois sieltä semi-itkien, koska mä tiesin että jos ne tarjoaa sitä niin mä aion ottaa sen vastaan. Mutta enhän mä tiennyt yhtään että millä mä sitten selviän. Helsingin keskustassa asuminen ja palkaton harjoittelu. Ihan mahdottomuus.

K

amotskinille tarjottiin harjoittelupaikkaa, ja hän sai järjestettyä harjoittelun ajaksi itselleen harjoittelu-

tuen. Töissä Kamotskin tutustui Fried Musicin silloi-

seen promotion manageriin Katja Ståhliin ja alkoi nopeasti

viettää aikaa Ståhlin kanssa kiertäen radioita ja tekemässä promoa.

- Se on varmasti osittain syy siihen, miksi mä pääsin tänne

töihin. Kun oli pienen indielevy-yhtiön edustaja, piti sopia se tapaamisaika isoissa radioissa itse. Katjan jälkeen menin sinne vähän sellasella kyynerpäätaktiikalla ja tutustuin niihin tyyppeihin. Jälkeenpäin mä oon kuullut, että kun tähän tehtävään haettiin uutta ihmistä, niin ne radioiden musapäälliköt olivat suositelleet mua.

O

piskelijoille, jotka miettivät uraa perinteisten vaih-

toehtojen ulkopuolelta Kamotskin suosittelee har-

joittelua. Se on turvallisin vaihtoehto. Harjoittelu on

nimenomaan harjoittelemista. Harjoittelu antaa mahdolli-

suuden varmistaa, että on oikeasti kiinnostunut alalla työs-

kentelystä. Esimerkiksi tätä työtä ei tehdä aina toimistoaikoina: joskus saattaa joutua soittelemaan työpuheluita yöllä

aikaeron vuoksi tai valvoa koko yön kuvauksissa vaikka seu-

raavana aamuna olisi palaveri. Kaupallisesta alasta on kuitenkin hyötyä myös luovemmilla aloilla, onhan "kaikki nykyään

bisnestä", kuten Kamotskin sanoo. Kun tehdään luovien ihmisten kanssa töitä, mukana on oltava myös ihmisiä, jotka ymmärtävät liiketoimintaa.

L

oppujen lopuksi kaikki lähtee sisältäpäin. Jos on koko elämänsä rakastanut musiikkia ja on kiinnostunut sii-

tä, niin veri kyllä vetää myös sen pariin töihin, jos niin

toivoo. Kamotskin uskoo myös, että suurimmaksi osaksi yritykset palkkaavat harjoitteluihinsa ensisijaisesti hyviä tyyp-

pejä, jotka ovat motivoituneita oppimaan ja ahkeroimaan valmiiden ammattilaisten tai osaajien sijaan.

- Nyt kun kattoo jälkeenpäin, ni se on ihan selkeetä että mä

4/16 KYliste.

29


oon tässä, mutta ei se vielä pari vuotta sitten ollut yhtään selkeetä.

T

yöhön kuuluu myös paljon iltarientoja, kuten keikkoja ja erilaisia gaalatilaisuuksia. Töiden ansiosta Kamots-

kin on päässyt vierailemaan biisileireillä ja näkemään,

kuinka uudesta artistista muodostuu tähti. Parasta työssä Kamotskinin sanoin on mahdollisuus päästä tekemään juttuja

KOLME ERILAISTA TYÖPÄIVÄÄ Roope Salminen & Koirat ”Snadi”-sinkun julkaisupäivä + Ruisrockin avaus 8.15 artistien haku 9.00 YleX Aamun haastattelu Pasilassa 10.00 Suomipopin haastattelu Sanomatalolla 11.00 lähtö Ruisrockiin 13.00 passien nouto ja hotelliin checkaus 15.00 siirtyminen alueelle 16.30-17.30 Icona Popin haastattelujen koordinointi 18-23 keikkojen katselua 23-00.15 Roope Salminen & Koirat haastattelut 01.30-02.30 Roope Salminen & Koirat –keikka, somepäivitykset Vesalan esiintyminen Elämä Lapselle –gaalassa sekä RHCP:n toinen Hartwall Areenan keikka 10-12 harjoitukset + soundcheck Metro Areenalla 13-15 artistin maskeeraus Warnerin toimistolla 16-18 kenraaliharjoitus Metro Areenalla 18-19 käynti Hartwall Areenalla, kultalevyjen jako RHCP:lle 20-22 Elämä Lapselle suorana Metro Areenalta, artistin kanssa paikan päällä loppuun asti Toimistopäivä 9.30-11.30 kotimaisen tuotannon viikkopalaveri 12-14 palaveri Ilta-Sanomien kanssa 14-15 viikottainen puhelinpalaveri Warnerin pohjoismaisten promojen ja markkinointipäälliköiden kanssa 15-18 mailin purkua, haastattelujen sopimista, kuvausaikataulujen säätöä

älyttömän lahjakkaiden ihmisten kanssa. Hän on saanut olla

esimerkiksi mukana Vesalan debyyttialbumin julkaisussa ja nähdä, miten heidän live-show'nsa muotoutuu. Tylsiä työpäi-

viä ei tunnu tulevan vastaan. Joskus saattaa jopa päästä tapaamaan maailmantähtiä ja omia idoleitaan.

- Mun tähän astisen uran siisteimpiä juttuja on varmaan

ollut, kun mä tapasin Red Hot Chili Peppersit. Se oli aika kova juttu mulle!

T

yö sisältää kokoaikaista reagointia musiikkiteollisuuden mutkiin. Spotifyn ja muuttuneen musiikki-

teollisuuden myötä työssä on kyettävä reagoimaan

nopeastikin trendeihin ja ilmiöihin, joita on välillä mahdoton

ennustaa. Esimerkiksi Suomen Spotifyn Top 50 -listalle nousi Warnerin artistin Sage The Geminin kappale ”Now and Later”, joka breikkasi Snapchatin kautta. Kappale on siis tuttu erääs-

tä Snapchat-filtteristä, jossa käyttäjälle ilmestyy siniset aurinkolasit, joista heijastuu rantamaisema.

K

amotskin sanoo olevansa yllättynyt, kuinka nuorena hän on löytänyt paikkansa työelämässä. Asiat ovat

loksahtaneet paikoilleen ja kaikella on ollut merki-

tyksensä. Ilman riskien ottamista irtisanoutuessaan myyntihommista tai ottaessaan palkatonta harjoittelua vastaan tie-

tämättä mihin se vie, ei hän olisi nyt tässä. Kamotskin kertoo tehneensä 15-vuotiaasta saakka töitä ja on myös oppinut, mitä tarkoittaa paskaduunit. Niiden töiden ansiosta hyvää duunia on helpompi arvostaa.

K

amotskin muistuttaa kuitenkin, ettei realiteetteja voi

unohtaa ja ettei välttämättä olisi nykyisessä työssään, jos raha-asioita ei harjoittelun ajaksi oltaisi saatu hoi-

dettua. Kaikilla ei ole ihan samanlaisia mahdollisuuksia vain

hypätä eri tilaisuuksiin. Samalla Kamotskin kannustaa veden-

jakajahetkien tullessa elämässä vastaan valitsemaan riskin, jos mahdollista. Enemmän ihmiset tuntuvat katuvan asioita, jotka jäivät tekemättä, kuin asioita jotka tuli tehtyä.

L P

opussa höpöttelemme vielä lempimuistoista TuKYllä ja

kauppiksessa. Nopeasti esiin nousee NESU, mercahengailu, hallitusvuosi, speksit ja tietenkin vuosijuhlat.

- Onhan se nyt selvää, että tässä maailmassa ei ole mitään

niin hienoa, kuin Turun KY:n sillis!

aljon on kyse määrätietoisuudesta, omista lähtökohdista, tuurista ja tietenkin uskosta itseen ja uskalluksesta

ottaa riski. Tällä hetkellä Kamotskin sanoo olevansa

tyytyväinen ja iloinen juuri tässä. Haaveena on mahdollisuus

30

KYliste. 4/16

olla tässä niin kauan, kuin haluaa. Unelmaduunissa. █


Onhan se nyt " selvää, että täs-

sä maailmassa ei ole mitään niin hienoa, kuin Turun KY:n sillis!

"

4/16 KYliste.

31


KAUPSU. 32

KYliste. 4/16

KAUPSUKUVIA


KYlisteen KaupSu-rastilla tehtiin alkusyksystä taidetta. Pyysimme rastillemme tulleita pupuryhmiä luomaan uudestaan jonkin ikonisen kuvan omalla tyylillään. Tässä taidonnäytteitä!

4/16 KYliste.

33


PL PL P ikkuvinkit

P ikkulaskiaiseen

106 000

TEKSTI IDA HAAPANEN

tavoitettua seuraajaa Facebookissa,

12 000

tilattua haalarimerkkiä, 5 000 kuppia ilmaista kaakaota, monta pulkkaa ja loppuun saakka hiottua mäkijoukkuetta villeine vekottimineen. Vuodesta

1991

järjestetty,

5500

opiskelijaa tänä vuonna

Pikkulaskiainen on jälleen täällä! Miten tästä kaikesta voi selvitä hengissä ja kunnialla, etenkin kun torstaina 9.2.2017

kokoava

pakkasta on aina yhtä luotettavan pitkäntähtäimen ennusteen mukaan jopa -8,2 astetta? Tässä tärkeimmät vinkit:

1 2

3

4

5

6

34

KYliste. 4/16

Välttääksesi hätäpäisen huutelun Facebookissa voit ostaa liput jo etukäteen promobileistä, joissa neljän jatkobaarin välillä saa pohtia rauhassa.

Vaikka jossain kohtaa iltaa siltä saattaa tuntua, vätköt eivät ole tänä päivänä hyvä idea. Jonoja välttävä lähtee baariin ajoissa ja vielä edistyneempi approilija noutaa toritoimistosta suorituskartan ja rannekkeen jo ennen mäkeen menoa.

Sonnustaudu sulojuhlaan sekä villasukilla että aurinkolaseilla, sillä sopiva pakkanen ja auringonpaiste ovat tapahtumassa lähes yhtä todennäköisiä kuin täydellinen kesäpäivä Ruississa.

Pro-somettajan luottokombo vara-akku + älypuhelimen käyttöön soveltuvat hanskat mahdollistaa päivittämisen lisäksi kaikkien kadoksissa olevien kavereiden tavoittelun puhelimitse.

Puolalanpuiston ympäristössä on kivoja kämppiä. Erityisen kätevää on omistaa siellä asuva kaveri juuri PL:n aikaan, jotta voi välttää bajamajoja ja hyödyntää siistejä sisäsaniteetteja. Ja kyllä, cash is king tässäkin kohtaa!


MAINOS

SUPERSANKARIKONSULTIN 10 TÄRKEINTÄ OMINAISUUTTA Konsultteja on karkeasti ottaen kahdenlaisia: asiantuntijakonsultteja sekä fasilitaattoreita. Esimerkiksi teknologia-asiantuntija voi olla luonteeltaan melkoinen mörökölli, ja silti menestyä erittäin hyvin – tekninen osaaminen on hänen markkinavalttinsa. Fasilitaattorikonsultti puolestaan auttaa asiakastaan näkemään metsän puilta ja tuo järjestystä organisatoriseen kaaokseen. Molemman tyyppisessä konsultoinnissa parhaiten pärjäävät supersankarit, jotka kasvavat rooliinsa ja taistelevat aina kohti erinomaisuutta omassa tekemisessään. Viidentoista vuoden empiirisen havainnoinnin pohjalta väitän konsultoinnin supersankarilta löytyvän seuraavia ominaisuuksia: 1. Mikki Hiiren uteliaisuus ja halu auttaa. Hyvää konsulttia

6. MacGyverin ratkaisukeskeisyys. Hyvä konsultti löytää rat-

vaivaa krooninen tiedonjano; tarve oppia uutta sekä halu auttaa

kaisun siinä vaiheessa kun muut vielä pähkäilevät, mistä lähteä

enemmän kuin puhuu. Hän ei tyrkytä samaa hyväksi havaittua

kentaa ja ylläpitää jatkuvasti omaa verkostoaan yrityksen sisällä,

asiakasorganisaatioita menestymään.

2. Frodon korvat ja Legolaksen ego. Hyvä konsultti kuuntelee

mallia kaikkialle, vaan kehittää yhdessä asiakkaan kanssa tilanteeseen parhaiten toimivan lähestymistavan.

3. Pokémonin monipuolisuus ja epävarmuuden sietokyky. Hyvä konsultti suorastaan nauttii siitä, että ei tiedä, mitä seuraavaksi on edessä. Hän kestää sen, että joinakin viikkoina töitä on kohtuuttomasti ja toisinaan taas liian vähän.

4. Peppi Pitkätossun moniosaaminen. Hyvä konsultti pystyy edistämään useita eri työvaiheita ja projekteja keskittyneesti ja limittäin.

5. Nikke Knattertonin analyyttisyys. Mikään määrä dataa ei ole liikaa ja hyvän konsultin maailma on täynnä kiinnostavia syy-seuraussuhteita.

liikkeelle.

7. Hämähäkkimiehen verkottumistaidot. Hyvä konsultti raasiakkailla ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

8. Sherlockin työetiikka. Konsultointi on raakaa työtä, joka vaatii aivojen lisäksi myös vankkoja istumalihaksia.

9. Transformerin sopeutumistaidot. Konsultti on aina ulkopuolinen, mutta osaa nopeasti omaksua asiakkaan kielen, kulttuurin ja jopa ulkonäön.

10. Seitsemän kääpiön yhteistyötaidot. Hyvä konsultti nauttii tiimityöstä, vaikka kokoonpanot vaihtuvat jatkuvasti.

Näitä supersankarin ominaisuuksia arvostamme vakaasti De-

loittella! Jos tunnistat kuvauksista itseäsi, kannattaa ehdottomasti harkita uraa konsultoinnin maailmassa.

Olemme yksi maailman johtavista asiantuntijaorganisaatioista ja palvelemme asiakkaitamme liikkeenjohdon konsultointiin, tilintarkastukseen, verotukseen, riskienhallintaan ja yritysjärjestelyihin liittyvissä asioissa. Meitä deloittelaisia on jo 244 000, joista Suomessa työskentelee 450. Menestyksemme ytimessä ovat huippuluokan osaaminen ja yhteistyön voima, joita tuemme coaching-kulttuurillamme. Meille on tärkeää ymmärtää jokaisen asiakkaamme liiketoimintaa ja ratkoa siihen liittyviä monimutkaisia haasteita asiantuntijuudellamme. Lue lisää meistä ja uramahdollisuuksistamme osoitteessa www.deloitte.fi.

Eva Tuominen Human Capital, Deloitte


A LU M N I N KY NÄ S TÄ

"Sivusta katsottuna auto näyttää kaksipyöräiseltä kulkuneuvolta" KUKA?

Nimi: Arto Valkama Ikä: 39 Valmistumisvuosi: 2005 Pääaine: Markkinointi Sivuaineet: Taloussosiologia, yritysjuridiikka Nykyinen titteli: Toimitusjohtaja, Turun kaupunginteatteri Oy Opiskeluajoista ensimmäisenä mieleeni tulee monta erinomaista luennoitsijaa.

Kauppatieteiden opiskelu antoi minulle ymmärryksen siitä, että sivusta katsottuna auto näyttää kaksipyöräiseltä kulkuneuvolta.

Jos saisin elää opiskeluaikani uudestaan,

lähtisin vaihtoon.

Päädyin nykyisiin tehtäviini, sillä olen alalla harvinainen. Olen loistava hahmottamaan kokonaisuuksia.

Olen huono häviäjä.

En kadu päivääkään sitä, että päädyin kaup-

pakorkeakouluun opiskelemaan.

Paras muistoni Parkilta on sumea.

Minut tekee onnelliseksi perhe, lapset, työ ja elämä ylipäätään.

Sitä kadun vähän, että suoritin opinnot turhan nopeasti.

Tulevaisuudessa haluasin vielä toimia yrittäjänä.

Turun KY merkitsee minulle yhteisöä, jossa toimiminen oli hyvää valmennusta työelämään.

Työssäni parasta on monipuolisuus, mahdollisuus kehittää toimintaa ja lopputuote eli teatteriesitys. Lopuksi haluaisin sanoa nykyisille opiskelijoille, että tulkaa teatteriin.

Tänään minulla on ohjelmassa lean-sparrausta Helsingissä. 36

KYliste. 1/16


Kun joulu on TEKSTI EMMI HÄMÄLÄINEN JA VARPU SOMERSALO KUVAT IDA HAAPANEN

Joulu lähestyy. Mitä se olisikaan ilman glögiä, joululeffoja ja lahjoja? No ei mitään! KYliste testasi puolestasi glögit, arvioi jouluelokuvat ja teki lahjaehdotukset. Viime hetken paniikin iskiessä tämä aukeama helpottaa.

Glogitasting Marlin perus

Blossa

Vaalea

Marlin perusglögiä löytyy joka kau-

Ruotsalainen vuosikertaglögi Blossa

Perinteisen glögin vaalea kaveri on

saatavilla oleva lajike. Ihan hyväähän

saattaakin olla aika olennainen asia,

tasoittaa makeutta huomattavan pal-

pasta näkyvältä paikalta ja se tuntuu

olevan useissa pikkukaupoissa ainoa

tämä on, mutta todella makeaa. Parasta

kai siis laimentaa sokerisuutta kyykkypunkulla.

Omatekoinen Kuinka idyllistä olisi tehdä itse omat

glögitarjoilut! Näin makeuttakin voi säädellä täysin uudella tavalla. Kanelilla

ja neilikalla pääsee jo pitkälle. KYlisteen tutkivat journalistit eivät testierään tällä kertaa kuitenkaan ryhtyneet.

ihastuttaa vuodesta toiseen upealla

designillaan. Vaikka pullon ulkokuori myös sen sisältö maistuu tänä vuonna oikein miellyttävältä. Voidaan olla mon-

taa mieltä siitä, tulevatko esittelytekstissä mainitut variksenmarjan ja savui-

suuden maut esille, mutta perinteisen

kaikessa

omenakanelimaisuudessaan

kivaa vaihtelua. Pieni tujaus terästettä jon. Laittakaa testiin, mikäli ‘tavallinen

glögi’ alkaa tulla korvista ulos, mutta mielesi tekee lämmintä juotavaa.

glögin ystävälle tämä on ehdotonta arjen luksusta.

"Parasta kai siis laimentaa sokerisuutta kyykkypunkulla." 4/16 KYliste.

37


Joululeffat Joulupukki ja noitarumpu

Yksin kotona

Love Actually

Tämän katsomisesta olikin vierähtänyt

Neljännesvuosisata takaperin valko-

Siirappia joulunodotukseen. Tämä leffa

piirustus lopulta esittikään? Shamaanin

olisivat olleet ratkaistavissa moneenkin

ta voi olettaa. Tenttistressi narikkaan ja

hyvä tovi. Siis oikeasti, mitä se joulupukin ja niiden kahden ipanan löytämä

kismiintynyt kielenkäyttö hymyilyttää

ja saamelaistanssi naurattaa. Eloisat

kankailla esitettiin elokuva pienestä

Kevin-pojasta, jonka elämän haasteet

kuuluu juurikin siihen hömppäkatego-

riaan, jota romanttiselta brittielokuval-

otteeseen nykyteknologian avulla. Entä

leffa pyörimään.

jos somekanavat lakkaisivat toimimas-

Kaikki yllämainitut tuhanteen ker-

roskien sekaan? Kerää koko porukka kasaan ja katso tämä nostalgiapläjäys.

joulu -kategorian alta löytyisi unohtuneita helmiä tai uusia tuttavuuksia!

ta tai lentolipun voisi oikeasti kadottaa

taan kulutettu? Kokeile, jos Netflixin

Lahjat Antimaterialistille

Isälle

Tyttöystävälle

Aina ei tarvitse antaa lahjaksi materi-

Jos iskä on löytänyt paketistaan vuosi

Tosi vaikea. Kaikki on joko geneeristä,

läheistä puhelinsoitolla tai sävellä vas-

jakortti Flowparkiin tai risteilylle! Hy-

animaatiot ja J. Karjalaisen reteä renkutus ovat todellakin sen vajaan tunnin arvoisia, jonka leffa elämästäsi syö.

aa, eivätkä kaikki halua roppakaupalla

krääsää nurkkiinsa. Muista kaukaista

taanottajalle oma sinfonia. Luonnonvaroja vähänlaisesti verottavina lahjoina

toimivat kortit ja itse tehdyt leipomukset. Toki materian voi myös kohdistaa jollekulle tarvitsevaiselle eettisten lahjojen muodossa.

vuoden perästä sukat, niin vaihtoehtona voi olla jokin elämys – vaikkapa lah-

vänä lahjana voi toimia myös leppoisa

lautapeli, jota voidaan pelata koko perheen voimin kaikkien ollessa kerrankin saman katon alla.

"Entä jos somekanavat lakkaisivat toimimasta tai lentolipun voisi oikeasti kadottaa roskien sekaan?"

38

KYliste. 4/16

vähän vääränlaista tai liian hempeää. Onnea vaan tämän kanssa.


KY L I S TE TE S TA A

Irti some sta Yhteiskunnassa, jossa kännykän hukkaaminen koetaan isommaksi asiaksi kuin neitsyyden menettäminen, on hyvä välillä pysähtyä miettimään, mikä elämässä onkaan tärkeää. Päätimme testata, millaista on irtautua nykyajasta ja sosiaalisesta mediasta viikon ajaksi. TEKSTI HETA PIRTTIJÄRVI KUVITUS EEVA SALEVA

4/16 KYliste.

39


KY L I S TE TE S TA A Pirrr pirrr pirrr, puhelimeni herätyskello soi. Tiedän, että tänään on paljon tehtävää, mutta sen vuoksi kello soikin 15 minuuttia aikaisemmin, jotta voin selata läpi Instagramin, Facebookin ja Snapchatin. Yön tapahtumien päivittelyn jälkeen voin nousta, lähteä aamulenkille, syödä aamupalan ja ottaa kännykän käteen. Päivän aikana teen tämän viimeisen liikkeen noin viisikymmentä kertaa. Hei, olen Heta ja olen someaddikti. Luen blogeja, kommentoin ihmisten julkaisuja, lisäilen omia postauksia, lähettelen ystävilleni Snapchat-filtterein varustettuja kuvia ja muuten vain selaan Instagramin etusivua liian monta minuuttia (okei, tuntia) päivässä. Kun kerroin ystävilleni, että pidän somevapaan viikon, sain kommenteiksi “Ai SINÄ?”, “Tän mä haluun nähä” ja “Hah, et muuten varmaan pysty”. Challenge accepted.

Päivääni ei helpottanut se, että sain Facebookilta sähkö-

postin: “Sinulla on 21 uutta ilmoitusta, kaksi uutta viestiä ja

kolme uutta tapahtumakutsua”. Miten voikin olla niin kiduttavaa huomata, että jotain jännää on nyt tapahtumassa, mutta ei saa tietää, mitä!

Tunsin itseni mestarihuijariksi, kun keksin, että ehkä

poikaystäväni voi käydä katsomassa Facebook-viestini siltä

varalta, että siellä on jotain tärkeää. Kuulemma se olisi kuitenkin ollut huijausta.

Päivän lopuksi iPhonessani oli vielä 54% akkua, kun

yleensä en kestä edes yhtä iltapäivää lataamatta kännykkääni. Jotain hyvää siis tästäkin.

Päivä 3

Kolmantena päivänä kävin ystävieni kanssa lounaalla, enkä

Päivä 1 Maanantaiaamuni alkoi normaalisti, kunnes otin rakkaan

iPhoneni käteeni ja tajusin, että vuosien tapa on tänään rikottava. Menin hämmentyneenä aamupalalle ja en oikein tiennyt

mitä tehdä kännykälläni, joten laitoin sen pois huomatakseni kirkkaan sinisen taivaan. Ensimmäinen ajatukseni oli: “Tästä pitää ottaa Snapstory!” Kun en enää löytänyt Snapchat-appia

puhelimestani, hyväksyin, että on vain pakko nauttia säästä omin silmin ennen kuin lähden kauppakorkealle.

Luennolla istuessani kuitenkin tapahtui jotain, joka avasi

silmäni. Yhden tylsän puolitoistatuntisen aikana otin kännykän käteeni kuusi kertaa. Olen aina tiennyt, että teen tällä

kyseisellä luennolla usein jotain aivan muuta kuin kuuntelen, mutta en ollut koskaan konkreettisesti tajunnut, miten

ajatellut puhelintani, kunnes ystäväni kysyi, olenko nähnyt

Reetan lisäämää kuvaa PeIsKältä. “Eiku ainiin…”, hän nauroi, kun muistutin, etten ole edes avannut Instagramia. Sosiaa-

linen media on niin läsnä kaikkien meidän elämässämme, ettemme edes tajua, kuinka monessa keskustelussa se tulee huomaamattakin puheeksi.

Olen aina ollut se, joka näyttää kaikille ensimmäisenä

uuden kuvan, Vinen, memen tai YouTube-videon. Oli todella

outoa olla nyt se, joka ei tiedä mistään mitään. En ollut ollut kuin kolme päivää pois “loopista”, enkä tiennyt uudesta

snäppifiltteristä tai hauskasta videosta, jossa australialainen

mies selostaa kissan ja rukoilijasirkan välisestä taistelusta. Toisaalta, en tiedä onko niin vakavaa jäädä näistä paitsi.

Päivä 4

paljon siitä ajasta käytän esimerkiksi puolituttujen koirien

Neljäntenä päivänä pystyin rehellisesti sanomaan, että so-

tunteen siitä, etten ole nähnyt ystävieni kuvia ja postauksia.

sivustojen etuseiniä.

kuvien katseluun.

Mennessäni nukkumaan tunsin ihmeellisen ahdistuksen

Entä jos ystäväni Australiassa on käynyt hyvällä keikalla tai

jos vaikka vaihtovuoden aikainen host-isoisäni on taas lait-

tanut viestiä Facebookissa siitä, että heillä sataa lunta? Eikö se ole epäkohteliasta, etten vastaa tai kommentoi asiaa? Pääsin lopulta kuitenkin nukkumaan – puoli tuntia aikaisemmin kuin yleensä.

Päivä 2

Toinen päivä ei ollut yhtään helpompi kuin ensimmäinen.

Otin jatkuvasti puhelimen käteeni ja koska en voinut selailla

sosiaalista mediaa, selasin kuntosalini etusivua, kiinankieli-

siä h&m-työnhaku-sivuja ja artikkelia aiheesta “miten tehdä hyvä maksalaatikko”. Kännykkäriippuvuus ei ole vitsi.

40

ottanut kännykkääni laukun pohjalta kertaakaan. En edes

KYliste. 4/16

meaddiktioni oli hävinnyt – ainakin osittain. Pystyin opiske-

lemaan viisi tuntia ilman, että selasin muiden kuin Moodlen

Instagramilta tuli sähköposti: “Hei, et ole kirjautunut si-

sään vähään aikaan. Sinulla on kolme uutta tykkäystä, kaksi uutta kommenttia ja neljä seurauspyyntöä.” Olisiko kohta kulunut jo viikko?

Päivä 5

Kävin ystäväni kanssa Helsingissä kahvilla ja oli jotenkin vapauttavaa, ettei tarvinnut kertoa koko maailmalle tekemisistäni. Pystyin aidosti nauttimaan ystäväni seurasta ilman, että täytyi laittaa siitä kuvaa Snapchattiin tai Instagramiin.

Viidennen päivän kohdalla kuitenkin tajusin, että minul-

la on enää muutama päivä, kunnes saan katsoa taas viestini. Tuntui kuin pikkulapselta, joka odottaa joulua.


KY L I S TE TE S TA A

Päivät 6 ja 7

Ilmoitukset olivat kuitenkin turhia “tökkäyksiä” Faceboo-

Viikonloppuna oli niin paljon tekemistä, että välillä jopa

kissa ja kutsuja tapahtumiin, joihin en kuitenkaan mene.

oli silloin, kun odotin pääsykokeiden tuloksia. En meinannut

Nyt on kulunut muutama päivä siitä, kun sain taas niin

unohdin, etten saa kirjautua lempisivustoilleni. Viimeisenä päivänä oli kuitenkin samanlainen olo, kuin mikä minulla

Avattuani Snapchatin katsoin puolituttujen selfieitä ja ruokakuvia ja ajattelin: “Tätäkö minä niin odotin koko viikon?”

saada unta, kun ajattelin vain, että huomenna se tapahtuu!

sanotusti elämäni takaisin. Olen katsellut mediasivustoja

Minua hävettää edes myöntää, mutta valvoin sinnikkääs-

kuva Instagramissa. Olen kuitenkin tullut siihen johtopäätök-

Huomenna, pitkän odotuksen jälkeen saan tietää sen, mitä olen odottanut.

selvästi vähemmän kuin ennen, mutta on kuitenkin ihanaa

saada tietää, kuka laittaa viestiä, ja nähdä se Reetan lisäämä

ti siihen asti, kunnes kello oli 00.00. Silloin avatessani appit

seen, että ehkä elämästä selviää ihan hyvin myös näkemättä

nut.

lounaaksi. █

tuntui kuin kivi olisi vyörähtänyt sydämeltäni, kun näin ne

viestit ja ilmoitukset, joiden sisältöä olin koko viikon pohti-

miten vaihtovuoden aikaisen koulun lacrosse-joukkueen viikonlopun pelit menivät tai mitä puolituttu on tänään syönyt

"Oli todella outoa olla se, joka ei tiennyt mistään mitään."

"Olisiko kohta kulunut jo viikko?" 4/16 KYliste.

41


R E F L E C T I V E E S S AY

Thoughtful music prevails in the post-truth era TEXT BY AKSEL HERMANSON

As the election was looming ahead just one week away, I was

listening to ”30 songs for 30 days”, a playlist consisting of 30 musicians bashing Donald Trump and his hateful ideology. It

made one ponder the significance of politically charged music, and its influence on society today.

Ever since the surging of pop-culture, music throughout

decades has reflected the times and provided criticism of societal problems. Whether it was the anti-war idealism of the 60´s, the punk and anarchy of the 70´s, or the fight against

racial- and sexual discrimination of today, music has always provided a voice for everyone from different walks of life and social status.

Music is an effective platform for expressing views and

feelings because melody has a special effect on the human

psyche. Unlike other forms of art, music can be easily acces-

sible and casually enjoyable. That is why it can reach such huge audiences. I greatly enjoy politically charged music. That doesn´t mean I have to relate to, or even agree with the

message. The importance of music is that it can make the listeners think and weigh in on the subject, whether they agree with it or not.

In 2016, societal views and ideology are still valued in mu-

sic as much as ever. Popular superstars such as Beyoncé and Kendrick Lamar have recently made decade-defining musical

projects in Lemonade and To pimp a butterfly, both of which bear strong themes in racial inequalities and self-empower-

42

KYliste. 4/16

ment. I for one was happy to see Bob Dylan, a legendary musician and an inspiring lyricist, receive the Nobel literature prize for his lifetime work.

Having said that, not every musical piece with a message is

good. The truth is far from it, as songs with pretentious or forced political messages make up for very cringe-worthy and corny music. The likes of Macklemore and Nickelback would be better off sticking with their pop-tunes instead of making

songs with generic meanings. As described above, there is a

fine line between a thought provoking social critique and just a plain cliché.

Record labels have the financial motive not to alienate

some listeners with polarizing topics. Because of this the mu-

sic that reaches the masses has traditionally been dumbed down not to offend anyone. That is why I´m glad to see the

rise of Indie artists in an era where anyone can share their thoughts on the internet. Accompanied by some fine tunes and rhythmic beats, of course.

The weekend following Trump´s election, millions of Ame-

ricans tuned in to Saturday Night Live, a traditional American

Sketch comedy show. The show which had previously used the 2016 election as a punching bag for countless jokes now

had Kate McKinnon, posing as Hillary Clinton, perform a rendition of Leonard Cohen´s Hallelujah. This beautiful perfor-

mance honored the late great musician while using humor to encourage unity and hope to a nation ever so divided. █


Kaikissa meissä

TEKSTI RIIA TOIVONEN KUVAT HENNA KAINULAINEN

aleksi huttunen, 6. vuosikurssi pääaine kv "eli se jaloin kaikista"

1. Taidetta on kaikki se mikä menee ymmärryksen yli.

2. Tein lumienkeleitä Tuomiokirkon edessä eräänä yönä.

Se meni yli ymmärryksen.

3. Hyvä taide liikuttaa, huono taide ei herätä mitään tunteita 4. Eikö se van Gogh ole joku taiteilija? Olisin se.

Väitetään, että Turun kauppakorkeakoulussa kuolee se vähäinenkin luovuus. KYliste ei kuitenkaan usko tähän väitteeseen, joten selvitimme, mitä luovia mieliä koulumme käytävillä kulkee. Gallup sai vastaajat pohtimaan tarkasti ja pitkään, mitä taide heille merkitsee.

tiina määttä, 2. vuosikurssi pääaine markkinointi

1. Taide on monipuolista ja pohdiskelevaa. Taide on subjektiivinen kokemus. 2. Maalasin muutama viikko sitten jotain. Maalauksen sisältö jääköön salaisuudeksi.

3. Hyvä taide herättää tunteita, huono taide yrittää liikaa. 4. Kaikki taiteilijat ovat enemmän tai vähemmän hulluja...

Olisin ehkä koreografi Reija Väre.

44

KYliste. 4/16


asuu pieni taiteilija joona uusitalo, 2. vuosikurssi pääaine johtaminen & organisointi 1. Taidetta on kaikki luova ja abstrakti. Taide on aistien havainnoimaa. 2. Maalasin viime viikolla joulukortteja vesiväreillä. Aika vähän tuli lähetyskelpoisia kappaleita. 3. Hyvä taide herättää ajatuksia, huono taide on mitäänsanomatonta. 4. Olisin Salvador Dali.

1. Mikä on mielestäsi taidetta? 2. Milloin olet viimeksi itse tehnyt taidetta? Mitä teit? 3. Millaista on hyvä taide? Entä huono? 4. Kuka taiteilija olisit?

esko kukkasniemi, ruotsin kielen ja liikeviestinnän lehtori 1. Riittää, että joku kokee jonkun asian taiteeksi. Silloin taide voi olla mitä vain. 2. Kaikkea olen tehnyt, mutta en kutsuisi sitä taiteeksi. 3. Hyvä taide saa sen kokijalle hyvän olon. Huono taide taas saa kokijan voimaan pahoin.

4. Olisin joku säveltäjä.

4/16 KYliste.

45


VÄ R I T E T T ÄVÄ A L F A K Y L T E R I

46

KYliste. 4/16

Tuo väriä alfakylterin elämään!

KUVITUS EEVA SALEVA


Etsimme kylteriä. Löysimme perheyrittäjän. Johannes Hanhirova osakas ja hallituksen jäsen, Pörhön Autoliike Oy, HHJ, SHSn hallituksen pj

Suomen Ekonomiliitto SEFE on nyt Suomen Ekonomit. Olemme ekonomien ja alan opiskelijoiden, kyltereiden, palvelu- ja etujärjestö. Ennen kaikkea Ekonomit on yksilöiden yhteisö, jossa kohtaavat lukuisat eri alojen osaajat – ekonomeja työskentelee lähes 5000 tehtävänimikkeellä. Siksi Ekonomit on enemmän. Liity joukkoon: ekonomit.fi


MEEMIT. 48

KYliste. 4/16


KOLUMN I

No new ideas, no business One would think we only need creativity when we are When I was a kid at arts class I was jealous at others playing an instrument, painting and maybe cooking. who would prepare their masterpiece in no time. Even Then again, we need it in every aspect of our daily life now I envy people who find creating new things fun, and specially as business students. We have to know how easy and quick. Being creative can sometimes be a pain to create new ideas and form valuable solutions in our in the ass and it is sometimes stressful that we are evawork from scratch. Not always an easy job. luated on how well we use our imagination in university Creativity is described as the ability to see associacourses, business and in life in usual. tions between things, think outside the Luckily no one is born creative – even box and develop unusual ideas and practiDa Vinci and Steve Jobs have questioned "Luckily no one is ces out of our personal experience. Lucki- born creative – even their work and had their bad days. Howely in our case we are challenged to try out Da Vinci and Steve ver, these guys had ambition and were flenew things in almost every course at TurJobs have questio- xible, risk-taking, curious and pushed to ku School of Economics – just think about ned their work and break boundaries. By reading more, learthe case studies, marketing projects and had their bad days." ning new cultures and talking with diffebusiness strategy plans we prepare. The rent people we can all develop ourselves challenges we get give us valuable experience and help and boost our own creativity. Let’s challenge each other us inspire innovations. and do so. In fact, up to 82 % of companies believe in the conPeople tell that one’s creativity is at its peak when the nection between creativity and business results and acbrain is most active, others tell it peaks at our least opcording to an IBM study in 2015, creativity is now the timal times when hungry or in a hangover. I do suggest most valued quality in a leader. Hence in the future the beginning with the first option. ability to express our creativity through our projects will be even more important for us when we are decisionmakers.

AINO AHO Master's student International business

4/16 KYliste.

49


TAKASI VUN KOLUMN I

MATEMATIIKKA JA TAIDE Matematiikka ja taide yhdessä tuovat ensiksi mieleeni tie-

sisältämä 5-symmetrisyys.

assa. Ruudukon käyttö ikään kuin huipentui Rene Descar-

toistuva rakenne, jossa olisi loputtomasti 7, 9, 11, 13 jne.

teellisen visualisoinnin. Ruudukko ja haarautuva puu ovat

vanhimpia visualisointeja inhimillisen kulttuurin historitesin vuonna 1637 keksimään ajatukseen matemaattisesta suorakulmaisesta koordinaatistosta. Haarautuvaa puuta

käytettiin jo 1000-luvulla kuvissa, jotka esittivät Jeesuksen polveutumista kuningas Daavidin isästä Iisaista (Iisain puu). Haarautuvaa puuta käytti myös an-

siokkaasti Charles Darwin vuonna 1859 julkaistussa kirjassaan lajien synnystä.

Entäs nyt, kun matematiikka ja taide

käsitetään täysin erillisiksi maailmoiksi ja eri ihmisten työsaraksi? Meillä täällä Suo-

messa on kaksi taiteilijaa, jotka enemmän

tai vähemmän käyttävät taiteessaan mate-

symmetrioita.

Kyllä on, ja tänä vuonna hän julkaisi yhdessä Turun yli-

opiston matematiikan professori Jarkko Karin kanssa tieteellisen artikkelin asiasta diskreetin laskennallisen geo-

"Entäs nyt, kun matematiikka ja taide käsitetään täysin erillisiksi maailmoiksi ja eri ihmisten työsaraksi?"

matiikkaa. Ensinnäkin performanssitaitei-

metrian julkaisussa. Maalari Rissanen tekee lähes abstraktia maalaustaidetta seinille. Se on staattista taidetta ja dimensioltaan kokonaislukuajattelua. Optimisti taas tekee dynaamista taidetta

vastakohtana tälle ajattelulle ja on itse teos. Matemaattisessa kaaosajattelussa ei ole kokonaislukudimensiota vaan

murtolukudimensio. Fraktaaligeometria

lija Irma Optimisti, joka on kaoottisten dynaamisten sys-

on tämän ajattelun kaunis muoto.

kirjan teorianaan matematiikka. Rissasen lähtökohtana on

vä taiteilija lähtee rakentamaan teostaan pitkälti matema-

teemien tutkija, ja toiseksi kuvataiteilija (maalari) Markus

Rissanen, joka on juuri tehnyt kuvataideakatemiaan väitösenglantilaisen fyysikon Sir Roger Penrosen 1970-luvulla

löytämä äärettömän tason jako, joka on jaksoton eikä pe-

rustu enää neliöön. Penrosen rakenteen merkitys on sen

Irma Luhta talousmatematiikan lehtori

50

Taiteilija Rissanen sekä maalatessaan että (matemaat-

tisesti) ajatellessaan mietti, olisiko mahdollista kehittää

KYliste. 4/16

Matematiikka ja taide elävät kuitenkin hyvin erilaisina

ihmisten ajatuksissa. Matematiikkaa päässään pyörittele-

tiikan lähtökohdista. Lopputulos voi olla sitten ihan mitä

vaan, sehän on kaoottisen systeemin ominaisuus, herkkä alkutilalle.


ELEGANCE BY NIGHT

E E R I K I N K AT U 1 0

• T U R KU • R A F L A A M O. F I


Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta Turun KY!

© 2016 Ernst & Young Oy. All rights reserved.

EY tarjoaa monipuolisia uramahdollisuuksia tilintarkastuksen, konsultoinnin, veropalveluiden, yritysjärjestelyiden ja liikejuridiikan parissa. Uusi vuosi 2017 on uusi mahdollisuus liittyä ey:läisiin! Haemme keväällä traineeta ja vastavalmistuneita − tule rakentamaan kanssamme parempaa työ- ja liike-elämää sekä toimivampaa maailmaa! Tutustu meihin osoitteessa ey.com/fi/careers EY Suomi Urasivut

@eyficareers

KYliste 4/16  
KYliste 4/16  
Advertisement