KYliste 1/22

Page 1

1 | 22


Sisällys.

5 6 9 10 12 14 16

2

KYliste. 1/22

PÄÄKIRJOITUS ALKUPALAT

Pakinainen Kuin kaksi marjaa Kulttiksen kanta

KYLLIN HYVÄÄ

VIESTINTÄTIIMI 2022 ESITTÄYTYY

KYLISTE KYSYY

MOTIVAATIOTA VAI EI –BATTLE Henri Autio & Toni Helin APUJA AIKAISIIN AAMUIHIN Kalle-Tapio Kähkönen


1 | 22

18 20 24 26 30 32 36

MAIKIN MUMMOKULMA Mike Valtonen HALLITUS 2022 ESITTÄYTYY

SYKSYN 2021 TAPAHTUMIA

KOVILLA TAVOITTEILLA KALLIS HINTA? Heta Tuominen ALUMNIN KYNÄSTÄ Elias Ruutti RESEPTINURKKAUS: PURJOPASTA Oliver Räsänen KEVYTTÄ KIVAA


WA L L O F FA M E

TO I M I T U S KYliste on meidän kaikkien rakas printtimediamme. Kuka vain Turun KY:n jäsen voi päästää sisäisen sisällöntuottajansa valloilleen vaikkapa räpsäisemällä yhden valokuvan tai raapaisemalla viiden sivun haastattelun. Toimituksen kokoonpano vaihtelee numeroittain. Tätä lehteä ovat olleet mukana tekemässä nämä ihanat tyypit:

PA K I N A I N E N L A U N O I STO HENRI AUTIO TO N I H E L I N KULTTIS M I K E VA L T O N E N AIDA VELLAMO K A L L E - TA P I O K Ä H KÖNEN H E TA T U O M I N E N ELIAS RUUTTI OLIVER RÄSÄNEN L U M I A A L T O - S E TÄ L Ä

4

KYliste. 1/22


PÄ Ä K I RJ O I T U S

Kukkokiekuu! Jos jaotellaan ihmiset aamu- ja iltaihmisiin, olen ehdottomasti jälkimmäinen. Voin nukkua puoleen päivään ongelmitta, enkä todellakaan herää aikaisin aamulla, ellei ole pakko. Pakon lisäksi herätyskello pirisee aamulla myös, jos jokin asia todella motivoi. Viime kesänä heräsin kukonlaulun aikaan töihin, ja kiitos liukuvan työajan, lähdin viettämään vapaaaikaa iltapäiväkahvien aikaan. Vapaa-aika motivoi. Myös hiljattain päättyneet olympiakisat motivoivat paatuneimmankin iltaihmisen nousemaan ylös kello neljä aamuyöllä katsomaan hiihtoa. Ja kyllä kannatti! Omia toimintatapoja voi rikkoa motivaation tuoman energian avulla. Haastankin jokaisen lukijan miettimään, missä piilee oma motivaation lähde. Tässä numerossa kantavana teemana on motivaatio. Koulumme alumni Elias Ruutti paljastaa motivaation lähteensä, Maikin Mummokulmassa käydään läpi kesätöihin liittyvää hakurumbaa, ja KYliste KYsyy lukijoilta vinkkejä opiskelumotivaation ylläpitämiseen. Tässä numerossa saamme myös lukea tutkija Heta Tuomisen kirjoituksen motivaatiosta ja opiskelusta.

Vuoden ensimmäisen KYlisteen myötä kerrottakoon, että toimituksessa hääräävät tätä nykyä viestintävastaava Kiran johdolla Anna, Ida, Saara ja Stella. Uusi toimitus ja KYliste toivottavatkin lukijoilleen mahtavaa lopputalvea ja antoisia lukuhetkiä!

Saara Laine 1/22 KYliste.

5


A L KU PA L AT

pa k i n a i n e n Palstallamme kirjoittaa salanimi PAKINAINEN

Sivistyssanakirjasta lainattua: " Pakina. Lyhyt humoristinen (tav. ironinen tai parodinen) kirjoitelma sanomalehdessä tms.

Esimerkiksi: Poliittinen pakina. Murrepakina. Radiopakina. Kokoelma Ollin pakinoita. < https://www.suomisanakirja.fi/pakina>, haettu 1.3.2022.

NATO Kodit Oy Vapaana olevat asunnot: Kiinamyllynkatu 48 Charlie Turku, Keskusta 60m2, 3h+kk Hinta 850 €/kk (+2 % vuosittaisesta kontribuutiostasi Bruttokansantuotteeseen)

Tämä aivan kampusalueen kupeessa oleva uudiskohde on niin uusi, ettei tienpätkäkään ole ehtinyt vielä valmistumaan. Kohde

sopii erityisen hyvin esimerkiksi opiskelijoille, sillä matkaa yliopiston päärakennukselle on alle yksi klikki, keskustaan noin kaksi klikkiä ja juna-asemalle noin 2,5 klikkiä. Erityisen hienon kohteen sijainnista tekee se, ettei Ahvenanmaalle kohteesta kestä ollenkaan niin kauaa kuin esimerkiksi Virosta, Puolasta tai Saksasta!

Asunnosta löytyvät kaikki läntiset mukavuudet, joita ei vielä läheskään jokaisesta kodista löydy, kuten juokseva vesi, lämmitys, vapaat vaalit ja yhtäläiset ihmisoikeudet. Näiden perusoikeuksien lisäksi asunnossa on lattialämmitys, lasitettu parveke ja pyykkitorni vakiovarusteena. Käytössäsi on myös asukkaille yhteisiä etuja, kuten kuntosali, uima-allas, sauna ja ampumarata. Kohteessa on ympärivuorokautinen vartiointi, jonka toteuttaa paikallinen turvallisuuspalveluyritys. Kohteen katolla on turvallisuutta lisäämässä Phalanx CWIS ilmatorjuntajärjestelmä. (HUOM: Allekirjoittaessasi vuokrasopimuksen sinusta tulee automaattisesti sotilasliitto NATOn kevytjäsen. Tämä saattaa velvoittaa sinua mm. osallistumaan maailmanlaajuisiin kriisinhallintatehtäviin ja/tai avunantoon 5. Artiklan mukaisesti.)

Katso allaolevalta kartalta kohteen loistava sijainti:

Lisätietoja kohteesta saat Asumisasiantuntijoiltamme: J. Stoltenberg

stoltenberg@nato-homes.com

J. Biden biden@nato-homes.com

NATO? OTAN! – Äänestä jaloillasi itsesi turvaan.

6

KYliste. 1/22


A L KU PA L AT

Kuin kaksi marjaa Tiedätkö kaksi kuntalaista, jotka ovat kuin kaksi marjaa? Tai vaihtoehtoisesti, tuleeko mieleesi kuntalainen, jolla on julkkiskaksoisolento? Lähetä vinkkisi osoitteeseen kyliste@tuky.fi

1/22 KYliste.

7


Nosta jäsenyytesi uudelle tasolle

KylteriPlus Kun kuulut paikkakuntasi opiskelijayhdistykseen, olet samalla veloituksetta Ekonomien opiskelijajäsen. Voit nostaa opiskelijajäsenyytesi uudelle tasolle hankkimalla KylteriPlus-paketin, joka avaa sinulle tukun lisähyötyjä vain 25 eurolla/vuosi.

KylteriPlus

+ Henkilökohtainen uravalmennus

Laajemmat palvelut ja edut jo opiskeluaikana.

+ Laaja pääsy valtakunnallisiin ja

Lue lisää ja osta: ekonomit.fi/kylteriplus

+ Vastuu- ja oikeusturvavakuutus paikallisiin tapahtumiin + Kauppalehti VIP (printti, digi, Optio ja Fakta) ja Talouselämä Digi


K Y L L I N H Y VÄ Ä

Moti Motivaatio! Mikä maaginen sana! Tällä ihanalla taikavoimalla saa tehtyä kymmenien sivujen pituisia koulutöitä ja käytyä joka aamu lenkillä. Mikään ei ole mahdotonta, niin kauan kun motivaatio löytyy! Mistä se löytyykään? Äh, ei löydy.

Motivaatiosta usein ajatellaan, että se on vain tahdonalainen asia, joka voi yhtäkkiä tupsahtaa kulman takaa elämään ja helpottaa asioita. Niinhän motivaatio ei oikeasti toimi. Helpoin tapa motivaation löytämiseen on tekemisen ja onnistumisen tunteiden kautta. Kymmenien sivujen pituiseen koulutyöhön voi löytyä motivaatiota, kun pääsee alkuun. Selvitä hieman aiheesta ja kenties kiinnostut. Kirjoita sivu ja huomaatkin, ettei se ollutkaan niin hirveää. Toinen hyvä tapa löytää motivaatiota on toisten tuki. Usein toisten näkemykset auttavat hahmottamaan itsekin tilanteen paremmin ja löytämään uutta intoa ja ratkaisuja. Henkilökohtaisesti olen huomannut, että kaikki sparrailu on aina auttanut motivaation löytämiseen, ainakin hetkellisesti. Sparrailua voi harrastaa kaverien, tai vaikkapa opettajien kanssa. Kylteriplussan kanssa voit myös sparrailla Ekonomien uravalmentajien kanssa. Siitä on oikeasti ollut allekirjoittaneelle hyötyä.

Itselleni motivaation kannalta on ollut hyväksi kahden P:n sääntö. Priorisoi ja paloittele. Mieti, mikä on tärkeintä, ja pilko suuret tavoitteet pienemmiksi välitavoitteiksi. Näin saat myös silloin tällöin onnistumisen tunteen, kun saavutat välitavoitteesi. Kuitenkin kaiken kaikkiaan motivaatio on helpointa pitää yllä, kun pidät mielessä, miksi teet asioita. Vaikka LRYB ei kiinnostaisi tippaakaan, muista sen olevan osa suurempaa kauppatieteiden maisterin kokonaisuutta. Ja vaikka dedikset vyöryvät päälle, yritä olla itsellesi armollinen ja muista, ettei tämä ole niin vakavaa. Jaxuhaleja <3 -Lauski

Launo Isto Kylteriyhdyshenkilö launo.isto@ekonomit.fi

1/22 KYliste.

9


Viestintätiimi 2022 esittäytyy Saara Laine Nimi: Saara Laine Pääaine ja vuosikurssi: Markkinointi ja 4. Mikä innosti hakemaan viestintätiimiin: Olen jo aikaisemmin kirjoitellut KYlisteelle juttuja, ja tuntui kiinnostavalta päästä tuottamaan lehteä alusta pitäen. Mielenkiinnolla odotan, mitä kaikkea ehtii oppia viestinnästä vuoden aikana! Joku hauska/yllättävä fakta itsestä: Tällä hetkellä teen KYlistettä Norjasta käsin! Vinkkinä vaan kaikille, vaihto ei estä viestintätiimiin hakemista :)

anna immo Nimi: Anna Immo Pääaine ja vuosikurssi: Kansainvälinen liiketoiminta, 1. Mikä innosti hakemaan viestintätiimiin: Olen aikaisemmin ollut mukana tekemässä pariakin verkkolehteä toimittajana, mutta KYlisteessä kiinnosti erityisesti sen painettu muoto ja visuaalisuus sekä kaiken tekeminen alusta asti. Joku hauska/yllättävä fakta itsestä: Olen sekä koira- että kissaihminen; perheessäni on aina ollut koiria, mutta jos nyt valitsisin lemmikkiä itselleni, ottaisin todennäköisesti kissan.

10

KYliste. 1/22


ida grundström Nimi: Ida Grundström Pääaine ja vuosikurssi: Taloustiede ja 1. Mikä innosti hakemaan viestintätiimiin: Olen tehnyt aikaisemmin paljon erilaista grafiikkaa ja valokuvannut. Koen, että minulla on paljon annettavaa viestintätiimiin, sekä halu kehittää itseäni vielä lisää näillä osa-alueilla. Joku hauska/yllättävä fakta itsestä: Harrastan kuntosalilla treenaamisen lisäksi twerkkausta :D

Stella Kanerva Nimi: Stella Kanerva Pääaine ja vuosikurssi: Kansainvälinen liiketoiminta, 2. Mikä innosti hakemaan viestintätiimiin: Olen aina mielelläni lukenut KYlistettä ja ihaillut sen kaunista, visuaalista ilmettä. Uuden luominen ja itseni kehittäminen innostivat hakemaan mukaan viestintätiimiin! Joku hauska/yllättävä fakta itsestä: Lapsuudenkotini ikkunasta näkyy vanha sikala!

1/22 KYliste.

11


KYliste KYsyy

KYliste KYsyy

TEKSTI: VIESTINTÄTIIMI JA KYLISTEEN INSTAGRAM-SEURAAJAT

Vuoden ensimmäisen KYlisteen teemaksi valikoitui motivaatio. Siksi kysyimmekin KYlisteen instagramissa @kyliste seuraajiltamme vinkkejä hyvän opiskelumotivaation ylläpitämiseen, ja tällaisia vastauksia saimme. "Omien tavoitteiden hahmottaminen luo motivaatiota"

"Kavereiden kanssa opiskelu"

"Luennon kuuntelu lenkillä luonnon helmassa"

"Aikataulutus ja itsensä palkitseminen"

"Pitää tunnistaa tilanteet, "Lähestyvät deadlinet. joissa omia rajoja Timantit syntyy aina paineen alla"ja oikeuksia ei kunnioiteta, ja niistä tilanteista pitää lähteä." "Flipd-sovellus"

12

KYliste. 1/22


1/22 KYliste.

13


i e i a v a t o i t a a v i t Mo TEKSTI HENRI AUTIO JA TONI HELIN

-battle

Henri ja Toni juhlistavat kolmatta vuottaan KYlisteen palveluksessa kahdella näkökulmalla motivaatiosta. Joskus aloittaminen

voi tuntua tärpätin juonnilta ja toisinaan se johtaa nopeaan flow-hurmokseen. Tunnistatko itsesi Henrin tai Tonin teksteistä? Voiko productivity-sekamelskasta oppia vielä jotain uutta? Tässä tekstissä ei pakkosyötetä pomodoroa.

Otsikko tähän

E

n löytänyt motivaatiota otsikoida tätä tekstiä. En meinannut löytää motivaatiota edes kirjoittaa tätä tekstiä. Etsin sitä kaikkialta mutta lopputulos on maitokahvin äärellä väkerretty lattea minimisuoritus.

Motivaatiota etsiessäni hairahduin katsomaan olympialaisia televisiosta. Päädyin hiihtämään lähimaastossa, ja

jopa kännykän somealgoritmit veivät lopulta voiton kirjoitustyöstä.

Rationaalisesti ajatellen minun tekee kipeää myöntää itselleni, että sisäinen vätykseni olisi motivoituneempi kissavideoiden

katseluun kuin kirjoittamiseen. Näyttö sen puolesta on kuitenkin vahvaa; Aloitinhan kirjoittamisen vasta viimeisenä iltana kaikkien edellä mainittujen asioiden jälkeen.

Koen ansaitsevani moitteet. Siispä annan sisäisen syyttäjäni torua itseäni väärästä priorisoinnista.

Toisaalta pääni sisäinen puolustus muistuttaa, että viimeisen illan taktiikka auttoi minua löytämään tarvittavan motivaati-

on. Vaikka aikapaine auttoi tarttumaan toimeen, se ei kuitenkaan tuntunut mukavalta. Jotta sama ei pääse toistumaan, yritän jatkossa kissavideoiden ääressä muistutella itseäni Tonin viisaista neuvoista. Katsotaan mihin ne riittävät.

14

KYliste. 1/22

i r en H -


Korjataan motivaation puute Tämä on se aika vuodesta, kun motivaatio nousee otsikoihin. Monet valittavat, ettei duunipaikkaa tai hyviä arvosanoja ole tullut. Jos syytä epäonneen ei saada vieritettyä muualle, jää vaihtoehdoksi jo klassikoksi muodostunut motivaation puute. Tähän syöksykierteeseen ei kannata ryhtyä. Siksi tämän tekstin pointti on korjata motivaation puute.

Ensiksi haluaisin eroon itsensä syyllistämisestä. Peiliin katsotaan pienimmästäkin asiasta, joka toisella on paremmin. Kun

itseään vertaa jokaisen osa-alueen kohdalla parhaaseen, jää tässä kilpailussa auttamatta viimeiseksi. Olet ehkä kuullut ajatuksen, että itseään tulisi kohdella kuin parasta ystävää. Lohdutetaan ja kannustetaan parantamaan, muttei vaadita liikoja.

Toiseksi kannustaisin suunnitelmallisuuden lisäämiseen. Hyvän suunnitelman teko ei vie paljoa aikaa ja sen seuraaminen

auttaa päätymään laadullisesti halutulle tasolle. Voit päättää menestyväsi jo etukäteen. Aloittaessasi kaksi viikkoa ennen dea-

dlinea et voi olla onnistumatta. Tekisin myös metriikat, joilla seuraat lukemista. Viime kerrasta viedään seuraavaan edellisen menestystekijät.

Jos nämä konstit eivät riitä, on ”Accountability partner” hyvä idea. Kun on sovittu frendin kanssa, että salille mennään maa-

nantaisin, se toteutuu koska muuten toinen olisi siellä yksin. Sopikaa, että nyt luetaan tai tehdään hakemuksia parin tunnin

ajan ja varmasti se aika tulee varsin hyvin hyödynnettyä. Jos ei partneria löydy, ottaisin rutiinit käyttöön. Kirjasuosituksena Atomic Habits.

Viimeisenä vielä yksi muistutus. Jos motivaation puute on pysyvä ongelma, voi kyseessä olla vakavampi keissi nimeltä inspi-

raation puute. Itse olen huomannut pääseväni flow-tilaan useastikin. Jos tämä ei kohdallasi tapahdu, kannattaa miettiä teitkö valintasi alun perin itsesi vai jonkun muun ihmisen toiveiden mukaan.

-Toni

Kirjoittajat Henri Autio ja Toni Helin ovat Turun kauppakorkeakoulun 4. vuosikurssin opiskelijoita, Monttu Ventureksen Deal Flow Managereita ja suunnitelmallisuudestaan

tunnettuja

työnarkomaaneja.

1/22 KYliste.

15


A

Apuja aikaisiin aamuihin loitin opinnot pahimpaan korona-aikaan, joten minulta jäi perinteinen opiskelijan viikkorutiini tapahtumineen ja

läsnäololuentoineen kokonaan kokematta. Tapahtumia oli vain muutama ja nekin pupuviikon jälkeen etänä. Luennoille pystyi heräämään 5 minuuttia ennen luennon alkua ja keittää aamukahvit kuunnellen professorin välillä

hieman puuduttavaa luentoa. Opiskelulle löysi helposti tilaa, vaikka unirytmi venyi ja arkisin saattoi käydä lou-

nasaikaan pelaamassa kavereiden kanssa padelia, koska iltaisin ei ollut koronasulkujen takia paljoa muuta tekemistä, kuin hakata Exceliä. Oheisaktiviteeteille, kuten KY-Sportin hallitustoiminnalle, löytyi aikaa ja viikoittaiset kokoukset olivat ainoita

edes jotenkin kouluun liittyviä tapaamisia läsnä. Tuli haettua myös tutoriksi toiveena perehdytystapahtumien mahdollistama aktiivinen ja toiminnantäyteinen uuden opiskeluvuoden aloitus. (Huom! Tähän mennessä ainoat livetapahtumat olivat olleet pupuviikolla. Harvinaista herkkua siis.)

Syksyn alkaessa koronatilanne oli hieman rauhoittunut ja pupuviikon jälkeenkin saatiin vihdoin järjestettyä tapahtumia

paikan päällä. Minä ja varmasti moni muukin ”koronapupu” tunsi velvollisuudekseen käydä tapahtumissa, nyt kun niitä kerrankin pystyi järjestämään. Pääsimmehän me myös Sportin kanssa järjestämään pari isompaa tapahtumaa. Varmaan yksi syksyn pysäyttävimmistä hetkistä oli nähdä KYlumpialaisissa ensimmäistä kertaa yli kaksisataa kylteriä samassa paikassa nauttimassa musiikista ja opiskelijatapahtuman fiiliksestä.

Pupuvuoden rytmin omaksuneena ja kurs-

sien vaikeustason noustessa yliopistoelämä ei enää tuntunutkaan niin helpolta, kuin olin kuvitellut. Tapahtumien jälkeen aamuun asti venyneet jatkot ottivat veronsa, eikä seuraavan päi-

vän opiskeluista tullut yhtään mitään. Unirytmi oli venynyt niin kieroon, että heräämisen jälkeen

saattoi jo lähteä Monttuun lounaalle. Deadlinet paukkuivat ja tenttiaikoja lykättiin pahimmillaan

seuraavaan periodiin. Eikä syksyn tilannetta

helpottanut yhtään viikon kertausharjoitukset, sairastelu ja ex tempore vaellusreissu Bilbaoon

(kiitos sportin väelle, että pakotitte mukaan; oli

aivan mahtava reissu). Joulun alla löysin itseni

opiskelemasta K-Loungesta, kun suurin osa ystävistäni oli palauttanut oppikirjat kirjastoon ja nautti ansaitsemastaan joululomasta. Oli peiliin

katsomisen paikka. Kuinka saada taas itseään

niskasta kiinni ja päästä takaisin tehokkaaseen

rytmiin? Pahin kipukohta löytyi itsellä aamupäivistä, jolloin lojuin sängyssä, kuin mikäkin merenneito prokrastinoimassa ilman mitään

järkevää tekemistä. Tarjoankin seuraavaksi teille kuntalaisille kolme vinkkiä, kuinka sain itse

16

KYliste. 1/22

käännettyä rytmini kohdilleen ja olemaan tuot-


1. 2. 3.

Urheilu tai ulkoile heti herättyä Itselle herääminen ei ole ollut koskaan mukavaa. Sänky vetää puoleensa ja nukun valehtelematta puoleen päivään, jollei ole mitään ärsykettä herätä. Olen todennut toimivaksi tavaksi käydä heti herättyä lyhyellä, noin kymmenen minuutin kävelylenkillä tai sopia salitreeni kaverin kanssa, jolloin ei ainakaan kehtaa jättää tulematta paikalle. Tämän jälkeen voi siirtyä hyvillä mielin akateemisten haasteiden pariin, kun päivän fyysisin osuus on pois alta.

Kylmä suihku virkistää Ajaton klassikko ei varmaan liikaa esittelyjä kaipaa. Aistit terästyvät silmänräpäyksessä ja kroppa virkoaa varmasti. Jos tuntuu liian haastavalta ajatukselta hypätä jääkylmään suihkuun kannattaa totutella ensin viileällä suihkulla tai mennä suihkun alle ennen avaamista ja antaa kylmän veden tulla ensin päälle, kunnes vesi lämpenee ja tätä kautta totutella kylmyyteen. Kylmällä suihkulla on myös tutkitusti terveyshyötyjä. Ei mobiililaitteita tai näyttöjä tuntia ennen nukkumaan menoa Kärsin viime syksynä selvästi heikosta unen laadusta ja olin usein herätessä ryytynyt. Halusin parantaa asian ja päädyin tilaamaan tähän tarkoitukseen Oura-sormuksen. Voin omasta kokemuksesta ja Ouran datan perusteella sanoa, että huomaan suuren eron nukahtamisnopeudessa, kun olen raaskinut vaihtaa puhelimen ja Instagramin tarpeettoman selailun kirjoihin. Rehellisesti sanoen ei siellä kännykässä ole mitään niin järkevää, että sitä tarvitsisi selata yötä myöten. Sen sijaan kirjoista lukemalla saattaa välillä jopa oppia jotakin. Hyvin nukutut yöunet ovat perusta seuraavan päivän tuottavuudelle, joten tämä onkin tärkeä pohja kaikkeen muuhun.

Tämän self help -teoksen tarkoituksena ei ole pakottaa ketään tolenkille tai käännyttää teitä kärsimään aamusuihkussa, vaan lona viimeiseltä puoleltatoista opiskeluvuodelta ja tarjota teille ne hieman enemmän irti. Muistakaa myös levätä ja nauttia näistä

lähtemään aamukuudelta ennen luentoja paaslähinnä toimia allekirjoittaneen omana muisteomakohtaisia vinkkejä, kuinka saada itsestänopiskeluvuosista, työelämässä voi sitten suorittaa.

Kalle-Tapio Kähkönen Turun KY:n liikuntavastaava

1/22 KYliste.

17


maikin

mummokulma

TEKSTI MIKE VALTONEN KUVA AIDA VELLAMO, MIKE VALTONEN

18

KYliste. 1/22


Jokaisen opiskelijan lempiajankohta eli kesätyömetsästyskausi on alkanut. Oletko sattumalta vielä vailla kesätöitä? Sietäisit hävetä.

H

elmikuu pamahti kalentereihimme, mikä tarkoittaa kylterin kielellä tietenkin sitä, että olet jo valmiiksi myöhässä kesätyöhakurumbasta. Vierustoverisi on varmistanut paikkansa jo kehdossa, ottaisit hänestä mallia. Koko prosessihan alkaa tietenkin jokaista itseään kunnioittavan työnhakijan lempilapsesta, vanhasta kunnon Curriculum Vitaesta. CV-klinikka sitä, CV-klinikka tätä. Onhan CV:si päivitetty jo vuoden uutuustrendiin, videoformaattiin? Hupsista keikkaa, tätä lukiessasi joku on ehtinyt jo keksiä uuden tavan tuoda orjahistoriaansa esille, ja videoformaatti onkin jo ehtinyt vanhentua. Älä siis tuhlaa aikaasi enää siihen. Keksi äkkiä itse jotain maailmaa mullistavaa, jolla houkutella LinkedIn-sivullesi puoli miljoonaa potentiaalista työnantajaa. Noniin. Nyt sekin on jo vanhentunut. Keksipä uusi. Etkö pysy kärryillä? Voi voi. Niin ja pitäähän siihen CV:hen jotain myös kirjoittaakin, kai. Puhuthan viittä eri kieltä sujuvasti sekä lisäksi latinaa ja esperantoa? Osaathan koodata itsellesi menestyspelin lankapuhelimella? Luethan samanaikaisesti kolmea eri tutkintoa neljässä eri yliopistossa, jotta sinulla on pätevyys tähän palkattomaan harkkatason työnkuvaan? Onhan sinulla 20 vuoden kokemus somemarkkinoinnista, vaikka some on ollut olemassa vasta 19? Ai et ollut syntynyt vielä silloin? Näyttää pahalta CV:ssä. Työtä ei onneksemme tarvitse tänä päivänä enää etsiä, kun algoritmit hoitavat sen puolestasi. Mitä todennäköisimmin siis evästeiden tajunnanräjäyttävä maailma on saanut vihiä työnhakuprosessistasi. Jos ei ole, voit nauttia rauhassa vaippa-, puimuri- ja kalastusvälinemainoksistasi. Nykyaika on kyllä ihmeellistä! Evästeet takaavat, että löydät työpaikan kohta jo alta aikayksikön. Työpaikka saattaa olla Ivalossa taloushallinnon assistentin jalkarahina, mutta haet sitä silti, tietenkin. Älä kuitenkaan huoli, et saa tätäkään paikkaa. ”Kiitos hakemuksestasi. Saimme paikkaan hakemuksia ennätykselliset 32 000 kappaletta. Valintamme ei valitettavasti kohdistunut tällä kertaa sinuun. Joku muu tarjoutui myymään ruumiinsa lisäksi meille sekä omansa että äitinsä sielun.” Melkein meinasin unohtaa piilotyöpaikat! Olethan hakenut piilotyöpaikkoja? Olethan osallistunut jokaiselle Ekonomien tarjoamalle 263 kurssille piilotyöpaikkojen löytämisestä? Olethan konsultoinut Kylliä sekä jokaista vastaantulevaa satunnaista kaupunkilaista, jos heillä olisi tietoa näistä paljon puhutuista piilotyöpaikoista? Tsekkaa nämä onnistumistarinat, kun jopa kaksi opiskelijaa koko valtakunnan jäsenistöstä on löytänyt piilotyöpaikan äitinsä helman alta. No, etsitkö jo? Lakkaa heti lukemasta ja ryhdy töihin! Etsi, etsi! Tähän väliin joku kappale NFT:stä, se on nyt trendikästä ja nousussa. Kai niidenkin pyörittämisestä jonkinlaisen kesätyön saa kasaan? Herranjumala muista myös vaatia oikean verran palkkaa. Ei liikaa, jotta et vaikuta ylimieliseltä ja asiaan perehtymättömältä. Ei kuitenkaan liian vähääkään, jotta et myy ”ammattitaitoasi” liian halvalla, tai vaikuta asiaan perehtymättömältä. Mikä on hyvä summa pyytää? Kukaan ei kerro, se on tarkoin varjeltu salaisuus. Arvaa! Väärin. Jos hakurumbasambamamba ei innosta lainkaan, ei hätää! Turku on siitä kätevä kaupunki, että siltoja, joiden alle muuttaa vararikon iskiessä, riittää vaikka joka sormelle. Kesäisin jokirantakin on ympärivuorokautisessa käytössä, joten sinulla ei pitäisi olla mitään hätää syyskuun ensimmäisille viikoille asti. Siinä vaiheessa oletkin jo ehtinyt päästä takaisin koulunpenkin ja Kelan tukien hellään huomaan.

1/22 KYliste.

19


HALLITUS

2022 E S I T TÄY T Y Y Turun KY:n syyskokouksessa valittiin uusi hallitus vuodelle 2022 ja nyt on aika esitellä heidät KYlisteen puolella. Hallituksen tehtävänä on johtaa yhdistyksen, jaostojen ja muiden toimielinten toimintaa, huolehtia yhdistyksen hallinnosta sekä valvoa Turun KY:n ja sen jäsenten etuja sekä voimassaolevien sääntöjen noudattamista. TuKYn hallitukseen kuuluu puheenjohtajan lisäksi 10 jäsentä, joilla kaikilla on oma vastuualueensa.

TEKSTI SOFIA ISOLAURI


A V

EENJOHTAJ

A

P RA

Juho Perttula

U H E E NJ OH

Salla Huotari

Pääaine: Toimitusketjujen johtaminen

Pääaine: Markkinointi

Toteemieläimesi? Kultainennoutaja

for sure

Hauska tai mielenkiintoinen fakta

Toteemieläimesi? Lumitiikeri

itsestäsi? Muistan hyvin biisien sanoja

Go-to karaokebiisi? Ihmisten edessä

Go-to karaokebiisi? Olavi Uusivirta -

Bändi/artisti, jota fanitit 5-10v sitten? Bruno Mars

Pihla Koski

LU

T

PO US

L IITTI NE

KOU

SOS

VA

NV

VA TAA AS

A

LIITTINE N

VA AA ST

IA

Kultaa hiuksissa

O L IP

T

A AJ

H PU

Ella Rantala

Pääaine: Johtaminen ja organisointi

Pääaine: Laskentatoimi ja rahoitus

Bändi/artisti, jota fanitit 5-10v sit-

on murtunut

Toteemieläimesi? Pingviini

Go-to karaokebiisi? Aikuinen nainen

ten? One Direction (mut fanitan edelleen <3)

Hauska tai mielenkiintoinen fakta itsestäsi?: Mun molemmat keskisormet Toteemieläimesi? Merileijona

Go-to karaokebiisi: The Champs Tequila

1/22 KYliste.

21


L

U I IK

NTAVASTAAV A

SU-VASTAAVA E N

Kalle-Tapio Kähkönen Pääaine: Laskentatoimi ja rahoitus

Pääaine: Tietojärjestelmätieteet

kyydissä

Bad

ta itsestäsi? En oo koskaan ollu Fölin Toteemieläimesi? Kuha

Bändi/artisti, jota fanitit 5-10v sit-

Nelli-Maija Pekola

Go-to karaokebiisi? Fairytale Gone Bändi/artisti, jota fanitit 5-10v sitten? Eppu Normaali

U

IUR

JA PERINN

EV

AVA TA AS

-AJAN VASTAA A A V AP

A

V

ten? A$AP Rocky

Toteemieläimesi? Alpakka

K UL TT

Hauska tai mielenkiintoinen fak-

Noora Ossa

Pääaine: Johtaminen ja organisointi

Pääaine: Laskentatoimi ja rahoitus

Mitä odottaa vuodelta: Unohtumatto-

Toteemieläimesi? Norsu

Go-to karaokebiisi: Jenni Vartiainen Ihmisten edessä

mien tapahtumien järjestämistä ja uusia tuttavuuksia.

22

Frans Isolauri

KYliste. 1/22

Hauska tai mielenkiintoinen fakta itsestäsi? Mulla on norsutatuointi

Karaokebiisi: Robin - Frontside ollie Fanitti: One Direction


V

AV A

Ä

T E N A S I OI D S I E L

Kira Kokko

N AVA STA VA

IN

TÄVASTA

KANSA

V

I

T IN S E

Miska Misukka

Pääaine: Tietojärjestelmätieteet

Pääaine: Kansainvälinen liiketoiminta

Direction

Toteemieläimesi? Mangusti

Toteemieläimesi? Kameleontti

Hauska tai mielenkiintoinen fakta

Bändi jota fanitit nuorempana: One Mitä odotat seuraavalta vuodelta:

Uusiin ihmisiin tutustumista ja ikimuis-

toisia kokemuksia. Vappu erityisesti sellanen tapahtuma, jota odotan innolla!

itsestäsi?: Puhun viittä kieltä

Mitä odotat tulevalta vuodelta? Odotan tutustumista uusiin ihmisiin ja hallituslaisten kanssa yhdessä tekemistä.

NTAMESTAR U K I

Markus Karlstedt Pääaine: Laskentatoimi ja rahoitus

Hauska tai mielenkiintoinen fakta itsestäsi? Oon nii vanha et oon ostanu mun ekat Pokemon-kortit markoilla Toteemieläimesi? Leijona

Bändi/artisti, jota fanitit 5-10v sitten? Cheek isosti

1/22 KYliste.

23


KAUPSU 26.8.

PUPUJAISET 9.9.

KYLUMPIALAISET 16.9.

KIERTIKSET 30.9.

Syksyn 2021 24

KYliste. 1/22


ta pa h t u m i a

FARMARISITSIT 7.10.

VUJUSITSIT 14.10.

VUJUT 22.10.

PMPJ 4.12.

1/22 KYliste.

25


Kovilla tavoitteilla kallis hinta? Motivaation ja hyvinvoinnin yhteydet opiskelijoilla TEKSTI HETA TUOMINEN HELSINGIN YLIOPISTO

Viime aikoina on uutisoitu paljon siitä, että lukio- ja korkeakouluopiskelijoiden uupumus olisi lisääntynyt ja että opinnot saattavat hidastua uupumuksen takia. Koronapandemia ja sen myötä etäopetukseen siirtyminen ovat varmasti aiheuttaneet opiskelijoille vielä uudenlaisiakin haasteita ja lisänneet opintoihin liittyvää kuormitusta entisestään. Osalla nuorista opiskeluaikaa leimaavatkin kovat tavoitteet ja paineet sekä opintojen kokeminen kuormittavana. Onko kovilla, kunnianhimoisilla tavoitteilla kallis hinta, jos ajatellaan seurauksia hyvinvoinnin kannalta? Vastaus riippuu osin siitä, minkälaisia opiskelijan itselleen asettamat tavoitteet ovat ja miten hän niiden saavuttamiseen tai niissä epäonnistumiseen suhtautuu. Tämän kirjoituksen lähtökohtana on ajatus, että sekä tavoitteiden laatu että niiden taso saattaisivat olla selittäviä tekijöitä opiskelijoiden kokemalle opiskelu-uupumukselle ja eroille opiskeluhyvinvoinnissa.

26

KYliste. 1/22


Tavoitteiden laatu: oppimista vai suoriutumista?

S

Tavoitteiden taso: kovia tavoitteita ja niihin liittyviä huolia?

itä, millaisia tavoitteita opiskelija oppimisja suoritustilanteissa suosii, voidaan kuvata tavoiteorientaation

käsitteellä.

Opiskelija

saattaa tavoitella oppimista ja ymmärtämis-

tä, hyvien arvosanojen saavuttamista, muiden päihittämistä, epäonnistumisten välttämistä tai ylipäätään

opiskeluun liittyvän vaivannäön välttämistä. Tavoiteorientaatiotutkimuksen mukaan tavoitteiden laadulla

on merkitystä; esimerkiksi menestyksen tavoittelu

tuottaa usein hyviä arvosanoja. Omat tutkimuksemme ovat kuitenkin edelleen osoittaneet, että oppimiseen ja opintosuorituksiin liittyvä tavoitteisuus heijastuu

opintomenestyksen lisäksi myös opiskelijoiden hyvin-

vointiin. Esimerkiksi pääasiassa oppimista tavoittelevat opiskelijat ovat usein innostuneita, kiinnostuneita ja sinnikkäitä opinnoissaan, he pärjäävät hyvin arvosanojen valossa ja myös voivat hyvin. Myös menestystä tavoittelevat opiskelijat ovat sitoutuneita ja saavat hyviä arvosanoja, mutta suoritushakuisuuden kylkiäisenä saattaa seurata huolta epäonnistumisista, ahdistuneisuutta, stressiä ja opiskelu-uupumusta, erityisesti opintoihin liittyvää väsymystä. Opintomenestyksen tavoittelu uuvuttaa siis erityisesti opiskelijaa, jonka pyrkimyksissä korostuu sosiaalinen vertailu ja toisten päihittäminen. Yliopisto-opiskelijoiden joukossa on usein myös

melko sitoutumattomia opiskelijoita, joilla ei kuiten-

kaan ole merkittäviä ongelmia hyvinvoinnissaan. Sen sijaan niille, jotka pyrkivät lähinnä välttelemään opiskeluun liittyvää työtä, kasautuu monenlaisia ongelmia, kuten kyynisyyttä, vähäistä kiinnostusta, kielteisiä tunteita ja heikkoja opintosuorituksia.

Oppimisen ja ymmärtämisen tavoitteleminen on

siis todennäköisesti sekä oppimisen että hyvinvoinnin kannalta suotuisinta. Menestyksen tavoittelu kilpailun

keinoin kasvattaa riskejä ja altistaa hyvinvoinnin on-

Myös tavoitteiden tasolla on väliä. Opiskelijoiden tavoitteisuutta voidaankin tutkia myös perfektionismin käsitteen avulla. Perfektionismia luonnehtii toisaalta korkeiden tavoitteiden asettaminen ja toisaalta huoli omista suorituksista. Nämä perfektionismin ulottuvuudet – pyrkimykset ja huolet – painottuvat yksilöillä eri tavoin, ja niiden erilaisten painotusten eli perfektionismiprofiilien (esim. kovat tavoitteet ja paljon huolia vs. kovat tavoitteet ja vähäiset huolet) on havaittu olevan eri tavoin yhteydessä esimerkiksi hyvinvointiin. Olemme tunnistaneet sekä lukiolaisilla että yliopisto-opiskelijoilla neljä erilaista perfektionismiprofiilia: kunnianhimoiset (korkeat pyrkimykset ja vähän huolia), perfektionistit (korkeat pyrkimykset ja paljon huolia), ei-perfektionistit (matalat pyrkimykset ja vähän huolia) ja huolestuneet (suhteellisen matalat pyrkimykset ja paljon huolia). Sekä kunnianhimoiset että perfektionistit ovat tavoitteellisia ja innostuneita opiskelustaan. Kuitenkin nämä opiskelijat eroavat toisistaan siinä, että perfektionistit kokevat enemmän opintoihin liittyvää väsymystä ja riittämättömyyden tunteita opiskelijana, kun taas kunnianhimoisten opiskelu-uupumus on vähäistä siitä huolimatta, että he asettavat itselleen hyvin korkeita tavoitteita. Ei-perfektionistit ja huolestuneet eivät kummatkaan ole erityisen innostuneita opiskelusta, mutta he

Onko kovilla, k unnianhimoisilla tavoitteilla k allis hinta, jos ajatellaan seurauksia hy vinvoinnin k annalta?

gelmille.

1/22 KYliste.

27


puolestaan eroavat siinä, että huolestuneet opiskelijat raportoivat selvästi enemmän opiskelu-uupumuksen oireita. Olemme havainneet, että lukiossa yli kolmannes opiskelijoista lukeutuu näihin huolestuneisiin opiskelijoihin, jotka kokevat myös uupumusta, kun taas perfektionistien ryhmä on lukiossa pieni. Yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa sen sijaan perfektionistien ryhmään kuuluvia on enemmän ja huolestuneiden ryhmä puolestaan on hyvin pieni. Selvästi suurin ryhmä yliopistossa ovat kuitenkin kunnianhimoiset, jotka asettavat korkeita tavoitteita ilman omiin suorituksiin liittyvää erityistä huolta ja tyytymättömyyttä.

Tavoitteet ja huolet yliopisto-opinnoissa pandemian aikana

Voimme olettaa, että erilaiset perfektionismiprofiilit linkittyvät myös siihen, miten yliopisto-opiskelija kokee koronapandemian seuraukset opinnoissaan ja millä keinoin hän pyrkii tilanteessa selviämään. Alustavien yliopisto-opiskelijoiden hyvinvointikyselyn (Niemivirta, Viljaranta, Tuominen, Juntunen, & Hirvonen; Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto ja Turun yliopisto) tulosten mukaan yliopisto-opiskelijoiden perfektionismiprofiilit linkittyvät myös opiskelustressiin, opiskelijan soveltamiin hallinta- ja selviytymiskeinoihin ja opintoihin liittyvästä kuormituksesta palautumiseen. Ryhmät, joiden profiilissa korostuvat huolet – perfektionistit ja huolestuneet – näyttävät kokevan korona-aikana esimerkiksi opintojen työmäärän ja edistymättömyyden kuormittavampina kuin muut. Hallinta- ja selviytymiskeinojen osalta ne, jotka korostavat korkeita tavoitteita – kunnianhimoiset ja perfektionistit – suosivat aktiivista ja suunnitelmallista toimintaa, kun taas muille tyypillisempää oli tilanteen hyväksyminen tai sen tulkitseminen positiivisessa valossa. Tulostemme mukaan perfektionistit kokevat palautuvansa opiskelun aiheuttamasta kuormituksesta heikommin kuin muut opiskelijat. Yliopisto-opiskelijan huoli omista suorituksistaan ja tyytymättömyys niihin linkittyy siis opiskelutilanteen kuormittavaksi kokemiseen ja heikkoon palautumiseen myös korona-aikana. Korkeat tavoitteet ilman huolia sen sijaan eivät altista kuormituksen kokemiselle.

28

KYliste. 1/22

Rima sopivalle korkeudelle Erilaiset hyvinvoinnin riskit, kuten opiskelu-uupumus ja stressi, eivät näytä koskevan kaikkia opiskelijoita. Se, millaisia ja kuinka korkeita tavoitteita opiskelija itselleen asettaa ja miten hän suhtautuu niiden saavuttamiseen tai niissä epäonnistumiseen, selittää osaltaan opiskelijoiden hyvinvointierojen muodostumista. Havaintojemme perusteella voisi olettaa, että paitsi poikkeustilanteen vallitessa myös muulloinkin yliopisto-opiskelijoiden hyvinvointia saattaisi tukea vähäisempi suorituskeskeisyys, realististen tavoitteiden asettaminen ja omista saavutuksista iloitseminen. On siis hyvä muistaa, että jokaisessa tentissä tai kaikilla kurssilla ei ole pakko onnistua, vaan joskus tehty on yhtä kuin riittävän hyvä. Kannattaa miettiä, mille korkeudelle riman milloinkin asettaa, ja sallia itselle myös epäonnistumiset – erityisesti poikkeuksellisissa opiskeluolosuhteissa. Voi myös pohtia, mikä itseä kiinnostaa ja motivoi ja mikä tuottaa hyvinvointia. Tsemppiä opintoihin!

Motivaatio, oppiminen ja hyvinvointi -

tutkimuskollektiiviin kuuluu eri uravaiheiden tutkijoita Itä-Suomen yliopistosta, Helsingin

yliopistosta, Turun yliopistosta, Oulun yliopistosta, Åbo Akademista ja Maanpuolustuskorkeakoulusta. Lue lisää tutkimuksestamme: https://www.molewe.net/


We about Wecare caredeeply deeply about the theimpact impactwe wemake. make.

What Whatimpact impact do doyou youwant want your yourcareer career to make? to make?

We’re recruiting! Check out our open internship positions our open internships for a great for a great opportunity to opportunity to develop your develop your skills and make skills and kick-start your career. a meaningful impact. We’re recruiting! Check out

Find the right position for you:

Find the right position for you: accenture.com/fi-en/careers

accenture.com/fi-en/careers

5/21 KYliste.

29


A LU M N I N KY NÄ S TÄ

ALUMNIN KYNÄSTÄ ELIAS RUUTTI

TEKSTI ELIAS RUUTTI

Motivaationa elämä

Maailma on täynnä tarinoita elämästä. Perimmäisten kysymysten äärelle ulottuvat narratiivit puhuttelevat niin pehmeitä kuin koviakin arvoja korostavaa kuulijaa. Miten tämä liittyy motivaatioon?

E

lämän säilyttäjiä, ”hengenpelastajia”, on monenlaisia. Näkyvin ja monesti vaativin työ tehdään siinä

vaiheessa, kun ongelmat ovat jo hyvin konkreettisia. Ongelmat ovat jo realisoituneet ja on esimer-

kiksi hoidettava vahingoittuneita ja estettävä lisävahinkoja. Elämää voi kuitenkin suojella myös muilla tavoin. Elämää uhkaavia ongelmia ja haasteita pyritään ehkäisemään jo paljon ennen niiden potentiaalista realisoitumista.

vahingoittuneisiin ja näistä aiheutuvaan inhimilliseen ja

taloudelliseen rasitteeseen. Ajovarman edustaja kuittasi tämän toteamuksella: maailmanparantaja. Minua on kutsuttu

moneksi, mutta tämä oli uusi. Toteamus sai kuitenkin minut ymmärtämään itsestäni jotakin: työntekoni ja osin harras-

tuksienikin motiivina on hengen ja terveyden suojeleminen.

Jostain syystä ajauduin jo ennen Turun yliopistoon ja Tu-

Istuin keväällä 2018 eräässä Hämeen ammattikorkea-

run kauppakorkeakouluun pääsyä toistuvasti tieliikenteen

vuoroa. Ajovarma hoitaa Suomessa kuljettajatutkintojen

kelin taloustieteen koulutusohjelmassa. Nuorempana pidin

koulun (HAMK) Riihimäen kampuksen luentosaleista kuuntelemassa Ajovarma-nimisen yrityksen edustajan puheen-

vastaanottamista ja tieliikenteen lupapalveluita Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sopimuskumppanina. Olin

valmistunut syksyllä 2017 valtiotieteiden kandidaatiksi ja

pohdin, mikä olisi luontevin tapa jatkaa. Ensimmäinen lap-

ja kouluttamisen teemojen äärelle, oli sitten kyse harrastuksista tai työelämästä. Turun kauppakorkeakoulussa opis-

näitä luonnollisesti toisistaan erillään olevina maailmoina,

asiaa enempää ajattelematta. Opiskelin jotain kiinnostavaa ja tein vapaa-ajalla jotain muuta kiinnostavaa.

Hiljalleen maailmat kuitenkin lähestyivät toisiaan ja

sistani oli jo syntynyt ja aiemmin opintojen ohessa tekemäni

tuulimyllyjä vastaan taisteleminen loppui. Tällä hetkellä

seurauksena. Päädyin lennosta täydentämään opintojani

Turun toimipisteen yhteyspäällikkönä. Liikenneturva on jul-

työ kuljettajaopetuksen parissa oli murroksessa kesällä

2018 voimaan tulleen ajokorttilain (386/2011) muutoksen liikenneopettajan erikoisammattitutkinnolla (LEAT).

Ajovarman edustaja kysyi sitten puheenvuorossaan meil-

tä yleisössä olleilta, miksi olemme hakeutuneet opiskele-

maan liikenneopettajaksi. En enää muista, mitä sanatarkasti

Nina Mönkkönen/Liikenneturva

30

vastasin, mutta viittasin tieliikenteessä kuolleisiin ja

KYliste. 1/22

koulutustaustani ja kiinnostuksen kohteeni yhdistyvät Lii-

kenneturvassa, Lounais-Suomen aluetoiminnasta vastaavan kisoikeudellinen yhdistys, jonka lakisääteisenä (278/2003) tarkoituksena on liikenneturvallisuuden edistäminen

tiedotuksen, valistuksen ja koulutuksen keinoin. Toiminta

rahoitetaan valtion talousarviossa osoitetuin määrärahoin. Liikenteessä tapahtuneella vahingolla voi olla mo-

Jasmin Niittymäki


A LU M N I N KY NÄ S TÄ "t yöntekoni ja osin harrastuksienikin motiivina on hengen ja terveyden suojeleminen." nenlaisia seurauksia. Vakavin on kuolema, joita edelleen

tapahtuu Suomen tieliikenteessä yli 200 vuodessa. Lievin

voisi olla esimerkiksi imagohaitta: henkilö kaatuu vaikkapa jalkakäytävällä kävellessään eikä riko itseään, vaatteitaan tai puhelintaan, mutta tulee varmistaneeksi, ettei kukaan nähnyt. Olisihan se noloa löytää itsensä konttaamasta

jalkakäytävällä muiden nähden. Pienen imagotappion ja

kuoleman väliin mahtuu kaikkea terveyden menettämistä lievempiin loukkaantumisiin ja esimerkiksi käytettävän

ajoneuvon tai kuljetettavien tavaroiden tuhoutumiseen tai

koitus on ihmisten, tavaroiden ja palveluiden kuljettaminen paikasta toiseen ja oli liikkumisen motiivi sitten mikä

tahansa, matkojen pitää aina päättyä ehjänä perille pää-

semiseen. Virhe tässä järjestelmässä voi pahimmassa

tapauksessa olla kysymys elämästä ja kuolemasta. Lie-

vimmilläänkin kyse on asioista, joita emme halua arkeamme sotkemaan.

Tieliikenteen ongelmiin liittyvä merkittävä inhimillinen

ja taloudellinen rasite ajaa minua joka päivä työssäni eteen-

päin. Ei ole mitään syytä, miksi liikenteessä pitäisi kuolla tai loukkaantua ihmisiä tai tapahtua edes omaisuusvahinkoja. Liikennejärjestelmä on suunniteltava ja toteutettava siten, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti

liikenteessä. Tämä niin kutsuttu nollavisio ohjaa liikenne-

turvallisuustyötä myös Suomessa. Toivon, että pystyn oman työurani aikana todistamaan nollavision toteutumisen jokaisen tienkäyttäjän arjessa. Joka päivä.

vaurioitumiseen.

Keskeistä on se, että kaikki liikenteessä tapahtuvien

vahinkojen seuraukset ovat ikäviä. Jotkut vain paljon

vakavampia kuin toiset. Kaikki nämä seuraukset haluamme välttää. Vaikka unohtaisi sen, että Traficomin vuonna 2016

tarkistamien tieliikenneonnettomuuskustannusten mukaan Suomen tieliikenteessä henkilövahinkojen kustannukset

ovat vuositasolla noin 1,3 miljardia euroa, aiheuttaa hengen menetys huomattavaa inhimillistä kärsimystä. Sen mittaa-

minen rahassa taas ei ole kovin mielekästä. Tämä onkin yksi

taloustieteen ja liikenneturvallisuuden rajapinnan merkittävimpiä rajoitteita.

Liikenneturvallisuustyön parissa puhutaan monesti

asenteista ja niihin vaikuttamisen tärkeydestä. Keskeistä

on kuitenkin käyttäytyminen. Hyväkään asenne ei auta, jos

Kaisa Tanskanen/Liikenneturva

toteutunut käyttäytyminen on huonoa ja johtaa liikenteessä konflikteihin ja vaaratilanteisiin. Liikennejärjestelmän tar-

KUKA Elias Ruutti MITÄ Yhteyspäällikkö, Liikenneturva VUOSIKURSSI 2013 VALMISTUNUT 2017 PÄÄAINE Taloustiede Kirjoittaja on moottoripyöräilyä, maanpuolustusta, ajosimulaattoreita ja asuntolainanhoitoa harrastava analyyttinen pragmaatikko ja kolmen lapsen isä, joka rakastaa lakeja. Opiskeluaikana T-Klubin jäsen, n:nnen vuoden opiskelijoille tuttu TuKYn tapahtumien järjestyksenvalvonnasta.

Ville-Veikko Heinonen/Liikenneturva

1/22 KYliste.

31


R ERSEESPETPI TNIUNRUKRKKAKUASU S

PURJOPASTA Valmistuaika: 20 minuuttia Teksti Oliver Räsänen Kuvat Lumi Aalto-Setälä

Raaka-aineet: • • • • • • • • • • •

32

KYliste. 1/22

yksi purjo 400 g herkkusieniä 350 g pastaa 3 dl cashewpähkinöitä 1 dl ravintohiivahiutaleita 1 rkl valkosipulijauhetta 1 tl suolaa ripaus mustapippuria 3 dl vettä (sitruuna tai omenaviinietikka) 3 rkl oliiviöljyä paistamiseen


NUURRKKKKAAUUSS RREE SSEEPPTT IIN

1 Keitä valitsemasi pasta ohjeiden mukaan.

2 Halkaise purjo pituussuunnassa, jotta se on helppo huuhdella. Viipaloi purjo ja herkkusienet.

3 Valmista seuraavaksi kastike: sekoita tehosekoittimella cashewpähkinät, ravintohiivahiutaleet, mausteet ja vesi sileäksi. Maista ja lisää tarvittaessa happoa esimerkiksi sitruunasta tai omenaviinietikasta.

4 Paista ensin purjon ulommaiset tummanvihreät osat keskilämmöllä. Muutaman minuutin jälkeen lisää loput purjosta ja viiden minuutin jälkeen sienet. Paista kasviksia yhteensä noin kymmenisen minuuttia, jotta ne ovat kypsiä.

5 Sekoita kastike kasvisten joukkoon lämpimällä pannulla. Lisää halutun koostumuksen mukaan pastan keitin-

1/22 KYliste.

33


Kiinnostaako lehden teko?

KYliste

etsii

jatkuvasti

innokkaita

kirjoittajia, valokuvaajia sekä kuvittajia. Mukaan pääsee kuka vaan, eikä aikaisempaa kokemusta vaadita!

Mukaan

pääsee

osallistumalla

toimi-

tuskokouksiimme tai laittamalla meille viestiä osoitteeseen kyliste@tuky. fi. Toimituskokouksista infoamme sähköpostin välityksellä sekä sosiaalisen median kanavissamme. Ole siis kuulolla ja saavu rohkeasti paikalle seuraavaan toimituskokoukseemme!

34

KYliste. 1/22


1/22 KYliste.

35


K E V Y T T Ä K I VA A

Mitä lukuja eläimet vastaavat?

+

+ +

36

KYliste. 1/22

+

= 20

+

= 28

+

=4

x

=?


K E V Y T T Ä K I VA A

+

+

= 20

+

+

= 28

x

-

=4

x

:

=? Vastaukset: Koirat: 24 ja Kissat: 18

1/22 KYliste.

37Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.