Shervison vindt een schat (5111)

Page 1

L

e

e

S

L

a

D D

e

Shervison vindt een schat een zonnig avontuur op Curaçao! Charlotte Doornhein Illustraties DaniÍlle Schothorst

rInhoud 1. Lekker ritme

7

2. Trots op Tata

10

3. Naar landhuis Jan Kock

12

4. Ontmoeting met Nena

16

5. Een schat in de kelder

20

6. Stekels en spoken

25

7. De volgende dag

28

8. Zweren op je moeders graf

30

9. Tranen in het weekend

33

10. Bij oma op het matje

38

11. Lachen naar de lucht

411. Lekker ritme Shervison draait in zijn bed. Het is donker en stil in huis. De haan heeft nog niet gekraaid. Hoe lang moet hij blijven liggen? Hij draait zich om. En nog eens. Zucht diep. Rekt zich uit en geeuwt luid. Hij is klaarwakker. Kijkt om zich heen. Zijn broers slapen nog. Shervison zit op de rand van het bed. Het wordt een mooie dag vandaag! Hij trommelt met zijn handen. Op het hout van het bed. Een lekker ritme. Steeds sneller gaat het. Steeds luider. Hij mompelt de woorden van een lied. ‘Aaauw!’ Maikel heeft in zijn arm geknepen. ‘Hou je kop dicht kleintje. Het is nog geen zes uur. Ik wil slapen. Stil zijn of je krijgt een schop.’ 7


8


Shervison lacht. Hij springt uit bed. Loopt naar de keuken. Mama is nog niet op. Hij zal haar verrassen. Zelf zijn brood smeren voor school. En koffie zetten voor Mama en Glenda. Hij zingt zachtjes. Een lied over zijn lieve Mama. En Glenda zijn grote zus. ‘Wat doe jij zo vroeg, dushi?’ Mama strijkt langs zijn wang. ‘Zelf je brood smeren?’ Mama kijkt hem verbaasd aan. ‘Ja en ik maak ook koffie Mami. Ga maar lekker zitten.’ Mama straalt. ‘Acht jaar en nu al groot. Daar kunnen je broers en Tata wat van leren!’ Shervison draait de radio aan. Er klinkt vrolijke muziek. Het is een mooie dag. Mama is blij en hij is blij. Vandaag gaan ze met school weg. Op schoolreis.

9


2. Trots op Tata ‘Toet! Toet!’ Tata staat met de auto voor de deur. ‘Schiet op Shervison. Om half acht begint de school.’ Shervison grijpt zijn rugzak. Geeft Mama een kus en rent naar buiten. Hij gaat naast Tata zitten. De buurmeisjes komen ook aangehold. Zij stappen achter in de auto. Mama en de buurvrouw zwaaien bij het hek. Shervison is trots. Trots op Tata. Tata heeft een auto. De buurman niet. Hij kijkt opzij. Tata ziet er stoer uit in zijn uniform. Hij is bewaker bij een vakantiepark. Soms moet hij in de nacht werken. Als iedereen slaapt, dan bewaakt Tata het park. Hij staat in een huisje. Met een poort en een zwaar hek. Er kunnen geen boeven naar binnen. De mensen zijn veilig.

10


Shervison wordt warm van binnen. Zijn Tata is de beste! Hij wordt later ook bewaker. Als hij groot is. Groot en sterk.

11


3. Naar landhuis Jan Kock Clint vliegt op hem af. ‘Waar bleef je nou man! We gaan zo de bus in. Ik wil een goede plek.’ ‘Ay no!’ grijnst Shervison. ‘Naast Gaby zeker…’ Ze geven de groet. Drukken hun vuisten tegen elkaar. Clint is zijn beste vriend. Ze zijn altijd samen. In de bus is het lekker hobbelen. Ze rijden de weg naar Westpunt. Slaan af voor landhuis Daniël Naar landhuis Jan Kock. De juffrouw staat midden in de bus. ‘Weten jullie hoeveel landhuizen er zijn? Hier op Curaçao?’ ‘Piiiiiiiiiiiiiiiieeeeep!’ De bus maakt een noodstop. Iedereen valt van zijn stoel. Er steken geiten over de weg.

12


13


L

e

e

S

L

a

D D

e

r

-boeken bevorderen het leesplezier bij kinderen. Leuke verhalen helpen spelenderwijs het leesniveau te verbeteren. Het niveau van het boek is zichtbaar op het logo: een kind onder aan de ladder is een beginnende lezer, vergelijkbaar met Avi 2/3 niveau. De eerste tree is voor kinderen met lees-niveau 4, 5 en 6. De volgende stap is voor Avi 7 en 8 en het kind bovenin is een gevorderde lezer: Avi 9 en 9+.

Shervison woont op een zonnig eiland, op Curaรงao. Ze leren er gewoon Nederlands op school. Op een dag gaan ze met de klas op bezoek in een oud landhuis. Daar woont Nena, een schilderes. In de kelder vinden Shervison en zijn vriendje Clint iets heel moois. Shervison neemt het mee naar huis. Dan hoort hij dat Nena iets verloren is. Het is de schat die Shervison heeft gevonden. Wat moet hij doen?

Bestelnummer 5111