Page 1

See you! Afscheidsmusical groep 8

Teksten: Erik Idema Gerard van Midden Muziek: Gerard van Amstel Illustraties: Richard Feld


Korte inhoud

Rollen

Twee reporters sluipen met camera en iPad door de wijk. Maar zijn het wel echt reporters, of voeren ze iets in hun schild? Het gonst van de geruchten: Misschien zijn het wel terroristen! Of brengen ze de wijk in kaart omdat er een pretpark gevestigd wordt? Uiteindelijk wordt het duidelijk: er komt een nieuwe soap! De twee ‘reporters’ zijn op zoek naar geschikte opnamelocaties en acteertalent.

Reporters: Een man en een vrouw (of 2 mannen/2 vrouwen), de een gewapend met een camera, de ander is voortdurend met een iPad bezig. Zij zijn wat zwijgzame, ongrijpbare types. Uiteindelijk blijken ze cultureel ondernemers te zijn die de oude vervallen bioscoop hebben gekocht om er een buurttheater te vestigen.

Het gerucht verspreidt zich snel en veel buurtbewoners doen hun best om een rol te krijgen. De vriendinnen Esmée, Vera, Jasmina en Kim laten voor de camera hun danstalenten zien. Voetbaltalent Wesley hoopt ook te scoren op tv, grappenmaker Maarten gaat voor een komische rol en mevrouw Van Galmeren heeft begrepen dat er een operazangeres in de soap voorkomt. Anderen, zoals de teruggetrokken Franciscus Faas en de zwijgzame meneer De Lucht, willen juist absoluut niet op televisie. Zij laten zich zo min mogelijk zien op straat. Buurtbewoner Peter maakt zich er zorgen om: vereenzamen zij niet teveel door alle ophef in de wijk?

Kapper Walter: Een echte dameskapper. Zeer verzorgd, vriendelijk maar ook snel geraakt, op de hoogte van alles wat er in de wijk gebeurt. Praat wat overdreven. Geneviève: Vaste klant in de kapsalon van Walter. Ze is mooi, voor de camera wil ze nóg mooier zijn. Wesley: Jong talent op voetbalgebied. Hij hoopt zich nog eens in de kijker te spelen bij Ajax, maar tot die tijd is een rol als voetballer in een soap ook wel wat voor hem.

Het verhaal neemt een spannende wending als Hilda, een vrouw die altijd zit te kletsen op het bankje voor de supermarkt, plotseling verdwenen is. Is ze ontvoerd? En door wie? Volgens de oude Zwartkoper weten de reporters er meer van. Korte tijd later verdwijnen ook de vier vriendinnen en slaat de paniek toe. Internationale media duiken op de zaak, de politie stelt een onderzoek in. Als blijkt dat ook de talenten Wesley en Maarten verdwenen zijn, is de chaos helemaal compleet. Wat is er toch aan de hand? En waar zijn die reporters ineens gebleven?

Vriendinnenclubje: Esmée: Is erg kritisch, vindt veel dingen raar, vies of stom. Valt op Maarten, de broer van Kim. Vera: Beetje brutaal, niet op haar mondje gevallen. Heeft oogje op Wesley. Jasmina: Binnen het vriendinnenclubje is zij het ‘verstandige type’. Kim: De zus van Maarten.

De buurtbewoners besluiten ’s nachts bij elkaar te blijven op het plein. Terwijl kapper Walter bekers warme melk uitdeelt, ziet zwerver Stasio iets vreemds: er brandt licht in de oude bioscoop die al jaren leegstaat. Aarzelend gaan de buurtbewoners op onderzoek uit. Ze ontdekken dat de twee ‘reporters’ de nieuwe eigenaren zijn van het bioscooppand en er het buurttheater ‘See you!’ hebben gevestigd. De ontvoerde talenten zijn gestrikt voor een spetterende openingsshow.

4


Maarten: Jongen die graag op de voorgrond treedt, maakt veel (flauwe) grappen. Is bevriend met Wesley. Broer van Kim.

Oude mensen: Zwartkoper: Oudere man die de wereld niet vertrouwt. Hij gaat ervan uit dat terroristen het op de wijk gemunt hebben. Zit regelmatig op het bankje voor de supermarkt te praten met twee andere ouderen, Hilda en meneer De Lucht. Hilda: Vrouw met rollator, heeft altijd een rol koeken en een fles appelsap bij zich ‘want dan zitten we niet op een droogje’. De Lucht: Zwijgzame man, vriend van Zwartkoper. De Lucht zegt nooit veel. (Zwartkoper: ‘De grappen zijn hier weer niet van De Lucht!’) Mede daardoor wordt hij op den duur verdacht: kan hij iets met de verdwijningen te maken hebben?

Mevrouw Van Galmeren: Dame van in de vijftig. Ze is nogal overdreven in haar manier van praten: ‘Ooohh, wat énig zeg, een soap!’ Ze hoopt in de nieuwe soap haar talenten als zangeres aan de wereld te kunnen laten zien. Franciscus Faas: Onzekere man, erg in zichzelf gekeerd. Vanaf het moment dat er een camera in de wijk is, laat hij zich zo min mogelijk op straat zien. Peter: Weet alles over wat er in de buurt gebeurt en probeert dat ook vaak te beïnvloeden. Zorgt voor mensen die wat hulp nodig hebben, zoals Franciscus Faas.

Politieagenten: Zetten met lint het plein af na eerste verdwijningen. Rechercheurs: Twee rechercheurs die de verdwijningen onderzoeken: Anna en Vos

Roderik: Supermarktmedewerker, komt af en toe naar buiten om karretjes recht te zetten enz. Kan zich erg opwinden over ‘hangjongeren’ op het plein.

Cameraploegen: journalisten uit verschillende landen die in scène 7 op het toneel verschijnen.

Stasio: Verkoper van de daklozenkrant, op het plein voor de supermarkt, spreekt Pools, heeft meer in de gaten dan iedereen denkt.

5


Decor

Muziek

Het decor van dit verhaal is een plein voor de supermarkt. Aan het plein zien we in ieder geval een supermarkt en een kapperszaak; andere winkels kunnen afhankelijk van de beschikbare ruimte worden toegevoegd. Van de winkels zien we alleen voorgevels, liefst met een deur waar iemand doorheen kan lopen. Op het plein staan een bankje en een paar winkelwagens. Een deel van de laatste scène speelt zich af in het theater. U kunt het ‘plein-decor’ dan snel afdekken met rode doeken of midden op het toneel een extra verhoging als podium neerzetten.

De musical kent acht nieuwe liedjes. Daarnaast worden enkele scènes ondersteund met geluidseffecten. Als u eigen talenten van de spelers invoegt in het verhaal, kunt u hierbij natuurlijk ook bijpassende muziek invoegen. De musical krijgt meer attractiewaarde als u de liedjes visueel ondersteunt door leuke opstellingen, dansen, grote rekwisieten, opvallende kleding, bewegingen enzovoort. Ook lichteffecten doen het goed. Alle liedjes staan ingezongen op de cd-extra. Hier staan ook de soundmixversies, de instrumentale muziek en de geluidseffecten op. Ook vindt u op de cd een digibordtoepassing voor het instuderen van de liedjes. De tekst loopt hierbij mee met het geluidsbestand.

Musical als film De musical kan in zijn geheel uitgespeeld worden op het podium. U kunt er ook voor kiezen om het verhaal uit te spelen als film; zie daarvoor het document ‘See you als filmscript’. Ook een combinatie van film en theater is mogelijk: u kunt enkele scènes op locatie opnemen en tijdens de musical presenteren. Een van de twee reporters in het verhaal loopt steeds met een camera in de hand. U kunt ervoor kiezen om de camera te koppelen aan een beeldscherm naast het toneel. In alle scènes waarin de reporters voorkomen, kan het publiek dan als het ware meekijken door de ogen van de reporters.

Op de cd-extra vindt u bovendien de volgende downloads: - Bladmuziek - Liedteksten - Programmaboekje - Poster - Het script in een word-bestand - Draaiboek ‘See you als filmscript’

Eigen inbreng Het verhaal ‘See you’ is goed aan te vullen met eigen inbreng vanuit de klas. In het verhaal laten verschillende mensen hun talenten zien: een zangeres, danseressen, een voetballer, iemand die veel grappen maakt. U kunt deze talenten aanvullen met talenten van de kinderen in de klas. Dat kan in de scènes 4 en 5. Let daarbij wel op de lengte en spanningsboog van de musical! Het is ook mogelijk om eigen talenten van de kinderen toe te voegen in de slotscène, als artiesten in het buurttheater. De spanningsboog is daar een minder groot probleem, omdat de verschillende verhaallijnen al afgerond zijn. U kunt er zelfs voor kiezen om na het slotlied ‘See you’ eerst een pauze te houden en vervolgens het programma voort te zetten met een open podium in theater ‘See you!’ Daar kunnen eventueel ook de ouders van de kinderen aan meedoen.

6


Rekwisieten

Kleding De twee reporters zijn vage, geheimzinnige figuren. Ze kunnen bijvoorbeeld gekleed zijn in een lange bruine jas, een van beide kan een hoed dragen die bijna over de ogen valt. In de laatste scène dragen de reporters ‘glitter & glamourkleding’: bijvoorbeeld een zilverkleurige blouse, witte broek, rode hoge hoed.

Proloog Camera, iPad (komen in bijna alle scènes terug) Scène 1 Stoffen boodschappentasje, 2 grote boodschappentassen, 2 kranten

De ‘zwerver’ Stasio ziet er onverzorgd uit. Hilda, Zwartkoper en De Lucht zijn oude mensen: bruine broeken, ouderwetse trui, bloemetjesjurk enzovoort. Kapper Walter is juist zeer modieus. Hij besteedt ongetwijfeld veel zorg aan zijn haar. Roderik is gekleed als supermarktmedewerker. Voor voetballer Wesley is een beetje sportieve kleding natuurlijk passend.

Scène 2 Voetbal, pak melk, halfje volkoren, 2 volle boodschappentassen, camera’s en iPads voor dans (eventueel te maken van zwart karton), krant Scène 3 Schooltassen, zakken chips, blikjes cola

In scène 3 wordt een dans uitgevoerd in zwarte, spookachtige gewaden. In scène 6 verschijnen twee politieagenten op het toneel, gekleed in een politiepak. Ook in scène 7 komen enkele politiemensen voor. In deze scène komen ook verdachten op met een bord voor hun buik waarop een nummer staat en een zwart balkje voor hun ogen. Aan het eind van scène 7 trekken enkele spelers een kappersschort aan om warm te blijven.

Scène 5 iPod met boxen Scène 6 Bananen, bal, telefoon, rood-wit lint Scène 7 Bordjes met nummers van verdachten, telefoon, rood-wit lint, dranghek, camera’s, microfoons, broodje hamburger, kappersschorten, bekers warme melk Scène 8 Kappersschorten, bekers warme melk, bal, microfoon, clownsneus

7


Proloog

Wie pratend op een bankje zit of hoopt te scoren in het veld, wie denkt: mijn haar moet eens geknipt of wie gewoon een grap vertelt… Geen mens is veilig voor die twee, je wordt gevangen in hun lens. Je hele leven op teevee belachelijk, of krijg je fans?

Het doek gaat open, stilte. De twee reporters komen op met camera en iPad. Ze gaan helemaal voorop het podium staan en beginnen het publiek te filmen. Dan kijken ze elkaar aan, knikken en lopen weer weg. Start track 9 voor het lied ‘Gezien!’

(refrein)

Lied: Gezien! (refrein) Zie je wel, zie je wel dat je wordt gezien? Al denk je dan misschien: ik ben anoniem… Zie je wel, zie je wel dat je wordt gezien? Je wordt gezien! Het leven wordt hier vastgelegd op elk moment, in elke straat, bij alles wat je doet of zegt: de camera staat steeds paraat! Reporters brengen ons in beeld; een kijkdoos voor een oog van glas. Ons doen en laten wordt gedeeld op straat, in huis, zelfs in de klas. (refrein)

8


Hilda O ja? Nou, niet moeilijker dan ik. Heb ik al verteld over mijn knie... Peter  (overdreven) Hilda, we zijn blij dat je hier nog zít, met al die pijn van je. Heeft Faas nou boodschappen gedaan of heb je hem met een lege tas weggejaagd? Zwartkoper Niks gekocht. Peter Ik neem wel een pak melk en een halfje volkoren voor hem mee. Zwartkoper Hij gaat er nog aan onderdoor, die arme Faas. Sinds die reporters hier aan het werk zijn, durft hij bijna niet meer over straat. Als iedereen nou naar mij had geluisterd... die twee reporters hebben hier niks te zoeken. Ze maken onze wijk kapot!

Scène 1

De twee reporters komen ongemerkt al filmend op. Hilda, Zwartkoper en Peter lijken hen niet te zien. De Lucht kijkt er af en toe naar, maar zegt niets. Hilda Ach joh, die reporters... daar hebben wij toch geen last van? (tegen Peter) Zwartkoper ziet altijd problemen. Zwartkoper Er zijn ook problemen! Hilda Dat valt toch wel mee. Die mensen maken gewoon een televisieprogramma over ons mooie buurtje. Zwartkoper Wat nou mooi! Wijkverloedering, dat is het! Onze wijk wordt hoe langer hoe armoediger. Die rotkinderen van de buren hebben gisteren met stoepkrijt de hele straat beklad. De bioscoop staat al jaren leeg. En kijk, daar zit een zwerver. Peter Dat is geen zwerver! Dat is onze eigen Stasio. (zwaait) Jo, Staas! Stasio  (zwaait terug) Slonesnie dzjen, slonesnie dzjen! Zwartkoper Slonzige dag, vind ik ook. Wat jij, De Lucht?

Zwartkoper, Hilda en De Lucht zitten op het bankje voor de supermarkt. Stasio zit met zijn rug tegen de muur een krant te lezen. In een hoek van het toneel komt Franciscus Faas op met een stoffen boodschappentasje. Hij loopt angstig, voetje voor voetje en houdt een krant voor zijn gezicht alsof hij zich achter de krant wil verstoppen. Hij kijkt snel even om het hoekje van de krant om te zien of iemand hem in de gaten heeft. Als hij bijna bij het bankje is, komt ook Peter op met twee lege boodschappentassen. Hilda Hé, kijk eens wie we daar hebben! Franciscus Faas! Hoe is het jongen? Franciscus Faas kijkt verschrikt over zijn krant heen, aarzelt even en rent dan zo hard mogelijk weg; af. Peter Laat die man toch, Hilda. Hij heeft het al moeilijk genoeg.

9


See you! Twee reporters sluipen met camera en iPad door de wijk. Maar zijn het wel echt reporters, of voeren ze iets in hun schild? Het gonst van de geruchten: Er komt een nieuwe soap. Ze zijn op zoek naar nieuw talent! Natuurlijk staat de hele wijk op z’n kop en reageert iedereen verschillend. Laat je je zien of kruip je liever weg? Maar als de meest opvallende talenten plotseling verdwijnen, slaat de paniek toe. Hebben de ‘reporters’ daarmee te maken? Internationale media duiken op de zaak, de recherche kamt de buurt uit maar vindt geen spoor. Totdat er op een avond licht brandt in de leegstaande bioscoop…

De afscheidsmusical ‘See you!’ eindigt met een talentenshow, waarin alle kinderen van groep 8 hun eigen talenten kunnen laten zien. ‘See you’ kan ook als film worden gespeeld.

Kennismaken met de personages uit deze musical? Neem een kijkje op hun weblog! www.musicalseeyou.nl

www.kwintessens.nl Bestelnummer 8640

See you! afscheidsmusical (8640)  
See you! afscheidsmusical (8640)  

Twee reporters sluipen met camera en iPad door de wijk. Maar zijn het wel echte reporters, of voeren ze iets in hun schild?