Page 1

EW ★ musical ★

g wille

i e kenh

uis

groep acht

lz ml

200 jaa r konin

STARRING

I.KT. T

O

OPERATIE GESLAAGD! lz ml

g wille

i e kenh

4

3

5

7

6

8

*

Niek de Kruif - Gerard van Midden - Gerard van Amstel

1

2 4

3 5

7

6 8

*

9

0

#

9

0

#

uis

2

1

eK

ti era

Op

200 jaa r konin

r

e am


Afscheidsmusical voor groep 8 Teksten: Niek de Kruif en Gerard van Midden Muziek: Gerard van Amstel Illustraties: Richard Feld


ROLLEN De hoofdpersoon van de musical is Bob Blewitt. Hij is arts op de Centrale Huisartsenpost van het Koning Willem II Ziekenhuis. Maar… Bob wil helemaal geen arts zijn. Hij heeft maar één droom: de hoofdrol spelen in een grootse musical. Het toeval wil dat een van de patiënten een musicalscout van ene Joop is. Deze scout heeft een plasprobleem en moet heel vaak naar het toilet. Elke keer als hij aan de beurt is, is hij net even weg. Zo kan het gebeuren dat de scout ook de volgende dag nog in de wachtkamer zit. Bob is zo ongemotiveerd dat hij de patiënten op wel heel wonderlijke manieren behandelt. Zo kan het niet langer, vindt Bonny, een van de zusters van het ziekenhuis. Zij schakelt de hulp in van de ziekenhuispsychologe, Toetsie Zielemans. Toetsie ontpopt zich als een wel érg alternatieve psychiater en brengt Bob op ruwe wijze (met een knuppel) in dromenland en terug naar zijn jeugd. In die scène zien we Bob op achtjarige leeftijd met zijn vader, moeder en zusje. We horen dat de vader van Bob maar één ding eist van zijn zoon: arts worden. Maar Bob weet dan al dat hij musicalster wil worden. En dat hij fantastisch kan zingen horen we op dat moment in een van de liedjes. Toevallig valt op dat moment de scout binnen en die maakt - op afstand - deze scène mee. Zo wordt het talent van Bob door hem ontdekt. Eind goed, al goed. Want we zien op het eind dat Bobs droom in vervulling is gegaan. Ook Joop is enthousiast en we beleven de première van de musical HOSPITAL met Bob in de hoofdrol. Natuurlijk zijn er nog allerlei andere verhaallijntjes in deze spetterende, humoristische musical. Zoals broeders Jan en Arie die telkens met een brancard opkomen, maar wel heel vreemde zaken en mensen naar binnen brengen. En de opbloeiende verliefdheid tussen zuster Annemarie en dokter Ab van Soest-tot-Baarn, de geneesheer-directeur van het ziekenhuis. Ook de voorbereidingen van het 200-jarig bestaan van het ziekenhuis spelen een rol. Maar voor alles geldt: Operatie geslaagd!

01. Dokter Bob Blewitt 02. Dokter Tinus Breedlat, anesthesist 03. Dokter Snijder, chirurg 04. Dokter Toetsie Zielemans, psychiater 05. Dokter Ab van Soest-tot-Baarn, geneesheer-directeur 06. Zuster Bonny Buitenspelen 07. Zuster Annemarie Jansen 08. Broeder Jan 09. Broeder Arie 10. Heleen Hangop, telefoniste 11. Flip, schoonmaker 12. Frans, scout van Joop 13. Patiënt 1, met enorm oogverband op één oog 14. Patiënt 2, is ‘doof’ 15. Patiënt 3, de buik ‘danst’ 16. Patiënt 4, de buik ‘spreekt’ 17. Patiënt 5, de buik ‘loopt’ 18. Patiënt 6, ziekte niet bekend 19. Patiënt 7, ziekte niet bekend 20. Patiënt 8, heeft allerlei wonderlijke dingen ‘ingeslikt’ 21. Bobbie, dokter Bob Blewitt als achtjarige jongen 22. Vader Blewitt, tijdens de jeugd van Bobbie 23. Moeder Blewitt, tijdens de jeugd van Bobbie 24. Nienke Blewitt, tijdens de jeugd van Bobbie 25. Joop, producent van musicals 26. Regisseur 27. Geluidsman 28. Scriptgirl 29. Cateraar (zonder tekst) 30. Beveiliger (zonder tekst) 31. Kapster (zonder tekst) 32. Visagiste (zonder tekst) En het ensemble (koor)


dubbelrollen

decor + Rekwisieten Het decor is een lange balie (bijvoorbeeld aan elkaar geschoven tafels) aan de achterzijde van het toneel. Er zijn ongeveer tien stoelen (of krukjes, want die nemen minder plaats in) nodig, waarvan zes in de ‘wachtkamer’ rechts in de hoek van het toneel. Daarachter is een ‘wc’. Met twee eenvoudige zetstukken worden de kamer van Toetsie en de kamer van Bobbie (jaren geleden!) gesuggereerd. Bij de rekwisieten speelt de brancard een rol. Indien deze niet te leen is (verpleeghuis; zorgcentrum, sportclub), volstaat een geïmproviseerde brancard. De rekwisieten bij de onderstaande scènes komen soms in vervolgscènes terug.

Er zijn dubbelrollen mogelijk. Zo kunnen de patiëntenrollen ook ingevuld worden door de spelers die Bobbie, vader, moeder, Nienke, Joop, regisseur, geluidsman, scriptgirl, cateraar, beveiliger, kapster en visagiste spelen. Het aantal rollen is dan 20. 16 kan ook nog. Werk dan met vier i.p.v. acht patiënten en schrap rol 29 t/m 32. Het aantal rollen kan natuurlijk ook worden uitgebreid met meer patiënten. Veel rollen kunnen worden aangepast naar het aantal jongens en meisjes. Alle doktoren zijn m/v, behalve de rol van dokter Ab en zuster Annemarie. Ook de patiënten zijn m/v.

★  Scène 1: Zes ‘telefoons’; laptop of notitieblok; brancard;

★ ★ ★

5

laken; hond (knuffel); vijf bordjes die het woord ‘BLIND’ vormen; oordopjes met een mp-3 speler, o.i.d.  Scène 2: Doktersromannetje; metalen emmer; schoonmaakmop; staande schemerlamp; twee tafels; ‘dikmaakpak’ met fantasievolle dingen die uit de ‘buik’ van patiënt acht komen; twee schorten; twee paar huishoudhandschoenen; ‘spuitje’; vaatdoek; plastic spuitfles met tomatenketchup; twee nietmachines; mobieltje.  Scène 3: Zetstuk behandelkamer Toetsie; deegrol; glas water; zetstuk kamer Bobbie; oude schooltas.  Scène 4: Speech Ab op papier; acht kleine tekstbriefjes; ‘knuppel’.  Scène 5: ‘Revuekleding’; ‘toneelpoeder’; microfoon; koffie of frisdrank; ‘oortje’ voor de beveiliging.


kleding De doktoren dragen allen een witte jas en een stropdas. Alleen dokter Ab van Soest-tot-Baarn draagt een pak. De chirurg draagt bij voorkeur een groen pak met hoofdbedekking. De zusters en broeders spelen in ‘uniform’. Dokter Toetsie Zielemans start in mantelpak en verkleedt zich later als ‘slager’. Voor de laatste scène kunt u uitpakken met alle mogelijke verkleedkleren. De insteek is ‘De revue’. Bij de ‘patiënten’ kunt u ook lekker uitpakken. Alleen bij patiënt 1 moet er een flink groot en opbollend verband over een oog worden aangebracht.

liedjes + cd Operatie Geslaagd! kent negen nieuwe liedjes. Die kunt u extra aantrekkelijk maken door er kleine visuele spektakels van te maken. Verzin er dansen bij, grote rekwisieten, opvallende kleding, bewegingen die voor veel effect zorgen en verrassende grapjes. Let op dat dit niet ten koste gaat van de verstaanbaarheid van de teksten. In de liedjes kunnen andere kinderen dan de (hoofdrol)spelers een meer actieve rol krijgen. Alle liedjes staan ingezongen op de cd. U vindt hier ook de soundmix-versies, de instrumentale effecten, de voiceovers en benodigde ingesproken voicemailteksten. Die laatste twee ondersteunen het begrip van de doorgaande verhaallijn. Natuurlijk kan een leerling van groep 8 deze teksten spreken, maar dan vraagt dat extra aandacht voor de verstaanbaarheid. Met een goede geluidsinstallatie is de opgenomen versie te prefereren. Ook vanwege de effecten, zoals extra galm. Maar de cd biedt meer, want die kan ook in de computer. Dan kunt u de volgende bestanden downloaden en naar eigen inzicht toepassen: - - - -

6

bladmuziek liedteksten programmaboekje poster

Operatie geslaagd (8412)  

Afscheidsmusical over de arts Bob Blewit die droomt van een hoofdrol in een musical. Bob werkt in een ziekenhuis waar van alles mis gaat. Ma...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you