Page 1

Gerard van Midden & Xantha-Iris Vorst


‘Ik open morgen de beste Hebbehebbe-alles-voor-mij-snackbar!’ zegt de burgemeester van Steenstad. ‘Ik moet een kroket van tien meter doorsnijden.’ ‘O ja?’ vraagt de burgemeester van Stofstad. ‘Nou eh, ik ga morgen…’


Dan wordt er op de deur geklopt. ‘Binnen!’ roept de burgemeester van Steenstad. Het is een lakei. Met een brief van de koning. ‘Beste burgemeesters, Wordt uw stad misschien Lichtstad van het Jaar? Doe dan mee aan mijn wedstrijd. Ik zoek de beste stad voor een licht…’ ‘De beste stad voor licht? Dat is natuurlijk mijn stad!’ roept de burgemeester van Steenstad. ‘Wij zijn in alles het beste!’ En meteen loopt zij de kamer uit. ‘Maar ik was nog niet klaar!’ roept de lakei. ‘De koning zoekt de beste stad voor een licht, mooi en warm verhaal.’ ‘Zozo,’ zegt de burgemeester van Stofstad. En dan gaat ook hij de kamer uit. ‘Als dát maar goed komt!’ mompelt de lakei.


Het is nacht. Stef uit Steenstad kan niet slapen. In zijn hoofd zitten woorden. Drukke-moet-woorden: Steenstad moet Lichtstad van het Jaar worden. Iedereen moet meedoen aan de wedstrijd. Het moet van de burgemeester. Maar wat moet je dan doen? Hoe ziet een lichtstad er eigenlijk uit? Overal lampjes? Sterren? Kaarsen? Opeens floept er een ideetje in zijn hoofd. ‘Ik ga morgen de Hoge Brug over. Naar de andere kant van de rivier. Daar ligt Stofstad. Misschien weten ze daar hoe een lichtstad eruitziet…’ Dan valt Stef rustig in slaap.


De koning maakt zich zorgen over zijn land. Daarom schrijft hij een wedstrijd uit: ‘Welke stad wordt Lichtstad van het Jaar?’ Die stad verdient een licht, mooi en warm verhaal. Steenstad en Stofstad gaan op hun eigen wijze aan de slag. Het hebberige Steenstad probeert zoveel mogelijk licht te verzamelen. Omdat Stef uit Steenstad een kijkje gaat nemen in Stofstad, zien we ook hoe ze daar met het licht en elkaar omgaan. Welke stad wint de prijs en wordt beloond met het verhaal over kerst?

Bestelnummer: 4985 ISBN 978 90 5788 391 0

9 789057 883910

De lichtstad (4985)  

De koning schrijft een wedstrijd uit: ‘Welke stad wordt Lichtstad van het Jaar?’ De winnende stad verdient een licht, mooi en warm verhaal....