Page 1

O M B O R D M AG A S I N – H Ö S T/ V I N T E R 2 0 1 9

KULTURENS Ö Kulturevenemang året runt

En resa mot ett mindre klimatavtryck Destination Gotlands hållbarhetsarbete och visioner

kustVandra eller vandra pilgrimsleden mellan S:t Olofsholm och Visby


Den lilla staden som har allt Medeltida gränder. Utmärkt shopping. Underbara restauranger. Ett sprudlande nattliv. Året runt. Välkommen till Nordens bästa resmål!*

*Snittbetyg på resesajten Trivago

Visby Centrum är samlingsnamnet för företag i Visby innerstad och Östercentrum. Föreningen arbetar med att utveckla, marknadsföra och arrangera aktiviteter i stadskärnan. Det är världens bästa jobb. Vi har ju fantastiska förutsättningar. Vi älskar vår stad.


7

30

12 40

Innehåll

5 MÖT EKOBYNS GRUNDARE Permakultur, veganodling och hållbar gemenskap 7 GOTLAND TILL FOTS Pilgrimsleden, kuststräckor och Mattias Admans bästa tips 12 SMAKFULLA INTRYCK Upptäck Gotlands spännande smaker 14 KROGTIPS Tips på några av öns bästa året runt-restauranger 16 COOP GOTLAND Närproducerat, ekologiskt och vinylskivor 19 CLARION HOTEL WISBY Unikt hotell i hjärtat av Visby 21 KULTURENS Ö Värmande kulturevenemang året runt 24 BILDUPPSLAG Vackra bilder där hav möter land

30 33 37 42 44 47 48

BÄSTA KONFERENSEN BÖRJAR OMBORD Caroline Sjögren berättar STORA VISIONER Styrelseordförande Ami om Rederi AB Gotlands arbete EN RESA MOT HÅLLBARHET M/S Visborg, gräsmuggar och miljökörkort SHOPPING Presenter och godsaker ombord GODA SMAKER Från vegburgare till räkmacka SPÄNNANDE LEKAR OMBORD Följ med på äventyr med Destina och Dnaltog BOENDE MED EDGE hotell med det lilla extra

Modellfartyget M/S Visborg

BYGG DITT EGET FARTYG!

FLER TIPS, NYHETER, ERBJUDANDEN OCH TÄVLINGAR Hemsida: destinationgotland.se Facebook: destinationgotland Instagram: @destgotland

Cobilegobåten finns exklusivt ombord för 349 kr

Ansvarig utgivare: Adam Jacobsson Redaktör: Linda Runarsdottir Projektledare: Susanne Appelgren Form: Patrick Hansson, Erik Unnerfelt, Maria Björnfot Skribent: Kornelia Dunkels Annonsförsäljning: Daniel Bengtsson Omslagsfoto: Patrick Hansson

3


4


Facebook: @suderbyn Grundare: Ingrid Gustafsson och Robert Hall

Möt ekobyns grundare

Åtta kilometer söder om Visby ligger Suderbyn permakulturekoby som startades 2008 av Ingrid Gustafsson och Robert Hall med familj.

Ingrid är från Småland och Robert är från Kalifornien, men det var på Gotland de till slut landade. Båda tyckte att ön var en attraktiv plats som gjord för en ekoby, med många soltimmar och närhet till havet. Suderbyn försöker efterlik­ na naturens ekosystem med hjälp av permakultur och veganodling. Sedan starten har ekobyn växt och blivit en plats där de tar tillvara på naturen och har ett starkt hållbar­ hetstänk samtidigt som de skapar relationer med människor från världens alla hörn.

Foto: Margaux Vincent Illustration: Sara Jakopic

Vad är målet med ekobyn? – Vi vill hitta bra former för en hållbar livsstil, både när det gäller självförsörjning av mat och energi. Men också hitta ett sätt där vi kan leva tillsammans och må bra, ta gemensamma beslut och stödja varandra. Idag är vi runt tjugofem personer från ett tiotal länder. Tillsammans bidrar vi med många olika synsätt och intressanta idéer! Hur jobbar ni i ekobyn? – Vi försöker bli självförsörjande på mat, utveckla grönt entrepre­ nörskap och förädling av livsmedel samt ge kurser. Vi har kompost­ toaletter för att spara på vatten och ge näring till odlingar, ett växthus med sitt eget kretslopp och egna energiproduktion av både vindkraft och solel.

Pssst! Är du nyfiken på

verksamheten kan du besöka ekobyn på deras filmkvällar eller när de har öppet hus samt guidade turer. Kontakta dem via info@suderbyn.se eller gå in på suderbyn.se och läs mer om bland annat evenemang och volontärsarbete.

5

Vad kan alla göra för att leva så hållbart som möjligt i sin vardag? – Köp ekologiskt, lokalproducerat och ät mer veganskt eller vege­ tariskt. Fundera också över hur du kan minska din konsumtion. Tänk även på dina fritidssysselsätt­ ningar; åk mer tåg och båt istället för flyg och vistas mer i naturen – på så sätt lär du känna den bättre.


Upplev känslan Nikotinfritt från Gotland

GA: Wisby Strand

Vi vet att det inte är enkelt. Men som de gotlänningar vi är har vi hittat en lösning: Qvitt. En tobak- och nikotinfri produkt. Klassisk tobakskänsla med ginseng och grönt te. Gjort med gotländsk kärlek och kunnande. Det gör det betydligt enklare att slippa tobaken. Qvitt tillverkas i Roma på Gotland. Av Gotlandssnus. Upplev känslan på qvitt.se


KUSTVANDRA

Ön har flera vandringsleder som bjuder på gotländskt sceneri; bland annat karga kuster, fiskelägen, lummiga ängen och raukar. Så dra på dig vandringskängorna och bege dig ut i naturen för att upptäcka ännu mer av ön. Med rätt utrustning och planering kan du njuta av vandringslederna året runt! Foto: Yolanta Birkhane och Patrick Hansson


Söder om Visby, från Södra Hällarna hela vägen till Tofta skjutfält domineras kusten av branta klippor och stenstränder.

STENKUSTEN

Den vackra stenkusten går från Bläse till Ar på Norra Gotland. När du vandrar kommer du bland annat att mötas av härliga kalkstensvägar, fiskelägen och klapperstensstränder. Längs vägen kan du till exempel stanna till vid Bläse Kalkbruksmuseum och det fotografivänliga Graustäde fiskeläge.

KLINTKUSTLINJEN

Längs nordvästra kusten är Klintkustlinjen på väg att dras, en vandringsled som fortfarande är ett pågående projekt som styrs av Länsstyrelsen på Gotland. Längs den tilltänkta leden kan du vandra i hela fem mil – utmed Brucebo och fågelskyddsområdet Skansudde, förbi Själsöån där du har möjlighet att se lekande öringar, ända upp till Kappelshamn. Under ledens gång kommer du att passera hela tio naturreservat och skiftande gotländsk natur.

GROGARNSBERGET

Ta dig runt Grogarnsberget på östra Gotland – en 30 meter hög bergsklint som även är ett naturreservat. Här vandrar du bland mäktig gotländsk utsikt och skiftande häll- och alvarmark. I norr, vid udden Grogarnshuvud finns resterna av Gotlands näst största fornborg – som troligtvis byggdes redan på järnåldern. Stanna även till en stund i den fina fiskehamnen Herrvik när du ändå är i området.

EKSTAKUSTEN

En av södra Gotlands vackraste kuststräckor bjuder på fyra kilometer av knotiga martallar, sceniska klapperstensstränder och lilla och stora Karlsö i blickfånget. Du kommer även att passera fiskelägena Djupvik och Kronvall under din vandring, vilka är två platser som är värda att stanna till på. Om kvällarna speglar havet de färgsprakande solnedgångarna.

Testa en annorlunda vandring

– läs mer om Gotlands pilgrimsled på nästa uppslag! 8


Norsta auren Stenkusten Klintkustlinjen Längs med Stenkusten är vidderna karga och himlen nästintill oändlig där den sträcker ut sig över havet.

Södra Hällarna –Ygne

Katthammarsvik – Ljugarn Ekstakusten

Vandra längs Gotlands 80 mil långa kust, eller ta dig inåt land längs den vackra pilgrimsleden. Oavsett vad du väljer – få du ta del av den gotländska naturen på nära håll!

Norsta Auren ligger vid nordöstra sidan av Fårö och bjuder på en långsträckt sandstrand med böljande sanddyner och fridfull omgivning.

Tre snabba tips från Mattias Adman, vd på eventbolaget GoGotland: Mattias Adman springer hellre än vandrar och är grundare av Facebook-gruppen Gotland Trail Run som Mattias beskriver som ”en grupp för oss som gillar löpning bortom asfalten, gärna längs Gotlands fantastiska kuststräckor”. Vad är det bästa med att springa och vandra på Gotland? – Du har alltid fina stigar precis runt hörnet och det är lätt att lägga upp din rutt beroende på hur långt du vill springa eller vandra. Ofta blir våra löpturer en blandning mellan löpning och vandring då vi exempelvis ofta går i uppförsbackar. Vilka är dina topp tre platser? – Kinners 14 kilometersspår, som är makalöst vackert och väl uppmärkt. Finns även vatten och toalett att tillgå i Kinnerstugan. Ljugarn till Katthammarsvik, en cirka 30 kilometer lång runda med fina platser att pausa på. Det finns även möjlighet att fylla på med vatten, fika och mat längs med vägen. Kusten norr om Visby, i naturreservaten Galgberget, Bergbetningen och Brucebo. Variationen på stigarna är nästintill oändlig. Vid Själsö kan du stanna till vid bageriet eller ta ett dopp i hamnen.

9


Pilgrimsleden Pilgrimsvandring går långt tillbaka i tiden och är ett sätt att vandra i lugn och ro med eftertanke. Man kan säga att du har två destinationer under hela vandringen – vart du vandrar rent fysiskt och vart dina tankar färdas i ditt inre. Pilgrimsleden på Gotland går traditionellt från S:t Olofsholm på nordöstra Gotland till ruinerna av Sol­ berga kloster i Visby. Leden uppstod på 1990-talet och ligger bland lugna, vackra och varierande vyer. Sträckan tar ungefär två dagar att gå och du väljer själv var du vill stanna och övernatta. Utmed rutten har du möjlighet att se allt från kust och ängen till fornlämningar och några av de 92 medeltida kyrkor­ na som finns på ön. Det ger också möjlighet till både eftertanke och lugn under resans gång, som Stellan Bergström, Stiftspedagog på Visby Stift beskriver det. Stellan Bergström berättar att alla som vill är väl­ komna att vandra leden och att det är kostnadsfritt. Kartor och information finns på Stiftets kansli, i Visby domkyrka, i kapellet vid S:t Olofsholm och i de kyrkor som leden passerar. Du kan också ladda ner karta och folder på Visby Stifts hemsida. – Det finns även ett pilgrimspass, där man kan stämpla rutor med stämplar från de kyrkor som leden passerar. Det går att vandra leden året runt men vår, sommar och höst är naturligtvis att föredra, förklarar Stellan. Längs hela sträckan finns stolpar med en pilgrims­ symbol kombinerat med sevärdhetskringlan utplace­ rade. Namnet S:t Olavsleden har sitt ursprung från norske helgonkungen Olav Haraldsson som enligt medeltida källor besökte Gotland under olika tillfäl­ len. Det sägs även att han landsteg i S:t Olofsholm på sin resa tillbaka till Norge. Det finns inga färdiga pilgrimspaket så du bestäm­ mer själv var du ska stanna över. Stellan rekommen­ derar därför att du planerar din rutt i förväg. Kolla upp övernattning och hur du ska transportera dig till start eller från målet. Ett annat tips är att kontakta Turistbyrån på Gotland. Du måste också ha med dig


det du vill äta och dricka – lite som en fjällvandring. Packa ner en karta, varma kläder och bra skor. Du som inte känner för att vandra under en längre period kan välja ut en del av S:t Olavsleden och göra en dagsvandring. Visby stift arrangerar även vand­ ringar med olika teman som du hittar informa­tion om efterhand på deras hemsida. – Vi har även andra leder som du kan vandra. ”Från kyrka till kyrka” är ett exempel där man kan gå mellan olika kyrkor på ön. Dessa leder har ingen officiell status på samma sätt som S:t Olavsleden, men är fina att vandra på ändå. I nuläget vet jag bara att leden mellan Klinte och Fröjel kyrka, samt leden mellan Roma klosterruin och Dalhem är i fint skick och används, avslutar Stellan.

Det lilla kapellet vid S:t Olofsholm är egentligen ett magasin som byggdes 1835. Det var även på denna plats som Gotlands första kyrka i trä uppfördes. Under 1200-talet byttes den ut mot en kyrka av sten – som man än idag kan se rester från i marken. Under medel­ tiden vallfärdade många gotlänningar till S:t Olofsholm, särskilt den 29 juli när det var S:t Olofsmässa. S:t Olof var gotlänningarnas speciella skyddshelgon.

Lärbro

Fardume träsk

Hellvi

Pavals Gisslause

Tingstäde Väg 148

Väg 149

Hästnäs

Visby Solberga klosterruin

Tingstädeträsk

Bro

Björnungs Kvie

Hejnum Hällar Kallgateburg

Grausne

Lokrume

Hejnum Väg 147

Suderbys

Fole

Bäl

Hejdeby

11

Boge

Vägume Hammars Barläst

Filehajdar Klints

Lauks

Väskinde Gällungs

Othem

Slite Bogevik

Kyllaj Hide

S:t Olofsholm

VAD ÄR EN PILGRIMSVANDRING? Att vara pilgrim är detsamma som att vara på väg. Den som vandrar har både ett inre och yttre mål. Det är en andlig vandring i varje persons inre men också en vandring rent fysiskt där man tar sig från en plats till en annan. Viktiga pilgrimsorter har bland annat varit Jerusalem, Rom och olika helgongravar över hela världen.


Smakfulla intryck

Året runt finner du spännande smaker bland öns stora restaurangutbud och gårdsbutiker. Upptäck allt från gotländsk tryffel och whisky till skördefestival när hösten nalkas. Foto: Björn Pettersson, Stig Hammarstedt och Suderbyns ekoby

GOTLÄNDSK WHISKY

Året var 2016 när den första whiskyn stod färdig i Roma Sockerbruk. I de gamla industrilokalerna ligger det numer ett modernt destilleri, där det årligen produceras cirka 24 000 liter ekologisk maltwhisky. Den allra första whiskyn var en single malt och döptes till Isle of Lime. Sedan dess har flera sorter släppts, alla gjorda på det ekologiska kornet som växer i närheten av destilleriet. Vattnet hämtas direkt ur kalkstensberget medan torkning, mältning och rökning sker i Ronehamn på södra Gotland. Det är helt enkelt en whisky med genuin smak av Gotland och kunnigt hantverk. Om du är intresserad av den bärnstensfärgade drycken finns det möjlighet att besöka sockerbruket för en guidad tur. I samma lokaler hittar du också Gotlandssnus, ännu ett gotländskt företag. För mer information om whisky samt guidning, gå in på gotlandwhisky.se


DEN ÅRLIGA TRYFFELFESTIVALEN

För dig som vill lära dig mer om Gotlands svarta guld och smaka på olika tryffel­kombinationer, finns en reseanledning att pricka in i kalendern. Den 15–17 november 2019 hålls den årliga tryffelfestivalen, där den gotländska tryffeln står i fokus. Förutom seminarier, marknader och ceremonier med temat tryffel blir många av öns kockar inspirerade under novemberhelgen. De erbjuder bland annat olika inriktningar på tryffel-after works och tryffelmenyer på sina restauranger. Läs mer och boka på gotlandstryffelfestival.se

Gotland är en kulinarisk plats året runt. Det är många som till och med hävdar att det är just under hösten och våren som du kan vara med om de bästa smakerna på ön. Efter att sensommar­ värmen i augusti sakta börjar släppa och lugnet efter de hektiska sommarmånaderna drar fram, börjar säsongen för färgstarka smakupplevelser. Inte nog med att Gotland har ett kvalitativt restau­ rangutbud under lågsäsong. Det är även under hösten som den färggranna skördefestivalen äger rum, medan tryffeln börjar bli redo att plockas upp ur jorden. Det är något speciellt med att slå sig ned inne värmen på någon av de många inbjudande restaurangerna på ön medan höstvindarna börjar piska utan dörren – visst håller du med? När vårsolen och värmen sakta börjar återvända, fylls både restauranger och gårdsbutiker av primö­ rer vars smaker påverkas av något som kallas Terroir – sambandet mellan det klimat och den jordmån som är särskilt speciell på ön. Kanske inspireras du att laga något nytt – eller så låter du kockarna visa sitt skickliga hantverk bland den skiftande miljön som definierar kalkstensparadiset mitt i Östersjön.

FÄRGGRANN SKÖRDE­FESTIVAL I september är det dags för den årliga folkfesten som hyllar gotländska dofter, smaker och traditioner. Under helgen den 7–8 september 2019 firas öns skördetid, vilket är ett perfekt tillfälle att lära känna hela kedjan från jord till bord – och vilka det är som jobbar med allt från livsmedelsproduktion till det kulinariska utbudet på ön. Eftersom festivalen särskilt välkomnar barn och unga, finns många möjligheter att bland annat träffa djur och lära sig mer under aktiviteter och olika utställningar. Läs mer om evenemanget på gotlandsskordefestival.se och boka din resa idag på destinationgotland.se

13


Krogtips

Ta för dig av det varierande utbudet av året runt-restauranger på ön, som satsar på omtänksam service och välsmakande matkombinationer oavsett säsong. Innanför murarna i Visby är det krogtätt och på landet står mat och dryck i samklang med de omväxlande vyerna.

TUPPENS KROG

Restaurangen är en nykomling i Visby sedan försommaren 2018 och är en systerkrog till Gula Hönan i Ronehamn. Maten som serveras är äventyrlig men enkel – baserad på de bästa gotländska och svenska råvarorna. I den anrika och historiska miljön i huset från andra hälften av 1700-talet, kan du slå dig ned och glädjas av god service och vällagad mat. 0498-12 10 10, tuppenskrog.se

JESSENS SALUHALL OCH BAR

Mitt i Hästbacken i centrala Visby kan du stanna till för en välsmakande bit mat gjord på råvaror av finaste kvalitet. Varje dag serveras lunch som är baserat på deras utbud i butiken samt fisk- och köttdiskarna. Deras signum är Saluhallens fisksoppa som är ett stående inslag på menyn. Sommartid har de kvällsöppet varje dag. Resten av året kör de deras populära After Work & Tapas varje fredag! 0498 - 21 42 14, saluhallochbar.se

SMAKRIKE

På östra sidan av Gotland ligger en restaurang som hanterar lokala råvaror med stor värdighet. Menyerna är säsongsanpassade där filosofin baseras på stor kunskap kring mat och dryck samt omsorg om gästerna. Under hösten kan du pröva deras femrätters middag, tryffelmeny samt tryffelbrunch alla söndagar oktober till november. Under samma period bjuder Smakrike även in till tryffelsafari i samarbete med Gotlandstryffel. 0498-49 33 71, smakrike.se

14


DJUPVIK

Upplev en restaurang som präglas av omtanke och kvalitét med lokala råvaror – på Gotlands sydvästra kust. Vid Djupvik kan du stanna över på hotellet eller avnjuta lunch, middag eller något enklare i baren i deras moderna och smakfulla matsal. Vår och sommar fylls menyn av gotländska råvaror – medan de under höst och vinter hämtar inspiration längre ut i världen. 0498-24 42 72, djupvikhotel.com

ITALIENAREN

I hjärtat av Visby hittar du restaurangen som tar dig på en resa till Italien. Menyn består av klassiska italienska rätter tolkade på deras sätt. Här kan du även njuta av de bästa delikatesserna, färsk pasta och neapolitansk pizza. Baren på terrassen är öppen sent in på kvällen och serverar läskande aperitivos samt ett stort utbud av viner och antipasto.

0498-21 11 68, italienaren.se

LINDGÅRDEN

Besök en av Visbys äldsta och anrikaste restauranger, där du kan avnjuta klassisk mat och vin på hög nivå. Sommartid kan du sitta bland valnöts- och mullbärsträd i parken med cocktailbar, där det varje söndag bjuds på livemusik! I trädgården finns ett litet hotell med åtta dubbelrum. I huvudbyggnaden finns en svit och ett dubbelrum deluxe. 0498-21 87 00, lindgarden.com

SURFERS

Med influenser från Sichuanköket serverar Surfers smakfulla smårätter i en varm och färgglad miljö. Här finns allt från bedövande rätter med Sishuanpeppar till milda, söta, salta och syrliga smaker. Rekommendationen är att beställa in ett gäng rätter tillsammans och dela på. Till maten kan du bland annat dricka svalkande öl eller någon av de spännande drinkarna som finns på menyn. 0498-21 18 00, surfersvisby.se

15


Bäst på närproducerat, ekologiskt, delikatesser och vinylskivor är en slogan Coop Gotland burit med sig i drygt ett år. Anledningen? De vill visa vad som faktiskt betyder något – och samtidigt sticka ut inom daglig varuhandel.

COOP GOTLAND

Att sticka ut och göra skillnad Runt om på ön – från norr till söder finns hela nio butiker som tillsammans skapar Coop Gotland. För dem är det viktigt att fokusera på de lokala odlarna och lantbrukarna. Samtidigt är det viktigt att lyfta varorna som är bra för både kunderna och omgiv­ ningen. Det är därför Coop Gotland brukar säga att de vill vara den goda kraften i daglig varuhandel, vilket betyder att man vill vara bäst på de saker som faktiskt gör skillnad. Nyligen inleddes ett samarbete med Barlingbo Bryggeri för att skapa gotländskt mineralvatten. Idén är lika enkel som briljant; man tar tillvara på vattnet under våren när det finns ett överskott för att sedan erbjuda det på sommaren när det finns ett under­ skott. Samtidigt behöver vattnet inte transporteras långa sträckor genom Sverige. Ett annat sätt att göra skillnad är köpet av Got­ lands mest klassiska bageri – Eskelunds Hembageri. Coop Gotland ser till att såväl bofasta som sommar­ gotlänningars favoritbröd kan få fortsätta att finnas kvar i brödhyllorna. I kombination med vinylskivor och deras andra avdelningar som Petit France, Little Britain och Lilla Brygghuset hoppas – och tror Coop Gotland att butikerna ger en speciell shoppingupplevelse som bidrar till det där lilla extra för deras kunder och medlemmar. 16

Carl-Johan Stålhammar, vd för Coop Gotland, berättar: – Det är här vår fantastiska personal kommer in. Vi har satt upp som mål att bli den bästa och mest populära arbetsgivaren på Gotland. Genom att bli det så kommer vi att bygga en stolthet och en glädje bland våra medarbetare som också kommer smitta av sig på våra kunder. Förutom att kunderna ska trivas är visionen att Coop-butikerna på ön ska bli mer än bara en affär – de ska bli mötesplatser där man träffar bekanta, handlar och har det trevligt. Det ska spegla koope­ rationen, där deras medlemmar och kunder även är ägare av butikerna. Carl-Johan Stålhammar tror att det är just bemötande, upplevelsen i kombination med de bästa närproducerade och ekologiska produkterna som gör att Coop Gotland kan ut­ vecklas till det mest prisvärda dagligvarualternativet på ön. Carl-Johan avslutar: – Coop Gotland är rebellen med eget vatten, bröd och rockfestival. Varför efter­ sträva att passa in – när du kan sticka ut och göra skillnad?

Carl-Johan Stålhammar, vd


Den goda kraften i daglig varuhandel Butikerna finns över hela ön! Coop Öster, Coop Gråbo och Stora Coop vid Stenhuggaren i Visby samt butiker i Lärbro, Slite, Roma, Ljugarn, Klintehamn och Hemse. Letar du efter inspirerande recept innan du åker och handlar? Besök coop.se/recept

17


UPPLEV FÅRÖ ÅRET RUNT GA: Sudersand

Fårö är fantastiskt året runt Den dramatiska ön lämnar få oberörda. Efter en frisk promenad i det karga och isande landskapet är det härligt att veta att det väntar en sprakande kamin eller en värmande bastu. Håll utkik efter våra höst- & vinterpaket med boende och middag på den populära restaurangen Todo Krog. Nya möjligheter till konferenser för ert företag eller andra event i den nybyggda restaurangen.

www.sudersand.se

18


CLARION HOTEL WISBY Annons: Clarion

Hemsida: choice.se Instagram: @clarionwisby

Beläget i hjärtat av Visbys äldsta delar ligger det anrika Clarion Hotel Wisby med 212 hotellrum, 8 mötesrum och en festvåning. Clarion Hotel Wisby har en egen historia och atmosfär, centralt beläget innanför Visby ringmur. I den 700-åriga byggnaden har det bedrivits hotell­ verksamhet sedan mitten av 1800-talet och miljön är väl tillvaratagen och restaurerad. På det personliga hotellet finns bland annat restaurangen Kitchen & Table i stjärnkocken Marcus Samuelssons regi. Konceptet bygger på begreppet Fun dining, där rätterna på menyn mixar influenser från Manhattan med lokala gotländska råvaror. På Selma City Spa Wisby som ligger i källarvåningen skapas en lugn

oas för avkoppling i medeltida miljö med massage, ansikts- och kroppsbehandlingar samt bastu och sköna bad i den tempererade poolen. På hotellet finns det lokaler för varje tillfälle – litet eller stort möte, festmiddag, jubileum eller mingel. I Vinterträdgården är atmosfären avslappnad men samtidigt levande och inspirerande. Till det naturliga vardagsrummet söker sig både hotellgäster såväl som lokalbefolkning för en bit mat, dryck eller för något av de många evenemang som anordnas där. Välkommen in i en levande mötes­ plats där medeltiden möter det moderna.

19


GA: Toftagården

20


KULTURens Ö När ön börjar skifta färger från grönt och blått till det avstressande grå och kylan sakta smyger sig på, ändras även hela Gotlands kulturscen. Vare sig du besöker ön under vår, sommar, höst eller vinter kommer du att få en upplevelse utöver det vanliga, menar Björn Ahlsén, kulturstrateg på Region Gotland.

NEVER GROW OLD

12/10. Tre dansare i en rafflande färd genom tid och kropp flätar samman livsberättelser genom flamenco, cumbia, klassisk och samtida dans i världsklass. Spelas på Joda. Arrangör: Länsteatern på Gotland. Foto Julia Peirone.

21


KALKSTENSDRÖMMAR OCH KRUKMAKARENS ÅTERKOMST

19/6–3/11. Ambitionen med utställningen Kalkstensdrömmar är att visa på den gotländska keramikens mångfald, med betoning på bruksgodset. I utställningen möter besökaren 30 keramiker som arbetar med olika leror och tekniker. Foto: Gotlands Museum. Krukan på bilden skapad av keramikern Eva Nobling.

MEN – HUR SER VI UT?

Se premiären i september av scenkonstgruppen HYSS. En föreställning som ifrågasätter våra moderna ytligheter med musik från pop till visa, teater, spoken word och koreografi.

NÅGOT SKA DET LÅTA

12/10. Pianisten och sångaren Stefan Gunnarsson, mångårig ackompanjatör i Svt:s ”Så ska det låta”, släpper loss tillsammans med Gotland Big Band. Jazz, pop, soul och rock i en strid ström på Wisby Strand.

Kulturen på Gotland är något i särklass. – Och vi stänger definitivt inte ner så fort somma­ ren är slut – tvärtom, förklarar Björn Ahlsén. Konst och kultur har ett stort utbud året om och Björn menar att det finns något för alla – oavsett intresse. – Själv blir jag faktiskt kulturstressad, särskilt på hösten. Det är så mycket konserter, gig, shower, författar- och konstnärsmöten, teaterföreställningar, utställningar, filmer och museivisningar som jag vill gå på, fortsätter han. När Björn Ahlsén beskriver utbudet är det inte bara Visby han pratar om. Kulturföreningar och privata arrangörer i Fårösund, Slite, Hemse, Burgsvik och Klintehamn erbjuder musik, film och teater. Det finns också helgöppna fik och prisbelönta restau­ ranger på Fårö, i Dalhem, Ronehamn, Kräklingbo och Västerhejde som är värda ett besök. Under adventstider i december öppnar Visby upp med marknad och evenemang i medeltida miljö och artisterna i GLIMRA sätter upp en finstämmig show

i Halla kyrka. Gotlands Museum arrangerar ”Jul­ traditioner på Gamla residenset” där de berättar om gotländska jultraditioner i stearinljusens sken samt aktiviteter för barn under hela höstlovet. – Fornsalen är ett av landets mest välbesökta läns­ museer och flitiga GotlandsMusiken hann förra året med att ge smått obegripliga 312 konserter! Detta samtidigt som Länsteatern spelade för fulla hus. Och varannan torsdag är det jazzclub på Munkkällaren i Visby, avslutar Björn. Hur kan det då komma sig att Gotlands 59 000 invåna­ re har så mycket att välja på? Björn tror att det bland annat finns en förklaring i att väldigt många kreativa och konstnärligt begåvade människor har valt att bo och verka här. Sedan hörs fortfarande historiens vingslag och den säregna omgivningen gör sig på­ mind vart man än går. Och så är det ljuset. Det gråa. Tystnaden. Naturen.

22


Kulturens Ö är ett samarbete mellan Destination Gotland och kulturlivet på Gotland. En plattform som marknadsför kulturyttringar som en reseanledning. Varmt välkommen att boka din upplevelse på kulturensö.se

ROBOTDIKTATORN 16/11. Familjeföreställningen spelas i Solbergaskolans aula och är ett gästspel av Mittiprickteatern. Veckan innan kommer även skolföreställningar spelas för barn från 7–11 år. Foto Martin Skoog.

23


Strandlinjer Öns blå toner står i vacker kontrast till kalksten, martallar och blomstrande ängen när Gotland skiftar utseende från norr till söder. Upplev allt från ståtliga raukar, rofyllda fiskelägen och mystiska skeppssättningar till slingrande gränder bland historia, kultur och puls i Visby. Foto: Roger Arleryd, Gotlandsbild

24


SUDERSAND. Den finkorniga sanden skiftar mellan mjuka dyner och vass som vaggar i morgonbrisen. Sudersand - en av Sveriges bästa stränder ligger på Fårö och bjuder på vackra omgivningar året runt, även om det är som mest folk under sommarmånaderna. Den långsträckta stranden är en halvmil lång och utmärker sig med sin vita sand och vattnet som är klart och långgrunt.

25


STENKUSTEN. Mellan Bläse och Ar går den karga Stenkusten som visar upp sig med storslagna vyer. Graustäde fiskeläge ligger vackert precis vid kusten för den som vill stanna till en stund på sin resa. I området finns även Bläse Kalkbruksmuseum och kalkbrottet Blå Lagunen.

26


BLÅ LAGUNEN. Ön från ovan är ett levande konstverk av skimrande blå nyanser som står i kontrast till den grå kalkstenen. På norra Gotland ligger Blå Lagunen med sitt blåa, gnistrande vatten. Kalkbrottet ligger i Ar vars omgivningar präglas av kalkindustrin som under många år drevs i området. Många av Gotlands kalkbrott är idag vattenfyllda och lämpar sig för svalkande dopp under varma dagar.

27


28


STENKUSTEN. Den karga kusten på norra ön är stämningsfull med den friska havsluften och ljudet från vågorna som skvalpar rofyllt. Den cirka en mil långa grusvägen vid Stenkusten passerar lugna stenstränder som står i kontrast till Östersjön. I området finns även Gotlands största insjö Bästeträsk.

29


Den bästa konferensen börjar ombord

Konferens på Gotland ger möjligheter att vara nära natur, historia och spännande evenemang – och på så sätt skapa en oförglömlig resa med sina kollegor. Caroline Sjögren, Money in Manager på Scandics huvudkontor i Stockholm har själv varit på en konferensresa på ön. Hon beskriver det som en känsla av att resa långt bort – där konferensen börjar ombord. Foto: GoGotland.

30


För en extra minnesvärd konferens kan du hyra en ruin i Visby med hjälp av eventbolaget GoGotland, som är helhetsleverantör av konferenser. Ruinbokningarna skräddarsys utifrån vad varje företag önskar – allt från den den lilla intima middagen på taket av en ruin till trerättersmiddag för 450 personer i S:t Nicolai med underhållning så som musik, eld och komik. Också Hansa Event har hand om allt från konferens, resor och boende till aktiviteter och middagar – så att konferensresan ska bli så smidig som möjlig. Läs mer på gogotland.se och hansaevent.se

Gotland är en plats som ofta beskrivs som inspireran­ de med gedigen historia, konst och vacker natur. Det är med andra ord en plats som har många fördelar när man letar efter en bra destination för en konfe­ rensresa. Caroline Sjögren tycker även att ön har en fördel ur ett hållbarhetsperspektiv. – Det går att ta sig hit utan att flyga. Och bor man i Visby så kan man gå eller hyra cyklar. Under vår konferens bestod middagen av närproducerad mat från ön vilket var härligt! Caroline bokade konferensen via Scandic Visby i januari månad och fick på så sätt en helhetslösning med transfer till och från båten, båtresa, övernatt­ ning, guidad tur runt Visby, team-aktivitet i ruin, middag samt konferens. – För mig var det viktigt att vi skulle få se Gotland och inte bara en konferenslokal, fortsätter Caroline. Något som gjorde det möjligt var att vi kunde börja jobba redan på bussresan från Stockholm, för att sedan fortsätta på färjan över till Gotland. Konferensen ombord på färjan började med att Caroline och kollegorna blev varmt välkomnade på terminalen av en värdinna, som visade deras mötesrum ombord. – När det var dags att äta blev vi visade till våra platser för att inta mat och dryck. Måltiden var en uppskattad paus samtidigt som vi fick möjlighet att njuta av utsikten till havs. Vi nyttjade tiden till att konferera vilket gjorde att resan gick väldigt fort, berättar hon. På överresan går det att välja olika paket för mat och mötesrum. Det finns även ett större biorum, 31

sviter samt snacks, kaffe och dryck under överresan. Med enbart ett stenkast från färjan till hotellet var det sedan smidigt att checka in och fortsätta med konferens och aktiviteter. Väl framme i Visby vandrade de hundratals år tillbaka i tiden genom en guidad tur i världsarvsstaden. – Efter denna mycket uppskattade guidning var vi framme vid ruinen S:ta Karin där vi möttes av GoGotland för teambuilding-aktiviteter. Det hade hunnit bli mörkt ute och ruinen var upplyst med marschaller och facklor vilket gjorde hela upplevelsen minnesvärd, fortsätter Caroline. Hon tycker också att något som gör ön uppskattad till att ha konferens på är att man helt kan anpassa sina aktiviteter utifrån vilket företag och vilka förvänt­ ningar och mål man har med konferensen. Under Carolines konferens fick de göra tre ak­ tiviteter, där de bland annat målade tavlor som nu hänger på deras kontor. – Det påminner oss dagligen om vår härliga kon­ ferens på Gotland, förklarar hon. Till deras hotell blev de sedan eskorterade med fackeltåg samt en häst och ryttare i täten genom Visby. – Vi kunde också hyra det vi önskade. Samarbe­ tet med till exempel moped- och cykeluthyrning, eventbolag, hus, hotell och camping fanns när vi bo­ kade genom Scandic Visby, vilket gjorde att vi hade många valmöjligheter. Därför tror jag många företag kan få en extra personlig konferensresa om de tar sig över med båt till Gotland, avslutar Caroline.


32


Namn: Ann-Marie (Ami) Åström Arbetstitel: Styrelseordförande i Rederi AB Gotland och styrelseledamot i Destination Gotland AB. Familj: Särbo Anders och barnen Gustaf, Carolina och Sofia. Bor: I Stockholm, sommarhus i Ljugarn på Gotland. Rederiet grundades: 1865 under namnet Ångfartygsbolaget Gotland. Det är Sveriges äldsta rederi.

Stora visioner Ami Åström är född och uppväxt på Gotland och har ett gediget cv som bland annat innehåller juridik och försäkringsmäkleri inom sjöfart. Idag sitter hon med i flera styrelser och har sedan 1991 suttit med i styrelsen för Gotlandsbolaget. Hon är även den första kvinnan som är ordförande för Rederi AB Gotland. Porträttfoto: Karl Melander. Ami sitter med i många olika styrelser och beskriver sig själv som en tidsoptimist, något hon själv tror bott­ nar sig i att hon väljer att lägga tid på det hon tycker är spännande. Hon tar sig gärna an nya projekt och ser det mesta som möjligheter och utmaningar – sällan som problem. Men att jobba inom sjöfart var aldrig något hon trodde att hon skulle göra när hon var yngre. – Jag har gått på S:t Hansskolan i Visby och även Solbergaskolan. Vi flyttade från ön till Stockholm när jag gick i sjuan på högstadiet, börjar Ami. Sedan dess har hon blivit kvar i storstaden, men bandet till Gotland har varit fortsatt starkt. – Efter gymnasiet åkte jag till London där jag praktiserade på ett kaskoförsäkringsmäkleri, som för­ säkrar värdet på fartyget. När jag väl kom tillbaka till Sverige valde jag att studera juridik i Uppsala – och så följde några år av olika försäkrings- och juristjobb i Stockholmstrakten. Med intresset för juridik och försäkringsmäkle­ riet utvecklade sig även engagemanget för sjöfart. Ami blev invald i styrelsen för Gotlandsbolaget 1991 när hon var klar med juristlinjen. Efter flera år på försäkringsbolaget SKULD och några år på en advokatbyrå blev hon sedan engagerad i arbetet kring tankfartyg hos Rederi AB Gotland. Dotter­bolaget Gotland Tankers AB bildades 2011 där Ami blev anställd som bolagets första vd. Idag är hon ordfö­

rande för både Gotland Tankers samt ordförande för Rederi AB Gotland – och är den första kvinnan som sitter på den positionen i koncernen. Ami sitter även med i flera andra styrelser – däribland Destination Gotland! – Jag har varit i de här styrelserummen sedan jag var liten, då pappa var vd på Gotlandsbolaget. För mig är koncernen lite av en familj – eftersom jag vuxit upp i den miljön. Många av de som jobbade i bolaget när jag fortfarande var tonåring jobbar kvar än idag, antingen operativt eller sitter i någon av koncernens styrelser. Ami menar också att det är både spännande och en stor utmaning att vara med och jobba för trafiken mellan fastlandet och Visby. – När min pappa var vd kunde folk ringa till honom om färjan var lite försenad – de tänkte väl att han borde ha bra koll, säger Ami och skrattar. Det blev en naturlig del av livet, så när jag själv började inom koncernen var det på ett sätt som att komma hem. Många har jobbat inom bolaget väldigt länge och jag upplever en positiv anda hos medarbetarna. Du befinner dig rätt ofta på Gotland i både jobbsammanhang och privat – vilken är din favoritplats på ön? – Jag måste säga Ljugarn, där vi har sommarhus. Alla årstider har sin charm och jag har de senare åren 33


Bild på ångbåtskontoret

upptäckt öns mer kulturella delar som jag inte såg när jag själv var barn. Eftersom jag reser så mycket i mitt jobb parkerar jag mig oftast i Ljugarn under juli månad och njuter av omgivningarna och att träffa människorna som bor där. Om familjen bestämmer sig för att åka runt på ön väljer hon gärna Hablingbo Creperie. I området finns också många duktiga keramiker. Ami tycker även om Gotlands västkust där hon spenderade mest tid som barn och idag besöker hon gärna mysiga inredningsbutiker längs med kusten eller så åker familjen till olika gårdar där de kan köpa färska råva­ ror. Hon besöker också gärna Visby – men inte lika mycket under högsäsong. På de små gatorna kring S:t Hans finns många barndomsminnen från när de lekte Röda Vita Rosen i gränderna. Det finns också många minnen från Ihreviken där Amis föräldrar hade ett boende. De fiskade torsk och flundra som sommarmenyn oftast bestod av i hemmet. Hur skulle du beskriva ditt arbete på Rederi AB Gotland? – I år handlade mycket om leveransen av M/S Vis­ borg. Mitt mål som ny ordförande är att bli tydligare med vad vi står för, till exempel inom hållbarhet och miljöfrågor samt lyfta fram de som jobbar inom koncernen. Jag skulle säga att jag kommer närmare som ordförande i bolagen än som ledamot. Ami tydliggör att koncernens värdegrunder inte är något som enbart ska finnas nerskrivet på papper utan att det ska synas att de jobbar med det som är viktigt för företaget. En trend som Ami hoppas kommer brytas är att det för tillfället är få kvinnor i chefspositioner inom koncernen. Som första kvinnli­ ga ordförande i Rederi AB Gotland visar hon att det

är önskvärt att fler kvinnor tar för sig inom företaget. Jämställdhet är ett av de fokusområden som bolagen arbetar med inom hållbarhetsarbetet. Vilka är de stora utmaningarna för rederi ab gotland och Destination Gotland framåt? – Hållbarhetsfrågan är den viktigaste framtida utma­ ningen. Nya M/S Visborg är startskottet för bolagets långsiktiga mål – en klimatneutral färjetrafik till och från Gotland. Fartyget drivs med flytande naturgas LNG och det kan även drivas med biogas vilket möjliggör att succesivt fasa in ett helt förnyelsebart bränsle. Den andra viktiga framtidsfrågan är kom­ petensförsörjningen där det råder brist på sjögående personal – så där har vi bland annat ett program som stöttar elever som väljer att studera inom sjöfart, förklarar Ami. Ami är tydlig med att lyfta personalen som jobbar både på land och till sjöss för att få vardagen inom färjetrafiken att fungera. Det är personalen som passagerarna möter när de stiger ombord. – Det gotländska samhället är mycket beroende av att färjetrafiken fungerar. Jag tror få bolag berör lika mycket som Destination Gotland och Rederi AB Gotland. Redan som barn insåg jag att det handlar om gotlänningarnas stora engagemang. Se bara på vår årsstämma, i år var det cirka 900 personer som medverkade – helt fantastiskt. Det är viktigt för mig och oss som jobbar inom koncernen att veta vad våra kunder tycker. I slutändan är vi en stor arbetsgivare och länken mellan Gotland och fastlandet. Men vi är också möjliggöraren som ser till att det fungerar och jag kommer fortsätta att arbeta för att det ska bli ännu bättre i framtiden, avslutar Ami. 34


FOTO: MALIN VINBLAD

STARTA SEMESTERN MED BÄSTA LÄGET!

ÖPPET ÅRET OM!

NÄRA TILL ALLT! PÅ VISBY STRANDBY bor du både vid havet och alldeles i närheten av Visby ringmur. Sköna platser för husbil, husvagn eller tält där du njuter av solnedgången. En magisk upplevelse är att sova i våra unika glampingtält. Söker du ett bekvämt boende med havskänsla rekommenderar vi våra stugor. Alla våra stugor har altan – perfekta att avnjuta en god middag på. I bästa fall till solnedgångens vackra skådespel. Från våra villavagnar är det bara ett stenkast till stranden. Bästa läge för ett morgondopp!

MER INFO OCH BOKNING:

WWW.VISBYSTRANDBY.SE 0498-21 21 57

VI ÄR BÄST PÅ SOL OCKSÅ!


Våra kunder är nöjdast i Sverige. När bostadskunder fått frågan om hur nöjda de är med sin fastighetsmäklare är det vi på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som har Sveriges mest nöjda kunder, för fjärde året i rad.* *Enligt Svenskt Kvalitetsindex 2016, 2017, 2018 och nu även 2019.

Hej!

Och nu har vi blivit ännu bättre! Välkommen till vårt team Tobias! Tobias Wessman har arbetat som mäklare på ön sedan 2016 och har nu börjat hos oss på Visbykontoret. Kontakta Tobias på 076-711 42 35 eller tobias.wessman@lansfast.se när du vill ha hjälp med värdering och försäljning av din bostad.

www.lansfast.se 36


En resa mot

hållbarhet

På Destination Gotland pågår ett långsiktigt hållbarhetsarbete sedan många år tillbaka. Nu berättar rederiet om arbetet, om målen och vilka åtgärder som ständigt leder till minskade utsläpp och effektivare återvinning. Daniel Pantzarfelt, hållbarhetsansvarig på Destination Gotland säger: ”Alla som åker till Gotland ska veta att de är en del av en resa mot minskat klimatavtryck”.

Destination Gotlands färja M/S Visborg är en del av Destination Gotlands arbete för hållbarhet ombord – och även det nyaste tillskottet till flottan. Fartyget drivs med flytande naturgas och Daniel Pantzarfelt berättar: – Vi jobbar ständigt med hållbarheten kring vår verksamhet. Våra fartyg säkerställer att Gotland får de leveranser som krävs och efterfrågas för att ön ska fungera för alla som arbetar och semestrar där. Vår ambition är därför att vi skall vara en hållbar länk mellan Gotland och fastlandet. Rederiet utgår från FN’s klimatmål Agenda 2030, som Daniel menar är riktigt tuffa. Dessutom finns det strikta internationella regler och lagar kring miljöpåverkan till sjöss.

– Det tycker vi är bra, fortsätter Daniel. Och minskning av fossilt bränsle är vår högsta prioritet. Destination Gotland har som mål att minska bränsleförbrukningen för färjetrafiken med en procent årligen. Men hur påverkar fartygen egentligen miljön? – När fartygets motorer körs förbränns antingen olja eller naturgasen LNG (Liquid Nature Gas) som i sin tur leder till utsläpp av koldioxid, svaveloxider, kväveoxider, partiklar och värme. Vi har sedan början av 2000-talet kört på lågsvavligt bränsle, något som även blev ett lagkrav 2015 när Östersjön blev ett så kallat SECA-område (Svavelkontrollområde). Vi har också sedan börjar av 2000-talet kört våra motorer med katalysatorer vilket medfört kraftigt reducerade kväveutsläpp.

37


Du är viktig i hållbarhetsarbetet! Släng skräp i rätt återvinningskärl ombord! Vi har idag tre kategorier: Glas, Pet-flaskor och Övrigt. Vi jobbar på att snart ha fler återvinningskategorier. Och du, läs gärna och ta med tidningen. Vill du inte behålla den? Släng inte, utan lägg tillbaka den. Tack! Tillsammans blir vi mer hållbara.

M/S Visborg drivs med flytande naturgas, vilket Daniel menar är bra eftersom det ytterligare minskar utsläppen av CO2, svaveloxider och partiklar. Svavel­ utsläppen är nästintill noll. – Vi har mycket låg svavelgräns, 0,1 % för våra nordliga hav, vilket gäller för våra SF 1500-fartyg. Fördelen med flytande naturgas är att det är fritt från svavel överhuvudtaget, säger Daniel. Det finns mycket annat som Destination Got­ land gör för att minska miljöpåverkan. Genom att köra fartygen med rätt fart i alla lägen och hålla maskinens delar i trim minskas utsläppen betydligt. Dessutom mäter man kontinuerligt utsläppsvärdena och kan därför enkelt se att man ständigt minime­ rar utsläppen. En nyhet som ytterligare minskar klimatavtrycken är att färjorna i Visby kopplas till landström istället för att köras på hjälpmotorerna när de ligger till kaj mer än en timme. Det bidrar till en tyst och avgasfri miljö i hamnen. – Ett bevis för att vi är på rätt väg är att mängden passagerare ökar kontinuerligt medan bränsleför­ brukningen minskar, fortsätter Daniel. 38

Visste du att: Under 2018 fraktade Destination Gotland 1 749 755 passagerare, 550 339 fordon och 822 441 längdmeter gods till och från Gotland. Sopsortering ombord motsvarar årligen: • • • • • •

48 cyklar genom metallåtervinning Utvinning av 3 717 l olja genom återvinning av plast Isolering till 9 villor genom återvinning av färgat glas 869 träd genom återvinning av papper och wellpapp 9 724 nya glasförpackningar genom återvinning av ofärgat glas Ett års uppvärmning av 61 villor genom brännbart avfall

För att kunna erbjuda närproducerad mat samarbetar Destination Gotland med flera gotländska leveran­ törer. Allt kött i varmrätterna är från gotländska eller andra svenska producenter. Ombord serveras även vildfångad fisk och räkor från ett hållbart fiske. Och det finns alltid vegetariska eller veganska alternativ på menyn. Ombord är det även viktigt med återvinning. – Plast, pantburkar och glas återvinns medan matavfallet källsorteras direkt ombord. En utmaning som vi har är att få alla passagerare att slänga rätt sak i rätt återvinningskärl. Det ligger på oss att vara så tydliga som möjligt och det är något vi fortsätter att jobba på, berättar Daniel. – Inför säsongen 2019 inför vi kaffemuggar av gräs­papper som är en snabbt förnybar råvara med lägre energiåtgång vid tillverkning. Dessutom bjuder vi alla på en påtår för att minska förbrukningen av muggar. Hållbarhet handlar också om hur fartygen hante­ rar sitt avloppsvatten och om det släpps ut direkt i havet.


Följ vårt hållbarhetsarbete på vår hemsida. Vi uppdaterar alla steg löpande på destinationgotland.se

– Det händer absolut inte på våra fartyg, att vi släpper ut det i havet. Avloppsvatten från toaletter, disk och handfat tas om hand när vi kommer i hamn och återvinns i det kommunala reningsverket. En viss del blir till biogas, förklarar Daniel. På Destination Gotland är man noga med att ingenting skadligt rinner ut i havet. Miljöfarliga ämnen från bilar tas om hand när bildäcken tvättas och återvinns på speciella avfallscentraler när färjan kommer i hamn. Smörjolja till maskinerna finns i ett slutet system och kan inte rinna ut i havet. När den är förbrukad tas den om hand och åter­ vinns. Samma sak gäller alla rengöringsmedel som används. En annan omdiskuterad del kring fartygen hand­ lar om bottenfärg. Daniel förklarar: – För att fartyget ska kunna köras på det mest effek­tiva sättet genom vattnet måste vi ha ett skyd­ dande lager av specialfärg som hindrar beväxning. Den bottenfärg som vi använder är fri från tenn­ organiska föreningar och innehåller ett minimum av giftiga ämnen.

Det är inte bara själva fartygen som är en del av hållbarhetssatsningen. Även medarbetarna är miljö­ medvetna och samtidigt utbildade kring miljö och hållbarhet. – Alla våra medarbetare genomgår en utbildning som leder till ett miljökörkort. Det är viktigt att vi alla har samma syn och samma kunskap. Det stärker vår inställning till att vi ständigt jobbar med håll­ barhetsfrågorna. Det är viktigt att ta körkortet och det ger sammanhållning, konstaterar Daniel. Hur ser du på framtidens sjöfart? – Den kommer att förändras till det bättre för miljön, det är jag övertygad om. Tekniken går fort, det gäller bara att det finns ekonomi att ändra sys­ temen. Det är också viktigt att företag föregår med goda exempel. Och det tycker jag att vi på Destina­ tion Gotland gör. Vi har till exempel tagit svenska FN-förbundets stafettpinne för de globala målen 2030. Vi tog emot stafettpinnen i mars, och ska hela detta år bevisa att vi gör framsteg på hållbarhets­ området, avslutar Daniel Pantzarfelt. 39

Kaffet vi serverar är 100 % klimatkompenserat


V IS BY G K Besök Kronholmen som är rankad tvåa i Sverige (Golf Digest) för en wow-upplevelse. Närheten till havet som går att se från alla hål bidrar till en speciell känsla under rundan. Området är rikt på såväl historia som flora och fågelliv. Välj mellan att spela 9 eller 18 hål – året runt! För mer information, gå in på visbygk.com I I

40


balde Välkomna till Gum restaurang & ll e t o h , a n a b lf o G

GA: Slite GK

Golfpaket med hotell och greenfee Pris från 780 kr pp

Gumbalde är anläggningen mitt på Gotland med det lilla extra!

En 18-håls parkbana på Forngutnisk mark, ett trivsamt hotell med 65 bäddar samt en restaurang. Välkomna till Gumbalde, i Stånga. Telefon: 0498-482880. Hemsida: www.gumbalde.se

GA: Gumbalde

SLITE GOLFKLUBB LIGGER PÅ HISTORISK MARK OCH BÅDE SILVERSKATTER OCH GAMLA BOPLATSER HAR HITTATS KRING BANAN.

0498-22 61 70

Orkidéer och unika växter syns i omgivningarna och mängder av fåglar häckar i buskar, träd och dammar. Golfbanan är ritad av Peter Nordvall och kännetecknas av att naturen utnyttjas på ett fint sätt och ger en utmanande bana som uppskattas av så väl nybörjaren som av den vana golfaren. Banan utvecklas hela tiden och ambitionen är en 18-hålsbana av absolut högsta klass. En pärla i golf-Sverige.

41

info@slitegk.se www.slitegk.se Othems Klint 430 624 46 Slite


Shopping ombord I butiken ombord på Destination Gotlands fartyg hittar du ett varierat utbud av allt från godis, drycker, tidningar och andra kioskvaror till gotländska delikatesser, souvenirer och accessoarer. Kanske har du glömt att handla en present på ön, då finns en andra chans på hemresan. Oavsett vad du är ute efter är butiken samt andra försäljningsställen ombord värt ett besök under överresan!” Foto: Bildvision

Gotländska produkter Tryffelsalt 109 kr

Gutö Buffégurka 59 kr

Gotländsk chilisås från Överstekvarn 49 kr

Cirkapriser, avvikelser kan förekomma!

Sjaustrukockens salladskrydda 55 kr

Visbyhonung 45 kr

42

Olja indoftad med gotländsk tryffel 139 kr

Grytunderlägg Visby/Gotland (bara på M/S Visborg) 219 kr

Gotlandsdressing 69 kr


Ett stenkast från havet vid Visbys vackra kust ligger exklusiva Strandvillan. Här erbjuds en avslappnad atmosfär för grupper upp till 15 personer, med möjlighet att umgås, anordna möten och äta gott. Strandvillan är en plats som ger utrymme för kreativitet, avkoppling och gemenskap i en varm och trivsam miljö. Välkommen hem till Strandvillan.

Kontakta oss så skräddarsyr vi din upplevelse. 076-130 86 44, info@strandvillanvisby.se www.strandvillanvisby.se

VÄLKOMMEN! Boka ditt nästa möte på Visbys största hotell. Våra mötesrådgivare hjälper dig att skräddarsy din nästa konferens. www.scandichotels.com/visby 0498-20 12 80 meeting.visby@scandichotels.com

43


Favoriter ombord

Vegburgare, 145 kr Finns även som alternativ med gotländskt kött.

I vårt kök ombord tillagar vi mat från grunden för både stora och små resenärer. Här ser du några av favoriterna från vår meny ombord. Fullständig meny hittar du i restaurangen ombord och på fartygets webbportal dgombord.se Vegburgare Sojaburgare från Oumph! på bröd från Espegards, black bean spread, salsa och karamelliserad lök. À la minute-rätt och vegansk. Pris 145 kr. Öjburgare Vår gotländska burgare på bröd från Espegards, karamelliserad lök, ost, bacon. À la minute-rätt. Pris 159 kr.

Goda smaker ombord

Fish & Chips Friterad torsk med pommes. À la minute-rätt och laktosfria råvaror. Pris 145 kr Gotländska köttbullar Våra gotländska köttbullar med gräddsås, potatis, rårörda lingon och buffégurka. Glutenfria råvaror. Pris 95 kr.

Klassisk räksmörgås, 169 kr

Oavsett om du vill shoppa, äta god mat eller är sugen på fika finns det en uppsjö av alternativ att välja på ombord på våra fartyg. Våra serveringsställen har öppet redan innan avgång. I restaurangerna ombord på fartygen serverar vi vällagad mat för alla smaker och plånböcker. Allt från fräscha vegetariska rätter till läckra fisk- och kötträtter som serveras från klockan 10 alla dagar (avvikelser kan förekomma). Några favoriter är vår vegburgare, klassiska räksmörgås och gotländska köttbullar. Till våra yngsta gäster har vi barnrätter och flera varmrätter som kan beställas i halvpor­ tion. À la minute-rätter serveras på våra fartyg M/S Visborg, M/S Visby och M/S Gotland. På morgonturerna finns vårt frukostsortiment med bland annat smörgåsar, ägg och yoghurt. För att kunna erbjuda närproducerad mat samarbetar vi med flera gotländska leverantörer. Råvarorna väljs omsorgsfullt ut och köttet i alla våra varmrätter kommer från gotländska och svenska gårdar. Köttet i våra hamburgare

och köttbullar kommer till exempel från Gotlands Slagteri i samarbete med Smak av Gotland. Vår vild­ fångade fisk och våra räkor kommer från ett hållbart fiske. Ombord serveras även 100 % UTZ-certifierat och klimatkompenserat kaffe från Arvid Nordqvist. Vi är även noga med att alltid ha vegetariska och veganska alternativ ombord. Är du sugen på en hamburgare har vi en fan­ tastisk vegburgare. För den som vill ha ett köttalternativ serveras en burgare på gotländskt kött med bröd från Espegards tillsammans med ost, bacon, lök, pommes och en dressing – en av våra många à la minute-rätter. Allergimärkning Våra varmrätter är märkta med symboler för dig som vill välja laktos- eller glutenfri måltid. Vi kan alltid erbjuda glutenfritt mat- och fikabröd. Prata med personalen ombord så hjälper vi dig gärna om du har frågor kring det som serveras.

44

Kycklingsallad Kycklingsallad med mangocoleslaw och kryddiga kvarngryn. Laktosfria råvaror. Pris 83 kr. Fetaostsallad Fetaostsallad med bönsalsa och quinoa. Glutenfria råvaror och lakto-ovo vegetarisk. Pris 83 kr. Klassisk räksmörgås 200 g handskalade räkor på stor tekaka. Laktosfria råvaror. Pris 169 kr. Räksmörgås Handskalade räkor med ägg- och majonnäs på mörkt bröd. Pris 89 kr. Wrap Hummus och avokado wrap med quinoa. Vegansk. Pris 55 kr. Till de små sjömännen: Pannkakor Ekologiska pannkakor med sylt och grädde. Pris 45 kr. Pasta med köttbullar Köttbullarna är gjorda på gotländskt kött. Laktosfria råvaror. Pris 49 kr.


GA: Ljugarn

Ljugarn – en ljuvlig semesterort

Upplev Ljugarn – Gotlands första och äldsta badort. Här finns något för alla, allt från stränder, hamnområden och raukfält till restauranger, boenden och barnvänliga aktiviteter precis vid havet. Boka ditt sommarboende tidigt på www.semesterby.se


CROWD MINING [ verb, i IT: att salla bort allt som är vanligt och hitta det som är nytt och sällsynt ]

Dags att levla upp din karriär? Vi är flera arbetsgivare på ön som tillsammans erbjuder stora möjligheter. Gotland är en speciell plats där du kan kombinera en spännande digital karriär med aktiviteter på fritiden bland unik natur och pulserande uteliv i året runt-staden Visby. Besök oss på www.gotland.com/arbeta

46


Spännande lekar ombord! Nu kan våra yngre resenärer umgås med Destina och Dnaltog under resan till och från Gotland. Ombord finns även utvalda produkter med Destina och Dnaltog-tema. Simpuffar, 79 kr Badlakan, 169 kr Plåster, 29 kr Tatueringar, 19 kr Memory, 39 kr

Häng med Destina och Dnaltog på Gotländska äventyr! I en ruin i ett främmande land långt långt bort… … gick Destina på upptäcktsfärd. Hon älskade äventyr och hon hade en egen topplista över världens bästa resmål för äventyrare. Plötsligt såg Destina något skrivet på en vägg inne i ruinen. ”Söker du efter nyckeln som går till ditt bästa äventyr, ska du leta efter ett särskilt fartyg. Men se upp för kölsvinet Dnaltogs konster, han är ett fruktansvärt ilsket monster.” 47


boende med edge Från ljuva lantdrömmar till moderna kalkstensparadis.

HOTEL MAGAZIN1

I de lugna omgivningarna i Hablingbo på södra Gotland ligger Hotel Magazin1 som är en del av Petit Hotel - de små hotellen med de stora köken. I byggnaden som stod klar 1934 finns fem rum i modern design med rymliga badrum. Bland landsbygdens vackra miljö ligger fokus på det goda köket med gotländska, ekologiska råvaror. De ursprungliga detaljerna i byggnaden har värnats om från när det användes som magasin för spannmål då tåget fortfarande gick på Gotland. 0498-24 42 70, hotelmagazin1.com

STELOR

25 minuter söder om Visby kan du stanna över på ett gotländskt gårdshotell från 1700-talet. Till frukosten serveras egenodlade grönsaker från trädgården medan restaurangen jobbar med råvaror och skiftande meny efter säsong. De sju unika rummen speglar hållbarhet och eftertanke med ekologiska lakan, koppar från lokala keramiker och konst från olika konst­närer på ön. Stelor blev 2019 utnämnda av White Guide som ett av Sveriges 100 bästa hotell. 073-518 18 89, stelor.se

48


HOTEL HELGE AND

Det mysiga och exklusiva hotellet ligger i ett anrikt 1300-talshus centralt i Visby, med utsikt över bland annat Östersjön, domkyrkan och Helge And ruin. Stanna över i rum med kalkstensväggar i mjuka jordfärger, Carpe Diem-sängar med fluffiga duntäcken och moderna badrum. Trägolven i oljad Gotlandsfuru ger en känsla av att befinna sig på en gotländsk gård under en annan tidsepok. Förutom god frukost kan man avnjuta smårätter framför brasan under eftermiddag och tidig kväll. 0498-29 12 30, hotelhelgeand.se

STRANDAKAR

Upplev lantlig lyx på hotell och restaurang Strandakar. Designhotellet är beläget på syd­östra Gotland och har tolv moderna rum med egna uteplatser och generösa badrum. På innergården odlas örter och deras egna bin producerar honung. I restaurangen använder kökschefen Andreas råvaror från ön. Bland lugnet i stora trädgården finns det en mångfald av orkidéer och fåglar men också gravar från brons- och järnåldern. 0498-69 13 80, strandakar.se

JOHAN MÅLARES HUS

Wärdshuset från 1200-talet är beläget mitt i Visby bland pittoreska kullerstensgränder. Från balkongen i loungen har du utsikt över S:ta Maria domkyrka och runt hörnet ligger Stora Torget med högklassiga restauranger och nattliv. De två sammanbyggda stenhusen med metertjocka kalkstensmurar och korsvalv har sex moderna dubbelrum med antika möbler. I köket kan den som vill laga mat själv eller låta professionella kockar sätta ihop en middag med lokala råvaror. 0704-00 40 06, johanmalareshus.se

DJUPVIK HOTEL

På södra Gotlands västkust ligger Djupvik Hotel med sin inbjudande restaurang och sex moderna, mysiga hotellrum. Deras slogan ”beauty by the sea” sammanfattar väl omgivningen med utsikt över Karlsöarna och Djupvik fiskeläge. I mat­ salen serveras internationella smakupplevelser med gotländska inslag. För den som vill svalka sig finns det en hotellpool samt en mysig sandstrand i närheten. 0498-24 42 72, djupvikhotel.com

49


Strandgatan 34 • www.matsalenvisby.se

Strand Hotel

Solhem Hotel

strandhotel.se • info@strandhotel.se • 0498 25 88 00

solhemhotel.se • info@solhemhotel.se • 0498 25 90 00

Strandgatan 34

Solhemsgatan 3


G O T L Ä N N I N G A R N A S K A R TA 58

Sverige

Öland

57

N

0

STADSKARTAN © 2019

18

19

2

4

6

8

10

km


”Det viktigaste sägs mellan mötena” Hållbara konferenser på Gotland Att mötas på Gotland i en stressfri miljö med närheten till naturen skapar en helt underbar kreativ upplevelse. Det viktigaste brukar sägas mellan mötena där man får tid till eftertanke och rekreation. Boka på hansaevent.se

0498-66 47 10 | info@hansaevent.se | hansaevent.se

Profile for Kusinerna

Min Destination - Ombordmagasin höst/vinter 2019  

Ett ombordmagasin från Destination Gotland med en mix av artiklar om företaget och annat innehåll och personer kopplat till Gotland.

Min Destination - Ombordmagasin höst/vinter 2019  

Ett ombordmagasin från Destination Gotland med en mix av artiklar om företaget och annat innehåll och personer kopplat till Gotland.

Profile for kusinerna