Page 1

KULTUR I VÅRDEN Programkatalog 2012–2013 Ungdomar & Vuxna


1

” Hos många människor är det verkligen bara kroppen som åldras, under den grånade och rynkiga fasaden ryms en sådan vitalitet och kraft att det känns som att prata med en jämnårig, bara med så mycket större livserfarenhet.” Artist


2

Fotografer: Anders Larsson, Anders Lindholm, Anette Andersson, Anne Björling, Bengt Alm, Carl Thorborg, Charlotte Pålsson, Christian Veltman, Curt Luks, Daniel Sundstedt, Fredrik Juthberg, Gillis Hägg, Gittan Brorson, Gunnar Ridderstedt, Hans Hammarskiöld, Huset i Huddinge, Jaan Koort, Johan Tibbelin, Julia Åsgård, Jörgen Arnstad, Kristoffer Berg, Lisa Bladh, Lisa Lindkvist, Madeleine Johansson, Magnus Selander, Martin Karlgren, Mikael Stenberg, Niclas Archeres, Nigel Harvey, Olle Sundberg, Robert Tärnell, Rolf Adolfsson, Sara Ringström, Stefan Sundkvist, Thorleif Robertsson, Torbjörn Boström. Grafisk form: Soya Kommunikation Tryck: Printfabriken, 2011


3

Kultur som kan läka och stärka Kulturlivet i vårt län har mycket att erbjuda sin publik. Och många invånare är en del av den aktiva och hängivna publik och känner kulturskapandets kraft. Vi mår bra av mötet med konstens olika uttryckssätt. Ibland kan vi inte själva söka oss till kulturen när hälsan säger stopp. Då måste kulturen kunna komma till oss. Även den som är sjuk behöver få tillgång till kulturlivet. Det är detta kultur i vården handlar om. Kultur i vården syftar till att läka och stärka, ge förströelse eller fördjupning. Att få ta del av kulturarrangemang eller genom att själva få vara delaktig i en skapande process, kanske i gemenskap med andra, får oss att känna oss lite mer som den friska människan och lite mindre som patienten. Med olika konstnärliga uttryck bidrar kultur i vården till att göra sjukhusmiljön mer mänsklig. Det gagnar patienterna men kan också bidra till den goda arbetsmiljön för medarbetarna. Allt detta kräver förstås att kulturutbudet väljs med omsorg. I den här katalogen presenteras det utbud som erbjuds inom ramen för Kultur i vården. Det är med glädje och stolthet jag konstaterar att kulturutbudet i vårt län håller en sådan hög nivå och har så mycket intressant att bjuda på. Min förhoppning är att programutbudet kommer att passa i många sammanhang och bidra till fina kulturupplevelser inom vården.

Anna Starbrink (FP) ordförande i kulturnämnden, Stockholms läns landsting


4


5

Ett urval med bredd och kvalitet, allt från högläsning till hårdrock Ett av kulturförvaltningens viktigaste uppdrag är att erbjuda kultur till de långvarigt sjuka i länet. Fokus ligger särskilt på barnsjukvården, äldreomsorgen, hospice och psykiatrin. Vi kan erbjuda många kulturprogram för olika smaker som håller hög kvalitet, med artister som känner till vårdens villkor. Vi på kulturförvaltningen underlättar för dig som arbetar inom vården att beställa program. Urvalet har gjorts genom audition och en jury som består av beställare inom vården samt Kultur i vårdens personal. Det finns även en programkatalog för barn. Använd gärna båda katalogerna så får ni mer att välja på. Landstingsenheter kan beställa ett program per månad kostnadsfritt och kommuner och privata vårdgivare betalar halva priset. Kulturprojekt i vården Landstingets kulturnämnd ger även ekonomiskt stöd till kultur- och föreningsliv som berikar vardagen för invånarna i länet. Kultur till barn och unga är prioriterat och den ska

vara tillgänglig för alla oavsett funktionsförutsättningar. Ett av dessa stöd är Projektstödet Kultur i vården som lands­­tingets vårdenheter kan söka tillsammans med en kultur­ aktör för att kunna erbjuda sina vårdtagare en verksamhet som är återkommande, exempelvis skapande verksamhet med bild och form, musikverkstäder, clownverksamhet, musikterapi och träningsträdgårdar. Har ni idéer och projekt under år 2012–2013 kontakta landstingets kulturförvaltning. Konstnärlig utsmyckning av landstingets rum Förutom sång, dans, högläsning med mera arbetar kulturförvaltningen med konstnärlig utsmyckning av landstingets lokaler, en annan form av kultur i vården. Att berika det offentliga rummet med konst är en medveten satsning från landstingets sida för att ge patienter, anhöriga och personal en stimulerande miljö. En viss procent av kostnaden för byggnationer avsätts för att smycka det offentliga rummet med konst.

Läs mer om Stockholms läns landstings kulturverksamhet Stockholms läns landstings kulturnämnd: www.sll.se/politik Kulturförvaltningen: www.kultur.sll.se


6

Gör så här Beställning

information

Du kan beställa program på två sätt:

Ange särskilda önskemål

Skriv ut affischer och informera personalen

1) Använd beställningsblanketten som finns på kulturförvaltningens webbplats www.kultur.sll.se. Fyll i och sänd in den till Kultur i vård­ en som sedan sköter bokningen. Ange datum, tid och plats. Uppge grupp och program samt två andra­ handsval.

• Om du vill ha en grupp till ett speciellt tillfälle, till exempel jul, midsommar eller dans, notera det på blanketten.

Till hjälp att påannonsera ett program finns färdiggjorda affischer på alla artister och grupper.

2) Kontakta gruppen direkt och preliminärboka ett datum. Kryssa i blanketten att gruppen har accepterat datumet. Bokningen är dock inte definitiv förrän du fått en bekräftelse från Kultur i vården. Kontrollera att bekräftelsen stämmer med önskad grupp, dag och tid.

• De tider för programmen som finns angivna i katalogen är cirkatider. Om du har något särskilt önskemål om längd på programmet, hör av dig till gruppen eller till Kultur i vården. Beställningar för 2013 kan tidigast göras i november 2012.

Var ute i god tid! Då har ni större möjlighet att få ert förstahandsval.

Det finns en ifyllnadsbar ruta där du kan skriva egen text, till exempel tid och plats. Affischerna går att skriva ut i både A4 och A3 samt i färg och svartvitt. Du som beställer programmet ska också informera personalgruppen om att evenemanget ska äga rum, så att de är förberedda när artisterna kommer.


7

Beställningsblankett, utvärderingsblankett och affischer finns här: www.kultur.sll.se under Kultur i vården, Till dig som är beställare

evenemang

betalning

Ta emot artisterna

• Landstingets vårdenheter kan beställa ett program per månad och avdelning helt utan debitering.

Det ska finnas en ansvarig person som tar emot artisterna. Artisterna har med sig ett arvodes­ underlag som ska skrivas under av ­någon i personalen efter utfört program.

Utvärdera Det är av stort värde för oss att få veta vad ni tycker om programmen. Fyll i utvärderingsblanketten efter varje Kultur i vården-program och skicka till oss. Tack för hjälpen!

• Kommuner och övriga huvudmän kan beställa ett program per månad och avdelning till en reducerad kostnad som är 50% av programmets pris. • Vid blandat huvudmannaskap eller vårdenheter där landstinget köper platser får man betala enligt proportionella procentsatser. Du betalar inga pengar direkt till artisterna. Kultur i vården skickar månadsvis fakturor till er som är betalande beställare.

Om ni lämnar återbud till inbokade program senare än tre vardagar före bekräftat datum debiteras ni enligt prislistan. Landstingets vårdenheter debiteras 50% av priset i prislistan. Kontakta Kultur i vården om prislista på samtliga program i katalogen samt vid oklarheter vad gäller betalning. Om ni ändrar fakturauppgifter kontakta Kultur i vården så fort som möjligt. Program som önskas till personalkonferenser, fester eller liknande subventioneras inte av kultur­ nämnden.

Välkommen med dina beställningar! Kultur i vården – Lisbeth Olsson och Susann Wase 690 51 08 eller 690 51 42 – kiv@kultur.sll.se – www.kultur.sll.se Det finns även en Barnkatalog. Barnprogrammen presenteras i en digital katalog som finns på kultur­­förvaltningens webbplats www.kultur.sll.se. Titta gärna i den, där finns program som även passar för vuxna.

Ny beställare. Nya beställare med kommunal eller privat huvudman ska vid första beställningen kontakta Kultur i vården och erhålla en blankett för att fylla i fakturauppgifter.


8

innehåll Alexander Vasiliou sid 10

En visikalisk tidsresa sid 32

Ann Kristin Hedmark Trio sid 11

Ett litet rött paket sid 33

Anna Bromee & Lena Magnusson sid 12

Figaros bröllop på 30 minuter sid 34

Annakvartetten sid 13

Four 4 Fun sid 35

Annas trio sid 14

Från Alice Cooper till Aspudden sid 36

Artister i fält sid 15

Götheborgs Matrosorkester sid 37

Bio-Dax sid 16

Hard Rox – Country Rox sid 38

Bitterljuv barock och romantisk renässans sid 17

Harpa och klarinett sid 39

Björn och Linda Rapp show sid 18

Hasse & John sid 40

Bon Appétit – med Zoie Finer sid 19

Highfive sid 41

Bröderna Bågart sid 20

It takes two sid 42

Carl Oscar Nygrens kalas

Janne Andersson Band sid 43

och nöjesorkester sid 21

Jazzmachine sid 44

Champagne sid 22

Jordbro VärldsOrkester sid 45

Cornelis visor sid 23

Kajtek och Stickan sid 46

Crowe Nest sid 24

Ludwigsson & Bredhammar sid 47

Danspärlor sid 25

Mad Lee Riot sid 50

Det ljuva sextiotalet sid 26

Maggan, Ola och Jan-Erik sid 51

Dubbelpianisterna sid 27

Marit, Johan & Krister sid 52

Duo Marina och Carina sid 28

Matilda Mörk trio sid 53

Duo på två sid 29

Mats & Petter sid 54

Duo Tulicin sid 30

Mats Klingström & Hasse Larsson sid 55

Duon Carin o Kaya sid 31

Mattias Enn sid 56


9

Med countryn i blodet sid 57

Titti & Ehrling sid 80

My Olsberg sid 58

Tre på två sid 81

Människor, möten och saxofon sid 59

Tresmak sid 82

Nya vårdrockarna sid 60

Trio Alba sid 83

När tvenne hjärtan slå samma slag sid 61

Trio Elegance sid 84

Nöjesorkestern sid 62

Tuesday Night sid 85

Och Ingrid Bergman log rart... sid 63

Ulfulf sid 86

Opera Light sid 64

Waterloo sid 87

Paula Hoffman & Eric Skarby sid 65

Vocalettes sid 88

Polaren Per och Jag sid 66

Vokalensemblen Chorus sid 89

Rajtan Tajtan Allstars sid 67 Ring så spelar vi sid 68 Rudebeck & Skarby sid 69 Sanna Sisters sid 70 Sannamari Patjas… sid 71 Singoalla sid 72 So On Stage sid 73 Sounds of Simon and Garfunkel sid 74 Stockholms Läns Blåsarsymfoniker sid 75 Svenssons Treooo och Monika Bring sid 76 Säsongarna sid 77 Tess in Toulouse sid 78 The Loulou Sisters sid 79

Målarverkstan sid 90 Film i vården sid 91 Lässtund Birgitta Hålenius-Hofgård sid 93 Emelie Lagergren sid 93 Liselott Höjman sid 94 Marie Ahl sid 94 Mattias Pettersson sid 95 Mikael Dolfe sid 95


10

Alexander Vasiliou Magisk musikal Alexander mixar magi och sång till en härlig blandning som får känslorna att flöda. Detta varvas med humor och charm. Alexander Vasiliou var med i Talang 2008 på TV4 då han var 17 år och han kom till semifinalen. Han deltog även 2010 i Greklands motsvarighet Greece got talent där han slutade på tredjeplats. Senast är han hyllad i Kanal5:s Fenomen. Alexander upptäckte magin i Paris när han var 12 år. En magiker på varuhuset LaFayette fångade hans intresse. Alexander kom tillbaka varje dag under vistelsen och en ny hobby, passion och karriär var född.

Programmets längd: 35 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Cd-spelare behövs på plats. Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Golvyta 3x2 meter. Kontakt: Alexander Vasiliou 073-632 76 58 alex@magicmaster.se www.magicmaster.se


11

Ann Kristin Hedmark Trio Må-bra-sånger Med skönt sväng och musikalisk bredd erbjuder trion sånger som du hört förut och som du vill sjunga med i. Gruppens motto är: Lättsamt – men ej lättviktigt. Visor favoriter ur vår svenska visskatt Oförglömliga schlagers genom tiderna Popklassiker – 1960-, 1970- och 1980-tal Jazz och evergreens – den amerikanska sångboken – på svenska Julsånger Ann Kristin Hedmark – sång Anders Ekman – gitarr och sång Hasse Larsson – kontrabas och sång Alla tre har en lång musikalisk bana som genererat ett flitigt samarbete med många av vårt lands främsta artister, musikanter och textförfattare. De har hörts i TV och radio, på skiva och scener både i Sverige och utomlands.

Programmens längd: 30–40 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas alltid med. Kontakt: Ann Kristin Hedmark 91 20 51 073-713 26 76 annkristin.hedmark@comhem.se


12

Anna Bromee & Lena Magnusson Tre program med musik, humor och dramatik Den som glad är. En djupdykning i 1960-talets svenska schlager­ sångerskors repertoarer. Ett program med humor, nostalgi, tidsenliga kläder och låtar som sjöngs av Siw Malmkvist, Lill-Babs, Towa Carson, Ann-Louise Hanson, Anna-Lena Löfgren och Lill Lindfors. Hommage till Edith Piaf. Från det att hon föddes på en trottoar i Paris 1915 kantades hennes liv av stora känslor – kärlek, sorg, dramatik och glädje. Vi får höra historien om Piafs liv och höra hennes klassiska visor på svenska. Judy & Jag. Judy Garland blev som 16-åring stjärna med Over the rainbow ur filmen Trollkalen från Oz. Utanför filmstudion var livet inte alltid lika enkelt. Berättelsen om hennes liv berör och lockar till skratt. Vi får även höra hennes välkända sånger. Anna Bromee är en sjungande skådespelerska som gärna varvar komedi, drama och musik. Hon har bland annat turnerat med Riksteatern och Peter Harryson och spelat buskis med Stefan & Krister. Anna har även spelat Signe Svensson i Hedebyborna, Judy Garland på Göteborgs Stadsteater. Lena Magnusson är en pianist som sjunger och spelar dragspel. Hon är utbildad vid Musikhögskolan och har spelat över hela världen. Lena har ackompanjerat en lång rad artister som Owe Thörnqvist, Nanne Grönwall, Jörgen Mörnbäck och Charlotte Perrelli.

Programmens längd: 40 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano och ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 2 karmlösa stolar.

Kontakt: Lena Magnusson 070-716 65 36 lena.magnusson5@gmail.com www.annabromee.se


13

Annakvartetten Stråkmusikerna som skräddarsyr program Annakvartetten tar er med på en musikalisk kryssning från visa till wienervals. På vägen får ni möta klassisk musik, musikal, filmmusik och psalmer. Önskar ni höra mer av någon genre skräddarsys ett program. Kvartetten består av de fyra stråkmusikerna Kerstin Svensson, Anna Sjönnemo, Anna Weibust och Ylva Nilsson. De har spelat stråkkvartett sedan 2008 men har musicerat ihop under många år i olika sammanhang. Alla är musikhögskoleutbildade och nu verksamma som professionella musiker.

Programmets längd: 40–45 minuter Tekniska upplysningar: 4 karmlösa stolar. Kontakt: Anna Weibust 26 40 45 070-982 76 13 anna.weibust@gmail.com


14

Annas trio Ladies on stage Edith Piaf, Monica Zetterlund, Liza Minnelli, Anita Lindblom, Billie Holiday, en handfull av alla de kvinnliga artister som passerar genom rummet under föreställningen.  Magnifika sångerskor från olika tider och musikgenrer har gjort fantastiska låtar odödliga. Nu hyllar Annas trio dem på sitt sätt. Programmet kan även innehålla klassisk pianomusik, ragtime och jazz. I trion ingår musikanter med olika erfarenheter – allt från gårdsfester till Carnegie Hall. Anna Sise är vokalist och skådespelerska. Jens ”Jesse” Lindgren spelar kontrabas, trombon, trumpet och banjo. Jens är jazzmusiker, radiopratare och bandledare. Lars Tidholm är pianist inom olika genrer.

Programmets längd: 45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Ljudanläggning och digitalpiano tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Lars Tidholm 87 05 24 073-629 23 36 lars.tidholm@comhem.se web.comhem.se/annastrio


15

Artister i fält Från då till nu Programmet påbörjas under beredskapsåren och avslutas idag. Historik och mycket musik utlovas, från Ulla Billquist till dagens rock. Håll i er. Sverige är det enda land som har utbildat artister inom försvarsmakten. Sedan 1958 har Försvarets Fältartister funnits. Mia Löfgren får, med sin röst, publiken att känna glädje och energi från början till slut. Sophie Conte bjuder på ett svängigt gitarrspel. Mia och Sophie har arbetat ihop i många år.

Programmets längd: 30–40 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Mia Löfgren 073-771 84 22 mia@mialofgren.com www.mialofgren.com


16

Bio-Dax En riktig bio-känsla Ni kan få se årets biosuccé på storbildsduk med bioljud. Ett brett utbud från de större filmbolagen, svenska såväl som utländska. Ni kan också beställa kortfilmer eller en gammal klassiker. Bio-Dax kommer ut till er, gör en kort presentation av filmen och ser till att den rullar igång. Allsångs-karaoke Istället för film visas rullande sångtexter på storbildsduken. Ni kan under Eriks ledning sjunga med i de traditionella svenska allsångs­ låtarna till förinspelad musik.

Programmets längd: Varierande. Ring Erik för mer information om utbudet. Tekniska upplysningar: Inget direkt solljus in i lokalen. Kontakt: Erik Fernström 83 69 55 070-458 27 67 bio-dax@hotmail.com


17

Bitterljuv barock och romantisk renässans Stämning och passion med sång och luta En stämningsfull värld av musik från renässansen och barocken. Med sång och luta eller teorb framförs, med innerlighet och passion, några av de vackraste tonsatta dikterna från England, Italien, Frankrike och Sverige. Artisterna berättar om sig själva, instrumenten, musiken och texterna. I programmet får vi höra musik av: John Dowland, melankolins mästare som var samtida med Shakespeare och 1500-talets hetaste singer/songwriter i England. Barbara Strozzi och Francesca Caccini, två italienska kvinnor som under början av 1600-talet berörde med sin musik. Pierre Guédron och andra kompositörer från det franska hovet som under slutet av 1500- och början av 1600-talet skrev Airs de Cour, små romantiska och virtuosa pärlor. Johan Helmich Roman och Carl Michael Bellmans sånger från 1700-talet som är kända än idag. Christina Larsson Malmberg, sopran, och Jonas Nordberg, lutenist, är öppna för spontana infall. Deras ambition är att nå ut till en ny publik med en ständigt aktuell musik som hörs alltför sällan.

Programmets längd: 30–45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: 1 karmlös stol.

Kontakt: Christina Larsson Malmberg 070-636 28 80 larsson.christina@hotmail.com www.christinalarsson.se www.jonasnordberg.com


18

Björn och Linda Rapp show Far och dotter Björn och Lindas repertoar är bred med allt från Elvis, ABBA, Owe Thörnqvist och Glenn Miller till dagens mest heta schlagers och publikens önskelåtar. Det är show med glittriga klänningar, hattar och fjäderboer. Musiken och framförandet anpassas till publiken som givetvis får vara med och dansa, sjunga och spela. När vädret tillåter spelar Björn och Linda gärna utom­ hus och om man så önskar, även upp till dans. Vid juletid bjuder Björn och Linda på julshow. Linda Rapp ser och hör man då och då i både radio och TV. Hon har medverkat i musikalen Sune på Göta Lejon och i musikalen Sugar – I hetaste laget på Oscarsteatern. Sången och saxofonen är hennes instrument och hon har en oförglömlig publikkontakt. Pappa Björn Rapp har musicerat hela sitt liv. Han spelar keyboard, dragspel, sjunger och bjuder gärna på oväntade överraskningar.

Programmens längd: 30–40 minuter Tekniska upplysningar: Digitalpiano och ljudanläggning tas alltid med. Kontakt: Linda Rapp 070-819 71 32 l.rapp@telia.com www.lindarapp.nu www.rapponline.nu


19

Bon Appétit – med Zoie Finer Blandad meny med personlig touch En välsmakande musikalisk meny med Zoie Finer som sjunger jazz, pop, visor, rock, soul och blues med personlig touch. Hon är uppväxt i en musikalisk familj och började tidigt även spela teater och dansa. Gruppen bjuder på ett brett program som passar alla tillfällen. Möjlighet finns att önska låtar, Zoie serverar det mesta. Bon Appétit. Zoie Finer är utbildad musiklärare vid Kungliga Musikhögskolan och har sjungit i olika konstellationer såväl i Sverige som utomlands. Max Åhman, gitarr, och Christian Paulin, bas, har spelat tillsammans i över 15 år i grupper som exempelvis Maritza Horn & Mynta, Inger Öst, Ring så spelar vi, MP3, Boris Jazz’n Roll Band och MP5.

Programmets längd: 35–40 minuter Kontakt: Christian Paulin 32 26 16 070-540 80 30 christian@mynta.net www.myspace.com/zoiefiner


20

Bröderna Bågart Duon som låter som en hel orkester

Duon bjuder på musikaliska pärlor från film, scen och kabaré. Med humor och varm publikkontakt levereras vitaliserande vitaminpiller som piggar upp. Allt framförs med fart och fläkt på den originella sättningen ukulele och kontrabas. Repertoaren är en blandning av Karl-Gerhard, Ernst Rolf, Georg Formby, Alice Babs, Owe Thörnqvist, Ulf Peder Olrog, Yngve Stoor, Allan Edwall, Povel Ramel, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk med flera. Jörgen Aggeklint – banjo, ukulele, gitarr och sång Hans Bigestans – kontrabas och sång

Programmets längd: 40–45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Jörgen Aggeklint 070-314 62 24 info@aggeklint.se www.aggeklint.se


21 Carl Oscar Nygrens kalas och nöjesorkester har sedan 2004 roat och berört på gator och torg, bryggor, vardagsrum, barer, teatrar och festivaler från norr till söder. Ur den svenskrysk-amerikanska vistraditionenhar de utvecklat sin egen stil. Programmet innehåller en blandning av egna låtar, traditionella visor och andras kompositioner.

Carl Oscar Nygrens kalas och nöjesorkester Svenska mästare i Gatumusik 2011

Texterna och berättandet är i fokus, kommunikationen med publiken är viktig. Framförandet innehåller inslag av teater, dans och gyckel. Gruppen är ett professionellt gatumusikband. Erik Holmström, sång och mandolin, är utbildad skådespelare vid scenskolan i Malmö. Han arbetar som konstnärlig ledare på TURteatern i Kärrtorp. Viktor Littmarck, fiol, sång, estradör och finsk tangokung, har de senaste åren turnerat flitigt med gruppen Darya och Månskensorkestern. Oscar Nygren, kontrabas, är frilansmusiker och spelar allt från klezmer till heavy metal. Magne Pettersson, sång, gitarr och dragspel, arbetar bland annat som teatermusiker, instrumentbyggare och personlig assistent.

Programmets längd: 30–35 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Magne Pettersson 070-469 98 11 magnepet@hotmail.com www.carloscarnygrens.se


22

Champagne Bubblande kärleksyra Det börjar verka kärlek banne mig På darriga ben och med klappande hjärtan delar sångarna med sig av kärlekens mysterier. Lekfulla sånger blandas med sköna melodier ur musikalens, visans och operettens värld. I en bubblande kärleksyra Lyssna till sprittande glada sånger i tokskruvade kärleksmöten. Allsång Sjung av hjärtans lust i kända melodier. Jul på alla vis Vår julskinka har rymt och Askungen går på bar. Anette Stridh och Torbjörn Pettersson är sångare som roar och bjuder på sig själva. Av alla de scener de hörts på vill de lyfta fram Oscarsteatern och succéföreställningen Fantomen på Operan där båda medverkade. Anette har ett rekord som operadivan Carlotta som hon gestaltade 1 100 gånger. De är båda belönade med stipendier bland annat från Musikaliska Akademien. Jan-Erik Sandvik är troligtvis en av de mest anlitade frilanspianisterna i Stockholm. Han leker vid pianot och skapar härliga klanger.

Programmens längd: 40–60 minuter Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol.

Kontakt: Anette Stridh 070-413 79 55 soprano@telia.com


23

Cornelis visor Vreeswijks kända och okända Möt Fredrik Åkare och Cecilia Lind, Personliga Persson, Deidre, Saskia och många fler. Här blandas Cornelis Vreeswijks folkkära visor – som nästan alla kan sjunga med i – med de som inte är så kända. Kasten är tvära mellan humor, svärta och ljuvlig poesi, fräckhet, ömhet och sprittande glädje. Här finns både vackra visor och oförskämda, rivig blues och svängig samba. Sångerskan Helena Eriksson har tillsammans med Kenny Håkansson, gitarr, och Björn Lundquist, bas, hyllat Cornelis i TV och tolkat hans visor sedan 2004. Kenny har både spelat in en skiva och turnerat med Cornelis.

Programmets längd: 30–40 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas alltid med. 1 karmlös stol.

Kontakt: Helena Eriksson 648 96 29 070-964 79 85 helena@helenaeriksson.se www.helenaeriksson.se


24

Crowe Nest Hårdrock med doft av 1970-talet Crowe Nest spelar eget material med en stark doft av 1970-talets hårdrock. Musiken är melodisk och igenkännbar, vilket gör den tillgänglig för såväl ung som gammal. Programmet kan utformas efter publikens behov, elektrifierat eller en lugnare tillställning genom ett akustiskt set. Bandets medlemmar har stor erfarenhet av att spela covers, om det är ett önskemål så kan gruppen även bjuda på det.

Joacim Backman – sång och gitarr Jocke Nilsson – gitarr och sång Thomas Florén – bas och sång Niklas Boman – trummor Programmets längd: 30–40 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning kan tas med vid akustiska uppdrag.

Kontakt: Niklas Boman 070-780 00 83 nickeboman@gmail.com www.myspace.com/crowenest


25

Danspärlor Kända dansbandslåtar Gruppen framför folkkära dansbandslåtar som varvas med en och annan anekdot. Man får mer än gärna ta sig en svängom om andan faller på. Medlemmarna består av yrkesverksamma musiker som har spelat med Sveriges artistelit. Frida Pettersson sång Stefan Brunzell keyboard, piano och gitarr Petter Gunnarsson bas Per Björling keyboard, piano och gitarr

Programmets längd: 30 minuter Tekniska upplysningar: Digitalpiano tas alltid med. Ljudanläggningen tas endast med på begäran av beställaren. 2 karmlösa stolar. Kontakt: Frida Pettersson 070-893 89 99 fridapettersson@gmail.com


26

Det ljuva sextiotalet Svenska sextiotalets mest älskade hits Sångduon framför en personlig tolkning av det svenska sextiotalets mest älskade hits. En showstund där vi bland annat får uppleva hemmafruarnas protest i Mamma är lik sin mamma eller smaka på hur det gick till ute på stan i Balladen om det stora slagsmålet på Tegelbacken. Dröm er bort i diverse kärlekshistorier genom låtar som Leva livet och Det börjar verka kärlek. Med tidsenliga kläder och charmiga karaktärer får ni uppleva sextiotalet på nytt. Programmets längd: 30 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning behövs på plats. Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Åsa Andersson 070-482 06 11 info@detljuvasextiotalet.se www.detljuvasextiotalet.se

Showen framförs till förinspelade musikbakgrunder. Åsa Andersson har arbetat som frilansande artist sedan 2002 bland annat på Silja Line och Sunwing resorts. Nu studerar hon vid musikhögskolan. Lena Allard är utbildad vid Performing Arts School i Göteborg. Hon har arbetat som artist på Silja Line, uppträtt på konserthusen i Uppsala och Göteborg samt Uppsala slott och dessutom varit solist i Göteborg Gospel. Nu studerar Lena till logoped vid Karolinska Institutet.


27

Dubbelpianisterna Musik med inlevelse och spontanitet Låt er ryckas med av dubbelpianisterna Olle och Karins svängiga toner. Bakom var sitt piano bjuder de på nya och gamla svenska låtar och visor, välkända örhängen, evergreens och boogie woogie. Sedan 2007 har Olle och Karin tillsammans gjort många uppskattade dubbel­ piano-framträdanden runt om i landet. Olle Eilestam var kapellmästare, pianist och sångare i SVT:s Söndagsöppet. Han har också medverkat som huspianist i TV-programmet Café Norrköping. Karin Westerberg har släppt två singlar som spelats flitigt på radions P4. Hon har medverkat i SVT:s Doobidoo samt varit Sveriges Lucia.

Programmets längd: 30–40 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ett piano behövs på plats. Ett digitalpiano och ljudanläggning tas alltid med. Två digitalpianon tas endast med på begäran från beställaren. 2 karmlösa stolar. Kontakt: Karin Westerberg 073-505 41 40 info@dubbelpianisterna.se www.dubbelpianisterna.se


28

Duo Marina och Carina Välkända melodier som väcker minnen Marina och Carina framför en blandning av välkända melodier som väcker minnen. Marina berättar anekdoter. Melodier i programmet är hämtade bland annat från Ted Gärdestad, Lill-Babs, Frank Sinatra och Lasse Berghagen. Vill man så får man sjunga med. Programmet anpassas till publikens ålder. Självklart plockas melodier fram som härrör till den aktuella säsongen eller högtiden. Marina Johansson är en artist vi sett och hört i olika sammanhang, till exempel på Wallmans, i folkparkerna och med dansband. Carina E Nilsson vid pianot har många års erfarenhet som ackompanjatör och kapellmästare. Tillsammans bildar de en duo med värme och musikalitet.

Programmets längd: 30–40 minuter Tekniska upplysningar: Digitalpiano och ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Carina E Nilsson 070-862 01 50 carinaenilsson@hotmail.com


29

Duo på två Musik som både gammal och ung känner igen

Duo på två erbjuder en upplevelse där musiken står i centrum. Sandra och Håkan har valt ut låtar som både gammal och ung känner igen. Förhoppningen är att du rycks med i både sång och dans. Musiken blandas med anekdoter från samarbete med bland andra Ted Gärdestad, Carola och Phil Collins. Till toner av bland andra Uno Svenningsson, Lisa Nilsson, Whitney Houston och Sting dras ni med i ett potpurri. Sandra Tillbom, sång, har under många år arbetat med flera svenska och utländska artister. Några som kan nämnas är Lutricia McNeal, Phil Collins och Tommy Körberg. Hon har även medverkat i musikaler och teater­ uppsättningar på China Teatern, Hamburger Börs och Riksteatern. Sandra debuterade som barnboksförfattare 2011. Håkan Mjörnheim, gitarr, har under 35 år som frilansande musiker medverkat på otaliga skivinspelningar. Dessutom har han medverkat i flera musikaler, bland annat i Kristina från Duvemåla, Chess och Mamma Mia! Håkan är även låtskrivare och producent med egen studio där han bland annat producerat Jamie Meyers senaste skivor. Duon har jobbat ihop i tio år.

Programmets längd: 40 minuter Tekniska upplysningar: 2 karmlösa stolar. Kontakt: Sandra Tillbom 122 953 93 070-144 08 11 sandratillbom@bredband.net www.myspace.com/duopatva


30

Duo Tulicin Hör flöjtens sång och se musikens rörelse

Duo Tulicin tar er med på en vandring i musikens och själens olika landskap. Tonsättare som till exempel Mozart, Vivaldi, Piazzolla och Grieg lockar fram inre och yttre rörelse som ger glädje och ro. En inbjudan till att själv prova på att uttrycka musiken genom enkla rörelser. Den som vill kan vara med; liggande, sittande eller stående. Sarah Lindloff, tvärflöjt, är solist, kammar- och orkestermusiker. Hon är verksam i bland annat Uppsala Kammarorkester, Folkoperan, Svenska barockorkestern och Nutida Ensemble MA. Kristina Tucinska är sceneurytmist i Sverige och övriga Europa. Hon är verksam på Waldorflärarhögskolan i Bromma och terapeut i socialterapi. Programmets längd: 30–45 minuter Kontakt: Kristina Tucinska 25 82 32 070-454 70 74 kristinatucinska@hotmail.com


31

Duo Carin o Kaya Stämsång och allsång Carin Ödquist och Kaya Ålander bjuder på stämsång och känner in vad som passar för stunden. Allsång ingår alltid. De erbjuder följande program: Världen runt på 50 minuter Välkända gamla godingar från 1950- och 1960talen, en del framförs på originalspråk Evert Taube i ord och ton Sverige runt på 50 minuter Med visans hjälp färdas vi genom vårt avlånga land Från scen och kabaré Slagdängor och kupletter från revyer och filmer Säg det i toner Filmmelodier, från första ljudfilmen till 1970-talet På lek – från Fröding till Forsell Våra vispoeter i ord och ton Programmens längd: 45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ljudanläggning behövs på plats vid en större publik. Kontakt: Carin Ödquist 645 57 43 073-946 46 82 odquist@gmail.com


32

En visikalisk tidsresa Russinen ur den svenska visskatten Dick Pålsson har plockat russinen ur den svenska visskatten. Han har valt det bästa från Bellman, Dan Andersson, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk men även från dagens visartister. Under resans gång bjuds vi även på anekdoter samt ett och annat livsöde. Han spelar gitarr, banjo och munspel och har bland annat spelat på Mosebacke, visfestivaler, spelmansstämmor, företagsevenemang och ålderdomshem. Han är utbildad på Visskolan i Västervik 2007–2008.

Programmets längd: 45–50 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Dick Pålsson 28 71 71 070-739 11 43 dickpalsson@hotmail.com www.myspace.com/dickpalsson


33

Ett litet rött paket Musikteater med dansbandsmusik I musikteaterföreställningen Ett litet rött paket får vi följa Margaretas väg i livet för att hitta den stora kärleken. Det är fritt att önska sig sin dansbandsfavorit. Linda Rapp, sång och saxofon, ser och hör man då och då i både radio och TV. Hon har medverkat i musikalen Sune på Göta Lejon och Sugar - I hetaste laget på Oscarsteatern. Stefan Clarin, sång och dans, är utbildad på musikallinjen vid Balettakademin i Göteborg. De senaste 18 åren har han medverkat i ett stort antal uppsättningar i Skandinavien, bland annat Fame på Århus teater, West Side story på Riksteatret i Oslo. I Sverige har han bland annat spelat på Göteborgs Stadsteater, Göteborgs­ operan, Göta Lejon och Cirkus.

Maria Olofson, piano, är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan. Hon har frilansat och turnerat över hela Sverige men även utomlands. Hon arbetar tillsammans med skådespelare, sångare och musiker. Maria har medverkat som musiker inom flera olika projekt inom äldrevården. Programmets längd: 30–40 minuter Kontakt: Stefan Clarin 070-415 73 26 mail@stefanclarin.se

Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano och ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol.


34

Figaros bröllop på 30 minuter Opera i kortversion W. A. Mozarts opera i fyra akter presenteras på 30 minuter. Lina Kindblad och Elin Skorup står för idé och regi samt spelar alla roller tillsammans med pianisten Dmitry Tyapkin. De bjuder på allt vad operan innehåller; kärlek, passion, smärta, korruption och svartsjuka. Elin Skorup, sopran, är frilansande klassisk sångerska. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan. Lina Kindblad, mezzosopran, sjunger i Kungliga Operans kör samt frilansar som sångerska. Hon är utbildad vid Malmö musikhögskola samt Kungliga Musikhögskolan. Dmitry Tyapkin, operarepetitör och frilansande pianist. Även han är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan samt Operahögskolan i Stockholm.

Programmets längd: 30 minuter Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano tas endast med på begäran från beställaren. 3 karmlösa stolar. Kontakt: Elin Skorup 070-924 25 18 elinskorup@gmail.com www.elinskorup.se www.linakindblad.se


35

Four 4 Fun Akustisk show med hits Tjejerna gör en omväxlande show med hits från de senaste decennierna. Four 4 Fun har erfarenhet av en varierad publik och de anpassar sig efter situationen. Säg till om du vill höra något speciellt. Publiken får gärna sjunga med. De äldre lyssnarna bjuds på örhängen från det förra seklet och för den yngre  generationen rockar de loss med allt från Celine Dion till hårdrock. Mia Löfgren syntes först i Fame Factory. Sedan dess har hon fortsatt sjunga dels här i Sverige och dels som fältartist runt om i världen. Lena Neogard Thomander på slagverk känner nog många igen från På Spåret. Barbro Lindkvist, gitarr, har turnerat som frilansmusiker med många artister till exempel Thomas Di Leva, Titiyo och Tomas Ledin. Maja Stenram, bas, har spelat i SVT:s husband Det kommer mera. Hon har också spelat mycket jazz. Programmets längd: 40 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Maja Stenram 89 09 54 070-717 98 98 maja_stenram@yahoo.se www.mialofgren.com www.ladybgoode.se


36

Från Alice Cooper till Aspudden Hårdrockare med hjärtan av guld Ni har säkert sett dem, hårdrockarna; nitar, stripigt långt hår, svart T-shirt med läskigt tryck men med hjärtan av guld. Någon har sagt att om jorden skulle träffas av en komet skulle bara kackerlackor och hårdrockare överleva. Programmet är den ganska sanna historien om Chrille från Aspudden som mötte rocken och blev kvar där. Vi får höra låtar och anekdoter från gruppens och rockens historia. Det blir en resa från rötterna i bluesen till klassiska hårdrockslåtar från 1970-, 1980- och 1990-talet blandat med eget material. Låtval och ljudvolym anpassas till publiken. De fyra musikerna har under flera decennier spelat tillsammans i många sammanhang men även i andra konstellationer. Christer Sjödin – gitarr och sång Björn Peck – keyboard och sång Michael Vinsa – trummor och sång Lasse Månsson – bas

Programmets längd: 45–60 minuter Tekniska upplysningar: Digitalpiano och ljudanläggning tas alltid med. Kontakt: Christer Sjödin 681 06 14 070-891 75 63 christersjodin@comhem.se www.aliceaspudden.se


37

Götheborgs Matrosorkester Matroser och malajer Svensk sjömansshow Anders, Freppe och Magnus är tre glada sjömatroser med blåjackor och mössan käckt på svaj. De bjuder in till allsång och dans på bryggan. I denna fartfyllda sjömansshow får vi höra välkända svenska sjömansvisor. Föreställningen har dragit fram genom svenska farvatten sedan 2005 och lämnat spår av eufori och brustna hjärtan bakom sig. Svea Rikes Beredskapsorkester Tre glada musikanter med god beredskap från Västra Götalands regemente, beväpnade till tänderna med kontrabas och steppkängor. De reser land och rike runt och gjuter gott mod i Sveriges män och kvinnor. Trion har spelat tillsammans sedan 2005 och med sina personliga program har de gjort succé inte bara i Kultur i vården utan även på Göteborgs Stadsteater och i ­Sveriges Television. Över 170 000 människor har sett dem på Youtube tillsammans med världens äldsta rapartist. Anders Lindahl – sång, stepp och ukulele Fredrik Arvidsson – sång och dragspel Magnus Bergström – sång och kontrabas

Programmets längd: 30–45 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Anders Lindahl 647 81 52 073-366 57 71 matros@halsoverhuvud.com www.halsoverhuvud.com/matros


38

Hard Rox – Country Rox Hårdrock och country Hårdrocksklassiker med Hard Rox Programmet bjuder på välkända hårdrocksklassiker som Bed of Roses, Tush, Highway to Hell. Vidare får vi får höra låtar av AC/DC, Iron Maiden, Bon Jovi, ZZ Top och många andra hårdrockslegender. Även de som till äventyrs inte är hårdrocks­fanatiker kommer att gilla programmet och känna sig väl hemma i den breda, musikaliska flora som Hard Rox bjuder på. Country Rox Bandet bjuder på covers skrivna av väl­ renommerade amerikanska och svenska låtskrivare blandat med eget material. Monica Silverstrand, sång, med över 30 år i branschen har deltagit i tre melodifestivaler, gjort två egna album, medverkat i musikaler, bland annat Fame och Kristina från Duvemåla. Sophie Conte, gitarr och kör, frilansar som musiker och arbetar som fältartist. Hon har spelat för svenska soldater i både Afghanistan och Kosovo. Lena Neogard Thomander, cajón (trumlåda) och kör, har varit trummis i husbandet i På spåret under tre säsonger. Helen Olofsson, piano och sång, är musikpedagog med egen skola samt flera körer.

Programmens längd: 30–40 minuter Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano och ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Monica Silverstrand 070-438 90 60 monica.silverstrand@gmail.com www.countryrox.se


39

Harpa och klarinett Romantiska toner I ett omväxlande program bjuds publiken på smäktande toner från harpa och mjuk klarinett. Clara och Lotta blandar folkliga melodier från Sverige och Irland med eldiga argentinska tongångar av Piazzolla. Vi får höra musik av fransmannen Bernard ­Andres som själv är harpist och har skrivit en svit med korta, fantasieggande stycken, Algues. För att toppa den romantiska stämningen bjuder de på en svit av Paul Reade, The Victorian Kitchen Garden, samt pastorala tongångar i typisk engelsk stil. Programmet kröns med den välkända långsamma satsen ur Mozarts ­klarinettkonsert. Lotta Pettersson van den Poel har sin bas i Stockholms Läns Blåsarsymfoniker. Hon, liksom harpisten Clara Heinemann, frilansar i olika orkester- och kammarmusiksammanhang. Clara och Lotta startade sitt samarbete 2010 med en turné i Mellansverige.

Programmets längd: 30–45 minuter Tekniska upplysningar: Vid stor lokal behövs en ljudanläggning med en talmikrofon på plats. 2 karmlösa stolar. Kontakt: Lotta Pettersson van den Poel 532 575 91 073-360 45 14 lottaz@musiker.nu


40

Hasse & John Musik med fiol, dragspel, gitarr och banjo Två professionella musikanter med stor erfarenhet av att underhålla i både slott och koja. De erbjuder följande program i överenskommelse med beställaren: Kända svenska schlagers och internationella evergreens. Svensk dragspels- och gammeldansmusik, där gästerna får önska melodier. Irländsk medryckande riverdancemusik. Dansmusik till populära och dansvänliga melodier som de flesta känner igen.

Programmens längd: 40–45 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas alltid med. Kontakt: Hasse Svedberg 070-760 86 12 hasse.fiol.svedberg@gmail.com www.hassesvedberg.se


41

Highfive Showig sånggrupp I feel good De bästa måbra-låtarna från 1960-­talet och framåt. Ett showigt, glittrigt program med fartfyllda popklassiker i spännande arrangemang. Från Broadway till Berns Salonger. Jag minns det som igår Följ med på en kavalkad i minnenas kvarter. Ett glatt, uppfriskande program med schlagers och evergreens du minns från förr. En nostalgitripp genom 1900-talet.

Tomtefrossa Gnistrande och pepparkaksdoftande julprogram. Tomteallergiker varnas. Traditionella och nya julsånger i en mix med hög mysfaktor. Sångarna Jan-Ove Sönnerbo, Sanna Hansson, Susanne Ericsson, Lars-Göran Sönnerbo och Kristina Gissler har stor musikalisk bredd och mångårig erfarenhet från bland annat musikal, körsång samt jazz- och rockband.

Programmens längd: 30–45 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Susanne Ericsson 758 66 04 070-972 08 20 sekristallklart@hotmail.com http://highfive-vokalgrupp.blogspot.com


42

It takes two

Hits från Sverige, England och USA

Mimmi Siegel och Anders Lago bjuder på värmande och glada tongångar. I en trivsam musikalisk atmosfär förmedlas igenkänning, samklang, humor och kommunikation. Repertoaren består av svenska örhängen, schlager, visor och rock. Mimmi Siegel har turnerat runt Sverige ett otal gånger med olika musikaliska uppsättningar. Hon har varit programledare i TV och jobbat på bland annat Golden Hits och Wallmans. Anders Lago började spela i dansband efter musiklinjen på gymnasiet. Han har bland annat spelat med Lasse Berghagen, Janne Loffe Carlsson, Lena-Maria Gårdenäs, Michael Rickfors och Little Gerhard.

Programmets längd: 30–45 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Anders Lago 39 02 15 073-181 27 88 lago@mac.se http://web.comhem.se/it.takes.two


43

Janne Andersson Band Gruppen erbjuder fyra program: Rock- och countrymusik med svenska texter Låtar ni minns – men aldrig hört på svenska Elvis, Johnny Cash – några schlagers och lite till Johnny Cash – hans musik och hans liv Janne Andersson Band har spelat ihop i många år. De har spelat i TV och folkparker samt spelat in skivor. Janne Andersson – sång och gitarr Lasse Åsgård – gitarr och sång Jurgen Sundberg – kontrabas och sång Inge Björk – trummor och sång

Rock och country Programmens längd: 30–40 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas alltid med. Kontakt: Janne Andersson 070-529 18 48 janne.andersson@kajanne.se


44

Jazzmachine En hyllning till Frank Sinatra

Programmets längd: 40 minuter

I denna Frank Sinatra-hyllning tas vi med på en musikalisk resa där de legendariska sångerna avlöser varandra. Vi får höra lite om det liv som Frank Sinatra levde vid sidan av scenen; filmerna, kärleken och maffian.

Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano och ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol.

Men hur hade det egentligen låtit om Frank Sinatra varit bosatt i Sverige? Det tror sig gruppen veta och framför några tidlösa klassiker på svenska. Martin Pålsson – sång och trombon Carl-Fredrik Orrje – piano Robert Erlandsson – kontrabas Kristian Fredmark – trummor

Kontakt: Robert Erlandsson 070-683 44 24 roberterlandsson@hotmail.com www.jazzmachine.se


45

Jordbro VärldsOrkester Världsorkester i miniformat Jordbro VärldsOrkester bjuder på nytt och gammalt samt små berättelser som varvas med musiken. Repertoaren utgörs av musik från Senegal och Chile men även svensk pop och visor, lite amerikansk rock och country, fast nu med kora. I programmet får vi möta tre personer, från den i vanliga fall något större orkestern. Yaya Diebate kommer från Senegal. Han är bosatt i Sverige men har turnerat i flera länder under många år. Yaya sjunger och spelar det i ögon- och öronfallande instrumentet kora. Instrumentet har spelats i hans familj i många generationer. Kora är vanligt i västafrika och Yaya har själv byggt sitt eget instrument. Eduardo Jara bor sedan länge i Sverige men kommer från Chile. Han dansar, sjunger och spelar gitarr. Eduardo har en bred repertoar bland annat med musik av Viktor Jara. Michael Vinsa spelar diverse instrument och sjunger. Hans hemmaorkester är Chesty Morgan.

Programmets längd: 35–45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas alltid med. 3 karmlösa stolar. Kontakt: Michael Vinsa 070-780 12 87 m.vinsa@gmail.com


46

Kajtek och Stickan Pärlor från 1930- till 1960-talet Två herrar bjuder på ett svängigt och fartfyllt program med en blandning av kända melodier framförda på dragspel, klarinett, gitarr och sång. Dessa mycket eftertraktade underhållare har spelat tillsammans i 35 år och de säger att spela inom Kultur i vården är det mest meningsfulla de gjort under sina karriärer. Båda har spelat med Leif Kronlunds orkester, Gösta Linderholm samt medverkat i Allsång på Skansen. Kajtek Wojciechowski klarinett och dragspel Stig Granberg sång och gitarr

Programmets längd: 40 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Kajtek Wojciechowski 93 37 72 070-736 10 26 kajtekmusic@tele2.se


47

Ludwigsson & Bredhammar Elvis– och musikalprogram Elvis – hans största hits som de är tänkta att framföras. Programmet framförs med autentiska kläder. Från Duvemåla till Broadway – Godbitar ur Kristina från Duvemåla, Les Misérables, Chess, Phantom of the Opera med flera. Sångerna varvas med små berättelser om musikalerna. Alla texter framförs på svenska. Svensk jul – Jussi Björlings paradnummer blandas med klassiska julsånger som Stilla Natt, Bella Notte med flera. Per Bredhammar har jobbat inom Wallmans. Han är sångare på heltid sedan 2001. Per producerar även shower, skivor och konserter. Magnus Ludwigsson är en pianist som har ackompanjerat många ur Sveriges artistelit under de 25 år han arbetat som musiker på heltid.

Programmens längd: 45 minuter Tekniska upplysningar: Digitalpiano tas alltid med. Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Per Bredhammar 070-495 16 79 info@bredhammar.com www.bredhammar.com


48


49

” Oh, ni har fått oss unga igen! Tack!” ” Tänk att de bjuder oss så flott.” ” Det känns som jag har druckit mineralvatten, det pirrar i hela kroppen.” Röster efter olika evenemang

” Musik skapar en form av njutning vilken den mänskliga naturen inte klarar sig utan.” Konfucius (555 f Kr–479 f Kr)


50

Mad Lee Riot

Hårdrock från förr på ett nytt sätt

Rockbandet Mad Lee Riot bjuder på intressant arrangerade låtar; både egna och andras. Drivet i musiken består av sång, gitarrer, bas och trummor som för tankarna till något från förr men på ett nytt sätt. Gruppen har gjort flera utlandsturnéer och skivsläpp. De är två album in i karriären, Hard Cover och Terra in Cognito, med listplaceringar och bra recensioner. Mad Lee Riot är fyra förorts­ indianer med stora ambitioner. Självlärda eller skolade anser de alla att viktigast är låten och den känsla som ska förmedlas.

Robin Thorman sång och gitarr

Programmets längd: 30 minuter, enligt önskemål

Per Lönnroth bas och sång

Tekniska upplysningar: Ljudanläggning behövs på plats. Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren.

Philip Joo gitarr och sång Sebastian Bryndiak slagverk

Kontakt: Robin Thorman 073-626 88 76 info@madleeriot.com www.madleeriot.com


51

Maggan, Ola och Jan-Erik Visor fulla av livsvisdom Nu mår jag mycket bättre I turnébagaget finns musik av Benny Andersson, Georg Riedel, Olle Adolphson och Allan Edwall. Med enkel rekvisita och små scener knyts sångerna ihop. Med mycket lust packar de väskorna fulla med sånger som gör livet ännu roligare. Let us wander De vackraste vårsångerna. Musik av Purcell, Taube, Peterson-Berger, Bach och svenska folkvisor. Divan och drängen Zarah möter Allan. Zarah Leanders repertoar och Allan Edwalls egna visor. En upplivande genrekrock. Utan en tråd – röd alltså Ett program där allt får plats. Visor, sketcher, musikal, schlager och kanske opera. Ljuvlig jul Julkonsert som innehåller de älskade julsångerna, psalmerna och några dikter. En julberättelse av Selma Lagerlöf. Margaretha Dalhamn sjunger på Sveriges opera- och musikalscener. Hon uppträder även landet runt på Folkets Hus och bygdegårdar med visor och dikter. Ola Hedén har sjungit i många år på Folkoperan. Jan-Erik Sandvik är en av Sveriges mest an­litade ackompanjatörer.

Programmens längd: 40 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Margaretha Dalhamn 070-494 45 21 maggan@me.com www.dalhamn.se/page9/page9.html


52

Marit, Johan & Krister HasseåTage eller powerballad

Programmens längd: 30–60 minuter, enligt önskemål

Åh, Ni Fantastiska Män – en hyllning till HasseåTage Tage Danielsson och Hasse Alfredsson, två ordkonstnärer och vapendragare samt Sveriges allra främsta humorpar under många år. Med humor och tillbakablickar framförs egna tolkningar av klassiker som Stetsonhatt, Elektricitetsvisan, Sov lilla Totte och Vi håller om varandra.

Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano och ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol.

Svensktoppar & Dalar Det bästa samt det sämsta från radions program Svensktoppen. Vi börjar med det ljuva sextiotalet och första listan 1962 med bland annat Anna Lena Löfgrens Regniga Natt. Vad är receptet för att det ska bli en bra svensktoppslåt? Ska man vara från Värmland eller Hälsingland? Är det bara tjejerna som lyckas på Svensktoppen? Allt detta betas av och publiken får avgöra. I tävlingen Topp eller Dal får publiken vara med och gissa. Förbered er på allsång och en powerballad i form av två svensktoppsfavoriter i en mix. Marit Eriksson, sång, har både musikalturnéer och Wallmans i ryggen. Johan Gustavsson, sång, har spelat musikal i både Sverige och Tyskland. Han har jobbat på Wallmans och Intiman under de senaste fyra åren. Krister Lundkvist har många yrkesverksamma år som pianist, producent, kompositör och arrangör bakom sig.

Kontakt: Johan Gustavsson 070-322 68 80 artistjohan@gmail.com www.maritjohankrister.se


53

Matilda Mörk trio Monica Zetterlunds repertoar Följ med i jazz- och visvärlden med Matilda Mörk och hennes två musiker, Homero Alvarez och Kristian Lind. Melodierna är hämtade ur ­Monica Zetterlunds repertoar och varvas med tänkvärda texter. Matilda berättar också om sitt liv som artist på och bakom scenen. Musiken varvas med egna texter inspirerade från vår vackra skärgårdsnatur. Texter till några av sångerna finns upptryckta så alla kan sjunga med. Matilda Mörk, sångerska och skådespelerska, har varit verksam på Dramaten och Stadsteatern. Hon har sjungit med jazztrion sedan 2007. Homero Alvarez, gitarr, är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan. Kristian Lind, bas, är också utbildad vid Kungliga Musikhögskolan.

Programmets längd: 40 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas alltid med. Kontakt: Matilda Mörk 070-427 96 19 matildamork@yahoo.com www.matildamork.se


54

Mats & Petter Rutinerad duo

Mats & Petter underhåller sin publik med en bred repertoar. De spelar allt från Taube till Nirvana. Helst spelar de akustiskt eftersom de gillar den intima känslan det skapar. Vid större lokaler kan en ljudanläggning tas med. Mats Granberg, sång, gitarr och piano, jobbar som musiker och har ­spelat och turnerat med artister som Lisa Nilsson, Nordman och Louise Hoffsten. Han har även varit kapellmästare i flera revyer där artister som Robert Gustavsson, Monica Zetterlund, och Dan Ekborg har medverkat. Petter Gunnarsson, bas, sång och dragspel, jobbar även han som musiker och har spelat i radio, TV, medverkat på skivinspelningar och turnerat med bland andra Magnus Uggla, Lena PH, Darin, och Eric Gadd. Programmets längd: 30–40 minuter Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano och ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Mats Granberg 070-683 19 01 matsgranberg@brevet.nu


55

Mats Klingström & Hasse Larsson Berättelser och funderingar Visor och berättelser Fina, tänkvärda, innerliga och roliga svenska visor av bland andra Evert Taube och Dan Andersson blandas med berättelser ur livet till sång, gitarr och mustig kontrabas. Livet och kärleken Nyskrivna sånger och översättningar av bland andra Leonard Cohen i en blandning som innehåller funderingar över både kärlekens och livets mysterier. Mats Klingström är sångare, låtskrivare och gitarrist. Han är utbildad vid Stockholms Musikpedagogiska Institut. Mats har spelat och turnerat i över 30 år och han har 11 skivor med sig i bagaget. Hasse Larsson, kontrabas och sång, är utbildad vid Svenska Dalcroze institutet. Han är en rutinerad musiker.

Programmens längd: 30–40 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Mats Klingström 070-322 88 14 mats.klingstrom@comhem.se


56

Mattias Enn

Programmen består av välkända sånger, artistporträtt och anekdoter.

Estradör och sångare

Den saltaste bönan i stan Nytt program 2012 Revy- och filmstjärnan Annalisa Ericson. I Magos gästbok Nytt program 2012 Kostymer och primadonnor; Git Gay och Marlene Dietrich. Sakta vi gå genom stan Premiär 2013 Monica Zetterlunds sånger. Det fanns ett Stockholm Revyhistoria från Ernst Rolf till Povel Ramel. Banne mej Povels primadonna Brita Borg. Zarah Leander Primadonnans sånger och karriär. Karl Gerhard Revykungens kupletter. Jules Sylvain Schlager, visor och allsång. Vykort från Paris Franska chansoner och kupletter. Wonderful Copenhagen Danska visor med Max Hansen och Victor Borge. Brev från Helsingfors Smäktande finsk tango på svenska. Cole Porter Mannen bakom sångerna Night and Day och Begin the Beguine.

Programmens längd: 30–35 minuter

Sommarprogram Visor och allsånger av Taube, Ferlin med flera.

Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano och ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol.

Julprogram Traditionella julsånger, psalmer och högläsning.

Kontakt: Mattias Enn 076-235 06 59 mattiasenn@hotmail.com www.mattiasenn.se

Nyårsprogram Operett, revy, champagne och musikal vid årets slut. Estradören och sångaren Mattias Enn är uppmärksammad för sina tolkningar av Zarah Leander, Karl Gerhard, Jules Sylvain med flera. Vid pianot Carina E Nilsson.


57

Med countryn i blodet De bästa låtarna från countryvärlden Det är inte konstigt att det blev som det blev med en uppväxt där öronen fylldes av Johnny Cashs djupa stämma och kärleksförklaring till June Carter i I walk the line samt en hög energi i form av Dolly Parton. Countrymusiken har definitivt inspirerat denna trio som även framför egna låtar. Annis Brander är sångerska och låtskrivare, hon spelar även gitarr, munspel och piano. Hon har hittills släppt två album på sitt eget skiv­ bolag. Robin Tinglöf är gitarrist och skriver låtar i gruppen Meadowland. Christopher Anderzon, bas, har spelat bakom Carola, Roger Pontare, A-Teens och Irma Schultz för att nämna några.

Programmets längd: 30–40 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Annis Brander 076-653 02 42 annis@annis.se www.annisbrander.se


58

My Olsberg My – en kaka till kaffet Följ med och dröm dig tillbaka till tonerna av Siw Malmkvist, Lill-Babs och Towa Carson. Skratta åt Mys galna upptåg och låt själen beröras av en sång du trodde att du hade glömt. Det vackraste från julen Tillsammans med pianisten Magnus Ludwigsson sjunger My in julen. I programmet lyssnar du till både traditionella julsånger och de senaste årens mest kända melodier. My Olsberg har en mängd musikaler, farser och föreställningar bakom sig. Hon regisserar, driver Barnens Förlag, har släppt flertalet egna barnböcker och cd-skivor samt skapat barnkollektionen åt Kreativ Insikt. Pianisten Magnus Ludwigsson har spelat bakom de flesta stora artister i Sverige.

Programmens längd: 30–45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Digitalpiano tas alltid med. Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: My Olsberg 070-883 11 89 my@barnensforlag.se www.myblomqvist.com www.snarpan.se


59

Människor, möten och saxofon Saxofonen – Johans ständiga följeslagare Johan Stengård har under en stor del av sitt yrkesverksamma liv som saxofonist spelat i många delar av världen. Denna musikaliska resa har resulterat i ett stort antal möten med bland andra kungaparet, Sammy Davis, Desmond Tutu, ABBA, Thailands kung Bhumibol Adulyadej med flera. På ett personligt sätt berättar Johan om dessa möten. Musiken som Johan och hans pianist, Magnus Ludwigsson, framför, spänner över ett stort antal genrer från exempelvis musikaler, visa och jazz till psalmer i ny skrud. Johan och Magnus inledde sitt samarbete 2010 med en turné i USA för Center for International Health. Behållningen användes av Läkare utan gränser för återuppbyggnaden av Haiti. På ett antal sjukhus både i Sverige och USA används Johans inspelade musik vid rehabilitering efter neurologiska skador. Programmets längd: 30–40 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Digitalpiano tas alltid med. Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Magnus Ludwigsson 070-877 53 30 jmmusik1@gmail.com www.stengard.com www.jmmusik.se


60

Nya vårdrockarna Nordisk mix med en massa rock Om man lånar en sångare från vårt grannland Danmark och för ihop honom med delar av popbanden Shanes och Blåblus får man en skön blandning av ballader, popoch rockmusik från 1950-, 1960- och 1970-talet. Mads Clausen sång och gitarr Brian Marston sång, bas och gitarr Michael Areklew sång och gitarr Peter Klaxman sång och keyboards

Programmets längd: 30–40 minuter Tekniska upplysningar: Digitalpiano och ljudanläggning tas alltid med. Kontakt: Michael Areklew 750 99 97 070-570 56 15 micke.areklew@comhem.se


61

När tvenne hjärtan slå samma slag Örhängen från film och skiva En lekfull musikkavalkad med örhängen från film och skiva. När Anders och Lotta botaniserar i den svenska musiktraditionen får vi bland andra möta Kai Gullmar, Jules Sylvain och Olle Adolphson. En vacker tonsatt dikt, ett gripande öde eller varför inte bara en otroligt medryckande melodi eller rytm. När tvenne hjärtan slå samma slag, uppstår inte bara ljuv musik utan även ett lekfullt samspel mellan Lotta och Anders. Ingen konsert är den andra lik och det är tillåtet att önska sin favoritmelodi. Det sätter extra krydda på programmet om publiken är med och formar en önskekonsert. Lotta Hasselquist är en pianist med öra för den musik som uppstår i ögonblicket och spelar vant med i en låt hon aldrig tidigare hört. Anders Forsslund, bas, från Mascots, Fria Proteatern, FJK.

Programmets längd: 45–60 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Anders Forsslund 34 84 42 070-600 61 21 anders@forsslund.com


62

Nöjesorkestern Sjung och dansa med i Jules Sylvain och Lady Gaga Nöjesorkestern kännetecknas av varma och spontana scenframträdanden och de särskiljer sig med uppsättningen kvinnliga instrumentalister och manlig sångare. Gruppen bjuder på allt från visskatter och schlagers via pop- och rockklassiker till dagens kända låtar. Nöjesorkestern har säsongsbetonade program till jul, midsommar eller andra högtider. De skräddarsyr även program fritt efter önskemål. För de äldre spelas allt från Evert Taube, Jules Sylvain och Karl Gerhard till Povel Ramel, Elvis, Simon and Garfunkel och The Beatles. För ungdomar finns allt från Lady Gaga till Håkan Hellström samt en och annan rockklassiker eller schlagerfavorit. Alla är välkomna att sjunga med eller dansa till musiken. Säg till i förväg om särskilda allsångsfavoriter önskas. Nöjesorkestern är också utmärkt när det gäller att ta emot önskningar i stunden. Ola Sandström – sång och gitarr, Maja Stenram – bas och kör, Helene Norrman – gitarr och kör, Catrin Adfors – slagverk. Alla fyra är musikhögskoleutbildade och rutinerade musiker som medverkat i olika sammanhang som TV-orkestrar, Stadsteatern samt turnéer i Europa och Asien. Programmens längd: 30–45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas alltid med. Kontakt: Ola Sandström 749 12 95 073-633 26 69 sandstrom.ola@gmail.com


63

Och Ingrid Bergman log rart… En filmhistorisk kavalkad Och Ingrid Bergman log rart... är en hyllning till den svenska filmen och dess melodier. I programmet varvas sångerna med anekdoter om filmerna, skådespelarna och kompositörerna. En filmhistorisk kavalkad med glimten i ögat. Tonsättare och textförfattare såsom Jules Sylvain, Karl Gerhard och Hasse Ekman tar oss tillbaka till melodier som Säg det i toner, Jazzgossen och Swing it magistern. Som föreställningens titel säger bjuds även smakprov ur en fantastisk amerikansk klassiker, med en av vårt lands stora stjärnor. Lyssna, minns och sjung gärna med. Sånggruppen Lounge består av Sofia Nordström och Åsa Birath. Båda har gått ­Balettakademiens musikalartistlinje i Göteborg. Under de senaste 13 åren har de setts på scener som exempelvis Fredriksdalsteatern, Södra Teatern, Cirkus, Intiman, Cabaret Lorensberg och Wallmans. Christian Mjörndal medverkar som pianist.

Programmets längd: 35–45 minuter Tekniska upplysningar: Digitalpiano tas alltid med. Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 2 karmlösa stolar. Kontakt: Sofia Nordström 070-827 39 67 lounge@sonorproduktion.se www.sonorproduktion.se/lounge.html


64

Opera Light På äventyr med Sigismund Programmets längd: 30–40 minuter, enligt överenskommelse Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Alla Luks 603 11 35 070-620 28 70 alla.luks@operalight.eu www.operalight.se

Möt fabrikör Sigismund från Värdshuset Vita Hästen som är på äventyr för att söka den stora kärleken. Hur det gick? Svaret får ni av artisterna Lars Fager, Alla Luks och Maria Olofson i ett lättsamt och humoristiskt program med kända melodier ur operettens och musikalens förtrollande värld. Vi får även höra en och annan schlager. Lars Fager, sångare och dansare, har gjort roller i musikaler, operetter och komedier bland annat på Dramaten, Värmlands­ operan och Göteborgsoperan. Alla Luks, sångerska, har en bred repertoar inom operett, musikal och romans. Hon är konstnärlig ledare för Opera Light som gjort föreställningar bland annat på Boulevardteatern. Maria Olofson är en mycket uppskattad pianist med en bred repertoar.


65

Paula Hoffman & Eric Skarby Rutinerad duo med bred repertoar

Från Jussi till Duvemåla Svenska sånger och visor som Så skimrande var aldrig havet, Till havs, För kärlekens skull, Sakta vi går genom stan. Burleske Bellman möter Mästerlige Mozart Trollflöjten, Elvira Madigan, epistlar och sånger som ­Fjäriln vingad och Liksom en herdinna. Ett program som kan framföras i tidstrogna kläder. Cabaret d’Amour Dofter av Paris, Wien, New York och Berlin. Med hög igenkänningsfaktor bjuder gruppen exempelvis på ­Marlene Dietrichs och Judy Garlands favoritrepertoarer. Opera, operett och musikal Starka känslor och ljuva toner med musik ur exempelvis Carmen, Glada änkan, West Side story och Show Boat. Ibland smyger det sig in lite filmmusik. Det går att blanda programmen och duon kan även bjuda på ett stämningsfullt julprogram. Paula Hoffman, mezzosopran, är en mångsidig sångerska som medverkat i huvudroller på opera­­scener och konserthus. Hon har även gjort program i mindre lokaler med visor, cabaret och musikal. Eric Skarby är en rutinerad pianist som rör sig obehindrat mellan olika musikgenrer. Han är utbildad konsertpianist som varit knuten till Kungliga Operan och musikaluppsättningar som Mamma Mia!

Programmens längd: 30–40 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano och ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Paula Hoffman 640 96 22 070-583 72 56 paulahoffmanmezzo@hotmail.com http://paulahoffmanochericskarby.blogspot.com/


66

Polaren Per och Jag Programmet för såväl det lilla som stora rummet Programmet innehåller både humor och allvar. Det primära är dock alltid publiken som avgör om tyngdpunkten hamnar på visor av exempelvis Evert Taube, Cornelis Vreeswijk och Sven-Olof Sandberg eller rockigare tongångar av Chuck Berry och Elvis Presley. Igenkänningsfaktorn är hög varför det inbjuder till allsång. Erik ”Kire” Ljung sång och gitarr Per Fjällström sång och kontrabas Både Per och Kire är musiker sedan 20 år tillbaka.

Programmets längd: 20–45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Erik Ljung 070-866 05 50 kireljung@hotmail.com


67

Rajtan Tajtan Allstars Disco på dragspel Rajtan Tajtan Allstars är ett akustiskt band som spelar välkända låtar på ett nytt och spännande sätt. Vad sägs om Britney Spears hits på fiol, 1980-talets discodängor på dragspel eller ett elgitarrsolo på cello.

Johan Mörk – gitarr och sång

Gruppen bjuder på the Beatles, Kelly Clarkson och allt där emellan. Rajtan Tajtan Allstars kan flytta sig mellan olika salar och avdelningar.

Marcus Sturevall – piano

Vanja Rehn – sång och fiol Jonas Bleckman – cello Henric Karlsson – slagverk Markus Räsänen – dragspel

Programmets längd: 30–60 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano tas endast med på begäran från beställaren. 2 karmlösa stolar. Kontakt: Johan Mörk 073-817 42 17 mork.johan@gmail.com www.myspace.com/rajtantajtanallstars


68

Ring så spelar vi Spelar även upp till dans Vi får höra visor, skillingtryck, country, schlager, jazz och rock’n roll. De tre medlemmarna är rutinerade musiker och sångare som varit verksamma i olika sammanhang inom svenskt musikliv. Gruppen passar in i såväl små vård­ enheter som musikcaféer och konsertsalar. Kjell-Åke Ring, sång och gitarr. En musikalisk mångsysslare sedan 1970-talet med förflutet i grupper som Sjön Suger och Eliza Band med Elisabeth Andreassen. Martin Pålsson, sång och trombon. Han är en musikalisk allätare som sjunger det mesta samt är jazztrombonist med erfarenhet av storband. Christian Paulin, bas och sång. Han är mest känd som kapellmästare från gruppen Mynta. Christian har även ackompanjerat artister som Gösta Linderholm, Tre Damer, Maritza Horn och Cornelis Vreeswijk.

Programmets längd: 30–45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Kjell-Åke Ring 99 40 49 070-774 20 70 ringsmusik@gmail.com http://ringsmusik.se/rssv/


69

Rudebeck & Skarby Två herrar – flera program

HasseåTages Bästa Sånger Blå Stetsonhatt, Att angöra en brygga, Var blev ni av ljuva drömmar och många andra pärlor ur Svenska Ords underbara musikaliska skattkista.

 Franska Chansoner Sånger ur Brels, Piafs, Trenets och andra franska storheters repertoarer.

 Älskade Musikaler Favoriter ur Chess, Phantom of the Opera, West Side story och andra stora populära musikaler.

 Julprogram Svenska och amerikanska julfavoriter som Ser du stjärnan i det blå, White Christmas och Det strålar en stjärna. 


 Det går även att blanda ur de olika programmen. 


Johan Rudebeck är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Han har i över 20 år arbetat som sångare och skådespelare på scen, film och TV.


 Eric Skarby är utbildad konsert­ pianist vid Kungliga Musikhögskolan. Eric rör sig obehindrat mellan olika musikgenrer och har varit knuten till både Kungliga Operan och till större musikaluppsättningar som Mamma Mia!

Programmens längd: 30–60 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano och ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Johan Rudebeck 070-774 78 39 johanrudebeck.artist@gmail.com www.flahooley.se


70

Sanna Sisters Swingen är tillbaka Här får ni en blandning av klassiker från 1930- och 1940-talet med tidstypiska kläder, låtar och dans. Det blir även en och annan nyare melodi med swingkänsla. Favorit i repris En charmig show med låtar från hela 1900-talet som ni längtat efter att få höra igen. Sång och dans med glitterkant. Swing it, Tomten Stämningsfullt och svängigt till såväl jul som Lucia. En pigg och sprudlande julshow med ett och annat stearinljusinslag. Sanna Sisters kännetecknas av en energi­full blandning av koreografi, sång och teater. Gruppen har sedan 2006 spelat ihop vid små och stora tillfällen. Individuellt har de varit verksamma inom musik, dans, teater och musikal under många år. Sanna Rogberg Hansson sång och piano Therese Wernersson sång och dans Gisela Grerup sång och dans

Programmens längd: 30–40 minuter Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano och ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Gisela Grerup 070-605 05 35 gisela@sannasisters.se www.sannasisters.se


71

Sannamari Patjas – Lauri Antila – Harri Ihanus trio Finskt och svenskt Älskar – älskar inte Vad består de vackra sångerna av? Av lyckan, av längtan, av smärtan – av kärlek. Härlig nostalgi av de vackraste kärleks­ sångerna i nya fräscha arrangemang vackert tolkade av den uttrycksfulla skådespelerskan och sångerskan Sannamari Patjas. Vi får höra sånger av bland andra Dan Andersson, Evert Taube, Edith Piaf, Barbara, Ted Gärdestad och Olle Adolphson. Rakastaa – ei rakasta (Älskar – älskar inte) Ett specialprogram för finsktalande. Temat som ovan – kärlek, men materialet här består förstås av de vackraste sångerna vi känner ur den finska repertoaren. Mistä kauniit laulut on tehty? Onnesta, kaipuusta ja tuskasta – rakkaudesta. Sannamari Patjas, skådespelerska och sångerska, född i Finland, har gått Teaterhögskolan i Stockholm. Lauri Antila, kontrabas, är också född i Finland. Han fick sin utbildning vid Konservatoriet i Helsingfors. Harri Ihanus, gitarr, föddes i Fagersta av finska föräldrar och studerade vid Musikhögskolan i Örebro, MIT i Los Angeles, Berklee College of Music i Boston och Sibeliusakademin i ­Helsingfors.

Programmens längd: 45–50 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 2 karmlösa stolar. Kontakt: Lauri Antila 070-770 86 49 lauri.antila@bredband.net


72

Singoalla Färgstark gypsy-pop-folkmusik med flamencogrund Singoalla skapades speciellt för Kultur i vården. De bjuder på en stor föreställning i ett litet format fylld av livsglädje, värme och passion. Denna färgstarka trio bjuder på dans, musik och sig själva. Mot slutet av föreställningen kan även publiken delta i en elegant flamencodans enbart med hjälp av armarna. Gabriela Gutarra, den internationellt verksamma flamencodansaren, framför eldig, dramatisk och humoristisk dans. Pia Lundstedt är Singoallas drivande rytmgitarrist. Sara Edin är violinist, sångerska och sågspelare. Hon har ­specialskrivit musik för Singoalla, i kombination med gamla kända hits som Spanska Flugan och Minor Swing.

Programmets längd: 35–40 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Eget dansgolv tas med 1x1 meter. Kontakt: Sara Edin 070-755 11 22 sara@highspeedart.com


73

So On Stage Glamour – hits – jazz Let us entertain you Showprogram med betoning på rock men med inslag av ­schlager och discodängor. Ett glitter- och glamourprogram med mycket koreografi. Svenska hits Ett sprudlande program. Musik med svenska texter och låtar skrivna av stjärnor som Evert Taube, Lill-Babs, Tomas Ledin och Lisa Nilsson. Sjung gärna med. Programmet framförs med en enklare koreografi. Jazz & soultime Ett stämningsfullt program med oförglömliga låtar från 1940–1960-talet som framförts av legenderna Frank Sinatra, Ella Fitzgerald och Monica Zetterlund. Programmen framförs med förinspelade bakgrunder.

Sångerskorna och showartisterna Mimmi Olsen, Istria Sanchez Autío och Sandra Johansson Ask bildade So On Stage efter studier på Kulturama. De bildar en trio inom olika stilar och genrer, allt från körsång, folkmusik och jazz till funk och senaste housemusiken. Gruppen har också erfarenhet av dans och koreografi. Programmens längd: 30–40 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning behövs på plats. Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Cd-spelare tas alltid med. Kontakt: Sandra Johansson Ask 073-953 76 24 sandraja85@yahoo.se www.myspace.com/soonstage


74

Sounds of Simon and Garfunkel Nostalgitripp till 1960- och 1970-talet Med välstämda röster som klingar väldigt likt originalet framför Joachim och Samuel ett urval ur Simon and Garfunkels stora repertoar. Mellan låtarna berättar de underhållande anekdoter ur den populära duons långa karriär. Joachim Lindberg och Samuel Bering, båda sång och gitarr, är utbildade vid Kungliga Musikhögskolan. Båda är frilansande musiker med mångårig erfarenhet. Genom åren har de uppträtt på många av Stockholms scener.

Programmets längd: 40 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Joachim Lindberg 30 94 27 070-930 59 94 j.lindberg.0@gmail.com


75

Stockholms Läns Blåsarsymfoniker Blåsarsymfonikerna har Stockholms läns landsting som huvudfinansiär. Deras uppdrag är att framföra musik på konsertestrader, skolor, vård­ enheter samt på gator och torg i hela Stockholms län. De delar in sig i olika ensembler för att många smakriktningar ska kunna tillgodoses.

Blåsarkapellet Pärlor från sekelskiftet. Traditionellt blåsmusikprogram. Marscher, valser, ouvertyrer och operettpotpurrier varvas med underhållande ­presentationer. Klädsel: uniform anno 1906. Sommarmelodier. Evert Taubeprogram med inslag av Robert Broberg, Hugo Alfvén och Birger Sjöberg. Klädsel: uniform eller sommarkostym.

Sextetten Blandad lättlyssnad musik från 1900-talet framförs av en brunns­sextett. Programmet innehåller musik av Taube, Sylvain, Ellington, The Beatles, latinamerikanskt med mera.

Blåskvintetten Från klassiskt till visa. Blåskvintett är en ensembleform för träblås och valthorn med rötter i det tidiga 1800-talet. De blandar utsökt musik från den tiden med älskade visor av bland andra Evert Taube, Olle Adolphson och Birger Sjöberg. Beställ gärna ett program där de tillsammans med sångaren och estradören Staffan Eriksson spelar och sjunger in våren eller julen. Allsång i programmet passar bra och kvintetten tar med sig textblad. Programmet passar både utom- och inomhus samt i små lokaler.

Saxkvartetten Fyra saxofoner som tillsammans erbjuder en resa från den svenska folkmusiktraditionen till härligt gungande jazzrytmer för att plötsligt explodera i ett fyrverkeri av toner från de franska mästarna. Passar i både stora och små lokaler. Programmens längd: 30–40 minuter Tekniska upplysningar: Karmlösa stolar.

Kontakt: Annette Länghemmer 545 703 00 info@blasarsymfonikerna.se www.musikaliska.com


76

Svenssons Treooo och Monika Bring med den vita saxofonen Världens minsta storband Gruppen är en levande jukebox och spelar nästan vad som helst, storband-schlagervisor-rock-julmusik-klassiskt-psalmer-discoswinglåtar. Ni anar inte vad som går att spela på en saxofon, gitarr och bas. Önskar inte publiken så bestämmer gruppen själv programmet med glimten i ögat. Svenssons Treooo kan spela akustiskt, vilket passar bra om de ska spela på flera avdelningar efter varandra eller bara spela några låtar i varje rum. Monika Bring, vit saxofon, mellansnack och ibland lite sång. Hon har turnerat med bland andra Robert Broberg, Robert Wells, Carola och Susanne Alfvengren. Sven-Erik Larsson, vit gitarr och mycket sång, ibland kan det bli ett steppsolo. Christian Veltman, vit bas och ytterst lite sång. Han har turnerat med så många att det inte går att räkna upp. Programmets längd: 30–45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas alltid med. Kontakt: Monika Bring 88 24 03 070-523 53 88 monika@saxofun.se www.saxofun.se


77

Säsongarna Upplev årstiderna via örat Hälsa våren välkommen eller mys i höstmörkret. Hör vinterns gnistrande sånger och sommarens skönaste melodier. Eller varför inte ett stämningsfullt musikaliskt julbord? Med Säsongarna får ni ett varierat program för just den säsong vi befinner oss i. Med kombinationen fiol, piano, saxofon och stämsång utlovas ett inspirerat och varierat program. Gruppen bjuder på allt från glada 1940-talsschlagers till begrundande visor. Från jazzig Monica Zetterlund till PetersonBerger och Vivaldi. Från HasseåTage-revyer till Lars Forssell. Musik från alla genrer och tider.

Programmens längd: 30–45 minuter Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Ljudanläggning och digitalpiano tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Ylva Näs 070-449 61 90 ylvanas@hotmail.com www.myspace.com/ sasongarna

Säsongarna träffades på Ingesunds folkhögskola och följdes sedan åt till Kungliga Musikhögskolan. Tillsammans har de stor musikalisk bredd och erfarenhet från såväl symfoni­ orkestrar som jazzband, till körsång och musikaluppsättningar. Ylva Näs – sång och saxofon Johanna Tafvelin – fiol och sång Tomas Nordebrink – piano och sång


78

Tess in Toulouse Akustisk engergispridare Tess in Toulouse är ett litet akustiskt band som helhjärtat går in för att sprida energi. De vill inspirera, glädja, locka till dans samt mana till skratt och eftertanke.

Tess Mellberg – sång

Med akustisk sättning, eget material på både svenska och engelska, samt ett stort fokus på text har de turnerat både i Sverige och utomlands.

Mårten Pella – slagverk

Klara Stenfelt – kontrabas Markus Hahn – gitarr

Programmets längd: 45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Therese Mellberg 076-374 63 13 tessmellberg@gmail.com www.tessintoulouse.com


79

The Loulou Sisters En mångsidig mix Temat för The Loulou Sisters är helt enkelt musik som gör oss glada. En mångsidig mix mellan 1930-talsschlager och swing, svensk visa, fransk chanson och italienskt 1950-tal med mera. Publiken får gärna önska sina favoriter. Gruppens repertoar är bred och stor efter många års samspel och konserter. För övrigt älskar gruppen allsång. Till jul finns även ett julprogram. Sara Edin fiol, dragspel, såg och sång Anna Frantzén ukulele, slagverk och sång Cecilia Klingspor gitarr och sång

Programmens längd: 35–40 minuter Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Sara Edin 070-755 11 22 sara@highspeedart.com www.loulousisters.se


80

Titti & Ehrling I mötet är alla lika viktiga Två röster och en gitarr. Musiken kryddas med anekdoter ur livet. Titti och Ehrling vill väcka känslor och glädja människor med sin musik. Swing it magistern För er som var unga på tidigt 1900-tal. Lyssna, minns och sjung med i melodier från den tiden man dansade till storband. Vårat gäng, Lasse Dahlquist, Alice Babs, Evert Taube, Kai Gullmar – som skrev Swing it magistern – är ett axplock. Thank you for the music För er som var tonåringar på 1950- till 1980-talet. Kända favoriter av exempelvis The Beatles, Sven-Ingvars, Gärdestad, Berghagen, ABBA och melodifestival. När julen står för dörren Julstämning skapas med traditionella, glada sånger och anekdoter. Titti Sjöblom är en mångsidig sångerska som gjort TV, radio och skivor ända sedan debuten med mamma Alice Babs på 1950-talet. Ehrling Eliasson är gitarrist och sångare. Han har spelat allt från gammel-tjo till pop, jazz och storband. Programmens längd: 30–45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Titti Sjöblom 070-372 94 04 info@seaflowermusic.se www.seaflowermusic.se


81

Tre på två Två röster – ett piano Ulrika och Eric skapar varierade program där de turas om att göra sina röster hörda, i såväl sånger som presentationer. Från Chess till Glada änkan Älskade operetter och musikaler. Sånger från filmens värld Från Fred Astaire till Såsom i Himmelen. Kärlek De vackraste sångerna om kärleken, från visa till opera. Julens sånger Ett stämningsfullt program med svenska och amerikanska julmelodier. Ulrika Nilsson, sång, är verksam inom både opera, operett och musikal. Hon har arbetat på Folkoperan, Kungliga Operan, Dramaten och Cirkus. Ulrika jobbar även som skådespelerska. Eric Skarby, piano och sång, rör sig obehindrat mellan olika musikgenrer. Han är utbildad konsertpianist och har arbetat på Kungliga Operan samt stora musikaluppsättningar som Mamma Mia! De träffades första gången när de jobbade tillsammans i Björns och Bennys musikal Chess på Cirkus. Programmens längd: 30–40 minuter Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano och ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Ulrika Nilsson 070-755 01 19 ulrikanil@gmail.com


82

Tresmak Tre herrar med smak för det folkliga Tresmak levererar musikaliska vitaminer med en synnerligen positiv inverkan på såväl hjärta som själ. Gamla goda schlagers, dragspelsvalser, saxofonswing och fiolsväng. Smäktande sågspel, allsång och dans. Friska fläktar från förr... Günter Görres – dragspel, saxofon, fiol, banjo och såg Christer Cervin – gitarr, mandolin och autoharp Ulf Danielsson – bas och gitarr

Programmets längd: 45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Günter Görres 070-719 34 07 gnter.grres@telia.com www.tresmak.se


83

Trio Alba Från menuett till tango Tillsammans gör vi en tidsresa med besök i barockens lätthet, tangons vemod, sprudlande wienerklassicism och romantiska känslostormar. Vi får höra vacker musik skriven av människor i olika tider och länder, från 1700-talet till nu. Fastän styckena är så olika har de en gemensam ljus ton som ger tröst, värme och glädje. Med korta presentationer och poesi ledsagas lyssnarna på färden. Pianisten Taru Kurki, violinisten Katarina Gudmundsson och ­cellisten Christina Öhrling har stor musikalisk bredd. Gruppen har mångårig erfarenhet från Kungliga Hovkapellet till Rhapsody In Rock.

Programmets längd: 30–45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano tas endast med på begäran från beställaren. 3 karmlösa stolar. Kontakt: Katarina Gudmundsson 070-882 53 82 ninna.katarina@spray.se


84

Trio Elegance Eleganta flöjttoner Programmens längd: 45 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Ljudanläggning tas alltid med. Digitalpiano tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Sven Idar 783 78 73 070-772 51 00 sven.idar@telia.com www.trioelegance.se

Trio Elegance botaniserar i musikens vingårdar. De spelar favoriter från klassiska pärlor till populärmusik via visor och evergreens. Om ni önskar framför de även programmet i frågesportform. Det strålar en stjärna Gruppen skapar julstämning med hjälp av musik i en salig blandning från Hej tomtegubbar till Ave Maria. Elisabet Anderberg, flöjt, är solistutbildad vid Kungliga Musikhögskolan och spelar i Folkoperans orkester. Sven Idar, piano, är en mångsidig musiker som har samarbetat med många av våra stora artister som Sickan Carlsson, Jan Malmsjö och Peter Jöback. Jan Bergman, kontrabas, är verksam som frilansmusiker och har spelat med bland annat artister som HasseåTage, Lill Lindfors och Lasse Berghagen.


85

Tuesday Night Trion med tre starka manliga röster Musiken består delvis av historiens största hits men de bjuder också på en hel del bortglömda alster.

Emil Landström tar alla chanser till en boogie woogie. Han spelar piano, dragspel, munspel och sjunger.

Ni önskar, gruppen spelar, så blandat som möjligt exempelvis Elvis till Lady Gaga, Lionel Richie till Evert Taube, Cornelis till The Beatles. Pop, rock, visor, dansmusik, jazz, svenska klassiker med mera, det är bara att välja.

Andreas Björkman sjunger, spelar akustiska och elektriska gitarrer samt slagverk.

Det som gör Tuesday Night unika är den uppfriskande dialogen med publiken och förmågan att kunna spela publikens önskemål. Gruppen har funnits sedan 2003.

Programmets längd: 30–45 minuter Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano och ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. 1 karmlös stol. Kontakt: Andreas Björkman 073-619 71 74 andreas@tuesdaynightmusic.com www.tuesdaynightmusic.com

David Nilsson sjunger, spelar slagverk, flöjt och annat skoj.


86

ulfulf Humor och balans på hög nivå Ulfulf är en clown utan röd näsa som presenterar en föreställning med halsbrytande akrobatik och imponerande jonglering blandat med direkt kommunikation mellan artist och publik. Publiken bjuds in att skratta med – och åt – ulfulf, samt att hålla andan när han på en stapel av pallar står på händerna över publikens huvuden. Cirkus med både hatt, bollar och balansbrädor. Olika delar av programmet anpassas efter publikens storlek och smak. Kombinationen av avancerade konster och humor är den styrande principen. Roligt, men på allvar. Ulf Wahlström är utbildad både inom cirkus och clowneri. Han arbetar flitigt både för barn och vuxna i såväl Sverige som utlandet; från flyktingläger i Kenya till svenska företagsfester.

Programmets längd: Cirka 25 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Cd-spelare behövs på plats. Golvyta minst 3x3 meter. Information om takhöjd och golvyta måste lämnas vid beställning. Kontakt: Ulf Wahlström 070-498 84 32 ulfulf@ulfulf.se www.ulfulf.se


87

Waterloo Världens bästa ABBA sedan ABBA Konserthallar världen över fylls för att människor vill njuta och glädjas av ABBA:s unika och härliga musik. Med en lite mindre och mer personlig show kommer Katja och Camilla och uppträder som ABBA-tjejerna tillsammans med musiker­ na Lisa och Lisa. Kläderna, soundet och musiken; allt finns där. Katja Nord och Camilla Dahlin startade bandet Waterloo 1996. De är både artister och producenter. Lisa Backhans, gitarr, och Lisa Bengter, piano, är båda utbildade vid musikhögskolan. De arbetar som musiklärare och frilansande musiker.

Programmets längd: 40 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Piano behövs på plats. Digitalpiano tas endast med på begäran från beställaren. 2 karmlösa stolar. Kontakt: Camilla Dahlin 070-467 68 66 camilla@brighthead.se www.waterloo.nu


88

Vocalettes Tre vokalister med ös Vocalettes har en bred repertoar som innehåller allt från gamla 1940-talspärlor till nutidens hitlåtar. Naturligtvis kan man få en mix av de olika programmen. In the Spirit of Andrew Sisters – En musikalisk resa genom 1940-talet, som spänner från systrarna Andrews liv, deras sätt att blanda stämmor, till Vocalettes egna turnéminnen. ABBA – Ett program helt baserad på musik från ABBA och Björn och Benny. Schlager – Vi får följa med till schlagerns värld och bjuds på pärlor från förr och nu. Film – Show – Musikal – I programmet finns låtar som Over the rainbow, Dreamgirls, Hair, Cabaret, New York, New York. Disco – En fartfylld show. Gruppen startades till Rhapsody In Rock 2002 och har sedan dess varit en del av konserterna. När Vocalettes inte är ute med Robert Wells arbetar de på egen hand med skräddarsydd underhållning. Vocalettes består av Maria Wells, Hanna Wanngård och Caroline Jönsson. Programmens längd: 30–60 minuter, enligt önskemål Tekniska upplysningar: Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Maria Wells 070-717 12 48 maria@wellsmusic.se www.vocalettes.se


89

Vokalensemblen Chorus Ett leende på läpparna Vokalensemblen Chorus framför allt från jazz till klassiskt, såväl sakralt som profant – allt efter beställarens önskemål. Programmet kan anpassas efter årstid och högtid, även Luciatåg finns att boka. Jazz – kända pärlor ur jazzrepertoaren. Ett varierat program med nya och gamla klassiker. Visa – ett flertal visprogram; repertoaren kan innehålla sånger från en och samma trubadur eller en blandning av flera.

Andligt program – stor valfrihet bland olika psalmer och annan kyrklig eller klassisk musik. Julprogram – både klassiska och mer jazziga jullåtar framförda efter beställarens önskemål. Chorus består av sångarna: Cecilia Zachrisson som alternerar med Elisabeth Ljunggren Kurbany, Aurora Brännström, Daniel Engström och ­Johannes Harg. Chorus är flitigt anlitad inom främst Svenska kyrkan.

Programmens längd: 30–45 minuter, enligt önskemål Kontakt: Aurora Brännström 076-808 45 41 aurorakarolinabr@hotmail.com www.vocalchorus.se


90

Målarverkstan En plats för lust och kreativitet Målarverkstan erbjuder en skaparstund utan krav på prestation och förkunskaper. Med lugn musik får dagrummet en trivsam atmosfär. Målarverkstan är även en plats för möten och alla på avdelningen inklusive besökare välkomnas. Varje pass varar i två timmar och verksamheten ger möjlighet att komma och gå efter behov.

Programmets längd: Cirka 2 timmar Tekniska upplysningar: Ljudanläggning behövs på plats. Ljudanläggning tas endast med på begäran från beställaren. Kontakt: Jeanette Omra 26 98 66 070-717 60 73 jeanette.omra@gmail.com www.målarverkstan.nu

Ni ges möjlighet till teckning och måleri med olika tekniker. Det finns även specialmaterial som glasmåleri, smyckes­ tillverkning och keramik. Ett tema kan inspirera vid varje tillfälle. Eftersom deltagarnas förutsättningar varierar är flexibilitet för individuella lösningar central. Kom och njut av skapandets lugnande effekt och frigörande kraft.

Jeanette Omra leder verksamheten och arbetar tillsammans med Simon Lingmerth, Lou Könik, Anna Bäckström, Joakim Lindgren och Esma Lempinen. Verksamheten har funnits sedan 1997 och sker i dag på flera sjukhus samt hospice för barn.


91

Film i vården Gör din egen kortfilm Med hjälp av en bärbar dator, en kamera och en erfaren handledare kan vem som helst göra en egen film. Digitala Historier En kort berättelse läses upp och ljudet spelas in för att sedan bildsättas. Man kan scanna av bilder ur sitt fotoalbum, ta nya bilder eller hitta i tidningar och på nätet. En fin metod för den som vill berätta sin egen historia. Animation Gruppen gör en gemensam animation genom att föremål, pappers­ figurer eller lera fotograferas, flyttas en liten bit, och fotograferas igen och så vidare. Det skapar en illusion av rörelse och ger liv åt föremål. Med datorns hjälp kan man sedan redigera filmen, lägga till dialog, musik och ljud­effekter. Se exempel på animationer och digitala historier på www.animeratuvan.se Handledare är Stanislaw Przybylski.

Programmets längd: Grupp: 4–5 personer, 6 träffar à 1 timme. Enskilt: Allt från kortare provapå-pass till återkommande kurs på 4–5 träffar à 1 timme. Om deltagarna vill kan filmen premiärvisas för andra vårdtagare och anhöriga.

Tekniska upplysningar: Alla deltagare får en kopia av filmen på dvd eller usb-minne. Utrustningen kan spritas av. Kontakt: Stanislaw Przybylski 076-237 43 07 stani.pr@gmail.com


92

” Jag har aldrig känt någon plåga som inte lindrats av en timmes läsning.” Charles de Montesquieu (1689–1755)


LÄSSTUND

Birgitta Hålenius-Hofgård Birgitta läser både för barn och vuxna; sagor, dikter, noveller och utdrag ur romaner, allt enligt önskemål. Hon är lyhörd för lyssnarens egna önskemål och välkomnar en dialog. Birgitta är skådespelerska och har lång erfarenhet av teater och uppläsning. Hon har arbetat med en teatergrupp inom Stockholms stad och gästspelat på bland annat Dramaten. Kontakt: Birgitta Hålenius-Hofgård 97 42 28

Emelie Lagergren Emelie har i många år läst för både barn och vuxna, gärna efter önskemål från lyssnarna. Emelie är skådespelerska och har varit medlem och konstnärligt ansvarig i teatergruppen Glädje & Sorg, som i många år spelade i Stockholms skolor. Hon har också medverkat i film, radio och TV. Kontakt: Emelie Lagergren 765 92 64 070-860 55 14

93


94

LÄSSTUND

Liselott Höjman Liselott är lyhörd för vårdtagarnas egna önskemål vad gäller litteratur. Hon läser både lyrik, prosa och låter lässtunden utmynna i en dialog utifrån texten. Både barn och vuxna är välkomna som lyssnare, enskilt eller i mindre grupper. Liselott är skådespelerska sedan tjugofem år och har företrädesvis spelat barn- och ungdomsteater. Kontakt: Liselott Höjman 073-814 45 31

Marie Ahl Marie läser allt efter önskemål. Hon blandar mellan noveller, utdrag ur romaner, lyrik, deckare och reseskildringar. Om det passar in i handlingen illustrerar Marie prosan med sång. Hon sjunger gärna tonsatta dikter. Marie är skådespelerska utbildad vid Statens scenskola i Stockholm. Hon har sin bas på TURteatern där hon spelat allt från barnteater och soppteater till kabaré och vuxen­dramatik. Kontakt: Marie Ahl 073-650 51 19 marie.ahl@tornnet.org


LÄSSTUND

Mattias Pettersson Mattias jobbar ofta med texter och författare från vårdtagarnas egna önskemål. Det är ofta igenkännandet som gör det extra givande för den enskilda läsningen. Hasse Z, Slas och Bodil Malmsten är exempel som Mattias gärna läser. Det kan även bli kåserier, noveller eller korta historier. Poesi och lyrik ligger också Mattias varmt om hjärtat. Mattias är frilansande skådespelare och utbildad vid Skara Skolscen. Sedan examen har han arbetat både inom film och på scen. Kontakt: Mattias Pettersson 070-939 26 60 info@mattiasp.com www.mattiasp.com

Mikael Dolfe Mikael välkomnar förslag på författare och texter. Han väljer en text, allt från kåserier och noveller till lyrik. Mikael inbjuder efteråt till kommentarer och samtal utifrån de minnen och associationer som texterna väcker hos lyssnarna. Mikael Dolfe har även skrivit böcker och radiopjäser, arbetat som litterär översättare och verkat som frilansjournalist. Kontakt: Mikael Dolfe 36 98 86 073-817 91 20 mikael.dolfe@hotmail.com

95


96

” Idag är det en sådan där dag när man går hem och känner sig bara så lycklig och älskar sitt jobb!” Personal vid Dalens sjukhus


Stockholms läns landsting Kulturförvaltningen Box 38204, 100 64 Stockholm Telefon 08-690 51 00, Fax 08-690 51 99 www.kultur.sll.se

Programkatalog 2012-2013  
Programkatalog 2012-2013  

Kultur i vårdens programkatalog för 2012-2013

Advertisement