Page 1

16/04/2019 - TOCHT d - DAG 1

Welkom op Joepie 28!

Een kleine 3000 Sjo’ers, Simmers en Jonghernieuwers komen vandaag, dinsdag 16 april 2019, ergens in Vlaanderen per trein aan om aan een onvergetelijk vierdaags avontuur te beginnen. Vergeet de safari’s in de Kalahari, Serengeti, Kruger of Masai Mara en ga op de enige echte must-do safari in je leven: Joepie 28!De rangers van het exclusief X-wildpark zijn in volle voorbereiding voor de opening van het park op vrijdag 19 april 2019. Niet iedereen mag de opening bijwonen. Enkel jongelingen die zich tijdens de vierdaagse safaritocht bewijzen krijgen de toegang tot het park. Bereid je dus voor, zodat je de poorten van het park kan bereiken!

in deze joeper: Wat is Joko? Contacteer de joeperredactie

Joeper stuurt interviewtalent op pad!


JOKO Dit moet worden: Pech onderweg? Bel JOKO! 0494/17.71.58

Wanneer het écht misgaat met jouw groep, kan je beroep doen op ons nationaal contactpunt: JOKO. JOKO staat voor Joepie c(k)oördinatie en is tijdens Joepie het zenuwcentrum om jullie op het rechte pad te houden.

JOKO wil graag iedereen bijstaan, dus bel enkel wanneer je echt in de verkeerde richting denkt te zitten. Wees ook wat voorbereid en verzamel volgende gegevens ter voorbereiding van het telefoontje: • Zoek, voor je belt, waar je bent (straatnamen, kerken,…). • Geef de naam van je groep en de tochtletter. • Kijk op je tochtblad welke controlepost je het laatst voorbij kwam. • Hier vind je een voorbeeldje: D.II.4 - D.II.5 = Tocht D, 2de dag, stuk tocht tussen controlepost 4 en 5. • Hou het kort en bondig. JOKO dient zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. Let op: als je JOKO belt zal JOKO in eerste instantie belangrijke info vragen. Daarna kan JOKO terugbellen met een ander nummer. Als je JOKO in de loop van Joepie nog terugbelt, dien je altijd naar het JOKO-nummer te bellen. Het JOKO-nummer staat op elk tochtblad te lezen en is ook terug te vinden via de app, maar om er voor te zorgen dat je het zeker niet kunt missen geven we het hier op een presenteerblaadje: 0494/177158

2


Joepie heeft ook een app! De Joep’app!

Deze editie maken we gebruik van een Joepie app waar verschillende praktische info beschikbaar is over je specifieke tocht, groep en algemene info over Joepie zelf! De app bestaat uit drie pagina’s: Nieuws, Slaapplaats en contact.

NIEUWS

SLAAPPLAATS

CONTACT

Op deze pagina vind je alle info terug die door JOKO en de tochten wordt uitgestuurd. Je vindt er algemene info, tochtinfo en specifieke info naar jouw groep gericht.

Als je na een stevige dag wandelen een slaapplaats hebt gevonden, moet je via de app de slaapplaats ingeven. Voor veiligheidsvereisten binnen het slaapdorp dienen we hier zicht op te krijgen.

Daar vind je de nummers van JOKO en de Joeperredactie terug. JOKO kan er ook voor kiezen na jouw telefoontje om de locatie tracker open te stellen. Je krijgt hiervan een melding en de kleur van de locatie knop kan veranderen. Dat zal enkel gebeuren wanneer JOKO dit nodig acht.

HOE KAN IK DE APP DOWNLOADEN? De app kan je downloaden via www.joepapp.ksa.be of via de app store en de play store onder Joep’ app.

HOE INLOGGEN?

Enkel leiding die meegaat op Joepie kan de Joepie app downloaden. Via de inschrijving werden de gegevens uit Digit gehaald. Lukt het inloggen niet? Contacteer JOKO! 3


joeper Contacteer Joeper!

De Joeperredactie zorgt samen met de stappende reporters voor dagelijkse verslagjes, tochtnieuws heet van de naald, anekdotes, roddels, wist-je-datjes … Joeper staat garant voor je dagelijkse portie ontspanning tijdens het stappen!

HOE BEREIK JE DE REDACTIE?

RECHTSTREEKS CONTACT MET HET JOEPERBUREAU?

Zoek jouw stappende reporter en vertel al je verhalen, belevenissen en ontdekkingen! Kijk snel in deze Joeper wie de reporters op jouw tocht zijn.

Een simpel sms’je, telefoontje, WhatsApp-bericht naar 0494/17.92.71 volstaat. Ook mailen is mogelijk via joeper@ ksa.be. Vermeld wel steeds bij elk bericht op welke tocht je stapt en bij voorkeur ook van welke groep je bent (JOEPER – TOCHTLETTER – GROEP – TEKST). Dagelijks lees je in Joeper tal van verzoekjes, aanzoeken, zoekertjes, boodschappen van en voor het thuisfront …

Joeper in X2

In X2, het zenuwcentrum van Joepie, verzamelen zes redactieleden het nieuws van de stappende reporters, van het thuisfront. Zij bundelen dit samen met jullie roddels, zoekertjes, aanzoeken dagelijks in vijf Joeper-edities. Een voorstelling:

4


Frederik Van De Winkel Fred 

COMMENTS Intro COMMENT

Persoonlijke Joepie geschiedenis Joepie 24, 25 & 27 als stapper Joepie 26 als alimentair medewerker op de slotdag

Als echte Aalstenaar hou ik ervan om mij te verkleden. Tijdens carnaval, het KSA-kamp of gewoon op school? Alle redenen zijn goed. Ook ben ik enorm graag omringd door mijn geweldige familie en vrienden. Ik hou van muziek en ovenhapjes. Kortom het leven is één groot feest!

Belangrijkste levensgebeurtenis Mijn geboorte, mijn eerste dürüm met looksaus en 31 februari 2015

Woont in Het prachtige Aalst

Vind ik leuk!

13 juli 1996

TV: De mol, discovery channel & Breaking Bad Paul McCartney De musical Wicked Tetris

Oud-(groeps)leider bij KSA Sint-Jozef Aalst

Lightbulb Waar denk je aan? Nieuwsgierig naar de zotste Joepie-slaapplaatsen…  

5


Sarah Verelst Saragossa / Gossa 

COMMENTS Intro COMMENT

Persoonlijke Joepie geschiedenis Met pijn in het hart (letterlijk en figuurlijk), het niet halen van stad X tijdens Joepie 26.

goedlachs, mollenjager Woont in  Gullegem (West-Vlaanderen) 

Vind ik leuk!

12/05/2000 

Harry Potter, zwemmen, Jeugdhuis Reflex Kortrijk, Duitse Herders, 

Oud-leidster KSA Adelaars, vrijwilliger bij KSA Nationaal

Lightbulb Waar denk je aan? “ Den boer zei frut i gezond en ie gaf ze vrouwe een peire”  

Joppe Vermeiren

COMMENTS Intro COMMENT

Persoonlijke Joepie geschiedenis Ik heb de vorige Joepie meegewandeld 

Ik doe Humane Wetenschappen en ben ondertussen 2 jaar leiding.

Belangrijkste levensgebeurtenis Woont in Minderhout

september 2017 - leiding geworden September 2018 - voetbaltrainer geworden

16-03-2001  KSA Minderhout 

Vind ik leuk! Voetbal, Netflix kijken, KSA, veel stijlen muziek

6


Jo Baetens Baet 

COMMENTS Intro COMMENT

Persoonlijke Joepie geschiedenis Joepie 17 als stapper (al veel te lang geleden Joepie 20 als medewerker op de slotdag, Joeperredacteur op Joepie 24, 25, 26 en 27

Gepassioneerd door jeugdwerk (KSA, Vlaamse Jeugdraad, Mediaraven, oud-leidingsgroep ‘De Pansjen’ …), fan van de koers, fiere Aalstenaar, fervent carnavalist bij AKV De Zwisjelmoizen …

Belangrijkste levensgebeurtenis mijn eerste KSA-jaar, 11-daagse trektocht en 2-daagse rafting in Nepal, deelname IsraëlPalestina 2015, genieten van een espresso bij Tazza D’Oro in Rome (6/07/2018)

Woont in Aalst 22/02/1981  Pedagogisch medewerker KSA Nationaal, oud-leider bij KSA Sint-Jozef Aalst 

Vind ik leuk! AKV De Zwisjelmoizen, Oilsjtersen Diksjoneir, Bianchi, Vive le vélo, Belga Sport, FC De Kampioenen, Fauda, Koffie

Lightbulb Waar denk je aan? Start van een vierdaagse redactiemarathon, veel succes aan alle Joepie-stappers! #Joepie28 #Joeperredactie #KSAinbeeld  

7


Jonas Aerts Jaan 

COMMENTS Intro COMMENT

Persoonlijke Joepie geschiedenis Afgelopen 2 edities uitgewandeld, 1 maal als lid, 1 maal als leiding.

Ik ben +16 leiding bij KSA Minderhout. Ook schiet ik met de kruisboog en speel accordeon. Ik studeer elektronica en ben dus ook wel graag met mijn handen bezig, wat wel eens handig is op de KSA.

Belangrijkste levensgebeurtenis dodentocht uitgewandeld in 2016, leiding geworden in 2016

Woont in Minderhout  25/03/2000 

Vind ik leuk!

KSA Minderhout

VTM Familie, de koterij, Back to the 90’s and 00’s,…

Lightbulb Waar denk je aan? Goesting in Joepie 28

8


Mira Sabbe Mier

COMMENTS Intro COMMENT

Persoonlijke Joepie geschiedenis Joepie 24 als stapper - Joepie 27 en 28 in de Joeperredactie

Regenboog is mijn favoriete kleur. Ik hou van bloemen, InDesign en met een koffietje in Parijs maak je mij ook blij!

Belangrijkste levensgebeurtenis Woont in Gent

Mij inschrijven in KSA Waregem in 2001!

28/09/1995

Vind ik leuk!

Oud-leidster KSA Waregem -Grafisch vormgever KSA Nationaal

Blauw, oranje en rood

Lightbulb Waar denk je aan? Alles komt goed!

9


ergens onderweg De tochten lopen zoveel mogelijk langs rustige wegen, maar het kan gebeuren dat je toch eens een grotere weg moet trotseren. Belangrijk is dan dat je je aan de verkeersregels (je weet wel, omgekeerde driehoeken, rode lichten, enz.) houdt. Joeper frist het geheugen nog eens op: • zorg steeds dat je zichtbaar bent (want je mag gezien worden!): als je links van de baan loopt, draag je vooraan verplicht een rood licht, achteraan wit. Wanneer je rechts loopt is het net andersom. Ook fluovestjes en -bandjes zijn niet te missen materiaal! • Loop zoveel mogelijk op trottoir, berm of fietspad (in die volgorde). De weg is de laatste optie! • Respecteer snelheidsbeperkingen (loop niet te snel) én de natuur (onze vriend).

Nog enkele tips

OM HET WANDELEN ZO DRAAGLIJK MOGELIJK TE MAKEN:

• Trek je schoenen niet uit tijdens de dag. Tenzij er een knoert van een steen in zit, natuurlijk. •  Ga niet zitten! Nee, wij zijn niet sadistisch (of toch niet heel erg), maar zo bespaar je je heel wat spierpijn. •  Verse sokjes zijn voor je voeten wat Nicole voor Hugo is: onmisbaar voor garantie op succes.

Joeper stuurt interviewtalent op pad

Met anekdoten groot of klein moet je bij jouw stappende reporter zijn! Dit is de leuze die je gedurende deze vier dagen in je achterhoofd mag houden, want Joeper stuurt deze keer weer zijn stappende reporters op pad! De reporters die voor jouw tocht de verslaggeving op zich nemen, stellen zich in dit eerste Joepernummer graag aan jullie voor!

10


Bert Verbeke Berre   +32 470 04 89 20 

COMMENTS Intro COMMENT

Persoonlijke Joepie geschiedenis Joepie 23 was mijn eerste ervaring met dit prachtige concept, waar ik als Simmer mee stapte, samen met Wouter. Tijdens de 25ste editie stapte ik mee als leiding en als postjeszitter mocht ik de andere kant van het verhaal meemaken tijdens Joepie 27.

Een belangrijk weetje is dat ik reeds alle 6 de dieren van de “Big Five” gezien heb! Jawel; de buffel, de leeuw, het luipaard, de neushoorn, de olifant en de kip. De eerste die er tijdens Joepie in slaagt om ongemerkt een hardgekookt eitje in mijn rugzak te stoppen, krijgt op de slotdag een verrassing van mij!

Belangrijkste levensgebeurtenis

Je herkent me aan “Mijn “Twerk Hard” shortje”

De dag waarop ik lid werd van KSA en elke dag daarna, omdat ik steeds lid bleef van de KSA. Verder verdient de dag waarop Wouter lid werd van KSA ook een eervolle vermelding.

Woont in Kortrijk  15 februari 1993 

Vind ik leuk!

Ik ben afkomstig uit KSA Pius X. Momenteel ben ik lid van het WeB (pedagogisch beleidsorgaan van KSA West) en NAR-vertegenwoordiger (pedagogisch beleidsorgaan KSA).

Ik maak graag mooie reizen in de natuur waarbij ik in groep van berghut naar berghut trek. Ik stap graag Joepies en af en toe durf ik ook wel eens aan de Dodentocht deel te nemen. 

Lightbulb Waar denk je aan? voelt zich enthousiast =D – Tot op de tocht, beste Joepie-stappers! Twerk hard!”

11


Wouter Nys Space  +32 484 74 98 63 

COMMENTS Intro COMMENT

Persoonlijke Joepie geschiedenis Samen met Bert mocht ik als Simmer Joepie 23 meestappen, dat was echt een hele ervaring! Spijtig genoeg stond ik als leiding tijdens Joepie-jaren steeds bij andere leeftijdsgroepen, waardoor ik de 24ste, 25ste en 26ste editie aan mij heb moeten laten voorbijgaan. Als kers op de taart mocht ik tijdens mijn laatste jaar leiding wel mee tijdens Joepie 27.

Een belangrijk weetje is dat ik reeds 4 van de dieren van de “Big Five” gezien heb. Enkel de buffel weet zich goed voor mij te verstoppen... Alhoewel, ik eet wel eens graag mozarella! De eerste die er tijdens Joepie in slaagt om ongemerkt een bol mozarella in mijn rugzak te stoppen, krijgt op de slotdag een verrassing van mij!  Je herkent me aan “Mijn “Twerk Harder” shortje” 

Belangrijkste levensgebeurtenis De dag waarop ik lid werd van KSA en elke dag daarna, omdat ik steeds lid bleef van KSA. Verder verdient de dag waarop Bert lid werd van KSA ook een eervolle vermelding.

Woont in Gent

Vind ik leuk!

13 juli 1994 Ik ben afkomstig uit KSA Pius X. Momenteel ben ik actief lid van de Raad van Bestuur en het Coördinatieteam van KSA, waar ik verantwoordelijk ben voor het personeelsbeleid van KSA. 

Naast mijn dagdagelijkse job werk ik in de zomer een maand als redder op het strand. Ik stap graag Joepies en heb me eenmalig door Bert laten overtuigen om aan de Dodentocht deel te nemen. Nooit meer. 

Lightbulb Waar denk je aan? “voelt zich enthousiast =D – Tot op de tocht, beste Joepie-stappers! Twerk harder!”

12


d’ Avond is neer gekomen …

HOE ZOEK JE ‘S AVONDS BEST SLAAPPLAATS?

• Steeds vriendelijk en beleefd zijn, net zoals je mama je heeft opgevoed. • Wees niet kieskeurig! Niet iedere slaapplaats hoeft een zwembad of jacuzzi te hebben. Of knappe dochters/zonen. • Werk efficiënt in je zoektocht, en ga dus best niet met de hele groep samen aanbellen bij één huis. • Tandpasta of frisse kauwgom doen wonderen, evenals deodorant! Vergeet ook zeker niet dat er iedere avond een supah-dupah avondactiviteit voor jullie wordt georganiseerd. Spelletjes en een drankje: nooit was uitrusten van een mooie wandeldag zo leuk. Vraag er naar bij aankomst in het slaapdorp! Geef meteen ook via de Joep’app jouw slaapplaats door. Wanneer je ’s morgens vertrekt, bedank dan zeker de mensen die jou een slaapplaats aanboden, gebruik hiervoor de fantastische Joepie-bedankingskaartjes! Doe dit uiteraard pas nadat je de slaapplaats piekfijn hebt opgeruimd.

hier ligt x al niet Joeper geeft dagelijks al een tip weg waar ‘X’ zeker niet ligt. Tip 1:

13


funfacts

16 april

de dag Vandaag is niet alleen start van 28 pie Joe p waaro arop wa dag gaat, maar ook de ens tev en de vijf Apollo 16, de de , sie mis ollo Ap voorlaatste 2. 197 in ruimte werd ingestuurd a bijn liep an De landing op de ma ze at ord do e, rof uit op een catast t konden het maanoppervlak nie f. Na de sto d gen vlie op or zien do dat ĂŠĂŠn n zie landing konden ze ter van me 3 op poot zich amper d. on bev ter kra een massieve

In 2028 zullen we op deze dag Pasen vieren.

Het is vandaag bovendien 152 jaar geleden dat luchtvaartpionier Wilbur Wright is geboren. Hij en zijn broer vlogen op 17 december 1903, voor het eerst in de geschiedenis van de mens, met een vlieg tuig dat zichzelf aandreef. Het is dank zij Wilbur en zijn broer dat we nu overal ter wereld op vakantie kunnen gaan zonder weken onderweg te zijn. Dat we elke donderdag mogen gaan spijbelen voor het klimaat, hebben we ook een klein beetje aan hen te danken ;).

Joepie, een K-tip voor de eerste dag Joepie!

"Je hoeft niet groot te zijn om iets GROOTS in beweging te zetten." Jarne De Baere, lid Werkgroep K van KSA.


Horoscoop Wate rman/ Viandel (21/1-19/2) De viandel zal vandaag een ongelukkige ontdekking doen. Op zijn materiaallijstje voor Joepie is hij z’n onderbroeken vergeten zetten. Gelukkig duurt Joepie slechts 4 dagen en draagt de viandel gemiddeld 1 week hetzelfde onderbroek. Geen paniek dus! GELUKSDAG: vrijdag GELUKSBRENGER: dobbelsteen AANTAL BLAREN: 1

Ram/ Samson (2 1/3-20/4) Dag 1 en je hebt je reeds ontpopt tot de meeste aaibare joepiewandelaar! Joepie wordt voor jou een eitje, het voelt dan ook een beetje als uitgelaten worden. Maar pas op: we hebben je wel door, je bent hier stiekem gewoon op zoek naar de geknipte vervanger voor Gertje! GELUKSDAG: woensdag GELUKSBRENGER: spaghetti AANTAL BLAREN: 27

Visse n/ Influ ence rkex69 (20/2-20/3) Nu je vier dagen doorheen de wildernis trekt op Joepie, zullen je volgers je even moeten missen op je instagram. Hierdoor neemt ook je financieel vermogen even een duik, dat wordt bedelen bij de oma. Succes! GELUKSDAG: maandag GELUKSBRENGER: 4G AANTAL BLAREN: 8

Stier/ Kilo bakstenen (21/4-21/5) Liefde: Iemand van je groep heeft een niet zo stiekeme crush op jou! Probeer jezelf wat meer open te stellen, je hebt heus geen hart van steen. GELUKSDAG: alle dagen van de week! GELUKSBRENGER: je oma’s leesbril AANTAL BLAREN: geen!

Stond jouw sterrenbeeld er niet bij vandaag? Niet getreurd! In de volgende edities van de Joeper zal ook jouw toekomst uit de doeken gedaan worden.


JOEPIELIED We kunnen er aan beginnen, ‘k ben mijn veters juist aan ’t knopen. Mijn rugzak is gepakt en mijn schoenen ingelopen. Ons billekes ingetalkt met Zwitsal, factor 9. Een kaweeke rond mijn middel tegen hagel, storm of regen. Refrein We zijn op ha, ja, Joepie! Joepie, joepie jee! Iedereen die wil, die wandelt met ons mee. We zijn op ha, ja, Joepie! Joepie, joepie jee! Iedereen die wil, wandelt Joepie met ons mee. Bolleke pijl gekregen, we zetten ons tesamen En wie al mee gewandeld heeft, die kan ’t alleen beamen. Post 1 komt in zicht, nog 7 te gaan. Mijn voeten staan vol blaren maar ik trek het mij niet aan. Refrein ´s Middags even rusten, een boterham gesmeerd. En dan nog 20 kilometer en alles is verteerd. In ons slaapdorp aangekomen, bellen we van deur tot deur. Een oude vrouw doet open en ze riekt een vreemde geur Refrein Ik heb stinkende voeten en een rug vol zweet. Mogen we blijven slapen, we zijn op Joepie deze week. Ons matteke afgerold, dat doen we allemaal. Mijn blaren prik ik open en dan slenterend naar de zaal. Refrein Het avondspel wordt uitgelegd, van iedereen wordt verwacht dat we allemaal content zijn en dat iedereen lacht. Want je bent hier niet alleen; nee, we zijn een hechte groep. We zingen van geluk, als ik luidkeels roep. Refrein (2x) Tekst en muziek: Wim Borgers met Bongo 5

OVERWEGEND ZONNIG

kans op regen: 10% 5° 15°

wind: 21 km/u

Profile for KSA Nationaal

Joepie 28 - Joeper 01 - WEST  

Joepie 28 - Joeper 01 - WEST  

Advertisement