Page 1

Reuze spelen Kleine gezelschapspelletjes zijn minstens even leuk als we ze in het groot spelen! Daarom heeft KSA Antwerpen-Brabant voor jullie een kleine verzameling ‘Reuze spelen’ gezocht. Probeer ze uit en geniet ervan!

Drie op een rij Leeftijdsgroep: : +10 jaar Aantal spelers: Minimum 10 Aantal begeleiders: Minimum 1 Soort spel: Tactisch loopspel Terrein: Pleinspel Duur: 15 minuten Voorbereidingstijd: 5 minuten

Reuze spelen

Energie: *** Moeilijkheidsgraad: ** Winnaar: Het team dat als eerste drie op een rij kan maken, is gewonnen.

Materiaal: • 9 hoepels • 3 rode en 3 gele sjaaltjes (andere kleuren kunnen natuurlijk ook!)

Spelverloop: De spelers worden in twee teams opgedeeld. Bij het fluitsignaal mag er één speler van elk team beginnen lopen met een sjaaltje van zijn eigen ploeg in de hand. Ze mogen de vlag in één van de hoepels leggen. Ze lopen terug naar de groep en als ze een high 5 kunnen geven aan de volgende speler, mag die vertrekken met een tweede sjaaltje. Zo spelen we voort tot er drie sjaaltjes van elke kleur in de hoepels liggen. Vanaf dat moment mogen de sjaaltjes van plaats veranderd worden, om drie op een rij te krijgen. We doen dat ook door elkaar af te lossen zoals in het eerste deel. Het team dat als eerste drie sjaaltjes van zijn eigen kleur naast elkaar heeft liggen, is gewonnen. Variant: Je kan het spel uitbreiden door meer hoepels te plaatsen en dus ook meer teams te creëren. Er kan met maximum vier teams gespeeld worden.

Spelopstelling

Variatie op de spelopstelling. Je kan zo veel hoepels en teams toevoegen als je wil.


Angry Birds Leeftijdsgroep: : +10 jaar Aantal spelers: Minimum 4 Aantal begeleiders: Minimum 1 Soort spel: Competitief spel Terrein: Pleinspel Duur: 20 minuten Voorbereidingstijd: 30 minuten Energie: ** Moeilijkheidsgraad: ***

Reuze spelen

Winnaar: Het team dat na het doorlopen van alle levels het meeste punten verzameld heeft, wint.

Materiaal: • Véél kartonnen dozen in verschillende soorten en maten (hoe meer dozen, hoe meer mogelijkheden je hebt) • Blikken in een opvallende kleur (bijvoorbeeld blikken van ananas die je schildert) en in verschillende maten. • Verschillende soorten ballen (mouse bal, tennisbal, pingpongballetje …), liefst niet te groot.

Voorbereiding: Haal de etiketten van de blikken en schilder ze in opvallende kleuren. Je kan ook punten op de blikken schilderen, zodat het duidelijk is voor de spelers hoeveel punten ze verdienen. Je kan ook schilderen met krijtbord-verf waardoor je de blikken later ook voor andere dingen kan gebruiken. Op die manier kan je de blikken achteraf terug afwassen. Verzamel zoveel mogelijk kartonnen dozen in verschillende soorten en maten. Om het spel extra in te kleden, kan je ze ook schilderen in “rotsblokken” of in “kisten”. Kleef de kartonnen dozen helemaal toe, zodat ze niet meer open zijn. Als een doos kapot is door het spel, vervang je die best.

Spelverloop: De spelers worden in twee teams verdeeld. Ze krijgen elk een bepaald aantal blikken ter beschikking. Elk team krijgt 10 minuten om een fort/ opstelling van kartonnen dozen te bouwen. Die dozen mogen gestapeld worden in een opstelling naar keuze, maar de blikken moeten dus tussen de dozen worden geplaatst. Alleen als alle blikken zichtbaar en

bereikbaar zijn voor de tegenstander, kan je als leider het fort als ‘geldig’ verklaren. Na het opstellen, krijgen de teams per “level” ballen ter beschikking om naar de opstelling van het andere team te gooien. Elk team krijgt het aantal beurten dat ze ballen gekregen hebben. Je beslist zelf hoeveel ‘levels’ er gespeeld worden. Het team dat op het einde van alle levels het meeste punten verzameld heeft, door de blikken om te smijten, is gewonnen. Variant: Je kan in verschillende gradaties werken. Zo kan je meer of minder blikken ter beschikking stellen of een moeilijkheidsgraad inschakelen. Zo kan je de leden van een verdere afstand laten gooien of met lichtere of zwaardere ballen laten gooien. Met oudere spelers (+12) kan je een katapult sjorren en zo de ballen naar de opstelling schieten.


Reuzen ballenkorf

Spelverloop: De spelers worden in twee teams verdeeld. In de korf zitten ballenbad ballen die boven de grond worden gehouden doordat er stokken in de korf kriskras door elkaar werden geplaatst. Elk team moet proberen om de beurt een stok uit de korf te trekken zonder dat er ballen naar beneden vallen. De ploeg die op het einde de minste ballen laat vallen, is gewonnen.

Leeftijdsgroep: : +8 jaar Aantal spelers: Minimum 4 Aantal begeleiders: Minimum 1

Variant: Je kan met verschillende kleuren werken en het spel spelen met het rad van twister. Dan moeten de teams eerst draaien aan het twisterrad en vervolgens een buis uit de korf trekken die dezelfde kleur heeft als het kleur dat aangegeven is op het rad.

Soort spel: Tactisch spel Terrein: Binnenspel Duur: 30 minuten Voorbereidingstijd: 15 minuten Energie: *

Happy Hippo

Moeilijkheidsgraad: *** Leeftijdsgroep: : +12 jaar

Winnaar: Het team dat het minste aantal balletjes op het einde van het spel verzamelt, wint.

Aantal spelers: Minimum 8 Aantal begeleiders: Minimum 2

Soort spel: Tactisch spel

Materiaal: • Zelfgemaakte korf. Je gebruikt daarvoor het best kippendraad. • PVC-buizen, ongeveer van dezelfde lengte. De lengte is afhankelijk van hoe groot je de korf maakt. • Ballenbad ballen

Terrein: Binnenspel Duur: Zo lang als je zelf wilt Voorbereidingstijd: 10 minuten Energie: ***

Voorbereiding: Maak een korf met kippendraad van ongeveer 1 diameter. Zorg ervoor dat de korf bovenaan en onderaan open is. Je moet dus geen bolletje maken. Hang de kippendraad aan elkaar met ijzerdraad, zodat die niet kan lossen. Voorzie voldoende PVC-buizen, borstelstelen, bamboestokken … van ongeveer dezelfde lengte. Een PVC-buis, is een plastieken buis, die je ook kan gebruiken als blaaspijp. Het is belangrijk dat de stokken die je voorziet door de gaten van de kippendraad worden gestoken.

Moeilijkheidsgraad: ** Winnaar: Het team dat het meeste aantal ballen kan verzamelen, wint.

Materiaal: • Vier skateboarden • Vier (grote) emmers • Tafel, paletten om terrein af te bakenen • Veel ballenbad ballen

Voorbereiding: Maak een speelveld door tafels op hun zij te leggen of paletten zo te plaatsen zodat je een vierkant verkrijgt. De hoeken van de tafels moeten elkaar niet raken. Er moet voldoende plaats zijn in de hoeken om met een skateboard door te kunnen rijden. In elke hoek plaats je een skateboard en een emmer. De ballen mogen allemaal in het midden gelegd worden. Je kiest zelf hoe groot je het speelveld maakt. Bijvoorbeeld: hoe ouder de spelers, hoe groter je het veld kan maken.

Reuze spelen


Reuze spelen

Spelverloop: De spelers worden in vier teams verdeeld. Per team gaat er ĂŠĂŠn speler op het skateboard liggen met de buik naar de grond. Een tweede speler pakt de benen van de eerste speler. De speler op het skateboard krijgt een emmer waarmee hij ballenbadballen kan pakken. De tweede speler duwt de lig-

gende speler naar voor of naar achter. Als de liggende speler in het terrein wordt geduwd, probeert die met zijn/haar emmer zo veel mogelijk ballenbad ballen mee te nemen. Op het einde van het spel (ongeveer 1,5 minuten per beurt) worden de ballen geteld. Het team met de meeste ballen, wint.


Hoepel-bal-loop-spel

(variant op kruis-stoel-spel)

Leeftijdsgroep: : +12 jaar Aantal spelers: Minimum 20 Aantal begeleiders: Minimum 2 Soort spel: Loopspel Terrein: Buiten Duur: 20 minuten Voorbereidingstijd: 10 minuten

Reuze snooker

Energie: *** Leeftijdsgroep: : +10 jaar

Moeilijkheidsgraad: ***

Aantal spelers: Minimum 2

Winnaar: Het team dat het minste balletjes in hun eigen hoepel heeft liggen, wint.

Terrein: Buiten of binnen

Materiaal: • 2 hoepels • 20-tal balletjes / blokjes / zakjes …

Duur: 30 à 45 minuten Voorbereidingstijd: 20 minuten

Energie: *

Voorbereiding: Hoepels klaar leggen zoals op de foto. Elke speler krijgt ook één balletje bij de aanvang van het spel.

Spelverloop: Er zijn vier teams nodig om het spel te spelen. Het spel wordt gespeeld als een estafette. Speler A heeft een balletje vast en loopt naar hoepel 2. Speler A legt het balletje in de hoepel. Vervolgens loopt die naar hoepel 1 (eigen hoepel) en neemt daar een nieuw balletje uit. Speler A loopt weer terug naar zijn/haar eigen groep en geeft het balletje door. Speler C loopt op dezelfde manier als speler A. Speler B en D doen de omgekeerde richting. Zij leggen hun balletje in hoepel 1 en nemen er één uit hoepel 2 en lopen dan terug naar hun groep.

Moeilijkheidsgraad: *** Winnaar: Het team dat als eerste de juiste ballen in de juiste gaten kan ‘snookeren’, wint.

Materiaal: • Groot karton OF verschillende tafels (minstens 6) die je gebruikt om een “snookertafel” mee te maken. • Ballen (minstens 6) in zo veel mogelijk verschillende kleuren, zeker één witte bal.

Voorbereiding: Stel de tafels zo op zodat je een uitvergrote snookertafel krijgt. Plaats de gekleurde ballen op de snookertafel in een driehoek. Leg de witte bal recht tegenover de gekleurde ballen.

Spelverloop: Je speelt de reuze snooker in teams van minstens twee spelers. Er spelen steeds twee teams tegen elkaar.

Reuze spelen

Aantal begeleiders: Per snookertafel die je opstelt, één scheidsrechter Soort spel: Balspel


Reuze spelen

Team A begint met de witte bal richting de gekleurde bal te sjotten. Dat is de eerste beurt. Elk team is elk afwisselend aan de beurt. Om het spel gemakkelijker te maken, kan je de brugjes tussen de tafels in verschillende kleuren schilderen, zodat het voor de jongere spelers duidelijk is waar de ballen naartoe moeten. Je kan het spel op verschillende manieren spelen: • De gekleurde ballen moeten door het juiste bruggetje gesjot worden. • De ballen moeten door alle bruggetjes gesjot worden. • De ballen moeten door één bruggetje gesjot worden en zullen dan uit het spel gehaald worden.


KSA Herent

Profile for KSA Nationaal

2017-2018 - Spelrubriek Kompas 3 - Reuze Spelen  

Reuze spelen Kleine gezelschapspelletjes zijn minstens even leuk als we ze in het groot spelen! Daarom hebben we voor jullie een kleine ver...

2017-2018 - Spelrubriek Kompas 3 - Reuze Spelen  

Reuze spelen Kleine gezelschapspelletjes zijn minstens even leuk als we ze in het groot spelen! Daarom hebben we voor jullie een kleine ver...