__MAIN_TEXT__

Page 1

2/17

KOUKUSSA KALASTUKSEEN VUODESTA 2004

n! ukaa m a t O

INEN A M IL IS GRAT FREE

Koeajossa

BAYLINER CC5 TRACKER LAKER

Helppoa & tehokasta

LIPPAKALASTUS Pienet kumit, isot saaliit

Seikkailu pohjoisessa

RAUTUA KILPISJÄRVELTÄ Tutustu uusiin pienvesiin

AHVENTA KELLUNTARENKAALLA Dokumenttielokuva suomalaisista virtavesistä

CONCRETE REASONS

HAUEN KESÄKALASTUS facebook.com/kalastuslehti


2

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

3


4

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

5


esta Fiksun ostamisen puol

ABU GARCIA

Umpikelasetti Abumatic Junior

ABU GARCIA

2495

1595

Kelassa on valmiiksi puolattu siima.

Kaikki kalastukseen Tokmannilta!

Vetovapa Abu GT Trolling 210

ABU GARCIA

Avokelasetti Cardinal Combo Vildmark 7`

Setti sisältää kelan ja teleskooppivavan. Vavan enimmäispituus on 213 cm ja siinä on laadukkaat EVA-kädensijat. Viehesuositus on 5–30 g. Kelassa on valmiiksi puolattu 0,30 mm monofiilisiima.

2995

DAIWA

Avokelasetti D-Shock DSH30-4Bi/G702 m Avokelavavassa on hiilikuituaihio ja split grip EVA-kädensijat. Pituus on 210 cm. Viehesuositus on 7– 21 g. Soveltuu yleiskalastukseen. Takuu 24 kk.

4995

PATRIOT

Perhos- tai kalahaavi

Haavilla on helppo puhdistaa myös uima-altaat ja suihkulähteet.

399

PATRIOT

Venehaavi

1195

BERKLEY

Viehelaukku

Kestävässä viehelaukussa on foliotasku, pehmeä PVC-sisusta, lokeroita, vahvat vetoketjut ja olka- sekä vyötäröhihnat. Folioidussa yläosassa on neljä isoa uistinrasiaa. Laukun koko on 37,0 x 21,5 x 32,0 cm.

Saatavilla laaja valikoima kalastustarvikkeita myös verkkokaupastamme tokmanni.fi. Tule tekemään löytöjä! 6

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

3995

PATRIOT

Combo-vapateline Vapatelineessä on kolme eri kiinnikettä.

799

Kalastustarvikkeet saatavilla seuraavista myymälöistämme: Alajärvi, Espoo Olari, Forssa, Gammelby Kuninkaantie, Hamina, Hanko, Harjavalta, Heinola, Hollola, Huittinen, Hyrylä, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Hämeenlinna (keskusta, Tiiriö), Iisalmi, Ilmajoki, Ilomantsi, Imatra, Joensuu, Joutsa, Juuka, Juva, Jyväskylä Seppälänkangas, Jämsä, Järvenpää, Kaarina Piispanristi, Kajaani (Kasarminkatu, Kehräämöntie), Kangasala Lentola, Kankaanpää, Karhula, Karjaa, Kauhajoki, Kauhava, Kemi, Kerava, Kirkkonummi, Kitee, Kiuruvesi, Klaukkala, Kokemäki, Kokkola, Kotka (keskusta, Jumalniemi), Kouvola (keskusta, Inkeroinen), Kuhmo


RAPALA

RAPALA

RAPALA

Scatter Rap Minnow -vaaput

Ruohouistimet Rattlin Minnow 08

Tuotteessa on kelluva, erittäin herkkäliikkeinen balsarunko sekä pakenevan saaliskalan uinti. Soveltuu kuhan ja taimenen kalastukseen sekä monelle muullekin petokalalle.

999

Scatter Rap Tail Dancer -vaaput

Rapala Minnow Spoonin erikoismalli. Rämisevä, ruohikkosuojattu superlusikkauistin hauen kalastukseen.

799

Rapala Tail Dancer on rämisevä balsavaappu. Scatter Tail Dancer on uutuus, joka soveltuu kuhalle. Sukeltaa lähes kuuteen metriin.

999

Flexfish ja Wake Grub -jigihännät

299

RAPALA

Scatter Rap Husky Jerk -vaaput Kuha- ja haukivesille suunniteltu Scatter-versio legendaarisesta kuhavieheestä eli Rapalan Husky Jerkistä.

BETE LOTTO

999

Erikoisviehe ja -värit Tokmannilta!

Lippauistimet

Luotettavat lottolipat hyvissä väreissä, 9 g tai 12 g.

999

JAKKI

JAKKI

Perukkeet 6 kpl/pkt

Ruoholusikkauistimet, lusikkauistimet tai lipat

(0,67/kpl)

399

399

NORDIC

Tuplaleikariviehelukot 6 kpl/pkt (0,49/kpl) tai

Perukkeet 3 kpl/pkt

FISHERMAN

299

599

(1,00/kpl)

Kalastuspihtejä Alkaen

Useita erilaisia!

Kuopio (Kolmisoppi, Volttikatu), Kurikka, Kuusamo, Kuusankoski, Kylmäkoski, Lahti (Karisto, Laune), Lapinlahti, Lappeenranta, Lempäälä RealPark, Lieksa, Lieto, Lohja Lempola, Loviisa, Masku, Mikkeli Mäntsälä, Mänttä, Mäntyharju, Nastola, Nilsiä, Nivala, Nokia Vihola, Nummela, Nurmes, Närpiö, Orimattila, Orivesi, Oulainen, Oulu (Jukola, Ritaharju, Toppila), Outokumpu, Paimio, Parainen, Parikkala, Pieksämäki, Pirkkala Partola, Pori, Porvoo, Raahe, Rauma, Riihimäki, Rovaniemi, Salo Halikko, Sastamala, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Somero, Sotkamo, Suomussalmi, Suonenjoki, Sysmä, Tammisaari, Tampere Lielahti, Tornio, Turenki, Tuulos, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa (Tammisto, Varisto, Porttipuisto), Varkaus, Ylöjärvi Elovainio, Äänekoski. Tarkemmat yhteystiedot osoitteessa tokmanni.fi Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

7


HOOKED by

JAK

Koot: 6 cm, 7 cm, 8 cm sekä 10cm ja 12 cm PintaKuha UUTUUS! 12 cm HakuKuha

JAKKI-SAALIIT SUUREMMIKSI! 8

Pro Quality Better Price!

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


KKI KUHAJAKKI ON KONE! Markkinointi:

Pro Quality Better Price!

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

9


Pääkirjoitus 2/2017 Päätoimittajan peukku on paikallaan kaikille kalastuksen harrastajille. Kuva Janne Koivisto.

Vahva peukku vapaa-ajan kalastukselle

H

ieman ärsyttäväkin some-henkinen termi on paikallaan kun katsoo tämän hetkistä kalastusharrastuksen suosion lisääntymistä. Julkinen keskustelu virtavesistä sekä vesillä että rannoilla näkyvä vapaa-ajan kalastajien kasvava määrä ovat tästä näkyviä esimerkkejä. Meillä lehdessä kalastuksen suosion nousu näkyy Facebookin kautta tulevina yhteydenottoina, joita tulee useita päivässä, ja joihin pyrin vastaamaan mahdollisimman nopeasti. Tästä kiitos kaikille yhteyttä ottaneille. Yhteydenotot ovat olleet pääosin lehden sisältötoiveita, kalastusvinkkejä sekä erilaisia kyselyitä siitä voiko lehden tilata vaikka se onkin ilmaisjakelulehti. Vastaus on, että voi tilata pientä 20 euron korvausta vastaan, jolla saa neljä numeroa. Jakelupisteistä lehden tietenkin voi hakea veloituksetta. Peukkua voi antaa myös vesillä kalakavereille hyvästä tekemisestä. Varsinkin venekalastuksessa on tärkeää, että tiimi toimii saumattomasti niin heittelyn, haavauksen, ajamisen kuin yleisen veneessä olemisen suhteen. Pidemmän päälle saumattomalla tekemisellä on tärkeä merkitys, sillä säheltäjät tuppaavat jäämään rannalle. Tällä hetkellä tuntuu, että kalastuksessa on erittäin positiivinen henki päällä. Tyylikkäästi pukeutuneet ja hyvin käyttäytyvät kalastajat näyttävät hienoa esimerkkiä harrastuksen luonteesta.

10

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

”Vanhan liiton” tyylinen salailukulttuuri tuntuu jääneen unholaan ja tietoa ottikoneista sekä paikoista jaetaan varsin avoimesti. Kalastukseen kuuluu tietenkin pieni mystisyys, joten ihan tarkkoja paikkavinkkejä tuskin kukaan antaa muille kuin lähimmille kavereilleen. Eivätkä kaikki kalapaikat edes kestäisi kovin suurta määrää kalastajia. Olen todella iloinen kalastuskulttuurimme kehityksestä, mutta paljon on vielä tehtävää etenkin virtavesien, holtittoman verkkokalastuksen ja ympäristön kunnioittamisen suhteen. Suunta ja henki on kuitenkin oikea. Positiivisuuden kautta pääsee pitkälle. Elämyksellistä kalastuskesää,

Antti Zetterberg antti.zetterberg@krookmedia.fi


CLASSIC SHAD DF

MERMAID SHAD DF

OMINAISUUDET:

OMINAISUUDET:

› › › › ›

› › › › ›

Erinomainen hauelle, kuhalle ja ahvenelle Suosittu Duck Fin pyrstö Voimakas ja keinuva uinti “Kevennys” pyrstön tyvessä elävöittää uintia Toimii loistavasti jigipäällä tai jigiruuvilla rigattuna.

Tarjolla olevat koot 7.5/10/12.5/15/20/25cm Saatavissa 10 kalastavaa väriä

Suunniteltu vertikaalijigaukseen Muokattavissa oleva “merenneito” pyrstö: Fork Tail/V Tail/Pin Tail Pienet koot mahtavia dropshot kalastukseen Kokeile rohkeasti myös heittojigauksessa.

Tarjolla olevat koot 7.5/10/12.5/15cm Saatavissa 10 kalastavaa väriä

Tutustu Prorex-kuvastoon osoitteessa daiwa-scandinavia.com Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

11


Kiinteä huppu Muotoiltava lippa hupussa

Fleecekaulus Vedenpitävä vetoketju

Suuret säilytystaskut

Muotoillut hihat

Säädettävä hihansuu ja lämmittävä resori

Pidempi takaosa

100 VUODEN JÄLKEEN PALAAMME SIIHEN, MISTÄ KAIKKI ALKOI Meri ja kalastus ovat perustana kaikelle mitä teemme. Vuonna 1913 Didriksons aloitti vaatteiden valmistuksen ammattikalastajille Grundsundissa, Ruotsin länsirannikolla. Aivan kuten silloin, kun kehitimme ammattivaatetuksen yhdessä kalastajien kanssa , olemme myös nyt luottaneet eksperttiapuun. Uusi mallistomme on kehitetty yhteistyössä Abu Garcia Ruotsin -tiimin ammattikalastajien kanssa saadaksemme markkinoiden parhaat kalastusvaatteet. Mallisto on suunniteltu modernin vapaa-ajan kalastajan korkeisiin vaatimuksiin sopivaksi, sekä käytettävyydeltään että ulkonäöltään. Kaikissa 7 tuotteessa on ainutlaatuisia yksityiskohtia. Tuotteita voidaan käyttää yhdessä ja erikseen, näin ne sopivat jokaiseen vuodenaikaan, säähän ja lämpötilaan. SAATAVILLA SEURAAVISTA KAUPOISTA: Schröder, Erä-Lindroos, UK Koskimies, Varuste.net, AV – Ase ja Erä, Kurre Erä & Kalastus, Kuusamon Uistin, Maken pyydys.

12

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Irroitettavat henkselit

Säädettävä huppu

Korkea selkäosa

3-kerroksinen joustava kangas

Säädettävä vyötärö

Leveät vyölenkit

Kalastustarvikkeille koukkuja

Vedenpitävä tasku vedenpitävällä vetoketjulla Vedenpitävät ja teipatut vetoketjut

3-kerroksinen joustava kangas

Vahvikkeet polvissa, takamuksessa ja lahkeiden alaosassa

Ventilaatiot ja aukko sisätakkiin

Säädettävät lahkeet

VELUM PANTS

ARCUS JACKET

PILEUS JACKET

GALE JACKET

Avattavat lahkeet

GALE PANTS

DEW JACKET

DEW VEST

www.didriksons.com

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

13


Sisällys 2/2017 JULKAISIJA Krook Media Oy Särkiniementie 3 00210 HELSINKI www.krookmedia.fi PÄÄTOIMITTAJA Antti Zetterberg TOIMITUSSIHTEERI Mikey Sarelin TOIMITUS Ari Paataja Janne Koivisto Niko Satto

Kesällä ahvenen kalastus on tuloksekasta niin lipalla, jigillä, pikkuvaapulla kuin perhollakin. Kuva Mika Mäkinen.

10 Pääkirjoitus 16 Kesäkumi lentää kevyillä välineillä – Mikey Sarelin 24 Hauen vertikaalijigaus – Mikey Sarelin 30 Lipalla kalan makuun – Jani Himanko 38 Ahventa kelluntarenkaalla – Emma Becker 44 Ahvenen perhokalastus – Daniel Bergman 46 Kilpisjärven rautua vertikaalijigillä – Kristian Keskitalo & Anders Krus 52 Jigikalastuksen suosio näkyy kalavesillä – Antti Zetterberg 60 Viisi vinkkiä kesähessulle – Niko Satto 64 Kalareissulle kaupunkiin – Antti Zetterberg & Pasi Taponen 70 Maan Mainiot Kalamiehet | Jari Kokkonen – Niko Satto 72 Kalastus-lehden Kalakoulu – Kari Nyberg 76 Aliarvostetusta arvokalaksi – Sakke Yrjölä 78 Pörje Parilla 80 Patologit | Tourujoki – Aki Janatuinen 82 Concrete Reasons -dokumenttielokuva – Risto Ruokola 88 Buster uudelle aikakaudelle – Antti Zetterberg 92 Vene-esittely Bayliner CC5 – Antti Zetterberg & Taneli Nyholm 96 Vene-esittely Tracker V-16 Laker – Mikey Sarelin 100 Esittelyssä Raymarine Axiom – Kim Jaatinen 102 Kelatohtori Jari Nisula – Antti Zetterberg 104 Spinnerbaitin tuunaus – Pasi Taponen 110 Tekniikka 112 Uutuudet & uutiset 140 Uutta & kokeiltua – Niko Satto 142 Kalastusoppaan arkea – Mikey Sarelin 144 Mika Vornasen kolumni

14

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

AVUSTAJAT Tuomas Salusjärvi Mika Vornanen Janne Sullström Jani Nieminen Kalle Paavola Jörgen Larsson Jani Helminen Hasse Härkönen Kristian Keskitalo Anders Krus Jasper Pääkkönen Mari Elal Kari Lossi Pasi Taponen Jens Bursell Juha Ojaharju Emma Becker Jyri Kuusisalo Kim Jaatinen Sakke Yrjölä Jukka Rapo Jaakko Varjokorpi Peter Lahti Aki Janatuinen Tuomas Peltonen Sami Pitkänen Santtu Poutanen Mika Nummisto Kimmo Mujunen Veikko Saikkonen Ville Lahikainen Jesse Hyväri Hannu Huttunen Markus Tandefelt Esko Lahtinen Viljami Huhtala Timo Palokas KANNEN KUVA Janne Koivisto ILMOITUSMYYNTI Jerker Krook puh. 040-566 3035 jerker.krook@krookmedia.fi PAINOPAIKKA Reusner SEURAAVA NUMERO Ilmestyy syyskuussa 2017 PAINOS 30.000 kpl TILAAJAPALVELU IO Kustantajapalvelut OY Puh. 03-42465340 tilaus@kustantajapalvelut.fi


Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

15


Lohikalojen kalastukseen erikoistunut porvoolainen kalastusopas Kari Lossi ottaa kesällä rennosti ja lähtee kaislikkoon haukijahtiin. Kari tuntuu onnistuvan myös tässä lajissa. Kuva Janne Koivisto.

16

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Teksti MIKEY SARELIN Kuvat MIKEY SARELIN & JANNE KOIVISTO

KESÄKUMI LENTÄÄ KEVYILLÄ VÄLINEILLÄ pienet kumivieheet ovat kesävirkkujen haukien herkkua

Hauenkalastuksen iso trendi on jo muutaman vuoden ajan ollut yli 100 gramman haukishadit. Ne vaativat raskaan vavan, ison kelan ja paksun siiman, jotta niitä pystyisi heittämään. Isoilla shadeilla kalastettaessa kipeytyvät helposti niin käsi, olkapää kuin selkäkin. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Haukea voi kalastaa menestyksekkäästi myös kevyemmillä shadeilla sekä hybridivieheillä, joita pystyy heittämään kevyemmillä välineillä. Hyvästi kalastuksesta johtuvat rasitusvammat – tervetuloa kevyemmillä välineillä saavutettu nautinto. Mopo lähti keulimaan: Lotto-lipasta Busteriin

Ennen oli kaikki paremmin. Pikkupoikana, 1980-luvun loppupuolella, kalastin onnellisen tietämättömänä tulevista hauenkalastustrendeistä haukea pienillä lusikoilla, vaapuilla, lipoilla ja jigeillä. Paitsi etteivät ne silloin pieniltä tuntuneet. Oli Beten Krokodilea, Turku Spoonia, Utötä ja Lottoa, Abun Hiloa (punavalkoisena tietty) ja joskus siiman päähän eksyi jopa jättikokoinen, peräti 15 sentin mittainen Firetiger-väritteinen Rapala Magnum. Magnum oli kuitenkin lähinnä esiteinin penisjatke ja kuriositeetti, jolla rehvasteltiin kalakavereille.

Kesällä hauet ovat todella virkeitä ja ne saattavat hyppiä kuin taimenet. Kuva Janne Koivisto.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

17


Kesäkumi lentää kevyillä välineillä

Pieni kumi rokkaa joskus myös keväällä. Kuvan yli 9 kg hauki tuli pienellä Savage Gearin Line Through Troutilla.

Aika ennen jerkkejä

Elettiin 1990-luvun viimeisiä vuosia, tuore viehekalastuslupa ajoi Hufvudstadbladetin mielipideosion miltei sekasortoon. Olin juuri muuttanut Turkuun opiskelemaan ja siinä sivussa aloittelin hauenkalastusta veneestä. Vapana minulla oli 8-jalkainen Shakespeare Ambidex ja kelana Abu 4601 C3, jolla olin hämmästyttävän hyvä heittämään harakanpesiä. Ihmettelin ääneen jättikokoisia vieheitä kokeneemman kalakaverini, vanhemman hauenkalastajan, Petri Kolehmaisen esitellessä minulle hauenkalastusarsenaaliansa: oli suspaavaksi tuunattua Rapalan Possua, 15 cm Nilsua, Pilvibomberia, Zalttia sekä Zamia. Krokotiilejako tässä oli tarkoitus lähteä kalastamaan? Muistan hyvin sen kesän, kun Rapalan suspijigit tulivat markkinoille

Valikoin kahdesta koosta suosiolla sen pienemmän, sillä isompi tuntui julman kokoiselta, lähinnä krokotiilijahtiin sopivalta peliltä. Sitten paikalliseen koukkukauppaan tulivat jerkit. Ensin Pigit, sitten Mantat, Busterit ja Freestylerit. Nyt olivat vieheet kasvaneet vaappuajoilta ja sitä myötä oli pakko päivittää vapa jämäkämpään ja siimatkin yli 0,30 mm kuituun. PowerProta siis hyrrälle Busteria siimanpäähän. Ja haukea tuli.

18

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Iso viehe, iso hauki. Isompi viehe, vielä isompi hauki. Mutta kenellä on isoin?

Muutama vuosi vierähti, spinnerbaitit kokivat uuden tulemisen ja uuden unholaan painumisen. Jerkit kokivat inflaation ja kauppiaat sekä viehevalmistajat etsivät seuraavaa hauenkalastuksen viehetrendiä. Ja sehän tuli, haukishadien muodossa. Yhtäkkiä haukishadeja tunki joka tuutista. Niitä valmisti miltei jokainen kaupallinen vieheenvalmistaja sekä yhä useampi pienvalmistajakin. Oma ensikosketukseni haukishadeihin tuli Illexin

Noin 8’ pituinen haspeli- tai hyrrävapa, joka pystyy heittämään noin 80 gramman vieheitä on sopiva peli kesäkumien heittämiseen. Westin W3 Powerluren viehesuositus ei kiipeä aivan 80 grammaan asti, mutta se heittää ne kuitenkin varsin mallikkaasti. Kotimaisen Patriotin Pike Specialist –hyrrävapa kestää 20-75 g uistimet ja on edullinen sekä laadukas valinta.


KALASTA TARKASTI LOPPUUN ASTI

Kaksivärinen

BERKLEY FIRELINE TRACER BRAID

Vaativaan heittokalastukseen suunniteltu Berkley Fireline Tracer Braid on kahdeksasta dyneemakuidusta punottu äärimmäisen kestävä siima, jossa väri vaihtuu noin 80 sentin välein. • TARKKUUS: Havaitset siimassa tapahtuvat liikkeet nopeammin kahden värin ansiosta. • MUKAVUUS: Pyöreän profiilin ja pehmeän tuntuman ansiosta kalastat mukavammin kaikissa tilanteissa. • KESTÄVYYS: 8-dyneemakuituinen rakenne kestää kulutusta, tarjoaa mahtavan solmukestävyyden ja vetolujuuden.

19 www.berkley.fi

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Kesäkumi lentää kevyillä välineillä

S-koon haukishadeja. Ylhäältä alas Westin Shad Teez 16 cm värissä Motoroil, Illex Dexter Shad 150 UV-värissä Motoroil Special ja Gunki Sweep Gun 19 cm värissä Chartreuse.

Dexter Shad 200 ja muutaman vajaa 20 cm mittaisen Gunkin shadin kautta. Kotimaisista kumeista Snack Baitsin M ja L –koot tulivat tutuiksi ja samoihin aikoihin Westinin ensimmäiset haukishadit tulivat markkinoille Shad Teez -nimellä. Shadit olivat painavia ja niitä varten piti hommata uusi, jykevämpi vapa ja kela ja siiman paksuutta sai nosta lähemmäs 0,40 mm, ettei siima katkeaisi mahdollisen heittojumin yhteydessä. Tämänhetkinen shaditrendi lienee 25-30 cm hujakoilla ja shadit painavat lähemmäs 100 grammaa. Illex Dexter Shad 250 (25 cm), Westin Shad Teez 27 cm ja Westin Hypo Teez 25 cm, Snack Baits XL (28 cm), Big Mc Rubber (25,5 cm), Hanko Gummi 25 cm ja Savage Gear Line Thru 3D Pike (30 cm) muutamia mainitakseni. Tuntuisi siltä että tällä hetkellä on meneillään kilpavarustelu jossa kisataan siitä kenellä on isoin ja heitettävyydeltään epämiellyttävin shadi. Kevyellä uistimella kroppa kiittää

Westin Monster Teez 20 cm ja samanpituinen Illex Dexter edustavat kesäkumien häntyriosastoa.

Westin Mega Teez 20 cm on alun perin kehitetty kuhan vertikaalijigaukseen, mutta varsinkin Snack Baitsin painonastalla rigattuna se toimii mainiosti myös hauen heittokalastuksessa tehden mukavaa siksak-liikettä pinnan tuntumassa. Kuvassa värit Fireflake ja Headlight.

Storm Suspending Wildeye Swimshad on hybridivieheiden klassikko, joka rokkaa vuodesta toiseen. Kuvassa ylempänä 16 cm ja 54 g Suspi värissä OC ja alla 14 cm 40 g Suspi värissä RH. Alemmasta pelistä olen poistanut vatsakoukun, jotta kalan irrotus helpottuisi.

20

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Kilpavarustelun testosteronitäytteisestä machoilusta huolimatta pienelläkin pärjää. Lopussa kyse on myös tekniikasta eikä pelkästä koosta. Kuluneen kevään ajan olen ”downsizannut” käyttämiäni jigejä siten, että olen pyrkinyt heittämään lähinnä 20-senttisiä tai sitä lyhyempiä kalajigejä. Olenpahan kokeillut kalastaa jopa 9 cm pikkujigeillä haukea, hyvin, jopa erinomaisin, tuloksin. Kaverin vetäessä vieressä nollaa isoilla jerkeillä tai shadeilla olen onnistunut saamaan 9 cm Shad Teezilla useampia kaloja. ”Väärin kalastettuja” toki, mutta entä sitten? Ainoa asia mikä ”mikrojigien” tarjoilussa hauille mietityttää on riski, että kala imaisee jigin liian syvälle kitusiinsa ja vahingoittuu niin pahasti, että se on parempi tappaa. Ahven- ja kuhakoon jigejä käyttäessä täytyy siis olla valmis kantamaan haukea kotiin evääksi. Heitettyäni pari kautta lähinnä +/- 100 –grammaisia shadeja raskaalla hyrräsetillä on todella mukava nautiskella ja heittää vajaa 20-senttisiä ”pikkukumeja” kevyellä hyrräsetillä tai jopa haspelivälineillä. Selkä ei kipeydy eikä olkapääkään lähde sijoiltaan. En missään nimessä ole luopumassa raskaista varusteista, mutta vaihtelu virkistää.

Joskus, kun hauet ovat erittäin passiivisia, voi kokeilla todella pieniä, kuha- ja ahvenkoon kalajigejä. Kuvan jigit, Illex Dexter Shad 90 Blue & White Orange Belly (9 cm) ja Westin Shad Teez 9 cm värissä Danebro ovat varsin toimivia vaihtoehtoja molemmat. Erittäin pienen jigin käytössä tulee varautua ottamaan vahingoittuneet kalat eräksi.


Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

21


Westin Ricky The Roach on kelvannut kesähauelle.

”Raskaan sarjan” kesäkumi. Kuvan kala tuli tosin syyskuussa 22 cm pituisella ja 63 g painoisella Westin Shad Teezilla.

Virallinen kesäkumi 2017

Kesäkumikalastuksen muistilista »» Välineet: Kevyehkö vapa (hyrrä tai haspeli), joka on noin 8 jalan pituinen, ja jonka viehesuositus on noin 20-60 grammaa. Kelaksi joko haspeli tai hyrräkela. Siimaksi kuitusiimaa, paksuus noin 0,25-0,30 mm. »» Vieheet: Alle 20 cm haukishadit, häntyrit ja hybridivieheet. »» Muuta: Bermudashortsit, rumat aurinkolasit (mieluiten valkoisilla sangoilla) ja sopivasti bulkkiolutta (ei veneessä nautittavaksi!). Bluetoothkaiutin, joka jauhaa rasittavaa suomipoppia kuuluu vahvasti asiaan. »» Ei missään nimessä kuulu lajiin: T-paita tai muukaan yläruumiin vaatetus, aurinkorasva.

22

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Kaislan puskiessa vihreitä versojaan vedenpinnan yläpuolelle, on pienten kumien paras aika käsillä. Isojen, hidasliikkeisten kumien etulyöntiasema heikkenee vesien lämmetessä kun hauille maistuu pieni, vikkeläuintinen viehe. Itse olen käyttänyt lähinnä kahdentyyppisiä shadeja sekä muovista ja kumista valmistettuja hybridivieheitä, jotta pystyn uittamaan vieheitä aivan pinnan tuntumassa ja vastaavasti hieman syvempää, muutaman metrin syvyydestä. Pintavesikalastuksessa käytän lähinnä pintaruuvilla viritettyjä eli painottamattomia jigejä yhdellä kolmihaarakoukulla varustettuna. Yhden koukun käyttämisessä tuplastinger-irigauksen sijaan on etunsa: kala on useimmiten helpompi irrottaa kun koukkujen määrä vähenee eikä pienen vieheen pyytävyyskään vähene vaikka koukkuja onkin yksi vähemmän. Pienehköjä, hyvin toimivaksi toteamiani shadeja ja häntyreitä ovat mm. Westin Shad Teez 16 cm, Westin Hypo Teez ST 15 cm, Westin Ricky The Roach 15 cm, Westin Mega Teez 20 cm, Westin Monster Teez 20

”Isojen shadien aika alkukeväästä vaatii tyypillisesti todella hidasta uittoa, jotta kylmänkankeat haukimammat saataisiin reagoimaan”


Kesäkumi lentää kevyillä välineillä cm, Illex Dexter Eel 150, Illex Dexter Shad 150, Gunki Grubby Gun 17 cm, Svartzonker McRubber Jr 17 cm, Daiwa Duckfin Shad 20 cm sekä Savage Gear Soft 4 Play 19 cm. Pientä virittämistä

Kun haluan päästä selkeästi pinnan alle lisään jigiruuvilla rigattuun shadiin päärynäpainon, jolloin se uppoaa nopeammin tai käytän uppoavaa hybridijigiä tai hybridivaappua, jotka uivat parin kolmen metrin syvyydessä. Hybridijigeistä ja -vaapuista ehdottomia suosikkejani ovat nopeahkosti uppoava ja välillä täysin pitelemättömän tehokas Westin Go Teez (20 cm), hybridivaaput Westin Ricky The Roach (15 cm) ja Westin Mike The Pike (17 cm), Storm Suspending Wildeye Shad eli Suspi (16 cm) ja hieman Suspeia nopeammin uppoava Storm Seeker Shad eli Sirpa (15 cm). Välineet

Pienille, alle 20-senttisille shadeille riittävät mainiosti kevyehköt haukivälineet. Noin 8-jalkainen, toiminnaltaan nopeahko ja jämäkkä vapa, jonka viehesuositus osuu noin 20-60 gramman välille on omiaan heittämään höyhensarjan shadeja ja tarttuttamaan sekä väsyttelemään kesävirkut hauet. Itse olen tykästynyt Westinin Powershad-sarjan kahdeksanjalkaiseen vapaan, jonka viehesuositus on 30-90 grammaa sekä edullisempaan W3 Powerlure –haspelivapaan, jonka viehesuositus on 20-60 grammaa. Valitseeko touhuun hyrrä- vaiko haspelisetin on ihan tottumus- ja mieltymyskysymys. Itse otan nykyään kevyille vieheille mielelläni haspelin, sillä se tuntuisi pitkän päälle säästävän selkääni. Kesäkumeja ei aivan heitä huoltoasemaseteillä, mutta jo Shimanon Hyperloop-setti hanskaa kesäkumit vallan mainiosti kunhan puolaa kelalle kuitusiiman setin mukana tulleen monofiilin sijaan.

Pienille kumeille sopivat lyhyemmät stingerit. Niihin laitetaan myös tavanomaista pienemmät ruuvit, ettei viehe hajoaisi. Kuvassa Westin 8 cm ja 12 cm Pro Stinger ja M –koon Pro Shallow Screw.

Lämpimiin vesiin nopeaa uittoa

Isojen shadien aika alkukeväästä vaatii tyypillisesti todella hidasta uittoa, jotta kylmänkankeat haukimammat saataisiin reagoimaan. Loppukeväästä ja alkukesällä, kun kesäkumien aika koittaa, on meininki toinen. Nyt viehettä saa uittaa nopeammin eikä taukoja uittoon juuri tarvita. Päinvastoin, uittoa voi tehostaa tekemällä vavankärjellä pieniä nykäisyjä, jotta vieheelle saadaan tehtyä katkonainen ja houkutteleva uinti. Sauna tulille, kevyt haukisetti kainaloon ja uistinpakki täyteen kesäkumeja! Sopiva olut kesäkumien uittajalle on Bud Light, se kevyempi vaihtoehto.

Hauki tekee tuttavuutta Dexter Eelin kanssa.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

23


Jos kuha kyllästyttää, kokeile hauen

VERTIKAALIJIGAAMISTA välivedestä

Kuhan välivesijigaaminen on lyhyessä ajassa noussut suosituksi lajiksi, ensin Ruotsissa ja nyt myös Suomessa. Kuhajahdissa hauki on kohtalaisen tavallinen sivuosuma, mutta hauen voi aivan hyvin, välineitä ja vieheitä hieman kasvattamalla, valikoida täsmävertikaalijigauksen pääkohteeksikin. Miksi hauki?

Ensimmäinen kysymys lienee monella, että miksi lähtisi kalastamaan haukea kun samalla tekniikalla saa isoja kuhia? Vastakysymykseni tähän kuuluu miksi ei? Haukivihan ajat on mielestäni jo korkea aika jättää taakse. Hauki on samankokoista kuhaa asteen verran hurjempi peto siiman päässä, joten jo sen vuoksi hauki on mielestäni varsin hieno kohdekala vertikaalijigaajalle. Myös yleinen harhaluulo, ettei hauki muka kelpaa makunsa vuoksi syötäväksi, on (varsinkin) täsmävertikaalijigauksessa mitätöitävissä. Täsmävertikaalijigatessa tyypillinen kohdekuha on iso, usein yli neljän kilon kala. Näin isot kuhat tulisi mielestäni poikkeuksetta vapauttaa takaisin vesistöön, sillä hyviä geenejä omaavaa yksilöä on turha ottaa ruokakalaksi. Lisäksi isoon järvikalaan kertyy hyvin todennäköisesti raskasmetalleja ja ympäristömyrkkyjä, jotka siirtyvät kalan syömisen kautta ihmiseen. Täsmävertikaalijigaaja ei siis lähtökohtaisesti ole hakemassa ateriaa ja siksi voikin aivan yhtä hyvin ottaa kohteeksi hauen kuin kuhankin. Sattumahauet innostivat

Kalastaessani kuhaa sain sivuosumina haukia ja jossain vaiheessa päätin kokeilla kohdistettua hauen vertikaalijigaamista ja tulokset vakuuttivat. Harrastan melko paljon sekakalastusta, jossa niin kuha kuin haukikin ovat yhtä tervetulleita saaliita. 24

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Teksti MIKEY SARELIN Kuvat MIKEY SARELIN, VILLE-MATTI BLOMQVIST & MARKO ALA-TURKIA

2016 Suomen World Predator Classic -treenien yhteydessä tullut reilu metrin pituinen hauki, joka iski kaksi metriä pohjan yläpuolella uitettuun 9” Westin Slim Teeziin värissä Pink Slider. Kuva Ville-Matti Blomqvist.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

25


HAUEN VERTIKAALIJGAUS

Toimii sekä sisävesillä että merellä

Siinä missä kuhan täsmävertikaalijigaaja yleensä hakeutuu sisävesille, voi haukea vertikaalijigata aivan yhtä tuloksekkaasti niin mereltä kuin järviltäkin. Mereltä ei löydy suurkuhaa yhtä helposti kuin sisävesiltämme, mutta haukea on meressä paljon ja tyhjiä reissuja ei yleensäkään tule. Ei matalaan veteen

Hauen heittokalastajat kalastavat yleensä matalia kaislikonreunoja, kutulahtia tai niin sanottuja keskimatalia eli matalien lahtien keskialueiden ruovikkoja. Hauen täsmäverti26

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

kaalijigaaja ei hakeudu matalaan veteen vaan siirtyy suosiolla syvempiin penkanreunoihin, salmiin ja selkävesille, jossa vedensyvyys saa mielellään olla ainakin neljä metriä. Hauki ei ujostele venettä yhtä paljon kuin kuha ja syvemmässä vedessä oma jigi on helpompi saada kaiun keilaan eikä vitaakaan esiinny syvemmässä vedessä samoja määriä kuin parin kolmen metrin syvyisessä vedessä. Hauen tunnistaa siitä, ettei se emmi kauaa ennen iskua

Joskus hauki nousee salamannopeasti jopa useita metrejä hakeakseen jigin. Välillä se to-

”Olen kuullut tapauksista, joissa kuha ei ole kestänyt paineenvaihduntaa edes kuudesta metristä kalastettuna ja tämän myötä isojakin kuhia on jouduttu kiikuttamaan ruokapöytään niin silmien ja uimarakon pullistuttua nopeasta paineenvaihdunnasta johtuen. ”


Janne Koivisto on havainnut luotaimessaan ison hahmon välivedessä…hän tiputtaa jigin hahmon eteen ja siihen iskee vauhdilla hauki. Kuvat Marko Ala-Turkia.

sin vaatii varsin aktiivista uittoa iskeäkseen ja se on silloin tällöin myös kohtalaisen tarkka jigin väristä. Itse aloitan usein luomuväritteisillä jigeillä, mutta päädyn päivän mittaan tyypillisesti uittamaan yhä räikeämpiä ärsytysvärejä. Veden syvyys ei tuota ongelmia

Siinä missä liiallinen syvyys on kuhan vertikaalijigaajien alituinen ongelma, hauenkalastajalle ei syvyys ongelmia tuota. Kuha on herkkä vedenpaineen vaihtelulle ja ottaa usein itseensä kun se vedetään pintaan yli kahdeksasta metristä. Olen kuullut tapauksista, joissa kuha ei ole kestänyt paineenvaihduntaa edes kuudesta metristä kalastettuna ja tämän myötä isojakin kuhia on jouduttu kiikuttamaan ruokapöytään niin silmien ja uimarakon pullistuttua nopeasta paineenvaihdunnasta johtuen. Näin on

valitettavasti käynyt minullekin muutaman kerran. Hauki kestää paineenvaihtelua leikiten eikä ole moksiskaan vaikka se vinssattaisiin sukkana 12 metrin vedestä, joten tavallaan se on eettisempi kalastuskohde kuin syvältä vertikaalijigattu kuha. Kun suurhauki löytyy syömästä salakoita tai ahvenia 15 metrin syvyisestä salmesta, voi jigin huoletta tiputtaa sen nenän eteen. Väliveden hauki

Selkävesillä ja salmissa hauki ei suinkaan aina löydy pohjasta möllöttämästä. Päinvastoin se ui usein välivedessä tai jopa pinnan tuntumassa, jossa se ajaa särkikaloja, salakka- tai silakkaparvia. Usein se ilmestyy kaiunnäytölle aivan yksin, ilman että minkäänlaisia syöttikaloja on lähimaillakaan. Kun näin käy on kokemukseni se, että nousu ja sitä seuraava isku on miltei satavarma. Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

27


HAUEN VERTIKAALIJGAUS

Kala kiinni! Hauki iskee jigiin usein raivolla ja vetää vavan saman tien mutkalle. Suosin hauelle hieman raskaampia vertikaalijigivapoja kuin kuhalle.

”Ohuiden siimojen kanssa tulee muistaa, ettei jarrua kannata kiristää aivan tappiin asti, ja että puruperuke on pakollinen” Jäykkä vapa, isommat jigit

Tämä hauki tykästyi Wake Vertigear Pelagear 8” Power Perch –väritteiseen jigiin.

Hauelle käyttämiäni vertikaalijigejä. Ylhäältä alas: Westin Slim Teez 9” värissä Pink Slider, Westin Twin Teez 8” värissä Fireflake, Lunker City Fin-S Fish 10” värissä Alewife ja Lunker City Slug-Go 9” värissä Smelt.

28

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Hauen pelagisen vertikaalijigaajan varusteet ovat saman tyyppiset kuin kuhassakin, sillä erolla että kaikki on hauenkalastuksessa hieman isompaa. Haukivapa saa olla aavistuksen järeämpi kuin kuhavapa. Kevyt, reilu kuusijalkainen jerkkivapa toimii yllättävän hyvin hauen vertikaalijigausvapana, mutta tunnokkuuden ja keveyden vuoksi suosin itse raskaan sarjaan vertikaalijigivapoja. Oma suosikkitykkini on Westin W4 Vertical Jigging-T QL 6,2” vapa, jonka viehesuositus on 35-64 grammaa. Kyseisen vavan paino on onnistuttu pitämään 193 grammassa joten sen kanssa käsi ei pääse väsymään pitkänkään kalastuspäivän aikana. Sopiva siiman paksuus hauen vertikaalijigauksessa on mielestäni noin 0,12-0,15 mm. Ohuiden siimojen kanssa tulee muistaa, ettei jarrua kannata kiristää aivan tappiin asti, ja että puruperuke on pakollinen. Käytän hauenkalastuksessa noin 50 cm peruketta, jonka valmistan joko millisestä fluorocarbonista tai teräsvaijerista. Hauenkalastuksessa myös jigit saavat mielellään olla isommasta päästä. Alle 8 tuuman jigeillä en kalasta juuri ollenkaan. Haukeen kohdistuvassa vertikaalijigauksessa jigit ovat noin 8-10 tuuman välissä. Isommatkin jigit toimisivat varmasti hyvin. Kalapaikan syvyys, virtaus ja oman veneen liike määräävät käytetyn jigipään painon, mutta itse en alle 20 gramman jigipäillä kalasta. Suosin yleensä 20-35 gramman jigipäitä siten, että lähden kevyemmästä liikkeelle ja lisään tarpeen tulle painoa mikäli jigi laahaa liikaa.


PARAS PUNOTTU SIIMA 2017!

UUTUUS! SPIDERWIRE® STEALTH™ SMOOTH

ÄÄRIMMÄISEN VAHVA ÄÄRIMMÄISEN TUNNOKAS

HEITÄ HUOMAAMATTASI ENTISTÄ PIDEMMÄLLE – SPIDERWIRE®STEALTH™ SMOOTH TIUKASTI PUNOTUN 8-KUITUISEN SUPERSIIMAN OMINAISUUDET ON KEHITETTY TARJOAMAAN PARASTA MAHDOLLISTA KALASTUSMUKAVUUTTA KAIKISSA TILANTEISSA

SPIDERWIRE.COM

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

29


Teksti JANI HIMANKO

Kuvat JANI HIMANKO, JANNE KOIVISTO & MARKKU TIUSANEN

Lipalla pääsee helposti kalan makuun Lippauistimet ovat säilyneet vuodesta toiseen kesämökkien ja Lapin kulkijoiden viehevalikoimissa, eikä lippojen suosiolle tunnu näkyvän loppua. Muistutan tässä artikkelissa tämän erinomaisen vieheen monipuolisuudesta ja vaivattomuudesta. Useat aktiivikalastajatkin ovat etenkin lämpimän veden aikaan joutuneet tunnustamaan lippojen ylivertaisuuden myös ahvenen ja hauen kalastuksessa.

O

lin seitsemän vanha kun sain vanhemmiltani lahjaksi umpikelasetin, jonka mukana tuli legendaarinen lippauistin, kullanvärinen Mepps punaisilla pilkuilla. Kyseistä viehettä voidaan pitää hyvine ja huonoine ominaisuuksineen yhtenä perinteisimmistä lipoista, joka ei ole tähän päivään mennessä juurikaan muuttunut.

Lipalle voitaisiin antaa yleiskoneen arvonimi

Se kelpaa useimmille kalalajeille ja sillä kalastaminen on äärimmäisen helppoa. Useimmiten lipalla on kaikista helpointa saada melkein kala kuin kala siimansa päähän. Vieherasiassa tulisi olla hyvä valikoima erilaisia ja erikokoisia lippoja, etenkin ahvenvesillä ja pohjoisen erämaihin suunnatessa. Unholaan on jäänyt lippojen tehokkuus meritaimen- ja lohivesillä. Suomessa lohen kalastus lipoilla ei kovin suosittua ole, mutta esimerkiksi norjalaiset ja islantilaiset käyttävät paljon lippoja lohenpyynnissä. Onpa Islannin myydyin viehekin lippauistin, kotimainen Kuusamon Uistimen Balance. Hauen kalastuksessa lippa on lähestulkoon ylivoimainen lämpimällä vedellä ja kalojen ollessa matalassa. Moni eteläisen Suomen hauenkalastaja vannoo kesällä spinnerbaitien nimeen, jotka nekin ovat eräänlaisia lippauistimia. Kalastajan tietokirja vuodelta 1969 kertookin ”Lippauistinten tulevan myös jonkin verran kyseeseen hauen kelastuksessa. Varsinkin runsasruovikkoisissa pikkulammissa ovat lipat käteviä”.

Pitkäheittoinen Lotto-lippa on todella tehokas viehe tunturin suurharjukselle. Kuva Jani Himanko.

30

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Markus Männistö tunnetaan perhomiehenä, mutta Saimaalla tuulisena päivänä lippa toimii ylitse muiden. Kuva Janne Koivisto.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

31


Lipalla pääsee helposti kalan makuun ”Kyse on uppoavasta vie-

Islantilainen Skarphéđinn ja kateutta herättävän kokoinen taimen (vaikka näyttää raudulta) pieneltä islantilaiselta järveltä. Vieheenä maan suosituin uistin, Kuusamon Balance-lippa. Kuva Jani Himanko.

heestä, jonka uintiliike perustuu lehden fyysiseen pyörimiseen. ”

kiertävistä vieheistä sarjassaan. Kuitenkaan yhtään lippamallia ei ole vielä keksitty, joka ei laisinkaan siimaa syherölle jossain vaiheessa saisi, joten siiman kiertämistä ehkäisevän laakeroidun lukkoleikarin käyttöä lippakalastuksessa ei voi liikaa alleviivata. Kalastustekniikka- ja välineet

Kalastusteknisesti lipalla kalastaminen on helpompaa kuin katiskan laskeminen. Lähtökohtaisesti suosituimmat 1-3 koon lipat ovat tavallisimmilla haspelivälineillä kohtuullisen helppoheittoisia. Heitettäessä keveitä lippoja on kuitenkin tärkeää välttää liiallista voiman käyttöä, sillä etenkin jos leikari on jäänyt vieheen edestä pois, niin tavallisesti turhan tanakka heitto sylkee kelalta jossain välissä ulos melkoisen siimasotkun. Heittäminen helpottuu merkittävästi keveillä vavoilla ja ohuemmilla siimoilla

Hyvä valinta on noin 180-200 cm vapa suurin piirtein 5-15 g viehesuosituksella ja 1000-2000 kokoluokan hyvä kela. Tunturikoon lohikaloja tai virtavesissä kalastettaessa siimaksi valitaan 0,20-0,25mm monofiili. Ahvenen ja mökkihauen kalastuksessa valinta osuu 0,12-0,20mm monikuitusiimaan. Kookkaampaa lohta, meritaimenta ja suurhaukea kalastava käyttää lippakalastuksessa luonnollisesti samoja välineitä kun muillakin vieheillä kalastaessaan. Lippauistinten perusominaisuudet

Lippojen ominaisuuksista merkittävin ja tunnistetuin on lippauistimessa olevan itse lipan eli lehden pyörivä liike. Sen aiheuttaman värinän kala aistii kylkiviivoillaan. Koska lipat on pääsääntöisesti tarkoitettu heittokalastukseen (toki niillä voi myös uistella), niiden runko on painotettu, sillä lipan lehti ei luonnollisesti kerrytä juurikaan painoa vieheeseen. Muun muassa Lotto-lippa, Super Vibrax Minnow ja Kuusamon Volframi-lipat ja Kumma-lipat ovat vahvasti painotettuja. Lippojen kokoluokitukset useimmilla valmistajilla menevät nollasta kuuteen

Numero viittaa lipan painoon ja lehden kokoon. Pienimmät lipat painavat vain pari grammaa, raskaimpien ollessa yli 30-grammaisia. 32

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Kokoluokka 0 – 3 on tyypillisesti käytössä ahvenen, harjuksen, raudun ja taimenen kalastuksessa. Tätä suurempia käytetään isommalle hauelle ja lohelle. Yleisvieheestä kun puhutaan, niin on mainittava se että viidestä kuuteen grammaan painava, kokoluokan kaksi lippa on varmasti se suosituin lippakoko maassamme. Valitettavasti osalla lipoista on pahan siimankiertäjän maine

Tämä pitääkin paikkansa etenkin klassisempien lippojen kohdalla. Uistinvalmistajat ovatkin kehittäneet keinoja siimankiertämisen ehkäisemiseksi, esimerkkinä Vibrax-lippojen rungon sisäänrakennettu roottori. Lotto-lipan kaltaisella rungolla valmistetut lippamallit ovat myös yksi vähiten siima

Onnistuneen heiton jälkeen kelataan siimasta löysä siima pois parilla kammen kierroksella

Tämän jälkeen lipan annetaan vajota haluttuun uintisyvyyteen. Se kelataan halutulla nopeudella turhaa nykimistä välttäen. Lippauistimen uintisyvyyttä kontrolloidaan kelaus- tai vetonopeudella. Luonnollisesti nopea uitto tuo vieheen lähemmäksi veden pintaa ja hitaampi saa lipan uimaan syvemmällä. Pieni, sekunnin tai syvemmässä vedessä jopa parin kolmen sekunnin mittainen tauko lipan vajottamiseksi uiton aikana on usein tehokkain yksittäin keino saada kiinnostunut kala reagoimaan ja iskemään vieheeseen. Niin sanottua käsialauittoa ei lipoilla kalastettaessa tarvita. Syytä on muistaa kalastaa tarkkaavaisesti aivan uiton loppuun saakka,


by Finlandia-uistin Oy

ORIGINAL

Mestarit kesävesillä GBO-09 BBK-201 Kuusamo Kumma on pitkään aikaan ensimmäinen radikaalista valtavirrasta poikkeava lippamalli. Kyseinen outolintu maistuu ainakin hauelle ja harjukselle. Kuva Niko Satto.

KK-908

UUTUUS! Juhla-Lotto, Suomi 100 vuotta -juhlapuvussa. Väri Lotto Finn 100. Saatavana koossa 12 g/45 mm.

BF-252 Made in Finland

Lotto Spinner Neljän suora. Aidot saaliiden sankarit.

Katso kaikki värit ja vieheet:

www.nilsmaster.fi

Ahvenen kalastuksessa suositaan kokoluokan 1-3 lippoja. Kuva Jani Himanko.

sillä lippakalastuksessa kalan isku saattaa usein tulla aivan viimeisillä senteillä.

Spearhead Jalokalojen tähti.

Virtavesissä lipalla kalastettaessa tulee huomioida myös vieheen perusominaisuudet

Kyse on uppoavasta vieheestä, jonka uintiliike perustuu lehden fyysiseen pyörimiseen. Alavirtaan heitettäessä lippa lähtee helposti nousemaan pintaa kohti ja usein pyrkii ylös pois vedestä holtittomasti. Tähän paras keino on heittää lippa noin 45 astetta alavirtaan ja antaa virran hoitaa työ eli jättää käytännössä kelaaminen aivan minimiin. Usein on tehokasta heittää lippaa suoraan ylävirtaan, mutta tällöin siimakontrollin saaminen vieheeseen on hankalampaa. Ylävirtaan heitettäessä lipan tulee kulkea alavirtaa kohti itse virtaa nopeampaa vauhtia, jotta lipan lehti lähtee pyörimään ja lippa ui kunnollisesti. Ahvenen kalastus

Kesällä, koululaisten loma-aikaan lipat ovat ahvenen kalastuksessa tehokkaimmillaan. Ahventen löydyttyä vesistöistä alle kahden metrin syvyydestä niiden tavoittaminen on helppoa, eikä vaadi syvällä uivia vieheratkaisuja. Heinäkuun helteillä tilanne vain helpottuu lippakalastajan näkökulmasta. Kuten varmasti moni tietää, ei lämpöisenä kesäiltana ole aina edes

UUTUUSVÄRI 228 Invincible Nimi puhuu puolestaan, valitse vain väri ja koko.

UUTUUSVÄRI 152

Like

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

33


Lipalla pääsee helposti kalan makuun tarvetta lähteä mökkilaituria pidemmälle ahventa lipalla jallittamaan. Mikäli kuitenkin haluat lähteä tosimielessä liikkeelle, kanttaa ahvenia etsiä karikoiden ja heinikoiden läheisyydestä. Kokoluokan 1-3 lipat ovat oikea vaihtoehto. Perusmalliset Mepps ja Vibrax-lipat ovat varmasti käytetyimpiä. Hauen kalastus

Vibrax-lippa on osoittautunut täysin ylivoimaiseksi merirautuvieheeksi. Kuva Jani Himanko.

Kuten ahven kohdalla, myös hauen lippakalastus on parhaimmillaan kelien ja vesien lämmettyä. Ottipaikat ovat samankaltaisia kuin ahvenelle, painottuen kuitenkin enemmän ruovikoiden ja heinikoiden läheisyyteen. Niin sanotut suurhauet ovat kesähelteellä tavallisesti syvemmissä vesissä, mutta etenkin pohjoisemmasta Suomesta saattaa hyvinkin tavoittaa metrihauen pienestäkin lammesta tai joesta. Hauelle tarjotaan kokoluokan 3-5 lippoja. Perusmallisten Mepps ja Vibrax-lippojen lisäksi klassinen puna-musta- valkoinen Calico Cat ja Loton isommat koot ovat tehokkaita. Tunturikalastus

Erityisesti meritaimenen pyyntiin suunniteltu E.V. Trutta –henkinen lippa on Janne Koiviston käsialaa. Kuva Janne Koivisto.

Kirkkaan punainen väri vieheessä on syypää moneen ruuhkaan kesäisillä tunturivesillä. Kuva Jani Himanko.

34

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Pohjois-Suomessa ja Lapissa myydään varmasti puolet maamme lippauistimista vuosittain. Tunturikalastusta harrastavat tietävät sen, ettei vieherasia montaa vaappua ja lusikkaakaan välttämättä pohjoisessa kaipaa, mutta lippoja, niitä tulee olla riittävästi. Mepps, Kuusamo, Bete Lotto ja Vibrax – siinä ne tärkeimmät. Itse kalastan tuntureilla pääsääntöisesti kahdella eri lipalla, Bete Lotolla ja Minnow Super Vibraxilla. Ensin mainittu tuntuu olevan järvillä pettämätön, kun taas jälkimmäiselle ei virtavedessä tunnu vetävän mikään vertaa. Maininnan arvoisia omasta mielestäni ovat myös Kuusamon Volframi-lipat, jotka ovat kokemukseni mukaan kokoluokkansa pitkäheittoisimpia lippavieheitä.

Harjus on lippakalastajan tavoitelluimpia saaliita. Kuva harri erehtyi Vibrax Fluorescentiin. Kuva Jani Himanko.


Käy katsomassa vedenalaiskuvaa osoitteessa hidehook.com.

Käy katsomassa video Team Hidehookin Ruotsin reissusta osoitteessa hidehook.com.

Fish where others can’t.

UUDET HIDEHOOK-MALLIT

Team Hidehookin vinkit:

Tulevan kesän EFTTEX-messuilla lanseerataan myös pienempi 15 cm Hidehook Medium. Tämän lisäksi syksylle kehitteillä ovat uusille kalalajeille suunnatut 12 cm ja 8 cm versiot.

1. Pehmeä vapa, kevyt vastaisku!

Nykyisestä Hidehook Largesta sekä tulevasta Hidehook Mediumista on Shallow-version lisäksi myöhemmin kesällä saatavilla myös syvemmällä uiva Quick Sinking, sekä keväällä 2018 lähes pinnassa uiva Floating. Lisäätietoa uusista malleista löydät osoitteesta hidehook.com.

”Terävien yksihaarakoukkujen vuoksi voimakas vastaisku heikentää tarttuvuutta. Pahin yhtälö, jäykkä ”shadivapa”, jarru kiinni ja raju vastaisku. Suosittelemmekin käyttämään astetta pehmeämpää vapaa (60-80 g) Hidehookilla kalastettaessa, varsinkin jos terävä vastaisku on tapa, joka on syvällä kalastajan reflekseissä.” 2. Uittaminen tiheässä kasvustossa. ”Kun Hidehookilla kalastetaan paikoissa, joissa on tiheämpää kasvistoa, suosittelemme uittamaan viehettä rauhallisesti. Tunnet vavassa kun uistimen kärki osuu kasvustoon ja tällöin rauhallinen uitto edesauttaa uistimen ruohosuojausta sekä viehe on pyytävimmillään.”

Saatavilla osoitteesta www.hidehook.com, sekä Kalastustarvikeliike Wobblerista ja Ruoto Shopista. 3D prototyyppi Hidehook Medium-mallin rungosta.

MADE IN FINLAND Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

35


Lipalla pääsee helposti kalan makuun Meritaimen hamuaa myös lippaa jos sen vaan saa sen lähelle heitettyä. Kuvassa Janne Koiviston taimenlippa. Kuva Kari Lossi.

Pitkäheittoisimmat lipat soveltuvat täydellisesti meritaimenen heittokalastukseen rannikoillamme. Lipat uivat tarvittaessa todella lähellä veden pintaa ja niiden uintisyvyyttä on äärimmäisen helppo kontrolloida.

K

alastusopas Kari Lossi on kalastanut vuosia meritaimenta Helsingin, Kotkan ja Porvoon vesialueilla. Tyypillisimmin siiman päässä hänenkin asiakkaillaan on lusikka tai etenkin keväällä pitkäheittoinen vaappu. Lämpimän veden aikaan Kari paljastaa käyttävänsä todella paljon erilaisia pitkäheittoisia lippoja erittäin hyvällä menestyksellä. ”Lippa toimii erinomaisesti veden lämpötilan ollessa 8-15 asteen välillä”, meritaimenkuiskaaja Lossi tarinoi. Käyttämissään lipoissa on kaikissa sama ominaisuus kuin muissakin meritaimenvieheissä eli heittopituus. ”Eniten olen nykyisin käyttänyt Koiviston Jannen väsäämiä käsintehtyjä painavia lippoja, mutta olen saanut kaloja paljon myös muilla lipoilla. Lotto-Lipan ja Minnow Super Vibraxin kaltaiset raskaammat ja vähän kookkaammat lipat ovat olleet aina hyviä. Tosin kevyemmälläkin lipalla kalastus onnistuu mainiosti, kun vaan ajaa riittävän lähelle kalapaikkoja, Lossi virnistää. ”Väreistä toimivimpia ovat olleet valkopohjaiset ja tietysti kulta ja hopean sävyt. Täytyy taivaalle katsoa, kun viehettä valitsee, Lossi vinkkaa värin valinnasta. ”Parasta lipoissa on ollut se, että kun paikka on tykitetty muilla vieheillä tuloksetta, niin usein lipalla on se kala kuitenkin sieltä kopsahtanut”. Samanlaisia kokemuksia on myös allekirjoittaneella esimerkiksi Keski-Suomen koskilta ja kesäisiltä järvihaukivesiltä. ”Ei ole lipat muuten niitä kaikkein mediaseksikkäimpiä vieheitä, mutta toisinaan aivan ylivoimaisia”, Kari juttelee.

Pääasiassa Helsingin lähivesillä kalastava opas Markku Tiusanen on Kari Lossin kanssa samaa mieltä lipasta

”Lippa on kuulunut meritaimenen kalastajien viehearsenaaliin niin 36

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

kauan kuin tyrskykalastusta on rannikollamme harjoitettu. Se on kuitenkin jäänyt pitkäheittoisempien lusikkauistimien varjoon. Syy ei ole lipan pyytävyydessä, vaan ennen kaikkea heitettävyydessä. Pääasiallisella pyyntialueellani Helsingin lähivesillä meritaimeneen kohdistuva pyyntipaine on melkoinen ja kalat oppivat varomaan paljon käytettyjä viehetyyppejä”, Tiusanen sanoo. Lippa voi olla jopa liian tehokas viehe taimenen kalastukseen

Kuulostaa kalajutulta, mutta on totta. ”Vuonna 2008 olimme Argentiinassa kuvaamassa videota Rio Gallegoksen meritaimenen kalastuksesta. Kalastin jonkun aikaa Vibrax Minnowlla, mikä sai paikalliset merivaellukselle lähtemättömät taimenet hullaantumaan. Jokeen jääneiden taimenten koko oli puolen kilon molemmin puolin, kun merivaelluksen käyneiden kalojen keskipaino oli kolmen kilon luokkaa ja suurimmat olivat päälle kymmenkiloisia. Noin viidenkymmenen jokitaimenen jälkeen totesin, etten voi käyttää lippaa, sillä siihen iski aina lähes välittömästi pieni taimen, joka siiman päässä rimpuillessaan säikytti arat meritaimenet niin, ettei niitä ollut mahdollista samasta poolista enää tartuttaa”, Tiusanen nauraa.

”Ilman Lotto-lippaa on joidenkin mielestä aivan turha edes suunnitella syövänsä kalaa tunturissa. Toki kyseinen lippa on erittäin kalastava etenkin harjusvesillä. Hyvät heitto-ominaisuudet ja pyytävät värit ovat asemoineet Loton tunturivesien kuninkaaksi”.


BLACKMATE IS BACK! Markkinointi:

Pro Quality Better Price!

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

37


Popperi osoittautui tehokkaaksi kesäisen pikkujärven ahvenkarkeloissa.

38

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Teksti ja kuvat EMMA BECKER Käännös ANTTI ZETTERBERG

Löydä oma AHVENPARATIISI Kelluntarengas mahdollistaa tehokkaan kalastuksen pikkujärvillä Ahven on erittäin yleinen kala ja niin Suomesta kuin muistakin Pohjoismaista löytyy monia järviä, jonne veneellä meneminen on hankalaa, ja joissa kalastuspaine on olematon. On siis aika ottaa esiin kelluntarengas.

K

ävelemme aamuhämärissä kelluntarenkaat selässämme kohti pientä järveä, jonka olin katsonut etukäteen kartalta. Järvessä on riittävän syvää ja siitä lähtee yhteys isompaan vesistöön, joten voisi olettaa, että sieltä löytyisi ahvenia. Olin valinnut järven ihan summanmutikassa sillä periaatteella, ettei sinne pääsisi muuten kuin jalkapatikassa, jolloin järvi on saanut olla rauhassa suurimmalta kalastuspaineelta. Auton jätimme noin kolmen kilometrin päähän eikä järvelle ollut valmista polkua. Mukanamme oli kevyet haspelisetit sekä lippoja, poppereita, jigejä ja pieniä vaappuja eli kesäiselle ahvenelle maistuvia eväitä. Miten hauskaa olisikaan tutustua täysin uuteen järveen ja jos saalista tulisi, se olisi ehdottomasti kirsikkana kakussa. Omassa rauhassa

Järven rauha on rikkumaton. Ihailemme tyyntä vedenpintaa viistävien sudenkorentojen lentoa ja kuuntelemme lintujen liverrystä kasatessamme varusteita toimintakuntoon. ”Olemmeko tulleet maanpäälliseen paratiisiin?”, kysyn kavereiltani. Saan vastaukseksi tyytyväistä nyökyttelyä. Saatuamme kaikki valmiiksi, työnnämme kelluntarenkaat veteen ja lähdemme polskimaan tyynelle järvelle. Rauha ja euforia on käsinkosketeltavissa. Jopa vaatteiden kahina ja kelan sangan aukaisu ovat tässä harmoniassa häiritseviä.

Joihinkin kelluntarenkaisiin saa mukaan vielä airot etenemistä helpottamaan, joiden avulla hieman isommankin järven kattaminen onnistuu.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

39


Löydä oma ahvenparatiisi ”Laivastomme” valmiina tositoimiin.

”Polskimme innokkaasti kohti lähintä lumpeikkoa, jonka läheltä ahvenia voisi löytyä, sillä samalla paikalla kasvaa myös ahvenruohoa” Ensimmäiset heitot

Emme malta odottaa, jotta pääsisimme , mutta mitä paksumpi tapsi oneltai kuhia ja ahvenet ovat ainoita petokaloja.stuspaine pieni.aalista kalalla löytään humuspitoin tarjoilemaan uistimemme ahventen eteen. Olen varma, että tässä järvessä ei juuri kukaan ole kalastanut ennen meitä. Polskimme innokkaasti kohti lähintä lumpeikkoa, jonka läheltä ahvenia voisi löytyä, sillä samalla paikalla kasvaa myös ahvenruohoa, jonka suojissa kalat viihtyvät. Kesällä ahvenet tunnistaa myös usein pinta-ajoista, kun ne iskevät salakkaparviin ja kun ajoahvenet on löytänyt, voi lähes varmuudella odottaa tärppejä. Heittelemme aikamme, mutta emme löydä lumpeikosta ahvenia. Ehdotan kavereilleni, että siirtyisimme läheisen kapeikon suulle, jossa vesi näyttää hieman liikkuvan. Järvi on muuten aivan peilityyni. Valitsemme vielä jokaiselle erilaisen uistimen, jotta saisimme selville päivän mahdollisen ottipelin. Ottava uistin on pienissä järvissä hyvinkin päiväkohtainen, joten mukana kannattaa aina pitää erityyppisiä vaihtoehtoja. Kapeikon nielu näyttää todella hyvältä ja naisena minulle annetaan vuoro ensimmäisenä. Heitän popperini kapeikkoon ja kelaan sitä vauhdilla pintakalvossa sykäyksittäin uittaen. Muutaman kammenkierroksen jälkeen erittäin reilun kokoinen ahven hyökkää täysillä uistimeen – koodi on murrettu. 40

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Kelluntarenkaiden hinnat alkavat noin 200 euron arvoisesta Keeperistä. Vajaan 500 euron hintainen Berkleyn Ripple XCD edustaa kalliimman pään rengasta.


Löydä oma ahvenparatiisi

Eri järvien kalat ovat väritykseltään huomattavankin erilaisia.

Herkät pienjärvet eivät kestä suurta kalastuspainetta, joten kalojen vapauttaminen on enemmän kuin suotavaa.

Ahvenen suuri koko paljastuu vasta haavissa. Mittaus kertoo pituudeksi 47 cm ja painoa on varmasti yli kilon verran. Ihailen komeaa ja todennäköisesti varsin iäkästä raitapaitaa tovin vedessä ja nopean kuvauksen jälkeen laitan sen pirteänä takaisin. Tässä järvessä on siis ahvenkanta, jota ei todennäköisesti ole kalastettu aktiivisesti. Pistämme kaikille popperit kiinni ja pian jokaisella vavat taipuvat yli kilon painoisten ahventen tärpeistä. Kesäpäivä tarjoaa huimaa kalastusta kyrmyniskojen iskiessä lämpimässä vedessä pinnalla kulkevaan uistimeen. Ei makeaa mahan täydeltä

Syönti loppuu yhtäkkiä kuin seinään ja vaikka kokeilemme lippoja ja pikkuvaappuja, ei ahvenia kuulu. Pienestä järvestä ne olisi helppo paikallistaa uudestaan, sillä mitä pienempi lätäkkö, sitä nopeammin ne on mahdollista löytää. Tässä piilekin vaara, jos ei säilytä malttiaan. Pieni järvi on nopeasti kalastettu loppuun, mikäli kaikki kalat pääty-

Kallion juurella on usein syvempi kohta, joka kannattaa kalastaa erityisesti lämpiminä päivinä.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

41


Löydä oma ahvenparatiisi vät pannulle. Ahven on tärkeä kala pienen vesistön ekosysteemissä ja sen katoaminen voisi aiheuttaa kalaston vinoutumisen tai jopa järven rehevöitymisen, kun pikkukalakantoja ei harvennettaisi riittävästi ahventen toimesta. Kaikissa järvissä ei ole haukia tai kuhia ja ahvenet ovat ainoita suurissa määrissä esiintyviä petokaloja.

Maalauksellisen aamun rauhallista tunnelmaa.

Tärkeät tekijät pienten järvien kalastuksessa

Lämpötilalla, valolla, tuulella ja ilmanpaineella on erittäin suuri merkitys miten ahven käyttäytyy pienessä vesistössä. Esimerkiksi helle nostaa pienen järven lämpötilaa nopeasti, sillä vesitilavuus on pieni ja syvätkin paikat lämpenevät. Lämmin vesi aktivoi kalaa vielä noin 20 asteeseen, mutta sitä lämpimämmällä vedellä on käänteinen vaikutus. Olen havainnut, että kesäisin tasaisesti nouseva korkeapaine on ollut hyvää kalastusaikaa, etenkin, kun sitä on edeltänyt syvä matalapaine. Sen sijaan laskevalla ilmanpaineella olen havainnut kalojen olevan pienissä järvissä vähemmän aktiivisia. Tuulen suunta on yllättävän tärkeää myös pienillä järvillä. Parhaiten kala on syönyt lounaanpuoleisilla tuulilla ja myös pohjoistuulella silloin kun sitä on edeltänyt pitkä hellejakso. Itätuulella syönti on ollut kaikkein heikointa, mutta jos tuuli on äitynyt reippaaksi, on itätuulellakin tullut onnistumisia tuulen puolelta. Tosin kovassa tuulessa kelluntarenkaalla kalastaminen on melkoisen työlästä. Kelluntarengas on edullinen ja näppärä jokamiehen vesikulkuneuvo

Edullisimmillaan kelluntarenkaan saa noin 200 eurolla ja settiin sisältyy itse renkaan ohella räpylät ja pumppu sekä kantokassi. Tämän lisäksi tarvitaan vielä kahluuhousut tai pelastuspuku, mikäli kalastetaan viileissä vesissä. Eräs tärkeä varuste on hyvä hankkia jo heti rengasta ostettaessa: ankkuri. Tuulisina päivinä ankkurin merkitys kasvaa, sillä rengas liikkuu todella vauhdilla ja tuulta vastaan potkiminen uuvuttaa nopeasti. Noin parin kilon ankkuri 10 metrisellä ohuella köydellä on suureksi avuksi varsinkin silloin kun kalat on paikallistettu. Kelluntarenkaalla kalastaminen on jännittävää ja samalla kunto nousee. Eläimet ja linnut eivät myöskään häiriinny juurikaan äänettömästä kellujasta. Kesä on oivaa aikaa aloittaa ja tutustua renkaan saloihin turvallisesti pikkujärvillä.

Miten löydän oman ahvenjärven? Mikäli haluat löytää oman salaisen mansikkapaikkasi, unohda heti isot järvet ja keskity pieniin kelluntarenkaalla hallittaviin vesistöihin, joiden lähellä ei kulje tietä, jota pitkin voi ajaa tavallisella henkilöautolla. Suomen yli 180 000 järvestä löytyy varmasti useita sopivia vaihtoehtoja. Varmimmin suurahvenjärvi löytyy pohjoisesta, jossa asutusta on vähän ja kalastuspaine pieni. Liian helppo saavutettavuus on merkki siitä, että järveä on todennäköisesti kalastettu aiemmin. Pahimmassa tapauksessa jopa verkotettu. Internetin karttapalveluiden (Retkikartta.fi, Kansalaisen karttapaikka, Google Maps) avulla näkee helposti onko järven ympärillä kesämökkejä, samoin vedenväristä saa ilmakuvien avulla osviittaa. Mökkipitoiset järvet kannattaa unohtaa heti kättelyssä. Kun sopivan oloinen järvi on paikallistettu, varmista, ettei se ole suojelualuetta tai ettei sinne ole määritelty muita rajoitteita. Järven vedenlaadusta saa osviittaa, jos lähellä on esimerkiksi suo tai pelto. Suojärvissä veden väri on usein ruskean humuspitoista kun taas peltojen lähellä olevissa järvissä vesi on hyvin sameaa ja pelloilta tulevien ravinteiden johdosta yleisilme voi olla rehevä. Kalaston kehittymiselle on eduksi, jos pikkujärvestä on yhteys isompaan vesistöön.

Vähän tai ei ollenkaan kalastettujen pienten järvien ahvenet kasvavat huomattavan suuriksi.

42

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Suomen ympäristökeskus SYKE ylläpitää järvirekisteriä, josta löytyy perustiedot kaikista Suomen yli 1 ha:n kokoisista järvistä. Näitä perustietoja ovat mm. järven sijaintikunta, vesipinta-ala, rantaviivan pituus ja valuma-aluejaon mukainen järvinumero. Osasta järviä löytyy myös yksityiskohtaisempaa tietoa, kuten esimerkiksi keskisyvyys, suurin syvyys sijainteineen sekä tietoa järven syvyyskartoituksesta että vedenlaadusta. Järvirekisterin tarkastelu vaatii rekisteröitymisen osoitteessa www.syke.fi/fi-FI/Avoin_tieto.


Löydä oma ahvenparatiisi

Kesäahvenen jallittajan uistimia ovat popperit, erilaiset jigit, lipat ja pikkuvaaput.

Välineet kesäahvenen kelluntarengaskalastukseen

O

len havainnut, että kelluntarenkaalla ahventa kalastettaessa on hyvä olla hieman pidempi vapa kuin tavallinen ahvenen kalastuksessa käytetty noin 6-7 -jalkainen vapa. Siksi käytänkin 8-jalkaista notkeaa vapaa, jonka viehesuositus on noin 5-20 grammaa. Saat heitettyä pidemmälle ja ohjailtua kalaa paremmin hieman pidemmällä vavalla, pidempi vapa antaa myös pidempiä heittoja erityisesti pikkuvaappuja käytettäessä.

Kela ja siima

Laadukas suhteellisen nopealla välityksellä oleva 1000-1500 -koon haspeli on juuri oikea ahvenelle. Kelaan puolataan 0,10-0,15 mm kuitusiima ja noin metrin mittainen 0,25 mm fluorocarbon-tapsi. Jos kalastamassasi järvessä on haukivaara, voit laittaa paksumpaa 0,350,40 mm fluorocarbonia, mutta mitä paksumpi tapsi, sitä enemmän se vaikuttaa pienempien uistinten uintiin.

Uistimet

Kelluntarenkaaseen ei kannata lastata suuria määriä uistimia, sillä tilaa pitää jäädä myös eväille ja lisävaatteille. Muutama rasia on aivan tarpeeksi. Ota jigejä noin 10 erilaista sekä riittävästi päitä noin 4-14 gramman painoisina, jotta voit kalastaa erilaisissa syvyyksissä. Muutama popperi on aina hyvä olla mukana ja kymmenkunta pikkuvaappua eri värisinä ja erilaisilla uintisyvyyksillä. Jokainen ahvenenkalastaja pakkaa mukaan myös lajitelman erilaisia lippoja. Tämän kummaisempaa uistinarsenaalia ei tarvita. Ota mukaan myös: haavi, pihdit, joissa leikkuri, sakset, mittanauha, vaaka, rulla fluorocarbonia, leikareita, lukkoja sekä hyvät polarisoidut aurinkolasit ja lippalakki. Puhelin vedenpitävässä pussissa on tässä lajissa erityisen tärkeää.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

43


Teksti ja kuvat DANIEL BERGMAN / FLYDRESSING.SE

Alkuillan pehmeässä valossa salakkastreameriin napannut yli kilon ahven palkitsee.

Ahven ottaa hanakasti myös perhoon Vaikka ahven mielletäänkin usein jigi-

ja lippakalastuksen kohteeksi, se ottaa myös ahnaasti perhoon.

A

hventa voi kalastaa perholla käytännössä vuoden ympäri, mutta erityisen hyvää kalastus on kesällä illansuussa kun ahvenet liikkuvat aktiivisesti ja saalistavat pinnan tuntumassa. Toinen hyvä sesonki on alkusyksystä kun kalat tankkaavat talvea varten, mutta silloin kalastus tapahtuu syvemmältä. Keväällä kudun jälkeen ahvenet kyllä syövät ahnaasti, mutta niiden kunto ei vedä vertoja keskikesän tai syksyn lihaville kyrmyniskoille.

iltaa kohden. Salakat liikkuvat parvissa lähellä pintaa, josta ahvenetkin niitä jahtaavat. Et siis välttämättä tarvitse kaikuluotainta tai muita vempaimia avuksesi, sillä löydät kalat tyynenä kesäiltana todennäköisesti näköhavainnon perusteella. En suosittele lähtemään ahvenperhoka-

laan tuulisella säällä, sillä kalojen löytäminen ja heittäminen vaikeutuu olennaisesti.

Ahvenperhot

Jos voisin valita vain yhden perhon, ottaisin noin 5-8 –senttisen pikkukalaa jäljittelevän streamerin, jota on hieman painotettu edestä,

Paikan valinta kesäahvenelle

Usein kaislikkojen reunat tai virtapaikkojen suut ovat todellisia hot spotteja, mutta myös järven selkien matalikoilta kannattaa käydä kokeilemassa. Streamereilla ja erityisesti pinnassa kulkevalla popperilla voit myös kalastaa hieman tiheämmän vitaikon päällä kuin jigillä, joten suosittelen kokeilemaan hieman rehevämpiäkin paikkoja. Ahven saalistaa pääosin salakoita, joita se jahtaa pitkin päivää, mutta syönti kiihtyy 44

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Kirjoittajan ahvenperhorasia. Huomaa oikean puolen vasemmassa kulmassa oleva wiggletail-versio, jolla voi kiusata jigimiehiä.


jotta uinti saadaan “jigimäiseksi”. Mutta se, mikä tekee ahvenen perhokalastuksesta hauskaa, on ettei varsinaista sääntöä oikeasta perhosta ole kunhan nyt ei ihan pienimpiä larvoja tai isoja haukipörhelöitä lähde heittämään. Mielikuvitus saa laukata vapaasti

Joskus haen inspiraatioita väreihin eri jigien värikartoista, mutta pääosin sidon samasta perhosta erilaisia värivariaatioita ja kokeilen niitä käytännössä varsin vapaalla kädellä vesistökohtaisesti. Jos löydät ahvenet, mutta ne eivät ota, kokeile erilaista uittoa ennen kuin vaihdat perhoa. Minulla esimerkiksi strippausrytmin vaihtaminen on tuottanut hyvin onnistumisia kunhan perho saadaan vain tarjoiltua kalojen läheisyyteen. Välineet

Jos omistat jo esimerkiksi kevyet harjus- tai taimenvälineet, sinun ei tarvitse hankkia uusia. Kuutosluokan vapa&kela upposiimalla riittää mainiosti ahvenkalaan. Mikäli ahvenet ovat syvemmällä, mitä tapahtuu pääosin syksyisin, tarvitset nopeasti uppoavan, jopa 300 grainin siiman. Hyvä vaihtoehto tähän on esimerkiksi Vision Bottom Express. Pinnasta popperilla kalastettaessa valitaan luonnollisesti kelluva siima. Kalastustekniikka

Kun saat heiton kohti saalistavia ahvenia, on tärkeää kokeilla erilaisia strippaustyylejä. Perhon uitto on ahvenelle kaikkein tärkein tekijä. Olen usein havainnut, että esimerkiksi hitaasti uitetun perhon hylännyt ahven nappaa hanakasti seuraavalla heitolla nopeasti uitettuun. Samoin pitkillä vedoilla on välillä saanut pyytää tyhjää kun kaveri nakuttaa kalaa lyhyillä vedoilla. Ahvenen perhokalastus on rentoa puuhaa, jossa lohipuolen “lainalaisuudet” voidaan unohtaa. Suosittelen kokeilemaan jo tänä kesänä!

Nopeilla sykäyksillä uitettu perho innosti tämän ahvenen iskuun.

Mielikuvitus saa vapaasti laukata ahvenen perhokalastuksessa. Vasemmalla painosilmillä varustettu chartreuse-värinen zonker vierellään kaksi erilaista ahvenstreameria.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

45


Päästyämme jyvälle Kilpisjärven metkuista, aloimme löytämään mukavankokoista rautua.

NELJÄ PÄIVÄÄ KILPISJÄRVELLÄ Suomalaista synkkämielisyyttä, kahvijuustoa ja unelma isoista rauduista

K

alastettuamme viikon Norjan vuonoissa, pysähdymme Kristianin kanssa Kilpisjärvellä lounastamaan. Ravintolan ison panoraamaikkunan läpi avautuu näkymä samannimisen järven yli. Maisema on mahtipontinen, kauniin järven ympärillä kohoavat korkeat tunturit. Silmiä kirvelee monen liian lyhyen yön jäljiltä, mutta Kristianilla piisaa energiaa kuten aina. ”Anders, tässä järvessä uiskentelee huikeankokoisia rautuja. Yli viisikiloisia saadaan tasaisin välein eivätkä yli seitsemänkiloisetkaan ole epätavallisia!” Jos nyt järvi on tässä ja jättiläisrautujen parvet uiskentelevat siinä ympyrää, miksemme tulisi tänne varta vasten kalaan? Kristian kertoo lukeneensa kaiken Kilpisjärvestä suomalaisilta urheilukalastussivustoilta. Järvellä järjestetään vuosittain vetouistelukilpailuja, joissa saadaan jättikokoisia rautuja. Me ruotsalaiset olemme sitä mieltä, että vertikaalijigaus on raudulle vetouistelua tehokkaampi menetelmä ja kenties Kilpisjärven raudut eivät ole ikinä nähneetkään vertikaalijigiä. Ehkäpä pääsisimme toimimaan uranuurtajina?

46

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Keskustelumme kääntyvät jatkuvasti Kilpisjärveen ja sen jättiläisrautuihin. Kristian selvittää majoitusasiat, kal a stu sl u p a- asiat , veneenlaskupaikat ja yhtäkkiä reissu on jo varattu. Lähdemme Kilpisjärvelle kesällä 2016. Omalla veneellä, omilla varusteilla ja omilla teorioilla vertikaalijigauksesta suurissa ja syvissä tunturijärvissä. Kolmen valtakunnan rajamailla

Kilpisjärvi muodostaa rajan Ruotsin ja Suomen välille. Järven läntisimmässä kulmassa sijaitsee kolmen valtakunnan rajapyykki ja Norjan raja. Alue on vaeltajien ja hiihtäjien suosiossa ja sieltä löytyy laaja majoitustarjonta. Veneenlaskuramppeja löytyy ympäri jär-

Kilpisjärven raudut syövät pääosin siikaa, joten niissä ei ole niin paljoa punaista kuin katkoilla elävissä rauduissa.

veä monesta paikasta. Järvi on paikoittain 50 metrin syvyinen, sijaitsee 500 metrin korkeudella ja on 23 neliökilometrin kokoinen. Mistä siis aloittaisimme kalastuksen? Järven jakaa kahtia niemi ja puolikkaat yhdistää matala ja kapea salmi. Bensa-asemalta bongaamme kartan, josta löytyvät järven syvyyskäyrät. Meille kerrotaan, että salmen läpi pystyy ajamaan veneellä jos on varovainen. ”Pysykää lähellä Ruotsin puolta ja tähyilkää kiviä”, kertoo bensa-aseman mies.


Teksti ANDERS KRUS Kuvat ANDERS KRUS & KRISTIAN KESKITALO Käännös MIKEY SARELIN

Hyvä laskuramppi. Pohjoisessa päässä on hyvä betoniramppi.

Huomaamme tämän vesille päästyämme. Hetken pohtimisen jälkeen päädymme muutamaan paikkaan, josta aiomme aloittaa kalastuksen. Rautu viihtyy kylmässä vedessä ja kotijärvissämme olemme oppineet etsimään syviä reunoja ja kalastamaan mahdollisten harppauskerrosten alla. Lienee turhaa kalastaa 25-30 metriä matalammassa vedessä, joten joudumme keskittymään järven syvempiin kohtiin.

mukavan kermaisen maun. Jäätyneet sielumme saavat kaipaamaansa lämpöä. Mökin seinällä roikkuu täytetty 6-7 –kilon rautu. Sen vatsa on kirkkaanpunainen ja evien reunat ovat vitivalkoiset. Unelmakala. Olen näkevinäni, miten se ilkkuu minulle sisimmässään. Toinen päivä on ensimmäisen päivän kertaus. Tuulista, kylmä viima, vaikeita rautuja 30 metrin syvyydessä. Saamme joitain naperoita. Päivän päätteeksi olo on hieman masentunut. Kilpisjärvi tuntuu mahdottomalta projektilta.

Suomalaiseen synkkämielisyyteen vaipuminen

Mikko piipahtaa kylään

Kartan syvyyskäyrät pitävät paikkansa

Ensimmäisenä päivänä pyörimme keulasähkömoottorin avulla alueella, jonka toivomme olevan pohjoisen järvenpuoliskon parhaita. Kaikuluotain piirtää giganttisia kaaria näytölle, jotka ovat sataprosenttisesti rautuja. Tuuli on kuitenkin hyytävä. Pohjoistuuli tuo kylmää ilmaa vuorilta ja vaikka on kesä joudumme ajoittaisten lumipyryjen kohteeksi. Venettä on vaikea pitää oikeassa asennossa, emmekä saa jigejämme kalastussyvyyteen tarpeeksi nopeasti ja kalat ovat jo poistuneet kun jigimme ehtivät oikeaan syvyyteen. Vaihdamme painavampiin jigipäihin. Teemme taktiikkamuutoksia. Onnistummekin saamaan muutamia pikkurautuja. Mökille palattuamme lämmittelemme kahvilla ja viskillä. Kokeilemme paikallista kahvijuustoa, joka on pehmeää ja narskuvaa. Se antaa kahville

Silloin joku koputtaa oveen. Ulkona seisoo Mikoksi esittäytyvä hahmo. Hän ei tunne meitä, mutta on tunnistanut mökin ulkopuolelle pysäköidyn veneen, jonka on nähnyt Facebookissa. Hän haluaa kätellä Kristian Keskitaloa ja kättelee myös minua sanoen suomeksi jotain kohteliaisuuksia, joita en ymmärrä. Hän tarjoaa meille savuporoa ja korvaamatonta paikallistietoa. Mikko kertoo järven molempien puolien olevan hyviä, mutta eteläpuoli olisi toiminut juuri tänä vuonna paremmin. Puhumme vieheistä ja hän näyttää meille oman ykkösketjunsa ja kertoo millaisia kaloja järvestä on noussut. Puhumme muutaman tunnin verran kalastustaktiikkaa ja -paikkoja. Mikko on kohtelias, mukava ja hiljainen. Otamme

Kristianin hyvää kalaa noin 60 cm kokoluokassa.

muutaman viskin lisää ja saunomme. Aamun koittaessa olemme energiaa täynnä. Kunnes avaamme mökinoven ja jäätävä pohjoistuuli kylmää kasvomme. Keli on muuttunut huonompaan ja tuuli on yltynyt. Anna kalojen tulla luoksesi ja seuraa harppauskerrosta luotaimesta

Luotailtuamme aikamme meillä on nyt kuitenkin parempi yleiskuva järvestä pinnan alla. Olemme löytäneet muutamia kohtia, joissa vedenalaiset harjanteet muodostavat ikään kuin luonnolliset kidat, jotka ulottuvat syvempään veteen. Tällaisten pohjamuodostelmien kohdalle syntyy vedenalaisia virtauksia, jotka yleensä vetävät rautuja puoleensa. Järven kaikissa osissa on selkeä harppauskerros, jossa lämmin pintavesi ja viileämpi pohjavesi erottuvat toisistaan. Tämä kerros näkyy viivana kaikuluotaimessa. Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

47


NELJÄ PÄIVÄÄ KILPISJÄRVELLÄ

Rautujen upeita värejä jaksaa aina ihailla.

Hyrräkela on rautujen vertikaalijigauksessa ehdoton. Välillä tunnelma oli apea kelin ollessa huono ja kun kaloja ei löydetty.

Noin 60-senttiset raudut ovat jo erittäin hyviä, mutta suurrauduksi niistä ei vielä ole.

Rautujen perusravintona on Kilpisjärvellä siika. Noin 10 cm jigit 25-50 g jigipäillä varustettuina toimivat hyvin.

Huomaamme, että jigejämme seurailevat raudut joko iskevät harppauskerroksen alapuolella tai kääntyvät pois jigien noustessa harppauskerrokseen. Yksikään rautu ei seuraa jigejä lämpimään pintaveteen asti. Järvessä harppauskerros sijaitsee 8-15 metrin syvyydessä ja huomaamme, että harppauskerros on pinnemmassa tuulensuojaisilla kuin tuulisilla rannoilla. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että tuuli painaa lämpimämmän pintaveden tuulenpuolisille rannoille. Taktiikka selkenee

Tunnen tutkivani Kilpisjärven vedenpintaa kuin suurennuslasin läpi. Kristian ajattelee samalla tavalla: meidän tulee kalastaa syvän reunaa suojanpuolella sijaitsevan selkeän vedenalaisen harjanteen ulkopuolella, eli paikkaa, jossa harppauskerros on 48

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

mahdollisimman lähellä pintaa. Tällä tavoin voimme kalastaa mahdollisimman isoa osaa vesipilarista ja isojen rautujen voi olettaa kiertävän vedenalaisen harjanteen rajatulla alueella. Paikan löydettyämme pysymme aloillamme ja odotamme, että kalat tulevat luoksemme. Pohjassa odottelua

Olemme itsepäisiä ja jatkamme kalastusta. Tasaisin välein löydämme aktiivisia kaloja. Saamme muutaman paremman kokoisen kalan ja mieliala nousee. Kilpisjärven raudut käyttävät siikaa pääravintonaan ja suurimmalta osalta saamistamme kaloista puuttuukin rauduille tyypillinen räikeänpunainen vatsa. Kalastamme vuorotellen, aina vähintään yhdellä vieheellä. Huomaan, ettei jigiä käytännössä pysty saamaan ajoissa alas ohi uivalle kalalle, se täytyy siis pitää valmiina vedessä. Onnistumiseen vaaditaan hieman tuuria siten, että jigi on jo valmiiksi samassa tasossa kaikuluotaimen näytölle ilmestyvän kalan kanssa. Jigin päästäminen pohjaan osoittautuu tehokkaaksi menetelmäksi. Jigin annetaan odottaa pohjassa kunnes iso rautu ilmestyy ruudulle ja kalan uidessa ohi jigiä kelataan pintaa kohti. Ajoitus on usein täydellinen ja


NELJÄ PÄIVÄÄ KILPISJÄRVELLÄ kalalle jää mahdollisimman pitkä aika huomata viehe, ajaa sitä ja iskeä siihen kiinni ennen harppauskerrosta. Tällä menetelmällä saamme muutamia hienoja rautuja, mutta trofeekala jää vieläkin saamatta. Erilaisia vieheitä

Kilpisjärven lähistöltä löytyy mukavia mökkejä majoittumiseen.

Anders

»» Jätä jigi makaamaan pohjaan kunnes näet kaaren

»» Tyynenpuoleisilla rannoilla harppauskerros on lähempänä pintaa, jolloin kalastettava osuus vesipilarista kasvaa »» Kelaa monotonisesti ja kohtalaisen nopeasti, se saa kalan kiinnostumaan ja seuraamaan »» Kalasta koko vesipilaria pohjasta pintaan asti »» Jos veneessä on monta kalastajaa, kannattaa yhdessä keskittyä pitämään parvi kasassa

Kristian

»» Käytä hieman tavallista jäykempää vertikaalijigausvapaa koukuttaaksesi kalat kunnolla »» Älä käytä liian pientä stingeriä, koukkukoko 2-4 toimii parhaiten »» Pidä erilaisia jigejä valmiina. Vaihda jigiä nopeasti jos kala empii »» Kokeille pilkkimistä syöntihuippujen välillä ja jos kalastus on heikkoa

Pikkuhiljaa ymmärrämme, miten Kilpisjärveä tulee kalastaa. Huomaamme kuitenkin, että moni kala empii ennen iskua ja tyytyy näykkimään jigin pyrstöä. Harmillisen moni kala irtoaa väsytyksen aikana. Ehkä matalapaine ja kylmä tuuli saa kalat varovaisiksi? Kristianilla on meistä enemmän kokemusta jigikalastuksesta ja hänellä onkin melkoinen viehearsenaali mukanaan. Hänen mielestään varovaisella syönnillä kannattaa kokeilla erilaisia pilkkejä. Pilkeissä koukku sijaitsee takapäässä, joka lisää tartuttamismahdollisuuksia kalojen tyytyessä näykkimään viehettä. Pilkillä pystyy myös kalastamaan tiettyä syvyyttä jigiä tehokkaammin. Sinä iltapäivänä Kristian pesee minut totaalisesti. Kristian repii pilkeillään kalaa kaksin käsin minun onkiessa jigeillä nollaa. Pilkki tuntuisi myös pitävän kalat paremmin veneen alla kuin jigi. Emme tosin oikein ymmärrä miksi. Mutta sitten näytölle ilmestyy kaiku, jota olen odottanut. Kilpisjärven rauduista löytyy yllättävän paljon eri värisiä yksilöitä.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

49


NELJÄ PÄIVÄÄ KILPISJÄRVELLÄ

Kilpisjärvellä on tilan tuntua ja vesi on hyytävää läpi vuoden. Pelastuspuku on erittäin suositeltava.

Kaikuluotain ja plotteri ovat ehdottomat varusteet. Mökkimme seinällä roikkui täytetty suurrautu, jonka ajattelimme ilkkuvan meille.

Helmiäisvalkoinen jigini odottaa valmiina pohjalla. Näen miten vieheeni ohittaa kalan kaikuluotaimen näytöllä ja näen miten kala lähtee nousemaan jigin perään. Muutamaa metriä ennen harppauskerrosta se iskee. Lujaa. Vastaisku onnistuu täydellisesti. Kala on iso, suorastaan valtava. Ja painava. Se vie siimaa puolalta useaan otteeseen. Kristian ottaa valokuvaa ja videota…mutta. Sinä päivänä Kilpisjärvellä osa minusta kuoli

Eräs ystäväni selitti minulle kerran miten ison kalan tiputtaminen on ”kuin kuolisi vähän”. Minulle kävi näin. Yhtäkkiä kala vain irtoaa koukusta ja inhottava hiljaisuus laskeutuu veneeseen. Jokainen kalastaja tietää tämän tunteen. Illalla Mikko tulee taas käymään. Toinen venekunta on ollut päivällä vesillä ja saanut kuuden kilon superraudun. Kala oli iskenyt vetouistelemalla kalastettuun rumaan ja ruosteiseen lusikkaan. Siinä, istuessani kahvijuustoni kanssa, elämä tuntuu niin kovin epäoikeudenmukaiselta. Lusikan rumuuden ja ruosteisuuden taisin itse lisätä päässäni. Kuulen miten täytetty rautu nauraa minulle seinältä. Matkamme on nyt lopussa ja aamulla jatkamme kohti Norjaa ja siellä odottavia ruijanpaltaita. Mutta palaamme tänne. Kilpisjärven suurraudut eivät ole kohdallamme loppuun käsitelty luku. Ensi kerralla voimme mennä suoraan asiaan ilman harjoittelua. Silloin suurrautu otetaan veneeseen asti. 50

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Tämä syvyyskartta on tärkeässä roolissa järven metkuja opetellessa.


Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

51


J I G I K A L A S T U suosio näkyy

kalavesillä Lähes 30 vuotta sitten maahamme rantautunut kalastusmuoto saa joka vuosi uusia harrastajia. Vuonna 1991 opastoiminnan aloittanut Juha Happonen on nähnyt jigikalastuksen kolme kehittyvää vuosikymmentä, joten hän jos kuka tietää miksi jigaaminen on niin suosittua.

Kalastusopas Juha Happosella on jigikokemusta kolmelta vuosikymmeneltä. Kuva Antti Zetterberg.

52

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


UKSEN

Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat ANTTI ZETTERBERG & JAAKKO VARJOKORPI Asiantuntija JUHA HAPPONEN Kuvitukset EMMA BECKER

K

alastustarvikeliikkeiden valikoimissa ei voi ohittaa jigejä ja jigikalastukseen tarvittavien välineiden sekä elektroniikan tarjontaa. Monista liikkeistä löytyy myös omat “jigibaarit”, josta jigejä voi ostaa painon mukaan kuten irtokarkkeja. Miten tähän tilanteeseen on päästy? “Jigikalastuksessa tavoitellaan pääosin ahventa, kuhaa ja haukea, jotka ovat levittäytyneet lähes koko Suomeen, joten sopivia vesistöjä löytyy jokaisen kalastajan kotiseudulta. Lisäksi jigikalastuksen alkuun pääsee varsin edullisesti, eivätkä jigien hinnat päätä huimaa”, Juha Happonen pohtii suosion syitä. “Mielestäni heittojigauksen suosio perustuu myös siihen, että kalastusmuoto on aktiivista ja välillä oikealla tavalla haasteellistakin. Jokainen kalastuspäivä on erilainen ja jigien mallit kuten väritkin muuttuvat vuodenajoittain”, Happonen korostaa. 

Jigikalastuksessa kolme päätekniikkaa

Perinteinen heittojigaus on edelleen ylivoimaisesti suosituinta, mutta etenkin vertikaalijigaus on nostanut suosiotaan isojen kuhien pyyntimuotona. Kolmantena päätekniikkana on dropshot eli pohjapainojigaus. Vertikaalijigaus on käytännössä pilkintää hitaasti liikkuvasta veneestä, jossa kaikuluotain on erityisen tärkeässä roolissa kun jigiä kuljetetaan luotaimen anturin keilassa. Apuna on usein myös sähkömoottori. Dropshot-jigauksessa käytetään koukkua, joka pujotetaan jigin läpi ja kiinnitetään siimaan painon yläpuolelle. Paino pysyy pohjassa ja jigi tanssahtelee pohjan yläpuolella. Kuha lienee suosituin kohdekala ja heittojigaus suosituin tekniikka

Juha Happosen vinkit kannattaa painaa mieleen miten kuhan olinpaikat pystyy löytämään ja miten niitä kannattaa pyytää?

Heittojigauksen tekniikka on yksinkertainen. Pään painolla ja pyrstön muodolla saadaan uintiin huomattavia muutoksia.

Juha Happonen on erikoistunut erikoisryhmiin, joten laivastoon kuuluu myös jigauslautta. Kuva Antti Zetterberg.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

53


JI GI KA LASTUKSEN SUOSIO NÄKYY KALAVESILLÄ

Vapauitossa jigi nostetaan pohjasta vavan kärkeä nostamalla vaakatasosta noin 45 asteen kulmaan. Kuva Antti Zetterberg.

Optimaalinen jigikeli. Kuva Jaakko Varjokorpi.

Jigipäät

“Pallopää on hyvä yleispää ja se toimii monessa kohdin kuhalle moitteetta. Football-pää (amerikkalaisen jalkapallon muotoinen) taas antaa jigille elävän sivuttaisuinnin. Virtakalastukseen suosittelen niin sanottua stand up –päätä, joka nostaa jigin pystyyn sen saavuttaessa pohjan”, Happonen sanoo.

Jigipyrstöt

“Haarapyrstöiset mallit toimivat läpi vuoden, mutta mielestäni paras aika on viileä vesi. Melapyrstöiset kalajigit ovat hyvä valinta silloin, kun kalat saalistavat aktiivisesti pikkukalaa. Sirppipyrstöisiä ja matojigejä suosin aralla syönnillä kun kaikki muut on kokeiltu”, Happonen mainitsee.

54

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Kuvassa ylhäältä alas tavallinen jigipää, football-pää, standup-pää ja vertikaalipää.


kennoi design

Kuusamon uudet JUHLAVUODEN tarjoiluehdotukset te S an

r in uu d e t k o ot 9 0 / 9 j a 13 0/1 5, m o l e mmi s s a 1 0 e r i v är i ä

UVPINNOITETTU

Menesty ny t Kumm a ny t my ö s 7 g ra mm ai s e n a , 1 0 v är i ä UVPINNOITETTU

la Juh

m Kuusa

KA LA

MIEH

o te k u

v a s to

ja

AS 2 EN OP

o n tu

e n ta v uod

i d e t ta , R ä

sänen 70/20 S akke Yr jölät

6 e r i l u o n n o n k a l a n s äv y s s ä

017 UVPINNOITETTU

Santeria kuhalle sekä hauelle ja taimenelle, Kummaa ahvenelle, harjukselle, kirjolohelle. Ja mikä kala ei ottaisi kestomenestyjä Räsäseen, jonka tämän vuoden uutuudet esiintyvät mm. taidokkaissa Sakke Yrjölän luonnonkalojen sävyissä. Bon appetit! Löydä sadoista vieheistä omat suosikkisi Kalamiehen Oppaasta 2017. Selaa verkossa

kuusamonuistin.fi

tai hae Opas hyvinvarustetuista urheilu-, kalastus- ja retkeilyalan liikkeistä tai tavaratalojen vapaa-ajan osastoilta.

kuusamo@kuusamonuistin.fi Kuusamon Uistin Oy, Professori Räsäsentie 1–2, 93600 Kuusamo, puh. 08 860 3400 Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

55


JI GI KA LASTUKSEN SUOSIO NÄKYY KALAVESILLÄ

Onnistuminen kesäillassa pistä suun messingille. Kuva Jaakko Varjokorpi.

Olosuhteet

Dropshotissa ei käytetä ollenkaan painoa jigin kanssa. Kuva Jaakko Varjokorpi.

Dropshot-jigauksessa paino on pohjalla ja jigiä väristetään pohjan yläpuolella.

Fluorocarbonilla on monta hyötyä: se ei näy vedessä, se estää kivihankaumat ja haukien puraisut.

Kova tuuli on myrkkyä jigaajalle, sillä siima menee helposti pussille ja tunto jigiin katoaa. “Suosittelen ehdottomasti valitsemaan jigipäiväksi vähätuulisen päivän tai illan, silloin jigaus onnistuu erinomaisesti ja tuntokontrolli jigiin säilyy hyvänä. Tämä koskee kaikkia jigikalastusmuotoja”, Happonen neuvoo. “Jigiä kannattaa uitKauden 2017 jigiuutuuksia. Juha Happosen taa viileän veden aikaan suunnittelemat yleensä melko syvällä Spiketail-jigit ovat kaksi ylintä. Kuva Antti pohjan tuntumassa koska Zetterberg. kuhat ovat siellä. Saalistaessaan ne välillä tulevat matalampiin vesikerroksiin ruokailemaan. Kesällä taas kalaa tavoittaa matalammastakin”, hän sanoo. Happonen kertoo, että juhannuksen maissa kuha alkaa tankkaamaan todenteolla etenkin järvillä ja tällöin jigaajan kannattaa lähteä pommittamaan 6-8 metrin penkkoja ja jopa 3-4 metrin penkkoja kuhan noustessa matalampaan. Samalla voi haravoida laajoja matalikoita.  “Suosittelen ehdottomasti vähintään laadukkaan kaikuluotaimen hankintaa potentiaalisten kuhapaikkojen löytämiseksi”. Uittotyylit

Kelauitossa kelalla kontrolloidaan jigin uittoa, mutta välillä kalat hylkäävät kelauitetun jigin. Vapauitossa uintiliike tehdään vavan avulla ja kelalla vain kelataan siimaa sisään. “Vapa värisyttämällä saadaan jigiin lisää eloa, jolloin vavalla uitettu jigi saattaa olla se ratkaiseva tekijä yhdessä pään painon tai pyrstön värin vaihtamisen kanssa. Noin viisi heittoa per paikka tai jigi on hyvä pitää käytäntönä. Jos saalistava kuha on paikalla, se kyllä ilmoittaa nopeasti. Yhtä paikkaa tai jigiä on turha jauhaa liian pitkään”, Happonen opastaa. 56

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

57


JUHA HAPPOSEN VINKIT heittojigauskuhasetin valintaan Vapa

»» »» »» »» »»

Kevyt, jotta heittäminen on miellyttävää Tavallisesti jigivapa painaa noin 150 g, jopa 100 g painoisia vapoja löytyy Uistimen painosuositus noin 10 – 30 g Kohtuullisen jäykkä ja kestävä, että tartuttaa kuhan Tunnokas, jotta tunnet vavassa lähes kaikki liikkeet vedenalaisesta maailmasta

Kela (haspeli)

»» Kevyt ja kestävä noin 1000-2000 kokoluokassa »» Kelan ja vavan yhteistoiminta on tärkeää, älä osta kevyttä kelaa ja painavaa vapaa »» Kohtuullisen hidas välitys, 4,5-5,0:1, varsinkin kylmän veden aikana tärkeä ominaisuus Siimat ja tapsi

»» Venymättömät monikuitusiimat ovat ainoa oikea vaihtoehto jigaustekniikasta riippumatta »» Sopivat paksuudet 0,08 ja 0,14 millin välillä, mitä ohuempi siima, sitä tarkempi tuntuma »» Värinä kirkkaat värit, jotta näkee tärpit hämärässä »» Tapsina ehdottomasti noin metrin pätkä 0,25-0,45 mm fluorocarbonia haukivaaran ja kivihankaumien vuoksi On hyvä muistaa, että dropshot- ja vertikaalijigauksessa pääsee alkuun mainiosti tavallisella heittojigivavalla. Tärkeää on huomioida, että vertikaalijigivapoja ei ole suunniteltu heittämiseen ja dropshot-erikoisvavat ovat pehmeämpiä kärjestä, jolloin jigin värisyttely on mahdollista paikoillaan. Kun eri tekniikat ovat hallussa, voi tämän jälkeen hankkia kullekin kalastusmuodolle omat erikoisvarusteensa. Jigikelana heittojigauksessa suositaan haspelia, mutta vertikaalijigauksessa hyrräkela on jopa suositumpi vaihtoehto.

“Keväällä ja syksyllä kannattaa harrastaa hitaampaa ja kesällä aktiivisempaa uittoa. Joitain jigejä voi myös tuunata vilkkaammiksi tai passiivisemmiksi leikkaamalla, riippuen siitä millainen uinti kulloinkin kelpaa. Yleisesti voin sanoa, että mikäli ei onnistu heti löytämään päivän säveltä, niin sitkeys palkitaan. Hurja syönti voi olla kiinni vain esimerkiksi jigin sopivanlaisesta leijaamisesta”, hän korostaa. Vertikaalijigaus

Vertikaalijigaamalla on saatu hurjan kokoisia kuhia viime aikoina. Kerro miksi se on niin tehokas isompien kalojen kohdalla. “Varsinkin viileästä vedestä kalastettaessa kalan tavoittaa vertikaalijigillä pohjasta tehokkaammin kuin heittojigaamalla. Toinen realistinen syy on jigien koko; vertikaalijigaaja voi uittaa tehokkaammin isoilla päillä varustettuja jigejä, jotka ovat kooltaan hyvinkin kookkaita ja iso kuha syö isoa saalista”, Happonen avaa. Milloin heittojigauksen sijaan kannattaa siirtyä vertikaalijgaukseen?

“Mielestäni vertikaalijigaajan parasta sesonkia ovat kevät ja syksy, kun vedet ovat viileitä. Toki kesälläkin on aikoja milloin kuha on passiivisella tuulella ja tällöin heittämisen sijasta kalastan itsekin vertikaalijigaamalla. Useimmiten kuitenkin heittojigaus on kesän päätyyli”, Happonen kertoo. Moni arastelee vertikaalijigauksen aloittamista vaikeana lajina, mitä se ei ole. Mitä varusteita siihen tarvitaan?

Heitto –ja dropshot-jigaukseen sopivat laadukas haspeli ja napakka vapa. Kuva Antti Zetterberg.

Vertikaalijigauksen voi aloittaa haspelilla, mutta hyrräkela on pidemmän päälle mukavampi käytössä. Kuva Antti Zetterberg.

Kaikuluotain/plotteri-yhdistelmä on jigaajan tärkein työkalu. Pitkälle pääsee seuraamalla luotaimen ruudulta pohjan kovuutta, kuhan saaliskalojen kaikuja ja kuhien kaikuja. Kuva Antti Zetterberg.

58

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

“Aloittelija voi kalastaa samalla setillä millä heitteleekin, toki viehepainoluokka vavassa sanelee sen voiko isompia vertikaalijigejä uittaa vai ei. Jigeistä esimerkiksi monet melapyrstöiset ja haarapyrstöiset jigit käyvät vertikaalijigaukseenkin. Kokoluokat jigeillä 5” ja siitä ylöspäin ovat hyviä. Jigipäiden tulee tosin olla kookkaampia, noin 15-40 g. Tärkeää on, että veneessä olisi hyvin toimiva kaikuluotain ja sähkökeulamoottori”, Happonen kertoo.

”Varsinkin viileästä vedestä kalastettaessa kalan tavoittaa vertikaalijigillä pohjasta tehokkaammin kuin heittojigaamalla.”


SUUNTO TRAVERSE ALPHA GO EXPLORE Ilmainen Suunto Movescount –sovellus, lue lisää suunto.com/movescountapp

Suunto Traverse Alphassa vankka ja laadukas rakenne yhdistyy kattaviin ulkoiluominaisuuksiin. Oppaanasi erämaassa se pitää sinut oikealla polulla GPS/GLONASS-navigoinnin ansiosta. Erityiset kalastus- ja metsästysominaisuudet tarjoavat käteviä työkaluja aktiviteetteihisi, esimerkiksi kuukalenterin, laukaustunnistuksen, auringonnousumuistutuksen, säänmuutostiedot ja punaisen taustavalon yökäyttöön. Suunto Movescount-palvelun avulla voit suunnitella reittisi ja pitää päiväkirjaa kalastus- ja metsästysretkistäsi. www.suunto.com/traversealpha Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

59


60

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Teksti ja kuvat NIKO SATTO

Viisi vinkkiä

KESÄHESSULLE Jos haluaa muuttua kalastelijasta kalastajaksi ja ehkä

ihan kalan saajaksikin, pitää kiinnittää huomiota kahteen

osa-alueeseen: kalastustapaan ja välineisiin. Keräsimme

tähän viisi keskeistä uistinkalastajan välinevinkkiä, joiden avulla muutaman kerran kesässä virveliin tarttuvakin voi parantaa ratkaisevasti saalistaan. 1. Satsaa kuitusiimaan

Kunnollinen siima on heittokalastajan tärkeimpiä kalastusvälineitä ja siksi se on listalla ensimmäisenä. Jos siima on liian heikkoa, kalatkin jäävät saamatta. Heikkouden syynä voi olla alun perin liian alhainen vetolujuus tai siiman heikentyminen ajan myötä. Oma suositukseni on monikuitusiima (braid). Se on kalliimpaa kuin perinteinen yksisäikeinen siima (monofiili, monofilament), mutta käyttöikä on myös merkittävästi pidempi ja paremman vetolujuuden myötä viehehävikki yleensä pienempi. Lisäksi kuitusiiman kalastustuntuma on paljon miellyttävämpi. Jos kuitusiima alkaa rispaantua, siiman voi kääntää, koska siinä ei ole monofiilisiiman kihartavaa muistia. Muistittomuuden ansiosta se myös säilyy vuosia hyvänä, jos sitä ei käytä. 2. Hylkää vanhat vavat

Monelta mökiltä löytyy vielä 1970–80-luvun vapoja, erityisesti pistoolikahvaisia umpikelakeppejä. Onhan niissä tenhonsa, mutta samalla ne ovat raskaita ja ryhdittömiä ruoskia. Kalan tartuttaminen on huomattavan vaikeaa eikä väsytyskään turhan helppoa ole. Pehmeähköä metallia olevat vaparenkaat voivat lisäksi kulua kuitusiimasta piloille.

Monofiilisiima (taaempi) on halvempaa, mutta venyy ja kihartuu sekä haurastuu monikuitusiimaa helpommin. Erityisesti jigikalastus monofiililla on melko tuskaista. Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

61


Vanhoja vieheitä voi myös kiillottaa. Koukkujen uusiminen parantaa saalisvarmuutta.

Viisi vinkkiä

KESÄHESSULLE

Sen sijaan melkeinpä mikä hyvänsä vanhempi ehjä kela riittää harvakseltaan kalastavalle. Etenkin haspeli- ja hyrräkelat ovat kolhoudestaan huolimatta kestäviä ja toimivia. Vanhat umpikelatkin ovat usein hyvässä tikissä, mutta uudemmat halpisumpparit voi yleensä suosiolla hylätä. 3. Vaihda koukut – tai koko viehe

Ajan saatossa viehekirjo on laajentunut ja varsinkin vaappujen heitto-ominaisuudet parantuneet, mutta silti vanhoilla vieheillä voi yhä saada kohtuullisesti kalaa. Koukut on syytä kylläkin tarkistaa ja vähintään teroittaa. Jos koukut ovat kovin ruosteiset tai katkeilleet, kannattaa suosiolla vaihtaa sekä koukut että ruosteiset renkaat uusiin. Kehnoilla koukuilla Kunnollisella haavilla saa isonkin möhkäleen laidan paremmalle puolelei juuri kaloja tartuteta eikä koukle. Kuva Tuomas Peltonen. kuinvestointi toisaalta kurita lompsaakaan kovin pahasti. 1990-luvulla myytiin paljon paksuhkoja Vähän tummentuneita vieheitä voi kiillotkomposiittivapoja. Niillä pärjää paremmin, taa vaikkapa Fareclalla, mutta mikäli tehtävä mutta nykyvapojen rinnalla nekin ovat silti vaikuttaa liian työläältä, voi suosiolla hankkia raskaita ja tunnottomia. Muutamalla kympillä muutaman uuden uistimen. Pienellä satsauksaa onneksi kohtuullisia vapoja. Ellei erityisella voi ostaa muutaman hyvän vieheen valsesti tavoittele nostalgiaa – kuten kirjoittaja miiksi terävine koukkuineen. toisinaan – kannattaa mieluummin satsata Mikäli omasta arsenaalista ei löydy yhmuutama kymppi kuin tapella vanhojen vittään jigiä, kannattaa hankkia muutama. Jigi, sojen kanssa.

62

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

siis painokoukun avulla pohjassa pomputeltava kumitoukka tai -kala, on yksi ylivoimaisimmista viehetyypeistä tietyissä tilanteissa. Sillä tavoittaa alkukesän kuhat ja hauet, keskikesän ruokakalat ja syksyn syvänteiden kuhat ja ahvenet. 4. Muista haavi

Jos harvakseltaan kalastava onnisFareclan metallikiillotustuotteita löytyy tuu tartuttamaan esimerkiksi Motoneteista ja Honkkareista. ison kalan ja vielä väsyttämään sen veneen vierelle, soisi kalan päätyvän haaviin asti. Liian usein käy kuitenkin niin, ettei haavia ole lainkaan tai se on kertaluokkaa liian pieni. Aina kalaa ei myöskään malta väsyttää kunnolla, ja kun virkeää kalaa yrittää koukata liian pienellä haavilla, katastrofi on valmis. Jos kala on kunnolla kiinni koukuissa, sitä ei kannata yrittää väkisin kiskoa veneeseen. Petokaloistamme hauki on helpoin ottaa vedestä ilman haavia. Aikuinen saa niskaotteen keskimäärin noin viiden kilon kalasta.


Vavoissa on vinha ero! Vanha lasikuituruoska (alla), paksu ja tunnoton vanha komposiittivapa (keskellä) sekä edullinen nykyaikainen perusvapa.

”Käytettyjen kanssa ei kuitenkaan kannata ampua yli.” Mitä suurempi hauki sitä parempi ”leukalukkokahva”.

5. Älä säästä väärässä paikassa

Kiduskansiotteella puolestaan saa vaikka 15-kiloisen ylös. Ote on harjoittelematta vähän haastava, mutta oikein tehtynä varmin. Muista petokaloistamme kiduskansiotetta on vaikeampi ottaa. Yksi tapa on yrittää esimerkiksi kaverin kanssa yhtäaikaista nostoa niin, että kalastaja nostaa ripeästi kalaa vavalla tai käsin siimasta, kaverin nostaessa samanaikaisesti kalaa pyrstöstä. Kaikki nämä kikat ovat kuitenkin kokemattomalle aika vaikeita, joten selvintä on kantaa mukana kunnollista haavia.

Kaikki nykyvälineet eivät ole hyviä. Kuplamuoviin pakattu markettipaketti voi olla aika vaatimaton, puhumattakaan autoilijan tavaratalon omaa brändiä kantavasta haspelisetistä, joka muutaman vuoden takaisen testin perusteella oli kerta kaikkiaan kelvoton, suorastaan vaarallinen, kun vavassa ei ollut mitään ryhtiä. Mutta kohtuuhinnalla voi saada kohtalaista laatua esimerkiksi messutarjouksista tai kalastusvälineliikkeiden poistonurkkauksista.

Kesähessulle on käynyt pieni erehdys. Kuvaa tarkkaan katsoen huomaa, että lukko on auennut. Pieni, mutta tärkeä asia on hankkia kunnon lukot. Ne ovat edullisia eikä laadusta kannata tinkiä. Muuten se suuri voi jäädä saamatta. Kuva Antti Zetterberg.

Käytettyjäkin välineitä on varsin runsaasti tarjolla esimerkiksi Facebookin kalastuskirppiksillä, huuto. netissä ja tori.fi:ssä. Käytettyjen kanssa ei kuitenkaan kannata ampua yli. Uuden aivan hyvin kesäkalasteluun sopivan vavan voi saada tarjouksesta halvemmalla kuin käytetyn pro-harrastajan vavan. Edellä mainitun testin perustella tarjouslaareista kasatulla viidenkympin setillä saa 11-kiloisen hauen ylös kunhan malttaa väsyttää. Kaikkein halvin roska kannattaa jättää kuitenkin kauppaan. Niillä kun tuppaa saamaan korkeintaan pahan mielen.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

63


Kirjoittaja kotivesillään Espoon toimistokeskittymän lähellä. Kuhakantojen keskikoko on viime vuosina parantunut verkkopaineesta huolimatta. Kuva Tapio Lääkkölä.

64

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat ANTTI ZETTERBERG & TAPIO LÄÄKKÖLÄ Avustaja PASI TAPONEN

Kalareissun ei tarvitse aina suuntautua erämaajärville tai ulkosaaristoon. Noin 70 % suomalaisista asuu kaupungeissa tai kaupunkien taajama-alueilla ja myös kalastus suuntautuu yhä enemmän urbaaneihin ympyröihin. Sitä paitsi monet kaupungit ovat erittäin hyviä kalapaikkoja.

M

oni suomalainen kalastuksen harrastaja sukuloi kesän aikana asuinpaikkakuntansa ulkopuolella tai tekee muuten vaan kesälomareissun johonkin kaupunkiin. Esimerkiksi Helsingissä, Turussa ja Tampereella vierailee kesän aikana paljon ulkopaikkakuntalaisia, joista moni harrastaa varmuudella kalastusta. Kalastajan päässä kytee aina ajatus hyvästä saaliista kun ollaan veden äärellä, joten sukulaisten kanssa kahvittelun ohessa kannattaa myös suunnata vavan varteen. Olen itse paljasjalkainen helsinkiläinen ja suurin osa kalastuspäivistäni tapahtuu pääkaupungin vesialueella. Toki käyn mielelläni kauempanakin kalassa, mutta ruuhkavuosien keskellä jo muutaman tunnin pikapistokin riittää rentoutumiseen. Tunnen myös lähikalapaikkani varsin hyvin, joten siksikin kalastus on erittäin mielekästä. Lähes jokaisesta kaupungista löytyy kalastuskohteita

Suurin osa suomalaisista asutuskeskuksista sijaitsee jonkun vesistön rannalla. Isoista kaupungeista esimerkiksi Helsinki, Oulu, Vaasa, Jyväskylä, Kuopio, Hämeenlinna, Lappeenranta, Kotka, Lahti, Tampere ja Turku sijaitsevat kaikki isojen vesistöjen ja samalla kalapaikkojen äärellä. Aina ei todellakaan tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Silakan litkaus kuuluu kevään hittilajeihin.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

65


Kuhan uistelu tyynessä kesäillassa kuuluu monen suomalaiskaupungin tarjontaan. Kuvassa uistelua Keilalahdella Helsingissä.

Kuha, hauki ja ahven pääsaaliina – poikkeuksiakin on

Siltojen aluset ovat usein loistavia ahven- ja kuhapaikkoja. Hämeenlinnan Aulangon lähellä oleva rautatiesilta on suosittu rantakalastuspaikka.

66

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Runsaslukuiset kuha ja ahven näyttelevät monessa kaupungissa pääkohdekalan roolia, jos puhutaan uistimella pyydettävistä kaloista. Onkimielessä tarjonta kattaa lähes kaikki särkikalat sekä tietenkin kirjolohen. Kaupungeissa on usein paljon venesatamia, keinotekoisia salmipaikkoja sekä vaihtelevia pohjamuotoja, jotka houkuttelevat pikkukaloja ja sitä myötä kuhaa sekä ahventa paikalle. Niitä on kätevä pyytää jigillä myös rannalta käsin. Miinuspuolena täytyy sanoa, että varsinkin siltojen aluset ovat usein täynnä ihmisten heittämää roinaa, jonne jigit jäävät helposti kiinni. Monessa suomalaisessa kaupungissa heinäkuinen kuhan uistelu on erittäin tuloksekasta. Turun alueella kuhan keskikoko on kovasta verkkopyynnistä johtuen päässyt pienentymään, mutta Helsingissä ollaan menossa parempaan suuntaan. Hämeenlinnan Vanajavedellä tai Tampereen Näsijärvellä kesäisten kuhan uistelijoiden määrä on huomattava ja keskikoko tuntuu olevan järjestään parempaa kuin merellä. Helsingissä tilanne on mennyt niinkin erikoiseksi, että meritaimenia on mahdollista saada keväisin keskeltä kaupunkia olevasta venesatamasta rannalta heittämällä, jonne ne tulevat syömään silakkaa. Tästä ilmiöstä jopa Seiska-lehtikin teki ison jutun muutama vuosi sitten. Vantaanjoen parantunut tilanne näkyy meritaimenen suhteen ehkä parhaiten juuri Helsingissä, jossa saaristovyöhykettä ei käytännössä ole. Turussa taas Halistenkoski tarjoaa mahdollisuuden kunnon jalokalaan ja Ruissalo tunnetaan erityisesti siikaonkipaikkana, sillä meren rannalla sijaitsevissa kaupungeissa siianonginta sorapohjaisilta rannoilta on suosituimpia kalastusmuotoja silakan litkauksen ohella. Tänä kylmänä keväänä siikakausi jatkui pitkään ja saalit olivat erinomaisia kautta etelärannikon.


y r u c r Me

 s l a e D

MOOTTORINVAIHTOKAMPANJA

Uusi elämä vanhalle veneellesi - hyÜdynnä nyt huikeat kampanjaedut! JOPA

ENSIMMĂ„ISET

1 500â‚Ź

6kk

TEHTAAN TUKI MOOTTORIN VAIHTOIHIN

TĂ„YSIN ILMAN KORKOJA JA KULUJA - MAKSUAIKAA JOPA 84 KK!

25 - 30 hv ..................................... 300 â‚Ź 40 - 50 - 60 hv .............................. 500 â‚Ź 80 - 100 - 115 hv .......................... 750 â‚Ź 150 hv ....................................... 1 000 â‚Ź 175 - 400 hv .............................. 1 500 â‚Ź

ja

Esimerkki rahoituksen hyÜdyntämisestä: Mercury F 50 ELPT 5 990 ₏ - tehtaan tuki 500 ₏ = 5 490 ₏. Voit maksaa Santander Rahoituksen kertaluoton korottomasti ja kuluttomasti 6 kk aikana. Tai 5 490 ₏ pienemmissä osissa 60 kk, kuukausierät 1-6 64,20 ₏ / kk, kuukausierät 7-60 130,32 ₏ / kk, sisältävät nimelliskoron 14,90 %, ei muita kuluja. Todellinen vuosikorko 13,32 %. Luottokustannukset yhteensä 1 932,44 ₏, todellinen luottohinta 7 422,44 ₏. Edellyttää hyväksytyn luottopäätÜksen. Palvelun tuottaa Santander Consumer Finance Oy, Risto Rytin tie 33, 00570 Helsinki.

Tehtaan tuki myÜnnetään valtuutetuilla Mercury-jälleenmyyjillä 1.4.30.6.2017 välisenä aikana tehtyihin irtomoottorikauppoihin, kun moottori ostetaan asennettavaksi käytettyyn veneeseen vanhan moottorin tilalle. Tuki tulee käyttää kaupantekotilaisuudessa kokonaisuudessaan.

Lisätietoa mallistosta ja lähin jälleenmyyjäsi osoitteessa

mercurymarine.com

Kampanja voimassa 1.4.-30.6.2017 valtuutetuilla Mercury-jälleenmyyjillä kautta maan. Tarkistathan tuotteiden saatavuuden lähimmältä jälleenmyyjältäsi. Pidätämme oikeuden hintojen muutoksiin. Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

67


Kalastuskulttuuria pääkaupungin malliin. Alkusyksystä helsinkiläisravintola Skiffer järjestää kanta-asiakkailleen kalastuskilpailun, jonka suosio on paisunut huippulukemiin.

Kaupunkikalastuksen miinuspuoleksi voidaan laskea pohjassa olevan epämääräisen rojun määrä, johon jigit jäävät helposti kiinni.

Hämeenlinnassa kalapaikkoja hallitsee upea Hämeen linna.

Urbaanin kalastajan perustyökaluksi käy hyvin jigisetti, joka kelpaa niin ahvenen kuin kuhankin jigaukseen sekä tarvittaessa vetouisteluun. Kuvassa uusi Patriot XXV Zander.

Veneetön pärjää kaupungeissa

Veneetön kalastaja voi käyttää kätevästi kaikissa kaupungeissa hyväkseen laitureita, kanavien rantoja sekä rakentamattomia rantoja. Kaupungit ovat veneettömälle oivia kohteita paikkojen helpon saavutettavuuden johdosta. Esimerkiksi Järvi-Suomen ytimessä sijaitseva Kuopio on suoraan kalapaikkojen keskellä. Kallavesi tarjoaa kaupungin lähivesiltä kuhaa, ahventa ja haukea, mutta myös jalokalaan on mahdollisuus. Kuopion lampikohteet ovat myös käymisen arvoisia. Esimerkiksi Sammakkolampi ja Leväsenlampi ovat todellisia haukiaittoja. Keskustan Valkeisenlampi tarjoaa kirjolohien ja suutarien onginnan lisäksi mahdollisuuden hyvän kokoisiin ahveniin eikä iso haukikaan ole mahdottomuus. Lampea on viime vuosina siivottu, joten heittokalastus onnistuu entistä paremmin. Ennen reissua on hyvä selvittää etukäteen kalapaikkoja

Kaupunkien matkailupalvelut avustavat mielellään kalapaikkojen suhteen, mutta varmimmat vinkit saa kalastussaittien keskustelupalstoilta tai Facebookin eri ryhmistä. Näillä foorumeilla on aina joku paikallinen, joka osaa vinkata oikeat paikat tai ryhtyy jopa oppaaksi parhaassa tapauksessa. Kaupungeissa on paljon tekemistä

Helsingin meritaimenapajat tavoittaa noin viiden minuutin venematkan jälkeen ja rannoiltakin hopeaharkon saamiseen on paremmat mahdollisuudet kuin missään muualla Suomessa.

68

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Kaupungit ovat siitä hyviä paikkoja, että vaikka sää ei sallisi kalastusta, niin aina löytyy jotain tekemistä. Museot, huvipuistot, ravintolat, ostosmahdollisuudet sekä yöelämä tarjoavat monenlaista virikettä. Esimerkiksi Tampereella voi nauttia Särkänniemen huveista päivällä ja mennä illaksi uistelemaan kuhaa. Helsingissä taas vilkas yöelämä hakee vertaistaan. Erityisesti eteläisen Helsingin rannoille avautuneet ravintolat ja illanviettopaikat Jasper Pääkkösen Löylyn johdolla houkuttelevat ihmisiä viihtymään meren äärelle. Näissä kekkereissä MP-keikat ovat harvassa.


Ota rennosti luvan kanssa Ongelle voi lähteä kuka vain ilman erillisiä lupia. Muilla tavoilla kalastaessa tulee 18–64-vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu. Hoida lupa kuntoon ajoissa ja kalasta koko kesä huoletta! Kalastonhoitomaksun voi maksaa • Eräluvat.fi-verkkokaupassa • palvelunumerossa 020 69 2424 • R-kioskeilla • Metsähallituksen luontokeskuksissa.

Kalastonhoitomaksu

39 €

vuosi

12 € /viikko 5 € /vrk

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

69


MAAN MAINIOT KALAMIEHET Yksi mielenkiintoinen osa tuotekehitystä on testaaminen. Tässä oltiin testaamassa Storm Seeker Shadin uusia värejä.

Jari Kokkonen

Rapalan tuotekehitysjohtajan paikka on monen kalamiehen unelma. Muiden unelma on Jari

Maan mainiot kalamiehet

Kokkosen arkea.

Jari Kokkonen jäi kalastuskoukkuun jo varsin nuorena seurattuaan isoveljen touhuja mökkirannoilla. Seuraava askel oli Keski-Suomen Urheilukalastajien nuorisotoiminta. Kerhossa valmistettiin monenlaisia kalastustarpeita, muun muassa vieheitä, pilkkejä, kilpaonkikohoja, morrivapoja ja vielä päälle muutama tuhat perhoa. Tuloksia testailtiin joka viikonloppuisilla kalareissuilla vuodet ympäriinsä. ”Nuoruusvuosien jälkeen tavoitteenani olivat kalabiologin opinnot, mutta kalastus kiinnosti koulutyötä enemmän, enkä sitkeän yrittämisen jälkeenkään päässyt alaa opiskelemaan. Valitsin kaupallisen uran, mikä on sittemmin osoittautunut kyllä oikeaksi ratkaisuksi”, Kokkonen arvioi. Kokkonen aloitti puhelinmyyjänä Rapalan jakeluyhtiön Normark Suomen palveluksessa. Pian puhelinmyynti vaihtui myyntiedustajan ja edelleen myyntipäällikön hommiin. Kahdeksan vuotta myöhemmin 70

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Kokkonen siirtyi emoyhtiön puolelle myyntijohtajaksi. Lisäksi mies on vetänyt muun muassa Rapalan Espanjan tytäryhtiötä ja vastannut konserniin hankitun kiinalaisen Willtech-uistintehtaan tuotteiden ja myynnin kehittämisestä. Nyt vuorossa ovat tuotekehitysjohtajan tehtävät. ”Vaihtelevat työtehtävät ovat suoneet mahdollisuuden asua maailman eri kolkissa ja tutustua syvemmin paikallisiin kulttuureihin, elintapoihin ja markkinoihin. USA, Espanja ja Hong Kong ovat tulleet erittäin tutuiksi. Työt ovat olleet välillä erittäin haastavia, mutta toisaalta antoisia ja opettavaisia. Uistinmarkkinat myös muuttuvat yhä nopeammin. Yleisuistinten sijaan vieheiden pitää olla tarkkaan suunniteltuja tiettyyn kalastustyyliin tai tietylle kalalajille.” Rapalan helmiä

”Rapalan historiassa on paljon hienoja innovaatioita, eivätkä kaikki niistä ole vielä edes markkinoilla. Yhtiön perustan on luonut balsavaappujen massatuotanto, joka on itse

Balsa Extreme on Kokkosen mielestä yksi Rapalan tuotekehityksen helmistä.

asiassa yhä niin vaikeaa, ettei meille maailmalta löydy yhtään kilpailijaa”, Kokkonen huomauttaa. Muina tuotekehityksen helminä Kokkonen pitää muun muassa Minnow Spoon -ruohikkouistinta, joka on yksinkertainen ja toimiva viehe kaiken tasoisille kalamiehille. Toinen hänen oma suosikkinsa on muutama vuosi sitten kehitetty moderni balsavaappukonsepti Balsa Extreme, jossa balsarunko kapseloidaan ohuella muovikuorella. Innova-


Teksti NIKO SATTO Kuvat NIKO SATTO JA JARI KOKKOSEN ARKISTO

tion tuloksena syntyy erittäin herkkäuintisia ja kauniita vieheitä. ”Meiltä on tulossa paljon uusia vieheitä myös vuosille 2018 ja 2019. Sen verran voin paljastaa, että pro-hauenkalastajat tulevat yllättymään varsin positiivisesti”, Kokkonen lupaa. Kokkonen hiihti, Kokkonen kalasti

Yksi 51-vuotiaan Kokkosen lempikalastusmuodoista on pilkkiminen. Kesälomalla hän käy Norjan puolella lohikalojen ja paltaiden perässä, pari kertaa vuodessa tavoitteena on suurhauki ja kotivesiltä haetaan aktiivisesti kuhaa jigillä. ”Vuosien varrella olen päässyt kokeilemaan ja opettelemaan miltei kaikkia tärkeimpiä kalastustyylejä ympäri maailmaa. Yksi kiinnostavimpia kalalajeja on mielestäni Australian pohjoisosissa elävä barramundi. Sen pyynti on erittäin haastavaa ja vaatii pyytäjältään huipputason taidot. Toinen kiinnostava kohde on Ifjordin ylänköalue Pohjois-Norjassa. Ifjordin järvillä on koettu upeita hetkiä rautujen ja taimenien parissa niin kesällä kuin talvella”. Kalastuksen lisäksi Kokkonen on kuin Kekkonen, eli ahkera hiihtäjä. Menneenä talvena mittaRuijanpaltaan pyytäminen kuuluu Kokkoriin kertyi peräti 2 230 hiihtokilometriä! sen suosikkilajeihin.

Yksi hienoista hetkistä Ifjordin ylängön taimenten parissa.

UUTUUS!

TÄYSALUMIINISET -MALLIT TOSIKÄYTTÄJILLE Kulutuskestävyyttä ja toimintavarmuutta moninaisiin käyttötarkoituksiin, kalastuksesta ympärivuotiseen yhteysvenekäyttöön. Silver Eagle BRX & Honda BF150 Pakettihinta

48 990 € Silver Shark BRX & Honda BF100 Pakettihinta

34 490 €

SILVERBOATS.FI

Hinnat sis. alv. 24%. Hintoihin lisätään rahti- ja toimituskulut. Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

71


KALAKOULU Teksti KARI NYBERG Kuvat JAAKKO VARJOKORPI, JANNE KOIVISTO & ANTTI ZETTERBERG

Kalakoulu

Miksi vahingoittunutta kalaa ei pidä vapauttaa?

Veneen pohjalle pudottaminen saattaa aiheuttaa kalalle sisäisiä vaurioita. Joskus vaan käy niin, että kala lipeää saamamiehen käsistä. Kuva Jaakko Varjokorpi.

72

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Uistellen saatu kuha on laitettu verestyksen jälkeen kylmälaukkuun, jossa jäitä. Tämä on optimaalinen tapa pitää kala hyvänä pyynnin vielä jatkuessa. Kuva Antti Zetterberg.

Lakikirja on yksiselitteinen

Ennen uuden kalastuslain voimaantuloa ainoastaan alamittaiset eli alle 60 cm pituiset (Lapin Perämeren alueella 50 cm) vahingoittuneet tai kuolleet lohet piti heittää takaisin mereen. Uusi laki on kuitenkin tarkoitettu noudatettavaksi täsmällisesti siten kuin se kirjoitetaan ja nykyisin kaikkien kalalajien alamittaiset yksilöt täytyisi palauttaa vesistöön riippumatta siitä, ovatko ne pyynnin jäljiltä elinvoimaisia, vahingoittuneita tai kuolleita. Vaikka moni saattaa epäillä tämän uuden lain mielekkyyttä, siitä ei ole olemassa mitään vaihtoehtoista tulkintaa. Kalastuksen valvojan löytäessä alamittaisten kalan pyyntimiehen veneestä tai repusta hänelle saattaa rapsahtaa kiusallisesti kirpaiseva rahallinen muistutus lain noudattamisesta jatkossa. Hauen kohdalla asiallista vapauttamista on voitu harjoitella jo vuodesta 1983 alkaen, kun hauen silloinen 40 cm alamitta kumottiin Suomen vesistöissä Ahvenanmaata ja joitain muita yksittäisiä vesialueita lukuun ottamatta. Hauen pyytäjät ovat vähitellen oppineet irrottamaan asiantuntevasti koukut vapautettavien haukien suusta mm. koukunirrottimien, pitkävartisten pihtien sekä vapautuspussin avulla, mutta esimerkiksi kuhan vetouistelussa tämä on vakava ongelma alamittaisten yksilöiden tarttuessa usein pahasti silmistään tai kaikkialta muualta suun ulkopuolelta painouistimen tai vaapun teräviin kolmihaarakoukkuihin.

tömien koukkujen kokoa suurentamalla. Koukkukontaktin seurauksena silmänsä tai kiduksensa pahasti vahingoittaneen (alamittaisen) kalan vapauttaminen aiheuttaa ainakin valveutuneelle viehekalastajalle epämiellyttävän tunteen, kun kalan henkiinjääminen askarruttaa mieltä. Myös kookkaiden kuhien ja haukien nielusta kaivetut tuplakoukuilla rigatut suhteellisen pienikokoiset vertikaalijigit voivat aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa kalojen kiduskaariin. Etenkin lämpimän veden aikana kookkaan saaliskalan kiduksista valtoimenaan virtaavan verivanan pitäisi olla saantimiehelle signaali siitä, että kala laitetaan tainnuttamisen sekä verestyksen jälkeen kylmälaatikkoon pyyntiveden asemesta. Mikäli vahingoittuneella kalalla ei ole itselleen tai lähipiirilleen jatkokäyttöä, se kannattaa ennemmin lahjoittaa naapurin kalaruoista pitävälle muorille kuin vapauttaa takaisin veteen kuolemaan. Muista nämä asiat kun otat kesähelteillä pyytämäsi kalan ruoaksi

On itsestään selvää, ettei kalaa pidä käsitellä kovakouraisesti riippumatta siitä, vapautetaanko se, vai otetaanko se ruokakalaksi. Vaikka kalan limainen iho ei estä terävien uistimenkoukkujen läpäisemistä, liukas ulkopinta suojaa kalaa hyvin puraisuilta, raapaisuilta ja iskuilta. Kovakourainen käsittely kuten voimakas puristelu koukkua irrottaessa tai veneen pohjalle pudottaminen saattavat kuitenkin aiheuttaa kalalle vakavia sisäisiä vaurioita (mm. sapen puhkeaminen tai täyden mahalaukun halkeaminen), ja tätä ei voi nähdä aukaisematta kalaa. Vauriot aiheuttavat kalan kuoleman vedessä vapauttamisen

Miten välttää alamittaisten kalojen tarttuminen?

Pienikokoisten kuhien (sekä muiden petokalalajien) tarttumista voidaan vähentää oleellisesti vetovaapun, painouistimen sekä väkäset-

Jäähdytysmahdollisuuden puuttuessa kalan mahaontelo avataan nopeasti pyynnin jälkeen ja poistetaan sisälmykset, kuten Markus Männistö toimii. Kuva Janne Koivisto.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

73

Kalakoulu

K

alakoulun toisessa osassa tarkastellaan vieheen koukkujen aiheuttamien vammojen seurausta vapautettujen alamittaisten kalojen elinvoimaisuuteen ja pohditaan, milloin esimerkiksi uistimen koukut syvälle nieluun hotkaissutta ja irrotuksen jälkeen vahingoittunutta kookastakaan haukea ei tulisi enää vapauttaa, vaan ottaa mukaan maihin hyödynnettäväksi. Lisäksi annetaan vinkkejä paitsi vahingoittuneiden myös kaikkien syötäväksi valmistettavien kalojen alkukäsittelystä, jotta ne säilyisivät mahdollisimman tuoreina ja käyttökelpoisina ruokapöytään saakka. Lain mukaan ulkopuolelta saatu kala tai alamittainen kala tulee vapauttaa. Mitä järkeä on vapauttaa esimerkiksi silmästä kiinni jäänyt kala? Entäpä hauki, joka on nielaissut kiduksiin uistimen? Sitä tuskin kannattaa yrittää laittaa enää takaisin vaan pappia päähän ja pannulle.


Miksi vahingoittunutta kalaa ei pidä vapauttaa?

Verestäminen tehdään nopeasti kalan ylöstultua viiltämällä kidusaltimo poikki terävällä veitsellä. Pienemmille kaloille linkkari on sopiva. Kuva Antti Zetterberg.

jälkeen ja ne kaiken lisäksi huonontavat kalan käyttökelpoisuutta ravinnoksi valmistettaessa. Pyydettyä ruoaksi valmistettavaksi tarkoitettua kalaa ei pidä säilyttää lämpimässä pitkään, vaan se on syytä tainnuttaa, verestää ja jäähdyttää nopeasti. Kalan jatkokäsittelyn (suomustus, perkaus, fileointi ja muu paloittelu) ehtii tehdä myöhemmin kalan jäähdyttyä, kun sen nopea pilaantuminen on ensin saatu estetyksi.

Meritaimenen pyynnin yhteydessä tullut sattumahauki nielaisi taimenlusikan syvälle ja verenvuoto pakotti papille. Kuva Antti Zetterberg.

Väsyttämisen ja koukusta irrottamisen aikana kalan lihaksiin ker-

Kalakoulu

tyy maitohappoa

Maitohappo nopeuttaa kuolinjäykkyyden kehittymistä. Lämpimissä olosuhteissa kehittynyt osittainen kuolonjäykkyys alkaa vastaavasti hävitä lihaksista nopeasti, jolloin happamuuden vähetessä eli pH-arvon noustessa lihasten bakteeritoiminta vilkastuu, mikä lyhentää kalan säilymisaikaa. Kalan nopea jäähdyttäminen paitsi hidastaa myös lisää lihasten kuolinjäykkyyden kehittymistä ja pitkittää osaltaan kalan käyttökelpoisuusaikaa. Kalan hengissä pitäminen veneen hyvällä veden- ja ilmankierrolla varustetussa sumpussa on varteenotettava vaihtoehto, jos ei halua tehdä heti päätöstä kalan jatkokäytöstä. Tosin sumputtaminen myös stressaa kalaa, mikä luonnollisesti vaikuttaa fileiden laatuun ”stressilihaksen” korkean maitohappopitoisuuden kautta. Alkukäsittelytoimenpiteet eli tainnuttaminen, verestys ja jäähdytys muodostavat yhtäjaksoisen tapahtumaketjun, jonka tarkoituksena on varmistaa saaliin tuoreus ja käyttökelpoisuus. Verestyksellä tai pistämisellä eli kidusvaltimon katkaisemisella pyritään poistamaan välittömästi tainnutuksen jälkeen kalan sydämen vielä sykkiessä ulos mahdollisimman paljon sen elimistössä virtaavasta verestä. Veren hemoglobiini alkaa kalan kuoltua härskiintyä, mikä edistää epämiellyttävien sivumakujen syntymistä. 74

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Tämä meritaimen on käynyt verkossa kyljen jäljistä päätellen ja ilmeisesti hylje on napannut pyrstöstä palan. Vammat eivät kuitenkaan haitanneet kalaa. Sen sijaan rasvaevällinen kala lienee luonnonkantaa, joten se on joka tapauksessa vapautettava oli vammoja tai ei. Kuva Antti Zetterberg.


Miksi vahingoittunutta kalaa ei pidä vapauttaa? Veri on bakteereille ihanteellinen elinympäristö

Kalastus-lehti 2/2017 Taistelun aikana kalan lihaksiin kertyy maitohappoa. Jaakko Varjokorpi. 1/2 sivua vaaka - 210x140 mm Kuva +3 mm

Kalakoulu

Vilkastunut bakteeritoiminta taas nopeuttaa kalan pilaantumista ja lyhentää sen säilyvyysaikaa. Verestyksen tehoa voidaan lisätä laittamalla kala kidusvaltimon katkaisun jälkeen mahdollisimman kylmään veteen 5-10 minuutin ajaksi, jolloin kala samalla jäähtyy. Jäähdytysmahdollisuuden puuttuessa kalan mahaontelo on suositeltavinta avata ja poistaa sisälmykset. Mahaontelon voi puhdistaa ja kuivata ja sen jälkeen täyttää esim. talouspaperilla, lepän lehdillä, heinällä, nokkosilla tai rahkasammalella, jotka imevät itseensä ruumiinonteloon tihkuvan nesteen ja kosteutta haihduttaessaan samalla jäähdyttävät kalaa. Nihkeäksi kasteltu sanomalehtikääre, tuoreet raparperinlehdet tai muut isolehtiset kasvit ovat mainiota luonnon pakkausmateriaalia. Kun tällaisiin haihtumista edistäviin paketteihin käärityt kalat laitetaan ilmavaan kangassäkkiin tai reppuun, ne pysyvät viileinä ja käyttökelpoisina suoralta auringonvalolta suojattuna useiden tuntien ajan. Samalla on parasta painaa mieleen, että kosteutta läpäisemättömät muovisäkit tai -pussit eivät sellaisenaan sovellu pitkäaikaiseen säilytykseen ja etenkin perkaamattomat kalat hautuvat niissä nopeasti pilalle. Kirjoittaja on kalabiologi – luomu, villi ja vapaa

F A S T E R - K A L A S TA J A N VA L I N TA .

+ HONDA BF80 Pakettihinta 27 600 €* (sh. 30 390 €) + HONDA BF115

Pakettihinta 47

900 €* (sh. 51 390 €)

+ HONDA BF60

Pakettihinta 24 300 €* (sh. 26 290 € )

Honda ECOmo -moottoridata CHIRP-kalakaiku vakiona Sisäänrakennettu WiFi Karttaformaatit: Lighthouse, Navionics ja C-Map Essentials ✓ ✓ Viihde-elektroniikan ohjaus Bluetooth-toiminnon kautta ✓ ✓ Ohjekirjat suoraan näytölle ✓✓ ✓✓ ✓✓ ✓✓

Kaikki tämä jokaisessa Fastermallissa pienimmästä suurimpaan.

* Hintoihin li s ät ään paik k ak unt akoht ai s et toimi t u s k ulu t. Pid ät ämm e oike ud e n hintoje n muu tok siin. Hinnat si s äl t äv ät al v :n 24% .

FASTER - AITO, OIKEA ALUMIINIVENE.

w w w . f a s t e r. f i Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

75


ALIARVOSTETUSTA ARVOKALAKSI Teksti ja kuvat SAKKE YRJÖLÄ

Lasimestarin seipi Maustekalan valmistaminen pienistä särkikaloistamme on erittäin kätevää. Annoskuvassa maustekala on tehty seipistä, aivan samalla siihen sopisi esim. särki, sorva, säyne, suutari tai pasuri.

L Aliarvostetusta arvokalaksi

iemen happo pehmentää ruodot huomaamattomiksi. Uusimpien tietojen mukaan särkikalatkin olisi pakastettava tai kypsennettävä ennen käyttöä. Kyseinen Eviran suositus koskee tällä hetkellä Suomenlahden merisärkiä, mutta varmuuden vuoksi kannattaa pakastaa muualtakin pyydetyt kalat ennen ”raakakäyttöä”. Maustelientä on helppo muokata mieleisekseen tai tehdä kerralla useamman erilaisen mausteseoksen perusliemestä (vesi-etikka-sokeri-suola). Hyviä vaihtoehtoja ovat valkosipuli, sinappi, tomaattikastike, chili, curry. Toimi näin:

Kiehauta vesi, etikka, suola ja sokeri. Ota kattila liedeltä ja lisää loput liemen ainekset ja anna jäähtyä. Leikkaa särkifileet paloiksi tai suikaleiksi. Lado kalanpaloja ja maustelientä kasviksineen vuorotellen kerroksittain purkkiin niin että kalat peittyvät kokonaan. Anna maustua jääkaapissa kaksi vuorokautta ennen tarjoilua. Tarjoile keitettyjen uusien perunoiden ja paahdettujen vihannesten kera.

76

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Ainekset mausteliemeen »» »» »» »» »» »» »» »» »» »» »»

2 rkl suolaa 2 dl vettä 1,5 dl väkiviinaetikkaa 1 dl sokeria 1 porkkana suikaleina 1 punasipuli renkaina 1 tl maustepippureita 1 tl korianterinsiemeniä 4 laakerinlehteä 1 dl korianterinlehtiä 500 g nahattomia särkifileitä

”Uusimpien tietojen mukaan särkikalatkin olisi pakastettava tai kypsennettävä ennen käyttöä.”


SEIPI

(Leuciscus leuciscus) »» Paras ruokakalakoko 100–150 g »» Elää meressä, järvissä ja virtavesissä »» Nappaa perhoon tai matoon Käyttö

»» Maukas ja vähärasvainen »» Pakastettava ennen raakakäyttöä »» Graaviin ja kylmäsavuun »» Paistettuna kokonaisena »» Sopii raskaana oleville ja imettäville (ei syöntirajoituksia).

Särkikaloista saa tehtyä helposti mitä hienointa herkkua.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

77


P Ö R LJ LEA PA R I

Pörje Parilla ruotii kalastusalan ihmeellisyyksiä hyvien juomien siivittämänä.

Tarinan opetus on se, ettei kannata olla vanhojen perinteiden vanki, vaan kokeilla ennakkoluulottomasti uusia uistimia. Tässä tapauksessa Savage Gearin pieni Real Eel mursi koodin. Kuva Antti Zetterberg.

Kumikateutta

K

uullessani pienien kumivieheiden olevan lehden tämän numeron yksi pääteemoista, mieleeni palasi erään opettavaisen heinäkuisen kalareissun tärkeä sanoma: älä unohda kesäkumia. Kalakaverilleni Sepolle ja minulle on muotoutunut jokakeväiseksi tavaksi käydä jallittelemassa haukikoiria niiden lemmenleikkien jälkeen, kun ne ovat nälkäisiä ja tarttuvat silloin myös jopa meidän tarjoamiin kalikoihin. Kutumammojen kutittelumme on tavallisesti ajoittunut toukokuun puolivälin jälkeiselle ajankohdalle, jolloin haukien mesoaminen myös merialueen välisaariston lahtiruovikoissa on vaiennut ja niiden laantunut kiima on vaihtunut ylettömään särkien silppuamiseen. Muutama kevät sitten meillä kummallakin tuntui olevan sen verran kiireitä, että ahkerasta yhteydenotosta huolimatta emme tahtoneet saada aikataulujamme sopimaan millään samalle päivälle. Juhannuskin ehti jo mennä ohi, kun Seppo soitteli heinäkuun alussa ja kyseli, joko ehdittäisiin fisustamaan. Yllättäen huominen päivä sopisi meille molemmille kalastuspäiväksi – ja ei kun kalaan. Oli heinäkuun ensimmäisen kesäisen maanantain hellepäivän ilta

Ilman lämpötila oli edelleen yli 20 °C. Kalareissulle ei huvittanut ottaa mukaan paksua vaatetusta tai raskastekoisia haukivapoja ja keloja. Nappasin kalavälinekaapin hyllyltä mukaani ainoastaan kevyet taimenen kalastusvälineet ja pienen rasiallisen haukilusikoita sekä pari kumiankeriasta eli ”riil-iiliä”. Saarien rannoilla oli jo täysi lomameininki; rokki raikui kalliolla

78

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

makaavien lomalaisten musiikkilaitteista ja heidän nahkansa altistui melanoomalle ripeää vauhtia. Löydettyämme turistivapaan rantapätkän aloimme nakata puukapuloita ja metallilätkiä jänkäkoirille, jotka eivät jostain syystä tuntuneet olevan niistä kiinnostuneita. Arvelin haukien olevan näin juhannuksen jälkeen paitsi nopealiikkeisiä ja aktiivisia paitsi silloin, kun ne köllöttivät rakkoleväpenkassa maha pullollaan sulattelemassa kalaeinestä, ja siksi päätin herätellä niitä iltarientoihin härskinvärisillä kumivieheillä. Kiinnittäessäni perukkeeni leikariin pienikokoista 20 cm pituista vihreänkeltaista kumiankeriasta kysäisin Sepolta, onko hän yrittänyt vedota näillä vesillä kumikaloilla haukimammojen tunteisiin. Vastauksena oli jupinan saattamana kehotus työntää iili johonkin muualle kuin hauen kitaan. Nakkasin ja vajotin ”riil-iilin” syvännepenkan tuntumaan. Siiman päässä tukistettiin heti kunnolla ja pitkänokkainen vihertane hyppäsi vedestä välittömästi puoli metriä ilmaan huomattuaan haukanneensa kumia. Olipa hyvä, että käytössäni oli luotettava taimenenkalastussettini

Lämpimän veden jänkäkoirassa todellakin riitti virtaa. Nostin taistelun lopuksi niskaotteella lähes kolmekiloisen limatuubin veneeseen. Hauki oli horaissut kumiankeriaan jigipäätä myöten hanuriinsa, joten koukun irrottaminen vaati ensin papituksen. Pistin veitsenkärjellä ruokakalaksi otetun hauen kidusvaltimon poikki ja heitin fisun koukusta irrotuksen jälkeen kylmälaatikkoon viileiden olutpurkkien seuraksi. Avasin samalla oluttölkin ja totesin Sepolle kaatokaljoja kulauttaessani, että antoipa kesähauki hyvät kyydit. Kokeillaanpa uudestaan. Toinen samankokoinen torpedo iski heti kiinni ja mesosi siiman päässä aivan eläimellisesti. Hauki oli taas otettava mukaan, koska se oli repinyt kiduskaarensa poikki useasta eri kohdasta.


Kuvat ANTTI ZETTERBERG

”Eipä kahta ilman kolmatta”, totesin heittäessäni uudelleen

Ja taas hauki iski kiinni. Irrottaessani iilin riekaleita ja koukkua kirveenvarren mittaisen hauen nielusta kyselin vielä kerran Sepolta hänen halukkuuttaan siirtyä kumikalastukseen. Seppo tokaisi samalla olutpurkista siemaistessaan, ettei ole tuhrannut kumien kanssa sitten ammattikouluaikojen. No, kysytty ainakin on… Sepon jerkinvaihtoruletti pyöri kiihtyvää vauhtia oluttölkkien sihahdellessa auki, mutta kapulat eivät tuntuneet kiinnostavan haukia. Samaan aikaan rantamökillä kiikaroiva turistimerivartiosto näki ja kuuli haukien tälleistä uistimeen aiheutuvan läiskeen ja yleisen veneestä kantautuvan hihkumisen. Kotvan kuluttua kaksi äijää sulloutui kunnioitettavan vikkelästi pieneen jollaan vapojensa kanssa ja he alkoivat vispata vieheillään pitkin rantaruovikon reunaa meistä muutaman veneenmitan etäisyydellä. Auringon laskiessa viereisen saaren puiden taakse hauen syönti laantui ja aikansa pitkin saaren rantaa perässämme peesanneet kalaukotkin vetäytyivät mökilleen kiikaroimaan. Kyselin Sepolta, joko lähdettäisiin mökille perkaamaan haukia. No ei lähdetty vielä, kun keli oli niin hieno ja muutama huurteinenkin oli jäljellä. Kokeilin lopuksi punertavan auringonlaskun inspiroimana vielä oranssinkeltaista iiliä, jonka viskasin ohi kulkiessamme suuren rantakiven viereen. Ja vielä lähes kolmikiloinen kaislapiru iski kiinni siihenkin matoon. Olipa upea saalis, kun neljän lähes samanpituisen hauen yhteispaino oli pitkälti yli kymmenen kilon. Seppo totesi, että noin sekopäiset hauet kuuluukin onkia pois hänen kalavesiltään. Vastasin Sepolle, että hänen olisi parasta jo henkisesti varautua haukien fileointitalkoisiin, kun hän oli jo kuulemma etukäteen luvannut haukifileitä duunikavereilleen ja sukulaisilleen.

Saamamiehen hymy tulee sydämestä. Kuva Antti Zetterberg.

Kesäyön hämärtyessä kotia kohti ajaessani kännykkäni pärähti soimaan

Seppo kysyi minulta veneessä tyhjentämieni oluttölkkien lukumäärää. Ihmettelin moista kysymystä, mutta vastasin juoneeni koko illan aikana ainoastaan kaksi tölkillistä, sillä olin autolla liikkeellä. Seppo kertoi keränneensä veneestä kylmälaatikkoon yksitoista tyhjää tölkkiä eikä enää yhtään tuntunut ihmettelevän, miksi oli ollut ”hieman päissään” haukia fileoidessaan. Tokaisipa vaan lakonisesti, että kaikkea se kumikateus teettää, vaikkei se tällä kerralla häntä auttanutkaan viemään kaloja merestä…

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

79


PATOLOGIT PERHOKELLARI

Teksti ja kuvat AKI JANATUINEN

Vision tukee Kalastus-lehden ”patologien” työtä monipuolisemman virtavesiympäristön puolesta.

Päijänteestä ja Jyväsjärvestä nousevien kalojen nousu pysähtyy toistaiseksi voimalaitokseen ja patoon.

Vanhan teollisuusalueen muodonmuutos palauttaa

Tourujoen kuohut

J

yväskylän kaupunginvaltuusto päätti maaliskuussa 2015 Tourujoen vesivoimalaitoksen lakkauttamisesta sekä joen ennallistamisesta. Historiallinen päätös käynnisti uuden aikakauden. Läheiselle Lohikosken kaupunginosalle nimensä antaneen Päijänteen taimenen entisen kutujoen tulevaisuus näyttää valoisalta. Ihmistoiminta on muokannut keskeisellä paikalla sijaitsevaa Tourujokea jo usean vuosisadan ajan. Kalojen vaellusreittinä joki sulkeutui 1870-luvulla joen äärelle rakennetun Lohikosken eli Kankaan paperitehtaan aloittaessa toimintansa. Toinen suuri muutos ajoittui 1900-luvun puoliväliin, jolloin joen alkuperäinen uoma jäi paperitehtaan kohdalla kuivilleen, kun sen länsipuolelle rakennettiin voimalaitos ja vesi ohjattiin suoraan kanavauomaan. Suurin osa joen noin 16 metrin pudotuskorkeudesta valjastettiin tuolloin voimalaitoksen käyttöön. Voimalaitoksen vuorokausisäännöstely on vaikuttanut joen lisäksi myös yläpuolisten Palokkajärven ja Tuomiojärven pinnankorkeuksiin.

olivat tavanomaisia. Vedenlaatu on sittemmin parantunut huomattavasti. Jyväskylän yliopiston toissa talvena tekemän mädinhaudontakokeen perusteella joen vedenlaatu ei todennäköisesti enää ole esteenä taimenen lisääntymiselle. Vanhan loppu on uuden alku

Kankaan paperitehdas suljettiin lopullisesti vuonna 2010. Entisen tehdasalueen ti-

Patologit

Vedenlaatu ei enää esteenä

Rakentamisen ohella joki on kärsinyt heikosta vedenlaadusta. Pahimmillaan tilanne oli 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin kalakuolemat 80

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Joki on uurtanut uomansa syvälle rehevään laaksoon.

lalle rakentuva Kankaan kaupunginosa on Jyväskylän tärkein kaupunkikehityshanke. Alueelle ollaan jo rakentamassa ensimmäisiä asuinrakennuksia, jotka sijoittuvat vanhan paperitehtaan ja Tourujoen väliselle alueelle. Keskeisenä osana alueen kehittämistä Tourujoelle laaditaan parhaillaan yleissuunnitelmaa sen kunnostamiseksi. Lähtökohtana on kalojen nousun mahdollistaminen, joen palauttaminen mahdollisimman luon-


Joki halutaan palauttaa kanavasta luonnonmukaiseen uomaan.

nonmukaiseen tilaan, jokimaiseman kehittäminen sekä virkistysolosuhteiden parantaminen. Vapaana virtaavaa Tourujokea joudutaan vielä odottamaan

Tourujokilaakso on suosittua virkistysaluetta, jossa kiertää näyttävä luontopolku. Suojeltu jokilaakso on säilynyt vihreänä luontokeitaana kaupungin sydämessä. Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

81

Patologit

Tulevaisuuden Tourujoen suunnittelutyö on vaativa, sillä esimerkiksi nykyisen kanavoidun uoman tilalle rakennettava uusi luonnonmukainen uomanosuus pitää saada mahtumaan valmiiksi rakennettuun ympäristöön. Kulttuurihistoriallisten arvojen lisäksi joudutaan painimaan lukuisten rakennusteknisten haasteiden kanssa. Samassa yhteydessä punnitaan myös yläpuolisten järvien säännöstelyä ja sen mahdollista päättämistä. Tavoitteena on, että yleissuunnitelma ja sen pohjalta tehtävä vesilupahakemus olisi valmiina vuoden loppuun mennessä. Aluehallintoviraston myöntämän luvan ohella tarvitaan myös tarkempi rakennussuunnitelma toteuttamisen pohjaksi. Tourujoen kunnostuksen arvioidaankin tällä hetkellä käynnistyvän aikaisintaan vuonna 2019. Alueen asukkaille ja muille kiinnostuneille tarjoutuu mahdollisuus tutustua ja vaikuttaa käynnissä olevaan suunnittelutyöhön esimerkiksi kesäkuussa järjestettävässä yleisötilaisuudessa.


CONCRETE RE ttuurista

Dokumenttielokuva suomalaisesta virtavesikul

Vanhankaupunginkoski, Helsinki. Eväleikattu lohi yrittää nousta Vanhankaupunginkosken länsihaaran kautta kutualueille, mutta pato estää pääsyn.

82

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Teksti ja kuvat RISTO RUOKOLA

Kun vuosittain istuu toistakymmentä tuntia autossa matkatessaan rajan yli parempien kalapaikkojen perässä tai ostaa lentoliput Keski-Eu-

EASONS

rooppaan ja maksaa kovan hinnan kalastusluvista, tulee väistämättä mietittyä, minkä takia kantaa rahansa mieluummin toiseen valtioon kun Suomesta kerran löytyy tuhansittain jokia ja järviä. Eikö Suomella olisi käyttöä rahoilleni?

O

len harrastanut kalastusta reilut 20 vuotta, joista noin puolet olen viettänyt perholla kalastaen. Vaikka niin kutsutut jalokalat ovat kiehtoneet minua pienestä pitäen, vasta perhokalastuksen myötä olen ymmärtänyt, miten huonossa tilassa suurin osa Suomen vaelluskalakannoista ovat. Perhokalastus ja oma kiinnostus asioita kohtaan on myös opettanut paljon suomalaisesta kalastuskulttuurista ja -politiikasta; vastakkainasettelu eri kalastusmuotojen välillä on täysin käsittämätöntä, kalastajat usein ajattelevat vain omaa etuaan hyvin lyhytnäköisesti ja uskokaa tai älkää, korruptiota esiintyy myös Suomessa.

Jotain tarttis tehdä

Harrastukseni myötä minulle on kehittynyt pakottava tarve tehdä asioille jotain omalla tavallani. Tässä tapauksessa oma tapani juontuu toisesta intohimostani, ammatistani kuvaajana. Olenkin jo vuosia muhitellut päässäni ideaa vaelluskaloista kertovasta dokumenttielokuvasta. Alun alkaen idea oli kuvata promootiovideo ja lähteä hakemaan rahoitusta elokuvalle yleisörahoituskampanjalla, jotta osa tuotosta olisi mahdollista ohjata suoraan vaelluskalojen hyväksi.

Ohjaaja Risto Ruokola Kymijoella kuvaamassa introa Concrete Reasonsin promoon.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

83


Paimionjoki oli aikoinaan Itämeren lohen ja meritaimenen tärkeä lisääntymisjoki. Lohikanta tapettiin sukupuuttoon voimalaitoksilla ja metsäojituksilla. Paimionjoen Askalankoski on suurimman osan vuodesta täysin kuivillaan, eikä kalaportaita ole.

Kesällä 2016 päätin ryhtyä toimeen

Lähdin tuottamaan promootioversiota dokumentista kampanjaa varten. Mukaan lähti äänisuunnittelija ja opiskelukaverini av-alalta, Toni Kinnunen. Concrete Reasons on dokumenttielokuva, joka kertoo Suomen vaelluskaloista ja niiden kaltoin kohdelluista elin- ja lisääntymisalueista. Elokuvan tavoitteena on vedota niin kalastajiin kuin ihmisiinkin kalastusharrastuksen ulkopuolelta, herättää mielenkiintoa kalastoamme kohtaan ja avata vaelluskalojen ja virtavesien yhteiskunnallista merkitystä ymmärrettävällä ja visuaalisesti kauniilla tavalla. 84

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Naarastaimen etsii kumppania Helsingin Longinojalla, vain hetki kutusoraikon valmistumisen jälkeen. Kalat löytävät nopeasti tehdyt kutupaikat.

Kalastusmatkailun potentiaalin esiin tuominen ja sen edistäminen ympäristön hyvinvoinnin ohella ovat keskeisiä pohdinnan aiheita. Suomella on todella suuri kalastusmatkailullinen potentiaali

Potentiaali on kuitenkin tällä hetkellä suurilta osin hyödyntämättä. Jokiemme ekosysteemejä on kapeakatseisesti muokattu ihmis-

ten tarpeisiin. Sodan jälkeinen vesivoiman jälleenrakentaminen oli välttämätön paha. Se tapahtui vapaana virtaavien koskien, kalakantojen ja jokivarsien asukkaiden kustannuksella. Monet maailman tai ainakin Euroopan parhaista lohikannoista tapettiin täysin tiedostaen sukupuuttoon. Esimerkkinä voidaan käyttää Kemijokea, jossa ihmisiltä vietiin lohen kadottua elinkeino ja -tapa, monet


PETO ON IRTI

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

85


CONCRETE REASONS

Kuurnan voimalaitos, naaraslohi. Verkosta irrottamisen jälkeen kalat siirretään huolellisesti altaisiin odottamaan seuraavaa askelta.

Taivalkoski, Kemijoki. Tähän patoon Kemijoen lohen nousu teoreettisesti katkeaa. Jokisuussa sijaitsevassa, Isohaaran padossa on kalaportaat, mutta niiden toimivuus on kyseenalaista.

Kuurnan voimalaitos, Pielisjoki. Saimaan järvilohi ei kykene lisääntymään ilman ihmisen apua. Lohet pyydetään verkoilla Kuurnan voimalaitokset alta. Niistä joko lypsetään mäti ja maiti talteen ja tuotetaan lisää poikasia laitoksessa tai ne siirretään yläpuolisille, ihmisen rakentamille kutualueille lisääntymään luontaisesti.

joutuivat jopa jättämään kotinsa patoaltaiden tieltä. Lohen elinkierron turvaaminen oli vain tyhjä lupaus niille, joilta epärehellisin keinoin vietiin koskioikeudet. Tänä päivänä lohen puuttumista joen ekosysteemistä on vaikea perustella millään muulla kuin lähes 100 vuotta vanhoilla lupakirjoilla. Vesivoima on vain yksi, tosin merkittävä syy vaelluskalojen huonoon tilaan. Metsäojitukset, turvetuotanto, istutuskulttuuri, kalastusrajoitukset ja asenneilmapiiri tekevät oman merkittävän lovensa kalakantoihin.

Taivalkosken patoallas. Vesivoimaa markkinoidaan usein vihreänä ja päästöttömänä energiamuotona. Todellisuudessa patoaltaat tuottavat suuret määrät kasvihuonekaasuja.

Elokuvan yleisörahoituskampanja julkaistiin helmikuussa 2017

Elokuvaa kuvattiin omakustannepohjalta ympäri Suomea. Kampanjan tarkoituksena oli rahoittaa elokuvan tuotanto sekä lahjoittaa 7 % tuotosta äärimmäisen uhanalaisen järvilohen suojeluun. Kampanja ei yltänyt tavoitteisiin ja rahat palautettiin sijoittajille. Promootio herätti kuitenkin huomiota mediassa ja kampanjan päätyttyä tukijoita alkoi löytymään. Viralliseksi yhteistyökumppaniksi Concrete Reasons -elokuvalle lähtee WWF, apurahoja tuotantoon ovat myöntäneet Suomen Luonnonsuojelun Säätiö, Rapala Rahasto sekä Virtavesien Hoitoyhdistys ry lahjoittaa avustusta tuotantoon.

”Tänä päivänä lohen puuttumista joen ekosysteemistä on vaikea perustella millään muulla kuin lähes 100 vuotta vanhoilla lupakirjoilla. Vesivoima on vain yksi, tosin merkittävä syy vaelluskalojen huonoon tilaan.” 86

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Vesivoimalaitoksia markkinoitiin aikoinaan suurina työllistäjinä. Rakennusvaihe tietysti työllisti paljon ihmisiä, mutta nykyään voimalaitoksia hallinnoidaan pääsääntöisesti sähköisesti muualta käsin.

Kaikki voivat auttaa »» Concrete Reasons hakee edelleen tukijoita tärkeän asian puolesta. »» Kuvauksia tehdään vuoden 2017 loppuun asti, jonka jälkeen siirrytään jälkituotantovaiheeseen. Lisätietoa concretereasons.com


ABU AMBASSADEUR 7000C COMPACT Lohenkalastajien ykköskelan erikoisversio

• Ruotsissa valmistettu • 500 kappaleen erikoiserä • Siimakapasiteetti 220 m / 0,44 mm • Tehokas ja tunnokas Carbon Matrix -hiilikuitujarru

Limited Edition!

Ambassadeur 7000C Compact on Ruotsissa valmistettu klassikkokelan nykyaikaistettu versio. Kelan uudessa Carbon Matrix –hiilikuitujarrussa ei ole lainkaan lähtökitkaa – jarruvoimaa on käytössä lähes loputtomasti. Raakaa voimaa ja mahtavaa siimakapasiteettia ei ole koskaan yhdistetty näin tyylikkäästi.

www.abugarcia.fi

facebook.com/abugarcia Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

87


Bustereiden rakentaminen on edelleen pitkälti käsityötä.

Uudelle aikakaudelle

Legendaarinen Buster

Kaikkien tuntemat vuodesta 1976

valmistetut Buster-veneet päätyivät hiljattain Yamahan omistukseen. Suomalainen alumiiniveneiden rakennustaito on jotain sellaista, jota ei muualla ole. Ison toimijan resursseilla Busterin tulevaisuus näyttää valoisalta. Kävimme tutustumassa Ähtärin tehtaan uusiin kuvioihin toukokuussa.

B

uster-veneisiin on nostettu Suomessa todennäköisesti eniten kaloja. Bustereita on valmistettu seitsemällä vuosikymmenellä, joten voitaneen puhua jo legendaarisesta venemerkistä. Alkuvuosien kapea mallisto on laajentunut vuosien varrella kattamaan kaikenlaiset veneilytarpeet alle nelimetrisestä Ministä 9,5-metriseen Phantomiin. Kalastuksen harrastajien suosikkeja ovat S, M, L ja XL.

Käsityötä ja automaatiota sopivassa suhteessa

Tapaan tehtaalla venetuotannon esimiehen Kimmo Multaniemen, joka on työskennel88

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

lyt Buster-veneiden parissa vuodesta 2000. 39-vuotias Multaniemi on edennyt urallaan hitsausharjoittelijasta esimiesasemaan. ”Kun on nähnyt koko polun alusta lähtien, osaa katsoa tuotantoa kokonaisvaltaisella silmällä. Olen luonteeltani enemmän käsillä tekijä kuin konttorissa istuja, vaikka näissä hommissa sitäkin joutuu tekemään”, Multaniemi hymyilee. Multaniemen mukaan Busterilla luotetaan paljon kädentaitoon ja heillä työskenteleekin yli 30 alumiinihitsauksen ammattilaista. Jatkuvasti ammattitaitoaan ylläpitävät hitsaajat liittävät veneen tärkeimmät osat toisiinsa saumattomasti ja luotettavasti. ”Osa elementeistä, kuten isot kylki- ja turkkilevyt, tulevat alihankkijalta valmiina, ja osan, kuten kiinteät polttoainetankit valmistamme itse täällä tehtaalla”, kertoo Multaniemi. Hänen mukaansa erityisesti polttoainetankin tekeminen vaatii vankkaa ammattitaitoa, sillä tankin pitää kestää myös onnettomuustilanteessa. Siitä ei saa voida imeä bensiiniä eikä se saa ruveta missään vaiheessa vuotamaan. ”Meillä onkin VTT:n sertifikaatti tankin valmistuksen suhteen ja laatua valvotaan jatkuvasti”.

Polttoainetankin valmistaminen vaatii erityistä tarkkuutta.

Osana uuden omistajan panostusta tehtaalle oltiin juuri vierailun aikana asentamassa uutta automaattista hitsausrobottia ja kouluttamassa henkilökuntaa sen käyttöön. ”Totta kai automaatiolla saadaan enemmän tuotantokapasiteettia ja tiettyjä työvaiheita nopeutettua, mutta kone tekee työn juuri


Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG

Kokoonpano- ja varusteluhallissa työ sujuu hyvässä järjestyksessä.

niin hyvin kun sen määritellään se tekevän ja määrittelyn tekevät meidän henkilökuntamme”, Multaniemi korostaa. Kellukkeetkin tehdään itse

Busterilla valetaan polyuretaanikellukkeet itse. Multaniemen mukaan syy on puhtaasti tuotantotekninen, sillä samassa tilassa valettavien kellukkeiden muotteja voidaan nopeasti muuttaa ja laadunvalvonta on helppoa. Tehtaan työntekijät ovat myös rakentaneet veneiden osille räätälöityjä kuljettimia, jotta niiden turvallinen liikuttelu olisi mahdollisimman helppoa. Omat ammattilaiset jokaiselle työvaiheelle

Tehtaalla työskentelee vain ammattilaisia, jotka keskittyvät omaan erikoisosaamiseensa. Suoritetun työvaiheen jälkeen vene siirtyy seuraavan ammattilaisen osastolle. Näin tuotantoketjua on helppo seurata. Tehtaalla työskentelee hitsareiden ohella metallinkäsittelyn ammattilaisia, sähkö- ja, varusteasentajia, maalareita sekä viimeistelijöitä että laadunvalvonnan ammattilaisia.

Tuotantoa seurataan jatkuvasti ja jokainen osa ja vaihe voidaan jäljittää tarpeen vaatiessa. Kuvassa XL:n etupenkin astinpintoja.

Viilattua tuotantoa

Kimmo Multaniemi on selvästi ylpeä esitellessään Busterin tuotantotiloja. Hän miettii jatkuvasti yhdessä henkilökunnan kanssa miten tekemistä voidaan tehostaa. ”Meillä on aktiivinen ja avoin keskustelukulttuuri, jossa jokainen voi vaikuttaa omaan tekemiseensä. Kannustamme aloitteiden tekemiseen ja palkitsemme hyvin tehdystä työstä”, hän kertoo. Multaniemi kertoo, että he ovat suunnitelleet tuotannolle uutta pohjaratkaisua ja työvaiheista on tarkoitus tulla entistäkin jouhevampia. Myös väreihin, siisteyteen ja viihtyvyyteen tullaan panostamaan. ”Haluamme, että jokainen viihtyy entistäkin paremmin tehtävissään ja miellyttävissä työtiloissa on myös turvallista työskennellä”, hän sanoo.

Busterilla kaikki kierrätetään. Jokaisella työpisteellä on keräysämpärit jopa hitsauslangan pätkille.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

89


Uudelle aikakaudelle – legendaarinen Buster

Bustereiden polyuretaaniset kellukkeet valmistetaan samalla tehtaalla kuin veneet.

Tehtaan työntekijät ovat itse suunnitelleet ja valmistaneet kuljettimet veneen eri elementeille. Työskentely on turvallista ja elementit säilyvät oikeassa asennossa.

Alumiini taipuu Busterin tehtaalla kaikkiin muotoihin.

Veneen muodot syntyvät sitä varten tehtyjen muottien avulla, joiden päällä veneen rungon osat kiinnitetään. Etualalla kylkielementtejä.

Valmiit polttoainetankit testataan vesialtaassa mahdollisten vuotojen havaitsemiseksi.

Myytyjä veneitä odottamassa toimitusta asiakkaille. Näky oli vaikuttava paikan päällä

Kierrätys kunniassa

Busterilla kierrätetään kaikki tuotannosta ylijäänyt kiertoon kelpaava materiaali. Alumiini on luonnollisesti suurin yksittäinen kierrätettävä materiaali, mutta tehtaalta lähtee kiertoon vuosittain myös valtava määrä popniittien rosterikantoja sekä hitsauslangan pätkiä, joille on oma keräysämpärinsä jokaisessa työpisteessä. ”Saamme kierrätyksestä jo tulojakin, joten homma on erittäin kannattavaa niin luonnon kuin taloudenkin näkökulmasta”, Multaniemi kehaisee. Veneitä ei tuoteta varastoon

Inhan Tehtaat Oy Ab »» Perustettu 1841 »» Tehdas Ähtärissä, pääkonttori ja tuotekehitys Raisiossa »» Liikevaihto noin 35 miljoonaa euroa »» Päämarkkinat Suomi, Ruotsi ja Norja »» Omistaja Yamaha Motor Europe N.V. »» Lisätietoja www.buster.fi & busterboats.com

90

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Tehdaskierroksen jälkeen päädymme valtavalle säilytyskentälle, jossa vakumoituja Bustereita odottaa toimitustaan kauppiaille ja asiakkaille. ”Tuotamme veneitä vain tilauksesta, joten kaikki mitä nyt näet on jo myyty. Tämän takia on hyvin tärkeää olla selvillä miten tuotanto pyörii ja miten voimme mukautua muuttuviin tilanteisiin. Tuotannon jatkuva optimointi on eräs tärkeimpiä tekijöitä”, Multaniemi selvittää. Hyvä henki tuottaa hyvää

Busterin tehtaalla vallitsee hyvä henki. Sen aistii heti kun astuu tuotantotiloihin sisään. Henkilökunta vastailee hymyillen kysymyksiin ja kertovat innokkaasti mitä ovat tekemässä. Juuri tällainen osaaminen ja asenne ovat avain menestykseen. Buster on omalta osaltaan pitämässä Suomea veneilyn suurvaltana.


KEULA KOHTI KALAREI SSUJA

Silja Linen laivoilla pääset Ahvenanmaan ja Ruotsin kala-apajille helposti ja edullisesti. Hyödynnä kalamiesten etuhinnat ja varaa syksyn kalareissusi nyt! Varaukset: silja.fi

Varatessasi matkan internetistä syötä sopimusnumero 80185 Yritysasiakas-kenttään saadaksesi sopimusedun. Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

91


Vene-esittely Bayliner CC5 on parhaimmillaan suojaisten paikkojen kalastuksessa.

Paljon kalastusvenettä, vähän hintaa

Bayliner CC5 Koeajoimme viime kauden numerossa 1/2016 CC5:n isosiskon, CC6:n. Tälle kaudelle esitelty CC5 hyödyntää kaikkia CC6:n ominaisuuksia, mutta pykälää pienemmässä ja edullisemmassa luokassa. Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG Avustaja TANELI NYHOLM

B

ayliner CC5 on 60 cm lyhennetty versio CC6:sta, jolloin veneen pituus on himpun alle viisi metriä. Tämänkokoinen vene riittää suurimmalle osalle kalastajista ja CC5:n avarat tilat mahdollistavat kolmen hengen kalastuksen mukavasti ja neljäskin heittelee vielä ihan kelvollisesti. CC5:n tehoalue on 60-80 hv, tosin USA:n tyyppikilvessä on mainittu suurimmaksi tehoksi 115 hv.

92

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Järkevää tilankäyttöä

Asuntokaupassa puhutaan usein tehoneliöistä. Sama pätee CC5:n tilaratkaisuihin. Keulan korotettu heittokansi pitää allaan kolme säilytystilaa, jonne voi hyvin laittaa köydet, ankkurit, liivit ja uistinrasiat. Koeajovene oli varustettu 1500 euron arvoisella kalastuspaketilla, joka sisältää valmiuden keulasähkömoottorille, vavoille säilytystilat kyljissä, joihin mahtuu 7-jalkainen vapa kokonaisena, keskikonsolin vapatelineet sekä kiertovesisumpun. Kokoon taittuva ja irrotettava heittojakkara on niinikään lisävaruste sijoitettu keulaan. CC6:n koeajossa huomasimme, että jos veneen keulaan laitetaan akkuja, niin veneestä tulee turhan keulapainoinen. Nyt akustot on sijoitettu keskelle ja perään paremman painonjakauman aikaansaamiseksi. Vene onkin huomattavasti tasapainoisempi.

Perästä keulaan pääsee hyvin siirtymään tilavan walk around –ratkaisun myötä.


Vene-esittely Bayliner CC5

Taneli Nyholm kehottaa hankkimaan kaapeliohjauksen tilalle hydrauliohjauksen veneen paremman hallinnan takia.

CC5:n paraatipaikka on ehdottomasti keula. Keulasähkömoottorin sähköt on vedetty viisasti moottorin läheisyyteen.

Pulpetti on yläosasta kapea, mutta riittävän tilava, jotta elektroniikka mahtuu hyvin kipparin näkökenttään joko taso- tai kaideasenteisena. Keskipulpetin etuosassa on pehmustettu istuin, jonka alla on säilytystilaa. Takatilassa on taittopenkit, joiden kääntäminen mahdollistaa hyvät heittoalustat takaa kalastaville. Penkkien välissä on lisävarusteena saatava kiertovesisumppu. Koeajoveneessä oli asennettuna vesihiihtokaari, jota kalastajat eivät tarvitse. Kaari on heiteltäessä lähinnä tiellä.

60 hv moottori riittää perustarpeisiin kahdella hengellä, mutta isompi 80 hv on suositeltava, jos kalaporukassa on enemmän väkeä.

Muita ominaisuuksia

Ratti on metallinen, joka on kyllä näyttävä, mutta kylmissä keleissä erittäin kylmä. Sen voi tarvittaessa vaihtaa päällystettyyn. Ratissa on kätevä tilt-ominaisuus ja sen asentoa voi säätää mieleisekseen helposti vipua kääntämällä. CC5 on itse tyhjentyvä ja tehtaalla on ajateltu paljon elektroniikkaa käyttäviä kalastajia tekemällä keskipulpetin alle ja takaosaan pääsystä helppoa. Veneessä on myös riittävästi kaidepintaa, joista voi pitää kiinni ja joihin voi asentaa vapatelineitä tai muita kalastusvarusteita kuten vertikaalijigausta varten tarvittavan lisäanturin. Reunoihin

Muista vakuutus! Kalastajan ei kannata jättää venettään vakuuttamatta. Vakuutusyhtiö Alandian venevakuutus tuunattuna kalastusvakuutuksella takaa niin veneellesi kuin varusteillekin ainutlaatuisen turvan. Halutessasi voit kuljettaa venettä trailerilla vapaasti Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sekä pitää venettä vesillä vuoden ympäri ilman lisäkuluja tai korotettuja omavastuita. Lisätietoa www.alandia.fi

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

93


Vene-esittely Bayliner CC5

Varoitustarrat huvittavat suomalaista. Kytkintaulussa on tyyliä.

Takapenkki kääntämällä saadaan hyvä heittotaso.

Ajossa ja kalassa

Kylkien ja keskikonsolin vapatelineet kuuluvat lisävarusteena tilattavaan kalastuspakettiin.

asennettava rosterikaidesarja on lisävaruste. Kaapeliohjaus on vakiovaruste, hydrauliohjaus on saatavilla niin ikään lisävarusteena. Hieman erikoinen ominaisuus on se, että venettä ei voi ajaa istualtaan. Istuimen on korvannut pehmustettu tuki, jonka päällä voi toki istua, mutta silloin veneen hallinnan voi tehdä vain jaloilla. Taneli Nyholm arvosti eritoten keulan tilajärjestelyitä.

Bayliner CC5 »» Pituus 4,93 m »» Leveys 2,13 m »» Paino 712 kg (60 hv Mercurylla) »» Polttoainetankki 68 litraa »» Tehoalue 60-80 hv »» Hinta vakiovarusteilla 60 hv Mercurylla 16 980 euroa »» Tiedustelut: »» Boats Helsinki Oy »» www.boats.fi »» 050 547 7006 94

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Olin pyytänyt mukaan kalakaverini Taneli Nyholmin arvioimaan venettä. Kokenut kala –ja venemies Taneli ajoikin suurimman osan päivästä. Heti satamasta lähtiessä huomasimme, että kaapeliohjaus ei ole kovin miellyttävä käyttää. Suosittelemme ehdottomasti tilaamaan veneen kalastuskäyttöön hydrauliohjauksella. Veneessä on M:n muotoinen pohja, joka takaa erittäin vakaan käytöksen silloinkin kun paino on jakautunut epätasaisesti kalastustilanteessa. CC5 käyttäytyy liukuun päästyään johdonmukaisesti ja vakaasti. Vastaavasti aallot kyllä pärskivät helpommin keulasta sisään kuin perinteisessä V-pohjaveneessä. Tästä johtuen CC5 sopii mielestämme paremmin suojaisille merialueille ja järville. Koeajovene oli varustettu Mercuryn 60 hv Command Thrust –moottorilla. CT-mallit tarjoavat enemmän työntövoimaa ja ne on varustettu suuremmalla vaihteistolla vaativampia olosuhteita varten. 60 hv moottori riittää kyllä kahdella hengellä, mutta jos veneessä on usein kolme tai neljä henkeä, niin kannattaa miettiä 80 hv moottoria 2000 euron lisähintaan. Kokoisekseen tilava CC5 on parhaimmillaan kalapaikoilla kun keulasähkömoottorilla ajellaan rauhallisesti. Isosta avotilasta on miellyttävä kalastaa kaikkiin suuntiin. Keulassa oleva jakkara on vertikaalijigaukseen omiaan. Takatilassa olevilta taittopenkeiltä on hyvä heitellä.

Meritaimenenkin kalastus onnistui hyvin tyynissä paikoissa, mutta avomeren tuntumassa siirtymillä ei tunnelma ollut näin harras.

tevä vaihtoehto jigiveneenä tai haukiveneenä suojaisemmilla vesialueilla. Vaativampaan avomeren tuntumassa tapahtuvaan kalastukseen isommissa aalloissa CC5 on liian pieni ja runkomalliltaan epäkäytännöllinen.

Loppusanat

Baylinerin pakettihinta 60 hv Mercuryllä on 16 980 euroa. Veneeseen kannattaa tilata lisävarusteena 1500 euron kalastuspaketti, joka on ehdottomasti hintansa arvoinen kalastusmukavuuteen tuomansa lisän johdosta. Kun mukaan ruksitaan välttämättömät hydrauliohjaus 750 eurolla ja rosterikaiteet 640 eurolla ollaan 19 870 eurossa. CC5:ssä saa paljon venettä, joka sopii varmasti monen kalastajan tarpeeseen. Se on pä-

Takaosasta heitteleminen onnistuu mainiosti ja lisätukea saa nojaamalla.


Va pa

a- K e aj H Vene-esittely an ite Alucat W8

Ka tt la Y Y st H t a j ei ien s t Ke YÖs sK sÄ us s jÄ uo Rj m es e n tÖ nK

Vene ja VieHepaKKi oVat muistojasi tÄYnnÄ. oletHan VaKuuttanut ne? KalastusVaKuutuKsemme KoRVaa VaRastetut KalastusVÄlineet 3 000 euRoon asti.

Monen vuoden työ ja muistot. Ja yhtäkkiä kaikki kalastusvälineet on viety. Jäljellä vain voimaton kiukku. Alandia Kalastusvakuutus® tarjoaa veneelle ja sen kiinteille varusteille täyskattavan turvan. 25 eurolla vuodessa vakuutamme myös veneessä olevat henkilökohtaiset kalastusvälineesi aina 3 000 euroon asti. Rahalla et tietenkään saa takaisin muistoja. Muista siis valokuvata kalastusvälineesi. Näin sinulla on myös todistusaineistoa jos varas jää kiinni. 1 Sama omavastuu ympäri vuoden. 2 Turvassa trailerilla kaikkialla Pohjoismaissa. 3 Sisältää kiinteät kalastusvälineet ilman arvorajoja. Lue Lisää kaLastusvakuutuksesta osoitteessa aLandia.fi tai soita meiLLe: 020 52 52 52 .

P.S. Tervetuloa Ahvenanmaalle testaamaan haukivetemme!

Veneenomistajan puolella Vuodesta 1938. Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

95

an

ss

a


Vene-esittely

Tracker Guide V-16 Laker DLX I

sohkot, niin kutsutut walk through –malliset jenkkivalmisteiset kalastusveneet ja isohkot tillerit eli kahvaohjattavat veneet ovat yleistyneet Suomessa parin-kolmen viime vuoden aikana ja niitä näkee paljon varsinkin kalastusoppaiden käytössä. Pienikokoisia amerikkalaisvalmisteisia kalastusveneitä ei liiaksi vesillä näy, vaikka ne muodostavatkin varteenotettavan vaihtoehdon isommille veneille kaikenmuotoiseen jigikalastukseen ja esimerkiksi hauenkalastukseen sisäsaaristossa.

96

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Kevyt ja matalalaitainen, mutta vakaa

Tracker Guide V-16 Laker DLX, eli Laker on saatavilla ainoastaan tillerinä eli kahvaohjattavana mallina. Koeajamamme Laker on kesällä 2016 hankkimani yksilö, joka on varustettu pienimmällä tehtaan suosittelemalla 20 hv perämoottorilla. 20-hevosvoimainen Mercury jaksaa kuljettaa pienehköä Lakeria noin 20 solmun huippunopeudella kun sitä ajaa yksin. Kun veneeseen lisätään yksi henkilö vauhti tippuu noin 16 solmuun ja kolmen miehen lastissa ei plaaniin enää päästä. 20 hv moot-

torilla paketti on maksimissaan kahden kalastajan vene, jolla matalan laitakorkeuden vuoksi kalastetaan lähinnä rauhallisilla sisävesillä tai jigataan ja kalastetaan haukea sisäsaaristossa. Meritaimenpaikoille ei Lakerilla ole asiaa, mutta siihen sitä ei ole toisaalta suunniteltukaan. Pulpetin puutteen ja matalat laidat huomaa ajossa viimeistään kun kohdalle osuu aallokkoa. Sivuvastaiseen ajaessa roiskeilta ei vältytä. Lakeriin saa asentaa korkeintaan 40-hevosvoimaisen perämoottorin, jolloin kyseessä lienee jo täysin erilainen vene. Toisaalta


Teksti ja kuvat MIKEY SARELIN

Lakerissa on vapalaatikko, johon saa piiloon usean hieman yli 7’ vavan käyttövalmiina.

Keulan säilytystilaan saa sullottua ankkurin, köysien ja lepuuttajien lisäksi myös esimerkiksi vieherasioita.

laitakorkeus ei kasva isommallakaan koneella, joten ulapalle ei ole isommallakaan moottorilla asiaa, mutta perille pääsee nopeammin ja veneen kuormansietokyky kasvaa isomman moottorin myötä. Huoletonta kalastusta ja kuljetusta

Veneen matala laitakorkeus helpottaa osaltaan kalankäsittelyä huimasti ja se onkin Lakerista käsin todella helppoa. Vene on myös, mikä on tyypillistä nykyaikaisille jenkkiveneille, erittäin vakaa kalastustilanteessa eikä se kallistu paljoakaan vaikka kaksi miestä seisoo samalla laidalla. Pääsyyt siihen että valitsin 20 hv moottorivaihtoehdon on paketin huoleton kuljettaminen trailerilla ja helpot lasku- sekä nos-

totilanteet. Lakerin laskee ja nostaa nelivetoautolla lähes rannasta kuin rannasta eikä sitä juurikaan huomaa auton perässä. Laker ei myöskään vaadi jarrullista traileria eikä pientä, 20 hevosvoimaisella moottorilla varustettua venettä tarvitse edes rekisteröidä. Erinomaiset kalastustilat

Tracker Lakerin kalastustilat ovat erittäin laajat veneen kokoon suhteutettuna. Avointa lattiatilaa on ohjauspulpetin puuttumisen ansiosta paljon ja veneen etuosan heittotasolle mahtuu hyvin kaksi kalastajaa heittämään samankaltaisesti. Perän avoin tila bensatankin ja akuston yläpuolella tosin hieman hämmästyttää. Miksi jättää moinen tila avoimeksi ja altistaa akut roiskeille, ja miksei tilaa olla hyödynnetty lisäämällä perään heittotaso? Asia on kuitenkin helpohko korjata valmistamalla veneen perään heittotaso itse. Ruotsalaiselta Mojoboatsilta saa ostaa vinyylimattoa, jolla Laker on Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

97


Vene-esittely Tracker Guide V-16 Laker DLX

Lakerissa on isokokoinen kiertovesisumppu.

”Veneen sisusta on vuorattu helppohoitoisella ja hyvin pesua kestävällä, tyylikkäällä vinyylimatolla.” sisustettu. Päällystämällä matolla esimerkiksi paksua vesivanerilevyä, saadaan loihdittua kätevä heittotila veneen perään. Tämä on itselläni vielä tekemättä, mutta tulen sen tekemään kesän mittaan. Säilytystiloja kiitettävän paljon Tracker Laker on henkeen ja vereen kalavene. Tilaa on kahdelle kalastajalle ja heidän tarvikkeilleen ruhtinaallisesti.

Tracker Lakerin säilytystilat ovat tillereille tyypillisesti hyvät. Veneen vasenta sisälaitaa pitkin kulkee laatikko, johon saa säilöttyä useamman yli 7’ kalastusvavan sekä melan. Keulassa on iso, kahdella vierekkäisellä kannella toimiva säilytystila, johon saa kätevästi sullottua esimerkiksi ankkurin, köysiä, vieherasioita, merikortin, tai vaahtosammuttimen. Lisäksi keulassa on isokokoinen kiertovesisumppu, jossa on hyvä säilyttää saalis elävänä kunnes se joko vapautetaan tai papitetaan. Veneen sisusta on vuorattu helppohoitoisella ja hyvin pesua kestävällä, tyylikkäällä vinyylimatolla. Veneen mukana tulee kiinteän kuskinpenkin lisäksi yksi siirreltävä tuoli, jonka voi kalastusta varten siirtää veneen keulaan ja josta on erittäin ergonomista esimerkiksi vertikaalijigata. Ei sadevesityhjentyvä

Veneen sisälaitaa kiertävään Versatrack-kaidekiinnityskiskoon saa asennettua esimerkiksi kaiun näytön ja vertikaalijigauksessa käytettävän kaikuanturitelineen (ei kuvassa).

Tracker Guide V-16 Laker DLX »» »» »» »» »» »» »»

98

Pituus 4,88 m Leveys 1,88 m Paino ilman moottoria 321 kg Suurin sallittu koneteho 40 hv Suurin henkilömäärä 4 henkilöä Hinta (pelkkä vene) 10 650 euroa Maahantuoja Normark Suomi Oy

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Tracker Laker ei ole, kuten trailerilla säilytettäviksi suunnitellut jenkkiveneet yleensäkään, sadevesityhjentyvä, vaan kaikki vesi joka veneeseen joutuu, pumpataan pois sähköisellä pilssipumpulla. Lakerin sisäkaiteita kiertää raidemainen, Versatrack-nimellä kulkeva kaidekiinnitysjärjestelmä, johon saa kätevästi kiinnitettyä esimerkiksi kaikuluotaimen näytön ja anturin, vapatelineet ja lepuuttajatelineet siten, että niitä saa mielensä mukaan siirreltyä pitkin veneen laitoja. Erittäin kätevä vaihtoehto kiinteiden asennusten sijaan.

Muista vakuutus! Tracker Laker on houkuttelevan näköinen ja etenkin trailerilla säilytettynä sen vieminen on yksinkertaista. Hanki Alandian vene- ja kalastusvakuutus veneen turvaksi osoitteessa www.alandia.fi


F L Y T A N D E

SUOMEN SUURIN UIVA VENENÄYTTELY 17.–20.8.2017 PARHAAT VINKIT JA VÄLINEET VENEILYYN JA KALASTUKSEEN. Helsingin Uivassa venenäyttelyssä näet maan kattavimman venevalikoiman jollasta jahtiin ja pääset tutustumaan veneisiin niiden omassa elementissä. Uiva on purjehtijoiden paratiisi ja vuoden tärkein tapahtuma. Uutena teemana on kalastus. Kalastajien kohtauspaikassa on tarjolla parhaat vinkit ja kalastustarvikkeet asiantuntijoiden opastamina.

40. juhlavuoden kunniaksi Uivassa on enemmän elämyksiä ja koettavaa kuin koskaan ennen. Ennakkolippujen ostajille on luvassa elämyspalkintoja.

Osta ennakkoliput, katso kulkuyhteydet ja messutarjonta uiva.fi AUKIOLOAJAT

To 17.8. ja pe 18.8. klo 12–20 La 19.8. ja su 20.8. klo 10–18 PÄÄSYLIPUT

Aikuiset 15 € Yli 250 venettä, uusittu näyttelyalue ja street food ravintolat kutsuvat viihtymään koko päiväksi – koko perheen!

HEL SINKI, L AUT TA SA ARI HSK • VAT TUNIEMEN PUISTOTIE 1 • 00210 HEL SINKI

Lapset 7–15 v 5 € Lapset alle 7 v vanhempien seurassa ilmaiseksi

facebook.com/uivaflytande Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

99


Esittelee

Teksti KIM JAATINEN Kuvat KIM JAATINEN & JARI KOSTAMO

Raymarine Axiom on huipputehokas monitoimilaite. Kuva Jari Kostamo.

Neliydinprosessorin teho ei jätä toivomisen varaa

Raymarine Axiom Uusi Raymarine Axiom –monitoimilaitesarja on etenkin kaikuluotainkäytön näkökulmasta erittäin mielenkiintoinen. Uusi All in One –anturi tuottaa neliytimiselle tehoprosessorille tietoa CHIRP DownVision, CHIRP SideVision, High Frequency CHIRP ja RealVision 3D –kanavista.

R

aymarinen uusi RealVision 3D -kaikuluotaus on näyttävä tapa esittää pohjan rakenteita ja kaloja. Siinä yhdistyvät CHIRP SideVision -viistokaikuluotaimen sekä alaspäin suuntautuneen CHIRP DownVision -kaikuluotainsignaalit. Näkymää voi käännellä kosketusnäytöllä viiveettä, mikä sallii pohjan rakenteiden tai kalaparvien tarkastelun eri kulmista. Laitteen muistiin jää noin viiden minuutin historia, joten jo ohitettujakin kohteita voi tarkastella siirtämällä näkymää taaksepäin. Gyrotasapainotettu anturi

Raymarine on tehnyt viisaasti laittaessaan kaikki kaikutekniikat samaan anturiin. Ainakin minua ärsyttäisi iskeä veneen peräpeili täyteen eri antureita. Gyrotasapainotettu All in One –niminen anturi korjaa veneen liikkeiden vaikutuksen kaikuluotaukseen ja sallii häiriöttömän luotauksen myös aallokossa. Tämä on erityisesti uistelijoille loistava ominaisuus, sillä varsinkin isommassa 100

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Jari Kostamon Axiom sai ensikasteensa huhtikuussa. Kuva Jari Kostamo.


Raymarine Axiom Axiomin helppo muokattavuus palvelee kaikkia käyttäjiä. Kirjoittaja on muokannut oman profiilinsa. Kuva Kim Jaatinen.

All in One –anturi on järkevän kokoinen, mutta tuottaa valtavan määrän tietoa. Flirin lämpökameravalmius on loistava turvallisuusominaisuus. Kuva Kim Jaatinen.

läikässä uisteltaessa anturit tuppaavat menettämään tarkan otteen veden alle. Anturin johdon läpivienti on hyvin tukevarakenteinen ja anturi itsessään on kompaktin kokoinen.

Axiomin näytön kirkkaus on huikeat 1200 nit. Kuva Jari Kostamo.

Axiomissa uusi käyttöjärjestelmä

Raymarinen uusi LightHouse 3 -käyttöjärjestelmä perustuu edelliseen LightHouse 2 -käyttöjärjestelmään. Uuden järjestelmän suunnittelussa on kuunneltu kalastajia: jaetun näytön eri osien kokoa voi joustavasti muuttaa, näytölle voidaan asettaa useita eri tietoikkunoita, jossa näkyvät esimerkiksi syvyys, nopeus, veden lämpötila ja suuntima. Ikkunoita voi vapaasti siirrellä ruudulla. Järjestelmän joustavuuden myötä ruudulla näkyvät tiedot ja työkalut ovat helposti sovellettavissa omien tarpeiden mukaan. Lisäksi voit perustaa rajoittamattoman määrän profiileja, joiden pikavalikot voidaan sommitella eri käyttäjille tai kalastustavoille sopiviksi. Järjestelmä kirjaa tunnit ja merimailit jokaiselle profiilille erikseen. LightHouse 2 -järjestelmällä toimivat laitteet voidaan myös päivittää uuteen, jatkuvasti päivittyvään LightHouse 3 -järjestelmään. Päivittäminen onnistuu langattoman verkkoyhteyden avulla vaivattomasti ja takaa joustavan päivityksen ohjelmiston kehittyessä. Kaikki yhteen järjestelmään

Axiomiin voidaan liittää kaikki veneen navigointiin, kaikuluotaukseen ja hallintajärjestelmiin liittyvät toiminnot tutkasta lähtien. Syksyn pimeitä kalareissuja ajatellen Axiom tukee Flir M100 ja M200-lämpökameroita, joiden kuva perustuu täysin infrapunasäteilyyn. Axiomiin kytkettyinä kamerat voidaan asettaa seuraamaan vedenpintaa ja antamaan varoituksia esteistä tai muista veneistä, myös täydessä pimeydessä. M200 lukittuu automaattisesti tarkkailemaan MOB –toiminnolla merkittyä kohtaa vedessä, veneen liikkeistä huolimatta. Axiomit ovat saatavilla 7-, 9-, ja 12, 1-tuuman kokoisina, ja niiden hinnat (alk.) ovat vastaavasti 745, 1245 ja 2645 euroa. Lisätietoa www.raymarine.fi Axiom-sarjasta löytyy 7, 9 ja 12,1-tuumaiset mallit. 12,1:ssa näytön resoluutio on 1280x800 px.

Melojat ja muut veneet paljastuvat lämpökameralla, jos tutkaa ei ole. Huomaa kameran suuntimakuvake vasemmassa kulmassa. Kuva on otettu kansainvälisestä lehdistötilaisuudesta Italian Maggiore-järvellä. Kuva Kim Jaatinen.

Jari Kostamon kommentit “Axiomin ensikokemukset ovat olleet todella positiivisia. Uusi käyttöjärjestelmä taipuu kaikkiin tarpeisiin, ja jos haluan muokata Axiomista omanlaisen, vääntöä ja nopeutta tuntuu riittävän neliydinprosessorin ansiosta. Käyttö on todella helppoa”, Kostamo sanoo. “Real 3D tuo mahtavan lisän kalastajien tarpeisiin. Välillä heittelen ja vetouistelen samana päivänä ja 3D-ominaisuus tuo käsityksen kalaparvien muodoista ja laajuudesta sekä antaa selvän kuvan saalistajien paikoista parvien lähettyvillä, kaiken lisäksi 3D:tä voi katsella mistä kulmasta tahansa liikuttamalla sormella kuvaa. Kun lisäksi jakaa näytöllä Sidevisionin tuoman tarkan kuvan pohjasta ja merkitsen mielenkiintoiset kohteet, niin homma on aika bueno”, Kostamo kehuu.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

101


Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG

Kalastustarvikeliikkeissä on myynnissä erityisiä Abun huoltosettejä, jonka avulla kela kuin kela merkistä riippumatta pysyy iskussa.

Hyrräkelat enemmistönä

Jari Nisula työn ääressä asiakkaan Ambassadeur Salmon Specialin kera.

KELATOHTORI JARI NISULA pitää kelojen rattaat pyörimässä Yli 20 vuotta Suomen virallisena ”kelatohtorina” toiminut Jari Nisula, 50, kiertää edelleen ahkerasti kalastustarvikeliikkeiden tapahtumissa korjaamassa asiakkaiden keloja ja neuvomassa niiden oikean huollon suhteen. Jututimme Jaria kevätkiireiden keskellä.

K

elatohtori on Abun aikoinaan 1970-80-lukujen tiimoilla luoma titteli henkilöille, joiden kelanhuoltotaidot edustavat korkeinta mahdollista osaamista. Jari Nisula kuuluu tähän harvalukuiseen joukkoon.

Pystyisin talven hiljaisina kuukausina huoltamaan paljon keloja, mutta jostain syystä kaikki tulevat aina kevään kynnyksellä”, Nisula toteaa. Räätälöidyt työkalut

Nisulalla on holkkiavaimien sekä taltta- ja ristipääruuvimeisseleiden lisäksi useita vain kelojen huoltoon räätälöityjä työkaluja. Näitä ovat esimerkiksi ”teräskuutio”, jonka avulla oiotaan kampia ja runkoa sekä IAR-laakerin vaihtotyökalu. ”Työkalut ovat peräisin suoraan Svängstasta Abun tehtaalta”, Nisula kertoo.

Nisulan mukaan hyrriä tulee huomattavasti enemmän huoltoon kuin haspeleita. Hyrräkeloja käyttävät ovat usein aktiiviharrastajia, jotka käyttävät paljon kelojaan ja erityisesti merikäytössä olevia keloja tulee usein huoltoon. Hän toimii Abun, Pennin, Mitchellin ja Shakespearen kelojen huoltajana, sillä ne kaikki kuuluvat samaan Pure Fishing –konserniin. ”Perushuoltohan on lähes sama kaikille keloille, mutta minä teen huoltoja vain oman konsernimme tuotteille”, Nisula selventää. Kelatohtori korjaa sairauden, mutta ei sen perimmäistä syytä

Jari Nisula saa vuosittain työpöydälleen todella vaikeitakin tapauksia, joista lähes aina selvitään. ”Kelojen vääntyneet rungot ja kammet sekä loppuun ajetut koneistot ovat ehkä niitä vaikeimpia umpisuolattujen kelojen ohella, joita joudutaan pesemään ultraäänipesurilla pidemmän kaavan mukaan”, Nisula naurahtaa. Kelatohtorilta löytyy lääkkeet moneen vaivaan, mutta hän korostaa, että keloista voi pitää hyvää huolta itsekin. Mitä enemmän kelaa käyttää, sitä enemmän se tarvitsee huoltoa. ”Suosittelen makeavesikelalle isompaa huoltoa noin parin kolmen vuoden

Jari Nisula on koulutukseltaan aseseppä

”Asesepän koulutuksen jälkeen työskentelin helsinkiläisessä Aseteknossa aseseppänä. Keloissa ja aseissa on hyvin paljon yhtäläisyyksiä ja tarkka käynti on oleellista kummassakin, joten siirtyminen kelojen pariin ei ollut kovinkaan suuri muutos”, Nisula kertoo. Nisula kertoo olevansa kohdekalojen suhteen kaikkiruokainen, mutta mieluiten hän tavoittelee niitä heittokalastaen. ”Pilkintäkin on ihan hauskaa, mutta kyllä sitä jäiden lähtöä odottaa joka vuosi yhtä innokkaasti”, Nisula sanoo. Hän heittää haastattelun lomaan pienen toiveen kaikille huoltoa tarvitseville. ”Laittakaa kelanne minulle huoltoon mieluiten talven aikana kuin juuri sesongin kynnyksellä. 102

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Kelatohtorin työkaluja. Teräskuutiolla oiotaan kampia ja harmaa putki metallipuikon kanssa on käytössä IAR-laakerin irrottamisessa.


Kelatohtori Jari Nisula

Kampi irrotetaan holkkiavaimella.

Kelan poski asetetaan paikoilleen ja kiristetään käsin ensin, jonka jälkeen meisselillä kevyesti. Ei runnota kierteitä.

Vaihteiston kasaus.

Puoli tippaa öljyä pitää takasalvan toiminnassa.

Matoruuvin puhdistus ja öljyäminen pitää etenkin heittokelojen heittopituudet kunnossa.

Takasalpa asettuu rattaan alla olevaan hammastukseen. IAR-laakerilla varustetuissa keloissa ei ole takasalpaa, mutta ns. tuplatakasalpakeloissa löytyvät kummatkin.

välein ja merikäytössä oleville vuosittain. Jokaisen siimanvaihdon yhteydessä kelalle kannattaa myös antaa tarkempi silmäys. Makeavesihuuhtelu viileällä vedellä on olennaista merikäytön jälkeen. Kuumaa vettä ei kannata käyttää, sillä se poistaa samalla myös voiteluaineita”, Nisula vinkkaa.

”Näissä tapauksissa joudutaan usein vaihtamaan puolan ja siimanohjaimen laakereita. Mitä enemmän osia vaihdetaan, sitä kalliimmaksi työ muodostuu”, Nisula sanoo. On hyvä muistaa, että kuitusiimat kuljettavat enemmän vettä ja se aiheuttaa pidemmän päälle ongelmia merivedessä. ”Hyrrällä heitettäessä suolavesisuihku on kuin sprayta, joka tunkeutuu joka paikkaan. Siksi jaksan korostaa huuhtelun merkitystä merikeloissa”, Nisula muistuttaa.

Jos kela on kuitenkin päässyt pahaan kuntoon, niin mikä neuvoksi?

Nisula kertoo, että varsinkin kylmässä valmiiksi likainen kela yhdistettynä suolaan tekee helposti tuhoja. Kylmä ilma jäykistää likaantuneita voiteluaineita. Kun öljyyn tarttuu epäpuhtauksia tai pahimmassa tapauksessa suolaa tai hiekkaa, eivät kelan laakerit ja rattaat sitä kovin kauaa kestä.

Omatoiminen huoltaminen kannattaa

Nisula sanoo, että kaikkien kelojen huoltaminen on yksinkertaista, jos vain malttaa opetella perusasiat. ”Esimerkiksi hyrräkelan kuorien sisäpintaan kannattaa jättää pieni

rasvakerros, joka kerää suolan. Suola kerääntyy rasvan pintaan ja on helppo pyyhkiä pois”, hän vinkkaa. Jos purat kelan itse, hanki valmistajan tarjoama räjäytyskuva, jossa jokainen osa on numeroitu oikeaan järjestykseen. Mikäli sinulla on useampi samanlainen kela, älä sotke niiden osia keskenään. Käynti muuttuu, jos eri tavalla kuluneet osat liitetään yhteen. Nisula vinkkaa, että Youtubesta löytyy hyviä huoltovideoita, joiden avulla pääsee hyvin perille kuvioista. ”Kelan kunnosta huolehtiminen tuo mukavuutta kalastukseen, eikä kukaan jaksa kalareissulla ruveta kelaa roplaamaan. Muutaman pidemmän kalastuskerran jälkeen tehty tarkistus säästää monelta murheelta. On hyvä myös hankkia keloihin tarkoitettua öljyä ja vaseliinia”, Nisula sanoo. ”Jos tilanne äityy liian pahaksi, voi kelan aina lähettää minulle”, Nisula hymyilee. Jari Nisulaan saa yhteyden sähköpostilla huolto@purefishing.com Räjäytyskuvat Abun keloista www.abugarcia.com/AbuGarcia-reel-schematics.html Lähes kaikilta kelamerkeiltä löytyvät räjäytyskuvat joko myyntipakkauksesta tai valmistajan nettisivuilta.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

103


Kirjoittaja tyytyväisenä tuunatun spinnerbaitin tuloksiin.

AHVENANMAAN FINNÖSSÄ

venekalusto ja kalavedet kohdillaan 104

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Teksti PASI TAPONEN Kuvat PASI TAPONEN JA TUOMO PYNTTÄRI

SPINNERBAITIN TUUNAUS tekee siitä vielä kalastavamman

Kirjoitin numeroon 3/2016 artikkelin ”Spinnerbait ei ole vain kausituote”. Artikkeli sai poikkeuksellisen paljon positiivista palautetta niin kalastusvälineitä myyviltä liikkeiltä kuin kalastajiltakin. Se oli kirjoitettu pitkälti vuonna 2015 saaduista kokemuksista, mutta kuten aina kalastuksessa, niin uudet tuulet Ruotsista ovat puhaltaneet lisää ajatuksia spinnerbaitien tuunauksesta vielä kalastavammiksi. Wiggletaileilla kokoa ja näköä kevyesti

Wiggletail-irtohännät ovat Italialaisen Paolo Pacchiarinin suunnittelemia synteettisiä liikkeeltään ja kooltaan isoja sirppipyrstöisiä jigejä muistuttavia tuotteita, joita valmistetaan useassa värissä ja koossa. Wiggletailit ovat ensisijaisesti suunniteltu perhokalastukseen, mutta mikään ei estä niiden käyttöä uistinkalastuksessa. Isompiin spinnerbaiteihin sopivat XL tai XXL-koon normaalit tai slimit eli kapeamalliset irtohännät. Irtohäntien suurin etu on keveys. Etuna on myös ettei koukussa ole kiinteää jigi- tai muuta materiaalia, mikä haittaisi kalan tartutusta. Wiggletailit sidotaan Fastach Clip tai vastaavaan metalliseen lenkkiin, joten ne ovat nopeasti vaihdettavissa ja näin voidaan luoda erilaisia väriyhdistelmiä nopeasti. Hameet eli skirtit

Viime artikkelissa mainitsin silikonisten hameiden eli skirtien käyttämisen runkomateriaalina, mutta päädyin artikkelin kuvissa toteuttamaan rungon lisäkoukkuun bucktailista, jota käytetään paljon spinnerbaiteissa. Skirtien ongelma on huono saatavuus Suomesta. Tuotteille ei ole mitään merkittävää, virallista maahantuontia, joten olen päätynyt tilaamaan ne ulkomaalaisista nettikaupoista. Halvimpia ja myös yllättävän laadukkaita on löytynyt Kiinasta Ebay.com verkkokaupan kautta. Kappalehinta jää tällöin jopa alle euron joten spinnerbaitien tartuttavuuden parantaminen ei ole ainakaan rahasta kiinni. Kyse lähinnä viitseliäisyydestä. Lisäkoukutuksen rakentaminen

Lisäkoukutuksen rakentaminen seuraa samaa rakennetta, josta kirjoitin numerossa 3/2016. Ainoa merkittävä eri on Fastach Clipin liittäminen joko yksihaara- tai kolmihaarakoukun tyveen. Olen käyttänyt Mustad Fastach Clipejä koossa 3 tai 2 riippuen koukun koosta ja sitonut kuvissa pujotettavan lenkin Wiggletailiin ja kiinteän lenkin koukkuun. Sen voi sitoa myös toisin päin. Kummin päin tahansa sen rakentaakin, Fastach Clipiä pitää lyhentää

Savage Gear Da Bush -spinnerbaitin lisäkoukku sopii loistavasti spinnerbaitin tuunaukseen.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

105


Fastach Clipin liittäminen joko yksihaara- tai kolmihaarakoukun tyveen.

Pieni hauki tarttunut yksihaaralla ja Wiggletaililla rigattuun spinnerbaitiin.

Skirtin eli hameen kiinnitys.

Tarvittavaa materiaalia on paljon vaikka lopputulos onkin verrattain yksinkertainen.

sivuleikkurilla siitä päästä, josta sidot sen koukun tyveen. Kuvista poiketen sidonnan voi vielä varmistaa halutessaan esimerkiksi viiden millin kutistesukalla, joka vähentää huomattavasti hauen hampaiden aiheuttamaa mekaanista kulutusta sidontalangalle. Muista käyttää reilusti pikaliimaa tai lakkaa sidontalangan viimeistelyssä. Kolmihaarakoukuissa olen siirtynyt hieman pienempien koukkujen käyttöön eli tällä hetkellä käytössä joko 1/0 tai enintään koon 2/0 Mustad-koukut. Wiggletailin rakentaminen

Wiggletailit sidotaan pienikokoiseen koon 1 Fastach Clipiin ja sidonta varmistetaan pikaliimalla. Markkinoilta löytyy myös Wiggletail-tuotemerkiltä Snap for tails -nimisiä tuotteita, mutta Fastachit ajavat aivan hyvin asiansa ja ovat edullisempia. Sitomalla eri värisiä Wiggletaileja rasiaan voit nopeasti vaihtaa käytössä olevan spinnerbaitin värimaailmaa vaihtamatta itse spinnerbaitia.

Wiggletaileja löytyy joka kokoon ja väriin.

Tartuttavuus ja uinti

Wiggletailien käytön suurin etu on keveys. Pyrstö ei kerää vettä, ilmanvastus on heitossa olematon ja ne kestävät hyvin kulutusta. Tuunattunakaan spinnerbaitin paino ei merkittävästi lisäänny ja voit tarvittaessa keventää käytettävää kalastuskalustoa. Tätä kautta kalastus muuttuu aistikkaammaksi. Spinnerbait-kalastuksessa on suosittu yleensä todella jäykkiä vapoja juuri huonon tartuttavuuden takia. Ison, kiinteän 5/0 – 8/0 yksihaaran junttaamiseen suurhauen Valmis ”tuunauskitti”.

106

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

107


Valmiita tuunattuja spinnerbaiteja. Ylhäällä yksihaarakoukulla ja alhaalla kolmihaarakoukulla rigattuna.

leukaan tarvitaan paljon voimaa. Heitto-ominaisuuksista on näillä vavoilla tingitty tartutuksen maksimoinnin kustannuksella, mutta siihen ei asianmukaisella lisäkoukutuksella ole tarvetta. Kolmihaaralla tuunattu spinnerbait tartuttaa hauet kuin itsestään ja normaali vastaisku on täysin riittävä. Umpijäykät 8,0´- 8,6´-pituiset vavat voi säästää shadien tai muiden oikeasti raskaiden uistimien heittämiseen ja nauttia kevyempien avokelavapojen väsytys- ja heitto-ominaisuuksista. Markkinoille on tullut monta 7,6´- 8,0´ kevyttä, kärkitoimista, hauenkalastukseen suunniteltua vapaa, joiden viehesuositukset yltävät 60 grammaan saakka ja sopivat hyvin isojenkin spinnerbaitien heittämiseen. Itse kalastan nykyään BFT Roots G2 Finesse 7,6´ avokelavavalla varustettuna laadukkaalla 3000-koon avokelalla ja 0,25 mm kuitusiimalla. Markkinoilla on monta muuta loistavaa, laadukasta vapaa kuten Daiwa Big Softie, Savage Gear Bushwhacker XLNT² ja Saxa Spectre Spinning vain muutamia mainitakseni. Wiggletailien yksi huono puoli on tosin, että ne ovat herkkiä uinniltaan. Joten jos silikonihame valuu liian lähelle Wiggletailia tai koukussa on pienikin roska niin uinti lakkaa. Tällekin on keksitty oma nimitys eli ”…menee housut nilkkaan..” Ei muuta kuin sidontapenkin ääreen ja keventämään haukikalustoa kaudelle 2017. Muista olla aktiivinen vaihtamaan kolmihaaralla varustetun rigauksen aina kun kalastuspaikka antaa sen myöden. Yksihaaraista tarvitset vain ja ainoastaan kun kalastat reilusti kasvuston sisällä. Savage Gear Bushwhacker XLNT2 ja Daiwa Big Softie ovat hieman kevyemmän pään haukikeppejä.

Tuunattu spinnerbait toukokuisilla pyyntivesillä.

108

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

109


TEKNIIKKA

Vaikka tässä Paraisten Jigicupissa paistaakin aurinko, on Timo Narisen vene käytössä myös räntäkelillä. Tarvikeosat eivät kuulut aktiivikalastajan vaihtoehtoihin. Kuva Mikey Sarelin.

Teksti ANTTI ZETTEBERG Kuvat ANTTI ZETTERBERG & VALMISTAJAT Tekninen asiantuntija MIKAEL WARELIUS

Vain yksi voi olla alkuperäinen Miksi alkuperäisosa on parempi kuin tarvikeosa? Kalastajien käytössä perämoottorit ovat kovilla ja vaikka keulasähkömoottorien myötä monella ovat tunnit vähentyneet, niin silti moottoreita käytetään paljon ja vaativissa olosuhteissa. Aktiivikalastajien ei siis missään nimessä tule tinkiä alkuperäisosien tai öljyjen suhteen.

P

erämoottoreiden suhteen ollaan jostain syystä paljon kevytkenkäisempiä kuin autojen. Etenkin vähemmän venettä käyttävät suhtautuvat usein välinpitämättömästi perämoottorin huoltoon, mutta vievät autonsa silti tarkasti huoltokirjan mukaisesti huollettavaksi. Perämoottori on itse asiassa paljon kovemmassa rääkissä kuin auto, sillä veden, ja etenkin meriveden mukanaan tuomat haasteet vaativat veronsa, mikäli huoltoa ei tehdä asianmukaisesti.

Tekniikka

Varaosien suhteen kannattaa olla tarkkana

Kuten autoissa, myös perämoottoreihin on saatavilla tarvikeosia, jotka usein houkuttelevat hinnallaan. Valitettavasti täytyy todeta, että useimmissa tapauksissa tarvikeosat eivät kelpaa pitkäaikaiseen käyttöön, vaikka ne kuinka näyttäisivät juuri samalta kuin alkuperäisosat. Merkkihuollossa ja korjauksessa käytetyt laitekohtaiset, alkuperäiset varaosat varmistavat aina moitteettoman toimivuuden. Varsinkin tee se itse –miehiä hou-

110

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Moottorivalmistajien omissa öljyissä on panostettu voiteluominaisuuksien lisäksi korroosion torjuntaan. Nelitahtisiin ja kaksitahtisiin on omat öljynsä. Kuva Brunswick Marine.a


TEKNIIKKA

Öljynsuodattimen vaihto valmistajan omalla alkuperäisosalla. Kuva Brunswick Marine.

Alkuperäiset varaosat vastaavat valmistajien laatustandardeja

Ne sopivat ja toimivat varmasti ja ne on valmistettu täsmälleen samoista materiaaleista kuin moottorissa uutena olevat osat. Alkuperäisten varaosien kulutuskestävyys on omaa luokkaansa ja ne täyttävät turva- ja laatustandardit. Niissä on myös takuu. ”Lisäksi on hyvä muistaa, että alkuperäisvaraosat on päivitetty uusimpien tuotestandardien mukaisiksi, joten etenkin vanhempien moottoreiden kohdalla uusi alkuperäisosa voi olla jopa tehtaalla asennettua vanhempaa laadukkaampi”, Warelius korostaa. Varoittava esimerkki

Tarvikeosien kestävyydestä on paljon tarinoita internetissä ja olen valitettavasti nähnyt omakohtaisesti, mitä voi käydä kun hankkii huonolaatuisen tarvikeosan. Ystäväni Jani Pesosen perämoottorista hajosi vesipumpun siipipyörä ja periaatteen mies ei viitsinyt maksaa alkuperäisosasta hieman kalliimpaa hintaa. Hän tilasi internetistä halpaosan ja asensi sen paikoilleen. Vesipumppu kierrätti vettä pari vuotta ongelmitta, mutta sen jälkeen pyörän lapojen hapertuma alkoi vaikuttaa ja vesi ei enää kiertänyt samaan malliin. Lopulta vedenkierto loppui kokonaan ja siipipyörästä ei ollut kuin kehä jäljellä. Tilanne päättyi hinaukseen ja suoraan merkkihuollon pihaan, joka sai moottorin pelastettua.

Oikeat öljyt perämoottoreihin

Moottoriöljyn vaihto on erityisen tärkeää nelitahtisille moottoreille, sillä toisin kuin kaksitahtisissa, öljy ei nelitahtisissa sekoitu polttoaineen joukkoon. Voitelu- ja polttoainejärjestelmät ovat nelitahtisissa erilliset ja sama öljy voitelee koko kauden. Etenkin uistelun harrastajille tunteja kertyy ja öljyjä voi joutua vaihtamaan kauden aikanakin. ”Perämoottorivalmistajien öljyn hankkiva ei mene vikaan, sillä ne ovat takuulla oikeita valintoja, sillä niissä on erityisiä korroosiota estäviä lisäaineita, joita ei välttämättä tarvikeöljyissä ole. Ne saattavat olla viskositeetiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan oikeita, mutta kun puhutaan sadoista käyttötunneista, ei kannata riskeerata moottoriaan tarvikeöljyillä”, Warelius korostaa. Mercuryn 100 tunnin huoltosetti. Setin hankkija voi olla sataprosenttisen varma osien sopivuudesta ja toimivuudesta. Kuva Brunswick Marine.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

111

Tekniikka

kuttavat usein edulliset tarvikeosat, mutta säästät väärässä paikassa, jos lähdet korjaamaan moottoriasi halvoilla tarvikeosilla. On parempi hankkia alkuperäisosa ja asentaa se sitten itse, jos välttämättä näin haluaa tehdä. ”Takuun voimassaolo edellyttää alkuperäisosien käyttöä”, kertoo Brunswick Marinen tekninen asiantuntija Mikael Warelius.


Uutuudet & uutiset

TIEDUSTELUT OPM INTERNATIONAL/VISION www.opm.fi, 09-2790460 | NORMARK www.normark.fi, 014-820711 | NORDIC SPORTS www.nordicsports.fi 05-8848400 | KALASTUSKOLMIO OY, 03644 1222, www.kalastuskolmio.fi | DAIWA www.daiwa.fi 0400-554614 | SANTICO TRADING www.santico.fi APAJAMATKAT www.apajamatkat.fi | PURE FISHING www.purefishing.com | EDGE, WESTIN, RIO, KINETIC www.motonet.fi | KUUSAMO www.kuusamonuistin.fi

Westin Ricky The Roach 13 Fishing Creed GT ja 13 Fishing Creed X –avokelat

Amerikkalainen 13 Fishing esitteli viime kaudelle loistavia hyrräkeloja. Tälle kaudelle yritys tuo valikoimiin erittäin laadukkaat ja innovatiiviset haspelit, jotka tuntevat nimet Creed GT (139 euroa) ja Creed X (99 euroa). Kummatkin kelat ovat täysin kuulalaakeroituja ja kokoluokkia löytyy välille 1000-4000. Kelojen viimeistelty ulkonäkö ja laadukkaat komponentit, kuten hiilikuitujarru, japanilainen Hamai-koneisto, tuovat lisäarvoa kalastajalle kilpailukykyiseen hintaan. Erotu eduksesi 13 Fishing –keloilla. Lisätietoa www.13fishing.com

Pieni hybridivaappu, joka ei pelkää isonkaan hauen hampaita. Rickyä voi uittaa tauottamalla ja pienin vavankärjen nykäisyin tahditettuna tai kalastaa suoralla kelauksella, sen vikkelä uintiliike ja elävät evät eivät jätä yhtäkään haukea kylmäksi. 5 väriä. Suspaava/hitaasti kelluva. Paino 36 g, pituus 15 cm. Hinta 14,99 euroa. Lisätietoa www.motonet.fi

Westin Twin Teez 15 cm (6”) ja 20 cm (8”) vertikaalijigit

Haarapyrstöinen Westin Twin Teez on vertikaalijigaajien kestosuosikki ja vertikaalijigien ehdoton kuningas. Jigin etuosa on valettu sopivaksi pyöreälle tai football-tyyppiselle jigipäälle. Mukana kaksi lasista räminäkammiota, jotka asennetaan jigiin tehtyyn onttoon tilaan. Saatavilla 18 väriä, joita kuhat eivät pysty vastustamaan. 15 cm 5-pack: 9,95 euroa. 20 cm 4-pack: 9,99 euroa. Lisätietoa www.motonet.fi

Westin W4 Powercast / Powercast T –haukivapa

Powercast on suunniteltu heittämään kaikenlaiset haukivieheet ongelmitta. Kestävä aihio on valmistettu laadukkaasta Toray-hiilikuidusta ja varustettu SeaGuiden ja Fujin vaparenkailla ja kelakiinnikkeillä sekä premium grade -korkkikahvalla. Saatavissa sekä hyrrä- että haspeliversiona. Pituus 255 cm, viehesuositus 40-130 g. Hinta 199 euroa. Lisätietoa www.motonet.fi

Penn Fathom 40 -uistelukela

Abu Garcia Fantasista Beast -vapasarja

Supervahvat Fantasista Beast -vavat ovat uuden tetra axial -hiilikuiturankenteen ansiosta erittäin kevyitä ja herkkätoimisia. Vavat on tarkoitettu rankempaan kalastukseen kuten hauenkalastukseen raskailla vieheillä. Vavoissa on Fuji-kelakiinnike ja Fuji Alconite -vaparenkaat. Laatua arvostavan valinta. Suositushinta alkaen 349 euroa. Lisätietoa www.abugarcia.fi

Merilohen uistelun uusi tykki kovaan käyttöön kaikkiin olosuhteisiin. Erittäin vankkarankenteisessa kelassa on huima siimakapasitetti, jopa 360 m / 0,56 mm ja jarrulla pysäytät vaikka Itämeren suurimman lohen. Hiilikuitulevyillä varustettu Versa-Drag -jarru mahdollistaa, että voit levyjen järjestystä vaihtamalla säätää jarrutehon mieleiseksesi. Suositushinta 299 euroa. Lisätietoa www.penn.fi

112

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Uutuudet & uutiset

Hodgman-kalastusvaatteet

Hodgman perustettiin 1838 Massachusettsissa, USA:ssa ja se valmisti luultavasti maailman ensimmäiset kahluuhousut. Nyt legendaariset kahluuhousumme, -saappaamme ja -takkimme on ovat saatavilla myös Pohjoismaissa. Lisätietoa www.hodgman.com

Jakki-kuhapilkki

Kuhaa voi myös pilkkiä veneestä rennosti jos jigaus alkaa kyllästyttämään. Kuhan pilkintään suunniteltu Jakki omaa puolileijaavan liikkeen ja pilkkiä on todella helppo uittaa kuperan ja 36 gramman painon ansiosta. Pitävä Owner-värikoukku. Saatavilla 10 väriä. Hinta 6,90 euroa.

Vision Big Daddy t-paita

T-paita kesäkalastukseen kaikille hauenkalastajille. Valmistajana suomalainen Pure Waste kierrätetyistä materiaaleista. Tämän vastuullisempaa t-paitaa et löydä. Koot S - XXL. Hinta 29 euroa. Lisätietoa www.visionflyfishing.com

Vision Space Fluoro – huippuluokan fluorocarbon-perukemateriaali

Kala näkee aina perukkeesi kun perhosiimasi on vedessä. Kaikki puhe täysin näkymättömistä materiaaleista on enemmän tai vähemmän pelkkää mainospuhetta. Space Fluoro ei sekään ole mikään näkymätön ihmemateriaali, mutta pahuksen lähelle se kyllä pääsee. HUOM! Tämä materiaali ei maadu ikinä, joten olethan ystävällinen etkä heitä sitä luontoon. Hinta alkaen 16,90 euroa. Lisätietoa www.visionflyfishing.com 0X - 7X saatavilla 50 m puolissa 0,30 mm – 0,45 mm 30 m puolissa 0,50 mm – 0,90 mm isoissa 20 m puolissa

Vedenpitävä Aquapac Trailproof 15 L -kantosäkki

Trailproof on retkeilykalastajan tai kajakkikalastajan toivevaruste. Taatusti vedenpitävä säkki on valmistettu lujasta 500D tarpaulinista. Jykevä suljentamekanismi takaa IPX6-vesitiiviyden. Säkin tasainen pohja ja solki helpottavat kantamista ja kirkas huomioväri helpottaa löytämistä hämärässä ja myös silloin jos säkki tippuu veteen. 21 euron hintainen säkki on jokaisen aktiivisen kalastajan must-varuste. Lisätietoa www.aquapac.net

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

113


Uutuudet & uutiset

Rapala Scatter Rap Husky Jerk 10 cm -erikoisvärit

Hieman pienempi Husky Jerk satulalevyllä ja 10 erikoisvärillä, joista toimitus valitsi 5 houkuttelevinta. Erikoiserän värikartta on suunniteltu puhtaasti kuhan kalastukseen, mutta myös ahven ja hauki kelpuuttavat tarjonnan hanakasti.
Vaapun runko on syvyytensä säilyttävä eli kelauksen pysähtyessä se jää paikoilleen uintisyvyyteensä. Maksimiuintisyvyys heitettäessä: 1,8 metriä ja vetouistellessa 2,4 metriä. Pituus 10 cm, paino 10 g. Hinta 11,90 euroa Lisätietoa www.normark.fi

Savage Gear –vieheämpäri

Storm So-Run Kalastusopas –jigisarjat

Tunnettujen oppaiden suunnittelemat omat jigisarjat, jossa värit ja mallit joka lähtöön. Hinta 7,95 euroa/sarja. Lisätietoa www.normark.fi

114

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Varustettu rei´illä koville ja pehmeille vieheille. Erinomainen venekalastukseen ja helppo nostaa pois. Uistimet ovat turvassa, helposti saatavilla ja kuivuvat kalastuksen aikana. Mukana ruostumattomasta teräksestä valmistetut koukut, joihin voi laittaa isoja vieheitä. Irrotettavat ripustuskoukut ja kantohihna. 80 paikkaa vieheille ja 40 koukkua pehmeille vieheille. Hinta 45 euroa. Lisätietoa www.opm.fi


Uutuudet & uutiset Islure 2D Shad

Nerokas 70 mm pikkuvaappu tarjoaa paljon. Kaksi vetopistettä: toisessa pintauinti 0,50 m ja toisessa syvänne 3,5 m. Hinta 7,99 euroa. Lisätietoa www.islure.fi

Islure Tuikkari L Diver –syvännevaappu

Tuikkarin syvänneversio, jossa tärisevä uinti ja räminäkuulat houkuttelevat kalat kauempaakin ihmettelemään ja laaja värikartta takaa värin kaikkiin keleihin. Sopii plaanareihin ja myös veturiuistimeksi. Hinta 9,99 euroa. Lisätietoa www.islure.fi

Vedenpitävä Aquapac Wet & Dry 25 L –reppu

Kalastuskäyttöön loistavasti sopiva IPX6 veden- ja säänkestävä reppu, jossa on erikseen tilat kuiville ja märille vaatteille, sekä tasku pienille tavaroille. Wet & Dry on täydellinen valinta kahluukalastukseen, jossa kaatumisen vaara on aina läsnä. Voit huoletta säilyttää repussa varavaatteet, eväät ja jopa kameran. Hyvä myös venekäytössä. Mukana kätevä karabiinikoukku, johon voi kiinnittää varusteita. Hinta 95 euroa, paino 600 g. Lisätietoa www.aquapac.net Patriot 25 vuotta – juhlamalliston kruunu XXV Zander -jigivapasarja

Okuma Beater Tournament -avokelat

Jigimestari Peter Lahden kädenjälki näkyy tässä kelassa. 7+1 laakerin järjestelmä takaa samettisen pehmeän kelauksen ja huippuvahva jarru pitää isonkin kalan varmasti kiinni. Mukana kaksi erikokoista puolaa. Kapea ja kevyt, mutta kestävä grafiittirunko. Välitys 5,0:1, takuu 2 vuotta. Siimakapasiteetti m/m 100/0,35, 110/0,25. Saatavilla 2 kokoa. Hinta kohtuulliset 59 euroa. Lisätietoa www.opm.fi

XXV Zander on kuhan ja ahvenen jigaukseen tarkoitettu huippuvapasarja. 6´6´´ Low Water (LW) malli jigaukseen matalammasta vedestä kevyemmillä jigipäillä. 6´9´´ Deep Water (DW) sopii parhaiten syvemmältä tapahtuvaan jigaukseen raskaammilla jigipäillä. Myös hämärissä olosuhteissa hienosti erottuva oranssi aihio saa myös venekaverit innostumaan. Hinta 169 euroa. Lisätietoa www.opm.fi XXV Zander on rakennettu vain parhaista komponenteista: • 30ton & 24ton Mix Carbon -hiilikuituaihio • Fuji® Alconite -vaparenkaat • Fuji® TVS -kelakiinnike • Kovat EVA kahvat

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

115


Uutuudet & uutiset 50 hv kahvaohjattava moottori tekee Faster 460:sta erittäin pirteän veneen. Kuva Sami Pitkänen.

Ennakko FASTER 460 JA HONDA 50 HV TILLER En voi kalamiehenä olla hykertelemättä kun venevalmistajat esittelevät kilvan kalastajille tarkoitettuja erikoismalleja. Saimme Sami Pitkäsen kanssa ”pikatyypit” vielä viimeistelyä vailla olevasta Faster 460 & Honda 50 hv tiller (kahvaohjattava) venepaketista. Oy Brandt Ab:n Jussi Virtanen kertoo, että veneessä on vielä pientä laittoa kuten takapenkin reunalistan madaltamista sekä erilaisia sisätilajärjestelyitä. Siksi tämä ei ole varsinainen venetesti. Kun avonaiseen ja yksinkertaiseen Faster 460:een isketään 50 hv moottori, on meno vauhdikasta. Lisämausteen hommaan tekee vielä kahvaohjaus, jollaista Hondan mallistossa ei ole tässä kokoluokassa näkynyt. Kahvaohjattava moottori on ohjausta lukuun ottamatta tavallinen 50 hv malli. Vaihteet kytketään kahvan päällä olevasta erillisestä vivusta ja käynnistys tapahtuu avainta kääntämällä sähköisesti. Trimmiä käytetään kaasukahvan takaa, joka on hieman erikoinen ratkaisu, sillä nyt trimmiin ei pääse käsiksi helposti silloin kun ajetaan. Venepaketti on erittäin riemukas ajettava

Virtasen mukaan 30 hv moottori riittäisi aivan hyvin, mutta 50 hv tekee hommasta hauskaa ja tehokasta. Mittasin puhelimen nopeussovelluksella suurimmaksi nopeudeksi 31,2 solmua, joka on melkoista haipakkaa veneen koko huomioon ottaen. G-voimat alkoivat tosissaan vaikuttaa käännöksissä. Kahvaohjattava moottori on tarkka ajettava ja etenkin lyhyille siirtymille oiva. Tilaa säästyy samalla kun ei tarvitse rakentaa erillistä ohjauspulpettia. Faster 460 tarjoaa kahvaohjattavalla moottorilla varteenotettavan kotimaisen vaihtoehdon amerikkalaisten kalaveneiden tungoksessa. Kun sisätilat saadaan suunniteltua kalastajia miellyttäviksi ja hinta kohdilleen voi tässä olla markkinoille kova luu. Seuraamme tilannetta. Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat SAMI PITKÄNEN & ANTTI ZETTERBERG

116

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Moottorissa on kaikki rattiohjattavista malleista tutut ominaisuudet valotaulua myöten. Kuva Antti Zetterberg.

Reilut 31 solmua pikkuveneellä ilman tuulilasia pistää tukan ojennukseen. Kuva Sami Pitkänen.

Vaihteet kytketään kahvan päällä olevasta vivusta. Trimmin kytkimen laittaisin kyllä kaasukahvan päähän. Kuva Antti Zetterberg.


Uutuudet & uutiset 4 NUMEROA KOTIINKANNETTUNA 20€

2/17

KOUKUSSA KALASTUKSEEN VUODESTA 2004

aan! muk Ota

INEN ILMA IS T GRA FREE

Koeajossa

BAYLINER CC5 TRACKER LAKER

Helppoa & tehokasta

LIPPAKALASTUS

Seikkailu pohjoisessa

RAUTUA KILPISJÄRVELTÄ Tutustu uusiin pienvesiin

AHVENTA KELLUNTARENKAALLA Dokumenttielokuva suomalaisista virtavesistä

CONCRETE REASONS

Pienet kumit, isot saaliit

HAUE N KESÄKALASTUS facebook.com/kalastuslehti kalastus217_b.indd 1

1.6.2017 14.26

Tilaus: Jaicom Oy Puh. 03-42465340 tilaus@kustantajapalvelut.fi Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

117


Uutuudet & uutiset

M1520:lla kalafiletti saadaan aivan uskomattomaan iskuun.

Chef’s Choicen sähköiset veitsenteroittimet vievät teroituksen uudelle tasolle Olemme vuosien varrella testanneet monia käsikäyttöisiä teroittimia. Niiden jälki tuntui silloin testiä tehdessä aivan älyttömän hyvältä ennen kuin maahantuoja pyysi kokeilemaan Chef’s Choicen sähköisiä teroittimia… Chef’s Choice M1520 –veitsenteroitin

Malliston lippulaiva, jonka yli 250 euron hinta kertoo, ettei kyse ole tusinatuotteesta. Kyseessä on ammattipeli. M1520:lla voidaan teroittaa aasialaiset, eurooppalaiset ja amerikkalaistyyliset veitset nopeasti ja vaivattomasti eri kulmissa (15/20 astetta). Suomalainen kalastaja käyttänee kotipuuhissa leipäveistä, filettiä ja jotain pienempää veistä. Kasasin mukaan vielä ison leikkuuveitsen ja santoku-tyylisen veitsen. Käyttö on helppoa. Töpseli seinään ja virta päälle. Kaikille veitsityypeille on omat hahlonsa, jonne terä sujautetaan siten, että veistä tuodaan itseään kohti perä edellä kevyesti, laite hoitaa loput. Teroittimen tasainen sirinä kertoo, että metallia timanttilaikoilla työstetään hienostuneesti. Eri tyyppisille veitsille on joko 1 tai 2 vaihetta, jotka on selkeästi ohHybrid 220 on näppärä joka kodin tai jopa jeistettu pakkauksessa. mökille sopiva laatuteroitin.

118

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

M1520:n ominaisuuksiin kuuluu myös teroitus joko 15 tai 20 asteen kulmiin. M1520-teroittimella on mahdollista teroittaa kaikki mahdolliset veitset huipputerään helposti.


Uutuudet & uutiset Jälki ei jätä toivomisen varaa

Melkein pelästyin kokeillessani veitsiä teroituksen jälkeen. Terät purivat ahnaasti kaikkeen mitä eteen laitettiin ja esimerkiksi voimankäyttö ruisleivän halkaisuun väheni huomattavasti, jopa rouvan mielestä. M1520 on yksinkertaisesti täydellinen teroitin niille, joilta löytyy keittiöstään monia erityylisiä veitsiä. En ole koskaan nähnyt tai kokeillut parempaa teroitinta. Hinta 264 euroa. Lisätietoa www.mastermarkbrands.fi Chef’s Choice Hybrid 220 tarjoaa lähes saman, mutta edullisemmin

M1520:n hinta saattaa monelle osoittautua liian korkeaksi. Onneksi amerikkalaisvalmistajalta löytyy alle satasen hintaluokkaan erittäin pätevä laite: Hybrid 220. Kotikäyttöön tarkoitettu veitsenteroitin, jonka sähköinen timanttilaikka teroittaa nopeasti ja tarkasti kaiken tyyppiset veitset. En itse pystynyt erottamaan terävyyttä verrattuna M1520:n jälkeen, mutta ammattikokki todennäköisesti pystyisi. Laitteen juju piilee kolmannessa lovessa, joka on käsikäyttöinen

Se on tarkoitettu terän viimeistelyyn tai sahalaitaisen veitsen kokonaan teroittamiseen. Teroitin ohjaa automaattisesti teroitettavan veitsen oikeaan kulmaan oikealla paineella. Hintaa teroittimella on laatuun nähden kohtuulliset 95 euroa. Lisätietoa www.mastermarkbrands.fi Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG

Hybrid 220:lla onnistuu myös linkkarin teroitus. Viimeistely tehdään oikeassa hahlossa käsin.

Erilaiset veitset eivät ole ongelma Chef’s Choicen teroittimille.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

119


Uutuudet & uutiset Ursuit Märket on oiva ja kestävä asu niin kalastukseen kuin veneilyynkin. Kuva Janne Koivisto.

Fleece-vuoratut taskut ovat luksusta varsinkin kylmissä keleissä. Kuva Antti Zetterberg.

Ursuit Märket

– kalastuspuku pelastuspukuvalmistajan laadulla

K

ävin Venemessuilla helmikuussa hypistelemässä Ursuitin Märket-kalastusasua ja sain asun sopivasti testiin kevätkaudelle. Käytin asua yhteensä noin viiden päivän ajan vesillä. Ursuit Märket kaksiosainen kuoriasu, joka EI ole pelastuspuku. Se on nimenomaan kalastusasu. Nimi on poimittu osuvasti Märketin majakasta, joka ottaa varmasti kovaa keliä vastaan jatkuvasti. Puku valmistettu vedenpitävästä ja hengittävästä F.O.V. Dry Comfort XT -kankaasta. Kangas on tunnultaan jämäkkä ja esimerkiksi lasketteluasuihin verrattuna tuplasti paksumpi kuten kalastusasussa kuuluukin. Kaikki saumat on teipattu kauttaaltaan. Kaksiosaista pukua voi käyttää pelkkänä takkina tai yhdistelmänä, itse pidän enemmän yhdistelmästä.

Asun kaikki saumat ovat teipattu kestämään kovaa käyttöä. Kuva Antti Zetterberg.

Takki

Takissa on kaksi D-lenkkiä, niskassa haaville ja vyötäröllä tarvikkeille. Huppu on täysin säädettävä ja etuosassa olevat rintataskut on varustettu roisketiiviillä vetoketjuilla sekä fleecevuorella sisältä, joka saa kädet vaistomaisesti hamuamaan taskuihin. Takin sisäpuolella on vetoketjullinen povitasku. Takin hihoissa on stretch-kankaiset mansetit ja hihansuut kiristetään velcro-tarroin napakasti. Housut

Polvet ja takamus ovat vahvistettuja kulutusta vastaan ja irrotettavat henkselit ovat samanlaiset kuin uusissa Ursuit-pelastuspuvuissa. Ne pysyvät hyvin olkapäillä, mutta pidän itse enemmän perinteisestä vyöstä, jonka laitoin vyötärölle ja poistin henkselit. Housujen sivuilla on läpälliset reisitaskut sekä sivutaskut, joissa on roisketiiviit vetoketjut. Mukavana yksityiskohtana housuissa on fleece-vuorattu hieman korkeampi takaosa ja se tarjoaa lämpöä ristiselälle.

Housujen takavyötärössä oleva fleecepehmuste tuo mukavuutta ja lämpöä ristiselälle. Viihdyin itse enemmän housuissa ilman henkseleitä. Kuva Antti Zetterberg.

Käytössä

Märketin kanssa touhuaa erittäin mielellään. Korkea kaulus pitää viiman loitolla ja asu istuu loistavasti joka paikasta. Olen 185 cm ja testissä ollut asu on XL. Materiaali on riittävän jämäkkää pitkäikäiseen käyttöön ja asua voi käyttää hyvin myös muussa ulkoilussa kuin kalastuksessa. Takin rintataskujen paikkaa pitäisi ehkä hieman siirtää samaan paikkaan kuin Gemino Action -pelastuspuvussa, sillä nyt paukkuliivien kanssa taskuihin pääsy vaatii sormijumppaa. Toistaiseksi Märket on saatavana kuvissa olevan harmaana. Takin suositushinta on 315 euroa ja housujen 275 euroa. Lisätietoa www.ursuit.com Teksti ANTTI ZETTERBERG

120

Kuvat ANTTI ZETTERBERG & JANNE KOIVISTO

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Jykevä velcro-kiristys ja mukava mansetti pitävät kylmyyden loitolla ja myös kosteuden tiettyyn rajaan asti. Kuva Antti Zetterberg.


Uutuudet & uutiset Pumu on vakiokuosia, muut tuunattuja.

Jigskinzillä uutta eloa uistimiin

R

aisiolainen Wake Fishing on tunnettu innovatiivisesta maahantuontivalikoimastaan. Jigskinz on tuotesarja, jolla saa uutta näköä esimerkiksi vanhoihin ja kuluneisiin uistimiin. Jigskinz on American Tackle Companyn omistama tuotemerkki, joka on tunnettu mm. vaparenkaistaan. Ajatus on nerokas: kutistesukkia erilaisilla kuoseilla. Meille saapui setti, jossa oli ahvenen, hauen ja silakan kuosit eri kokoluokissa. Valmistajan valikoimissa on mitä villeimpiä vaihtoehtoja erilaisista happotrippikuoseista täysin luomuun uv-väreillä ja ilman. Kannattaa käydä katsomassa osoitteessa www.jigskinz. com Asentaminen on yksinkertaista

Valitse ensin uistin, jonka haluat uudistaa. Mittaa pituus ja valitse sopiva kuosi oikeassa mitassa. Poista koukut ja renkaat. Pujota Jigskinz uistimen ympärille. Sitten on vuorossa pienten viiltojen veto koukkujen paikkoihin ja jos virität turpalevyllistä uistinta, muista mitata tarkoin levyn ulkonema. Nyt on aika kiehauttaa vesi kattilassa ja laittaa uistin pihtien avulla kattilaan 5 sekunnin ajaksi. Anna jäähtyä, kiinnitä koukut ja anna kaloille uutta ihmeteltävää. Teksti ja kuva MIKKO SAARINEN

Laatu on hämmästyttävän aidon oloinen.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

121


Uutuudet & uutiset Jigikalastajan opas on tuhti tietopaketti jigauksesta

Shimano TranXin jyhkeä olemus peittyy hyvän muotoilun alle.

Shimano TranX 300 – haukihyrrässä yhdistyy herkkyys ja rotevuus

K

elarosterissani jo vuosia suhteellisen ankaralla käytöllä palvelleet Calcutta -sarjan työjuhdat loivat tietynlaista positiivista ennakko-odotusta uutuuden ympärille. Ensikosketus TranXiin eri petä. Kela on 300-sarjalaiseksi siro ja virtaviivainen mutta ei peittele jämäkkyyttään. Kammenpyöräytykset viestivät heti, että ollaan laadun äärellä. Salpa loksahtaa napakasti ja mekaniikan tuntuma on tarkka. Sormet huilaavat kammen litteillä kuminupeilla kuten kuuluukin. Ensiheitot menivät vihkoon, kunnes löysimme yhteisen taajuuden heittojarrun kanssa, jonka säätönamiska sekin on kelan identiteettiä henkivän tarkka. Vauraampaa kalaa en vielä päässyt kelalla väsyttelemään, joten erityisen vahvaksi tituleerattu jarru ei vielä saanut tilaisuutta lunastella lupaustaan. Mikään ei tosin viitannut siihen, etteikö sekin noudattaisi kelan tarkoituksenmukaisen jämptiä linjaa. Miinussarakkeeseen ei ilkein mielinkään oikein merkintöjä keksi. Tulevat mailit kertovat sitten onko uuden sukupolven keladesignia edustava TranX kestävyydeltään klassisten Calcuttojen luokkaa. Kyllä tämä kela ehdottomasti jatkoon menee ja voin vilpittömästi suositella haukihommiin. Kun peilaa kelan hintaluokkaa 299 euroa niin siinä sopii jo odottaakin tietynlaista laatua ja käyttömukavuutta. Lisätietoa www.normark.fi Teksti ja kuvat SAMI PITKÄNEN

TranXin koneisto noudattaa Shimanon uutta Hagane-suunnittelufilosofiaa, joka on lupaus täydellisestä toimivuudesta.

122

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

E

rilaisia kalastuksen opaskirjoja on julkaistu viime aikoina tiuhaan tahtiin. Juha Happosen ja Timo Koikkalaisen Jigikalastajan opas on erittäin kattava tietopaketti jigauksen maailmaan. Kirjassa on 176 sivua ja kuvamateriaalia on käytetty ihailtavan runsaasti. Pääosan kirjasta lohkaisee jigikalastuksen pääkohdekala kuha, mutta myös ahven, hauki ja muut kalalajit on huomioitu. Kun välineet ja eri tekniikat, heitto- kuin vertikaalijigaus, drop shotja jopa pintajigaus uusimpine varusteinnovaatioineen on esitelty, kirjan ehkä helppotajuisinta antia on kuhankalastajan vuosikierto. Tässä 15-sivuisessa luvussa kerrotaan selkeästi miten kalaa tulisi kunakin vuodenaikana kalastaa, mutta se vaatii sen, että lukija on perehtynyt kirjan aiempaan antiin, jotta ymmärtää miten soveltaa eri tekniikoita. Hyvällä otteella ja erittäin vankalla tietotaidolla kirjoitettu kirja on ehdoton teos jokaisen vapakalastajan hyllyyn ja loistava lahjavinkki jigauksesta kiinnostuneelle. Allekirjoittanutkin löysi kirjasta paljon uutta tietoa sovellettavaksi. Hinta 38 euroa. Lisätietoa www.metsalehti.fi/kirjat/jigikalastajan-opas/ Teksti ja kuva ANTTI ZETTERBERG


Uutuudet & uutiset Havainnekuva Uivan alueesta.

Kalastus entistä suurempaan rooliin Helsingin Uivassa venenäyttelyssä 17.-20.8.2017

P

erinteinen 40 vuotta täyttävä Helsingin Uiva venenäyttely lisää ohjelmatarjontaansa kalastuksen veneineen ja varusteineen. Uivaa lähdettiin kehittämään 40. juhlavuoden kunniaksi ja tapahtumalla on pitkät perinteet veneiden ja venetarvikkeiden näyttelynä. “Kun analysoimme mitkä eri osa-alueet sopivat parhaiten näyttelyn luonteeseen, nousi kalastus ehdottomasti yhdeksi suurimmista uusista kokonaisuuksista, joita tuoda tapahtumaan”, kertoo näyttelyn järjestävän Venealan keskusliitto Finnboat Ry:n toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo. Kalastuskäyttöön sopivia veneitä on näyttelyssä ollut aina, mutta koska kalastus on yksi suomalaisten yleisimmistä veneiden käyttötarkoituksista, oli luonnollista laajentaa tarjonta kattamaan veneilevän kalastajan tarpeet paremmin. “Uiva on myös ajallisesti erittäin sopiva syyskalastuksen uutuuksien esittelyyn”, Pajusalo sanoo.

Tapahtuman sisältö uudistuu merkittävästi

Tämän vuoden Uiva sisältää veneiden, tarvikkeiden ja vesillä liikkumisen palvelujen lisäksi uusia lajiesittelyjä ja viihdyttäviä näytöksiä elämyksellisessä kokonaisuudessa. “Kalastustarjonnan ohella luvassa on mm. flyboard -näytöksiä, SUP-lautailua ja foiling-purjehdusta ja esiintyjiä. Ohjelmaa rakennetaan parhaillaan ja se tarkentuu lähiaikoina, mutta selkeä tavoitteemme on tuoda Uivaan uudenlaista kokemuksellisuutta”, Pajusalo innostuu.

Kalastusveneiden kavalkadi

Kalastuksen teema-alueen kumppanin Mercuryn mukaan nimetyssä kalastusvenelaiturissa on esiteltävänä hieno valikoima niin koti- kuin ulkomaisia kalastusveneitä, joita yleisö pääsee testaamaan aidoissa olosuhteissa. “Koeajojen ohella luvassa on tanakkaa asiaa kalastusvälineistä, -varusteista ja kalastuksen eri ulottuvuuksista demojen ja tietoiskujen muodossa. Lauantaina 19.8. mitellään Mercury Challenge -heittokalastuskisan kuninkuudesta Lauttasaaren lähivesillä”, Pajusalo hehkuttaa. Kutsukisaan osallistuvat Uivan kalastusalan toimijoiden muodostamat joukkueet ja mukana menossa nähdään kuulemma myös yllätysnimiä. Luvassa on kaikkiaan hieno kalastustapahtuma, joka polkaisee samalla syksyn kalastussesongin käyntiin. Tapahtumaan odotetaan neljän päivän aikana noin 11-12 000 kävijää. Kannattaa ehdottomasti tulla paikalle Helsingin Lauttasaareen, jossa myös lehden toimitus majailee. Lisätietoa www.uiva.fi Teksti ANTTI ZETTERBERG

Kuva UIVA

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

123


Uutuudet & uutiset Käyttökokeessa Vision Scout Ultra Wader -kahluuhousut

V

ision on kahluuhousuvalmistajien kehittäjien kärkipaikoilla, mutta nyt on varmaa, että mukavuus on viety aivan uudelle tasolle. Partiolaisittain; Scout -”Aina valmiina”. Ja sitä nämä housut nimenomaan ovat. Scoutit ovat markkinoiden ainoat kahluuhousut, jotka on varustettu uudella 37.5-teknologialla ja ultraäänellä tehdyillä saumoilla. Uusi teknologia takaa uskomattoman hengittävyyden ja mukavuudentunteen jopa niillä pitkillä kalareissuilla, jossa kahlataan päivätolkulla lohen perässä. Voin väittää, että Scoutit siirtävät hien ja kosteuden pois iholta nopeammin kuin mitkään muut kahluuhousut. 37.5-teknologia perustuu kehon omaan lämmönsäätelyyn siten, että housut reagoivat lämpötilaan ja kosteuden määrään tekemällä olon mukavaksi. Varustelun ja istuvuuden osalta housuissa on otettu käytännöllisyys ja liikkuvuus huomioon loistavasti. Vedenpitävällä vetoketjulla varustettu iso rintatasku toimii. Ja vyö, leikkaukset ja neopreenisukat on muotoiltu entistä paremmin istuviksi. Scoutit tuntuvat aikamatkalta tulevaisuuteen, niin hyvin ne toimivat verrattuna aikaisemmin markkinoilla nähtyihin malleihin. Hinta 485 euroa. Lisätietoa www.visionflyfishing.com Teksti ja kuvat SAMI VÄLIKANGAS

Rintatasku on varustettu vedenpitävällä vetoketjulla ja henkselin juuresta löytyy kätevä lenkki.

Neopreenisukan muotoilu on tehty entistä ergonomisemmin.

Ultraäänisaumaus ja 37.5-teknologia tekevät olosta mukavan.

– viehepuolen uusi tulokas Ruodon avainhenkilöiltä

S

axa-tuotteet ovat tunkeneet kovalla sykkeellä markkinoille ja sitä kautta petokalojemme kiusaksi. Tuotevalikoimaan kuuluu laaja valikoima vapoja, keloja ja muita viehepuolen tuotteita. Saxalta löytyy myös lähes kaiken kattava irtojigivalikoima, joka löytyy jo yli kymmenen jälleenmyyjän hyllystä. Yli 130 erilaisesta jigihännästä löytyy taatusti sopiva valinta siiman päähän olosuhteista riippumatta. Kotimainen Saxa panostaa erityisesti hyvään laatuun, kuitenkin pitämällä hinnan järkevänä. Poistamalla ylimääräiset välikädet ja valmistamalla kerralla isoja määriä tuotteita, saadaan tuloksena hyvälaatuiset tuotteet edullista hintaa unohtamatta. Tuotteiden suunnittelussa on ollut vahvasti mukana muun muassa Ruodon avainhenkilöitä, joiden ammattitaito sekä kokemus kalastusvälineistä ja kalastajien kanssa toimimisesta on ollut korvaamatonta suunnittelutyössä. Lisätietoa www.saxafishing.com

Teksti TOIMITUS Kuvat SAXA

124

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Uutuudet & uutiset Jarno Vähämäki vaimonsa Katin kanssa kalassa tänä keväänä Gotlannissa. Daiwan Japanissa valmistetut kelat kestävät rantakalastuksessa vaikka uivatkin merivedessä jatkuvasti.

Ruodon uusi myymälä sijaitsee osoitteessa Harjuntausta 3 B.

Ruoto laajentaa Tampereelle

R

uoto avasi tänä keväänä uuden myymälän Tampereen Lielahteen. Ruoto Shop Tampereen valikoima kattaa laajasti kaiken viehe- ja perhokalastuksesta. Joka alueella on kuitenkin hieman oma kalastuskulttuurinsa ja Tampereen myymälässä onkin otettu paremmin huomioon uistelijat, tarjoamalla laajempaa valikoimaa uisteluvälineitä, kuin mitä on esimerkiksi Helsingin myymälässä. Vetovastuussa Ruoto Shop Tampereella on Tampereen oma poika Pauli Mattila, jonka monet tuntevatkin varmasti Tampereen kalastuspiireissä. Paulilla on vankka kokemus kalastusvälineiden kanssa toimimisesta ja hän tuntee lähialueen vedet paremmin kuin omat taskunsa. Ruoto Shop Tampere Harjuntausta 3 B 33400 Tampere 020-7790970 tampere@ruoto.fi

Meritaimenguru Jarno Vähämäki löysi kelan, joka kestää oikeasti suolavettä – Daiwa Certate

V

ekkuli-meritaimenuistinten luoja Jarno Vähämäki kalastaa kaikki sesongit Ruotsin isoilla saarilla Gotlannissa ja Öölannissa, jotka ovat tunnettuja loistavista meritaimenapajistaan. Jarno tuskaili pitkään erilaisten kelaongelmien kanssa, kun keloja joutui jatkuvasti rassaamaan suolaveden aiheuttamien käyntihäiriöiden johdosta. “Olen vuosien aikana huomannut sen, että on keloja ja ‘keloja’. Arvostan keloissa erityisesti kestävyyttä ja toimintavarmuutta. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin kesken reissun reistaileva kela, jota koko ajan varoo kalastustilanteessa”, Jarno toteaa. “Yleensä kelat eivät vain kestä meriveden kosketusta pidemmän päälle”, hän sanoo. Jarno lähti hakemaan kestävää vaihtoehtoa ja testasi Daiwan Mag Sealed – magneettiöljyllä suojatuilla laakereilla varustettua Certatea. Japanissa valmistettu Daiwan terävintä kärkeä oleva kela sai konkarin vakuuttuneeksi. “Certate on kuin luotu rannikkokalastukseen. Laakereiden suojaus on niin hyvin tehty, ettei Certatessa ole ollut mitään ongelmia käynnin tai muunkaan toiminnan suhteen. Testireissun jälkeen tilasimme Certatet koko tiimillemme käyttöön”, hän kehuu. Daiwa Certate on vaativan kalastajan kela, jonka yli 400 euron hinnalle tulee katetta pitkän ja ongelmattoman käyttöiän myötä. Lisätietoa Certatesta www.daiwa-scandinavia.com Teksti ANTTI ZETTEBERG

Kuvat JARNO VÄHÄMÄKI / J-KING FISHING

Teksti TOIMITUS Kuvat RUOTO

Valikoima on täyden palvelun mukainen.

Certate on lunastanut paikkansa myös Antti Zetterbergin meritaimenkelarosterissa. Kuva Antti Zetterberg.

Tämä 4,65 kg meritaimen on tämän kevään Öölannin retkeltä, jonka väsytteli Certatella Tommi Salo.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

125


Uutuudet & uutiset Kelat tositoimissa Kokemäenjoella.

Abu Ambassadeur 7000C Compact – ison kelan ominaisuudet pienessä koossa

L

ohijoki Oy testasi uusia kompaktiluokan soutuhyrriä meritaimenen soudussa Kokemäenjoella. Kokemukset kelasta olivat erittäin positiivisia, huonoja ominaisuuksia oli vaikea keksiä. Kelaa käsitellessä tunsi käyttävänsä 6000-sarjan kelaa. Kelan siimatilavuus liikkuu kuitenkin jossain 7000 ja 6000-sarjan välimaastossa. Puolalle mahtuva muutama kymmenen lisämetriä tekevät kelasta varteenotettavan vaihtoehdon myös pohjoisen isojen jokien lohensoutuun. 0,44 siimaa mahtuu 220 metriä. Jarrun säätöalue vaikutti monia ”döörejä” pidemmältä. Tähtipyörä oli jämäkkä ja pysyi erittäin hyvin asetetussa säädössä. Kela on erittäin herkkä. 7-grammaisen vaapun heitti vavan mittaisella siimatapsilla jokiveneessä istuen vaivatta suoraan 20 metrin laskupituuteen. Punttiperhon- ja lusikanheittoa harrastava ystävämme testasi myös kelaa. Palautteena oli ”herkkä ja pitkäheittoinen”. Tämä Ruotsissa valmistettu ”välimallin” kela oli erittäin miellyttävä tuttavuus. Mikäli 7000-sarjan kelat tuntuvat kolhoilta ja 6000-sarja liian pieneltä, on tässä hyvin varteenotettava vaihtoehto kaikkeen lohen ja meritaimenen jokikalastukseen. Tämän kun saisi opaskäyttöön vielä siimamittarilla niin puhuttaisiin täydellisestä lohimiehen kelasta. Ehdottomasti jatkoon! Painoa 375 g, välitys 5,1:1. Takuu 10 vuotta. Hinta 249 euroa. Lisätietoa www.abugarcia.fi Teksti ja kuvat LASSE PAUHE/LOHIJOKI OY

126

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Compactin rakenne ja käytettävyys ovat huippuluokkaa.

Compactin koko havainnollistuu hyvin verratessa sitä 7000 Pro Rocketiin, joka kuvassa vasemmalla. Ominaisuuksissa pikkuveli ei häviä milliäkään.


Uutuudet & uutiset Pohjois-Norja on rautupilkkijän taivas.

Mummon villasukat ja Subzerot pääsevät samalle mukavuustasolle.

Arktiset Vedet lokakuussa Maikkarilla

K

otimaisen kalastus-, luonto- ja matkailuohjelma Arktisten Vesien tarina jatkuu tv-ohjelman kuudennella tuotantokaudella MTV3-kanavalla. Vuodesta 2012 esitetty, suuren suosion luonnon - ja kalastuksen ystävien keskuudessa saavuttanut tv-sarja kuvataan tänä vuonna erittäin mielenkiintoisissa kohteissa. Argentiinan Patagonia, Pohjois-Norjan luminen erämaa, Tornionjoki, Itämeri ja monet muut kiehtovat kohteet muodostuvat jaksoiksi, jotka tempaavat katsojansa mukaan seikkailuun. Kestävä kehitys ja kulutus, luonto- ja kalastusmatkailun edistäminen, sekä  uhanalaisten  kalakantojen suojelutyö, kuuluvat ohjelmaan kantaviin teemoihin unohtamatta paikallisia ihmisiä ja heidän  tarinoitaan.  Mukana retkikunnassa  mm. näyttelijä/yrittäjä Jasper Pääkkönen, tuottaja Juhani Henriksson ja kalastusasiantuntija Jani Himanko. www.arktisetvedet.fi Teksti ja kuvat ARKTISTEN VESIEN TOIMITUS

Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG

Patagonia on myyttinen kalaparatiisi.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

127


Uutuudet & uutiset Minn Kota Riptide Terrova i-Pilot LINK vastaa pidoltaan lähes kahta oikeaa ankkuria.

Veteen naulattu – Minn Kota Riptide Terrova i-Pilot LINK –keulasähkömoottori

K

eulasähkömoottoririntamalla käydään kovaa taistoa Minn Kotan ja MotorGuiden välillä. Amerikkalaisvalmistajat kilpailevat verissä päin kummalla on parempi taivasankkuri. Minn Kotaa ohjataan joko omalla näytöllisellä ja todella informatiivisella kaukosäätimellä tai älypuhelinsovelluksen avulla Bluetoothin välityksellä. Valmistaja kutsuu tätä nimellä i-Pilot LINK. I-Pilot-ohjausjärjestelmällä voidaan ohjata venettä ja tallentaa kuljettuja reittejä. Minn Kota toimii symbioosissa uusien Humminbirdin yhdistel-

Homma on helppoa kun vene on naulittuna.

128

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

mälaitteiden kanssa, joten niiden avulla pystytään tallentamaan myös ottipaikat ja kohdealueen tyyppi syvyyskäyrän, kaislikon reunan tai jopa pohjan kovuuskäyrän mukaan. Taivasankkuri vakuuttaa

Minn Kotan kohuttu uusi taivasankkuri perustuu erilliseen suunta-anturiin, joka kiinnitetään veneen peräosaan. Keulassa oleva moottoriyksikkö keskustelee perän suunta-anturin kanssa ja pitää veneen linjassa, jolloin kenenkään heittosektori ei muutu veneen asennon muuttuessa. Käytännössä moottori hakee sopivaa kulmaa pienen tovin ja lukitsee veneen sitten paikalleen perää myöten. Emme päässeet kokeilemaan käytäntöä kovassa kelissä, mutta noin kuuden metrin tuulessa vene oli kuin kahdella tavallisella ankkurilla ankkuroitu heittolavetti ilman mitään pyörimistä. Asiasta ei tarvitse sen enempää kirjoittaa. Kiitettävä suoritus. Terrova nostetaan käsin, toisin kuin malliston huippu, Ulterra. Minn Kota on kuitenkin panostanut mukavuuteen ja varren kääntömekanismi on painotettu siten, että kippi toimii jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Nostajalle tämä on etu pitkään päivään.


Uutuudet & uutiset Minn Kotan kauko-ohjain tarjoaa erittäin monipuolisesti tietoa laitteen tilasta.

Perä ei elä, sillä suunta-anturi kertoo keulaan oikeaa tietoa.

Uusi Minn Kota on kova peli

On kuluttajan kannalta pieni harmi, että Minn Kota toimii parhaiten yhdessä Humminbirdin ja MotorGuide Lowrancen kanssa. Itse toivoisin, että olisi yhteinen standardi, johon voisi liittää minkä tahansa päätelaitteen. Minn Kota Riptide Terrova i-Pilot LINK maksaa 55 lb:n työntövoimalla ja 12 V jännitteellä 2398 euroa. Tehokkaamman 80 lb / 24 V hinta on 2898 euroa. Lisätietoa www.minnkotamotors.com Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG

Tekninen avustus TAPIO LÄÄKKÖLÄ

Älypuhelinsovellus vastaa toiminnaltaan täysin kauko-ohjainta. Kätevää, jos ohjain on unohtunut kotiin.

PARHAAT

VENEET M E ILTÄ!

MYYNTI - HUOLTO - VARAOSAT - SÄILYTYS Kalkkirannantie 50, Kalkkiranta, Sipoo | 09 272 8615

TUTUSTU MYÖS

verkkokauppaamme Kalastus-lehti 2/17

wwmarine.fi | Kalamies.com 129


Uutuudet & uutiset Abun Ruotsin tiimin Robert ”Robbo” Jonsson on kuulunut vaatesuunnittelun avainhenkilöihin. Kuva Abu Garcia Sverige.

Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat ANTTI ZETTERBERG & ABU GARCIA SVERIGE

Didriksonsilta täydellinen kalastusvaatemallisto 130

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Uutuudet & uutiset

Arcus-kuoritakissa on vetoketjun yhteydessä neppari, jolla takkia estetään lepattamasta sen auki ollessa. Alla Gale-toppatakki. Kuva Antti Zetterberg.

Velum-housuissa on neppareilla säädettävät lahkeet. Neppari ei mene tukkoon roskasta velcro-tarran tavoin.

Kiinteästä hupusta saa tehtyä todella suojaavan tarvittaessa. Kuva Antti Zetterberg.

K

alastus tuntuu kiinnostavan monia vaatevalmistajia tällä hetkellä. Yhteydenotot tekstiilipuolelta ovat lisääntyneet meidän suuntaamme eksponentiaalisesti. Ruotsalainen 1913 perustettu Didriksons ei ole ensi kertaa kalastusvaatteiden kanssa tekemiHupun saa lukittua selkään magneettinapilla. sissä, sillä yrityksen toiminta sai Kätevää. Kuva Antti Zetterberg. alkunsa kalastuksen ympäriltä. Ruotsalaiset ovat taitavia melkein missä tahansa mihin ryhtyvät. Didriksons on toiminut oikein lähtiessään miettimään kalastusmallistoa yhdessä Ruotsin Abun tiimin kanssa. Abun tiimissä on kokemusta ja näkemystä eri kalastustyyleistä sekä olosuhteista. Suomeen valikoituihin liikkeisiin

Didriksons haluaa profiloitua tosikäyttäjien vaatteeksi, joten he panostavat alkuvaiheessa 8 erikoisliikkeeseen, jotka sijaitsevat eri puolilla maata. Mallisto kattaa 7 eri asustetta: 2 eri kuoritakkia, 1 Windstopper-takki, 1 toppatakki, 1 toppahousut sekä 1 kuorihousut että kevyt toppaliivi. Malliston pitäisi olla myynnissä tämän lehden ilmestyessä. Kokonaisuus on mietitty siten, että vaatteita voidaan pitää kaikkina vuodenaikoina aivan kovimpia hellekelejä lukuun ottamatta. Ne toimi-

Gale-toppatakki toimii myös päällystakkina. Pinnassa on vettä hylkivä käsittely ja kyljissä joustopaneelit. Kuva Antti Zetterberg.

vat mainiosti yhdessä tai erikseen. Vaatteet ovat myös niin tyylikkään näköisiä, että voit lähteä suoraan kalasta kristallikruunujen loisteeseen ilman että kukaan tietää päälläsi olevan kovan luokan teknisiä kalastusvaatteita. Herkullisia yksityiskohtia ja robustia kestävyyttä

Roisketiiviit vetoketjut, housujen lahkeiden nepparikiristys, hihansuiden mansetit, kalastuksen ehdoilla tehdyt leikkaukset, jossa olkapäillä on liikkumavaraa ja vastaavasti selässä on pidennys, hupun magneettikiinnitys selkään, muotoiltava hupun lippa sekä ventilaatioiden kautta menevä aukko sisätakkiin ovat hyviä esimerkkejä siitä miten Didriksons on tehnyt huolellista työtä. Kun nämä yhdistetään kestäviin PFC-vapaisiin materiaaleihin ryyditettynä ruotsalaisella tyylitajulla saadaan tulokseksi nykyaikaisen vapaa-ajankalastajan täydellinen ”uniformu”. Lisätietoa löytyy toistaiseksi ruotsiksi osoitteesta www.didriksons.com/sv-fi/campaigns/profishing/

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

131


Uutuudet & uutiset Kevään ensimmäiset heitot huhtikuun koleudessa meritaimenen perässä. Flash Forward piti miehen kuivana ja lämpimänä.

Columbia vaatettaa kalastajan kenkiä myöten Amerikkalaisella outdoor-vaatevalmistaja Columbialla on oma Performance Fishing Gear –mallisto, mutta outdoor-puolelta löytyy myös mainioita vaatteita kalastuk-

Niin kauan kun vesi pysyy nilkkojen alapuolella ei Caldoradoilla tule kumppareita ikävä.

seen. Poimimme muutaman kärkituotteen. Teksti PASI TAPONEN & ANTTI ZETTERBERG Kuvat ANTTI ZETTERBERG

Flash Forward Down Hooded Jacket (Pasi Taponen)

Columbian hupullinen untuvatakki on kevään 2017 ollut aktiivisessa kalastuskäytössä. Muihin vastaaviin takkeihin poikkeuksellisen tästä takista tekee Columbian käyttämä Heat Seal -teknologia saumoissa. Saumat on lämpösaumattu eikä neulottu kuten vastaavissa takeissa. Takki on tästä johtuen hieman muovisen oloinen päällä, mutta vedenpitävyys on takuulla parempi. Istuvuus on loistava kalastuskäytössä ja se pakkautuu pieneen tilaan. Takin värivaihtoehdot ovat loistava piristys oliiville ja harmaalle, joita on nähty jo liikaa näissä ympyröissä. Fill power –arvo on 650 ja untuva on peräisin vastuullisista lähteistä. Hintaa takilla on kohtuulliset 139,95 euroa. Lisätietoa www.columbia.com Men’s Outdry Ex Diamond Shell Jacket (Pasi Taponen)

Pirteän värinen Outdry Diamond Shell edustaa kuoritakkien kalleinta ja teknisintä ääripäätä. Takki on todella huolella mietitty ja lupaa 100 % vedenpitävyyttä uudella OutDry Extreme -materiaalilla, jossa varsinainen vedenpitävä kalvo on itse kankaassa. Takin istuvuus on aivan loistava ja hengittävyyttä lisäävät kesäisissä olosuhteissa kainaloiden isot ventilaatioaukot. Huppu on yksi

132

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Tästä ei monipuolinen kalastuskenkä parane. Vielä kun vartta saisi enemmän niin avot.


Uutuudet & uutiset

Vuoristojuoksuun suunnitellun kengän pohjan pito on uskomaton ja lesti jämäkkä.

parhaista, mitä olen kokeillut kuoritakeissa ja seuraa pään liikkeitä, joka kalastettaessa tuulessa ja tuiskeessa on erittäin tärkeää. Loistava valinta kalastustakiksi. Hinta 389,95 euroa. Lisätietoa www.columbia.com Columbia Montrail Caldorado II Outdry Extreme –kengät (Antti Zetterberg)

Kuka on sanonut, että kalastajan täytyy pukeutua vaelluskenkiin tai kumisaappaisiin? Columbian uudet 100% vedenpitävät Caldorado-kengät on alun perin suunniteltu

Toukokuun kammokelit olivat lastenleikkiä Outdry Diamond Shell –takille. Kuvan oton jälkeen satoi kaatamalla räntää.

vuoristojuoksuun. Tätä varten pohjissa on todella hyvä pito ja lesti on erittäin jämäkkä. Samaan aikaan kengät ovat äärimmäisen mukavat ja hengittävät, pitkä seisominen veneessä tai rantakivillä steppailu eivät tuota mitään ongelmia. En muista kalastaneeni

mukavammilla kengillä. Ainoastaan lyhyt varsi rajoittaa näiden kenkien käyttöä syvemmässä vedessä, muuten ne rokkaavat täysillä. Suosittelen. Hinta 169,95 euroa. Lisätietoa www.columbia.com

HAUENKALASTUKSEN ERIKOISLIIKE Valikoimissa mm. Eastfield Wingman Curly, Wingman XL, Wingman, Tomcat, Maverick, Olalures, Mälaren Lures, Wolfcreek, Pig Shad, Bandit Shad, Svartzonker McRubber, Big McRubber, McRubber Jr., McRubber Shad, Illex Dexter Shad, HankoKalastus-lehti Gummi,2/17 Snack Baits, Esox Gear... | Kalamies.com 133


Uutuudet & uutiset Hidehookit katosivat hyvin haukien kitaan. Tämä nelikiloinen päätyi ruokapöytään, sillä uistinta kaivettiin pitkään esille.

Uistin on maistunut.

Hidehook on jokamiehen haukiviehe Päätoimittaja pyysi, että kokeilisin uusia Hidehook-kumiuistimia kevyemmillä välineillä kuin mitä normaalisti heittelen shadeja ja isoja jerkkejä. Teksti ja kuvat MARKO PETÄJÄ

K

äytössäni oli viisi kappaletta kotimaisia large-kokoisia Hidehookeja, jotka ovat 21-senttisiä ja painavat 59 grammaa. Tässä lehdessä on juttu pienistä kesäkumeista ja Hidehookin yli 20 sentin koko taitaa ylittää pienen kumin rajan, mutta mitään kovin suuria ne eivät ole ja siksi niitä on kiva heittää tavallisella haspelisetillä.

Mistä on kyse?

Hidehookin idea perustuu piilossa oleviin Partridgen yksihaarakoukkuihin, jotka tarttuvat kalaan sen puraistua uistinta. Uistin lentää solakasta ulkomuodosta johtuen hyvin ja sen uittaminen tapahtuu muiden kumien tyyliin kelalla. Uintiin saadaan eloa kelaustyyliä tai nopeutta vaihtamalla. Rauhallisen uittajan viehe

Hidehook pitää hitaasta vauhdista. Uistimen pyrstö elää pienestäkin liikkeestä ja koukku-

134

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

jen ollessa piilossa sitä voi paiskoa mainiosti myös tynkäkaislan sekaan, josta se pyytää parhaiten. Tänä keväänä tuntui, että hauen kutu jatkui myöhään niin rannikolla kuin järvilläkin ja hauet olivat pitkään passiivisia.

sitä oli melkoinen työ kaivaa kalan nielusta. Hidehookit vakiinnuttivat paikkansa meidän pakeissa helpon kalastettavuuden ja hyvien onnistumisten myötä. Lisätietoa www.hidehook.com

Hidehook maistui

Olin 15-vuotiaan poikani kanssa mökkijärvellämme testireissulla ja heittelimme aluksi spinnerbaitia, mutta hauet eivät innostuneet, seurailivat vain. Poikani otti rasiasta ihmetellen Hidehookin ja laittoi sen haspelivapaansa, joka suosituspaino oli 50 g. ”Ei mitään ongelmia”, hän huikkasi samalla kun sinihileinen Hidehook tippui tynkäkaislaan. Tästä alkoi syöntiralli, jolloin noin 3-5 kilon hauet innostuivat todenteolla Hidehookeista. Minunkin oli parin kalan jälkeen pakko laittaa Hidehook pyyntiin. Uistinvalmistajan sivuilla mainitaan, että pehmeä vastari on avain siihen, että Hidehookilla saadaan hauet pysymään. Tämä tuli todistettua monta kertaa kun itse tottuneesti kiskaisin kunnolla ja kala irtosi, mutta poikani väsytteli useita kaloja ylös asti. Puru oli välillä niin kovaa, että Hidehook katosi syvälle kalojen nieluun ja otimme ruokakaloiksi yhden kolmen ja yhden neljän kilon kalan. Vaikka uistimessa on vain yksihaarakoukut, niin

Tämänhetkinen värikartta.

Hidehookin silmät irtoavat aika helposti. Nelikiloisen kalan hampaissa kimmeltää punainen silmä.


Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

135


Uutuudet & uutiset Raikas valkoviini kuuluu kesään.

136

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Uutuudet & uutiset

Teksti JARI VIRTANEN Kuvat ANTTI ZETTERBERG

1.

2.

Viisi kovaa kalaviiniä K

esäinen kala-ateria kannattaa viimeistellä herkullisella ja siihen sopivalla viinillä. Poimin päätoimittajan pyynnöstä neljä mielestäni loistavaa ja kohtuuhintaista valkoviiniä ja yhden kuohuviinin kaikille kotimaisille kalaruoille. Neljää viiniä yhdistää Sauvignon Blanc –rypäle, mutta ne ovat kaikki silti luonteeltaan erilaisia.

1. La Petite Perriere Sauvignon Blanc

Kesäinen tuoksu täynnä karviaista, raparperia ja vihreää omenaa. Hieman kuivassa maussa on hedelmää. Viinin suutuntuma ryhdittyy eloisan hapokkuuden ansiosta ja kokonaisuus jättää sitruunaisen jälkivaikutelman. Loistava valinta esimerkiksi paistetulle kuhalle kesäillassa. Hinta 10,98 euroa. 3.

2. Saint Clair Vicar’s Choice 2013 Sauvignon Blanc -kuohuviini

Runsas tuoksu, jossa raparperin, karviaismarjan ja vastapuristetun mustaherukan aromia. Kuiva maku on terhakas ja toistaa tuoksun aromit. Eloisat kuplat korostavat sitrusmaisia vivahteita. Tämä kuohari on erinomainen aperitiivi, mutta myös takuuvarma savustettujen kalaruokien seuraan tai juhlistamaan onnistunutta reissua. Hinta 14,99 euroa. 3. Casa Marin Cartagena Riesling 2016

Raikas ja eloisa, lähes kuiva, aprikoosia, persikkaa, valkoherukkaa ja mineraalisuutta hehkuva viini aperitiiviksi tai paistettujen kala- ja äyriäisruokien kaveriksi. Hinta 15,88 euroa. 4.

4. Mud House Sauvignon Blanc 2015

Mahtavan raikas ja pirteän hedelmäinen Mud House on Uuden-Seelannin lahja kalastajille. Lasillinen tai pari maistuu kylmänä sellaisenaankin, mutta jos syöt esimerkiksi rapuja tai savustettua kalaa, ei tätä viiniä kannata ohittaa. Vihertävä väri on kaunis ja kokonaisuus jättää pitkään suussa viipyvän, tiiviin jälkivaikutelman. Hinta 13,98 euroa. 5. Pouilly-Fumé de Ladoucette 2014

5.

Hieman kalliimpi vihertäväsävytteisen herukkainen kuiva valkoviini. Se sopii varsinkin vaalealihaisten kalojen kyytipojaksi. Mineraalinen, raikas ja samalla lempeä vaikutelma jatkuu alusta loppuun. Kevyesti paistetulle ahvenelle loistovalinta. Hinta 33,54 euroa.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

137


Uutuudet & uutiset

54-senttinen meritaimen on nelikon vaativin pyydettävä.

97-senttinen hauki tuli vähän kuin vahingossa ja käynnisti ruletin.

Ahven antoi lupauksen Super Grand Slamista.

Kuha viimeisteli huippusuorituksen.

Markus Tandefelt & Suomi Super Grand Slam – onnistuminen ei aina ole tuurista kiinni Viime numerossa Markus Tandefelt ja Hannu Huttunen avasivat Suomi Grand Slamin ideaa. Grand Slam ansaitaan saamalla samana päivänä meri/järvitaimen, hauki ja kuha. Markus halusi vielä parantaa ja lähti hakemaan Suomi Super Grand Slamia, jolloin mukaan lisätään vielä ahven. Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat HANNU HUTTUNEN

Alun perin taimenreissu

Markus ja Hannu lähtivät alun perin pyytämään meritaimenta helatorstaina itäiselle Suomenlahdelle. ”Heitimme aluksi melkein kaksi päivää meritaimenta, mutta saaliina oli vain yksi alamittainen. Koska reissu kestäisi neljä päivää, laskimme, että emme pystyisi heittämään enää kolmatta päivää näin heikolla syönnillä”, Markus kertaa. Suunto Traverse Alpha apuna

Hannu ja Markus ovat käyttäneet jo pidempään Suunnon Traverse Alpha –kalastuskelloa, jonka hyviin ominaisuuksiin kuuluu esimerkiksi tarkka ilmanpaineen mittaus. Il-

138

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

manpaineen lähihistoria tallentuu laitteeseen ja kalassa ollessaan voi seurata mihin suuntaan ilmanpaine lähtee kehittymään. Kellosta oli hyvä tarkistaa meneillään oleva trendi ja tehdä kalasuunnitelmat sen mukaan. Ilmanpaineella on suuri merkitys kalan aktiivisuuteen

Merellä esimerkiksi pitkään jatkuva korkeapaine saa vedenpinnan laskemaan huomattavasti ja sitä myöten kalat passivoituvat. Kun taas matalapaineen johdosta vesi lähtee nousuun, kalat ovat selkeästi virkeämpiä. Tämä pätee kaikkiin petokaloihin, joita Suomi Super Grand Slamissa tavoitellaan. Siksi ilmanpainetta kannattaa muiden säätekijöiden, kuten auringon ja kuun liikkeiden ja tuulen suunnan ohella seurata, jos Suomi Super Grand Slamia aikoo tavoitella. Mittataimen iskee

Seurasin Hannun ja Markuksen retkeä kotipuolessa ja olin vilpittömästi ilahtunut kun sain kuvan Markuksen 54-senttisestä meritaimenesta. ”Luulimme, että nyt alkaisi syönti, mutta ei”, Markus muistelee. Lähestulkoon samasta saaren reunas-

”Ilmanpainetta kannattaa muiden säätekijöiden, kuten auringon ja kuun liikkeiden ja tuulen suunnan ohella seurata, jos Suomi Super Grand Slamia aikoo tavoitella.” ta iski seuraavaksi lähes metrinen hauki ja päätös Grand Slamin hakemisesta tehtiin lennossa. Enää tarvitsisi saada kuha. Kuhapaikoille siirtyessään miehet huomasivat eräässä salmessa paljon ahvenia ja keulasähkömoottori lukittiin taivasankkuriin lippojen lentäessä ahventen eteen. Pian Markuksella olikin 29-senttinen ahven ylhäällä. Super Grand Slam kiikariin

Ahvenen jälkeen oli vielä hyvin aikaa siirtyä kuhapaikoille. Tässä vaiheessa oltiin suurten asioiden äärellä, sillä kaikki oli tapahtunut varsin nopeasti. Noin tunnin kuluttua ahvenesta puhelimeni kilahtaa. Se on siinä. 42-senttinen kuha kruunasi Markuksen kalapäivän. Suomi Super Grand Slam ei ole mahdotonta saavuttaa. Kun saa jalokalan pohjalle, jää muiden saalistamiseen riittävästi aikaa. Kannattaa kokeilla jo tänä kesänä tai viimeistään syksyllä. Suunnon Traverse Alpha –kalastuskellon tarjoama tieto voi olla jokaiselle Suomi Super Grand Slamista haaveilevalle avuksi. Ainakin Markuksen matkaa kellon tarjoama tieto siivitti.


B15A. Pohjoismaiden eniten myyty vaappumalli.

8 kokoa: 7,10,13,15, 18, 22, 28, ja 40g

6 kokoa:: 15,18,20, 30, 40, ja 60g

World´s finest fishing lines

US U T U U

M E SLI K C I V 18gr

Onkimadot

SWIM WHIZZ® Stroft pitää minkä lupaa!

JIGHEAD LONG & ROUND

uippulaatua!

Gamakatsun h

SIMPLY THE BEST

13

VENOM SX

WIGGLER AB

www.wiggler.se

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

139


Uutta & kokeiltua Keskikokoinen A-malli näyttää maistuvan hyvin erikokoisille perushauille.

Mallit vasemmalta lukien: L, A ja Y5.

hintainen L-malli tuntuu haukiuskottavalta, mutta ui kevätpaikoilla hippasen turhan syvällä. Selvästi eniten kalatapahtumia kertyi 15 euroon hinnoitellulla A-mallilla, joka tuntuu olevan erinomaisen hyvä valinta yleishaukiuistimeksi. Lisätietoa löytyy osoitteesta petturi.fi Rajupajan uutuus: perhoruuvi

Turkulainen, virvelillä heitettävistä Raju-perhoistaan tunnettu Rami Sipilä on jo aiemmin intoutunut tekemään pehmovieheisiin tarkoitettuja rigejä ja jigiruuveja. Tavanomaisten jigiruuvien ja koukkujen yhdistelmien, Raju-rigien jälkeen vuoron ovat saaneet erilaisilla perhosidoksilla ryyditetyt perhoruuvit Kun monet, Sipilä mukaan lukien, ovat jo tehneet virvelillä heitettäviä perhoja jigipyrstöllä, nyt ajatusmalli on käännetty vähän

Petturi

ABS-muovista ja vahvasta nylonverkosta valmistetut moniosaiset Petturi-uistimet ovat saattaneet tulla monille tutuiksi erityisesti aktiivisen messunäkyvyytensä myötä. Me saimme testiin kolme kovamuovista swimbaitia. Kahdeksanosaisen Y5-mallin mitat ovat 13 cm ja 19 g. Seitsenosaisen, hauelle ja kuhalle tarkoitetun A-mallin lukemat ovat 18 cm / 45 g ja viisiosainen suurkalojen L-malli takoo tauluun numerot 22 cm ja 116 g. Motonetin Wataya-merkki teki aikanaan monipalauistimet tunnetuksi Suomessa. Petturi tarjoaa nyt samankaltaisella rakenteella omat mallinsa ja kiinnostavan värimaailmansa. Erityisesti L-mallin tarkat, mutta hillityt kalaimitaatiot puhuttelivat meitä. Pienempiin malleihin puolestaan on tarjolla useita kromivärejä. Uinniltaan kiinnostavimmalta tuntuu pintakalvon alla venkoileva 10 euron hintainen Y5-malli, jota tulee taatusti heitettyä syksyn taimenkareilla. Suurin, 18 euron

140

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Kirkasta punaista ja kimalteita yhdistelevä perhoruuvi jigeineen oli vastustamaton tarjous tälle toukokuun hauelle.


Teksti ja kuvat NIKO SATTO

min kuin Blue Foxin brändien alla. Kaikkia uutuuksia, värejä varsinkaan, ei muutamaan riviin saa mahtumaan, joten valitsimme tähän katsaukseen muutaman erityisen kiinnostavan uutuuden. Shadow Rap Shad

Raju-perhoruuveja, joilla saa lisättyä väriä, tasapainoa ja eloa haukipehmoihin.

päälaelleen. Pääosassa ei olekaan perho vaan nimenomaan jigi tai pehmoviehe, johon saadaan perhoruuvin avulla sekä tasapainoa että perhomaista uintia. Eniten hyötyä Sipilän mielestä saadaan kimalteiden käytöstä, sillä erilaiset kumin sekaan valetut hileet tahtovat jäykistää pehmovieheitä, mutta ruuviin sidottuna saadaan itse kumi säilytettyä pehmeänä. Ruuviin sidotut kimalteet saadaan tarvittaessa helposti pois vaihtamalla ruuvi tavalliseksi, jos kalastaja kokee ne liian kimmeltävinä. Raju-perhoruuvien kuvia löytyy Instagramista tunnuksella @rajuperho ja niitä voi tiedustella sähköpostilla: rajuperho@gmail.com Highlightit Rapalalta

Rapala VMC Oyj tuo vuosittain markkinoille koko joukon uutuuksia niin Rapalan, Stor-

Viime vuonna huiman suosion maailmalla saavuttanut pitkulainen eli minnow-tyyppinen Shadow Rap sai tälle vuodelle profiililtaan korkeamman sisaren, Shadow Rap Shadin. Keskeisiä ominaisuuksia ovat paitsi kolmiulotteisuutta voimistava rakenne ja kiinnostava uintiliike, ennen kaikkea loistavat heitto-ominaisuudet. Yhdeksänsenttinen ja 12-grammainen vaappu lentää todella pitkälle, joten se sopii esimerkiksi rannalta toutainta tai taimenta kalastavalle. Yrityksistä huolimatta emme saaneet kumpaakaan kohdekalaa kuvattavaksi, mutta taatusti ne ennen pitkää tulevat. Scatter Rap Husky

1980–90-luvuilla Rapala Husky oli yksi kuhan ja taimenen vetouistelijoiden suursuosikkeja. Satulaturpaiset vaaput alkoivat kuitenkin 1990-luvun jälkipuoliskolta alkaen syrjäyttää perinteisillä uintilistoilla varustetut vieheet. Monet muut vaihtoivatkin Rapalan uistimiin satulalappuja paitsi Rapala

itse. Syynä olivat muualla maailmassa varsin rajalliset markkinat. Muutama vuosi sitten Amerikka kuitenkin heräsi satulalappuisiin, ja nyt lähes koko Rapalan klassikkomallisto on jo ”scatteroitu”. Virallisesti tämän vuoden uutuuksiin kuuluva Scatter Rap Husky esiteltiin Suomessa jo viime syksynä. Ja se on jo ehditty leimata jopa kaikkien aikojen kuhavaapuksi. Nähtäväksi jää, vieläkö Jessen monivuotista asemaa Suomen kuhauistinten valtiaana voi uhmata. Ainakin rakennuspalikat ovat kohdallaan. Shad Dancer

Jos on Jesse-vaapuilla vahva asema suomalaisten kuhanuistajien pakeissa ja sydämissä, koskikalastajien lemmikkejä ovat puolestaan olleet puolalaisen Salmon pikkuvieheet. Sitä valta-asemaa on nyt tullut horjuttamaan Shad Dancer. Pitkänokkainen viisisenttinen ja kahdeksangrammainen pullukka on veikeän näköinen vempula. Uintiliike miellyttää silmää, mutta hivenen turhan syvälle uistin sukeltaa monessa tilanteessa, jossa sitä olisi muuten voinut tarjoilla ahvenille, kirjolohille tai milloin millekin. Värikartasta löytyy perinteistä mustahopeaa ja ahventa, mutta myös modernin tekniikan livevärejä. Varsinkin bassi- ja simppuimitaatiot ovat todella houkuttelevia. Rapalan keskeisiä uutuuksia alhaalta ylös: Shad Dancer, Shadow Rap Shad ja Scatter Rap Husky.

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

141


Teksti ja kuvat MIKEY SARELIN

Uudella palstallamme kalastusopas Mikey Sarelin kertoo minkälaista oppaan työ käytännössä on.

Aurinko paistaa ja niin asiakkailla kuin oppaallakin on tunnelma katossa.

Kalastusoppaan arkea T

oukokuussa kalastuskausi on päässyt kunnolla käyntiin ja kalastusoppaan kiireisimpiin kuuluva aika on meneillään. Asiakasryhmiä viedään vesille tiuhaan tahtiin ja siinä välissä huolletaan kalustoa aina kun ehditään. Kiirettä piisaa aina kesäkuun puoliväliin saakka, mutta viimeistään juhannuksen paikkeilla alkaa hiljaiselon aika, jota kestää elokuuhun asti, kun kesälomat päättyvät ja ihmiset palaavat töihin. Pitkiä päiviä ja upeita elämyksiä

Vaikka alkukevät olikin kolea ja luminen, pitenevät päivät kevään edetessä nopeaa tahtia ja aurinko porottaa usein pilvettömältä taivaalta. Niin asiakkaat kuin kalastusopaskin nauttivat täysin siemauksin auringosta ja lämmöstä, tietenkään sitä tärkeintä asiaa eli kalastusta unohtamatta. Toukokuu ja kesäkuu on siitä hienoa aikaa, että kohdelajin voi suunnitella hyvin pitkälti asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Voi heittokalastaa haukea tai meritaimenta ja jigata kuhaa. Siikaakin ongitaan vielä toukokuun ensimmäisellä puoliskolla, mutta sen jälkeen särkikalat ja ahvenet valtaavat siikojen tontit. Taukopaikalla on mukava tehdä tulet, grillata vaikkapa makkarat linnunlaulusta nauttien ja kalakuulumisia vaihdellen. 142

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Heinäkuussa hiljaisempaa

Heinäkuu onkin sitten lomakuukausi ja sen huomaan varsin konkreettisesti asiakkaiden kaikkoamisena. Heinäkuussa suomalainen lomailee perheen kanssa mökillä tai matkustelee ja ne harvat asiakkaat, jotka silloin haluavat palveluitani tulevatkin yleensä ulkomailta. Tilanne normalisoituu elokuun puolivälin jälkeen lomien päätyttyä ja koulujen alettua. Olenkin yrittänyt keksiä heinäkuulle pientä lisätienestiä myymällä matkoja paikkoihin, jonne suomalaiset mielellään matkustavat kesälomalla. Kalastusmatkat Grönlantiin, joita myyn erään tanskalaisen yrityksen piikkiin, ovatkin olleet suosittuja suomalaisten kalastajien keskuudessa ja seuraavana kesänä minulla on suunnitteilla toimia kalastusoppaana Ruotsin Lapissa. Tulevan heinäkuun aikana onkin tarkoitus viettää paljon aikaa Pohjois-Ruotsin erämaassa ja tutkia potentiaalisia vesistöjä minne viedä suomalaisia kalastusturisteja tulevina kesinä. Elokuussa alkavatkin sitten jo syksyn riennot painaa, niistä enemmän Kalastus-lehden seuraavassa numerossa syyskuussa. Mikey Sarelin toimii kalastusoppaana Turun ja Saaristomeren alueella yrityksessään Southwest Fishing Tours.


Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

143


Mika Vornanen

Tuhannen ja yhden valkoisen lipun tarinat

A

lkutalvi ja kevät menivät omituisesti, ilman mitään verbaalisia suolentyhjennyksiä ”tapetaan Suomen kaikki kalat” ryhmittymältä. Yksi ujo yritys Suomen suurimmalta lehtikonsernilta nähtiin, kun joku laborantti mielipiteineen ”Kalat tuntevat tuskaa” nostettiin tutkijan jalustalle. Sen myötä julistettiin totuutta iltapulussa ja sanomissa, että kala kärsii vasta kun se vapautetaan. Kala ei siis kärsi pyyntitapahtumasta ennen kuin se tukehtuu, hukkuu, kuolee hitaasti tai tapetaan armollisen kalastajan toimesta. Kärsimykset alkavat vasta, kun kala vapautetaan. Viimeisten viikkojen aikana tämä rääkkäys, liitettynä C&R-kirjainyhdistelmään on yhtäkkiä lisääntynyt kaiken maailman peräkylien sanomien mielipidekirjoituksissa (lue: tämä on totuus). Eikä siinä vielä kaikki. Samaisten sittiäisten toimesta järjestetään kalojen lahtauspäiviä ja maksetaan siitä, että kaloja tapetaan huvikseen (lue: kuhien ja taimenien suojelemiseksi). Helvetin Pelle Hermannit. Ensin syyttävät kalojen kanssa leikkimisestä ja sitten tappavat itse niitä huvikseen ja maksavat vielä tapporahaa. Lataamoon tutkittavaksi koko jengi, sanon minä. Täytyy olla mielenvikainen, jos väittää sinisin silmin, että alueen, jossa verkoissa oli satoja kuhia päivässä, on tuhonnut esimerkiksi saukkopariskunta. Tai hauet ovat syöneet luonnontaimenet sukupuuttoon ja jonkun alueen kuhat loppuun. Ja kuka näitä tarinoita jaksaa a) kuunnella, b) uskoa, c) kertoa eteenpäin totuutena? No kotitarvekalastajat, he jotka pyytävät kalaa kotitarpeisiin (lue: myyntiin) lain suomalla mandaatilla, omilla ja laajennetuilla jokamiehenoikeuksilla. Ja heidän verkkonsahan ovat kalaystävällisiä, ne eivät rääkkää kalaa, eikä kala tunne tuskaa, vaikka se sinne hitaasti tukehtuisikin. Ja toisaalta, mitä väliä, kalahan ei tunne kipua, jos se tapetaan (tai ei ainakaan enää muista sitä). Viikolla kajahti Kotkasta ja huolella. Ihme ja kumma, kun iltapulu, sanomat, takapihan totuus ja niin edelleen eivät julkaisseet kuvaa ammattikalastajan rysästä, joka oli niin pirun täynnä vähemmän elävää kotitarvekalaa, että nousi pintaan. Mahtoi kaloilla ollut hauskaa ja hyvät bailut? Paljon samankaltaista jengiä, vähän tilaa ja tiivis tunnelma, kuin aikoinaan ravintola Hamletissa tai nyt Mummotunnelissa sillä erotuksella, että viimemainituista selvisi ulos elossa. Ottakaapa silmä ja järki käteen vesillä ollessanne. Kuinka monta verkkomerkkiä näette nyt kuhan kutuaikaan, kuhan kutualueilla? Laskekaa ihan huviksenne, kuinka monta silmää on neliömetrissä verkkoa ja montako neliökilometriä sitä rättiä siellä ui 24/7 ja jokainen silmä on kuin pyytävä koukku. Tämän jälkeen kysykää omalta, tai naapurinne peililtä kuka/mikä tappoi kuhat ja taimenet?

144

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com


Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

145


Jakelupisteet 2017 KALASTUS/VENELIIKKEET

EKENÄS/TAMMISAARI Karjaan Urheilu&Kalastus FORSSA Forssan Kalastustarvike Satanen

OULU Tiura Uistin

VAASA Kurren Erä ja Kalastus

KIURUVESI Rapakkojoen Kauppa Ky

PALOKKA Pelimies Palokka

VANTAA Yamaha Center Onkitukku

KONTIOMÄKI Kainuun Tähti Oy

VARKAUS Akkusolmu Minnan Vapa Ja Viehe

GODBY Firma Hugo Andersson

KORPPOO Buffalo

PARAINEN Ninni’s Fishing

HAMINA J&J Rajala

KOTKA Karhulan Ase ja Erä Maretarium

PIEKSÄMÄKI Green Trail Oy Urheilu Tenhunen Ky

KUHMO Pääkkönen & Piirainen Oy

PORVOO/BORGÅ Porvoon Mikrokulma

KALASTUSMATKAILUYRITYKSET

KUOPIO SAM Fishing Konesolmu Maken Pyydys Yamaha Center Kuopio

PYHÄSALMI Pyhäjärven Rastikaupat Oy

HAMINA Vimpa Island Fishing Tours

RAISIO Raision Meri & Metsä

KUUSAMO Kuusamon Uistin

KIRKKONUMMI Apajamatkat Blue & White Safari

RAUMA Sissos Myymälä

HÄIJÄÄ Häijään Urheilutarvike

KUUSISTO Venetalo Viherkoski Oy

RIIHIMÄKI Korkiakosken Uistin

HÄMEENLINNA Kalastuspiste Erämaailma

LAHTI Erä-Lindroos

SAARENKYLÄ Karin Kampe

LAMMI Sport Lammi Tuulonen

SALO Salon Urheilutarvike Oy

LAPPEENRANTA Erä Saimaa Urheilu-Koskimies Oy

SIPOO W&W Marine Oy

JOUTSA J.Varis

LEMPÄÄLÄ Kalastus Suomi

JYVÄSKYLÄ Pro Fish Jyväskylä Karin Suurmyymälä

LOPPI Eräloppi Oy

SOMERO Someron Kalastustarvike Someron Urheilu ja Vapaa-Aika

HEINOLA Maken Kalastus HELSINKI Wobbleri Ruoto Meri-Info Maritim Kalastus Arena Kalastustukku Schröder John Nurminen Marine

IMATRA Kisa Imatra JOENSUU Jokikone Oy

JUVA Rauta Maatalous KAARINA Kalastuskeidas KEMIJÄRVI Urheilu-Sivakka KIIMINKI Frontters

146

KIRKKONUMMI ERÄ+

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

LOVISA/LOVIISA Sjöblom Sport Ab

VÄÄKSY SK Center Vääksyn Konepiste Oy

KOTKA Kymi Fishing KUUSAA Varjolan Tilan Matkailu Oy RÖNNÄS Fishing Lords ÄÄNEKOIVISTO Kapeenkoski Oy

KALASTUSOSASTOT

SYSMÄ Urheilu-Valonen Ky

MARIEHAMN/ MAARIANHAMINA Fiskarboden Jakt och Fiskebutiken Ab

TAMPERE Nippon Verkko Sportia Pekka Tampereen Kalastusväline Oy Miesten talo Mattila Yamaha Center

MERIKARVIA Eumer Finland Oy

TURKU Yamaha Center

MIKKELI Kala-Kalle

UUSIKAUPUNKI Riskilä Uusikaupunki

TOKMANNI (kautta maan) HONG KONG (kautta maan) MOTONET (kautta maan) XXL (kautta maan)


UUSI RealVision™ 3D kaikuluotain ja AXIOM monitoiminäytöt Erinomainen RealVision 3D kaikuluotain näyttää kalat ja vedenalaiset kohteet upean elävän näköisinä. RealVision 3D:n gyrostabilointi kompensoi automaattisesti veneen liikkeet näyttäen parhaan mahdollisen vedenalaisen kuvan aina ja kaikkialta. Lisätietoja: www.raymarine.eu/ multifunction-displays/axiom

Images for illustrative purpose only

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

147


VALITSE PARAS! RIPTIDE ULTERRA 80

NYT KAMPANJAHINTAAN

VERTAANSA VAILLA

3333,paketin svh. 3775,-

OLEVAT OMINAISUUDET Minn Kota Ulterran ominaisuudet ovat omaa luokkaansa. Sähkökäyttöinen nosto- ja laskutoiminto sekä rikipituuden säätö, taivasankkuri on markkinoiden kehittynein ja tarkin ja tätä kaikkea ohjaat kätevällä iPilot ohjaimella tai jopa puhelimellasi. Minn Kotan kehittyneiden ohjaustoimintojen avulla kalastat tehokkaammin kuin koskaan ennen. Digital Mazimizer-takaa pitkän akun käytön. Laajennettu 3 vuoden takuu.

TARJOUS VOIMASSA 15.5.-30.6.2017 AIKANA KAUPAN TEHNEILLE

NYT MUKAAN MINN KOTA -ASENNUSPAKETTI Käyttöä helpottavat pikavirtaliitin ja -jalka.

AINUTLAATUISIA MINN KOTA-OMINAISUUKSIA!

Tutustu tarkemmin » minnkota.fi

Lähin kauppiaasi: minnkota.fi/ulterra 148

Kalastus-lehti 2/17 | Kalamies.com

Bluetooth-yhteys mahdollistaa ohjaamisen Minn Kota-sovelluksella

Ulterran moottoroitu nosto- ja laskumekanismi

/MinnKotaSuomi

Bluetooth + iPilot

Profile for krookmedia

Kalastus-lehti 2/2017  

Kalastuskauden toinen lehti.

Kalastus-lehti 2/2017  

Kalastuskauden toinen lehti.